GODE STEDER for JOLLESEJLER. KRISTIAN af KBH. sejler øvelsessejlads for motor ved Fejø Træskibs Sammenslutningen.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "GODE STEDER for JOLLESEJLER. KRISTIAN af KBH. sejler øvelsessejlads for motor ved Fejø 2010. Træskibs Sammenslutningen."

Transkript

1 GODE STEDER for JOLLESEJLER 4 KØBENHAVNS HAVN KRISTIAN af KBH. sejler øvelsessejlads for motor ved Fejø Træskibs Sammenslutningen Ulf Brammer 2014 ISSN Ver

2 4 Kbh. Havn s 2 INDHOLD 0 INDLEDNING SØKORT NR OMFATTER 1 KATTEGAT N for Sjæll. 129 Sjællands Odde-Hundested-Gilleleje 2 ISEFJORDEN Holbæk Fjord - Roskilde Fjord 3 SUNDET N 131 Gilleleje - Helsingør - Tårbæk Sverige Kullen-Hälsingborg-Landskrona-Barsebäck 4 KBH. HAVN Tårbæk - Kbh.HAVN Avedøre Sjællandsbro Sverige: Barsebäck - Lomma Bugt Malmö Limhamn - Öresundsbro 5 SUNDET S 132 Avedøre Brøndby-Køge-Stevns Klint m. fyret. Sverige: Öresundsbro Klagshamn Strandhem Skanör Falsterbokanal 6 FAXE BUGT 190 Rødvig - Præstø Fjord - Jungshoved 7 BØGESTRØMMEN Stege Bugt Ulvsund-Storstrømmen 8 GRØNSUND & MØN Grønsund Møn - Hesnæs 9 SW SJÆLLAND 160 Masnedø Karrebæk Næstved 164 Bisserup Omø Agersø-Korsør 10 STOREBÆLT- N 141 Korsør Reersø Kalundborg Fjord 11 SEJERØ BUGT 128 Røsnæs Nekselø Sejerø Sj. Odde 12 SMÅLANDSFARV S 160 Lolland N Askø Femø Fejø 142 Kragenæs Onsevig Tårs Fiskerihavn 13 GULDBORGSUND 163 Guldborg - Nykøbing F - Nysted 14 NAKSKOV FJORD 144 Albuen Enehøje Vejlø Slotø Nakskov KILDER Internet. Wikipedia. Eniro.se og KRAK.dk. Egne notater. Privat tryk Kort og Matrikelstyrelsens Søkort Auto-færdselskort, 1: Danmark Med vikingen som lods. Max Vinner. Vikingeskibsmuseet naturlejrpladser i Danmark. Naturstyrelsen + 10 foreninger. 2008? Overnatning i det fri. Udgivet af Friluftsrådets ERFA-gruppe , m. positioner.

3 4 Kbh. Havn s 3 JOLLESEJLADS Træf Fjordens Th. MARCUS NOER fra Vikingeskibsmuseet. UB. Formålet med disse kapitler er at beskrive et farvand med dets kyster og pege på lune pladser for jollesejlere. Lidt lokalhistorie og seværdigheder. Det er også for at få de erfarne jollesejlere ud i andre farvand, end det velkendte. 14 kapitler er skrevet med disse FORBEHOLD: A. Du har mindst en bestået DUELIGHEDS PRØVE! B. Man sejler ikke, før alle ombord har accepteret at du er fører af fartøjet. C. Skibets fører påtager sig ansvaret for, at søvejsreglerne gennemføres. Du er en erfaren jollesejler? Du har sejlet meget i jolle de sidste 3 år? Har du været omhyggelig med vedligeholdelsen? Er dine reflekser i orden ved hurtige manøvrer? Har du check et dig selv med søvejsreglerne? TS-skib.dk har sådan en prøve NU er du velkommen til at sejle som TS-skib og din besætning kan være tryg! Disse kapitler er en slags huskeseddel sammen med søkortet/søsportskortet. Det handler ikke om vore fartøjer, mere om strømhvirvler og store sten, om de steder, som er en oplevelse værd. De fleste oplysninger er ført a jour gennem kontakt til TS-medlemmer i de nævnte områder. Steder med jollelaug er nævnt. Kan du traile? TS har et par stykker til udlejning. Hvad vejer din jolle i våd tilstand? Med en trailer kommer man vidt omkring, ser nye steder. Der er slæbested mange steder. Man får en fornemmelse for, hvor meget der faktisk foregår i det lille land med de fordums store maritime traditioner. Vi taler om kystkultur, og det er glædeligt at se, hvordan vi på trods af nutidens økonomiske og politiske forhold alligevel kan dyrke glæden ved at færdes på vore farvande. Mon ikke der hos mange af os rumsterer minder om vovelig færd for 1000 år siden? Husk at TS-Årbogen bør findes ombord, så du kan kontakte en lokal TS er - eller læse om de TS-skibe du møder. Tak for hjælpen til jer, der bidrog til disse sider! Og TAK til Egon & Sorte Per.

4 4 Kbh. Havn s 4 Noget om de praktiske ting Det er meningen, at TS-medlemmer selv skal printe de ønskede sider - med tekst på begge sider. I en jolle skal alt kunne tåle vand, derfor bør man laminere papiret med et ag klart plastic, som presses på med billig laminerings-varme-presse. Der er ikke brugt tid på havne eller hoteller. forholdene i TS Frihavne ser du jo i årbogen. Foruden De gode steder, handler teksten om adgang til at proviantere, om adgang til toilet OG om mulighed for at finde et sted at sove. Hvis det ikke er bekvemt at sove i din jolle, bør du ordne det hjemmefra. Der nævnes primitive lejrpladser, campingpladser og togstationer. Det helt nye er at man med en i-phone eller GPS-modtager kan finde primitive teltpladser og shelters nær kysten. 10 foreninger er gået sammen med Friluftsrådet om at oprette, vedligeholde og bruge disse pladser efter formlen: Kun de officielle pladser. Max. 25 kr. pr. person, pr. nat, pr. telt. Max 2 á 3 døgn. Tag dit affald med ved afgangen! Se detaljer i Det grønne Felt. Man rejser uden at blive ruineret, man får kontakt med naturen og lærer mere om vort land og det at sejle. Sidetal. Hvert kapitel har sit eget sidetal fra 2 og opefter. Med Kapitel nr., navn og sidetal - så man kan hitte ud a det, hvis og hvis - - -! TS-lok.md. København - ERIC ERICHSEN. Ved medlemsmødet i Nakskov d. 1/3-14. Der er adgang til næsten alle danske kyster, døgnet rundt, færdsel kun til fods. Hvis man vil blive nogle timer på et bestemt sted tager ophold - skal det være mindst 50 m fra nærmeste beboelsesbygning. Det er ikke tilladt at slå telt op på selve stranden. Det er tilladt at færdes til hest på ubevokset strandbred i perioden 1/9 til 31. maj. Hunde må gerne være på stranden. De skal holdes i snor fra 1/4 til 30/9 = hele sommeren

5 Kbh. Havn s 5 Københavns Inderhavn, set ned mod Operaen. Foto: UB. 4 KØBENHAVNS HAVN. Søkort Søkort 133-1: med Malmø. Søkort 134-1: Kbh. Red. Området strækker sig fra Tårbæk Kbh.s Havn rundt om Dragør forbi Aflandshage Sjællandsbroen og Slusehavnen. Sverige Fra BARSEBÄCK MALMÖ til ÖRESUNDSBROEN Retninger skrives med stort, f. ex.: NW og E for øst. (Iflg. Kort- og Matrikelstyrelsens stavemåde.) Forkortelser: TS - Træskibs Sammenslutningen. TS-havn - Frihavn for de fartøjer, der bærer årets mærkat og jomfruvimpel. Lok.md. - Den valgte TS-Lokalmand M/K i pågældende egn. Tilkaldes kun hvis du har større problemer. Lok. TS er - TS medlem som ofte er i området og som måske kan gi en hånd med. Koordinater til GPS er placeret et stykke uden for en havn, så man selv kan vurdere situationen. Primitive teltpladser. Danmark er blevet forsynet med over primitive pladser, til én á tre overnatninger. Du anskaffer bogen OVERNATNING I DET FRI. Udgivet af max 200 kr. med et kort over alle pladser. I teksten er der korte beskrivelser af hvert sted + GPS koordinater. Disse koordinater kan indtastes direkte på din GPS-modtager eller smartphone og du kan finde pladsen - ELLER man finder en plads i nærheden på Med en I-phone gå man på nettet: Der er få enkle regler: Aftal med ejeren, hvis det ønskes: Max 25 kr. per person, pr. telt og pr. døgn, følg reglerne på netop dét sted. Tag dit affald med, når du fortsætter. En meget flot ordning arrangeret af Naturstyrelsen og Friluftsstyrelsen. Prøv og I 2015 bruger vi kun GPS - længde og bredde!

6 4 Kbh. Havn s 6 Vi har inddelt dette kapitel i følgende områder: 1. Sjællandssiden. 2. Citysiden. 3. Christianshavnersiden. 4. Yderst mod Sundet. 5. Svenske havne lige overfor. Havne & bassiner nævnes fra Nord til Syd til West. Her nævnes ældgamle og helt nye steder, der kan interessere jollesejlere og andre åbne både. Lidt Historie. Absalons Borg ved Havn blev anlagt De sejlende mødtes nok 1000 år før, men det var borgen, der gjorde stedet til Købmanne Hafn. Havnen har altid ændret sig efter tidens krav, f.eks. har fragt- og passagerskibene krævet større vanddybde, så de er flyttet ud til nye bassiner - mod N bygger man en Ocean Kaj. I dag kalder havnen sig BY og Havn - den ér mere by end havn - der må for eksempel ikke sejles for sejl! Alligevel er de mange ændringer nok så interessante for den nysgerrige der bygges flere og flere broer. Den ved Skuespilhuset mangler midterstykket (2013). Stumpen var fremstillet i Holland med forkerte mål, blev sejlet hertil og returneret firmaet er gået konfirs. Især Kbh. s Sydhavn er under voldsom forandring i disse år. Hele området er så stort, at man kan studere det i flere dage, hvis de inderste kroge skal besøges og fornemmes. Overnatning er tilladt i eget fartøj ellers kan man måske lave en aftale med ejeren af et TS-skib? BY og HAVN

7 4 Kbh. Havn s 7 Der er rigtig mange bådelaug. Se BILAG 1 Der er rigtig store fredninger. Se BILAG Sjællandssiden. Taarbæk Havn Gammel, kringlet fiskerihavn overtaget af nogle få lystsejlere. Smut en tur op i Jægersborg Dyrehave! Bellevue. GPS koordinater Med Staunings Plæne. Stranden var i sin tid et vel etableret udflugtssted, hvortil man kom sejlende med damper. Derefter tegnede arkitekt Arne Jacobsen boliger og bio. Nu er broen fjernet. Stedet er sandet til Bellevue er stadig et yndet udflugtssted med fine strande en betalings strand & en gratis afdeling. Her er S-tog ind til Byen. Videre mod S- Statuen af Knud Rasmussen Han skuer ud mod evigheden. Et flot minde fra Nordgrønlands ekspeditioner dengang fra Statuen er udført af Paul Søndergaard. Skovshoved Lystbådehavn Med bølgebryder stadig moderne, den blev anlagt i Nu har man planer om en udvidelse i Joller tages på land! Man skal over Vandstrandvejen for at finde butikker. Ud for Charlottenlund Skov er der et Yacht- regattafelt med mange, gule tønder. Ved stranden samles Badeanstalten hvert forår. Den ligger lige N-for Charlottenlund Fort Et helt anderledes udflugtssted et led i Københavns Befæstning anlagt med de tykke haubitzer-kanoner og kassematter. I dag strømmer folk til badestrand, restaurant og campingplads. Der kører bybus til Kbh. Og Strandvejsbus N-på til Helsingør. Hellerup Havn Pæn og velordnet havn med udvidelse S for indsejlingen. Kuling fra W & N kan give op til 1,2 m højvande. Kuling fra E kan give ned til 0,8 m lavvande. Havnemesteren træffes på tlf Der er Gå Afstand til Charlottenlund Fort. Tuborg Havn Der er 2 bølgebrydere udenfor. Ejes af KDY. Kun diesel. Måske et besøg på Eksperimentariet? Vis det er alvor? Så læg masten og styr lige ind. Eller indenfor - drej Stb. mod N og list ind i Labyrinten der er mange pladser. I Svanemøllebugten må man ikke sejle tæt til land ved de gule sømærker. Svanemøllehavnen siges at være landets største marina, er vel organiseret. Den nordlige mole Svaneknoppen - har sejlklub, toiletter og værksteder. Havnekontor på midtermolen er åbent 7:30-13:30 på hverdage plus mandage Tlf Dér er en Cashloader, hvor man køber et chip-kort, der giver adgang til ret meget. Betal mindst 100 kr. Nå du skal videre får du resten tilbage. Der er 4 slæbesteder i denne havn. Middelgrund Fort ligger ca. 2 mil ude. Den kunstige ø er privat og man foretrækker anmeldte anløb. Der er ingen service i form af benzin, telefon, toilet, proviant etc. Kalkbrænderihavnen med Copenhagen Boat Center, som mest sælger motorbåde. Der er langt ind og dermed langt ud igen. Her skal lystsejleren tydeligt vise sine hensigter. Hold godt udkig N og S, og gå af vejen for erhvervsskibe! Nye Skudehavn - på kortet Fiskerihavn. God plads og hyggelig stemning. Nord for denne havn og østover planlægger man udfyldning og udbygning til personer og firmaer. Mod NV er man allerede ved at udfylde til Ocean Kaj. Man sejler videre og S-på øst for - langs vindmøllerne (der er afspærret m. gule bøjer) i en bue mod Trekroner fyr. Hold Trekroner om Stb. til Lynetteløbet!

8 4 Kbh. Havn s 8 Det er forbudt at sejle i Kroneløbet! Vil man ind i selve havnen - skal man længere S-på til Lynetteløbet. Farvandet omkring de 9 havvindmøller er søsportsområde. Her sejler man N-S til indsejlingen. 2. Citysiden. Eftersom joller ikke må sejle i Kroneløbet, må man ned til Lynetteløbet for at besøge Københavns Havn. Der er mange forbud. F. ex. Frihavnen her er sejlads forbudt! - Lynetteløbet - indsejlingen for lystfartøjer. Al sejlads foregår for motor. Man styrer ind og stævner enten N-over til Trekroner Fort. Eller sydover. Man skal holde sig E - for de gule mærker. På søkortet er der markeret en Afmagnetiserings-sløjfe. I havnen markeret med et gult sømærke. Når systemet er i brug, sættes signalflaget Z. Ved sejlads over sløjfen eller tæt på - afmagnetiseres dit kompas og en eventuel deviations-tabel bliver ugyldig. Københavns Sporveje sejler med De gule Havnebusser zigzag mellem forskellige stoppesteder: Ndr. Toldbod Holmen N - Operaen Hjørnet v. Nyhavn Knippelsbro på Chr.havn siden Diamanten Bryggebroen Teglholm i Sydhavn. En rundtur er instruktiv giver et godt overblik. Regler: Sejlads foregår med motor. Sejl er forbudt! Sejlads skal foregå på tværs af det uddybede løb, uden gene for den øvrige sejlads. Ved sejlads med fritidsfartøjer indenfor Københavns Havns søområde, skal den sejlende optræde hensynsfuldt og udvise agtpågivenhed således, at der ikke opstår fare eller forvoldes skade eller ulempe for andre, og således at den erhvervsmæssige sejlads og andre aktiviteter i havnen ikke unødigt forstyrres eller hindres. Der skal ligeledes vises hensyn over for personer, der bor eller opholder sig langs havnens løb og kanaler. Adgang til Flådens Leje ved Nyholm er ikke tilladt. Sejlads med fritidsfartøjer i Yderhavnen N for Toldboden og Elefanten/Batteriet Sixtus, skal foregå med motor og man skal holde sig i havnens østlige side, øst for de gule specialafmærkninger. Særlige bestemmelser, Havnereglement for Københavns Havn 14. Som følge af disse regler sejles der ikke langs Langelinie eller i Gl. Frihavn. MEN alle broer der kan åbnes åbnes gratis. Københavns Kastel m. Langelinie, Lystbådehavnen, Den lille Havfrue og Langelinie Pavillonen sejlads dertil skal foregå E -W. Nordre Toldbod har en bred trappe ned i havnen. Den og de to nydelige pavilloner i hvidt med meget glas, kommer i brug, når de kongelige skal sejles ud i den flotte mahogni chalup. Det er måske allerede historie? Toldboden var det almindelige sted, hvor tolderne vurderede skibslasten og beregnede tolden, der skulle afleveres, før man kunne sejle videre. For knap så mange år siden, var det også færgested for orlogsgaster og søofficerer, når de skulle passe tjenesten på Holmen. Mod S kigger man langs den lange kaj Larsens Plads, hvor de store turistskibe fortøjer. Man skimter Amalienborg og Amaliehaven. Tæt ved ligger giverens kontorbygning-mærsk. Kvæsthusbroen og Skuespilhuset. På S-siden af Skuespilhuset er der en høj og bred rampe til de gående. Prøv at kigge ind under. Kan man klemme jollen ind dér? Måske?

9 4 Kbh. Havn s 9 Her i HOVEDLØBET er der ofte en del dønninger. Vandet kan være meget uroligt. Er det slemt, kan man søge ind i sidekanalerne. Havnebussen linie 991 kommer til Toldboden for at hente os til Sydhavnen. Det kan konstateres, at de nye områder er godt forsynet med små, lave broer, hvor en jolle kan kantes ind, så man kan gå i land. Yderligere er der overalt Sejlklubber flere end 20 motorbåds laug o. a. Se BILAG 1. Nyhavn er TS-havn - fuld af TS-folk og TS-skibe. Mondæn kaj, især i sommersol. Lok.md. Eric Eriksen, tlf LOTTE BRINCH. Åbning af Nyhavnsbroen klares af Jimmy Andersen, tlf på BIRGITTE HELLE. Det er en større forestilling først fortøjer du udenfor Nyhavn og får en aftale med Jimmy eller Eric. Så skal trafikken standses. Det er ikke muligt i myldretiden. Så skal kontravægten køres ind og broen kan åbne. Samtidig hober Havnerundfartens både sig op. Hvem generer hvem ved farten mod Kg. Nytorv? Havnerundfarten eller TS-skibene? Lige her, ønsker Kbh. Kommune at bygge lange broer til cyklister og gående, med flere forgreninger på Chr. Havnsiden. For eksempel til Nordatlanten Brygge og Restaurant Norma? Indsejling til Christians Havn er lige overfor Nyhavn. Man sejler i Trangraven og svinger Stb. ind langs Ovengaden Oven Vandet. Under broen ved Chr.havns Torv og igen Stb. I hovedløbet - Lad være med at sejle ind langs Børsen! Skal det være? - så vent til Knippelsbro er passeret frihøjde 5,4 m. ved dagligt vande - og drej kurs NW gennem Frederiksholms Kanal Man bør beslutte, at tage turen i samme retning som havnerundfarten Stb. rundt. Hold udkig agterud. Langebro har en gennemsejlingshøjde på 7 m. Maskinhuset er beklædt med kobberplader og fredet.broen kan vist ikke åbnes. Islands Brygge om Bb. har et moderne havnebad meget populært. Kalvebod Brygge om Stb. - med kontorbygninger der ligner byggeklodser - er ret uinteressant. Og dog? Man har etableret nogle vældige broer, der bugter sig langs denne kaj så gående, løbende og cyklende fristes til en tur.en hvid, landfast café ø er alene om at slukke vor tørst. Herfra skal man til at passe på! Afmærkningen midt i Sydhavnsbassinet betyder, at man skal sejle ude ved siderne. Et stort område i midt i bassinet er fyldt med undersøiske spærringer. Gasværks Havnen med Fisketorvet, det høje, store indkøbscenter. Her boltrer ungdommen sig i kajakker, små både, vindsurfing og badning o.s.v. Herligt liv! Besøg CobenCabano. Herfra kan man gå over Dybbølsbro til S-toget.

10 4 Kbh. Havn s 10 Brygge Bro er en spinkel og populær cykel- gangsti over havnen. Her begynder Den nye Sydhavn. Frihøjden ved de røde / grønne mærker er 5,4m. Sydhavnen opankring forbudt p.gr.a. kabler og gasledninger! S-for broen er der et område før Tømmergraven. Nye karéer med udsigt mod syd over Tømmergraven, tæt ved centrum. Tømmergraven. Man runder de nye og særprægede boliger på Havneholmen. Inderst i denne kanal er der mange husbåde kig ind! Find et sted at fortøje derfra er nemt, at gå lige op og tv. Spadsere forbi Fiskerihavnsgade til Diesel House. Museet er lige bag H.C. Ørstedværket her står den største dieselmotor fra I 30 år var den verdens største. Første og tredje søndag hver måned starter den kl. 11. Og verdens første nr. 1. dieselmotor, startes hver torsdag kl. 11. S-for Tømmergraven er der lavvandet! Søg ud til siderne. Man skal IKKE hoppe udenbords i det urene område. Man sejler langs Enghave Brygge og Stb. ind i Teglholms-kanalen og Belvederekanalen. Her lå det gl. B & W Maskinværksted. En kanal mod N fører også til Diesel House. Næste hug, er rundt om Teglholmen og mod NW. Man sejler under den meget moderne Teglværksbro. Forbi TV 2. I bunden mod W, ses en glasbro mellem to bygninger over vandet i 2. sals højde. Bagved larmer trafikken. Her ender Den nye Sydhavn. Man svinger rundt og returnerer langs Frederiks Kaj. Nu stævner man mod selveste Jazzøen. Richie Boone, Lone Kellermann, Ernie Wilkins m. fl. bliver mindet her. Man følger Ben Websters Vej og passérer broen. I Hjørnet er der et mindre havnebad. Hvorefter man kigger mod N mod en stor bygning Metropolis. Den skal man rundt om for at sejle S-på, ned mod Slusen. På Amagersiden ligger Nokken. Et gammelt fristed for hjemmebyggede små huse, små broer og et stejlt slæbested. Ad Sluseløbet kommer man til Slusehavnen. Slusen 2013 er åben kl. 8:30 10 og Frivillig bemanding tlf Sluseansvarlige er to mand fra en af de 20 sejlklubber, der skiftes hvert år. To telefoner eller Se BILAG 1. Små 2 km på land, gå ad Ved Slusen - direkte mod øst - ligger CPH Hostel Vandrehjem. Der ligger mange husbåde i alle mulige udgaver. Folk hygger sig, betaler for havnens ydelser og er godt tilpas med at bo her. På én af betonlægterne er der tre boliger tæt sammen. Der er også små værfter, som måske er til at snakke med.

11 4 Kbh. Havn s 11 Sjællandsbroen frihøjde 3 m. Vil man videre kan man kan passerer under vejen og jernbanebroen, hvorefter man kommer ud i Kalvebodsløbet ved Fiskerihavnen mod W. I dette løb er der mange Fredninger (fiskeri & jagt strengt forbudt), reglen er at motorsejlere er indenfor afmærkningerne! Sejl-sejlere må gerne sejle udenfor. Ønsker man den korte distance til Køge Bugt, skal man denne vej. Aftal tid til passage af Slusen i det lille, hvide hus. Foto: Wikipedia. 3. Chr.havnersiden Kongeskibet Dannebrog, har været i den danske kongefamilies eje siden Klargøres om foråret i Refshalebassin i Kbh. Om igen man anløber Kbh. Havn og vil Nordpå. Ind gennem Lynetteløbet (for motor), her kan man dreje N-over og holde sig E for de gule bøjer - og lægge til på Trekroner. Helst med en aftale! Søfortet Trekroner administreres af Kulturarvstyrelsen, tlf Færdsel på Trekroner er på eget ansvar. Skrænterne er meget stejle og må ikke betrædes. Det anbefales at holde "børn i snor". I øvrigt henvises til skiltningen. Undgå at forstyrre rugende fugle om foråret. Mad og drikke på Trekroner kan købes på øens café/restaurant og kiosk eller man tager en madkurv med og finde en plads i terrænet. Selskaber - aftaler m. forpagteren. Sydover fra Lynetten sejler man i Yderhavnen gennem Søndre Refshalebassin med omhyggelig udkig og tydelige manøvrer, der viser dine hensigter! Man holder sig på den østlige side af de gule bøjer. Man passerer det forladte B&W. Ved Elefanten stod man ved kanonerne og skød solen op og ned på de astronomisk korrekte tidspunkter. Mon der stadigvæk skydes? W for spærringerne passerer man Frederik VI s Mastekran og det gamle Flådens Leje med Peder Skram. Videre forbi Operaen med kanaler, lave broer og diverse spærringer. Ved den sidste af de flydende træstammer lige før Skuespilhuset kan man gå Bb. ind og rundt i Holmens Kanaler. Møller og Jochumsen s Bådebyggeri, ligger på Refshalevej 340. Tlf

12 4 Kbh. Havn s 12 Ved Christiansholms S-side langs Trangraven - med Netto-bådene og Holmens gamle Smedie - har du indsejlingen til Christianshavn. Max. fart i disse områder er 3 knob! Der bygges nye broer med begrænset gennemsejling. I Ovengaden oven Vandet bor Anvar TS-lokalkvinde og æresmedlem. Se i TS-årbog. Herinde er der havnepladser, adgang til endnu flere kanaler og steder. Orlogsmuseet i Kvæsthuset. Kan man fortøje i nærheden af Christianshavns Torv bør man besøge Danmarks største Bagerbutik (måske?) oppe på hjørnet. På Amager Torv en Metrostation og smukke statuer af grønlændere. I Prinsessegade: Vor Frelser Kirke med den snoede, udendørs tårntrappe. Længere SW-på Christians Kirke. Glem ikke B & W Museet. Kanalen besejles af Havnerundfarten, så følg med denne vej mod SW under Torvegade og 90 vinkel til Stb. langs Hammerhøjs Kaj ud til Inderhavnen. 4. Ud mod Sundet Syd. Middelgrunds Fortet. Ingen adgang for lystsejlere. Man kan sejle med en færge fra Isbjørnen på Langelinie til god restaurant og indendørs events for den, der har råd. Flakfortet. Blev anlagt til Københavns forsvar. Om sommeren lystbådehavn og restaurant med mange mulige og interessante betalingspakker ex. teambuilding. Ring på tlf og spørg om prisen for at ligge en dag? Et døgn? Københavnerne bestiller bord på samme tlf. Færge afgår daglig kl i sommermånederne til og fra Nyhavn 71. Saltholm enestående natur 10 km fra Rådhuspladsen. Øen er fredet med Bekndtg. nr. 673 af Med det formål at beskytte natur og kulturhistoriske værdier. Fredningen gælder alle vandarealer omkring øen i en afstand af 25 m. Øen ejes af ca. 180 lodsejere, boende på Amager. Der er ca. 5 fastboende på øen. BESØG. 1. Med egen båd (må ikke stikke mere en 1,5 m), KUN anløb ved Barakkes bro. Det er forbudt at fortøje langs kreaturbåden MATHILDE, eller på den plads. HVOR må man færdes: Mod N fra Barakke Gård Tilladt hele året. Midterstykket: Fra 16. juli 31/3. Mod Syd: Fra Telefonhuset og S-på: Forbudt hele året. Af hensyn til sælerne. Landkrabberne kan kontakte Bådfører Allan Frederiksen på tlf / Lynetten Lystbådehavn finder man N for Amagerværkets høje skorsten. Stor marina til sejlbåde og en fremragende restaurant med overkommelige priser. Prøvestenen med olie- og benzindepoter. Kig ind bagved på den nordlige side! Uden navn? N for SSF er et havneanlæg stoppet. Sundby Sejl Forening. Gammel hyggelig sejlklub med god restaurant. Vanskelig at anduve ved vestlige vinde, da renden er smal. Havnehullet er lille, vælg det sydlige bassin. Værksteder til reparationer. Ligger tæt ved Metrostation Øresund, Lidl, og Stor Super Brugs. Besøges at flere og flere sejlere, som kan snakke og hygge. Sundbyøster Strand er blevet udbygget med et kæmpe badeland med en lille havn uden faciliteter. Måske en isbod? Kastrup har 3 havne, nævnt fra nord: Nye Kastrup Marina. Gammel Kastrup Havn. Fra, da man sejlede kalk fra Saltholm til boligbyggeri. Ny Kastrup Havn fra 1950 erne, tæt ved motorvejen til Øresundsbroen. Ved Kastrup Lufthavn ses en lille havn til redningsfartøjer. Ingen adgang! Turbulens fra fly har kæntret sejlere.

13 4 Kbh. Havn s 13 LILLE ORBE på vej til Afdansningsbal i Dragør. Foto: Hans Bondo. Dragør Havn. TS-havn. Kysten nord for havnen er meget lavvandet. I havnen er der et vældigt leben, suppleret af mange svenske lystsejlere. Danmarks ældste lodsstation er nu museum. Det er Afdansningsbal hvert år sidst i september. Formand Erik Nicolaisen Tlf Bagerst ses Dragør Gammelhavn. Ude th. den tomme færgehavn. Lige N for Dragør Fort ses Dragør Ny Marina. Joller bør sejle ind i voldgraven og sejl rundt for at finde et læsted. Hele Amager Sydkyst er fredet område. Det gælder fra Dragør, Svang over til Kalveboderne. Der er restriktioner helt ind til Slusen. Dog en åbning ved Kongelunden Kro. Se Færdsels- og Fredningsregler for Amager Syd og Kalveboderne BILAG 2.

14 4 Kbh. Havn s Svenske Havne øst for København Søkort Omfatter fra Barsebäck Malmö til Øresundsbroen. Den svenske kyst langs Sundet er fremmed: Sandede forløb, veksler med klipper og sten i alle størrelser. Meget uregelmæssig kyst med mange skær, alligevel med dejlige badestrande. Svært at sejle langs den kyst uden søkort. Så går det bedre, hvis man kan sætte en kurs mod en bestemt havn og sejle tværs over. Det er også bedre overfor erhvervsskibene. UB Havnene er forsynet med GPS-koordinater placeret lidt udenfor havnen, så man selv kan vurdere situationen. Søkort 131 Barsebäck Hamn , Det er nemt at styre mod Pinhättan Fyr (LFl.WRG.8s 12m 14-10M) og derefter mod A-kraftværkets bygning. Havnen anduves bedst fra NW. Vær opmærksom på tværgående strøm foran havnen! Udmærket, mellemstor havn. Søg ind i den sydlige Gammelhavn! Der er god plads til at bjerge sejl. På Sydmolen er der redningsstation. Det for københavnerne velkendte A-kraftværk, ligger ca. 1 mil S-for havnen. Vikhög Hamn , Ligger gode 3 mil mod SØ. Lang rende ind. Mindre havn uden by, men med læ for vinden. Søkort 132. Lomma Bugten er uden store sten formodentlig! Naturreservat ved udløbet af Lodde Å m. fugletårn. Bjarred Strand , Mange badeområder og en lang bro Formodentlig med entrè? Habojung. GPS: Fra stranden rækker en 100 m lang bro ud. Vi ved ikke hvad den bruges til? LOMMA Hamn en bred Å-havn, hvor Höja Å løber ud. GPS: N E Der anduves mod havnefyret - 6 m højt - I dis eller mørke sejles mod det hvide (W) lys med 3 blink. Nærmere land holder man fyret om Bb. Hvis vinden driller i den lange indsejling, er der plads til at ro. Der er god plads på åen. Straks indenfor i havnen drejes Stb gæstepladserne ligger i bunden bag S-molen. Nye renoveringer i På N-molen er der en sjöredningsstation. Ribergsborgstranden N-for Malmö i Lommabugten med det store Kallbad, er fuld af broer med badehuse ved den fladvandede kyst. (Malmø s Bellevue) MALMØ storbyhavn - meget trafikeret. Lyt til kanal 68. Nordhavnen er oliehavn NEJ! Östra hamnområdet er industri NEJ! Syd for hovedindsejlingen - Västrahamnområde med Gamla Hamnen. JA! Her sejler man i Yttrehamnen mod S forbi Höjskolan til broer og helt ind. Bag Hovedbanegården under jorden er der en lang kanal W E. I den W-lige ende ligger Malmöhus m. park. Udvendigt mod S er der en god lille havn + bade-strand. Position: N E Herfra kan man kan spadsere til Maritime University, Malmöhus och Sjöfartsmuseet.

15 4 Kbh Havn s 15 Limhamn med de 4 havne. 1 Mod N Lagunen E- for de to over-èt mærker. En lyst-bådehavn med badestrand. Anløbes lige E for trafik-havnen. 2 Trafikhavnen ved fyret, kan ikke anbefales. Vi Anbefaler de to sydlige havne: 3 Gamla Hamnen anduves fra SW med de normale rød og grøn bøje og to røde Over-èt båker. Her holder fiskerne til. 4 Småbåtshamnen - med anduvning fra S ved grøn bøje ud for W-mole og to grønne havnefyr på E-mole. Position: N E Stor marina. Lige indenfor sønder mole drejes straks Stb.! Gæstepladserne ligger yderst mod Sundet. Bamviken er en vig med en microhavn og en udsigts-promenade fra broens byggeperiode. ÖRESUNDSBROEN. Øresundsforbindelsen blev påbegyndt 1995 og indviet 1. juli Det er en fast, kombineret bro- og tunnelforbindelse mellem Amager og Skåne. Længde: m. Højde: 204 m. (Wikipedia) BILAG 1. SEJLKLUBBER I KBH. HAVN ) Sydhavnsklubberne Sejlklubben To-kosten. Tlf Bådeklubben Sjællandsbroen. Tlf Sejlforeningen Syd. Tlf S/F Mellemfortet. Tlf Kalvebod Bådelaug. Tlf Bådeklubben Molen Tlf ) Bådelauget Syd West Tlf Bådeforeningen Trekanten Tlf Sejlforeningen Enigheden Tlf ) Bådeklubben Valby T Sluseholmens Bådelaug T. sluseholmens-bl.dk 4) Bådeforeningen Stiboerne, Tlf ) Frederiksholmsløbet Bådeforeningen Broen Tlf ) Islands Brygge Havnestaden H. 7) Tømmergraven Foreningen Skibbroen Tlf ) Christianshavns og Wilders Kanal Christianshavns Bådelaug Tlf Bådeklubben Bolværket Tlf ) Wilders Plads Marina Tlf ) Nordatlantens Brygge Tlf ) Trangraven Marina Tlf ) Christiansbro Bådelaug Tlf ) Langelinie Lystbådehavn Tlf Kbh. Havn s. 16

16 4 Kbh. Havn s ) Sdr. Frihavn Sdr. Frihavn Lystbådehavn Tlf ) Kalkbrænderihavnen Havnelavet Sundkrogen Tlf ) Svaneknoppen Svanemøllehavnen Tlf ) Margretheholms havn Lynetten Tlf BILAG 2 4 Kbh. Havn slutter her! Fortsættes i K 5. Sundet Syd. Ver UB.

GODE STEDER for JOLLESEJLERE

GODE STEDER for JOLLESEJLERE GODE STEDER for JOLLESEJLERE 8 GRØNSUND og MØN Elever v Skive Produktionshøjskole restaurere joller og bygger havn. Foto: UB. TRÆSKIBS SAMMENSLUTNINGEN * ULF BRAMMER ISSN 0905-1635 Ver. 05-02-2015 8 Grønsund-Møn

Læs mere

TURSEJLEREN. MED BÅDKONSULENTEN PÅ ARBEJDE side 4. KANAL 16 ER DIN LIVLINE side 23. ROD I SEJLADSREGLERNE side 9 DÆKKER MIN FORSIKRING?

TURSEJLEREN. MED BÅDKONSULENTEN PÅ ARBEJDE side 4. KANAL 16 ER DIN LIVLINE side 23. ROD I SEJLADSREGLERNE side 9 DÆKKER MIN FORSIKRING? NR. 1 / 2015 TURSEJLEREN MED BÅDKONSULENTEN PÅ ARBEJDE side 4 ROD I SEJLADSREGLERNE side 9 DÆKKER MIN FORSIKRING? side 12 KANAL 16 ER DIN LIVLINE side 23 1 TILRETTELÆGGELSE OG LAYOUT FFP Kommunikation

Læs mere

Redaktør Bent Kofoed-Hansen Mail: redaktionen@flidhavne.dk Telefon 5149 0542 FLID Idrættens Hus 2605 Brøndby

Redaktør Bent Kofoed-Hansen Mail: redaktionen@flidhavne.dk Telefon 5149 0542 FLID Idrættens Hus 2605 Brøndby FL D & FAKTA MARTS 2013 ÅRGANG 14, NR. 1 MEDLEMSBLAD FOR FORENINGEN AF LYSTBÅDEHAVNE I DANMARK Lav en strategiplan Ministeren ønsker ikke at hjælpe havnene Revision af standardreglement Bedste havnegrill

Læs mere

Marsejleren. Nyt fra Havnen...side 4 Onsdagsbanen 2014...side 7 Nyt om omdeling af Marsejleren...side 8 På sommertogt i Kroatien...

Marsejleren. Nyt fra Havnen...side 4 Onsdagsbanen 2014...side 7 Nyt om omdeling af Marsejleren...side 8 På sommertogt i Kroatien... Marsejleren MEDLEMSBLAD FOR MARSELISBORG SEJLKLUB OG HAVN MARTS 2014 NR. 01 Nyt fra Havnen...side 4 Onsdagsbanen 2014...side 7 Nyt om omdeling af Marsejleren...side 8 På sommertogt i Kroatien...side 16

Læs mere

CAT-A-LOG. Danmark. Danmark. Nauticat Club. Cat-A-Log Danmark 1. www.nauticat.dk

CAT-A-LOG. Danmark. Danmark. Nauticat Club. Cat-A-Log Danmark 1. www.nauticat.dk CAT-A-LOG Cat-A-Log Danmark 1 Danmark www.nauticat.dk Nauticat Club Danmark ÅRGANG 2012-3. UDGAVE - SEPTEMBER 2012 2 Cat-A-Log Danmark Formanden har ordet Sommeren kom til Danmark. Bedst som vi alle troede,

Læs mere

Forsamlingshuset får en ny chance

Forsamlingshuset får en ny chance Forsamlingshuset får en ny chance 154, august 2013, pris 20,- Nu ejer Orøs borgere selv forsamlingshuset. Men hvad skal det så bruges til? Det er der borgermøde om den 26. september. Foto: Ib Ballisager

Læs mere

LANGTURSEJLERNE. Foreningen til Langtursejladsens Fremme. nr. 144 juni 2012 28. årgang DANISH OCEAN CRUISING ASSOCIATION

LANGTURSEJLERNE. Foreningen til Langtursejladsens Fremme. nr. 144 juni 2012 28. årgang DANISH OCEAN CRUISING ASSOCIATION LANGTURSEJLERNE nr. 144 juni 2012 28. årgang Foreningen til Langtursejladsens Fremme DANISH OCEAN CRUISING ASSOCIATION Rejsebrev (2. del) Fra Palmebjergene i Gökova bugten, Tyrkiet Side 14 Orbit 2 Mit

Læs mere

INDENLANDSK SØMANDSMISSION

INDENLANDSK SØMANDSMISSION Sømandsmissionen Å r b o g 2 0 1 0 INDENLANDSK SØMANDSMISSION Evangeliet til søfolk og fiskere årsberetninger regnskab hovedbestyrelse hovedkontoret sømandsmissionærer fritidsmedarbejdere sømandshjem tilknyttede

Læs mere

ORØ NYT. Orø-dag sætter nye rekorder. Vores lokale badminton-helte. En chokerende torsdag i Majs liv. På charmetur til Københavnstrup

ORØ NYT. Orø-dag sætter nye rekorder. Vores lokale badminton-helte. En chokerende torsdag i Majs liv. På charmetur til Københavnstrup ORØ NYT Orø-dag sætter nye rekorder Nr147 juni 2012 En chokerende torsdag i Majs liv En ganske almindelig torsdag bragte chokerende nyt til en af medarbejderne på dette blad. En hjernescanning afslørede

Læs mere

Lav en teltplads. En guide til teltpladsholdere

Lav en teltplads. En guide til teltpladsholdere Udarbejdet for ERFA-gruppen for primitive overnatningspladser Af Jens Erik Larsen, De Frie Fugle, oktober 2007 1 Lav en teltplads En guide til teltpladsholdere 2 Indhold Indledning...3 1. Hvad er en teltplads?...

Læs mere

Håndbog i vedligehold

Håndbog i vedligehold Håndbog i vedligehold af åbne træbåde og joller 12-25 fod Af Ulf Brammer. Tilrettelæggelse og tegninger af Sven Bülow. ISSN 0905 1635. Ver. 04-02-2012 2011 På sejlerstævnet Vinden Drar Fejø 2009, tog Ib

Læs mere

Juli 2006 Årgang 35 nr. 3 ISSN0905-1635. Aftenstemning. Foto: Lise Fredebo

Juli 2006 Årgang 35 nr. 3 ISSN0905-1635. Aftenstemning. Foto: Lise Fredebo Juli 2006 Årgang 35 nr. 3 ISSN0905-1635 Aftenstemning. Foto: Lise Fredebo REDAKTIONEN: Redaktør Sven Bülow, Birkevænget 4, 3060 Espergærde 4052 9123 / 4913 3928 ts.red@teliamail.dk Kirsten Hjort, Løjtoftevej

Læs mere

Vestfjordene en særlig smuk del af Island

Vestfjordene en særlig smuk del af Island Vestfjordene en særlig smuk del af Island En grundig og attraktiv tur med mange traveture 12. juli 22. juli 2013 Rejse nr. A-9 En tur til Vestfjordene? Mange har gennem årene spurgt, om vi ikke snart igen

Læs mere

Marsejleren MEDLEMSBLAD FOR MARSELISBORG SEJLKLUB OG HAVN MARTS 2013 NR. 01. l Ny kranløsning på Marselisborg Havn... side 6

Marsejleren MEDLEMSBLAD FOR MARSELISBORG SEJLKLUB OG HAVN MARTS 2013 NR. 01. l Ny kranløsning på Marselisborg Havn... side 6 Marsejleren MEDLEMSBLAD FOR MARSELISBORG SEJLKLUB OG HAVN MARTS 2013 NR. 01 l Ny kranløsning på Marselisborg Havn... side 6 l Kasko- og ansvarsforsikring... side 10 l Solceller på sejlklubbens klubhus...

Læs mere

pengenyt tag på ferie, hvor valutaen er billig Så blev skatten reformeret hvordan stiller det dig? næsten 50 procent mere i pension for de samme penge

pengenyt tag på ferie, hvor valutaen er billig Så blev skatten reformeret hvordan stiller det dig? næsten 50 procent mere i pension for de samme penge 2 pengenyt 2009 Så blev skatten reformeret hvordan stiller det dig? næsten 50 procent mere i pension for de samme penge Billige lån og klar besked dit pengeinstitut er i fokus 17 oversete perler i Danmark

Læs mere

Fl d & Fakta. Ny redningsstige. Danmarks første officielle autocamperplads. I Sæby har man konstrueret en redningsstige som ikke ridser

Fl d & Fakta. Ny redningsstige. Danmarks første officielle autocamperplads. I Sæby har man konstrueret en redningsstige som ikke ridser Fl d & Fakta marts 2011 Årgang 12, nr. 1 Medlemsblad for Foreningen af Lystbådehavne I Danmark Ny redningsstige I Sæby har man konstrueret en redningsstige som ikke ridser Danmarks første officielle autocamperplads

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

KLANG OG KVALITET Nr. 4. December 2009 =============================================================

KLANG OG KVALITET Nr. 4. December 2009 ============================================================= KLANG OG KVALITET Nr. 4. December 2009 ============================================================= Albions bestyrelse: Formand: Elmegårdsvej 57, Bellinge, 5250 Odense SV Tlf. 65 96 16 11 E-mail: formanden@mc-albion.dk

Læs mere

hals Sommeravis Glæd dig til årets store frikadellefest Kom til gratis sommermusik Spis dig mæt før solen går ned Tilfældet viste vej

hals Sommeravis Glæd dig til årets store frikadellefest Kom til gratis sommermusik Spis dig mæt før solen går ned Tilfældet viste vej L Oplevelser og information til hele sommeren 2012G NR. 02 Sommeren 2012 ÅRGANG 2 hals Sommeravis gem avisen Tilfældet viste vej Mød Dorthe og Helle på side 4 Glæd dig til årets store frikadellefest Gratis

Læs mere

Valborg ved en af aftenkapsejladserne. Foto: Jens Lindholm

Valborg ved en af aftenkapsejladserne. Foto: Jens Lindholm BALLONEN MEDLEMSBLAD FOR MARSTAL SEJLKLUB Valborg ved en af aftenkapsejladserne. Foto: Jens Lindholm NR. 331. ÅRGANG JULI - 2015 Indhold: Lederen side 3 Pinsetur med Marstal Sejlklub side 5 Aftenkapsejladser

Læs mere

Camping uden vandskræk

Camping uden vandskræk Camping uden vandskræk Ikke spor vandkringlende at skifte hjulene ud med en køl. Ole Kofoed-Olsen beretter om sin franske flirt. Flodsejlads ad de franske floder og kanaler, i hvert fald sådan som vi oplevede

Læs mere

Information til lejrskoler

Information til lejrskoler Information til lejrskoler 2013 Indholdsfortegnelse Forord............................................ 3 Gudhjem by & omegn................................. 4 Dagligdagen på vandrerhjemmet.........................

Læs mere

Kalvebod Brygge (tv) og sydlige del af Christianshavns Kanal (th) er næsten uden både og derfor øde.

Kalvebod Brygge (tv) og sydlige del af Christianshavns Kanal (th) er næsten uden både og derfor øde. Den levende havn Gennem årene har mange forskellige planer for Københavns havn været udarbejdet, ofte i stor detaljerigdom. På trods heraf er Københavns Havn stadig ikke velfungerende og har store uudnyttede

Læs mere

FRA ØSTERSØEN TIL MIDDELHAVET Nogle havnemuligheder på floder og kanaler

FRA ØSTERSØEN TIL MIDDELHAVET Nogle havnemuligheder på floder og kanaler FRA ØSTERSØEN TIL MIDDELHAVET Nogle havnemuligheder på floder og kanaler 1. INDLEDNING Denne oversigt er skrevet på basis af egne erfaringer fra sejladser gennem Europa i årene 1998 2007. Lad det være

Læs mere

Historier fra vores Grundejerforening og fra menneskene, der har levet her!

Historier fra vores Grundejerforening og fra menneskene, der har levet her! H www.tranegildestrand.dk Historier fra vores Grundejerforening og fra menneskene, der har levet her! I anledning af Grundejerforeningens 70 års jubilæum 2014 www.tranegildestrand.dk Indhold: Hvorfor holder

Læs mere

er til landlig hygge, tur- eller kapsejlads, vil det være en rigtig god ide at reservere denne weekend allerede nu, for der bliver helt sikkert noget

er til landlig hygge, tur- eller kapsejlads, vil det være en rigtig god ide at reservere denne weekend allerede nu, for der bliver helt sikkert noget Formanden har ordet Først vil jeg gerne ønske alle FD Nyt s læsere og annoncører et rigtig godt nytår! Siden sidst har vi i FD afholdt generalforsamling. Generalforsamlingen gav et nyt pust til bestyrelsen.

Læs mere

Praktiske oplysninger

Praktiske oplysninger Praktiske oplysninger Kajaksæsonen starter torsdag 2. maj, kl. 18.00. Herefter trænes tirsdage og torsdage frem til sæsonudløbet, 1. oktober. Klokkeslettet kan rykkes afhængigt af lysforholdene. Kontingent

Læs mere

Nyt kajanlæg i Kangaamiut

Nyt kajanlæg i Kangaamiut Nyt kajanlæg i Kangaamiut FORUNDERSØGELSER, DESIGN, ØKONOMI OG SAMFUNDSKONSEKVENSER (s133725) og Anguteeraq Therkelsen (s133730) 11837 SOMMERPROJEKT ARTEK DTU VEJLEDERE: MORTEN HOLTEGAARD NIELSEN OG KÅRE

Læs mere

K J Ø B E N H A V N S A M A T Ø R - S E J L K L U B

K J Ø B E N H A V N S A M A T Ø R - S E J L K L U B K J Ø B E N H A V N S A M A T Ø R - S E J L K L U B 1 5. S E P. 2 0 1 0 N U M M E R 6 2 N Y T F R A K. A. S. Formandens Sommeren er forbi og det begynder at blive rigtigt mørkt om aftenen inden sejlerskolens

Læs mere

Marsejleren MEDLEMSBLAD FOR MARSELISBORG SEJLKLUB OG HAVN OKTOBER 2013 NR. 04

Marsejleren MEDLEMSBLAD FOR MARSELISBORG SEJLKLUB OG HAVN OKTOBER 2013 NR. 04 Marsejleren MEDLEMSBLAD FOR MARSELISBORG SEJLKLUB OG HAVN OKTOBER 2013 NR. 04 Indkaldelse til pladshavermøde...side 5 Afslutning af kapsejlads 2013...side 8 Fra 35 fods kølbåd til Elliott-jolle...side

Læs mere