ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER EFTER FORORDNING 2016/1447 (HVDC)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER EFTER FORORDNING 2016/1447 (HVDC)"

Transkript

1 1/5 Forsyningstilsynet Carl Jacobsens Vej Valby Energinet Myndighedsenheden Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia CVR-nr ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER EFTER FORORDNING 2016/1447 (HVDC) Dato: 28. september 2018 Forfatter: AIE/HLJ Energinet anmelder hermed de nationale gennemførelsesforanstaltninger, som skal fastsættes af Energinet og godkendes af Forsyningstilsynet i medfør af Kommissionens forordning (EU) 2016/1447 af 26. august 2016 om fastsættelse af netregler om tilslutning af transmissionssystemer med højspændingsjævnstrøm og jævnstrømsforbundne elproducerende anlæg, herefter HVDC. Det er Energinets vurdering, at de anmeldte nationale gennemførelsesforanstaltninger kan indstilles til godkendelse, idet de opfylder forordningens principper om proportionalitet, ikkediskrimination, gennemsigtighed, effektivitet og systemsikkerhed, jf. artikel 5, stk. 3 og herudover også krav om objektivitet og åben og lige adgang for brugere af det kollektive elforsyningsnet som fastsat i bekendtgørelse om lov om elforsyning, LBK nr af 27. juni 2019, herefter elforsyningsloven, 31, stk. 2 og 24. De anmeldte nationale gennemførelsesforanstaltninger bringes i henhold til forordningen i anvendelse tre år efter forordningens offentliggørelse medmindre andet følger af forordningen 1. Energinet udarbejder senest ved tidspunktet for reglernes anvendelse, en vejledning af gældende netregler efter HVDC. 1. Anmeldelsespligten I henhold til HVDC artikel 5 skal krav/metoder, som Energinet udsteder i medfør af forordningen, godkendes af Forsyningstilsynet. Det fremgår endvidere af elforsyningsloven 73 a og 76 og 1 i bekendtgørelse nr af 20. september 2010 om netvirksomheders, regionale transmissionsvirksomheders og Energinet.dk s metoder for fastsættelse af tariffer m.v., at Energinet skal anmelde de metoder, der anvendes til at beregne eller fastsætte betingelser og vilkår for Energinets ydelser, til Forsyningstilsynets godkendelse. 1 Jf. HVDC artikel 86.

2 2/5 Forsyningstilsynet skal godkende de af Energinet fastsatte krav/metoder de nationale gennemførelsesforanstaltninger før Energinet kan bringe dem i anvendelse på det af forordningen fastsatte tidspunkt. 2. Baggrund for anmeldelsen EU vedtog i 2016 en række nye netregler, heriblandt HVDC, som skal gælde for det indre marked for elektricitet. HVDC fastsætter ufravigelige krav for tilslutning af højspændingsjævnstrømsanlæg og jævnstrømsforbundne elproducerende anlæg tilsluttet transmissionsnettet, men fastsætter også en række emner, hvor krav for disse anlæg tilsluttet transmissionsnettet skal udfyldes gennem udstedelse af nationale gennemførelsesforanstaltninger. De nationale gennemførelsesforanstaltninger skal fastsættes af Energinet som transmissionssystemoperatør (TSO) i Danmark. Krav udstedt i medfør af disse bestemmelser er genstand for denne anmeldelse. 2.1 HVDC regulering I henhold til HVDC artikel 5, stk. 3, skal medlemsstaterne, de kompetente enheder og systemoperatører (herunder Energinet som TSO): a) anvende proportionalitetsprincippet og princippet om ikke-diskrimination b) sikre gennemsigtighed c) anvende princippet om optimering mellem den højeste samlede effektivitet og de laveste samlede omkostninger for alle involverede parter d) respektere det ansvar, der er pålagt Energinet som den relevante TSO med henblik på at sikre systemsikkerheden, herunder i henhold til kravene i dansk lovgivning e) høre de relevante DSO'er og tage højde for eventuelle virkninger for deres systemer f) tage højde for anerkendte europæiske standarder og tekniske specifikationer. 2.2 National regulering Ifølge elforsyningsloven 20, stk. 1, nr. 2 og 3 skal Energinet og netvirksomhederne sikre en tilstrækkelig og effektiv transport af elektricitet, herunder tilslutte leverandører til elforsyningsnettet, stille fornøden transportkapacitet til rådighed og give adgang til transport af elektricitet i elforsyningsnettet. Ifølge elforsyningsloven 26 skal anlæg og installationer opfylde fastsatte tekniske krav og standarder for at blive tilsluttet til og benytte det kollektive elforsyningsnet. Energinet er ansvarlig for forsyningssikkerheden og skal herunder bl.a. opretholde den tekniske kvalitet i det sammenhængende elforsyningssystem og sikre tilstedeværelsen af tilstrækkelig produktionskapacitet i det sammenhængende elforsyningssystem, jf. elforsyningsloven 27 a.

3 3/5 3. Anmeldelse af nationale gennemførelsesforanstaltninger De anmeldte krav fremgår af særskilt dokument. Af dokumentet fremgår forordningens tekst for artikel 11-54, og ud for ikke-udtømmende krav er de fastsatte værdier angivet. Til dokumentet med de anmeldte krav er udarbejdet specifikke krav for: Annex A - Krav til spændingskvalitet (artikel 24). Annex B Krav til simuleringsmodeller (artikel 54). Annex C Krav til FRT-egenskaber (artikel 25). Annex D Krav til reaktiv reguleringsegenskaber (artikel 20, 40, 48). Ved fastsættelse af kravene er der taget hensyn til den udvikling, der er i gang i det danske elsystem, hvor der sker et skift fra store synkronenheder tilsluttet på transmissionsnettet til en langt større andel af power park moduler (PPM), som i stort omfang tilsluttes på distributionsniveau. Dette betyder, at det er vigtigt at sikre, at de rette egenskaber er til stede for tilslutning af HVDC-anlæg, da det ikke længere vil være muligt i samme omfang at trække på synkrongeneratorers stabiliserende egenskaber. I forbindelse med fastsættelse af krav har der været specifikke overvejelser, om der både skulle sættes krav for LCC- og VSC-teknologierne. I business casen fra 2011 for Skagerak4-projektet blev det undersøgt, hvorvidt det var rentabelt at vælge en VSC-konverterløsning frem for LCCkonverterløsningen, idet VSC-konverterløsningen bidrager til håndtering af de fremtidige udfordringer med at tilvejebringe systembærende egenskaber. Det blev analyseret om de tekniske og økonomiske fordele opvejede meromkostningerne ved at vælge VSC-løsningen. Konklusionen blev, at det var økonomisk rentabelt at vælge VSC-konverterløsningen frem for den traditionelle LCC-konverterløsning. Da forordningen anviser, at vi skal anvende princippet om optimering mellem den højeste samlede effektivitet og de laveste samlede omkostninger for alle involverede parter, har Energinet besluttet, at LCC-teknologien udelukkes fra de anmeldte krav på baggrund af de detaljerede, økonomiske studier, der blev udarbejdet under Skagerak4- projektet. VSC-teknologien giver i modsætning til LCC-teknologi mulighed for henholdsvis at reducere krav til kortslutningseffekt, at starte fra dødt net og at levere reaktiv effekt-regulering og dermed at spændingsstabilisere. Disse funktionalitetr anses for væsentlige i forbindelse med at sikre forsyningssikkerheden. Energinets kommentarer og overvejelser i forbindelse med fastsættelse af de enkelte krav/metoder er underudarbejdelse i et notat, som anmeldes som bilag 1 til dokumentet med de anmeldte krav. Dokumentet er desværre ikke færdiggjort, men vil blive eftersendt i næste uge.

4 4/5 4. Inddragelse af aktører HVDC finder ikke anvendelse på HVDC-systemer med et tilslutningspunkt med et spændingsniveau < 110 kv, jf. artikel 3, stk. 7, a). Der er derfor ikke forventninger om, at forordningen kommer til at berøre DSO er i Danmark. På baggrund af ovennævnte gyldighedsområde har Energinet ikke fundet, at der er relevante distributionssystemoperatører, der skal høres i henhold til artikel 5, stk. 3, e), hvorfor Energinet ikke har gennemført en høring forud for denne anmeldelse. Eventuelle bemærkninger til de anmeldte regler vil således alene blive fremsat i forbindelse med gennemførelse af høring foretaget af Forsyningstilsynet som regulerende myndighed. Samtidig skal det bemærkes, at der, i det indledende samarbejde med netselskaberne repræsenteret af Dansk Energi om fastsættelse af krav under EU-forordningerne om tilslutning, var enighed om, at fastsættelse af krav under HVDC ikke havde interesse for netselskaberne, hvilket også har været drøfter på møder efterfølgende. Alle eksisterende HVDC-forbindelser er anlagt og ejes af Energinet Eltransmission A/S, CVR-nr eller af Energinet, CVR-nr Reglerne forventes derfor med den nuværende opbygning af elsystemet udelukkende at skulle gælde for Energinet Eltransmission A/S og Energinet Elsystemansvar A/S, CVR-nr og Energinet. I forbindelse med de tidligere anlæggelser af HVDC-forbindelser har krav for disse været fastsat i udbudsbetingelser. Disse betingelser er gennem årene løbende blevet tilpasset udviklingen indenfor de forskellige leverandørers anlægstyper. Fastsættelsen af nærværende krav er sket på baggrund af de opsamlede erfaringer fra de gennemførte udbud. 5. Gennemførsel af kravene i HVDC Energinet skal senest to år efter ikrafttrædelse af HVDC fremsende forslag til generelle krav og/eller metoder til Forsyningstilsynets godkendelse, jf. HVDC artikel 5, stk. 4. Forsyningstilsynet skal senest seks måneder efter modtagelse af Energinets forslag, træffe afgørelse om disse, jf. HVDC artikel 5, stk. 6. Kravene i forordningen finder anvendelse tre år efter forordningens offentliggørelse, jf. HVDC artikel 86.

5 5/5 6. Spørgsmål til anmeldelsen Ved spørgsmål til anmeldelsen kontaktes cc. Anne Nielsen, Vi imødeser Forsyningstilsynets bekræftelse på modtagelsen af anmeldelsen. Med venlig hilsen Helle Birte Jensen Energinet Myndighedsenheden

Anmeldelse af gennemførelsesforanstaltninger efter forordning 2016/631 (RfG)

Anmeldelse af gennemførelsesforanstaltninger efter forordning 2016/631 (RfG) 1/6 Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 Anmeldelse af gennemførelsesforanstaltninger

Læs mere

ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER VEDR. NC ER

ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER VEDR. NC ER 1/9 Til Forsyningstilsynet Energinet Myndighedsenheden Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER VEDR. NC

Læs mere

Afgørelse Godkendelse af metode vedrørende de fælles netmodeller

Afgørelse Godkendelse af metode vedrørende de fælles netmodeller AFGØRELSESBREV FORSYNINGSTILSYNET 21. SEPTEMBER 2018 21. september 2018 Ret & Administration Afgørelse Godkendelse af metode vedrørende de fælles netmodeller INDLEDNING 1. Energinet har den 14. marts 2018

Læs mere

ANNEX D REAKTIV REGULERINGSEGENSKABER JF. ARTIKEL 20, 40 OG 48

ANNEX D REAKTIV REGULERINGSEGENSKABER JF. ARTIKEL 20, 40 OG 48 Annex D - Reaktiv reguleringsegenskaber jf. artikel 20, 40 og 48 1/6 ANNEX D REAKTIV REGULERINGSEGENSKABER JF. ARTIKEL 20, 40 OG 48 A Offentlig udgave JMI WZE MTH JPK FBN JBO 28. september 2018 REV. DESCRIPTION

Læs mere

HØRINGSNOTAT TEKNISK FORSKRIFT KRAV FOR UDVEKSLING AF REAKTIV EFFEKT (MVAR) I SKILLEFLADEN MELLEM TRANSMISSIONS- OG DISTRIBUTIONSSYSTEMERNE

HØRINGSNOTAT TEKNISK FORSKRIFT KRAV FOR UDVEKSLING AF REAKTIV EFFEKT (MVAR) I SKILLEFLADEN MELLEM TRANSMISSIONS- OG DISTRIBUTIONSSYSTEMERNE HØRINGSNOTAT TEKNISK FORSKRIFT 2.1.3 1/11 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT HØRINGSNOTAT TEKNISK FORSKRIFT 2.1.3 KRAV FOR UDVEKSLING AF REAKTIV EFFEKT (MVAR) I SKILLEFLADEN MELLEM TRANSMISSIONS-

Læs mere

OFFENTLIG HØRING OM FORSLAG TIL TÆRSKELVÆRDIER

OFFENTLIG HØRING OM FORSLAG TIL TÆRSKELVÆRDIER Offentlig høring om forslag til tærskelværdier under RfG 1/5 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34

Læs mere

UDDYBENDE BEMÆRKNINGER TIL HØRING OM VILKÅR OG BETINGELSER FOR AT VÆRE FORSVARSYDELSESLEVERANDØR OG GENOPRETTELSESYDELSESLEVARANDØR

UDDYBENDE BEMÆRKNINGER TIL HØRING OM VILKÅR OG BETINGELSER FOR AT VÆRE FORSVARSYDELSESLEVERANDØR OG GENOPRETTELSESYDELSESLEVARANDØR 1/5 Til høringsparterne Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 UDDYBENDE BEMÆRKNINGER TIL HØRING OM VILKÅR OG BETINGELSER FOR AT VÆRE FORSVARSYDELSESLEVERANDØR

Læs mere

Høringsnotat vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser

Høringsnotat vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser Høringsnotat Dok. ansvarlig: MER Sekretær: SLS Sagsnr.: s2016-818 Doknr: d2018-15055-5.0 Udgivelsesdato: 06-09-2018 Høringsnotat vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser

Læs mere

ANMELDELSE AF NATIONALE GENNEMFØRELSESFORANSTALTNINGER UNDER SO GL ARTIKEL 40, STK. 5 INFORMATIONSUDVEKSLING

ANMELDELSE AF NATIONALE GENNEMFØRELSESFORANSTALTNINGER UNDER SO GL ARTIKEL 40, STK. 5 INFORMATIONSUDVEKSLING ANMELDELSE AF KRAV VEDRØRENDE INFORMATIONSUDVEKSLING 1/8 FORSYNINGSTILSYNET Energinet Myndighedsenheden Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 Dato:

Læs mere

Sendt til Dok. ansvarlig: JME Sekretær: SLS Sagsnr: s Doknr: d

Sendt til Dok. ansvarlig: JME Sekretær: SLS Sagsnr: s Doknr: d Til Forsyningstilsynet Sendt til post@forsyningstilsynet.dk Dok. ansvarlig: JME Sekretær: SLS Sagsnr: s2016-818 Doknr: d2018-22146-3.0 12-12-2018 Høringsnotat vedr. netvirksomhedernes tekniske betingelser

Læs mere

BILAG 3 - ENERGINETS SVAR TIL HØRINGSKOMMENTARER

BILAG 3 - ENERGINETS SVAR TIL HØRINGSKOMMENTARER Bilag 3 - Energinets svar til høringskommentarer 1/5 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 BILAG 3 - ENERGINETS SVAR TIL HØRINGSKOMMENTARER

Læs mere

METODEANMELDELSE FOR ÆNDRINGER TIL FORSKRIFT H1: SKIFT AF ELLEVERANDØR, FLYTNING MV. OG FORSKRIFT H3: AFREGNING AF ENGROSYDELSER OG AFGIFTSFORHODL

METODEANMELDELSE FOR ÆNDRINGER TIL FORSKRIFT H1: SKIFT AF ELLEVERANDØR, FLYTNING MV. OG FORSKRIFT H3: AFREGNING AF ENGROSYDELSER OG AFGIFTSFORHODL Metodeanmeldelse for ændringerne til markedsforskrift H1 og H3 1/6 Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT METODEANMELDELSE FOR ÆNDRINGER TIL FORSKRIFT H1: SKIFT AF ELLEVERANDØR, FLYTNING

Læs mere

PILOT UDBUD AF SPÆNDINGSREGULERING PÅ LOLLAND

PILOT UDBUD AF SPÆNDINGSREGULERING PÅ LOLLAND 1/5 NOTAT Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 PILOT UDBUD AF SPÆNDINGSREGULERING PÅ LOLLAND Dato: 1. marts 2019 Forfatter: SCR/SCR Energinet

Læs mere

AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR

AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR 14. januar 2016 Engros & Transmission 15/09396-1 PCO SAGSFREMSTILLING BAGGRUND 1. I denne sag skal Sekretariatet for Energitilsynet (SET) tage stilling

Læs mere

ANMELDELSE AF REGLER FOR SUSPENDERING OG GENOPTAGELSE AF MARKEDSAKTIVITETER

ANMELDELSE AF REGLER FOR SUSPENDERING OG GENOPTAGELSE AF MARKEDSAKTIVITETER Anmeldelse af regler for suspendering og genoptagelse af markedsaktiviteter 1/9 Til Forsyningstilsynet Energinet Myndighedsenheden Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - D044617/02 - BILAG.

Hermed følger til delegationerne dokument - D044617/02 - BILAG. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 30. marts 2016 (OR. en) 7383/16 ADD 1 ENER 97 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget: 22. marts 2016 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Generalsekretariatet

Læs mere

HØRING OM VILKÅR OG BETINGELSER FOR AT VÆRE SYSTEMFORSVARSYDELSESLEVERANDØR OG SYSTEMGENOPRETTELSESYDELSESLEVE- RANDØR

HØRING OM VILKÅR OG BETINGELSER FOR AT VÆRE SYSTEMFORSVARSYDELSESLEVERANDØR OG SYSTEMGENOPRETTELSESYDELSESLEVE- RANDØR 1/7 Til høringsparterne Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 HØRING OM VILKÅR OG BETINGELSER FOR AT VÆRE SYSTEMFORSVARSYDELSESLEVERANDØR

Læs mere

Høringsbrev vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser

Høringsbrev vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser [Kommentarer] Til interessepartnere Dok. ansvarlig: JAR Sekretær: Sagsnr: s2016-392 Doknr: d2018-11930-3.0 20-07-2018 Høringsbrev vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser

Læs mere

Bekendtgørelse om systemansvarlig virksomhed og anvendelse af. eltransmissionsnettet m.v.

Bekendtgørelse om systemansvarlig virksomhed og anvendelse af. eltransmissionsnettet m.v. Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 Kapitel 7 Generelle bestemmelser Anvendelse af transmissionsnettet Forskrifter Planlægning Miljøberetninger Forskning-

Læs mere

GODKENDELSE AF METODEN VEDRØREN- DE FREMSENDELSE AF DATA OM PRO- DUKTION OG FORBRUG

GODKENDELSE AF METODEN VEDRØREN- DE FREMSENDELSE AF DATA OM PRO- DUKTION OG FORBRUG 10. januar 2017 Engros & Transmission GODKENDELSE AF METODEN VEDRØREN- DE FREMSENDELSE AF DATA OM PRO- DUKTION OG FORBRUG RESUMÉ 1. Sekretariatet for Energitilsynet ( SET ) godkender på baggrund af vedlagte

Læs mere

Dato: Samlede høringskommentarer. Forslag til ændringer

Dato: Samlede høringskommentarer. Forslag til ændringer Dato: 07.07.2017 Samlede høringskommentarer Kommentarskema vedr.: TF 3.4.1 Elforbrugsanlæg tilsluttet over 100 kv - høringsrevision 1.3.A. Sagsnr. 17/03665 Nr. Afsnitnr. Linjenr. Figur/ tabel Kommentartype:

Læs mere

METODE FOR REGULERET PRIS FOR SYSTEMYDELSER

METODE FOR REGULERET PRIS FOR SYSTEMYDELSER 1/6 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 METODE FOR REGULERET PRIS FOR SYSTEMYDELSER ANMELDES TIL FORSYNINGSTILSYNET DEN 31. MAJ 2019 2/6

Læs mere

Fremtidens TSO-udfordringer

Fremtidens TSO-udfordringer Fremtidens TSO-udfordringer READY Workshop - 5. november 2012 Netbelastninger Smart Grid-projekter og løsninger Sektionschef, Kim Behnke, Energinet.dk 1 Udfordringer for eltransmissionssystemet Elsystem

Læs mere

DIALOGMØDE 2 BEHOV OG MARKEDSGØRELSE

DIALOGMØDE 2 BEHOV OG MARKEDSGØRELSE DIALOGMØDE 2 BEHOV OG MARKEDSGØRELSE 13. november 2018 Forsyningssikkerhed og Systemydelser 1 AGENDA Tid Emne 10.00-10.15 Velkomst og opsummering fra sidst 10.15-10.45 Præsentation af behovsvurdering med

Læs mere

Afgørelse om rampingbegrænsninger for output af aktiv effekt, SO GL artikel 137, stk. 3 og 4

Afgørelse om rampingbegrænsninger for output af aktiv effekt, SO GL artikel 137, stk. 3 og 4 7. august 2019 Afgørelse om rampingbegrænsninger for output af aktiv effekt, SO GL artikel 137, stk. 3 og 4 RESUMÉ I medfør af forordning (EU) 2017/1485 af 2. august 2017 om fastsættelse af retningslinjer

Læs mere

Bekendtgørelse om systemansvarlig virksomhed og anvendelse af eltransmissionsnettet m.v. 1)

Bekendtgørelse om systemansvarlig virksomhed og anvendelse af eltransmissionsnettet m.v. 1) BEK nr 891 af 17/08/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 5. november 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Klima- og Energimin., Energistyrelsen, j.nr. 2203/1190-0088 Senere

Læs mere

OPSTARTSMØDE FOR ARBEJDSGRUPPE(R) FOR RFG (REQUIREMENTS FOR GENERATORS)

OPSTARTSMØDE FOR ARBEJDSGRUPPE(R) FOR RFG (REQUIREMENTS FOR GENERATORS) 1/7 Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 OPSTARTSMØDE FOR ARBEJDSGRUPPE(R) FOR RFG (REQUIREMENTS FOR GENERATORS) Ref.: AIE/MDA Tid: 25.

Læs mere

Tillæg til Teknisk forskrift for anlæg til og med 11 kw samt Teknisk forskrift for solcelleanlæg

Tillæg til Teknisk forskrift for anlæg til og med 11 kw samt Teknisk forskrift for solcelleanlæg Tillæg til Teknisk forskrift 3.2.1 for anlæg til og med 11 kw samt Teknisk forskrift 3.2.2 for solcelleanlæg større end 11 kw 1/8 Tillæg til Teknisk forskrift 3.2.1 for anlæg til og med 11 kw samt Teknisk

Læs mere

Afgørelse om regler for dimensionering af FRR, SO GL artikel 157, stk. 1

Afgørelse om regler for dimensionering af FRR, SO GL artikel 157, stk. 1 7. august 2019 Afgørelse om regler for dimensionering af FRR, SO GL artikel 157, stk. 1 RESUMÉ I medfør af forordning (EU) 2017/1485 af 2. august 2017 om fastsættelse af retningslinjer for drift af elektricitetstransmissionssystemer

Læs mere

GODKENDELSE AF TIDSPUNKTET FOR BINDENDE DAY-AHEAD-KAPACITET

GODKENDELSE AF TIDSPUNKTET FOR BINDENDE DAY-AHEAD-KAPACITET SEKRETARIATSAFGØRELSE GODKENDELSE AF TIDSPUNKTET FOR BINDENDE DAY-AHEAD-KAPACITET 13. juni 2017 Engros & Transmission 16/13449 SLRS RESUMÉ 1. Sekretariatet for Energitilsynet (Sekretariatet) godkender

Læs mere

HEF Net A/S Over Bækken Aalborg

HEF Net A/S Over Bækken Aalborg HEF Net A/S Over Bækken 6 9000 Aalborg 28. juni 2016 Detail & Distribution 14/10399 NOJ, BEJ AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FAST- SÆTTELSE AF TARIFFER Sekretariatet for Energitilsynet har

Læs mere

Vejledning til nye regler om nettilslutning af vindmøller og solceller

Vejledning til nye regler om nettilslutning af vindmøller og solceller Vejledning til nye regler om nettilslutning af vindmøller og solceller Baggrund for de nye regler De nye regler om nettilslutning fremgår af VE-bekendtgørelsen og er en udmøntning af stemmeaftale af 26.

Læs mere

PROGNOSER FOR SYSTEMYDELSER

PROGNOSER FOR SYSTEMYDELSER Prognoser for systemydelser 1/7 Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT +45 70 10 22 44 info@energinet.dk Vat-no. 28 98 06 71 PROGNOSER FOR SYSTEMYDELSER Dato: 23/2 2017 INDHOLD Forfatter:

Læs mere

Der er foretaget en række mindre ændringer, herunder redaktionelle og lovtekniske ændringer i ændringsbekendtgørelsen.

Der er foretaget en række mindre ændringer, herunder redaktionelle og lovtekniske ændringer i ændringsbekendtgørelsen. Kontor/afdeling FOR Dato 13. december 2018 J nr. 2018-2460 /eko/kni/mhu Høringsnotat vedrørende udkast til ændring af bekendtgørelse om systemansvarlig virksomhed og anvendelse af eltransmissionsnettet

Læs mere

KRITERIER FOR INDRØMMELSE AF

KRITERIER FOR INDRØMMELSE AF UDKAST KRITERIER FOR INDRØMMELSE AF UNDTAGELSE FOR KRAV I FORORDNING 2016/1447/EU AF 26. AUGUST 2016 OM FASTSÆTTELSE AF NETREGLER OM TILSLUTNING AF TRANSMISSIONSSYSTEMER MED HØJSPÆNDINGSJÆVNSTRØM OG JÆVNSTRØMSFORBUNDNE

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 257 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 257 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 257 Offentligt on 04-01-2017 11:45 Torben Møller Pedersen tmp@danskenergi.dk VS: Høring: Dansk Solcelleforenings henvendelse om Dansk Energis

Læs mere

Kontrakt. Hovedaftale om levering af systemydelser. 1. Indledning

Kontrakt. Hovedaftale om levering af systemydelser. 1. Indledning Kontrakt Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia CVR nr.: 28980671 (herefter kaldet Energinet.dk) og XX A/S Vej nr. DK-yyyy By CVR nr.: xxxxxxxx (herefter kaldet leverandøren) har indgået følgende:

Læs mere

AFGØRELSE Forsyningstilsynet godkender hermed Energinets anmodning af 24. august 2018 om

AFGØRELSE Forsyningstilsynet godkender hermed Energinets anmodning af 24. august 2018 om AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENERGINETS ÆNDRINGSFORSLAG VED- RØRENDE SKIFT FRA FYSISKE TRANSMIS- SIONSRETTIGHEDER TIL FINANSIELLE TRANSMISSIONSRETTIGHEDER PÅ STO- REBÆLTSFORBINDELSEN 29. november 2018 Engros

Læs mere

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1 Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1 I medfør af 3, stk. 2, 30, 57, stk. 1, 61, 65, stk. 3, 68, nr. 1 og 73, stk. 1, i lov om fremme af vedvarende energi, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

CLEARING OG AFVIKLING I FORBINDELSE MED DEN FÆLLES DAY-AHEAD- OG IN- TRADAY-KOBLING AFGØRELSE OM SHIPPINGORDNINGEN FOR DE DANSKE BUDZONEGRÆNSER

CLEARING OG AFVIKLING I FORBINDELSE MED DEN FÆLLES DAY-AHEAD- OG IN- TRADAY-KOBLING AFGØRELSE OM SHIPPINGORDNINGEN FOR DE DANSKE BUDZONEGRÆNSER BILAG 3 26. oktober 2017 Engros & Transmission CLEARING OG AFVIKLING I FORBINDELSE MED DEN FÆLLES DAY-AHEAD- OG IN- TRADAY-KOBLING AFGØRELSE OM SHIPPINGORDNINGEN FOR DE DANSKE BUDZONEGRÆNSER SEKRETARIATET

Læs mere

Energinets kommentarer/overvejelser til RfG artikel 5 om tærskelværdier.

Energinets kommentarer/overvejelser til RfG artikel 5 om tærskelværdier. Udkast til anmeldelsestekst til forslag om tærskelværdier under RfG 1/5 Energinets kommentarer/overvejelser til RfG artikel 5 om tærskelværdier. Under behandlingen af tærskelværdier har Energinet oplevet

Læs mere

AKTØRDIALOGMØDE. Behovsvurdering og markedsgørelse. 25. september 2018, Erritsø

AKTØRDIALOGMØDE. Behovsvurdering og markedsgørelse. 25. september 2018, Erritsø AKTØRDIALOGMØDE Behovsvurdering og markedsgørelse 25. september 2018, Erritsø 1 VELKOMMEN OG PRÆSENTATION AF AGENDA Tid Punkt 13:00-13:10 Velkomst og præsentation af dagensagenda 13:10-13:40 Ny elforsyningslov

Læs mere

Den anmeldte definitionen af stikledningen i betingelsernes andet afsnit er følgende:

Den anmeldte definitionen af stikledningen i betingelsernes andet afsnit er følgende: DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum 18. august 2015 Ret & Administration 15/05258 LRN AFGØRELSE BETINGELSER FOR STIKLEDNINGER OVERDRAGET TIL DONG ENERGY Sekretariatet har i mail af

Læs mere

DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen Virum AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER

DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen Virum AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum 7. september 2015 Detail & Distribution 15/04316 lba, lna AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER DONG Energy Eldistribution A/S (DEE)

Læs mere

GODKENDELSE AF METODEN VEDRØREN- DE DEN FÆLLES NETMODEL

GODKENDELSE AF METODEN VEDRØREN- DE DEN FÆLLES NETMODEL SEKRETARIATSAFGØRELSE GODKENDELSE AF METODEN VEDRØREN- DE DEN FÆLLES NETMODEL 5. maj 2017 Engros & Transmission 16/07466 SLRS RESUMÉ 1. Sekretariatet for Energitilsynet (Sekretariatet) godkender på baggrund

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2 i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2 i metodebekendtgørelsen. TRE-FOR Elnet 16. januar 2014 Sagnr. 13/13842 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldt metode til fastsættelse af rådighedsbetaling Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget TRE-FORs anmeldelse af ny

Læs mere

Dansk Energi Rosenørns Alle Frederiksberg C 27. november 2013 Sag 13/11638 / LBA Deres ref.

Dansk Energi Rosenørns Alle Frederiksberg C 27. november 2013 Sag 13/11638 / LBA Deres ref. Dansk Energi Rosenørns Alle 9 1970 Frederiksberg C 27. november 2013 Sag 13/11638 / LBA Deres ref. SEKRETARIATET FOR Anmeldelse af branchevejledning af tilslutningsbidrag for ladestandere til elbiler opstillet

Læs mere

De godkendte metoder skal offentliggøres af Energi Fyn med angivelse af godkendelsesdatoen, jf. 1, stk. 3 i metodebekendtgørelsen.

De godkendte metoder skal offentliggøres af Energi Fyn med angivelse af godkendelsesdatoen, jf. 1, stk. 3 i metodebekendtgørelsen. Energi Fyn Net 13. oktober 2014 Sagnr. 14/10480 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldte metoder Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Energi Fyn Nets (herefter Energi Fyn) anmeldelse af ny metode

Læs mere

UDBUD AF SYSTEMGENOPRETTELSESRESERVE UDBUDSBETINGELSER DK HØRING

UDBUD AF SYSTEMGENOPRETTELSESRESERVE UDBUDSBETINGELSER DK HØRING 1/5 UDBUD AF SYSTEMGENOPRETTELSESRESERVE UDBUDSBETINGELSER DK2 2021- HØRING Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 39 31 49 59 Dato: 12. juli 2019 1. Indledning

Læs mere

Udkast til afgørelse Energinets anmeldte metodeændringer i forskrift H1 og H3

Udkast til afgørelse Energinets anmeldte metodeændringer i forskrift H1 og H3 UDKAST TIL AFGØRELSE 26. oktober 2018 Ret & Administration SBCL 18/14520 Udkast til afgørelse Energinets anmeldte metodeændringer i forskrift H1 og H3 RESUMÉ Energinet Elsystemansvar A/S (Energinet) har

Læs mere

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1)

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1) BEK nr 1128 af 07/09/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 6. marts 2019 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi-, Forsynings- og Klimamin., Energistyrelsen, j.nr. 2017-3633

Læs mere

Sekretariatet kan til enhver tid tage den anmeldte vejledning op til fornyet vurdering, hvis situationen giver anledning hertil.

Sekretariatet kan til enhver tid tage den anmeldte vejledning op til fornyet vurdering, hvis situationen giver anledning hertil. Dansk Energi Rosenørns Alle 9 1970 Frederiksberg C 28. april 2015 Ret & Administration 14/06768 nhom Anmeldelse af vejledning om elkedler Dansk Energi har den 4. juni 2014 i medfør af elforsyningslovens

Læs mere

VEJLEDNING TIL METODERNE FOR COST PLUS OG REGULERET PRIS

VEJLEDNING TIL METODERNE FOR COST PLUS OG REGULERET PRIS 1/9 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT VEJLEDNING TIL METODERNE FOR COST PLUS OG REGULERET PRIS +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 Dato: 15. april 2019. 2/9 Indhold

Læs mere

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a.

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a. Østkraft Net Att. Poul Sonne-Pedersen 26. juni 2014 Sag 14/04899 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 16. april 2014 har Østkraft Net A/S anmeldt tariferingsmetode

Læs mere

Godkendelse af SE Elnet s ændring i betalingskadance

Godkendelse af SE Elnet s ændring i betalingskadance Syd Energi Net A/S Edison Park 1 6715 Esbjerg N Att: Jens Ammitzbo Sendt med mail til: jeam@se.dk og net@se.dk Dato: 26-06-2014 Sagsnr.: 14/05431 Sagsbehandler: PAJ Afd.: Ret og Administration AFGØRELSE

Læs mere

Forsyningstilsynet har behandlet spørgsmålet om Energinets inddragelse af egne synkronkompensatorer i normbehovet i afgørelsens pkt.

Forsyningstilsynet har behandlet spørgsmålet om Energinets inddragelse af egne synkronkompensatorer i normbehovet i afgørelsens pkt. Høringsnotat- Kompensationsordning for systembærende egenskaber Høringssvar fra Dansk Energi 1. Dansk Energi ønsker en uddybning af Energinets angivelse af normbehovet for både DK1 og DK2 og ønsker tillige

Læs mere

Syd Energi Net A/S har den 25. september 2015 anmeldt opdaterede Tilslutningsbestemmelser

Syd Energi Net A/S har den 25. september 2015 anmeldt opdaterede Tilslutningsbestemmelser Syd Energi Net A/S Edison Park 1 6715 Esbjerg N 29. februar 2016 Ret & Administration 15/09331 OTS Anmeldelse af opdaterede Tilslutningsbestemmelser Syd Energi Net A/S har den 25. september 2015 anmeldt

Læs mere

Statoil Refining Denmark A/S klager over Energinet.dk s afslag på fritagelse af betaling af transportbidrag

Statoil Refining Denmark A/S klager over Energinet.dk s afslag på fritagelse af betaling af transportbidrag Statoil Refining Denmark A/S v/ Kromann Reumert/Ida Sander Rådhuspladsen 3 8000 Århus C 19. december 2012 Engros 12/06484 HTH/SEY Statoil Refining Denmark A/S klager over Energinet.dk s afslag på fritagelse

Læs mere

2. I denne sag, tages der stilling til Energinets ændrede fælles forslag til fastlæggelsen af LFC-kontrolblokke i det synkrone område Norden.

2. I denne sag, tages der stilling til Energinets ændrede fælles forslag til fastlæggelsen af LFC-kontrolblokke i det synkrone område Norden. AFGØRELSE FORSYNINGSTILSYNET 7. SEPTEMBER 2018 GODKENDELSE AF FÆLLES FORSLAG FOR DET SYNKRONE OM- RÅDE NORDEN 7. september 2018 Ret & Administration 18/01047, 18/07785, 18/10794 LULI 1. Energinet har den

Læs mere

ANNEX A KRAV FOR SPÆNDINGSKVALITET FOR TILSLUTNING AF HVDC-SYSTEMER OG JÆVNSTRØMSFORBUNDNE ELPRODUCERENDE ANLÆG

ANNEX A KRAV FOR SPÆNDINGSKVALITET FOR TILSLUTNING AF HVDC-SYSTEMER OG JÆVNSTRØMSFORBUNDNE ELPRODUCERENDE ANLÆG Krav for spændingskvalitet for tilslutning af HVDC-systemer og jævnstrømsforbundne elproducerende anlæg 1/19 ANNEX A KRAV FOR SPÆNDINGSKVALITET FOR TILSLUTNING AF HVDC-SYSTEMER OG JÆVNSTRØMSFORBUNDNE ELPRODUCERENDE

Læs mere

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a.

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a. Struer Forsyning Elnet Att. Torben Poulsen 25. september 2014 Sag 14/10004 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 17. september 2014 har Struer Forsyning

Læs mere

REFERAT DIALOGMØDE 2, DEN 13. NOVEMBER 2018, MARKEDSGØRELSE OG BEHOVSVURDERING

REFERAT DIALOGMØDE 2, DEN 13. NOVEMBER 2018, MARKEDSGØRELSE OG BEHOVSVURDERING 1/6 REFERAT Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 REFERAT DIALOGMØDE 2, DEN 13. NOVEMBER 2018, MARKEDSGØRELSE OG BEHOVSVURDERING Dato: 15.

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. NRGi Net 23. november 2015 Detail & Distribution 15/11009 LBA AFGØRELSE AFGØRELSE OM ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget NRGI Net A/S (NRGI) anmeldelse af ny metode for fastsættelse

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. NOE Net Att. Mads Johnsen 30. september 2014 Sag 14/06466 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 31. maj 2014 har NOE Net anmeldt tariferingsmetode for

Læs mere

Nibe Elforsyning Netvirksomhed Amba

Nibe Elforsyning Netvirksomhed Amba Nibe Elforsyning Netvirksomhed Amba 8. maj 2017 Detail & Distribution 17/04291 bf GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF STAN Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Nibe Elforsyning Netvirksomhed

Læs mere

ZEB og ipower konferencen Bygninger og Smart Grid. - Fremtidige udfordringer for distributionsnettet Niels Chr.

ZEB og ipower konferencen Bygninger og Smart Grid. - Fremtidige udfordringer for distributionsnettet Niels Chr. ZEB og ipower konferencen Bygninger og Smart Grid - Fremtidige udfordringer for distributionsnettet 19-09-2012 Niels Chr. Nordentoft Agenda 1 1) Scenen: Politiske forpligtelser til mindre CO 2 -udledning

Læs mere

NRGi Net A/S Dusager 22 8200 Aarhus N. Vejledende udtalelse til NRGi Net A/S om den regulatoriske behandling af et nyt, kollektivt forsyningsanlæg

NRGi Net A/S Dusager 22 8200 Aarhus N. Vejledende udtalelse til NRGi Net A/S om den regulatoriske behandling af et nyt, kollektivt forsyningsanlæg NRGi Net A/S Dusager 22 8200 Aarhus N 27. maj 2014 Sag 13/09826 Deres ref. LRN Vejledende udtalelse til NRGi Net A/S om den regulatoriske behandling af et nyt, kollektivt forsyningsanlæg 1. Sagsfremstilling

Læs mere

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a.

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a. Thy-Mors Elnet Att. Henrik Petersen 5. september 2014 Sag 14/07865 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 16. juli 2014 har Thy-Mors Elnet anmeldt tariferingsmetode

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.3.2019 C(2019) 2031 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 14.3.2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 305/2011

Læs mere

Aktørworkshop om indkøb af systembærende egenskaber D. 6. november 2015

Aktørworkshop om indkøb af systembærende egenskaber D. 6. november 2015 Aktørworkshop om indkøb af systembærende egenskaber D. 6. november 2015 1 Dagsorden 1. Velkomst 2. Energinet.dk s analyse af behovet for systembærende enheder 3. Dialog vedrørende ændring af udbudsbetingelser

Læs mere

Anmeldelse af ændringer til Dansk Energis Standardaftale for nettilsluttede solcelleanlæg større end 11 kw og mindre end 25 MW

Anmeldelse af ændringer til Dansk Energis Standardaftale for nettilsluttede solcelleanlæg større end 11 kw og mindre end 25 MW Syd Energi Net A/S Edison Park 1 6715 Esbjerg N 9. marts 2016 Ret & Administration 16/03591 OTS Anmeldelse af ændringer til Dansk Energis Standardaftale for nettilsluttede solcelleanlæg større end 11 kw

Læs mere

LOV nr 704 af 08/06/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 27. maj 2019

LOV nr 704 af 08/06/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 27. maj 2019 LOV nr 704 af 08/06/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 27. maj 2019 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi-, Forsynings- og Klimamin., Energistyrelsen, j.nr. 2017-4909

Læs mere

Energi Viborg A/S Bøssemagervej Viborg

Energi Viborg A/S Bøssemagervej Viborg Energi Viborg A/S Bøssemagervej 8 8800 Viborg 8. august 2016 Detail & Distribution 15/11329 /BEJ, NOJ AFGØRELSE GODKENDELSE AF METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse GEV Net A/S 15. marts 2018 Detail & Distribution 18/09414/bf GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF STAN Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget GEV Net A/S anmeldelse af metode for fastsættelse

Læs mere

ANMELDELSE AF FORSLAG TIL DRIFTSAFTALEN FOR DET KONTINENTALEUROPÆISKE SYNKRONOMRÅDE

ANMELDELSE AF FORSLAG TIL DRIFTSAFTALEN FOR DET KONTINENTALEUROPÆISKE SYNKRONOMRÅDE 1/5 Forsyningstilsynet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby post@forsyningstilsynet.dk Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 myndighed@energinet.dk CVR nr. 28 98 06 71 ANMELDELSE AF

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af standardgebyrer, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af standardgebyrer, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. RAH Net A/S 16. januar 2018 Detail & Distribution 18/01250 bf GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF STANDARDGEBYR: Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net A/S anmeldelse af metode

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. Energi Fyn Net A/S 20. november 2015 Detail & Distribution 15/10509 LH AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Energi Fyn Net A/S (Energi Fyn) anmeldelse

Læs mere

Specifikke krav som for eksempel spændingskvalitet er baseret på målinger, skøn og samarbejde.

Specifikke krav som for eksempel spændingskvalitet er baseret på målinger, skøn og samarbejde. Kommentarer/overvejelser DCC - artikel 12-33 1/10 KOMMENTARER/OVERVEJELSER - ARTIKEL 12-29 VEDR. KRAV FASTSAT I HENHOLD TIL EU-FORORDNING 2016/1388 DEMAND CONNECTION CODE (DCC) Anlægskategorier Forordningen

Læs mere

TEKNISK FORSKRIFT KRAV FOR UDVEKSLING AF REAKTIV EFFEKT (MVAR) I SKILLEFLADEN MELLEM TRANSMISSIONS- OG DISTRIBUTIONSSYSTEMERNE

TEKNISK FORSKRIFT KRAV FOR UDVEKSLING AF REAKTIV EFFEKT (MVAR) I SKILLEFLADEN MELLEM TRANSMISSIONS- OG DISTRIBUTIONSSYSTEMERNE 1/16 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 TEKNISK FORSKRIFT 2.1.3 KRAV FOR UDVEKSLING AF REAKTIV EFFEKT (MVAR) I SKILLEFLADEN MELLEM TRANSMISSIONS-

Læs mere

BEGRUNDET UDTALELSE FRA ET NATIONALT PARLAMENT OM NÆRHEDSPRINCIPPET

BEGRUNDET UDTALELSE FRA ET NATIONALT PARLAMENT OM NÆRHEDSPRINCIPPET Europa-Parlamentet 2014-2019 Retsudvalget 14.7.2017 BEGRUNDET UDTALELSE FRA ET NATIONALT PARLAMENT OM NÆRHEDSPRINCIPPET Om: Begrundet udtalelse fra Republikken Polens Sejm om forslag til Europa- Parlamentets

Læs mere

Tillæg til Teknisk forskrift for anlæg til og med 11 kw

Tillæg til Teknisk forskrift for anlæg til og med 11 kw for anlæg til og med 11 kw Undtagelser omhandlende anlægskategori A1 2 Publiceret udgave 10.04.2017 12.04.2017 21.04.2017 21.04.2017 DATE FBN KDJ JMI JBO NAME REV. DESCRIPTION PREPARED CHECKED REVIEWED

Læs mere

Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse

Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse Vilkår for elleverandørers betaling af ydelser fra Energinet.dk og sikkerhedsstillelse Maj 2015 Version 1.3 Træder i kraft den 1.4.2016 April 2015 April 2015 Maj 2015 DATE LJD HSF MHS NAME REV. DESCRIPTION

Læs mere

HØRINGSNOTAT VEDR. REVIDERING AF FORSKRIFT H1 OG H3

HØRINGSNOTAT VEDR. REVIDERING AF FORSKRIFT H1 OG H3 Høringsnotat vedr. revidering af markedsforskrift H1 og H3 1/6 NOTAT HØRINGSNOTAT VEDR. REVIDERING AF FORSKRIFT H1 OG H3 Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70102244 info@energinet.dk

Læs mere

Energi Fyn Net A/S Sanderumsvej Odense SV AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FAST- SÆTTELSE AF TARIFFER

Energi Fyn Net A/S Sanderumsvej Odense SV AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FAST- SÆTTELSE AF TARIFFER Energi Fyn Net A/S Sanderumsvej 16 5250 Odense SV 7. februar 2017 Detail & Distribution 16/10977 laa AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FAST- SÆTTELSE AF Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget

Læs mere

SVAR PÅ HØRINGSSVAR FRA DANSK ENERGI IFT. HØ- RING OM TÆRSKELVÆRDIER UNDER RFG

SVAR PÅ HØRINGSSVAR FRA DANSK ENERGI IFT. HØ- RING OM TÆRSKELVÆRDIER UNDER RFG Svar på høringssvar fra Dansk Energi ift. høring om tærskelværdier under RfG 1/11 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT SVAR PÅ HØRINGSSVAR FRA DANSK ENERGI IFT. HØ- RING OM TÆRSKELVÆRDIER

Læs mere

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED PRODUKTDEFINITION Spænding og Mvar 06-12-2018 2 STEPS FOR I DAG 1. Kort introduktion 2. Kortlægning af relevante principper som skal sikre et godt

Læs mere

1. Tarifferne fastsættes ikke efter vandfaldsmodellen, men er 100 pct. mængdebaseret

1. Tarifferne fastsættes ikke efter vandfaldsmodellen, men er 100 pct. mængdebaseret Vestjyske Net 60 kv A/S 23. november 2016 Detail & Distribution 16/09239 laa GODKENDELSE AF VESTJYSKE NET 60 KV A/S TARIFMETODE OG STANDARDINVESTERINGSBIDRAG PÅ NUL Vestjyske Net har den 30. oktober 2016

Læs mere

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION Thy-Mors Energi Elnet A/S 16. maj 2017 Detail & Distribution 17/06135 bf GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Thy-Mors

Læs mere

Metodeanmeldelse af "Vilkår for betalingsbetingelser og sikkerhedsstillelse - Engrosmodellen" 1. Baggrund. Sekretariatet for Energitilsynet

Metodeanmeldelse af Vilkår for betalingsbetingelser og sikkerhedsstillelse - Engrosmodellen 1. Baggrund. Sekretariatet for Energitilsynet Til Sekretariatet for Energitilsynet Metodeanmeldelse af "Vilkår for betalingsbetingelser og sikkerhedsstillelse - Engrosmodellen" December 2015 MFA/HSF 1. Baggrund Energinet.dk skal ifølge Bekendtgørelse

Læs mere

ÆNDREDE UDBUDSBETINGELSER FOR ENERGINET.DK S INDKØB AF SYSTEMBÆ- RENDE EGENSKABER

ÆNDREDE UDBUDSBETINGELSER FOR ENERGINET.DK S INDKØB AF SYSTEMBÆ- RENDE EGENSKABER ÆNDREDE UDBUDSBETINGELSER FOR ENERGINET.DK S INDKØB AF SYSTEMBÆ- RENDE EGENSKABER 5. april 2017 Engros & Transmission 16/03159 HGO RESUMÉ 1. Energinet.dk har anmeldt en ændring af udbudsbetingelserne for

Læs mere

Dato: Kommentarer fra: Kommentartype: generel/teknisk /redaktionel Kommentar Forslag til ændringer

Dato: Kommentarer fra: Kommentartype: generel/teknisk /redaktionel Kommentar Forslag til ændringer Dato: 03-07-2018 Kommentarer fra: Kommentarskema vedr.: Samlede høringskommentarer Teknisk forskrift 3.2.7 Krav for spændingskvalitet for tilslutning af produktionsanlæg til transmissionsnettet Figur /tabel

Læs mere

TILLÆG TIL MARKEDSFORSKRIFT C3: PLANHÅNDTERING - DAGLIGE PROCEDURER, NOV 2011, REV. 3

TILLÆG TIL MARKEDSFORSKRIFT C3: PLANHÅNDTERING - DAGLIGE PROCEDURER, NOV 2011, REV. 3 Tillæg til markedsforskrift C3: Planhåndtering - daglige procedurer, nov 2011, rev. 3 1/8 TILLÆG TIL MARKEDSFORSKRIFT C3: PLANHÅNDTERING - DAGLIGE PROCEDURER, NOV 2011, REV. 3 1 Tillæg for at følge GLDPM

Læs mere

Vejledende udtalelse vedrørende nødvendig nyinvestering

Vejledende udtalelse vedrørende nødvendig nyinvestering 21. januar 2014 Sag 12 /14378 Deres ref. LRN Vejledende udtalelse vedrørende nødvendig nyinvestering Sekretariatet for Energitilsynet har den 24. september 2012 modtaget en henvendelse fra SEAS-NVE Net

Læs mere

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardinvesteringsbidrag for nedsat betaling ved tilslutning af ladestandere i det offentlige rum

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardinvesteringsbidrag for nedsat betaling ved tilslutning af ladestandere i det offentlige rum Thy-Mors Energi Elnet A/S Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardinvesteringsbidrag for nedsat betaling ved tilslutning af ladestandere i det offentlige rum Forsyningstilsynet har modtaget

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet godkender endvidere, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen,

Sekretariatet for Energitilsynet godkender endvidere, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen, DONG Energy Eldistribution Teknikerbyen 25 2830 Virum 1. marts 2016 Ret & Administration 16/01703 OTS Metodeanmeldelse af gebyrer DONG Energy Eldistribution har i mail af 21. januar 2016 metodeanmeldt

Læs mere

Lovtidende A. 2012 Udgivet den 28. marts 2012. Bekendtgørelse af lov om elforsyning 1) 21. marts 2012. Nr. 279.

Lovtidende A. 2012 Udgivet den 28. marts 2012. Bekendtgørelse af lov om elforsyning 1) 21. marts 2012. Nr. 279. Lovtidende A 2012 Udgivet den 28. marts 2012 21. marts 2012. Nr. 279. Bekendtgørelse af lov om elforsyning 1) Herved bekendtgøres lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 516 af 20. maj 2010, med

Læs mere

Afgørelse om anmeldt metode for tilslutning til ladestander samt deling af eksisterende leveringsomfang

Afgørelse om anmeldt metode for tilslutning til ladestander samt deling af eksisterende leveringsomfang Dong Energy Eldistribution 13.02.2012 Sag 4/0720-0200-0122 / Deres ref. Laa & lba Afgørelse om anmeldt metode for tilslutning til ladestander samt deling af eksisterende leveringsomfang Anmeldelsen Energitilsynets

Læs mere

TILKENDEGIVELSE Sekretariatet for Energitilsynet tilkendegiver på baggrund af det anmeldte:

TILKENDEGIVELSE Sekretariatet for Energitilsynet tilkendegiver på baggrund af det anmeldte: Dansk Energi 14. december 2016 Detail & Distribution 16/11009 laa TILEKNDEGIVELSE OM DANSK ENERGIS ANMELDTE METODEÆN- DRING FOR STANDARDINVESTERINGSBIDRAG Med mail af 17. oktober 2016 anmeldte Dansk Energi

Læs mere