Ofte stillede spørgsmål om Argonite brandslukningssystem

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ofte stillede spørgsmål om Argonite brandslukningssystem"

Transkript

1 Ofte stillede spørgsmål om Argonite brandslukningssystem Indholdsfortegnelse: Side 8 Hvad er et Argonite brandslukningssystem? Hvordan virker et Argonite system? Hvad er Argonite? Er Argonite farligt for miljøet? Hvor bruges et Argonite system? Hvor hurtigt virker et Argonite system? Hvordan opbevares Argonite? Er der højtryk ud i rørsystemet Hvor længe virker et Argonite system? Er der brande, Argonite ikke kan slukke? Er Argonite farligt? Hvorfor skal man så forlade et rum, når Argonite udløses? Kan Argonite ses? Hvordan ved man, om Argonite er udløst, når man møder ind om morgenen? Hvorfor 50 % argon og 50 % nitrogen? Kan man få et Argonite system godkendt? Kan Argonite cylindrene placeres i rummet? Hvorfor skal Kidde Danmark have tegninger af rummet, hvori cylindrene placeres? Hvad sker der ved strømsvigt? Hvordan overvåges cylindrene for tryktab? Kan man beskytte flere rum med ét Argonite system? Hvor meget fylder et Argonite system? Hvordan testes et Argonite system? Hvorfor er det så vigtigt for Kidde Danmark at kende rummets størrelse? Hvorfor skal der også etableres overvågning og slukning ved hævet gulv og forsænket loft? Hvordan beregnes antal cylindre, størrelsen af rørsystemet i rummet osv.? Hvorfor skal der etableres trykaflastning, og hvad er dette? Hvorfor må skabe ikke være tætte? Kan der overføres en alarm fra Argonite systemet? Hvorfor skriver Kidde Danmark, at gulvet skal kunne bære cylindrenes vægt? Hvilket lydtryk er til stede, når anlægget udløses? Hvilket detekteringssystem skal man vælge? Skitsetegning af et standard Argonite brandslukningssystem For de, der vil vide noget mere om brandslukningssystemer Side 1

2 Hvad er et Argonite brandslukningssystem? Et Argonite system er et automatisk virkende brandslukningssystem, som kan slukke en brand i et lukket rum, f.eks. EDB-rum, serverrum, telefoncentral, højspændingsrum, arkiv eller lignende. Systemet består af følgende: Et alarm- og udløserpanel med tilhørende detektorer, som overvåger rummet for røgudvikling. Et Argonite cylinderbatteri, der indeholder de to naturligt forekommende gasser argon og nitrogen, som slukker branden ved at nedsætte iltindholdet i rummet. Akustiske og visuelle alarmer samt udløsertryk for manuel aktivering af Argonite systemet. Venligst se side 7, som viser en skitsetegning af et standard Argonite brandslukningssystem. Hvordan virker et Argonite system? Først lidt om brand: En brand kan opstå, hvis følgende tre ingredienser er til stede: Brændbart materiale, varme og ilt. De to første ingredienser skaffes nemt, og ilt er til stede i atmosfærisk luft med ca. 21 %. En brand kan slukkes ved at fjerne én af de tre ingredienser. F.eks. kan man fjerne det, der brænder, således at branden ikke breder sig yderligere; en metode der naturligvis kræver, at nogen er til stede og kan gribe ind fysisk. Varmen fra branden fjernes ved at hælde vand på det, der brænder. Ilden slukkes ved, at der lægges låg på f.eks. den brændende frituregryde. Herefter vil ilden gå ud, fordi der vil være for lidt ilt til at nære forbrændingsprocessen. Et Argonite system virker ved at nedsætte iltindholdet i rummet. Et rørsystem tilsluttet Argonite systemet opsættes i det rum, der skal beskyttes. Ved at indblæse Argonite nedsættes iltindholdet fra ca. 21 % til ca % ilt. Allerede ved omkring % ilt slukkes en brand på grund af mangel på ilt. Hvad er Argonite? Argonite er en blanding af 50 % argon og 50 % nitrogen, begge inaktive gasser, som forefindes naturligt i atmosfæren, argon med ca. 1 % og nitrogen med ca. 78 %. Argon er en ædelgas, og nitrogen er et kvælstof. Er Argonite farligt for miljøet? Nej, de to gasarter forefindes naturligt i atmosfæren. Hvor bruges et Argonite system? Computerrum, kommunikationsrum, kabinetter, teknikskabe, kontrolrum, arkiver, produktionsanlæg og lignende.

3 Hvor hurtigt virker et Argonite system? Systemet er et såkaldt to-zonesystem opbygget således, at når den første røgdetektor aktiveres af røg, giver alarm- og udløserpanelet akustisk og visuel alarm i rummet samt udenfor ved en af adgangsdørene. Alarmen fortsætter, indtil personalet afstiller den ved panelet. Såfremt den næste røgdetektor aktiveres, overgår panelet i såkaldt udløsertilstand, akustisk og visuel alarm ændrer karakter, og der er nu 30 sekunder til Argonite systemet udløses. Ca. 1 minut efter udløsning af systemet vil iltkoncentrationen være nede omkring %, hvorved branden slukkes. Der kan ikke siges noget generelt om, hvor hurtigt et Argonite system virker, da dette afhænger af tiden fra første til anden røgdetektor aktiveres, men såfremt disse detekterer røg hurtigt efter hinanden, vil systemet slukke en brand indenfor 1,5-2 minutter. Såfremt dette tidsrum ikke er acceptabelt, kan man overveje andre metoder for detektering af brand. Én mulighed er at anvende et aspirationssystem, som er et ekstremt følsomt røgdetekteringssystem med en meget hurtig reaktionstid. Hvordan opbevares Argonite? Argonite opbevares i højtrykscylindre ved et tryk på 150, 200 eller 300 bar. Cylindrene er mærket i henhold til EU direktiv 1999/36. Er der højtryk ud i rørsystemet? Nej, en såkaldt restriktor nedsætter trykket til bar, inden det ledes ud i rørsystemet. Rørsystemet trykprøves inden aflevering til 1,3 gange det beregnede tryk i henhold til Arbejdstilsynets bekendtgørelse om rørsystemer under tryk. Hvor længe virker et Argonite system? For et normalt tæt rum vil systemet forhindre genantændelse i minutter. Det er derfor vigtigt at få en eller anden form for alarmoverførsel koblet til systemet. Er der brande, Argonite ikke kan slukke? Ja, brande i metaller, f.eks. udvikler magnesium og titanium deres egen ilt og kan derfor ikke slukkes med Argonite eller andre lignende systemer. Er Argonite farligt? Nej, Argonite er ikke farligt for mennesker med et normalt helbred. Hvorfor skal man så forlade et rum, når Argonite udløses? Hvis der er alarm i et rum beskyttet af et Argonite system, er der tale om en, og man skal da advare sine kolleger, forlade rummet med dem, lukke døren og ringe til brandvæsenet, medmindre en af tre følgende grunde er til stede: Man kan se et askebæger, hvorfra det ryger, og ved, at dette er årsagen til alarmen. Man kan se en skraldespand, hvorfra det ryger og ved, at dette er årsagen til alarmen. Man er brandmand.

4 Vi kan indtil videre ikke se andre gode grunde til at opholde sig i et lokale med brandalarm, idet visse brande kan forløbe både hurtigt og voldsomt. Endvidere kan printkort, kabler og anden elektronik ved brand udvikle giftig røg og spaltningsprodukter. Derfor: Gå ud af lokalet, og lad Argonite systemet slukke branden. Kan man se Argonite? Nej, argon og nitrogen er en del af den luft, der omgiver os. Hvordan ved man, om Argonite er udløst, når man møder ind om morgenen? Der vil være akustisk og visuel alarm fra alarm- og udløserpanelet. Hvorfor 50 % argon og 50 % nitrogen? Fordi denne blanding giver en vægtfylde, der minder om luftens og giver en ensartet opblanding i lokalet. Kan man få et Argonite system godkendt? Ja, i henhold til DBI retningslinie 253. Autronica Fire and Security er godkendt af DBI som installatør af automatiske rumslukningssystemer (ARS). At få systemet godkendt er en frivillig beslutning, som træffes af ejeren. Det skal dog bemærkes, at såfremt man ønsker overførsel af alarm fra brandslukningssystemet til en offentlig vagtcentral, så kan brandinspektøren forlange systemet godkendt. Kan Argonite cylindrene placeres i rummet? Ja, hvilket vi også normalt vil anbefale på grund af før omtalte sikkerhedsmembran. Hvis cylindrene placeres i i et andet rum end det, der skal beskyttes og trykaflastes ved en brand, så vil der ikke være Argonite i cylindrene til det beskyttede rum, såfremt dette også angribes af den samme brand eller en ny. Er det et problem at placere cylindrene i det rum, der skal beskyttes, kan cylindrene naturligvis placeres stort set hvor som helst, blot skal placeringsrummet være overvåget for brand. Hvorfor skal Autronica Fire and Security have tegninger af rummet hvor cylindrene placeres? Fordi vi skal bruge disse til brug for beredskabschefens godkendelse af cylinderplaceringen. Hvad sker der ved strømsvigt? Så tager alarm- og udløserpanelets indbyggede batterier over og sikrer driften af brandslukningssystemet i minimum 30 timer. Endvidere giver panelet akustisk alarm samt aktiverer et relæ. Relæet kan aktivere en ekstern varsling, et mobilkaldesystem eller andet eksternt udstyr. Hvordan overvåges cylindrene for tryktab? Hver cylinder er forsynet med et kontaktmanometer, som ved tryktab aktiveres og giver alarm ved panelet. Endvidere kan trykket aflæses på et manometer monteret på hver cylinder.

5 Kan man beskytte flere rum med ét Argonite system? Ja, man kan godt beskytte flere rum ved hjælp af et såkaldt distributionssystem. Hvis man for eksempel har to rum, som hver for sig har brug for 10 cylindre, så kan man designe et distributionssystem med kun 10 cylindre, som så ved hjælp af en distributionsmanifold fordeler Argonite til det rum, der er konstateret brand i. Man skal dog være opmærksom på, at man herefter ikke har Argonite til det andet rum, såfremt dette skulle rammes af en ny brand eller af den samme brandårsag, som forårsagede brand i det første rum, f.eks. et kraftkabel som går igennem begge rum. Der skal derfor udføres en risikovurdering for at fastlægge risikoen for at der opstår mere end én brand ad gangen. Hvor meget fylder et Argonite system? Det er helt afhængigt af antallet af cylindre, som igen er afhængig af rummets størrelse. Én Argonite cylinder, 80 liter med 300 bars tryk, dækker ca. 43 m 3. Cylinderen fylder ca. 30 cm på gulv, og vi skal for montage af manifolden over cylindrene helst have en rumhøjde på 240 cm. Hvordan testes et Argonite system? Man kan teste systemet på to måder, enten ved at simulere en afprøvning baseret på et realistisk brandforløb, eller man kan rent fysisk udløse systemet. Hvorfor er det så vigtigt for Autronica Fire and Security at kende rummets størrelse? For at nedsætte iltkoncentrationen til mellem 11 og 13 % ilt skal vi udskifte ca. halvdelen af luften i rummet med Argonite. For at kunne gøre dette, skal vi kende rummets volumen - også under eventuelt hævet gulv og forsænket loft. Hvorfor skal der også etableres overvågning og slukning ved hævet gulv og forsænket loft? Fordi der i disse hulrum oftest er fremført kabler og terminerede udtag til brug for lamper, stik osv. Disse udgør en brandrisiko, hvorfor der skal foretages detektering og slukning i disse hulrum. Hvordan beregnes antal cylindre, størrelsen af rørsystemet i rummet osv.? Det gør vi ved hjælp af et VdS Flow Calculation Programme, som er udviklet af det anerkendte tyske institut VdS til brug for vores Argonite systemer. Programmet "fordres" med oplysninger om rummets geometri, ønsket iltkoncentration og hermed antallet af cylindre. Programmet foretager herefter en hydraulisk beregning af rørsystemet, således at vi får 80 % Argonite udløst inden for 90 sekunder. Hvorfor skal det etableres trykaflastning, og hvad er dette? Når der trykkes Argonite ind i rummet, skal rummets atmosfærisk luft ud og erstattes med Argonite. Såfremt rummet ikke trykaflastes, og det er meget tæt, vil eksempelvis svage gipsvægge kunne revne. Dette undgår vi ved montering af et trykaflastningsspjæld, som under normal drift holdes lukket af fjedre. Ved overtryk i rummet åbner spjældet og rummet trykaflastes. Spjældet kan forsynes med brandsikkert brandpap, som skummer op ved en udvendig brand. Brandpappet opfylder kravene til BS60. Hvorfor må skabe ikke være tætte? Fordi vi da ikke kan få Argonite ind i disse og slukke en brand. Det er i øvrigt et sjældent forekommende problem, da de fleste skabe i dag er ventilerede.

6 Kan der overføres en alarm fra Argonite systemet? Ja, alarm- og udløserpanelet har to potentialefri relæer, som programmeres til at tilslutte, når Argonite systemet udløser, eller der er fejl på systemet. Via disse to relæer kan man overføre alarm til eget brug, eventuelt overføre signal til mobiltelefon eller alarm til et vagtselskab. Det er vigtigt at få en eller anden form for overførsel fra systemet, idet Argonite naturligvis slukker branden, men hvis tændkilden, f.eks. en overophedet kobberskinne, ikke fjernes, vil branden kunne opstå igen, når iltkoncentrationen begynder at stige. Hvorfor skriver Autronica Fire and Security, at gulvet skal kunne bære cylindrenes vægt? Én Argonite cylinder med et tryk på 300 bar vejer 155 kg. Ni cylindre fylder ca. 1 m 2 og vil have en vægt på gulv på ca. 1,4 ton! Hvilket lydtryk er til stede, når anlægget udløses? Når der tales om lydtryksniveau, er der mange faktorer der spiller ind. Hvor langt væk fra lydkilden måles lydtrykket. Rummets efterklangstid. Antallet af lydkilder. Det kan derfor være umuligt at beregne lydtrykket i et rum på forhånd. Vores erfaring viser følgende gennemsnitlige lydtryk ved udløsning af Argonite. Ved udløsning af Argonite slukningsmiddel UDEN lyddæmper, er lydtrykket cirka 115 db alt afhængig af rummets udformning og antallet af dyser. Ved udløsning af Argonite slukningsmiddel MED lyddæmper er lydtrykket cirka 100 db alt afhængig af rummets udformning og antallet af dyser. Altså en reduktion af lydtrykket på cirka 15 db ved montage af lyddæmper. I nedenstående billede har vi foretaget lydtrykmålinger på et anlæg, der udløses. Målingerne er fortaget med rørstørrelse Ø25mm og en dyse, hvor restriktor i dyse er 18mm. Målingerne er fortaget på en afstand af 2 meter fra dysen. Hvilket detekteringssystem skal man vælge? De mest anvendte detekteringssystemer detekterer for røg, også kaldet optisk detektering, varme også kaldet termodetektering, ultraviolet eller infrarødt lys også kaldet flammedetektering samt aspirationssystemer, som detekterer for røgudvikling. Hvilket system man skal vælge, afhænger af mange faktorer. Den vigtigste faktor er imidlertid, hvilken brand man kan forvente, ventilations- eller kølingsforholdene i rummet, og hvor hurtigt man vil have branden

7 detekteret. For eksempel vil en brand i faste stoffer typisk udvikle megen røg, hvorfor optisk detektering kan være velegnet. Brand i elinstallationer kan forløbe over lang tid og udvikle meget lidt røg i begyndelsen, hvorfor et s- system her vil være at foretrække. Brande i visse væsker kan forløbe næsten uden røgudvikling, så her skal man overveje termo- eller flammedetektering. Er der ventilation i rummet, skal man vurdere, om denne kan forhindre røg i at nå op til røgdetektorerne og eventuelt overveje et aspirationssystem, som ikke generes af ventilation. Såfremt man er i tvivl om, hvorvidt ventilationssystemet vil indvirke på røgdetektorernes funktion, kan vi afholde en røgprøve på stedet. Det er en enkel test, som viser ventilationsforholdene i rummet og ikke har nogen indvirkning på udstyret. Det er i alle tilfælde vigtigt nøje at analysere, hvilken risiko og hvilket brandforløb man kan forvente, inden beslutning om detekteringssystemet træffes, således at man ikke investerer i falsk sikkerhed. SKITSETEGNING AF STANDARD ARGONITE BRANDSLUKNINGSSYSTEM Side 7

8 For de, der vil vide mere om brandslukningssystemer Hvorfor bruger Autronica Fire and Security ikke vandtåge i stedet for Argonite? Vandtåge anvendt som brandslukningsmiddel er en særdeles effektiv slukningsmetode. Vand er som regel nemt tilgængeligt, der er som regel nok af det, og korrekt dimensioneret kan et vandtågesystem slukke en brand på sekunder. Man skal dog være opmærksom på to meget vigtige forhold ved vandtåge og dets virkemåde: For det første virker vandtåge primært ved, at de mikroskopiske dråber, som har et forholdsmæssigt enormt areal, fordamper og herved tager varme ud af forbrændingsprocessen. Én liter vand kan ved fordampning til liter vanddamp fjerne ca KJ, mens der til sammenligning kun skal bruges ca. 400 KJ til opvarmning til kogepunkt af en liter vand fra vandhanen. For det andet vil vandtågen ved fordampning ekspandere og herved fortrænge noget af den ilt, der skal bruges for at vedligeholde selve forbrændingsprocessen. Ovenstående virkemåde for vandtåge betyder altså, at der skal være en brand, for at et vandtågesystem kan fungere optimalt. Under de fleste forhold er det faktisk sådan, at jo større brand desto bedre. Det er også vigtigt at bemærke, at vandtåge skal være der, hvor branden er, hvilket stiller store krav til designet af vandtågesystemet samt kendskab til de steder, hvor en brand kan opstå. Hermed ikke være sagt at et vandtågesystem ikke kan bruges, det kan det sagtens, men det skal i langt højere grad tilpasses den enkelte applikation. Hvorfor bruger vi ikke CO 2 i stedet for Argonite? CO 2 systemer, nogle gange benævnt kulsyresystemer, har været anvendt i mange år til beskyttelse af last- og maskinrum i skibe. Endvidere har CO 2 systemer været anvendt i industrien til beskyttelse af ventilationskanaler, siloer, maskinudstyr osv. Et CO 2 system virker på nøjagtig samme måde som et Argonite system, nemlig ved at nedsætte iltkoncentrationen og dermed hindre den videre forbrændingsproces. CO 2 skal på samme måde som Argonite erstatte ca. halvdelen af luften i rummet, hvilket medfører en koncentration af CO 2 på ca. 45 %. Koncentrationer på 8-10 % CO 2 vil give anledning til hovedpine og hjertebanken, % CO 2 vil give svimmelhed og nedsat koordination og ved koncentrationer herover, er CO 2 dødelig. Det er derfor ikke muligt at anvende CO 2 i bemandede rum, medmindre man sikrer sig, at personalet kan komme ud af rummet, inden udløsning af et CO 2 system. Da CO 2 som nævnt ovenfor slukker brand på samme måde som Argonite, er det langt nemmere rent sikkerhedsmæssigt at installere Argonite i stedet for CO 2. Side 8

Vi værner om liv, miljø og værdier. Ingeniørbeskrivelse. Stationære rumslukningsanlæg

Vi værner om liv, miljø og værdier. Ingeniørbeskrivelse. Stationære rumslukningsanlæg Ingeniørbeskrivelse Stationære rumslukningsanlæg Side 2 af 7 Dokument-ID Indhold 1. Argonite Automatisk rumslukningssystem (ARS)... 3 1.1 Omfang... 3 1.2 Autorisation og godkendelse... 3 1.3 Forskrifter...

Læs mere

Værd at vide om brandslukning i edb-rum

Værd at vide om brandslukning i edb-rum Værd at vide om brandslukning i edb-rum Building Technologies Værd at vide om brandslukning Brandsikring skaber tryghed og beskytter mennesker og værdier. En brand kan være en af de mest uoverskuelige

Læs mere

Argonite stationært brandslukningssystem ARGONITE. Stationært brandslukningssystem

Argonite stationært brandslukningssystem ARGONITE. Stationært brandslukningssystem Argonite stationært brandslukningssystem ARGONITE Stationært brandslukningssystem Argonite stationært brandslukningssystem AL DEN SIKKERHED DU HAR BEHOV FOR Kritiske faciliteter kræver brandsikringssystemer,

Læs mere

Tema om brandslukning

Tema om brandslukning 4. 10. 2002 Tema om brandslukning VAND OG AEROSOLER - I STEDET FOR HALON OG CO2 DEN 31.12.2003 ER DET DEFINITIVT SLUT MED AT BRUGE HALON SOM BRANDSLUKNING PÅ DANSKE FISKEFARTØJER. DET HAR MILJØSTYRELSEN

Læs mere

Eksplosionssikring i Træpille Industrien

Eksplosionssikring i Træpille Industrien Eksplosionssikring i Træpille Industrien Præsentation af Gustaf Fagerberg A/S ved Erik Wienke Hvad skal der til for at en eksplosion kan opstå? (koncentration) Ilt Dispersion Lukket volumen Brændstof (koncentration)

Læs mere

Installation af optisk røgdetektor med indbygget kontrolenhed TBLZ-1-72-a GOLD/COMPACT

Installation af optisk røgdetektor med indbygget kontrolenhed TBLZ-1-72-a GOLD/COMPACT Installation af optisk røgdetektor med indbygget kontrolenhed TBLZ-1-72-a GOLD/COMPACT 1. Generelt Optisk røgdetektor med indbygget kontrolenhed TBLZ-1-72-a benyttes til at måle røggasser i ventilationskanaler.

Læs mere

Brugsanvisning Q1 v1.3 (komprimeret), DK.doc. Brugsanvisning Q1. torbjorn@qfog.se tel:+46-(0)70-2622137

Brugsanvisning Q1 v1.3 (komprimeret), DK.doc. Brugsanvisning Q1. torbjorn@qfog.se tel:+46-(0)70-2622137 2009-06-15 1(9) Brugsanvisning Q1 Q-Fog AB bjorn@qfog.se tel:+46-(0)70-2622149 Herrgårdsgatan 13 torbjorn@qfog.se tel:+46-(0)70-2622137 713 31 Nora Office tel:+46-(0)587-25640 SWEDEN org.nr 556699-3464

Læs mere

ABDL 4000 BRANDDØRLUKNING

ABDL 4000 BRANDDØRLUKNING ABDL-CENTRAL ABDL-4000 er en ny generation af ABDL-centraler og strømforsyninger. serien opfylder Dansk Brandteknisk Instituts (DBI) forskrift 231 for automatiske branddør lukningsanlæg (ABDL). Samtlige

Læs mere

Brandforløb og overtænding. Forbrændingsteori, brandforløb, overtændinger og slukningsteknik

Brandforløb og overtænding. Forbrændingsteori, brandforløb, overtændinger og slukningsteknik Brandforløb og overtænding Forbrændingsteori, brandforløb, overtændinger og slukningsteknik Hvad er overtænding? Overtænding er: Antændelse af røggasser i et mere eller mindre lukket rum Video Typer af

Læs mere

Bliv Ildsjæl er et tilbud til dig fra Vejle Brandvæsen om hjælp til at kunne løfte det ansvar, du bærer i forhold til brandsikkerhed for dig selv,

Bliv Ildsjæl er et tilbud til dig fra Vejle Brandvæsen om hjælp til at kunne løfte det ansvar, du bærer i forhold til brandsikkerhed for dig selv, Bliv Ildsjæl er et tilbud til dig fra Vejle Brandvæsen om hjælp til at kunne løfte det ansvar, du bærer i forhold til brandsikkerhed for dig selv, dine kolleger og ikke mindst beboerne på plejehjemmet,

Læs mere

4. Automatisk rumslukningsanlæg (ARS-anlæg) for teknikrum

4. Automatisk rumslukningsanlæg (ARS-anlæg) for teknikrum 1 af 7 Brandslukning af teknikrum 4. Automatisk rumslukningsanlæg (ARS-anlæg) for teknikrum 4.1. Alment 4.1.1 Beskrivelse Formålet med ARS-anlæg for teknikrum er: Slukke brand i et teknikrum i den i indledende

Læs mere

Brandslukningsmidler og følgeskader. Af AREPA Firenew A/S

Brandslukningsmidler og følgeskader. Af AREPA Firenew A/S Brandslukningsmidler og følgeskader Af AREPA Firenew A/S Copyright 2003 AREPA Firenew A/S Gennem mangeårigt arbejde med vurdering og renovering af teknisk udstyr efter skader, har vi hos AREPA opnået en

Læs mere

Fotoelektrisk røgalarm

Fotoelektrisk røgalarm Fotoelektrisk røgalarm DTCTSL40WT DTCTSL40WT_Fotoelektrisk røgalarm_manual 1 Dansk Indhold Introduktion Oversigt Produktoplysninger Detaljeret brugervejledning Dokumentrevisionshistorik Oplysninger om

Læs mere

B R A N D I N S T R U K S

B R A N D I N S T R U K S B R A N D I N S T R U K S SYGEHUS THY MORS Revideret 14.05.13 INDHOLD FORSIDE 1 FOREBYGGELSE AF BRAND.. 2 ALARMERING. 3 ORGANISERING VED BRAND.. 4 BRANDSLUKNINGSMIDLERS ANVENDELSE.4 BRAND OG BRANDSLUKNING....

Læs mere

Alm. Brand. Forebyg og begræns brandskader

Alm. Brand. Forebyg og begræns brandskader Alm. Brand Forebyg og begræns brandskader Forebyg brandskader i din virksomhed Brandsikkerhed Indfør et fyraftenseftersyn for at sikre, at branddøre er lukket og sikringssystemer virker. Hold flugtveje

Læs mere

Retningslinjer for udførelse af brandmandspanel

Retningslinjer for udførelse af brandmandspanel Retningslinjer for udførelse af brandmandspanel Januar 2010 Denne vejledning har til hensigt at beskrive opbygningen og funktionen af et brandmandspanel Lovgivning Med indførelsen af det funktionsbaserede

Læs mere

XFlow. Vandtågesystem. Til landapplikationer. Fire Fighting

XFlow. Vandtågesystem. Til landapplikationer. Fire Fighting XFlow Vandtågesystem Til landapplikationer Fire Fighting XFlow Vandtågesystem Spar tid, plads og penge... og red liv, hvis uheldet er ude der er masser af fordele ved et XFlow Vandtågesystem XFlow er et

Læs mere

April 2003 Udgivet af Dansk Brandog sikringsteknisk Institut. Automatiske rumslukningsanlæg med inertgas. Forskrift 253

April 2003 Udgivet af Dansk Brandog sikringsteknisk Institut. Automatiske rumslukningsanlæg med inertgas. Forskrift 253 April 2003 Udgivet af Dansk Brandog sikringsteknisk Automatiske rumslukningsanlæg med inertgas Forskrift 253 Indholdsfortegnelse Forord 6 Udvalgets sammensætning 7 000 Almindelige bestemmelser 8 010 Gyldighed

Læs mere

BRANDSIKKERT HJEM. Modificeret ABA-anlæg med central strømforsyning. Hasse Larsen, LAP-Sikkerhed. en inspirationsdag med fokus på udsatte personer

BRANDSIKKERT HJEM. Modificeret ABA-anlæg med central strømforsyning. Hasse Larsen, LAP-Sikkerhed. en inspirationsdag med fokus på udsatte personer Modificeret ABA-anlæg med central strømforsyning Hasse Larsen, LAP-Sikkerhed Hvilke faktorer er vigtige at belyse, når der installeres røgalarmer? Høj driftsikkerhed Lave drifts- og vedligeholdelsesomkostninger

Læs mere

RS 4600. Radiobaseret tyverialarm BRUGERMANUAL

RS 4600. Radiobaseret tyverialarm BRUGERMANUAL RS 4600 Radiobaseret tyverialarm BRUGERMANUAL side 2 RS 4600 Radiobaseret tyverialarm Indholdsfortegnelse Ordliste... 3 1 Indledning... 4 2 Sender/Detektor muligheder... 4 3 Betjeningspanel & display...

Læs mere

Kemikaliekøleskab med udsugning

Kemikaliekøleskab med udsugning Kemikaliekøleskab med udsugning Kemikaliekøleskab med udsugning Systemet består af følgende: -Gram køleskab type Compact eller Midi -Monteret med styreboks & magnetkontakt til dør -Motorstyret spjæld på

Læs mere

Forebyggelse betaler sig sådan undgår du brand

Forebyggelse betaler sig sådan undgår du brand Forebyggelse betaler sig sådan undgår du brand Når du har en Landbrugsforsikring hos os, giver vi dig råd og vejledning om, hvordan du forebygger skader. Jo sikrere dit landbrug er, jo mindre er risikoen

Læs mere

BRUGERMANUAL. ELEKTRONISK HYDROGEN LÆKAGEDETEKTOR Cod

BRUGERMANUAL. ELEKTRONISK HYDROGEN LÆKAGEDETEKTOR Cod BRUGERMANUAL ELEKTRONISK HYDROGEN LÆKAGEDETEKTOR Cod. 11132320 GENERAL INFORMATION Tak for dit køb denne Hydrogen (brint) gas lækage detektor (H2). Læs brugsanvisningen før ibrugtagning for at sikker korrekt

Læs mere

Vejledning om Brug af grill og åben ild på flytbare bålsteder, mindre bålpladser i det fri samt i bålhuse.

Vejledning om Brug af grill og åben ild på flytbare bålsteder, mindre bålpladser i det fri samt i bålhuse. Forebyggende afdeling Vejledning om Brug af grill og åben ild på flytbare bålsteder, mindre bålpladser i det fri samt i bålhuse. 4. udgave maj 2014 Vagtcentral (døgnåben) Ådalsvej 52, 2970 Hørsholm Telefon

Læs mere

Beskrivelse af brandslukningsanlæg med vandtåge på mølle med filter samt på pillekøler med tilhørende afsugning.

Beskrivelse af brandslukningsanlæg med vandtåge på mølle med filter samt på pillekøler med tilhørende afsugning. Side 1 af 5 Beskrivelse af brandslukningsanlæg med vandtåge på mølle med filter samt på pillekøler med tilhørende afsugning. Projektering & anlægsdesign Hovedansvaret for projektering, anlægsdesign og

Læs mere

BETINGELSER FOR HADERSLEV BRAND OG REDNINGS MODTAGELSE AF ALARMER

BETINGELSER FOR HADERSLEV BRAND OG REDNINGS MODTAGELSE AF ALARMER BETINGELSER FOR HADERSLEV BRAND OG REDNINGS MODTAGELSE AF ALARMER 1. Anlægget 1.1 Et brandsikringsanlæg er et brandalarm-, gasalarm-, sprinkleranlæg eller slukningsanlæg, der er udført, kontrolleret og

Læs mere

BS 7 Gnistslukningsanlæg - sikkerhed til produktionen

BS 7 Gnistslukningsanlæg - sikkerhed til produktionen BS 7 Gnistslukningsanlæg - sikkerhed til produktionen G Gnistslukningsanlæg sikkerhed til produktionen Gnistslukningsanlæg detekterer gnister og slukker dem automatisk. Herved reduceres risikoen for støvbrande

Læs mere

Beskrivelse af brandslukningsanlæg med vandtåge på mølle med filter samt på pillekøler med tilhørende afsugning.

Beskrivelse af brandslukningsanlæg med vandtåge på mølle med filter samt på pillekøler med tilhørende afsugning. Beskrivelse af brandslukningsanlæg med vandtåge på mølle med filter samt på pillekøler med tilhørende afsugning. Århus marts 2003 (rev. Januar 2004) Projektering & anlægsdesign Hovedansvaret for projektering,

Læs mere

Professional Series bevægelsesdetektorer Ved, hvornår alarmen skal lyde. Ved, hvornår den ikke skal.

Professional Series bevægelsesdetektorer Ved, hvornår alarmen skal lyde. Ved, hvornår den ikke skal. Professional Series bevægelsesdetektorer Ved, hvornår alarmen skal lyde. Ved, hvornår den ikke skal. Nu med Antimask teknologi, flere zoner og spraydetektering Uovertrufne Bosch teknologier forbedrer detekteringsevnen

Læs mere

Tilbehør. Brandautomatik by Nilan. Brandautomatik. Comfort CT150 Comfort CT 300 Comfort 252 Top Comfort 302 Top Comfort 450 Comfort 600

Tilbehør. Brandautomatik by Nilan. Brandautomatik. Comfort CT150 Comfort CT 300 Comfort 252 Top Comfort 302 Top Comfort 450 Comfort 600 Tilbehør Brandautomatik by Nilan Brandautomatik Comfort CT150 Comfort CT 300 Comfort 252 Top Comfort 302 Top Comfort 450 Comfort 600 Version: 10.02, 28.06.16 Software-version: 2.32 Indholdsfortegnelse

Læs mere

PROCESBESKRIVELS: SYSTEM INSTALLATION

PROCESBESKRIVELS: SYSTEM INSTALLATION PROCESBESKRIVELS: SYSTEM INSTALLATION PROCESOVERSIGT PRODUKT PROCESNAVN UDARBEJDET AF: BB/VT Vandta geanlæg System installation Jonas K Nielsen STATUSOVERSIGT Inden selve opsætningen af vandta geanlægget

Læs mere

Standardbeskrivelse for ABA v.2015.1

Standardbeskrivelse for ABA v.2015.1 Danmarks Tekniske Universitet Campus Service Standardbeskrivelse for ABA v.2015.1 Gældende for Risø Campus Indhold Materiale Valg:... 3 Centraludstyr:... 3 Branddetektorer:... 4 Alarmtryk:... 4 O-Planer:...

Læs mere

Vilkår for Beredskabscenter Aalborgs modtagelse af alarmer fra brandsikringsanlæg

Vilkår for Beredskabscenter Aalborgs modtagelse af alarmer fra brandsikringsanlæg #BREVFLE Vilkår for Beredskabscenter Aalborgs modtagelse af alarmer fra brandsikringsanlæg 1. Anlægget 1.1 Et brandsikringsanlæg er et brandalarms-, gasalarms, sprinkler- eller slukningsanlæg, der er udført,

Læs mere

SIKKERHEDSINSTRUKTION TRYKPRØVNING MED LUFTART. Godkendt af ledelsen

SIKKERHEDSINSTRUKTION TRYKPRØVNING MED LUFTART. Godkendt af ledelsen BRAVIDA DANMARK A/S Emne: SIKKERHEDSINSTRUKTION TRYKPRØVNING MED LUFTART Sikkerhedsinstruk.: SI 46 Udgave-Dato 01-22.09.2016 Elektronisk SIKKERHEDSHÅNDBOG Udarbejdet af/afd. WTL/861 Godkendt af ledelsen

Læs mere

Vejledning. for udførelse af brandmandspaneler:

Vejledning. for udførelse af brandmandspaneler: Vejledning for udførelse af brandmandspaneler: Københavns Brandvæsen Forebyggelse og Indsats Bag Rådhuset 3 1550 København V Tlf.: 33 66 33 66 www.brand.kk.dk Juli 2013 Side 2 af 8 Denne vejledning har

Læs mere

AFSNIT 10: TEKNIK BRAND, EL, VAND OG VARME

AFSNIT 10: TEKNIK BRAND, EL, VAND OG VARME AFSNIT 10: TEKNIK BRAND, EL, VAND OG VARME Den 23.04.2018 71 RØGALARM Drift- og vedligeholdelses vejledning for slutbruger vedrørende røgalarmanlæg type Ei-166 Hvordan virker røgalarmanlæg Ei-166? Røgalarmanlæg

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING RØGSENSOR

BRUGERVEJLEDNING RØGSENSOR BRUGERVEJLEDNING RØGSENSOR til røgsensor Side 1 Introduktion Røgsensoren fra LOCKON bruger en optisk røgdetektor til at registre, om der er røgpartikler i luften. Den afgiver en alarm, hvis antallet af

Læs mere

Det intelligente. rørsystem. til boligbyggeriet. roomair friskere kan det ikke gøres!

Det intelligente. rørsystem. til boligbyggeriet. roomair friskere kan det ikke gøres! Det intelligente rørsystem til boligbyggeriet roomair friskere kan det ikke gøres! Fleksibiliteten i højsædet Systemet er nemt at installere uden brug af større værktøj, rørene kan skæres med en hobbykniv,

Læs mere

MODEL: RC421-WL TO RADIO FREKVENS RØG ALARM LÆS MANUALEN OMHYGGELIGT FØR BRUG OG GEM DEN FOR FREMTIDIG REFERENCE

MODEL: RC421-WL TO RADIO FREKVENS RØG ALARM LÆS MANUALEN OMHYGGELIGT FØR BRUG OG GEM DEN FOR FREMTIDIG REFERENCE MANUAL MODEL: RC421-WL TO RADIO FREKVENS RØG ALARM LÆS MANUALEN OMHYGGELIGT FØR BRUG OG GEM DEN FOR FREMTIDIG REFERENCE 1 INDHOLD: SPECIFICATION 2 SIKKERHEDS INFORMATION... 2 BATTERI FORBINDELSE 3 ANBEFALEDE

Læs mere

Alarm og overvågning for din sikkerhed

Alarm og overvågning for din sikkerhed Alarm og overvågning for din sikkerhed Trykvagt (ventilationsalarm E) med ekstern pressostat Varenummer kr. Tryk områder ES-332-49292 1650 20-300Pa ES-332-49293 1650 100-1000Pa ES-332-49294 1650 500-2000Pa

Læs mere

EKSTERN BEREDSKABSPLAN

EKSTERN BEREDSKABSPLAN EKSTERN BEREDSKABSPLAN 1 Ekstern beredskabsplan Indhold... 1 EKSTERN BEREDSKABSPLAN... 1 Ekstern beredskabsplan... 2 1 Forord... 3 2 Planens mål... 3 3 Indsatsleder politi (ISL-PO) opgaver... 3 4 Indsatsleder

Læs mere

Brugervejledning SF350EN CO alarm

Brugervejledning SF350EN CO alarm Brugervejledning SF350EN CO alarm Certificeret: EN50291:2001 Læs denne brugsanvisning grundigt og forstå indholdet inden De aktiverer CO alarmen og tager den i brug. Gem brugervejledningen et sikkert sted

Læs mere

Hospitalsenheden Horsens. Teknisk afdeling. Tekniske Standarder. Bips nr. 64.8 Brandsikringsanlæg. Revision: 2014.07.01

Hospitalsenheden Horsens. Teknisk afdeling. Tekniske Standarder. Bips nr. 64.8 Brandsikringsanlæg. Revision: 2014.07.01 Teknisk afdeling Tekniske Standarder Revision: 2014.07.01 Indholdsfortegnelse 64.81 Brandsikring... 3 64.81.1 Indledning... 3 64.81.2 Generelle principper... 3 64.81.3 Installation/udførelse... 3 64.81.3.1

Læs mere

MANUAL FANTRONIC 20AMP. TRIAC SLAVEENHED FOR VENTILATION VER:FAN 1.1 SKIOLD GØR EN FORSKEL!

MANUAL FANTRONIC 20AMP. TRIAC SLAVEENHED FOR VENTILATION VER:FAN 1.1 SKIOLD GØR EN FORSKEL! MANUAL SKIOLD GØR EN FORSKEL! FANTRONIC 20AMP. TRIAC SLAVEENHED FOR VENTILATION VER:FAN 1.1 981 002 317 Ver. 01 11-03-2013 Indhold 1. INTRODUKTION... 4 2. BESKRIVELSE FANTRONIC... 5 2.1 SÅDAN FUNGERER

Læs mere

Tekniske bilag og montagevejledning

Tekniske bilag og montagevejledning Brandventilationscentral type 1 1 1 PSM Max. 12 tændsats / 24V DC 1 x Brandventilationsgruppe INSTALLATIONSVEJLEDNING Tekniske bilag og montagevejledning Indhold: Side 1 Før montering... 3 2 Funktionsprincip...

Læs mere

VentilationAlarm EP1 ES 966

VentilationAlarm EP1 ES 966 VentilationAlarm EP1 ES 966 Tryk, signal eller temperatur-vagt Giver brugeren sikkerhed om anlæggets driftsituation Overordnet beskrivelse VentilationAlarm EP1 er en multfuntionsalarm, der kan overvåge

Læs mere

Kontrol- og indikationsenhed CN-AIOI

Kontrol- og indikationsenhed CN-AIOI 1(7) DATABLAD Kontrol- og indikationsenhed CN-AIOI Art. no. 023261 System: NSAC-1, TERRA FIRE, TERRA ONE Generel beskrivelse CN-AIOI er en multifunktions adresse-/kontrolenhed på sløjfen, der er ideel

Læs mere

Tilbehør. Brandautomatik by Nilan. Brandautomatik. Comfort CT 300 Comfort 450 Comfort 600 Comfort 250 Top Comfort 300 Top

Tilbehør. Brandautomatik by Nilan. Brandautomatik. Comfort CT 300 Comfort 450 Comfort 600 Comfort 250 Top Comfort 300 Top Tilbehør Brandautomatik by Nilan Brandautomatik Comfort CT 300 Comfort 450 Comfort 600 Comfort 250 Top Comfort 300 Top Version: 10.01, 06.04.16 Software-version: 2.32 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...

Læs mere

DS 428, 3. udgave Norm for brandtekniske foranstaltninger ved ventilationsanlæg. Brandsikringsautomatik. Per Nilstad Moe & Brødsgaard A/S

DS 428, 3. udgave Norm for brandtekniske foranstaltninger ved ventilationsanlæg. Brandsikringsautomatik. Per Nilstad Moe & Brødsgaard A/S DS 428, 3. udgave Norm for brandtekniske foranstaltninger ved ventilationsanlæg Brandsikringsautomatik Per Nilstad Moe & Brødsgaard A/S side 1 Moe & Brødsgaard A/S Rådgivende ingeniører Nøgletal Medarbejdere

Læs mere

Agenda. Flowcomputer / Purgesystem - Menu opsætning

Agenda. Flowcomputer / Purgesystem - Menu opsætning Agenda Midlende Pitotrør - Primær og sekundær element - Bernoullis ligning - Kalibreringsfaktor - Tryktab - Versioner - Direkte eller remote monteret transmitter - Montage retning - Respektafstande - Spool

Læs mere

WWW.PROTECTGLOBAL.COM. Vigtig brugerinformation

WWW.PROTECTGLOBAL.COM. Vigtig brugerinformation WWW.PROTECTGLOBAL.COM Vigtig brugerinformation 2 Indholdsfortegnelse Inden brug... Side 4 Betjening.... Side 5 Rengøring og vedligeholdelse.... Side 6 Med garanti et sikkert produkt.... Side 7 Lysdiodernes

Læs mere

Ex Betjeningsvejledning DK

Ex Betjeningsvejledning DK Ex-3001 Betjeningsvejledning 680-148-02-DK Indholdsfortegnelse 1 INTRODUKTION 3 1.1 Standarder 3 1.2 Generel beskrivelse 3 2 BETJENING 4 2.1 Introduktion 4 2.1.1 Adgangsniveauer 4 2.1.2 Centralbetjening

Læs mere

INSTRUKTION FOR GMC 8022

INSTRUKTION FOR GMC 8022 INSTRUKTION FOR GMC 8022 1 GASMÅLE- OG ALARMANLÆG TYPE 8022 ANVENDELSE: Elektronikenheden har i forbindelse med detektorer (udgangssignal 4-20 ma) følgende funktioner Måling og visning af den aktuelle

Læs mere

Vores hverdag handler om at tænke nyt, og sådan skaber vi de produkter, der gør, at du altid kan føle dig tryg. ANLÆG FOR TRYGHED1

Vores hverdag handler om at tænke nyt, og sådan skaber vi de produkter, der gør, at du altid kan føle dig tryg. ANLÆG FOR TRYGHED1 Vores hverdag handler om at tænke nyt, og sådan skaber vi de produkter, der gør, at du altid kan føle dig tryg. ANLÆG FOR TRYGHED1 Mere end 100 års erfaring inden for brandsikring og sikringssystemer VI

Læs mere

Banenorm BN1-173-1. Vedligeholdelse af rumslukningsanlæg i teknikrum

Banenorm BN1-173-1. Vedligeholdelse af rumslukningsanlæg i teknikrum Udgivet 18.09.2009 Overordnet ansvar: Steen P. Kristensen Ansvar for indhold: Karsten Dupont Ansvar for fremstilling: Mette Weiglin Johansson Vedligeholdelse af rumslukningsanlæg i teknikrum Banenorm BN1-173-1

Læs mere

VentilationAlarm EP1 ES 966

VentilationAlarm EP1 ES 966 VentilationAlarm EP1 ES 966 Tryk, signal eller temperatur-vagt Giver brugeren sikkerhed om anlæggets driftsituation Overordnet beskrivelse VentilationAlarm EP1 er en multfuntionsalarm, der kan overvåge

Læs mere

Beskyttelse Døre, fronthjelm, bagagerum og kabine, samt startblokering (hvis monteret)

Beskyttelse Døre, fronthjelm, bagagerum og kabine, samt startblokering (hvis monteret) Kære Kunde Vi takker for valget af vores system, og vi kan oplyse, at dette produkt er et teknisk avanceret alarmsystem, der lever op til de ydelsesmæssige standarder, som er fastsat af bilproducenterne,

Læs mere

Webstech trådløs overvågning af din Biomasse

Webstech trådløs overvågning af din Biomasse Diameter 91 mm Ekst. antenne længde 2,77 m Kabinet: Interval Frekvens Rækkevidde op til 50 m (placeret i fri luft, foroven på biomassen) TEMPERATUR Målingsskala - 20 til 80 C Nøjagtighed +/ - 0,4 C (mellem

Læs mere

Opdrift i vand og luft

Opdrift i vand og luft Fysikøvelse Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk Opdrift i vand og luft Formål I denne øvelse skal vi studere begrebet opdrift, som har en version i både en væske og i en gas. Vi skal lave et lille forsøg,

Læs mere

FH2000S BYGAS BETJENINGSVEJLEDNING

FH2000S BYGAS BETJENINGSVEJLEDNING FH2000S BYGAS BETJENINGSVEJLEDNING PRODUKTBESKRIVELSE FH2000S er Gastryk Prøvesystem til brug i f.eks. fysiklokaler, sløjdlokaler og laboratorier. Gas/ventilation interlock sikrer at det kun er muligt

Læs mere

Øget sikkerhed døgnet rundt med fumonic 3 røgalarm

Øget sikkerhed døgnet rundt med fumonic 3 røgalarm Vigtig information Øget sikkerhed døgnet rundt med fumonic 3 røgalarm VIGTIG INFO: PAS PÅ DIN RØGALARM Den må ikke overmales Den må ikke tildækkes Afbryd alarm: Tryk på midten fumonic 3 røgalarm Sikkerhed

Læs mere

Alt-i-én-fugtmåler. Brugsanvisning

Alt-i-én-fugtmåler. Brugsanvisning Brugsanvisning Alt-i-én-fugtmåler Model MO290 Måler fugt i træ og byggematerialer uden at skade overfladen eller med ekstern stikbensmåler. Hygrometeret måler luftfugtighed og luftens temperatur. Måleren

Læs mere

rottespærre tx11 stopper rotterne før de GØr skade

rottespærre tx11 stopper rotterne før de GØr skade PRODUKTKATALOG rottespærre tx11 stopper rotterne før de GØr skade va-godkendt på teknologisk institut fra Ø100 til Ø250mm, også til strømpeforet rør i disse dimensioner Udført i rustfrit, bejdset stål

Læs mere

PRODUKTHÅNDBOG PROGRAMMERINGSTRANSPONDER 3067. Version Udgave: 2012 v02 baseret på april 2007_V05.04.2007

PRODUKTHÅNDBOG PROGRAMMERINGSTRANSPONDER 3067. Version Udgave: 2012 v02 baseret på april 2007_V05.04.2007 PROGRAMMERINGSTRANSPONDER 3067 Version Udgave: 2012 v02 baseret på april 2007_V05.04.2007 Version Maj 2012 2 Indholdsfortegnelse SIKKERHEDSANVISNINGER...3 INDLEDNING...3 SIKKERHEDSKORT...4 PROGRAMMERINGSANVISNINGER...4

Læs mere

Kedlen. Fakta. Du er her

Kedlen. Fakta. Du er her Kedlen For at varmen fra ovn (ca. 1050 ) kan blive til varme i radiatorerne derhjemme, skal røgens varme opvarme fjernvarmevandet. Det sker i kedlen, hvor vandet bliver tvunget rundt i et rørsystem på

Læs mere

Nordisk innovation Porduktkatalog

Nordisk innovation Porduktkatalog Nordisk innovation Porduktkatalog ROTTESPÆR TX11 STOPPER ROTTErne FØR DE GØR SKADE VA-godkendt på Teknologisk Institut Fra Ø100 til Ø200mm, også til strømpeforet rør i ovenstående dimensioner Udført i

Læs mere

FIRET ENERGY BANDBESKYTTELSE TIL PRIVAT OG ERHVERVSMÆSSIG BRUG

FIRET ENERGY BANDBESKYTTELSE TIL PRIVAT OG ERHVERVSMÆSSIG BRUG FIRET ENERGY BANDBESKYTTELSE TIL PRIVAT OG ERHVERVSMÆSSIG BRUG NU KAN BRANDSKADER UNDGÅS TAKKET VÆRE FIRET ENERGY Med Firet Energy er pludseligt opståede ildebrande hurtigt under kontrol. Firet Energy

Læs mere

Blue Line bevægelsesdetektorer Detektering er styrke

Blue Line bevægelsesdetektorer Detektering er styrke Blue Line bevægelsesdetektorer Detektering er styrke Sikkerhed, du kan stole på. Blue Line Gen 2 bevægelsesdetektorer Hvis du vil sikre dit hjem, din detailbutik eller andet erhverv, er det vigtigt, at

Læs mere

Applikationseksempel hos Bladt Industries Katronic KATflow200 flowmåler

Applikationseksempel hos Bladt Industries Katronic KATflow200 flowmåler Applikationseksempel hos Bladt Industries Katronic KATflow200 flowmåler Flowmåling: Brandslukningssystem til helikopterplatform Dette applikationseksempel er lavet for at vise anvendeligheden af ultralydsflowmåleren

Læs mere

Det sikre valg. ARGUS røgdetektorer

Det sikre valg. ARGUS røgdetektorer Det sikre valg ARGUS røgdetektorer 2 Det handler om kvalitet Når det gælder menneskers sikkerhed i hjemmet, må man ikke gå på kompromis med kvaliteten. Derfor introducerer Schneider Electric ARGUS røgdetektorer

Læs mere

Trådløst automatiksystem EKO-TME/TSE

Trådløst automatiksystem EKO-TME/TSE Trådløst automatiksystem EKO-TME/TSE Trådløst automatiksystem Det trådløse automatiksystem EKO-TME/TSE anvendes til automatisk overvågning og funktionskontrol af forskellige brandspjæld og trykaflastningsspjæld

Læs mere

Aarhus Brandvæsen Marts 2012 Retningslinje

Aarhus Brandvæsen Marts 2012 Retningslinje Aarhus Brandvæsen Marts 2012 Retningslinje Bestemmelser for Automatiske brandbeskyttelsesanlæg Der skal til Aarhus Brandvæsen, Tilsyn og Myndighed, fremsendes ansøgning om tilladelse (se i øvrigt bilag

Læs mere

Tilbehør. Brandautomatik by Nilan. Brandautomatik

Tilbehør. Brandautomatik by Nilan. Brandautomatik Tilbehør Brandautomatik by Nilan Brandautomatik Comfort CT 150 Comfort CT 250 Comfort CT 300 Comfort 300LR Comfort 450 Comfort 600 Comfort 250 Top Comfort 300 Top Version: 10.00, 09.10.15 Software-version:

Læs mere

Trådløst tastatur med ringeklokke funktion

Trådløst tastatur med ringeklokke funktion Trådløst tastatur med ringeklokke funktion 8.12.17 Funktioner 1. En perfekt kombination af dørklokke og dør/port oplåsning, der er behageligt i brug og praktisk; 2. RF data med rullende koder for at give

Læs mere

Regler for brandsikring

Regler for brandsikring Regler for brandsikring 6589-1 Juni 2011 Topdanmark Forsikring A/S Regler for brandsikring 6589-1 Juni 2011 Generelle oplysninger Aftalen er indgået med Topdanmark Forsikring A/S, i det følgende kaldet

Læs mere

Fjernbetjening Flex Teknisk manual

Fjernbetjening Flex Teknisk manual Fjernbetjening Flex Teknisk manual VEKA INT. Indblæsnings aggregat 1 Beskrivelse Flex fjernbetjening kan bruges til at styre ventilationsanlæg med V1 og V2 printkort. Tekniske data Knapper på display Knap

Læs mere

Tilslutningsdeklaration for modtagelse af automatiske alarmer

Tilslutningsdeklaration for modtagelse af automatiske alarmer Tilslutningsdeklaration for modtagelse af automatiske alarmer Dato: 22. august 2014 Ringsted Kommune Brandvæsen Anlægsejer: Rønnedevej 11 4100 Ringsted CVR-nr.: Installationsadresse: Tel.: +45 57 62 65

Læs mere

ES 379 Flowvagt til stinkskab. Mulighed for intern backup eller UPS-anlæg.

ES 379 Flowvagt til stinkskab. Mulighed for intern backup eller UPS-anlæg. R ES 379 Flowvagt til stinkskab. Mulighed for intern backup eller UPS-anlæg. ES 379katalog / 980602 Beskrivelse: ES379 er en flowvagt beregnet for brug i laboratoriemiljø. ES379 alarmerer brugeren om utilstrækkelig

Læs mere

ALARM & MELDINGER. SIESTA i TS. Fremkommer når absorberen ikke har været monteret på patientsystemet i mere end 30 sek.

ALARM & MELDINGER. SIESTA i TS. Fremkommer når absorberen ikke har været monteret på patientsystemet i mere end 30 sek. SIESTA i TS ALARM & MELDINGER A A Absorber ikke monteret Tilgængelig i STBY, MAN eller VENT status. Fremkommer når absorberen ikke har været monteret på patientsystemet i mere end 30 sek. Fremkommer med

Læs mere

BRANDRÅDGIVER BRANDKLASSE 2 OG CFPA - BRANDTEKNISK DIPLOMUDDANNELSE. Bygningsbrand

BRANDRÅDGIVER BRANDKLASSE 2 OG CFPA - BRANDTEKNISK DIPLOMUDDANNELSE. Bygningsbrand BRANDRÅDGIVER BRANDKLASSE 2 OG CFPA - BRANDTEKNISK DIPLOMUDDANNELSE Bygningsbrand HVAD FORSTÅS VED BRAND? Forbrænding er en kemisk proces, hvor brændstoffet går i kemisk forbindelse med ilt hvorved der

Læs mere

Montage og brugsanvisning

Montage og brugsanvisning DK Montage og brugsanvisning cod. 5FI2146 07-2010 VETICO ORDIC A/S Holmegaardsvej 64 A - 4684 Holmegaard Telefon 5554 8181 - Telefax 5554 8686 www.ventico.dk - e-mail: ventico@ventico.dk Apparatet skal

Læs mere

PROFI BRUGER manual Til daglig betjening af systemet

PROFI BRUGER manual Til daglig betjening af systemet PROFI BRUGER manual Til daglig betjening af systemet Indhold: 1 Lysdioder og symboler...3 2 Betjening af systemet...5 2.1 Tilkobling...5 2.2 Frakobling...5 2.3 Overfaldsalarm...6 2.4 Alarmstop...6 2.5

Læs mere

Figur 1, lagertyper (figur 5.3.2 i retningslinie for sprinkleranlæg)

Figur 1, lagertyper (figur 5.3.2 i retningslinie for sprinkleranlæg) Nærværende notat indeholder brandmæssige afsnit og en overordnet beskrivelse af disse, som indgå som bilag til lejerhåndbogen. Da beskrivelserne er overordnet skal lejer sikre, at den brandmæssige indretning

Læs mere

INDHOLD: VEX35DV til decentral boligventilation > Generelt. VEX35DV til decentral boligventilation > Energi. VEX35DV til decentral boligventilation >

INDHOLD: VEX35DV til decentral boligventilation > Generelt. VEX35DV til decentral boligventilation > Energi. VEX35DV til decentral boligventilation > INDHOLD: VEX35DV til decentral boligventilation > Generelt VEX35DV til decentral boligventilation > Energi VEX35DV til decentral boligventilation > Konstruktion Generelt VEX35DV, ventilationsaggregat til

Læs mere

Produktnyheder. www.legtech.dk

Produktnyheder. www.legtech.dk Produktnyheder EL-TEKNIK Diameter 32 mm - tykkelse 13 mm Diameter 32 mm - tykkelse 13 mm Trådløs Sender-modul og modtager (433 MHz - 8 kanals) Varenr. 70-114 Trådløs Sender-modul og modtager (relæ-box)

Læs mere

Røgalarm Optic Wireless Model 27730 & 27735

Røgalarm Optic Wireless Model 27730 & 27735 Fig. 2-2 /3 plans beboelse Røgalarm Optic Wireless Model 27730 & 27735 Vi takker Dem for købet af denne røgalarm, som ved rigtig brug kan give Dem og Deres familie tryghed i mange år fremover. Værelse

Læs mere

FireBUS PARKERINGSVENTILATION

FireBUS PARKERINGSVENTILATION FireBUS PARKERINGSVENTILATION QUICK GUIDE Quick guiden beskriver hvordan et mindre anlæg kan installeres og idriftsættes. Alle moduler tildeles en individuel adresse på DIP-switchen i modulet Modulerne

Læs mere

Betingelser for alarmoverføring til Beredskab Fyn Tilslutningsbestemmelser

Betingelser for alarmoverføring til Beredskab Fyn Tilslutningsbestemmelser Betingelser for alarmoverføring til Beredskab Fyn Tilslutningsbestemmelser Anlægget. 1. Et brandsikringsanlæg er et brandalarmanlæg, der er udført, kontrolleret og vedligeholdt i overensstemmelse med Dansk

Læs mere

MicroVent Home System

MicroVent Home System MicroVent Home System MicroVent Home system Beregningseksempel 2 l/s 2 l/s 5 l/s 5 l/s 2 l/s 15 l/s Emhætte 20 l/s Fig. 1 Grundventilation MicroVent i boliger Mikroventilation dimensioneres således at

Læs mere

El-projektering Mekanisk ABV-anlæg

El-projektering Mekanisk ABV-anlæg El-projektering Mekanisk ABV-anlæg safelight.dk El-projektering - Mekanisk ABV-anlæg Erstatningsluft Udsugning Flowretning Porte til erstatningsluft. Note 2 Brandventilator Note 15 Spjæld Note 16 Ventilationssystemer

Læs mere

FOREBYGGELSE AF FALD FRA SENG

FOREBYGGELSE AF FALD FRA SENG IMPLEMENTERINGSGUIDE FOREBYGGELSE AF FALD FRA SENG - Faldforebyggende optisk sensor, IntelligentCALL fra virksomheden ANYgroup Implementeringsguiden er i størrelsen 21 x 21 cm Indholdsfortegnelse Problem

Læs mere

Komplet Scotte pillefyr sæt 10 Kw - kedel med selvrensende røgkøl (Blackstar BS1016)

Komplet Scotte pillefyr sæt 10 Kw - kedel med selvrensende røgkøl (Blackstar BS1016) Komplet Scotte pillefyr sæt 10 Kw - kedel med selvrensende røgkøl (Blackstar BS1016) Næste generations pillefyr. Black Star (BS1016) med selvrensende røgkøler. Moderne pillefyr med automatisk rens af

Læs mere

DEFA introducerer verdens mest

DEFA introducerer verdens mest DEFA introducerer verdens mest intelligente bilalarm? DVS90 alarm fra DEFA sætter en ny standard for alarmsystemer for køretøjer Alarmen tilpasses køretøjet ved montering DVS90 er konstrueret på en fleksibel

Læs mere

Side 2 Brugermanual Premier 48, 88,168 & 640

Side 2 Brugermanual Premier 48, 88,168 & 640 Brugermanual Tyverialarmcentral Udgave 1 Side 2 Brugermanual Premier 48, 88,168 & 640 Indhold 1. Oversigt... 3 Introduktion... 3 Betjeningspaneler... 4 2. Brug af alarmsystemet... 6 Menuer... 6 Adgang

Læs mere

Testrapport for lukket formalin system Udviklet af Hounisen Laboratorieudstyr A/S

Testrapport for lukket formalin system Udviklet af Hounisen Laboratorieudstyr A/S Testrapport for lukket formalin system Udviklet af Hounisen Laboratorieudstyr A/S Udført for Jan H. Locher Hounisen Laboratorieudstyr A/S Sindalsvej 27 8240 Risskov Udført af Bjørn Malmgren-Hansen Kemi-

Læs mere

Hospitalsenheden Horsens. Teknisk afdeling. Tekniske Standarder. Bips nr. 65.2 Patientkaldeanlæg. Revision: 2014.07.01

Hospitalsenheden Horsens. Teknisk afdeling. Tekniske Standarder. Bips nr. 65.2 Patientkaldeanlæg. Revision: 2014.07.01 Teknisk afdeling Tekniske Standarder Revision: 2014.07.01 Indholdsfortegnelse 65.21 Patientkaldeanlæg... 3 65.21.1 Indledning... 3 65.21.2 Generelle principper... 3 65.21.3 Installation/udførelse... 3

Læs mere

BRANDSIKKERT HJEM. Eftermonterede røgalarmer med radioovervågning. samt. Modificeret ABA-anlæg med central strømforsyning. Hasse Larsen, LAP-Sikkerhed

BRANDSIKKERT HJEM. Eftermonterede røgalarmer med radioovervågning. samt. Modificeret ABA-anlæg med central strømforsyning. Hasse Larsen, LAP-Sikkerhed Eftermonterede røgalarmer med radioovervågning samt Modificeret ABA-anlæg med central strømforsyning Hasse Larsen, LAP-Sikkerhed Røgalarmer redder liv har vi hørt om, MEN Hvilke faktorer er vigtige at

Læs mere

PARAGON ε. Brugermanual

PARAGON ε. Brugermanual PARAGON ε Brugermanual Side 2 Pyronix Paragon ε Indholdsfortegnelse Side 1 Indledning...3 2 Faciliteter...4 3 Funktionsbeskrivelse...5 3.1 Operationstilstande...5 3.2 Ind- og udgangstilstande...6 4 Zoner...7

Læs mere