Forslag til indsatser i sundhedspolitikken Målepunkter:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forslag til indsatser i sundhedspolitikken Målepunkter:"

Transkript

1 Forslag til indsatser i sundhedspolitikken Målepunkter: A. Mental sundhed 1) Andelen af borgere i Ringkøbing-Skjern Kommune, som er sygemeldt med stres, depression og andre psykiske problemer falder 2) Andelen af unge som ved udskolingsundersøgelse i 8. klasse oplever at have et godt liv er på mindst 80 % 3) Andelen af borgere i Ringkøbing- Skjern Kommune, som har en god selvvurderet trivsel og livskvalitet bliver højere end de nuværende 76 % 4) Andelen af borgere i Ringkøbing-Skjern Kommune, som føler sig uønsket alene, bliver lavere end de nuværende 5,3 % B. Bevægelse i 1) Andelen af borgere i Ringkøbing- Skjern Kommune, som er fysisk aktive i, bliver højere end de nuværende 72 % 2) Antallet af medlemsskaber i idrætsforeninger og andre fællesskaber omkring bevægelse i stiger Forslag til indsatser: Overordnet i forhold til mange af indsatserne gælder at der er behov for en effektiv og gennemarbejdet kommunikationsstrategi. Det har flere gange været diskuteret i de forskellige forpligtende samarbejder at de tilbud, som efterspørges af borgerne i mange tilfælde eksisterer i et eller andet omfang, men at der ikke er nok der kender til tilbuddene. Sort tekst er eksisterende indsatser.

2 Sundhed & Omsorg Indsats Mad og samvær. Et tiltag hvor borgerne (de ældre) opfordres til at anvende måltidet som socialt samvær (fællesskab) ex. skovturskasse, delvis råvarekasse, årstidsmiddag eller kulturmiddag. Maden anvendes som redskab til fællesskabet. Belønningsstruktur i forhold til uddeling af paragraf-18 midlerne, så aktiviteter med inkluderende fællesskaber prioriteres højt (med inkluderende menes fællesskaber, hvor det er let at komme med selv om men ikke er en del af fællesskabet i forvejen, f.eks. hvor de frivillige har særligt opmærksomhed på at sige godt velkommen til nye deltagere) Ex. søndagsmiddage for enlige som organiseres i socialhumanitære organisationer m.m. Søndagsaktiviteter. Sidste søndag i hver måned afholdes en søndagsaktivitet et sted i kommunen i samarbejde imellem DGI, Sundhedscenter Vest og naturvejlederne. Aktiviteterne har fokus på at vise forskellige områder i kommunen og fokus på at få de ikke motionsvante motiveret til at være fysisk aktive. Relation til mental sundhed Relation til bevægelse i Da indsatsen primært er rettet mod de ældre borgere vil gode resultater på denne aktivitet ikke nødvendigvis afspejle en effekt på de målte tal i og, da tallene dækker over alle borgere fra 16 år og op efter. For at kunne forvente ændrede tal, bør der derfor også være indsatser målrettet de andre aldersgrupper. Beslutning om gennemførelse af denne indsats kan ikke være i det forpligtende samarbejde. Den ligger i Social og sundhedsudvalget/frivilligrådet? Hvor kriterier for uddeling af 18 midlerne besluttes. Alle aktiviteterne er let tilgængelige forstået på den måde at der ikke er nogle særlige adgangskrav eller speciel påklædning påkrævet for at kunne deltage. Det åbner desuden op for muligheden for at folk efterfølgende selv kan komme de

3 Indsats Fokus på kommunikation og tilgængelighed ved i højere grad at bruge facebook, borgerserviceskærme og andre skærme, fortælle vidt og bredt om aktiviteter og udlevere flyers/foldere om aktiviteter i relevante fora, mere fokus på overskrifter og tekstformat i avisannoncer mm. Desuden fortælle de gode historier i pressen og bruge vores aktiviteter til at sætte fokus på andre temaer, som f.eks. ensomhed i forbindelse med 75-årsfødselsdage. Relation til mental sundhed Fokus på kommunikation er en indsats i forhold til mentalt sundhed fordi mange ikke kender til de tilbud om aktiviteter og samvær, som vi har i kommunen selv om disse aktiviteter måske netop er det borgerne efterspørger. Arrangementer som f.eks. 75-års fødselsdagene bruges til at sætte fokus på ensomhed ved f.eks. at spørge de deltagende borgere hvordan vil det føles at komme alene ind i et lokale som det her og se at flere stole er markeret som optaget og man er derfor nødt til at sætte sig i den anden ende af bordet Relation til bevægelse i forskellige steder, når de først har fået området/aktiviteten præsenteret. Fokus på kommunikation er en indsats i forhold til bevægelse i fordi mange ikke kender til de tilbud om aktiviteter og samvær, som vi har i kommunen selv om disse aktiviteter måske netop er det borgerne efterspørger.

4 Land, By & Kultur, Museerne og DGI Indsats Relation til mental sundhed Relation til bevægelse i Nature Moves. Forskningsprojekt i samarbejde med SDU. SDU laver dataindsamling på alle 5. og 7. klasser og i forhold til friluftsliv. Efter dataindsamlingen kommer der konkrete forsalg til indsatser. Sunde udfordringer via facebook. f.eks. månedlige udfordringer i stil med tal med nogen du ikke kender tre gange den næste måned, sig godmorgen til dine kollegaer mindst tre dage om ugen, sæt dig og fokuser på din vejrtrækning 5 minutter hver dag mm. De sunde udfordringer er med til at styrke både egen og andres mentale sundhed og styrke fællesskaber, både i form af nogle af udfordringernes karakter, f.eks. at tale med folk man ikke kender, og fordi det at deltage i udfordringerne i sig B.1 B.1 Nogle af udfordringerne vil også handle om f.eks. at gå en tur i skoven eller tage din nabo med til Indsatsen er derfor også relevant i forhold til bevægelse i. Indsatsen er primært rettet mod 5. og 7. klasses elever i folkeskolerne. Disse elever er uden for aldersgruppen der måles i Hvordan Har Du Det og Det (til måling af B.1) kan derfor ikke forventes at man kan se en direkte afledt effekt på tallene herfra. Det kan dog stadig få betydning i det omfang der ud fra data iværksættes indsatser som også kan bruges af andre end denne aldersgruppe.

5 Indsats Relation til mental sundhed Relation til bevægelse i selv er en form for virtuelt fællesskab. Søndagsaktiviteter. Sidste søndag i hver måned afholdes en søndagsaktivitet et sted i kommunen i samarbejde imellem DGI, Sundhedscenter Vest og naturvejlederne. Aktiviteterne har fokus på at vise forskellige områder i kommunen. Fokus på kommunikation og tilgængelighed ved i højere grad at bruge facebook, borgerserviceskærme og andre skærme, fortælle vidt og bredt om aktiviteter og udlevere flyers/foldere om aktiviteter i relevante fora, mere fokus på overskrifter og tekstformat i avisannoncer og brug af alternative formidlingsmetoder mm. Desuden fortælle de gode historier i pressen. Fokus på kommunikation er en indsats i forhold til mentalt sundhed fordi mange ikke kender til de tilbud om aktiviteter og samvær, som vi har i kommunen selv om disse aktiviteter måske netop er det borgerne efterspørger. Alle aktiviteterne er let tilgængelige forstået på den måde at der ikke er nogle særlige adgangskrav eller speciel påklædning påkrævet for at kunne deltage. Det åbner desuden op for muligheden for at folk efterfølgende selv kan komme de forskellige steder, når de først har fået området/aktiviteten præsenteret. Fokus på kommunikation er en indsats i forhold til bevægelse i fordi mange ikke kender til de tilbud om aktiviteter og samvær, som vi har i kommunen selv om disse aktiviteter måske netop er det borgerne efterspørger.

6 Indsats Relation til mental sundhed Relation til bevægelse i Aktive byrum og skabe rum for 3. halvleg ved at have gode rammer. Vise brugen af de eksisterende og nye byrum, f.eks. ved små film/billeder optaget i forbindelse med aktiviteter i områderne. Fortælle den gode historie og derigennem udbrede kendskabet til områderne og skabe lyst til at bruge dem. B.1 Stifinderen er et vigtigt redskab til at informere om mulighederne for f.eks. bænke, cykel- og gåruter bålsteder mm. Krop og Kompetencer 1-årigt projekt under Dagtilbud & Undervisning. Der er modtaget fondsmidler til at uddanne alle ledere, lærere og pædagoger i folkeskolerne til bedre at kunne gøre bevægelse en del af for eleverne. Projektet er i samarbejde med DIF, DGI og VIA. B.1 Krop og kompetencer kan have effekt på andelen af unge, som er med i idrætsfællesskaber, da foreningslivet også har en vigtig rolle i projektet. I sidste ende er projektet tænkt til at skabe mere bevægelse i for skoleelever. Disse indgår ikke i den gruppe, der måles på i B.1 (Hvordan Har Du Det), men kan på sigt have en indirekte effekt, hvis det lykkes at skabe bevægelsesglæde blandt skoleeleverne, så de fortsat vil bevæge sig i når de bliver ældre.

7 Børn og unge Indsats Krop og Kompetencer 1-årigt projekt under Dagtilbud & Undervisning. Der er modtaget fondsmidler til at uddanne alle ledere, lærere og pædagoger i folkeskolerne til bedre at kunne gøre bevægelse en del af for eleverne. Projektet er i samarbejde med DIF, DGI og VIA. Tænk Efter i 7. og 8. klasse Temadage for alle elever i 7. og 8. klasse og deres forældre omhandlende trivsel, venskaber, alkohol, rygning, kriminalitet, gruppepres og fællesskaber. Relation til mental Relation til bevægelse i sundhed B.1 Tænk Efter har også betydning for ensomhed og fællesskaber, da en del af temadagene handler om hvad man kan gøre for at hjælpe dem som måske ikke har så mange venner. Krop og kompetencer kan have effekt på andelen af unge, som er med i idrætsfællesskaber, da foreningslivet også har en vigtig rolle i projektet. I sidste ende er projektet tænkt til at skabe mere bevægelse i for skoleelever. Disse indgår ikke i den gruppe, der måles på i B.1 (Hvordan Har Du Det), men kan på sigt have en indirekte effekt, hvis det lykkes at skabe bevægelsesglæde blandt skoleeleverne, så de fortsat vil bevæge sig i når de bliver ældre. Eleverne i folkeskolen er uden for målegruppen i og (Hvordan Har Du Det) men det kan som ovenfor have betydning på sigt. Beredskabsplanen og herunder også særligt fokus Fokus på de særligt sårbare børn vil ikke

8 Indsats Relation til mental sundhed på børn i familier med misbrug. A.1 Relation til bevægelse i få indflydelse på målepunkterne på nuværende tidspunkt, men forhåbentlig som ovenfor på sigt gøre at flere har det bedre. Fokus på børn i familier med misbrug har i mange år været en indsats med nøglepersoner på de enkelte skoler og daginstitutioner. En del af indsatsen fremover vil være at skabe nyt liv i det gamle projekt igen, begyndende med en undersøgelse af om indsatsen virker efter hensigten eller om der skal gøres noget andet for at indsatsen kan fungere optimalt.

9 Handicap & Psykiatri og Beskæftigelse. Indsatser i Sundhedspolitikken Målepunkter: C. Mental sundhed 5) Andelen af borgere i Ringkøbing-Skjern Kommune, som er sygemeldt med stres, depression og andre psykiske problemer falder 6) Andelen af unge som ved udskolingsundersøgelse i 8. klasse oplever at have et godt liv er på mindst 80 % 7) Andelen af borgere i Ringkøbing- Skjern Kommune, som har en god selvvurderet trivsel og livskvalitet bliver højere end de nuværende 76 % 8) Andelen af borgere i Ringkøbing-Skjern Kommune, som føler sig uønsket alene, bliver lavere end de nuværende 5,3 % D. Bevægelse i 3) Andelen af borgere i Ringkøbing- Skjern Kommune, som er fysisk aktive i, bliver højere end de nuværende 72 % 4) Antallet af medlemsskaber i idrætsforeninger og andre fællesskaber omkring bevægelse i stiger Rehabiliteringsteamet skal sikre en koordineret og sammenhængende indsats til ressource-forløb, fleksjob og førtidspension målrettet borgere med nedsat arbejdsevne. Indsatsen er overordnet og lovpligtig og forventes meget højt prioriteret - også politisk, da det er platformen for al samarbejde målrettet borgere med nedsat arbejdsevne. Den politiske vision om det aktive medborgerskab og ønsker omkring samskabelse og tværfaglighed støtter naturligt op ad den rehabiliterende indsats. Indsatserne i sundhedspolitikken skal være med til at sikre at borgerne oplever en sammenhængende og koordineret indsats. Generelt omkring samskabelse mellem sundhedsområdet og beskæftigelsesområdet er der etableret et proces-samarbejde mellem Intern udvikling, Beskæftigelsen og Sundhedscenter Vest som igangsættes i efteråret INDSATS Relation til mental sundhed Relation til bevægelse i. Tidsplan, handling og bemærkninger. Etablering af målrettet tilbud for A.1 B.1 Etablering af et målrettet tilbud for mænd med angst og depression (en

10 mænd med angst og depression. tilpasset kopi af Derudaf (målrettet kvinder med depression og angst). Kompetencecenter Skjern (Mona Rosenbech) er tovholder i udarbejdelsen af projektbeskrivelse for et pilotprojekt. Projektbeskrivelsen skal være afsluttet inden udgangen af 2015 og præsenteres i det første forpligtigende samarbejde herefter KRAM på kompetence centrene i SYD og NORD sundhedsscreening og opfølgning på screeningerne. B.1 I foråret 2015 blev der etableret et samarbejde omkring screening af deltagerne på Unge under broen på Erhvervsskolen. Med fokus på ulighed skal samarbejdet udvikles, således, at screeningerne og fokus på sundhed, trivsel, alkohol m.m. bliver en integreret del af tilbuddet på kompetencecentrene i NORD og SYD. Mestringsforløb målrettet borgere på kontanthjælp, passiv forsørgelse, dagpengemodtagere m.fl. A.1 Sundhedscenter Vest (Susanne og Niels) og Mona fra Kompetencecenter SYD samarbejder om et oplæg udarbejder en kortlægning af muligheder og behov - midten af B.1 Der er generelt efterspørgsel på mestringsforløb fra beskæftigelsesområdet uden, at det klart er defineret hvad et mestringsforløb er og i hvilken kontekst det skal udbydes. Der er igangsat (maj 2015) et arbejde på Sundhedscenteret omkring udvikling af mestringsforløb målrettet borgere på kontanthjælp, passiv forsørgelse, dagpengemodtagere m.fl. Forløbet udbydes august 2015 evalueres og monitoreres løbende i samarbejde mellem Beskæftigelsen og Sundhedscenteret. Generelt omkring samskabelse mellem sundhedsområdet og beskæftigelsesområdet er der etableret et proces-samarbejde mellem Intern udvikling, Beskæftigelsen og Sundhedscenter Vest som igangsættes i efteråret Mental sundhed og bevægelse målrettet udviklingshæmmede som får bostøtte og botilbud. B.1 Hvor det er relevant og i sammenhænge med konkrete sundheds-og trivsels-indsatser, sikre videndeling og erfaringsudveksling mellem Voksen Handicap området og Sundhedscenter Vest. Fokus på områderne alkohol, livsstil, kost og adfærd. Der etableres et samarbejde opfølgning medio Synlighed og tilgængelighed af B.1 Som følge af Ringkøbing-Skjern Kommunes vision om Naturens rige er

11 generelle tilbud på sundhedsområdet og tilbud i til brug af naturen og i naturen. denne indsats en generelt indsats gennem hele Sundhedspolitikken. Tilgængelighedsudvalget (Mogens i Land, By og Kultur) involveres i samarbejde med Sundhedscenter Vest, GIS (Anne Marie Gintberg), Intern Kommunikation og Handicap og Psykiatri (Birgit Hindbo). Sundhedscenter Vest (Susanne) er tovholder for samarbejdet. Arbejdet forløber i perioden indtil Der indkaldes til afklarende møde mellem Kommunikation og Sundhedscenter vest august Sundhedsfremme indsatser i Socialpsykiatrien. B.1 Gentænkning af samarbejde mellem Socialpsykiatrien og Sundhedscenter Vest og afklaring af målgruppen. Nedsættelse af en styregruppe, hvor der er deltagelse fra Socialpsykiatrien (Mette Jordan og Anne Grethe Hansen) og Sundhedscenter Vest (Susanne). Løbende arbejde og etablering af tilbud gennem perioden Forløbsprogrammet for depression. A.1 B.1 Sikre samarbejde omkring implementering af Forløbsprogrammet for depression som er godkendt i Regionsrådet april Formålet med programmet er at opnå kvalitet i indsatsen i hele patientforløbet samt en hensigtsmæssig ressource-udnyttelse. Der følges løbende op på indsatserne i programmet i det forpligtigende samarbejde Handicap og Psykiatri og Beskæftigelse. Handicap og Psykiatri er tovholdere i opfølgningen. Borgerrettede indsatser i forhold til psykisk sårbare. Genetablere samarbejdet mellem Handicap og Psykiatri, PsykInfo Midt og Sundhedscenter Vest. På møde i det forpligtigende samarbejde efteråret 2015 inviteres repræsentant fra PsykInfo til at deltage på mødet afklares fremtidig samarbejde omkring den borgerrettede indsats målrettet psykisk sårbare.

Forslag til indsatser i sundhedspolitikken Målepunkter:

Forslag til indsatser i sundhedspolitikken Målepunkter: Forslag til indsatser i sundhedspolitikken Målepunkter: A. Mental sundhed 1) Andelen af borgere i Ringkøbing-Skjern Kommune, som er sygemeldt med stres, depression og andre psykiske problemer falder 2)

Læs mere

Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Side 9 Side 10 SUNDHEDSPOLITIK FOR DET GODE LIV I NATURENS RIGE en del af Side 12 SUNDHEDSPOLITIK FOR NATURENS RIGE forebyggelse INDHOLD 03 Indledning 04 Forslag

Læs mere

10. Ældrepolitikkens og Sundhedspolitikkens indsatser

10. Ældrepolitikkens og Sundhedspolitikkens indsatser Ringkøbing-Skjern Kommune Social- og Sundhedsudvalget 24. juni 2015 10. Ældrepolitikkens og Sundhedspolitikkens indsatser 15-008565 Sagsfremstilling Byrådet har udarbejdet og godkendt kommunens vision,

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK FOR DET GODE LIV I NATURENS RIGE

SUNDHEDSPOLITIK FOR DET GODE LIV I NATURENS RIGE SUNDHEDSPOLITIK FOR DET GODE LIV I NATURENS RIGE en del af SUNDHEDSPOLITIK FOR NATURENS RIGE forebyggelse INDHOLD 03 Indledning 04 Forslag til indsatser 06 Aximaion et et rempore 07 Velos peruptaspel is

Læs mere

Børn og Families Strategiplan

Børn og Families Strategiplan Børn og Families Strategiplan 2017-2019 KERNEOPGAVEN Kerneopgaven i Børn og Familie er at skabe udvikling, sundhed, læring og trivsel for børn og unge i Ringkøbing- Skjern Kommune på et højere niveau,

Læs mere

Sundhed og Omsorgs opfølgning på Ældrepolitikken og Sundhedspolitikken

Sundhed og Omsorgs opfølgning på Ældrepolitikken og Sundhedspolitikken Sundhed og Omsorgs opfølgning på Ældrepolitikken og Sundhedspolitikken Dette notat er en samling af de tværgående konklusioner fra DBA-aftaleenhederne i Sundhed og Omsorg. Konklusionerne er indsamlet og

Læs mere

Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Side 9 SUNDHEDSPOLITIK FOR DET GODE LIV I NATURENS RIGE en del af Side 11 SUNDHEDSPOLITIK FOR NATURENS RIGE forebyggelse INDHOLD 03 Indledning 04 Forslag til

Læs mere

BilagSSU_141201_pkt.05.01. Sammen om sundhed med omtanke for den enkelte

BilagSSU_141201_pkt.05.01. Sammen om sundhed med omtanke for den enkelte Sammen om sundhed med omtanke for den enkelte Hvidovre Kommunes Sundheds- og forebyggelsespolitik 2015-2018 1 Kære borger i Hvidovre De største udfordringer for sundheden er rygning, alkohol, fysisk inaktivitet,

Læs mere

Politik for Handicap og Psykiatri i Ringkøbing-Skjern kommune

Politik for Handicap og Psykiatri i Ringkøbing-Skjern kommune Politik for Handicap og Psykiatri i Ringkøbing-Skjern kommune Ringkøbing-Skjern Kommunes vision Naturens Rige er udtryk for, at byrådet gennem naturen vil sikre borgerne det gode liv og at skabe vækst

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK I NATURENS RIGE

SUNDHEDSPOLITIK I NATURENS RIGE SUNDHEDSPOLITIK I NATURENS RIGE en del af SUNDHEDSPOLITIK FOR NATURENS RIGE VISION FOR SUNDHEDSPOLITIKKEN RINGKØBING-SKJERN KOMMUNE ER ET TRYGT OG SUNDT STED AT LEVE MED AKTIVE BORGERE, DER I FÆLLESSKAB

Læs mere

Indsatskatalog til udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed 2012-2018 del 1

Indsatskatalog til udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed 2012-2018 del 1 katalog til udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed 2012-2018 del 1 1 Oversigt over sundhedsindsatser til udvikling/udmøntning Forebyggelsespakke/ sundhedsområde Tobak Udvikling af målrettede

Læs mere

Mental sundhed er et relativt nyt fokusområde indenfor forebyggelse og sundhedsfremme og i KL-notatet fra 2009, fremgår det at:

Mental sundhed er et relativt nyt fokusområde indenfor forebyggelse og sundhedsfremme og i KL-notatet fra 2009, fremgår det at: Mulige emnefelter inden for Sundhedsudvalgets ressort På Sundhedsudvalgets område foreslår administrationen, at prioriteringsdrøftelserne frem mod de maksimalt tre konkrete mål tager i følgende temaer:

Læs mere

Folkesundhedsarbejdet og organiseringen af Sundhedsrådet i RKSK. Sundhedsrådet d. 10. april 2018

Folkesundhedsarbejdet og organiseringen af Sundhedsrådet i RKSK. Sundhedsrådet d. 10. april 2018 Folkesundhedsarbejdet og organiseringen af Sundhedsrådet i RKSK Sundhedsrådet d. 10. april 2018 Lidt om sundhed fra udarbejdelsen af den nuværende Sundhedspolitik Sundhed handler om at have det bedst muligt

Læs mere

Rubrik. Sundhed og trivsel for børn og unge i alderen 0-30 år. Sundhedsfremme- og forebyggelsesstrategi for perioden 2014-2017

Rubrik. Sundhed og trivsel for børn og unge i alderen 0-30 år. Sundhedsfremme- og forebyggelsesstrategi for perioden 2014-2017 Rubrik Sundhed og trivsel for børn og unge i alderen 0-30 år Sundhedsfremme- og forebyggelsesstrategi for perioden 2014-2017 Social og Sundhed Side 1 af 8 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 VISION...

Læs mere

Udkast Forebyggelses- og Sundhedsfremmepolitik for Furesø Kommune

Udkast Forebyggelses- og Sundhedsfremmepolitik for Furesø Kommune Udkast Forebyggelses- og Sundhedsfremmepolitik for Furesø Kommune 2019-2022 Politisk forord Alle borgere i Furesø kommune skal have adgang til at leve et sundt og aktivt liv, hele livet. Langt de fleste

Læs mere

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Sundhedspolitik

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Sundhedspolitik gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Sundhedspolitik Sammen om sundheden i Gladsaxe Vores sundhed er afgørende for, at vi kan leve det liv, vi gerne vil. Desværre har ikke alle mennesker de samme

Læs mere

Fredericia Kommune. Sundhedsstrategi. Gældende fra oktober 2016

Fredericia Kommune. Sundhedsstrategi. Gældende fra oktober 2016 Fredericia Kommune Sundhedsstrategi Gældende fra oktober 2016 Indhold Indledning... 3 Nationale mål... 3 Lokale politiske mål... 4 Temaerne... 4 Sundhed til udsatte og sårbare borgere... 5 Stærke børn

Læs mere

18. september #sundinaturen

18. september #sundinaturen Fysisk aktivitet & udeliv: Hvad virker? Og hvordan ved vi det? Dokumentation og evaluering af sundhedsfremmende, forebyggende og rehabiliterende indsatser med natur- og friluftsaktiviteter 18. september

Læs mere

SAMMEN om det sunde liv. Strategi for Arbejdsrettet Rehabilitering

SAMMEN om det sunde liv. Strategi for Arbejdsrettet Rehabilitering SAMMEN om det sunde liv Strategi for Arbejdsrettet Rehabilitering 1 Sundhed og beskæftigelse en fælles indsats Vi har en udfordring. Vi ved at borgere uden for arbejdsmarkedet, eller med kort, eller ingen

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE. Sundhedspolitik

SOLRØD KOMMUNE. Sundhedspolitik SOLRØD KOMMUNE Sundhedspolitik Titel: Sundhedspolitik 2019 X Udgivet af: Solrød Kommune, Solrød Center 1, 2680 Solrød Strand. Tiltrådt på Byrådsmøde den X. Skriv til Solrød Kommune på e-mail: forebyggelse@solrod.dk

Læs mere

Mål Forventning Mål Kommentar Mål Budget Mål Forbrug Involvering af civilsamfundet Behovet for et Frivillighedsforum skal afdækkes 6 0 0

Mål Forventning Mål Kommentar Mål Budget Mål Forbrug Involvering af civilsamfundet Behovet for et Frivillighedsforum skal afdækkes 6 0 0 Center for Borger Service Involvering af civilsamfundet 54 Behovet for et Frivillighedsforum skal afdækkes 6 CBS er tovholder i forbindelse med afdækning af behovet for et Frivillighedsforum. Målet følger

Læs mere

Notat 29. november Notat vedr. idrætsordninger for psykisk sårbare. Et sundt liv handler både om kost, motion og mental sundhed.

Notat 29. november Notat vedr. idrætsordninger for psykisk sårbare. Et sundt liv handler både om kost, motion og mental sundhed. Notat 29. november 2017 Notat vedr. idrætsordninger for psykisk sårbare Et sundt liv handler både om kost, motion og mental sundhed. Statistik fra psykiatrien i Region Syddanmark viser at: Danskere med

Læs mere

Indledning Læsevejledning

Indledning Læsevejledning 1 Indledning Mariagerfjord Kommunes Sundhedspolitik fastslår, at Mariagerfjord arbejder på at skabe rammer og vilkår for det gode liv. Det gode liv handler om et godt helbred, psykisk velvære, gode relationer

Læs mere

Resultater fra kortlægning af forebyggelsespakkerne - Socialudvalget den 14. maj 2014

Resultater fra kortlægning af forebyggelsespakkerne - Socialudvalget den 14. maj 2014 Resultater fra kortlægning af forebyggelsespakkerne - Socialudvalget den 14. maj 2014 Forebyggelsespakkerne Udgivet af Sundhedsstyrelsen Forebyggelsespakkerne: indeholder vidensbaserede faglige anbefalinger

Læs mere

Aftale mellem Socialsektionen og Job- og Borgerservicechef

Aftale mellem Socialsektionen og Job- og Borgerservicechef Aftale mellem Socialsektionen og Job- og Borgerservicechef Michael Maaløe 1. Indhold Styringsmodellen i Silkeborg Kommune baserer sig på gensidige aftaler mellem institutionslederne og den budgetansvarlige

Læs mere

Handleplan. 2. At definere målgrupperne til forløbet Livsstilscafe i Ballerup kommune

Handleplan. 2. At definere målgrupperne til forløbet Livsstilscafe i Ballerup kommune Handleplan Aktionslæringsgruppen Handleplan Enhed, kontaktperson i ALG Bjørn Hother Pedersen Beskriv formålet med ALGs handleplan og udfordring Ballerup Kommunes udfordring er følgende: Hvordan får vi

Læs mere

FLERE SKAL LEVE ET LIV MED BEDRE MENTAL SUNDHED. Oplæg ved Lisbeth Holm Olsen Center for forebyggelse i Praksis, KL

FLERE SKAL LEVE ET LIV MED BEDRE MENTAL SUNDHED. Oplæg ved Lisbeth Holm Olsen Center for forebyggelse i Praksis, KL FLERE SKAL LEVE ET LIV MED BEDRE MENTAL SUNDHED Oplæg ved Lisbeth Holm Olsen Center for forebyggelse i Praksis, KL eller stress. Tal for mental sundhed i Hjørring Kommune Stigning i andelen af borgere

Læs mere

Kort status rehabiliteringsteam og reform Jobcenterchef Anne Haarløv. Roskilde Kommune 30.1.2014 1

Kort status rehabiliteringsteam og reform Jobcenterchef Anne Haarløv. Roskilde Kommune 30.1.2014 1 Kort status rehabiliteringsteam og reform Jobcenterchef Anne Haarløv Roskilde Kommune 30.1.2014 1 Baggrund for reformen fleksjob og førtidspension Den grundlæggende intention bag dette lovforslag er at

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 1 Forord I et debatmøde i efteråret 2012 med deltagelse af borgere, medarbejdere, foreninger, organisationer, samarbejdspartnere

Læs mere

Glostrup Kommunes Kronikerstrategi

Glostrup Kommunes Kronikerstrategi Glostrup Kommunes Kronikerstrategi Lev livet godt, hver dag hele livet Hvis man som borger i Glostrup Kommune ønsker at leve livet godt, hver dag hele livet, så kræver det, at man allerede fra fødslen

Læs mere

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune. Vi har,

Læs mere

Sundhedspolitikken har tre overordnede pejlemærker:

Sundhedspolitikken har tre overordnede pejlemærker: At nyde livet er sundt Sundhedspolitikken blev vedtaget i Sundheds- og Omsorgsudvalget og Borgerrepræsentationen i foråret 2015. Formålet med en årlige rapport er at gøre status på implementeringen af

Læs mere

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune. Vi har,

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Folketinget, lokale 2-080, fredag den 14. oktober 2016 kl ]

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Folketinget, lokale 2-080, fredag den 14. oktober 2016 kl ] Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 72 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: Psykiatri og Lægemiddelpolitik Sagsbeh.: SUMSAH Koordineret med: Sagsnr.: 1609031

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den XX 1 Forord Hans Nissen (A) Formand, Social- og Sundhedsudvalget 2 Indledning Det er Fredensborg Kommunes ambition at borgere med psykosociale handicap

Læs mere

Ansøgning. Samarbejde mellem Center for Sundhed og Omsorg og Center for Arbejdsmarked om opstart af indsatserne LÆR AT TACKLE angst

Ansøgning. Samarbejde mellem Center for Sundhed og Omsorg og Center for Arbejdsmarked om opstart af indsatserne LÆR AT TACKLE angst Sundhedsudvalgets puljemidler 2016 Samarbejde mellem Center for Sundhed og Omsorg og Center for Arbejdsmarked om opstart af indsatserne LÆR AT TACKLE angst og depression og LÆR AT TACKLE job og sygdom

Læs mere

Sundhedspolitik. sunde borgere i alle aldre

Sundhedspolitik. sunde borgere i alle aldre Sundhedspolitik sunde borgere i alle aldre Indholdsfortegnelse Forord....................... 3 Pejlemærke og principper.............. 4 Indsatsområder.................... 5 1. Sunde børn, unge og familier

Læs mere

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse Maj 2019 Indhold Forord... 2 Baggrund... 3 Sundhed i Danmark... 3 Social ulighed i sundhed... 3 Sundhed på tværs... 4 Strategimodel... 5 Sundhedsfaglige fokusområder...

Læs mere

Handleplan for temaplan for psykisk sundhed

Handleplan for temaplan for psykisk sundhed 1 Handleplan for temaplan for psykisk sundhed Denne handleplan er udarbejdet for at sikre opnåelsen af de mål som Vejen Kommunes temaplan for psykisk sundhed fastsætter. Overordnet set gælder det, at Vejen

Læs mere

TEMADAG OM UDVIKLING AF SUNDHEDSPOLITIKKER

TEMADAG OM UDVIKLING AF SUNDHEDSPOLITIKKER . TEMADAG TEMADAG OM UDVIKLING AF SUNDHEDSPOLITIKKER Karen K. Eriksen og Eva M. Burchard Konsulenter i Center for Forebyggelse i praksis, KL Center for Forebyggelse i praksis Formål 2016-2018 Center for

Læs mere

Handleplan for sundhedspolitikken

Handleplan for sundhedspolitikken Social og Sundhed Sundhed og Forebyggelse Sagsnr. 95544 Brevid. 1172777 Ref. RABA Dir. tlf. 46 31 77 28 RasmusBaa@roskilde.dk Handleplan for sundhedspolitikken Sammenlignet med andre kommuner har Roskilde

Læs mere

Borgere med komplekse problemstillinger Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere og borgere i ressourceforløb. Arbejdsmarked

Borgere med komplekse problemstillinger Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere og borgere i ressourceforløb. Arbejdsmarked Borgere med komplekse problemstillinger Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere og borgere i ressourceforløb Arbejdsmarked Introduktion til borgere med komplekse problemstillinger Kort om lovgivningen

Læs mere

Udviklingsplan Overordnede mål, indsats- og fokusområder

Udviklingsplan Overordnede mål, indsats- og fokusområder GENTOFTE KOMMUNE SOCIAL & HANDICAP DRIFT Udviklingsplan 2018 - Overordnede mål, indsats- og fokusområder Udviklingsplanen er det fælles styringsredskab i Social & Handicap Drift. Det rummer: 1. De tværgående

Læs mere

Temaplan for psykisk sundhed

Temaplan for psykisk sundhed Temaplan for psykisk sundhed Den overordnede vision er, at Vejen Kommune vil være en attraktiv erhvervs- og bosætningskommune, der skaber rammer og muligheder for trivsel, kvalitet og vækst. Derfor laver

Læs mere

Indsatsen for borgere med komplekse problemstillinger aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere over 30 år. Arbejdsmarked

Indsatsen for borgere med komplekse problemstillinger aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere over 30 år. Arbejdsmarked Indsatsen for borgere med komplekse problemstillinger aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere over 30 år Arbejdsmarked Hvem er de aktivitetsparate borgere Borgere der ikke vurderes parate til at komme

Læs mere

Indledning Læsevejledning

Indledning Læsevejledning 1 Indledning Mariagerfjord Kommunes Sundhedspolitik fastslår, at Mariagerfjord arbejder på at skabe rammer og vilkår for det gode liv. Det gode liv handler om et godt helbred, psykisk velvære, gode relationer

Læs mere

gladsaxe.dk Sammen om mental sundhed Handleplan

gladsaxe.dk Sammen om mental sundhed Handleplan gladsaxe.dk Sammen om mental sundhed Handleplan 2019-2020 Sammen om mental sundhed Med Gladsaxe Kommunes sundhedspolitik ønsker vi, at alle i Gladsaxe skal have de bedste rammer og forudsætninger for

Læs mere

KKR Psykiatriens rammepapir opfølgning Frederikssund

KKR Psykiatriens rammepapir opfølgning Frederikssund KKR Psykiatriens rammepapir opfølgning Frederikssund Skal-indsats 2014-16 Forebyggelse og sundhedsfremme - Fokus på mistrivsel og mental sundhed i jobcentre med henblik på tidlig opsporing og indsats Fokus

Læs mere

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse. Lemvig Kommune

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse. Lemvig Kommune Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

Handicaprådet i Ballerup. 25. marts 2015

Handicaprådet i Ballerup. 25. marts 2015 Handicaprådet i Ballerup 25. marts 2015 Det specialiserede handicapområde Jobcenteret mål: Få borgere i uddannelse Få borgere i job Fastholde sygemeldte på arbejdsmarkedet 2 Indsatser Vi arbejder ud fra

Læs mere

Sundhedspolitik Omsorgs- og Forebyggelsesudvalg

Sundhedspolitik Omsorgs- og Forebyggelsesudvalg Sundhedspolitik 2020 Omsorgs- og Forebyggelsesudvalg 25.3.19 Involvering i - og kvalificering afsundhedspolitikken Langsigtet rammepolitik med principper og pejlemærker 2 årige strategier Handleplaner

Læs mere

Forebyggelsesmodel for den fælles målgruppe af psykiatriske borgere/patienter mellem kommuner og Psykiatri

Forebyggelsesmodel for den fælles målgruppe af psykiatriske borgere/patienter mellem kommuner og Psykiatri Forebyggelsesmodel for den fælles målgruppe af psykiatriske borgere/patienter mellem kommuner og Psykiatri Dette notat beskriver forslag til en forebyggelsesmodel for den fælles målgruppe af psykiatriske

Læs mere

Forebyggelsespakkerne som redskab til at skabe kvalitet i forebyggelsen KLs Sundhedskonference, januar 2014

Forebyggelsespakkerne som redskab til at skabe kvalitet i forebyggelsen KLs Sundhedskonference, januar 2014 Forebyggelsespakkerne som redskab til at skabe kvalitet i forebyggelsen KLs Sundhedskonference, januar 2014 Tine Curtis, centerchef Adj. professor, Syddansk Universitet Det overordnede udfordringsbillede

Læs mere

Handleplan Indsats: Opsporende samtale om alkohol blandt ældre

Handleplan Indsats: Opsporende samtale om alkohol blandt ældre Handleplan 2017 2018 Indsats: Opsporende samtale om alkohol blandt ældre Målsætning, som indsatsen vedrører (Derfor vil vi. i sundhedspolitikken 2015-2018) Beskrivelse af indsats (Overordnet beskrivelse

Læs mere

Temaplan for psykisk sundhed

Temaplan for psykisk sundhed Temaplan for psykisk sundhed 2016-2024 Vejen Kommune Rådhuspassagen 3 6600 Vejen E-mail: post@vejen.dk www.vejen.dk Foto: Colourbox Udarbejdelse: Social & Ældre Lay out og tryk: Vejen Kommune Udgivet:

Læs mere

Temaplan for psykisk sundhed

Temaplan for psykisk sundhed Temaplan for psykisk sundhed 2016-2024 Vision Temaplaner Drifts- og udviklingsplaner Den overordnede vision er, at Vejen Kommune vil være en attraktiv erhvervsog bosætningskommune, der skaber rammer og

Læs mere

SUNDHEDSPROFILEN OG DEN BORGERRETTEDE FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE PÅ TVÆRS AF FORVALTNINGER

SUNDHEDSPROFILEN OG DEN BORGERRETTEDE FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE PÅ TVÆRS AF FORVALTNINGER SUNDHEDSPROFILEN OG DEN BORGERRETTEDE FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE PÅ TVÆRS AF FORVALTNINGER Tine Curtis, Leder af Center for Forebyggelse i praksis, KL Forskningschef Aalborg Kommune Adj. professor Aalborg

Læs mere

Opfølgning på tværsektoriel rehabiliteringsindsats og organisering af ressourceforløb

Opfølgning på tværsektoriel rehabiliteringsindsats og organisering af ressourceforløb Opfølgning på tværsektoriel rehabiliteringsindsats og organisering af ressourceforløb Erhvervs- og beskæftigelsesudvalget 12 juni 2018 www.ballerup.dk Ressourceforløb jf. Førtidspensions- og Fleksjobreformen

Læs mere

Læseplan for valgfaget sundhed og sociale forhold. 10. klasse

Læseplan for valgfaget sundhed og sociale forhold. 10. klasse Læseplan for valgfaget sundhed og sociale forhold 10. klasse Indhold Indledning 3 Trinforløb for 10. klassetrin 4 Sundhed og sundhedsfremmende aktiviteter 4 Hygiejne og arbejdsmiljø 6 Kommunikation 7 Uddannelsesafklaring

Læs mere

Forslag til arbejdsspor i Sundhedspolitik

Forslag til arbejdsspor i Sundhedspolitik Punkt 2. Forslag til arbejdsspor i Sundhedspolitik 2015-2018. 2014-2390. Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Kulturudvalget godkender, at Sunde rammer, Lighed i sundhed, Mental

Læs mere

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN SOCIALPSYKIATRIEN

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN SOCIALPSYKIATRIEN SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN SOCIALPSYKIATRIEN Vestmanna Allé 9700 Brønderslev Telefon: 5087 5248 Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: inger.thorup.jensen@99454545.dk Præsentation af tilbuddet:

Læs mere

Hvad er mental sundhed?

Hvad er mental sundhed? Mental Sundhed Hvad er mental sundhed? Sundhedsstyrelse lægger sig i forlængelse af WHO s definition af mental sundhed som: en tilstand af trivsel hvor individet kan udfolde sine evner, kan håndtere dagligdagens

Læs mere

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN - HANDICAP

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN - HANDICAP SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN - HANDICAP Vestmanna Allé 8 9700 Brønderslev Telefon: 5087 5248 Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: inger.thorup.jensen@99454545.dk Præsentation af tilbuddet: Bostøtten

Læs mere

SUNDHED OG FORÆLDRESAMARBEJDE I DAGINSTITUTIONEN - ET FORSKNINGSPROJEKT

SUNDHED OG FORÆLDRESAMARBEJDE I DAGINSTITUTIONEN - ET FORSKNINGSPROJEKT SUNDHED OG FORÆLDRESAMARBEJDE I DAGINSTITUTIONEN - ET FORSKNINGSPROJEKT PLAN HVAD: Om forskningsprojektet fokus og baggrund HVORDAN: Om Osted Børnehaves rolle og plan for projektet HVORFOR: Om sundhed,

Læs mere

Voksenudredningsmetoden VUM & faglige kvalitetsoplysninger FKO. Ringkøbing-Skjern Kommune

Voksenudredningsmetoden VUM & faglige kvalitetsoplysninger FKO. Ringkøbing-Skjern Kommune Voksenudredningsmetoden VUM & faglige kvalitetsoplysninger FKO Ringkøbing-Skjern Kommune Dagsorden Præsentation Lidt om kommunen Organisationsplan Ændret syn på borgeren Voksenudredningsmetoden Faglige

Læs mere

Velkommen til temadagen Samarbejde om borgernes sundhed og trivsel i almene boligområder Sundheds- og kvartershuset, Aalborg Øst 9. juni.

Velkommen til temadagen Samarbejde om borgernes sundhed og trivsel i almene boligområder Sundheds- og kvartershuset, Aalborg Øst 9. juni. Velkommen til temadagen Samarbejde om borgernes sundhed og trivsel i almene boligområder Sundheds- og kvartershuset, Aalborg Øst 9. juni.2015 Lisbeth Holm Olsen og Eva Michelle Burchard Center for Forebyggelse

Læs mere

PLADS til alle POLITIK FOR SOCIALT UDSATTE BORGERE

PLADS til alle POLITIK FOR SOCIALT UDSATTE BORGERE PLADS til alle POLITIK FOR SOCIALT UDSATTE BORGERE /2 Vi vil samarbejdet med de socialt udsatte Den første politik for socialt udsatte borgere udkom i 2009. Den politik var og er vi stadig stolte over.

Læs mere

FOREBYGGELSE - SUNDE RAMMER FOR BORGERNES LIV I HELE KOMMUNEN

FOREBYGGELSE - SUNDE RAMMER FOR BORGERNES LIV I HELE KOMMUNEN FOREBYGGELSE - SUNDE RAMMER FOR BORGERNES LIV I HELE KOMMUNEN Tine Curtis, Leder af Center for Forebyggelse i praksis, KL Adj. professor Aalborg Universitet og Syddansk Universitet Danskernes sundhed De

Læs mere

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1 gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1 2 Indledning Vision Et godt helbred er udgangspunktet for at kunne trives fysisk, psykisk og socialt. I Gladsaxe

Læs mere

Temaplan for Sundhed, Kultur & Fritid

Temaplan for Sundhed, Kultur & Fritid Temaplan for Sundhed, Kultur & Fritid Handleplan for Det gode arbejdsliv Indledning: Denne handleplan for Det gode arbejdsliv bygger på den politisk godkendte Temaplan for Sundhed, Kultur & Fritid. Af

Læs mere

Orientering om KL's udspil om sundhedsfremme og forebyggelse

Orientering om KL's udspil om sundhedsfremme og forebyggelse Punkt 4. Orientering om KL's udspil om sundhedsfremme og forebyggelse 2018-007141 Sundheds- og Kulturforvaltningen fremsender til Sundheds- og Kulturudvalgets orientering KL's udspil om sundhedsfremme

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2015

SUNDHEDSPOLITIK 2015 SUNDHEDSPOLITIK 2015 SUNDHEDSPOLITIK 2 SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD Forord... 4 Vision, mål og værdier... 5 Sundhed og trivsel blandt udsatte borgere... 7 Sundhed og trivsel blandt børn og unge... 9 Den mentale

Læs mere

Målet er nået, når 50 pct. af deltagerne i 2012 på kommunens sundhedstilbud til kronisk syge er henvist af egen læge.

Målet er nået, når 50 pct. af deltagerne i 2012 på kommunens sundhedstilbud til kronisk syge er henvist af egen læge. Politisk udvalgt område: Samarbejde med praktiserende læger Nr. 1 Lægen henviser til forløbsprogrammer Overordnet vil et velfungerende samarbejde mellem kommune og praktiserende læger betyde, at borgerne

Læs mere

Værdighedspolitikken Udkast

Værdighedspolitikken Udkast Udkast Værdighedspolitikken // 2016 Forord Ringkøbing-Skjern Kommunes værdighedspolitik beskriver kommunens overordnede værdier og prioriteringer på ældreområdet, herunder blandt andet personlig hjælp,

Læs mere

Arbejdsgruppe: Samarbejde med private virksomheder om sundhedsfremme på arbejdspladsen.

Arbejdsgruppe: Samarbejde med private virksomheder om sundhedsfremme på arbejdspladsen. Arbejdsgruppe: Samarbejde med private virksomheder om sundhedsfremme på arbejdspladsen. Gruppens formål: Formålet med gruppens arbejde er at udarbejde et oplæg til en overordnet/generisk model til etablering

Læs mere

Projekt Seniorkorps Støtte til udsatte unge i Struer kommune gennem etableringen af et lokalt korps af frivillige

Projekt Seniorkorps Støtte til udsatte unge i Struer kommune gennem etableringen af et lokalt korps af frivillige Projekt Seniorkorps Støtte til udsatte unge i Struer kommune gennem etableringen af et lokalt korps af frivillige Projektansøgning LBR s styregruppe behandlede på møde den 24. juni et forslag til en aktivitet

Læs mere

Broen til Bedre Sundhed PRÆSENTATION. Region Sjælland

Broen til Bedre Sundhed PRÆSENTATION. Region Sjælland Broen til Bedre Sundhed BROEN TIL BEDRE SUNDHED PRÆSENTATION Region Sjælland BROEN TIL BEDRE SUNDHED INTERVENTION Velkommen til Broen til Bedre Sundhed! Et unikt udviklingsprogram med aktiviteter indenfor

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed

Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed Indhold Indledning... 2 Målgruppe... 2 Vision... 2 Pejlemærker... 3 Udmøntning... 4 Indsatser... 4 Opfølgning... 6 Indledning Social ulighed i sundhed beskriver

Læs mere

SERVICEDEKLARATION MENTORSTØTTE

SERVICEDEKLARATION MENTORSTØTTE SERVICEDEKLARATION MENTORSTØTTE Vestmanna Allé 8 Telefon: 5087 5248 Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: inger.thorup.jensen@99454545.dk Præsentation af tilbuddet: Mentorstøtten er et individuelt

Læs mere

SUNDHED SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN. i Assens Kommune FORORD

SUNDHED SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN. i Assens Kommune FORORD Sammen om sundhed FORORD SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN I Assens Kommune vil vi sætte spot på sundheden og arbejde målrettet for udvikling, fremgang og livskvalitet for alle. Vi vil løfte sundheden. Derfor

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2015

SUNDHEDSPOLITIK 2015 SUNDHEDSPOLITIK 2015 SUNDHEDSPOLITIK 2 SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD Vision, mål og værdier... 4 Sundhed - et fælles ansvar... 5 Sundhed og trivsel blandt udsatte borgere... 7 Sundhed og trivsel blandt børn

Læs mere

Netværksforum Region Midt Forebyggende hjemmebesøg November 2012

Netværksforum Region Midt Forebyggende hjemmebesøg November 2012 Netværksforum Region Midt Forebyggende hjemmebesøg November 2012. Bente Høy, MPH, Ph.D. 1 Styregruppe Margit Andersen, Anne Marie Olsen, Karen Grøn, Lene Dørfler, Henning Jensen, Bente Høy Bente Høy, MPH,

Læs mere

Fælles strategi for unges fysiske og mentale sundhed

Fælles strategi for unges fysiske og mentale sundhed KKR-Hovedstaden Fælles strategi for unges fysiske og mentale sundhed KKR-Hovedstaden Fælles strategi for unges fysiske og mentale sundhed for kommunerne i Region Hovedstaden Sammen er vi stærkere I foråret

Læs mere

Godkendelse af handleplan i relation til Sundhedspolitik

Godkendelse af handleplan i relation til Sundhedspolitik Punkt 4. Godkendelse af handleplan i relation til Sundhedspolitik 2019-22 2018-090901 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at Beskæftigelsesudvalget godkender handleplan i relation til Sundhedspolitik

Læs mere

Bilag til Sundhedspolitik, samlet udmøntningsplan for 2014 og 2015

Bilag til Sundhedspolitik, samlet udmøntningsplan for 2014 og 2015 Bilag til Sundhedspolitik, samlet udmøntningsplan for og Arbejdsmarkedsområdet I tæt dialog med Center for Arbejdsmarked har Center for Sundhed udarbejdet udkast til en samlet udmøntningsplan - primært

Læs mere

Sundhedspolitisk Dialogforum

Sundhedspolitisk Dialogforum Sundhedspolitisk Dialogforum D. 22. oktober 2015 Oplæg om Det psykiatriske område (kommunale og regionale snitflader) Sundhed og psykisk sygdom Mennesker, der har en alvorlig psykisk sygdom som f.eks.

Læs mere

Status på Sundhedspolitikken

Status på Sundhedspolitikken Status på Sundhedspolitikken Rebild Kommunes sundhedspolitik blev vedtaget i december 2013 og er gældende for perioden 2014 til 2018. Rebild Kommunes sundhedspolitik indeholder en vision, værdier og 5

Læs mere

Aktive børn i dagtilbud

Aktive børn i dagtilbud Aktive børn i dagtilbud Notat Baggrund Svendborg Kommune igangsatte i 2008 Danmarks største idrætsskoleprojekt Svendborgprojektet, hvor 0.- 6. klasse på syv af kommunens skoler fik seks lektioners idræt

Læs mere

Skabelon til projektbeskrivelse

Skabelon til projektbeskrivelse Skabelon til projektbeskrivelse 1. Projektets titel: Livsstilsintervention med Løsninger for Livet 2. Baggrund: Beskriv baggrunden for at der er taget initiativ til projektet, samt hvilken viden projektet

Læs mere

Psykiatri- og Rusmiddelplan for Skive Kommune

Psykiatri- og Rusmiddelplan for Skive Kommune Psykiatri- og Rusmiddelplan for Skive Kommune 2018-2021 Forord Sundheds- og Forebyggelsesudvalget har det politiske ansvar for psykiatri- og rusmiddelområdet, der organisatorisk er en del af Sundhedsafdelingen.

Læs mere

Brønderslev Kommunes FRITIDS OG IDRÆTSPOLITIK

Brønderslev Kommunes FRITIDS OG IDRÆTSPOLITIK Brønderslev Kommunes FRITIDS OG IDRÆTSPOLITIK Ønsket er, at politikken skal fremstå vedkommende, relevant, værdifuld og retningsskabende for hele området Forord Brønderslev Kommune har en ambition om,

Læs mere

SOCIAL OG SUNDHED Sundhedsstrategisk afsnit. Dato: 10. november Tlf. dir.: Kontakt: Anne Ganner Bech

SOCIAL OG SUNDHED Sundhedsstrategisk afsnit. Dato: 10. november Tlf. dir.: Kontakt: Anne Ganner Bech SOCIAL OG SUNDHED Sundhedsstrategisk afsnit Dato: 10. november 2016 Tlf. dir.: 44771846 E-mail: abe3@balk.dk Kontakt: Anne Ganner Bech Status for implementering af Sundhedsplanen 2015-2017 BØRN Nr. Indsatsområde

Læs mere

Handicappolitik i Ringkøbing-Skjern kommune

Handicappolitik i Ringkøbing-Skjern kommune Handicappolitik i Ringkøbing-Skjern kommune Ringkøbing-Skjern Kommunes vision Naturens Rige er udtryk for, at byrådet gennem naturen vil sikre borgerne det gode liv og at skabe vækst i kommunen. Visionen

Læs mere

Fokus frem mod 2020 Indsæt logo SHIFT Indsæt Billede

Fokus frem mod 2020 Indsæt logo SHIFT Indsæt Billede Fokus frem mod 2020 Strukturelle forhold Der iværksættes et arbejde for at skabe en større motivation for idrætsforeningernes optag af medlemmer over 25 år DGI og DIF bidrager med erfaringer fra andre

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016

SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016 SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016 - et fælles anliggende for hele Helsingør Kommune Side 1 Indhold 1. Indledning. Side 3 2. Formål og sammenhæng til visionen Side 3 3. Gennemgående principper for fokusområderne.

Læs mere

Aftaler for Socialpsykiatrien. Psykiatri- og Handicapområdet

Aftaler for Socialpsykiatrien. Psykiatri- og Handicapområdet Aftaler 2019-2020 for Socialpsykiatrien Psykiatri- og Handicapområdet 2 2019-2020 Dialogbaserede aftaler Psykiatri- og Handicapområdet i Ikast-Brande Kommune er ligesom de andre fagområder en del af det

Læs mere

Idræts- og bevægelsespolitik

Idræts- og bevægelsespolitik Idræts- og bevægelsespolitik 2019-2023 Vision 2011-2023 Høje-Taastrup Kommune arbejder for et mangfoldigt idrætsliv, hvor alle borgere, uanset udgangspunkt, har mulighed for at opleve glæde, udfordring

Læs mere

SAMMEN OM SUNDHED. med omtanke for den enkelte. Hvidovre Kommunes Sundheds- og forebyggelsespolitik

SAMMEN OM SUNDHED. med omtanke for den enkelte. Hvidovre Kommunes Sundheds- og forebyggelsespolitik 1 SAMMEN OM SUNDHED med omtanke for den enkelte Hvidovre Kommunes Sundheds- og forebyggelsespolitik 2015-2018 2 3 Indhold Forord side 5 Den sunde forstad side 6 Attraktive byrum side 8 Sundhed i hverdagen

Læs mere

ONLINE BOSTØTTE SOCIALPSYKIATRIEN OG HANDICAP

ONLINE BOSTØTTE SOCIALPSYKIATRIEN OG HANDICAP ONLINE BOSTØTTE SOCIALPSYKIATRIEN OG HANDICAP Vestmanna Allé 9700 Brønderslev Telefon: 5087 5248 Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: inger.thorup.jensen@99454545.dk Præsentation af tilbuddet: Online

Læs mere

REFORM AF FØRTIDSPENSION OG FLEKSJOB REFORMENS BETYDNING FOR SAGSBEHANDLINGEN I KOMMUNERNE

REFORM AF FØRTIDSPENSION OG FLEKSJOB REFORMENS BETYDNING FOR SAGSBEHANDLINGEN I KOMMUNERNE REFORM AF FØRTIDSPENSION OG FLEKSJOB REFORMENS BETYDNING FOR SAGSBEHANDLINGEN I KOMMUNERNE Forord Store forandringer. Store udfordringer. Men også nye og store muligheder for at hjælpe vores mest udsatte

Læs mere