Fremstilling af engangshandsker i fjerneøsten. (artiklerne har været offentliggjort i NordentAvisen nr. 56, 57 og 59)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fremstilling af engangshandsker i fjerneøsten. (artiklerne har været offentliggjort i NordentAvisen nr. 56, 57 og 59)"

Transkript

1 Fremstilling af engangshandsker i fjerneøsten. (artiklerne har været offentliggjort i NordentAvisen nr. 56, 57 og 59) Noter fra en studietur. Del 1, 2 og 3 Af sikkerhedsleder Erling Østergaard, Århus Tandlægeskole DEL 1 Brugen af engangshandsker er i stadig stigning, og markedet er stort og uoverskueligt. Som forbruger kan det være endog meget svært at gennemskue, hvad man skal kigge efter, når man køber handsker. Hvor meget betyder handskematerialet, hvad med pasformen, er alle latexhandsker ens og lige gode, og hvis der er kvalitetsforskelle, hvad betyder det så for mig som bruger? Disse og mange andre spørgsmål fik jeg lejlighed til at stille til to handskefabrikanter i forbindelse med en studietur til Malaysia i slutningen af oktober I denne artikel vil jeg beskrive metoder til fremstilling af latexhandsker - fra tapning af rågummimassen til den færdige handske. I næste nummer af Nordentavisen vil jeg beskrive efterbehandling af handsker, pakning og kontrolanalyser på de færdige handsker samt komme med forslag til, hvilke spørgsmål indkøberen kan stille til sin handskeleverandør. Verdens produktion af engangshandsker foregår næsten udelukkende i Fjernøsten, især i landene Malaysia, Thailand, Indonesien og Kina. Latexhandsken er den klart dominerende engangshandsketype på verdensplan, men syntetiske handsker af materialer som nitril, neopren og vinyl anvendes også i varierende mængder. Alle sådanne engangshandsker kan produceres på samme type fabriksanlæg. Malaysia har i dag en gummiproduktion på ca ton/år svarende til 1/10 af verdens produktion. Råmaterialet til denne produktion er saft fra barken af gummitræet, Hevea Brasiliensis (fig. 1). Fig. 1 Gummitræer. Fra forsøgsareal på Rubber Research Institute of Malaysia. Træet stammer fra Brasiliens regnskove, men blev bragt til Singapore af briten Henry Wickham i Der foregår til stadighed et stort forædlingsarbejde for at finde træer med de bedste egenskaber. Alle gummitræer er derfor i dag podede (fig. 2).

2 Fig. 2 Alle gummitræer bliver i dag podede (okulerede) for at sikre den bedste og mest ensartede ydelse. På billedet fastgøres et "vækstøje" fra podekvisten på den nye frøplante. På billedet ses endvidere frø fra gummitræet samt et nypodet træ (til venstre i billedet). Forædlingsarbejdet foregår i Malaysia især på den statslige institution Rubber Research Institute of Malaysia. Saften i barken tappes fra træet 2-3 gange/uge. Der laves et snit i barken, hvorefter der sættes et glas under. Der kan opsamles ca. ½ liter/gang (fig. 3). Fig. 3 I forbindelse med tapning ridses der i barken med specialkniv, hvorefter den hvide saft ledes ned i et glas. Der kan tappes 2-3 gange/uge, og er man omhyggelig, kan træet tappes i 25 år. Saften skal derefter hurtigt videre til en oparbejdningsfabrik for at forhindre koagulering og bakteriel vækst. Et træ kan give liter/år. På oparbejdningsfabrikken renses og opkoncentreres råmaterialet, der tilsættes antikoagulant, hvorefter det skal lagres på tank i min. 6 uger, inden det er klar til levering til handskefabrikken (fig. 4). Fig. 4 Gummimassen til handskefremstilling holdes flydende i hele forbehandlingsfasen. Inden levering til handskefabrikken har gummimassen været igennem en rensning, opkoncentrering og modning. Den centrale del i en handskefabrik er hallen med produktionslinierne. Hver produktionslinie er typisk 100 meter lang. På produktionslinien føres porcelænsforme ("porcelænshænder") monteret på bånd fra kar til kar. Formene er altid i bevægelse - dels fremad, og dels roterende om egen akse. Processen starter med rengøring af formene - dels i rensevæske, dels med børster (fig. 5).

3 Fig. 5 Første trin i handskefremstillingsprocessen er rengøring af formene. Under hele forløbet bevæges formene fremad og rundt (drejes om egen akse). Dernæst dyppes formene i et kar med koaguleringsmiddel - typisk en calcium nitratopløsning. Efter passage gennem en tørringsovn er formene klar til dypning i latexmassen. På grund af forbehandlingen med koaguleringsmiddel, vil der straks ske en binding af "et lag" latex på formens overflade, når den dyppes ned i latexmassen. Latexmassen er inden processen tilsat en række kemikalier, som fx svovl (nødvendig i vulkaniseringsprocessen), zinkoxid (aktivator), zinkdibutyldithiocarbamat (accelerator), pigment, antioxidant, detergent, etc. Efter første dypning i den flydende latexmasse (fig. 6), passerer formen en hærdeovn, hvorefter der foretages endnu en dypning i latex og efterfølgende hærdning. Fig. 6 Formene er klar til dypning i den flydende latexmasse. Efter dypning tørres i ovn. Latexmassen er tilsat kemikalier, som skal sikre, at den efterfølgende hærdning (vulkanisering) kan finde sted. Handskens endelige tykkelse vil i sidste ende afhænge af antallet af dyp. Efter 2 dyp er de tynde engangshandsker i princippet færdige. Tilbage står et varierende antal kar til udvaskning af reststoffer (latexproteiner og andre stoffer fra gummimassen samt rester af de tilsatte kemikalier) og en grundig hærdning (vulkanisering) i en ovnlinie. Denne del af processen foregår på "etager" over gulvniveau, idet båndet med formene kører frem og tilbage i produktionslinien ialt 4 gange (fig. 7). Fig. 7 Produktionslinien er ca. 100 meter lang, men der er så mange trin i fremstillingsprocessen, at båndet med handskeformene fortsætter på "etagerne" ovenover. Processen kan afsluttes med en pudring af overfladen af handsken, inden den afmonteres og vendes (fig. 8).

4 Fig. 8 Processen er slut. Handskerne fjernes fra formene. Samtidig vendes de, så den pudrede yderside bliver handskens inderside. Pudderet (eller en anden form for overfladebehandling) er nødvendig for at undgå, at handsken klistrer sammen. Hvis slutproduktet skal være pudrede handsker, er de nu klar til pakning. Bemærk, at hvis producenten ønsker at fx fingerspidserne skal have en nubret struktur, kan det gøres ved at indgravere denne struktur i formens overflade, idet handsken som nævnt ovenfor vendes ved afmonteringen. Vaskeprocessen i forbindelse med efterbehandlingen af handskerne er meget vigtig. De hudproblemer brugerne kan få ved brug af latexhandsker, skyldes oftest reststoffer i handskematerialet. Reststofferne kan dels være restmængder af latexprotein og dels rester fra de tilsatte kemikalier, specielt acceleratoren. Mængden af reststoffer vil afhænge af den grundighed, der udvises i forbindelse med vaskeprocesserne. Det er indlysende, at øges antallet af vaskeprocesser, mindskes restmængderne af de uønskede stoffer. I den forbindelse er pudderfri handsker interessante. For at kunne fremstille pudderfri handsker, er det nødvendigt at fjerne det tilførte pudder og gøre overfladen glat. Det kræver ekstra udvaskning, kombineret med klorbehandling eller anden overfladebehandling. Denne ekstra udvaskning af handskerne kan foregå i vaskemaskiner, efter at handskerne er fjernet fra formene (offline efterbehandling), eller den kan foregå, mens handskerne endnu sidder på formene (online efterbehandling). Når efterbehandlingen udføres, mens handskerne sidder på formene, er det kun den ene side af handsken, der udvaskes - den side, der efter afmonteringen bliver til handskens inderside. De to efterbehandlingsmetoder vil resultere i forskelligt slutresultat, men under alle omstændigheder kan det konkluderes, at pudderfri handsker generelt har et lavere indhold af reststoffer sammenlignet med pudrede handsker. En anden årsag til at man bør foretrække pudderfri handsker er, at selv om pudderet (majsmel) i sig selv er ufarligt, vil det, i kontakt med handskematerialet, kunne absorbere latexprotein og restkemikalier. Det betyder, at disse hudgenerende stoffer vil blive spredt sammen med pudderet - både på huden og i luften. Det er derfor særdeles velbegrundet, når det i den nye hygiejnestandard (2451-2: Krav til håndhygiejne) anføres, at handsker skal være pudderfri.

5 DEL 2 Hudproblemer ved handskebrug Der er gennem årene registreret et stigende antal hudproblemer i forbindelse med brug af handsker. Opgørelse blandt sundhedspersonale i Danmark (og i EU) viser, at op til 15% har hudproblemer i forbindelse med brugen af handsker. Der er forskellige årsager til hudproblemerne. Mange kan opleve, at hænder og håndled bliver røde og ru i forbindelse med arbejde med handsker. Årsagen kan være en uspecifik hudreaktion, som skyldes, at huden reagerer på det indelukkede, fugtige miljø der skabes i en handske, kombineret med mange gange håndvask, utilstrækkelig afskylning af sæbe etc. Denne type hudreaktion er ikke en allergisk reaktion, og den kan forekomme i forbindelse med brug af alle typer handsker. En anden type hudreaktion skyldes restmængder af kemikalier i handskematerialet, især rester af de tilsatte acceleratorer. Reaktionerne viser sig i form af rødme og sprækkende hud på dele af hænder og håndled (fig.1) og kan ligne den uspecifikke reaktion beskrevet ovenfor, men den kemikalieinducerede reaktion er allergisk betinget (type 4 reaktion - også betegnet som cellemedieret allergi). Fig. 1. Allergisk overfølsomhedsreaktion overfor restkemikalier i handskematerialet. Reaktionen kan ligne den irritative hudreaktion. Latexproteiner i handskematerialet er en alvorlig risikofaktor. Latexproteiner kan fremkalde en straksallergi med hævelser og kløe. Allergien beskrives som en type 1 allergi eller som IgEmedieret allergi (fig.2). Hvis handsken samtidig indeholder pudder, øges risikoen for påvirkninger, idet både restkemikalier og latexproteiner kan hæfte sig til pudderpartiklerne og dermed spredes i luften med pudderet.

6 Fig. 2. Allergisk overfølsomhedsreaktion overfor latexprotein i handskematerialet. Billedet er venligst udlånt af Dr. Henning Ahlmers, Tyskland. Det vil ofte kræve en dermatologisk udredning at skelne mellem de forskellige reaktionstyper. De to sidstnævnte reaktioner kan man forhindre/begrænse ved valg af gode handsker, hvorimod den førstnævnte type hudreaktion kun kan forhindres ved at reducere brugen af handsker. Flere oplysninger om emnet kan fx findes i "Forebyggelse af latexallergi - redegørelse og vejledning", Sundhedsstyrelsen 2002 ( Efterbehandling af latexhandskerne På trods af de ovenfor beskrevne risici, er latexhandsker alligevel en god og uundværlig handsketype. Derfor er det vigtigt at beskæftige sig med handskekvalitet med henblik på at kunne identificere de gode handsker, som man kan forvente kun vil give anledning til få problemer. Under mit besøg i Malaysia i efteråret 2002 så jeg handskeproduktion på to forskellige fabriksanlæg. Der var meget store forskelle på fremstillingsprocedurerne, især på de procestrin der ligger efter selve fremstillingsprocessen - dvs. de procestrin som har betydning for, hvor mange restkemikalier og latexproteiner, der bliver fjernet fra handskematerialet inden pakning. I det følgende beskrives arbejdsgangen i forbindelse med efterbehandling af handsker på den af de to fabrikker, som havde den mest omhyggelige efterbehandlingsproces. Fabrikken fremstiller handskerne som beskrevet i artikel 1. Fremstillingen afsluttes med en pudring (for at undgå sammenklæbning), inden handskerne fjernes fra produktionslinien. Derefter bringes handskerne til en anden bygning, hvor efterbehandlingen foregår. Først vaskes handskerne med vand (fig. 3). Denne proces tager ca. 1½ time, og der veksles mellem koldt og varmt vand. Dernæst overfladebehandles handskerne. Behandlingen kan bestå i en klorbehandling eller en silikonering. Processen foregår ligeledes i vasketromlen (fig. 3).

7 Fig. 3. Vasketromle til efterbehandling af handsker. I maskinen kan handskerne vaskes og overfladebehandles med enten klor eller med silikoneolie. Dernæst neutraliseres handskerne (hvis de har været gennem klorbehandling), inden de tørres og bringes til vendebordet, hvor en person vender alle handskerne, så indersiden kommer ud (fig. 4). Fig. 4. Handskerne vendes manuelt når de er blevet vasket og overfladebehandlet på ydersiden. Når de er vasket og overfladebehandlet på indersiden, vendes de tilbage igen. Herefter gentages behandlingen i vaskebeholderen - klorering eller silikonering, inden de tørres og vendes endnu engang. Den her beskrevne efterbehandlingsproces udenfor produktionslinien (offline) tager i alt ca. 3 timer. Alternativet, som vi så på den anden fabrik, bygger på at udvaskning og klorering foregår i selve produktionslinien (online). Denne metode går meget hurtigere, men det er kun den ene side af handsken - den der efter vendingen kommer til at vende indad - der bliver udvasket og kloreret. Testning af handsker Herefter er handskerne klar til testning og pakning. Når fabrikkerne skal sælge handsker til Europa, skal produktionen opfylde kravene i lov om medicinsk udstyr. Det betyder, at fabrikkerne skal certificeres efter internationale standarder og efterleve bl.a. standard EN455. I denne standard findes beskrevet en række tests, der som minimum skal udføres, men som regel vil fabrikken udføre yderligere en række undersøgelser af slutproduktet (skema 1). Testning af handsker - fortrinsvis i henhold til standarden EN455:

8 Vandopløselig latexprotein Test for indhold af relevante restkemikalier Bioburden test (ikke inkluderet i standarden) Endotoxin test (kræves kun for sterile handsker) Tæthedstest Brudstyrke og stræklængde Undersøgelse for synlige fejl og forureninger Pudder Skema 1 Undersøgelserne består dels af en række kemiske og bakteriologiske analyser og dels af nogle fysiske tests. Proteinanalyser, hvor der analyseres for tilbageværende mængder af vandopløseligt latexprotein i handsken, udføres løbende på fabrikken samt regelmæssigt af eksterne laboratorier. I standardanalysemetoden er der en detektionsgrænse på 50µg/gram handskemateriale. Som bruger bør man ikke acceptere handsker, der overskrider denne grænse. Testning for spor af restkemikalier udføres typisk af et eksternt laboratorium. På baggrund af lister over de kemikalier, der er tilsat til hhv. koaguleringsmassen og latexmassen, bestiller fabrikken analyser. Det er især stoffer som carbamater og thiouramer, der er vigtige at få analyseret, idet det er disse stoffer, der kan give hudallergier. Sådanne analyser udføres typisk hver tredje måned. Testning af handskernes renhed (bioburden test) indgår ikke i standarden, men bør alligevel foretages. Som regel testes antallet af vitale mikroorganismer/handske. Værdien kan tages som et udtryk for, hvor omhyggelig man er med hygiejnen på fabrikken. Handskerne inspiceres for større og mindre fejl (fx klumper, snavs og sammenklistring) samt tæthed. I tæthedstesten spændes et antal udtagne handsker op i en prøvestand og fyldes med vand (fig. 5). Fig. 5. Tæthedstest. Der fyldes ca. 1 liter vand i hver handske, og efter 2-4 min. undersøges handskerne for huller. På basis heraf udregnes AQL værdien. Herefter inspiceres for utætheder. På det grundlag udregnes en AQL (Accepted Quality Level), som ikke må være højere end 1,5 - hvilket betyder, at højst 1,5% af handskerne i gennemsnit vil være utætte. Denne test udføres løbende af fabrikken. I testen for brudstyrke og stræklængde spændes standardiserede strimler af handskematerialet op i en strækkemaskine (fig 6). Handskematerialet skal kunne tåle at strækkes mere end 700%. I varmeskab opvarmes andre prøver til 80 grader i 7 dage for at simulere 5 års ældning. På disse strimler foretages også strækstyrke, og her er grænsen 500%. Disse tests udføres ligeledes løbende af fabrikken.

9 Fig. 6. Strækprøve. Fra hver produktion udtages handsker til strækprøvning. Standardiserede stykker af handsken spændes op i trækmaskinen, og der trækkes til prøven brister. Tilstedeværelse af pudder kan testes efter amerikanske retningslinier. FDA (Food and Drug Administration, USA) anbefaler, at pudrede handsker kan indeholde op til 120 mg pudder/handske, mens pudderfri handsker højst må indeholde 2 mg pudder/handske. Som tidligere nævnt bør man på klinikken udelukkende anvende pudderfri handsker. Tandlægeskolens erfaringer med gode handsker Silikonerede latexhandsker fra ovennævnte fabrik har været anvendt på Århus Tandlægeskoles klinikker siden september 1998, hvor vi indførte vores procedurerelaterede handskeplan. På det tidspunkt havde vi igennem 5 år registreret antallet af hudproblemer blandt studerende og personale i forbindelse med handskebrug på klinikkerne. En optælling har vist, at der i årene 1993 til 1998 var personer om året med hudproblemer, som ikke kunne tilskrives sæbe eller andre forhold på klinikken. Disse personer fik tilbudt andre handsketyper (oftest nitrilhandsker), hvorefter problemerne fortog sig. Fra september 1998 og til i dag - næsten 5 år efter - har der i alt kun været 6 personer med hudproblemer i forbindelse med handskebrug. Selv om handskeplanen (beskrives i næste nummer af Nordentavisen, red.) indebar forskellige ændringer i brugen af handsker, var den største forskel, at vi skiftede fra en "tilfældig" pudret handske til en pudderfri handske, som levede op til de ovenfor beskrevne kvalitetskrav. Ovenstående resultater viser, at man er kommet langt med udviklingen af metoder til fremstilling af gode latexhandsker, som kun i ringe grad giver anledning til hudproblemer. Men engangshandsker behøver naturligvis ikke at blive fremstillet på basis af latex. Der findes mange andre typer materialer - fx nitril, vinyl og polyurethan. I næste artikel vil jeg gennemgå disse materialer med henblik på at vurdere, om de kunne være alternativer til latex generelt, eller evt. alternativer til enkeltopgaver. På den baggrund vil jeg i næste artikel opstille et forslag til plan for procedurerelateret handskevalg, samt give en oversigt over de informationer, der skal fremgå af pakningerne og de informationer, der er relevante at forlange oplyst ved siden af.

10 DEL 3 Hvordan vælger vi de rigtige handsker? I de 2 tidligere artikler i Nordentavisen nr. 56 og 57 har jeg fortrinsvis fokuseret på latexhandsker, herunder fremstilling og efterbehandling af handsker, samt risiko for pådragelse af hudskader ved brug. Det fremgik af artiklerne, at det er muligt at efterbehandle latexhandskerne, så handskernes skadelige påvirkninger af huden reduceres kraftigt. Men man kunne jo også vende blikket mod andre handskematerialer for at se, om ikke der findes materialer, som er ligeså gode eller bedre end latex, og som kan forventes at give færre hudgener. Alternative handskematerialer Nitrilhandsker fremstilles på basis af et syntetisk materiale bestående af nitrilmonomer samt diverse tilsætningsstoffer. Grundsubstansen kan variere meget fra producent til producent, hvilket kan mærkes på den færdige handske i form af forskellig elasticitet og lugt. Nitrilhandsker fremstilles ved dypning ligesom latexhandsker, og efterfølgende foretages de samme typer af kontrolanalyser, bortset fra analysen for latexprotein. Nitrilhandsker har en rimelig god pasform, de er robuste, og de er relativt gode til at modstå de kemikalier, der anvendes i klinikkens hverdag. Ved fremstillingen af nitrilhandsker anvendes acceleratorer af samme type som ved fremstilling af latexhandsker, så der er risiko for udvikling af allergi over for de tilsatte kemikalier (type 4 allergi). Neoprenhandsker fremstilles på basis af et syntetisk materiale, chloropren. Neopren handsker ligner nitrilhandsker mht. elasticitet og kemikaliebeskyttende egenskaber. Neoprenhandsker fremstilles ved dypning, og der anvendes acceleratorer, som kan medføre risiko for allergi (type 4 allergi). Vinylhandsker fremstilles ved dypning i en blanding af PVC-monomer og blødgører. Vinylhandsker inde-holder ikke stoffer, som kan give anledning til allergiske reaktioner. Vinylhandsker er helt uelastiske, og de går let i stykker. Vinylhandsker bør derfor generelt ikke anvendes i situationer, hvor der er behov for en sikker smittebeskyttelse. Ligeledes bør de heller ikke anvendes ved arbejde med plastmaterialer. Endvidere udgør vinyl et miljømæssigt problem, idet vinyl ved forbrænding giver anledning til dannelse af klordampe, der sammen med vanddamp danner saltsyre. Derudover indeholder PVC ret store mænger blødgørere (phthalatforbindelser), som er mistænkt for at have østrogenlignende effekt. Hvorvidt der kan afgives phthalater til huden under brug vides ikke. Polyurethanhandsker er den nyeste handsketype på markedet. Handsken fremstilles på baggrund af vandbaseret polyurethan og uden tilsætning af blødgørere, acceleratorer eller andre kemikalier. Dette gør polyurethanhandsken interessant, men den er endnu meget ny, og der er derfor ikke mange danske erfaringer med den. Polyurethanhandsker forventes ikke at give anledning til allergiske reaktioner. Udover ovenstående typer handsker findes der forskellige specialhandsker. Fx er elastyrenhandsker blevet anvendt af personer, der ikke kunne tåle at bruge latex eller nitil. Denne handske er nu udgået og erstattet af et lignende materiale under navnet elastylon, som i øjeblikket kun kan fås som steril handske. Der er altså en række forskellige handskematerialer at vælge imellem, men som det er fremgået, er der ikke en enkelt handsketype, som kan betegnes som idealhandsken. Det vil derfor være hensigtsmæssigt at have flere handsketyper til rådighed på klinikken, således at man kan vælge handsketype afhængig af opgave. Blandt disse handsketyper vil latex fortsat have en central placering pga. pasform og elasticitet. Hvad skal der stå på emballagen vedr. handskens egenskaber? Flere standarder beskriver, hvilke oplysninger der skal stå på handskeemballagen, og hvilke symboler der skal/kan anvendes. Det skal naturligvis fremgå hvem der er ansvarlig for handsken - dvs enten fabrikkens eller grossistens navn - gerne begge navne. Endvidere skal handskens

11 størrelse og handskematerialet oplyses. Hvis det drejer sig om latexhandsker, skal der altid stå: "(product) contains natural rubber latex which can cause allergic reactions". Hvis handsken er pudret, skal det også fremgå af pakningen. Oplysninger om restkemikalier, latexproteinindhold, AQL værdi, etc (se skema 1 i artiklen i Nordentavisen nr. 57) kan fremgå af pakningen, men kan også udleveres skriftligt af leverandøren. På pakningen skal det endvidere fremgå, at handskerne er CE-mærkede, at de er til engangsbrug (symbol), samt om pakningen indeholder ens handsker (ambidextrous - passer til begge hænder), eller om der er separate højre og venstre handsker (mest kendt for sterile handsker). Et tidligere brugt udtryk "hypoallergenicity" må ikke længere anvendes på emballagerne, idet der i standarderne ikke findes en definition af, hvornår en sådan betegnelse er relevant. Hvordan vælges handsker? Det er vigtigt at sikre sig, at sælgeren ved noget om handsker, og er i besiddelse af resultaterne af de tests, der kræves i henhold til standarderne - se omtalen ovenfor - og at disse resultater er tilfreds-stillende (se artiklen i nr. 57). Det er endvidere vigtigt at prøve forskellige handsker, inden man køber. Der er meget stor forskel på handskernes pasform og på hands-kernes overfladeegenskaber - nogle har korte/lange fingre, nogle er glatte, mens andre har ru/nubret overflade. Handskerne skal naturligvis være pudderfri (se artiklen i nr. 56). Procedurerelateret handskevalg: Handskematerialet skal vælges ud fra arbejdsopgaven, dels for at anvende den bedst egnede handske til opgaven, og dels for at få mulighed for at skifte mellem forskellige materialer (og dermed udsætte huden for forskellige påvirkninger): Latexhandsker (evt. nitril, neopren eller polyurethan) til undersøgelse og behandling. Nitrilhandsker (evt. neopren) til situationer, hvor der håndteres plastkemikalier. Vinyl (eller hellere polyurethan) til kortvarige opgaver, fx aftryks-tagning, afrydning og rengøring efter hver patient og røntgenoptagelse. Køb af handsker er en tillidssag. I Europa cirkulerer der til stadighed handskepartier, som er blevet afvist af den oprindelige modtager pga mangelfuld kvalitet eller ukorrekt dokumentation. Køb derfor ikke handsker af en leverandør, du ikke kender og har tillid til i andre sammenhænge. Pas på ved køb af private label handsker, dvs. handsker, der markedsføres under et navn, der også anvendes til andre dental-materialer. Private label handsker kan være gode nok, men man ved ikke, om det er den samme handske, man får fra gang til gang. Private label handsker købes ofte via mellemhandlere, hvorved mulig-heden for at spore handskernes oprindelse reduceres. Mellemhandlerne kan skifte producent, uden at nogen får noget at vide - der står stadig det samme på æsken. Det betyder, at de erfaringer man i en periode har fået med en handske, pludselig ikke passer mere. Der kan gå lang tid, inden man erkender, at opdukkede problemer kan skyldes, at handsken i den sædvanlige æske er en anden. Ønsker til fremtidens markedsføring af handsker En af de store overraskelser, jeg fik i forbindelse med fabriksbesøgene i Malaysia, var at opdage, at selv om fabrikkerne var certificerede og overholdt standarderne, kunne de interne håndteringsprocedurer alligevel være meget forskellige. Forskellene kunne fx findes i forbindelse med fabrikshygiejne, efter-behandling af handskerne (on-line/off-line udvaskning af reststoffer i handskerne - se artiklen i nr. 57), og pakkefaciliteter (fig. 2 og 3). Sådanne forskelle vil uden tvivl afspejle sig i kvaliteten af slutpro-duktet. Det betyder, at det at en fabrik lever op til standarderne ikke er en tilstrækkelig oplysning. Standardernes krav må betragtes som minimumskrav. Der findes i dag fabrikker som lige netop overholder standarderne, og fabrikker som producerer handsker, der på et eller flere områder er bedre end stand-ardernes krav. Denne situation har producenter og importører ikke taget konsekven-serne af. Når man som køber bliver præsenteret for en handske, kan man som regel ikke se ud af produktoplysningerne, om handsken kommer fra en fabrik der

12 kun lige netop overholder standardens krav, eller om den kommer fra en fabrik, der har gjort sig ekstra umage. Der er ikke udviklet en metode til at beskrive kvaliteten på en sammenlignelig måde. Men det kan lade sig gøre. Det er lykkedes i andre brancher, fx har bilindustrien haft succes med at få sine kunder til at forstå, at selv om alle biler kan køre, bremse, etc., er der alligevel forskel på mærkerne. En tilsvarende erkendelse er ikke opstået indenfor handskeområdet. Det må være på tide, at producenter og importører begynder at beskrive handskernes kvaliteter, så brugerne kan afgøre, om de står overfor en handske i BMW klassen, eller om de står overfor en mindre avanceret Lada-model. Brugerne, dvs. alle som køber og bruger handsker, kan være med til at sætte denne proces i gang ved at stille (mange) spørgsmål til hands-kernes kvalitet.

13

Historiens første par handsker blev fremstillet i 1889

Historiens første par handsker blev fremstillet i 1889 Valg og brug af handsker i tandlægepraksis Erling Østergaard og Margrethe Meyer Sundhedssektoren herunder tandlægepraksis har i de senere år fået præciseret hygiejneprocedurerne gennem en række danske

Læs mere

Varenummer Handske engangs latex str. M Prime Source med pudder AQL styk hvid

Varenummer Handske engangs latex str. M Prime Source med pudder AQL styk hvid Varenummer 41202 Handske engangs latex str. M Prime Source med pudder AQL 1.5 100 styk hvid Materialekombination Brand Latex (natur gummi) - pudret indvendigt Prime Source Produkt specifikke oplysninger:

Læs mere

Vinylhandsker. Hvornår er handsker nødvendige? Abena vinyl. Vinylhandsker. Hvornår er handsker nødvendige? Farvekodning:

Vinylhandsker. Hvornår er handsker nødvendige? Abena vinyl. Vinylhandsker. Hvornår er handsker nødvendige? Farvekodning: Hvornår er handsker nødvendige? Hvornår er handsker nødvendige? NEJ Handsker er ikke nødvendige ved rene procedurer, f.eks. håndtering af mad til patienten, skift af sengetøj (ikke kontamineret), måling

Læs mere

undersøgelseshandsker usterile og sterile

undersøgelseshandsker usterile og sterile undersøgelseshandsker usterile og sterile Bestillings- og leveringsrutiner Leveringsbetingelser Ved ordrer under kr. 1000,- ekskl. moms tillægges ekspeditionsgebyr på kr. 75,- Der kan træffes specielle

Læs mere

De vigtigste regler om, hvordan arbejdsgiveren skal forebygge, at ansatte får hudlidelser af at arbejde med kemiske stoffer og materialer.

De vigtigste regler om, hvordan arbejdsgiveren skal forebygge, at ansatte får hudlidelser af at arbejde med kemiske stoffer og materialer. Hud og kemi De vigtigste regler om, hvordan arbejdsgiveren skal forebygge, at ansatte får hudlidelser af at arbejde med kemiske stoffer og materialer. Vejledningen handler om de vigtigste krav til forebyggelse

Læs mere

Materialelære Arbejdsmiljø 15. december 2011. Erling Østergaard Århus Tandlægeskole

Materialelære Arbejdsmiljø 15. december 2011. Erling Østergaard Århus Tandlægeskole Materialelære Arbejdsmiljø 15. december 2011 Erling Østergaard Århus Tandlægeskole Pensum Kemi 2000, C niveau side 146 153 Side 182 183 Udleverede noter fra denne forelæsning og forelæsningen den 15/9

Læs mere

Handskeguide om valg af beskyttelseshandsker

Handskeguide om valg af beskyttelseshandsker Handskeguide om valg af beskyttelseshandsker Baggrund I henhold til AT s Bekendtgørelse om brug af personlige værnemidler (nr. 746 af 28. august 1992, der trådte i kraft den 1. januar 1993, og nr. 186

Læs mere

Handsker - argumenter og modargumenter

Handsker - argumenter og modargumenter Løsningsforslag www.safehair.eu Handsker - argumenter og modargumenter "Men jeg kan ikke bære handsker, fordi jeg ingen finfølelse har med dem!" Finfølelsen kommer tilbage med tiden! Læger kan sågar udføre

Læs mere

Materialelære Materialernes farlige egenskaber. Erling Østergaard Daglig sikkerhedsleder Tandlægeskolen

Materialelære Materialernes farlige egenskaber. Erling Østergaard Daglig sikkerhedsleder Tandlægeskolen Materialelære Materialernes farlige egenskaber Erling Østergaard Daglig sikkerhedsleder Tandlægeskolen Farlige egenskaber, generelt Håndtering af materialer med farlige egenskaber: Undgå at komme i direkte

Læs mere

Arbejdshandsker. Bt. á 12 par / Krt. 60 par

Arbejdshandsker. Bt. á 12 par / Krt. 60 par 25..15 Arbejdshandsker THOR Arbejdshandske Luksus oksehud m. stofoverhånd. Flot kraftig naturel oksehud med kno- og negleforstærkning og blødt bomuldsfor i håndfladen. Syet med dobbelt søm og har gummieret

Læs mere

Bilag 1 Kravspecifikation

Bilag 1 Kravspecifikation Bilag 1 Kravspecifikation Generelle krav Priser og varenumre De tilbudte priser pr. stk. skal være gældende for alle tilbudte pakkestørrelser. Dvs. hvis der er budt ind med en pakkestørrelse som enhedsprisen

Læs mere

Indhold. Indhold. Handsker

Indhold. Indhold. Handsker Handsker 1 Indhold Indhold Handsker Salgs- og leveringsbetingelser... 4 Abena har åbent hele døgnet... 5 Handsker til professionelle... 6 Guide til korrekt handskevalg... 8 Vinylhandsker... 9 Latexhandsker...

Læs mere

Hvad betyder kodenummeret på emballagen?;

Hvad betyder kodenummeret på emballagen?; Dansk Forening for Rosport Lak Sikkerhedsregler for lak På arbejde lak og tilsvarende Hvad betyder kodenummeret på emballagen?; Blanding Sikkerhed 4-5 produkter, der anvendes til lakarbejde, findes en

Læs mere

Privat. Tæpper. Forebyggelse Vedligeholdelse Rengøring Pletter

Privat. Tæpper. Forebyggelse Vedligeholdelse Rengøring Pletter Privat Tæpper Forebyggelse Vedligeholdelse Rengøring Pletter Vedligeholdelse Tæpper korrekt vedligeholdelse giver størst udbytte Tæpper har en lang række gode egenskaber, der bedst bliver bevaret, hvis

Læs mere

Materialelære Materialernes farlige egenskaber. Erling Østergaard Daglig arbejdsmiljøleder Tandlægeskolen

Materialelære Materialernes farlige egenskaber. Erling Østergaard Daglig arbejdsmiljøleder Tandlægeskolen Materialelære Materialernes farlige egenskaber Erling Østergaard Daglig arbejdsmiljøleder Tandlægeskolen Tandlægeskolen er under renovering De seneste 5 år har vi totalrenoveret klinikker og tekniske anlæg

Læs mere

Hemmeligheden bag god maling!

Hemmeligheden bag god maling! Hemmeligheden bag god maling! Der findes mange forskellige typer og kvaliteter af maling på markedet. Ligeledes er der mange meninger om, hvad der adskiller god kvalitets-maling fra de billige malinger.

Læs mere

Måling af gennembrudstider på engangshandsker

Måling af gennembrudstider på engangshandsker Måling af gennembrudstider på engangshandsker Baggrund for handskelisten samt anbefalinger En arbejdsgruppe under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets Sikkerheds- og Arbejdsmiljøudvalg (SvFSAU) har udarbejdet

Læs mere

HANDSKER. www.icm-arsima.com 97

HANDSKER. www.icm-arsima.com 97 HANDSKER BLUE STAR 97 generelt Vælg den rigtige til formålet! Hænderne er vort vigtigste arbejdsredskab, både på arbejdspladsen og i privatlivet. Desværre er der til stadighed en stor del af de anmeldte

Læs mere

Hygiejnevejledning. til Klinik for Fodterapi

Hygiejnevejledning. til Klinik for Fodterapi Hygiejnevejledning til Klinik for Fodterapi HÅNDHYGIEJNE (MÅLEPUNKT 6 i Risikobaseret Tilsyn) Dette afsnit beskriver centrale procedurer for korrekt håndhygiejne i Klinik for Fodterapi. Forholdsreglerne

Læs mere

Powered by Sempermed.

Powered by Sempermed. Powered by Sempermed. Sempercare Edition en tiltrækkende partner Sempercare Nitrile perfekt pasform og sensitivitet Sempercare Syn-Stretch det syntetiske alternativ Sempercare Nitrile Skin 2 opdag dit

Læs mere

CUBE DESIGN. Vedligeholdelse af møbler fra Cube Design A/S. - en guide til pleje og vedligeholdelse af møbler

CUBE DESIGN. Vedligeholdelse af møbler fra Cube Design A/S. - en guide til pleje og vedligeholdelse af møbler CUBE DESIGN Vedligeholdelse af møbler fra Cube Design A/S - en guide til pleje og vedligeholdelse af møbler Sådan passer du bedst på dit Cube Design produkt Denne vejledning giver dig mulighed for at pleje

Læs mere

Produktdatablad Handsker

Produktdatablad Handsker Side 1 (5) Storlek Artikelnr REF Farvekode XS S M L XL 701031 6415 701032 6416 701033 6417 701034 6418 701035 6419 Farve: Blå/lilla Handskens længde: min. 240 mm I overensstemmelse med EN 455-2 Waterproof

Læs mere

Generelt om hygiejne. 2 Jammerbugt Kommune

Generelt om hygiejne. 2 Jammerbugt Kommune September 2014 Generelt om hygiejne Når du er beskæftiget med pleje og borgerkontakt i Jammerbugt Kommunes hjemmepleje og på kommunens plejecentre, skal du følge de hygiejniske retningslinjer, der gælder

Læs mere

Bevare hvidhedsgraden i hvidt tøj og farveintensiteten i farvede og printede varer.

Bevare hvidhedsgraden i hvidt tøj og farveintensiteten i farvede og printede varer. INDHOLD 1. Formålet med vask 2. Vejledning for varer med min. 50% polyester 3. Vejledning for varer med min. 50% bomuld 4. Stof med besætning i kontrastfarve 1 1. Formålet med vask Fjerne snavs og pletter.

Læs mere

CHLEOPATRA GUIDE VED BRUG AF ÆTERISKE OLIER SIKKERHEDSOPLYSNINGER

CHLEOPATRA GUIDE VED BRUG AF ÆTERISKE OLIER SIKKERHEDSOPLYSNINGER CHLEOPATRA GUIDE VED BRUG AF ÆTERISKE OLIER SIKKERHEDSOPLYSNINGER GUIDE VED BRUG AF ÆTERISKE OLIER SIKKERHEDSOPLYSNINGER ANDEN VERSION CHLEOPATRA 2017 Chleopatra Oils GUIDE TIL NATURLIG KOSMETIK ~ 2 ~

Læs mere

Hvilke krav er der til hygiejnen i dag? Lektor, ph.d. Tove Larsen Tandlæge, MPH Marianne Koch Uhre Tandlæge Adi Løie-Andersen 2010

Hvilke krav er der til hygiejnen i dag? Lektor, ph.d. Tove Larsen Tandlæge, MPH Marianne Koch Uhre Tandlæge Adi Løie-Andersen 2010 Hvilke krav er der til hygiejnen i dag? Lektor, ph.d. Tove Larsen Tandlæge, MPH Marianne Koch Uhre Tandlæge Adi Løie-Andersen 2010 Hvorfor? Der sker jo aldrig noget.. Dit næste tandlægebesøg: Er du tryg

Læs mere

Den største fejl kvinder begår, når de lægger makeup - og hvordan du undgår den

Den største fejl kvinder begår, når de lægger makeup - og hvordan du undgår den Den største fejl kvinder begår, når de lægger makeup - og hvordan du undgår den Det handler om ta-daaaa valg af den forkerte farve eller type foundation. Der er som udgangspunkt 3 helt store issues, når

Læs mere

Skræddersyede overflader: LPX og PUR Eco

Skræddersyede overflader: LPX og PUR Eco Skræddersyede overflader: LPX og PUR Eco Perfekt tilpassede linoleumsgulve med LPX og PUR Eco Den fabrikspåførte overfladebehandlingen beskytter linoleummet mod snavs, letter den daglige rengøring og forlænger

Læs mere

Sund hud og vådt arbejde

Sund hud og vådt arbejde tema Sund hud Sund hud og vådt arbejde Hvordan du undgår eksem Indhold Om Sund hud s. 3 Vådt arbejde kan give håndeksem s. 4 Der er forskellige årsager til eksem s. 5 Hvad gør du, hvis du får eksem? s.

Læs mere

Lette løsninger for et bedre miljø!

Lette løsninger for et bedre miljø! Lette løsninger for et bedre miljø! Jackon A/S er Nordens ledende producent af isolering og emballage i polystyren. Vi leverer energieffektive og komplette løsninger til fundament og bolig. Der er mange

Læs mere

Krav vedrørende Miljøprøvning og DS-mærkning gældende for INSTA-CERT certificerede PE- og PVC-rør til anvendelse for drikkevandsforsyning i Danmark.

Krav vedrørende Miljøprøvning og DS-mærkning gældende for INSTA-CERT certificerede PE- og PVC-rør til anvendelse for drikkevandsforsyning i Danmark. 2008-06-11 Krav vedrørende Miljøprøvning og DS-mærkning gældende for INSTA-CERT certificerede PE- og PVC-rør til anvendelse for drikkevandsforsyning i Danmark. Dette bilag beskriver de miljøkrav, der skal

Læs mere

MaxiCut. prorange TM. MaxiCut

MaxiCut. prorange TM. MaxiCut , der er designet og udviklet som en åndbar, snitbeskyttende handske, kombinerer snitbeskyttelse med komfort, fleksibilitet og fingerfærdighed til brug i tørre miljøer. Handsken fås i 6 størrelser, med

Læs mere

Astma-Allergi Danmark

Astma-Allergi Danmark Astma-Allergi Danmark 6. oktober 2017, version 1.0 Baggrund for krav til mærkning af hygiejne og tissue produkter med Den Blå Krans Dette dokument redegør for baggrunden til de krav der stilles til produktkategorierne

Læs mere

Hudsygdomme anmeldt til arbejdsskadestyrelsen

Hudsygdomme anmeldt til arbejdsskadestyrelsen Louise Kryspin Sørensen og Dan Yu Wang Juni 2012 Hudsygdomme anmeldt til arbejdsskadestyrelsen Hudsygdomme forekommer i stigende grad blandt sygeplejersker. Samtidig udgør hudsygdomme en stabil andel af

Læs mere

PRÆSENTATION AF VAREFAKTAS KRAV TIL ENGANGSBLEER

PRÆSENTATION AF VAREFAKTAS KRAV TIL ENGANGSBLEER PRÆSENTATION AF VAREFAKTAS KRAV TIL ENGANGSBLEER TILLÆG TIL FORSKRIFT FOR ENGANGSBLEER VF 5225:2 EKSEMPEL PÅ VAREFAKTA Side 2 GYLDIGHEDSOMRÅDE Engangsbleer til børn MINIMUMSKRAV viser, hvilke punkter Varefakta

Læs mere

RENGØRINGSMANUAL AMALFI & VENEZIA

RENGØRINGSMANUAL AMALFI & VENEZIA RENGØRINGSMANUAL RENGØRING OG VEDLIGEHOLD Før der foretages nogen form for rengøring og/eller vedligehold på ovnen, kontroller følgende: - sørg for at ovnen er slukket - sørg for at hovedafbryderen bag

Læs mere

Aktørafgrænsning lov om elektroniske cigaretter. Aktørafgrænsning lov om elektroniske cigaretter Indledning... 3

Aktørafgrænsning lov om elektroniske cigaretter. Aktørafgrænsning lov om elektroniske cigaretter Indledning... 3 NOTAT Aktørafgrænsning lov om elektroniske cigaretter Indholdsfortegnelse Aktørafgrænsning lov om elektroniske cigaretter... 1 Indledning... 3 08-08-2019 J.nr. C15-01-00001 CCL Fire væsentlige pointer

Læs mere

SNEHOLT & NILSEN A/S

SNEHOLT & NILSEN A/S EU Sikkerheds Data Blad Dato/Reference 20.11.2008 Erstatter version af 10.06.2008 Blad nr. 2089 Version 1 Selskab Felco SA, CH-2206 Les Geneveys-sur-Coffrane 1 Kommercielt produkt navn og leverandør 1.1

Læs mere

Indretning og procedure for rengøring og desinfektion.

Indretning og procedure for rengøring og desinfektion. Indretning og procedure for rengøring og desinfektion. Jobcenter Langeland ønsker at indrette og drive rengøring og desinfektion af doseringsæsker, etui til doseringsæsker, pilleknusere, pilledelere samt

Læs mere

STUDERENDES ØVELSESARK TIL EKSPERIMENT A: NATURLIGE NANOMATERIALER

STUDERENDES ØVELSESARK TIL EKSPERIMENT A: NATURLIGE NANOMATERIALER STUDERENDES ØVELSESARK TIL EKSPERIMENT A: NATURLIGE NANOMATERIALER Navn: Dato:.. MÅL: - Lær om eksistensen af naturlige nanomaterialer - Lysets interaktion med kolloider - Gelatine og mælk som eksempler

Læs mere

KOMPROMENT Keylite. Produktdata/Anvisning

KOMPROMENT Keylite. Produktdata/Anvisning KOMPROMENT Keylite Produktdata/Anvisning Produktdata /Anvisning nr. 31 Keylite - Sne og is I kolde områder kan betragtelige mængder sne og is lægge sig på taget, og Keylite s tagvinduer kan i længere perioder

Læs mere

Hygiejniske forholdsregler ved kontakt med forurenet vand og sediment

Hygiejniske forholdsregler ved kontakt med forurenet vand og sediment Hygiejniske forholdsregler ved kontakt med forurenet vand og sediment Anne Kjerulf overlæge Central Enhed for Infektionshygiejne Statens Serum Institut Smittekæden En arbejdsmodel til forebyggelse Smitteveje:

Læs mere

Metaltop RENGØRINGSMANUAL LISA 06 7 TASTES DISPLAY. Hjørnekakler.

Metaltop RENGØRINGSMANUAL LISA 06 7 TASTES DISPLAY. Hjørnekakler. Metaltop RENGØRINGSMANUAL LISA 06 7 TASTES DISPLAY Hjørnekakler. RENGØRING OG VEDLIGEHOLD Før der foretages nogen form for rengøring og/eller vedligehold på ovnen, kontroller følgende: - sørg for at hovedafbryderen

Læs mere

Dyner og puder. Vælg med Varefakta fordi der er forskel

Dyner og puder. Vælg med Varefakta fordi der er forskel Dyner og puder Vælg med Varefakta fordi der er forskel Udvalget af dyner og puder i butikkerne er meget stort og kan virke uoverskueligt. Denne pjece er ment som en hjælp til at finde ud af, hvilken type

Læs mere

Jack PCL-skinne. Brugsanvisning

Jack PCL-skinne. Brugsanvisning Brugsanvisning 1 2 Fastgørelse af skinnen 1. Forberedelse Justér længden på alle skinnens stropper til maksimum længde. Stropperne behøver ikke være trukket ud af deres huller. Slip de forreste stropper

Læs mere

SERIENUMMER OG PARTINUMMER PÅ VARER

SERIENUMMER OG PARTINUMMER PÅ VARER SERIENUMMER OG PARTINUMMER PÅ VARER Registrering af serienummer og partinummer på varer giver mulighed for at spore enheder og hele partier hele vejen fra anskaffelse, lagerføring til forsendelse og fakturering.

Læs mere

Øjenvipper, medicinsk behandling

Øjenvipper, medicinsk behandling rev. jan. 2017 - næste rev. jan. 2019 Kraftigere, længere, tættere og mørkere ved medicinsk behandling Baggrund Bimatoprost øjendråber 0,03% er et receptpligtigt præparat til behandling af grøn stær. Det

Læs mere

Brandbeskyttelse af træ med specielt fokus på brandimprægnering. 22. september 2016 Thomas Mark Venås, Teknologisk Institut

Brandbeskyttelse af træ med specielt fokus på brandimprægnering. 22. september 2016 Thomas Mark Venås, Teknologisk Institut Brandbeskyttelse af træ med specielt fokus på brandimprægnering 22. september 2016 Thomas Mark Venås, Teknologisk Institut Plan for præsentationen Indledning Hvad sker der når træ brænder? Hvordan virker

Læs mere

Oliven. www.hjemmeriet.dk

Oliven. www.hjemmeriet.dk Jeg er kommet på den ide at det kunne være interessant at fremstille sine egne oliven. Altså ikke at plante et træ for at dyrke oliven fra grunden af, men at sætte sig ind i og gennemføre forarbejdningen

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. 1.2. Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen samt anvendelser, der frarådes

SIKKERHEDSDATABLAD. 1.2. Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen samt anvendelser, der frarådes Side: 1 Kompileringsdato: 01/09/2011 Version: 3 Punkt 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Produktnavn: 1.2. Relevante identificerede anvendelser

Læs mere

Teknisk information. PercoTop Metalliske materialer og deres forbehandling inden lakering Del 1.

Teknisk information. PercoTop Metalliske materialer og deres forbehandling inden lakering Del 1. Teknisk information. PercoTop Metalliske materialer og deres forbehandling inden lakering Del 1. Kun til erhvervsmæssigt brug. I-systemdatablad nr. DK / SYS_PT950.8 / 00 An Axalta Coating Systems Brand

Læs mere

Drift og Vedligehold. Hvidlakeret ventilationsfittings. Indholdsfortegnelse

Drift og Vedligehold. Hvidlakeret ventilationsfittings. Indholdsfortegnelse Drift og Vedligehold Hvidlakeret ventilationsfittings Denne drift- og vedligeholdelsesmanual gælder for JRV's Hvidlakeret ventilationsfittings. Den indeholder vigtige informationer om brug, vedligeholdelse

Læs mere

Træbeskyttelse med lang holdbarhed

Træbeskyttelse med lang holdbarhed Træbeskyttelse med lang holdbarhed ÅR Unik varmereflekterende træbeskyttelse med køleeffekt, der reflekterer solens varme og skadelige infrarøde (IR) stråler Se alt om COOLINGPAINT på coolingpaint.dk SOLENS

Læs mere

AquaCoat. En nyhed i overfladebehandling

AquaCoat. En nyhed i overfladebehandling AquaCoat En nyhed i overfladebehandling Her er beviset: Fantastisk holdbarhed AquaCoats helt enestående holdbarhed og evne til at beskytte mod korrosion er blevet testet igen og igen af uafhængige testinstitutter.

Læs mere

Instruktion til udfyldelse af kravspecifikation vedrørende inkontinens bleer

Instruktion til udfyldelse af kravspecifikation vedrørende inkontinens bleer Udbud på levering af bleer til inkontinens Version: 8.1.2015 Instruktion til udfyldelse af kravspecifikation vedrørende inkontinens bleer Dette faneblad er en instruktion til, hvordan - skal udfyldes.

Læs mere

Sundt indeklima sådan gør du

Sundt indeklima sådan gør du Sundt indeklima sådan gør du Indeklimaet er vigtigt for din families sundhed Vi opholder os indendøre mange timer om dagen og derfor er indeklimaet vigtigt for vores sundhed. Rygning og fugt, men også

Læs mere

Øjenvipper, medicinsk behandling

Øjenvipper, medicinsk behandling rev. nov. 2018 - næste rev. nov. 2020 Kraftigere, længere, tættere og mørkere ved medicinsk behandling Baggrund Bimatoprost øjendråber 0,03% er et receptpligtigt præparat til behandling af grøn stær. Det

Læs mere

Fakta om Fjerkræ. EU handelsnormer for Fjerkrækød 1

Fakta om Fjerkræ. EU handelsnormer for Fjerkrækød 1 EU handelsnormer for Fjerkrækød 1 Senest opdateret: Januar 2009 Siden 1990 har der eksisteret handelsnormer for fjerkrækød, der omsættes indenfor EU. Handelsnormerne er et sæt spilleregler for, hvordan

Læs mere

LIBERTY BACK SYSTEM GB NL D N S DK SF F

LIBERTY BACK SYSTEM GB NL D N S DK SF F LIBERTY BACK SYSTEM GB NL D N S SF F User manual Gebruiksaanwijzing Gebrauchsanweisung Brukermanual Bruksanvisning Brugermanual Käyttöohje Mode d emploi AVAILABLE STANDARD MODEL Liberty BC AVAILABLE STANDARD

Læs mere

RENGØRINGSMANUAL SOFIA

RENGØRINGSMANUAL SOFIA RENGØRINGSMANUAL SOFIA Samling og montering af kakler Sofia pille ovn uden kakler Komplet kakkel sæt Sofia Skru de 2 skruer af som holder låget til magasinet og løft dette af. Pas på data kablet Efter

Læs mere

Spørgsmål og svar til udbud på Sygeplejeartikler og Engangs- og flergangshandsker Udbud nr. 10/4389

Spørgsmål og svar til udbud på Sygeplejeartikler og Engangs- og flergangshandsker Udbud nr. 10/4389 Nr. Spørgsmål Svar Generelle spørgsmål 1 - Pkt. 2.17.: Der skal i tilbuddet vedlægges gældende prisliste og oplyses en rabatsats for køb udover det i tilbudslisten anførte. Den nævnte rabatsats indgår

Læs mere

Vådt arbejde og hudproblemer

Vådt arbejde og hudproblemer Formidlingsmøde - Formidlingsmøde om marts 2007 Seniorforsker, Cand.scient, Ph.D. Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Arbejdsbetingede hudlidelser Anmeldelser af arbejdsskader (2000-2005) ca.

Læs mere

Produktprogram til levnedsmiddelindustrien

Produktprogram til levnedsmiddelindustrien Produktprogram til levnedsmiddelindustrien Fødevaresikkerhed Fødevaresikkerhed Fødevarevirksomheder, der fremstiller eller forarbejder fødevarer, er underlagt fødevarelovgivningen. Disse virksomheder har

Læs mere

Hvem påvirkes af direktiverne og reglerne? Hvilken betydning har physical agents-direktivet for arbejdsgivere og medarbejdere?

Hvem påvirkes af direktiverne og reglerne? Hvilken betydning har physical agents-direktivet for arbejdsgivere og medarbejdere? Hvem påvirkes af direktiverne og reglerne? Direktiverne og reglerne henvender sig primært til arbejdsgivere for personer, der som led i deres arbejde skal holde og betjene værktøj eller udstyr, der overfører

Læs mere

Handsker. en vejledning om brug af handsker i laboratorier og procesindustrien

Handsker. en vejledning om brug af handsker i laboratorier og procesindustrien Handsker en vejledning om brug af handsker i laboratorier og procesindustrien Vejledning om handsker en vejledning om brug af handsker i laboratorier og procesindustrien er udgivet af Industriens Branchearbejdsmiljøråd,

Læs mere

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn bliver ammet eller får modermælkserstatning, indtil de er 1 år. Fra børnene er 1 år, må de få letmælk.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn bliver ammet eller får modermælkserstatning, indtil de er 1 år. Fra børnene er 1 år, må de få letmælk. September 2015. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn bliver ammet eller får modermælkserstatning, indtil de er 1 år. Fra børnene er 1 år, må de få letmælk. Modermælkserstatning fremstilling og opbevaring:

Læs mere

HVAD SKAL VI MED SKINNER

HVAD SKAL VI MED SKINNER HVAD SKAL VI MED SKINNER Efter en studietur til Belgien hos ergoterapeut Paul van Lede, har jeg fået en større forståelse for hvilke materialer vi skal bruge, når vi som ergoterapeuter tilpasser håndskinner.

Læs mere

Alere 2017 BEKLÆDNING OG AFDÆKNING 1 DKK EKSKL. MOMS. Beklædning og afdækning

Alere 2017 BEKLÆDNING OG AFDÆKNING 1 DKK EKSKL. MOMS. Beklædning og afdækning Alere 2017 BEKLÆDNING OG AFDÆKNING 1 DKK EKSKL. MOMS Beklædning og afdækning Sterile handsker OPERATIONS-HANDSKER, STERILE, PUDDERFRI Operationshandsker. Pudderfri. Steril. Flere størrelser. Salgsenhed:

Læs mere

RENGØRINGSMANUAL FRANCESCA `07

RENGØRINGSMANUAL FRANCESCA `07 RENGØRINGSMANUAL FRANCESCA `07 Klargøring af pilleovn med side afgang Fjern de små sammenhæftninger som vist på illustrationen til venstre Afmonter venstre side panel som vist i afsnit 4.2. og fjern det

Læs mere

SafeHair. Kære frisør,

SafeHair. Kære frisør, Kære frisør, vedlagte spørgeskema blev udviklet, for at kunne fastslå og langfristet forbedre forholdsreglerne til sundhedsbeskyttelsen for frisører på arbejdspladser over hele Europa især ang. hudbeskyttelse.

Læs mere

Håndhygiejne og handsker

Håndhygiejne og handsker Håndhygiejne og handsker Instruks er gældende for: Medarbejdere som udfører pleje og behandlingsopgaver ansat i Skive kommune eller ved privat leverandør i Skive Kommune. Formål: Forebygge smittespredning

Læs mere

Sydvestjysk Sygehus - Lungemedicinsk Afdeling 651. Håndhygiejne-introduktion til patientstøtter

Sydvestjysk Sygehus - Lungemedicinsk Afdeling 651. Håndhygiejne-introduktion til patientstøtter Sydvestjysk Sygehus - Lungemedicinsk Afdeling 651 Håndhygiejne-introduktion til patientstøtter Fordi mikroorganismerne er overalt! Man kan ikke se dem, men de er over alt! Både i miljøet omkring os og

Læs mere

Temadag om arbejdsmiljø

Temadag om arbejdsmiljø Temadag om arbejdsmiljø Sydvestjysk Sygehus Arbejdsmiljøkonsulent Finn Lund Kinnberg Konsulentfunktionen for Farlige Stoffer Region Syddanmark ouh.asa.farlige.stoffer@ouh.regionsyddanmark.dk 1 Program

Læs mere

Evidensbaserede anbefalinger om forebyggelse af arbejdsbetingede hudlidelser

Evidensbaserede anbefalinger om forebyggelse af arbejdsbetingede hudlidelser AMI Formidlingsmøde, Evidensbaserede anbefalinger om forebyggelse af arbejdsbetingede hudlidelser Formidlingsmøde om 18. maj 2006 Seniorforsker, Cand.scient, Ph.D. Arbejdsmiljøinstituttet AMI-hud: Forebyggelseskoncept

Læs mere

AFSNIT 1: IDENTIFIKATION AF DET KEMISKE PRODUKT OG AF SELSKABET / VIRKSOMHEDEN

AFSNIT 1: IDENTIFIKATION AF DET KEMISKE PRODUKT OG AF SELSKABET / VIRKSOMHEDEN Sikkerhedsdatablad AFSNIT 1: IDENTIFIKATION AF DET KEMISKE PRODUKT OG AF SELSKABET / VIRKSOMHEDEN 1.1 Produktidentifikator TourTurf TAG - Green and Fairway er et 100 % organisk jordforbedringsmiddel og

Læs mere

Beer Machine Q/A. minutter. Herefter er monteringen nemmere Pensel evt. lidt madolie på indersiden af holderne

Beer Machine Q/A. minutter. Herefter er monteringen nemmere Pensel evt. lidt madolie på indersiden af holderne Beer Machine Q/A Samling og test Problem Den store firkantede pakning hopper op i hjørnerne Holderne kan være svære at montere efter pakningen er monteret Beer Machine holder ikke trykket Beer Machine

Læs mere

Udsagn om kosmetik. Tabelrapport

Udsagn om kosmetik. Tabelrapport t Udsagn om kosmetik Tabelrapport Miljøstyrelsen Juni 2013 AARHUS COPENHAGEN MALMÖ OSLO SAIGON STAVANGER VIENNA 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Kort om Epinion... 3 2. Baggrund... 4 3. Frekvenser... 5 2 1. KORT

Læs mere

RENGØRINGSMANUAL GREENFIRE

RENGØRINGSMANUAL GREENFIRE RENGØRINGSMANUAL GREENFIRE RENGØRING OG VEDLIGEHOLD Ovnen behøver ikke megen rengøring, hvis de anvendte piller er af en god kvalitet. Før der foretages nogen form for rengøring og/eller vedligehold på

Læs mere

Din guide til lædermøbler

Din guide til lædermøbler Din guide til lædermøbler Vælg læder efter livsstil Lædermøbler er fantastiske. Betrukket med et af naturens egne materialer indtager de rummet med deres naturlige glød. Forelskelsen sker hurtigt og umiddelbar,

Læs mere

3800S CHROMACLEAR VOC

3800S CHROMACLEAR VOC Beskrivelse 2komponent Low Emission klarlak er beregnet til påføring som klarlak over basefarve. Sammensætning baseret på akrylcopolymer og en unik, patentbeskyttet stjerne polymerteknologi. Produkter

Læs mere

Clopico 650-129 5 liter

Clopico 650-129 5 liter AGROS APS Buen 5, 6000 Kolding Tlf 30 13 23 27 E-mail: to@agros.dk Web: www.agros.dk 1. Identifikation af stoffet/materialet Produktnavn: Importør: 5 liter Agros Aps, Buen 5, 6000 Kolding Tel.: 30 13 23

Læs mere

Varmblandet asfalt. Introduktion. Sammensætning. Afsnit 1.2 Side 1 af 5 1. oktober 2002

Varmblandet asfalt. Introduktion. Sammensætning. Afsnit 1.2 Side 1 af 5 1. oktober 2002 Afsnit 1.2 Side 1 af 5 1. oktober 2002 Varmblandet asfalt Introduktion Sammensætning Varmblandet asfalt er sammensat af stenmateriale, filler og bitumen. Sammensætningen varierer i forhold til de funktionskrav,

Læs mere

Vedligeholdelse af møbler fra Cube Design A/S

Vedligeholdelse af møbler fra Cube Design A/S CUBE DESIGN Vedligeholdelse af møbler fra Cube Design A/S - en guide til pleje og vedligeholdelse af møbler Denne vejledning hjælper dig med at pleje og vedligeholde dine produkter fra Cube Design, så

Læs mere

Små sår og mindre hud læsioner og rensning heraf i dagtilbud.

Små sår og mindre hud læsioner og rensning heraf i dagtilbud. Små sår og mindre hud læsioner og rensning heraf i dagtilbud. ANBEFALING Sundhedsstyrelsen anbefaler at større sår, herunder dybe sår, sår efter bid af hunde og katte, blødende bidsår fra andre børn, lidt

Læs mere

Y-aksen er dødsfald pr. år, og x-aksen er dødsårsag. Tallene er fra 1990.

Y-aksen er dødsfald pr. år, og x-aksen er dødsårsag. Tallene er fra 1990. Tema: Rygning Rygning er den faktor i samfundet, der har størst indflydelse på folkesundheden. I Danmark er gennemsnitslevealderen lavere end i de andre nordiske lande. Denne forskel skyldes især danskernes

Læs mere

ISOPA PRODUCT STEWARDSHIP PROGRAMMES. Walk the Talk. MDI brugere. 1 Version09/06

ISOPA PRODUCT STEWARDSHIP PROGRAMMES. Walk the Talk. MDI brugere. 1 Version09/06 ISOPA PRODUCT STEWARDSHIP PROGRAMMES Walk the Talk MDI brugere 1 Version09/06 2 Walk the Talk - MDI brugere Indhold Væsentlige data God praksis Når ting går skævt... Dialog 3 MDI-klassificering i henhold

Læs mere

ARGAN OIL. For hair & skin 100% ARGANIA SPINOSA KERNEL OIL

ARGAN OIL. For hair & skin 100% ARGANIA SPINOSA KERNEL OIL ARGAN OIL For hair & skin 100% ARGANIA SPINOSA KERNEL OIL Argaia Argan Oil Olie fra argantræet Argaia Argan Oil udvindes af argantræet (Argania spinosa), som er hjemmehørende i det sydlige Marokko og lever

Læs mere

Sund hud og vådt arbejde. Hvordan du undgår eksem 1 SUND HUD OG VÅDT ARBEJDE

Sund hud og vådt arbejde. Hvordan du undgår eksem 1 SUND HUD OG VÅDT ARBEJDE Sund hud og vådt arbejde Hvordan du undgår eksem 1 SUND HUD OG VÅDT ARBEJDE INDHOLD 3 Om sund hud 4 Vådt arbejde kan give håndeksem 5 Der er forskellige årsager til eksem 7 Hvad gør du, hvis du får eksem?

Læs mere

Find enzymer til miljøvenligt vaskepulver

Find enzymer til miljøvenligt vaskepulver Find enzymer til miljøvenligt vaskepulver Enzymer, der er aktive under kolde forhold, har adskillige bioteknologiske anvendelsesmuligheder. Nye smarte og bæredygtige produkter kan nemlig blive udviklet

Læs mere

BLÆRER PÅ TRÆVÆRK. Stedvis ringe vedhæftning Ringe vedhæftning kan også have andre årsager end fugt alt efter malingtype.

BLÆRER PÅ TRÆVÆRK. Stedvis ringe vedhæftning Ringe vedhæftning kan også have andre årsager end fugt alt efter malingtype. Blærer på træværk BLÆRER PÅ TRÆVÆRK Blærer på træværk sådan kender vi dem Fra tid til anden opstår der blærer i maling på udvendigt træværk ofte kort efter, at det er blevet malet. Blærerne måler typisk

Læs mere

SYSTEMET. + Anvendes til 3 belastningsklasser i henhold til EN

SYSTEMET. + Anvendes til 3 belastningsklasser i henhold til EN EASY SYSTEMET Anvendes til 3 belastningsklasser i henhold til EN433 Fremstillet i robust HD-PE materiale Kan leveres med forskellige ristetyper fremstillet i galvaniseret stål, rustfri stål eller støbejern

Læs mere

kompressionsstrømper og -ærmer

kompressionsstrømper og -ærmer Værd at vide om kompressionsstrømper og -ærmer D A L ANSK ymfødem Produkter, måltagning og rettigheder Y F O orening Kompressionsstrømper og -ærmer yder tryk mod lymfødemet udefra. Lymfevæsken presses

Læs mere

Informationspligten under. Informationspligten under REACH. Trine Ringkjær REACH. Juni 2018

Informationspligten under. Informationspligten under REACH. Trine Ringkjær REACH. Juni 2018 1 Trine Ringkjær Agenda Informationspligten hvad siger reglerne? Udfordringer og manglende efterlevelse Hvad kan virksomheder gøre? Hvorfor nu? 2 Informationspligten EU s kemikalieregulering,, artikel

Læs mere

Vejledning om kvalitetsstyring og HACCP ved brug af tilsætningsstoffer og forblandinger på landbrug (HACCP-landbrug)

Vejledning om kvalitetsstyring og HACCP ved brug af tilsætningsstoffer og forblandinger på landbrug (HACCP-landbrug) Vejledning om kvalitetsstyring og HACCP ved brug af tilsætningsstoffer og forblandinger på landbrug (HACCP-landbrug) Indhold 1. Indledning... 1 2. Kvalitetsstyring... 1 3. Risikoanalyse - HACCP-analyse...

Læs mere

Vibo afdeling 118 Rengørings- og vedligeholdelsesvejledning til badeværelset

Vibo afdeling 118 Rengørings- og vedligeholdelsesvejledning til badeværelset Indholdsfortegnelse Afløb i baderum... 2 Rist.... 2 Vandlås... 2 Bordplade og vask... 4 Almindelig rengøring af bordplade og vask:... 4 Fjernelse af kalk... 4 Vedligeholdelse af Bordplade og vask:... 4

Læs mere

Linolieprodukter Hvorfor?

Linolieprodukter Hvorfor? Linolieprodukter Hvorfor? Forbrug og påføring af linoliemaling For at kunne beregne, hvor meget træmaling (oliefarver) der er behov for, er det nødvendigt at vide, hvor mange m² der skal males, hvor mange

Læs mere

Kombucha INSTRUKTIONER. Inden du begynder

Kombucha INSTRUKTIONER. Inden du begynder INSTRUKTIONER Inden du begynder Kombucha-moderen er tørret og skal aktiveres. Opbevar kombucha-moderen i køleskab indtil aktivering. Aktiveringsprocessen tager 10-28 dage. Se instruktionerne herunder.

Læs mere

Kortlægning af kemiske stoffer i forbrugerprodukter. Afgivelse af MBT i naturgummi. Kortlægning nr. 22 2003

Kortlægning af kemiske stoffer i forbrugerprodukter. Afgivelse af MBT i naturgummi. Kortlægning nr. 22 2003 Kortlægning af kemiske stoffer i forbrugerprodukter Kortlægning nr. 22 2003 Afgivelse af MBT i naturgummi Jane Pors, cand. scient René Fuhlendorff, cand. scient Side 2 af 9 1 Indhold 1 INDHOLD 3 2 FORORD

Læs mere

CE mærkning. Få svar på de vigtigste spørgsmål om CE mærkning

CE mærkning. Få svar på de vigtigste spørgsmål om CE mærkning CE mærkning af Byggevarer Få svar på de vigtigste spørgsmål om CE mærkning > > Hvad kan du læse om? > > Hvad er CE mærkning? > > Hvilke byggevarer skal CE mærkes? > > Produkter med CE mærke > > Hvor skal

Læs mere

»Sådan får De bedre vand-vaner«

»Sådan får De bedre vand-vaner« »Sådan får De bedre vand-vaner«danske Vandværkers Forening Det forventer vi af drikkevandet: Det er billigt Det er ikke sundhedsfarligt at drikke Det smager godt Det er klart Det er køligt Det lugter ikke

Læs mere