Status på PPR's fremtidige funktion.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Status på PPR's fremtidige funktion."

Transkript

1 Punkt 5. Status på PPR's fremtidige funktion Skoleforvaltningen fremsender til orientering i Skoleudvalget, status på implementeringen af PPR s fremtidige funktion. Jan Nymark Thaysen (V) og Per Clausen (Ø) var fraværende. Sagsbeskrivelse Skole- og Kulturforvaltningen vedtog den 20. juni 2013 kommissoriet for analysen af Pædagogisk Psykologisk Rådgivnings fremtidige funktion. På baggrund af Skoleforvaltningens analysearbejde vedtog Skole- og Kulturudvalget d. 17. december 2013 følgende: at PPR-medarbejderne med virkning fra skoleåret 2014/2015 har 4 skoledage (tilstedeværelsestid) og 1 PPR-dag per uge at den nuværende model for forventningsafstemning mellem skole og PPR, for så vidt angår psykologerne, udbredes til alle PPR s faggrupper og udvides i deltagerkredsen med virkning fra skoleåret 2014/2015 at den nuværende model for kursuspladser (som pilotforsøg) inden for autismeområdet udvides, samt udbredes til ADHD-området og Sprog- og Kommunikationsklasserne, således der over tid oprettes et betydeligt antal pladser at der indføres halvårlig visitation til specialundervisningstilbuddene med virkning fra skoleåret 2014/2015 at det aftales med specialklasserne og -skolerne, at der i perioden fra februar til sommerferien accepteres en mindre overbelægning i specialtilbuddene at der igangsættes et forsøgsprojekt med decentralisering af specialundervisningsbudgettet til skoler i et 3-årigt forløb med virkning fra skoleåret 2015/2016 at skolernes anvendelse af inklusionsressourcerne tænkes i en bredere og mere alternativ sammenhæng

2 at det politisk indskærpes, at der er en forventning om, at mødeplanlægning ikke står i vejen for, at de rette indsatser kan iværksættes hurtigst muligt at der indføres en fast praksis, hvor UU-vejlederne tager kontakt til PPR i vejledningsforløb, der vurderes at lede hen imod en STU at der i forhold til de ændrings- og modelforslag, der vedtages og implementeres, foretages en senere evaluering af, hvorvidt disse har den ønskede effekt over tid, at bekymringspunkterne fra PPR-medarbejderne, som fremgår af høringssvaret, indgår i ovennævnte evaluering med henblik på evt. senere revision at OmrådeMED for PPR s opfordring omkring udvidet forventningsafstemning imellem skolerne og PPR imødekommes PPR har siden foråret 2014 arbejdet med implementeringen af Skole- og Kulturudvalgets politiske beslutninger. Øget tilstedeværelsestid for PPR-medarbejderne PPR s medarbejdere vil fremadrettet ugentligt have 4 skoledage (tilstedeværelsestiden) og 1 PPRdag. Formålet med den øgede tilstedeværelsestid på skolerne er overordnet at skabe et forbedret grundlag for det inkluderende arbejde på skolerne, herunder at styrke den tidligere, forebyggende konsultative indsats. Den maksimale tilstedeværelsestid for psykologerne fordeles mellem skolerne ud fra fordelingsnøglen for inklusionsressourcerne, mens tilstedeværelsestiden for de øvrige faggrupper tilrettelægges teambaseret. Den konkrete udmøntning forhandles decentralt mellem skolen og PPR. Ændringen af tilstedeværelsestiden fordrer en ændring i praksis og planlægning af PPR s nuværende opgavevaretagelse og arbejdsrutiner. Det er centralt for bevarelsen af kvaliteten i den tværfaglige sagsbehandling blandt PPR medarbejderne, at der også fremadrettet er mulighed for tvær- og monofaglig sparring med kolleger i PPR. Dette vil i den nye model kræve nytænkning ift. tidligere arbejdsgange og -rutiner. Ligeledes kræver det en høj grad af fleksibilitet fra såvel PPR som fra skolernes side, således varetagelsen af samarbejdet med eksterne parter (eksempelvis psykiatrien og de øvrige forvaltninger) integreres i planlægningen. Det er samtidig vigtigt, at der sker en lokal tilrettelæggelse af PPRmedarbejdernes arbejde på skolerne i dialog mellem PPR og den enkelte skole.

3 Derudover skal der på alle skoler være kontor med adgang til det administrative netværk til rådighed, som alene PPR s medarbejdere benytter i deres tilstedeværelsestid. Dette fordi personlige eller telefoniske samtaler med elever/forældre/skolens personale, opgørelser af test og anden fortrolig sagsbehandling kræver uforstyrrede fysiske rammer. Der er udarbejdet oversigt over hvilke PPR-medarbejdere, der skal betjene de enkelte skoler og hvor mange dage årligt hver enkelt skole vil have psykologbetjening. Der arbejdes aktuelt med en model, for organiseringen af PPR-dagen. Modellen vil blive ændret, hvis praksis viser uhensigtsmæssigheder. Øget efterspørgselsstyring Med PPR-medarbejdernes øgede tilstedeværelsestid på skolerne er det nødvendigt i højere grad at indgå i dialog omkring de lokale behov samt gensidige forventninger til samarbejdet. Formålet med en sådan forventningsafstemning er at skabe et forbedret grundlag for tilpasning af PPR s støtte til den enkelte skoles behov og dermed skabe de bedst mulige betingelser for skolernes inkluderende arbejde. Den nuværende model for årlig forventningsafstemning mellem PPR og skolerne, der primært retter sig mod psykologsamarbejdet og som skolerne og PPR er tilfredse med, udbygges til som udgangspunkt at omfatte alle PPR s faggrupper. Deltagerkredsen udvides til, fra skolens side, at omfatte ledelsen, trivselspersonen og inklusionsvejlederen. Fra PPR s side deltager ledelsen, samt relevante medarbejdere fra det tværfaglige team, der betjener skolen. I den nye forventningsafstemning foretages der ligeledes en evaluering af samarbejdet i det forgange år, ligesom skolernes overvejelser omkring anvendelsen af inklusionsressourcer drøftes. Der er til forventningsafstemningssamtalerne udarbejdet nye skemaer. PPR arbejder aktuelt på baggrund af PPR s nye funktion med at revidere beskrivelserne af faggruppernes kerneydelser til brug ved forventningsafstemningssamtalerne. Der vil blive foretaget forventningssamtaler med alle skoler i løbet af august og september. PPR og Afdelingen for skoler arbejder med at få udmeldt proces- og tidsplan til skolerne. Hyppigere visitation Det har været et centralt ønske hos skolerne og forældrene, at elever med særlige behov starter hurtigst muligt i et specialundervisningstilbud. Forudsætningen for dette er imidlertid, at der er ledig kapacitet i specialundervisningstilbuddene, hvilket igen forudsætter en jævn elevgennemstrømning (flow).

4 Kursuspladser: Det foreslås, at den nuværende forsøgsordning på Seminarieskolen (omlægning af traditionelle specialundervisningsklassepladser til kursuspladser inden for autismeområdet), udbredes til også at omfatte ADHD-området og Sprog- og Kommunikationsklasserne. Det forventes, at omlægningen af et antal pladser sker i takt med, at de traditionelle pladser bliver ledige og i det omfang, der er elever i målgruppen. Kursuspladserne er kendetegnet ved en kortere varighed, samt en hyppigere revurdering af eleverne. På begge områder vil der i januarvisitationen 2015 blive visiteret til kursuspladser, forudsat der er elever i målgruppen. De første elever i kursuspladserne vil således starte i august PPR s medarbejdere i Sprog- og -kommunikationsklasserne og i ADHD-klasserne er aktuelt i dialog med skolerne angående de kommende ændringer. Der visiteres fortsat til kursuspladserne i Seminarieskolens specialklasser for elever med autismespektrumsforstyrrelser. Septembervisitation: I september skal der visiteres til pladser i specialundervisningstilbud, der er ledige fra januar måned. Der er tale om pladser, der bliver ledige i perioden fra januar måned og frem til sommerferien. Pladserne vil blive ledige som følge af, at elever fraflytter kommunen, eller vælger et andet skoletilbud (eksempelvis efterskole). Der vil ofte være tale om ganske få pladser. Der visiteres i september til opstart i specialundervisningstilbuddet i januar måned. Elever, der har været indstillet til januarvisitationen, kan kun komme i betragtning til septembervisitationen, såfremt der er afgørende, nye oplysninger i elevens situation. Den halvårlige visitation tilgodeser, at elever med særlige behov kan overgå til et specialundervisningstilbud hurtigere, end det har været tilfældet med den årlige visitation. Dermed nedbringes anvendelsen af nødundervisning og undervisningssituationen i almenklassen stabiliseres hurtigere. Den halvårlige visitation er blandt andet et kompromis mellem hensynet til den enkelte elevs behov for hurtigt at overgå til specialundervisningstilbuddet, samt hensynet til de elever, der allerede er i det givne specialundervisningstilbud, og deres behov for et miljø med stabilitet, struktur og genkendelighed ift. klassefællesskabet.

5 PPR har udarbejdet faglige og administrative procedurer for visitationen i september og PPRmedarbejderne er orienteret om disse. PPR vil ydermere orientere skolelederne om mulighederne i septembervisitationen. Aftale om en mindre overbelægning i specialundervisningstilbuddene i foråret En tilbagevendende anke fra skolerne er, at elever, der i januar visiteres til et specialundervisningstilbud, skal vente med skolestart til august. For at imødegå dette skal specialundervisningstilbuddene acceptere, at der årligt i perioden fra februar til sommerferien kan forekomme en mindre overbelægning i specialundervisningstilbuddene (og dermed en midlertidig nedjustering af serviceniveauet grundet lavere personalenormering pr. elev). Det vil udelukkende være de elever fra januarvisitationen, som PPR s visitationsudvalg vurderer, har helt akutte behov, der skal tages på overbelægning. PPR har været i dialog med alle skoleledere med specialundervisningstilbud for at orientere om den nye ordning. I visitationen i januar 2014 er der gjort brug af ordningen med midlertidig overbelægning frem til august. Forsøgsordning med decentralisering af specialundervisningsbudgettet I Aalborg Kommune afprøves en decentralisering af specialundervisningsbudgettet ( pengene følger barnet ) i en 3-årig forsøgsordning på et mindre antal skoler. Modellen omfatter en decentralisering af specialundervisningsbudgettet til specialklasser og -skoler og samt budgettet til befordring. I modellen udlægges skolernes andel af specialundervisningsbudgettet på baggrund skoledistriktets elevtal og socioøkonomiske forhold. Når ressourcerne er udlagt til skolerne, vil det efterfølgende blive et decentralt anliggende at betale udgiften, såfremt en elev skal have et specialundervisningstilbud. Der er flere centrale opmærksomhedspunkter i forhold til projektet, herunder at klagesagsbehandlingen flyttes fra PPR til den enkelte skole i takt med at den forvaltningsretlige afgørelse angående segregering, og den tilhørende afholdelse af udgiften, er flyttet til den enkelte skoleleder. Ligeledes vil det være skolelederens faglige vurdering og ikke PPR s vurdering, der afgør, om en elev ikke fortsat vil kunne inkluderes i almenskolen. Endeligt er det uvist, hvilken betydning forsøgsordningen vil have i forhold til Aalborg Kommunes segregeringsandel, idet adfærden i forhold til de nye, økonomiske incitamenter på de skoler, der omfattes af forsøget, vil kunne pege i flere retninger. Projektet drøftes.

6 Bredere anvendelse af inklusionsressourcerne De beskrevne forslag er udarbejdet med henblik på at give et kvalificeret bidrag til en bredere og mere alternativ anvendelse af inklusionsressourcerne på skolerne. Formålet er, at der fortsat videreudvikles og nytænkes i forhold til skolernes anvendelse af inklusionsressourcerne, således denne er effektfuld. I skoleåret 2014/2015 er inklusionsressourcerne fuldt udlagt til skolerne, hvilket omtrent beløber sig til 53 mio. kr. inkl. ressourcen til DUS. Det betyder, at hver enkelt skole i Aalborg Kommune råder over mellem kr. og 2,26 mio. kr. i inklusionsressourcer årligt. Skolernes egne inklusionsberedskaber komplementeres af PPR s konsultative, rådgivende og vejledende arbejde på skolerne. Det er således vigtigt, at PPR indgår i dialog med skolerne om, hvordan inklusionsressourcerne kan anvendes i forhold til at sikre den mest optimale samlede lokale indsats på den enkelte skole. PPR vil i forbindelse med forventningsafstemningssamtalerne på skolerne indgå i dialog om, hvordan skolernes inklusionsressourcer kan anvendes i et komplementerende samspil med PPR s arbejde på skolen. Øget samarbejde omkring vejledning til STU (særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse for unge med særlige behov) UU-Aalborg er ansvarlige for vejledningen af unge med særlige behov, samt forældrene, herunder også omkring tilbuddet om STU, såfremt den unge er i målgruppen hertil. Det er derfor centralt, at der er et tæt samarbejde mellem UU-vejlederen og øvrige kommunale samarbejdsparter, herunder PPR, i forbindelse med vejledningen af unge med særlige behov, således sagerne er så velbelyst som muligt. Der udarbejdes derfor en formaliseret fast praksis, hvor UU-vejlederne tager kontakt til PPR s psykologer eller specialundervisningskonsulenter i vejledningsforløb, der vurderes at lede hen imod en STU. PPR vil ofte kende disse unge, og dermed kunne bidrage med PPR s faglige viden om den unge og dennes ressourcer. UU og PPR er i dialog om, hvordan udskolingsprocessen skal være for elever i specialklassernes klasse og hvordan indstillingsprocessen skal være. Evaluering Ovenstående anbefalinger skaber individuelt og i sammenhæng en markant forandring af den måde, som PPR i dag arbejder på og den måde, hvorpå PPRs samarbejde med skolerne er tilrettelagt på.

7 Styregruppen anbefaler derfor Skoleudvalget, at der indtænkes en evaluering af de ændrings- og modelforslag, der politiske vedtages og implementeres, således der sker en opfølgning på, hvorvidt disse har den ønskede effekt over tid Der skal tages stilling til evalueringsform- og tidspunkt. Afrapportering vedr. PPRs fremtidige funktion Høringssvar i forbindelse med PPR s fremtidige organisering PPR's organisering Beslutning: Til orientering. Sagens 6. at behandles på ny på mødet den 17. juni PPR's organisering omdelt.

8

PPRs fremtidige funktion 2. behandling

PPRs fremtidige funktion 2. behandling PPRs fremtidige funktion 2. behandling Skole- og Kulturforvaltningen indstiller, Skole- og Kulturudvalget godkender, PPR medarbejderne med virkning fra skoleåret 2014/2015 har 4 skoledage (tilstedeværelsestid)

Læs mere

Workshop Behovstilpassede ydelser skoler og PPR. Ressourcer og ydelser

Workshop Behovstilpassede ydelser skoler og PPR. Ressourcer og ydelser Workshop Behovstilpassede ydelser skoler og PPR Ressourcer og ydelser Workshoppens indhold 1. Faktaboks 2. Et historisk rids 3. Aktuel praksis omkring Gensidige forventningsafstemninger 4. Konkrete eksempler

Læs mere

Visitation til Specialundervisningstilbud i januar 2016

Visitation til Specialundervisningstilbud i januar 2016 Punkt 9. Visitation til Specialundervisningstilbud i januar 2016 2015-057738 Skoleforvaltningen fremsender til Skoleudvalgets orientering, status på januarvisitationen 2016. Beslutning: Til orientering.

Læs mere

Temadrøftelse af Specialundervisning. Skoleudvalget

Temadrøftelse af Specialundervisning. Skoleudvalget Temadrøftelse af Specialundervisning Skoleudvalget 03.04.2018 Handlemuligheder Der er primo 2018 igangsat en proces frem mod en ny model for samarbejdet om inklusion i Aalborg Kommune. Dette arbejde er

Læs mere

AALBORG BYRÅD. Aalborg Byråd. Skoleudvalget. Mødet den , kl. 09:00. Godthåbsgade 8, mødelokale 2

AALBORG BYRÅD. Aalborg Byråd. Skoleudvalget. Mødet den , kl. 09:00. Godthåbsgade 8, mødelokale 2 AALBORG BYRÅD Mødet den 20.05.2014, Godthåbsgade 8, mødelokale 2 1. Godkendelse af dagsorden..... 2 2. 2. behandling - den åbne skole..... 3 3. 2. behandling - Pædagogisk råd.... 10 4. 2. behandling fritidstilbud...

Læs mere

PPR s udviklingsstrategi - kommissorium

PPR s udviklingsstrategi - kommissorium PPR s udviklings - kommissorium Baggrund Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) er en tværfagligt sammensat organisation bestående af psykologer, talepædagoger, konsulenter, fysio-/ergoterapeuter, socialrådgivere

Læs mere

Godkendelse af finansiering af merforbrug på specialområdet - 1. behandling

Godkendelse af finansiering af merforbrug på specialområdet - 1. behandling Punkt 3. Godkendelse af finansiering af merforbrug på specialområdet - 1. behandling 2015-057885 Skoleforvaltningen indstiller, at godkender at der gennemføres en reduktion af ressourcerne til DUS-tilbuddene

Læs mere

Visitation januar 2016

Visitation januar 2016 Visitation januar 2016 Et historisk rids Skoleår Antal indstillinger Antal visitationer 2010/11 165 1 2011/12 189 1 Inklusionsressourcen omlægges delvist 2012/13 146 1 2013/14 135 1 Inklusionsressourcen

Læs mere

SK-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune

SK-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune SK-klasserne - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Hvorfor har Aalborg Kommune specialundervisningstilbud? I Skoleforvaltningen i Aalborg Kommune arbejder vi hver dag med at tage hånd om alle

Læs mere

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Specialundervisning

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Specialundervisning Punkt 4. Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af Specialundervisning 2018-019018 Skoleforvaltningen indstiller, at orienteres, drøfter og tilkendegiver i hvilket omfang, konklusionerne skal indgå i

Læs mere

Høring vedr. inklusion

Høring vedr. inklusion Punkt 3. Høring vedr. inklusion 2017-019916 Skoleforvaltningen indstiller at Skoleudvalget godkender, at der fremadrettet styres efter en vision for 2025 på inklusionsområdet og at del-målsætningen for

Læs mere

Skoleforvaltningen fremsender it redegørelse til Skoleudvalgets orientering. Jan Nymark Thaysen (V) og Per Clausen (Ø) var fraværende.

Skoleforvaltningen fremsender it redegørelse til Skoleudvalgets orientering. Jan Nymark Thaysen (V) og Per Clausen (Ø) var fraværende. Punkt 6. IT redegørelse. 2011-30002. Skoleforvaltningen fremsender it redegørelse til Skoleudvalgets orientering. Jan Nymark Thaysen (V) og Per Clausen (Ø) var fraværende. Sagsbeskrivelse Denne redegørelse

Læs mere

Referat. Aalborg Byråd. Skole- og Kulturudvalget. Mødet den 03.12.2013, kl. 11:30. Godthåbsgade 8, mødelokale 2 AALBORG BYRÅD

Referat. Aalborg Byråd. Skole- og Kulturudvalget. Mødet den 03.12.2013, kl. 11:30. Godthåbsgade 8, mødelokale 2 AALBORG BYRÅD Refer AALBORG BYRÅD Mødet den 03.12.2013, Godthåbsgade 8, mødelokale 2 1. PPRs fremtidige funktion - 1. behandling..... 1 2. Virksomhedsrapportering/budgetopfølgning pr. 31. oktober 2013.... 10 3. Evaluering

Læs mere

SK-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune

SK-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune SK-klasserne - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Kære forældre Denne folder er en generel beskrivelse af kommunens SK-klasser. Hvis du ønsker at vide mere, er du velkommen til at kontakte

Læs mere

Godkendelse af 2. behandling af ny visitationsmodel

Godkendelse af 2. behandling af ny visitationsmodel Punkt 6. Godkendelse af 2. behandling af ny visitationsmodel 2016-041688 Skoleforvaltningen indstiller, at drøfter de indsendte høringssvar og godkender visitationsmodellen med følgende justeringer: at

Læs mere

Visitationsprocedurer Vejen Kommune 2019/2020

Visitationsprocedurer Vejen Kommune 2019/2020 Visitationsprocedurer Vejen Kommune 2019/2020 Hvem kan visiteres til et specialtilbud?... 2 Hvad skal Vejen Kommunes Folkeskoler og Friskoler gøre, når en elev skal visiteres til et specialtilbud?... 2

Læs mere

Forslag til indsatser og modeller. Principper for inklusion

Forslag til indsatser og modeller. Principper for inklusion ØGET INKLUSION OG ÆNDRET VISITATION UDKAST TIL POLITISK Principper Datagrundlag Forslag til indsatser og modeller Måltal 2020 Vision 2025 Alle børn indgår i fællesskaber, der fremmer læring og motiverer

Læs mere

Temadrøftelse af ny visitationsmodel. Skoleudvalget d. 19. april 2016

Temadrøftelse af ny visitationsmodel. Skoleudvalget d. 19. april 2016 Temadrøftelse af ny visitationsmodel Skoleudvalget d. 19. april 2016 Processen indtil nu Politisk behandling: Skoleudvalget besluttede den 17. november 2015 følgende i forhold til visitation: Skoleudvalget

Læs mere

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af PPR

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af PPR Punkt 7. Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af PPR 2018-019020 Skoleforvaltningen indstiller, at Skoleudvalget orienteres, drøfter og tilkendegiver i hvilket omfang, konklusionerne skal indgå i det

Læs mere

Temadrøftelse vedr. PPR. Skoleudvalget den 3. april 2018

Temadrøftelse vedr. PPR. Skoleudvalget den 3. april 2018 Temadrøftelse vedr. PPR Skoleudvalget den 3. april 2018 PPR Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) er en rådgivningsenhed i Skoleforvaltningen, der yder pædagogisk psykologisk vejledning til børn, forældre,

Læs mere

Godkendelse af 1. behandling af øget inklusion og ændret visitation

Godkendelse af 1. behandling af øget inklusion og ændret visitation Punkt 2. Godkendelse af 1. behandling af øget inklusion og ændret visitation 2017-019916 Skoleforvaltningen indstiller at Skoleudvalget godkender, at der fremadrettet styres efter en vision for 2025 på

Læs mere

Visitationsprocedure til et segregeret undervisningstilbud.

Visitationsprocedure til et segregeret undervisningstilbud. Visitationsprocedure til et segregeret undervisningstilbud. Grundlag. Grundlaget for visitationsproceduren er: Bekendtgørelse nr. 693 af 20/06/2014 om folkeskolens specialundervisning og anden specialpædagogisk

Læs mere

2. behandling af struktur på specialområdet - specialklasser

2. behandling af struktur på specialområdet - specialklasser Punkt 6. 2. behandling af struktur på specialområdet - specialklasser 2014-38219 Skoleforvaltningen indstiller, at Skoleudvalget godkender, at der fra og med skoleåret 2016/17 oprettes en klasserække med

Læs mere

Skoleudvalget har tidligere har besluttet, at der skal igangsættes en ny visitationsmodel med ikrafttrædelse august Kommissoriet indeholder to

Skoleudvalget har tidligere har besluttet, at der skal igangsættes en ny visitationsmodel med ikrafttrædelse august Kommissoriet indeholder to Visitationsmodel Skoleudvalget har tidligere har besluttet, at der skal igangsættes en ny visitationsmodel med ikrafttrædelse august 2017. Kommissoriet indeholder to faser: Fase 1: udarbejdelse af en ny

Læs mere

Ny visitationsprocedure til specialundervisning.

Ny visitationsprocedure til specialundervisning. Ny visitationsprocedure til specialundervisning. Visitationsproceduren ændres med virkning for visitering for skoleåret 2013/14. Grundlag. Baggrunden for ny visitationsprocedure er: Bekendtgørelse nr.

Læs mere

Strukturklasser og indskolingsklasser

Strukturklasser og indskolingsklasser Strukturklasser og indskolingsklasser - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Hvorfor har Aalborg Kommune specialundervisningstilbud? I Skoleforvaltningen i Aalborg Kommune arbejder vi hver dag

Læs mere

Ferslev Skole. Inklusion begynder i hovedet.

Ferslev Skole. Inklusion begynder i hovedet. Ferslev Skole Inklusion begynder i hovedet. Handleplan for inklusion Forældreinformation Januar 2013 1 Indledning Inklusion betyder, at alle børn har lov til at gå på distriktsskolen og flere børn kan

Læs mere

Orientering om elever med bekymrende fravær, reduceret skema mm.

Orientering om elever med bekymrende fravær, reduceret skema mm. Punkt 4. Orientering om elever med bekymrende fravær, reduceret skema mm. 2018-059920 Skoleforvaltningen og Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Skoleudvalgets og Familieog Socialudvalgets

Læs mere

Godkendelse af 1. behandling af ny visitationsmodel

Godkendelse af 1. behandling af ny visitationsmodel Punkt 3. Godkendelse af 1. behandling af ny visitationsmodel 2016-041688 Skoleforvaltningen indstiller, at Skoleudvalget godkender 1. behandling af ny visitationsmodel og sender visitationsmodellen i høring.

Læs mere

G-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune

G-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune G-klasserne - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Hvorfor har Aalborg Kommune specialundervisningstilbud? I Skoleforvaltningen i Aalborg Kommune arbejder vi hver dag med at tage hånd om alle

Læs mere

At der er foretaget en analyse af gengangere i reduceret skema, herunder inddragelse af fraværskonsulenterne.

At der er foretaget en analyse af gengangere i reduceret skema, herunder inddragelse af fraværskonsulenterne. Punkt 5. Orientering om analyse vedrørende elever i fortsat reduceret skema og som modtager ydelser efter Serviceloven, og evaluering af kendskabet til handlevejledningen for bekymrende fravær 2016-007738

Læs mere

Ny visitationsmodel. Skoleudvalgsmødet den

Ny visitationsmodel. Skoleudvalgsmødet den Ny visitationsmodel Skoleudvalgsmødet den 17.01.2017 Opmærksomhedspunkter Barnets tarv i centrum Forældres inddragelse og rettigheder Samarbejde og sagsbehandling Kvalitetssikring af området Barnets tarv

Læs mere

PPR Aalborgs organisering og opgaver

PPR Aalborgs organisering og opgaver Click here to enter text. PPR Aalborgs organsiering og opgaver 12. september 2013 Sagsnr./Dok.nr. 2013-32826 / 2013-285150 PPR Aalborgs organisering og opgaver PPR Aalborg er en tværfaglig organisation,

Læs mere

Kommissorium vedrørende reducering af Specialskoleområdet. Indhold. Udmøntning af budget 2017 D

Kommissorium vedrørende reducering af Specialskoleområdet. Indhold. Udmøntning af budget 2017 D Udmøntning af budget 2017 D. 23.01.2017 Kommissorium vedrørende reducering af Specialskoleområdet Indhold Indledning og baggrund...2 Formål...2 Mål...3 Projektets fire spor...3 Øvrige centrale milepæle...5

Læs mere

Dato? What? Why? How? Who? Kendskab til børn i supplerende skoletilbud. Kendskab til børn i specialundervisningstilbud

Dato? What? Why? How? Who? Kendskab til børn i supplerende skoletilbud. Kendskab til børn i specialundervisningstilbud Dato? What? Why? How? Who? Visitationsdrøftelser lokalt på skolerne. Hele året. Det aftales lokalt hvor ofte man mødes. Samarbejde læringskonsulent og inklusionsmedarbejder. Læringskonsulent holder faste

Læs mere

Specialundervisning på folkeskoleområdet. Hovedkonklusioner fra VIVE s rapport

Specialundervisning på folkeskoleområdet. Hovedkonklusioner fra VIVE s rapport Specialundervisning på folkeskoleområdet Hovedkonklusioner fra VIVE s rapport Fire fokusområder til bedre økonomistyring af specialundervisningen VIVE s anbefalinger for Faglig strategi Tydelig kommunal

Læs mere

Notat om mulige ressourcetildelingsmodeller. arbejdsproces

Notat om mulige ressourcetildelingsmodeller. arbejdsproces BALLERUP KOMMUNE Dato: 19. juli 2018 Notat om mulige ressourcetildelingsmodeller for den specialiserede undervisning samt arbejdsproces Indledning Børne- og Skoleudvalget besluttede den 7. november 2018

Læs mere

Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger

Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger 1 Indledning Inklusion har præget den offentlige debat siden 2012, hvor der blev gennemført

Læs mere

Information til Børne- og Ungdomsudvalget om børn med særlige behov i den almene folkeskole

Information til Børne- og Ungdomsudvalget om børn med særlige behov i den almene folkeskole KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Specialområdet NOTAT Til Børne- og Ungdomsudvalget Information til Børne- og Ungdomsudvalget om børn med særlige behov i den almene folkeskole I forbindelse

Læs mere

Proceduren for samarbejdet mellem dagtilbud og andre fagprofessionelle er

Proceduren for samarbejdet mellem dagtilbud og andre fagprofessionelle er PROCEDURE Procedure for samarbejdet mellem dagtilbud og andre fagprofessionelle - herunder visitationsprocedure i forhold til iværksættelse af specialpædagogisk bistand til børn,der endnu ikke har påbegyndt

Læs mere

Pædagogisk udviklingsarbejde - Fælles Skoleudvikling og DUS-puljen.

Pædagogisk udviklingsarbejde - Fælles Skoleudvikling og DUS-puljen. Punkt 9. Pædagogisk udviklingsarbejde - Fælles Skoleudvikling og DUS-puljen. 2014-12345. Skoleforvaltningen fremsender til Skoleudvalget, orientering om de centrale udviklingspuljer Fælles Skoleudvikling

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Pædagogisk psykologisk rådgivning viser følgende for regnskabsåret

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Pædagogisk psykologisk rådgivning viser følgende for regnskabsåret Bevillingsramme 30.33 Pædagogisk psykologisk rådgivning Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Sammendrag Bevillingsramme 30.33 Pædagogisk psykologisk rådgivning viser følgende for regnskabsåret : Det

Læs mere

Hvordan sparer man 45 mio. kr. på specialundervisning og det børnesocialeområde med skindet på næsen?

Hvordan sparer man 45 mio. kr. på specialundervisning og det børnesocialeområde med skindet på næsen? Hvordan sparer man 45 mio. kr. på specialundervisning og det børnesocialeområde med skindet på næsen? Børne - og Kulturdirektør Klaus Nørskov og Børne - og Familiechef Bente Schoubye Disposition Baggrund

Læs mere

Vordingborg Kommunes årshjul for arbejdet med visitation til specialpædagogisk bistand

Vordingborg Kommunes årshjul for arbejdet med visitation til specialpædagogisk bistand Vordingborg Kommunes årshjul for arbejdet med visitation til specialpædagogisk bistand Årshjul for arbejdet med visitation er et arbejdsredskab til brug for Vordingborg Kommunes skoler der beskriver arbejds-

Læs mere

K-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune

K-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune K-klasserne - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Hvorfor har Aalborg Kommune specialundervisningstilbud? I Skoleforvaltningen i Aalborg Kommune arbejder vi hver dag med at tage hånd om alle

Læs mere

Specialklasser for elever med fysiske handicaps og indlæringsvanskeligheder

Specialklasser for elever med fysiske handicaps og indlæringsvanskeligheder Specialklasser for elever med fysiske handicaps og indlæringsvanskeligheder - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Kære forældre Denne folder er en generel beskrivelse af kommunens specialklasser

Læs mere

Glostrup Kommune. Mødeaktivitet for 48 lærere (6 møder á 1 time) (team med opstart i år 1): 288 timer á 256 kr.

Glostrup Kommune. Mødeaktivitet for 48 lærere (6 møder á 1 time) (team med opstart i år 1): 288 timer á 256 kr. Glostrup Kommune Børne- og Kulturforvaltningen Rådhusparken 1 2600 Glostrup Tlf.: 43 23 64 93 Fax: 43 23 65 39 Ansøgningsskema vedr. udviklings- og forsøgsarbejder på skoleområdet (hovedansøgningsfrist

Læs mere

Strukturklasserne og indskolingsklasserne

Strukturklasserne og indskolingsklasserne Strukturklasserne og indskolingsklasserne - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Kære forældre Denne folder er en generel beskrivelse af kommunens Strukturklasser. Hvis du ønsker at vide mere

Læs mere

Specialcenter Kongehøj specialklasser med OU-funktion

Specialcenter Kongehøj specialklasser med OU-funktion Specialcenter Kongehøj specialklasser med OU-funktion Specialcenter Kongehøj er et af Aabenraa Kommunes tilbud til elever, der har særlige behov. Specialcenteret er en selvstændig afdeling af Kongehøjskolen.

Læs mere

Godkendelse af merforbrug på specialområdet - 2. behandling

Godkendelse af merforbrug på specialområdet - 2. behandling Punkt 2. Godkendelse af merforbrug på specialområdet - 2. behandling 2015-057885 Skoleforvaltningen indstiller, at godkender følgende ændringer i forhold til 1. behandlingen af sagen om finansiering af

Læs mere

Proceduren for samarbejdet mellem dagtilbud og andre fagprofessionelle er

Proceduren for samarbejdet mellem dagtilbud og andre fagprofessionelle er PROCEDURE Procedure for samarbejdet mellem dagtilbud og andre fagprofessionelle - herunder visitationsprocedure i forhold til iværksættelse af specialpædagogisk bistand til børn,der endnu ikke har påbegyndt

Læs mere

Orientering om den politiske aftale 'Fra folkeskole til faglært - Erhvervsuddannelser for fremtiden'

Orientering om den politiske aftale 'Fra folkeskole til faglært - Erhvervsuddannelser for fremtiden' Punkt 5. Orientering om den politiske aftale 'Fra folkeskole til faglært - Erhvervsuddannelser for fremtiden' 2018-093756 Skoleforvaltningen fremsender til Skoleudvalgets orientering, redegørelse for aftalen

Læs mere

Godkendelse: Tiltag ift. fællestilbuddene mellem Skoleforvaltningen og Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen - 1. behandling

Godkendelse: Tiltag ift. fællestilbuddene mellem Skoleforvaltningen og Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen - 1. behandling Punkt 13. Godkendelse: Tiltag ift. fællestilbuddene mellem Skoleforvaltningen og Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen - 1. behandling 2014-36438 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at

Læs mere

Lindholm-klassen. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune

Lindholm-klassen. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Lindholm-klassen - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Kære forældre Denne folder er en generel beskrivelse af Lindholm-klassen. Hvis du ønsker at vide mere, er du velkommen til at kontakte

Læs mere

Godkendelse af sammenlægning af Gistrup og Vaarst-Fjellerad skoler

Godkendelse af sammenlægning af Gistrup og Vaarst-Fjellerad skoler Punkt 6. Godkendelse af sammenlægning af Gistrup og Vaarst-Fjellerad skoler 2016-051261 Skoleudvalget indstiller, at byrådet godkender, at Gistrup og Vaarst-Fjellerad skoler nedlægges pr. 31. juli 2017,

Læs mere

Forslag til ny budgetmodel på det specialiserede undervisningsområde

Forslag til ny budgetmodel på det specialiserede undervisningsområde Forslag til ny budgetmodel på det specialiserede undervisningsområde November 2018 www.ballerup.dk Principper for modellen Alle børn skal have et skoletilbud, hvor de trives, lærer og udvikler sig. Tidlige

Læs mere

Udkast til høringssvar: Høring vedrørende sammenhængende kommunal ungeindsats. 2. Grundprincipper og pejlemærker for den kommunale indsats.

Udkast til høringssvar: Høring vedrørende sammenhængende kommunal ungeindsats. 2. Grundprincipper og pejlemærker for den kommunale indsats. Udkast til høringssvar: Høring vedrørende sammenhængende kommunal ungeindsats Handicaprådet støtter op om arbejdet med at integrere visionen i sammenhængende kommunale ungeindsats set ud fra et handicappolitisk

Læs mere

Anvendelsen af bevillingsbeløbet besluttes af Børne- og Skoleudvalget i overensstemmelse med de generelle retningslinjer for mål- og rammestyring.

Anvendelsen af bevillingsbeløbet besluttes af Børne- og Skoleudvalget i overensstemmelse med de generelle retningslinjer for mål- og rammestyring. REGNSKAB 2013 Udvalg Børne- og Skoleudvalget Bevillingsområde 30.33. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Udvalgets sammenfatning og vurdering Årets samlede regnskabsresultat på ramme 30.33 lyder på et mindreforbrug

Læs mere

Fællesskabets skole. - en inkluderende skole. Danmarks Lærerforening

Fællesskabets skole. - en inkluderende skole. Danmarks Lærerforening Fællesskabets skole - en inkluderende skole Danmarks Lærerforening Den inkluderende folkeskole er et af de nøglebegreber, som præger den skolepolitiske debat. Danmarks Lærerforening deler målsætningen

Læs mere

Forslag til udlægning af specialundervisningsmidlerne

Forslag til udlægning af specialundervisningsmidlerne Forslag til udlægning af specialundervisningsmidlerne 1. december 2010 behandlede Børne- og Ungdomsudvalget et notat vedrørende nye økonomiog styringsmodeller for specialundervisningsområdet. Udvalget

Læs mere

Resultatkontrakt for Næsby Skole

Resultatkontrakt for Næsby Skole Resultatkontrakt 2011-12 for Næsby Skole Odense Kommune - BUF - Skoleafdelingen 17.05.2011 dato 1. Kontraktens afgrænsning og formål Denne resultatkontrakt for Næsby - skole er indgået mellem Skoleafdelingen

Læs mere

KERTEMINDE KOMMUNE. Casebeskrivelse

KERTEMINDE KOMMUNE. Casebeskrivelse KERTEMINDE KOMMUNE Casebeskrivelse 58 Overblik Region: Region Syddanmark Kommunestørrelse: 23.787 Socioøkonomisk indeks: Mellem Antal folkeskoler: 7 (inkl. et 10. klassecenter) Antal elever: Total:3146

Læs mere

TIL SPECIALUNDERVISNING OG ANDEN SPECIALPÆDA- GOGISK BISTAND, SAMT DAGBEHANDLINGSTILBUD

TIL SPECIALUNDERVISNING OG ANDEN SPECIALPÆDA- GOGISK BISTAND, SAMT DAGBEHANDLINGSTILBUD VISITATION TIL SPECIALUNDERVISNING OG ANDEN SPECIALPÆDA- GOGISK BISTAND, SAMT DAGBEHANDLINGSTILBUD Pædagogisk Udvikling & Inklusion Center for Uddannelse Center for Børn og Familie Slagelse Kommune August

Læs mere

Godkendelse af helhedsorienteret indsats der skal mindske betydningen af svag social baggrund

Godkendelse af helhedsorienteret indsats der skal mindske betydningen af svag social baggrund Punkt 7. Godkendelse af helhedsorienteret indsats der skal mindske betydningen af svag social baggrund 2016-001710 Skoleforvaltningen indstiller, at Skoleudvalget godkender, at ni skoler i forbindelse

Læs mere

Grundlag for Roskilde kommunes specialklasser og tilhørende fritidstilbud for børn med generelle indlæringsvanskeligheder Udarbejdet i samarbejde mell

Grundlag for Roskilde kommunes specialklasser og tilhørende fritidstilbud for børn med generelle indlæringsvanskeligheder Udarbejdet i samarbejde mell Grundlag for Roskilde kommunes specialklasser og tilhørende fritidstilbud for børn med generelle indlæringsvanskeligheder Udarbejdet i samarbejde mellem Tjørnegårdskolen og PPR Formål med specialklasserne

Læs mere

ADHD-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune

ADHD-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune ADHD-klasserne - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Kære forældre Denne folder er en generel beskrivelse af kommunens ADHD-klasser. Hvis du ønsker at vide mere om den enkelte ADHD-klasse,

Læs mere

Drøftelse af Budget 2017: Temadrøftelse flygtninge

Drøftelse af Budget 2017: Temadrøftelse flygtninge Punkt 3. Drøftelse af Budget 2017: Temadrøftelse flygtninge 2016-002127 Skoleforvaltningen indstiller, at Skoleudvalget drøfter temaemnet og tilkendegiver, i hvilket omfang konklusionerne skal indgå i

Læs mere

Orientering om Undervisningsministeriets "Aktionsplan til forebyggelse og bekæmpelse af mobning"

Orientering om Undervisningsministeriets Aktionsplan til forebyggelse og bekæmpelse af mobning Punkt 6. Orientering om Undervisningsministeriets "Aktionsplan til forebyggelse og bekæmpelse af mobning" 2016-004962 Skoleforvaltningen fremsender til Skoleudvalgets orientering, Undervisningsministeriets"Aktionsplan

Læs mere

1. behandling - Helhedstilbud i specialklasser og på specialskoler

1. behandling - Helhedstilbud i specialklasser og på specialskoler 1. behandling - Helhedstilbud i specialklasser og på specialskoler Skoleforvaltningen indstiller, at Skoleudvalget godkender, at der i de mest specialiserede specialklasser samt på Egebakken og Kollegievejens

Læs mere

Bilag 2. Specialskoleområdet. Indhold. Budgetproces 2017 De tværgående fokusområder Dato

Bilag 2. Specialskoleområdet. Indhold. Budgetproces 2017 De tværgående fokusområder Dato Budgetproces 2017 De tværgående fokusområder Dato 22.1.2016 Bilag 2. Specialskoleområdet Indhold Kommissorium (formål)...2 Projektgruppe og projektleder...3 Kort beskrivelse...3 Hvordan inddrages relevante

Læs mere

Udvalg Børne- og Skoleudvalget

Udvalg Børne- og Skoleudvalget REGNSKAB 2014 Udvalg Børne- og Skoleudvalget Bevillingsområde 30.33. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Udvalgets sammenfatning og vurdering Årets samlede regnskabsresultat på ramme 30.33 lyder på et mindreforbrug

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Pædagogisk psykologisk rådgivning viser følgende for regnskabsåret

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Pædagogisk psykologisk rådgivning viser følgende for regnskabsåret Bevillingsramme 30.33 Pædagogisk psykologisk rådgivning Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Sammendrag Bevillingsramme 30.33 Pædagogisk psykologisk rådgivning viser følgende for regnskabsåret : Det

Læs mere

Godkendelse af evaluering af understøttende undervisning

Godkendelse af evaluering af understøttende undervisning Punkt 9. Godkendelse af evaluering af understøttende undervisning 2016-069918 Skoleforvaltningen fremsender til Skoleudvalgets orientering, den gennemførte evaluering af understøttende undervisning samt

Læs mere

PPR DE BORGERRETTEDE VISIONER. 1. Medbestemmelse. Side 1 af 8. Konkrete mål Igangværende: PPR har valgt to mål i forhold til medbestemmelse:

PPR DE BORGERRETTEDE VISIONER. 1. Medbestemmelse. Side 1 af 8. Konkrete mål Igangværende: PPR har valgt to mål i forhold til medbestemmelse: DE BORGERRETTEDE VISIONER 1. Medbestemmelse PPR har valgt to mål i forhold til medbestemmelse: PPR vil udbrede arbejdet med er, og indarbejde det som en fast metode i det forebyggende arbejde med børn

Læs mere

Konsekvenserne såfremt udgifterne på det specialiserede børneområde skal ned på budgetniveau

Konsekvenserne såfremt udgifterne på det specialiserede børneområde skal ned på budgetniveau Konsekvenserne såfremt udgifterne på det specialiserede børneområde skal ned på budgetniveau Børne- og Skoleudvalget tiltrådte den 11.1.2017, at der udarbejdes et notat om konsekvenserne, såfremt udgifterne

Læs mere

Metroen. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune

Metroen. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Metroen - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Hvorfor har Aalborg Kommune specialundervisningstilbud? I Skoleforvaltningen i Aalborg Kommune arbejder vi hver dag med at tage hånd om alle børn

Læs mere

KOLDING KOMMUNE. Casebeskrivelse

KOLDING KOMMUNE. Casebeskrivelse KOLDING KOMMUNE Casebeskrivelse 64 Overblik Region: Syddanmark Overblik over styrings- og budgetmodellen Kommunestørrelse: 89.556 Special- og almenundervisningen indgår ikke i den samme delramme Socioøkonomisk

Læs mere

Resultatkontrakt for RASMUS RASK-SKOLEN

Resultatkontrakt for RASMUS RASK-SKOLEN Resultatkontrakt 2010-11 for RASMUS RASK-SKOLEN Odense Kommune - Forvaltning dato 1. Kontraktens afgrænsning og formål Denne resultatkontrakt for Rasmus Rask-skolen er indgået mellem Jørgen Schaldemose

Læs mere

SUPPLERENDE DOKUMENTATION I tillæg til indstillingsskemaet er der krav om følgende dokumentation, som sendes sammen med indstillingsskemaet

SUPPLERENDE DOKUMENTATION I tillæg til indstillingsskemaet er der krav om følgende dokumentation, som sendes sammen med indstillingsskemaet Randers Kommune Børn og Skole Indstillingsskema: Specialtilbud - skolebørn Randers Kommune Børn og Skole sekretariatet Laksetorvet DK-8900 Randers C Telefon 89 15 17 87 www.randers.dk bs.visitation@randers.dk

Læs mere

NOTAT: Evaluering af decentralisering af specialundervisningen, Skole og Klub Sagsnr Brevid

NOTAT: Evaluering af decentralisering af specialundervisningen, Skole og Klub Sagsnr Brevid Skole og Klub Sagsnr. 200268 Brevid. 2095074 Ref. LAFJ Dir. tlf. 46 31 41 15 larsfj@roskilde.dk NOTAT: Evaluering af decentralisering af specialundervisningen, 2015 21. april 2015 RESUME OG BAGGRUND Skole-

Læs mere

Visitationsprocedurer Vejen Kommune

Visitationsprocedurer Vejen Kommune Visitationsprocedurer Vejen Kommune Hvem kan visiteres til et specialtilbud?... 2 Hvad skal skolen gøre, når en elev skal visiteres til et specialtilbud?... 2 Visitationsproceduren i Dagtilbud & Skoleafdelingen...

Læs mere

Budgetmodel - hvordan? Workshop på temadag om specialundervisning 15. & 16. november 2011 Peter Bogh,

Budgetmodel - hvordan? Workshop på temadag om specialundervisning 15. & 16. november 2011 Peter Bogh, Budgetmodel - hvordan? Workshop på temadag om specialundervisning 15. & 16. november 2011 Peter Bogh, peb@kl.dk 1 Tre centrale udfordringer Indhold i og design af budgetmodel Implementering og overgangsordninger

Læs mere

Kommissorium for arbejdet med at revidere inklusionsområdet i Assens Kommune

Kommissorium for arbejdet med at revidere inklusionsområdet i Assens Kommune Kommissorium for arbejdet med at revidere inklusionsområdet i Assens Kommune Formål: 31.10.2017 Sagsnr. 17/11175 Kommissoriet skal angive pejlemærker og retning for de konkrete forslag til omlægning af

Læs mere

NÆSTVED KOMMUNE. Casebeskrivelse

NÆSTVED KOMMUNE. Casebeskrivelse NÆSTVED KOMMUNE Casebeskrivelse 70 Overblik Region: Sjælland Kommunestørrelse: 81.163 Socioøkonomisk indeks: Middel Antal folkeskoler: 17 Antal elever: Total: 10505 Heraf kommunale folkeskoler: 8858 Gennemsnitlig

Læs mere

G-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune

G-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune G-klasserne - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Kære forældre Denne folder er en generel beskrivelse af kommunens G-klasser. Hvis du ønsker at vide mere om den enkelte G-klasse, er du velkommen

Læs mere

Formålet med notatet er at give foreningens forskellige led et politisk redskab til at komme i offensiven i debatten om specialundervisningen.

Formålet med notatet er at give foreningens forskellige led et politisk redskab til at komme i offensiven i debatten om specialundervisningen. E.1 Kvaliteten af specialundervisningen efter kommunalreformen Den 17. september 2009 Emne: Kvalitet i specialundervisningen Notatet Kvalitet i specialundervisningen er et baggrundspapir til hovedstyrelsens

Læs mere

Serviceniveaubeskrivelse for specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand

Serviceniveaubeskrivelse for specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand Serviceniveaubeskrivelse for specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand Side / afsnit Nuværende formulering Handicaprådets kommentarer Forvaltningens indstilling s. 2 afsnit: PROCEDURE FOR

Læs mere

Anbragte børn og unge. Visitation til specialtilbud på interne skoler og dagbehandlingstilbud samt til kommunale specialtilbud

Anbragte børn og unge. Visitation til specialtilbud på interne skoler og dagbehandlingstilbud samt til kommunale specialtilbud Anbragte børn og unge. Visitation til specialtilbud på interne skoler og dagbehandlingstilbud samt til kommunale specialtilbud Vejledningsmateriale om god praksis i Lolland Kommune juni 2016 1/7 Indledning.

Læs mere

KABU Workshop. - samarbejde omkring anbragte børns undervisning

KABU Workshop. - samarbejde omkring anbragte børns undervisning KABU Workshop - samarbejde omkring anbragte børns undervisning Kvalitet i anbringelsesarbejdet Klæd anbringelsesstederne på til at give barnet de bedste udviklingsbetingelser Fokus på skolegang og sundhed

Læs mere

Gårdskolen. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune

Gårdskolen. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Gårdskolen - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Kære forældre Denne folder er en generel beskrivelse af Gårdskolen. Hvis du ønsker at vide mere, er du velkommen til at kontakte Nørholm skole.

Læs mere

Godkendelse af mulighed for at nedskalere tiden til understøttende undervisning mod, at to voksne er til stede i den fagdelte undervisning

Godkendelse af mulighed for at nedskalere tiden til understøttende undervisning mod, at to voksne er til stede i den fagdelte undervisning Punkt 13. Godkendelse af mulighed for at nedskalere tiden til understøttende undervisning mod, at to voksne er til stede i den fagdelte undervisning 2015-058779 Skoleforvaltningen indstiller, at Skoleudvalget

Læs mere

Drøftelse af budget 2018: Temadrøftelse af socialrådgivere på skolen

Drøftelse af budget 2018: Temadrøftelse af socialrådgivere på skolen Punkt 4. Drøftelse af budget 2018: Temadrøftelse af socialrådgivere på skolen 2016-055595 Skoleforvaltningen indstiller, at Skoleudvalget orienteres og drøfter temaemnet, og tilkendegiver i hvilket omfang

Læs mere

Statusanalysen. Syvstjerneskolen 2011. DETALJERET SKOLERAPPORT Sammenligning med kommunens skoler

Statusanalysen. Syvstjerneskolen 2011. DETALJERET SKOLERAPPORT Sammenligning med kommunens skoler Statusanalysen Syvstjerneskolen 2011 DETALJERET SKOLERAPPORT Sammenligning med kommunens skoler 1. Svaroversigt Skole 1 Lærer 43 Forældre 48 Elev 185 1 2. Elevernes svar 9a: Jeg er glad for at gå i skole

Læs mere

Godkendelse af Helhedsorienteret indsats der skal mindske betydningen af social baggrund

Godkendelse af Helhedsorienteret indsats der skal mindske betydningen af social baggrund Punkt 3. Godkendelse af Helhedsorienteret indsats der skal mindske betydningen af social baggrund 2016-008853 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at Familie- og Socialudvalget godkender,

Læs mere

Orientering på opfølgning om status på implementering af handlevejledning om bekymrende fravær

Orientering på opfølgning om status på implementering af handlevejledning om bekymrende fravær Punkt 10. Orientering på opfølgning om status på implementering af handlevejledning om bekymrende fravær 2016-007738 Skoleforvaltningen og Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til s og Familieog

Læs mere

STRATEGI FOR INKLUDERENDE FÆLLESSKABER I

STRATEGI FOR INKLUDERENDE FÆLLESSKABER I 1 I SKOLE OG SFO En pædagogisk kurs at styre efter i hverdagen Det er ikke en egenskab ved det enkelte barn, der afgør, om det kan inkluderes det er en egenskab ved fællesskabet (Bent Madsen, 2011) 2 INDHOLD

Læs mere

Kommissorium for arbejdet med at revidere inklusionsområdet i Assens Kommune

Kommissorium for arbejdet med at revidere inklusionsområdet i Assens Kommune Kommissorium for arbejdet med at revidere inklusionsområdet i Assens Kommune Formål: 23.11.2017 Sagsnr. 17/11175 Kommissoriet skal angive pejlemærker og retning for de konkrete forslag til omlægning af

Læs mere

Elever i specialpædagogiske tilbud i alt Antal elever i specialklasse Andel elever i specialpædagogiske tilbud i alt

Elever i specialpædagogiske tilbud i alt Antal elever i specialklasse Andel elever i specialpædagogiske tilbud i alt Emne: Til Kopi til Budgetudfordringer på det specialpædagogiske område Børn og Unge-udvalget Side 1 af 5 Indledning Formålet med dette notat er at lave en kort sammenfatning af de budgetudfordringer, som

Læs mere

Overlevering af opgaver til nye udvalg

Overlevering af opgaver til nye udvalg Overlevering af opgaver til nye udvalg Nr Emne Historik Opgave der venter/tidshorisont Politik og strategier 1 Udarbejdelse af nye handleplaner for udmøntning af strategierne for Fremtidens Dagtilbud og

Læs mere

Indsatsplan : Strategi for fællesskaber for børn og unge

Indsatsplan : Strategi for fællesskaber for børn og unge Indsatsplan 2016 2018: Strategi for fællesskaber for børn og unge Strategi for fællesskaber og indsatsplanen skal samlet set understøtte realisering af visionen om, at børn og unge oplever glæden ved at

Læs mere