Det blev endvidere vedtaget, at De skal betale bidrag til fonden samt indsende indberetning i h.t. bekendtgørelse nr. 549, 6.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det blev endvidere vedtaget, at De skal betale bidrag til fonden samt indsende indberetning i h.t. bekendtgørelse nr. 549, 6."

Transkript

1 Kendelse af 22. april Qatanngut-gruppen registreringspligtig men fritaget for garantistillelse og betaling af bidrag m.v. Lov om en rejsegarantifond 3, 8 og og 7 i bekendtgørelse om registrering m.v. i Rejsegarantifonden. (Merete Cordes, Finn Møller Kristensen, Peter Erling Nielsen, Christen Sørensen og Niels Larsen) Qatanngut-gruppen har ved foreningens formand, Morten Jørck, i skrivelse af 9. august og 29. september 1998 klaget over, at Rejsegarantifonden ved skrivelse af 18. juni 1998 har bestemt, at Qatanngut-gruppen senest den 1. juli 1998 skal lade sig registrere i fonden og stille en garanti på kr. samt betale bidrag til fonden og indsende indberetningsskemaer, jfr. lov nr. 315 af 14. maj 1997 om en rejsegarantifond. Endvidere har foreningen klaget over, at fonden har stillet krav om en erklæring fra en statsautoriseret eller registreret revisor om foreningens omsætning som vilkår for nedsættelse af garantien til kr., jfr. lovens 14, stk. 2. Rejsegarantifondens afgørelse har følgende ordlyd: "Det kan herved oplyses, at Deres sag er blevet behandlet på fondens seneste bestyrelsesmøde. Det blev vedtaget, at De er pligtig, at lade Dem registrere i fonden, jfr. 2 og 8 i lov om en rejsegarantifond. Deres registreringspligt er begrundet i, at De sælger rejsearrangementer, der består af transport og turledere (dvs. transport og en anden væsentlig turistmæssig ydelse). Fondens bestyrelse besluttede videre, at De på baggrund af den af Dem oplyste årlige omsætning skal stille garanti over for fonden på kr ,- forudsat, at Deres omsætningstal bekræftes af en statsautoriseret eller registreret revisor. Det blev endvidere vedtaget, at De skal betale bidrag til fonden samt indsende indberetning i h.t. bekendtgørelse nr. 549, 6. Såfremt der sker ændring i Deres omsætningstal, skal sagen selvsagt behandles på ny. Der vedlægges garantiformular og anmeldelsesskema til brug for registreringen. Fonden imødeser herefter Deres registreringspapirer - herunder garantistillelsen på kr , samt ovennævnte revisorbekræftelse senest inden den 1. juli d.å." Rejsegarantifonden har uddybet afgørelsen over for klageren ved skrivelse af 7. juli 1998 således: "Som meddelt Dem herfra den 18. f.m. har fondens bestyrelse vedtaget, at De er pligtig at lade Dem registrere i fonden jfr. 2 og 8 i lov om en rejsegarantifond. Deres registreringspligt er begrundet i, at De sælger rejseararrangementer, der består af transport og turledere (d.v.s. transport og en anden væsentlig turistmæssig ydelse). De anfører i Deres skrivelse, at De mener, at Deres salg af rejsearrangementer kan falde ind under undtagelserne for garantistillelse i 8, stk. 7. Iflg. denne lovbestemmelse skal almennyttige foreninger m.v., der som et led i virksomheden udbyder rejsearrangementer ikke stille garanti, såfremt rejsevirksomheden udgør en mindre del af foreningens almennyttige aktiviteter. Såvidt fonden bekendt udgør Deres omsætning for rejsevirksomheden ikke en mindre del af Deres øvrige omsætning.

2 Fondens bestyrelse besluttede som bekendt, at De på baggrund af den af Dem oplyste årlige omsætning skal stille garanti over for fonden på kr ,- forudsat, at Deres omsætningstal bekræftes af en statsautoriseret eller registreret revisor. Endvidere blev det vedtaget, at De skal betale bidrag til fonden samt indsende indberetning i h.t. bekendtgørelse nr. 549, 6. Fondens afgørelse kan indklages til Erhvervsankenævnet Fonden imødeser herefter Deres registreringspapirer - herunder garantistillelsen på kr samt ovennævnte revisorbekræftelse senest inden den 14. juli d.å. Såfremt ovennævnte ikke er modtaget i fonden må fonden se sig nødsaget til at politianmelde Deres forening jfr. 25, stk. 1, 1). Yderligere varsel vil ikke fremkomme herfra." 1. Qatanngut-gruppens klage til Erhvervsankenævnet m.v. Den uddybende klage af 29. september 1998 lyder således: " 3. Indledning: Om foreningen Qatanngut-gruppen Foreningen Qatanngut-gruppen er en grønlandsk-dansk venskabsforening, der hvert år arrangerer rejser til Grønland. Foreningen afholder derudover arrangementer i Danmark om grønlandske forhold, f.eks. foredrag, museumsbesøg m.v. - og naturligvis en årlig generalforsamling. Disse såkaldte "hjemmearrangementer" udgør 4-6 stk. hver sæson. Foreningens formål er at medvirke til kontakt mellem personer og grupper fra Grønland og Danmark, og foreningen optager alle, der ønsker at være medlem. De fleste rejser er fjeldvandringer om sommeren med overnatning i telte og lejlighedsvis under fast tag, og foreningen har desuden gennemført et mindre antal rejser om vinteren med hundeslæder og ski. Vi besøger normalt også byer og bygder, hvor vi mødes med lokalbefolkningen. Rejserne planlægges efter rejselederens (-ledernes) oplæg og rejseholdets ønsker. Rejserne kan indeholde særlige elementer: Dette års rejse omfattede således en chartret sejltur langs Grønlands sydvestkyst, og i 1993 vandrede et rejsehold inde på indlandsisen ud for Tasermiut-fjorden i Sydgrønland. Vore rejser omfatter 1-2 forberedelses-weekends, der finder sted i Danmark i månederne, inden rejsen finder sted. Her medvirker deltagerne ved forberedelserne af rejsen, inkl. studier af grønlandske forhold, detailplanlægning og proviantindkøb mv. En rejse koster kr. alt inklusive, dog eksklusive evt. teltleje.. Hver deltager skal være medlem af foreningen, hvor kontingentet er 160 kr. om året. Foreningen er stiftet af tidligere deltagere på Det danske Spejderkorps' "Qatanngut" ekspedition i Grønland i Ekspeditionen var en vandretur fra Søndre Strømfjord til Holsteinsborg, og deri ligger også baggrunden for, at foreningens første rejser havde karakter af "spejderture".

3 Da det har virket godt, har vi valgt at opretholde dette koncept lige siden, og i relation til rejserne kan foreningen derfor betragtes som en form for en spejdergruppe. Vi har også fortsat gode relationer til Det danske Spejderkorps (DDS) og Det grønlandske Spejderkorps. Foreningen fejrede sit 25-års jubilæum i 1994 og har siden sin start haft over 1000 medlemmer i Grønland. Foreningen har i dag ca. 220 medlemmer og en formue på ca kr. Foreningen ledes af en bestyrelse og et repræsentantskab. Der henvises desuden til vore vedtægter, årets rejsefoldere, medlemsblade og vort 25-års jubilæumsskrift, som er vedlagt. Foreningens officielle adresse er Adressen er bopæl for foreningens kasserer Jørgen Andersen, som er uddannet registreret revisor, har arbejdet som revisor i 20 år og nu er ansat som økonomichef i en større handelsvirksomhed.. Foreningens drift er ren fritidsbeskæftigelse, og der er ingen i foreningen, der tjener penge ved rejserne eller dens øvrige aktiviteter. 4. Sagens baggrund Foreningen er i 1996 på Rejsegarantifondens foranledning blevet vurderet med henblik på registrering. Sagen blev dengang afsluttet uden krav om registrering. Imidlertid er lov om en rejsegarantifond siden blevet ændret, og flere store sager om rejsebureaukrak har været omtalt i dagspressen. Foreningens bestyrelse og repræsentantskab vedtog derfor på et møde i slutningen af januar 1998, at vi på ny skulle orientere fonden om vore aktiviteter for at sikre en afklaring af, om den tidligere ordning fortsat var gældende. Denne orientering skete med et brev af 6. februar Resultatet er blevet, at Rejsegarantifonden ved brev af 18. juni 1998 har meddelt, at foreningen pr. 1. juli 1998 er registreringspligtig på de vilkår, vi nu klager over. Som grundlag for beslutningen i Rejsegarantifonden har ligget vore vedtægter, årets rejsefoldere, medlemsblade og vort 25-års jubilæumsskrift til belysning af foreningens aktiviteter og seriøsitet. Endvidere har vi på et møde med Rejsegarantifonden i fondens lokaler den 19. maj 1998 fremført vore synspunkter og uddybet beskrivelserne af vore aktiviteter Efter mødet har vi med breve af 25. maj og 15. juni 1998 til fonden argumenteret for, at vi ikke mente, at vi skulle registreres 5. Klagen Vi - dvs. foreningen - ønsker nævnets behandling af følgende punkter:

4 2. Er foreningen overhovedet registreringspligtig? 3. Såfremt foreningen er registreringspligtig, ønsker vi garantistillelsen nedsat, gerne til 0 (nul) kr. 4. Såfremt foreningen er registreringspligtig, ønsker vi bortfald af kravene om kvartalsvis angivelse af omsætning og årlig revisorerklæring Registreringspligt? Er foreningen overhovedet registreringspligtig? Vi finder ikke, at Rejsegarantifondens begrundelse for registreringspligten er fyldestgørende og betryggende, da fonden ikke har taget stilling til alle vore argumenter I en telefonsamtale og et senere brev af 30. juni [1998] har vi gentaget vor anmodning om en fyldestgørende forklaring - men altså forgæves. Grundlæggende finder vi det utilfredsstillende, at fonden ikke ordentligt har begrundet, om vi - og i givet fald hvorfor - falder ind under begrebet "rejsearrangør" i den forstand, det er defineret i [lov om pakkerejser] 3 og i [lov om en rejsegarantifond] 3, herunder om vore rejser kan betragtes som "pakkerejser". Det er trods alt en bankgaranti på kr., vi er blevet pålagt at stille, plus at vi fremover løbende skal yde et stykke administrativt arbejde, så det er ikke blot en ekspeditionssag for os! Derfor vil vi gerne have en egentlig begrundelse, og den mener vi bestemt ikke, vi har fået fra Rejsegarantifonden Vi henviser til bemærkningerne til lovforslaget,, hvor indholdet af begreberne "rejsearrangør" og "pakkerejse" er uddybet. Det fremgår heraf, at Justitsministeriet finder, at direktivet, der ligger til grund for loven, må antages navnlig at være udformet med større professionelle rejsebureauers virksomhed for øje: "Det kan således ikke antages, at man ved affattelsen af direktivets bestemmelser har ønsket at gribe ind i den danske tradition med mange folkelige foreninger og klubber, som af og til arrangerer ferieture og udflugter - primært for deres egne medlemmer". (vor fremhævning). Det er endvidere uafklaret, hvorfor fonden finder, at der er forskel på os og en række andre af landets fritidsorganisationer, der som led i deres aktiviteter arrangerer rejser for deres medlemmer - men som ikke er registreret i Rejsegarantifonden Vi har i en telefonsamtale den 26. august med Rejsegarantifonden v/dorte Lindholm fået oplyst, at der er registreret ca. 550 organisationer i fonden. Fonden havde imidlertid ikke mulighed for at udlevere en liste over de registrerede til os, og derfor kan vi desværre ikke underbygge vor påstand. Imidlertid må der i landet være et meget stort antal sportsklubber etc., der arrangerer weekend ophold, (udlands-) rejser mv. for deres medlemmer med regelmæssige mellemrum - f.eks. til de årlige mesterskaber indenfor den aktuelle aktivitet eller en årlig større (eks. sommer/vinter-)udflugt

5 - men som ikke er registreret i fonden. Senere i [forslag til lov om pakkerejser]: "Justitsministeriet finder det rigtigt og i overensstemmelse med direktivets formål, såfremt den, der tilrettelægger pakkerejser, kun anses som arrangør i lovens forstand, hvis denne virksomhed er så regelmæssig og systematiseret eller i øvrigt har et sådant omfang, at den må anses for at have erhvervslignende karakter. Folkelige foreninger, skoler m.v. skal således alene anses som arrangører, hvis tilrettelæggelsen af ferierejser o.l. dels har et professionelt tilsnit, f.eks. ved at der udarbejdes egentlige rejsebrochurer og lignende markedsføringsmateriale, dels har et ikke ubetydeligt omfang". (vor fremhævning). Disse bemærkninger har fonden lagt til grund for registreringspligten for os, men de kan efter vor opfattelse udmærket fortolkes således, at vi ikke er omfattet af [lov om pakkerejser og lov om en rejsegarantifond]. For det første har vor rejseaktivitet under ingen omstændigheder "erhvervslignende karakter", såfremt den tidligere anførte definition af begrebet "erhverv" lægges til grund. Graden af det "professionelle tilsnit" i tilrettelægningen kan bl.a. ses af vore rejsefoldere fra dette år. Folderne udarbejdes af rejselederen (-ne) og kan derfor veksle noget i layout, men omfanget og hovedtrækkene er altid som de vedlagte. Desuden er vedlagt uddrag af vor håndbog for rejseledere som også anvendes som reference senere i klagen. Vi ønsker, at vor forening med de rejser, vi arrangerer, skal være en seriøs mulighed for vore medlemmer for at lære noget om Grønland - herunder gøre det muligt at komme billigt og forsvarligt dertil. Imidlertid koster en tilsvarende rejse i et professionelt bureau typisk 1/3 mere end vores rejser - eller det samme som vores rejser, men for en kortere periode - og deri indgår ikke forberedelsesweekender, som hos os. Omfanget af vore rejser er anført i tabel 2 i afsnit 5.3. Er salg salg, og er kunder kunder? Af definitionerne fremgår, at "Som arrangør anses enhver, der i eget navn til kunder udbyder eller sælger rejsearrangementer.." Vi ønsker derfor afgjort, om det, at en fritidsorganisation, der har karakter af en almennyttig og folkelig forening, mod betaling af omkostningerne planlægger og gennemfører fællesrejser for sine egne medlemmer og kun dem, er at betragte som "udbud og salg" af "rejsearrangementer." Fakta er: Vi "udbyder", dvs. gør opmærksom på vore rejser, med artikler i vort medlemsblad og via rejsefolderne, der lægges ud på biblioteker, i forretninger med fjeldudstyr, udleveres til venner og bekendte etc. Endvidere har vi aftalt med beslægtede fritidsforeninger, at vi kan omtale vore rejser i

6 deres medlemsblade via artikler eller annoncer. Vi har desuden enkelte gange annonceret i dagspressen, men det sker sjældent, da det aldrig har givet resultat (så hvis lige netop denne form for annoncering er afgørende for registreringspligten, ophører vi gerne..!). Personer, der ser en rejsefolder eller på anden måde fatter interesse for en medlemsrejse, kan kun tilmelde sig og komme med på rejsen, såfremt de samtidig melder sig ind i foreningen og deltager i det forberedelsesforløb, der er bygget op omkring forberedelsesweekenderne i Danmark. Ved "salget" opkræver foreningen i princippet fra hvert medlem kun de omkostninger, der er ved mellemmets rejse, inkl. en andel til dækning af rejselederens udgifter, men der sigtes ikke mod at opnå en forretningsmæssig fortjeneste. Foreningen er således heller ikke registreret som erhvervsvirksomhed, og den er ikke skattepligtig. Hvis der her ikke er tale om "udbud og salg", er foreningen ikke arrangør og dermed ikke registreringspligtig. Det fremgår videre af afsnit 2, at "Som kunde anses enhver, der køber, et rejsearrangement". Det må derfor også afklares, om det, at et foreningsmedlem mod betaling af omkostningerne deltager på en rejse, som foreningen gennemfører for sine medlemmer, er et "køb" iht. [ lov om en rejsegarantifond] 4. Hvis det ikke er det, er vore medlemmer ikke "kunder" hos os, og så har vi ikke nogen at sælge rejser til (-hvis altså der er tale om salg ) Så er vi ikke en arrangør - og dermed ikke registreringspligtige i Rejsegarantifonden. Man er i henhold til definitionen også kun kunde, hvis man køber et "rejsearrangement", og det er uafklaret, om vore rejser er omfattet af dette begreb. Altså er det også på dette grundlag uafklaret, om vore medlemmer er kunder i foreningen, og dermed om vi er registreringspligtige. "Anden turistmæssig ydelse" Med sin afgørelse har Rejsegarantifonden vurderet, at vor rejseleder udgør en "anden turistmæssig ydelse". Dermed er vore medlemsrejser en pakkerejse. Vi er ikke enig i fondens vurdering. Til sammenligning med definitionen af begrebet en "anden turistmæssig ydelse" kan vi oplyse følgende om vores rejseledere: Rejselederen har først og fremmest ansvaret for, at rejsen forberedes og afvikles teknisk (dvs. logistik, udstyr og proviant), økonomisk og sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Rejselederen har desuden ansvaret for koordinering med foreningens bestyrelse, artikler i foreningsbladet, folderen og for afrapportering af rejsen til foreningen.

7 Vor rejseleder(-e) får ikke løn for at planlægge og deltage på vore rejser. Den maksimale honorering er, at hans/hendes udgifter bliver betalt. Dette er meget bogstaveligt På årets rejse, der omfattede i alt 7 personer, har hver af de 2 rejseledere således betalt kr. af egen lomme for at deltage. Rejselederen - der altså er ulønnet og/eller "medbetalende" - er ikke altid til rådighed for deltagerne under rejsen. I fjeldet vandrer deltagerne således i hold (af minimum 4 personer), og det er helt normalt, at rejselederen med sit eget vandrehold befinder sig ét sted, mens andre hold vandrer ad en anden rute i fjeldområdet. Lederen kan derfor være helt afskåret fra at være leder for holdet i lange perioder Det er jo dog naturligt og nødvendigt, at der på en forretningsrejse er én person - evt. 2 personer - der er ansvarlig overfor foreningen og omverdenen under forberedelse og afvikling af rejsen. Men der er altså ikke tale om en naturguide eller "anden turistmæssig ydelse" i lovens forstand. På vore medlemsrejser forekommer således jævnligt, at det ikke er rejselederen men én eller flere deltagere, der er ansvarlige for enkeltarrangementer under forberedelserne hjemme og under opholdet i Grønland. I definitionen i [lov om pakkerejser] anføres endvidere, at "Ved afgørelsen af, om ydelsen udgør en væsentlig del af pakkerejsen, må der lægges vægt på, om prisen for den pågældende ydelse udgør et vigtigt element i pakkerejsens samlede pris, og om opholdet eller transporten primært tager sigte på den specielle turistmæssige ydelse" (vor fremhævning). Prisspørgsmålet er hurtigt afklaret faktuelt: På vore rejser bidrager hver rejsedeltager med 1/11 af sin betaling til dækning af lederens rejse Men der er altså tale om en dækning af omkostninger, ikke betaling for en ydelse. Vore medlemmers ophold i Grønland tager ikke primært sigte på den specielle turistmæssige ydelse, som rejselederen leverer i form at løse sine opgaver før og under rejsen Opholdet i Grønland tager sigte på at opleve Grønlands natur, den grønlandske befolkning, det grønlandske samfund, vandreturen og kammeratskabet undervejs, og det er ikke rejselederen, der har hovedansvaret for dén side af sagen. De virkelig gyldne ord om Grønland kommer normalt fra en anden kant, f.eks. fra en rejsedeltager med specialviden eller lokalboende. Endelig er deltagerne jo på rejse med deres egen venskabsforening, og de har derfor selv et stort medansvar for, at de får noget ud af rejsen - det er jo netop ikke et rejsebureau, de har købt en rejse hos! Vor rejseleders funktion adskiller sig i princippet ikke fra den funktion, der udøves af en spejderleder, idrætstræner (på lavt niveau), leder af interesseforening o.lign., som arrangerer og deltager på en weekendtur henh. weekendstævne eller flerdages ekskursion og får sine udgifter godtgjort. Samlet finder vi ikke, at Rejsegarantifonden har argumenteret overbevisende for, at vor rejseleder

8 udgør en "anden turistmæssig ydelse" i lovens forstand. Det er hermed uafklaret, om vore medlemsrejser er en pakkerejse som følge af vor rejseleders funktion, og dermed om vi er registreringspligtige med denne begrundelse. Indkvartering på vore rejser. Vi har med fonden diskuteret, om indkvarteringsformen på vore rejser kunne medføre, at vore rejser blev pakkerejser. Fakta er følgende: Vore rejser er hovedsagelig fjeldvandringer baseret på overnatning i fjeldtelte, dvs. letvægtstelte af høj kvalitet, som slås op af deltagerne selv. Men efter en rigtig fjeldtur er det vidunderligt med et varmt brusebad og adgang til en vaskemaskine! Derfor indkvarterer vi os, når det er muligt, på f.eks. et vandrehjem, eller vi låner et hus, når vi kommer frem til en by, vi skal være i. Sådanne lejlighedsvise indkvarteringer er på nogle af vore rejser aftalt hjemmefra, på andre improviseres de undervejs. En indkvartering under fast tag kan medføre, at den pågældende rejse bliver en pakkerejse - men vi ved det altså ikke altid i forvejen På andre rejser sover medlemmerne i telt på hele turen. Disse rejser vil derfor ikke være pakkerejser som følge af indkvarteringsforholdene. Vore medlemmer kan leje et telt af foreningen til brug på rejsen, såfremt de ønsker det. Det er uklart fra vore drøftelser med fonden, om indkvartering i dette telt mod betaling af leje medfører, at den pågældende rejse bliver en pakkerejse. Det fremgår ikke specifikt af [lov om pakkerejser], og derfor mener vi ikke, at det er tilfældet. Faktisk lejer vi erfaringsvis kun teltet - vi har p.t. kun ét - ud på ca. halvdelen af rejserne, da mange af vore medlemmer har deres eget telt og gerne vil bruge det på turen. Dette har f.eks. været tilfældet i år. Teltlejen er meget lav kr./uge/person - og lejeindtægterne dækker næppe udgiften til et nyt telt, når det gamle ikke mere er egnet til fjeldvandring i Grønland, men det er heller ikke nødvendigt. Teltet er en service for vore medlemmer. Der er således ikke tale om, at foreningen udlejer teltet med "erhverv" for øje. Sammenfattende mener vi bestemt ikke, at vore rejser er pakkerejser pga. teltet. Afstanden til Grønland. Dyre rejser øger - alt andet lige - forbrugerens risiko for tab og Rejsegarantifondens risiko for at skulle betale erstatning. Vi vil derfor gerne påpege, at det forhold, at vore rejser er til Grønland - altså langt væk og dermed

9 dyre i forhold til mange andre frivillige foreningers rejser - ikke har indflydelse på, om vi er registreringspligtige. Lovteksten nævner ikke afstanden til rejsemålet, herunder omkostningerne for at komme dertil, som en parameter for registreringspligten. De relevante parametre er, så vidt vi kan se, om vi er "arrangører", og det afgøres af, om vi udbyder og sælger rejsearrangementer til kunder, og i givet fald herefter om vi kan fritages for registrering eller at stille garanti med henvisning til, at vi er en folkelig, frivillig organisation eller med en anden begrundelse i henhold til lovens forskellige undtagelsesbestemmelser (tidligere fritagelse, omsætning under mindstegarantistillelsen, almennyttig forening, lejlighedsvis rejsevirksomhed mv.). Se desuden afsnit 5.3, underafsnittet om "Særligt for små arrangører". 5.3 Garantiens størrelse Såfremt nævnet finder, at foreningen er registreringspligtig, ønsker vi reduktion af kravet om garantistillelse. I det følgende tages udgangspunkt i, at nævnet har fundet foreningen registreringspligtig og evt. skal stille garanti. I tabel 1 er anført garantibeløb som funktion af årlig rejseomsætning i henhold til [lov om en rejsegarantifond]. Vore rejser planlægges normalt for 12 personer, jf... hvilket er under kriteriet for flycharter, [lov om en rejsegarantifond] 2 stk. 3. Min. omsætning [mill.kr./år] Max. omsætning [mill.kr./år] Garanti (mill.kr.) Garanti/ Min.oms. [%] , ,0 6, ,5 3 1, ,0 2 0, ,5 1 - Garanti/ Max. oms. [%] Tabel 1: Garanti og årlig omsætning for arrangører. Kilde [lov om en rejsegarantifond] 8, stk. 5. Det fremgår af tabel 1, at 1. Garantisummen falder med faldende omsætningstal. 2. Garantien udgør mellem 0,8 og 6,7 % af en arrangørs årlige omsætning. Den relativt højeste garanti på 6,7 % skal stilles ved en omsætning lige over 15 mill.kr., hvor garantikravet er 1 mill.kr. Til sammenligning er vor årlige rejseomsætning de seneste 5 år som vist i tabel 2. År Rejsemål Antal deltagere inkl. leder Omsætning [kr.] 1994 Ammassalik Godthåbsfjorden Johan Dahl Land

10 1997 Arsuk Sydgrønland * Total Snit Tabel 2: Qatanngut-gruppens rejseomsætning de sidste 5 år (*: Foreløbige tal) Kilde: Årsregnskaber, offentliggjort i foreningsbladet "Qatanngut". Tabel 2 indeholder for 1998 kun rejsen med bådsejladsen. Den anden rejse, "I Nordboernes fodspor", blev aflyst pga. for lavt antal tilmeldte. Det ses, at vor gennemsnitlige årlige omsætning i perioden har været kr.: 5= kr. Med henvisning til tabel 1 og punkt 1. nævnt ovenfor vil garantien for en omsætning på dette beløb naturligt være meget lille. Beløbet kunne faktisk med rimelighed være 0 (nul) kr. Under alle omstændigheder bør garantien kun udgøre en lille del af omsætningen, som den gør for de andre omsætningsbeløb. Det forekommer os derfor helt urimeligt, at vi skal stille en garanti, der er så stor, at den i år er større end den samlede omsætning!! I den konkrete vurdering af garantibeløbet må også indgå, at risikoen for, at Rejsegarantifonden skal udbetale erstatning til vore rejsedeltagere, er meget, meget lille. Vi flyver således med rutefly, og vore rejsedeltagere har altid deres flybillet på sig under rejsen, hvorved en række risici for, at de ikke kan komme hjem som planlagt, er elimineret. Vi mener også, at risikoen for krak er væsentlig lavere i vor forening, end den er i de kommercielle bureauer, som loven primært er tiltænkt: Vi opfatter os faktisk som en yderst seriøs forening! - Dette bunder i, at en fjeldvandring i dagevis for en lille gruppe danskere i Grønlands uendelige vidder og nådesløse natur kan udvikle sig til en yderst farlig ferie"fornøjelse", hvis planlægning og afvikling, herunder det sikkerhedsmæssige aspekt, ikke er grebet seriøst og rigtigt an. Foreningens hele kultur afspejler dette forhold, og vi har - trods barske oplevelser - derfor heller aldrig været ude for, at et uheld har fået alvorlige følger, heller ikke af økonomisk art Derfor mener vi så afgjort ikke, at det er rimeligt, at garantien skal være forholdsvis større for os end for andre - herunder for et kommercielt bureau - hvor risikoen for et krak formentlig realistisk vurderet i nogle tilfælde er større. Mht. beskyttelsen af vore medlemmer mod konsekvenser af et krak henviser vi til [forslag til lov om pakkerejser] side 7 hvor det anføres, at "Behovet for de foreslåede forbrugerbeskyttelsesregler er her væsentlig mindre, og navnlig for så vidt angår mindre foreninger og klubber mv. - hvis ledelse og øvrige arbejdskraft i vidt omfang er

11 ulønnet - vil det være for vidtgående, såfremt en mere sporadisk virksomhed med salg af pakkerejer skulle være omfattet af loven." Vi mener, at man skal anlægge en konkret vurdering i vores tilfælde og med henvisning til ovenstående argumenter og [lov om en rejsegarantifond] 14 fritage os for at stille garanti. Foreningens økonomiske dispositionsfrihed Under afviklingen af en rejse i Grønland er det væsentligt, at vor rejseleder har mulighed for at disponere over et betydeligt beløb for at kunne "redde" rejsen (eller en rejsedeltager), såfremt der opstår en uforudset situation - hvad ofte sker, jf. Foreningens formue er som nævnt på p.t. ca kr. Det er derfor uheldigt for os at skulle stille en garanti på kr. som fastsat af Rejsegarantifonden, idet rejselederens dispositionsbeløb herved indskrænkes til ca kr. Med de gældende takster for helikoptertransport o.lign. i Grønland rækker dette beløb ikke langt. Af hensyn til vore medlemmers sikkerhed og ønsket om at kunne sikre dem en god tur ønsker vi derfor, at rejselederens dispositionsbeløb skal være så stort som muligt, dvs. at vi ikke skal stille garanti. Særlige forhold for små arrangører: I [lov om en rejsegarantifond] 8 findes ikke tal for meget små arrangører, idet loven ikke er tiltænkt at gælde for små foreninger som os. Det er muligt at nedsætte garantien til 0 (nul) kr. i henhold til [lov om en rejsegarantifond], 8, stk. 7, hvorefter almennyttige foreninger under visse betingelser ikke skal stille garanti. Dette forhold har fonden behandlet og afgjort i sit brev til os af 7. juli Heri henviser fonden til, at vor årlige omsætning "Såvidt fonden bekendt " er stor i forhold til foreningens formue. Vi kan bekræfte, at dette er korrekt, men vi må imidlertid fastholde, at vor rejseaktivitet ikke er væsentlig i henseende til antallet af medlemmer, der deltager, således som vi har beskrevet i Fonden har ikke reageret på vor henvisning til [lov om en rejsegarantifond] 14, hvorefter fonden kan fastsætte bestemmelser om, at garantien eller bidraget nedsættes eller bortfalder, når omsætningen er under mindstegarantistillelsen. Dette sidste er netop tilfældet for os! Fonden har heller ikke reageret på vor henvisning til, at den i 1996 har fritaget os for registrering, og at dette forhold kan berettige til, at vi ikke skal stille garanti nu, jf. [lov om en rejsegarantifond]

12 26. Det er ifølge lovteksten en forudsætning, at foreningens aktiviteter ikke har ændret sig. Fakta er, at vore aktiviteter ikke har ændret sig væsentligt siden 1996 og mange år før, jf. bl.a. kapitel 3 og tabel 2, og vore intentioner er klart, at foreningens koncept også fremover skal være det samme. Med henvisning til [lov om en rejsegarantifond] 26 kan vi således fritages for at stille garanti, og såfremt det ikke bliver tilfældet, vil vi gerne have en begrundelse. Justering af garantibeløb Såfremt Erhvervsankenævnet afgør, at vi skal stille en garanti, anmoder vi om en grænse for, hvor stor/lille vor forventede omsætning skal være, for at garantiens størrelse skal justeres. Vi vil specielt nødig komme i den (absurde) situation, at vi bliver nødt til at afvise et medlem, som ønsker at deltage på en foreningsrejse til Grønland, alene fordi foreningen ikke kan stille den nødvendige garanti overfor Rejsegarantifonden! 5.4 Fritagelse for kvartalsangivelse og revisorerklæring Såfremt foreningen skal registreres, ønsker vi bortfald af kravet om kvartalsvis angivelse af omsætning og årlig revisorerklæring. Foreningen gennemfører normalt kun 1 rejse om året, og det er derfor ikke nødvendigt at indsende en angivelse af omsætning mv. hvert kvartal, jf. [bekendtgørelse om registrering, garantistillelse m.v.] 6. Vi vil derfor gerne fritages for dette krav. Desuden ønsker vi at blive fritaget for kravet om revisorerklæring, jf. [bekendtgørelse om registering, garantistillelse m.v.] 7, stk. 3. Vi foreslår, at vi i stedet sender fonden 2 numre af foreningsbladet hver år. Begrundelsen er, at foreningens regnskab offentliggøres i medlemsbladet hvert år før generalforsamlingen. Af regnskabet fremgår det nøjagtige beløb for årets omsætning, og vi sender derfor gerne Rejsegarantifonden dette nummer af foreningsbladet plus det senere, hvori referat af generalforsamlingen - dvs. generalforsamlingens godkendelse af regnskabet - er aftrykt. En sådan ordning vil efter vor opfattelse til fulde opfylde Rejsegarantifondens reelle behov for oplysning om vor rejseaktivitet. Vi kan naturligvis også oplyse fonden om den forventede aktivitet et par måneder før, en rejse finder sted, såfremt fonden måtte ønske det. Omkostninger ved garanti og revisorerklæring

13 Vi finder, at omkostningerne ved at opretholde garanti og afgive årlig revisorerklæring belaster foreningens økonomi urimeligt hårdt. Tallene er: Opretholdelse af garanti, bankens minimumstakst* Revisorerklæring, ca. 1,5 revisortimer I alt * excl. etableringsomkostninger kr. pr. år kr. pr. år kr. pr. år Dette beløb vil fordyre vore årlige rejser med kr. pr. deltager og svare til 2-3% af den billigst mulige foreningsrejse til Grønland. Vi mener, at disse udgifter er en urimelig byrde at pålægge vor forening til den reelle risiko, Rejsegarantifonden løber med netop Qatanngut-gruppen. Også med denne begrundelse mener vi, at vi skal fritages for at stille garanti og indsende revisorerklæring. Som alternativ til bankgarantien kan vi stille en kontant deponering, jf. [lov om en rejsegarantifond] 8, stk. 3. Vi vil i givet fald finde det rimeligt, at renterne af det deponerede beløb tilfalder os. 6. Afslutning Det er vores vurdering, at Qatanngut-gruppen er et typisk eksempel på en dansk, almennyttig, folkelig og frivilligt drevet forening, således at afgørelsen i vores sag kan komme til at danne præcedens for et utal af tilsvarende danske foreningers forhold til Rejsegarantifonden, jf. også de indhentede udtalelser fra Dansk Forum for Natur- og Friluftsliv og Friluftsrådet " Klagen er uddybet yderligere ved foreningens skrivelser af 1. december 1998 og 20. januar Friluftrådet og Dansk Forum for Natur- og Friluftliv har støttet Qatanngut-gruppens klage i skrivelser af henholdsvis 28. september og 7. december 1998 og 15. september og 16. december De nævnte organisationer har herunder blandt andet peget på, at der eksisterer et stort antal almennyttige og folkelige foreninger inden for natur, miljø og friluftsliv, der er i en lignende situation som Qatanngut-gruppen, og at der derfor er behov for en vejledning på området. 3. Rejsegarantifondens udtalelser i anledning af klagen. I anledning af klagen har Erhvervsankenævnet indhentet en udtalelse af 27 oktober 1998 fra

14 Rejsegarantifonden. Af udtalelsen fremgår blandt andet: " Fonden kan oplyse følgende om baggrunden for bestyrelsens beslutning: Fonden finder, at Qatanngut-gruppen udbyder og sælger rejsearrangementer. Qatanngut-gruppen udbyder sine rejser ved at lægge rejsefoldere ud bl.a. på biblioteker og i forretninger med fjeldudstyr. Endvidere udbydes rejserne i medlemsbladet. Denne form for udbud er tilstrækkeligt til, at ordet "udbyder" i lovens 3 er opfyldt. Qatanngut-gruppen sælger rejserne til medlemmerne af foreningen. Det er uden betydning for registreringspligten i lov om en rejsegarantifond, om det er en betingelse for at deltage i rejsen, at kunden melder sig ind i en forening, klub, gruppe eller lignende. Et rejsearrangement er i lov om en rejsegarantifond bl.a. defineret som en pakkerejse. En pakkerejse kan bestå af transport og en "anden turistmæssig ydelse". Af bemærkningerne til pakkerejseloven fremgår det, at den turistmæssige ydelse skal være en selvstændig ydelse af turistmæssig karakter, at den skal udgøre en væsentlig del af pakkerejsen og at den ikke må være direkte knyttet til transport eller indkvartering. Det anføres i bemærkningerne, at udflugter med naturvejledere udgør en "væsentlig turistmæssig ydelse". Udflugten med naturvejleder er ikke direkte knyttet til transport. Formålet med at tage til Grønland er ikke at blive transporteret rundt. Formålet er at få en ganske særlig naturoplevelse. Denne naturoplevelse får rejsedeltagerne bl.a. ved hjælp af en vejleder. Det er ikke et krav i loven, at vejlederen er lønnet. Vejlederen er en service for rejsedeltagerne, og er bl.a. med på rejsen for at kunne hjælpe, hvis der sker en ulykke. Fonden finder således, at Qatanngut-gruppens rejser, bestående af transport med fly fra Danmark til Grønland og af en udflugt med naturvejleder, er pakkerejser omfattet af lov om en rejsegarantifond. Rejsedeltagerne overnatter i nogle tilfælde på vandrehjem eller i foreningens telt. I begge tilfælde vil overnatningen udgøre "indkvartering" i lovens forstand, jf. 2 stk. 1 b), således at pakkerejsen består af transport, indkvartering og en "anden turistmæssig ydelse". Ifølge lovens 3 kan en arrangør undgå registrering i fonden, hvis han alene udøver rejsevirksomheden lejlighedsvis. Ifølge betænkning nr afgivet af Justitsministeriets udvalg vedrørende pakkerejser m.v., skal udtrykket "lejlighedsvis" fortolkes meget snævert. Det anføres i betænkningen på side 134, at fx lejrskolearrangementer og sportsrejser med overnatning ikke bør være omfattet af lovgivningen. De rejser, Qatanngut-gruppen arrangerer, er hverken lejrskoler eller sportsrejser. Qatanngut-gruppens rejsekunder ønsker at rejse til Grønland og

15 få en helt speciel naturoplevelse. Der er tale om mindst én årlig rejse til Grønland af længere varighed (i 1998 blev udbudt 2 forskellige rejser af 3 ugers varighed). Det er relativt dyre rejser, pga. flytransporten til Grønland. Der udarbejdes rejsebrochurer. Fonden fastholder således, at Qatanngut-gruppen er registreringspligtig. Fonden har imidlertid imødekommet Qatanngut-gruppens ønske om nedsat garantistillelse. Ifølge lovens 14 kan fonden bestemme, at garantien nedsættes for en arrangør, hvis omsætning er under mindstegarantistillelsen (kr ,00). Sædvanligvis vil fonden kræve, at nyregistrerede arrangører skal have været registreret i 1 år med mindstegarantien kr ,00, før en evt. ansøgning om dispensation imødekommes. Efter 1 år bekræfter arrangørens revisor årsomsætningen ved salg af pakkerejser, og fonden kan på denne baggrund fastsætte det nedsatte garantibeløb, som oftest vil blive fastsat til den årlige omsætning af pakkerejser. I Qatanngut-sagen accepterede fonden efter omstændighederne, at Qatanngut-gruppen blev registreret med en garanti stor kr ,00, som efter det på daværende tidspunkt oplyste svarede til årsomsætningen ved salg af pakkerejser. Det blev meddelt Qatanngut-gruppen, at fonden herefter ville kræve revisorerklæring én gang årligt samt kvartalsvise indberetninger af omsætning m.v., hvilket er i overensstemmelse med fondens sædvanlige dispensationspraksis. Det blev ligeledes meddelt, at fonden ville kræve garantien forhøjet, hvis omsætningen på pakkerejser er stigende. Fonden har behandlet Qatanngut-gruppens sag efter samme retningslinier, som de øvrige registrerings- og dispensationssager. Lovens 14 giver rejsegarantifondens bestyrelse mulighed for i særlige tilfælde at dispensere for garantikravet på kr. Loven trådte i kraft den 1. juli 1997 og bestyrelsen har på basis af de modtagne dispensationsanmodninger søgt at opstille nogle operative retningslinier, som kunne benyttes ved afgørelserne af konkrete sager. Fonden har ønsket at fastsætte retningslinier, hvorefter alle rejsearrangører behandles ens. Endelig skal det bemærkes, at navnlig de mindre registrerede rejsearrangører er aktive i særlige segmenter af markedet og indenfor ganske kort tid om året, hvilket eksponerer fondens risiko i et kortere tidsrum." Udtalelsen er suppleret i en udtalelse af 7. januar 1999 i anledning af klagerens supplerende skrivelse af 1. december Af udtalelsen fremgår blandt andet: "

16 Fondens bestyrelse har ved behandling af ansøgninger fra foreninger, klubber, grupper m.v. været forholdsvis restriktiv med at anvende lovens 14 om nedsat garanti og bidrag. Bestyrelsen har været bekymret for i al for vid udstrækning at meddele foreninger, klubber, grupper m.v. fritagelse for at stille garanti og betale bidrag, idet en sådan praksis formentlig ville blive anvendt af personer, der søger at omgå loven, idet disse så blot kunne danne en forening/klub/gruppe og søge dispensation. Fonden lægger derfor vægt på det produkt, de pågældende udbyder, og påser, om dette produkt er omfattet af loven. " Af de af klageren til Erhvervsankenævnet indsendte årsregnskaber for 1995/96, 1996/97 og 1997/98 fremgår det, at klagerens samlede omsætning inklusive omsætning ved rejsevirksomhed i de tre år har udgjort henholdsvis kr., kr. og kr., hvoraf omsætningen ved rejsevirksomhed har udgjort henholdsvis kr., kr. og kr. Ved skrivelse af 3. marts 1999 har Friluftsrådet yderligere bemærket: "Friluftsrådet vil gerne henlede opmærksomheden på, at det fremgår i Lov om en Rejsegarantifond 8, stk. 7, at "Almennyttige foreninger m.v., der som et led i deres virksomhed udbyder rejsearrangementer skal ikke stille en garanti. Dette gælder dog kun såfremt rejsevirksomheden udgør en mindre del af foreningens aktiviteter". Der således ingen tvivl om at det er lovens intention at friholde det almennyttige foreningsliv. Der kan ifølge 14 desuden fastsættes bestemmelser om, at garanti og bidrag i særlige tilfælde nedsættes eller bortfalder. Rejsegarantifonden beskriver i brev af 7. januar 1999 bestyrelsens restriktive holdning i forhold til anvendelse af lovens 14, og at der ikke i for vid udstrækning meddeles foreninger, klubber, grupper m.v. fritagelse for at stille garanti og betale bidrag af frygt for at personer forsøger at omgå loven ved at danne en forening/klub/gruppe og søge om dispensation. Friluftsrådet finder det ganske urimeligt at denne frygt for omgåelse af loven, skal ramme hele det danske foreningsliv, når det netop har været lovens intention, at almennyttige foreninger skal kunne fritages for loven jf. 8 eller opnå mulighed for nedsat garantistillelse og bidrag jf. 14. Friluftsrådet finder det desuden uhensigtsmæssigt at Rejsegarantifonden med ovenstående holdning henviser til andre løsningsmodeller, som at foreninger kan købe rejsen direkte hos en arrangør, der allerede er registreret i Rejsegarantifonden.

17 Friluftsrådet finder, at Rejsegarantifonden skaber en praksis på området, uden at de involverede parters (de almennyttige foreninger) interesser er blevet varetaget), og at denne praksis ikke er en del af lovens intentioner." Ankenævnet udtaler: Efter rejsegarantifondslovens 3 er enhver arrangør, der til kunder udbyder eller sælger rejsearrangementer, registreringspligtig i fonden. Undtagelse herfra gælder kun, såfremt virksomheden alene udøves lejlighedsvis. Af forarbejderne fremgår bl.a. om udtrykket "lejlighedsvis", "at den der tilrettelægger rejsearrangementer kun anses som arrangør i lovens forstand, hvis denne virksomhed er så regelmæssig og systematisk eller i øvrigt har et sådant omfang, at den må anses for at have erhvervslignende karakter. Folkelige foreninger, skoler mv. skal således alene anses som arrangører, hvis tilrettelæggelsen af ferierejser og lignende dels har et professionelt tilsnit, f.eks. ved at der udarbejdes egentlige rejsebrochurer eller lignende markedsføringsmateriale, dels har et ikke ubetydeligt omfang." Efter de nævnte forarbejder tillige sammenholdt med bemærkningerne til lovens 8, stk. 7, 14, overgangsreglen i 26, stk. 5, samt bemærkningerne til 7a til lov nr. 454 af 30. juni 1993 om ændring af dagældende rejsegarantifondslov, vedrørende garantistillelse og bidrag m.v., må det antages, at det forhold at arrangøren er en almennyttig eller folkelig forening, ikke i sig selv kan afgøre registreringspligten. Efter det oplyste, herunder om at Qatanngut-gruppen som et led i foreningens virksomhed systematisk tilrettelægger og ved forskellige markedsføringstiltag udbyder rejsearrangementer omfattet af 2 i rejsegarantifondsloven, finder Erhvervsankenævnet, at virksomheden, også efter rejsernes art og rejsemålets karakter, har et sådant omfang og professionelt tilsnit, at foreningen er registreringspligtig arrangør efter lovens 3. Af 8, stk. 7, i rejsegarantifondsloven fremgår, at almennyttige foreninger mv., der som led i deres virksomhed udbyder rejsearrangementer ikke skal stille garanti, såfremt rejsevirksomheden udgør en mindre del af foreningens almennyttige aktiviteter. Efter 14, stk. 2, er det endvidere fastsat bl.a., at fonden kan bestemme, at bidrag i særlige tilfælde nedsættes eller bortfalder. Det fremgår af bemærkningerne til 8, stk. 7 ( 14) til rejsegarantifondsloven, at denne bestemmelse sammen med 14 erstatter den tidligere gældende 7a, indeholdende hjemmel for erhvervsministeren til bl.a. at fritage for at stille garanti og/eller betale bidrag. Bestemmelserne i 7a blev indsat i rejsegarantifondsloven ved lov nr. 454 af 30. juni Det fremgår af bemærkningerne til denne bestemmelse, at 7a blev indsat på grund af den udvidelse af registreringspligten, som lovændringen i øvrigt medførte, med sigte på de folkelige foreninger mv., der nu undtagelsesvis måtte anses som arrangører af pakkerejser, men som ikke udøvede erhvervsmæssig virksomhed med henblik på opnåelse af økonomisk gevinst. Af bemærkningerne til 8, stk. 7 til den gældende rejsegarantifondslov fremgår bl.a.:

18 "Erhvervsministeren har givet dispensation efter 7a til enkelte almennyttige foreninger, som er anset som registreringspligtige arrangører. Dispensation er givet for garantistillelsen og bidrag til Dansk Vandrelaug og Vandreforeningen Fodslaw. Ved afgørelserne er der lagt vægt på, at foreningerne på et non-profit grundlag øver rejsevirksomhed som et mindre accessorium til foreningernes andre forskelligartede aktiviteter samt at de har karakter af brede folkelige foreninger. Derimod har ingen udvekslingsforeninger eller -organisationer fået dispensation. Begrundelsen herfor har været, at foreningernes/ organisationernes primære aktiviteter er rejsearrangørvirksomhed. Desuden er der lagt vægt på, at medlemmerne typisk har en mere midlertidig tilknytning til foreningerne/organisationerne, primært med baggrund i gennemførelse af rejser. Den omstændighed, at disse organisationer ikke tilsigter økonomisk gevinst, er ud fra en samlet betragtning tillagt mindre vægt. Den nye bestemmelse tænkes anvendt til at videreføre denne praksis." Når henses til Qatanngut-gruppens karakter og formål, der må anses for at være af væsentlig samfundsmæssig betydning, og til foreningens virksomhed i det hele, hvori det årlige rejsearrangement udgør et naturligt led i opfyldelsen af formålet, må Qatanngut-gruppen antages at være en af de almennyttige foreninger, der i lighed med f.eks. Dansk Vandrelaug og Vandreforeningen Fodslaw blev omfattet af registreringspligten i 1993, men som samtidig blev forudsat fritaget for garantistillelse og betaling af bidrag efter 7a. Det følger af sammenhængen i de bemærkninger til rejsegarantifondsloven, som nævnet har redegjort for, herunder tilkendegivelsen om at retningslinierne for anvendelse af 7a fortsat gælder for dispensationspraksis efter 8, stk. 7 og 14, at Qatanngut-foreningen efter de foreliggende oplysninger om foreningens hidtidige formål, karakter og virksomhed, herunder rejsevirksomheden, skal fritages for garantistillelse og for betaling af bidrag efter de nævnte bestemmelser. Det bemærkes herved, at Qatanngut-gruppen ikke efter det oplyste, kan sidestilles med de i bemærkningerne nævnte udvekslingsforeninger ligesom det må lægges til grund, at Qatanngutgruppen ikke hidtil har tilsigtet at opnå økonomisk gevinst. Det tilføjes endeligt, at bemærkningerne til 14 i den gældende lov om en rejsegarantifond om fondens risiko og de meddelte oplysninger om omkostningerne ved at gennemføre den årlige rejse til Grønland ikke overfor det foranførte om grundlaget for fritagelse for garantistillelse og betaling af bidrag kan føre til et andet resultat. I overensstemmelse med det anførte finder Erhvervsankenævnet endvidere, at Qatanngut-gruppen bør fritages for kvartalsindberetninger efter 6 i bekendtgørelse nr. 536 af 14. juli 1998 om registrering, garantistillelse mv. i Rejsegarantifonden og for indsendelse af den i 7, stk. 1, omhandlede revisorerklæring, idet sagen samtidig hjemvises til fornyet behandling, med henblik på at sikre anden fornøden indberetning fra foreningen, jf. 6, stk. 2 og 3 og 7, stk. 3 i bekendtgørelsen.

Rejsegarantifondens afgørelse har følgende indhold: Fonden skal herefter oplyse følgende:

Rejsegarantifondens afgørelse har følgende indhold: Fonden skal herefter oplyse følgende: Kendelse af 22. april 1999. 98-103.251. Ikke pligt for Vandreforeningen Fodslaw til at stille garanti og betale bidrag m.v. til Rejsegarantifonden. Lov om en rejsegarantifond 25, stk. 5. 6 og 7 i bekendtgørelse

Læs mere

"K er et lille rejsebureau, der som A/S driver forretning med enkeltkunder som målgruppe.

K er et lille rejsebureau, der som A/S driver forretning med enkeltkunder som målgruppe. Kendelse af 14. maj 1999. 98-79.120. Ikke dispensation fra kravet om garantistillelse. Rejsegarantifonden ikke omfattet af forvaltningsloven Lov om en rejsegarantifond 1, 8 og 14. Forvaltningslovens 1,

Læs mere

Bekendtgørelse om registrering, garantistillelse mv. i Rejsegarantifonden

Bekendtgørelse om registrering, garantistillelse mv. i Rejsegarantifonden BEK nr 1494 af 16/12/2009 (Historisk) Udskriftsdato: 10. oktober 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Forbrugerstyrelsen, j.nr. 09/05102 Senere ændringer

Læs mere

Den 20. maj 1998 blev Fællesforeningen K stiftet. Af foreningens vedtægter fremgår blandt andet:

Den 20. maj 1998 blev Fællesforeningen K stiftet. Af foreningens vedtægter fremgår blandt andet: Kendelse af 16. marts 2000. J.nr. 98-176.802 Brancheforening, der bl.a. kunne yde økonomisk støtte til medlemmer i forbindelse med sanering af besætninger, omfattet af lov om erhvervsdrivende foreninger.

Læs mere

København den 20. november 2009

København den 20. november 2009 Forbrugerstyrelsen Amager Fælledvej 56 2300 København S Att: Chefkonsulent Signe Schmidt. Lars Thykier Administrerende Direktør Ph.: +45 35 30 12 55 E-mail: lth@travelassoc.dk København den 20. november

Læs mere

Tilladelse til at en registreret revisor indtrådte i bestyrelsen for en sparekasse afslået.

Tilladelse til at en registreret revisor indtrådte i bestyrelsen for en sparekasse afslået. Kendelse af 14. februar 1995. 94-53.871. Tilladelse til at en registreret revisor indtrådte i bestyrelsen for en sparekasse afslået. Lov om registrerede revisorer 6 a, stk. 2. (Børge Dahl, Kjelde Mors

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om en rejsegarantifond

Bekendtgørelse af lov om en rejsegarantifond Side 1 af 6 LBK nr 1192 af 08/12/2009 Gældende (Rejsegarantifondsloven) Offentliggørelsesdato: 11-12-2009 Økonomi- og Erhvervsministeriet Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Lovens anvendelsesområde

Læs mere

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har den 11. august 1997 afgivet en redegørelse, hvori bl.a. er anført:

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har den 11. august 1997 afgivet en redegørelse, hvori bl.a. er anført: Kendelse af 12. maj 1998. 97-129.334. Låneforenings virksomhed omfattet af lov om erhvervsdrivende virksomheder. Låntagere ikke anset for virksomhedsdeltagere. Spørgsmål om hæftelse. Lov om erhvervsdrivende

Læs mere

Klageren svarede ved skrivelse modtaget i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 2. oktober 1998, at varerne

Klageren svarede ved skrivelse modtaget i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 2. oktober 1998, at varerne Kendelse af 20. august 1999. 99-51.390. Nærmere bestemt virksomhed ikke omfattet af lov om hjemmeservice. Ikke tilbagebetaling af modtagne tilskud. Spørgsmålet om fortsat registrering hjemvist. Lov om

Læs mere

Frederiksberg, den 18. maj 2018

Frederiksberg, den 18. maj 2018 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsen vej 35 2500 Valby Att.: Tina Madsen Frederiksberg, den 18. maj 2018 Høringssvar vedrørende lov om ændring af rejsegarantifondsloven Danmarks Rejsebureau

Læs mere

Den 5. juli 1996 traf styrelsen den påklagede afgørelse, der er adresseret til de enkelte medlemmer af selskabets ledelse. Afgørelsen lyder således:

Den 5. juli 1996 traf styrelsen den påklagede afgørelse, der er adresseret til de enkelte medlemmer af selskabets ledelse. Afgørelsen lyder således: Kendelse af 5. maj 1997. 96-126.184. Afgift ved for sen indsendelse af årsregnskab ikke eftergivet.afgift eftergivet for tidligere bestyrelsesmedlem.(suzanne Helsteen, Morten Iversen og Niels Larsen) K

Læs mere

Indledning Tak for invitationen til dette samråd og tak for ordet.

Indledning Tak for invitationen til dette samråd og tak for ordet. Erhvervsudvalget 2010-11 ERU alm. del Bilag 206 Offentligt 22. marts 2011 Talepapir til åbent samråd i ERU alm. del den 22. marts 2011 samrådsspørgsmål X-Z af 24. februar 2011, stillet af Benny Engelbrecht

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. november 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. november 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. november 2014 Sag 37/2013 (2. afdeling) A (advokat Kurt Lunde) mod Rejsegarantifonden (advokat Carsten Pedersen) I tidligere instans er afsagt dom af Sø- og Handelsretten

Læs mere

Det indsendte årsregnskab for 1997/1998 har ikke givet styrelsen anledning til at tage sagen op til ny vurdering.

Det indsendte årsregnskab for 1997/1998 har ikke givet styrelsen anledning til at tage sagen op til ny vurdering. Kendelse af 30. august 1999. 99-77.221 Spørgsmål vedrørende en erhvervsdrivende virksomheds registreringspligt og hæftelsesforhold afvist. Bekendtgørelse om erhvervsankenævnet 8. (Vagn Joensen) Advokat

Læs mere

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen forelagde herefter sagen for Revisorkommissionen, der i skrivelse af 16. juni 1997 bl.a.

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen forelagde herefter sagen for Revisorkommissionen, der i skrivelse af 16. juni 1997 bl.a. Kendelse af 29. juni 1998. 97-162.893. Ikke dispensation til revisors medejerskab af 3 udlejningsejendomme. Lov om statsautoriserede revisorer 10. (Suzanne Helsteen, Christen Sørensen, Vagn Joensen) Advokat

Læs mere

K Fondsmæglerselskab driver virksomhed med formidling af salg af præmieobligationer for K ApS hovedsageligt til privatpersoner.

K Fondsmæglerselskab driver virksomhed med formidling af salg af præmieobligationer for K ApS hovedsageligt til privatpersoner. Kendelse af 1. december 1997. J.NR. 97-160.802 Lov om værdipapirhandel 38. (Merete Cordes, Kåre Dullum og Niels Larsen) I skrivelse af 18. juni 1997 har advokat A på vegne K Fondsmæglerselskab klaget over,

Læs mere

Herefter traf Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den påklagede afgørelse af 18. december 1998, der lyder således:

Herefter traf Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den påklagede afgørelse af 18. december 1998, der lyder således: Kendelse af 20. august 1999. 99-8.479 Nærmere bestemt virksomhed ikke omfattet af lov om hjemmeservicevirksomhed. Ikke tilbagebetaling af modtagne tilskud. Spørgsmålet om fortsat registrering hjemvist.

Læs mere

Nedsættelse af bevilget ungdomsydelse

Nedsættelse af bevilget ungdomsydelse Nedsættelse af bevilget ungdomsydelse Henstillet til amtsankenævnet for Vejle amt at undergive to sager vedrørende spørgsmålet om nedsættelse af bevilgede ungdomsydelser en fornyet behandling. Sagerne

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * Ekspeditionstid 9-16

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * Ekspeditionstid 9-16 ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 21. maj 2012 (J.nr. 2011-0026122) Afgift som følge

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * onstid 9-16 *

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * onstid 9-16 * ERHVERVSANKENÆVNET Fax 33 30 76 00 Ekspediti- Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * onstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 28. februar 2011 (J.nr. 2010-0022509)

Læs mere

rejseudbyderens konkurs m.v.) Til 1

rejseudbyderens konkurs m.v.) Til 1 Ændringsforslag stillet den [xx]. februar 2015 Ændringsforslag Til 2. behandling af Forslag til lov om ændring af lov om en rejsegarantifond (dækning af tab ved køb af flyrejser i tilfælde af rejseudbyderens

Læs mere

Lovtidende A. 2015 Udgivet den 18. september 2015. Bekendtgørelse af lov om en rejsegarantifond. 3. september 2015. Nr. 1101.

Lovtidende A. 2015 Udgivet den 18. september 2015. Bekendtgørelse af lov om en rejsegarantifond. 3. september 2015. Nr. 1101. Lovtidende A 2015 Udgivet den 18. september 2015 3. september 2015. Nr. 1101. Bekendtgørelse af lov om en rejsegarantifond Herved bekendtgøres lov om en rejsegarantifond, jf. lovbekendtgørelse nr. 1192

Læs mere

På klagerens ekstraordinære generalforsamling den 29. juli 1997 forelå bl.a. følgende forslag fra bestyrelsen:

På klagerens ekstraordinære generalforsamling den 29. juli 1997 forelå bl.a. følgende forslag fra bestyrelsen: Kendelse af 9. oktober 1998. 98-51.826. Krav om revisorerklæring som dokumentation for, at underskuddet på datoen for kapitalnedsættelse mindst svarede til nedsættelsesbeløbet. Krav om korrigering af anmeldelse.

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 3. februar 2012 (J.nr. 2011-0024717) Styrelsens

Læs mere

Klagen har efter anmodning fra klageren og med Finanstilsynets samtykke været tillagt opsættende virkning under ankenævnets behandling af sagen.

Klagen har efter anmodning fra klageren og med Finanstilsynets samtykke været tillagt opsættende virkning under ankenævnets behandling af sagen. Kendelse af 3. maj 2001. 00-189.505. Klagerens virksomhed var omfattet af lov om forsikringsmæglervirksomhed. 1 i lov om forsikringsmæglervirksomhed. (Suzanne Helsteen, Connie Leth og Vagn Joensen) Advokat

Læs mere

Kommunes opkrævning af gebyr for udlevering af kopi af ejendomsskattebillet

Kommunes opkrævning af gebyr for udlevering af kopi af ejendomsskattebillet 2012-11 Kommunes opkrævning af gebyr for udlevering af kopi af ejendomsskattebillet En advokat klagede over, at Aarhus Kommune opkrævede et gebyr på 70 kr. pr. kopi af ejendomsskattebilletten med henvisning

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. december 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. december 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. december 2015 Sag 197/2014 Advokat Anne Almose Røpke kærer Vestre Landsrets afgørelse om acontosalær i sagen: Jens Nielsen mod Finansiel Stabilitet A/S. I tidligere

Læs mere

KENDELSE AF 31. OKTOBER

KENDELSE AF 31. OKTOBER Side 1 af 8 KENDELSE AF 31. OKTOBER 1996. 95-115.512. Person med bopæl i Danmark registreringsberettiget som direktør i færøsk selskab. Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om aktieselskaber 52,

Læs mere

Den 24. september 1997 ansøgte K Erhvervs- og Selskabsstyrelsen om optagelse i Ejendomsmæglerregistret således:

Den 24. september 1997 ansøgte K Erhvervs- og Selskabsstyrelsen om optagelse i Ejendomsmæglerregistret således: Kendelse af 14. april 1998. 97-199.692. Ikke optaget i Ejendomsmæglerregistret. Ansøgning indkommet for sent. Lov om omsætning af fast ejendom 37 og 25. (Merete Cordes, Christen Sørensen og Niels Larsen)

Læs mere

Udtalelse. Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager

Udtalelse. Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager Udtalelse Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager Resumé 23. januar 2019 Ved Landsskatteretten kan en klager anmode om at få lejlighed til at udtale sig mundtligt for retten

Læs mere

Sagens omstændigheder:

Sagens omstændigheder: Kendelse af 11. maj 2006 (J.nr. 2005-0003554) Afgift som følge af for sent indsendt årsrapport ikke eftergivet Årsregnskabslovens 151 og 152 (Lars Holtug, Poul Østergaard Mortensen og Ulla Staal) Ved skrivelse

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * Ekspeditionstid 9-16

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * Ekspeditionstid 9-16 ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 26. september 2012 (J.nr. 2012-0026849). Afgift

Læs mere

PAKKEREJSE-ANKENÆVNET

PAKKEREJSE-ANKENÆVNET PAKKEREJSE-ANKENÆVNET 1 K E N D E L S E i sag nr. 2012/0028 afsagt den 20. december 2012 ****************************** KLAGER RV (2 pers.) og AJ SALGSBUREAU ARRANGØR C & C Travel ApS C & C Travel ApS

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * Ekspeditionstid 9-16

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * Ekspeditionstid 9-16 ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 26. juni 2013 (J.nr. 2012-0027402). Ikke grundlag

Læs mere

K har endvidere ved skrivelse af 13. november 2000 anmodet om at indtræde i ankenævnssagen "A Danmark A/S mod Finanstilsynet".

K har endvidere ved skrivelse af 13. november 2000 anmodet om at indtræde i ankenævnssagen A Danmark A/S mod Finanstilsynet. Kendelse af 8. marts 2001. 00-177.318. Aktindsigt nægtet. Der var ikke grundlag for at lade klageren indtræde i en verserende sag, der vedrørte hans pensionsforhold. Lov om forsikringsvirksomhed 66 a og

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET. Nævnenes Hus * Toldboden 2

ERHVERVSANKENÆVNET. Nævnenes Hus * Toldboden 2 ERHVERVSANKENÆVNET Nævnenes Hus * Toldboden 2 www.erhvervsankenaevnetdk,t 8800 Viborg,t Tlf. 72 40 56 00,t ean@naevneneshus.dk Kendelse af den 10. oktober 2017 (j.nr. 17/00232) Betingelserne for fravalg

Læs mere

B e s l u t n i n g. Den 14. marts 2012 blev der i. sag nr. 83/2011. A ApS (Cvr-nr. xx xx xx xx) under konkurs v/ kurator advokat B.

B e s l u t n i n g. Den 14. marts 2012 blev der i. sag nr. 83/2011. A ApS (Cvr-nr. xx xx xx xx) under konkurs v/ kurator advokat B. Den 14. marts 2012 blev der i sag nr. 83/2011 A ApS (Cvr-nr. xx xx xx xx) under konkurs v/ kurator advokat B mod Registreret revisor C truffet følgende B e s l u t n i n g Ved skrivelse af 17. oktober

Læs mere

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007.

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007. Kendelse af 13. oktober 2009 (J.nr. 2009-0019579) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedslovens 14. (Niels Bolt Jørgensen, Anders Hjulmand og

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 17. oktober 2014 (J.nr. 2014-0038002) Afgift som følge af

Læs mere

I henhold til anpartsselskabslovens 67 a kan en spaltning ske til bestående selskaber eller nye selskaber, der opstår som led i spaltningen.

I henhold til anpartsselskabslovens 67 a kan en spaltning ske til bestående selskaber eller nye selskaber, der opstår som led i spaltningen. Kendelse af 30. juni 2005. (j.nr. 04-119.434) Nægtet offentliggørelse af modtagelsen af spaltningsplan i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen - under henvisning til, at de modtagende selskaber hverken er bestående

Læs mere

Finanstilsynet afgørelse kan i medfør af 53 i lov om forsikringsformidling indbringes for Erhvervsankenævnet

Finanstilsynet afgørelse kan i medfør af 53 i lov om forsikringsformidling indbringes for Erhvervsankenævnet Kendelse af 10. september 2007 (J.nr. 2006-0010133). Ansøgning om at blive omfattet af overgangsordningen om forsikringsrådgivere afslået. Lov om forsikringsformidling 56 a, 4. (Lise Høgh, Holger Dock

Læs mere

Et automobilselskabs sikringsordning om bugsering m.v. som følge af fabrikations- og materialefejl ikke anset som forsikringsvirksomhed.

Et automobilselskabs sikringsordning om bugsering m.v. som følge af fabrikations- og materialefejl ikke anset som forsikringsvirksomhed. Kendelse af 27. november 1996. 96-89.925. Et automobilselskabs sikringsordning om bugsering m.v. som følge af fabrikations- og materialefejl ikke anset som forsikringsvirksomhed. Lov om forsikringsvirksomhed

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * Ekspeditionstid 9-16

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * Ekspeditionstid 9-16 ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 25. maj 2012 (J.nr. 2011-0026098) Afgift som følge

Læs mere

2300 København S Telefon + 45 35 35 66 11 Telefax + 45 35 35 88 59

2300 København S Telefon + 45 35 35 66 11 Telefax + 45 35 35 88 59 FORBRUGERSTYRELSEN Falkoner Allé 58 B Amager Fælledvej 56 2000 Frederiksberg 2300 København S Telefon + 45 35 35 66 11 Telefax + 45 35 35 88 59 email:drf@travelassoc.dk Web:www.travelassoc.dk Frederiksberg

Læs mere

Sagens omstændigheder: I skrivelsen af 22. oktober 2003 udtalte Finanstilsynet:

Sagens omstændigheder: I skrivelsen af 22. oktober 2003 udtalte Finanstilsynet: Kendelse af 18. oktober 2004. (j.nr. 03-237.271) Pengeinstitut kan ikke vægte aktiver i Arbejdsmarkedets Tillægspension med 0,2 ved opgørelsen. Bank- og sparekasselovens 21 samt bekendtgørelse om kapitaldækning

Læs mere

Statsforvaltningens brev til et nyhedsmedie: Statsforvaltningen har i dag skrevet således til [navn på nyhedsmedie]:

Statsforvaltningens brev til et nyhedsmedie: Statsforvaltningen har i dag skrevet således til [navn på nyhedsmedie]: Ikke til2014-182202 Ikke berettiget at meddele afslag på aktindsigt i en kontrakt i medfør af offentlighedslovens 30, nr. 2, idet den interesse og økonomiske betydning, der for en virksomhed var forbundet

Læs mere

Den 10. februar 1997 søgte klageren optagelse i Ejendomsmæglerregistret. Ansøgningen er sålydende:

Den 10. februar 1997 søgte klageren optagelse i Ejendomsmæglerregistret. Ansøgningen er sålydende: Kendelse af 5. november 1997. J.nr. 97-62.813. Ikke optaget i Ejendomsmæglerregistret. Ansøgning indkommet for sent. Lov om omsætning af fast ejendom 37, stk. 2. (Merete Cordes, Christen Sørensen og Niels

Læs mere

Ved skrivelse af 16. marts 1999 har klageren indbragt afgørelsen for Erhvervsankenævnet, idet klageren bl.a. har anført:

Ved skrivelse af 16. marts 1999 har klageren indbragt afgørelsen for Erhvervsankenævnet, idet klageren bl.a. har anført: Kendelse af 12. oktober 1999. 99-67.906 Aktindsigt nægtet Realkreditlovens 98 (Peter Erling Nielsen, Connie Leth og Vagn Joensen) Advokat K har ved skrivelse af 16. marts 1999 klaget over, at Finanstilsynet

Læs mere

" Dispensationen søges på 3 erhvervede udlejningsejendomme: 2 Ejendommen (adressen på ejendommen i X-by)

 Dispensationen søges på 3 erhvervede udlejningsejendomme: 2 Ejendommen (adressen på ejendommen i X-by) Kendelse af 6. oktober 1997. J.nr. 97-24.703. Nærmere bestemt udlejningsvirksomhed i strid med forbudet om udøvelse af anden virksomhed end revisionsvirksomhed. Lov om statsautoriserede revisorer 10. Suzanne

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger

Statsforvaltningens brev til en borger Statsforvaltningens brev til en borger 2016-32751 Dato: 14-02-2017 Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har ved e-mail af 5. april 2016 meddelt Region Midtjylland, at du ønsker at klage over

Læs mere

Pligt til ved anmeldelse af nyt hjemsted også at anmelde ny hjemstedsadresse. (Ellen Andersen, Mads Bryde Andersen og Niels Larsen)

Pligt til ved anmeldelse af nyt hjemsted også at anmelde ny hjemstedsadresse. (Ellen Andersen, Mads Bryde Andersen og Niels Larsen) Kendelse af 25. april 1996. 95-101.217. Pligt til ved anmeldelse af nyt hjemsted også at anmelde ny hjemstedsadresse. Aktieselskabslovens 4, stk. 1, nr. 2. Anmeldelsesbekendtgørelsens 1 og 2, nr. 1. (Ellen

Læs mere

1. At eje og drive ejendommen, X-by herunder varetage den hermed forbundne investerings- og udlejningsvirksomhed.

1. At eje og drive ejendommen, X-by herunder varetage den hermed forbundne investerings- og udlejningsvirksomhed. Kendelse af 18. oktober 2004. (j.nr. 03-242.069) Påtænkt ændring af selskabs formålsbestemmelse ville indebære erhvervsmæssig sikkerhedsstillelse, som kun må udøves af pengeinstitutter og skades-forsikringsselskaber,

Læs mere

Udkast til bindende svar

Udkast til bindende svar Nordjylland Sagscenter Erhverv PwC Att.: Arne Frederiksen / Morten K. Nielsen Toldbuen 1 4700 Næstved Østbanegade 123 2100 København Ø Telefon 72 22 18 18 E-mail via www.skat.dk/kontakt www.skat.dk 8.

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 26. oktober 2015 Ikke partsstatus og anmodning om aktindsigt

Læs mere

Kendelse af 10. august 1995. 94-67.290.

Kendelse af 10. august 1995. 94-67.290. Kendelse af 10. august 1995. 94-67.290. Finanstilsynets udtalelse til advokat til brug under verserende retssag om, hvorvidt bestemte dokumenter var fortrolige, jf. bank- og sparekasselovens 54, stk. 2,

Læs mere

Fra 1. januar 2010 skal virksomheder, der udbyder eller sælger flytransport til private forbrugere, også være registreret i fonden.

Fra 1. januar 2010 skal virksomheder, der udbyder eller sælger flytransport til private forbrugere, også være registreret i fonden. Kendelse af 23. september 2010 (J.nr. 2009-0021807) Luftfartsselskab etableret i Danmark og derfor registreringspligtigt i Rejsegarantifonden. Rejsegarantifondslovens 20 (Anders Hjulmand, Niels Bolt Jørgensen

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 24. september 2015 (J.nr. 2015-1982). Afgift som følge af

Læs mere

PAKKEREJSE-ANKENÆVNET

PAKKEREJSE-ANKENÆVNET PAKKEREJSE-ANKENÆVNET 1 K E N D E L S E i sag nr. 2012/0014 afsagt den 20. december 2012 ****************************** KLAGER IE (2 voksne/2 børn) SALGSBUREAU ARRANGØR Club La Santa A/S Club La Santa

Læs mere

KENDELSE AF 28. OKTOBER

KENDELSE AF 28. OKTOBER Side 1 af 9 KENDELSE AF 28. OKTOBER 1996. 96-50.109 Ydelse af kredit til kunder til hinder for godkendelse som fondsmæglerselskab. Lov om fondsmæglerselskaber 1, stk. 4. (Finn Møller Kristensen, Christen

Læs mere

Begæring om opsættende virkning indgivet efter klagefristens

Begæring om opsættende virkning indgivet efter klagefristens Begæring om opsættende virkning indgivet efter klagefristens udløb Et amtsankenævn havde pålagt et socialudvalg at udbetale sygedagpenge til A. Det sociale udvalg klagede rettidigt til den sociale ankestyrelse

Læs mere

(Merete Cordes, Christen Sørensen, Finn Møller Kristensen, Peter Erling Nielsen og Niels Larsen)

(Merete Cordes, Christen Sørensen, Finn Møller Kristensen, Peter Erling Nielsen og Niels Larsen) Kendelse af 20. september 1996. 96-13.093. Praktisk uddannelse i pengeinstituts revisionsafdeling godkendt. Lov om registrerede revisorer 1, stk. 4 og 1, stk. 2, nr. 5 (Merete Cordes, Christen Sørensen,

Læs mere

PAKKEREJSE-ANKENÆVNET

PAKKEREJSE-ANKENÆVNET PAKKEREJSE-ANKENÆVNET K E N D E L S E i sag nr. 2014/0053 afsagt den 10. oktober 2014 ****************************** KLAGER KF (4 pers.) SALGSBUREAU ARRANGØR Nortlanders Skinetwork A/S Nortlanders Skinetwork

Læs mere

Undertegnede skal herved forespørge foreningen om tilladelse til overdragelse af andelsbevis [sælgers navn og boligens nr.] til [klagers navn].

Undertegnede skal herved forespørge foreningen om tilladelse til overdragelse af andelsbevis [sælgers navn og boligens nr.] til [klagers navn]. 1 København, den 28. juli 2010 KENDELSE Klager ctr. Statsaut. ejendomsmægler MDE Jørgen Steve Storegade 20 9560 Hadsund Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning for en difference i

Læs mere

(Merete Cordes, Christen Sørensen, Finn Møller Kristensen, Peter Erling Nielsen og Niels Larsen)

(Merete Cordes, Christen Sørensen, Finn Møller Kristensen, Peter Erling Nielsen og Niels Larsen) Kendelse af 20. september 1996. 96-12.451. Praktisk uddannelse i pengeinstituts revisionsafdeling godkendt. Lov om registrerede revisorer 1, stk. 4, og 1, stk. 2, nr. 5. (Merete Cordes, Christen Sørensen,

Læs mere

Bortfald af arbejds- og opholdstilladelse

Bortfald af arbejds- og opholdstilladelse Bortfald af arbejds- og opholdstilladelse Henstillet til justitsministeriet at tage en sag vedrørende bortfald af opholdsog arbejdstilladelse op til fornyet overvejelse, idet det efter min opfattelse var

Læs mere

Ikke aktindsigt i s i mailboks, som Tilsynet ikke havde umiddelbar adgang til, selv om Tilsynet kendte koden. 21.

Ikke aktindsigt i  s i mailboks, som Tilsynet ikke havde umiddelbar adgang til, selv om Tilsynet kendte koden. 21. 2016-15 Ikke aktindsigt i e-mails i mailboks, som Tilsynet ikke havde umiddelbar adgang til, selv om Tilsynet kendte koden 21. marts 2016 En tidligere regionsrådsformand havde givet Statsforvaltningen,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om en rejsegarantifond 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om en rejsegarantifond 1) Til lovforslag nr. L 5 Folketinget 2017-18 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 19. december 2017 Forslag til Lov om ændring af lov om en rejsegarantifond 1) (Sammensatte rejsearrangementer og

Læs mere

FOB Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt

FOB Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt FOB 2019-19 Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt Resumé En journalist bad den 30. maj 2018 Justitsministeriet om aktindsigt i en rapport fra en tværministeriel arbejdsgruppe

Læs mere

K K/S blev stiftet den 12. januar Af selskabets vedtægter fremgår blandt andet:

K K/S blev stiftet den 12. januar Af selskabets vedtægter fremgår blandt andet: Kendelse af 20. december 2000. 00-79.736. Spørgsmål om komplementars forvaltningsmæssige og økonomiske beføjelser. Aktieselskabslovens 173, stk. 8. (Finn Møller Kristensen, Suzanne Helsteen og Vagn Joensen)

Læs mere

Samrådsspørgsmål L 125, A:

Samrådsspørgsmål L 125, A: Skatteudvalget L 125 - Bilag 53 Offentligt Side 1 af 12 Talepunkter til besvarelse af samrådsspørgsmål L 125, A, B, C vedrørende overgangsreglerne for Frankrig/Spanien i Skatteudvalget den 1. april 2009

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 24. januar 2014 (J.nr. 2013-0035503) Afgift som følge af

Læs mere

KENDELSE. Sagen angår spørgsmålet, om indklagede har udført et kritisabelt mæglerarbejde og derfor skal fortabe sit salær.

KENDELSE. Sagen angår spørgsmålet, om indklagede har udført et kritisabelt mæglerarbejde og derfor skal fortabe sit salær. 1 København, den 17. marts 2009 KENDELSE Klager ctr. Ejendomsmægler Niels Hald Amager A/S Sundbyvester Plads 2 2300 København S Sagen angår spørgsmålet, om indklagede har udført et kritisabelt mæglerarbejde

Læs mere

Ekstrahering af oplysninger i et internt dokument

Ekstrahering af oplysninger i et internt dokument 2014-23 Ekstrahering af oplysninger i et internt dokument En journalist klagede til ombudsmanden over, at Justitsministeriet havde givet ham delvist afslag på aktindsigt i et dokument med henvisning til,

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om en rejsegarantifond (Dækning af tab ved køb af visse transportydelser i tilfælde af rejseudbyderens konkurs)

Forslag. til. Lov om ændring af lov om en rejsegarantifond (Dækning af tab ved køb af visse transportydelser i tilfælde af rejseudbyderens konkurs) Forslag til Lov om ændring af lov om en rejsegarantifond (Dækning af tab ved køb af visse transportydelser i tilfælde af rejseudbyderens konkurs) I lov nr. 315 af 14. maj 1997 om en rejsegarantifond, jf.

Læs mere

K E N D E L S E. i sag nr. 136/04. afsagt den ******************************

K E N D E L S E. i sag nr. 136/04. afsagt den ****************************** 1 REJSE-ANKENÆVNET K E N D E L S E i sag nr. 136/04 afsagt den ****************************** REJSEMÅL: Pattaya, Thailand, 20.1. 2.2.2004 PRIS: I alt kr. 12.798,- KLAGEN ANGÅR: KRAV: Utilfredsstillende

Læs mere

Ansættelse som bogholder og egen revisionsvirksomhed ikke godkendt som del af praktisk uddannelse.

Ansættelse som bogholder og egen revisionsvirksomhed ikke godkendt som del af praktisk uddannelse. Kendelse af 22. februar 1996. 95-68.864. Ansættelse som bogholder og egen revisionsvirksomhed ikke godkendt som del af praktisk uddannelse. Lov om registrerede revisorer 1, stk. 2, nr. 5 og stk. 4. (Mads

Læs mere

Finanstilsynets holdning er i overensstemmelse med indholdet af Foreningen af Statsautoriserede Revisorers revisionsvejledning nr. 11.

Finanstilsynets holdning er i overensstemmelse med indholdet af Foreningen af Statsautoriserede Revisorers revisionsvejledning nr. 11. Kendelse af 23. april 1998. 97-95.528. Kommanditselskab, som indgik i en finansiel koncern, skulle aflægge separat regnskab undergivet revision. Bank- og sparekasselovens 37 a. (Morten Iversen, Connie

Læs mere

Klager. J.nr. 2011-0068 aq. København, den 24. november 2011 KENDELSE. ctr. EDC Mæglerne Kurt Hansen A/S Solrød Center 63 2680 Solrød Strand

Klager. J.nr. 2011-0068 aq. København, den 24. november 2011 KENDELSE. ctr. EDC Mæglerne Kurt Hansen A/S Solrød Center 63 2680 Solrød Strand 1 København, den 24. november 2011 KENDELSE Klager ctr. EDC Mæglerne Kurt Hansen A/S Solrød Center 63 2680 Solrød Strand Nævnet har modtaget klagen den 18. april 2011. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt

Læs mere

De spørgsmål vi bragte op på mødet og som vi gerne vil have Forbrugerstyrelsens fortolkning af var blandt andet følgende:

De spørgsmål vi bragte op på mødet og som vi gerne vil have Forbrugerstyrelsens fortolkning af var blandt andet følgende: Forbrugerstyrelsen Amager Fælledvej 56 2300 København S Att.: Sekr. Chef Kenneth Skov Jensen & Chefkonsulent Signe Schmidt. Lars Thykier Direktør Direkte telefon 35 30 12 55 E-mail: lth@travelassoc.dk

Læs mere

K E N D E L S E. [advokat A], for Advokatnævnet for at have tilsidesat advokatpligterne, jf. retsplejelovens 126 og 143, stk. 5.

K E N D E L S E. [advokat A], for Advokatnævnet for at have tilsidesat advokatpligterne, jf. retsplejelovens 126 og 143, stk. 5. København, den 19. december 2013 Sagsnr. 2012 2488/MLA 1. advokatkreds K E N D E L S E Advokatrådet har ved anklageskrift af 11. juli 2012, modtaget i Advokatnævnet den 12. juli 2012, som korrigeret ved

Læs mere

Klager. København, den 8. marts 2010 KENDELSE. ctr. Gunnar Broholm under konkurs v/dahl advokatfirma Kaj Munks vej 4 7400 Herning

Klager. København, den 8. marts 2010 KENDELSE. ctr. Gunnar Broholm under konkurs v/dahl advokatfirma Kaj Munks vej 4 7400 Herning 1 København, den 8. marts 2010 KENDELSE Klager ctr. Gunnar Broholm under konkurs v/dahl advokatfirma Kaj Munks vej 4 7400 Herning og v/dansk Ejendomsmæglerforening Islands Brygge 43 2300 København S Sagen

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2013-0128 Klager: Pensionspleje v/ Pensionsforsikringsmægler Frank Peter Sørensen Espevangen 6 b 2860 Søborg Indklagede: Daniel Normann Pedersen Strandvejen 365 B 2980 Kokkedal Parternes påstande:

Læs mere

PAKKEREJSE-ANKENÆVNET

PAKKEREJSE-ANKENÆVNET PAKKEREJSE-ANKENÆVNET 1 K E N D E L S E i sag nr. 2012/0033 afsagt den 28. januar 2013 ****************************** KLAGER AE (2 voksne/3 børn) v/dj SALGSBUREAU ARRANGØR Peacock Travel A/S Peacock Travel

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om en rejsegarantifond

Bekendtgørelse af lov om en rejsegarantifond LBK nr 1101 af 03/09/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 2. februar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, j.nr. 14/07717

Læs mere

Habilitet ved behandling af klagesag i landbrugsministeriet

Habilitet ved behandling af klagesag i landbrugsministeriet Habilitet ved behandling af klagesag i landbrugsministeriet Fundet det i strid med almindelige forvaltningsretlige grundsætninger om speciel inhabilitet, at landbrugsministeriets repræsentant i et bedømmelsesudvalg

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * Ekspeditionstid

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * Ekspeditionstid ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 23. juli 2013 (J.nr. 2012-0027348). Ikke grundlag

Læs mere

KENDELSE. Klagerne ønskede at sælge deres ejendom og henvendte sig i den forbindelse til indklagede.

KENDELSE. Klagerne ønskede at sælge deres ejendom og henvendte sig i den forbindelse til indklagede. 1 København, den 8. juni 2009 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmægler Henrik Møller Andersen Hovedgaden 21 4270 Høng Sagen angår spørgsmålet, om den mellem indklagede og klagerne indgåede formidlingsaftale

Læs mere

PAKKEREJSE-ANKENÆVNET

PAKKEREJSE-ANKENÆVNET PAKKEREJSE-ANKENÆVNET 1 K E N D E L S E i sag nr. afsagt den 29. september 2016 ****************************** KLAGER [Klager] (2 personer) SALGSBUREAU ARRANGØR [Bureau] [Bureau] REJSEMÅL Puerto Rico,

Læs mere

Til Folketinget Skatteudvalget

Til Folketinget Skatteudvalget Skatteudvalget 2018-19 L 27 Bilag 2 Offentligt 12. november 2018 J.nr. 2018-2528. Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende

Læs mere

PAKKEREJSE-ANKENÆVNET

PAKKEREJSE-ANKENÆVNET PAKKEREJSE-ANKENÆVNET 1 K E N D E L S E i sag nr. 2014/0109 afsagt den 19. november 2014 ****************************** KLAGER OJG (2 voksne/2 børn) SALGSBUREAU ARRANGØR Travel Sense A/S Travel Sense A/S

Læs mere

Kendelse K ApS mod Finanstilsynet

Kendelse K ApS mod Finanstilsynet Kendelse af 14. oktober 1997. J.nr.96-202.524 Virksomhed med salg af brugte skibsanparter anset for omfattet af tilladelseskravet i lov om fondsmæglerselskaber. Lov om fondsmæglerselskaber 1 og 5, stk.

Læs mere

Rejsebetingelser for Greenland Getaways

Rejsebetingelser for Greenland Getaways Rejsebetingelser for Greenland Getaways Generelle bestemmelser Alle pakkerejser, der købes af en kunde hos et rejsebureau i Danmark, er underlagt Lov om Pakkerejser. Den lov er til for at beskytte den

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 9. juni Bekendtgørelse om registrering, garantistillelse m.v. i Rejsegarantifonden. 7. juni Nr. 753.

Lovtidende A Udgivet den 9. juni Bekendtgørelse om registrering, garantistillelse m.v. i Rejsegarantifonden. 7. juni Nr. 753. Lovtidende A 2018 Udgivet den 9. juni 2018 7. juni 2018. Nr. 753. Bekendtgørelse om registrering, garantistillelse m.v. i Rejsegarantifonden I medfør af 8, stk. 3, og 23, stk. 1, i lov om en rejsegarantifond,

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 7. november 2012 (J.nr. 2012-0026847) Afslag på

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * onstid 9-16 *

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * onstid 9-16 * ERHVERVSANKENÆVNET Fax 33 30 76 00 Ekspediti- Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * onstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 19. august 2011 (J.nr. 2011-0023581)

Læs mere

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER

Beretning TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER Beretning om TILSKUD TIL RETSHJÆLPSINSTITUTIONER 2011 Afgivet af Civilstyrelsen i maj 2011 - 2 - Reglerne Som led i implementeringen af reformen vedrørende blandt andet fri proces og retshjælp, der er

Læs mere

Sagens omstændigheder:

Sagens omstændigheder: Kendelse af 19. marts 1997. J.nr. 96-86.232. Nærmere bestemt virksomhed krævede tilladelse som fondsmæglerselskab. Lov om værdipapirhandel 4, stk. 2. Lov om fondsmæglerselskaber 1. Bekendtgørelse nr. 721

Læs mere

Ad. 1. Dansk Tipstjeneste A/S overførsel af midler til Hestevæddeløbssportens Finansieringsfond.

Ad. 1. Dansk Tipstjeneste A/S overførsel af midler til Hestevæddeløbssportens Finansieringsfond. SKATTEMINISTERIET Statsrevisorernes beretning nr. 6 2002 om Dansk Tipstjeneste A/S Statsrevisorerne har ved brev af 17. februar fremsendt statsrevisorernes beretning nr. 6 2002 om Dansk Tipstjeneste A/S.

Læs mere

Sagens omstændigheder: I Finanstilsynets afgørelse af 8. november 2007 hedder det:

Sagens omstændigheder: I Finanstilsynets afgørelse af 8. november 2007 hedder det: Kendelse af 22. april 2008 (J.nr. 2007-0014802). Anmodning om aktindsigt i tilsynssager ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt Offentlighedsloven 14. (Anders Hjulmand, Lise Høgh

Læs mere

Inddragelse af økonomisk sikkerhed stillet i forbindelse med visumophold

Inddragelse af økonomisk sikkerhed stillet i forbindelse med visumophold 10-5. Forvaltningsret 115.1. Inddragelse af økonomisk sikkerhed stillet i forbindelse med visumophold En mand fik visum til Danmark og rejste ind i landet. I forbindelse med visumsagen stillede hans herboende

Læs mere