Danmarks Tekniske Universitet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Danmarks Tekniske Universitet"

Transkript

1 Side 1 af 1 Danmarks Tekniske Universitet Side 1 af 11 sider Skriftlig prøve, den 27/ Kursus navn: Kursus nr Introduktion til Bioinformatik Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning" Angivet ved de individuelle opgaver. Kursusansvarlig Rasmus Wernersson

2 Side 2 af Eksamen Sommer 2010 Dette sæt indeholder 5 opgaver. En online version af opgavesættet vil være tilgængeligt fra kursets lektionsplan under selve eksamen (27. maj 2010 klokken 15:00-19:00). DNA/Protein sekvenser kan kopieres direkte herfra - det er ikke meningen at sekvenserne skal tastes ind i hånden. Lektionsplan: Svar til opgavesættet skal skrives enten i rå tekst (fx i JEdit) eller i et tekstbehandlingprogram såsom Microsoft Word. Gyldige formater er.txt,.doc,.rtf og Apple Pages. Svaret skal uploades på CampusNet under kursus (under "Opgaver -> Sommereksamen 2010"). Husk at gemme seneste version af dokumentet inden du uploader svaret. Når du afleverer får du en kode som skal skrives i feltet "Afleveringskode" nedenfor. VIGTIGT: Dit studienummer skal fremgå af filnavnet (fx. s doc eller s txt) og skal også stå i starten af dokumentet (fx: "Studienummer: s022717") Udfyld denne forside og aflever den til eksamensvagten. Navn: Studienummer: Afleveringskode:

3 Side 3 af 3 Ang. brug af Internettet Tråløst internet: PLAN A: Som udgangspunkt skal du koble dig på det helt normale DTU Wireless system. PLAB B: Hvis DTU Wireless får problemer vil der blive sæt ekstra accesspoints op, lige som vi har afprøvet det til øvelserne I faget (login information vil så blive skrevet på tavlen / runddelt) husk I efter at have koblet jer på accesspoint et stadig skal logge på DTU Wireless serveren for at komme videre: Online materialer: Linksamlingen til bioinformatik serverne findes via kursets lektionsplan. BEMÆRK: I er ikke begrænset til kun de links der findes her det er tilladt at søge information andetsteds. Det er IKKE tilladt at kommunikere med andre over nettet under eksamen. Der vil blive taget stikprøver af netværkstrafikken for at sikre dette. Hvad gør man hvis en web-server ikke virker: 1) Verificer at input-data er i korrekt format. Forkert inputdata er i næsten alle tilfælde årsagen til problemet. 2) Prøv evt. at finde en alternativ server med samme funktion (Google). 3) Rapporter fejlen til eksamensvagten - den kursusansvarlige vil så blive tilkaldt. HUSK altid: Don t panic Held og lykke med eksamenen. -Rasmus

4 Side 4 af 4 Opgave 1 (25%) Som et led i et forskningsprojekt med gener der er vigtige for regulering af celledeling, er du faldet over den information at genet med protein produktet CDC28 i bagegær (S. cerevisiae), er en vigtig regulator. Ganske vist er der ca. 1 milliard års evolutionær afstand gær og menneske imellem, men du har alligevel et håb om at nogle af mekanismerne bag en så fundamental funktion som celledeling, kunne være bevaret mellem disse to arter (og der ville være nemmere, hvis man kunne udføre sine forsøg på gær frem for mennesker). Det er derfor din overordnede opgave at undersøge og dokumentere om hvorvidt der findes en såkald Ortolog (eng: Ortholog skal ses i forhold til det generelle begreb Homolog og i modsætning til Paralog se fig 1). I dit svar skal du beskrive din søge-strategi, og hvilke databaser / værktøjer du bruger samt dokumentere dine analyse resultater. Svar undervej på de nedenstående del-sprøgsmål. (HUSK jeres online link-samling til databaser / værktøjer). Del 1: Human homolog Del-spørgsmål: Find TaxID for hhv. Gær og menneske. o (tip: kan evt. bruges til at filtere dine søgeresultater, hvis du ikke kan finde en tilstrækkeligt specialiseret database). Lokaliser CDC28 genet i en passende database. Indsæt DNA sekvensen for CDC28 genet i svaret (FASTA format) i dit svar. Indsæt Protein sekvensen for CDC28 protein produktet i svaret (FASTA format) i dit svar. Udfør din søgning efter humane homologer på både DNA og protein niveau. Hvad giver det mest signifikate resultat. o Peger DNA og protein resultater i samme retning? Kig på hvad der findes af ekstra information om de mest signifikante protein homologer (der kan være flere næste ens) er der supplerende information der understøtter at det humane protein spiller en rolle i forbindelse med celle-deling?

5 Side 5 af 5 Del 2: Human ortolog: Nu har vi i første omgang kigget på hvilke homologe gener/proteiner vi kan finde ved at tage udgangspunkt i et gær gen/protein og søge efter beslægtede humane sekvenser. Som en sidste lille ting kunne vi godt tænke os at vide, om der er tale om en ægte Ortolog og ikke en Paralog. Vi vil her benytte er hurtigt lille trick til at afgøre dette en såkaldt reciprok database-søgning. Ideen er at man starter med at søge fra X -> Y (gær til menneske), og derefter fra Y -> X. Hvis det samme protein findes begge veje, vurderes det er det er tale om en Ortolog. For ikke at være afhængig af resultater fra del1, skal vi her bruge den humane protein sekvens fra UNIPROT entry et P Delspørgsmål: Hvad er sekvensen af P24941i FASTA format? Søg kun på protein-niveau genfinder vi vores CDC28 protein fra gær? o BEMÆRK: CDC28 har følgende synonym: YBR160W det kan være nødvendigt at inspicere nogle af resultaterne nærmere for at se dette. Figur 1: Oversigt over forholdet mellem Homologer, Paraloger og Ortologer.

6 Side 6 af 6 Opgave 2. (25%) Du har følgende multiple sekvens alignment APDPSRLAF HTSSGRTSL RVEESRARL KPARGGSSI MPVDHPLSL NPITLTAAL LPYPQPQPF SPATLLLVL HPRHYATVM HPRQFLAFL FVRDNRAVL a) Udregn uden brug af sekvens-vægtning og pseudo-counts vægtmatrix værdierne for P og L på position 2 i alignmentet (du skal i din besvarelse medtage mellemregninger til dit svar og ikke blot angive et tal). Husk at vægt-matrice værdier udregnes som w = 2 * log 2 (p/q) BEMÆRK: kan omskrives til følgende, hvis du hellere vil bruge 10-tals logaritmen (log 10 ) til udregningen: w = 2 * log 10 (p/q)/log 10 (2) hvor p er sandsynligheden af den givne aminosyre og q er baggrundssandsynligheden for den given aminosyre. Du kan finde et link til baggrundssandsynlighederne for de forskellige aminosyrer her (gå via kursus hjemmesiden -> lektion: LOGO'er og vægt-matricer): mat/estimationofpseudocounts_2010.pdf b) Gentag beregningerne for P og L på position 2 fortsat uden brug af sekvensvægtning men nu ved brug af pseudo-counts. Sæt værdien af β (weight on prior, vægt på pseudo -count) til 10 (du skal også her i din besvarelse medtage mellemregninger til dit svar og ikke blot angive et tal) c) Du bliver nu kontaktet af et medicinalfirma, der vil forsøge at lave en vaccine udfra en af følgende tre peptid-sekvenser i) RVRDRNFQL ii) AAILKQHKL iii) YTSGKRSNT Ideen i vaccinen er, at peptidet skal binde til det molekyle hvis bindings specificitet du har beskrevet med peptiderne fra spørgsmål a) og b) og dermed give et immune respons, der kan dræbe en infektion.

7 Side 7 af 7 Hvilket af de tre peptider vil du foreslå firmaet vælger til vaccinen (du skal kun vælge et peptid). Bemærk, at du her ikke nødvendigvis skal gennemregne dine svar, men kan benytte en relevant webserver der er brugt på kurset? 4) Det viser sig, at ingen af de tre peptider virker godt som vaccine-kandidater. Hvis du kunne vælge at ændre en aminosyre i hver af de tre peptider, hvilke aminosyre ville du vælge og til hvilken aminosyre ville du ændre denne (begrund dit svar)? Opgave 3. (10%) >QUERY KKASTIFGMPLQQDPVPATSTFIVSDFLQFLQTAVTCFNKLRIPEERFPLYLAGVFPNCPETQCFV RCLSANLNLYCDETGSDIDRHYLQYGLGQDYNCFRQKAEQCLAANTSPCNDPCEAAYKQELCFLDE FRKYVDSNMNSLIAAVAVEKAEQNPVYYNMLAHN a) Hvad er funktionen af dette protein? b) Find en PDB struktur, der med stor sandsynlighed (e-value < 10-8, bemærk kravet til e-value!) kan bruges til at forudsige strukturen af query-sekvensen. Angiv PDB identifier, PDB chain ID, samt e-value som svar.

8 Side 8 af 8 Opgave 4 (20%) I denne opgave skal du bruge UniProts søgeinterface. I dine svar til punkt 1-4 skal du angive både hvor mange hits du finder og hvordan søgestrengen (Query) ser ud. 1. De fleste proteiner i chloroplaster er kodet i plantecellens kerne og bliver importeret fra cytoplasma til chloroplasten. Men der er også nogle, der er kodet på chloroplastens eget DNA og syntetiseres inde i chloroplasten. Hvor mange af disse proteiner findes der i UniProt? (Tip: der skal stå "chloroplast" i feltet "Organelle [OG]".) 2. Hvor mange proteiner i UniProt har en tilsvarende 3D-struktur i PDB? (Tip: Der skal være en krydsreference (feltet "[DR]") til databasen PDB.) 3. Hvor mange chloroplast-kodede proteiner har en kendt 3D-struktur i PDB? (Tip Hvor mange proteiner i UniProt opfylder begge de foregående kriterier?) 4. Hvor mange af disse kommer fra almindelig tobak (Nicotiana tabacum)? (Tip: svaret er 1!) Se nu nærmere på det hit du fandt i punkt 4 og besvar følgende spørgsmål: 5. Hvad er entry-navn, accession nummer og navnet på proteinet? 6. Hvor lang er den færdige (mature) proteinkæde? 7. Er det et enzym? Hvordan kan du se det? 8. Hvilken ufatteligt vigtig biologisk proces indgår dette protein i? Bemærk at det, du har fundet, kun er én ud af to forskellige kæder, der indgår i det færdige protein. Brug nu UniProts søgeinterface til at finde den anden. 9. Hvilken søgestreng brugte du, og hvad er entry-navn og accession nummer? 10. Er denne kæde også kodet i chloroplastens eget DNA? Begrund dit svar.

9 Side 9 af 9 Opgave 5 (20%) I denne opgave skal du undersøge slægsskabet mellem en række plantearter på bagrund af proteinsekvensen fra Rubisco enzymet. Du skal bruge et allerede forberedt datasæt af sekvenser i FASTA format (se sidst i opgaven husk du kan kopiere sekvenserne fra online versionen af eksamensopgaverne). Filen indeholder data for arter inden for to af de store plante-grupper (enkimbladet, herunder græsser, og tokimbladet) samt en sekvens fra en grønalge, der kan bruges som outgroup. Her er en oversigt over arterne og deres danske trivialnavne: Enkimbladet: P0C512: Ris (Oryza sativa) P00874: Majs (Zea mays) P11383: Hvede (Triticum aestivum) Tokimbladet: P27064: Agurk (Cucumis sativus) P25079: Kartoffel (Solanum tuberosum) i Natskyggefamilien P27065: Tomat (Solanum lycopersicum) i Natskyggefamilien P00876: Tobak (Nicotiana tabacum) i Natskyggefamilien Grønalge P00877: Chlamydomonas (Chlamydomonas reinhardtii) Del1: Find TaxID på slægtsniveau (eng: Genus) for alle arterne og tilret FASTA filen så navnet (headeren) på hvert entry bliver som følger: >taxid.trivial_navn for eksempel >3655.Agurk Indsæt den tilrettede FASTA fil I din besvarelse. Hvor/hvordan fandt du de anvendte TaxID (skriv KORT ). Tip til hurtig søgning: husk at latinske artsnavne består af slægtsnavn (Genus) + artsnavn (species) Del 2: BEMÆRK: Hvis du ikke løste Del 1 kan du bruge den oprindelige FASTA til resten af opgaverne, og så bruge oversigten herover til mentalt at koble UniProt ID til trivialnavn / latinsk slægsnavn fx: P0C512: Ris (Oryza sativa) Fremstil et multiple alignment af sekvenserne hvilket program har du brugt?

10 Side 10 af 10 Beregn et fylogenetisk træ ved brug af NJ algoritmen og gem den i en fil. Inspicer dit fylogetiske træ i et passende program, kig på træet som et rodfæsted træ (Eng: rooted tree) hvor du sætter grønalgesekvesen som outgroup, og svar på følgende: o Beskriv (KORT) hvilket program du har brugt o Ligger de to store plantegrupper Enkimbladet og Tokimbladet i to veldefinerede grupper? o Kig på slægsskabet mellem planterne I Natskyggefamilen virker den gældende taksonomiske inddeling i slægter rimelig, eller peger vores molekylære data i en anden retning? >sp P0C512 RBL_ORYSJ Ribulose bisphosphate carboxylase large chain OS=Oryza sativa MSPQTETKASVGFKAGVKDYKLTYYTPEYETKDTDILAAFRVTPQPGVPPEEAGAAVAAE SSTGTWTTVWTDGLTSLDRYKGRCYHIEPVVGEDNQYIAYVAYPLDLFEEGSVTNMFTSI VGNVFGFKALRALRLEDLRIPPTYSKTFQGPPHGIQVERDKLNKYGRPLLGCTIKPKLGL SAKNYGRACYECLRGGLDFTKDDENVNSQPFMRWRDRFVFCAEAIYKSQAETGEIKGHYL NATAGTCEEMIKRAVFARELGVPIVMHDYLTGGFTANTSLAHYCRDNGLLLHIHRAMHAV IDRQKNHGMHFRVLAKALRMSGGDHIHAGTVVGKLEGEREMTLGFVDLLRDDFIEKDRAR GIFFTQDWVSMPGVIPVASGGIHVWHMPALTEIFGDDSVLQFGGGTLGHPWGNAPGAAAN RVALEACVQARNEGRDLAREGNEIIRSACKWSPELAAACEIWKAIKFEFEPVDKLDS >sp P00874 RBL_MAIZE Ribulose bisphosphate carboxylase large chain OS=Zea mays MSPQTETKASVGFKAGVKDYKLTYYTPEYETKDTDILAAFRVTPQLGVPPEEAGAAVAAE SSTGTWTTVWTDGLTSLDRYKGRCYHIEPVPGDPDQYICYVAYPLDLFEEGSVTNMFTSI VGNVFGFKALRALRLEDLRIPPAYSKTFQGPPHGIQVERDKLNKYGRPLLGCTIKPKLGL SAKNYGRACYECLRGGLDFTKDDENVNSQPFMRWRDRFVFCAEAIYKAQAETGEIKGHYL NATAGTCEEMIKRAVFARELGVPIVMHDYLTGGFTANTTLSHYCRDNGLLLHIHRAMHAV IDRQKNHGMHFRVLAKALRMSGGDHIHSGTVVGKLEGEREITLGFVDLLRDDFIEKDRSR GIFFTQDWVSMPGVIPVASGGIHVWHMPALTEIFGDDSVLQFGGGTLGHPWGNAPGAAAN RVALEACVQARNEGRDLAREGNEIIKAACKWSAELAAACEIWKEIKFDGFKAMDTI >sp P11383 RBL_WHEAT Ribulose bisphosphate carboxylase large chain OS=Triticum aestivum MSPQTETKAGVGFKAGVKDYKLTYYTPEYETKDTDILAAFRVSPQPGVPPEEAGAAVAAE SSTGTWTTVWTDGLTSLDRYKGRCYHIEPVAGEDSQWICYVAYPLDLFEEGSVTNMFTSI VGNVFGFKALRALRLEDLRIPPTYSKTFQGPPHGIQVERDKLNKYGRPLLGCTIKPKLGL SAKNYGRACYECLRGGLDFTKDDENVNSQPFMRWRDRFVFCAEAIYKSQAETGEIKGHYL NATAGTCEEMIKRAVFARELGVPIVMHDYLTGGFTANTTLAHYCRDNGLLLHIHRAMHAV IDRQKNHGMHFRVLAKALRMSGGDHIHSGTVVGKLEGEREMTLGFVDLLRDDFIEKDRAR GIFFTQDWVSMPGVIPVASGGIHVWHMPALTEIFGDDSVLQFGGGTLGHPWGNAPGAAAN RVALEACVQARNEGRDLAREGNEIIRAACKWSPELAAACEVWKAIKFEFEPVDTIDK >sp P27064 RBL_CUCSA Ribulose bisphosphate carboxylase large chain OS=Cucumis sativus MSPQTETKASVGFKAGVKDYKLTYYTPEYETKDTDILAAFRVTPQPGVPPEEAGAAVAAE SSTGTWTTVWTDGLTSLDRYKGRCYGIEPVAGEENQYIAYVAYPLDLFEEGSVTNMFTSI VGNVFGFKALRALRLEDLRIPTAYIKTFQGPPHGIQVERDKLNKYGRPLLGCTIKPKLGL SAKNYGRAVYECLRGGLDFTKDDENVNSQPFMRWRDRFLFCAEAIFKSQAETGEIKGHYL NATAGTCEEMMKRAIFARELGAPIVMHDYLTGGFTANTSLAHYCRDNGLLLHIHRAMHAV IDRQKNHGMHFRVLAKALRMSGGDHIHAGTVVGKLEGEREITLGFVDLLRDDFVEKDRSR GIYFTQDWVSLPGVLPVASGGIHVWHMPALTEIFGDDSVLQFGGGTLGHPWGNAPGAVAN RVALEACVQARNEGRDLAREGNEIIREASKWSPELAAACEVWKEIKFEFEAMDTL >sp P25079 RBL_SOLTU Ribulose bisphosphate carboxylase large chain OS=Solanum tuberosum MSPQTETKASVGFKAGVKEYKLTYYTPEYQTKDTDILAAFRVTPQPGVPPEEAGAAVAAE SSTGTWTTVWTDGLTSLDRYKGRCYRIERVVGEKDQYIAYVAYPLDLFEEGSVTNMLTSI VGNVFGFKALRALRLEDLRIPVAYVKTFQGPPHGIQVERDKLNKYGRPLLGCTIKPKLGL SAKNYGRAVYECLRGGLDFTKDDENVNSQPFMRWRDRFLFCAEALFKAQAETGEIKGHYL NATAGTCEEMMKRAVFARELGTPIVMHDYLTGGFTANTTLAHYCRDNGLLLHIHRAMHAV IDRQKNHGMHFRVLAKALRMSGGDHIHSGTVVGKLEGERDITLGFVDLLRDDFIEQDRSR GIYFTQDWVSLPGVLPVASGGIHVWHMPALTEIFGDDSVLQFGGGTLGHPWGNAPGAVAN RVALEACVKARNEGRDLAREGNEIIREAAKWSPELAAACEVWKEIVFNFAAMDVLDK >sp P27065 RBL_SOLLC Ribulose bisphosphate carboxylase large chain OS=Solanum lycopersicum MSPQTETKASVGFKAGVKEYKLTYYTPEYQTKDTDILAAFRVTPQPGVPPEEAGAAVAAE SSTGTWTTVWTDGLTSLDRYKGRCYRIERVVGEKDQYIAYVAYPLDLFEEGSVTNMFTSI

11 Side 11 af 11 VGNVFGFKALRALRLEDLRIPPAYVKTFQGPPHGIQVERDKLNKYGRPLLGCTIKPKLGL SAKNYGRAVYECLRGGLDFTKDDENVNSQPFMRWRDRFLFCAEALFKAQTETGEIKGHYL NATAGTCEEMIKRAVFARELGVPIVMHDYLTGGFTANTTLAHYCRDNGLLLHIHRAMHAV IDRQKNHGIHFRVLAKALRMSGGDHIHSGTVVGKLEGERDITLGFVDLLRDDFVEQDRSR GIYFTQDWVSLPGVLPVASGGIHVWHMPALTEIFGDDSVLQFGGGTLGHPWGNAPGAVAN RVALEACVKARNEGRDLAREGNEIIREACKWSPELAAACEVWKEIVFNFAAVDVLDK >sp P00876 RBL_TOBAC Ribulose bisphosphate carboxylase large chain OS=Nicotiana tabacum MSPQTETKASVGFKAGVKEYKLTYYTPEYQTKDTDILAAFRVTPQPGVPPEEAGAAVAAE SSTGTWTTVWTDGLTSLDRYKGRCYRIERVVGEKDQYIAYVAYPLDLFEEGSVTNMFTSI VGNVFGFKALRALRLEDLRIPPAYVKTFQGPPHGIQVERDKLNKYGRPLLGCTIKPKLGL SAKNYGRAVYECLRGGLDFTKDDENVNSQPFMRWRDRFLFCAEALYKAQAETGEIKGHYL NATAGTCEEMIKRAVFARELGVPIVMHDYLTGGFTANTSLAHYCRDNGLLLHIHRAMHAV IDRQKNHGIHFRVLAKALRMSGGDHIHSGTVVGKLEGERDITLGFVDLLRDDFVEQDRSR GIYFTQDWVSLPGVLPVASGGIHVWHMPALTEIFGDDSVLQFGGGTLGHPWGNA PGAVAN RVALEACVKARNEGRDLAQEGNEIIREACKWSPELAAACEVWKEIVFNFAAVDVLDK >sp P00877 RBL_CHLRE Ribulose bisphosphate carboxylase large chain OS=Chlamydomonas reinhardtii MVPQTETKAGAGFKAGVKDYRLTYYTPDYVVRDTDILAAFRMTPQLGVPPEECGAAVAAE SSTGTWTTVWTDGLTSLDRYKGRCYDIEPVPGEDNQYIAYVAYPIDLFEEGSVTNMFTSI VGNVFGFKALRALRLEDLRIPPAYVKTFVGPPHGIQVERDKLNKYGRGLLGCTIKPKLGL SAKNYGRAVYECLRGGLDFTKDDENVNSQPFMRWRDRFLFVAEAIYKAQAETGEVKGHYL NATAGTCEEMMKRAVCAKELGVPIIMHDYLTGGFTANTSLAIYCRDNGLLLHIHRAMHAV IDRQRNHGIHFRVLAKALRMSGGDHLHSGTVVGKLEGEREVTLGFVDLMRDDYVEKDRSR GIYFTQDWCSMPGVMPVASGGIHVWHMPALVEIFGDDACLQFGGGTLGHPWGNAPGAAAN RVALEACTQARNEGRDLAREGGDVIRSACKWSPELAAACEVWKEIKFEFDTIDKL

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Side 1 of 14 Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 21/1-2013 Kursus navn: Kursus nr. 27633 Introduktion til Bioinformatik Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning" Angivet ved de individuelle

Læs mere

Side 1 of 11. Kursus navn: Kursus nr Introduktion til Bioinformatik

Side 1 of 11. Kursus navn: Kursus nr Introduktion til Bioinformatik Side 1 of 11 Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 22/1-2015 Kursus navn: Kursus nr. 27633 Introduktion til Bioinformatik Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning" Angivet ved de individuelle

Læs mere

27611 Eksamen Sommer 2008

27611 Eksamen Sommer 2008 27611 Eksamen Sommer 2008 Dette sæt indeholder 10 opgaver. En online version af opgavesættet vil være tilgængeligt fra kursets lektionsplan under selve eksamen ( juni 2008 klokken 15:00-19:00). DNA/Protein

Læs mere

27611 Eksamen Sommer 2007

27611 Eksamen Sommer 2007 - Side 1 af 10-27611 Eksamen Sommer 2007 Dette sæt indeholder 4 opgaver. En online version af opgavesættet vil være tilgængeligt fra kursets lektionsplan, under selve eksamen (25. Maj 2007 klokken 9:00

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet. Kursus navn: Introduktion til Bioinformatik. Kursus nummer: Hjælpemidler: alle.

Danmarks Tekniske Universitet. Kursus navn: Introduktion til Bioinformatik. Kursus nummer: Hjælpemidler: alle. 1 Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 23. maj 2012 Side 1 af 10 sider Kursus navn: Introduktion til Bioinformatik Kursus nummer: 27611 Hjælpemidler: alle Varighed: 4 timer Vægtning: Angivet

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Side 1 of 17 Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 21/1-2013 Kursus navn: Kursus nr. 27633 Introduktion til Bioinformatik Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning" Angivet ved de individuelle

Læs mere

Side 1 of 12. Kursus navn: Kursus nr Introduktion til Bioinformatik

Side 1 of 12. Kursus navn: Kursus nr Introduktion til Bioinformatik Side 1 of 12 Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 20/1-2014 Kursus navn: Kursus nr. 27633 Introduktion til Bioinformatik Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning" Angivet ved de individuelle

Læs mere

Side 1 of 12. Kursus navn: Kursus nr Introduktion til Bioinformatik

Side 1 of 12. Kursus navn: Kursus nr Introduktion til Bioinformatik Side 1 of 12 Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 22/1-2015 Kursus navn: Kursus nr. 27633 Introduktion til Bioinformatik Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning" Angivet ved de individuelle

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Side 1 of 14 Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 26/1-2012 Kursus navn: Kursus nr. 27633 Introduktion til Bioinformatik Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning" Angivet ved de individuelle

Læs mere

Side 1 of 13. Kursus navn: Kursus nr Introduktion til Bioinformatik

Side 1 of 13. Kursus navn: Kursus nr Introduktion til Bioinformatik Side 1 of 13 Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 20/1-2014 Kursus navn: Kursus nr. 27633 Introduktion til Bioinformatik Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning" Angivet ved de individuelle

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Side 1 of 16 Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 26/1-2012 Kursus navn: Kursus nr. 27633 Introduktion til Bioinformatik Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning" Angivet ved de individuelle

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 27/5-2014 Side 1 af 11 sider Kursus navn Introduktion til Bioinformatik Kursus nr. 27611 Varighed: 4 timer Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning" Angivet

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet. Løsningsforslag til Øvelse i Immonologisk Bioinformatik

Danmarks Tekniske Universitet. Løsningsforslag til Øvelse i Immonologisk Bioinformatik Danmarks Tekniske Universitet Løsningsforslag til Øvelse i Immonologisk Bioinformatik Indledning De følgende sider giver en gennemgang af de øverlser i har lavet under jeres besøg på DTU, som en del af

Læs mere

Side 1 af 13. Eksamen: Bioinformatik It og Sundhed 27 Jan 2011 kl 9-13

Side 1 af 13. Eksamen: Bioinformatik It og Sundhed 27 Jan 2011 kl 9-13 Side1af13 Eksamen: Bioinformatik It og Sundhed 27 Jan 2011 kl 9-13 Navn: Studie nummer: Dette eksamenssæt vil også kunne ses som en pdf fil nederst på kursus-hjemmesiden udfor den sidste dag d. 27 Jan

Læs mere

Side%1%af%14% Eksamen: Bioinformatik It og Sundhed 27 Jan 2011 kl 9-13

Side%1%af%14% Eksamen: Bioinformatik It og Sundhed 27 Jan 2011 kl 9-13 Side1af14 Eksamen: Bioinformatik It og Sundhed 27 Jan 2011 kl 9-13 Navn: Studie nummer: Dette eksamenssæt vil også kunne ses som en pdf fil nederst på kursus-hjemmesiden udfor den sidste dag d. 27 Jan

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Side 1 of 13 Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 22/2-2013 Kursus navn: Introduktion til SystemBiologi Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning" Angivet ved de individuelle opgaver. Kursusansvarlig

Læs mere

Side 1 af 14. Eksamen: Bioinformatik It og Sundhed 27 Jan 2011 kl 9-13

Side 1 af 14. Eksamen: Bioinformatik It og Sundhed 27 Jan 2011 kl 9-13 Side 1 af 14 Eksamen: Bioinformatik It og Sundhed 27 Jan 2011 kl 9-13 Navn: Studie nummer: Dette eksamenssæt vil også kunne ses som en pdf fil nederst på kursus-hjemmesiden udfor den sidste dag d. 27 Jan

Læs mere

Svar til sommereksamen 2014, opdateret maj 2016:

Svar til sommereksamen 2014, opdateret maj 2016: Svar til 27611 sommereksamen 2014, opdateret maj 2016: ER proteiner, KDEL motiv og KDEL receptor Opgave 1 - Karakterisering af KDEL receptoren Spørgsmål a: Der er 1776 proteiner i UniProt, der hedder "ER

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Side 1 af 8 Danmarks Tekniske Universitet Side 1 af 8 sider Skriftlig prøve, den 29/5-2009 Kursus navn: Kursus nr. 27611 Introduktion til Bioinformatik Tilladte hjælpemidler: Alle "Vægtning" Angivet ved

Læs mere

Svar til sommereksamen 2014, opdateret 30. april 2018:

Svar til sommereksamen 2014, opdateret 30. april 2018: Svar til 27611 sommereksamen 2014, opdateret 30. april 2018: ER proteiner, KDEL motiv og KDEL receptor Opgave 1 - Karakterisering af KDEL receptoren Spørgsmål a: Der er 2577 proteiner i UniProt, der hedder

Læs mere

Immunologisk bioinformatik

Immunologisk bioinformatik Immunologisk bioinformatik Øvelsesvejledning Introduktion til øvelsen Når man i dagligdagen taler om influenza, bliver virussen ofte forbundet med forbigående og ufarlig sygdom. Som regel har mennesker

Læs mere

4 diaphoni.dk/version 2.2 - opdateret 24.3.2014

4 diaphoni.dk/version 2.2 - opdateret 24.3.2014 Brugervejledning for aftenskoler - oprettelse af stamdata, aftenskolehold og undervisningssteder MANUAL 1 3 2 4 diaphoni.dk/version 2.2 - opdateret 24.3.2014 intro! Hjemmesiden aftenskole.nu giver borgerne

Læs mere

Geneious en manual til elevbrug

Geneious en manual til elevbrug REGN MED BIOLOGI SUPPLERENDE MATERIALE (4.3) Geneious en manual til elevbrug Indhold INTRODUKTION TIL GENEIOUS... 2 DATABASERNE HOS NCBI... 2 ORGANISÉR PROJEKTET... 3 SØGNING... 3 UDVIDET SØGNING... 4

Læs mere

Fronter for elever - Første undervisning

Fronter for elever - Første undervisning Fronter for elever - Første undervisning Fronter for elever - Første undervisning 1 Kom godt i gang 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 1.8 1.9 1.10 1.11 0) Nulstille unilogin i UMS - (Elev) 4 1) Logge på Fronter

Læs mere

FSFIs lynguide til DFRs elektronisk bevissystem

FSFIs lynguide til DFRs elektronisk bevissystem FSFIs lynguide til DFRs elektronisk bevissystem Dette er en kort guide i anvendelsen af Dansk Førstehjælpsråd elektroniske bevissystem. Guiden viser og forklarer hvordan du som instruktør og medlem af

Læs mere

Retningslinjer for studerende som skal til skriftlig eksamen på Samfundsvidenskab

Retningslinjer for studerende som skal til skriftlig eksamen på Samfundsvidenskab Retningslinjer for studerende som skal til skriftlig eksamen på Samfundsvidenskab September 2013 Bemærk at denne vejledning er et tillæg til SDU s regelsæt for brug af computer ved skriftlige stedprøver.

Læs mere

Immunologisk bioinformatik - et undervisningsprojekt til de danske gymnasier

Immunologisk bioinformatik - et undervisningsprojekt til de danske gymnasier Immunologisk bioinformatik - et undervisningsprojekt til de danske gymnasier Isa Kirk Biotech Academy Institut for Systembiologi, Danmarks Tekniske Universitet 2. november 2010 1 Indhold 1 Introduktion

Læs mere

Netprøver.dk. Brugervejledning for elever

Netprøver.dk. Brugervejledning for elever Netprøver.dk Brugervejledning for elever 9. marts 2016 Indhold 1 Introduktion... 3 2 Dine forberedelser i Netprøver.dk før prøvedagen... 3 2.1 Sådan logger du på netprøver.dk... 3 2.2 Sådan retter du din

Læs mere

Elevinstruks vedrørende skriftlige prøver ved Aabenraa Statsskole

Elevinstruks vedrørende skriftlige prøver ved Aabenraa Statsskole Elevinstruks vedrørende skriftlige prøver ved Aabenraa Statsskole Maj 2017 1 Indholdsfortegnelse Mødepligt: 3 Ved sygdom: 3 Inden prøverne: 3 Sted: 3 Mødetid: 3 Mobiltelefon m.v.: 3 Overtøj: 3 Brug af

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

Genetiske afstande og afstandsmatricer

Genetiske afstande og afstandsmatricer Genetiske afstande og afstandsmatricer Denne vejledning indeholder en række små øvelser og opgaver der illustrerer, hvordan man ud fra genetiske sekvenser kan udregne en gennemsnitlig evolutionær afstand

Læs mere

Brug af IT-udstyr ved skriftlig eksamen

Brug af IT-udstyr ved skriftlig eksamen Brug af IT-udstyr ved skriftlig eksamen Ved brug af skolens IT-udstyr til skriftlig eksamen skal du: Medbringe dit UNI-login Oprette sidehoved/-fod til dine dokumenter (skolen har en færdig skabelon, som

Læs mere

Bioinformatik Open Source Software i biologiens tjeneste

Bioinformatik Open Source Software i biologiens tjeneste Bioinformatik Open Source Software i biologiens tjeneste Kenneth Geisshirt kneth@silex.dk Silex Science ApS Bioinformatik p.1/19 Om Silex Science ApS Grundlagt maj 2002 Ejeren er Cortex Holding Fokusområderne

Læs mere

Indledning. MIO er optimeret til Internet Explorer. Læs endvidere under Ofte stillede spørgsmål.

Indledning. MIO er optimeret til Internet Explorer. Læs endvidere under Ofte stillede spørgsmål. Indhold Indledning... 3 Søgefunktioner... 4 Søgning fra forsiden... 5 Søgning under menupunktet Instrument... 6 Sådan får man vist instrumenterne i en bestemt afdeling... 7 Sådan ændrer man status på et

Læs mere

VELKOMMEN 3. KOM GODT I GANG 4 Log ind 5 Kontrolpanel 6 Tilpas profil 7 Tilknyt hold 8 Tilknyt fag 9

VELKOMMEN 3. KOM GODT I GANG 4 Log ind 5 Kontrolpanel 6 Tilpas profil 7 Tilknyt hold 8 Tilknyt fag 9 VEJLEDNING 1.0 Indhold VELKOMMEN 3 KOM GODT I GANG 4 Log ind 5 Kontrolpanel 6 Tilpas profil 7 Tilknyt hold 8 Tilknyt fag 9 SÅDAN OPRETTER DU EN QUIZ 10 Quiz info 11 Tilføj spørgsmål 12 Tilføj formel til

Læs mere

Introduktion til de praktiske øvelser

Introduktion til de praktiske øvelser Introduktion til de praktiske øvelser Vi vil i dag fokusere på tre forskellige online software til SNP analyser snptree NDtree CSIphylogony Introduktion til SNP analyser http://cge.cbs.dtu.dk/services/all.php

Læs mere

WISEflow Guide til deltagere

WISEflow Guide til deltagere WISEflow Guide til deltagere Version 2.8.0 1 Indhold Deltager: Sådan kommer du i gang... 3 Opsætning af profil... 3 Flow-oversigt... 6 Flow-typer... 7 Flowets tilstand... 7 Hvordan afleverer jeg min besvarelse?...

Læs mere

Information til studerende som skal til skriftlig eksamen på Samfundsvidenskab

Information til studerende som skal til skriftlig eksamen på Samfundsvidenskab Information til studerende som skal til skriftlig eksamen på Samfundsvidenskab Bemærk at disse retningslinjer er et tillæg til SDU s regelsæt for brug af computer ved skriftlige stedprøver Når du tilmelder

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Eksamen 005, F side af sider Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 6. maj 0. Kursusnavn: Algoritmer og datastrukturer I Kursus nr. 005. Tilladte hjælpemidler: Skriftlige hjælpemidler. Varighed:

Læs mere

SUBS_BACLE 1 0 ELYA_BACHD 1 MRQSLKVMVLSTVALLFMANPAAASEEKKEYLIVVEPEEVSAQSVEESYD 50

SUBS_BACLE 1 0 ELYA_BACHD 1 MRQSLKVMVLSTVALLFMANPAAASEEKKEYLIVVEPEEVSAQSVEESYD 50 Svar til Parvis Alignment øvelsen - Af: Rasmus Wernersson Q1: FASTA format. Q2: # Length: 361 # Identity: 176/361 (48.8%) # Similarity: 214/361 (59.3%) # Gaps: 92/361 (25.5%) # Score: 916.0 SUBS_BACLE

Læs mere

Gem dine dokumenter i BON s Content Management System (CMS)

Gem dine dokumenter i BON s Content Management System (CMS) 24. august 2007 Gem dine dokumenter i BON s Content Management System (CMS) INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 2 2. Se indholdet i dit Content Management System... 3 3. Tilgå dokumenterne i My Content

Læs mere

Byg web sider. Introduktion:

Byg web sider. Introduktion: Introduktion: Du kender nu nogle enkle HTML tags, så nu er det på tide, at du kommer i gang med at lave din første side! Når du har nogle HTML-sider klar skal du have dem lagt op, så dine venner kan se

Læs mere

Tilpas: Hurtig adgang

Tilpas: Hurtig adgang Tilpas: Hurtig adgang Genveje, Se skærmtips Se tips Hold alt tasten nede. Og brug bogstaver Word Fanen Filer PDF dokument Brug skabelon Visninger Husk Luk ved fuldskærmsvisning Brug zoom skyder Marker,

Læs mere

Det Naturvidenskabelige Fakultet. Introduktion til Blackboard (Øvelser) Naturvidenskabeligt Projekt 2006 Prøv at forske

Det Naturvidenskabelige Fakultet. Introduktion til Blackboard (Øvelser) Naturvidenskabeligt Projekt 2006 Prøv at forske Det Naturvidenskabelige Fakultet Introduktion til Blackboard (Øvelser) Naturvidenskabeligt Projekt 2006 Prøv at forske Indholdsfortegnelse Introduktion til Blackboard Content System...3 Øvelse 01 individuel:

Læs mere

Version august 2012 Side 1 af 7

Version august 2012 Side 1 af 7 Side 1 af 7 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 7. Valgmuligheder ved skriftlige prøver... 3 8.Generelle regler vedrørende skriftlige prøver... 3 9. Specifikke regler vedrørende elektronisk aflevering

Læs mere

ExtraNet. Sider beskyttet med kodeord i OLO

ExtraNet. Sider beskyttet med kodeord i OLO ExtraNet Sider beskyttet med kodeord i OLO Side 1 af 16 For brugeren af din hjemmeside Fra forsiden kan du indsætte en knap, som henviser til en side, som kræver en kode. Side 2 af 16 Login er nødvendigt

Læs mere

R E D C A P M A N U A L. Importér data til REDCap fra CSV-fil. Opbyg din eksisterende database i REDCap Version 1.0

R E D C A P M A N U A L. Importér data til REDCap fra CSV-fil. Opbyg din eksisterende database i REDCap Version 1.0 R E D C A P M A N U A L Importér data til REDCap fra CSV-fil Opbyg din eksisterende database i REDCap Version 1.0 Introduktion Der opstår ofte et ønske om at importere data fra andre databaser til REDCap,

Læs mere

Kom godt i gang med Fronter

Kom godt i gang med Fronter 1 Kom godt i gang med Fronter. Introduktion for studerende på diplomuddannelse, området Pædagogik Kom godt i gang med Fronter Introduktion for studerende på Pædagogisk diplomuddannelse Sådan logger du

Læs mere

Netprøver.dk. Brugervejledning for elever

Netprøver.dk. Brugervejledning for elever Netprøver.dk Brugervejledning for elever 3. februar 2017 Indhold 1 Introduktion... 3 2 Dine forberedelser i Netprøver.dk før prøvedagen... 3 2.1 Sådan logger du på Netprøver.dk... 3 2.2 Sådan retter du

Læs mere

Kom godt i gang med Fronter

Kom godt i gang med Fronter 1 Kom godt i gang med Fronter. Kom godt i gang med Fronter Sådan logger du på Først skal du hente dit Brugernavn på https://netid.ucl.dk/ Du skal taste dit CPR-nummer med bindestreg: (Hav tålmodighed det

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Eksamen 0205, Forår 205 side af 5 Danmarks Tekniske Universitet Skriftlig prøve, den 22. maj 205. Kursusnavn: Algoritmer og datastrukturer Kursusnummer: 0205 Hjælpemidler: Skriftlige hjælpemidler. Det

Læs mere

VEJLEDNING ITS365. Gratis tilbud til alle kursister på Randers HF & VUC

VEJLEDNING ITS365. Gratis tilbud til alle kursister på Randers HF & VUC VEJLEDNING ITS365 Gratis tilbud til alle kursister på Randers HF & VUC Randers HF & VUC 2014 INDLEDNING Randers HF & VUC tilbyder alle kursister tilknyttet skolen en Office 365 løsning kaldet ITS365. Her

Læs mere

FSFI s guide til DFR s elektronisk bevissystem

FSFI s guide til DFR s elektronisk bevissystem FSFI s guide til DFR s elektronisk bevissystem Dette er en kort guide i anvendelsen af Dansk Førstehjælpsråd elektroniske bevissystem. Guiden viser og forklarer, hvordan du som instruktør og medlem af

Læs mere

Opret CFU-kursusevaluering i Survey Xact

Opret CFU-kursusevaluering i Survey Xact Printvenlig side for Forsidetekst Opret CFU-kursusevaluering i Survey Xact www.survey-xact.dk Oprettelsen af en kursusevaluering består af flg. trin: 1. Oprettelse af spørgeskema ud fra en skabelon 2.

Læs mere

Vejledning På bordene ligger omslag til din besvarelse, med dit navn på. Sæt dig ved bordet med dit omslag.

Vejledning På bordene ligger omslag til din besvarelse, med dit navn på. Sæt dig ved bordet med dit omslag. Vejledning 2017 Eksamen Indhold: 1. Ved prøvens begyndelse 2. Under prøven 3. Aflevering af din besvarelse 4. Regler for eksamen generelt 5. Brug af computer 6. Brug af ordbøger 7. Udeblivelse og snyd

Læs mere

Den digitale skoletaske fremtidens værktøj til fremtidens folkeskole

Den digitale skoletaske fremtidens værktøj til fremtidens folkeskole Den digitale skoletaske fremtidens værktøj til fremtidens folkeskole Afgangsprojekt af Christa Puch Nielsen Danmarks Designskole, Linien for Grafisk Kommunikation juni 2003 christapuch@get2net.dk / 27

Læs mere

windows mac ipad iphone google fotos android slægtsforskning NYE DATOER smartphone Privatundervisning Skræddersyede kurser Teknisk hjælp

windows mac ipad iphone google fotos android slægtsforskning NYE DATOER smartphone Privatundervisning Skræddersyede kurser Teknisk hjælp NYE DATOER ipad bureau bb iphone mac windows Privatundervisning Skræddersyede kurser Teknisk hjælp Mobil 5172 2433 bureau.bb@fasttvnet.dk www.bureaubb.dk slægtsforskning android smartphone google fotos

Læs mere

SmartWeb Brugermanual

SmartWeb Brugermanual SmartWeb Brugermanual Table of Content Table of Content... 1 Best Practice SmartWeb:... 2 Implementering... 4 Egenskaber:... 5 Filer:... 7 Oprettelse af Kategori... 9 Sider og Tekster:... 11 Slideshow...

Læs mere

Netprøver.dk. Brugervejledning for elever

Netprøver.dk. Brugervejledning for elever Netprøver.dk Brugervejledning for elever 25. oktober 2017 Indhold 1 Dine forberedelser i Netprøver.dk før prøvedagen... 3 1.1 Sådan tjekker du dit it udstyr... 3 1.2 Sådan logger du på Netprøver.dk...

Læs mere

Ekstraordinær re-eksamen 2015

Ekstraordinær re-eksamen 2015 Ekstraordinær re-eksamen 2015 Titel på kursus: Uddannelse: Semester: Introduktion til basalfagene Bachelor i Medicin og Medicin med Industriel Specialisering 1. semester Eksamensdato: 04-08-2016 Tid: kl.

Læs mere

DigiMatch Elektronisk Kamprapport

DigiMatch Elektronisk Kamprapport TK/TBL / 17.08.2015 v.0.3 DigiMatch Elektronisk Kamprapport 1 Procedure før kampstart Link til vejledning, login data, og Digimatch kan findes her: http://boxerligaerne.dk/klubsider/kamprapport/ Det er

Læs mere

Netprøver.dk. Brugervejledning for elever

Netprøver.dk. Brugervejledning for elever Netprøver.dk Brugervejledning for elever 14. maj 2018 Indhold 1 Dine forberedelser i Netprøver.dk før prøvedagen... 3 1.1 Sådan tjekker du dit it udstyr... 3 1.2 Sådan logger du på Netprøver.dk... 3 1.3

Læs mere

Vejledning til. LearnSpace

Vejledning til. LearnSpace Vejledning til LearnSpace Version 13. 08. 2015 Indholdsfortegnelse Om LearnSpace... 2 Oprette et nyt kursus i egen afdeling... 3 Aktivere selvtilmelding til et kursus... 5 Tilmelde undervisere der må redigere

Læs mere

Informationssøgning. Målret din søgning skriv bedre opgaver få en bedre karakter. Henning Lorentzen Pædagogisk IT-koordinator

Informationssøgning. Målret din søgning skriv bedre opgaver få en bedre karakter. Henning Lorentzen Pædagogisk IT-koordinator Informationssøgning Målret din søgning skriv bedre opgaver få en bedre karakter Henning Lorentzen Pædagogisk IT-koordinator Hvordan kommer jeg i gang Sæt tid af, 5 minutter er ikke nok Begynd med det du

Læs mere

Randers HF & VUC Nålemagervej Randers NV Tlf.:

Randers HF & VUC Nålemagervej Randers NV Tlf.: Eksamensreglement for Randers HF & VUC vinteren 2018-2019 Generelt Dette reglement dækker både skriftlige og mundtlige eksamener. Da vi er i gang med at implementere en gymnasiereform skelnes der nedenfor

Læs mere

Evolutionstræer (Phylogenetic trees)

Evolutionstræer (Phylogenetic trees) BM forelæsning d november 00 Referat af Claus Skovgaard Evolutionstræer (Phylogenetic trees) Baseres på hvor meget de forskellige arter ligner hinanden og hvordan man tror udviklingen har forløbet menneske

Læs mere

Foreløbig version af Brugervejledning for datamodtagere til GS1Trade Sync

Foreløbig version af Brugervejledning for datamodtagere til GS1Trade Sync Foreløbig version af Brugervejledning for datamodtagere til GS1Trade Sync v 0.1 maj 2014 www.gs1.dk/gs1tradesync Indhold Log på... 3 Søg produkter... 4 Hierarkiopbygning... 7 Subskriptioner (Selektioner)

Læs mere

Introduktion. I denne vejledning 1 finder du nogle af de muligheder, Elevintra har. Flere følger senere. Login

Introduktion. I denne vejledning 1 finder du nogle af de muligheder, Elevintra har. Flere følger senere. Login Introduktion Elevintra er et samarbejdsværktøj for skolens elever og lærere. Det er web-baseret, hvilket betyder at du kan logge dig på hvilken som helst pc, bare der er Internet-adgang. I denne vejledning

Læs mere

BørneIntra hjemmesidekursus

BørneIntra hjemmesidekursus BørneIntra hjemmesidekursus hjemmesidekursus Januar 2012 Indhold 1 Introduktion... 5 1.1 Kursets formål... 5 1.2 Hjemmesiden opbygges i PersonaleIntra... 5 2 Hjemmesidens indhold... 6 2.1 Hjemmesidens

Læs mere

Vejledning til Office 365

Vejledning til Office 365 Vejledning til Office 365 For elever på Trelleborg Friskole Strandvejen 121 4200 Slagelse Udarbejdet af Jakob B. Andersen Jakob.andersen@trelleborgfriskole.dk [Webadresse] Kom godt i gang Denne vejledning

Læs mere

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside Indledning...1 Sådan får du adgang...2 Dit KlasseWeb skrivebord Overblik...2 Dit arbejdsområde...3 Din hjemmeside på nettet...3 Sådan laver du en hjemmeside i 4 trin...3 Trin 1 Dit personlige billede på

Læs mere

Netprøver.dk. Brugervejledning for elever

Netprøver.dk. Brugervejledning for elever Netprøver.dk Brugervejledning for elever 8. maj 2017 Indhold 1 Introduktion... 3 2 Dine forberedelser i Netprøver.dk før prøvedagen... 3 2.1 Sådan tjekker du dit it-udstyr... 3 2.2 Sådan logger du på Netprøver.dk...

Læs mere

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du:

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: VORES NORDSJÆLLAND HURTIGT I GANG MANUAL 01: Bruger HVAD INDEHOLDER DENNE MANUAL? I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: 1. Finder Vores Nordsjælland hjemmesiden 2. Opretter

Læs mere

Information til elever, faglærere og tilsynsførende vedrørende eksamen og terminsprøver 2017/18

Information til elever, faglærere og tilsynsførende vedrørende eksamen og terminsprøver 2017/18 Information til elever, faglærere og tilsynsførende vedrørende eksamen og terminsprøver 2017/18 Annette Rosehr Alsner EUD10 Djursland - Videndjurs Indholdsfortegnelse Computere, ipads, print og aflevering...

Læs mere

Quick Guide til Visit Gæstesystem i Backend.

Quick Guide til Visit Gæstesystem i Backend. Quick Guide til Visit Gæstesystem i Backend. Version: 2.1.7 Licens informations Her kan man se licens periode & info på funktioner, samt firma information. Upload logo Her har man mulighed for at oploade

Læs mere

Elevvejledning til Stop Madspild Produktion

Elevvejledning til Stop Madspild Produktion Elevvejledning til Stop Madspild Produktion VELKOMMEN TIL Stop Madspilds digitale forum sørger for, at du og dine klassekammerater hele tiden har overblik over jeres produktioner fra første idé til den

Læs mere

Vejledning baseret på Version 1.9 sp2

Vejledning baseret på Version 1.9 sp2 vejman.dk Vejtilsynet Juli 2012 Vejledning baseret på Version 1.9 sp2 Indledning Denne vejledning beskriver håndtering af to af Vejtilsynets arbejdsopgaver i tilladelsesmodulet og vejarbejdermodulet i

Læs mere

Vejledning til opbygning af hjemmesider

Vejledning til opbygning af hjemmesider Side 1 af 9 Vejledning til opbygning af hjemmesider Hvis du er inde på din klubs hjemmeside, fx på forsiden, kan du nu gå i gang med at redigere. For at få redigeringsværktøjet frem, skal du klikke på

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold:

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress: Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

SMVdanmark online løsning: Guide til oprettelse af oprindelsescertifikater

SMVdanmark online løsning: Guide til oprettelse af oprindelsescertifikater SMVdanmark online løsning: Guide til oprettelse af oprindelsescertifikater Dette dokument er en introduktion til SMVdanmarks online løsning til oprettelse og bestilling af oprindelsescertifikater. Dokumentet

Læs mere

PORTFOLIO Version 2.0

PORTFOLIO Version 2.0 Nikolaj Lisberg Hansen Løsningsarkitekt og partner nikolaj.hansen@empisto.dk Tlf. 22 90 91 22 PORTFOLIO Version 2.0 Kvalitetsstyring med sags og dokumenthåndtering Teknisk revision af energimærker Portfolio

Læs mere

DM507 Algoritmer og datastrukturer

DM507 Algoritmer og datastrukturer DM507 Algoritmer og datastrukturer Forår 2018 Projekt, del II Institut for matematik og datalogi Syddansk Universitet 20. marts, 2019 Dette projekt udleveres i tre dele. Hver del har sin deadline, således

Læs mere

Orientering om eksamen og årsprøver 2019

Orientering om eksamen og årsprøver 2019 Odense Katedralskole Orientering om eksamen og årsprøver 2019 1. Generelt om eksamen 2 1.1 Lectio og eksamen 2 1.2 Check din eksamensplan 2 1.3 Adgang til internettet 2 2. Særligt om mundtlig eksamen/årsprøver

Læs mere

Brugermanual til Assignment Hand In

Brugermanual til Assignment Hand In Brugermanual til Assignment Hand In Indhold: Undervisere:... 2 Hvor finder jeg Assignment hand in?... 2 Opret en opgave... 3 Slet en opgave... 4 Rediger en opgave... 4 Hvor finder jeg de afleverede filer?...

Læs mere

Efteruddannelseskataloget

Efteruddannelseskataloget Efteruddannelseskataloget Vejledning til indtastning Version 8.6 UNI C oktober 2013 Efteruddannelseskataloget UNI C Version 8.6 Af Henrik Borck Larsen og Anne-Marie Pedersen Indhold 1 Indledning... 1 1.1

Læs mere

SDBF QUICKGUIDE SKOLERNES DIGITALE BLANKET FLOW - BRUGER-GUIDE -

SDBF QUICKGUIDE SKOLERNES DIGITALE BLANKET FLOW - BRUGER-GUIDE - SDBF QUICKGUIDE SKOLERNES DIGITALE BLANKET FLOW - BRUGER-GUIDE - INTRODUKTION TIL SKOLERNES DIGITALE BLANKET FLOW Vi er glade for at kunne byde velkommen til opdateret udgave af KEAs nye, automatiske blanket-system.

Læs mere

Kort introduktion til Google.

Kort introduktion til Google. Google Side 1 af 10 Kort introduktion til Google.... 2 Tilpas din søgning... 2 Generelle Tips... 2 Udelukkelse af ord... 2 Brug af *... 3 Sætningssøgninger... 3 Jeg Føler Mig Heldig... 3 Avanceret søgning...

Læs mere

Kom godt i gang med I-bogen

Kom godt i gang med I-bogen Kom godt i gang med I-bogen At åbne bogen Det allerførste, du skal gøre, for at kunne arbejde med i-bogen, er at aktivere den. Det gøres ved at oprette en konto på systime.dk og derefter aktivere bogen

Læs mere

Netprøver.dk. Brugervejledning for elever

Netprøver.dk. Brugervejledning for elever Netprøver.dk Brugervejledning for elever 20. februar 2019 Indhold 1 Dine forberedelser i Netprøver.dk før prøvedagen... 3 1.1 Sådan tjekker du dit it udstyr... 3 1.2 Sådan logger du på Netprøver.dk...

Læs mere

Afregning af rejser på Mit HK

Afregning af rejser på Mit HK Afregning af rejser på Mit HK HK 28-06-2018 1 af 10 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. 2. INDLEDNING 3 2.1 Find afregning på Mit HK 3 3. UDFYLDNING AF AFREGNING 4 3.1 Kørsel i egen bil 5 3.2 Udgiftsposter 8 3.3 Intet

Læs mere

Login til Digital Eksamen

Login til Digital Eksamen Login til Digital Eksamen Studiet sørger for at der er en PC du kan bruge, og at der er adgang til Internettet. Login til Digital Eksamen 1. Gå til digitaleksamen.aau.dk og vælg Log ind som tilsyn 2. Vælg

Læs mere

Kom godt i gang med OneDrive

Kom godt i gang med OneDrive Kom godt i gang med OneDrive Office365 er en mulighed for lærere og elever at bruge en office-pakke på egne enheder - man kan downloade det til brug på pc - mac - tablets og smartphones, i alt op til 5

Læs mere

Du modtager en mail, når arrangøren af dit møde/kursus/arrangement har gjort klar til afregning, typisk få dage efter kurset er gennemført.

Du modtager en mail, når arrangøren af dit møde/kursus/arrangement har gjort klar til afregning, typisk få dage efter kurset er gennemført. Vejledning til rejseafregning via Mit DSR Når du har været til et møde, et kursus eller andet DSR arrangement, som berettiger til refusion af rejseudgifter og andre udlæg i henhold til DSR s rejseregler,

Læs mere

Velkommen til kursusevaluering i Blackboard

Velkommen til kursusevaluering i Blackboard Vælg et emne klik på et af nedenstående emner og benyt pil frem og tilbage for at bladre Velkommen til kursusevaluering i Blackboard Login i Blackboard Opstart og valg af kursus Find evalueringsmodulet

Læs mere

Når du har logget dig ind, ser du Randers Kommunes byvåben midt på siden. I venstre side er der en række mapper:

Når du har logget dig ind, ser du Randers Kommunes byvåben midt på siden. I venstre side er der en række mapper: DXP vejledning Generelt: DXP er et værktøj til at fremstille præsentationsmaterialer (foldere, brochurer, løbesedler mv.) DXP egner sig kun til mindre brochurer og lign., da den største skabelon kan rumme

Læs mere

Google Apps. Lær at oprette, organisere, dele og slette dokumenter. Udarbejdet af PLC, version 2013!!!!!!! Side 1 af 9

Google Apps. Lær at oprette, organisere, dele og slette dokumenter. Udarbejdet af PLC, version 2013!!!!!!! Side 1 af 9 Lær at oprette, organisere, dele og slette dokumenter. Udarbejdet af PLC, version 2013!!!!!!! Side 1 af 9 Arbejde i faner Google Apps arbejder i faner, derfor er det vigtigt, du er bekendt med det. Mappen

Læs mere

vejledning sådan ARBejdeR du i ebg s RAppoRTvæRKTøj

vejledning sådan ARBejdeR du i ebg s RAppoRTvæRKTøj vejledning sådan arbejder du i ebg s rapportværktøj Vejledning for 2013/2014 Sådan arbejder du i EBG's rapportværktøj www.business-games.dk Indholdsfortegnelse: Forord... 2 Login... 2 Rapportværktøjet...

Læs mere

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel

Redaktørvejledning for www.bredstrup-pjedsted.dk Skriv en artikel Arbejdsgang - Skriv artiklens tekst - Gør billeder klar - Log-in på hjemmesiden - Opret ny artikel - Vælg kategori - Skriv overskrift - Indsæt tekst - Tilføj billeder - Gennemgå artiklens indstillinger

Læs mere