Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 9. december Kl. 16:15 i Mødelokale 1,Lyndby

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 9. december Kl. 16:15 i Mødelokale 1,Lyndby"

Transkript

1 Referat tirsdag den 9. december 2014 Kl. 16:15 i Mødelokale 1,Lyndby

2 Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden BU - Tilpasninger af dagtilbudsområdet BU - Eventuelt...18

3 Side 1 1. BU - Godkendelse af dagsorden Sagsnr.: Resumé: Indstilling: Beslutning den : Godkendt. Afbud: Thomas Stokholm (V) Sagsfremstilling: Administrationens vurdering: Handicappolitik: Økonomi og finansiering: Beslutningskompetence:

4 Side 2 2. BU - Tilpasninger af dagtilbudsområdet Sagsnr.: 14/2520 Resumé: Budgetoverholdelse på dagtilbudsområdet kræver, at omkostningerne reduceres i henhold til de effektiviserings- og sparekrav, som er besluttet jf. budget I budgetaftalen er der indarbejdet et krav om omkostningsreduktioner på netto 2,05 mio. kr. og brutto 2,73 mio. kr. i 2015 stigende til 2,97 mio. kr. netto i 2016 og brutto 3,96 mio. kr. Omkostningsreduktionerne skal så vidt muligt findes gennem en tilpasning af kapaciteten til det faldende børnetal. I denne sag beskrives de politiske handlemuligheder for at reducere omkostningerne i budget 2015 og frem, herunder administrationens anbefalinger til at nå måltal for omkostningsreduktioner i 2015 og -16, og anbefalinger til hvilke børnehuse, der kan lukkes for at reducere kapaciteten til det færre antal børn. Ved at lukke institutioner reduceres udgifter til opretholdelse af små institutioner og bygningsmæssig overkapacitet. Herudover indgår Kommunalbestyrelsens tidligere trufne beslutning i april 2014 om at reducere i driftstilskud til puljeinstitutioner - for at sidestille disse med de kommunale institutioner i at nå målet. Sagen forelægges med henblik på, at forslaget i form af denne sagsfremstilling med tilhørende bilag udgør grundlaget for dialog- og høringsprocessen i perioden fra den 4 til den 28. november Følgende er tilføjet til udvalgets møde den 9. december 2014: behandlede på sit møde den 4.november 2014 administrationens forslag til tilpasninger på dagtilbudsområdet. Udvalget besluttede på mødet at sende et forslag i høring. Høringsprocessen har løbet fra den november. Der har været afholdt et stort dialogmøde hvor alle berørte dagtilbud var inviteret. Derudover er der afholdt to dialogaftner hvor bestyrelser og forældreråd har haft mulighed for individuel dialog med Udvalget. Der er holdt målrettede dialogmøder med: Områdebestyrelsen i område 1, forældrerepræsentanter fra Lærkereden, forældrerepræsentanter fra Birken, forældreråd i Lærkereden, forældrerådet for Avnstrup, Bøgen, forældrebestyrelsen i dagplejen, Skovvejens børnehave, forældregruppe fra dagpleje Lyndby/Sæby Gershøj. De indkomne høringssvar er vedlagt som bilag og der er indarbejdet et kort resumé af hovedpunkter i høringssvarene i sagsfremstillingen. Herudover er vedlagt beregninger af de økonomiske konsekvenser af forslag som har været sendt i høring, samt de økonomiske konsekvenser af et alternativt forslag ønsket af på mødet den 2.december 2014 (bilag 34). Sagen genoptages efter høring med henblik på politisk beslutning. Følgende tidligere og nye bilag er vedlagt: Bilag fremlagt den 4. november 2014: GIS-kort over søgningen til de enkelte institutioner i kommunen 26. Samlet økonomiark 27. Kort over institutioner og skoler i Lejre Kommune 28. Børnetal 2014 til 2018 (Prognose i alt for alle institutioner) 29. Børnetal 2014 til 2018 (Børnetal fordelt på institutioner)

5 Side Vurdering af Birken, Bøgen, Lærkereden, Avnstrup og Skovvejen ud fra kriterierne Nye bilag til den 9. december 2014: 31. Samlede høringssvar fra nr Samlede høringssvar fra nr Administrationens opsummering af høringssvar 34. Beregning af forslag sendt i høring den 4.november 2014 og beregning af alternativt forslag efter ønske fra UBU på mødet den 2. december Ændringer i sagsfremstillingen siden 4. november er markeret med: Tilføjet til udvalgets møde den 9.december 2014 Indstilling: Koncerndirektionen indstiller, 1. at lukning af Bøgen sendes i høring i områdeinstitutionens forældrebestyrelse med høringsfrist den 28. november 2014, 2. at lukningen af Avnstrup børnehus sendes i høring i områdeinstitutionens forældrebestyrelse med høringsfrist den 28. november 2014, 3. at lukningen af Lærkereden sendes i høring i områdeinstitutionens forældrebestyrelse med høringsfrist den 28. november 2014, 4. at sammenlægningen af de 4 områdeinstitutioner til 3 sendes i høring i områdeinstitutionernes forældrebestyrelse med høringsfrist den 28. november 2014, 5. at besparelsen fra de reviderede aftaler med puljeinstitutionerne indgår i omkostningsreduktionen. Beslutning den : A. Vedtaget at anbefale alternativt forslag, jf. bilag 34: 1. Der oprettes 8 VUG pladser i Avnstrup 2. Der oprettes 12 VUG pladser i Bøgen 3. Der oprettes 8 VUG pladser i Lærkereden 4. Aftalen med Højen opsiges 5. Egedalen lukkes - for Allerslev området belyses den fysiske kapacitet nærmere frem til udvalgets ekstraordinære møde i januar. 6. Ny tildelingsmodel for puljeinstitutioner implementeres 7. Der gennemføres en effektivisering af ledelse og administration for minimum 1 mio. kr. fra Det bemærkes at de midlertidige vuggestuepladser i Egebjerget fastholdes. For alle øvrige institutioner gennemføres der ikke ændringer nu. B. Der gennemføres en reduktion i antal dagplejepladser, der svarer til etableringen af vuggestuepladser. Reduktionen sker i den samlede Dagpleje. C. Samlet svarer beslutningerne til omkostningsreduktioner på ca. brutto 1.75 i 2015 og brutto 4.1 mio. kr. i D. Udvalget ønsker følgende belyst frem til ekstraordinært møde i januar:

6 Side 4 a. Hvordan reduktionen i antallet af dagplejepladser kan ske på en måde, hvor dagplejere og pædagogmedhjælpere sidestilles i forbindelse med de afskedigelser, der vil være som følge af omlægningerne. b. Hvilke muligheder for efteruddannelse der kan tages i anvendelse i forbindelse med omlægningerne og hvad vil det koste. c. En implementeringsplan for omlægningen af pladser, herunder en tidsplan for etablering af vuggestuepladserne d. En oversigt over forventede anlægsudgifter. e. En vurdering af hvordan der kan arbejdes med fleksible pladser/institutioner fremover. E. Det ekstraordinære møde holdes den 27. januar F. UBU forudsætter at der prioriteres anlægsmidler til at gennemføre omlægningerne. Med disse initiativer følger et opgør med 40-børns princippet, hvilket vil sige, at det fra 2016 ikke længere udløser supplerende tilskud, hvis institutioner får mindre end 40 børn. Hvis der er institutioner, som kommer i denne situation, vil mulighederne/konsekvenserne for den enkelte institution blive vurderet konkret. Underskriftsindsamlinger forelå til mødet og bilægges protokol. Afbud: Thomas Stokholm (V) Sagsfremstilling: Beslutning den : Det blev besluttet at sende dette alternative forslag i høring blandt områdebestyrelser og MED organisation med høringsfrist den 28. november Forslag som sendes i høring: Det overordnede formål med forslaget er, at sikre bæredygtige børnehuse under hensyntagen til Lejre Kommunes struktur som landkommune. 1. Lærkereden lukkes svarende til omkostningsreduktioner på netto ca kr. i 2015 og kr. i Der forberedes en sag med henblik på at lave en tilbygning til Den Grønne Kile. Skovvejens børnegruppe flyttes til den Grønne Kile fra 2016, når tilbygningen er færdig. Dette vil indebære omkostningsreduktioner på netto ca kr. i 2016 forudsat at tilbygningen står klar den 1. januar Avnstrups bæredygtighed sikres ved at institutionen enten skal rumme en gruppe af børn med særlige behov (mild specialisering) og/eller skal have 8 vuggestuepladser. Etableringen af vuggestuepladser vil svare til omkostningsreduktioner på netto ca kr. i 2015 og kr. i Der udarbejdes en nærmere analyse af disse to muligheder som forelægges. 4. Bøgens bæredygtighed sikres ved at oprette minimum 12 vuggestuepladser svarende til omkostningsreduktioner på netto ca kr. i 2015 og kr. i Som følge af ovenstående lukkes Dagplejen i Lyndby og Tolstrup. 6. Administrationen skal bla. gennem Jobbank og ansættelsesstop sikre, at ansatte der afskediges så vidt muligt støttes og fastholdes i job. 7. Der gennemføres i 1. halvår 2015 en evaluering af områdeledelse og ledelsesstruktur. Evalueringen danner sammen med visionsprocessen fase 2 afsæt for forslag til en fremtidig ledelses-/administrationsstruktur, der bl.a. indebærer en slankning og effektivisering af ledelse med virkning fra i 2016.

7 Side 5 8. Besparelsen som følge af en ændret tildelingsmodel for puljeinstitutioner realiseres svarende til kr. i 2015 og kr. i Med disse initiativer følger et opgør med 40-børns princippet, hvilket vil sige, at det fra 2016 ikke længere udløser supplerende tilskud, hvis institutioner får mindre end 40 børn. Hvis der er institutioner, som kommer i denne situation, vil mulighederne/konsekvenserne for den enkelte institution blive vurderet konkret. Baggrund og forudsætninger Budgetoverholdelse på dagtilbudsområdet kræver, at omkostningerne reduceres i henhold til de effektiviserings og sparekrav, som er besluttet jf. budget I budgetaftalen er der indarbejdet et krav om omkostningsreduktioner på netto 2,05 mio. kr. Når der tages højde for den reducerede forældrebetaling som følge af lavere driftsomkostninger, svarer det til ca. 2,7 mio. kr. i 2015 stigende til ca. 4,0 mio. kr. i Lejre kommune oplever som andre kommuner et stort fald i antallet af børn. Omkostningsreduktionerne skal derfor så vidt muligt findes gennem en tilpasning af kapaciteten til det faldende børnetal, hvor der i aldersgruppen 3-5-årige forventes et fald i antal børn fra (2013) til 765 (2018) svarende til 20,1 procent. Faldet rammer markant i nogle lokalområder, mens andre vil have et mere stabilt børnegrundlag også de kommende år. Beslutningerne på dagtilbudsområdet kan ikke vente til senere, da der allerede nu er betydelig overkapacitet på området, og økonomien vil derfor blot blive yderligere presset de kommende år. Der er også i forhold til medarbejdere i de lukningstruede institutioner behov for en snarlig afklaring. Hvis ikke der gøres noget, vil endnu flere børnehuse mangle børn de kommende år, hvilket vil være dyrt for Lejre Kommune både på den faglige kvalitet og på bygningsdrift og vedligeholdelse, idet stadig flere penge vil gå til bygninger frem for til kerneopgaverne. Samtidig vil stadig flere penge blive kanaliseret fra de større institutioner til de små institutioner (jf. 40-børnsprincippet). Lejre kommune har en række børnehuse, som bliver særligt udfordret af det faldende børnetal. Det er særligt 5 børnehaver, som vil få så få børn indskrevet, at de har behov for ekstra normering (jf. 40-børnsprincippet ) for at opretholde en fast minimumsnormering. Der er i budget 2015 afsat ca. 2 mio. kroner til understøttelse af de små institutioner ifølge 40-børnsprincippet, stigende til 2,7 mio. i Dvs. det er penge, som reelt gives til tomme pladser for at understøtte, at børnehuse med en lav indskrivning kan opretholde en daglig bemanding. Administrationen fokuserer i sine anbefalinger på kapacitetstilpasninger og herigennem reduktion i omkostninger ved: - besparelse på udmøntning af 40-børnsprincippet, som tildeler ressourcer til institutioner ud fra et børnetal på 40 børn, selv om institutionen reelt har færre - besparelse på ledelse, da lukning af fysisk selvstændige huse med personale, åbne/lukke m.v. forudsættes også at indebære behov for færre ledelsestimer. - Besparelse på bygningsdrift, da lukning af børnehuse indebærer færre udgifter til drift af huset (fx energi, vand og rengøring) samt vedligehold. Der er imidlertid også andre handlemuligheder i form af forringelser i serviceniveau: kortere åbningstid, flere lukkedage, lavere normering. Disse beskrives ikke i sagen, ud over den mulighed, der ligger i ikke at udvide åbningstid/reducere lukkedage, jf. budgetaftale 2015 hvor der er afsat midler hertil. Kriterier for lukning af børnehuse

8 Side 6 På udvalget for Børn & Ungdoms møde den 7. oktober 2014, besluttede Udvalget hvilke 5 kriterier, der ud fra en samlet vurdering, skal lægges til grund for vurderingen og beslutningen om, hvilke børnehuse der skal lukkes som følge af det faldende børnetal. Kriterierne vil ikke give et entydigt svar - nogle af dem vil give modstridende svar. F.eks. kan et børnehus være i bedre bygningsstand end et andet, men det selvsamme børnehus kan have et meget lavt børnetal og således ikke være fagligt og økonomisk bæredygtigt. Der vil derfor i praksis være tale om en samlet vurdering børnehus for børnehus, hvor alle 5 kriterier vil indgå. Kriterierne som er besluttet er følgende: 1. Fagligt og økonomisk bæredygtige børnehuse: Institutioner med under 40 børn og udsigt til fortsat faldende børnetal får allerede, eller vil få behov for, ekstra normering fra 40- børnsprincippet. Kriteriet betyder, at disse institutioner vurderes som ikke fagligt og økonomisk bæredygtige. 2. Forældrenes efterspørgsel efter pladser: Forældrenes efterspørgsel kommer til udtryk både ved antal indskrevne børn og ved ventelisterne. Ventelister til dagtilbuddene vurderes i forhold til forældrenes efterspørgsel efter et dagtilbud, hvad enten det er børnehavepladser, vuggestue eller dagpleje. Kriteriet betyder, at institutioner med stor efterspørgsel foretrækkes. 3. Geografisk sammenhæng: Lejre Kommune har mange pendlere og er en geografisk stor kommune med mange små lokalsamfund. Kriteriet indebærer, at der i vurderingen indgår hensyntagen til transportafstande/ pendlerruter i de udbudte pasningstilbud. 4. Bygningskvalitet: Nogle institutioner har en høj bygningskvalitet andre ikke. Kriteriet betyder at der i vurderingen tages hensyn til bygningernes stand for, hvor det er muligt, at lukke de børnehuse, som er i de mest nedslidte bygninger. 5. Økonomisk forsvarlige investeringer: Kriteriet betyder, at der ikke på den korte bane investeres i bygninger, som kan tænkes at indgå i langsigtede løsninger hvor der f.eks. tænkes nyt på tværs af skoler og dagtilbud. Nedenfor gennemgås administrationens anbefaling til lukning af børnehuse. For hver anbefaling vil alternative handlemuligheder blive beskrevet.

9 Side 7 Forudsætning for beregninger. Beregningerne er behæftet med en hvis usikkerhed. Den faktiske besparelse vil eksempelvis afhænge af, hvilke børnehuse børn fra lukkede institutioner indskriver sig i, etc.. I beregningerne indgår følgende forudsætninger: Bygningsdrift beregnes med 90 procent af beløbet, da der afsættes økonomi til efterfølgende tomdriftsudgifter. Besparelsen på revidering af puljeinstitutioner indgår med 9/12 dele, da ændringerne i driftsaftalen er varslet med individuelle varsler. Andre parametre indgår med 6/12 dele virkning. De individuelle opsigelsesvarsler for fællesledere er ikke vurderet men forslaget indgår med 6/12 dele virkning Tal vedrørende behovsprognose bygger på midterscenariet i Lejre kommunes befolkningsprognose. Administrationens anbefalinger til kapacitetsreduktioner Nedenfor gennemgås administrationens anbefalinger. Anbefalingerne suppleres med alternative handlemuligheder: Forslag 1: Lukning af Børnehuset Bøgen i området Kr. Hyllinge, Sæby-Gershøj og Lyndby I området Kr. Hyllinge, Sæby-Gershøj, og Lyndby anbefaler administrationen, at Bøgen eller Birken lukkes for at reducere i kapaciteten. I området vil der i 2015 være et pasningsbehov for de 3-5-årige på 187 børn, og der er på nuværende tidspunkt 255 pladser. Administrationen anbefaler ud fra en samlet vurdering, at Bøgen lukkes, og Birken opretholdes som tilbud. Birken har indskrevet 34 børn mod Bøgens 20. pr. 1. august Birken dækker et geografisk stort område i den nordlige ende af Lejre kommune, dog er Bøgen beliggende på en pendlerute for pendlere mod motorvejen. Birkens bygning er totalt energirenoveret i og er i meget fin stand. Bøgens bygning vurderes ligeledes at være i god stand, dog skal der bruges kr. til at lovliggøre loftet. Bøgen har en mindre legeplads uden udvidelsesmuligheder, hvor Birkens legeplads er en stor naturlegeplads, som er beliggende ved boldbane, og hal. Administrationen vurderer at Birken har større søgning fra forældre, bedre fysiske rammer, samt at bygningen er i meget fin stand. Administrationen anbefaler derfor en lukning af Bøgen. Administrationen kan oplyse, at det for forældrene i Bøgen bl.a. vil være muligt at vælge pasning i Gevninge, Kr. Hyllinge, og Sæby-Gershøj. Bruttobesparelse 2015: kr. 2016: kr. Alternative handlemuligheder til forslag 1 i området Kr. Hyllinge, Sæby-Gershøj og Lyndby: Lukke Birken Birken lukkes i stedet for Bøgen. Bruttobesparelse 2015: kr. 2016: kr.

10 Side 8 Etablere vuggestuepladser i Bøgen Der kan etableres vuggestuepladser i Bøgen. Det betyder, at der skal investeres i vuggestuefaciliteter, eks. liggehal, hæve-sænkeborde etc. Derudover betyder en oprettelse af 12 vuggestuepladser, at der skal reduceres med 3 dagplejere i Lyndby derefter vil der ikke være dagplejere tilbage i Lyndby. Etableringen af vuggestuepladser vil reducere behovet for 40-børnsprincippet. Driftsudgifterne vil blive øget lidt, fordi vuggestuepladser er lidt dyrere end dagplejepladser. Fordelen vil være, at en del forældre efterspørger vuggestuepladser, og integrerede institutioner er mere fleksible, da der kan skrues op og ned for hhv. vuggestueog børnehavepladser afhængig af efterspørgslen. Investeringer i vuggestuepladser vil være en langsigtet investering og betyder, at institutionen ikke uden af investeringen går tabt kan indgå i mere langsigtede løsninger hvor dagtilbud f.eks. etableres i de kommende års tomme skolebygninger m.h.p. et samlet pædagogisk miljø for børn. Bruttobesparelse 2015: kr. 2016: kr. Etablere vuggestuepladser i Birken Der kan etableres vuggestuepladser i Birken. Det betyder, at der skal investeres i vuggestuefaciliteter, eks. liggehal, hæve-sænkeborde etc. Derudover betyder en oprettelse af 12 vuggestuepladser, at der skal reduceres med 3 dagplejere i Sæby- Gershøj det, derefter vil der ikke være dagplejere i Sæby-Gershøj Etableringen af vuggestuepladser vil reducere behovet for 40-børnsprincippet. Driftsudgifterne vil blive øget lidt, fordi vuggestuepladser er lidt dyrere end dagplejepladser. Fordelen vil være, at en del forældre efterspørger vuggestuepladser, og integrerede institutioner er mere fleksible, da der kan skrues op og ned for hhv. vuggestue- og børnehavepladser afhængig af efterspørgslen. Investeringer i vuggestuepladser vil være en langsigtet investering og betyder, at institutionen ikke uden af investeringen går tabt kan indgå i mere langsigtede løsninger hvor dagtilbud f.eks. etableres i de kommende års tomme skolebygninger m.h.p. et samlet pædagogisk miljø for børn. Bruttobesparelse 2015: kr. 2016: kr. Opsige driftsaftalen med puljeinstitutionen Lejregård Gårdbørnehave Lejregård Gårdbørnehave er en puljeinstitution, som har en driftsaftale med Lejre Kommune. Lejregård har 13 børn indskrevet pr.1.august 2015 fra Lejre Kommune. Driftsaftalen kan opsiges, hvilket i givet fald betyder, at institutionens børn skal finde pasning i områdets øvrige institutioner. Det er sandsynligt, at institutionens børn vil blive indskrevet i Bøgen og Birken og dermed nedsætte udbetalingen til 40-børnsprincippet. Hvis driftsaftalen opsiges, er det muligt, at institutionen ønsker at fortsætte som privat institution, hvilket er muligt hvis de lever op til Lejre Kommunes godkendelseskriterier for private. I så fald vil der være en meget lille besparelse forbundet med opsigelsen. Bruttobesparelse 2015: kr. 2016: kr. Opsige driftsaftalen med den selvejende institution Hyllinge Børnehave Den selvejende institution Hyllinge Børnehave er beliggende i Kirke Hyllinge by, og er en del af den selvejende institution Bramsnæs, som består af de to børnehuse Rollingen og Hylling børnehave. Hyllinge Børnehave har 35 indskrevet pr. 1.august Driftsaftalen kan opsiges, hvilket betyder, at institutionens børn skal finde pasning i områdets øvrige institutioner. Det er sandsynligt, at institutionens børn vil blive indskrevet i Bøgen eller Birken og dermed nedsætte udbetalingen til 40 børnsprincippet. Hvis driftsaftalen opsiges er det muligt at

11 Side 9 institutionen fortsætter som privat, hvis de lever op til Lejre Kommunes godkendelseskriterier, da institutionen selv ejer bygningen. Bruttobesparelser 2015: kr. 2016: kr. Forslag 2: Lukning af Avnstrup Børnegård i området Hvalsø og Tolstrup I området Hvalsø og Tolstrup anbefaler administrationen, at Avnstrup eller Skovvejen lukkes for at reducere i kapaciteten. I området vil der i 2015 være et pasningsbehov for de 3-5 årige på 176 børn, og der er på nuværende tidspunkt 207 pladser. Administrationen anbefaler ud fra en samlet vurdering, at Avnstrup lukkes, og Skovvejen opretholdes som tilbud. Skovvejen har indskrevet 27 børn mod 12 børn i Avnstrup. pr. 1.august Børnene i Avnstrup kommer primært fra Tolstrup, mens resten skal rekrutteres fra Hvalsø og omegn. Skovvejen dækker pasningsbehovet i Hvalsø, hvor der de senere år er skåret i kapaciteten ved at lukke tre børnehuse og bygge den Grønne Kile. Avnstrup er beliggende på en stor naturgrund midt i skoven, mens Skovvejen er beliggende i Hvalsø by på en mindre grund ved skoven. Administrationen vurderer, at den aktuelle indskrivning i Skovvejen og Avnstrup afspejler forældrenes søgemønster og behov for pasning. Den centrale placering i Hvalsø bevirker formentlig, at der er større søgning til Skovvejen og samtidig dækker Skovvejens placering et større søgningsbehov end Avnstrup. Administrationen anbefaler på den baggrund en lukning af Avnstrup Børnegård. Administrationen gør opmærksom på, at det for forældrene i Avnstrup bl.a. vil være muligt at vælge pasning i Hvalsø og Osted. Bruttobesparelser 2015: kr. 2016: kr. Alternative handlemuligheder til forslag 2 i området Hvalsø og Tolstrup: Lukning af Skovvejen Skovvejen lukkes i stedet for Avnstrup. Bruttobesparelse: 2015: kr. 2016: kr. Etablere vuggestuepladser i Avnstrup Børnegård Der kan etableres vuggestuepladser i Avnstrup Børnegård. Det betyder, at der skal investeres i vuggestuefaciliteter, eks. liggehal, hæve-sænkeborde etc. Derudover betyder en oprettelse af 8 vuggestuepladser, at der skal reduceres med 2 dagplejere i Tolstrup, derefter vil der ikke være dagplejepladser i Tolstrup by. Etableringen af vuggestuepladser vil reducere behovet for tildeling af ressourcer efter 40-børnsprincippet, og vil samtidig imødekomme forældreønsker om flere vuggestuepladser samt skabe en øget fleksibilitet. Dog vil etablering af vuggestuepladser øge driftsudgifterne, da pladserne er dyrere end dagplejepladser. Bruttobesparelse: 2015: : kr. Forslag 3: Lukning af Børnehuset Lærkereden i området Lejre og Øm I området Allerslev og Øm anbefaler administrationen, at Lærkereden lukkes. Der vil i 2015 være et pasningsbehov i området for de 3-5 årige på 125 børn, og der er på

12 Side 10 nuværende tidspunkt 202 pladser. Administrationen anbefaler på baggrund af kriterierne, at Lærkereden lukkes. Lærkereden har 18 børn indskrevet pr. 1. august Administrationen vurderer at det aktuelle søgemønster afspejler efterspørgslen efter 3-5 års pladser i Øm og Glim. Børnene i Lærkereden kommer primært fra Øm og Glim. Lærkeredens bygning er i dårlig stand, og der skal derfor påregnes en større anlægsinvestering, hvis bygningen skal kunne tiltrække børn udenfor området. Der var i budget 2014 afsat ca. 5 mio. til renovering af Lærkereden, til etablering af vuggestuepladser samt bygning af nyt køkken, som blev sat i bero pga. anlægsstoppet i forbindelse med visionsprocessen. Administrationen gør opmærksom på, at det for forældrene i Lærkereden vil være muligt at vælge pasning i Øm, Allerslev og Osted. Bruttobesparelse 2015: kr. 2016: kr. Alternative handlemuligheder til forslag 3 i Lejre og Øm Opsige driftsaftalen med puljeinstitutionen Højen Institutionen Højen er en puljeinstitution som har driftsaftale med Lejre Kommune. Højen har 7 børn fra Lejre Kommune indskrevet pr. 1.august Driftsaftalen kan opsiges, hvilket betyder, at institutionens børn skal finde pasning i områdets øvrige institutioner. Det er sandsynligt, at institutionens børn vil blive indskrevet i Lærkereden, som ligeledes er beliggende i Øm og dermed nedsætte udbetalingen til 40-børnsprincippet. Hvis driftsaftalen opsiges, er det muligt, at institutionen ønsker at fortsætte som privat, hvilket er muligt, hvis de lever op til Lejre kommunens godkendelseskriterier for private institutioner. Bruttobesparelse 2015: kr. 2016: kr. Etablere vuggestuepladser og køkken i Lærkereden I forbindelse med budget 2014 blev der afsat ca. 5 mio. til at oprette vuggestuepladser og etablere køkken i Lærkereden. I forbindelse med igangsættelse af visionsprocessen blev der iværksat et anlægsstop. Anlægget kan genoptages, så der oprettes vuggestuepladser og køkken i Lærkereden. Det vil betyde, at institutionen renoveres, og udbetalingen til 40-børnsprincippet reduceres. Det betyder, at der skal prioriteres 5 mio. til at genoptage anlægget i Samtidig vil det betyde, at kapaciteten til 3-5 års pladser opretholdes, og at der derfor ikke kapacitetstilpasses til faldet i børnetal. Bruttobesparelse: 2015: kr. 2016: kr. Administrationens anbefalinger til reduktion af udgifter til ledelse Lejre Kommune indførte områdeinstitutioner og - ledelse i Formålet var at etablere faglige og økonomisk bæredygtige områder da området i en årrække har været udfordret af det faldende børnetal og underskud i de enkelte børnehuse. Der er i dag 4 fællesledere, som hver har ansvaret for mellem 3-4 børnehuse og for servicering af områdebestyrelsen. Hvert børnehus har en pædagogisk leder, som varetager den daglige pædagogiske ledelse. Dog er fælleslederen pædagogisk leder i det ene børnehus, og har det daglige pædagogiske ledelsesansvar i eget børnehus, herudover er der udpeget en afdelingsleder som varetager den pædagogiske ledelse i Fælleslederens fravær. Der gives ikke ledelsestid til afdelingslederen.

13 Side 11 Forslag 4: Reduktion af områder fra 4 til 3 Som en konsekvens af lukninger af tre kommunale børnehuse kan de 4 områdeinstitutioner sammenlægges til 3. Det vil betyde at der nedlægges en Fælleslederstilling og i stedet oprettes en pædagogisk lederstilling i det børnehus, hvor fælleslederen i dag varetager den pædagogiske lederstilling. Afdelingslederstillingen nedlægges i så fald, hvilket ikke har økonomiske konsekvenser, da der ikke gives særskilt ledelsestid til afdelingsledere. Sammenlægningen betyder, at områdeinstitutionerne fortsat kan være økonomisk og fagligt bæredygtige. Bruttobesparelse: 2015: kr. 2016: kr. Puljeinstitutioner og Kommunalbestyrelsen besluttede i april 2014 at revidere i driftsaftalerne med puljeinstitutionerne, for at sidestille puljeinstitutionerne med de kommunale institutioner for så vidt angår ressourcetildeling. Denne beslutning er truffet, og indgår derfor naturligt i at nå budgetmålene for hhv 2015 og Bruttobesparelse: 2015: kr. 2016: kr. Yderligere alternativer til administrationens forslag Der kan som nævnt i starten af sagsfremstillingen spares penge ved at forringe serviceniveauet i form af kortere åbningstider, flere lukkedage og besparelse på normering. Disse muligheder belyses ikke nærmere i denne sagsfremstilling da fokus er på kapacitetstilpasning og delvist på ledelse. Yderligere alternativer til ovenstående kan være: Afsatte midler i budget 2015 til lukkedage og åbningstid. Der er afsat midler i budget 2015 til at nedsætte antallet af lukkedage eller til at øge åbningstiden. Der er i budgetaftalen til budget 2015 afsat kr. stigende til kr. i 2016 til at reducere antallet af lukkedage eller at øge åbningstiden i dagtilbud. Hvis nuværende niveau fastholdes på åbningstid og antallet af lukkedage, kan de afsatte beløb i stedet indgå til at opnå omkostningsreduktionen. Bruttobesparelse: kr. 2016: kr. Yderligere reduktion i områder fra 3 til 2. Det indebærer en yderligere reduktion i områder fra 3 til 2 områder og yderligere reduktion af en fællesleder. Det betyder at der efterfølgende vil være 2 kommunale områdeinstitutioner i Lejre Kommune mod fire i dag. Bruttobesparelse: 2015: kr. 2016: kr. Nedlægge 40-børnsprincippet. Der er i budget 2015 og 2016 afsat midler til 40- børnsprincippet for at betale for tomme pladser, og sikre en bemanding i de mindre børnehuse. Hvis 40-børnsprincippet nedlægges, pålægger det områdernes økonomi en større udgift og udfordring med at sikre en forsvarlig faglig kvalitet. Bruttobesparelse: 2015: 2 mio. 2016: 2,7 mio. Dialog og høringsproces

14 Side 12 vedtog på sit møde den 7. oktober tids- og procesplan for dialog- og høringsproces. Dette er formidlet i nyhedsbrev til forældre og ansatte den 10. oktober. Nyhedsbrevet er vedlagt som bilag. Det følger heraf, at der er dialog- og høringsproces fra den 4. til den 28. november og at der i denne periode lægges vægt på dialog med forældre og personale: 4. november beslutter hvilke tiltag der er nødvendige på den korte bane og sender forslagene til lukninger i høring november Dialog og høringsperiode 10. november Der afholdes et fælles dialogmøde mellem udvalget og de berørte børnehuses områdebestyrelser 12 /19. november Reserverede datoer til dialogmøder mellem Udvalget for Børn & Ungdom og de berørte børnehuses bestyrelse. 9. december og Økonomiudvalget behandler sagen på baggrund af de indkomne høringssvar 15. december Kommunalbestyrelsen behandler sagen Tilføjelse til udvalgets møde den 9.december 2014: Resultat af dialog- og høringsproces Der er indkommet 50 høringssvar fra områdebestyrelser, forældrebestyrelser, forældreråd, enkelte borgere, samt ledere og medarbejdere i kommunale og selvejende dagtilbud. Derudover er der indkommet høringssvar fra BUPL og FOA. Der er ligeledes indkommet høringssvar fra Dagplejens bestyrelse, medarbejdere og forældregrupper i dagplejen. Høringstemaer I høringssvarene er der kommenteret på de forslag som sendte i høring på deres møde den 4. november, høringssvarene er vedlagt som bilag. Administrationen har udarbejdet et bilag som opsummerer forslagene fra høringssvarene. Hovedtemaerne fra høringssvarene er gengivet nedenunder. Bæredygtige børnehuse Lærkereden: Mange høringssvar peger på, at Lærkereden skal bestå og udbygges med vuggestuepladser. Flere høringssvar påpeger at der ikke er plads til Lærkeredens børn i Allerslev og at lukningen af Lærkereden vil give et pres på vuggestuepladser i Allerslev /Øm. Ligeledes peger mange høringssvar på, at Lærkereden som institution binder byen sammen, og at det er vigtigt at Lærkereden består hvis området skal være attraktivt. Samtidig gør flere opmærksom på, at det er en ekstra belastning i dagligdagen hvis man skal til at aflevere sine børn i Allerslev. Flere påpeger i forbindelse med deres høringssvar, at det vil være mere hensigtsmæssigt at lukke Egedalen i Allerslev. En række høringssvar nævner, at det er de samme familier der blev ramt af lukningen af Glim skole som nu igen rammes af lukningen af

15 Side 13 Lærkereden. Enkelte høringssvar beskriver muligheden for at sammenbygge Røglebakken og Egebjerget. Udbygning af Den Grønne Kile og flytning af Skovveens børnegruppe: Flere høringssvar bakker op om forslagene om at Skovvejen flyttes til den Grønne Kile. En række forældre gør opmærksom på, at en lukning af Skovvejen betyder, at der vil være et mindre varieret tilbud til forældre i Hvalsø og at forældrene kan være tvunget til at vælge store institutioner. Et enkelt høringssvar forslår at man kan løse pladsmanglen ved at have skiftende udflyttergrupper til Avnstrup. En række af høringssvarene er bekymret for en ny byggeproces, og spørger hvordan man bedst tager hånd om børn og personale, hvis der skal bygges til den Grønne Kile. Vuggestuebørn i Avnstrup Børnegård:Mange høringssvar tilkendegiver ønsket om, at Avnstrup børnegård skal bestå som den er eller have vuggestuebørn. Flere påpeger at Avnstrup er et godt tilbud til de borgere der vil have mindre institutioner. Et enkelt høringssvar nævner, at Avnstrup er for lille en institution til en gruppe børn med mild specialisering. Etablering af vuggestuepladser i Bøgen: Flere høringssvar udtrykker glæde for, at Bøgen får vuggestuepladser og dermed bliver mere bæredygtig som 0-5 årsinstitution. Enkelte af høringssvarene påpeger Bøgens gode beliggenhed for pendlere, og at institutionen vil være attraktiv for tilflyttere. Enkelte af høringssvarene er afgivet af omkringliggende institutioner, som er bekymret for, om vuggestuepladser i Bøgen vil få konsekvenser for søgemønsteret til de omkringliggende børnehaver og peger på, at også disse omkringliggende børnehaver har behov for at få etableret vuggestuepladser. Bæredygtighed i øvrige børnehuse: Flere institutioner udtrykker i deres høringssvar bekymring for deres bæredygtighed, særligt institutioner i Ejby, Sæby Gershøj og Kirke Hyllinge udtrykker et behov for at de gøres bæredygtige ved at oprette flere vuggestuepladser og sammenlægge institutioner, som der er foreslået i flere af høringssvarene Lukning af dagplejen i Lyndby og Tolstrup Mange af høringssvarene tilkendegiver stor tilfredshed med dagplejen i Lyndby og Tolstrup, og fortæller at de ikke ønsker en vuggestueplads. De beskriver dagplejen som et trygt sted at være, hvor dagplejeren kender de enkelte børn særdeles godt. Flere høringssvar uddyber deres glæde ved dagplejen og fortæller om dagplejens dagligdag og det samarbejde der er på tværs af dagplejerne. Et enkelt høringssvar beskriver, at pengene burde tages fra de afsatte midler til lukkedage, eller fra ledelsesstrukturen. Der lægges i flere af høringssvarene vægt på, at dagplejen først nedlægges, når vuggestuen er fyldt op. Evaluering af områdeledelse og ledelsesstruktur Enkelte høringssvar behandler temaet. Et høringssvar ønsker, at der i evalueringsprocessen ikke kun fokuseres på fællesledelse, men også på dagplejen. Et andet høringssvar mener, at det er vigtigt, at ledelsesstrukturen evalueres før der træffes beslutninger vedrørende ledelsesstrukturen. Nedlæggelse af 40-børns-princippet Flere af høringssvarene anerkender, at 40-børnsprincippet afskaffes, når der etableres bæredygtige dagtilbud. Enkelte høringssvar peger på, at midlerne bør geninvesteres i områderne. En række høringssvar anerkender behovet for at fjerne 40-børnsprincippet, men mener at der skal tages konkret stilling, når en institution kommer under 40 børn. Personalepolitiske tiltag

16 Side 14 Flere høringssvar tilkendegiver et ønske om, at personalet efteruddannes i stedet for at afskediges. Flere høringsvar ønsker, at dagplejen ikke opsiges før vuggestuepladserne er fyldt op. Enkelte høringssvar nævner, at opsigelse af dagplejere ikke nødvendigvis behøver at finde sted i samme geografiske område hvor der etableres vuggestuepladser. Et enkelt af høringssvarene forslår, at den million der er afsat til efteruddannelse i 2016 fremrykkes til 2015 til opkvalificering af pædagogmedhjælpere og opsagte dagplejere. Administrationens faktaoplysninger ifm. høringssvar Børnehavepladser i Lejre/Øm: I dialogprocessen har der været stillet spørgsmål til, hvor Lærkeredens børn skal være, hvis Lærkereden lukkes. Administrationen gør opmærksom på, at de 17 børnehavebørn der i dag er indskrevet i Lærkereden vil kunne indskrives i henholdsvis Røglebakken (23 ledige pladser pr. 1.august), Egebjerget (14 ledige pladser pr. 1.august 2015) eller Højen (15 ledige pladser pr. 1.august 2015). De 3 institutioner er alle beliggende i Allerslev/Øm. Uden pladserne i Lærkereden, vil der være 162 børnehavepladser i Allerslev/Øm. midterprognosen, som er opgjort for Allerslev skoledistrikt, viser, at der vil være et pasningsbehov for 3-5 årige på 118 børn i 2016, 115 børn i 2017 og 114 børn i Dagpleje- og vuggestuepladser i Lejre/Øm: Flere af høringssvarene peger på, at der mangler vuggestuepladser i området Allerslev/ Øm. Administrationen kan oplyse, at der i Allerslev/Øm i alt er 18 dagplejepladser og 58 vuggestuepladser, altså i alt 76 pladser. Henover foråret forventes en indskrivning på mellem børn i området Allerslev/Øm. Det betyder at der i nogle perioder vil være børn, der skal passes i nærmeste byområde (Osted), indtil der bliver en ledig plads i Allerslev/Øm. I forhold til de 76 pladser i Allerslev/Øm i dag viser midterprognosen for Allerslev skoledistrikt, at pasningsbehovet for 0-2-årige vil være på 64 børn i 2016, 63 børn i 2017 og 63 børn i En lukning af Lærkereden vil nedbringe 3-5 års kapaciteten i området. Hvis Lærkereden ikke lukkes, anbefaler administrationen at der findes andre måder at nedbringe 3-5 års kapaciteten i området. Administrationens vurdering: Administrationen anbefaler, at omkostningerne på dagtilbudsområdet reduceres ved at lukke de tre børnehuse: Avnstrup, Bøgen og Lærkereden. Ved at lukke børnehuse tilpasses kapaciteten samtidig til det kraftige fald i børnetallet på 3-5 års området. Administrationen vil, såfremt Kommunalbestyrelsen træffer beslutning om lukningen gå i dialog med de involverede forældre, personale og ledere om den bedst mulige overgang for børnene til et nyt børnehus. Dog anbefaler administrationen, at det sker senest den 1.august 2015, hvor skolebørnene er startet i skole, og børnetallet derfor er lavest i børnehusene. Det er muligt, at lukningen sker før af hensyn til børn, forældre og personale. Administrationen har i sine beregninger forudsat at der er halvårseffekt af institutionslukninger. Ud over omkostningsreduktioner forbundet med tidligere beslutning om at reducere i driftstilskud til puljeinstitutioner anbefaler administrationen desuden at sammenlægge de 4 områdeinstitutioner til 3. Fælleslederne har i dag reference fra 3 til 4 pædagogiske ledere, ud over at de varetager pædagogisk ledelse af eget børnehus. Ved en lukning af 3 kommunale børnehuse og en ændring til 3 områder vil antallet af ledere, der refererer til fælleslederen, fortsat være mellem 3 og 4. Det betyder ligeledes at områdebestyrelserne reduceres til 3.

17 Side 15 Lejre Kommune er en landkommune med mange lokalsamfund og landsbyer samt mange pendlere. Der er selvsagt ulemper forbundet med lukningen af børnehuse. Administrationen vurderer imidlertid at der fortsat, også efter en eventuel lukning af de tre børnehuse, vil være en decentral tilbudsvifte bestående af dagplejere og børnehuse i Lejre Kommune.. Jf. bilag 28 der viser børnehusenes placering i kommunen. Tilføjet til udvalgets møde den 9. december 2014: De økonomiske konsekvenser af og forudsætninger for det forslag, som er sendt i høring fremgår af bilag 34. De økonomiske konsekvenser af og forudsætninger for det alternative forslag, som UBU ønskede belyst på sit møde den 2. december, fremgår ligeledes af bilag 34. Begge forslag vil kunne føre til omkostningsreduktioner som målsat i 2016 forudsat at der reduceres rettidigt i dagplejen, ingen af de to forslag til kunne føre til omkostningsreduktioner som målsat i De økonomiske konsekvenser er resumeret her: (Brutto Mio.kr) (Brutto Mio.kr) Besparelseskrav 2,7 4,0 Administrationens forslag 2,8 5,1 Høringsforslag 1,9 4,8 Alternativt forslag 1,8 4,1 Der er ved de respektive modeller en række andre risici som kan have økonomiske konsekvenser, herunder f.eks. om opsagte dagplejere nedsætter sig som private børnepassere, forældrenes søgningsmønster m.v. Følgende forberedes til fremlæggelse i forbindelse med UBUs behandling af sagen den 9. december: - Forslag til principper for reduktion i personale. - Muligheder for efteruddannelse af personale. - Gennemgang af og oplysninger om forventninger til børnetal, herunder gennemsnitligt børnetal pr. børnehus pr. år. Handicappolitik: Sagen indeholder ikke særlige handicappolitiske perspektiver Økonomi og finansiering: Af tabellen nedenunder fremgår det samlede overblik over administrationens forslag til at opnå omkostningsreduktionen. Efterfølgende vises alternative handlemuligheder i tabel 2. Tabellerne er uddybet i bilag. Administrationens forslag samlet Aktivitet (Brutto) (Brutto) Bøgen Lukkes Avnstrup Lukkes Lærkereden Lukkes Område-reduktion Sammenlægning af områder fra

18 Side 16 til 3 Pulje institutioner Ny tildelingsmodel I alt Økonomi alternative handlemuligheder Bøgen Aktivitet (Brutto) (Brutto) Der oprettes 12 vuggestuepladser Birken Lukkes Der oprettes 12 - Birken vuggestuepladser Lejregård Opsigelse driftsaftale Hyllinge børnehave Opsigelse driftsaftale Der oprettes 8 vuggestuepladser - - Avnstrup og køkken Skovvejen Lukkes Lærkereden Der oprettes vuggestuepladser Højen Opsigelse af driftsaftale Lukkedage og Ikke udmøntede afsatte midler i åbningstid budget 15/ Sammenlægning af områder fra 3 Område-reduktion til børns princippet Nedlægge 40-børnsprincippet Tilføjet til mødet den 9. december 2014: De økonomiske konsekvenser af og forudsætninger for det forslag, som er sendt i høring fremgår af bilag 34. De økonomiske konsekvenser af og forudsætninger for det alternative forslag, som UBU ønskede belyst på sit møde den 2. december, fremgår ligeledes af bilag 34. Beslutningskompetence: Kommunalbestyrelsen. Bilag: 1. GIS-kort over Røglebakken 2. GIS-kort over søgning til Abbetved 3. GIS-kort over søgning til Agersøgård 4. GIS-kort over søgning til Ammershøj 5. GIS-kort over søgning til Egebjerget 6. GIS-kort over søgning til Fristedet 7. GIS-kort over søgning til Fuglereden 8. GIS-kort over søgning til Hyllebjerget 9. GIS-kort over søgning til Hyllinge børnehave 10. GIS-kort over søgning til Højen 11. GIS-kort over søgning til Kilen

19 Side GIS-kort over søgning til Lejregård 13. GIS-kort over søgning til Lindholm 14. GIS-kort over søgning til Lærkereden 15. GIS-kort over søgning til Myretuen 16. GIS-kort over søgning til Møllehuset 17. GIS-kort over søgning til Osted børnehave 18. GIS-kort over søgning til Rollingen 19. GIS-kort over søgning til Solsikken 20. GIS-kort over søgning til Tusindefryd 21. GIS-kort over søgningen til Birken 22. GIS-kort over søgningen til Avnstrup 23. GIS-kort over søgningen til Bøgen 24. GIS-kort over søgningen til Skovvejen 25. GIS-kort over søgningn til Møllebjerghave 26. Samlet økonomiark.pdf 27. Kort over institutioner og skoler i Lejre Kommune.pdf 28. Børnetal 2014 til 2018 vedr Børnetal 2014 til Vurdering af Birken, Bøgen, Lærkereden, Avnstrup og Skovvejen ud fra kriterierne 31. Samlede høringssvar fra nr Samlede høringssvar fra nr Opsummering af høringssvar.pdf 34. Beregning af forslag sendt i høring den 4. november 2014 og beregning af alternativt forslag.docx 35. Underskriftindsamling for dagplejen i Sæby, Gershøj, Lyndby og Rye 36. Underskriftindsamling for børnehaven Lærkereden i Øm

20 Side BU - Eventuelt Sagsnr.: Resumé: Indstilling: Beslutning den : Intet Afbud: Thomas Stokholm (V) Sagsfremstilling: Administrationens vurdering: Handicappolitik: Økonomi og finansiering: Beslutningskompetence:

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 27. januar 2015

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 27. januar 2015 Referat tirsdag den 27. januar 2015 Kl. 16:30 i Mødelokale 1,Lyndby Afbud: Thomas Stokholm (V) Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Udmøntning af kapacitetstilpasninger på dagtilbudsområdet...2

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 27. januar 2015

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 27. januar 2015 Referat tirsdag den 27. januar 2015 Kl. 16:30 i Mødelokale 1,Lyndby Afbud: Thomas Stokholm (V) Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Udmøntning af kapacitetstilpasninger på dagtilbudsområdet...2

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom mandag den 12. juni 2017

Referat Udvalget for Børn & Ungdom mandag den 12. juni 2017 Referat mandag den 12. juni 2017 Kl. 16:45 i Mødelokale 5, Rådhuset Allerslev Afbud: Henning Nielsen (V) Julie Hermind (F) Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU Udlændingestyrelsens

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 4. november Kl. 16:30 i Mødelokale 1,Lyndby

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 4. november Kl. 16:30 i Mødelokale 1,Lyndby Referat tirsdag den 4. november 2014 Kl. 16:30 i Mødelokale 1,Lyndby Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Til orientering november...2 3. BU - Temadrøftelse om implementering

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom mandag den 18. september 2017

Referat Udvalget for Børn & Ungdom mandag den 18. september 2017 Referat mandag den 18. september 2017 Kl. 19:00 i Mødelokale 3, Hvalsø Afbud: Christian Plank (F) Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Udlændingestyrelsens opsigelse af Avnstrup

Læs mere

Tillægsdagsorden Økonomiudvalget tirsdag den 24. marts 2015. Kl. 17:00 i Kultursalen, Skolevej 12, Hvalsø

Tillægsdagsorden Økonomiudvalget tirsdag den 24. marts 2015. Kl. 17:00 i Kultursalen, Skolevej 12, Hvalsø Tillægsdagsorden Økonomiudvalget tirsdag den 24. marts 2015 Kl. 17:00 i Kultursalen, Skolevej 12, Hvalsø Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Frigivelse af anlægsmidler til

Læs mere

Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev. Sags-id: 28.00.00-P20-3-13

Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev. Sags-id: 28.00.00-P20-3-13 Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev 2014 Sags-id: 28.00.00-P20-3-13 BAGGRUND 3 KAPACITET OG BØRNETAL 4 Pasningsbehov 4 Bygningskapacitet 4 OVERSIGT OVER SCENARIER 5 BEMÆRKNINGER

Læs mere

Referat Kommunalbestyrelsen tirsdag den 9. juni 2015

Referat Kommunalbestyrelsen tirsdag den 9. juni 2015 Referat tirsdag den 9. juni 2015 Kl. 20:30 i Multisalen, Hvalsø Hallen, Skolevej 5, 4330 Hvalsø Carsten Helles Rasmussen (V) Flemming Damgaard Larsen (V) Grethe Nørtoft Saabye (C) Henning Nielsen (V) Ivan

Læs mere

BESLUTNINGSSAG: UDMØNTNING AF BESPARELSER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET

BESLUTNINGSSAG: UDMØNTNING AF BESPARELSER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET SIDE 1/5 BESLUTNINGSSAG: UDMØNTNING AF BESPARELSER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET INDSTILLING: Direktionen indstiller til Børn, Familie og Uddannelsesudvalget: 1. At der ikke foretages kapacitetsmæssige tilpasninger

Læs mere

Udskrift af protokol

Udskrift af protokol Udskrift af protokol Udvalg Børneudvalget Møde 07-04-2014 14:30 Status Behandling Type Færdigbehandlet Beslutning Åben Nummer 36 Foreslået behandlingsforløb Sagsnummer 2014/07127 KL-journalnummer 28.00G00

Læs mere

Foreløbigt udkast Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev

Foreløbigt udkast Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev Foreløbigt udkast Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev 2014 Sags-id: 28.00.00-P20-3-13 BAGGRUND 3 OVERSIGT OVER SCENARIER 4 BEMÆRKNINGER TIL SCENARIER 7 KAPACITET OG BØRNETAL 9

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 11. august 2015

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 11. august 2015 Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 11. august 2015 Kl. 16:30 i Mødelokale 1,Lyndby Afbud: Julie Hermind (F) Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Orientering - august

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 4. februar Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 4. februar Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 4. februar 2014 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Til orientering februar...2 3. BU - Dagtilbud,

Læs mere

Hvad skal vi igennem i dag

Hvad skal vi igennem i dag Hvad skal vi igennem i dag Dagsorden 1. Velkommen /v. udvalgsformand Carsten Rasmussen 2. Processen frem til nu - og videre frem /v. kommunaldirektør Inger Marie Vynne 3. Dataanalyse og scenarier /v. Brøndum

Læs mere

Gæstedagpleje i Egeknoppen, Grimstrup

Gæstedagpleje i Egeknoppen, Grimstrup Giørtz Plads 2, 6760 Ribe Dato 20. juni 2016 Gæstedagpleje i Egeknoppen, Grimstrup I forbindelse med forslaget om at lukke dagplejen i Grimstrup pga. et lavt børnetal sammenholdt med den overskydende fysiske

Læs mere

Analyse kapacitet og kapacitetsbehov jf. befolkningsprognose November Dagtilbud. 0 6 år

Analyse kapacitet og kapacitetsbehov jf. befolkningsprognose November Dagtilbud. 0 6 år Analyse kapacitet og kapacitetsbehov jf. befolkningsprognose 214-226 November 214 Dagtilbud 6 år Indledning. Det er analysens formål at give et overblik og en aktuel status i forhold til kapacitet og kapacitetsbehov

Læs mere

NOTAT: Kapicitetsredegørelse for dagtilbudsområdet 2019

NOTAT: Kapicitetsredegørelse for dagtilbudsområdet 2019 Skole og Børn Sekretariatet Sagsnr. 318587 Brevid. 3140509 NOTAT: Kapicitetsredegørelse for dagtilbudsområdet 2019 23. april 2019 På baggrund af den seneste befolkningsprognose for Roskilde Kommune fra

Læs mere

Oplæg til politisk drøftelse: Kapacitetsfordeling mellem dagpleje og vuggestue

Oplæg til politisk drøftelse: Kapacitetsfordeling mellem dagpleje og vuggestue Oplæg til politisk drøftelse: Kapacitetsfordeling mellem dagpleje og vuggestue Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde T: 79755000 Indhold Baggrund... 3 Styrende elementer for kapacitetsfordeling mellem dagplejen

Læs mere

NOTAT: Sammenfatning af høringssvar til tilpasning af kapacitet på dagtilbudsområdet

NOTAT: Sammenfatning af høringssvar til tilpasning af kapacitet på dagtilbudsområdet Velfærdssekretariatet Sagsnr. 266197 Brevid. 2048895 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk 26. februar 2015 NOTAT: Sammenfatning af høringssvar til tilpasning af kapacitet på dagtilbudsområdet

Læs mere

Mødet holdes torsdag den 21. juni 2012 kl. 15:00 på Rådhuset i Mødelokale C.

Mødet holdes torsdag den 21. juni 2012 kl. 15:00 på Rådhuset i Mødelokale C. ALLERØD KOMMUNE Børneudvalget Møde nr. 28 Mødet holdes torsdag den 21. juni 2012 kl. 15:00 på Rådhuset i Mødelokale C. Medlemmer: Bjarni G. Jørgensen (V), Lone Hansen (E), Poul Albrechtsen (O), Jørgen

Læs mere

Praksis for tilpasning af kapaciteten i dagplejen og dialogen med forældrene

Praksis for tilpasning af kapaciteten i dagplejen og dialogen med forældrene Notatark Sagsnr. 00.32.10-Ø00-2-14 Sagsbehandler Heidi Jul Nielsen 4.2.2016 Praksis for tilpasning af kapaciteten i dagplejen og dialogen med forældrene Baggrund Formålet med dette notat er at redegøre

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 5. april 2011. Kl. 17:00 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 5. april 2011. Kl. 17:00 i Mødelokale 2, Allerslev Referat tirsdag den 5. april 2011 Kl. 17:00 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Orientering...2 3. BU - Skoleplan 2011 (efter høring)...3 4. BU -

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 8. april 2014. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 8. april 2014. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Referat tirsdag den 8. april 2014 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Til orientering april...2 3. BU - Folkeskolereform - Et fagligt løft

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 4. februar 2014. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 4. februar 2014. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Referat tirsdag den 4. februar 2014 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Til orientering februar...2 3. BU - Dagtilbud, de fire områdeinstitutioners

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 11. august 2015

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 11. august 2015 Referat tirsdag den 11. august 2015 Kl. 16:30 i Mødelokale 1,Lyndby Afbud: Julie Hermind (F) Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Orientering - august 2015...2 3. BU - Evaluering

Læs mere

Imødekommelse af forældrenes 1. prioritetsønske på 1-2 års området

Imødekommelse af forældrenes 1. prioritetsønske på 1-2 års området NOTAT Uddannelse og Arbejdsmarked Økonomi Sagsbehandlere: Ib Holst-Langberg Sagsnr.: 00.30.00-Ø00-14-15 Dato: 12. maj 2015 Imødekommelse af forældrenes 1. prioritetsønske på 1-2 års området Indhold Indledning...2

Læs mere

Oplæg til udmøntning af eventuelle besparelsesforslag indenfor dagtilbudsområdet, der indgår i budgetbehandlingen for 2011 og overslagsårene

Oplæg til udmøntning af eventuelle besparelsesforslag indenfor dagtilbudsområdet, der indgår i budgetbehandlingen for 2011 og overslagsårene Svendborg d. 4. juni 2010 Oplæg til udmøntning af eventuelle besparelsesforslag indenfor dagtilbudsområdet, der indgår i budgetbehandlingen for 2011 og overslagsårene I forbindelse med at der er fremsat

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 9. april 2013. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 9. april 2013. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Referat tirsdag den 9. april 2013 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Orientering apr. 2013...2 3. BU - Temadrøftelse på Dagtilbudsområdet...3

Læs mere

Budget 2019 Anlæg : Investeringsoversigt - Udvidelsesforslag

Budget 2019 Anlæg : Investeringsoversigt - Udvidelsesforslag Projektnavn: Anlægsforslag kapacitet på dagtilbudsområdet plan mod parallelsamfund Projektbeskrivelse Fysisk location (adresse) Overordnet beskrivelse Svendborg by Den 28. maj 2018 indgik regeringen sammen

Læs mere

NOTAT RÅDHUSET. Børn & Velfærd Familie- og Dagtilbudsafdelingen Souschef: Flemming Lunde Østergaard Hansen. Sagsnr.: 16/16876 Doknr.

NOTAT RÅDHUSET. Børn & Velfærd Familie- og Dagtilbudsafdelingen Souschef: Flemming Lunde Østergaard Hansen. Sagsnr.: 16/16876 Doknr. NOTAT RÅDHUSET Dagtilbudskapacitet og behov i distrikt Nord/Midt Dette notat vedrører sammenhængen mellem kapacitet til børnepasning og det forventede behov i distrikt Nord/Midt i de kommende år. Det forventede

Læs mere

Notat. Til: Kopi til: Fra: Underskud i dagplejen - tillæg til 3. Budgetopfølgning

Notat. Til: Kopi til: Fra: Underskud i dagplejen - tillæg til 3. Budgetopfølgning Notat Til: Kopi til: Fra: Underskud i dagplejen - tillæg til 3. Budgetopfølgning 26.11.13 Sags id: 13/70 Kontaktperson: dchekla E-mail: hekla@assens.dk Dagplejens stigende udfordringer Dagplejen er en

Læs mere

Optimering af dagtilbudsstrukturen i Langå og Harridslev

Optimering af dagtilbudsstrukturen i Langå og Harridslev Notat Vedrørende: Notat vedr optimering af dagtilbudsstrukturen i Langå og Harridslev Sagsnavn: Optimering af daginstitutionsstrukturen Sagsnummer: 28.03.04-A00-1-15 Skrevet af: Bitten Laursen E-mail:

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 2. juni 2015

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 2. juni 2015 Referat tirsdag den 2. juni 2015 Kl. 16:30 i Mødelokale 1,Lyndby Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Orientering - juni 2015...2 3. BU - Ændring af navn på Børnehaven Bøgen...3

Læs mere

Udvalg for dagtilbud og familier

Udvalg for dagtilbud og familier Beslutning: Tilpasning af ledelsesstruktur på dagtilbudsområdet. Sagsnr. i ESDH: 18/14065 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Byrådet Udvalget for dagtilbud og familier skal beslutte at indstille til

Læs mere

Spodsbjerg Børnehus- sammenlagt af Spodsbjerg Børnehus og Lynæs Børnehave ved udbygningen af Spodsbjerg i 2013.

Spodsbjerg Børnehus- sammenlagt af Spodsbjerg Børnehus og Lynæs Børnehave ved udbygningen af Spodsbjerg i 2013. Notat Sagsnr.: 2013/0013739 Dato: 11. marts 2014 Titel: Baggrundsnotat om struktur og kapacitet Sagsbehandler: Lena Søgaard Dagtilbudschef Kapacitetstilpasninger 2014 Børnetallet falder fortsat. Den pasningsprognose,

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 14. april 2015. Kl. 16:30 i Mødelokale 1,Lyndby

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 14. april 2015. Kl. 16:30 i Mødelokale 1,Lyndby Referat tirsdag den 14. april 2015 Kl. 16:30 i Mødelokale 1,Lyndby Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Orientering - april 2015...2 3. BU - Effektmål, Indsatsområder og rammekrav

Læs mere

Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758

Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758 Pkt.nr. 36 Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758 Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget, at

Læs mere

Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud

Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud HOLBÆK KOMMUNE Dato: 17. november 2016 Sagsnr.: 16/54566 Notat Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud Byrådet besluttede ved budgetlægningen for 2015 at forøge bevillingen

Læs mere

Referat Kommunalbestyrelsen torsdag den 9. oktober Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev

Referat Kommunalbestyrelsen torsdag den 9. oktober Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev Referat torsdag den 9. oktober 2014 Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KB - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - 2. behandling af budget 2015-2018...2 09-10-2014 Side 1 1. KB - Godkendelse

Læs mere

Børnetalsprognose og kapacitet

Børnetalsprognose og kapacitet Børnetalsprognose og kapacitet 2019-2023 Udarbejdet af Sekretariat og Dagtilbud og Økonomi, april 2019. Acadre nr. 19/6582 Indhold 1. Indledning...3 2. Forventet behov for pladser...3 2.1 Befolkningsprognosen...3

Læs mere

Perspektivnotat Skole og dagtilbud

Perspektivnotat Skole og dagtilbud Perspektivnotat Skole og dagtilbud Ledelsen på skole- og dagtilbudsområdet i per 18.5.2015 Konstitueret Langhøj skole og dagtilbud Langhøjskolen Langhøj SFO Langhøj dagtilbud Dagny Madsen Irma Søndergaard

Læs mere

Dragør Kommune Skole/Børn & Pædagogik

Dragør Kommune Skole/Børn & Pædagogik Side nr. 1 Med baggrund i de kommende forhandlinger om budget 2016-19 har forvaltningen udarbejdet denne business case på skole- og dagtilbudsområdet. Udfordring SFO-pladser bør fordeles mere hensigtsmæssigt

Læs mere

ÅBEN DAGSORDEN ØKONOMIUDVALG. Mødedato: 6. maj 2014. Gl. Rådhus, Byrådssalen. Mødetidspunkt: 16:00. Mødet hævet:

ÅBEN DAGSORDEN ØKONOMIUDVALG. Mødedato: 6. maj 2014. Gl. Rådhus, Byrådssalen. Mødetidspunkt: 16:00. Mødet hævet: ÅBEN DAGSORDEN ØKONOMIUDVALG Mødedato: 6. maj 2014 Mødested: Gl. Rådhus, Byrådssalen Mødetidspunkt: 16:00 Mødet hævet: Deltagere: Peder Chr. Kirkegaard, Anna-Lise Vestergaard, Bolette Dahl Pedersen, Preben

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 8. marts 2011

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 8. marts 2011 Referat tirsdag den 8. marts 2011 Kl. 17:00 i Mødelokale 2, Allerslev Afbud: Thomas Stokholm (V) Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Orientering...2 3. BU - Skoleplan 2011

Læs mere

side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den 06.12.2011 kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen side 2 Ole Peter Christensen (F) Indholdsfortegnelse: 528. Organisering samt tids- og procesplan vedr.

Læs mere

Oversigt over høringssvar til ny budgettildelingsmodel for kommunale og selvejende daginstitutioner

Oversigt over høringssvar til ny budgettildelingsmodel for kommunale og selvejende daginstitutioner Oversigt over høringssvar til ny budgettildelingsmodel for kommunale og selvejende daginstitutioner Nedenstående er oversigter over alle de høringssvar, vi har modtaget indtil den 10. april 2015 ifm. høringsperioden.

Læs mere

Analyse af kapacitet og kapacitetsbehov på dagtilbudsområdet. April 2016

Analyse af kapacitet og kapacitetsbehov på dagtilbudsområdet. April 2016 Analyse af kapacitet og kapacitetsbehov på dagtilbudsområdet April 216 Indledning. Det er analysens formål, at give et overblik og en aktuel status i forhold til kapacitet og kapacitetsbehov på dagtilbudsområdet.

Læs mere

Notat. Emne: Styrkelse af dagplejen som et ligeværdigt og attraktivt pasningstilbud. Den 13. august 2015

Notat. Emne: Styrkelse af dagplejen som et ligeværdigt og attraktivt pasningstilbud. Den 13. august 2015 Notat Emne: Styrkelse af dagplejen som et ligeværdigt og attraktivt pasningstilbud Den 13. august 2015 Baggrund Aarhus Kommune skal kunne tilbyde en varieret og fleksibel vifte af pasningsmuligheder til

Læs mere

Sagsnr.: 2013/ Dato: 24. februar 2014

Sagsnr.: 2013/ Dato: 24. februar 2014 Notat Sagsnr.: 2013/0013739 Dato: 24. februar 2014 Titel: Baggrundsnotat Sagsbehandler: Lena Søgaard Dagtilbudschef Kapacitetstilpasninger 2014 Børnetallet falder fortsat. Den pasningsprognose der hvert

Læs mere

Bilag: Beslutning om at lægge skoleafdelinger sammen

Bilag: Beslutning om at lægge skoleafdelinger sammen Bilag: Beslutning om at lægge skoleafdelinger sammen D. 22. oktober 2014, Børne- og ungesekretariatet Baggrund Byrådet besluttede med vedtagelsen af budget 2015 at iværksætte en proces med henblik på at

Læs mere

Notat. Sammenlægning af dagtilbud i Gellerup og Toveshøj

Notat. Sammenlægning af dagtilbud i Gellerup og Toveshøj Notat Side 1 af 5 Til Til Kopi til Børn og Unge-udvalget Drøftelse Bünyamin Simsek, Nils Petersen BØRN OG UNGE Administrationsafdelingen B og U Aarhus Kommune Sammenlægning af dagtilbud i Gellerup og Toveshøj

Læs mere

Der er udarbejdet følgende tidsplan for processen:

Der er udarbejdet følgende tidsplan for processen: Børnebjerget Ventevej 23A og Skovvej 2 Frederikssund 6.november 2010 Høringsmateriale i forbindelse med indstilling om nedlæggelse af afdelingen på Børnebjerget. Opvækst- og Uddannelsesudvalget har på

Læs mere

Prioriteringsskema budget 2017 BESKRIVELSE AF FORSLAG

Prioriteringsskema budget 2017 BESKRIVELSE AF FORSLAG REDUKTION Lb. Nr. BFU-OM-01 Tildelingsmodel til Dagplejen Udvalg: Børne- og Familieudvalget Område: Dagtilbud, dagplejen Funktion: 5.25.11 Dagplejen bliver i dag tildelt ressourcer med udgangspunkt i en

Læs mere

NOTAT. Sagsbeh.: LES/RIP Sagsnr.: 11/14293

NOTAT. Sagsbeh.: LES/RIP Sagsnr.: 11/14293 SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ EJENDOMSCENTER NOTAT Emne: Helhedsplan for dagpasning - budget 2012-15 Til: Byrådet Dato: 22. august 2011 Sagsbeh.: LES/RIP Sagsnr.: 11/14293 1. Opsummering og anbefaling

Læs mere

Fagsekretariatet Børn Og Unge. Analyse af kapacitet og kapacitetsbehov på dagtilbudsområdet April 2017

Fagsekretariatet Børn Og Unge. Analyse af kapacitet og kapacitetsbehov på dagtilbudsområdet April 2017 Fagsekretariatet Børn Og Unge Analyse af kapacitet og kapacitetsbehov på dagtilbudsområdet April 2017 Indledning. Det er analysens formål at give et overblik og en aktuel status i forhold til kapacitet

Læs mere

Analyse kapacitet og kapacitetsbehov jf. befolkningsprognose September Dagtilbud. 3 6 år

Analyse kapacitet og kapacitetsbehov jf. befolkningsprognose September Dagtilbud. 3 6 år Analyse kapacitet og kapacitetsbehov jf. befolkningsprognose 2013-2024 September 2013 Dagtilbud 3 6 år Indledning. Det er analysens formål at give et overblik og en aktuel status i forhold til kapacitet

Læs mere

Prognose årige Befolkningsprognosen tager udgangspunkt i flyttemønstre og den planlagte udbygning af kommunen.

Prognose årige Befolkningsprognosen tager udgangspunkt i flyttemønstre og den planlagte udbygning af kommunen. Velfærdssekretariatet Sagsnr. 269715 Brevid. 2088172 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk NOTAT: Kapacitetsredegørelse for skoler og dagtilbud 2015 23. april 2015 På baggrund af den seneste

Læs mere

Indstilling. Mere synlig og fleksibel dagpleje. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 17. december 2009.

Indstilling. Mere synlig og fleksibel dagpleje. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 17. december 2009. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 17. december 2009 Århus Kommune Administrationsafdeling Børn og Unge 1. Resume Dagplejen er karakteriseret ved end dog meget høj tilfredshed

Læs mere

Dagtilbudsplan 2012 2020

Dagtilbudsplan 2012 2020 Dagtilbudsplan 2012 2020 Indhold Indledning... 4 Anbefalinger... 6 Model for en ny ledelsesstruktur... 8 To ledelsesniveauer som bærende princip... 10 Virksomhedsleder... 10 Pædagogisk leder... 11 Etablering

Læs mere

Analyse af bygningskapaciteten på dagtilbudsområdet Dragør Kommune

Analyse af bygningskapaciteten på dagtilbudsområdet Dragør Kommune Analyse af bygningskapaciteten på dagtilbudsområdet 2018-2028 Dragør Kommune Analyse af bygningskapaciteten på dagtilbudsområdet i Dragør Kommune 2018-2028 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Sammenfatning...3

Læs mere

NOTAT: Kapacitetsredegørelse for dagtilbudsområdet 2018

NOTAT: Kapacitetsredegørelse for dagtilbudsområdet 2018 Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 303266 Brevid. 2775965 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk NOTAT: Kapacitetsredegørelse for dagtilbudsområdet 2018 17. april 2018 På baggrund af den seneste

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 21. januar Kl. 16:00 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 21. januar Kl. 16:00 i Mødelokale 2, Allerslev Referat tirsdag den 21. januar 2014 Kl. 16:00 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Valg af formand...2 3. BU - Valg af næstformand...3 4. BU - Til

Læs mere

Børneudvalget. Protokol. Mødedato: 28. februar Mødetidspunkt: 8:30. Sluttidspunkt: 9:30

Børneudvalget. Protokol. Mødedato: 28. februar Mødetidspunkt: 8:30. Sluttidspunkt: 9:30 Sidenr. 14 Protokol Mødedato: 28. februar 2011 Mødetidspunkt: 8:30 Sluttidspunkt: 9:30 Mødelokale: Børne- og Uddannelsesforvaltningen, mødelokale 2.1 Fraværende: GODKENDELSE AF FORSLAG TIL DAGSORDENEN:

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver indenfor dagtilbudsområdet

1. Beskrivelse af opgaver indenfor dagtilbudsområdet Bevillingsområde 30.50 Dagtilbud til 0-5 årige Udvalg Børne- og Skoleudvalget 1. Beskrivelse af opgaver indenfor dagtilbudsområdet Bevillingsområdet omfatter udgifter og indtægter vedrørende dagtilbud

Læs mere

Center for Børn og Undervisning. Frokostordning til børnehavebørn 2014. 16. juli 2013

Center for Børn og Undervisning. Frokostordning til børnehavebørn 2014. 16. juli 2013 Center for Børn og Undervisning 16. juli 2013 Frokostordning til børnehavebørn 2014 Som en del af budgetaftalen for 2013 blev det aftalt, at der udarbejdes oplæg til frokostordninger til børnehavebørn.

Læs mere

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget Mødetidspunkt 30-11-2015 17:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse D Indholdsfortegnelse Børne- og Skoleudvalget 30-11-2015 17:00 1 (Åben) Beslutninger

Læs mere

Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim

Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim N O T A T Til Børne- og Familieudvalget Kopi Fra Dagtilbud og Undervisning Emne Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim Afdeling Dagtilbud og Undervisning Telefon

Læs mere

Den kommunale dagpleje.

Den kommunale dagpleje. Sagsnr. 28.06.00-P16-1-18 Cpr. Nr. Dato 21-10-2018 Navn Sagsbehandler Johnni Steen Helt Høringsnotat om deltidspladser i kommunens dagtilbud med generel information om deltidspladser, forældrebetaling,

Læs mere

Kapacitets- og behovsanalyse for dagtilbud 0 til 6 år Skanderborg Kommune Maj 2018

Kapacitets- og behovsanalyse for dagtilbud 0 til 6 år Skanderborg Kommune Maj 2018 Kapacitets- og behovsanalyse for dagtilbud 0 til 6 år Skanderborg Kommune Maj 1 INDHOLD: Forudsætninger i kapacitetsberegningerne - side 3 Forudsætninger for prognose - side 4 Hørning - side 5 Ry/Knudsø

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 4. juni Kl. 16:30 i Rådssalen, Allerslev

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 4. juni Kl. 16:30 i Rådssalen, Allerslev Referat tirsdag den 4. juni 2013 Kl. 16:30 i Rådssalen, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. Lukket - BU - Orientering juni 2013...2 3. BU - Fælles temadrøftelse - dagtilbudsøkonomi,

Læs mere

Navn Ean.nr. Adresse Telefon. Borgerrådgiver 5798007924225 Møllebjergvej 4-4330 Hvalsø 46464646

Navn Ean.nr. Adresse Telefon. Borgerrådgiver 5798007924225 Møllebjergvej 4-4330 Hvalsø 46464646 Oversigt over EAN-numre Lejre Kommune Opdateret 25. marts 2015 Navn Ean.nr. Adresse Telefon Borgerrådgiver 5798007924225 Møllebjergvej 4-4330 Hvalsø 46464646 Koncernsekretariat & Udvikling 5798007923624

Læs mere

Forslag om at sende beslutning om at udskyde effektueringen af, at Karensmindeskolen bliver overbygningsskole for eleverne i Øster Hornum i høring.

Forslag om at sende beslutning om at udskyde effektueringen af, at Karensmindeskolen bliver overbygningsskole for eleverne i Øster Hornum i høring. Fremtidig kapacitet på skoler i Støvring - efter høring Sagsnr: 82.18.00-A00-1-14 Sagen afgøres i: Byrådet Sagsresume Sagen afgøres i: Byrådet Forslag om at sende beslutning om at udskyde effektueringen

Læs mere

Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim

Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim N O T A T Til Børne- og Familieudvalget Kopi Fra Dagtilbud og Undervisning Emne Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim Afdeling Dagtilbud og Undervisning Telefon

Læs mere

Sags-id: A

Sags-id: A 2014 - Sags-id: 28.00.00-A00-3-11 Indhold 1) Indledning... 1 2) Konklusioner... 2 3) Begreber og forudsætninger... 3 a) Efterspørgslen efter pladser i kommunen... 3 b) Udbud af pladser i kommunen... 3

Læs mere

Sammenlægning af dagtilbud i område Viborgvej

Sammenlægning af dagtilbud i område Viborgvej Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 10. marts 2015 Sammenlægning af dagtilbud i område Viborgvej Charlottehøj Dagtilbud indstilles sammenlagt med Dagtilbud Hasle og Dagtilbuddet

Læs mere

Feriepasning i dagtilbud. / 1. behandling af budget 2019 Børne- og Ungdomsudvalget

Feriepasning i dagtilbud. / 1. behandling af budget 2019 Børne- og Ungdomsudvalget Feriepasning i dagtilbud / 1. behandling af budget 2019 Børne- og Ungdomsudvalget Baggrund - beskrivelse af forslaget De københavnske dagtilbud planlægger i dag sommerferieperioden ud fra, at alle institutioner

Læs mere

TILDELINGSMODEL PÅ 0-6 ÅRS OMRÅDET

TILDELINGSMODEL PÅ 0-6 ÅRS OMRÅDET TILDELINGSMODEL PÅ 0-6 ÅRS OMRÅDET Indhold Indledning... 3 Nuværende tildelingsmodel...4 Åbningstid...4 Enheder... 4 Vikar... 4 Ekstra tildelinger...4 Belastningsgrad...4 Overblik over nuværende ressourcetildeling

Læs mere

NOTAT: Kapacitetsredegørelse for skoler og dagtilbud 2017

NOTAT: Kapacitetsredegørelse for skoler og dagtilbud 2017 Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 291060 Brevid. 2544583 NOTAT: Kapacitetsredegørelse for skoler og dagtilbud 2017 26. april 2017 På baggrund af den seneste befolkningsprognose fra foråret 2017 har forvaltningen

Læs mere

Revurdering af strategien for udbud af dagpleje- og

Revurdering af strategien for udbud af dagpleje- og N O T A T Til Børne- og Familieudvalget Kopi Fra Dagtilbud og Undervisning Emne Revurdering af strategien for udbud af dagpleje- og vuggestuepladser Revurdering af strategien for udbud af dagpleje- og

Læs mere

Kapacitetsudvidelse af 0-2 års pladser

Kapacitetsudvidelse af 0-2 års pladser Kapacitetsudvidelse af 0-2 års pladser I forbindelse med budgetforliget for 2018 blev der afsat 10 mio. kr. fordelt med 7,1 mio. kr. i 2018 og 2,9 mio. kr. i 2019 til kapacitetsudvidelse af 0-2 års pladser

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Børne- og Ungdomsudvalget den 01-11-2010, s. 1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Børne- og Ungdomsudvalget Protokol Mandag den 1. november 2010 kl. 15:00 afholdt Børne- og Ungdomsudvalget ekstraordinært møde i Udvalgsværelse

Læs mere

Børnehjørnet opnormeres, hvilket også kommer Skattekisten i Tybjerg til gode. I fremtiden tilbydes børnehave/vuggestue/ressourcegruppe i Elverhøj.

Børnehjørnet opnormeres, hvilket også kommer Skattekisten i Tybjerg til gode. I fremtiden tilbydes børnehave/vuggestue/ressourcegruppe i Elverhøj. Kære Børn og Skoleudvalg Næstved Kommune. Områdebestyrelsen i NORD sender jer hermed vores høringssvar angående vippen og pladssituationen 2015-2016 i område NORD. Vi forsøger, at belyse hvad vippen får

Læs mere

Evaluering af ny tildelingsmodel på dagtilbudsområdet

Evaluering af ny tildelingsmodel på dagtilbudsområdet Evaluering af ny tildelingsmodel på dagtilbudsområdet Indledning Byrådet i Rebild Kommune besluttede på sit møde den 30. marts 2017 at indføre en ny model for tildeling af ressourcer til dagtilbudsområdet

Læs mere

Indhold Sommerferielukning med 1 uge... 2

Indhold Sommerferielukning med 1 uge... 2 Reduktionsforslag for Dagpasning Indhold Sommerferielukning med 1 uge... 2 Der indføres yderligere 1 uges sommerferielukning (i alt 2 uger)... 3 Der indføres 3. uges sommerferielukning... 4 Tidligere effektiviseringsgevinster

Læs mere

DAGTILBUD ALS SYD. Fælles Forældrebestyrelse for Dagtilbud Als Syd. REFERAT ekstraordinært møde. Augustenborg hallen(glasburet) Stadionvej 19

DAGTILBUD ALS SYD. Fælles Forældrebestyrelse for Dagtilbud Als Syd. REFERAT ekstraordinært møde. Augustenborg hallen(glasburet) Stadionvej 19 Den fælles forældrebestyrelse for Dagtilbud Als Syd den 18. maj 2016 DAGTILBUD ALS SYD Dagplejen, Fynshav Børnehave, Tandslet Naturbørnehave, Bygadens Børnegård, Børnehuset Tangsmose, Kløverlykke Børnehus,

Læs mere

Baggrund for forvaltningens anbefaling af en ændret implementeringsplan

Baggrund for forvaltningens anbefaling af en ændret implementeringsplan Bilag 39 Fremtidens Fritidstilbud ved Holbergskolen Med udgangspunkt i de indkomne høringssvar vedrørende den fysiske struktur for Fremtidens Fritidstilbud, fremlægger forvaltningen en ny løsningsmodel

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 4. juni 2013. Kl. 16:30 i Rådssalen, Allerslev

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 4. juni 2013. Kl. 16:30 i Rådssalen, Allerslev Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 4. juni 2013 Kl. 16:30 i Rådssalen, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. Lukket - BU - Orientering juni 2013...2 3. BU -

Læs mere

, Side 1. Beslutningen betyder, at der skal udarbejdes en ny tildelingsmodel til dagtilbudsområdet, der indfrier ovenstående kriterier.

, Side 1. Beslutningen betyder, at der skal udarbejdes en ny tildelingsmodel til dagtilbudsområdet, der indfrier ovenstående kriterier. , Side 1 2. Åbent punkt - Beslutning om høring om principper for ny tildelingsmodel til de kommunale dagtilbud - Sag nr. 17/23502 Sagsgang og sagstype Udvalget Læring og Trivsel for Børn og Unge Beslutningssag

Læs mere

Notat om kapacitet i dagtilbud i distrikterne. tilpasning i 2019

Notat om kapacitet i dagtilbud i distrikterne. tilpasning i 2019 BALLERUP KOMMUNE Dato: 31. marts 2019 Notat om kapacitet i dagtilbud i distrikterne Skovlunde og Skovvejen tilpasning i 2019 Indledning Børne- og Skoleudvalget behandlede på møde den 5. februar 2019 (pkt.

Læs mere

Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, SFO-, og klubområdet i Roskilde Kommune. Gældende fra 1. januar 2012

Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, SFO-, og klubområdet i Roskilde Kommune. Gældende fra 1. januar 2012 Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, SFO-, og klubområdet i Roskilde Kommune Gældende fra 1. januar 2012 Godkendt af SBU den 10. januar 2012 1 Nærværende administrationsgrundlag omfatter

Læs mere

Notat. Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav. Den 1. september 2014

Notat. Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav. Den 1. september 2014 Notat Den 1. september 2014 Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav i Børn og Unge (0,7 pct.) Med vedtagelsen af budgettet for 2013 og 2014 blev det besluttet, at Aarhus Kommune

Læs mere

Demografiudvikling for det samlede dagtilbudsområde 2018 til 2025

Demografiudvikling for det samlede dagtilbudsområde 2018 til 2025 Dato 08-02-2018 j./sagsnr. 28.00.00-A00-1-18 Demografiudvikling for det samlede dagtilbudsområde 2018 til 2025 I dette bilag præsenteres demografiudviklingen for de 0 6 årige fra 2018 og frem til 2025.

Læs mere

Skolebestyrelsesmøde Kirke Hyllinge skole Tirsdag den 9.september 2014 kl. 19-21 På lærerværelset.

Skolebestyrelsesmøde Kirke Hyllinge skole Tirsdag den 9.september 2014 kl. 19-21 På lærerværelset. 1. Godkendelse af referat Godkendt. Det aftales, at referaterne fremover skrives som aktionsreferat dvs. der sættes adressat på den der har aktion på punktet. Adressaten står med fed skrift for enden af

Læs mere

Bilag 3: Årlig kapacitetsgennemgang af dagtilbudsområdet 2018

Bilag 3: Årlig kapacitetsgennemgang af dagtilbudsområdet 2018 Bilag 3: Årlig kapacitetsgennemgang af dagtilbudsområdet 2018 Dagtilbudsprognose: Der er i marts 2018 udarbejdet en ny dagtilbudsprognose for 2018-2028. Prognosen er udarbejdet på baggrund af den nyeste

Læs mere

1. Projektets titel Bilag 2, Projektbeskrivelse Strategi for den fremtidige dagtilbudsstruktur - opdatering og implementeringsplan

1. Projektets titel Bilag 2, Projektbeskrivelse Strategi for den fremtidige dagtilbudsstruktur - opdatering og implementeringsplan Projektbeskrivelse Oprettet den 24. februar 2014 Revideret: den 26. marts 2014 1. Projektets titel Bilag 2, Projektbeskrivelse Strategi for den fremtidige dagtilbudsstruktur - opdatering og implementeringsplan

Læs mere

Dagsorden 124. Indstilling vedr. Fønsafdeling af Nørre Aaby Børnehus 1

Dagsorden 124. Indstilling vedr. Fønsafdeling af Nørre Aaby Børnehus 1 Dagsorden Børn- Kultur og Fritidsudvalget 2. februar 2016 kl. 13:15 Mødested: Mødelokale 5.04, Anlægsvej 4, Ejby Dagsorden 124. Indstilling vedr. Fønsafdeling af Nørre Aaby Børnehus 1 Lukket dagsorden

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 14. maj 2014. Kl. 15:30 i Mødelokale 1, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 14. maj 2014. Kl. 15:30 i Mødelokale 1, Allerslev Referat onsdag den 14. maj 2014 Kl. 15:30 i Mødelokale 1, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Kunstgræsbane i Hvalsø - Frigivelse af midler...2 3. KF - Eventuelt...5

Læs mere

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget 2019-2022 I 1000 kr. Regnskab 2017 Opr. 2018 Basisbudget 2019 BF 2019 BO 2020 Ændringer BO 2021 BO 2022 BUL s beslutning Dagtilbud til børn 310 Daginst.

Læs mere

Referat Økonomiudvalget mandag den 14. december 2015

Referat Økonomiudvalget mandag den 14. december 2015 Referat mandag den 14. december 2015 Kl. 16:30 i Mødelokale 5, Allerslev Afbud: Carsten Rasmussen (A) Ole Blickfeldt (O) Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - Driftsøkonomisk

Læs mere

Børne- og Kulturudvalget

Børne- og Kulturudvalget Børne- og Kulturudvalget Referat Dato: Tirsdag den 12-november-2002 Starttidspunkt for møde: 8.15 Sluttidspunkt for møde: 16.30 Mødested: Skolebesøg Udsendelsesdato: Afbud fra: Fraværende: Orla Hansen,

Læs mere