THORØHUSE POSTEN SPONSORERES AF THORØHUSE BYLAUG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "THORØHUSE POSTEN SPONSORERES AF THORØHUSE BYLAUG"

Transkript

1 AUGUST 2008 NR. 10

2 Kære læser. I dette nummer af Thorøhuse Posten, vil I kunne læse flere lokalhistoriske beretninger. De er forfattet af hhv. Esben Brage samt Hans Christian Christoffersen. Vi har valgt at bringe forskellige uddrag heraf i de kommende aviser, og skulle andre ligge inde med lignende historier eller tilføjelser, er det altid noget vi ser på med glade øjne. Andre indlæg er stadig noget vi mangler for at gøre avisen så alsidig som mulig, så fat pennen og skriv til redaktionen hvis I vil blive ved med at kunne læse en Thorøhuse Post fremover. Tak. Hanne Ansvarshavende Redaktør: Hanne Yderstræde Thorøhusevej 40 Tlf / Reporter/ Teknisk konsulent: Tony Christensen Bådstræde 3 Tlf THORØHUSE POSTEN SPONSORERES AF THORØHUSE BYLAUG

3 AKTIVITETSKALENDER FOR EFTERÅRET: Fredag d. 3. oktober: Lørdag d. 11. oktober: Fredag d. 14. november: Lørdag d. 22. november: Jazzbal Koncert (The Bisquit Burners, USA) Ålegilde Koncert (Jenna Reid m. band, SCO + Lang Linken (DK)) Fra koncerten med Crooked Still i Forsamlingshuset d. 17.5, ses her forsangeren Aoife O`Donovan.

4 Snapselauget takker alle, for de fantastiske logo-forslag der er indsendt i logo-konkurrencen. Det var svært at finde en vinder, men efter en del snak og lige så mange snapse, blev beslutningen taget. 1. pladsen går til Nille Strønæs, for hendes håndtegnede logo, med egebladet og de glade snapseglas som kendetegner lauget. 2. pladsen går til Vivian Lundgren for hendes håndtegnede logo med de meget kloge ord: SOL-VARME-BLOMST OG URTER. EN KARSK HERRESNAPS SOM HJERTET STYRKER., EN BLID DAMESNAPS SOM SMILET DYRKER. DET ER THORØ SNAPSELAUG. 3. pladsen tilfalder Lars Larsen for sin tekniske ekspertise. Alle 3 vindere har fået udleveret en flaske hjemmebrygget snaps.

5 Thorø snapselaug samt Lene Kastrup og Søren Poulsen, inviterer alle thorøhusere og andre der er bosiddende i Kærum sogn, til at tage med på en indkøbstur til det tyske. Vi kører fra busstoppestedet på Saltoftevej, søndag d kl Prisen er 90,- pr. person, som inkluderer kaffe og rundstykker på vejen derned, samt smagsprøver fra Thorø snapselaug. Når vi når ned til det tyske, handler vi de fornødne ting og sager. Herefter kører vi mod det danske igen, og stopper et kønt og fredeligt sted, hvor vi indtager de medbragte madpakker samt drikkevarer, får en lille snaps, og måske en lille lur. Herefter kører vi hjem, og forventer at nå Thorøhuse sidst på eftermiddagen. Tilmelding foregår ved henvendelse til Oldermanden ( ) eller Skriveren ( ) INDEN D Betaling ved indstigning i bussen. Snapselauget håber på rigtig mange deltagere til denne tur, og Oldermanden er allerede gået i laboratoriet for at fremstille en tysker-snaps. GLÆD JER!!!!

6 Hans Christian Christoffersen 2007 Har forfattet et hæfte med historier og fortællinger fra sin fars, Gunnar Christoffersen. liv, bl.a. i Thorøhuse. I dette nummer samt de efterfølgende, vil vi bringe uddrag fra hæftet, som kan læses i sin helhed ved henvendelse til redaktøren. Indledning... Kører man fra Assens ad Sdr Ringvej og drejer til højre ad Thorøhusevej, kommer man over bakket terræn. Når man passerer jernbanen bliver udsynet vidt og skønt, og foran sig, ser man fiskerlejet Thorøhuse med de små huse og det smalle sund, der skiller det fra Thorø. Fortsætter man videre, kommer man først til en række huse helt nede ved kysten. Det er Nyhusene. Samtidig med at man passerer den første hæk, passerer man også sognegrænsen mellem Assens og Kærum. Herefter stiger terrænet igen over " Klintenden", hvorefter man kører ind i Thorøhuse. Færdselstavlerne råder én til at sætte farten ned til 20 km/t, og det er ikke uden grund, for vejene er smalle og krogede. Der er særlig idyl over de krogede gyder og de lave huse, der fastholder minder om fortiden, og man forstår godt den kærlighed, der næres til stedet. Over alt i byen er der gyder og stier på kryds og tværs. Fiskerne, der tidligere bar deres redskaber fra hjemmet til bådene, skulle have nemt til vandet, derfor dette net af stier. Det er i dag umuligt at sige, hvor de forskellige ejendommes skel går, for det var tidligere almindeligt, at man flyttede lidt på hækkene, når en vej blev for smal, eller en sti gennem et par haver var hensigtsmæssig. Det var også almindeligt, at man købte en strimmel jord af naboen, uden at dette blev noteret nogen steder. Det er derfor forståeligt nok, at landinspektørerne ryster på hovedet, når de bliver sat til

7 at måle op. Når man går rundt i byen, træffer man byens befolkning. De fleste er tidligere fiskere, eller folk der på anden måde har tilknytning til havet. De ældre holder af at tale om gamle dage, om dengang der virkelig var fiskeri i Thorøhuse, om dengang der var bådebyggeri, og her og der var der en butik. Det er ved sådanne samtaler med byens beboere og familien, at dette hæfte kunne blive til. THORØHUSE... Når man sådan går rundt i Thorøhuse eller man kommer til Standen som man altid sagde, måske var det ved Forsamlingshuset man mødtes, så var der altid nogle at snakke med. Men ude på Drejet ligger der en (Hønserøv). Den er speciel, for den er nemlig bygget med "Hønse-røv", og det vil jeg gerne give en forklaring på. Her fandt man smakken liggende på Fiskemaen ved siden af redskabshusene, i stedet for ved dens pæl i vandet. Årsagen dertil viste sig at være, at Børge Jensen havde solgt smakkejollen, motorbåd og bundgarn og havde købt en Henningsenjolle og var slået ind på garn-fiskeri. Om den gamle smakkejolle fortalte Børge Jensen, at den var bygget til fisker Hans Christoffersen i år 1900( var onkel til Sofus Christoffersen, som var min bedstefar). Som ny var den rigget med to smakker og topsejl og blev brugt til fiskeri med garn og ruser. Jollen har som sagt "Hønserøv". Det vil sige, at den øverste planke i hver side agterude løber bredere ud, så jollen bliver rummelige agter, disse to planker afsluttes normalt med et lille agterspejl, men denne jolle er rundgattet, og Børge Jensen sagde, at det var almindeligt på stedets joller førhen. Forklaringen er efter hans mening den, at man ønskede at have plads agterude til et garntrug, som stod i et stativ over rorpinden. Når garnet så skulle sættes, kunne man blot sejle det direkte ud af truget over agterenden.

8 Børge Jensen er fjerde generations thorøhusefiskere, og i hans drengeår var der sådanne smakker hjemmehørende i Thorøhuse. Han fiskede i sin ungdom med Christoffersenfamilien, som ejede jollen og havde købt den af dem. Oprindeligt var der dam i den, men den var taget ud en gang, da jollen fik ny bund. Børge Jensen havde brugt jollen til at bære det tunge grej til bundgarnsfiskeriet. Da vi skulle afsted igen, og jeg gik en ekstra tur rundt om den gamle thorøhusesmakke for at indprinte mig linierne i dens "Hønserøv", nu hvor jeg havde fået forklaringen, kunne jeg nu ikke se nogen særlig lighed med en høne. Jollens agterende mindede mig mere om de kasteller, fortidens skibe havde agterkastel, og de har sværmet i disse farvande i nogle århundrede, da vikingetiden randt ud. Hansekoggerne havde agterstævn som jollen her, med et forhøjet og bredt kastel over roret. Når garnkassen sad i sit stativ, har det forstærket ligheden. Er det mon koggerne, ordet stammer fra? Hanserøv= Hønserøv?. TIL FODS FRA THORØHUSE TIL THORØ... For første gang Færgemanden tog kunderne under armen. Hans båd lå på det tørre land. For første gang i historien kunne man i går vade fra Lillebælts-øen Thorø til Thorøhuse. Det kraftige lavvande, der kulminerede onsdag formiddag, tørlagte næsten det en gang så dybde Thorøsund syd for Assens, Fisker Svend Jørgensen. Thorøhuse, der passer færgefarten mellem Thorøhuse og Thorø, fandt i går sin motorbåd flere meter oppe på tørt land. Han klarede færgefarten ved at bede kunderne tage gummistøvler på - og så hanke op med et solidt tag i armen. Allerede i går eftermiddags begyndte bæltet at vende tilbage, og sidst på dagen kunne færgefarten genoptages. Afbrydelsen fik ingen ubehagelige følger for de københavnske drenge, der bor på Thorø for tiden. I forgårs var det på tale at udskyde varetrans-porten en dag på grund af det hårde vejr. Heldigvis besluttede man at sejle alligevel. Alle forsyninger var fremme, da vandet forsvandt.

9 - Vi havde kun adspredelse af situationen, fortalte skoleleder Aage Nancke. Netop i går havde vi besøg af feriekoloniens forretningsfører E Eklund. København. Vi tog selv turen til fods over Thorøsund for at hilse på vor gamle færgemand Carl (Carl Ederfugl) Pedersen i Thorøhuse. Men vi måtte sejle hjem. Thorø har tidligere varet ramt af lige så kraftigt lavvande. Det er tilsandingen, der skaber d hele miseren. De skal vist dele ansvaret med naturen. Nyodde på Thorø, der er skyllet op med tilsandingen, er i hvert fald kommet mange år, før ralsug-ningen på kysten begyndte. Vi har set, hvordan det ændrede strømløb har ædt af kysten ud mod Lille-bælt for at lægge sand til ind mod Thorøhuse. Lavvande i går gav os en forsmag på, hvordan vi skal få det en gang. Om år er der næppe brug for færgefart til Thorø. Til den tid kan man sikret nøjes med en lille plankebro ved Drejet. Men tilsandingen er sikkert begunstiget af den nu standsede ralsugning. Det er ikke mange år siden selv store skibe kunne gå gennem Thorøsund. I dag er vandstanden næppe over en meter. Længere mod syd, på Brydegard Fed og i Brunshuse, mærkede man også følgerne af lavvandet. Ligesom i Thorøhuse måtte de fleste af fiskerne blive hjemme. Deres både lå langt oppe på det tørre. Store dele af Helnæsbugten var uden vand. Fortsættes i næste nr.

10 Avisens udsendte fik taget et par billeder fra årets bro-sætning, hvor mange thorøhusere, store og små, hjalp til. Der skulle også lige være tid og plads til en enkelt Thorø-snaps og en øl... Man bliver altså sulten af at se de voksne arbejde så meget Vi bruger ikke små-materiel her i Thorøhuse.

11 Mit år i Thorøhuse Den 15. maj 2007 flyttede min familie og jeg til Grønland. Min mor havde fået tilbudt et job deroppe som bioanalytiker, og vi kunne godt tænke os at prøve det et par år. (U)heldigvis var skolen noget værre møg; ingen deltog aktivt i timerne, der var mangel på mange former for skoleudstyr og selve skolen var gammel og faldefærdig.. Så da sommerferien sluttede, rejste jeg tilbage til Danmark, uden familie. Jeg skulle nemlig i 9. klasse efter sommerferien, og hvis jeg ville have nogle nogenlunde gode karakterer, ville det være bedst at tage tilbage til en dansk skole. Heldigvis for mig bor der et par herlige mennesker her i Thorøhuse, nemlig Hanne og Bjørn. De tog mig til sig, og jeg har nu boet hos dem her i Thorøhuse siden 11. august sidste år. Det har været sjovt, spændende og en prøvelse at bo så langt fra sine forældre et helt år og flytte ind i Thorøhuse. Jeg syntes virkelig at Thorøhuse er et af de smukkeste steder på Fyn. Jeg kunne sidde og kigge på solnedgangen hele aftenen, og tage hundredvis af billeder. Da jeg var oppe i Grønland og kiggede ud over Isfjorden, tænkte jeg tit: Det ser man bare ikke i Danmark. Når jeg så cykler fra arbejde og kigger ud over Thorø tænker jeg: Det oplever man ikke på Grønland. Så det har næsten været lige så stor en oplevelse at bo her i Thorøhuse som tre måneder på Grønland. Venlig hilsen Mathilde Slyk Jørgensen

12 Kære thorøhusere. Vi flyttede herud for godt 4 år siden, og har i den periode boet til leje på Thorøhusevej 40. Vi har nu fået afprøvet livet blandt thorøhusere, hvilket ikke har skræmt os væk, og er nået frem til, at her vil vi gerne blive. Derfor er vi meget interesseret i en mere permanent bolig i Thorøhuse eller i Nyhuse, også fordi vores lejemål jo ikke varer evigt. Hvis du overvejer at sælge dit hus, og gerne vil spare mæglersalæret, så hører vi gerne fra dig. Tak. Bjørn og Hanne Kære Thorøhuseboere!!!!! Det er med beklagelse jeg må meddele, at vi har en Galning iblandt OS. Vi her på Jacobgadesvej 10 forlod hjemmet torsdag nat og kom hjem søndag eftermiddag og et trist syn mødte os. En af vores store planter i potte nede ved huset havde fået gift og var gået helt Ud. I går mandag kunne vi så hen over græsplænen tydeligt se tossens fodspor på ca 27cm, for der var græsset også gået ud, den vej vedkommende har forladt haven. Hvem der kan have glæde af, at dræbe vores blomster kan vi jo ikke vide, men vedkommende må være lidt syg i hovedet, så til alle jer. Vi må jo så i fællesskab til at holde øje med alle, for mig bekendt har vi ingen fjender, at vi da ved af. venligst Bente Veje Jacob gades vej 10

13 Da vi lørdag d holdt familie-arrangement i forsamlingshuset, blev der selvfølgelig fisket efter krabber fra broen. Og som de entusiastiske kæpfiskere vi (Rasmus, Uffe og undertegnede) er, skulle vi selvfølgelig være med i legen, Det gik ikke værre end at vi fangede en underlig fangst, se billedet. Det kan være, at bryggeren kan fortælle lidt om fangsten. Vi håber ikke, at vi, ved at stå frem med vores historie, foranlediger for mange bundgarnsfiskere til at sætte deres garn i "renden". Fortsat god sommer, og tak til Pernille for et dejligt arrangement i huset. Lars

14 Avertissement i Assens Avis Anno Da det er kommet mig til Kundskab at ildesindede Mennesker paa Egnen har udspredt det Rygte om mig, at jeg skulde være en Heks eller paa anden Maade befatte mig med overnaturlige Konster, der være stridende mod den sunde Fornuft, saa erklærer jeg dette Rygte som en aldeles Usandhed, og er endogsaa villig efter Omstændighederne at betale en Doucør til Den, der bevisligt kan nævne mig den første udspreder af dette taabelige Rygte, for at jeg kan drage denne til Ansvar for Domstolene og faae Vedkommende straffet med en alvorlig Bøde og mig givet en fuldstændig Æreserklæring. Thorøhus pr. Assens den 9 Juli Gjertrud Marie Petersen Kvaseskipper Hans Petersens Hustru Assens Avis Denne side er ordret afskrevet i respekt for datidens stavemåde! Esben Brage

15 Mænd er lykkeligere mennesker, sådan er det bare. (Af Oldermanden) Dit efternavn kan du beholde, Garagen er din, Bryllupsforberedelserne klarer sig selv, Chokolade er bare én blandt flere lækkerier, Du kan blive Præsident eller Statsminister, Du kan aldrig blive gravid, Du kan have en hvid T-shirt på i Badeland, Automekanikere fortæller dig sandheden, Hele Verden er din pisserende, Du skal ikke køre til et andet offentligt wc fordi det første er ulækkert, Du skal ikke tænke over hvilken vej du drejer en møtrik, Rynker gør dig mere karakterfuld, Du kan blot leje smokingen til de store fester, Folk kigger aldrig på dit bryst når du taler med dem, Det nærmest forventes at du bøvser under og efter måltidet, Du kan prutte, Nye sko giver dig ikke vabler, Telefonsamtaler varer højst 30 sekunder, Du ved alt om biler, våben og fly, En uges ferie kan snildt rummes i én kuffert, Du kan selv åbne flasker og rødbedeglas, Du får anerkendelse for at være betænksom, Dit undertøj koster 49 kr. for 3 stk. 3 par sko er mere end nok for dig, Du kan ikke se at dit eget tøj er krøllet. Hele dit ansigt har de farver naturen har givet dig, Den samme hårmode varer i årevis, Du skal kun barbere dit ansigt og halsen, Du må lege med legetøj hele livet, Din mave vil skjule dine brede hofter, Én taske og én farve til alle årstider, Du går med shorts uanset hvordan dine ben ser ud, Du kan ordne negle med en lommekniv, Du kan vælge om du vil ha overskæg, Juleindkøb til 25 familiemedlemmer klares d på 25 min. DET ER IKKE UNDERLIGT HVIS MÆND ER LYKKELIGE

16 København (Kommune)lærerforening s kolonihistorie. I slutningen af det nittende århundrede døde en tredjedel af alle børn i København, før de fyldte fem år. Hygiejnen var dårlig, kosten elendig og utilstrækkelig, boligforholdene livstruende. De overlevende børn voksede op i hjem præget af fattigdom, nedslidning, alkoholisme og vold, det var livets barske realiteter for disse børn. Et ophold på en feriekoloni øgede i betydelig grad barnets mulighed for at opleve verden som voksen. Kolonierne blev et godt billede på det tyvende århundrede, der i sin tid blev udråbt til børnenes århundrede. Tanken om at sende fattige og underernærede storbybørn på landophold blev fostret under den store lockout som startede den 24. maj og som varede helt hen i september Idéen om koloniophold blev ført ud i livet af ihærdige kommunelærerinder og lærere, der var besjælet af den hellige ild og besad de egenskaber, der altid har kendetegnet koloni- arbejdet, socialt engagement, forståelse for børn, organisationstalent og handlekraft. Siden har titusindvis af Københavnerbørn fået mættet maverne og åbnet sanserne for natur- skønne steder i fædrelandet. Til koloniophold lejede man sig i starten ind på højskoler, der stod ferietomme, men det var for dyrt, 60 øre pr. barn pr. døgn ~ 37 nutidskroner, så højskolerne var en nødløsning, men de blev for dyre i længden. Rundt om i landet var der i andelsbevægelsens kølvand bygget et forsamlingshus i stort set hvert et sogn, disse forsamlingshuse stod tomme om sommeren, og her fik man gratis husly. Det blev Eline Hansen fra Assens, som stod for etableringen af den første koloni som var ejet af Københavns Kommunelærerinde Forening, den kom til at ligge på Næs i Assens, ca. der hvor servicebygningen ligger til Assens City Camping ( tidlige Willemoes ) Kolonien var en ren pigekoloni, og blev indviet 3 juli Kolonien blev i krigsårene brugt til internering af russiske krigsfanger, som var flygtet fra Sønderjylland, 1600 opholdt

17 sig i Assens, flygtet over Lillebælt, mange via Thorø. EH tog som 16-årig til Kbh., uddannede sig til lærerinde, var kvindesagsforkæmper, en af de drivende kræfter i Københavns Børnehjælpsdag, formand for Kbh. Kommunelærerindefor. Hun henvendte sig Assens Byråd og fik af byen stillet en grund til rådighed på Næs. Derefter gik det slag i slag med anlæggelse af nye kolonier i hele landet, på et tidspunkt var der erhvervet og etableret omkring 60 kolonier over hele Danmark ejet af Københavns Kommunelærer og lærerindeforeninger, der organisatorisk drev deres koloniarbejde separat indtil sammenlægningen i I 1960 erne og 70 erne gik tilbage for kolonierne, den almindelige velstandsstigning lettede noget af det sociale pres, der fra starten var koloniernes eksistensberettigelse, desuden flytte- de mange fra byerne ud i villakvarterene. I 90 erne er der sket en opblomstring med fornyet, stigende interesse fra både elever og lærere, ved at Koloniernes sekretariat har udarbejdet og udbyder temakolonier med miljø-, dyre-, billede- og teaterkolonier, det sidste skud på stammen er en sejlerkoloni. Gennem tiden er halvdelen af kolonierne solgt fra, for at der kunne blive råd til at istandsætte de tilbageværende, i dag ejer Københavns Lærerforening 30 kolonier fordelt over hele landet. ( Kilde: Sammenfattet fra Koloniernes 100 års jubilæumsskrift, udgivet 1. februar 1999 ) Thorø s tid som svagbørns og feriekoloni. Følgende er uddrag af det seks sider SKØDE ved salget af THORØ den 22. Maj Undertegnede Bestyrelse for HARALD PLUMS LEGATSTIFTELSE I LIKVIDATION sælger, skøder og endeligt overdrager herved til KØBENHAVNS KOMMUNELÆRER- FORENING følgende Legatstiftelsen tilhørende Ejendomme i Kærum Sogn, nemlig

18 Følgende er uddrag af det seks sider SKØDE ved salget af THORØ den 22. Maj Undertegnede Bestyrelse for HARALD PLUMS LEGATSTIFTELSE I LIKVIDATION sælger, skøder og endeligt overdrager herved til KØBENHAVNS KOMMUNELÆRER- FORENING følgende Legatstiftelsen tilhørende Ejendomme i Kærum Sogn, nemlig Matr. Nr. 1 a Thorø for Hartkorn 4 Td. 7 Skp. 1 Fdk. 2½ Alb. Matr. Nr. 1 b ibd. ( fælles Stejleplads ) uden Hartkorn ( Min tilføjelse: Det er Gammelodde ) Matr. Nr. 59 c af Thorøhuse uden Hartkorn ( Min tilføjelse: Garagerne i Thorøhuse ) Matr. Nr. 59 d ibd. for Hartkorn 0½ Album ( Min tilføjelse: Garagerne i Thorøhuse ) Matriklerne Nr. 59 c og 59 d er opgivet til 227m², men Sælgerne indestaar ikke for Rigtighe- den af denne Arealangivelse. o s v. Bestyrelsen for HARALD PLUMS LEGATSTIFTELSE: A s s e n s, den 22 Maj Kay Plum Thorvald Sophus Bretteville Plum Købesummen var kr hvilket svarer til 3 mill. nutidskroner! Thorø er i 2008 vurderet til 6,95 mill. kr., hvoraf bygningerne er vurderet til 5,7 mill. kr. Forud for denne handel var der i april og maj måned gået intense drøftelser i Assens Byråd om Assens By skulle købe Thorø med henblik på at bygningerne kunne bruges til rekreative formål og opførelse af et badehotel samt fremme turismen bl.a. med udflugter til kolossal-monumentet Thors kamp med Jætterne, her glimrede ganske ejendommeligt byens turistforening ved ikke at vise interesse for sagen. ( Thorø lå i det tidligere Kærum Sogn, det undrer mig at Sognerådet her ikke er involveret ) Der opnås ikke enighed i Assens Byråd om at købe Thorø, idet øen går i overbud, og i skarp konkurrence med den rige og excentriske Fru Ane Ryholt, køber Københavns Kommune- lærerforenings Feriekolonier ( K.K.F. ) øen. Økonomisk måtte K.K.F. dog have hjælp, hvilket de fik af Københavns Kommune ved at borgmester Ernst Kaper for Københavns Magistrat 1 ste Afdeling som var velvillig indstillettil dette, skønt han var konservativ og rektor på Ordrup Gymnasium, så var han en af ildsjælene bag kolonitanken. Der blev indført visse

19 klausuler ved denne kommunale hjælp, så ved et evt. senere salg af Thorø til tredjemand skal ca. 70 % af provenuet tilfalde Københavns Kommune. Ane Ryholt købte efterfølgende den 30. juni 1930 Trelde Næs af boet efter Harald Plum for kr. ~ 3,8 mill. nutidskroner og lukker dette pragtfulde område helt af for publikum. Et 3 mands udvalg nedsat af Assens Byråd rejste søndag den 11. maj 1930 til København for at forhandle med K.K.F. som nu ejer Thorø, for at sikre sig, at de nye ejere vil holde øen åben for publikum og turistbesøg, hvilket de fik bekræftet var de nye ejeres intentioner. Thorø viste sig dog hurtigt at være et dyrt bekendskab for K.K.F. ved følgende: Man søgte om at nedlægge landbruget, men fik afslag, så det krævede stadig en landsbrugskyndig forpagter - Man måtte ansætte en fastboende bådfører og købe en ombygget fiskekutter med kahyt, da der skulle hentes varer i Assens hver dag samt fragtes passagerer - Der skulle ansættes en fast bestyrer - Der blev indrettet et infirmeri i tilslutning til Thorøgård med ansættelse af en fast sygeplejerske ( Fra 1930 til efteråret 1932 var dette Elna Hiort-Lorenzen, der var meget politisk engageret og i 1935 bliver gift med Arne Munch- Petersen, som forsvinder i Sovjetunionen 1937 og dør i fangenskab 1940, hvor EHL blev holdt i uvidenhed om hen- des mands skæbne i 54 år, skønt Aksel Larsen m.fl. kendte det rette sammenhæng! ) Tangsygen som bredte sig til området 1933 gjorde at strømforholdene var så nedbrydende for kysten, at man i vinteren måtte sikre Sydkysten og Tornodde med stenglacis for et beløb, der svarede til købssummen for Thorø Dette arbejde blev udført af folk fra Thorøhuse og Saltofte som et beskæftigelsesprojekt. Bestyreren dokumenterede over for lærer og forfatter Palle Lauring, der var en hyppig gæst på Thorø som leder for kolonibørn, at med alle de tiltag, der var blevet gjort, havde det været billigere at sende alle feriebørnene på et badehotel i Skagen til normal turistpris.kolossalmonumentet Thors kamp med Jætterne som stod på øens højeste punkt 9,4 mgav kunstneren Carl Johan Bonnesen et honorar på 2,5 mill. nutidskroner. I september 1957 køber konsul N.J. Haustrup monumentet for nutidskroner og flytter det den 23 februar 1958 til Haustrups Fabriker, Odense ( nu Glud & Marstrand ) belig-gende i Thorslunde, hvor de kan ses fra Næsbyvej. Provenuet fra salget brugte K.K.F. til at købe kolonien Strandlyst, tidligere privatbolig og pensionat,

20 TELEFONLISTE BYLAUGET: FORMAND: NIELS NIELSEN KASSERER: LILLIAN JENSEN SEKRETÆR: BOLETTE EGGERS MEDLEM: MARGRETHE VESTERGAARD MEDLEM: TONY CHRISTENSEN SUPPLEANT: SØREN POULSEN SUPPLEANT: BRIAN MYNTMANN FORSAMLINGSHUSET: FORMAND: PREBEN PETERSEN KASSERER: JOHNNI JENSEN SEKRETÆR: PAULA FALLESEN MEDLEM: JEPPE NIELSEN MEDLEM: OLE NIELSEN MEDLEM: FINN NIELSEN MEDLEM: ANJA LARSEN SUPPLEANT: EVA CHRISTENSEN

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

MiniThai - En rejse tilbage

MiniThai - En rejse tilbage MiniThai - En rejse tilbage Juli August 2012 Rejseberetningen herunder er skrevet af Kevin, der er 10 år gammel. I 2004 blev Kevin adopteret af sine danske forældre Helle og Peter. De hentede ham på børnehjemmet

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg. Bevilget beløb Sep. 2013

Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg. Bevilget beløb Sep. 2013 Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg Ansøgt om beløb 0 Lei pr. måned Bevilget beløb 2012 400 Lei i alt Bevilget beløb Apr. 2013 500 Lei Bevilget beløb Sep. 2013 500 Lei

Læs mere

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så Vi skal ud og sejle Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig for at blive inde og lege.

Læs mere

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form)

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form) Betinget virkelighed Betinget virkelighed vil sige en tænkt virkelighed under en bestemt betingelse. Man springer ud af virkeligheden og ind i en anden ved at forestille sig, hvad man så ville gøre: Hvis

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

Byudvikling på Limfjordstangerne

Byudvikling på Limfjordstangerne Byudvikling på Limfjordstangerne I det følgende opgavesæt skal du forsøge at forestille dig, hvordan det har været at leve på Limfjordstangen før det endelige gennembrud i 1862 og frem til i dag, hvor

Læs mere

DEN 2011. KNU Marts. Sct. Georgs Gildet i Ølstykke 34. Årgang Nr. 338. Ølstykke. Sct. Georgs Gildet. Side 1

DEN 2011. KNU Marts. Sct. Georgs Gildet i Ølstykke 34. Årgang Nr. 338. Ølstykke. Sct. Georgs Gildet. Side 1 KNU Marts DEN 2011 Sct. Georgs Gildet Ølstykke Sct. Georgs Gildet i Ølstykke 34. Årgang Nr. 338 Side 1 Christian Petersen Anna Rasmussen Ingrid Petersen 1. Marts 25. Marts 28. Marts Redaktionen ønsker

Læs mere

Spritteren. Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen

Spritteren. Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen Spritteren Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen med at gøre rent efter formiddagens arbejde. Det bliver gjort grundigt og der

Læs mere

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje.

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. Det er tæt på Adriaterhavet nær Dubrovnik. Jeg har en kone og to drenge, som var

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Skøde 1942 til Christian Carl Christiansen. Købers Bopæl: Ulse Olstrup Pr. Rønnede. Stemplet d. 11/2 1942 med i alt 153 Kr.

Skøde 1942 til Christian Carl Christiansen. Købers Bopæl: Ulse Olstrup Pr. Rønnede. Stemplet d. 11/2 1942 med i alt 153 Kr. Matr.nr. 2b m.fl. Frenderup By Dalby Sogn Købers Bopæl: Ulse Olstrup Pr. Rønnede Stemplet d. 11/2 1942 med i alt 153 og 60 Øre Anmelder: Poul Opstrup Landsretssagfører Haslev Undertegnede Se kopi af originalt

Læs mere

Opgaver til Den dag tyskerne kom

Opgaver til Den dag tyskerne kom Opgaver til Den dag tyskerne kom 1 Når de voksne frygter krig Knuds mor og far talte tit om, at der var krig i Europa, og at krigen kunne komme til Danmark. Hvad taler dine forældre om? Hvad er de bange

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11.

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 1 Juleaften hører vi om glæden for hele folket og så kan skeptikerne tilføje: - hvis man da ellers kan tro på nogle overtroiske hyrder. I fasten hører vi om Jesu

Læs mere

Stenalderen. Jægerstenalderen

Stenalderen. Jægerstenalderen Stenalderen Helt tilbage til år 12.000 f. kr. var der istid i Danmark. Hele landet var dækket af is med over en kilometer i tykkelse, så der var ikke meget liv. Langsomt begyndte isen at smelte, og istiden

Læs mere

Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening

Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening Parti fra Hudevad 2009/1 Siden sidst. Udflugt til Ladbyskibet d. 13. 9. 2008 En dejlig solrig lørdag i september drog 15 personer til Ladby. Det blev en oplivende

Læs mere

HAARBY LOKALHISTORISKE FORENING. Byvandring 20-08- 2014. Ruten: Linien 2 Algade Skolevej Strandgade Algade Linien 2

HAARBY LOKALHISTORISKE FORENING. Byvandring 20-08- 2014. Ruten: Linien 2 Algade Skolevej Strandgade Algade Linien 2 HAARBY LOKALHISTORISKE FORENING. Byvandring 20-08- 2014. Ruten: Linien 2 Algade Skolevej Strandgade Algade Linien 2 Landindpektørboligen. I 1889 startede landinspektør H. P. Jacobsen sin landinspektørvirksomhed

Læs mere

Matr. nr 9 d Aalsbo by, Rørup

Matr. nr 9 d Aalsbo by, Rørup Matr. nr 9 d Aalsbo by, Rørup Skøde 5/10 1918 + Niels Egelykke Rasch Anina Johanne Rasch f. 9/2 1880 f. 8/3 1893 d. 3/5 1957 d. 10/5 1981 Skøde 21/6 1962 + Anina Johanne Rasch f. 8/3 1893 d. 10/5 1981

Læs mere

Fejrer diamantbryllup på tirsdag: Daglig gåtur holder parret i form

Fejrer diamantbryllup på tirsdag: Daglig gåtur holder parret i form 1983 Fejrer diamantbryllup på tirsdag: Daglig gåtur holder parret i form Hans og Anna Pedersen VEJEN: Selv om det sner, stormer eller regner kan man hver dag træffe ægteparret Anna og Hans Pedersen, Præstevænget

Læs mere

Præsentation: Upernavik

Præsentation: Upernavik Præsentation: Upernavik Lavet af: 5 klasse Prinsesse Margrethe Skolen April 2012 Klasselæreren: Eunike Kr. Thorleifsen Oversat til dansk: Ane Marie Poulsen Upernavik Upernavik blev grundlagt i 1771. Der

Læs mere

Gl. Roskilde Amts Grænseforening. Årsprogram

Gl. Roskilde Amts Grænseforening. Årsprogram Gl. Roskilde Amts Grænseforening 2010 Årsprogram 1 Gl. Roskilde Amts Grænseforening 2010 Årsprogram Forårsmøde. Tirsdag d. 2. marts 2010 kl. 19.00 i Syv Sognegård, Skolevej 17, 4130 Viby Sj. Formanden

Læs mere

Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække. Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække. Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække Salmer DDS 68: Se, hvilket menneske DDS 649: Skal fri og frelst

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

Foto: Jeppe Nielsen. Midsommervisen: Hver by har sin heks og hvert sogn sine trolde, dem vil vi fra livet med glædesblus.

Foto: Jeppe Nielsen. Midsommervisen: Hver by har sin heks og hvert sogn sine trolde, dem vil vi fra livet med glædesblus. 1 Foto: Jeppe Nielsen Midsommervisen: Hver by har sin heks og hvert sogn sine trolde, dem vil vi fra livet med glædesblus holde August 2012 2 Herren velsigne dig og bevare dig, - Sådan lød det 2. pinsedag

Læs mere

Eva Krarup Steensens tale til studenterne ved translokationen 27.juni 2015

Eva Krarup Steensens tale til studenterne ved translokationen 27.juni 2015 Kære studenter For godt en måneds tid siden holdt vi jeres sidste skoledag. I holdt middag for jeres lærere med taler, quiz og billeder fra jeres tre år på GG. Jeg var rundt i alle klasser og det var skønt

Læs mere

KLOKKEBJERGS TLF. NR. 9735 1688 www.klokkebjerg. E.mail: Info@klokkebjerg.dk

KLOKKEBJERGS TLF. NR. 9735 1688 www.klokkebjerg. E.mail: Info@klokkebjerg.dk ÅRG. 29 INFORMATION Klokkebjergs bestyrelse er: Henning Hansen, Esbjerg (formand) Svend Engrob, Tarm (næstformand) Birgit Storbjerg, Ølgod Frida Skade, Skjern Torben Hvergel, Ringkøbing Bestyrelsen for

Læs mere

Rantzausminde Bådelaug Stiftet 1973

Rantzausminde Bådelaug Stiftet 1973 Rantzausminde Bådelaug Stiftet 1973 Januar 2006 Rantzausminde Bådelaug s bestyrelse. Formand: Jens Ejner Petersen, Stenbukken 64B Tlf. 62 20 93 07 Mobil. 20 98 93 07 Næstformand & Bladudvalg: Leif Sølvason,

Læs mere

Referat Generalforsamling i Gammel Garder, 15. marts 2014, i Forsamlingshuset ved Holbæk Svømmehal

Referat Generalforsamling i Gammel Garder, 15. marts 2014, i Forsamlingshuset ved Holbæk Svømmehal Referat Generalforsamling i Gammel Garder, 15. marts 2014, i Forsamlingshuset ved Holbæk Svømmehal 1. valg af dirigent Johnny Gybel blev valgt som dirigent med applaus og kunne efterfølgende bekræfte at

Læs mere

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om.

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Prædiken Pinse på Herrens Mark 2. pinsedag. og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Rikke: Sådan tror jeg egentlig,

Læs mere

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført for 16.000 kr. Nuværende bygninger opført i 1929 for

Læs mere

Nyhedsbrev Vejrum-Viskum Friskole & Fribørnehave Side 1 af 6. Nyhedsbrev uge 34 2014. Side 3. Kontakt, rengøring mm. Invitation til HØSTFESTEN

Nyhedsbrev Vejrum-Viskum Friskole & Fribørnehave Side 1 af 6. Nyhedsbrev uge 34 2014. Side 3. Kontakt, rengøring mm. Invitation til HØSTFESTEN Nyhedsbrev uge 34 2014 Side 1 Side 2 Invitation til HØSTFESTEN Side 4+5 Side 6 Børnehaven Kontakt, rengøring mm. Side 3 Nyt fra bestyrelsen Nyhedsbrev Vejrum-Viskum Friskole & Fribørnehave Side 1 af 6

Læs mere

Gl. ager 14.4.59. Kære Brevduevenner.

Gl. ager 14.4.59. Kære Brevduevenner. Gl.ager14.4.59. KæreBrevduevenner. Ja,nuerjegvedatværeovredetmedinfluenzaen,iPåskenvarjegnuikkemangesure sildværd,jegholdtmigiroogkomingenstederihelepåsken. Jegharlavetmegetforskelligtsiden1.April,jegharjoværetløsarbejder:Jegharkørtfor

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Billund Foderstof- og gødningsforening.

Billund Foderstof- og gødningsforening. Billund Foderstof- og gødningsforening. Den første foderstofforening. I slutningen af 1800-tallet blev der oprettet en brugsforening i Billund. Vi mangler forhandlingsprotokollen for de første år i foreningens

Læs mere

Den farefulde færd. Skrevet af Emil og Frederik

Den farefulde færd. Skrevet af Emil og Frederik Den farefulde færd Den 24. april 2014 øvede Rønnebæk skoles musicalhold på deres stykke den farefulde færd, som Therese Flensbak har skrevet, både manuskript og sange. Skuespillet handlede om tre dovne

Læs mere

Historie. Havnsø mølle. Mølleren jagede englænderne på flugt

Historie. Havnsø mølle. Mølleren jagede englænderne på flugt Historie Næsten midt mellem Holbæk og Kalundborg ligger den lille havneby Havnsø i bunden af Nekselø bugten. Stedet har formentlig sin oprindelse tilbage i 1300-tallet og har lige fra starten fungeret

Læs mere

RIS - ROS eller Gode ideer... til at skrive din mening om 4H året 2015. HER ER DER PLADS. Til opslagstavlen

RIS - ROS eller Gode ideer... til at skrive din mening om 4H året 2015. HER ER DER PLADS. Til opslagstavlen HER ER DER PLADS RIS - ROS eller Gode ideer... til at skrive din mening om 4H året 2015. Til opslagstavlen Kære forældre og andre. Lidt hjælp kan vi altid bruge, både i klubben og til 4Hskuet, så hvad

Læs mere

ErhvervsKvindeNyt Herning Januar 2013

ErhvervsKvindeNyt Herning Januar 2013 ErhvervsKvindeNyt Herning Januar 2013 ErhvervsKvinder Herning er kommet godt fra start i dette nye år. Hvad kan lokke friske og aktive kvinder ud i sne, frost, kulde og... fra en håndboldkamp? - Det kunne

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Et liv med Turners Syndrom

Et liv med Turners Syndrom Et liv med Turners Syndrom Hvordan er det at leve med Turner Syndrom, og hvordan det var at få det at vide dengang diagnosen blev stillet. Måske kan andre nikke genkendende til flere af tingene, og andre

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

LEDIGE MEDHJÆLPERJOBS

LEDIGE MEDHJÆLPERJOBS LEDIGE MEDHJÆLPERJOBS PÅ SMUKFEST 2015 HEGNSHOLDET SØGER MEDHJÆLPERE TIL OPSTILLING OG NEDTAGNING HVAD: Vi søger fysisk stærke folk, der ikke er bange for at tage fat og blive beskidte til en hård og drøj

Læs mere

Langdyssen ved Lundsbjergvej

Langdyssen ved Lundsbjergvej Langdyssen ved Lundsbjergvej 2014/2 Siden sidst Tirsdag den 14. januar Der blev afholdt foredrag i Ferritslev Friskole v/ Anna Marie Helfer om forfatteren og billedkunstneren William Heinesen. Meget interessant

Læs mere

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG ØEN 2 E N AF DE FØRSTE DAGE SER jeg hende med en nøgen dreng i hotelhavens indgang. De går gennem skyggen fra de høje daddelpalmer og standser nogle meter fra trappen til

Læs mere

Butikken hvor du kan leje et andet liv

Butikken hvor du kan leje et andet liv Butikken hvor du kan leje et andet liv I meget gamle dage ovre i London var der en lille butik i en kælder. London var langt,langt væk. Butikken lå i en sidegade, så der var mørkt og dystert i gaden. Den

Læs mere

KNU Juni DEN 2013. Sct. Georgs Gildet i Ølstykke 36 Årgang Nr. 361. Ølstykke. Ølstykke. Sct. Georgs Gildet. Sct. Georgs Gildet.

KNU Juni DEN 2013. Sct. Georgs Gildet i Ølstykke 36 Årgang Nr. 361. Ølstykke. Ølstykke. Sct. Georgs Gildet. Sct. Georgs Gildet. KNU Juni DEN 2013 Sct. Georgs Gildet Sct. Georgs Gildet Ølstykke Ølstykke Sct. Georgs Gildet i Ølstykke 36 Årgang Nr. 361 Side 1 Lisbeth Christensen Lis Larsen Ruth Pedersen Peter Hovgaard-Jensen Poul

Læs mere

Roskilde Fjords Kajakklub. Brinchhjemmet Strandvejen 18 Veddelev 4000 Roskilde. Sommer 2013. Weser Maraton Arbejdsdag i klubben Så blev det alvor...

Roskilde Fjords Kajakklub. Brinchhjemmet Strandvejen 18 Veddelev 4000 Roskilde. Sommer 2013. Weser Maraton Arbejdsdag i klubben Så blev det alvor... Roskilde Fjords Kajakklub Brinchhjemmet Strandvejen 18 Veddelev 4000 Roskilde Sommer 2013 Weser Maraton Arbejdsdag i klubben Så blev det alvor... 2 4 6 2 Weser Maraton maj 2013 Til at starte med var der

Læs mere

De blev ikke glemt En historie om to Askø-familiers emigration til USA i 1923.

De blev ikke glemt En historie om to Askø-familiers emigration til USA i 1923. De blev ikke glemt En historie om to Askø-familiers emigration til USA i 1923. Den 10. Maj 1923 giver SS OSCAR II et gigantisk trut i skibsfløjten, da den stævner ud fra Københavns Havn. Ombord på emigrantskibet

Læs mere

Helenenyt. Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650

Helenenyt. Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 nr 9 - september 2013 Helenenyt Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 Ansvarshavende: Maj Greifenstein tlf: 29347195 eller 39105651 email:

Læs mere

Fredericia Museums Venners Program 2014-2015

Fredericia Museums Venners Program 2014-2015 Fredericia Museums Venners Program 2014-2015 Dronningensgade set mod nord fra ca. Jyllandsgade. Foto Hugo Matthiessen 1914 VELKOMMEN TIL SÆSON 2014-2015 Vi håber, at rigtig mange vil deltage i vore arrangementer.

Læs mere

ErhvervsKvindeNyt Herning Maj - Juni 2012

ErhvervsKvindeNyt Herning Maj - Juni 2012 ErhvervsKvindeNyt Herning Maj - Juni 2012 Kære ErhvervsKvinder Herning. Sommerferien står for døren og det betyder, at ErhvervsKvinder Herning holder pause i 2 måneder med arrangementer. Vi mødes igen

Læs mere

Retreat for kvinder på Bjørnø

Retreat for kvinder på Bjørnø Retreat for kvinder på Bjørnø Drømmer du om: o at gøre noget godt for dig selv i en weekend o at se på dit liv med nye øjne o at komme lidt hjemmefra for at komme friskere hjem o at være på en bilfri,

Læs mere

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel.

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Så kunne vi tage det sammen, men jeg tænkte lidt over

Læs mere

HJEMMET HJEMMET HJEMMET. Nyhedsbrev uge 10 2015

HJEMMET HJEMMET HJEMMET. Nyhedsbrev uge 10 2015 META Nyhedsbrev uge 10 2015 Dagene er blevet lysere og længere og vi glæder os til foråret, vel vidende at der sagtens kan komme meget mere vinter i marts måned. Vintergækkene står nu i fuldt flor, og

Læs mere

Ny bog: Ballegaard. Vestjysk politimand bag tysk pigtråd 1944-1945 Lidt om bogens tilblivelse og indhold

Ny bog: Ballegaard. Vestjysk politimand bag tysk pigtråd 1944-1945 Lidt om bogens tilblivelse og indhold Ny bog: Ballegaard. Vestjysk politimand bag tysk pigtråd 1944-1945 Lidt om bogens tilblivelse og indhold Min far, Herluf Ballegaard, og min mor, Elisabeth Hasseriis Ballegaard, har før skrevet til slægtsbladet.

Læs mere

Folkehold på Saxtrupgård i Henry Houbak s ejertid 1926 1963.

Folkehold på Saxtrupgård i Henry Houbak s ejertid 1926 1963. Folkehold på Saxtrupgård i Henry Houbak s ejertid 1926 1963. Foto 1927 Evald Hansen, karl Karen, senere gift Jensen, pige Marie og Henry Houbak Fr. Sørensen 1928-29 og 1929-30 Dagny Andersen 15/4 1/11

Læs mere

3. Hvorfor fangede man nogle kvinder, tog tøjet af dem og klippede alt håret af dem på gaden?

3. Hvorfor fangede man nogle kvinder, tog tøjet af dem og klippede alt håret af dem på gaden? Før læsning: Introduktion til årtiet Gruppearbejde: Se på billederne i bogen side 3. Hvad kender I? Hvad tænker I? Hvad tror I kapitlet handler om? Hvad ved I om dette årti i jeres eget hjemland / verden

Læs mere

om at være pårørende Af: Mai-Britt Gammelgaard, København

om at være pårørende Af: Mai-Britt Gammelgaard, København StilladsInformation nr. 80 - august 2006 om at være pårørende Af: Mai-Britt Gammelgaard, København Det lyder, som om det drejer sig om en sygdom men mine tanker går i helt andre retninger - nemlig at være

Læs mere

LEDIGE MEDHJÆLPERJOBS

LEDIGE MEDHJÆLPERJOBS LEDIGE MEDHJÆLPERJOBS PÅ SMUKFEST 2015 ANDEN UDSENDING CROWD SAFETY SØGER 5 MEDHJÆLPERE TIL AT SKABE TRYGHED HVAD: Opgaven består i at være en del af det gående crowd safety. Vi skaber tryghed og sikkerhed

Læs mere

Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro.

Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro. Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro. Damgade 14. Boel Nr.44 (Gl. 21 ). Nr. 27 På præstekort hus 41 Viet den 22. okt. 1831 Johan Henrik Schmidt * 28. aug 1797, søn

Læs mere

Sidste aften med min far

Sidste aften med min far Sidste aften med min far En sygeplejerske kommer ind og spørger, om hun skal stille en seng op til mig og min mor. På min fars stue. På stue fem. Det vil vi gerne. Min far sover allerede. Eller rettere

Læs mere

Rejsebrev nr. 6. Deltagere på turen: Compound: Langbue: Barbue: Instinktiv: Gæster Team Manager:

Rejsebrev nr. 6. Deltagere på turen: Compound: Langbue: Barbue: Instinktiv: Gæster Team Manager: Rejsebrev nr. 6 Deltagere på turen: Compound: Langbue: Barbue: Instinktiv: Gæster Team Manager: Jozsef Csikos, Jacob Steffensen, Stig Andersen Tanja Dinesen Skudstrup, Josefine de Roepstorff, Sabina Holstein,

Læs mere

Helle Helle: Afløb (2000)

Helle Helle: Afløb (2000) Helle Helle: Afløb (2000) 5. 10. 15. 20. 25. 30. Min bror er i dårligt humør. Han ligger på knæ på mit badeværelse og renser afløbet i brusekabinen med en lang metalgenstand. Det har været stoppet nogle

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Kære Aisha. Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder

Kære Aisha. Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder Kære Aisha Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder Introduktion I den senere tid hører vi af og til I medierne om et ungt, kompetent og elskeligt menneske, som får afvist sin ansøgning

Læs mere

Den Frie Tænkebox April Juni 2015

Den Frie Tænkebox April Juni 2015 Den Frie Tænkebox April Juni 2015 I dette nummer: Lederen Pusling Tumling Sæsonafslutning Sommerlejr Billeder fra Kredsweekenden Pilt Væbner og seniorvæbner Senior Generalforsamling Kontaktoplysninger

Læs mere

Tegning af Ø. Hornum og Omegns Lynfrysningsanlægs facade ud mod Nihøjevej, udarbejdet af Lindholm og Ryø, Aalborg 24. august 1950

Tegning af Ø. Hornum og Omegns Lynfrysningsanlægs facade ud mod Nihøjevej, udarbejdet af Lindholm og Ryø, Aalborg 24. august 1950 Frysehusenes korte æra Fra gammel tid har man benyttet sig af saltning, røgning eller tørring til at konservere kød. I en periode var henkogning det helt store hit, men i tiden omkring 1950 kom ny teknologi

Læs mere

Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening

Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening Fra Rolfsted Skole 2008/1 Siden sidst. Lørdag d. 15-9-07 var der tur til Carl Nielsens Barndomshjem i Nr. Søby. Der var mødt ca. 20. Det var spændende at høre om

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

Den lille dreng og den kloge minister.

Den lille dreng og den kloge minister. Den lille dreng og den kloge minister. Der var engang en minister som var så klog at han kunne undvære hovedet. Han beholdt det dog alligevel, men det havde gjort ingen forskel om han havde mistet det,

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

September 2012-32. årgang

September 2012-32. årgang September 2012-32. årgang Bestyrelse og redaktion Formand: Jørgen Prip Byagervej 97 8330 Beder Tlf.: 42 13 46 07 Næstformand: Ole Gundersen Lundgårdsvej 12 8300 Odder Tlf.: 21 54 75 35 Mail: og.privat@hotmail.com

Læs mere

KOMMENDE ARRANGEMENTER

KOMMENDE ARRANGEMENTER Program nr. 3. 2011 (1. september - 31. december) KOMMENDE ARRANGEMENTER LINEDANCE OPSTART OKTOBERFEST MORTENS AFTEN JULEFROKOST LUCIA LÆS MERE INDE I BLADET SIDEN SIDST Sommeren er ved at gå på hæld,

Læs mere

Den 2. April 2015 Referat af generalforsamling i EIF Håndbold den 25.3.2015 1. Valg af dirigent 2. Formandens beretning Aktiviteter:

Den 2. April 2015 Referat af generalforsamling i EIF Håndbold den 25.3.2015 1. Valg af dirigent 2. Formandens beretning Aktiviteter: Den 2. April 2015 Referat af generalforsamling i EIF Håndbold den 25.3.2015 Til stede fra bestyrelsen: Linnea Christensen (afgående formand), Susanne Skarby (kasserer), Peter Rask, Anne Erben. Afbud fra

Læs mere

Det var et vildt år. Foto: Sanne Agatz. - En beretning om årets aktiviteter i Byggeforeningen af 1933

Det var et vildt år. Foto: Sanne Agatz. - En beretning om årets aktiviteter i Byggeforeningen af 1933 Det var et vildt år Foto: Sanne Agatz - En beretning om årets aktiviteter i Byggeforeningen af 1933 Ansvarlighed, demokrati og godt bomiljø Siden 2012 har vi i boligforeningen arbejdet målrettet med vores

Læs mere

Nyhedsbrev sommer 2015.

Nyhedsbrev sommer 2015. Nyhedsbrev sommer 2015. Formandens klumme Æ bådslæw. Laksen Aktiviteter. Sommeren eller mangel på samme, er over os! Og aktiviteterne burde køre i højeste gear. Vi må erkende at vejret har begrænset et

Læs mere

Isa i medvind og modvind

Isa i medvind og modvind Richart Andersson. Isa i med- og modvind. Digtsamling 2013. Alle rettigheder tilhører forfatteren. Forside: Karina Andersen. Korrektur: Anja Adjoh. Isa i medvind og modvind 1 Isa er et synonym, men det

Læs mere

ARENDSE NYT Juni 2013

ARENDSE NYT Juni 2013 ARENDSE NYT Juni 2013 Sankt Hans 23. juni 2013 Indholdsfortegnelse Juni 2013 Forside Indholdsfortegnelse Forstanders indlæg Nye Priser Velkommen til nye medarbejdere Fødselsdage Referat af beboermøde April

Læs mere

SKOLESTART d. 10. august 2009 kl. 11.30

SKOLESTART d. 10. august 2009 kl. 11.30 SKOLESTART d. 10. august 2009 kl. 11.30 1. Velkommen. Goddag gooddaaag. Balder og jeg har såmænd glædet os til at se jer igen. Det har jo været en lang ferie kunne I kende hinanden? Skolen? Jeg har været

Læs mere

Ugebrev 24. Vinterferie Østerskov Akademiet. Luksusliner. Nr. 24, skoleåret 2014-15. dato 20. feb. 2015

Ugebrev 24. Vinterferie Østerskov Akademiet. Luksusliner. Nr. 24, skoleåret 2014-15. dato 20. feb. 2015 Ugebrev 24 Nr. 24, skoleåret 2014-15. dato 20. feb. 2015 Vinterferie Østerskov Akademiet Vi håber I alle har haft en dejlig vinterferie. Ca. 30 unge mennesker har i hvert fald. De tilbragte ferien til

Læs mere

Ny sponsor. Således vil der fremover blive lodtrækning om 45 blink hver måned

Ny sponsor. Således vil der fremover blive lodtrækning om 45 blink hver måned Ny sponsor Vi har nu lavet en aftale med Danish Lure og kan således udtrække yderligere 15 blink hver måned, startende med fangstrapporter fra juli måned, altså til afhentning i klubben fra 1. september.

Læs mere

December 2010 7. årgang, nr. 11

December 2010 7. årgang, nr. 11 Der er kommet nye billeder i nogle af vores fotomapper på reolen. Indtil videre kan man nu nyde og evt. genopleve de gode minder fra: December 2010 7. årgang, nr. 11 Fristedet Valby Søndergade 2 2630 Taastrup.

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

Lystfiskerforeningen-af-1926-3-Aktiviteter-2013-! Premiere-fiskeri ved Karup Å

Lystfiskerforeningen-af-1926-3-Aktiviteter-2013-! Premiere-fiskeri ved Karup Å Lystfiskerforeningenaf19263Aktiviteter2013 Premierefiskeri ved Karup Å Tid: 1 marts Sted: Høgild Møllegård, Åhusevej 31, 7470, Karup Traditionen tro starter fiskesæsonen, for mange medlemmer af Lystfiskerforeningen

Læs mere

TURBESKRIVELSE. 6 DAGE. 5 HELE RIDEDAGE. 140 KM 15 september til 22 september 2013.

TURBESKRIVELSE. 6 DAGE. 5 HELE RIDEDAGE. 140 KM 15 september til 22 september 2013. TURBESKRIVELSE 6 DAGE. 5 HELE RIDEDAGE. 140 KM 15 september til 22 september 2013. Individuelle rejser til Island. Vi mødes i Akurery lufthavn søndag eftermiddag d. 15 september. Som regel passer det med

Læs mere

GLADBYS ÅBNING. Åbning af gladby mandag kl. 8.50. Se mere fra åbning på side 2.

GLADBYS ÅBNING. Åbning af gladby mandag kl. 8.50. Se mere fra åbning på side 2. GLADBYS ÅBNING Åbning af gladby mandag kl. 8.50. Se mere fra åbning på side 2. Vi skulle først lige have ro og så begyndte vores borgmester Berit. Hun startede med at sige. I skal til at skabe en by på

Læs mere

Jerslev 11-60. Klæstrup 61-110. Svennum 111-128. Klæstrup 129-130

Jerslev 11-60. Klæstrup 61-110. Svennum 111-128. Klæstrup 129-130 Ejerlav. Side. Jerslev 11-60 Klæstrup 61-110 Svennum 111-128 Klæstrup 129-130 Ejerlav Svennum Folio nr. 111 Løbenr. 84 "Bundgaard" Matr. nr. 1. Lars Mikkelsen, skøde fra Mikkel Christensens enke Karen

Læs mere

5 dages luksus vinterferie til Grønland: Ilulissat Hundeslæde, nordlys, isbjerge og bygdebesøg

5 dages luksus vinterferie til Grønland: Ilulissat Hundeslæde, nordlys, isbjerge og bygdebesøg 5 dages luksus vinterferie til Grønland: Ilulissat Hundeslæde, nordlys, isbjerge og bygdebesøg Isbjerge, nordlys, bygdebesøg og hundeslæde Det er sammen med meget andet, hvad der kan opleves på turen.

Læs mere

Formandens beretning 1.4.2014 31.3.2015

Formandens beretning 1.4.2014 31.3.2015 Formandens beretning 1.4.2014 31.3.2015 Borgmesterfrokost og generalforsamling den 23. marts 2015 på Gladsaxe Rådhus, Rådhuskælderen. Sidste års frokost med borgmesteren, og den efterfølgende generalforsamling

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

April 2014. Et månedsblad for beboere, pårørende, personale, samt gæster på Plejecenter Lindehaven. Side 1

April 2014. Et månedsblad for beboere, pårørende, personale, samt gæster på Plejecenter Lindehaven. Side 1 April 2014 Et månedsblad for beboere, pårørende, personale, samt gæster på Plejecenter Lindehaven Side 1 Nyt fra lederen I forbindelse med at Plejecenterleder Gitte Jeppesen stopper sin ansættelse i Ballerup

Læs mere

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en Grønland Solopgang Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en praktik i udlandet. Jeg kunne ikke helt finde ud af om det skulle være USA eller Grønland,

Læs mere

Find vej i Birkerød By del 1

Find vej i Birkerød By del 1 Find vej i Birkerød By del 1 Find vej i Birkerød By - er en anderledes tur i Birkerød. Kortet er fremstillet efter standarden for et orienteringskort i byområde. Posterne er vist med en cirkel og et nummer

Læs mere