Værdien af danske adressedata

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Værdien af danske adressedata"

Transkript

1 7. juli 2010 /mli-ebst ERHVERVS- OG Værdien af danske adressedata Samfundsgevinster som følge af frikøb af adressedata mv. i 2002 Resumé Adresserne spiller en fundamental rolle i samfundet. Adresser anvendes millioner af gange hver dag og indgår i et overvældende stort antal itsystemer og -produkter, både i den offentlige og i den private sektor. Adressen er samtidig en geografisk nøgle, som identificerer steder og begivenheder. Vigtige funktioner, som 112, ambulancetjenester, politi og beredskab, post og transport, GPS mm., er helt afhængige af gode adresser. Forkerte eller mangelfulde adresser fører til ineffektivitet og fejl, og kan i værste fald endda føre til tab af menneskeliv. Fri og uhindret adgang til adresser af høj kvalitet er til fordel for borgerne og danner samtidig et grundlag for at høste store gevinster i den offentlige forvaltning og i erhvervslivet. Dette var argumentet for at de officielle danske adressedata blev frikøbt i Ved frikøb forstås, at prisen på data sættes til nul, således at brugerne kan anvende de officielle adressedata uden betaling til den myndighed som skaber og vedligeholder data. Det er kun få Europæiske lande, der som Danmark har gennemført en sådan frikøbsordning for adresser. BYGGESTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé København Ø Tlf Fax CVR-nr ebst@ebst.dk Gevinster Erhvervs- og Byggestyrelsen (EBST), der er myndighed for vejnavne og adresser, har i foråret 2010 analyseret gevinsterne ved den danske adresse-frikøbsaftale fra Undersøgelsens konklusion er, at de direkte økonomiske samfundsgevinster ved aftalen i de seneste fem år , er ca. 471 mio. kr. De samlede omkostninger ved aftalen frem til 2009 har været ca. 15 mio. kr.

2 2/8 I 2010 anslås samfundsgevinsterne ved aftalen til ca. 104 mio. kr. medens omkostninger udgør ca. 1,5 mio. kr. Ca. 30 % af gevinsterne tilfalder det offentlige og ca. 70 % de private aktører. Undersøgelsen, som er udført for EBST af COWI A/S, er bl.a. baseret på oplysninger fra de 22 datadistributører som formidler de frikøbte adressedata via Den Offentlige Informationsserver, OIS ( Undersøgelsen medtager kun de direkte økonomiske gevinster hos de godt 1200 parter som modtager adressedata fra en OIS-distributør. Undersøgelsen medtager således ikke de supplerende økonomiske gevinster, som opstår i de efterfølgende distributionsled, og som ligeledes må antages at have en meget betydelig størrelse. Et eksempel herpå er brug af adresser i GPS-systemer. Som illustration kan det nævnes at 46 % af de danske familier ifølge Danmarks Statistik i dag har et GPS navigationssystem. Dette svarer til ca. 1,3 mio. solgte GPS-systemer, som hver har en kopi af alle danske adresser. Konklusioner Undersøgelsen dokumenterer at frikøbsaftalen, som det var forventet, har været en central forudsætning for at realisere betydelige samfundsmæssige gevinster ved genbrug af offentlige adressedata. Undersøgelsen peger imidlertid også på, at det ikke er alle de forventede gevinster, som er blevet realiseret. Dette gælder f.eks. indenfor virksomhedsområdet (bl.a. CVR) og forsyningssektoren, hvor brugen de officielle adresser ikke er udbredt endnu. Ifølge Danmarks Statistik fører dette bl.a. til, at virksomheder som beskæftiger ca. 15 % af arbejdsstyrken er registreret på en adresse, der ikke er officiel. Borgere og virksomheder oplever ligeledes, at nye adresser ofte først når brugerne af de enkelte it-løsninger med stor forsinkelse. COWI peger på, at det både er tekniske, traditionsbårne og lovgivningsmæssige barrierer, der er årsag til denne situation. EBST er på denne baggrund opmærksom på at der fortsat er udfordringer, der skal løftes i de kommende år.

3 3/8 1. Baggrund for undersøgelsen 1.1 Aftalen om bedre adgang til offentlige data Finansministeriet og kommunerne indgik i 2002 en aftale med titlen bedre adgang til offentlige data 1. Aftalen kaldes ofte frikøbsaftalen. Aftalen betød bl.a., at de adressedata, inklusive geografiske koordinater, som kommunerne op igennem 1990 erne havde tilvejebragt, blev stillet til rådighed uden betaling for data. Op til aftalens indgåelse var situationen præget af utilfredshed med, at kommunernes data i praksis var utilgængelige, fordi en bruger skulle indgå aftale om pris og vilkår med hver enkelt kommune. Resultatet var at der i privat regi blev anvendt ressourcer på at opbygge et antal alternative adressesamlinger af svingende kvalitet, selv om det offentlige allerede var i besiddelse af de bedst mulige data. Efter aftalens gennemførelse kunne såvel private som offentlige brugere rekvirere kommunernes adressedata via Den Offentlige Informationsserver ( alene mod betaling af distributionsomkostningerne. 1.2 Frikøbsaftalens formål og betydning Det erklærede formål med frikøbsaftalen var, at sikre en udbredt anvendelse af de offentlige adressedata til kommercielle såvel som ikkekommercielle formål. Hensigten var, at forbedre offentlig og privat service og at fremme borgernes sikkerhed (ambulance, politi og beredskab) gennem brug af de officielle adresser som en fælles reference, der sikrer forskellige it-løsninger spiller sammen. Da adresserne samtidig var geografisk stedfæstede ved hjælp af koordinater, kunne de samtidig anvendes som geografiske nøgler i digitale kort eller f.eks. til optimering af ruteplanlægning. Den Digitale Taskforce, der som forberedelse af aftalen havde gennemført en grundig analyse af området, forventede, at et øget genbrug af de stedfæstede adresser ville medføre store samfundsøkonomiske gevinster. Som en konsekvens af aftalen forsvandt en række af de barrierer som opstår, når brugen af offentlige data er baseret på ophavsret eller licens. Efter aftalens ikrafttrædelse kunne en rekvirent videreformidle og udveksle de frikøbte data med andre parter, uden at det offentlige skulle administrere licensbetaling eller håndhæve ophavsretsregler. Aftalen trådte i kraft i 2003, men blev først virkeliggjort fuldt ud i 2005 efter en ændring i OIS-bekendtgørelsen, som fjernede en række juridiske begrænsninger for vidergivelse af adressedata til tredie part. 1 Aftalen omfattede udover adresserne også data fra BBR, ESR, matriklen og tinglysningen. Dette notat omhandler alene gevinsterne for så vidt angår adresserne.

4 4/8 1.3 Aftalens omkostninger og driftsøkonomi Som et led i aftalen fik kommunerne en treårig kompensation på i alt 9,6 mio. kr., samtidig med at de blev forpligtet til en årlig ajourføring af data. Hertil kom EBSTs omkostninger til distributionen af de frikøbte adressedata gennem OIS, som i perioden er opgjort til 5-6 mio. kr. i alt. Den samlede omkostning ved aftalen i de fem år var således ca. 15 mio. kr. I indeværende år udgøres aftalens omkostninger alene af OIS omkostninger til distribution af de frikøbte data, svarende til ca. 1,5 mio. kr. 1.4 EBSTs rolle Erhvervs- og Byggestyrelsen (EBST) har, i medfør af BBR-loven, det overordnede myndighedsansvar for Danmarks system af vejnavne og adresser, som kommunerne registrerer i Bygnings- og Boligregisteret (BBR). Det er endvidere EBSTs opgave at stille BBRs data, herunder adresserne, til rådighed for andre parter på en hensigtsmæssig måde igennem OIS, hvorfra et antal registrerede datadistributører, rekvirerer og videreformidler data til brugere og løsningsudviklere. Siden 2009 har EBST desuden stillet adressedata til rådighed direkte og online ved hjælp af tjenesterne Adresse Webservices (AWS), som dog indtil videre kun har en begrænset kapacitet. EBST har siden 2004 opretholdt et tæt samarbejde med de mest centrale offentlige og private brugere af adressedata, herunder 112, politiet, brandog ambulanceberedskaberne, Post Danmark samt producenter af digitale kort og andre stedbestemte tjenester, f.eks. GPS-systemer. Som følge af disse aktiviteter har EBST derfor et udmærket generelt overblik over anvendelsen og nyttiggørelsen af de frikøbte adressedata. 2. Værdianalysen I 2009 besluttede EBST at gennemføre en undersøgelse i form af en værdianalyse, som kunne dokumentere de samfundsmæssige gevinster af frikøbsaftalen. Firmaet COWI fik til opgave at udføre arbejdet, baseret på de retningslinjer som findes i den offentlige business case model for digitaliseringsprojekter. Resultatet af analysen foreligger nu. 2.1 Analysens resultater: Omfanget af brug Analysen viser at de frikøbte adressedata i 2009 blev videregivet til i alt 1236 forskellige offentlige og private parter. Af disse videregivelser omfattede 286 en fuld, landsdækkende kopi af alle adresser. Tallene er baseret på oplysninger som COWI i februar 2010 indhentede direkte fra OIS datadistributørerne. Sammentællingen medtager kun op-

5 5/8 lysninger fra de 14 besvarelser som indkom fra de i alt 22 datadistributører. Det faktiske tal vil således nødvendigvis være højere. Distributørene skønner at 12 ud af de 286 landsdækkende videregivelser sker til it-løsninger eller produkter som har mere end en million slutbrugere, medens den overvejende hovedpart af videregivelserne (ca. 1000) har under 1000 brugere, dvs. at de typisk omfatter en enkelt myndighed eller virksomhed. Ifølge COWI peger tallene desuden på, at skønsmæssigt ca. 70 % af videregivelserne sker til den private sektor, medens ca. 20 % leveres til stat og regioner og ca. 10 % til kommunerne. 2.2 Analysens resultater: Direkte økonomiske gevinster På baggrund af tallene for anvendelsen af adressedata, konkluderer COWI, at de direkte gevinster af datafrikøbet for de fem år , kan anslås til i alt ca. 471 mio. kr. Baseret på OIS-distributørernes forventning om en 10 % vækst i 2010, anslås værdien af datafrikøbet i indeværende år til 104 millioner kr. Som nævnt ovenfor i afsnit 1.3 har omkostningerne ved aftalen været hhv. ca. 15 mio. kr. i alt i årene frem til 2009 og ca. 1,5 mio. kr. i Beregningsmetode Analysens værdiberegninger er baseret på en antagelse om, at den økonomiske værdi af de frikøbte adresser i den enkelte it-løsning, svarer til den pris som brugerne, f.eks. HT/DSBs Rejseplanen, faktisk betalte for kommunernes adressedata før frikøbsaftalen. Den samlede værdi af de anvendte adressedatasæt vil i så fald udgøre 577,8 mio. kr. Der kan både anføres argumenter for at denne værdi er for lavt sat og for at den er for højt sat. For det første synspunkt taler, at prisen i 2000, dvs. før frikøbsaftalen, var baseret på, at brugeren kun måtte anvende data til egne formål (single site licens). Efter aftalen kan enhver rekvirent dele de frikøbte data med andre, herunder integrere data i produkter med videresalg for øje. I så fald er brugsværdien af datasættet i dag større end før aftalen. For det andet synspunkt taler, at den generelle digitalisering i samfundet og den øgede udbredelse af digitale grunddata siden 2002, alt andet lige ville have resulteret i en nedadgående pris på adresserne. Det kan i denne forbindelse tilføjes, at prisen på tilsvarende data i en række andre EU-lande i dag, nogenlunde svarer til prisen på de danske data før frikøbet. For at tage hensyn til de beskrevne usikkerheder, og af forsigtighedshensyn, nedskriver analysen den beregnede værdi af adressedata med 25 %, således at kun 75 % medtages i resultaterne, dvs.: (75 % x 577,8 mio. kr.) = 433,4 mio. kr.

6 6/8 Analysen medtager endvidere de besparelser som følger af, at virksomhederne ikke længere skal anvende ressourcer på at indgå aftaler med kommunerne om køb, rettigheder og dataleverance. Tilsvarende er kommunernes besparelse som følge af, at de ikke længere skal forestå forhandlinger, aftaler og leverance af data, indregnet i gevinsten. Disse besparelser er beregnet til i alt ca. 37,6 mio. kr. i årene Andre gevinster 3.1 Gevinster i værdikædens efterfølgende led Værdianalysen medtager kun de direkte økonomiske gevinster hos de godt 1200 parter som modtager adressedata fra en OIS-distributør. De supplerende økonomiske gevinster, som opstår i de efterfølgende distributionsled, er således ikke omfattet af analysen. Dette er eksempelvis tilfældet hvis den rekvirent, der modtager data fra en distibutør, er leverandør af data til GPS-systemer. Den pågældende virksomhed integrerer i så fald adressedata med andre relevante data i et GPS dataprodukt, der sælges videre til producenter af GPS bilnavigationssystemer. Hver producent af disse GPS-systemer ind-

7 7/8 bygger data i sine produkter som via flere engros- og et detail-led videresælges til den enkelte bilejer. (Se diagram ovenfor) Som illustration af det samlede marked for adressedata, kan det anføres at 46 % af de danske familier ifølge Danmarks Statistik i dag har et GPS navigationssystem. Dette svarer til at ca. 1,3 mio. solgte GPS-systemer, hver har en kopi af alle danske adresser. Undersøgelsen medtager som nævnt kun gevinster i 1. og 2. led. De økonomiske gevinster, som er forbundet med et genbrug af de frikøbte adressedata i 3., 4., 5. og efterfølgende led (som beskrevet ovenfor), er ikke medtaget i værdianalysen, men forventes også at have en meget betydelig størrelse. 3.2 Indirekte og afledte gevinster Analysen medtager heller ikke ikke indirekte og afledte gevinster, der bl.a. er opstået som følge af: at dobbeltregistreringen i alternative datasæt faldt bort, i og med at offentlige adressedata blev til rådighed for alle på lige vilkår, at borgerne har fået større sikkerhed for at 112, ambulance, politi og det øvrige beredskab kan anvende samme grunddata, at brugerne lettere kan rapportere fejl og mangler idet fejlene kun skal rettes af en part, et sted: kommunen i BBR at de anvendte adressedata, på grund af de lave dataomkostninger, alt andet lige vil blive opdateret med aktuelle data hyppigere og at adressedata for hele landet blev stillet til rådighed i en kendt kvalitet og i et fast og standardiseret dataformat. 4. Potentiale for yderligere gevinster 4.1 Udfordringer Ikke alle forventninger indfriet COWI bemærker i sin analyse, at de gevinster som Den Digitale Taskforce i 2002 forventede, ikke fuldt ud er indfriet. Først og fremmest viser undersøgelsen, at en række vigtige samfundsområder og sektorer på trods af de ændrede økonomiske vilkår for anvendelse endnu ikke anvender de officielle adressedata. Dette gælder f.eks. virksomhedsområdet (bl.a. CVR) og forsyningssektoren, hvor der har været tradition for selv at indsamle adresseoplysninger. Ifølge Danmarks Statistik har dette bl.a. som konsekvens, at virksomheder som beskæftiger ca. 15 % af arbejdsstyrken (dagbefolkningen) er registreret på en adresse, der ikke er officiel. Lignende problemer med uoverensstemmende adresseoplysninger som fører til dobbeltarbejde, fejl eller usikkerhed, findes i andre statslige og kommunale fagsystemer.

8 8/8 COWI peger på, at det både er tekniske, traditionsbårne og lovgivningsmæssige barrierer, der er årsag til denne situation. Analysen har herudover fundet en række barrierer af teknisk og organisatorisk art, som forhindrer en rationel og tilstrækkelig hyppig opdatering af adressedata i de it-løsninger som anvender adresserne. Borgere og virksomheder oplever således ofte, at en ny adresse (eller en ændring af en eksisterende) først slår igennem med en forsinkelse på måneder, eller endog år f.eks. i GPS-systemer. Hvis konsekvensen er, at ambulance og politi, eller en virksomheds kunder og leverandører ikke kan finde frem, har dette selvsagt alvorlige konsekvenser. 4.2 Plan skal sikre yderligere gevinster Disse udfordringer er genstand for EBSTs særlige opmærksomhed i , i forbindelse med en plan der skal styrke adresserne som et element i den danske infrastruktur. Planen tager udgangspunkt i dokumenterede behov fra en række centrale brugere af adresser og adressedata, og har som mål at opnå yderligere samfundsgevinster og fremme økonomisk vækst og digital forvaltning Kontaktoplysninger: Erhvervs- og Byggestyrelsen: e-post: ebst@ebst.dk Specialkonsulent Morten Lind: Tlf: , e-post: mli@ebst.dk Kontorchef Søren Rude: Tlf: , e-post: sru@ebst.dk

Nordic Address Forum 3.-4. June 2010 Odense. Country Report Denmark

Nordic Address Forum 3.-4. June 2010 Odense. Country Report Denmark Nordic Address Forum 3.-4. June 2010 Odense Country Report Denmark by Katrine Langballe Danish Enterprise and Construction Authority (EBST) kla@ebst.dk Ændringer i lovgivningen Since last meeting Nem Oplysning

Læs mere

Nordisk Adressemøde juni 2009 Island Landerapport Danmark

Nordisk Adressemøde juni 2009 Island Landerapport Danmark Nordisk Adressemøde 10.-11. juni 2009 Island Landerapport Danmark af Katrine Langballe Erhvervs- og Byggestyrelsen kla@ebst.dk Siden sidst Status på entydige vejnavne og erfaringer Adressevejledning, eksempelsamling

Læs mere

fr :12 Til Erhvervs- og Byggestyrelsen

fr :12 Til Erhvervs- og Byggestyrelsen fr 09-11-2007 15:12 Til Erhvervs- og Byggestyrelsen Erhvervs- og Byggestyrelsen har bedt om Kort & Matrikelstyrelsens bemærkninger til udkast til bekendtgørelse om videregivelse af data fra Bygnings- og

Læs mere

Fordelingen af kommunale gevinster i business casen for initiativet Genbrug af adressedata

Fordelingen af kommunale gevinster i business casen for initiativet Genbrug af adressedata NOTAT MINISTERIET FOR BY, BOLIG OG LANDDISTRIKTER Fordelingen af kommunale gevinster i business casen for initiativet Genbrug af adressedata 18. juli 2012 Sag: /mli-mbbl Baggrund Initiativet Genbrug af

Læs mere

Gode grunddata potentialer for finanssektoren? Jens Krieger Røyen, jro@digst.dk 30. april 2013

Gode grunddata potentialer for finanssektoren? Jens Krieger Røyen, jro@digst.dk 30. april 2013 Gode grunddata potentialer for finanssektoren? Jens Krieger Røyen, jro@digst.dk 30. april 2013 Fakta om Digitaliseringsstyrelsen Pt. ca. 140 medarbejdere Direktør Lars Frelle-Petersen og vicedirektør Rikke

Læs mere

10.2b. Genbrug af adressedata

10.2b. Genbrug af adressedata 10.2b. Genbrug af adressedata 17. maj 2011 Målsætning Offentlige myndigheder skal ikke anvende ressourcer til dobbeltregistrering af adressedata, ligesom borgere og virksomheder ikke skal tvinges til at

Læs mere

Gevinsterne i initiativet Genbrug af adressedata

Gevinsterne i initiativet Genbrug af adressedata NOTAT MINISTERIET FOR BY, BOLIG OG LANDDISTRIKTER Gevinsterne i initiativet Genbrug af adressedata 23. maj 2012 Rettelser og tilføjelser 26. juni og 10.-25. juli 2012 Sag: /mli-mbbl Baggrund MBBL s initiativ

Læs mere

Svar på spørgsmål om Nyt BBRs adresser og adressekonvertering

Svar på spørgsmål om Nyt BBRs adresser og adressekonvertering 28. oktober 2009 Rev. 6./11. november 2009 Svar på spørgsmål om Nyt BBRs adresser og adressekonvertering Sag 07/ mli 1. Indledning Dette notat skal søge at svare på en række spørgsmål som KL har modtaget,

Læs mere

Faktaark for DAR 1.0

Faktaark for DAR 1.0 1. december 2014 HEGK Faktaark for DAR 1.0 Overordnet beskrivelse og baggrund for DAR 1.0 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Baggrund og formål... 3 DAR i dag... 3 Fremtidige DAR 1.0... 4 3. Teknik...

Læs mere

Her udover vil der som konsekvens af aftalen skulle ske ændringer i flere kommunale fagsystemer primært ESR-området (EjendomStamRegister).

Her udover vil der som konsekvens af aftalen skulle ske ændringer i flere kommunale fagsystemer primært ESR-området (EjendomStamRegister). N O TAT Økonomien i det fælles grunddataprogram Grunddataprogrammet handler grundlæggende om at forbedre kvaliteten af grunddata og at effektivisere brug, opbevaring og distribution af grunddata, herunder

Læs mere

FLIS-projektets mål og prioritering

FLIS-projektets mål og prioritering FLIS-projektets mål og prioritering Den 5. december 2018 fastlagde FLIS styregruppen 10 projektmål for FLIS-projektet. Målene bygger på FLIS strategien fra 2015, input fra FLIS følgegruppen og den løbende

Læs mere

Nyt BBR En ny platform for adresserne. Jysk-Fynsk GIS Konference Skanderborg Kulturhus 10. juni 2010

Nyt BBR En ny platform for adresserne. Jysk-Fynsk GIS Konference Skanderborg Kulturhus 10. juni 2010 Nyt BBR En ny platform for adresserne Jysk-Fynsk GIS Konference Skanderborg Kulturhus 10. juni 2010 Overblik Nyt BBR og adresserne: Baggrund og vision Lovgivning og myndighed 2001-2010- Nyt BBR: Aftaler,

Læs mere

Diskussionsoplæg: Regulering af virksomhedernes

Diskussionsoplæg: Regulering af virksomhedernes Diskussionsoplæg: Regulering af virksomhedernes dataanvendelse Disruptionrådets sekretariat September 2018 Bør det være nemmere for virksomheder at høste og genanvende data til udvikling af nye innovative

Læs mere

Vejnavne og adresser i kommunalreformen

Vejnavne og adresser i kommunalreformen ORIENTERING Til sammenlægningsudvalgene 3. januar 2006 Sag: D-4236-4 /lgl/mli Vejnavne og adresser i kommunalreformen Orientering om kommunernes opgaver som adressemyndighed forud for kommunesammenlægningen

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 10. maj 2006 RN A403/06

RIGSREVISIONEN København, den 10. maj 2006 RN A403/06 RIGSREVISIONEN København, den 10. maj 2006 RN A403/06 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 4/05 om digitale løsninger i staten

Læs mere

Programbeskrivelse. 5.5 Kommunal implementering af grunddata. 1. Formål og baggrund. Juni 2016

Programbeskrivelse. 5.5 Kommunal implementering af grunddata. 1. Formål og baggrund. Juni 2016 Weidekampsgade 10 Postboks 3370 2300 København S Programbeskrivelse 5.5 Kommunal implementering af grunddata www.kl.dk Side 1 af 7 1. Formål og baggrund Det fælleskommunale program har til formål, at understøtte

Læs mere

Grunddata som kilde til vækst og innovation. Oplæg for Midtjysk Erhvervsudviklingsakademi v/ Rikke Gram-Hansen 21/8-2013

Grunddata som kilde til vækst og innovation. Oplæg for Midtjysk Erhvervsudviklingsakademi v/ Rikke Gram-Hansen 21/8-2013 Grunddata som kilde til vækst og innovation Oplæg for Midtjysk Erhvervsudviklingsakademi v/ Rikke Gram-Hansen 21/8-2013 Agenda 1. Data som driver for vækst og velfærd 2. Det offentliges initiativer på

Læs mere

Brug adresserne. Indhold og perspektiver i initiativet Genbrug af adressedata

Brug adresserne. Indhold og perspektiver i initiativet Genbrug af adressedata Brug adresserne bedre Indhold og perspektiver i initiativet Genbrug af adressedata Marts 2012 Forord Fremtidens adressedata Indhold Fremtidens adressedata 3 Tre vigtige forbedringer 4 Smartere arbejdsgange

Læs mere

Kortforsyningsseminar 2014 Spor 1: Forretning

Kortforsyningsseminar 2014 Spor 1: Forretning Kortforsyningsseminar 2014 Spor 1: Forretning Adgang til frie grunddata et fremtidsbud på brug af data til det danske kvadratnet fra Danmarks Statistik. København Onsdag den 9. april 2014 Erik Sommer,

Læs mere

Postnummerkort.dk, version 1.0 officielt postnummerkort

Postnummerkort.dk, version 1.0 officielt postnummerkort Postnummerkort.dk, version 1.0 officielt postnummerkort 1. december 2006 Sag D-4236-6 /mli Version 1.0a 1. Indledning I forbindelse med forberedelsen af kommunalreformen vedtog folketinget i juni 2005

Læs mere

Initiativ 2011 2012 2013 Fælles strategi for indkøb og logistik 100 300 500 Benchmarking (herunder effektiv anvendelse af CT-scannere)

Initiativ 2011 2012 2013 Fælles strategi for indkøb og logistik 100 300 500 Benchmarking (herunder effektiv anvendelse af CT-scannere) N O T A T Mindre spild, mere sundhed Regionernes mål for mere sundhed for pengene frem mod 2013 Effektivisering af driften i sundhedsvæsnet har været et højt prioriteret område for regionerne, siden de

Læs mere

Anvendelse af adresser i Danmark

Anvendelse af adresser i Danmark Anvendelse af adresser i Danmark Erfaringer med brug, genbrug, gevinster og omkostninger - samt planer for bedre kvalitet og tilgængelighed af adressedata Morten Lind, mli@mbbl.dk Tusind tak for invitationen

Læs mere

Grunddata. 7. Marts 2012 Peter Falkenberg

Grunddata. 7. Marts 2012 Peter Falkenberg Grunddata 7. Marts 2012 Peter Falkenberg pfl@kl.dk Vision Grunddata er den offentlige sektors fælles forvaltningsgrundlag af høj kvalitet, der effektivt opdateres ét sted og anvendes af alle Hvad er grunddata?

Læs mere

Gevinsterne i initiativet Effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata

Gevinsterne i initiativet Effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata NOTAT MINISTERIET FOR BY, BOLIG OG LANDDISTRIKTER 19. okt. 2012 Gevinsterne i initiativet Effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata Sag: /pll-mbbl Baggrund Som en del af den fællesoffentlige

Læs mere

EJENDOMSDATA FOKUS OG STRATEGI EJENDOMSDATA

EJENDOMSDATA FOKUS OG STRATEGI EJENDOMSDATA EJENDOMSDATA FOKUS OG STRATEGI EJENDOMSDATA Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter har ansvaret for en række opgaver inden for by- og boligområdet, udvikling af landdistrikter og bedre informationer

Læs mere

Forslag til: Håndtering af CPR s bygningsnavne efter realiseringen af adresseprogrammet

Forslag til: Håndtering af CPR s bygningsnavne efter realiseringen af adresseprogrammet NOTAT Dato: 25. marts 2013 Kontor: By/Land/Ejendomsdata Sagsnr.: Sagsbehandler: MLI Dok id: Forslag til: Håndtering af CPR s bygningsnavne efter realiseringen af adresseprogrammet 1. Problem Siden 1980

Læs mere

Nyt fra Geodatastyrelsen

Nyt fra Geodatastyrelsen Nyt fra Kåre Clemmesen, vicedirektør, SIDE 1 Rammerne omkring os Finanskrisen: pres på offentlige budgetter Grøn omstilling Øget krav om frie data Krav om at effektivisere offentlige forvaltning Øget opmærksom

Læs mere

Geodatastyrelsens strategi 2013 2016

Geodatastyrelsens strategi 2013 2016 Geodatastyrelsens strategi 2013 2016 Geodatastyrelsen er en del af Miljøministeriet og har som myndighed ansvaret for infrastruktur for geografisk information, opmåling, land- og søkortlægning samt matrikel-

Læs mere

Säker Digital Post från myndigheterna

Säker Digital Post från myndigheterna 1 Säker Digital Post från myndigheterna Oplæg på ESV-dagen v/ Lone Boe Rasmussen 11. oktober 2016 DIGITAL POST I DANMARK ANNO 2016 Tak for invitationen til ESV-dagen Fortælle om rejsen, som vi har været

Læs mere

Forslag til: Håndtering af CPR s bygningsnavne efter realiseringen af adresseprogrammet

Forslag til: Håndtering af CPR s bygningsnavne efter realiseringen af adresseprogrammet NOTAT Dato: 25. september 2013 Kontor: By/Land/Ejendomsdata Sagsnr.: 2012-3566 Sagsbehandler: MLI Forslag til: Håndtering af CPR s bygningsnavne efter realiseringen af adresseprogrammet 1. Problem Siden

Læs mere

BBR - Kontekstdiagram

BBR - Kontekstdiagram BBR arkitekturprodukter 1. marts 2019 BBR - Kontekstdiagram Indledning Dokumentationen omkring BBR er struktureret med inspiration fra FDA arkitekturreolen, således at arkitekturprodukterne afspejler denne

Læs mere

Brug adresserne. Indhold og perspektiver i initiativet Genbrug af adressedata

Brug adresserne. Indhold og perspektiver i initiativet Genbrug af adressedata Brug adresserne bedre Indhold og perspektiver i initiativet Genbrug af adressedata Marts 2012 Forord Indhold Fremtidens adressedata 3 Tre vigtige forbedringer 4 Smartere arbejdsgange 6 Investeringer og

Læs mere

Data på erhvervsområdet

Data på erhvervsområdet Data på erhvervsområdet Fra Big Data til Virk Data Kortforsyningsseminar 2014 09-01-14 Agenda Rammerne for Erhvervsstyrelsens arbejde med data: Analysen af Big Data som vækstfaktor i dansk erhvervsliv

Læs mere

KOMBIT har på vegne af kommunerne gennemført en række komplekse it-indkøb til kommunerne.

KOMBIT har på vegne af kommunerne gennemført en række komplekse it-indkøb til kommunerne. Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 218 Offentligt Besvarelse af samrådsspørgsmål P, Q og R 25. januar 2017 Samrådsspørgsmål P Spørgsmål: Hvad er konsekvensen af, at kommunerne

Læs mere

Sager på tværs. MOX giver sammenhængende processer på tværs af it-systemer

Sager på tværs. MOX giver sammenhængende processer på tværs af it-systemer Sager på tværs MOX giver sammenhængende processer på tværs af it-systemer 2 Sager på tværs Vil I gerne gøre det nemmere at sende dokumenter på tværs af jeres kommune? Så er MOX noget for jer! En kommune

Læs mere

Frie data og nye muligheder for at skabe værdi for din virksomhed. Bo Overgaard, bo@septima.dk Septima www.septima.dk

Frie data og nye muligheder for at skabe værdi for din virksomhed. Bo Overgaard, bo@septima.dk Septima www.septima.dk Frie data og nye muligheder for at skabe værdi for din virksomhed Bo Overgaard, bo@septima.dk Septima www.septima.dk Vi har arbejdet med GIS og offentlige data herunder Geodata i mange år Etableret januar

Læs mere

Sociale investeringer betaler sig. for individet, samfundet og investorerne

Sociale investeringer betaler sig. for individet, samfundet og investorerne Sociale investeringer betaler sig for individet, samfundet og investorerne Fremtidens udfordringer kræver nye løsninger Det danske velfærdssamfund står over for en række store udfordringer ikke mindst

Læs mere

Faktaark for BBR 2.0

Faktaark for BBR 2.0 1. december 2014 HEGK Faktaark for BBR 2.0 Overordnet beskrivelse og baggrund for BBR 2.0 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Baggrund og formål... 3 BBR i dag... 3 Fremtidige BBR 2.0... 4 3. Teknik...

Læs mere

Bilag 4: Udkast til kommunal drejebog for Serviceplatformen (Hører til dagsordenspunkt 9: Krav og vejledninger til kommunernes kravspecifikationer)

Bilag 4: Udkast til kommunal drejebog for Serviceplatformen (Hører til dagsordenspunkt 9: Krav og vejledninger til kommunernes kravspecifikationer) Klik her for at angive tekst. Bilag 4: Udkast til kommunal drejebog for Serviceplatformen (Hører til dagsordenspunkt 9: Krav og vejledninger til kommunernes kravspecifikationer) Krav og vejledning til

Læs mere

Samfundsgevinster ved geokodning af bygninger i Bygnings- og Boligregisteret, BBR

Samfundsgevinster ved geokodning af bygninger i Bygnings- og Boligregisteret, BBR NOTAT 2. februar 2011 J.Nr. 10/20696 /mli-ebst Samfundsgevinster ved geokodning af bygninger i Bygnings- og Boligregisteret, BBR Resultater af business case undersøgelse 2009-2010 ERHVERVS- OG BYGGESTYRELSEN

Læs mere

Rapportering af initiativ 2.1: Digital Post til virksomheder i 2013

Rapportering af initiativ 2.1: Digital Post til virksomheder i 2013 10. oktoberr 2014 /Hbr Sag Bilag 4.b.a Rapportering af initiativ 2.1: Digital Post til virksomheder i 2013 ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Stamdata Tabel 1: Stamdata

Læs mere

Bilag B. Interessentanalyse og gevinster EBST. - undersøgelse af gevinster ved bygningsgeokodning. Notat

Bilag B. Interessentanalyse og gevinster EBST. - undersøgelse af gevinster ved bygningsgeokodning. Notat Bilag B til notat om samfundsgevinster ved geokodning af bygninger i Bygnings- og Boligregisteret, BBR EBST Interessentanalyse og gevinster - undersøgelse af gevinster ved bygningsgeokodning Notat Januar

Læs mere

Kommunale opgaver indenfor adresseprogrammet i grunddataaftalen

Kommunale opgaver indenfor adresseprogrammet i grunddataaftalen Kommunale opgaver indenfor adresseprogrammet i grunddataaftalen Resumé KL og regeringen indgik - i regi af den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2011-2015 - i oktober 2012 en aftale om at skabe

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 16 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 16 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 ERU Alm.del Bilag 16 Offentligt Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til forsvaret 2013 1. Resumé Udenlandske leverandører af forsvarsmateriel

Læs mere

Kommissorium for Styregruppen for Virk.dk

Kommissorium for Styregruppen for Virk.dk August 2012 Sag Kommissorium for Styregruppen for Virk.dk ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Baggrund Virksomhedsportalen Virk.dk blev etableret i 2003, og er jf. den

Læs mere

Geodata på vej mod et gennembrud

Geodata på vej mod et gennembrud Geodata på vej mod et gennembrud FOT Danmark Troels Andersen, CEDI Agenda Et kig fra sidelinjen På vej mod et gennembrud Centrale udfordringer Anvendelse og udvikling Et kig fra sidelinjen Debatten om

Læs mere

Aktstykke nr. 33 Folketinget Finansministeriet. København, den 29. november 2016.

Aktstykke nr. 33 Folketinget Finansministeriet. København, den 29. november 2016. Aktstykke nr. 33 Folketinget 2016-17 33 Finansministeriet. København, den 29. november 2016. a. Finansministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til, at det fællesoffentlige grunddataprogram fortsættes,

Læs mere

Julemøde i Vest. 6. december 2012 Lars Klindt Mogensen lkm@lifa.dk

Julemøde i Vest. 6. december 2012 Lars Klindt Mogensen lkm@lifa.dk Julemøde i Vest 6. december 2012 Lars Klindt Mogensen lkm@lifa.dk Konsolidering i de autoritative registre Grunde i matriklen incl. ejerlejligheder og bygninger på lejet grund Præmatrikel Bygninger i

Læs mere

Status på offentlige myndigheders strategiske brug af geodata En undersøgelse gennemført af CEDI i samarbejde med KMS og KL

Status på offentlige myndigheders strategiske brug af geodata En undersøgelse gennemført af CEDI i samarbejde med KMS og KL Status på offentlige myndigheders strategiske brug af geodata En undersøgelse gennemført af CEDI i samarbejde med KMS og KL Ganske kort om CEDI Følger den offentlige digitalisering m.h.p. at rådgive myndigheder

Læs mere

Holbæk Kommune. Digitaliseringsstrategi Version 2.0 (bemærkninger fra Strategi & Analyse)

Holbæk Kommune. Digitaliseringsstrategi Version 2.0 (bemærkninger fra Strategi & Analyse) Holbæk Kommune Digitaliseringsstrategi 2014-2018 Version 2.0 (bemærkninger fra Strategi & Analyse) Indhold 1. Baggrund... 3 2. Opbygning... 3 3. Forretningsmæssige målsætninger... 4 4. Vision, pejlemærker

Læs mere

Grunddataprogrammerne. Georg Bergeton Larsen og Jørgen Grum

Grunddataprogrammerne. Georg Bergeton Larsen og Jørgen Grum Grunddataprogrammerne Georg Bergeton Larsen og Jørgen Grum Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering 29. marts 2018 Side 1 Oversigt - Datafordeler (aktiviteter og planer) - Adresser (GD2) - Ejendomme

Læs mere

Det Nationale Videncenter for Automation og Robotteknologi Nord v/techcollege

Det Nationale Videncenter for Automation og Robotteknologi Nord v/techcollege Kontrakt Levering af svejserobotter j.nr. 7.01 Det Nationale Videncenter for Automation og Robotteknologi Nord v/techcollege mellem Det Nationale Videncenter for Automation og Robotteknologi Nord v/techcollege

Læs mere

Faktaark for BBR 2.0

Faktaark for BBR 2.0 4. april 2014 SRS Faktaark for BBR 2.0 Overordnet beskrivelse og baggrund for BBR 2.0 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Baggrund og formål... 3 BBR i dag... 3 Fremtidige BBR 2.0... 4 3. Teknik...

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Kort- og Matrikelstyrelsen

Forslag. Lov om ændring af lov om Kort- og Matrikelstyrelsen 2012/1 LSF 71 (Gældende) Udskriftsdato: 16. juni 2016 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Kort- og Matrikelstyrelsen, j.nr. KMS-101-00004 Fremsat den 15. november 2012 af miljøministeren

Læs mere

Notat. Uddybning af effekter i business case for befordring i Aarhus Kommune. Deloitte Consulting

Notat. Uddybning af effekter i business case for befordring i Aarhus Kommune. Deloitte Consulting Consulting Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR-nr. 33 96 35 56 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36 10 20 30 Telefax 36 10 20 40 www.deloitte.dk g Notat Uddybning

Læs mere

Projektet er en del af den fælles kommunale digitaliseringsstrategi.

Projektet er en del af den fælles kommunale digitaliseringsstrategi. N OTAT Den 7. november 2013 Business case for projekt vedr. digital byggesagsbehandling Sags ID: 1728511 Dok.ID: 1728511 AKP@kl.dk Direkte 3370 3241 Mobil 2215 8678 1. Ledelsesresumé Projektet om digital

Læs mere

1. Ledelsesresumé. Den 2. juli Jnr Ø90 Sagsid Ref NSS Dir /

1. Ledelsesresumé. Den 2. juli Jnr Ø90 Sagsid Ref NSS Dir / F ORELØBIG BUSINESS CASE F OR PROJEKT VEDR. SAGER P Å TVÆRS AF IT - LØSNINGER O G ORGANISATORISKE S K E L 1. Ledelsesresumé Der anvendes i dag mange ressourcer på at integrere forskellige it-løsninger

Læs mere

TILSAGN AF JUNI 2013

TILSAGN AF JUNI 2013 TILSAGN AF JUNI 2013 A/S Dagbladet Politiken, Jyllands-Posten og Det Berlingske Officin A/S (nu henholdsvis JP/Politikens Hus A/S og Berlingske Media A/S, i det følgende kaldet Parterne ) afgav den 24.

Læs mere

Kortlægning af energiforbrug i bygninger Regeringens strategi for reduktion af energiforbrug i bygninger

Kortlægning af energiforbrug i bygninger Regeringens strategi for reduktion af energiforbrug i bygninger Kortlægning af energiforbrug i bygninger Regeringens strategi for reduktion af energiforbrug i bygninger V/ specialkonsulent Lars Misser Erhvervs- og Byggestyrelsen Vi fik et nyt BBR 1. december 2009 Fordele:

Læs mere

Befolkningen og virksomhedernes brug af offentlige digitale ydelser

Befolkningen og virksomhedernes brug af offentlige digitale ydelser Figur 5.1 Befolkningen og virksomhedernes brug af offentlige digitale ydelser 7 6 5 3 2 61 53 35 29 37 38 Informationssøgning Downloade blanketter Indsende webformularer Elektronisk selvbetjening Informationssøgning

Læs mere

Når du udstiller dine data

Når du udstiller dine data Når du udstiller dine data Juridisk vejledning i at sætte Offentlige Data I Spil Version 1.0, november 2010 > Når du udstiller dine data Juridisk vejledning i at sætte Offentlige Data I Spil Udgivet af:

Læs mere

Justering af fordelingsnøgler for afdelingernes finansieringsbidrag samt regulering af det samlede bidrag til Fælles IT i perioden

Justering af fordelingsnøgler for afdelingernes finansieringsbidrag samt regulering af det samlede bidrag til Fælles IT i perioden Indstilling Til Magistraten (Magistraten) Fra Borgmesterens Afdeling Dato 21. oktober 2015 Finansieringsbidrag til Fælles IT Justering af fordelingsnøgler for afdelingernes finansieringsbidrag samt regulering

Læs mere

Uddrag af artikel trykt i Bestyrelseshåndbogen. Gengivelse af dette uddrag eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret.

Uddrag af artikel trykt i Bestyrelseshåndbogen. Gengivelse af dette uddrag eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Bestyrelseshåndbogen Uddrag af artikel trykt i Bestyrelseshåndbogen. Gengivelse af dette uddrag eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks største

Læs mere

2. Økonomiske og lovgivningsmæssige rammer

2. Økonomiske og lovgivningsmæssige rammer 2. Økonomiske og lovgivningsmæssige rammer I dette afsnit redegøres for de ressourcer Danmarks Statistik har til rådighed ved udarbejdelse af arbejdsplanen i form af. Herudover redegøres for anvendelsen

Læs mere

Delårsrapporten er ikke revideret eller reviewet af virksomhedens revisor.

Delårsrapporten er ikke revideret eller reviewet af virksomhedens revisor. FORTROLIGT Coloplast A/S Att.: Bestyrelsen Sendt til virksomhedens digitale postkasse Dato 24. januar 2017 Ref. ChrSoj J.nr. 2016-7089 Regnskabskontrolsag vedrørende delårsrapporten for perioden 1. oktober

Læs mere

Til vurderingen af en tjenestes indvirkning på markedet vil det være relevant at tage udgangspunkt i de følgende fem forhold:

Til vurderingen af en tjenestes indvirkning på markedet vil det være relevant at tage udgangspunkt i de følgende fem forhold: Værditest: Generelle retningslinier for vurdering af nye tjenesters indvirkning på markedet Denne vejledning indeholder retningslinier for den vurdering af en planlagt ny tjenestes indvirkning på markedet,

Læs mere

F O R S I N K E L S E R N E S B E T Y D N I N G F O R E R H V E RV S L I V E T - E T S U P P L E M E N T T I L V V M - R E D E G Ø R E L S E N

F O R S I N K E L S E R N E S B E T Y D N I N G F O R E R H V E RV S L I V E T - E T S U P P L E M E N T T I L V V M - R E D E G Ø R E L S E N BETYDNING AF FORSINKELSER VED LIMFJORDEN FOR NORDJYSKE VIRKSOMHEDER FORSINKELSERNES BETYDNING FOR ERHVERVSLIVET - ET SUPPLEMENT TIL VVM-REDEGØRELSEN Transport og infrastruktur er en forudsætning for at

Læs mere

FORTROLIGHEDSERKLÆRING SYNBRA HOLDING B.V.

FORTROLIGHEDSERKLÆRING SYNBRA HOLDING B.V. FORTROLIGHEDSERKLÆRING SYNBRA HOLDING B.V. Ophavsret: Audittrail Klient : Synbra Holding B.V. Version : 1.0 Versionsdato: 02-03-2018 2018 Synbra Holding B.V. Det er ikke tilladt at dele og duplikere, medmindre

Læs mere

Bilag 13 - Miljøsag - Sager i medfør af lov om forurenet jord

Bilag 13 - Miljøsag - Sager i medfør af lov om forurenet jord Informationsbrev - bilag 13 Dato: 26. juni 2012 Kontor: Ejendomsdata Sagsnr.: Sagsbehandler: The Dok id: Bilag 13 - Miljøsag - Sager i medfør af lov om forurenet jord Sager i medfør af lov om forurenet

Læs mere

Forsvarsudvalget FOU Alm.del Bilag 31 Offentligt

Forsvarsudvalget FOU Alm.del Bilag 31 Offentligt Forsvarsudvalget 2016-17 FOU Alm.del Bilag 31 Offentligt 5. december 2016 Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret 2015 1. Resumé Udenlandske leverandører af forsvarsmateriel

Læs mere

Synlige adresser. Danmarks vigtigste vejviser

Synlige adresser. Danmarks vigtigste vejviser ? Synlige adresser Danmarks vigtigste vejviser En korrekt adresse kan betyde alt I hverdagen kan en ukorrekt adresse være årsag til irritation og tidsspilde for mange. Men sker der en ulykke, regner vi

Læs mere

Geodatastyrelsens strategi

Geodatastyrelsens strategi Geodatastyrelsens strategi 2013 2016 Geodatastyrelsens strategi 2013 2016 Geodatastyrelsen er en del af Miljøministeriet og har som myndighed ansvaret for infrastruktur for geografisk information, opmåling,

Læs mere

De digitale muligheders land

De digitale muligheders land 10. november 2014 /NP Sag ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Tlf. 35 29 10 00 Fax 35 29 10 01 CVR-nr 10 15 08 17 E-post erst@erst.dk www.erst.dk De digitale muligheders

Læs mere

13. Konkurrence, forbrugerforhold og regulering

13. Konkurrence, forbrugerforhold og regulering 1. 13. Konkurrence, forbrugerforhold og regulering Konkurrence, forbrugerforhold og regulering På velfungerende markeder konkurrerer virksomhederne effektivt på alle parametre, og forbrugerne kan agere

Læs mere

Afgørelse om prisklemme for flagskibsproduktet fiberbredbåndsforbindelse solgt til private: 50 Mbit/s

Afgørelse om prisklemme for flagskibsproduktet fiberbredbåndsforbindelse solgt til private: 50 Mbit/s TDC A/S Teglholmsgade 3 2450 København SV 23. marts 2018 Sag 2017-9688 regulering@tdc.dk Afgørelse om prisklemme for flagskibsproduktet fiberbredbåndsforbindelse solgt til private: 50 Mbit/s TDC har iværksat

Læs mere

Levering af velfærdsteknologi til arbejde med reminiscens

Levering af velfærdsteknologi til arbejde med reminiscens Kontrakt Levering af velfærdsteknologi til arbejde med reminiscens SOSU Nord mellem SOSU Nord På Sporet 8 A 9000 Aalborg (Herefter SOSU ) og ( ) (Herefter Leverandør ) Hver for sig benævnt Part og tilsammen

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi B 103 - Svar på Spørgsmål 1 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi B 103 - Svar på Spørgsmål 1 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi B 103 - Svar på Spørgsmål 1 Offentligt Bilag 1 Vurdering af økonomiske konsekvenser af beslutningsforslag B 103 1. Indhold i beslutningsforslag B 103 Det overordnede

Læs mere

OIOXML dokumentationsguide Adressepunkt

OIOXML dokumentationsguide Adressepunkt OIOXML dokumentationsguide Adressepunkt OIOXML dokumentationsguide Adressepunkt . Ejerskab Økonomi- og Erhvervsministeriet, Erhvervs- og Byggestyrelsen i medfør af lov om bygnings- og boligregistrering

Læs mere

Effektiv digitalisering. - Digitaliseringsstyrelsens strategi 2012-2015. April 2012

Effektiv digitalisering. - Digitaliseringsstyrelsens strategi 2012-2015. April 2012 April 2012 Effektiv digitalisering - Digitaliseringsstyrelsens strategi 2012-2015 Baggrund Danmark står med væsentlige økonomiske udfordringer og en demografi, der betyder færre på arbejdsmarkedet til

Læs mere

Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til forsvaret 2014

Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til forsvaret 2014 Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til forsvaret 2014 1. Resumé Dette er første årlige statusrapport for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til forsvaret, der

Læs mere

Bilag 6: Oversigt over videregivelsesreglerne

Bilag 6: Oversigt over videregivelsesreglerne Bilag 6: Oversigt over videregivelsesreglerne Side 2 af 6 Oversigt over videregivelsesreglerne I det følgende anføres det, i hvilket omfang de enkelte registre er omfattet af bestemmelserne i lov om behandling

Læs mere

Afslag på anmodning om udtræk fra OIS (Den Offentlige Informationsserver) efter offentlighedslovens

Afslag på anmodning om udtræk fra OIS (Den Offentlige Informationsserver) efter offentlighedslovens 2015-1 Afslag på anmodning om udtræk fra OIS (Den Offentlige Informationsserver) efter offentlighedslovens 11 En journalist klagede over, at Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter havde afslået at

Læs mere

Aktstykke nr. 52 Folketinget Finansministeriet. København, den 22. december 2017.

Aktstykke nr. 52 Folketinget Finansministeriet. København, den 22. december 2017. Aktstykke nr. 52 Folketinget 2017-18 52 Finansministeriet. København, den 22. december 2017. a. Finansministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til, at det fællesoffentlige grunddataprogram fortsættes

Læs mere

Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 47 Offentligt. Bilag. Økonomi- og Erhvervsministeriet. København, den 9. november 2009.

Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 47 Offentligt. Bilag. Økonomi- og Erhvervsministeriet. København, den 9. november 2009. Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 47 Offentligt Bilag Økonomi- og Erhvervsministeriet. København, den 9. november 2009. a. Økonomi- og Erhvervsministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning

Læs mere

BBR-tilsynsrapport for Lyngby-Taarbæk Kommune

BBR-tilsynsrapport for Lyngby-Taarbæk Kommune BBR-tilsynsrapport for Lyngby-Taarbæk Kommune Erhvervs- og Byggestyrelsen 1. februar 2008, j.nr. 07/07401 BBR-tilsynsrapport for Lyngby- Taarbæk kommune Indholdsfortegnelse BBR-tilsynsrapport for Lyngby-Taarbæk

Læs mere

For den særligt interesserede skal det bemærkes, at vejledningsmateriale til kravene allerede foreligger i udkast på

For den særligt interesserede skal det bemærkes, at vejledningsmateriale til kravene allerede foreligger i udkast på 8. maj 2006 2006-309/3024-37/nic Notat om høring af bygherrekrav Som led i regeringsinitiativet Det Digitale Byggeri vil de statslige bygherrer i sager vedr. nybyggeri fra 1. januar 2007 stille krav til

Læs mere

Analyse af fysisk sammenlægningspotentiale. (strukturbetingede investeringer)

Analyse af fysisk sammenlægningspotentiale. (strukturbetingede investeringer) 1 Analyse af fysisk sammenlægningspotentiale. (strukturbetingede investeringer) Analyserapport nr. 2. April 2009 2 Indholdsfortegnelse: Indledning 2 Formål 3 Resultater spørgeskema 1 4 Resultater spørgeskema

Læs mere

Formålet med dette notat er at danne grundlag for denne beslutning. Notatet består af følgende 3 afsnit (samt et bilag):

Formålet med dette notat er at danne grundlag for denne beslutning. Notatet består af følgende 3 afsnit (samt et bilag): Notat Vedrørende: Valg mellem statsgaranti og selvbudgettering 2016 Sagsnavn: Budget 2016-19 Sagsnummer: 00.01.00-S00-6-14 Skrevet af: Brian Hansen E-mail: brian.hansen@randers.dk Forvaltning: Budget Dato:

Læs mere

Cirkulær Kemi selvfølgelig

Cirkulær Kemi selvfølgelig Cirkulær Kemi selvfølgelig Som verdens største distributør af kemikalier, så har vi en umiddelbar tilgang og vigtig rolle i, at være innovative og gå i dialog med vores kunder omkring muligheder for ressource

Læs mere

Fælleskommunal digitaliseringsstrategi

Fælleskommunal digitaliseringsstrategi Fælleskommunal digitaliseringsstrategi Projektbeskrivelse 1.1: Obligatorisk digital service KL, September 2011 Baggrund Hvert år håndterer kommunerne mange millioner ind- og udgående henvendelser. Håndtering

Læs mere

Prissætning af øget risiko ved fast tillæg ift. fast pris (CfD)

Prissætning af øget risiko ved fast tillæg ift. fast pris (CfD) Prissætning af øget risiko ved fast tillæg ift. fast pris (CfD) Dato: 22-08-2017 Når investor står overfor at skulle opstille en business case for et kommende vindmølleprojekt (samme gælder for sol m.v.)

Læs mere

Den fælleskommunale digitaliseringsstrategi. - potentielle retlige udfordringer

Den fælleskommunale digitaliseringsstrategi. - potentielle retlige udfordringer Den fælleskommunale digitaliseringsstrategi - potentielle retlige udfordringer Europas mest digitaliserede land Kommunernes hidtidige placering Forrige digitaliseringsstrategi: De 4 bølgelove 2012-2014:

Læs mere

Bilag: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget Brugerfinansierede udgifter. Aalborg Renovation

Bilag: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget Brugerfinansierede udgifter. Aalborg Renovation Driftsønske nr. 1 Aalborg Renovation Sikkerhedskultur på arbejdspladsen 2022 2023 400 300 I 2018 er der registreret 37 arbejdsrelaterede ulykker for medarbejdere i Aalborg Renovation. I 1. kvartal af 2019

Læs mere

Kvartalsrapport vedr. fase 1 af SKATs systemmodernisering for 1. kvartal 2008

Kvartalsrapport vedr. fase 1 af SKATs systemmodernisering for 1. kvartal 2008 Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Bilag 195 Offentligt Notat Hovedcentret Strategi og Udvikling Projektkontoret 13. juni J. nr. 08-048898 Kvartalsrapport vedr. fase 1 af SKATs systemmodernisering

Læs mere

Projekt 5.3 Digitale Vandløbsregulativer

Projekt 5.3 Digitale Vandløbsregulativer Projekt 5.3 Digitale Vandløbsregulativer 1. Formål og baggrund Baggrund Vandløb kan oversvømme byer og landbrugsarealer. Vandløb er samtidig levested for mange dyr og planter. Kommunerne og lodsejerne

Læs mere

14209/17 ipj 1 DG E - 1C

14209/17 ipj 1 DG E - 1C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2017 (OR. en) 14209/17 CULT 139 DIGIT 238 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne Tidl. dok. nr.: 12980/17

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om infrastruktur for geografisk information i Den Europæiske Union 1)

Bekendtgørelse af lov om infrastruktur for geografisk information i Den Europæiske Union 1) LBK nr 746 af 15/06/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 26. september 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi-, Forsynings- og Klimamin., Styrelsen for Dataforsyning

Læs mere

Støttesystemerne. Det er tid til

Støttesystemerne. Det er tid til 1 Det er tid til Støttesystemerne 2 Kombit Digitalisering er afgørende for udviklingen af de kommunale kerneopgaver, hvor bedre borgerservice med færre ressourcer er i centrum. Kommunernes mål er at bevare

Læs mere

Superfriske adresser. Til kort og GIS og alle andre GD2 - Adresseprogrammet 1

Superfriske adresser. Til kort og GIS og alle andre GD2 - Adresseprogrammet 1 Superfriske adresser Til kort og GIS og alle andre 21-05-2015 GD2 - Adresseprogrammet 1 Superkort overblik Adresseprogrammets resultater 2013-2015 21-05-2015 GD2 - Adresseprogrammet 2 Vejnavne og adresser

Læs mere