Likviditet og gennemsigtighed i det danske statsobligationsmarked

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Likviditet og gennemsigtighed i det danske statsobligationsmarked"

Transkript

1 97 Likviditet og gennemsigtighed i det danske statsobligationsmarked Jens Verner Andersen, Kapitalmarkedsafdelingen, og Per Plougmand Bærtelsen, Handelsafdelingen SAMMENFATNING I efteråret 2003 blev der foretaget en række initiativer på det danske statsobligationsmarked i form af indførelse af elektronisk handel og market making. I samarbejde med markedsdeltagerne etablerede Statsgældsforvaltningen i Nationalbanken engrosmarkedet MTS Denmark. I forbindelse med overgangen til elektronisk handel blev der samtidig oprettet en primary dealer-ordning, som bl.a. indeholder en forpligtelse om market making i engrosmarkedet. På Københavns Fondsbørs marked for statsobligationer blev der endvidere introduceret en prisstillerordning, hvor en række banker har indgået en aftale med Statsgældsforvaltningen om løbende at stille bud- og udbudspriser i danske statspapirer. Initiativerne har samtidig muliggjort, at danske statspapirer er optaget på internationale elektroniske handelsplatforme som BondVision og TradeWeb, hvor værdipapirhandlere elektronisk kan foretage videredistribution af statsobligationer til større investorer, der er tilknyttet de elektroniske handelsplatforme. I det følgende beskrives markedsimplikationerne af initiativerne på baggrund af de første erfaringer. De nye tiltag har moderniseret det danske statspapirmarked. Før en handel gennemføres, er der nu mulighed for at se priser og mængder, der kan handles til. Markedet er dermed blevet mere gennemsigtigt. Endvidere er markedet blevet mere likvidt, og en større del af handlen udføres i dag elektronisk. Erfaringerne indtil nu er, at på engrosmarkedet MTS Denmark er der løbende handlebare priser i omkring 95 pct. af tidsrummet fra Markedsdeltagerne har i benchmarkpapirerne normalt mulighed for løbende at handle mere end 100 mio.kr. på bedste bud-/udbudspris.

2 98 Introduktionen af prisstillelsesordningen på København Fondsbørs marked for statsobligationer har ligeledes medført, at der i hele åbningstiden er handlebare priser i ca. 95 pct. af handelsdagen i modsætning til tidligere, hvor der kun sjældent var adgang til førhandelsinformation. Interesserede investorer har siden introduktionen af prisstillerordningen løbende kunnet handle 4-6 mio.kr. på den bedste bud-/udbudspris. Desuden er der indført nye handelsfaciliteter, som har gjort det lettere for mindre investorer på Københavns Fondsbørs at få gennemført handler direkte på obligationsmarkedet. NYE INITIATIVER PÅ DET DANSKE STATSPAPIRMARKED Markedet for danske statsobligationer har i løbet af de seneste måneder ændret karakter. Fra at være et marked, hvor den langt overvejende del af handlen foregik via telefon, foregår en afgørende del af omsætningen nu på elektroniske handelsplatforme 1. I det følgende beskrives nogle af de væsentligste tiltag, som har været med til at ændre infrastrukturen på statspapirmarkedet. Beskrivelsen indeholder ikke en fuldstændig beskrivelse af markedsstrukturen og alle de tilgængelige markedsplatforme på det danske statspapirmarked. Introduktion af MTS på engrosmarkedet Den 4. november 2003 blev engrosmarkedet for danske statsobligationer åbnet på handelsplatformen MTS 2. I sammenhæng med introduktionen af elektronisk handel blev der etableret en primary dealer-ordning. Den centrale forpligtelse består i løbende at stille priser i mindst fem timer pr. dag i alle statspapirer af typen stående lån med mere end 13- måneders restløbetid. For at opfylde betingelserne i primary dealeraftalen skal deltagernes prisstillelse foregå ved, at der stilles samtidige bud- og udbudspriser inden for nogle maksimale kursspænd. Samtidig skal deltagerne på de stillede priser være villige til at handle for minimumsbeløb, der afspejler et engrosmarked. 13 banker, heraf flere udenlandske banker, er p.t. primary dealere i danske statspapirer. Introduktionen af elektronisk handel og market making på engrosmarkedet har givet mulighed for, at markedsdeltagerne løbende kan købe og sælge statspapirer for betydelige beløb uden væsentlig indflydelse på prisdannelsen. 1 For mere om elektronisk handel og market making, se Statens Låntagning og Gæld 2002, Kapitel 9: Elektronisk handel og market making i danske statsobligationer. 2 For mere om introduktion af danske statspapirer på MTS, se Statens Låntagning og Gæld 2003, Kapitel 9: MTS Denmark og Primary Dealer-ordningen for danske statspapirer.

3 99 Introduktion af elektroniske handelsplatforme for større investorer I løbet af efteråret 2003 er danske statsobligationer blevet introduceret på internationale dealer-to-customer handelsplatforme som TradeWeb og BondVision. Dealer-to-customer markederne giver mulighed for, at eksempelvis institutionelle investorer kan handle værdipapirer med banker og værdipapirhandlere. Udbyderne af de elektroniske handelsplatforme har typisk indgået aftaler dels med værdipapirhandlere og banker og dels større investorer om at være tilknyttet handelssystemerne. Banker og værdipapirhandlere har dermed mulighed for at videredistribuere statsobligationer fra engrosmarkedet og samtidig har de større investorer elektronisk adgang til at handle danske statspapirer. Markedsindretningen adskiller sig fra MTS Denmark og Københavns Fondsbørs marked for statsobligationer, idet der er tale om quote-onrequest ordninger. På baggrund af en konkret henvendelse fra en institutionel kunde, der ønsker at undersøge muligheden for køb eller salg, vil de modparter, som den institutionelle kunde har indbudt til at deltage, stille en pris 1. På begge platforme er der tilknyttet en række værdipapirhandlere og konkurrence mellem disse deltagere medfører, at der normalt stilles priser med snævre spænd mellem bud- og udbudsprisen. Prisstillerordning på Københavns Fondsbørs marked for statsobligationer Den 1. december 2003 blev der etableret et særligt delsegment for danske statsobligationer på Københavns Fondsbørs. Samtidig blev der etableret en prisstillerordning, hvor seks banker har indgået en aftale med Statsgældsforvaltningen om løbende at stille priser i mindst 95 pct. af tidsrummet i de samme statspapirer, som er omfattet af primary dealer-ordningen. Deltagernes prisstillelse skal for at opfylde kravet i prisstillerordningen foregå ved, at der stilles samtidige bud- og udbudspriser inden for nogle maksimale kursspænd. Samtidig skal deltagerne på de stillede priser være villige til at handle for et minimumsbeløb. De seks banker, øvrige medlemmer af Københavns Fondsbørs marked for statsobligationer samt investorer 2 vil, ved at indlægge ordrer på kr. eller derover, alle kunne være med til at påvirke den bedste bud- og udbudspris. Endvidere er der introduceret nye handelsfaciliteter, bl.a. automatch, hvorved matchende købs- og salgsordrer automatisk sammenføres uden, 1 I en budrunde kan der på TradeWeb spørges maksimalt fem modparter, mens der på BondVision kan spørges op til fire modparter. 2 For detailinvestorer skal indlæggelsen af ordrer ske via deres bank eller værdipapirhandler og kan eksempelvis foregå direkte via deres webbank.

4 100 at en af parterne først skal bekræfte handlen. Derved er det eksempelvis blevet muligt for detailinvestorer at få foretaget handler elektronisk og direkte på Københavns Fondsbørs, uden investors bankforbindelse først skal bekræfte handlen. KONSEKVENSEN AF DE NYE INITIATIVER FOR LIKVIDITETEN OG GENNEMSIGTIGHEDEN PÅ STATSPAPIRMARKEDET Den nye markedsindretning har eksisteret i knap et halvt år, og markedsimplikationerne kan analyseres på baggrund af de første erfaringer. Overordnet set er handlen i statspapirmarkedet i højere grad end tidligere samlet på nogle få markeder, hvor flere deltagere på samme tid er med til at fastsætte priserne. Som udgangspunkt vil handel på et marked, hvor der er flere samtidige købere og sælgere give anledning til et mere effektivt marked. Samtidig har udbredelsen af elektronisk handel betydet, at investorerne i danske statspapirer løbende har adgang til information om de priser, hvortil der kan handles på markedet. Adgang til mere og bedre førhandelsinformation øger gennemsigtigheden i markedet og mindsker barriererne for at handle. For at få et mere indgående indtryk af konsekvenserne for statspapirmarkedet ses i det efterfølgende på en række forskellige aspekter af likviditet og gennemsigtighed i markedet. Ofte er omsætningen anvendt som eneste indikator for likviditet i markedet. Eksempelvis Fleming (2003) tillægger imidlertid andre indikatorer større vægt for vurdering af et markeds likviditet. 1 Omsætningen udtrykker således alene omfanget af de gennemførte handler, mens likviditet mere generelt udtrykker muligheden for at handle, hvis behovet på et givet tidspunkt opstår. Et marked kan således godt være likvidt, selv om omsætningen er relativt beskeden. For at vurdere likviditeten og gennemsigtigheden i markedet anvendes derfor flere dimensioner. De anvendte likviditetsnøgletal er beskrevet i boks 1. Ordredækning I et likvidt marked registreres der løbende handelspriser. Jo længere tid, der er handlebare priser i systemet, desto bedre mulighed har investor for at købe eller sælge statspapirer. Som indikator anvendes nøgletallet ordredækning. 1 Fleming, Michael J. (2003), Measuring Treasury Market Liquidity, FRBNY Economic Policy Review.

5 101 DEFINITION AF LIKVIDITETSNØGLETAL Boks 1 Vurderingen af gennemsigtigheden og likviditeten i statsobligationsmarkedet tager i denne artikel udgangspunkt i fire forskellige nøgletal: Ordredækning, kursforskel, dybde og omsætning. De fire nøgletal har begrænset informationsværdi hver for sig, men betragtes nøgletallene i sammenhæng, vil de bidrage til at skabe et samlet billede af udvikling i likviditeten og gennemsigtigheden i handlen med statsobligationer. Ordredækningen angiver den andel af handelsdagen, der er samtidige bud- og udbudspriser i handelssystemet. Det giver investor information om, i hvor stor en andel af handelsdagen investoren kan få opfyldt sit behov for at handle (købe eller sælge) et værdipapir. Kursforskellen beregnes som det tidsvægtede gennemsnit af forskellen mellem budog udbudskursen i den del af handelsdagen, hvor der er ordredækning, dvs. samtidige bud- og udbudspriser. Kursforskellen angiver omkostningen ved at købe et værdipapir og umiddelbart herefter sælge det. Enheden opgøres i 0,01 kurspoint (ticks). Dybden angiver, hvor store mængder der kan omsættes til de bedste bud- og udbudspriser. Dybden har som kursforskellen kun informationsværdi, når der er samtidige bud- og udbudspriser i systemet. Dybden giver investor en indikation af, hvor store mængder, der umiddelbart kan handles til de bedste priser. Sammenhængen mellem ordredækningen og kursforskellen er illustreret i nedenstående figur. Førsteaksen viser tiden i løbet af en handelsdag, mens andenaksen viser de kurser, det har været muligt at handle til i løbet af handelsdagen. Mens de tre nævnte nøgletal viser noget om mulighederne for at handle statsobligationer, viser omsætningen, hvad der rent faktisk er handlet for i statsobligationerne. ORDREDÆKNINGEN PÅ MTS DENMARK I 4 PCT DEN 16. JANUAR 2004 Kurs 102,8 Perioder uden ordredækning 102,7 102,6 Udbudspris 102,5 102,4 102,3 102,2 102, :35 08:55 Budpris 09:15 09:35 09:55 10:15 10:35 10:55 11:15 11:35 11:55 12:15 12:35 12:55 13:15 13:35 13:55 14:15 14:35 14:55 15:15 15:35 15:55 16:15 16:35 16:55 Anm.: I denne figur er de rapporterede priser bestemt som fremadrettede gennemsnit af 5 minutters længde. Såfremt der i en observationsperiode på 5 minutter ikke er ordredækning, vil dette fremgå af figuren ved, at der i hele observationsperioden på 5 minutter ikke er ordredækning. Figuren viser derfor, at der i "perioder uden ordredækning" har været tidspunkter, hvor der i kortere eller længere tid ikke har været samtidige bud- og udbudspriser. Kilde: MTS Denmark.

6 102 ORDREDÆKNING I DANSKE STATSPAPIRER PÅ MTS DENMARK I PERIODEN 4/ TIL 31/ Figur 1 Pct Anm.: Danske statspapirer på MTS Denmark omfatter alle stående lån med mere end 13-måneders restløbetid. Den samlede ordredækning er beregnet som et simpelt gennemsnit af de omfattede papirer i tidsrummet fra Kilde: MTS Denmark. MTS Denmark Udviklingen i ordredækning på MTS Denmark viser, at markedsdeltagerne har mulighed for at se handlebare priser i de omfattede statspapirer i omkring 95 pct. af tidsrummet , jf. figur 1. Faldet i ordredækning mellem jul og nytår kan forklares ved, at primary dealernes market making-forpligtelse var suspenderet i denne periode. Niveauet for ordredækningen afspejler indholdet i primary dealerordningen. Som tidligere nævnt er primary dealerne forpligtet til at stille priser i fem timer hver dag inden for tidsrummet Dette kan forklare, at ordredækningen på MTS Denmark ikke er 100 pct. I tidsrummet er ordredækningen imidlertid næsten 100 pct., hvilket viser, at primary dealerne typisk stiller priser i længere tid, end det kræves i ordningen, jf. boks 2. 1 Det er muligt at se handlebare priser fra engrosmarkedet for deltagerne på MTS Denmark via deres direkte opkoblinger. Informationen i realtid er endvidere offentligt tilgængelig, mod betaling, via internationale formidlere af markedsinformation. På webstedet for MTS Denmark er der desuden adgang til informationen med 15 minutters forsinkelse Indholdet i primary dealer-ordningen for danske statspapirer er på linje med kravene i andre landes statspapirmarkeder.

7 103 ANVENDELSE AF PRISMASKINER TIL LØBENDE KVOTERING AF BUD- OG UDBUDSPRISER Boks 2 Elektronisk handel er primært introduceret på markeder, hvor der handles standardvarer. Statsobligationer er netop et standardiseret produkt, der handles på tværs af landegrænser og prisfastsættes i forhold til andre landes statslige udstedelser. I Europa sker prisfastsættelsen typisk med udgangspunkt i tyske statsobligationer. Introduktion af elektronisk handel har muliggjort introduktion af automatiske prismaskiner, der i løbet af dagen stiller bud- og udbudskurser i danske statspapirer. Prisstillelsen foretages typisk med udgangspunkt i lignende euro statsobligationer og futures for statsobligationer, hvortil der tillægges et spænd. Anvendelsen af prismaskiner sker primært for at spare resurser. Således vil én dealer kunne passe flere markeder, idet prismaskinen hele tiden vil kvotere priser på tværs af markeder og løbende foretage opdateringer. Kun i korte tidsrum, fx omkring offentliggørelse af nøgletal, publikationer, m.m., vil man ofte vælge at suspendere priskvotering på grund af usikkerheden forbundet med prisfastsættelsen. Københavns Fondsbørs Udviklingen i ordredækning på Københavns Fondsbørs marked for statsobligationer fremgår af figur 2. I forbindelse med introduktionen af prisstillelsesordningen ses et markant skift, hvor ordredækningen vokser fra under 10 pct. til mere end 90 pct. af handelsdagen. Skiftet afspejler den ændrede markedsstruktur. Tidligere var det fx i forbindelse med de korte perioder, hvor Statsgældsforvaltningen foretog udstedelser og opkøb, at der var priser i systemet. Efter introduktionen af prisstillelsesordningen er 6 banker nu forpligtet til løbende at stille handlebare priser. Niveauet for ordredækningen er ligesom på MTS Denmark en afspejling af indholdet i aftalen om prisstillelse. Som tidligere nævnt skal hver af deltagerne i ordningen på Københavns Fondsbørs stille priser i 95 pct. af tidsrummet Det ses af figur 2, at der i tidsrummet er handlebare priser i ca. 95 pct. af tiden. Medlemmer af Københavns Fondsbørs marked for statsobligationer har via deres opkobling løbende adgang til at se de handlebare priser. Endvidere tilbyder nogle banker deres kunder adgang til at se handlebare priser i realtid via deres webbank, eventuelt mod betaling. Desuden er priserne tilgængelige med 15 minutters forsinkelse på Københavns Fondsbørs websted. 1 Den højere ordredækning på statspapirmarkedet betyder, at investorerne har bedre adgang til førhandelsinformation, hvilket gør markedet mere gennemsigtigt. 1

8 104 ORDREDÆKNINGEN I DANSKE STATSPAPIRER PÅ KØBENHAVNS FONDSBØRS I PERIODEN FRA 31/ TIL 31/ Figur 2 Pct Anm.: Danske statspapirer omfatter stående lån med mere end 13-måneders restløbetid. Den samlede ordredækning er beregnet som et simpelt gennemsnit af de omfattede papirer i tidsrummet Kilde: Københavns Fondsbørs. Kursforskel mellem bedste bud- og udbudspris Kursforskellen mellem bedste bud- og udbudspris er omkostningen ved at købe et værdipapir og umiddelbart herefter sælge det. Forskellen kan derfor fortolkes som et udtryk for effektiviteten i prisdannelsen. Jo mindre forskel, jo mere effektiv prisdannelse. Kursforskellen vil bl.a. være bestemt af handelsomkostninger, antallet af markedsdeltagere og løbetidsforskelle. MTS Denmark Udviklingen i kursforskel i de forskellige løbetidssegmenter på engrosmarkedet MTS Denmark har været relativt stabil siden introduktionen, jf. figur 3. For papirer i løbetidssegmenterne op til og med 10 år er forskellen mindre end fem ticks, svarende til 0,05 kurspoint. Forskellen i bud- og udbudsprisen er den samme som på andre engrosmarkeder for statsobligationer. Udviklingen af et mere effektivt dansk engrosmarked for statspapirer skyldes primært introduktionen af elektronisk handel og tilhørende market making. Derved har det været muligt for markedsdeltagerne at effektivisere håndteringen af handlen. Samtidig har introduktionen af handelsplatformen MTS været medvirkende til at skabe større international interesse for danske statspapirer.

9 105 KURSFORSKEL MELLEM BUD- OG UDBUDSPRISER PÅ MTS DENMARK I BENCHMARK PAPIRER OG 7 PCT I PERIODEN FRA 4/ TIL 31/ Figur 3 Ticks årigt papir 5-årigt papir 10-årigt papir 7 pct Anm.: Kursforskellen er beregnet som et tidsvægtet gennemsnit mellem bedste bud- og udbudspris. Kilde: MTS Denmark. Det fremgår desuden af figur 3, at kursforskellen er voksende med løbetiden. Dette er et udtryk for, at der er større markedsrisiko forbundet med papirer, der har længere løbetider. Det ses, at 7 pct adskiller sig fra de øvrige benchmarkpapirer, hvilket afspejler denne obligations særlige karakteristika bl.a. med hensyn til løbetiden. Disse forhold har betydet, at obligationen stiller krav om prisstillelse for mindre beløb med bredere kursspænd til følge. Københavns Fondbørs På Københavns Fondsbørs marked for statsobligationer er udviklingen i kursspænd mellem bud- og udbudskurser vist i figur 4. Generelt ligger kursspændet mellem bud- og udbudskursen på mellem ti og tyve ticks for de forskellige løbetidssegmenter. De observerede kursforskelle er et udtryk for den konkurrence, der eksisterer mellem alle deltagerne på markedet. Blandt deltagerne er de 6 banker, som har forpligtet sig til løbende at stille priser. Desuden har andre medlemmer af Københavns Fondsbørs marked for statsobligationer mulighed for at indlægge bud- og udbudspriser, hvilket er medvirkende til at indsnævre kursforskellen. Endvidere har introduktionen af nye handelsfaciliteter givet mulighed for, at investorer kan få indlagt egne ordrer direkte på systemet. Dermed vil ordrer fra investorer påvir-

10 106 KURSFORSKEL I BENCHMARKPAPIRER OG 7 PCT PÅ KØBENHAVNS FONDSBØRS I PERIODEN FRA 1/ TIL 31/ Figur 4 Ticks årigt papir 5-årigt papir 10-årigt papir 7 pct Anm.: Kursforskellen er beregnet som et tidsvægtet gennemsnit mellem bedste bud- og udbudspris. Kilde: Københavns Fondsbørs. ke kursforskellen, hvis de indlagte bud er på kr. eller derover, og hvis bud- og udbudspriser indsnævrer spændet mellem den bedste budog udbudspris. Dybden i markedet En tredje indikator for likviditeten er dybden. Dybden beregnes her som det tidsvægtede gennemsnit af den mængde obligationer, der er indlagt på den bedste bud- og udbudspris. MTS Denmark Dybden i engrosmarkedet på MTS Denmark er vist i figur 5. Det fremgår, at der på de bedste bud- og udbudspriser vil være mulighed for løbende at købe eller sælge for omkring mio.kr. i de 5- og 10-årige benchmarkpapirer i gennemsnit over hele handelsdagen. Dybden i det 2-årige benchmarkpapir er noget større omkring mio.kr., hvilket, som nævnt tidligere, afspejler en mindre risiko i de kortere løbetidssegmenter. Københavns Fondsbørs Figur 6 viser udviklingen i dybden i Københavns Fondsbørs marked for statsobligationer. Det fremgår, at der kan købes eller sælges statspapirer

11 107 DYBDE PÅ BEDSTE PRISER I BENCHMARKPAPIRER OG 7 PCT PÅ MTS DENMARK I PERIODEN 4/ TIL 31/ Figur 5 Mio.kr årigt papir 5-årigt papir 10-årigt papir 7 pct Anm.: Dybden er udregnet som et tidsvægtet gennemsnit af handlebare mængder på bedste bud-/udbudspris. Kilde: MTS Denmark. DYBDE PÅ BEDSTE PRISER I BENCHMARKPAPIRER OG 7 PCT PÅ KØBENHAVNS FONDSBØRS I PERIODEN 1/ TIL 31/ Figur 6 Mio.kr årigt papir 5-årigt papir 10-årigt papir 7 pct Anm.: Dybden er udregnet som et tidsvægtet gennemsnit af handlebare mængder på bedste bud-/udbudspris. Kilde: Københavns Fondsbørs.

12 108 SAMLET ELEKTRONISK HANDEL I DANSKE STATSPAPIRER PÅ MTS DENMARK, KØBENHAVNS FONDSBØRS, TRADEWEB OG BONDVISION OG OMSÆTNING INDBERETTET TIL KØBENHAVNS FONDSBØRS I PERIODEN 31/ TIL 31/ Figur 7 Mio.kr Elektronisk handel Omsætning målt via indberetning Anm.: Danske statspapirer omfatter alle stående lån med mere end 13-måneders restløbetid. Alle medlemmer af Københavns Fondsbørs marked for statsobligationer har pligt til at indberette alle deres handler til Københavns Fondsbørs. Denne omsætning fremgår af den indberettede omsætning. Ikke alle deltagere på MTS Denmark er medlemmer af Københavns Fondsbørs obligationsdelmarked. For TradeWeb og BondVision er der tale om gennemsnitlig daglige omsætningstal beregnet på baggrund af månedlige observationer. Kilde: MTS Denmark, Københavns Fondsbørs, TradeWeb og BondVision. i benchmarksegmenterne og 7 pct for omkring 4-6 mio.kr. på de bedste bud- og udbudspriser. Tilsvarende dybde gælder for de øvrige statspapirer, der er omfattet af prisstillerordningen. Samlet omsætning på de elektroniske handelsplatforme Siden introduktionen af de nye tiltag er omsætningen på de elektroniske platforme (MTS Denmark, Københavns Fondsbørs marked for statsobligationer, TradeWeb og BondVision) vokset, jf. figur 7. Den øgede omsætning på elektroniske platforme skyldes dels introduktionen af nye elektroniske handelsplatforme og dels nye deltagere, som har bidraget med øget handel. Af figur 7 ses endvidere, at omsætningen opgjort på baggrund af indberetninger til Københavns Fondsbørs er nogenlunde konstant. Mens gruppen af indberetningspligtige til Københavns Fondsbørs er uændret som følge af de nye initiativer, har de nye handelsplatforme tiltrukket flere internationale banker, som er aktive i det danske statspapirmarked. Eksempelvis har de nye markedsdeltagere, der er kommet til i for-

13 109 bindelse med introduktionen af MTS Denmark, bidraget med til sammen mere end en tredjedel af den samlede omsætning på MTS Denmark. På den baggrund indikerer figuren to generelle tendenser. For det første er en stor del af telefonhandlen blandt de tidligere og nuværende markedsdeltagere flyttet til elektroniske handelsplatforme. For det andet har der været en positiv effekt på den samlede omsætning af de nye initiativer, idet nye markedsdeltagere, der når de handler med hinanden ikke er indberetningspligtige til Københavns Fondsbørs, har bidraget med en stor del af omsætningen i engrosmarkedet.

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2008, 18. december 2007

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2008, 18. december 2007 2008 Danmarks Nationalbank Statsgældspolitikken Strategi 2008, 18. december 2007 2 Statsgældspolitikken i de kommende år I lyset af den faldende statsgæld har statsgældspolitikken i de seneste år været

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2. halvår Offentliggjort 12. juni 2009

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2. halvår Offentliggjort 12. juni 2009 Danmarks Nationalbank Statsgældspolitikken Strategi 2. halvår 2009 2009 Offentliggjort 12. juni 2009 2 Hovedpunkter, 2. halvår 2009 De senere år er statsgælden nedbragt fra 53 pct. af BNP ved udgangen

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2. halvår 2014

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2. halvår 2014 DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN Strategi 2. halvår 2014 Offentliggjort 24. juni 2014 HOVEDPUNKTER 2. HALVÅR 2014 Strategien for statsgældspolitikken i 2. halvår 2014 kan opsummeres i følgende

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2. halvår 2012. Offentliggjort 21. juni 2012

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2. halvår 2012. Offentliggjort 21. juni 2012 Danmarks Nationalbank Statsgældspolitikken Strategi 2. halvår 2012 2012 Offentliggjort 21. juni 2012 2 Hovedpunkter, 2. halvår 2012 Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj i 1. halvår 2012. Det

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 15.

DANMARKS NATIONALBANK 15. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 15. DECEMBER 216 STRATEGIMEDDELELSE Strategi for statens låntagning og risikostyring i 217 Uændrede sigtepunkter for salg Fokus på 2- og 1-årige obligationer Staten vil fortsat

Læs mere

Notat. Bekendtgørelse om god værdipapirhandelsskik ved handel med visse værdipapirer

Notat. Bekendtgørelse om god værdipapirhandelsskik ved handel med visse værdipapirer 1 Bekendtgørelse om god værdipapirhandelsskik ved handel med visse værdipapirer I medfør af 3, stk. 2, og 93, stk. 4, i lov om værdipapirhandel m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 168 af 14. marts 2001, fastsættes:

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2015

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2015 DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN Strategi 2015 Offentliggjort 16. december 2014 HOVEDPUNKTER FOR STRATEGIEN 2015 INDENLANDSK LÅNTAGNING I 2015 er sigtepunktet for udstedelser af indenlandske

Læs mere

Bekendtgørelse om bindende prisstillelser på aktier samt gennemsigtighed for handel med værdipapirer 1)

Bekendtgørelse om bindende prisstillelser på aktier samt gennemsigtighed for handel med værdipapirer 1) BEK nr 1178 af 11/10/2007 (Gældende) Udskriftsdato: 15. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0005 Senere ændringer til

Læs mere

Hvad er indirekte handelsomkostninger? En teknisk gennemgang

Hvad er indirekte handelsomkostninger? En teknisk gennemgang Marts 2018 Hvad er indirekte handelsomkostninger? En teknisk gennemgang INTRODUKTION På baggrund af ny lovgivning fra EU, har Investering Danmark og Finans Danmark indgået en ny aftale med de øvrige parter

Læs mere

Statsobligationsmarkedet i euroområdet

Statsobligationsmarkedet i euroområdet 33 Statsobligationsmarkedet i euroområdet Lars Krogh Jessen og Anders Matzen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING Med overgangen til 3. fase af den Økonomiske og Monetære Union (ØMU) den 1. januar 1999

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Statens lån tag ning og gæld

Danmarks Nationalbank. Statens lån tag ning og gæld Danmarks Nationalbank Statens lån tag ning og gæld 2003 STATENS LÅNTAGNING OG GÆLD 2003 Tryk: Schultz Grafisk A/S ISSN: 0902-6681 1398-3873 (online) Danmarks Nationalbank Havnegade 5 1093 København K Telefon:

Læs mere

Hovedpunkter for statsgældspolitikken

Hovedpunkter for statsgældspolitikken 7 Hovedpunkter for statsgældspolitikken Det danske statspapirmarked var velfungerende i 212. Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj, og renterne var historisk lave. Det afspejlede Danmarks AAA-kreditvurdering,

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne om god værdipapirhandelsskik 1)

Bekendtgørelse for Færøerne om god værdipapirhandelsskik 1) Nr. 178 14. marts 2006 Bekendtgørelse for Færøerne om god værdipapirhandelsskik 1) Kapitel 1 Anvendelsesområde m.v. Kapitel 2 Vilkår for handlers udførelse Kapitel 3 Afregning af handel med værdipapirer,

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Statens lån tag ning og gæld

Danmarks Nationalbank. Statens lån tag ning og gæld Danmarks Nationalbank Statens lån tag ning og gæld 2004 STATENS LÅNTAGNING OG GÆLD 2004 Tryk: Schultz Grafisk A/S ISSN: 0902-6681 1398-3873 (online) Danmarks Nationalbank Havnegade 5 1093 København K Telefon:

Læs mere

BEKENDTGØRELSE NR. 733 FRÁ 28. AUGUST 2002 FOR FÆRØERNE OM INDBERETNING AF HANDLER MED VÆRDIPAPIRER, DER ER NOTERET PÅ EN FONDSBØRS M.V.

BEKENDTGØRELSE NR. 733 FRÁ 28. AUGUST 2002 FOR FÆRØERNE OM INDBERETNING AF HANDLER MED VÆRDIPAPIRER, DER ER NOTERET PÅ EN FONDSBØRS M.V. BEKENDTGØRELSE NR. 733 FRÁ 28. AUGUST 2002 FOR FÆRØERNE OM INDBERETNING AF HANDLER MED VÆRDIPAPIRER, DER ER NOTERET PÅ EN FONDSBØRS M.V. Bekendtgørelse nr. 733 af 28.08.2002 Kapitel 1 Indberetningspligt

Læs mere

Indberetning af transaktioner, der er gennemført med værdipapirer, som er optaget til handel på et reguleret marked

Indberetning af transaktioner, der er gennemført med værdipapirer, som er optaget til handel på et reguleret marked Finanstilsynet Att.: Kristine Sachmann Høring om bekendtgørelse om indberetning af transaktioner med værdipapirer og bekendtgørelse om bindende prisstillelser på aktier samt gennemsigtighed for handel

Læs mere

Gennemsigtighed på kapitalmarkeder

Gennemsigtighed på kapitalmarkeder 63 Gennemsigtighed på kapitalmarkeder Jesper Ulriksen Thuesen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING Både politisk og akademisk er der meget fokus på gennemsigtighed på kapitalmarkederne. Gennemsigtighed

Læs mere

Likviditet i danske realkredit- og statsobligationer

Likviditet i danske realkredit- og statsobligationer 155 Likviditet i danske realkredit- og statsobligationer Birgitte Vølund Buchholst, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Artiklen er et resume af Nationalbankens analyser af likviditeten

Læs mere

Bekendtgørelse nr. 179 af 14. marts 2006

Bekendtgørelse nr. 179 af 14. marts 2006 Bekendtgørelse nr. 179 af 14. marts 2006 Bekendtgørelse for Færøerne om meddelelse, indberetning og offentliggørelse af ledende medarbejderes transaktioner, insiderlister, underretning om mistænkelige

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2011. Offentliggjort 16. december 2010

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2011. Offentliggjort 16. december 2010 Danmarks Nationalbank Statsgældspolitikken Strategi 2011 2011 Offentliggjort 16. december 2010 2 Hovedpunkter 2011 Indenlandsk låntagning Statens indenlandske finansieringsbehov i 2011 er opgjort til 110

Læs mere

Handelsbanken. 1. Børshandel i Webbank

Handelsbanken. 1. Børshandel i Webbank Handelsbanken Indholdsfortegnelse: 1. Handel på de Regulerede markeder (i det følgende kaldet børshandel) i Webbank 2. Børshandel er for den erfarne investor 3. Limiteret ordre - børs handles på Det regulerede

Læs mere

MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG VÆRDIPAPIRER - MiFID II og MiFIR

MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG VÆRDIPAPIRER - MiFID II og MiFIR MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG VÆRDIPAPIRER - MiFID II og MiFIR 1 Formål EU-Kommissionen stillede den 20. oktober 2011 forslag til en revision af det nugældende direktiv om markeder for finansielle

Læs mere

Det 10-årige rentespænd mellem Danmark og Tyskland

Det 10-årige rentespænd mellem Danmark og Tyskland 25 Det 0-årige rentespænd mellem Danmark og Tyskland Kim Abildgren, Økonomisk Afdeling, Jacob Lindewald, Kapitalmarkedsafdelingen og Michal Chr. Nielsen, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Ved

Læs mere

Ordreudførelsespolitik

Ordreudførelsespolitik Ordreudførelsespolitik Januar 2018 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Generelt om best execution... 3 3. Betydningen af en specifik instruks... 4 4. Sammenlægning og fordeling af ordrer (aggregering

Læs mere

Baggrundspapir til kapitel 3 - Udviklingen i handel med aktier

Baggrundspapir til kapitel 3 - Udviklingen i handel med aktier 1 af 6 21-08-2013 12:57 Baggrundspapir til kapitel 3 - Udviklingen i handel med aktier Journal nr. 4/0106-0100-0007/ISA/CS, MGH Udviklingen i handel med aktier Andelen af den samlede handel med aktier,

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 HP Hedge juli 2009 Juli måned var atter en rigtig god måned for HP Hedge, som endelig er tilbage i en kurs omkring 100. Den indre værdi er nu 100,64, og det betyder at afkastet i juli var 4,44%. Afkastet

Læs mere

Internationale stresstest

Internationale stresstest 147 Internationale stresstest INDLEDNING OG SAMMENFATNING Den 23. juli 2010 offentliggjorde Det Europæiske Banktilsynsudvalg, CEBS, resultaterne af en stresstest af den europæiske banksektor. Testen omfattede

Læs mere

Handelsgennemsigtighed og muligheder for at fritage og udsætte offentliggørelse af oplysninger

Handelsgennemsigtighed og muligheder for at fritage og udsætte offentliggørelse af oplysninger 27. juni 2017 Handelsgennemsigtighed og muligheder for at fritage og udsætte offentliggørelse af oplysninger EU ønsker at fremme handelsgennemsigtigheden på de finansielle markeder i Europa. Med en større

Læs mere

Aftale om børshandelsadgang

Aftale om børshandelsadgang December 2011 Aftale om børshandelsadgang Aftalen om børshandelsadgang gælder Sydbanks ebanking-løsninger (NetBank for private, MobilBank og Online Banking for erhverv). Ved børshandelsadgang har du mulighed

Læs mere

Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner

Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner 117 Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING I pengemarkedet for kroner udveksler pengeinstitutterne

Læs mere

Ordreudførelses- politik

Ordreudførelses- politik Ordreudførelses- politik Gældende pr. 1. januar 2018 1. Formål Denne ordreudførelsespolitik beskriver de principper, vi følger, når vi udfører ordrer med finansielle instrumenter for vores detailkunder

Læs mere

Indførelsen af den nye seddelserie

Indførelsen af den nye seddelserie 17 Indførelsen af den nye seddelserie af Ulrik H. Bie, Sekretariatet UDVIKLINGEN I DET SAMLEDE SEDDELOMLØB Seddelomløbet udgjorde ved udgangen af januar 2000 37,4 mia.kr. Heraf udgjorde 1000-kronesedlen

Læs mere

Handelsgennemsigtighed og velfungerende markeder. Jesper Berg, direktør, Finanstilsynet

Handelsgennemsigtighed og velfungerende markeder. Jesper Berg, direktør, Finanstilsynet Handelsgennemsigtighed og velfungerende markeder Jesper Berg, direktør, Finanstilsynet Dagsorden Hvorfor er vi her i dag? Nye EU-regler om handelsgennemsigtighed Finanstilsynet kan give fritagelser Målet

Læs mere

Lån & Spar Bank A/S's regler for handel med værdipapirer

Lån & Spar Bank A/S's regler for handel med værdipapirer Lån & Spar Bank A/S's regler for handel med værdipapirer Indledning Følgende regler gælder, når du handler finansielle instrumenter herunder værdipapirer gennem Lån & Spar Bank A/S. Handel med værdipapirer

Læs mere

Hovedpunkter. Fixed Income Research

Hovedpunkter. Fixed Income Research Hovedpunkter Udviklingen i nettostillingen tyder ikke på FX-interventioner i 2019: Nettostillingen og likviditetsprognoserne tyder ikke på der er blevet interveneret siden årsskiftet. Korte danske renter

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til KOMMISSIONENS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til KOMMISSIONENS FORORDNING DA KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den KOM(2003) Forslag til KOMMISSIONENS FORORDNING af [ ] om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/6/EF med hensyn til tilbagekøbsprogrammer

Læs mere

Statens nye inflationsindekserede obligation

Statens nye inflationsindekserede obligation 1 Danmarks Nationalbank Statsgældsforvaltningen Statens nye inflationsindekserede obligation Offentliggjort 22. maj 2012 2 Indhold HVAD ER EN INFLATIONSINDEKSERET OBLIGATION?...3 UDVIKLINGEN PÅ MARKEDET

Læs mere

.DSLWHOÃ.DSLWDOPDUNHGHW

.DSLWHOÃ.DSLWDOPDUNHGHW .DSLWHOÃ.DSLWDOPDUNHGHW,ÃGHWWHÃNDSLWHOÃEHO\VHVÃGHWÃGDQVNHÃNDSLWDOPDUNHGÃÃKHUXQGHUÃE UVPDU NHGHWÃRJÃY UGLSDSLUDIYLNOLQJHQÃ2YHURUGQHWÃHUÃELOOHGHWÃDIÃGHWÃGDQVNH NDSLWDOPDUNHGÃDWÃ'DQPDUNÃLÃEHWUDJWQLQJÃDIÃVLQÃVW

Læs mere

Betingelser for handel med finansielle instrumenter

Betingelser for handel med finansielle instrumenter Betingelser for handel med finansielle instrumenter 1. Indledning Følgende betingelser gælder for handel med finansielle instrumenter i Spar Nord Bank A/S (herefter Spar Nord). I øvrigt gælder Spar Nords

Læs mere

Det danske realkreditmarked et likviditetsdilemma

Det danske realkreditmarked et likviditetsdilemma 6 Det danske realkreditmarked et likviditetsdilemma Claus Johansen, Kapitalmarkedsafdelingen og Elena Kabatchenko Nielsen, Statistisk Afdeling INDLEDNING Det danske marked for realkreditobligationer har

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 31.3.2017 L 87/411 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2017/588 af 14. juli 2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/65/EU for så vidt angår reguleringsmæssige tekniske

Læs mere

MiFID II og MiFIR. 1 Formål

MiFID II og MiFIR. 1 Formål MiFID II og MiFIR DIREKTIV OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG OPHÆVELSE AF EU- ROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2004/39/EF SAMT FORORDNING OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER 1 Formål

Læs mere

Markedsdynamik ved lave renter

Markedsdynamik ved lave renter 69 Markedsdynamik ved lave renter Louise Mogensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING I perioder med lave obligationsrenter, fx i efteråret 2001, forekommer der selvforstærkende effekter i rentebevægelserne.

Læs mere

Hvordan reagerer short sellere i danske aktier på ny information?

Hvordan reagerer short sellere i danske aktier på ny information? Finanstilsynet 6. december 18 Hvordan reagerer short sellere i danske aktier på ny information? Markedsværdien af væsentlige korte nettopositioner i danske børsnoterede aktier var i midten af 18 ca. 3

Læs mere

Regler for handel med værdipapirer

Regler for handel med værdipapirer Indledning Følgende regler gælder, når du handler finansielle instrumenter herunder værdipapirer igennem BankNordik. Handel med værdipapirer er underlagt Lov om Værdipapirhandel mv. samt NASDAQ OMX Nordic

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 78,71 79,05 84,60 88,00 93,13 96,36 100,64 104,48

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 78,71 79,05 84,60 88,00 93,13 96,36 100,64 104,48 HP Hedge august 2009 I august sluttede indre værdi 104,48, hvilket er all time high, og det betyder at afkastet i august var 3,82%. Siden årets start har afdelingen genereret et afkast på 38,26%, hvilket

Læs mere

DB CAPPED FLOATER 2019

DB CAPPED FLOATER 2019 DB C A PPED F LOAT ER 2019 2 DANSKE BANK DANSKE BANK 3 DB CAPPED FLOATER 2019 Danske Bank tilbyder nu en obligation med variabel rente og en løbetid på 5 år kaldet DB Capped Floater 2019. Obligationen

Læs mere

Konverteringer af 30-årige realkreditobligationer

Konverteringer af 30-årige realkreditobligationer 59 Konverteringer af 3-årige realkreditobligationer gennem de sidste 1 år Ulrik Knudsen, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Det generelle rentefald siden begyndelsen af 199'erne har sammen med

Læs mere

BETINGELSER FOR HANDEL MED FINANSIELLE INSTRUMENTER

BETINGELSER FOR HANDEL MED FINANSIELLE INSTRUMENTER BETINGELSER FOR HANDEL MED FINANSIELLE INSTRUMENTER 1. Indledning Følgende betingelser gælder for handel med finansielle instrumenter i Spar Nord Bank A/S (herefter Spar Nord). I øvrigt gælder Spar Nords

Læs mere

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld 23 Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld Frank Øland Hansen og Lill Thanning Hansen, Statistisk Afdeling INDLEDNING I 998 var den gennemsnitlige nettoforrentning af Danmarks udlandsgæld 8,7 pct. Dette

Læs mere

Faktaark Alm. Brand Bank

Faktaark Alm. Brand Bank Faktaark Alm. Brand Bank Hvad er OpsparingPlus? OpsparingPlus er et fuldmagtsprodukt som Alm. Brand Bank (Banken) forvalter på dine vegne. Målet med OpsparingPlus er at give dig det bedst mulige risikojusterede

Læs mere

BankNordiks regler for handel med værdipapirer

BankNordiks regler for handel med værdipapirer BankNordiks regler for handel med værdipapirer Indledning Følgende regler gælder, når du handler finansielle instrumenter herunder værdipapirer gennem BankNordik. Handel med værdipapirer er underlagt Lov

Læs mere

xxxxx Danske Invest Mix-afdelinger

xxxxx Danske Invest Mix-afdelinger Maj 2010 xxxxx Danske Invest Mix-afdelinger Fire gode alternativer til placering af overskudslikviditet eller værdipapirinvesteringer Henvender sig til aktie- og anpartsselskaber samt erhvervsdrivende

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 24.5.2016 C(2016) 3017 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 24.5.2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/65/EU for

Læs mere

Nyt stød til landespændsrisikoen i trafiklysberegningerne

Nyt stød til landespændsrisikoen i trafiklysberegningerne Finanstilsynet 8. februar 2012 J.nr. /IMPE Nyt stød til landespændsrisikoen i trafiklysberegningerne Baggrund Da firmapensionskasserne med meddelelse af 22. december 2011 fik mulighed for at anvende den

Læs mere

DIREKTIV OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG OPHÆVELSE AF EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2004/39/EF

DIREKTIV OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG OPHÆVELSE AF EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2004/39/EF DIREKTIV OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG OPHÆVELSE AF EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2004/39/EF 1 Formål EU-Kommissionen stillede den 20. oktober 2011 forslag til en revision af det

Læs mere

Betingelser for handel med finansielle instrumenter

Betingelser for handel med finansielle instrumenter Betingelser for handel med finansielle instrumenter 1. Indledning Følgende betingelser gælder for handel med finansielle instrumenter i Spar Nord Bank A/S, herefter kaldet Spar Nord. I øvrigt gælder Spar

Læs mere

Danske realkreditobligationer under den finansielle uro

Danske realkreditobligationer under den finansielle uro Kvartalsoversigt - 3. kvartal 29 51 Danske realkreditobligationer under den finansielle uro Carsten Andersen, Handelsafdelingen og Claus Johansen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING I

Læs mere

Almindelige forretningsbestemmelser for obligationshandel Internationalt udlån ordreudførelsespolitik for Nykredit Realkredit A/S

Almindelige forretningsbestemmelser for obligationshandel Internationalt udlån ordreudførelsespolitik for Nykredit Realkredit A/S I forbindelse med optagelse af et nyt realkreditlån eller omlægning, refinansiering eller indfrielse af et eksisterende realkreditlån er der normalt tilknyttet en obligationshandel. I det følgende beskrives

Læs mere

Nøgletallet Arbejdsgruppen er blevet enige om beregning af et ÅOP - lignende nøgletal.

Nøgletallet Arbejdsgruppen er blevet enige om beregning af et ÅOP - lignende nøgletal. Finanstilsynet 21. juni 2007 FOIN/FORM J.nr.5460-0002 aba Rapport om indførelse af et ÅOP lignende nøgletal for investeringsforeninger. Men baggrund i anbefaling i Konkurrenceredegørelsen fra 2006 om at

Læs mere

Kapitel 1 Fælles bestemmelser. Definitioner. Kapitel 2 Meddelelse, indberetning og offentliggørelse af ledende medarbejderes transaktioner

Kapitel 1 Fælles bestemmelser. Definitioner. Kapitel 2 Meddelelse, indberetning og offentliggørelse af ledende medarbejderes transaktioner Bekendtgørelse om meddelelse, indberetning og offentliggørelse af ledende medarbejderes transaktioner, insiderlister, underretning om mistænkelige transaktioner, indikationer på kursmanipulation og accepteret

Læs mere

Betingelser for handel med værdipapirer Gælder fra den 3. januar 2018

Betingelser for handel med værdipapirer Gælder fra den 3. januar 2018 Betingelser for handel med værdipapirer Gælder fra den 3. januar 2018 DB0174 2017.10 I det følgende kan du læse de betingelser, der gælder, når du har indgået en aftale med banken om handel med værdipapirer

Læs mere

Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1)

Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1) BEK nr 1173 af 31/10/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 26. januar 2018 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0002 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

B E T I N G E L S E R F O R H A N D E L M E D V Æ R D I P A P I R E R Gælder fra den 1. oktober 2018

B E T I N G E L S E R F O R H A N D E L M E D V Æ R D I P A P I R E R Gælder fra den 1. oktober 2018 B E T I N G E L S E R F O R H A N D E L M E D V Æ R D I P A P I R E R Gælder fra den 1. oktober 2018 Danske Bank A/S. CVR-nr. 61 12 62 28 - I det følgende kan du læse de betingelser, der gælder, når du

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K HP Hedge marts 2010 HP Hedge gav et afkast på 2,90% i marts måned. Det betyder, at det samlede afkast for første kvartal 2010 blev 7,79%. Afdelingen har nu eksisteret i lige over 3 år, og det er tid at

Læs mere

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til. Forslag til lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. Til 1

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til. Forslag til lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. Til 1 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 L 175 Bilag 6 Offentligt Æ n d r i n g s f o r s l a g til Forslag til lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. Af erhvervs- og vækstministeren

Læs mere

Hovedpunkter. Varighedsjagten glemmer korte konverterbare: De 15- og 20-årige konverterbare kan ikke følge med 2% Fixed Income Research

Hovedpunkter. Varighedsjagten glemmer korte konverterbare: De 15- og 20-årige konverterbare kan ikke følge med 2% Fixed Income Research Hovedpunkter USD-terminerne styrer markedet: Korte danske obligationer har ikke været så attraktive for USD-investorerne siden foråret, efter USD er blevet svækket på termin. Stor omsætning i korte danske

Læs mere

Diskussionspapir. Transparens og likviditet Handelsgennemsigtighed og velfungerende marked for realkreditobligationer

Diskussionspapir. Transparens og likviditet Handelsgennemsigtighed og velfungerende marked for realkreditobligationer Diskussionspapir Transparens og likviditet Handelsgennemsigtighed og velfungerende marked for realkreditobligationer 1. Indledning og sammenfatning Handelsgennemsigtighed kan bidrage til velstand og velfærd

Læs mere

FORRETNINGSBETINGELSER FOR VÆRDIPAPIRHANDEL I SAXO BANK A/S

FORRETNINGSBETINGELSER FOR VÆRDIPAPIRHANDEL I SAXO BANK A/S FORRETNINGSBETINGELSER FOR VÆRDIPAPIRHANDEL I SAXO BANK A/S THE SPECIALIST IN TRADING AND INVESTMENT FORRETNINGSBETINGELSER FOR VÆRDIPAPIRHANDEL I SAXO BANK A/S Saxo Bank ønsker, at Kunden får det bedst

Læs mere

Regler for værdipapirhandel

Regler for værdipapirhandel Regler for værdipapirhandel 1. Indledning Følgende regler gælder, når du handler værdipapirer gennem Sparekassen. Ved værdipapirer forstås de instrumenter, der er nævnt i lov om værdipapirhandel 2, stk.

Læs mere

Short sellernes tab og gevinster i danske aktier

Short sellernes tab og gevinster i danske aktier Finanstilsynet 5. oktober 218 Short sellernes tab og gevinster i danske aktier Short selling-aktiviteten i danske aktier er steget markant siden 213 og vokser fortsat. Det ses bl.a. ved, at der er kommet

Læs mere

Til OMX Den Nordiske Børs, København og pressen. 21. november 2007. Nykredit koncernens refinansieringsauktioner december 2007

Til OMX Den Nordiske Børs, København og pressen. 21. november 2007. Nykredit koncernens refinansieringsauktioner december 2007 Til OMX Den Nordiske Børs, København og pressen Nykredit koncernens refinansieringsauktioner december 2007 21. november 2007 Nykredit koncernen afholder i perioden mandag den 3. december til tirsdag den

Læs mere

Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter

Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Indledning Bekendtgørelsen er udstedt med hjemmel i 43, stk. 3, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Short selling i danske aktier: Hvem? Hvad? Hvornår?

Short selling i danske aktier: Hvem? Hvad? Hvornår? Finanstilsynet 8. november 218 Short selling i danske aktier: Hvem? Hvad? Hvornår? Short selling-aktiviteten i danske aktier er steget markant siden 213 og vokser fortsat. Den samlede værdi af de væsentlige

Læs mere

NOTAT. Projekt om rejsetidsvariabilitet

NOTAT. Projekt om rejsetidsvariabilitet NOTAT Dato J. nr. 15. oktober 2015 2015-1850 Projekt om rejsetidsvariabilitet Den stigende mængde trafik på vejene giver mere udbredt trængsel, som medfører dels en stigning i de gennemsnitlige rejsetider,

Læs mere

Ordreudførelsespolitik

Ordreudførelsespolitik J.nr. 76-16780 Baneskellet 1 Hammershøj 8830 Tjele Telefon 87993000 CVR-nr. 31843219 Ordreudførelsespolitik 1. Indledning Nærværende ordreudførelsespolitik ( politikken ) indeholder en beskrivelse af,

Læs mere

PULJEAFKAST FOR 2014 UDVIKLINGEN I 2014 2 UDDYBENDE KOMMENTARER TIL DE ENKELTE PULJER 3 BESKATNING AF PENSIONSAFKAST 4

PULJEAFKAST FOR 2014 UDVIKLINGEN I 2014 2 UDDYBENDE KOMMENTARER TIL DE ENKELTE PULJER 3 BESKATNING AF PENSIONSAFKAST 4 PULJEAFKAST FOR 2014 23.01.2015 Udviklingen i 2014 2014 blev et år med positive afkast på både aktier og obligationer. Globale aktier gav et afkast målt i danske kroner på 18,4 pct. anført af stigninger

Læs mere

Almindelige forretningsbestemmelser for obligations- og valutahandel Internationalt udlån

Almindelige forretningsbestemmelser for obligations- og valutahandel Internationalt udlån Almindelige forretningsbestemmelser for obligations- og valutahandel Internationalt udlån - Nykredit Realkredits ordreudførelsespolitik Når et nyt realkreditlån optages, eller et eksisterende omlægges,

Læs mere

Få mere til dig selv med SaxoInvestor

Få mere til dig selv med SaxoInvestor Få mere til dig selv med SaxoInvestor Vi har gjort det enkelt for dig at vælge de bedste investeringer til din pensionsopsparing eller dine frie midler Fuldautomatisk porteføljepleje Test din risiko og

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse nr. 226 af 15. marts 2007 om udstederes oplysningsforpligtelser

Vejledning til bekendtgørelse nr. 226 af 15. marts 2007 om udstederes oplysningsforpligtelser Vejledning til bekendtgørelse nr. 226 af 15. marts 2007 om udstederes oplysningsforpligtelser 1. Indledning Finanstilsynet har med hjemmel i 27, stk. 7, 30 og 93, stk. 3 og 5, i lov om værdipapirhandel

Læs mere

Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE

Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE FORORD I takt med det økonomiske opsving i dansk økonomi gennem de seneste fem år har bankerne konsolideret

Læs mere

Udviklingstendenser på det danske pengemarked

Udviklingstendenser på det danske pengemarked 95 Udviklingstendenser på det danske pengemarked Palle Bach Mindested, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Et velfungerende pengemarked sikrer et klart gennemslag

Læs mere

Kursspænd på BRFkredits lange konverterbare

Kursspænd på BRFkredits lange konverterbare Analyse Kursspænd på BRFkredits lange konverterbare obligationer BRFkredit Rating & IR Indhold 1 Indledning og opsamling...1 2 Datagrundlag...3 3 Kreditrisikoen...3 4 Likviditet...5 5 Udtræk i BRF-obligationer...7

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 29.7.2019 C(2019) 5807 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) / af 29.7.2019 om anerkendelse af, at Japans retlige og tilsynsmæssige rammer er ækvivalente

Læs mere

1997-07-07: Privat korttidsopsparing i pengeinstitutter og obligationer

1997-07-07: Privat korttidsopsparing i pengeinstitutter og obligationer 1997-07-07: Privat korttidsopsparing i pengeinstitutter og obligationer Udgivet af KonkurrenceRådet 1997 Indhold Indledning Pengeinstitutternes højrentekonti Obligationer Omkostninger ved individuel opsparing

Læs mere

Ny selskabslov, nye muligheder

Ny selskabslov, nye muligheder Ny selskabslov, nye muligheder Fordele og muligheder Bag om loven Den 29. maj 2009 blev der vedtaget en ny, samlet selskabslov for aktie- og anpartsselskaber. Hovedparten af loven forventes at træde i

Læs mere

Bekendtgørelse om udenlandske investeringsinstitutters markedsføring

Bekendtgørelse om udenlandske investeringsinstitutters markedsføring Bekendtgørelse om udenlandske investeringsinstitutters markedsføring i Danmark1) I medfør af 18, stk. 2, 19, stk. 3 og 221, stk. 3, i lovbekendtgørelse nr. 935 af 17. september 2012 om investeringsforeninger

Læs mere

Investeringsservicedirektivet et nyt grundlag for den europæiske værdipapirhandel.

Investeringsservicedirektivet et nyt grundlag for den europæiske værdipapirhandel. 77 Investeringsservicedirektivet et nyt grundlag for den europæiske værdipapirhandel. Birgitte Bundgaard og Anne Reinhold Pedersen, Kapitalmarkedsafdelingen. INDLEDNING Rådet af Økonomi- og Finansministre

Læs mere

Ultimo-salg uden effekt på lange flex er og konverterbare:

Ultimo-salg uden effekt på lange flex er og konverterbare: Hovedpunkter Ultimo-salg uden effekt på lange flex er og konverterbare: Institutterne er godt i gang med at udstede obligationer allerede nu, så ultimo-salget den 27. december ikke bliver alt for stort.

Læs mere

Investeringsforeningsprojekt - Oversigtsnotat

Investeringsforeningsprojekt - Oversigtsnotat Investeringsforeningsprojekt - Oversigtsnotat 19. juli 2001 Indledning Projektet har indsamlet materiale fra 7 danske investeringsforeninger bestående af dels offentligt tilgængeligt materiale, dels fortrolige

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 14. DECEMBER 218 NR. 24 Ny finansiering af almene boliger styrker statspapirmarkedet I 218 har staten opkøbt alle de udbudte statsgaranterede realkreditobligationer til finansiering

Læs mere

Ekspertforudsigelser af renter og valutakurser

Ekspertforudsigelser af renter og valutakurser 87 Ekspertforudsigelser af renter og valutakurser Jacob Stæhr Mose, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Det er relevant for både pengepolitiske og investeringsmæssige beslutninger at have et

Læs mere

Bekendtgørelse om de organisatoriske. krav til værdipapirhandlere. Resumé. Høringssvar

Bekendtgørelse om de organisatoriske. krav til værdipapirhandlere. Resumé. Høringssvar Finanstilsynet Att.: Susanne Møller Svenssen Århusgade 110 2100 København Ø Bekendtgørelse om de organisatoriske krav til værdipapirhandlere Resumé B Ø R S M Æ G L E R - F O R E N I N G E N Direktivnær

Læs mere

Tegn på øget likviditet på det danske aktiemarked siden 2008

Tegn på øget likviditet på det danske aktiemarked siden 2008 Finanstilsynet. januar 29 Tegn på øget likviditet på det danske aktiemarked siden 28 Høj og robust likviditet understøtter et effektivt finansielt system og er et vigtigt element i forhold til at have

Læs mere

Nyhedsbrev. Bank og finansiering

Nyhedsbrev. Bank og finansiering Nyhedsbrev Bank og finansiering 16.08.2017 HVAD ER POTENTIALET FOR DIREKTE LÅN SOM ALTERNATIV FINANSIERINGSKILDE? 16.8.2017 Direkte lån fra institutionelle investorer har vundet indpas i visse dele af

Læs mere

Danske Banks efterlevelse af tilsagn afgivet i forbindelse med Konkurrencerådets godkendelse af fusionen mellem Danske Bank og RealDanmark

Danske Banks efterlevelse af tilsagn afgivet i forbindelse med Konkurrencerådets godkendelse af fusionen mellem Danske Bank og RealDanmark 1 af 6 03-07-2012 12:31 Danske Banks efterlevelse af tilsagn afgivet i forbindelse med Konkurrencerådets godkendelse af fusionen mellem Danske Bank og RealDanmark Journal nr.3:1120-0204-8/ld/fødevarer

Læs mere

BEK nr 386 af 18/04/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 31. januar 2017

BEK nr 386 af 18/04/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 31. januar 2017 BEK nr 386 af 18/04/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 31. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0017 Senere ændringer til

Læs mere

Ejerledede og familieejede en ejerform med stor betydning

Ejerledede og familieejede en ejerform med stor betydning Kathrine Lange, Seniorchefkonsulent kala@di.dk, 6136 5157 APRIL 18 Ejerledede og familieejede en ejerform med stor betydning Ejerledede og familieejede er antalsmæssigt helt dominerende i dansk erhvervsliv

Læs mere

Få mere til dig selv med SaxoInvestor

Få mere til dig selv med SaxoInvestor Få mere til dig selv med SaxoInvestor Vi har gjort det enkelt for dig at vælge de bedste investeringer til din pensionsopsparing eller dine frie midler Fuldautomatisk porteføljepleje Test din risiko og

Læs mere

Finansministeriet STATSOBLIGATIONER. 0,1 pct. inflationsindekseret lån 2023 (DGBi 2023)

Finansministeriet STATSOBLIGATIONER. 0,1 pct. inflationsindekseret lån 2023 (DGBi 2023) Finansministeriet STATSOBLIGATIONER 0,1 pct. inflationsindekseret lån 2023 (DGBi 2023) STATSOBLIGATIONER April 2012 INFLATIONSINDEKSEREDE STATSOBLIGATIONER 24. maj 2012 åbnes en ny serie inflationsindekserede

Læs mere