Forslag til a rsplan for Format 7

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forslag til a rsplan for Format 7"

Transkript

1 Kapitel 1 Forslag til a rsplan for Format 7 Forløb og varighed Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Tal Varighed: 4-5 uger Division Potenser Talfølger Pi Problembehandling (Fase 1-2) Eleven kan planlægge og gennemføre problemløsningsprocesser/ elementer i problemløsningsprocesser Regnestrategier (Fase 1) Eleven kan udføre sammensatte beregninger med rationale tal/ regningsarternes hierarki Regnestrategier (Fase 3) Eleven kan udføre beregninger med potenser og rødder/ regneregler for potenser og rødder Læringsmål 1 Jeg skal kunne arbejde selvstændigt med et matematisk problem. Læringsmål 2 Jeg skal kunne anvende division til problemløsning. Jeg påbegynder på baggrund af valgt strategi arbejdet med et matematisk problem. Jeg skifter til en anden strategi, hvis den valgte strategi ikke er tilstrækkelig. Jeg fortsætter arbejdet med problemløsning ved at anvende varierende strategier indtil problemet er løst. Jeg angiver med overslag et divisionsstykkes resultat med angivelse af, om det er et positivt eller negativt resultat.

2 Tal (Fase 2) Eleven kan anvende potenser og rødder/ potenser og rødder Tal (Fase 3) Eleven kan anvende reelle tal/ irrationale tal Læringsmål 3 Jeg skal kunne omskrive udtryk, som indeholder potenser. Læringsmål 4 Jeg skal kunne undersøge talfølgers udvikling Læringsmål 5 Jeg skal have kendskab til det Jeg udregner divisionsstykker med rationale tal. Jeg finder frem til, hvilke tal, der indgår i en mængde ud fra et bestemt gennemsnit. Jeg omskriver mellem videnskabelige tal og potenser. Jeg anvender potenser til at beskrive udviklinger, som eksempelvis kædebreve. Jeg finder regneregler for regneudtryk indeholdende potenser med samme rod. Jeg finder frem til næste tal i en talrække ved at finde frem til mønsteret for talrækken. Jeg undersøger på baggrund af et fundet mønster talfølgers udvikling ved brug af regneark. Jeg finder frem til den formel, som beskriver et givent tal i talfølgen. Jeg beskriver pi ud fra

3 irrationelle tal pi. sammenhængen mellem omkredsen på en cirkel og dennes diameter. Jeg beskriver pi med udgangspunkt i Arkimedes konstruktion af en polygon. Jeg forklarer betydningen af, om man anvender en upræcis eller eksakt værdi af pi til beregning. Kapitel 2 Forløb og varighed Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Brøker, decimaltal og procent Varighed: 4-5 uger Brøker Regneregler for ægte brøker Uægte brøker og blandede tal Brøk, decimaltal og procent i hverdagen Repræsentation og symbolbehandling (Fase 1-2) Eleven kan argumentere for valg af matematisk repræsentation/ styrker og svagheder ved repræsentationer, der udtrykker samme matematiske situation Regnestrategier (Fase 1) Eleven kan udføre Læringsmål 1 Jeg skal kunne anvende hensigtsmæssige repræsentationer til at vise en del af en helhed. Jeg anvender brøker, decimaltal og procent til at angive en del af en helhed. Jeg bruger geometriske figurer til at illustrere forskellige størrelser på dele af en helhed. Jeg begrunder, om det er hensigtsmæssigt at angive en del

4 Procentregning sammensatte beregninger med rationale tal/ regningsarternes hierarki Tal (Fase 1) Eleven kan anvende decimaltal, brøk og procent/ sammenhængen mellem decimaltal, brøk og procent Formler og algebraiske udtryk (Fase 2) Eleven kan udføre omskrivninger og beregninger med variable/ metoder til omskrivninger og beregninger med variable, herunder med digitale værktøjer Formler og algebraiske udtryk (Fase 3) Eleven kan sammenligne algebraiske udtryk/ regler for regning med reelle tal Læringsmål 2 Jeg skal kunne forbinde brøkdele med andre brøkdele af samme størrelse Læringsmål 3 Jeg skal kunne regne med brøker. Læringsmål 4 Jeg skal kunne anvende uægte brøker og blandede tal i beregninger. af en helhed med en brøk, decimaltal eller procent i givne situationer. Jeg forkorter og forlænger brøker. Jeg placerer brøker i rækkefølge efter størrelse. Jeg finder en brøk mellem to givne brøker. Jeg anvender brøkregneregler for addition, subtraktion og multiplikation af brøker samt multiplikation af brøk med et helt tal. Jeg regner med brøker ud fra geometriske illustrationer og beregner fx ½ 12 ved at tegne brøken ½ 12 gange og dernæst lægge sammen. Jeg forklarer, hvorfor brøkregnereglerne er, som de er. Jeg omskriver mellem uægte brøker og blandede tal.

5 Læringsmål 5 Jeg skal kunne anvende brøker, decimaltal og procent i hverdagssammenhænge Læringsmål 6 Jeg skal kunne udføre beregninger hvor procent indgår. Jeg forklarer, hvordan man omskriver mellem uægte brøker og blandede tal. Jeg reflekterer over, om det er hensigtsmæssigt at anvende en uægte brøk eller et blandet tal i givne problemløsningsopgaver. Jeg omskriver mellem brøker, decimaltal og procent. Jeg forklarer indholdet af en vare ud fra en varedeklaration med brug af brøker, decimaltal og procent. Jeg giver eksempler på, hvor man i hverdagssammenhænge anvender brøker, decimaltal og procent til at beskrive en del af en helhed. Jeg beregner en procentdel ud af en helhed i opgaver både med og uden kontekst. Jeg finder frem til helheden, når en given procentdel er kendt i opgaver både med og uden kontekst.

6 Jeg beregner procentvis stigning og procentvis fald. Kapitel 3 Forløb og varighed Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Algebra Varighed: 4-5 uger Led og faktorer Reduktion Den distributive lov Plusparenteser og minusparenteser Undersøgelse af algebraiske udtryk Formler Ræsonnement og tankegang (Fase 2) Eleven kan skelne mellem enkelttilfælde og generaliseringer/ forskel på generaliserede matematiske resultater og resultater, der gælder i enkelttilfælde Regnestrategier (Fase 1) Eleven kan udføre sammensatte beregninger med rationale tal/ regningsarternes hierarki Formler og algebraiske udtryk (Fase 1) Eleven kan beskrive sammenhænge mellem enkle algebraiske udtryk og geometriske repræsentationer/ Læringsmål 1 Jeg skal kunne anvende den kommutative lov i forbindelse med reduktion af algebraiske udtryk. Læringsmål 2 Jeg skal kunne anvende og fjerne parenteser i algebraiske udtryk ud fra den distributive lov samt regler for ophævelse af parenteser. Jeg reducerer udtryk, som indeholde led med flere forskellige variable. Jeg reducerer udtryk, som indeholder mange led, forskellige variable samt indeholder potenser med forskellige eksponenter. Jeg forklarer betydningen af den kommutative lov Jeg ophæver plus- og minusparenteser. Jeg ganger ind i en parentes.

7 geometriske repræsentationer for algebraiske udtryk Formler og algebraiske udtryk (Fase 2) Eleven kan udføre omskrivninger og beregninger med variable/ metoder til omskrivninger og beregninger med variable, herunder med digitale værktøjer Læringsmål 3 Jeg skal kunne opstille algebraiske udtryk med og uden brug af regneark ud fra en opgave i en given kontekst. Læringsmål 4 Jeg skal kunne finde frem til formler, der beskriver et givent tal i talfølger. Jeg forklarer betydningen af den distributive lov. Jeg opstiller et algebraisk udtryk med enkelte led ud fra en simpel tekst. Jeg opstiller et algebraisk udtryk ud fra tekst og videreudvikler dette algebraiske udtryk ud fra ny information. Jeg opstiller et algebraisk udtryk i regneark med simulering af værdier for de variable. Jeg prøver mig frem med forskellige bud på direkte formler for talfølger, og kvalificerer de efterfølgende bud. Jeg anvender figurnummeret til at angive en direkte formel og kontrollerer mit bud for at kunne anvende dette til at generalisere. Jeg anvender regression til at finde den direkte formel.

8

9 Kapitel 4 Forløb og varighed Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Funktioner Varighed: 4-5 uger Lineære sammenhænge Forskrifter og grafer Den rette linjes ligning Skæringspunkter Manipulation af grafer Repræsentation og symbolbehandling (Fase 1-2) Eleven kan argumentere for valg af matematisk repræsentation/ styrker og svagheder ved repræsentationer, der udtrykker samme matematiske situation Modellering (Fase 2) Eleven kan gennemføre modelleringsprocesser, herunder med inddragelse af digital simulering/ elementer i modelleringsprocesser og digitale værktøjer, der kan understøtte simulering Funktioner (Fase 1) Eleven kan anvende lineære funktioner til at beskrive sammenhænge og forandringer/ repræsentationer for lineære funktioner Læringsmål 1 Jeg skal kunne veksle mellem forskellige repræsentationsformer for lineære funktioner. Læringsmål 2 Jeg skal kunne analysere lineære sammenhænge. Læringsmål 3 Jeg skal kunne opstille modeller for lineære sammenhænge og Jeg omskriver en tabel til en graf. Jeg omskriver en tekst til en tabel. Jeg omskriver en tekst til graf ved at anvende en tabel undervejs. Jeg forklarer, hvilken betydning koefficientens har for grafens udseende, inden denne tegnes. Jeg opstiller funktionsudtryk for lineære sammenhænge, som er beskrevet ud fra tekst. Jeg beskriver betydningen af koefficienten a og konstanten b i lineære funktionsudtryk. Jeg konstruerer ligningssystemer grafisk i samme

10 Ligninger (Fase 3) Eleven kan opstille og løse enkle ligningssystemer/ grafisk løsning af enkle ligningssystemer vælge den mest hensigtsmæssige model. Læringsmål 4 Jeg skal kunne manipulere med grafer for at få et særligt budskab frem. koordinatsystem. Jeg anvender grafers skæringspunkter til at vælge den hensigtsmæssige model. Jeg forudsiger, hvilken model, der er mest hensigtsmæssig over tid inden det endeligt bestemmes ved aflæsning af skæringspunkt. Jeg beskriver forskelle og ligheder ved to grafer, som viser samme udvikling. Jeg konstruerer grafer og ændrer efterfølgende på aksernes indstilling for at repræsentationen passer til et bestemt budskab. Jeg konstruerer grafer ud fra et givent budskab.

11 Kapitel 5 Forløb og varighed Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Ligninger og uligheder Varighed: 4-5 uger Regler for løsning af ligninger og uligheder Ligningsløsning Ligninger og uligheder med to ubekendte Anvendelse Modellering (Fase 2) Eleven kan gennemføre modelleringsprocesser, herunder med inddragelse af digital simulering/ elementer i modelleringsprocesser og digitale værktøjer, der kan understøtte simulering Hjælpemidler (Fase 1-3) Eleven kan vælge og vurdere hjælpemidler til samme matematiske situation/ muligheder og begrænsninger ved forskellige hjælpemidler Ligninger (Fase 1) Eleven kan udvikle metoder til løsninger af ligninger/ strategier til løsning af ligninger Ligninger (Fase 2) Eleven kan opstille og løse ligninger og enkle uligheder/ ligningsløsning med og uden Læringsmål 1 Jeg skal kunne løse ligninger ved brug af forskellige metoder. Læringsmål 2 Jeg skal kunne løse uligheder ved brug af forskellige metoder. Læringsmål 3 Jeg skal kunne finde løsningen på, hvornår to ligninger er lig hinanden. Jeg anvender CAS til at løse ligninger. Jeg løser ligninger ud fra angivne regneregler. Jeg vurderer, hvilken metode der er hensigtsmæssig at anvende til løsning af en given ligning. Jeg løser en ulighed ved at gætte på løsninger og kvalificere de følgende gæt. Jeg løser en ulighed ved brug af CAS. Jeg løser en ulighed ud fra angivne regneregler. Jeg finder frem til løsning på, hvornår to ligninger er lig med hinanden ved at indtegne disse ligninger grafisk og aflæse

12 digitale værktøjer Ligninger (Fase 3) Eleven kan opstille og løse enkle ligningssystemer/ grafisk løsning af enkle ligningssystemer Formler og algebraiske udtryk (Fase 1) Eleven kan beskrive sammenhænge mellem enkle algebraiske udtryk og geometriske repræsentationer/ geometriske repræsentationer for algebraiske udtryk Læringsmål 4 Jeg skal kunne gennemføre en matematisk modellering som indeholder ligninger eller uligheder under vejledning i modelleringsfaserne. skæringspunktet. Jeg finder frem til løsning på, hvornår to ligninger er lig hinanden ved at konstruere et kombinationsdiagram. Jeg finder frem til løsning på, hvornår to ligninger er lig hinanden ved at anvende CAS. Jeg opstiller en matematisk model i form af en ligning eller ulighed ud fra en given tekst. Jeg fortolker den fremkomne matematiske model i form af ligning eller ulighed ud fra den angivne kontekst. Jeg vurderer den matematiske model i form af ligning eller ulighed.

13 Kapitel 6 Forløb og varighed Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Geometri Varighed: 4-5 uger Geometriske begreber Vinkler Modeller Kongruens og ligedannethed Cirkler Flytninger Areal Repræsentation og symbolbehandling (Fase 1-2) Eleven kan argumentere for valg af matematisk repræsentation/ styrker og svagheder ved repræsentationer, der udtrykker samme matematiske situation Ræsonnement og tankegang (Fase 3) Eleven kan udvikle og vurdere matematiske ræsonnementer, herunder med inddragelse af digitale værktøjer/ enkle matematiske beviser Placering og flytninger (Fase 1) Eleven kan analysere mønstre og symmetrier i omverdenen/ kategorisering af geometriske mønstre og symmetrier Geometriske egenskaber og sammenhænge (Fase 1) Læringsmål 1 Jeg skal kunne anvende forskellige tegnemåder som repræsentationer for en geometrisk model. Læringsmål 2 Jeg skal kunne udvikle ræsonnementer vedrørende vinkler. Jeg konstruerer skitser ud fra en skriftlig beskrivelse af et objekt. Jeg konstruerer modeller i et bestemt målestoksforhold ud fra en skriftlig beskrivelse eller en skitse. Jeg diskuterer fordele og ulemper ved forskellige tegnemåder, der kan anvendes til at repræsentere et bestemt objekt. Jeg forklarer, hvad der menes med en supplementsvinkel og en nabovinkel. Jeg formulerer ved undersøgelse en regel for sammenhængen mellem periferi- og centervinklen i en cirkel. Jeg formulerer ved undersøgelse en regel for sammenhængen

14 Eleven kan undersøge sammenhænge mellem længdeforhold, arealforhold og rumfangsforhold/ ligedannethed og størrelsesforhold Geometrisk tegning (Fase 1) Eleven kan undersøge todimensionelle gengivelser af objekter i omverdenen/ muligheder og begrænsninger i tegneformer til gengivelse af rumlighed Formler og algebraiske udtryk (Fase 1) Eleven kan beskrive sammenhænge mellem enkle algebraiske udtryk og geometriske repræsentationer/ geometriske repræsentationer for algebraiske udtryk Læringsmål 3 Jeg skal kunne udvikle ræsonnementer vedrørende figurers areal. Læringsmål 4 Jeg skal kunne arbejde med mønstre ved brug af flytninger. mellem antallet af trekanter, som en polygon kan inddeles i, og polygonens vinkelsum. Jeg finder ved at klippe i et parallelogram frem til dennes formel. Jeg finder frem til parallelogrammets formel ved brug at algebraiske udtryk. Jeg finder frem til formlen for arealet af en trapez. Jeg laver ved brug af GeoGebra spejlinger, drejninger og parallelforskydninger. Jeg konstruerer mønstre ved brug af spejlinger, drejninger og parallelforskydninger. Jeg analyserer mønstre med udgangspunkt i spejlinger, drejninger og parallelforskydninger.

15 Kapitel 7 Forløb og varighed Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Trekanter Varighed: 4-5 uger Trekanter Linjer i trekanter Pythagoras Areal Ligedannede trekanter Triangulering Ræsonnement og tankegang (Fase 1) Eleven kan skelne mellem hypoteser, definitioner og sætninger/ hypoteser, definitioner og sætninger Ræsonnement og tankegang (Fase 2) Eleven kan skelne mellem enkelttilfælde og generaliseringer/ forskel på generaliserede matematiske resultater og resultater, der gælder i enkelttilfælde Hjælpemidler (Fase 1-3) Eleven kan vælge og vurdere hjælpemidler til samme matematiske situation/ muligheder og begrænsninger ved forskellige hjælpemidler Geometriske egenskaber og sammenhænge (Fase 1) Eleven kan undersøge sammenhænge mellem Læringsmål 1 Jeg skal kunne anvende Pythagoras læresætning. Læringsmål 2 Jeg skal kunne anvende et dynamisk geometriprogram til undersøgelse af geometriske sammenhænge. Jeg beregner en ukendt side i en retvinklet trekant ved at anvende Pythagoras læresætning Jeg anvender Pythagoras læresætning i hverdagssammenhænge. Jeg forklarer, hvad Pythagoras læresætning betyder ud fra kvadraters areal. Jeg konstruerer dynamiske trekanter i GeoGebra, så disse kan undersøges ved at trække i punkterne. Jeg konstruerer linjer i trekanter ud fra de angivne værktøjer i programmet, således at disse beholder deres egenskaber ved manipulation af figuren. Jeg formulerer regler for

16 længdeforhold, arealforhold og rumfangsforhold/ ligedannethed og størrelsesforhold Geometriske egenskaber og sammenhænge (Fase 2) Eleven kan undersøge egenskaber ved linjer knyttet til polygoner og cirkler, herunder med digitale værktøjer/ linjer knyttet til polygoner og cirkler Geometriske egenskaber og sammenhænge (Fase 3) Eleven kan forklare sammenhænge mellem sidelængder og vinkler i retvinklede trekanter/ den pythagoræiske læresætning og trigonometri Læringsmål 3 Jeg skal kunne beregne trekanters areal. Læringsmål 4 Jeg skal kunne anvende triangulering. Læringsmål 5 Jeg skal kunne forklare betydningen af ligedannethed. sammenhængen mellem bestemte linjer og den omskrevne og indskrevne cirkel. Jeg beregner areal af trekanter ud fra en højde, der ligger inden i trekanten. Jeg beregner areal af trekanter ud fra alle de tre højder i en trekant. Jeg forklarer, hvorfor formlen for en trekants areal gælder. Jeg opdeler polygoner i trekanter. Jeg anvender triangulering til at bestemme en irregulær polygons areal. Jeg forklarer formålet med triangulering ved at omdanne en rumlig figur til en todimensionel samt anvende metoden til at beregne areal. Jeg konstruerer en ny trekant ud fra en given trekant samt et målestoksforhold.

17 Jeg bestemmer, om to trekanter er ligedannede ud fra beregning af forhold mellem siderne eller ud fra vinkelstørrelserne. Jeg forklarer, hvad det betyder, at to figurer er ligedannede. Kapitel 8 Forløb og varighed Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Måling Varighed: 3-4 uger Længde Areal Rumfang og massefylde Tid og hastighed Kommunikation (Fase 1) Eleven kan kommunikere mundtligt og skriftligt med og om matematik/ fagord og begreber samt enkelt matematisk symbolsprog Måling (Fase 1) Eleven kan omskrive mellem måleenheder/ sammenhænge i enhedssystemet Måling (Fase 2) Eleven kan bestemme mål i Læringsmål 1 Jeg skal kunne anvende forskellige længdemål. Læringsmål 2 Jeg skal kunne beregne Jeg anvender en lineal og et målebånd til at angive længdemål i metersystemet. Jeg anvender egne kropsmål som enhed til at beregne længder. Jeg måler genstande i gamle længdemål som alen, fod og tomme og omskrive disse til metersystemet. Jeg finder kroppens areal ud fra

18 figurer ved hjælp af formler og digitale værktøjer/ formler og digitale værktøjer, der kan anvendes ved bestemmelse af omkreds, areal og rumfang af figurer Måling (Fase 3) Eleven kan bestemme afstande med beregning/ metoder til afstandsbestemmelse menneskekroppens areal ud fra forskellige metoder. Læringsmål 3 Jeg skal kunne beregne rumfang og massefylde af figurer. Læringsmål 4 Jeg skal kunne beregne tid og gennemsnitsfart. praktiske forsøg. Jeg finder kroppens areal ud fra angivne formler. Jeg beregner forbrændingsgrad ud fra formel for kroppens areal og beregning af procentdele. Jeg beregner rumfanget af en cylinder, et prisme, en kegle og en pyramide. Jeg beregner massefylde af en given figur lavet af et givent stof. Jeg beregner enten massefylde, vægt eller rumfang ud fra formlen for massefylde. Jeg aflæser køreplaner med henblik på at finde frem til en rejses tid. Jeg beregner gennemsnitsfart. Jeg omregner sømil, knob og miles per hour til metersystemets gennemsnitsfart.

19 Læringsmål 5 Jeg skal kunne anvende forskellige måleenheder i kommunikationen af matematik. Jeg anvender måleenheder fra metersystemet i kommunikationen af forskellige typer af mål. Jeg anvender gamle og udenlandske måleenheder i kommunikationen af forskellige typer af mål. Jeg omregner mellem forskellige måleenheder så den mest hensigtsmæssige måleenhed til en given målgruppe tilpasses. Kapitel 9 Forløb og varighed Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Statistik og sandsynlighed Varighed: 4-5 uger Deskriptorer Medianer Tabeller og diagrammer Statistisk sandsynlighed Kombinatorisk sandsynlighed Kommunikation (Fase 1) Eleven kan kommunikere mundtligt og skriftligt med og om matematik/ fagord og begreber samt enkelt matematisk symbolsprog Kommunikation (Fase 2) Eleven kan kritisk søge Læringsmål 1 Jeg skal kunne anvende forskellige deskriptorer til at beskrive datasæt. Jeg forklarer betydningen af deskriptorerne: mindsteværdi, størsteværdi, variationsbredde, typetal, gennemsnit og median Jeg finder ud fra et givent datasæt deskriptorerne: mindsteværdi, størsteværdi,

20 Chancetræer matematisk information, herunder med digitale medier/ informationssøgning og vurdering af kilder Statistik (Fase 1) Eleven kan vælge relevante deskriptorer og diagrammer til analyse af datasæt/ statistiske deskriptorer, diagrammer og digitale værktøjer, der kan behandle store datamængder Statistik (Fase 2) Eleven kan undersøge sammenhænge i omverdenen med datasæt/ metoder til undersøgelse af sammenhænge mellem datasæt, herunder med digitale værktøjer Statistik (Fase 3) Eleven kan kritisk vurdere statistiske undersøgelser og præsentationer af data/ stikprøveundersøgelser og virkemidler i præsentation af data Sandsynlighed (Fase 1) Læringsmål 2 Jeg skal kunne konstruere forskellige slags diagrammer ud fra hyppighedstabeller. Læringsmål 3 Jeg skal kunne manipulere med diagrammer for at få et særligt budskab frem. variationsbredde, typetal, gennemsnit og median. Jeg beskriver ved udarbejdelse af egen undersøgelse data ud fra relevante deskriptorer. Jeg opstiller en hyppighedstabel, hvor der indgår hyppighed og frekvens. Jeg konstruerer ud fra en hyppighedstabel cirkeldiagram og pindediagram. Jeg vurderer, hvilket diagram, der gengiver det ønskede udtryk ud fra den givne hyppighedstabel. Jeg beskriver forskelle og ligheder ved to diagrammer, som viser samme udvikling. Jeg konstruerer pindediagrammer og ændrer efterfølgende på aksernes indstilling for at repræsentationen passer til et bestemt budskab.

21 Eleven kan anvende udfaldsrum og tællemåder til at forbinde enkle sandsynligheder med tal/ udfaldsrum og tællemåder Sandsynlighed (Fase 2) Eleven kan beregne sammensatte sandsynligheder/ sandsynlighedsmodeller og sandsynlighedsberegninger Sandsynlighed (Fase 3) Eleven kan anvende sandsynlighedsregning/ statistisk og teoretisk sandsynlighed Læringsmål 4 Jeg skal kunne anvende statistisk og kombinatorisk sandsynlighed. Læringsmål 5 Jeg skal kunne beregne ujævne sandsynligheder. Jeg konstruerer diagrammer ud fra et givent budskab. Jeg beregner kombinatoriske sandsynligheder for jævne sandsynlighedsfordelinger. Jeg beregner statistiske sandsynligheder ved at gennemføre stikprøveudtag Jeg forklarer forskellen på statistisk og kombinatorisk sandsynlighed. Jeg opstiller et tælletræ med antal kombinationer for en given hændelse. Jeg opstiller et chancetræ med givne sandsynligheder for hvert udfald undervejs. Jeg beregner ujævne sandsynligheder ud fra chancetræer.

22 Kapitel 10 Forløb og varighed Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Skitur til Østrig Varighed: 4-5 uger Budget og opsparing Klubfest Opsparing til skituren Penge Problembehandling (Fase 1) Eleven kan planlægge og gennemføre problemløsningsprocesser/ elementer i problemløsningsprocesser Modellering (Fase 1) Eleven kan afgrænse problemstillinger fra omverdenen i forbindelse med opstilling af en matematisk model/ strukturering og afgrænsning af problemstillinger fra omverdenen Modellering (Fase 2) Eleven kan gennemføre modelleringsprocesser, herunder med inddragelse af digital simulering/ elementer i modelleringsprocesser og digitale værktøjer, der kan understøtte simulering Tal (Fase 1) Læringsmål 1 Jeg skal kunne løse problemløsningsopgaver, som omhandler økonomi. Læringsmål 2 Jeg skal kunne gennemføre en modelleringsproces. Jeg forklarer betydningen af begreberne: indtægter, udgifter, budget, regnskab, opsparing og poster. Jeg påbegynder en problemløsningsopgave om økonomi ud fra en valgt strategi. Jeg skifter strategi undervejs i problemløsningen, hvis det er nødvendigt. Jeg gennemfører delelementer af modelleringsprocessen ved at følge anvisninger. Jeg ændrer på modellen ud fra statistiske undersøgelser, som laves undervejs i processen. Jeg planlægger og gennemfører egen modelleringsproces. Læringsmål 3

23 Eleven kan anvende decimaltal, brøk og procent/ sammenhængen mellem decimaltal, brøk og procent Funktioner (Fase 1) Eleven kan anvende lineære funktioner til at beskrive sammenhænge og forandringer/ repræsentationer for lineære funktioner Jeg skal kunne anvende regneark som simuleringsværktøj til at opstille en model. Læringsmål 4 Jeg skal kunne omregne mellem forskellig valuta. Jeg udfylder et forprogrammeret regneark og anvende det til simulering. Jeg opstiller med støtte fra tidligere programmeret regneark selv et regneark, som kan anvendes til simulering, samt ændrer i dette regneark, når forudsætninger ændres. Jeg laver uden støtte et regneark, der kan anvendes til simulering og ændrer i dette regneark, når forudsætninger ændres. Jeg forklarer, hvad kursen på en valuta betyder. Jeg omregner valuta ud fra grafiske aflæsninger eller en elektronisk valuta-omregner. Jeg omregner valuta ud fra kurser.

Eleven kan handle med overblik i sammensatte situationer med matematik. Eleven kan anvende rationale tal og variable i beskrivelser og beregninger

Eleven kan handle med overblik i sammensatte situationer med matematik. Eleven kan anvende rationale tal og variable i beskrivelser og beregninger Kompetenceområde Efter klassetrin Efter 6. klassetrin Efter 9. klassetrin Matematiske kompetencer handle hensigtsmæssigt i situationer med handle med overblik i sammensatte situationer med handle med dømmekraft

Læs mere

Færdigheds- og vidensområder

Færdigheds- og vidensområder Klasse: Mars 6./7. Skoleår: 16/17 Eleverne arbejder med bogsystemet format, hhv. 6. og 7. klasse. Da der er et stort spring i emnerne i mellem disse trin er årsplanen udformet ud fra Format 7, hvortil

Læs mere

Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI. Modellering

Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI. Modellering MULTI 7 Forenklede Fælles Mål Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI Kapitel 1 Læs og skriv matematik Eleven kan kommunikere mundtligt og skriftligt med og om matematik

Læs mere

Årsplan for 9 årgang

Årsplan for 9 årgang Årsplan 9.årgang matematik 09-00: Matematrix grundbog 9.kl Kopiark Færdighedsregning 9.kl Computer Vi skal i løbet af året arbejde med følgende IT værktøjer: Excel Matematikfessor Wordmat Excel, og wordmat

Læs mere

Matematik Fælles Mål 2019

Matematik Fælles Mål 2019 Matematik Fælles Mål 2019 Indhold 1 Fagets formål 3 2 Fælles Mål 4 Kompetencemål 4 Opmærksomhedspunkter 5 Fælles Mål efter Efter 3. 6 Efter 6. 7 Efter 9. 8 Fælles Mål efter kompetenceområde Matematiske

Læs mere

Årsplan 2017/2018 Matematik 8. kl. Kapitel 1: Regnehierarkiet

Årsplan 2017/2018 Matematik 8. kl. Kapitel 1: Regnehierarkiet Årsplan 07/08 Matematik 8. kl. I grundbogen Matematrix 8 arbejder elevern med bogens emner og opgaver (næsten) udelukkende på computer i word, excel og geogebra. Eleverne skal udover det daglige arbejde

Læs mere

Årsplan i matematik klasse

Årsplan i matematik klasse 32-36 Brøker og Én brøk - forskellige betydninger en helhed ved hjælp af brøker. en helhed ved hjælp af brøker. Eleven kan bruge brøker til at beskrive forholdet mellem to størrelser. Eleven kan argumentere

Læs mere

Matematik 8. klasse. Grindsted Privatskole 2017 / 2018

Matematik 8. klasse. Grindsted Privatskole 2017 / 2018 Undervisningen vil tage udgangspunkt i materialerne på Matematikfessor samt suppleres med forløb i itunes U og OneNote. Derudover vil der løbende blive arbejdet med problemregning og færdighedsregning.

Læs mere

MaxiMat og de forenklede Fælles mål

MaxiMat og de forenklede Fælles mål MaxiMat og de forenklede Fælles mål Dette er en oversigt over hvilke læringsmål de enkelte forløb indeholder. Ikke alle forløb er udarbejdet endnu, men i skemaet kan man se alle læringsmålene også de,

Læs mere

Årsplan i matematik 8 klasse. 2018/2019 Abdiaziz Farah

Årsplan i matematik 8 klasse. 2018/2019 Abdiaziz Farah Årsplan i matematik 8 klasse. 2018/2019 Abdiaziz Farah Materialer: arbejdsbog, /9 begrebsbog Uger Indhold Videns eller færdigheds mål Materialer Evaluering 34-38 kende de reelle tal og En Negative tal

Læs mere

3. klasse 6. klasse 9. klasse

3. klasse 6. klasse 9. klasse Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 BUU Alm.del Bilag 326 Offentligt Elevplan 3. klasse 6. klasse 9. klasse Matematiske kompetencer Status tal og algebra sikker i, er usikker i de naturlige tals opbygning

Læs mere

Matematika rsplan for 8. kl

Matematika rsplan for 8. kl Matematika rsplan for 8. kl 2015-2016 Årsplanen tager udgangspunkt i fællesmål (færdigheds- og vidensmål) efter 9. klassetrin. Desuden tilrettelægges undervisningen efter læseplanen for matematik. Formålet

Læs mere

Årsplan for matematik

Årsplan for matematik Årsplan for matematik Målgruppe: 07A Periode: Oprettet af: GL Mål for undervisningen: Matematik, 2017/18, 7. klasse. Undervisningen vil veksle mellem fælles gennemgang og selvstændigt arbejde, både individuelt

Læs mere

MaxiMat og de forenklede Fælles mål

MaxiMat og de forenklede Fælles mål MaxiMat og de forenklede Fælles mål Dette er en oversigt over hvilke læringsmål de enkelte forløb indeholder. Ikke alle forløb er udarbejdet endnu, men i skemaet kan man se alle læringsmålene også de,

Læs mere

Årsplan for matematik i 7.kl. på Herborg Friskole

Årsplan for matematik i 7.kl. på Herborg Friskole Uge Emne 32 33-36 37-40 Brøker Lineære funktioner 41 Emneuge + motionsdag 42 43-50 Geometri, areal og rumfang Kompetenceo m-råder/mål handle Færdigheds-og vidensmål anvende sammenhængen mellem regningsarternes

Læs mere

Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI. Problembehandling. Modellering

Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI. Problembehandling. Modellering MULTI 5 Forenklede Fælles Mål Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI Kapitel 1 Faglig læsning Opmærksomhedspunkt Eleven kan anvende ræsonnementer i undersøgende arbejde

Læs mere

Evaluering af matematik undervisning

Evaluering af matematik undervisning Evaluering af matematik undervisning Udarbejdet af Khaled Zaher, matematiklærer 6-9 klasse og Boushra Chami, matematiklærer 2-5 klasse Matematiske kompetencer. Fællesmål efter 3.klasse indgå i dialog om

Læs mere

Asbjørn Madsen Årsplan for 8. klasse Matematik Jakobskolen

Asbjørn Madsen Årsplan for 8. klasse Matematik Jakobskolen Årsplan for matematik i 8. klasse Årsplanen er opbygget ud fra kapitlerne i kernebogen Kontext+ 8. De forskellige kapitler tager udgangspunkt i matematikholdige kontekster, som eleverne på den ene eller

Læs mere

Matematika rsplan for 9. kl

Matematika rsplan for 9. kl Matematika rsplan for 9. kl. 2019-2020 Årsplanen tager udgangspunkt i fællesmål (færdigheds- og vidensmål) efter 9. klassetrin. Desuden tilrettelægges undervisningen efter læseplanen for matematik. Formålet

Læs mere

Matematik. Måloversigt

Matematik. Måloversigt Matematik Måloversigt Fagformål Eleverne skal i faget matematik udvikle kompetencer og opnå færdigheder og viden, således at de kan begå sig hensigtsmæssigt i matematikrelaterede situationer i deres aktuelle

Læs mere

Årsplan Matematik 9. klasse

Årsplan Matematik 9. klasse Årsplan 2017-2018 Matematik 9. klasse Der arbejdes primært på www.matematikbanken.dk. Her ligger der kompendier til hele årets pensum i matematik. Eleverne kan downloade kompendierne, således de kan løse

Læs mere

Eleverne skal lære at:

Eleverne skal lære at: PK: Årsplan 8.Ga. M, matematik Tid og fagligt område Aktivitet Læringsmål Uge 32 uge 50 Tal og algebra Eleverne skal arbejde med at: kende de reelle tal og anvende dem i praktiske og teoretiske sammenhænge

Læs mere

Indholds- og årsplan matematik

Indholds- og årsplan matematik Indholds- og årsplan matematik Formål Eleverne skal i faget matematik udvikle matematiske kompetencer og opnå færdigheder og viden, således at de kan begå sig hensigtsmæssigt i matematikrelaterede situationer

Læs mere

Årsplan matematik 5. klasse. Kapitel 1: Godt i gang

Årsplan matematik 5. klasse. Kapitel 1: Godt i gang Årsplan matematik 5. klasse Kapitel : Godt i gang I bogens første kapitel får eleverne mulighed for at repetere det faglige stof, som de arbejdede med i 4. klasse. Kapitlet er udformet som en storyline

Læs mere

Matematik. Matematiske kompetencer

Matematik. Matematiske kompetencer Matematiske kompetencer skelne mellem definitioner og sætninger, mellem enkelttilfælde og generaliseringer og anvende denne indsigt til at udforske og indgå i dialog om forskellige matematiske begrebers

Læs mere

Årsplan for 7. klasse, matematik

Årsplan for 7. klasse, matematik Årsplan for 7. klasse, matematik I matematik bruger vi bogsystemet Sigma som grundmateriale. I systemet er der, ud over grundbogen, også kopiark og tests tilknyttet de enkelte kapitler. Systemet er udarbejdet

Læs mere

Årsplan matematik 8. klasse

Årsplan matematik 8. klasse Årsplan matematik 8. klasse 2019-2020 Eleverne arbejder med grundbogen Matematrix 8. I undervisningen inddrages digitale undervisningsredskaber såsom Geogebra, Wordmat, MatematikFessor, emat, excel og

Læs mere

Selam Friskole Fagplan for Matematik

Selam Friskole Fagplan for Matematik Selam Friskole Fagplan for Matematik Formål Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler matematiske kompetencer og opnår viden og kunnen således, at de bliver i stand til at begå sig hensigtsmæssigt

Læs mere

Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI. Problembehandling. Modellering

Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI. Problembehandling. Modellering MULTI 4 Forenklede Fælles Mål Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI Kapitel 1 Faglig læsning undersøgende arbejde Eleven kan læse og skrive enkle tekster med og om matematik

Læs mere

Fagårsplan 10/11 Fag: Matematik Klasse: 7.ABC Lærer: Henrik Stillits. Fagområde/ emne

Fagårsplan 10/11 Fag: Matematik Klasse: 7.ABC Lærer: Henrik Stillits. Fagområde/ emne Fagårsplan 10/11 Fag: Matematik Klasse: 7.ABC Lærer: Henrik Stillits. Fagområde/ emne Matematiske færdigheder Grundlæggende færdigheder - plus, minus, gange, division (hele tal, decimaltal og brøker) Identificer

Læs mere

Årsplan i matematik 9 klasse. 2018/2019 Abdiaziz Farah

Årsplan i matematik 9 klasse. 2018/2019 Abdiaziz Farah Årsplan i matematik 9 klasse. 2018/2019 Abdiaziz Farah Eleverne arbejder med fem hovedemner 1) Tal, systemer og regneregler 2) Økonomi 3) Trigonometri 4) Data og Chance 5) Grafer og lineære sammenhæng

Læs mere

Undervisningsplan for matematik

Undervisningsplan for matematik Undervisningsplan for matematik Formål for faget Formålet med undervisningen i matematik er, at eleverne udvikler kompetencer og opnår viden og kunnen således, at de bliver i stand til at begå sig hensigtsmæssigt

Læs mere

Matematik Faghæfte 2019

Matematik Faghæfte 2019 Matematik Faghæfte 2019 Matematik Indledning 3 Folkeskolens formål 4 Fælles Mål 5 Læseplan 23 Undervisningsvejledning 67 Indledning Et af folkeskolens vigtigste formål er at give eleverne kundskaber og

Læs mere

Matematik Færdigheds- og vidensmål (Geometri og måling )

Matematik Færdigheds- og vidensmål (Geometri og måling ) Matematik Færdigheds- og vidensmål (Geometri og måling ) Kompetenceområde Klassetrin Faser 1 Eleven kan kategorisere Efter klassetrin Eleven kan anvende geometriske begreber og måle Eleven kan kategorisere

Læs mere

Årsplan 9. klasse matematik 2013-2014 Uge Emne Faglige mål Trinmål Materialer/ systemer 33 Årsprøven i matematik

Årsplan 9. klasse matematik 2013-2014 Uge Emne Faglige mål Trinmål Materialer/ systemer 33 Årsprøven i matematik Årsplan 9. klasse matematik 2013-2014 33 Årsprøven i matematik Årsprøve og rettevejledledning 34-35 36 og løbe nde Talmængder og regnemetoder Mundtlig matematik 37 Fordybelses uge 38-39 Procent - Gennemgå

Læs mere

FFM Matematik pop-up eftermiddag. CFU, UCC 11. Maj 2015

FFM Matematik pop-up eftermiddag. CFU, UCC 11. Maj 2015 FFM Matematik pop-up eftermiddag CFU, UCC 11. Maj 2015 Formål Deltagerne har: Kendskab til Forenklede Fælles Måls opbygning Kendskab til tankegangen bag den målstyrede undervisning i FFM Kendskab til læringsmål

Læs mere

Foreløbig udgave af læringsmål til: Kapitel 1 Regn med store tal Fælles Mål Læringsmål Forslag til tegn på læring

Foreløbig udgave af læringsmål til: Kapitel 1 Regn med store tal Fælles Mål Læringsmål Forslag til tegn på læring Foreløbig udgave af læringsmål til: Kapitel 1 Regn med store tal Fælles Mål Læringsmål Forslag til tegn på læring udføre beregninger med de fire regningsarter inden for naturlige tal, herunder beregninger

Læs mere

Årsplan matematik, RE 2018/2019

Årsplan matematik, RE 2018/2019 Uge Område Ugeinfo. / Indhold er 33 Tal & Størrelser Introuge - Kun Undervisning fredag 34 Tal & Størrelser Introuge - ikke undervisning fredag Decimaltal & Brøker 35 Tal & Størrelser Procentregning 36

Læs mere

Årsplan for matematik 2012-13

Årsplan for matematik 2012-13 Årsplan for matematik 2012-13 Uge Tema/emne Metode/mål 32 Matematiske arbejdsmåder(metode) 33 Intro 34 Tal + talforståelse 35 Brøker-procent 36 Potens+kvadrat-og kubikrod 37 Emneuge 38 Ligninger-uligheder

Læs mere

MATEMATIK. Formål for faget

MATEMATIK. Formål for faget MATEMATIK Formål for faget Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler matematiske kompetencer og opnår viden og kunnen således, at de bliver i stand til at begå sig hensigtsmæssigt i matematikrelaterede

Læs mere

Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI. Ræsonnement og tankegang. Modellering

Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI. Ræsonnement og tankegang. Modellering MULTI 6 Forenklede Fælles Mål Oversigt over Forenklede Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI Kapitel 1 Faglig læsning og skrivning Eleven kan anvende forskellige strategier til matematisk problemløsning

Læs mere

Matematik samlet evaluering for Ahi Internationale Skole

Matematik samlet evaluering for Ahi Internationale Skole efter 3.klasse. e efter 6.klasse. e Skole efter 9.klasse. e indgå i dialog om spørgsmål og svar, som er karakteristiske i arbejdet med matematik (tankegangskompetence formulere sig skriftligt og mundtligt

Læs mere

LÆRINGSMÅL PÅ NIF MATEMATIK 2014-15

LÆRINGSMÅL PÅ NIF MATEMATIK 2014-15 LÆRINGSMÅL PÅ NIF MATEMATIK 2014-15 Mål for undervisningen i Matematik på NIF Følgende er baseret på de grønlandske læringsmål, tilføjelser fra de danske læringsmål står med rød skrift. Læringsmål Yngstetrin

Læs mere

Fagplan og mål for matematik 7-9 klasse

Fagplan og mål for matematik 7-9 klasse Fagplan og mål for matematik 7-9 klasse På Slotsparkens Friskole følger vi Undervisningsministeriets mål for de fag. Kompetencemål se link : http://ffm.emu.dk Fagets kompetenceområder: Matematiske kompetencer

Læs mere

Fælles Mål 2009. Matematik. Faghæfte 12

Fælles Mål 2009. Matematik. Faghæfte 12 Fælles Mål 2009 Matematik Faghæfte 12 Undervisningsministeriets håndbogsserie nr. 14 2009 Fælles Mål 2009 Matematik Faghæfte 12 Undervisningsministeriets håndbogsserie nr. 14 2009 Indhold Formål for faget

Læs mere

Fælles Mål 2009. Matematik. Faghæfte 12

Fælles Mål 2009. Matematik. Faghæfte 12 Fælles Mål 2009 Matematik Faghæfte 12 Undervisningsministeriets håndbogsserie nr. 14 2009 Fælles Mål 2009 Matematik Faghæfte 12 Undervisningsministeriets håndbogsserie nr. 14 2009 Indhold Formål for faget

Læs mere

7KL - Årsplan med SuperTræneren og GeometriFessor

7KL - Årsplan med SuperTræneren og GeometriFessor 7KL - Årsplan med SuperTræneren og GeometriFessor Starttidspunkt: uge 33, år 2017. Samlet varighed: 44 uger og 2 dage. Kom godt i gang Uge 33 Supplerende ressourcer 2 dage Start skoleåret med en masse

Læs mere

ÅRSPLAN MATEMATIK 8. KL SKOLEÅRET 2017/2018

ÅRSPLAN MATEMATIK 8. KL SKOLEÅRET 2017/2018 ÅRSPLAN MATEMATIK 8. KL SKOLEÅRET 2017/2018 Der tages udgangspunkt i forenklede fællesmål fra UVM for matematik på 7-9. Klasse. Ved denne plan skal der tages højde for, at ændringer kan forekomme i løbet

Læs mere

Årsplan 8. klasse matematik 2013-2014 Uge Emne Faglige mål Trinmål Materialer/ systemer 33 og løbende

Årsplan 8. klasse matematik 2013-2014 Uge Emne Faglige mål Trinmål Materialer/ systemer 33 og løbende Årsplan 8. klasse matematik 2013-2014 33 løbende 33-34 løbende Løbende Problemregning ( faglig læsning) Mundtlig matematik (forberede oplæg til 6. klasse) - flere forskellige trinmål Ben, formelsamlingen,

Læs mere

Årsplan i matematik for 7. klasse 2018/2019

Årsplan i matematik for 7. klasse 2018/2019 Årsplan i matematik for 7. klasse 2018/2019 Undervisningen generelt: Undervisningen tilrettelægges ud fra de nye forenklede fællesmål. Undervisning bygges primært op ud fra emnerne i FAKTOR, Sigma 7 samt

Læs mere

Årsplan for matematik 8. klasse 18/19

Årsplan for matematik 8. klasse 18/19 Årsplan for matematik 8. klasse 18/19 Emne Mål Handleplan Sæt i Repetition af grundlæggende 32,33 matematikfærdi matematik flere gheder Arbejde med færdighedsregning matematikfærdighedssæt 34,35,36,37,38

Læs mere

Fælles Mål Matematik. Faghæfte 12

Fælles Mål Matematik. Faghæfte 12 Fælles Mål 2009 Matematik Faghæfte 12 Undervisningsministeriets håndbogsserie nr. 14 2009 Fælles Mål 2009 Matematik Faghæfte 12 Undervisningsministeriets håndbogsserie nr. 14 2009 Indhold Formål for faget

Læs mere

Årsplan for matematik

Årsplan for matematik Årsplan for matematik 2016-17 Uge Tema/emne Metode/mål 33 Brøker + talforståelse Matematiske arbejdsmåder(metode) 34 Brøker + procent 35 Excel 35 GeoGebra/Geometri 36 Geometri 37 Emneuge 38 Geometri 39

Læs mere

Færdigheds- og vidensområder Evaluering. Tal: Færdighedsmål

Færdigheds- og vidensområder Evaluering. Tal: Færdighedsmål Klasse: Jorden mat Skoleår: 16/17 Eleverne arbejder med bogsystemet format, hhv. 4. og 5. klasse. Bøgerne er bygget op, så emnerne følger hinanden hele vejen, hvorfor årsplanen er opbygget efter disse.

Læs mere

Forenklede Fælles Mål Matematik. Maj 2014

Forenklede Fælles Mål Matematik. Maj 2014 Forenklede Fælles Mål Matematik Maj 2014 Matematiske kompetencer Tal og algebra Statistik og sandsynlighed Geometri og måling Skrivegruppen Annette Lilholt, lærer Hjørring Line Engsig, lærer Gentofte Bent

Læs mere

Elevbog s. 14-25 Vi opsummerer hvad vi ved i. kendskab til geometriske begreber og figurer.

Elevbog s. 14-25 Vi opsummerer hvad vi ved i. kendskab til geometriske begreber og figurer. Årsplan 5. LH. Matematik Lærer Pernille Holst Overgaard (PHO) Lærebogsmateriale. Format 5 Tid og fagligt Aktivitet område Uge 33-37 Tal Uge 38-41 (efterårsferie uge 42) Figurer Elevbog s. 1-13 Vi opsummerer

Læs mere

Årsplan 9. Klasse Matematik Skoleåret 2015/16

Årsplan 9. Klasse Matematik Skoleåret 2015/16 Årsplan 9 Klasse Matematik Skoleåret 2015/16 Hovedformål Årsplanen for 9 Klasse i Matematik tager udgangspunkt i Forenklede Fællesmål (Undervisningsministeriet) Formålet med undervisningen er, at eleverne

Læs mere

Emne Tema Materiale r - - - - - aktiviteter

Emne Tema Materiale r - - - - - aktiviteter Fag: Matematik Hold: 24 Lærer: TON Undervisningsmål Læringsmål 9 klasse 32-34 Introforløb: række tests, som viser eleverne faglighed og læringsstil. Faglige aktiviteter Emne Tema Materiale r IT-inddragelse

Læs mere

Årsplanens temaer er opbygget efter følgende 4 faser (pånær tema 8 størrelsesforhold): Fase 1: Førtanken - intro og synlige mål:

Årsplanens temaer er opbygget efter følgende 4 faser (pånær tema 8 størrelsesforhold): Fase 1: Førtanken - intro og synlige mål: Årsplan i matematik 6. og 7. klasse Årsplanens temaer er opbygget efter følgende 4 faser (pånær tema 8 størrelsesforhold): Fase 1: Førtanken - intro og synlige mål: Vi snakker på klassen om temaets navn

Læs mere

Årsplan i matematik for 7. klasse 2019/2020

Årsplan i matematik for 7. klasse 2019/2020 Årsplan i matematik for 7. klasse 2019/2020 Undervisningen generelt: Undervisningen tilrettelægges ud fra de nye forenklede fællesmål. Undervisning bygges primært op ud fra emnerne i FAKTOR, Sigma 7 samt

Læs mere

MATEMATIK. GIDEONSKOLENS UNDERVISNINGSPLAN Oversigt over undervisning i forhold til trinmål og slutmål

MATEMATIK. GIDEONSKOLENS UNDERVISNINGSPLAN Oversigt over undervisning i forhold til trinmål og slutmål MATEMATIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNINGSPLAN Oversigt over undervisning i forhold til trinmål og slutmål KOMMENTAR Vi har i det følgende foretaget en analyse og en sammenstilling af vore materialer til skriftlig

Læs mere

Årsplan i matematik for 9. klasse 2018/2019

Årsplan i matematik for 9. klasse 2018/2019 Årsplan i matematik for 9. klasse 2018/2019 Undervisningen generelt: Undervisningen tilrettelægges ud fra fagets CKF er og forenklede fællesmål for faget. Undervisning bygges primært op ud fra emnerne

Læs mere

MULTI 6 Forenklede Fælles Mål

MULTI 6 Forenklede Fælles Mål MULTI 6 Forenklede Fælles Mål Oversigt over Forenklende Fælles Mål i forbindelse med kapitlerne i MULTI Kapitel 1 Faglig læsning og skrivning Eleverne kan anvende forskellige strategier til matematisk

Læs mere

Matematik - undervisningsplan Årsplan 2015 & 2016 Klassetrin: 9-10.

Matematik - undervisningsplan Årsplan 2015 & 2016 Klassetrin: 9-10. Form Undervisningen vil veksle mellem individuelt arbejde, gruppearbejde og tavleundervisning. Materialer Undervisningen tager udgangspunkt i følgende grundbøger og digitale lærings- og undervisningsplatforme.

Læs mere

Fagårsplan 10/11 Fag: Matematik Klasse: 8.A Lærer: Henrik Stillits Fagområde/ emne Færdighedsregning - Typer af opgaver - Systematik

Fagårsplan 10/11 Fag: Matematik Klasse: 8.A Lærer: Henrik Stillits Fagområde/ emne Færdighedsregning - Typer af opgaver - Systematik Fagårsplan 10/11 Fag: Matematik Klasse: 8.A Lærer: Henrik Stillits Fagområde/ emne Færdighedsregning - Typer af opgaver - Systematik Periode Mål Eleverne skal: 32/33 Få kendskab til opgavetypen og få rutine.

Læs mere

Årsplan for matematik i 8.kl. på Herborg Friskole

Årsplan for matematik i 8.kl. på Herborg Friskole Uge Emne 32 Opstartsuge 33 - Brøker 36 37-40 Kompetenceområder/mål Koordinatsystemet 41 Emneuge 42 Efterårsferie 43-50 Geometri og rumfang Geometri og måling Eleven kan forklare geometriske sammenhænge

Læs mere

Årsplan 9. klasse matematik 2014-2015 Uge Emne Faglige mål Trinmål Materialer/ systemer 33-34

Årsplan 9. klasse matematik 2014-2015 Uge Emne Faglige mål Trinmål Materialer/ systemer 33-34 Årsplan 9. klasse matematik 2014-2015 33-34 Årsprøve og rettevejledledning 34-36 Årsprøven i matematik Talmængder og regnemetoder 37 Fordybelses uge 38-39 40 Termins-prøve 41 Studieturen 42 Efterårsferie

Læs mere

Årsplan i matematik for 8. klasse 2017/2018

Årsplan i matematik for 8. klasse 2017/2018 Årsplan i matematik for 8. klasse 2017/2018 Undervisningen generelt: Undervisningen tilrettelægges ud fra fagets CKF er og forenklede fællesmål for faget. Undervisning bygges primært op ud fra emnerne

Læs mere

CL, individuelle opgaver, par arbejde lege opgaver. Arbejde parvis og individuelt med skriftlige opgaver og opgaver på PC.

CL, individuelle opgaver, par arbejde lege opgaver. Arbejde parvis og individuelt med skriftlige opgaver og opgaver på PC. Årsplan matematik 2016/17 Periode/ Timetal Emne Mål Arbejdsformer, Organisering og samarbejde Materialer Evaluering August Repetition, procentregning, regneregler og ligninger 2 ligninger med 2 ubekendte*

Læs mere

Matematik. Matematiske kompetencer

Matematik. Matematiske kompetencer Matematiske kompetencer formulere sig skriftligt og mundtligt om matematiske påstande og spørgsmål og have blik for hvilke typer af svar, der kan forventes (tankegangskompetence) løse matematiske problemer

Læs mere

Undervisningsplan: Matematik Skoleåret 2014/2015 Strib Skole: 5B Ugenumre: Hovedområder: Emner og temaer: Side 1 af 5

Undervisningsplan: Matematik Skoleåret 2014/2015 Strib Skole: 5B Ugenumre: Hovedområder: Emner og temaer: Side 1 af 5 Ugenumre: Hovedområder: Emner og temaer: 33 Addition og subtraktion Anvendelse af regningsarter 34 Multiplikation og division Anvendelse af regningsarter 35 Multiplikation med decimaltal Anvendelse af

Læs mere

Første del af rapporten består af et diagram, der viser, hvor mange point eleverne på landsplan fik i de enkelte opgaver.

Første del af rapporten består af et diagram, der viser, hvor mange point eleverne på landsplan fik i de enkelte opgaver. Til matematiklæreren Dette er en rapport omtaler prøven med hjælpemidler maj 2016. Rapporten kan bruges til at evaluere dit arbejde med klassen og få ideer til dit arbejde med kommende klasser i overbygningen.

Læs mere

Års- og aktivitetsplan i matematik hold 4 2014/2015

Års- og aktivitetsplan i matematik hold 4 2014/2015 Års- og aktivitetsplan i matematik hold 4 2014/2015 Der arbejdes hen mod slutmålene i matematik efter 10. klassetrin. www.uvm.dk => Fælles Mål 2009 => Faghæfter alfabetisk => Matematik => Slutmål for faget

Læs mere

EN SKOLE FOR LIVET ÅRSPLAN 19/20

EN SKOLE FOR LIVET ÅRSPLAN 19/20 ÅRSPLAN 19/20 Lærer: LH Fag: Matematik Eleverne skal i 7. klasse primært arbejde i webbogen, der kommer rundt om de forskellige matematiske emner. Der vil i forbindelse med de enkelte emner og kapitler

Læs mere

ÅRSPLAN MATEMATIK 8.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018

ÅRSPLAN MATEMATIK 8.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018 ÅRSPLAN MATEMATIK 8.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018 Uge 1. Algebra og lignier 36-39 Emner Tal og algebra Løs lignier Om forløbet Algebra er den del af matematikken, der handler om at regne med variable. Variable

Læs mere

Årsplan matematik 6. Klasse

Årsplan matematik 6. Klasse Årsplan matematik 6. Klasse 2018-2019 Materialer til 6.årgang: - Matematrix grundbog 6.kl - Matematrix arbejdsbog 6.kl - Skrivehæfte - Kopiark - Færdighedsregning 6.kl - Computer Vi skal i løbet af året

Læs mere

Nye Fælles Mål og årsplanen. Thomas Kaas, Lektor og Kirsten Søs Spahn, pæd. konsulent

Nye Fælles Mål og årsplanen. Thomas Kaas, Lektor og Kirsten Søs Spahn, pæd. konsulent Nye Fælles Mål og årsplanen Thomas Kaas, Lektor og Kirsten Søs Spahn, pæd. konsulent Interview Find en makker, som du ikke kender i forvejen Stil spørgsmål, så du kan fortælle os andre om vedkommende ift.:

Læs mere

Årsplan 5. Årgang

Årsplan 5. Årgang Årsplan 5. Årgang 2016-2017 Materialer til 5.årgang: - Matematrix grundbog 5.kl - Matematrix arbejdsbog 5.kl - Skrivehæfte - Kopiark - Færdighedsregning 5.kl - Computer Vi skal i løbet af året arbejde

Læs mere

Skolens formål med faget matematik følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål:

Skolens formål med faget matematik følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål: Formål: Skolens formål med faget matematik følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål: Formålet med undervisningen i matematik er, at eleverne bliver i forstå og anvende matematik i sammenhænge,

Læs mere

Årsplan i matematik for 9. klasse 2017/2018

Årsplan i matematik for 9. klasse 2017/2018 Årsplan i matematik for 9. klasse 2017/2018 Undervisningen generelt: Undervisningen tilrettelægges ud fra fagets CKF er og forenklede fællesmål for faget. Undervisning bygges primært op ud fra emnerne

Læs mere

Matematik - Årsplan for 6.b

Matematik - Årsplan for 6.b Matematik - Årsplan for 6.b 2013-2014 Kolorit for 6. klasse består af en grundbog, en rød og en grøn arbejdsbog. Grundbogen er inddelt i 4 forskellige arbejdsformer: Fællessider, gruppesider, alenesider

Læs mere

Årsplan for Matematik klasse Skoleåret 2018/2019

Årsplan for Matematik klasse Skoleåret 2018/2019 Uger Emne Materialer Evaluering 33-35 De fire regningsarter Hæfter fra matematikfessor.dk 36 Afrunding af tal TAL OG ALGEBRA - TAL Eleven kan anvende rationale tal og variable i beskrivelser og beregninger

Læs mere

Årsplan. Der tages udgangspunkt i forenklede fælles ma l fra UVM for matematik pa 7-9. Klasse.

Årsplan. Der tages udgangspunkt i forenklede fælles ma l fra UVM for matematik pa 7-9. Klasse. Årsplan Der tages udgangspunkt i forenklede fælles ma l fra UVM for matematik pa 7-9. Klasse. Eleverne arbejder med grundbogen Matematrix 9. I undervisningen inddrages digitale undervisningsredskaber såsom

Læs mere

Emne Mål Brug af IT Materialer Evaluering Timetal

Emne Mål Brug af IT Materialer Evaluering Timetal Årsplan 10 E KJ Generelt er der i klassen stor sprednig, men der er god arbejdsmoral Arbejdet organiseres som en blanding af klasseundervisning, gruppearbejde og pararbejde med hovedvægt på sidstnævnte.

Læs mere

Årsplan for matematik i 5.kl. på Herborg Friskole

Årsplan for matematik i 5.kl. på Herborg Friskole Årsplan for i 5.kl. på Herborg Friskole Uge Emne Kompetenceområder/mål 32 Opstartsuge 33- Regn med store 36 tal Færdigheds-og vidensmål Læringsmål Aktiviteter og materialer Eleven kan gennemføre enkle

Læs mere

Årsplan 5. Årgang

Årsplan 5. Årgang Årsplan 5. Årgang 2017-2018 Materialer til 5.årgang: - Matematrix grundbog 5.kl - Matematrix arbejdsbog 5.kl - Skrivehæfte - Kopiark - Færdighedsregning 5.kl - Computer Vi skal i løbet af året arbejde

Læs mere

Uge Komptencemål Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Aktiviteter

Uge Komptencemål Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Aktiviteter FAG: Matematik KLASSETRIN: 5. klasse Hvert kapitel i Kontext er beregnet til ca. 5 uger. I kapitlerne regnes henholdsvis i hånden, på lommeregner samt i IT-programmer som GeoGebra og Excel/numbers. Der

Læs mere

Matematik. Odense 12. september 2014

Matematik. Odense 12. september 2014 Matematik Odense 12. september 2014 Fra undervisningsmål til læringsmål Fokus på elevernes læring Kompetencemål Målstyret undervisning Forenkling og præcisering klaus.fink@uvm.dk Side 2 Fagformål Fælles

Læs mere

Årsplan for Matematik 8. klasse 2011/2012

Årsplan for Matematik 8. klasse 2011/2012 Årsplan for Matematik 8. klasse 2011/2012 Formål for faget matematik Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler matematiske kompetencer og opnår viden og kunnen således, at de bliver i stand

Læs mere

Kapitel 1: Tal. Tegn på læring. Delforløb Fælles mål Læringsmål

Kapitel 1: Tal. Tegn på læring. Delforløb Fælles mål Læringsmål 5. klasse Årsplan Kapitel 1: Tal Eleven Talsystem Regnestrategier Fase 1: Eleven kan udføre beregninger med de fire regningsarter inden for naturlige tal, herunder beregninger vedrørende hverdagsøkonomi

Læs mere

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet.

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet. MATEMATIK Delmål for fagene generelt. Al vores undervisning hviler på de i Principper for skole & undervisning beskrevne områder (- metoder, materialevalg, evaluering og elevens personlige alsidige udvikling),

Læs mere

Matematika rsplan for 5. kl

Matematika rsplan for 5. kl Matematika rsplan for 5. kl 2015-2016 Årsplanen tager udgangspunkt i fællesmål (færdigheds- og vidensmål) efter 6. klassetrin. Desuden tilrettelægges undervisningen efter læseplanen for matematik. Formålet

Læs mere

Årsplan matematik 5. klasse 2017/2018

Årsplan matematik 5. klasse 2017/2018 Årsplan matematik 5. klasse 2017/2018 Årsplanen tager udgangspunkt i fællesmål (færdigheds- og vidensmål) efter 6. klassetrin. Desuden tilrettelægges undervisningen efter læseplanen for matematik. Formålet

Læs mere

Undervisningsplan for faget matematik. Ørestad Friskole

Undervisningsplan for faget matematik. Ørestad Friskole Undervisningsplan for faget matematik Ørestad Friskole 1. af 11 sider Undervisningsplan for faget matematik. Ørestad Friskole Undervisningsplanens indhold Undervisningens organisering og omfang side 2

Læs mere

10.klasse. Naturfaglige fag: Matematik, Fysik/kemi. Matematik. Formål for faget matematik

10.klasse. Naturfaglige fag: Matematik, Fysik/kemi. Matematik. Formål for faget matematik 10.klasse Naturfaglige fag: Matematik, Fysik/kemi Matematik Formål for faget matematik Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler matematiske kompetencer og opnår viden og kunnen således, at

Læs mere

Årsplan i matematik for 8. klasse 2019/2020

Årsplan i matematik for 8. klasse 2019/2020 Årsplan i matematik for 8. klasse 2019/2020 Undervisningen generelt: Undervisningen tilrettelægges ud fra fagets CKF er og forenklede fællesmål for faget. Undervisning bygges primært op ud fra emnerne

Læs mere

Bedømmelsesplan for Matematik C

Bedømmelsesplan for Matematik C Bedømmelsesplan for Matematik C Matematik C Hovedområder: Fagretningen: Uddannelser i fagretningen indeholder: Varighed: Læringselementer: Læringsmiljø: Kontor handel og forretningsservice Detail, Handel,

Læs mere

Årsplan matematik 5. klasse 2019/2020

Årsplan matematik 5. klasse 2019/2020 Årsplan matematik 5. klasse 2019/2020 Årsplanen tager udgangspunkt i fællesmål (færdigheds- og vidensmål) efter 6. klassetrin. Desuden tilrettelægges undervisningen efter læseplanen for matematik. Formålet

Læs mere

Kapitel 1: Tal. Tegn på læring. Delforløb Fælles mål Læringsmål

Kapitel 1: Tal. Tegn på læring. Delforløb Fælles mål Læringsmål 4. klasse Årsplan Kapitel 1: Tal Eleven Talsystem Regnestrategier!!!* Fase 1: Eleven kan udføre beregninger med de fire regningsarter inden for naturlige tal, herunder beregninger vedrørende hverdagsøkonomi

Læs mere

Matematika rsplan for 6. kl

Matematika rsplan for 6. kl Matematika rsplan for 6. kl. 2019-2020 Årsplanen tager udgangspunkt i fællesmål (færdigheds- og vidensmål) efter 6. klassetrin. Desuden tilrettelægges undervisningen efter læseplanen for matematik. Formålet

Læs mere