JANUAR Tema: Fastelavn Det sker i ugerne samt uge 6 i februar.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "JANUAR Tema: Fastelavn Det sker i ugerne 3+4+5 samt uge 6 i februar."

Transkript

1 JANUAR Tema: Fastelavn Det sker i ugerne samt uge 6 i februar. At give børnene oplevelsen af årlige tilbagevendende traditioner At give barnet mulighed for at indgå i sociale fællesskaber og derigennem opnå sociale og kulturelle erfaringer. At bage fastelavnsboller med børnene. At give barnet tid og rum til fordybelse. Børnene er aldersopdelt. Aktiviteterne er på stuen, i køkkenet og udenfor. Vi klipper ting til fastelavn, laver masker, synger fastelavnssange og maler fastelavnstønder. Vi går i skoven efter grene til fastelavnsris. Vi køber ind og bager fastelavnsboller med børnene. Vi slår katten af tønden fredag den 6. februar. Sprog Når vi synger og snakker om emnet. Naturen og Naturfænomener Når vi henter grene i skoven til fastelavnsris. Kulturelle udtryksformer og værdier Historien bag emnet og tilbagevendende traditioner. Sociale kompetencer Fællesskabet om de aktiviteter vi laver. Krop og bevægelse Når vi er i skoven, klipper, danser og slår på tønden. Drama Rollespil og udklædning

2 FEBRUAR Tema: Sund kost Det sker i ugerne 8+9 samt uge 10 i marts. At barnet får interesse for sund kost. At barnet bliver opmærksomt på, hvad der er sundt/usundt. At give barnet kendskab til madens effekt på kroppen. At barnet inddrages og opmuntres til at være aktiv deltager i fællesskabet. At invitere sundhedsplejersken til forældremøde i april for at informere forældrene om vigtigheden af sunde madpakker, ift. børns aktivitetsniveau/behov. At børnene får lov at smage på forskellige madvarer. Børnene er på stuerne og i køkkenet. Tidsrum fra kl og fra kl Vi indsamler reklamer. Klip af rugbrødsmadder, æbler/æbleskrog, slikpinde, karameller mm. i karton. Vi laver collager med sund/usund kost. Vi taler med børnene om sund/usund kost. Sociale kompetencer Lære at sidde blandt andre, vente på tur, tage tur og fællesskab. Personlig udvikling Lære nye madvarer at kende og smage nye madvarer. Sprog Tilegnelse af nye ord og snak om emnet.

3 MARTS Tema: Påsketema Det sker i ugerne At give børnene oplevelsen af årlige tilbagevendende traditioner. At barnet inddrages og opmuntres til at være aktiv deltager i fællesskabet. At give barnet tid og rum til fordybelse. At give barnet mulighed for at indgå i sociale fællesskaber og derigennem opnå sociale og kulturelle erfaringer. At børnene får kendskab til årstiden/forår. Børnene er på stuerne, i køkken og i skolegruppen. Organisering af påskefrokosten. Gemme æg/harer. Vi klipper påskepynt og dekorerer gang, køkken, indgang og stuerne. Vi sår karse og snakker om forår. Vi plukker vintergækker og laver gækkebreve. Vi finder æg/harer på legepladsen. Vi leger Alle mine kyllinger udenfor. Påskefrokost den 27/3. Sprog Udvidelse af ordforråd, samtale/kendskab til forår. Sociale kompetencer At være en del af fællesskabet, læring og medlæring børnene imellem store som små. Kulturelle udtryksformer og værdier Kendskab til traditioner. Naturen og naturfænomener Kendskab til blomster, årstiden, genbrug af fx mælkekarton til at så karse i. Krop og bevægelse Lege regellege udenfor og indenfor. Sangleg, gå rundt på legepladsen efter gemte æg/harer.

4 APRIL Tema: Venskaber Det sker i ugerne Tema: Skraldeuge Det sker i uge 16. At børnene anerkendes og respekteres, som de personer de er. At børnene oplever, at de hører til samt føler sig værdifulde. At børnene oplever tryghed og tillid i deres relationer til både voksne og andre børn i Voldly uden mobning og drillerier, hvor børnene respekterer hinandens forskelligheder. At nye børn bliver integreret i grupperne. At børnene skal lære at løse konflikter på egen hånd og i fællesskab. At vi støtter det enkelte barn i at udtrykke sig i det verbale samt det nonverbale sprog. At børnene skaber relationer på tværs af grupperne. Fællesskab på tværs af stuerne. Fælles ture for de 4- og 5-årige. De 3-årige tilbydes aktiviteter, der er tilpasset dem. Relationspleje på stuerne. Vi bruger nærområdet omkring Voldly. Vi bruger børnehavens rum. Vi bruger legepladsen. Vi arrangerer aktiviteter gruppevis, på tværs og i fællesskab. Personlig udvikling Styrke sine venskaber, få øje på andre børn og se deres kvaliteter Sociale kompetencer Danne nye venskaber.

5 Sprog Følelser, sætte ord på det man gør, aflæse sine kammerater, sige til og fra og opretholde dialog. Natur og naturfænomener Aktiviteter ude og inde. Krop og bevægelse Rolle og regellege, sanglege, musik og bevægelse. Uge 16: Vi deltager i Naturfredningsforeningens affaldsindsamling: Vi samler affald i nærområdet. Vi opfordrer forældrene til at deltage i affaldsindsamling søndag d. 19/ Vi snakker om vigtigheden af ikke at smide affald i naturen. Personlig udvikling Sociale kompetencer Børnene lærer at samarbejde om en opgave. Sprog Vi snakker om vigtigheden af at passe på naturen og om forurening. Krop og bevægelse Vi går rundt i området og indsamler skrald. Naturen og naturfænomener Når vi går rundt i området og samler affald.

6 MAJ Tema: Natur Det sker i ugerne Derudover afholder vi Bedsteforældredag den 29/5. Tema: Drama Det sker i uge 22 samt i juni. At vise glæde og interesse for naturen og miljøet i dagligdagen. At udelivet, herunder legen i naturen, vægtes meget højt, og dermed har børnene mulighed for at håndtere og få førstehåndsoplevelser med naturens dyr, planter og materialer. At barnet møder nye udfordringer, som skaber mulighed for læring ved at udforske sig selv og sine omgivelser. At børnene tilegner sig mange forskellige erfaringer med naturen, naturfænomener og miljø. Børnene skal ud og opleve naturen på legepladsen. Vi finder insekter og snakker om dyr og planter. Vi laver insekthoteller og tilplanter vores plantekasser. Vi sår forskellige blomster. Vi laver bål. Vi tager på ture i det omfang, det er muligt. Vi bruger legepladsen på tværs af alder og grupper. Vi tager på ture i nærområdet på tværs af alder og grupper. Vi bruger bøger til ny viden om de forskellige dyr og planter. Vi bruger ipads til at søge information om dyr mm. Natur og naturfænomener Børnene skal være meget ude Sociale kompetencer Børnene skal sammen finde dyr og lave fx aktiviteter. Digitale medier Vi bruger ipad til at søge information om dyr mm. Sprog Vi synger og snakker om emnet. Krop og bevægelse Når vi bevæger os rundt i naturen. Personlig udvikling Børnene lærer om nye dyr og aktiviteter i naturen.

7 JUNI Tema: Drama Det sker i ugerne At give børnene mulighed for at udtrykke sig på andre måder end med det verbale sprog. At understøtte børnenes sprog og mimik. At barnet møder nye udfordringer, som skaber mulighed for læring ved at udforske sig selv og sine omgivelser. At give barnet mulighed for at udvikle selvværd og selvtillid, så det kan udvikle sig til en robust og selvstændig person. At give barnet mulighed for at indgå i sociale fællesskaber og derigennem opnå sociale og kulturelle erfaringer. Børnene deles op i grupper Vi fremstiller dragter og rekvisitter Vi øver de roller børnene får og at kunne stå frem foran andre. Vi øver temaet igennem. Vi lærer nye sange. Forældreinddragelse evt. behjælpelig med rekvisitter. Vi bruger hele huset samt legepladsen. Sommerfest den 19/ fra kl Kulturelle udtryksformer og værdier Vi lærer børnene om tilbagevendende traditioner samt lærer dem om at være med i et skuespil. Sociale kompetencer Samarbejde om en opgave. Fællesskabet om aktiviteterne. Sprog Nye sange, skuespil og drama. Lære replikker. Personlig udvikling At turde stå frem foran andre. Natur og naturfænomener - Øve skuespil bl.a. udenfor.

8 JULI Tema: Venskaber Det sker i ugerne og ugerne i august. At børnene leger på kryds og tværs. At børnene får nye relationer gruppevis og på tværs. Vi bruger huset samt legepladsen som rum. Personlig udvikling Styrke sine venskaber, få øje på andre børn og se deres kvaliteter. Sociale kompetencer Danne nye venskaber. Sprog Følelser, sætte ord på det man gør, aflæse sine kammerater, sige til og fra og opretholde dialog. Natur og naturfænomener Aktiviteter ude og inde. Krop og bevægelse Rolle og regellege, sanglege, musik og bevægelse.

9 AUGUST Tema: Venskaber Det sker i ugerne Tema: Kunst Det sker i ugerne Høst af frugt og bær på legepladsen til senere brug samt sylte og nedfryse. At børnene får kendskab til forskellige udtryksformer. At børnene inddrages og opmuntres til at være aktive deltagere i fællesskabet. At børnene lærer at samarbejde med andre og har følelsen af at være medbestemmende i hverdagen. At vi støtter det enkelte barn i at udtrykke sig i det verbale samt det nonverbale sprog. At en stor del af projektet er i naturmaterialer og i naturen. Børnene deles i grupper, base/gruppeture. Vi vil bruge forskellige naturmaterialer. Vi afslutter temaet med fernisering. Ture ud af huset hvor vi samler materialer. Vi bruger husets rum, værksteder samt det udendørs rum. Kulturelle udtryksformer og værdier Børnene lærer om at udtrykke sig via maling, tegning mm. Personlig udvikling At barnet bruger sin fantasi til at udforme forskellige kunst. Sociale kompetencer Børnene skal lære at samarbejde i aktiviteter, fællesskab om fælles aktiviteter. Natur og naturfænomener Vi bruger materialer fra naturen, som vi går ud og finder. Krop og bevægelse Vi går i skoven og til stranden efter materialer.

10 SEPTEMBER Tema: Høst Det sker i ugerne At give børnene oplevelsen af årligt tilbagevendende traditioner. At give børnene indblik i processen: Fra indsamling af frugt og bær til det færdige resultat. At give børnene indblik i, hvordan man gennem tiden har høstet. Børnene deles i grupper. Børnene er med til at plukke og rense frugt og bær Børnene er med til at sylte og bage. Historiefortælling med fokus på emnet. Høstfest den 8/ Naturen og naturfænomener Børnene er med til at plukke frugt og bær på legepladsen. Sprog Vi synger og snakker om emnet. Personlig udvikling Børnene lærer at kende nye bær og frugter. De lærer om historien bag emnet.

11 OKTOBER Tema: Krop og bevægelse Det sker i ugerne Tema: Halloween Det sker i uge 44. At børnene finder glæde ved fysiske aktiviteter. At børnene får pulsen op ved forskellige aktiviteter. At børnene bliver bevidste om deres kropsbevidsthed. At børnene mærker sig selv, sin styrke, egne og andres grænser. At præsentere børnene for mindfulness. Børnene deles i grupper efter formåen. Vi laver fysiske aktiviteter i huset, udenfor og i området. Vi tilpasser aktiviteterne, så der er noget for alle. Vi afholder motionsuge i uge 41, som vi afslutter med frugt og vand samt diplomer til børnene. Vi laver afslapningsøvelser. Forældreinddragelse: Opmærksomhed på passende tøj og sko. Krop og bevægelse Børnene skal deltage i forskellige aktiviteter. Personlig udvikling Børnene lærer nye aktiviteter at kende. Sociale kompetencer Fællesskab om aktiviteterne. Naturen og naturfænomener Vi er udenfor på legepladsen og sportspladsen ved skolen.

12 Uge 44: Halloween At lære børnene om en årligt tilbagevendende tradition. At give barnet mulighed for at indgå i sociale fællesskaber og derigennem opnå sociale og kulturelle erfaringer. At give barnet tid og rum til at være kreativ og tid til fordybelse. Børnene aldersopdeles. Aktiviteter på stuerne og i køkkenet. Vi klipper Halloweenting ud, tegne og lave masker. Vi pynter stuerne og gangen med Halloweenpynt. Vi afholder Halloweenfest fredag den 30/ Indkøb til Halloweenfest Kulturelle udtryksformer og værdier Læren om en tilbagevendende tradition. Sprog - Vi taler og læser om emnet. Sociale kompetencer Fællesskab om de aktiviteter vi laver.

13 NOVEMBER Tema: Digitale medier og julegaver Det sker i ugerne At børnene får indblik i den digitale verden. At børnene skal sende en mail. Børnene deles i små grupper. Vi arbejder med ipads og computer, bl.a. fotos og video. Øvrige aktiviteter i november: Vi starter med at lave julegaver. Digitale medier Når vi bruger ipad og computer. Personlig udvikling Lære lidt om IT. Sociale kompetencer Fællesskab om emnet. Sprog Vi snakker om nogle af de muligheder, der er.

14 DECEMBER Tema: Julegaver og julehygge Det sker i ugerne At give børnene oplevelsen af årlige tilbagevendende traditioner. At give barnet tid og rum til fordybelse. At skolegruppen opfører Luciaoptog. Forældre gløgg/kaffe i forbindelse med Luciaoptoget. At barnet får lavet en personlig julegave. At alle skal til julegudstjeneste. Skolegruppen går Luciaoptog i børnehaven og evt. i Riddersalen. Børnene deles i grupper. Besøg af nissen hvor vi læser, hvad den har oplevet ved det enkelte barn. Vi synger julesange. Luciaoptog. Vi klipper julepynt. Forældregløgg/kaffe Julegudstjeneste i Christianskirken. Personlig udvikling Lærer nye sange/lege. Laver julegave. Sociale kompetencer Fællesskab i de aktiviteter vi laver. Sprog Vi synger og snakker om emnet. Krop og bevægelse Når vi laver sanglege/lege. Kulturelle udtryksformer og værdier Lærer om tilbagevendende traditioner.

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 2, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 2, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling December Januar November Februar Oktober Marts September April August Maj Juli Juni Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 2, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig

Læs mere

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling December Januar November Februar Oktober Marts September April August Maj Juli Juni Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig

Læs mere

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling December Januar November Februar Oktober Marts September April August Maj Juli Juni Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig

Læs mere

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling December Januar November Februar Oktober Marts September April August Maj Juli Juni Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig

Læs mere

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 2, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 2, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling December Januar November Februar Oktober Marts September April August Maj Juli Juni Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 2, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig

Læs mere

Aktiviteter: Vi slår katten af tønden fredag den 6. februar kl I tønden er der klementiner. Børnene må gerne være udklædt.

Aktiviteter: Vi slår katten af tønden fredag den 6. februar kl I tønden er der klementiner. Børnene må gerne være udklædt. Januar: Forberedelse til fastelavn Give børnene oplevelsen af årlige tilbagevendende traditioner Give barnet mulighed for at indgå i sociale fællesskaber og derigennem opnå sociale og kulturelle erfaringer

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

Læreplaner for Hals Kommunes børnehaver

Læreplaner for Hals Kommunes børnehaver Læreplaner for Hals Kommunes børnehaver Formålet med læreplaner i børnehaverne er at sætte fokus på læring for derigennem at bidrage til at ruste alle børn i endnu højere grad til livet i et moderne samfund.

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling - Må opleve sig værdifuld og værdsat - Udvikler sig selvstændigt og initiativrigt - Kender sine forskellige følelser og kan udtrykke og afpasse dem efter situationen

Læs mere

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Grundlaget for det daglige arbejde i V. Aaby Børnehave I 2006 var det: NATUR OG NATUROPLEVELSER Hvert år har 1 2 læreplanstemaer ekstra fokus I 2007 var det: KUNST,

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsudvikling

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne.

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Personlige kompetencer. - At styrke selvtillid og selvværd. - At barnet kan give udtryk for egne følelser og troen på sig selv - At børnene udviser empati

Læs mere

Temaer i de pædagogiske læreplaner

Temaer i de pædagogiske læreplaner Temaer i de pædagogiske læreplaner 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Barnets

Læs mere

Hver måned har vi fælles legetræf i huset, hvor vi lærer og leger Gerlevlege med hinanden. Hver uge leger en gruppe børn fra stuen på skift legene.

Hver måned har vi fælles legetræf i huset, hvor vi lærer og leger Gerlevlege med hinanden. Hver uge leger en gruppe børn fra stuen på skift legene. Årsplan Grøftekanten 2013 Velkommen til et nyt spændende år på Grøftekanten hvor vi vil lave aktiviteter og følge traditioner i forhold til årets gang. Hver måned har vi fælles legetræf i huset, hvor vi

Læs mere

Den voksne går bagved

Den voksne går bagved Læreplaner Læreplaner skal bruges som et pædagogisk arbejdsredskab, som skal være med til at dokumentere og synliggøre det pædagogiske arbejde i børnehaven. Lærerplaner skal udarbejdes udfra følgende 6

Læs mere

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard Marianne s dagpleje Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej 49 6650 Brørup Tlf.: 21 68 99 09 Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

Daginstitutionen Ejbyvang

Daginstitutionen Ejbyvang Daginstitutionen Ejbyvang Pædagogiske mål og værdier: At barnet forlader Ejbyvang med så mange kompetencer som muligt, til at klare sig videre i livet Nærvær: Gennem anderkendelse, respekt, udfordring

Læs mere

Evaluering af den pædagogiske læreplan Januar 2014

Evaluering af den pædagogiske læreplan Januar 2014 Afdeling: Krudtuglen Alsidig personlige udvikling Mål Mål for Barnet bliver selvhjulpent Barnet kan mærke egne grænser Barnet oplever sig selv som en vigtig del af en gruppe Barnet kan udtrykke egne behov

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere

Evaluering af årshjul for Børnehaven Tangloppen 2014 2015.

Evaluering af årshjul for Børnehaven Tangloppen 2014 2015. 2014 2015. Årshjul 2014 2015: Årshjulet 2014 2015 er beskrevet i form af en skriftlig redegørelse, hvori målene er konkretiseret. Årshjulet findes på vores hjemmeside. Dokumentationen af arbejdet med de

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Krop og Bevægelse på Skaber læringsmiljø, der giver børnene plads, muligheder og udfordringer for bevægelse ude og inde Leg i haven, på legepladser, forskelligt

Læs mere

For barnet betyder det at Det knytter venskaber Det hjælpes til at løse konflikter selv Det opfordres til at hjælpe andre børn

For barnet betyder det at Det knytter venskaber Det hjælpes til at løse konflikter selv Det opfordres til at hjælpe andre børn I Holsted børnehave styrker vi barnets sociale kompetencer Fordi børn der er sociale har større forudsætning for at samarbejde, de bliver mere tolerante, og alvorligt drilleri/mobning mindskes. Det knytter

Læs mere

Pædagogiske læreplaner:

Pædagogiske læreplaner: Pædagogiske læreplaner: Brunebjerg børnehave: Kulturelle udtryksformer og værdier. Udvikler forståelser for forskellige kulturelle værdier og praksisser. Får erfaringer med og udvikler lyst til at eksperimentere

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Pædagogisk læreplan for KROGÅRDENS BØRNEHAVE

Pædagogisk læreplan for KROGÅRDENS BØRNEHAVE Pædagogisk læreplan for KROGÅRDENS BØRNEHAVE Temaer og Personlige kompetencer I Krogården skal børn kunne opleve mange relevante invitationer til, at få del i betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer.

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Lidt om os og dagligdagen.

Lidt om os og dagligdagen. April 2011 Lidt om os og dagligdagen. Høgevængets børneinstitution er en sammenlagt institution som består af 2 bygninger der er bygget samtidigt og fremstår som sammenbygget med indgange ca. 20 meter

Læs mere

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Indhold Barnets alsidige personlighedsudvikling... 2 Sociale kompetencer... 3 Sprog... 5 Krop og bevægelse... 6 Natur og naturfænomener... 7 Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Natur og natur fænomener: Mål: Børnene får erfaringer med og glæde ved at færdes i naturen. At barnet lærer at værne om og passe på naturen.

Natur og natur fænomener: Mål: Børnene får erfaringer med og glæde ved at færdes i naturen. At barnet lærer at værne om og passe på naturen. LÆreplaner 2016: 1. Social kompetence: Lære sociale spilleregler. Indgå aktivt i fællesskaber. Kan samarbejde, hjælpe, vise omsorg og deltage i konfliktløsninger. Kunne etablere og fastholde relationer

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE 1. Barnets alsidige Personlige Udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger Læreplaner Alsidig personlighedsudvikling I børnehaven vil vi gerne børnene. Det giver sig til udtryk i indlevende og engagerede voksne, der har tid til den enkelte og dennes behov. Vi tror på børnene

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner KROP OG BEVÆGELSE Børnene skal have mulighed for at være i bevægelse, samt støttes i at videreudvikle kroppens funktioner Børnene skal have kendskab til kroppens grundlæggende funktioner,

Læs mere

værdier Pædagogisk læreplan Solsikken Kulturelle udtryksformer Sociale BARNET Sprog Krop og bevægelse Natur og naturfænomen Personlige

værdier Pædagogisk læreplan Solsikken Kulturelle udtryksformer Sociale BARNET Sprog Krop og bevægelse Natur og naturfænomen Personlige Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige / alsidig personlighedsu dvikling At

Læs mere

Kulturelle udtryksformer

Kulturelle udtryksformer Kulturelle udtryksformer Gennem alsidig inspiration i hverdagen og mødet med aktive voksne vil vi give børnene mulighed for at udvikle varierede kulturelle udtryksformer og fremme deres: Adgang til forskellige

Læs mere

Signe s Signe dagpleje

Signe s Signe dagpleje Signe s dagpleje Signes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Signe Jørgensen Holleskovvej 24 6683 Føvling Tlf.: 22 25 47 64 Signe Jørgensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER BARNETS SOCIALE KOMPETENCER Hvad skal vi lære børnene At begå sig i en større / mindre gruppe og vise empati for hinanden. At kunne samarbejde. At kunne danne venskaber. At føle sig respekteret, og være

Læs mere

Kulturelle udtryksformer

Kulturelle udtryksformer Kulturelle udtryksformer Gennem alsidig inspiration i hverdagen og mødet med aktive voksne vil vi give børnene mulighed for at udvikle varierede kulturelle udtryksformer og fremme deres: Adgang til forskellige

Læs mere

Års og udviklingsplan for Landsbyordningen i Ellidshøj

Års og udviklingsplan for Landsbyordningen i Ellidshøj Års og udviklingsplan for Landsbyordningen i Ellidshøj DUSSEN 2009 2010 I nedenstående års og udviklingsplan kan du læse, hvordan vi i Landsbyordningens dus-afdeling, vil arbejde med følgende udvalgte

Læs mere

Lene & Franks dagpleje. Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St Holsted Tlf.:

Lene & Franks dagpleje. Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St Holsted Tlf.: Lene & Franks dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St. 6670 Holsted Tlf.: 75393645 Lene Winther Petersen Frank René Petersen Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen

Læs mere

Afrapportering pædagogisk læreplan :

Afrapportering pædagogisk læreplan : Afrapportering pædagogisk læreplan 2015-2017: Afdeling: Børnehaven, Orkestervej Aktivitetstema: Kulturelle udtryksformer og værdier: Æstetiske oplevelser Skabende praksis Traditioner og værdier Kultur

Læs mere

Personlige kompetencer / alsidig personlighedsudvikling

Personlige kompetencer / alsidig personlighedsudvikling Personlige kompetencer / alsidig personlighedsudvikling Hvad vil vi opnå? At alle børn oplever, at de hver især er værdifulde. At alle er i stand til at udtrykke sine meninger ønsker følelser og behov.

Læs mere

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer.

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer. Pædagogiske Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj 2016 Temaer: Læringsforståelse Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Børnehaven Næshøjs fokuspunkter 2011

Børnehaven Næshøjs fokuspunkter 2011 Børnehaven Næshøjs fokuspunkter 2011 Årets særlige fokus tema: Sociale relationer. 1. Sociale relationer. 2. Barnets alsidige personlige udvikling. 3. Krop og bevægelse. 4. Kulturelle udtryksformer og

Læs mere

Mål og metoder for de 6 læreplanstemaer

Mål og metoder for de 6 læreplanstemaer Mål og metoder for de 6 læreplanstemaer Barnets alsidige personlige udvikling. Alle børn skal opleve at blive mødt med: Faste kendte voksne, som er glade for at se dem Opmærksomhed, accept, interesse og

Læs mere

Krop og bevægelse. Jeg er min krop

Krop og bevægelse. Jeg er min krop Krop og bevægelse Jeg er min krop For at være selvhjulpen i hverdagen Vi øver med børnene, så de kan gå fra at være deltagende i hverdagsrutiner til selv at kunne mestre at tage tøj på, spise, gå på toilettet,

Læs mere

Børnehaven Guldklumpens læreplaner

Børnehaven Guldklumpens læreplaner Børnehaven Guldklumpens læreplaner Revideret august 2014 1 Vores pædagogiske arbejde tager udgangspunkt i den anerkendende pædagogik : Anerkendelse består i, at den voksne ser og hører barnet på barnets

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE Børnehavens Formål Børnehaven bygger på det kristne livs- og menneskesyn. Det er institutionens mål at fremme børnenes forståelse for den personlige værdighed hos mennesket, og

Læs mere

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven 1. Personlige kompetencer Kolding Kommunes overordnede mål: ved at være lydhør og medlevende vil vi udvikle barnets personlige kompetencer, så det oplever

Læs mere

Børnehuset Bellinges læreplaner

Børnehuset Bellinges læreplaner Børnehuset Bellinges læreplaner Barnets alsidige personlige udvikling At tilbyde børnene mange muligheder for at deltage aktivt og få betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer At give plads til,

Læs mere

Læreplan for Selmers Børnehus

Læreplan for Selmers Børnehus Læreplan for Selmers Børnehus Barnets alsidige personlige udvikling At barnet skal have sociale og kulturelle erfaringer. Leg. Konfliktløsnig. Tid til leg, skabe fysiske rum inde og ude, plads til ro og

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard Heidi s dagpleje Heidis dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til, at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 TEMA LÆRINGSMÅL Hvad vil vi opnå ift.

Læs mere

FÆLLES MÅL FOR DUS VESTBJERG SKOLE & DUS

FÆLLES MÅL FOR DUS VESTBJERG SKOLE & DUS BØRNE OG LÆRINGSSYN I DUS Vestbjerg arbejder vi ud fra, at hvert enkelt barn er unikt, og at vi bedst behandler børn lige ved at behandle dem forskelligt. Det enkelte barn fødes med sin helt egen personlighed,

Læs mere