Sundhedsmappe. Indflydelse på egen sundhed. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sundhedsmappe. Indflydelse på egen sundhed. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland"

Transkript

1 Sundhedsmappe Indflydelse på egen sundhed CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland

2 Min sundhedsmappe I denne mappe kan du samle dine ting om sundhed. Der er i forvejen sat noget ind, men du kan selv sætte mere ind i mappen. På kan du få flere tips. Her kan du sætte dine profiler fra sundhedsmålingerne ind Her er der plads til de aftaler, du har lavet om din sundhed Her kan du finde tips og tricks til at gøre din hverdag sundere Her kan du læse om din krop Her er der plads til det, du synes Mappen er udarbejdet i forbindelse med projektet Indflydelse på egen sundhed. Projektet er et samarbejde mellem Lemvig, Mariagerfjord, Morsø, Struer, Viborg kommuner og CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling, Region Midtjylland.

3

4 Min sundhedsprofil Har du fået en sundhedsmåling, har du også fået et papir med resultatet af din måling. Det papir kaldes din sundhedsprofil. Sæt din sundhedsprofil ind i mappen, bag ved denne side. Så ved du altid hvor den er, og kan altid se på den igen. Måske er der noget der undrer dig? Måske er der noget du vil vide mere om? Og måske er der noget i din sundhedsprofil som gør, at du gerne vil ændre noget i dit liv. I mappens næste afsnit, det gule afsnit, kan du lave en aftale med dig selv om, om der er noget, du gerne vil ændre for at blive lidt sundere. I det grønne afsnit kan du finde ideer til at leve lidt sundere. Nogle af disse ideer kan måske hjælpe dig til at finde ud af, hvad du selv har lyst til at gøre. Brug disse ideer til at lave en aftale med dig selv. Det kan også være en god ide, at vise din sundhedsprofil til en du kender godt. Sammen kan I finde ud af, hvordan du kan ændre det, du gerne vil ændre. I kan også snakke om, hvordan du gerne vil have hjælp og støtte til det.

5

6 Mine aftaler med mig selv Har du fået en sundhedsmåling? Hvad viser din sundhedsprofil? Måske ved du godt, hvad du gerne vil ændre for at leve lidt sundere. Men det er meget vanskeligt at ændre noget i livet, selvom man gerne vil. Du bestemmer i dit eget liv og har indflydelse på, hvordan du lever og gerne vil leve. Hvis du gerne vil ændre på noget, som vil gøre dit liv bedre, kan du begynde med at lave en aftale med dig selv. Det kan være noget med din krop, dit humør eller din trivsel, hvor du bor eller arbejder. Måske noget helt andet. Hvis der er noget i din sundhedsprofil, som du gerne vil forbedre, kan du lave en plan for det. På de næste sider, kan du arbejde med din plan og lave en aftale med dig selv. Husk: det kan være godt at snakke med nogen, man kender godt. Måske har de nogle gode ideer til, hvad du kan gøre og vil støtte dig alt det, de kan.

7 Mine aftaler med mig selv Du har måske fået målt din sundhed både hvordan din krop har det og hvordan du trives. Måske er der noget du gerne vil ændre for at øge din sundhed og livsglæde. For at lave ændringer i eget liv, er det godt at have en plan. Hvad vil du gerne ændre og hvordan du vil gøre det? Sådan en plan kalder vi Mine aftaler med mig selv. Du kan også lave aftaler med dig selv. På de næste sider kan du læse om, hvordan du kan gøre det. Her er Ole Ole vil gerne tabe sig. Derfor vil Ole fra nu af: spise mindre portioner til aftensmad kun drikke cola i weekenden Her er Lise Lise vil også gerne veje lidt mindre Derfor vil Lise fra nu af: tage trappen i stedet for elevatoren gå en tur hver dag når hun kommer hjem fra arbejde

8 Mine aftaler med mig selv For at lave ændringer i eget liv, er det godt at have en plan. Hvad vil du gerne ændre og hvordan du vil gøre det? Sådan en plan kalder vi Mine aftaler med mig selv. Det handler om at blive klar over, hvordan man kan lave ændringer i sit liv. Man bør planlægge, gennemføre, undersøge og følge op på ændringer, så det man ændrer, bliver en ny vane i livet. Til at hjælpe dig med at komme i gang, kan du starte med at svare på disse tre spørgsmål Hvad ønsker jeg at opnå? Først skal du sætte et mål for, hvad du vil opnå. Dit mål skal være muligt at nå. Det kan være svært at ændre vaner, men ved at tage små skridt af gangen bliver det nemmere. Det er derfor en god ide, kun at sætte et mål. Når du har nået dit mål, kan du sætte et nyt mål. Hvad vil jeg gøre for at nå mit mål? Derefter skal du finde ud af, hvad du skal gøre for at nå dit mål. Er der nogen som skal hjælpe dig, eller kan du selv? Lav en plan for, hvordan du vil gennemføre ændringerne. Hvornår ved jeg, at jeg har nået mit mål? Til sidst skal du undersøge, hvordan det er gået med dine ændringer? Har du nået dit mål? Måske skal du gøre andre ting for at nå dit mål. På den næste side kan du se et eksempel på en plan. Efter det eksempel, er et du kan udfylde. Så kan du bedre se, hvilke aftaler du har lavet med dig selv. Her kan du også lave en plan for, hvordan du vil nå dit mål.

9 Mine aftaler med mig selv - Ole Hvad ønsker jeg at opnå? Jeg vil gerne tabe mig 7 kg, så jeg kan få den smarte t- shirt nede i byen og blive hurtigere til fodbold. Hvad vil jeg gøre for at nå mit mål? Hvornår ved jeg, at jeg har nået mit mål? Planlægning Gennemføre ændringer Undersøge ændringer Følge op på ændringer Jeg vil spise mindre portioner til aftensmad, og jeg vil kun drikke cola i weekenden Når jeg vejer mig, og jeg vejer 7 kg mindre end nu. Det er når jeg vejer 76 kg. Hvad skal der gøres for at jeg kan nå mit mål? Skal jeg have hjælp til det? Hvordan kan det gennemføres? Sæt en dato på hvor lang tid der skal gå, før du undersøger, om du overholder aftalen med dig selv. Jeg vil tage den lille tallerken til aftensmad, og så kun tage en portion. Jeg vil kun købe én cola om fredagen, så jeg har til weekenden. Jeg vil ikke have flere colaer liggende. Jeg vil veje mig hver søndag. Gør det, som du har aftalt med dig selv at gøre. Skriv op, hver gang du gør det, du har aftalt med dig selv. Hver dag, når jeg har brugt den lille tallerken til aftensmad, og kun taget det mad, der kunne være på den, sætter jeg et kryds i min kalender ud for dagen. Hver dag, når jeg ikke har drukket cola, tegner jeg en cirkel. Hvordan gik det? Førte mine ændringer til, at jeg nåede mit mål? Skal mit mål ændres, eller skal jeg gøre andet for at nå mit mål? Jeg har kun tabt mig 1 kg, selvom der er gået 1,5 måned. Jeg kan se på min kalender, at der er mange dage, hvor der både er kryds og cirkel. Men om tirsdagen kommer jeg altid til at købe en cola til bowling. Derfor vil jeg nu kun drikke cola om tirsdagen Hvad har du lært om dig selv? Hvordan undgå at falde tilbage til gamle vaner? Hvad har du lyst til at gøre nu? Jeg har lært, at jeg gerne vil drikke en cola, når de andre til bowling også gør. Det er okay, men så drikker jeg bare ikke cola i weekenden. Det er nemmere at spise mindre, når jeg bruger den lille tallerken. Men jeg vil huske at tage forskelligt mad på tallerknen, og ikke for meget kød.

10 Mine aftaler med mig selv Hvad ønsker jeg at opnå? Hvad vil jeg gøre for at nå mit mål? Hvornår ved jeg, at jeg har nået mit mål? Planlægning Gennemføre ændringer Undersøge ændringer Følge op på ændringer

11

12 Tips og Tricks Hvad kan du gøre for at leve lidt sundere, og hvad er sundhed for dig? Sundhed betyder rigtig mange ting. Når man i Danmark taler om sundhed, tager man ofte afsæt i en særlig måde at tænke sundhed på. Den måde er beskrevet af Verdens Sundheds Organisation, WHO. De siger, at sundhed er en tilstand af fysisk, psykisk og socialt velvære, og ikke kun fravær af sygdom og svaghed". Det betyder, at sundhed handler om at have det godt både fysisk, psykisk og socialt. Det handler om livskvalitet og levevilkår og også om fravær af sygdom. Målet er derfor ikke sundhed som noget man kan få eller opnå, men noget man kan gøre for at vælge det gode liv og handle i forhold hertil. På de næste mange sider, kan du få ideer til, hvordan du kan vælge at gøre sunde ting. Sundhed skal ikke være kedeligt men sjovt! Måske har dine venner eller familie mange andre gode ideer?

13 Tips og tricks Motion og bevægelse Det er godt, hvis du bevæger dig og motionerer hver dag. Det hjælper kroppen, så den holder sig rask hele livet og ikke bliver syg. Motion styrker dit hjerte og alle de andre dele af din krop. Når du bruger din krop bliver du friskere og gladere og det bliver nemmere for dig at tabe dig eller holde vægten.

14 Husk at det er godt at være fysisk aktiv hver dag i ca. ½ time, hvor du får lidt sved på panden og bliver forpustet. Du kan godt dele den halve time op i mindre perioder på 10 minutter.

15 Bevæg dig i løbet af dagen Det er vigtigt at bevæge sig hver dag. Du kan få mere bevægelse ind i din hverdag på mange forskellige måder. Du kan melde dig ind i en sportsklub og dyrke idræt sammen med andre der. Du kan også dyrke motion, når du kommer hjem fra uddannelse, arbejde eller aktivitetstilbud enten selv eller sammen med andre. Måske skal du lave en fast aftale med en ven. I kan for eksempel mødes hver onsdag og går en tur, løber på rulleskøjter eller hvad I nu synes er sjovt.

16 Tænk på, at det også er motion at gå eller cykle til arbejde eller aktivitetstilbud. Du kan også tage bussen fra et stoppested, der ligger lidt længere væk. Det er også god motion at gøre rent. Det er bedst, hvis du får sved på panden og kan mærke det i dine muskler.

17 At gå en tur med hunden er også motion. Hvis du ikke har en hund, kan du måske låne en og gå tur med! Du kan også danse til noget god musik. Det vigtigste er, at DU finder ud af, hvordan det bliver sjovt for dig at bevæge dig og få motion hver dag Du kan få flere tips til sjov motion hos sundhedsguiderne og på

18 Mad og drikke Det er vigtigt at du spiser sundt, fordi sund mad indeholder byggestenene til din krop. Vitaminerne og andre gode ting i sund mad gør dig frisk og hjælper til, at du ikke så let bliver syg. Når du spiser sundt, kan du nemmere holde vægten og undgå at blive for tyk.

19 Det er ikke sundt, hvis du kun spiser gulerødder. Det er heller ikke sundt, hvis du kun spiser kylling. Du spiser sund mad, når du spiser mange forskellige slags mad hver dag: både grøntsager, frugt, fisk, kød og rugbrød. Når du spiser aftensmad, er det en god ide, at dele tallerkenen op i tre, som på tegningen her: Lidt Mest Meget Kilde: Fødevarestyrelsen Fyld en stor del af tallerkenen med kartofler, pasta, ris eller groft brød. Fyld en lige så stor del af tallerkenen med grøntsager (gerne 2 slags) eller frugt. Fyld en lille del med kød, fjerkræ, fisk, æg, ost og sovs

20 I usund mad er der meget sukker og fedt. For eksempel i slik, chips, pommes frites og kager. Det er en god ide at nøjes med at spise slik og kager en gang i mellem. Du kan gøre det ved festlige lejligheder og ikke hver dag. Du kan indføre lørdags-slik. I stedet for at lave en slikskål, når du skal hygge, kan du lave en frugtskål med små stykker af forskellig frugt og nødder.

21 Det er bedst for kroppen at drikke vand, når du er tørstig. Det er også godt at drikke vand til måltiderne. Så kan du gemme sodavand og andre søde drikke til festlige lejligheder. Du kan sagtens lave en sund, festlig drik uden sukker. Prøv for eksempel sundhedsguidernes vand med agurk eller frugt. Du skal bruge: Agurk Lime Appelsin Vand Isterninger Vask frugten/agurken Skær appelsin eller lime i skiver Lav tynde strimler af agurk med en kartoffelskræller Hæld koldt vand i en kande Put frugt/agurk i vandet Server evt. med isterninger Kan du selv finde på flere ting, man kan putte i vandet? Du kan få flere tips til sund mad hos sundhedsguiderne

22 Vidste du, at Fire øl indeholder 510 kcal. Kilde og billede: Landbrug og Fødevarer Du skal spille fodbold i næsten 1 time for at forbrænde det, dvs. ikke tage på i vægt. En ½ liter cola og en chokoladebar indeholder 560 kcal. Kilde: Landbrug og Fødevarer Du skal gøre rent i næsten 1½ time for at forbrænde det. Det vil sige ikke tage på i vægt. Har du lyst til at se, hvor mange kcal. du forbrænder på din gåtur? Du kan lave en ruteplan på

23 Når du køber sund mad Det kan være svært at finde den sunde mad, når man skal købe ind. Men der findes et billede, som kan hjælpe dig. Billedet kaldes det grønne nøglehul og findes på den mad, hvor der ikke er så meget sukker og fedt i. Næste gang du laver mad, så prøv at se efter, hvor mange af varerne, der har nøglehul på.

24 Mig og mit humør Hvad vil det siges at trives godt? At være glad for det man laver i fritiden At være glad for det, man laver på arbejde At være glad for det sted, man bor At have et kæledyr At have en kæreste At have venner, som man kan tale med hvis man er ked af det At have venner, som man kan lave ting sammen med At være god til sit arbejde At have det sjovt

25 Måske betyder trivsel noget andet for dig? Det er godt at finde ud af, hvad der gør dig glad og i godt humør Hvad kan du gøre hvis du ikke trives? Det er godt at have nogen at snakke med. Især hvis du er ked af det eller er i dårligt humør. For eksempel venner, familie, kontaktperson eller en anden, som du snakker godt med. Hvis du ikke sover godt om natten og er træt om dagen, kan du også blive i dårligt humør. Så skal du prøve at finde ud af, hvordan du kan komme til at sove bedre.

26

27 Min krop Menneskekroppen består af hoved, hals, brystkassen, to arme og to ben. Vi har 639 muskler og 206 knogler i kroppen. Alle mennesker har de samme knogler, organer, og muskler, men størrelsen er forskellig, og det er en af grundene til, vi ser forskellige ud. Hvordan vi spiser og bevæger os, har stor betydning for, hvordan vores egen krop ser ud og har det. På de næste mange sider kan du finde viden om kroppen og for eksempel se, hvad blodtryk og blodsukker betyder. Måske er der noget i kroppen, der har særlig stor betydning for dig? Måske vil du gerne vide endnu mere? Så kan du søge mere viden på biblioteket eller på internettet.

28 Kroppen Her kan du læse om din krop og hvordan den virker. Her er noget om: Din krop... 2 Hjertet... 3 Blodtryk... 4 Lunger... 4 Øjet... 6 Tænder... 7 Din vægt... 8 BMI... 8 Taljemål... 9 Blodsukker...10 Rygning...11 Alkohol...12 Medicin

29 Din krop Her ser du en tegning af et menneske. Du kan se blodårer, de to lunger og hjertet. Hjertet Lungerne Blodårer 2

30 Hjertet Hjertet er en stor muskel, der sidder bag brystet i venstre side. Hjertet pumper blodet rundt i kroppen og får dig til at fungere. Hjertet er ligesom motoren i en bil, der får bilen til at køre. Hjertet kan godt blive slidt op, hvis man ikke passer på det. Når hjertet bliver slidt, vil du få forhøjet blodtryk. Det slider på hjertet, hvis du er meget tyk. Hjertet skal arbejde mere for at få blodet rundt i en stor krop. Hvis du ikke får motion, bliver kroppen slap, og hjertet skal arbejde mere. 3

31 Blodtryk I blodårerne er der et tryk, som kan måles. Trykket siger noget om, hvor meget pres hjertet er udsat for, når det pumper. Stort pres giver højt blodtryk. Det er ikke godt for hjertet at have et stort pres for længe. Det slider på hjertet. Derfor er det ikke godt, når blodtrykket er højt. Blodtryk måles ved hjælp af en blodtryksmåler. Blodtrykket bliver højere, når du bliver for tyk. Så skal der nemlig mere pres på for at få blodet rundt i kroppen. Blodtrykket bliver højere, hvis du ryger. Rygning giver mere modstand, så der skal mere tryk på for at få blodet rundt. Systolisk (den høje værdi) Diastolisk (den lave værdi) Normalt Mindre end 140 Mindre end 90 Mildt forhøjet Eller Moderat forhøjet Eller Svært forhøjet Højere end 180 Eller højere end 110 Kilde: Dansk Hypertensionsselskab 2006 Hvis din sundhedsmåling siger, at du har forhøjet blodtryk, skal du gå til din læge og få det tjekket. 4

32 Lunger Lungerne ligger beskyttet inde bag brystkassens skelet. Der er to lunger, som sammen udfylder næsten hele brysthulen. Lungernes funktion er at forsyne blodet (og dermed hele kroppen) med ilt. Lungerne udskiller kuldioxid og andre affaldsstoffer. Det sker ved ind- og udånding. Brystkassen bevæger sig, når du trækker vejret. Det samme gør lungerne, og der strømmer luft ned i lungerne. Når du puster ud, er det fordi, brystkassen synker sammen og lungerne så bliver mindre. Under indåndingen optager blodet ilt, som så føres rundt i hele kroppen. Prøv at lægge hånden på brystkassen og føl, hvordan den bevæger sig, når du trækker vejret. 5

33 Øjet Øjet er vinduet til omverdenen Hvis man ser dårligt på lang afstand, er man nærsynet. Hvis man ser dårligt på kort afstand, er man langsynet. Hvis du tit har hovedpine, kan det være fordi øjet skal anstrenge sig for at se. Så trænger du måske til briller. Sidder du altid meget tæt på fjernsynet eller computeren? Så kan det være fordi, du ikke ser så godt. Hvis du ser dårligt, kan det også betyde at du har problemer, hvis du går en tur. Måske er det svært at se bilerne eller vejskiltene. Det er en god idé at få tjekket dit syn, hvis du oplever nogle af disse ting. Hvornår har du sidst fået tjekket dit syn hos optiker eller øjenlæge? 6

34 Tænder Dine tænder bruger du til at tygge med. Hvis du børster tænder og går regelmæssigt til tandlæge og får renset dine tænder, kan du undgå at få huller i tænderne. Huller i tænderne gør ondt, og det kan være svært at tygge. Hvis du ikke børster tænder ordentligt, gør det også, at du får dårlig ånde og lugter. Det er sjovere at kysse en, der lugter godt! 7

35 Din vægt Det er godt for din krop, at du ikke vejer for meget. Det er vigtigt både for dit hjerte, dine blodårer, dine knogler og alle de andre dele i din krop. Så kan kroppen nemmere fungere, som den skal. Hvis du vejer for meget, er du også i risiko for at få sukkersyge. Der er forskellige måder man kan holde øje med, om man vejer for meget. Man kan udregne BMI, og man kan måle taljemål. BMI BMI er en forkortelse for Body Mass Index. BMI viser, hvor stor din vægt er i forhold til din højde. Høje mennesker kan veje mere end lave mennesker uden at veje for meget. BMI bruges til at vurdere, om man vejer for meget. BMI under 18,5 BMI 18,5-24,9 BMI 25-29,9 BMI BMI over 40 Undervægtig Normal vægt Mildt forhøjet vægt Moderat forhøjet vægt Svært forhøjet vægt Kilde: Sundhedsstyrelsen okt

36 Taljemål Dit taljemål siger noget om, hvordan fedtet på kroppen fordeler sig. Dit taljemål er stort, hvis du har meget fedt på maven. Det betyder også, at du har meget fedt om hjertet og de andre organer. Derfor er det ikke godt for dig, hvis dit taljemål er for stort. Mænd Kvinder Normalvægt Under 94 cm Under 80 cm Moderat overvægt cm cm Svær overvægt Over 102 cm Over 88 cm Kilde: Sundhedsstyrelsen 9

37 Blodsukker Man måler blodsukkeret for at finde ud af hvor meget sukker der er i blodet. Din krop skal lave sukker om til energi, som du skal bruge, når du løber og går. Hvis fabrikken i kroppen ikke omsætter sukkeret, får du for meget sukker i blodet. Så kan kroppen ikke lave den energi, som du skal bruge. Når man har sukkersyge, kan kroppen ikke lave sukkeret om til energi. Sukkersyge kan være arveligt. Du kan få sukkersyge, hvis du presser din krop ved at spise for meget slik og kage og drikke for meget sodavand, og hvis du ikke bevæger dig nok. Hvis dit blodsukker er højere end tallene nedenunder, skal du få det tjekket ved lægen. Før morgenmad, fastende Ikke fastende Mindre end 7 mmol/l Mindre end 10 mmol/l Kilde: Netdoktor.dk Hvordan mærker du sukkersyge For højt blodsukker giver ikke altid symptomer, men hvis der er symptomer, kan du mærke at: Du er tørstig hele tiden Du skal tisse tit Du er træt 10

38 Rygning Det er sundhedsskadeligt at ryge. Det påvirker dine lunger, så du ikke kan bruge dem i fuld styrke. Hvis du ryger i flere år, er der også risiko for at få alvorlige lungesygdomme, for eksempel kræft. Rygning kan også påvirke andet i kroppen end lungerne. Når man ryger, trækker blodkarrene sig sammen, og derfor stiger blodtrykket. Se mere i mappen under Blodtryk. Du bliver også mere forpustet, hvis du ryger. Det er heller ikke rart at kysse en ryger! 11

39 Alkohol Det er hyggeligt at få et glas vin eller en øl. Men for meget alkohol er ikke godt for kroppen. Det er bedst at kvinder ikke drikker mere end 7 genstande om ugen. Det er bedst at mænd ikke drikker mere end 14 genstande om ugen. Det er bedre at fordele genstandene over hele ugen end at drikke dem på en gang. Det er skadeligt for kroppen at drikke mere end 5 genstande på en aften. Her kan du se hvad en genstand er: 12

40 Medicin Måske får du medicin hver dag eller en gang imellem? Det er godt at holde øje med, om medicinen virker for dig. Det er også godt at holde øje med, om du får bivirkninger af at tage medicin. For eksempel kan man blive meget træt eller få ondt i maven, når man tager medicin. Det er vigtigt, at du husker at tage din medicin, og at du får kontrolleret medicinen hos din læge en gang imellem. Du kan altid snakke med din læge om din medicin. 13

41

Opgave. 1. Hvad er kendetegnende for chaufførjobbet?

Opgave. 1. Hvad er kendetegnende for chaufførjobbet? Opgave 1. Hvad er kendetegnende for chaufførjobbet? 1. man bliver meget sund af jobbet 2. man spiser ofte meget usundt og er i risiko for stress 3. man taber sig hurtigt i vægt 4. man lever lige så sundt

Læs mere

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE FYSISK SUNDHED AUGUST 2013 SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE Spis sund mad, se mindre TV, bevæg dig, sov godt, lav en klar aftale om alkohol med dine forældre og hold dig fra rygning. Spis

Læs mere

NYT NYT NYT. Sundhedsprofil

NYT NYT NYT. Sundhedsprofil NYT NYT NYT Kom og få lavet en Sundhedsprofil - en udvidet bodyage Tilmelding på kontoret eller ring på tlf. 86 34 38 88 Testning foregår på hold med max. 20 personer pr. gang; det varer ca. tre timer.

Læs mere

Spis dig sund og glad - en lille lektie i de gode ting for kroppen

Spis dig sund og glad - en lille lektie i de gode ting for kroppen Spis dig sund og glad - en lille lektie i de gode ting for kroppen Energibehov Din krop har behov for energi hver dag. Energien får du fra maden du spiser Hvor meget og hvad du skal spise hvornår snakker

Læs mere

Denne bog tilhører: Hej! Navn: Skole: Dette er din personlige bog, som vi håber vil være en hjælp til dig på vejen mod en sjov og sund hverdag.

Denne bog tilhører: Hej! Navn: Skole: Dette er din personlige bog, som vi håber vil være en hjælp til dig på vejen mod en sjov og sund hverdag. MIN AFTALE BOG Denne bog tilhører: Hej! Dette er din personlige bog, som vi håber vil være en hjælp til dig på vejen mod en sjov og sund hverdag. I bogen kan du finde de kost- og motions råd, som vi alle

Læs mere

Forklaringer på test i rapport

Forklaringer på test i rapport Forklaringer på test i rapport Kolesterol Det anbefales af hjerteforeningen, at totalkolesterol ligger under 5mmol/l. Forhøjet kolesterol kan i sig selv, eller i kombination med livsstilspåvirkninger,

Læs mere

Generel sundhed Er du frisk og udhvilet, når du kommer i skole? Ja, for det meste - Ja, nogen gange - Nej Jeg ønsker ikke at svare

Generel sundhed Er du frisk og udhvilet, når du kommer i skole? Ja, for det meste - Ja, nogen gange - Nej Jeg ønsker ikke at svare Spørgeramme Sundhed Sundhed (0.-3.klasse) Tema Spørgsmål Svarmuligheder Generel sundhed Er du frisk og udhvilet, når du kommer i skole? Ja, for det meste - Ja, nogen gange - Nej Jeg Generel sundhed Føler

Læs mere

Risikofaktorer motion fed risikoen udvikle livsstilssygdom læse helbred

Risikofaktorer motion fed risikoen udvikle livsstilssygdom læse helbred Risikofaktorer Får du for lidt motion, for meget fed mad og alkohol? Det er nogle af de faktorer, der øger risikoen for at udvikle en livsstilssygdom. I denne brochure kan du læse, hvad du selv kan gøre

Læs mere

BORGERENS FORBEREDELSE TIL SUNDHEDSTJEK spørgeskema

BORGERENS FORBEREDELSE TIL SUNDHEDSTJEK spørgeskema BORGERENS FORBEREDELSE TIL SUNDHEDSTJEK spørgeskema Som forberedelse til sundhedstjekket hos din læge skal du besvare en række spørgsmål, som handler om din sundhed og dit helbred, og hvordan du i det

Læs mere

Bakterier i maden. Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000.

Bakterier i maden. Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000. www.madklassen.dk Bakterier i maden Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000.000 X Bakterier i maden Hvordan undgår du at blive syg

Læs mere

DBF-MIDTJYLLAND. Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland.

DBF-MIDTJYLLAND. Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland. DBF-MIDTJYLLAND. Hvad betyder kosten og hvorfor??. Det er ikke nok, at du er en dygtig spiller og træner meget. Din kost kan afgøre, om du vinder eller taber en kamp. Rigtig kost kan også sikre at du undgår

Læs mere

BULT [BØRN OG UNGE LIDT FOR TUNGE]

BULT [BØRN OG UNGE LIDT FOR TUNGE] Sundhedsprofil BULT [BØRN OG UNGE LIDT FOR TUNGE] Personlig sundhedsprofil Barnets navn Alder Antal søskende: Alder: Dato for Indledende samtale: Vægt: Højde: BMI: Dato for 3. måneders samtale: Vægt: Højde:

Læs mere

KOST, MOTION, HYGIEJNE OG SØVN

KOST, MOTION, HYGIEJNE OG SØVN KOST, MOTION, HYGIEJNE OG SØVN TIPSKUPON UDEN SVAR DEBAT OMKRING MAD OG ERNÆRING Ò Hvordan er dine kostvaner? Ò Hvorfor er det vigtigt at få næringsstoffer, vitaminer og mineraler? Ò Det anbefales at leve

Læs mere

Gratis guide. Små skridt til vægttab der holder

Gratis guide. Små skridt til vægttab der holder Gratis guide Små skridt til vægttab der holder Guide til vægttab der holder Spis mindre portioner Køb sundt og smart Lad brødet fylde mest Husk det sunde fedt Leg med maden Spis efter tallerkenmodellen

Læs mere

Din livsstils betydning for dit helbred KOST RYGNING ALKOHOL MOTION

Din livsstils betydning for dit helbred KOST RYGNING ALKOHOL MOTION Din livsstils betydning for dit helbred KOST RYGNING ALKOHOL MOTION Kære patient Velkommen til Dronninglund Sygehus Vi fokuserer på din livsstil/ KRAM - faktorerne KOST RYGNING ALKOHOL/stoffer MOTION

Læs mere

Kost og motion til Rygmarvsskadede

Kost og motion til Rygmarvsskadede Kost og motion til Rygmarvsskadede Frugt eller Fritter? Gulerødder eller burgere? Fra sommerhøjskole 2008 på Egmont Højskolen Anna og Victor Anna 38 år, 167 cm, 63 kg, BMI 22,5 Arbejder på kontor Cykler

Læs mere

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange Alle spørgsmål samlet Spørgsmål til ernæring 1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange 2. Er det sundt at spise æg? A:

Læs mere

BULT [BØRN OG UNGE LIDT FOR TUNGE]

BULT [BØRN OG UNGE LIDT FOR TUNGE] Sundhedsprofil BULT [BØRN OG UNGE LIDT FOR TUNGE] Personlig sundhedsprofil Barnets navn Alder Adresse Mors mobil-nr. Mors navn Mors adresse Fars mobil-nr. Fars navn Fars adresse Antal søskende alder Skemaet

Læs mere

HVEM VINDER? Mænds sundhedsuge Fodbold er sundt - især hvis du spiller det!

HVEM VINDER? Mænds sundhedsuge Fodbold er sundt - især hvis du spiller det! HVEM VINDER? Mænds sundhedsuge Fodbold er sundt - især hvis du spiller det! Fodbold er sundt - især hvis du spiller det! Når du spiller fodbold eller dyrker anden sport, hvor sveden springer fra din pande

Læs mere

HVEM VINDER? Mænds sundhedsuge Fodbold er sundt - især hvis du spiller det!

HVEM VINDER? Mænds sundhedsuge Fodbold er sundt - især hvis du spiller det! HVEM VINDER? Mænds sundhedsuge Fodbold er sundt - især hvis du spiller det! Fodbold er sundt - især hvis du spiller det! Når du spiller fodbold eller dyrker anden sport, hvor sveden springer fra din pande

Læs mere

Sund mad og motion. lille indsats hver dag gør en stor forskel for din sundhed. www.pension.dk

Sund mad og motion. lille indsats hver dag gør en stor forskel for din sundhed. www.pension.dk Sund mad og motion lille indsats hver dag gør en stor forskel for din sundhed www.pension.dk Du lever længere, hvis du cykler hver dag. Også havearbejde, lange gåture og motions løb forlænger dit liv med

Læs mere

SYMPTOMER OG BEHANDLING

SYMPTOMER OG BEHANDLING Blodtryk BLODTRYK Blodtryk er et udtryk for blodets tryk på blodårernes vægge. Blodtrykket afhænger af, hvor stor en kraft hjertet pumper blodet rundt med, og hvor stor modstand blodet møder ved kontakt

Læs mere

Kostpolitik Børnehuset Petra

Kostpolitik Børnehuset Petra Kostpolitik Børnehuset Petra Denne kostpolitik er udarbejdet af personalet og godkendt af forældrebestyrelsen. Vi håber, at kostpolitikken vil være til gavn og inspiration. 1 I samarbejde med bestyrelsen

Læs mere

Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen

Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen Forfatter Tina Krogh Materialet er støttet af Ministeriet for Børn og Undervisnings Tips- og Lottopulje 2010. Materialet inkl. billeder kan frit anvendes i undervisningssammenhænge

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere

Bliv klogere på din sundhed. Medarbejderens egen sundhedsmappe

Bliv klogere på din sundhed. Medarbejderens egen sundhedsmappe Projekt Sund Medarbejder Bliv klogere på din sundhed Medarbejderens egen sundhedsmappe I samarbejde med Bliv klogere på din sundhed Navn: Dato: Du har nu mulighed for at komme igennem forskellige målinger,

Læs mere

Undervisningsdag 2. De 8 kostråd BMI Æbleform/pæreform Pause Små skridt Fysisk aktivitet Tak for i dag

Undervisningsdag 2. De 8 kostråd BMI Æbleform/pæreform Pause Små skridt Fysisk aktivitet Tak for i dag Undervisningsdag 2 De 8 kostråd BMI Æbleform/pæreform Pause Små skridt Fysisk aktivitet Tak for i dag Spis frugt og grønt, 6 om dagen Det er lige så godt at spise frosne Hvor meget er 6 om dagen? Spis

Læs mere

Spis frugt og grønt. hver dag og til alle måltider. Tips. Lav aftaler med dit barn

Spis frugt og grønt. hver dag og til alle måltider. Tips. Lav aftaler med dit barn Lav aftaler med dit barn Spis frugt og grønt Børn mellem 3-6 år skal spise 2 stykker frugt og 200 g grønsager om dagen hver dag og til alle måltider Børn mellem 1-3 år skal have frugt og grønt til alle

Læs mere

Resultater fra 1. sundhedsprofil og 2. sundhedsprofil

Resultater fra 1. sundhedsprofil og 2. sundhedsprofil Resultater fra 1. sundhedsprofil og 2. sundhedsprofil Blodtryk (systoliske/diastoliske) Blodtryk beskriver hjertets arbejdsbelastning ved fyldning af hjertet (diastoliske) og tømning af hjertet (systoliske).

Læs mere

Skoleelevers spisevaner

Skoleelevers spisevaner Københavns Universitet Pro Children Institut for Folkesundhedsvidenskab Oktober 2003 Skoleelevers spisevaner Spørgeskema til elever Oktober 2003 Kære skoleelev Vi beder dig hjælpe os med en undersøgelse

Læs mere

Sundhedsplejen TJEK DIN SUNDHED. Arbejdshæfte. Navn:... TJEK DIN SUNDHED

Sundhedsplejen TJEK DIN SUNDHED. Arbejdshæfte. Navn:... TJEK DIN SUNDHED Sundhedsplejen Arbejdshæfte Navn:... INDHOLD Tjek din krop Tjek dine sanser Tjek dit kredsløb Tjek din koncentration Tjek din viden om Tjek din styrke Tjek dig selv i forhold til dine omgivelser Sundhedstjenesten

Læs mere

BLIV SUND OG UNDGÅ OVERVÆGT HVAD MENER EKSPERTERNE?

BLIV SUND OG UNDGÅ OVERVÆGT HVAD MENER EKSPERTERNE? FYSISK SUNDHED JANUAR 2010 BLIV SUND OG UNDGÅ OVERVÆGT HVAD MENER EKSPERTERNE? Selv blandt danske forskere inden for folkesundhed kan der være forskellige holdninger til sundhed. Denne artikel er fremkommet

Læs mere

Patientinformation. Kost anbefalinger. Til overvægtige børn og deres familie. Regionshospitalet Randers Børneafdelingen

Patientinformation. Kost anbefalinger. Til overvægtige børn og deres familie. Regionshospitalet Randers Børneafdelingen Patientinformation Kost anbefalinger Til overvægtige børn og deres familie Regionshospitalet Randers Børneafdelingen Sund kost Indledning: Denne pjece handler om nogle kost anbefalinger til dig og din

Læs mere

FÅ MERE UD AF TRÆNINGEN MED GODE SPISEVANER MAD TIL MOTION OG MUSKLER

FÅ MERE UD AF TRÆNINGEN MED GODE SPISEVANER MAD TIL MOTION OG MUSKLER FÅ MERE UD AF TRÆNINGEN MED GODE SPISEVANER MAD TIL MOTION OG MUSKLER Spis gode kulhydrater Du får mest ud af træningen, hvis du har fyldt din krops kulhydrat- og væskedepoter. Det gælder både hvis du

Læs mere

Kosten og dens betydning.

Kosten og dens betydning. MBK 31.august 2009. Det er ikke nok, at du er en dygtig spiller og træner meget. Din kost kan afgøre, om du vinder eller taber en kamp. Rigtig kost kan også sikre at du undgår skader. For at yde må du

Læs mere

Gør sunde valg til gode vaner Vækstgruppeforløb med Green Network

Gør sunde valg til gode vaner Vækstgruppeforløb med Green Network Gør sunde valg til gode vaner Vækstgruppeforløb med Green Network Kost Rygning Alkohol Motion (Stress) KRAM(S) DI s sundhedsfremmekonference, oktober 2 Vattenfall A/S Gør sunde valg til gode vaner hvorfor?

Læs mere

Kostpolitik. Dokumentnavn: Folder Dokument #: 2115084 Forfatter: DL9YJS

Kostpolitik. Dokumentnavn: Folder Dokument #: 2115084 Forfatter: DL9YJS 1 Kostpolitik 1 Forord: Tønder kommunes overordnede kostpolitik danner grundlag for børnehavens kostpolitik. 2 Målsætningen: Vi vil sikre sunde og glade børn i Tønder Kommune. Tønder Kommune forventer

Læs mere

Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen. Mine udfordringer er. Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig. Jeg spiser foran fjernsynet

Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen. Mine udfordringer er. Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig. Jeg spiser foran fjernsynet MIne spisevaner opgavekort Mine udfordringer er Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen 1 Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig Jeg spiser foran fjernsynet 2 3 MIne spisevaner Jeg taber

Læs mere

Hvorfor overvægt. Stille siddende job i stedet for fysikbetonet job. Elevator i stedet for trapper. Bussen i stedet for cyklen

Hvorfor overvægt. Stille siddende job i stedet for fysikbetonet job. Elevator i stedet for trapper. Bussen i stedet for cyklen Hvorfor overvægt Stille siddende job i stedet for fysikbetonet job Elevator i stedet for trapper Bussen i stedet for cyklen Pizza, Fast food i stedet for sund mad Færdiglavet mad i stedet for hjemmelavet

Læs mere

Spis dig sund, slank og stærk

Spis dig sund, slank og stærk Spis dig sund, slank og stærk Find den rette balance i kosten, uden at forsage alt det usunde. Test dig selv, og se hvilken mad, der passer til dig Af Krisztina Maria, februar 2013 03 Spis dig sund, slank

Læs mere

Forslag til dagens måltider

Forslag til dagens måltider Forslag til dagens måltider for en kvinde på 31 60 år med normal vægt og fysisk aktivitet, som ikke indtager mælkeprodukter 8300 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 900 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget

Læs mere

Artikel 1: Energi og sukker

Artikel 1: Energi og sukker Artikel 1: Energi og sukker Selvom der er meget fokus på, hvor vigtigt det er at spise sundt, viser de seneste undersøgelser, at danskerne stadig har svært at holde fingrene fra de søde sager og fedtet.

Læs mere

SUNDHEDSPROFIL 2010/11. Ordrup Skole 4. til 6. klassetrin FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME

SUNDHEDSPROFIL 2010/11. Ordrup Skole 4. til 6. klassetrin FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME SUNDHEDSPROFIL 2010/11 4. til 6. klassetrin FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME Indholdsfortegnelse Baggrund...3 Sundhedsprofil Mellemtrinnet: 4. 6. klasse...4 4. klasse...6 5. klasse...15 6. klasse...24 Spørgsmål

Læs mere

Daglig motion og normalvægt Begræns madmængde

Daglig motion og normalvægt Begræns madmængde Spis mindst fra toppen Toppen består af kød, fisk og æg mad, som er rig på proteiner. Flyttet til toppen de "hurtige" kulhydrater - ris, pasta, kartofler, hvidt brød & mælkeprodukter Spis noget fra midten

Læs mere

Type 1 diabetes hos børnb

Type 1 diabetes hos børnb Type 1 diabetes hos børnb Hvordan takler vi det i hverdagen? Børnediabetesambulatoriet, Herlev hospital. Hvad er diabetes? Diabetes er en lidelse/mangeltilstand som er karakteriseret ved et forhøjet blodsukker

Læs mere

Inspirationsfolder for Sengeløse Skole: Sund mad

Inspirationsfolder for Sengeløse Skole: Sund mad Baggrund for inspirations folder: Inspirationsfolder for Sengeløse Skole: Sund mad I 2008 udarbejdede Høje Taastrup Kommune en kost politik og i opfølgning af denne udarbejdede Sengeløse Skole sin egen

Læs mere

Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden

Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden Denne kostpolitik er udarbejdet af personalet, og godkendt af forældrebestyrelsen. Vi håber, at kostpolitikken vil være til gavn og inspiration. Formålet med

Læs mere

Migræne & Hovedpineforeningen

Migræne & Hovedpineforeningen Migræne & Hovedpineforeningen - er også for børn og unge gode råd test om du har migræne øvelser mod spændingshovedpine læs om massage og motion er du teenager med hovedpine? www.hovedpineforeningen.dk

Læs mere

Hjælp med hjertet GØR EN FORSKEL. Støt Hjerteforeningen og Matas i kampen mod kvinders hjertekarsygdomme Sådan passer du på dit hjerte

Hjælp med hjertet GØR EN FORSKEL. Støt Hjerteforeningen og Matas i kampen mod kvinders hjertekarsygdomme Sådan passer du på dit hjerte GØR EN FORSKEL Hjælp med hjertet Støt Hjerteforeningen og Matas i kampen mod kvinders hjertekarsygdomme Sådan passer du på dit hjerte Det gode råd gør forskellen www.matas.dk Hver dag dør 18 kvinder af

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

Hjælp med hjertet GØR EN FORSKEL. Støt Hjerteforeningen og Matas i kampen mod kvinders hjertekarsygdomme Sådan passer du på dit hjerte

Hjælp med hjertet GØR EN FORSKEL. Støt Hjerteforeningen og Matas i kampen mod kvinders hjertekarsygdomme Sådan passer du på dit hjerte GØR EN FORSKEL Hjælp med hjertet Støt Hjerteforeningen og Matas i kampen mod kvinders hjertekarsygdomme Sådan passer du på dit hjerte Det gode råd gør forskellen www.matas.dk Hver dag dør 19 kvinder af

Læs mere

Inter99 Beskrivelse af kost- og motionsinterventionen på livsstilssamtalen

Inter99 Beskrivelse af kost- og motionsinterventionen på livsstilssamtalen Inter99 Beskrivelse af kost- og motionsinterventionen på livsstilssamtalen Ved Læge, ph.d. Charlotta Pisinger og klinisk diætist Lis Kristoffersen 1 Indledning Overordnet De kost- og motionsråd, der blev

Læs mere

Brug lægen SEX OG SUNDHED 4

Brug lægen SEX OG SUNDHED 4 SEX OG SUNDHED 4 Brug lægen Når du er fyldt 16 år, kan du tale med lægen, uden at dine forældre behøver at få det at vide, og når du er fyldt 18 år, har lægen tavshedspligt. Hvis der er noget, du gerne

Læs mere

Din livsstil. påvirker dit helbred

Din livsstil. påvirker dit helbred Din livsstil påvirker dit helbred I denne pjece finder du nogle råd om, hvad sund livsstil kan være. Du kan også finde henvisninger til, hvor du kan læse mere eller få hjælp til at vurdere dine vaner.

Læs mere

Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard. Smag for leg. Tekster og akkorder

Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard. Smag for leg. Tekster og akkorder Smag for leg Tekster og akkorder Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard www.mortenmusik.dk +45-28 40 66 95 morten@mortenmusik.dk Indhold Smag for leg... s. 3 Hvem vil lave suppe... s. 4 Grøntsagsgymnastik...

Læs mere

Hjælp med hjertet. Gør en forskel. Støt Hjerteforeningen og Matas i kampen mod kvinders hjertekarsygdomme Sådan passer du på dit hjerte

Hjælp med hjertet. Gør en forskel. Støt Hjerteforeningen og Matas i kampen mod kvinders hjertekarsygdomme Sådan passer du på dit hjerte Gør en forskel Hjælp med hjertet Støt Hjerteforeningen og Matas i kampen mod kvinders hjertekarsygdomme Sådan passer du på dit hjerte Det gode råd gør forskellen www.matas.dk Hver dag dør 19 kvinder af

Læs mere

Rygning, alkohol, fysisk aktivitet, kost og overvægt. Karina Friis, Forsker, ph.d. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling www.regionmidtjylland.

Rygning, alkohol, fysisk aktivitet, kost og overvægt. Karina Friis, Forsker, ph.d. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling www.regionmidtjylland. Rygning, alkohol, fysisk aktivitet, kost og overvægt Karina Friis, Forsker, ph.d. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling www.regionmidtjylland.dk Rygning, alkohol, kost, fysisk aktivitet og overvægt Udviklingen

Læs mere

Hvordan har du det? Mini-sundhedsprofil for Lejre Kommune. sundhedsprofil for lejre Kommune

Hvordan har du det? Mini-sundhedsprofil for Lejre Kommune. sundhedsprofil for lejre Kommune Hvordan har du det? Mini-sundhedsprofil for Lejre sundhedsprofil for lejre Indhold Indledning................................................ 3 Folkesundhed i landkommunen..............................

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

Hjælp med hjertet. Gør en forskel. Støt Hjerteforeningen og Matas i kampen mod kvinders hjertekarsygdomme. Sådan passer du på dit hjerte.

Hjælp med hjertet. Gør en forskel. Støt Hjerteforeningen og Matas i kampen mod kvinders hjertekarsygdomme. Sådan passer du på dit hjerte. Det gode råd gør forskellen www.matas.dk Det gode råd gør forskellen Gør en forskel Hjælp med hjertet Støt Hjerteforeningen og Matas i kampen mod kvinders hjertekarsygdomme. Sådan passer du på dit hjerte.

Læs mere

Guide: Få flad mave på 0,5

Guide: Få flad mave på 0,5 Guide: Få flad mave på 0,5 Er maven lidt for bulet for din smag, så er der masser at gøre ved det og det kan sagtens gøres hurtigt, lover eksperterne. Af Julie Bach, 9. oktober 2012 03 Få den flade mave

Læs mere

Og deres resultater er ikke til at tage fejl af; 122 kilo tabte de 6 deltagere på 16 uger.

Og deres resultater er ikke til at tage fejl af; 122 kilo tabte de 6 deltagere på 16 uger. 4 kvinder og 2 mænd har gennemført Lev Livet kuren til punkt og prikke og du kunne følge dem i efterårssæsonen 2013 i livsstilsprogrammet; Lev Livet på TV2 Øst. Og deres resultater er ikke til at tage

Læs mere

SUNDHED V/BENTE GRØNLUND. Livet er summen af dine valg Albert Camus

SUNDHED V/BENTE GRØNLUND. Livet er summen af dine valg Albert Camus SUNDHED V/BENTE GRØNLUND Livet er summen af dine valg Albert Camus Sund livsstil Vær proaktiv når det gælder dit helbred Dyrk motion, og pas på vægten Spis rigtigt Udarbejd strategier for livslang læring

Læs mere

Hvad bruges maden til

Hvad bruges maden til Hvad bruges maden til Du skal øve dig i at forklare, hvad kulhydraterne, fedtstofferne, proteinerne og vitaminerne bliver brugt til i din krop. Hvorfor har din krop brug for kulhydrater, fedtstoffer, proteiner

Læs mere

LIVSSTILS HOLD FORÅR 2013.

LIVSSTILS HOLD FORÅR 2013. LIVSSTILS HOLD FORÅR 2013. Hurtigt optagelige kulhydrater = De hvide djævle Der især sætter sig på maven - Hvide ris - Hvidt brød - Pasta - Sodavand, saftevand, juice + (øl, vin.spiritus) - Brød med stort

Læs mere

LIVTAG # 5 2015. Cecilia har omlagt sin kost totalt og har ud over færre kilo fået større livskvalitet. Mig og min hjælper. s. 30. s.

LIVTAG # 5 2015. Cecilia har omlagt sin kost totalt og har ud over færre kilo fået større livskvalitet. Mig og min hjælper. s. 30. s. Dit medlemsmagasin fra PTU LANDSFORENINGEN AF POLIO-, TRAFIK- OG ULYKKESSKADEDE LIVTAG # 5 2015 Cecilia har omlagt sin kost totalt og har ud over færre kilo fået større livskvalitet s. 30 Mig og min hjælper

Læs mere

Tid %l sundhed sundhed %l %den. Senium, Thisted Tirsdag den 26.august 2014 02/09/14

Tid %l sundhed sundhed %l %den. Senium, Thisted Tirsdag den 26.august 2014 02/09/14 Senium, Thisted Tirsdag den 26.august 2014 Tid %l sundhed sundhed %l %den Kostvejleder og zoneterapeut Bente Brudsgård, Jelling www.brudsgaard.dk Tlf. 4098 3882 1 Vand Drik rigeligt med vand 2-3 liter

Læs mere

Sund kost til fodboldspillere

Sund kost til fodboldspillere Sund kost til fodboldspillere DBU s Fodboldcamp Hvad betyder sundhed? Hvorfor skal I som fodboldspillere vide noget om sund mad? Fordi sund mad øger jeres chancer for bedre præstation på banen På næste

Læs mere

Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual

Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual Sund kost til fodboldspillere Undervisningsmanual Side 1 af 21 Indhold Indledning...3 Hvad er kulhydrat?...4 Hvad er protein?...5 Hvad er fedt?...6 Hvad med væske?...7 Timing af kost...8 Undervisningsmanual...10

Læs mere

Lidt om dig: Velkommen til undersøgelsen for elever i 4., 5. og 6. klasse

Lidt om dig: Velkommen til undersøgelsen for elever i 4., 5. og 6. klasse Velkommen til undersøgelsen for elever i 4., 5. og 6. klasse Tak fordi du vil besvare spørgeskemaet, som handler om sundhed og om hvordan du føler, at du har det. Sådan gør du: Brug musen til at krydse

Læs mere

Bestemmelse af kroppens fysiske tilstand

Bestemmelse af kroppens fysiske tilstand Bestemmelse af kroppens fysiske tilstand Forsøg udført af Nicolaj Seistrup, Christian Starcke, Kim, mark og Henrik Breddam Rapport skrevet af Henrik Breddam den 2006-10-25 Rapport længde 7 sider Side 1

Læs mere

Har du KOL? Så er måltider og motion vigtigt. Enkle råd om at holde vægten oppe

Har du KOL? Så er måltider og motion vigtigt. Enkle råd om at holde vægten oppe Har du KOL? Så er måltider og motion vigtigt Enkle råd om at holde vægten oppe 2 Indholdsfortegnelse Side KOL og vægttab 3 Hvilken betydning har energi? 4 Hvilken betydning har protein? 5 Derfor er behovet

Læs mere

Randers Sundhedscenter Tjek dit helbred

Randers Sundhedscenter Tjek dit helbred Side 1 1. CPR-nummer - 1.a Angiv din alder år 2. Dato for udfyldelse af skemaet - - 2 0 3. Hvordan synes du, dit helbred er alt i alt? Fremragende Vældig godt Godt Mindre godt Dårligt De følgende spørgsmål

Læs mere

Patientinformation. Kostråd. til hæmodialysepatienter

Patientinformation. Kostråd. til hæmodialysepatienter Patientinformation Kostråd til hæmodialysepatienter Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Afdeling Indledning Kosten er en vigtig del af behandlingen, når man er hæmodialysepatient Sammen med selve dialysen,

Læs mere

En sikker vej til mere energi, overskud og vægttab

En sikker vej til mere energi, overskud og vægttab Lev livet kuren #2 En sikker vej til mere energi, overskud og vægttab 4 kvinder og 2 mænd har gennemført Lev Livet kuren til punkt og prikke og du kunne følge dem i efterårssæsonen 2013 i livsstilsprogrammet;

Læs mere

Sunde mad og spisevaner

Sunde mad og spisevaner Sunde mad og spisevaner Oplæg af Maiken M. Jensen Kost og Ernæringskonsulent Lemvig kommune 1 Sund mad er vigtig fordi den..., Bidrager med livsvigtige vitaminer og mineraler Indeholder gavnlige kostfibre

Læs mere

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Udskoling. UNDERSØGELSE 7. og 9.-10. klasse

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Udskoling. UNDERSØGELSE 7. og 9.-10. klasse RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Grundskole MÅLGRUPPE Udskoling UNDERSØGELSE 7. og 9.-10. klasse GRUNDLAG Henriette Hørlucks Skole - Klassetrin ( Alle ) RESPONDENT Børn/unge ANTAL BESVARELSER

Læs mere

Patientinformation. Aleris-Hamlet Hospitaler giver et kram A M. Kost Rygning Alkohol Motion

Patientinformation. Aleris-Hamlet Hospitaler giver et kram A M. Kost Rygning Alkohol Motion Patientinformation Aleris-Hamlet Hospitaler giver et kram A M ost ygning Alkohol Motion ost A M Forekomsten af fedme i Danmark er steget 30-40 gange i løbet af de seneste 50 år, hvilket betyder at 40%

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en pige på 10 13 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en pige på 10 13 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en pige på 10 13 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 8000 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 600 kj/dag svarende til 7 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1900

Læs mere

Spørgeskema i forbindelse med den forebyggende undersøgelse af 67 i Viborg Kommune

Spørgeskema i forbindelse med den forebyggende undersøgelse af 67 i Viborg Kommune Spørgeskema i forbindelse med den forebyggende undersøgelse af 67 i Viborg Kommune (afleveres til screeningsygeplejersken) CPR-nr : Navn : Efternavn : TLF : 1. Hvad er din højde? cm Hvad er din vægt? kg

Læs mere

Elsk hjertet v/ kostvejleder og personlig træner Me5e Riis- Petersen

Elsk hjertet v/ kostvejleder og personlig træner Me5e Riis- Petersen Elsk hjertet v/ kostvejleder og personlig træner Me5e Riis- Petersen Elsk hjertet Hjertet er kroppens vig:gste muskel Hjertet er kompliceret opbygget i 4 hjertekamre, der har hver sin funk:on Den højre

Læs mere

02-06-08 Daniel Lisann- profil

02-06-08 Daniel Lisann- profil 02-06-08 Daniel Lisann- profil 1. Lisann er en lidt grim pige 2. Jeg er 30 år gammel 3. Jeg vejer ca 60 kilo 4. Jeg spiser ikke så meget sundt mad,men mere junkfood 5. Jeg er en som godt kan lig at komme

Læs mere

Spørgsmål til barnet/den unge

Spørgsmål til barnet/den unge Spørgsmål til barnet/den unge Afsnit 1 1. Jeg vil gerne lære at spise sundt 2. Jeg vil gerne lære måder at få motion på 3. Jeg vil gerne tabe mig 4. Min familie vil gerne have, at jeg taber mig Afsnit

Læs mere

side 1 af 7 Din biologiske alder

side 1 af 7 Din biologiske alder side 1 af 7 Din biologiske alder En ting er din kronologiske alder, altså hvor mange år, der er gået, siden du blev født. Noget andet er din biologisk alder. Altså hvor gammel din krop er rent fysisk.

Læs mere

Det rammer ikke mig. Der dør en kvinde i timen i Danmark af en hjertekarsygdom!

Det rammer ikke mig. Der dør en kvinde i timen i Danmark af en hjertekarsygdom! Det gode råd gør forskellen www.matas.dk Det gode råd gør forskellen Gør en forskel Hjælp med hjertet Støt Hjerteforeningen og Matas i kampen mod kvinders hjertekarsygdomme. Sådan forebygger du selv en

Læs mere

Kost Rygning Alkohol Motion

Kost Rygning Alkohol Motion Børne- og ungdomspsykiatrien Kost og motions betydning for unge med psykiske vanskeligheder Kost Rygning Alkohol Motion Personalet i afsnittet har, som led i dit/jeres barn/unges behandling i børne- og

Læs mere

De 10 kostråd. Rekkus og vennerne har spisefrikvarter... Vi går i butikken! Okay! Jeg drøner lige over i kiosken

De 10 kostråd. Rekkus og vennerne har spisefrikvarter... Vi går i butikken! Okay! Jeg drøner lige over i kiosken publishing De 10 kostråd 1. Spis varieret. 2. Spis grønlandske fødevarer, især fisk. 3. Spis frugt og grøntsager hver dag. 4. Spis groft brød, gryn, kartofler, ris eller pasta hver dag. 5. Spar på fedtet.

Læs mere

Ung og Sund til unge og deres forældre

Ung og Sund til unge og deres forældre Ung og Sund til unge og deres forældre Idræt Mad Trivsel Velvære Rusmidler Skole Vægt Sundhedsvaner og trivsel blandt 7. - 10. klasse Kære unge, forældre og lærere SUNDHEDSPROFIL Vejen Kommune Rådhuspassagen

Læs mere

Patientinformation. Kost anbefalinger. Til overvægtige børn og deres familie

Patientinformation. Kost anbefalinger. Til overvægtige børn og deres familie Patientinformation Kost anbefalinger Til overvægtige børn og deres familie Kvalitet Døgnet Rundt Børneafdelingen Sund kost Indledning: Denne pjece handler om nogle kost anbefalinger til dig og din familie.

Læs mere

HA HJERTET MED en vejledning i sund livsstil

HA HJERTET MED en vejledning i sund livsstil HA HJERTET MED en vejledning i sund livsstil DU KAN SELV GØRE EN FORSKEL Ha hjertet med er en vejledning om sund livsstil til dig fra Hjerteforeningen. Du har fået den af din læge eller sygeplejerske,

Læs mere

Region Midtjyllands folkesundhedsundersøgelse: Hvordan har du det? 2013

Region Midtjyllands folkesundhedsundersøgelse: Hvordan har du det? 2013 Region Midtjyllands folkesundhedsundersøgelse: Hvordan har du det? 2013 Hvordan har du det? 2013 er en spørgeskemaundersøgelse af borgernes sundhed, sygelighed og trivsel i Region Midtjylland. Undersøgelsen

Læs mere

SUNDE VANER - GLADE BØRN

SUNDE VANER - GLADE BØRN Sundhedsplejen sætter spor Hjørring Sundhedscenter SUNDE VANER - GLADE BØRN Anbefalinger til børn over 3 år MÅLTIDER Det er de færreste børn der spiser helt optimalt hvad end der er tale om antal måltider

Læs mere

Tips og ideer til et godt vægttab.

Tips og ideer til et godt vægttab. Tips og ideer til et godt vægttab. At skifte til en sundere livsstil betyder, at du skal tænke over den mad, du putter i munden. Kontroller vægten med positiv tænkning Fyld skabe, skuffer og ikke mindst

Læs mere

Danskernes sundhed. Det Nationale forebyggelsesråd. Sundhed handler om menneskers trivsel og helbred.

Danskernes sundhed. Det Nationale forebyggelsesråd. Sundhed handler om menneskers trivsel og helbred. Danskernes sundhed Sundhed handler om menneskers trivsel og helbred. Der er forskellige faktorer, som påvirker vores sundhedstilstand. Man kan groft dele disse faktorer i to hovedgrupper: 1. Faktorer,

Læs mere

Spørgeskema til dig, som vil tabe dig

Spørgeskema til dig, som vil tabe dig Spørgeskema til dig, som vil tabe dig Opstart: Del 1 Sundhedsstyrelsen Og NIRAS Konsulenterne 2 Spørgeskema til dig, som vil tabe dig Når du skal i gang med at tabe dig, er der mange ting, du skal tænke

Læs mere

HA HJERTET MED en vejledning i sund livsstil

HA HJERTET MED en vejledning i sund livsstil HA HJERTET MED en vejledning i sund livsstil DU KAN SELV GØRE EN FORSKEL Ha hjertet med er en vejledning om sund livsstil til dig fra Hjerteforeningen. Du har fået den af din læge eller sygeplejerske,

Læs mere

RAPPORT Rapport for Ungeprofilundersøgelsen SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Ungeprofilundersøgelsen. MÅLGRUPPE Udskoling (7. - 9.

RAPPORT Rapport for Ungeprofilundersøgelsen SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Ungeprofilundersøgelsen. MÅLGRUPPE Udskoling (7. - 9. RAPPORT Rapport for Ungeprofilundersøgelsen SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Ungeprofilundersøgelsen MÅLGRUPPE Udskoling (7. - 9. klasse) UNDERSØGELSE Ungeprofilundersøgelse GRUNDLAG Glostrup - Klassetrin (7,8,9)

Læs mere

MADKLASSEN 3 KROP OG MOTION. Energi

MADKLASSEN 3 KROP OG MOTION. Energi 3 N SE S A KL in mad D Dig og d A M P R K N I T M G KRP G MTIN KRP G MTIN MADKLASSEN 3 At røre sig og få motion er utrolig vigtigt. Både fordi kroppen skal bruges for at fungere godt, og fordi du risikerer

Læs mere

Randers Sundhedscenter Tjek dit helbred

Randers Sundhedscenter Tjek dit helbred Side 1 1. CPR-nummer - 2. Dato for udfyldelse af skemaet - - 2 0 3. Hvordan synes du, dit helbred er alt i alt? Fremragende Vældig godt Godt Mindre godt Dårligt 4. Er du på grund af dit helbred begrænset

Læs mere

FLAD MAVE. HVORFOR, HVORDAN og HVOR HURTIGT? Mad, sukker, alkohol, fordøjelse. Fedt på maven, stress, fordøjelse, immunforsvar, lykke

FLAD MAVE. HVORFOR, HVORDAN og HVOR HURTIGT? Mad, sukker, alkohol, fordøjelse. Fedt på maven, stress, fordøjelse, immunforsvar, lykke Birgitte Nymann 2011 02-11-2011 FLAD MAVE HVORFOR, HVORDAN og HVOR HURTIGT? Spis maven flad Mad, sukker, alkohol, fordøjelse Sov maven flad Fedt på maven, stress, fordøjelse, immunforsvar, lykke Afspænd

Læs mere