Påbud om information til medlemmerne om udbetalingsprofiler for invalide- og alderspensionerne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Påbud om information til medlemmerne om udbetalingsprofiler for invalide- og alderspensionerne"

Transkript

1 Pensionskassen for teknikum- og diplomingeniører Att.: Direktionen Østbanegade København Ø 28. maj 2018 Ref. LMK J.nr Påbud om information til medlemmerne om udbetalingsprofiler for invalide- og alderspensionerne Afgørelse Finanstilsynet påbyder Pensionskassen for teknikum- og diplomingeniører (ISP) følgende i forhold til deres markedsrenteordning for at efterleve 3 og 4 i bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder: FINANSTILSYNET Århusgade København Ø Tlf Fax CVR-nr finanstilsynet@ftnet.dk ERHVERVSMINISTERIET 1. At tilrette sit medlemsmateriale, herunder prognoser, pensionsoversigter, hjemmeside, årsoversigter mv., så det tydeligt fremgår, at ISP har en strategi i forhold til udbetalingsprofilerne i de enkelte investeringsprofiler, dvs. en strategi for, om ydelserne skal være faldende eller stigende. Informationerne skal gøre det klart for medlemmerne hvad en faldende pensionsydelse konkret betyder, altså f.eks. i hvilket omfang den kan falde og over hvor lang tid 2. At tilrette sit medlemsmateriale specifikt omkring invalideydelserne. Både raske og invalidepensionister skal have oplyst, at invalideydelsen ændrer sig, når levetidsforudsætninger og forudsætningerne for beregningsrente ændres. Det skal også fremgå, at invalideydelserne har samme risici for negativt afkast og ændrede levetidsforudsætninger som alderspensionerne, og at de bliver beregnet ud fra samme strategi om faldende eller stigende ydelser som aldersydelserne. Informationerne skal gøre det klart for medlemmerne hvad en faldende invalideydelse konkret betyder, altså f.eks. i hvilket omfang den kan falde og over hvor lang tid. ISP skal inden tre måneder fra dato underrette Finanstilsynet om, hvordan påbuddene er efterlevet.

2 2 Baggrund Pensionskassen for teknikum- og diplomingeniører (ISP) har i alt medlemmer, hvoraf de er pensionister. ISP har følgende pensionsordninger: Markedsrenteordningen, som alle nye medlemmer siden 2007 er oprettet i. Seniorordningen, som medlemmerne tidligere har kunnet vælge at flytte til fra en alder af 55 år, men hvortil tilgangen blev lukket i Gennemsnitsrenteordninger med garanterede grundlagsrenter mellem 1,25 og 4,25 pct., hvoraf hovedparten har grundlagsrenter mellem 3,25 og 4,25 pct. Tilgangen til Garantiordninger har været lukket siden den 1. januar Markedsrenteordningen er ugaranteret, og medlemmerne bærer selv risikoen på alle elementer, dvs. afkast, levetidsforudsætninger, invalidehyppigheder og omkostninger. Medlemmerne kan vælge mellem tre investeringsprofiler lav aktieandel, mellem aktieandel og høj aktieandel. I Seniorordningen bærer medlemmerne også selv risikoen på afkast, levetidsforudsætninger, invalidehyppigheder og omkostninger. Dog er der her knyttet en ydelsesgaranti til renteelementet på 2 pct., sådan at ydelsen aldrig kan blive mindre end en ydelse opgjort med en rente på 2 pct. Pensionen under Seniorordningen har siden 2013 været sammensat af en garanteret grundpension og en ugaranteret tillægspension, hvor sidstnævnte altså indebærer, at medlemmerne selv bærer risikoen for de nævnte elementer. Finanstilsynet modtog i juni 2017 en klage over en varsling fra ISP om, at de fremtidige pensionsudbetalinger i Markedsrenteordningen ville blive nedsat med pct. Nedsættelsen skyldtes, at ISP nedsatte beregningsrenten og justerede dødelighedsforudsætningerne. Disse elementer danner grundlag for fastsættelsen af pensionsydelsen og dermed for størrelsen på udbetalingerne. Ændringerne ville træde i kraft den 1. juli Klager havde benyttet sig af ISP s omvalgstilbud og valgt om fra den garanterede gennemsnitsrenteordning til Markedsrenteordningen året før. Finanstilsynet bad på den baggrund ISP om at redegøre for, hvordan pensionskassen efterlevede god skik-reglerne i forbindelse med omvalget. Redegørelsen skulle indeholde pensionskassens overvejelser om nedsættelserne og om den information, som var tilgængelig for medlemmerne, både i omvalgssituationer og mere generelt med hensyn til risikoen for nedsættelser på grund af lavere afkast end forventet og ændringer i dødelighedsforudsætningerne.

3 3 Finanstilsynet bad også ISP redegøre for, hvilke overvejelser direktionen og bestyrelsen havde gjort sig om dødelighedsforudsætningerne, siden pensionskassen fik en risikooplysning i juli 2014 fra Finanstilsynet som led i en inspektion. Risikooplysningen anførte, at de dødelighedsforudsætninger, ISP brugte i grundlaget for fastsættelsen af pensionsydelserne i forhold til pensionerne i markedsrentebestanden, medførte en ikke uvæsentlig risiko for nedsættelse af pensionerne. ISP svarede Finanstilsynet i en redegørelse af 24. august 2017 og i en supplerende redegørelse af 3. november Finanstilsynet og ISP holdt desuden et møde med den 22. november ISP s redegørelser ISP har i perioden fra januar 2015 til november 2016 haft stående omvalg fra Garantiordningen og Seniorordningen til Markedsrenteordningen. ISP nedsatte beregningsrenten for Seniorordningen til 3 pct. med virkning fra den 1. januar 2016, fordi ISP s forventninger til det fremtidige afkast lå under den daværende beregningsrente på 4,25 pct. I forbindelse med beslutningen drøftede bestyrelsen, om beregningsrenten burde sættes ned til 2 pct. Bestyrelsen holdt dog fast i de 3 pct., selvom denne rente fortsat var højere end forventningerne til det fremtidige afkast. Fastholdelse af en rente, der er højere end det forventede afkast, medfører, at udbetalingsprofilen for pensionsydelserne må forventes at være faldende. Begrundelsen for beslutningen i bestyrelsen var da også, at medlemmerne ønsker faldende udbetalingsprofiler. Det negative risikoresultat i juni 2016 medførte, at den ansvarshavende aktuar den 26. august orienterede direktionen og bestyrelsen om, at en større analyse af dødelighedsforudsætningerne ville blive igangsat. Første del af analysen, som vedrørte den observerede (faktiske) dødelighed, blev behandlet på bestyrelsesmødet den 7. december Bestyrelsen besluttede at ændre på forudsætningerne for den observerede dødelighed pr. 1. januar Den anden del af analysen, som vedrørte levetidsforbedringerne, var først klar til bestyrelsesmødet i marts 2017 og blev derfor først implementeret pr. 1. juli Effekten var en nedsættelse af de udbetalte pensioner og invalidepensioner. Bestyrelsen blev af pensionskassen på et seminar i august 2016 oplyst om, at det forventede langsigtede afkast i Markedsrenteordningen lå lavere end beregningsrenten på 4,25 pct. Den 7. november 2016 behandlede bestyrelsen derfor en indstilling om at ændre beregningsrenten fra 4,25 pct. til 3,75 pct. Det betød også en nedsættelse af de udbetalte pensioner og invalidepensioner. Beregningsrenten ville forsat være højere end det forventede afkast, hvilket ville give en udbetalingsprofil med faldende ydelser. Dette var

4 4 dog en bevidst strategi fra ISP s side, fordi medlemmerne, ifølge ISP, foretrækker en udbetalingsprofil med faldende ydelser. Ændringen blev implementeret sammen med levetidsforbedringerne pr. 1. juli ISP har forklaret, at når de på medlemsmøder spørger medlemmerne, så ønsker disse en udbetalingsprofil, hvor pensionerne er størst i årene umiddelbart efter pensionering altså faldende pensionsydelser. Invalidepensionister Ændringerne i beregningsrenten påvirkede også invalidepensionisterne i Senior- og Markedsrenteordningen. Det skyldes, at risikoen i afkast og for uventede levetidsforbedringer også påhviler medlemmerne efter tilkendelse af invalidepension, fordi fastsættelsen af invalideydelsen er knyttet sammen med den livsvarige alderspension. ISP har dog besluttet, at invalidepensionisterne ikke skal rammes af ændringerne i den gennemførte justering af dødelighedsforudsætningerne pr. 1. juli ISP har derfor indsat et reservetilskud på invalidepensionisternes ordninger, som svarer til ændringen i dødelighederne. På den måde kompenserer ISP invalidepensionisterne for det fald i ydelsen, som justeringen af dødelighederne gav anledning til. Information til medlemmerne ISP har redegjort for, at pensionskassen har oplyst medlemmerne om risiciene forbundet med afkast og ændringer i levetider med nedsættelser af pensionerne til følge. Dette er sket i diverse materialer. I de pensionsoversigter, som medlemmer får ved indmeldelse eller ved henvendelse til ISP, står følgende formulering om de oplyste prognosetal: Prognosen er udarbejdet under den forudsætning, at det nugældende beregningsgrundlag ikke bliver ændret. Beregningsgrundlaget anvendes til at bestemme størrelsen af løbende ydelser ved pensionering. Prognoserne oplyser kun første års ydelse efter pensionering, og ikke hvordan ydelserne forventes at udvikle sig i de følgende år. Når et medlem tilkendes invalidepension, får medlemmet en pensionsoversigt sammen med sit tilkendelsesbrev. Her beskrives beregningsgrundlaget i relation til ydelsen ved pensionering ikke i relation til ydelsen ved invaliditet: Beregningsgrundlaget anvendes til at bestemme størrelsen af løbende ydelser ved pensionering. I tilkendelsesbrevet ved invaliditet oplyser ISP ydelsen som et specifikt kronebeløb med udløb pr. specifik fremtidig dato.

5 5 I et generelt udsendt orienteringsbrev fra maj 2015 står der i den sidste tredjedel af brevet: Der er ingen garantier i Markedsrenteordningen, så pensionen kan sættes ned. I de personlige tilbudsbreve ved ønske om omvalg står der: I Markedsrenteordningen har du chance for et højt afkast på din pension. Du fravælger til gengæld din ydelsesgaranti, og du har derfor ikke nogen sikkerhed for en minimumspension. Derfor kan du risikere, at dine pensionsudbetalinger falder også efter du er gået på pension. Det skyldes, at du påtager dig risikoen for at: Den generelle levetid i befolkningen stiger, og pensionerne derfor skal udbetales over længere tid. Afkastet på din pension kan falde I et brev til medlemmerne fra juli 2015 varsler ISP første gang medlemmerne i Seniorordningen om ændringen i beregningsrenten for dette produkt: Årsagen til ændringen er, at vi nedsætter den beregningsrente, som vi bruger, når vi beregner størrelsen på din pension, fordi vi forventer, at afkastet i Seniorordningen fremover bliver lavere end den nuværende beregningsrente på 4,25%... Du må samtidig forvente, at din pension fremover bliver sat yderligere ned. ISP følger op med et brev til pensionisterne oktober 2015: Beregningsrenten, der er et udtryk for et afkast, der gives forlods, kan blive sat yderligere ned fremover, hvilket vil give yderligere nedsættelse i din pension. Du har mulighed for at skifte til Markedsrenteordningen. Julebrevet fra december 2016 til medlemmerne oplyser om nedsættelsen af beregningsrenten samme år for Seniorordningen og den kommende ændring på beregningsrenten for Markedsrenteordningen under overskriften ISP nedsætter beregningsrenten : Det medfører, at pensionerne falder, både for dem, som er gået på pension og dem, som ikke er gået på pension. Til gengæld falder også risikoen for, at ISP fremadrettet må nedsætte pensionen ved den årlige regulering 1. januar, om end der stadig vil være en vis risiko.

6 6 I april 2017 sender ISP varslingsbreve til medlemmer i Seniorordningen om de ændrede levetidsforudsætninger og til medlemmerne i Markedsrenteordningen om både ændring af levetidsforudsætninger og nedsættelse af beregningsrenten. I brevet til de pensionerede medlemmer i Markedsrenteordningen står der under overskriften Beregningsrenten bliver sat ned : Derfor er ISP s forventninger til et gennemsnitligt afkast lavere end de 4,25 pct. efter PAL, som vi p.t. anvender, når vi beregner størrelsen af din forventede pension. Det betyder, at ISP forventer en nedregulering af pensionerne stort set hvert år. For at imødegå denne risiko, nedsætter vi beregningsrenten til 3,75 pct. efter PAL. Det betyder fremadrettet en mindre sandsynlighed for en nedsættelse af pensionerne som følge af det faktiske afkast. På et møde med Finanstilsynet i november 2017 gentog ISP, at det er deres klare opfattelse, at medlemmerne er fuldt ud bevidste om risiciene i Markedsrenteordningen, og at de faldende ydelsesprofiler er et medlemsønske. Desuden anfører ISP, at pensionskassen kun modtog en risikooplysning vedrørende dødelighedsgrundlaget i 2014 ikke påbud om at ændre det. ISP mener derfor ikke, at pensionskassen har handlet i strid med Finanstilsynets gældende regler. Høring Finanstilsynet sendte ISP et udkast til påbud, og ISP sendte høringssvar den 26. februar 2018 til Finanstilsynet. I høringssvaret tog ISP Finanstilsynets påbud til efterretning, men havde nogle bemærkninger til beskrivelsen af fakta. Disse er i et vist omfang imødekommet. ISP fandt desuden ikke, at afsnittene om dødelighedsforudsætninger og levetidsforbedringer historisk set i pensionskassen er relevante for fremførelse og forståelsen af sagen. ISP påpegede også, at oplysningen i udkastet om, at pensionskassen havde informeret Finanstilsynet om, at medlemmerne selv ønsker faldende profiler, men ikke havde kunnet fremlægge materiale til at understøtte dette, alene baserer sig på mundtlig dialog fra mødet mellem Finanstilsynet og ISP. Retligt grundlag En finansiel virksomhed skal handle redeligt og loyalt overfor sine kunder. Det følger af 3 i bekendtgørelse nr. 330 af 7. april 2016 om god skik for finansielle virksomheder.

7 7 En finansiel virksomhed må desuden ikke bruge vildledende eller urigtige angivelser eller udelade væsentlige informationer, hvis dette er egnet til mærkbart at forvride kundernes økonomiske adfærd på markedet. Det følger af 4. Det er dermed ikke et krav, at der rent faktisk sker en forvridning af den økonomiske adfærd. Det er tilstrækkeligt, at en oplysning eller udeladelse af information ville kunne medføre, at en gennemsnitlig forbruger træffer en transaktionsbeslutning, som denne ellers ikke ville have truffet. Vurdering Finanstilsynet vurderer, at bestyrelse og direktion i ISP siden risikooplysningen i juli 2014 var eller burde være bekendt med, at pensionskassens dødelighedsgrundlag medførte faldende udbetalingsprofiler, fordi pensionskassen havde valgt ikke at indregne levetidsforbedringer i grundlaget for fastsættelsen af pensionsydelserne. Til trods herfor har medlemskommunikationen ikke afspejlet dette. Det faktum, at ISP i 2014 modtog en risikooplysning om, at der var risiko for, at ydelserne skulle nedsættes som følge af uforsigtige dødelighedsforudsætninger, og ikke et påbud om at ændre levetidsforudsætningerne, ændrer ikke på, at det er ISP s ansvar at handle redeligt og loyalt overfor sine kunder. Tilsvarende har ISP både før og efter nedsættelsen af beregningsrenten 1. juli 2017 haft faldende profiler, idet begge beregningsrenter ligger over pensionskassens egne forudsætninger til afkastet. ISP har, trods opfordring hertil efter modtagelse af pensionskassens høringsvar, ikke kunnet dokumentere sine oplysninger om, at medlemmerne selv ønsker faldende profiler. Dette kunne eksempelvis være sket ved, at ISP havde fremlagt dokumentation for, at udbetalingsprofiler har været behandlet af pensionskassens generalforsamlinger eller på anden måde har været omtalt for medlemmerne. ISP har heller ikke fremlagt eksempelvis pensionsoversigter eller breve til medlemmerne, som godtgør, at medlemmerne har været rådgivet om de faldende profiler. Tværtimod har ISP bl.a. i april 2017 i forbindelse med nedsættelsen af beregningsrenten anført overfor kunderne, at ændringen gør, at risikoen falder for, at ISP fremadrettet må nedsætte pensionen ved den årlige regulering 1. januar. Hertil kommer, at medlemmerne ved prognoser kun præsenteres for første års ydelse efter pensionering. De er altså ikke informeret om, hvad der sker

8 8 med ydelsen efter første års udbetaling og dermed heller ikke om, at pensionskassen følger en strategi med faldende eller stigende udbetalinger. Finanstilsynet vurderer, at et medlem, der overvejer at tage imod et tilbud om omvalg, ikke kan træffe beslutning uden omfattende information om sin kommende udbetalingsprofil. Det gælder f.eks. information om faldende eller stigende udbetalingsprofil, og hvad en faldende pensionsydelse konkret betyder, altså f.eks. i hvilket omfang den falder og over hvor lang tid. Informationsmaterialet har ikke indeholdt disse oplysninger. Endelig oplyser tilkendelsesbrevene til invalidepensionisterne intet om, at den tilkendte invaliditetsydelse kan ændre sig afhængigt af afkast og dødelighedsforudsætninger. Finanstilsynet mener, at ISP s informationsmateriale er mangelfuldt og vildledende, fordi det udelader væsentlige informationer og derfor er egnet til mærkbart at forvride kundernes økonomiske adfærd. ISP s informationsmateriale er dermed ikke i overensstemmelse med 3 og 4 i bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder. Klagevejledning Finanstilsynets afgørelse kan, senest fire uger efter, at den er modtaget, indbringes for Erhvervsankenævnet pr. til adressen ean@naevneneshus.dk eller pr. post til Erhvervsankenævnet, Toldboden 2, 8800 Viborg, tlf Det følger af 372, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed Det er forbundet med et gebyr på kr. at klage til Erhvervsankenævnet. Det følger af 7 i bekendtgørelse om Erhvervsministeriets Erhvervsankenævn. Ved klager over forhold, der ikke vedrører klagerens aktuelle eller fremtidige erhvervsforhold, er gebyret dog kr. Efter 15, stk. 4, i nævnte bekendtgørelse kan nævnet eller formanden på dets vegne træffe bestemmelse om hel eller delvis tilbagebetaling af det indbetalte gebyr, hvis klageren får helt eller delvist medhold. Gebyret tilbagebetales, hvis klagen afvises. Offentliggørelse Det følger af 354 a, stk. 1, 1. pkt. i lov om finansiel virksomhed, at afgørelser truffet af Finanstilsynets bestyrelse offentliggøres med angivelse af virksomhedens navn, jf. dog 354 a, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed. Finanstilsynet finder ikke, at nogle af de nævnte hensyn i stk. 4 vedr. offentliggørelse med angivelse af navn finder anvendelse i denne sag. Afgørelsen vil derfor blive offentliggjort i sin helhed på Finanstilsynets hjemmeside.

9 9 Finanstilsynet pålægger desuden ISP at offentliggøre oplysningerne på sin hjemmeside senest tre hverdage efter, at virksomheden har modtaget underretning om reaktionen, jf. 354 a, stk. 1, 2. pkt., i lov om finansiel virksomhed. ISP skal i øvrigt overholde kravene til offentliggørelse, som de fremgår af 354 a, stk. 1, pkt., i lov om finansiel virksomhed. Beslutning om offentliggørelse er endelig og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed.

Påtale og påbud i forbindelse med information om gebyrer og omkostninger

Påtale og påbud i forbindelse med information om gebyrer og omkostninger AP Pension Livsforsikringsaktieselskab Att.: Direktionen Østbanegade 135 2100 København Ø 12.juni 2017 J.nr. 6652-0008 Påtale og påbud i forbindelse med information om gebyrer og omkostninger Afgørelse

Læs mere

Påtale og påbud. Baggrund. Redegørelse. PFA Pension Att.: Direktionen Sundkrogsgade 4

Påtale og påbud. Baggrund. Redegørelse. PFA Pension Att.: Direktionen Sundkrogsgade 4 PFA Pension Att.: Direktionen Sundkrogsgade 4 2100 København Ø 19. oktober 2015 Ref. KBN J.nr. 6073-0276 Påtale og påbud Finanstilsynet påtaler, at PFA Pension har udsendt informationsmateriale, der ikke

Læs mere

Påbud i medfør af 3 i bekendtgørelse om god skik for forsikringsmæglervirksomheder

Påbud i medfør af 3 i bekendtgørelse om god skik for forsikringsmæglervirksomheder APC Forsikringsmæglere A/S Att.: Direktionen Strandgade 4 1401 København K 12.juni 2017 J.nr. 69510-0010 Påbud i medfør af 3 i bekendtgørelse om god skik for forsikringsmæglervirksomheder Afgørelse I medfør

Læs mere

Påtale for at handle i strid med 3 i god skik for finansielle virksomheder - brug af negativ aftaleindgåelse

Påtale for at handle i strid med 3 i god skik for finansielle virksomheder - brug af negativ aftaleindgåelse Tryg Forsikring A/S Att.: Direktionen Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup 5.juli 2017 J.nr. 6075-0003 og 6075-0007 Påtale for at handle i strid med 3 i god skik for finansielle virksomheder - brug af negativ

Læs mere

Påtale for at handle i strid med 3 i god skik for finansielle virksomheder - brug af negativ aftaleindgåelse

Påtale for at handle i strid med 3 i god skik for finansielle virksomheder - brug af negativ aftaleindgåelse Topdanmark Forsikring Att.: Direktionen Borupvang 4 2750 Ballerup 12. september 2017 J.nr.: 6075-0020 Påtale for at handle i strid med 3 i god skik for finansielle virksomheder - brug af negativ aftaleindgåelse

Læs mere

Påbud til Nordjyske Bank A/S om at implementere god regnskabsmæssig praksis

Påbud til Nordjyske Bank A/S om at implementere god regnskabsmæssig praksis Bestyrelsen og direktionen for Nordjyske Bank A/S Torvet 4 9400 Nørresundby 15. marts 2017 Påbud til Nordjyske Bank A/S om at implementere god regnskabsmæssig praksis 1. Afgørelse Finanstilsynet påbyder

Læs mere

PFA skal inden tre måneder fra dato underrette Finanstilsynet om, hvorledes påbuddet er efterlevet.

PFA skal inden tre måneder fra dato underrette Finanstilsynet om, hvorledes påbuddet er efterlevet. PFA Pension Att.: Direktionen Sundkrogsgade 4 2100 København Ø 17. oktober 2016 Ref. ALN J.nr. 6073-0325 Afgørelse Finanstilsynet påbyder i medfør af 29 i bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder

Læs mere

Påtaler i forbindelse med information om lån i de individuelle særlige bonushensættelser (Kfaktoren)

Påtaler i forbindelse med information om lån i de individuelle særlige bonushensættelser (Kfaktoren) Juristernes & Økonomernes Pensionskasse Att.: Direktionen og bestyrelsen Dirch Passers Allé 76 2000 Frederiksberg 28. maj 2018 J.nr. 591-0058 Påtaler i forbindelse med information om lån i de individuelle

Læs mere

Påbud for overtrædelse af lov om finansiel virksomhed 48 a, stk. 1, jf. 53 b, stk. 1 og 5

Påbud for overtrædelse af lov om finansiel virksomhed 48 a, stk. 1, jf. 53 b, stk. 1 og 5 Sydbank A/S Att.: Bestyrelse og direktion cc: Intern og ekstern revision 21. maj 2019 Ref. SBP J.nr. 6252-0158 Påbud for overtrædelse af lov om finansiel virksomhed 48 a, stk. 1, jf. 53 b, stk. 1 og 5

Læs mere

Påbud for overtrædelse af lov om finansiel virksomhed

Påbud for overtrædelse af lov om finansiel virksomhed Spar Nord Bank A/S Att.: Bestyrelsen og direktionen cc: Intern og ekstern revision 21. maj 2019 Ref. SBP J.nr. 6252-0158 Påbud for overtrædelse af lov om finansiel virksomhed 48 a, stk. 1, jf. 53 b, stk.

Læs mere

Vildledende informationsmateriale til forsikringstagere - Husejernes Forsikring Assurance Agentur A/S

Vildledende informationsmateriale til forsikringstagere - Husejernes Forsikring Assurance Agentur A/S Husejernes Forsikring Assurance Agentur A/S Att.: Direktionen Industrivej 2 4683 Rønnede 27. oktober 2015 Ref. MFT/UBP J.nr. 591-0225 Vildledende informationsmateriale til forsikringstagere - Husejernes

Læs mere

Påbud for overtrædelse af 9 i lov om finansielle rådgivere, investeringsrådgivere og boligkreditformidlere.

Påbud for overtrædelse af 9 i lov om finansielle rådgivere, investeringsrådgivere og boligkreditformidlere. F10 Finansrådgiver P/S Direktionen Hollufgårds Allé 2 5220 Odense SØ 20. august 2018 Ref. RGR J.nr. 69523-0007 Påbud for overtrædelse af 9 i lov om finansielle Påbud Finanstilsynet påbyder F10 Finansrådgiver

Læs mere

Påbud for overtrædelse af bekendtgørelse om god skik for boligkredit 11, stk. 2

Påbud for overtrædelse af bekendtgørelse om god skik for boligkredit 11, stk. 2 Handelsbanken Kredit, filial af Stadshypotek AB, Sverige Att.: Filialledelsen 21. maj 2019 Ref. SBP J.nr. 6252-0158 Påbud for overtrædelse af bekendtgørelse om god skik for boligkredit 11, stk. 2 FINANSTILSYNET

Læs mere

Den Jyske Sparekasses salg af garantbeviser

Den Jyske Sparekasses salg af garantbeviser Den Jyske Sparekasse Att.: Direktionen Borgergade 3 7200 Grindsted 18. september 2013 Ref. csr J.nr. 6072-0255 Den Jyske Sparekasses salg af garantbeviser Påbud Finanstilsynet påbyder Den Jyske Sparekasse

Læs mere

Påtale og påbud om at sikre efterlevelse af investorbeskyttelsesbekendtgørelsen. unoterede aktier fra Københavns Andelskasses OTC-liste.

Påtale og påbud om at sikre efterlevelse af investorbeskyttelsesbekendtgørelsen. unoterede aktier fra Københavns Andelskasses OTC-liste. Københavns Andelskasse Att.: Direktionen Tingskiftevej 5 2900 Hellerup 3. oktober 2016 Ref. AMV/SBA J.nr. 6252-0363 Påtale og påbud om at sikre efterlevelse af investorbeskyttelsesbekendtgørelsen ved salg

Læs mere

Påbud. BRFkredit Bank A/S Att.: direktionen Klampenborgvej Kgs. Lyngby

Påbud. BRFkredit Bank A/S Att.: direktionen Klampenborgvej Kgs. Lyngby BRFkredit Bank A/S Att.: direktionen Klampenborgvej 205 2800 Kgs. Lyngby 10. februar 2015 Ref. hbj J.nr. 6072-0791 Påbud om ikke at kræve indsendelse af økonomioplysninger for lån, der er optaget inden

Læs mere

Påtaler og påbud i forbindelse med information og rådgivning til kunder, der flytter deres pensionsdepot

Påtaler og påbud i forbindelse med information og rådgivning til kunder, der flytter deres pensionsdepot AP Pension Att.: Direktionen Østbanegade 135 2100 København Ø 27. februar 2019 Påtaler og påbud i forbindelse med information og rådgivning til kunder, der flytter deres pensionsdepot I forbindelse med

Læs mere

Afgørelse om aktiviteter er omfattet af lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v.

Afgørelse om aktiviteter er omfattet af lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. [Udeladt] 14. januar 2016 Ref. J.nr. Afgørelse om aktiviteter er omfattet af lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. I brev af 24. april 2015 har (herefter ) redegjort for, om aktiviteter

Læs mere

Påbud og påtale om at sikre et fyldestgørende og retvisende aftalegrundlag for lån med referencerente

Påbud og påtale om at sikre et fyldestgørende og retvisende aftalegrundlag for lån med referencerente Santander Consumer Bank, Filial af Santander Consumer Bank AS Norge Att.: Filialledelsen Stamholmen 147, 6 2650 Hvidovre 10. oktober 2017 Ref. amv J.nr. 6072-0049 6072-0009 Påbud og påtale om at sikre

Læs mere

Inddragelse af begrænset tilladelse til at udbyde betalingstjenester og til at udstede elektroniske

Inddragelse af begrænset tilladelse til at udbyde betalingstjenester og til at udstede elektroniske Bestyrelsen og direktionen Ewire Danmark A/S Søndergade 4 2 8000 Aarhus 14. april 2014 Ref. mar/kan J.nr. 69527-0009 Inddragelse af begrænset tilladelse til at udbyde betalingstjenester og til at udstede

Læs mere

Afgørelse: Formuepleje A/S salg af gearede alternative

Afgørelse: Formuepleje A/S salg af gearede alternative Formuepleje A/S Att.: Direktionen / Bestyrelsen Værkmestergade 25 8000 Aarhus C 18. juni 2018 Ref. csr J.nr. 6077-0048 Afgørelse: Formuepleje A/S salg af gearede alternative investeringsfonde Afgørelse

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til at drive virksomhed med udstedelse af elektroniske penge med [udeladt]som direktør

Ansøgning om tilladelse til at drive virksomhed med udstedelse af elektroniske penge med [udeladt]som direktør [udeladt] Att.: Direktør [udeladt] 13. 16. december september 2010 2015 Ref. Nv [udeladt] J.nr. 69515-0011 [udeladt] Ansøgning om tilladelse til at drive virksomhed med udstedelse af elektroniske penge

Læs mere

Afgørelse vedrørende Andelskassen Fælleskassens

Afgørelse vedrørende Andelskassen Fælleskassens Andelskassen Fælleskassen Bülowsvej 48 1870 Frederiksberg C Att. Bestyrelsen og direktionen 31. maj 2017 Afgørelse vedrørende Andelskassen Fælleskassens årsrapport for 2015 1. Afgørelse Finanstilsynet

Læs mere

Danica Pensions information om beregning af kompensation i forbindelse med tilbud om omvalg

Danica Pensions information om beregning af kompensation i forbindelse med tilbud om omvalg Danica Pension Att.: Direktionen Parallelvej 17 2800 Kgs. Lyngby 28. oktober 2013 Ref. ubp J.nr. 6073-0071 Danica Pensions information om beregning af kompensation i forbindelse med tilbud om omvalg Påtale

Læs mere

December Det er vores hensigt at sikre dig dine policemæssige pensioner, og det gør vi bedst ved at afskaffe garantierne.

December Det er vores hensigt at sikre dig dine policemæssige pensioner, og det gør vi bedst ved at afskaffe garantierne. December 2010 SAMPENSIONS afskaffelse af ydelsesgarantier I maj 2010 modtog du et brev, hvor vi oplyste, at SAMPENSION den 1. januar 2011 afskaffer ydelsesgarantierne til fordel for en hensigtserklæring.

Læs mere

Udtalelse om 3 og 4 i bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder i forhold til situationer omfattet af 60 a i lov om finansiel

Udtalelse om 3 og 4 i bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder i forhold til situationer omfattet af 60 a i lov om finansiel Finanstilsynet 26. september 2014 J.nr. 591-0354 Udtalelse om 3 og 4 i bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder i forhold til situationer omfattet af 60 a i lov om finansiel virksomhed 1.

Læs mere

Denne rapport om undersøgelse i Løkken Sparekasse fremsendes under henvisning til 346, stk. 3 i lov om finansiel virksomhed.

Denne rapport om undersøgelse i Løkken Sparekasse fremsendes under henvisning til 346, stk. 3 i lov om finansiel virksomhed. Løkken Sparekasse Att.: Direktionen Søndergade 3 9480 Løkken 25. marts 2009 Ref. MFT J.nr. 6252-0207 Afsluttende konklusioner på undersøgelse i Løkken Sparekasse Denne rapport om undersøgelse i Løkken

Læs mere

Ophævelse af stemmerettigheder i [udeladt], jf. 62, stk. 2, i lov om finansiel virksomhed

Ophævelse af stemmerettigheder i [udeladt], jf. 62, stk. 2, i lov om finansiel virksomhed Marble Road Group ApS Sendt elektronisk til CVR 32095178 2. april 2019 Ophævelse af stemmerettigheder i [udeladt], jf. 62, stk. 2, i lov om finansiel virksomhed 1. Afgørelse Finanstilsynet finder, at Marble

Læs mere

Forsikringsselskabet Brandkassen G/S Att.: Bestyrelsen Smidstrupvej Hvalsø

Forsikringsselskabet Brandkassen G/S Att.: Bestyrelsen Smidstrupvej Hvalsø Forsikringsselskabet Brandkassen G/S Att.: Bestyrelsen Smidstrupvej 36 4330 Hvalsø 14. september 2012 Ref. LOS J.nr. 560-0014 Påtale og påbud for overtrædelse af aflønningsreglerne i lov om finansiel virksomhed

Læs mere

Bech-Bruun Advokatfirma Att.: advokat Steen Jensen Langelinie Allé 35 2100 København Ø. Sendt pr. e-mail til: sj@bechbruun.com

Bech-Bruun Advokatfirma Att.: advokat Steen Jensen Langelinie Allé 35 2100 København Ø. Sendt pr. e-mail til: sj@bechbruun.com Bech-Bruun Advokatfirma Att.: advokat Steen Jensen Langelinie Allé 35 2100 København Ø 7. oktober 2009 Sendt pr. e-mail til: sj@bechbruun.com Påbud om offentliggørelse af oplysninger som følge af Det Finansielle

Læs mere

Afgørelse vedrørende årsrapporten for 2013 for PFA Pension

Afgørelse vedrørende årsrapporten for 2013 for PFA Pension Bestyrelsen og direktionen for PFA Pension Sundkrogsgade 4 2100 København Ø 21. april 2015 Afgørelse vedrørende årsrapporten for 2013 for PFA Pension Indledning I Økonomisk Ugebrev nr. 34 2014 fremgik

Læs mere

ALDERSAFHÆNGIGT TILLÆG

ALDERSAFHÆNGIGT TILLÆG EN DEL AF DIN SAMLEDE PENSIONSUDBETALING DET? 2? 4 59/01 22.01.2015 Din udbetaling fra pensionskassen kan bestå af grundpension, safhængigt tillæg og pensionisttillæg. Pensionisttillægget er et ugaranteret

Læs mere

Erhvervsstyrelsen har den 5. september 2018 sendt nedenstående afgørelse i høring hos bestyrelsen for [FONDEN].

Erhvervsstyrelsen har den 5. september 2018 sendt nedenstående afgørelse i høring hos bestyrelsen for [FONDEN]. Brevet er sendt til fondens digitale postkasse 16. oktober 2018 Sagsnr. X18-AB-43-EJ Erhvervsstyrelsen har den 5. september 2018 sendt nedenstående afgørelse i høring hos bestyrelsen for [FONDEN]. Erhvervsstyrelsen

Læs mere

Påbud om tegningsstop

Påbud om tegningsstop Bestyrelsen og direktionen for Alpha Insurance A/S Harbour House Sundkrogsgade 21 2100 København Ø 4. marts 2018 Ref. BIN J.nr. 6652-0016 Påbud om tegningsstop 1. Påbud Finanstilsynet påbyder Alpha Insurance

Læs mere

Afgørelse om delvis regnskabskontrol af Forsikringsselskabet

Afgørelse om delvis regnskabskontrol af Forsikringsselskabet Bestyrelsen og direktionen for Forsikringsselskabet Danica, Skadesforsikringsaktieselskab af 1999 Finanstilsynet 14. september 2015 Ref. HHE J.nr.6645-0471 Afgørelse om delvis regnskabskontrol af Forsikringsselskabet

Læs mere

Aldersafhængigt tillæg

Aldersafhængigt tillæg Aldersafhængigt tillæg En del af din samlede pensionsudbetaling 23.03.17 59/04 Lægernes Pension pensionskassen for læger Side 2/6 Din udbetaling fra Lægernes Pension kan bestå af grundpension, aldersafhængigt

Læs mere

OMTEGNING AF PENSIONSORDNING

OMTEGNING AF PENSIONSORDNING SPØRGSMÅL SVAR OM OMTEGNING HVOR KAN JEG FÅ MERE INFORMATION OM OMTEGNINGEN? Kontakt pensionskassen på 33 12 21 41. SKAL JEG BRUGE SVARBLANKETTEN? Ja. Du skal returnere den udfyldt blanket i svarkuverten

Læs mere

Afgørelse om delvis regnskabskontrol af Danica Pensions årsrapport for 2014

Afgørelse om delvis regnskabskontrol af Danica Pensions årsrapport for 2014 Bestyrelsen og direktionen for Danica Pension A/S Finanstilsynet 14. september 2015 Ref. HHE J.nr.6645-0502 Afgørelse om delvis regnskabskontrol af Danica Pensions årsrapport for 2014 I forlængelse af

Læs mere

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed Til direktionen i Jyske Bank A/S 26. februar 2019 J.nr. 3022-0003 Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed 1. Afgørelse Finanstilsynet fastsætter kravet

Læs mere

INVALIDEPENSION I JØP AFDELING 1 OG 2

INVALIDEPENSION I JØP AFDELING 1 OG 2 1 INVALIDEPENSION I JØP AFDELING 1 OG 2 Indhold 2 Forord 2 Ansøgning 2 Vurdering af erhvervsevnen 2 Børnepension 2 Dokumentation ved udbetaling 2 Udbetaling 3 Valgmuligheder, når pensionen skal udbetales

Læs mere

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed Til direktionen i Danske Bank A/S 26. februar 2019 J.nr. 3022-0003 Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed 1. Afgørelse Finanstilsynet fastsætter kravet

Læs mere

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en udtalelse af 9. september 2011 om sagens faktiske omstændigheder oplyst:

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en udtalelse af 9. september 2011 om sagens faktiske omstændigheder oplyst: ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 www.erhvervsankenaevnet.dk * Ekspeditionstid 9-16 Kendelse af 13. januar 2012 (J.nr. 2011-0025108).

Læs mere

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed Til direktionen i Danske Bank-koncernen 23. marts 2018 J.nr. 3022-0003 Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed 1. Afgørelse Finanstilsynet fastsætter

Læs mere

Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende

Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende Bestyrelsen og direktionen for Andelskassen J.A.K. Slagelse Løvegade 63 4200 Slagelse 2. marts 2015 J.nr. 6250-0077 Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende foranstaltninger Finanstilsynets

Læs mere

Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende

Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende Østjydsk Bank A/S Bestyrelsen og direktionen Østergade 6-8 9550 Mariager 3. juli 2014 FINANSTILSYNET Århusgade 110 2100 København Ø Fastsættelse af solvenskrav og dispositionsbegrænsende foranstaltninger

Læs mere

Undersøgelsesrapport: Totalbanken A/S salg af Kapitalbeviser i form af hybrid kernekapital

Undersøgelsesrapport: Totalbanken A/S salg af Kapitalbeviser i form af hybrid kernekapital Totalbanken A/S Att.: Direktionen Bredgade 95 5560 Aarup 26. juni 2013 Ref. csr J.nr. 6252-0105 Undersøgelsesrapport: Totalbanken A/S salg af Kapitalbeviser i form af hybrid kernekapital Resumé Som led

Læs mere

Regnskabskontrol af Nykredit Realkredit A/Skoncernens årsrapport for 2014, kvartalsrapport for 1. kvartal 2015 og halvårsrapport for 1.

Regnskabskontrol af Nykredit Realkredit A/Skoncernens årsrapport for 2014, kvartalsrapport for 1. kvartal 2015 og halvårsrapport for 1. Bestyrelsen og direktionen for Nykredit Realkredit A/S Kalvebod Brygge 1-3 1780 København V 21. december 2015 J.nr. 6848-0029 Regnskabskontrol af Nykredit Realkredit A/Skoncernens årsrapport for 2014,

Læs mere

Vejledning pensionsoversigt 2018 Alderspension

Vejledning pensionsoversigt 2018 Alderspension Vejledning pensionsoversigt 2018 11.01.2018 60/22 Lægernes Pension pensionskassen for læger Side 2/8 Pensionsydelserne er angivet dels som grundbeløb (uden tillæg) og dels inklusive tillæg. Grundbeløbene

Læs mere

Afslag på godkendelse af erhvervelse af en kvalificeret andel, jf. 61 a, stk. 2, i lov om finansiel virksomhed

Afslag på godkendelse af erhvervelse af en kvalificeret andel, jf. 61 a, stk. 2, i lov om finansiel virksomhed Advokatfirmaet Jon Palle Buhl Att.: Sune Westrup Valkendorfsgade 16 1151 København K. 9. december 2016 Ref. BJJ J.nr. 6222-0107 Afslag på godkendelse af erhvervelse af en kvalificeret andel, jf. 61 a,

Læs mere

Udtalelse om 3 og 4 i bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder i forhold til situationer omfattet af 60 a i lov om finansiel

Udtalelse om 3 og 4 i bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder i forhold til situationer omfattet af 60 a i lov om finansiel Finanstilsynet 11. december 2014 J.nr. 591-0354 Udtalelse om 3 og 4 i bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder i forhold til situationer omfattet af 60 a i lov om finansiel virksomhed 1.

Læs mere

Påbud om afsættelse af direktør [udeladt] i medfør af 351, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed

Påbud om afsættelse af direktør [udeladt] i medfør af 351, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed [Udeladt] 15. september 2015 Ref. [udeladt] J.nr. [udeladt] Påbud om afsættelse af direktør [udeladt] i medfør af 351, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed 1. Finanstilsynets afgørelse Finanstilsynet

Læs mere

Afgørelse om Arbejdstagernes Pensionskasses mulighed for at oprette og administrere den obligatoriske pensionsordning i Grønland

Afgørelse om Arbejdstagernes Pensionskasses mulighed for at oprette og administrere den obligatoriske pensionsordning i Grønland Sulinermik Inuussutissarsiuteqartut Soraarnerussutisiaqalernissamut Aningaasaateqarfiat, Arbejdstagernes Pensionskasse (SISA) Issortarfimmut 11/102 Box 9 3900 Nuuk 14. december 2018 J.nr. 560-0098 Sendt

Læs mere

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed Til direktionen i Nykredit A/S 30. oktober 2018 J.nr. 3022-0003 Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed 1. Afgørelse Finanstilsynet fastsætter kravet

Læs mere

Påtale for overtrædelse af 8 i bekendtgørelse om overtagelsestilbud

Påtale for overtrædelse af 8 i bekendtgørelse om overtagelsestilbud Nordjyske Bank A/S c/o Plesner Att.: Advokat Thomas Holst Laursen Amerika Plads 37 2100 København Ø 12. november 2015 Ref. mbd J.nr. 6373-0051 Påtale for overtrædelse af 8 i bekendtgørelse om overtagelsestilbud

Læs mere

K har endvidere ved skrivelse af 13. november 2000 anmodet om at indtræde i ankenævnssagen "A Danmark A/S mod Finanstilsynet".

K har endvidere ved skrivelse af 13. november 2000 anmodet om at indtræde i ankenævnssagen A Danmark A/S mod Finanstilsynet. Kendelse af 8. marts 2001. 00-177.318. Aktindsigt nægtet. Der var ikke grundlag for at lade klageren indtræde i en verserende sag, der vedrørte hans pensionsforhold. Lov om forsikringsvirksomhed 66 a og

Læs mere

Læseguide til Pensionsoversigt 2013

Læseguide til Pensionsoversigt 2013 Læseguide til Pensionsoversigt 2013 Pensionsoversigt 2013 indeholder: En konto- og indbetalingsoversigt, der viser udviklingen i din opsparing i 2013. En dækningsoversigt pr. 1. januar 2014, der viser

Læs mere

Finanstilsynet har foretaget kontrol af Investeringsforeningen Alternativ Invests årsrapport for 2008.

Finanstilsynet har foretaget kontrol af Investeringsforeningen Alternativ Invests årsrapport for 2008. FONDSRÅDET Bestyrelsen for Investeringsforeningen Alternativ Invest og direktionen for Forvaltningsselskabet SEBinvest A/S Landemærket 10 1119 København K 18. januar 2010 Ref. bi J.nr. 6445-0318; F11165

Læs mere

Vejledning pensionsoversigt 2018 Alderspension

Vejledning pensionsoversigt 2018 Alderspension Vejledning pensionsoversigt 2018 22.02.2018 60/23 Lægernes Pension pensionskassen for læger Side 2/8 Pensionsydelserne er angivet dels som grundbeløb (uden tillæg) og dels inklusive tillæg. Grundbeløbene

Læs mere

Orienteringsbrev fra Finanstilsynet om aflæggelse af årsrapport 2010

Orienteringsbrev fra Finanstilsynet om aflæggelse af årsrapport 2010 Til bestyrelsen og direktionen 21. december 2010 Ref. mma J.nr. Orienteringsbrev fra Finanstilsynet om aflæggelse af årsrapport 2010 Finanstilsynet har valgt at udarbejde et orienteringsbrev, hvor der

Læs mere

Kendelse af 4. november 1994. 92-54.508.

Kendelse af 4. november 1994. 92-54.508. Side 1 af 6 Kendelse af 4. november 1994. 92-54.508. Et medlem af en pensionskasse var ikke klageberettiget med hensyn til Finanstilsynets godkendelse af kassens regler for beregning af udtrædelsesgodtgørelse.

Læs mere

INFORMATION OM OMTEGNING

INFORMATION OM OMTEGNING INFORMATION OM OMTEGNING FORDELE VED NY ORDNING Din pensionsopsparing bliver forøget med en omtegningsbonus. ULEMPER VED NY ORDNING Pensionen vil med års mellemrum blive sat ned i den nye ordning, hvis

Læs mere

Vejledning pensionsoversigt 2019 Alderspension

Vejledning pensionsoversigt 2019 Alderspension Vejledning pensionsoversigt 2019 03.01.2019 60/24 Lægernes Pension pensionskassen for læger Side 2/8 Pensionsydelserne er angivet dels som grundbeløb (uden tillæg) og dels inklusive tillæg. Grundbeløbene

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 17. oktober 2014 (J.nr. 2014-0038002) Afgift som følge af

Læs mere

Vejledning pensionsoversigt 2015 Alderspension

Vejledning pensionsoversigt 2015 Alderspension Vejledning pensionsoversigt 2015 20.05.2016 60/17 Lægernes Pension pensionskassen for læger Side 2/9 Pensionsydelserne er angivet dels som grundbeløb (uden tillæg) og dels inklusive tillæg. Grundbeløbene

Læs mere

Regnskabskontrol af Danske Bank A/S årsrapport

Regnskabskontrol af Danske Bank A/S årsrapport Bestyrelsen og direktionen for Danske Bank A/S 19. januar 2015 Regnskabskontrol af Danske Bank A/S årsrapport for 2013 Finanstilsynet har foretaget en delvis 1 regnskabskontrol af Danske Bank A/S (Danske

Læs mere

PensionDanmark Pensionsforsikringsaktieselskab Bilag 1 1. august 2017 PensionDanmark Pensionsforsikringsaktieselskab GÆLDENDE SATSBILAG VEDRØRENDE TEKNISK GRUNDLAG TIL FORSIKRINGSKLASSE III Anmeldelse

Læs mere

Indledning Erhvervsstyrelsen har gennemført en kontrol af delårsrapporten for 1. halvår 2017 for BioPorto A/S.

Indledning Erhvervsstyrelsen har gennemført en kontrol af delårsrapporten for 1. halvår 2017 for BioPorto A/S. FORTROLIGT Bestyrelsen for BioPorto A/S Sendt til virksomhedens digitale postkasse 31. maj 2018 Ref./MetGyd J. nr. 2017-4580 Regnskabskontrolsag vedrørende delårsrapporten for 1. halvår 2017 for BioPorto

Læs mere

Finanstilsynet har den 26. august 2010 truffet følgende afgørelse: Vurdering af [udeladt] egnethed som bestyrelsesmedlem i [udeladt] 1 Afgørelse

Finanstilsynet har den 26. august 2010 truffet følgende afgørelse: Vurdering af [udeladt] egnethed som bestyrelsesmedlem i [udeladt] 1 Afgørelse 30. august 2010 Finanstilsynet har den 26. august 2010 truffet følgende afgørelse: Vurdering af [udeladt] egnethed som bestyrelsesmedlem i [udeladt] 1 Afgørelse Finanstilsynet påbyder i henhold til 351,

Læs mere

Kend din pensionsordning. TDC Fælles gennemgang

Kend din pensionsordning. TDC Fælles gennemgang Kend din pensionsordning TDC Fælles gennemgang - 2016 Agenda Velkommen Om ISP Min Pension følg din ordning Optimering af din pension - valg og muligheder Anbefalinger når livet skifter Nye produkter og

Læs mere

[1] AP Pensions tilbud i september november 2012 til aktive tidligere FSP- medlemmer om pr. 1. januar 2013 at vælge sig over i AP Netlink.

[1] AP Pensions tilbud i september november 2012 til aktive tidligere FSP- medlemmer om pr. 1. januar 2013 at vælge sig over i AP Netlink. [1] Redegørelse til Finanstilsynet FSP/AP Pension, januar 2011 medio 2013 Finanssektorens Pensionskasses (FSP) tilbud til medlemmerne inklusive pensionisterne om omvalg fra Gennemsnitsrente med ydelsesgaranti

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 20. marts 2013 (J.nr. 2012-0026936) Sagen afvist

Læs mere

Påbud om begrænsning af udlånsvækst

Påbud om begrænsning af udlånsvækst Sendt elektronisk til Bestyrelsen og direktionen for Østervrå Andelskasse Ernst & Young 22. november 2018 Påbud om begrænsning af udlånsvækst 1. Finanstilsynets afgørelse Finanstilsynet påbyder Østervrå

Læs mere

Påbud om nødvendige foranstaltninger, jf. 167, stk. 1, nr. 2, i lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v.

Påbud om nødvendige foranstaltninger, jf. 167, stk. 1, nr. 2, i lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. Bestyrelsen og direktionen for Forvaltningsselskabet Hellerup Finans A/S 27. oktober 2016 J.nr. [udeladt] Påbud om nødvendige foranstaltninger, jf. 167, stk. 1, nr. 2, i lov om forvaltere af alternative

Læs mere

Bilag: Forenkling af regulativer Yderligere oplysninger til medlemmerne

Bilag: Forenkling af regulativer Yderligere oplysninger til medlemmerne Bilag: Forenkling af regulativer Yderligere oplysninger til medlemmerne Forslag Bestyrelsen foreslår, at de fire eksisterende regulativer samles under et nyt forenklet regulativ. I praksis sker det ved,

Læs mere

Bekendtgørelse om værdiansættelse af pensionshensættelser og pensionsordninger ved omvalg for firmapensionskasser 1

Bekendtgørelse om værdiansættelse af pensionshensættelser og pensionsordninger ved omvalg for firmapensionskasser 1 Bekendtgørelse om værdiansættelse af pensionshensættelser og pensionsordninger ved omvalg for firmapensionskasser 1 I medfør af [ 9, stk. 2], [ 50, stk. 5], og [ 116, stk. 8], i lov nr. [**] om firmapensionskasser,

Læs mere

Bilag til din pensionsoversigt

Bilag til din pensionsoversigt JURISTERNES OG ØKONOMERNES PENSIONSKASSE Bilag til din pensionsoversigt Generelt Du kan her læse om de vigtigste forbehold og forudsætninger, der gælder for pensionsoversigten. Du finder reglerne om JØP

Læs mere

Sampensions afskaffelse af ydelsesgarantien

Sampensions afskaffelse af ydelsesgarantien Sampension Att.: direktionen Tuborg Havnevej 14 2900 Hellerup 29. november 2010 Sampensions afskaffelse af ydelsesgarantien 1. Afgørelse På baggrund af en samlet vurdering, er det Finanstilsynets vurdering,

Læs mere

VEJLEDNING PENSIONSOVERSIGT 2015 I. PENSIONSMEDDELELSEN 2

VEJLEDNING PENSIONSOVERSIGT 2015 I. PENSIONSMEDDELELSEN 2 VEJLEDNING PENSIONSOVERSIGT 60/16 16.12.2014 Vejledning pensionsoversigt I. Pensionsmeddelelsen Pensionsydelserne er angivet dels som grundbeløb (uden tillæg) og dels inklusive tillæg. Grundbeløbene vil

Læs mere

PensionDanmarks overskudspolitik

PensionDanmarks overskudspolitik Bilag 6 Dagsordenens punkt 11 PensionDanmark Bestyrelsesmøde 4/17 PensionDanmarks overskudspolitik 1 Formål Denne overskudspolitik fastsætter principper for fordelingen af resultatet af selskabets drift

Læs mere

Ordinær generalforsamling 29. april 2009. Dagsordenens punkt 6.A. Bestyrelsens forslag til Pensionsregulativ for afdeling FSP Markedsrente

Ordinær generalforsamling 29. april 2009. Dagsordenens punkt 6.A. Bestyrelsens forslag til Pensionsregulativ for afdeling FSP Markedsrente Ordinær generalforsamling 29. april 2009 Dagsordenens punkt 6.A Bestyrelsens forslag til Pensionsregulativ for afdeling FSP Markedsrente 1 Dagsordenens punkt 6.A - Bestyrelsens forslag til Pensionsregulativ

Læs mere

Til Folketinget - Skatteudvalget

Til Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget 2011-12 L 80 Bilag 14 Offentligt J.nr. 2011-321-0019 Dato:25. april 2012 Til Folketinget - Skatteudvalget L 80 - Forslag til lov om ændring af kildeskatteloven, pensionsafkastbeskatningsloven,

Læs mere

Anmeldelse af lånefinansieret salg af andelsbeviser

Anmeldelse af lånefinansieret salg af andelsbeviser Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet Kampmannsgade 1 1604 København V. 26. januar 2015 Ref. ubp J.nr. 6072-0722 Anmeldelse af lånefinansieret salg af andelsbeviser foretaget af Københavns Andelskasse

Læs mere

BONUSREGULATIV for forsikringer under kontribution undtaget forsikringer tegnet på P66 4,25%, forsikringsklasse I

BONUSREGULATIV for forsikringer under kontribution undtaget forsikringer tegnet på P66 4,25%, forsikringsklasse I PensionDanmark Pensionsforsikringsaktieselskab Bilag 7 21. december 2011 BONUSREGULATIV for forsikringer under kontribution undtaget forsikringer tegnet på P66 4,25%, forsikringsklasse I PensionDanmark

Læs mere

Praksis ved formidling af betaling mellem kunde og forsikringsmægler fra selskabers egenkapital

Praksis ved formidling af betaling mellem kunde og forsikringsmægler fra selskabers egenkapital Finanstilsynet Dato. 14. september 2018 Undersøgelse af livsforsikringsselskaber: Praksis ved formidling af betaling mellem kunde og forsikringsmægler fra selskabers egenkapital Baggrund Finanstilsynet

Læs mere

LP: Fra markedsafkast til kontorente. Pct. LP 3,0. LP 2,0 fra LP 3,5. LP 2,0 fra. LP 2,0 fra LP 2,0 LP 2,0 3,0. unisex. unisex 3,5 3,0 3,0.

LP: Fra markedsafkast til kontorente. Pct. LP 3,0. LP 2,0 fra LP 3,5. LP 2,0 fra. LP 2,0 fra LP 2,0 LP 2,0 3,0. unisex. unisex 3,5 3,0 3,0. FRA MARKEDSAFKAST TIL KONTORENTE - I tabellerne vises - for hver af afdelingerne, UA og LR - hvordan det opnåede markedsafkast af investeringerne hænger sammen med den kontorente, som medlemmerne får tilskrevet

Læs mere

Finanstilsynet Att. Kamilla Bøgebjerg Nørlem Århusgade København Ø

Finanstilsynet Att. Kamilla Bøgebjerg Nørlem Århusgade København Ø Finanstilsynet Att. Kamilla Bøgebjerg Nørlem Århusgade 110 2100 København Ø Høringssvar på Finanstilsynets undersøgelse om information og rådgivning om pensionsforhold ved jobskifte (F&P) har modtaget

Læs mere

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om god skik for boligkredit

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om god skik for boligkredit Til organisationer og myndigheder anført på vedlagte høringsliste 27. oktober 2017 Ref. hbj J.nr. 1912-0013 Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om god skik for boligkredit

Læs mere

LP: Fra markedsafkast til kontorente. Pct. LP 2,0. LP 2,0 fra 3,0 LP 3,5. LP 2,0 fra 3,0. LP 2,0 fra 3,5 LP 3,0 LP 2,0. LP 3,0 unisex. unisex.

LP: Fra markedsafkast til kontorente. Pct. LP 2,0. LP 2,0 fra 3,0 LP 3,5. LP 2,0 fra 3,0. LP 2,0 fra 3,5 LP 3,0 LP 2,0. LP 3,0 unisex. unisex. FRA MARKEDSAFKAST TIL KONTORENTE - 2009 I tabellerne vises - for hver af afdelingerne, UA og LR - hvordan det opnåede markedsafkast af investeringerne hænger sammen med den kontorente, som medlemmerne

Læs mere

8 spørgsmål til din pensionsmeddelelse

8 spørgsmål til din pensionsmeddelelse 8 spørgsmål til din pensionsmeddelelse Her får du hjælp til at forstå de mange oplysninger i din pensionsmeddelelse. Lægernes Pension pensionskassen for læger 24.03.2017 54/20 Side 2/6 I denne pjece kan

Læs mere

I i; Anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed. 29. december PFA Pension

I i; Anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed. 29. december PFA Pension El nansti Isynet Arhusgade 110 2100 København ø Anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for livsforsikringsvirksomhed I henhold til 20, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed skal det tekniske grundlag

Læs mere

at Søderberg & Partners sikrer, at en pensionstager (CPR-kunde), der selv vælger investeringsfonde til sin pensionsopsparing, eksplicit

at Søderberg & Partners sikrer, at en pensionstager (CPR-kunde), der selv vælger investeringsfonde til sin pensionsopsparing, eksplicit SÖDERBERG & PARTNERS DANMARK FORSIKRINGSMÆGLERVIRKSOMHED A/S Att.: Direktionen Landgreven 3, 1. tv. 1301 København K 30. august 2019 Ref. RGR J.nr. 69553-0001 Söderberg & Partners Danmark forsikringsmæglervirksomhed

Læs mere

Brev vedrørende udbud af investeringsprodukter

Brev vedrørende udbud af investeringsprodukter Til direktionen eller filialledelsen 10. juli 2019 Brev vedrørende udbud af investeringsprodukter Salg af investeringsprodukter i det nuværende lavrentemiljø er et tema, som Finanstilsynet har haft fokus

Læs mere

Statistisk analyse af bestandsdødeligheden og deraf følgende realisationsrisiko

Statistisk analyse af bestandsdødeligheden og deraf følgende realisationsrisiko Til alle firmapensionskasser 28. juni 2011 J.nr. 6639-0006 Statistisk analyse af bestandsdødeligheden og deraf følgende realisationsrisiko Finanstilsynet skrev d. 9. december 2010 til samtlige firmapensionskasser,

Læs mere

Vejledning pensionsoversigt 2017 Alderspension

Vejledning pensionsoversigt 2017 Alderspension Vejledning pensionsoversigt 2017 01.01.2017 60/17 Lægernes Pension pensionskassen for læger Side 2/9 Pensionsydelserne er angivet dels som grundbeløb (uden tillæg) og dels inklusive tillæg. Grundbeløbene

Læs mere

Anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for Iivsforsikringsvirksomhed

Anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for Iivsforsikringsvirksomhed niveau niveau beregning Dødeligheder Nye Ej nansti synet Arhusgade 110 2100 København ø Anmeldelse af det tekniske grundlag m.v. for Iivsforsikringsvirksomhed I henhold til 20, stk. 1, i lov om finansiel

Læs mere

PBU. Anmeldelse af teknisk grundlag m.v. Finanstilsynet. Århusgade København 0

PBU. Anmeldelse af teknisk grundlag m.v. Finanstilsynet. Århusgade København 0 PBU Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København 0 Ref.: fce/jov Anmeldelse af teknisk grundlag m.v. I henhold til 20, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed skal det tekniske grundlag mv. for livsforsikringsvirksomhed

Læs mere

Påtale for at have offentliggjort intern viden for sent og for manglende insiderlister

Påtale for at have offentliggjort intern viden for sent og for manglende insiderlister Sydbank A/S Att.: Direktionen Peberlyk 4 6200 Aabenraa 26. august 2019 Ref. SLO J.nr. 6376-0166 OFFENTLIGGØRELSESVERSION Påtale for at have offentliggjort intern viden for sent og for manglende insiderlister

Læs mere

Bekendtgørelse om teknisk grundlag m.v. for firmapensionskasser 1)

Bekendtgørelse om teknisk grundlag m.v. for firmapensionskasser 1) Bekendtgørelse om teknisk grundlag m.v. for firmapensionskasser BEK nr 779 af 11/08/2005 (Gældende) Bekendtgørelse om teknisk grundlag m.v. for firmapensionskasser 1) I medfør af 21, nr. 1 og 2, og 71,

Læs mere

Om tilvejebringelsen af kapitalen i K A/S' understøttelsesfond, fremgår det af 8, stk. 1 i fondens vedtægter:

Om tilvejebringelsen af kapitalen i K A/S' understøttelsesfond, fremgår det af 8, stk. 1 i fondens vedtægter: Kendelse af 21. november 2001. 00-224.386. Ikke hjemmel til at undlade forsikringsmæssig afdækning af pensionstilsagn. Lov om tilsyn med firmapensionskasser 1, stk. 1. (Lise Høgh, Ellen Andersen og Jan

Læs mere

Tilsynsreaktioner over for Alm. Brand A/S

Tilsynsreaktioner over for Alm. Brand A/S (udeladt) 17. december 2014 Ref. GOVN J.nr. 500-0020 Tilsynsreaktioner over for Alm. Brand A/S Finanstilsynet og virksomheden skal offentliggøre tilsynsreaktionerne i medfør af 354 a, stk. 1, jf. 345,

Læs mere