Ny statistik for investeringsforeninger

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ny statistik for investeringsforeninger"

Transkript

1 33 Ny statistik for investeringsforeninger Gitte Wallin Pedersen og Faisel Sethi, Statistisk Afdeling INDLEDNING Som led i udbygningen af den finansielle statistik efter internationale retningslinjer kan de første resultater fra den nye statistik for danske investeringsforeninger nu præsenteres. Investeringsforeningernes forretningsomfang er vokset med stor hast i de senere år. Hovedparten af investeringsforeningsbeviserne ejes af danske husholdninger, men forsikringsselskaber og pensionskasser ejer også en betydelig del. Oplysningerne om ejerforhold i investeringsforeningerne er en af nyskabelserne i den nye statistik. DEN NYE STATISTIK FOR INVESTERINGSFORENINGER Planlægningen af den nye statistik for investeringsforeningerne begyndte i sommeren 2000 i en arbejdsgruppe, hvor InvesteringsForeningsRådet, Danmarks Statistik, Finanstilsynet og Nationalbanken deltog. I forhold til den eksisterende statistik 1 har den nye statistik flere oplysninger om investeringsforeningernes beholdning af værdipapirer, og desuden indeholder den oplysninger om ejerne af investeringsforeningsbeviserne, jf. boks 1. Nedbrydningerne i statistikken gør det bl.a. muligt at se, i hvilke sektorer og lande investeringsforeningerne investerer, samt den oprindelige løbetid i obligationsbeholdningen. Tilsvarende er det muligt at se, hvilke sektorer ejerne af investeringsforeningsbeviserne tilhører, samt om ejerne er valutaindlændinge eller valutaudlændinge. Hertil kommer oplysninger om foreningernes rene transaktioner renset for kursbevægelser, hvilket gør det muligt at sondre mellem ændringer i beholdningen af værdipapirer, som skyldes køb og salg, og ændringer, som følger af fx valutakursudsving og børskursændringer. Oplysningerne kan bl.a. anvendes i den fremtidige opgørelse af finansielle sektorkonti, som består af en finansiel balance samt en opgørelse af finansielle transaktioner for økonomiens forskellige sektorer. 1 Indtil nu har statistikken over investeringsforeningerne bestået af Finanstilsynets halvårlige regnskabsindberetning. InvesteringsForeningsRådet udarbejder i øvrigt en kvartalsvis afkast- og markedsstatistik, som primært fokuserer på investeringsforeningernes performance.

2 34 DEN NYE STATISTIK FOR INVESTERINGSFORENINGER Boks 1 I nedenstående tabel er skitseret de balanceposter, som indberettes til Nationalbankens balancestatistik for danske investeringsforeninger og specialforeninger. Aktiver Kassebeholdning Indskud (L,V,S) Værdipapirer ekskl. aktier (L,V,S,Lb) Aktier og andre ejerandelsbeviser (L,V,S) Andele i investeringsforeninger (L,V,S) Finansielle derivater (L,V) Anlægsaktiver Tilgodehavende renter og udbytter (L) Øvrige aktiver Passiver Lån (L,V,S) Andele udstedt af inv.for. (L,V,S) Finansielle derivater (L,V) Øvrige passiver Anm.: L: Landefordelt, V: Valutafordelt, S: Sektorfordelt, Lb: Fordelt på løbetid. En række balanceposter fordeles på lande, valuta, løbetid og sektorer. Det er angivet i tabellen ud for den enkelte balancepost, hvilke fordelinger der indberettes. I landefordelingen sondres mellem Danmark, euroområdet og "resten af verden". Der valutafordeles på danske kroner, euro og øvrige valutaer. Løbetidsfordelingen sker for løbetid til og med 1 år og over 1 år. Sektorfordelingen sker for følgende sektorer 1 : MFIer/banker, som omfatter penge- og realkreditinstitutter, andre kreditinstitutter, pengemarkedsforeninger og Nationalbanken. Andre finansielle formidlere, som omfatter investeringsforeninger, investeringsselskaber, fondsmæglere, som handler for egen regning, finansielle leasingselskaber m.fl. Finansielle hjælpeenheder, som omfatter Københavns Fondsbørs, Værdipapircentralen, børsmæglerselskaber, som handler for andres regning o.lign. Forsikringsselskaber og pensionskasser, som omfatter skades-, livs- og pensionsforsikringsselskaber, og pensionskasser. Ikke-finansielle selskaber, som omfatter selskaber med hovedaktiviteten inden for ikke-finansielle brancher o.lign. Offentlig forvaltning og service, som omfatter statsinstitutioner, kommuner samt sociale kasser og fonde, såsom ATP. Husholdninger mv., som omfatter almindelige husstande, enkeltmandsvirksomheder og non-profit institutioner rettet mod husholdninger (foreninger, fagforeninger og velgørende fonde). Ud over balancestatistikken indberetter investeringsforeningerne rene transaktioner for værdipapirbeholdningen og for udstedte investeringsforeningsbeviser, som begge fordeles på lande og sektorer. Hovedparten af oplysningerne om udstedte investeringsforeningsbeviser indberettes dog af Værdipapircentralen. 1 Sektorfordelingen følger retningslinjerne i ENS95 (Det Europæiske Nationalregnskabssystem).

3 35 Den nye statistik for investeringsforeninger vil desuden blive udarbejdet både hyppigere og hurtigere end den eksisterende statistik. Investeringsforeningernes indberetning til den nye statistik vil således være kvartalsvis og finde sted i måneden efter et kvartals udløb, og statistikken vil blive offentliggjort snarest herefter. Investeringsforeningerne har indberettet kvartalsvise oplysninger for 4. kvartal 2000 og frem. Oplysningerne indberettes aktuelt af 17 administrationsselskaber 1, som ved udgangen af 2. kvartal 2001 i alt havde 435 afdelinger. Investeringsforeningerne skal være godkendt af Finanstilsynet i henhold til lov 2. UDVIKLINGEN I INVESTERINGSFORENINGERNE Investor bliver automatisk medlem af en investeringsforening ved køb af et investeringsforeningsbevis. Investeringsforeningernes formue tilhører således medlemmerne. Investeringsforeningsbeviser kan købes i små stykstørrelser, hvilket gør det muligt at erhverve obligationer og/eller aktier også for beskedne beløb. Det kan i en række situationer indebære lavere transaktions- og depotomkostninger end ved at købe de bagvedliggende værdipapirer direkte. Ikke mindst hvis der er tale om udenlandske værdipapirer, vil omkostningsargumentet kunne være tungtvejende for at investere via investeringsforeninger. Samtidig spredes investeringerne og dermed risikoen typisk over mange forskellige aktier og/eller obligationer. Der findes dog også specialforeninger, som har bredere rammer med hensyn til investering og risiko. Væksten i investeringsforeningerne Siden udgangen af 1996 er antallet af afdelinger i investeringsforeningerne mere end fordoblet til 435 afdelinger ved udgangen af 2. kvartal 2001, jf. figur 1. Væksten i antallet af afdelinger afspejler, at udbuddet er blevet mere varieret. Mange af de nye afdelinger er således specialiserede i fx udvalgte brancher og landeområder. Hertil kommer en vækst i antallet af specialforeninger. 1 Administrationsselskaberne er følgende: Alfred Berg, Alm. Brand Invest, BankInvest, Carnegie Worldwide, Dansk Portefølje Administration, Danske Invest (herunder BG Invest), Egns-Invest, Gudme Raaschou, Jyske Invest, Midtinvest, Rationel Invest, Schroeders, SEB, Sparinvest, Syd Invest, Uni-invest og Valueinvest Danmark. 2 Investeringsforeninger skal være godkendt af Finanstilsynet under lov om investeringsforeninger og specialforeninger (nr. 476 af 10. juni 1997), og de skal være residenter i det danske økonomiske område. For at være resident i det danske økonomiske område skal foreningens økonomiske interessetyngdepunkt være i Danmark, således at den gennem længere tid (et år eller mere) har udøvet økonomiske aktiviteter i Danmark. Definitionen af valutaindlændinge henholdsvis valutaudlændinge fastsættes i Nationalbankens gældende indberetningsforskrifter for udlandsbetalinger. Pengemarkedsforeninger er undtaget fra indberetningen og indberetter i stedet til MFI-statistikken.

4 36 ANTAL AFDELINGER I DANSKE INVESTERINGSFORENINGER Figur 1 2. kvartal kvartal Antal afdelinger Kilde: Tal fra før ultimo 2000 er hentet fra InvesteringsForeningsRådets markedsstatistik, mens tal fra ultimo 2000 og frem er fra Danmarks Nationalbank. Væksten i investeringsforeningernes formue har været endnu kraftigere, jf. figur 2. Siden udgangen af 1996 er formuen mere end femdoblet fra godt 50 mia.kr. til godt 275 mia.kr. ved udgangen af 2. kvartal Væksten skyldes dels generelt stigende børskurser i perioden, dels udstedelse af nye investeringsforeningsbeviser. I steg formuen mere end UDVIKLINGEN I INVESTERINGSFORENINGERNES FORMUE, ULTIMO Figur 2 Mia.kr kvartal kvartal 2001 Medlemmernes formue Periodens nettoemission Periodens kursgevinster og tab Anm.: Alle tal er opgjort til markedsværdi. Kilde: Tal fra før ultimo 2000 samt kursgevinster og tab i hele perioden er baseret på Finanstilsynets årlige regnskabsopgørelse. Tal fra ultimo 2000 og frem er fra Danmarks Nationalbank (foreløbige tal).

5 37 UDVIKLINGEN I FORMUEN OPDELT EFTER AFDELINGSTYPE, ULTIMO Figur 3 Mia.kr kvartal kvartal 2001 Aktieafdelinger Obligationsafdelinger Blandede afdelinger Anm.: Kategorisering af afdelinger er sket på baggrund af afdelingernes prospekt. Kilde: Tal fra før ultimo 2000 er baseret på Finanstilsynets årlige regnskabsopgørelse. Tal fra ultimo 2000 og frem er fra Danmarks Nationalbank (foreløbige tal). nettoemissionen, i 2000 mindre som følge af en negativ kursudvikling i mange afdelinger. Den negative kursudvikling fortsatte i 1. kvartal , hvorved formuen faldt på trods af en positiv nettoemission. Det var specielt aktieafdelingerne, som var årsag til den negative kursudvikling i 1. kvartal 2001, jf. figur 3. I løbet af 1999 voksede aktieafdelingerne sig større end obligationsafdelingerne og er stadig de største ved udgangen af 2. kvartal Aktieafdelingerne har generelt haft en mere ujævn udvikling i perioden end obligationsafdelingerne. De blandede afdelinger, som både investerer i aktier og obligationer, udgør en meget lille del af investeringsforeningernes formue. I 2. kvartal 2001 er der sket en tydelig stigning i de blandede afdelinger, hvilket kan skyldes ændringer i pensionsafkastbeskatningen. Værdipapirbeholdningens sammensætning Investeringsforeningernes beholdning af aktier og obligationer kan opdeles i henholdsvis danske og udenlandske værdipapirer, jf. figur 4. Aktiebeholdningen omfatter aktier og andre ejerandelsbeviser. Obligationsbeholdningen omfatter værdipapirer ekskl. aktier, som primært består af obligationer og pantebreve. Andelen af udenlandske værdipapirer har siden 1999 været større end den danske andel. En dominerende 1 Jf. InvesteringsForeningsRådets afkaststatistik.

6 38 FORDELINGEN AF DANSKE OG UDENLANDSKE AKTIER OG OBLIGATIONER, ULTIMO Figur 4 Pct kvartal kvartal 2001 Danske aktier Udenlandske aktier Danske obligationer Udenlandske obligationer Anm.: Obligationsbeholdningen er inkl. pantebreve. Kilde: Tal fra før ultimo 2000 er fra InvesteringsForeningsRådets markedsstatistik, mens tal fra ultimo 2000 og frem er fra Danmarks Nationalbank (foreløbige tal). tendens har været, at andelen af udenlandske aktier er steget, mens andelen af danske obligationer er faldet. Ved yderligere at opdele de udenlandske værdipapirer i værdipapirer, der er udstedt i henholdsvis euroområdet og i "resten af verden", fremgår det, at næsten halvdelen af den samlede værdipapirbeholdning (43 pct.) ved udgangen af 2000 var placeret i "resten af verden". Sammensætningen af værdipapirbeholdningen ved udgangen af 2000 ses af figur 5. Det fremgår, at der er stor forskel på andelen af obligationer og aktier udstedt i henholdsvis Danmark, euroområdet og "resten af verden". Værdipapirer udstedt i Danmark udgøres primært af obligationer, mens den udenlandske del af beholdningen overvejende består af aktier. Andelen af aktier er særlig høj for så vidt angår "resten af verden". VÆRDIPAPIRBEHOLDNING FORDELT PÅ VALUTA OG UDSTEDELSESLAND ULTIMO 2000 Tabel 1 Pct. Danske kroner Euro Andre valutaer I alt Udstedelsesland Danmark... 99,9 0 0,1 100 Udstedelsesland euroområdet... 1,4 94,1 4,5 100 Udstedelsesland resten af verden... 2,1 2,2 95,7 100 I alt... 40,9 17,0 42,1 100 Kilde: Danmarks Nationalbank (foreløbige tal).

7 39 BEHOLDNING FORDELT PÅ VÆRDIPAPIRTYPE OG LANDEOMRÅDE, ULTIMO 2000 Figur 5 Pct Danmark Euroområdet Resten af verden Aktier og andre ejerandelsbeviser Værdipapirer ekskl. aktier Anm.: Foreningernes investeringer i investeringsforeningsandele, dvs. i andre investeringsforeninger, er meget beskedne og derfor ikke vist. Kilde: Danmarks Nationalbank (foreløbige tal). Den samlede værdipapirbeholdning ved udgangen af 2000 kan fordeles på valutaerne danske kroner, euro og andre valutaer, jf. tabel 1. Valutafordelingen følger i høj grad landefordelingen, således at værdipapirer udstedt i et bestemt land typisk også er udstedt i dette lands valuta. Valutasammensætningen har bl.a. betydning for, hvor meget investeringsforeningernes formue påvirkes af valutakursændringer. Værdipapirbeholdningen kan endvidere fordeles efter hvilke sektorer, der har udstedt værdipapirerne, jf. tabel 2. Aktier og andre ejerandelsbeviser er for langt størstedelens vedkommende placeret i ikke-finan- VÆRDIPAPIRBEHOLDNINGEN FORDELT PÅ UDSTEDERE, ULTIMO 2000 Tabel 2 Pct. Ultimo 2000 Aktier og andre ejerandelsbeviser udstedt af Finansielle selskaber... 12,4 Ikke-finansielle selskaber... 87,6 Værdipapirer ekskl. aktier udstedt af Finansielle selskaber... 49,3 Ikke-finansielle selskaber... 1,2 Offentlig forvaltning og service... 47,3 Husholdninger mv.... 2,2 Anm.: Finansielle selskaber består af MFIer/banker, andre finansielle formidlere, finansielle hjælpeenheder, forsikringsselskaber og pensionskasser. Beholdning af værdipapirer ekskl. aktier udstedt af husholdninger mv. er typisk pantebreve. Kilde: Danmarks Nationalbank (foreløbige tal).

8 40 SEKTORSAMMENSÆTNING AF DE DANSKE EJERE, ULTIMO 2000 Figur 6 Ukendt 3 pct. Finansielle institutioner 2 pct. Forsikringsselskaber og pensionskasser 22 pct. Husholdninger mv. 58 pct. Ikke-finansielle selskaber 6 pct. Offentlig forvaltning og service 9 pct. Anm.: Finansielle institutioner omfatter MFIer, andre finansielle formidlere og finansielle hjælpeenheder. Kilde: Danmarks Nationalbank (foreløbige tal). sielle virksomheder, om end en vis del er investeret i den finansielle sektor. Beholdningen af værdipapirer ekskl. aktier består næsten udelukkende af statsobligationer og realkreditobligationer udstedt af finansielle selskaber samt offentlig forvaltning og service. Ejerne af investeringsforeningsbeviserne Investeringsforeningsbeviserne ejes hovedsageligt af personer med fast bopæl i Danmark (96 pct.). For de danske ejere gør statistikken det muligt nærmere at belyse, hvilken sektor de tilhører. Ved udgangen af 2000 ejes over halvdelen af investeringsforeningsbeviserne således af husholdningerne, jf. figur 6. En relativt stor andel på 22 pct. ejes af forsikringsselskaber og pensionskasser, mens 9 pct. ejes af den offentlige sektor, hvor det primært er de sociale kasser og fonde, som køber investeringsforeningsbeviser. Den betydelige placering af pensionsmidler i investeringsbeviser vedrører i høj grad udenlandske aktier, som det kan være omkostningstungt at administrere i form af enkeltaktier, også for store pensionskasser. AFSLUTNING Nationalbanken planlægger at offentliggøre den nye statistik for investeringsforeninger hvert kvartal fra slutningen af Statistikken giver nye muligheder for at analysere udviklingen i investeringsforeningerne, herunder placeringen af investeringsforeningernes midler og sammensætningen af foreningernes medlemskreds.

Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger

Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger Konklusioner Foreningernes samlede formue er vokset med 206 mia. kr. i 2005, og udgjorde ved udgangen af året

Læs mere

INTRODUKTION TIL NYE TABELLER OM INVESTERINGSFONDSSEKTOREN I STATISTIKBANKEN

INTRODUKTION TIL NYE TABELLER OM INVESTERINGSFONDSSEKTOREN I STATISTIKBANKEN INTRODUKTION TIL NYE TABELLER OM INVESTERINGSFONDSSEKTOREN I STATISTIKBANKEN Finansiel Statistik Kontakt: If@nationalbanken.dk April 2018 Nye og forbedrede tal for den danske investeringsfondssektor er

Læs mere

Investeringsforeninger, specialforeninger, godkendte fåmandsforeninger og hedgeforeninger. Markedsudvikling 2010

Investeringsforeninger, specialforeninger, godkendte fåmandsforeninger og hedgeforeninger. Markedsudvikling 2010 Investeringsforeninger, specialforeninger, godkendte fåmandsforeninger og hedgeforeninger Markedsudvikling 2010 1. Konklusioner... 3 2. Hovedtendenser i foreningernes årsregnskaber... 4 Tabel 1. Uddrag

Læs mere

PENGE- OG KAPITALMARKED

PENGE- OG KAPITALMARKED PENGE- OG KAPITALMARKED 2002:29 29. august 2002 Sektor- og branchefordeling af børsnoterede aktier mv. ultimo 2. kvt. 2002 Aktieformuerne er faldet med 95 mia. kr. i 2. kvartal 2002 i forhold til 1. kvartal

Læs mere

Investeringsforeninger, specialforeninger og hedgeforeninger. Markedsudvikling 2011

Investeringsforeninger, specialforeninger og hedgeforeninger. Markedsudvikling 2011 Investeringsforeninger, specialforeninger og hedgeforeninger Markedsudvikling 2011 1. Konklusioner... 3 2. Hovedtendenser i foreningernes årsregnskaber... 4 Tabel 1. Uddrag af balance og resultatopgørelse,

Læs mere

Markedsudviklingen i 2004 for investeringsforeninger og specialforeninger 1

Markedsudviklingen i 2004 for investeringsforeninger og specialforeninger 1 Markedsudviklingen i 2004 for investeringsforeninger og specialforeninger 1 Konklusioner: Foreningernes samlede formue er vokset med knap 208 mia. kr. i 2004, og udgjorde ultimo året i alt knap 571 mia.

Læs mere

Markedet for investeringsfonde i 2013

Markedet for investeringsfonde i 2013 Analyse januar 2014 2011 20. januar 2014 Markedet for investeringsfonde i 2013 Gode afkast og store nyindskud sendte formuen i de danske investeringsforeninger op i rekordniveauet 1.385 mia. kroner ultimo

Læs mere

Markedsudviklingen i 2005 for fondsmæglerselskaber

Markedsudviklingen i 2005 for fondsmæglerselskaber Markedsudviklingen i 2005 for fondsmæglerselskaber Konklusioner Fondsmæglerselskabernes nettoindtjening er steget. Selskabernes kerneindtjening - i form af gebyrer og provisionsindtægter etc. - er steget

Læs mere

Investeringsforeninger, specialforeninger og hedgeforeninger. Markedsudvikling 2013

Investeringsforeninger, specialforeninger og hedgeforeninger. Markedsudvikling 2013 Investeringsforeninger, specialforeninger og hedgeforeninger Markedsudvikling 2013 1. Konklusioner... 3 2. Hovedtendenser i foreningernes årsregnskaber... 4 2.1 Hovedtendenser samlet... 4 Tabel 1. Uddrag

Læs mere

ANALYSE. Markedsstatistik

ANALYSE. Markedsstatistik ANALYSE 2016 Markedsstatistik 27. januar 2017 Markedsstatistik 2016 Formuen i de danske investeringsfonde fortsatte væksten i 2016 og steg til 1.974 mia. kr. Samtidig udbetalte de danske investeringsforeninger

Læs mere

Valutaindlændinges beholdning af udenlandske obligationer og aktier

Valutaindlændinges beholdning af udenlandske obligationer og aktier 24 Valutaindlændinges beholdning af udenlandske obligationer og aktier v/ Lill Thanning Hansen, Statistisk Kontor Indledning I de sidste 30 år er kapitalbevægelser på tværs af landegrænser steget markant.

Læs mere

Markedet for investeringsforeninger i 2012

Markedet for investeringsforeninger i 2012 Analyse januar 2013 2011 28. januar 2013 Markedet for investeringsforeninger i 2012 Gode afkast og fortsat medlemstilgang sendte formuen i de danske investeringsforeninger op i rekordniveauet 1.214 mia.

Læs mere

Ud- og indlån i penge- og realkreditinstitutter

Ud- og indlån i penge- og realkreditinstitutter Side 1 af 5 Ud- og indlån i penge- og realkreditinstitutter 0 Administrative oplysninger om statistikproduktet Seneste opdatering 17. januar 2013 0.1 Navn Ud- og indlån i penge- og realkreditinstitutter

Læs mere

Markedsrapport 2015 for de danske investeringsfonde

Markedsrapport 2015 for de danske investeringsfonde Markedsrapport 215 for de danske investeringsfonde Formuen i de danske investeringsfonde steg i 215 til 1.853 mia. kr. Investeringsfonde målrettet privatkunder gav kursgevinster inklusive udbytter på i

Læs mere

INVESTOR- PORTRÆT 2015

INVESTOR- PORTRÆT 2015 INVESTOR- PORTRÆT 215 Analyse marts 216 FORORD Investeringsfonde tilbyder en nem og ukompliceret adgang til at investere på finansielle markeder over hele verden. Det er der næsten 8. danskere, der har

Læs mere

De Europæiske Fællesskabers Tidende

De Europæiske Fællesskabers Tidende L 57/34 27.2.2002 BERIGTIGELSER Berigtigelse til Den Europæiske Centralbanks forordning (EF) nr. 2423/2001 af 22. november 2001 om den konsoliderede balance i MFI-sektoren (monetære institutioner) (ECB/2001/13)

Læs mere

Ejerforhold i danske virksomheder

Ejerforhold i danske virksomheder N O T A T Ejerforhold i danske virksomheder 20. februar 2013 Finansrådet har i denne analyse gennemgået Nationalbankens værdipapirstatistik for at belyse, hvordan ejerkredsen i danske aktieselskaber er

Læs mere

OFFENTLIGE FINANSER. 2005: marts Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004

OFFENTLIGE FINANSER. 2005: marts Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004 OFFENTLIGE FINANSER 2005:10 30. marts 2005 Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004 Nettogælden faldt 7 mia. kr. i forhold til kvartalet før. Der har i seneste kvartal

Læs mere

Halvårsregnskab Værdipapirfonden Sparinvest

Halvårsregnskab Værdipapirfonden Sparinvest Halvårsregnskab 2017 Værdipapirfonden Sparinvest Indholdsfortegnelse 3 Selskabsoplysninger 4 Ledelsens beretning for 1. halvår 2017 4 Resume 1. halvår 4 Ledelsens beretning 4 Udviklingen i Værdipapirfonden

Læs mere

Markedsudviklingen i 2006 for fondsmæglerselskaber

Markedsudviklingen i 2006 for fondsmæglerselskaber Markedsudviklingen i 2006 for fondsmæglerselskaber 1. Konklusioner Fondsmæglerselskabernes nettoindtjening er steget. Selskabernes kerneindtjening - i form af gebyrer og provisionsindtægter - er steget,

Læs mere

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld 23 Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld Frank Øland Hansen og Lill Thanning Hansen, Statistisk Afdeling INDLEDNING I 998 var den gennemsnitlige nettoforrentning af Danmarks udlandsgæld 8,7 pct. Dette

Læs mere

Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter

Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Indledning Bekendtgørelsen er udstedt med hjemmel i 43, stk. 3, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Råd om værdipapirhandel

Råd om værdipapirhandel Rådgivning Den rådgivning, du får i banken, tager altid udgangspunkt i din investeringsprofil. Profilen fastlægger du og din rådgiver ud fra dine oplysninger om blandt andet formålet med investeringen,

Læs mere

.DSLWHOÃ %DODQFHXGYLNOLQJ

.DSLWHOÃ %DODQFHXGYLNOLQJ .DSLWHOÃ %DODQFHXGYLNOLQJ 8GYLNOLQJHQÃLÃEDODQFHVXPPHU Udviklingen i balancesummer, d.v.s. den samlede forvaltede aktivmasse, inden for de udvalgte virksomhedsgrupper i perioden 1986-1997 fremgår af tabel

Læs mere

NOTAT KVARTALSVISE FINANSIELLE KONTI - ESA2010 BACKDATA

NOTAT KVARTALSVISE FINANSIELLE KONTI - ESA2010 BACKDATA NOTAT KVARTALSVISE FINANSIELLE KONTI ESA21 BACKDATA Rasmus Kofoed Mandsberg lokal 686 Finansiel Statistik Penge, Bank og Nationalregnskabsstatistik Sagsnr.: 166392 Dokumentnr.: 165798 29. september 217

Læs mere

Investeringsforeningen Danske Invest Bilag til dagsordenens pkt. 5.1 5.12 16. april 2013

Investeringsforeningen Danske Invest Bilag til dagsordenens pkt. 5.1 5.12 16. april 2013 16. april 2013 De af bestyrelsen fremsatte forslag indebærer nedenstående ændringer af vedtægterne. De berørte formuleringer er markeret med kursiv: Ad dagsordenens pkt. 5.1: [udgår] International: Omfatter

Læs mere

Guide til investering

Guide til investering Guide til investering Som investor i Nordea Invest kan du vælge den sammensætning af aktier og obligationer, der passer til din profil Risikospredning, gode afkastmuligheder og professionel investeringskompetence.

Læs mere

Performance i danske aktiefonde de seneste tre år

Performance i danske aktiefonde de seneste tre år 18. maj 2015 Performance i danske aktiefonde de seneste tre år Denne analyse ser på performance i danske aktiefonde over de seneste tre år. Vi har undersøgt afkast og performance på i alt 172 danske aktiebaserede

Læs mere

Individuel Formuepleje

Individuel Formuepleje Investering Individuel Formuepleje Individuel Formuepleje 1 Individuel Formuepleje En Individuel Formuepleje aftale henvender sig primært til den formuende investor, der ønsker en individuel investeringsstrategi.

Læs mere

flexinvest forvaltning

flexinvest forvaltning DANSkE FORVALTNING flexinvest forvaltning aktiv investeringspleje og MuligHed for Højere afkast Professionel investeringspleje for private investorer Når værdipapirer plejes dagligt, øges muligheden for,

Læs mere

RETNINGSLINJER. Artikel 1. Ændringer

RETNINGSLINJER. Artikel 1. Ændringer 19.6.2015 L 154/15 RETNINGSLINJER DEN EURPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) 2015/948 af 16. april 2015 om ændring af retningslinje ECB/2013/7 om statistik over beholdninger af værdipapirer (ECB/2015/19)

Læs mere

Skadesforsikringsselskabers regnskaber 1. halvår 2009

Skadesforsikringsselskabers regnskaber 1. halvår 2009 Skadesforsikringsselskabers regnskaber 1. halvår 2009 Konklusioner De danske skadeforsikringsselskaber fastholder fremgangen fra 2008. Det samlede resultat før skat i 1. halvår 2009 blev på 4,4 mia. kr..

Læs mere

ANALYSE 2016 INVESTORPORTRÆT

ANALYSE 2016 INVESTORPORTRÆT 216 INVESTORPORTRÆT INVESTORPORTRÆT 216 Revideret udgave Dette er en revideret udgave af investorportrættet 216. Den oprindelige udgave blev offentliggjort d. 21. april 217. I forhold til den oprindelige

Læs mere

Evalueringsnotat finansiel styring 2013

Evalueringsnotat finansiel styring 2013 Dato 30. april 2014 Dok.nr. 58.643/14 Sagsnr. 13/6645 Ref. jobr Evalueringsnotat finansiel styring 2013 I henhold til rammerne i Finansieringspolitikken for Varde Kommune er der udarbejdet denne rapport

Læs mere

Halvårsregnskab Værdipapirfonden Lokalinvest

Halvårsregnskab Værdipapirfonden Lokalinvest Halvårsregnskab 2017 Værdipapirfonden Lokalinvest Indholdsfortegnelse 3 Selskabsoplysninger 4 Ledelsens beretning for 1. halvår 2017 4 Resume 1. halvår 4 Ledelsens beretning 4 Udviklingen i Værdipapirfonden

Læs mere

Guide til investering

Guide til investering Guide til investering Som investor i Nordea Invest kan du vælge den sammensætning af aktier og obligationer, der passer til din profil Risikospredning, gode afkastmuligheder og professionel investeringskompetence

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 8.5.2003 KOM(2003) 242 endelig 2003/0095 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om finansielle kvartalsregnskaber for den

Læs mere

NOTAT DIFFERENCER MELLEM INDIVID- OG MAKROTAL FOR HUSHOLDNINGERNES FORMUEOPGØRELSE

NOTAT DIFFERENCER MELLEM INDIVID- OG MAKROTAL FOR HUSHOLDNINGERNES FORMUEOPGØRELSE NOTAT DIFFERENCER MELLEM INDIVID- OG MAKROTAL FOR HUSHOLDNINGERNES FORMUEOPGØRELSE Stinne Skriver Jørgensen tlf. 3363 6834 Stine Ludvig Bech tlf. 3363 6849 Statistisk Afdeling Penge-, Bank- og Nationalregnskabsstatistik

Læs mere

Markedet for langsigtet opsparing i et samfundsmæssigt perspektiv

Markedet for langsigtet opsparing i et samfundsmæssigt perspektiv Markedet for langsigtet opsparing i et samfundsmæssigt perspektiv Jesper Berg, Bankdirektør, Nykredit Bank 21.april, 2015. Trust me, I m a banker 2 21-04-2015 Game plan 1. Modeller for finansiel intermediering

Læs mere

Danica Pension I, Livsforsikringsaktieselskab. Halvårsregnskab

Danica Pension I, Livsforsikringsaktieselskab. Halvårsregnskab Danica Pension I, Livsforsikringsaktieselskab Halvårsregnskab 1. halvår 2004 Danica Pension I Periodens resultat 1. halvår 1. halvår Året (Mio. kr.) 2004 2003 2003 Præmier f.e.r. 963 1.027 2.034 Resultat

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR PENSIONS- PULJERNE GÆLDENDE FRA 1. AUGUST 2013

RETNINGSLINJER FOR PENSIONS- PULJERNE GÆLDENDE FRA 1. AUGUST 2013 RETNINGSLINJER FOR PENSIONS- PULJERNE GÆLDENDE FRA 1. AUGUST 2013 93/13 13.05.2013 Puljeopsparing sker på en indlånskonto. Som kunde kan du tilmelde de beløb, du har stående på kapital-, ratepension og

Læs mere

Andelskassen en del af Danske Andelskassers Bank A/S CVR-nr Eksklusiv Formuepleje

Andelskassen en del af Danske Andelskassers Bank A/S CVR-nr Eksklusiv Formuepleje Andelskassen en del af Danske Andelskassers Bank A/S CVR-nr. 31843219 Eksklusiv Formuepleje Eksklusiv Formuepleje En Eksklusiv Formuepleje-aftale henvender sig primært til den formuende investor, der ønsker

Læs mere

Livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskassers regnskaber 1. halvår 2006

Livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskassers regnskaber 1. halvår 2006 Livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskassers regnskaber 2006 Konklusioner Samlet resultat efter skat på 3,7 mia. kr. i 2006 mod 2,0 mia. kr. i 1. halvår 2005 Livsforsikringshensættelser faldt

Læs mere

Dansk værdipapirstatistik i et internationalt perspektiv

Dansk værdipapirstatistik i et internationalt perspektiv 129 Dansk værdipapirstatistik i et internationalt perspektiv Katrine Skjærbæk og Birgitte Søgaard Holm, Statistisk Afdeling INDLEDNING Nationalbanken har påbegyndt offentliggørelse af en ny værdipapirstatistik

Læs mere

OFFENTLIGE FINANSER STATISTISKE EFTERRETNINGER. 2018: december 2018

OFFENTLIGE FINANSER STATISTISKE EFTERRETNINGER. 2018: december 2018 STATISTISKE EFTERRETNINGER OFFENTLIGE FINANSER 2018:18 21. december 2018 Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 3. kvt. 2018 Resumé: Den offentlige finansielle nettogæld blev

Læs mere

NÅR DU INVESTERER SELV

NÅR DU INVESTERER SELV NÅR DU INVESTERER SELV Her kan du læse om de muligheder, du har i Lægernes Pensionsbank, og de overvejelser, du skal gøre dig, hvis du selv vil investere din opsparing. 115/04 14.05.2013 I Lægernes Pensionsbank

Læs mere

Kollektive investeringer. Markedsudvikling 2014

Kollektive investeringer. Markedsudvikling 2014 Kollektive investeringer Markedsudvikling 2014 Indholdsfortegnelse 1. Sammenfatning... 3 2. Hovedtendenser i investeringsforeningernes årsregnskaber... 5 3. Forvaltere af alternative investeringsfonde...

Læs mere

Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet

Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet DANMARKS NATIONALBANK Statistisk Afdeling 24. juni 2010 Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet Med udgivelsen af kvartalsvise finansielle sektorkonti i januar 2010 er

Læs mere

FLEXINVEST FRI- FAKTAARK

FLEXINVEST FRI- FAKTAARK FLEXINVEST FRI- FAKTAARK - professionel investeringspleje til private investorer Danske Bank A/S. CVR-nr. 61 12 62 28 - København Når værdipapirer overvåges dagligt, giver det bedre muligheder for et godt

Læs mere

Ny og mere detaljeret

Ny og mere detaljeret Ny og mere detaljeret MFI-statistik Jens Uhrskov Hjarsbech og Andreas Kuchler, Statistisk Afdeling Indledning og sammenfatning Nationalbanken har offentliggjort en ny MFI-statistik, der bygger på nye,

Læs mere

1. Årsregnskaber. Tabel 1: Uddrag af resultatopgørelser og balancer, 2000-2005 (mio. kr.)

1. Årsregnskaber. Tabel 1: Uddrag af resultatopgørelser og balancer, 2000-2005 (mio. kr.) Markedsudvikling 2005 for firmapensionskasser Konklusioner Firmapensionskasserne præsterede samlet betragtet et resultat efter skat på 287 mio. kr. i 2005 svarende til 5 pct. af egenkapitalens størrelse.

Læs mere

Markedsudviklingen i 2008 for fondsmæglerselskaber

Markedsudviklingen i 2008 for fondsmæglerselskaber Markedsudviklingen i 2008 for fondsmæglerselskaber 1. Konklusioner Fondsmæglerselskabernes kerneindtjening er faldet med over en fjerdedel. En række selskaber yder porteføljepleje, hvilket oftest honoreres

Læs mere

Private Banking Portefølje. et nyt perspektiv på dine investeringer

Private Banking Portefølje. et nyt perspektiv på dine investeringer Private Banking Portefølje et nyt perspektiv på dine investeringer Det er ikke et spørgsmål om enten aktier eller obligationer. Den bedste portefølje er som regel en blanding. 2 2 Private Banking Portefølje

Læs mere

Bekendtgørelse nr. 879 af 28. oktober 1992 om puljepension m.v. )

Bekendtgørelse nr. 879 af 28. oktober 1992 om puljepension m.v. ) 1 Bekendtgørelse nr. 879 af 28. oktober 1992 om puljepension m.v. ) Kapitel 1 Anvendelsesområde Kapitel 2 Administration af puljer Kapitel 3 Kundeinformation Kapitel 4 Puljers investering i finansielle

Læs mere

Et portræt af de 810.000 private investorer i de danske investeringsforeninger

Et portræt af de 810.000 private investorer i de danske investeringsforeninger Analyse februar 2012 Et portræt af de 810.000 private investorer i de danske investeringsforeninger Investering i forening er et alternativ til at spare direkte op i aktier og obligationer. Når investor

Læs mere

B L A N D E D E A F D E L I N G E R

B L A N D E D E A F D E L I N G E R BLANDEDE AFDELINGER Om Sparinvest Sparinvest er en investeringsforening, der blev etableret i 1968. Vi har specialiseret os i langsigtede investeringsprodukter og tilbyder både private og professionelle

Læs mere

FINANSRAPPORT Varde Kommune år 2017

FINANSRAPPORT Varde Kommune år 2017 FINANSRAPPORT Varde Kommune år 2017 Finansrapport pr. 31. december 2017 I henhold til fastlagte rammer i Finansieringspolitikken for Varde Kommune skal der gives en afrapportering for kommunens finansielle

Læs mere

xxxxx Danske Invest Mix-afdelinger

xxxxx Danske Invest Mix-afdelinger Maj 2010 xxxxx Danske Invest Mix-afdelinger Fire gode alternativer til placering af overskudslikviditet eller værdipapirinvesteringer Henvender sig til aktie- og anpartsselskaber samt erhvervsdrivende

Læs mere

2012 blev et godt investeringsår

2012 blev et godt investeringsår Analyse januar 2013 2012 blev et godt investeringsår 2012 sluttede som et rigtigt godt år for de 800.000 investorer i de danske investeringsforeninger. Næsten alle investeringsbeviserne gav positive afkast.

Læs mere

Investpleje Frie Midler

Investpleje Frie Midler Investering Investpleje Frie Midler Investpleje Frie Midler 1 Investpleje Frie Midler En aftale om Investpleje Frie Midler er Andelskassens tilbud til dig om pleje af dine investeringer ud fra en strategi

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) L 14/36 DA DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) 2016/66 af 26. november 2015 om ændring af retningslinje ECB/2013/24 om Den Europæiske Centralbanks statistiske rapporteringskrav inden for kvartalsvise

Læs mere

OMKOSTNINGSANALYSE 2006

OMKOSTNINGSANALYSE 2006 ANALYSE 30. marts 2007 OMKOSTNINGSANALYSE 2006 Den store formuestigning i de danske investeringsforeninger i de senere år betyder, at opsparing i investeringsbeviser nu er danskernes foretrukne opsparingsform.

Læs mere

Investering. Investpleje Mix. Investpleje Mix 1

Investering. Investpleje Mix. Investpleje Mix 1 Investering Investpleje Mix Investpleje Mix 1 Investpleje Mix Med Investpleje Mix er du sikret en god og enkelt investeringsløsning, der samtidigt er skræddersyet til netop din risikovillighed og tidshorisont.

Læs mere

Baggrundsnotat: Finansiel Stabilitets overtagelse af Gudme Raaschou Bank

Baggrundsnotat: Finansiel Stabilitets overtagelse af Gudme Raaschou Bank Baggrundsnotat: Finansiel Stabilitets overtagelse af Gudme Raaschou Bank Den 29. april 2009 meddelte Finansiel Stabilitet A/S (i det følgende Finansiel Stabilitet), at selskabet den 16. april 2009 havde

Læs mere

Halvårsregnskab Hedgeforeningen Nordea Invest Portefølje (Kapitalforening) Afkast med ansva r

Halvårsregnskab Hedgeforeningen Nordea Invest Portefølje (Kapitalforening) Afkast med ansva r Halvårsregnskab 2015 Hedgeforeningen Nordea Invest Portefølje (Kapitalforening) Afkast med ansva r Forening Hedgeforeningen Nordea Invest Portefølje (Kapitalforening) CVR-nr.: 33 87 04 50 Strandgade 3,

Læs mere

Indhold. Foreningsoplysninger. Foreningsoplysninger... 2

Indhold. Foreningsoplysninger. Foreningsoplysninger... 2 Halvårsrapport 2018 Foreningsoplysninger Forening Kapitalforeningen Lån & Spar MixInvest Badstuestræde 20 1209 København K Telefon: 38 14 66 00 Hjemmeside: www.lsmi.dk E-mail: lsmi@invest-administration.dk

Læs mere

Investering i Andelskassen

Investering i Andelskassen Investering Investering i Andelskassen Investeringsrådgivning 1 Investeringsrådgivning Funktionerne på fondsområdet er samlet ét sted Andelskassen har samlet alle funktioner, der er relateret til fondsområdet,

Læs mere

Direkte investeringer Ultimo 2014

Direkte investeringer Ultimo 2014 Direkte investeringer Ultimo 24 4. oktober 25 IGEN FREMGANG I DIREKTE INVESTERINGER I 24 Værdien af danske direkte investeringer i udlandet og udenlandske direkte investeringer i Danmark steg i 24 efter

Læs mere

Halvårsrapport 1. halvår 2011. Investeringsforeningen Investin

Halvårsrapport 1. halvår 2011. Investeringsforeningen Investin Halvårsrapport 2011 Investeringsforeningen Investin Indholdsfortegnelse Foreningsoplysninger... 2 Ledelsespåtegning... 3 Ledelsesberetning... 4 Amber... Nordic Alpha 9 Amber... Energy Alpha 11 Amber...

Læs mere

Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2009

Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2009 Tabelafsnit Renter og aktiekursindeks... 1 Udvalgte poster fra Nationalbankens balance... 2 Forskellige faktorers påvirkning af penge- og realkreditinstitutternes nettostilling over for Nationalbanken...

Læs mere

Investering. Investpleje VSO. Investpleje VSO 1

Investering. Investpleje VSO. Investpleje VSO 1 Investering Investpleje VSO Investpleje VSO 1 Investpleje VSO Investering i virksomhedsskatteordningen kræver ikke alene den rigtige strategi, men også at man, grundet skattereglerne for virksomhedsskatteordningen,

Læs mere

B L A N D E D E A F D E L I N G E R

B L A N D E D E A F D E L I N G E R BLANDEDE AFDELINGER Om Sparinvest Sparinvest er en investeringsforening, der blev etableret i 1968. Vi har specialiseret os i langsigtede investeringsprodukter og tilbyder både private og professionelle

Læs mere

Kreditinstitutter. Halvårsartikel 2018

Kreditinstitutter. Halvårsartikel 2018 Kreditinstitutter Halvårsartikel 2018 Indholdsfortegnelse 1. Sammenfatning...1 2. Kreditinstitutter i Danmark...2 3. Fortsat høje overskud på trods af lave renteindtægter...4 4. Udlånsvækst i danske kreditinstitutter...5

Læs mere

Tina Christoffersen og Marie Jakobsen, Statistisk Afdeling

Tina Christoffersen og Marie Jakobsen, Statistisk Afdeling 9 Ny rentestatistik Tina Christoffersen og Marie Jakobsen, Statistisk Afdeling INDLEDNING Med virkning fra januar 2003 er der tilvejebragt en ny og væsentligt forbedret rentestatistik for monetære finansielle

Læs mere

Finansrapport. pr. 1. april 2015

Finansrapport. pr. 1. april 2015 Finansrapport pr. 1. april 215 1 Indledning Finansrapporten giver en status på renteudviklingen samt bevægelserne indenfor aktivsiden med fokus på kassebeholdningen samt afkastet på de likvide midler.

Læs mere

Tabel 4.2 Balanceoplysninger for Investeringsselskaber (små)

Tabel 4.2 Balanceoplysninger for Investeringsselskaber (små) Tabel 4.2 Balanceoplysninger for Investeringsselskaber (små) 17100 Nordea Invest Fund Management A/S Balance 2008-1.000 kr. Aktiver A. Immaterielle anlægsaktiver 6.017 B. Materielle anlægsaktiver 3.333

Læs mere

Investpleje Frie Midler

Investpleje Frie Midler Investering Investpleje Frie Midler Investpleje Frie Midler 1 Investpleje Frie Midler En aftale om Investpleje Frie Midler er Andelskassens tilbud til dig om pleje af dine investeringer ud fra en strategi

Læs mere

Investeringsbetingelser - for Livslang Pension. Nykredit Livsforsikring A/S

Investeringsbetingelser - for Livslang Pension. Nykredit Livsforsikring A/S Version 7875-1, Side 2 af 8 Indholdsfortegnelse: 1...3 2 Teknisk grundlag...3 3 Definitioner...3 4 Opsparingsplejekoncepter...3 5 Pensionsindbetalinger... 5 6 Risikopræmie og omkostninger... 5 7 Kurser

Læs mere

Specialforeningen BL&S Invest Halvårsrapport 2011

Specialforeningen BL&S Invest Halvårsrapport 2011 Specialforeningen BL&S Invest Halvårsrapport 2011 CVR nr. 31 06 17 17 Indholdsfortegnelse Foreningsoplysninger... 2 Ledelsespåtegning... 3 Ledelsesberetning... 4 Danske... Aktier 9 Globale... Aktier 11

Læs mere

Stat-ordbog Præcisering af den anvendte sprogbrug i "Nyt" i forhold til økonomisk-statistiske begreber

Stat-ordbog Præcisering af den anvendte sprogbrug i Nyt i forhold til økonomisk-statistiske begreber DANMARKS NATIONALBANK Statistisk Afdeling 25. oktober 2013 Stat-ordbog Præcisering af den anvendte sprogbrug i "Nyt" i forhold til økonomisk-statistiske begreber Ordbogens formål er at forklare fagudtryk

Læs mere

Investeringsforeningen. Jyske Invest Virksomhedsobligationer. En vigtig komponent. hvis dine investeringer skal op i gear.

Investeringsforeningen. Jyske Invest Virksomhedsobligationer. En vigtig komponent. hvis dine investeringer skal op i gear. Investeringsforeningen Jyske Invest Virksomhedsobligationer En vigtig komponent hvis dine investeringer skal op i gear Investeringsforeningen Jyske Invest Virksomhedsobligationer Det internationale marked

Læs mere

mixinvest Halvårsrapport 2019

mixinvest Halvårsrapport 2019 mixinvest Halvårsrapport 2019 Foreningsoplysninger Forening Kapitalforeningen Lån & Spar MixInvest Badstuestræde 20 1209 København K Telefon: 38 14 66 00 Hjemmeside: www.lsmi.dk E-mail: lsmi@invest-administration.dk

Læs mere

Eksklusiv Formuepleje

Eksklusiv Formuepleje Eksklusiv Formuepleje Andelskassen en del af Danske Andelskassers Bank A/S CVR-nr. 31843219 Eksklusiv Formuepleje 1 Eksklusiv Formuepleje En Eksklusiv Formuepleje aftale henvender sig primært til den formuende

Læs mere

1997-07-07: Privat korttidsopsparing i pengeinstitutter og obligationer

1997-07-07: Privat korttidsopsparing i pengeinstitutter og obligationer 1997-07-07: Privat korttidsopsparing i pengeinstitutter og obligationer Udgivet af KonkurrenceRådet 1997 Indhold Indledning Pengeinstitutternes højrentekonti Obligationer Omkostninger ved individuel opsparing

Læs mere

Om investering og investeringsforeninger. v. Susanne Bolding markedskonsulent, Sydinvest

Om investering og investeringsforeninger. v. Susanne Bolding markedskonsulent, Sydinvest og investeringsforeninger v. Susanne Bolding markedskonsulent, Sydinvest Agenda Hvorfor skal jeg investere? Hvad er en investeringsforening? Hvad tilbyder investeringsforeninger? Hvordan kommer jeg godt

Læs mere

Halvårsrapport for perioden 1. januar 2008-30. juni 2008

Halvårsrapport for perioden 1. januar 2008-30. juni 2008 Halvårsrapport for perioden 1. januar 2008-30. juni 2008 MP Pension pensionskassen for magistre og psykologer, Lyngbyvej 20, DK-2100 København Ø Telefon 39 15 01 02, fax 39 15 01 99, CVR nr.: 20 76 68

Læs mere

Investering ANDELSKASSEN.DK INVESTERINGS AFTALE PENSION

Investering ANDELSKASSEN.DK INVESTERINGS AFTALE PENSION Investering ANDELSKASSEN.DK INVESTERINGS AFTALE PENSION INVESTERINGSAFTALE PENSION For at tilbyde dig den bedste og mest enkle investering af dine pensionsmidler samarbejder Danske Andelskassers Bank A/S

Læs mere

LDs årsrapport er fra i dag tilgængelig på www.ld.dk. Rapporten kan tilgås fra forsiden af LDs hjemmeside. Den trykte rapport er klar primo april.

LDs årsrapport er fra i dag tilgængelig på www.ld.dk. Rapporten kan tilgås fra forsiden af LDs hjemmeside. Den trykte rapport er klar primo april. PRESSEMEDDELELSE 21. marts 2007 LDs årsrapport er fra i dag tilgængelig på www.ld.dk. Rapporten kan tilgås fra forsiden af LDs hjemmeside. Den trykte rapport er klar primo april. LD opsparingen 20 doblet

Læs mere

Investeringsforeningen Danske Invest Select Bilag til dagsordenens pkt. 5.17 5.20 16. april 2013

Investeringsforeningen Danske Invest Select Bilag til dagsordenens pkt. 5.17 5.20 16. april 2013 16. april 2013 De af bestyrelsen fremsatte forslag indebærer nedenstående ændringer af vedtægterne. De berørte formuleringer er markeret med kursiv. Ad dagsordenens pkt. 5.17: 4: 4: For afdelingerne Aktier,

Læs mere

1. Bestyrelsens beretning for det forløbne regnskabsår.

1. Bestyrelsens beretning for det forløbne regnskabsår. Indkaldelse til ordinær generalforsamling i Investeringsforeningen Jyske Invest, Investeringsforeningen Jyske Portefølje og Kapitalforeningen Jyske Portefølje Fælles ordinær generalforsamling afholdes

Læs mere

Henderson Gartmore Fund ( Investeringsselskabet ) har som Investeringsselskabets lokale repræsentant udpeget:

Henderson Gartmore Fund ( Investeringsselskabet ) har som Investeringsselskabets lokale repræsentant udpeget: November 2016 Henderson Gartmore Fund Supplement - Danmark Lokal repræsentant i Danmark Henderson Gartmore Fund ( Investeringsselskabet ) har som Investeringsselskabets lokale repræsentant udpeget: Nordea

Læs mere

Finansrapport. pr. 31. juli 2014

Finansrapport. pr. 31. juli 2014 pr. 31. juli ØKONOMI Assens Kommune 30. august 1 Resume I henhold til kommunens finansielle strategi skal der hvert kvartal gives en afrapportering vedrørende kommunens finansielle forhold på både aktiv

Læs mere

Retningslinjer for administration af KontoInvest

Retningslinjer for administration af KontoInvest Retningslinjer for administration af KontoInvest Gældende fra den 1. april 2019 Generelt KontoInvest puljeopsparing sker på en indlånskonto, kaldet en puljekonto, hvorpå der indskydes midler. Puljekontoen

Læs mere

Pr. 30.06.2014. Jyske Invest. Afdelingsoverblik

Pr. 30.06.2014. Jyske Invest. Afdelingsoverblik Pr. 30.06.2014 Afdelingsoverblik 1 Forvent en forskel er på mange måder en anderledes investeringspartner. Vi går gerne vores egne veje for at optimere investorernes afkast. Vores vision er at levere investeringsløsninger,

Læs mere

Følsomhedsanalyse af udlandsgælden

Følsomhedsanalyse af udlandsgælden 61 Følsomhedsanalyse af udlandsgælden Thomas Bie, Statistisk Afdeling og Frank Øland Hansen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING Udlandsgælden er forskellen mellem danskernes aktiver og passiver over for udlandet

Læs mere

Investering. Investpleje Pension. Investpleje Pension 1

Investering. Investpleje Pension. Investpleje Pension 1 Investering Investpleje Pension Investpleje Pension 1 Investpleje Pension For at tilbyde dig den bedste og mest enkle investering af dine pensionsmidler samarbejder Danske Andelskassers Bank A/S med Investeringsforeningen

Læs mere

Investeringsaftale Mix

Investeringsaftale Mix Investering Investeringsaftale Mix Investeringsaftale Mix 1 Investeringsaftale Mix Med Investeringsaftale Mix er du sikret en god og enkelt investeringsløsning, der samtidigt er skræddersyet til netop

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 15.8.2002 L 220/67 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 30. juli 2002 om visse krav fra Den Europæiske Centralbank til statistiske indberetninger samt procedurerne for

Læs mere

VI MAGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt:

VI MAGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Anordning om ikrafttræden for Grønland af dele af 1 i lov om ændring af lov om finansiel virksomhed og forskellige andre love som følge af forslag til lov om investeringsforeninger m.v. VI MAGRETHE DEN

Læs mere

Bekendtgørelse om prospekter ved første offentlige udbud mellem 100.000 euro og 2.500.000 euro af visse værdipapirer

Bekendtgørelse om prospekter ved første offentlige udbud mellem 100.000 euro og 2.500.000 euro af visse værdipapirer Bekendtgørelse om prospekter ved første offentlige udbud mellem 100.000 euro og 2.500.000 euro af visse værdipapirer I medfør af 43, stk. 3, 44, stk. 6, 46, stk. 2, og 93, stk. 3, i lov om værdipapirhandel

Læs mere