DE NYE KORTLÆGNINGSREGLER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DE NYE KORTLÆGNINGSREGLER"

Transkript

1 DE NYE KORTLÆGNINGSREGLER Cand. scient. Ulla Højsholt Miljøstyrelsen, Jord & Affald ATV JORD OG GRUNDVAND JORDFORURENINGSSAGER NETOP NU Schæffergården, Gentofte 29. januar 2008

2 RESUMÉ Indlægget er en introduktion til kortlægningen af jordforurening generelt, med særligt fokus på de ændringer af reglerne, som skete den 1. januar 2007 i kommunalreformen og kortlægningsreformen. Reformernes betydning for kortlægningen beskrives, og der gives et skøn over antallet af kortlagte grunde og omfanget af områdeklassificeringen. Afslutningsvis peges på den store udfordring, der ligger for myndighederne, når de skal informere borgerne om de nye regler. INDLEDNING Kortlægning kan i denne sammenhæng defineres bredt som redskab til at identificere de arealer, hvor der er forurening. I år er det 25 år siden, lov om kemikalieaffaldsdepoter /1/ trådte i kraft. Siden er der sket en udvikling, hvor flere og flere arealer er blevet inddraget i kortlægningen. I starten registrerede man de gamle kemikalieaffaldsdepoter, senere blev registreringen udvidet til spildt, henlagt og nedgravet affald fra tidligere tider /2/. Da jordforureningsloven kom i 2000 /3/, skete der igen en udvidelse, idet al jordforurening, uanset alder og oprindelse, skulle kortlægges. Med den seneste ændring er omfanget af kortlægningen blevet begrænset, idet de lettere forurenede arealer ikke længere skal kortlægges. Til gengæld skal de lettere forurenede områder områdeklassificeres. Den seneste ændring skete med ændringen af jordforureningsloven pr. 1. januar 2007, som jeg i det følgende vil betegne som kortlægningsreformen /4/. Tidsmæssigt faldt kortlægningsreformen sammen med en anden stor reform: Kommunalreformen /5/. Det er egentlig arealer, der kortlægges, men når man ofte taler om kortlagte ejendomme eller kortlagte grunde, skyldes det, at indgangen til kortlægningen i matrikelregisteret er de enkelte matrikelnumre. Det skyldes også, at ejerne er relevante aktører, og at det derfor er den enkelte ejendom, der er i fokus, ikke mindst når det drejer sig om boligejendomme. I dette indlæg vil betegnelserne skifte mellem kortlagte grunde og kortlagte arealer. FORMÅLET MED KORTLÆGNINGEN Formålet med kortlægningen i henhold til jordforureningsloven kan helt generelt opstilles i tre punkter: 1. At tilvejebringe grundlag for en koordineret, målrettet og prioriteret offentlig indsats med henblik på at undgå skadelig virkning fra jordforurening på drikkevandsressourcer og menneskers sundhed. 2. At tilvejebringe grundlag for en forebyggende indsats, dvs. en regulering i forhold til grundejere og brugere af arealerne, således at jord, der er forurenet, ikke medfører nye miljø- eller sundhedsproblemer. 3. At skabe åbenhed om de oplysninger om forureningskilder og forurening, myndighederne ligger inde med, således at grundejere og potentielle købere kan tage deres forholdsregler.

3 LOVENS INDSATSOMRÅDER Reformerne har ikke ændret på, at den offentlige indsats, jf. 6, stk. 1, skal ske på de arealer, hvor der er forurening eller forureningskilder, der kan 1) have skadelig virkning på grundvandet inden for et område med særlige drikkevandsinteresser 2) have skadelig virkning på grundvandet i et indvindingsopland for et alment vandforsyningsanlæg eller 3) have skadelig virkning på mennesker på et areal med bolig, børneinstitution eller offentlig legeplads. På disse arealer skal regionen føre kortlægningen frem til vidensniveau 2 ( 7, stk. 1). På øvrige arealer kan regionerne sætte kortlægningen sættes i bero på vidensniveau 1, men hvis der kommer viden fra frivillige undersøgelser, skal regionerne vurdere denne viden med henblik på, om arealerne skal kortlægges på vidensniveau 2 eller tages ud af kortlægningen. ROLLEFORDELINGEN MELLEM REGIONER OG KOMMUNER EFTER DE TO REFORMER Kommunalreformen har betydet, at amtets opgaver på kortlægningsområdet er blevet fordelt mellem regioner og kommuner. De tidligere amtsgrænser er blevet afløst af nogle nye grænser mellem de store regioner. Regionerne har overtaget amternes opgave med at kortlægge de forurenede grunde ( 3), ligesom regionerne har overtaget den offentlige afværgeindsats på de kortlagte grunde ( 17). Regionerne rådgiver beboere på de kortlagte grunde ( 9, stk. 1). Hvor det tidligere var amterne, der meddelte tilladelser til ejere og brugere af kortlagte grunde til henholdsvis ændring af arealanvendelse ( 8, stk. 1) og bygge- og anlægsarbejder ( 8, stk. 2), er det efter kommunalreformen kommunerne. En ny 8 a betyder, at regionen skal afgive en udtalelse, før kommunen kan meddele tilladelse efter 8, stk. 1 eller 2. Regionen kan fastsætte regler om, hvilke betingelser der skal opfyldes for at opnå tilladelse ( 8, stk. 9), og i hvilke tilfælde tilladelse ikke er nødvendig ( 8, stk. 10). I kortlægningsreformen har kommunerne fået den ny opgave med at områdeklassificere de områder, der kan være lettere forurenede ( 50 a). Kommunerne skal i samarbejde med regionerne give generel rådgivning om sundhedsmæssige konsekvenser vedrørende arealer, der er omfattet af områdeklassificeringen ( 72 a, stk. 1). Kommunerne har som hidtil opgaven med at modtage anmeldelser af jordflytning ( 50). Med kommunalreformen overtog kommunerne de gamle amters opgave med at meddele påbud til ejere af alment tilgængelige udendørsarealer, den såkaldte handlepligt. Den opgave har kommunerne nu både på de kortlagte grunde ( 9, stk. 2 og 3) og i de områdeklassificerede områder ( 72 a, stk. 3 og 4).

4 BAGGRUNDEN FOR DE NYE REGLER OM KORTLÆGNING Kortlægningsreformens helt overordnede formål var at mindske de ulemper, kortlægningen medfører for borgerne, uden at det skulle gå ud over sundheden og miljøet i øvrigt. Hovedændringen i lovforslaget bestod i at hæve kriterierne for kortlægning. Udgangspunktet var, at der var to slags offentlig regulering i forhold til jordforurening: På den ene side oprydning og afværgeprojekter, svarende i hovedtræk til pkt. 1 i ovennævnte formål, og på den anden side den forebyggende indsats, svarende til pkt. 2 i ovenstående formål. Efter reformen skulle de grundejere, der kun har forurening på det forebyggende niveau, ikke længere lide under, at viden om forureningen på grunden offentliggøres i matrikelregisteret. Kun de grunde, som er forurenet over indsatskriteriet for oprydning, skulle kortlægges og lægges i matrikelregister. Det blev stærkt anbefalet i det lovforberedende arbejde af to udvalg, kriteriegruppen og jordforureningsgruppen, at den forebyggende indsats skulle bevares der, hvor der kun er en lettere forurening svarende til det gamle kortlægningskriterium. Først og fremmest skulle beboere og brugere af de lettere forurenede grunde have rådgivning, og der skulle være styr på jordflytningerne. Ud over det at hæve kortlægningskriteriet indeholdt forslaget også andre nyheder, som skulle mindske ulemperne for borgerne: Opstramning af tidsfrister for kortlægning og nuancering af kortlægningen. DE VIGTIGSTE NYHEDER I KORTLÆGNINGSREFORMEN Lettere forurenet jord skal ikke længere kortlægges I tilknytning til lovændringen blev lettere forurenet jord defineret i en bekendtgørelse /6/ som et interval for lav-mobile stoffer. I intervallet er det forebyggende niveau overskredet, men man er under niveauet for kortlægning. Den nedre grænse for intervallet svarer til Miljøstyrelsens jordkvalitetskriterier, mens den øvre grænse svarer til Miljøstyrelsens afskæringskriterier. Lettere forurenet jord må ikke være forurenet med andre stoffer, der kan have skadelig virkning på mennesker og miljø. Opstramning af tidsfrister for kortlægning Ifølge 3, stk. 5, må der ikke gå mere end to år fra det tidspunkt, hvor regionen har tilstrækkelig viden om et bestemt areal, der anvendes til bolig, til det tidspunkt, hvor regionen træffer afgørelse, om arealet skal kortlægges på enten vidensniveau 1 eller vidensniveau 2. Argumentet bag denne bestemmelse er, at hvis det indledende kortlægningsarbejde for et areal udstrækkes over meget lang tid, kan der, blandt andet på grund af den offentlighed og åbenhed, der i øvrigt vil være omkring arbejdet, opstå en unødigt belastende usikkerhed for boligejere, for hvem grundens fremtidige forureningsstatus har særlig stor betydning.

5 Fristen begynder, når regionen er i besiddelse af tilstrækkelig viden til at påbegynde en kortlægningssag om det konkrete areal, dvs. typisk når regionen har tilvejebragt viden om potentielt forurenende aktiviteter inden for et geografisk område, som omfatter det pågældende konkrete boligareal. Ifølge 7, stk. 3, skal kortlægningen frem til vidensniveau 2 gennemføres inden for et år efter, at ejeren af en grund med bolig har anmodet herom. Tidligere var fristen på to år. Der er indført en overgangsordning, således at boligejeres anmodninger om gennemførelse af vidensniveau 2-undersøgelse, der indgives i 2007, skal være imødekommet med udgangen af Nuancering af kortlægningen Vidensniveau 2-kortlægningen af boliggrunde skal i fremtiden omfatte en nuancering af kortlægningen på baggrund af den risiko, som den kortlagte forurening udgør for den aktuelle anvendelse som bolig ( 12 a). Nuanceringen af kortlægningen skal hjælpe boligejeren og den potentielle køber til at forstå betydningen af den kortlagte forurening på grunden. Baggrunden for bestemmelsen er et ønske om at mindske generne for ejerne i relation til belåning og handel med fast ejendom. Systemet til nuancering af kortlægningen af jordforurening inddeler boliggrundene i tre kategorier: F0, F1 og F2. F0 betyder, at forureningen ingen risiko udgør ved grundens aktuelle anvendelse som bolig. F1 betyder, at forureningen ingen risiko udgør ved grundens aktuelle anvendelse som bolig, hvis simpel rådgivning efterleves. F2 betyder, at forureningen udgør eller kan udgøre en risiko ved grundens aktuelle anvendelse til bolig, eller at der ikke foreligger viden nok til en nuancering af kortlægningen. Miljøstyrelsen har udsendt en vejledning til regionerne om nuancering af kortlagte boligejendomme /7/. Områdeklassificering af diffus jordforurening Kommunen har som nævnt fået denne opgave, som har til formål at bevare den forebyggende indsats i de lettere forurenede områder ( 50 a). I de områdeklassificerede områder skal beboerne have rådgivning om sundhedsmæssige gener ved jordforurening ( 72 a), og der skal anmeldes ved flytning af jord ( 50). Her er tale om en forenkling i forhold til de tidligere regler, hvor hver enkelt grund med diffus jordforurening skulle gennemgå en kortlægningsproces og registreres i matrikelregister. Ifølge lovbemærkningernes skøn kan ca grunde på denne måde undgå kortlægning. Samtidig var der også en forventning om, at ændringen skulle mindske værditabsproblemerne. Baggrunden for at klassificere store, sammenhængende områder var således en forventning om, at eventuelle værditabsproblemer ville være begrænset til randområderne. Ved lovændringen blev der lagt vægt på, at områdeklassificeringen kunne gennemføres hurtigt efter lovforslagets vedtagelse. Dermed kunne den generelle rådgivning hurtigere målrettes

6 til dem, den er relevant for. Desuden ville reguleringen af jordflytninger fra de mange endnu ikke kortlagte arealer, der ligger inden for lettere forurenede områder, få hurtigere virkning, så man undgår en ikke reguleret spredning af forurenet jord til uforurenede arealer. Som udgangspunkt er hele byzonen områdeklassificeret. Baggrunden herfor er blandt andet, at man med en forholdsvis lille indsats og med få ulemper for borgerne kan opnå en miljømæssig gevinst og være på den sikre side i forebyggelsen af, at jordforurening spredes. Kommunen skal gennem et regulativ undtage større, sammenhængende områder inden for byzone fra klassificeringen og dermed fra anmeldepligten, hvis kommunen har viden om, at området ikke er forurenet ( 50 a, stk. 2). Med større, sammenhængende områder i byzonen tænkes der typisk på kvarterer i en by eller lignende arealer med mange enkeltgrunde, der f.eks. er afgrænset af et vejnet eller andre fysiske forhold. Desuden skal kommunen gennem et regulativ inddrage større, sammenhængende områder uden for byzone under klassificeringen og dermed under anmeldepligten, hvis kommunen har viden om, at områderne er lettere forurenede ( 50 a, stk. 3). Disse områder kan ligge i nærheden af særligt forurenende virksomheder, trafikerede vejstrækninger eller være områder med jordfyld eller lignende. Kommunen skal offentliggøre regulativet ( 50 a, stk. 5). Det forventedes ved lovens vedtagelse, at det klassificerede område, hvor der er anmeldepligt, kan reduceres væsentligt gennem de kommunale regulativer, da der er store områder inden for byzonen, især nyere udstykninger, som er uforurenede, eller hvor forureningsniveauet ligger lavere end jordkvalitetskriterierne. Miljøstyrelsen har udsendt en vejledning til kommunerne om områdeklassificering /8/. Gensidig underretning mellem regioner og kommuner Som en konsekvens af den nye rollefordeling er det blevet vigtigt, at kommuner og regioner gensidigt orienterer hinanden. De generelle informationsforpligtelser fremgår af lovens 70. Ifølge 70, stk. 1, skal kommunen underrette regionen om jordforurening. Ifølge stk. 3 skal regionen underrette kommunen, hvis regionen får viden om, at der på et areal, der ikke kortlægges, er lettere forurenet jord. Med underretningspligten sikres det, at den viden, som regionen har opnået om en given lokalitet, som ikke skal kortlægges, deles med kommunen. Den indsamlede viden benyttes af kommunen i forbindelse med områdeklassificeringen og i forbindelse med kommunens tilsyn med, at anmeldepligten for flytning af jord overholdes. Information af grundejer og potentiel køber De lettere forurenede enkeltgrunde uden for byzone er omfattet af kommunernes rådgivning og anmeldepligten ved jordflytning, men da de ikke er kortlagte, er der ingen sikring af, at henholdsvis grundejeren ( 12) og offentligheden ( 14) får oplysninger om forureningen. De er heller ikke områdeklassificerede, og oplysningerne om forureningen bliver derfor heller ikke offentliggjort i et regulativ ( 50 a, stk. 5). Man kan spørge, hvordan man i disse tilfælde kan opfylde det tredje punkt i ovennævnte formål: At skabe åbenhed om de oplysninger om

7 forureningskilder og forurening, myndighederne ligger inde med, således at grundejere og potentielle købere kan tage deres forholdsregler. Der er forskellige muligheder, som til dels også fremgår af lovbemærkningerne ved fremsættelsen af kortlægningsreformen: Der kan være tale om en grund, hvor der har været en forureningssag, f.eks. en påbudssag eller en undersøgelses- eller oprensningssag. Efter offentligheds- og forvaltningslovens bestemmelser, samt bestemmelserne i loven om aktindsigt i miljøoplysninger, vil potentielle købere få adgang til alle sagsakter ved henvendelse til myndighederne. Hvis grunden har været undersøgt i forbindelse med kortlægningsarbejdet, skal regionen underrette ejeren og gøre opmærksom på anmeldepligten og muligheden for rådgivning. Dette fremgår af lovens 70, stk. 3. Efter de almindelige regler om handel med fast ejendom har ejeren ved salg pligt til at oplyse den potentielle køber om en eventuel forurening. Ejendomsmæglere er desuden forpligtede til at give oplysning om en række punkter af væsentlig betydning, herunder oplysninger om forurening, i de salgsopstillinger, de udarbejder i forbindelse med ejendomshandler. Det kan være en god idé, at kommunen lægger sagsoplysninger om de enkelte grunde ud på hjemmesiden. Dette vil betyde en lettelse, idet erfaringen viser, at antallet af henvendelser falder, når oplysningerne er tilgængelige på hjemmesiden. OMFANGET AF FORURENINGEN Pr. 1. januar 2008 er der kortlagt ca grunde på vidensniveau 1, dvs. at der er tilvejebragt en faktisk viden om aktiviteter, der kan have været kilde til jordforurening på grundene. Disse grunde er ikke nødvendigvis forurenede. Erfaringerne viser, at ca. halvdelen efter en undersøgelse vil falde ud af kortlægningen, mens den anden halvdel kortlægges på vidensniveau 2. Ca grunde er pr. 1. januar 2008 kortlagt på vidensniveau 2, hvilket vil sige, at der er tilvejebragt dokumentation for, at der på grunden er en forurening over oprydningskriteriet. Det skønnes, at den samlede kortlægning vil være tilendebragt i 2016, og at antallet af kortlagte grunde på det tidspunkt vil være steget til lidt over En del af disse vil fortsat kun være kortlagte på vidensniveau 1, da det kun er grunde inden for indsatsområderne, der skal kortlægges frem til vidensniveau 2. Det samlede byzoneareal i Danmark er ca km 2. Det skønnes at det områdeklassificerede område med tiden kommer ned på ca. 700 km 2.

8 FREMTIDENS UDFORDRING: INFORMATION AF BORGERNE Som afslutning vil jeg give nogle eksempler, som skal illustrere, at der ligger en stor udfordring for både regioner og kommuner i at formidle kortlægning og områdeklassificering på en let forståelig måde. Jeg vil tage udgangspunkt i en typisk arbejdsfordeling mellem regioner, svarende til et typisk skel mellem stærkere forurenet jord og lettere forurenet jord: Regionerne kortlægger stærkere forurenet jord. Den typiske tilgang er, at regionerne starter med at kortlægge viden om aktiviteter, der kan have været kilde til jordforurening på arealerne (vidensniveau 1). Her vil typisk være tale om punktkilder fra virksomheder eller fra deponering af affald. Punktkildeforurening består typisk af en forholdsvis velafgrænset forurening, hvor der er høje forureningskoncentrationer. Kommunerne områdeklassificerer større, sammenhængende områder, der kan være lettere forurenede. Udgangspunktet er her, at den diffuse jordforurening i byområder typisk er lettere forurenet. Diffus jordforurening er opstået gennem længere tids spredning, opblanding eller fortynding af forureningsbidrag, som typisk stammer fra flere forureningskilder. Der er imidlertid mange afvigelser fra det typiske: Diffus forurening kan være stærkere forurening Punktkildeforurening kan være lettere forurening Det kan forekomme, at lettere forurening skal kortlægges ( 3, stk. 3, 2. punktum) En grund kan være kortlagt (på vidensniveau 1) uden at være forurenet En grund kan ligge i et områdeklassificeret område uden at være forurenet En kortlagt grund kan ligge i et områdeklassificeret område En grund kan være lettere forurenet uden at være kortlagt og uden at ligge i et områdeklassificeret område (En lettere forurenede enkeltgrund) Miljøstyrelsen har lagt noget let tilgængeligt tekstmateriale på hjemmesiden, men der vil altid være tilfælde, der kræver særlige forklaringer. Eksemplerne viser, at man skal vælge sine ord med omtanke, når man udmønter lovens bestemmelser i vejledning og information. LITTERATURHENVISNINGER /1/ Lov nr. 262 af 8. juni 1983 om kemikalieaffaldsdepoter (ophævet) /2/ Lov nr. 420 af 13. juni1990 om affaldsdepoter (ophævet) /3/ Lov nr. 370 af 2. juni 1999 om forurenet jord (senere ændret) /4/ Lovforslag nr. L 213, fremsat den 29. marts 2006, om ændring af lov om forurenet jord (Ændring af kortlægning af forurenede arealer m.v.) /5/ Lovforslag nr. L 90, fremsat den 24. februar 2005, om ændring af lov om forurenet jord (Udmøntning af kommunalreformen) /6/ Miljøministeriets bekendtgørelse nr af 14. december 2006 om definition af lettere forurenet jord /7/ Nuancering af kortlagte boligejendomme, Vejledning fra Miljøstyrelsen nr. 1, 2007 /8/ Områdeklassificering, Vejledning fra Miljøstyrelsen nr. 3, 2007

KORTLÆGNING, VÆRDITABSORDNINGEN, DEN NYE ½ METERS REGEL

KORTLÆGNING, VÆRDITABSORDNINGEN, DEN NYE ½ METERS REGEL KORTLÆGNING, VÆRDITABSORDNINGEN, DEN NYE ½ METERS REGEL Advokat (L) Anne Sophie Vilsbøll Bech Bruun Advokatfirma ATV Jord og Grundvand Miljøjura for enhver Schæffergården, Gentofte 17. juni 2008 JORDFORURENINGSLOVEN

Læs mere

Kortlægning, Værditabsordningen og 1/2 meter-reglen

Kortlægning, Værditabsordningen og 1/2 meter-reglen Miljøjura for enhver ATV-møde tirsdag den 17. juni 2008 Kortlægning, Værditabsordningen og 1/2 meter-reglen nogle praktiske aspekter af betydningen for boligejere, sagsbehandlere og andre Kortlægning,

Læs mere

Jordforureningsloven Simpel eller kompliceret? Session 3C, 30. maj 2013 Ulla Højsholt, Jord & Affald, Miljøstyrelsen

Jordforureningsloven Simpel eller kompliceret? Session 3C, 30. maj 2013 Ulla Højsholt, Jord & Affald, Miljøstyrelsen Jordforureningsloven Simpel eller kompliceret? Session 3C, 30. maj 2013 Ulla Højsholt, Jord & Affald, Miljøstyrelsen Disposition 1. Hvad er forenkling? 2. Kan myndighedsadministrationen gøres lettere?

Læs mere

JORDSTYRING - UDKAST TIL NYE REGLER

JORDSTYRING - UDKAST TIL NYE REGLER JORDSTYRING - UDKAST TIL NYE REGLER Cand.scient. Ulla Højsholt Miljøstyrelsen, Jord & Affald ATV MØDE JORDFORURENING 2007 SCHÆFFERGÅRDEN 14. Juni 2007 RESUMÉ Gennem jordstyringen kan myndighederne og

Læs mere

1. Baggrund for og formål med områdeklassificeringen og udpegning af analysefrizoner

1. Baggrund for og formål med områdeklassificeringen og udpegning af analysefrizoner NOTAT 12. november 2007 Journal nr. 029799-421201 Bilag 1: Baggrundsnotat om områdeklassificering af lettere forurenede arealer, udpegning af analysefri zoner og anmeldelse og dokumentation i forbindelse

Læs mere

Information. Rettigheder

Information. Rettigheder Information Rettigheder - til ejere af forurenede grunde Amtets kortlægning af jordforurening Derfor gør vi det Kortlægning I Danmark har der gennem tiderne været brugt mange kemikalier i virksomheder

Læs mere

Nuancering af kortlagte boligejendomme

Nuancering af kortlagte boligejendomme Nuancering af kortlagte boligejendomme Vejledning fra Miljøstyrelsen Nr. 1 2007 Indhold 1 BAGGRUND 5 1.1 JORDFORURENINGSLOVEN 5 1.2 KORTLÆGNING 5 1.3 BOLIGERKLÆRINGER 5 1.4 LOVÆNDRINGEN 6 1.5 NUANCERING

Læs mere

Er erhvervsgrunden forurenet? Værd at vide om kortlægning af jordforurening

Er erhvervsgrunden forurenet? Værd at vide om kortlægning af jordforurening Er erhvervsgrunden forurenet? Værd at vide om kortlægning af jordforurening Hvorfor kortlægger vi jordforurening? Jordforurening kan være til skade for mennesker og miljø. For at forhindre de skadelige

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om forurenet jord

Forslag til Lov om ændring af lov om forurenet jord Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 189 Offentligt Forslag til Lov om ændring af lov om forurenet jord (Ændring af kortlægning af forurenede arealer m.v.) 1 I lov nr. 370 af 2. juni 1999

Læs mere

Kriteriedokument. Kriterier for inddragelse og undtagelse fra områdeklassificeringen. Godkendt : 1 GENERELT OM OMRÅDEKLASSIFICERING

Kriteriedokument. Kriterier for inddragelse og undtagelse fra områdeklassificeringen. Godkendt : 1 GENERELT OM OMRÅDEKLASSIFICERING Kriteriedokument Kokbjerg 5 6000 Kolding Danmark T +45 8228 1400 F +45 8228 1401 www.grontmij-carlbro.dk CVR-nr. 48233511 Kriterier for inddragelse og undtagelse fra områdeklassificeringen i Guldborgsund

Læs mere

Regulativ for jordstyring

Regulativ for jordstyring Regulativ for jordstyring Februar 2012 Regulativ for jordstyring i Nyborg Kommune Indholdsfortegnelse 1. Formål 2. Lovgrundlag 3. Gyldigheds- og anvendelsesområde 4. Områder omfattet af områdeklassificeringen

Læs mere

NOTAT Dato

NOTAT Dato NOTAT Dato 10.04.2008 Regulativ om jordstyring i Nordfyns Kommune Sagens problematik hvad drejer det sig om (faktum) Ny lovgivning Den 1. januar 2008 trådte 50 a i Jordforureningsloven i kraft, hvorefter

Læs mere

Bilagsrapport til "Evaluering af Værditabsordningen"; arbejdsnotat 3

Bilagsrapport til Evaluering af Værditabsordningen; arbejdsnotat 3 Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen Nr. 13 2001 Bilagsrapport til "Evaluering af Værditabsordningen"; arbejdsnotat 3 Analyse af restgruppen COWI Rådgivende Ingeniører A/S Miljøstyrelsen vil, når lejligheden

Læs mere

Information. Rettigheder

Information. Rettigheder Information Rettigheder - til ejere af forurenede grunde Københavns Kommune Miljø- og Forsyningsforvaltningen Miljøkontrollen Kortlægning af jordforurening Derfor gør vi det Kortlægning I Danmark har der

Læs mere

Her kan du få mere at vide om jordforurening, kortlægning, nuancering, undersøgelser og oprensninger:

Her kan du få mere at vide om jordforurening, kortlægning, nuancering, undersøgelser og oprensninger: Her kan du få mere at vide om jordforurening, kortlægning, nuancering, undersøgelser og oprensninger: Regionens hjemmeside: www.regionsyddanmark.dk Miljøstyrelsen: www.mst.dk Videncenter for Jordforurening:

Læs mere

Er din boliggrund forurenet?

Er din boliggrund forurenet? Er din boliggrund forurenet? Værd at vide om kortlægning af jordforurening Hvorfor kortlægger vi jordforurening? Jordforurening kan være til skade for mennesker og miljø. For at forhindre de skadelige

Læs mere

Afgørelse Vesterskovvej 9, 4793 Bogø By er kortlagt som forurenet

Afgørelse Vesterskovvej 9, 4793 Bogø By er kortlagt som forurenet Afgørelse Vesterskovvej 9, 4793 Bogø By er kortlagt som forurenet Matr.nr.: 132b Bogø By, Bogø Lokalitetsnr.: 390-20959 Sagsnr.: 15/00285 Dato: 22/9-2019 Sagsbehandler: Nanette L. Schouw Region Sjælland

Læs mere

MILJØstyrelsen 2. december 2005 Jord & Affald J. nr. M UH/

MILJØstyrelsen 2. december 2005 Jord & Affald J. nr. M UH/ Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 162 Offentligt MILJØstyrelsen 2. december 2005 Jord & Affald J. nr. M 313-0027 UH/ Rapport fra jordforureningsgruppen Indholdsfortegnelse: Indledning

Læs mere

Er din boliggrund forurenet

Er din boliggrund forurenet Er din boliggrund forurenet Kortlægning af jordforurening Regionerne i Danmark har ansvaret for indsatsen over for jordforurening. Regionerne skal finde, undersøge og oprense de forurenede grunde for at

Læs mere

Jordflytning. 1. januar 2008 trådte nye regler om jordflytning i kraft. Grunden til ændringen var indførelsen af områdeklassificering,

Jordflytning. 1. januar 2008 trådte nye regler om jordflytning i kraft. Grunden til ændringen var indførelsen af områdeklassificering, Jordflytning flytning Jordflytning 1. januar 2008 trådte nye regler om jordflytning i kraft. Grunden til ændringen var indførelsen af områdeklassificering, som medførte en udvidelse af anmeldepligten ved

Læs mere

INTENTIONER OG PRINCIPPER MED JORDFLYTNINGSBEKENDTGØRELSEN

INTENTIONER OG PRINCIPPER MED JORDFLYTNINGSBEKENDTGØRELSEN INTENTIONER OG PRINCIPPER MED JORDFLYTNINGSBEKENDTGØRELSEN Funktionsleder, cand.pharm. Irene Edelgaard Miljøstyrelsen ATV JORD OG GRUNDVAND VINTERMØDE OM JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING VINGSTEDCENTRET 4.

Læs mere

Teknisk notat. : Camilla Bjerg Pedersen 1 OMRÅDEKLASSIFICERING

Teknisk notat. : Camilla Bjerg Pedersen 1 OMRÅDEKLASSIFICERING Teknisk notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F www.grontmij-carlbro.dk Områdeklassificering i Frederikssund Kommune. Kriterier for inddragelse og undtagelse fra områdeklassificeringen

Læs mere

ER DIN BOLIGGRUND FORURENET

ER DIN BOLIGGRUND FORURENET ER DIN BOLIGGRUND FORURENET Kortlægning af jordforurening Kortlægning af jordforurening Jordforurening kan være til skade for mennesker og miljø. Derfor registrerer regionerne de grunde, hvor vi enten

Læs mere

Status og nært forestående på jordområdet Miljøstyrelsen

Status og nært forestående på jordområdet Miljøstyrelsen Status og nært forestående på jordområdet Miljøstyrelsen Lisbet Poll Hansen Funktionsleder for jord, deponering, bygge- og anlægsaffald samt affaldsforebyggelse Miljøstyrelsen Indhold 1. Undersøgelse af

Læs mere

Grundvandsstrategi 2016

Grundvandsstrategi 2016 Regional Udvikling Miljø og Råstoffer Grundvandsstrategi 2016 Region Syddanmarks indsats til grundvandsbeskyttelse 2013-16 Maj 2013 2 Titel: Grundvandsstrategi 2016 Region Syddanmarks indsats til grundvandsbeskyttelse

Læs mere

, -' ' *. # 0 % 0.&2,

, -' ' *. # 0 % 0.&2, Regulativ for jord Roskilde Kommune Gældende fra 1. januar 2012 ! "!##$ %!$&'& (!&& ) *&+&, -' ' *. # /# 01$,...5 0 % 0.&2, 1 Regulativet har til formål at: - Inddrage og undtage områder fra områdeklassificeringen

Læs mere

Strategiplan for jordforureningsområdet. Region Nordjylland Jordforurening. August 2009

Strategiplan for jordforureningsområdet. Region Nordjylland Jordforurening. August 2009 for jordforureningsområdet Region Nordjylland Jordforurening August 2009 for jordforureningsområdet Region Nordjylland Regional Udvikling, Kontoret for Jordforurening og Råstoffer August 2009 Foto: Region

Læs mere

Kriteriedokument. Kriterier for inddragelse og undtagelse fra områdeklassificeringen. : Susanne Andrup Kristensen 1 GENERELT OM OMRÅDEKLASSIFICERING

Kriteriedokument. Kriterier for inddragelse og undtagelse fra områdeklassificeringen. : Susanne Andrup Kristensen 1 GENERELT OM OMRÅDEKLASSIFICERING Kriteriedokument Nupark 51 7500 Holstebro Danmark T +45 9612 7575 F +45 9612 7576 www.grontmij-carlbro.dk CVR-nr. 48233511 Kriterier for inddragelse og undtagelse fra områdeklassificeringen i Holstebro

Læs mere

Nyborg Kommune. Regulativ for jordflytning i Nyborg

Nyborg Kommune. Regulativ for jordflytning i Nyborg Nyborg Kommune Regulativ for jordflytning i Nyborg Kommune Februar 2008 Nyborg Kommune Regulativ for jordflytning i Nyborg Kommune Februar 2008 Ref 07727085 J00004-4-KATN(4) Version 4 Dato 2008-01-21 Udarbejdet

Læs mere

Jordforureningsattest

Jordforureningsattest Jordforureningsattest Denne jordforureningsattest er baseret på de informationer, der er registreret i den fællesoffentlige landsdækkende database på jordforureningsområdet, DKjord. Attesten er baseret

Læs mere

Revision af regionens strategi for jordforureningsindsatsen. Høring af nye, bærende principper for indsatsen.

Revision af regionens strategi for jordforureningsindsatsen. Høring af nye, bærende principper for indsatsen. Område: Regional Udvikling Afdeling: Miljø og Råstoffer Journal nr.: 15/20835 Dato: 22. maj 2015 Revision af regionens strategi for jordforureningsindsatsen. Høring af nye, bærende principper for indsatsen.

Læs mere

Vi har ikke modtaget yderligere oplysninger til sagen indenfor denne høringsfrist.

Vi har ikke modtaget yderligere oplysninger til sagen indenfor denne høringsfrist. Center for Regional Udvikling Region Hovedstaden Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Grundejerforeningen Christiansdalparken C/O Frank Bjørnholdt Sørensen Engvænget 22 2650 Hvidovre Telefon Direkte Mail Web

Læs mere

Påtænkt kortlægning på vidensniveau 1 efter jordforureningsloven

Påtænkt kortlægning på vidensniveau 1 efter jordforureningsloven REGION NORDJYLLAND WDGAET REGIONALUDVIKLING 1 * SEP. 2008 Rebild Kommune ANBEFALET Rebild Kommune Hobrovej 88 9530 Støvring Påtænkt kortlægning på vidensniveau 1 efter jordforureningsloven Mejeri med olietank,

Læs mere

Fakta om V1-kortlægning

Fakta om V1-kortlægning Fakta om V1-kortlægning Hvad er kortlægning på vidensniveau 1? Kortlægning på vidensniveau 1 (V1) er en registrering af arealer, hvor der er eller har været aktiviteter, der kan have forurenet jorden.

Læs mere

Dato Journalnr. Sagsbehandler Tlf. nr.

Dato Journalnr. Sagsbehandler Tlf. nr. Rosenholm Kommune Tingvej 17 8543 Hornslet Dato Journalnr. Sagsbehandler Tlf. nr. 16. oktober 2006 8-76-5-733-79-06 Inge Broberg Kristiansen 89446698 Lokalitetsnr.: 733-0174 boal Bedes oplyst ved henvendelse

Læs mere

Vejledning fra miljøstyrelsen Nr. 8 2000. Kortlægning af forurenede arealer

Vejledning fra miljøstyrelsen Nr. 8 2000. Kortlægning af forurenede arealer Vejledning fra miljøstyrelsen Nr. 8 2000 Kortlægning af forurenede arealer Indhold 1 BAGGRUND OG FORMÅL 9 1.1 KORTLÆGNINGENS HISTORIE 9 1.1.1 Den første kortlægning af kemikalieaffaldsdepoter9 1.1.2 Lov

Læs mere

Regulativ for jord Roskilde Kommune Udkast

Regulativ for jord Roskilde Kommune Udkast Regulativ for jord Roskilde Kommune Udkast Indhold 1. Formål... 2 2. Gyldigheds- og anvendelsesområde... 2 3. Lovgrundlag og definitioner... 2 4. Områdeklassificering... 2 5. Analysefrie delområder...

Læs mere

Lov om forurenet jord Status planer Indberetning 2014

Lov om forurenet jord Status planer Indberetning 2014 Lov om forurenet jord Status planer Indberetning 2014 Bornholms Regionskommune, Natur og Miljø. Juli 2015 2 Udgiver: Bornholms Regionskommune, Natur & Miljø, Skovløkken 4, Tejn, 3770 Allinge. Tel.: 56

Læs mere

BARRIERER FOR GENANVENDELSE AF BYGGEMATERIALER OG RESTPRODUKTER. v/specialistadvokat Anne Sophie K. Vilsbøll, Bech Bruun Advokatfirma

BARRIERER FOR GENANVENDELSE AF BYGGEMATERIALER OG RESTPRODUKTER. v/specialistadvokat Anne Sophie K. Vilsbøll, Bech Bruun Advokatfirma BARRIERER FOR GENANVENDELSE AF BYGGEMATERIALER OG RESTPRODUKTER v/specialistadvokat Anne Sophie K. Vilsbøll, Bech Bruun Advokatfirma Barrierer for genanvendelse af byggematerialer og restprodukter Emnet

Læs mere

- Region Center for Regional Hovedstaden Udvikling Region Hovedstaden Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Boligforeningen Frederiksberg Arbejderhjem

- Region Center for Regional Hovedstaden Udvikling Region Hovedstaden Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Boligforeningen Frederiksberg Arbejderhjem - Region Center for Regional Hovedstaden Udvikling Region Hovedstaden Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Boligforeningen Frederiksberg Arbejderhjem Telefon 38665000 Direkte 38665665 Egemar Clausen Gertz Fax

Læs mere

Nedlagt jernstøberi og servicestation, Budolfi Plads 2 / Vingårdsgade 10, Aalborg

Nedlagt jernstøberi og servicestation, Budolfi Plads 2 / Vingårdsgade 10, Aalborg ANBEFALET Aalborg Kommune Boulevarden 13 9000 Aalborg Undersøgelse udført af Oliebranchens Miljøpulje En del af ejendommen og vejarealet ud for ejendommen påtænkes kortlagt på vidensniveau 2 efter jordforureningsloven

Læs mere

Forslag til Handleplan 2011 for jordforureningsområdet

Forslag til Handleplan 2011 for jordforureningsområdet NOTAT Forslag til Handleplan 2011 for jordforureningsområdet Forudsætninger for handleplan 2011 Visionerne for regionens arbejde blev i 2007 formuleret i en strategi for jordforureningsområdet. Strategien

Læs mere

Dok ID Titel Oprettet Side forureningsattest_1089_silkebor g_markjorder. forureningsattest_1176_silkebor g_markjorder

Dok ID Titel Oprettet Side forureningsattest_1089_silkebor g_markjorder. forureningsattest_1176_silkebor g_markjorder Dok ID Titel Oprettet Side 6192668 forureningsattest_1089_silkebor g_markjorder 16-02-2017 2 6192685 forureningsattest_1176_silkebor g_markjorder 16-02-2017 5 6192728 forureningsattest_1175_silkebor g_markjorder

Læs mere

Dato: 12. november 2007 J.nr.: (IKO)

Dato: 12. november 2007 J.nr.: (IKO) NOTAT Dato: 12. november 2007 J.nr.: 029799-421201 (IKO) Miljøkontrollen Ressourcebehov pr. 1. januar 2008 som følge af ny bekendtgørelse om anmeldelse og dokumentation i forbindelse med flytning af jord

Læs mere

KLADDE. Lokalplan 04-03x - Tejn Havn, partiel ophævelse. Tejn. Lokalplanen er kladde

KLADDE. Lokalplan 04-03x - Tejn Havn, partiel ophævelse. Tejn. Lokalplanen er kladde KLADDE Lokalplan 04-03x - Tejn Havn, partiel ophævelse Tejn Lokalplanen er kladde Indholdsfortegnelse Redegørelse 1 Baggrund og formål 2 Området 4 Lokalplanens indhold 6 Anden planlægning 7 Anden lovgivning

Læs mere

Dato Journalnr. Sagsbehandler Tlf. nr. 21. november

Dato Journalnr. Sagsbehandler Tlf. nr. 21. november Inger Kirsten Bang Kroer Askedalsvej 2 Bjødstrup 8410 Rønde Dato Journalnr. Sagsbehandler Tlf. nr. 21. november 2006 8-76-5-739-75-06 Keld Juhl Knudsen 89446104 Lokalitetsnr.: 739-0120 Anna Marie Sørensen

Læs mere

Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Tlf.: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk

Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Tlf.: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk Afdeling: Byg og Miljø Dato: MÅNED ÅÅÅÅ TEKNIK OG MILJØ Regulativ for områdeklassificering og jordstyring i Norddjurs Kommune Ændringer skrevet med rødt. Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Tlf.: 89

Læs mere

Regulativ for områdeklassificering og jordflytning i Norddjurs Kommune

Regulativ for områdeklassificering og jordflytning i Norddjurs Kommune Regulativ for områdeklassificering og jordflytning i Norddjurs Kommune Maj? 2010 Indholdsfortegnelse 1. Formål 1 2. Lovgrundlag 1 3. Gyldigheds- og anvendelsesområde 1 4. Anmeldelse af jordflytninger 1

Læs mere

1 of 10. Regulativ for jordstyring

1 of 10. Regulativ for jordstyring 1 of 10 Regulativ for jordstyring Marts 2014 2 of 10 Indholdsfortegnelse 1. Formål 2 2. Lovgrundlag 2 3. Definitioner 2 4. Gyldigheds- og anvendelsesområde 2 5. Anmeldelse af jordflytninger 2 5.1 Anmeldelse

Læs mere

Redegørelse november 2006

Redegørelse november 2006 Redegørelse november 2006 Indledning Region Syddanmark overtager den 1. januar 2007 langt hovedparten af myndighedsopgaverne på jordforureningsområdet jævnfør lov nr. 568 om ændring af lov om forurenet

Læs mere

Jordforureningsattest

Jordforureningsattest Jordforureningsattest Denne jordforureningsattest er baseret på de informationer, der er registreret i den fællesoffentlige landsdækkende database på jordforureningsområdet, DKjord. Attesten er baseret

Læs mere

Jordregulativ Juli 2012

Jordregulativ Juli 2012 Jordregulativ Juli 2012 Udgiver: Ikrafttræden: Titel: Aalborg Kommune, Forsyningsvirksomhederne 1. juli 2012 www.skidt.dk Jordregulativ Side 2 af 15 Indholdsfortegnelse 1 Formål... 4 2 Lovgrundlag... 5

Læs mere

Kortlægning af forurenet jord

Kortlægning af forurenet jord Center for Regional Udvikling Region Hovedstaden Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Kortlægning af forurenet jord Matr.nr. 40as Stenløse By, Stenløse Beliggende: Mosekæret 11, 3660 Stenløse Lokalitetsnummer:

Læs mere

Jordregulativ 2013 PLAN OG MILJØ Ikrafttrædelse 13. august 2013

Jordregulativ 2013 PLAN OG MILJØ Ikrafttrædelse 13. august 2013 Jordregulativ 2013 PLAN OG MILJØ Ikrafttrædelse 13. august 2013 Indholdsfortegnelse Generel del... 2 1 Formål... 2 1.1 Affaldshåndtering... 2 1.2 Jordflytning og områdeklassificering... 2 2 Lovgrundlag...

Læs mere

Regulativ for jordhåndtering i Solrød Kommune

Regulativ for jordhåndtering i Solrød Kommune SOLRØD KOMMUNE TEKNISK OG MILJØ Regulativ for jordhåndtering i Solrød Kommune Januar 2012 Indholdsfortegnelse 1 Formål... 3 2 Gyldighed og anvendelsesområde... 3 3 Lovgrundlag og definitioner... 3 4 Områdeklassificering...

Læs mere

Regulativ for Jord. 1 af 9

Regulativ for Jord. 1 af 9 1 af 9 INDHOLDSFORTEGNELSE Formål... 3 Lovgrundlag... 3 Definitioner... 4 Undtagelse/ind-dragelse af områder af områdeklassificeringen... 4 Analysefrie områder inden for det områdeklassificerede område...

Læs mere

Indsatsplan for Jordforurening

Indsatsplan for Jordforurening Indsatsplan for Jordforurening Indsatsplan i forhold til jord- og grundvandsforureninger i 2007 Forside_februar2007.indd 2 25-05-2007 08:50:37 Indsatsplan i forhold til jord- og grundvandsforureninger

Læs mere

Jordregulativ for Brønderslev Kommune

Jordregulativ for Brønderslev Kommune Jordregulativ for Brønderslev Kommune Gældende fra den 16. oktober 2018 Ny Rådhusplads 1 9700 Brønderslev Telefon 99 45 45 45 raadhus@99454545.dk www.bronderslev.dk 0 Indholdsfortegnelse Baggrund... 2

Læs mere

Bech-Bruun Jordforurening. Oktober 2018

Bech-Bruun Jordforurening. Oktober 2018 Bech-Bruun Jordforurening Oktober 2018 Jordforureningsloven fra 1999 til 2018 en tilblivelseshistorie 2 Nedslag og udpluk: 1995: To betænkninger; 1995/1996: en betænkning om den juridiske verden og en

Læs mere

Jordforureningsattest

Jordforureningsattest Jordforureningsattest Denne jordforureningsattest er baseret på de informationer, der er registreret i den fællesoffentlige landsdækkende database på jordforureningsområdet, DKjord. Attesten er baseret

Læs mere

Tønder Kommune REGULATIV FOR JORD

Tønder Kommune REGULATIV FOR JORD Tønder Kommune REGULATIV FOR JORD 1. Formål Formålet med regulativet er at fastsætte regler for håndtering af jord, som er affald, fra alle borgere, grundejer og virksomheder i Tønder Kommune. Regulativet

Læs mere

Jordforurening Region Syddanmarks indsats i 2007

Jordforurening Region Syddanmarks indsats i 2007 Redegørelse november 2006 Indledning Region Syddanmark overtog den 1. januar 2007 langt hovedparten af myndighedsopgaverne på jordforureningsområdet jævnfør lov nr. 568 om ændring af lov om forurenet jord

Læs mere

Jordforureningsattest

Jordforureningsattest Jordforureningsattest Denne jordforureningsattest er baseret på de informationer, der er registreret i den fællesoffentlige landsdækkende database på jordforureningsområdet, DKjord. Attesten er baseret

Læs mere

Varde Kommune REGULATIV FOR JORD

Varde Kommune REGULATIV FOR JORD REGULATIV FOR JORD Gældende fra d. 1. juni 2012 1 Formål m.v... 3 1.1 Affaldshåndtering... 3 1.2 Jordflytning og områdeklassificering... 3 2 Lovgrundlag... 3 3 Definitioner... 3 4 Registrering af udenlandske

Læs mere

Bilag til redegørelse om jordforurening. Bilag til redegørelse nr. 1, 2014

Bilag til redegørelse om jordforurening. Bilag til redegørelse nr. 1, 2014 Bilag til redegørelse om jordforurening Bilag til redegørelse nr. 1, 2014 Titel: Bilag til redegørelse om jordforurening 2011 Redaktion: Depotrådet Udgiver: Miljøstyrelsen Strandgade 29 1401 København

Læs mere

Regulativ for jordflytning

Regulativ for jordflytning Regulativ for jordflytning Februar 2011 Indholdsfortegnelse 1. Formål 2 2. Lovgrundlag 2 3. Gyldigheds- og anvendelsesområde 2 4. Anmeldelse af jordflytninger 2 4.1 Anmeldelse af jord 3 4.2 4.3 Iværksættelse

Læs mere

Jordregulativ. Dato XXXX

Jordregulativ. Dato XXXX Jordregulativ Dato XXXX Indholdsfortegnelse 1. Formål, lovgrundlag og definitioner... 3 Formål... 3 Lovgrundlag... 3 Definitioner... 3 2. Gyldigheds - og anvendelsesområder... 3 Ordning for jord som er

Læs mere

Regional Udvikling Miljø og Råstoffer. Handleplan for grundvandsindsatsen i Svendborg

Regional Udvikling Miljø og Råstoffer. Handleplan for grundvandsindsatsen i Svendborg Regional Udvikling Miljø og Råstoffer Handleplan for grundvandsindsatsen i Svendborg Marts 2014 2 Titel: Handleplan for grundvandsindsatsen i Svendborg Udgivet af: Region Syddanmark, Miljø og Råstoffer

Læs mere

Jordforurening status 2012. - opgørelse over opgaver og ressourceforbrug

Jordforurening status 2012. - opgørelse over opgaver og ressourceforbrug Jordforurening status 2012 - opgørelse over opgaver og ressourceforbrug September 2012 NOTAT Indhold Baggrund...3 Den fremtidige offentlige indsats...4 Forventet antal kortlægninger i fremtiden...4 Undersøgelses-

Læs mere

Region Nordjylland Kontoret for Jordforurening og Råstoffer. Miljøingeniørdag, Aalborg Universitet den 23. maj 2012

Region Nordjylland Kontoret for Jordforurening og Råstoffer. Miljøingeniørdag, Aalborg Universitet den 23. maj 2012 Region Nordjylland Kontoret for Jordforurening og Råstoffer Miljøingeniørdag, Aalborg Universitet den 23. maj 2012 Region Nordjylland i tal Jordforurening og Råstoffer 10 % af befolkningen og 20 % af landets

Læs mere

HOVEDPUNKTER. Redegørelse om jordforurening 2009. Depotrådet

HOVEDPUNKTER. Redegørelse om jordforurening 2009. Depotrådet HOVEDPUNKTER Redegørelse om jordforurening 2009 Depotrådet 1 Indhold Forord Ressourcer Regionernes opgave med jordforurening Regionernes indsats for at sikre drikkevandet Regionernes indsats for at sikre

Læs mere

Udkast til REGULATIV FOR JORD. Generel del. Gældende fra d. xxxxxx

Udkast til REGULATIV FOR JORD. Generel del. Gældende fra d. xxxxxx Udkast til REGULATIV FOR JORD Gældende fra d. xxxxxx Generel del 1 Formål Formålet med dette regulativ er: At fastsætte regler om kommunale ordninger for jord, der er affald At sikre, at jord bortskaffes

Læs mere

Kendelse. Den 7. november 2016 modtager, underskriver og returnerer klager købsaftalen. I købsaftalen var der bl.a. indsat rådgiverforbehold.

Kendelse. Den 7. november 2016 modtager, underskriver og returnerer klager købsaftalen. I købsaftalen var der bl.a. indsat rådgiverforbehold. Den 11. oktober 2016 har Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere i sag 395 17/00055 AA mod Ejendomsmægler Mads Windahl Jørgensen [adresse] [by] afsagt sålydende Kendelse Sagens baggrund: Ved e-mail af 27.

Læs mere

HVAD BETYDER DE ÆNDREDE JORDHÅNDTERINGSREGLER I PRAKSIS FOR BYGHERRE OG ENTREPRENØR?

HVAD BETYDER DE ÆNDREDE JORDHÅNDTERINGSREGLER I PRAKSIS FOR BYGHERRE OG ENTREPRENØR? HVAD BETYDER DE ÆNDREDE JORDHÅNDTERINGSREGLER I PRAKSIS FOR BYGHERRE OG ENTREPRENØR? Cand.scient. Morten Kjærgaard GEO ATV JORD OG GRUNDVAND VINTERMØDE OM JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING VINGSTEDCENTRET

Læs mere

Administrationsgrundlag for jordforurening og genanvendelse af forurenet jord

Administrationsgrundlag for jordforurening og genanvendelse af forurenet jord Godkendt i Udvalget for Klima og Miljø 22. februar 2011 Administrationsgrundlag for jordforurening og genanvendelse af forurenet jord 1 INDHOLD I ADMINISTRATIONSGRUNDLAGET... 2 2 LOVGRUNDLAG... 2 3 MYNDIGHEDENS

Læs mere

Jordforureningsattest

Jordforureningsattest Jordforureningsattest Denne jordforureningsattest er baseret på de informationer, der er registreret i den fællesoffentlige landsdækkende database på jordforureningsområdet, DKjord. Attesten er baseret

Læs mere

Helsingør Kommune. Regulativ for jordstyring. inklusive områdeklassificering. Januar 2008 Opdateret juni 2013

Helsingør Kommune. Regulativ for jordstyring. inklusive områdeklassificering. Januar 2008 Opdateret juni 2013 Regulativ for erhvervsaffald Helsingør Kommune - 2013 Helsingør Kommune Regulativ for jordstyring inklusive områdeklassificering Januar 2008 Opdateret juni 2013 Udarbejdet af: Helsingør Kommune Center

Læs mere

Appendiks 3: Paradigmer for breve

Appendiks 3: Paradigmer for breve DOKUMENT NR. 9 Udbudsmateriale Offentligt udbud Udarbejdelse af miljøhistoriske redegørelser for tidligere og nuværende forurenende aktiviteter Appendiks 3: Paradigmer for breve Indholdsfortegnelse 04-50-15

Læs mere

Regulativ for flytning af overskudsjord. i Esbjerg Kommune. Regulativ gældende pr. 19.09.2012 - 1 -

Regulativ for flytning af overskudsjord. i Esbjerg Kommune. Regulativ gældende pr. 19.09.2012 - 1 - Regulativ for flytning af overskudsjord i Esbjerg Kommune - 1 - Regulativ for flytning af overskudsjord i Esbjerg Kommune 1. Formål Formålet med regulativet er at sikre, at håndtering og flytning af overskudsjord

Læs mere

Der er søgt på følgende matrikel:

Der er søgt på følgende matrikel: Jordforureningsattest D enne jordforureningsattest er baseret på de informationer, der er registreret i den fællesoffentlige landsdækkende database på jordforureningsområdet, D K jord. A ttesten er baseret

Læs mere

Boeslunde. Parcelhusgrunde på Mosevænget (Lokalplan 102) K Ø B S A F T A L E

Boeslunde. Parcelhusgrunde på Mosevænget (Lokalplan 102) K Ø B S A F T A L E Boeslunde Parcelhusgrunde på Mosevænget (Lokalplan 102) K Ø B S A F T A L E Undertegnede Navn: Adresse: Tlf. nr.: Center for Kommunale Ejendomme Caspar Brands Plads 6 4220 Korsør Tlf.: 58 57 90 91 teknik@slagelse.dk

Læs mere

Jordforureningsattest

Jordforureningsattest Jordforureningsattest Denne jordforureningsattest er baseret på de informationer, der er registreret i den fællesoffentlige landsdækkende database på jordforureningsområdet, DKjord. Attesten er baseret

Læs mere

Indhold 1. Formål... 2 2. Gyldigheds- og anvendelsesområde... 2 3. Lovgrundlag og definitioner... 2 4. Definitioner... 3 5. Områdeklassificering...

Indhold 1. Formål... 2 2. Gyldigheds- og anvendelsesområde... 2 3. Lovgrundlag og definitioner... 2 4. Definitioner... 3 5. Områdeklassificering... Regulativ for jord Holbæk Kommune Gældende fra 28.6 2012 Indhold 1. Formål... 2 2. Gyldigheds- og anvendelsesområde... 2 3. Lovgrundlag og definitioner... 2 4. Definitioner... 3 5. Områdeklassificering...

Læs mere

Indsatsplan på jordforureningsområdet i 2005

Indsatsplan på jordforureningsområdet i 2005 Indsatsplan på jordforureningsområdet i 2005 Titel: Indsatsplan på jordforureningsområdet i 2005 Udgiver: Nordjyllands Amt Grundvandskontoret Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg Øst Telefon: 9635 1000 Telefax:

Læs mere

Regionale temaer for indvindingsoplande og regionerne indsat mod grundvandstruende jordforureninger. Eksempler fra hovedstadsområdet

Regionale temaer for indvindingsoplande og regionerne indsat mod grundvandstruende jordforureninger. Eksempler fra hovedstadsområdet Region Hovedstaden Center for Regional Udvikling Regionale temaer for indvindingsoplande og regionerne indsat mod grundvandstruende jordforureninger Eksempler fra hovedstadsområdet Møde den 1. november

Læs mere

Jordforureningsattest

Jordforureningsattest Jordforureningsattest Danmarks Miljøportal er under ombygning. Indholdet i denne attest er derfor ikke opdateret siden 28. december 2012. Danmarks Miljøportal anbefaler derfor at regionen og kommunen kontaktes

Læs mere

Fod på forureningen Jordforureningslovens Areal Register (JAR)

Fod på forureningen Jordforureningslovens Areal Register (JAR) Fod på forureningen Jordforureningslovens Areal Register (JAR) Ny Vejviser til forurenede grunde i Danmark Frem med fortidens synder Danmark er et foregangsland, når talen falder på bæredygtig håndtering

Læs mere

Indsatsplan på jordforureningsområdet i 2004

Indsatsplan på jordforureningsområdet i 2004 T E K N I K O G M I L J Ø Indsatsplan på Jordforureningsområdet i 2004 Indsatsplan på jordforureningsområdet i 2004 Titel: - Forslag 1 Udgiver: Nordjyllands Amt Grundvandskontoret Niels Bohrs Vej 30 9220

Læs mere

Dokumentationsrapport for områdeklassificering i Hillerød Kommune. Rekvirent. Rådgiver. Hillerød Kommune Teknik Trollesmindealle 27 3400 Hillerød

Dokumentationsrapport for områdeklassificering i Hillerød Kommune. Rekvirent. Rådgiver. Hillerød Kommune Teknik Trollesmindealle 27 3400 Hillerød Rekvirent Hillerød Kommune Teknik Trollesmindealle 27 3400 Hillerød Stine Røtzler Møller Telefon 7232 2162 E-mail srm@hillerod.dk Rådgiver Orbicon A/S Ringstedvej 20 4000 Roskilde Telefon 46 30 03 10 E-mail

Læs mere

Forslag til: Regulativ for jord

Forslag til: Regulativ for jord Forslag til: Regulativ for jord Forslag til ændringer til gældende regulativ er vist med rød skrift Læs om: Regler for jord som er affald herunder områdeklassificering og flytning af jord Marts 2016 20

Læs mere

BAGGRUNDSNOTAT FOR OMRÅDEKLASSIFICERING I SYDDJURS KOMMUNE

BAGGRUNDSNOTAT FOR OMRÅDEKLASSIFICERING I SYDDJURS KOMMUNE 1 of 25 BAGGRUNDSNOTAT FOR OMRÅDEKLASSIFICERING I SYDDJURS KOMMUNE 1. Baggrund...2 2. Metodebeskrivelse...3 2.1. Udpegning af byzonen...3 2.2. Baggrundsmateriale...3 2.3. Områdeklassificering af byzoner...4

Læs mere

Jordstyringsregulativ

Jordstyringsregulativ Jordstyringsregulativ Silkeborg Kommune April 2011 I Generel del 1 Formål m.v. Formålet med dette regulativ er: At fastsætte regler om de kommunale affaldsordningers omfang og tilrettelæggelse m.v., jf.

Læs mere

Regulativet har desuden til formål at fastlægge arbejdsgangen for anmeldelse af jordflytning.

Regulativet har desuden til formål at fastlægge arbejdsgangen for anmeldelse af jordflytning. Regulativ for jord Regulativet har til formål at sikre, at flytning af jord i Billund Kommune sker efter gældende regler, herunder at inddrage og udtage områder fra områdeklassificeringen samt at fastlægge

Læs mere

S'O. Hovedstaden. RegiOn. Center for Regional Udvikling. BoligforeningenFrederiksberg Arbejderhjem

S'O. Hovedstaden. RegiOn. Center for Regional Udvikling. BoligforeningenFrederiksberg Arbejderhjem N RegiOn Hovedstaden S'O - 2 Center for Regional Udvikling Region Hovedstaden Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Telefon 38665000 BoligforeningenFrederiksberg Arbejderhjem DireFkate Egemar Clausen & Gertz Mail

Læs mere

282 af 22/03 2007 Lov om forurenet jord (Jordforureningsloven)

282 af 22/03 2007 Lov om forurenet jord (Jordforureningsloven) Side 1 af 37 LovText Teknisk Forvaltning Schultz Information Vis dokumenter sorteret efter emne Vis dokumenter sorteret alfabetisk efter titel Vis dokumenter sorteret efter år Vis nyeste dokumenter bogekomm

Læs mere

Der er søgt på følgende matrikel:

Der er søgt på følgende matrikel: Jordforureningsattest D enne jordforureningsattest er baseret på de informationer, der er registreret i den fællesoffentlige landsdækkende database på jordforureningsområdet, D K jord. A ttesten er baseret

Læs mere

ATV jord og grundvand s Vintermøde Vingstedcentret - tirsdag, den 8. marts JORDFORURENING - status og tendenser Slaggesagen UfR 2011.

ATV jord og grundvand s Vintermøde Vingstedcentret - tirsdag, den 8. marts JORDFORURENING - status og tendenser Slaggesagen UfR 2011. ATV jord og grundvand s Vintermøde Vingstedcentret - tirsdag, den 8. marts 2011 JORDFORURENING - status og tendenser Slaggesagen UfR 2011.465 H Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus Lind Cadovius Advokataktieselskab

Læs mere

din grund for jordforurening

din grund for jordforurening mne Dato Evt. afdeling Afsendervirksomhed Region Hovedstaden Center for Regional Udvikling Overskrift evt. 2. linje 3. linje Region Hovedstaden undersøger Husk - Indsæt korrekt afsendermærke din grund

Læs mere

Byudvikling på forurenede grunde - Byudvikling i København, Grønttorvet ATV-møde 1. november 2017 Janne Andersen

Byudvikling på forurenede grunde - Byudvikling i København, Grønttorvet ATV-møde 1. november 2017 Janne Andersen Byudvikling på forurenede grunde - Byudvikling i København, Grønttorvet ATV-møde 1. november 2017 Janne Andersen Byudvikling for Grønttorvet Et tidligere erhvervsområde, der ændres fra dette - til et boligområde

Læs mere