Hudkræft hos organtransplanterede

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hudkræft hos organtransplanterede"

Transkript

1 Hudkræft hos organtransplanterede Korrektheden er verificeret af overlæge Mikael Tarstedt, dermatologisk modtagelse, Karlskoga lasarett i Sverige.

2 2 Organtransplanterede har op til 100 gange øget risiko for at udvikle hudkræft sammenlignet med normalbefolkningen. De udvikler desuden hudkræft tidligere end andre, ofte år før. Flere former for hudkræft kan forebygges og behandles ved tidlig diagnose. Alvorlig hudkræft reducerer livskvaliteten og kan være dødelig. Denne brochure giver information om den øgede risiko for hudkræft hos organtransplanterede, om forebyggelse og om betydningen af tidlig diagnose og behandling.! Brug dækkende tøj (langærmet overdel, lange bukser, bredskygget hat eller kasket samt solbriller) for at begrænse din eksponering for sollys. Brug solbeskyttelsesmiddel med høj faktor, SPF Sollys og immundæmpende medicin øger risikoen for ondartede hudforandringer. Ved at beskytte dig mod solen mindsker du risikoen for at blive ramt.

3 Indhold Hvorfor har organtransplanterede øget risiko for hudkræft?...4 Hvor almindelig er hudkræft?...4 Har jeg øget risiko for hudkræft?...4 Hvordan ser hudkræft ud?...4 Malignt melanom (MM)...4 Basalcellekræft (BCC, basalcellekarcinom)...5 Aktinisk keratose (AK)...5 Pladecellekræft (SCC)...5 Hvad kan jeg gøre for at reducere min risiko?...6 Lav om på dine solvaner...6 Solbeskyttelse...6 Egen undersøgelse og kontrol hos hudlægen...6 Tidlig behandling...7 Hvordan behandles hudkræft?...7 Cremer...7 Skrabning...7 Frysning,...7 Fotodynamisk terapi (PDT)...7 Kirurgi...7 Opsummering...8 3

4 4 Hvorfor har organtransplanterede øget risiko for hudkræft? Den immundæmpende behandling, der er nødvendig for at forhindre afstødning af det transplanterede organ, svækker immunsystemet. Et svækket immunsystem øger risikoen for kræft og infektioner i hud og andre organer. Der arbejdes med at udvikle immundæmpende midler, som reducerer denne risiko. Hvor almindelig er hudkræft? Hudkræft eller forstadier til hudkræft udvikles ofte 5-10 år efter en organtransplantation. Den tid det tager, før disse hudforandringer udvikles, varierer imidlertid meget og afhænger af andre risikofaktorer hos den enkelte patient. Alder på transplantationstidspunktet samt varighed og grad af immundæmpende behandling påvirker risikoen for hudkræft. De fleste får et begrænset antal tilfælde af hudkræft. Disse er lette at behandle, hvis de behandles tidligt. Nogle udvikler imidlertid et stort antal kræftsvulster i huden over kort tid med stor fare for spredning til lymfeknuder og andre organer. Har jeg øget risiko for hudkræft? Alle organtransplanterede har, uanset hudfarve, øget risiko for hudkræft. Følgende karakteristika øger risikoen: Lys hud, som let bliver solskoldet Mange fregner Blå øjne Rødt eller lysblondt hår Udendørs arbejde Hudkræft i familien Meget ultraviolet bestråling før transplantationen Hudkræft før transplantationen Hudkræft kan blive et stort problem for patienter med mange risikofaktorer. Mange kirurgiske indgreb med udvikling af ar og huddeformiteter påvirker udseendet negativt, hvilket kan føre til dårligere livskvalitet. Mindre aggressiv immundæmpende behandling kan reducere antallet af nye tilfælde af hudkræft og bør overvejes for de patienter, der er hårdest ramt. Hvordan ser hudkræft ud? Det er vigtigt at se og mærke efter hudforandringer, da de kan være de første tegn på forstadier til hudkræft eller hudkræft. Malignt melanom (MM) Malignt melanom ligner ofte en uregelmæssig pigmentplet. Det kan opstå i normal hud eller gennem forandringer i et eksisterende modermærke. Pigmentpletten vokser og ændrer form og farve. Den kan sommetider klø og bløde. Malignt melanom kan helbredes med tidlig kirurgi. Hvis kræften har spredt sig, er den ofte dødelig. Malignt melanom.

5 5 Basalcellekræft (BCC, basalcellekarcinom) Basalcellekræft er den mest almindelig form for hudkræft. Ofte er det en let form for kræft. Den ligner ofte små hudfarvede eller røde knuder eller pletter på huden og udvikles efterhånden til sår, skorper, blødninger og arlignende områder. Basalcellekræft vokser normalt langsomt og spredes ikke. Aktinisk keratose (AK) Aktiniske keratoser er for det meste ufarlige, men kan i visse tilfælde udvikle sig til pladecellekræft, som er en alvorligere form for hudkræft (se nedenfor). Da man ikke kan forudsige hvilke aktiniske keratoser, der udvikler sig til pladecellekræft, anbefales det, at disse hudforandringer behandles i tide. I de tidlige stadier er aktiniske keratoser nemmere at mærke end at se. Efterhånden ses røde, ofte skællende pletter med en ujævn overflade, der gradvis kan få et mere vortelignende udseende eller opleves som hård hud. Størrelsen kan variere fra nogle millimeter op til et par centimeter. Keratoserne opstår ofte på hud, der har været udsat for meget sollys. Ind imellem optræder aktiniske keratoser enkeltvis, men ofte ses det, at større hudpartier er dækket af et område med aktiniske keratoser. Pladecellekræft (SCC) Pladecellekræft er den mest almindelige type hudkræft hos organtransplanterede. Risikoen for at blive ramt af denne kræftform er 100 gange forhøjet hos organtransplanterede. Pladecellekræft kan ligne basalcellekræft, men skaller ofte mere, er tykkere og har normalt fastsiddende skorper. Pladecellekræft opstår ofte på de hudområder, der har været mest udsat for sollys, det vil sige hoved (især ører og læber), hals, hænder og underarme. Kræften kan sprede sig til lymfekirtler og indre organer og kan være dødelig. Bowens sygdom (pladecellekræft in situ) er en speciel form for pladecellekræft, der vokser overfladisk i huden. Hvis plade cellekræften vokser dybere ned i huden, er der i første omgang risiko for spredning til lymfekirtler, men også til de indre organer. Det er vigtigt med tidlig diagnose og behandling af i pladecellekræft for at undgå risikoen for spredning. Basalcellekræft (BCC). Aktinisk keratose (enkelt). Aktiniske keratoser (område) Pladecellekræft (SCC) Bowens sygdom (SCC in situ)

6 6 Hvad kan jeg gøre for at reducere min risiko? Her er de vigtigste foranstaltninger, der nedsætter risikoen for at blive ramt af hudkræft: Lav om på dine solvaner. Følg solrådene og brug solbeskyttelse. Kontrollér regelmæssigt din hud. Lær at genkende hudkræft på et tidligt stadie. Tal med din læge om din immundæmpende medicinering. Solråd Det kan være svært at ændre sine solvaner, men det er vigtigt, at du i størst muligt omfang fravælger langvarige aktiviteter i direkte sollys, herunder især solbadning. Hold lang frokost midt på dagen og henlæg udendørsaktiviteter til tidlig morgen eller sen eftermiddag. Du skal naturligvis nyde lyset og varmen efter en mørk efterårs- og vinterperiode, men træf et aktivt valg og beskyt dig mod solen, så godt du kan. Solbeskyttelse En god solbeskyttelse er vigtig, ikke kun i ferien, men også på arbejde eller i fritiden, hvor man udsættes for normal hverdagssol. Brug dækkende tøj, for eksempel en langærmet overdel, lange bukser, bredskygget hat eller kasket samt solbriller. Hold dig i skyggen mellem klokken 10 og 16. Man kan i dag få specialtøj og -hatte med indbygget solbeskyttelse til voksne og børn. Solbeskyttelsesmidler med velfungerende UV-beskyttelse er nemme at bruge. Brug et produkt med så høj beskyttelsesfaktor som muligt gerne mindst SPF Smør ubeskyttet hud ind, især på hoved, hals, hænder og underarme. Brug solbeskyttelsesmiddel dagligt (også på overskyede dage) på den tid af året, hvor din hud udsættes for solens stråler normalt fra april til oktober. Actinica Lotion er et medicinteknisk produkt med SPF 50+, som forebygger aktiniske keratoser og pladecellekræft hos patienter med højere risiko for ikke-melanom hudkræft 1. Actinica Lotion fås i en praktisk pumpeflaske med doseringsanvisninger. Mange hudklinikker har prøvepakninger med Actinica Lotion. Få mere information hos din hudlæge. Regelmæssig egen undersøgelse af huden og kontrol hos hudlægen Kontrollér selv huden hver måned. Kig efter nye modermærker eller forandringer af eksisterende modermærker, røde eller skællende hudforandringer, knuder eller blødninger. Hudlægen kan opdage mistænkelige forandringer, inden du selv mærker dem. Hvor ofte, du bør kontrolleres af lægen, afhænger af din risiko for at få hudkræft. 1.Ulrich C et al. Br J Dermatol 2009;161:78-84.

7 7 Tidlig behandling Hvis du opdager en mistænkelig hudforandring, bør du hurtigt kontakte en hudlæge med henblik på en vurdering og eventuelt behandling. Hvordan behandles hudkræft? Aktinisk keratose kan behandles med frysning, forskellige former for lokalbehandling (medicinske cremer), PDT (fotodynamisk terapi), diatermi (afbrænding) kuldioxidlaser. Grundig beskyttelse mod solen gør, at kroppen ind imellem selv kan helbrede aktiniske keratoser. Basalcellekræft kan behandles med kirurgi, skrabning/frysning, skrabning/diatermi eller PDT. Bowens sygdom kan behandles med kirurgi eller frysning. Også lokalbehandling, kuldioxidlaser, diatermi eller PDT kan anvendes, frem for alt på mere følsomme områder såsom skinnebenene. Pladecellekræft behandles oftest med kirurgi, men små, tidlige tumorer kan sommetider behandles med skrabning og frysning eller diatermi. Malignt melanom behandles normalt med kirurgi. Fakta om PDT Fotodynamisk terapi (også kaldet PDT, photodynamic therapy) kan anvendes til behandling af såvel aktiniske keratoser som basalcellekræft og Bowens sygdom, når anden behandling vurderes ikke at være hensigtsmæssig. Behandlingen indebærer, at der smøres en creme på tumorområdet Ved at belyse området aktiveres cremen, der ødelægger tumorcellerne. Belysningen kan foregå enten i klinikken med rødt lys eller udendørs i dagslys (afhængigt af tumorform). Fotodynamisk terapi giver et godt kosmetisk resultat med meget lille risiko for ardannelse. Behandlingen er egnet til både små og store behandlingsområder.

8 8 Opsummering Fakta Hudkræft er den hyppigste kræftform hos organtransplanterede. Op til 70 % vil udvikle hudkræft i løbet af 20 år efter transplantationen Tidlig diagnose er afgørende Næsten alle former for hudkræft kan helbredes ved tidlig diagnose. Tidlige tegn på hudkræft er ofte nye, røde pletter eller ændring af eksisterende pletter, skællende områder som vokser, hudblødninger og uregelmæssige brune eller sorte pigmentpletter Daglig solbeskyttelse Brug solbeskyttelsesmiddel hver dag, gerne med høj faktor (SPF 30-50). Actinica Lotion er et solbeskyttelsesmiddel med SPF 50+, som forebygger aktiniske keratoser og pladecellekræft hos patienter med højere risiko for ikke-melanom hudkræft 1. Smør solbeskyttelsesmiddel på al hud, der udsættes for sollys, især i ansigtet og på halsen, hænderne og underarmene. Beskyt huden med tøj brug langærmet skjorte/bluse, lange bukser, bredskygget hat eller kasket samt solbriller. Undersøg huden jævnligt Undersøg selv huden jævnligt for tidlige tegn på hudkræft Gå jævnligt til hudlæge Opsøg straks læge, hvis du opdager en mistænkelig forandring tidlig diagnose er afgørende. Hudkræft kan være dødelig Galderma Nordic AB, Seminariegatan 21, Uppsala, Sweden Tel , nordic@galderma.com Galderma OTR pat DK /01

Til behandling af aktiniske keratoser, basalcellehudkræft og Bowens sygdom. Patientinformation, som udleveres af behandlende læge.

Til behandling af aktiniske keratoser, basalcellehudkræft og Bowens sygdom. Patientinformation, som udleveres af behandlende læge. Fotodynamisk TERAPI Til behandling af aktiniske keratoser, basalcellehudkræft og Bowens sygdom Patientinformation, som udleveres af behandlende læge. 2 Aktiniske keratoser, basalcellehudkræft og Bowens

Læs mere

Brochure til dig, der skal behandles med Metvix (MAL) dagslysbehandling mod aktiniske keratoser

Brochure til dig, der skal behandles med Metvix (MAL) dagslysbehandling mod aktiniske keratoser Brochure til dig, der skal behandles med Metvix (MAL) dagslysbehandling mod aktiniske keratoser Information til uddeling af behandlingspersonale i sundhedsvæsnet. 2 Spørgsmål og svar om aktiniske keratoser

Læs mere

ACTINICA LOTION. Actinica Lotion beskytter huden mod UV-stråling og forebygger visse former for hudkræft

ACTINICA LOTION. Actinica Lotion beskytter huden mod UV-stråling og forebygger visse former for hudkræft ACTINICA LOTION FOREBYGGER visse former for HUDKRÆFT Actinica Lotion beskytter huden mod UV-stråling og forebygger visse former for hudkræft 2 Hvad er hudkræft? Hudkræft er den mest almindelige kræftform.

Læs mere

FOTODYNAMISK BEHANDLING MED DAGSLYS

FOTODYNAMISK BEHANDLING MED DAGSLYS FOTODYNAMISK BEHANDLING MED DAGSLYS Til behandling af milde og moderate aktiniske keratoser Patientinformation, som udleveres af behandlende sundhedspersonale 2 Hvad er aktiniske keratoser eller solare

Læs mere

Hudkræft. hos nyretransplanterede

Hudkræft. hos nyretransplanterede Hudkræft hos nyretransplanterede Forord Hudkræft er den mest almindelige type kræft. Risikoen for hudkræft er større hos alle transplanterede. Alt efter typen af hudkræft kan transplanterede have op til

Læs mere

Basalcelle hudkræft. Hudlægen informerer om. Dansk dermatologisk Selskab. cb.htm

Basalcelle hudkræft. Hudlægen informerer om. Dansk dermatologisk Selskab. cb.htm Hudlægen informerer om Basalcelle hudkræft Dansk dermatologisk Selskab http://www.danderm-pdv.is.kkh.dk/dds/infofolders/cb/cb.htm (1 of 5)04-01-2006 08:02:05 BASALCELLE HUDKRÆFT Huden er den del af kroppen,

Læs mere

2 Indledning 3 Hvad er symptomerne på hudkræft? 5 Hvilke undersøgelser skal der til? 7 Hvilken behandling findes der? 11 Hvad er bivirkningerne?

2 Indledning 3 Hvad er symptomerne på hudkræft? 5 Hvilke undersøgelser skal der til? 7 Hvilken behandling findes der? 11 Hvad er bivirkningerne? Hudkræft Indhold 2 Indledning 3 Hvad er symptomerne på hudkræft? 5 Hvilke undersøgelser skal der til? 7 Hvilken behandling findes der? 11 Hvad er bivirkningerne? 13 Er der andre behandlingsformer? 15 Hvad

Læs mere

2 Indledning 3 Hvad er symptomerne på hudkræft? 5 Hvilke undersøgelser skal der til? 7 Hvilken behandling findes der? 11 Hvad er bivirkningerne?

2 Indledning 3 Hvad er symptomerne på hudkræft? 5 Hvilke undersøgelser skal der til? 7 Hvilken behandling findes der? 11 Hvad er bivirkningerne? Hudkræft Indhold 2 Indledning 3 Hvad er symptomerne på hudkræft? 5 Hvilke undersøgelser skal der til? 7 Hvilken behandling findes der? 11 Hvad er bivirkningerne? 13 Er der andre behandlingsformer? 15 Hvad

Læs mere

Almindelig hudkræft. (non-melanom hudkræft)

Almindelig hudkræft. (non-melanom hudkræft) Almindelig hudkræft (non-melanom hudkræft) Solen øger risikoen for almindelig hudkræft UV-stråling øger risikoen for skader på huden. Både UVstråling fra solen og kunstige lyskilder såsom solarier kan

Læs mere

2 Indledning 3 Hvad er symptomerne på hudkræft? 5 Hvilke undersøgelser skal der til? 7 Hvilken behandling findes der? 11 Hvad er bivirkningerne?

2 Indledning 3 Hvad er symptomerne på hudkræft? 5 Hvilke undersøgelser skal der til? 7 Hvilken behandling findes der? 11 Hvad er bivirkningerne? Hudkræft Indhold 2 Indledning 3 Hvad er symptomerne på hudkræft? 5 Hvilke undersøgelser skal der til? 7 Hvilken behandling findes der? 11 Hvad er bivirkningerne? 13 Er der andre behandlingsformer? 15 Hvad

Læs mere

Information om MODERMÆRKEKRÆFT (Malignt melanom) Internettet. Resumé

Information om MODERMÆRKEKRÆFT (Malignt melanom) Internettet. Resumé Information om MODERMÆRKEKRÆFT (Malignt melanom) Side 1 af 2 Hvad er kræft? Kroppens celler kan udvikle sig til kræftceller, hvis der opstår skade i dem. Så vokser de uhæmmet og ødelægger det normale væv,

Læs mere

Pigmenterede modermærker (nævi)

Pigmenterede modermærker (nævi) Hudlægen informerer om Pigmenterede modermærker (nævi) http://www.danderm-pdv.is.kkh.dk/dds/infofolders/naevi/naevi.htm (1 of 5)04-01-2006 14:51:15 Dansk dermatologisk Selskab PIGMENTEREDE MODERMÆRKER

Læs mere

Information om hudforandringer

Information om hudforandringer Information om hudforandringer Pletter Forandring I en skønhedsplet kan være udtryk for celleforandringer og dermed forstadie til modermærkekræft. Hvis din egen læge, en hudlæge eller en plastikkirurg

Læs mere

INFORMATIONSMØDE FOR PERSONER DER ER OPERERET FOR MODERMÆRKEKRÆFT

INFORMATIONSMØDE FOR PERSONER DER ER OPERERET FOR MODERMÆRKEKRÆFT INFORMATIONSMØDE FOR PERSONER DER ER OPERERET FOR MODERMÆRKEKRÆFT Plastikkirurgisk Afdeling Aarhus Universitetshospital Kantinen Oplægsholdere i dag Fra Plastikkirurgisk Afdeling Læge Sygeplejerske Fra

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix/Iris. August 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider MODERMÆRKER: Harmløse - eller kræft?

Guide. Foto: Scanpix/Iris. August 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider MODERMÆRKER: Harmløse - eller kræft? Foto: Scanpix/Iris Guide August 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 18 sider MODERMÆRKER: Harmløse - eller kræft? VARME SOMRE GIVER KRÆFT INDHOLD: Vamre somre giver kræft...4 Modermærkekræft

Læs mere

Behandling af Aktinisk Keratose med Aldara (Imiquimod)

Behandling af Aktinisk Keratose med Aldara (Imiquimod) Patientvejledning Behandling af Aktinisk Keratose med Aldara (Imiquimod) Aktinisk Keratose 1 Du er sat i behandling med Aldara creme, fordi du har Aktinisk Keratose, også kaldet solkeratose. For at opnå

Læs mere

Opdag hudkræft i tide

Opdag hudkræft i tide Foto: Iris Guide Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan tjekker du dig selv Disse modermærker skal du være opmærksom på Opdag hudkræft i tide 24 sider Modermærkekræft INDHOLD I DETTE

Læs mere

OPLYSNINGSMØDE FOR PERSONER DER ER OPERERET FOR MODERMÆRKEKRÆFT

OPLYSNINGSMØDE FOR PERSONER DER ER OPERERET FOR MODERMÆRKEKRÆFT OPLYSNINGSMØDE FOR PERSONER DER ER OPERERET FOR MODERMÆRKEKRÆFT Plastikkirurgisk Afdeling Aarhus Universitetshospital Kantinen Oplægsholdere i dag Fra Plastikkirurgisk Afdeling Læge Sygeplejerske Fra Kræftens

Læs mere

rosacea Oplysninger om et voksenproblem

rosacea Oplysninger om et voksenproblem rosacea Oplysninger om et voksenproblem 1 RosaceA er den medicinske betegnelse for en række hudsymptomer som oftest forekommer hos personer Over 30 år. (ikke at forveksle med akne) Cirka Symptomerne på

Læs mere

Guide: Sådan opdager du hudkræft i tide

Guide: Sådan opdager du hudkræft i tide Guide: Sådan opdager du hudkræft i tide Danmark har en rigtig kedelig rekord - nemlig rekorden i flest nye tilfælde af hudkræft. Og antallet stiger stadig. Se her, hvad du skal kigge efter. Februar 2013

Læs mere

Fotobiologi Solens effekt på huden

Fotobiologi Solens effekt på huden Fotobiologi Solens effekt på huden Kosmetolog Uddannelsen www.ghotbi.dk Af Ali Ghotbi Lys er betegnelsen for det lille område af elektromagnetisk stråling som opfattes af øjet Bølgelængder fra 400 nm 760

Læs mere

rosacea Oplysninger om et voksenproblem

rosacea Oplysninger om et voksenproblem rosacea Oplysninger om et voksenproblem 1 RosaceA er den medicinske betegnelse for en række hudsymptomer som oftest forekommer hos personer Over 30 år. (ikke at forveksle med akne) Hudproblemer BUMSER

Læs mere

Guide. Opdag modermærkekræft i tide. sider. Tjek dig selv Se de farlige typer modermærker. Maj 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

Guide. Opdag modermærkekræft i tide. sider. Tjek dig selv Se de farlige typer modermærker. Maj 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Scanpix Guide Maj 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 18 sider Opdag modermærkekræft i tide Tjek dig selv Se de farlige typer modermærker Modermærkekræft INDHOLD: Vi har rekord i kræft...

Læs mere

Heksevorter og andre gevækster, CO2-laser

Heksevorter og andre gevækster, CO2-laser Heksevorter og andre gevækster, CO2-laser rev. dec. 2018 - næste rev. dec. 2020 Hvorfor opstår der fortykkelser i huden? Fortykkelser i huden er ofte forårsaget af hyperaktivitet i små lokaliserede områder

Læs mere

SKYGGE, SOLHAT, SOLCREME OG SLUK SOLARIET

SKYGGE, SOLHAT, SOLCREME OG SLUK SOLARIET Sol SOL Selv om du holder af solen, så nyd den med måde, og undgå at blive solskoldet. Overdreven solbadning uden beskyttelse kan give varige hudskader og føre til kræft i huden. Huden bliver også ødelagt,

Læs mere

rosacea Information om et voksen-problem

rosacea Information om et voksen-problem rosacea Information om et voksen-problem Rosacea. Rosacea rammer omkring 2 10 procent af den voksne befolkning. Rosacea er en kronisk hudsygdom, som giver rødme, knopper og betændt udslæt i ansigtet, primært

Læs mere

Modermærker og modermærkekræft

Modermærker og modermærkekræft Lidt information om modermærker Modermærker er meget almindelige godartede hudforandringer, som stort set alle mennesker har. De skyldes en lokaliseret ansamling af pigmentceller. Modermærker kan være

Læs mere

SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET

SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET I dette hæfte finder du spørgsmål og svar til hver kategori på Solhjulet. Der er i alt 8 kategorier med 3-4 spørgsmål til hhv. voksne og børn. De rigtige svar er markeret

Læs mere

Dermatologi Patientvejledning

Dermatologi Patientvejledning Dermatologi Patientvejledning 015 PrivatHospitalet Danmark Velkommen Hos PrivatHospitalet Danmark kommer vores kunder altid i første række. Som kunde hos os oplever du en høj faglig kvalitet og tidssvarende

Læs mere

Spørgsmål og svar om tilbud om screening for brystkræft

Spørgsmål og svar om tilbud om screening for brystkræft Spørgsmål og svar om tilbud om screening for brystkræft Hvad er brystkræft? Brystkræft er en alvorlig sygdom, men jo tidligere brystkræft bliver opdaget og behandlet, desto større er mulighederne for at

Læs mere

Få glæden og livskvaliteten tilbage

Få glæden og livskvaliteten tilbage Få glæden og livskvaliteten tilbage "Som patient på et af Europas absolut førende hudcentre er du i helt sikre hænder. For os handler det om at skabe de bedste resultater for derved at give patienterne

Læs mere

Speciallæge i arbejdsmedicin Arbejdsmedicinsk Afdeling Holbæk Sygehus. Introduktion

Speciallæge i arbejdsmedicin Arbejdsmedicinsk Afdeling Holbæk Sygehus. Introduktion Speciallæge i arbejdsmedicin Arbejdsmedicinsk Afdeling Holbæk Sygehus Introduktion Mit valg Intet valg Introduktion Dansk Byggeris Arbejdsmiljøkonference 2019 Introduktion Baggrund UV stråling og risiko

Læs mere

Tarmkræft. Hvad er tarmkræft? Tarmkræft kaldes også colorektal kræft (eller colorektal cancer) og er en samlebetegnelse for tyk- og endetarmskræft

Tarmkræft. Hvad er tarmkræft? Tarmkræft kaldes også colorektal kræft (eller colorektal cancer) og er en samlebetegnelse for tyk- og endetarmskræft Tarmkræft Hvad er tarmkræft? Tarmkræft kaldes også colorektal kræft (eller colorektal cancer) og er en samlebetegnelse for tyk- og endetarmskræft De fleste tilfælde af tarmkræft starter ved, at godartede

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL : INFORMATION TIL BRUGEREN. Redap 1 mg/g gel. Adapalen

INDLÆGSSEDDEL : INFORMATION TIL BRUGEREN. Redap 1 mg/g gel. Adapalen INDLÆGSSEDDEL : INFORMATION TIL BRUGEREN Redap 1 mg/g gel Adapalen Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger. - Gem indlægssedlen.

Læs mere

Til personer behandlet for modermærkekræft (melanom).

Til personer behandlet for modermærkekræft (melanom). Til personer behandlet for modermærkekræft (melanom). I denne pjece finder du information om sygdommen, og om hvordan du skal forholde dig fremover. 1. Hvad er modermærkekræft? 2. Kan modermærkekræft forebygges?

Læs mere

Patientvejledning. Fjernelse af modermærke. Hudforandring hudtumor

Patientvejledning. Fjernelse af modermærke. Hudforandring hudtumor Patientvejledning Fjernelse af modermærke Hudforandring hudtumor Modermærker eller hudforandringer er heldigvis oftest godartede, men hudkræft og modermærkekræft er stigende i Danmark, formentlig grundet

Læs mere

Kræft. Symptomer Behandling Forløb. Jon Kroll Bjerregaard ph.d. læge Thea Otto Mattsson stud. ph.d. læge

Kræft. Symptomer Behandling Forløb. Jon Kroll Bjerregaard ph.d. læge Thea Otto Mattsson stud. ph.d. læge Kræft Symptomer Behandling Forløb Jon Kroll Bjerregaard ph.d. læge Thea Otto Mattsson stud. ph.d. læge Hvad vil vi Basis Baggrund - Basisviden Opsummering Hudkræft Praksis Kræft - Forløb Bivirkninger Symptomer

Læs mere

Neglesvamp. I n fo r m at i o n o m e t a l m i n d e l i g t p ro b l e m

Neglesvamp. I n fo r m at i o n o m e t a l m i n d e l i g t p ro b l e m Neglesvamp I n fo r m at i o n o m e t a l m i n d e l i g t p ro b l e m Neglesvamp er et almindeligt problem. Fodsvamp forekommer endnu hyppigere og er ofte årsagen til, at man får neglesvampinfektion

Læs mere

Solkampagnens råd til solbeskyttelse i institutionen

Solkampagnens råd til solbeskyttelse i institutionen Solkampagnens råd til solbeskyttelse i institutionen 1 Solkampagnen Solkampagnen er et samarbejde mellem Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden, iværksat for at nedbringe tilfælde af kræft i huden blandt danskerne

Læs mere

Nemme. at smøre ind. og fedter ikke

Nemme. at smøre ind. og fedter ikke Nemme at smøre ind og fedter ikke Nyd solen med 100% OMTANKE Matas SolStriber er både skånsomme og nemme at smøre ind. De indeholder hverken parabener, phthalater eller farvestoffer, men gør præcis, hvad

Læs mere

Patientvejledning. Fjernelse af modermærke. Hudforandring hudtumor

Patientvejledning. Fjernelse af modermærke. Hudforandring hudtumor Patientvejledning Fjernelse af modermærke Hudforandring hudtumor Modermærker eller hudforandringer er heldigvis oftest godartede, men hudkræft og modermærkekræft er stigende i Danmark, formentlig grundet

Læs mere

Solkampagnen Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden. Danskernes solvaner i sommerferien 2018

Solkampagnen Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden. Danskernes solvaner i sommerferien 2018 Solkampagnen Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden Danskernes solvaner i sommerferien 2018 Danskernes solvaner i sommerferien 2018 Denne rapport er udarbejdet af Solkampagnens evalueringsenhed ved: Maria Kristine

Læs mere

Almindelig færden i solskin er ufarligt for øjnene

Almindelig færden i solskin er ufarligt for øjnene OLESYA KUZNETSOVA / SHUTTERSTOCK.COM Almindelig færden i solskin er ufarligt for øjnene Forårssolen er så småt begyndt at titte frem. Solens stråler er langt hen ad vejen ufarlige for øjet, men meget ekstensiv

Læs mere

Sommer, solskin og solsikker. hinanden i solen

Sommer, solskin og solsikker. hinanden i solen Sommer, solskin og solsikker Pas på hinanden i solen Pas på de små solstråler Siesta. Solhat. Solcreme. Alle børn nyder at lege udenfor i solen og varmen. Og ophold i solen er både sundt og dejligt, men

Læs mere

Danskernes solvaner i sommerferien 2016

Danskernes solvaner i sommerferien 2016 Solkampagnen Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden Danskernes solvaner i sommerferien 2016 en ugebaseret dataindsamling Danskernes solvaner i sommerferien 2016 en ugebaseret dataindsamling Denne rapport er

Læs mere

Information om øjenlågsoperationer

Information om øjenlågsoperationer Information om øjenlågsoperationer Hvem henvender øjenlågsoperationer til? Med alderen mister huden og de dybere lag i øjenlågene, sin elasticitet. På de øvre øjenlåg viser dette sig som et tiltagende

Læs mere

Bumser Filipenser Uren hud Akne

Bumser Filipenser Uren hud Akne Hudlægen informerer om Bumser Filipenser Uren hud Akne Dansk dermatologisk Selskab http://www.danderm-pdv.is.kkh.dk/dds/infofolders/acne/acne.htm (1 of 7)03-01-2006 14:20:29 Bumser - filipenser - uren

Læs mere

hodgkin s sygdom Børnecancerfonden informerer

hodgkin s sygdom Børnecancerfonden informerer hodgkin s sygdom i hodgkin s sygdom 3 Fra de danske børnekræftafdelinger i Aalborg, Århus, Odense og København, september 2011. Forekomst Lymfom, lymfeknudekræft, er den tredje hyppigste kræftform hos

Læs mere

Fakta. Sundhedsstyrelsens udtalelse af 7. oktober 2011 præciseret i mail af 23. januar 2012

Fakta. Sundhedsstyrelsens udtalelse af 7. oktober 2011 præciseret i mail af 23. januar 2012 N O T A T SVAR PÅ SPØRGSMÅL FRA SIKKERHEDS- STYRELSEN SAMT VURDERING AF RISIKO VED BØRNS OG UNGES UDSÆTTELSE FOR UV-LYS FRA SOLARIER s udtalelse af 7. oktober 2011 præciseret i mail af 23. januar 2012

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix/Iris. Oktober 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider FARLIGE SOLARIER: Så meget øges din kræftrisiko

Guide. Foto: Scanpix/Iris. Oktober 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider FARLIGE SOLARIER: Så meget øges din kræftrisiko Foto: Scanpix/Iris Guide Oktober 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 28 sider FARLIGE SOLARIER: Så meget øges din kræftrisiko INDHOLD: Solcentre lokker med falske løfter...4 FAKTA: Så meget

Læs mere

Du kan beskytte dig i solen ved at følge nogle få gode råd. Husk: Siesta, Solhat, Solcreme og Sluk solariet

Du kan beskytte dig i solen ved at følge nogle få gode råd. Husk: Siesta, Solhat, Solcreme og Sluk solariet Du kan beskytte dig i solen ved at følge nogle få gode råd Husk: Siesta, Solhat, Solcreme og Sluk solariet Siesta Skru ned for solen mellem 12 og 15, når UV-indekset er 3 eller mere. I skyggen af et træ

Læs mere

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem.

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem. Eksem EKSEM Eksem er en kløende hudlidelse, som kan optræde overalt på kroppen. Det er en slags betændelsestilstand i huden, der ikke skyldes bakterier. Huden bliver rød og hævet, og måske er der små vandblærer.

Læs mere

Fjernelse af rynker og ar med CO 2 -laser (Laserdermabrasio, skinresurfacing)

Fjernelse af rynker og ar med CO 2 -laser (Laserdermabrasio, skinresurfacing) Fjernelse af rynker og ar med CO 2 -laser (Laserdermabrasio, skinresurfacing) Før Baggrund Både alder, rygning og udsættelse for sol gennem årene ændrer hudens elasticitet. Dette betyder, at læderhudens

Læs mere

Psoriasis. Hudlægen informerer om. Dansk dermatologisk Selskab. http://www.danderm-pdv.is.kkh.dk/dds/infofolders/psoriasis/psoriasis.

Psoriasis. Hudlægen informerer om. Dansk dermatologisk Selskab. http://www.danderm-pdv.is.kkh.dk/dds/infofolders/psoriasis/psoriasis. Hudlægen informerer om Psoriasis Dansk dermatologisk Selskab http://www.danderm-pdv.is.kkh.dk/dds/infofolders/psoriasis/psoriasis.htm (1 of 7)07-05-2006 09:18:09 PSORIASIS Psoriasis er en kronisk sygdom.

Læs mere

10GODE RÅD. 0% Parfume TIL EN SUND OG SOLSIKKER BABY. Parabener Farvestoffer

10GODE RÅD. 0% Parfume TIL EN SUND OG SOLSIKKER BABY. Parabener Farvestoffer 10GODE RÅD TIL EN SUND OG SOLSIKKER BABY 0% Parfume Parabener Farvestoffer 10 NYTTIGE RÅD, SOM HJÆLPER DIG TIL EN SUND OG SOLSIKKER BABY SØG SKYGGE 1 Søg skygge mellem kl. 12-15, når solen står højest.

Læs mere

Fjernelse af modermærke. Hudforandring - hudtumor PATIENTVEJLEDNING

Fjernelse af modermærke. Hudforandring - hudtumor PATIENTVEJLEDNING 20 Fjernelse af modermærke Hudforandring - hudtumor PATIENTVEJLEDNING Modermærker eller hudforandringer er heldigvis oftestgodartede, men hudkræft og modermærkekræft er stigende i Danmark, formentlig grundet

Læs mere

Information til patienten. UVA1 Lysbehandling. Regionshospitalet Viborg. Medicinsk Afdeling Dermatologisk Ambulatorium

Information til patienten. UVA1 Lysbehandling. Regionshospitalet Viborg. Medicinsk Afdeling Dermatologisk Ambulatorium Information til patienten UVA1 Lysbehandling Regionshospitalet Viborg Medicinsk Afdeling Dermatologisk Ambulatorium Hvad er UVA1-lys? UVA1-lys er en del af det langbølgede ultraviolette UVA lys (350-400nm).

Læs mere

myelodysplastisk syndrom (MDS) Børnecancerfonden informerer

myelodysplastisk syndrom (MDS) Børnecancerfonden informerer myelodysplastisk syndrom (MDS) i myelodysplastisk syndrom (MDS) 3 Fra de danske børnekræftafdelinger i Aalborg, Århus, Odense og København, oktober 2011. Definition Der findes ikke noget dansk navn for

Læs mere

De sidste levedøgn. Denne pjece er tænkt som en mulig støtte til pårørende i en vanskelig tid.

De sidste levedøgn. Denne pjece er tænkt som en mulig støtte til pårørende i en vanskelig tid. De sidste levedøgn Denne pjece er tænkt som en mulig støtte til pårørende i en vanskelig tid. September 2018 Indhold Mad og væske 1 Pleje..1 Sanser..2 Smertebehandling/lindrende behandling.2 Besøg 3 De

Læs mere

Danskernes solvaner i sommerferien 2015

Danskernes solvaner i sommerferien 2015 Solkampagnen Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden Danskernes solvaner i sommerferien 2015 en ugebaseret dataindsamling Danskernes solvaner i sommerferien 2015 en ugebaseret dataindsamling Denne rapport er

Læs mere

Version 1: 22/ Udfærdiget af Hudlæge Marianne Dolberg Anderson Revideres årligt

Version 1: 22/ Udfærdiget af Hudlæge Marianne Dolberg Anderson Revideres årligt HUDKLINIKKEN FREDERIKSSUND PATIENTVEJLEDNING UVB Patientvejledning til UVB behandling Hvad er UVB UVB lys er den kortbølgede del (280-320 nm) af det ultraviolette lys, og stråler i dette område påvirker

Læs mere

Rynker og solskader, standard CO2 laser - kraftig

Rynker og solskader, standard CO2 laser - kraftig Rynker og solskader, standard CO2 laser - kraftig rev. jan. 2017 - næste rev. jan. 2019 Fjernelse af rynker og ar med CO2-laser (Laserdermabrasio, skinresurfacing) Baggrund Både alder, rygning og udsættelse

Læs mere

Fordi tør hud kan hjælpes Fedtcremer

Fordi tør hud kan hjælpes Fedtcremer Fordi tør hud kan hjælpes Fedtcremer Indhold Hvad er tør hud Fedtprocenter i hudplejeprodukter Hvordan virker fedtcremer Valg af fedtcremer Specielle problemer med tør hud Tørre hænder Tørre fødder Tørre

Læs mere

Er det allergi? Information om allergi og priktest

Er det allergi? Information om allergi og priktest Er det allergi? Information om allergi og priktest Bi-og hvepseallergi Bier og hvepse reagerer på uventede bevægelser, og de bliver aggressive, når deres bo angribes. De er mere aggressive, når vejret

Læs mere

Patientvejledning. Læbeforstørrelse og markering med Fillers. Ikke-permanente (Hyaluronsyre ) - Cosmetic

Patientvejledning. Læbeforstørrelse og markering med Fillers. Ikke-permanente (Hyaluronsyre ) - Cosmetic Patientvejledning Læbeforstørrelse og markering med Fillers Ikke-permanente (Hyaluronsyre ) - Cosmetic Vores læber er konstant i fokus, når vi kommunikerer med omverdenen. Fra naturens side er vi desværre

Læs mere

Spinocellulær hudcancer (SCC)

Spinocellulær hudcancer (SCC) Spinocellulær hudcancer (SCC) Formål At beskrive guidelines for behandling af spinocellulær hudcancer (SCC) fraset tumorer lokaliseret perianalt, genitalt eller tumorer involverende slimhinde. Guidelines

Læs mere

Nr. 25. Tandkødsbetændelse. og paradentose. sygdomme i tandkødet: omkring tænderne er meget udbredte Denne brochure oplyser om de to mest almindelige

Nr. 25. Tandkødsbetændelse. og paradentose. sygdomme i tandkødet: omkring tænderne er meget udbredte Denne brochure oplyser om de to mest almindelige Nr. 25 Tandkødsbetændelse og paradentose Sygdomme i tandkødet omkring tænderne er meget udbredte Denne brochure oplyser om de to mest almindelige sygdomme i tandkødet: Tandkødsbetændelse og paradentose.

Læs mere

Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden

Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden Får hårbunden nok opmærksomhed? Hårbunden er der ikke mange der tænker på i det daglige. Den lever sit skjulte liv dækket af hår, og først

Læs mere

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os.

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. CPH Privathospital Rådhustorvet 4 3520 Farum Tlf.: 7021 8000 www.cph-privathospital.dk E-mail: info@cph-privathospital.dk

Læs mere

MAMMOGRAFI. Screening for brystkræft

MAMMOGRAFI. Screening for brystkræft MAMMOGRAFI Screening for brystkræft Invitation til mammografi Du inviteres hermed til en mammografi (røntgenundersøgelse af dine bryster). Alle kvinder i alderen 50-69 år får tilbudt mammografi hvert andet

Læs mere

Hidrosadenitis suppurativa

Hidrosadenitis suppurativa Hidrosadenitis suppurativa Hidrosadenitis suppurativa Hvad er Hidrosadenitis suppurativa Hidrosadenitis suppurativa (HS) er en kronisk hudsygdom, der viser sig ved gentagne udbrud af ømme bylder. Hvor

Læs mere

Patientvejledning. Karsprængninger i ansigt. IPL laserbehandling Cosmetic

Patientvejledning. Karsprængninger i ansigt. IPL laserbehandling Cosmetic Patientvejledning Karsprængninger i ansigt IPL laserbehandling Cosmetic Der kan være mange årsager til, at du får karsprængninger. De kan være punkt- eller stegformede eller forgrenede i et fint netværk.

Læs mere

Galdestensoperation Komplikationer

Galdestensoperation Komplikationer Galdestensoperation Galdestenssygdom er almindelig i Danmark. Hvert år får cirka 5000 personer fjernet galdeblæren. Lidelsen er hyppigst hos kvinder. Omkring halvdelen de personer, som har galdesten, har

Læs mere

retinoblastom Børnecancerfonden informerer

retinoblastom Børnecancerfonden informerer retinoblastom i retinoblastom 3 Sygdomstegn Retinoblastom opdages ofte tilfældigt ved, at man ser, at pupillen skinner hvidt i stedet for sort. Det skyldes svulstvæv i øjenbaggrunden. Det bliver tydeligt,

Læs mere

Danskernes solvaner i den danske sommer 2013

Danskernes solvaner i den danske sommer 2013 Solkampagnen Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden [Skriv tekst] Danskernes solvaner i den danske sommer 2013 - en kortlægning Danskernes solvaner i den danske sommer 2013 - en kortlægning Denne rapport er

Læs mere

Forældre glemmer at beskytte deres børn mod solen

Forældre glemmer at beskytte deres børn mod solen Forældre glemmer at beskytte deres børn mod solen En ny undersøgelse viser, at forældre ofte glemmer solcremen eller springer den over. Det er blandt andet manglende viden og travlhed, der er årsagen til

Læs mere

Information om ørekorrektion

Information om ørekorrektion Information om ørekorrektion Stritører Udstående ører er medfødt. Der kan ikke sættes en bestemt grænse for, hvornår ører betragtes som udstående, men jeg fraråder generelt korrektion, hvis ørets frie

Læs mere

Patientvejledning. Fillers. Ikke-permanente (Hyaluronsyre ) mod rynker Cosmetic

Patientvejledning. Fillers. Ikke-permanente (Hyaluronsyre ) mod rynker Cosmetic Patientvejledning Fillers Ikke-permanente (Hyaluronsyre ) mod rynker Cosmetic Fillers kan give din hud ny volumen og spændstighed. Ung hud er jævn og elastisk. Den inde holder bl.a. meget hyaluronsyre,

Læs mere

Lyt til din krop. Sundhedsdansk. NYE ORD Tegn på sygdom?

Lyt til din krop. Sundhedsdansk. NYE ORD Tegn på sygdom? Sundhedsdansk Lyt til din krop Her kan du lære danske ord for tegn på sygdom. Du kan også få viden om, hvad det er vigtigt at gå til læge med. NYE ORD Tegn på sygdom? Skriv det rigtige ord under billederne.

Læs mere

Lyt til din krop. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Lyt til din krop. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Tegn på sygdom? Oversæt til eget sprog - forklar

Lyt til din krop. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Lyt til din krop. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Tegn på sygdom? Oversæt til eget sprog - forklar ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Lyt til din krop Her kan du lære danske ord for tegn på sygdom. kan også få viden om, hvad det er vigtigt at gå

Læs mere

MÅLRETTET BEHANDLING AF LUNGEKRÆFT PATIENTINFORMATION OM NYESTE BEHANDLINGSMULIGHEDER

MÅLRETTET BEHANDLING AF LUNGEKRÆFT PATIENTINFORMATION OM NYESTE BEHANDLINGSMULIGHEDER MÅLRETTET BEHANDLING AF LUNGEKRÆFT PATIENTINFORMATION OM NYESTE BEHANDLINGSMULIGHEDER I løbet af det seneste årti har vi fået langt mere viden om, hvordan kræft udvikler sig. På baggrund af denne viden

Læs mere

Tandkødsbetændelse. og paradentose. N r. 2 5. sygdomme i tandkødet:

Tandkødsbetændelse. og paradentose. N r. 2 5. sygdomme i tandkødet: N r. 2 5 Tandkødsbetændelse og paradentose Sygdomme i tandkødet omkring tænderne er meget udbredte. Denne brochure oplyser om de to mest almindelige sygdomme i tandkødet: Tandkødsbetændelse og paradentose.

Læs mere

Solbeskyttelse. de seneste år skyldes overdreven solbadning. Pas på solen. Den voldsomme stigning i hud- og modermærkekræft

Solbeskyttelse. de seneste år skyldes overdreven solbadning. Pas på solen. Den voldsomme stigning i hud- og modermærkekræft Solbeskyttelse Pas på solen. Den voldsomme stigning i hud- og modermærkekræft de seneste år skyldes overdreven solbadning og brug af solarium. Men der er andet end solcreme, der kan beskytte din hud. Nyd

Læs mere

introtekst Q3_A Velkommen til undersøgelsen. Tryk på "Næste" når du er klar til at starte. Er du... Mand Kvinde Hvad er dit fødselsår?

introtekst Q3_A Velkommen til undersøgelsen. Tryk på Næste når du er klar til at starte. Er du... Mand Kvinde Hvad er dit fødselsår? introtekst Velkommen til undersøgelsen. Tryk på "Næste" når du er klar til at starte. Q1 Er du... Mand Kvinde Q2 Hvad er dit fødselsår? Q3_A Hvilken region er du bosat i? Region Hovedstaden Region Sjælland

Læs mere

Dugens transparente og specielle belægning yder god beskyttelse til lette og korte regnbyger.

Dugens transparente og specielle belægning yder god beskyttelse til lette og korte regnbyger. All Weather akryldug Dugens transparente og specielle belægning yder god beskyttelse til lette og korte regnbyger. 6151 6261 6371 6641 6651 6201 6791 6141 6011 6821 6621 6061 6901 5981 Regntæt tekstil

Læs mere

Patientvejledning. Hudforyngelse med laser. Fraktioneret Cosmetic

Patientvejledning. Hudforyngelse med laser. Fraktioneret Cosmetic Patientvejledning Hudforyngelse med laser Fraktioneret Cosmetic Med en laserbehandling bliver din ansigtshud fornyet, så den fremstår mere frisk, glat og blød, bl.a. med reduktion af rynker og en vis opstramning

Læs mere

Solundersøgelse, forår En baseline-undersøgelse af danskernes solvaner inden kampagnen "Skru ned for solen", foråret 2007

Solundersøgelse, forår En baseline-undersøgelse af danskernes solvaner inden kampagnen Skru ned for solen, foråret 2007 Solundersøgelse, forår 2007 En baseline-undersøgelse af danskernes solvaner inden kampagnen "Skru ned for solen", foråret 2007 Indhold 1. Forord...3 2. Resume...3 3. Baggrund...4 Kræft i huden kan forebygges...4

Læs mere

Pigment, hvide skjolder (Vitiligo)

Pigment, hvide skjolder (Vitiligo) Vitiligo og hvide ar Info. nr. 2.2 / QI 21.200-DERMA-62 rev. marts 2015 - næste rev. marts 2017 (behandling af hvide pletter og hvide ar på huden) Baggrund Vitiligo er en sygdom i huden, som giver hvide

Læs mere

Solundersøgelsen 2008

Solundersøgelsen 2008 Solkampagnen Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden Solundersøgelsen 2008 - En kortlægning af danskernes solvaner Forebyggelses- og Dokumentationsafdelingen Solundersøgelsen 2008 En kortlægning af danskernes

Læs mere

wilms tumor Børnecancerfonden informerer

wilms tumor Børnecancerfonden informerer wilms tumor i wilms tumor 3 Sygdomstegn De fleste børn med Wilms tumor viser fra starten kun udvendige sygdomstegn i form af stor mave med synlig og/eller følelig svulst i højre eller venstre side. Svulsten

Læs mere

Mitomycin (mitomycin) Blæreskylning med Mitomycin

Mitomycin (mitomycin) Blæreskylning med Mitomycin DK Mitomycin (mitomycin) Blæreskylning med Mitomycin Denne brochure er tænkt som en vejledning til din behandling. Den behandling du kommer til at gennemgå, kan eventuelt afvige fra det beskrevne. Informationen

Læs mere

At smittet med. Arbejdsopgave. Sex & Samfund anbefaler. Beskrivelse. 30 minutter

At smittet med. Arbejdsopgave. Sex & Samfund anbefaler. Beskrivelse. 30 minutter At smittet med kønsvorter (HPV) Arbejdsopgave Tidsforbrug 30 minutter Forberedelse Kopiering af artiklerne 2.4.A At blive smittet med kønsvorter (HPV) og 2.4.B Fakta om kønsvorter (HPV) eller deling af

Læs mere

TIL DEN DAGLIGE PLEJE AF DET VIGTIGSTE I DIT LIV

TIL DEN DAGLIGE PLEJE AF DET VIGTIGSTE I DIT LIV TIL DEN DAGLIGE PLEJE AF DET VIGTIGSTE I DIT LIV VI HAR GJORT DET NEMT AT GØRE DET RIGTIGE Som forældre ønsker man, at skabe de bedste vilkår for sine børn. Fra første færd bliver de små påvirket af en

Læs mere

Solundersøgelsen 2010

Solundersøgelsen 2010 Solkampagnen Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden Solundersøgelsen 2010 - En kortlægning af danskernes solvaner i den danske sommer Forebyggelses- og Dokumentationsafdelingen Solundersøgelsen 2010 Forfattere:

Læs mere

Solundersøgelsen 2009

Solundersøgelsen 2009 Solkampagnen Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden Solundersøgelsen 2009 - En kortlægning af danskernes solvaner Forebyggelses- og Dokumentationsafdelingen Solundersøgelsen 2009 Forfattere: Camilla Thorgaard

Læs mere

BCG-medac (Bacillus Calmette Guérin) Blæreskylning med BCG - Calmettevaccine

BCG-medac (Bacillus Calmette Guérin) Blæreskylning med BCG - Calmettevaccine DK BCG-medac (Bacillus Calmette Guérin) Blæreskylning med BCG - Calmettevaccine Denne brochure er tænkt som en vejledning til din behandling. Den behandling du kommer til at gennemgå, kan eventuelt afvige

Læs mere

Dokumentation af indikatorer Til Den dermatologiske database for non-melanom hudcancer

Dokumentation af indikatorer Til Den dermatologiske database for non-melanom hudcancer Dokumentation af indikatorer Til Den dermatologiske database for non-melanom hudcancer TABELOVERSIGT OVER INDIKATORER Indikatorområde Indikatornr Indikator Type Stan-dard I. DIAGNOSTIK Ia Andelen af basalcelle

Læs mere

INDHOLD. huden passer på os 04. Redaktion og tekst. Experimentarium: Joakim Bækgaard. Ida Toldbod. Sheena Laursen. Kræftens Bekæmpelse og

INDHOLD. huden passer på os 04. Redaktion og tekst. Experimentarium: Joakim Bækgaard. Ida Toldbod. Sheena Laursen. Kræftens Bekæmpelse og SOLEN OG HUDEN 1 Redaktion og tekst Experimentarium: Joakim Bækgaard Ida Toldbod Sheena Laursen Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne: Anne Bach Waagstein Iben Bentzen Tak for input til forsøgsudvikling

Læs mere

Porfyriforeningen i Danmark

Porfyriforeningen i Danmark Porfyriforeningen i Danmark På foreningens hjemmeside, www.porfyriforeningen.dk kan du tilmelde dig, læse mere om foreningen og få adgang til porfyriforum. Denne pjece indeholder information om de mest

Læs mere

SARKOIDOSE. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center Lungeambulatoriet

SARKOIDOSE. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center Lungeambulatoriet SARKOIDOSE Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center Lungeambulatoriet HVAD ER SARKOIDOSE? Sarkoidose hedder også Boecks sygdom, opkaldt efter en norsk lungelæge. Der findes ikke noget dansk navn

Læs mere