SOCIALFORVALTNINGENS BUDGETMÅL 2016 Voksne med handicap / Familier, Børn og Unge SOCIALUDVALGSMØDET DEN 23. APRIL

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SOCIALFORVALTNINGENS BUDGETMÅL 2016 Voksne med handicap / Familier, Børn og Unge SOCIALUDVALGSMØDET DEN 23. APRIL"

Transkript

1 SOCIALFORVALTNINGENS BUDGETMÅL 2016 Voksne med handicap / Familier, Børn og Unge SOCIALUDVALGSMØDET DEN 23. APRIL Kære socialudvalg. Vi ser frem til det udvidede socialudvalgsmøde den 23. april, hvor vi gerne vil fortsætte drøftelserne med jer, om hvordan vi forsøger at leve op til Aarhusmålene, og hvordan vores tre tværgående effektmål vil kunne gælde for alle vores borgere. Vi har valgt at dykke ned i ét af de tværgående mål for hver målgruppe: Personlig udvikling blev drøftet på Socialudvalgsmødet den 23. februar, hvor der var fokus på sindslidende og udsatte voksne Netværk og medborgerskab drøftes den 23. april, hvor vi sætter fokus på voksne med handicap Læring og selvforsørgelse drøftes også den 23. april, hvor vi yderligere sætter fokus på familier, børn og unge. Baggrundsmaterialet, som her er vedlagt, kan foreberede jer til drøftelserne om perspektiv og prioriteringer for 2016, som er på dagsordenen den 23. april. Dette oplæg er opbygget af cases, der beskriver følgende elementer: 1. Borgernes udfordringer 2. Hvilke indsatser, vi skal prioritere for at hjælpe borgerne med at håndtere deres udfordringer 3. Hvordan vi følger op for at vise, at vi bidrager til, at borgeren bliver bedre til at mestre sit liv.

2 Tre tværgående progressionsmål Socialpsykiatri og Udsatte Voksne Voksenhandicap Familier, Børn og Unge FOKUS: FOKUS: FOKUS: Personlig udvikling Overordnet er vores mål at understøtte borgeren i at mestre sit liv. Konkret vil vi støtte borgeren i at mestre udfordringer i dagligdagen og leve et så selvstændigt liv som muligt. Velfærdsteknologiske hjælpemidler, herunder kommunikationsværktøjer, skal gøre det nemmere for borgeren at deltage i sociale aktiviteter og udtrykke sin mening. Netværk og medborgerskab I forhold til voksne med handicap har vi fokus på borgerens kompetencer og muligheder for at opbygge og vedligeholde et social netværk samt deltage i lokalsamfundet. Samlet set vil vi, med medborgerskab som faglig strategi, være optaget af at støtte borgerens i at være en aktiv, deltagende og ligeværdig borger. Læring og selvforsørgelse Støtten har fokus på at sikre borgeren et helt og sammenhængende liv, hvor uddannelse og støttet eller beskyttet beskæftigelse samt, fritid og hjemmeliv hænger sammen og samlet bidrager til et godt liv for den enkelte borger.

3 Voksne med handicap Borgerens udfordringer Målgrupper / udfordringer Tilbuddene i Voksenhandicap dækker en bred og mangfoldig målgruppe med meget forskellige behov. Behovene rækker fra døgntilbud med megen støtte til bostøtte i eget hjem med f.eks. pædagogisk støtte i 3/4 time hver uge. Uanset i hvilket regi indsatsen ydes, er udgangspunktet, at den enkelte borger altid skal have den bedst mulige og mindst indgribende støtte til at mestre eget liv. Borger med ADHD Borger med udviklingshæmning Voksenhandicaps store udfordring i 2015 og fremover er, at efterspørgslen efter støtte i Voksenhandicap er større end kapaciteten på området. Voksenhandicap har og vil også i de kommende år etablere et betydeligt antal nye boliger til voksne med handicap. Imidlertid har udvidelsen af antal boliger ikke forhindret, at mange borgere fortsat er på Voksenhandicaps ønskeliste til bolig. Vi har dels borgere, der ønsker at flytte fra tilbud uden for kommunen til Voksenhandicaps egne tilbud, og borgere, der ønsker at flytte til et bestemt tilbud ved pladsledighed. Borger med senhjerneskade Voksenhandicap giver støtte samt pleje og omsorg til borgere med handicap i botilbud eller i eget hjem. Herudover tilbyder Voksenhandicap støtte til borgere med udviklingshæmning i job på særlige vilkår på det ordinære arbejdsmarked, beskyttet beskæftigelse og aktivitets- og samværstilbud tilknyttet Voksenhandicap. Endelig tilbyder Voksenhandicap specialundervisning efter lov om specialundervisning for voksne til unge i STU-forløb. Formålet med indsatsen i Voksenhandicap er at give hjælp og støtte, som kan medvirke til, at personer med handicap og deres familier kan mestre en selvstændig tilværelse på egne præmisser og i eget miljø. Voksenhandicap giver praktisk hjælp og støtte til voksne med udviklingshæmning med behov for pædagogisk støtte og omsorg. voksne med autismespektrumforstyrrelser og ADHD med behov for pædagogisk støtte og praktisk hjælp. voksne med erhvervet hjerneskade og fysiske handicap med behov for støtte og praktisk hjælp.

4 Case 1 En kvinde på 58 år med senhjerneskade og fysisk handicap Uddannet SOSU-assistent Gift og har voksne børn Erhvervet hjerneskade har medført svære kognitive skader blandt andet i form af nedsat hukommelse, overblik, opmærksomhed og struktur samt lammelse. Hvad arbejder vi med? (eksempler) At bostøtten har et rehabiliterende sigte, således at borgeren genvinder tabte færdigheder helt eller delvist. Borgeren skal have den nødvendige støtte til at leve et selvstændigt og meningsfuldt liv. Samarbejde med pårørende og pårørendeundervisning - bedre forståelse for hvorfor borgeren har ændret personlighed samt værktøjer til at takle problemstillingen. Samarbejde med Hjerneskadeforeningen. Hvordan ved vi, at det virker? Vi arbejder med effektvurderinger (resultatdokumentation) for at sikre en ressourcefokuseret dialog mellem borgeren og medarbejderen om borgerens udvikling. Vi måler effekten af rehabiliteringsindsatsen vedrørende personlig udvikling, netværk og medborgerskab samt læring og selvforsørgelse.

5 Case 2 En mand på 23 år med udviklingshæmning Påbegyndt et 3 årigt STU-forløb på Lyngåskolen. STU-forløbet give borgeren kompetencer til beskyttet beskæftigelse med det formål at opnå et job på særlige vilkår (støttet job på det ordinære arbejdsmarked). Hvad arbejder vi med? (eksempler) Et omfattende udviklingsprojekt om veje til at fremme udviklingen af reelt medborgerskab for voksne med udviklingshæmning, autisme og ADHD. Unge og voksne med handicap kan ofte have svært ved at udnytte deres medborgerskab. Medborgerskab kræver redskaber og skal erfares og udvikles. Voksenhandicap har med dette udgangspunkt etableret en egentlig uddannelse i medborgerskab samt træningsforløb i at være medborger. At sikre borgeren et troværdigt papir på sin læring, som kan bruges til at søge arbejde, uddannelse eller videre kvalificering. Samtidig føles det ofte som en stor anerkendelse at få papir på det, man kan - også selvom læringen ikke kommer fra det formelle skolesystem (Open College Network OCN). At vi kan tilbyde borgere at deltage i det almindelige samfundsliv, job, fritidsaktiviteter, udflugter, DHL-stafet, Kom Igen-projekt, aktiviteter i bofællesskabet mm. Hvordan ved vi, at det virker? Brugertilfredsheden Voksenhandicap har i efteråret 2014 gennemført en brugertilfredshedsundersøgelse på området for botilbud til voksne med handicap. Brugerundersøgelse viser at borgerne generelt er tilfredse med indsatsen. Vi forventer i 2017 at kunne måle effekten af rehabiliteringsindsatsen vedrørende personlig udvikling, netværk og medborgerskab samt læring og selvforsørgelse. Lokalt på tilbud i Voksenhandicap gennemføres indsatser og aktiviteter, der fremmer deltagelse i lokalsamfundet og opbygger borgerens sociale netværk. Gode historier fra borgere der udnytter deres medborgerskab og forholder sig til det at være medborger.

6 Case 3 En mand på 30 år med ADHD Bor alene i egen lejlighed med bostøtte Begrænset socialt netværk Modtager kontanthjælp Hvad arbejder vi med? (eksempler) Borgeren møder en sagsbehandler fra BEF og SOC. Alle nye henvendelser om bostøtte vurderes i døren før en egentlig sagsbehandling sættes i gang. Formålet er at klarlægge, om der er alternative opgaveløsere i spil - f.eks. inden for normalområdet (MSO/BEF) - eller om der i første omgang kan sættes ind med alternative eller mindre indgribende tiltag. Alternative tiltag er følgende: Undervisningsforløb Selvhjælpsgrupper Mentorordning kombineret med individuel støtte. Gruppeforløb Interessegruppe Voksenhandicap er i gang med at afprøve resultatdokumentation i forhold til vores forskellige målgrupper, og det er intentionen, at redskabet er implementeret på tilbuddene med udgangen af Hvordan ved vi, at det virker? Voksenhandicap er i gang med at afprøve effektvurderinger i forhold til vores forskellige målgrupper, og det er intentionen, at redskabet er implementeret på tilbuddene med udgangen af Herefter vil der kunne laves en status for den enkelte borger, og der vil kunne laves årlig opfølgning. Herefter vil der kunne laves en status på den enkelte borger, og der vil kunne laves årlig opfølgning.

7 Samlet set Udfordringer Voksenhandicap står over for en række udfordringer i de kommende år. Helt overordnet fortsætter den stigende efterspørgsel efter ydelser på området for voksne med handicap. Konkret skal Voksenhandicap omlægge ressourcer til nye ydelser og nye opgaver. Her kan nævnes, at Voksenhandicap i fremtiden skal varetage opgaverne om praktisk hjælp til borgerne, der bor i boliger efter servicelovens 85. Det betyder i praksis, at Socialforvaltningen skal yde hjemmehjælp, praktisk hjælp, samt kompenserende støtte til medborgerskab til borgere, der har behov, og som får bostøtte eller bor i kommunale bofællesskaber. Socialforvaltningens Voksenhandicap-afdeling har således overtaget serviceansvaret for ca. 316 borgere, der tidligere har modtaget praktisk bistand fra MSO. Udvikling af tilbud Voksenhandicap har med udgangspunkt i medborgerskabsperspektivet igangsat et omfattende udviklingsprojekt om veje til at fremme udviklingen af reelt medborgerskab for voksne med udviklingshæmning, udviklingsforstyrrelser, erhvervet hjerneskade og fysiske handicap. Medborgerskabsperspektivet i Voksenhandicap skal give borgere med betydelig og varig fysisk og psykisk funktionsnedsættelse: Egen identitet, stærkere selvforståelse og muligheder Større mulighed for at udleve drømme, være en del af samfundet og bidrage til mere mangfoldighed og rummelighed Større indflydelse på egen livssituation Større selvværd, tilfredshed, selvstændighed og livsglæde Viden om samfundet, demokrati og medborgerskab. Medborgerskab med empowerment, recovery, habilitering og rehabilitering som metode er blevet omdrejningspunktet i et paradigmeskift i Voksenhandicap i arbejdet med at sætte fokus på den aktive borger, social inklusion og medborgerskab for borgere med handicap.

8 Opfølgning Vi er i gang med at udvikle og implementere effektvurdering af indsatsen over for borgere med handicap. Her er de faktorer, vi vurderer på: PERSONLIG UDVIKLING Praktiske opgaver i hjemmet (indkøb, madlavning, rengøring, tøjvask, forældreomsorg) Mobilitet (kropsstilling, løft, gang, bevægelse, transport) Egenomsorg (vask, hygiejne, påklædning, spisning) Sundhed (kost, motion) Kommunikation (modtage og give beskeder, samtale, anvendelse af kommunikationsmidler og teknologier) NETVÆRK OG MEDBORGERSKAB Socialt liv (samspil og kontakt, relationer, sociale fællesskaber) Netværk (familie, vener, naboer, kolleger, hjælpere, fremmede) LÆRING OG SELVFORSØRGELSE Samfundsliv (uddannelse, beskæftigelse, privatøkonomi, bolig) Supplerende mål: Antal voksne med udviklingshæmning i job Vi er i gang med at udvikle målsystemet fra 2015 til 2016, så vi bliver bedre til at vurdere effekten for borgeren. Konceptet skal tilpasses og udvikles til de enkelte målgrupper, så målingen giver mening for borgeren. Den skal være et brugbar værktøj for borgeren og kontaktpædagogen i forbindelse med udarbejdelse af handleplanen. Derudover skal den være et brugbar værktøj til ledelsesinformation. Det tager tid men i 2016 vil vi have de første effektvurderinger for borgere med hjerneskade og i 2017 for borgere med udviklingshæmning. Hvad er vigtigt at følge med i - for jer i udvalget i forhold til borgere med handicap?

9 Familier, Børn og Unge Borgerens udfordringer Om Familier, Børn og Unge Familier, Børn og Unge varetager indsatsen over for børn og unge med særlige behov og deres familier. Målgruppen omfatter børn og unge med handicap og socialt udsatte børn og unge. I Familier, Børn og Unge har vi fokus på at give børnene og de unge en tidlig forebyggende indsats. Vores vision er en bevægelse fra det specialiserede område (rød/gul) mod almenområdet (grøn) illustreret ved nedenstående model. På sigt skal der være færre end i dag, der tilhører den røde del af det specialiserede område Forebyggelsestrekant med udviklingsperspektiv Målet med den tidlige indsats er, at børn og unges behov kan løses med den mindst indgribende indsats på indsatstrappen (nedenstående figur). Med indsatstrappen er der fokus på to ting: 1) at forebyggelse og intervention i eget miljø altid er målet, og 2) at indsatser over for børn og unge altid sker ud fra et forløbsperspektiv, som sikrer gradvis nedtrapning af indsatsen med henblik på at komme tilbage til almenmiljøet. To cases vil give eksempler på, hvordan der konkret arbejdes med målgruppen i Familier, Børn og Unge.

10 Familier, Børn og Unge arbejder ud fra fire pejlemærker: 1. Tidlig og forebyggende indsats Det tværprofessionelle samarbejde skal styrkes. 2. Helhedsorienteret indsats Børnene og deres forældre skal opleve at være i dialog med én kommune. 3. Målrettet indsats Der skal fokus på effekt i foranstaltningerne. 4. Den aktive borger Indsatserne skal ske i samarbejde med børnene og forældrene og med støtte fra netværket og civilsamfundet. Den eksisterende retning i mål og virksomhedsplaner passer sammen med de nyeste nationale udspil fra f.eks. KL, som i marts præsenterede et nyt udspil: De udsatte børn Fremtiden er deres.

11 Case 1 Lone er enlig mor med sønnen Rasmus på 7 år, der har ADHD Udfordringer Der er mange konflikter både i hjemmet og i skolen, hvor Rasmus slår fra sig. Lone har svært ved at opdrage på Rasmus, da hun helst vil undgå, at det fører til endnu et skænderi. Hvad arbejder vi med? SoS Signs of Safety SoS er en metode, der benyttes af socialrådgiveren i samarbejdet med Lone og Rasmus. Socialrådgiveren arbejder på, at Lone og Rasmus selv tager ansvar for de forandringer, der er brug for, for at få færre konflikter i hjemmet og i skolen. Til dette skal Lone og Rasmus have støtte fra deres venner og familie samt skolen. Der opstilles meget konkrete og håndgribelige mål, som er relevante for Rasmus, og både Rasmus og Lone informeres og involveres i alle led af socialrådgiverens arbejde. Hvad arbejder vi med? Lone deltager i PMTO, der er et evidensbaseret forældretræningsprogram til familier, der har brug for et mere positivt samspil med deres børn. I PMTO tager man udgangspunkt i Rasmus situation, og lærer Lone nogle konkrete redskaber, så hun kan ændre sin adfærd over for Rasmus. På den måde skal Lone opnå nye kompetencer som forælder. Lone skal bl.a. lære, hvordan hun kan opdrage på Rasmus uden, at det ender i en konflikt, hvor Rasmus slår. Lone skal lære at give ros og belønning, når Rasmus gør noget godt, og ikke kun straffe Rasmus, når han gør noget forkert. Hvad arbejder vi med? Rasmus deltager i Dinosaurusskolen. Skolen består af 6 børn i alderen 4-8 år, som mødes en gang ugentligt. Her skal Rasmus lære at have kontrol over sig selv og kunne håndtere sin vrede. I Dinosaurusskolen arbejdes der med forskellige temaer, som skal forbedre Rasmus skolegang. Eks. At få nye venner og lære skoleregler og Sådan klarer man sig godt i skolen. For at samarbejdet mellem Lone, Rasmus og skolen skal blive bedre er Lone og Rasmus også i Familieskolen to dage om ugen. I familieskolen er de sammen med andre familier, og her hjælpes Lone til at forstå Rasmus på en ny måde, som støtter Rasmus læringsmæssige udvikling.

12 Case 2 Peter er 14 år og har autismespektrumforstyrrelse, som er en samlebetegnelse for en række forskellige former for udviklingsforstyrrelser i hjernen. Peter er anbragt i en plejefamilie med forældrenes samtykke. Udfordringer Peter har svært ved at være at komme op og i skole. Han har også svært ved at være sammen med klassekammeraterne. Han kan ikke finde ud af at udtrykke sine følelser, så han kan finde på at slå. Peter bliver stresset, når han ikke føler sig forstået. Hvad arbejder vi med? Da Peter reagerer meget impulsivt, har han brug for at lære sine egne signaler at kende, så han kan tage sine forholdsregler, når fx vreden er på vej, og han kommer til at slå. ATLASS er en metode, der arbejder med Peter, plejefamilien og skolen. Metoden giver redskaber til at håndtere og forebygge stress hos Peter. Målet er at forebygge de stresssituationer, der opstår, når Peter eksempelvis ikke kan give udtryk for sine følelser. Peter vil få udarbejdet en stressprofil, der beskriver de særlige forudsætninger og behov Peter har, og hvad der i den forbindelse vil være hensigtsmæssigt for både Peter og den voksne at gøre for at forebygge stress og konfliktsituationer. Med stressprofilen kommer man omkring alle de ting, man skal være opmærksom på med Peter, og derved optimeres samarbejdet mellem skolen og plejefamilien. Stressprofilen er et udgangspunkt for at få skabt en fælles forståelse for Peters vanskeligheder og få indblik i, hvordan Peter stresses og reagerer i skolen og i plejefamilien. Dette giver en fælles plan for, hvilke tiltag der arbejdes med. Med metoden vil Peters skolegang kunne forbedres. Når Peter bliver mindre stresset, vil han bedre kunne komme i skole, og han vil klare sig bedre fagligt.

13 Hvad udvikler vi? Børnenes skolegang er et fokusområde i 2015 I år arbejdes der med en afdækning af de skoleunderstøttende aktiviteter mhb. evt. at foreslå at justere eller supplere de eksisterende tiltag. Derudover deltager vi i det landsdækkende læringsprogram for anbragte børn Lær for Livet. Bedre tegn på inklusion af børn og unge Socialforvaltningen og Børn og Unge arbejder i fællesskab med en nytænkning af social inklusion. De parametre, vi vurderer børns udvikling på, er trivsel, læring, fællesskaber og overgang til ungdomsuddannelse. Desuden arbejdes der på at fremme samarbejdet med skoler og daginstitutioner omkring de svageste børn og unge. Bl.a. skal der sikres fælles viden på tværs af kommunen med henblik på styrket indsats. Bedre skolegang for unge Socialforvaltningen har fokus på gruppen af unge, der ikke har en regelmæssig skolegang. Her arbejdes med at motivere, rammesætte og understøtte den unge bedst muligt, så skolegangen genoptages, og læringen kan styrkes. Eksempelvis ved at skabe struktur på hverdagen. Den unge kan også tilbydes en kortere praktik, som skal hjælpe den unge til at finde ud af, hvad retning han/hun ønsker at gå i, hvad angår skole og beskæftigelse. Hvordan ved vi, at det virker? Vi arbejder med effektvurderinger (resultatdokumentation), som sikrer, at der bliver fulgt op på, om de opstillede mål for det enkelte barn/den unge bliver nået. Der bliver opstillet SMARTE mål for barnet/den unge, som bl.a. skal være specifikke, målbare og realistiske. Et eksempel på et SMART mål er, at Peter skal blive i stand til at stå op på eget initiativ ved hjælp af sit vækkeur. Vi måler effekten af foranstaltningen vedrørende personlig udvikling, netværk og medborgerskab samt selvforsørgelse og læring.

14 Forslag til budgetmål Udsatte børn 67 % opnår progression Udsatte unge 60 % opnår progression Børn og unge med handicap Følges Brugertilfredshed Der måles på døgntilbud Familiepleje Andel anbragte: 53 % Udsatte børn 70 % opnår progression Udsatte unge 65 % opnår progression 2016 Børn og unge med handicap 80 % opnår progression Brugertilfredshed Der måles på myndighed Familiepleje Andel anbragte: 54 %? Hvad vil I følge særligt som socialudvalg?? Social inklusion for børn og unge Trivsel, læring, fællesskaber og overgang til ungdomsuddannelse.

15 Spørgsmål Socialforvaltningen har udviklet tre tværgående progressionsmål til vurdering af effekten for borgerne: Personlig udvikling Alle borgere udvikler sig, så de kan mestre eget liv med udgangspunkt i egne drømme og ressourcer Netværk og medborgerskab Alle borgere bidrager aktivt til sociale fællesskaber og tager ansvar for hinanden. Læring og selvforsørgelse Alle borgere udnytter deres evner, så de kommer så tæt som muligt på selvforsørgelse gennem læring, uddannelse og beskæftigelse. Er målene meningsfulde for udvalget? Hvad betyder mest for udvalget, når vi taler om borgere med handicap og børn og unge med særlige behov?

Statusrapport Målregnskab 2015 Socialudvalget. Effekt Ydelser Organisering Ressourcer

Statusrapport Målregnskab 2015 Socialudvalget. Effekt Ydelser Organisering Ressourcer Statusrapport Målregnskab 2015 Socialudvalget Effekt Ydelser Organisering Ressourcer MÅL - familier, børn og unge Børn får det bedre Effektvurderinger af udsatte børn Udvikling og adfærd Familieforhold

Læs mere

Virksomhedsplan for Kompetence- og UddannelsesCenter Aarhus. Indledning. Overordnede vision, værdier, faglige strategi og mål

Virksomhedsplan for Kompetence- og UddannelsesCenter Aarhus. Indledning. Overordnede vision, værdier, faglige strategi og mål Virksomhedsplan for Kompetence- og UddannelsesCenter Aarhus Indledning Kompetence og UddannelsesCenter Aarhus (KUC-A) blev etableret i september 2012 og består af: Aktivitetscenter Abildhus Bøgeskovgård

Læs mere

STRATEGI Det specialiserede socialområde - den borgerrettede indsats. Vi løfter i flok i Horsens Kommune

STRATEGI Det specialiserede socialområde - den borgerrettede indsats. Vi løfter i flok i Horsens Kommune 1 PROCES Kvalificering med Handicapråd, den 26.april 2018 Kvalificering med ledere, medarbejdere og samarbejdspartnere april/maj 2018 Politisk behandling forår 2018 Hvert driftsområde udarbejder handleplaner,

Læs mere

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN SOCIALPSYKIATRIEN

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN SOCIALPSYKIATRIEN SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN SOCIALPSYKIATRIEN Vestmanna Allé 9700 Brønderslev Telefon: 5087 5248 Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: inger.thorup.jensen@99454545.dk Præsentation af tilbuddet:

Læs mere

Kvalitetsstandard for socialpædagogisk bistand på psykiatriområdet efter lov om social service 85.

Kvalitetsstandard for socialpædagogisk bistand på psykiatriområdet efter lov om social service 85. Kvalitetsstandard for socialpædagogisk bistand på psykiatriområdet efter lov om social service 85. Udarbejdet af: Fælles Dato: November 13 Sagsid.: Sundhed og Handicap Version nr.: 4 Kvalitetsstandard

Læs mere

SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO MIDLERTIDIGT BOTILBUD

SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO MIDLERTIDIGT BOTILBUD SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO 107 - MIDLERTIDIGT BOTILBUD Vestmanna Allé 8 9700 Brønderslev Telefon: 9945 5020 Afdelingsleder: Rikke J Pedersen E-mail: Rikke.J.Pedersen@99454545.dk

Læs mere

Ydelsespakkerne skal ses som supplement til de godkendte kvalitetsstandarder for de tilsvarende i Serviceloven.

Ydelsespakkerne skal ses som supplement til de godkendte kvalitetsstandarder for de tilsvarende i Serviceloven. Ydelseskatalog Det specialiserede socialområde for voksne 1. januar 2015 Indledning Dette katalog beskriver de ydelsespakker og indsatser, som Handicap og Psykiatri i Haderslev Kommune tilbyder borgere

Læs mere

Handicappolitik Tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab

Handicappolitik Tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab Handicappolitik 2015-2018 Tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab Værdier for handicappolitikken Handicappolitikken tager udgangspunkt i værdierne om tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab

Læs mere

Udviklingsplan Overordnede mål, indsats- og fokusområder

Udviklingsplan Overordnede mål, indsats- og fokusområder GENTOFTE KOMMUNE SOCIAL & HANDICAP DRIFT Udviklingsplan 2017 - Overordnede mål, indsats- og fokusområder Udviklingsplanen er det fælles styringsredskab i Social & Handicap Drift. Det rummer: 1. De tværgående

Læs mere

Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte på psykiatriområdet efter lov om social service 85.

Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte på psykiatriområdet efter lov om social service 85. Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte på psykiatriområdet efter lov om social service 85. Udarbejdet af: Fælles Dato: December 2015 Sagsid.: Sundhed og Handicap Version nr.: 1. Kvalitetsstandard

Læs mere

Psykiatri- og Rusmiddelplan for Skive Kommune

Psykiatri- og Rusmiddelplan for Skive Kommune Psykiatri- og Rusmiddelplan for Skive Kommune 2018-2021 Forord Sundheds- og Forebyggelsesudvalget har det politiske ansvar for psykiatri- og rusmiddelområdet, der organisatorisk er en del af Sundhedsafdelingen.

Læs mere

Behov for alles ressourcer

Behov for alles ressourcer Behov for alles ressourcer Rå-udkast til Handicappolitik for Hedensted Kommune. 2016 1. Forord (½ side) Om processen, involvering, arbejdsgruppe o.l. 2. Vision og bærende principper (½ side) Visionen for

Læs mere

Politik for borgere med særlige behov. Social inklusion og hjælp til selvhjælp

Politik for borgere med særlige behov. Social inklusion og hjælp til selvhjælp Politik for borgere med særlige behov Social inklusion og hjælp til selvhjælp 2 Politik for borgere med særlige behov Forord Borgere med særlige behov er borgere som alle andre borgere. De har bare brug

Læs mere

Kvalitetsstandard for socialpædagogisk

Kvalitetsstandard for socialpædagogisk Social- og Sundhedscenteret Godkendt i Byrådet den 20. juni 2017 Kvalitetsstandard for socialpædagogisk 2 Kvalitetsstandard for socialpædagogisk Formålet med socialpædagogisk Formålet med n er at give

Læs mere

EN NY SOCIALSTRATEGI

EN NY SOCIALSTRATEGI EN NY SOCIALSTRATEGI Socialstrategien er de politiske visioner for det sociale arbejde i København for børn, unge og voksne med sociale og psykiske udfordringer eller et handicap. Socialstrategien skitserer

Læs mere

107 - midlertidige botilbud

107 - midlertidige botilbud Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for 107 - midlertidige botilbud Godkendt i Socialudvalget 3. november 2015 Formål Det overordnede formål med et midlertidigt botilbud er at sikre støtte til borgere,

Læs mere

Psykiatri- og Rusmiddelplan. - for Skive Kommune Sundhedsafdelingen i Skive Kommune

Psykiatri- og Rusmiddelplan. - for Skive Kommune Sundhedsafdelingen i Skive Kommune Psykiatri- og Rusmiddelplan - for Skive Kommune 2018-2021 www.skive.dk Forord Sundheds- og Forebyggelsesudvalget har det politiske ansvar for psykiatriog rusmiddelområdet, der organisatorisk er en del

Læs mere

Formålet med den socialpædagogiske støtte er, at borgeren opnår en så selvstændig og meningsfuld tilværelse som muligt.

Formålet med den socialpædagogiske støtte er, at borgeren opnår en så selvstændig og meningsfuld tilværelse som muligt. Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte til borgere i eget hjem Lovgrundlag Målgruppe 85 i Lov om Social Service Borgere, der er fyldt 18 år, som på grund af betydelig nedsat fysisk eller psykisk

Læs mere

Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold

Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold Social- og Sundhedscenteret Godkendt i Byrådet den 20. juni 2017 Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i botilbud 2 Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i botilbud Formålet med hjælpen Formålet

Læs mere

SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO 107

SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO 107 SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO 107 - MIDLERTIDIGT BOTILBUD Vestmanna Allé 8 9700 Brønderslev Telefon: 9945 5017 Afdelingsleder: Birgitte Maliki Christensen E-mail: birgitte.maliki.christensen@99454545.dk

Læs mere

SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO 108

SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO 108 SERVICEDEKLARATION SOCIALPSYKIATRISK BOTILBUD HEDEBO 108 - LÆNGEREVARENDE BOTILBUD Vestmanna Allé 8 9700 Brønderslev Telefon: 9945 5020 Afdelingsleder: Rikke J Pedersen E-mail: Rikke.J.Pedersen@99454545.dk

Læs mere

Hvordan kan kvaliteten udvikles gennem data fra effektvurderinger? et kommunalt perspektiv

Hvordan kan kvaliteten udvikles gennem data fra effektvurderinger? et kommunalt perspektiv Hvordan kan kvaliteten udvikles gennem data fra effektvurderinger? et kommunalt perspektiv Kvalitet i rehabiliteringsindsatsen gennem data - hvordan? Martin Bilberg Kontorchef Konference om hjerneskaderehabilitering

Læs mere

Indsatser for unge. med autisme. Oktober Revision. Skat. Rådgivning.

Indsatser for unge. med autisme. Oktober Revision. Skat. Rådgivning. Indsatser for unge med autisme Oktober 2019 Revision. Skat. Rådgivning. 1. Profil af målgruppen de unges karakteristika og udfordringer 2. To nye indsatser for unge med autisme PwC 2 Profil af målgruppen

Læs mere

Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune

Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune Hvorfor en politik for socialt udsatte? Socialt udsatte borgere udgør som gruppe et mindretal i landets kommuner. De kan derfor lettere blive overset, når

Læs mere

Udkast - maj Politik for voksne med særlige behov

Udkast - maj Politik for voksne med særlige behov Udkast - maj 2013 Politik for voksne med særlige behov 2013 Vision Omsorgskommunen Ringsted Politik for voksne med særlige behov sætter rammen og afstikker retningen for indsatser og initiativer på området

Læs mere

Introduktion til kvalitetsstandarder

Introduktion til kvalitetsstandarder Center for Særlig Social Indsats Helsingør Kommunes kvalitetsstandarder på det specialiserede socialområde for voksne Introduktion til kvalitetsstandarder Godkendt af Socialudvalget 2. december 2014 Introduktion

Læs mere

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN - HANDICAP

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN - HANDICAP SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN - HANDICAP Vestmanna Allé 8 9700 Brønderslev Telefon: 5087 5248 Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: inger.thorup.jensen@99454545.dk Præsentation af tilbuddet: Bostøtten

Læs mere

FORSLAG TIL BØRNE- OG UNGEPOLITIK

FORSLAG TIL BØRNE- OG UNGEPOLITIK Vi iværksætter tidlig sammenhængende indsats Børn og unge skal udfordres FORSLAG TIL BØRNE- OG UNGEPOLITIK Børn og unge kan være i udfordringer de er ikke en udfordring Gældende fra 2019 til 2022 GREVE

Læs mere

Indhold. Indledning Kapacitet og faglighed skal matche fremtidens behov Udvikling af beskyttet beskæftigelse... 6

Indhold. Indledning Kapacitet og faglighed skal matche fremtidens behov Udvikling af beskyttet beskæftigelse... 6 1 Indhold Indledning... 3 Kapacitet og faglighed skal matche fremtidens behov... 5 Udvikling af beskyttet beskæftigelse... 6 Livskvalitet gennem støtte i eget hjem... 7 Fokus på borgertilfredshed... 8

Læs mere

Bedre forhold for børn og voksne med handicap

Bedre forhold for børn og voksne med handicap BUDGETFORSLAG FRA SF Bedre forhold for børn og voksne med handicap - Aarhus Kommune bruger langt færre penge på børn og voksne med handicap, end mange andre kommuner. Det kan Aarhus Byråd ganske enkelt

Læs mere

Udviklingsplan Overordnede mål, indsats- og fokusområder

Udviklingsplan Overordnede mål, indsats- og fokusområder GENTOFTE KOMMUNE SOCIAL & HANDICAP DRIFT Udviklingsplan 2018 - Overordnede mål, indsats- og fokusområder Udviklingsplanen er det fælles styringsredskab i Social & Handicap Drift. Det rummer: 1. De tværgående

Læs mere

Udviklingsplan Helhedstilbuddet Bank-Mikkelsens Vej GENTOFTE KOMMUNE. - Overordnede mål, indsats- og fokusområder

Udviklingsplan Helhedstilbuddet Bank-Mikkelsens Vej GENTOFTE KOMMUNE. - Overordnede mål, indsats- og fokusområder Udviklingsplan 2014 - Overordnede mål, indsats- og fokusområder Nærværende rammesætning udgør det fælles styringsredskab i Social & Handicap Drift. Det rummer: 1. De tværgående og fælles mål, indsats-

Læs mere

Vejledende serviceniveau for socialpædagogisk støtte Lov om social service 85

Vejledende serviceniveau for socialpædagogisk støtte Lov om social service 85 Vejledende serviceniveau for socialpædagogisk støtte Lov om social service 85 Indhold 1. Formålet med støtten... 3 2. Kerneopgaven... 3 3. Målgruppen og indsatsen... 3 4. Den rehabiliterende tilgang...

Læs mere

Bostedet Vangeleddet

Bostedet Vangeleddet Bostedet Vangeleddet Beboerne fremmer deres udvikling, selvstændighed og sundhed gennem velfærdsteknologi og socialpædagogiske tiltag. Vision: Bostedet Vangeleddet er førende i forhold til velfærdsteknologi

Læs mere

Virksomhedsplan Solbakken

Virksomhedsplan Solbakken Virksomhedsplan Solbakken Indhold Indledning 2 Om Voksenhandicap. 3 En god by for alle 3 Den aktive borger 3 Medborgerskab 3 Social kapital 3 Økonomisk balance i et udviklingsperspektiv. 3 Borgeren bliver

Læs mere

Udsattepolitik Tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab

Udsattepolitik Tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab Udsattepolitik 2015-2018 Tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab Værdier for udsattepolitikken Udsattepolitikken tager udgangspunkt i værdierne om tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab.

Læs mere

Udsatte børn og unge- Fremtiden er deres

Udsatte børn og unge- Fremtiden er deres Udsatte børn og unge- Fremtiden er deres Kontorchef Tina Wahl, KL s Center for Social og Sundhed Dansk Socialrådgiverforenings konference 16. april Kvalitet i sagsbehandlingen Udsatte børn og unge Fremtiden

Læs mere

Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold

Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold Social- og Sundhedscenteret Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i botilbud Når du læser kvalitetsstandarden, skal du være opmærksom på, at den består af to dele. Den første del er information til

Læs mere

Forandringskompas Voksne borgere med handicap

Forandringskompas Voksne borgere med handicap Forandringskompas Voksne borgere med handicap INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning... Opbygning... Vejledning... 1. Struktur og overblik.... Psykisk trivsel og tryghed.... Sociale kompetencer / socialt liv....

Læs mere

Sammen om det gode liv. Sønderborg Kommunes socialpolitik

Sammen om det gode liv. Sønderborg Kommunes socialpolitik Sammen om det gode liv Sønderborg Kommunes socialpolitik 2017-2020 1 Indhold Sammen om det gode liv...3 Indledning...5 Værdier...7 Sammen er vores mål...7 Værdighed...9 Sociale fællesskaber... 11 Beskæftigelse...13

Læs mere

Livet er dit. - Vi støtter, udfordrer og skaber værdi i fællesskab

Livet er dit. - Vi støtter, udfordrer og skaber værdi i fællesskab Livet er dit - Vi støtter, udfordrer og skaber værdi i fællesskab Indhold Livet er dit -... 4 Værdigrundlag... 6 Socialpolitikkens 4 temaer... 7 Mestring og medansvar... 8 Beskæftigelse og uddannelse...

Læs mere

en by med plads til alle

en by med plads til alle by med plads til alle SocialStrategi 2018 by med plads til alle indhold 4 Et værdigt liv en helstøbt og langsigtet løsning Et selvstændigt liv 6 en sund og fagligt stærk organisation 10 introduktion København

Læs mere

KVALITETSSTANDARD FOR ÅHUSENE. Hjemmevejledning til borgere med varig og betydelig nedsat psykisk eller fysisk funktionsevne fra Åhusenes støttecenter

KVALITETSSTANDARD FOR ÅHUSENE. Hjemmevejledning til borgere med varig og betydelig nedsat psykisk eller fysisk funktionsevne fra Åhusenes støttecenter Odder Kommune KVALITETSSTANDARD FOR ÅHUSENE Hjemmevejledning til borgere med varig og betydelig nedsat psykisk eller fysisk funktionsevne fra Åhusenes støttecenter med indgår i Overordnet formål med indsatsen

Læs mere

Hvordan ser det ud på landsplan?

Hvordan ser det ud på landsplan? Hvordan ser det ud på landsplan? Kilde: Socialpolitisk redegørelse 2017 Udgiftstræk for forskellige grupper Kilde: Socialpolitisk Redegørelse Kort fortalt 2016 Hvordan ser det ud på landsplan? - Flere

Læs mere

Kvalitetsstandard For Det selvejende botilbud Bofællesskabet Birthe Marie

Kvalitetsstandard For Det selvejende botilbud Bofællesskabet Birthe Marie Kvalitetsstandard For Det selvejende botilbud Bofællesskabet Birthe Marie 1 Indledning. Socialministeriets krav om udarbejdelse af kvalitetsstandard for botilbud egnet til ophold er hjemlet i 139 i lov

Læs mere

EN BY MED PLADS TIL ALLE

EN BY MED PLADS TIL ALLE BY MED PLADS TIL ALLE SOCIALSTRATEGI 2018 BY MED PLADS TILINDHOLD ALLE 4 8 VÆRDIGT HELSTØBT OG LANGSIGT LØSNING SELVSTÆNDIGT SUND OG FAGLIGT STÆRK ORGANISATION 6 10 INTRODUKTION København skal være en

Læs mere

Det gode og aktive hverdagsliv

Det gode og aktive hverdagsliv Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap Godkendt af Byrådet xx 2013 Forord Kære læser! I Aabenraa Kommune har vi en vision om, at alle kommunens voksne borgere

Læs mere

Forslag til kvalitetsstandard for Serviceloven

Forslag til kvalitetsstandard for Serviceloven Forslag til kvalitetsstandard for Serviceloven 108 2015 1. Lovgrundlag Servicelovens 108 2. Hvad er ydelsens lovgrundlag? Kommunalbestyrelsen skal jf. Lov om Socialservice 108 tilbyde ophold i boformer,

Læs mere

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Vedtaget af Byrådet den 5. september 2018 Indhold Forord...4 Vision...5 Om ældre/målgruppe for politikken... 6 Temaer...10 Fællesskab...12

Læs mere

Handicap, psykiatri og socialt udsatte. Borgere med en betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer

Handicap, psykiatri og socialt udsatte. Borgere med en betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer Kvalitetsstandard Overskrift Bostøtte/hjemmevejledning Handicap, psykiatri og socialt udsatte Servicelovens 85 Lovgrundlag Servicelovens 85 Se lovtekst sidst i kvalitetsstandarden. Modtagere Formål Borgere

Læs mere

Socialforvaltningens mål og resultater 1. kvartal 2017 Til Socialudvalget. Effekt Ydelser Organisering Ressourcer

Socialforvaltningens mål og resultater 1. kvartal 2017 Til Socialudvalget. Effekt Ydelser Organisering Ressourcer Socialforvaltningens mål og resultater 1. kvartal 2017 Til Socialudvalget Effekt Ydelser Organisering Ressourcer VH FBU Mål Resultater Side EFFEKT (alle budgetmål) Udsatte børn bliver bedre til at mestre

Læs mere

Velfærd i en ny virkelighed udsatte børn og unge. Politisk Temadag i Syddanmark v. Kontorchef Tina Wahl, KL s Center for Social og Sundhed

Velfærd i en ny virkelighed udsatte børn og unge. Politisk Temadag i Syddanmark v. Kontorchef Tina Wahl, KL s Center for Social og Sundhed Velfærd i en ny virkelighed udsatte børn og unge Politisk Temadag i Syddanmark v. Kontorchef Tina Wahl, KL s Center for Social og Sundhed Udsatte børn og unge Fremtiden er deres Vejen frem - Tre pejlemærker:

Læs mere

Ydelseskatalog for individuel socialpædagogisk støtte. Rudersdal Kommune 2015

Ydelseskatalog for individuel socialpædagogisk støtte. Rudersdal Kommune 2015 Ydelseskatalog for individuel socialpædagogisk støtte. Rudersdal Kommune 2015 Ydelseskatalog for individuel socialpædagogisk støtte. Ydelseskatalog for individuel socialpædagogisk støtte.... 2 Forord...

Læs mere

Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens

Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens Februar 2018 Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens 85 Indledning...2 Værdier for dit kommende samarbejde med Ballerup Kommune...2 Hvordan søger jeg?...2 Hvem

Læs mere

Ydelseskatalog. Aktivitets- og samværstilbuddet Regnbuen. Center for Specialundervisning

Ydelseskatalog. Aktivitets- og samværstilbuddet Regnbuen. Center for Specialundervisning Aktivitets- og samværstilbuddet Regnbuen Center for Specialundervisning Aktivitets- og Samværstilbuddet Regnbuen Nødebovej 38, 3490 Fredensborg Lov om Social Service 104, Lov om Social Service 86 stk 2

Læs mere

Indhold. Vision for handicappolitikken Holdninger og værdier... 5 Handicappolitikkens målgruppe... 5 Holdninger og værdier...

Indhold. Vision for handicappolitikken Holdninger og værdier... 5 Handicappolitikkens målgruppe... 5 Holdninger og værdier... handicap politik Indhold Forord... 3 Vision for handicappolitikken... 4 Holdninger og værdier... 5 Handicappolitikkens målgruppe... 5 Holdninger og værdier... 5 Målsætninger... 7 Forord Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Socialudvalgets arbejdsgrundlag

Socialudvalgets arbejdsgrundlag Socialudvalgets arbejdsgrundlag 2018-2021 Indhold Forord Indledning Politikker og strategier Overordnede mål Konkrete initiativer Forord Socialudvalget har fastlagt et arbejdsgrundlag for 2018 til 2021

Læs mere

Socialudvalgets grundlag for det socialpolitiske arbejde

Socialudvalgets grundlag for det socialpolitiske arbejde Socialudvalgets grundlag for det socialpolitiske arbejde 2014-2017 Den socialpolitiske indsats i København retter sig mod de borgere, der måtte have brug for en særlig indsats. Det er de socialt udsatte

Læs mere

Strømninger på handicapområdet

Strømninger på handicapområdet Strømninger på handicapområdet Kick-off møde den18. maj 2015 v./ kontorchef Randi Lykou, Kontor for kommunikationshandicap, sjældne handicap og specialundervisning, Disposition Den overordnede ramme den

Læs mere

Vision og strategi for den sammenhængende børnepolitik i Norddjurs Kommune

Vision og strategi for den sammenhængende børnepolitik i Norddjurs Kommune Vision og strategi for den sammenhængende børnepolitik i Norddjurs Kommune Børnesyn i Norddjurs Kommune Børn og unge i Norddjurs kommune Udgangspunktet for den sammenhængende børnepolitik er følgende børnesyn:

Læs mere

Kvalitetsstandard socialpædagogisk støtte, (servicelovens 85) Socialafdelingen

Kvalitetsstandard socialpædagogisk støtte, (servicelovens 85) Socialafdelingen Kvalitetsstandard socialpædagogisk støtte, (servicelovens 85) Socialafdelingen Side 1 Generelle forhold... 3 Kvalitetsstandarder... 3 Sagsbehandling... 3 Visitation og bevilling... 3 Handleplan... 3 Samarbejdsplan...

Læs mere

Kvalitetsstandard 85

Kvalitetsstandard 85 Baggrund og formål Social og Sundhedsforvaltningen i Middelfart Kommune har siden primo 2013 arbejdet med kvalitet, udvikling og styring af 107 og 85 indenfor handicap og psykiatriområdet. Det overordnede

Læs mere

1. Præsentation I 1.1 og 1.2 beskrives institutionens/gruppens beliggenhed, antal brugere, personalenormeringer og belægning.

1. Præsentation I 1.1 og 1.2 beskrives institutionens/gruppens beliggenhed, antal brugere, personalenormeringer og belægning. Virksomhedsplan for Bofællesskabet Højbo 2014 1. Præsentation I 1.1 og 1.2 beskrives institutionens/gruppens beliggenhed, antal brugere, personalenormeringer og belægning. Til bofællesskabet er der tilknyttet

Læs mere

INFORMATION OM SOCIALPÆDAGOGISK STØTTE I EGET HJEM, OPGANGSBOFÆLLESSKAB OG BOTILBUD I HOLBÆK KOMMUNE. August 2017

INFORMATION OM SOCIALPÆDAGOGISK STØTTE I EGET HJEM, OPGANGSBOFÆLLESSKAB OG BOTILBUD I HOLBÆK KOMMUNE. August 2017 INFORMATION OM SOCIALPÆDAGOGISK STØTTE I EGET HJEM, OPGANGSBOFÆLLESSKAB OG BOTILBUD I HOLBÆK KOMMUNE. August 2017 2 Indhold Indledning og generelle vilkår... 4 Socialpædagogisk støtte i eget hjem (SEL

Læs mere

Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Udkast april 2016

Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Udkast april 2016 Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Udkast april 2016 1 1. Forord og vision for politikken Velkommen til Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik. Som navnet siger, er

Læs mere

Social- og Sundhedscenteret. Kvalitetsstandard for længerevarende botilbud

Social- og Sundhedscenteret. Kvalitetsstandard for længerevarende botilbud Social- og Sundhedscenteret Kvalitetsstandard for længerevarende botilbud 2 Kvalitetsstandard for længerevarende botilbud Formålet med hjælpen Formålet med ophold i længerevarende botilbud er: - at du

Læs mere

Alle børn og unge har ret til et godt liv

Alle børn og unge har ret til et godt liv NOTAT Dato: 28. maj 2013 Sags nr.: 330-2012-6687 Vedr.: Høringsoplæg til ny børne- og ungepolitik Alle børn og unge har ret til et godt liv Indledning Vi ønsker, at alle vores børn og unge i Slagelse Kommune

Læs mere

Politik for tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab

Politik for tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab Udkast 7. januar 2015 Dok.nr.: 2014/0026876 Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet Ledelsessekretariatet Politik for tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab Borger, netværk og civilsamfund

Læs mere

Midlertidig botilbud Servicelovens 107. Sådan arbejder vi sammen med dig for at vurdere dit behov for et midlertidigt botilbud.

Midlertidig botilbud Servicelovens 107. Sådan arbejder vi sammen med dig for at vurdere dit behov for et midlertidigt botilbud. Midlertidig botilbud Servicelovens 107 Sådan arbejder vi sammen med dig for at vurdere dit behov for et midlertidigt botilbud Lejre Kommune Side 1 af 14 Indholdsfortegnelse Læsevejledning... 3 Del 1 -

Læs mere

Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens 85

Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens 85 Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens 85 juli 2019 Kvalitetsstandard for Hjælp, Omsorg eller Støtte samt optræning efter servicelovens 85 Indledning...3 Værdier

Læs mere

Center for Familie, Social & Beskæftigelse

Center for Familie, Social & Beskæftigelse Faxe Kommunes kvalitetsstandard for Servicelovens 85 Socialpædagogisk indsats. Om kvalitetsstandarder - En kvalitetsstandard er kommunalbestyrelsens redskab til at skabe sammenhæng mellem det politisk

Læs mere

Recovery Ikast- Brande Kommune

Recovery Ikast- Brande Kommune Recovery Ikast- Brande Kommune Individuelle forløb og gruppeforløb i Socialpsykiatrien I dette hæfte vil man kunne læse om de individuelle forløb og gruppeforløb, der vil kunne tilbydes i socialpsykiatrien

Læs mere

Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Furesø Kommune

Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Furesø Kommune Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Furesø Kommune Kontaktperson Karina Paludan Meyer Mette Hammer Sørensen Tlf. nr. 72 35 5604 72 35 4814 Mail.: kpm@furesoe.dk mhs@furesoe.dk Skemaet er tænkt som et værktøj

Læs mere

Brugerinddragelse og Medborgerskab I Voksenhandicap

Brugerinddragelse og Medborgerskab I Voksenhandicap I Voksenhandicap Indhold Indledning.... 4... 5 Værdierne... 5 Lokalt... 6 Definition af inddragelse... 6 Faktorer der har indflydelse på brugerinddragelsen... 7 Hvordan gør vi?... 8 Afdækning af den enkeltes

Læs mere

Administrationsgrundla

Administrationsgrundla Godkendt i Udvalget for Voksne 25. august 2014 Administrationsgrundlag for socialpædagogisk støtte til voksne med særlige behov 1. Indhold i administrationsgrundlaget Dette administrationsgrundlag beskriver

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 1 Forord I et debatmøde i efteråret 2012 med deltagelse af borgere, medarbejdere, foreninger, organisationer, samarbejdspartnere

Læs mere

STU Greve Målgrupper og takster 2015

STU Greve Målgrupper og takster 2015 STU Greve Målgrupper og takster 2015 Målgrupper, generelt STU- Greve er for unge med betydelige generelle indlæringsvanskeligheder og udviklingsforstyrrelser inden for autismespektret, hvis vanskeligheder

Læs mere

Tilbud i Aarhus Kommune målrettet voksne borgere (18 + år) med erhvervet hjerneskade Opdateret d. 25. februar 2014

Tilbud i Aarhus Kommune målrettet voksne borgere (18 + år) med erhvervet hjerneskade Opdateret d. 25. februar 2014 1 Tilbud i Aarhus Kommune målrettet voksne borgere (18 + år) med erhvervet hjerneskade Opdateret d. 25. februar 2014 Tilbud om assistance fra Hjerneskadeteamet (hjerneskadekoordinatorer) i Aarhus Kommune:

Læs mere

Udvalgsplan for Velfærds- og Sundhedsudvalget

Udvalgsplan for Velfærds- og Sundhedsudvalget Udvalgsplan 2014-2017 for Velfærds- og Sundhedsudvalget VELFÆRD OG SUNDHED Forord Velfærds- og Sundhedsudvalget ønsker, at børn, unge og voksne i Horsens Kommune skal leve gode og aktive liv. Horsens Kommune

Læs mere

Ringsted Kommunes Politik for voksne med særlige behov

Ringsted Kommunes Politik for voksne med særlige behov Ringsted Kommunes Politik for voksne med særlige behov 2 Indhold: Indledning...3 Vision: Omsorgskommunen Ringsted...4 Politikkens opbygning...5 Kvalitet i hverdagen...6 Fællesskab, deltagelse, erhverv,

Læs mere

Specialområde Udviklingshæmning og ADHD

Specialområde Udviklingshæmning og ADHD Ydelseskatalog 2015 Specialområde Udviklingshæmning og ADHD (SUA) Specialområde Udviklingshæmning og ADHD Psykiatri og Social Møgelkærvej 6, 8800 Viborg www.sua.rm.dk Indholdsfortegnelse 1. Takststruktur

Læs mere

Handicappolitik. Lige muligheder for alle

Handicappolitik. Lige muligheder for alle Handicappolitik Lige muligheder for alle Forord Dette er den 3. udgave af Frederikshavn Kommunes Handicappolitik siden kommunesammenlægningen i 2007. Handicappolitikken er blevet til i en fælles indsats,

Læs mere

Anbefalinger til ny forebyggelsesstrategi

Anbefalinger til ny forebyggelsesstrategi Anbefalinger til ny forebyggelsesstrategi 12. juni 2018 Børne- og Uddannelsesudvalget 12. juni 2018 Beskæftigelses- og Integrationsudvalget 13. Juni 2018 Velfærds- og Sundhedsudvalget Fra 2014 til i dag

Læs mere

Sagsnr A Dato: Plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet

Sagsnr A Dato: Plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet Sagsnr. 27.24.00-A00-2-17 Dato: 28.09.2018 Plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet Horsens Kommune 2018 1. Indledning Som en del af en sammenhængende børne- og ungepolitik har Horsens

Læs mere

SERVICEDEKLARATION SOCIALPÆDAGOGISK STØTTE

SERVICEDEKLARATION SOCIALPÆDAGOGISK STØTTE SERVICEDEKLARATION SOCIALPÆDAGOGISK STØTTE Adresse: Vestmanna Allé 8, 9700 Brønderslev samt Rådhusgade 5, 9330 Dronninglund Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: Inger.thorup.jensen@99454545.dk Telefon:

Læs mere

At gøre den unge i stand til på sigt at klare sig i eget hjem og eventuelt med støtte

At gøre den unge i stand til på sigt at klare sig i eget hjem og eventuelt med støtte 107-botilbud på Munkegården, Avernakø Baggrund for 107-tilbud: Unge med særlige behov som følge af nedsat funktionsniveau eller særlige sociale problemer kan henvises til et midlertidigt botilbud gennem

Læs mere

SERVICEDEKLARATION MENTORSTØTTE

SERVICEDEKLARATION MENTORSTØTTE SERVICEDEKLARATION MENTORSTØTTE Vestmanna Allé 8 Telefon: 5087 5248 Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: inger.thorup.jensen@99454545.dk Præsentation af tilbuddet: Mentorstøtten er et individuelt

Læs mere

OM OVERGANGEN FRA BARN TIL VOKSEN

OM OVERGANGEN FRA BARN TIL VOKSEN OM OVERGANGEN FRA BARN TIL VOKSEN - en folder til dig og dit netværk BØRNEOMRÅDET VOKSENOMRÅDET Aarhus Kommune Oplag 1 Marts 2019 BAGGRUNDSTEKST OM OVERGANG TIL VOKSEN Vi har lavet denne folder til dig,

Læs mere

Socialpædagogisk støtte Servicelovens 85. Sådan arbejder vi sammen med dig for at vurdere dit behov for socialpædagogisk støtte.

Socialpædagogisk støtte Servicelovens 85. Sådan arbejder vi sammen med dig for at vurdere dit behov for socialpædagogisk støtte. UDKAST Socialpædagogisk støtte Servicelovens 85 Sådan arbejder vi sammen med dig for at vurdere dit behov for socialpædagogisk støtte Lejre Kommune Side 1 af 14 Indholdsfortegnelse Læsevejledning...3 Del

Læs mere

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte Servicelovens 85

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte Servicelovens 85 Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte Servicelovens 85 Gældende fra 1. januar 2019 Indledning Nedenfor finder du kvalitetsstandarden for socialpædagogisk støtte efter Lov om Social

Læs mere

Integrationspolitik Tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab

Integrationspolitik Tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab Udkast 18. marts 2015 Dok.nr.: 2014/0026876-47 Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet Ledelsessekretariatet Integrationspolitik 2015-2018 Tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab Forord 2

Læs mere

Handicappolitik Tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab

Handicappolitik Tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab Handicappolitik 2015-2018 Tilgængelighed, inklusion og aktivt medborgerskab Forord Alle borgere har ressourcer og evner, som kan bruges til at skabe et godt liv for sig selv, for andre og sammen med andre.

Læs mere

Notat. Kvalitetsstandarder i bostøtte efter servicelovens 85 til voksne med handicap. Århus Kommune. Den 3. august 2010. Socialforvaltningen

Notat. Kvalitetsstandarder i bostøtte efter servicelovens 85 til voksne med handicap. Århus Kommune. Den 3. august 2010. Socialforvaltningen Notat Den 3. august 2010 Kvalitetsstandarder i bostøtte efter servicelovens 85 til voksne med handicap Århus Kommune Socialforvaltningen Dette notat beskriver socialpædagogisk støtte - bostøtte til voksne

Læs mere

SOCIAL, SUNDHED OG BESKÆFTIGELSE. Serviceramme. Støtte i eget hjem og botilbud til fysisk handicappede og senhjerneskadede

SOCIAL, SUNDHED OG BESKÆFTIGELSE. Serviceramme. Støtte i eget hjem og botilbud til fysisk handicappede og senhjerneskadede SOCIAL, SUNDHED OG BESKÆFTIGELSE Serviceramme Støtte i eget hjem og botilbud til fysisk handicappede og senhjerneskadede Januar 2012 1 Socialpædagogisk bostøtte i eget hjem Lovgrundlag Hvilke behov skal

Læs mere

Bocenter Sydvest Virksomhedsplan 2015-2016. Version 20150603

Bocenter Sydvest Virksomhedsplan 2015-2016. Version 20150603 Bocenter Sydvest Virksomhedsplan 2015-2016 Version 20150603 1 Om Bocenter Sydvest INDLEDNING Bocenter Sydvest dækker en bred vifte af botilbud til borgere med udviklingshæmning og med betydeligt og varigt

Læs mere

Udvikling i antal anbringelser halvår SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune. Socialudvalget Orientering

Udvikling i antal anbringelser halvår SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune. Socialudvalget Orientering Til Til Kopi til Socialudvalget Orientering Side 1 af 7 Udvikling i antal anbringelser 2010-1. halvår 2015 Dette notat beskriver udviklingen på anbringelsesområdet i perioden 2010 til 2015. Særligt to

Læs mere

Opfølgning på byrådsmødet om status på kommunes handicappolitik. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen og Beskæftigelsesforvaltningen

Opfølgning på byrådsmødet om status på kommunes handicappolitik. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen og Beskæftigelsesforvaltningen Opfølgning på byrådsmødet om status på kommunes handicappolitik Side 1 af 7 Baggrund På Byrådsmødet den 17. juni 2015 drøftede Byrådet den første årlige statusredegørelse om Aarhus Kommunens Handicappolitik

Læs mere

UDKAST TIL HØRING BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Vi iværksætter sammenhængende, tidlig indsats

UDKAST TIL HØRING BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Vi iværksætter sammenhængende, tidlig indsats Vi iværksætter sammenhængende, tidlig indsats UDKAST TIL HØRING BØRNE- OG UNGEPOLITIK Vi understøtter børn og unge fagligt, socialt og personligt, så de kan blive så dygtige som de kan Vi ser potentialet

Læs mere

Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte.

Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte. Kvalitetsstandard for socialpædagogisk støtte. Lovgrundlag: Ydelser indenfor socialpædagogisk støtte 85 i Lov om Social Service (LSS). Hjælp til varetagelse af personlig hygiejne Strukturering af opgaver

Læs mere

Det gode og aktive hverdagsliv. Aabenraa Kommunes politik for ældre

Det gode og aktive hverdagsliv. Aabenraa Kommunes politik for ældre Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for ældre Forord Kære læser! I Aabenraa Kommune har vi en vision om, at alle kommunens ældre borgere har mulighed for at leve et godt, aktivt og

Læs mere