Arbejdsmiljørepræsentant

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Arbejdsmiljørepræsentant"

Transkript

1 FORBUND Arbejdsmiljørepræsentant sådan! iljørepræsentant AMR sikkerhed try er roller opgaver MED/SU arbejd ntant AMR sikkerhed tryghed rett pgaver MED/SU arbejdsmiljørepræ Tillykke til dig, der er nyvalgt AMR MR sikkerhed tryghed rettighede opgaver MED/SU arbejdsmiljør AMR sikkerhed tryghed rettighed ver MED/SU arbejdsmiljørepræsent tryghed rettigheder rolle bejdsmiljørepræ oller

2 Indhold repræsentant roller opgaver MED/SU nt AMR sikkerhed tryghed rettigh aver MED/SU arbejdsmiljørepræse sikkerhed tryghed rettigheder ro gaver MED/SU arbejdsmiljørepr R sikkerhed tryghed rettigheder MED/SU arbejdsmiljørepræsentant hed tryghed rettigheder roller Politisk ansvarlig: Jens Nielsen Redaktion: Morten Bisgaard Andersen Produktion: Grafisk Team/Sporenstregs og FOAs trykkeri opgaver arbejdsmiljørepræsen IN_Arbejdsmiljørepræsentant - sa dan_ Forord 3 Hvad er et godt arbejdsmiljø? 4 Nyvalgt arbejdsmiljørepræsentant 5 Arbejdsmiljøuddannelse 6 FOA-kurser 7 Arbejdsmiljørepræsentantens rettigheder 8 Arbejdsmiljørepræsentantens rolle i arbejdsmiljøarbejdet 10 Arbejdsmiljørepræsentantens opgaver 12 Engagement og involvering 14 Nyttige links til hjælp og inspiration 16 yghed rettigheder roller opg nt AMR sikkerhed SU a

3 ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANT SÅDAN! FOA 3 Forord FOA opfordrer sine medlemmer til at stille op som arbejdsmiljørepræsentanter (AMR) vi ved nemlig, at indflydelse pa arbejdsmiljøarbejdet er med til sikre dig og dine kolleger et godt arbejdsliv. Derfor skal vi i FOA nok gøre alt, hvad vi kan for at støtte dig. Brug denne pjece som en kort introduktion til arbejdet som arbejdsmiljørepræsentant ogsa hvis du overvejer at blive arbejdsmiljø repræsentant.

4 4 FOA ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANT SÅDAN! Hvad er et godt arbejdsmiljø? Et godt arbejdsmiljø forudsætter at indflydelse, ressourcer, opgaveløsning og kompetencer følges ad og at der er udviklingsmuligheder og en god samarbejdskultur på arbejdspladsen. Har man indflydelse på egne arbejdsvilkår og egne arbejdsopgaver, er der også større lyst til at udføre arbejdet bedst muligt. Arbejdsmiljø handler ikke alene om arbejdsulykker, tunge løft eller forflytninger, kemi eller indeklima, men ogsa om arbejdets tilrettelæggelse, organisering og samarbejdet pa arbejdspladsen. I et godt arbejdsmiljø, hvor man trives, er der skabt rammer for, at det skal være sundt at ga pa arbejde, og at man ikke udsættes for risiko for arbejdsulykker eller arbejdsbetingede sygdomme. I FOA opfatter vi arbejdsmiljøbegrebet meget bredt. Vi mener fx, at trivsel, udvikling, fastholdelse samt personalepolitiske forhold indga r som en vigtig del af arbejdsmiljøarbejdet. FOA mener ogsa, at problemer i arbejdsmiljøet aldrig ma blive den enkeltes problem, men et problem som arbejdspladsen skal løse kollektivt. Pa en arbejdsplads med et godt arbejdsmiljø vil man ofte se, at ledelsen støtter faglig udvikling, at alle har indflydelse pa egen arbejdsindsats, og at der er en høj grad af tillid og samarbejde.

5 ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANT SÅDAN! FOA 5 Nyvalgt arbejdsmiljørepræsentant Som nyvalgt arbejdsmiljørepræsentant er det nu dig, der sammen med din leder i arbejdsmiljøgruppen skal arbejde for at påvirke arbejdsmiljøarbejdet på arbejdspladsen i en positiv retning og gøre en forskel for dine kolleger. Kontakt din lokale afdeling, når du er blevet valgt, så de kan hjælpe dig bedst og hurtigst muligt. Arbejdsmiljøarbejdet handler i høj grad om, hvordan I pa arbejdspladsen udfører det daglige arbejde. Derfor er det vigtigt, at du tænker pa, hvordan I dagligt forebygger, at I bliver syge eller kommer til skade pa grund af forhold i arbejdet eller pa arbejdspladsen. Men bare rolig! Du er ikke alene om at sikre et godt arbejdsmiljø pa arbejdspladsen. Arbejdsmiljøarbejdet afhænger ogsa af en aktiv indsats fra ledelsen, din tillidsrepræsentantkollega (TR) og dine kolleger i øvrigt - samarbejde er derfor en forudsætning for at opna et sikkert og sundt arbejdsmiljø. FOA lægger stor vægt pa at støtte dig aktivt som AMR, og har vedtaget et AMR-løfte, der bl.a. indebærer, at du tilbydes et uddannelsesforløb pa 5 dage ud over den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse. Bagerst i pjecen finder du nyttige links om arbejdsmiljø. Husk pa, at du ogsa altid kan kontakte din lokale FOA-afdeling, der kan ra dgive dig i dit arbejdsmiljøarbejde. Brug denne pjece som en kort introduktion til arbejdet som arbejdsmiljørepræsentant og de muligheder, der ligger i hvervet.

6 6 FOA ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANT SÅDAN! Arbejdsmiljøuddannelse Du har ret til at komme på arbejdsmiljøuddannelse, når du bliver arbejdsmiljørepræsentant, og arbejdsgiveren har pligt til at tilmelde dig denne uddannelse, så den er gennemført senest 3. måneder efter, du er valgt. Forma let med denne lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse er, at arbejdsmiljørepræsentanten tilegner sig den fornødne viden om arbejdsmiljø og metoder til at varetage sikkerheds- og sundhedsmæssige opgaver. Fakta Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse er 3 dage. Herudover skal du tilbydes 2 dages uddannelse, indenfor det første a r, du er valgt som arbejdsmiljørepræsentant. I de efterfølgende a r, du er valgt, skal du tilbydes 1½ dags uddannelse a rligt med udgangspunkt i en kompetenceudviklingsplan, der afspejler virksomhedens arbejdsmiljøbehov og arbejdsmiljøorganisationens behov for kompetenceudvikling. FOA anbefaler, at du som arbejdsmiljørepræsentant tager imod ba de de 2 dage og de efterfølgende 1½ dag om a ret. Hvis du ikke fa r den lovpligtige uddannelse indenfor tiden, og heller ikke fa r kompetenceudviklingsplan og tilbudt de efterfølgende uddannelsesdage, sa kontakt din lokale FOA-afdeling.

7 ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANT SÅDAN! FOA 7 FOA-kurser Som nyvalgt arbejdsmiljørepræsentant har du sikkert mange spørgsmål til både dine opgaver og rettigheder og til de udfordringer, du møder i dagligdagen. FOAs faglige AMR-uddannelse er et tilbud til dig, der har gennemført den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse. Pa kurset arbejder vi videre med de emner, du gerne skulle have fa et præsenteret pa den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse, sa som APV, sygefravær, MED/AMO, fysisk og psykisk arbejdsmiljø og samarbejdet med TR. Derudover sætter vi fokus pa, hvordan FOA kan støtte dig som AMR, sa du har bedst mulig ballast i dit arbejde som arbejdsmiljørepræsentant. Kontakt din lokale FOA-afdeling, for at fa mere information samt lagt en uddannelsesplan, sa vi kan tilbyde dig kurser, temadage og konferencer specielt rettet mod arbejdsmiljøarbejdet.

8 8 FOA ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANT SÅDAN! Arbejdsmiljørepræsentantens rettigheder Som arbejdsmiljørepræsentant er du typisk valgt for en 2-årig periode, men valgperioden kan dog være aftalt til højst 4 år (se den lokale aftale). Det er vigtigt, at du sørger for at din lokale FOA-afdeling får besked, når du er valgt som arbejdsmiljørepræsentant, så du så hurtigt som muligt kan få hjælp og støtte samt mulighed for at deltage i FOAs mange medlemstilbud. Na r du er valgt som arbejdsmiljørepræsentant, har du de samme rettigheder som andre tillidsvalgte. Det vil sige, at dine arbejdsforhold ikke ma forringes, du ma ikke fa mindre i løn, og du nyder ogsa særlig beskyttelse i forhold til afskedigelse. Du har krav pa den fornødne tid til at udføre arbejdsmiljøarbejdet dette aftales med nærmeste ledelse, men kan ogsa være aftalt i den lokale MED/ SU-aftale om vilka r for tillidsvalgte (Kontakt FOA, hvis I ikke kan blive enige om tidsforbruget, da dette er et fagretligt spørgsma l). Desuden skal arbejdsgiveren stille relevant materiale, der indga r i arbejdsmiljøarbejdet, til ra dighed for dig, ligesom du skal have adgang til kontorfaciliteter og internet. Din arbejdsgiver skal ogsa sørge for at dine kolleger har let ved at komme i kontakt med dig.

9 ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANT SÅDAN! FOA 9 Du kan ikke væltes af dine kolleger i valgperioden, og du kan som udgangspunkt ikke holde op som arbejdsmiljørepræsentant, uden det er aftalt med arbejdsgiveren. Skulle det alligevel ske, skal du/i sørge for at have aftalt, at der kan vælges en ny arbejdsmiljørepræsentant, ellers vil arbejdslederen i arbejdsmiljøgruppen varetage arbejdsmiljøarbejdet alene, i den resterende del af valgperioden. Kontakt FOA for at fa hjælp, hvis du er i tvivl om, hvad der kan aftales eller hvordan. Hvis du er fraværende pga. orlov, sygdom eller andet - i en sammenhængende periode pa mindst 4 ma neder kan der vælges ny arbejdsmiljørepræsentant for den res terende del af valgperioden eller for en ny valgperiode, men det skal ogsa være aftalt. Kontakt FOA for at fa hjælp, hvis du er i tvivl om, hvad der kan aftales eller hvordan.

10 10 FOA ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANT SÅDAN! Arbejdsmiljørepræsentantens rolle i arbejdsmiljøarbejdet Som arbejdsmiljørepræsentant vil du indgå i en arbejdsmiljøgruppe sammen med din arbejdsleder, eller en anden leder som er udpeget af ledelsen. Det næste niveau ift. arbejdsmiljøarbejdet kan være forskelligt fra arbejdsplads til arbejdsplads. Nogle steder (indenfor det private/staten) har man arbejdsmiljøudvalg (AMU), men indenfor det kommunale og regionale er arbejdsmiljøudvalg sammenlagt med samarbejdsudvalg i MED-udvalg. Forma let er at skabe et godt og styrket arbejdsmiljø gennem en samlet samarbejdsstruktur mellem ledelse og medarbejdere. Som nyvalgt arbejdsmiljørepræsentant er det vigtigt, at du kender den struktur, der er aftalt pa din arbejdsplads spørg din leder, hvad der er aftalt lokalt og fa aftalen udleveret. Er du i tvivl, sa ved tillidsrepræsentanten eller din lokale FOA-afdeling, hvad der er gældende. Som AMR skal du fungere som en slags ambassadør for arbejdsmiljøet og medvirke til at skærpe kollegernes og ledelsens fokus pa alle aspekter af arbejdsmiljøet. I din rolle som AMR, skal du medvirke til at sikre det gode arbejdsmiljø, men du har som AMR ikke ansvaret for, hvordan arbejdsmiljøet er. Dette ansvar ligger altid hos din leder/arbejdsgiver. Du skal ogsa huske, at du som arbejdsmiljørepræsentant skal varetage alle kollegers interesse altsa ogsa andre faggruppers.

11 ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANT SÅDAN! FOA 11 Et godt samarbejde og en god dialog pa arbejdspladsen er en forudsætning for et godt arbejdsmiljø og et godt arbejdsmiljøarbejde. Din rolle som arbejdsmiljørepræsentant er derfor bl.a. at sørge for, at du har et godt samarbejde med din leder, og at skabe rammer for at dine kolleger inddrages, sa alles fokus er pa at sikre, at der er et godt arbejdsmiljø pa din arbejdsplads. Som arbejdsmiljørepræsentant har du ogsa en særlig rolle na r Arbejdstilsynet kommer pa tilsyn. Sørg for at holde dig orienteret om Arbejdstilsynets besøg, for du har nemlig ret til at deltage i mødet og rundvisningen. Hvis du ikke har mulighed for at deltage, sa sørg sa vidt muligt for at aftale med en kollega (fx en tillidsrepræsentant) og din leder, at kollegaen deltager i stedet for dig. Du har altsa en vigtig rolle i at fungere som talerør for dine kolleger overfor ledelsen til dagligt og i MED/ AMU. Du har ogsa en rolle som ekspert, der er vidende om, hvad I har af problemer og styrker i arbejdsmiljøet, samt hvordan I arbejder med arbejdsmiljøet pa jeres arbejdsplads. Arbejdsmiljøet er en fælles opgave.

12 12 FOA ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANT SÅDAN! Arbejdsmiljørepræsentantens opgaver Det er arbejdsmiljørepræsentantens og arbejdsmiljøorganisationens opgave at medvirke til, at det er sikkert og sundt at gå på arbejde, og at gældende regler bliver overholdt. Du har naturligvis en specifik viden om din arbejdsplads, og derfor har du en opgave ift. at tænke eventuelle særlige arbejdsforhold ind, na r der arbejdes med arbejdsmiljøet. Na r arbejdspladsen fx ændrer arbejdets organisering, forhandler arbejdstidsaftaler, indkøber ny teknologi eller bygger nyt, har du sammen med andre tillidsvalgte en vigtig opgave i at sikre, at der tages hensyn til de eventuelle særlige forhold og den enkelte medarbejder. Derfor skal du inddrages i planerne fra starten, sa du kan medvirke til at sikre et godt arbejdsmiljø og forebygge ulykker, sygefravær og nedslidning. Arbejdsmiljørepræsentantens opgaver er via pladsen i arbejdsmiljøgruppen overordnet fastlagt i arbejdsmiljølovgivningen nedenfor er nævnt nogle vigtige opgaver i dagligdagen.

13 ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANT SÅDAN! FOA 13 Din opgave er blandt andet, at: medvirke til at skabe et sikkert og sundt arbejdsmiljø i samarbejde med kolleger, tillidsrepræsentant og ledelse. fungere som kontaktled mellem arbejdsmiljøorganisation og kolleger. tage initiativ til projekter pa arbejdsmiljøomra det. deltage i arbejdsstedets planlægning af arbejdsmiljøforhold, herunder deltage i arbejdspladsvurdering (APV), trivselsundersøgelser og evt. arbejdsmiljøcertificering. kontrollere, at der gives oplæring og instruktion til nyansatte. kontrollere, at arbejdsforholdene er forsvarlige, herunder at tekniske hjælpemidler efterses og vedligeholdes. medvirke til, at arbejdsskader bliver anmeldt af arbejdsgiveren, og at der bliver fulgt op, sa der sker en forebyggelse af andre arbejdsskader. guide din kollega hen i den lokale FOA-afdeling, hvis der er noget, der skal behandles med henblik pa erstatning. varetage arbejdsmiljøarbejdet, na r arbejdslederen i arbejdsmiljøgruppen er fraværende. orientere om regler og aftaler, der er fastsat til at fremme et godt arbejdsmiljø. forelægge problemer, der ikke kan løses i arbejdsmiljøgruppen, eller som har principiel karakter for MED-udvalget eller AMU/SU.

14 14 FOA ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANT SÅDAN! Engagement og involvering Hvis arbejdsmiljøet skal forbedres, er det vigtigt, at dine kolleger er engagerede i arbejdet, og at arbejdsmiljøorganisationen har fokus på de særlige sammenhænge og strukturer, der er på arbejdspladsen. Det er vigtigt, at du har blik for, hvordan du kan engagere, motivere og involvere sa mange som muligt. Det er fx ikke sikkert, at det er en god idé kun at sende papirer rundt til orientering dine kolleger engageres sikkert mere af personlig kontakt og ved selv at deltage i dialog og problemløsning. Fakta Gode råd til at fremme engagement Sørg for at samarbejde med ledelsen og med andre tillidsvalgte. Sørg for at informere kolleger fra starten og løbende, na r I opstarter indsatser eller projekter. Information er med til at holde gejsten og til at imødega myter og rygter. Lav en forventningsafstemning med kollegerne hvad forventer de af dig? Og hvad forventer du af dem fx opbakning til APV og konkrete initiativer for et bedre arbejdsmiljø? Sørg for at dine kolleger kan se meningen med arbejdsmiljøarbejdet. Sørg for at kollegerne fa r reel indflydelse pa det arbejde, de inddrages i. Sørg for at der mulighed for dialog og for at komme til orde. Vær opmærksom pa og a ben om, at ting tager tid. Sats ba de pa arbejdsmiljøarbejdet pa den korte bane, der kan give sma, men synlige succeser, men arbejd ogsa pa den lange bane og arbejd med de problemer, som er store og komplicerede, og som betyder meget for arbejdsmiljøet. Sørg for at skabe a benhed og give rum ogsa for utraditionelle idéer, forslag og handlinger. Husk, at du som rollemodel selv har en vigtig rolle i at skabe engagement i arbejdsmiljøarbejdet. Din egen ma de at agere pa er vigtig.

15 ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANT SÅDAN! FOA 15

16 16 FOA ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANT SÅDAN! Nyttige links til hjælp og inspiration Som nyvalgt arbejdsmiljørepræsentant vil du måske synes, at der er flere spørgsmål end svar. Men der er gode råd og informationer at hente mange steder. En vigtig samarbejdspartner er selvfølgelig din lokale FOA-afdeling. Har du spørgsma l, kan du altid henvende dig i din afdeling for at hente gode ra d og information. Hvis du er i tvivl om noget, sa er det oplagt, at du hurtigt kontakter din FOA-afdeling, sa undga r du en forkert sagsbehandling fra starten. Pa internettet findes der en række relevante hjemmesider om arbejdsmiljøemner pa de næste sider følger en oversigt over nogle af de vigtige.

17 ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANT SÅDAN! FOA 17 FOAs hjemmeside foa.dk Pa FOAs hjemmeside finder du mange temasider om arbejdsmiljø, ligesom du kan finde pjecer og medlemsundersøgelser, der siger noget om arbejdsmiljøet for FOAs medlemmer. Du kan benytte søgefunktionen til at finde relevante pjecer, artikler og oplysninger om FOA m.v. Tillidszonen tillidszonen.dk Som FOA-arbejdsmiljørepræsentant har du adgang til FOAs hjemmeside for tillidsvalgte. Branchefællesskab for arbejdsmiljø (BFA) Der er i alt 5 branchefællesskaber, der repræsenterer de forskellige brancher. De er sammensat af branchens parter, dvs. organisationerne pa henholdsvis arbejdstager- og arbejdsgiverside. Deres opgave er at medvirke til at løse branchens arbejdsmiljøproblemer samt samarbejde med andre aktører sa som Arbejdstilsynet (AT) m.v. Under branchefællesskabet er der flere relevante hjemmesider, bl.a. bfa-service.dk bautransport.dk arbejdsmiljoweb.dk forflyt.dk etsundtarbejdsliv.dk

18 18 FOA ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANT SÅDAN! Arbejdstilsynet (AT) amid.dk Arbejdstilsynets hjemmeside er et praktisk opslagsværk, na r du søger information om arbejdsmiljøregler. Pa Arbejdstilsynets hjemmeside kan du finde information om tilsynsmetoder, og du kan finde arbejdsmiljøloven og tilhørende bekendtgørelser. Nogle af de vigtigste bekendtgørelser med relevans for AMR er: Bekendtgørelse om samarbejde om sikkerhed og sundhed nr (her sta r noget om AMR s vilka r, rettigheder og opgaver). Bekendtgørelse om arbejdets udførelse nr. 559 (her sta r bl.a. noget om APV). Videncenter for Arbejdsmiljø (VFA) amid.dk Pa hjemmesiden finder du mange informationer om nyt indenfor arbejdsmiljøarbejdet, herunder forskningsbaseret viden om arbejdsmiljø, artikler, redskaber, love og regler samt eksempler pa god praksis fra virksomheder, der har gjort en særlig indsats for arbejdsmiljøet. Arbejdsmedicinske klinikker (AMK) se fx bispebjerghospital.dk/amed og amkherning.dk I hver region er der arbejdsmedicinske klinikker tilknyttet sygehuse. De arbejdsmedicinske klinikker er specialiserede i at undersøge arbejdsbetingede sygdomme. Arbejdsmiljøorganisationen kan kontakte de arbejdsmedicinske klinikker for at hente ra dgivende informationer. (Der kan være særlige retningslinjer for at kontakte den enkelte klinik). Arbejdstilsynet har desuden udgivet en lang række AT-vejledninger, som vejleder virksomheder, i hvordan de skal forsta lovgivningen, og hvordan de kan forebygge arbejdsmiljøproblemer, indenfor mange forskellige arbejdsmiljøemner. FOA anbefaler, at du tager udgangspunkt i vejledningerne, na r du søger viden om et bestemt arbejdsmiljøemne.

19 ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANT SÅDAN! FOA 19 Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (tidligere Arbejdsskadestyrelsen) aes.dk Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) er en del af ATP, og deres opgave er at træffe afgørelser om arbejdsskadesager efter arbejdsskadeloven. AES behandler hvert a r ca sager, hvor mennesker er kommet til skade eller er blevet syge pa arbejdet. Pa deres hjemmeside kan du finde information om anmeldelse af arbejdsskader, hvordan en skadesag forløber, erstatningsformer, tilskadekomnes rettigheder mv. Du finder ogsa love, bekendtgørelser og cirkulærer indenfor omra det.

20 DECEMBER 2018 Arbejdsmiljørepræsentant sådan! Tillykke til dig, der er nyvalgt AMR I FOA opfatter vi arbejdsmiljøbegrebet meget bredt. Vi mener fx, at trivsel, udvikling, fastholdelse samt personalepolitiske forhold indga r som en vigtig del af arbejdsmiljøarbejdet. FOA mener ogsa, at problemer i arbejdsmiljøet aldrig ma blive den enkeltes problem, men et problem som arbejdspladsen skal løse kollektivt. FOA Staunings Plads København V Tlf: foa.dk FOA er Danmarks tredjestørste fagforening. Siden 1899 har vi kæmpet for bedre løn- og arbejdsforhold til vores medlemmer. Hovedopgaven er at indgå overenskomster, som sikrer en god løn og moderne, ordnede arbejdsvilkår. Det er FOA, der aftaler din løn, dine tillæg, din arbejdstid, din pension, dine barselsregler, dine ferieregler og dine muligheder for uddannelse. Vores opgave i FOA er også at sikre et stærkt fagligt fællesskab. Ved at stå sammen i FOA, står hvert enkelt medlem stærkere. Og med den fælles styrke kan vi optræde handlekraftigt.

Arbejdsmiljørepræsentant hvad så?

Arbejdsmiljørepræsentant hvad så? Marts 2012 F O A F A G O G A R B E J D E Arbejdsmiljørepræsentant hvad så? Politisk ansvarlig Inger Bolwinkel Redaktion Erik Nygaard/FOA faglig Layout Joe Anderson Illustrator Rasmus Bregnhøi Tryk FOAs

Læs mere

Arbejdsmiljø. På arbejdsmiljøets vegne. om arbejdet som sikkerhedsrepræsentant

Arbejdsmiljø. På arbejdsmiljøets vegne. om arbejdet som sikkerhedsrepræsentant Arbejdsmiljø På arbejdsmiljøets vegne om arbejdet som sikkerhedsrepræsentant På arbejdsmiljøets vegne er udgivet af Forbundet af Offentligt Ansatte. Pjecen henvender sig især til nyvalgte sikkerhedsrepræsentanter

Læs mere

Sikkerhedsrepræsentant

Sikkerhedsrepræsentant Arbejdsmiljø F O A F A G O G A R B E J D E Sikkerhedsrepræsentant hvad så? Valgt som sikkerhedsrepræsentant hvad så? Dine kolleger har valgt dig til sikkerhedsrepræsentant for en 2-årig periode. FOA ønsker

Læs mere

FORBUND. Stå stærkt som AMR. Efter FOAs faglige AMR-uddannelse tilbyder FOA dig en samarbejdsaftale

FORBUND. Stå stærkt som AMR. Efter FOAs faglige AMR-uddannelse tilbyder FOA dig en samarbejdsaftale FORBUND Stå stærkt som AMR Efter FOAs faglige AMR-uddannelse tilbyder FOA dig en samarbejdsaftale 2 FOA STÅ STÆRKT SOM AMR Indhold Sammen gør vi forskellen for arbejdsmiljøet 3 FOA giver dig 3 løfter 4

Læs mere

Styrk din platform som TR

Styrk din platform som TR FORBUND Styrk din platform som TR Efter endt grunduddannelse, tilbyder FOA dig en aftale Indhold Sammen gør vi forskellen 3 De 5 TR-løfter 4 Løfte 1: En aftale om dine TR-opgaver 4 Løfte 2: Information

Læs mere

Til dig der er ny arbejdsmiljørepræsentant

Til dig der er ny arbejdsmiljørepræsentant Til dig der er ny arbejdsmiljørepræsentant 2 Tillykke... med at du er blevet valgt som arbejdsmiljørepræsentant. Et hverv og en titel som vi normalt forkorter til AMR. OGSÅ TILLYKKE TIL DINE KOLLEGER.

Læs mere

Til dig der er ny arbejdsmiljørepræsentant

Til dig der er ny arbejdsmiljørepræsentant Til dig der er ny arbejdsmiljørepræsentant Tillykke... med at du er blevet valgt som arbejdsmiljørepræsentant. Et hverv og en titel som vi normalt forkorter til AMR. OGSÅ TILLYKKE TIL DINE KOLLEGER. Nu

Læs mere

SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN

SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN Folderen er tænkt som inspiration til at få sat fokus på samarbejdet mellem jer som arbejdsmiljørepræsentant (AMR) og tillidsrepræsentant

Læs mere

Kære arbejdsmiljø repræsentant Tak, fordi du gør en forskel!

Kære arbejdsmiljø repræsentant Tak, fordi du gør en forskel! Kære arbejdsmiljø repræsentant Tak, fordi du gør en forskel! Guide til nyvalgte arbejdsmiljørepræsentanter KÆRE ARBEJDSMILJØ REPRÆSENTANT Først og fremmest tillykke med valget som arbejdsmiljørepræsentant

Læs mere

Velkommen som Arbejdsmiljørepræsentant Danmarks Lærerforening

Velkommen som Arbejdsmiljørepræsentant Danmarks Lærerforening Velkommen som Arbejdsmiljørepræsentant Danmarks Lærerforening Indhold Velkommen til arbejdet som arbejdsmiljørepræsentant!... 1 Arbejdsmiljørepræsentant - og hvad så?... 1 Opgaver, rettigheder og pligter...

Læs mere

Velkommen som Arbejdsmiljørepræsentant Danmarks Lærerforening

Velkommen som Arbejdsmiljørepræsentant Danmarks Lærerforening Velkommen som Arbejdsmiljørepræsentant Danmarks Lærerforening Arbejdsmiljørepræsentant - og hvad så?... 1 Opgaver, rettigheder og pligter... 2 Hvis en kollega kommer ud for en arbejdsskade eller rammes

Læs mere

GUIDE TIL NYE ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER

GUIDE TIL NYE ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER GUIDE TIL NYE ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER Som nyvalgt arbejdsmiljørepræsentant kan du blive stillet overfor nogle udfordringer og spørgsmål, som du måske ikke altid er lige parat til at kunne svare på,

Læs mere

Indhold 1. Indledning Organiseringen af arbejdsmiljøarbejdet Aktører i arbejdsmiljøarbejdet... 2

Indhold 1. Indledning Organiseringen af arbejdsmiljøarbejdet Aktører i arbejdsmiljøarbejdet... 2 Vejledning om arbejdsmiljø for præster Dato: 29. juni 2018 Sagsbehandler Marlene Dupont Indhold 1. Indledning... 2 2. Organiseringen af arbejdsmiljøarbejdet... 2 3. Aktører i arbejdsmiljøarbejdet... 2

Læs mere

Notat. Vejledning om arbejdsmiljø for præster og provster. 1. Indledning

Notat. Vejledning om arbejdsmiljø for præster og provster. 1. Indledning Vejledning om arbejdsmiljø for præster og provster Dato: 13. juli 2015 Dokument nr. 78836/15 1. Indledning Sagsbehandler Marlene Dupont Vejledningen er tilpasset de særlige forhold, der gælder for folkekirken

Læs mere

ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANT

ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANT Bilag 4.19 ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANT ved UddannelsesCenter Ringkøbing-Skjern EN KORT INTRODUKTION Til Arbejdsmiljørepræsentanten Denne pjece vedrører arbejdet som Arbejdsmiljørepræsentant. Tillykke med

Læs mere

Arbejdsmiljørepræsentanternes vilkår i LO-forbundene

Arbejdsmiljørepræsentanternes vilkår i LO-forbundene Arbejdsmiljørepræsentanternes vilkår i LO-forbundene 2 Arbejdsmiljørepræsentanternes vigtigste opgave er at repræsentere deres kolleger i samarbejdet om et godt arbejdsmiljø. Derfor er det vigtigt, at

Læs mere

TRIO. en daglig aktionsstyrke for opgaveløsning og trivsel AMR

TRIO. en daglig aktionsstyrke for opgaveløsning og trivsel AMR AMR TRIO en daglig aktionsstyrke for opgaveløsning og trivsel Introduktion til samarbejdet mellem leder, tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant Indhold 3 4 6 7 Forord: En daglig aktionsstyrke

Læs mere

FORBUND. Arbejdspladsvurdering. arbejdsmiljø regler. sådan! yggelse arbejdsmilj. V hvert 3. år kortlæg. egler forebyggelse ha ingsplan arbejdspl

FORBUND. Arbejdspladsvurdering. arbejdsmiljø regler. sådan! yggelse arbejdsmilj. V hvert 3. år kortlæg. egler forebyggelse ha ingsplan arbejdspl FORBUND Arbejdspladsvurdering sådan! arbejdsmiljø regler yggelse arbejdsmilj V hvert 3. år kortlæg ng AMR APV arb egler forebyggelse ha ingsplan arbejdspl kortlæ Indhold Introduktion 3 Hvad er en arbejds

Læs mere

Ændrede regler om uddannelse på arbejdsmiljøområdet v/sekretær for MIA, chefkonsulent Torben Rentzius Jans, Mejeribrugets Arbejdsgiverforening

Ændrede regler om uddannelse på arbejdsmiljøområdet v/sekretær for MIA, chefkonsulent Torben Rentzius Jans, Mejeribrugets Arbejdsgiverforening Ændrede regler om uddannelse på arbejdsmiljøområdet v/sekretær for MIA, chefkonsulent Torben Rentzius Jans, Mejeribrugets Arbejdsgiverforening 1 Fremtidens arbejdsmiljøorganisation 2 Fremtidens arbejdsmiljøorganisation

Læs mere

Arbejdsmiljørepræsentanternes vilkår i FTF-organisationerne

Arbejdsmiljørepræsentanternes vilkår i FTF-organisationerne Arbejdsmiljørepræsentanternes vilkår i FTF-organisationerne 2 Arbejdsmiljørepræsentanternes vigtigste opgave er at repræsentere deres kolleger i samarbejdet om et godt arbejdsmiljø. Derfor er det vigtigt,

Læs mere

Arbejdsmiljørepræsentant i Region Syddanmark - Forventninger og opgaver for lederrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter i arbejdsmiljøgrupperne.

Arbejdsmiljørepræsentant i Region Syddanmark - Forventninger og opgaver for lederrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter i arbejdsmiljøgrupperne. Område: Human Resources Udarbejdet af: Niels Jørgen Rønje Afdeling: HR-sekretariat og Arbejdsmiljø E-mail: Niels.Jorgen.Ronje@regionsyddanmark.dk Journal nr.: Telefon: 76631753 Dato: 19. marts 2009 Notat

Læs mere

Arbejdsmiljøorganisationen

Arbejdsmiljøorganisationen fremtiden starter her... Gode råd om Arbejdsmiljøorganisationen INDHOLD Hvilke virksomheder skal have en arbejdsmiljøorganisation? 3 Antallet af arbejdsmiljøgrupper og -udvalg 6 Valg og udpegning af medlemmer

Læs mere

Løft rigtigt, når I gør rent

Løft rigtigt, når I gør rent KOST-SERVICE Løft rigtigt, når I gør rent - et TR/AMR værktøj til dig og din arbejdsplads Dette værktøj er til dig, som er arbejdsmiljørepræsentant (AMR) eller tillidsrepræsentant (TR). Du kan læse om,

Læs mere

Arbejdsmiljørepræsentantens vilkår i Dansk El-Forbund

Arbejdsmiljørepræsentantens vilkår i Dansk El-Forbund Arbejdsmiljørepræsentantens vilkår i Dansk El-Forbund Kortlægning for Dansk El-Forbund på baggrund af LO s AMR-undersøgelse Udarbejdet af: Flemming Pedersen og Søren Grove Vejlstrup Juni 2018 1 INTRODUKTION

Læs mere

Online arbejdsmiljøuddannelse /Arbejdsmiljøgruppen

Online arbejdsmiljøuddannelse /Arbejdsmiljøgruppen Online arbejdsmiljøuddannelse /Arbejdsmiljøgruppen Præsentation Hvilken virksomhed kommer du fra og hvilken stilling har du? Hvor mange ansatte er I i jeres virksomhed? Er du arbejdsmiljørepræsentant,

Læs mere

ARBEJDSMILJØ REPRÆSENTANT - SÅDAN GØR DU! Få overblik over dine muligheder og dit ansvar.

ARBEJDSMILJØ REPRÆSENTANT - SÅDAN GØR DU! Få overblik over dine muligheder og dit ansvar. ARBEJDSMILJØ REPRÆSENTANT - SÅDAN GØR DU! Få overblik over dine muligheder og dit ansvar. DIT HVERV SOM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANT Arbejdsmiljøarbejdet giver resultater, når både ledelsen og dine kolleger

Læs mere

Nye regler om arbejdsmiljøsamarbejdet. træder i kraft pr. 1. oktober 2010

Nye regler om arbejdsmiljøsamarbejdet. træder i kraft pr. 1. oktober 2010 Nye regler om arbejdsmiljøsamarbejdet træder i kraft pr. 1. oktober 2010 F O A f a g o g a r b e j d e 1 Arbejdsmiljøarbejdet skal styrkes De nye regler er blevet til efter, at arbejdsmarkedets parter

Læs mere

arbejdsmiljøorganisationen

arbejdsmiljøorganisationen GODE RÅD OM... arbejdsmiljøorganisationen SIDE 1 Indhold Organisering af arbejdsmiljøarbejdet 3 Virksomheder uden arbejdsmiljøorganisation 3 Virksomheder med arbejdsmiljøorganisation 3 Hvem betragtes som

Læs mere

Et øjeblik! Hvordan går det med dig og din funktion som AMR?

Et øjeblik! Hvordan går det med dig og din funktion som AMR? BRØNDERSLEV KOMMUNE & HJØRRING KOMMUNE Et øjeblik! Hvordan går det med dig og din funktion som AMR? Kl. 13.00 15.30 26. marts 2014 Idrætscenter Vendsyssel, Vrå 1 Hvem har ansvaret for arbejdsmiljøet? Alle

Læs mere

CIRKULÆRE: 021 Gode råd om arbejdsmiljøorganisationen

CIRKULÆRE: 021 Gode råd om arbejdsmiljøorganisationen Cirkulære: Cirkulære nr. 021 Udgivet første gang 08-12-2010 Kontrolleres senest 01-08-2015 Evt. bilag el. henvisninger: Indsættes: I Servicemappen under pkt. 9.1 Indhold Organisering af arbejdsmiljøarbejdet...

Læs mere

Fremtidens arbejdsmiljøorganisation

Fremtidens arbejdsmiljøorganisation Denne pjece har til formål at bidrage til at styrke samarbejdet om sikkerhed og sundhed i mejeriindustrien og sætter fokus på roller - opgaver - ansvar og forventninger i forhold til arbejdsmiljøet Fremtidens

Læs mere

God start godt arbejdsmiljø

God start godt arbejdsmiljø God start godt arbejdsmiljø EU s arbejdsmiljø-uge i Uge 43 Forberedelse til fællesmødet Arbejdsmiljøsystemet Arbejdsmiljøet i jeres branche Særlige regler for unge Undervisningen kan indledes med en af

Læs mere

valg af sikkerheds repræsentant

valg af sikkerheds repræsentant 09 valg af sikkerheds repræsentant din mulighed for at komme i front med arbejdsmiljøet er du den nye sikkerhedsrepræsentant? Det giver mulighed for at sætte fokus på et godt og udviklende arbejdsmiljø,

Læs mere

ARBEJDSMILJØUDVALGETS. vejledning til sikkerheds-/ arbejdsmiljørepræsentanter. FOA Fag og Arbejde Aalborg Afdeling

ARBEJDSMILJØUDVALGETS. vejledning til sikkerheds-/ arbejdsmiljørepræsentanter. FOA Fag og Arbejde Aalborg Afdeling ARBEJDSMILJØUDVALGETS vejledning til sikkerheds-/ arbejdsmiljørepræsentanter FOA Fag og Arbejde Aalborg Afdeling FOA Aalborg Arbejdsmiljøpolitisk udvalg Indledning Forebyggende miljøarbejde er en langsigtet,

Læs mere

3 argumenter mod alenearbejde

3 argumenter mod alenearbejde FORBUND 3 argumenter mod alenearbejde Et værktøj til at sikre, at alenearbejde ikke belaster medlemmerne Indhold 3 argumenter mod alenearbejde 3 Borgerargumentet 6 Arbejdsmiljøargumentet 8 Økonomiargumentet

Læs mere

Velkommen til Arbejdsmiljøseminar 2013

Velkommen til Arbejdsmiljøseminar 2013 Velkommen til Arbejdsmiljøseminar 2013 Velkommen til Arbejdsmiljøseminar 2013 Arbejdsmiljørepræsentant Hvad er mine opgaver, pligter og rettigheder? I skal lave jeres egen funktionsbeskrivelse: Overfor

Læs mere

Bliv arbejdsmiljørepræsentant. Et sikkert og sundt arbejdsmiljø

Bliv arbejdsmiljørepræsentant. Et sikkert og sundt arbejdsmiljø Bliv arbejdsmiljørepræsentant Et sikkert og sundt arbejdsmiljø VIL DU VÆRE ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANT? Det giver bedre arbejdsmiljø! På virksomheder med 10 ansatte og derover har arbejdsgiveren pligt til

Læs mere

Sikkert og sundt arbejdsmiljø i Filmbranchen

Sikkert og sundt arbejdsmiljø i Filmbranchen Sikkert og sundt arbejdsmiljø i Filmbranchen Aftale mellem Producentforeningen, Dansk Skuespillerforbund og Danske Filminstruktører (Organisationerne). Organisationerne har fokus på arbejdsmiljø, og er

Læs mere

en nem til et bedre arbejdsmiljø og direkte vej Gode råd om arbejdsmiljøorganisation og APV Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

en nem til et bedre arbejdsmiljø og direkte vej Gode råd om arbejdsmiljøorganisation og APV Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros en nem og direkte vej til et bedre arbejdsmiljø Gode råd om arbejdsmiljøorganisation og APV Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Sådan etablerer I en arbejdsmiljøorganisation Er I 10 eller

Læs mere

ER DU DEN NYE ARBEJDSMILJØ REPRÆSENTANT

ER DU DEN NYE ARBEJDSMILJØ REPRÆSENTANT ER DU DEN NYE ARBEJDSMILJØ REPRÆSENTANT ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANT - DERFOR ARBEJDSMILJØ REPRÆSENTANT At være arbejdsmiljørepræsentant forpligter. Som tillidsvalgt er man valgt til at være kollegernes talsmand.

Læs mere

VEJLEDNING FRA BFA HANDEL, FINANS OG KONTOR. Den årlige arbejdsmiljødrøftelse

VEJLEDNING FRA BFA HANDEL, FINANS OG KONTOR. Den årlige arbejdsmiljødrøftelse VEJLEDNING FRA BFA HANDEL, FINANS OG KONTOR Den årlige arbejdsmiljødrøftelse den årlige arbejdsmiljødrøftelse 1 Årlig arbejdsmiljødrøftelse En gang om året skal I holde et koordinerende arbejdsmiljømøde,

Læs mere

Arbejdslivskonferencen Samarbejde mellem AMR og TR

Arbejdslivskonferencen Samarbejde mellem AMR og TR Arbejdslivskonferencen 2016 Samarbejde mellem AMR og TR Hvad er samarbejde? Samarbejde er når den enkelte via egen motivation bidrager med relevant viden, holdninger og færdigheder (sine kompetencer) til

Læs mere

A RBEJDSMILJØUDVALGET S

A RBEJDSMILJØUDVALGET S Side 12 FOA, Fag og Arbejde, Aalborg Arbejdsskadeafsnittet Tlf. 4697 3131 Sagsbehandler Ghita Elmo Andersen A RBEJDSMILJØUDVALGET S V EJLEDNING TIL SIKKERHEDS-/ ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER Miljøansvarlig/formand

Læs mere

God start godt arbejdsmiljø

God start godt arbejdsmiljø God start godt arbejdsmiljø EU s arbejdsmiljø-uge i Uge 43 Forberedelse til fællesmødet Arbejdsmiljøsystemet Arbejdsmiljøet i jeres branche Særlige regler for unge Undervisningen kan indledes med en af

Læs mere

Arbejdsmiljø også en opgave for tillidsrepræsentanten?

Arbejdsmiljø også en opgave for tillidsrepræsentanten? FORBUND Arbejdsmiljø også en opgave for tillidsrepræsentanten? Roller, opgaver og indflydelse Indhold Forord 3 Det daglige samarbejde om arbejdsmiljø 4 Roller 6 Valg og valgperiode 7 Opgaver 10 Samarbejdet

Læs mere

Arbejdsmiljørepræsentanters uddannelse og vilkår

Arbejdsmiljørepræsentanters uddannelse og vilkår FOA Kampagne og Analyse Januar 2012 Arbejdsmiljørepræsentanters uddannelse og vilkår Dette notat fortæller om FOAs arbejdsmiljørepræsentanter deres udfordringer, vilkår og ikke mindst muligheder for at

Læs mere

Styrk det strategiske arbejdsmiljøarbejde i Hoved-MED

Styrk det strategiske arbejdsmiljøarbejde i Hoved-MED Styrk det strategiske arbejdsmiljøarbejde i Hoved-MED Temadag for medlemmer af Hoved-MED 20. september 2018 Hvem er vi? AMR? TR? Medarbejderrepræsentant? Andet? Hvad er strategisk arbejdsmiljøarbejde?

Læs mere

HAMU. Hovedarbejdsmiljøudvalget vejleder ledelsen om arbejdsmiljø på AU Hovedarbejdsmiljøudvalget (HAMU) er universitetets

HAMU. Hovedarbejdsmiljøudvalget vejleder ledelsen om arbejdsmiljø på AU Hovedarbejdsmiljøudvalget (HAMU) er universitetets HAMU Hovedarbejdsmiljøudvalget vejleder ledelsen om arbejdsmiljø på AU Hovedarbejdsmiljøudvalget (HAMU) er universitetets øverste arbejdsmiljøorgan. Hovedarbejdsmiljøudvalget er en vigtig aktør, da det

Læs mere

HH, d. 21. juli F s kommentarer Det grundlæggende princip er samarbejde, både i det daglige og i det helt overordnede.

HH, d. 21. juli F s kommentarer Det grundlæggende princip er samarbejde, både i det daglige og i det helt overordnede. HH, d. 21. juli 2010 Den nye bekendtgørelse om samarbejde om sikkerhed og sundhed. Udvalgte paragraffer med 3F s kommentarer. Hvor bestemmelserne i den nye bekendtgørelse er en videreførelse fra den tidligere

Læs mere

Nedsæt tempoet, når I gør rent

Nedsæt tempoet, når I gør rent KOST-SERVICE Nedsæt tempoet, når I gør rent Et TR-/AMR-værktøj til dig og din arbejdsplads Helbred og arbejde i højt tempo Personer, som arbejder med rengøring, er på benene stort set hele dagen. Samtidig

Læs mere

Er du dbio s nye arbejdsmiljørepræsentant?

Er du dbio s nye arbejdsmiljørepræsentant? Er du dbio s nye arbejdsmiljørepræsentant? Jeg har stor glæde af samarbejdet med vores arbejdsmiljøleder og med tillidsrepræsentanten, der giver mig gode indfaldsvinkler til opgaverne. - Camilla Sloth

Læs mere

Indholdsfortegnelse: 2. Velkommen som arbejdsmiljørepræsentant 3. Nyvalgt/genvalgt 4. Uddannelse 5. Hvem er du arbejdsmiljørepræsentant for 7

Indholdsfortegnelse: 2. Velkommen som arbejdsmiljørepræsentant 3. Nyvalgt/genvalgt 4. Uddannelse 5. Hvem er du arbejdsmiljørepræsentant for 7 1 Indholdsfortegnelse: 2 Velkommen som arbejdsmiljørepræsentant 3 Nyvalgt/genvalgt 4 Uddannelse 5 Hvem er du arbejdsmiljørepræsentant for 7 Arbejdsmiljøarbejdet 8 Arbejdsmiljøarbejdet i Mariagerfjord Lærerkreds

Læs mere

Uddannelsesplan. for. arbejdsmiljøuddannelsen. BAR Jord til Bord

Uddannelsesplan. for. arbejdsmiljøuddannelsen. BAR Jord til Bord Uddannelsesplan for arbejdsmiljøuddannelsen BAR Jord til Bord 1 Formål med arbejdsmiljøuddannelsen Arbejdsmiljøuddannelsens formål er at: styrke det forebyggende arbejde effektivisere arbejdsmiljøorganisationens

Læs mere

Hvor skal jeg henvende mig vedr. arbejdsmiljøet? en pixi-vejledning fra HR-afdelingen

Hvor skal jeg henvende mig vedr. arbejdsmiljøet? en pixi-vejledning fra HR-afdelingen Hvor skal jeg henvende mig vedr. arbejdsmiljøet? en pixi-vejledning fra HR-afdelingen Læsevejledning Denne pixi vejledning er lavet for at give et overblik over Aalborg Universitets arbejdsmiljøorganisation

Læs mere

Har I styr pȧ jeres. arbejdsmiljøkompetencer? Læs i indstikket:

Har I styr pȧ jeres. arbejdsmiljøkompetencer? Læs i indstikket: Har I styr pȧ jeres arbejdsmiljøkompetencer? Læs i indstikket: At arbejde systematisk med arbejdsmiljøet Kom i gang det betaler sig! Reglerne om kompetenceudvikling Reglerne om tilbud om supplerende uddannelse

Læs mere

Uddannelsesplan for arbejdsmiljøuddannelsen BAR Jord til Bord

Uddannelsesplan for arbejdsmiljøuddannelsen BAR Jord til Bord Uddannelsesplan for arbejdsmiljøuddannelsen BAR Jord til Bord 1 Formål med arbejdsmiljøuddannelsen Arbejdsmiljøuddannelsens formål er at: styrke det forebyggende arbejde effektivisere arbejdsmiljøorganisationens

Læs mere

Arbejdsmiljøarbejdet På virksomheder med 1-9 ansatte

Arbejdsmiljøarbejdet På virksomheder med 1-9 ansatte BRANCHEVEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM ARBEJDSMILJØARBEJDET PÅ KONTORER Arbejdsmiljøarbejdet På virksomheder med 1-9 ansatte - Opgaver, roller, uddannelse og organisering 2 BAR Kontor (Branchearbejdsmiljørådet

Læs mere

LOV OM ARBEJDSMILJØ NYE MULIGHEDER FOR ORGANISERING AF ARBEJDSMILJØARBEJDET

LOV OM ARBEJDSMILJØ NYE MULIGHEDER FOR ORGANISERING AF ARBEJDSMILJØARBEJDET LOV OM ARBEJDSMILJØ NYE MULIGHEDER FOR ORGANISERING AF ARBEJDSMILJØARBEJDET VIGTIGSTE LOVÆNDRINGER OKTOBER 2010 INDHOLD NY LOV PR. 1. OKTOBER 2010 Skal min virksomhed ændre noget? 2 Skal jeg som arbejdsmiljørepræsentant

Læs mere

Du kan nu gå i gang med at besvare spørgeskemaet. Dine svar vil give værdifuld viden til gavn for fremtidens arbejdsmiljøindsats.

Du kan nu gå i gang med at besvare spørgeskemaet. Dine svar vil give værdifuld viden til gavn for fremtidens arbejdsmiljøindsats. Kære deltager Du kan nu gå i gang med at besvare spørgeskemaet. Dine svar vil give værdifuld viden til gavn for fremtidens arbejdsmiljøindsats. Hvad spørger vi om Spørgeskemaet indeholder en række spørgsmål

Læs mere

VEJLEDNING OM SAMARBEJDSAFTALENS OM SAMMENLÆGNING AF SAMARBEJDSUDVALG OG ARBEJDSMILJØUDVALG

VEJLEDNING OM SAMARBEJDSAFTALENS OM SAMMENLÆGNING AF SAMARBEJDSUDVALG OG ARBEJDSMILJØUDVALG VEJLEDNING OM SAMARBEJDSAFTALENS OM SAMMENLÆGNING AF SAMARBEJDSUDVALG OG ARBEJDSMILJØUDVALG APRIL 2012 VEJLEDNING OM SAMARBEJDSAFTALENS 8 Udgivet: Samarbejdssekretariatet 2012 Layout: Operate A/S Tryk:

Læs mere

Guide til forflytningsvejlederen. Til forflytningsvejledere i ældreplejen, på sygehuse og i leve- og bomiljøer

Guide til forflytningsvejlederen. Til forflytningsvejledere i ældreplejen, på sygehuse og i leve- og bomiljøer Guide til forflytningsvejlederen Til forflytningsvejledere i ældreplejen, på sygehuse og i leve- og bomiljøer INDHOLD Forflytningsvejlederens rolle Side 3 Hvilke opgaver har en forflytningsvejleder Side

Læs mere

Nye arbejdsmiljøregler

Nye arbejdsmiljøregler Nye arbejdsmiljøregler Præsentation Definitioner Organisering af arbejdsmiljøarbejdet Krav til en årlig arbejdsmiljødrøftelse Uddannelse Gerne med spørgsmål undervejs Præsentation CRECEA landsdækkende,

Læs mere

Nyvalgt arbejdsmiljørepræsentant

Nyvalgt arbejdsmiljørepræsentant Nyvalgt arbejdsmiljørepræsentant Velkommen Velkommen som arbejdsmiljørepræsentant 3F byder dig velkommen som arbejdsmiljørepræsentant og ønsker dig held og lykke med tillidshvervet. At blive valgt til

Læs mere

1. Arbejdsmiljøarbejdet ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

1. Arbejdsmiljøarbejdet :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: 1. Arbejdsmiljøarbejdet :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Denne mødegang indeholder følgende punkter: 1.1 Introduktion til procesforløbet 1.2 Arbejdsmiljøloven

Læs mere

HOVEDARBEJDSMILJØUDVALGET - HAMU

HOVEDARBEJDSMILJØUDVALGET - HAMU HOVEDARBEJDSMILJØUDVALGET - HAMU Hovedarbejdsmiljøudvalget rådgiver ledelsen om arbejdsmiljø på AU Hovedarbejdsmiljøudvalget (HAMU) er universitetets øverste arbejdsmiljøorgan. HAMU er en vigtig aktør,

Læs mere

HK Kommunal Århus Din medspiller på jobbet

HK Kommunal Århus Din medspiller på jobbet HK Kommunal Århus Din medspiller på jobbet 1 Vi er til for dig Hver dag bliver HK Kommunal Århus kontaktet af mange medlemmer, der enten ringer, e-mailer eller møder op for at drøfte faglige eller personlige

Læs mere

GENTOFTE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK ARBEJDS- MILJØPOLITIK

GENTOFTE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK ARBEJDS- MILJØPOLITIK GENTOFTE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK ARBEJDS- MILJØPOLITIK GENTOFTE KOMMUNES ARBEJDSMILJØPOLITIK SIDE 1 / 6 Tre fokusområder i arbejdsmiljøet: INDLEDNING For at kunne løfte de opgaver, der er omtalt her

Læs mere

Indhold Formål med aftalen. 2. Aftalens område 2. Samarbejdsværdier og opgaver 2. Information og drøftelse 3. Arbejdsmiljøet 3

Indhold Formål med aftalen. 2. Aftalens område 2. Samarbejdsværdier og opgaver 2. Information og drøftelse 3. Arbejdsmiljøet 3 coc).-- ) Aftalens område 2 nformation og drøftelse Samarbejdsværdier og opgaver 2 i Procedure for evaluering af SOSU Nords arbejdsmiljøarbejde og aftalens effekt herpå 6 Procedure for gennemførelse og

Læs mere

KLAR - PARAT TIL ARBEJDSTILSYNETS RISIKOBASEREDE TILSYN

KLAR - PARAT TIL ARBEJDSTILSYNETS RISIKOBASEREDE TILSYN Arbejdsmiljøgruppe: Afdeling/område/afsnit/boenhed: Dato: Arbejdsmiljøorganisationen og kompetenceudvikling Er det lovpligtige arbejde for sikkerhed og sundhed organiseret? Spørgsmål/tjekpunkter Ja Nej

Læs mere

KLAR - PARAT TIL RISIKOBASERET TILSYN

KLAR - PARAT TIL RISIKOBASERET TILSYN Arbejdsmiljøgruppe: Afdeling/område/afsnit/boenhed: Dato: Arbejdsmiljøorganisationen og kompetenceudvikling Er det lovpligtige arbejde for sikkerhed og sundhed organiseret? Spørgsmål/tjekpunkter Ja Nej

Læs mere

Systematisk Arbejdsmiljøarbejde

Systematisk Arbejdsmiljøarbejde Systematisk Arbejdsmiljøarbejde Arbejdsmiljøet et fælles ansvar I socialforvaltningen har vi hver især et ansvar for at tage vare på egen trivsel og arbejdsmiljø. Derudover er det et fælles ansvar for

Læs mere

TRIO. få samarbejdet på sporet. Inspiration og vejledning til at styrke samarbejdet mellem leder, tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant

TRIO. få samarbejdet på sporet. Inspiration og vejledning til at styrke samarbejdet mellem leder, tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant TRIO få samarbejdet på sporet Inspiration og vejledning til at styrke samarbejdet mellem leder, tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant Indhold 3 4 6 Forord: Få TRIO-samarbejdet på sporet Fem typiske

Læs mere

Risikobaseret Tilsyn. 1 www.regionmidtjylland.dk

Risikobaseret Tilsyn. 1 www.regionmidtjylland.dk Risikobaseret Tilsyn 1 www.regionmidtjylland.dk Indledende møde med Arbejdstilsynet Deltagere: Arbejdstilsynet, arbejdspladsens ledelse og en repræsentant for de ansatte, typisk arbejdsmiljørepræsentanten

Læs mere

Arbejdsmiljøstrategi, FOA Social- og Sundhedsafdeling

Arbejdsmiljøstrategi, FOA Social- og Sundhedsafdeling 1 Arbejdsmiljøstrategi, FOA Social- og Sundhedsafdeling 2016 2020 Indledning Arbejdsmiljøstrategien for FOA Social- og Sundhedsafdelingen er udarbejdet med afsæt i FOA s politik og strategi for arbejdsmiljøarbejdet

Læs mere

Fra museskader til stress

Fra museskader til stress Fra museskader til stress Fra museskader til stress Gode job hænger nøje sammen med et godt arbejdsmiljø. Tidligere drejede arbejdsmiljøet sig primært om kemikalier, fotografernes biler, stole, borde og

Læs mere

Arbejdsmiljørepræsentant

Arbejdsmiljørepræsentant Arbejdsmiljørepræsentant ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANT Som arbejdsmiljørepræsentant (AMR) skal du sammen med din leder og arbejdsmiljøgruppen (AMG) / lokaludvalget (LMU) være med til at sikre et sundt og godt

Læs mere

ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN (AMR)

ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN (AMR) ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN (AMR) Side 1 af 12 MidtVestjylland Til Arbejdsmiljørepræsentanten Denne pjece vedrører arbejdet som Arbejdsmiljørepræsentant. Tillykke med valget og velkommen til opgaven som

Læs mere

Inspirationskatalog til arbejdsmiljøaktører. Et godt psykisk arbejdsmiljø når kollegaer skal inkluderes på arbejdspladsen

Inspirationskatalog til arbejdsmiljøaktører. Et godt psykisk arbejdsmiljø når kollegaer skal inkluderes på arbejdspladsen Inspirationskatalog til arbejdsmiljøaktører Et godt psykisk arbejdsmiljø når kollegaer skal inkluderes på arbejdspladsen Baggrunden for inspirationskataloget Som led i den politiske aftale fra marts 2011

Læs mere

Holmstrupgård Arbejdsmiljøaftale for Holmstrupgård

Holmstrupgård Arbejdsmiljøaftale for Holmstrupgård Holmstrupgård 2017-2018 Side 1 af 7 Holmstrupgård 2017-2018 Titel Retningslinje for Arbejdsmiljø Formål med retningslinjen for Arbejdsmiljø skal sikre At der udarbejdes en lokal arbejdsmiljøaftale. At

Læs mere

BEKENDTGØRELSE OM SAMARBEJDE OM SIKKERHED OG SUNDHED

BEKENDTGØRELSE OM SAMARBEJDE OM SIKKERHED OG SUNDHED BEKENDTGØRELSE OM SAMARBEJDE OM SIKKERHED OG SUNDHED I medfør af 6, 6 d, stk. 4, 6 e, 7, stk. 2, 7 a, stk. 3, 8 a og 9, stk. 2, 20, stk. 2, 73 og 84 i lov om arbejdsmiljø, jf. lovbekendtgørelse nr. 268

Læs mere

Velkommen på holdet!

Velkommen på holdet! F O A f a g o g a r b e j d e Velkommen på holdet! - En pjece til dig, der skal starte på FOAs grunduddannelse for tillidsrepræsentanter Læs om: At være tillidsrepræsentant TR-løftet Dine typiske opgaver

Læs mere

ARBEJDSPLADSVURDERING

ARBEJDSPLADSVURDERING ARBEJDSPLADSVURDERING Kortlægning KORTLÆGNING AABENRAA FRISKOLE 27. NOVEMBER 2014 Introduktion Alle virksomheder har pligt til at gennemføre en Arbejdspladsvurdering (APV) minimum hvert 3. år, der omfatter

Læs mere

arbejdsmiljømappe APVhandlingsplaner APV-kortlægning Arbejdsmiljø- Organisering Arbejdsulykker Instruktion og lovpligtige uddannelser Brugsanvisninger

arbejdsmiljømappe APVhandlingsplaner APV-kortlægning Arbejdsmiljø- Organisering Arbejdsulykker Instruktion og lovpligtige uddannelser Brugsanvisninger arbejdsmiljømappe APV-kortlægning APVhandlingsplaner Arbejdsmiljø- Organisering Arbejdsulykker Instruktion og lovpligtige uddannelser Brugsanvisninger Maskiner og tekniske hjælpemidler Igangværende Afsluttede

Læs mere

Samarbejde i regioner og kommuner

Samarbejde i regioner og kommuner FORBUND Samarbejde i regioner og kommuner Information om dit arbejde i MED 2 FOA MED-HOVEDUDVALG Indhold Kære MED-repræsentant 3 Din udpegning 3 Din opgave 4 MED-aftalens formål 4 MED-systemets opbygning

Læs mere

Når vi hjælper hinanden med... ARBEJDSMILJØ NORDDJURS KOMMUNE

Når vi hjælper hinanden med... ARBEJDSMILJØ NORDDJURS KOMMUNE Når vi hjælper hinanden med... ARBEJDSMILJØ NORDDJURS KOMMUNE Side 2 Formålet med denne pjece er At sikre et godt arbejdsmiljø. At alle på arbejdspladsen er opmærksomme på arbejdsmiljø og sikkerhed. At

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN UDGIVET MAJ 2013 2 Nedslidningen som følge af et dårligt psykisk arbejdsmiljø er et væsentligt tema for både samfund, virksomheder

Læs mere

KAB & arbejdsmiljøet

KAB & arbejdsmiljøet KAB & arbejdsmiljøet Arbejdsmiljøgruppen i KAB Søren Silving Arbejdsmiljøkonsulent Tonja Erensø Arbejdsmiljøchef Tlf.: 33 63 13 74 Mobil: 51 68 62 24 Mail: sos@kab-bolig.dk Organisationsplan Hovedarbejdsmiljøudvalg

Læs mere

At-VEJLEDNING. Aftaler om virksomhedernes samarbejde om arbejdsmiljø. At-vejledning F.3.6-1

At-VEJLEDNING. Aftaler om virksomhedernes samarbejde om arbejdsmiljø. At-vejledning F.3.6-1 At-VEJLEDNING Aftaler om virksomhedernes samarbejde om arbejdsmiljø At-vejledning F.3.6-1 Maj 2011 Opdateret januar 2016 Erstatter At-vejledning F.2.8 Aftaler om virksomhedernes sikkerheds- og sundhedsarbejde,

Læs mere

Region Hovedstaden R egion Ho veds taden Musa Ornata. Botanisk Have København

Region Hovedstaden R egion Ho veds taden Musa Ornata. Botanisk Have København Arbejdsmiljøpolitik Maj 2008 Arbejdsmiljøpolitik for Musa Ornata. Botanisk Have København Arbejdsmiljøpolitik i s arbejdsmiljøpolitik beskriver regionens fælles holdninger, værdier og handlinger på arbejdsmiljøområdet.

Læs mere

Fælles regional retningslinje for arbejdsmiljø

Fælles regional retningslinje for arbejdsmiljø Psykiatri og Social Januar 2016 Fælles regional retningslinje for arbejdsmiljø Resumé over arbejdsgange vedrørende arbejdsmiljø Arbejdsmiljø Generelt Lokal arbejdsmiljøaftale Dokumentation Der findes en

Læs mere

BEKENDTGØRELSE OM SAMARBEJDE OM SIKKERHED OG SUNDHED

BEKENDTGØRELSE OM SAMARBEJDE OM SIKKERHED OG SUNDHED BEKENDTGØRELSE OM SAMARBEJDE OM SIKKERHED OG SUNDHED I medfør af 6, 6 d, stk. 4, 6 e, 7, stk. 2, 7 a, stk. 3, 8 a og 9, stk. 2, 20, stk. 2, 73 og 84 i lov om arbejdsmiljø, jf. lovbekendtgørelse nr. 268

Læs mere

til nyansatte indenfor brand og rednings området Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

til nyansatte indenfor brand og rednings området Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros til nyansatte indenfor brand og rednings området Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Til nyansatte indenfor brand- og redningsområdet Som nyansat i brand- og redningsbranchen er det vigtigt,

Læs mere

VEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM. Den årlige arbejdsmiljødrøftelse

VEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM. Den årlige arbejdsmiljødrøftelse VEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM drøftelse af arbejdsmiljøet PÅ KONTORER Den årlige arbejdsmiljødrøftelse Årlig arbejdsmiljødrøftelse En gang om året skal I holde et koordinerende arbejdsmiljømøde, også kaldet

Læs mere

Arbejdsmiljølov. MED-aftale Jan Kahr. Konsulent, FTF. MED-aftale og Arbejdsmiljølov. Myndighed. Tilsyn.

Arbejdsmiljølov. MED-aftale Jan Kahr. Konsulent, FTF. MED-aftale og Arbejdsmiljølov. Myndighed. Tilsyn. Arbejdsmiljølov og MED-aftale Jan Kahr Konsulent, FTF jaka@ftf.dk 33 36 88 43 Myndighed Tilsyn Organisering Overtrædelser Konsekvens MED-aftale Partssystemet Partssystemet Aftale Forelæggelse centalt Faglig

Læs mere

At-VEJLEDNING. Sikkerhedsudvalg GRØNLAND. September 2006

At-VEJLEDNING. Sikkerhedsudvalg GRØNLAND. September 2006 At-VEJLEDNING GL.6.3 Sikkerhedsudvalg September 2006 GRØNLAND 2 At-vejledningen oplyser om sikkerhedsudvalgets opgaver, funktion og oprettelse. Vejledningen informerer desuden om den daglige leder af sikkerheds

Læs mere

Det pædagogiske køkken. Guide til godt arbejdsmiljø og samarbejde i køkkenet i daginstitutioner

Det pædagogiske køkken. Guide til godt arbejdsmiljø og samarbejde i køkkenet i daginstitutioner Det pædagogiske køkken Guide til godt arbejdsmiljø og samarbejde i køkkenet i daginstitutioner Godt arbejdsmiljø i Det pædagogiske køkken De fleste køkkenmedarbejdere er glade for deres arbejde. Men nogle

Læs mere

Vejledning til oprettelse og ændring af lokale MED organisation herunder den lokale arbejdsmiljøorganisering

Vejledning til oprettelse og ændring af lokale MED organisation herunder den lokale arbejdsmiljøorganisering Notat Den 6. januar 2015 Vejledning til oprettelse og ændring af lokale MED organisation herunder den lokale arbejdsmiljøorganisering Aarhus Kommune Børn og Unge Denne vejledning vedrører, oprettelse og

Læs mere

Samarbejde om arbejdsmiljø i virksomheder med højst ni ansatte

Samarbejde om arbejdsmiljø i virksomheder med højst ni ansatte Samarbejde om arbejdsmiljø i virksomheder med højst ni ansatte At-vejledning F.3.1 Maj 2011 Erstatter At-vejledningerne F.2.4 Virksomhedernes sikkerheds- og sundhedsarbejde, marts 2006, F.2.5 Sikkerhedsgrupper

Læs mere

VELKOMMEN. til temadag om ARBEJDSMILJØ

VELKOMMEN. til temadag om ARBEJDSMILJØ VELKOMMEN til temadag om ARBEJDSMILJØ Dagens program Formiddag Velkommen, præsentation og aftaler Rammen om arbejdsmiljø Fysisk APV Eftermiddag Psykisk arbejdsmiljø Redskaber i hverdagen Trivsels APV Spørgehjørnet

Læs mere

Værdighed i ældreplejen

Værdighed i ældreplejen SOCIAL-SUNDHED Værdighed i ældreplejen Sæt handling bag ordene Indhold Forord Værdighedspolitik i alle kommuner Snak om værdighed på arbejdspladsen Overvej om værdighedspolitik og ressourcer stemmer overens

Læs mere