Erhvervsstyrelsen fastsætter i medfør af priskontrolbekendtgørelsens 11, stk. 1 priserne for perioden 1. januar 2015 til 31. december 2015.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Erhvervsstyrelsen fastsætter i medfør af priskontrolbekendtgørelsens 11, stk. 1 priserne for perioden 1. januar 2015 til 31. december 2015."

Transkript

1 TDC A/S 4. december 2014 Fremsendes alene via /Christoffer Kjældgaard Giwercman Afgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAICmetoden for 2015 fastnet 1. Indledning Erhvervsstyrelsen har siden 2002 reguleret og fastsat en række af TDC s engrospriser efter LRAIC-metoden. Dette skyldes, at TDC er udpeget som udbyder med en stærk markedsposition på en række engrosmarkeder. På den baggrund er TDC på marked 2 til marked 6 blandt andet pålagt en forpligtelse til priskontrol efter LRAIC-metoden. Nærværende afgørelse fastsætter TDC s maksimale engrospriser for Afgørelse Erhvervsstyrelsen træffer i medfør af markedsafgørelsen af 18. december 2013 på engrosmarkedet for fastnetoriginering (marked 2), markedsafgørelsen af 18. december 2013 på engrosmarkedet for fastnetterminering (marked 3), markedsafgørelsen af 16. august 2012 på engrosmarkedet for fysisk netværksinfrastrukturadgang (marked 4), delafgørelse af 19. december 2013 på engrosmarkedet for fysisk netværksinfrastruktur (ændring af marked 4-afgørelsen med henblik på at muliggøre anvendelse af vectoringteknologien på fremskudte indkoblingspunkter), markedsafgørelsen af 16. august 2012 på engrosmarkedet for bredbåndstilslutninger (marked 5) og markedsafgørelsen af 16. august 2012 på engrosmarkedet for terminerende segmenter af faste kredsløb (marked 6), afgørelse om fastsættelse af maksimale priser for de netadgangsprodukter og delelementer heraf, hvori TDC på de nævnte engrosmarkeder er pålagt en forpligtelse om priskontrol efter telelovens 1 41, stk. 2, nr. 5, jf. 46. ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé København Ø Tlf Fax CVR-nr erst@erst.dk I denne afgørelse fastsættes detailindholdet i omkostningsanalysen, jf. priskontrolbekendtgørelsens 2 4, og der træffes afgørelse om maksimale priser på grundlag af omkostningsanalysen. Erhvervsstyrelsen fastsætter i medfør af priskontrolbekendtgørelsens 11, stk. 1 priserne for perioden 1. januar 2015 til 31. december TDC s takster pr. 1. januar 2015 må herefter højst udgøre følgende: Priser for bitstream transport, jf. Tabel 5 og Tabel 21. Priser for multicast, jf. Tabel 6. Priser for VOD (unicast), jf. Tabel 7. 1 Bekendtgørelse nr. 128 af 7. februar 2014 af lov om elektroniske kommunikationsnet og - tjenester. 2 Bekendtgørelse nr. 385 af 27. april 2011 om priskontrolmetoder.

2 2/26 Priser for migration mellem tjenester/platforme, jf. Tabel 8. Priser for udveksling af trafik mellem telenet eller teletjenester, jf. Tabel 11 og Tabel 19. Tillæg for fastnet gensalgsabonnementer, jf. Tabel 12. Priser for leje af henholdsvis rå kobber og VULA POI0, jf. Tabel 13. Priser for leje af kobber BSA og VULA, jf. Tabel 14. Priser for leje af rå fiber, jf. Tabel 15. Priser for leje af fiber BSA, jf. Tabel 16. Priser for leje af kabel-tv BSA, jf. Tabel 17. Priser for tillægsydelser, jf. Tabel 18. Priser for backhaul tjenester, jf. Tabel 20. Priser for fælles udnyttelse af bygninger, centraludstyr m.v., jf. Tabel 22. Priser for gebyrer, jf. bilag 1. Priser i tabeller angivet med - betyder, at der ikke findes en LRAICreguleret pris for produktet. Det materiale, der er udarbejdet i forbindelse med nærværende afgørelse, og som danner baggrund for afgørelsen, herunder modeldokumentation, metodenotater, regneark, høringsnotater m.v., er desuden en del af den samlede LRAIC-afgørelse. Omkostningsgrundlaget offentliggøres på hjemmesiden på tidspunktet for denne afgørelse. Hertil henvises til følgende link: Ved fastsættelsen af omkostningsgrundlaget for priser på de produkter og ydelser, som i medfør af Erhvervsstyrelsens markedsafgørelser er underlagt priskontrol efter historiske omkostningers metode, skal TDC for regnskabsåret 2014 anvende den samme forrentningssats (WACC), som er fastsat i denne afgørelse. I lighed med tidligere er det ved opsætningen af LRAIC-modellen forudsat, at TDC afvander interne bredbåndsprodukter ved lag 3. Dermed opretholdes vilkåret om, at det ikke er muligt at foretage både lag 2- og lag 3-afvanding fra samme lag 2-ring, jf. også Erhvervsstyrelsens Høringsnotat om eventuel ophævelse af den eksisterende begrænsning for at blande lag 2- og lag 3-afvanding fra samme lag 2-ring af 25. juni Baggrund TDC er i Erhvervsstyrelsens markedsafgørelser på en række engrosmarkeder pålagt en forpligtelse om priskontrol efter LRAIC-metoden. Erhvervsstyrelsens afgørelser på disse engrosmarkeder danner således grundlag for fastlæggelsen af de maksimale priser for TDC s samtrafikprodukter og delelementer heraf i nærværende afgørelse. Det fremgår af de relevante markedsafgørelser, at de endelige LRAIC-priser fastsættes i Erhvervsstyrelsens prisafgørelser, der udmønter markedsafgørelserne. Fastsættelse af maksimale priser efter LRAIC-metoden er i dag reguleret ved bekendtgørelse nr. 385 af 27. april 2011 om priskontrolmetoder (priskontrolbekendtgørelsen).

3 3/26 Det følger i øvrigt af priskontrolbekendtgørelsens 4, at der skal udarbejdes en omkostningsanalyse for hvert af de netadgangsprodukter og delelementer heraf, for hvilke der konkret i en markedsafgørelse er eller forventes pålagt en forpligtelse om priskontrol efter LRAIC-metoden. 4. Proces I slutningen af 2012 indgik Erhvervsstyrelsen kontrakt med konsulentfirmaet TERA Consultants (TERA) om at revidere den eksisterende LRAIC-model. Hovedformålet med revisionen var at sikre, at LRAIC-modellen afspejler et moderne telenet, og at modellen er i overensstemmelse med Kommissionens henstilling vedrørende ikke-diskriminering og omkostningsberegningsmetoder 3 samt bekendtgørelsen om priskontrolmetoder. Derudover var det en målsætning, at modellen skulle have en mere simpel og intuitiv struktur end den hidtidige model. Denne var oprindeligt fra 2002, men var i perioden frem til 2011 blevet revideret adskillige gange. Processen for revisionen af LRAIC-modellen har været inddelt i 5 faser. Disse er beskrevet kort nedenfor. For en mere detaljeret gennemgang henvises til Erhvervsstyrelsens hjemmeside: Fase 1: Tidsplan og fastlægges af proces Erhvervsstyrelsen har ved revisionsarbejdet arbejdet ud fra nedenstående faseopdelte projektplan. Projektplanen blev præsenteret for selskaberne på branchemøde den 23. januar Præsentation inklusive projektplan blev efterfølgende lagt på Erhvervsstyrelsen hjemmeside. Figur 1: Projektplan for LRAIC-projektet Meeting / Consultation Period Task Model reference paper Revision and development of LRAIC model M W4 - Kick off meeting - Presentation of the MEA preliminary anaysis (MEA for copper, coax, fibre, PSTN ) C W9 to W13 - MEA consultation C W18 to W21 - Model reference paper consultation C April - Preliminary data request on geomarketing data M W22 - Data request Presentation C W23 to W34 - Data collection phase build in 2 steps: Priority 1 data is delivered before summer holidays, Priority 2 data is delivered W34. M W36 - (If needed) Meetings to clarify operators' answers to data request M W52 - Presentation of the draft model C W2 to W6 - Model review #1 M W10 - (If needed) Meetings on changes to be implemented Model is circulated C W12 to W16 - Model review #2 M W20 - (If needed) Meetings on changes to be implemented C W22 to W25 - Model review #3 M W29 - (If needed) Meetings on changes to be implemented Maximum prices C W37 to W40 - Consultation on pricing 3 Kommissionens henstilling om sammenhængende forpligtelser vedrørende ikke-diskriminering, og metoder til beregning af omkostninger for at fremme konkurrencen og forbedre investeringsmiljøet for bredbånd (2013/466/EU).

4 4/26 Som det også fremgår af projektplanen, er der i løbet af projektet afholdt en række møder med branchen. Ud over de planlagte møder har Erhvervsstyrelsen afholdt bilaterale møder med de selskaber, der har efterspurgt det. Ligeledes har Erhvervsstyrelsen fremsendt opklarende spørgsmål til selskaberne i forbindelse med indberettede data og fremsendte høringssvar. Formålet har været at sikre størst mulig transparens i projektet og sikre selskaberne indsigt i opbygningen af LRAIC-modellen. Endvidere har det givet mulighed for løbende at drøfte modelleringstekniske og processuelle forhold. Fase 2: Modern equivalent asset (MEA) analyse og metodepapir Erhvervsstyrelsens udkast til MEA-analyse blev sendt i høring den 28. februar I MEA-analysen vurderes hvilken teknologi, en moderne udbyder ville benytte sig af, hvis der skulle udrulles et landsdækkende telenet i dag. De overordnede resultater af analysen var: Fiber (FTTH) er MEA for kobber- og kabel-tv-accessnettet. Fiberprisen fastsættes på baggrund af fibermodellen. Prisen for kobber og kabel-tv fastsættes som udgangspunkt på baggrund af fibermodellen. Priserne justeres efterfølgende for at afspejle karakteristika ved henholdsvis kobber- og kabel-tv-nettet. VoIP er MEA for PSTN. Efter høringen tilrettede Erhvervsstyrelsen analysen ud fra branchens bemærkninger. Der blev ikke ændret ved de overordnede konklusioner. Den endelige version af MEA-analysen blev sendt til branchen den 1. maj Før selve modelleringen blev påbegyndt, blev der yderligere udarbejdet et metodepapir. Metodepapiret indeholder 81 kriterier, som beskriver de principper og retningslinjer, LRAIC-modellen skal udarbejdes efter. Papiret har således til formål at skabe klarhed over modelleringsarbejdet. Metodepapiret blev sendt i høring den 1. maj Erhvervsstyrelsen foretog blandt andet på baggrund af branchens høringssvar tilpasninger i metodepapiret. Disse er beskrevet i det høringsnotat, som blev offentliggjort samtidig med det endelige metodepapir den 1. juli Fase 3: Modelopbygning Data fra branchen danner baggrund for opbygningen af LRAIC-modellen. Dette skal sikre, at modellen i relevant omfang afspejler faktiske forhold på det danske marked. Erhvervsstyrelsen sendte den 6. juni 2013 individuelle dataanmodninger til henholdsvis TDC, LRAIC-arbejdsgruppen 4, Concepy og Dansk Energi. Dataanmodningen var opdelt i to data med høj prioritet skulle fremsendes inden udgangen af juni 2013, mens data med lav prioritet skulle fremsendes inden udgangen af august Erhvervsstyrelsen har i perioden afholdt møder med branchen vedrørende dataanmodningen. I forlængelse af selskabernes svar på 4 Telenor og Telia i forbindelse med det nærværende LRAIC-arbejde.

5 5/26 dataanmodningen har Erhvervsstyrelsen yderligere fremsendt uddybende spørgsmål. Information fra TDC om placering af netværksnoder, dækningsområder og kundeadresser er sammen med informationer fra Geodatastyrelsen om veje og bygninger mv. blevet anvendt til at bestemme alle veje og kabler fra slutbrugerne til netværksknudepunkterne (ved hjælp af korteste-vej algoritmer). Beregningerne er udført for hele landet (uden brug af stikprøver) ved hjælp af specialiseret software. Disse beregninger kaldes offline-beregninger, da det er grundlægende input i modellen, der ikke ændres. Efterfølgende er access-nettet blevet dimensioneret. Dette inkluderer eksempelvis beregninger af størrelsen af kabler de forskellige steder i nettet, antal kabelsamlinger, kabelrør mv. Da offline-beregningerne er udført for hele landet, er datamængderne meget store. Dette har nødvendiggjort, at dimensioneringen af access-nettet blev udført i SQL. På baggrund af SQL-beregningerne bliver de totale anlægsomkostninger og driftsomkostninger beregnet i Excel. Anlægsomkostningerne afskrives over den økonomiske levetid på de enkelte aktiver, således at der kan beregnes årlige omkostninger. De årlige omkostninger fordeles efterfølgende til de enkelte produkter baseret på eksempelvis rutefaktorer. På samme vis allokeres graveomkostningerne mellem access- og corenettet i de tilfælde, hvor der er overlap mellem nettene. Erhvervsstyrelsens ønske om at simplificere LRAIC-modellen har ført til en reduktion af antallet af elementer. Den nye model består således af følgende: SQL-databaser Access-model (Excel) Core-model (Excel) Kun access- og coremodellen opdateres årligt i forbindelse med prisberegninger. Til sammenligning består den hidtidige LRAIC-model af otte individuelle Excel-filer. Fase 4: Høring over model samt afslutning Der er afholdt tre høringer over LRAIC-modellen. Første udkast til model blev sendt i høring den 20. december 2013 med høringsfrist den 3. februar Andet udkast til model blev sendt i høring den 20. marts 2014 med høringsfrist den 23. april Tredje udkast til model blev sendt i høring den 5. juni 2014 med høringsfrist den 2. juli Erhvervsstyrelsen har ved samtlige høringer modtaget høringssvar fra TDC, Concepy og LRAIC-arbejdsgruppen. Mellem hver høring er LRAIC-modellen blevet justeret på baggrund af de modtagende høringssvar. Yderligere er der ud-

6 6/26 arbejdet høringsnotat, og modeldokumentationen er blevet opdateret for at afspejle ændringerne i modellen. Fase 5: Prisfastsættelse Med nærværende prisafgørelse fastsættes maksimale engrospriser for de tre accessteknologier kobber, kabel-tv og fiber. Til brug for prisfastsættelsen har Erhvervsstyrelsen indhentet opdaterede oplysninger fra TDC for 2. halvår 2013 og 1. halvår Ved beregningen af omkostninger har Erhvervsstyrelsen anvendt en WACC på 5,34 pct. Beregningen af WACC en fremgår af bilag 2. En række overordnede principper for omkostningsberegningerne er endvidere beskrevet nedenfor. Centralområder LRAIC-modellen giver mulighed for at beregne omkostninger for individuelle centralområder og dermed geografisk prisdifferentiering. I de relevante markedsafgørelser, jf. afsnit 2, er der ikke sket geografisk segmentering, og derfor foretager Erhvervsstyrelsen heller ikke geografisk prisdifferentiering. I lighed med tidligere afgørelser beregnes dog individuelle priser for fibernettet for henholdsvis det tidligere DONG-område og resten af landet. Dette er begrundet i omkostningsforskelle de to områder i mellem. 5 Risikopræmie Erhvervsstyrelsen har valgt at inkludere en risikopræmie på 1 procentpoint i WACC en for fiber for Resten af landet. Fiber i DONG-området tillægges ingen risikopræmie, ligesom der heller ikke indregnes en risikopræmie for kobbereller kabel-tv-produkter. Europa-Kommissionen anfører i NGA-henstillingen 6, at reguleringsmyndigheder, når det er relevant, skal inkludere en højere risikopræmie for at afspejle yderligere og kvantificerbar risiko for SMP-selskabet. Yderligere kan det læses ud af henstillingen, at risikopræmien kun bør tillægges investeringer i FTTH. Som udgangspunkt finder Erhvervsstyrelsen det derfor kun relevant at overveje en risikopræmie for fiberprodukterne. Europa-Kommissionen forklarer videre, at risikopræmien bør afspejle usikkerhed vedrørende: Detail- og engrosefterspørgsel, etableringsomkostninger, teknologisk fremskridt, markedsdynamik og -konkurrence, eksempelvis infrastrukturkonkurrence, samt 5 Jf. 6 Kommissionens henstilling af 20. september 2010 om reguleret adgang til næste generation af accessnet (NGA-net){SEK(2010) 1037}.

7 7/26 makroøkonomien. Yderligere anfører Europa-Kommissionen, at risikopræmien bør sættes tilpas høj, så incitamenter til at investere understøttes på tilstrækkelig vis. Samtidig må risikopræmien ikke være højere end, at der fortsat sker effektive investeringer, at der understøttes bæredygtig konkurrence, og at forbrugerne opnår maksimal nytte. Fibernettet, TDC erhvervede fra DONG i 2009, er i overvejende grad færdigetableret. Dermed er der en meget begrænset risiko vedrørende etableringsomkostningerne for fibernettet i DONG-området. Yderligere ejer TDC typisk to eller tre parallelle infrastrukturer i DONG-området, hvorfor infrastrukturkonkurrencen er ikke-tilstedeværende eller meget begrænset. Dermed kan TDC i høj grad selv påvirke detail- og engrosefterspørgslen. Samlet finder Erhvervsstyrelsen, at TDC s usikkerhed er tilstrækkelig begrænset i DONG-området. Så der ikke er behov for yderligere risikopræmie ud over, hvad der allerede er indeholdt i WACC en. I resten af landet, hvor TDC endnu ikke har etableret fiber-accessinfrastruktur, er der derimod risiko i relation til etableringsomkostningerne. Samtidig er der større infrastrukturkonkurrence fra eksempelvis Waoo-selskaberne og SE/Stofa. Det skaber også større usikkerhed for detail- og engrosefterspørgslen på det regulerede LRAIC-net. Samlet finder Erhvervsstyrelsen det derfor relevant at inkludere en risikopræmie for fibernettet i resten af landet. Erhvervsstyrelsen har kendskab til, at Frankrig, Italien, Holland, Tyskland og Sverige ved engrosprisreguleringen har vurderet, om fibernettet skal tillægges en risikopræmie. I den forbindelse har de fastlagt risikopræmier på 0 til 4,6 pct. Erhvervsstyrelsen finder, at der skal fastlægges en risikopræmie i bunden af dette interval af flere årsager: TDC udruller fiber case-by-case. TDC har den tredjestørste markedsandel i Europa. Danmark har den højeste bredbåndspenetration i Europa. De tre ovenstående forhold er alle med til at begrænse TDC s risiko, også sammenlignet med andre europæiske lande. Samlet set har Erhvervsstyrelsen derfor fundet det retvisende at fastsætte en risikopræmie på 1 procentpoint for fibernettet i Resten af landet. Kabel-tv For kabel-tv beregner LRAIC-modellen både omkostninger for BSA- og tvprodukter. Med nærværende afgørelse fastsættes udelukkende maksimale engrospriser for kabel-tv BSA. Omkostningsallokering Historisk har Erhvervsstyrelsen anvendt kapacitet til at allokere omkostninger mellem tjenester. Det betyder, at tjenester, som anvender begrænset kapacitet

8 8/26 eksempelvis telefoni dækker en tilsvarende begrænset del af de samlede netomkostninger. Alternativt kan LRAIC-modellen også fordele omkostninger ud fra Shapley- Shubik-metoden. Herved beregnes en gennemsnitlig inkrementel omkostning for hver af de modellerede tjenester. Det vil sige, at omkostningsallokeringen afspejler de individuelle etableringsomkostninger for et net, der kan håndtere henholdsvis telefoni, bredbånd, tv-tjenester osv. Der kan således argumenteres for, at Shapley-Shubik-metoden i højere grad afspejler den værdi, markedet og forbrugerne tillægger de enkelte tjenester. I lighed med tidligere afgørelser er der imidlertid anvendt en fordeling ud fra kapacitet. Shapley-Shubik-metoden er ikke bredt anvendt, og for nærværende finder Erhvervsstyrelsen metoden mindre transparent end omkostningsallokering ud fra kapacitet. Modelopsætning Engrosprisberegningerne for de forskellige accessteknologier er sket med følgende modelopsætninger (scenarier) i access- og coremodellen 7 : Kobber: Copper og Copper Kabel-tv: CATV og TDC actual network Fiber, DONG-området: Dong og Fibre PTP Fiber, resten af landet: FTTHP2P og Fibre PTP Alle gebyrer er beregnet i kobberscenariet. 5. Resultater og endelig prisudmøntning Modellens resultater for de fire scenarier er specificeret i tabellerne nedenfor. Gebyrer fremgår dog af bilag 1. Tabel 1: Trafikafhængige priser for udveksling af trafik, øre Pr. minut Pr. opkald Originering 1,99 0 Terminering 0,39 0 Tabel 2: Priser for kobber, DKK/år Uden samproduktion Med samproduktion Dual Pair Bonding Uden samproduktion Med samproduktion Rå kobber Hel strækning I access- og coremodellen vælges scenariet i henholdsvis Dashboard!G10 og Dashboard!G15.

9 9/26 Delstrækning Bitstream Access (BSA) POI0 ved central Lag Lag BSA på fremskudt indkoblingspunkt (FIP) POI0 ved FIP Lag Lag Uncontended VULA NCNC-kort SFP modul (to fibre) SFP-modul (én fiber) Tabel 3: Priser for kabel-tv, DKK/år Download Upload Uncontended trafik, pr, Mbit/s pr. CMTS Stikledning (pr. slutbruger) Tabel 4: Priser for fiber, DKK/år DONG Resten af landet Rå fiber Fleretagersejendom Villa Lag 2 BSA Fleretagersejendom Villa Lag 3 BSA Fleretagersejendom Villa Tabel 5: Priser for bitstream transport (Ethernet transport), DKK Oprettelse Drift (pr. år) BTR.Ethernet Transport VLAN, (pr. Mbit/s) Etablering af relation mellem 2 lag 2-ringe (1.000 Mbit/s) 76 0

10 10/26 Etablering af national løsning Ændring af kapacitet 59 0 Tabel 6: Priser for multicast delprodukter, DKK pr. år Delprodukt Oprettelse Pr. Mbit/s Fra corerouter til corerouter 0 32,50 Fra corerouter til distributionsrouter, pr. link 0 12,22 Fra distributionsrouter til edgerouter, pr. link 0 53,27 Fra edgerouter til lag 3-router (POI2), pr. ring 0 64,06 Fra lag 3-router (POI2) til lag 2-switch (POI1), pr. ring 0 181,10 Fra lag 2-switch (POI1) til DSLAM, pr. ring 0 133,05 Fra DSLAM til slutbruger 0 0 Kun uplink Fra distributionsrouter til edgerouter, pr. link 0 21,25 Fra lag 3-router (POI2) til lag 2-switch (POI1), pr. ring 0 64,06 Tabel 7: Priser for VOD (unicast), DKK Indfødning Pr. GB National (POI3) 0,8000 Lag 3 (POI2) 0,4436 Lag 2 (POI1) 0,1879 POI0 0 Note: Priserne gælder kun for kobber og fiber. Der er regnet med MB pr. GB Tabel 8: Priser for migration mellem tjenester/platforme, DKK Fra / Til RK Delt RK RK, delstr. Delt RK, delstr. BSA (alle) ebsa VULA (alle) Rå fiber Rå kobber, hel/delt RK, delstr., hel/delt BSA m/u PSTN ATM BSA VULA m/u PSTN Fiber BSA Forklaring: RK = Rå kobber ; delstr. = Delstrækning

11 11/26 Udmøntning af modellens resultater Sammenholdt med tidligere har Erhvervsstyrelsen ændret udmøntningen af modellens resultater på en række punkter. Samlet set giver ændringerne en mere simpel prisstruktur. Ændringerne kan opsummeres til: Generelt Opdateret BSA-prisudmøntningskurve for kobber og fiber. Kobber Ingen prisdifferentiering mellem ADSL og VDSL. Ingen prisdifferentiering mellem BSA og VULA. Hastighedsuafhængigt tillæg for dual pair bonding. Fiber Linje- og hastighedsafhængig prisudmøntning. Hastighedsuafhængigt fradrag for DONG-området De enkelte forhold er uddybet nedenfor. Generelt - prisudmøntning af BSA Engrospriserne for BSA-produkterne for kobber og fiber prisdifferentieres for at afspejle den anvendte kapacitet. Prisudmøntningen sker for omkostningerne i corenettet, mens omkostningerne i accessnettet er kapacitetsuafhængige. I lighed med tidligere afgørelser anvendes download bredbåndshastighed som proxy for den anvendte kapacitet. Prisudmøntningskurven er opdateret, så den afspejler detailprissætningen i Yderligere er den funktionelle form ændret, så der ikke beregnes negative kapacitetstillæg for de laveste hastigheder. Det bemærkes endvidere, at principperne prisudmøntningen for kabel-tv BSA i nærværende afgørelse er fastholdt i overensstemmelse med LRAICprisafgørelsen for 2014 for det faste net. Det vil sige, at der fastsættes priser for uncontended kapacitet på CMTS-niveau. Kobber - uniform prissætning af kobber ADSL og VDSL Ved tidligere prisafgørelser har Erhvervsstyrelsen fastsat et tillæg for brug af VDSL-linjekort. Tillægget afspejlede, at VDSL-linjekortet er dyrere end det tilsvarende ADSL-linjekort. Erhvervsstyrelsen har i nærværende afgørelse valgt ikke at prisdifferentiere mellem ADSL- og VDSL-linjer. Med prisdifferentiering bliver VDSL-linjer cirka 8,6 kroner dyrere end ADSLlinjer per år. Det er Erhvervsstyrelsens vurdering, at den begrænsede prisforskel gør, at fælles prissætning af ADSL og VDSL ikke får betydning for selskabernes investeringsincitamenter og forretningsmæssige vurderinger. Yderligere er det Erhvervsstyrelsens vurdering, at slutbrugerne ikke tillægger ADSL og VDSL forskellig værdi i sig selv. For slutbrugeren har bredbåndshastigheden

12 12/26 betydning, og dette afspejles allerede qua BSA-prisudmøntningen. På den baggrund har Erhvervsstyrelsen valgt en uniform prissætning af ADSL og VDSL. Prissætningen afspejler vægtet, gennemsnitlig anvendelse af ADSL- og VDSLlinjekort. Kobber - uniform prissætning af kobber BSA og VULA Ved tidligere prisafgørelser har Erhvervsstyrelsen fastsat forskellige priser for kobber BSA og VULA. Forskellen skyldtes, at prissætningen af VULA delvist var baseret på historiske omkostninger. Erhvervsstyrelsen har i nærværende afgørelse valgt ikke at prisdifferentiere mellem kobber BSA og VULA. Prissætningen af VULA var som nævnt tidligere delvist baseret på historiske omkostninger som konsekvens af at lade priserne afspejle selskabernes investeringsincitamenter. Europa-Kommissionen var ikke enig med Erhvervsstyrelsen heri, og derfor har Erhvervsstyrelsen valgt ikke længere at anvende historiske omkostninger ved prissætningen af VULA. Med den reviderede LRAIC-model er det muligt at beregne omkostninger for BSA/VULA, når DSLAM en er placeret på henholdsvis centralen eller et fremskudt indkoblingpunkt (FIP). Når DSLAM en er placeret på centralen, er der kobber hele vejen mellem central og slutbruger. Med DSLAM en placeret på et FIP, er der fiber mellem central og FIP. Som det fremgår af markedsafgørelsen på marked 4 8, kan VULA både produceres over en fuld kobberstrækning fra centralen til slutbrugeren eller med fiber fra central til FIP. Tilsvarende gælder for BSA. For centraler, hvor der ikke er tilknyttet FIP er, er TDC kun forpligtet til at tilbyde BSA. Dette er illustreret i figuren nedenfor, hvor kun Central 1 er et VULA/NGA-område: Figur 2: Illustration af kobber BSA og VULA Central 1 Central 2 Fiber FIP Kobber A B C 8 erhvervsstyrelsen.dk/file/261419/endelig_markedsafgorelse_tdc_marked_4.pdf.pdf

13 13/26 Erhvervsstyrelsen har vurderet tre mulige prisudmøntninger for BSA og VULA: 1. Prisen for BSA baseres på omkostningerne for de fulde kobberstrækninger (A + C). Prisen for VULA baseres på omkostningerne med fiber mellem central og FIP (B). 2. Prisen for BSA baseres på omkostningerne i ikke-vula-områder (C). Prisen for VULA baseres på omkostningerne i VULA-områder (A + B). 3. Der fastsættes en uniform pris for BSA og VULA (A + B + C). I tabellen nedenfor er vist beregninger for henholdsvis lag 3 BSA og VULA ved hver af de tre ovenstående metoder. Tabel 9: Metoder for prisudmøntning af BSA og VULA, DKK/år Metode 1 Metode 2 Metode 3 Lag 3 BSA Lag 3 VULA Note: Beregningerne forudsætter 1,918 millioner linjer af type A, 0,736 millioner linjer af type B og 0,723 millioner linjer af type C. Den gennemsnitlige omkostning per forbindelse er lavest, når der er fiber mellem central og FIP (B). Idet TDC er forpligtet til at tilbyde VULA til alle forbindelser under Central 1, giver metode 1 ikke TDC omkostningsdækning. Derfor er metoden ikke retvisende. Metode 2 afspejler TDC s omkostninger og vil således sikre omkostningsdækning. Prisforskellen mellem BSA og VULA bliver dog meget begrænset. Som det fremgår af Tabel 9 bliver prisforskellen mellem lag 3 BSA og VULA 13 kroner, hvilket er knap 1,5 procent. Metoden gør således prisstrukturen mere kompliceret, uden det har reel betydning. Erhvervsstyrelsen finder samlet set metode 3 mest hensigtsmæssig. Metoden sikrer TDC omkostningsdækning, og prisstrukturen holdes simpel. Samtidig er det Erhvervsstyrelsens opfattelse, at selskaberne ikke detailprisdifferentierer mellem produkter baseret på henholdsvis BSA og VULA, ligesom slutbrugere heller ikke skelner mellem detailprodukter produceret på baggrund af de to produkter. Uniform engrosprissætning af BSA og VULA er således også i overensstemmelse med detailprissætningen på det danske marked. Kobber - prissætning af dual pair bonding (DPB) Erhvervsstyrelsen har tidligere udmøntet individuelle priser for DBP-produkter. Det medførte, at prisforskellen mellem DPB- og ikke-dpb-produkter steg med downloadhastigheden 9. 9 For lag 3 er prisforskellen mellem BSA og DPB BSA eksempelvis 155 kr./kvartal for 10 Mbit/s og 160 kr./kvartal for 30 Mbit/s.

14 14/26 Med henblik på at simplificere prisstrukturen har Erhvervsstyrelsen valgt at fastsætte engrospriserne for DPB som et fast tillæg til engrosprisen for den relevante BSA-/VULA-hastighed. Erhvervsstyrelsens har således beregnet, at dette har marginal betydning for de udmøntede engrospriser. Tillæg for brug af DBP fremgår af henholdsvis Tabel 13 og Tabel 14. Fiber BSA prisudmøntning Erhvervsstyrelsen har valgt at ændre prisudmøntningen for fiber BSA, så det følger princippet for kobber BSA. For fiber BSA fastsættes således engrospriser, som udelukkende afhænger af downloadhastigheden på bredbåndsforbindelsen. Erhvervsstyrelsen har ved tidligere afgørelse fastsat kapacitetspriser pr. Mbit/s for henholdsvis lag 2 BSA og lag 3 BSA. Det vil sige, at engrosprisen steg lineært med den samlede bredbåndshastighed (up- og download). Erhvervsstyrelsen ser ikke tydelige tendenser til, at detailprisstrukturen på fiberprodukter følger en særlig funktionel form. Yderligere er det ikke tydeligt for Erhvervsstyrelsen, om prissætningen følger downloadhastighed, uploadhastighed eller en kombination af de to. For at simplificere prisstrukturen har Erhvervsstyrelsen derfor valgt at ensrette prisstrukturen for kobber BSA og fiber BSA. Fiber - prissætning i DONG-området Erhvervsstyrelsen har tidligere udmøntet individuelle priser for fiber i DONGområdet og i resten af landet. Det medførte, at prisforskellen mellem DONGområdet og resten af landet steg med downloadhastigheden. Med henblik på at simplificere prisstrukturen har Erhvervsstyrelsen valgt at fastsætte engrospriserne for DONG-området som et fast fradrag fra engrosprisen for det tilsvarende produkt i resten af landet. Erhvervsstyrelsens har således beregnet, at dette har begrænset betydning for de udmøntede engrospriser. Fradrag for fiber i DONG-området fremgår af henholdsvis Tabel 15 og Tabel 16. Fiber prisdifferentiering af villaer og fleretagersejendomme En række forhold gør, at omkostningerne ved at etablere infrastruktur varierer mellem villaer og fleretagersejendomme (MDU). Eksempelvis anvendes intern kabling for MDU er, hvilket alt andet lige øger omkostningerne sammenlignet med villaer. Modsat er der flere husstande til at dele stikledningsomkostningerne i MDU er, hvilket reducerer den gennemsnitlige omkostning pr. forbindelse. Samlet set er gennemsnitsomkostningen mindst i MDU er, jf. eksemplet i tabellen nedenfor. Tabel 10: Eksempel på prisdifferentiering af villaer og MDU er Engrosprodukt Gennemsnit MDU Villa Rå fiber, DONG-området (DKK/år) Forskel i forhold til gennemsnit - -0,2 % 0,0 % Rå fiber, resten af landet (DKK/år) Forskel i forhold til gennemsnit - -1,4 % 0,8 %

15 15/26 Ved at prisdifferentiere mellem MDU er og villaer understøttes korrekte investeringsincitamenter. Dette taler for, at engrosprisdifferentiere. Samtidig er det Erhvervsstyrelsens opfattelse, at bolig- og antenneforeninger, som typisk ligger i MDU er, ofte tilbydes lavere detailpriser. Engrosprisdifferentiering mellem villaer og MDU er er således også i overensstemmelse med detailprissætningen. Den beregnede prisforskel mellem MDU er og villaer er dog så begrænset, at prisdifferentiering forventes at få begrænset reel effekt. For at simplificere prisstrukturen har Erhvervsstyrelsen derfor valgt ikke at engrosprisdifferentiere mellem MDU er og villaer. Udveksling af trafik Prisudmøntningen for udveksling af trafik på henholdsvis høj- og lavtakst er baseret på samme forudsætninger som ved Afgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAIC-metoden for fastnet. Erhvervsstyrelsen har på baggrund heraf udmøntet priserne for udveksling af trafik ud fra følgende forudsætninger; Højtakstperioden er mandag-lørdag Dette svarer til den nuværende definition på engros- og detailmarkedet og indebærer, at ca. 85 pct. af både opkald og minutter forekommer i højtakstperioden. Prisen i højtakstperioden er 1,84 gange prisen i lavtaksperioden for både originering og terminering. I Tabel 11 er vist resultaterne af disse forudsætninger. Tabel 11: Prisudmøntning for udveksling af trafik, øre Per minut Højtakst* Lavtakst Per opkald Originering Lokal 2,13 1,16 0 Terminering Lokal 0,41 0,23 0 * Mandag-lørdag kl På helligdage takseres opkald som lavtakst. Prisen for originering følger LRAIC-metoden, mens prisen på terminering følger pure LRIC-metoden. Anvendelsen af pure LRIC-metoden medfører udækkede omkostninger, idet visse omkostninger ikke inkluderes i omkostningsbasen. I lighed med tidligere afgørelser finder Erhvervsstyrelsen, at de udækkede omkostninger, der er genereret af gensalgskunder, skal dækkes af gensalgsabonnementer. Det fremgår af LRAIC-modellen, at de udækkede omkostninger er 41,6 millioner kroner. Fordelingen af udækkede omkostninger følger principperne fra den seneste LRAIC-prisafgørelse for det faste net. Andelen af VoIP-abonnementer af TDC s egne totale antal abonnementer er således sat til 38,9 pct., og andelen af gensalgsabonnementer er 16,2 pct.

16 16/26 Det giver følgende resultat: Tabel 12: Tillæg for fastnet gensalgsabonnementer, DKK/år Pr. abonnement Tillæg, gensalgsabonnement 27,7 Produkter i kobbernettet Engrospriser for kobberprodukter fremgår af Tabel 13 og Tabel 14 nedenfor. Priser for gebyrer fremgår dog af bilag 1. Beregningerne bag Tabel 14 er vedlagt som bilag til denne afgørelse. Såfremt nye hastigheder introduceres inden opdateringen af modellen for 2016, skal den årlige leje for denne hastighed baseres på beregningen i bilaget. Tabel 13: Priser for leje af rå kobber og VULA POI0, DKK/år Hel rå kobber Delt rå kobber Rå kobber, hel strækning Rå kobber, delstrækning VULA POI0 Ved FIP Ved central NCNC-kort, per port SFP-modul (to fibre), per port SFP-modul (én fiber), per port Tillæg ved brug af dual pair bonding Rå kobber, hel strækning Rå kobber, delstrækning VULA POI Tabel 14: Prisudmøntning for kobber BSA og VULA, DKK/år Hastighed (Mbit/s) Lag 2 Lag 3 0, ,3 405,0 0, ,7 408,5 0,25 394,1 416,4 0,5 403,4 429, ,4 445, ,5 464, ,3 477,5

17 17/ ,1 487, ,7 495, ,5 502,5 7, ,1 513, ,0 519, ,2 523, ,9 532, ,0 539, ,3 542, ,6 549, ,6 552, ,4 557, ,9 562, ,3 572, ,0 580, ,3 589, ,0 597,7 48, ,9 610,5 48, ,9 610, ,5 624, ,0 635, ,8 645, ,0 654, ,6 662, ,3 666,3 Gennemsnit 474,8 533,5 Tillæg ved BSA uden samproduktion 344,9 344,9 Tillæg ved brug af dual pair bonding 623,5 623,5 Engrosprodukter i fibernettet Engrospriser for fiberprodukter fremgår af Tabel 15 og Tabel 16 nedenfor. Priser for gebyrer fremgår dog af bilag 1. Beregningerne bag Tabel 16 er vedlagt som bilag til denne afgørelse. Såfremt nye hastigheder introduceres inden opdateringen af modellen for 2016, skal den årlige leje for denne hastighed baseres på beregningen i bilaget.

18 18/26 Tabel 15: Prisudmøntning for rå fiber DKK/år Rå fiber Fradrag for DONG-området 248 Tabel 16: Prisudmøntning for fiber BSA, DKK/år Hastighed (Mbit/s) Lag 2 Lag , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,3 Gennemsnit 1.611, ,8 Fradrag for DONG-området 287,1 296,3 Engrosprodukter i kabel-tv-nettet Engrospriser for kabel-tv-produkter fremgår af Tabel 17 nedenfor. Priser for gebyrer fremgår dog af bilag 1. Tabel 17: Prisudmøntning for kabel-tv BSA, DKK/år Download Upload Uncontended trafik, pr, Mbit/s pr. CMTS Stikledning (pr. slutbruger) Klagevejledning Erhvervsstyrelsens afgørelse kan påklages til Teleklagenævnet, Slotsholmsgade 12, 1216 København K, tlf.: , tkn@evm.dk. En klage skal være Teleklagenævnet i hænde senest fire uger efter, at Erhvervsstyrelsen har truffet afgørelse i sagen. Opmærksomheden henledes på, at der i medfør af 3, stk. 1, i bekendtgørelse nr. 383 af 21. april 2011 om Teleklagenævnets virksomhed skal betales et gebyr

19 19/26 på kr for behandling af klager af denne type i Teleklagenævnet. Beløbet vil blive opkrævet af Teleklagenævnets sekretariat. Med venlig hilsen Christoffer Kjældgaard Giwercman

20 20/26 Bilag 1: Gebyrer Tabel 18: Priser for tillægsydelser, DKK RK RK, Kobber Kabeltv BSA ber BSA Rå fi- Fiber VULA delt BSA Oprettelse u/tekniker (GDS) Oprettelse m/tekniker (GIG) Opsætning af nettermineringspunkt (NTP) Opsætning af NTP, inkl. boring Forespørgsel Nyetablering Fysisk omlægning Ændring af trunk nummer Teknikerbesøg Forgæves teknikerbesøg Annulleringsgebyr II Dæmpningsberegning Forgæves fejlretning Hastighedsændring Installation af multikanal Genanvendelse - u/tekniker Genanvendelse - m/tekniker Tillæg for oprettelse af BSA/VULA uden samproduktion Tillæg for konvertering til BSA/VULA uden samproduktion Genetablering af trunks Samtidig migrering af 30 eller flere forbindelser i et projektforløb Fall back Express på GDS Fall back på GDS Fall back i forbindelse med fejlretning Manuel ordre Tillæg for kabelfordeler Gravning/skydning ud over 30 meter, pr. meter Flytning Konvertering GDS mellem PSTN og ISDN Annullering Macadresse 32/ Afgivelse af tilbud pr. slutkundeadresse Tabel 19: Gebyrer for udveksling af trafik, DKK Oprettelse Drift pr. år Fast operatørvalg (stk. pris) 5,34 0 Implementering af præfiks for fastoperatørvalg Lokalt samtrafikpunkt, inkl. Samtrafikbundter

21 21/26 Samtrafikkapacitet Præfiks for koblet Samtrafik, grundbeløb, implementering Præfiks for koblet Samtrafik, pr. central, ændring Præfiks med samme dirigering som etableret præfiks fra samme operatør for koblet Samtrafik, pr. central, implementering Præfiks for koblet Samtrafik, pr. central, ændring Præfiks med samme dirigering som etableret præfiks fra samme operatør for koblet Samtrafik, pr. central, ændring Præfiks for lokal Samtrafik, pr. central, ændring Tabel 20: Priser for backhaul tjenester, DKK Oprettelse Drift pr. år SC Backhaul Dark fiber (én enkelt fiber) SC Backhaul Kabelkanal LLU: Sammenkobling af fiberpar i optisk fordeler mellem termineringspunkter LLU: Sammenkobling af fiberpar i muffe (splidsning) mellem termineringspunkter LLU: Annulleringsgebyr pr. fiberpar eller rør LLU: Fejlretning pr. påbegyndt time LLU: Målerapport for fiberpar Tabel 21: Ekstra tjenester for backhaul og bitstream transport, DKK Oprettelse Drift pr. år Ekstra besigtigelse mellem og Tillæg for ekstra besigtigelse udenfor tidsrummet Annulleringsgebyr, Ordre afgivet Udsættelsesgebyr, Ordre afgivet Udsættelsesgebyr, senere end en uge før bekræftet leveringstermin Udsættelsesgebyr, på leveringstidspunktet Uberettiget anmodning om fejlretning, transmission Tabel 22: Fælles udnyttelse af bygninger, centraludstyr mv., DKK Oprettelse Drift pr. år Miniherberg og herberg Hylde inkl. del af stativ Stativplads (1,5 m2) stk. 48 VDC 16 A udtag inkl. forbrug (100 W) stk. 48 VDC 16 A udtag inkl. forbrug (200 W) stk. 48 VDC 16 A udtag inkl. forbrug (500 W) stk. 48 VDC 30 A udtag inkl. forbrug (1000 W) stk. 48 VDC 60 A udtag inkl. forbrug (2000 W) stk. 230 VAC (net) 10 A udtag inkl. forbrug (1000 W) stk. 230 VAC (net) 10 A servicestik inkl. forbrug (100 W) Migrering til andet strømudtag 82 0 Annonceret ledsaget adgang (timepris) 0 492

22 22/26 Multipleksering af terminerende segment af faste kredsløb Andre tjenester Undersøgelse om samhusning er mulig i forbindelse med etablering af teknikhus på centralens grund Afgivelse af tilbud på samhusning ved etablering af teknikhus på centralens grund Trunk kabler PDS 2*cat.5 Installation Trunk kabler PDS 2*cat.5 per 10 m 88 0 Trunk kabler PDS 10*cat.5 Installation Trunk kabler PDS 10*cat.5 per 10 m Trunk kabler 12 fiberpar (sm) Installation Trunk kabler 12 fiberpar (sm) per 10 m Intern kabling mm PDS 2*cat.5 Installation Intern kabling mm PDS 2*cat.5 per 10 m 88 0 Intern kabling mm PDS 10*cat.5 Installation Intern kabling mm PDS 10*cat.5 per 10 m Intern kabling mm 12 fiberpar (sm) Installation Intern kabling mm 12 fiberpar (sm) per 10 m Intern kabling mm 8 coaxpar Installation Intern kabling mm 8 coaxpar per 10 m Intern kabling mm 24 coaxpar Installation Intern kabling mm 24 coaxpar per 10 m Intern kabling mm 100 kopperpar Installation Intern kabling mm 100 kopperpar per 10 m Intern kabling mm 3*100 kopperpar Installation Intern kabling mm 3*100 kopperpar per 10 m Intern kabling in-span fiber Installation Intern kabling in-span fiber per 10 m Teknikhuse - levering af låge Teknikskab v/teknikhus - etablering Teknikskab v/teknikhus - pr. år til vedligeholdelse, batteritjek Teknikskab v/teknikhus - 48 VDC 100W, etablering af udtag med kabel og sikring Teknikskab v/teknikhus - 48 VDC 100W, pr. år inkl. forbrug Levering og opstilling af DSL skab uden samproduktion Levering og opstilling af DSL skab med samproduktion VAC, 4A forsyning inkl. sikring og måler x100 parkabel og fibertrunk inkl. gravning og terminering af 1x100 kobberpar og 4 fibre x100 parkabel med terminering hos TDC Fibertrunk med terminering af 4 fibre i fordeler hos TDC Fibertrunk med terminering af 4 fibre i muffe (splidsning) hos TDC Timepris for omregistrering af samhusninger fx fra kvartalsvis til månedsvis forudbetaling af lejeafgifter eller omvendt 370 0

23 23/26 Bilag 2: Kapitalforrentning Kapitalforrentningen er udtryk for det afkast, der kan forventes, hvis kapitalen i stedet for telenettet investeres i en lignende forretning. Det vil sige en forretning med tilsvarende gælds- og risikoprofil. Den igangværende revision af LRAIC-modellen omfatter tre teknologier kobber, fiber og kabel-tv. Disse har grundet eksempelvis forskellig efterspørgsel og geografisk udbredelse potentielt set forskellige risikoprofiler. Erhvervsstyrelsen har valgt at fastsætte en fælles kapitalforrentning og afspejle eventuelle forskelle i risikoprofiler gennem individuelle risikopræmier. Som beskrevet i afsnittet Risikopræmie tillægges udelukkende en risikopræmie for TDC s fibernettet i Resten af landet. Kapitalforrentningen er beregnet til 5,34 pct. Forudsætninger og beregninger er gennemgået nedenfor. Weighted Average Cost of Capital (WACC) WACC en beregnes som TDC s gennemsnitlige vægtede omkostning til egenog fremmedkapital ud fra følgende formel: Hvor: WACC E D E D D E re rd 1 c E D r E r D τ c = Graden af egenkapital = Graden af fremmedkapital (gældsandel) = Forrentningen af egenkapitalen = Forrentningen af fremmedkapitalen = Skattesatsen I forbindelse med prisafgørelsen har Erhvervsstyrelsen foretaget en opdateret beregning af WACC en. Egen- og fremmedkapital Erhvervsstyrelsen har valgt at anvende en gældsandel (fremmedkapital) på 40 pct. Denne er fastsat på baggrund af den tidligere anvendte gældsandel samt et benchmark fra ni andre lande 10. Egenkapitalen sættes således til 60 pct. Erhvervsstyrelsen har tidligere beregnet WACC en med udgangspunkt i en gældsandel på mellem 20 og 45 pct. I beregningerne har gældsandelen haft begrænset betydning for den endelige fastsættelse af WACC en. Derfor har Erhvervsstyrelsen valgt at foretage WACC-beregningen ud fra én enkelt gældsandel. 10 Frankrig, Storbritannien, Rumænien, Holland, Belgien, Sverige, Irland, Kroatien og Litauen.

24 24/26 For de ni lande i benchmarket er gældsandelen mellem 34 og 50 pct. med et gennemsnit på 42 pct. og en medianværdi på 40 pct. Kun ét enkelt land har en gældsandel på under 40 pct., mens fem af de ni lande anvender en gældsandel på 40 pct. På denne baggrund finder Erhvervsstyrelsen det ligeledes retvisende at anvende en gældsandel på 40 pct. Forrentning af egenkapital Forrentningen af egenkapitalen beregnes ved hjælp af den såkaldte Capital Asset Pricing Model (CAPM). CAPM foreskriver, at forrentningen af en investering (egenkapitalen) kan beregnes ud fra formlen: Hvor: r E r f rm rf gearet r f = den risikofri rente r M -r f = markedsrisikopræmien = ikke-diversificerbar risiko (korrelation med generel markedsudvikling) Risikofri rente gearet ugearet 1 1 Den risikofri rente er sat til 2,08 pct. D E c Som mål for den risikofri rente anvendes et gennemsnit af dagsobservationer over de seneste fem år for den 10-årige danske statsobligation. Erhvervsstyrelsen har forlænget perioden fra de tidligere to år til fem år for at sikre en mere stabil prisudvikling, jf. Consultation note regarding third draft of the LRAIC fixed model af 5. august Den risikofri rente er beregnet som et gennemsnit af dagsobservationer fra følgende tre obligationsserier: 3/ / : DK / / : DK / / : DK Erhvervsstyrelsen har således anvendt de statsobligationer, der er tættest på at have en 10-årig løbetid. Markedsrisikopræmie Markedsrisikopræmien fastholdes på 3,85 pct. Erhvervsstyrelsen foretog i 2012 en vurdering af den danske markedsrisikopræmie og fastsatte i den forbindelse markedsrisikopræmien til 3,85 pct. Vurderingen tog udgangspunkt i en række artikler/analyser af den danske risikopræmie samt et benchmark blandt BEREC-lande. Erhvervsstyrelsen har opdateret

25 25/26 vurderingen af markedsrisikopræmien. I artikler/analyser er der tendens til stigende markedsrisikopræmie, mens benchmarket blandt andre lande viser en tendens til faldende markedsrisikopræmier. På den baggrund har Erhvervsstyrelsen ikke fundet anledning til at ændre markedsrisikopræmien Ikke-diversificerbar risiko () -værdien fastholdes på 0,5. I Tabel 23 nedenfor er vist Erhvervsstyrelsens estimater for udviklingen i TDC s -værdi. Selvom -værdien er steget de seneste år, ligger den stadig et stykke under den hidtidigt anvendte værdi på 0,5. Dette taler alt andet lige for at sænke -værdien. Et benchmark blandt de ni tidligere nævnte lande viser et gennemsnit på 0,73 og en median på 0,71. Dette taler for at hæve -værdien. Den ene indikator peger således på en -værdi under 0,5 og en anden på en værdi over 0,5. På den baggrund fastholdes den hidtidigt anvendte -værdi. Tabel 23: Udvikling i -værdier for TDC Periode år 0,02 0,02 0,18 0,14 0,03-0,24 0,17 0,24 0,36 2 år 0,02 0,06 0,15 0,10-0,12-0,10 0,18 0,29 3 år 0,06 0,09 0,11-0,03-0,07-0,07 0,20 4 år 0,08 0,07-0,02-0,02-0,05-0,05 5 år 0,07-0,01-0,01 0,00-0,03 Note: -værdierne er udregnet som korrelationen mellem kursudviklingen på TDC s aktie og MSCI World indekset. Årstallet i kolonneoverskriften angiver startåret for korrelationsberegningen. Eksempelvis er korrelationen 0,20 i perioden fra 2011 til og med 2013 Skattesatsen Den anvendte skattesats er den danske selskabsskattesats på 23,5 pct., som er gældende fra Forrentning af fremmedkapital Forrentningen af fremmedkapitalen beregnes som den risikofri rente med tillæg af kreditpræmien: r D rf kreditrisikopræmien Risikofri rente Beregningen af den risikofri rente er den samme som angivet ovenfor. Den risikofri rente er således 2,08 pct. Kreditrisikopræmien Kreditrisikopræmien sættes til 1,5 pct. Denne er fastsat på baggrund af den tidligere anvendte kreditrisikopræmie samt et benchmark fra de ni tidligere anførte lande.

26 26/26 Kreditrisikopræmien er et udtryk for kreditværdighed og bør derfor ses i sammenhæng med gearingen. Ved tidligere afgørelser har Erhvervsstyrelsen vurderet, at gældsandele på henholdsvis 20 og 45 pct. svarede til risikopræmier på 1,2 og 1,6 pct. I nærværende afgørelse er gældsandelen sat til 40 pct. Sammenholdes denne gældsandel med det tidligere interval, giver det en kreditrisikopræmie på 1,5 pct. Benchmarket giver ligeledes et gennemsnit og en medianværdi på 1,5 pct. Derfor er kreditrisikopræmien sat til 1,5 pct. Fastlæggelse af WACC På baggrund af de opdaterede parameterværdier er WACC en sat til 5,34 pct. WACC-beregningen er vist i Tabel 24 nedenfor. Tabel 24: WACC-beregning Parameter Værdi Risikofri rente 2,08 % Kreditrisikopræmie 1,50 %, ugearet 0,50, gearet 0,76 Markedsrisikopræmie 3,85 % Egenkapitalens forrentning 6,52 % Fremmedkapitalens forrentning 3,58 % WACC 5,34 %

TDC A/S Fremsendes alene via . Korrektion af Erhvervsstyrelsens LRAIC-afgørelse af 4. december 2014

TDC A/S Fremsendes alene via  . Korrektion af Erhvervsstyrelsens LRAIC-afgørelse af 4. december 2014 TDC A/S regulering@tdc.dk 4. marts 2015 Fremsendes alene via e-mail /Christoffer Kjældgaard Giwercman Korrektion af Erhvervsstyrelsens LRAIC-afgørelse af 4. december 2014 1. Indledning Erhvervsstyrelsen

Læs mere

UDKAST. 1. Indledning. 2. Afgørelse. TDC A/S Fremsendes alene via

UDKAST. 1. Indledning. 2. Afgørelse. TDC A/S Fremsendes alene via TDC A/S regulering@tdc.dk 4. september 2017 UDKAST Fremsendes alene via e-mail Afgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAICmetoden for 2018 fastnet 1. Indledning Erhvervsstyrelsen

Læs mere

UDKAST. Afgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAIC-metoden for 2019 fastnet. 1. Indledning. 2. Afgørelse

UDKAST. Afgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAIC-metoden for 2019 fastnet. 1. Indledning. 2. Afgørelse TDC A/S regulering@tdc.dk 6. september 2018 Sag UDKAST Fremsendes alene via e-mail Afgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAIC-metoden for 2019 fastnet 1. Indledning TDC A/S (i

Læs mere

UDKAST. Afgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAIC-metoden for 2019 fastnet. 1. Indledning. 2. Afgørelse

UDKAST. Afgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAIC-metoden for 2019 fastnet. 1. Indledning. 2. Afgørelse TDC A/S regulering@tdc.dk 30. oktober 2018 Sag 2018-12889 UDKAST Fremsendes alene via e-mail Afgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAIC-metoden for 2019 fastnet 1. Indledning TDC

Læs mere

UDKAST. Afgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAIC-metoden for 2020 fastnet. 1. Indledning. 2. Afgørelse

UDKAST. Afgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAIC-metoden for 2020 fastnet. 1. Indledning. 2. Afgørelse TDC A/S regulering@tdc.dk 6. september 2019 Sag 2019-7603 UDKAST Fremsendes alene via e-mail Afgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAIC-metoden for 2020 fastnet 1. Indledning TDC

Læs mere

TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail. Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af maksimale engrospriser for uncontended VULA ved POI0

TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail. Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af maksimale engrospriser for uncontended VULA ved POI0 TDC A/S regulering@tdc.dk Dato 25. september 2013 /Jonas Østrup Fremsendes alene via mail Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af maksimale engrospriser for uncontended VULA ved POI0 Indledning TDC

Læs mere

1. Indledning. TDC A/S Fremsendes alene via

1. Indledning. TDC A/S Fremsendes alene via TDC A/S regulering@tdc.dk 24. april 2018 Fremsendes alene via e-mail Tillægsafgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAIC-metoden for 2018 fiber 1. Indledning TDC A/S (i det følgende

Læs mere

UDKAST. TDC A/S Fremsendes alene via . Afgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAICmetoden

UDKAST. TDC A/S Fremsendes alene via  . Afgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAICmetoden TDC A/S regulering@tdc.dk 5. september 2016 Fremsendes alene via e-mail UDKAST Afgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAICmetoden for 2017 fastnet 1. Indledning Erhvervsstyrelsen

Læs mere

Bilag 4. TDC A/S Fremsendes alene via . Afgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAICmetoden

Bilag 4. TDC A/S Fremsendes alene via  . Afgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAICmetoden Bilag 4 TDC A/S regulering@tdc.dk 30. november 2016 Fremsendes alene via e-mail Afgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAICmetoden for 2017 fastnet 1. Indledning Erhvervsstyrelsen

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Kommissionens afgørelse vedrørende sag DK/2014/1665: Revision af LRAIC-modellen for 2015 - fastnet

EUROPA-KOMMISSIONEN. Kommissionens afgørelse vedrørende sag DK/2014/1665: Revision af LRAIC-modellen for 2015 - fastnet EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 24.11.2014 C(2014) 9090 final Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Danmark Att.: Betina Hagerup Direktør Fax: (32+45) 3546 6001 11 Kære

Læs mere

TDC A/S Fremsendes alene via

TDC A/S Fremsendes alene via TDC A/S regulering@tdc.dk 12. december /joboos Fremsendes alene via email Korrektion af visse maksimale netadgangspriser fastsat i Erhvervsstyrelsens LRAIC-afgørelse (fastnet) Indledning Erhvervsstyrelsen

Læs mere

TDC A/S Fremsendes alene via . Afgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAICmetoden

TDC A/S Fremsendes alene via  . Afgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAICmetoden TDC A/S regulering@tdc.dk 3. december 2015 Fremsendes alene via e-mail Afgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAICmetoden for 2016 fastnet 1. Indledning Erhvervsstyrelsen har siden

Læs mere

TDC A/S Fremsendes alene via mail. Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af maksimale engrospriser for Dual Pair Bonding (DPB)

TDC A/S Fremsendes alene via mail. Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af maksimale engrospriser for Dual Pair Bonding (DPB) TDC A/S regulering@tdc.dk Dato 9. september 2013 /Jonas Østrup Fremsendes alene via mail Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af maksimale engrospriser for Dual Pair Bonding (DPB) Indledning TDC er

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Artikel 7, stk. 3, i direktiv 2002/21/EF: Ingen bemærkninger

EUROPA-KOMMISSIONEN. Artikel 7, stk. 3, i direktiv 2002/21/EF: Ingen bemærkninger EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 24.11.2016 C(2016) 7792 final Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Danmark Att.: Betina Hagerup Direktør Fax: +45 3546 6001 Kære Betina

Læs mere

UDKAST. TDC A/S Fremsendes alene via . Afgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAICmetoden

UDKAST. TDC A/S Fremsendes alene via  . Afgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAICmetoden TDC A/S regulering@tdc.dk 9. september 2014 Fremsendes alene via e-mail /Christoffer Kjældgaard Giwercman UDKAST Afgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAICmetoden for 2015 fastnet

Læs mere

Mundio Mobile (Denmark) Limited 54 Marsh Wall London E14 9TP United Kingdom. Brev fremsendes via e-mail til adressen: p.lemke@vectone.

Mundio Mobile (Denmark) Limited 54 Marsh Wall London E14 9TP United Kingdom. Brev fremsendes via e-mail til adressen: p.lemke@vectone. Mundio Mobile (Denmark) Limited 54 Marsh Wall London E14 9TP United Kingdom 5. februar 2013 /mobljo Brev fremsendes via e-mail til adressen: p.lemke@vectone.com Afgørelse om den maksimale pris for terminering

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Artikel 7, stk. 3, i direktiv 2002/21/EF: Ingen bemærkninger

EUROPA-KOMMISSIONEN. Artikel 7, stk. 3, i direktiv 2002/21/EF: Ingen bemærkninger EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 25.2.19 C(19) 1667 final Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17 2100 København Ø Danmark Att.: Katrine Winding Generaldirektør Fax: postmar@erst.dk Kære

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Artikel 7, stk. 3, i direktiv 2002/21/EF: Ingen bemærkninger

EUROPA-KOMMISSIONEN. Artikel 7, stk. 3, i direktiv 2002/21/EF: Ingen bemærkninger EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.11.2018 C(2018) 7864 final Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Danmark Katrine Winding Generaldirektør Fax: postmar@erst.dk Kære Katrine

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Artikel 7, stk. 3, i direktiv 2002/21/EF: Ingen bemærkninger

EUROPA-KOMMISSIONEN. Artikel 7, stk. 3, i direktiv 2002/21/EF: Ingen bemærkninger EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 26.11.2015 C(2015) 8542 final Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Danmark Att.: Betina Hagerup Direktør Kære Betina Hagerup Fax nr.:

Læs mere

TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail

TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail 23. maj 2012 TDC A/S regulering@tdc.dk /camibo Fremsendes alene via mail RHVRVSSTYRLSN Afgørelse om fastsættelse af WACC for regnskabsåret 2011 i forbindelse med omkostningsdokumentation af priserne i

Læs mere

TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via e-mail. Afgørelse om prisklemme i forbindelse med individuel test

TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via e-mail. Afgørelse om prisklemme i forbindelse med individuel test TDC A/S regulering@tdc.dk 8. oktober 2013 /chkjgi Fremsendes alene via e-mail Afgørelse om prisklemme i forbindelse med individuel test Erhvervsstyrelsen har undersøgt, hvorvidt TDC i løbet af kampagnen

Læs mere

UDKAST. Telia Fremsendes alene via

UDKAST. Telia Fremsendes alene via Telia regulatory@telia.dk 31. august 2018 Fremsendes alene via e-mail /Silutt UDKAST Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald samt samtrafikpunkter i Telias mobilnet for 2019 1 Indledning

Læs mere

UDKAST. Hi3G Fremsendes alene via

UDKAST. Hi3G Fremsendes alene via Hi3G anne.louisevogensen@3.dk Fremsendes alene via e-mail 1. september 2017 /Silutt UDKAST Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald samt samtrafikpunkter i Hi3G s mobilnet for 2018

Læs mere

UDKAST. Mundio Mobile Fremsendes alene via

UDKAST. Mundio Mobile Fremsendes alene via Mundio Mobile legal@mundio.com Fremsendes alene via e-mail 1. september 2017 /Silutt UDKAST Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald samt samtrafikpunkter i Mundio Mobile s mobilnet

Læs mere

Vejledning. Vejledning om bekendtgørelse om priskontrolmetoder. 1. Indledning

Vejledning. Vejledning om bekendtgørelse om priskontrolmetoder. 1. Indledning Vejledning Februar 2012 Markedskontoret Vejledning om bekendtgørelse om priskontrolmetoder ERHVERVSSTYRELSEN 1. Indledning Denne vejledning beskriver, hvordan Erhvervsstyrelsen har til hensigt at anvende

Læs mere

TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via e-mail. Afgørelse om prisklemme i forbindelse med individuel test

TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via e-mail. Afgørelse om prisklemme i forbindelse med individuel test TDC A/S regulering@tdc.dk 17. september 2013 /chkjgi Fremsendes alene via e-mail Afgørelse om prisklemme i forbindelse med individuel test Erhvervsstyrelsen har undersøgt, hvorvidt TDC iværksatte en prisklemme

Læs mere

TDC A/S Fremsendes alene via mail

TDC A/S Fremsendes alene via mail TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse om fastsættelse af WACC i forbindelse med omkostningsdokumentation af priserne i TDC s standardtilbud 1. Indledning Med udgangspunkt i s afgørelser

Læs mere

Nedenfor gennemgås høringssvarene og Erhvervsstyrelsens bemærkninger

Nedenfor gennemgås høringssvarene og Erhvervsstyrelsens bemærkninger 30. november 2016 Høringsnotat for LRAIC-fastnet prisafgørelse for 2017 Erhvervsstyrelsen sendte den 5. september 2016 udkast til LRAICafgørelse for 2017 med tilhørende LRAIC-model i høring. Høringsfristen

Læs mere

Telenor Fremsendes alene via mail. Afgørelse vedrørende TDC s priser ved engrossalg af PSTN- og ISDNabonnementer

Telenor Fremsendes alene via mail. Afgørelse vedrørende TDC s priser ved engrossalg af PSTN- og ISDNabonnementer Telenor regulation@telenor.dk 2. maj 2013 /mobljo Fremsendes alene via mail Afgørelse vedrørende TDC s priser ved engrossalg af PSTN- og ISDNabonnementer Indledning Telenor har i brev af 18. december 2012

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Sag DK/2013/1518: Foranstaltninger til regulering af engrosprisen for (fysisk) netværksinfrastrukturadgang (VULA) ved i Danmark

EUROPA-KOMMISSIONEN. Sag DK/2013/1518: Foranstaltninger til regulering af engrosprisen for (fysisk) netværksinfrastrukturadgang (VULA) ved i Danmark EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.11.2013 C(2013) 8456 final Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Danmark Att.: Betina Hagerup Direktør Fax + 45 3546 6001 Kære Betina

Læs mere

Afgørelse om fastsættelse af WACC i forbindelse med omkostningsdokumentation af priserne i TDC s standardtilbud 12. april 2011

Afgørelse om fastsættelse af WACC i forbindelse med omkostningsdokumentation af priserne i TDC s standardtilbud 12. april 2011 TC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse om fastsættelse af WACC i forbindelse med omkostningsdokumentation af priserne i TC s standardtilbud 12. april 2011 1. Indledning Med udgangspunkt

Læs mere

Revision af konkurrencemarginmodellen og prisklemmeforpligtelsen

Revision af konkurrencemarginmodellen og prisklemmeforpligtelsen 13. september 2013 /chkjgi Revision af konkurrencemarginmodellen og prisklemmeforpligtelsen Erhvervsstyrelsen påbegynder i løbet af 2014 analyserne på engrosmarkederne for henholdsvis fysisk netværksinfrastrukturadgang

Læs mere

Delafgørelse over for TDC på engrosmarkedet for bredbåndstilslutninger

Delafgørelse over for TDC på engrosmarkedet for bredbåndstilslutninger Delafgørelse over for TDC på engrosmarkedet for bredbåndstilslutninger (marked 5) Ændring af marked 5-afgørelsen med henblik på at relevante slutbrugerbredbåndsprodukter baseret på pair bonding medtages

Læs mere

om fastsættelse af maksimale samtrafikpriser efter LRAIC-metoden (fastnet)

om fastsættelse af maksimale samtrafikpriser efter LRAIC-metoden (fastnet) TDC A/S regulering@tdc.dk Telia Danmark regulatory@telia.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse vedrørende TDC s faktureringspraksis i forbindelse med opsætning af KAP-stik 1 Indledning Telia har den 24.

Læs mere

Afgørelse om prisklemme for flagskibsproduktet fiberbredbåndsforbindelse solgt til private: 50 Mbit/s

Afgørelse om prisklemme for flagskibsproduktet fiberbredbåndsforbindelse solgt til private: 50 Mbit/s TDC A/S Teglholmsgade 3 2450 København SV 23. marts 2018 Sag 2017-9688 regulering@tdc.dk Afgørelse om prisklemme for flagskibsproduktet fiberbredbåndsforbindelse solgt til private: 50 Mbit/s TDC har iværksat

Læs mere

30. Samtrafikforum. Mandag den 24. oktober 2011 kl

30. Samtrafikforum. Mandag den 24. oktober 2011 kl 30. Samtrafikforum Mandag den 24. oktober 2011 kl. 12.30 14.30 Dagsorden: 1. Velkomst 2. Præsentation af markedsanalyserne på de tre bredbåndsmarkeder 3. Drøftelse/spørgsmål 4. Tentativ tidsplan for igangværende

Læs mere

i forhold til den regulerede ydelse, som den er defineret i Den danske Telemyndigheds (nu Erhvervsstyrelsen) LRAICafgørelse

i forhold til den regulerede ydelse, som den er defineret i Den danske Telemyndigheds (nu Erhvervsstyrelsen) LRAICafgørelse Telia Danmark regulatory@telia.dk 7. august 2012 Afgørelse vedrørende TDC's produktdefinitioner i forbindelse med den LRAIC-regulerede ydelse opsætning af nettermineringspunkt (KAP-stik) 1. Indledning

Læs mere

Dokumentation af konkurrencemarginmodellen

Dokumentation af konkurrencemarginmodellen 20. marts 2015 Sag Dokumentation af konkurrencemarginmodellen 1. Formål Konkurrencemarginmodellen giver mulighed for at beregne marginen for et fiktivt selskab, som tilbyder detailprodukter landsdækkende

Læs mere

Erhvervsstyrelsen anfører på side 69 i det udsendte udkast til markedsafgrænsning på detailmarkedet for fastnettilslutninger (marked 1), at:

Erhvervsstyrelsen anfører på side 69 i det udsendte udkast til markedsafgrænsning på detailmarkedet for fastnettilslutninger (marked 1), at: Erhvervsstyrelsen Langelinie Allé 17 2100 København Ø Sendt til e-mail: postmar@erst.dk Telia Danmark Filial af Telia Nättjänster Norden AB, Sverige Holmbladsgade 139 2300 København S Tlf.: 82 33 70 00

Læs mere

Afgørelse om udvælgelse af flagskibsprodukter til Erhvervsstyrelsens. (prisklemmetilsynet).

Afgørelse om udvælgelse af flagskibsprodukter til Erhvervsstyrelsens. (prisklemmetilsynet). 18. december 2017 TDC A/S Regulering@tdc.dk Fremsendes alene via e-mail Afgørelse om udvælgelse af flagskibsprodukter til Erhvervsstyrelsens prisklemmetilsyn 1 Indledning TDC er i medfør af afsnit 4.5.4

Læs mere

Høringsnotat vedr. prissætning af Dual Pair Bonding-produkter

Høringsnotat vedr. prissætning af Dual Pair Bonding-produkter 9. september 2013 /Jonas Østrup Høringsnotat vedr. prissætning af Dual Pair Bonding-produkter Erhvervsstyrelsen sendte den 24. maj 2013 udkast til prisafgørelse for Dual Pair Bonding (DPB) produkter samt

Læs mere

TDC A/S.

TDC A/S. TDC A/S 17. januar 2012 regulering@tdc.dk Påbud om offentliggørelse af månedlige KPI er til standardtilbud for rå kobber og delt rå kobber på engrosmarkedet for fysisk netværksinfrastrukturadgang (marked

Læs mere

Høringsnotat vedr. udkast til afgørelser på engrosmarkedet for opkaldsterminering i individuelle offentlige telefonnet på et fast sted (marked 1)

Høringsnotat vedr. udkast til afgørelser på engrosmarkedet for opkaldsterminering i individuelle offentlige telefonnet på et fast sted (marked 1) Bilag 1 10. april 2017 Høringsnotat vedr. udkast til afgørelser på engrosmarkedet for opkaldsterminering i individuelle offentlige telefonnet på et fast sted (marked 1) Erhvervsstyrelsen har i perioden

Læs mere

Lycamobile Stephen.Lodge@lycamobile.com. Fremsendes alene via email

Lycamobile Stephen.Lodge@lycamobile.com. Fremsendes alene via email Lycamobile Stephen.Lodge@lycamobile.com 5. december 2014 Fremsendes alene via email /mobljo Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald, terminering af sms samt samtrafikpunkter i Lycamobiles

Læs mere

TDC A/S Fremsendes alene via mail

TDC A/S Fremsendes alene via mail TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse vedrørende standardservice i TDC s standardtilbud om rå kobber/delt rå kobber (marked 4) og Ethernet BSA (marked 5) 1 Indledning TDC A/S (herefter

Læs mere

Den gennemsnitlige kundelevetid opgøres som: 30. januar 2014. /chkjgi. Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø

Den gennemsnitlige kundelevetid opgøres som: 30. januar 2014. /chkjgi. Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø 30. januar 2014 /chkjgi Dataindsamling til brug for prisklemmerevision Hermed fremsendes udkast til dataanmodning, som skal anvendes i forbindelse med Erhvervsstyrelsens revision af prisklemmetilsynet.

Læs mere

Samtrafikforum. 34. møde. Fredag den 20. september 2013 Erhvervsstyrelsen, Langelinie Allé 17

Samtrafikforum. 34. møde. Fredag den 20. september 2013 Erhvervsstyrelsen, Langelinie Allé 17 Samtrafikforum 34. møde Fredag den 20. september 2013 Erhvervsstyrelsen, Langelinie Allé 17 Dagsorden 1. Velkomst 2. Mobilnumre 3. Revision af prisklemmetilsynet 4. Tidsplaner for markedsafgørelser mv.

Læs mere

Afgørelse om udvælgelse af flagskibsprodukter til Erhvervsstyrelsens prisklemmetilsyn for 2. halvår 2018

Afgørelse om udvælgelse af flagskibsprodukter til Erhvervsstyrelsens prisklemmetilsyn for 2. halvår 2018 1. juni 2018 TDC A/S Regulering@tdc.dk /Silutt Fremsendes alene via e-mail Afgørelse om udvælgelse af flagskibsprodukter til Erhvervsstyrelsens prisklemmetilsyn for 2. halvår 2018 1 Indledning Erhvervsstyrelsen

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den C(2017) 8036 final. Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17 DK-2100 København Danmark

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den C(2017) 8036 final. Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17 DK-2100 København Danmark EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 24.11.2017 C(2017) 8036 final Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17 DK-2100 København Danmark Att.: Betina Hagerup Direktør Funktionel postkasse: postmar@erst.dk

Læs mere

Lovgrundlag I lovbemærkningerne til telelovens 51 f, stk. 5 og 6, er bl.a. anført følgende:

Lovgrundlag I lovbemærkningerne til telelovens 51 f, stk. 5 og 6, er bl.a. anført følgende: TDC A/S Nørregade 21 0900 København C TDC Totalløsninger A/S Teglholmsgade 1 0900 København C Afgørelse om ændring af afgørelse af 2. november 2005 på engrosmarkedet for bredbåndstilslutning (marked 12)

Læs mere

Høring over revision af principperne for beregning af WACC i forbindelse med Erhvervsstyrelsen prisreguleringsarbejde

Høring over revision af principperne for beregning af WACC i forbindelse med Erhvervsstyrelsen prisreguleringsarbejde 15. januar 2016 /CPN Sag Høring over revision af principperne for beregning af WACC i forbindelse med Erhvervsstyrelsen prisreguleringsarbejde Erhvervsstyrelsen ønsker at igangsætte en revidering af principperne,

Læs mere

TDC regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via email UDKAST

TDC regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via email UDKAST TDC regulering@tdc.dk 3. juli 2014 Fremsendes alene via email /mobljo UDKAST Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald, terminering af sms samt samtrafikpunkter i TDC s mobilnet i 2015

Læs mere

Afgørelse om udvælgelse af flagskibsprodukter til Erhvervsstyrelsens prisklemmetilsyn pr. 1. januar 2019

Afgørelse om udvælgelse af flagskibsprodukter til Erhvervsstyrelsens prisklemmetilsyn pr. 1. januar 2019 30. november 2018 TDC A/S Regulering@tdc.dk /Silutt Fremsendes alene via e-mail Afgørelse om udvælgelse af flagskibsprodukter til Erhvervsstyrelsens prisklemmetilsyn pr. 1. januar 2019 1 Indledning Erhvervsstyrelsen

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Kære Betina Hagerup

EUROPA-KOMMISSIONEN. Kære Betina Hagerup EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 9.8.2013 C(2013) 5396 final Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 DK-2100 København Ø Danmark Att.: Betina Hagerup Direktør Fax: + 45 3546 6001 Kære Betina

Læs mere

Delafgørelse over for TDC på engrosmarkedet for fysisk netværksinfrastrukturadgang

Delafgørelse over for TDC på engrosmarkedet for fysisk netværksinfrastrukturadgang Delafgørelse over for TDC på engrosmarkedet for fysisk netværksinfrastrukturadgang (marked 4) Ændring af marked 4-afgørelsen med henblik på at relevante slutbrugerbredbåndsprodukter baseret på pair bonding

Læs mere

De indkomne høringssvar har givet anledning til tilføjelser, præciseringer og uddybninger enkelte steder i markedsafgrænsningen og markedsanalysen.

De indkomne høringssvar har givet anledning til tilføjelser, præciseringer og uddybninger enkelte steder i markedsafgrænsningen og markedsanalysen. NOTAT Høringsnotat vedrørende udkast til markedsafgrænsning og markedsanalyse på engrosmarket for bredbåndstilslutninger (marked 5) Den danske Telemyndighed har i perioden den 30. september 2011 til den

Læs mere

Engrossalg via TDC s Kabel-tv net. Marts 2015

Engrossalg via TDC s Kabel-tv net. Marts 2015 Engrossalg via TDC s Kabel-tv net Marts 2015 Baggrund Den gældende regulering på marked 5 pålægger TDC at tilbyde, at andre teleselskaber kan aftage bredbåndstilslutninger via TDC s kabel-tv net. TDC kan

Læs mere

til et bredt segment af slutbrugere. Der er således hverken tale om en udbyder af discountprodukter eller luksusprodukter.

til et bredt segment af slutbrugere. Der er således hverken tale om en udbyder af discountprodukter eller luksusprodukter. 28. april 2015 /chkjgi Dokumentation af værktøj til brug for prisklemmetilsyn Som en del af afgørelserne på engrosmarkederne for henholdsvis fysisk netværksinfrastrukturadgang og bredbåndstilslutninger

Læs mere

Afgørelse om TDC s standardtilbud på fiber BSA på engrosmarkedet for bredbåndstilslutninger (marked 5)

Afgørelse om TDC s standardtilbud på fiber BSA på engrosmarkedet for bredbåndstilslutninger (marked 5) TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse om TDC s standardtilbud på fiber BSA på engrosmarkedet for bredbåndstilslutninger (marked 5) 22. august 2011 1 Indledning har med henblik på

Læs mere

Den nærværende dokumentation beskriver opbygningen af prisklemmeværktøjet samt en beskrivelse af data anvendt til beregningerne.

Den nærværende dokumentation beskriver opbygningen af prisklemmeværktøjet samt en beskrivelse af data anvendt til beregningerne. Dokumentation af prisklemmeværktøj Erhvervsstyrelsen har i nærværende udkast til markedsafgørelsen for marked 3a og 3b pålagt TDC en forpligtelse om ikke at iværksætte pris-klemmer, herefter prisklemmeforpligtelsen.

Læs mere

Telia Danmark Afgørelse vedrørende TDC's faktureringspraksis i forbindelse med. opsætning af nettermineringspunkt (KAP-stik) 1.

Telia Danmark Afgørelse vedrørende TDC's faktureringspraksis i forbindelse med. opsætning af nettermineringspunkt (KAP-stik) 1. Telia Danmark regulatory@telia.dk 19. april 2012 Afgørelse vedrørende TDC's faktureringspraksis i forbindelse med opsætning af nettermineringspunkt (KAP-stik) 1. Indledning Telia klagede den 24. november

Læs mere

Modellering af Pair Bonding i LRAICmodel

Modellering af Pair Bonding i LRAICmodel Modellering af Pair Bonding i LRAICmodel Præsentation i Samtrafikforum 26. februar 2013 1 Behovet for Pair Bonding TDC s brug af kobberpar til produktion af xdsl sætter en række begrænsninger i båndbredden

Læs mere

De nye bilag vedrører produktbeskrivelse (bilag 1f) og priser (bilag 2c) for ethernet BSA G.SHDSL.

De nye bilag vedrører produktbeskrivelse (bilag 1f) og priser (bilag 2c) for ethernet BSA G.SHDSL. Notat G.SHDSL Et marked 5- eller marked 6-produkt? 1 Indledning Den 14. marts 2011 har TDC A/S (TDC) fremsendt nye bilag 1f og bilag 2c til selskabets produkttillæg for ethernet BSA. De nye bilag er således

Læs mere

DONG-område Resten af landet

DONG-område Resten af landet TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af priser for BSA leveret via TDC s fibernet 1 Indledning traf fredag den 15. april 2011 LRAIC-prisafgørelse

Læs mere

Afgørelse efter telelovens 52 vedrørende TDC A/S opkrævning af gebyr ved etablering af manglende kobling på ledningsvej BSA uden samproduktion

Afgørelse efter telelovens 52 vedrørende TDC A/S opkrævning af gebyr ved etablering af manglende kobling på ledningsvej BSA uden samproduktion Telia Danmark regulatory@telia.dk TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse efter telelovens 52 vedrørende TDC A/S opkrævning af gebyr ved etablering af manglende kobling på ledningsvej

Læs mere

Telia og Telenor anmoder derfor om, at Erhvervsstyrelsen genoptager og revurderer den tilgrundliggende markedsundersøgelse.

Telia og Telenor anmoder derfor om, at Erhvervsstyrelsen genoptager og revurderer den tilgrundliggende markedsundersøgelse. 5. december 2014 Høringsnotat for LRAIC-mobil tale og sms Erhvervsstyrelsen sendte udkast til LRAIC-prisafgørelser for mobilterminering af taleopkald og sms for 2015 med tilhørende LRAIC-model i høring

Læs mere

I medfør af telelovens 72, stk. 1, jf. 73, stk. 1, træffer IT- og Telestyrelsen herefter følgende afgørelse:

I medfør af telelovens 72, stk. 1, jf. 73, stk. 1, træffer IT- og Telestyrelsen herefter følgende afgørelse: Afgørelse vedrørende Hi3G s standardtilbud af 19. juni 2008 på engrosmarkedet for terminering i Hi3G Denmark ApS s mobilnet (marked 16) 2. september 2009 Indledning Den 4. april 2008 traf afgørelse over

Læs mere

Afgørelse efter telelovens 65, stk. 6 om fastsættelse af foreløbige vilkår for Cybercitys adgang til samtrafikproduktet Bitstream Access (BSA)

Afgørelse efter telelovens 65, stk. 6 om fastsættelse af foreløbige vilkår for Cybercitys adgang til samtrafikproduktet Bitstream Access (BSA) TDC A/S Nørregade 21 0900 København C Cybercity A/S Frederikskaj 1780 København V Afgørelse efter telelovens 65, stk. 6 om fastsættelse af foreløbige vilkår for Cybercitys adgang til samtrafikproduktet

Læs mere

TDC A/S Fremsendes alene via . Afgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAICmetoden

TDC A/S Fremsendes alene via  . Afgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAICmetoden TDC A/S regulering@tdc.dk 29. november 2013 Sune Lehmann Nielsen Fremsendes alene via e-mail Afgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAICmetoden for 2014 fastnet 1. Indledning Siden

Læs mere

Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af prisen for ydelsen opsætning af nettermineringspunkt

Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af prisen for ydelsen opsætning af nettermineringspunkt TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af prisen for ydelsen opsætning af nettermineringspunkt 1 Indledning modtog den 26. november 2009 TDC s nye

Læs mere

1 Indledning. TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail

1 Indledning. TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse om fastsættelse af detailindholdet i LRAIC-metoden (fastnet), fastsættelse af maksimale samtrafikpriser for adgang til TDC s fiber- og kabeltv-net

Læs mere

Telia Danmark regulatory@telia.dk. TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail

Telia Danmark regulatory@telia.dk. TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail Telia Danmark regulatory@telia.dk TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse om mulig diskriminerende adfærd i forbindelse med adgang til TDC's fibernet 1 Indledning Telia Danmark (herefter

Læs mere

af 16. august 2012 på engrosmarkedet for fysisk netværksinfrastrukturadgang 4).

af 16. august 2012 på engrosmarkedet for fysisk netværksinfrastrukturadgang 4). Comflex Networks ApS v/ Finn Lindau finn.lindau@comflex.dk 29. september 2014 /CHASTA Fremsendes alene via e-mail Afgørelse vedrørende klage fra Comflex om TDC s administration af forpligtelsen til netadgang

Læs mere

Bilag 2a: Priser for Samhusning

Bilag 2a: Priser for Samhusning Bilag 2a: Priser for Samhusning Dette bilag udgør bilag 2a til det mellem parterne tiltrådte Produkttillæg for Samhusning eller Standardaftale om samhusning. Bilaget erstatter samtidig følgende tidligere

Læs mere

Afgørelse vedrørende TDC s opkrævning af oprettelsesgebyrer ved indgåelse af aftaler

Afgørelse vedrørende TDC s opkrævning af oprettelsesgebyrer ved indgåelse af aftaler TDC A/S regulering@tdc.dk 10. oktober 2013 / sunnie, seyadi Fremsendes alene via e-mail Afgørelse vedrørende TDC s opkrævning af oprettelsesgebyrer ved indgåelse af aftaler 1. Indledning Erhvervsstyrelsen

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Artikel 7, stk. 3, i direktiv 2002/21/EF: Ingen bemærkninger

EUROPA-KOMMISSIONEN. Artikel 7, stk. 3, i direktiv 2002/21/EF: Ingen bemærkninger EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.4.2018 C(2018) 2331 final Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Danmark Att.: Katrine Winding Generaldirektør E-mail: postmar@erst.dk

Læs mere

Afgørelse Erhvervsstyrelsen træffer i medfør af 52 i teleloven 1 følgende afgørelse:

Afgørelse Erhvervsstyrelsen træffer i medfør af 52 i teleloven 1 følgende afgørelse: TDC A/S regulering@tdc.dk 30. september 2014 /seyadi-erst Fremsendes alene via e-mail /mobljo-erst Afgørelse om prisen på TDC s gebyr NP SP Håndteringsgebyr Indledning Erhvervsstyrelsen har i forbindelse

Læs mere

Hovedpunktsreferat fra møde den 29. januar 2013 i prisarbejdsgruppen

Hovedpunktsreferat fra møde den 29. januar 2013 i prisarbejdsgruppen 4. februar 2013 Hovedpunktsreferat fra møde den 29. januar 2013 i prisarbejdsgruppen /rasjak-erst Deltagere: Concepy: Simon Skals og Nikolai Lamborg Global Connect: Kim Harder TDC: Christian Halgreen,

Læs mere

Høringsnotat vedr. udkast til tillægsafgørelser på engrosmarkedet for terminering af taleopkald i individuelle mobilnet (marked 2).

Høringsnotat vedr. udkast til tillægsafgørelser på engrosmarkedet for terminering af taleopkald i individuelle mobilnet (marked 2). 10. september 2018 /andbec ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Høringsnotat vedr. udkast til tillægsafgørelser på engrosmarkedet for terminering af taleopkald i individuelle

Læs mere

Orientering om markedsundersøgelser. - Marked 3a og 3b

Orientering om markedsundersøgelser. - Marked 3a og 3b Orientering om markedsundersøgelser - Marked 3a og 3b Engrosmarkedet for lokal netadgang på et fast sted (marked 3a) Engrosmarkedet for central netadgang på et fast sted, for så vidt angår masseforhandlede

Læs mere

Bilag 2a: VULA Priser og gebyrer

Bilag 2a: VULA Priser og gebyrer Bilag 2a: VULA Priser og gebyrer 1. Indledning Dette bilag udgør bilag 2a til det mellem parterne tiltrådte Produkttillæg for VULA. Ved hjælp af Produktnummer, Produkttekst og Aktion kan man entydig finde

Læs mere

NOTAT. Resultat af høringen Erhvervsstyrelsen har modtaget høringssvar fra følgende: TDC Concepy Telenor Telia

NOTAT. Resultat af høringen Erhvervsstyrelsen har modtaget høringssvar fra følgende: TDC Concepy Telenor Telia NOTAT 17. juni 2014 /timepe-erst Høringsnotat om udkast til delafgørelse over for TDC på engrosmarkedet for netværksinfrastrukturadgang (marked 4) ændring af marked 4- afgørelsen med henblik på at gøre

Læs mere

Vectoring og VULA. Afrapportering fra Vectoringarbejdsgruppen. UDKAST 10. december Tilføj titel i sidehoved / sidefod 1

Vectoring og VULA. Afrapportering fra Vectoringarbejdsgruppen. UDKAST 10. december Tilføj titel i sidehoved / sidefod 1 Vectoring og VULA Afrapportering fra Vectoringarbejdsgruppen UDKAST 10. december 2012 1 Møder Afholdt : 24/10, 27/11, 10/12 Planlagt : Workshop med erfaringsudveksling dec-jan Møder 16/1, 12/2, 20/3, 8/5

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bemærkninger i henhold til artikel 7, stk. 3, i direktiv 2002/21/EF

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bemærkninger i henhold til artikel 7, stk. 3, i direktiv 2002/21/EF EUROPA-KOMMISSIONEN Kære Jørgen Abild Andersen Bruxelles, den 03.12.2012 C(2012) 9219 final Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 DK-2100 København Ø Danmark Att.: Jørgen Abild Andersen

Læs mere

1 Indledning. TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail

1 Indledning. TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Udkast til afgørelse om fastsættelse af detailindholdet i LRAIC-metoden fastnet samt fastsættelse af maksimale samtrafikpriser for adgang til TDC s kabel-tv

Læs mere

NOTAT. Høringsnotat vedrørende udkast til markedsafgørelse på detailmarkedet for fastnettilslutninger (marked 1)

NOTAT. Høringsnotat vedrørende udkast til markedsafgørelse på detailmarkedet for fastnettilslutninger (marked 1) NOTAT 18. december 2013 /memebr-erst Høringsnotat vedrørende udkast til markedsafgørelse på detailmarkedet for fastnettilslutninger (marked 1) Erhvervsstyrelsen har i perioden den 6. september 2013 til

Læs mere

Introduktion til fastnetbredbånd

Introduktion til fastnetbredbånd Introduktion til fastnetbredbånd Oversigt over de meste anvendte begreber Begreb Accessnet Accessforbindelse (-linje) ADSL Aggregeringsnet Arkivtjeneste Backbonenet Bitstream Access Broadcast BSA Central

Læs mere

Hi3G Fremsendes alene via

Hi3G Fremsendes alene via Hi3G anne.louisevogensen@3.dk 27. november 2015 Fremsendes alene via email /asgbri Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald samt samtrafikpunkter i Hi3G s mobilnet i 2016 1 Indledning

Læs mere

Afgørelse efter telelovens 76, stk. 1 om priser for 2 Mbit/s faste engros kredsløb i TDC s standardtilbud om transmissionsydelser

Afgørelse efter telelovens 76, stk. 1 om priser for 2 Mbit/s faste engros kredsløb i TDC s standardtilbud om transmissionsydelser Telia A/S Holmbladsgade 139 2300 København S Afgørelse efter telelovens 76, stk. 1 om priser for 2 Mbit/s faste engros kredsløb i TDC s standardtilbud om transmissionsydelser Telia Danmark (herefter Telia)

Læs mere

Afgørelse overfor TDC vedrørende fastsættelse af fradrag i slutbrugerprisen for sparede omkostninger i forbindelse med salg af tjenester på

Afgørelse overfor TDC vedrørende fastsættelse af fradrag i slutbrugerprisen for sparede omkostninger i forbindelse med salg af tjenester på TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via e-mail Afgørelse overfor TDC vedrørende fastsættelse af fradrag i slutbrugerprisen for sparede omkostninger i forbindelse med salg af tjenester på fastnetområdet

Læs mere

Erhvervsstyrelsen er ved at revidere principperne for beregning af WACC. 3 De reviderede principper anvendes ved næstkommende prisafgørelse.

Erhvervsstyrelsen er ved at revidere principperne for beregning af WACC. 3 De reviderede principper anvendes ved næstkommende prisafgørelse. Telenor regulation@telenor.dk 30. november 2016 Fremsendes alene via email /CPN Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald samt samtrafikpunkter i Telenor s mobilnet i 2017 1 Indledning

Læs mere

til et bredt segment af slutbrugere. Der er således hverken tale om en udbyder af discountprodukter eller luksusprodukter.

til et bredt segment af slutbrugere. Der er således hverken tale om en udbyder af discountprodukter eller luksusprodukter. 16. august 2012 /chkjgi Dokumentation af værktøj til brug for prisklemmetilsyn Som en del af afgørelserne på engrosmarkederne for henholdsvis fysisk netværksinfrastrukturadgang og bredbåndstilslutninger

Læs mere

Den nærværende dokumentation beskriver opbygningen af prisklemmeværktøjet samt en beskrivelse af data anvendt til beregningerne.

Den nærværende dokumentation beskriver opbygningen af prisklemmeværktøjet samt en beskrivelse af data anvendt til beregningerne. Dokumentation af prisklemmeværktøj Erhvervsstyrelsen har i markedsafgørelse for marked 3a og 3b pålagt TDC en forpligtelse om ikke at iværksætte prisklemmer, herefter prisklemmeforpligtelsen. Formålet

Læs mere

SuperTel A/S GlobalConnect. Fremsendes alene via mail

SuperTel A/S GlobalConnect. Fremsendes alene via mail SuperTel A/S GlobalConnect Fremsendes alene via mail Afgørelse efter telelovens 65 vedrørende TDC A/S prissætning af mobilaccess til SuperTel A/S frikaldsnumre Indledning SuperTel A/S (herefter SuperTel)

Læs mere

Høringssvar på LRIAC model på fiber samt udkast til prisafgørelse på TDC fiber, kabel-tv net samt multicast

Høringssvar på LRIAC model på fiber samt udkast til prisafgørelse på TDC fiber, kabel-tv net samt multicast IT- og Telestyrelsen Att.: Markedskontoret Sendt pr. e-mail til mk@itst.dk Rosenørns Allé 9 DK 1970 Frederiksberg C Tlf: 35 300 400 Fax: 35 300 401 e-mail: de@danskenergi.dk www.danskenergi.dk Dok. ansvarlig:

Læs mere

Høringsnotat om ændring af definitioner og indberetningsskema til Bredbåndskortlægning 2014

Høringsnotat om ændring af definitioner og indberetningsskema til Bredbåndskortlægning 2014 2. juli 2014 Sag Høringsnotat om ændring af definitioner og indberetningsskema til Bredbåndskortlægning 2014 1. Indledning Den 9. maj 2014 sendte Erhvervsstyrelsen et notat om ændring af definitioner og

Læs mere

IT- og Telestyrelsen træffer herved afgørelse i sagen vedr. Cybercitys klage af 24. juni 2008 over TDC s priser for 30A- og 60A-strømydelser.

IT- og Telestyrelsen træffer herved afgørelse i sagen vedr. Cybercitys klage af 24. juni 2008 over TDC s priser for 30A- og 60A-strømydelser. TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via e-mail Klage fra Cybercity (nu Telenor) over høje priser for strømydelser på samhusningslokaliteter træffer herved afgørelse i sagen vedr. Cybercitys klage

Læs mere

Kommissionens afgørelse i sag DK/2011/1264: Yderligere oplysninger om priskontrolforanstaltninger revision af LRAIC-modellen

Kommissionens afgørelse i sag DK/2011/1264: Yderligere oplysninger om priskontrolforanstaltninger revision af LRAIC-modellen EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 02/12/2011 C(2011) 9158 SG-Greffe (2011) D/22038 Den danske telemyndighed Holsteingade 63 DK-2100 København Danmark Att.: Tina Aaen Jensen Fax: + 45 35 45 00 20 Kære

Læs mere

de ekstra omkostninger ved at gennemføre samtrafikken, herunder en rimelig forrentning af den investerede kapital, jf. 51f, stk. 3.

de ekstra omkostninger ved at gennemføre samtrafikken, herunder en rimelig forrentning af den investerede kapital, jf. 51f, stk. 3. TC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via e-mail Afgørelse om fastsættelse af WACC i forbindelse med omkostningsdokumentation af priserne i TC s standardtilbud Sagsfremstilling TC leverer en række

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Kommissionens afgørelse om følgende sager:

EUROPA-KOMMISSIONEN. Kommissionens afgørelse om følgende sager: EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 28.6.2018 C(2018) 4191final Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Danmark Att.: Katrine Winding Direktør for Erhvervsstyrelsen E-mail:

Læs mere