7- + Lærervejledning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "7- + Lærervejledning"

Transkript

1 C % - 5. = X % = C % = 5 - C 5 5 = 0 0 = : Lærervejledning 5 F E S S O: X RLØBET

2 EduLab ApS Emdrupvej 5A,. og. sal, 00 København NV (5) August 0

3 DOWNLOAD AF APP FessorLøbets app er udviklet til Android og ios smartphones og tablets. Appen kan downloades gratis i App Store og i Google Play.

4 INDHOLD Hvad er FessorLøbet? Hvad kan FessorLøbet i min undervisning? Sådan foregår FessorLøbet Løbstyper Fessor-figurerne Support S.

5

6

7 HVAD ER FESSORLØBET? FessorLøbet gør brug af både det fysiske læringsrum og den digitale verdens muligheder. FessorLøbet kombinerer bevægelse og leg med fagligt relevante matematikopgaver for alle elever i klasse. I starten af hver måned kommer der en notifikation i appen om, at der er 5 nye spørgsmål klar til hvert klassetrin. Når man godkender dette, opdateres alle spørgsmålene, og den forrige måneds spørgsmål overskrives med nye spændende opgaver, der er udviklet af matematiklærere. Der findes opgaver inden for den matematisklogiske genre, regneopgaver, billedopgaver og meget mere. FessorLøbet består af en app (gratis download) og 5 forskellige poster af konturskårne Fessor-figurer. Figurerne er ca. 00 cm i højden og nummereret fra -5 med hver sin unikke QRkode. Figurerne fastmonteres rundt omkring på skolens areal (ude og inde) eller anvendes som et løst sæt, hvor der bygges en ny bane hver gang. FessorLøbet er lige til at gå til, og alle kan deltage det kræver ikke abonnement på MatematikFessor.dk. S.

8 HVAD KAN FESSORLØBET I MIN UNDERVISNING? Med FessorLøbet får du et supplement til den almindelige undervisning, hvor eleverne får rørt sig og samtidig styrker deres matematisk-faglige og sociale kompetencer på en sjov måde. Nedenfor beskrives en række muligheder, du som lærer har for at planlægge en differentieret undervisning med FessorLøbet. Niveau Du kan som lærer vælge, at alle i din klasse skal arbejde med opgaver, der svarer til det klassetrin, de går på. Men du har også mulighed for at dele dine elever ind i grupper med samme niveau, og derefter på gruppens tablet eller smartphone vælge et klassetrin. Derved kan de matematisk udfordrede elever og de fagligt stærke elever få opgaver, der er lettere eller sværere end det klassetrin, de reelt går på. Antal poster Du kan vælge mellem 5, 0 eller 5 poster afhængigt af hvor lang tid I vil bruge på løbet og hvor mange opgaver eleverne skal løse. Vælger I et fem-post løb kan dine elever f. løbe til post -5. Næste gang kan de vælge post -0 og derefter post -5. På denne måde kan dine elever løbe fem-post løbet tre gange på en måned og få forskellige spørgsmål. S.

9 Grupperindividuelt Vi anbefaler grupper på ma personer, da det ellers kan være svært for alle elever at se opgaverne på skærmen. Grupperne kan sammensættes på baggrund af samme faglige niveau, men det kan også være ønskeligt at arbejde i heterogene grupper. Du kan også lade eleverne dyste mod hinanden makkerpar mod makkerpar, der matcher hinanden på niveau. Desuden er det muligt at udføre løbet individuelt, hvis der er nok tabletssmartphones til rådighed. Tid og højtlæsning I appen ses et stopur, hvor eleverne kan se, hvor lang tid det tager dem at gennemføre løbet. Hvis du ikke ønsker, at der er fokus på tid, kan du bede eleverne om at se bort fra denne feature og i stedet fokusere på at bruge god tid på at overveje svarmulighederne. I appen findes desuden en højtlæsningsfunktion, der kan bruges af de mindre klasser eller af børn med læsevanskeligheder. S.

10

11 SÅDAN FOREGÅR FESSORLØBET Før. Se introduktionsvideoen sammen i klassen på eller direkte i appen.. Tag stilling til hvilken form for FessorLøb eleverne skal udføre (se løbstyper på næste side) samt hvilken gruppesammensætning, der skal være.. Sæt Fessor-figurerne, som I ønsker.. Download FessorLøbet appen (gratis) på de tablets og smartphones eleverne skal bruge til løbet. Under. Åbn appen og vælg det ønskede klassetrin og antal poster (du kan evt. have gjort dette på forhånd, så du har mulighed for at niveaudifferentiere grupperne imellem).. Eleverne løber til første post og scanner QR-koden på figuren. Det er vigtigt, at gruppen rykker lidt væk fra figuren, når de har scannet, sådan at andre grupper kan komme til, og at grupperne ikke hører hinandens svar.. I gruppen diskuterer de svarmulighederne og bliver enige om en løsning. Ved hver post er der mulighed for at optjene - point, afhængigt af hvor mange forsøg, der bruges for at give det rigtige svar. Når der svares rigtigt afsløres en del af et billede med Fessor.. Herefter løber eleverne til en ny post, som de scanner og svarer på osv. Efter. Når løbet er færdigt, kan klassen i fællesskab evaluere gruppernes svar på deres tabletssmartphones. Klikker man på Seneste løb, er det muligt at se, hvor mange forsøg gruppen har brugt på hver opgave. Nu er der kun tilbage at få eleverne op af stolen og ud at bruge krop og hjerne. Vi ønsker dig rigtig god fornøjelse med brug af FessorLøbet i din undervisning. S.

12 LØBSTYPER Der er forskellige muligheder for organisering af FessorLøbet, afhængigt af om I har valgt at hænge figurerne op, eller have dem som et løst sæt. På de næste sider præsenterer vi tre forskellige løbstyper. S.

13 0Klasse C % 5 - Materialer: - Tablet eller smartphone med appen FessorLøbet installeret på - Arket Figurernes Placering X 5 C % - 5 = : C % - 5 :- Arket Figurernes placering hænges op på ét eller to steder, som eleverne kan vende tilbage til for at klasse Forberedelse 5 0 : FessorLøb - Post-til-post Udvælg 5, 0 eller 5 figurer som eleverne skal løbe til. - Arket Løbskort - Print arket Figurernes Placering og skriv ind hvor posterne hænger. Eksempelvis Fessor : Ved pedellens kontor. - Print Løbskortene og laminér dem evt. så de kan genbruges. Beskrivelse se, hvor Fessor-figurerne hænger. - Hver gruppe får et Løbskort, hvorpå der står i hvilken rækkefølge, eleverne skal løbe til de forskellige Fessor-figurer. - Ved hver post scanner gruppen QR-koden og løser opgaven, der kommer frem. Herefter løber gruppen videre til den næste post, der står på deres Løbskort X

14 % 5 = C % - 5 C % X0 Klasse Materialer: - 0 : Tablet eller smartphone med appen X FessorLøbet installeret på klasse - Arket Figurernes Placering - Arket Talkort 5Forberedelse - Udvælg 5, 0 eller 5 figurer som eleverne skal løbe til. - Print arket Figurernes Placering og skriv ind hvor posterne hænger. Eksempelvis Fessor : Ved pedellens kontor. - Print "Talkortene og laminér dem evt. så de kan genbruges. C % 5 Beskrivelse 0 : = - Arket Figurernes placering hænges op på ét eller to steder, som eleverne kan vende tilbage til for 0 at se, hvor Fessor-figurerne hænger. - Talkortene fordeles på et bord, og hver gruppe trækker nu et tilfældigt kort, hvorpå der står et tal med hvilken post, de skal løbe til. - Ved = hver post scanner gruppen QR-koden og løser opgaven, der kommer frem. - Derefter løber gruppen retur til bordet og trækker et nyt talkort og løber så hen til den nye post. Dette gentages indtil gruppen har været ved 5, 0 eller 5 poster, afhængigt af hvad du har bestemt. C % = -. = 5 5 FessorLøb - Stjerneløb 5 0-5

15 . = C - 0 % Klasse Materialer: - Tablet eller smartphone med appen klasse Forberedelse - Inddel eleverne i 5 hold. X - Print Løbskortene og laminér dem evt. så de kan genbruges. Fessor-figurer. - Elev på alle hold klikker på startknappen, løber ned til den første figur, scanner Fessor-figuren og C - FessorLøbet installeret på - Arket Løbskort 5 0 : - De 5 hold stiller sig klar ved startlinjen ud for hver Fessor-figur med en tabletsmartphone pr. hold. Hver gruppe får et Løbskort, hvorpå der står, i hvilken rækkefølge de skal løbe til de forskellige Beskrivelse løber tilbage til sit hold, hvor holdet i fællesskab løser opgaven og angiver deres svar. 5 FessorLøb - Stafet % 5 - = - Placér 5 Fessor-figurer i numerisk eller vilkårlig rækkefølge op ad en væg. Markér en startlinje gerne 5-0 meter væk fra figurerne. - Elev åbner Fessorløbs-appen, vælger klassetrin, ser hvilken post hanhun skal løbe til på kortet og 5 0 afventer nu lærerens igangsættelse af stafetten. 5 - Elev overtager tabletten, ser hvilken post hanhun skal løbe til på Løbskortet, løber ned og scanner Fessor-figuren og løber retur til holdet, der i fællesskab løser opgaven. Sådan fortsætter aktiviteten, indtil holdene er færdige. Tip Der kan evt. findes en samlet vinder af stafetten, ved at lægge opgavernes point sammen med point for hurtigst gennemført. Der kan gives 5 point for hurtigst gennemført, point for næsthurtigst og så videre. 5 X C % - 5 = 0.

16 FESSOR-FIGURERNE Her kan du finde inspiration til dialog med dine elever om de forskellige matematiske begreber og finurligheder, som er trykt på de 5 fessor-figurer. Figur Hvad bliver 5? Kan du lave regnestykket med prikker? Kan du finde en generel formel for summen af et kvadrattal? Kig på blyanten og forsøg at finde systemet. Beskriv sammenhængen mellem de ulige tal og kvadrattallene. Forklar sammenhængen mellem billedet og gangestykket på viskelæderet. Figur Tallene,, og 0 er trekantstal. Hvad kendetegner et trekantstal? Kan du gætte hvilket trekantstal, der kommer efter 0? Kan du finde en formel for det n te trekantstal? Figur Hvad er systemet i tallene i hver lodret række og i hver vandret række? Hvordan er tallene fra øverste venstre hjørne diagonalt ned mod højre nederste hjørne fremkommet? - Hvad kaldes disse tal? Hvilke gangestykker giver 0? Hvor mange gangestykker kan du lave der giver? S.

17 Figur Beskriv sammenhængen mellem figuren og den tilhørende brøk. Hvordan er størrelsesforholdet mellem brøkerne? Kan du nævne en brøk der er større, og en brøk der er mindre end de viste på billedet? Læg de tre brøker sammen, og skriv facit som et blandet tal. Figur 5 Hvad er et primtal? Hvad er et sammensat tal? Hvad er forskellen på en faktor og en primtalsfaktor? Se på figuren og beskriv idéen i at opløse 0 til primtalsfaktorer. Find en anden måde at lave træet på. Brug samme metode til at lave et træ, hvor du opløser i primtalsfaktorer. Figur Hvad betyder procent? Beskriv sammenhængen mellem brøken og procenttallet. Hvis der er farvet tern - hvor mange procent svarer det så til? Hvilken brøk svarer 5 % til? Hvilket procenttal svarer 5 til? Figur Hvad er sammenhængen mellem radius og diameter? Hvad er sammenhængen mellem en korde og diameteren? Hvad er sammenhængen mellem en tangent og diameteren radius? Undersøg vinklen mellem en tangent og diameterenradius. Er der en sammenhæng? Undersøg sammenhængen mellem hældningen på en tangent og diameterenradius? S.

18 Figur Hvor mange pythagoræiske tripler kender du? Find sammenhængen mellem beregning af diagonalen i en firkant og en trekants hypotenuse? Hvad er længden af hypotenusen c, hvis a=5 og b=? Hvad er længden af kateten b, hvis a= og c=5? Figur Hvor mange 0 ere der i tallet? Hvor mange ere er der i tallet? Hvor mange 00 ere er der i tallet? Se på billedet og forsøg at nedbryde tallet 5 på samme måde som det er vist med 5. Kan du bruge samme metode på tallet 5? Figur 0 Hvilket tal viser spejlingen? Hvor mange 0 ere er der i tallet? Prøv at spejle tallet 0. Spejlingen viser et binært tal. Hvilket tal i 0-talssystemet viser det binære tal? Figur Med udgangspunkt i billedet forsøg da at forklare mere præcist, hvordan man kan beregne skæringspunktet med -aksen for en ret linje. Afprøv din metode på f linjen y=-, hvad er linjens skæringspunkt med -aksen. Nævn en forskrift med en negativ hældning, men med det samme skæringspunkt på y-aksen, som den viste på billedet. Hvad er forskriften for en linje, der går gennem punkterne (,5) og (,)? Hvad er hældningen på to linjer, der er parallelle? Der er en sammenhæng mellem to vinkelrette linjers hældning. Undersøg hvad denne sammenhæng er. S.

19 Figur Beskriv hvad figurerne viser? Hvor mange tern er farvet røde i hver figur? Kan du tegne den næste figur? Hvor mange tern er figurerne lange og bredde? Hvor mange tern er figurernes arealer? Hvad sker der med arealet af en figur, når man fordobler sidelængderne? Kan du gætte, hvad der sker med en figurs volumen, hvis alle sidelængder fordobles? Figur Undersøg hvordan arealformlen for en trekant er fremkommet. Forsøg med andre typer af trekanter. Hvilken sammenhæng er der mellem kompasnålen og den sorte linje radius? Hvis d= og pi sættes til, hvad er arealet af cirklen så? Hvis arealet af en cirkel er, og pi sættes til, hvad er radius så? Figur Se på figurerne. Lav et regnestykke med den samme type figurer, der giver 5. Lav også et, der giver 0 og et der giver 5. Kan du gætte, hvordan man med det samme system kan lave et figurregnestykke, der giver? Beskriv systemet i farvningen af figurerne i relation til regnestykkerne. Beskriv desuden hvordan systemet er i størrelsen på figurerne. Kan du gætte de to næste figurer mod venstre? Det første figurtal kan skrives som 00. Det kaldes et binært tal. Kan du gætte, hvordan det sidste figurtal kan skrives med binære tal? Kan du gætte, hvordan man skriver 5 som binært? Figur 5 Forklar sammenhænge og forskelle på de forskellige typer af firkanter der ses på billedet. Kender I andre typer af firkanter end de viste, og hvad kendetegner de firkanter? S.

20 % 5 = C % - 5 C % - 5 NOTER 5 0 X0 0 : X 5 C % 5 0 : = 0 = 0 C % = -. =

21 % C 5 = C % - 5 C % - 5 NOTER 5 0 X0 0 : X 5 C 0 : = 0 = 0 C % =

22

23 Support Ved problemer med app eller indhold henviser vi til EduLab. (5) Ved problemer med Fessor-figurerne, herunder QR-koder, kontakt da venligst Carsten Friis Larsen fra eyelearn ApS. (5) cfl@eyelearn.dk S.

24 0 : 5 0 % C - 5 : 5 0 X C % - 5 = : C % - 5 C X

EduLab ApS. Jernbane Allé 45G, 2720 Vanløse (+45)

EduLab ApS. Jernbane Allé 45G, 2720 Vanløse (+45) EduLab ApS Jernbane Allé 5G, 272 Vanløse (5) 2 66 77 August 26 DOWNLOAD AF APP FessorLøbets app er udviklet til Android og ios smartphones og tablets. Appen kan downloades gratis i App Store og i Google

Læs mere

Matematik for malere. praktikopgaver. Geometri Regneregler Areal Procent. Tilhører:

Matematik for malere. praktikopgaver. Geometri Regneregler Areal Procent. Tilhører: Matematik for malere praktikopgaver 2 Geometri Regneregler Areal Procent Tilhører: 2 Indhold: Geometri... side 4 Regneregler... side 10 Areal... side 12 Procent... side 16 Beregninger til praktikopgave

Læs mere

GeoGebra. Tegn følgende i Geogebra. Indsæt tegningen fra geogebra. 1. Indsæt punkterne: (2,3) (-2, 4) (-3, -4,5)

GeoGebra. Tegn følgende i Geogebra. Indsæt tegningen fra geogebra. 1. Indsæt punkterne: (2,3) (-2, 4) (-3, -4,5) Tegn følgende i Geogebra 1. Indsæt punkterne: (2,3) (-2, 4) (-3, -4,5) Forbind disse tre punker (brug polygon ) 2. Find omkreds, vinkler, areal og sidelængder 3. Tegn en vinkelret linje fra A og ned på

Læs mere

Hunden kan sige et nyt tal (legen kan selvfølgelig udvides til former) hver dag, men kun det tal.

Hunden kan sige et nyt tal (legen kan selvfølgelig udvides til former) hver dag, men kun det tal. 4. oktober 9.00-15.00 Tårnby Faglig læsning Program Præsentation Hunden - en aktivitet til at vågne op på Oplæg om begrebsdannelse Aktiviteter hvor kroppen er medspiller Matematikkens særlige sprog Aktiviteter

Læs mere

Linjer. Figurer. Format 4. Nr. 14. Navn: Klasse: Dato: Kopiark til elevbog side 17

Linjer. Figurer. Format 4. Nr. 14. Navn: Klasse: Dato: Kopiark til elevbog side 17 Linjer Nr. 14 a a Forlæng linjerne med lineal. Mål afstanden mellem de linjer, der sandsynligvis er parallelle. Farv linjer med samme farve, hvis de er parallelle. Find parallelle linjer i tegningerne,

Læs mere

Statistik og sandsynlighed

Statistik og sandsynlighed Navn: Nr.: Klasse: Prøvedato: mat3 Noter: Kompetencemål efter 3. klassetrin Eleven kan udvikle metoder til beregninger med naturlige tal Tal og algebra Tal Titalssystem Decimaltal, brøker og procent Negative

Læs mere

IZAK9 lærervejledning

IZAK9 lærervejledning IZAK9 lærervejledning Immersive learning by Copyright Qubizm Ltd. 2014 1 Indholdsfortegnelse Introduktion... 3 Øvelser og organisering... 3 Hvordan er opgaverne udformet?... 4 Opgaveguide Videofilm på

Læs mere

fx 8 Sandsynligheden for at slå en 4 er med en 6-sidet 1 terning 2

fx 8 Sandsynligheden for at slå en 4 er med en 6-sidet 1 terning 2 Logik Udsagn Reduktion Ligninger Uligheder Regnehistorier I en trekant er den største vinkel 0 større end den næststørste og denne igen 0 større end den mindste. Find vinklernes gradtal. = og Lig med og

Læs mere

Konstruktion. d: En cirkel med diameter 7,4 cm. e: En trekant med grundlinie på 9,6 cm og højde på 5,2 cm. (Der er mange muligheder)

Konstruktion. d: En cirkel med diameter 7,4 cm. e: En trekant med grundlinie på 9,6 cm og højde på 5,2 cm. (Der er mange muligheder) 1: Tegn disse figurer: a: Et kvadrat med sidelængden 3,5 cm. b: En cirkel med radius 4,. c: Et rektangel med sidelængderne 3,6 cm og 9,. d: En cirkel med diameter 7,. e: En trekant med grundlinie på 9,6

Læs mere

MATEMATIK I KÆREHAVE SKOV. Matematik for indskoling 1.-3. klassetrin, 10 opgaver. Lærervejledning

MATEMATIK I KÆREHAVE SKOV. Matematik for indskoling 1.-3. klassetrin, 10 opgaver. Lærervejledning MATEMATIK I KÆREHAVE SKOV Matematik for indskoling 1.-3. klassetrin, 10 opgaver Lærervejledning Matematik for indskoling Primær målgruppe elever i 1.-3. klasse 10 opgaver i Kærehave Skov Med udgangspunkt

Læs mere

Nu flyttes spanden til 2 meter fra start. Øvelsen gentages med gæt og kast og antallet af point noteres hvert pletskud giver nu 2 point.

Nu flyttes spanden til 2 meter fra start. Øvelsen gentages med gæt og kast og antallet af point noteres hvert pletskud giver nu 2 point. Naturskolerne.dk Kaste kogler i en spand Mål en linje på 4 meter op. Marker start (0 meter) tydeligt med en pind. Først stilles spanden 1 meter fra start. Hver elev samler tre kogler og får tre kast. Først

Læs mere

AKTIVITETSHÆFTE. Powered by. light version. Mulighed for at downloade materiale til aktiviteterne! 10 SJOVE AKTIVITETER TIL INTRODUKTION AF MATEMATIK

AKTIVITETSHÆFTE. Powered by. light version. Mulighed for at downloade materiale til aktiviteterne! 10 SJOVE AKTIVITETER TIL INTRODUKTION AF MATEMATIK AKTIVITETSHÆFTE 10 SJOVE AKTIVITETER TIL INTRODUKTION AF MATEMATIK light version SE MERE PÅ FESSORSUNIVERS.dk tryk her & GÅ DIREKTE TIL MENUEN Mulighed for at downloade materiale til aktiviteterne! Powered

Læs mere

Undersøgelser af trekanter

Undersøgelser af trekanter En rød tråd igennem kapitlet er en søgen efter svar på spørgsmålet: Hvordan kan vi beregne os frem til længder, vi ikke kan komme til at måle?. Hvordan kan vi fx beregne højden på et træ eller et hus,

Læs mere

Vejledning til WIFI Kamera. Version 2.0

Vejledning til WIFI Kamera. Version 2.0 Vejledning til WIFI Kamera Version 2.0 Tillykke med din nye redekasse med kamera. Når du har læst og fulgt anvisningerne i denne vejledning, er du klar til at tilbyde fugle i din have en dejlig bolig og

Læs mere

Teknikker: Eleven kan beherske grundlæggende teknikker til bearbejdning af bløde og hårde materialer og har viden om dette.

Teknikker: Eleven kan beherske grundlæggende teknikker til bearbejdning af bløde og hårde materialer og har viden om dette. 5.- 7. årgang 6-10 lektioner Læringsmål Teknikker: Eleven kan beherske grundlæggende teknikker til bearbejdning af bløde og hårde materialer og har viden om dette. Materialeliste Produktrealisering: ipad,

Læs mere

Mattip om. Geometri former og figurer. Du skal lære: Kan ikke Kan næsten Kan. At finde og tegne former og figurer

Mattip om. Geometri former og figurer. Du skal lære: Kan ikke Kan næsten Kan. At finde og tegne former og figurer Mattip om Geometri former og figurer Du skal lære: At finde og tegne former og figurer Kan ikke Kan næsten Kan At beregne omkreds og areal af figurer Om forskellige typer trekanter At finde højde og grundlinje

Læs mere

Selvom du har installeret NemID nøgleapp på din smartphone eller tablet, kan du stadig frit skifte mellem at bruge din nøgleapp eller nøglekort.

Selvom du har installeret NemID nøgleapp på din smartphone eller tablet, kan du stadig frit skifte mellem at bruge din nøgleapp eller nøglekort. NemID nøgleapp NemID nøgleapp er et digitalt supplement til dit nøglekort. Med NemID nøgleapp kan du bruge dit NemID direkte fra din smartphone eller tablet - uden at have dit nøglekort ved hånden. Når

Læs mere

Matematik Delmål og slutmål

Matematik Delmål og slutmål Matematik Delmål og slutmål Ferritslev friskole 2006 SLUTMÅL efter 9. Klasse: Regning med de rationale tal, såvel som de reelle tal skal beherskes. Der skal kunne benyttes og beherskes formler i forbindelse

Læs mere

Kom godt i gang med NemID nøgleapp. December 2018

Kom godt i gang med NemID nøgleapp. December 2018 Kom godt i gang med NemID nøgleapp December 2018 Få let adgang til dine sikre oplysninger Har du en smartphone eller tablet, kan du få NemID som en app, der hedder NemID nøgleapp. Nøgleappen er en sikker

Læs mere

Kompendium til Geogebra

Kompendium til Geogebra Kompendium til Geogebra Hardsyssel Efterskole Matematik 8. Klasse Side 1 af 12 Kompendium til Geogebra 1. Generel præsentation af Geogebra 1.1 Download af programmet Geogebra kan gratis downloades fra

Læs mere

Historien bliver til virkelighed

Historien bliver til virkelighed Historien bliver til virkelighed Eleverne går sammen to og to og skriver en lille historie på max. 10 linjer. Der skal indgå en række udsagnsord, som læreren evt. skriver på tavlen. Når eleverne har skrevet

Læs mere

Lad os prøve GeoGebra.

Lad os prøve GeoGebra. Brug af Geogebra i matematik Programmet Geogebra er et matematisk tegneprogram. Det findes i øjeblikket i flere versioner. Direkte på nettet uden download. http://www.geogebra.org/cms/ Klik på billedet.!

Læs mere

Gratis kontorpakke til din tablet

Gratis kontorpakke til din tablet OPRET, REDIGER OG LÆS DOKUMENTER PÅ DIN TABLET: Gratis kontorpakke til din tablet DET FÅR DU OVERBLIK SVÆRHEDSGRAD Let Middel Svær Tekstbehandling Præsentation Regneark FOR ENHEDER MED Android ios (Apple)

Læs mere

RIKKE SARON PEDERSEN MICHAEL POULSEN MICHAEL WAHL ANDERSEN PETER WENG FACITLISTE TIL TRÆNINGSHÆFTE 5

RIKKE SARON PEDERSEN MICHAEL POULSEN MICHAEL WAHL ANDERSEN PETER WENG FACITLISTE TIL TRÆNINGSHÆFTE 5 RIKKE SARON PEDERSEN MICHAEL POULSEN MICHAEL WAHL ANDERSEN PETER WENG 5 FACITLISTE TIL TRÆNINGSHÆFTE 5 Kontext 5, Facitliste til træningshæfte Samhørende titler: KonteXt 5 Kernebog KonteXt 5 Kopimappe

Læs mere

Matematik. Meteriske system

Matematik. Meteriske system Matematik Geometriske figurer 1 Meteriske system Enheder: Når vi arbejder i længder, arealer og rummål er udgangspunktet metersystemet: 2 www.ucholstebro.dk. Døesvej 70 76. 7500 Holstebro. Telefon 99 122

Læs mere

tjek.me Forårskatalog 2018 Matematik By Knowmio

tjek.me Forårskatalog 2018 Matematik By Knowmio tjek.me Forårskatalog 2018 Matematik Velkommen til tjek.me forårskatalog for matematik 1. til 9. klasse tjek.me er et online, spilbaseret evalueringsværktøj, som giver indsigt i elevernes progression.

Læs mere

MV-Nordic Lucernemarken Odense S Telefon mv-nordic.com

MV-Nordic Lucernemarken Odense S Telefon mv-nordic.com 1 LEGO MINDSTORMS Education EV3 aktiviteter med fokus på matematik Her får du forslag til aktiviteter, der benytter LEGO MINDSTORMS Education EV3 materialer sammen med vores Matematik-måtte. Fokus i de

Læs mere

Tegn firkanter med en diagonal på 10 cm

Tegn firkanter med en diagonal på 10 cm Tegn firkanter med en diagonal på 10 cm Klassetrin: 4. 10. 1 lektion. Kontekst: Ren matematik. Indgangstærskel: Lav. Hjælpemiddel: 1 cm 1 cm ternet papir. GeoGebra. Pr par: Et stykke karton på 1 cm gange

Læs mere

Velkommen til brug af MobilePay

Velkommen til brug af MobilePay Velkommen til brug af MobilePay Velkommen til vores lille kursus der handler om sådan bruger du MobilePay. Jeg hedder Peder Kähler og i dag skal vi se på følgende muligheder: Opsætning af MobilePay Privat

Læs mere

LÆR SKAK+MAT MED. Dansk Skoleskak. Elevhæfte

LÆR SKAK+MAT MED. Dansk Skoleskak. Elevhæfte LÆR SKAK+MAT MED Dansk Skoleskak Elevhæfte Tal-bræt 1 8 7 6 5 4 3 2 1 a b c d e f g h elevhæfte 1 1. udgave - 1. oplag 2016 ISBN: 978-87-93516-03-8 Dansk Skoleskak LÆR SKAK+MAT MED DUFFY! 1 Navn: Skole:

Læs mere

Lærervejledning. Matematik i Hasle Bakker 4.-6. klasse

Lærervejledning. Matematik i Hasle Bakker 4.-6. klasse Lærervejledning Matematik i Hasle Bakker 4.-6. klasse Lærervejledning I Matematik for 4.-6. klasse sendes eleverne gruppevis ud i for at løse matematikopgaver med direkte afsæt i både natur og menneskeskabte

Læs mere

Geogebra Begynder Ku rsus

Geogebra Begynder Ku rsus Navn: Klasse: Matematik Opgave Kompendium Geogebra Begynder Ku rsus Kompendiet indeholder: Mål side længder Mål areal Mål vinkler Vinkelhalveringslinje Indskrevne cirkel Midt normal Omskrevne cirkel Trekant

Læs mere

Læs-Tænk-Regn Til mellemtrinnet

Læs-Tænk-Regn Til mellemtrinnet Læs-Tænk-Regn Til mellemtrinnet Hvad er Læs-Tænk-Regn? Læsning er ikke kun dansklærerens domæne mere, og i UVM s Læseplan for faget matematik står der da også under det tværgående emne Sproglig udvikling

Læs mere

Fagårsplan 12/13 Fag: Matematik Klasse: 6.a Lærer: LBJ Fagområde/ emne

Fagårsplan 12/13 Fag: Matematik Klasse: 6.a Lærer: LBJ Fagområde/ emne Fagårsplan 12/13 Fag: Matematik Klasse: 6.a Lærer: LBJ Fagområde/ emne Umulige figurer Periode Mål Eleverne skal: At opdage muligheden for og blive fascineret af gengivelse af det umulige. At få øvelse

Læs mere

Introduktion til den afledede funktion

Introduktion til den afledede funktion Introduktion til den afledede funktion Scenarie: Rutsjebanen Tilsigtede viden Bredere kompetencemål Nødvendige matematiske forudsætninger Tid Niveau Materialer til rådighed At give en forståelse for konceptet

Læs mere

Computerundervisning

Computerundervisning Frederiksberg Seminarium Computerundervisning Koordinatsystemer og Funktioner Lærervejledning 12-02-2009 Udarbejdet af: Pernille Suhr Poulsen Christina Klitlyng Julie Nielsen Indhold Introduktion... 3

Læs mere

Den pythagoræiske læresætning

Den pythagoræiske læresætning Den pythagoræiske læresætning 1. Udfyld skemaet herunder dvs. find den manglende hypotenuse ved a 2 + b 2 = c 2 : 1 20 21 2 12 35 3 28 45 4 56 33 5 119 120 6 168 95 7 52 165 8 207 224 9 315 572 10 627

Læs mere

Læringsmiddel Geogebra: Rombens sammen mellem omkreds og areal

Læringsmiddel Geogebra: Rombens sammen mellem omkreds og areal Læringsmiddel Geogebra: Rombens sammen mellem omkreds og areal Link Mål Kompetence mål: Modellering Færdighedsmål Eleven kan vurdere egne og andres modelleringsprocesser Videns mål Eleven har viden om

Læs mere

Tilhørende: Robert Nielsen, 8b. Geometribog. Indeholdende de vigtigste og mest basale begreber i den geometriske verden.

Tilhørende: Robert Nielsen, 8b. Geometribog. Indeholdende de vigtigste og mest basale begreber i den geometriske verden. Tilhørende: Robert Nielsen, 8b Geometribog Indeholdende de vigtigste og mest basale begreber i den geometriske verden. 1 Polygoner. 1.1 Generelt om polygoner. Et polygon er en figur bestående af mere end

Læs mere

Trekants- beregning for hf

Trekants- beregning for hf Trekants- beregning for hf C C 5 l 5 A 34 8 B 018 Karsten Juul Indhold 1. Vinkler... 1 1.1 Regler for vinkler.... 1. Omkreds, areal, højde....1 Omkreds..... Rektangel....3 Kvadrat....4 Højde....5 Højde-grundlinje-formel

Læs mere

MULTI PRINTARK CAROLINE KREIBERG ANETTE SKIPPER-JØRGENSEN RIKKE TEGLSKOV GYLDENDAL

MULTI PRINTARK CAROLINE KREIBERG ANETTE SKIPPER-JØRGENSEN RIKKE TEGLSKOV GYLDENDAL 8 MULTI PRINTARK CAROLINE KREIBERG ANETTE SKIPPER-JØRGENSEN RIKKE TEGLSKOV GYLDENDAL DIGITALE VÆRKTØJER A1.1 SORTER LIGNINGER 2x + 3 = 15 x 17 = 25 61 x = 37 2x + 11 = 5x 10 x 2 = 2x + 3 4x + 1 5 = 9 4x

Læs mere

Sådan gør du i GeoGebra.

Sådan gør du i GeoGebra. Sådan gør du i GeoGebra. Det første vi skal prøve er at tegne matematiske figurer. Tegne: Lad os tegne en trekant. Klik på trekant knappen Klik på punktet ved (1,1), (4,1) (4,5) og til sidst igen på (1,1)

Læs mere

Læs-Tænk-Regn Indskolingen

Læs-Tænk-Regn Indskolingen Læs-Tænk-Regn Indskolingen Hvad er Læs-Tænk-Regn? Læsning er ikke kun dansklærerens domæne mere, og i UVM s Læseplan for faget matematik står der da også under det tværgående emne Sproglig udvikling :

Læs mere

Forlag Malling Beck Best. nr Sigma for syvende

Forlag Malling Beck Best. nr Sigma for syvende Navn: Klasse: Forlag Malling Beck Best. nr. 0 Sigma for svende Navn: Klasse: Forlag Malling Beck Best. nr. 0 Sigma for svende Navn: Klasse: Forlag Malling Beck Best. nr. 0 Sigma for svende Navn: Klasse:

Læs mere

Introducerende undervisningsmateriale til Geogebra

Introducerende undervisningsmateriale til Geogebra Klaus Frederiksen & Christine Hansen Introducerende undervisningsmateriale til Geogebra - Dynamisk geometriundervisning www.bricksite.com/ckgeogebra 01-03-2012 Indhold 1. Intro til programmets udseende...

Læs mere

Årsplan 4. Årgang

Årsplan 4. Årgang Årsplan 4. Årgang 2019-2020 Eleverne går fra engangsmaterialer til Grundbog med skrivehæfte. Det kan være en stor omvæltning for nogle elever. Vi bruger følgende materialer: - Matematrix grundbog - Matematrix

Læs mere

Fysisk aktivitet i den boglige undervisning

Fysisk aktivitet i den boglige undervisning Fysisk aktivitet i den boglige undervisning 1 Battle Øve begreber, teorier og beregninger i de naturvidenskabelige fag Besvare redegørende eller analyserende spørgsmål af tekster i fx historie, samfundsfag

Læs mere

En cykel - inspiration til undervisningsforløb med fokus på progression i matematik (evt. tværfagligt m. natur/teknologi)

En cykel - inspiration til undervisningsforløb med fokus på progression i matematik (evt. tværfagligt m. natur/teknologi) En cykel - inspiration til undervisningsforløb med fokus på progression i matematik (evt. tværfagligt m. natur/teknologi) Fælles Mål Stofområde: Geometri og Måling - geometriske egenskaber og sammenhænge

Læs mere

Tip til 1. runde af Georg Mohr-Konkurrencen. Geometri. Georg Mohr-Konkurrencen

Tip til 1. runde af Georg Mohr-Konkurrencen. Geometri. Georg Mohr-Konkurrencen Tip til. runde af Georg Mohr-Konkurrencen Geometri Her er nogle centrale principper om og strategier for hvordan man løser geometriopgaver. et er ikke en teoretisk indføring, men der i stedet fokus på

Læs mere

Lærervejledning Matematik 1-2-3 på Smartboard

Lærervejledning Matematik 1-2-3 på Smartboard Lærervejledning Matematik 1-2-3 på Smartboard Lærervejledning til Matematik 1-2-3 på Smartboard Materialet består af 33 færdige undervisningsforløb til brug i matematikundervisningen i overbygningen. Undervisningsforløbene

Læs mere

FACILITATORGUIDE FOR BDO BUSINESS GAME

FACILITATORGUIDE FOR BDO BUSINESS GAME FACILITATORGUIDE FOR BDO BUSINESS GAME FORBEREDELSE INDEN SPILLET Lokalet: Der skal være Wifi og projektor i lokalet, hvor arrangementet skal afholdes. Forberedelse: Medbring en computer til at facilitere

Læs mere

Matematik for lærerstuderende klasse Geometri

Matematik for lærerstuderende klasse Geometri Matematik for lærerstuderende 4.-10. klasse Geometri Klassisk geometri (kapitel 6) Deduktiv tankegang Ræsonnementskompetence Mål med kapitlet: Erkender Thales sætning som fundament for afstandsberegning.

Læs mere

MatematikFessor. Indhold. Læs-Tænk-Regn til mellemtrinnet. s. 1 s. 2 s. 3 s. 5 s. 9 s. 12

MatematikFessor. Indhold. Læs-Tænk-Regn til mellemtrinnet. s. 1 s. 2 s. 3 s. 5 s. 9 s. 12 MatematikFessor Læs-Tænk-Regn til mellemtrinnet Indhold s. 1 s. 2 s. 3 s. 5 s. 9 s. 12 Hvad er Læs-Tænk-Regn Opgavernes bygning Procesnotat Matematikordbog Hvordan kan du bruge LT Den passive elev Hvad

Læs mere

Matematika rsplan for 5. kl

Matematika rsplan for 5. kl Matematika rsplan for 5. kl 2015-2016 Årsplanen tager udgangspunkt i fællesmål (færdigheds- og vidensmål) efter 6. klassetrin. Desuden tilrettelægges undervisningen efter læseplanen for matematik. Formålet

Læs mere

Excel regneark. I dette kapitel skal I arbejde med noget af det, Excel regneark kan bruges til. INTRO EXCEL REGNEARK

Excel regneark. I dette kapitel skal I arbejde med noget af det, Excel regneark kan bruges til. INTRO EXCEL REGNEARK Excel regneark Et regneark er et computerprogram, der bl.a. kan regne, tegne grafer og lave diagrammer. Regnearket kan bruges i mange forskellige sammenhænge, når I arbejder med matematik. Det kan gøre

Læs mere

Tip til 1. runde af Georg Mohr-Konkurrencen Geometri

Tip til 1. runde af Georg Mohr-Konkurrencen Geometri Tip til. runde af - Geometri, Kirsten Rosenkilde. Tip til. runde af Geometri Her er nogle centrale principper om og strategier for hvordan man løser geometriopgaver. et er ikke en særlig teoretisk indføring,

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Elevark Niveau 2 - Side 1

Elevark Niveau 2 - Side 1 Elevark Niveau 2 - Side 1 Opgave 2-1 Brug (Polygon-værktøjet) og tegn trekanter, der ligner disse: Brug (Tekstværktøjet) til at skrive et stort R under de retvinklede trekanter Se Tip 1 og 2 Elevark Niveau

Læs mere

SMARTBOARD. Hvordan fungerer det? Et kursusmateriale

SMARTBOARD. Hvordan fungerer det? Et kursusmateriale SMARTBOARD Hvordan fungerer det? Et kursusmateriale Materialet må ikke kopieres eller på anden måde videredistribueres Opgave 1 Det grundlæggende a) Skriv med håndskrift på tavlen følgende brug pen eller

Læs mere

Årsplan matematik 5. klasse 2019/2020

Årsplan matematik 5. klasse 2019/2020 Årsplan matematik 5. klasse 2019/2020 Årsplanen tager udgangspunkt i fællesmål (færdigheds- og vidensmål) efter 6. klassetrin. Desuden tilrettelægges undervisningen efter læseplanen for matematik. Formålet

Læs mere

Vejledning til. Mit Furesø

Vejledning til. Mit Furesø Vejledning til Mit Furesø Vejledning til Mit Furesø Furesø Kommune har fået en app - nemlig Mit Furesø. App en er baseret på arrangementer, som er indtastet i KultuNaut. i samarbejde med Baggrund Furesø

Læs mere

Læs Komputer for alle på pc en

Læs Komputer for alle på pc en NY SMART TJENESTE TIL PC OG TABLET: Læs Komputer for alle på pc en Nu kan du læse dit Komputer for alle på både pc, tablet og mobiltelefon. Det er helt gratis, og du modtager naturligvis stadig dit trykte

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om venner og fællesskaber er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

Geometri med Geometer II

Geometri med Geometer II hristian Madsen & Frans Kappel Øre, Morsø Gymnasium Geometri med Geometer II I det første forløb om geometri med Geometer beskæftigede i os især med at konstruere på skærmen. Ved hjælp af konstruktionerne

Læs mere

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug GEOMETRI 89. Kopiering er u-økonomisk og forbudt til erhvervsformål.

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug GEOMETRI 89. Kopiering er u-økonomisk og forbudt til erhvervsformål. Kun salg ved direkte kontakt mellem skole og forlag. Kopiering er u-økonomisk og forbudt til erhvervsformål. GEOMETRI 89 Side Emne 1 Indholdsfortegnelse 2 Måling af vinkler 3 Tegning og måling af vinkler

Læs mere

Mødet. 6 Geometri. Begreb Eksempel Navn. Parallel. Vinkelret. Linjestykke. Polygon. Cirkelperiferi. Midtpunkt. Linje. Diagonal. Radius.

Mødet. 6 Geometri. Begreb Eksempel Navn. Parallel. Vinkelret. Linjestykke. Polygon. Cirkelperiferi. Midtpunkt. Linje. Diagonal. Radius. 6.01 Mødet Begreb Eksempel Navn Parallel Vinkelret Linjestykke Polygon Cirkelperiferi Midtpunkt Linje Diagonal Radius Ret vinkel 6.02 Fire på stribe Regler Hver spiller får en spilleplade (6.03). Alle

Læs mere

Deltagelse i projektet "Remind" herunder videosamtaler mellem behandler og patient

Deltagelse i projektet Remind herunder videosamtaler mellem behandler og patient Deltagelse i projektet "Remind" herunder videosamtaler mellem behandler og patient Samtykkeerklæring om deltagelse Brugervejledning til Remind Side 1 af 9 Side 2 af 9 Video Test Afprøv dit videoudstyr

Læs mere

Ideer til matematik-aktiviteter i yngstetrinet

Ideer til matematik-aktiviteter i yngstetrinet Ideer til matematik-aktiviteter i yngstetrinet Følgende ideer er ment som praktiske og konkrete ting, man kan bruge i matematik-undervisningen i de yngste klasser. Nogle af aktiviteterne kan bruges til

Læs mere

LÆR SKAK+MAT MED. Dansk Skoleskak. Elevhæfte

LÆR SKAK+MAT MED. Dansk Skoleskak. Elevhæfte LÆR SKAK+MAT MED Dansk Skoleskak Elevhæfte Tal-bræt 1 8 7 6 5 4 3 2 1 a b c d e f g h elevhæfte 3 1. udgave - 1. oplag 2016 ISBN: 978-87-93516-05-2 Dansk Skoleskak LÆR SKAK+MAT MED DUFFY! 3 Navn: Skole:

Læs mere

Differentialregning. Et oplæg Karsten Juul L P

Differentialregning. Et oplæg Karsten Juul L P Differentialregning Et oplæg L P A 2009 Karsten Juul Til eleven Dette hæfte kan I bruge inden I starter på differentialregningen i lærebogen Det meste af hæftet er små spørgsmål med korte svar Spørgsmålene

Læs mere

Færdigheds- og vidensområder

Færdigheds- og vidensområder Klasse: Mars 6./7. Skoleår: 16/17 Eleverne arbejder med bogsystemet format, hhv. 6. og 7. klasse. Da der er et stort spring i emnerne i mellem disse trin er årsplanen udformet ud fra Format 7, hvortil

Læs mere

Eksamensspørgsmål: Trekantberegning

Eksamensspørgsmål: Trekantberegning Eksamensspørgsmål: Trekantberegning Indhold Definition af Sinus og Cosinus... 1 Bevis for Sinus- og Cosinusformlerne... 3 Tangens... 4 Pythagoras s sætning... 4 Arealet af en trekant... 7 Vinkler... 8

Læs mere

Retningslinjer for bedømmelsen. Georg Mohr-Konkurrencen 2010 2. runde

Retningslinjer for bedømmelsen. Georg Mohr-Konkurrencen 2010 2. runde Retningslinjer for bedømmelsen. Georg Mohr-Konkurrencen 2010 2. runde Det som skal vurderes i bedømmelsen af en besvarelse, er om deltageren har formået at analysere problemstillingen, kombinere de givne

Læs mere

Årsplan 4. Årgang

Årsplan 4. Årgang Årsplan 4. Årgang 2016-2017 Ved denne plan skal der tage der tages højde for at ændringer kan forekomme i løbet af året. Eleverne går fra engangsmaterialer til Grundbog med skrivehæfte. Det kan være en

Læs mere

7 Trekanter. Faglige mål. Linjer i trekanter. Ligedannethed. Pythagoras. Trigonometri

7 Trekanter. Faglige mål. Linjer i trekanter. Ligedannethed. Pythagoras. Trigonometri 7 Trekanter Faglige mål Kapitlet Trekanter tager udgangspunkt i følgende faglige mål: Linjer i trekanter: kende til højde, vinkelhalveringslinje, midtnormal og median, kunne tegne indskrevne og omskrevne

Læs mere

Overenskomsten som e-bog

Overenskomsten som e-bog Overenskomsten som e-bog Som noget nyt har CO-industri og Dansk Industri (DI) udgivet industriens overenskomster samt Industriens Organisationsaftaler som e-bog. Det betyder, at du kan læse de nye overenskomster

Læs mere

Spil og svar. Journal nr. 13.12.599. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive

Spil og svar. Journal nr. 13.12.599. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive Journal nr. 13.12.599 Spil og svar Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.dk Kolofon HVAL-vejledning Spil og svar

Læs mere

Projekt 1.4 Tagrendeproblemet en instruktiv øvelse i modellering med IT.

Projekt 1.4 Tagrendeproblemet en instruktiv øvelse i modellering med IT. Projekt 1.4 Tagrendeproblemet en instruktiv øvelse i modellering med IT. Projektet kan bl.a. anvendes til et forløb, hvor en af målsætningerne er at lære om samspillet mellem værktøjsprogrammernes geometriske

Læs mere

FACILITATORGUIDE FOR BDO BUSINESS GAME

FACILITATORGUIDE FOR BDO BUSINESS GAME FACILITATORGUIDE FOR BDO BUSINESS GAME FORBEREDELSE INDEN SPILLET Lokalet: Der skal være WiFi og projektor i lokalet, hvor arrangementet skal afholdes. Forberedelse: Medbring en computer til at facilitere

Læs mere

Årsplan matematik 5. klasse 2017/2018

Årsplan matematik 5. klasse 2017/2018 Årsplan matematik 5. klasse 2017/2018 Årsplanen tager udgangspunkt i fællesmål (færdigheds- og vidensmål) efter 6. klassetrin. Desuden tilrettelægges undervisningen efter læseplanen for matematik. Formålet

Læs mere

Vejledning til forløbet: Hvad er chancen?

Vejledning til forløbet: Hvad er chancen? Vejledning til forløbet: Hvad er chancen? Denne lærervejledning beskriver i detaljer forløbets gennemførelse med fokus på lærerstilladsering og modellering. Beskrivelserne er blevet til på baggrund af

Læs mere

Hvilke geometriske figurer kender I?

Hvilke geometriske figurer kender I? A Hvilke geometriske figurer kender I? Fortæl hinanden hvad de forskellige geometriske figurer på væggen hedder og hvordan I kan kende dem. Kig jer omkring udenfor og find eksempler på: Fx: bordpladen

Læs mere

Uge Emne Formål Faglige mål Evaluering

Uge Emne Formål Faglige mål Evaluering Uge Emne Formål Faglige mål Evaluering (Der evalueres løbende på følgende hovedpunkter) 33-36 Regneregler Vedligeholde og udbygge forståelse og færdigheder inden for de fire regningsarter Blive fortrolig

Læs mere

fortsætte høj retning mellem mindre over større

fortsætte høj retning mellem mindre over større cirka (ca) omtrent overslag fortsætte stoppe gentage gentage det samme igen mønster glat ru kantet høj lav bakke lav høj regel formel system lov retning højre nedad finde t system rod orden nøjagtig præcis

Læs mere

ØVEHÆFTE FOR MATEMATIK C GEOMETRI

ØVEHÆFTE FOR MATEMATIK C GEOMETRI ØVEHÆFTE FOR MATEMATIK C GEOMETRI Indhold Begreber i klassisk geometri + formelsamling... 2 Pythagoras Sætning... 8 Retvinklede trekanter. Beregn den ukendte side markeret med et bogstav.... 9 Øve vinkler

Læs mere

i matematikundervisningen medianer, vinkelhalveringslinier samt center- og periferivinkler i regulære polygoner IT-færdighedsniveau

i matematikundervisningen medianer, vinkelhalveringslinier samt center- og periferivinkler i regulære polygoner IT-færdighedsniveau i matematikundervisningen medianer, vinkelhalveringslinier samt center- og periferivinkler i regulære polygoner IT-færdighedsniveau Dette E-læringsmodul er udarbejdet af: Jacob Kjær Hansen Tommerup Skole

Læs mere

SPHERO 2.0 undervisningsforløb til mellemtrinnet i matematik Polygoner og vinkler

SPHERO 2.0 undervisningsforløb til mellemtrinnet i matematik Polygoner og vinkler SPHERO 2.0 undervisningsforløb til mellemtrinnet i matematik Polygoner og vinkler Fælles mål 2014 Matematik Eleven kan handle med overblik i sammensatte situationer med matematik. Eleven kan anvende geometriske

Læs mere

Opgave 1 Til denne opgave anvendes bilag 1.

Opgave 1 Til denne opgave anvendes bilag 1. Opgave 1 Til denne opgave anvendes bilag 1. a) Undersøg figur 1. Mål og noter vinklerne Mål og noter længderne b) Undersøg figur 2. Mål og noter vinklerne Mål og noter længderne c) Undersøg figur 3. Mål

Læs mere

Årsplan matematik 8. klasse

Årsplan matematik 8. klasse Årsplan matematik 8. klasse 2019-2020 Eleverne arbejder med grundbogen Matematrix 8. I undervisningen inddrages digitale undervisningsredskaber såsom Geogebra, Wordmat, MatematikFessor, emat, excel og

Læs mere

GUX. Matematik. A-Niveau. August 2015. Kl. 9.00-14.00. Prøveform a GUX152 - MAA

GUX. Matematik. A-Niveau. August 2015. Kl. 9.00-14.00. Prøveform a GUX152 - MAA GUX Matematik A-Niveau August 05 Kl. 9.00-4.00 Prøveform a GUX5 - MAA Matematik A Prøvens varighed er 5 timer. Prøven består af opgaverne til 0 med i alt 5 spørgsmål. De 5 spørgsmål indgår med lige vægt

Læs mere

Årsplan i matematik for 8. klasse 2017/2018

Årsplan i matematik for 8. klasse 2017/2018 Årsplan i matematik for 8. klasse 2017/2018 Undervisningen generelt: Undervisningen tilrettelægges ud fra fagets CKF er og forenklede fællesmål for faget. Undervisning bygges primært op ud fra emnerne

Læs mere

Matematik i 5. klasse

Matematik i 5. klasse Matematik i 5. klasse Igen i år benytter vi os af Faktor i femte. Systemet indeholder en grundbog, hvortil der er supplerende materiale i form af kopiark, som er tilpasset de gennemgåede emner. Grundbogen

Læs mere

1 Oversigt I. 1.1 Poincaré modellen

1 Oversigt I. 1.1 Poincaré modellen 1 versigt I En kortfattet gennemgang af nogle udvalgte emner fra den elementære hyperbolske plangeometri i oincaré disken. Der er udarbejdet både et Java program HypGeo inkl. tutorial og en Android App,

Læs mere

Instruktion til banelægning i Condes til træningsløb

Instruktion til banelægning i Condes til træningsløb Instruktion til banelægning i Condes til træningsløb Har du ikke Condes 9 på din computer kan det hentes på www.condes.dk RSOK s login oplysninger findes her (kræver login til klubbens hjemmeside, har

Læs mere

SÅDAN TEGNER DU DIT BUDSKAB - Skil dig ud og få flere kunder WORKBOOK TIL MIT TEGNETRÆNING VIDEO KURSUS

SÅDAN TEGNER DU DIT BUDSKAB - Skil dig ud og få flere kunder WORKBOOK TIL MIT TEGNETRÆNING VIDEO KURSUS WORKBOOK TIL MIT TEGNETRÆNING VIDEO KURSUS VELKOMMEN ER DU KLAR TIL AT LÆRE AT TEGNE DIT BUDSKAB? HUSK mine 5 gode råd START I DET SMÅ SNYD NU LIDT TRO PÅ DINE EVNER SÆT EKSTRA TID AF FIND 3 FAVORITTER

Læs mere

Tip til 1. runde af Georg Mohr-Konkurrencen Kombinatorik

Tip til 1. runde af Georg Mohr-Konkurrencen Kombinatorik Tip til 1. runde af - Kombinatorik, Kirsten Rosenkilde. Tip til 1. runde af Kombinatorik Her er nogle centrale principper om og strategier for hvordan man tæller et antal kombinationer på en smart måde,

Læs mere

6. klasse matematik. Årsplan for skoleåret 2016/2017. Uge / emne Indhold Materiale Mål Evaluering Regn med tallene

6. klasse matematik. Årsplan for skoleåret 2016/2017. Uge / emne Indhold Materiale Mål Evaluering Regn med tallene Årsplan for skoleåret 2016/2017 6. klasse matematik Uge / emne Indhold Materiale Mål Evaluering 33 36 Regn med tallene Arbejde med færdigheds og problemregning med de fire regnearter og potenser. Kontext

Læs mere

Lærervejledning til Træn matematik på computer. Lærervejledning. Træn matematik på computer. ISBN 978-87-992954-5-6 www.learnhow.dk v/rikke Josiasen

Lærervejledning til Træn matematik på computer. Lærervejledning. Træn matematik på computer. ISBN 978-87-992954-5-6 www.learnhow.dk v/rikke Josiasen Lærervejledning Træn matematik på computer Materialet består af 31 selvrettende emner til brug i matematikundervisningen i overbygningen. De fleste emner består af 3 sider med stigende sværhedsgrad. I

Læs mere

Design dit eget lace sjal del 1

Design dit eget lace sjal del 1 Design dit eget lace sjal del 1 Dette kompendium viser, hvordan du strikker et trekantsjal med to trekantpaneler strikket oppefra. Du får brug for en spids blyant eller pencil, viskelæder, ternet papir

Læs mere

Geometriske eksperimenter

Geometriske eksperimenter I kapitlet arbejder eleverne med nogle af de egenskaber, der er knyttet til centrale geometriske figurer og begreber (se listen her under). Set fra en emneorienteret synsvinkel handler kapitlet derfor

Læs mere