Skriftlig eksamen i kurset. Informationssystemer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Skriftlig eksamen i kurset. Informationssystemer"

Transkript

1 6. semester sundhedsteknologi Skriftlig eksamen i kurset Informationssystemer Der er 3 timer til at besvare opgaven. Alle hjælpemidler er tilladte. Skriv kort og præcist. Referer gerne til kursuslitteraturen. Besvarelsen afleveres på papir eller USB påført eksamensnummer. Den samlede besvarelse bedømmes og klassificeres ift. 7 trins-skalaen. Karakteren 2 opnås ved 50 point. Vægtningen af de enkelte spørgsmål er oplyst for hvert spørgsmål. 1. Forklar hvad E-journal er i Danmark, og hvilke typer af information E-journal indeholder? (10 point) I Danmark kan man finde ens E-journal på sundhed.dk. E-journalen er Danmarks nationale sundhedsjournal. I E-journal kan du finde journaloplysninger fra offentlige sygehuse her i blandt behandlinger, diagnoser, laboratoriesvar, notater, medicin og billeddiagnostiske data du har fået udført/foretaget på et sygehus inden for de sidste 10 år. Alle sygehuse i Danmark kan levere data fra PAS eller EPJ til e-journalen. 2. Hvordan adskiller en kliniske database for kvalitet sig fra en elektronisk patientjournal? (10 point) En EPJ indeholder information om en given patients behandlingsforløb, hvilke undersøgelser denne har fået (kliniske og parakliniske), notater, indlæggelser osv.. Derimod er formålet med en klinisk database for kvalitet, at den skal indeholde information der skal give et indblik i dele af eller den samlede kvalitet af indsatsen for en afgrænset patientgruppe (ST6_Info-sys5_kvalitets-databaser slide 3 citat). Dette kunne f.eks. være de forskellige kræftgrupper, diabetes osv.. Informationen skal bestå af kvantificerbare indikatorer, såsom overlevelsesrate, ventetider, behandlingsforløbets tidsperiode og dermed give et indblik i behandlingskvaliteten af disse forskelligartede patientgrupper. (Danish clinical databases- An overview og ST6_Info-sys5_kvalitets-databaser slide 3 citat) 3. Hvad er forskellen på et regneark og en relationsdatabase? (5 point) Forskellen på et regneark og en relationsdatabase er, at et regneark kun består af én stor tabel, mens en relationsdatabase kan indeholde mange tabeller, der har givne relationer imellem sig. Et regneark kan bruges til at give et overblik over personaleoplysninger på en bestemt afdeling, men der skal udformes et nyt regneark til hver afdeling. Regneark benyttes når der er begrænsede informationer og de skal bruges lokalt i en kortere periode. Hvis eksempelvis en læge arbejder på to afdelinger og ansættelsesoplysningerne står i to regneark, opstår der redundans og derved risiko for inkonsistente data. Dette kan undgås med en relationsdatabase, hvor dataene kan tilgås i flere forskellige sammenhænge, men de er kun skrevet i én tabel. Relationsdatabaser kan være meget store, men er overskuelige (hvis de er modelleret fornuftigt) og bruges til lokale informationer, der skal tilgås i en længere periode eller til større datasæt, der skal arbejdes med på forskellige måder.

2 4. Hvilke typer diagrammer og tabeller anvendes til modellering af informationssystemer? Begrund dit svar. (10 point) Til modellering af informationssystemer kan der bruges: Entitets-Relations-diagrammer (ER-diagrammer) bruges til grafisk at fremvise designet på et logisk niveau. Diagrammet er uafhængigt af teknologi, sprog, programmel og DBMS. Relationsskemaet viser en tabel med tilhørende attributter. Databaseskema viser det logiske design af databasen. Databaseinstansen giver et øjebliksbillede af databasen i et givent tidspunkt Ved at tænke over modelleringen af sit informationssystem kan der laves et design, så der undgås redundante og inkonsistente data. 5. Du skal designe en database til et bookingssystem til en røntgenafdeling. a. Hvilke diagram(mer) og tabel(ler) vil du anvende? (5 point) Et ER-diagram, et databaseskema, entitetsklasser og relationsklasser b. Systemet skal kunne håndtere at læger (både sygehus og praksislæger) kan henvise patienter til en røntgenundersøgelse. Hver læge kan henvise flere patienter, men hver patient kan kun henvises af een læge. Henvisningerne skal kunne behandles af lægesekretæren på røntgenafdelingen. Flere lægesekretærer kan behandle flere henvisninger. I denne behandling reserves der tid, dato og modalitet. Der er flere modaliteter på afdelingen, men hver modalitet kan selvfølgelig kun bookes til en patient af gangen. Patienter registreres med CPR-nummer og navn, henvisende læge registreres med læge ID, praksis ID og navn. Beskriv tilhørende entitetsklasser, relationsklasser og dertil hørende attributter (10 point) Læge er en entitetsklasse med attributterne Læge ID, praksis ID og navn (fornavn og efternavn for at opnå at det er atomart). Patient er en entitet med attributterne CPR og Navn (fornavn og efternavn for at opnå at det er atomart). Lægesekretær er ligeledes en entitet uden attributter, da kun en lægesekretær kan behandle henvisningen. Henviser er en relation mellem læge og patient, da en læge henviser en patient. Relationen henviser indeholder ingen attributter og benyttes til at koble hvilke læge sammen med hvilken patient som er blevet henvist. Behandler er en relation mellem lægesekretær og patient. Behandler indeholder attributterne tid, dato og modalitet.

3 c. Visualiser klasser og attributter fra spørgsmål 5 b). Angiv nøgler, styrker og kardinalitet (5 point) 6. Forklar hvad der forstås ved database normalisering, og giv et eksempel evt. med udgangspunkt i ovenstående opgave? (10 point) Formålet med en relationel database er at lagre data struktureret og ordnet, samt udtrække data. Som beskrevet, er kompleksiteten og informationsmængden stor, hvorfor korrekt lagring af data er essentielt. For at lagre data struktureret og ordnet anvendes normalisering, hvor formålet er at eliminere redundans, organisere data effektivt og reducere risikoen for data uregelmæssigheder (anomali). Vi har beskæftiget os med 3 normalformer (ud af 7 totalt), hvor normalformen er progressiv, således første og anden formal form skal være opfyldt, før tredje kan opfyldes. Første normalform dikterer, at attributdomænet skal være atomart, hvilket betyder udelelige enheder. Et godt eksempel herpå er en attribut "Adresse", som bør deles op i attributterne "nummer", "gadenavn" og "postnummer". Relationsskemaet er derfor på første normalform, når alle attributter er atomare. Anden normalform anvendes ikke eksplicit i praksis, men dikterer at alle ikke-nøgler skal være funktionelt afhængige af primære nøgler. Tredje normalform består i eleminering af felter, som ikke er afhængige af primærnøglen. Alle felter, som er afhængige af andre felter, end primærnøglen, skal struktureres i en anden tabel med tilhørende primærnøgle. En database er derfor på tredje normalform, når der ikke er nogen attributter, som ikke er afhængige af en primærnøgle. Et eksempel kan være en tabel med "Ansat" (PK), "Firma" og "Hovedkvarter", hvor attributten "Hovedkvarter" ikke har er afhængig af primærnøglen "Ansat", men derimod "Firma". Herved bør der istedet opstilles to tabeller: Tabel med "Ansat" og "Firma" samt en anden tabel med "Firma" (PK) og "Hovedkvarter", hvorved tredje normalform opfyldes.

4 7. På nedenstående figur ses et eksempel på en database, der indeholder informationer om booking af patienter til bestemt modalitet: a) Hvilket resultat returnerer følgende SQL forespørgsel? (5 point) SELECT * FROM Patient INNER JOIN Læge on Patient.Henvisningsid = Læge.ID WHERE Læge. [Postnummer] = 9000 Udtræk samtlige data fra tabellen patient entitetsklasse og returnerer rækker når der er mindst et match i begge tabeller som passer med lægen og at patientens henvisning id er lig med lægens ID hvor læge har postnummer Henvisningsid ID Postnr b) Hvilke SQL-statements skal formuleres for at Oprette en ny patient i databasen (5 point) Booke den nyoprettede patient til en modalitet (5 point) For at oprette en ny patient I database gøres dette: INSERT INTO Patient (`CPR`,`Fornavn`,`Efternavn`,`henvisningsid`,) VALUES ( , "Poul", "Olesen", 1207) For at kunne booke en patient til modalitet laver jeg nedstående eks. For at læseren bedre kan forstå forespørgsels efter da der så vil være lidt mere sammenhæng imellem: INSERT INTO Modalitet (`ID`,`Nummer`,`Navn`,`Lokale`) VALUES (1431, 101, modalitet 3, 4,) Kaldet til at book en patient til modalitet: INSERT INTO WPatient (`CPRpt`,`IDModalitet`,) VALUES ( , 1431)

5 c) Hvilken funktion har tabellen Bookes? (5 point) Bookes har til opgave at koble patienten sammen med en modalitet. Dvs. at der er en relation i mellem patient og modalitet kaldet Bookes. Så ved den rette forespørgsels så kan der trække den data ud som fx personalet gerne vil se ved at lave denne relation. 8. Hvordan kan SQL bruges til at implementere databaser? Begrund dit svar og giv eksempler (10 point) SQL (Structured Query Language) kan bruges til at implementere databaser. SQL er brugerens grænseflade til databasen. Til at oprette/implementere databasen bruges DDL (Data Definition Language). DML (Data Manipulation Language) bruges til at indsætte og ændre værdier efterfølgende. En ny tabel oprettes eksempelvis med funktionen CREATE, mens den kan ændres og slettes med henholdsvis ALTER og DROP. Til at ændre i værdier, der er indsat i tabellerne, kan der f.eks. benyttes INSERT (indsæt ny værdi) og UPDATE (ændr/opdater værdi). DDL bruges yderligere til bl.a. at definere attributters domæner og sikkerheds-/autorisations-informationer. 9. Forklar hvad der definerer et beslutningsstøtte-system? (5 point) Et beslutningsstøttesystem skal ifølge Wyatt og Spiegelhalter kunne generere konkret beslutningsstøtte på baggrund af to eller flere patientspecifikke informationer. Systemet skal altså på baggrund af konkrete data fra den enkelte patient vejlede sundhedspersonalet. Vejledningen kan være hjælp til at stille den korrekte diagnose eller hjælp til at vælge den bedste behandling. [kilde:mm12]

Tema Titel Materiale 1 IS i sundheds-sektoren Patientdatas anvendelighed Lynge et al.

Tema Titel Materiale 1 IS i sundheds-sektoren Patientdatas anvendelighed Lynge et al. Tema Titel Materiale 1 IS i sundheds-sektoren Patientdatas anvendelighed Lynge et al. 2 Registrering af patientdata Berg. Kap. 2 Waiting for Godot. 3 Relations-databaser Silberschatz Kap 1 (1.1-1.6) 4

Læs mere

Data lagring. 2. iteration (implement backend)

Data lagring. 2. iteration (implement backend) Data lagring 2. iteration (implement backend) Emner Grundlæggende database begreber. Data definitionskommandoer ER-diagrammer og cardinalitet/relationer mellem tabeller Redundant data og Normalisering

Læs mere

PRÆSENTATION AF ER-DIAGRAMMER OG NORMALISERING

PRÆSENTATION AF ER-DIAGRAMMER OG NORMALISERING PRÆSENTATION AF ER-DIAGRAMMER OG NORMALISERING KIRSTINE ROSENBECK GØEG Tema Titel Materiale 1 IS i sundhedssektoren Patientdatas anvendelighed Lynge et al. 2 Registrering af patientdata Berg. Kap. 2 Waiting

Læs mere

Hvad er en relationsdatabase? Odense, den 19. januar Version 1.0

Hvad er en relationsdatabase? Odense, den 19. januar Version 1.0 Hvad er en relationsdatabase? Odense, den 19 januar 2004 Version 10 Program for 6 kursusdag: Databaser 0900-0945 Hvad er en relationsdatabase? -1045 Opgave om normalisering 1100-1145 Eksempel på database

Læs mere

Databasesystemer. IT Universitetet i København 7. juni 2005

Databasesystemer. IT Universitetet i København 7. juni 2005 Databasesystemer IT Universitetet i København 7. juni 2005 Eksamenssættet består af 5 opgaver med 13 spørgsmål, fordelt på 6 sider (inklusiv denne side). Vægten af hver opgave er angivet. Du har 4 timer

Læs mere

De vigtigste SQL-sætninger. SQL kap Oprette database. DDL og DML

De vigtigste SQL-sætninger. SQL kap Oprette database. DDL og DML SQL kap 6-7 + 17-20 DDL og DML 1 De vigtigste SQL-sætninger Data Definition Language (DDL) create table: opretter en ny tabel create unique index: tilføjer et index til en tabel drop table : sletter en

Læs mere

Introduktion til programmering

Introduktion til programmering Introduktion til programmering Databaser Uge 38 L. Ingemann: SQL databaser på nettet, kap 2-4. Kompendium L. Ingemann: SQL databaser på nettet, kap 6-20, Kompendium Sidste gang Databaser Relationelle databaser

Læs mere

DB undervisning 01-01

DB undervisning 01-01 Databaser... 2 Tabeller... 2 Redundans... 3 Første regel... 4 Anden regel... 4 Tredje regel... 5 Relationer... 5 Opskrift... 6 SQL sætninger til at oprette tabeller... 7 SQL sætninger til at indsætte data...

Læs mere

Databaser. 3. Normalform. Mette Frost Nielsen

Databaser. 3. Normalform. Mette Frost Nielsen Databaser 3. Normalform Mette Frost Nielsen Normalisering Kvalitetssikring ej redundans Ej null i tabeller Hurtigere Lettere at vedligeholde Ordbog Relation = tabel Redundans = gentagelser, samme information

Læs mere

Databasesystemer. Databaser, efterår Troels Andreasen. Efterår 2002

Databasesystemer. Databaser, efterår Troels Andreasen. Efterår 2002 Databaser, efterår 2002 Databasesystemer Troels Andreasen Datalogiafdelingen, hus 42.1 Roskilde Universitetscenter Universitetsvej 1 Postboks 260 4000 Roskilde Telefon: 4674 2000 Fax: 4674 3072 www.dat.ruc.dk

Læs mere

Listen over reserverede ord er meget lang, men de væsentligste vil jeg beskrive her i denne artikel:

Listen over reserverede ord er meget lang, men de væsentligste vil jeg beskrive her i denne artikel: Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk SQL og ASP En artikel omkring simpel SQL og hvordan disse opbygges, udformes og udføres, sådan at man kan få et brugbart resultat i ASP. Dette ligefra

Læs mere

DEN GODE MODEL: OPSAMLING PÅ MODELLERINGSOPGAVER OG INTRO TIL MODELLERINGSALTERNATIVER

DEN GODE MODEL: OPSAMLING PÅ MODELLERINGSOPGAVER OG INTRO TIL MODELLERINGSALTERNATIVER DEN GODE MODEL: OPSAMLING PÅ MODELLERINGSOPGAVER OG INTRO TIL MODELLERINGSALTERNATIVER KIRSTINE ROSENBECK GØEG Tema Titel Materiale 1 IS i sundhedssektoren Patientdatas anvendelighed Lynge et al. 2 Registrering

Læs mere

Skriftlig opgave. Designtanker i database-nære systemer

Skriftlig opgave. Designtanker i database-nære systemer Skriftlig opgave til eksamen for faget»databaser«designtanker i database-nære systemer Martin Ancher Holm Juni 2010 1 Intro Denne skriftlige opgave indeholder kort de daglige tanker jeg har omkring design

Læs mere

Side 1. Databaser og SQL. Dagens gang. Databasebegreber. Introduktion til SQL Kap 1-5

Side 1. Databaser og SQL. Dagens gang. Databasebegreber. Introduktion til SQL Kap 1-5 Databaser og SQL Introduktion til SQL Kap 1-5 1 Dagens gang Databaser Database begreber Mapning af klasser til relationel model Normalisering Opgaver til næste gang 2 Databasebegreber A database is a:

Læs mere

Introduktion til programmering

Introduktion til programmering Introduktion til programmering Databaser Uge 37 Computer Science, kap 9. Hugh Darwen: what a database really is, G. Riccardi: Princples of database systems, kap 2., kompendium. Plan Oprette jer på IMV

Læs mere

Relationel Algebra og SQL

Relationel Algebra og SQL Relationel Algebra og SQL Indholdsfortegnelse Relationel Algebra og SQL...1 Indholdsfortegnelse...1 De oprindelige mængdeoperationer...2 1. UNION (foreningsmængde)...2 2. INTERSECTION (fællesmængde)...2

Læs mere

Modul 2 Database projekt Multimediedesign 3. semester Gruppe 3 IRF/TUJE

Modul 2 Database projekt Multimediedesign 3. semester Gruppe 3 IRF/TUJE Modul 2 Database projekt Multimediedesign 3. semester Gruppe 3 IRF/TUJE Fact sheet Indholdsfortegnelse Fact Sheet Gantt kort Valgt af virksomhed Brainstorm Attribut tabel ER-diagram Skitse MySQLWorkbench

Læs mere

Skriftlig eksamen i. Databaser. Vinter 2002/2003. Vejledende løsninger

Skriftlig eksamen i. Databaser. Vinter 2002/2003. Vejledende løsninger Skriftlig eksamen i Databaser Vinter 2002/2003 Vejledende løsninger Dette eksamenssæt består af 5 nummererede sider (incl. denne). Der er 5 opgaver, som ved bedømmelsen tillægges følgende vægte: Opgave

Læs mere

Anne Randorff Højen

Anne Randorff Højen Anne Randorff Højen arra@hst.aau.dk Forelæsning og opgaver: Introduktion til SQL pause Forlæsning og Opgaver: SQL 2. del pause Introduktion til PhPMyAdmin Opgaver SQL Der modelleres ud fra reelle relationer

Læs mere

Datamodeller. 1. Elementerne. Vi betragter E/R-diagrammet, som et diagram over entiteter og relationer Tegneregler: Entitet

Datamodeller. 1. Elementerne. Vi betragter E/R-diagrammet, som et diagram over entiteter og relationer Tegneregler: Entitet Datamodeller I forlængelse af noten om normalisering, følges der her op med redskabet E/R-diagrammer til opstilling af en datamodel, opfat således dette som en alternativ metode mere end endnu et redskab

Læs mere

Introduktion til SQL queries

Introduktion til SQL queries Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk Introduktion til SQL queries Denne artikel beskriver nogle forskellige muligheder i SQL queries. Eksemplerne skulle gerne være standard SQL og virke i

Læs mere

Manglende konsistens i datamodellen og upræcise SQLsætninger er årsagen til, at mange IT-systemer fejler.

Manglende konsistens i datamodellen og upræcise SQLsætninger er årsagen til, at mange IT-systemer fejler. Manglende konsistens i datamodellen og upræcise SQLsætninger er årsagen til, at mange IT-systemer fejler. Af Seniorkonsulent Carsten Saastamoinen-Jakobsen Skal datamodellen blot være på 3NF (normalform)?

Læs mere

e-journal Suploader-funktionalitet Suploader-funktionalitet Forfatter: Erik H. Olesen Fejl! Henvisningskilde ikke fundet. Erik H. Olesen Kunde: MedCom

e-journal Suploader-funktionalitet Suploader-funktionalitet Forfatter: Erik H. Olesen Fejl! Henvisningskilde ikke fundet. Erik H. Olesen Kunde: MedCom e-journal Suploader-funktionalitet Forfatter: Erik H. Olesen Fejl! Henvisningskilde ikke fundet. Erik H. Olesen Kunde: MedCom Emne: e-journal Suploader-funktionalitet Side 1 af 12 Dokumenthistorik Revision

Læs mere

Patientdatas anvendelser

Patientdatas anvendelser Kursusgang 1 Patientdatas anvendelser Forelæsning og opgaver Dansk registertradition og LandsPatientRegisteret, LPR LPR-datas oprindelse og primære anvendelser Opgaveløsning Præsentation af opgaveløsninger

Læs mere

Take-home Eksamen. DM505 Design og programmering af databaser. Syddansk Universitet Institut for Matematik og Datalogi

Take-home Eksamen. DM505 Design og programmering af databaser. Syddansk Universitet Institut for Matematik og Datalogi Syddansk Universitet Institut for Matematik og Datalogi DM505 Design og programmering af databaser Take-home Eksamen Udleveret: 4. maj 2013, kl. 10:00 Afleveres senest: 5. maj 2013 kl 10.00 Forår 2013

Læs mere

Database. lv/

Database. lv/ Database 1 Database Design Begreber 1 Database: En fælles samling af logiske relaterede data (informationer) DBMS (database management system) Et SW system der gør det muligt at definer, oprette og vedligeholde

Læs mere

Import af rekursivt (parent-child) hierarki i Palo

Import af rekursivt (parent-child) hierarki i Palo Import af rekursivt (parent-child) hierarki i Palo Dette dokument beskriver hvordan et simpelt rekursivt (parent-child) hierarki kan importeres ind i Palo på forskellige måder via SQL og samtidig bibeholde

Læs mere

Anvisning i aflevering af bitemporale data

Anvisning i aflevering af bitemporale data UDKAST udgivet juni 2019 Anvisning i aflevering af bitemporale data Baggrund Aflevering af data fra it-systemer til et offentligt arkiv er baseret på aflevering af en arkiveringsversion i en relationel

Læs mere

Databasesystemer, forår 2005 IT Universitetet i København. Forelæsning 3: E-R modellering. 17. februar 2005. Forelæser: Rasmus Pagh

Databasesystemer, forår 2005 IT Universitetet i København. Forelæsning 3: E-R modellering. 17. februar 2005. Forelæser: Rasmus Pagh Databasesystemer, forår 2005 IT Universitetet i København Forelæsning 3: E-R modellering 17. februar 2005 Forelæser: Rasmus Pagh Forelæsningen i dag Datamodellering hvad, hvornår, hvorfor og hvordan? Business

Læs mere

Dorthes Bog Centrum har ca forskellige bøger (bibliografiske enheder), som alle skal være søgbare fra prototypen.

Dorthes Bog Centrum har ca forskellige bøger (bibliografiske enheder), som alle skal være søgbare fra prototypen. Afleveringsopgave Hermed afleveringsopgaven for kurset. Besvarelsen, der gerne må udfærdiges i grupper, er del af den mundtlige eksamen (som i øvrigt er individuel). Problemet Efter flere møder med firmaet

Læs mere

Databasesystemer, forår 2006 IT Universitetet i København. Forelæsning 3: E-R modellering. 16. februar 2006. Forelæser: Rasmus Pagh

Databasesystemer, forår 2006 IT Universitetet i København. Forelæsning 3: E-R modellering. 16. februar 2006. Forelæser: Rasmus Pagh Databasesystemer, forår 2006 IT Universitetet i København Forelæsning 3: E-R modellering 16. februar 2006 Forelæser: Rasmus Pagh Forelæsningen i dag Datamodellering hvad, hvorfor og hvordan? Business rules

Læs mere

Eksempel på en database: studenter, kurser, eksamener

Eksempel på en database: studenter, kurser, eksamener Udvidet Programmering 1999 Forelæsning 20, fredag 12. november 1999 Relationsdatabaser: relationer, tupler, attributter Forespørgselssproget SQL Databasesystemet PostgreSQL Tilgang til relationsdatabaser

Læs mere

Skriftlig eksamen i. Databaser. Vinter 2002/2003

Skriftlig eksamen i. Databaser. Vinter 2002/2003 Skriftlig eksamen i Databaser Vinter 2002/2003 Dette eksamenssæt består af 5 nummererede sider (incl. denne). Der er 5 opgaver, som ved bedømmelsen tillægges følgende vægte: Opgave 1: 15% Opgave 2: 30%

Læs mere

Skriftlig eksamen i Databaser, Vinter 2001/2002. Pa opfordring har jeg udarbejdet mulige lsninger pa eksamensopgaverne, men

Skriftlig eksamen i Databaser, Vinter 2001/2002. Pa opfordring har jeg udarbejdet mulige lsninger pa eksamensopgaverne, men Roskilde Universitetscenter Skriftlig eksamen i Databaser, Vinter 2001/2002 Opgaver med lsninger Pa opfordring har jeg udarbejdet mulige lsninger pa eksamensopgaverne, men har ikke haft tid til at polere

Læs mere

Indholdsfortegnelse Databaser og PHP... 3 Opgave... 4 Opgave... 5 Opgave... 6 Sidste opgave er en lille gæstebog... 7 Kilder og nyttige links:...

Indholdsfortegnelse Databaser og PHP... 3 Opgave... 4 Opgave... 5 Opgave... 6 Sidste opgave er en lille gæstebog... 7 Kilder og nyttige links:... Indholdsfortegnelse Databaser og PHP... 3 Opgave... 4 Opgave... 5 Opgave... 6 Sidste opgave er en lille gæstebog... 7 Kilder og nyttige links:... 9 Nogle HTML tags... 9 Databaser og PHP Når vi snakker

Læs mere

En opsamling af artefakter for Hotel Databasen som REST-service Bygger på Hotel opgaven i 8 trin

En opsamling af artefakter for Hotel Databasen som REST-service Bygger på Hotel opgaven i 8 trin En opsamling af artefakter for Hotel Databasen som REST-service Bygger på Hotel opgaven i 8 trin Trin 1: Lav en Domain model Opgave beskrivelse - Scandic hotel kæde Lav en domain model af Hotel-kæden.

Læs mere

Begrænsninger i SQL. Databaser, efterår 2002. Troels Andreasen

Begrænsninger i SQL. Databaser, efterår 2002. Troels Andreasen Databaser, efterår 2002 Begrænsninger i SQL Troels Andreasen Datalogiafdelingen, hus 42.1 Roskilde Universitetscenter Universitetsvej 1 Postboks 260 4000 Roskilde Telefon: 4674 2000 Fax: 4674 3072 www.dat.ruc.dk

Læs mere

DATABASE - MIN MUSIKSAMLING

DATABASE - MIN MUSIKSAMLING DATABASE - MIN MUSIKSAMLING I dette forløb skulle vi lære om databaser, som bruger sproget SQL. SQL står for Structured Query Language. Det bruges til at vise og manipulere data, gemt i en database. I

Læs mere

Indholdsfortegnelse for kapitel 3

Indholdsfortegnelse for kapitel 3 Indholdsfortegnelse for kapitel 3 Kapitel 3 Design............................................................ 2 Database........................................................... 3 ER-diagram.................................................

Læs mere

Database design for begyndere

Database design for begyndere Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk Database design for begyndere Denne artikel beskriver hvordan man kommer fra ide til database design. Den stopper inden normal former. Den forudsætter

Læs mere

Eksamen, DSDS, efterår 2007

Eksamen, DSDS, efterår 2007 Eksamen, DSDS, efterår 2007 Introduktion til Scripting, Databaser og Systemarkitektur Jonas Holbech og Martin Elsman IT Universitetet i København 7. januar 2008 Alle hjælpemidler er tilladte, dog ikke

Læs mere

Afleveringsopgave. Efterår 2001

Afleveringsopgave. Efterår 2001 Datalogi Database-kurset Efterår 2001 Afleveringsopgave Baseret på opgavetekst forfattet af Troels Andreasen, forår 2001 Let redigeret af Henning Christiansen, oktober 2001 Aflevering Opgaven afleveres

Læs mere

Databasesystemer. IT Universitetet i København 16. januar 2006

Databasesystemer. IT Universitetet i København 16. januar 2006 Databasesystemer IT Universitetet i København 16. januar 2006 Eksamenssættet består af 5 opgaver med 16 spørgsmål, fordelt på 6 sider (inklusiv denne side), samt et svarark, hvor visse spørgsmål skal besvares.

Læs mere

DNOR (Dansk Neuro Onkologisk Register) Brugervejledning til KMS

DNOR (Dansk Neuro Onkologisk Register) Brugervejledning til KMS 1 DNOR (Dansk Neuro Onkologisk Register) Brugervejledning til KMS Man kommer ind i KMS systemet til dataindberetning ved at skrive adressen http://nip.medcom/kms eller http://195.80.243.98/kms i sin browser.

Læs mere

Skriftlig eksamen i. Datalogi. Databaser. Sommer 2001

Skriftlig eksamen i. Datalogi. Databaser. Sommer 2001 Skriftlig eksamen i Datalogi Databaser Sommer 2001 Dette eksamenssæt består af 4 nummererede sider (incl. denne). Der er 4 opgaver, som ved bedømmelsen tillægges følgende vægte: Opgave 1: 20% Opgave 2:

Læs mere

Øvelse 9. Klasser, objekter og sql-tabeller insert code here

Øvelse 9. Klasser, objekter og sql-tabeller insert code here Øvelse 9. Klasser, objekter og sql-tabeller Denne opgave handler om hvordan man opbevarer data fra databasekald på en struktureret måde. Den skal samtidig give jer erfaringer med objekter, der kommer til

Læs mere

Views etc. Databaser

Views etc. Databaser Views etc. Databaser Views Med Views kan vi gemme nogle af de lange select sætninger. I vores eksempel fra tidligere er det f.eks. forbundet med en del besvær at finde telefon nr og bilmærker for en sælger

Læs mere

Kursusbeskrivelse. Forarbejde. Oprettelse af en Access-database

Kursusbeskrivelse. Forarbejde. Oprettelse af en Access-database Kursusbeskrivelse Oprettelse af en Access-database Som eksempel på en Access-database oprettes en simpelt system til administration af kurser. Access-databasen skal indeholde: et instruktørkartotek et

Læs mere

Databaseadgang fra Java

Databaseadgang fra Java Databaseadgang fra Java Grundlæggende Programmering med Projekt Peter Sestoft Fredag 2007-11-23 Relationsdatabasesystemer Der er mange databaseservere Microsoft Access del af Microsoft Office MySQL god,

Læs mere

ER-modellen. Databaser, efterår Troels Andreasen. Efterår 2002

ER-modellen. Databaser, efterår Troels Andreasen. Efterår 2002 Databaser, efterår 2002 ER-modellen Troels Andreasen Datalogiafdelingen, hus 42.1 Roskilde Universitetscenter Universitetsvej 1 Postboks 260 4000 Roskilde Telefon: 4674 2000 Fax: 4674 3072 www.dat.ruc.dk

Læs mere

Database for udviklere. Jan Lund Madsen PBS10107

Database for udviklere. Jan Lund Madsen PBS10107 Database for udviklere Jan Lund Madsen PBS10107 Indhold LINQ... 3 LINQ to SQL og Arkitektur... 3 O/R designere... 5 LINQ Den store introduktion med.net 3.5 er uden tvivl LINQ(udtales link): Language-INtegrated

Læs mere

Efterår 2002 Note 10. Temaopgave

Efterår 2002 Note 10. Temaopgave Datalogi Database-kurset Efterår 2002 Note 10 Temaopgave Formålet med temaopgaven er at I skal arbejde med vigtige dele af kursusstoffet indenfor et specifikt problemområde/tema. Temaopgaven omfatter 4

Læs mere

Databasesystemer. IT Universitetet i København 8. juni 2006

Databasesystemer. IT Universitetet i København 8. juni 2006 Databasesystemer IT Universitetet i København 8. juni 2006 Eksamenssættet består af 5 opgaver med 16 spørgsmål, fordelt på 7 sider (inklusiv denne side), samt et svarark, hvorpå visse spørgsmål skal besvares.

Læs mere

Databaser Obligatorisk opgave 2 Vejledende løsning

Databaser Obligatorisk opgave 2 Vejledende løsning University of Southern Denmark Department of Mathematics and Computer Science Databaser Obligatorisk opgave 2 Vejledende løsning Afleveres senest: Søndag d. 5. maj kl 23.59 Spilleregler Denne obligatoriske

Læs mere

Sidste forelæsning. Jacob Aae Mikkelsen. 28. april 2013 IMADA. Jacob Aae Mikkelsen (IMADA) Sidste forelæsning 28.

Sidste forelæsning. Jacob Aae Mikkelsen. 28. april 2013 IMADA. Jacob Aae Mikkelsen (IMADA) Sidste forelæsning 28. Sidste forelæsning Jacob Aae Mikkelsen IMADA 28. april 2013 Jacob Aae Mikkelsen (IMADA) Sidste forelæsning 28. april 2013 1 / 36 Outline 1 Brugere og Sikkerhed Jacob Aae Mikkelsen (IMADA) Sidste forelæsning

Læs mere

Databaser Obligatorisk opgave 1

Databaser Obligatorisk opgave 1 University of Southern Denmark Department of Mathematics and Computer Science Databaser Obligatorisk opgave 1 Afleveres senest: Lørdag d. 23. marts kl 23.59 Introduction Denne obligatoriske opgave indeholder

Læs mere

Databaser. Område / Specialefag nr. 6238 Database, design og programmering 44954. Datatekniker Infra & Prog IT-Supporter AMU Kursister

Databaser. Område / Specialefag nr. 6238 Database, design og programmering 44954. Datatekniker Infra & Prog IT-Supporter AMU Kursister Databaser Område / Specialefag nr. 6238 Database, design og programmering 44954 Datatekniker Infra & Prog IT-Supporter AMU Kursister Fagligt indhold Link til faget på mars.tekkom.dk Link til faget på iu.amukurs.dk

Læs mere

Modellering og Standardisering. Datalivscyklus G-EPJ

Modellering og Standardisering. Datalivscyklus G-EPJ Modellering og Standardisering Datalivscyklus G-EPJ Fordele ved EPJ i forhold til PPJ Ingen redundante data Forskning Kvalitetssikring og udvikling Automatiske indberetninger Rekvisition og svar funktionalitet

Læs mere

Brugervejledning Digital Post for administratorer

Brugervejledning Digital Post for administratorer Brugervejledning Digital Post for administratorer 1. Login Login til administrationsmodulet i Digital Post sker via Admin -knappen på forsiden. I login-billedet tastes det opgivne brugernavn og adgangskode

Læs mere

Bemærk! Et PHP script har kun brug for at forbinde én gang til databaseserveren. Det kan så sagtens udføre flere kommandoer vha. denne forbindelse.

Bemærk! Et PHP script har kun brug for at forbinde én gang til databaseserveren. Det kan så sagtens udføre flere kommandoer vha. denne forbindelse. Mysqli Webintegrator Når vi arbejder med server-side scripting ( i vort tilfælde PHP), har vi ofte behov for at kunne tilgå data, som vi opbevarer i en database. Det kan f.eks. dreje sig om nyhederne i

Læs mere

Eksamen, DSDS, efterår 2008

Eksamen, DSDS, efterår 2008 Eksamen, DSDS, efterår 2008 Introduktion til Scripting, Databaser og Systemarkitektur Jonas Holbech IT Universitetet i København 6. januar 2009 Alle hjælpemidler er tilladte, dog ikke computer og kommunikationsmidler.

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Rasmus R. Sørensen, Christina Svenstrup og Lasse Bager 1

Indholdsfortegnelse. Rasmus R. Sørensen, Christina Svenstrup og Lasse Bager 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Projekt Lægehuset... 2 Fordele ved det nye system... 2 Klassifikation af forandring... 3 Problemstillinger i forbindelse med forandringerne... 4 Modstand mod

Læs mere

Eksamen, DSDS, forår 2009

Eksamen, DSDS, forår 2009 Eksamen, DSDS, forår 2009 Introduktion til Scripting, Databaser og Systemarkitektur Jonas Holbech IT Universitetet i København 3. juni 2009 Alle hjælpemidler er tilladte, dog ikke computer og kommunikationsmidler.

Læs mere

Databasesystemer fra forskellige synsvinkler

Databasesystemer fra forskellige synsvinkler Databasesystemer fra forskellige synsvinkler Kim Skak Larsen kslarsen@imada.sdu.dk IMADA DM534 Introduktion til datalogi, 8/10 2015 p.1/60 Oversigt Introduktion Del 1: en designers synsvinkel Del 2: en

Læs mere

Der gives i dag internetadgang for borgere, sygehuslæger og praksislæger til en række patientdata fra forskellige IT-systemer:

Der gives i dag internetadgang for borgere, sygehuslæger og praksislæger til en række patientdata fra forskellige IT-systemer: Notat til MedComs styregruppe 22-08-2010 Adgang til patientdata fra praksislæger: Projekt Praksisjournal Der gives i dag internetadgang for borgere, sygehuslæger og praksislæger til en række patientdata

Læs mere

CLmul-b14e Gruppe 2 2. Database projekt

CLmul-b14e Gruppe 2 2. Database projekt 1 2 CLmul-b14e Gruppe 2 2. Database projekt JONAS FALK sniller27@hotmail.com Projekt vejledere Ivan Rosenvinge Frederiksen CHRISTIAN BRAMS halkjaer-brams@hotmail.com Tue Becher LINE RASMUSSEN line-rasmussen@live.com

Læs mere

Projekt Database, Gruppe 4A. Projekt 1, 3. Semester D A T A B A S E. Klasse MulA13 Gruppenummer: A4

Projekt Database, Gruppe 4A. Projekt 1, 3. Semester D A T A B A S E. Klasse MulA13 Gruppenummer: A4 Projekt Database, Gruppe 4A 0 Projekt 1, 3. Semester D A T A B A S E Klasse MulA13 Gruppenummer: A4 Projekt Database, Gruppe 4A 1 Fakta-ark Klasse MulA13, Gruppenummer: A4 Gruppemedlemmer: Amalie Ardahl

Læs mere

Projekt database. 3 Semester - Mul a Projekt 1. Yaser Osman cph-mo102@cphbusiness.dk. Dan Eskildsen cph-de32@cphbusiness.dk

Projekt database. 3 Semester - Mul a Projekt 1. Yaser Osman cph-mo102@cphbusiness.dk. Dan Eskildsen cph-de32@cphbusiness.dk Projekt database 3 Semester - Mul a Projekt 1 Yaser Osman cph-mo102@cphbusiness.dk Dan Eskildsen cph-de32@cphbusiness.dk Ammar Al-Basri cph-aa140@cphbusiness.dk Emre Kandemir cph-ek68@cphbusiness.dk Lotte

Læs mere

Eksamen 2013. Uden hjælpemidler - normeret til 60 minutter

Eksamen 2013. Uden hjælpemidler - normeret til 60 minutter ksamen 2013 Uden hjælpemidler - normeret til 60 minutter 1 er-diagram 1 /R iagram til relationelle model xported at: Mon May 13 2013 22:43:32 GMT+0200 (ST) Untitled etragt Page figur 1. Hvordan oversættes

Læs mere

Vejledning KTP Klar Til Pas

Vejledning KTP Klar Til Pas Vejledning KTP Klar Til Pas KTP i PAS (AM,KTP) er en oversigt over alle bookede procedurer, som er klar til videre registrering i PAS. KTP kaldes også KTP-listen. KTP har særligt været anvendt af de billeddiagnostiske

Læs mere

Men bare rolig - det er kun dig selv, din læge og sygehusene, som kan få et indblik i dine skavanker.

Men bare rolig - det er kun dig selv, din læge og sygehusene, som kan få et indblik i dine skavanker. Elektronisk journal Undervisningsbilag 3 til temaet: Loven, dine rettigheder og din e-journal Din helbreds-journal ligger på nettet Men bare rolig - det er kun dig selv, din læge og sygehusene, som kan

Læs mere

3. semester, 2. projekt: Database

3. semester, 2. projekt: Database 3. semester, 2. projekt: Database MulA - Gruppe 1 7. september 2015-20. september 2015 Vejledere - IRF / TUJE FAKTAARK PROJEKTTITEL Database URL http://moodings.com Mette Line Tarp Jørgensen Email cph-mj420@cphbusiness.dk

Læs mere

1. Opret følgende flade database, find selv passende datatyper. 2. Opret begrænsningerne på datatyperne, du ser fx fornavn maks 25 tegn

1. Opret følgende flade database, find selv passende datatyper. 2. Opret begrænsningerne på datatyperne, du ser fx fornavn maks 25 tegn Opgave 1. Opret følgende flade database, find selv passende datatyper. 2. Opret begrænsningerne på datatyperne, du ser fx fornavn maks 25 tegn 3. Medlemsnr skal være større end 1000 4. Der skal oprettes

Læs mere

Introduktion til Oracle, Datalogi, RUC Af: Jens Lauterbach (jeans@ruc.dk) 2002

Introduktion til Oracle, Datalogi, RUC Af: Jens Lauterbach (jeans@ruc.dk) 2002 Introduktion til Oracle, Datalogi, RUC Af: Jens Lauterbach (jeans@ruc.dk) 2002 På datalogi har vi en databaseserver, som de studerende på datalogi kan benytte til projekter og som også benyttes i forbindelse

Læs mere

Karens lille vejledning til Access

Karens lille vejledning til Access Karens lille vejledning til Access Indhold Hvad er Access? 1 Lave en database 2 Design af tabellen 2 Felttyper 2 Indtastning af data 3 Udtræk fra tabellen 3 Forespørgsel 3 Muligheder med forespørgsel 3

Læs mere

Database. Pr jekt. Hold CLmul-a14e Gruppe 3 3. semester 2015. Vejledere: Tue Becher Ivan R. Frederiksen

Database. Pr jekt. Hold CLmul-a14e Gruppe 3 3. semester 2015. Vejledere: Tue Becher Ivan R. Frederiksen Database Pr jekt Hold CLmul-a14e Gruppe 3 3. semester 2015 Vejledere: Tue Becher Ivan R. Frederiksen Indholdsfortegnelse 1. Problemformulering 2. ER-diagram 3. Attribut-tabel 4. Use Case-model 5. Use Case

Læs mere

Informations- og datamodellering

Informations- og datamodellering Informations- og datamodellering Lær at analysere og dokumentere din organisations forretningsbegreber, interesseområder og data på en konsistent måde der er nem at kommunikere med ledere, designere, udviklere

Læs mere

En Kort Introduktion til Oracle

En Kort Introduktion til Oracle En Kort Introduktion til Oracle Henrik Bulskov 12. februar 2001 bulskov@ruc.dk 1 Start SQL*Plus... 1 1.1 TELNET... 1 1.2 WINDOWS SQL PLUS... 2 2 Kør et SQL-script... 3 3 Hjælp i SQL*Plus... 3 4 Editering

Læs mere

SUP-specifikation, version 2.0. Bilag 14. SUP-Styregruppen. Ordliste (informativ) Udkast af 12. juni Udarbejdet for

SUP-specifikation, version 2.0. Bilag 14. SUP-Styregruppen. Ordliste (informativ) Udkast af 12. juni Udarbejdet for SUP-specifikation, version 2.0 Bilag 14 Ordliste (informativ) Udkast af 12. juni 2003 Udarbejdet for SUP-Styregruppen Uddrag af indholdet kan gengives med tydelig kildeangivelse Ordliste Anvendelsen af

Læs mere

Udviklingafdatabasesystem tilregionsjælands Befolkningsundersøgelse

Udviklingafdatabasesystem tilregionsjælands Befolkningsundersøgelse Udviklingafdatabasesystem tilregionsjælands Befolkningsundersøgelse Gruppe856c 2.Semester Sundhedsteknologimedspecialei MedicinskInformatik AalborgUniversitet 2009 Aalborg Universitet Institut for Sundhedsvidenskab

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet side af sider Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 6. maj 0. Kursusnavn: Algoritmer og datastrukturer Kursus nr. 06. Tilladte hjælpemidler: Skriftlige hjælpemidler. Varighed: timer Vægtning

Læs mere

PHP Snippets. De små korte. Skrevet af Daniel Pedersen

PHP Snippets. De små korte. Skrevet af Daniel Pedersen PHP Snippets De små korte Skrevet af Daniel Pedersen Indhold PHP Snippets De små korte er en samling af små og praktiske kode eksempler med kort forklaring, som med formål at kunne benyttes til opsalgsværk

Læs mere

1. Basal select med (stjerne)

1. Basal select med (stjerne) 1. Basal select med (stjerne) 1. List alle øltyper. a. select * from oltyper 2. List alle bryggerier a. select * from bryggeri 3. List alle Danmarks postnumre samt tilhørende by, landsdel og antal indbyggere

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet side af sider Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 6. maj 0. Kursusnavn: Algoritmer og datastrukturer I Kursus nr. 005. Tilladte hjælpemidler: Skriftlige hjælpemidler. Varighed: timer Vægtning

Læs mere

Databaseteori. 19. Databaser. 20. Kartotek eller database. 21. Database

Databaseteori. 19. Databaser. 20. Kartotek eller database. 21. Database Databaseteori 19. Databaser Fra længe før EDB alderen har man haft arkiver med viden: lande har haft folkeregistre med oplysninger om landet borgere, firmaer har haft oplysninger om kunder og salg, man

Læs mere

Reeksamen, DSDS, forår 2008

Reeksamen, DSDS, forår 2008 Reeksamen, DSDS, forår 2008 Introduktion til Scripting, Databaser og Systemarkitektur Jonas Holbech IT Universitetet i København 22. august 2008 Alle hjælpemidler er tilladte, dog ikke computer og kommunikationsmidler.

Læs mere

Database optimering - Indeks

Database optimering - Indeks Database optimering - Indeks Alle kender til dette irritations moment, hvor programmet man sidder og arbejder med, bare ikke er hurtigt nok. Selvom det kun drejer sig om få sekunder man sidder og venter,

Læs mere

! Kia Dahlen. Kamilla Klein, Pia Jensen og Maria Korshøj Andersen.

! Kia Dahlen. Kamilla Klein, Pia Jensen og Maria Korshøj Andersen. Copenhagen Business Academy Multimediedesigner 3. semester - 1. projekt, september 2014 Gruppe 1 - MulA Kia Dahlen. Kamilla Klein, Pia Jensen og Maria Korshøj Andersen. Study: Multimedia Design Project:

Læs mere

Arbejdet er afgrænset af de aftalte rammer for det samlede projekt:

Arbejdet er afgrænset af de aftalte rammer for det samlede projekt: NOTAT 2016.12.13 SDS MOWI/ABRA Version 1.0 Notat vedr. principper for telemedicin 1. Indledning Der er igennem de seneste år gennemført en række storskalaprojekter vedr. telemedicin. Især projektet TeleCare

Læs mere

Opgave 1. Opret de 4 tabeller i FTSFrontend programmet. Indsæt mindst 3 forskellige tabelværdier i kunder, målerstatus, byer og regning..

Opgave 1. Opret de 4 tabeller i FTSFrontend programmet. Indsæt mindst 3 forskellige tabelværdier i kunder, målerstatus, byer og regning.. Side 1 af 11 Dato: 07-09-2003 Opgaver i oprettelse af kunder og info i database med java. Opgave 1. Opret de 4 tabeller i FTSFrontend programmet. Indsæt mindst 3 forskellige tabelværdier i kunder, målerstatus,

Læs mere

Tietgenskolen - Nørrehus. Data warehouse. Database for udviklere. Thor Harloff Lynggaard DM08125

Tietgenskolen - Nørrehus. Data warehouse. Database for udviklere. Thor Harloff Lynggaard DM08125 Tietgenskolen - Nørrehus Data warehouse Database for udviklere Thor Harloff Lynggaard DM08125 Juni 2010 Indhold Beskrivelse... 3 Data warehouse... 3 Generelt... 3 Sammenligning... 3 Gode sider ved DW...

Læs mere

Vejledning til datatræk i Novax på ICPC-koder (eksempel stress)

Vejledning til datatræk i Novax på ICPC-koder (eksempel stress) Vejledning til datatræk i Novax på ICPC-koder (eksempel stress) Herunder finder du en vejledning til, hvordan du laver udtræk over patienter fra din praksis baseret på ICPCdiagnosekoder. Tjek her nogle

Læs mere

Registrering i Patientadministrativt system - OPUS

Registrering i Patientadministrativt system - OPUS Sygehus: Oprettet af: Gælder for: Oprettet dato: August 2011 Side 1 af 11 ANVENDELSE AF CPR-KOMPONENT ved generering af Erstatnings CPR-numre Formål: At sikre, at der oprettes éntydige erstatnings CPR-numre

Læs mere

SQL for MySQL-begyndere

SQL for MySQL-begyndere Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk SQL for MySQL-begyndere I denne artikel vil jeg prøve at beskrive MySQL på begynderniveau. SQL står for Structured Query Language, og er et sprog til

Læs mere

Skitse til Nationalt Patient Indeks (NPI) - en genvej til landsdækkende kommunikation på tværs? HBJ

Skitse til Nationalt Patient Indeks (NPI) - en genvej til landsdækkende kommunikation på tværs? HBJ Skitse til Nationalt Patient Indeks (NPI) - en genvej til landsdækkende kommunikation på tværs? 28-05-2007 HBJ Baggrund...2 Svensk National Patientoversigt...3 Dansk National Patient Indeks (NPI)...5 Forslag...7

Læs mere

Vejledning til datatræk i Novax på ICPC-koder

Vejledning til datatræk i Novax på ICPC-koder Vejledning til datatræk i Novax på ICPC-koder Herunder finder du en vejledning til, hvordan du laver udtræk over patienter fra din praksis baseret på ICPCdiagnosekoder. Tjek her nogle vigtige overvejelser

Læs mere

Bilag 10. Dataindhold i SUP-databaser. Udkast af 12. juni Udarbejdet for. SUP-Styregruppen

Bilag 10. Dataindhold i SUP-databaser. Udkast af 12. juni Udarbejdet for. SUP-Styregruppen SUP-specifikation, version 2.0 Bilag 10 Dataindhold i SUP-databaser Udkast af 12. juni 2003 Udarbejdet for SUP-Styregruppen Uddrag af indholdet kan gengives med tydelig kildeangivelse Indholdsfortegnelse

Læs mere

CASEEKSAMEN INFORMATIONSTEKNOLOGI NIVEAU: C. 22. maj 2015

CASEEKSAMEN INFORMATIONSTEKNOLOGI NIVEAU: C. 22. maj 2015 CASEEKSAMEN INFORMATIONSTEKNOLOGI NIVEAU: C 22. maj 2015 OPGAVE På adr. http://ekstranet.learnmark.dk/eud-eksamen2015/ finder du Opgaven elektronisk Eksamensplan 2.doc - skal afleveres i 1 eksemplar på

Læs mere