Usikkerheden stiger og væksten aftager

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Usikkerheden stiger og væksten aftager"

Transkript

1 Allan Sørensen, chefanalytiker DECEMBER 2018 Usikkerheden stiger og væksten aftager For første gang i 15 år står eksporten stille, mens der er pæn fremgang i efterspørgslen i udlandet, hvilket har ført til tab af markedsandele. Tabet af markedsandele ventes dog at bremse op, så eksporten kan opføre sig mere normalt. Der ventes fremgang i verdensøkonomien og dermed stigende eksport, men usikkerheden er stor. Flere nye nedjusteringer kan koste dansk økonomi 12 mia. kr. For første gang i 15 år: Eksporten står stille mens efterspørgslen stiger For første gang i 15 år er der ikke fremgang i eksporten i en periode med stigende efterspørgsel på vores eksportmarkeder. Væksten på de danske eksportmarkeder toppede i 2017 på 2,8 pct. I 2018 ventes Eksporten er gået i stå midt i et opsving Udenlandsk markedsvækst og vækst i dansk eksport Realvækst i procent Udenlandsk vækst vejet sammen i fht. dansk eksport Kilde: Danmarks Statistik, Oxford Economics og DI Vækst i eksport af varer og tjenester

2 2 væksten at være på 2,6 pct., hvilket fortsat er højere end den gennemsnitlige vækst siden finanskrisen. Dansk eksport er altså kommet i modvind midt i en global højkonjunktur. Den danske eksportmarkedsvækst 1 ventes at blive på 2,3 pct. i 2019 og 2,2 pct. i Eksporten har ikke bidraget til fremgang i 2018 Stilstand i eksporten Den store motor i dansk økonomi har siden starten af 2017 stået meget stille og dermed ikke bidraget til fremgangen i dansk økonomi. Ekstraordinære forhold har svækket eksporten Vi har ikke fået nok ud af globalt opsving Den svage udvikling i eksporten har været påvirket af ekstraordinære forhold. I starten af 2017 havde vi en stor eksport af vindmøller og et patent. Begge dele er forhold, der ikke er gentaget i 2018, og som derfor har en negativ effekt på udviklingen i eksporten fra 2017 til Når der ses bort fra vindmøller og andre kraftmaskiner, har der i årets tre første kvartaler været en fremgang i eksporten (i løbende priser) på 1,9 pct. frem for en vækst på blot 0,2 pct. inklusive disse poster. Tilsvarende vendes en tilbagegang på 1,8 pct. i tjenesteeksporten til en fremgang på 1,6 pct., hvis der korrigeres for en større enkeltstående betaling fra udlandet for brug af danskejet patent i starten af Selv en fremgang i eksporten på et par procent er dog ikke imponerende, da vi har befundet os midt i et globalt opsving. Væksten på de danske eksportmarkeder var i 2017 på det højeste niveau siden En sammenvejning af realvæksten i BNP på tværs af lande i forhold til landenes betydning for dansk eksport.

3 3 Stærk krone gør danske varer dyrere i udlandet Kronen er styrket over de seneste tre år, hvilket også har udfordret eksportvirksomhederne, da deres produkter er blevet dyrere i udlandet. Dette kan have betydet, at virksomhederne derfor har fået færre eksportordrer end ventet og eventuelt lavere priser for de varer og tjenester, de har solgt til udlandet. Kronekursen har stabiliseret sig i løbet af 2018 og er tilmed svækket en lille smule i løbet af efteråret. Der er således ikke længere nogen forringelse af konkurrenceevne fra valutakursen, hvilket kan gøre det nemmere for virksomhederne at omsætte opsvinget i udlandet til øget eksport. Global højkonjunktur har toppet Globalt opsving fortsætter men i lavere tempo Den globale højkonjunktur ser ud til at have toppet i denne omgang, men der er fortsat udsigt til fremgang. I både USA og store dele af Europa er presset på arbejdsmarkederne stigende, og mangel på arbejdskraft dæmper væksten i de kommende år. De økonomiske tillidsindikatorer har været vigende, og der er en stigende usikkerhed omkring opsvingets styrke. Den seneste risiko-undersøgelse fra Oxford Economics viser, at den globale usikkerhed er steget og hælder til den negative side med risiko for lavere vækst end ventet.

4 4 Øget risiko for at væksten i verdensøkonomien kan blive lavere end ventet Usikkerhedsmomenters potentielle påvirkning af væksten i verdensøkonomien de næste to år Procent kvartal kvartal Risici hælder klart til den negative side Risici hælder svagt til den negative side Risici er balancerede Risici hælder svagt til den positive side Risici hælder klart til den positive side Kilde: Oxford Economics Global Risk Survey: Q Handelskrig, brexit og stigende renter Fremgang i sigte, men væksten aftager Handelskrigen mellem USA og Kina, uvis status i brexit-forhandlinger og Europa-Kommissionens afvisning af Italiens budget har været med til at skabe usikkerhed omkring væksten i de kommende år. Der er samtidig udsigt til en gradvis normalisering af pengepolitikken i USA (og snart også eurolandene), hvilket vil dæmpe væksten gennem højere renter. Aktiemarkederne har reageret nervøst på usikkerheden, og aktiekurserne faldt drastisk i oktober. På trods af stor usikkerhed så peger de seneste prognoser fra bl.a. IMF, OECD, EU-Kommissionen og Oxford Economics alle på, at det globale opsving fortsætter. Der er dog samtidig enighed om, at tempoet går ned i de kommende år. Verdensøkonomien voksede med 3,7 procent i 2018, mens der skønnes en vækst på 3½ pct. i både 2019 og Væksten er aftagende på vores store eksportmarkeder i Europa og USA. I Asien aftager væksten ligeledes, men trods dette forbliver væksten stadig væsentligt højere end i resten af verden. Der er udsigt til tiltagende vækst i Afrika og Sydamerika. Disse regioner har dog stadig ganske lille betydning for dansk eksport.

5 5 De seneste års stigende kronekurs og den ekstraordinære store eksport af vindmøller og et patent betyder, at eksporten slet ikke steg i takt med efterspørgslen på vores eksportmarkeder i De ekstraordinære forhold har ikke effekt på udviklingen i eksporten i 2019 og 2020, og da kronen samtidig ser ud til at have stabiliseret sig, bør eksporten begynde at opføre sig mere normalt i de kommende år. Vi forventer, at eksporten stiger med 2,7 pct. i 2019 og 2,6 pct. i Forventningerne til udviklingen i eksporten skal ses i lyset af den store usikkerhed, der pt. er om verdensøkonomien. Fremgangen forudsætter, at tabet af markedsandele begynder at bremse op.

6 6 Det kræver samtidig, at de globale risici ikke materialiserer sig og fører til lavere vækst i verdensøkonomien. Nye nedjusteringer kan koste 12 mia. kr. Bremser verdensøkonomien hurtigere op end ventet, og/eller fortsætter de seneste års tab af markedsandele, vil det føre til lavere eksportvækst, mindre velstand og færre beskæftigede end skønnet i denne prognoses hovedscenarie. Den ventede vækst på de danske eksportmarkeder i 2019 er siden DI s prognose i juni blevet nedjusteret med ¼ procentpoint. Fører den aktuelle usikkerhed om verdensøkonomien til en tilsvarende yderligere nedjustering af væksten på eksportmarkederne i 2019 og 2020, vil dansk BNP ved udgangen af 2020 være 12 mia. kr. lavere, og beskæftigelsen 14.ooo personer lavere end skønnet i DI s prognose 2. Europæisk opsving fortsætter for lavere styrke Europæisk opsving har toppet Det europæiske opsving har varet i 5½ år. Opsvinget ventes at fortsætte i de kommende år, men væksten har toppet. Mangel på arbejdskraft i store dele af Europa Ledigheden i EU er sendt ned på det laveste niveau i mange årtier, og den forventes at aftage yderligere i de kommende år. Ligesom i Danmark opleves der i Tyskland og store dele af Østeuropa stigende udfordringer med mangel på arbejdskraft. Øget mangel på medarbejdere kan blive en stor udfordring for at holde opsvinget kørende. 2 DI Prognose: Fremgang i usikre tider, november 2018.

7 7 Tilliden til økonomien er aftaget Tilliden til europæisk økonomi har været aftagende siden årsskiftet, hvilket indikerer, at væksten aftager i den kommende tid. Der er faldende tillid blandt både forbrugere og erhvervsliv. Særligt inden for fremstillingsindustrien har erhvervstilliden været aftagende siden januar. EU s største økonomi, Tyskland, blev ramt af tilbagegang i 3. kvartal. Tyskland er den store motor i europæisk økonomi, og derfor er det afgørende for væksten i hele Europa, at den aktuelle tilbagegang blot er en enlig svale. Svært at finde en god løsning på brexit Brexit-forhandlingerne har trukket ud, og det har vist sig meget vanskeligt at blive enige om en løsning. Der er lavet en aftale mellem EU og Storbritannien, men aftalen mangler fortsat at blive godkendt i Europa-Parlamentet og ikke mindst i det britiske parlament. Der er fortsat ikke lavet en aftale vedrørende vilkårene for samhandel efter Usikkerheden omkring Italiens økonomi har været stigende siden folkeafstemningen i marts. De to EU-skeptiske partier, Lega og Fremstjernebevægelsen, er en del af Italiens nye regering. Regeringens budgetudspil for 2019 lægger op til et budgetunderskud på 2,4 procent af BNP, og overholder dermed ikke de fælles europæiske spilleregler. Stigende rente på italienske statsobligationer Finansmarkederne har reageret skeptisk på situationen i Italien. Renten på tiårige statsobligationer er siden maj steget fra under 2 procent til nu næsten 3½ procent. De højere renter kan blive en dyr

8 8 fornøjelse for Italien - EU s næstmest forgældede land. Den italienske statsgæld er på 130 procent af BNP. Vækst i USA på næsten 3 procent i 2018 Optimisme blandt forbrugere og erhvervsliv Amerikansk opsving løber tør for arbejdskraft Amerikansk økonomi har sat farten op i løbet af 2018, hvor der forventes en vækst på næsten tre procent. Opsvinget i amerikansk økonomi har varet i nu otte år, og sidste års skattereform har sat ekstra fart på væksten i Optimismen bobler fortsat i amerikansk økonomi, særligt blandt forbrugerne, der er i det bedste humør siden Erhvervslivet ser også ganske lyst på den aktuelle situation. Presset arbejdsmarked og stigende renter Gode muligheder for øget eksport til USA Væksten i amerikansk økonomi ventes at være aftagende i de kommende år som følge af et presset arbejdsmarked og højere renter. Ledigheden er sendt ned på det laveste niveau siden 1969, og mere end hver tredje amerikanske virksomhed har pt. jobs, som de ikke kan få besat. Lønvæksten er begyndt at accelerere, så der er lagt op til flere renteforhøjelser i de kommende år. Optimistiske forbrugere og stigende lønninger er en god cocktail for danske virksomheders eksport til USA. Dollaren er samtidig blevet styrket siden foråret, og det har givet ny fremgang i dansk eksport til det amerikanske marked.

9 9 Protektionisme giver usikkerhed Kinas høje vækst under pres af handelskrig Kinesisk fremgang er gået uden om dansk eksport i 2018 Dansk eksport til USA afhænger af en fortsat god adgang til det amerikanske marked. Den største usikkerhed i amerikansk økonomi knytter sig til den protektionistiske linje i handelspolitikken. Der er fortsat ikke kommet en løsning på handelskrigen mellem USA og Kina. Kinas høje vækst har ikke øget dansk eksport i 2018 Blandt gruppen af emerging markets er det fortsat de asiatiske vækstøkonomier, der vækster i det hurtigste tempo. Kina, der har udviklet sig til en økonomisk supermagt, fortsætter med at vokse i et hastigt tempo selv om tempoet er aftagende. Den høje vækst er dog under pres af handelskrigen med USA. USA er kinesernes klart største eksportmarked. Så det har betydelige konsekvenser for den kinesiske eksportsektor, at amerikanerne har lagt told på store dele af de kinesiske produkter. Kinas vareeksport til USA udgør 3,5 procent af BNP (USA s eksport til Kina udgør derimod blot 0,7 pct. af BNP). Kinesisk økonomi har pt. en vækst på ca. 6½ procent årligt, men på trods af denne imponerende fremgang, så har dansk eksport haft en tilbagegang på næsten 10 procent i perioden fra januar til september i forhold til de samme måneder året før. Det er første gang siden 1998, at vi vil opleve et år med tilbagegang på det kinesiske marked. Tilbagegangen i eksporten til Kina skyldes blandt andet faldende eksportpriser og svækkelsen af den kinesiske valuta.

10 10 Forbrugerne dikterer væksten i Kina Råvarepriser har betydning for væksten Faldet i eksporten til Kina er en reminder om, at vi også kan møde modgang i Kina. Vi har dog stadig et stort potentiale for at løfte eksporten til Kina. Detailsalget og servicesektoren vokser væsentlig hurtigere end resten af økonomien, og det er forbrugerne, der nu sætter tempoet i Kina. Den voksende middelklasse giver helt nye muligheder for danske virksomheder i Kina. De 20 pct. rigeste kinesere (næsten 275 mio. mennesker) har i dag et gennemsnitsligt velstandsniveau på niveau med de sydeuropæiske lande. Nyt fald i råvarepriserne Verdensmarkedspriserne på olie, metaller mv. faldt drastisk i slutningen af 2014 og 2015, hvilket satte væksten i flere råvareproducerende lande under pres. Dette var særlig tydeligt i Afrika og Sydamerika. Råvarepriserne er steget igen over de seneste år, og det samme gælder vækstudsigterne for de råvareproducerende lande. Sydamerika og Afrika er de to eneste regioner, hvor der er udsigt til tiltagende vækst i 2019 og Prognoserne for de råvareproducerende lande er dog blevet lidt mere usikre af de seneste ugers faldende råvarepriser. Særligt olieprisen er faldet drastisk, men også prisen på fx metaller, træ og tekstilfibre er faldet.

11 11 Tyrkiet og Argentina i økonomiske problemer Ud over faldende råvarepriser har de stigende renter i USA også konsekvenser for en række af emerging markets, da investorer i stigende grad vælger at placere deres midler i USA frem for udviklingslandene. Både Tyrkiet og Argentina, to G20-lande, er kommet i store økonomiske problemer. I begge lande er inflationen taget til i styrke, og renterne er blevet kraftigt forhøjet. Begge lande forventes at være i recession i Vækstudsigterne for Tyrkiet i 2019 er over det seneste halve år blevet reduceret fra 3,9 procent til -0,1 procent. I Argentina er vækstskønnet nedjusteret fra 2,5 procent til -1,0 procent.

Øget verdenshandel kan sætte fart på dansk eksport

Øget verdenshandel kan sætte fart på dansk eksport Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 FEBRUAR 2018 Øget verdenshandel kan sætte fart på dansk eksport Verdensøkonomien er inde i et globalt opsving. Optimismen bobler, vækstudsigterne er

Læs mere

Optimisme øger eksporten af luksusprodukter

Optimisme øger eksporten af luksusprodukter Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 DECEMBER 2017 Optimisme øger eksporten af luksusprodukter Væksten i verdensøkonomien er tiltagende, og opsvinget har nu fået fat i alle regioner i verden.

Læs mere

Eksporten har skuffet og risici hælder til negativ side

Eksporten har skuffet og risici hælder til negativ side Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 JUNI 2018 Eksporten har skuffet og risici hælder til negativ side Dansk eksport er bremset op, hvilket er utrolig skuffende, da vi befinder os midt i

Læs mere

Usikkerhed om Donald Trumps retning for USA

Usikkerhed om Donald Trumps retning for USA Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 299 6323 JULI 217 Usikkerhed om Donald Trumps retning for USA Der hersker stor usikkerhed om den politiske kurs i USA. Kursen har stor betydning for amerikansk

Læs mere

Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen

Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Oktober 2015 Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen efter danske underleverancer Danske virksomheder har mange underleverancer til erhvervslivet i udlandet. Væksten

Læs mere

DI Prognose: Fremgang i usikre tider

DI Prognose: Fremgang i usikre tider DI Økonomisk politik og analyse NOVEMBER 2018 DI Prognose: Fremgang i usikre tider Der hersker betydelig usikkerhed om udviklingen i verdensøkonomien. Men de internationale prognoser peger i retning af,

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Øget risiko for global recession

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Øget risiko for global recession NØGLETAL UGE 33 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Øget risiko for global recession Af: Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge fik vi fremragende tal for udviklingen i dansk økonomi, der viste vækst på hele

Læs mere

Verdensøkonomien er i fremgang - men stadig præget af usikkerhed

Verdensøkonomien er i fremgang - men stadig præget af usikkerhed Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 MAJ 2017 Verdensøkonomien er i fremgang - men stadig præget af usikkerhed Verdensøkonomien genvinder momentum og er på vej ind i et opsving. Tillidsindikatorerne

Læs mere

IMF: Svagere global vækst i år

IMF: Svagere global vækst i år NØGLETAL UGE 4 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt IMF: Svagere global vækst i år Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge gav et lidt blandet billede af udviklingen i dansk og global

Læs mere

Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport

Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Oktober 15 Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport Nedgangen i den europæiske bygge- og anlægsaktivitet er bremset op og nu svagt stigende efter

Læs mere

Mindre optimistiske forbrugere

Mindre optimistiske forbrugere NØGLETAL UGE 51 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Mindre optimistiske forbrugere Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge er der kommet nye tal, der er med til at tegne det aktuelle

Læs mere

Kinas store omstilling: Nu skal forbrugerne trække væksten

Kinas store omstilling: Nu skal forbrugerne trække væksten Af chefanalytiker Allan Sørensen, als@di.dk November 217 Kinas store omstilling: Nu skal forbrugerne trække væksten Kina er blevet en afgørende spiller i verdensøkonomien og for dansk eksport. Den kinesiske

Læs mere

Gunstige forhold for øget eksport

Gunstige forhold for øget eksport ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE August 2015 Gunstige forhold for øget eksport Tiltagende vækst på vores nære eksportmarkeder og en svækket valuta i forhold til f.eks. USA og Kina giver gunstige forhold for øget

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Glade vismænd eller realistisk regering

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Glade vismænd eller realistisk regering NØGLETAL UGE 22 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Glade vismænd eller realistisk regering Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom I den forgangene uge blev vi rigere på prognoser for dansk økonomi.

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Faldende aktiemarked

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Faldende aktiemarked 01-10-2017 01-11-2017 01-12-2017 01-01-2018 01-02-2018 01-03-2018 01-04-2018 01-05-2018 01-06-2018 01-07-2018 01-08-2018 01-09-2018 01-10-2018 NØGLETAL UGE 41 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Faldende aktiemarked

Læs mere

Jobskabelsen er dybt afhængig af eksporten

Jobskabelsen er dybt afhængig af eksporten Organisation for erhvervslivet 24. februar 2009 Jobskabelsen er dybt afhængig af eksporten AF ØKONOMISK KONSULENT ALLAN SØRENSEN, ALS@DI.DK Hele 730.000 danske job afhænger af vores eksport. Men eksportudsigterne

Læs mere

Kina og USA rykker frem i dansk eksporthierarki

Kina og USA rykker frem i dansk eksporthierarki ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE december 2015 Kina og USA rykker frem i dansk eksporthierarki Virksomhedernes øgede fokus på vækstmarkederne har frem mod 2020 øget eksportpotentialet med 30-35 mia. kr. En stigende

Læs mere

Aftagende vækst i de kommende år

Aftagende vækst i de kommende år Udlandet Udviklingen præges af usikkerhed Vækst Udsigt til en langsommere vækst i de kommende år Beskæftigelse Der vil blive skabt ca. 40.000 nye jobs frem mod 2021 Arbejdsløshed Arbejdsløsheden falder

Læs mere

Obama overdrager stærk økonomi til Trump

Obama overdrager stærk økonomi til Trump Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 JANUAR 2017 Obama overdrager stærk økonomi til Trump Den 20. januar indsættes Trump som USA s 45. præsident. Amerikansk økonomi er blevet stærkt forbedret

Læs mere

Aktuelt om konkurrenceevne og konjunktur

Aktuelt om konkurrenceevne og konjunktur 9-- Forberedelse af lønforhandlingen Aktuelt om konkurrenceevne og konjunktur Overblik Fra august til september var bruttoledigheden næsten uændret, dog med en lille stigning på. Dermed lå bruttoledigheden

Læs mere

Amerikansk økonomi på vej frem igen

Amerikansk økonomi på vej frem igen Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 Jacob Bjerregaard Clausen, stud.polit jabc@di.dk SEPTEMBER 2016 Amerikansk økonomi på vej frem igen Væksten i amerikansk økonomi er på vej op igen efter

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 - De gode tendenser fortsætter, opsvinget tager til Den 15. juni 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-9705 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

Den 19. maj 2009. Sagsnr.: Prognose for verdensøkonomien i 2008-10

Den 19. maj 2009. Sagsnr.: Prognose for verdensøkonomien i 2008-10 Den 19. maj 29 Af chefkonsulent Morten Granzau Nielsen, mogr@di.dk, cheføkonom Klaus Rasmussen, kr@di.dk, økonomisk konsulent Tina Honoré Kongsø, tkg@di.dk og økonomisk konsulent Allan Sørensen, als@di.dk

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig et skridt nærmere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig et skridt nærmere NØGLETAL UGE 24 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig et skridt nærmere Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom I den forgangene uge kom der nye meldinger fra ECB. Her annoncerede Mario Draghi

Læs mere

Sverige: Vigtigt eksportmarked med potentiale

Sverige: Vigtigt eksportmarked med potentiale Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 MAJ 2017 Sverige: Vigtigt eksportmarked med potentiale Sverige er Danmarks næststørste eksportmarked. Sverige er et marked i vækst med gode muligheder

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lunken dansk vækst

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lunken dansk vækst NØGLETAL UGE 33 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lunken dansk vækst Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge har der været størst fokus på de hjemlige nøgletal. Danmarks Statistik

Læs mere

Markedsfokus bliver hver måned opdateret med de seneste statistiske oplysninger.

Markedsfokus bliver hver måned opdateret med de seneste statistiske oplysninger. Økonomiske tendenser Sammenvejet udland December DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus

Læs mere

2018: Laveste vækst i vareeksporten i 9 år

2018: Laveste vækst i vareeksporten i 9 år NØGLETAL UGE 6 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt 218: Laveste vækst i vareeksporten i 9 år Af: Katrine Ellersgaard Nielsen, seniorøkonom og Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge bød i tråd med de foregående

Læs mere

Markedsfokus bliver hver måned opdateret med de seneste statistiske oplysninger.

Markedsfokus bliver hver måned opdateret med de seneste statistiske oplysninger. Økonomiske tendenser Sammenvejet udland December DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus

Læs mere

Fødevareklyngens eksport rejser længere væk

Fødevareklyngens eksport rejser længere væk Peter Bernt Jensen, konsulent pebj@di.dk, 3377 3421 NOVEMBER 2016 Fødevareklyngens eksport rejser længere væk Eksporten fra fødevareklyngen retter sig i stigende grad mod Asien og øvrige globale markeder.

Læs mere

Den 6. februar 2014. Af: chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk. Procent af verdensøkonomien (købekraftskorrigerede enheder)

Den 6. februar 2014. Af: chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk. Procent af verdensøkonomien (købekraftskorrigerede enheder) Den 6. februar 2014 udgør nu mere end halvdelen af verdensøkonomien udgør nu over halvdelen af den samlede verdensøkonomi, deres stigende andel af verdensøkonomien, øger betydningen af disse landes udvikling

Læs mere

DI-prognose: Fortsat lav dansk vækst

DI-prognose: Fortsat lav dansk vækst Klaus Rasmussen, chefanalytiker kr@di.dk, 3377 3908 Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 3377 3912 AUGUST 2016 DI-prognose: Fortsat lav dansk vækst Siden DI s prognose fra maj er væksten i verdensøkonomien

Læs mere

Dansk økonomi på slingrekurs

Dansk økonomi på slingrekurs Dansk økonomi på slingrekurs Af Steen Bocian, cheføkonom, Danske Bank I løbet af det sidste halve år er der kommet mange forskellige udlægninger af, hvordan den danske økonomi rent faktisk har det. Vi

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Hvad skal trække væksten i Q2?

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Hvad skal trække væksten i Q2? NØGLETAL UGE 32 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Hvad skal trække væksten i Q2? Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge gav nogle interessante nøgletal. Først og fremmest fik tal

Læs mere

Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer

Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Juli 2015 Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer I 2015 og 2016 er der bedste udsigter for eksporten af forbrugsvarer i mere end syv år. I de foregående år er det særligt

Læs mere

Japan rummer muligheder for dansk eksport

Japan rummer muligheder for dansk eksport Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 Mikkel Bess, stud.polit JULI 2017 Japan rummer muligheder for dansk eksport Frihandelsaftalen med Japan vil løfte dansk eksport til verdens tredjestørste

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Fremragende vækst i dansk økonomi

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Fremragende vækst i dansk økonomi NØGLETAL UGE 35 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Fremragende vækst i dansk økonomi Af: Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge fik vi fremragende tal for væksten i dansk økonomi i 2. kvartal. Det er særlig

Læs mere

nye job i sommerhalvåret

nye job i sommerhalvåret Kasper Hahn-Pedersen, økonomisk konsulent khpe@di.dk, 3377 3432 JUNI 2018 18.000 nye job i sommerhalvåret DI s medlemmer forventer fremgangen fortsætter ind i efteråret. Svarene fra vores medlemmer indikerer,

Læs mere

Laveste vækst i 5 år skyldes bl.a. teknik

Laveste vækst i 5 år skyldes bl.a. teknik NØGLETAL UGE 9 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Laveste vækst i 5 år skyldes bl.a. teknik Af: Kristian Skriver, økonom og Katrine Ellersgaard Nielsen, seniorøkonom. Den forgangne uge kom Danmarks Statistik

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Hut-li-hut for beskæftigelsen

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Hut-li-hut for beskæftigelsen NØGLETAL UGE 25 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Hut-li-hut for beskæftigelsen Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom I den forgangene uge fik vi tal, der bekræftede, at udviklingen i den danske

Læs mere

USA. Jobrapport til den pæne side Den amerikanske arbejdsmarkedsrapport for oktober var umiddelbart til den svage side. Lønstigninger (YoY), procent

USA. Jobrapport til den pæne side Den amerikanske arbejdsmarkedsrapport for oktober var umiddelbart til den svage side. Lønstigninger (YoY), procent Konjunktur / Politik 15-11-2017 1 USA Jobrapport til den pæne side Den amerikanske arbejdsmarkedsrapport for oktober var umiddelbart til den svage side. Da de to foregående måneders rapporter blev opjusteret

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Danske renter falder

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Danske renter falder NØGLETAL UGE 5 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Danske renter falder Af: Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge kom de økonomiske vismænd med deres forårsrapport, der blandt andet indeholder en ny prognose

Læs mere

Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne

Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne Dansk Industri Aktuelle konjunkturtendenser Fra september til oktober viser opgørelsen af bruttoledigheden et fald på 1.1 fuldtidspersoner, eller,1 procentpoint.

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sommerferie med 3 mio. beskæftigede

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sommerferie med 3 mio. beskæftigede 1990 1992 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006 2008 2010 2012 2014 2016 2018 NØGLETAL UGE 26 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sommerferie med 3 mio. beskæftigede Af: Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge

Læs mere

Økonomisk Redegørelse Maj 2012

Økonomisk Redegørelse Maj 2012 Økonomisk Redegørelse Maj 1 Hovedbudskaber: Udsigt til svag genopretning i Danmark som i seneste ØR Lille bedring af internationale konjunkturer siden årsskiftet Store usikkerheder om udviklingen risiko

Læs mere

Ny eksportnedtur kan koste 24.000 arbejdspladser

Ny eksportnedtur kan koste 24.000 arbejdspladser ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE februar 2016 Ny eksportnedtur kan koste 24.000 arbejdspladser Eksporten har udviklet sig meget skuffende igennem 2015. Den ventede bedring af de internationale konjunkturer bør

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017 - Fri af krisen - opsvinget tegner til at være robust Den 21. december 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-20930 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Vareeksporten trodser dyk i salget til Storbritannien

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Vareeksporten trodser dyk i salget til Storbritannien NØGLETAL UGE 23 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Vareeksporten trodser dyk i salget til Storbritannien Af: Katrine Ellersgaard Nielsen, chef for analyse og samfundsøkonomi og Kristian Skriver, økonom De forgangne

Læs mere

Eksportoptimisme giver forårsstemning

Eksportoptimisme giver forårsstemning DI ANALYSE april 2015 Eksportoptimisme giver forårsstemning DI s Virksomhedspanel spår fremgang i 2. kvartal af 2015, og virksomhederne er mere optimistiske, end de har været seneste kvartaler. Det er

Læs mere

Temperaturen i dansk og international økonomi Oplæg ved Makroøkonom Søren Vestergaard Kristensen

Temperaturen i dansk og international økonomi Oplæg ved Makroøkonom Søren Vestergaard Kristensen 02-02-2017 1 Temperaturen i dansk og international økonomi Oplæg ved Makroøkonom Søren Vestergaard Kristensen 02-02-2017 2 Agenda Konjunkturerne i dansk økonomi EU og Brexit USA og Trump Finansiel uro

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt kr.

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt kr. NØGLETAL UGE 44 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt 1..52.27. kr. Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge var præget af sløje tal for væksten i den europæiske økonomi. Vi fik det første

Læs mere

Eksport: Få hindringer på nærmarkederne

Eksport: Få hindringer på nærmarkederne Den 22. maj 2012 Eksport: Få hindringer på nærmarkederne Danske virksomheder oplever få udfordringer ved salg til nærmarkederne, mens salg til udviklingslan- de og emerging markets uden for Europa kan

Læs mere

Virksomhederne løfter foden lidt fra speederen

Virksomhederne løfter foden lidt fra speederen Kasper Hahn-Pedersen, økonomisk konsulent KHPE@di.dk, 3377 3432 MARTS 2018 Virksomhederne løfter foden lidt fra speederen DI s Virksomhedspanel spår fremgang i 2. kvartal af 2018, men er knap så positive

Læs mere

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Verdensøkonomien er i dyb recession, og udsigterne for næste år peger på vækstrater langt under de historiske gennemsnit. En fælles koordineret europæisk

Læs mere

Status på økonomiske nøgletal april 2019

Status på økonomiske nøgletal april 2019 NØGLETAL APRIL 219 Status på økonomiske nøgletal april 219 Af: Kristian Skriver, økonom I løbet af de seneste måneder har historierne om udviklingen i europæisk økonomi ikke været specielt opløftende.

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, december Positive takter, og på vej ud af krisen

Pejlemærker for dansk økonomi, december Positive takter, og på vej ud af krisen Pejlemærker for dansk økonomi, december 2016 - Positive takter, og på vej ud af krisen Det ventes, at verdensøkonomien og dansk økonomi vil fortsætte de positive takter i de kommende år og, at vi nu er

Læs mere

Dansk økonomi. Ned i gear. April 2019

Dansk økonomi. Ned i gear. April 2019 Dansk økonomi Ned i gear April 2019 Væksten taber momentum Der er udsigt til en periode med lavere global vækst. I eurozonen forventer vi en betydelig nedgang i væksten, da de fremadrettede indikatorer

Læs mere

Store muligheder for eksportfremme til MMV er

Store muligheder for eksportfremme til MMV er Januar 2014 Store muligheder for eksportfremme til MMV er Af chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk og chefkonsulent Marie Gad, msh@di.dk De mindre og mellemstore virksomheder står for en begrænset del

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Vi skal være glade for 1 pct.

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Vi skal være glade for 1 pct. NØGLETAL UGE 39 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Vi skal være glade for 1 pct. Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge gav en bekræftelse på, at det økonomiske opsving ikke buldrer

Læs mere

Status på økonomiske nøgletal marts 2019

Status på økonomiske nøgletal marts 2019 NØGLETAL MARTS 219 Status på økonomiske nøgletal marts 219 Af: Kristian Skriver, økonom I løbet af de seneste måneder har historierne om udviklingen i europæisk økonomi ikke været specielt opløftende.

Læs mere

Dansk eksport er stærkt svækket over for eurolandene

Dansk eksport er stærkt svækket over for eurolandene Dansk eksport er stærkt svækket over for eurolandene Globaliseringen medfører et naturligt tab af markedsandele til lavomkostningslande, men dansk eksport taber også terræn til vores europæiske konkurrenter.

Læs mere

Kina kan blive Danmarks tredjestørste

Kina kan blive Danmarks tredjestørste Organisation for erhvervslivet Februar 2010 Kina kan blive Danmarks tredjestørste eksportmarked AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK OG ØKONOMISK KONSULENT TINA HONORÉ KONGSØ, TKG@DI.DK

Læs mere

Fremgang i fransk økonomi giver mulighed for øget dansk eksport

Fremgang i fransk økonomi giver mulighed for øget dansk eksport Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 AUGUST 2018 Fremgang i fransk økonomi giver mulighed for øget dansk eksport Fransk økonomi har fået det bedre efter flere år med lav vækst. Ledigheden

Læs mere

Nu kommer væksten fra hjemmemarkedet

Nu kommer væksten fra hjemmemarkedet Anders Goul Møller, Økonomisk konsulent angm@di.dk SEPTEMBER 2016 Nu kommer væksten fra hjemmemarkedet DI s medlemsvirksomheder forventer et positivt 4.kvartal 2016, med rekordhøje forventninger for hjemmemarkedsvirksomhederne.

Læs mere

Dansk økonomi. Vækst september 2018

Dansk økonomi. Vækst september 2018 Dansk økonomi Vækst 18 28. september 218 Regeringens hjælpepakke til landbruget som følge af tørken Forudsætninger for hjælpepakke Regeringens hjælpepakke er udarbejdet ud fra to forudsætninger: 1) Initiativerne

Læs mere

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. december 2012 OECD s seneste økonomiske landerapport samt overblik over

Læs mere

Rekordmange jobs afhænger af eksport

Rekordmange jobs afhænger af eksport Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 APRIL 2019 Rekordmange jobs afhænger af eksport 825.000 eksportrelaterede jobs i Danmark. Aldrig nogensinde før har så mange danske jobs været afhængige

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt 160 nye job hver dag i 2018

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt 160 nye job hver dag i 2018 NØGLETAL UGE 43 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt 160 nye job hver dag i 2018 Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne har budt på nøgletal fra både ind- og udland. Den mest positive

Læs mere

Optimismen i Euro-området daler

Optimismen i Euro-området daler NØGLETAL UGE 13 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Optimismen i Euro-området daler Af: Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge fik vi et nyt og bedre bud på, hvordan væksten i dansk økonomi sluttede 2018 af.

Læs mere

Markedskommentar juni: Med Euroland ude af krisen stiger euroen og renterne!

Markedskommentar juni: Med Euroland ude af krisen stiger euroen og renterne! Nyhedsbrev Kbh. 3. juli 2017 Markedskommentar juni: Med Euroland ude af krisen stiger euroen og renterne! En faldende dollar og vigende europæiske aktier gav den første negative måned i lang tid. Nøgletallene,

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2018

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2018 Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2018 - Opsvinget er i gang pæn lønudvikling de kommende år Den 12. juni 2018 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2018-14513 bv/mab Der er tydelige tegn på, at opsvinget nu

Læs mere

DI s Virksomhedspanel: Nu tager opsvinget til

DI s Virksomhedspanel: Nu tager opsvinget til Michael Meineche mime@di.dk APRIL 2017 DI s Virksomhedspanel: Nu tager opsvinget til Dansk økonomi kommer op i et højere gear i andet kvartal 2017, forudser DI s medlemmer. Forventningerne er steget på

Læs mere

Udsigt til fortsat stærk global vækst ifølge ny prognose fra IMF

Udsigt til fortsat stærk global vækst ifølge ny prognose fra IMF KonjunkturNYT uge 16 16.-. april 18 Udsigt til fortsat stærk global vækst ifølge ny prognose fra IMF 3,9 pct. 3,9 pct. 1 16 17 18 19 Danmark Mindre fald i forbrugertilliden i april Renter, oliepriser,

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Stærke nøgletal i en svær tid

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Stærke nøgletal i en svær tid NØGLETAL UGE 36 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Stærke nøgletal i en svær tid Af: Kristian Skriver, økonom & Tore Stramer, cheføkonom I den forgangne uge har der været meget stille med nøgletal på udviklingen

Læs mere

Mangfoldighed sikrer solid eksportvækst i fødevaresektoren

Mangfoldighed sikrer solid eksportvækst i fødevaresektoren DI Fødevarer November 2013 Mangfoldighed sikrer solid eksportvækst i fødevaresektoren af konsulent Peter Bernt Jensen Fødevaresektoren er en dansk styrkeposition En fjerdedel af den danske vareeksport

Læs mere

Pejlemærke for dansk økonomi, juni 2016

Pejlemærke for dansk økonomi, juni 2016 Pejlemærke for dansk økonomi, juni 16 Ligesom verdensøkonomien, er dansk økonomi aktuelt i bedring. I verdensøkonomien er det navnlig i USA og EU, der er tegn på fremgang. Derimod oplever BRIK landene

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lastbilerne indikerer økonomisk stilstand

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lastbilerne indikerer økonomisk stilstand 2012M01 2012M05 2012M09 2013M01 2013M05 2013M09 2014M01 2014M05 2014M09 2015M01 2015M05 2015M09 2016M01 2016M05 2016M09 2017M01 2017M05 2017M09 2018M01 NØGLETAL UGE 14 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lastbilerne

Læs mere

Økonomisk Prognose, februar 2016

Økonomisk Prognose, februar 2016 Økonomisk Prognose, februar 2016 Dansk økonomi fastlåst i lavvækst Den globale økonomiske usikkerhed er tiltaget over de seneste måneder, og selvom den indenlandske del af dansk økonomi fortsat ser ud

Læs mere

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170 Status på udvalgte nøgletal maj 216 Fra: 211 Status på den økonomiske udvikling Fremgangen på arbejdsmarkedet fortsatte med endnu en stigning i beskæftigelsen og et fald i ledigheden i marts. Forbrugertilliden

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Laveste ledighed i 9 år

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Laveste ledighed i 9 år NØGLETAL UGE 26 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Laveste ledighed i 9 år Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangene uge har været en rolig uge på nøgletalsfronten. Vi har dog fået nye

Læs mere

Det peger op for renten

Det peger op for renten Det peger op for renten Renterekorderne lever på lånt tid. Siden finanskrisen har den europæiske centralbank, ECB, holdt de europæiske renter, herunder danske boligrenter, rekordlave. Formålet har været

Læs mere

Multi Manager Invest i 2013

Multi Manager Invest i 2013 Multi Manager Invest i 2013 Året 2013 blev et godt investeringsår for flere af foreningens afdelinger Afkastudviklingen i aktieafdelingerne blev højere end ventet, hvorimod obligationsafdelingerne leverede

Læs mere

Tyrkiets økonomi er igen i bedring - kommer der nye kriser? Jesper Fischer-Nielsen Danske Analyse 18. november 2003

Tyrkiets økonomi er igen i bedring - kommer der nye kriser? Jesper Fischer-Nielsen Danske Analyse 18. november 2003 Tyrkiets økonomi er igen i bedring - kommer der nye kriser? Jesper Fischer-Nielsen Danske Analyse 18. november 23 Der er 3 store spørgsmål for udvikling de kommende år Er det igangværende opsvinget holdbart?

Læs mere

Eksporten i omdrejninger i 3. kvartal

Eksporten i omdrejninger i 3. kvartal NØGLETAL UGE 48 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Eksporten i omdrejninger i 3. kvartal Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge har blandt andet gjort os en smule klogere på udviklingen

Læs mere

Lavere vækst i Europa koster danske arbejdspladser

Lavere vækst i Europa koster danske arbejdspladser Lavere vækst i Europa koster danske arbejdspladser Gennem de sidste måneder er vækstskøn for flere lande blevet nedjusteret. De nyeste forventninger til den økonomiske vækst tegner et mere pessimistisk

Læs mere

Med ét blev vi 28,5 mia. kr. rigere

Med ét blev vi 28,5 mia. kr. rigere NØGLETAL UGE 45 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Med ét blev vi 28,5 mia. kr. rigere Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge var kort og godt positiv for dansk økonomi. Danmarks

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal marts 2018

Status på udvalgte nøgletal marts 2018 NØGLETAL MARTS 218 Status på udvalgte nøgletal marts 218 Af: Cheføkonom, Steen Bocian Den seneste måned har budt på en blandet buket af økonomiske nøgletal. Kigger vi på udviklingen i omsætningen på dankort,

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Dansk økonomi er i international vækstelite

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Dansk økonomi er i international vækstelite NØGLETAL UGE 40 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Dansk økonomi er i international vækstelite Af: Cheføkonom, Tore Stramer og økonom, Kristian Skriver I den forgangne uge har vi fået bekræftet, at dansk økonomi

Læs mere

Pæn start på 2019 for vareeksporten

Pæn start på 2019 for vareeksporten 2018M02 2018M06 2018M08 2018M12 2019M02 NØGLETAL UGE 15 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Pæn start på 2019 for vareeksporten Af: Katrine Ellersgaard Nielsen, chef for analyse og samfundsøkonomi og Kristian

Læs mere

#14. Privat sektor i forskellige tempi. 30. januar 2013 Side 1 ØKONOMISK TEMA. Krisens anden bølge har ramt en række brancher. di.

#14. Privat sektor i forskellige tempi. 30. januar 2013 Side 1 ØKONOMISK TEMA. Krisens anden bølge har ramt en række brancher. di. ØKONOMISK TEMA Privat sektor i forskellige tempi #14 3. januar 213 Side 1 di.dk Krisen har stadig godt tag i store dele af økonomien og virksomhederne slikker fortsat deres sår. En række brancher er blevet

Læs mere

Overraskende høj dansk vækst i 4. kvartal

Overraskende høj dansk vækst i 4. kvartal NØGLETAL UGE 7 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Overraskende høj dansk vækst i 4. kvartal Af: Katrine Ellersgaard Nielsen, seniorøkonom og Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge kom Danmarks Statistik med

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sol, sommer og mangel på arbejdskraft hæmmer væksten

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sol, sommer og mangel på arbejdskraft hæmmer væksten NØGLETAL UGE 35 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sol, sommer og mangel på arbejdskraft hæmmer væksten Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge har budt på flere interessante nøgletal,

Læs mere

Eurolandene har overskud på handlen med omverden

Eurolandene har overskud på handlen med omverden Den 22. august 212 Eurolandene har overskud på handlen med omverden Eurolandene oplever nu tilsammen det største handelsoverskud i dette årtusinde. Handelsoverskuddet skyldes i stor udstrækning en stigende

Læs mere

Viden til tiden Vejrudsigten for global økonomi: Hvad betyder det for Danmark og din virksomhed November 2015

Viden til tiden Vejrudsigten for global økonomi: Hvad betyder det for Danmark og din virksomhed November 2015 Viden til tiden Vejrudsigten for global økonomi: Hvad betyder det for Danmark og din virksomhed November 2015 For spørgsmål eller kommentarer kontakt: Kim Fæster 89 89 71 67/60 75 62 90 kf@jyskebank.dk

Læs mere

OECD: Væksten har toppet

OECD: Væksten har toppet NØGLETAL UGE 47 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt OECD: Væksten har toppet Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge kom OECD med en ny prognose. OECD vurderer, at væksten allerede

Læs mere

Status på økonomiske nøgletal juni 2019

Status på økonomiske nøgletal juni 2019 NØGLETAL JUNI 219 Status på økonomiske nøgletal juni 219 Af: Kristian Skriver, økonom Fremgangen i dansk økonomi kom fint fra start i 219 med en vækst på,2 pct. i 1. kvartal. Trods væksten var en anelse

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt EU nedjusterer danske vækstudsigter

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt EU nedjusterer danske vækstudsigter NØGLETAL UGE 28 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt EU nedjusterer danske vækstudsigter Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge har budt på flere interessante nøgletal. Vi fik endelig

Læs mere

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM-

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- 31. marts 2008 Signe Hansen direkte tlf. 33557714 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- MER DANSK ØKONOMI Væksten forventes at geare ned i år særligt i USA, men også i Euroområdet. Usikkerheden

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal oktober 2016

Status på udvalgte nøgletal oktober 2016 Status på udvalgte nøgletal oktober 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Ledigheden er nu steget svagt i to måneder i træk, men vi vurderer ikke, at det

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK ØKONOMISK UDVIKLING I DANMARK OG UDLANDET Nationalbankdirektør Per Callesen, Vækst og Ledelse 219 Kan vi undgå, at højkonjunkturen følges af et markant tilbageslag? Dybe lavkonjunkturer

Læs mere