Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget"

Transkript

1 Referat Sundheds-, Idræts- og : Tirsdag den 29. april 2014 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:00 Mødested: Det Røde Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Jens Bertram (C) Betina Svinggaard (A) Morten Westergaard (C) Katrine Vendelbo Dencker (O) Mette Lene Jensen (V) Peter Poulsen (A) Jan Ryberg (L) Fraværende: Sagsoversigt 01. Godkendelse af dagsorden Gran Fondo cykelløb og Ironman - orientering Helsingør Svømmehal - haltidsfordeling LÆR AT TACKLE kurser orientering Sundhedsprofil for region og kommuner orientering Ansøgning - MTB-O World Cup Idrætslinjen Helsingør - udvidelse med ekstra spor Støtte til idrætsbegivenheder med velgørende formål Sager til behandling på kommende møder Meddelelser/eventuelt...18 Bilagsliste...19

2 2 01. Godkendelse af dagsorden 14/7630 Sundheds-, Idræts- og Beslutninger Sundheds-, Idræts- og den Godkendt.

3 3 02. Gran Fondo cykelløb og Ironman - orientering 14/8707 Sundheds-, Idræts- og Indledning/Baggrund Helsingør Kommune er vært for to større internationale idrætsbegivenheder - Gran Fondo cykelløb (World Cycling Tour, UWCT Copenhagen Gran Fondo enkeltstart) samt Ironman (KMD Ironman 70.3 Kronborg). Eventkoordinator Peter Kruse Thomsen fra Center for Kultur, Idræt og Byudvikling vil i mødet orientere om de to idrætsbegivenheder. Sagsfremstilling 1. Gran Fondo Helsingør Gran Fondo cykelløb foregår fredag den 30. maj Grann Fondo enkeltstart er et stort internationalt amatørcykelløb med etaper i forskellige lande. Der deltager både danske og udenlandske ryttere. Arrangementet foregår på og omkring Axeltorv i Helsingør, hvor mange tilskuere forventes at møde op til en rigtig byfest. I forbindelse med arrangement afholdes der VM i enkeltstart for U23 ryttere. 2. Ironman Kronborg Ironman triatlon foregår søndag den 14. september Ironman 70.3 Kronborg er en halv Ironman for både professionelle og amatører triatleter. Ironman er et kæmpe brand, hvor tusindvis af triatleter dyster i svømning, cykelløb og løb. Der bliver afholdt Ironman i store dele af verden. Arrangement foregår ved og omkring Kulturhavnen Kronborg, hvor mange tilskuerne forventes at møde op til begivenheden. Inden arrangementet afholdes der lørdag den 13. september yderligere et triatlon arrangement. Det er motionsstævnet 4:18:4, som afholdes i området ved Sommariva. Indstilling Center for Kultur, Idræt og Byudvikling indstiller, at sagen forelægges til orientering. Beslutninger Sundheds-, Idræts- og den Orientering foretaget.

4 4 03. Helsingør Svømmehal - haltidsfordeling 14/8689 Sundheds-, Idræts- og Indledning/Baggrund Mette Lene Jensen (V) har bedt om at få følgende på dagsordenen: Jeg ønsker at få en orientering af haltidsfordelingen af Helsingør Svømmehal på dagsordenen til næste SIF-udvalgsmøde. Samtidig ønsker jeg at få en redegørelse for, hvorledes klubberne er blevet orienteret herom, om ordningen med brugeråbning bliver anvendt, hvor ofte og af hvor mange. Ligeledes om klubberne overholder de krav, der i denne forbindelse blev stillet dem på udvalgsmødet d. 3/ , f.eks. at klubberne skulle stille en uddannet livredder som træner, og denne foretog vandprøver. Hans Henrik Schmidt, leder af Helsingør Kommunes idrætsanlæg, deltager under dette punkt. Beslutninger Sundheds-, Idræts- og den Sagen blev udsat til det kommende møde.

5 5 04. LÆR AT TACKLE kurser orientering 14/6987 Sundheds-, Idræts- og Indledning/Baggrund Helsingør og Fredensborg Kommuner samarbejder om koordinering af kurserne LÆR AT TACKLE, som er målrettet borgere med kroniske lidelser. Kursusprogrammerne er udviklet på Stanford University og udbydes i Danmark via Komiteen for Sundhedsoplysning. Formålet med kurserne er at styrke borgerens personlige ressourcer samt videreformidle værktøjer til håndtering af de udfordringer, borgeren møder i hverdagen med kronisk sygdom. Kurserne er desuden med til at øge den enkeltes oplevelse af kontrol og livskvalitet i hverdagen. Dermed kan kurserne medvirke til at forebygge sygdomsforværring og indlæggelser. LÆR AT TACKLE er et veldokumenteret og valideret koncept, og der evalueres løbende på alle kurser. Evalueringer fra alle deltagende kommuner samles årligt og anvendes til kvalitetsudvikling af kurserne på både lokalt og nationalt niveau. Retsgrundlag Intet at bemærke. Relation til vision og tværgående politikker LÆR AT TACKLE kurserne knytter sig til Helsingør Kommunes sundhedspolitik. Et af fokusområderne i politikken er at støtte borgerne til bedre at kunne håndtere egen sygdom og tage ansvar for sundhed og trivsel i eget liv. Kurserne relaterer sig til Helsingør Kommunes Vision 2020 om tidlig indsats, idet borgerne støttes til at tage ansvar for eget liv. LÆR AT TACKLE understøtter endvidere Sundhedsstyrelsens Forebyggelsespakke om mental sundhed. Sagsfremstilling 1. Aktuelle kurser Helsingør og Fredensborg Kommuner udbyder for øjeblikket følgende tre kurser: LÆR AT TACKLE kronisk sygdom LÆR AT TACKLE kroniske smerter LÆR AT TACKLE angst og depression 2. Frivillige instruktører Kurserne ledes af frivillige instruktører, som selv har en eller flere længerevarende sygdomme. Udgangspunktet for kurserne er således ligemandsprincippet, hvor både instruktører og kursister kan relatere sig til de mange problematikker, der knytter sig til en hverdag med sygdom. Instruktørerne har gennemført et uddannelsesforløb og modtager supervision under kursusafholdelse.

6 3. Kursusforløb 6 Hvert kursus forløber over seks eller syv uger med et ugentligt undervisningsmodul á 2,5 timer, og der deltager op til 15 personer på et kursus. Alle kurser forløber efter faste undervisningsmanualer, der tager udgangspunkt i følgende fire emner: At kursisterne opstiller mål og lærer at nå disse mål via handleplaner At kursisterne forholder sig til egne symptomer At kursister og instruktører fungerer som rollemodeller for hinanden At der skabes gode rammer for gruppedynamik Kurserne er gratis. 4. Rekruttering Kurserne er for alle borgere, der har kronisk sygdom, kroniske smerter eller angst og depression. Rekruttering sker primært via avisannoncer, jobcenter, almen praksis, boligsociale indsatser, foldere på bl.a. apoteker og biblioteker samt events som eksempelvis Helsingør Messen. 5. Kommende LÆR AT TACKLE kurser Fra 2015 vil Helsingør og Fredensborg Kommuner også udbyde kurset LÆR AT TACKLE job og sygdom. Dette kursus er specielt målrettet sygedagpengemodtagere. Kursisterne får værktøjer til, hvordan de kan mestre et arbejdsliv trods langvarig sygdom. Anette Søbye Philipsen, sundhedskonsulent, Center for Sundhed og Omsorg vil på mødet orientere om LÆR AT TACKLE kurserne. Økonomi/Personaleforhold Der er afsat kr. til gennemførelse af kurser. Budgettet dækker licens, materialer, kurser udgifter til forplejning og transport samt gavekort til de frivillige instruktører. Kommunikation/Høring Sagen giver ikke anledning til særskilt kommunikation/høring. Indstilling Center for Sundhed og Omsorg indstiller, at sagen forelægges til orientering. Beslutninger Sundheds-, Idræts- og den Orientering foretaget.

7 7 05. Sundhedsprofil for region og kommuner orientering 14/7806 Sundheds-, Idræts- og Indledning/Baggrund Sundhedsprofil for region og kommuner kortlægger borgernes aktuelle sundhedstilstand og generelle helbred i region og kommuner - og er nu udarbejdet for tredje gang. Sundhedsprofil 2013 bliver opdelt i to rapporter. Den første rapport er den generelle profil, som netop er kommet. Den anden rapport, som beskriver borgere med kroniske sygdomme og deres forbrug af sundhedsydelser, forventes at komme i juni Sundhedsprofilen bygger på spørgeskemadata fra spørgeskemaundersøgelsen Hvordan har du det, som blev udsendt sidste år. I alt er der udsendt spørgeskemaer til borgere over 16 år i regionens 29 kommuner. 43,5 % af borgerne valgte at udfylde skemaet. Der var færrest besvarelser blandt: Mænd Unge/og de ældste Kort uddannede Lav indkomst Ikke-vestlig herkomst I Helsingør Kommune var svarprocenten 42,7, hvilket svarer til, at 1046 borgere har besvaret spørgeskemaet. Resultaterne er siden vægtet for non-response og kommunestørrelse. I forbindelse med udarbejdelse af Sundhedsprofil 2010 udarbejdede regionen et uddrag af sundhedsprofilen for Helsingør Kommune med særligt fokus på resultater fra Helsingør sammenlignet med Region Hovedstaden. I 2014 udarbejder vi selv en Helsingør model, herefter kaldet pixiudgaven. Retsgrundlag Sundhedsloven (Lov nr. 546/2005 1, ) Relation til vision og tværgående politikker Indgår sammen med Sundhedspolitikken og Sundhedsaftalen i grundlaget for udarbejdelse af årlige handlingsplaner. Sagsfremstilling Sundhedsprofil 2013 er udkommet i to versioner. En stor rapport på 258 sider og en sammenfatning på 26 sider. Derudover udarbejder Center for Sundhed og Omsorg en egen sammenfatning, som har fokus på resultater fra Helsingør sammenlignet med Region Hovedstaden. Sammenlignet med 2010 er der for 2013 udgaven visse begrænsninger i datamaterialet. På grund af en relativ ringe svarprocent er der ikke tilstrækkeligt pålidelige data til, at pixiudgaven kan gå ned og vise sundhedsadfærden på eksempelvis køn, alder og uddannelse i Helsingør Kommune. Her må Helsingør Kommune holde sig til tallene for hele regionen. Hvis Helsingør Kommune fx ønsker at vide, hvor mange unge mellem 16 og 24 år, som er rygere, ja så må man bruge tallene fra regionen, som helhed. Pixiudgaven forventes færdig til gennemgangen af Sundhedsprofilen for Byrådet den 26. maj 2014.

8 8 Sundhedsprofil 2013 (den store rapport) beskæftiger sig med følgende temaer: Demografi og sociale forhold, sundhedsadfærd, overvægt, generelt helbred, seksuel adfærd og sexsygdomme, sociale relationer, rammer for borgernes sundhed og individorienteret forebyggelse. Nøgleresultater for sundhedsadfærd, helbred og sociale relationer Her formidles ganske kort nøgleresultaterne for sundhedsadfærden i Helsingør Kommune sammenlignet med Region Hovedstaden: I Helsingør ryger 16 % dagligt (15 % i Region Hovedstaden) I Helsingør har 8 % et storforbrug af alkohol (10 % i Region Hovedstaden) I Helsingør har 18 % tegn på alkoholafhængighed (17 % i Region Hovedstaden) I Helsingør har 11 % meget usunde madvaner (10 % i Region Hovedstaden) I Helsingør er 37 % af borgerne fysisk aktive mindre end 30 minutter dagligt (moderat til hård aktivitet) (32 % i Region Hovedstaden) I Helsingør er 34 % moderat overvægtige, BMI mellem 25 og 30 (30 % i Region Hovedstaden) I Helsingør er 12 % svært overvægtige, BMI 30 (11 % i Region Hovedstaden) I Helsingør har 41 % af de unge prøvet hash (51 % i Region Hovedstaden) I Helsingør har 17 % et mindre godt eller dårligt selvvurderet helbred (13 % i Region Hovedstaden) I Helsingør har 12,8 % et dårligt fysisk helbred (9,1 % i Region Hovedstaden) I Helsingør har 13 % et dårligt mentalt helbred (12 % i Region Hovedstaden) I Helsingør har 23 % et højt stressniveau (21 % i Region Hovedstaden) I Helsingør er 5,8 % ofte uønsket alene (6,0 % i Region Hovedstaden) 1. Udviklingen siden 2010 Der er positive takter i forbindelse med udviklingen siden de seneste sundhedsprofiler. Andelen af borgere, som ryger, er støt faldende. Sundhedsprofilen viser også, at der er områder, hvor udviklingen ikke er positiv, fx for andelen af inaktive og overvægtige borgere. Udviklingen i Helsingør Kommune skiller sig ud fra regionen på tre områder: andelen af fysisk inaktive borgere, selvvurderet helbred og dårligt fysisk helbred. Det gennemgående tema i forbindelse med lanceringen af Sundhedsprofil 2013 har været den sociale ulighed i sundhed. Sundhedsprofilerne har vist, at uligheden slår igennem både med hensyn til sundhedsadfærd, risikofaktorer og sygdomsmønster. Jo kortere uddannelse, jo flere usunde vaner har man statistisk set, og det giver en øget sygelighed. Risikofaktorerne har hver for sig stor betydning for folkesundheden, og flere risikofaktorer sammen giver en markant øget risiko for livsstilssygdomme. Blandt personer med en lang videregående uddannelse er der 71 %, som hverken har usunde kost-, ryge-, alkohol-, eller motionsvaner eller er svært overvægtige, mens det kun gælder for 30 % blandt personer med grundskole. Altså en markant ulighed i sundhed. Ida Kock Møller, Områdeleder, deltager under punktet. Økonomi/Personaleforhold Der er afsat kr. til gennemskrivning af pixiudgave baseret på kommunedata fra Helsingør og tryk af pixiudgave. Kommunikation/Høring Sagen giver ikke anledning til særskilt kommunikation/høring. Indstilling Center for Sundhed og Omsorg indstiller,

9 at sagen forelægges til orientering. 9 Beslutninger Sundheds-, Idræts- og den Orientering foretaget.

10 Ansøgning - MTB-O World Cup 14/7650 Sundheds-, Idræts- og Ansøgning til Helsingør Kommune Indledning/Baggrund Center for Kultur, Idræt og Byudvikling modtog den 24. februar 2014 en ansøgning fra Dansk Orienterings-Forbund om støtte til indkøb af 33 præmier a 300 kr. i alt kr. i forbindelse afviklingen af en afdeling af World Cup i MTB-O (Mountainbike Orientering) i Helsingør Kommune og omegn i dagene maj Der forventes deltagelse fra op mod nationer, primært europæiske, med udøvere, hvoraf en stor del tilhører den absolutte verdenselite. Dertil kommer et tilsvarende antal ledere. Såvel udøvere som ledere indkvarteres i Helsingør Ferieby på Gl. Hellebækvej 60A. Konkurrencerne afvikles i Teglstrup Hegn og Gurre Sø Skovene samt - for så vidt angår sprint - i Forskerparken i Hørsholm. Retsgrundlag Ingen bemærkninger. Relation til vision og tværgående politikker Idræts- og Fritidspolitikken Helsingør Kommunes Vision 2020: Besøgende skal have glæde af områdets unikke historie, kultur og natur. Vi skal tilbyde og profilere os på: Kulturelle muligheder, tilgængelig natur og en levende historie Konferencemuligheder i topklasse Årlige events, der definerer kommunen Et varieret udbud af overnatningsmuligheder En åben, levende by En stemning af ro, nærhed, autenticitet og gådefuldhed Sagsfremstilling I dagene maj 2014 afvikler Danske Orienterings-Forbund en afdeling af World Cuppen i Mountainbike Orientering i Helsingør Kommune. Stævnet afholdes officielt af Dansk Orienterings-Forbunds MTB-O-udvalg, og stævneafviklingen er lagt i hænderne på orienteringsklubberne OK Øst samt Birkerød og Helsingør Ski- og Orienteringsklub. Stævnecentret etableres i forbindelse med Helsingør Ferieby, hvor deltagerne vil blive indkvarteret. Der forventes deltagelse fra op mod nationer, primært europæiske, med eliteudøvere + ledere. Konkurrencerne afvikles i Teglstrup Hegn og Gurre Sø Skovene samt - for så vidt angår sprint - i Forskerparken i Hørsholm.

11 11 Der er ikke tradition for større præmier i MTB-O, ligesom der heller ikke gives pengepræmier eller startpræmier. Derimod gives der i reglen præmier til de 3 første i hhv. dame- og herreklasserne for såvel seniorer som juniorer. Disse præmier er typisk en mindre/større gavekurv med lokale naturalier. Til World Cup stævnet den maj 2014 ønsker arrangørerne at uddele i alt 33 præmiesæt til en samlet værdi af kr. Økonomi/Personaleforhold Arrangørerne ansøger om kr. til indkøb af 33 præmiesæt. Budget Idræts- og Begivenhedspuljen ,00 Eventkoordinator ,00 Besparelse ,00 Godkendte ansøgninger: Eventsponsorat Special Olympics Golf Event ,00 Copenhagen Chess Festival ( ) ,00 Stafet for livet ,00 Vm på Tour 2014 (SIF"s bidrag) ,00 Rest pulje ,00 Ansøgninger endnu ikke godkendt: MTB ,00 Kommunikation/Høring Sagen giver ikke anledning til særskilt kommunikation/høring. Indstilling Center for Kultur, Idræt og Byudvikling indstiller, at ansøgningen drøftes. Beslutninger Sundheds-, Idræts- og den Udvalget vedtog at give et tilskud på kr. til arrangementet, idet der lægges vægt på at præmierne kommer fra lokalområdet.

12 Idrætslinjen Helsingør - udvidelse med ekstra spor 14/7577 Sundheds-, Idræts- og Koncept for Idrætsskoler TD og DIF 2009.pdf Indledning/Baggrund I 2009 oprettede Helsingør Kommune en idrætslinje på Snekkersten Skole. Idrætslinjen er et tilbud til talentfulde unge i udskolingen, hvor undervisning og disciplintræning kombineres i skoletiden. Idrætslinjen er opbygget efter Team Danmarks koncept for idrætsskoler (bilag), og der trænes p.t. inden for idrætsgrenene atletik, håndbold, fodbold, tennis og svømning. Som udgangspunkt optages der 28 elever i en idrætsklasse inden for de 5 idrætsgrene. Hvert år modtager idrætslinjen ansøgninger fra 50 til 75 elever pr. klasse. Det vurderes, at størsteparten af eleverne har potentiale til at blive optaget på idrætslinjen. Der er på den baggrund grundlag for at oprette et ekstra spor på idrætslinjen. Et ekstra spor vil ligeledes betyde, at der kan optages talentfulde unge fra andre idrætsgrene, fx skydning, gymnastik, golf, cykling, badminton og orienteringsløb. Sagen forelægges med henblik på udvalgets drøftelse af oprettelsen af et ekstra spor på idrætslinjen og finansieringen heraf. Retsgrundlag Lov nr. 51 Lov om ændring af lov om folkeskolen og forskellige andre love (Indførelse af en længere og mere varieret skoledag). Aftalereform vedr. folkeskolen af 13. juni Bekendtgørelse af lov om eliteidræt. Relation til vision og tværgående politikker Forslaget til en udvidelse af idrætslinjen på Snekkersten Skole, der involverer både kommunen og idrætsforeninger, understøtter Helsingør Kommunes Vision 2020, særligt ambitionen om at tiltrække flere børnefamilier. Udvidelse af idrætslinjen vil endvidere styrke og understøtte initiativer beskrevet i Idrætsog Fritidspolitikken, herunder særligt fokusområderne Idræt og bevægelse i skole og institution, Foreningsidræt og Eliteidræt og talentudvikling. Sagsfremstilling Koordinerede idrætsuddannelser indgår som et bærende element i kommunens idræts- og fritidspolitik, hvor et af formålene er at understøtte og udvikle de bedst mulige talentudviklingsmiljøer. Med etableringen af idrætslinjen og Helsingør Eliteidræts Akademi (HEA) er der skabt en sammenhæng i et struktureret talentudviklingsmiljø i alderen år. Dette arbejde sker i regi af Helsingør Talent & Elite, som er den samlede betegnelse for talentudviklingsarbejdet i Helsingør Kommune. Der arbejdes ud fra et talentudviklingskoncept, som sikrer en sammenhængende overgang fra folkeskole til

13 13 ungdomsuddannelse. Der samarbejdes på tværs af uddannelsesinstitutioner, idrætsklubber, kommunale centre og erhvervsliv. Oprettelsen af et ekstra spor på idrætslinjen giver mulighed for at optage flere talenter inden for forskellige idrætsgrene, og derved styrke den samlede talentudvikling i Helsingør Kommune. Endvidere vil der være et større rekrutteringsgrund for HEA, når eleverne går ud af folkeskolen. En udvidelse af idrætslinjen understøtter samarbejdsaftalen mellem Team Danmark og Helsingør Kommune. Samarbejdsaftalen har bl.a. til formål at fremme vilkårene for eliteidræt og herunder i særdeleshed talentudvikling i Helsingør Kommune. Økonomi/Personaleforhold Udvidelsen af idrætslinjen påbegyndes i skoleåret 2015/16 med en klasse. I de kommende år vil idrætslinjen blive udvidet med yderligere to klasser, således at der i 2017 er tre spor på idrætslinjen Antal klasser Udgift Kommunikation/Høring Sagen giver ikke anledning til særskilt kommunikation/høring. Indstilling Center for Sundhed, Idræt og Medborgerskab indstiller, at sagen forelæggelse til drøftelse med henblik på udarbejdelse af driftsønske til budget Beslutninger Sundheds-, Idræts- og den Driftsønske til budget fremlægges på maj-mødet.

14 Støtte til idrætsbegivenheder med velgørende formål 14/7764 Sundheds-, Idræts- og Forslag til principper for tilskud Kulturudvalget.pdf Sagsfremstilling Udvalgsformand Jens Bertram ønsker på baggrund af de mange henvendelser omkring idrætsbegivenheder i Helsingør Kommune en særskilt drøftelse af kommunal støtte til idrætsbegivenheder med velgørende formål. Udvalget kan drøfte om der skal udarbejdes retningslinjer med inspiration i Kulturudvalgets retningslinjer. Økonomi/Personaleforhold Sundheds-, Idræts- og har i 2014 støttet følgende begivenheder økonomisk via Idræts- og Begivenhedspuljen. Budget Idræts- og Begivenhedspuljen ,00 Eventkoordinator ,00 Besparelse ,00 Godkendte ansøgninger: Eventsponsorat Special Olympics Golf Event ,00 Copenhagen Chess Festival ( ) ,00 Stafet for livet ,00 Vm på Tour 2014 (SIF"s bidrag) ,00 Rest pulje ,00 Ansøgninger endnu ikke godkendt: MTB ,00 Der er ikke indgået flerårige aftaler om tilskud finansieret over Idræts- og begivenhedspuljen. Indstilling Center for Kultur, Idræt og Byudvikling indstiller, at sagen drøftes. Beslutninger Sundheds-, Idræts- og den Sagen drøftet. På mødet blev runddelt revideret oversigt over godkendte projekter og restbudget på Idræts- og begivenhedspuljen Af den reviderede oversigt fremgår et restbudget på kr. i stedet for kr.

15 15

16 Sager til behandling på kommende møder 14/601 Sundheds-, Idræts- og Indledning/Baggrund Sponsoraftale Nordsjællands Håndbold 15. maj 2014 Udspecificering af budgettet for Sundheds-, Idræts- og s område 15. maj 2014 Kortlægning og implementering af forebyggelsespakkerne 15. maj 2014 Introduktion til social ulighed i sundhed 17. juni 2014 Rideskolernes regnskab 17. juni 2014 FIT midtvejsevaluering Temadrøftelse frivillighed Børne-og ungdomsorganisationernes Fællesråd Folkeoplysningens Samråd Idrætsrådet 19. august september 2014 Ikke fastlagt Ikke fastlagt Ikke fastlagt Udvalgsbesøg fra Helsingborg Ikke fastlagt Beslutninger Sundheds-, Idræts- og den Fælledlignende baner ved Vapnagaard behandles på mødet den 17. juni 2014.

17 Meddelelser/eventuelt 14/250 Sundheds-, Idræts- og Beslutninger Sundheds-, Idræts- og den Peter Poulsen forespurgte til proceduren for indkaldelse til ekstraordinært møde i Idrætsrådet. Stella Hansen orienterede om, at centret arbejder med sagen om anlæg af fælledlignende baner ved Vapnagaard i færgevejskilen på baggrund af dialog med brugerne. Sagen forelægges på juni-mødet. Stella Hansen orienterede endvidere om, at centret afholder møde med foreningen for Borsholm Forsamlingshus med henblik på kommunens overtagelse af ejendommen pr. 1. august 2014.

18 18 Bilagsliste 6. Ansøgning - MTB-O World Cup 1. Ansøgning til Helsingør Kommune (34089/14) 7. Idrætslinjen Helsingør - udvidelse med ekstra spor 1. Koncept for Idrætsskoler TD og DIF 2009.pdf (34219/14) 8. Støtte til idrætsbegivenheder med velgørende formål 1. Forslag til principper for tilskud Kulturudvalget.pdf (38442/14)

Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget

Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Mødedato: Tirsdag den 29. april 2014 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:00 Mødested: Det Røde Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Jens Bertram

Læs mere

Referat for ekstraordinært møde Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget

Referat for ekstraordinært møde Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Referat for ekstraordinært møde Sundheds-, Idræts- og : Mandag den 05. september 2016 Mødetidspunkt: Kl. 16:15 Sluttidspunkt: Kl. 16:40 Mødested: Det Hvide Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Jens

Læs mere

Referat Idrætsrådet. Mødedato: Mandag den 05. maj 2014 Mødetidspunkt: Kl. 17:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:00 Mødested: Stengade 72 Bemærkninger:

Referat Idrætsrådet. Mødedato: Mandag den 05. maj 2014 Mødetidspunkt: Kl. 17:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:00 Mødested: Stengade 72 Bemærkninger: Referat : Mandag den 05. maj 2014 Mødetidspunkt: Kl. 17:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:00 Mødested: Stengade 72 Bemærkninger: Medlemmer: Hans Henrik Schmidt (Helsingør Idrætsanlæg) Jesper Hviid (Helsingør Golf

Læs mere

Helsingør Hallen Mødet afholdes i Helsingør Idrætspark, Bestyrelseslokalet, Gl. Hellebæk Vej 63-65

Helsingør Hallen Mødet afholdes i Helsingør Idrætspark, Bestyrelseslokalet, Gl. Hellebæk Vej 63-65 Referat : Mandag den 20. april 2015 Mødetidspunkt: Kl. 17:00 Sluttidspunkt: Kl. 20:00 Mødested: Bemærkninger: Helsingør Hallen Mødet afholdes i Helsingør Idrætspark, Bestyrelseslokalet, Gl. Hellebæk Vej

Læs mere

Ansøgning. Samarbejde mellem Center for Sundhed og Omsorg og Center for Arbejdsmarked om opstart af indsatserne LÆR AT TACKLE angst

Ansøgning. Samarbejde mellem Center for Sundhed og Omsorg og Center for Arbejdsmarked om opstart af indsatserne LÆR AT TACKLE angst Sundhedsudvalgets puljemidler 2016 Samarbejde mellem Center for Sundhed og Omsorg og Center for Arbejdsmarked om opstart af indsatserne LÆR AT TACKLE angst og depression og LÆR AT TACKLE job og sygdom

Læs mere

Sundhedsstyrelsen har udsendt 11 forebyggelsespakker med faglige anbefalinger til kommunernes

Sundhedsstyrelsen har udsendt 11 forebyggelsespakker med faglige anbefalinger til kommunernes Budgetområ debeskrivelse, Budgetområ de Sundhedsfremme 1. Indledning Kommunen er en del af det samlede sundhedsvæsen og har ansvaret for den borgerrettede forebyggelse og dele af den patientrettede forebyggelse

Læs mere

Referat Forenings- og Fritidsudvalget

Referat Forenings- og Fritidsudvalget Referat : Torsdag den 05. december 2013 Mødetidspunkt: Kl. 17:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:00 Mødested: Stengade 72 Bemærkninger: Medlemmer: Anders Glargaard (Undervisningsområdet) Karsten Bernstein (Undervisningsområdet)

Læs mere

Referat Udvalg for Tryghed og Forebyggelse ( 17,4)

Referat Udvalg for Tryghed og Forebyggelse ( 17,4) Referat Udvalg for Tryghed og : Fredag den 20. marts 2015 Mødetidspunkt: Kl. 8:00 Sluttidspunkt: Kl. 10:00 Mødested: Bemærkninger: Medlemmer: Helsingør Gymnasium Mødet holdes på Helsingør Gymnasium - gå

Læs mere

Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget

Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Referat Sundheds-, Idræts- og : Torsdag den 16. januar 2014 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:20 Mødested: Det Røde Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Jens Bertram (C) Betina Svinggaard

Læs mere

Special Olympics Idrætsfestival 2018

Special Olympics Idrætsfestival 2018 Special Olympics Idrætsfestival 2018 Helsingør Kommune som værtsby for Special Olympics Idrætsfestival 2018 21-10-2014 Idræts- og Fritidskoordinator Jens Højberg Baggrund: Helsingør Kommune har gennem

Læs mere

Referat Idrætsrådet. Deltagere: Fraværende:

Referat Idrætsrådet. Deltagere: Fraværende: Referat : Torsdag den 27. november 2014 Mødetidspunkt: Kl. 17:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:25 Mødested: Helsingør Hallen, Gl. Hellebækvej 63-65, 3000 Hels Bemærkninger: Medlemmer: Hans Henrik Schmidt (Helsingør

Læs mere

SUOC Team Udvikling og Sundhed

SUOC Team Udvikling og Sundhed NOTAT SUOC Team Udvikling og Sundhed 9-4-218 Orientering om overordnede resultater i Sundhedsprofil 217 I marts 218 udkom resultaterne af undersøgelsen, Hvordan har du det?, der blev gennemført blandt

Læs mere

Referat for ekstraordinært møde Børne- og Ungeudvalget

Referat for ekstraordinært møde Børne- og Ungeudvalget Referat for ekstraordinært møde Børne- og Ungeudvalget : Fredag den 06. december 2013 Mødetidspunkt: Kl. 8:00 Sluttidspunkt: Kl. 9:30 Mødested: Det Hvide Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Gitte

Læs mere

Tillægsdagsorden Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget

Tillægsdagsorden Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Tillægsdagsorden Sundheds-, Idræts- og : Tirsdag den 11. marts 2014 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Mødested: Det Røde Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Jens Bertram (C) Betina Svinggaard (A) Morten

Læs mere

Referat for ekstraordinært møde Byrådet 2014-2017

Referat for ekstraordinært møde Byrådet 2014-2017 Referat for ekstraordinært møde : Onsdag den 13. august 2014 Mødetidspunkt: Kl. 18:30 Sluttidspunkt: Kl. 19:30 Mødested: Bemærkninger: Medlemmer: Benedikte Kiær (C) Betina Svinggaard (A) Duygu A. Ngotho

Læs mere

gladsaxe.dk Sundhedspolitik

gladsaxe.dk Sundhedspolitik gladsaxe.dk Sundhedspolitik 2012-2015 Gladsaxe Kommune skal være en sund kommune Gladsaxe Kommune vil være kendt for at skabe sunde rammer, som gør det nemmere for borgerne at træffe sunde valg, og som

Læs mere

Sundhedsprofil Rudersdal Kommune. Sundhed & Forebyggelse Administrationscentret Stationsvej Birkerød

Sundhedsprofil Rudersdal Kommune. Sundhed & Forebyggelse Administrationscentret Stationsvej Birkerød Sundhedsprofil 2013 Rudersdal Kommune RUDERSDAL KOMMUNE Sundhed & Forebyggelse Administrationscentret Stationsvej 36 3460 Birkerød Åbningstid Mandag-onsdag kl. 10-15 Torsdag kl. 10-17 Fredag kl. 10-13

Læs mere

SUNDHEDSPROFIL 2017 FOLKESUNDHEDEN BLANDT KØBENHAVNERNE PÅ 16 ÅR OG DEROVER BASERET PÅ RESULTATERNE I SUNDHEDSPROFIL 2017

SUNDHEDSPROFIL 2017 FOLKESUNDHEDEN BLANDT KØBENHAVNERNE PÅ 16 ÅR OG DEROVER BASERET PÅ RESULTATERNE I SUNDHEDSPROFIL 2017 SUNDHEDSPROFIL 2017 FOLKESUNDHEDEN BLANDT KØBENHAVNERNE PÅ 16 ÅR OG DEROVER BASERET PÅ RESULTATERNE I SUNDHEDSPROFIL 2017 Sundhedsprofil 2017 Folkesundheden blandt københavnerne på 16 år og derover baseret

Læs mere

Mental sundhed. Niels Sandø Specialkonsulent

Mental sundhed. Niels Sandø Specialkonsulent Mental sundhed Niels Sandø Specialkonsulent Hvad er mental sundhed Mental sundhed er mere end fraværet af psykisk sygdom. At opleve at have det godt At fungere godt i hverdagen. WHO-definition: Mental

Læs mere

Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget

Referat Sundheds-, Idræts- og Fritidsudvalget Referat Sundheds-, Idræts- og : Onsdag den 04. november 2015 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 16:30 Mødested: Det Røde Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Jens Bertram (C) Betina Svinggaard

Læs mere

Handleplan for sundhedspolitikken

Handleplan for sundhedspolitikken Social og Sundhed Sundhed og Forebyggelse Sagsnr. 95544 Brevid. 1172777 Ref. RABA Dir. tlf. 46 31 77 28 RasmusBaa@roskilde.dk Handleplan for sundhedspolitikken Sammenlignet med andre kommuner har Roskilde

Læs mere

Referat Handicaprådet

Referat Handicaprådet Referat : Mandag den 27. januar 2014 Mødetidspunkt: Kl. 8:15 Sluttidspunkt: Kl. 11:15 Mødested: Rød 2, Prøvestenen Bemærkninger: Medlemmer: Per Christensen (A) Morten Westergaard (C) Henrik Møller (A)

Læs mere

Forord. Claus Omann Jensen Borgmester

Forord. Claus Omann Jensen Borgmester Sundhedspolitik Forord Randers Kommune har fokus på vækst i sundhed og ønsker med denne sundhedspolitik at sætte rammerne for kommunens sundhedsarbejde i de kommende år. Byrådets visioner for sundhedsområdet

Læs mere

Beskrivelse af opgave, Budget 2015-2018

Beskrivelse af opgave, Budget 2015-2018 Beskrivelse af opgave, Budget 2015 2018 2 Det ønskelige 4 Sundheds, Idræts og Fritidsudvalget Budgetområde 410 Sundhedsfremme for Sundhed og Omsorg Driftsønske Gadeplansmedarbejder opsøgende sundhedsindsats

Læs mere

Referat Udvalg for Tryghed og Forebyggelse ( 17,4)

Referat Udvalg for Tryghed og Forebyggelse ( 17,4) Referat Udvalg for Tryghed og : Fredag den 21. august 2015 Mødetidspunkt: Kl. 8:00 Sluttidspunkt: Kl. 10:00 Mødested: Abildtræet Bemærkninger: Mødested: Fritidsklubben Abiltræet, Abildgaardsvej 45C Medlemmer:

Læs mere

Godkendelse af forsættelse af Sundhedspolitik og Strategi for det nære sundhedsvæsen

Godkendelse af forsættelse af Sundhedspolitik og Strategi for det nære sundhedsvæsen Punkt 8. Godkendelse af forsættelse af Sundhedspolitik 2015-2018 og Strategi for det nære sundhedsvæsen 2017-050028 Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Kulturudvalget godkender,

Læs mere

Forslag til ændrede vedtægter for Roskilde Elite- og Talentråd. Forslag til ændringer med rød. dateret den 17. april 2015

Forslag til ændrede vedtægter for Roskilde Elite- og Talentråd. Forslag til ændringer med rød. dateret den 17. april 2015 Forslag til ændrede vedtægter for Roskilde Elite- og Talentråd Gældende vedtægt v dateret den 17. april 2015 1. Hjemsted Med henblik på at udmønte Roskilde Kommunes Eliteidrætspolitik og med en hensigt

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK -ET FÆLLES ANLIGGENDE FOR HELE HELSINGØR KOMMUNE. Vores vej // Sundhedspolitik // Side 1

SUNDHEDSPOLITIK -ET FÆLLES ANLIGGENDE FOR HELE HELSINGØR KOMMUNE. Vores vej // Sundhedspolitik // Side 1 SUNDHEDSPOLITIK -ET FÆLLES ANLIGGENDE FOR HELE HELSINGØR KOMMUNE EN DEL AF VORES VEJ - SAMLEDE POLITIKKER I HELSINGØR KOMMUNE Vores vej // Sundhedspolitik // Side 1 SUNDHEDSPOLITIK - ET FÆLLES ANLIGGENDE

Læs mere

[LÆR AT TACKLE ] PATIENTUDDANNELSERNE I VEJEN KOMMUNE. Vejen Kommune

[LÆR AT TACKLE ] PATIENTUDDANNELSERNE I VEJEN KOMMUNE. Vejen Kommune 2016 Vejen Kommune Jette Holmgaard, Koordinator Lene Schramm Petersen, Gruppeleder Livsstilsafdelingen Evaluering af patientuddannelserne i Vejen Kommune 2015 Lær at tackle kroniske smerter - Lær at tackle

Læs mere

FOREBYGGELSES OG SUNDHEDSFREMMEPOLITIK Furesø Kommune

FOREBYGGELSES OG SUNDHEDSFREMMEPOLITIK Furesø Kommune FOREBYGGELSES OG SUNDHEDSFREMMEPOLITIK Furesø Kommune 2018-2022 1 Forebyggelses- og Sundhedsfremmepolitik Furesø Kommune 2019-2022 Politisk forord Alle borgere i Furesø kommune skal have adgang til at

Læs mere

Dagsorden Integrationsrådet

Dagsorden Integrationsrådet Dagsorden : Tirsdag den 31. maj 2016 Mødetidspunkt: Kl. 18:00 Mødested: Stengade 72, Til gården Bemærkninger: Medlemmer: Deltagere: Tawfik J. Tawfik (Direkte valgt - formand) Carol Pimer Krogstrup (Direkte

Læs mere

Referat. fra Sundhed & Omsorgsudvalget

Referat. fra Sundhed & Omsorgsudvalget Referat fra Sundhed & Omsorgsudvalget Mødedato: Mandag den 15. januar 2018 Mødetidspunkt: 13:30-15:30 Mødested: Deltagere: Borgmesterens mødelokale Olfert Krog (O), Preben Rudiengaard (V), Britta Bendix

Læs mere

Høje-Taastrup Kommunes Idræts- og Bevægelsespolitik 2011-15

Høje-Taastrup Kommunes Idræts- og Bevægelsespolitik 2011-15 Høje-Taastrup Kommunes Idræts- og Bevægelsespolitik 2011-15 Idræt for alle Idræt og bevægelse er glæde, udfordring og fællesskab. Vi ønsker i Høje-Taastrup Kommune at skabe de bedst mulige rammer for et

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Folketinget, lokale 2-080, fredag den 14. oktober 2016 kl ]

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Folketinget, lokale 2-080, fredag den 14. oktober 2016 kl ] Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 72 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: Psykiatri og Lægemiddelpolitik Sagsbeh.: SUMSAH Koordineret med: Sagsnr.: 1609031

Læs mere

Dette er et uddrag af de mange resultater, som er præsenteret i den samlede sundhedsprofil for Region Hovedstaden 2010.

Dette er et uddrag af de mange resultater, som er præsenteret i den samlede sundhedsprofil for Region Hovedstaden 2010. Dette er et uddrag af de mange resultater, som er præsenteret i den samlede sundhedsprofil for Region Hovedstaden 2010. Udover en række demografiske faktorer beskrives forskellige former for sundhedsadfærd,

Læs mere

Eliteidrætskoordinator netværksmøde Casa Arena Horsens. Kommunens rolle i eliteidræt og talentudvikling 11. oktober 2011

Eliteidrætskoordinator netværksmøde Casa Arena Horsens. Kommunens rolle i eliteidræt og talentudvikling 11. oktober 2011 Eliteidrætskoordinator netværksmøde Casa Arena Horsens Kommunens rolle i eliteidræt og talentudvikling 11. oktober 2011 Team Danmark aftalen Horsens Kommune Dagsorden 1. Støttekoncept. Team Horsens vs.

Læs mere

KLAR TIL AT DYRKE DIT TALENT? Kombiner din sport og din skolegang i talentklassen på Himmelev Skole

KLAR TIL AT DYRKE DIT TALENT? Kombiner din sport og din skolegang i talentklassen på Himmelev Skole KLAR TIL AT DYRKE DIT TALENT? Kombiner din sport og din skolegang i talentklassen på Himmelev Skole Talentklassen giver dig optimale muligheder for at kombinere din skolegang med din sportslige udvikling!

Læs mere

Idrætspolitik for Bornholms Regionskommune 2013

Idrætspolitik for Bornholms Regionskommune 2013 Forslag til revision af Idrætspolitik for Bornholms Regionskommune 2013 Forslaget er udarbejdet af Bornholms Idrætsråd 20-01-2013 1 Idrætspolitik for Bornholms Regionskommune Det er Bornholms Regionskommunes

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2012-2015

SUNDHEDSPOLITIK 2012-2015 SUNDHEDSPOLITIK 2012-2015 - Det lette valg bliver det gode og sunde valg - Mere lighed i sundhed - Et aktivt fritidsliv for alle - Arbejdspladsen, et godt sted at trives INDLEDNING Sundhed vedrører alle

Læs mere

Highlights fra Sundhedsprofilens resultater Status og udvikling i befolkningens trivsel, sundhed og sygdom

Highlights fra Sundhedsprofilens resultater Status og udvikling i befolkningens trivsel, sundhed og sygdom Highlights fra Sundhedsprofilens resultater Status og udvikling i befolkningens trivsel, sundhed og sygdom Ved Mahad Huniche, direktør for Produktion, Forskning og Innovation, Region Sjælland Agenda 1.

Læs mere

At der skal sikres trænings- og instruktionsmuligheder for talenter og eliteidrætsudøvere.

At der skal sikres trænings- og instruktionsmuligheder for talenter og eliteidrætsudøvere. Team Danmark og Århus Kommune, herefter parterne, er blevet enige om denne samarbejdsaftale, som har til formål at fremme vilkårene for eliteidræt og herunder i særdeleshed talentudvikling i Århus Kommune.

Læs mere

Hvordan kan sundhedsprofilerne bruges i forebyggelsesarbejdet?

Hvordan kan sundhedsprofilerne bruges i forebyggelsesarbejdet? Hvordan kan sundhedsprofilerne bruges i forebyggelsesarbejdet? KONFERENCE OM SUNDHEDSPROFIL 2013 Region Nordjylland og de nordjyske kommuner, 17. marts 2014 Tine Curtis, centerchef Adj. professor, Syddansk

Læs mere

Orientering om KL's udspil om sundhedsfremme og forebyggelse

Orientering om KL's udspil om sundhedsfremme og forebyggelse Punkt 4. Orientering om KL's udspil om sundhedsfremme og forebyggelse 2018-007141 Sundheds- og Kulturforvaltningen fremsender til Sundheds- og Kulturudvalgets orientering KL's udspil om sundhedsfremme

Læs mere

Forord. Claus Omann Jensen Borgmester

Forord. Claus Omann Jensen Borgmester Sundhedspolitik Forord Randers Kommune har fokus på vækst i sundhed og ønsker med denne sundhedspolitik at sætte rammerne for kommunens sundhedsarbejde i de kommende år. Byrådets visioner for sundhedsområdet

Læs mere

2015/ 2016. For dig, der vil dyrke din idræt på højt niveau

2015/ 2016. For dig, der vil dyrke din idræt på højt niveau 2015/ 2016 For dig, der vil dyrke din idræt på højt niveau AMBITIONER? Idrætslinjen giver dig mulighed for: At udvikle dig i et idrætsmiljø sammen med andre talentfulde idrætsudøvere og med kvalificerede

Læs mere

Jens Müller bød velkommen til årets første Elite- og Talentrådsmøde og til nye medlemmer. Derefter var der præsentationsrunde bordet rundt.

Jens Müller bød velkommen til årets første Elite- og Talentrådsmøde og til nye medlemmer. Derefter var der præsentationsrunde bordet rundt. Eliteidrætssekretariatet Kultur og Idræt Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 kommunen@roskilde.dk sikkerpost@roskilde.dk www.roskilde.dk/elitekommune Referat af Elite- og Talentrådsmøde

Læs mere

Sundhedspolitik Omsorgs- og Forebyggelsesudvalg

Sundhedspolitik Omsorgs- og Forebyggelsesudvalg Sundhedspolitik 2020 Omsorgs- og Forebyggelsesudvalg 25.3.19 Involvering i - og kvalificering afsundhedspolitikken Langsigtet rammepolitik med principper og pejlemærker 2 årige strategier Handleplaner

Læs mere

LÆR AT TACKLE. Evidens og metodeudvikling. Før gjorde livet med mig, som det ville. Nu er det mig, der har taget styringen Mandlig kursist, 23 år

LÆR AT TACKLE. Evidens og metodeudvikling. Før gjorde livet med mig, som det ville. Nu er det mig, der har taget styringen Mandlig kursist, 23 år LÆR AT TACKLE Evidens og metodeudvikling Fagligt symposium, Slagelse d. 18. januar 2019 Før gjorde livet med mig, som det ville. Nu er det mig, der har taget styringen Mandlig kursist, 23 år Anne Birkedal,

Læs mere

Præsentation af Region Syddanmarks. Hvordan har du det? Byråd i Assens Kommune 9. april 2018

Præsentation af Region Syddanmarks. Hvordan har du det? Byråd i Assens Kommune 9. april 2018 Præsentation af Region Syddanmarks Hvordan har du det? 2017 Byråd i Assens Kommune 9. april 2018 i spørgeskemaundersøgelsen spørgsmål Assens Kommune I Assens Kommune er 2500 borgere inviteret til at deltage

Læs mere

Referat Social- og Sundhedsudvalget's møde Onsdag den 14-01-2015 Kl. 15:00 Mødelokale 19, stuen, Svinget 14

Referat Social- og Sundhedsudvalget's møde Onsdag den 14-01-2015 Kl. 15:00 Mødelokale 19, stuen, Svinget 14 Referat Social- og Sundhedsudvalget's møde Onsdag den 14-01-2015 Kl. 15:00 Mødelokale 19, stuen, Svinget 14 Deltagere: Hanne Ringgaard Møller, Lone Juul Stærmose, Ulla Larsen, Jesper Ullemose, Hanne Klit,

Læs mere

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune. Vi har,

Læs mere

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune. Vi har,

Læs mere

Mødesagsfremstilling

Mødesagsfremstilling Mødesagsfremstilling Social- og Sundhedsforvaltningen Social- og Sundhedsudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 12-04-2011 Dato: 04-04-2011 Sag nr.: 34 Sagsbehandler: Marianne Hallberg Eshetu Kompetence: Fagudvalg

Læs mere

Følgende sager behandles på mødet

Følgende sager behandles på mødet Sundhedsudvalget Referat fra ordinært møde D238 Torsdag 23.04.2015 kl. 16:00 Følgende sager behandles på mødet Side Meddelelser 2 Puljemidler 2015: Ansøgning Tour de Hørsholm 3 Fælles Sundhedshus i Helsingør

Læs mere

Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv

Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv Beslutning: Udkast til Forebyggelses- og Sundhedsfremmepolitik for Furesø Kommune 2019 2022 Sagsnr. i ESDH: 18/13734 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt

Læs mere

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 Nyd livet, københavner Et godt helbred er et godt udgangspunkt for, at vi kan trives fysisk, psykisk og socialt. Der findes mange bud på, hvad det

Læs mere

NOTAT. Allerød Kommune

NOTAT. Allerød Kommune NOTAT Resume Sundhedsprofil Allerød 2010 Hvad er sundhedsprofilen? Sundhedsprofilen er baseret på spørgeskemaundersøgelsen Hvordan har du det? 2010, som blev udsendt til en kvart million danskere fra 16

Læs mere

Forslag til arbejdsspor i Sundhedspolitik

Forslag til arbejdsspor i Sundhedspolitik Punkt 2. Forslag til arbejdsspor i Sundhedspolitik 2015-2018. 2014-2390. Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Kulturudvalget godkender, at Sunde rammer, Lighed i sundhed, Mental

Læs mere

1. Organisation. Elitekoordinatoren er medlem af Team Danmarks elitekoordinator-netværk og deltager i de regelmæssige

1. Organisation. Elitekoordinatoren er medlem af Team Danmarks elitekoordinator-netværk og deltager i de regelmæssige Team Danmark og Svendborg Kommune, herefter parterne, er blevet enige om denne samarbejdsaftale, som har til formål at fremme vilkårene for talentudvikling og eliteidræt i Svendborg Kommune. Parterne som

Læs mere

Sundhedsprofil for region og kommuner 2010 Lancering 20 januar 2011

Sundhedsprofil for region og kommuner 2010 Lancering 20 januar 2011 Sundhedsprofil for region og kommuner 2010 Lancering 20 januar 2011 Lene Hammer-Helmich, Lone Prip Buhelt, Anne Helms Andreasen, Kirstine Magtengaard Robinson, Charlotte Glümer Oversigt Baggrund Demografi

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed

Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed Indhold Indledning... 2 Målgruppe... 2 Vision... 2 Pejlemærker... 3 Udmøntning... 4 Indsatser... 4 Opfølgning... 6 Indledning Social ulighed i sundhed beskriver

Læs mere

REGION HOVEDSTADEN Multisygdom definition: 3 eller flere samtidige kroniske sygdomme

REGION HOVEDSTADEN Multisygdom definition: 3 eller flere samtidige kroniske sygdomme Skema med data fra Sundhedsprofil 2017 Kronisk sygdom Prævalens og Incidens begrebsafklaringer relateret til Sundhedsprofilen 2017 - kronisk sygdom Prævalens Forekomst af kronisk sygdom. Samlet antal borgere

Læs mere

Sundhedsprofil for region og kommuner 2013 Lanceringskonference 19. marts 2014

Sundhedsprofil for region og kommuner 2013 Lanceringskonference 19. marts 2014 Sundhedsprofil for region og kommuner 2013 Lanceringskonference 19. marts 2014 Baggrund, metode, demografi og sociale forhold Videnskabelig medarbejder Maja Lykke Sundhedsprofil for region og kommuner

Læs mere

Idrætslinjen Nyhedsbrev 5-2014

Idrætslinjen Nyhedsbrev 5-2014 Idrætslinjen Helsingør Idrætslinjen Nyhedsbrev 5-2014 Sep.2014 Idrætslinjen har 5 års fødselsdag Fejres med nye discipliner og nyt spor vi bliver 6 klasser i fremtiden! Helsingør Kommunes Idrætslinje startede

Læs mere

Idrætsklasser for talenter i 7. til 9. klasse - oversigt over optagelsesprocedure for skoleåret 2010/11 -

Idrætsklasser for talenter i 7. til 9. klasse - oversigt over optagelsesprocedure for skoleåret 2010/11 - Uddannelsesudvalget 2010-11 UDU alm. del Svar på Spørgsmål 97 Offentligt Elitekommune Struktur/organisering Hvilke elever/behov er idrætsklasserne rettet mod? Aalborg Ballerup Esbjerg Pt. ingen folkeskoletilbud

Læs mere

Referat for ekstraordinært møde Økonomiudvalget

Referat for ekstraordinært møde Økonomiudvalget Referat for ekstraordinært møde Økonomiudvalget : Mandag den 23. marts 2015 Mødetidspunkt: Kl. 20:35 Sluttidspunkt: Kl. 20:40 Mødested: Det Røde Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Benedikte Kiær

Læs mere

Sundhedsprofil 2017 Sundhedspolitik

Sundhedsprofil 2017 Sundhedspolitik Sundhedsprofil 2017 Sundhedspolitik 2016-2019 V. Centerchef Ulla Callesen Sundheds- og Omsorgscentret Tirsdag den 25. september 2018 Den kommende time Resultater fra sundhedsprofilen Sundhedspolitikken

Læs mere

TALENTKLASSER. for idrætstalentet der vil mere klasse

TALENTKLASSER. for idrætstalentet der vil mere klasse TALENTKLASSER for idrætstalentet der vil mere 7.-9. klasse TALENTKLASSER Herning Elite Talentklasser Herning Kommune har siden 2007 været Team Danmark Elitekommune og har derfor en samarbejdsaftale med

Læs mere

Dagsorden Integrationsrådet

Dagsorden Integrationsrådet Dagsorden : Tirsdag den 01. september 2015 Mødetidspunkt: Kl. 18:00 Mødested: Det Hvide Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Deltagere: Azubuike Ukumadu (Direkte valgt) Carol Pimer Krogstrup (Direkte

Læs mere

KLAR TIL AT DYRKE DIT TALENT? Kombiner din sport og din skolegang i talentklassen på Himmelev Skole

KLAR TIL AT DYRKE DIT TALENT? Kombiner din sport og din skolegang i talentklassen på Himmelev Skole KLAR TIL AT DYRKE DIT TALENT? Kombiner din sport og din skolegang i talentklassen på Himmelev Skole Talentklassen giver dig optimale muligheder for at kombinere din skolegang med din sportslige udvikling!

Læs mere

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Sundhedspolitik

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Sundhedspolitik gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Sundhedspolitik Sammen om sundheden i Gladsaxe Vores sundhed er afgørende for, at vi kan leve det liv, vi gerne vil. Desværre har ikke alle mennesker de samme

Læs mere

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1 gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1 2 Indledning Vision Et godt helbred er udgangspunktet for at kunne trives fysisk, psykisk og socialt. I Gladsaxe

Læs mere

Informationsmøde om Idrætstalentklasse

Informationsmøde om Idrætstalentklasse Informationsmøde om Idrætstalentklasse 2019-2020 Dagsorden 1. Velkommen - Peter 2. Udskolingen på Kildegårdskolen - Mikkel Høgh 3. Idrætstalentklassen - Peter Janner 4. Morgentræning - Henrik van Komen

Læs mere

Sundhedsprofil 2010. Sundhedsprofil 2010. Hvordan har du det? Sundhedsprofil for Region Sjælland og kommuner. Region Sjælland og kommuner

Sundhedsprofil 2010. Sundhedsprofil 2010. Hvordan har du det? Sundhedsprofil for Region Sjælland og kommuner. Region Sjælland og kommuner Sundhedsprofil 2010 Sundhedsprofil 2010 Hvordan har du det? Sundhedsprofil for Region Sjælland og kommuner Lanceringskonference 24. januar 2010 Charlotte Glümer, forskningsleder, overlæge, Forskningscenter

Læs mere

Sundhedsprofil 2013. 01313 - Pixi_115x115_24 sider_sundhedsprofil 2013.indd 1 17-03-2014 14:24:18

Sundhedsprofil 2013. 01313 - Pixi_115x115_24 sider_sundhedsprofil 2013.indd 1 17-03-2014 14:24:18 Sundhedsprofil 2013 01313 - Pixi_115x115_24 sider_sundhedsprofil 2013.indd 1 17-03-2014 14:24:18 Denne folder viser uddrag fra Region Sjællands Sundhedsprofil 2013 og sammenholder på tal fra 2013 med tal

Læs mere

ANSØGNING OM TILSKUD TIL AFVIKLING AF UCI WORLD CYCLING TOUR COPENHAGEN GRAN FONDO 2015

ANSØGNING OM TILSKUD TIL AFVIKLING AF UCI WORLD CYCLING TOUR COPENHAGEN GRAN FONDO 2015 ANSØGNING OM TILSKUD TIL AFVIKLING AF UCI WORLD CYCLING TOUR COPENHAGEN GRAN FONDO 2015 Ansøgningsbeløb: 500.000 DKR Danmarks Cykle Union Side 1 af 6 UCI World Cycling Tour Copenhagen Gran Fondo 2015 Copenhagen

Læs mere

Godkendelse af Sundheds- og Kulturforvaltningens handleplan til Sundhedspolitikken

Godkendelse af Sundheds- og Kulturforvaltningens handleplan til Sundhedspolitikken Punkt 7. Godkendelse af Sundheds- og Kulturforvaltningens handleplan til Sundhedspolitikken 2019-22 2018-011957 Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Kulturudvalget godkender forvaltningens

Læs mere

Sundhedsprofil 2013. Resultater for Glostrup Kommune

Sundhedsprofil 2013. Resultater for Glostrup Kommune Sundhedsprofil 2013. Resultater for Glostrup Kommune Indledning Sundhedsprofil for Region og Kommuner 2013 er den tredje sundhedsprofil udgivet af Forskningscenteret for Forebyggelse og Sundhed, Region

Læs mere

Uddybende om emner, som relaterer sig til udfordringsbilledet som beskrevet i plenum. Sygelighed Unge

Uddybende om emner, som relaterer sig til udfordringsbilledet som beskrevet i plenum. Sygelighed Unge UDDYBENDE SESSION UDDYBENDE TALPRÆSENTATION Uddybende om emner, som relaterer sig til udfordringsbilledet som beskrevet i plenum Sygelighed Unge SYGELIGHED Disposition: Hvordan står det til Kronisk sygdom

Læs mere

SUNDHED OG OMSORG Sundhed Aarhus Kommune

SUNDHED OG OMSORG Sundhed Aarhus Kommune Notat til Sundheds- og Omsorgsudvalget: Arbejdet med sundhedspolitikken i Sundhed og Omsorg udmøntning af indsatser og det tværmagistratslige samarbejde Indledning Sundheds- og Omsorgsudvalget har efterspurgt

Læs mere

Eliteidrætsrådet Åben dagsorden. Punkt 1 Meddelelser. Beslutning. Published on Ballerup.dk (

Eliteidrætsrådet Åben dagsorden. Punkt 1 Meddelelser. Beslutning. Published on Ballerup.dk ( Published on Ballerup.dk (https://ballerup.dk) Hjem > Eliteidrætsrådet - 06-06-2018 Eliteidrætsrådet - 06-06-2018 06.06.2018 kl. 18:00 Mødecenter A, Lokale 3 på Ballerup Rådhus Deltagere Jesper Würtzen

Læs mere

Referat for ekstraordinært møde Byrådet

Referat for ekstraordinært møde Byrådet Referat for ekstraordinært møde Byrådet : Mandag den 04. december 2017 Mødetidspunkt: Kl. 16:50 Sluttidspunkt: Kl. 17:00 Mødested: Byrådssalen, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Benedikte Kiær (C) Betina

Læs mere

DIF OG TEAM DANMARKS ELITETRÆNER UDDANNELSE

DIF OG TEAM DANMARKS ELITETRÆNER UDDANNELSE Idrættens Træner Akademi DIF OG TEAM DANMARKS ELITETRÆNER UDDANNELSE Bliv en bedre og mere målrettet træner. Lær at optimere dine idrætsudøveres præstation og få viden om, hvordan du udvikler elite- og

Læs mere

SPORT I FOLKESKOLEN. Team Danmarks koncept for samarbejde med kommunerne om Folkeskolen

SPORT I FOLKESKOLEN. Team Danmarks koncept for samarbejde med kommunerne om Folkeskolen SPORT I FOLKESKOLEN Team Danmarks koncept for samarbejde med kommunerne om Folkeskolen 1. Baggrund og formål Gennem flere år har Team Danmark samarbejdet med kommunerne om udvikling af den lokale idræt.

Læs mere

FOREBYGGELSE - SUNDE RAMMER FOR BORGERNES LIV I HELE KOMMUNEN

FOREBYGGELSE - SUNDE RAMMER FOR BORGERNES LIV I HELE KOMMUNEN FOREBYGGELSE - SUNDE RAMMER FOR BORGERNES LIV I HELE KOMMUNEN Tine Curtis, Leder af Center for Forebyggelse i praksis, KL Adj. professor Aalborg Universitet og Syddansk Universitet Danskernes sundhed De

Læs mere

Referat. Ældre- og Genoptræningsudvalget

Referat. Ældre- og Genoptræningsudvalget Referat Ældre- og Genoptræningsudvalget Møde nr.: 5/2018 Dannet den: Fredag den 20-04-2018 Mødedato: Torsdag den 19-04-2018 Mødetidspunkt: 16:30-17:30 Mødested: Borgerstuen på Solbakken Medlemmer Benny

Læs mere

Tabel 1. Resultater fra Sundhedsprofilen København sammenlignet med Region Hovedstaden 2010 2013. København 2010 procent. Regionalt 2010 procent

Tabel 1. Resultater fra Sundhedsprofilen København sammenlignet med Region Hovedstaden 2010 2013. København 2010 procent. Regionalt 2010 procent KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Folkesundhed København NOTAT Til Sundheds- og Omsorgsudvalget Resultater fra Sundhedsprofilen 2013 Sundhedsprofilen 2013 er udarbejdet af Region Hovedstaden,

Læs mere

Danske Idrætsforeninger (DIF)

Danske Idrætsforeninger (DIF) Danske Idrætsforeninger (DIF) - Hvorfor, hvordan, hvornår Visionen Vi har en vision om at gøre Danmark til det bedste land i verden at dyrke idræt i. Vi skal være en nation, hvor idrætten indgår som en

Læs mere

Sundhedsprofilen 2013 Hvordan har du det?

Sundhedsprofilen 2013 Hvordan har du det? Dato 03.03.14 Dok.nr. 31375-14 Sagsnr. 14-2398 Ref. anfi Sundhedsprofilen 2013 Hvordan har du det? Varde Kommune Demografiske tal Aldersfordeling 16-24 år 25-34 år 35-44 år 45-54 år 55-64 år 65-74 år 75

Læs mere

2016/ For dig, der vil dyrke din idræt på højt niveau

2016/ For dig, der vil dyrke din idræt på højt niveau 2016/ 2017 For dig, der vil dyrke din idræt på højt niveau Velkommen på Idrætslinjen Sidste skoleår oprettede Skovvangskolen en idrætslinje. Der blev taget godt imod det nye tiltag, og der er i skrivende

Læs mere

lev godt og længe en sundhedspolitik for borgerne i Helsingør Kommune

lev godt og længe en sundhedspolitik for borgerne i Helsingør Kommune lev godt og længe en sundhedspolitik for borgerne i Helsingør Kommune 2017-2022 Sundhed handler om at have det så godt fysisk, socialt og mentalt, at alle borgere er i stand til at leve det liv, de gerne

Læs mere

Vedtægter Elite- og Talentråd

Vedtægter Elite- og Talentråd Eliteidrætssekretariatet Kultur og Idræt Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 kommunen@roskilde.dk sikkerpost@roskilde.dk www.roskilde.dk/elitekommune 1. december 2014 Sagsnr. 97162

Læs mere

SUNDHED SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN. i Assens Kommune FORORD

SUNDHED SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN. i Assens Kommune FORORD Sammen om sundhed FORORD SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN I Assens Kommune vil vi sætte spot på sundheden og arbejde målrettet for udvikling, fremgang og livskvalitet for alle. Vi vil løfte sundheden. Derfor

Læs mere

At der skal sikres en forsvarlig udvikling af talenter og eliteidrætsudøvere, fysisk, personligt

At der skal sikres en forsvarlig udvikling af talenter og eliteidrætsudøvere, fysisk, personligt Team Danmark og Randers Kommune, herefter parterne, er blevet enige om denne samarbejdsaftale, som har til formål at fremme vilkårene for eliteidræt og herunder i særdeleshed talentudvikling i Randers

Læs mere

gladsaxe.dk Sammen om mental sundhed Handleplan

gladsaxe.dk Sammen om mental sundhed Handleplan gladsaxe.dk Sammen om mental sundhed Handleplan 2019-2020 Sammen om mental sundhed Med Gladsaxe Kommunes sundhedspolitik ønsker vi, at alle i Gladsaxe skal have de bedste rammer og forudsætninger for

Læs mere

LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende

LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende Som pårørende glemmer man nemt at passe på sig selv, fordi man har fokus på den syge. Kurset har givet mig værktøjer til at genstarte mit liv, så jeg igen kan komme

Læs mere

NOTAT: Roskilde model for morgentræning af talenter på ungdomsuddannelserne

NOTAT: Roskilde model for morgentræning af talenter på ungdomsuddannelserne Kultur og Idræt Sagsnr. 287023 Brevid. 2930342 Ref. SHO Dir. tlf. 4631 4034 steenhou@roskilde.dk NOTAT: Roskilde model for morgentræning af talenter på ungdomsuddannelserne 30. oktober 2018 Som Team Danmark

Læs mere

1.1: Institutionen er oprettet ved Aalborg Byråds beslutning på mødet den 13. august 2001 og dens navn er Elitesport Aalborg.

1.1: Institutionen er oprettet ved Aalborg Byråds beslutning på mødet den 13. august 2001 og dens navn er Elitesport Aalborg. VEDTÆGTER For Den selvejende Institution Elitesport Aalborg 1: NAVN: 1.1: Institutionen er oprettet ved Aalborg Byråds beslutning på mødet den 13. august 2001 og dens navn er Elitesport Aalborg. 2: FORMÅL:

Læs mere

Resultater fra kortlægning af forebyggelsespakkerne - Socialudvalget den 14. maj 2014

Resultater fra kortlægning af forebyggelsespakkerne - Socialudvalget den 14. maj 2014 Resultater fra kortlægning af forebyggelsespakkerne - Socialudvalget den 14. maj 2014 Forebyggelsespakkerne Udgivet af Sundhedsstyrelsen Forebyggelsespakkerne: indeholder vidensbaserede faglige anbefalinger

Læs mere

Dagsorden Integrationsrådet

Dagsorden Integrationsrådet Dagsorden Integrationsrådet : Tirsdag den 01. september 2015 Mødetidspunkt: Kl. 18:00 Mødested: Det Hvide Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Deltagere: Azubuike Ukumadu (Direkte valgt) Carol Pimer

Læs mere