HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. februar 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. februar 2014"

Transkript

1 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. februar 2014 Sag 146/2012 (2. afdeling) Nautische Veröffentlichung Verlagsgesellschaft mbh (advokat Johan Løje) mod Geodatastyrelsen (tidligere Kort- og Matrikelstyrelsen) (kammeradvokaten ved advokat Tomas Ilsøe Andersen) I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 7. afdeling den 27. april I pådømmelsen har deltaget fem dommere: Lene Pagter Kristensen, Poul Søgaard, Thomas Rørdam, Hanne Schmidt og Kurt Rasmussen. Påstande mv. Appellanten, Nautische Veröffentlichung Verlagsgesellschaft mbh, har påstået frifindelse og for så vidt angår betalingspåstanden subsidiært betaling af et mindre beløb. Indstævnte, Geodatastyrelsen, har påstået Nautische Veröffentlichung Verlagsgesellschaft mbh dømt til at betale kr. med procesrente fra den 3. februar 2010, subsidiært et mindre beløb, og i øvrigt stadfæstelse, dog således at Nautische Veröffentlichung Verlagsgesellschaft mbh skal offentliggøre Højesterets dom i Tursejleren og Bådnyt samt på Nautische Veröffentlichung Verlagsgesellschaft mbh s hjemmeside og Danske Tursejleres hjemmeside. Offentliggørelsen skal ske i form af uddrag af dommen, herunder med oplysning om dommens datering, Højesterets journalnummer og parternes navne samt en gengivelse af dommens præmisser og konklusion. Geodatastyrelsen har subsidiært påstået stadfæstelse alene med den ændring, at offentliggørelsen af dommen skal ske som anført i den principale påstand.

2 - 2 - Betalingspåstanden i Geodatastyrelsens principale påstand er opgjort for årene 2005 til Geodatastyrelsen har frafaldet påstanden om betaling af en bøde samt anbringenderne vedrørende markedsføringsloven. Supplerende sagsfremstilling I en mail af 8. januar 2008 fra Bundesamt für Seeshifffahrt und Hydrographie (BSH) til Kort- og Matrikelstyrelsen er det oplyst, at forligsaftalen mellem BSH og Nautische Veröffentlichung Verlagsgesellschaft mbh (NV), der førte til, at den tyske appelsag blev hævet, indeholdt fortrolige oplysninger, som man ikke kunne videregive, men at det dog kunne oplyses, at aftalen ikke indeholdt noget vedrørende danske farvande. I brev af 26. august 2008 fra Kort- og Matrikelstyrelsen til NV hedder det bl.a.: Kære Hasko Scheidt, Vi havde en telefonisk samtale i begyndelsen af dette år, på foranledning af at Nautische Veröffentlichung Verlagsgesellschaft mbh (NV) havde fremsendt en ansøgning om at kunne anskaffe vores søkort på Vestkysten til kommerciel anvendelse. Fra denne samtale erindrer jeg, at du skulle vende tilbage med en mulig mødedato i foråret, men dette [er] som bekendt ikke sket. Jeg skal derfor på KMS vegne invitere dig til et møde hos KMS tirsdag den 23. september Vi ønsker på dette møde at drøfte processen med at få legaliseret NV s nuværende anvendelse af søkortprodukter der dækker dele af det danske farvand omkring Danmark. Vort mål vil være, at KMS og NV indgår en standard licensaftale i år gældende fra og med 1. januar Der er også for Højesteret indgået procesaftale om de involverede søkort. Vedrørende spørgsmålet om værkshøjde er der som for landsretten enighed om, at søkort 133 fra 2009 over Sundet er repræsentativt for samtlige søkort. Vedrørende spørgsmålet om krænkelse er der enighed om, at der alene skal ske en vurdering med udgangspunkt i tre af de seks områder og kort, som er anført i landsrettens dom. Det drejer sig om kortene over Øresund, Bornholm og Limfjord Vest. Der er for Højesteret fremlagt yderligere uddrag af søkortrettelser for 2000, 2003 og 2004.

3 - 3 - Geodatastyrelsen har under forberedelsen af sagen opfordret NV til at dokumentere selskabets nettoindtjening ved salg af søkort i Danmark, men en sådan dokumentation er ikke fremlagt. Geodatastyrelsen har fremlagt et uudfyldt eksemplar af styrelsens standardlicenskontrakt. Ifølge denne skal der, når det drejer sig om aftaler om analoge, papirbaserede søkort, betales 15 % i royalty af nettoindtjeningen på danske data, og 40 % når det drejer sig om aftaler om digitale søkort. Det er oplyst, at parterne på et møde i september 2009 drøftede et udkast til licenskontrakt mellem Geodatastyrelsen og NV baseret på en royaltysats på 15 % af NV s nettoindtjening på danske data. Drøftelserne førte ikke til, at der blev indgået nogen aftale herom. Der er fremlagt aftaler fra december 2003 og februar 2010 mellem Geodatastyrelsen og det tyske forlag Delius Klasing Verlag GmbH. Det fremgår heraf bl.a., at der er aftalt betaling af en royaltysats på 40 %, når det drejer sig om digital kopiering af danske søkort. For Højesteret har Geodatastyrelsen opgjort sit samlede økonomiske krav for årene 2005 til 2013 til kr., nedrundet til kr. I beløbet indgår et vederlagskrav efter ophavsretslovens 83, stk. 1, nr. 1, på kr., og et erstatningskrav efter 83, stk. 1, nr. 2, jf. stk. 2, på kr. Vederlagskravet er beregnet som 15 % af en skønnet nettoindtjening på danske data for NV, mens erstatningskravet er beregnet som 25 % (differencen mellem 40 % og 15 %) af nettoindtjeningen. Erstatningsopgørelsen er baseret på det salg, som Delius Klasing efter Geodatastyrelsens opfattelse ville have haft, hvis ikke NV havde solgt de omhandlede søkort, og Geodatastyrelsens royaltyindtægt herved. Supplerende om retsgrundlaget I lov nr af 23. december 2012 om ændring af lov om Kort- og Matrikelstyrelsen mv. hedder det bl.a.: 1 I lov om Kort- og Matrikelstyrelsen, jf. lovbekendtgørelse nr. 131 af 28. januar 2010, foretages følgende ændringer: 1. Lovens titel affattes således:

4 - 4 -»Lov om Geodatastyrelsen«. 2. Overalt i loven ændres»kort- og Matrikelstyrelsen«til:»Geodatastyrelsen«5. Efter 4 indsættes:» 4 a. Søopmåling i de danske farvande, herunder farvandene omkring Færøerne og Grønland, må alene foretages med Geodatastyrelsens tilladelse. Efter at opmålingen er afsluttet, skal kopi af alle opmålingsdata afleveres til Geodatastyrelsen. I forslag til lov om ophavsretten til litterære og kunstneriske værker fremsat den 15. januar 1960 (Folketingstidende , tillæg A, sp ff.) hedder det i bemærkningerne til 1 bl.a.: I denne paragraf angives arten af de frembringelser, der omfattes af den ophavsretlige beskyttelse. Medens den gældende danske lov (lov 1933) i 1 og 2 opregner en række former for værker som omfattet af den forfatterretlige beskyttelse, hvorimod kredsen af beskyttede værker inden for billedkunsten defineres mere generelt i 24, har man i lovforslaget efter Bernerkonventionens mønster angivet kredsen af beskyttede værker som omfattende enhver frembringelse på det litterære eller kunstneriske område, under forudsætning af at en sådan frembringelse kan betegnes som et værk. Heri lægges et krav om en vis nyhed og selvstændighed. Det kan derimod ikke forlanges, at frembringelsen skal besidde nogen særlig høj grad af litterær eller kunstnerisk kvalitet, ligesom der heller ikke kan stilles noget krav til værkets omfang eller med hensyn til det formål, det skal tjene. Beskyttelsen tilkommer således også litterære eller kunstneriske værker, der helt eller delvis tjener rent praktiske formål. Også videnskabelige værker omfattes naturligvis af beskyttelsen som fremtrædende i litterær form. Videnskabelige kort, tegninger mv. Den i 1, 2. stk., indeholdte beskyttelse for kort, tegninger, grafiske fremstillinger og plastiske fremstillinger (modeller) af beskrivende art svarer til lov c. og Bernerkonventionens art. 2, 1. stk., in fine. De pågældende arbejder må for at være beskyttede opfylde kravet om en vis nyhed og selvstændighed inden for det pågældende område; derimod kan en særlig kunstnerisk eller videnskabelig indsats ikke kræves som betingelse for beskyttelsen. I betænkning nr. 1063/1986 om billedret, s , er under overskriften Beskrivende kort og tegninger anført bl.a.: Af reglen i OL 1, stk. 2, fremgår, at kort samt tegninger og andre i grafisk eller plastisk form udførte værker af beskrivende art henregnes til litterære værker. Umiddelbart kunne man sige, at denne bestemmelse er en besynderlig sammenblanding af flere værkstyper, men reglen er alligevel ganske hensigtsmæssig. Det beskrivende indhold af

5 - 5 - de omfattede kort m.v. kunne for så vidt udtrykkes i sproglig form, om end det i reglen ville være omstændeligt og upraktisk. Samtidig vil det ofte være sådan, at de omfattede kort og tegninger udnyttes i nær sammenhæng med litterære værker, især som illustrationer til videnskabelige og andre faglitterære tekster. Ret beset er det derfor mindre naturligt at behandle de pågældende værker som kunstværker. Hertil kommer, at det ikke ville være hensigtsmæssigt at lade disse værker være omfattet af sprednings- og visningsreglerne for kunstværker i OL 25. Disse regler kan finde anvendelse under forskellige forudsætninger, og en af disse er, at ophavsmanden har overdraget et eller flere eksemplarer af et kunstværk til andre. I så fald må erhververen frit videreoverdrage dette eksemplar og udstille det offentligt. Det er af stor betydning, at tekniske tegninger o. lign. ikke er omfattet af denne regel. I forretningsforhold vil sådanne tegninger meget vel kunne udveksles mellem erhvervsdrivende, f.eks. som led i kontraktsforhandlinger. Det ville være helt ødelæggende for den herved forudsatte fortrolighed, hvis modtageren frit kunne lade alle og enhver få adgang til tegningerne. Dette hensyn tages med den gældende regulering, som indebærer, at f.eks. tekniske tegninger kun kan udstilles og viderespredes af erhververen, hvis der er tale om udgivne eksemplarer, jfr. 23 og 8, stk. 2. Det vigtigste retspolitiske problem vedrørende 1, stk. 2, drejer sig om rækkevidden af den beskyttelse, som gives de pågældende tegninger mv., herunder navnlig de tekniske konstruktionstegninger. Spørgsmålet er, om beskyttelsen alene dækker udnyttelsen af selve tegningen som tegning, eller om den også omfatter fremstillingen af det afbillede produkt. En sådan videregående beskyttelse ( indirekte produktbeskyttelse ) har hidtil været afvist i dansk ret. Årsagen hertil skal søges i, at man afgør spørgsmålet om, hvornår der foreligger et værk, som kan være genstand for beskyttelsen, forskelligt på forskellige områder, afhængigt af de modstående hensyn til en fri og ubundet erhvervsudøvelse. Således beskytter netop 1, stk. 2, værkerne meget liberalt (jfr. FT 1959/60, till. A. sp. 2686), fordi der ikke er nogen, som har anerkendelsesværdige interesser i at kunne lave kopier af andres tegninger, selv ikke når de er ganske banale. Forholdene er helt anderledes ved de industriprodukter m.v., som tegningerne forestiller. Her er der stærke interesser, som taler for, at beskyttelsen ikke bliver så vid, at den helt holder alle andre end den pågældende rettighedshaver ude af markedet. For at kunne håndtere sådanne forskelle er det nødvendigt at adskille de to kategorier af værker. Dette giver også den rette balance mellem ophavsretten og patent/mønsterbeskyttelsen. og man anbefaler derfor, at der fortsat ikke anerkendes indirekte produktbeskyttelse her i landet. Denne holdning er i god overensstemmelse med retsopfattelsen i de øvrige EF-lande. Af ophavsretslovens 9, stk. 1, fremgår, at love, administrative forskrifter, retsafgørelser og lignende offentlige aktstykker ikke er genstand for ophavsret. Forarbejderne til denne bestemmelse fremgår af Folketingstidende , tillæg A, L 132, sp ff. Det fremgår heraf, at der også (sp. 3212) er bemærkninger om kort, og det hedder her bl.a.:

6 - 6 - Offentlige publikationer af en mere almen eller informativ karakter, såsom undervisningsmateriale, eksamensopgaver vil herefter ikke være omfattet af 9, men være undergivet normal ophavsretsbeskyttelse. Det samme gælder kort og lignende offentlige serviceydelser, som publiceres af offentlige myndigheder og institutioner, og som mere har karakter af en offentlig tjenesteydelse end af egentlig myndighedsudøvelse. For så vidt angår kort skal det nævnes, at der fra gammel tid gælder en særlig privilegiebeskyttelse blandt andet for Geodætisk Instituts kort, som fortsat er holdt i kraft af ophavsretslovens 62 [nu 92]. I forslag til lov om ophavsret (Folketingstidende , tillæg A, L 119, s ff.) er 1, stk. 2, videreført, og i bemærkningerne til lovforslagets enkelte bestemmelser (s ff.) hedder det om 1: Til stk. 1 Efter den gældende ophavsretslovs 1, stk. 1, har den, som frembringer et litterært eller kunstnerisk værk, ophavsret til værket. I bestemmelsen opregnes herefter på en ikke udtømmende måde forskellige kategorier af beskyttede værker. Værksbeskyttelsen gælder uanset et værks nærmere fremtrædelsesform. Værker i digital form, herunder også samlinger af ubeskyttede data, kan således også være omfattet af beskyttelsen efter stk. 1, under forudsætning af, at frembringelsen har karakter af et værk, dvs. at frembringelsen er resultatet af en egen selvstændigt skabende intellektuel indsats fra ophavsmandens side. Den nærmere bedømmelse af, om sidstnævnte krav er opfyldt i det enkelte tilfælde, henhører under domstolene. Til stk. 2 og 3 Forslaget til stk. 2 og 3 svarer til den gældende ophavsretslovs 1, stk. 2 og 3, som senest affattet ved lovændringerne i 1989 og Forklaringer Til brug for Højesteret er der afgivet supplerende forklaring af Berit Holse, der har forklaret bl.a., at kortet, der i hendes forklaring for landsretten er omtalt som det første kort, viser et udtræk af dybdedatabasen. Dybdedatabasen indeholder samtlige dybdepunkter i Danmark. Der er på kortet valgt et Grid 5x5, hvilket betyder, at der er fundet et dybdepunkt indenfor hver 5x5 meter. Det er forskelligt, hvor det enkelte dybdepunkt ligger indenfor hvert kvadrat på 5x5 meter. Der er tale om en multibeam opmåling. På kortet, der i hendes forklaring for landsretten er omtalt som det andet kort, kan man se, at den pågældende kartograf har trukket de valgte dybdekurver ud på sin egen computer. Dette kan eksempelvis gøres sådan, at der vælges en dybdekurve med en dybde på 5 meter, og for at være sikker på at få alle dybdepunkter på 5 meter med indstiller man dybden til 5,1 meter. Årsagen til, at kartografen har valgt 2, 4 og 6 meter kurver på kortet, er, at man anvendte disse dyb-

7 - 7 - der ved gamle opmålinger, og det er dem, der er bygget videre på. Hvis man udarbejder et helt nyt kort, kan man vælge andre dybder. På grund af målestoksforholdet på dette kort kan det se ud som om, at der er en række prikker i nærheden af hinanden i nederste højre hjørne på kortet. Der er dog i realiteten tale om forskellige dybdekurver, og det ville man kunne se, hvis man zoomede ind på kortet. Man kunne have valgt at give de forskellige dybder på kortet forskellige farver, men da det ikke er hende, der har udarbejdet kortet, ved hun ikke, hvorfor man ikke har gjort det. Hvis man udarbejder et helt nyt kort, er det dem, der laver kortplanlægningen, der fastlægger, hvilke dybder der skal anvendes på det nye kort. Dette valg bliver truffet på baggrund af individuelle forhold, så som hvor roligt det pågældende område er, hvad kortet nærmere skal bruges til, og hvordan forholdene det pågældende sted viser sig at være i virkeligheden. Som et eksempel på sidstnævnte kan nævnes forholdene i Godthåbsfjorden, der viste sig at være sådan, at man måtte anvende nogle helt andre dybdekurver, end man oprindeligt havde tænkt sig, fordi der var så stejlt, at dybdekurverne ellers kom til at ligge helt op ad kysten. På kortet, der i hendes forklaring for landsretten er omtalt som det tredje kort, kan man se de lodskud, der er udvalgt af kartografen. Kortet er et mellemled til at trække den endelige dybdekurve. Det er kartografen, der vælger målestoksforholdet, og det er på baggrund heraf, at computerprogrammet finder det pågældende antal lodskud. Der er på dette kort fundet den lægeste dybde i et andet Grid, således at det bliver læsbart. Herefter tager man en elektronisk kopi af de røde kurver, og der bliver på baggrund heraf lavet en automatisk generalisering ved hjælp af et computerprogram. Der er ikke en figur, der viser den automatiske generalisering. Det er ikke altid, at man laver en automatisk generalisering, men hvis man gør, er denne i givet fald et mellemled til at optegne den endelige dybdekurve. Ved en automatisk generalisering bliver linjerne trukket ud, og der er punkter, der bliver fjernet. På grundlag heraf udarbejder kartografen et manuelt manuskript, hvor man sammenholder den automatiske generalisering med de udvalgte dybdekurver. Dette gøres praktisk ved at lægge en transparent udgave af den ene figur oven på en papirudgave af den anden figur, hvorefter man foretager en manuel generalisering ved at trække manuelle dybdekurver. Ved denne proces vil det vise sig, at de automatisk generaliserede dybdekurver vil kunne komme til at ligge på den forkerte side af en lav dybde, og dette skal kartografen sørge for at tilrette, således at dybdekurven kommer til at ligge korrekt i forhold til de markerede dybder. Der vil også være andre hensyn, der spiller ind ved vurderingen af,

8 - 8 - hvordan dybdekurverne endeligt skal tegnes ind. Dybdekurverne skal således være læsbare i forhold til andre informationer på kortet, ligesom der kan være sikkerhedsmæssige grunde til at indtegne dybdekurverne lidt anderledes, end hvordan den fysiske virkelighed ser ud. Omkring sejlrenden på 8 meter er der to lodskud på henholdsvis 5,5 meter og 5,9 meter. Det har her været nødvendigt manuelt at indtegne disse lodskud større, end de egentlig er, således at man er sikker på, at de er læsbare for sejlende, så de sejlende er klar over, at de i tilfælde af en undvigemanøvre skal styre uden om disse lodskud. Afhængigt af det pågældende område, som søkortet dækker, kan det være nødvendigt at foretage mange manuelle tilretninger. På kortet, der i hendes forklaring for landsretten er omtalt som det fjerde kort, kan man se en figur lagt oven på en anden figur. Kartografen har herefter med blå skrift optegnet de endelige dybdekurver. Kortet kan også betegnes som kartografens fortolkning af virkeligheden. Det illustrerer både, at der er tale om individuelle valg i forhold til optegningen af dybdekurverne, og hvorfor man ikke kan sige generelt, hvordan disse skal indtegnes. Som eksempel herpå kan man se, at der er tegnet en blå streg hele vejen rundt om det større antal røde prikker i nederste højre hjørne. På det endelige søkort kan man se, at der ikke ser ud til at være passage i området over prikkerne. I virkeligheden er der imidlertid en passage på omkring 100 meter, men man har valgt at lave en spærring heraf af sikkerhedsmæssige grunde, således at de sejlende sejler syd om for at ramme sejlrenden. Tilsvarende har man eksempelvis også gjort ved pylonerne på Storebæltsbroen for at regulere trafikken på den mest sikre måde. Hvis man i stedet for at foretage manuelle optegninger af dybdekurver havde fortsat med den automatiske generalisering, kunne der godt være sket det, at de forskellige røde kurver på et tidspunkt ville støde sammen. Man ville dog ikke med sikkerhed kunne sige, hvornår eller på hvilken måde, dette ville ske, herunder om dybdekurverne ville komme til at være på den rigtige eller forkerte side af de markerede dybder. Det er vanskeligt at sige, hvor stor en del af kartografens samlede arbejde som arbejdet med at trække dybdekurver manuelt udgør. Det beror på det område, som det pågældende søkort skal dække, hvor vanskeligt og tidskrævende dette arbejde er. De valg, som kartografen foretager ved den manuelle optegning af dybdekurver, bliver truffet på baggrund af overvejelser om henholdsvis sikkerhed i forhold til sejlads, hvordan der ser ud i det pågældende område, herunder hvor meget der allerede er afmærket, samt at kortet skal være læsbart. Når kartografen er færdig med sine håndtegnede indtegninger, lægger vedkommende disse

9 - 9 - ind i et computerprogram. Der er en anden kartograf, der kontrollerer det udførte arbejde, og der kan godt være en del, der bliver lavet om. Det er imidlertid ikke sådan, at der kun er én løsning til udformningen af et søkort, og derfor kommer antallet af rettelser an på, hvilke valg kartografen har truffet og begrundelsen herfor. Hvis der ikke er tale om kritiske ting, som skal ændres, vil en rettelse indebære, at man blot retter, fordi man foretrækker en anden løsning. Der er endvidere ofte tale om oplæring i den forbindelse, hvilket indgår i den overordnedes vurdering af det udførte arbejde, og hvad der skal rettes. Hun ville ikke selv tillade produktionen af et søkort udarbejdet alene på baggrund af en automatisk generalisering. Den automatiske generalisering er en mellemregning, som der er behov for at arbejde videre på, og det, man kan se på et sådan kort, er ikke en gengivelse af virkeligheden. Hun og hendes kolleger rådfører sig ikke i almindelighed med andre myndigheder eller brugere, når de laver søkort. Der kan dog i konkrete situationer være behov for det. Som et eksempel kan nævnes det igangværende projekt på Grønland med nytegning af søkort for hele den grønlandske vestkyst. Der har umiddelbart efter landsretssagen været fyringsrunde i Kort- og Matrikelstyrelsen, og de er nu 12 kartografer ansat. De anvender stadig den manuelle teknik ved optegningen af dybdekurver og udarbejdelsen af søkort. Højesterets begrundelse og resultat Af de grunde, som er anført af landsretten, og da det, der er fremkommet for Højesteret, ikke kan føre til et andet resultat, tiltræder Højesteret, at Geodatastyrelsens søkort nyder retlig beskyttelse efter ophavsretslovens 1 og Plakat nr af 16. april 1816, at det ved bevisførelsen er godtgjort, at Nautische Veröffentlichung Verlagsgesellschaft mbh (i det følgende NV) ved sin produktion af søkort over danske farvande har efterlignet Geodatastyrelsens søkort, og at selskabets salg i Danmark af de søkort, sagen vedrører, udgør en krænkelse af Geodatastyrelsens rettigheder. Det bemærkes herved, at det fremgår af forarbejderne til ophavsretslovens 1, stk. 2, at et værk for at være omfattet af bestemmelsen, skal have en vis nyhed og selvstændighed inden for det pågældende område, men at der ikke kan kræves en særlig kunstnerisk eller videnskabelig indsats som betingelse for beskyttelse. Dette må i relation til kort antages at indebære, at enkelte kartografiske elementer ikke i sig selv kan anses for beskyttet, men at udvalget og kombinationen af disse elementer kan være beskyttet. NV blev allerede i begyndelsen af februar 1997 gjort bekendt med, at Kort- og Matrikelstyrelsen, i dag Geodatastyrelsen, anså selskabets udgivelser af søkort over danske farvande for

10 en krænkelse af styrelsens ophavsret, ligesom selskabet allerede på dette tidspunkt blev præsenteret for styrelsens krav om, at der som betingelse for selskabets brug af styrelsens data blev indgået en licensaftale på styrelsens standardvilkår. Geodatastyrelsen har på intet tidspunkt frafaldet sit krav om, at der skulle indgås en licensaftale som betingelse for at kunne reproducere dele af styrelsens kort, og styrelsen stiller tilsvarende krav over for andre, som ønsker at gøre brug af styrelsens data. NV har været bekendt hermed, ligesom det har været kendeligt for selskabet, at styrelsens sagsanlæg har afventet udfaldet af andre retssager mod NV og resultatet af de kontakter, der løbende har været mellem parterne. Højesteret finder, at dette forløb ikke har kunnet give NV en berettiget forventning om, at Geodatastyrelsen har frafaldet sit krav, og der er derfor ikke udvist en sådan passivitet, at styrelsen har fortabt retten til at kræve vederlag og erstatning hos selskabet som følge af krænkelserne. Geodatastyrelsen er herefter i medfør af ophavsretslovens 83, stk. 1, nr. 1, berettiget til et rimeligt vederlag for NV s retsstridige udnyttelse af styrelsens rettigheder. Ved fastsættelsen af vederlagets størrelse kan der tages udgangspunkt i styrelsens standardlicenskontrakt, hvorefter den sædvanlige royaltysats for kopiering af styrelsens søkort i analog, papirbaseret form udgør 15 % af licenstagerens nettoindtjening på danske data. NV har trods opfordring hertil fra styrelsen ikke dokumenteret sin nettoindtjening ved salg af de omhandlede søkort i Danmark. NV havde særlig anledning til at fremkomme med dokumentation efter styrelsens opgørelse af vederlagskravet baseret på nettoindtjeningen hos NV s konkurrent på det danske marked, Delius Klasing, og et skøn over NV s markedsandel. Det vederlag, der tilkommer Geodatastyrelsen, fastsættes herefter skønsmæssigt til kr. Højesteret finder, at Geodatastyrelsen ikke har godtgjort at have lidt et afsætningstab, der overstiger det tilkendte vederlag, og tager derfor ikke styrelsens påstand om tilkendelse af erstatning i medfør af ophavsretslovens 83, stk. 1, nr. 2, jf. stk. 2, til følge. Højesteret tiltræder, at de omhandlede søkort skal udleveres til Geodatastyrelsen til destruktion, jf. ophavsretslovens 84, stk. 1, nr. 4.

11 Højesteret tager endelig Geodatastyrelsens påstand om offentliggørelse til følge, jf. ophavsretslovens 84 a. I sagsomkostninger for landsret og Højesteret skal NV til Geodatastyrelsen betale kr. Beløbet dækker udgift til advokat for begge retter med kr. og kr. til dækning af retsafgift beregnet i forhold til det vundne beløb. Der er ved fastsættelsen af sagsomkostninger taget hensyn til sagens værdi og arbejdets omfang. Thi kendes for ret: Landsrettens dom stadfæstes med de ændringer, at Nautische Veröffentlichung Verlagsgesellschaft mbh til Geodatastyrelsen skal betale kr. med procesrente fra den 3. februar 2010, og at Nautische Veröffentlichung Verlagsgesellschaft mbh skal offentliggøre denne højesteretsdom i Tursejleren og Bådnyt samt på Nautische Veröffentlichung Verlagsgesellschaft mbh s hjemmeside og Danske Tursejleres hjemmeside, samt at offentliggørelsen skal ske i form af uddrag af dommen, herunder med oplysning om dommens datering, Højesterets journalnummer, parternes navne og en gengivelse af dommens præmisser og konklusion. I sagsomkostninger for landsret og Højesteret skal Nautische Veröffentlichung Verlagsgesellschaft mbh betale kr. til Geodatastyrelsen. De idømte beløb skal betales inden 14 dage efter denne højesteretsdoms afsigelse, mens dommens bestemmelse om udlevering af søkortene og offentliggørelse af dommen skal efterkommes inden 3 måneder efter denne højesteretsdoms afsigelse. Sagsomkostningsbeløbene forrentes efter rentelovens 8 a.

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. december 2013

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. december 2013 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. december 2013 Sag 353/2011 (2. afdeling) Danske Filminstruktører som mandatar for Jesper Jargil Film ApS og Jesper Jargil (advokat Erik Nyborg) mod Dansk Supermarked

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018 Sag 253/2017 (2. afdeling) Tryg Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A (advokat Henrik Juel Halberg)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. august 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. august 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. august 2014 Sag 288/2013 (1. afdeling) A og B (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokat K. Hagel-Sørensen) Biintervenient til støtte

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 Sag 223/2010 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Dansk Erhverv som mandatar for B (advokat Peter Vibe) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 Sag 311/2012 (1. afdeling) FOA Fag og Arbejde som mandatar for A (advokat Jacob Sand) mod Y Kommune (advokat Yvonne Frederiksen) I tidligere instans er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018 Sag 11/2018 (2. afdeling) Miljø-Bo A/S (advokat Carsten Pedersen og advokat Eivind Einersen) mod Focus Advokater P/S (advokat Leo Jantzen og advokat Stinne

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. september 2016

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. september 2016 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. september 2016 Sag 44/2016 (1. afdeling) FTF som mandatar for FAF som mandatar for A (advokat Jakob Bjerre) mod Dansk Industri (DI) som mandatar for KommunikationsCentret

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 21. december 2009

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 21. december 2009 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 21. december 2009 Sag 212/2007 (2. afdeling) Jürgen Carsten Thews og Fiberline Composites A/S (advokat Ulrik Christrup for begge) mod Energiklagenævnet og Energistyrelsen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. juni 2010

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. juni 2010 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. juni 2010 Sag 83/2008 (2. afdeling) A (advokat K.L. Németh) mod advokat B (advokat Morten Erritzøe Christensen) I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. august 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. august 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. august 2012 Sag 375/2010 (1. afdeling) Montex Holding Ltd. (advokat Johan Løje) mod Diesel S.p.A. og Diesel Denmark ApS (advokat Torben Byskov Petersen for begge)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. marts 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. marts 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. marts 2013 Sag 116/2011 (1. afdeling) Halmtorvet 29 A/S (advokat Carsten Lorentzen) mod Rebekka Nørgaard Bach (advokat Karsten Cronwald) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. september 2013

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. september 2013 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. september 2013 Sag 189/2011 (1. afdeling) A/B Klodsen (advokat Niels Hupfeld) mod A (advokat Janus Fürst, beskikket) I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 21. september 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 21. september 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 21. september 2017 Sag 26/2017 (1. afdeling) Rokkevænget Middelfart ApS (advokat Bjarne Aarup) mod Elly Mortensen og Aage Mortensen (advokat Steen Jørgensen, beskikket

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018 Sag 223/2017 (2. afdeling) A og B (advokat Michael S. Wiisbye for begge) mod Tryg Forsikring A/S som mandatar for C og D (advokat Morten Boe Svendsen) I

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B2740005 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 1. oktober 2018 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Lisbeth Walthersdorf Katafai (kst.)). 10.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 5. september 2014

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 5. september 2014 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 5. september 2014 Sag 179/2012 (1. afdeling) As Fond (advokat Christian Harlang) mod Civilstyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Thorbjørn Sofsrud) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. juni 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. juni 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. juni 2014 Sag 101/2012 (2. afdeling) Tommy Lund, Anna Fuhlendorf og Palle Kløve Pedersen (advokat Jørgen Chr. Dan-Weibel for alle) mod Randers Kommune (advokat Per

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. januar 2013

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. januar 2013 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. januar 2013 Sag 276/2010 (2. afdeling) Aarhus Værft A/S under konkurs (advokat Claes Wildfang) mod Johnson Controls Denmark ApS (advokat Lotte Eskesen) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 27. november 2013

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 27. november 2013 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 27. november 2013 Sag 32/2012 (2. afdeling) Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke) mod JBN Invest ApS og A (advokat Søren Aagaard for begge) I

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. juni 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. juni 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. juni 2010 Sag 151/2007 (1. afdeling) Nordjysk Lift A/S (advokat Henrik Hougaard) mod VMC Pitzner A/S (advokat K.L. Németh) I tidligere instans er afsagt dom af Vestre

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 18. december 2014

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 18. december 2014 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 18. december 2014 Sag 26/2013 (2. afdeling) Rambøll Grønland A/S (advokat Claus Berg) mod Avannaa Arkitekter og Planlæggere ApS under konkurs (advokat Niels Hansen Damm)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. oktober 2011

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. oktober 2011 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. oktober 2011 Sag 63/2010 (1. afdeling) Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund som mandatar for E (advokat Peter Breum) mod A (advokat Eigil Lego Andersen, beskikket) I

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 30. august 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 30. august 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 30. august 2013 Sag 108/2011 (2. afdeling) Bettina Anderson Houlberg Lauritzen og Anders Houlberg Lauritzen (advokat Palle Møller Jørgensen for begge, beskikket) mod Annette

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. maj 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. maj 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. maj 2018 Sag 246/2017 (2. afdeling) Location A/S (advokat Lars Langkjær) mod Grundejernes Investeringsfond (advokat Erik Wendelboe Christiansen) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 4. februar 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 4. februar 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 4. februar 2015 Sag 146/2013 (1. afdeling) Vognmandsforeningen NORTRA ved formand Lars Hirsch som mandatar for Jørn Færch (advokat Nikolaj Nikolajsen) mod Trafikstyrelsen

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. december 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. december 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. december 2015 Sag 197/2014 Advokat Anne Almose Røpke kærer Vestre Landsrets afgørelse om acontosalær i sagen: Jens Nielsen mod Finansiel Stabilitet A/S. I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 Sag 37/2014 (2. afdeling) FTF som mandatar for BUPL som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 27. november 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 27. november 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 27. november 2017 Sag 164/2017 A (selv) mod B og C (advokat Bjarke Madsen for begge) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 21. afdeling den 27.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. november 2014

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. november 2014 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. november 2014 Sag 131/2013 (2. afdeling) A (advokat Preben Dickow, beskikket) mod B (advokat Finn Sandgaard) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 25. februar 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 25. februar 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 25. februar 2016 Sag 22/2016 Norvegus Fonden, Inigocenter ApS, A B og C (advokat Eigil Lego Andersen for alle) mod Jesuiterordenen og Niels Steensens Kollegium (advokat

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 25. april 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 25. april 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 25. april 2014 Sag 58/2014 Tivoli A/S (advokat Jens Jakob Bugge) mod Pressalit Group A/S (advokat Claus Barrett Christiansen) I tidligere instans er afsagt dom af

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 19. september 2014

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 19. september 2014 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 19. september 2014 Sag 228/2013 (1. afdeling) Danske Familierestauranter A/S og Jensen s Bøfhus A/S (advokat Lasse A. Søndergaard Christensen for begge) mod Sæby Fiskehal

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. februar 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. februar 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. februar 2013 Sag 75/2011 (2. afdeling) A (advokat Finn Roger Nielsen, beskikket) mod Justitsministeriet (tidligere Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018 Sag 139/2017 Frese A/S (advokat Thea Præstmark) mod FlowCon International ApS (advokat Preben Kønig) I tidligere instanser er afsagt dom af Sø- og Handelsretten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. december 2017

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. december 2017 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. december 2017 Sag 74/2017 (1. afdeling) Josefine Breinholdt Andersen (advokat Lars Langkjær, beskikket) mod Frederiksberg Boligfond (advokat Anne Louise Husen) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. august 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. august 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. august 2013 Sag 33/2013 Alm. Brand Forsikring A/S (advokat Michael Steen Wiisbye) mod A (advokat Keld Norup) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. juni 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. juni 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. juni 2012 Sag 12/2011 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Retten i X-købing (kammeradvokaten ved advokat Niels Banke) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 27. maj 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 27. maj 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 27. maj 2011 Sag 303/2007 (2. afdeling) Prestige Tool-Plast ved Jens Fenger Eriksen (selv) mod Bent Reipur (advokat Bjørn von Ryberg, beskikket) I tidligere instans er

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017 Sag 14/2017 A (advokat Jan Presfeldt) mod B (advokat Mathias Steinø) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 4. afdeling den 31.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. oktober 2014 Sag 322/2012 (1. afdeling) Ligebehandlingsnævnets sekretariat som mandatar for A B C D E F (kammeradvokaten ved advokat Niels Banke) mod Scandinavian Airlines

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. marts 2012 Sag 296/2009 (1. afdeling) A og B (advokat Poul Hvilsted for begge) mod Miljøstyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kurt Bardeleben) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 22. oktober 2015

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 22. oktober 2015 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 22. oktober 2015 Sag 179/2014 (1. afdeling) A (advokat Steen P. Husbjerg, beskikket) mod B (advokat Jørgen L. Steffensen) I tidligere instanser er afsagt dom af Skifteretten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 14. december 2011

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 14. december 2011 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 14. december 2011 Sag 212/2009 (1. afdeling) Jimmi Bisgaard Christensen (advokat Karsten Thygesen) mod Palle Bruus Jensen (advokat Steen Jørgensen) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 7. december 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 7. december 2012 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 7. december 2012 Sag 241/2010 (1. afdeling) Guccio Gucci S.p.A. (advokat Jeppe Brogaard Clausen) mod Handelsselskabet Rudi & Harald Nielsen A/S (advokat Frank Bøggild)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017 Sag 185/2017 (2. afdeling) A (advokat Anni Nørgaard Clausen, beskikket) mod Region Syddanmark (advokat Mads Michael Brandt) I tidligere instanser er

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. august 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. august 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. august 2014 Sag 79/2014 A og B (advokat Peter Vilsøe) kærer afgørelse om nægtelse af genoptagelse i sagen: C (advokat Lars Langkjær) mod D (selv) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 20. maj 2010

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 20. maj 2010 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 20. maj 2010 Sag 9/2009 (2. afdeling) E-Bolig A/S (advokat John Bjerre Andersen) mod Knud Erik Mathiasen (advokat Lars Helms, beskikket) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. august 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. august 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. august 2014 Sag 297/2011 (1. afdeling) VOS Transport B.V. (advokat Philip Graff) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Peter Biering) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 7. februar 2017

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 7. februar 2017 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 7. februar 2017 Sag 55/2016 (2. afdeling) A (advokat Eduardo Vistisen) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 31. maj 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 31. maj 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 31. maj 2011 Sag 263/2009 (1. afdeling) Skagerak Fiskeeksport A/S (advokat Poul Bostrup) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 14. november 2017

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 14. november 2017 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 14. november 2017 Sag 299/2016 (1. afdeling) 3F som mandatar for A (advokat Rune Asmussen) mod X Entreprenør & Maskinstation ved B (advokat Thomas Hede Sørensen) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 31. maj 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 31. maj 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 31. maj 2011 Sag 157/2009 (1. afdeling) Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Lønmodtagernes Garantifond (advokat Ulf Andersen)

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. januar 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. januar 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. januar 2017 Sag 182/2016 IWT LLC ApS (advokat Jens Rysgaard) mod Scharf GmbH (advokat Jakob Blicher Ravnsbo) I tidligere instanser er truffet beslutning af Skifteretten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015 Sag 5/2014 (2. afdeling) Advokat Hans Boserup (selv) mod Kenneth Bøttcher og Maria Todsen (advokat Jesper Baungaard for begge) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. juni 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. juni 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. juni 2018 Sag 166/2017 (1. afdeling) NHRN Holding A/S og Stichting Niels Reimar Nielsen (advokat Eigil Lego Andersen for begge) mod Skatteministeriet (advokat Søren

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. december 2013

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. december 2013 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. december 2013 Sag 78/2012 (2. afdeling) A (advokat Gitte Skouby) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Anders Vangsø Mortensen) og Sag 79/2012 B (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. juni 2013

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. juni 2013 UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. juni 2013 Sag 312/2012 (1. afdeling) A (advokat Michael Amstrup) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat David Auken) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 24. januar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 24. januar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 24. januar 2019 Sag 39/2018 Anklagemyndigheden mod T1 og T2 (advokat Henrik Stagetorn, beskikket for begge) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i

Læs mere

DOM. l) Gauguin Trading ApS (binavn Gauguin Auktionel ApS) AF østre LANDSRETS DOMBOG UDSKRJFT

DOM. l) Gauguin Trading ApS (binavn Gauguin Auktionel ApS) AF østre LANDSRETS DOMBOG UDSKRJFT 8276900A - SF UDSKRJFT AF østre LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 20. maj 2009 af Østre Landsrets 11, afdeling (landsdommerne Taber Rasmussen, Karsten Bo Knudsen og Jesper Penegaard (kst.)). I L afd. a.s.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012 Sag 335/2009 (1. afdeling) A (advokat Henrik Qwist, beskikket) mod Tryg Forsikring A/S (advokat Lars Bøgh Mikkelsen) I tidligere instanser er afsagt dom

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 18. marts 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 18. marts 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 18. marts 2014 Sag 231/2011 (2. afdeling) A, B, C, D og E (advokat Casper Andreasen for alle) mod TV2 Danmark A/S (advokat Henrik Schütze) Biintervenienter til støtte

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 22. februar 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 22. februar 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 22. februar 2013 Sag 285/2011 (1. afdeling) Folke Greisen (advokat Lars Langkjær) mod Hellebo Park Helsingør ApS (advokat Anne Louise Husen) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 Sag 224/2010 (1. afdeling) A (advokat Christian Riewe) mod Rederiforeningen af 2010 (tidligere Rederiforeningen for mindre Skibe) som mandatar for Esvagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010 Sag 48/2009 (1. afdeling) Region Sjælland (tidligere Storstrøms Amt og Vestsjællands Amt) (advokat Svend Paludan-Müller) mod Dronning Ingrids Hospital

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 8. marts 2010

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 8. marts 2010 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 8. marts 2010 Sag 302/2007 (1. afdeling) A (advokat Lars Ulrich) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. april 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. april 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. april 2014 Sag 213/2012 (1. afdeling) Codan Forsikring A/S og Codan A/S (advokat Bente Møll Pedersen for begge) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 1. juli 2019

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 1. juli 2019 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 1. juli 2019 Sag 217/2018 (1. afdeling) Gaihede Ejendomme ApS (advokat Anne Louise Husen) mod A (advokat Mikkel Jarde) I tidligere instanser er afsagt dom af Boligretten

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. december 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. december 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. december 2016 Sag 233/2016 A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N og O kærer Østre Landsrets kendelse om afslag på beskikkelse af bistandsadvokat (advokat Brian

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016 Sag 144/2016 A og B (advokat Jakob Fastrup) mod Ringkøbing-Skjern Kommune (advokat Jens Erik Pedersen) I tidligere instanser er truffet afgørelse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 21. januar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 21. januar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 21. januar 2019 Sag 118/2018 A (tidligere Advokater ApS) (selv) og B (selv) mod Advokatnævnet (advokat Jakob S. Arrevad) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 19. januar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 19. januar 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 19. januar 2012 Sag 36/2009 (1. afdeling) DHL Global Forwarding (Denmark) A/S (advokat Philip Graff) mod If Skadeforsikring filial af If Skadesförsäkring AB (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. oktober 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. oktober 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. oktober 2013 Sag 295/2012 (1. afdeling) IT Factory A/S under konkurs (advokat Tomas Ilsøe Andersen) mod Saxo Bank A/S (advokat J. Korsø Jensen) I tidligere instans

Læs mere

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Erhvervsjuridisk Tidsskrift 2012.251 En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Af Steffen Pihlblad, direktør for Voldgiftsinstituttet (Resumé) I artiklen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 15. maj 2013

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 15. maj 2013 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 15. maj 2013 Sag 233/2012 Elin Larsen og Ulrik Torp (advokat Henrik Vang-Lauridsen, beskikket for begge) mod Elisabeth Schwartz født Tafdrups Familielegat (advokat Anne

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 6. november 2015

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 6. november 2015 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 6. november 2015 Sag 144/2014 (2. afdeling) A A/S (advokat Thomas Bang) mod B (advokat K.L. Németh) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Roskilde den 13. januar

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. januar 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. januar 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. januar 2017 Sag 215/2015 (1. afdeling) Advokat A (advokat Karsten Gudmand-Høyer) mod B Invest A/S (advokat Søren Hammer Westmark) I tidligere instanser er afsagt dom

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. januar 2017

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. januar 2017 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. januar 2017 Sag 107/2016 (2. afdeling) FTF som mandatar for BUPL Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund som mandatar for A (advokat Jakob Bjerre) mod Vallensbæk

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012 Sag 361/2010 (1. afdeling) Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A (advokat Christian Bentz) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. oktober 2014 Sag 89/2013 (2. afdeling) A (advokat Carsten Lyngs) mod Advokatnævnet (advokat Dorthe Horstmann) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Holstebro

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. oktober 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. oktober 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. oktober 2012 Sag 149/2012 (1. afdeling) DiBa Bank A/S (advokat Georg Lett) mod A (advokat Henrik Emil Rasmussen, beskikket) Biintervenient til støtte for A: Forbrugerombudsmanden

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 21. januar 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 21. januar 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 21. januar 2011 Sag 145/2008 (1. afdeling) Foreningen Roskilde Festival (advokat Bruno Månsson) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Kim Lundgaard Hansen)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 23. marts 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 23. marts 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 23. marts 2017 Sag 159/2016 (1. afdeling) John Hejlesen, Inger Kristensen, Edvind Kristensen, Mogens Skibsted, Gert Grube og Arne Heilsen (advokat Nikolaj Nikolajsen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 Sag 73/2011 (1. afdeling) Rodmund Nielsen (advokat Bjørn á Heygum) mod TAKS (advokat Ingi Højgaard) og P/F Wenzel (advokat Christian Andreasen) og Sag

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. februar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. februar 2012 UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. februar 2012 Sag 104/2010 (1. afdeling) A/S Roskilde og Omegns Fællesbageri (advokat Jens Ahrendt) mod Aktieselskabet Arbejdernes Landsbank

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. september 2011

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. september 2011 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. september 2011 Sag 187/2008 (1. afdeling) Gorm Lokdam (tidligere Royal Classic ved Gorm Lokdam) (advokat Erik Høimark) mod Rosendahl A/S (advokat Christian L. Bardenfleth)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. november 2018

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. november 2018 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. november 2018 Sag 49/2018 (2. afdeling) A og B (advokat Elin L. Andersen) mod advokat C (advokat Jan Allan Svendsen) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. juni 2016

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. juni 2016 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. juni 2016 Sag 194/2015 (2. afdeling) Dorthe Agerskov (advokat Carsten Grosen) mod Grundejerforeningen Planetbyen (advokat Michael S. Wiisbye) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 3. november 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 3. november 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 3. november 2014 Sag 235/2013 (2. afdeling) A, B, C, D, E, F, G og H (advokat Gert M. Lund for alle) mod Haderslev Kommune (advokat Erik Gram) I tidligere instanser er

Læs mere

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst. D O M afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.)) i ankesag V.L. B 0756 16 A (advokatfuldmægtig Ida Grelk, Aarhus)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016 Sag 11/2015 (2. afdeling) A (advokat Lars Sandager, beskikket) mod Alm. Brand Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 14. maj 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 14. maj 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 14. maj 2014 Sag 87/2012 (2. afdeling) A/B København og Omegn (advokat Anne Louise Husen) mod Københavns Kommune (advokat Bjarne Becher Jensen) Biintervenienter til støtte

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. august 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. august 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. august 2015 Sag 317/2013 (1. afdeling) Stormwear ApS (advokat Claus Barrett Christiansen) mod Yakkay A/S (advokat Christian L. Bardenfleth) I tidligere instans er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. april 2016

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. april 2016 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. april 2016 Sag 94/2015 (2. afdeling) PE Holding, Hemmet ApS (advokat Henrik Thorstholm) mod Konrad Krogh Stigsen (advokat Kim Stensgård, beskikket) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 3. marts 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 3. marts 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 3. marts 2014 Sag 170/2012 (1. afdeling) A (advokat Christian Falk Hansen) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke) I tidligere instanser er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 22. december 2016

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 22. december 2016 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 22. december 2016 Sag 16/2016 (1. afdeling) Udlændingenævnet (Kammeradvokaten ved advokat Jacob Pinborg) mod A og B (advokat Gunnar Homann for begge) Biintervenient til

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. juni 2011

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. juni 2011 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. juni 2011 Sag 53/2010 (2. afdeling) Henrichsen & Co. Statsautoriseret Revisionsaktieselskab (advokat Søren Narv Pedersen) mod A (advokat Søren Noringriis, beskikket)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 27. januar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 27. januar 2012 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 27. januar 2012 Sag 356/2010 (1. afdeling) Foreningen af Minoritetsaktionærer i banktrelleborg (advokat Eigil Lego Andersen, beskikket) mod Sydbank A/S (advokat Jens Rostock-Jensen)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. december 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. december 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. december 2014 Sag 152/2013 (1. afdeling) Stokke AS og Peter Opsvik (advokat Peter-Ulrik Plesner for begge) mod Jysk A/S og HP Schou A/S (tidligere Schou Company A/S)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. august 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. august 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. august 2017 Sag 273/2016 (1. afdeling) FGNT af 30.10.2012 ApS og FG af 30.10.2012 A/S (advokat Eigil Lego Andersen for begge) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015 Sag 172/2014 L (advokat Henrik B. Jensen) mod U (advokat Simon Langvardt Müller) I tidligere instanser er afsagt beslutning af Boligretten i København

Læs mere