DSP status og forbrug - november 2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DSP status og forbrug - november 2015"

Transkript

1 DSP status og forbrug - november 2015 Sekretariatet for DSP er finansieret efter aftale mellem Miljøstyrelsen og Danske Regioner. Aftalen dækker sekretariatsdrift i perioden 1. november 2013 til 31. december Som bilag til kontrakten blev følgende budget lagt til grund: Sag.nr.: 14/170 Dokumentnr /15 Sagsbehandler Christian Andersen Tel Can@regioner.dk Tabel 1. budget for DSP som fastlagt ved aftale i september Budgettet for etablering og drift i to år vurderes således: Sekretariatsbistand (1 årsværk) Oprettelse og drift af hjemmeside Møder og modtagelse af delegationer Mindre analyser total Styregruppen, herunder Miljøstyrelsen, tillod i april 2014, at sekretariatet kunne benytte indtil af de kroner i lønsumsmidler til køb af enkeltpersoner i fagpanelets til kroner i timen. Jævnfør tabel 2 på næste side var der pr. 25. november 2015 forbrugt kroner, og yderligere er disponeret til lønudgifter. Det resterende budget på godt kroner for 2015 fordeles med til videreudvikling af hjemmeside til dokumentation af teknologier på testgrunde (aktivitet 4) og med kroner til medfinansiering af VMR projektet om identifikation af tekniske fællesregionale udfordringer (aktivitet 27).

2 Sammenfatning En styregruppe for DSP blev nedsat, og den har afholdt otte møder. Styregruppen har repræsentanter fra Regionerne, Miljøstyrelsen, Foreningen af Rådgivende ingeniører, Dansk Miljøteknologi, ATV Jord og grundvand, Innovationsnetværk for Miljøteknologi og DTU. Der blev udpeget en arbejdsgruppe med repræsentanter fra branchen, som har udarbejdet en strategi. Sekretariatet har udarbejdet og ajourført en arbejdsplan og et budget for den million kroner, der er bevilget med haldelen hver fra Miljøstyrelsen og regionerne. Der er etableret en hjemmeside, en linkedin gruppe med 255 medlemmer fra branchen og et nyhedsbrev med ca. 100 modtagere. Der er sammen med CLEAN, Miljøstyrelsen og State of Green lavet tre fælles publikationer på engelsk og kinesisk, som promoverer jordforureningsbranchen. Fem regionale testgrunde indgår nu i det nationale netværk af testgrunde. Der er lavet fælles materiale for netværket både på engelsk og dansk. I perioden er der startet otte innovationsprojekter på grundene. Samarbejdsaftaler med forskningsinstitutioner om brug af en testgrund for studerende er under udvikling på to af grundene. Der er påbegyndelse af en systematisering for dokumentation af teknologier afprøvet på testgrunde. I Kina har Region Midtjylland har indgået samarbejdsaftale med Sichuan og Chengdu. Region Hovedstaden har indgået samarbejdsaftale med Jiangsu, og DSP har under statsbesøget i 2014 indgået samarbejdsaftale om et teknologiudviklingscenter i byen Wuxi med en developer, der har givet to danske firmaer en opgave. Region Hovedstaden har koordineret en eksportrejse til Kina støttet af vækstforum. Europas største konference AquaConsoil om jord- og grundvandsforurening blev afholdt i København i april Der blev organiseret 106 bilaterale match making blandt de deltagene virksomheder, universiteter og myndigheder. DSP tilbød fælles standplads til danske virksomheder både på AquaConsoil og på den Nordiske konference NORDROCS. Et netværks møde blev afholdt for 16 europæiske miljøstyrelser samt EU kommissionen. Der er afholdt to minikurser i projektfinansiering og fundraising til udviklingsprojekter, et branchemøde om Kinaindsatsen, to match making møder

3 mellem firmaer i vandsektoren og jordforureningssektoren, og flere projekter er igangsat på den baggrund Tre virksomhedsprofiler er lagt ind i state-of-greens marketingsportal sammen med 9 solution cases. I tabel 2 er de enkelte budgetter, udgifter og status opgjort på aktivitetsniveau. Aktiviteterne er i det efterfølgende uddybet enkeltvis.

4 Tabel 2. Forbrugsoversigt på aktivitetsniveau. Forbrugt Budget for til august rest tid Andet No. Aktivitet Tovholder Firma Status afslutning Samlet forecast budget Ekstern finansieringskilde 1 Strategi Maiken Fauerby krüger afsluttet september Nej 2 Fagpanelmøder Christian Andersen VMR afsluttet december VMR 3 DSP branchemøde 1 Christian/Nanna VMR/MST afsluttet februar MST 4 Hjemmeside og linked in oprettelse og drift Christian Andersen VMR i gang december Nej 5 Styregruppemøder Christian Andersen VMR i gang december VMR 6 Lønsum sekretariat Morten Sørensen VMR i gang december Region Hovedstaden 7 DSP Sælgermøde 2 Christian Andersen DSP udgår DSP branchemøde 2 Christian Andersen VMR afsluttet september Nej 9 Fælles materiale for netværk af testgrunde Kit Jespersen VMR afsluttet april Nej 10 NORDROCS - DSP stand Christian Andersen VMR afsluttet september VMR 11 Resssource tours Nanna Rørbech MST afsluttet oktober State-of-Green 12 White paper Mette T. Andersen DHI afsluttet november State-of-Green/ CLEAN 13 Danish Lessons Nanna Rørbech MST afsluttet januar MST 14 RH-Jiangsu samabejdsaftale Liselotte Ludvigsen Region Hovedstaden afsluttet november RH vækstforum 15 Common Forum Christian Andersen VMR afsluttet maj VMR 16 AquaConsoil - og relaterede begivenheder Mia Rossman Region Hovedstaden afsluttet juni Frivillige bidrag 17 Chengdu/ Sichuan Morten Bondgaard Region Midtjylland i gang on-going Region Midtjylland 18 diverse oversættelser Christian Andersen VMR afsluttet november Region Hovedstaden, State-of-Green 19 State-of-green profiler Christian VMR afsluttet december Nej 20 Bidrage til MST MOU fra ministerbesøg sep 2014 med Kinas Nanna MEP Rørbech MST udgår Region Hovedstaden 21 Deltagelse i én uspecificeret konference med stand i 2015 Thomas larsen Orbicon afsluttet maj Nej 22 Renare Mark Vårmöte Christian Andersen VMR udgår Horizon 2020 ansøgning procurement Rolf Johnsen Midt afsluttet marts Region Midtjylland 24 To Gå hjem møde om projektfinansiering Christian Andersen VMR/ATV afsluttet september Nej 25 Matchmaking og projektgenererende møde 1 m. NVTC Rolf Johnsen Region Midtjylland afsluttet februar Nej 26 Seminar Bæredygtig oprensning Mette T. Anderson InnoMT udgår Grontmij/InnoMT 27 Identifikation af fælles regionale udviklingsmål Nanna Thomsen/ Christian VMR-CLEAN Andersen afsluttet oktober VMR 28 Wuxi strategisk salgsalliance* Christian Andersen VMR afsluttet november Nej 29 Projekter for testgrunde div regionerne i gang on-going Regionerne 30 Matchmaking og projektgenererende møde 2 m. NVTC Niels Doessing Reion Hovedstaden afsluttet august Nej 31 Identifikation af fælles regionaleprojekter Christian Andersen VMR afventer div. firmaer/ konsortier/fonde Total *udstilling på NORDROCS (aktivitet) foruden flere styregruppemøder er også bogført på denne aktivitet.

5 Aktivitet 1 - Strategi Tovholder: Maiken Fauerby Status: afsluttet Forventet eller realiseret afslutning: sep-2014 Samlet DSP budget: Realiseret DSP budget: Evt. anden finansieringskilde: Nej At formulere det overordnede mål og den overordnede retning for DSP Strategien blev endeligt vedtaget af styregruppen 17. november Den er nu oversat til engelsk og offentliggjort på hjemmesiden. Den mest dækkende beskrivelse af DSP udgøres af strategien, det tilhørende baggrundsnotat (kun på dansk) og af prokjektbeskrivelsen, der indgik som bilag til kontrakten om sekretariatsdrift med Miljsøtyrelsen. Det forventes, at strategien fortsat vil danne grundlag for DSP s aktiviteter i perioden

6 Aktivitet 2 - Fagpanelmøder Tovholder: Christian Andersen Status: afsluttet Forventet eller realiseret afslutning: dec-2014 Evt. anden finansieringskilde: VMR At kvalificere og komme med input til sekretariatets og styregruppens arbejde Der har været afholdt 5 fagpanelmøder. Panelets hovedopgave var at udarbejde en strategi og kvalificere styrtegruppens beslutninger. Fagpanelets arbejde er nu indstillet.

7 Aktivitet 3 - DSP branchemøde 1 Tovholder: Christian Andersen/Nanna Thomsen Status: afsluttet Forventet eller realiseret afslutning: feb-2015 Evt. anden finansieringskilde: MST At mobilisere og samle branchen Hidtil har branchen kun været indirekte involveret i selve udformningen af DSP. Det er sket via FRI, Dansk Miljøteknologi, Innovationsnetværket for Miljøteknologi, Dansk Miljøteknologi og ATV Jord & Grundvand. Dette møde tjente flere formål. Dels blev der informeret om, hvad der er sket i DSP, dels havde vi en debat om, hvorledes DSP skal organisere sig i fremtiden, hvordan vi bedst tilretter vores aktiviteter, og hvorledes DSP skal finansieres. Mødet stillede desuden skarpt på Kina, og de muligheder og initiativer, der sker der.

8 Aktivitet 4 - Hjemmeside og linked in oprettelse og drift Tovholder: Christian Andersen Status: i gang Forventet eller realiseret afslutning: dec-2015 Samlet DSP budget: Realiseret DSP budget: Resterende DSP budget: Evt. anden finansieringskilde: Nej At samle, synliggøre og kommunikere aktiviteter Der anvendes to kommunikationsplatforme: En hjemmeside og en linkedin gruppe. Begge disse opdateres løbende. Der er desuden efter arbejdet med white paper etableret en liste med kontaktpersoner i ca. 90 virksomheder, og der er desuden tilknyttet et nyhedsbrev som informere om møder, ansøgningsfrister etc. Det var planlagt, at hjemmesiden i slutningen af 2015 skulle udvides med en oversigt over firmaer aktive på området dvs. dem der har oprettet profiler og solution cases på state-of-green (aktivitet 19). Det har dog vist sig meget svært at få firmaer til at oprette sig på state-of-green, for slet ikke at tale om at lægge deres løsninger ud. Der er en systematisering i gang omkring dokumentation af de gennemførte test i netværket af testgrunde (aktivitet 9).

9 Aktivitet 5 - Styregruppemøder Tovholder: Christian Andersen Status: i gang Forventet eller realiseret afslutning: dec-2015 Evt. anden finansieringskilde: VMR At prioritere og sikre relevansen af DSPs arbejde Der har frem til november 2015 været holdt syv styregruppemøder samt et ekstraordinært styregruppemøde med det hollandske Netherland Soil Partnership. Det er planlagt et styregruppemøder i december Der vil dermed have været afholdt otte styregruppemøder ca. et i kvartalet gennem DSP levetid.

10 Aktivitet 6 - Lønsum sekretariat Tovholder: Morten Sørensen Status: i gang Forventet eller realiseret afslutning: dec-2015 Samlet DSP budget: Realiseret DSP budget: Resterende DSP budget: Evt. anden finansieringskilde: Sekretariatsfrift Lønsummen svarer til 1 årsværk fordelt på perioden fra november 2013 til og med december Årsværket har primært tilgået Christian Andersen fra VMR, men også Nanna Thomsen og Morten Sørensen har arbejdet på DSP kroner har desuden været anvendt til at frikøbe Mette Tjener Andersen, DHI og Maiken Fauerby, Krüger.

11 Aktivitet 7 - DSP Sælgermøde 2 Tovholder: Christian Andersen Status: udgår Forventet eller realiseret afslutning: Evt. anden finansieringskilde: At skabe inspiration og motivation for virksomheder til at eksportere og vokse udenlands Aktiviteten udgår til gode for en mere produktspecifik og udviklingsorienteret tilgang. Den slags generel information man får på et møde vedrørende et særligt geografisk område er mest relevant på fjernere markeder som Kina. Kina har derfor været på dagsordenen på begge de afholdte branchemøder. Der har desuden været afholdt et særligt møde om emnet. Der synes udover Kina ikke at have været interesse for en geografisk tilgang til salg.

12 Aktivitet 8 - DSP branchemøde 2 Tovholder: Christian Andersen Status: i gang Forventet eller realiseret afslutning: september-2015 Evt. anden finansieringskilde: Nej At mobilisere og samle branchen Mødet fokuserede på, hvorledes branchen kan inddrages i den videre formulering af de tekniske udfordringer regionerne ser på jordforureningsområdet (aktivitet 27). Det er hensigten, at de fælles regionale udfordringer skal danne rammen om en række fremtidige udviklingsprojekter drevet af intelligent offentlig efterspørgsel (aktivitet 31). Der orienteredes desuden om muligheden af gratis markedsføring via State of green, og om fremdriften i samarbejdet med Kina (aktivitet 14, 17 og 28). Der har gennemgående været begrænset interesse for de generelle og åbne branchemøder. Kun få er mødt op. Det vurderes derfor at branchemøderne bør udgå til fordel for mere emnespecifikke, evt. teknisk vinklede møder.

13 Aktivitet 9 - Fælles materiale for netværk af testgrunde Tovholder: Kit Jespersen Status: afsluttet Forventet eller realiseret afslutning: april-2015 Samlet DSP budget: Realiseret DSP budget: Evt. anden finansieringskilde: Nej At synliggøre mulighederne for afprøvning af nye metoder og teknologier Der er blevet trykt foldere og lavede postere på både engelsk og dansk som blev anvendt på bl.a. på NORDROCS konferencen i september 2014 og CONSOIL i Testgrundene er desuden lagt ind på hjemmesiden. Oprindeligt var der fire testgrunde drevet af Region Midtjylland, Region Syddanmark og Region Hovedstaden. Region Midtjylland dog siden tilføjet en ny, således at det eksisterende materiale er blevet opdateres. Region Sjælland og Region Hovedstaden er desuden undervejs med en hver yderligere, så at det samlede antal testgrunde i netværket forventes at nå 7 i foråret Region Midtjylland planlægger indretning af et jordforureningsmuseum i samarbejde med industrimuseet i Horsens, der er en testgrund. Pt. udvides hjemmesiden med dokumentation af de gennemførte projekter. Dette finansieres under aktivitet 4.

14 Aktivitet 10 - NORDROCS - DSP stand Tovholder: Christian Andersen Status: afsluttet Forventet eller realiseret afslutning: sep-2014 Evt. anden finansieringskilde: VMR At brande danske løsninger i Norden DSP deltog med en stand finansieret af VMR. Fire danske firmaer, der ikke selv havde stande, brugte standen til at udstille deres materiale. Desuden udstilledes testgrundene. Det kan overvejes om der skal være en stand ved NORDROCS i 2016 i Finland også.

15 Aktivitet 11 - Resssource tours Tovholder: Nanna Rørbech Status: afsluttet Forventet eller realiseret afslutning: okt-2014 Evt. anden finansieringskilde: State-of-Green At brande danske løsninger i globalt State of green udførte opgaven sammen med Miljøstyrelsen. Der er udarbejdet en folder på dansk og kinesisk, som nu indgår i State-of-greens markedsføringsmateriale.

16 Aktivitet 12 - White paper Tovholder: Mette T. Andersen Status: afsluttet Forventet eller realiseret afslutning: nov-2014 Samlet DSP budget: Realiseret DSP budget: Evt. anden finansieringskilde: State-of-Green/ CLEAN At skabe oversigt og brande danske løsninger i globalt Publikationen A common ground for clean soil blev lavet af Innovationsnetværket for miljøteknologi og CLEAN samt trykt af State of Green. Folderen giver det mest opdaterede overblik over hvilke firmaer og kompetencer, der er til stede i den danske branche. Den blev omdelt ved AquaConsoil i juni 2015 samt til de europæiske miljøstyrelser, der besøgte København i maj Derudover er publikationen medbragt på konferencer i Kina og Slovakiet. Publikationen er desuden nu oversat til kinesisk.

17 Aktivitet 13 - Danish Lessons Tovholder: Nanna Rørbech Status: afsluttet Forventet eller realiseret afslutning: jan-2015 Evt. anden finansieringskilde: MST At brande den danske model på området Publikationen er lavet og finansieret af Miljøstyrelsen. Der er en engelsk og en kinesisk version. Folderen beskriver den overordnede danske lovgivnings og forvaltningsmodel på jordforureningsområdet. Den blev anvendt ved AquaConsoil i juni 2015 samt til de europæiske miljøstyrelser, der besøgte København i maj Derudover er publikationen medbragt på konferencer i Kina og Slovakiet.

18 Aktivitet 14 - RH-Jiangsu samabejdsaftale Tovholder: Lise-Lotte Ludvigsen, Region Hovedstaden Status: on going Forventet eller realiseret afslutning: on going Evt. anden finansieringskilde: Region Hovedstadens vækstforum At skabe politisk grobund for salg og udvikling i Kina En politisk samarbejdsaftale er indgået mellem Region Hovedstaden og Jiangsu provinsen på jordforureningsområdet. Aktiviteterne i 2015 omfatter: 1. Indstationering af en kinesisk medarbejder til regionens jordforureningsområde i efteråret Afholdelse af fælles feltkonference med match making i Nanjing i november Igangsættelse af fælles udviklingsprojekt vedrørende tungmetaloprensning i Jiangsu Provinsen. En kinesisk medarbejder fra Jiangsu Provinsen var indstationeret i Region Hovedstadens jordforureningsafdeling i to måneder. DSP fik på vegne af Region Hovedstaden bevilget kr. fra regionens Vækstforum til at gennemføre en konference, hvor danske jordforureningsløsninger præsenteredes. Konferencen faciliterede match making mellem relevante virksomheder. Det var tanken at delegationen også skulle vise løsninger på grundvandsområdet, men de relevante ressourcer på dette område blev anvendt i forbindelse med et ministerbesøg to uger inden konferencen.der er endnu ikke truffet beslutning om iværksættelse af et pilotprojekt med provinsen. Det er påtale at Region Midtjylland (aktivitet 17 Chengdu) og Region Hovedstaden fremover kombinere deres ressourcer. Det er muligt at en regional indsats kan falde sammen med statens. Miljøministeriet afgør sammen med udenrigsministeriet de næste par måneder, hvorledes deres forslag til sektorsamarbejdet med Kina inden for miljøområdet skal formuleres, og hvad det skal indeholde.

19 Aktivitet 15 - Common Forum Tovholder: Christian Andersen Status: afsluttet Forventet eller realiseret afslutning: maj-2015 Evt. anden finansieringskilde: VMR At markedsføre de danske politiske prioriteter Common Forum er et netværk af specialister i de europæiske landes miljøstyrelser på jordforureningsområdet. I maj måned afholdt netværket for første gang i 15 år sit møde i Danmark. Det gav en god mulighed for at brande den danske administrative model og lovgivningsmodel på et overodnet niveau. VMR har sagt ja til at være vært for International Committee for Contaminated Land (ICCL) i ICCL er den globale version af Common Forum.

20 Aktivitet 16 - AquaConsoil - og relaterede begivenheder Tovholder: Mia Rossman, Region Hovedstaden Status: i gang Forventet eller realiseret afslutning: juni-2015 Samlet DSP budget: Realiseret DSP budget: Evt. anden finansieringskilde: Frivillige bidrag At brande og markedsføre danske løsninger Konferencen AquaConsoil er Europas største inden for jord- og grundvandsforurening. Det var første gang den kom til Danmark. Selve konferencen kører i sit eget regi, men der var mulighed for at supplere konferencen i form af tilstødende begivenheder, der markedsførte danske firmaer og deres løsninger. Dette omfattede: Minikurser på dagen op til konferencen (tre blev udbudt eet blev gennemført) Systematisk match-making mellem deltagere i samarbejde med Enterprise Europe Network 106 møder blev gennemført mellem 71 firmaer. Gennemgående var de danske virksomhedeer mindre gode til at udnytte match making mulighederne end deres udenlandske kollegaer. En DSP stand på konferencen Faglig site-seeing som blev organiseret i samarbejde med mange firmaer og institutioner. Introduktion af en generelt mere dynamisk konferencestil fremfor oplæg alene. Sociale arrangementer inkl. rekruttering af sponsorer til en konferencemiddagen

21 Aktivitet 17 - Chengdu/ Sichuan Tovholder: Morten Bondgaard Status: i gang Forventet eller realiseret afslutning: on going Evt. anden finansieringskilde: Region Midtjylland At skabe politisk grobund for salg og udvikling i Kina Region Midtjylland planlægger en strategisk samarbejdsamtale med Sichuan Provinsen i Kina som overbygning på Horsens Kommunes brede samarbejdsaftale med provinshovedstaden Chengdu. Der er endnu ikke defineret en betalingsvillig problemejer. Provinsen er stadig meget interesseret i et samarbejde, men det blev også tydeligt, at de kinesiske myndigheder afventer, at der skal kommen en en handleplan fra Beijing i, hvordan de skal implementere den ventede jordforureningslov. Det forventes, at et udkast til vejledningen snart kommer, og det betyder, at konkrete samarbejdsprojekter nok ikke kan blive en realitet før MoU blev underskrevet i september Det er det danske konsulat, der er den primære kontakt til provinsen. Udover samarbejdet med provisen har VIA i Horsens også lavet aftaler med Sichuan Universitet i Chengdu omkring undervisning inden for områderne soil contamination og sustainable drainage (LAR-løsninger). Der var i første omgang tale om korte kursusforløb, som afholdtes i sommeren 2015 sommer. Region Midt bidrog med en underviser inden for jordforureningsområdet. Det er påtale at Region Midtjylland og Region Hovedstaden (aktivitet 14 om Jiangsu Provinsen) fremover kombinere deres ressourcer. Det er muligt at en regional indsats kan falde sammen med statens. Miljøministeriet afgør sammen med udenrigsministeriet de næste par måneder, hvorledes deres forslag til sektorsamarbejdet med Kina inden for miljøområdet skal formuleres, og hvad det skal indeholde.

22 Aktivitet 18 - diverse oversættelser Tovholder: Christian Andersen Status: i gang Forventet eller realiseret afslutning: nov-2015 Samlet DSP budget: Realiseret DSP budget: Evt. anden finansieringskilde: Region Hovedstaden, State-of-Green At brande danske løsninger i globalt - på engelsk og kinesisk Det størtse oversættelsesarbejde, der er foretaget er de kinesiske retningslinjer for håndtering af jordforurening. Disse er oversat til engelsk, hvilket er betalt halvt hver af Region Hovedstaden og Netherland Soil Partnership. Derudover har DSP layoutet en gratis oversættelser til kinesisk af et kinesisk firma af de matricer, der er lavet som oversigt over oprensningsmetoder anvendt af danske firmaer (afværgekataloget). State-of-green har færdiggjort oversættelser af publikationen Common ground for clean soil og Danish Lessons. I alt 22 publikationer er oversat til kinesisk i forbindelse med Nanjing konferencen i november 2017

23 Aktivitet 19 - State-of-green profiler Tovholder: Christian Status: i gang Forventet eller realiseret afslutning: dec-2015 Evt. anden finansieringskilde: VMR At skabe et produktkatalog I arbejdet med White paper (aktivitet 12) blev der identificeret 82 danske virksomheder, der arbejder inden for branchen. Studenter fra Danske Regioner har gennemgået disse virksomheders profil på State-of-green og har kontaktet dem, for at få dem til at oprette profiler og solution cases (produkter). Det har været meget svært at få regioner og virksomheder til dette. Siden marts 2015 har tre virksomheder oprettet profiler. Kun Region Hovedstaden har blandt regionerne oprettet et miljøprofil. Antallet af solution cases på jordforureningsområdet begrænser sig til ni.

24 Aktivitet 20 - Bidrage til MST MOU fra ministerbesøg sep 2014 med Kinas MEP Tovholder: Nanna Rørbech Status: udgår Forventet eller realiseret afslutning: Evt. anden finansieringskilde: Region Hovedstaden At skabe politisk grobund for salg og udvikling i Kina Der har ikke været nogen aktivitet i denne forbindelse.

25 Aktivitet 21 - Deltagelse i én uspecificeret konference med stand i 2015 Tovholder: Thomas larsen, Orbicon Status: afsluttet Forventet eller realiseret afslutning: maj-2015 Samlet DSP budget: Realiseret DSP budget: Evt. anden finansieringskilde: Nej At brande og markedsføre danske løsninger Thomas Larsen fra Orbicon deltog i INTERNATIONAL CONFERENCE CONTAMINATED SITES i Bratislava i maj 2015, hvor han medbragte på engelsk om den danske jordbranhe samt DSP roll-up. DSP betalte transporten og hotel, men ikke medgået tid.

26 Aktivitet 22 - Renare Mark Vårmöte Tovholder: Christian Andersen Status: udgår Forventet eller realiseret afslutning: Evt. anden finansieringskilde: At brande og markedsføre danske løsninger Deltagelse planlægges til marts 2016.

27 Aktivitet 23 - Horizon 2020 ansøgning procurement Tovholder: Rolf Johnsen Status: afsluttet Forventet eller realiseret afslutning: sep-2014 Evt. anden finansieringskilde: Region Midtjylland At skabe sammenhæng i det europæiske markede Region Midjylland indgik i et konsortium med andre europæiske lande om at udvikle best practice for et fælles marked inden for jordoprensning. Ansøgning til 2020 blev dog afslået i september 2014.

28 Aktivitet 24 - To Gå hjem møde om projektfinansiering Tovholder: Christian Andersen Status: afsluttet Forventet eller realiseret afslutning: sep-2014 Samlet DSP budget: Realiseret DSP budget: Evt. anden finansieringskilde: Nej At dele viden om hvilke puljer man kan søge til projektfinansiering af udviklingsprojekter Der blev holdt to gå-hjem møder i regi at ATV Øst og Vest i henholdsvis Lyngby og Brabrand. Der blev givet et overblik over fonde både i Danmark og EU, der finansierer ideudvikling inden for miljøteknologi. Ca. 20 personer deltog hvert sted.

29 Aktivitet 25 - Matchmaking og projektgenererende møde nr. 1 med NVTC Tovholder: Rolf Johnsen Status: afsluttet Forventet eller realiseret afslutning: feb-2015 Evt. anden finansieringskilde: Nej At matche virksomheder i vandsektoren med jordforureningssektoren for derved at skabe nye innovative løsninger Mødet afholdtes 25. februar på TI i Aarhus. Arrangementet skete i samarbejde med det Nationale VandTestCenter (NVTC), der er et netværk bestående af firmaer og forskningsinstitutioner inden for vandsektoren. Det kan betragtes som en storebror til det regionale netværk af testgrunde, ligesom jordforureningsbranchen i vidt omfang kan ses som en undersektor af den større vandbranche. Regioners testgrunde præsenteredes på mødet, da de også kan have relevans for vandsektoren. Flere firmaer og regioner aftaltes at mødes efterfølgende med henblik på samarbejde, og i regionernes tilfælde med henblik på anvendelse af nye løsninger fra vandsektoren inden for jordforureningsområdet.

30 Aktivitet 26 - Seminar Bæredygtig oprensning Tovholder: Mette T. Anderson, DHI Status: udgår Forventet eller realiseret afslutning: Evt. anden finansieringskilde: At fremme teknologisk mere avanceret in-situ oprensing i Danmark Aktiviteten blev aflyst på et vidt fremskredent tidspunkt, da DHI lukkede sine aktiviteter på jordområdet.

31 Aktivitet 27 - Identifikation af fælles regionale udviklingsmål Tovholder: Nanna Thomsen/ Christian Andersen Status: i gang Forventet eller realiseret afslutning: okt-2015 Samlet DSP budget: Resterende DSP budget: Evt. anden finansieringskilde: VMR At sikre en markedsdrevet teknologiudvikling Regionerne er den største indkøber af jordforureningsydelser i Danmark. Dermed er regionerne også drivende for efterspørgslen, og for hvad der udvikles. VMR har kortlagt de fysiske udfordringer, som regionerne hver især har samt i hvilket omfang de overlapper. Der hvor der er sammenfaldende prioriteter, er der udgangspunkt for fælles produktfremmende udviklingsprojekter (aktivitet 31). Disse udfordringer er sammenfattet i rapporten Challenges Common to the Danish Regions. Rapporten fremlægges på det sidste styregruppemøde, med henblik på at inddrage den bredere branche. Rapporten bliver også det danske indspil til H2020 projektet INSPIRATION, hvor der diskuteres forskningsmål på europæisk niveau, og hvor der planlægges match making. Det udestår fra regional side at beslutte, hvordan man vil samarbejde mere strategisk om udviklingsprojekter.

32 Aktivitet 28 - Wuxi strategisk salgsalliance Tovholder: Christian Andersen Status: i gang Forventet eller realiseret afslutning: dec-2015 Samlet DSP budget: Realiseret DSP budget: Evt. anden finansieringskilde: Nej At bringe danske virksomheder ind på det kinesiske marked Firmaet WUDG har indgået flere samarbejdsaftaler under højniveau politiske besøg fra dansk side i Kina. Et konsortium bestående af GEO og COWI har fået og færdiggjort en opgave omkring indledende undersøgelser. Muligheden for at vinde en fase to synes nu udtømt. Både GEO og Ejlskov leder dog aktivt videre efter flere projekter og kinesiske firmaer, der kan fungere som alliancepartnere. Der har i perioden november 2014 til januar 2015 været foretaget 6 rejser til Kina inklusive to med politiske delegationer. Den sidste rejse er betalt af Vækstforum under aktivitet 14. Samtidig er andre udgifter eks til stand ved NORDROCS (aktivitet 16) og enkelte styregruppemøder bogført på denne konto af bogholderiet.

33 Aktivitet 29 - Projekter for testgrunde Tovholder: div Status: i gang Forventet eller realiseret afslutning: on going Evt. anden finansieringskilde: Regionerne At skabe bedre muligheder for adgang til test og dokumentation af nye innovative løsninger - inklusive at forbedre universiteters og forksningsinstitutioners adgang til dette De projekter, der igangsættes på de enkelte testgrunde, ligger i regionalt regi eller evt. i rent privat eller forskningsregi. Der er lavet fælles materiale for de i alt 5 testgrunde, der pt indgår i netværket både på engelsk og dansk. I perioden er der startet otte nye innovationsprojekter på grundene de fleste dog på Region Hovedstadens testgrund, der er den ældste. Samarbejdsaftaler med forskningsinstitutioner om brug af en testgrund for studerende er under udvikling på to af grundene. Der er påbegyndt en systematisering for dokumentation af teknologier afprøvet på testgrunde. Netværket planlægges i slutningen næste år med to yderligere testgrunde en i Region Sjælland og en i Region Hovedstaden.

34 Aktivitet 30 - Matchmaking og projektgenererende møde 2 m. NVTC Tovholder: Niels Doessing, Region Hovedstaden Status: afsluttet Forventet eller realiseret afslutning: aug Evt. anden finansieringskilde: VMR At matche virksomheder i vandsektoren med jordforureningssektoren for derved at skabe nye innovative løsninger Mødet fandt sted 25. august på Region Hovedstadens testgrund. Mødet førte til at flere firmaer og regioner aftaltes at mødes efterfølgende. Nye renseteknikker kombineret med opkoncentration kan reducere omkostningerne til udledning af spildevand fra regionernes afværgepumpninger.

35 Aktivitet 31 - Identifikation af fælles regionale udviklingsprojekter Tovholder: Christian Andersen Status: afventer Forventet eller realiseret afslutning: afventer Evt. anden finansieringskilde: div. firmaer/ konsortier/fonde At skabe efterspørgselsdrevet innovation på tværs af flere regioner og evt udenlandske problemejere Denne aktivitet baserer sig på udkommet af aktivitet 27 - Identifikation af fælles regionale udviklingsmål. Det er tanken, at der i fald DSP fortsættes knyttes en markedsførings- og fondsansøgningskonsulent til den gruppe af projekter, der anses som både at tilgodese løsningen af de regionale prioriteter på jordforureningsområdet samt har potentiale for eksport og dermed vækst og jobskabelse. Projekterne bør modnes og udvikles enkeltvist baseret på dialog med branchen. Det udestår fra regional side at beslutte, hvordan man vil samarbejde mere strategisk om udviklingsprojekter. Samtidig udestår en diskussion med branchen om hvilke udfordringer, som man mener har et udviklingspotentiale.

Arbejdsprogram, budget og status - august 2015

Arbejdsprogram, budget og status - august 2015 WWW.DANISHSOIL.ORG Arbejdsprogram, budget og status - august 2015 Sekretariatet for DSP er finansieret efter aftale mellem Miljøstyrelsen og Danske Regioner. Aftalen dækker sekretariatsdrift i perioden

Læs mere

Dagsorden for 7. DSP styregruppemøde, kl , 2. september 2015, Danske Regioner, damfærgevej 22, 2100 København Ø

Dagsorden for 7. DSP styregruppemøde, kl , 2. september 2015, Danske Regioner, damfærgevej 22, 2100 København Ø WWW.DANISHSOIL.ORG Dagsorden for 7. DSP styregruppemøde, kl. 10.00 12.00, 2. september 2015, Danske Regioner, damfærgevej 22, 2100 København Ø 21-08-2015 Sag.nr.: 14/170 Dokumentnr. 41580/15 Sagsbehandler

Læs mere

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling WWW.DANISHSOIL.ORG Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership 19-08-2015 Sag.nr.: 14/170 Dokumentnr. 39659/15 Sagsbehandler Christian Andersen Tel. 35298175 Email: Can@regioner.dk Indstilling

Læs mere

Dagsorden for 6. DSP styregruppemøde, fredag 24. april kl. 12.45 15.30, med frokost 12.00-12.45, Dampfærgevej 22, 2100 København Ø

Dagsorden for 6. DSP styregruppemøde, fredag 24. april kl. 12.45 15.30, med frokost 12.00-12.45, Dampfærgevej 22, 2100 København Ø WWW.DANISHSOIL.ORG Dagsorden for 6. DSP styregruppemøde, fredag 24. april kl. 12.45 15.30, med frokost 12.00-12.45, Dampfærgevej 22, 2100 København Ø 17-04-2015 Sag.nr.: 14/170 Dokumentnr. 20452/15 Sagsbehandler

Læs mere

Handleplan for Danish Soil Partnership 2016 til 2018

Handleplan for Danish Soil Partnership 2016 til 2018 Bilag til referat fra DSP styregruppemødet 29. juni 2016 WWW.DANISHSOIL.ORG Handleplan for Danish Soil Partnership 2016 til 2018 06-07-2016 Sag.nr.: 15/2504 Dokumentnr. 28692/16 Sagsbehandler Christian

Læs mere

Referat fra DSP styregruppemøde 8. maj, kl , Regionernes

Referat fra DSP styregruppemøde 8. maj, kl , Regionernes WWW.DANISHSOIL.ORG NOTAT fra DSP styregruppemøde 8. maj, kl. 13.30-15.00, Regionernes Hus 2409-05-2018 EMN-2017-00069 1161868 Christian Andersen 1. Kommentarer til dagsorden Punkt 4 og 5 tænkes sammen

Læs mere

Referat af DSP styregruppemøde 2. december 2016, kl. 10:

Referat af DSP styregruppemøde 2. december 2016, kl. 10: WWW.DANISHSOIL.ORG Referat af DSP styregruppemøde 2. december 2016, kl. 10:00 11.00 13-12-2016 Sag.nr.: 15/2504 Dokumentnr. 75600/16 Sagsbehandler Lisbeth Fomsgaard Bergman Tel. 35298319 Email: Lfb@regioner.dk

Læs mere

Sag.nr.: 16/651 Dokumentnr /16 Sagsbehandler Christian Andersen Tel

Sag.nr.: 16/651 Dokumentnr /16 Sagsbehandler Christian Andersen Tel WWW.DANISHSOIL.ORG Referat for 1. følgegruppemøde i Danish Soil Partnership, tirsdag den 10. maj 2016, kl. 12.45 til 15.30, Regionernes Hus, Dampfærgevej 22, København Ø. 30-05-2016 Sag.nr.: 16/651 Dokumentnr.

Læs mere

N O T A T Sag.nr.: 13/2052 Dokumentnr. Sagsbehandler Christian Andersen Tel

N O T A T Sag.nr.: 13/2052 Dokumentnr. Sagsbehandler Christian Andersen Tel N O T A T Referat af 1.styregruppemøde, i Partnerskabet - Danish Soil Partnership, kl.9.30 til 13.00, mandag 2. december 2013, Danske Regioner, Dampfærgevej 22, 2100 København Ø 11-12-2013 Sag.nr.: 13/2052

Læs mere

Referat DSP styregruppemøde 23. maj 2017

Referat DSP styregruppemøde 23. maj 2017 WWW.DANISHSOIL.ORG NOTAT 19-06-2017 EMN-2017-00069 1058376 Nanna Isbak Thomsen Referat DSP styregruppemøde 23. maj 2017 Deltagere Christian Bruhn Rieper - Region Hovedstaden (Formand) Jan Huus Vestergaard-

Læs mere

VI SKABER VÆKST GENNEM INNOVATIV UDVIKLING I DIN VIRKSOMHED

VI SKABER VÆKST GENNEM INNOVATIV UDVIKLING I DIN VIRKSOMHED VI SKABER VÆKST GENNEM INNOVATIV UDVIKLING I DIN VIRKSOMHED DU KAN BRUGE FOODNETWORK TIL... 210 mm MATCHMAKING Vi finder den rigtige samarbejdspartner til dig både danske og udenlandske Vi bygger bro mellem

Læs mere

1. Baggrund. Aktiviteter og effekter af Danish Soil Partnership NOTAT

1. Baggrund. Aktiviteter og effekter af Danish Soil Partnership NOTAT WWW.DANISHSOIL.ORG NOTAT 17-08-2017 EMN-2017-00069 Christian Andersen Aktiviteter og effekter af Danish Soil Partnership 1. Baggrund Hensigten med dette dokument er at opstille effektkæder for Danish Soil

Læs mere

Innovativ undervisning i åbent værksted

Innovativ undervisning i åbent værksted Revideret den 18. februar Innovativ undervisning i åbent værksted Analysens formål Træets Efteruddannelsesudvalg ønsker med denne analyse at skabe større viden om, hvordan arbejdsmarkedsuddannelser, der

Læs mere

Aktiviteter, budget og effekter af Danish Soil Partnership

Aktiviteter, budget og effekter af Danish Soil Partnership 1 Aktiviteter, budget og effekter af Danish Soil Partnership 1. Baggrund Initiativet til dannelsen af Danish Soil Partnership (DSP) blev taget på baggrund af et møde i december 2012 mellem Miljøministeren

Læs mere

Innovationsnetværket Vand i Byer 19. september 2017 Beredskab og kystsikring, havvandsstigninger og stormflod

Innovationsnetværket Vand i Byer 19. september 2017 Beredskab og kystsikring, havvandsstigninger og stormflod Innovationsnetværket Vand i Byer 19. september 2017 Beredskab og kystsikring, havvandsstigninger og stormflod Ved Ulrik Hindsberger, netværksleder Vand i Byer Vand i Byer skal være med til at sætte dagsordenen

Læs mere

hvordan effekt måles og baseline

hvordan effekt måles og baseline Handleplan og initiativer 2018-2019 Mål 1. Et bæredygtigt lokalsamfund, hvor alle har mulighed for at være med Initiativ Hvornår Samarbejdspartne re Ansvarlig Succeskriterie, hvordan effekt måles og baseline

Læs mere

I år er det Region Hovedstaden, der er vært for årsmødet, og vi mødes derfor. onsdag den 18. juni kl. 10.00 til torsdag den 19. juni 2013 kl. 14.15.

I år er det Region Hovedstaden, der er vært for årsmødet, og vi mødes derfor. onsdag den 18. juni kl. 10.00 til torsdag den 19. juni 2013 kl. 14.15. Til kontaktpersonerne for Videncenter for Jordforurening Invitation til Jordforureningsmøde 2014 19-03-2014 Sag.nr.: 13/1746 Dokumentnr. 16789/14 Sagsbehandler Kit Jespersen Tel. 3529 8185 E-mail: kij@regioner.dk

Læs mere

Stillingsprofil for direktør i Welfare Tech Region

Stillingsprofil for direktør i Welfare Tech Region Stillingsprofil for direktør i Welfare Tech Region Job- og personprofilen indeholder Stillingen 1. Ansættelsesvilkårene 2. Organisationen 3. Welfare Tech Regions konkrete mål 4. Welfare Tech Regions ydelser

Læs mere

Støttemuligheder til test og demonstration af Cleantech løsninger

Støttemuligheder til test og demonstration af Cleantech løsninger Støttemuligheder til test og demonstration af Cleantech løsninger Gert S. Hansen Miljøstyrelsen Oplæg temadag om cleantech-løsninger 30. oktober 2012 Hvorfor interesserer MST sig for ETV? ETV passer godt

Læs mere

Aarhus Vands arbejde for at fremme innovation og eksport af den danske vandmodel. Årsmøde - Intelligent Energi - november 2016 v/ Lars Schrøder

Aarhus Vands arbejde for at fremme innovation og eksport af den danske vandmodel. Årsmøde - Intelligent Energi - november 2016 v/ Lars Schrøder Aarhus Vands arbejde for at fremme innovation og eksport af den danske vandmodel Årsmøde - Intelligent Energi - november 2016 v/ Lars Schrøder Kort om Aarhus Vand A/S o o o o o Aarhus Vand er et aktieselskab

Læs mere

Resultatkontrakt. Vedrørende. Enterprise Europe Network 01/01/2013 31/12/2014. Journalnummer: 1-15-2-76-10-08. Kontraktens parter.

Resultatkontrakt. Vedrørende. Enterprise Europe Network 01/01/2013 31/12/2014. Journalnummer: 1-15-2-76-10-08. Kontraktens parter. Resultatkontrakt Vedrørende Enterprise Europe Network 01/01/2013 31/12/2014 Journalnummer: 1152761008 Kontraktens parter Region: Region Midtjylland(RM) Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg Eannr:

Læs mere

Informationsmøde om Grøn Innovationspulje, MUDP 2015

Informationsmøde om Grøn Innovationspulje, MUDP 2015 Informationsmøde om Grøn Innovationspulje, MUDP 2015 23. september 2015 Nanna Rørbech Dagsorden 1. Oplæg om MUDP og Grøn Innovationspulje 2. Dialog med repræsentanter fra Miljøstyrelsen og Naturstyrelsen

Læs mere

Innovationsnetværket Vand i Byer 30. marts 2017 Årsmøde i Vand i Byer

Innovationsnetværket Vand i Byer 30. marts 2017 Årsmøde i Vand i Byer Innovationsnetværket Vand i Byer 30. marts 2017 Årsmøde i Vand i Byer Ved Ulrik Hindsberger, netværksleder Fakta om Vand i Byer Vand i Byer har både deltagelse af Virksomheder (Rådgivere & arkitekter,

Læs mere

Forretningsorden for landsstyrelsen i Ungdommens Røde Kors 2014/2015

Forretningsorden for landsstyrelsen i Ungdommens Røde Kors 2014/2015 Forretningsorden for landsstyrelsen i Ungdommens Røde Kors 2014/2015 DENNE FORRETNINGSORDEN Forretningsorden 1. Landsstyrelsen (LS) fastsætter selv sin interne forretningsorden jf. vedtægterne. Forretningsordenen

Læs mere

InnoBYG er. udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN!

InnoBYG er. udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN! InnoBYG er udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN! Om InnoBYG Byggebranchens innovationsnetværk Samler branchen på tværs af faglighed Videndeling, netværk og udvikling i branchen

Læs mere

Kick-off: Status. Ansvarlig (fælles, enkelt organisation, virksomheder eller ekstern) Formål Handling Hvornår. Handlingsplan / Luftvisionen

Kick-off: Status. Ansvarlig (fælles, enkelt organisation, virksomheder eller ekstern) Formål Handling Hvornår. Handlingsplan / Luftvisionen Handlingsplan / Luftvisionen Kick-off: Ansvarlig (fælles, enkelt organisation, virksomheder eller ekstern) 1. Kontrakt om sekretariat for styregruppen. 2. Sikre god opstart, klar forankring og styring

Læs mere

Referat af møde i DSPs følgegruppe 21. september 2017

Referat af møde i DSPs følgegruppe 21. september 2017 WWW.DANISHSOIL.ORG NOTAT Referat af møde i DSPs følgegruppe 21. september 2017 30-11-2017 EMN-2017-00396 1103443 Nanna Isbak Thomsen 1. Kommentarer til dagsorden Bordrunde. Der var ingen bemærkninger til

Læs mere

Operatør for Erhvervsrettet Vidensamarbejde med Shanghai

Operatør for Erhvervsrettet Vidensamarbejde med Shanghai Operatør for Erhvervsrettet Vidensamarbejde med Shanghai Der søges en offentlig institution eller offentlig juridisk enhed til at udvikle og drive et Erhvervsrettet Vidensamarbejde med Shanghai inden for

Læs mere

Resultatkontrakt. Vedrørende. Enterprise Europe Network 01/01/2013 31/12/2014. Journalnummer: 1-15-2-76-10-08. Kontraktens parter.

Resultatkontrakt. Vedrørende. Enterprise Europe Network 01/01/2013 31/12/2014. Journalnummer: 1-15-2-76-10-08. Kontraktens parter. Resultatkontrakt Vedrørende Enterprise Europe Network 01/01/2013 31/12/2014 Journalnummer: 1152761008 Kontraktens parter Region: Region Midtjylland(RM) Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg Eannr:

Læs mere

14. Innovations- og fundraisingvejledning til mindre virksomheder

14. Innovations- og fundraisingvejledning til mindre virksomheder 14. Innovations- og fundraisingvejledning til mindre virksomheder Åbent Vækstforum Sjælland Brevid: 2562639 Resume CAPNOVA ansøger om tilskud til projektet Innovations- og fundraisingvejledning til mindre

Læs mere

NOTAT Bilag 14 Udkast. Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande

NOTAT Bilag 14 Udkast. Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande NOTAT Bilag 14 Udkast 30. maj 2011 Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande Økonomi- og Erhvervsministeriet, Region Midtjyllands, Regions Syddanmarks,

Læs mere

Resultatkontrakt. Vedrørende. Enterprise Europe Network 01/01/ /12/2014. Journalnummer: Kontraktens parter.

Resultatkontrakt. Vedrørende. Enterprise Europe Network 01/01/ /12/2014. Journalnummer: Kontraktens parter. Resultatkontrakt Vedrørende Enterprise Europe Network 01/01/2013 31/12/2014 Journalnummer: 1152761008 Kontraktens parter Region: Region Midtjylland(RM) Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg Eannr:

Læs mere

ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER INDEN FOR REGIONAL UDVIKLING OG VÆKSTFORUM

ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER INDEN FOR REGIONAL UDVIKLING OG VÆKSTFORUM ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER INDEN FOR REGIONAL UDVIKLING OG VÆKSTFORUM Skemaet udfyldes elektronisk og indsendes på mail:tilskud@regionsjaelland.dk Det er vigtigt, at alle felter er besvaret

Læs mere

VEJLEDNING TIL ANSØGNING OM TECHNOLOGY DEMAND UNDER INNO-MT

VEJLEDNING TIL ANSØGNING OM TECHNOLOGY DEMAND UNDER INNO-MT VEJLEDNING TIL ANSØGNING OM TECHNOLOGY DEMAND UNDER INNO-MT HVILKE TYPER PROJEKTER ER STØTTEBERETTIGET SOM TECHNOLOGY DEMAND? Technology Demands tager udgangspunkt i en konkret type af efterspørgsel på

Læs mere

Header 2 linjer. Eksportsatsning Kina. Vandtek,, onsdag den 21. november

Header 2 linjer. Eksportsatsning Kina. Vandtek,, onsdag den 21. november Header 2 linjer Eksportsatsning Kina Vandtek,, onsdag den 21. november Agenda Hvorfor Kina? et marked i vækst; et marked der vil sætte dagsorden; et meget svært marked Hvordan? relationsopbyggende program

Læs mere

Ansøgning: Tillægsbevilling til Innovationsnetværket Offshoreenergy

Ansøgning: Tillægsbevilling til Innovationsnetværket Offshoreenergy Ansøgning: Tillægsbevilling til Innovationsnetværket Offshoreenergy Sagsnr.: 18/4943 RESUMÉ Indstilling: A: Tilsagn Projektpræsentation Innovationsnetværk Offshoreenergy.dk 2014-2018 - forlængelse Forretningsområde

Læs mere

14. Eksportrådet og Europe Enterprise Network

14. Eksportrådet og Europe Enterprise Network 14. Eksportrådet og Europe Enterprise Network Åbent Forberedelsessekretariatet for Vækstforum Sjælland Brevid: 3087592 Resume Der søges om 700.000 kr. til projektet: Indstationering af en medarbejder fra

Læs mere

InnoBYG -Innovationsnetværket for energieffektivt og bæredygtigt byggeri

InnoBYG -Innovationsnetværket for energieffektivt og bæredygtigt byggeri InnoBYG -Innovationsnetværket for energieffektivt og bæredygtigt byggeri Udvikling Innovation Viden Matchmaking Energi Samarbejde Netværk Bæredygtighed Velkommen til InnoBYG Byggebranchens nye innovationsnetværk

Læs mere

Baggrundsnotat samt supplerende oplysninger for ansøgninger til Operatør for Erhvervsrettet Vidensamarbejde med Shanghai.

Baggrundsnotat samt supplerende oplysninger for ansøgninger til Operatør for Erhvervsrettet Vidensamarbejde med Shanghai. Baggrundsnotat samt supplerende oplysninger for ansøgninger til Operatør for Erhvervsrettet Vidensamarbejde med Shanghai. Baggrund for samarbejdet med Kina Kina er på vej til at blive et videnssamfund

Læs mere

Mål: I 2018 har Copenhagen EU Office lagt grundlaget for projekttilskud på mindst 50 mio. kr. bidraget til at alle ejerne har været involveret

Mål: I 2018 har Copenhagen EU Office lagt grundlaget for projekttilskud på mindst 50 mio. kr. bidraget til at alle ejerne har været involveret Strategi 2015-18 1. Indledning... 3 2. Indsatsområder og mål... 4 3. Aktivitetsområder... 4 4. Organisering... 5 Mål: I 2018 har Copenhagen EU Office lagt grundlaget for projekttilskud på mindst 50 mio.

Læs mere

1. Genbehandling - Samfundsansvar (CSR) i små og mellemstore virksomheder

1. Genbehandling - Samfundsansvar (CSR) i små og mellemstore virksomheder 1. Genbehandling - Samfundsansvar (CSR) i små og mellemstore virksomheder RESUMÉ Stamdata Journalnummer Ansøger: Indsatsområde Fokusområde: 2011-155143 Væksthus Nordjylland Virksomhedsrettet Kompetenceudvikling

Læs mere

ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER PÅ UDDANNELSESOMRÅDET I REGION SJÆLLAND 2009

ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER PÅ UDDANNELSESOMRÅDET I REGION SJÆLLAND 2009 ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER PÅ UDDANNELSESOMRÅDET I REGION SJÆLLAND 2009 Skemaet udfyldes elektronisk og indsendes gerne på mail: uddannelsekultur@regionsjalland.dk eller pr post til Region

Læs mere

STRATEGISK SALGSALLIANCE FOR VANDTAB I BYER I KINA

STRATEGISK SALGSALLIANCE FOR VANDTAB I BYER I KINA San Li Tun, 1 Dong Wu Jie 100600, Beijing STRATEGISK SALGSALLIANCE FOR VANDTAB I BYER I KINA Naturstyrelsen og Den Danske Ambassade i Kina Eksportrådet 2013 Din virksomhed inviteres hermed til at deltage

Læs mere

Forretningsorden. Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering. September 2014

Forretningsorden. Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering. September 2014 Forretningsorden Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering September 2014 1 2 Indhold 1: Baggrund... 4 2: Partnerskabets sammensætning... 4 3: Koordineringsgruppe... 5 4: Sekretariat...

Læs mere

Vejledning til ansøgning om spireprojekt i InnoBYG

Vejledning til ansøgning om spireprojekt i InnoBYG Vejledning til ansøgning om spireprojekt i InnoBYG FORMELLE KRAV Det overordnede tema for de korte projekter er: Bæredygtigt Byggeri Ansøgte beløb skal være mellem 50.000 og 500.000 kr. Der skal minimum

Læs mere

InnoBYG -Innovationsnetværket for energieffektivt og bæredygtigt byggeri

InnoBYG -Innovationsnetværket for energieffektivt og bæredygtigt byggeri InnoBYG -Innovationsnetværket for energieffektivt og bæredygtigt byggeri Udvikling Innovation Viden Matchmaking Energi Samarbejde Netværk Bæredygtighed Velkommen til InnoBYG Byggebranchens nye innovationsnetværk

Læs mere

Region Midtjylland Regional Udvikling. Referat. til møde i Vækstforum 4. april 2017 kl. 09:30 i Skriftlig høring. 19.

Region Midtjylland Regional Udvikling. Referat. til møde i Vækstforum 4. april 2017 kl. 09:30 i Skriftlig høring. 19. Region Midtjylland Regional Udvikling 19. maj 2017 /JETSAL Referat til møde i Vækstforum 4. april 2017 kl. 09:30 i Skriftlig høring Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst Side 1 Godkendelse af referat 1 2 Indstillinger

Læs mere

Bilag 5A: Fælles nordjysk platform for sundheds- og velfærdsinnovation

Bilag 5A: Fælles nordjysk platform for sundheds- og velfærdsinnovation Bilag 5A: Fælles nordjysk platform for sundheds- og velfærdsinnovation Hovedaktivitet 1. Virksomheds udvikling Et helt centralt element i at skabe bedre betingelser for udvikling handler om at skabe overblik

Læs mere

Indstilling. Etablering af ACTIVinstitute med tilskud fra Erhvervspuljen på i alt 1,5 mio. kr. over 3 år. Til Århus Byråd via Magistraten

Indstilling. Etablering af ACTIVinstitute med tilskud fra Erhvervspuljen på i alt 1,5 mio. kr. over 3 år. Til Århus Byråd via Magistraten Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 2. februar 2006 Etablering af ACTIVinstitute med tilskud fra Erhvervspuljen på i alt 1,5 mio. kr. over 3 år. 1. Resume Der lægges

Læs mere

Resultatkontrakt. Vedrørende. Rethink Business ReUse Waste Ressources Aarhus (REWARA)

Resultatkontrakt. Vedrørende. Rethink Business ReUse Waste Ressources Aarhus (REWARA) Resultatkontrakt Vedrørende Rethink Business ReUse Waste Ressources Aarhus (REWARA) Region: Region Midtjylland Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg Ean-nr: 5 798 002 763 850 Kontaktperson: Christian

Læs mere

Uddybende bilag vedr. projektet: Innovationsnetværket Smart Energy (Inno- SE) forlængelse

Uddybende bilag vedr. projektet: Innovationsnetværket Smart Energy (Inno- SE) forlængelse Uddybende bilag vedr. projektet: Innovationsnetværket Smart Energy (Inno- SE) forlængelse 1. Faktuelle oplysninger: J.nr. 18/4448 tidligere 14/22132 Projektnavn Innovationsnetværket Smart Energy (Inno-SE)

Læs mere

Projekt Forbrug Milepæle Effekter Bemærkninger til Vækstforum

Projekt Forbrug Milepæle Effekter Bemærkninger til Vækstforum Bilag 3 Status på igangværende projekter august 2015 Intern halvårlig opfølgning Status på projekter som ikke netop er evalueret eller står til at blive evalueret af COWI vurderes af sagsbehandler efter

Læs mere

DCE ERHVERVSSAMARBEJDE

DCE ERHVERVSSAMARBEJDE DCE ERHVERVSSAMARBEJDE INDHOLD Formål med erhvervssamarbejde Typer af erhvervssamarbejde Udfordringer Initiativer i DCE FORMÅL MED ERHVERVSSAMARBEJDE Universitetet: Eksternt krav om videnoverførsel til

Læs mere

Udkast til aftale mellem Horsens Kommune og Business Horsens 21.maj 2014

Udkast til aftale mellem Horsens Kommune og Business Horsens 21.maj 2014 Udkast til aftale mellem Horsens Kommune og Business Horsens 21.maj 2014 1. Lovgrundlag Lov nr. 602 af 24. juni 2005 om erhvervsfremme. Formålet med loven er at styrke udviklingen i dansk erhvervsliv gennem

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE

ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE INITIATIVETS TITEL: Sociale medier som platform for borgerinvolvering 1. ANSØGERE OG SAMARBEJDSPARTNERE Ansøger (projektansvarlig): Navn: Hanne Lund Steffensen E-mail: hlst@aarhus.dk

Læs mere

Referat af følgegruppemøde i Danish Soil Partnership fredag den 7. oktober 2016 i Danske Regioner. Deltagere. Til deltagerne

Referat af følgegruppemøde i Danish Soil Partnership fredag den 7. oktober 2016 i Danske Regioner. Deltagere. Til deltagerne WWW.DANISHSOIL.ORG Til deltagerne 10-10-2016 Sag.nr.: 16/651 Dokument.nr.: 50654/16 Sagsbehandler Lisbeth Fomsgaard Bergman Tel.: 2498 4714 Referat af følgegruppemøde i Danish Soil Partnership fredag den

Læs mere

BRN. Strategi

BRN. Strategi BRN Strategi 2017-2018 Indholdsfortegnelse Introduktion til BRN...4 Status efter første strategiperiode.....7 Vision, mission og mål........8 Vores indsatsområder......9 Vores samarbejdsmodel.....10 Sådan

Læs mere

Hjælp til tilskudsjunglen

Hjælp til tilskudsjunglen Hjælp til tilskudsjunglen Væksthus Hovedstadens Cleantechdag 10. December 2008 Civilingeniør Hanne Eriksen Konsulent for Miljøstyrelsen Disposition Har vi en jungle? Danske puljer et overblik De internationale

Læs mere

Innovationsnetværket Vand i Byer 21. maj 2015 Udviklingsprojekter i Vand i Byer

Innovationsnetværket Vand i Byer 21. maj 2015 Udviklingsprojekter i Vand i Byer Innovationsnetværket Vand i Byer 21. maj 2015 Udviklingsprojekter i Vand i Byer Ved Ulrik Hindsberger, Teknologisk Institut Vand i Byer som netværk Mere fokus på de generelle aktiviteter, som idegenerering,

Læs mere

Model for internationaliseringsstrategi

Model for internationaliseringsstrategi Model for internationaliseringsstrategi Detaljering af den internationale strategi Ambition, fokusområder og implementeringsplan for internationalisering Indhold 1. Forord 2. Mission og vision på det internationale

Læs mere

Bycirklens Kina-erhvervsstrategi

Bycirklens Kina-erhvervsstrategi Bycirklens Kina-erhvervsstrategi GODKENDT SEPTEMBER 2013, OPDATERET MARTS 2014, 2013-2016 Strategi for Kina samarbejdets indsats på erhvervsområdet Indhold Baggrund... 3 Strategiens hensigt og formål...

Læs mere

Midtjyske virksomheder lidt mindre optimistiske

Midtjyske virksomheder lidt mindre optimistiske 4. januar 2008 Midtjyske virksomheder lidt mindre optimistiske Erhvervskonjunkturer. Færre små og mellemstore virksomheder i region midtjylland forventer vækst og flere ansatte nu end i august måned 2007.

Læs mere

VEJLEDNING TIL ANSØGNING OM TECHNOLOGY DEMAND UNDER INNO-SE

VEJLEDNING TIL ANSØGNING OM TECHNOLOGY DEMAND UNDER INNO-SE VEJLEDNING TIL ANSØGNING OM TECHNOLOGY DEMAND UNDER INNO-SE HVILKE TYPER PROJEKTER ER STØTTEBERETTIGET SOM TECHNOLOGY DEMAND? Technology Demands tager udgangspunkt i en konkret type af efterspørgsel på

Læs mere

Kommunernes incitamenter til at fremme energibesparelser hvad får kommunen ud af indsatsen. Jan Nielsen, Klimasekretariatet, Aarhus Kommune

Kommunernes incitamenter til at fremme energibesparelser hvad får kommunen ud af indsatsen. Jan Nielsen, Klimasekretariatet, Aarhus Kommune Kommunernes incitamenter til at fremme energibesparelser hvad får kommunen ud af indsatsen Jan Nielsen, Klimasekretariatet, Aarhus Kommune Klimaplan 2012-2015 Det energisamfund intelligente Klimasekretariatet

Læs mere

Vejledning til ansøgning om tematiseret spireprojekt, "Cirkulær økonomi i byggebranchen", i InnoBYG

Vejledning til ansøgning om tematiseret spireprojekt, Cirkulær økonomi i byggebranchen, i InnoBYG Vejledning til ansøgning om tematiseret spireprojekt, "Cirkulær økonomi i byggebranchen", i InnoBYG FORMELLE KRAV Det overordnede tema for de korte strategiske projekter er: Cirkulær Økonomi i byggebranchen

Læs mere

Projektindstilling. Projekt: SØV. Skanderborg Kommune Dato: 21. februar Version 5. Ansvarlige for projektet. Projektejer. Jan Møller Iversen

Projektindstilling. Projekt: SØV. Skanderborg Kommune Dato: 21. februar Version 5. Ansvarlige for projektet. Projektejer. Jan Møller Iversen Projektindstilling Skanderborg Kommune Projekt: SØV DIA 11.2 - Socialøkonomisk virksomhed Ansvarlige for projektet Projektejer Projektleder Jan Møller Iversen Jane Salby Jensen Projektidé Udvalget for

Læs mere

- Strategisk InvesteringsPogram, SIP: Vejledning og sparring til nordjyske virksomheder om EUfunding

- Strategisk InvesteringsPogram, SIP: Vejledning og sparring til nordjyske virksomheder om EUfunding Kort om EU-kontoret Baggrund Norddanmarks EU-kontor har eksisteret siden 1990 og er ejet og finansieret af de 11 nordjyske kommuner og Region Nordjylland, University College Nordjylland, Aalborg Universitet

Læs mere

Vækst gennem udvikling og test af fremtidens vandløsninger. Nationalt Vandtestcenter

Vækst gennem udvikling og test af fremtidens vandløsninger. Nationalt Vandtestcenter Vækst gennem udvikling og test af fremtidens vandløsninger Nationalt Vandtestcenter Jan Holmegaard Hansen, Chief Project Manager, COWI Projektleder for Nationalt Vandtestcenter 1 18. marts 2015 Nationalt

Læs mere

InnoBYG. -Innovationsnetværket for bæredygtigt byggeri

InnoBYG. -Innovationsnetværket for bæredygtigt byggeri InnoBYG -Innovationsnetværket for bæredygtigt byggeri Velkommen til InnoBYG Byggebranchens innovationsnetværk for bæredygtigt byggeri Styrelsen for Forskning og Innovation medfinansierer InnoBYG samler

Læs mere

InnoBYG Innovationsnetværket for energieffektivt og bæredygtigt byggeri

InnoBYG Innovationsnetværket for energieffektivt og bæredygtigt byggeri Udvikling Innovation Viden Matchmaking Energi Samarbejde Netværk Bæredygtighed Velkommen til Byggebranchens nye innovationsnetværk Forsknings- og Innovationsstyrelsen har bevilliget medfinansiering på

Læs mere

KKR Syddanmark november Status for SDEO/Rasmus Anker-Møller

KKR Syddanmark november Status for SDEO/Rasmus Anker-Møller KKR Syddanmark november 2014 Status for SDEO/Rasmus Anker-Møller 1 Kort om SDEO Formål: vækst, innovation og udvikling i Syddanmark Målgruppe: virksomheder, regionen, kommuner, offentlige institutioner,

Læs mere

Opdateres forud for bestyrelsesmødet og Generalforsamling den 18. maj med konkrete mål for klynger mm. samt årsplan/oversigt.

Opdateres forud for bestyrelsesmødet og Generalforsamling den 18. maj med konkrete mål for klynger mm. samt årsplan/oversigt. 1 ÅRSPLAN 2017 første udkast Opdateres forud for bestyrelsesmødet og Generalforsamling den 18. maj med konkrete mål for klynger mm. samt årsplan/oversigt. Foreningen IQ s a rsplan sætter mål og prioriteter

Læs mere

- GØR UDFORDRINGER TIL MULIGHEDER SAMMEN MED OS

- GØR UDFORDRINGER TIL MULIGHEDER SAMMEN MED OS - GØR UDFORDRINGER TIL MULIGHEDER SAMMEN MED OS Dagens Program 13:00 13:10 Velkomst og introduktion ved Gunhild Sander Garsdal 13:10 13:30 Muligheder i Horizon2020 inden for sundhed og velfærd v/ Kim Kryger,

Læs mere

RESULTATKONTRAKT OM ERHVERVSSERVICE I FAVRSKOV KOMMUNE 2015

RESULTATKONTRAKT OM ERHVERVSSERVICE I FAVRSKOV KOMMUNE 2015 RESULTATKONTRAKT OM ERHVERVSSERVICE I FAVRSKOV KOMMUNE 2015 mellem Favrskov Kommune Skovvej 20 8382 Hinnerup og Favrskov Erhvervsråd Bogøvej 15 8382 Hinnerup 1 Indledning Det samlede erhvervsservicetilbud

Læs mere

Bilag 1 360 grader rundt om Green Cities samarbejdet

Bilag 1 360 grader rundt om Green Cities samarbejdet Bilag 1 360 grader rundt om Green Cities samarbejdet Indledning I Kommuneplan 2009 har Byrådet besluttet, at der skal handles på klimaområdet. Handling kan primært ske ved CO 2 reduktion og tilpasning

Læs mere

Forretningsplanen hjælper væksten i ambitiøse virksomheder

Forretningsplanen hjælper væksten i ambitiøse virksomheder 15. oktober 2011 Forretningsplanen hjælper væksten i ambitiøse virksomheder Forretningsplanen. Hver anden virksomhed i regionen har en nedskrevet forretningsplan, som beskriver alle aspekter af virksomheden.

Læs mere

socialøkonomiske virksomheder

socialøkonomiske virksomheder 10 STRATEGI socialøkonomiske virksomheder // SOCIAL ANSVARLIGHED SKAL GØRE EN FORSKEL København har vedtaget en strategi for socialøkonomiske virksomheder. København vil med strategien sætte fokus på dén

Læs mere

Vejledning til ansøgning om spireprojekt i InnoBYG

Vejledning til ansøgning om spireprojekt i InnoBYG Vejledning til ansøgning om spireprojekt i InnoBYG FORMELLE KRAV Det overordnede tema for de korte projekter er: Bæredygtigt Byggeri Ansøgte beløb skal være mellem 50.000 og 500.000 kr. Der skal minimum

Læs mere

Forslag til fremtidig organisering af Slagteriet (bygningerne)

Forslag til fremtidig organisering af Slagteriet (bygningerne) Forslag til fremtidig organisering af Slagteriet (bygningerne) Baggrund Holstebro Kommune købte og overtog Slagterigrunden i december 2015, efter at Danish Crown havde afsluttet de sidste slagteriaktiviteter

Læs mere

Danish Water Forum. Generalforsamling. 23. april 2015. Dagsorden Regnskab og budget

Danish Water Forum. Generalforsamling. 23. april 2015. Dagsorden Regnskab og budget Danish Water Forum Generalforsamling 23. april 2015 Dagsorden Regnskab og budget Dagsorden ifølge vedtægter: 1. Valg af dirigent. 2. Formandens mundtlige beretning om foreningens virksomhed det forløbne

Læs mere

Brobygger 2.0. Initiativ til videreudvikling af den landsdækkende fødevareklynge med epicenter i Region Midtjylland.

Brobygger 2.0. Initiativ til videreudvikling af den landsdækkende fødevareklynge med epicenter i Region Midtjylland. Brobygger 2.0 Initiativ til videreudvikling af den landsdækkende fødevareklynge med epicenter i Region Midtjylland. Indledning Den danske fødevareklynge med centrum i Region Midt er i en god udvikling

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE. et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. miljokommunerne.dk

SAMARBEJDSAFTALE. et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. miljokommunerne.dk SAMARBEJDSAFTALE et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner miljokommunerne.dk Forord Green Cities er et visionært og forpligtende samarbejde mellem kommuner, der arbejder for bæredygtighed og gør en

Læs mere

KKR Hovedstaden og nyt erhvervsfremmesystem

KKR Hovedstaden og nyt erhvervsfremmesystem KKR Hovedstaden og nyt erhvervsfremmesystem Anders Mørk Hansen, Formand for embedsmandsudvalget vedr. Vækst, Uddannelse og Beskæftigelse Liselotte Stokholm, Direktør for Væksthus Hovedstaden Nyt erhvervsfremmesystem

Læs mere

Resultatkontrakt. Vedrørende. [Flexseniority En3karriere]

Resultatkontrakt. Vedrørende. [Flexseniority En3karriere] Resultatkontrakt Vedrørende [Flexseniority En3karriere] [1. september 2011 ultimo februar 2014 med aktivitets afslutning 31. august 2013] Journalnummer: 1-33-76-22-3-11 ESFM-11-0037 Kontraktens parter

Læs mere

Organisering. Syddjurs Kommune 1. december 2016

Organisering. Syddjurs Kommune 1. december 2016 Organisering Syddjurs Kommune 1. december 2016 1 Organisering Vi ønsker at realisere målene igennem en række netværk, initiativer og projekter, som er forankret lokalt, og som udvikles i samspil mellem

Læs mere

NBE 2020 Strategi: Bæredygtig erhvervsudvikling, der fremmer cirkulær økonomi.

NBE 2020 Strategi: Bæredygtig erhvervsudvikling, der fremmer cirkulær økonomi. NBE 2020 Strategi: Bæredygtig erhvervsudvikling, der fremmer cirkulær økonomi. 1. UDVIDELSE Udvidelsen af netværket til at omfatte engagerede nordjyske virksomheder og samtlige nordjyske kommuner. En gradvis

Læs mere

Danish Food Cluster er en landsdækkende organisation og inddrager alle relevante parter i udviklingsprojektet.

Danish Food Cluster er en landsdækkende organisation og inddrager alle relevante parter i udviklingsprojektet. Connector Ansøgning af Connector i forlængelse af Brobygger 1.0 og Brobygger 2.0, til videreudvikling og konsolidering af den landsdækkende fødevareklynge med epicenter i Region Midtjylland og betydelig

Læs mere

INDEX. Central Danmark...3 NordDanmark...4 Syddansk Danmark...5 Region Sjælland...6

INDEX. Central Danmark...3 NordDanmark...4 Syddansk Danmark...5 Region Sjælland...6 OPEN DAYS 2010 LOCAL EVENTS COUNTRY LEAFLET Central Danmark NordDanmark Syddansk Danmark Region Sjælland DANMARK 1 INDEX Central Danmark...3 NordDanmark...4 Syddansk Danmark...5 Region Sjælland...6 2 Central

Læs mere

Bilag om eksisterende indsats i Videnskabsministeriet inden for privat forskning og videnspredning 1

Bilag om eksisterende indsats i Videnskabsministeriet inden for privat forskning og videnspredning 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K. Telefon 33 92 33 00 Fax 33 11 16 65 19. december 2005 Bilag om eksisterende indsats i Videnskabsministeriet

Læs mere

STYREGRUPPEMØDE NR. 5

STYREGRUPPEMØDE NR. 5 STYREGRUPPEMØDE NR. 5 HVORNÅR: 7. marts 2012 kl. 13.00 16.00 HVOR: Gypsum Recycling, Egebækgaard, Egebækvej 98, 2850 Nærum Deltagere: Leif Mortensen, Affald Danmark Jørn Jespersen, Dansk Miljøteknologi

Læs mere

Resultatkontrakt. Opfølgning pr. 1. marts 2014. Projekt CenSec Innovationsnetværk (en forlængelse af Projekt CenSec - Klyngeudvikling)

Resultatkontrakt. Opfølgning pr. 1. marts 2014. Projekt CenSec Innovationsnetværk (en forlængelse af Projekt CenSec - Klyngeudvikling) Resultatkontrakt Opfølgning pr. 1. marts 2014 Projekt CenSec Innovationsnetværk (en forlængelse af Projekt CenSec - Klyngeudvikling) 10. juli 2012-31. august 2014 Journalnummer: 1-33-76-21-2-13 Kontraktens

Læs mere

Skabelon for handlingsplan 2012

Skabelon for handlingsplan 2012 Skabelon for handlingsplan 2012 Navn på aktivitetsområde Landsstyrelsen Formål med aktiviteten Landsstyrelsen er URK s øverste ledelse og vil således iværksætte og følge initiativer, som har bred betydning

Læs mere

Bilag : Strategisk pulje til erhvervsfremmeindsatser

Bilag : Strategisk pulje til erhvervsfremmeindsatser 15. marts 2019 Sag 2018-17917 Bilag 5.2.5.2: Strategisk pulje til erhvervsfremmeindsatser ERHVERVSSTYRELSEN Vejlsøvej 29 8600 Silkeborg Sagen vedrører Der skal tages stilling til et forslag om at udmønte

Læs mere

STRATEGI FOR RYTMISK MUSIK I AALBORG KOMMUNE. Forslag, udarbejdet marts 2018.

STRATEGI FOR RYTMISK MUSIK I AALBORG KOMMUNE. Forslag, udarbejdet marts 2018. STRATEGI FOR RYTMISK MUSIK I AALBORG KOMMUNE. Forslag, udarbejdet marts 2018. OM STRATEGIEN 2/12 Baggrund Sundheds- og Kulturudvalget har ønsket en analyse af Aalborg Kommunes rytmiske musikliv som grundlag

Læs mere

Samlede aktiviteter og resultater i 2013 for innovationsnetværk samt andre betydende danske klynger og netværk.

Samlede aktiviteter og resultater i 2013 for innovationsnetværk samt andre betydende danske klynger og netværk. Performanceregnskab 2014 Samlede aktiviteter og resultater i 2013 for innovationsnetværk samt andre betydende danske klynger og netværk. Skemaet er opdelt i tre blokke: A. Netværkets struktur (Generelle

Læs mere

Vejledning til ansøgning om spireprojekt i InnoBYG

Vejledning til ansøgning om spireprojekt i InnoBYG Vejledning til ansøgning om spireprojekt i InnoBYG FORMELLE KRAV Det overordnede tema for de korte projekter er: Bæredygtigt Byggeri Ansøgte beløb skal være mellem 50.000 og 500.000 kr. Der skal minimum

Læs mere

Globale ambitioner i Region Midtjylland

Globale ambitioner i Region Midtjylland 23. juni 2011 Globale ambitioner i Region Midtjylland Internationalt. Næsten halvdelen af de små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland har internationale aktiviteter, og jo større og mere vækstivrige

Læs mere

Det gode lokale samarbejde. - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer

Det gode lokale samarbejde. - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer Det gode lokale samarbejde - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde Februar 2007 Øvrige publikationer/foldere i samme

Læs mere

Flerårig handleplan for uddannelse og udvikling af arbejdskraftressourcer på uddannelsesområdet

Flerårig handleplan for uddannelse og udvikling af arbejdskraftressourcer på uddannelsesområdet Regionshuset Viborg Regional Udvikling Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Flerårig handleplan for uddannelse og udvikling af arbejdskraftressourcer på

Læs mere

MEDTECH INNOVATION. Bringer klinikere, forskere og industrien sammen om nye muligheder

MEDTECH INNOVATION. Bringer klinikere, forskere og industrien sammen om nye muligheder MEDTECH INNOVATION Bringer klinikere, forskere og industrien sammen om nye muligheder DIT UDBYTTE Bliv udfordret Er du kliniker, forsker eller har en virksomhed indenfor det medicotekniske område, så kan

Læs mere