THORØHUSE POSTEN SPONSORERES AF THORØHUSE BYLAUG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "THORØHUSE POSTEN SPONSORERES AF THORØHUSE BYLAUG"

Transkript

1 AUGUST 2008 NR. 10

2 Kære læser. I dette nummer af Thorøhuse Posten, vil I kunne læse flere lokalhistoriske beretninger. De er forfattet af hhv. Esben Brage samt Hans Christian Christoffersen. Vi har valgt at bringe forskellige uddrag heraf i de kommende aviser, og skulle andre ligge inde med lignende historier eller tilføjelser, er det altid noget vi ser på med glade øjne. Andre indlæg er stadig noget vi mangler for at gøre avisen så alsidig som mulig, så fat pennen og skriv til redaktionen hvis I vil blive ved med at kunne læse en Thorøhuse Post fremover. Tak. Hanne Ansvarshavende Redaktør: Hanne Yderstræde Thorøhusevej 40 Tlf / Reporter/ Teknisk konsulent: Tony Christensen Bådstræde 3 Tlf THORØHUSE POSTEN SPONSORERES AF THORØHUSE BYLAUG

3 AKTIVITETSKALENDER FOR EFTERÅRET: Fredag d. 3. oktober: Lørdag d. 11. oktober: Fredag d. 14. november: Lørdag d. 22. november: Jazzbal Koncert (The Bisquit Burners, USA) Ålegilde Koncert (Jenna Reid m. band, SCO + Lang Linken (DK)) Fra koncerten med Crooked Still i Forsamlingshuset d. 17.5, ses her forsangeren Aoife O`Donovan.

4 Snapselauget takker alle, for de fantastiske logo-forslag der er indsendt i logo-konkurrencen. Det var svært at finde en vinder, men efter en del snak og lige så mange snapse, blev beslutningen taget. 1. pladsen går til Nille Strønæs, for hendes håndtegnede logo, med egebladet og de glade snapseglas som kendetegner lauget. 2. pladsen går til Vivian Lundgren for hendes håndtegnede logo med de meget kloge ord: SOL-VARME-BLOMST OG URTER. EN KARSK HERRESNAPS SOM HJERTET STYRKER., EN BLID DAMESNAPS SOM SMILET DYRKER. DET ER THORØ SNAPSELAUG. 3. pladsen tilfalder Lars Larsen for sin tekniske ekspertise. Alle 3 vindere har fået udleveret en flaske hjemmebrygget snaps.

5 Thorø snapselaug samt Lene Kastrup og Søren Poulsen, inviterer alle thorøhusere og andre der er bosiddende i Kærum sogn, til at tage med på en indkøbstur til det tyske. Vi kører fra busstoppestedet på Saltoftevej, søndag d kl Prisen er 90,- pr. person, som inkluderer kaffe og rundstykker på vejen derned, samt smagsprøver fra Thorø snapselaug. Når vi når ned til det tyske, handler vi de fornødne ting og sager. Herefter kører vi mod det danske igen, og stopper et kønt og fredeligt sted, hvor vi indtager de medbragte madpakker samt drikkevarer, får en lille snaps, og måske en lille lur. Herefter kører vi hjem, og forventer at nå Thorøhuse sidst på eftermiddagen. Tilmelding foregår ved henvendelse til Oldermanden ( ) eller Skriveren ( ) INDEN D Betaling ved indstigning i bussen. Snapselauget håber på rigtig mange deltagere til denne tur, og Oldermanden er allerede gået i laboratoriet for at fremstille en tysker-snaps. GLÆD JER!!!!

6 Hans Christian Christoffersen 2007 Har forfattet et hæfte med historier og fortællinger fra sin fars, Gunnar Christoffersen. liv, bl.a. i Thorøhuse. I dette nummer samt de efterfølgende, vil vi bringe uddrag fra hæftet, som kan læses i sin helhed ved henvendelse til redaktøren. Indledning... Kører man fra Assens ad Sdr Ringvej og drejer til højre ad Thorøhusevej, kommer man over bakket terræn. Når man passerer jernbanen bliver udsynet vidt og skønt, og foran sig, ser man fiskerlejet Thorøhuse med de små huse og det smalle sund, der skiller det fra Thorø. Fortsætter man videre, kommer man først til en række huse helt nede ved kysten. Det er Nyhusene. Samtidig med at man passerer den første hæk, passerer man også sognegrænsen mellem Assens og Kærum. Herefter stiger terrænet igen over " Klintenden", hvorefter man kører ind i Thorøhuse. Færdselstavlerne råder én til at sætte farten ned til 20 km/t, og det er ikke uden grund, for vejene er smalle og krogede. Der er særlig idyl over de krogede gyder og de lave huse, der fastholder minder om fortiden, og man forstår godt den kærlighed, der næres til stedet. Over alt i byen er der gyder og stier på kryds og tværs. Fiskerne, der tidligere bar deres redskaber fra hjemmet til bådene, skulle have nemt til vandet, derfor dette net af stier. Det er i dag umuligt at sige, hvor de forskellige ejendommes skel går, for det var tidligere almindeligt, at man flyttede lidt på hækkene, når en vej blev for smal, eller en sti gennem et par haver var hensigtsmæssig. Det var også almindeligt, at man købte en strimmel jord af naboen, uden at dette blev noteret nogen steder. Det er derfor forståeligt nok, at landinspektørerne ryster på hovedet, når de bliver sat til

7 at måle op. Når man går rundt i byen, træffer man byens befolkning. De fleste er tidligere fiskere, eller folk der på anden måde har tilknytning til havet. De ældre holder af at tale om gamle dage, om dengang der virkelig var fiskeri i Thorøhuse, om dengang der var bådebyggeri, og her og der var der en butik. Det er ved sådanne samtaler med byens beboere og familien, at dette hæfte kunne blive til. THORØHUSE... Når man sådan går rundt i Thorøhuse eller man kommer til Standen som man altid sagde, måske var det ved Forsamlingshuset man mødtes, så var der altid nogle at snakke med. Men ude på Drejet ligger der en (Hønserøv). Den er speciel, for den er nemlig bygget med "Hønse-røv", og det vil jeg gerne give en forklaring på. Her fandt man smakken liggende på Fiskemaen ved siden af redskabshusene, i stedet for ved dens pæl i vandet. Årsagen dertil viste sig at være, at Børge Jensen havde solgt smakkejollen, motorbåd og bundgarn og havde købt en Henningsenjolle og var slået ind på garn-fiskeri. Om den gamle smakkejolle fortalte Børge Jensen, at den var bygget til fisker Hans Christoffersen i år 1900( var onkel til Sofus Christoffersen, som var min bedstefar). Som ny var den rigget med to smakker og topsejl og blev brugt til fiskeri med garn og ruser. Jollen har som sagt "Hønserøv". Det vil sige, at den øverste planke i hver side agterude løber bredere ud, så jollen bliver rummelige agter, disse to planker afsluttes normalt med et lille agterspejl, men denne jolle er rundgattet, og Børge Jensen sagde, at det var almindeligt på stedets joller førhen. Forklaringen er efter hans mening den, at man ønskede at have plads agterude til et garntrug, som stod i et stativ over rorpinden. Når garnet så skulle sættes, kunne man blot sejle det direkte ud af truget over agterenden.

8 Børge Jensen er fjerde generations thorøhusefiskere, og i hans drengeår var der sådanne smakker hjemmehørende i Thorøhuse. Han fiskede i sin ungdom med Christoffersenfamilien, som ejede jollen og havde købt den af dem. Oprindeligt var der dam i den, men den var taget ud en gang, da jollen fik ny bund. Børge Jensen havde brugt jollen til at bære det tunge grej til bundgarnsfiskeriet. Da vi skulle afsted igen, og jeg gik en ekstra tur rundt om den gamle thorøhusesmakke for at indprinte mig linierne i dens "Hønserøv", nu hvor jeg havde fået forklaringen, kunne jeg nu ikke se nogen særlig lighed med en høne. Jollens agterende mindede mig mere om de kasteller, fortidens skibe havde agterkastel, og de har sværmet i disse farvande i nogle århundrede, da vikingetiden randt ud. Hansekoggerne havde agterstævn som jollen her, med et forhøjet og bredt kastel over roret. Når garnkassen sad i sit stativ, har det forstærket ligheden. Er det mon koggerne, ordet stammer fra? Hanserøv= Hønserøv?. TIL FODS FRA THORØHUSE TIL THORØ... For første gang Færgemanden tog kunderne under armen. Hans båd lå på det tørre land. For første gang i historien kunne man i går vade fra Lillebælts-øen Thorø til Thorøhuse. Det kraftige lavvande, der kulminerede onsdag formiddag, tørlagte næsten det en gang så dybde Thorøsund syd for Assens, Fisker Svend Jørgensen. Thorøhuse, der passer færgefarten mellem Thorøhuse og Thorø, fandt i går sin motorbåd flere meter oppe på tørt land. Han klarede færgefarten ved at bede kunderne tage gummistøvler på - og så hanke op med et solidt tag i armen. Allerede i går eftermiddags begyndte bæltet at vende tilbage, og sidst på dagen kunne færgefarten genoptages. Afbrydelsen fik ingen ubehagelige følger for de københavnske drenge, der bor på Thorø for tiden. I forgårs var det på tale at udskyde varetrans-porten en dag på grund af det hårde vejr. Heldigvis besluttede man at sejle alligevel. Alle forsyninger var fremme, da vandet forsvandt.

9 - Vi havde kun adspredelse af situationen, fortalte skoleleder Aage Nancke. Netop i går havde vi besøg af feriekoloniens forretningsfører E Eklund. København. Vi tog selv turen til fods over Thorøsund for at hilse på vor gamle færgemand Carl (Carl Ederfugl) Pedersen i Thorøhuse. Men vi måtte sejle hjem. Thorø har tidligere varet ramt af lige så kraftigt lavvande. Det er tilsandingen, der skaber d hele miseren. De skal vist dele ansvaret med naturen. Nyodde på Thorø, der er skyllet op med tilsandingen, er i hvert fald kommet mange år, før ralsug-ningen på kysten begyndte. Vi har set, hvordan det ændrede strømløb har ædt af kysten ud mod Lille-bælt for at lægge sand til ind mod Thorøhuse. Lavvande i går gav os en forsmag på, hvordan vi skal få det en gang. Om år er der næppe brug for færgefart til Thorø. Til den tid kan man sikret nøjes med en lille plankebro ved Drejet. Men tilsandingen er sikkert begunstiget af den nu standsede ralsugning. Det er ikke mange år siden selv store skibe kunne gå gennem Thorøsund. I dag er vandstanden næppe over en meter. Længere mod syd, på Brydegard Fed og i Brunshuse, mærkede man også følgerne af lavvandet. Ligesom i Thorøhuse måtte de fleste af fiskerne blive hjemme. Deres både lå langt oppe på det tørre. Store dele af Helnæsbugten var uden vand. Fortsættes i næste nr.

10 Avisens udsendte fik taget et par billeder fra årets bro-sætning, hvor mange thorøhusere, store og små, hjalp til. Der skulle også lige være tid og plads til en enkelt Thorø-snaps og en øl... Man bliver altså sulten af at se de voksne arbejde så meget Vi bruger ikke små-materiel her i Thorøhuse.

11 Mit år i Thorøhuse Den 15. maj 2007 flyttede min familie og jeg til Grønland. Min mor havde fået tilbudt et job deroppe som bioanalytiker, og vi kunne godt tænke os at prøve det et par år. (U)heldigvis var skolen noget værre møg; ingen deltog aktivt i timerne, der var mangel på mange former for skoleudstyr og selve skolen var gammel og faldefærdig.. Så da sommerferien sluttede, rejste jeg tilbage til Danmark, uden familie. Jeg skulle nemlig i 9. klasse efter sommerferien, og hvis jeg ville have nogle nogenlunde gode karakterer, ville det være bedst at tage tilbage til en dansk skole. Heldigvis for mig bor der et par herlige mennesker her i Thorøhuse, nemlig Hanne og Bjørn. De tog mig til sig, og jeg har nu boet hos dem her i Thorøhuse siden 11. august sidste år. Det har været sjovt, spændende og en prøvelse at bo så langt fra sine forældre et helt år og flytte ind i Thorøhuse. Jeg syntes virkelig at Thorøhuse er et af de smukkeste steder på Fyn. Jeg kunne sidde og kigge på solnedgangen hele aftenen, og tage hundredvis af billeder. Da jeg var oppe i Grønland og kiggede ud over Isfjorden, tænkte jeg tit: Det ser man bare ikke i Danmark. Når jeg så cykler fra arbejde og kigger ud over Thorø tænker jeg: Det oplever man ikke på Grønland. Så det har næsten været lige så stor en oplevelse at bo her i Thorøhuse som tre måneder på Grønland. Venlig hilsen Mathilde Slyk Jørgensen

12 Kære thorøhusere. Vi flyttede herud for godt 4 år siden, og har i den periode boet til leje på Thorøhusevej 40. Vi har nu fået afprøvet livet blandt thorøhusere, hvilket ikke har skræmt os væk, og er nået frem til, at her vil vi gerne blive. Derfor er vi meget interesseret i en mere permanent bolig i Thorøhuse eller i Nyhuse, også fordi vores lejemål jo ikke varer evigt. Hvis du overvejer at sælge dit hus, og gerne vil spare mæglersalæret, så hører vi gerne fra dig. Tak. Bjørn og Hanne Kære Thorøhuseboere!!!!! Det er med beklagelse jeg må meddele, at vi har en Galning iblandt OS. Vi her på Jacobgadesvej 10 forlod hjemmet torsdag nat og kom hjem søndag eftermiddag og et trist syn mødte os. En af vores store planter i potte nede ved huset havde fået gift og var gået helt Ud. I går mandag kunne vi så hen over græsplænen tydeligt se tossens fodspor på ca 27cm, for der var græsset også gået ud, den vej vedkommende har forladt haven. Hvem der kan have glæde af, at dræbe vores blomster kan vi jo ikke vide, men vedkommende må være lidt syg i hovedet, så til alle jer. Vi må jo så i fællesskab til at holde øje med alle, for mig bekendt har vi ingen fjender, at vi da ved af. venligst Bente Veje Jacob gades vej 10

13 Da vi lørdag d holdt familie-arrangement i forsamlingshuset, blev der selvfølgelig fisket efter krabber fra broen. Og som de entusiastiske kæpfiskere vi (Rasmus, Uffe og undertegnede) er, skulle vi selvfølgelig være med i legen, Det gik ikke værre end at vi fangede en underlig fangst, se billedet. Det kan være, at bryggeren kan fortælle lidt om fangsten. Vi håber ikke, at vi, ved at stå frem med vores historie, foranlediger for mange bundgarnsfiskere til at sætte deres garn i "renden". Fortsat god sommer, og tak til Pernille for et dejligt arrangement i huset. Lars

14 Avertissement i Assens Avis Anno Da det er kommet mig til Kundskab at ildesindede Mennesker paa Egnen har udspredt det Rygte om mig, at jeg skulde være en Heks eller paa anden Maade befatte mig med overnaturlige Konster, der være stridende mod den sunde Fornuft, saa erklærer jeg dette Rygte som en aldeles Usandhed, og er endogsaa villig efter Omstændighederne at betale en Doucør til Den, der bevisligt kan nævne mig den første udspreder af dette taabelige Rygte, for at jeg kan drage denne til Ansvar for Domstolene og faae Vedkommende straffet med en alvorlig Bøde og mig givet en fuldstændig Æreserklæring. Thorøhus pr. Assens den 9 Juli Gjertrud Marie Petersen Kvaseskipper Hans Petersens Hustru Assens Avis Denne side er ordret afskrevet i respekt for datidens stavemåde! Esben Brage

15 Mænd er lykkeligere mennesker, sådan er det bare. (Af Oldermanden) Dit efternavn kan du beholde, Garagen er din, Bryllupsforberedelserne klarer sig selv, Chokolade er bare én blandt flere lækkerier, Du kan blive Præsident eller Statsminister, Du kan aldrig blive gravid, Du kan have en hvid T-shirt på i Badeland, Automekanikere fortæller dig sandheden, Hele Verden er din pisserende, Du skal ikke køre til et andet offentligt wc fordi det første er ulækkert, Du skal ikke tænke over hvilken vej du drejer en møtrik, Rynker gør dig mere karakterfuld, Du kan blot leje smokingen til de store fester, Folk kigger aldrig på dit bryst når du taler med dem, Det nærmest forventes at du bøvser under og efter måltidet, Du kan prutte, Nye sko giver dig ikke vabler, Telefonsamtaler varer højst 30 sekunder, Du ved alt om biler, våben og fly, En uges ferie kan snildt rummes i én kuffert, Du kan selv åbne flasker og rødbedeglas, Du får anerkendelse for at være betænksom, Dit undertøj koster 49 kr. for 3 stk. 3 par sko er mere end nok for dig, Du kan ikke se at dit eget tøj er krøllet. Hele dit ansigt har de farver naturen har givet dig, Den samme hårmode varer i årevis, Du skal kun barbere dit ansigt og halsen, Du må lege med legetøj hele livet, Din mave vil skjule dine brede hofter, Én taske og én farve til alle årstider, Du går med shorts uanset hvordan dine ben ser ud, Du kan ordne negle med en lommekniv, Du kan vælge om du vil ha overskæg, Juleindkøb til 25 familiemedlemmer klares d på 25 min. DET ER IKKE UNDERLIGT HVIS MÆND ER LYKKELIGE

16 København (Kommune)lærerforening s kolonihistorie. I slutningen af det nittende århundrede døde en tredjedel af alle børn i København, før de fyldte fem år. Hygiejnen var dårlig, kosten elendig og utilstrækkelig, boligforholdene livstruende. De overlevende børn voksede op i hjem præget af fattigdom, nedslidning, alkoholisme og vold, det var livets barske realiteter for disse børn. Et ophold på en feriekoloni øgede i betydelig grad barnets mulighed for at opleve verden som voksen. Kolonierne blev et godt billede på det tyvende århundrede, der i sin tid blev udråbt til børnenes århundrede. Tanken om at sende fattige og underernærede storbybørn på landophold blev fostret under den store lockout som startede den 24. maj og som varede helt hen i september Idéen om koloniophold blev ført ud i livet af ihærdige kommunelærerinder og lærere, der var besjælet af den hellige ild og besad de egenskaber, der altid har kendetegnet koloni- arbejdet, socialt engagement, forståelse for børn, organisationstalent og handlekraft. Siden har titusindvis af Københavnerbørn fået mættet maverne og åbnet sanserne for natur- skønne steder i fædrelandet. Til koloniophold lejede man sig i starten ind på højskoler, der stod ferietomme, men det var for dyrt, 60 øre pr. barn pr. døgn ~ 37 nutidskroner, så højskolerne var en nødløsning, men de blev for dyre i længden. Rundt om i landet var der i andelsbevægelsens kølvand bygget et forsamlingshus i stort set hvert et sogn, disse forsamlingshuse stod tomme om sommeren, og her fik man gratis husly. Det blev Eline Hansen fra Assens, som stod for etableringen af den første koloni som var ejet af Københavns Kommunelærerinde Forening, den kom til at ligge på Næs i Assens, ca. der hvor servicebygningen ligger til Assens City Camping ( tidlige Willemoes ) Kolonien var en ren pigekoloni, og blev indviet 3 juli Kolonien blev i krigsårene brugt til internering af russiske krigsfanger, som var flygtet fra Sønderjylland, 1600 opholdt

17 sig i Assens, flygtet over Lillebælt, mange via Thorø. EH tog som 16-årig til Kbh., uddannede sig til lærerinde, var kvindesagsforkæmper, en af de drivende kræfter i Københavns Børnehjælpsdag, formand for Kbh. Kommunelærerindefor. Hun henvendte sig Assens Byråd og fik af byen stillet en grund til rådighed på Næs. Derefter gik det slag i slag med anlæggelse af nye kolonier i hele landet, på et tidspunkt var der erhvervet og etableret omkring 60 kolonier over hele Danmark ejet af Københavns Kommunelærer og lærerindeforeninger, der organisatorisk drev deres koloniarbejde separat indtil sammenlægningen i I 1960 erne og 70 erne gik tilbage for kolonierne, den almindelige velstandsstigning lettede noget af det sociale pres, der fra starten var koloniernes eksistensberettigelse, desuden flytte- de mange fra byerne ud i villakvarterene. I 90 erne er der sket en opblomstring med fornyet, stigende interesse fra både elever og lærere, ved at Koloniernes sekretariat har udarbejdet og udbyder temakolonier med miljø-, dyre-, billede- og teaterkolonier, det sidste skud på stammen er en sejlerkoloni. Gennem tiden er halvdelen af kolonierne solgt fra, for at der kunne blive råd til at istandsætte de tilbageværende, i dag ejer Københavns Lærerforening 30 kolonier fordelt over hele landet. ( Kilde: Sammenfattet fra Koloniernes 100 års jubilæumsskrift, udgivet 1. februar 1999 ) Thorø s tid som svagbørns og feriekoloni. Følgende er uddrag af det seks sider SKØDE ved salget af THORØ den 22. Maj Undertegnede Bestyrelse for HARALD PLUMS LEGATSTIFTELSE I LIKVIDATION sælger, skøder og endeligt overdrager herved til KØBENHAVNS KOMMUNELÆRER- FORENING følgende Legatstiftelsen tilhørende Ejendomme i Kærum Sogn, nemlig

18 Følgende er uddrag af det seks sider SKØDE ved salget af THORØ den 22. Maj Undertegnede Bestyrelse for HARALD PLUMS LEGATSTIFTELSE I LIKVIDATION sælger, skøder og endeligt overdrager herved til KØBENHAVNS KOMMUNELÆRER- FORENING følgende Legatstiftelsen tilhørende Ejendomme i Kærum Sogn, nemlig Matr. Nr. 1 a Thorø for Hartkorn 4 Td. 7 Skp. 1 Fdk. 2½ Alb. Matr. Nr. 1 b ibd. ( fælles Stejleplads ) uden Hartkorn ( Min tilføjelse: Det er Gammelodde ) Matr. Nr. 59 c af Thorøhuse uden Hartkorn ( Min tilføjelse: Garagerne i Thorøhuse ) Matr. Nr. 59 d ibd. for Hartkorn 0½ Album ( Min tilføjelse: Garagerne i Thorøhuse ) Matriklerne Nr. 59 c og 59 d er opgivet til 227m², men Sælgerne indestaar ikke for Rigtighe- den af denne Arealangivelse. o s v. Bestyrelsen for HARALD PLUMS LEGATSTIFTELSE: A s s e n s, den 22 Maj Kay Plum Thorvald Sophus Bretteville Plum Købesummen var kr hvilket svarer til 3 mill. nutidskroner! Thorø er i 2008 vurderet til 6,95 mill. kr., hvoraf bygningerne er vurderet til 5,7 mill. kr. Forud for denne handel var der i april og maj måned gået intense drøftelser i Assens Byråd om Assens By skulle købe Thorø med henblik på at bygningerne kunne bruges til rekreative formål og opførelse af et badehotel samt fremme turismen bl.a. med udflugter til kolossal-monumentet Thors kamp med Jætterne, her glimrede ganske ejendommeligt byens turistforening ved ikke at vise interesse for sagen. ( Thorø lå i det tidligere Kærum Sogn, det undrer mig at Sognerådet her ikke er involveret ) Der opnås ikke enighed i Assens Byråd om at købe Thorø, idet øen går i overbud, og i skarp konkurrence med den rige og excentriske Fru Ane Ryholt, køber Københavns Kommune- lærerforenings Feriekolonier ( K.K.F. ) øen. Økonomisk måtte K.K.F. dog have hjælp, hvilket de fik af Københavns Kommune ved at borgmester Ernst Kaper for Københavns Magistrat 1 ste Afdeling som var velvillig indstillettil dette, skønt han var konservativ og rektor på Ordrup Gymnasium, så var han en af ildsjælene bag kolonitanken. Der blev indført visse

19 klausuler ved denne kommunale hjælp, så ved et evt. senere salg af Thorø til tredjemand skal ca. 70 % af provenuet tilfalde Københavns Kommune. Ane Ryholt købte efterfølgende den 30. juni 1930 Trelde Næs af boet efter Harald Plum for kr. ~ 3,8 mill. nutidskroner og lukker dette pragtfulde område helt af for publikum. Et 3 mands udvalg nedsat af Assens Byråd rejste søndag den 11. maj 1930 til København for at forhandle med K.K.F. som nu ejer Thorø, for at sikre sig, at de nye ejere vil holde øen åben for publikum og turistbesøg, hvilket de fik bekræftet var de nye ejeres intentioner. Thorø viste sig dog hurtigt at være et dyrt bekendskab for K.K.F. ved følgende: Man søgte om at nedlægge landbruget, men fik afslag, så det krævede stadig en landsbrugskyndig forpagter - Man måtte ansætte en fastboende bådfører og købe en ombygget fiskekutter med kahyt, da der skulle hentes varer i Assens hver dag samt fragtes passagerer - Der skulle ansættes en fast bestyrer - Der blev indrettet et infirmeri i tilslutning til Thorøgård med ansættelse af en fast sygeplejerske ( Fra 1930 til efteråret 1932 var dette Elna Hiort-Lorenzen, der var meget politisk engageret og i 1935 bliver gift med Arne Munch- Petersen, som forsvinder i Sovjetunionen 1937 og dør i fangenskab 1940, hvor EHL blev holdt i uvidenhed om hen- des mands skæbne i 54 år, skønt Aksel Larsen m.fl. kendte det rette sammenhæng! ) Tangsygen som bredte sig til området 1933 gjorde at strømforholdene var så nedbrydende for kysten, at man i vinteren måtte sikre Sydkysten og Tornodde med stenglacis for et beløb, der svarede til købssummen for Thorø Dette arbejde blev udført af folk fra Thorøhuse og Saltofte som et beskæftigelsesprojekt. Bestyreren dokumenterede over for lærer og forfatter Palle Lauring, der var en hyppig gæst på Thorø som leder for kolonibørn, at med alle de tiltag, der var blevet gjort, havde det været billigere at sende alle feriebørnene på et badehotel i Skagen til normal turistpris.kolossalmonumentet Thors kamp med Jætterne som stod på øens højeste punkt 9,4 mgav kunstneren Carl Johan Bonnesen et honorar på 2,5 mill. nutidskroner. I september 1957 køber konsul N.J. Haustrup monumentet for nutidskroner og flytter det den 23 februar 1958 til Haustrups Fabriker, Odense ( nu Glud & Marstrand ) belig-gende i Thorslunde, hvor de kan ses fra Næsbyvej. Provenuet fra salget brugte K.K.F. til at købe kolonien Strandlyst, tidligere privatbolig og pensionat,

20 TELEFONLISTE BYLAUGET: FORMAND: NIELS NIELSEN KASSERER: LILLIAN JENSEN SEKRETÆR: BOLETTE EGGERS MEDLEM: MARGRETHE VESTERGAARD MEDLEM: TONY CHRISTENSEN SUPPLEANT: SØREN POULSEN SUPPLEANT: BRIAN MYNTMANN FORSAMLINGSHUSET: FORMAND: PREBEN PETERSEN KASSERER: JOHNNI JENSEN SEKRETÆR: PAULA FALLESEN MEDLEM: JEPPE NIELSEN MEDLEM: OLE NIELSEN MEDLEM: FINN NIELSEN MEDLEM: ANJA LARSEN SUPPLEANT: EVA CHRISTENSEN

Bekæmp med al din vid og flid den tåge tåber spreder, for visseligen ting ta r tid, men ævl ta r evigheder.

Bekæmp med al din vid og flid den tåge tåber spreder, for visseligen ting ta r tid, men ævl ta r evigheder. NOVEMBER 2008 NR. 11 Bekæmp med al din vid og flid den tåge tåber spreder, for visseligen ting ta r tid, men ævl ta r evigheder. Piet Hein THORØHUSE POSTEN SPONSORERES AF THORØHUSE BYLAUG Ansvarshavende

Læs mere

Et af de søde små lam på Thorø. April 2009.

Et af de søde små lam på Thorø. April 2009. MAJ 2009 NR. 13 Et af de søde små lam på Thorø. April 2009. EFTER TORDEN Idag er der viftende vinde på hver lille sommerlig sti. En torden som tyngede luften er udløst og brudt og forbi. Idag vil jeg købe

Læs mere

Oprydning på Drejet. En øjebæ er nu væk

Oprydning på Drejet. En øjebæ er nu væk Oprydning på Drejet En øjebæ er nu væk August 2014 2 Thorøhuse Bylaug: Bestyrelsen Formand: Bolette Eggers. Skolebakken 4. Tlf. 64712674, mobil: 21442498 Mail: bolette.eggers@mail.dk Kasserer: Palle Isaksen:

Læs mere

Årsberetning 2015. Velkommen til lokalafdelingens årsmøde til alle deltagere, hvad end du er gammel i gårde eller nyt medlem. Vi sætter pris på jer alle og glæder os over, at I har lyst til at møde op.

Læs mere

STJÆR AVIS. Nr. 12 3. årgang Marts, April og Maj 2005. Den kjedsom vinter gik sin gang... INDHOLD

STJÆR AVIS. Nr. 12 3. årgang Marts, April og Maj 2005. Den kjedsom vinter gik sin gang... INDHOLD STJÆR AVIS Nr. 12 3. årgang Marts, April og Maj 2005 Den kjedsom vinter gik sin gang... INDHOLD s.2 Udlejning af forsamlingshus s.3 Foredrag med Lars Muhl s.4 Jorden Dag/ pressemeddelelse s.5 Netcamp og

Læs mere

KVÆRNDRUP TRUNDERUP GULTVED EGESKOV

KVÆRNDRUP TRUNDERUP GULTVED EGESKOV INDHOLD: Side 6: Indvielse af Mågepark og -sø Side 11: Turen går til Kværndrup Øst og Nordthorpe Side 13: Bellissima - en skønhed, der klæder folk Side 17: Skovsport Brian Side 19: Foreninger og institutioner

Læs mere

- 122. ÅRGANG - NR. 4 - APRIL

- 122. ÅRGANG - NR. 4 - APRIL Organet for Dansk Afholdsbevægelse - 122. ÅRGANG - NR. 4 - APRIL 2015 Lars Løkke bør stoppe - - Servitut, der forbyder spiritusudskænkning brydes i Lemvig Foto fra Google Lars Løkke bør stoppe med alkohol!

Læs mere

Nyt fra. MønsBank. Møns Bank åbner i Næstved. Tid til nyt boliglån? Smag på Møn. Banken med stærke relationer - værd at anbefale.

Nyt fra. MønsBank. Møns Bank åbner i Næstved. Tid til nyt boliglån? Smag på Møn. Banken med stærke relationer - værd at anbefale. Oktober 2014 Nyt fra MønsBank Møns Bank åbner i Næstved Smag på Møn Tid til nyt boliglån? Banken med stærke relationer - værd at anbefale NYT FRA BANKEN Velkommen til godt Nyt fra Møns Bank I denne udgave

Læs mere

VokseVærker. Ventilens år 2011-2012 ISSN: 2245-0009

VokseVærker. Ventilens år 2011-2012 ISSN: 2245-0009 VokseVærker Ventilens år 2011-2012 1993 1999 2012 2015 2022 ISSN: 2245-0009 I dette årsskrift Kære Læser 3 Årsmøde 2012 4 - Indkaldelsen Ventilen i tal 5 - Et hurtigt overblik 6 Ventilen har vokseværk

Læs mere

Forsamlingshuset får en ny chance

Forsamlingshuset får en ny chance Forsamlingshuset får en ny chance 154, august 2013, pris 20,- Nu ejer Orøs borgere selv forsamlingshuset. Men hvad skal det så bruges til? Det er der borgermøde om den 26. september. Foto: Ib Ballisager

Læs mere

TRASBO 1970 2010 En familie og virksomhed i vækst

TRASBO 1970 2010 En familie og virksomhed i vækst TRASBO 1970 2010 En familie og virksomhed i vækst 03 14 16 19 Et moderne eventyr De første medarbejdere Sæbe i sutteflasken Opsving i en krisetid INDHOLD Side 03 Et moderne eventyr 04-05 På vej mod nye

Læs mere

Foto: Jeppe Nielsen. Midsommervisen: Hver by har sin heks og hvert sogn sine trolde, dem vil vi fra livet med glædesblus.

Foto: Jeppe Nielsen. Midsommervisen: Hver by har sin heks og hvert sogn sine trolde, dem vil vi fra livet med glædesblus. 1 Foto: Jeppe Nielsen Midsommervisen: Hver by har sin heks og hvert sogn sine trolde, dem vil vi fra livet med glædesblus holde August 2012 2 Herren velsigne dig og bevare dig, - Sådan lød det 2. pinsedag

Læs mere

Bjert får en helt ny Dagli Brugs

Bjert får en helt ny Dagli Brugs Nummer 8, 16. årgang, september 2010 Uddeles gratis til samtlige husstande i 6091 Bjert og 6092 Sdr. Stenderup Bjert får en helt ny Dagli Brugs Læs side 3 Nu kommer der en ungdomsklub i Bjert Læs side

Læs mere

Nummer 4 - juli 1999 LÆS OM :

Nummer 4 - juli 1999 LÆS OM : Nummer 4 - juli 1999 LÆS OM : Tid, havebrug, Tennis, Cykelløb, Lejrskole, Dansk - Amerikansk, Tilbageblik, Ældreråd, Plantedag, Tidens Landevej, Pilelabyrinter, Løvspringstur, Nye ældreboliger, Besøg hos

Læs mere

Ø-historier fra Askø og Lilleø

Ø-historier fra Askø og Lilleø Ø-historier fra Askø og Lilleø Mie Lobedanz Fortællinger fra barne - og ungdoms - årene på Askø og Lilleø Forord. Først og fremmest tak til min tålmodige mand Jørgen, som gennem årene har måtte høre på

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

INDENLANDSK SØMANDSMISSION

INDENLANDSK SØMANDSMISSION Sømandsmissionen Å r b o g 2 0 1 0 INDENLANDSK SØMANDSMISSION Evangeliet til søfolk og fiskere årsberetninger regnskab hovedbestyrelse hovedkontoret sømandsmissionærer fritidsmedarbejdere sømandshjem tilknyttede

Læs mere

DVS s hjemmeside: www.dwis.dk

DVS s hjemmeside: www.dwis.dk ISSN 0909-4391 Januar 2006 41. årgang nr. 1 Danish Westindian Society Protektor: Hendes Majestæt Dronningen Et Hjørne af Torvet, St. Thomas 1906. Se og hør om maleren Hugo Larsen på medlemsmødet søndag

Læs mere

Nummer 3 December 2012 www.aalestrupclassic.dk

Nummer 3 December 2012 www.aalestrupclassic.dk Tændrøret Nummer 3 December 2012 www.aalestrupclassic.dk Aalestrup Classic Bil & MC Klub Klubbens idé og formål er at samle de klassiske- og veterankøretøjer, der er i området. Kravet for at man kan optages

Læs mere

Dværgen på spil under julefrokosten i forsamlingshuset

Dværgen på spil under julefrokosten i forsamlingshuset Dværgen på spil under julefrokosten i forsamlingshuset 1. februar 2012 Redaktør Rasmus Dorph Bendtzen Jacob Gadesvej 12 Tlf. 38890700 Email: rasmusdb@gmail.com DEADLINE TIL NÆSTE AVIS: D.15.4.12 THORØHUSE

Læs mere

ÅRSSKRIFT 2013. Korup-Ubberud Lokalhistoriske Forening

ÅRSSKRIFT 2013. Korup-Ubberud Lokalhistoriske Forening ÅRSSKRIFT 2013 INDHOLD side Bestyrelsen 2 Arkiverne 3 Regnskab 2012 5 Beretning 6 Generalforsamling 2012 6 Mindeord 7 Slægtsforskning 9 Udstilling i Sognegården 10 Kommende arrangementer 10 Maleren og

Læs mere

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv.

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Jacob 4 Frida 9 Jesper 14 Christine 18 Paw 22 Jeanette 25 Per 30

Læs mere

STJÆR AVIS. med Flaskeposten, Storring, Høver og Søballe. Nr. 22 6. årgang September, oktober, ½ november 2007. Hårbyvej i Skanderhvor?

STJÆR AVIS. med Flaskeposten, Storring, Høver og Søballe. Nr. 22 6. årgang September, oktober, ½ november 2007. Hårbyvej i Skanderhvor? STJÆR AVIS med Flaskeposten, Storring, Høver og Søballe Nr. 22 6. årgang September, oktober, ½ november 2007 Indhold: side 3 aktiviteter side 4 Hårbyvej i Skanderhvor? side 5 aktiviteter side 6 Benny s

Læs mere

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden De gode gerningers sted 21fortællinger fra FrivilligHeden Hvad er den gode gerning? Vi gør dem alle sammen, de gode gerninger. Men ofte får vi ikke øje på dem, fordi det bare er noget, vi gør af os selv.

Læs mere

Tema Det nytter. Udgivet af støtteforeningen STIENs Venner. i samarbejde med. Behandlingscenter STIEN

Tema Det nytter. Udgivet af støtteforeningen STIENs Venner. i samarbejde med. Behandlingscenter STIEN Tema Det nytter Udgivet af støtteforeningen STIENs Venner i samarbejde med Behandlingscenter STIEN 2 STIENs Venner byder velkommen Velkommen til Stifinderen nr. 9, der denne gang behandler temaet det nytter.

Læs mere

Læs om : Mangler du Lokalbladet. Lån et kamera. Fortvivl ikke!

Læs om : Mangler du Lokalbladet. Lån et kamera. Fortvivl ikke! Læs om : 2 2 4-5 5 6 7 8-9 10 11 11 12-13 14-15 16 17-21 22-23 24-25 26-27 28-29 30-31 31-34 35 36 Fortvivl ikke! Hvis I ønsker at indbetale et beløb til bladet - stort eller lille - kan det indbetales

Læs mere

CAT-A-LOG. Danmark. Danmark. Nauticat Club. Cat-A-Log Danmark 1. www.nauticat.dk

CAT-A-LOG. Danmark. Danmark. Nauticat Club. Cat-A-Log Danmark 1. www.nauticat.dk CAT-A-LOG Cat-A-Log Danmark 1 Danmark www.nauticat.dk Nauticat Club Danmark ÅRGANG 2012-3. UDGAVE - SEPTEMBER 2012 2 Cat-A-Log Danmark Formanden har ordet Sommeren kom til Danmark. Bedst som vi alle troede,

Læs mere

Johanne og Arne Nørgaard

Johanne og Arne Nørgaard Desværre må I i år nøjes med en kort julehilsen fra mig, da jeg opholder mig på Centralsygehuset i Randers. Men i løbet af nogle få dage vil jeg atter være hjemme. Jeg ønsker derfor alle en god og fredfyldt

Læs mere

Holbækfærgen får bedre sejlplan

Holbækfærgen får bedre sejlplan ORØ NYT Nr151 februar 2013 Ny kloak koster Orø mange millioner Foto: Holbæk Forsyning A/S Vi har alle brug for hinandens nåde Efter 25 år som præst på Orø, kan Kirsten Schmidt se tilbage. Og hun ser et

Læs mere

Identitet, børn og børnehjem - Bagsværd Observationshjem og Søskendehjemmet Haraldslund

Identitet, børn og børnehjem - Bagsværd Observationshjem og Søskendehjemmet Haraldslund Identitet, børn og børnehjem - Bagsværd Observationshjem og Søskendehjemmet Haraldslund Gladsaxe Byarkiv 1 Bagsværd Observationshjem - tidligere Bagsværd Spædbørnehjem... side 3 Søskendehjemmet Haraldslund

Læs mere