Sundhedsmappe. Indflydelse på egen sundhed. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sundhedsmappe. Indflydelse på egen sundhed. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland"

Transkript

1 Sundhedsmappe Indflydelse på egen sundhed CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland

2 Min sundhedsmappe I denne mappe kan du samle dine ting om sundhed. Der er i forvejen sat noget ind, men du kan selv sætte mere ind i mappen. På kan du få flere tips. Her kan du sætte dine profiler fra sundhedsmålingerne ind Her er der plads til de aftaler, du har lavet om din sundhed Her kan du finde tips og tricks til at gøre din hverdag sundere Her kan du læse om din krop Her er der plads til det, du synes Mappen er udarbejdet i forbindelse med projektet Indflydelse på egen sundhed. Projektet er et samarbejde mellem Lemvig, Mariagerfjord, Morsø, Struer, Viborg kommuner og CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling, Region Midtjylland.

3

4 Min sundhedsprofil Har du fået en sundhedsmåling, har du også fået et papir med resultatet af din måling. Det papir kaldes din sundhedsprofil. Sæt din sundhedsprofil ind i mappen, bag ved denne side. Så ved du altid hvor den er, og kan altid se på den igen. Måske er der noget der undrer dig? Måske er der noget du vil vide mere om? Og måske er der noget i din sundhedsprofil som gør, at du gerne vil ændre noget i dit liv. I mappens næste afsnit, det gule afsnit, kan du lave en aftale med dig selv om, om der er noget, du gerne vil ændre for at blive lidt sundere. I det grønne afsnit kan du finde ideer til at leve lidt sundere. Nogle af disse ideer kan måske hjælpe dig til at finde ud af, hvad du selv har lyst til at gøre. Brug disse ideer til at lave en aftale med dig selv. Det kan også være en god ide, at vise din sundhedsprofil til en du kender godt. Sammen kan I finde ud af, hvordan du kan ændre det, du gerne vil ændre. I kan også snakke om, hvordan du gerne vil have hjælp og støtte til det.

5

6 Mine aftaler med mig selv Har du fået en sundhedsmåling? Hvad viser din sundhedsprofil? Måske ved du godt, hvad du gerne vil ændre for at leve lidt sundere. Men det er meget vanskeligt at ændre noget i livet, selvom man gerne vil. Du bestemmer i dit eget liv og har indflydelse på, hvordan du lever og gerne vil leve. Hvis du gerne vil ændre på noget, som vil gøre dit liv bedre, kan du begynde med at lave en aftale med dig selv. Det kan være noget med din krop, dit humør eller din trivsel, hvor du bor eller arbejder. Måske noget helt andet. Hvis der er noget i din sundhedsprofil, som du gerne vil forbedre, kan du lave en plan for det. På de næste sider, kan du arbejde med din plan og lave en aftale med dig selv. Husk: det kan være godt at snakke med nogen, man kender godt. Måske har de nogle gode ideer til, hvad du kan gøre og vil støtte dig alt det, de kan.

7 Mine aftaler med mig selv Du har måske fået målt din sundhed både hvordan din krop har det og hvordan du trives. Måske er der noget du gerne vil ændre for at øge din sundhed og livsglæde. For at lave ændringer i eget liv, er det godt at have en plan. Hvad vil du gerne ændre og hvordan du vil gøre det? Sådan en plan kalder vi Mine aftaler med mig selv. Du kan også lave aftaler med dig selv. På de næste sider kan du læse om, hvordan du kan gøre det. Her er Ole Ole vil gerne tabe sig. Derfor vil Ole fra nu af: spise mindre portioner til aftensmad kun drikke cola i weekenden Her er Lise Lise vil også gerne veje lidt mindre Derfor vil Lise fra nu af: tage trappen i stedet for elevatoren gå en tur hver dag når hun kommer hjem fra arbejde

8 Mine aftaler med mig selv For at lave ændringer i eget liv, er det godt at have en plan. Hvad vil du gerne ændre og hvordan du vil gøre det? Sådan en plan kalder vi Mine aftaler med mig selv. Det handler om at blive klar over, hvordan man kan lave ændringer i sit liv. Man bør planlægge, gennemføre, undersøge og følge op på ændringer, så det man ændrer, bliver en ny vane i livet. Til at hjælpe dig med at komme i gang, kan du starte med at svare på disse tre spørgsmål Hvad ønsker jeg at opnå? Først skal du sætte et mål for, hvad du vil opnå. Dit mål skal være muligt at nå. Det kan være svært at ændre vaner, men ved at tage små skridt af gangen bliver det nemmere. Det er derfor en god ide, kun at sætte et mål. Når du har nået dit mål, kan du sætte et nyt mål. Hvad vil jeg gøre for at nå mit mål? Derefter skal du finde ud af, hvad du skal gøre for at nå dit mål. Er der nogen som skal hjælpe dig, eller kan du selv? Lav en plan for, hvordan du vil gennemføre ændringerne. Hvornår ved jeg, at jeg har nået mit mål? Til sidst skal du undersøge, hvordan det er gået med dine ændringer? Har du nået dit mål? Måske skal du gøre andre ting for at nå dit mål. På den næste side kan du se et eksempel på en plan. Efter det eksempel, er et du kan udfylde. Så kan du bedre se, hvilke aftaler du har lavet med dig selv. Her kan du også lave en plan for, hvordan du vil nå dit mål.

9 Mine aftaler med mig selv - Ole Hvad ønsker jeg at opnå? Jeg vil gerne tabe mig 7 kg, så jeg kan få den smarte t- shirt nede i byen og blive hurtigere til fodbold. Hvad vil jeg gøre for at nå mit mål? Hvornår ved jeg, at jeg har nået mit mål? Planlægning Gennemføre ændringer Undersøge ændringer Følge op på ændringer Jeg vil spise mindre portioner til aftensmad, og jeg vil kun drikke cola i weekenden Når jeg vejer mig, og jeg vejer 7 kg mindre end nu. Det er når jeg vejer 76 kg. Hvad skal der gøres for at jeg kan nå mit mål? Skal jeg have hjælp til det? Hvordan kan det gennemføres? Sæt en dato på hvor lang tid der skal gå, før du undersøger, om du overholder aftalen med dig selv. Jeg vil tage den lille tallerken til aftensmad, og så kun tage en portion. Jeg vil kun købe én cola om fredagen, så jeg har til weekenden. Jeg vil ikke have flere colaer liggende. Jeg vil veje mig hver søndag. Gør det, som du har aftalt med dig selv at gøre. Skriv op, hver gang du gør det, du har aftalt med dig selv. Hver dag, når jeg har brugt den lille tallerken til aftensmad, og kun taget det mad, der kunne være på den, sætter jeg et kryds i min kalender ud for dagen. Hver dag, når jeg ikke har drukket cola, tegner jeg en cirkel. Hvordan gik det? Førte mine ændringer til, at jeg nåede mit mål? Skal mit mål ændres, eller skal jeg gøre andet for at nå mit mål? Jeg har kun tabt mig 1 kg, selvom der er gået 1,5 måned. Jeg kan se på min kalender, at der er mange dage, hvor der både er kryds og cirkel. Men om tirsdagen kommer jeg altid til at købe en cola til bowling. Derfor vil jeg nu kun drikke cola om tirsdagen Hvad har du lært om dig selv? Hvordan undgå at falde tilbage til gamle vaner? Hvad har du lyst til at gøre nu? Jeg har lært, at jeg gerne vil drikke en cola, når de andre til bowling også gør. Det er okay, men så drikker jeg bare ikke cola i weekenden. Det er nemmere at spise mindre, når jeg bruger den lille tallerken. Men jeg vil huske at tage forskelligt mad på tallerknen, og ikke for meget kød.

10 Mine aftaler med mig selv Hvad ønsker jeg at opnå? Hvad vil jeg gøre for at nå mit mål? Hvornår ved jeg, at jeg har nået mit mål? Planlægning Gennemføre ændringer Undersøge ændringer Følge op på ændringer

11

12 Tips og Tricks Hvad kan du gøre for at leve lidt sundere, og hvad er sundhed for dig? Sundhed betyder rigtig mange ting. Når man i Danmark taler om sundhed, tager man ofte afsæt i en særlig måde at tænke sundhed på. Den måde er beskrevet af Verdens Sundheds Organisation, WHO. De siger, at sundhed er en tilstand af fysisk, psykisk og socialt velvære, og ikke kun fravær af sygdom og svaghed". Det betyder, at sundhed handler om at have det godt både fysisk, psykisk og socialt. Det handler om livskvalitet og levevilkår og også om fravær af sygdom. Målet er derfor ikke sundhed som noget man kan få eller opnå, men noget man kan gøre for at vælge det gode liv og handle i forhold hertil. På de næste mange sider, kan du få ideer til, hvordan du kan vælge at gøre sunde ting. Sundhed skal ikke være kedeligt men sjovt! Måske har dine venner eller familie mange andre gode ideer?

13 Tips og tricks Motion og bevægelse Det er godt, hvis du bevæger dig og motionerer hver dag. Det hjælper kroppen, så den holder sig rask hele livet og ikke bliver syg. Motion styrker dit hjerte og alle de andre dele af din krop. Når du bruger din krop bliver du friskere og gladere og det bliver nemmere for dig at tabe dig eller holde vægten.

14 Husk at det er godt at være fysisk aktiv hver dag i ca. ½ time, hvor du får lidt sved på panden og bliver forpustet. Du kan godt dele den halve time op i mindre perioder på 10 minutter.

15 Bevæg dig i løbet af dagen Det er vigtigt at bevæge sig hver dag. Du kan få mere bevægelse ind i din hverdag på mange forskellige måder. Du kan melde dig ind i en sportsklub og dyrke idræt sammen med andre der. Du kan også dyrke motion, når du kommer hjem fra uddannelse, arbejde eller aktivitetstilbud enten selv eller sammen med andre. Måske skal du lave en fast aftale med en ven. I kan for eksempel mødes hver onsdag og går en tur, løber på rulleskøjter eller hvad I nu synes er sjovt.

16 Tænk på, at det også er motion at gå eller cykle til arbejde eller aktivitetstilbud. Du kan også tage bussen fra et stoppested, der ligger lidt længere væk. Det er også god motion at gøre rent. Det er bedst, hvis du får sved på panden og kan mærke det i dine muskler.

17 At gå en tur med hunden er også motion. Hvis du ikke har en hund, kan du måske låne en og gå tur med! Du kan også danse til noget god musik. Det vigtigste er, at DU finder ud af, hvordan det bliver sjovt for dig at bevæge dig og få motion hver dag Du kan få flere tips til sjov motion hos sundhedsguiderne og på

18 Mad og drikke Det er vigtigt at du spiser sundt, fordi sund mad indeholder byggestenene til din krop. Vitaminerne og andre gode ting i sund mad gør dig frisk og hjælper til, at du ikke så let bliver syg. Når du spiser sundt, kan du nemmere holde vægten og undgå at blive for tyk.

19 Det er ikke sundt, hvis du kun spiser gulerødder. Det er heller ikke sundt, hvis du kun spiser kylling. Du spiser sund mad, når du spiser mange forskellige slags mad hver dag: både grøntsager, frugt, fisk, kød og rugbrød. Når du spiser aftensmad, er det en god ide, at dele tallerkenen op i tre, som på tegningen her: Lidt Mest Meget Kilde: Fødevarestyrelsen Fyld en stor del af tallerkenen med kartofler, pasta, ris eller groft brød. Fyld en lige så stor del af tallerkenen med grøntsager (gerne 2 slags) eller frugt. Fyld en lille del med kød, fjerkræ, fisk, æg, ost og sovs

20 I usund mad er der meget sukker og fedt. For eksempel i slik, chips, pommes frites og kager. Det er en god ide at nøjes med at spise slik og kager en gang i mellem. Du kan gøre det ved festlige lejligheder og ikke hver dag. Du kan indføre lørdags-slik. I stedet for at lave en slikskål, når du skal hygge, kan du lave en frugtskål med små stykker af forskellig frugt og nødder.

21 Det er bedst for kroppen at drikke vand, når du er tørstig. Det er også godt at drikke vand til måltiderne. Så kan du gemme sodavand og andre søde drikke til festlige lejligheder. Du kan sagtens lave en sund, festlig drik uden sukker. Prøv for eksempel sundhedsguidernes vand med agurk eller frugt. Du skal bruge: Agurk Lime Appelsin Vand Isterninger Vask frugten/agurken Skær appelsin eller lime i skiver Lav tynde strimler af agurk med en kartoffelskræller Hæld koldt vand i en kande Put frugt/agurk i vandet Server evt. med isterninger Kan du selv finde på flere ting, man kan putte i vandet? Du kan få flere tips til sund mad hos sundhedsguiderne

22 Vidste du, at Fire øl indeholder 510 kcal. Kilde og billede: Landbrug og Fødevarer Du skal spille fodbold i næsten 1 time for at forbrænde det, dvs. ikke tage på i vægt. En ½ liter cola og en chokoladebar indeholder 560 kcal. Kilde: Landbrug og Fødevarer Du skal gøre rent i næsten 1½ time for at forbrænde det. Det vil sige ikke tage på i vægt. Har du lyst til at se, hvor mange kcal. du forbrænder på din gåtur? Du kan lave en ruteplan på

23 Når du køber sund mad Det kan være svært at finde den sunde mad, når man skal købe ind. Men der findes et billede, som kan hjælpe dig. Billedet kaldes det grønne nøglehul og findes på den mad, hvor der ikke er så meget sukker og fedt i. Næste gang du laver mad, så prøv at se efter, hvor mange af varerne, der har nøglehul på.

24 Mig og mit humør Hvad vil det siges at trives godt? At være glad for det man laver i fritiden At være glad for det, man laver på arbejde At være glad for det sted, man bor At have et kæledyr At have en kæreste At have venner, som man kan tale med hvis man er ked af det At have venner, som man kan lave ting sammen med At være god til sit arbejde At have det sjovt

25 Måske betyder trivsel noget andet for dig? Det er godt at finde ud af, hvad der gør dig glad og i godt humør Hvad kan du gøre hvis du ikke trives? Det er godt at have nogen at snakke med. Især hvis du er ked af det eller er i dårligt humør. For eksempel venner, familie, kontaktperson eller en anden, som du snakker godt med. Hvis du ikke sover godt om natten og er træt om dagen, kan du også blive i dårligt humør. Så skal du prøve at finde ud af, hvordan du kan komme til at sove bedre.

26

27 Min krop Menneskekroppen består af hoved, hals, brystkassen, to arme og to ben. Vi har 639 muskler og 206 knogler i kroppen. Alle mennesker har de samme knogler, organer, og muskler, men størrelsen er forskellig, og det er en af grundene til, vi ser forskellige ud. Hvordan vi spiser og bevæger os, har stor betydning for, hvordan vores egen krop ser ud og har det. På de næste mange sider kan du finde viden om kroppen og for eksempel se, hvad blodtryk og blodsukker betyder. Måske er der noget i kroppen, der har særlig stor betydning for dig? Måske vil du gerne vide endnu mere? Så kan du søge mere viden på biblioteket eller på internettet.

28 Kroppen Her kan du læse om din krop og hvordan den virker. Her er noget om: Din krop... 2 Hjertet... 3 Blodtryk... 4 Lunger... 4 Øjet... 6 Tænder... 7 Din vægt... 8 BMI... 8 Taljemål... 9 Blodsukker...10 Rygning...11 Alkohol...12 Medicin

29 Din krop Her ser du en tegning af et menneske. Du kan se blodårer, de to lunger og hjertet. Hjertet Lungerne Blodårer 2

30 Hjertet Hjertet er en stor muskel, der sidder bag brystet i venstre side. Hjertet pumper blodet rundt i kroppen og får dig til at fungere. Hjertet er ligesom motoren i en bil, der får bilen til at køre. Hjertet kan godt blive slidt op, hvis man ikke passer på det. Når hjertet bliver slidt, vil du få forhøjet blodtryk. Det slider på hjertet, hvis du er meget tyk. Hjertet skal arbejde mere for at få blodet rundt i en stor krop. Hvis du ikke får motion, bliver kroppen slap, og hjertet skal arbejde mere. 3

31 Blodtryk I blodårerne er der et tryk, som kan måles. Trykket siger noget om, hvor meget pres hjertet er udsat for, når det pumper. Stort pres giver højt blodtryk. Det er ikke godt for hjertet at have et stort pres for længe. Det slider på hjertet. Derfor er det ikke godt, når blodtrykket er højt. Blodtryk måles ved hjælp af en blodtryksmåler. Blodtrykket bliver højere, når du bliver for tyk. Så skal der nemlig mere pres på for at få blodet rundt i kroppen. Blodtrykket bliver højere, hvis du ryger. Rygning giver mere modstand, så der skal mere tryk på for at få blodet rundt. Systolisk (den høje værdi) Diastolisk (den lave værdi) Normalt Mindre end 140 Mindre end 90 Mildt forhøjet Eller Moderat forhøjet Eller Svært forhøjet Højere end 180 Eller højere end 110 Kilde: Dansk Hypertensionsselskab 2006 Hvis din sundhedsmåling siger, at du har forhøjet blodtryk, skal du gå til din læge og få det tjekket. 4

32 Lunger Lungerne ligger beskyttet inde bag brystkassens skelet. Der er to lunger, som sammen udfylder næsten hele brysthulen. Lungernes funktion er at forsyne blodet (og dermed hele kroppen) med ilt. Lungerne udskiller kuldioxid og andre affaldsstoffer. Det sker ved ind- og udånding. Brystkassen bevæger sig, når du trækker vejret. Det samme gør lungerne, og der strømmer luft ned i lungerne. Når du puster ud, er det fordi, brystkassen synker sammen og lungerne så bliver mindre. Under indåndingen optager blodet ilt, som så føres rundt i hele kroppen. Prøv at lægge hånden på brystkassen og føl, hvordan den bevæger sig, når du trækker vejret. 5

33 Øjet Øjet er vinduet til omverdenen Hvis man ser dårligt på lang afstand, er man nærsynet. Hvis man ser dårligt på kort afstand, er man langsynet. Hvis du tit har hovedpine, kan det være fordi øjet skal anstrenge sig for at se. Så trænger du måske til briller. Sidder du altid meget tæt på fjernsynet eller computeren? Så kan det være fordi, du ikke ser så godt. Hvis du ser dårligt, kan det også betyde at du har problemer, hvis du går en tur. Måske er det svært at se bilerne eller vejskiltene. Det er en god idé at få tjekket dit syn, hvis du oplever nogle af disse ting. Hvornår har du sidst fået tjekket dit syn hos optiker eller øjenlæge? 6

34 Tænder Dine tænder bruger du til at tygge med. Hvis du børster tænder og går regelmæssigt til tandlæge og får renset dine tænder, kan du undgå at få huller i tænderne. Huller i tænderne gør ondt, og det kan være svært at tygge. Hvis du ikke børster tænder ordentligt, gør det også, at du får dårlig ånde og lugter. Det er sjovere at kysse en, der lugter godt! 7

35 Din vægt Det er godt for din krop, at du ikke vejer for meget. Det er vigtigt både for dit hjerte, dine blodårer, dine knogler og alle de andre dele i din krop. Så kan kroppen nemmere fungere, som den skal. Hvis du vejer for meget, er du også i risiko for at få sukkersyge. Der er forskellige måder man kan holde øje med, om man vejer for meget. Man kan udregne BMI, og man kan måle taljemål. BMI BMI er en forkortelse for Body Mass Index. BMI viser, hvor stor din vægt er i forhold til din højde. Høje mennesker kan veje mere end lave mennesker uden at veje for meget. BMI bruges til at vurdere, om man vejer for meget. BMI under 18,5 BMI 18,5-24,9 BMI 25-29,9 BMI BMI over 40 Undervægtig Normal vægt Mildt forhøjet vægt Moderat forhøjet vægt Svært forhøjet vægt Kilde: Sundhedsstyrelsen okt

36 Taljemål Dit taljemål siger noget om, hvordan fedtet på kroppen fordeler sig. Dit taljemål er stort, hvis du har meget fedt på maven. Det betyder også, at du har meget fedt om hjertet og de andre organer. Derfor er det ikke godt for dig, hvis dit taljemål er for stort. Mænd Kvinder Normalvægt Under 94 cm Under 80 cm Moderat overvægt cm cm Svær overvægt Over 102 cm Over 88 cm Kilde: Sundhedsstyrelsen 9

37 Blodsukker Man måler blodsukkeret for at finde ud af hvor meget sukker der er i blodet. Din krop skal lave sukker om til energi, som du skal bruge, når du løber og går. Hvis fabrikken i kroppen ikke omsætter sukkeret, får du for meget sukker i blodet. Så kan kroppen ikke lave den energi, som du skal bruge. Når man har sukkersyge, kan kroppen ikke lave sukkeret om til energi. Sukkersyge kan være arveligt. Du kan få sukkersyge, hvis du presser din krop ved at spise for meget slik og kage og drikke for meget sodavand, og hvis du ikke bevæger dig nok. Hvis dit blodsukker er højere end tallene nedenunder, skal du få det tjekket ved lægen. Før morgenmad, fastende Ikke fastende Mindre end 7 mmol/l Mindre end 10 mmol/l Kilde: Netdoktor.dk Hvordan mærker du sukkersyge For højt blodsukker giver ikke altid symptomer, men hvis der er symptomer, kan du mærke at: Du er tørstig hele tiden Du skal tisse tit Du er træt 10

38 Rygning Det er sundhedsskadeligt at ryge. Det påvirker dine lunger, så du ikke kan bruge dem i fuld styrke. Hvis du ryger i flere år, er der også risiko for at få alvorlige lungesygdomme, for eksempel kræft. Rygning kan også påvirke andet i kroppen end lungerne. Når man ryger, trækker blodkarrene sig sammen, og derfor stiger blodtrykket. Se mere i mappen under Blodtryk. Du bliver også mere forpustet, hvis du ryger. Det er heller ikke rart at kysse en ryger! 11

39 Alkohol Det er hyggeligt at få et glas vin eller en øl. Men for meget alkohol er ikke godt for kroppen. Det er bedst at kvinder ikke drikker mere end 7 genstande om ugen. Det er bedst at mænd ikke drikker mere end 14 genstande om ugen. Det er bedre at fordele genstandene over hele ugen end at drikke dem på en gang. Det er skadeligt for kroppen at drikke mere end 5 genstande på en aften. Her kan du se hvad en genstand er: 12

40 Medicin Måske får du medicin hver dag eller en gang imellem? Det er godt at holde øje med, om medicinen virker for dig. Det er også godt at holde øje med, om du får bivirkninger af at tage medicin. For eksempel kan man blive meget træt eller få ondt i maven, når man tager medicin. Det er vigtigt, at du husker at tage din medicin, og at du får kontrolleret medicinen hos din læge en gang imellem. Du kan altid snakke med din læge om din medicin. 13

41

Opgave. 1. Hvad er kendetegnende for chaufførjobbet?

Opgave. 1. Hvad er kendetegnende for chaufførjobbet? Opgave 1. Hvad er kendetegnende for chaufførjobbet? 1. man bliver meget sund af jobbet 2. man spiser ofte meget usundt og er i risiko for stress 3. man taber sig hurtigt i vægt 4. man lever lige så sundt

Læs mere

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE FYSISK SUNDHED AUGUST 2013 SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE Spis sund mad, se mindre TV, bevæg dig, sov godt, lav en klar aftale om alkohol med dine forældre og hold dig fra rygning. Spis

Læs mere

NYT NYT NYT. Sundhedsprofil

NYT NYT NYT. Sundhedsprofil NYT NYT NYT Kom og få lavet en Sundhedsprofil - en udvidet bodyage Tilmelding på kontoret eller ring på tlf. 86 34 38 88 Testning foregår på hold med max. 20 personer pr. gang; det varer ca. tre timer.

Læs mere

Risikofaktorer motion fed risikoen udvikle livsstilssygdom læse helbred

Risikofaktorer motion fed risikoen udvikle livsstilssygdom læse helbred Risikofaktorer Får du for lidt motion, for meget fed mad og alkohol? Det er nogle af de faktorer, der øger risikoen for at udvikle en livsstilssygdom. I denne brochure kan du læse, hvad du selv kan gøre

Læs mere

KOST, MOTION, HYGIEJNE OG SØVN

KOST, MOTION, HYGIEJNE OG SØVN KOST, MOTION, HYGIEJNE OG SØVN TIPSKUPON UDEN SVAR DEBAT OMKRING MAD OG ERNÆRING Ò Hvordan er dine kostvaner? Ò Hvorfor er det vigtigt at få næringsstoffer, vitaminer og mineraler? Ò Det anbefales at leve

Læs mere

HVEM VINDER? Mænds sundhedsuge Fodbold er sundt - især hvis du spiller det!

HVEM VINDER? Mænds sundhedsuge Fodbold er sundt - især hvis du spiller det! HVEM VINDER? Mænds sundhedsuge Fodbold er sundt - især hvis du spiller det! Fodbold er sundt - især hvis du spiller det! Når du spiller fodbold eller dyrker anden sport, hvor sveden springer fra din pande

Læs mere

SYMPTOMER OG BEHANDLING

SYMPTOMER OG BEHANDLING Blodtryk BLODTRYK Blodtryk er et udtryk for blodets tryk på blodårernes vægge. Blodtrykket afhænger af, hvor stor en kraft hjertet pumper blodet rundt med, og hvor stor modstand blodet møder ved kontakt

Læs mere

DBF-MIDTJYLLAND. Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland.

DBF-MIDTJYLLAND. Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland. DBF-MIDTJYLLAND. Hvad betyder kosten og hvorfor??. Det er ikke nok, at du er en dygtig spiller og træner meget. Din kost kan afgøre, om du vinder eller taber en kamp. Rigtig kost kan også sikre at du undgår

Læs mere

Sund mad og motion. lille indsats hver dag gør en stor forskel for din sundhed. www.pension.dk

Sund mad og motion. lille indsats hver dag gør en stor forskel for din sundhed. www.pension.dk Sund mad og motion lille indsats hver dag gør en stor forskel for din sundhed www.pension.dk Du lever længere, hvis du cykler hver dag. Også havearbejde, lange gåture og motions løb forlænger dit liv med

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere

BLIV SUND OG UNDGÅ OVERVÆGT HVAD MENER EKSPERTERNE?

BLIV SUND OG UNDGÅ OVERVÆGT HVAD MENER EKSPERTERNE? FYSISK SUNDHED JANUAR 2010 BLIV SUND OG UNDGÅ OVERVÆGT HVAD MENER EKSPERTERNE? Selv blandt danske forskere inden for folkesundhed kan der være forskellige holdninger til sundhed. Denne artikel er fremkommet

Læs mere

Kosten og dens betydning.

Kosten og dens betydning. MBK 31.august 2009. Det er ikke nok, at du er en dygtig spiller og træner meget. Din kost kan afgøre, om du vinder eller taber en kamp. Rigtig kost kan også sikre at du undgår skader. For at yde må du

Læs mere

Type 1 diabetes hos børnb

Type 1 diabetes hos børnb Type 1 diabetes hos børnb Hvordan takler vi det i hverdagen? Børnediabetesambulatoriet, Herlev hospital. Hvad er diabetes? Diabetes er en lidelse/mangeltilstand som er karakteriseret ved et forhøjet blodsukker

Læs mere

Hvorfor overvægt. Stille siddende job i stedet for fysikbetonet job. Elevator i stedet for trapper. Bussen i stedet for cyklen

Hvorfor overvægt. Stille siddende job i stedet for fysikbetonet job. Elevator i stedet for trapper. Bussen i stedet for cyklen Hvorfor overvægt Stille siddende job i stedet for fysikbetonet job Elevator i stedet for trapper Bussen i stedet for cyklen Pizza, Fast food i stedet for sund mad Færdiglavet mad i stedet for hjemmelavet

Læs mere

Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen

Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen Forfatter Tina Krogh Materialet er støttet af Ministeriet for Børn og Undervisnings Tips- og Lottopulje 2010. Materialet inkl. billeder kan frit anvendes i undervisningssammenhænge

Læs mere

Hvordan har du det? Mini-sundhedsprofil for Lejre Kommune. sundhedsprofil for lejre Kommune

Hvordan har du det? Mini-sundhedsprofil for Lejre Kommune. sundhedsprofil for lejre Kommune Hvordan har du det? Mini-sundhedsprofil for Lejre sundhedsprofil for lejre Indhold Indledning................................................ 3 Folkesundhed i landkommunen..............................

Læs mere

Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual

Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual Side 1 af 21 Indhold Indledning...3 Hvad er kulhydrat?...4 Hvad er protein?...5 Hvad er fedt?...6 Hvad med væske?...7 Timing af kost...8 Undervisningsmanual...10

Læs mere

Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden

Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden Denne kostpolitik er udarbejdet af personalet, og godkendt af forældrebestyrelsen. Vi håber, at kostpolitikken vil være til gavn og inspiration. Formålet med

Læs mere

Skoleelevers spisevaner

Skoleelevers spisevaner Københavns Universitet Pro Children Institut for Folkesundhedsvidenskab Oktober 2003 Skoleelevers spisevaner Spørgeskema til elever Oktober 2003 Kære skoleelev Vi beder dig hjælpe os med en undersøgelse

Læs mere

Din livsstil. påvirker dit helbred

Din livsstil. påvirker dit helbred Din livsstil påvirker dit helbred I denne pjece finder du nogle råd om, hvad sund livsstil kan være. Du kan også finde henvisninger til, hvor du kan læse mere eller få hjælp til at vurdere dine vaner.

Læs mere

Forslag til dagens måltider

Forslag til dagens måltider Forslag til dagens måltider for en kvinde på 31 60 år med normal vægt og fysisk aktivitet, som ikke indtager mælkeprodukter 8300 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 900 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

HA HJERTET MED en vejledning i sund livsstil

HA HJERTET MED en vejledning i sund livsstil HA HJERTET MED en vejledning i sund livsstil DU KAN SELV GØRE EN FORSKEL Ha hjertet med er en vejledning om sund livsstil til dig fra Hjerteforeningen. Du har fået den af din læge eller sygeplejerske,

Læs mere

SUNDHED V/BENTE GRØNLUND. Livet er summen af dine valg Albert Camus

SUNDHED V/BENTE GRØNLUND. Livet er summen af dine valg Albert Camus SUNDHED V/BENTE GRØNLUND Livet er summen af dine valg Albert Camus Sund livsstil Vær proaktiv når det gælder dit helbred Dyrk motion, og pas på vægten Spis rigtigt Udarbejd strategier for livslang læring

Læs mere

Guide: Få flad mave på 0,5

Guide: Få flad mave på 0,5 Guide: Få flad mave på 0,5 Er maven lidt for bulet for din smag, så er der masser at gøre ved det og det kan sagtens gøres hurtigt, lover eksperterne. Af Julie Bach, 9. oktober 2012 03 Få den flade mave

Læs mere

Rygning, alkohol, fysisk aktivitet, kost og overvægt. Karina Friis, Forsker, ph.d. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling www.regionmidtjylland.

Rygning, alkohol, fysisk aktivitet, kost og overvægt. Karina Friis, Forsker, ph.d. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling www.regionmidtjylland. Rygning, alkohol, fysisk aktivitet, kost og overvægt Karina Friis, Forsker, ph.d. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling www.regionmidtjylland.dk Rygning, alkohol, kost, fysisk aktivitet og overvægt Udviklingen

Læs mere

Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen. Mine udfordringer er. Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig. Jeg spiser foran fjernsynet

Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen. Mine udfordringer er. Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig. Jeg spiser foran fjernsynet MIne spisevaner opgavekort Mine udfordringer er Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen 1 Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig Jeg spiser foran fjernsynet 2 3 MIne spisevaner Jeg taber

Læs mere

Tid %l sundhed sundhed %l %den. Senium, Thisted Tirsdag den 26.august 2014 02/09/14

Tid %l sundhed sundhed %l %den. Senium, Thisted Tirsdag den 26.august 2014 02/09/14 Senium, Thisted Tirsdag den 26.august 2014 Tid %l sundhed sundhed %l %den Kostvejleder og zoneterapeut Bente Brudsgård, Jelling www.brudsgaard.dk Tlf. 4098 3882 1 Vand Drik rigeligt med vand 2-3 liter

Læs mere

Hjælp med hjertet. Gør en forskel. Støt Hjerteforeningen og Matas i kampen mod kvinders hjertekarsygdomme. Sådan passer du på dit hjerte.

Hjælp med hjertet. Gør en forskel. Støt Hjerteforeningen og Matas i kampen mod kvinders hjertekarsygdomme. Sådan passer du på dit hjerte. Det gode råd gør forskellen www.matas.dk Det gode råd gør forskellen Gør en forskel Hjælp med hjertet Støt Hjerteforeningen og Matas i kampen mod kvinders hjertekarsygdomme. Sådan passer du på dit hjerte.

Læs mere

LIVSSTILS HOLD FORÅR 2013.

LIVSSTILS HOLD FORÅR 2013. LIVSSTILS HOLD FORÅR 2013. Hurtigt optagelige kulhydrater = De hvide djævle Der især sætter sig på maven - Hvide ris - Hvidt brød - Pasta - Sodavand, saftevand, juice + (øl, vin.spiritus) - Brød med stort

Læs mere

Sund kost til fodboldspillere

Sund kost til fodboldspillere Sund kost til fodboldspillere DBU s Fodboldcamp Hvad betyder sundhed? Hvorfor skal I som fodboldspillere vide noget om sund mad? Fordi sund mad øger jeres chancer for bedre præstation på banen På næste

Læs mere

Spørgeskema Sundhedsprofil Standard. Dine svar og resultater er 100% anonyme! HUSK! Udfyld skemaet og tag det med til undersøgelsen!

Spørgeskema Sundhedsprofil Standard. Dine svar og resultater er 100% anonyme! HUSK! Udfyld skemaet og tag det med til undersøgelsen! Dine svar og resultater er 100% anonyme! HUSK! Udfyld skemaet og tag det med til undersøgelsen! Spørgeskema Sundhedsprofil Standard Falck Healthcare s Sundhedsprofil består af dette spørge skema samt en

Læs mere

Ung og Sund til unge og deres forældre

Ung og Sund til unge og deres forældre Ung og Sund til unge og deres forældre Idræt Mad Trivsel Velvære Rusmidler Skole Vægt Sundhedsvaner og trivsel blandt 7. - 10. klasse Kære unge, forældre og lærere SUNDHEDSPROFIL Vejen Kommune Rådhuspassagen

Læs mere

Har du KOL? Så er måltider og motion vigtigt. Enkle råd om at holde vægten oppe

Har du KOL? Så er måltider og motion vigtigt. Enkle råd om at holde vægten oppe Har du KOL? Så er måltider og motion vigtigt Enkle råd om at holde vægten oppe 2 Indholdsfortegnelse Side KOL og vægttab 3 Hvilken betydning har energi? 4 Hvilken betydning har protein? 5 Derfor er behovet

Læs mere

Region Midtjyllands folkesundhedsundersøgelse: Hvordan har du det? 2013

Region Midtjyllands folkesundhedsundersøgelse: Hvordan har du det? 2013 Region Midtjyllands folkesundhedsundersøgelse: Hvordan har du det? 2013 Hvordan har du det? 2013 er en spørgeskemaundersøgelse af borgernes sundhed, sygelighed og trivsel i Region Midtjylland. Undersøgelsen

Læs mere

Gør sunde valg til gode vaner Vækstgruppeforløb med Green Network

Gør sunde valg til gode vaner Vækstgruppeforløb med Green Network Gør sunde valg til gode vaner Vækstgruppeforløb med Green Network Kost Rygning Alkohol Motion (Stress) KRAM(S) DI s sundhedsfremmekonference, oktober 2 Vattenfall A/S Gør sunde valg til gode vaner hvorfor?

Læs mere

Hvad bruges maden til

Hvad bruges maden til Hvad bruges maden til Du skal øve dig i at forklare, hvad kulhydraterne, fedtstofferne, proteinerne og vitaminerne bliver brugt til i din krop. Hvorfor har din krop brug for kulhydrater, fedtstoffer, proteiner

Læs mere

side 1 af 7 Din biologiske alder

side 1 af 7 Din biologiske alder side 1 af 7 Din biologiske alder En ting er din kronologiske alder, altså hvor mange år, der er gået, siden du blev født. Noget andet er din biologisk alder. Altså hvor gammel din krop er rent fysisk.

Læs mere

Patientinformation. Kostråd. til hæmodialysepatienter

Patientinformation. Kostråd. til hæmodialysepatienter Patientinformation Kostråd til hæmodialysepatienter Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Afdeling Indledning Kosten er en vigtig del af behandlingen, når man er hæmodialysepatient Sammen med selve dialysen,

Læs mere

TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE

TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE Type 2-diabetes - en folkesygdom 200.000-300.000 danskere har type 2- diabetes. Derudover får 10.000-20.000 hvert år sygdommen, der også kaldes type 2-sukkersyge.

Læs mere

Brug lægen SEX OG SUNDHED 4

Brug lægen SEX OG SUNDHED 4 SEX OG SUNDHED 4 Brug lægen Når du er fyldt 16 år, kan du tale med lægen, uden at dine forældre behøver at få det at vide, og når du er fyldt 18 år, har lægen tavshedspligt. Hvis der er noget, du gerne

Læs mere

Energi til hele skidagen

Energi til hele skidagen Energi Til Hele Skidagen - 1 - Energi til hele skidagen En rapport fra skifitness.dk af Anja Bolbjerg De fleste kender fornemmelsen af at gassen går ud af ballonen op ad skidagen. Den sædvanlige kost på

Læs mere

Migræne & Hovedpineforeningen

Migræne & Hovedpineforeningen Migræne & Hovedpineforeningen - er også for børn og unge gode råd test om du har migræne øvelser mod spændingshovedpine læs om massage og motion er du teenager med hovedpine? www.hovedpineforeningen.dk

Læs mere

Og deres resultater er ikke til at tage fejl af; 122 kilo tabte de 6 deltagere på 16 uger.

Og deres resultater er ikke til at tage fejl af; 122 kilo tabte de 6 deltagere på 16 uger. 4 kvinder og 2 mænd har gennemført Lev Livet kuren til punkt og prikke og du kunne følge dem i efterårssæsonen 2013 i livsstilsprogrammet; Lev Livet på TV2 Øst. Og deres resultater er ikke til at tage

Læs mere

FLAD MAVE. HVORFOR, HVORDAN og HVOR HURTIGT? Mad, sukker, alkohol, fordøjelse. Fedt på maven, stress, fordøjelse, immunforsvar, lykke

FLAD MAVE. HVORFOR, HVORDAN og HVOR HURTIGT? Mad, sukker, alkohol, fordøjelse. Fedt på maven, stress, fordøjelse, immunforsvar, lykke Birgitte Nymann 2011 02-11-2011 FLAD MAVE HVORFOR, HVORDAN og HVOR HURTIGT? Spis maven flad Mad, sukker, alkohol, fordøjelse Sov maven flad Fedt på maven, stress, fordøjelse, immunforsvar, lykke Afspænd

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 5900 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 300 kj/dag svarende til 5 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1435

Læs mere

Jerk W. Langer. Videnskabs-journalist Læge Forfatter. Slides fra foredraget KOST OG MOTION FOR UNGE Af Jerk W. Langer. www.jerk.dk

Jerk W. Langer. Videnskabs-journalist Læge Forfatter. Slides fra foredraget KOST OG MOTION FOR UNGE Af Jerk W. Langer. www.jerk.dk www.jerk.dk jerk@langer.dk Jerk W. Langer Slides fra foredraget KOST OG MOTION FOR UNGE Af Jerk W. Langer OBS! - Omfattet af lov om ophavsrettigheder. - Må ikke kopieres. Videnskabs-journalist Læge Forfatter

Læs mere

Din biologiske alder. side 1 af 6

Din biologiske alder. side 1 af 6 Din biologiske alder side 1 af 6 En ting der din kronologiske alder, altså hvor mange år der er gået, siden du blev født. Noget andet er din biologisk alder. Altså hvor gammel din krop er rent fysisk.

Læs mere

Guide: Sådan taber du fedtet punkt for punkt. Kom af med dine mormorarme, ridebukselår eller kærlighedshåndtag. Få gode råd til kost og træning.

Guide: Sådan taber du fedtet punkt for punkt. Kom af med dine mormorarme, ridebukselår eller kærlighedshåndtag. Få gode råd til kost og træning. Guide: Sådan taber du fedtet punkt for punkt Kom af med dine mormorarme, ridebukselår eller kærlighedshåndtag. Få gode råd til kost og træning. Af Line Felholt, måned 2012 03 Kom af med det uønskede fedt

Læs mere

Gode råd til en sundere hverdag

Gode råd til en sundere hverdag LOGO2TH_Lille_NEGrød Gode råd til en sundere hverdag Vægtstopperne - Behandling af børn og unge efter Holbæk-modellen Kære Forældre Det er vigtigt at dit barn oplever en god mæthedsfølelse og spiser sundt

Læs mere

HJERTESYGDOM FAKTA OG FOREBYGGELSE

HJERTESYGDOM FAKTA OG FOREBYGGELSE HJERTESYGDOM FAKTA OG FOREBYGGELSE Iskæmisk hjertesygdom - en folkesygdom Iskæmisk hjertesygdom er en fælles betegnelse for sygdomme i hjertet, der skyldes forsnævring af de årer, der forsyner hjertet

Læs mere

Body Mind Academys 10 dages udrensningskur

Body Mind Academys 10 dages udrensningskur Body Mind Academys 10 dages udrensningskur Tillykke med din beslutning om at rense din krop ud samt at øge bevidstheden om hvad din krop har brug for af brændstof, og ikke mindst hvad den IKKE skal have.

Læs mere

Hvordan har du det? Mini-sundhedsprofil for Kalundborg Kommune. sundhedsprofil for Kalundborg Kommune

Hvordan har du det? Mini-sundhedsprofil for Kalundborg Kommune. sundhedsprofil for Kalundborg Kommune Hvordan har du det? Mini-sundhedsprofil for Kalundborg sundhedsprofil for Kalundborg Indhold Et tjek på Kalundborgs sundhedstilstand..................... 3 Beskrivelse af Kalundborg.........................

Læs mere

Selvvurderet helbred et spørgeskema

Selvvurderet helbred et spørgeskema Green Network Selvvurderet helbred et spørgeskema Uddrag af Sundheds- og sygelighedsundersøgelsen 2005 - Statens Institut for Folkesundhed, august 2006 Juli 2010. Selvvurderet helbred Spørgeskema Generelt:

Læs mere

Pjece til forældre og personale, når der skal laves kostpolitik i din institution. Kostpolitik i daginstitutioner

Pjece til forældre og personale, når der skal laves kostpolitik i din institution. Kostpolitik i daginstitutioner Pjece til forældre og personale, når der skal laves kostpolitik i din institution Kostpolitik i daginstitutioner Hvorfor en kostpolitik? Stevns kommune ønsker med en overordnet kostpolitik på før-skoleomådet

Læs mere

Sundhed med udgangspunkt hjertekarsygdomme

Sundhed med udgangspunkt hjertekarsygdomme Sundhed med udgangspunkt hjertekarsygdomme 1. En redegørelse for udviklingen af hjertesygdomme og hvad begrebet hjertekarsygdomme dækker over. 2. En forklaring af begreber som blodtryk (og hvordan man

Læs mere

Træner du meget (4 6 timer om ugen eller mere), er det vigtigt, at du og dine forældre sørger for, at du får den rigtige sportsmad at spise.

Træner du meget (4 6 timer om ugen eller mere), er det vigtigt, at du og dine forældre sørger for, at du får den rigtige sportsmad at spise. KOSTVEJLEDNING 1 Kost og håndbold Kosten er vigtig for dig, der spiller håndbold! Træner du meget (4 6 timer om ugen eller mere), er det vigtigt, at du og dine forældre sørger for, at du får den rigtige

Læs mere

Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag

Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag ½ af din tallerken skal være fyldt op med, pasta, ris, kartofler, brød, bulgur og lign ¼ af din tallerken skal være fyldt op med grøntsager

Læs mere

Kostpolitik i Dagmargården

Kostpolitik i Dagmargården Kostpolitik i Dagmargården Dagmargårdens kostpolitik er baseret på de 8 kostråd. De 8 kostråd De 8 kostråd er hverdagens huskeråd til en sund balance mellem mad og fysisk aktivitet. Lever du efter kostrådene,

Læs mere

Eller med andre ord. Sukkersyge. 6 april 2013. Af Thor Chalmer Rasmussen Læge, Esbjerg sygehus

Eller med andre ord. Sukkersyge. 6 april 2013. Af Thor Chalmer Rasmussen Læge, Esbjerg sygehus Eller med andre ord Sukkersyge 6 april 2013 Af Thor Chalmer Rasmussen Læge, Esbjerg sygehus Læring for alle Hvad forbinder I med sukkersyge? Hvorfor er sukkersyge vigtigt at vide noget om? I forhold til

Læs mere

FIF til hvordan. du styrer din trang. til sukker

FIF til hvordan. du styrer din trang. til sukker FIF til hvordan du styrer din trang til sukker af. Hanne Svendsen, klinisk diætist og forfatter 1 Håber du får inspiration og glæde af denne lille sag. Jeg ønsker for dig, at du når det, du vil. Valget

Læs mere

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem OM DAGEN 6 også når du flytter hjemmefra Få gode ideer til hvordan du får 6 om dagen morgen, middag og aften ind i mellem Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem Et af de

Læs mere

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag.

Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter. ind. Spis ikke for store portioner. Bevæg dig min. 30 minutter hver dag. 1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv Varier mellem forskellige typer fisk, magre mejeriprodukter og magert kød hen over ugen. Kartofler hører med i en varieret kost. Gå efter Nøglehulsmærket

Læs mere

Vi giver et kram. Kost, Rygning, Alkohol, Motion og Stress

Vi giver et kram. Kost, Rygning, Alkohol, Motion og Stress K R AM Vi giver et kram Kost, Rygning, Alkohol, Motion og Stress Kost K R A M Forekomsten af overvægt i Danmark er steget 30-40 gange i løbet af de seneste 50 år, hvilket betyder at 40% af alle danskere

Læs mere

Værd at vide om atrieflimren. 12 spørgsmål og svar om hjerne og hjerte

Værd at vide om atrieflimren. 12 spørgsmål og svar om hjerne og hjerte Værd at vide om atrieflimren 12 spørgsmål og svar om hjerne og hjerte Indhold 3 Hvad er atrieflimren? 4 Er atrieflimren farligt? 6 Hvorfor kan jeg få en blodprop i hjernen, når jeg har en sygdom i hjertet?

Læs mere

Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag

Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag ½ af din tallerken skal være fyldt op med, pasta, ris, kartofler, brød, bulgur og lign ¼ af din tallerken skal være fyldt op med grøntsager

Læs mere

KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN

KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN KOPIARK 1-13 5.-6. KLASSETRIN PIA ROSENLUND & CHRISTINE BENDIX KONSULENTER FOR FØDEVARESTYRELSEN. UDDANNEDE FOLKESKOLELÆRERE MED BACHELOR I HJEMKUNDSKAB ET SUNDERE VALG MED NØGLEHULLET Kopiarkene kan hentes

Læs mere

Tallerken-modellen til dig der træner meget

Tallerken-modellen til dig der træner meget Tallerken-modellen til dig der træner meget ½ af din tallerken skal være fyldt op med, pasta, ris, kartofler, brød, bulgur og lign ¼ af din tallerken skal være fyldt op med grøntsager ¼ af din tallerken

Læs mere

Del 2. KRAM-profil 31

Del 2. KRAM-profil 31 Del 2. KRAM-profil 31 31 32 Kapitel 3 Kost Kapitel 3. Kost 33 Mænd spiser tilsyneladende mere usundt end kvinder De ældre spiser oftere mere fedt og mere mættet fedt end anbefalet sammenlignet med de unge

Læs mere

Kostpolitik ved evt. madordning i Hornsyld Idrætsbørnehus

Kostpolitik ved evt. madordning i Hornsyld Idrætsbørnehus Kostpolitik ved evt. madordning i Hornsyld Idrætsbørnehus Forord I Hornsyld Idrætsbørnehus sætter vi fokus på sund kost. Derfor har vi fundet det relevant at udvikle en kostpolitik, idet vi anser barnets

Læs mere

3.1 SUNDHED. Randers Kommune - Visionsproces 2020

3.1 SUNDHED. Randers Kommune - Visionsproces 2020 3.1 SUNDHED Randers Kommune - Visionsproces 2020 Forekomst af udvalgte sygdomme i 7- byerne Procent af de adspurgte (voksne) Bronkitis, for store lunger, rygerlunger Blodprop i hjertet Diabetes Muskel/skelet

Læs mere

Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen. Sund mad og fysisk aktivitet

Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen. Sund mad og fysisk aktivitet Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen Sund mad og fysisk aktivitet Sund mad og fysisk aktivitet Alfabeta, Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen 2006 Forlagsredaktion: Helene Deden Foto: Sundhedsstyrelsen,

Læs mere

Tallerken-modellen til dig der træner meget

Tallerken-modellen til dig der træner meget Tallerken-modellen til dig der træner meget ½ af din tallerken skal være fyldt op med, pasta, ris, kartofler, brød, bulgur og lign ¼ af din tallerken skal være fyldt op med grøntsager ¼ af din tallerken

Læs mere

MAD, MÅLTID OG BEVÆGELSE

MAD, MÅLTID OG BEVÆGELSE Vi SPRINGER over sukkeret 1 STRATEGI FOR MAD, MÅLTID OG BEVÆGELSE 0-18 år vi SP RINGER over sukkeret 2 Vi SPRINGER over sukkeret Vi SPRINGER over sukkeret 3 Børn og unges sundhed ET FÆLLES ANSVAR Børn

Læs mere

DIABETES OG HJERTESYGDOM

DIABETES OG HJERTESYGDOM DIABETES OG HJERTESYGDOM Diabetes og hjertesygdom Hjertesygdom kan ramme alle mennesker, men når du har diabetes forøges din risiko. Det at have diabetes får dig til at tænke mere på din sundhed, således

Læs mere

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor.

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Skolens kantine Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Derudover arbejder vi med sundheden, og vi tilbyder dagligt sunde alternativer. Du finder disse alternativer

Læs mere

Hvordan har du det? 2010

Hvordan har du det? 2010 Hvordan har du det? 2010 Sundhedsprofil for region og kommuner unge Sammenfatning Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Hvordan har du det? 2010 Sundhedsprofil for region og kommuner unge sammenfatning Udarbejdet

Læs mere

KOMPLET KOSTPLAN TIL KVINDER VÆGTTAB FOR KVINDER BMI OG DIT ENERGIBEHOV EKSEMPEL PÅ KOSTPLAN VÆGTTAB

KOMPLET KOSTPLAN TIL KVINDER VÆGTTAB FOR KVINDER BMI OG DIT ENERGIBEHOV EKSEMPEL PÅ KOSTPLAN VÆGTTAB Indholdsfortegnelse KOMPLET KOSTPLAN TIL KVINDER VÆGTTAB FOR KVINDER BMI OG DIT ENERGIBEHOV EKSEMPEL PÅ KOSTPLAN VÆGTTAB PERSONLIG PLAN TIL DIG DER VIL HAVE SUCCES MED VÆGTTAB 3 4 5 7 9 Komplet kostplan

Læs mere

Baseline spørgeskema Version 2.1 Dato 01.11.2014

Baseline spørgeskema Version 2.1 Dato 01.11.2014 Spørgeskema til udfyldelse ved start Randomiseringsnummer: Initialer for forsøgsdeltager: CPR: - Dato for udfyldelse af skema: / - 20 Navn: Hvad er din civilstand? (1) Gift / samlevende (2) Enke / enkemand

Læs mere

Mad og måltidspolitik

Mad og måltidspolitik Mad og måltidspolitik for dagtilbud, SFO, klub og skoler i Albertslund Kommune Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69

Læs mere

Matematik D. Almen voksenuddannelse. Skriftlig prøve. (4 timer)

Matematik D. Almen voksenuddannelse. Skriftlig prøve. (4 timer) Matematik D Almen voksenuddannelse Skriftlig prøve (4 timer) AVU132-MAT/D Mandag den 27. maj 2013 kl. 9.00-13.00 KRAM (Kost, Rygning, Alkohol og Motion) Matematik niveau D Skriftlig matematik Opgavesættet

Læs mere

ER FRISKE GRØNTSAGER SUNDERE END FROSNE?

ER FRISKE GRØNTSAGER SUNDERE END FROSNE? Indeholder de nyopgravede gulerødder flere vitaminer end dem, du graver frem i frysedisken? Er almindeligt sukker mindre usundt end kunstige sødestof- fer? Bør man undlade at drikke mælk, når man er ude

Læs mere

Udtrykket tynd-fed er et slangudtryk for personer med normal vægt, men med en relativt høj fedtprocent.

Udtrykket tynd-fed er et slangudtryk for personer med normal vægt, men med en relativt høj fedtprocent. FYSISK SUNDHED JUNI 2011 DE TYNDFEDE AF PROFESSOR BENTE KLARLUND PEDERSEN Udtrykket tynd-fed er et slangudtryk for personer med normal vægt, men med en relativt høj fedtprocent. Jeg er ikke af den opfattelse,

Læs mere

Langhøj dagtilbud og SFO s kostpolitik.

Langhøj dagtilbud og SFO s kostpolitik. Langhøj Dagtilbud og SFO Bækvej 6,Asp 7600 Struer Tlf: 96848940 Langhøj dagtilbud og SFO s kostpolitik. I forbindelse med den stigende interesse og fokus på sundhed og trivsel, skabes indsatser for at

Læs mere

Tab to buksestørrelser på 6 uger

Tab to buksestørrelser på 6 uger Tab to buksestørrelser på 6 uger Der er ingen grund til at gå rundt om den varme grød længere. Få de smalle hofter tilbage med en 6-ugers kur, der giver dig synlige resultater og måske blod på tanden til

Læs mere

Mad- og måltidspolitik. -ernæring og kultur, som fremmer trivsel og læring

Mad- og måltidspolitik. -ernæring og kultur, som fremmer trivsel og læring Mad- og måltidspolitik -ernæring og kultur, som fremmer trivsel og læring . Uden mad og drikke trives børnene ikke Uden mad og drikke.. Kost og trivsel hænger unægtelig sammen trivsel og læring ligeså.

Læs mere

Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag

Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag ½ af din tallerken skal være fyldt op med, pasta, ris, kartofler, brød, bulgur og lign ¼ af din tallerken skal være fyldt op med grøntsager

Læs mere

Sport og type 1 diabetes

Sport og type 1 diabetes e-mergency 06877 Sport og type 1 diabetes DIABETESFORENINGEN w w w. d i a b e t e s. d k Praktiske råd om mad og drikke DIABETESFORENINGEN Sport og type 1 diabetes Diabetesforeningen, 2003 2. oplag, februar

Læs mere

Kostpolitik. Kostpolitik 0-6 år

Kostpolitik. Kostpolitik 0-6 år Kostpolitik Kostpolitik 0-6 år Vesthimmerlands Kommunes kostpolitik - for børn i kommunale dagtilbud Denne pjece indeholder Vesthimmerlands Kommunes kostpolitik for børn i alderen 0 til 6 år i dagtilbud

Læs mere

Region Midtjyllands folkesundhedsundersøgelse: Hvordan har du det? 2010

Region Midtjyllands folkesundhedsundersøgelse: Hvordan har du det? 2010 Region Midtjyllands folkesundhedsundersøgelse: Hvordan har du det? 2010 Hvordan har du det? 2010 er en spørgeskemaundersøgelse af borgernes sundhed, sygelighed og trivsel. I kraft af en stikprøvens størrelse

Læs mere

Opskrifter på FiguAktiv-måltider

Opskrifter på FiguAktiv-måltider FIGUAKTIV KONCEPT Aloe Vera, FiguAktiv drikkepulver, FiguAktiv urtete, ProBalance FiguAktiv er en forbedring af Figuline, hvor smagen og indholdsstofferne er forbedret. Der er endnu mere B12 vitamin i.

Læs mere

SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU

SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU Skal du i gang med din egen husholdning for første gang i forbindelse med enten studie, uddannelse eller arbejde? Så har du her den korte lyn guide til, hvordan du let kommer i

Læs mere

Er du klar over det mand?

Er du klar over det mand? Er du klar over det mand? Det behøver ikke være kedeligt at leve længere Mange mænd spiser for meget, bevæger sig for lidt, ryger og drikker for meget alkohol. Og de knokler på arbejdet. Men de snakker

Læs mere

Fakta om social ulighed i sundhed - tal fra Region Midtjylland. Finn Breinholt Larsen Center for Folkesundhed

Fakta om social ulighed i sundhed - tal fra Region Midtjylland. Finn Breinholt Larsen Center for Folkesundhed Fakta om social ulighed i sundhed - tal fra Region Midtjylland Finn Breinholt Larsen Center for Folkesundhed Definition: Hvad forstår vi ved social ulighed i sundhed? Årsager: Hvorfor er der social ulighed

Læs mere

SUNDHEDSAFDELINGEN. Gode råd om sund mad og vægttab

SUNDHEDSAFDELINGEN. Gode råd om sund mad og vægttab SUNDHEDSAFDELINGEN Gode råd om sund mad og vægttab Andelen af overvægtige danskere er støt stigende, både blandt børn og voksne. I Jammerbugt Kommune er 54% af befolkningen overvægtige, og omkring 17%

Læs mere

Du har bestilt tid til en konsultation d., kl..

Du har bestilt tid til en konsultation d., kl.. Du har bestilt tid til en konsultation d., kl.. Vedlagt spørgeskema samt 7 dages maddagbog bedes udfyldt og returneres til nedenstående adr. inden vi mødes første gang. Returneres ca. 3 dage inden aftalen.

Læs mere

SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU?

SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU? SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU? GLOSTRUP PRODUKTIONSHØJSKOLE - TORSDAG DEN 5. MARTS 2009 Dataindsamling ELEVER MED I UNDERØGELSEN RYGER IKKE-RYGER I ALT Antal drenge: 15 20 35 Antal piger: 11 7 18 Elever

Læs mere

KOSTPOLITIK FOR MADEN DER SERVERES PÅ BØDKERGÅRDEN. Indholdsfortegnelse:

KOSTPOLITIK FOR MADEN DER SERVERES PÅ BØDKERGÅRDEN. Indholdsfortegnelse: KOSTPOLITIK FOR MADEN DER SERVERES PÅ BØDKERGÅRDEN Indholdsfortegnelse: 1. Formålet med en kostpolitik på Bødkergården 2. Fødevarestyrelsens anbefalinger for kost til børn. 3. Børnenes energi- og væskebehov

Læs mere