Naturperler i Roskilde Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Naturperler i Roskilde Kommune"

Transkript

1 Naturperler i Roskilde Kommune Guide til naturoplevelser Landskabet i Roskilde Kommune er smukt og varieret, og byder på mange muligheder for at opleve dyr og planter på egen hånd. Danmarks Naturfredningsforening har i samarbejde med Roskilde Kommune udpeget en række udflugtsmål, som vi anbefaler voksne og børn, der søger oplevelser i naturen. God tur! Danmarks Naturfredningsforening og Roskilde Kommune as på naturen: Brug naturen med omtanke: Hold dig til stierne, og hjælp ved at tage affald med hjem. Hold altid hunden i snor: Det giver fugle og dyr, som lever og yngler ved jorden, ro, og det øger chancen for at se hjorte og ræve. Hunde kan kun løbe frit, hvis du færdes i en egentlig hundeskov. Beskyt blomsterne: luk kun blomster, hvis der er mange af dem. Giv de få og sjældne arter en chance for at blive flere.

2 Roskilde Kommune Signaturforklaring 2 2 Naturperle Vejrly Fugletårn Bålplads Udsigtspunkt H Hundeskov arkering Skovrejsning Fjordstien Sti Kommunegrænse Målestok 1 : ,5 1 1,5 2 km 1 Roskilde Fjord - internationalt fuglebeskyttelsesområde Roskilde Fjord er internationalt kendt som rastested for trækfugle og som stort sammenhængende naturområde med sjældne og truede naturtyper. 1 Roskilde Fjord er et typisk sjællandsk fjordlandskab. Fjorden er næsten overalt meget lavvandet. Kun få steder er den mere end seks meter dyb. Langs kysten findes strandenge, strandoverdrev og rørsumpe. 3 Roskilde Fjord er et af Danmarks vigtigste leve- og ynglesteder for mange arter vandfugle. Fjorden er derfor udpeget som fuglebeskyttelsesområde, og alle har pligt til at passe særlig godt på området og dets fugleliv. I fuglenes yngletid fra 1. april til 15. juli må man ikke komme nærmere end 50 meter på øer og holme i fjorden. å holmene yngler hvert år til par fugle fordelt på arter. Mest almindelig er hættemåge, dernæst stormog sølvmåge, knopsvane og fjordterne. Ud over vadefugle, som klyde, strandskade og rødben, har samtlige Danmarks svømmeænder ynglebestande i fjorden. Kort- & Matrikelstyrelsen å halvøen Bognæs på vestsiden af fjorden i Lejre Kommune yngler en blandet koloni af skarver, hejrer og ikke mindst et havørnepar, som flyver ud og finder føde over alt i fjordområdet til deres sultne unger.

3 Kort- & Matrikelstyrelsen 3 Som reservat udgør Roskilde Fjord en del af et landsdækkende netværk for ynglende og trækkende vandfugle i Danmark. Reservaterne er fristeder, hvor fuglene skal have fred til at yngle, raste og søge føde. Afhængig af årstid og vejrforhold varierer arter og antal, men knopsvaner og blishøns ses hele året. Andre arter er sangsvane, troldand, hvinand og stor skallesluger. Herudover ses taffeland, pibeand og gråand hyppigt rastende i fjorden. Svaner, svømmeænder og blishøns udnytter fjordens undervandsvegetation af ålegræs og havgræs, mens dykænder og skalleslugere især æder snegle, blåmuslinger og småfisk. 4 Adgangsforhold Fjorden og naturen omkring fjorden er relativ let tilgængelig. Det er tilladt at færdes til fods hele vejen fra kommunegrænsen i nord ved Værebro Å s udløb i fjorden via Jyllinge, Veddelev og Roskilde til Boserup Skov og kommunegrænsen i vest ved Kattinge Værk. Enkelte steder, f eks ved Risø, skal man dog op på vejen, og ved højvande kan det være nødvendigt flere steder. Fra Roskilde Havn og nogle hundrede meter nordpå er der lavet stenpassage, så man for det meste kan gå tørskoet langs strandkanten. 5 5 Vil man holde skovtur eller bade, anbefaler vi de offentlige arealer: Lønager Strandpark for enden af Osvej, Jyllinge Nord Klinten ved Bygaden i Jyllinge Salvadparken ved Frederiksborgvej Ågerup-Kirkerup Strandpark lige nord for Bolund Vigen Strandpark ved Veddelev Kællingehaven vest for Roskilde Havn Sankt Hans Hospitals ark Boserup Skov En anden mulighed er Fjordstien en cykelrute, som løber langs store dele af både Roskilde Fjord og Isefjord. H

4 2 Lønager Strandpark - fjordlandskab på tæt hold Lønager Strandpark er et lille stykke fredet natur i Jyllinge Nord. Lige nord for selve strandparken findes der, som Roskilde Kommunes nordligste lokalitet, en fin strandeng med flere sjældne planter, f.eks nikkende kobjælde og strandnellike. Fra hele området er der en meget flot udsigt over Roskilde Fjord og de mange fugle, ikke mindst som regel en stor svaneflok. Man kan også se den snævre del af fjorden, hvor Skuldelevskibene blev fundet. Da skibene blev sænket, var Værebro Å så bred og dyb, at den i 1133 kunne besejles af en krigsflåde. Værebro Å markerer kommunegrænsen mod nord, og det er muligt at gå visse steder langs åen. Der er god plads til fritidsaktiviteter og leg i strandparken. Det er let at parkere for enden af Osvej. Strandengen mod nord nås lettest via Strandvænget. Det kan også anbefales at gå langs kysten mod syd til Jyllinge by og havn. 3 Salvadparken plads til friluftsliv Salvadparken er et offentligt område ud til Roskilde Fjord lige ved udmundingen af Hove Å. Her er en naturlejrplads med vejrly, bålplads, multtoilet, vandhane, p-plads m.m. Hove Å løber i et øst-vestgående dalforløb. å østsiden af landevejen udvider åen sig til Salmosen, som er flot og spændende, men ret utilgængelig. Kig eventuelt ud over området fra rastepladsen på Frederiksborgvej. De brede ådale i det bølgede landbrugsland er meget karakteristiske for naturen i Gundsømagle-området. I Salvadparken vokser en lang række strandplanter som blågrøn gåsefod, strand-tusindgylden og almindelig salturt, også kaldet kveller. Stænglerne er saftspændte og stærkt røde, når frugterne modnes. Et par halvsjældne arter som jordbærkløver, mat potentil og fliget vejbred er med til at give strandoverdrevet og skrænten nord for Salvadparken stor botanisk værdi. I den lavvandede vig ind til Salvadparken går der ofte mange vadefugle og søger føde, og følger man stranden mod vest får man et flot kig ud over fjorden til Eskildsø. En informationstavle på stedet viser nærmere detaljer for området.

5 5 Vigen Strandpark, Sønderø og Bløden - strandeng og friluftsliv Ved Vigen Camping syd for Veddelev landsby findes et af Ros-kilde bys meget benyttede friluftssteder. Man kan bade og lege i Vigen Strandpark, mens man nyder den flotte udsigt over Roskilde Fjord mod byen, Domkirken, Havnen og Sct. Hans-området. 4 Bolund Eng og Klint en botanisk og geologisk perle Den markante morænebakke og strandengen blev fredet i De er forbundet ved en tange, der er dannet af materiale, der skyller ind fra fjorden. å strandengen kan man opleve en alsidig strandengsvegetation, f.eks. også den giftige lægeplante, bulmeurt. Takket være græssende kvæg holdes plantevæksten nede, så området ikke gror til, og derved har også de lavere planter mulighed for at være med i konkurrencen om lyset. Desuden er der varierende fugtforhold, som giver gode vilkår til forskellige typer planter. I 1999 blev der registreret 129 forskellige arter på Bolund Engen. I selve Bolund-klinten yngler digesvaler. å Bolund er der fundet tegn på en stenalderboplads. å engen bagved blev der i istiden aflejret en kæmpesten, Bolundstenen, der er et stykke skandinavisk grundfjeld, og som er specielt fredet. Der er knyttet flere sagn til stenen. Et af dem siger, at stenen ligger der, fordi den blev kastet af en troldkvinde fra Hornsherred, der i arrigskab ville ramme kirken i Ågerup. Mod sydøst er der et indhegnet område. Det er strandengen Sønderø, som en flok kreaturer ejet af et lokalt græsningslaug græsser, så de mange forskellige strandog engplanter samt fuglelivet får mulighed for at trives her. Køerne er fredelige, og man må gerne færdes inden for indhegningen, men husk: Hunde skal holdes i snor. Går man langs kysten til Veddelev Havn, kan man om foråret skimte havørnereden på Bognæs og iagttage havørnene på vej til og fra reden. Man kan også gå videre langs stranden mod nord til et tilgroet overdrev med blomster og gamle frugttræer. Nord for Veddelev-halvøen er der et lavvandet område - Bløden - hvor der ofte kan iagttages store flokke af fugle. Fugletårnet, syd for Bløden, kan man kun komme til via stien fra Frederiksborgvej. Når vandstanden ikke er for høj, kan man gå i vandkanten fra Vikingeskibsmuseet til Vigen. Men der er gode parkeringsmuligheder både ved Veddelev Havn og ved indkørslen til Vigen Camping. Fra rastepladsen på Frederiksborgvej er der gode adgangsmuligheder til Bolund. Her er informationstavle og parkeringspladser.

6 H Kort- & Matrikelstyrelsen 6 7 H 8 6 Værebro Ådal - det ukendte land Værebro Ådal har et rigt plante- og dyreliv på grund af de fugtige bundforhold og deraf følgende ekstensiv landbrugsdrift. De vidstrakte enge langs Værebro Å er værdifulde yngle-, raste- og fourageringsområder for mange fugle. Her yngler bl.a. rødben, dobbeltbekkasin, gravand, grågås, muligvis også krikand, atlingand og sjagger. Mosehornugle kan opleves i vinterhalvåret. Om sommeren ses bl.a. rørhøg og pungmejse, og den flotte hvide stork har i de senere år oftere vist sig i engene omkring Gundsømagle holme. I ådalens vandhuller og moser findes almindelige brune frøer i stort tal og ganske små bestande af den truede løgfrø. Moserne i Værebro Ådal huser også en hel del råvildt. å engene og i nogle af moserne, heriblandt Østrup Holme, findes varierede plantesamfund med sjældne arter som rosmarin pil og melet kodriver. Der arbejdes i øjeblikket (2009) for en fredning af Ådalen. Der er ringe offentlig adgang til Værebro Ådal, men man kan f.eks. gå eller cykle ad markvejen, der udgår fra Holmevej ca. to km. øst for Gundsømagle, over Stenløse Bro. Ellers kan en kanotur op og ned ad åen anbefales. Løgfrø.

7 7 Gulddysseskov fra agerland til skov I 2001 blev de første træer plantet på det 220 hektar store område og den nye statsskov fik navnet Gulddysseskov. Skoven er en del af et nationalt skovrejsningsprogram. Den første del af skoven blev tilplantet fortrinsvis med eg og bøg, men også med rødel som ammetræ samt grupper af fuglekirsebær, douglasgran og ædelgran for at skabe variation. Resten af området beplantes løbende. I den nordlige del af skoven ligger den næsten 200 år gamle, men nyrestaurerede Gulddysse Kulturgård, hvor spændende aktiviteter inden for både natur og kultur finder sted. Beboerne i Jyllinge og Gundsømagle har nem adgang til den nye skov, der anlægges til både skovdrift og rekreative formål. Der er stier i området og borde med bænke flere steder. En primær adgang til skoven er nord for Gundsømagle med indkørsel fra iledyssen, hvor der er p-plads, informationstavle med kort og angivelse af stier, adgangsveje m.m. Vandhullet ved p-pladsen er ynglested for sjældne padder som løgfrø og stor vandsalamander. Der er også adgang flere steder fra Gulddyssevej, og en sti fra Jyllinge, der starter for enden af Jyllinge arkvejs udmunding i Frederiksborgvej. Der er to hundeskove, hvor hunden gerne må løbe frit omkring. Den ene er lige nord for Gundsømagle by og den anden er i Gulddysseskovens nordvestlige hjørne. til ændring-erne er især, at søen siden 1940 erne er blevet forurenet. Den er overgødet med spildevand fra husholdninger og nærings-stoffer fra landbrugsområderne. I 1984 blev søen og dens nærmeste omgivelser overtaget af Fugleværnsfonden med ønsket om at genskabe den fuglerige sø. Den nødvendige naturgenopretning, især gennem fjernelse af næringsrigt slam, er imidlertid en stor, langvarig og kostbar opgave. Det skønnes derfor, at det vil tage endnu mindst 20 år, før der er en tilfredsstillende vandkvalitet i søen. De relativt få arter, der får unger på vingerne i den forurenede sø, er toppet lappedykker, der lever af småfisk, og grågås, gråand, blishøne og grønbenet rørhøne, der alle kan fouragere på land. Mange af rørskovens fugle høres mere end de ses, f.eks. vandrikserne, der skriger som grise, og rørdrummen, der tuder med en lyd, som når man blæser i en flaske. Over rørskoven ser man tit rørhøgen på jagt, og nede i den yngler vandrikse, kærsanger, rørsanger, skægmejse og rørspurv. Den lille skov ved Østrup er rig på fugle. Omkring 100 par af forskellige arter yngler her, f.eks. natugle, stor flagspætte, gærdesmutte, jernspurv, solsort, sjagger, gulbug, havesanger, munk, gransanger, blåmejse, musvit, allike, stær, bogfinke og skovspurv. Det er desuden et sted, hvor man normalt kan høre nattergalen. Den fugtige afgræssede eng giver gode levesteder både til blomster, bl.a. gøgeurter, og til vibe, rødben og andre vadefugle. Man kan også opleve ynglende grågæs, der kommer op på engen med deres unger for at græsse, ligesom den hvide stork ind imellem er gæst her. 8 Gundsømagle sø stor sø med masser af rørskov Der er adgang til søen fra p-pladsen ved Østrup, hvorfra der gennem skoven er en kort sti til et fugletårn. Der er også et fugletårn længere mod vest på søens sydlige side med en adgang fra Kirkerupvej. Der løber en sti mellem fugletårnene og en plankesti ud i rørskoven fra det vestlige fugletårn. Gundsømagle Sø s vandflade er ca. 60 hektar, og rørskoven omkring den er med ca. 240 hektar Østdanmarks største rørskov. Her kan opleves en varieret natur med sø, rørskov, pileog birkekrat, tørvegrave og enge. Dertil kommer moser, skov, marker og græsklædte skrænter. Fredningen af Gundsømagle Sø og omkringliggende områder er på ca. 370 hektar. Det er ikke muligt at gå rundt om søen, men via Bymosevej - Søvej i Gundsømagle kan man gå til frodige moseområder på søens nordside. For 100 år siden var Gundsømagle Sø en af de mest artsrige fuglesøer i Danmark. Her ynglede flere sjældne fugle, som nu er væk: Hvid stork, sorthalset lappedykker, plettet rørvagtel, sortterne og mange andre. Almindelige fugle som knopsvane, gråand, blishøne og toppet lappedykker er også gået stærkt tilbage. Årsagen Toppet lappedykker.

8 Kort- & Matrikelstyrelsen 9 9 Brokilde - vandindvinding og rekreativt område Det 1,7 km. lange, lavtliggende engareal ved Ågerup og Store Valby gennemskæres af både Maglemose Å og Kildemose Å. Her pumpes årligt ca. 2,6 mio. kubikmeter grundvand op til vandforsyning i København. å grund af områdets mangeårige betydning for drikkevandet, har det aldrig været opdyrket, endsige sprøjtet. Området har derfor bevaret en varieret natur med mange forskellige planter, bl.a. hjertegræs og nøgleblomstret klokke. For at bevare variation i floraen er det vigtigt, at de lyskrævende planter ikke skygges ihjel af græs og budskads. Derfor slås engarealerne jævnligt, som led i Energi2 s (tidligere Københavns Vandforsyning s) naturpleje. Brokilde er et godt sted at øve sig i at kende fuglestemmer, da der i mange perioder er rig fuglekoncert. Umiddelbart nord for kildepladsen ligger en to-kamret stendysse. Der er adgang til Brokilde via gang- og cykelstierne fra Ågerup, Gundsølille og St. Valby.

9 Kort- & Matrikelstyrelsen 5 H 10 H 10 Himmelev Skov og Kildemosen - naturgenopretning og skovrejsning I 2003 blev det besluttet at rejse en 300 hektar stor skov nord for Roskilde ved Himmelev. Skoven vil blive etableret af Skov- og Naturstyrelsen, Østsjælland over de næste 20 til 30 år i takt med, at arealerne bliver opkøbt. De første træer blev plantet vest for Nordre Ringvej i foråret å østsiden startede plantningen på marker og tidligere grusgravarealer øst for Himmelev Rideklub i De nye træer er plantet i afgrænsede partier med forskellige løv- og grantræer, bl.a. for at skabe variation for dyrelivet. Den forladte og renoverede grusgrav indgår nu som del af statsskoven. Her er der gode muligheder for at gå, løbe og cykle på mountainbikes på stierne. Højtstående grundvand kan i nogle perioder gøre det vanskeligt at passere visse steder. Allerede nu i 2009 ser man rådyr, harer og ræve i området, ligesom musvåger og tårnfalke har startet jagten på mus og andre smådyr. Der er flere søer med god vandkvalitet og en lille fiskebestand. Den sydlige del af skovrejsningsområdet omfatter Kildemosen, som er et sammenhængende moseområde med varieret flora og fugleliv. Her er rigtig gode muligheder for at høre nattergal og gøg i forsommeren, og hele året er det værd at gå en tur og opleve den dejlige, varierede natur. Man kan blandt andet gå tværs over Kildemosen gennem rørskoven på en lav træbro. Der vokser små bestande af orkideer som kødfarvet gøgeurt og i 2007 blev der også fundet eksemplarer af sump-hullæbe på det areal, som DN i en årrække har passet med årligt høslet. Begge arter som Danmark har forpligtet sig til at beskytte og sikre overlevelse (Natura 2000). Lige uden for Himmelev Skov, ved vejkrydset Østre Ringvej/ Trekroner Allé, finder man Tusind års-skoven ; en meget blandet skov, der blevet plantet i anledning af Roskilde by s 1000-års jubilæum i Her kan man finde en tredje orkide: skov-hullæbe. Det er også værd at gå en tur i bydelen Trekroner. By- og naturplanerne for Trekroner er et flagskib i Norden, når man ser på hvordan en kommune kan planlægge og realisere en ny bydel med en varieret natur. Det er langt fra alle, der tænker i skovbælter, brug af danske plantearter, regnvandsbassiner, cykelstier og offentlige vandrestier, som det ses i Trekroner. Der er p-plads på Herregårdsvej ved Himmelev Rideskole, på Store Valbyvej og på Trekroner Allé ved Trekroner Skole. Har du hund, må den løbe frit i de to hundeskove (en indhegning sydøst for Kildemosen og én ved Store Valbyvej vest for Ringvejen).

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR Mandag d. 17. juni: Gråkragetur til Kølsen-Skals Engsø. Bedre vejr til en tur kan man næppe ønske sig, og der var da også møde 30 deltagere frem denne dag, så parkeringspladsen

Læs mere

Havørn 1 AD R, Brushane 2 R, Sortklire 2 R, Fjordterne 1 R, Landsvale 600 R. Erik Ehmsen

Havørn 1 AD R, Brushane 2 R, Sortklire 2 R, Fjordterne 1 R, Landsvale 600 R. Erik Ehmsen 30. juni Brændegård Sø (12:40-14:00): Toppet Lappedykker 10 R, Skarv 400 R, Fiskehejre 2 R, Knopsvane 12 R, Grågås 180 R, Gravand 8 AD R, Gravand 14 PUL R, Knarand 4 R, Krikand 3 R, Gråand 30 AD R, Gråand

Læs mere

Tur til Mecklenburg-Vorpommern Lørdag den 23.5 2015

Tur til Mecklenburg-Vorpommern Lørdag den 23.5 2015 Tur til Mecklenburg-Vorpommern Lørdag den 23.5 2015 Turdeltagere: Flemming Olsen, Gunnar Boelsmand Pedersen. Rene Christensen. Turbeskrivelse: Hovedformålet med turen var, at besøge nogle af de lokaliteter

Læs mere

FUGLE VED VÆNGE SØ 2014

FUGLE VED VÆNGE SØ 2014 FUGLE VED VÆNGE SØ 2014 Vænge Sø blev færdigretableret i løbet af 2013 og vandstanden i søen nåede det planlagte niveau omkring årsskiftet. Fuglene er blevet systematisk optalt gennem hele 2014 bortset

Læs mere

Smør- og Fedtmosen. Frank Desting Herlev år 2017

Smør- og Fedtmosen. Frank Desting Herlev år 2017 Herunder beskrivelser af specielt fuglelivet i Herlev lokalområde's fugle- og naturområder, nemlig Smør- og Fedtmosen, Sømosen og Kagsmosen, som alle delvis hører ind under Herlev Kommune. Med link til

Læs mere

Lars Heltborg Fugleobservationer 12-02-2013 Side 1

Lars Heltborg Fugleobservationer 12-02-2013 Side 1 Lars Heltborg Fugleobservationer 12-02-2013 Side 1 Fugleobservationer 2012 L Heltborg, 6091 Bjert. Dato Art Antal Sted Bemærk 24-02-12 Knopsvane Solkær enge Gråand Do Alm. skarv Do Krikand Do Grågæs Do

Læs mere

Lok. Nr. 26 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2014

Lok. Nr. 26 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2014 Lok. Nr. 26 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2014 Lokalitet: Selsø Sø Kommune: Frederikssund Besøgsdatoer: 14.05.2014 og 9.06.2014 Observatører: Erik Mandrup Jacobsen,

Læs mere

Appendix 2: Fuglelokaliteterne i Århus Amt, DOF 1998. Rønde Kommune

Appendix 2: Fuglelokaliteterne i Århus Amt, DOF 1998. Rønde Kommune Appendix 2: Fuglelokaliteterne i Århus Amt, DOF 1998. Rønde Kommune Rønde Kommune 739040... Troldkær vest for Stubbe Sø 739050... Langsø i Skramsø Plantage 739060, 737065... Øjesø og Lillesø i Skramsø

Læs mere

Naturen. omkring Korsør

Naturen. omkring Korsør Naturen omkring Korsør Fra Korsør Lystskov med høj-stammet bøgeskov og dybe moser - over de mange vandfyldte lergrave omkring det lavvandede Korsør Nor - til de åbne marker og engdrag på Frølunde Fed -

Læs mere

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2011

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2011 - det nye vådområdes betydning for ynglende fugle Kunde Rådgiver Egedal kommune Rådhustorvet 2 3660 Stenløse Orbicon A/S Ringstedvej 20 4000 Roskilde Telefon: 72 59 73 15 Telefon 46 30 03 10 Telefax 46

Læs mere

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2013. Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2013. Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Det nye vådområdes betydning for fuglelivet Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Rekvirent Egedal Kommune v/rikke Storm-Ringström Rådgiver Orbicon A/S, Ringstedvej 20, DK 4000 Roskilde Projektnummer

Læs mere

BILAG 1: Fredningskort for fredning af Råmosen, Ballerup Kommune jvf. Fredningskendelse af 21. oktober 2005.

BILAG 1: Fredningskort for fredning af Råmosen, Ballerup Kommune jvf. Fredningskendelse af 21. oktober 2005. BILAG 1: Fredningskort for fredning af Råmosen, Ballerup Kommune jvf. Fredningskendelse af 21. oktober 2005. BILAG 2: Ejerforhold 4b 3d 5d 4i 8ac 1bc 5a 4ah 3b 1cx 1cu 5d 4ae 2ae 8at 3s 5i 5b 5h 1a 1h

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

Betydningen af vildtreservatet Gamborg Inddæmning for fuglearter på udpegningsgrundlaget for Natura område nr.

Betydningen af vildtreservatet Gamborg Inddæmning for fuglearter på udpegningsgrundlaget for Natura område nr. Betydningen af vildtreservatet Gamborg Inddæmning for fuglearter på udpegningsgrundlaget for Natura 2000- område nr. 112, Lillebælt Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 8. januar

Læs mere

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Det nye vådområdes betydning for fuglelivet Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Rekvirent Egedal Kommune v/rikke Storm-Ringström Rådgiver Orbicon A/S, Ringstedvej 20, DK 4000 Roskilde Projektnummer

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2011

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2011 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2011 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

Så er det tid til en samlet status over Boligbirding i DOF København 2015.

Så er det tid til en samlet status over Boligbirding i DOF København 2015. Boligbirding i DOF København, 2015 Så er det tid til en samlet status over Boligbirding i DOF København 2015. Perioden startede 1. januar og sluttede den 15. marts. Der var ingen regler for, hvordan en

Læs mere

Billeddagbog. Tranetur 31. marts 1. april 2012 med. Naturhistorisk Forening for Nordsjælland. Traner og gravænder ved Pulken

Billeddagbog. Tranetur 31. marts 1. april 2012 med. Naturhistorisk Forening for Nordsjælland. Traner og gravænder ved Pulken Billeddagbog Traner og gravænder ved Pulken Tranetur 31. marts 1. april 2012 med Naturhistorisk Forening for Nordsjælland Milturt ved Forsakarbäcken Lørdag den 31. marts Turen startede fra Hillerød Station

Læs mere

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR Tirsdag d. 14. maj: Gråkragetur til Værnengene og Skjern Å. 15 deltagere vart kørt turen over til Værnengene denne flotte morgen og mødtes ved P-Pladsen ved krydset

Læs mere

30. juni. 28. Juni. 27. juni. Tarup Grusgrave: Sildemåge 22 AD R. Per Rasmussen. [dofbasen.dk] Espe: Blåvinget Pragtvandnymfe 1.

30. juni. 28. Juni. 27. juni. Tarup Grusgrave: Sildemåge 22 AD R. Per Rasmussen. [dofbasen.dk] Espe: Blåvinget Pragtvandnymfe 1. 30. juni Tarup Grusgrave: Sildemåge 22 AD R. Per Rasmussen. [dofbasen.dk] Blåvinget Pragtvandnymfe 1. 28. Juni Gøg 1, Tårnfalk 2, Musvåge 1, Ravn 1. Rød glente 1 R. Erik Ehmsen. [Snatur] Øster Hæsinge:

Læs mere

På jagt med øjne og ører i Lyngby Åmose

På jagt med øjne og ører i Lyngby Åmose På jagt med øjne og ører i Lyngby Åmose Om brochuren Dette lille hæfte er lavet af Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdeling i Lyngby- Taarbæk Kommune. Vi håber, at det vil kunne give jer en ekstra

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2010

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2010 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2010 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015 Ynglesæsonen 2015 var præget af ret usædvanlig vejr, med kulde og megen regn i juni og juli. Hvilken påvirkning det har haft for ynglefuglene er ikke direkte blevet

Læs mere

Espe: Natugle 1, Husskade 1, Grønirisk 10, Sumpmejse 2, Solsort 5, Gråkrage 6, Stor Flagspætte 1.

Espe: Natugle 1, Husskade 1, Grønirisk 10, Sumpmejse 2, Solsort 5, Gråkrage 6, Stor Flagspætte 1. 30. september Gransanger 1, Hvid Vipstjert 1, Gråkrage 15, Solsort 7, Grønirisk 5. 29. september Brobyværk (10:30): Grågås 500 SØ. Peder Blommegård 28. september Natugle 1, Husskade 1, Grønirisk 10, Sumpmejse

Læs mere

Fuglearter set i grusgravsområdet Tarup/Davinde fra 1982 til i dag.

Fuglearter set i grusgravsområdet Tarup/Davinde fra 1982 til i dag. Fuglearter set i grusgravsområdet Tarup/Davinde fra 1982 til i dag. Arterne er primært set indenfor Tarup/Davinde I/S s område. Listen bliver løbende opdateret Rødstrubet Lom Sjælden trækgæst: 1 6/10-14.

Læs mere

Turberetning fra TRANETUREN den 4.-6. april 2008. Af Ulla Brandt. Fotos: Finn Jensen

Turberetning fra TRANETUREN den 4.-6. april 2008. Af Ulla Brandt. Fotos: Finn Jensen Turberetning fra TRANETUREN den 4.-6. april 2008. Af Ulla Brandt Fotos: Finn Jensen FREDAG den 4. april var vi en flok på 36 personer, der satte kurs mod Sverige for at opleve bl.a. Tranerne ved Hornborgasjön.

Læs mere

Odense Fjord er stadig et internationalt vigtigt fugleområde

Odense Fjord er stadig et internationalt vigtigt fugleområde Odense Fjord er stadig et internationalt vigtigt fugleområde Her yngler tusindvis af måger, skarver, grågås Her raster tusindvis af gæs, svømmeænder, vadefugle og måger MEN FUGLEFOREKOMSTERNE UDGØR I DAG

Læs mere

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2015. Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2015. Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Det nye vådområdes betydning for fuglelivet Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Rekvirent Egedal Kommune v/rikke Storm-Ringström Rådgiver Orbicon A/S, Ringstedvej 20, DK 4000 Roskilde Projektnummer

Læs mere

30. november. 29. november. 28. november. 27. november. 26. november. Snarup: Musvåge 2. Espe: Musvåge 1, Tårnfalk 1.

30. november. 29. november. 28. november. 27. november. 26. november. Snarup: Musvåge 2. Espe: Musvåge 1, Tårnfalk 1. 30. november Snarup: Musvåge 2. Musvåge 1, Tårnfalk 1. 29. november Sollerup / Arreskov Sø (14:10-16:00): Toppet Lappedykker 8 R, Skarv 2 R, Fiskehejre 4 R, Knopsvane 2 R, Taffeland 1 R, Troldand 70 R,

Læs mere

Duer og hønsefugle Agerhøne

Duer og hønsefugle Agerhøne Duer og hønsefugle Agerhøne Levesteder: Det åbne land Vingefang: 45-48 cm Længde: 28-32 cm Vægt: 350-450 g Maks. levealder: 5 år Kuldstørrelse: 10-20 æg Antal kuld: 1 Rugetid: 23-25 dage Ungetid: 90-100

Læs mere

Opsamling på atlaslejrene i Thy, Søhøjlandet og Vendsyssel i Af Timme Nyegaard og Michael Fink Jørgensen

Opsamling på atlaslejrene i Thy, Søhøjlandet og Vendsyssel i Af Timme Nyegaard og Michael Fink Jørgensen Opsamling på atlaslejrene i Thy, Søhøjlandet og Vendsyssel i 2017 Af Timme Nyegaard og Michael Fink Jørgensen I 2017 blev der planlagt og gennemført hele 3 atlaslejre fra centralt hold. Formålet med lejrene

Læs mere

Gotland. Fugle og blomster 16/6-23/6 2015. Lilly Sørensen og Niels Bomholt. Närsholmen med blomstrende slangehoved

Gotland. Fugle og blomster 16/6-23/6 2015. Lilly Sørensen og Niels Bomholt. Närsholmen med blomstrende slangehoved Gotland Fugle og blomster 16/6-23/6 2015 Lilly Sørensen og Niels Bomholt Närsholmen med blomstrende slangehoved Gotland ligger lige midt i Østersøen, og er Sveriges største ø. Den har været svensk siden

Læs mere

Naturværdier i sø-landskabet. Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 14. januar, Ringsted kommune

Naturværdier i sø-landskabet. Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 14. januar, Ringsted kommune Naturværdier i sø-landskabet Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 14. januar, Ringsted kommune Antal Spørgeskema om naturværdier Respondenter 33 personer, 23 mænd,

Læs mere

Østrig Ungarn 14. til 29. Maj 2007

Østrig Ungarn 14. til 29. Maj 2007 Østrig Ungarn 14. til 29. Maj 2007 Turen Vores tur til Østrig Ungarn i de sidste to uger af Maj måned. Var et længe næret ønske om at få et godt kendskab til den midteuropæiske natur typer, speciel at

Læs mere

FRILUFTSLIV OG AKTIVITETSSTEDER I SLAGELSE KOMMUNE:

FRILUFTSLIV OG AKTIVITETSSTEDER I SLAGELSE KOMMUNE: FRILUFTSLIV OG AKTIVITETSSTEDER I SLAGELSE KOMMUNE: Områder hvor Friluftsrådet har været aktivt med: 1: NATURRASTEPLADSEN VED HALSSKOV: Efter bygning af broen, var der et museum om byggeriet og spændende

Læs mere

Vandfugle i Utterslev Mose

Vandfugle i Utterslev Mose Vandfugle i Utterslev Mose NOVANA 2006 Rapport udarbejdet af CB Vand & Miljø, november 2006. Konsulenter: Carsten Bjørn & Morten Wiuf Indholdsfortegnelse INDLEDNING OG RESUMÉ...2 METODE...3 RESULTATER...4

Læs mere

DOF Storstrøms tur til Nationalpark Müritz

DOF Storstrøms tur til Nationalpark Müritz DOF Storstrøms tur til Nationalpark Müritz 10. - 13.6 2019 Nationalpark Müritz ligger i den sydlige del af delstaten Mecklenburg-Vorpommern ca. 125 km. syd for Rostock. Nationalparken er en mosaik af søer,

Læs mere

Artsoptegnelser fra turen til Brandenburg 25. april 28. april 2013

Artsoptegnelser fra turen til Brandenburg 25. april 28. april 2013 Artsoptegnelser fra turen til Brandenburg 25. april 28. april 2013 Torsdag den 25. april Sejltur fra Rønne til Neu Mukran kl. 8.00 11.30. Ederfugl 15 T, Sortand 9 T, Fløjlsand 1 T, Havlit 11 T + 30 R,

Læs mere

Buksør Odde (Areal nr. 28)

Buksør Odde (Areal nr. 28) Buksør Odde (Areal nr. 28) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt På den nordøstlige side af Mors finder man Buksør Odde. En godt to kilometer lange odde, hvor staten ejer den sydlige del på knapt 40 ha. Staten erhvervede

Læs mere

Ynglefuglene på Sprogø i 2018

Ynglefuglene på Sprogø i 2018 Ynglefuglene på Sprogø i 2018 Tekst: Peter Pelle Clausen 2018 Naturkonsulent.dk Udarbejdet for Sund og Bælt A/S 1 Indhold Sammenfatning 3 Ynglepar, kystfugle 4 Oversigt over udviklingen i antallet af kystfugle

Læs mere

Boserup Skov. Rørmosen. Også i Boserup Skov er der en hundeskov, hvor hunden må løbe frit omkring. - gammel skov

Boserup Skov. Rørmosen. Også i Boserup Skov er der en hundeskov, hvor hunden må løbe frit omkring. - gammel skov 11 13 12 14 11 Boserup Skov - gammel skov Også i Boserup Skov er der en hundeskov, hvor hunden må løbe frit omkring. Boserup Skov har en lang, spændende historie bag sig. Jorden er særdeles frodig og terrænet

Læs mere

Overvågning af ynglende kystfugle i Nyborg Kommune 2011

Overvågning af ynglende kystfugle i Nyborg Kommune 2011 Overvågning af ynglende kystfugle i Nyborg Kommune 2011 Tekst & fotos: Lars Hansen Udarbejdet af naturkonsulent.dk for Nyborg Kommune Indhold Indledning.. 2 Knudshovedhalvøen 3 Holckenhavn Nor.. 8 Holckenhavn

Læs mere

31. januar. 30. januar. Klik på billede for stor størrelse. Bukgård v. Egeskov: Blisgås 6 R, Grågås 225 R, Knopsvane 8 R, Sangsvane 36 R, Musvåge 1 R.

31. januar. 30. januar. Klik på billede for stor størrelse. Bukgård v. Egeskov: Blisgås 6 R, Grågås 225 R, Knopsvane 8 R, Sangsvane 36 R, Musvåge 1 R. 31. januar Silkehale Klik på billede for stor størrelse. 30. januar Bukgård v. Egeskov: Blisgås 6 R, Grågås 225 R, Knopsvane 8 R, Sangsvane 36 R, Musvåge 1 R. Sangsvane Klik på billede for stor størrelse.

Læs mere

Lok. Nr. 5 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2012

Lok. Nr. 5 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2012 Lok. Nr. 5 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2012 Lokalitet: Blak Kommune: Frederikssund Besøgsdatoer: 25.5.2012 Observatører: Pelle Andersen-Harild Kort over lokaliteten:

Læs mere

Tange Sø. Dansk Ornitologisk Forenings lokalitetsregistrering. Ejer: Dækning: Y2, R2 UTM E: UTM N: Beskrivelse: Morten Nielsen 12/96

Tange Sø. Dansk Ornitologisk Forenings lokalitetsregistrering. Ejer: Dækning: Y2, R2 UTM E: UTM N: Beskrivelse: Morten Nielsen 12/96 Tange Sø Kommune: Bjerringbro Lokalitetsnr: 761072 Lokalitetstype: Sø Klassifikation: V1 Dækning: Y2, R2 UTM E: 536160 UTM N: 6243670 Kunstig sø, dannet ved opstemning til vandkraftværk. Søen er omgivet

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Natura 2000-handleplan 2016 2021 Hov Vig Natura 2000-område nr. 164 Fuglebeskyttelsesområde F97 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Hov Vig Natura 2000-område nr. 164 Fuglebeskyttelsesområde F97 Udgiver:

Læs mere

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne.

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Denne folder indeholder fem forslag til vandreture på Venø, hvoraf den ene også kan gennemføres

Læs mere

Optælling af ynglefuglene i 2018 på øerne og kysterne af Odense Fjord viser dramatiske tilbagegange for en række karakteristiske kyst-fugle

Optælling af ynglefuglene i 2018 på øerne og kysterne af Odense Fjord viser dramatiske tilbagegange for en række karakteristiske kyst-fugle Optælling af ynglefuglene i 2018 på øerne og kysterne af Odense Fjord viser dramatiske tilbagegange for en række karakteristiske kyst-fugle Optælling af ynglefugle på øerne og langs kysterne af Odense

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014 I lighed med de foregående år er det især vandfuglene og fuglearter der er tilknyttet grusgravssøerne der er optalt. I år er der i forbindelse med Dansk Ornitologisk

Læs mere

Venø Naturplan en Borgerplan Tanker & ideer til indhold

Venø Naturplan en Borgerplan Tanker & ideer til indhold Venø Naturplan en Borgerplan Tanker & ideer til indhold Biolog Tina Pedersen Hvad er natur? J.Th. Lundbye maleriet Strandbillede med kvæg fra 1835 Guldalderen har påvirket vores natursyn Hvad er natur?

Læs mere

Snoldelev, Gammel Havdrup og Ramsø Moser

Snoldelev, Gammel Havdrup og Ramsø Moser Ynglende fugle 2014 Snoldelev, Gammel Havdrup og Ramsø Moser (Fuglebeskyttelsesområderne 103 og 104) Rapport fra Orbicon A/S til Roskilde og Solrød Kommuner Rekvirent Roskilde og Solrød Kommuner, Morten

Læs mere

Skåne turen 31 marts til 2. april 2017.

Skåne turen 31 marts til 2. april 2017. Skåne turen 31 marts til 2. april 2017. Traner ved Pulken, 7500 traner blev der talt aftenen forinden Tekst: Birgit Winther Foto: Leif Bisschop-Larsen Solen skinnede varmt, og vinden holdt sig væk, da

Læs mere

Legind Vejle (Areal nr. 29)

Legind Vejle (Areal nr. 29) Legind Vejle (Areal nr. 29) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Legind Vejle er beliggende mellem Nykøbing Mors og Legindbjerge Plantage. Arealet gennemskæres mod øst af statsvej nr. 26. Oversigtskort 1.2 Geologi

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2012

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2012 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2012 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

Ynglende fugle ved Storesø-Lyngen Statusopgørelse. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S

Ynglende fugle ved Storesø-Lyngen Statusopgørelse. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Statusopgørelse Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Rekvirent Egedal Kommune v/rikke Storm-Ringström Rådgiver Orbicon A/S, Ringstedvej 20, DK 4000 Roskilde Projektnummer 3621500038 Projektleder Erik

Læs mere

Diget på Vigelsø bør snarest renoveres - inden det er for sent!

Diget på Vigelsø bør snarest renoveres - inden det er for sent! Diget på Vigelsø bør snarest renoveres - inden det er for sent! - eller er 9 millioner kroner for meget for at beholde 5 udpegningsarter? Kronikøren mener, at Naturstyrelsen snarest bør sætte arbejdet

Læs mere

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur Knopsvane Knopsvane han i imponerepositur Videnskabeligt navn (Cygnus olor) Udbredelse: Knopsvanen er udbredt fra Irland i vest, gennem Vest og Mellemeuropa (indtil Alperne) til det vestlige Rusland, og

Læs mere

Ynglende fugle Ramsødalen. Roskilde og Solrød Kommuner. Fuglebeskyttelsesområderne F103 og F104

Ynglende fugle Ramsødalen. Roskilde og Solrød Kommuner. Fuglebeskyttelsesområderne F103 og F104 Ynglende fugle 2018 Ramsødalen Roskilde og Solrød Kommuner Fuglebeskyttelsesområderne F103 og F104 Rekvirent Rådgiver Roskilde og Solrød Kommuner, Morten Vincents & Maria Astrup Skov Orbicon A/S, Linnés

Læs mere

Hov Vig Vildtreservat

Hov Vig Vildtreservat Hov Vig Vildtreservat Jagttegnsmidler 2012 Naturstyrelsen, Vestsjælland, Ulkerupvej 1, 4500 Nykøbing Sj. vsj@nst.dk 1 Hov Vig`s historie Hov Vig blev inddæmmet i 1870 året efter inddæmningen af Ringholm

Læs mere

Mål og vægt. Artsnavn (dansk) Han Hun (cm) (cm)

Mål og vægt. Artsnavn (dansk) Han Hun (cm) (cm) Mål og vægt Vægt g (angivet hvis kg) Længde Vingefang Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) Knopsvane 8,5-15 kg 6,5-12 kg 125-160 210-240 Sangsvane 7,2-15,5 kg 5,6-13 kg 140-165 205-235 Pibesvane 4,2-8,5 kg 4,1-8,3

Læs mere

(vs.1.2:12.05.2015) Mål og vægt Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ)

(vs.1.2:12.05.2015) Mål og vægt Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.2:12.05.2015) Mål og vægt Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) Vægt g (angivet hvis kg) Længde Vingefang Knopsvane 8,5-15 kg 6,5-12 kg 125-160 210-240 Sangsvane 7,2-15,5 kg 5,6-13 kg 140-165 205-235 Pibesvane

Læs mere

Naturgenopretning ved Bøjden Nor

Naturgenopretning ved Bøjden Nor LIFE09 NAT/DK/000371 - Connect Habitats - Bøjden Nor Naturgenopretning ved Bøjden Nor - en kystlagune med overdrev Lægmandsrapport En naturperle Bøjden Nor er et helt særligt værdifuldt naturområde, der

Læs mere

Skema nr. Lokaliteter Kommune

Skema nr. Lokaliteter Kommune BILAG Skema nr. Lokaliteter Kommune 1 Hesteholmene Lejre 2 Ringøen Roskilde 3 Sivholm Lejre 4 Elleore Roskilde 5 Blak Frederikssund 6 Ægholm Frederikssund 7 Langholm L Lejre 8 Hyldeholm L Lejre 9 Skovholmene

Læs mere

Bavn Plantage (Areal nr. 44)

Bavn Plantage (Areal nr. 44) Bavn Plantage (Areal nr. 44) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Baun Plantage ligger ved Skinnerup, omkring 4 km vest for Thisted. Mod vest er der et stykke privat plantage. På alle andre sider er plantagen omgivet

Læs mere

Snoldelev, Gammel Havdrup og Ramsø Moser

Snoldelev, Gammel Havdrup og Ramsø Moser Ynglende fugle 2017 Snoldelev, Gammel Havdrup og Ramsø Moser (Fuglebeskyttelsesområderne 103 og 104) Rapport fra Orbicon A/S til Roskilde og Solrød Kommuner Rekvirent Rådgiver Roskilde og Solrød Kommuner,

Læs mere

Skovbyholme. Dansk Ornitologisk Forenings lokalitetsregistrering

Skovbyholme. Dansk Ornitologisk Forenings lokalitetsregistrering Skovbyholme Kommune: Nr. Alslev Lokalitetsnr: 375002 Lokalitetstype: Strandeng Klassifikation: K2 Ejer: Dækning: Y2 UTM E: 686900 UTM N: 6090360 3 små holme, hvoraf den nordligste er ubevokset og overskylles

Læs mere

Ulvshale - Nyord - Naturstyrelsen

Ulvshale - Nyord - Naturstyrelsen Page 1 of 5 Ulvshale - Nyord Landskabet På det nordvestlige Møn ligger halvøen Ulvshale, og i forlængelse heraf øen Nyord. Landskabet er karakteristisk ved strandenge og rørsumpe, som danner overgang til

Læs mere

Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2009

Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2009 Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2009 - med registrering af naturforhold Rekvirenter Rådgiver Frederikssund Kommune Orbicon A/S Torvet 2 Ringstedvej 20 3600 Frederikssund 4000 Roskilde Tlf. 47 35 10 00

Læs mere

Hotelejer ville tørlægge Ramten-Dystrup Søer

Hotelejer ville tørlægge Ramten-Dystrup Søer Hotelejer ville tørlægge Ramten-Dystrup Søer Hedeselskabet havde udarbejdet forslaget til kunstig afvanding af Ramten og Dystrup Søer, som blev forelagt for lodsejerne på et møde i marts 1944 i Ramten.

Læs mere

Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2008

Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2008 Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2008 - med registrering af naturforhold Rekvirenter Rådgiver Roskilde Kommune Orbicon A/S Køgevej 80 Ringstedvej 20 4000 Roskilde 4000 Roskilde Tlf. 46 31 30 00 Telefon

Læs mere

I samarbejde med den lokale kapgang klub Phønix VI 39, er der i Vallensbæk Kommune lavet fem dejlige og naturskønne motionsruter i kommunen.

I samarbejde med den lokale kapgang klub Phønix VI 39, er der i Vallensbæk Kommune lavet fem dejlige og naturskønne motionsruter i kommunen. Gang i Vallensbæk I samarbejde med TrygFonden sætter Indenrigs- og sundhedsministeren fokus på fysisk aktivitet i 2007 under overskriften Gang i Danmark med Kronpris Frederik som protektor. Gang i Danmark

Læs mere

Fugle, padder og krybdyr pa Amager Fælled 2013

Fugle, padder og krybdyr pa Amager Fælled 2013 Fugle, padder og krybdyr pa Amager Fælled 2013 Biomedia Rapport til Københavns Kommune Udarbejdet af Lars Maltha Rasmussen og Anders N. Michaelsen Antal sider: 45 December 2013 Datablad Titel: Fugle, padder

Læs mere

Tre turmuligheder i den sydlige del af Roskilde Fjord

Tre turmuligheder i den sydlige del af Roskilde Fjord Tre turmuligheder i den sydlige del af Roskilde Fjord En rundtur i den sydlige del af Roskilde Fjord er en rigtig fjordtur, som fører dig gennem en flot og varieret natur. Kort & Matrikelstyrelsen 6 KM

Læs mere

Sti over Bagges Dæmning

Sti over Bagges Dæmning Sti over Bagges Dæmning Projektbeskrivelse 17. september 2010 En sti over Bagges Dæmning vil skabe en enestående mulighed for at færdes tæt på Ringkøbing Fjord og opleve landskabet og naturen uden at forstyrre

Læs mere

Jeg HAR sendt den samme skrivelse til Struer Kommune pr. post og vedlagt diverse fotos fra området her, som vi holder meget af.

Jeg HAR sendt den samme skrivelse til Struer Kommune pr. post og vedlagt diverse fotos fra området her, som vi holder meget af. Fra Vibeke Nielsen [vibeke@bikat.dk] Til!De tekniske områder [teknisk@struer.dk] CC BCC Emne Vindmølleplan. "Hindsels" på Thyholm Afsendt 07-02-2015 20:05:24 Modtaget 07-02-2015 20:05:24 indmøllesagen.odt

Læs mere

Gjerrild Nordstrand - areal nr. 340

Gjerrild Nordstrand - areal nr. 340 Skov- og Naturstyrelsen, Kronjylland arealvise beskrivelser side 1 Gjerrild Nordstrand - areal nr. 340 1. Beskrivelse 1.1 Generelt Gjerrild Nordstrand er et strandareal på nordkysten af Djursland. Arealet

Læs mere

Scanbird Extremadura 26.4-3.5 2015

Scanbird Extremadura 26.4-3.5 2015 Scanbird Extremadura 26.4-3.5 2015 Fugle-, patterdyr- og orkidéliste Foto: Stor Hornugle i Storke-koloni 30/4-15 Fugleliste Alle registrerede arter er nævnt og selvfølgelig ikke set af alle i gruppen.

Læs mere

Ynglende fugle i Roskilde Fjord Med registrering af naturforhold. Rapport fra Orbicon A/S til Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner

Ynglende fugle i Roskilde Fjord Med registrering af naturforhold. Rapport fra Orbicon A/S til Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner Med registrering af naturforhold Rapport fra Orbicon A/S til Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner Rekvirent Rådgiver Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner v/troels Karlog, Morten Vincents & Søren

Læs mere

Sundby Sø (Areal nr. 24)

Sundby Sø (Areal nr. 24) Sundby Sø (Areal nr. 24) 1 Beskrivelse Umiddelbart nordvest for Vildsund finder man de afvandede arealer i Sundby Sø og Tagkær Landvindingslag. Her er det besluttet at gennemføre et naturprojekt, der skal

Læs mere

Særligt beskyttede arter hvor er de og hvilke levesteder har de brug for?

Særligt beskyttede arter hvor er de og hvilke levesteder har de brug for? Særligt beskyttede arter hvor er de og hvilke levesteder har de brug for? Plantekongres 2019 Herning Kongrescenter 16. januar 2019 Miljøstyrelsen Hvorfor hjælpe arter i naturen? At gøre noget godt for

Læs mere

Rastende trækfugle på Tipperne 2012

Rastende trækfugle på Tipperne 2012 Rastende trækfugle på Tipperne 2012 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 11. april 2013 Ole Amstrup 1 Mogens Bak 1 Karsten Laursen 2 1 Amphi Consults 2 Institut for Bioscience Rekvirent:

Læs mere

Ynglefugle på Tipperne 2013

Ynglefugle på Tipperne 2013 Ynglefugle på Tipperne 2013 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 12. november 2013 Ole Thorup & Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider: 7 Redaktør:

Læs mere

Ynglefugle på Hirsholmene i 2008

Ynglefugle på Hirsholmene i 2008 Ynglefugle på Hirsholmene i 2008 Skov- og Naturstyrelsen, Vendsyssel Juni 2009 Af Bjarke Huus Jensen 1, Jens Gregersen 2, Kjeld Tommy Pedersen 3 & Thomas Bregnballe 4 1 Skov- og Naturstyrelsen, Vendsyssel,

Læs mere

Vinterens fugle. Lav mad til vinterens fugle

Vinterens fugle. Lav mad til vinterens fugle Når frosten sætter ind, søger mange fugle fra skoven ind til byerne. De søger føde i byerne og flyver tilbage til skoven hver aften. Solsortene samles ofte i flokke i grantræer, hvor de finder sig et skjul

Læs mere

Årets første Gråkragetur gik til området omkring Randers Fjord og dens udmunding i Kattegat.

Årets første Gråkragetur gik til området omkring Randers Fjord og dens udmunding i Kattegat. 19. januar 2016 - Gråkragetur til Hollandsbjerg Holme, Voer og Udbyhøj Syd. Årets første Gråkragetur gik til området omkring Randers Fjord og dens udmunding i Kattegat. Vi samledes ved Aldi i Allingåbro

Læs mere

Tur til Sønderjylland og Nordfriesland maj Skrevet af Lis Eriksen og Helge Mølbach Sørensen. Publiceret 8. august 2016

Tur til Sønderjylland og Nordfriesland maj Skrevet af Lis Eriksen og Helge Mølbach Sørensen. Publiceret 8. august 2016 Tur til Sønderjylland og Nordfriesland 5. 6. maj Skrevet af Lis Eriksen og Helge Mølbach Sørensen. Publiceret 8. august 2016 Bramgæs. Vellykket tur i dejligt solrigt forårsvejr med let til jævn vind fra

Læs mere

Naturvisioner for Bøtø Plantage

Naturvisioner for Bøtø Plantage Naturvisioner for Bøtø Plantage 1 Indledning... 3 Almindelig beskrivelse... 3 Status og skovkort... 3 Offentlige reguleringer... 4 Natura 2000... 4 Naturbeskyttelseslovens 3... 4 Nøglebiotoper... 4 Bevaring

Læs mere

Oversigt over fuglearter til spillekort

Oversigt over fuglearter til spillekort Oversigt over fuglearter til spillekort 1. Drosselfugle - Smådrosler Rødhals Blåhals Husrødstjert Rødstjert Bynkefugl Sortstrubet bynkefugl Stenpikker - Egentlige drosler Ringdrossel Solsort Sjagger Sangdrossel

Læs mere

Naturplejeprojekt for dyr og levesteder i det åbne land ved Boserup i Roskilde Kommune NaturErhvervstyrelsen: j.nr. 32313-L-13-200M-0088

Naturplejeprojekt for dyr og levesteder i det åbne land ved Boserup i Roskilde Kommune NaturErhvervstyrelsen: j.nr. 32313-L-13-200M-0088 NaturErhvervstyrelsen: j.nr. 32313-L-13-200M-0088 Formål: Med dette naturplejeprojekt har Roskilde Kommune i samarbejde med NaturErhvervstyrelsen, Den Europæiske Union og lokale lodsejere skabt en række

Læs mere

Rastende trækfugle på Tipperne og i Ringkøbing Fjord, 2015

Rastende trækfugle på Tipperne og i Ringkøbing Fjord, 2015 Rastende trækfugle på Tipperne og i Ringkøbing Fjord, 2015 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 28. januar 2016 Ole Amstrup, Mogens Bak og Karsten Laursen Institut for Bioscience

Læs mere

Bilag 1: Præsentation af de måger, som du oftest vil støde på i byen. Sølvmåge

Bilag 1: Præsentation af de måger, som du oftest vil støde på i byen. Sølvmåge Bilag 1: Præsentation af de måger, som du oftest vil støde på i byen. Sølvmåge Med et vingefang på næsten halvanden meter er sølvmågen en af vores største måger. Den voksne sølvmåge er nem at kende med

Læs mere

Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2010

Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2010 Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2010 - med registrering af naturforhold Rekvirenter Rådgiver Frederikssund Kommune Orbicon A/S Torvet 2 Ringstedvej 20 3600 Frederikssund 4000 Roskilde Tlf. 47 35 10 00

Læs mere

Natura 2000 handleplaner

Natura 2000 handleplaner Natura 2000 handleplaner 2016-2021 159 Bagholt Mose Udpegningsgrundlag: Kransnålalge sø Brunvandet sø Hængesæk Skovbevokset tørvemose Elle- og askeskov Mygblomst Målsætning: At det lysåbne areal udvides

Læs mere

Ynglende fugle i Roskilde Fjord Med registrering af naturforhold. Rapport fra Orbicon A/S til Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner

Ynglende fugle i Roskilde Fjord Med registrering af naturforhold. Rapport fra Orbicon A/S til Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2017 Med registrering af naturforhold Rapport fra Orbicon A/S til Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner Rekvirent Rådgiver Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner

Læs mere

STAURBY SKOV MASTERPLAN - PIXIUDGAVE. Staurby Skov

STAURBY SKOV MASTERPLAN - PIXIUDGAVE. Staurby Skov STAURBY SKOV MASTERPLAN - PIXIUDGAVE Staurby Skov STAURBY SKOV PIXIUDGAVE - DEN KORTE VERSION AF MASTERPLANEN Middelfart Kommune har overtaget Staurby Skov i 2016. Skoven er en tidligere produktionsskov,

Læs mere

Nibe og Gjøl. Vildtreservat

Nibe og Gjøl. Vildtreservat Nibe og Gjøl Bredninger Vildtreservat Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen Nibe og Gjøl Bredninger Bredningerne i den østlige del af Limfjorden er karakteristisk ved de lavvandede grunde og øer. På

Læs mere

Lok. Nr. 5 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2011

Lok. Nr. 5 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2011 Lok. Nr. 5 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2011 Lokalitet: Blak Kommune: Frederikssund Besøgsdatoer: 30.5.2011 Observatører: Pelle Andersen-Harild Kort over lokaliteten:

Læs mere

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Natur- og miljøpolitik 2015 // Plads til alle Side 3 Indhold Visionen.......................................................... 7 Strategisporene....................................................

Læs mere

Mandag 16. januar: Gråkragetur til Egå Engsø

Mandag 16. januar: Gråkragetur til Egå Engsø Mandag 16. januar: Gråkragetur til Egå Engsø Et fantastisk vejr mødte de 17 fremmødte til denne årets første Gråkragetur. Vi samledes ved parkeringspladsen kl. 13.00 og gik herfra ud mod fugletårnet. Snart

Læs mere