Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg. Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs UDTALELSE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg. Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs UDTALELSE"

Transkript

1 Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg SCO/001 "Borgerinitiativer" Bruxelles, den 14. juli 2010 Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs UDTALELSE om Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om borgerinitiativer KOM(2010) 119 endelig /0074 (COD) Hovedordfører: Anne-Marie Sigmund SCO/001 - CESE 993/2010 KPF/PRM/Alj/EWN Rue Belliard/Belliardstraat Bruxelles/Brussel BELGIQUE/BELGIË Tlf Fax Internet: DA

2 - 1 - Rådet for Den Europæiske Union og Europa-Parlamentet besluttede hhv. den 27. april og den 19. maj 2010 under henvisning til artikel 304, stk. 1, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde at anmode om Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om: Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om borgerinitiativer KOM(2010) 119 endelig /0074 (COD). På grund af sagens hastende karakter udpegede Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg på sin 464. plenarforsamling den 14. og 15. juli 2010, mødet den 14. juli 2010, Anne-Marie Sigmund til hovedordfører og vedtog følgende udtalelse med 155 stemmer for og 4 imod: * * * 1. Konklusioner og henstillinger 1.1 Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (EØSU) hilser grundprincipperne i Kommissionens forslag velkommen, herunder navnlig fremgangsmåden i tre trin bestående af formel registrering, retlig kontrol af, om forslaget opfylder betingelserne for at kunne fremsættes, og en politisk evaluering. 1.2 Udvalget mener, at det har en rolle i to faser: For det første som "facilitator" for spirende borgerinitiativer med det formål at gøre det muligt for borgerne at danne netværk og evt. mødes, og for det andet som institutionel vejleder, der kan støtte Kommissionens evaluering af antagne initiativer med udtalelser, organisering af høringer mv. Derudover vil udvalget også deltage i oplysningskampagner. 1.3 EØSU foreslår imidlertid bl.a. følgende forbedringer af forslaget: klar henvisning til Unionens værdier som grund til at afvise registrering af et initiativ; frafald af kravet om angivelse af diverse identifikationsnumre i forbindelse med underskrivelse af et initiativ; bopæl som kriterium for, hvilken medlemsstat en borgers støttetilkendegivelse henføres til; forlængelse af tidsfristen for indsamlingen af støttetilkendegivelser til 18 måneder; udvikling af open source-software til onlineindsamling af underskrifter, nedsættelse af det minimumsantal af medlemsstater, hvorfra borgere, der støtter et borgerinitiativ, skal komme, til en fjerdel af medlemsstaterne; nedsættelse af tærsklen for kontrol af, om et borgerinitiativ opfylder betingelserne for at kunne fremsættes, til underskrivere; evaluering af forordningen efter tre år; etablering af interinstitutionelt samarbejde.

3 Indledning 2.1 EØSU hilser grundprincipperne i Kommissionens forslag om et europæisk borgerinitiativ velkommen. Nærværende udtalelse supplerer den udtalelse med titlen "Gennemførelse af Lissabontraktaten: deltagelsesdemokrati og borgerinitiativ (art. 11)", som udvalget vedtog den 17. marts , men omtaler kun de punkter, som efter udvalgets opfattelse stadig kan forbedres. 2.2 Udvalget henviser navnlig til Det Europæiske Konvents hensigter og konventets udtrykkelige ønske om som led i "Unionens demokratiske liv" og til gavn for borgerne at skabe et i forhold til Europa-Parlamentet og Rådet ligeværdigt, dagsordensættende instrument. 3. Ændringsforslag til forordningsforslaget 3.1 Registrering af et forslag til borgerinitiativ (artikel 4) Fremgangsmåde i tre trin EØSU støtter udtrykkeligt Kommissionens forslag om en fremgangsmåde i tre trin bestående af formel registrering af initiativet, retlig kontrol af, om forslaget opfylder betingelserne for at kunne fremsættes, efter at initiativet har opnået det krævede antal underskrifter, og en politisk evaluering af det antagne initiativ. Udvalget mener ikke, at det er hensigtsmæssigt, som foreslået fra forskellig side, at foretage kontrollen af, om initiativet opfylder betingelserne for at kunne fremsættes, i forbindelse med registreringen, da dette ville kunne udsætte eller forhindre dets igangsættelse. Samtidig undgås det herved, at Kommissionen kan blive anklaget for at forhåndsevaluere eller endda censurere bestemte initiativer. EØSU skal i denne forbindelse understrege, at borgerinitiativet ikke kun er et nyskabende, transeuropæisk og direkte demokratisk instrument, men også et væsentligt kommunikationsværktøj, der kan befordre den europæiske politiske debat. Det er den eneste mulighed for at tilføre den europæiske debat et input af ideer og forslag, som ellers aldrig ville have nået underskriftsindsamlingens stadie, hvilket allerede i sig selv er et plus. 1 Endnu ikke offentliggjort i EUT.

4 Påkrævede oplysninger Udvalget støtter Kommissionens forslag om, hvilke oplysninger der skal indgives for at få registreret et forslag til borgerinitiativ (jf. bilag II til forordningsforslaget). Hensigten er at sikre et planlagt initiativ den størst mulige gennemsigtighed og som følge heraf accept. Anførelse af det konkrete retsgrundlag bør dog stå initiativtageren frit for og ikke være obligatorisk Formel registrering EØSU mener ikke, at de kriterier, der er anført i forslaget som grund til at afvise at registrere et forslag ("utilstedeligt", "krænkende" eller "useriøst"), er egnede til at blive underkastet domstolskontrol. Dertil er de nævnte begreber fortolkningsmæssigt for uklare. Derfor foreslår udvalget, at det i forbindelse med den formelle registrering blot rent administrativt kontrolleres, at initiativet vedrører ét og kun ét forhold, dvs. at det ikke forsøger at samle flere forskellige andragender i et enkelt initiativ; initiativet ikke indeholder ærekrænkende formuleringer om enkeltpersoner eller bestemte befolkningsgrupper; initiativet ikke er i strid med charteret om de grundlæggende rettigheder eller Unionens værdier (jf. EU-traktatens artikel 2) Anke Generelt skal bestemmelsen om borgernes ret til god forvaltning (jf. charterets artikel 41) naturligvis overholdes. I tilfælde, hvor Kommissionen afviser at registrere et initiativ, vil initiativtagerne kunne klage til den europæiske ombudsmand eller i sidste instans naturligvis anke afgørelsen. Udvalget mener, at dette af gennemsigtighedshensyn i det mindste bør præciseres i forordningsforslagets begrundelse Kontrol af overholdelsen af nærhedsprincippet Den inddragelse af nærhedsprincippet, som er blevet krævet fra forskellig side, forekommer udvalget at være overflødig. Kommissionen vil under alle omstændigheder kontrollere, om nærhedsprincippet er overholdt, hvis den foranlediget af et borgerinitiativ skulle beslutte sig for at fremsætte et lovforslag.

5 Indsamling af støttetilkendegivelser (artikel 5) Identifikationsnumre Efter udvalgets opfattelse afkræves der borgerne alt for mange personlige oplysninger på den støttetilkendegivelsesformular (jf. bilag III), Kommissionen foreslår. Det vil uden tvivl lægge en dæmper på borgernes lyst til at skrive under på et evt. initiativ. EØSU er derfor modstander af kravet om oplysning af de pågældende identifikationsnumre. Det er usandsynligt, at forbipasserende, der lader sig overbevise om at støtte et initiativ, enten på stående fod kan fremvise et pas eller huske deres identifikationsnummer udenad. EØSU skal samtidig henvise til Den Europæiske Tilsynsførende for Databeskyttelses negative udtalelse 2 vedrørende dette punkt. Eftersom der ikke stilles krav om eller findes identifikationsnumre i alle medlemsstater, og der alt efter medlemsstat kræves meget forskellige dokumenter 3, ville dette medføre et kludetæppe af forskellige krav om oplysninger, hvorved betingelserne for indsamling af underskrifter ikke længere ville være de samme overalt. Princippet om ligebehandling af borgerne i EU ville blive krænket, for målet må jo være at skabe en ensartet procedure. Derfor mener udvalget, at det bør være tilstrækkeligt kun at forlange de oplysninger, der er nødvendige for at kontrollere underskriverens identitet, dvs. navn, adresse, fødselsdato og statsborgerskab. Dertil kommer afgivelse af en tro og love-erklæring om, at den pågældende person kun har tilkendegivet sin støtte til initiativet én gang Bopælsprincippet Generelt bør det, uafhængigt af nationalitet, være bopælen, der er det afgørende kriterium for, hvilken medlemsstat en EU-borgers støttetilkendegivelse henregnes til. Støttetilkendegivelser fra EU-borgere, der har bopæl i et tredjeland, henregnes til den medlemsstat, der svarer til den nationalitet, de angiver Varighed Efter EØSU's opfattelse er den frist på 12 måneder for indsamling af støttetilkendegivelser, som Kommissionen har fastsat, for kort til at fuldføre et initiativ, der skal dække et bredt udsnit af medlemsstater. Udvalget fastholder derfor sin henstilling om fastsættelse af en frist på 18 måneder. 2 3 Udtalelse af 21. april 2010 om Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om borgerinitiativer (kilde: (foreligger ikke på dansk). Jf. Generel indstilling vedrørende et forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om borgerinitiativer (10626/2/10 rev. 2).

6 Onlineindsamlingssystemer (artikel 6) EØSU tilslutter sig udtrykkeligt, at forslaget skaber mulighed for elektronisk indsamling af underskrifter, og deler Kommissionens opfattelse, hvorefter onlineindsamlingssystemerne skal være omgivet af strenge sikkerhedsforanstaltninger. I betragtning af, at den slags systemer til underskriftsindsamling i forbindelse med borgerinitiativer her anvendes for første gang nogensinde (i modsætning til de juridisk langt mindre forpligtende gruppeandragender), bør følgende forhold efter udvalgets opfattelse overvejes: Kommissionen skal støtte udviklingen af open source-software til onlineinitiativer og stille denne til rådighed for borgerne; Initiativtagerne skal lade den pågældende software certificere i den medlemsstat, hvor den anvendes til at lagre de data, der indsamles vha. onlinesystemet; Fuldstændig kontrol skulle kunne sikres i kraft af supplerende identifikatorer som f.eks. kontrolmails; Ved at klikke i en boks skal støttetilkendegiveren bekræfte, at vedkommende kun har skrevet under på et givent initiativ én gang. 3.4 Minimum af underskrifter fra hver medlemsstat (artikel 7) Antal medlemsstater EØSU fastholder sit forslag om, at det minimumsantal af medlemsstater, hvorfra borgere, der støtter et borgerinitiativ, skal komme, bør være en fjerdel af medlemsstaterne. Hvis man vil behandle parlament og borgere som ligeværdige, skal der gælde samme princip her som i forbindelse med dannelsen af europæiske partier 4. Det er ikke rimeligt, at der skal gælde strengere bestemmelser for at registrere et europæisk borgerinitiativ end for at registrere et europæisk parti Antal underskrifter fra hver medlemsstat Udvalget støtter udtrykkeligt det foreslåede system (bilag I) med et mindstekrav til antal underskrifter pr. medlemsstat og den degressivt proportionale tilgang. Støttetilkendegivelser fra borgere med dobbelt statsborgerskab eller EU-borgere, der bor i en anden medlemsstat end deres hjemstat, bør i medfør af bopælsprincippet (jf. punkt 3.2.2) henregnes til den stat, som de angiver som deres bopælsstat. Det må formodes, at antallet af dobbeltunderskrifter i praksis vil være meget begrænset, og at dette således ikke vil skabe tvivl om systemet som helhed. 4 Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 2004/2003 af 4. november 2003 om statut for og finansiering af politiske partier på europæisk plan (EUT L 297 af , s. 1).

7 Afgørelse om, hvorvidt et forslag til borgerinitiativ opfylder betingelserne for at kunne fremsættes (artikel 8) Påkrævet antal underskrifter EØSU støtter Kommissionens forslag om en fremgangsmåde i tre trin. Det tal på underskrifter, som Kommissionen foreslår som betingelse for at kontrollere, om initiativet opfylder betingelserne for at kunne fremsættes, er imidlertid alt for højt. Det er en meget stor byrde for organisatorerne. Lige så stor vil underskrivernes frustration være ved en meddelelse om, at initiativet slet ikke opfylder betingelserne. Kontrollen bør (uden verificering) foretages, når initiativet har samlet underskrifter fra tre medlemsstater, og være afsluttet senest to måneder efter. Initiativtagerne bør kunne fortsætte indsamlingen imens. 3.6 Medlemsstaternes kontrol og attestering af støttetilkendegivelser (artikel 9) Udvalget kan tilslutte sig, at medlemsstaterne får tilladelse til at udtage stikprøver som led i kontrollen. 3.7 Indgivelse af et borgerinitiativ til Kommissionen (artikel 10) Af hensyn til den størst mulige gennemsigtighed bør alle underskrivere af et initiativ have mulighed for at få oplyst, hvem der organisatorisk og økonomisk står bag det. Udvalget skal derfor gentage sin henstilling om, at initiativtageren i forbindelse med indleveringen af underskrifterne også bør afgive oplysninger om, hvordan initiativet er finansieret, og hvem der støtter det. 3.8 Kommissionens behandling af et borgerinitiativ (artikel 11) Ligestilling i forhold til proceduren i forbindelse med initiativer fremsat af Europa- Parlamentet eller Rådet Udvalget kræver, at borgerinitiativer behandles på samme måde af Kommissionen som initiativer fremsat af Europa-Parlamentet (jf. EUF-traktatens artikel 225) og Rådet (jf. EUFtraktatens artikel 241). De bør have samme status Ret til offentlig høring Eftersom det europæiske borgerinitiativ også er et kommunikationsinstrument, der skal befordre dialogen mellem borgerne og Kommissionen, bør der efter fremsættelsen af et initiativ afholdes en offentlig høring. EØSU er parat til at medvirke ved eller afholde en sådan høring. Dermed vil udvalget varetage sin opgave med at slå bro mellem EU og borgerne.

8 Orientering af de rådgivende organer Kommissionens meddelelse om dens konklusioner og evt. foranstaltninger vedrørende initiativet bør også sendes til Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget. 3.9 Revision (artikel 21) I betragtning af manglen på erfaringer med det nye, transnationale instrument anbefaler udvalget, at forordningen revideres allerede efter tre år. Kommissionen bør i den forbindelse også høre udvalget Ikrafttrædelse (artikel 22) EØSU støtter de af Kommissionen foreslåede frister for forordningens ikrafttrædelse, også selvom samtlige detaljer vedrørende onlineindsamling af underskrifter ikke skulle være på plads inden fristens udløb. Borgernes forventninger til det nye instrument er så store, at det bør træde i kraft så hurtigt som muligt Andre uafklarede spørgsmål Økonomisk støtte Udvalget skal gentage sin henstilling om, at et borgerinitiativ, der har opnået de krævede underskrifter, bør kunne modtage en vis økonomisk støtte fra Kommissionen Oversættelse EØSU mener, at sammenfatningen af initiativet (iflg. bilag II kun 800 tegn) bør oversættes til alle Unionens officielle sprog af Kommissionens tjenestegrene allerede i forbindelse med registreringen. Når initiativet har opnået underskrifter og formelt er blevet fundet at opfylde betingelserne for at kunne fremsættes, bør Kommissionen forpligte sig til at oversætte initiativets fulde ordlyd til alle Unionens officielle sprog. 4. Særlige bemærkninger Udvalget henviser til de henstillinger, der blev fremsat i den ovenfor nævnte udtalelse af 17. marts 2010, og præciserer dem som følger:

9 Kommunikation og information Udvalget understreger, at der er behov for en grundig oplysningskampagne, så snart forordningen er trådt i kraft. EU-institutionerne bør samarbejde om og samordne oplysningsindsatsen. EØSU er allerede i færd med at udarbejde en informationsbrochure, der redegør for, hvilke nye muligheder borgerinitiativet giver borgerne og civilsamfundets organisationer, og som derudover også oplyser om høringer og civil dialog. Endvidere planlægger udvalget at afholde en konference med de berørte interessenter, så snart forordningen er vedtaget. Yderligere initiativer kan f.eks. målrettes mod skolerne for også at gøre de unge opmærksomme på det nye instrument. 4.2 Interinstitutionelt samarbejde Det er vigtigt, at det personale i EU's institutioner og rådgivende organer, der har ansvar for borgerinitiativet, arbejder tæt sammen og koordinerer deres indsats, så de effektivt kan opfylde borgernes informationsbehov. Denne synergieffekt, der skal opnås under hensyntagen til de enkeltes kompetencer, er nødvendig, hvis man ønsker, at borgerinitiativer skal blive et effektivt redskab til støtte for en moderne europæisk demokratimodel. 4.3 Inddragelse af EØSU Udvalget mener, at det har en rolle i to faser: Fase 1: EØSU som "facilitator" Under forberedelserne til eller i forbindelse med et igangværende initiativ er udvalget rede til at fungere som "facilitator" og platform for dialog og oplysning med det formål at gøre det muligt for borgerne at danne netværk og evt. mødes, uden at dette foregriber udvalgets stillingtagen til initiativets indhold Fase 2: EØSU som institutionel vejleder Udvalget kan som led i varetagelsen af sin kerneopgave, nemlig at rådgive Kommissionen, Europa-Parlamentet og Rådet, fungere som institutionel vejleder for borgerinitiativer. Udvalget kan f.eks. i kraft af udtalelser støtte Kommissionen i dens interne overvejelser om antagne initiativer. Udvalget er derudover parat til at stille sine faciliteter til rådighed med henblik på afholdelse af høringer om antagne initiativer.

10 Styrkelse af eksisterende strukturer Ovennævnte forslag samt de forslag, der er fremsat i udvalgets udtalelse af 17. marts 2010, vil i givet fald nødvendiggøre en styrkelse af EØSU's eksisterende strukturer og skabe behov for yderligere ressourcer, hvis udvalget skal kunne varetage disse opgaver på en hensigtsmæssig måde. Bruxelles, den 14. juli 2010 Mario Sepi Formand for Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg SCO/001 - CESE 993/2010 KPF/PRM/Alj/EWN

DEN EUROPÆISKE TILSYNSFØRENDE FOR DATABESKYTTELSE

DEN EUROPÆISKE TILSYNSFØRENDE FOR DATABESKYTTELSE 30.11.2010 Den Europæiske Unions Tidende C 323/1 I (Beslutninger og resolutioner, henstillinger og udtalelser) UDTALELSER DEN EUROPÆISKE TILSYNSFØRENDE FOR DATABESKYTTELSE Udtalelse fra Den Europæiske

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Kultur- og Uddannelsesudvalget 2010/0074(COD) 8.9.2010 UDKAST TIL UDTALELSE fra Kultur- og Uddannelsesudvalget til Udvalget om Konstitutionelle Anliggender om forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Her er mit bidrag til de centrale spørgsmål i høringen:

Her er mit bidrag til de centrale spørgsmål i høringen: Til Europa-Kommissionen Generalsekretariatet Direktorat E "Bedre regulering og institutionelle anliggender " Kontor E.1 "Institutionelle anliggender" 1049 Bruxelles Belgien Her er mit bidrag til de centrale

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 2.4.2012 COM(2012) 155 final 2012/0077 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 1098/2007 af 18. september

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.3.2019 C(2019) 1848 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af 13.3.2019 om fastlæggelse af et flerårigt EU-program for indsamling, forvaltning og anvendelse

Læs mere

EUT L 59 af , s. 9. COM(2015) 145 final. 9832/15 jn/pp/hsm 1 DRI. Rådet for Den Europæiske Union. Bruxelles, den 11. juni 2015 (OR.

EUT L 59 af , s. 9. COM(2015) 145 final. 9832/15 jn/pp/hsm 1 DRI. Rådet for Den Europæiske Union. Bruxelles, den 11. juni 2015 (OR. Rådet for Den Europæiske Union Bruelles, den 11. juni 2015 (OR. en) 9832/15 INST 200 I/A-PUNKTS-NOTE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: De Faste Repræsentanters Komité/Rådet Vedr.: Rapport fra Kommissionen

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.12.2016 COM(2016) 798 final 2016/0399 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om tilpasning af en række retsakter inden for retlige anliggender,

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (2014/287/EU)

(EØS-relevant tekst) (2014/287/EU) 17.5.2014 L 147/79 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE af 10. marts 2014 om fastsættelse af kriterier for etablering og evaluering af europæiske netværk af referencecentre og deres medlemmer og for lettelse

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 21.12.2016 COM(2016) 818 final 2016/0411 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EF) nr. 1008/2008 om fælles regler for

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 1.7.2015 C(2015) 4359 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af 1.7.2015 om de gældende systemer til vurdering og kontrol af konstansen af spildevandstekniske

Læs mere

Side 3: Vejledende oversigt: de foreslåede artikler vedrørende medlemskab af Unionen i forhold til de eksisterende traktater

Side 3: Vejledende oversigt: de foreslåede artikler vedrørende medlemskab af Unionen i forhold til de eksisterende traktater DET EUROPÆISKE KONVENT SEKRETARIATET Bruxelles, den 2. april 2003 (03.04) (OR. fr) CONV 648/03 NOTE fra: til: Vedr.: præsidiet konventet Afsnit X: Medlemskab af Unionen Dokumentets indhold: Side 2: De

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 24.11.2016 C(2016) 7495 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 24.11.2016 om ændring af Kommissionens delegerede forordning (EU) 2016/1675 om supplering

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Strasbourg, den 13.11.2018 COM(2018) 744 final 2018/0385 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE om tilpasning af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2012/27/EU

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) L 40/72 17.2.2017 AFGØRELSER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) 2017/274 af 10. februar 2017 om fastsættelse af principper for at give feedback vedrørende de opgaver, som de kompetente nationale

Læs mere

VEDTAGNE TEKSTER. Europa-Parlamentets beslutning af 28. oktober 2015 om det europæiske borgerinitiativ (2014/2257(INI))

VEDTAGNE TEKSTER. Europa-Parlamentets beslutning af 28. oktober 2015 om det europæiske borgerinitiativ (2014/2257(INI)) Europa-Parlamentet 2014-2019 VEDTAGNE TEKSTER P8_TA(2015)0382 Det europæiske borgerinitiativ Europa-Parlamentets beslutning af 28. oktober 2015 om det europæiske borgerinitiativ (2014/2257(INI)) Europa-Parlamentet,

Læs mere

P7_TA(2010)0380 Finansieringsinstrument til fremme af demokrati og menneskerettigheder på verdensplan ***I

P7_TA(2010)0380 Finansieringsinstrument til fremme af demokrati og menneskerettigheder på verdensplan ***I P7_TA(2010)0380 Finansieringsinstrument til fremme af demokrati og menneskerettigheder på verdensplan ***I Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige beslutning af 21. oktober 2010 om forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

5560/14 ADD 1 lao/js/mc 1 DG E 2 A

5560/14 ADD 1 lao/js/mc 1 DG E 2 A RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 17. marts 2014 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2011/0398 (COD) 5560/14 ADD 1 AVIATION 15 ENV 52 CODEC 149 UDKAST TIL RÅDETS BEGRUNDELSE Vedr.: Rådets førstebehandlingsholdning

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.10.2018 COM(2018) 719 final 2018/0371 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 516/2014

Læs mere

Udtalelse nr. 6/2014

Udtalelse nr. 6/2014 Udtalelse nr. 6/2014 (artikel 325, TEUF) om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af forordning (EU, Euratom) nr. 883/2013 for så vidt angår etablering af en kontrolansvarlig

Læs mere

***I BETÆNKNING. DA Forenet i mangfoldighed DA. Europa-Parlamentet A8-0226/

***I BETÆNKNING. DA Forenet i mangfoldighed DA. Europa-Parlamentet A8-0226/ Europa-Parlamentet 2014-2019 Mødedokument A8-0226/2018 27.6.2018 ***I BETÆNKNING om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om det europæiske borgerinitiativ (COM(2017)0482 C8-0308/2017 2017/0220(COD))

Læs mere

DeFasteRepræsentantersKomité(1.afdeling) 2. Europa-Parlamentetharendnuikkevedtagetsinførstebehandlingsudtalelse.

DeFasteRepræsentantersKomité(1.afdeling) 2. Europa-Parlamentetharendnuikkevedtagetsinførstebehandlingsudtalelse. ConseilUE RÅDETFOR DENEUROPÆISKEUNION Bruxeles,den20.november2012(29.11) (OR.en) Interinstitutionelsag: 2012/0075(COD) PUBLIC 16260/12 LIMITE DENLEG109 AGRI759 SAN279 CODEC2680 NOTE fra: til: Komm.forsl.nr.:

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om ændring af forordning (EU) nr. 575/2013 for så vidt angår undtagelser for råvarehandlere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om ændring af forordning (EU) nr. 575/2013 for så vidt angår undtagelser for råvarehandlere EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.12.2015 COM(2015) 648 final 2015/0295 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 575/2013 for så vidt angår undtagelser

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0201 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0201 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0201 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.4.2016 COM(2016) 201 final 2016/0109 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0648 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0648 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0648 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.12.2015 COM(2015) 648 final 2015/0295 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING

Forslag til RÅDETS FORORDNING Ref. Ares(2018)2964154-06/06/2018 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 31.5.2018 COM(2018) 371 final 2018/0219 (APP) Forslag til RÅDETS FORORDNING om udvidelse af anvendelsen af forordning (EU) nr..../2018

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.1.2019 COM(2019) 53 final 2019/0019 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om indførelse af beredskabsforanstaltninger inden for koordinering

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 26.6.2014 COM(2014) 382 final 2014/0202 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 604/2013 for så vidt angår fastlæggelse

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 21.8.2015 COM(2015) 389 final 2015/0180 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om fastsættelse af den holdning, Unionen skal indtage på den 12. generalforsamling i OTIF

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.12.2017 COM(2017) 792 final 2017/0350 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv (EU) 2016/97 for så vidt angår anvendelsesdatoen

Læs mere

L 84/8 Den Europæiske Unions Tidende

L 84/8 Den Europæiske Unions Tidende L 84/8 Den Europæiske Unions Tidende 23.3.2006 KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 473/2006 af 22. marts 2006 om gennemførelsesbestemmelser til den fællesskabsliste over luftfartsselskaber med driftsforbud

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 18.05.2001 KOM(2001) 266 endelig Forslag til RÅDETS FORORDNING om supplering af bilaget til Kommisssionens forordning (EF) nr. 1107/96 om registrering

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om ændring af forordning (EU) nr. 1380/2013 om den fælles fiskeripolitik

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om ændring af forordning (EU) nr. 1380/2013 om den fælles fiskeripolitik EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 11.8.2017 COM(2017) 424 final 2017/0190 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 1380/2013 om den fælles fiskeripolitik

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 9.11.2016 COM(2016) 721 final 2016/0351 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) 2016/1036 om beskyttelse mod dumpingimport

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 8.5.2009 Den Europæiske Unions Tidende C 106/1 I (Beslutninger og resolutioner, henstillinger og udtalelser) UDTALELSER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 20. april 2009

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET

DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET RÅDET Bruxelles, den 27. marts 2019 (OR. en) 2017/0220 (COD) PE-CONS 92/18 INST 505 POLGEN 262 AG 47 CODEC 2422 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2004D0003 DA 18.06.2011 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 4. marts 2004 om aktindsigt i

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 17.5.2018 COM(2018) 275 final 2018/0130 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE om ændring af Rådets direktiv 96/53/EF for så vidt angår fristen for

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 7.6.2018 C(2018) 3568 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 7.6.2018 om ændring af delegeret forordning (EU) 2015/2446 for så vidt angår betingelserne

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 12.5.2012 Den Europæiske Unions Tidende C 137/7 III (Forberedende retsakter) DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 2. marts 2012 om et forslag til

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 2.3.2015 COM(2015) 76 final 2015/0040 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, som Den Europæiske Union skal indtage i det blandede udvalg, der er nedsat

Læs mere

***I UDKAST TIL BETÆNKNING

***I UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Økonomi- og Valutaudvalget 26.3.2013 2012/0364(COD) ***I UDKAST TIL BETÆNKNING om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om oprettelse af et EU-program til støtte

Læs mere

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg. Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs UDTALELSE

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg. Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs UDTALELSE Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg SC/032 "Gennemførelse af Lissabontraktaten: deltagelsesdemokrati og borgerinitiativ (art. 11)" Bruxelles, den 17. marts 2010 Det Europæiske Økonomiske og Sociale

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 5.7.2017 COM(2017) 369 final 2017/0153 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om bemyndigelse af Østrig og Rumænien til i Den Europæiske Unions interesse at acceptere Panamas,

Læs mere

Forslag til RÅDETS DIREKTIV

Forslag til RÅDETS DIREKTIV EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.12.2015 COM(2015) 646 final 2015/0296 (CNS) Forslag til RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem for så vidt angår varigheden

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Strasbourg, den 12.2.2019 COM(2019) 88 final 2019/0040 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om visse aspekter af jernbanesikkerhed og -forbindelser med hensyn

Læs mere

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0359 Offentligt

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0359 Offentligt Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0359 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.7.2017 COM(2017) 359 final 2017/0149 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om bemyndigelse af Kroatien, Nederlandene, Portugal

Læs mere

Vejledning til det europæiske borgerinitiativ. 2. udgave Marts Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg

Vejledning til det europæiske borgerinitiativ. 2. udgave Marts Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg Vejledning til det europæiske borgerinitiativ 2. udgave Marts 2012 Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg Kære læser I april 2012, når det europæiske borgerinitiativ træder i kraft, får EU-borgerne

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 1.3.2016 C(2016) 1224 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 1.3.2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 596/2014

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.7.2017 COM(2017) 357 final 2017/0148 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om bemyndigelse af Luxembourg og Rumænien til i Den Europæiske Unions interesse at acceptere

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.1.2017 COM(2017) 13 final 2017/0005 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Det Blandede EØS-Udvalg

Læs mere

Høringssvar til EU-kommissionens Grønbog om det europæiske borgerinitiativ

Høringssvar til EU-kommissionens Grønbog om det europæiske borgerinitiativ Danmarks ældste paraplyorganisation for holistisk-komplementær sundhed. ISO certificeret 2005 NaturSundhedsrådet LNS Office: LNS v/ R. Pommer, Bækkevang 51, DK - 2800 Lyngby Tlf. +45 70 22 23 39 lns@lnsnatur.dk

Læs mere

Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE

Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.5.2018 COM(2018) 299 final Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE om bemyndigelse til at indlede forhandlinger med Kap Verde om indgåelse af en protokol til

Læs mere

8529/17 kf/kf/ef 1 DRI

8529/17 kf/kf/ef 1 DRI Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 28. april 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0110 (COD) 8529/17 ORIENTERENDE NOTE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 4. april 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 4. april 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 4. april 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0090 (NLE) 7538/16 WTO 75 MAP 13 MI 187 FORSLAG fra: modtaget: 1. april 2016 til: Komm. dok. nr.: Vedr.:

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 27. marts 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 27. marts 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 27. marts 2017 (OR. en) 7677/17 EF 61 ECOFIN 233 DELACT 62 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 24. marts 2017 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør,

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 21.12.2011 K(2011) 9585 endelig KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af 21.12.2011 om ændring af forordning (EF) nr. 1569/2007 om indførelse af en mekanisme

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 17.6.2016 L 160/23 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2016/959 af 17. maj 2016 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for markedssonderinger for så vidt angår de systemer og indberetningsmodeller,

Læs mere

Íñigo Méndez de Vigo medlemmerne af konventet Mandat for Arbejdsgruppen vedrørende Nærhedsprincippet

Íñigo Méndez de Vigo medlemmerne af konventet Mandat for Arbejdsgruppen vedrørende Nærhedsprincippet DET EUROPÆISKE KONVENT SEKRETARIATET Bruxelles, den 30. maj 2002 (03.06) (OR. fr) CONV 71/02 NOTE fra: til: Vedr.: Íñigo Méndez de Vigo medlemmerne af konventet Mandat for Arbejdsgruppen vedrørende Nærhedsprincippet

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (1) Ved forordning (EU) 2015/2283 er der fastsat bestemmelser om markedsføring og anvendelse af nye fødevarer i Unionen.

(EØS-relevant tekst) (1) Ved forordning (EU) 2015/2283 er der fastsat bestemmelser om markedsføring og anvendelse af nye fødevarer i Unionen. 30.12.2017 L 351/55 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2017/2468 af 20. december 2017 om administrative og videnskabelige krav til traditionelle fødevarer fra tredjelande, jf. Europa- Parlamentets

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - COM(2017) 482 final ANNEXES 1-7.

Hermed følger til delegationerne dokument - COM(2017) 482 final ANNEXES 1-7. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. september 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0220 (COD) 12307/17 ADD 1 INST 345 POLGEN 122 FORSLAG fra: modtaget: 13. september 2017 til: Jordi

Læs mere

Oprettelse af et EU-program til støtte for særlige aktiviteter i forbindelse med regnskabsaflæggelse og revision

Oprettelse af et EU-program til støtte for særlige aktiviteter i forbindelse med regnskabsaflæggelse og revision 21.4.2017 A8-0291/ 001-001 ÆNDRINGSFORSLAG 001-001 af Økonomi- og Valutaudvalget Betænkning Theodor Dumitru Stolojan Oprettelse af et EU-program til støtte for særlige aktiviteter i forbindelse med regnskabsaflæggelse

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.3.2019 C(2019) 1616 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 4.3.2019 om ændring af bilag VIII og IX til direktiv 2012/27/EU om indholdet af de omfattende

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 7.2.2012 COM(2012) 41 final 2012/0019 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 1225/2009 af 30. november 2009

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 19.3.2018 C(2018) 1558 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 19.3.2018 om de proceduremæssige skridt for høringsprocessen med henblik på fastlæggelse

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.5.2018 COM(2018) 289 final 2018/0142 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring og berigtigelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER GRØNBOG. om europæiske borgerinitiativer

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER GRØNBOG. om europæiske borgerinitiativer DA DA DA KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 11.11.2009 KOM(2009)622 endelig GRØNBOG om europæiske borgerinitiativer DA DA GRØNBOG om europæiske borgerinitiativer INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Mødedokument

EUROPA-PARLAMENTET. Mødedokument EUROPA-PARLAMENTET 1999 Mødedokument 2004 C5-0638/2001 2001/0018(COD) DA 10/12/2001 Fælles holdning vedtaget af Rådet den 6. december 2001 med henblik på vedtagelse af Europa- Parlamentets og Rådets direktiv

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET

DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET RÅDET Strasbourg, den 14. september 2016 (OR. en) 2013/0279 (COD) LEX 1688 PE-CONS 36/16 STATIS 54 COMPET 437 UD 173 CODEC 1115 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Læs mere

Skrivelse af 16. oktober 2012 fra præsidiet i det spanske Deputeretkammer og det spanske Senat til formanden for Europa-Parlamentet

Skrivelse af 16. oktober 2012 fra præsidiet i det spanske Deputeretkammer og det spanske Senat til formanden for Europa-Parlamentet Skrivelse af 16. oktober 2012 fra præsidiet i det spanske Deputeretkammer og det spanske Senat til formanden for Europa-Parlamentet Præsidiet i Deputeretkammeret og i Senatet har på deres respektive møder

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Retsudvalget 11.9.2012 2011/2275(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om 28. årsrapport om kontrollen med anvendelsen af EU-retten (2010) (2011/2275(INI)) Retsudvalget Ordfører: Eva

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.6.2015 C(2015) 3834 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 12.6.2015 om ændring af forordning (EF) nr. 809/2004 om gennemførelse af Europa-Parlamentets

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.11.2017 COM(2017) 643 final 2017/0297 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE om ændring af Rådets beslutning 2003/17/EF for så vidt angår ligestillingen

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.3.2017 COM(2017) 136 final 2017/0060 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE om ændring af direktiv 2010/40/EU for så vidt angår perioden for vedtagelse

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.12.2018 C(2018) 7910 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 3.12.2018 om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 138/2004 for så

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 16. august 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 16. august 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 16. august 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0190 (COD) 11483/17 PECHE 302 CODEC 1282 FORSLAG fra: modtaget: 16. august 2017 til: Komm. dok. nr.:

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.7.2017 COM(2017) 360 final 2017/0150 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om bemyndigelse af Rumænien til i Den Europæiske Unions interesse at acceptere Chiles, Islands

Læs mere

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0482 Offentligt

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0482 Offentligt Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0482 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.9.2017 COM(2017) 482 final 2017/0220 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om det europæiske borgerinitiativ

Læs mere

Vejledning til det europæiske borgerinitiativ. 3. udgave September Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg

Vejledning til det europæiske borgerinitiativ. 3. udgave September Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg Vejledning til det europæiske borgerinitiativ 3. udgave September 2015 Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg Kære læser Siden april 2012, da det europæiske borgerinitiativ trådte i kraft, har EU-borgerne

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Økonomi og Valutaspørgsmål ***II UDKAST TIL INDSTILLING VED ANDENBEHANDLING. Udvalget om Økonomi og Valutaspørgsmål

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Økonomi og Valutaspørgsmål ***II UDKAST TIL INDSTILLING VED ANDENBEHANDLING. Udvalget om Økonomi og Valutaspørgsmål EUROPA-PARLAMENTET 1999 2004 Udvalget om Økonomi og Valutaspørgsmål FORELØBIG 2001/0174(COD) 29. november 2001 ***II UDKAST TIL INDSTILLING VED ANDENBEHANDLING om Rådets fælles holdning med henblik på

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) L 252/26 Den Europæiske Unions Tidende 19.9.2012 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) Nr. 844/2012 af 18. september 2012 om fastsættelse af de fornødne bestemmelser til gennemførelse af fornyelsesproceduren

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.3.2017 COM(2017) 150 final 2017/0068 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om fastsættelse i henhold til forordning (EU) nr. 1306/2013 af tilpasningssatsen

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. april 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. april 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. april 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2015/0305 (NLE) 7081/16 MIGR 55 COEST 69 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS AFGØRELSE

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 21.3.2013 Den Europæiske Unions Tidende L 79/7 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) Nr. 254/2013 af 20. marts 2013 om ændring af forordning (EF) nr. 340/2008 om gebyrer og afgifter til Det Europæiske

Læs mere

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Europa-Parlamentet 2014-2019 Udvalget for Andragender 7.6.2019 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Om: Andragende nr. 1315/2015 af Zoltan Lomnici, ungarsk statsborger, og 4 medunderskrivere, om den slovakiske lov

Læs mere

(2014/434/EU) AFSNIT 1 PROCEDURE FOR ETABLERING AF ET TÆT SAMARBEJDE. Artikel 1. Definitioner

(2014/434/EU) AFSNIT 1 PROCEDURE FOR ETABLERING AF ET TÆT SAMARBEJDE. Artikel 1. Definitioner 5.7.2014 L 198/7 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 31. januar 2014 om et tæt samarbejde med de kompetente nationale myndigheder i deltagende medlemsstater, der ikke har euroen som valuta (ECB/2014/5)

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) 14.6.2019 L 157/61 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) 2019/976 af 29. maj 2019 om fastsættelse af principper for at definere mål og dele feedback i de fælles tilsynsteams og om ophævelse af afgørelse

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 31.1.2017 C(2017) 403 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 31.1.2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 251/2014

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER RÅDETS FORORDNING. om ændring af forordning (EF) nr. 539/2001 med hensyn til gensidighedsmekanismen

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER RÅDETS FORORDNING. om ændring af forordning (EF) nr. 539/2001 med hensyn til gensidighedsmekanismen KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 7.7.2004 KOM(2004) 437 endelig 2004/0141 (CNS) RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EF) nr. 539/2001 med hensyn til gensidighedsmekanismen

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. september 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. september 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. september 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0220 (COD) 12307/17 INST 345 POLGEN 122 FORSLAG fra: modtaget: 13. september 2017 til: Komm. dok.

Læs mere

(6) Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med udtalelse fra det udvalg, der er nedsat ved artikel 21 i direktiv 97/67/EF

(6) Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med udtalelse fra det udvalg, der er nedsat ved artikel 21 i direktiv 97/67/EF 21.9.2018 L 238/65 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2018/1263 af 20. september 2018 om skemaerne til pakkeleveringsvirksomheders indgivelse af oplysninger, jf. Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 18.04.2005 KOM(2005) 146 endelig 2005/0056(CNS) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om undertegnelse af aftalen mellem Det Europæiske Fællesskab og Kongeriget

Læs mere

SAMARBEJDSPROTOKOL MELLEM EUROPA-KOMMISSIONEN OG DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG

SAMARBEJDSPROTOKOL MELLEM EUROPA-KOMMISSIONEN OG DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG Det Europæiske Økonomiske og sociale Udvalg SAMARBEJDSPROTOKOL MELLEM EUROPA-KOMMISSIONEN OG DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG PRÆAMBEL Kommissionen og Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.6.2017 C(2017) 4250 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 23.6.2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/2366

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNION

DEN EUROPÆISKE UNION DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET RÅDET Bruxelles, den 14. marts 2014 (OR. en) 2012/0184 (COD) 2012/0185 (COD) 2012/0186 (COD) PE-CONS 11/14 TRANS 18 CODEC 113 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 20.4.2005 KOM(2005) 155 endelig 2005/0061 (CNS) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EF) nr. 1467/97 om fremskyndelse og afklaring

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 28.5.2018 C(2018) 3120 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 28.5.2018 om regler for anvendelsen af artikel 26, stk. 3, i Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING

***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Konsolideret lovgivningsdokument 11.12.2018 EP-PE_TC1-COD(2018)0371 ***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING fastlagt ved førstebehandlingen den 11. december 2018 med henblik på vedtagelse

Læs mere

10728/16 ADD 1 tm/top/hm 1 DGB 2C

10728/16 ADD 1 tm/top/hm 1 DGB 2C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. februar 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2012/0266 (COD) 10728/16 ADD 1 UDKAST TIL RÅDETS BEGRUNDELSE Vedr.: PHARM 43 SAN 284 MI 478 COMPET 402 CODEC

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.3.2015 COM(2015) 138 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om udøvelse af de delegerede beføjelser, der tillægges Kommissionen i henhold

Læs mere

KOMMISSIONENS HENSTILLING. af

KOMMISSIONENS HENSTILLING. af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.10.2017 C(2017) 6560 final KOMMISSIONENS HENSTILLING af 3.10.2017 om gennemførelsen af bestemmelserne i Schengengrænsekodeksen om midlertidig genindførelse af grænsekontrol

Læs mere