Folkehøjskoler. Kursus for nye forstandere November 2018

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Folkehøjskoler. Kursus for nye forstandere November 2018"

Transkript

1 Folkehøjskoler Kursus for nye forstandere November 2018

2 Højskoleforstander Hvorfor. Hvorfor valgte jeg at blive højskoleforstander må gerne perspektiveres i forhold til: Hvad har du lavet før du kom til højskolen. Hvorfor blev det højskolen du valgte Hvorfor er forstanderjobbet attraktivt Hvad forestiller du dig bliver din største udfordring

3 Hvad er en højskole

4 Kursus for nye forstandere Hvad er en højskole.

5 Hvad er en folkehøjskole. Overordnet beskrivelse. På folkehøjskolerne i daglig tale kaldet højskolerne kan voksne elever følge forskellige former for kurser. De danske folkehøjskoler tilbyder forskellige former for undervisning af voksne elever på både korte og lange kurser. Eleverne bor på højskolen, når de er tilmeldt et højskolekursus. På nogle højskoler kan enkelte fag eller faggrupper have en fremtrædende plads, f.eks. idræt, film, musik, kunst m.v. Men kurserne skal altid have en bred almen karakter og leve op til de tre hjørnestene i lovgivningen: livsoplysning folkelig oplysning demokratisk dannelse Folkehøjskolerne reguleres efter Lov om folkehøjskoler. Den enkelte højskole vælger selv sit idégrundlag, og fastsætter det i skolens vedtægter.

6 Hvad siger Højskoleloven. Kapitel 1 Lovens anvendelsesområde og virke 1. Loven omfatter folkehøjskoler, der tilbyder undervisning og samvær på kurser, hvis hovedsigte er livsoplysning, folkelig oplysning og demokratisk dannelse, og som er godkendt af kulturministeren til tilskud. Undervisningen skal have en bred almen karakter. Enkelte fag eller faggrupper kan have en fremtrædende plads, men aldrig på bekostning af det almene. Skolernes aktiviteter skal tilrettelægges ud fra deres selvvalgte værdigrundlag.

7 Undervisning og samvær. Undervisning og samvær ligeværdigt. Adskiller folkehøjskolerne fra andre skoleformer Undervisning mindst 50% af bred almen karakter Både undervisning og samværet sætter krav til skolerne. Samværet er både mellem elever og mellem medarbejdere og elever

8 Hovedsigte: Livsoplysning I højskoleloven står der i bemærkningerne til lovforslaget følgende om begrebet livsoplysning: Livsoplysning er et begreb, der rummer universelle og almenmenneskelige problemstillinger. Livsoplysning ligger i forlængelse af den bestående oplysningstradition for de frie skoler og vedrører de store spørgsmål i tilværelsen. Herved fremhæves folkehøjskolernes opgave af eksistentiel karakter, som bygger på den enkelte skoles selvvalgte værdigrundlag. NFSG: Livet skal gennem skole og uddannelse lyses op så mennesket individuelt og som menneskehed får større og større indsigt i menneskelivet og måske kan ane meningen med det.

9 Hovedsigte: Folkelig oplysning I højskoleloven står der i bemærkningerne til lovforslaget følgende om begrebet folkelig oplysning: Folkelig oplysning rummer oplysning om store og små fællesskaber samt forholdet til det individuelle. I folkelig oplysning er det individuelle og det fælles - sider af samme sag og hinandens forudsætninger. Frit efter NFSG: Formidlingen af indholdet kræver ikke, at modtagerne har særlige forudsætninger eller evner ud over det at være nysgerrige og interesserede mennesker og endelig, at det egentlige formål med oplysningsaktiviteten er, at alle involverede skal blive klogere på at leve deres liv engageret i forhold til medmennesket/samfundet.

10 Hovedsigte: Demokratisk dannelse I højskoleloven står der i bemærkningerne til lovforslaget følgende om begrebet demokratisk dannelse: Demokratisk dannelse understreger opgaven i at fastholde og udvikle en proces, der fører frem mod demokrati. Det markerer, at det er de frie kostskolers opgave at danne sine elever til engagerede medborgere med lyst og evne til at være aktive i et demokratisk samfund. Med andre ord: Eleven lærer her, hvad det vil sige, at erkende, handle og deltage i demokratiske processer samt at kunne forholde sig demokratisk overfor nye problemstillinger og opgaver. Det vil sige, at eleven både lærer om demokrati i undervisningen og gennem demokratisk deltagelse i samværet på skolerne.

11 Selvvalgt værdigrundlag. Skolens grundlov Værdigrundlaget er den begrundede forudsætning for skolens virksomhed det er den idé, skolen er baseret på. Værdigrundlaget skal være langtidsholdbart, da en ændring kræver ændring af skolens vedtægter. Værdigrundlaget vil oftest være beskrevet i et tidløst sprog. Værdigrundlaget er fundamentet for skolens mål, praksis og selvevaluering. Offentliggørelsen af skolens værdigrundlag sikrer bl.a., at kommende elever og andre er i stand til at vurdere, hvilket grundlag skolens aktiviteter bygger på.

12 Værnsbestemmelser institutionen. Skolen skal være selvejende og uafhængig. Anvendelse af skolens midler (og ikke blot statstilskuddet) må alene komme skolens skole- og undervisningsvirksomhed til gode. Med 2014 loven dog i begrænset omfang til folkeoplysende aktiviteter. Skolen skal eje hovedparten af sine bygninger - ikke leje. Med 2014 loven dog leje i op til 10 år En skole kan ikke indgå økonomisk forpligtende samarbejde med anden skole eller tredje part. Der må ikke være bestyrelsessammenfald, og udlejere må ikke sidde i bestyrelsen

13 Afslutning I ved nu: Hvad højskolens hovedsigte er At samvær og undervisning vægtes lige At skolens værdigrundlag er vigtigt og brugbart Men I ved også: Højskoleloven er meget bred og rummer en høj grad af frihed til den enkelte skole. At loven er sårbar overfor misbrug. Friheden i lovgivningen varer kun så længe, den ikke bliver misbrugt. Stor udfordring at sikre at skolerne og medarbejderne respekterer gældende lov (og tradition) fælles ansvar. Forstanderen har ansvaret for at tolke og følge lovgivningen.

14 TILSKUDSBETINGELSER

15 Tilskudsbetingelser Institutionskrav Lov om folkehøjskoler Bekendtgørelse om tilskud m.v. til folkehøjskoler Højskolen er en selvejende institution, der modtager et statstilskud. Staten skal sikre, at tilskuddet benyttes til det tiltænkte formål, der beskrives i lovgivningen. Privat selvejende institution koncerndannelse. Bestyrelse/Skolekreds/Repræsentantskab - uafhængighed. Bestyrelse ulønnet og habil Følgende personer kan ikke være medlemmer af bestyrelsen: 1) Personer, der udlejer ejendomme m.m. til skolen. 2) Medlemmer af bestyrelsen i fonde, selskaber, foreninger eller andre virksomheder, der udlejer ejendomme m.m. til skolen, eller som kontrollerer udlejer af ejendomme m.m. til skolen. 3) Advokater, revisorer og lignende rådgivere for personer omfattet af nr. 1 eller for fonde, selskaber, foreninger eller andre virksomheder omfattet af. nr. 2. 4) Ansatte i ledende stillinger hos personer omfattet af nr. 1 eller i fonde, selskaber, foreninger eller andre virksomheder omfattet af nr. 2. 5) Medlemmer af bestyrelsen for en anden folkehøjskole. Vedtægter styringsredskab ikke i modstrid med standardvedtægter Økonomi forvaltning, kunne komme skolen til gavn.

16 3. Folkehøjskoler skal opfylde følgende betingelser: 1) Skolen skal være en privat selvejende institution, som er omfattet af 1. Skolens styring og ledelse skal reguleres i en vedtægt. 2) Skolen skal i sit virke som selvejende undervisningsinstitution være uafhængig, og skolens midler må alene komme skolens skole- og undervisningsvirksomhed til gode, jf. dog stk. 2 og 3. 3) Skolen skal have en skolekreds eller et repræsentantskab, der står bag skolens oprettelse og virksomhed. 4) Skolen skal råde over egnede og tilstrækkelige elevværelser, forstander- og lærerbolig, kostforplejnings- og opholdsarealer, undervisningslokaler og udstyr samt hovedsagelig udgøre en geografisk og bygningsmæssig enhed, jf. dog stk. 4.

17 37. Kulturministeren kan træffe beslutning om, at der ikke ydes tilskud til skoler, herunder en ny skole, hvis der efter ministerens skøn ikke er tilstrækkelig sikkerhed for, at skolen opfylder kravet i 3, stk. 1, nr. 2, om uafhængighed og forvaltning af skolens midler. Der kan herved navnlig lægges vægt på, om: 1) Skolen indgår i et fællesskab eller et samarbejde med skoler, institutioner, fonde, virksomheder, foreninger m.fl., der indebærer en nærliggende risiko for, at skolen styres af andre. 2) Skolens midler anvendes til formål uden for skolen. 3) Skolens ledelse og lærere står i et juridisk eller økonomisk afhængighedsforhold til de i nr. 1 nævnte institutioner m.fl. 4) Skolens elever udfører arbejde, herunder indsamlingsarbejde eller lignende, på en måde, der er usædvanlig for skoleformen. 5) Skolen indgår lejemål eller andre aftaler, der indebærer en nærliggende risiko for, at skolen styres af andre.

18 TILSYN

19 Tilsynssystemet

20 Kulturministeriets opbygning. Kulturministeren Politiske handlinger Departementet - DEP Betjener minister, udarbejder forslag til love og bekendtgørelser, gennemfører lovproces m.v. Slots- og kulturstyrelsen - SLKS Sikrer love og bekendtgørelser bliver udmøntet og administreret, Udfører tilsyn, tilskud udbetales m.v.

21 Folkehøjskoler

22 Baggrund for tilsynet Uddrag af højskoleloven 34. Kulturministeren fører tilsyn med skoler, der modtager statstilskud efter denne lov. Finder kulturministeren, at en skoles aktiviteter ikke er i overensstemmelse med denne lov eller de regler eller aftaler, der er fastsat eller indgået i henhold til loven, kan ministeren udstede påbud til skolen om at ændre de pågældende aktiviteter. Stk. 2. Kulturministeren kan indhente alle oplysninger fra skolerne om kursusvirksomhed, elever, personale, udstyr, huslejeaftaler, aftaler om ejendomskøb og andre aftaler og om skolernes drift i øvrigt til brug for fastlæggelse af tilskud, gennemgang af årsregnskaber, gennemførelse af tilsyn og udarbejdelse af statistik.

23 Eksempler på kontakt- og tilsynsformer Uanmeldt tilsynsbesøg og eller indkaldelse af konkret materiale. Skærpet tilsyn f.eks. økonomisk Varslet tilsyn f.eks. på baggrund af en opstået situation eller udmelding af tema om konkret emne i lovgivningen. (Anmeldt tilsyn) Besøg på skoler for drøftelse af skolens aktuelle situation. Formål er at opnå kendskab til skolerne i en god og naturlig dialog. (Dialogbesøg) Almindelig mail og telefonisk kommunikation med skolerne på basis af aktuelle spørgsmål. (Skrivebordstilsyn)

24 Proces - efter beslutning om tilsyn - anmeldt eller uanmeldt. Beslutning om tilsyn Materiale indkaldes eller gennemgås på stedet og vurderes af Slots- og Kulturstyrelsen Styrelsen sender en foreløbig afgørelse i partshøring Beslutning om sanktioner, træffes efter partshøring Skærpet tilsyn, tilbageholdelse af tilskud m.v.

25 Sanktioner Uddrag af højskoleloven 36. Kulturministeren kan for skoler, der ikke følger bestemmelserne i denne lov, de regler eller aftaler, der er fastsat eller indgået i henhold til loven, eller kulturministerens påbud, tilbageholde tilskud, lade tilskud bortfalde helt eller delvis eller kræve tilskud tilbagebetalt helt eller delvis. Stk. 2. Kulturministeren kan endvidere efter drøftelse med folkehøjskolernes forening beslutte, at der ikke ydes tilskud til en skole, hvis undervisning eller øvrige forhold findes åbenbart i strid med sædvanlig praksis for folkehøjskoler. Stk. 3. Kulturministeren kan tilbageholde tilskud eller lade tilskud bortfalde for skoler, som begæres erklæret konkurs eller standser sine betalinger, eller når der i øvrigt er fare for, at en skoles virksomhed må indstilles. Stk. 4. Kulturministeren kan desuden kræve tilskud tilbagebetalt, hvis grundlaget for tilskudsberegningen har været fejlagtigt eller tilskudsberegningen i øvrigt har været fejlagtig.

26 Eksempler på tilsynsområder: Indholdsplaner, årsplaner, skema - UBAK i sammenhæng med den konkrete afvikling af undervisningen. Overholdelse af regler om ekskursioner, antal undervisningstimer og dage m.m. Elevlister a jour Internationale elever antal Pligtige oplysninger på hjemmeside Beskrivelse af de enkelte kurser (markedsføring) Overholdelse af administrative regler om registrering, dokumentation m.v. m.m.

27 Eksempler på overordnede tilsynsområder I et tilsyn kan indgå vurderinger af mere overordnet karakter. Bestyrelsen skal forvalte skolens midler, så de bliver til størst mulig gavn for skolen Skolens midler skal alene komme skolens skole- og undervisningsvirksomhed til gode. Skolens uafhængighed af organisationer m.fl. Habilitet i skolens bestyrelse. Overskydende kapacitet.

28 Afslutning Tilsynet skal påse, at lovgivningen overholdes Tilsynet forudsætter, at forstanderen har et indgående kendskab til og sikrer overholdelse af - lovgivningen. Hvis forstanderen er i tvivl, undersøg da i netværk og forening, hvad praksis kan være og hvor grænserne er. Tilsynet er ikke en generel rådgivningsinstans. Sanktioner ved manglende overholdelse kan være alvorlige

ansvar som overordnet ledelse

ansvar som overordnet ledelse Bestyrelsens rolle, opgaver og ansvar Bestyrelsens som overordnet rolle, opgaver ledelse og ansvar som overordnet ledelse Bestyrelseskonference Vartov Bestyrelseskonference Februar 2019 Thor West Vartov

Læs mere

Vejledning om ansøgning om godkendelse til tilskud for nye folkehøjskoler

Vejledning om ansøgning om godkendelse til tilskud for nye folkehøjskoler Vejledning om ansøgning om godkendelse til tilskud for nye folkehøjskoler Regelgrundlag Folkehøjskoler reguleres af Lov om folkehøjskoler nr. 1605 af 26. december 2013, herefter loven. Tilskudsbekendtgørelsen,

Læs mere

Vejledning om ansøgning om godkendelse til tilskud for nye folkehøjskoler

Vejledning om ansøgning om godkendelse til tilskud for nye folkehøjskoler Vejledning om ansøgning om godkendelse til tilskud for nye folkehøjskoler Regelgrundlag Folkehøjskoler reguleres af lov om frie kostskoler, jf. lovbekendtgørelsen nr. 689 af 22. juni 2011 om folkehøjskoler,

Læs mere

Indholdsplaner for kurser på folkehøjskoler

Indholdsplaner for kurser på folkehøjskoler Indholdsplaner for kurser på folkehøjskoler Inden et højskolekursus begynder, skal der foreligge en godkendt indholdsplan for kurset. Hensigten med udformning af indholdsplaner er, at højskolerne kan godtgøre,

Læs mere

Vejledning om ansøgning om godkendelse til tilskud for nye efterskoler, husholdningsskoler og håndarbejdsskoler

Vejledning om ansøgning om godkendelse til tilskud for nye efterskoler, husholdningsskoler og håndarbejdsskoler Vejledning om ansøgning om godkendelse til tilskud for nye efterskoler, husholdningsskoler og håndarbejdsskoler Regelgrundlag Lov om frie kostskoler, jf. lovbekendtgørelse nr. 689 af 22. juni 2011 om folkehøjskoler,

Læs mere

Vejledning om ansøgning om godkendelse til tilskud for nye folkehøjskoler, efterskoler, husholdningsskoler og håndarbejdsskoler

Vejledning om ansøgning om godkendelse til tilskud for nye folkehøjskoler, efterskoler, husholdningsskoler og håndarbejdsskoler Vejledning om ansøgning om godkendelse til tilskud for nye folkehøjskoler, efterskoler, husholdningsskoler og håndarbejdsskoler Regelgrundlag Lov om frie kostskoler, jf. lovbekendtgørelse nr. 785 af 18.

Læs mere

Forretningsføreruddannelsen Tilsynet

Forretningsføreruddannelsen Tilsynet Forretningsføreruddannelsen 2019 Tilsynet Tilsyn og tilskud til folkehøjskolerne. Status på tilsynet med folkehøjskolerne. Særlige fokusområder Regnskabsgennemgang opmærksomhedspunkter Overskydende kapacitet

Læs mere

Skoleformen belyst fra loven

Skoleformen belyst fra loven Skoleformen belyst fra loven Førlederkursus, modul 2 16. 18. april 2012 Ole Bjerring Hovedpunkter Formål og virksomhed Grundlæggende betingelser for tilskud Skolens ledelse Standardvedtægten Lovgrundlag

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af frie grundskoler uden statstilskud

Bekendtgørelse om godkendelse af frie grundskoler uden statstilskud Bekendtgørelse om godkendelse af frie grundskoler uden statstilskud I medfør af 7 a, stk. 3, i lov om friskoler og private grundskoler m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 30 af 12. januar 2018, som ændret

Læs mere

Forslag. Lov om folkehøjskoler

Forslag. Lov om folkehøjskoler 2013/1 LSF 21 (Gældende) Udskriftsdato: 19. juni 2016 Ministerium: Kulturministeriet Journalnummer: Kulturmin., j.nr. 2013-011334 Fremsat den 2. oktober 2013 af kulturministeren (Marianne Jelved) Forslag

Læs mere

(Endelig vedtaget 20. dec. 2013 og med virkning fra 1. aug. 2014)

(Endelig vedtaget 20. dec. 2013 og med virkning fra 1. aug. 2014) Ny Højskolelov (Endelig vedtaget 20. dec. 2013 og med virkning fra 1. aug. 2014) 1. Udvidet oplysningsvirksomhed 2. Administrative fællesskaber 3. Leje i 10 år - og Eje sammen med andre 4. Ervhvervsvirksomhed

Læs mere

Forslag. Lov om folkehøjskoler

Forslag. Lov om folkehøjskoler Til lovforslag nr. L 21 Folketinget 2013-14 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 20. december 2013 Forslag til Lov om folkehøjskoler Kapitel 1 Lovens anvendelsesområde og virke 1. Loven omfatter

Læs mere

Højskolernes særlige lovgivning Især for nye i administrationen

Højskolernes særlige lovgivning Især for nye i administrationen Højskolernes særlige lovgivning Især for nye i administrationen 2017 Thor West Nielsen FFD/twn 1 Det særlige ved Højskolen - og Lovgivning bag Ønsket: - At give en FORSTÅELSE af en særlig institutionsform

Læs mere

Inatsisartutlov nr. 24 af 18. november 2010 om folkehøjskoler

Inatsisartutlov nr. 24 af 18. november 2010 om folkehøjskoler Inatsisartutlov nr. 24 af 18. november 2010 om folkehøjskoler Formål 1. Folkehøjskolerne tilbyder elever almendannende undervisning med sigte på folkelig oplysning af bred, almen og demokratisk karakter

Læs mere

Højskolernes særlige lovgivning Især for nye i administrationen

Højskolernes særlige lovgivning Især for nye i administrationen 1FFD/twn Højskolernes særlige lovgivning Især for nye i administrationen 2018 Thor West Nielsen FF 2 Det særlige ved Højskolen - og Lovgivning bag Ønsket: - At give en FORSTÅELSE af en særlig institutionsform

Læs mere

Forslag. Lov om folkehøjskoler

Forslag. Lov om folkehøjskoler Lovforslag nr. L 21 Folketinget 2013-14 Fremsat den 2. oktober 2013 af kulturministeren (Marianne Jelved) Forslag til Lov om folkehøjskoler Kapitel 1 Lovens anvendelsesområde og virke 1. Loven omfatter

Læs mere

Forslag. til. Lov om folkehøjskoler. Kapitel 1 Formål og virksomhed

Forslag. til. Lov om folkehøjskoler. Kapitel 1 Formål og virksomhed Forslag til Lov om folkehøjskoler Kapitel 1 Formål og virksomhed 1. Loven omfatter folkehøjskoler, der tilbyder voksne elever undervisning og samvær på kurser, hvis hovedsigte er livsoplysning, folkelig

Læs mere

Instruks for tilskud til folkehøjskoler

Instruks for tilskud til folkehøjskoler August 2015 Instruks for tilskud til folkehøjskoler 2015.1 Indholdsfortegnelse: Indledning 3 Formål med højskoleloven 3 Grundlæggende tilskudsbetingelser. 3 Grundtilskud. 3 Bygningstilskud. 4 Årselever,

Læs mere

Bilag 9: Lov om økonomiske og administrative forhold for modtagere af driftstilskud fra Kulturministeriet

Bilag 9: Lov om økonomiske og administrative forhold for modtagere af driftstilskud fra Kulturministeriet Bilag 9: Lov om økonomiske og administrative forhold for modtagere af driftstilskud fra Kulturministeriet LOV nr 1531 af 21/12/2010 Gældende Offentliggørelsesdato: 22-12-2010 Kulturministeriet Kapitel

Læs mere

LOV nr 1531 af 21/12/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 2. februar Kulturministeriet

LOV nr 1531 af 21/12/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 2. februar Kulturministeriet LOV nr 1531 af 21/12/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 2. februar 2017 Ministerium: Kulturministeriet Journalnummer: Kulturmin., j.nr. 2010-025153 Senere ændringer til forskriften LBK nr 79 af 14/01/2011

Læs mere

Forretningsfører i en særlig skoleform med en særlig tradition TWN

Forretningsfører i en særlig skoleform med en særlig tradition TWN Forretningsfører i en særlig skoleform med en særlig tradition TWN - 2019 Vallekilde Højskole Oprettet af Ernst Trier 1865 E Hvorfor e Ved det 4. nordiske kirkemøde i 1871 udtalte Ludvig Schrøder

Læs mere

Landstingslov nr. 10 af 15. april 2003 om frie grundskoler og undervisning i hjemmet m.v. Kapitel 1. Undervisning m.v.

Landstingslov nr. 10 af 15. april 2003 om frie grundskoler og undervisning i hjemmet m.v. Kapitel 1. Undervisning m.v. Landstingslov nr. 10 af 15. april 2003 om frie grundskoler og undervisning i hjemmet m.v. Kapitel 1. Undervisning m.v. 1. Frie grundskoler giver undervisning inden for 1. 10. klassetrin, som står mål med,

Læs mere

Folkehøjskolernes Forening i Danmark har med glæde noteret sig dit ønske om, at der udarbejdes en ny, selvstændig lov om folkehøjskoler.

Folkehøjskolernes Forening i Danmark har med glæde noteret sig dit ønske om, at der udarbejdes en ny, selvstændig lov om folkehøjskoler. Kulturminister Marianne Jelved Nybrogade 2 København K 18. marts 2013 Kære Marianne Jelved Folkehøjskolernes Forening i Danmark har med glæde noteret sig dit ønske om, at der udarbejdes en ny, selvstændig

Læs mere

VEDTÆGTER. For HØJSKOLEN MØN. levende ord og levende billeder

VEDTÆGTER. For HØJSKOLEN MØN. levende ord og levende billeder VEDTÆGTER For HØJSKOLEN MØN levende ord og levende billeder 1. Hjemsted, formål og værdigrundlag Højskolen er en uafhængig og selvejende undervisningsinstitution. Institutionen er oprettet den 27. januar

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om maritime uddannelser

Forslag. Lov om ændring af lov om maritime uddannelser 2010/1 LSV 39 (Gældende) Udskriftsdato: 9. januar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Søfartsstyrelsen, j.nr. 201006522 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den

Læs mere

Kapitel 1 Definition og formål

Kapitel 1 Definition og formål Forslag til: Landstingslov nr. xx af xx om efterskoler Kapitel 1 Definition og formål 1. En efterskole er en selvejende institution, der tilbyder undervisning og samvær, hvis hovedsigte er folkelig oplysning

Læs mere

Lov om folkehøjskoler

Lov om folkehøjskoler LOV nr 1605 af 26/12/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 10. marts 2017 Ministerium: Kulturministeriet Journalnummer: Kulturmin., j.nr. 2013-011334 Senere ændringer til forskriften LBK nr 916 af 13/08/2014

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om efterskoler og frie fagskoler og lov om folkehøjskoler

Forslag. Lov om ændring af lov om efterskoler og frie fagskoler og lov om folkehøjskoler Lovforslag nr. L 50 Folketinget 2017-18 Fremsat den 5. oktober 2017 af undervisningsministeren (Merete Riisager) Forslag til Lov om ændring af lov om efterskoler og frie fagskoler og lov om folkehøjskoler

Læs mere

Undervisning af bred almen karakter på frie kostskoler

Undervisning af bred almen karakter på frie kostskoler Undervisning af bred almen karakter på frie kostskoler På frie kostskoler (højskoler, efterskoler, husholdningsskoler og håndarbejdsskoler) skal undervisningen have en bred almen karakter. I forbindelse

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om private gymnasieskoler, studenterkurser og kurser til højere forberedelseseksamen (hf-kurser)

Bekendtgørelse af lov om private gymnasieskoler, studenterkurser og kurser til højere forberedelseseksamen (hf-kurser) LBK nr 950 af 24/09/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 22. juni 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Ministeriet for Børn og Undervisning, j.nr. 159.52J.271 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Vedtægt for den selvejende undervisningsinstitution NÆSGAARD EFTERSKOLE

Vedtægt for den selvejende undervisningsinstitution NÆSGAARD EFTERSKOLE Vedtægt for den selvejende undervisningsinstitution NÆSGAARD EFTERSKOLE 1. Hjemsted, formål og værdigrundlag Stk.1. Næsgaard Efterskole er en uafhængig og selvejende undervisningsinstitution. Stk. 2. Med

Læs mere

Æ n d r i n g s f o r s l a g. Til 2. [Præcisering af kommunalbestyrelsens tilbud om en ungdomsuddannelse til unge med særlige behov] Til 3.

Æ n d r i n g s f o r s l a g. Til 2. [Præcisering af kommunalbestyrelsens tilbud om en ungdomsuddannelse til unge med særlige behov] Til 3. Uddannelsesudvalget L 196 - Bilag 13 Offentligt Sagsnr.: 147.354.121 Til Lovforslag nr. L 196 Af undervisningsministeren, tiltrådt af Æ n d r i n g s f o r s l a g Til 2 1) I stk. 1, 1. pkt., udgår:»,

Læs mere

Vejledning om krav til offentliggørelse af oplysninger på efterskolers hjemmesider

Vejledning om krav til offentliggørelse af oplysninger på efterskolers hjemmesider Sagsnr.: 146.10K.271 Vejledning om krav til offentliggørelse af oplysninger på efterskolers hjemmesider Denne vejledning gennemgår kravene til offentliggørelse af oplysninger på efterskolernes hjemmeside

Læs mere

Hjemmesidevejledning. Undervisningsministeriets krav til informationer på efterskoler og frie fagskolers hjemmesider. Efterskoler og frie fagskoler

Hjemmesidevejledning. Undervisningsministeriets krav til informationer på efterskoler og frie fagskolers hjemmesider. Efterskoler og frie fagskoler Hjemmesidevejledning Undervisningsministeriets krav til informationer på efterskoler og frie fagskolers hjemmesider Efterskoler og frie fagskoler 23-02-2017 Indhold Indledning... 2 1 Lov om efterskoler

Læs mere

Kommenteret høringsnotat

Kommenteret høringsnotat Kommenteret høringsnotat Kommenteret høringsnotat om forslag til bekendtgørelse om tilskud m.v. til folkehøjskoler 23. juni 20145 Kulturministeriet sendte den 20. maj 2014 et forslag til bekendtgørelse

Læs mere

Samarbejde mellem højskoler og uddannelsesinstitutioner

Samarbejde mellem højskoler og uddannelsesinstitutioner Samarbejde mellem højskoler og uddannelsesinstitutioner Formålet med vejledningen er at beskrive de vilkår og muligheder, der er for samarbejde mellem folkehøjskoler og uddannelsesinstitutioner. 1. Generelle

Læs mere

Vedtægt. for den selvejende undervisningsinstitution. Vesterlund Efterskole

Vedtægt. for den selvejende undervisningsinstitution. Vesterlund Efterskole Vedtægt for den selvejende undervisningsinstitution Vesterlund Efterskole 1. Hjemsted, formål og værdigrundlag Vesterlund Efterskole er en uafhængig og selvejende undervisningsinstitution. Institutionen

Læs mere

Lov om Sydslesvigudvalget og tilskudsordninger på undervisningsministerens område for det danske mindretal i Sydslesvig

Lov om Sydslesvigudvalget og tilskudsordninger på undervisningsministerens område for det danske mindretal i Sydslesvig LOV nr 287 af 29/03/2010 (Historisk) Udskriftsdato: 3. juli 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 126.373.031 Senere ændringer til

Læs mere

Proces og sanktioner i tilsynet med de frie grundskoler, særligt med frihed og folkestyre -kravet og kravet om skolernes uafhængighed

Proces og sanktioner i tilsynet med de frie grundskoler, særligt med frihed og folkestyre -kravet og kravet om skolernes uafhængighed Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for Grundskolen Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. nr.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr.: 29634750 Proces og sanktioner

Læs mere

INSTRUKS FOR TILSKUD TIL FOLKEHØJSKOLER

INSTRUKS FOR TILSKUD TIL FOLKEHØJSKOLER INSTRUKS FOR TILSKUD TIL FOLKEHØJSKOLER 30. august 2018 / ØAC / Ayse Øzel Sag: 18/10 906 INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning... 3 Formål med folkehøjskoleloven... 3 Grundlæggende tilskudsbetingelser... 3 Grundtilskud...

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkehøjskoler

Forslag. Lov om ændring af lov om folkehøjskoler Lovforslag nr. L 35 Folketinget 2018-19 Fremsat den 3. oktober 2018 af kulturministeren (Mette Bock) Forslag til Lov om ændring af lov om folkehøjskoler (Tilladelse til at fravige lovens krav om gennemførelse

Læs mere

Kommenteret høringsnotat

Kommenteret høringsnotat Kommenteret høringsnotat Kommenteret høringsnotat om forslag til lov om folkehøjskoler 01. oktober 2013 Kulturministeriet sendte den 18. juni 2013 et udkast til forslag til lov om folkehøjskoler i offentlig

Læs mere

SKYUM IDRÆTSEFTERSKOLE

SKYUM IDRÆTSEFTERSKOLE VEDTÆGTER FOR SKYUM IDRÆTSEFTERSKOLE Vedtægter - for den selvejende undervisningsinstitution Skyum Idrætsefterskole 1: Værdigrundlag Skyum Idrætsefterskole baserer undervisningen og samværet på værdier

Læs mere

Vedtægter for den selvejende institution Vojens Gymnastik- & Idrætsefterskole

Vedtægter for den selvejende institution Vojens Gymnastik- & Idrætsefterskole Vedtægter for den selvejende institution Vojens Gymnastik- & Idrætsefterskole 1 Hjemsted og formål. Stk. 1. Vojens Gymnastik- & Idrætsefterskole er en uafhængig selvejende institution. Stk. 2. Institutionen

Læs mere

Bemærkningen giver således ikke anledninger til ændringer af lovforslaget.

Bemærkningen giver således ikke anledninger til ændringer af lovforslaget. Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 L 74 Bilag 1 Offentligt Sagsnr.: 193.47H.271 Høringsnotat Forslag til Lov om ændring af lov om friskoler og private grundskoler m. v., lov om folkehøjskoler, efterskoler,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkehøjskoler

Forslag. Lov om ændring af lov om folkehøjskoler 2018/1 LSF 35 (Gældende) Udskriftsdato: 26. april 2019 Ministerium: Kulturministeriet Journalnummer: Kulturmin.,j.nr. 18/03154 Fremsat den 3. oktober 2018 af kulturministeren (Mette Bock) Forslag til Lov

Læs mere

Højskolens ansættelsesforhold feb. Vartov

Højskolens ansættelsesforhold feb. Vartov Højskolens ansættelsesforhold 2019 1-2 feb. Vartov Før vi starter Placer jer forskelligt, så skolerne bliver blandet Dialogworkshop > Spørgsmål undervejs og cases Har i spørgsmål med, som I gerne vil have

Læs mere

Vedtægter for New Nordic Youth Efterskolen for iværksætteri S/I

Vedtægter for New Nordic Youth Efterskolen for iværksætteri S/I Vedtægter for New Nordic Youth Efterskolen for iværksætteri S/I 1. Hjemsted og formål Stk. 1. New Nordic Youth Efterskolen for iværksætteri er en uafhængig og selvejende undervisningsinstitution. Stk.

Læs mere

Aftale mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative. Folkeparti og Det Radikale Venstre om styrket tilsyn med de frie grundskoler

Aftale mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative. Folkeparti og Det Radikale Venstre om styrket tilsyn med de frie grundskoler Aftale mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti) og Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Det Radikale Venstre om styrket tilsyn med de frie

Læs mere

STRUKTURKOMMISSIONEN Sekretariatet Dato: J. nr.: Fil-navn:

STRUKTURKOMMISSIONEN Sekretariatet Dato: J. nr.: Fil-navn: STRUKTURKOMMISSIONEN Sekretariatet Dato: J. nr.: Fil-navn: Undervisningsministeriet. Mindre sektoranalyse vedrørende friskoler og private grundskoler (frie grundskoler) samt efterskoler og husholdningsskoler

Læs mere

Kursers åbenhed på frie kostskoler

Kursers åbenhed på frie kostskoler Kursers åbenhed på frie kostskoler På frie kostskoler (højskoler, efterskoler, husholdningsskoler og håndarbejdsskoler) skal kurserne være åbne for alle. Gennem de seneste år har ministeriet ført en række

Læs mere

Vedtægter for den selvejende institution Bernstorffsminde Efterskole

Vedtægter for den selvejende institution Bernstorffsminde Efterskole Vedtægter for den selvejende institution Bernstorffsminde Efterskole 1. Hjemsted og formål Stk. 1. Bernstorffsminde Efterskole er en uafhængig og selvejende undervisningsinstitution. Stk. 2. Institutionen

Læs mere

VEDTÆGTER FOR DEN SELVEJENDE UNDERVISNINGSINSTITUTION

VEDTÆGTER FOR DEN SELVEJENDE UNDERVISNINGSINSTITUTION VEDTÆGTER FOR DEN SELVEJENDE UNDERVISNINGSINSTITUTION 1. Hjemsted, formål og værdigrundlag Stk. 1. Staby Efterskole er en uafhængig selvejende undervisningsinstitution. Stk. 2. Institutionen er oprettet

Læs mere

Vedtægter. for den selvejende undervisningsinstitution. Stk. 1. Faaborgegnens Efterskole er en uafhængig og selvejende undervisningsinstitution.

Vedtægter. for den selvejende undervisningsinstitution. Stk. 1. Faaborgegnens Efterskole er en uafhængig og selvejende undervisningsinstitution. Vedtægter for den selvejende undervisningsinstitution 1. Hjemsted, formål og værdigrundlag Stk. 1. Faaborgegnens Efterskole er en uafhængig og selvejende undervisningsinstitution. Stk. 2. Institutionen

Læs mere

Notat om folkeoplysende forening

Notat om folkeoplysende forening Dato 09-10-2014 Dok.nr. 133518/14 Sagsnr. 12/3624 Ref. 44085 Notat om folkeoplysende forening Retsregler: Bekendtgørelse 2011-12-12 nr. 1251 om støtte til folkeoplysende voksenundervisning og frivilligt

Læs mere

Fremsat den 8. oktober 2009 af undervisningsministeren (Bertel Haarder) Forslag. til

Fremsat den 8. oktober 2009 af undervisningsministeren (Bertel Haarder) Forslag. til Lovforslag nr. L 9 Folketinget 2009-10 Fremsat den 8. oktober 2009 af undervisningsministeren (Bertel Haarder) Forslag til Lov om ændring af lov om støtte til folkeoplysende voksenundervisning, frivilligt

Læs mere

Vedtægter for den selvejende undervisningsinstitution. Skals Efterskole Kærvej Skals CVR-nr

Vedtægter for den selvejende undervisningsinstitution. Skals Efterskole Kærvej Skals CVR-nr Vedtægter for den selvejende undervisningsinstitution Skals Efterskole Kærvej 11 8832 Skals CVR-nr. 12693648 1 HJEMSTED, FORMÅL, VÆRDIGRUNDLAG OG MÅLSÆTNING Hjemsted Skals Efterskole er en uafhængig selvejende

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Uddannelsesudvalget 2008-09 UDU alm. del Bilag 359 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Åbent Samråd i Uddannelsesudvalget Åbent Samråd Samrådsspørgsmål AR»Ministeren bedes redegøre

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2019

GUIDE Udskrevet: 2019 GUIDE Krav til foreninger, der søger tilskud eller låner lokaler hos kommunen Udskrevet: 2019 Indhold Krav til foreninger, der søger tilskud eller låner lokaler hos kommunen................... 3 2 Guide

Læs mere

Vedtægt for den selvejende undervisningsinstitution TOMMERUP EFTERSKOLE

Vedtægt for den selvejende undervisningsinstitution TOMMERUP EFTERSKOLE Vedtægt for den selvejende undervisningsinstitution TOMMERUP EFTERSKOLE 1. Hjemsted, formål og værdigrundlag Stk. 1. Tommerup Efterskole er en uafhængig og selvejende undervisningsinstitution. Stk. 2.

Læs mere

VEDTÆGTER for BRØRUPHUS EFTERSKOLE REVIDERET 08. MAJ 2018

VEDTÆGTER for BRØRUPHUS EFTERSKOLE REVIDERET 08. MAJ 2018 VEDTÆGTER for BRØRUPHUS EFTERSKOLE REVIDERET 08. MAJ 2018 1. Hjemsted og formål Stk. 1. Brøruphus Efterskole er en uafhængig og selvejende undervisningsinstitution. Stk. 2. Institutionen er oprettet den

Læs mere

Vejledning om indholdsplaner for frie kostskoler

Vejledning om indholdsplaner for frie kostskoler Vejledning om indholdsplaner for frie kostskoler Indledning På folkehøjskoler, efterskoler, husholdningsskoler og håndarbejdsskoler (frie kostskoler) skal der, inden et kursus begynder, foreligge en indholdsplan.

Læs mere

Vedtægter. for den selvejende undervisningsinstitution. Stk. 1. Faaborgegnens Efterskole er en uafhængig og selvejende undervisningsinstitution.

Vedtægter. for den selvejende undervisningsinstitution. Stk. 1. Faaborgegnens Efterskole er en uafhængig og selvejende undervisningsinstitution. Vedtægter for den selvejende undervisningsinstitution 1. Hjemsted, formål og værdiggrundlag Stk. 1. Faaborgegnens Efterskole er en uafhængig og selvejende undervisningsinstitution. Stk. 2. Institutionen

Læs mere

Fremsat den {FREMSAT} af undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag. til

Fremsat den {FREMSAT} af undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag. til Fremsat den {FREMSAT} af undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag til Lov om ændring af lov om institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse m.v., lov om institutioner

Læs mere

Sekretær- og forretningsførerkurset 2014 Brandbjerg Højskole NYT FRA FFD

Sekretær- og forretningsførerkurset 2014 Brandbjerg Højskole NYT FRA FFD Sekretær- og forretningsførerkurset 2014 Brandbjerg Højskole NYT FRA FFD Thor West Nielsen /FFD EMNER: 1. Elevudviklingen 2. Finanslovsforslaget 2015 3. Skolernes økonomi 2013 4. Resultatet af den nye

Læs mere

V E D T Æ G T E R. For den selvejende institution Askov Højskole og Efterskole. Hjemsted, formål og værdigrundlag. Stk. 1

V E D T Æ G T E R. For den selvejende institution Askov Højskole og Efterskole. Hjemsted, formål og værdigrundlag. Stk. 1 V E D T Æ G T E R For den selvejende institution Askov Højskole og Efterskole 1 Hjemsted, formål og værdigrundlag Askov Højskole og Efterskole også kaldet Flors Højskole er ved fundats af 10. maj 1898

Læs mere

Vedtægter for DEN SELVEJENDE INSTITUTION. Ry Højskole

Vedtægter for DEN SELVEJENDE INSTITUTION. Ry Højskole Vedtægter for DEN SELVEJENDE INSTITUTION Ry Højskole Godkendt den 16. april 2012 1. Hjemsted, formål og værdigrundlag Stk. 1. Ry Højskole er oprettet d. 15/9 1892. Stk. 2. Ry Højskole er en uafhængig selvejende

Læs mere

Efterskolen Epos Vedtægter

Efterskolen Epos Vedtægter Efterskolen Epos Vedtægter 1. Hjemsted, formål og værdigrundlag Stk. 1. Efterskolen Epos er en uafhængig og selvejende undervisningsinstitution. Stk. 2. Institutionen er oprettet den 5. februar 2014 og

Læs mere

Vedtægter for den selvejende institution

Vedtægter for den selvejende institution Vedtægter for den selvejende institution Vojens Gymnastik- & Idrætsefterskole Vedtaget på generalforsamling 30. april 2014 Vedtaget på ekstra ordinær generalforsamling 27. maj 2014 Vedtægter for den selvejende

Læs mere

Undervisning på folkehøjskoler

Undervisning på folkehøjskoler Undervisning på folkehøjskoler På folkehøjskoler er der krav til undervisningens omfang, placering og brede almene indhold. Med denne vejledning vil ministeriet tydeliggøre, hvad kravene betyder i praksis.

Læs mere

VEDTÆGTER. for. Den selvejende Institution Vittrup Fri Fagskole

VEDTÆGTER. for. Den selvejende Institution Vittrup Fri Fagskole VEDTÆGTER for Den selvejende Institution Vittrup Fri Fagskole 1. Hjemsted og formål 1.1 Den selvejende Institution Vittrup Fri Fagskole er en uafhængig og selvejende undervisningsinstitution. 1.2 Institutionen

Læs mere

Vedtægter for den selvejende institution Brande Højskole af 1993.

Vedtægter for den selvejende institution Brande Højskole af 1993. Vedtægter for den selvejende institution Brande Højskole af 1993. s.1. 1: Hjemsted og formål Stk.1: Stk.3: Brande Højskole er en uafhængig selvejende undervisningsinstitution med hjemsted i Brande kommune

Læs mere

VEDTÆGTER for den selvejende undervisningsinstitution Vestjyllands Højskole

VEDTÆGTER for den selvejende undervisningsinstitution Vestjyllands Højskole VEDTÆGTER for den selvejende undervisningsinstitution Vestjyllands Højskole 1. Hjemsted og formål Stk. 1. Vestjyllands Højskole er en uafhængig selvejende undervisningsinstitution. Stk. 2. Institutionen

Læs mere

VEDTÆGTER HADSTEN HØJSKOLE

VEDTÆGTER HADSTEN HØJSKOLE 1 VEDTÆGTER for den selvejende institution HADSTEN HØJSKOLE 2009 1. HJEMSTED, FORMÅL og VÆRDIGRUNDLAG Stk. 1. Hadsten Højskole er en uafhængig selvejende undervisningsinstitution. Stk. 2. Institutionen

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om Sydslesvigudvalget og visse tilskudsordninger for det danske mindretal i Sydslesvig

Bekendtgørelse af lov om Sydslesvigudvalget og visse tilskudsordninger for det danske mindretal i Sydslesvig LBK nr 725 af 15/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 6. juli 2016 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, j.nr.

Læs mere

Vedtægter for den selvejende undervisningsinstitution. Gellerup Højskole

Vedtægter for den selvejende undervisningsinstitution. Gellerup Højskole Vedtægter for den selvejende undervisningsinstitution Gellerup Højskole 1. Hjemsted, formål og værdigrundlag Gellerup Højskole er en uafhængig og selvejende undervisningsinstitution. Institutionen er oprettet

Læs mere

Forstandermøde. 14. marts 2014

Forstandermøde. 14. marts 2014 Forstandermøde 14. marts 2014 Dagsorden Puljemidler International pulje Folkeoplysningspulje Skoleudviklingspulje Nye bekendtgørelser: Tilskudsbekendtgørelse Løn- og ansættelsesforhold Specialpædagogisk

Læs mere

Vedtægter for den selvejende undervisningsinstitution Lunderskov Efterskole

Vedtægter for den selvejende undervisningsinstitution Lunderskov Efterskole Vedtægter for den selvejende undervisningsinstitution Lunderskov Efterskole 1. Hjemsted og formål Stk. 1. Lunderskov Efterskole er en uafhængig selvejende institution. Stk. 2. Institutionen er oprettet

Læs mere

1 Hjemsted, formål og værdigrundlag

1 Hjemsted, formål og værdigrundlag 1 Hjemsted, formål og værdigrundlag 1. Brejning Efterskole er en privat, uafhængig selvejende institution. 2. Brejning Efterskole er oprettet den 20. april 1996 og har hjemsted i Børkop Kommune. Brejning

Læs mere

2009/1 LSF 9 (Gældende) Udskriftsdato: 23. december Fremsat den 8. oktober 2009 af undervisningsministeren (Bertel Haarder) Forslag.

2009/1 LSF 9 (Gældende) Udskriftsdato: 23. december Fremsat den 8. oktober 2009 af undervisningsministeren (Bertel Haarder) Forslag. 2009/1 LSF 9 (Gældende) Udskriftsdato: 23. december 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., sagsnr. 030.80D.121 Fremsat den 8. oktober 2009 af undervisningsministeren

Læs mere

Fremsat den {FREMSAT} af undervisningsministeren (Bertel Haarder) Forslag. til

Fremsat den {FREMSAT} af undervisningsministeren (Bertel Haarder) Forslag. til Uddannelsesudvalget (2. samling) UDU alm. del - Bilag 373 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af undervisningsministeren (Bertel Haarder) Forslag til Lov om ændring af lov om folkehøjskoler, efterskoler,

Læs mere

Vedtægter. For den selvejende. Undervisnings- institution. Svenstrup Efterskole

Vedtægter. For den selvejende. Undervisnings- institution. Svenstrup Efterskole Vedtægter For den selvejende Undervisnings- institution Svenstrup Efterskole 1 Vedtægter for den selvejende undervisningsinstitution Svenstrup Efterskole 1 Hjemsted og formål. stk. 1 stk.. 2 Svenstrup

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 99 Folketinget 2013-14. Fremsat den 12. december 2013 af undervisningsministeren (Christine Antorini) til

Forslag. Lovforslag nr. L 99 Folketinget 2013-14. Fremsat den 12. december 2013 af undervisningsministeren (Christine Antorini) til Lovforslag nr. L 99 Folketinget 2013-14 Fremsat den 12. december 2013 af undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag til Lov om ændring af lov om friskoler og private grundskoler m.v. og lov om

Læs mere

Vedtægt for den selvejende institution Kongensgaard Efterskole

Vedtægt for den selvejende institution Kongensgaard Efterskole Vedtægt for den selvejende institution Kongensgaard Efterskole 1. Hjemsted, formål og værdigrundlag Stk. 1: Kongensgaard Efterskole er en uafhængig og selvejende undervisningsinstitution. Stk. 2: Institutionen

Læs mere

Vedtægter for den selvejende institution

Vedtægter for den selvejende institution Vedtægter for den selvejende institution 1 2 Vedtægter for den selvejende institution Skamlingsbanke Efterskole. Hjemsted, formål og værdigrundlag. Skamlingsbanke Efterskole er en uafhængig og selvejende

Læs mere

VEDTÆGTER FOR DEN SELVEJENDE INSTITUTION KLEJTRUP MUSIKEFTERSKOLE.

VEDTÆGTER FOR DEN SELVEJENDE INSTITUTION KLEJTRUP MUSIKEFTERSKOLE. VEDTÆGTER FOR DEN SELVEJENDE INSTITUTION KLEJTRUP MUSIKEFTERSKOLE. 1. HJEMSTED, FORMÅL OG VÆRDIGRUNDLAG. Stk.1 Stk.2 Klejtrup Musikefterskole er en uafhængig, selvejende undervisningsinstitution. Institutionen

Læs mere

Vedtægter for Den selvejende institution Kongenshus Efterskole

Vedtægter for Den selvejende institution Kongenshus Efterskole Vedtægter for Den selvejende institution Kongenshus Efterskole 1. Hjemsted og formål Stk. 1 Kongenshus Efterskole er en uafhængig selvejende institution. Stk. 2. Skolen er oprettet den 13. januar 1983

Læs mere

Vedtægt. for den selvejende undervisningsinstitution Idrætsefterskolen Ulbølle. 1. Hjemsted, formål og værdigrundlag

Vedtægt. for den selvejende undervisningsinstitution Idrætsefterskolen Ulbølle. 1. Hjemsted, formål og værdigrundlag 1 Vedtægt for den selvejende undervisningsinstitution Idrætsefterskolen Ulbølle 1. Hjemsted, formål og værdigrundlag Stk. 2 Idrætsefterskolen Ulbølle er en uafhængig og selvejende undervisningsinstitution.

Læs mere

HØJSKOLERNES TILSKUD Kursus for nye forstandere v/ Thor West Nielsen. - VILKÅR - PRINCIPPER - Og nogle anvisninger

HØJSKOLERNES TILSKUD Kursus for nye forstandere v/ Thor West Nielsen. - VILKÅR - PRINCIPPER - Og nogle anvisninger HØJSKOLERNES TILSKUD Kursus for nye forstandere - 2018 v/ Thor West Nielsen - VILKÅR - PRINCIPPER - Og nogle anvisninger LOV om FOLKEHØJSKOLER - En tilskudslov Kapitel 1 Lovens anvendelsesområde og virke

Læs mere

VEDTÆGTER FOR DEN SELVEJENDE INSTITUTION SALLING EFTERSKOLE. 1. Hjemsted, formål og værdigrundlag.

VEDTÆGTER FOR DEN SELVEJENDE INSTITUTION SALLING EFTERSKOLE. 1. Hjemsted, formål og værdigrundlag. VEDTÆGTER FOR DEN SELVEJENDE INSTITUTION SALLING EFTERSKOLE. 1. Hjemsted, formål og værdigrundlag. Stk. 1. Salling Efterskole er en uafhængig selvejende undervisningsinstitution. Stk. 2. Skolen blev grundlagt

Læs mere

Vedtægter. Gribskov efterskole

Vedtægter. Gribskov efterskole Vedtægter Gribskov efterskole April 2018 1 1 Hjemsted og formål og værdigrundlag Gribskov efterskole er en uafhængig, selvejende undervisningsinstitution. Gribskov efterskole er oprettet i august 1983,

Læs mere

Vedtægter for den selvejende institution. EFTERSKOLEN I BAKKERNE - TRY.

Vedtægter for den selvejende institution. EFTERSKOLEN I BAKKERNE - TRY. Vedtægter for den selvejende institution. EFTERSKOLEN I BAKKERNE - TRY. 1. Hjemsted, formål og værdigrundlag. 1. Efterskolen i Bakkerne - Try er en uafhængig selvejende institution med hjemsted i Brønderslev

Læs mere

VOSTRUP EFTERSKOLE - Skole for Musik og Teater

VOSTRUP EFTERSKOLE - Skole for Musik og Teater VOSTRUP EFTERSKOLE - Skole for Musik og Teater 16.05.02 Vedtægter for den selvejende institution: VOSTRUP EFTERSKOLE SKOLE FOR MUSIK OG TEATER 1. Hjemsted, formål og værdigrundlag Stk. 1. Vostrup Efterskole

Læs mere

Bemærkninger til forslag til foreningsvedtægter:

Bemærkninger til forslag til foreningsvedtægter: Bemærkninger til forslag til foreningsvedtægter: Ad 1: Foreningen skal i følge folkeoplysningsloven 4 stk. 2 nr. 6 være hjemmehørende i tilskudskommunen. Ad 2: Foreningen skal i følge folkeoplysningsloven

Læs mere

Vedtægter for Karise Efterskole

Vedtægter for Karise Efterskole Vedtægter for Karise Efterskole 1 Hjemsted, værdigrundlag og formål Hjemsted Stk. 1. Karise Efterskole (tidl. Brumbassen) er en uafhængig, selvejende undervisningsinstitution. Stk. 2. Institutionen er

Læs mere

VEDTÆGTER for den selvejende institution SILKEBORG EFTERSKOLE. 1. Hjemsted, formål og værdigrundlag.

VEDTÆGTER for den selvejende institution SILKEBORG EFTERSKOLE. 1. Hjemsted, formål og værdigrundlag. VEDTÆGTER for den selvejende institution SILKEBORG EFTERSKOLE 1. Hjemsted, formål og værdigrundlag. Stk. 1. Silkeborg Efterskole er en uafhængig selvejende undervisningsinstitution. Stk. 2. Institutionen

Læs mere

Vedtægter for den selvejende undervisningsinstitution " Idrætsefterskolen Klintsøgaard"

Vedtægter for den selvejende undervisningsinstitution  Idrætsefterskolen Klintsøgaard Vedtægter for den selvejende undervisningsinstitution " Idrætsefterskolen Klintsøgaard" 1. Hjemsted, formål og værdigrundlag. Stk. 1. "Idrætsefterskolen Klintsøgaard" er en uafhængig og selvejende undervisningsinstitution.

Læs mere

INSTRUKS FOR TILSKUD TIL FOLKEHØJSKOLER

INSTRUKS FOR TILSKUD TIL FOLKEHØJSKOLER INSTRUKS FOR TILSKUD TIL FOLKEHØJSKOLER August 2017 / ØAC / Ayse Øzel Sag: 17/10 923 INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning... 3 Formål med folkehøjskoleloven... 3 Grundlæggende tilskudsbetingelser... 3 Grundtilskud...

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om private gymnasieskoler, studenterkurser og kurser til højere forberedelseseksamen (hf-kurser)

Bekendtgørelse af lov om private gymnasieskoler, studenterkurser og kurser til højere forberedelseseksamen (hf-kurser) LBK nr 765 af 04/06/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 20. december 2016 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 152.90M.541 Senere ændringer

Læs mere

Fremsat [dato] af undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag. til. (Elevråd o.l. og tilbud til børn i alderen 0-2½ år m.v.

Fremsat [dato] af undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag. til. (Elevråd o.l. og tilbud til børn i alderen 0-2½ år m.v. Fremsat [dato] af undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag til Lov om ændring af lov om friskoler og private grundskoler m.v. og lov om folkehøjskoler, efterskoler, husholdningsskoler og håndarbejdsskoler

Læs mere