Delaftale for indsatsområdet Uddannelse og beskæftigelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Delaftale for indsatsområdet Uddannelse og beskæftigelse"

Transkript

1 Delaftale for indsatsområdet Uddannelse og beskæftigelse Bestyrelsen for den boligsociale indsats har ansvar for, at denne delaftale til hver en tid understøtter målsætningerne i den strategiske samarbejdsaftale samt afspejler de aktiviteter og samarbejder, der gennemføres i boligområdet. Navn på den boligsociale indsats, som delaftalen vedrører: Helsingør Syd Aftalens parter: Der er for alle fire indsatsområder nedsat faglige arbejdsgrupper på tværs af boligområderne omkring de enkelte aktiviteter. Nedenstående parter fungerer som faglige arbejdsgrupper for denne delaftale på niveau med de faglige arbejdsgrupper for de øvrige delaftaler. Formålet med arbejdsgrupperne er at følge op på, udvikle og justere de enkelte aktiviteter med udgangspunkt i arbejdsgruppernes fagligheder. Arbejdsgrupperne kan komme med forslag til justeringer i delaftalerne som herefter skal godkendes af bestyrelsen. De forandringer, som har konsekvens for den strategiske samarbejdsaftale og budgettet, bringes ligeledes også altid op til og godkendes af bestyrelsen. Faglige arbejdsgrupper: Det næste skridt (Lommepenge- og fritidsjob, mentorordninger og job- og UU vejledning) SSP, Tetriz, Cube, Villa Fem, DGI Nordsjælland, Driftsmedarbejdere fra begge boligområder, Foreningen Nydansker, UU-vejledning og det lokale erhvervsliv. Familien i centrum Jobcentret, skoler (Nordvestskolen, Borupgårdsskolen og skolen ved Rønnebær Allé), daginstitutioner (Troldehøj, Villa Kulla), SSP, Familierådgivningen og andre relevante aktører afhængig af den enkelte families udfordringer. Step In (Kompetenceløft af ikke uddannelsesparate 7./8. klasses elever) Ungdomsskolen, Skolen (Nordvestskolen skolen ved Rønnebær Allé), SSP og UU Øresund. Problemkompleks for indsatsområdet: Det er kendetegnende for både Nøjsomhed og Vapnagaard, at beboerne i gennemsnit er lavere uddannede sammenlignet med både Helsingør Kommune som helhed og med resten af landet. Eksempelvis er der en stor andel af beboerne, der alene har 9.klasse som højeste gennemførte uddannelse. Der er samtidig en tendens til, at boligområdernes børn og unge klarer sig dårligere i skole og uddannelse end børn fra det øvrige Helsingør, hvilket bl.a. kommer til udtryk, når vi ser nærmere på børn og

2 unges karakterer i folkeskolen, hvor de ligger under gennemsnittet for kommunen som helhed. Samtidig er der også langt flere arbejdsløse i de to boligområder end i resten af kommunen og landet. Det lave uddannelsesniveau og den lave beskæftigelsesgrad afspejler sig i et lavt indkomstniveau i begge boligområder. Forældrenes sociale og økonomiske formåen har stor betydning for det miljø, som børn og unge vokser op i. Samtidig peger flere undersøgelser på, at langvarig arbejdsløshed kan være sundhedsskadeligt for både krop og sjæl og har indflydelse på den negative sociale arv (CFBU, 20 løsninger til udsatte boligområder ). I begge boligområder er det en udfordring, at en betydelig del af områdernes børn og unge vokser op i socialt udfordrede familier med lavt uddannelsesniveau og med forældre, som i mindre grad er tilknyttet arbejdsmarkedet. Det betyder, at børnene vokser op i et miljø, hvor det er normen ikke at gå på arbejde. Af samme årsag har disse forældre ikke mulighed for at tilbyde kompetent hjælp og støtte i forbindelse med børnenes skole og uddannelse. Disse unge fra uddannelses-fremmede hjem er en udfordring, da uddannelse og job er vigtige faktorer i forhold til at bryde den negative sociale arv. Der er i dag et stort frafald fra ungdomsuddannelserne i begge boligområder (Kilde: Ungdommens Uddannelsesvejledning Helsingør). Det betyder, at de unge starter på uddannelsen men ikke fuldfører den. Derfor sættes der i nærværende indsatsområde fokus på at støtte børn og unge i forhold til skolegang, uddannelse, fritidsliv og arbejdsmarkedstilknytning med henblik på netop at bryde den negative sociale arv. Udvalgte statistiske data der illustrerer problemkomplekset: Uddannelsesniveau og offentlig forsørgede 2015/2016 Nøjsomhed Vapnagaard Helsingør Kommune UDDANNELSE Karaktergennemsnit for 9. klasser i dansk og matematik (2015) 1 Andel årige som har grundskole som højeste fuldførte uddannelse og ikke er i gang med en uddannelse (2017) (KÅS-tal fra Danmarks Statistik) 3,9 5,1 5,6 33,7% 28,1% 19,6% OFFENTLIG FORSØRGELSE Andel offentlig forsørgede fultidspersoner (18-29 årige) (2016) 23,0% 18,4% 11,7% 1 Fremadrettet findes kun et samlet tal for begge boligområder tilsammen pga. ændringer i LBFs database.

3 (KÅS-tal fra Danmarks Statistik) Andel offentlig forsørgede fultidspersoner (30-64 årige) (2016) (KÅS-tal fra Danmarks Statistik) BESKÆFTIGELSE Andel beskæftigede (2016) (KÅS-tal fra Danmarks Statistik) Andel uden for arbejdsmarkedet (2016) (KÅS-tal fra Danmarks Statistik) Indkomstniveau gennemsnitlig husstandsindkomst (2016) (KÅS-tal fra Danmarks Statistik) 55,5% 46,0% 16,9% 43,8% 53,6% 74,4% 48,8% 40,8% 22,6% kr kr kr. Formål, mål og succeskriterier for indsatsområdet: Formål og mål: Det overordnede formål med uddannelses- og beskæftigelses indsatsen er at understøtte, at den negative sociale arv brydes ved at sikre, at børn og unge får kvalificeret støtte til skolegang og uddannelse. Dette gøres for at øge chancen for at gennemføre en uddannelse og blive selvforsørgende og således på sigt styrke arbejdsmarkedstilknytningen blandt alle beboerne i boligområderne. Målene for indsatsen er: 1. At flere unge bliver uddannelsesparate At flere unge fastholdes i og gennemfører en ungdomsuddannelse Succeskriterier (lokalt opstillede målinger): 1. Uddannelsesparathed Der udarbejdes baseline før sommerferien 2018 for de ikke uddannelsesparate kommende 8.klasser. Herefter udarbejdes succeskriterier for de følgende år. 2.Uddannelsesniveau Andelen af årige som har en grundskole som højeste uddannelse og ikke er i gang med Datakilde: Skoler og UU-vejledningen KÅS-tal fra Danmarks Statistik

4 en uddannelse, skal være nedbragt på niveau med Helsingør Kommune i Baseline 2016 I 2016 var tallene 33,7% for Nøjsomhed, 28,1% for Vapnagaard og 19,6% for Helsingør Kommune. 3. Offentlig forsørgede unge Andelen af unge årige, som er offentlig forsørgede, skal være nedbragt til niveau for gennemsnittet for den almene boligsektor i Helsingør KÅS-tal fra Danmarks Statistik Baseline 2016 I 2016 var tallene 23,0% for Nøjsomhed, 18,4% for Vapnagaard og 11,7% for Helsingør kommune. Aktiviteter, som skal bidrage til indfrielse af formål, mål og succeskriterier: 1. Det næste skridt (Lommepenge- og fritidsjob, mentorordninger og job- og UUvejledning) 2. Familien i centrum (Sammenhængende borgerforløb/komplekse borgere) 3. Step In (Kompetenceløft af ikke-uddannelsesparate 7./8. klasses elever) Samtlige aktiviteter understøtter indsatsområdets overordnede formål om at adressere udfordringerne med lav arbejdsmarkedstilknytning og lavt uddannelsesniveau i både Nøjsomhed og Vapnagaard med henblik på at bryde den negative sociale arv. Medarbejderressourcer for indsatsområdet: Boligsociale Helhedsplan: 2 Netværkskoordinatorer indgår med 24 timer pr. uge i alt. 1 Familiekoordinator indgår med 13 timer pr. uge i alt. 1 Børn, Unge og Familiekoordinator indgår med 3 timer pr. uge i alt. 1 Børn- og ungemedarbejder indgår med 16 timer pr. uge i alt 1 Boligsocial medarbejder indgår med 17 timer pr. uge i alt. 1 Sekretariatsleder indgår med 13 timer pr. uge i alt. Kommunale aktører:

5 Repræsentanter fra UU-vejledning indgår med 5 timer pr. uge. Repræsentanter fra Borupgårdskolen indgår med 5 timer pr. uge. Repræsentanter fra Nordvestskolen indgår med 5 timer pr. uge. Repræsentanter fra Ungdomsskolen indgår med 5 timer pr. uge. Repræsentanter fra SSP indgår med 2 timer pr. uge. Repræsentanter fra Tetriz og Cube indgår med 8 timer pr. uge i alt. Repræsentanter fra Villa Fem indgår med 2 timer pr. uge. Repræsentanter fra Jobcenter indgår på ad hoc niveau. Repræsentanter fra Familierådgivningen indgår på ad hoc niveau. De kommunale aktørers timeforbrug ligger udover den medfinansiering der indgår i budgettet for helhedsplanen. Sammenhængen med den kommunale indsats i boligområdet: I udfoldelsen af de igangværende helhedsplaner i Vapnagaard og Nøjsomhed er der stort fokus på at støtte børn og unge i deres skolegang samt forberedelse til uddannelse og arbejdsmarkedet via lommepengejob, fritidsjob og mentorordninger. I forbindelse med gennemførelsen af inddragelsesprocessen 2 ved udarbejdelsen af den nye helhedsplan for begge boligområder, har beboere og samarbejdspartnere tilkendegivet vigtigheden af en fortsættelse af denne indsats for områdernes børn og unge. Helhedsplanerne og kommunale samarbejdspartnere kan se resultater på individniveau af den sammenhængende indsats for de deltagende børn og unge, og derfor fortsættes og udbygges denne aktivitet. Indsatsen for at gøre de unge jobparate, give dem indhold i hverdagen (at have noget fornuftigt at lave), oplevelser af succes, relationer til voksne og deltage i positive fællesskaber har stor betydning for den enkelte unges mulighed for uddannelse og tilknytning til arbejdsmarkedet senere i livet. Da vi allerede har et godt og tæt samarbejde med kommunale aktører på uddannelsesog beskæftigelsesområdet, ser vi indsatsen i nærværende helhedsplan som en udbygning og udvikling af det eksisterende samarbejde. En udvikling af de nuværende aktiviteter indeholder: At vi vil være mere præcise i udvælgelsen af børn og unge samt finde det tilbud, der matcher den unge mest og bedst muligt. At aktiviteterne i indsatsen i højere grad afspejler mangfoldigheden af boligområdernes børn og unge og de forskelligartede udfordringer, der karakteriserer den enkelte unge. SSP, Tetriz, Cube og Villa Fem 2 Se Den strategiske samarbejdsaftale / Formål med og rammer for den boligsociale indsats for en uddybning heraf.

6 En hel central rolle for udfoldelse af aktiviteter som lommepengejob, fritidsjob og mentorordninger ( Ung-til-ung ) er SSP, Tetriz, Cube og Villa Fem. I samarbejde med disse aktører etableres lommepengejob, Ung til Ung og fritidsjob (se aktiviteten Det næste skridt (Lommepenge- og fritidsjob, mentorordninger)/indhold og praksis/metoder for en nærmere beskrivelse af lommepengejob og Ung-til-Unge ) Der etableres et tværfagligt samarbejde (red: faglig arbejdsgruppe) mellem kommunale medarbejdere fra Cube, Tetriz og Villa Fem og de boligsociale medarbejdere med fokus på gruppen af unge i begge boligområder. Det tværfaglige forums rolle er, at få de unge henvist til det tilbud/forløb, der matcher den unges behov og udfordringer. Dette sker ud fra en helhedsvurdering af den unges livssituation. Dvs. i dette forum planlægges og koordineres de forskellige typer af indsatser samt opfølgning på de deltagende unge. Denne tilgang til de unge gør det muligt at skabe sammenhæng og struktur i indsatsen for den enkelte unge. Skoler, Ungdomsskolen og UU Øresund Med fokus på en helhedsorienteret tilgang til de unge vil skoler (Borupgårdskolen og Nordvestskolen), Ungdomsskolen og UU Øresund have en aktiv rolle i samarbejde med Helhedsplanen om at få eksisterende ressourcer og indsatser til at arbejde sammen. Ovennævnte samarbejdspartnere vil være et fundament i de nye samarbejder på tværs, hvor den boligsociale indsats bidrager med at samle partnerne i en koordineret indsats omkring de unge. De kommunale aktører vil være med til at sikre fagligheden i aktiviteterne. Sammen kan vi målrette indsatsen mod de unge, som vi ved, er vanskelige at nå og som derved i dag ikke er på niveau med sammenlignelige unge. Med udgangspunkt i eksisterende vurderinger som fx uddannelsesparathed vil der tilrettelægges en særlig indsats for udfordrede unge. Helhedsplanen kan være med til at åbne dørene til de unges hjem for inddragelse af både de unge selv og deres forældre. Jobcenter og Familierådgivning I forhold til uddannelse og beskæftigelse vil helhedsplanen gerne supplere den kommunale indsats ved at åbne dørene til udfordrede familier. En del familier siger i dag nej til relevante tilbud, der kan støtte familien og deres børn - kulturelle barrierer kan være en af årsagerne hertil. I et samarbejde med Jobcenter, Familierådgivning kan helhedsplanen udvikle en helhedsorienteret tilgang til de udsatte familier, hvor indsatsen vil forsøge at løfte hele familien. Indsatsområdets økonomi i henhold til budget (Her anføres finansiering for dette indsatsområde som oplyst i det vedlagte budget for den boligsociale indsats): Organisation Finansiering Landsbyggefonden Lokal medfinansiering Samlet budget for indsatsområdet

7 Konflikthåndtering og underretning: Det er et fælles ansvar at parterne indgår i et konstruktivt samarbejde og hermed sikrer helhedsplanens fremdrift. Opstår der konflikter eller uoverensstemmelser - det kan både være sig af faglig og/eller økonomisk karakter mellem de involverede parter i delaftalen - skal sekretariatslederen orienteres herom. Sekretariatslederen har herefter ansvar for håndtering af situationen- eventuelt i samarbejde med Boliggårdens ledelse. Sekretariatslederen er ansvarlig for at følgegruppen og øvrige relevante samarbejdspartnere informeres og underrettes, hvis der opstår forhold som påvirker fremdriften af aktiviteterne. Desuden videreformidler sekretariatslederen eventuelle konflikter ind i bestyrelsen såfremt det har indflydelse på realiseringen af delaftalen og/eller det overordnede samarbejde i helhedsplanen. Det er bestyrelsen der i sidste instans træffer beslutning om afklaring og konsekvenser af sådanne konflikter/underretninger med henblik på at sikre det fortsatte samarbejde. Revision af delaftalen (Eventuelle reviderede aftaler skal ikke fremsendes til Landsbyggefonden, men fonden skal om nødvendigt til enhver tid kunne rekvirere ajourførte delaftaler): Delaftalen kan revideres løbende ved ændringer i de lokale forhold. Både følgegrupper og de faglige arbejdsgrupper har til opgave at følge op på, udvikle og justere de enkelte aktiviteter med udgangspunkt i gruppernes fagligheder. De faglige arbejdsgrupper og følgegrupper kan komme med forslag til justeringer i delaftalerne, som herefter skal godkendes af bestyrelsen. Ved behov for større ændringer, der rækker ind i selve den strategiske samarbejdsaftale, skal den reviderede strategiske samarbejdsaftale altid godkendes af både den boligsociale bestyrelse og LBF. Delaftalen gælder fra - til: 1.januar 2018 til 31. december 2012 Aktiviteter, som skal bidrage til indfrielsen af mål for indsatsområdet (tilføj skemaer - ét skema pr. aktivitet): Aktivitetsnavn: Det næste skridt (Lommepenge- og fritidsjob, mentorordninger og job- og UUvejledning) Indhold og praksis (aktivitetsbeskrivelse): Aktiviteten Det næste skridt består af en række tiltag, der kan styrke den enkelte unges muligheder i forhold til uddannelse og efterfølgende arbejdsliv. De unge har brug for forskelligartet støtte alt efter omfanget og karakteren af deres specifikke udfordringer, og derfor indeholder aktiviteten en bred vifte af tilbud til unge. Aktiviteten

8 er som udgangspunkt for alle unge i boligområderne, men med særligt fokus på de mest udsatte. Tilbuddene rummer støtte af mere håndholdt karakter for de mest udfordrede og udsatte unge og rummer også støtte i form af en hjælpende hånd, der sender velfungerende unge ud i et ordinært fritidsjob. I forlængelse heraf skal aktiviteten også rumme unge, der er i gang med faglige og videregående uddannelser, således at deres uddannelse bliver brugt til relevante studiejobs. Den overordnede tanke er, at den unge mødes og støttes præcis dér, hvor den unges udfordring er. Som tidligere nævnt vil der blive nedsat en faglig arbejdsgruppe med kommunale medarbejdere fra Tetriz, Cube og Villa Fem samt boligsociale medarbejdere. Dette forum planlægger og koordinerer de forskellige typer af indsatser samt opfølgning på de deltagende unge. Hvor det vurderes nødvendigt kan en repræsentant fra Enheden for Trygge Boligområder ETB, (Nordsjællands Politi) deltage. Hvorfor er der behov for Det næste skridt? Unge med forskelligartede udfordringer Begge boligområder har udfordringer med de unges uddannelsesniveau; det være sig både mht. karakter ved udgangen af grundskolen samt efterfølgende fastholdelse i uddannelsessystemet. En større andel af børn og unge vokser op i familier præget af lav tilknytning til arbejdsmarkedet samt lavt uddannelsesniveau. Anden etnicitet end dansk samt manglende netværk uden for boligområdet kan ligeledes være en barriere for børn og unges muligheder. Erfaringer fra tidligere indsatser i boligområderne viser, at en del børn og unge har brug for en særlig indsats mht. at lykkes med et positivt ungdomsliv. Det er vigtigt at børn og unge inkluderes i positive fællesskaber, hvor deres sociale kompetencer udvikles, og hvor de bliver uddannelsesparate samt får læring om arbejdsmarkedet. Det er samtidig vigtigt at understrege, at der også er unge som klarer sig godt på deres uddannelser, men har brug for netværk i forbindelse med deres videregående uddannelse og efterfølgende jobsøgning. Målet med indsatsen er, at have en række forskellige muligheder for at støtte de unge på den bedst mulige måde. Indsatsen strækker sig fra en meget håndholdt indsats for de mest udsatte og sårbare, til kobling af de mere ressourcestærke til en erhvervsmentor. Gennemførelsen af Det næste skridt vil fortsat ske i tæt samarbejde med vores nuværende samarbejdspartnere; SSP, Tetriz, Cube, Villa Fem, UU Øresund, DGI Nordsjælland, Foreningen Nydansker, ETB og det lokale erhvervsliv. Rekruttering Lommepenge- og fritidsjob er på nuværende tidspunkt igangværende indsatser, som de unge kender til. I begge boligområder har vi mange henvendelser fra unge, der ønsker hjælp til at få et arbejde. I samarbejde med vores kommunale samarbejdspartnere vil vi i fællesskab opsøge relevante unge til de forskellige indsatser, således at vi dækker begge boligområders børn og unge og ikke kun de mest synlige. Udvælgelsen vil foregå i den faglige arbejdsgruppe. Metode

9 De unge tilbydes at deltage i det tilbud, der matcher deres individuelle udfordringer, således at de kan tage det næste skridt i deres udvikling. Fx kan et lommepengejob fungere som læringsrum i forhold til at have et arbejde, inden den unge kan tage det næste skridt og varetage et ordinært fritidsjob. Ambitionen er, at den enkelte unge får et kompetenceløft, der kan øge muligheden for at gennemføre en uddannelse og efterfølgende få et arbejde. Aktiviteten indeholder en række forskellige tilgange og metoder i forhold til den unge: Ung til ung ét mentorforløb: Særligt udsatte og sårbare unge i boligområderne tilbydes et Ung til Ung- forløb i Villa Fem, Cube eller Tetriz. Den unge får tilknyttet en voksen (mentor), der kan støtte og rådgive den unge. Den unge vil gennem deltagelse i aktiviteter med andre unge udvikle sociale kompetencer, der kan afhjælpe den unges problemstillinger. Dette er den mest håndholdte og fodholdte indsats, og indsatsen tilbydes kun i særlige tilfælde. Se delaftale Kriminalpræventiv indsats. Step one: Unge ansættes i lommepengejob i Villa Fem, Cube og Tetriz i halvårlige forløb. Når perioden udløber vil den unge støttes over i et ordinært fritidsjob med hjælp fra personale/andre. Aktiviteten rettes mod de mere udfordrede unge, men også med plads til andre unge. Dette er for de unge, der af personlige, faglige og sociale årsager, ikke er klar til at få et ordinært fritidsjob, og som derfor har brug for at øve sig i trygge og kendte omgivelser. Lommepengejobs i boligområdet: Unge ansættes til at udføre relevant arbejde i boligområderne og er tilknyttet en boligsocial medarbejder. Opgaverne kan have varierende karakter; hjælpe til ved forskellige events, opgaver aftalt med driften osv. Lommepengejobs kan samtidig medvirke til at giver de unge ejerskab for eget boligområde. Den hjælpende hånd : Unge tilbydes hjælp til jobansøgning, CV, jobsamtaletræning samt tre måneders frivilligt arbejde i foreninger. Sidstnævnte har betydning for den unges CV og kan bidrage til at skabe kontakter uden for boligområdet. Udføres ad hoc af både SSP, Tetriz, Cube og de boligsociale medarbejdere. Fritidsjob: Unge tilbydes hjælp til at finde og fastholde et ordinært fritidsjob og der er ikke midler fra helhedsplanen forbundet med disse ansættelser i det etablerede erhvervsliv. De boligsociale medarbejdere, SSP, Cube og Tetriz samarbejder både om at finde de relevante fritidsjob og fastholde de unge heri. Fastholdelsen foregår bl.a. ved at erhvervslivet har en fast kontaktperson hos enten de boligsociale medarbejdere, SSP, Cube og/eller Tetriz, som de kan kontakte såfremt der opstår udfordringer med de unge. Derudover opsøges erhvervslivet kontinuerligt for at følge op på den enkelte unge. UU-vejledning: Der vil være fremskudt UU-vejledning i begge boligområder. Der sidder fast en UU vejleder en gang om måneden i en åben rådgivning, der vejleder de unge om ungdomsuddannelser og fremtidigt erhverv. Det er et særligt fokusområde, at arbejde med fastholdelse af de unge, der kommer fra uddannelses-fremmede-miljøer, hvorfor der også i det socialpædagogiske tilbud CUBE tilbydes UU-vejledning hver 14. dag. Målgruppen er både unge under og over 18 år. Én gang årligt vil UU og de boligsociale medarbejdere afholde en miniudgave af Uddannelsesbazarer. Dette er en informationsaften, hvor der vil være oplæg på forskellige sprog for unge og deres forældre om uddannelsesvalg.

10 Erhvervsmentorer: Unge, der er i gang med deres uddannelse, tilbydes en erhvervsmentor, der kan støtte den enkelte unge med konkret vejledning mht. jobansøgninger og samtaler. Erhvervsmentoren udvælges efter branche, således at de har kendskab til den unges uddannelse og karrieremuligheder. Erhvervsmentoren kan eventuelt også bruge eget netværk til at åbne døre for den unge. De boligsociale medarbejdere og Foreningen Nydansker samarbejder om denne aktivitet. Forankring Nærværende aktivitet består af mange forskellige delaktiviteter og aktører, hvorfor en fælles forankring ikke umiddelbart vurderes realistisk. I løbet af gennemførelsen af helhedsplanen vil det blive vurderet, hvorvidt de enkelte delaktiviteter kan forankres særskilt og i så fald hvor henne. Formål og mål: Formålet med Det næste skridt er, at udvikle de unges sociale, faglige og personlige kompetencer via lommepengejob, fritidsjob, mentorforløb og UU. Fx viser undersøgelser, at fritidsjob, har en positiv effekt på de unges videre forløb ift. arbejdstilknytning og uddannelsesniveau. ( Fritidsjobindsatser, CFBU 2011). Målene for aktiviteten er: 1. At unge og deres forældre får introduktion til forskellige ungdomsuddannelser og sammenhængen til de efterfølgende muligheder på arbejdsmarkedet 2. At udsatte unge tilbydes målrettede forløb, der giver et kompetenceløft på det sociale, personlige og faglige plan som gør dem i stand til at gennemføre en ungdomsuddannelse 3. At tilbyde unge alternativer til den gadeorienterede livsstil Aktiviteten bidrager til, at indfri begge de overordnede mål for det samlede indsatsområde: 2. At flere bliver uddannelsesparate 3. At flere unge fastholdes i og gennemfører en ungdomsuddannelse Målgruppe(r): Primær målgruppe er de mest udsatte og sårbare unge i alderen år i begge boligområder. Sekundær målgruppe er alle unge i alderen år i begge boligområder. Udsatte og sårbare unge er en gruppe med forskellige typer af udfordringer. Der er grupper af: Meget synlige unge, der har en gadeorienteret livsstil med udfordringer med kriminalitet m.m. Isolerede unge med få kontakter til andre unge og/eller voksne, Unge med psykiske vanskeligheder fx med angstdiagnoser Fælles for de udsatte og sårbare unge er, at de ofte mangler støtte og opbakning fra hjemmet i forhold til bl.a. uddannelse.

11 Succeskriterier og datakilde for aktiviteten: Datakilde: 1. Minimum 15 unge kommer i lommepengejob pr. år i Tetriz, Cube eller Villa Fem. Ambitionen er at efter endt forløb hjælpes de over i ordinære fritidsjob. 2. Minimum otte unge deltager i Ung-til- Ung pr. år 3. Minimum 10 unge kommer i lommepengejob i boligområderne pr. år. 4. Minimum 3 unge pr. år deltager i erhvervsmentorordning 5. Deltagerne ved den årlige miniudgave af Uddannelsesbazar oplever at de har fået kvalificeret information om ungdomsuddannelser. Egen registrering Egen registrering Egen registrering Egen registrering Egen registrering via kort evalueringsskema. Ansvars- og rollefordeling: Helhedsplanen vil fungere som tovholder for den faglige arbejdsgruppe, dvs. indkalde, gennemføre og samle op på møder i forummet. Det tværfaglige forum vil i samarbejde udvikle, målrette og kvalificere alle delaktiviteterne under Det næste skridt til gavn for de deltagende unge. Der kan evt. inkluderes øvrige partnere fx en repræsentant fra det lokale erhvervsliv eller det lokale foreningsliv. Som det fremgår ovenfor vil Tetriz, Cube, SSP, Villa Fem og UU være de tætteste samarbejdspartnere i aktiviteten Det næste skridt. En nærmere beskrivelse af rollefordelingen fremgår under de enkelte delaktiviteter i afsnittet Indhold og praksis/metoder. Helhedsplanen vil typisk betale de unges løn, når de er ansat i lommepengejob og/eller i Ung-til-Ung i de respektive institutioner. Institutionerne bidrager med medarbejderressourcer. I særlige tilfælde kan helhedsplanen også finansiere betaling til ansatte, som indgår i ung-til-ung forløb efter aftale med helhedsplanen. Aktivitetsnavn: Familien i centrum Indhold og praksis (aktivitetsbeskrivelse):

12 Aktiviteten Familien i centrum udspringer af et ønske om et målrettet samarbejde mellem kommunale aktører og den boligsociale indsats vedrørende familier med komplekse problemstillinger. Tilgangen er netop, at de professionelle (boligsociale medarbejdere og kommunale medarbejdere) ser på hele familiens udfordringer i modsætning til kun at fokusere på én, fx kan en familie være udfordret på både børnenes trivsel i skolen, familiens sundhed og de voksnes beskæftigelse. Hvorfor er der behov for sammenhængende indsats i familierne? Familier med komplekse problemstillinger er kendetegnet ved at have en række udfordringer på flere forskellige områder. Fælles for familierne er; at summen af udfordringer belaster hele familien at de voksne ofte står uden for arbejdsmarkedet. Familier med komplekse problemstillinger kan ofte have et andet syn på myndighederne (kommunen) grundet konkrete oplevelser eller fortællinger i boligområderne, og det kan bevirke, at familierne ikke er motiveret for at modtage støtte til deres udfordringer. Fx kan det konstateres, at det er særdeles vanskeligt at yde støtte til en tidlig indsats til udsatte børn, da fortællinger som at kommunen kommer og tager dit barn er stærke i boligområderne. Rekruttering Vi kan konstatere, at det er de samme familier kommune og den boligsociale indsats arbejder med. Samtidig kan vi også konstatere, at vi ikke formår at koordinere de forskellige tilbud om støtte til familierne. Dette giver anledning til, at vi fremover indgår i en ny type samarbejde, også i forhold til rekrutteringen: Familierne udpeges af kommunens sammenhængende borgerforløb for familier i samarbejde med Center for Job og Uddannelse samt Center for Børn, Unge og Familier De boligsociale medarbejdere inviteres med som en ekstra ressource, såfremt familierne giver tilladelse hertil. De boligsociale medarbejdere kender ofte familierne på en anden måde via deres arbejde i boligområderne. Kommunen får mulighed for at møde borgere på en ny måde, idet de boligsociale medarbejdere kan være bindeled og katalysator til at få opbygget en god relation. Metode Der er flere eksempler på, at det har positiv effekt, når kommunale aktører og boligsociale medarbejdere arbejder sammen. I Familien i centrum vil tilgangen være følgende: Den kommunale medarbejder og de boligsociale medarbejdere opbygger samarbejdet. Familier udvælges til at deltage i forløbet: Familien i centrum. Der afholdes gruppebaserede forløb, hvor familier bringes sammen og kan drøfte problemstillinger med ligestillede. Relevante partnere inviteres med for at kunne løfte hele familien ved at brobygge til eksisterende tilbud som kan omhandle fx økonomi, sundhed, forældreskab og beskæftigelse.

13 Herudover afholdes i boligsocialt regi åbne temaaftner omkring sundhed, småbørns udvikling, beskæftigelse mv. Temaaftenerne er for alle beboere i boligområderne (se delaftale Tryghed og trivsel/hverdagsrådgivning). Hertil kommer et samarbejde mellem Center for Job og Uddannelse og de boligsociale medarbejdere om arrangementer med fokus på den danske arbejdsmarkedsmodel og dansk arbejdsmarkedskultur for at styrke arbejdsmarkedstilknytningen for kvinder med indvandrerbaggrund. Det skal bemærkes, at alle detaljer i forløbet Familien i centrum endnu ikke er færdigudviklet, men det består af tre overordnede elementer; gruppebaserede forløb for udvalgte deltagere med individuel brobygning, åbne temaaftner for alle beboere samt temaaftner med fokus på arbejdsmarkedstilknytning. Planlægning af forløbet vil finde sted i et tæt samarbejde mellem kommunale aktører fra Center for Job og Uddannelse, Center for Børn, Unge og Familier samt de boligsociale medarbejdere ved indgangen til nærværende helhedsplans periode. 3 Forankring Aktiviteten bidrager til, at kommunale aktører får opbygget relationer til familier med komplekse problemstillinger, samt at fortællingen om kommunen som en medspiller i stedet for en modspiller styrkes i boligområderne. Det betyder, at aktiviteten potentielt på sigt kan forankres i kommunalt regi. Samarbejdet med ressourcestærke beboere/borgere i boligområderne kan styrkes, fx samarbejdet med Bydelsmødre, og de ressourcestærke beboere/borgere kan så efterfølgende understøtte brobygningen mellem familier og kommune. Formål og mål: Formålet med aktiviteten er at give et kompetenceløft til udsatte familier med komplekse problemstillinger. Hensigten er at understøtte familierne og deres børn på en lang række forskellige områder, fx i forhold til forældrekompetence, beskæftigelse, børnenes tilknytning til institutioner/skoler, fritidsjob, sundhed. Målene for aktiviteten er: 1. Udvikling og gennemførelse af forløbet Familien i centrum for familier med komplekse problemstillinger 2. At familierne med komplekse problemstillinger i større udstrækning ser kommunen som en medspiller i stedet for som modspiller Aktiviteten bidrager til det overordnede formål med uddannelses- og beskæftigelsesindsatsen: At understøtte at børn trives i daginstitution og skole og at børn og unge får kvalificeret støtte til skolegang og uddannelse. Vellykket skolegang er den største beskyttelsesfaktor i forhold til kompetencer til at få et godt voksenliv med relevant uddannelse og trivsel for deres kommende børn. Målgruppe(r): 3 Inspirationen til nævnte konstruktion findes i værktøjet Familiedialog, hvor familierne giver tilladelse til at boligsociale medarbejdere kan deltage i møder og deltager i arbejdet omkring familien

14 Familier med komplekse problemstillinger Succeskriterier og datakilde for aktiviteten: Succeskriterier: 1. Udvikling af forløbet Familien i centrum skal ske medio I alt fem familier med komplekse problemstillinger deltaget i forløbet pr. år. 3. At de fem deltagende familier efter deltagelsen i forløbet i højere grad opfatter kommunen som en støtte/medspiller. Datakilde: Egen registrering. Forløbet udvikles og beskrives i en drejebog. Egen registrering og kommunens registrering. Interview af de fem deltagende familier udført af en repræsentant fra den boligsociale helhedsplan. Ansvars- og rollefordeling: Helsingør kommunes (Det) sammenhængende borgerforløb for familier og helhedsplanen vil i samarbejde udvikle et forløb kaldet Familien i centrum, der kan understøtte eksisterende indsatser omkring familier med komplekse problemstillinger. Der vil blive inddraget erfaringer fra Familiedialog' (se evt. note 2) i udviklingen af aktiviteten. Kommunens sammenhængende for borgerforløb (herunder Center for Job og Uddannelse samt Center for Børn, Unge og Familier) er tovholder ved gennemførelsen af de individuelle forløb, og de har samtidig den primære kontakt til borgerne. Helhedsplanen er tovholder på de gruppebasserede forløb. Herudover bidrager helhedsplanen og også andre relevante aktører aktivt til gennemførelsen af både de individuelle forløb, de gruppebaserede forløb og de åbne temaaftener. Aktivitetsnavn: Step In (Kompetenceløft af ikke-uddannelsesparate klasses elever) Indhold og praksis (aktivitetsbeskrivelse): Hvorfor er der behov for Step In? Nøjsomhed og Vapnagaard er udfordret på flere områder i forbindelse med de unges uddannelsesniveau: Lave karakterer ved udgangen af grundskolen, en stor andel beboere med grundskolen som højest gennemførte uddannelse samt efterfølgende ringe fastholdelse i uddannelsessystemet. Ved at sammenholde elevers karakter i dansk og matematik med muligheden for at gennemføre en uddannelse sidenhen kan det aflæses, at såfremt eleven får mindst karakteren 2 i ovennævnte fag, så øges chancen for

15 gennemførelse af en uddannelse (BL: Samfundsmæssige investeringer i den almene sektor). En del af de unge, som sandsynligvis vil møde netop disse udfordringer, vil vi i samarbejde med udskolings skoler og UU Øresund kunne identificere på et tidligt tidspunkt. Mange unge som umiddelbart betegnes som ikke-uddannelsesparate, vil allerede i slutningen 7. klasse kunne udvælges til en indsats i 8.klasse. Det betyder, at den enkelte unges muligheder for at gennemføre grundskolen med fornuftigt resultat samt tage en uddannelse efterfølgende øges. Step In skal ses som en tidlig indsats. Grundidéen i aktiviteten er, at de ikkeuddannelsesparate klasses elever skal løftets både socialt, personligt og fagligt med en målrettet indsats på dette tidspunkt. En tidlig indsats giver mulighed for at løfte deres karakterer ved udgangen af grundskolen, hvorved sandsynligheden for en efterfølgende uddannelse øges. Når eleverne bliver udvalgt til at deltage i aktiviteten, vil vi inddrage forældrene fra starten, således at de får forståelse for vigtigheden i, at deres børn klarer sig godt i skolen. Dette skal bidrage til at sikre en varig forandring hos den unge. I første omgang gennemføres forløbet som et pilotprojekt. Step In består af følgende fire elementer: 1. Vurdering af uddannelsesparathed, 2. Forældreinddragelse, 3. Individuelle planer, 4. Gruppeforløb for de ikke uddannelsesparate elever. Årsagerne til manglende uddannelsesparathed kan have forskelligartet karakter, og derfor vil et bærende element i aktiviteten være det brede syn på uddannelsesparathed. I forløbet vil der blive arbejdet med den enkelte unges faglige, sociale og personlige kompetencer. Målet er, at denne indsats giver et generelt kompetenceløft hos den unge, og at dette vil have en afsmittende positiv betydning på den unges liv. Rekruttering I udviklingen af pilotprojektet vil der være fokus på at rekruttere de unge allerede i slutningen af 7. klasse, hvor der vil blive foretaget en uddannelsesparatheds-vurdering. Rekrutteringen foregår i et samarbejde mellem helhedsplanens medarbejdere, UU Øresund og udskolings skolerne. SSP deltager ad hoc. Parterne inddrager forældrene til de unge i Step In-forløbet. Involvering af forældrene i deres børns deltagelse vil være et væsentligt fundament for Step In for at sikre forældrenes opbakning til den unge. Metode, herunder beskrivelse af aktiviteten I samarbejde med skoler, UU Øresund, SSP og Ungdomsskolen udvikles et forløb, der kan give ikke-uddannelsesparate elever i begge boligområder i 8. klasse et kompetenceløft på det faglige, sociale og personlige plan. Det første Step In forløb udvikles og gennemføres som et pilotprojekt, og forløbet tilrettes efterfølgende. Udviklingen foregå via følgende trin: Den boligsociale helhedsplan vil være tovholder for processen i at udvikle Step Inforløbet. Det første Step In forløb vil være et pilotprojekt, hvor konceptet udvikles og afprøves. Step In forløbet varer ét skoleår (8.klasse) og indeholder:

16 o o o o VURDERING AF UDDANNELSESPARATHED - Når skolerne og UU har vurderet at et antal elever ikke er uddannelsesparate i slutningen af 7. klasse, afdækkes hvad den enkelte har behov for, og hvilke muligheder der er i deres nærområde FORÆLDREINDDRAGELSE - Forældrene inddrages i processen således, at de også er med til at tage ansvar for at støtte deres barn i skoleforløbet. Såfremt forældrene har flere børn (mindre søskende), vil det være muligt for forældrene at anvende deres nye kompetencer til gavn for disse. INDIVIDUEL PLAN FOR HVER ELEV - Der udvikles en plan for hver enkelt elev, som iværksættes ved opstart af 8. klasse: 1) Skolen og UU vil primært fokusere på elevens faglige niveau, og 2) Helhedsplanen, Ungdomsskolen og UU vil primært fokusere på elevens sociale og personlige kompetencer. GRUPPETILTAG Der vil blive arrangeret fælles udviklingstiltag, der er gruppebaseret og med et lærende indhold. Arrangementet kan fx afholdes på Ungdomsskolen. SSP deltager ad hoc. Når de unge har deltaget i det et-årige Step In-forløb, vil en repræsentant fra helhedsplanen, skolen og/eller UU foretage en opfølgning målrettet den enkelte unge og/eller familien afhængig af den enkelte unges situation. Den, der har den bedste relation til familien og den unge, foretager opfølgningen, og det kan fx foregår én gang om måneden i hjemmet, på skolen eller andet. Forankring Det tværfaglige Step In-forløb kan efterfølgende forankres hos de kommunale samarbejdspartnere; Ungdomsskolen, skolerne og UU Øresund. Formål og mål: Formålet med Step In-forløbene er, at de deltagende unge får et kompetenceløft på det faglige, sociale og personlige plan, der tilsammen bidrager til en øget uddannelsesparathed. Målene for aktiviteten er: 1. At udvikle og gennemføre et Step In-forløb, der løfter de deltagende elevers faglige, sociale og personlige kompetencer 2. At de deltagende unge bliver uddannelsesparate og opnår højere karakterer 3. At forældrene forstår vigtigheden i at tage ansvar for deres børns skolegang Aktiviteten bidrager til at indfri det overordnede mål for det samlede indsatsområde omkring: 1. At flere bliver uddannelsesparate Målgruppe(r): Primær målgruppe er ikke-uddannelsesparate elever i klasse i begge boligområder. Den sekundære målgruppe er forældrene til nævnte elever.

17 Succeskriterier og datakilde for aktiviteten: Succeskriterier: 1. Efter et år er der udviklet en model for aktiviteten og efterfølgende gennemføres forløb i 2019 og At uddannelsesparatheden hos de unge er øget efter deltagelsen i det et-årige Step In forløb 3. Der udarbejdes en systematik for efterfølgende opfølgning (når eleven er i 9. klasse) på den unge og deres familier. Datakilde: Egen registrering UU i samarbejde med skolerne UU i samarbejde med skolerne Opfølgningen planlægges individuelt Der kan fx følges op i forhold til både trivsel og faglighed (fx går jeg ordentligt tid i seng, hvordan har jeg det i klassen, karakterer i terminsprøver) Ansvars- og rollefordeling: Helhedsplanen, Ungdomsskolen, UU-Øresund, Nordvestskolen og Borupgårdskolen. Alle bidrager aktivt til udførelse af aktiviteten. Helhedsplanens rolle er: At være tovholder på udvikling og afholdelse af Step In forløbene At udvikle det personlige og sociale indhold i forløbene At være den primære udførende aktør på det opfølgende arbejde med den unge og deres familier efter endt Step In forløb, når eleven går i 9. klasse. Skolerne og UUs rolle er: At være fundamentet for rekruttering af de unge. Endvidere er skolernes rolle: At udvikle det faglige indhold i Step In forløbene (dansk og matematik) Bidrage med data for de udvalgte elever omkring karakterer og uddannelsesparathed. Endvidere er UUs rolle: At bidrage til udviklingen af det personlige og sociale indhold i forløbene Ungdomsskolens rolle er: At stille lokation til rådighed for de aktiviteter der handler om udvikling af personlige og sociale kompetencer.

Aktivitetsnavn: Trappen. Indhold (aktivitetsbeskrivelse):

Aktivitetsnavn: Trappen. Indhold (aktivitetsbeskrivelse): Aktivitetsnavn: Trappen Indhold (aktivitetsbeskrivelse): Trappen er en fremskudt beskæftigelsesindsats, der løber i perioden 2016-2020. Aktiviteten er et samarbejde mellem Høje-Taastrup Kommunes Jobcenter

Læs mere

Delaftale for indsatsområdet Kriminalpræventiv indsats

Delaftale for indsatsområdet Kriminalpræventiv indsats Delaftale for indsatsområdet Kriminalpræventiv indsats Bestyrelsen for den boligsociale indsats har ansvar for, at denne delaftale til hver en tid understøtter målsætningerne i den strategiske samarbejdsaftale

Læs mere

Delaftale for indsatsområdet Uddannelse og beskæftigelse

Delaftale for indsatsområdet Uddannelse og beskæftigelse Delaftale for indsatsområdet Uddannelse og beskæftigelse Bestyrelsen for den boligsociale indsats har ansvar for, at denne delaftale løbende ajourføres. Navn på den boligsociale indsats, som delaftalen

Læs mere

Delaftale for indsatsområdet Uddannelse og beskæftigelse

Delaftale for indsatsområdet Uddannelse og beskæftigelse Bestyrelsen for den boligsociale indsats har ansvar for, at denne delaftale til hver en tid understøtter målsætningerne i den strategiske samarbejdsaftale samt afspejler de aktiviteter og samarbejder,

Læs mere

Samarbejdsaftale om de boligsociale helhedsplaner i Helsingør Kommune

Samarbejdsaftale om de boligsociale helhedsplaner i Helsingør Kommune Samarbejdsaftale om de boligsociale helhedsplaner i Helsingør Kommune Samarbejdsaftalens parter: Helsingør Kommune Boligselskabet Boliggården Boligselskabet Nordkysten Samarbejdsaftalen gælder i helhedsplanens

Læs mere

Delaftale for indsatsområdet Uddannelse og beskæftigelse

Delaftale for indsatsområdet Uddannelse og beskæftigelse Bestyrelsen for den boligsociale indsats har ansvar for, at denne delaftale til hver en tid understøtter målsætningerne i den strategiske samarbejdsaftale samt afspejler de aktiviteter og samarbejder,

Læs mere

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 13. juni 2014

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 13. juni 2014 Projekt Social balance i Værebro Park 13. juni 2014 Indsatsbeskrivelse 1. Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? 2. Baggrund Hvad er baggrunden for at indsatsen iværksættes nu? Hvilke eventuelle udfordringer

Læs mere

Delaftale for indsatsområdet Forebyggelse og forældreansvar

Delaftale for indsatsområdet Forebyggelse og forældreansvar Bestyrelsen for den boligsociale indsats har ansvar for, at denne delaftale til hver en tid understøtter målsætningerne i den strategiske samarbejdsaftale samt afspejler de aktiviteter og samarbejder,

Læs mere

SSP HELSINGØR KOMMUNE SKOLE SOCIAL & SUNDHED POLITI

SSP HELSINGØR KOMMUNE SKOLE SOCIAL & SUNDHED POLITI HELSINGØR KOMMUNE SKOLE SOCIAL & SUNDHED POLITI HVAD ER? #FOKUS I Varetagelse af Helsingør Kommunes generelle forebyggelsesstrategi. Særlig indsats til unge som udviser risikoadfærd eller bekymringstegn

Læs mere

Skabelon til beskrivelse af udvalgte indsatsområder

Skabelon til beskrivelse af udvalgte indsatsområder Skabelon til beskrivelse af udvalgte indsatsområder Indsatsens navn Mentorordningen Indsats Formål Hvad er formålet med indsatsen? Hvilke udfordringer adresserer den? Mentorordningen skal medvirke til

Læs mere

Det kriminalitetsforebyggende arbejde i Helsingør Kommune

Det kriminalitetsforebyggende arbejde i Helsingør Kommune Bilag 1 Center for Børn Unge og Familier Stab Birkedalsvej 27 3000 Helsingør Tlf. 49282990 lgo43@helsingor.dk Dato 4.7.2016 Sagsbeh. Lars Løgstrup Det arbejde i Helsingør Kommune 1. Indledning Det fremgår

Læs mere

Projektet har i overvejende grad ramt områdets drenge med en minoritetsbaggrund, men er i lige så høj grad åben for pigerne.

Projektet har i overvejende grad ramt områdets drenge med en minoritetsbaggrund, men er i lige så høj grad åben for pigerne. Aktivitetsnavn: Rene BB (Lommepengeprojekter i CFBU kataloget) Indhold og praksis (aktivitetsbeskrivelse): Ifølge Landsbyggefondens database er det i 2016 37,3% af beboerne i alderen 20-24 år, der har

Læs mere

notat Boligsocial strategi for fsb Udfordringerne i de udsatte boligområder Hvorfor en boligsocial strategi for fsb?

notat Boligsocial strategi for fsb Udfordringerne i de udsatte boligområder Hvorfor en boligsocial strategi for fsb? notat Boligsocial strategi for fsb Udfordringerne i de udsatte boligområder fsb har i lighed med de øvrige almene boligorganisationer ansvar for at etablere og drive velfungerende boligområder, hvor beboerne

Læs mere

Delaftale for indsatsområdet kriminalpræventiv indsats

Delaftale for indsatsområdet kriminalpræventiv indsats Delaftale for indsatsområdet kriminalpræventiv indsats Bestyrelsen for den boligsociale indsats har ansvar for, at denne delaftale løbende ajourføres. Navn på den boligsociale aftale, som delaftalen vedrører

Læs mere

Udkast til Beskæftigelsesstrategi for Gribskov Kommune

Udkast til Beskæftigelsesstrategi for Gribskov Kommune Udkast til Beskæftigelsesstrategi for Gribskov Kommune 2019 2022 Strategiens afsæt Udviklingen på arbejdsmarkedet går stærkt i disse år, ledigheden er faldende og flere bliver en del af arbejdsmarkedet.

Læs mere

Håndbog: BOLIGSOCIALE INDSATSER FOR SÅRBARE FAMILIER

Håndbog: BOLIGSOCIALE INDSATSER FOR SÅRBARE FAMILIER Håndbog: BOLIGSOCIALE INDSATSER FOR SÅRBARE FAMILIER INDHOLD Indledning: Løsninger til udsatte familier 3 Hvad er målgruppens behov? 4 Løsning 1: Indsatser med fokus på viden 5 Løsning 2: Indsatser med

Læs mere

PIXI-UDGAVE: Stærmosegården Boligsocial helhedsplan 2015-2019

PIXI-UDGAVE: Stærmosegården Boligsocial helhedsplan 2015-2019 PIXI-UDGAVE: Stærmosegården Boligsocial helhedsplan 2015-2019 HVORDAN BLIVER EN HELHEDSPLAN TIL? Helt overordnet er det Landsbyggefonden, der bestemmer, hvad en boligsocial helhedsplan skal indeholde.

Læs mere

BRUG FOR ALLE UNGE FREM MOD 2015

BRUG FOR ALLE UNGE FREM MOD 2015 BRUG FOR ALLE UNGE FREM MOD 2015 Sætter nydanske drenges ressourcer i spil Fortsætter sin støtte til alternative lektiecaféer og ung-til-ung metoder Intensiverer oplysning om uddannelse til nydanske forældre

Læs mere

Til orientering, Skoleudvalget ser frem til at følge indsatsen. Indsatsen drøftes i regi af budget 2018.

Til orientering, Skoleudvalget ser frem til at følge indsatsen. Indsatsen drøftes i regi af budget 2018. Punkt 5. Orientering om samarbejde med boligorganisationerne Alabu Bolig og Lejerbo om boligsocial helhedsplan i Aalborg øst, for perioden 1. januar 2017-31. januar 2021 2016-072864 Skoleforvaltningen

Læs mere

Ungdommens Uddannelsesvejledning Randers (UU Randers)

Ungdommens Uddannelsesvejledning Randers (UU Randers) Ungdommens Uddannelsesvejledning Randers (UU Randers) AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014 1 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i

Læs mere

Projektorganisering vedr. en helhedsorienteret indsats for udsatte familier i Jammerbugt Kommune

Projektorganisering vedr. en helhedsorienteret indsats for udsatte familier i Jammerbugt Kommune Projektorganisering vedr. en helhedsorienteret indsats for udsatte familier i Jammerbugt Kommune At bryde den negative sociale arv for udsatte familier har været en opgave for kommunerne gennem mange år.

Læs mere

Ansøgning om prækvalifikation. Boligområdets problemkompleks

Ansøgning om prækvalifikation. Boligområdets problemkompleks Ansøgning om prækvalifikation Højvangen, september 2015 Midtjysk Boligselskab, Skanderborg Andelsboligforening og Skanderborg Kommune fremsender hermed ansøgning om prækvalifikation til en helhedsplan

Læs mere

06.12.2011. Fritidsjobsindsatser

06.12.2011. Fritidsjobsindsatser 1 Fritidsjobsindsatser 2 Program Børn og unge aktiviteter i selvevalueringerne Effekter af fritidsjob Fire veje til fritidsjob Debat i plenum og i grupper 3 De mest udbredte aktiviteter 33 Væresteder og

Læs mere

PPR S BIDRAG I EN KOMMUNAL UNGEINDSATS UDDANNELSE TIL ALLE UNGE

PPR S BIDRAG I EN KOMMUNAL UNGEINDSATS UDDANNELSE TIL ALLE UNGE PPR S BIDRAG I EN KOMMUNAL UNGEINDSATS Oplæg KL PPR-konference 20. juni 2017 Mit oplæg Om udfordringerne på unge- og uddannelsesområdet Om ekspertudvalgets, KL s og regeringens udspil Om kerneopgaven Uddannelse

Læs mere

Delaftale for indsatsområdet Kriminalpræventiv indsats

Delaftale for indsatsområdet Kriminalpræventiv indsats Delaftale for indsatsområdet Kriminalpræventiv indsats Bestyrelsen for den boligsociale indsats har ansvar for, at denne delaftale løbende ajourføres. Navn på den boligsociale indsats, som delaftalen vedrører:

Læs mere

Handleplan for styrkelse af ungeindsatsen i Esbjerg Kommune

Handleplan for styrkelse af ungeindsatsen i Esbjerg Kommune 1 Handleplan for styrkelse af ungeindsatsen i Esbjerg Kommune En fælles handleplan for at få flere unge i uddannelse og job - med fokus på de uddannelsesegnede 15-25-årige 1. Indledning Beskæftigelsesregion

Læs mere

Ændringer i den strategiske samarbejdsaftale skal godkendes af Landsbyggefonden.

Ændringer i den strategiske samarbejdsaftale skal godkendes af Landsbyggefonden. UDKAST Strategisk samarbejdsaftale om boligsocial indsats Områdets navn: Helsingør Syd Aftalens parter: Boliggården Helsingør Kommune Samarbejdsaftalen gælder fra 1. januar 2018 til 31. december 2021 Underskrifter:

Læs mere

Delaftale for indsatsområdet tryghed og trivsel

Delaftale for indsatsområdet tryghed og trivsel Delaftale for indsatsområdet tryghed og trivsel Bestyrelsen for den boligsociale indsats har ansvar for, at denne delaftale løbende ajourføres. Navn på den boligsociale aftale, som delaftalen vedrører

Læs mere

NY BOLIGSOCIAL HELHEDSPLAN NY BOLIGSOCIAL HELHEDSPLAN BEBOERPROJEKT PULS

NY BOLIGSOCIAL HELHEDSPLAN NY BOLIGSOCIAL HELHEDSPLAN BEBOERPROJEKT PULS NY BOLIGSOCIAL HELHEDSPLAN NY BOLIGSOCIAL HELHEDSPLAN 2018-2021 2018-2021 BEBOERPROJEKT PULS 1 AAB 2017 MATERIALE TIL AFDELINGSMØDET Boligforeningen AAB, AKB, København, SAB samt Boligforeningen 3B har

Læs mere

Godkendelse af medfinansiering af helhedsplan i Sundby-Hvorup Boligselskab afd. 12, Løvvangen

Godkendelse af medfinansiering af helhedsplan i Sundby-Hvorup Boligselskab afd. 12, Løvvangen Punkt 8. Godkendelse af medfinansiering af helhedsplan i Sundby-Hvorup Boligselskab afd. 12, Løvvangen 2016-045554 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at Familie- og Socialudvalget godkender:

Læs mere

Forord. Strategier for ungdomsuddannelse til alle Lolland-Falster, 2010 15-06-2010

Forord. Strategier for ungdomsuddannelse til alle Lolland-Falster, 2010 15-06-2010 Uddannelse til alle unge Strategier for ungdomsuddannelse til alle Lolland-Falster, 2010 Forord Den foreliggende uddannelsesstrategi for Lolland-Falster har fundet sin udformning gennem det fælleskommunale

Læs mere

Silkeborg Kommunes beskæftigelsesmål/beskæftigelsesplan 2018

Silkeborg Kommunes beskæftigelsesmål/beskæftigelsesplan 2018 Silkeborg Kommunes beskæftigelsesmål/beskæftigelsesplan 2018 Byrådet har i forbindelse med budget 2018 godkendt følgende mål på beskæftigelsesområdet. Målene med tilhørende handlinger og succeskriterier

Læs mere

Forslag til kommunale indsatser i Boligsocial Helhedsplan ,

Forslag til kommunale indsatser i Boligsocial Helhedsplan , Forslag til kommunale indsatser i Boligsocial Helhedsplan 2017-2021, Intensive sundhedsplejerskebesøg i et hyppigere omfang end sædvanligt Opsporing og forebyggelse af brugen af stoffer blandt unge Drop

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelser for Klub Dragør

Mål- og indholdsbeskrivelser for Klub Dragør Mål- og indholdsbeskrivelser for Klub Dragør Vedtaget af Kommunalbestyrelsen den XX.XX.XXXX 1 Indhold 1. Lovgivning og politik...3 1.1 Lokalpolitiske beslutninger...4 2. Struktur og rammer for Klub Dragør...5

Læs mere

Fritidsvejledning og fritidspas

Fritidsvejledning og fritidspas Baggrund I det brede tværfaglige samarbejde om forebyggende indsats tidlig i livet, opleves et behov for at kunne tilbyde en ordning med Fritidspas og Fritidsvejledning, idet det ikke er alle forældre,

Læs mere

JUMP aktivt tilbud til unge uddannelsesparate

JUMP aktivt tilbud til unge uddannelsesparate JUMP aktivt tilbud til unge uddannelsesparate JUMP er et kommunalt beskæftigelsesprojekt, som sammen med UngeGuiden skal skabe det bedst kvalificerede tilbud til de unge uddannelsesparate, således at de

Læs mere

Det kriminalitetsforebyggende arbejde i Helsingør Kommune

Det kriminalitetsforebyggende arbejde i Helsingør Kommune Bilag 1 Center for Børn Unge og Familier Stab Birkedalsvej 27 3000 Helsingør Tlf. 49282990 lgo43@helsingor.dk Dato 22.12.2015 Sagsbeh. Lars Løgstrup Det arbejde i Helsingør Kommune 1. Indledning Det fremgår

Læs mere

Hvidovre Kommunes Ungepartnerskab

Hvidovre Kommunes Ungepartnerskab Hvidovre Kommunes Ungepartnerskab Udmøntningsplan Baggrund I Hvidovre gennemfører ca. 85 procent af alle unge en ungdomsuddannelse. Det er et udmærket tal, men der skal sættes målrettet ind for, at kommunen

Læs mere

STATUS PÅ UDDANNELSESPLAN 2016

STATUS PÅ UDDANNELSESPLAN 2016 STATUS PÅ UDDANNELSESPLAN 2016 Maj 2016 Formål med uddannelsesplanen Uddannelsesplan 2016 skal: Bidrage til at flere unge gennemfører en erhvervskompetencegivende uddannelse, så uddannelsesniveauet i Holbæk

Læs mere

Den Kommunale Ungeindsats i Hedensted Kommune

Den Kommunale Ungeindsats i Hedensted Kommune 12. juli 2019 Den Kommunale Ungeindsats i Hedensted Kommune Ifølge lov om kommunal indsats for unge har kommunalbestyrelsen ansvaret for, at der sker en koordinering af Den Kommunale Ungeindsats i Hedensted

Læs mere

Handleplan for ungeindsatsen i Halsnæs Kommune Version

Handleplan for ungeindsatsen i Halsnæs Kommune Version Handleplan for ungeindsatsen i Halsnæs Kommune Version 21.11.2011 1. Indledning Indeværende handleplan er den indledende skitse omkring ungeindsatsen med særligt fokus på tematikker opsat på mål og målopfyldelse.

Læs mere

Økonomi og Administration Sagsbehandler: Jeanette Grauballe Sagsnr P Dato:

Økonomi og Administration Sagsbehandler: Jeanette Grauballe Sagsnr P Dato: Økonomi og Administration Sagsbehandler: Jeanette Grauballe Sagsnr. 17.00.00-P00-1-17 Dato:9.2.2017 Orientering om uddannelsesvejledning i udskolingen Et af formålene med folkeskolereformen er at sikre

Læs mere

2018 UDDANNELSES POLITIK

2018 UDDANNELSES POLITIK 2018 UDDANNELSES POLITIK Vores børn, deres skolegang og fremtid ligger til enhver tid os alle på sinde. Det er af største betydning, at vi lykkes med at ruste vores børn til fremtiden og til at begå sig

Læs mere

Beskrivelsen skal belyse, hvordan den unge kan møde en tværgående indsats i den kommunale ungeindsats.

Beskrivelsen skal belyse, hvordan den unge kan møde en tværgående indsats i den kommunale ungeindsats. Social, Job og Sundhed Skole og Børn Sagsnr. 290007 Brevid. NOTAT: Organisering af en samlet kommunal ungeindsats Januar 2019 Indledning Processen for den fremtidige organisering af Ungdommens Uddannelsesvejledning

Læs mere

Ungdommens Uddannelsesvejledning Randers (UU Randers) Aftalemål November 2016

Ungdommens Uddannelsesvejledning Randers (UU Randers) Aftalemål November 2016 Ungdommens Uddannelsesvejledning Randers (UU Randers) Aftalemål 2017 November 2016 1 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers

Læs mere

STRATEGI FOR DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED

STRATEGI FOR DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED STRATEGI FOR DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED PLADS TIL ALLE BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET 1 FORORD Som Beskæftigelses og Socialudvalg vil vi skabe et arbejdsmarked i Odense præget af socialt ansvar og med

Læs mere

Delaftale for indsatsområdet Tryghed og trivsel

Delaftale for indsatsområdet Tryghed og trivsel Delaftale for indsatsområdet Tryghed og trivsel Bestyrelsen for den boligsociale indsats har ansvar for, at denne delaftale løbende ajourføres. Navn på den boligsociale indsats, som delaftalen vedrører:

Læs mere

VIRKSOMHEDSPLAN FOR UU-CENTER SYDFYN Nye elementer er kursiveret. Vejledning i sær målrettet de ikke - uddannelsesparate

VIRKSOMHEDSPLAN FOR UU-CENTER SYDFYN Nye elementer er kursiveret. Vejledning i sær målrettet de ikke - uddannelsesparate VIRKSOMHEDSPLAN FOR UU-CENTER SYDFYN 2016 Nye elementer er kursiveret Vejledning i sær målrettet de ikke - uddannelsesparate Med vedtagelsen af reform om Erhvervsuddannelserne skal vejledningen målrettes

Læs mere

BOLIGSOCIAL HELHEDSPLAN FOR KORSLØKKEN OG EJERSLYKKE EN UDVIDELSE AF DEN EKSISTERENDE PLAN FOR RISING/SKT. KLEMENSPARKEN

BOLIGSOCIAL HELHEDSPLAN FOR KORSLØKKEN OG EJERSLYKKE EN UDVIDELSE AF DEN EKSISTERENDE PLAN FOR RISING/SKT. KLEMENSPARKEN BOLIGSOCIAL HELHEDSPLAN FOR KORSLØKKEN OG EJERSLYKKE EN UDVIDELSE AF DEN EKSISTERENDE PLAN FOR RISING/SKT. KLEMENSPARKEN INDHOLD Synkronisering af boligsocial helhedsplan for Korsløkken/Ejerslykke og Rising/Skt.

Læs mere

NY BOLIGSOCIAL INDSATS UDVIKLING PÅ SJÆLØR OG I KGS. ENGHAVE. billede MATERIALE TIL AFDELINGSMØDET DEN 29. SEPTEMBER 2016.

NY BOLIGSOCIAL INDSATS UDVIKLING PÅ SJÆLØR OG I KGS. ENGHAVE. billede MATERIALE TIL AFDELINGSMØDET DEN 29. SEPTEMBER 2016. NY BOLIGSOCIAL INDSATS 2017-2020 billede UDVIKLING PÅ SJÆLØR OG I KGS. ENGHAVE MATERIALE TIL AFDELINGSMØDET DEN 29. SEPTEMBER 2016 Version 2 TIL DIG, DER BOR I AAB S AFDELING 50 billede Boligforeningen

Læs mere

Beskæftigelsesplan 2017

Beskæftigelsesplan 2017 Gladsaxe Kommune Beskæftigelsesplan 2017 - vejen til uddannelse, job og vækst www.gladsaxe.dk Vision og mission Gladsaxe Byråd har i Kommunestrategi 2014-2018 formuleret følgende overordnede vision: Gladsaxe

Læs mere

Delaftale for indsatsområdet Forebyggelse og forældreansvar

Delaftale for indsatsområdet Forebyggelse og forældreansvar Delaftale for indsatsområdet Forebyggelse og forældreansvar Bestyrelsen for den boligsociale indsats har ansvar for, at denne delaftale løbende ajourføres. Navn på den boligsociale indsats, som delaftalen

Læs mere

BOLIGSOCIAL HELHEDSPLAN

BOLIGSOCIAL HELHEDSPLAN BOLIGSOCIAL HELHEDSPLAN Odense fra stor dansk by til dansk storby RISING OG SKT. KLEMENSPARKEN 2017-2019 Oplæg for Y s Men s Club 15. feb. 2012, Anne Velling INDHOLD Baggrund og indhold for boligsociale

Læs mere

Delaftale for indsatsområdet Uddannelse og beskæftigelse

Delaftale for indsatsområdet Uddannelse og beskæftigelse Bestyrelsen for den boligsociale indsats har ansvar for, at denne delaftale til hver en tid understøtter målsætningerne i den strategiske samarbejdsaftale samt afspejler de aktiviteter og samarbejder,

Læs mere

BESKÆFTIGELSESPLAN

BESKÆFTIGELSESPLAN 1 Beskæftigelses- og Socialudvalget har sat en tydelig retning for at sætte ind over for Odenses for høje ledighed i beskæftigelsespolitikken Odense i Job. s kerneopgave er at hjælpe flere borgere i job

Læs mere

GUIDE. Aktivitet. Aktivitet. Aktivitet. Aktivitet. Indsatsområde Vision. Overordnet mål. Overordnet succeskriterium. Formål.

GUIDE. Aktivitet. Aktivitet. Aktivitet. Aktivitet. Indsatsområde Vision. Overordnet mål. Overordnet succeskriterium. Formål. Indsatsområde Vision GUIDE Problemkompleks Overordnet mål Overordnet succeskriterium Formål Succeskriterium Tryghed og Trivsel Vision: er trygt, præget af tillid og fællesskaber og åbner sig ud mod det

Læs mere

UDKAST. Udkast til partnerskabsaftale mellem Frederiksberg Kommune og Region Hovedstadens Psykiatri. Indgået dato

UDKAST. Udkast til partnerskabsaftale mellem Frederiksberg Kommune og Region Hovedstadens Psykiatri. Indgået dato UDKAST Udkast til partnerskabsaftale mellem Frederiksberg Kommune og Region Hovedstadens Psykiatri Indgået dato Indhold i partnerskabsaftalen: 1. Aftalens parter... 3 2. Formål... 3 3. Visioner for partnerskabet...

Læs mere

BOLIGSOCIAL HELHEDSPLAN

BOLIGSOCIAL HELHEDSPLAN BOLIGSOCIAL HELHEDSPLAN Odense fra stor dansk by til dansk storby RISING OG SKT. KLEMENSPARKEN 2017-2019 Oplæg for Y s Men s Club 15. feb. 2012, Anne Velling INDHOLD Baggrund og indhold for boligsociale

Læs mere

Den sammenhængende Ungeindsats i Aalborg Kommune pr. 1. august 2019

Den sammenhængende Ungeindsats i Aalborg Kommune pr. 1. august 2019 Den sammenhængende Ungeindsats i Aalborg Kommune pr. 1. august 2019 Nedenfor beskrives kort baggrund, formål, målgruppe, nye indsatser og organisering af den sammenhængende ungeindsats i Aalborg Kommune.

Læs mere

Uddannelsesplan Februar 2016 UDDANNELSE TIL ALLE UNGE

Uddannelsesplan Februar 2016 UDDANNELSE TIL ALLE UNGE Uddannelsesplan 2016 Februar 2016 UDDANNELSE TIL ALLE UNGE Uddannelse til alle unge Indledning Der er brug for kvalificeret arbejdskraft på fremtidens arbejdsmarked for at sikre vækst og velfærd. Samtidig

Læs mere

PROJEKT FRIKOMMUNE UNGEINDSATS - UDDANNELSE TIL UDVIKLING

PROJEKT FRIKOMMUNE UNGEINDSATS - UDDANNELSE TIL UDVIKLING PROJEKT FRIKOMMUNE UNGEINDSATS - UDDANNELSE TIL UDVIKLING Vision Med frikommuneforsøget ønsker vi at sikre alle unge i Odsherred kommune uddannelse. En uddannelse er den eneste måde at øge sine beskæftigelsesmuligheder

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Byrådet, forår 2017 syddjurs.dk Sammen løfter vi læring og trivsel Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

BESKÆFTIGELSESTRÆF 18 MÅLRETTET INDSATS MOD DE STÆRKESTE UNGE I HØJE-TAASTRUP FOKUSERER INDSATSEN FOR UDSATTE UNGE

BESKÆFTIGELSESTRÆF 18 MÅLRETTET INDSATS MOD DE STÆRKESTE UNGE I HØJE-TAASTRUP FOKUSERER INDSATSEN FOR UDSATTE UNGE BESKÆFTIGELSESTRÆF 18 MÅLRETTET INDSATS MOD DE STÆRKESTE UNGE I HØJE-TAASTRUP FOKUSERER INDSATSEN FOR UDSATTE UNGE v. Lars Gormsen, Jobcenterchef Høje-Taastrup Sonja Krüger Walter, leder af uddannelse

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Byrådet, forår 2017 1 Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Delaftale for indsatsområdet Forebyggelse og forældreansvar

Delaftale for indsatsområdet Forebyggelse og forældreansvar Delaftale for indsatsområdet Forebyggelse og forældreansvar Bestyrelsen for den boligsociale indsats har ansvar for, at denne delaftale løbende ajourføres. Navn på den boligsociale indsats, som delaftalen

Læs mere

Dato Januar 2013 SØNDER-KORSKÆRPARKEN PARTNERSKABSAFTALER DREJEBOG

Dato Januar 2013 SØNDER-KORSKÆRPARKEN PARTNERSKABSAFTALER DREJEBOG Dato Januar 2013 SØNDER-KORSKÆRPARKEN PARTNERSKABSAFTALER DREJEBOG INDHOLD 1. Formål 1 2. Målsætning 1 3. Målgruppe 1 4. Det udbudsretlige grundlag 1 5. Udvikling og forankring af partnerskabsaftalerne

Læs mere

HVAD ER PLANEN? KUI-konference 27. november. Vesterbrogade 6D. 4, 1780 København V. uudanmark.dk CVR:

HVAD ER PLANEN? KUI-konference 27. november. Vesterbrogade 6D. 4, 1780 København V. uudanmark.dk CVR: HVAD ER PLANEN? KUI-konference 27. november Vesterbrogade 6D. 4, 1780 København V. uudanmark.dk uudk@uudanmark.dk CVR: 32 91 78 01 BEDRE VEJE TIL UDDANNELSE OG JOB EKSPERT- UDVALGET LOV OM KOMMUNAL UNGEINDSATS

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE 2016-2020 Indhold Børne- og Ungepolitikken en værdifuld platform... 2 Et respektfuldt børne- og ungesyn... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber...

Læs mere

Bedre veje til uddannelse og job MODEL FOR SAMMENHÆNGENDE UNGEINDSATS

Bedre veje til uddannelse og job MODEL FOR SAMMENHÆNGENDE UNGEINDSATS 2018 Bedre veje til uddannelse og job MODEL FOR SAMMENHÆNGENDE UNGEINDSATS Sammenhængende Ungeindsats i Hvidovre Kommune Indhold Baggrund...2 Kommunernes ansvar...2 Tal på Hvidovre Kommunes unge...3 Vision...4

Læs mere

Børn og unge er fundamentet for fremtiden!

Børn og unge er fundamentet for fremtiden! SAMMEN om GODE KÅR Børne- Ungepolitik Nyborg Kommune 2015-2018 Børn og unge er fundamentet for fremtiden! Børn og unge skal vokse op under gode kår, der giver dem mulighed for at udvikle og udfolde sig

Læs mere

GLADSAXE KOMMUNE Børne- og Undervisningsudvalget

GLADSAXE KOMMUNE Børne- og Undervisningsudvalget GLADSAXE KOMMUNE Børne- og Undervisningsudvalget 22-05-2018 Bilag 1: Beskrivelse af det samlede intensive læringsforløb "Læringscamp Gladsaxe" Beskrivelse af det samlede intensive læringsforløb Læringscamp

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. inklusion via uddannelse til erhvervsparathed

Bilag : Indsats vedr. inklusion via uddannelse til erhvervsparathed 14. juni 2019 Sag 2018-17921 Bilag 4.2.1.2: Indsats vedr. inklusion via uddannelse til erhvervsparathed Udfordring Unge med særlige udfordringer, der ingen eller sparsom tilknytning har til uddannelsessystemet

Læs mere

BESKÆFTIGELSESPLAN

BESKÆFTIGELSESPLAN 1 Beskæftigelses- og Socialudvalget har sat en tydelig retning for at sætte ind over for Odenses for høje ledighed i beskæftigelsespolitikken Odense i Job. s kerneopgave er at hjælpe flere borgere i job

Læs mere

ByLivKolding

ByLivKolding ByLivKolding 2018-2021 Oktober 2017 Boligsocialt samarbejde mellem Kolding Kommune, AAB, Lejerbo Kolding og Boligselskabet Kolding I Kolding har der været boligsocialt arbejde i over 25 år, og det har

Læs mere

Virksomhedsplan for UU-Center Sydfyn 2015

Virksomhedsplan for UU-Center Sydfyn 2015 Virksomhedsplan for UU-Center Sydfyn 2015 Juni 2015 Overordnet mål/ Vejledning især målrettet de ikke uddannelsesparate Med vedtagelsen af reform om Erhvervsuddannelserne skal vejledningen målrettes til

Læs mere

Beskæftigelsespolitik. Fredensborg Kommune Revideret marts 2016

Beskæftigelsespolitik. Fredensborg Kommune Revideret marts 2016 Beskæftigelsespolitik Fredensborg Kommune Revideret marts 2016 1 Forord Det er med glæde, at jeg på Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalgets vegne kan præsentere de politiske standpunkter og ambitioner for

Læs mere

Delaftale for indsatsområdet Forebyggelse og forældreansvar

Delaftale for indsatsområdet Forebyggelse og forældreansvar Delaftale for indsatsområdet Forebyggelse og forældreansvar Bestyrelsen for den boligsociale indsats har ansvar for, at denne delaftale løbende ajourføres. Navn på den boligsociale indsats, som delaftalen

Læs mere

Partnerskabsaftale vedr. erhvervsuddannelser indenfor industri og håndværk Ves. 27-02-2015

Partnerskabsaftale vedr. erhvervsuddannelser indenfor industri og håndværk Ves. 27-02-2015 Handlingsplan Indsatsområde Fokus Mål Initiativer 1. Valg af erhvervsuddannelse Vejledning om erhvervsuddannelser i grundskolen og efterskoler at flere unge vælger en erhvervsuddannelse indenfor industri

Læs mere

1 Baggrund Formål Organisering Indsatsområder Evaluering Budget... 8

1 Baggrund Formål Organisering Indsatsområder Evaluering Budget... 8 Indhold 1 Baggrund... 1 2 Formål... 2 3 Organisering... 3... 3 4 Indsatsområder... 4 5 Evaluering... 7 6 Budget... 8 1 Baggrund AABs afdeling 54 og Baldersbos afdeling 12 har siden 2008 samarbejdet med

Læs mere

STATUS PÅ UDDANNELSESPLAN 2016

STATUS PÅ UDDANNELSESPLAN 2016 STATUS PÅ UDDANNELSESPLAN 2016 Oktober 2016 Formål med uddannelsesplanen Uddannelsesplan 2016 skal: Bidrage til at flere unge gennemfører en erhvervskompetencegivende uddannelse, så uddannelsesniveauet

Læs mere

Beskæftigelsesplan 2018 Nyborg Kommune

Beskæftigelsesplan 2018 Nyborg Kommune Beskæftigelsesplan 2018 Nyborg Kommune November 2017 Indledning Nyborg Kommune udarbejder hvert år en beskæftigelsesplan, der tager udgangspunkt i, hvad der er særligt fokus på i Nyborg Kommunes beskæftigelsesrettede

Læs mere

Pejlemærker og mål for Fritidscentre (25) år

Pejlemærker og mål for Fritidscentre (25) år Børne- og Ungdomsforvaltningen Pejlemærker og mål for Fritidscentre 14-17 (25) år I københavnske fritidsinstitutioner og fritidscentre tilbydes børn og unge både et udfordrende læringsmiljø og et indholdsrigt

Læs mere

Integrationspolitik. for. Tønder Kommune

Integrationspolitik. for. Tønder Kommune Integrationspolitik for Tønder Kommune Indhold Indledning... 3 Målgruppe... 3 Indsatsområder... 4 Boligplacering... 4 Modtagelsen... 5 Danskundervisning... 6 Beskæftigelse... 6 Børn, unge og uddannelse...

Læs mere

Der skal altid være 20 visiteret unge på uddannelseshjælp. samtale, henvises de unge uddannelsesparate til skraldeindsamling-teamet

Der skal altid være 20 visiteret unge på uddannelseshjælp. samtale, henvises de unge uddannelsesparate til skraldeindsamling-teamet Ministermål 1: Flere personer skal i beskæftigelse eller uddannelse i stedet for at være på offentlig forsørgelse Input Beskæftigelsesudvalget Indsatser Indikator/målbare mål Tidslinje Ansvarlig Skraldeprojekt

Læs mere

VIRKSOMHEDSPLAN FOR UU SYDFYN Nye elementer er kursiveret. Vejledning i sær målrettet de ikke - uddannelsesparate

VIRKSOMHEDSPLAN FOR UU SYDFYN Nye elementer er kursiveret. Vejledning i sær målrettet de ikke - uddannelsesparate VIRKSOMHEDSPLAN FOR UU SYDFYN 2016 Nye elementer er kursiveret Vejledning i sær målrettet de ikke - uddannelsesparate Med vedtagelsen af reform om Erhvervsuddannelserne skal vejledningen målrettes de unge,

Læs mere

Målsætning og kvalitetssikring for UU Vestsjælland filial Ringsted 2011

Målsætning og kvalitetssikring for UU Vestsjælland filial Ringsted 2011 Målsætning og kvalitetssikring for UU Vestsjælland filial Ringsted 2011 1. Mål for grundskoleindsatsen i 2011: 97 % af eleverne fra grundskolen eller 10 klasse bliver tilmeldt og påbegynder en ungdomsuddannelse

Læs mere

VI SÆTTER DEN UNGE FØRST!

VI SÆTTER DEN UNGE FØRST! VI SÆTTER DEN UNGE FØRST! Ungestrategi for 18-29-årige Jobcenter Brøndby 2016-2018 BRØNDBY KOMMUNE 1 OM STRATEGIEN Denne ungestrategi er rettet mod de 18-29-årige i Brøndby Kommune. I ungestrategien beskriver

Læs mere

Orientering om status på Projekt Job og Familie

Orientering om status på Projekt Job og Familie Punkt 7. Orientering om status på Projekt Job og Familie 2017-002572 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til s orientering en status på "Projekt Job og Familie". Beskæftigelsesudvalget behandler

Læs mere

Sagsnr A Dato: Plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet

Sagsnr A Dato: Plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet Sagsnr. 27.24.00-A00-2-17 Dato: 28.09.2018 Plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet Horsens Kommune 2018 1. Indledning Som en del af en sammenhængende børne- og ungepolitik har Horsens

Læs mere

Delmål 2019 Delmål 2020 Resultatmål 2021

Delmål 2019 Delmål 2020 Resultatmål 2021 Bilag 1. Tillæg til samarbejdsaftale for Halsnæs Kommune (Nedenstående er under udarbejdelse og derfor ikke bindende) KAPITEL 6, DEL2 : DELMÅL OG INDSATSER Skema 6.x: Skema til opstilling af delmål og

Læs mere

Indsatsen for borgere med komplekse problemstillinger aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere over 30 år. Arbejdsmarked

Indsatsen for borgere med komplekse problemstillinger aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere over 30 år. Arbejdsmarked Indsatsen for borgere med komplekse problemstillinger aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere over 30 år Arbejdsmarked Hvem er de aktivitetsparate borgere Borgere der ikke vurderes parate til at komme

Læs mere

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik SUND OPVÆKST Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik 2018 1 Forord Sund Opvækst er Aabenraa Kommunes børne-, unge- og familiepolitik. Sund Opvækst opstiller en række ambitiøse

Læs mere

Arbejdsmarkedspolitik Udkast

Arbejdsmarkedspolitik Udkast Arbejdsmarkedspolitik Udkast 2018-2021 1 Indledning Formålet med arbejdsmarkedspolitikken er, at sætte en tydelig politisk retning for de næste fire år. Inden for arbejdsmarkedsområdet arbejder vi med

Læs mere

Job og personprofil for relationsmedarbejder Dato

Job og personprofil for relationsmedarbejder Dato Den boligsociale helhedsplan 2014-2018 Job og personprofil for relationsmedarbejder Dato 1. Indledning Du ansættes i områdesekretariatet, som varetager det praktiske arbejde med at sikre den løbende fremdrift

Læs mere

Analysenotat - helhedsorienteret ungeindsats.

Analysenotat - helhedsorienteret ungeindsats. Analysenotat - helhedsorienteret ungeindsats. Halsnæs kommunes fokus for den helhedsorienterede ungeindsats er unge i alderen 15-24 år. Målgruppen er unge, der er udfordrede, der ikke er i skole, - uddannelse

Læs mere

Strategi for beskæftigelsesindsatsen i Værebro Park

Strategi for beskæftigelsesindsatsen i Værebro Park Strategi for beskæftigelsesindsatsen i Værebro Park Indledning En af de fire målsætninger for Social balance i Værebro Park er, at alle unge skal være i job eller ALLE. Dette er en ambitiøs målsætning,

Læs mere

Strategi. flere unge skal have en uddannelse 2015-2016

Strategi. flere unge skal have en uddannelse 2015-2016 Strategi flere unge skal have en uddannelse 2015-2016 Flere unge skal have en uddannelse Indledning Virksomhedernes krav til medarbejdernes kvalifikationer stiger, og antallet af stillinger, som kan udføres

Læs mere

Indsatser ift. unge ledige i Assens Kommune - januar 2013

Indsatser ift. unge ledige i Assens Kommune - januar 2013 Indsatser ift. unge ledige i Assens Kommune - januar 2013 Indsats Formål Indhold Målgruppe Jobrotation og servicejob Arbejdserfaring og Ordinært arbejde i private og Unge ledige i match 1. kompetenceudvikling.

Læs mere

visiteret unge på projektet. Her af er 12 personer under 30 år og 17 personer over 30 år. skraldeindsamling-teamet

visiteret unge på projektet. Her af er 12 personer under 30 år og 17 personer over 30 år. skraldeindsamling-teamet Ministermål 1: Flere personer skal i beskæftigelse eller uddannelse i stedet for at være på offentlig forsørgelse Skraldeprojekt 24 timer efter første samtale, Der skal altid være 20 Der er ultimo marts

Læs mere

STRATEGI FOR DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED

STRATEGI FOR DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED STRATEGI FOR DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED PLADS TIL ALLE BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET 1 FORORD Forord af rådmanden skrives efter drøftelse af udkast til strategien i Beskæftigelses og Socialudvalget.

Læs mere