GODKENDELSE AF BACKUP-ORDNING FOR ELMARKEDET, JF. KOMMISSIONENS FOR- ORDNING (EU) 2015/1222 ARTIKEL 36, STK. 3

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "GODKENDELSE AF BACKUP-ORDNING FOR ELMARKEDET, JF. KOMMISSIONENS FOR- ORDNING (EU) 2015/1222 ARTIKEL 36, STK. 3"

Transkript

1 SEKRETARIATSAFGØRELSE 31. jan Engros & Transmission PEFA GODKENDELSE AF BACKUP-ORDNING FOR ELMARKEDET, JF. KOMMISSIONENS FOR- ORDNING (EU) 2015/1222 ARTIKEL 36, STK. 3 SEKRETARIATET FOR AFGØRELSE 1. Sekretariatet for Energitilsynet træffer på baggrund af nedenstående sagsfremstilling og begrundelse afgørelse om: Carl Jacobsens Vej Valby Tlf post@energitilsynet.dk Godkendelse af Nord Pool A/S anmeldelse af 13. november 2017 om forslag til backup-ordning, jf. artikel 36, stk. 3 i Kommissionens forordning (EU) 2015/1222 af 24. juli 2015 om fastsættelse af retningslinjer for kapacitetstildeling og håndtering af kapacitetsbegrænsninger. SAGSFREMSTILLING BAGGRUND 2. I denne sag tages der stilling til Nord Pool A/S ( herefter benævnt Nord Pool ) anmeldelse dateret 13. november 2017, vedrørende forslag til backup-ordning, se bilag 2 og 3. Anmeldelsen er jf. artikel 36, stk. 3 i Kommissionens forordning (EU) 2015/1222 af 24. juli 2015 om fastsættelse af retningslinjer for kapacitetstildeling og håndtering af kapacitetsbegrænsninger ( CACM GL ). 3. EPEX Spot har sendt en enslydende anmeldelse til Sekretariatet, også dateret 13. november EPEX Spots anmeldelse godkendes i separat afgørelse. 4. Nord Pool har sendt anmeldelsen i medfør af deres rolle som udpeget elektricitetsmarkedsoperatør (Nominated Electricity Market Operator ( NEMO )) i de danske budområder. 5. Formålet med backup-ordningen er at sikre, at der er en backup-løsning til brug for de tilfælde, hvor der indtræffer tekniske problemer hos operatørerne af den europæiske markedskoblingsfunktion. (Markedskoblingsfunktionen er defineret

2 Side 2/12 under punkt 12.) Markedskoblingsfunktionen giver normalt som output: 1) ligevægtspriser (der tager højde for bud fra alle koblede budområder), 2) en nettoposition for hver budområde og 3) information, som muliggør eksekvering af bud. NEMO erne skal så vidt muligt sørge for at de tekniske systemer, der leverer dette output, har tilstrækkelige backup procedurer. Hvis output ikke leveres reduceres den økonomiske velfærd, såfremt der ikke kan udveksles el på tværs af budområder. 6. CACM GL trådte i kraft den 14. august «Udpeget elektricitetsmarkedsoperatør» ( NEMO ) er defineret i CACM GL artikel 2, nr. 23 som en enhed, der af den kompetente myndighed er blevet udpeget til at udføre opgaver i forbindelse med den fælles day-ahead- eller intradaykobling. 8. «Fælles day-ahead-kobling» er defineret i CACM GL artikel 2, nr. 26 som den auktionsproces, hvor indsamlede bud matches og overførselskapacitet tildeles simultant for forskellige budområder på day-ahead-markedet". 9. «Fælles intraday-kobling» er defineret i CACM GL artikel 2, nr. 27 som den kontinuerlige proces, hvor indsamlede bud matches og overførselskapacitet tildeles simultant for forskellige budområder på intraday-markedet. 10.»Priskoblingsalgoritme«er defineret i CACM GL artikel 2, nr. 28 som den algoritme, der anvendes i den fælles day-ahead-kobling til simultan matchning af bud og tildeling af overførselskapacitet. 11.»Algoritmen for kontinuerlig handel«er defineret i CACM GL artikel 2, nr. 29 som den algoritme, der anvendes i den fælles intraday-kobling til matchning af bud og kontinuerlig tildeling af overførselskapacitet. 12.»Markedskoblingsfunktionen«er defineret i artikel 2, nr. 30 som den opgave, der består i at matche bud på henholdsvis day-ahead- og intraday- markedet for forskellige budområder og simultant tildele overførselskapacitet. 13. For de to danske budområder DK1 og DK2 er elektricitetsbørsen Nord Pool AS ( Nord Pool ) udpeget som NEMO ved Energitilsynets afgørelse af 27. oktober Desuden har elektricitetsbørsen EPEX Spot SE ( EPEX Spot ), der er udpeget som NEMO i bl.a. medlemsstaten Frankrig, underrettet Energitilsynet om, at EPEX Spot påtænker at tilbyde day-ahead- og intraday-handelsydelser i de to danske budområder.

3 Side 3/ Det følger af CACM GL artikel 4, stk. 5, at en NEMO, der er udpeget i én medlemsstat, har ret til at tilbyde day-ahead- og/eller intraday-handelsydelser til levering i en anden medlemsstat. EPEX Spot har endnu ikke påbegyndt aktiviteter i de to danske budområder. 16. Backup-ordningen er udarbejdet af NEMO erne i fællesskab i samarbejde med TSO erne i henhold til artikel 36 i CACM GL. 17. Backup-ordningen skal godkendes af alle regulerende myndigheder, jf. CACM GL artikel 9, stk. 6, litra f). 18. Backup-ordningen blev anmeldt første gang af Nord Pool og EPEX Spot til Sekretariatet den 14. februar 2017, se bilag 5. De regulerende myndigheder i Unionen rådførte sig med hinanden og blev enige om, at denne version ikke kunne godkendes. De regulerende myndigheder anmodede derfor NEMO erne den 24. juli 2017 om et ændret forslag til backup-ordning - en såkaldt request for amendment (RfA). Se bilag 6. Det er det ændrede forslag, som er genstand for behandling i denne afgørelse. 19. De regulerende myndigheder anmodede om følgende ændringer baseret på første forslag til backup-ordning: At tidsplanen for implementering skal begrundes. At definere alle de udtryk, der er anvendt i forslaget korrekt. At erstatte ethvert tvetydigt udtryk med et tilsvarende udtryk, der gør bestemmelsen klart håndhævelig. At udbygge og detaljere de foreslåede foranstaltninger, der sigter mod at lukke kun den NEMO børs, der er berørt af en hændelse, og for at forhindre virkningen på andre NEMO børser. At specificere sikkerhedskopieringsprocedurer for enhver normal procedure, der er nævnt i forslaget. At angive hvornår fallback procedurer skal aktiveres. At der skal introduceres mere fleksibilitet i back-up kommunikation for intradaymarkedet. At ansvaret for at analysere opståede problemer og for at beslutte at aktivere den tilsvarende back-up-procedure skal præciseres. At backup-ordningen skal indeholde en generel forpligtelse for NEMO'er til at udføre national og regional kobling i tilfælde af delvis afkobling i overensstemmelse med regionale og lokale procedurer udviklet af TSO'er.

4 Side 4/12 BESKRIVELSE AF BACKUP-ORDNING 20. CACM GL fastsætter detaljerede regler for fastsættelse af kapacitetstildeling og håndtering af kapacitetsbegrænsninger og gælder for alle transmissionssystemer og sammenkoblinger i Unionen med undtagelse af transmissionssystemer på øer, der ikke er forbundet med andre transmissionssystemer ved hjælp af sammenkoblinger, jf. artikel 1 i CACM GL. 21. CACM GL har bl.a. til formål at fremme effektiv konkurrence inden for produktion af, handel med og forsyning af elektricitet, sikre driftssikkerheden, optimere beregningen og tildelingen af overførselskapacitet. 22. Backup-ordningen omfatter forskellige processer for henholdsvis day-ahead og intraday tidshorisonterne. Se Tabel 1 med oversigt. TABEL 1 OVERSIGT OVER KRAV I BACKUP-ORDNING FOR DAY-AHEAD OG INTRADAY Dayahead Intraday Formål og definitioner X X Generelle krav X X Krav til backup af fælles kommunikations system X X Krav til datacenter backup X X Krav til backup koordinator X - Krav til database backup - X Krav til grænseoverskridende kapacitet for allokering X - Krav til aggregerede, anonymiserede ordrebøger X - Krav til algoritme resultater X - Krav til closing areas eller interkonnektorer - X Krav til operatør bekræftelse X - Krav til TSO bekræftelse X - Krav til timing X - Krav til teknisk support X - Generelle forpligtelser i tilfælde af frakobling X X Tidsplan og sprogkrav X X 23. For day-ahead skal der være en backup-koordinator, som er i stand til at overtage koordinatorens rolle under hvilken som helst af koordinatorens markedskoblingsprocesser. Rollen som koordinator eller backup-koordinator skal følge en skemalagt plan.

5 Side 5/ Der kræves også backup-kommunikationsmuligheder vedrørende leverance af transmissionskapaciteter og bekræftelser fra TSO erne til NEMO erne og vedrørende leverance af anonymiserede ordrebøger fra NEMO erne til day-ahead markedskoblingsfunktionen. 25. I backup-ordningen indgår også træningsøvelser, hvor funktionaliteten af backup-ordningen testes under forskellige vilkår, og hvor TSO erne også indgår i nogle af øvelserne. 26. Der indgår i backup-ordningen også, at operatørerne har mulighed for eget backup datacenter. 27. Intraday markedet er mere IT-mæssigt centraliseret end day-ahead markedet. Derfor er backup-kravene arrangeret på en anden måde end for day-ahead. 28. I intraday markedet er der en serviceleverandør, som er ansvarlig for at levere intraday markedskoblingsfunktionerne. Denne serviceleverandør skal have et backup-datacenter, backup-kommunikationslinjer og backup af den centrale database. 29. Udover backup-ordningen eksisterer der også en fallback-ordning. Fallbackordningen er udarbejdet af TSO erne og udgør en sikkerhed i det tilfælde, at hverken den almindelige markedskobling eller backup-ordningen har kunnet leveret elpriser. Fallback-ordningen er regional og er genstand for selvstændig sagsbehandling i Sekretariatet. HØRING 30. Sekretariatet sendte det første forslag til backup-ordning i høring den 23. februar 2017 med høringsfrist 23. marts Sekretariatet modtog ingen høringssvar. BEGRUNDELSE 32. I den foreliggende sag anmodes Sekretariatet for Energitilsynet om at godkende Nord Pools forslag til backup-ordning jf. artikel 36, stk. 3 i Kommissionens forordning (EU) 2015/1222 om fastsættelse af retningslinjer for kapacitetstildeling og håndtering af kapacitetsbegrænsninger ( CACM GL ). 33. Forslaget skal godkendes af Sekretariatet i overensstemmelse med CACM GL artikel 9 stk. 6 litra f) under iagttagelse af de formål, der følger af artikel 3 samt de specifikke betingelser oplistet i artikel 36, stk. 3 i CACM GL.

6 Side 6/ I forhold til første forslag til backup-ordning er der ændret nedenstående i NEMO ernes forslag: Tidsplanen fra forrige forslag er slettet og erstattet af ny artikel 20. Definitioner anvendt i forslaget nu er bedre defineret og anvendt. Flere opgaver bliver nu klart tildelt en ansvarlig, og brug af passiv sprogbrug er undgået, når ansvar skal fordeles. I ny artikel 18 er der nu klart en forpligtelse til at afkoble problematiske budområder, således at problemer ikke spreder sig til andre budområder. Ny artikel 10, stk. 4 og ny artikel 11, stk. 5 angiver backup-procedurer for procedurer, der i tidligere forslag ikke havde nogen backup. Ny artikel 3, stk. 11 angiver nu, hvornår fallback procedurer skal aktiveres. Ny artikel 15 stk. 3 og stk. 4 introducerer nu mere fleksibilitet i back-up kommunikation for intraday-markedet. Ny artikel 9, stk. 1 angiver nu klart, at det er koordinatoren, som skal analysere problemer opstået under markedskobling. Ny artikel 15, stk. 5 præciserer nu opgaver og ansvar vedrørende backup kommunikation. De uklare formuleringer i tidligere artikel 2 stk. 18 og stk. 23 og tidligere artikel 3, stk. 9 er nu alle fjernet og erstattet af klarere formuleringer. Ny artikel 19 indeholder nu en generel forpligtelse for NEMO'er til at udføre national og regional kobling i tilfælde af delvis afkobling i overensstemmelse med regionale og lokale procedurer udviklet af TSO'er. 35. Sekretariatet vurderer, at NEMO ernes nye forslag udgør en fyldestgørende besvarelse på ændringsanmodningen. 36. Alle regulerende myndigheder i Unionen, herunder Sekretariatet, har samarbejdet om at vurdere forslaget til backup-ordning. De regulerende myndigheder er nået til enighed om godkendelse af forslaget, jf. bilag 4. Denne enighed er opnået på basis af de ovennævnte ændringer, som er tilfredsstillende. 37. Sekretariatet lægger vægt på, at backup-ordningen har været i høring, og at der ikke kom indvendinger fra elbørserne eller andre. Backup-ordningen er mest relevant for elbørserne, eftersom de øvrige markedsdeltagere blot forlader sig på markedskoblingsfunktionerne og deres backup. 38. Sekretariatet lægger også vægt på, at forslaget er objektivt, dvs. at det gælder for alle elbørser og derfor ikke er diskriminerende.

7 Side 7/ Sekretariatet lægger herudover vægt på, at der ligger objektive krav til grund for backup-ordningen. 40. Sekretariatet lægger desuden vægt på, at der ikke indgår priser i backupordningen. Det er således op til elbørserne selv at finde de mest omkostningseffektive løsninger. 41. Samlet set vurderer Sekretariatet, at backup-ordningen lever op til de specifikke krav i CACM GL, samt at forslaget ikke er til hinder for at formålene med CACM GL artikel 3 kan nås.

8 Side 8/12 BILAG 1 LOVGRUNDLAG 1. I det følgende gennemgås de love og bekendtgørelser mv., der har relevans for ovenstående betragtninger og vurderinger, hvor sagsfremstillingens fakta vurderes i lyset af lovgrundlaget. EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EF) NR. 714/2009 AF 13. JULI 2009 (FORORDNING 714/2009) 2. Forordning 714/2009 (forordning (EF) nr. 714/2009 af 13. juli 2009) regulerer den grænseoverskridende handel med elektricitet i det indre marked. 3. Formålet med forordningen defineres i art. 1: Denne forordning har til formål at: a) fastsætte fair regler for den grænseoverskridende handel med elektricitet, for dermed at øge konkurrencen på det indre marked for elektricitet under hensyntagen til de nationale og regionale markeders særlige kendetegn. Dette indebærer indførelsen af en kompensationsordning for grænseoverskridende strømme af elektricitet og opstilling af harmoniserede principper for transmissionsafgifter på tværs af grænserne og for fordeling af ledig kapacitet på samkøringslinjerne mellem de nationale transmissionssystemer. b) fremme udviklingen af et funktionsdygtigt og gennemsigtigt engrosmarked med et højt forsyningssikkerhedsniveau for elektricitet. Den indeholder mekanismer til harmonisering af disse regler for grænseoverskridende elektricitetsudveksling. 4. Med forordningen er der oprettet et europæisk samarbejdsorgan for transmissionssystemoperatører for elektricitet ( ENTSO for elektricitet ) til sikring af, at elektricitetstransmissionsnettet forvaltes optimalt, og der åbnes mulighed for elektricitetshandel og elektricitetsforsyning på tværs af grænserne i Fællesskabet, jf. art. 5 og præamblen (nr. 7). 5. Forordningen fastsætter proceduren for indførelse af de såkaldte netregler ( network codes ), som er harmoniserede retsakter for elmarkedet, samt fastsætter retningslinjer ( guidelines ), der medfører nødvendig harmonisering, bl.a. vedrørende handel med el. 6. ENTSO for elektricitet skal samarbejde om at etablere netregler. Netreglerne bør være i tråd med de overordnede retningslinjer (»framework guidelines«), som efter deres beskaffenhed er ikke-bindende, og som er opstillet af Agenturet for Samarbejde mellem Energireguleringsmyndigheder (herefter benævnt ACER ), jf. præamblen (nr. 6). De overordnede retningslinjer skal angå områder, som Kommissionen i henhold til art. 6(1) skal angive på en prioritetsliste. Herefter sker

9 Side 9/12 udarbejdelsen af netregler efter proceduren i art. 6. Endelig følger det af art. 6(9) at: 9. Når agenturet er overbevist om, at netreglerne er i tråd med de relevante overordnede retningslinjer, forelægger agenturet netreglerne for Kommissionen og kan henstille, at de vedtages inden for et rimeligt tidsrum. Hvis Kommissionen ikke vedtager reglerne, angiver den årsagerne hertil. 7. I forbindelse med vedtagelse af CACM GL (Kommissionens forordning (EU) 2015/1222 af 24. juli 2015 om fastsættelse af retningslinjer for kapacitetstildeling og håndtering af kapacitetsbegrænsninger) har Kommissionen ikke fulgt ACER s indstilling om vedtagelse, da Kommissionen fandt, at udkastet til netreglen ikke var formuleret tilstrækkeligt konkret til at kunne vedtages i form af en netregel. 8. CACM GL er derfor vedtaget som en retningslinje ( guideline ) med hjemmel i forordningens art. 18(3)(b) og art. 18(5). 3. I retningslinjer, der medfører det minimum af harmonisering, som er nødvendigt for at nå denne forordnings mål, fastsættes endvidere, hvor der er relevant: [ ] b) nærmere regler for handel med elektricitet [ ] 5. Kommissionen kan vedtage retningslinjer for de punkter, der er anført i stk. [ ] 3 i denne artikel. 9. I forhold til den EU-retlige lovgivningsproces vedtages netregler og retningslinjer som gennemførelsesretsakter i den såkaldte komitologiproces, hvor retsakten inden vedtagelse behandles i en komité bestående af medlemslandene. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2015/1222 AF 24. JULI 2015 OM FASTSÆTTELSE AF RETNINGSLINJER FOR KAPACITETSTILDELING OG HÅNDTERING AF KAPACITETSBE- GRÆNSNINGER. 10. Med hjemmel i forordning 714/2009 er vedtaget CACM GL (Kommissionens forordning (EU) 2015/1222 af 24. juli 2015 om fastsættelse af retningslinjer for kapacitetstildeling og håndtering af kapacitetsbegrænsninger). Forordningen er som nævnt ikke en netregel, men en retningslinje. Det ændrer dog ikke ved, at der er tale om en forordning, som gælder umiddelbart og er bindende i medlemslandene.

10 Side 10/ Af præamblen (nr. 3) fremgår det, at forordningen fastsætter harmoniserede minimumsregler, i sidste ende med tanke på en fælles day-ahead- og intradaykobling, med henblik på at skabe et klart retsgrundlag for lønsom og moderne kapacitetstildeling og håndtering af kapacitetsbegrænsninger, der fremmer handel med elektricitet i Unionen og en mere lønsom udnyttelse af nettet samt øger konkurrenceevnen, til gavn for forbrugerne. 12. De juridiske bestemmelser relevant for afgørelse om backupmetoder er artikel 3, 7, 9 og 36, stk. 3 samt artikel 39 og 52 i CACM GL. 13. Det følger af artikel 3, at CACM GL har til formål at: a) fremme effektiv konkurrence inden for produktion af, handel med og forsyning af elektricitet b) sikre optimal udnyttelse af transmissionsinfrastrukturen c) sikre driftssikkerheden d) optimere beregningen og tildelinge af overførselskapacitet e) sikre at TSO er, NEMO er, agenturet, regulerende myndigheder og markedsdeltagere får en fair og ikke-diskriminerende behandling f) sikre og forbedre oplysningernes gennemsigtighed og pålidelighed g) bidrage til effektiv og langsigtet drift og udvikling af elektricitetstransmissionssystemet og elektricitetssektoren i Unionen h) sørge for, at behovet for retfærdig og ordentlig markeds- og prisdannelse respekteres i) skabe lige vilkår for NEMO er j) sørge for ikke-diskriminerende adgang til overførselskapacitet. 14. artikel 7 fastsætter NEMO ernes opgaver i relation til den fælles day-ahead- og intraday-kobling. Det følger bl.a. heraf, at NEMO erne i fællesskab med TSO erne er ansvarlig for at fastlægge backupprocedurer for den nationale eller regionale markedsdrift, hvis der ikke er resultater til rådighed fra markedskoblingen. 15. NEMO ernes forslag til backupmetoder skal godkendes af alle regulerende myndigheder i henhold til artikel 9, stk. 6, litra f) og skal bl.a. omfatte et forslag til tidsrammen for gennemførelsen af disse og en beskrivelse af deres forventede betydning for målene i denne forordning, jf. artikel 9, stk artikel 9, stk. 10 fastsætter at, hvor godkendelsen af vilkår, betingelser og metoder kræver, at mere end én regulerende myndighed træffer en afgørelse, rådfører, samarbejder og koordinerer de kompetente regulerende myndigheder tæt med hinanden med henblik på at nå til enighed. Hvor det er relevant, tager de kompetente regulerende myndigheder agenturets udtalelse i betragtning. De regulerende myndigheder træffer afgørelse om de fremlagte vilkår, betingelser og metoder, jf. stk. 6-8, senest seks måneder efter at de, eller i givet fald den sidste be-

11 Side 11/12 rørte regulerende myndighed, har modtaget de omhandlede vilkår, betingelser og metoder. 17. Det følger af artikel 36, stk. 3, at: Senest 18 måneder efter denne forordnings ikrafttrædelse udvikler NEMO'erne i samarbejde med TSO'erne et forslag til en backupmetode med henblik på at opfylde forpligtelserne i henholdsvis artikel 39 og 52. Forslaget til en metode sendes i høring i overensstemmelse med artikel Artikel 39 har følgende ordlyd: 1. Med henblik på at generere resultater anvender priskoblingsalgoritmen: a) de fastlagte allokeringsbegrænsninger, jf. artikel 23, stk. 3 b) de validerede resultater af overførselskapaciteten, jf. artikel 30 c) de indsendte bud, jf. artikel Priskoblingsalgoritmen genererer som minimum følgende resultater simultant for hver tidsenhed for markedet: a) én ligevægtspris for hvert budområde og hver tidsenhed for markedet i EUR/MWh b) én nettoposition for hvert budområde og hver tidsenhed for markedet c) de oplysninger, der gør det muligt at fastslå status for effektuering af handlerne. 3. NEMO'erne sikrer, at den fælles priskoblingsalgoritmes resultater er nøjagtige og effektive. 4. TSO'er verificerer, at priskoblingsalgoritmens resultater er i overensstemmelse med overførselskapaciteten og allokeringsbegrænsningerne. 19. Endelig har artikel 52 følgende ordlyd: 1. NEMO'erne sikrer som en del af deres markedskoblingsfunktion, at algoritmen for kontinuerlig handel som minimum genererer følgende resultater: a) status for effektuering af handlerne og prisen pr. handel b) én nettoposition for hvert budområde og hver tidsenhed for markedet for intradaymarkedet. 2. NEMO'erne sikrer, at resultaterne af algoritmen for kontinuerlig handel er nøjagtige og effektive. 3. TSO'erne verificerer, at resultaterne af den fælles algoritme for kontinuerlig handel er i overensstemmelse med overførselskapaciteten og allokeringsbegrænsningerne, jf. artikel 58, stk. 2.

12 Side 12/12 BILAG 2 NORD POOL S ANMELDELSE BILAG 3 FORSLAG TIL BACKUP-ORDNING BILAG 4 POSITIONSPAPIR BLANDT ALLE REGULATORER BILAG 5 NEMO ERNES FØRSTE FORSLAG (SOM IKKE BLEV GOD- KENDT) BILAG 6 DE REGULERENDE MYNDIGHEDERS ANMODNING OM ÆNDRINGER

1. Sekretariatet for Energitilsynet har på baggrund af nedenstående sagsfremstilling og begrundelse truffet afgørelse om følgende:

1. Sekretariatet for Energitilsynet har på baggrund af nedenstående sagsfremstilling og begrundelse truffet afgørelse om følgende: SEKRETARIATSAFGØRELSE 13. december 2017 Engros & Transmission 17/07575 PEFA GODKENDELSE AF FORSLAG TIL ORD- NING FOR ALTERNATIVE PROCEDURER FOR KAPACITETSBEREGNINGSREGION HANSA JF. KOMMISSIONENS FORORD-

Læs mere

GODKENDELSE AF PRODUKTER, DER KAN HAND- LES I DEN FÆLLES INTRADAY MARKEDSKOBLING I ELMARKEDET, JF. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2015/1222, ARTIKEL 53

GODKENDELSE AF PRODUKTER, DER KAN HAND- LES I DEN FÆLLES INTRADAY MARKEDSKOBLING I ELMARKEDET, JF. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2015/1222, ARTIKEL 53 SEKRETARIATSAFGØRELSE GODKENDELSE AF PRODUKTER, DER KAN HAND- LES I DEN FÆLLES INTRADAY MARKEDSKOBLING I ELMARKEDET, JF. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2015/1222, ARTIKEL 53 31. januar 2018 Engros & Transmission

Læs mere

AFGØRELSE 1. Sekretariatet for Energitilsynet træffer på baggrund af nedenstående sagsfremstilling og begrundelse afgørelse om:

AFGØRELSE 1. Sekretariatet for Energitilsynet træffer på baggrund af nedenstående sagsfremstilling og begrundelse afgørelse om: SEKRETARIATSAFGØRELSE GODKENDELSE AF PRODUKTER, DER KAN HAND- LES I DEN FÆLLES DAY-AHEAD-MARKEDSKOBLING I ELMARKEDET, JF. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2015/1222, ARTIKEL 40. 31. januar 2018 Engros & Transmission

Læs mere

GODKENDELSE AF TIDSPUNKTET FOR BINDENDE DAY-AHEAD-KAPACITET

GODKENDELSE AF TIDSPUNKTET FOR BINDENDE DAY-AHEAD-KAPACITET SEKRETARIATSAFGØRELSE GODKENDELSE AF TIDSPUNKTET FOR BINDENDE DAY-AHEAD-KAPACITET 13. juni 2017 Engros & Transmission 16/13449 SLRS RESUMÉ 1. Sekretariatet for Energitilsynet (Sekretariatet) godkender

Læs mere

GODKENDELSE AF REGIONAL UDFORM- NING AF LANGSIGTEDE TRANSMISSIONS- RETTIGHEDER I KAPACITETSBEREG- NINGSREGION NORDIC FOR ELMARKEDET

GODKENDELSE AF REGIONAL UDFORM- NING AF LANGSIGTEDE TRANSMISSIONS- RETTIGHEDER I KAPACITETSBEREG- NINGSREGION NORDIC FOR ELMARKEDET SEKRETARIATSAFGØRELSE 18. april 2018 Engros & Transmission GODKENDELSE AF REGIONAL UDFORM- NING AF LANGSIGTEDE TRANSMISSIONS- RETTIGHEDER I KAPACITETSBEREG- NINGSREGION NORDIC FOR ELMARKEDET SEKRETARIATET

Læs mere

GODKENDELSE AF METODEN VEDRØREN- DE DEN FÆLLES NETMODEL

GODKENDELSE AF METODEN VEDRØREN- DE DEN FÆLLES NETMODEL SEKRETARIATSAFGØRELSE GODKENDELSE AF METODEN VEDRØREN- DE DEN FÆLLES NETMODEL 5. maj 2017 Engros & Transmission 16/07466 SLRS RESUMÉ 1. Sekretariatet for Energitilsynet (Sekretariatet) godkender på baggrund

Læs mere

AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF FOR- SLAG TIL ALTERNATIVE PROCEDURER ( FALLBACK PROCEDURES ) FOR CCR NORDIC

AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF FOR- SLAG TIL ALTERNATIVE PROCEDURER ( FALLBACK PROCEDURES ) FOR CCR NORDIC SEKRETARIATSAFGØRELSE 16. marts 2018 Engros & Transmission AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF FOR- SLAG TIL ALTERNATIVE PROCEDURER ( FALLBACK PROCEDURES ) FOR CCR NORDIC AFGØRELSE 1. Sekretariatet for Energitilsynet

Læs mere

GODKENDELSE AF METODEN VEDRØREN- DE FREMSENDELSE AF DATA OM PRO- DUKTION OG FORBRUG

GODKENDELSE AF METODEN VEDRØREN- DE FREMSENDELSE AF DATA OM PRO- DUKTION OG FORBRUG 10. januar 2017 Engros & Transmission GODKENDELSE AF METODEN VEDRØREN- DE FREMSENDELSE AF DATA OM PRO- DUKTION OG FORBRUG RESUMÉ 1. Sekretariatet for Energitilsynet ( SET ) godkender på baggrund af vedlagte

Læs mere

AFGØRELSE OM SHIPPINGORDNINGEN I DE TO DANSKE BUDOMRÅDER

AFGØRELSE OM SHIPPINGORDNINGEN I DE TO DANSKE BUDOMRÅDER SEKRETARIATSAFGØRELSE AFGØRELSE OM SHIPPINGORDNINGEN I DE TO DANSKE BUDOMRÅDER 26. oktober 2017 Engros & Transmission AFGØRELSE 1. Sekretariatet for Energitilsynet har på baggrund af vedlagte sagsfremstilling

Læs mere

Godkendelse af anmodning om ændring af ordning for tilfælde, hvor der er mere end én NEMO i et budområde

Godkendelse af anmodning om ændring af ordning for tilfælde, hvor der er mere end én NEMO i et budområde Godkendelse af anmodning om ændring af ordning for tilfælde, hvor der er mere end én NEMO i et budområde 18. december 2018 Engros & Transmission MUA RESUMÉ Forsyningstilsynet godkender på baggrund af vedlagte

Læs mere

AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENER- GINETS ANMELDELSE AF EN METODE TIL FORDELING AF UDGIFTERNE TIL BELAST- NINGSOMFORDELING OG MODKØB FOR CCR HANSA

AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENER- GINETS ANMELDELSE AF EN METODE TIL FORDELING AF UDGIFTERNE TIL BELAST- NINGSOMFORDELING OG MODKØB FOR CCR HANSA AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENER- GINETS ANMELDELSE AF EN METODE TIL FORDELING AF UDGIFTERNE TIL BELAST- NINGSOMFORDELING OG MODKØB FOR CCR HANSA 20. februar 2019 Engros & Transmission 18/09713 CAHE/PEFA

Læs mere

GODKENDELSE AF FORSLAG TIL ORDNING FOR TILFÆLDE, HVOR DER ER MERE END ÉN NEMO I ET BUDOMRÅDE

GODKENDELSE AF FORSLAG TIL ORDNING FOR TILFÆLDE, HVOR DER ER MERE END ÉN NEMO I ET BUDOMRÅDE SEKRETARIATSAFGØRELSE GODKENDELSE AF FORSLAG TIL ORDNING FOR TILFÆLDE, HVOR DER ER MERE END ÉN NEMO I ET BUDOMRÅDE 10. april 2017 Engros & Transmission 16/06850 KBLP RESUMÉ 1. Sekretariatet for Energitilsynet

Læs mere

FORANSALTNINGER VEDRØRENDE MULIGHED FOR OMRÅDEOVERSKRIDENDE RISIKOAFDÆKNING I ELMARKEDET

FORANSALTNINGER VEDRØRENDE MULIGHED FOR OMRÅDEOVERSKRIDENDE RISIKOAFDÆKNING I ELMARKEDET SEKRETARIATSAFGØRELSE 1. juni 2018 Engros & Transmission FORANSALTNINGER VEDRØRENDE MULIGHED FOR OMRÅDEOVERSKRIDENDE RISIKOAFDÆKNING I ELMARKEDET SEKRETARIATET FOR AFGØRELSE 1. Sekretariatet for Energitilsynet

Læs mere

CLEARING OG AFVIKLING I FORBINDELSE MED DEN FÆLLES DAY-AHEAD- OG IN- TRADAY-KOBLING AFGØRELSE OM SHIPPINGORDNINGEN FOR DE DANSKE BUDZONEGRÆNSER

CLEARING OG AFVIKLING I FORBINDELSE MED DEN FÆLLES DAY-AHEAD- OG IN- TRADAY-KOBLING AFGØRELSE OM SHIPPINGORDNINGEN FOR DE DANSKE BUDZONEGRÆNSER BILAG 3 26. oktober 2017 Engros & Transmission CLEARING OG AFVIKLING I FORBINDELSE MED DEN FÆLLES DAY-AHEAD- OG IN- TRADAY-KOBLING AFGØRELSE OM SHIPPINGORDNINGEN FOR DE DANSKE BUDZONEGRÆNSER SEKRETARIATET

Læs mere

GODKENDELSE AF REGIONAL UDFORM- NING AF LANGSIGTEDE TRANSMISSIONS- RETTIGHEDER I KAPACITETSBEREG- NINGSREGION HANSA FOR ELMARKEDET

GODKENDELSE AF REGIONAL UDFORM- NING AF LANGSIGTEDE TRANSMISSIONS- RETTIGHEDER I KAPACITETSBEREG- NINGSREGION HANSA FOR ELMARKEDET SEKRETARIATSAFGØRELSE 21. marts 2018 Engros & Transmission GODKENDELSE AF REGIONAL UDFORM- NING AF LANGSIGTEDE TRANSMISSIONS- RETTIGHEDER I KAPACITETSBEREG- NINGSREGION HANSA FOR ELMARKEDET SEKRETARIATET

Læs mere

1. Sekretariatet for Energitilsynet har på baggrund af nedenstående sagsfremstilling og begrundelse truffet afgørelse om følgende:

1. Sekretariatet for Energitilsynet har på baggrund af nedenstående sagsfremstilling og begrundelse truffet afgørelse om følgende: SEKRETARIATSAFGØRELSE 17. oktober 2017 Engros & Transmission 17/05090 PEFA GODKENDELSE AF FORSLAG TIL ORD- NING FOR FÆLLES TILDELINGSPLAT- FORM OG OMKOSTNINGSFORDELING JF. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

Læs mere

AFGØRELSE Forsyningstilsynet godkender hermed Energinets anmodning af 24. august 2018 om

AFGØRELSE Forsyningstilsynet godkender hermed Energinets anmodning af 24. august 2018 om AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENERGINETS ÆNDRINGSFORSLAG VED- RØRENDE SKIFT FRA FYSISKE TRANSMIS- SIONSRETTIGHEDER TIL FINANSIELLE TRANSMISSIONSRETTIGHEDER PÅ STO- REBÆLTSFORBINDELSEN 29. november 2018 Engros

Læs mere

OM MULIGHEDER FOR OMRÅDEOVER- SKRIDENDE RISIKOAFDÆKNING I ELMAR- KEDET

OM MULIGHEDER FOR OMRÅDEOVER- SKRIDENDE RISIKOAFDÆKNING I ELMAR- KEDET UDKAST TIL SEKRETARIATSAFGØRELSE 4. april 2017 Engros & Transmission UDKAST TIL SEKRETARIATSAFGØRELSE OM MULIGHEDER FOR OMRÅDEOVER- SKRIDENDE RISIKOAFDÆKNING I ELMAR- KEDET RESUMÉ 1. På baggrund af vedlagte

Læs mere

AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENER- GINETS ANMELDELSE VEDRØRENDE ME- TODE FOR PLANLAGTE UDVEKSLINGER FOR INTRADAY ELMARKEDET

AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENER- GINETS ANMELDELSE VEDRØRENDE ME- TODE FOR PLANLAGTE UDVEKSLINGER FOR INTRADAY ELMARKEDET AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENER- GINETS ANMELDELSE VEDRØRENDE ME- TODE FOR PLANLAGTE UDVEKSLINGER FOR INTRADAY ELMARKEDET 13. marts 2019 Engros & Transmission 18/19646 PEFA/CAHE AFGØRELSE Forsyningstilsynet

Læs mere

GODKENDELSE AF METODEN TIL KAPACI- TETSBEREGNING I NORDEN

GODKENDELSE AF METODEN TIL KAPACI- TETSBEREGNING I NORDEN AFGØRELSE GODKENDELSE AF METODEN TIL KAPACI- TETSBEREGNING I NORDEN 16. juli 2017 Engros & Transmission 18/06209 SLRS RESUMÉ 1. Forsyningstilsynet godkender på baggrund af vedlagte sagsfremstilling og

Læs mere

AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENER- GINETS ANMELDELSE VEDRØRENDE PLAN- LAGTE UDVEKSLINGER FOR DAY-AHEAD MARKEDET

AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENER- GINETS ANMELDELSE VEDRØRENDE PLAN- LAGTE UDVEKSLINGER FOR DAY-AHEAD MARKEDET AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENER- GINETS ANMELDELSE VEDRØRENDE PLAN- LAGTE UDVEKSLINGER FOR DAY-AHEAD MARKEDET 24. januar 2019 Engros & Transmission 18/18799 PEFA/CAHE AFGØRELSE Forsyningstilsynet godkender

Læs mere

Afgørelse Godkendelse af metode vedrørende de fælles netmodeller

Afgørelse Godkendelse af metode vedrørende de fælles netmodeller AFGØRELSESBREV FORSYNINGSTILSYNET 21. SEPTEMBER 2018 21. september 2018 Ret & Administration Afgørelse Godkendelse af metode vedrørende de fælles netmodeller INDLEDNING 1. Energinet har den 14. marts 2018

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2016/1719 af 26. september 2016 om fastsættelse af retningslinjer for langsigtet kapacitetstildeling

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2016/1719 af 26. september 2016 om fastsættelse af retningslinjer for langsigtet kapacitetstildeling L 259/42 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2016/1719 af 26. september 2016 om fastsættelse af retningslinjer for langsigtet kapacitetstildeling (EØS-relevant tekst) EUROPA-KOMMISSIONEN HAR under henvisning

Læs mere

SEKRETARIATSAFGØRELSE OM MULIGHE- DER FOR OMRÅDEOVERSKRIDENDE RISI- KOAFDÆKNING I ELMARKEDET

SEKRETARIATSAFGØRELSE OM MULIGHE- DER FOR OMRÅDEOVERSKRIDENDE RISI- KOAFDÆKNING I ELMARKEDET SEKRETARIATSAFGØRELSE 17. maj 2017 Engros & Transmission SEKRETARIATSAFGØRELSE OM MULIGHE- DER FOR OMRÅDEOVERSKRIDENDE RISI- KOAFDÆKNING I ELMARKEDET RESUMÉ 1. På baggrund af vedlagte sagsfremstilling

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 20. december 2016 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENER- GINETS ANMELDELSE VEDRØRENDE KO- ORDINERET BELASTNINGSOMFORDELING OG MODKØB FOR CCR NORDIC

AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENER- GINETS ANMELDELSE VEDRØRENDE KO- ORDINERET BELASTNINGSOMFORDELING OG MODKØB FOR CCR NORDIC AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENER- GINETS ANMELDELSE VEDRØRENDE KO- ORDINERET BELASTNINGSOMFORDELING OG MODKØB FOR CCR NORDIC 14. januar 2019 Engros & Transmission 18/18799 PEFA/CAHE AFGØRELSE Forsyningstilsynet

Læs mere

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED NETREGLER 2 NETREGLER HVOR KOMMER DE FRA En energipolitik for Europa 3. liberaliseringspakke Direktiv om fælles regler for det indre marked for elektricitet

Læs mere

AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENER-

AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENER- AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENER- GINETS ANMELDELSE VEDRØRENDE ME- TODEN TIL FORDELING AF UDGIFTERNE TIL BELASTNINGSOMFORDELING OG MODKØB FOR CCR 14. januar 2019 Engros & Transmission 18/18967 PEFA/CAHE

Læs mere

GODKENDELSE AF METODEN TIL KAPACI- TETSBEREGNING I CCR HANSA

GODKENDELSE AF METODEN TIL KAPACI- TETSBEREGNING I CCR HANSA AFGØRELSE GODKENDELSE AF METODEN TIL KAPACI- TETSBEREGNING I CCR HANSA 16. december 2018 Engros & Transmission 18/16676 SLRS RESUMÉ 1. Forsyningstilsynet godkender på baggrund af vedlagte sagsfremstilling

Læs mere

UDPEGNING AF NEMO RESUMÉ

UDPEGNING AF NEMO RESUMÉ PUNKT [X] ENERGITILSYNETS MØDE DEN [X. MÅNED ÅR] UDPEGNING AF NEMO 18. august 2015 Engros & Transmission 15/06195 LVT / MARH / KBLP RESUMÉ 1. I denne sag skal Energitilsynet tage stilling til Nord Pool

Læs mere

UDPEGNING AF NOMINATED ELECTRICITY MARKET OPERATOR

UDPEGNING AF NOMINATED ELECTRICITY MARKET OPERATOR PUNKT 5 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 27. OKTOBER 2015 UDPEGNING AF NOMINATED ELECTRICITY MARKET OPERATOR 27. oktober 2015 Engros & Transmission 15/06195 LVT / MARH / KBLP RESUMÉ 1. I denne sag skal Energitilsynet

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. december 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. december 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. december 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0379 (COD) 15237/17 ADD 1 NOTE fra: til: ENER 487 ENV 1016 CLIMA 336 COMPET 841 CONSOM 384 FISC 322

Læs mere

AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENERGINETS ANMELDELSE VEDRØRENDE KOORDINERET BELASTNINGSOMFORDE- LING OG MODKØB FOR CCR HANSA

AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENERGINETS ANMELDELSE VEDRØRENDE KOORDINERET BELASTNINGSOMFORDE- LING OG MODKØB FOR CCR HANSA AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENERGINETS ANMELDELSE VEDRØRENDE KOORDINERET BELASTNINGSOMFORDE- LING OG MODKØB FOR CCR HANSA 20. februar 2019 Engros & Transmission 18/18799 PEFA/CAHE AFGØRELSE Forsyningstilsynet

Læs mere

3. Meddelelser fra direktøren samt fra Energitilsynets sekretariat. 4. Analyse af konkurrencen på det danske engrosmarked for naturgas

3. Meddelelser fra direktøren samt fra Energitilsynets sekretariat. 4. Analyse af konkurrencen på det danske engrosmarked for naturgas Referat Energitilsynsmøde Den 27. oktober 2015 Dagsorden: 1. Inhabilitet på møde nr. 166 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra direktøren samt fra Energitilsynets sekretariat Sager til beslutning:

Læs mere

ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER VEDR. NC ER

ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER VEDR. NC ER 1/9 Til Forsyningstilsynet Energinet Myndighedsenheden Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER VEDR. NC

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 1.3.2016 C(2016) 1224 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 1.3.2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 596/2014

Læs mere

Udvikling af spotmarkedet - priskobling

Udvikling af spotmarkedet - priskobling Udvikling af spotmarkedet - priskobling Mogens Robert Pedersen Europæisk enighed om mål for spotmarked En ekspertgruppe under ledelse af de europæiske regulatorer blev i 2010 enige om en fremtidig model

Læs mere

Markedsarbejdsgruppemøde

Markedsarbejdsgruppemøde Markedsarbejdsgruppemøde 24. September 2015 24. september 2015 Markedsarbejdsgruppe 1 1 Velkommen Markedsarbejdsgruppemøde den 24. september 2015 Udkast til dagsorden 2 Mandat Diskussion og færdiggørelse

Læs mere

Afgørelse om rampingbegrænsninger for output af aktiv effekt, SO GL artikel 137, stk. 3 og 4

Afgørelse om rampingbegrænsninger for output af aktiv effekt, SO GL artikel 137, stk. 3 og 4 7. august 2019 Afgørelse om rampingbegrænsninger for output af aktiv effekt, SO GL artikel 137, stk. 3 og 4 RESUMÉ I medfør af forordning (EU) 2017/1485 af 2. august 2017 om fastsættelse af retningslinjer

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 24.5.2016 C(2016) 3017 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 24.5.2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/65/EU for

Læs mere

MEDDELELSER FRA SEKRETARIATET

MEDDELELSER FRA SEKRETARIATET PUNKT 3 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 26. JUNI 2018 22. juni 2018 Ret & Administration MEDDELELSER FRA SEKRETARIATET 1. NYE KLAGESAGER FOR ENERGIKLAGENÆVNET 1.1 KLAGE OVER ENERGITILSYNETS AFGØRELSE OM FORRENTNING

Læs mere

Afgørelse om regler for dimensionering af FRR, SO GL artikel 157, stk. 1

Afgørelse om regler for dimensionering af FRR, SO GL artikel 157, stk. 1 7. august 2019 Afgørelse om regler for dimensionering af FRR, SO GL artikel 157, stk. 1 RESUMÉ I medfør af forordning (EU) 2017/1485 af 2. august 2017 om fastsættelse af retningslinjer for drift af elektricitetstransmissionssystemer

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om Landbrug og Udvikling af Landdistrikter 27.3.2015 2014/0256(COD) UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Landbrug og Udvikling af Landdistrikter til Udvalget om Miljø,

Læs mere

BEGRUNDET UDTALELSE FRA ET NATIONALT PARLAMENT OM NÆRHEDSPRINCIPPET

BEGRUNDET UDTALELSE FRA ET NATIONALT PARLAMENT OM NÆRHEDSPRINCIPPET Europa-Parlamentet 2014-2019 Retsudvalget 14.7.2017 BEGRUNDET UDTALELSE FRA ET NATIONALT PARLAMENT OM NÆRHEDSPRINCIPPET Om: Begrundet udtalelse fra Republikken Polens Sejm om forslag til Europa- Parlamentets

Læs mere

BEGRUNDET UDTALELSE FRA ET NATIONALT PARLAMENT OM NÆRHEDSPRINCIPPET

BEGRUNDET UDTALELSE FRA ET NATIONALT PARLAMENT OM NÆRHEDSPRINCIPPET Europa-Parlamentet 2014-2019 Retsudvalget 27.4.2017 BEGRUNDET UDTALELSE FRA ET NATIONALT PARLAMENT OM NÆRHEDSPRINCIPPET Om: Begrundet udtalelse fra det rumænske Senat om forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET. i henhold til artikel 294, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET. i henhold til artikel 294, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde. EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 24.10.2016 COM(2016) 689 final 2013/0028 (COD) MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET i henhold til artikel 294, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.12.2017 C(2017) 8871 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 20.12.2017 om administrative og videnskabelige krav til traditionelle fødevarer fra tredjelande,

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.5.2019 COM(2019) 223 final 2019/0108 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE om at bemyndige Italien til at forhandle og indgå en aftale med Schweiz

Læs mere

Forholdet mellem direktiv 98/34/EF og forordningen om gensidig anerkendelse

Forholdet mellem direktiv 98/34/EF og forordningen om gensidig anerkendelse EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR ERHVERV OG INDUSTRI Vejledning 1 Bruxelles, den 1. februar 2010 - Forholdet mellem direktiv 98/34/EF og forordningen om gensidig anerkendelse 1. INDLEDNING Dette

Læs mere

***I UDKAST TIL BETÆNKNING

***I UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 23.10.2013 2013/0192(COD) ***I UDKAST TIL BETÆNKNING om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (6) For at sikre en effektiv behandling bør de krævede oplysninger forelægges i elektronisk format.

(EØS-relevant tekst) (6) For at sikre en effektiv behandling bør de krævede oplysninger forelægges i elektronisk format. L 137/10 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2016/824 af 25. maj 2016 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for indholdet af og formatet for beskrivelsen af multilaterale handelsfaciliteters

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 30.6.2016 L 173/47 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2016/1055 af 29. juni 2016 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for så vidt angår de tekniske metoder til passende offentliggørelse

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.5.2019 COM(2019) 221 final 2019/0107 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE om at bemyndige Tyskland til at ændre sin eksisterende bilaterale aftale

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2017/2195 af 23. november 2017 om fastsættelse af retningslinjer for balancering af elektricitet

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2017/2195 af 23. november 2017 om fastsættelse af retningslinjer for balancering af elektricitet L 312/6 28.11.2017 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2017/2195 af 23. november 2017 om fastsættelse af retningslinjer for balancering af elektricitet (EØS-relevant tekst) EUROPA-KOMMISSIONEN HAR under henvisning

Læs mere

BILAG. til. Forslag til Rådets afgørelse

BILAG. til. Forslag til Rådets afgørelse EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.3.2017 COM(2017) 110 final ANNEX 1 BILAG til Forslag til Rådets afgørelse om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Det Blandede EØS-Udvalg

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 31. marts 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 31. marts 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 31. marts 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0046 (NLE) 7108/17 AELE 32 EEE 11 N 13 ISL 8 FL 10 MI 203 ENER 106 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.12.2016 COM(2016) 798 final 2016/0399 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om tilpasning af en række retsakter inden for retlige anliggender,

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.3.2019 C(2019) 1847 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 12.3.2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/625

Læs mere

Den Europæiske Unions Agentur for Samarbejde mellem Energitilsynsmyndigheder. Forslag til forordning (COM(2016)0863 C8-0494/ /0378(COD))

Den Europæiske Unions Agentur for Samarbejde mellem Energitilsynsmyndigheder. Forslag til forordning (COM(2016)0863 C8-0494/ /0378(COD)) 19.3.2019 A8-0040/ 001-090 ÆNDRINGSFORSLAG 001-090 af Udvalget om Industri, Forskning og Energi Betænkning Morten Helveg Petersen A8-0040/2018 Den Europæiske Unions Agentur for Samarbejde mellem Energitilsynsmyndigheder

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 17.6.2016 L 160/29 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2016/960 af 17. maj 2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 596/2014 for så vidt angår reguleringsmæssige

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.3.2015 COM(2015) 138 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om udøvelse af de delegerede beføjelser, der tillægges Kommissionen i henhold

Læs mere

10/01/2012 ESMA/2011/188

10/01/2012 ESMA/2011/188 Retningslinjer og henstillinger Samarbejde, herunder delegation, mellem ESMA, de kompetente myndigheder og de kompetente sektormyndigheder i henhold til forordning (EU) nr. 513/2011 om kreditvurderingsbureauer

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 21.12.2011 K(2011) 9585 endelig KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af 21.12.2011 om ændring af forordning (EF) nr. 1569/2007 om indførelse af en mekanisme

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 23.3.2018 L 81/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2018/480 af 4. december 2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 2.4.2012 COM(2012) 155 final 2012/0077 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 1098/2007 af 18. september

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTETS ÆNDRINGSFORSLAG * til Kommissionens forslag

EUROPA-PARLAMENTETS ÆNDRINGSFORSLAG * til Kommissionens forslag 27.3.2019 A8-0143/23 Ændringsforslag 23 Jerzy Buzek for Udvalget om Industri, Forskning og Energi Betænkning Jerzy Buzek Fælles regler for det indre marked for naturgas (COM(2017)0660 C8-0394/2017 2017/0294(COD))

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 7.6.2018 C(2018) 3568 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 7.6.2018 om ændring af delegeret forordning (EU) 2015/2446 for så vidt angår betingelserne

Læs mere

(2014/434/EU) AFSNIT 1 PROCEDURE FOR ETABLERING AF ET TÆT SAMARBEJDE. Artikel 1. Definitioner

(2014/434/EU) AFSNIT 1 PROCEDURE FOR ETABLERING AF ET TÆT SAMARBEJDE. Artikel 1. Definitioner 5.7.2014 L 198/7 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 31. januar 2014 om et tæt samarbejde med de kompetente nationale myndigheder i deltagende medlemsstater, der ikke har euroen som valuta (ECB/2014/5)

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - D050026/02.

Hermed følger til delegationerne dokument - D050026/02. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. juli 2017 (OR. en) 11198/17 ENER 329 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget: 11. juli 2017 til: Komm. dok. nr.: D050026/02 Vedr.: Generalsekretariatet

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV. om ændring af

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV. om ændring af KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 22.12.2006 KOM(2006) 909 endelig 2006/0282 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2004/109/EF om harmonisering

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 6.11.2018 C(2018) 7151 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 6.11.2018 om ændring af bilag II til delegeret forordning (EU) nr. 1062/2014 om det arbejdsprogram

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 10.1.2019 L 8 I/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) 2019/26 af 8. januar 2019 om supplering af EU-typegodkendelseslovgivningen for så vidt

Læs mere

Opdatering af Harmonised Allocation Rules for Forward Capacity Allocation

Opdatering af Harmonised Allocation Rules for Forward Capacity Allocation Til Energitilsynet Opdatering af Harmonised Allocation Rules for Forward Capacity Allocation 27. juni 2016 NFL/NFL Med henvisning til Elforsyningsloven 73 a anmoder Energinet.dk hermed Energitilsynet om

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 1.7.2015 C(2015) 4359 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af 1.7.2015 om de gældende systemer til vurdering og kontrol af konstansen af spildevandstekniske

Læs mere

10425/19 ag/pfw/mta 1 TREE.2.A

10425/19 ag/pfw/mta 1 TREE.2.A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. juli 2019 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2019/0107(COD) 10425/19 TRANS 387 CODEC 1241 CH 34 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Komm. dok. nr.: 9361/19 Vedr.: Generalsekretariatet

Læs mere

Network Codes - formål, proces. Lene Egeberg-Gjelstrup International rådgiver, Energinet.dk

Network Codes - formål, proces. Lene Egeberg-Gjelstrup International rådgiver, Energinet.dk Network Codes - formål, proces Lene Egeberg-Gjelstrup International rådgiver, Energinet.dk Dok. nr.: 105276-12 Informationsmøde d. 8. oktober 2012 1 EU s ambition Skabelsen af et velfungerende indre marked

Læs mere

10579/1/15 REV 1 ADD 1 IPJ 1 DPG

10579/1/15 REV 1 ADD 1 IPJ 1 DPG Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 15. december 2015 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2013/0015 (COD) 10579/1/15 REV 1 ADD 1 TRANS 230 CODEC 987 PARLNAT 148 RÅDETS BEGRUNDELSE Vedr.: Rådets

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.3.2019 C(2019) 1848 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af 13.3.2019 om fastlæggelse af et flerårigt EU-program for indsamling, forvaltning og anvendelse

Læs mere

På mødet den 6. april 2016 nåede De Faste Repræsentanters Komité til enighed om mandatet for forhandlingerne med Europa-Parlamentet, jf. bilaget.

På mødet den 6. april 2016 nåede De Faste Repræsentanters Komité til enighed om mandatet for forhandlingerne med Europa-Parlamentet, jf. bilaget. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 8. april 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2015/0313 (COD) 7645/16 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: dato: 6. april 2016 Vedr.: FRONT 160 MAR 109 CODEC 383

Læs mere

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Kontaktpunkter

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Kontaktpunkter L 148/16 10.6.2017 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2017/981 af 7. juni 2017 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for standardformularer, -modeller og -procedurer for høring af andre

Læs mere

Energimarkederne i europæisk perspektiv

Energimarkederne i europæisk perspektiv Energimarkederne i europæisk perspektiv Implementering af den 3. liberaliseringspakke Fungerer markederne hensigtsmæssigt? ved direktør Finn Dehlbæk, Sekretariatet for Energitilsynet 1 Sekretariatet for

Læs mere

Anmeldelse af gennemførelsesforanstaltninger efter forordning 2016/631 (RfG)

Anmeldelse af gennemførelsesforanstaltninger efter forordning 2016/631 (RfG) 1/6 Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 Anmeldelse af gennemførelsesforanstaltninger

Læs mere

Side 3: Vejledende oversigt: de foreslåede artikler vedrørende medlemskab af Unionen i forhold til de eksisterende traktater

Side 3: Vejledende oversigt: de foreslåede artikler vedrørende medlemskab af Unionen i forhold til de eksisterende traktater DET EUROPÆISKE KONVENT SEKRETARIATET Bruxelles, den 2. april 2003 (03.04) (OR. fr) CONV 648/03 NOTE fra: til: Vedr.: præsidiet konventet Afsnit X: Medlemskab af Unionen Dokumentets indhold: Side 2: De

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.4.2017 C(2017) 2417 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 20.4.2017 om supplering af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1307/2013 og

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.3.2019 C(2019) 1997 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 14.3.2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/2366

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 27.1.2010 Den Europæiske Unions Tidende L 23/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 72/2010 af 26. januar 2010 om fastlæggelse af procedurer for gennemførelse

Læs mere

10432/19 la/kf/clf 1 TREE.2.A

10432/19 la/kf/clf 1 TREE.2.A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. juli 2019 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2019/0108(COD) 10432/19 TRANS 388 CODEC 1242 CH 35 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Komm. dok. nr.: 9362/19 Vedr.: Generalsekretariatet

Læs mere

* UDKAST TIL BETÆNKNING

* UDKAST TIL BETÆNKNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Økonomi- og Valutaudvalget 2018/0006(CNS) 17.5.2018 * UDKAST TIL BETÆNKNING om udkast til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET ***II EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING. Konsolideret lovgivningsdokument EP-PE_TC2-COD(2002)0132

EUROPA-PARLAMENTET ***II EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING. Konsolideret lovgivningsdokument EP-PE_TC2-COD(2002)0132 EUROPA-PARLAMENTET 2004 2009 Konsolideret lovgivningsdokument 8.6.2005 EP-PE_TC2-COD(2002)0132 ***II EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING fastlagt ved andenbehandlingen den 8. juni 2005 med henblik på vedtagelse

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Industri, Forskning og Energi ARBEJDSDOKUMENT EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Industri, Forskning og Energi ARBEJDSDOKUMENT EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA-PARLAMENTET 2004 2009 Udvalget om Industri, Forskning og Energi 9.1.2008 ARBEJDSDOKUMENT EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EF) nr. 1775/2005 om betingelserne for

Læs mere

VEDTAGNE TEKSTER Foreløbig udgave

VEDTAGNE TEKSTER Foreløbig udgave Europa-Parlamentet 2014-2019 VEDTAGNE TEKSTER Foreløbig udgave P8_TA-PROV(2019)0047 EU-toldkodeksen: medtagelse af den italienske kommune Campione d'italia og den italienske del af Luganosøen i Unionens

Læs mere

Afgørelse om godkendelse af grænseoverskridende

Afgørelse om godkendelse af grænseoverskridende 19. december 2018 Engros & Transmission Afgørelse om godkendelse af grænseoverskridende marked for frekvenskontrolreserver RESUMÉ Energinet har i lighed med transmissionssystemoperatørerne (TSO) i Belgien,

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET

DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET RÅDET Bruxelles, den 8. maj 2019 (OR. en) 2016/0378 (COD) PE-CONS 83/18 ENER 452 CODEC 2371 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: EUROPA-PARLAMENTETS

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.5.2014 COM(2014) 290 final 2014/0151 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af aftalen mellem Den Europæiske Union og dens

Læs mere

2. I denne sag, tages der stilling til Energinets ændrede fælles forslag til fastlæggelsen af LFC-kontrolblokke i det synkrone område Norden.

2. I denne sag, tages der stilling til Energinets ændrede fælles forslag til fastlæggelsen af LFC-kontrolblokke i det synkrone område Norden. AFGØRELSE FORSYNINGSTILSYNET 7. SEPTEMBER 2018 GODKENDELSE AF FÆLLES FORSLAG FOR DET SYNKRONE OM- RÅDE NORDEN 7. september 2018 Ret & Administration 18/01047, 18/07785, 18/10794 LULI 1. Energinet har den

Læs mere

DET EUROPÆISKE UDVALG FOR SYSTEMISKE RISICI

DET EUROPÆISKE UDVALG FOR SYSTEMISKE RISICI 3.4.2014 DA Den Europæiske Unions Tidende C 98/3 DET EUROPÆISKE UDVALG FOR SYSTEMISKE RISICI DET EUROPÆISKE UDVALG FOR SYSTEMISKE RISICIS AFGØRELSE af 27. januar 2014 om en koordineringsramme for de kompetente

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 3. maj 2018 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 3. maj 2018 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 3. maj 2018 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2018/0117 (NLE) 8534/18 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 2. maj 2018 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: AELE 25 EEE 22 N

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.6.2016 C(2016) 3544 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 13.6.2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 600/2014

Læs mere

P7_TA(2010)0380 Finansieringsinstrument til fremme af demokrati og menneskerettigheder på verdensplan ***I

P7_TA(2010)0380 Finansieringsinstrument til fremme af demokrati og menneskerettigheder på verdensplan ***I P7_TA(2010)0380 Finansieringsinstrument til fremme af demokrati og menneskerettigheder på verdensplan ***I Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige beslutning af 21. oktober 2010 om forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere