ANNEX A KRAV FOR SPÆNDINGSKVALITET FOR TILSLUTNING AF HVDC-SYSTEMER OG JÆVNSTRØMSFORBUNDNE ELPRODUCERENDE ANLÆG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ANNEX A KRAV FOR SPÆNDINGSKVALITET FOR TILSLUTNING AF HVDC-SYSTEMER OG JÆVNSTRØMSFORBUNDNE ELPRODUCERENDE ANLÆG"

Transkript

1 Krav for spændingskvalitet for tilslutning af HVDC-systemer og jævnstrømsforbundne elproducerende anlæg 1/19 ANNEX A KRAV FOR SPÆNDINGSKVALITET FOR TILSLUTNING AF HVDC-SYSTEMER OG JÆVNSTRØMSFORBUNDNE ELPRODUCERENDE ANLÆG Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia info@energinet.dk CVR-nr Dato: 28. september 2018 Forfatter: AIE AIE CHJ FBN JBO Anmeldelse XCJS CSH REV. BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GENNEMGÅET GODKENDT Revisionsoversigt NR. TEKST VERSION DATO Nærværende kravspecifikation omfatter Energinets krav for spændingskvalitet i forbindelse med nettilslutning af HVDC-anlæg. Kravspecifikationen indgår som baggrund i forbindelse med implementering af EU forordning 2016/1447 om fastsættelse af netregler om tilslutning af transmissionssystemer med højspændingsjævnstrøm og jævnstrømsforbundne elproducerende anlæg (HVDC), og omhandler således krav til HVDC-anlæg.

2 Krav for spændingskvalitet for tilslutning af HVDC-systemer og jævnstrømsforbundne elproducerende anlæg 2/19 INDHOLD 1. Terminologi og definitioner Formål, anvendelsesområde og hjemmel Harmonisk spændingsforvrængning Interharmoniske Spændingsubalance Flicker DC-indhold Referencer Liste over figurer Figur 1 Grafisk præsentation af bidragene til den harmoniske spændingsforvrængning i nettilslutningspunktet efter idriftsættelse af anlægget Figur 2 Illustration af metode benyttet til fastsættelse af grænseværdi for harmonisk spændingsforvrængningsbidrag Figur 3 Eksempel på netimpedanspolygon beskrivende for netimpedansen i nettilslutningspunktet for HVDC-anlægget Liste over tabeller Tabel 1 Grænseværdier for flicker forårsaget af anlægget

3 Krav for spændingskvalitet for tilslutning af HVDC-systemer og jævnstrømsforbundne elproducerende anlæg 3/19 Læsevejledning Denne kravspecifikation indeholder alle generelle og specifikke krav vedrørende spændingskvalitet for tilslutning af HVDC-anlæg til transmissionsnettet. Kravspecifikationen er bygget op således, at afsnit 1 indeholder terminologi og definitioner, som anvendes i kravspecifikationen. Definitioner er i teksten tydeliggjort med kursiv skrift. Afsnit 2 indeholder formål, anvendelsesområde og de forvaltningsmæssige bestemmelser. Afsnit 3 til og med 7 indeholder de tekniske og funktionelle krav. Kravspecifikationen udgives også på engelsk. I tvivlstilfælde er den danske udgave gældende. Kravspecifikationen er udgivet af Energinet og kan hentes på Energinets hjemmeside, i sektionen Rammer og Regler.

4 Krav for spændingskvalitet for tilslutning af HVDC-systemer og jævnstrømsforbundne elproducerende anlæg 4/19 1. Terminologi og definitioner 1.1 Definitioner I dette afsnit er anført de definitioner, der benyttes i dokumentet Anlægsejer Anlægsejer er den, der juridisk ejer HVDC-anlægget. Anlægsejer kan overdrage det driftsmæssige ansvar til en anlægsoperatør Anlægskomponent En anlægskomponent er en komponent eller et delsystem, der indgår i et samlet HVDC-anlæg Anlægsoperatør Anlægsoperatøren er den virksomhed, der har det driftsmæssige ansvar for anlægget via ejerskab eller kontraktmæssige forpligtelser Baggrundharmonisk spændingsforvrængning Den harmoniske spændingsforvrængning, der eksisterer i nettilslutningspunktet inden HVDCanlægget tilsluttes Elforsyningsvirksomheden Elforsyningsvirksomheden er den virksomhed, i hvis net et anlæg er tilsluttet elektrisk. Ansvarsforholdene i det kollektive elforsyningsnet er opdelt på flere netvirksomheder og én transmissionsvirksomhed. Netvirksomheden er den virksomhed, der med bevilling driver det kollektive elforsyningsnet på højst 100 kv. Transmissionsvirksomheden er den virksomhed, der med bevilling driver det kollektive elforsyningsnet over 100 kv Flicker Flicker er hurtige spændingsfluktuationer, der for nogle typer af lyskilder bliver identificeret ved flimren til irritation for øjet. Flicker måles som beskrevet i DS/EN [1] Flickerbidrag HVDC-anlæggets bidrag af flicker til transmissionsnettet Grænseværdi for harmonisk spændingsforvrængningsbidrag (GHF) Den grænse, der sættes for det harmoniske spændingsforvrængningsbidrag Harmonisk emission HVDC-anlæggets emission af harmoniske, indeholdende den harmoniske spændingsforvrængning forårsaget af harmoniske spændinger eller strømme fra HVDC-anlægget (aktiv introduceret forvrængning) samt forstærkning af eksisterende baggrundsharmonisk spændingsfor-

5 Krav for spændingskvalitet for tilslutning af HVDC-systemer og jævnstrømsforbundne elproducerende anlæg 5/19 vrængning i nettilslutningspunktet grundet interaktion mellem anlæggets og transmissionsnettets harmoniske netimpedans (passiv introduceret forvrængning) Harmonisk netimpedans Den frekvensafhængelige netimpedans, evalueret som synkronsekvens-, inverssekvens- og nulsekvensimpedanser, udtrykt enten som en real og imaginær værdi eller som en længde og vinkel Harmonisk planlægningsmargin Den del af det tilgængelige harmoniske forvrængningsbånd som reserveres til fremtidige anlæg samt anvendes som sikkerhed i tilfælde af afvigelser Harmonisk spektrum En afbildning af fourierkoefficienterne (frekvenskomposanter) hidrørende fra en fourieranalyse af et givet signal Harmonisk spændingsforvrængning Forvrængningen af netspændingen grundet indhold af en eller flere højere ordens harmoniske spændingsovertoner. Bidraget kan dække det samlede bidrag i form af den totale harmoniske spændingsforvrængning eller være opgjort per harmonisk spændingsovertone Harmonisk spændingsforvrængningsbidrag (HF) HVDC-anlæggets bidrag af harmoniske spændingsforvrængning til transmissionsnettet i nettilslutningspunktet. Bidraget kan dække det samlede bidrag i form af den totale harmoniske spændingsforvrængning eller være opgjort per harmonisk spændingsovertone Harmonisk spændingsovertone Fourierkoefficient (frekvenskomposanter) hidrørende fra en fourieranalyse af et givet spændingssignal, hvor frekvensen gældende for fourierkoefficienten er et heltals multiplum af grundtonefrekvensen HVDC-anlæg Et HVDC-anlæg omfatter i denne kravspecifikation både HVDC-systemer og jævnstrømsforbundne elproducerende anlæg (fx ilandføringsanlæg) Interharmonisk Fourierkoefficient (frekvenskomposanter) hidrørende fra en fourieranalyse af et givet spændingssignal, hvor frekvensen gældende for fourierkoefficienten ikke er et heltals multiplum af grundtonefrekvensen Interharmonisk spændingsforvrængningsbidrag HVDC-anlæggets bidrag af interharmonisk spændingsforvrængning til transmissionsnettet i nettilslutningspunktet. Bidraget opgøres ved interharmoniske undergrupper.

6 Krav for spændingskvalitet for tilslutning af HVDC-systemer og jævnstrømsforbundne elproducerende anlæg 6/ Interharmonisk undergruppe Gruppering af en række interharmoniske, udført som beskrevet i DS/EN [2] Kollektive elforsyningsnet Transmissions- og distributionsnet, som på offentligt regulerede vilkår har til formål at transportere elektricitet for en ubestemt kreds af elleverandører og elforbrugere. Distributionsnettet defineres som det kollektive elforsyningsnet med nominel spænding på højst 100 kv. Transmissionsnettet defineres som det kollektive elforsyningsnet med nominel spænding over 100 kv Netimpedanspolygoner Metode for beskrivelse af transmissionsnettets frekvensafhængige netimpedans i nettilslutningspunktet Nettilslutningsaftale Betingelser og vilkår, som indgås mellem elforsyningsvirksomheden og anlægsejer som inkluderer relevante data og specifikke krav og forhold Nettilslutningspunkt Nettilslutningspunktet (POC) er det fysiske punkt i det kollektive elforsyningsnet, hvor HVDCanlægget er tilsluttet eller kan tilsluttes. Alle krav specificeret i denne kravspecifikation er gældende i nettilslutningspunktet. Det er elforsyningsvirksomheden, der anviser nettilslutningspunktet Planlægningsniveau Det niveau for en given spændingskvalitetsparameter hvorefter transmissionsnettet planlægges Spændingskvalitetsparametre De parametre, spændingskvaliteten opgøres efter. Specifikt benyttes harmonisk spændingsforvrængning, interharmoniske, flicker, spændingsubalance og DC-indhold Spændingsubalance Indholdet af inverssekvensspænding, opgjort i procent af synkronsekvensspændingen Spændingsubalancebidrag HVDC-anlæggets bidrag af spændingsubalance til transmissionsnettet i nettilslutningspunktet Spændingsubalancevektor Spændingsubalancevektoren er en vektor defineret som forholdet mellem inverssekvens- og synkronsekvensspændingen, begge udtrykt som vektorer.

7 Krav for spændingskvalitet for tilslutning af HVDC-systemer og jævnstrømsforbundne elproducerende anlæg 7/ Systemansvarlig virksomhed Virksomhed, der har det overordnede ansvar for at opretholde forsyningssikkerheden og en effektiv udnyttelse af det sammenhængende elforsyningssystem Systemmodel afgrænset ved impedanspolygoner Afgrænset simuleringsmodel af transmissionsnettet omkring et nettilslutningspunkt Tilgængeligt harmonisk forvrængningsbånd Det bånd, der er til rådighed efter baggrundsharmonisk spændingsforvrængning er fratrukket planlægningsniveauerne Total harmonisk spændingsforvrængning Den totale harmoniske spændingsforvrængning beregnes som: = hvor er effektivværdien (RMS) af den h ende harmoniske spændingsovertone udtrykt som en procentdel af effektivværdien af grundtonespændingen Transmissionsvirksomhed Transmissionsvirksomheden er den virksomhed, der med bevilling driver det kollektive elforsyningsnet over 100 kv.

8 Krav for spændingskvalitet for tilslutning af HVDC-systemer og jævnstrømsforbundne elproducerende anlæg 8/19 2. Formål, anvendelsesområde og hjemmel Dette dokument er Annex A til de anmeldte krav, som fastsætter gennemførselsforanstaltninger på baggrund af EU-forordning 2016/1447 (HVDC); heri foreskrives krav til spændingskvalitet.

9 Krav for spændingskvalitet for tilslutning af HVDC-systemer og jævnstrømsforbundne elproducerende anlæg 9/19 3. Harmonisk spændingsforvrængning Der fastsættes grænseværdier for HVDC-anlæggets maksimale bidrag til harmonisk spændingsforvrængning i nettilslutningspunktet. 3.1 Planlægningsniveau og definition af harmonisk spændingsforvrængningsbidrag HVDC-anlægget tildeles grænseværdier i nettilslutningspunktet, dækkende anlæggets harmoniske spændingsforvrængningsbidrag. Energinet benytter planlægningsniveauer for højspændingssystemer angivet i IEC , Tabel 2 [3], og vil koordinere det enkelte anlægs bidrag i henhold til disse niveauer. Grænseværdierne for anlægget fastlægges som grænseværdi for harmonisk spændingsforvrængningsbidrag (GHF) og defineres som det maksimale harmoniske spændingsforvrængningsbidrag (HF), som anlægget må bibringe transmissionsnettet. Anlæggets harmoniske spændingsforvrængningsbidrag inkluderer: a) den harmoniske spændingsforvrængning forårsaget af harmoniske spændinger eller strømme fra anlægget (aktivt introduceret forvrængning) b) forstærkning af eksisterende baggrundsharmonisk spændingsforvrængning i nettilslutningspunktet grundet interaktion mellem anlæggets og transmissionsnettets harmoniske netimpedans (passivt introduceret forvrængning). Bidragene illustreres grafisk i Figur 1. Figur 1 Grafisk præsentation af bidragene til den harmoniske spændingsforvrængning i nettilslutningspunktet efter idriftsættelse af anlægget. Der fastsættes en unik grænse per harmonisk spændingsovertone fra den 2. til den 50. orden. Disse grænser fastsættes som effektivværdien af den enkelte harmoniske spændingsovertone, udtrykt som en procentdel af effektivværdien af grundtonespændingen. Foruden grænsevær-

10 Krav for spændingskvalitet for tilslutning af HVDC-systemer og jævnstrømsforbundne elproducerende anlæg 10/19 dien per harmonisk spændingsovertone fastsættes der en grænse for den totale harmoniske spændingsforvrængning ( ). Den totale harmoniske spændingsforvrængning beregnes som: = hvor er effektivværdien (RMS) af den h ende harmoniske spændingsovertone, udtrykt som en procentdel af effektivværdien af grundtonespændingen. Alle de omtalte harmoniske spændingsovertoner er definerede som 95-procent-fraktilniveauer, beregnet på basis af 10-minutters aggregerede værdier målt over en uge. Aggregeringen fortages som specificeret i DS/EN [4]. 3.2 Fastsættelse af krav for harmonisk spændingsforvrængningsbidrag Grænseværdien for det harmoniske spændingsforvrængningsbidrag fastsættes af den systemansvarlige virksomhed. Grænseværdien fastsættes per harmonisk spændingsovertone ud fra princippet vist i Figur % Planlægningsniveau Harmonisk planlægningsmargin Tilgængelige harmoniske forvrængningsbånd GHF tilslutter 1 GHF tilslutter 2 50% GHF tilslutter 3 Baggrundsharmonisk spændingsforvrængning Grænseværdi for harmonisk spændingsforvrængningsbidrag (GHF) 10% Figur 2 Illustration af metode benyttet til fastsættelse af grænseværdi for harmonisk spændingsforvrængningsbidrag Metoden for grænsefastsættelse bygger på, at niveauet af baggrundsharmonisk spændingsforvrængning i nettilslutningspunktet er kendt for alle relevante harmoniske overtoner. Baseret på dette beregnes det tilgængelige harmoniske forvrængningsbånd. Dette deles mellem de planlagte anlæg, der måtte tilslutte sig i eller nær nettilslutningspunktet for det HVDC-anlæg. En del af det tilgængelige harmoniske forvrængningsbånd reserveres til fremtidige anlæg samt anvendes som sikkerhed i tilfælde af afvigelser. Det reserverede bånd benævnes harmonisk planlægningsmargin. Størrelsen fastsættes af den systemansvarlige virksomhed og kan variere i størrelse fra tilslutningspunkt til tilslutningspunkt.

11 Krav for spændingskvalitet for tilslutning af HVDC-systemer og jævnstrømsforbundne elproducerende anlæg 11/19 Grænseværdien for det harmoniske spændingsforvrængningsbidrag for anlæg nummer et beregnes ved aritmetisk at fratrække baggrundsniveauet og den harmoniske planlægningsmargin fra planlægningsniveauet for den pågældende harmoniske spændingsovertone. Herudover fratrækkes grænsen tildelt andre anlæg, der ikke er en del af den baggrundsharmoniske spændingsforvrængning på tidspunktet for måling (se Figur 2): (h) = (h) (h) (h) (h) (h) Det betyder, at det er anlægsejers ansvar at vælge en passende metode til summering af bidragene fra aktiv harmonisk emission og forstærkning af den eksisterende baggrundsforvrængning (passiv harmonisk emission). 3.3 Eftervisning af krav I afsnit og beskrives metoderne til eftervisning af kravene til det harmoniske forvrængningsbidrag ved henholdsvis beregning og måling. I afsnit beskrives det datagrundlag, som den systemansvarlige virksomhed stiller til rådighed for anlægsejer Datagrundlag for eftervisning af krav for harmoniske overtoner Den systemansvarlige virksomhed udleverer følgende data for eftervisning af kravene til HVDCanlægs harmoniske spændingsforvrængningsbidrag: 1. Niveauet af baggrundsharmonisk spændingsforvrængning 2. Netimpedanspolygoner i anlæggets tilslutningspunkt eller systemmodel afgrænset ved impedanspolygoner Baggrundsharmonisk spændingsforvrængning Baggrundsharmonisk spændingsforvrængning oplyses som 95-procent-fraktil af 10-minuttersværdier, der er aggregerede som beskrevet i DS/EN [4] og målt over en uge. Der måles typisk i 6-12 måneder inden tilslutning, og de højeste harmoniske spændingsovertoner på de tre faser, målt over alle uger, oplyses. Bemærk, at den oplyste baggrundsharmoniske spændingsforvrængning alene er til eftervisning af operationelle krav (GHF). For komponentdesign fastsættes designniveauerne af komponentproducenten, under forudsætning af at de enkelte harmoniske overtoner kan antage planlægningsniveauerne i nettilslutningspunktet Netimpedanspolygoner i HVDC-anlæggets tilslutningspunkt eller systemmodel afgrænset ved netimpedanspolygoner Det vælges af den systemansvarlige virksomhed, om transmissionsnettet bagved nettilslutningspunktet for anlægget beskrives ved impedanspolygoner, eller om der oplyses en systemmodel afgrænset ved impendanspolygoner. Metoden fastsættes af den systemansvarlige virksomhed inden opstart af analyserne for eftervisning af krav Netimpedanspolygoner i HVDC-anlæggets tilslutningspunkt

12 Krav for spændingskvalitet for tilslutning af HVDC-systemer og jævnstrømsforbundne elproducerende anlæg 12/19 Transmissionsnettets netimpedanspolygoner defineres i R-X planet, set fra nettilslutningspunktet, uden at anlægget er tilsluttet. Netimpedanspolygonerne beregnes under en række net- og systemkonfigurationer, inklusive ikke-favorable, men planlagte, komponentudfald. Det harmoniske spektrum fra 50 Hz til 2500 Hz deles i en række frekvensintervaller, hvor hvert interval repræsenteres ved en seks-punkts polygon. Polygonens hjørnepunkter er grafisk vist på Figur 3. Figur 3 Eksempel på netimpedanspolygon beskrivende for netimpedansen i nettilslutningspunktet for HVDC-anlægget Det er anlægsejers ansvar at eftervise, at det harmoniske forvrængningsbidrag er under de tildelte grænseværdier for harmonisk spændingsforvrængningsbidrag i hele polygonens område for hver polygon opgivet. Metoden for beregning ved brug af netimpedanspolygoner fastsættes af den systemansvarlige virksomhed i et samarbejde med anlægsejer Systemmodel afgrænset ved netimpedanspolygoner Den systemansvarlige virksomhed kan vælge at oplyse en systemmodel til brug for eftervisning af grænseværdier for harmonisk spændingsforvrængningsbidrag. Dette kan gøres, hvis systemets kompleksitet afstedkommer, at en systemmodel enten er mere repræsentativ grundet påvirkning mellem dele af elsystemet, eller hvis det stiller anlægsejer mere fordelagtigt i forhold til eftervisning af kravene. Detaljerne for proces og metode, hvis en systemmodel oplyses, aftales mellem den systemansvarlige virksomhed og anlægsejer inden opstart af relevante studier Eftervisning af krav ved beregning For at eftervise, at HVDC-anlægget opfylder kravene til harmonisk spændingsforvrængning før spændingssætning, skal anlægsejer udføre et teoretisk studie, der dokumenterer, om anlæggets harmoniske forvrængningsbidrag er lavere end de oplyste grænser. Dette skal eftervises under alle de operationelle konfigurationer, hvormed anlægget skal drives, så 95-procentfraktilgrænsen af en uges 10-minutters-værdier bliver relevant. Dette inkluderer eventuelle temporære konfigurationer under idriftsættelse af anlægget. Det er anlægsejers ansvar at fastsætte, samt at redegøre for, den anvendte metode til summering af harmonisk emission fra flere anlæg. Det er ligeledes anlægsejers ansvar at fastsætte,

13 Krav for spændingskvalitet for tilslutning af HVDC-systemer og jævnstrømsforbundne elproducerende anlæg 13/19 samt at redegøre for, metoden anvendt til summering af bidragene fra aktivt og passivt introduceret forvrængning (punkt a og b i afsnit 3.1). Metoden skal godkendes af den systemansvarlige virksomhed. Godkendelse af kravene for de enkelte spændingsovertoner samt opnås, hvis: Foruden HVDC-anlæggets harmoniske forvrængningsbidrag skal det fremgå af det teoretiske studie, hvor store bidragene fra aktiv emission samt forstærkning af den eksisterende baggrundsharmoniske spændingsforvrængning (passiv emission) er inden summering (punkt a og b i Afsnit 3.1). Det præcise omfang af studiet samt beregningsmetoden aftales mellem anlægsejer og den systemansvarlige virksomhed, inden studiet udføres. Anlægsejer fremsender en beskrivelse af studieindhold og metodebeskrivelse, inden studiet udføres Eftervisning af krav ved måling Metoden for eftervisning af krav ved måling fastsættes af den systemansvarlige virksomhed i samarbejde med anlægsejer. Metoden fastsættes specifikt for hvert HVDC-anlæg på grund af kompleksiteten i at måle harmonisk spændingsforvrængningsbidrag på højspændingsniveau.

14 Krav for spændingskvalitet for tilslutning af HVDC-systemer og jævnstrømsforbundne elproducerende anlæg 14/19 4. Interharmoniske 4.1 Planlægningsniveau og definition af interharmonisk spændingsforvrængningsbidrag Planlægningsniveauet for interharmoniske for transmissionsnettet fastsættes som beskrevet i IEC [3] og måles som defineret i DS/EN [2]. 4.2 Fastsættelse af krav for interharmonisk spændingsforvrængningsbidrag Grænseværdier for interharmonisk spændingsforvrængningsbidrag fastsættes som krav til de interharmoniske undergrupper. Hver enkelt interharmonisk undergruppe skal evalueres som beskrevet i DS/EN [4] og DS/EN [2]. Grænseværdien fastsættes til 0,36 % i frekvensområdet fra 50 Hz op til 2,5 khz fastsættes i henhold til IEC [3]. 4.3 Eftervisning af krav Minimum seks måneder inden idriftsættelse af HVDC-anlægget skal dokumentation for opfyldelse af krav til interharmoniske indleveres til den systemansvarlige virksomhed. Eftervisning kan ske ved brug af en af de to metoder beskrevet nedenfor: 1) Ved at forelægge en skriftlig teknisk redegørelse for, at det interharmoniske spændingsforvrængningsbidrag forårsaget af HVDC-anlægget er negligerbart i nettilslutningspunktet. 2) Ved simulering under værst tænkelige driftsforhold ved brug af en simuleringsmodel, hvor kilder til interharmoniske er inkluderet. Vælges eftervisning af krav efter punkt 2, leverer den systemansvarlige virksomhed relevante data, som beskriver transmissionsnettet i nettilslutningspunktet. Omfanget af data vil afhænge af den simuleringsmetode, der er valgt for eftervisning, og fastsættes derfor som en del heraf. Metode for eftervisning samt produkterne godkendes af den systemansvarlige virksomhed. Eftervisning af krav ved måling foretages af den systemansvarlige virksomhed. Dette kan ske umiddelbart efter idriftsættelse, inden en endelig nettilslutningsaftale gives, samt til enhver tid under HVDC-anlæggets levetid. Overholder anlægget ikke kravene, følger de sanktioner, som er beskrevet i forordningen.

15 Krav for spændingskvalitet for tilslutning af HVDC-systemer og jævnstrømsforbundne elproducerende anlæg 15/19 5. Spændingsubalance Der fastsættes en grænse i nettilslutningspunktet for spændingsubalancen forårsaget af HVDCanlægget. 5.1 Planlægningsniveau og definition af spændingsubalancebidrag Planlægningsniveauet for spændingsubalance for transmissionsnettet fastsættes som beskrevet i IEC Tabel 2 [5]. En del af dette planlægningsniveau tildeles anlægget i nettilslutningspunktet. Spændingsubalancevektoren defineres generelt som: = hvor er inverssekvensspændingen, og er synkronsekvensspændingen, begge fastsat som spændingsvektorer (beskrevet ved størrelse og vinkel) og bestemt i anlæggets nettilslutningspunkt. Spændingsubalancebidraget, forårsaget af tilslutning af anlægget til transmissionsnettet, defineres som størrelsen af spændingsubalancebidragsvektoren,"#$. Spændingsubalancebidragsvektoren bestemmes som differensen mellem spændingsubalancevektorerne, bestemt i anlæggets nettilslutningspunkt efter og før anlægget tilsluttes:,"#$ =,&'(&$,'ø$ hvor,'ø$ er spændingsubalancevektoren før anlægget tilsluttes, og,&'(&$ er spændingsubalancevektoren efter produktionsanlægget tilsluttes. 5.2 Fastsættelse af krav for spændingsubalancebidraget HVDC-anlægget tillades at have et maksimalt spændingsubalancebidrag på 0,2 % i nettilslutningspunktet. Tilslutning af et HVDC-anlæg kan lede til, at ubalancen i nettilslutningspunktet reduceres. Hvis dette er tilfældet, sættes størrelsen af spændingsubalancebidraget lig med nul, og kravet er dermed opfyldt. Tilslutningen af et balanceret HVDC-anlæg kan lede til, at niveauet af ubalance i nettilslutningspunktet forøges, hvis transmissionsnettet er asymmetrisk, og kortslutningsniveauet er lavt. En sådan forøgelse påhviler ikke anlægsejer. 5.3 Eftervisning af krav Minimum seks måneder inden idriftsættelse af anlægget skal dokumentation for opfyldelse af krav til spændingsubalance indleveres til den systemansvarlige virksomhed. Eftervisning kan ske ved brug af en af de to metoder beskrevet nedenfor:

16 Krav for spændingskvalitet for tilslutning af HVDC-systemer og jævnstrømsforbundne elproducerende anlæg 16/19 1) Ved at forelægge en skriftlig teknisk redegørelse for, at spændingsubalancebidraget forårsaget af HVDC-anlægget er negligerbart i nettilslutningspunktet. 2) Ved simulering under værst tænkelige driftsforhold ved brug af en simuleringsmodel, hvor kilder til spændingsubalance er inkluderet. Ved eftervisning af krav efter punkt 2 leverer den systemansvarlige virksomhed relevante data, som beskriver transmissionsnettet i nettilslutningspunktet. Omfanget af data vil afhænge af den simuleringsmetode, der er valgt for eftervisning, og fastsættes derfor som en del heraf. Metode for eftervisning samt produkterne godkendes af den systemansvarlige virksomhed. Eftervisning af krav ved måling foretages af den systemansvarlige virksomhed. Dette kan ske umiddelbart efter idriftsættelse, inden en endelig nettilslutningsaftale gives, samt til enhver tid under HVDC-anlæggets levetid. Overholder anlægget ikke kravene, følger de sanktioner, som er beskrevet i forordningen.

17 Krav for spændingskvalitet for tilslutning af HVDC-systemer og jævnstrømsforbundne elproducerende anlæg 17/19 6. Flicker Der fastsættes en grænse i nettilslutningspunktet for flicker forårsaget af HVDC-anlægget. 6.1 Planlægningsniveau og definition af flickerbidrag Planlægningsniveauet for flicker for transmissionsnettet fastsættes som beskrevet i IEC [6] og måles som defineret i DS/EN [1]. 6.2 Fastsættelse af krav for flicker Kravene til flickerbidraget for HVDC-anlægget i nettilslutningspunktet vises i Tabel 1. De fastsættes som mindste tilrådelige grænser jf. IEC [5]. Parametre Grænse * +( 0,25 *,( 0,35 Tabel 1 Grænseværdier for flicker forårsaget af anlægget. * +( er korttidsflickerintensitet, og *,( er langtidsflickerintensitet, begge defineret som beskrevet i DS/EN [1]. 6.3 Eftervisning af krav Minimum seks måneder inden idriftsættelse af HVDC-anlægget skal dokumentation for opfyldelse af krav til flicker indleveres til den systemansvarlige virksomhed. Eftervisning kan ske ved brug af en af de to metoder beskrevet nedenfor: 1) Ved at forelægge en skriftlig teknisk redegørelse for, at flickerbidraget, som er forårsaget af HVDC-anlægget, er negligerbart i nettilslutningspunktet. 2) Ved simulering under værst tænkelige driftsforhold ved brug af en simuleringsmodel, hvor kilder til flicker er inkluderet. Ved eftervisning af krav efter punkt 2 leverer den systemansvarlige virksomhed relevante data, som beskriver transmissionsnettet i nettilslutningspunktet. Omfanget af data vil afhænge af den simuleringsmetode, som er valgt for eftervisning, og fastsættes derfor som en del heraf. Metode for eftervisning, samt produkterne, godkendes af den systemansvarlige virksomhed. Eftervisning af krav ved måling foretages af den systemansvarlige virksomhed. Dette kan ske umiddelbart efter idriftsættelse, inden en endelig nettilslutningsaftale gives, samt til enhver tid under HVDC-anlæggets levetid. Overholder anlægget ikke kravene, følger de sanktioner, som er beskrevet i forordningen.

18 Krav for spændingskvalitet for tilslutning af HVDC-systemer og jævnstrømsforbundne elproducerende anlæg 18/19 7. DC-indhold Der fastsættes en grænse i nettilslutningspunktet for DC-indholdet i den leverede strøm fra HVDC-anlægget. 7.1 Fastsættelse af krav for DC-indhold DC-indholdet, målt i den leverede AC-strøm fra anlægget, må maksimalt udgøre 0,5 % af den nominelle strøm i nettilslutningspunktet. 7.2 Eftervisning af krav Minimum seks måneder inden idriftsættelse af HVDC-anlægget skal dokumentation for opfyldelse af krav til DC-indhold indleveres til den systemansvarlige virksomhed. Eftervisning kan ske ved brug af en af de to metoder beskrevet nedenfor: 1) Ved at forelægge en skriftlig teknisk redegørelse for, at DC-indholdet, som er forårsaget af HVDC-anlægget, er negligerbart i nettilslutningspunktet. 2) Ved simulering under værst tænkelige driftsforhold ved brug af en simuleringsmodel, hvor kilder til DC-strømme eller -spændinger er inkluderet. Ved eftervisning af krav efter punkt 2 leverer den systemansvarlige virksomhed relevante data, som beskriver transmissionsnettet i nettilslutningspunktet. Omfanget af data vil afhænge af den simuleringsmetode, som er valgt for eftervisning, og fastsættes derfor som en del heraf. Metode for eftervisning, samt produkterne, godkendes af den systemansvarlige virksomhed. Eftervisning af krav ved måling foretages af den systemansvarlige virksomhed. Dette kan ske umiddelbart efter idriftsættelse inden en endelig nettilslutningsaftale gives, samt til en hver tid under HVDC-anlæggets levetid. Overholder anlægget ikke kravene, følger de sanktioner, som er beskrevet i forordningen.

19 Krav for spændingskvalitet for tilslutning af HVDC-systemer og jævnstrømsforbundne elproducerende anlæg 19/19 8. Referencer [1] DS/EN :2011 Elektromagnetisk kompatibilitet (EMC) - Del 4-15: Prøvnings- og måleteknikker - Flickermeter - Funktions- og designspecifikationer, Dansk Standard, [2] DS/EN :2002 Electromagnetic compatibility (EMC) - Part 4-7: Testing and measurement techniques - General guide on harmonics and interharmonics measurements and instrumentation, for power supply systems...; Corr.1:2004; A1:2009, Dansk Standard, [3] IEC/TR :2008 Electromagnetic compatibility (EMC) - Part 3-6: Limits - Assessment of emission limits for the connection of distorting installations to MV, HV and EHV power systems, International Electrotechnical Commission, [4] DS/EN :2015 Elektromagnetisk kompatibilitet (EMC) - Del 4-30: Prøvnings- og måleteknikker - Metoder til måling af spændingskvaliteten; AC:2017, Dansk Standard, [5] IEC/TR :2008 Electromagnetic compatibility (EMC) - Part 3-13: Limits - Assessment of emission limits for the connection of unbalanced installations to MV, HV and EHV power systems, International Electrotechnical Commission, [6] IEC/TR :2008 Electromagnetic compatibility (EMC) - Part 3-6: Limits - Assessment of emission limits for the connection of distorting installations to MV, HV and EHV power systems, International Electrotechnical Commission, De nævnte Internationale Standarder (IEC) og Europæiske Normer (EN) skal kun anvendes inden for de emner, der er nævnt i forbindelse med referencerne i denne kravspecifikation.

KRAV FOR SPÆNDINGSKVALITET FOR TRANSMISSIONSTILSLUTTEDE DISTRIBUTIONSSYSTEMER OG TRANSMISSIONSTILSLUTTEDE FORBRUGSANLÆG

KRAV FOR SPÆNDINGSKVALITET FOR TRANSMISSIONSTILSLUTTEDE DISTRIBUTIONSSYSTEMER OG TRANSMISSIONSTILSLUTTEDE FORBRUGSANLÆG Krav for spændingskvalitet for tilslutning af distributionssystemer og forbrugsanlæg til transmissionsnettet 1/23 KRAV FOR SPÆNDINGSKVALITET FOR TRANSMISSIONSTILSLUTTEDE DISTRIBUTIONSSYSTEMER OG TRANSMISSIONSTILSLUTTEDE

Læs mere

TEKNISK FORSKRIFT KRAV FOR SPÆNDINGSKVALITET FOR TILSLUTNING AF PRODUKTIONSENHEDER TIL TRANSMISSIONSNETTET - REV. 2

TEKNISK FORSKRIFT KRAV FOR SPÆNDINGSKVALITET FOR TILSLUTNING AF PRODUKTIONSENHEDER TIL TRANSMISSIONSNETTET - REV. 2 1/23 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 TEKNISK FORSKRIFT 3.2.7 KRAV FOR SPÆNDINGSKVALITET FOR TILSLUTNING AF PRODUKTIONSENHEDER TIL TRANSMISSIONSNETTET

Læs mere

Tillæg til Teknisk forskrift for anlæg til og med 11 kw samt Teknisk forskrift for solcelleanlæg

Tillæg til Teknisk forskrift for anlæg til og med 11 kw samt Teknisk forskrift for solcelleanlæg Tillæg til Teknisk forskrift 3.2.1 for anlæg til og med 11 kw samt Teknisk forskrift 3.2.2 for solcelleanlæg større end 11 kw 1/8 Tillæg til Teknisk forskrift 3.2.1 for anlæg til og med 11 kw samt Teknisk

Læs mere

Tillæg til Teknisk forskrift for anlæg til og med 11 kw

Tillæg til Teknisk forskrift for anlæg til og med 11 kw for anlæg til og med 11 kw Undtagelser omhandlende anlægskategori A1 2 Publiceret udgave 10.04.2017 12.04.2017 21.04.2017 21.04.2017 DATE FBN KDJ JMI JBO NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED

Læs mere

Tillæg til Teknisk forskrift for anlæg til og med 11 kw

Tillæg til Teknisk forskrift for anlæg til og med 11 kw Tillæg til Teknisk forskrift 3.2.1 for anlæg til og med 11 kw Undtagelser omhandlende anlægskategori A1 3 Publiceret udgave 24.05.2017 30.05.2017 06.06.2017 06.06.2017 DATE FBN KDJ JMI JBO NAME REV. DESCRIPTION

Læs mere

Tillæg til Teknisk forskrift for termiske anlæg større end 11 kw

Tillæg til Teknisk forskrift for termiske anlæg større end 11 kw for termiske anlæg større end 11 kw Undtagelser omhandlende anlægskategori A2 2 Publiceret udgave 10.04.2017 12.04.2017 21.04.2017 21.04.2017 DATE FBN KDJ JMI JBO NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED

Læs mere

Dato: Kommentarer fra: Kommentartype: generel/teknisk /redaktionel Kommentar Forslag til ændringer

Dato: Kommentarer fra: Kommentartype: generel/teknisk /redaktionel Kommentar Forslag til ændringer Dato: 03-07-2018 Kommentarer fra: Kommentarskema vedr.: Samlede høringskommentarer Teknisk forskrift 3.2.7 Krav for spændingskvalitet for tilslutning af produktionsanlæg til transmissionsnettet Figur /tabel

Læs mere

Teknisk forskrift 5.1.2. Definition af anlægsstatus. for termiske kraftværker. tilsluttet transmissionsnettet

Teknisk forskrift 5.1.2. Definition af anlægsstatus. for termiske kraftværker. tilsluttet transmissionsnettet Teknisk forskrift 5.1.2 Definition af anlægsstatus for termiske kraftværker tilsluttet transmissionsnettet 0 Endelig udgave REV. DESCRIPTION 15.03.2015 18.03.2015 20.03.2015 20.03.2015 DATE KDJ XLOC NNM

Læs mere

ANNEX D REAKTIV REGULERINGSEGENSKABER JF. ARTIKEL 20, 40 OG 48

ANNEX D REAKTIV REGULERINGSEGENSKABER JF. ARTIKEL 20, 40 OG 48 Annex D - Reaktiv reguleringsegenskaber jf. artikel 20, 40 og 48 1/6 ANNEX D REAKTIV REGULERINGSEGENSKABER JF. ARTIKEL 20, 40 OG 48 A Offentlig udgave JMI WZE MTH JPK FBN JBO 28. september 2018 REV. DESCRIPTION

Læs mere

TEKNISK FORSKRIFT KRAV FOR SPÆNDINGSKVALITET FOR TILSLUTNING AF PRODUKTIONSANLÆG TIL TRANSMISSIONSNETTET

TEKNISK FORSKRIFT KRAV FOR SPÆNDINGSKVALITET FOR TILSLUTNING AF PRODUKTIONSANLÆG TIL TRANSMISSIONSNETTET Krav for spændingskvalitet for tilslutning af produktionsanlæg til transmissionsnettet 1/25 TEKNISK FORSKRIFT 3.2.7 KRAV FOR SPÆNDINGSKVALITET FOR TILSLUTNING AF PRODUKTIONSANLÆG TIL TRANSMISSIONSNETTET

Læs mere

Tekniske krav for tilslutning af forbrugsinstallationer til det færøske elnet

Tekniske krav for tilslutning af forbrugsinstallationer til det færøske elnet Tekniske krav for tilslutning af forbrugsinstallationer til det færøske elnet 3. maj 2017 SEV, Landavegur 92, Postsmoga 319, FO-110 Tórshavn, Tel.. +298 346800, email: sev@sev.fo INDHOLDSFORTEGNELSE 1.

Læs mere

Dato: Samlede høringskommentarer. Forslag til ændringer

Dato: Samlede høringskommentarer. Forslag til ændringer Dato: 07.07.2017 Samlede høringskommentarer Kommentarskema vedr.: TF 3.4.1 Elforbrugsanlæg tilsluttet over 100 kv - høringsrevision 1.3.A. Sagsnr. 17/03665 Nr. Afsnitnr. Linjenr. Figur/ tabel Kommentartype:

Læs mere

ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER EFTER FORORDNING 2016/1447 (HVDC)

ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER EFTER FORORDNING 2016/1447 (HVDC) 1/5 Forsyningstilsynet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby post@forsyningstilsynet.dk Energinet Myndighedsenheden Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71

Læs mere

Vejledning til beregning af elkvalitetsparametre - TF 3.2.5

Vejledning til beregning af elkvalitetsparametre - TF 3.2.5 Vejledning til beregning af elkvalitetsparametre - TF 3.2.5 0 Endelig udgave 15.12.2014 15.12.2014 15.12.2014 15.12.2014 DATE KDJ XLOC BJA TK NAME REV. DECRPTON PREPARED CHECKED REVEWED APPROVED 13/96336-14

Læs mere

Vejledning til beregning af elkvalitetsparametre i TF 3.2.2

Vejledning til beregning af elkvalitetsparametre i TF 3.2.2 Vejledning til beregning af elkvalitetsparametre i TF 3.2.2 0 27.11.2014 27.11.2014 27.11.2014 27.11.2014 DATE KDJ XLOC BJA TSK NAME REV. DESCRPTON PREPARED CHECKED REVEWED APPROVED 14/17997-16 Energinet.dk

Læs mere

TEKNISK FORSKRIFT KRAV FOR UDVEKSLING AF REAKTIV EFFEKT (MVAR) I SKILLEFLADEN MELLEM TRANSMISSIONS- OG DISTRIBUTIONSSYSTEMERNE

TEKNISK FORSKRIFT KRAV FOR UDVEKSLING AF REAKTIV EFFEKT (MVAR) I SKILLEFLADEN MELLEM TRANSMISSIONS- OG DISTRIBUTIONSSYSTEMERNE 1/16 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 TEKNISK FORSKRIFT 2.1.3 KRAV FOR UDVEKSLING AF REAKTIV EFFEKT (MVAR) I SKILLEFLADEN MELLEM TRANSMISSIONS-

Læs mere

Tekniske betingelser for nettilslutning af forbrugsanlæg til mellem- og højspændingsnettet (> 1 kv)

Tekniske betingelser for nettilslutning af forbrugsanlæg til mellem- og højspændingsnettet (> 1 kv) Juli 2019 Tekniske betingelser for nettilslutning af forbrugsanlæg til mellem- og højspændingsnettet (> 1 kv) Version 1.2 VERSIONSLOG Version Ændring Dato 1.0 17-05-2018 1.1 Tilføjelse af krav til enheder

Læs mere

Vejledning for nettilslutning af forbrugsanlæg til mellem- og højspændingsnettet (> 1 kv)

Vejledning for nettilslutning af forbrugsanlæg til mellem- og højspændingsnettet (> 1 kv) Juli 2019 Vejledning for nettilslutning af forbrugsanlæg til mellem- og højspændingsnettet (> 1 kv) Version 1.0 VERSIONSLOG Version Ændring Dato 1.0 Oprettet ud fra de godkendte tekniske betingelser fra

Læs mere

Tekniske betingelser for nettilslutning af forbrugsanlæg til mellem- og højspændingsnettet (> 1 kv)

Tekniske betingelser for nettilslutning af forbrugsanlæg til mellem- og højspændingsnettet (> 1 kv) September 2018 Tekniske betingelser for nettilslutning af forbrugsanlæg til mellem- og højspændingsnettet (> 1 kv) Version 1.1 VERSIONSLOG Version Ændring Dato 1.0 17-05-2018 1.1 Tilføjelse af krav til

Læs mere

Rekommandation 16. Spændingskvalitet i lavspændingsnet 4. udgave, August Dansk Energi. Forskning og Udvikling.

Rekommandation 16. Spændingskvalitet i lavspændingsnet 4. udgave, August Dansk Energi. Forskning og Udvikling. Rekommandation 16 Spændingskvalitet i lavspændingsnet 4. udgave, August 2011 Dansk Energi Forskning og Udvikling Rosenørns Allé 9 1970 Frederiksberg C Tlf.: 35 300 770 Fax: 35 300 771 E-mail: info@defu.dk

Læs mere

Tekniske betingelser for nettilslutning

Tekniske betingelser for nettilslutning Maj 2018 Tekniske betingelser for nettilslutning af forbrugsinstallationer til lavspændingsnettet ( 1 kv) Version 1.0 1 VERSIONSLOG Version Ændring Dato 1.0 17-05-2018 2 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Vejledning for nettilslutning af forbrugsinstallationer til lavspændingsnettet

Vejledning for nettilslutning af forbrugsinstallationer til lavspændingsnettet Juli 2019 Vejledning for nettilslutning af forbrugsinstallationer til lavspændingsnettet ( 1 kv) Version 1.0 1 VERSIONSLOG Version Ændring Dato 1.0 Oprettet ud fra de godkendte tekniske betingelser fra

Læs mere

Tekniske betingelser for nettilslutning

Tekniske betingelser for nettilslutning September 2018 Tekniske betingelser for nettilslutning af forbrugsinstallationer til lavspændingsnettet ( 1 kv) Version 1.1 1 VERSIONSLOG Version Ændring Dato 1.0 17-05-2018 1.1 Tilføjelse af krav til

Læs mere

Tekniske betingelser for nettilslutning

Tekniske betingelser for nettilslutning Juli 2019 Tekniske betingelser for nettilslutning af forbrugsinstallationer til lavspændingsnettet ( 1 kv) Version 1.2 1 VERSIONSLOG Version Ændring Dato 1.0 17-05-2018 1.1 Tilføjelse af krav til enheder

Læs mere

NETTILSLUTNINGSPROCES

NETTILSLUTNINGSPROCES NETTILSLUTNINGSPROCES High Voltage Direct Current Grid Connection (HVDC) Tilslutning af højspændingsjævnstrømssystemer og jævnstrømsforbundne anlæg i transmissionsnettet Dok.: 18/06308-1 Offentlig/Public

Læs mere

Anmeldelse af gennemførelsesforanstaltninger efter forordning 2016/631 (RfG)

Anmeldelse af gennemførelsesforanstaltninger efter forordning 2016/631 (RfG) 1/6 Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 Anmeldelse af gennemførelsesforanstaltninger

Læs mere

Procedurer og principper for elkvalitet ved tilslutning til højspænding

Procedurer og principper for elkvalitet ved tilslutning til højspænding Vejledning Dok. ansvarlig: HEH Sekretær: SLS Sagsnr.: s2016-818 Doknr: d2019-5979-4.0 Udgivelsesdato: 02-05-2019 Procedurer og principper for elkvalitet ved tilslutning til højspænding Denne vejledning

Læs mere

TEKNISK FORSKRIFT REV. 3 ELFORBRUGSANLÆG TILSLUTTET OVER 100 KV

TEKNISK FORSKRIFT REV. 3 ELFORBRUGSANLÆG TILSLUTTET OVER 100 KV Teknisk forskrift 3.4.1, rev. 3 - Elforbrugsanlæg tilsluttet over 100 kv 1/31 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 TEKNISK FORSKRIFT 3.4.1 - REV.

Læs mere

Sendt til Dok. ansvarlig: JME Sekretær: SLS Sagsnr: s Doknr: d

Sendt til Dok. ansvarlig: JME Sekretær: SLS Sagsnr: s Doknr: d Til Forsyningstilsynet Sendt til post@forsyningstilsynet.dk Dok. ansvarlig: JME Sekretær: SLS Sagsnr: s2016-818 Doknr: d2018-22146-3.0 12-12-2018 Høringsnotat vedr. netvirksomhedernes tekniske betingelser

Læs mere

NETTILSLUTNINGSPROCES

NETTILSLUTNINGSPROCES NETTILSLUTNINGSPROCES Requirements for Generators (RfG-forordningen) Tilslutning af produktionsanlæg større end 25 MW (type D) i transmissionsnettet Bemærk: type A, B og C tilsluttes i distributionsnettet

Læs mere

Anmeldelse af tekniske betingelser

Anmeldelse af tekniske betingelser Energitilsynet Sendt pr. email: post@energitilsynet.dk Dok. ansvarlig: JAR Sekretær: SLS Sagsnr: s2016-392 Doknr: d2018-8978-2.0 17. maj 2018 Anmeldelse af tekniske betingelser På vegne af danske netselskaber

Læs mere

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1 Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1 I medfør af 3, stk. 2, 30, 57, stk. 1, 61, 65, stk. 3, 68, nr. 1 og 73, stk. 1, i lov om fremme af vedvarende energi, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

NETTILSLUTNINGSPROCES

NETTILSLUTNINGSPROCES NETTILSLUTNINGSPROCES Demand Connection Code (DCC-forordningen) Tilslutning af forbrugs- og distributionssystemer i transmissionsnettet Dok.: 18/06023-1 Offentlig/Public Revision 1, februar 2019 1 NETTILSLUTNING

Læs mere

Teknisk forskrift 3.2.2 for solcelleanlæg større end 11 kw

Teknisk forskrift 3.2.2 for solcelleanlæg større end 11 kw Teknisk forskrift 3.2.2 for solcelleanlæg større end 11 kw 1 10.03.2015 20.03.2015 20.03.2015 20.03.2015 DATE KDJ XLOC BJA TSK NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED 14/17997-14 Energinet.dk

Læs mere

TILLÆG TIL MARKEDSFORSKRIFT C3: PLANHÅNDTERING - DAGLIGE PROCEDURER, NOV 2011, REV. 3

TILLÆG TIL MARKEDSFORSKRIFT C3: PLANHÅNDTERING - DAGLIGE PROCEDURER, NOV 2011, REV. 3 Tillæg til markedsforskrift C3: Planhåndtering - daglige procedurer, nov 2011, rev. 3 1/8 TILLÆG TIL MARKEDSFORSKRIFT C3: PLANHÅNDTERING - DAGLIGE PROCEDURER, NOV 2011, REV. 3 1 Tillæg for at følge GLDPM

Læs mere

Juli Metodebeskrivelse til Tekniske betingelser for nettilslutning af produktionsanlæg til lavspændingsnettet ( 1 KV)

Juli Metodebeskrivelse til Tekniske betingelser for nettilslutning af produktionsanlæg til lavspændingsnettet ( 1 KV) Juli 2018 Metodebeskrivelse til Tekniske betingelser for nettilslutning af produktionsanlæg til lavspændingsnettet ( 1 KV) INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse... 2 1. Generelt... 3 1.1. Om metodebeskrivelsen...

Læs mere

Tilslutning til og samspil med elnettet Mini- og husstandsmøller

Tilslutning til og samspil med elnettet Mini- og husstandsmøller Tilslutning til og samspil med elnettet Mini- og husstandsmøller Søren Friismose Jensen Energinet.dk Indhold for dagen Husstandsmøller 11 kw (TF 3.2.1) Husstandsmøller 11 kw < P 25 kw (TF 3.2.5) Stamdata

Læs mere

Teknisk forskrift 3.2.2 for solcelleanlæg større end 11 kw

Teknisk forskrift 3.2.2 for solcelleanlæg større end 11 kw Teknisk forskrift 3.2.2 for solcelleanlæg større end 11 kw 2 Publiceret udgave 20.07.2015 24.07.2015 24.07.2015 24.07.2015 DATE KDJ XLOC BJA TSK NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED

Læs mere

Tekniske betingelser for nettilslutning af produktionsanlæg til lavspændingsnettet ( 1 kv)

Tekniske betingelser for nettilslutning af produktionsanlæg til lavspændingsnettet ( 1 kv) Juli 2018 Tekniske betingelser for nettilslutning af produktionsanlæg til lavspændingsnettet ( 1 kv) Produktionsanlæg kategori A og B Version 1.1 VERSIONSLOG Version Ændring Dato 1.0 17-05-2018 1.1 RfG

Læs mere

Tekniske betingelser for nettilslutning af produktionsanlæg til mellem- og højspændingsnettet

Tekniske betingelser for nettilslutning af produktionsanlæg til mellem- og højspændingsnettet Februar 2019 Tekniske betingelser for nettilslutning af produktionsanlæg til mellem- og højspændingsnettet (> 1 kv) Produktionsanlæg kategori B, C og D Version 1.2 VERSIONSLOG Version Ændring Dato 1.0

Læs mere

NETTILSLUTNINGSPROCES

NETTILSLUTNINGSPROCES NETTILSLUTNINGSPROCES Requirements for Generators (RfG-forordningen) Produktionsanlæg: D-anlæg i transmissionsnettet Kontaktpersoner: Bjarne Andersen BJA@energinet.dk Jørgen Hansen Kjær JHK@energinet.dk

Læs mere

Tekniske betingelser for nettilslutning af produktionsanlæg til lavspændingsnettet ( 1 kv)

Tekniske betingelser for nettilslutning af produktionsanlæg til lavspændingsnettet ( 1 kv) Februar 2019 Tekniske betingelser for nettilslutning af produktionsanlæg til lavspændingsnettet ( 1 kv) Produktionsanlæg kategori A og B Version 1.2 VERSIONSLOG Version Ændring Dato 1.0 17-05-2018 1.1

Læs mere

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1)

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1) BEK nr 1128 af 07/09/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 6. marts 2019 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi-, Forsynings- og Klimamin., Energistyrelsen, j.nr. 2017-3633

Læs mere

TEKNISK FORSKRIFT REV. 2 ELFORBRUGSANLÆG TILSLUTTET OVER 100 KV

TEKNISK FORSKRIFT REV. 2 ELFORBRUGSANLÆG TILSLUTTET OVER 100 KV Elforbrugsanlæg tilsluttet over 100 kv 1/32 TEKNISK FORSKRIFT 3.4.1 - REV. 2 ELFORBRUGSANLÆG TILSLUTTET OVER 100 KV Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr.

Læs mere

Vejledning til nye regler om nettilslutning af vindmøller og solceller

Vejledning til nye regler om nettilslutning af vindmøller og solceller Vejledning til nye regler om nettilslutning af vindmøller og solceller Baggrund for de nye regler De nye regler om nettilslutning fremgår af VE-bekendtgørelsen og er en udmøntning af stemmeaftale af 26.

Læs mere

Teknisk Forskrift 3.2.1 for elproducerende anlæg på 11 kw eller derunder

Teknisk Forskrift 3.2.1 for elproducerende anlæg på 11 kw eller derunder Teknisk Forskrift 3.2.1 for elproducerende anlæg på 11 kw eller derunder 1.1 23.11.2010 DATE SFJ/KDJ NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED 35198/10 Energinet.dk 35198/10. Revisionsoversigt

Læs mere

Vejledning for nettilslutning af produktionsanlæg til lavspændingsnettet

Vejledning for nettilslutning af produktionsanlæg til lavspændingsnettet April 2019 Vejledning for nettilslutning af produktionsanlæg til lavspændingsnettet ( 1 kv) Produktionsanlæg kategori A og B Version 1.0 VERSIONSLOG Version Ændring Dato 1.0 Oprettet ud fra de godkendte

Læs mere

TEKNISK FORSKRIFT ELFORBRUGSANLÆG TILSLUTTET OVER 100 KV, HØRINGSDOKUMENT REV. 1.3.A

TEKNISK FORSKRIFT ELFORBRUGSANLÆG TILSLUTTET OVER 100 KV, HØRINGSDOKUMENT REV. 1.3.A Elforbrugende anlæg tilsluttet over 100 kv 1/34 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 TEKNISK FORSKRIFT 3.4.1 - ELFORBRUGSANLÆG TILSLUTTET

Læs mere

Vejledning for nettilslutning af produktionsanlæg til mellem- og højspændingsnettet

Vejledning for nettilslutning af produktionsanlæg til mellem- og højspændingsnettet April 2019 Vejledning for nettilslutning af produktionsanlæg til mellem- og højspændingsnettet (> 1 kv) Produktionsanlæg kategori B, C og D Version 1.0 VERSIONSLOG Version Ændring Dato 1.0 Oprettet ud

Læs mere

BILAG 3 - ENERGINETS SVAR TIL HØRINGSKOMMENTARER

BILAG 3 - ENERGINETS SVAR TIL HØRINGSKOMMENTARER Bilag 3 - Energinets svar til høringskommentarer 1/5 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 BILAG 3 - ENERGINETS SVAR TIL HØRINGSKOMMENTARER

Læs mere

Tekniske krav for tilslutning af produktionsanlæg på 11 kw eller derunder til det færøske elnet

Tekniske krav for tilslutning af produktionsanlæg på 11 kw eller derunder til det færøske elnet Tekniske krav for tilslutning af produktionsanlæg på 11 kw eller derunder 3. maj 2017 SEV, Landavegur 92, Postsmoga 319, FO-110 Tórshavn, Tel. +298 346800, email: sev@sev.fo INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION...

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - D044617/02 - BILAG.

Hermed følger til delegationerne dokument - D044617/02 - BILAG. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 30. marts 2016 (OR. en) 7383/16 ADD 1 ENER 97 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget: 22. marts 2016 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Generalsekretariatet

Læs mere

Tekniske krav til vekselrettere tilsluttet lavspænding og mellemspænding

Tekniske krav til vekselrettere tilsluttet lavspænding og mellemspænding Tekniske krav til vekselrettere tilsluttet lavspænding og mellemspænding 19. Juni 2012 v/senioringeniør Søren F. Jensen, Energinet.dk 1 Dagsorden Elproducerende anlæg 16 A/fase (11 kva) Solcelleanlæg >

Læs mere

Teknisk forskrift 3.2.5 for vindkraftværker. større end 11 kw 14130/10 3.0 16.06.2010 DATE SFJ/KDJ. Energinet.dk NAME

Teknisk forskrift 3.2.5 for vindkraftværker. større end 11 kw 14130/10 3.0 16.06.2010 DATE SFJ/KDJ. Energinet.dk NAME Teknisk forskrift 3.2.5 for vindkraftværker større end 11 kw 3.0 16.06.2010 DATE SFJ/KDJ REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED 14130/10 NAME Energinet.dk Revisionsoversigt Afsnit nr. Tekst

Læs mere

Husstandsvindmøller: Spændingskvalitet test og dokumentation. Poul Sørensen Danmarks Tekniske Universitet Risø DTU Vindenergiafdelingen

Husstandsvindmøller: Spændingskvalitet test og dokumentation. Poul Sørensen Danmarks Tekniske Universitet Risø DTU Vindenergiafdelingen Husstandsvindmøller: Spændingskvalitet test og dokumentation Poul Sørensen Danmarks Tekniske Universitet Risø DTU Vindenergiafdelingen Præsentation Standard for test af større vindmøller IEC 61400-21 testkrav

Læs mere

Principielt accepteret.

Principielt accepteret. Dato: 21.06.2016 Kommentarskema vedr.: Teknisk forskrift 3.2.1 for elproducerende anlæg til og med 11 kw. Dok. nr. 15/01353-66, Rev.1 samlede høringskommentarer Nr. Afsnit/ Underafsnit/ Linje nr. Paragraf

Læs mere

Vejledning til verifikationsrapport TF 3.2.2

Vejledning til verifikationsrapport TF 3.2.2 Vejledning til verifikationsrapport TF 3.2.2 0 27.11.2014 27.11.2014 27.11.2014 27.11.2014 DATE KDJ XLOC BJA TSK NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED 14/17997-15 Energinet.dk Revisionsoversigt

Læs mere

Teknisk forskrift TF 2.1.2

Teknisk forskrift TF 2.1.2 Teknisk forskrift TF 2.1.2 Automatisk og manuel elforbrugsaflastning 2.3 Gældende pr. 25. juni 2014 19.06.2014 19.06.2014 DATE LGS TSK NAME 2.2 Til NSU (Netsamarbejdsudvalget) (juni 2014) 2.1 Opfølgende

Læs mere

Tekniske nettilslutningskrav for små vindmøller. 27. november 2009 Søren F. Jensen

Tekniske nettilslutningskrav for små vindmøller. 27. november 2009 Søren F. Jensen Tekniske nettilslutningskrav for små vindmøller 27. november 2009 Søren F. Jensen 1 Denne præsentation Overblik for tekniske forskrifter til vindmøller Fokusområder for krav til små vindmøller Proces omkring

Læs mere

Nettilslutningsaftale for tilslutning med begrænset netadgang

Nettilslutningsaftale for tilslutning med begrænset netadgang Denne nettilslutningsaftale er anmeldt til Energitilsynet den 22. 06. 2018 efter elforsyningslovens 73b. Aftalen er taget til efterretning af Sekretariatet for Energitilsynet den xx. Xx. 201x. Nettilslutningsaftale

Læs mere

Teknisk forskrift for solcelleanlæg større end 11 kw

Teknisk forskrift for solcelleanlæg større end 11 kw Teknisk forskrift 3.2.2 for solcelleanlæg større end 11 kw 3 Høringsdokument 03.06.2016 06.06.2016 06.06.2016 06.06.2016 DATE KDJ LOC BJA PBU NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED 14/17997-14

Læs mere

ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER VEDR. NC ER

ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER VEDR. NC ER 1/9 Til Forsyningstilsynet Energinet Myndighedsenheden Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER VEDR. NC

Læs mere

Teknisk forskrift for vindkraftværker større end 11 kw

Teknisk forskrift for vindkraftværker større end 11 kw for vindkraftværker større end 11 kw 3 Høringsdokument 03.06.2016 06.06.2016 06.06.2016 06.06.2016 DATE KDJ LOC/IMA BJA PBU NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED 13/96336-11 Energinet.dk

Læs mere

HØRINGSNOTAT TEKNISK FORSKRIFT KRAV FOR UDVEKSLING AF REAKTIV EFFEKT (MVAR) I SKILLEFLADEN MELLEM TRANSMISSIONS- OG DISTRIBUTIONSSYSTEMERNE

HØRINGSNOTAT TEKNISK FORSKRIFT KRAV FOR UDVEKSLING AF REAKTIV EFFEKT (MVAR) I SKILLEFLADEN MELLEM TRANSMISSIONS- OG DISTRIBUTIONSSYSTEMERNE HØRINGSNOTAT TEKNISK FORSKRIFT 2.1.3 1/11 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT HØRINGSNOTAT TEKNISK FORSKRIFT 2.1.3 KRAV FOR UDVEKSLING AF REAKTIV EFFEKT (MVAR) I SKILLEFLADEN MELLEM TRANSMISSIONS-

Læs mere

Teknisk forskrift for batterianlæg

Teknisk forskrift for batterianlæg for batterianlæg 1 Publiceret udgave 10.06.2017 22.06.2017 22.06.2017 23.06.2017 DATE FBN JMI KDJ FBN NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED 15/01357-12 Energinet Revisionsoversigt Revisionsoversigt

Læs mere

NATIONALE GENNEMFØRELSESFORANSTALTNINGER

NATIONALE GENNEMFØRELSESFORANSTALTNINGER 1/12 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 NATIONALE GENNEMFØRELSESFORANSTALTNINGER EU-FORORDNING 2017/1485 AF 2. AUGUST 2017 OM FASTSÆTTELSE

Læs mere

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og pristillæg for vindmølleproduceret elektricitet m.m. 1)

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og pristillæg for vindmølleproduceret elektricitet m.m. 1) BEK nr 1063 af 07/09/2010 (Historisk) Udskriftsdato: 25. juni 2016 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima- og Energimin., Energistyrelsen, j.nr. 2110/1181-0045 Senere

Læs mere

Teknisk forskrift for vindkraftanlæg større end 11 kw

Teknisk forskrift for vindkraftanlæg større end 11 kw Teknisk forskrift 3.2.5 for vindkraftanlæg større end 11 kw Gældende for nettilslutninger før 27. april 2019 4 Publiceret udgave 30.06.2016 22.07.2016 22.07.2016 22.07.2016 DATE KDJ FBN BJA APJ NAME REV.

Læs mere

Teknisk forskrift for solcelle- anlæg større end 11 kw

Teknisk forskrift for solcelle- anlæg større end 11 kw 1 2 3 4 5 6 7 Teknisk forskrift 3.2.2 for solcelle- anlæg større end 11 kw 8 9 10 1.0 30.06.2014 DATE KDJ BNA TSK NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED 14/17997-6 Energinet.dk Revisionsoversigt

Læs mere

Teknisk forskrift for anlæg til og med 11 kw

Teknisk forskrift for anlæg til og med 11 kw for anlæg til og med 11 kw (Anlægskategori A1) Gældende for nettilslutninger før 27. april 2019 2 Publiceret udgave 22.06.2016 29.06.2016 29.06.2016 29.06.2016 DATE KDJ FBN BJA APJ NAME REV. DESCRIPTION

Læs mere

Høringsnotat vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser

Høringsnotat vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser Høringsnotat Dok. ansvarlig: MER Sekretær: SLS Sagsnr.: s2016-818 Doknr: d2018-15055-5.0 Udgivelsesdato: 06-09-2018 Høringsnotat vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser

Læs mere

Teknisk forskrift for vindkraftværker større end 11 kw

Teknisk forskrift for vindkraftværker større end 11 kw Teknisk forskrift 3.2.5 for vindkraftværker større end 11 kw 0 Endelig udgave 15.12.2014 15.12.2014 15.12.2014 15.12.2104 DATE KDJ XLOC BJA TSK NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED

Læs mere

Teknisk forskrift for vindkraftværker større end 11 kw

Teknisk forskrift for vindkraftværker større end 11 kw Teknisk forskrift 3.2.5 for vindkraftværker større end 11 kw 2 Publiceret udgave 09.06.2015 11.06.2015 11.06.2015 11.06.2015 DATE KDJ XLOC BJA TSK NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED

Læs mere

NATIONALE GENNEMFØRELSESFORANSTALTNINGER

NATIONALE GENNEMFØRELSESFORANSTALTNINGER 1/15 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 NATIONALE GENNEMFØRELSESFORANSTALTNINGER EU-FORORDNING 2017/1485 AF 2. AUGUST 2017 OM FASTSÆTTELSE

Læs mere

Teknisk forskrift for solcelleanlæg større end 11 kw

Teknisk forskrift for solcelleanlæg større end 11 kw Teknisk forskrift 3.2.2 for solcelleanlæg større end 11 kw 4 Publiceret udgave 30.06.2016 30.06.2016 30.06.2016 14.07.2016 DATE KDJ FBN BJA APJ NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED

Læs mere

PILOT UDBUD AF SPÆNDINGSREGULERING PÅ LOLLAND

PILOT UDBUD AF SPÆNDINGSREGULERING PÅ LOLLAND 1/5 NOTAT Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 PILOT UDBUD AF SPÆNDINGSREGULERING PÅ LOLLAND Dato: 1. marts 2019 Forfatter: SCR/SCR Energinet

Læs mere

132-400 kv AC Station

132-400 kv AC Station teknisk standard 132-400 kv AC Station Kontrolanlæg Generelt ETS-52-00 Rev. 0 REVISIONSOVERSIGT Dokumentnummer: 24828/10 Version Forfatter Dokument status/ændring Reviewer Godkender Dato PDI, MOG, MOG,

Læs mere

s d Standardiseret metode til måling af spændingskvalitet

s d Standardiseret metode til måling af spændingskvalitet 29-06-2015 s2015-241-d2015 7340-3.1 Standardiseret metode til måling af spændingskvalitet Vejledning: Standardiseret metode til måling af spændingskvalitet side 2 Indholdsfortegnelse FORORD 3 DEFINITIONER

Læs mere

Bekendtgørelse om systemansvarlig virksomhed og anvendelse af. eltransmissionsnettet m.v.

Bekendtgørelse om systemansvarlig virksomhed og anvendelse af. eltransmissionsnettet m.v. Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 Kapitel 7 Generelle bestemmelser Anvendelse af transmissionsnettet Forskrifter Planlægning Miljøberetninger Forskning-

Læs mere

Nettilslutning af vindmøller i Danmark

Nettilslutning af vindmøller i Danmark Nettilslutning af vindmøller i Danmark - et studie af godkendelsesproceduren for type- og projektgodkendelse af vindmøller i Danmark Præsentation af specialkursus v. Peter Hansen Stud.polyt., s041944 Rejseby

Læs mere

SEAS-NVE Net A/S har i mail af 29. september 2015 metodeanmeldt nye Tilslutningsbestemmelser

SEAS-NVE Net A/S har i mail af 29. september 2015 metodeanmeldt nye Tilslutningsbestemmelser SEAS-NVE Net A/S Hovedgaden 36 4520 Svinninge 24. februar 2016 Ret & Administration 15/09333 OTS Metodeanmeldelse af nye Tilslutningsbestemmelser for SEAS-NVE Net A/S SEAS-NVE Net A/S har i mail af 29.

Læs mere

Deltagere: Pkt. 1 Godkendelse af dagsorden Dagsordenen blev godkendt. Pkt. 2 Kort præsentation af mødedeltagerne To af mødedeltagere præsenterede sig:

Deltagere: Pkt. 1 Godkendelse af dagsorden Dagsordenen blev godkendt. Pkt. 2 Kort præsentation af mødedeltagerne To af mødedeltagere præsenterede sig: Referat af møde vedr. koordinering af krav til nettilslutning af vindmøller afholdt hos Elkraft System Onsdag den 7. juli 2004 fra kl. 14.00 til kl. 16.00 Deltagere: Jan Havsager Jørgen Lemming Jørgen

Læs mere

METODE FOR COST PLUS PRISSÆTNING FOR SYSTEMYDELSER

METODE FOR COST PLUS PRISSÆTNING FOR SYSTEMYDELSER 1/6 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 METODE FOR COST PLUS PRISSÆTNING FOR SYSTEMYDELSER ANMELDES TIL FORSYNINGSTILSYNET DEN 31. MAJ 2019

Læs mere

Tekniske standarder OUH-EMC installationskrav Bilag 4 12. udgave

Tekniske standarder OUH-EMC installationskrav Bilag 4 12. udgave OUH O D E N S E U N I V E R S I T E T S H O S P I T A L S V E N D B O R G S Y G E H U S Bilag 4 12. udgave 18. december 2015 Bilag 4_ EMC installationskrav - 12. udgave.doc Indholdsfortegnelse Forord...

Læs mere

Den anmeldte definitionen af stikledningen i betingelsernes andet afsnit er følgende:

Den anmeldte definitionen af stikledningen i betingelsernes andet afsnit er følgende: DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum 18. august 2015 Ret & Administration 15/05258 LRN AFGØRELSE BETINGELSER FOR STIKLEDNINGER OVERDRAGET TIL DONG ENERGY Sekretariatet har i mail af

Læs mere

Teknisk forskrift for anlæg til og med 11 kw

Teknisk forskrift for anlæg til og med 11 kw for anlæg til og med 11 kw (Anlægskategori A1) 2 Publiceret udgave 22.06.2016 29.06.2016 29.06.2016 29.06.2016 DATE KDJ FBN BJA APJ NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED 15/01353-1 Energinet.dk

Læs mere

NATIONALE GENNEMFØRELSESFORANSTALTNINGER INFORMATIONSUDVEKSLING: KRAVDOKUMENT NR. 1 PRODUKTION OG FORBRUG

NATIONALE GENNEMFØRELSESFORANSTALTNINGER INFORMATIONSUDVEKSLING: KRAVDOKUMENT NR. 1 PRODUKTION OG FORBRUG 1/13 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia 1 +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 2 3 4 NATIONALE GENNEMFØRELSESFORANSTALTNINGER 5 6 7 8 EU-FORORDNING 2017/1485 AF 2. AUGUST 2017

Læs mere

Note: Standardindstillingen for Underspænding (trin 2) undersøges nærmere efter indlevering den 17. Maj.

Note: Standardindstillingen for Underspænding (trin 2) undersøges nærmere efter indlevering den 17. Maj. Koordinationsarbejde mellem DSO og ENDK. 13.1.b. - OK LOM: - der anvendes ROCOF i DN, middelværdi/måling beregnes som beskrevet i forbindelse med ROCOF robusthed - ROCOF Udkobling overfrekvens: hvor beregnet

Læs mere

ÆNDRINGER TIL KØREPLANER - TILLÆG TIL C3 - KØREPLANER - EKSTRA KRAV

ÆNDRINGER TIL KØREPLANER - TILLÆG TIL C3 - KØREPLANER - EKSTRA KRAV Ændringer til køreplaner - tillæg til C3 - køreplaner - ekstra krav 1/6 NOTAT ÆNDRINGER TIL KØREPLANER - TILLÆG TIL C3 - KØREPLANER - EKSTRA KRAV Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70

Læs mere

Specifikke krav som for eksempel spændingskvalitet er baseret på målinger, skøn og samarbejde.

Specifikke krav som for eksempel spændingskvalitet er baseret på målinger, skøn og samarbejde. Kommentarer/overvejelser DCC - artikel 12-33 1/10 KOMMENTARER/OVERVEJELSER - ARTIKEL 12-29 VEDR. KRAV FASTSAT I HENHOLD TIL EU-FORORDNING 2016/1388 DEMAND CONNECTION CODE (DCC) Anlægskategorier Forordningen

Læs mere

Teknisk forskrift for vindkraftværker større end 11 kw

Teknisk forskrift for vindkraftværker større end 11 kw Teknisk forskrift 3.2.5 for vindkraftværker større end 11 kw 4.1 30.9.2010 DATE SFJ/KDJ REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED APPROVED 14130/10 NAME Energinet.dk Revisionsoversigt Afsnit nr. Tekst

Læs mere

Sekretariatet kan til enhver tid tage den anmeldte vejledning op til fornyet vurdering, hvis situationen giver anledning hertil.

Sekretariatet kan til enhver tid tage den anmeldte vejledning op til fornyet vurdering, hvis situationen giver anledning hertil. Dansk Energi Rosenørns Alle 9 1970 Frederiksberg C 28. april 2015 Ret & Administration 14/06768 nhom Anmeldelse af vejledning om elkedler Dansk Energi har den 4. juni 2014 i medfør af elforsyningslovens

Læs mere

Teknisk forskrift TF Systemtjenester

Teknisk forskrift TF Systemtjenester Teknisk forskrift TF 5.9.1 Systemtjenester Systemtjenester som produktionsanlæg skal levere vederlagsfrit som en betingelse for tilslutning til nettet. 1.1 19.06.2012 W26-2012 04.07.2012 05.07.2012 DATE

Læs mere

NETWORK CODE ON DEMAND CONNECTION (DCC) - KRAV TIL SIMULERINGSMODEL

NETWORK CODE ON DEMAND CONNECTION (DCC) - KRAV TIL SIMULERINGSMODEL Network Code on Demand Connection (DCC) - krav til simuleringsmodel 1/21 NETWORK CODE ON DEMAND CONNECTION (DCC) - KRAV TIL SIMULERINGSMODEL A Offentlig udgave 03-09-2018 03-09-2018 03-09-2018 03-09-2018

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EF)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) 7.4.2009 Den Europæiske Unions Tidende L 93/3 KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 278/2009 af 6. april 2009 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/32/EF for så vidt angår krav til

Læs mere

Statoil Refining Denmark A/S klager over Energinet.dk s afslag på fritagelse af betaling af transportbidrag

Statoil Refining Denmark A/S klager over Energinet.dk s afslag på fritagelse af betaling af transportbidrag Statoil Refining Denmark A/S v/ Kromann Reumert/Ida Sander Rådhuspladsen 3 8000 Århus C 19. december 2012 Engros 12/06484 HTH/SEY Statoil Refining Denmark A/S klager over Energinet.dk s afslag på fritagelse

Læs mere

Tekniske krav for tilslutning af produktionsanlæg større end 11 kw til det færøske elnet

Tekniske krav for tilslutning af produktionsanlæg større end 11 kw til det færøske elnet Tekniske krav for tilslutning af produktionsanlæg større end 11 kw til det 3. maj 2017 SEV, Landavegur 92, Postsmoga 319, FO-110 Tórshavn, Tel.. +298 346800, email: sev@sev.fo INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION...

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2009R0278 DA 17.07.2013 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 278/2009 af 6. april 2009 om gennemførelse

Læs mere

Aftale mellem. ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CVR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren

Aftale mellem. ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CVR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren Nettilsluttede el-kedler med begrænset netadgang Aftale mellem ANLÆGSEJER ABC Navn: Adresse: CVR nr.: på den ene side i det følgende benævnt anlægsejeren og NETVIRKSOMHED YY CVR: xxxxx på den anden side

Læs mere