Historie-/danskopgaven i 2g

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Historie-/danskopgaven i 2g"

Transkript

1 2011 Historie-/danskopgaven i 2g Nærum Gymnasium

2 2 Historie-/danskopgaven i 2.g en vejledning Indholdsfortegnelse 1. Indledning De formelle krav og rammer Opgavens emne Om det danskfaglige i en opgave Om det historiefaglige i en opgave De to fags brug af tekster Opgavens indhold Opsamling på genrekravene Bedømmelseskriterier Oversigt over forløbet Indledning I 2.g skal du skrive en historie- eller danskopgave, en studieretningsopgave og en ATsynopsis. Alle tre giver dig mulighed for at øve dig på de opgaver, der kommer i 3.g. Du får en vejledning til alle tre opgaver. Her handler det om historie- eller danskopgaven. Den er vigtig som træning i at udforme en større skriftlig opgave. At udforme en større skriftlig opgave er et stykke ad vejen et håndværk, som kan og skal læres. Det handler om at kende genren og de krav, den medfører. Jo bedre man mestrer genren og håndværket, desto mere kan man koncentrere sig om indholdet. Det er vigtigt at vide, at en større skriftlig opgave af denne type er et eksempel på akademisk opgaveskrivning. Med den genre følger nogle særlige spilleregler. Historie-/danskopgaven er en vigtig træningsbane i den sammenhæng. Neden for kan du læse om opgavens rammer og krav.

3 3 2. De formelle krav og rammer i. Du skal skrive opgaven i enten dansk eller historie. Du er med til at afgøre, om det skal være det ene eller det andet fag. ii. b. Omfanget skal være på 6-8 sider. En side er 2400 tegn mellemrum tælles med. Kun selve teksten regnes med forside, indholdsfortegnelse, tabeller, illustrationer, litteraturliste, henvisninger og bilag regnes altså ikke med. iii. Du skal skrive opgaven alene, og du får en karakter og en kortfattet skriftlig kommentar. iv. Din historie- eller dansklærer er vejleder på opgaven. Sammen finder du og din vejleder frem til opgavens emne eller område. Efter samråd med din vejleder udformer du et udkast til en problemformulering. Du får feedback på dette udkast og udformer den endelige version, som skal godkendes af din vejleder. v. Vejledningen finder fortrinsvis sted uden for historie- eller danskmodulerne, og du kan regne med at få op til 60 minutters vejledning i alt (heri medregnet en eventuel mundtlig feedback fra vejlederen). vi. Opgaven skal opfylde alle genrens krav: Den skal indeholde en indledning med en problemformulering, en emnebehandlings- og dokumentationsdel, en konklusion, korrekt udformede noter og henvisninger, en korrekt udformet litteraturliste. 3. Opgavens emne For både historie og dansk gælder det, at emnet skal ligge inden for et område, der har tilknytning til undervisningen i faget. I begge fag skal emnet belyse en væsentlig faglig problemstilling, der ligger i forlængelse af de faglige mål og af kernestoffet. I historie skal du inddrage noget kildemateriale, som ikke er blevet brugt i undervisningen. Din vejleder hjælper dig med at afgøre, om dit emne belyser en væsentlig faglig problemstilling, om dit materiale er dækkende og om undervisningen har givet dig en tilstrækkelig grundviden i forhold til dit emnevalg. I dansk må du ikke genbruge stof fra tidligere skriftlige opgaver i dansk. Til gengæld kan du godt vælge fx det moderne gennembrud som emne, selv om denne periode ikke er blevet gennemgået. Hvis du vælger at arbejde med en periode, du og din klasse har arbejdet med i undervisningen, skal du vælge nogle andre tekster end dem, I har gennemgået. Også her gælder det, at din vejleder vil hjælpe dig med at afgrænse et passende emne.

4 4 3. Om det danskfaglige i en opgave I en danskopgave skal du vise dit kendskab til og din beherskelse af danskfagets metoder. Det vil frem for alt sige, at du skal kunne lave en analyse og en fortolkning af et konkret tekstmateriale, og du skal kunne sætte dette tekstmateriale ind i en samfundsmæssig og kulturel sammenhæng. Tekstmaterialet kan vælges inden for såvel de fiktive (fx lyrik, epik, drama) som de ikke-fiktive (fx medietekster eller eksempler på sprogbrug) tekstgenrer. Billeder og film kan også inddrages. Når man i dansk arbejder med et tekstmateriale, sker det ud fra en bestemt synsvinkel: Teksten opfattes som en bevidst tilrettelæggelse af forfatterens/afsenderens erfaringer eller subjektive betragtninger. Og det er netop interessant at arbejde med, hvordan denne tilrettelæggelse kommer til udtryk i en tekst. Man kunne fx skrive en opgave om en eller flere af Henrik Pontoppidans noveller. I en dansksammenhæng er det uinteressant at bruge analysen til at dokumentere, at der fandtes flere forskellige sociale klasser på landet i 1880 erne. Derimod er det i en danskfaglig sammenhæng både interessant og relevant at undersøge, hvordan Pontoppidan får sin personlige vinkel sin bevidste tilrettelæggelse frem i teksten. Den bevidste tilrettelæggelse af teksten undersøger du ved at anvende danskfagets analysemetoder. En passende mængde primært tekstmateriale kunne være: en roman, et drama, nogle noveller, 3-5 digte (afhængig af sværhedsgrad og længde), 3-6 billeder eller 3-4 medietekster. Du må ikke anvende et tekstmateriale, du og din klasse har gennemgået i undervisningen. Du skal desuden inddrage sekundærlitteratur i dit arbejde med tekstmaterialet. 4. Om det historiefaglige i en opgave Historie er et omfattende fag. Det handler om mennesker som historieskabte og historieskabende. Men for at et emne kan siges at være historiefagligt og dermed være grundlag for en opgave, skal dette emne a. ses i forhold til det (de) samfund, det optræder i b. ses i forhold til et udviklingsperspektiv (før, nu, senere). Disse to kriterier udelukker en biografisk opgave fx en opgave, der udelukkende handler om Hitlers liv. Men en opgave, der søger at forklare, hvordan og hvorfor Hitler kom til magten i 1933, er set med historiefagets øjne både relevant og interessant. Historiefaget er interesseret i at undersøge begivenheder, at afdække

5 5 begivenhedernes samspil med det samfund, de udspiller sig i, og i at belyse årsagssammenhænge. Til disse to kommer et tredje kriterium. Du skal vise, at du kan forholde dig bevidst, systematisk og kritisk til emnet og til det materiale, du anvender. Sidstnævnte gælder såvel fremstillinger som kilder. I historiefaget bruger man både fremstillinger og kilder til at undersøge begivenheder. Omdrejningspunkterne for en opgave i historie er altså kombinationen af menneske, samfund, udvikling og din kritiske, faglige bevidsthed. I opgaven skal du benytte viden fra mindst to forskellige fremstillinger, og du skal anvende og analysere noget kildemateriale, som ikke er blevet gennemgået i undervisningen. Ordet kildekritik er her et vigtigt begreb. 5. De to fags brug af tekster Begge fag undersøger et materiale. Dette materiale er ofte en eller anden form for tekst. For begge fag gælder det, at tekstmaterialet er meget varieret ordet tekst forstås meget bredt. Der er altså mange fællesnævnere mellem de to fag. Men der er store forskelle mellem de måder, fagene griber undersøgelsen af tekstmaterialet an på. I dansk er begrebet tekstanalyse centralt. En tekst ses som og analyseres som et udtryk for en bevidst udformning af en subjektiv erfaring eller et subjektivt synspunkt. Dansk er interesseret i tekstens udformning og i dens virkning på modtageren. En tekst anskues som udtryk for bevidsthed. Dette udtryk indgår i en kommunikation med modtagerens bevidsthed. Teksten analyseres med henblik på at nå frem til en fortolkning. I historie er begrebet kildeanalyse centralt. En tekst ses som og analyseres som udtryk for en historisk begivenhed, som indgår i et begivenhedsforløb. Historie er interesseret i at afdække i hvilket omfang og på hvilke måder teksten kan belyse den begivenhed, man ønsker at undersøge. Teksten analyseres med henblik på at tolke en begivenhed og et begivenhedsforløb. 6. Opgavens indhold Opgaven skal indeholde følgende elementer: a. Titelblad b. Indholdsfortegnelse c. Indledning med problemformulering d. Dokumentations-/analyseafsnit e. Konklusion f. Litteraturliste

6 6 g. Litteraturhenvisninger og andre noter h. Illustrationer (eventuelt) Her følger en uddybning af punkterne. Titelblad Titelbladet skal indeholde opgavens fulde titel, dit og skolens navn, klasse og dato for aflevering. Indholdsfortegnelse Her anføres alle kapitel- og afsnitsoverskrifter. Indholdsfortegnelsen skal give et hurtigt overblik over opgaven, og den skal gøre det muligt hurtigt at finde frem til bestemte afsnit. Derfor skal der angives sidetal, hver gang et afsnit eller underafsnit begynder. Indledning med problemformulering I indledningen skal du præsentere dit emne og den problemstilling, du har valgt. Brug ikke meget plads på at forklare, hvorfor du har valgt emnet. Fokuser i stedet på at gøre rede for - hvad din problemformulering går ud på, dvs. det problem, du vil undersøge - hvordan du vil gribe undersøgelsen an Det er vigtigt, at du skriver i et flydende sprog og ikke i punktform. Det er særdeles vigtigt, at du afgrænser dit problem på en passende måde: det er bedre at skrive meget om lidt end lidt om meget. Her er problemformuleringen et afgørende begreb. Problemformuleringen er en opgaves vigtigste styreredskab. Den består typisk af et hovedspørgsmål med tilhørende underspørgsmål, der skal besvares inden for et bestemt fagområde. Den behøver ikke at være udformet som spørgsmål, men vil typisk nemt kunne omskrives til spørgsmål. Den kan bestå af et eller flere sammenhængende spørgsmål. Et godt udgangspunkt er et eller andet forhold eller en sammenhæng inden for faget, som giver anledning til, at du undrer dig, stiller spørgsmål og indleder en jagt på den viden, der skal til for at belyse spørgsmålet. Problemformuleringen angiver dit fokus og det problem, du vil undersøge eller belyse. Dette problem er der ikke noget indlysende svar på. Din problemformulering skal muliggøre, at din opgave indeholder de tre taksonomiske niveauer redegørelse, analyse og vurdering. Det er ikke tilstrækkeligt at beskrive eller at referere. Det er heller ikke nok at fortælle alt, hvad du ved om emnet. Du skal kunne formulere et problem og undersøge eller analysere dette problem.

7 7 Dokumentations- og analyseafsnit En større skriftlig opgave har altid grundstrukturen 1. problemformulering, 2. dokumentations- eller analysedel, 3. konklusion. Disse tre dele skal hænge meget tæt sammen. Dokumentations- eller analysedelen udgør hoveddelen af din opgave. Det er her, du behandler, belyser, undersøger dit problem; det er her, du dokumenterer dit arbejde. Du skal sørge for en klar og indlysende logisk opdeling i underafsnit, og du skal huske at give disse underafsnit præcise overskrifter. Husk især på, dokumentations- eller analysedelen hele vejen igennem skal bygge på saglig argumentation. Konklusion Inden du når til konklusionen, skal de spørgsmål, du rejste i indledningen, være besvaret. Konklusionen skal med udgangspunkt i problemformuleringen i kort form opsummere de resultater, de svar, du er nået frem til. Konklusionen skal udelukkende være faglig. Det er totalt uinteressant at få noget at vide om, hvad du personligt har fået ud af skrivningen. Og det er direkte forbudt at inddrage nyt materiale. Litteraturliste Et af genrens absolutte krav er, at den bygger på en fuldstændig gennemsigtig dokumentation. Læseren skal hele tiden kunne se, hvor du har din viden fra. Her er litteraturlisten central. Alt benyttet materiale skal anføres i litteraturlisten. Litteraturlisten skal opstilles i alfabetisk rækkefølge efter forfatterefternavn. Den skal indeholde - forfatternavn(e) med efternavnet først - fuld titel og eventuelt udgave - udgivelsessted og udgivelsesår Hvis du benytter materiale fra internettet, skal du ud over de første punkter ovenfor anføre præcis adresse og dato, og du skal huske at anføre hele stien til dit materiale. Hvis der er noget materiale, du anvender hyppigt, kan det være en god idé at anføre en let gennemskuelig forkortelse ved pågældende værk i litteraturlisten. Det gør det nemmere for dig at henvise. Et eksempel: Jørgensen, Charlotte; Kock, Christian og Rørbech, Lone: Retorik der flytter stemmer, København 1994 (forkortet Jørgensen 1994). Litteraturhenvisninger og andre noter Et andet led i dokumentation og gennemsigtighed er din brug af henvisninger og noter. Hver gang du refererer eller citerer en andens synspunkter, skal du lave en

8 8 henvisning. Almindelige oplysninger behøver du ikke at dokumentere bid for bid. Men når du citerer direkte fra din litteratur eller refererer til bestemte sider eller synspunkter, så skal du i en note med sidetalshenvisning vise, hvor citatet eller referencen stammer fra, så læseren selv kan finde stedet i teksten. Noter kan også indeholde uddybende kommentarer til det, du selv eller andre har skrevet. 1 Når du citerer, så husk at citere 100 % nøjagtigt. Marker gerne citater ved indrykning og brug af kursiv. Illustrationer Illustrationer kan være en god ting. Men det er vigtigt, at de har en tydelig funktion i opgaven. Illustrationer skal kommenteres. Illustrationer kan være indkopierede billeder, egne tegninger, grafer og kort. Under alle omstændigheder skal du huske på, at du skal bruge tid på indholdet af din opgave og i mindre grad på layout og illustrationer. 7. Opsamling på genrekravene Historie- eller danskopgaven er et eksempel på akademisk opgaveskrivning. Her er det vigtigste, du skal gøre i sådan en opgave: undersøge et fagligt relevant problem på grundlag af en problemformulering redegøre for en sag, en problemstilling osv. med udgangspunkt i et materiale analysere et relevant (i forhold til problemformuleringen) materiale med afsæt i faglige begreber og metoder fortolke, dvs. at uddrage og sammenligne resultaterne af analysen diskutere, dvs. at belyse en sag fra forskellige vinkler og sætte argumenter op over for hinanden dokumentere, dvs. at underbygge alle observationer osv. med henvisninger til relevant fagligt materiale argumentere sagligt med udgangspunkt i fagets regler for god argumentation 8. Bedømmelseskriterier Hvad skal du kunne? Hvad skal din opgave vise? For det første skal du vise, at du besidder en passende faglig viden, og at du kan anvende denne viden. For det andet skal du vise, at du kan formidle faglig viden gennem en nuanceret og præcis sproglig fremstilling. 1 Henvisninger og noter indsætter du ved hjælp af notefunktionen i Word se indsæt i funktionslinjen. Vælg her fodnoter.

9 9 For det tredje skal du vise, at du behersker opgavegenrens håndværksmæssige krav fx opbygning, anvendelse af citater, brug af henvisninger og noter, udformning af litteraturliste. For det fjerde skal du vise, at du ubesværet kan gøre brug af fagets metoder. For det femte skal du vise, at du mestrer en sammenhængende og veldokumenteret emnebehandling. For det sjette skal du vise, at du kan udforme og anvende en problemformulering, og at du kan arbejde på de taksonomiske niveauer redegørelse, analyse og vurdering. For det syvende og sidste skal du vise, at du kan anvende vejlederfeedback på en konstruktiv måde. 9. Oversigt over forløbet Uge 36: Opgavens rammer og krav præsenteres for alle 2.g ere Senest den 16. september: Du har valgt fag. Det sker gennem en af dine lærere. Senest den 26. september: Du har valgt område/emne. Dette sker i samråd med din vejleder, og du har desuden lavet et udkast til en problemformulering, som derefter tjener som udgangspunkt for en drøftelse mellem jer begge. Senest den 7. oktober: Du har afleveret en problemformulering og en litteraturliste til din vejleder og fået dem godkendt. Det samme gælder en disposition for opgaven. Den 10. og 11. oktober: Skrivedage. Disse to dage skal du udelukkende arbejde med opgaven, og du skal altså ikke i skole på almindelig vis Den 14. oktober: Du skal aflevere opgaven i særlige kasser ved kontoret senest kl Herefter er der almindelig skolegang Senest den 7. november: Din vejleder giver dig opgaven tilbage med karakter og kortfattet kommentar KB, marts 2011

Dansk/historie-opgaven

Dansk/historie-opgaven Dansk/historie-opgaven - opbygning, formalia, ideer og gode råd Indhold 1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 OPGAVENS OPBYGNING/STRUKTUR... 2 2.1 FORSIDE... 2 2.2 INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 2.3 INDLEDNING... 2 2.4

Læs mere

Dansk-historie-opgave 1.g

Dansk-historie-opgave 1.g Dansk-historie-opgave 1.g Vejledning CG 2012 Opgaven i historie eller dansk skal træne dig i at udarbejde en faglig opgave. Den er første trin i en tretrinsraket med indbygget progression. I 2.g skal du

Læs mere

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Indhold Formalia, opsætning og indhold... Faser i opgaveskrivningen... Første fase: Idéfasen... Anden fase: Indsamlingsfasen... Tredje fase: Læse- og bearbejdningsfasen...

Læs mere

Individuel opgave Skrives i perioden: Torsdag d. 14.04.11 kl. 08.00 til Fredag d. 15.04.11 kl. 13.00

Individuel opgave Skrives i perioden: Torsdag d. 14.04.11 kl. 08.00 til Fredag d. 15.04.11 kl. 13.00 Individuel opgave Skrives i perioden: Torsdag d. 14.04.11 kl. 08.00 til Fredag d. 15.04.11 kl. 13.00 I marts skal du: Overveje valg af en de fremlagte problemformuleringsvalgmuligheder du finder (mest)interessant

Læs mere

1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 HVORDAN OPGAVENS OPBYGNING... 2

1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 HVORDAN OPGAVENS OPBYGNING... 2 SRO-opgaven - opbygning, formalia, ideer og gode råd Indhold 1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 HVORDAN OPGAVENS OPBYGNING... 2 2.1 OPBYGNING/STRUKTUR... 2 2.2 FORSIDE... 2 2.3 INDHOLDSFORTEGNELSE... 3 2.4 INDLEDNING...

Læs mere

DANSK/HISTORIE-OPGAVEN I 2.G

DANSK/HISTORIE-OPGAVEN I 2.G TÅRNBY GYMNASIUM & HF 2013-2014 DANSK/HISTORIE-OPGAVEN I 2.G Vejledning til eleverne KÆRE ELEVER: Denne orientering indeholder følgende: 1. En kort orientering om rammerne for opgaven 2. En vejledning

Læs mere

TÅRNBY GYMNASIUM & HF 2014-2015 DANSK/HISTORIE- OPGAVEN (DHO) 1.G. Vejledning til eleverne

TÅRNBY GYMNASIUM & HF 2014-2015 DANSK/HISTORIE- OPGAVEN (DHO) 1.G. Vejledning til eleverne TÅRNBY GYMNASIUM & HF 2014-2015 DANSK/HISTORIE- OPGAVEN (DHO) 1.G Vejledning til eleverne KÆRE ELEVER: Denne orientering indeholder følgende: 1. En kort orientering om rammerne for opgaven 2. En vejledning

Læs mere

DANSK/HISTORIE-OPGAVEN (DHO) 1.G

DANSK/HISTORIE-OPGAVEN (DHO) 1.G TÅRNBY GYMNASIUM & HF 2015-2016 DANSK/HISTORIE-OPGAVEN (DHO) 1.G Vejledning til eleverne Dansk/historieopgaven i 1g Denne orientering indeholder følgende: 1. Kort orientering om rammerne for opgaven 2.

Læs mere

Elevvejledning HF Større skriftlige opgaver Århus Akademi 2006

Elevvejledning HF Større skriftlige opgaver Århus Akademi 2006 NAVN: KLASSE: Elevvejledning HF Større skriftlige opgaver Århus Akademi 2006 Indholdsfortegnelse: 1. Placering af opgaverne s.1 2. Den større skriftlige opgave s.1 3. Generel vejledning til den større

Læs mere

Dansk-Samtidshistorieopgaven 2017, 1h.

Dansk-Samtidshistorieopgaven 2017, 1h. Dansk-Samtidshistorieopgaven 2017, 1h. I skal på HHX individuelt besvare en tværfaglig skriftlig opgave i fagene dansk og samtidshistorie. Opgaven skal i år afleveres i 2 underskrevne eksemplarer den onsdag

Læs mere

Dansk- og historieopgaven i 1g

Dansk- og historieopgaven i 1g Vejledning til opgaven i dansk og historie på Virum Gymnasium 2018 Du skal foråret 2018 skrive en opgave i dansk og historie. Rammerne for opgaven beskrives i det følgende: FORMÅL: Opgaven skrives i dansk

Læs mere

Dansk-historie-opgave

Dansk-historie-opgave Dansk-historie-opgave Vejledning CG 2015 Opgaven i historie eller dansk (DHO) skal træne dig i at udarbejde en længere, faglig opgave. Den er første trin i en tretrinsraket med indbygget progression: I

Læs mere

Progressionsplan for de større skriftlige opgaver:

Progressionsplan for de større skriftlige opgaver: Progressionsplan for de større skriftlige opgaver: NV DA- HIST SRO SRP De fælles mål for alle opgaver er, at du kan vise: Genrebevidsthed Kombination af to forskellige fag Sproglig korrekthed Disposition

Læs mere

Vejledning til studieretningsprojektet SRP i 3.g 2014

Vejledning til studieretningsprojektet SRP i 3.g 2014 Vejledning til studieretningsprojektet SRP i 3.g 2014 Køreplan: Fredag d. 12. september: Valg af fag og ønske til vejledere udfyld spørgeskema i Lectio Vejledning tider (15 minutter) tildeles og lægges

Læs mere

Dansk og/eller historieopgaven i 1g

Dansk og/eller historieopgaven i 1g Vejledning til Opgaven i dansk og/eller historie på Virum Gymnasium 2017 Du skal foråret 2017 skrive en opgave i dansk og/eller historie. Rammerne for opgaven beskrives i det følgende: FORMÅL: Opgaven

Læs mere

Dansk-historieopgave

Dansk-historieopgave Dansk-historieopgave Vejledning CG 2018 Opgaven i historie og dansk (DHO) skal træne dig i at udarbejde en længere, faglig opgave. Den indgår som en del af den 3-årige, flerfaglige progression, der slutter

Læs mere

Christianshavns Gymnasium Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) januar- marts 2014 VEJLEDNING

Christianshavns Gymnasium Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) januar- marts 2014 VEJLEDNING Christianshavns Gymnasium Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) januar- marts 2014 VEJLEDNING Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) er andet trin i rækken af større, flerfaglige opgaver i gymnasiet. Den bygger

Læs mere

Elevvejledning HF Større skriftlige opgaver Århus Akademi 2007 2. udgave

Elevvejledning HF Større skriftlige opgaver Århus Akademi 2007 2. udgave Vejledning, HF 1 NAVN: KLASSE: Elevvejledning HF Større skriftlige opgaver Århus Akademi 2007 2. udgave Indholdsfortegnelse: 1. Placering af opgaverne s.1 2. Den større skriftlige opgave s.1 3. Generel

Læs mere

Dansk-historie-opgaven (DHO) Tårnby Gymnasium & HF

Dansk-historie-opgaven (DHO) Tårnby Gymnasium & HF Dansk-historie-opgaven (DHO) Tårnby Gymnasium & HF Denne orientering indeholder følgende: En kort orientering om rammerne for opgaven En vejledning i opgavens indhold Indhold Rammerne for opgaven... 3

Læs mere

SRO på MG, åpril-måj 2014

SRO på MG, åpril-måj 2014 SRO på MG, åpril-måj 2014 Kære 2.g er Du skal i maj 2014 påbegynde arbejdet med din studieretnings-opgave, den såkaldte SRO. Her kommer lidt information om opgaven og opgaveperioden. Dine studieforberedende

Læs mere

AkademiMerkonom VEJLEDNING I PROJEKTARBEJDE. Nordjyllands Erhvervsakademi

AkademiMerkonom VEJLEDNING I PROJEKTARBEJDE. Nordjyllands Erhvervsakademi AkademiMerkonom VEJLEDNING I PROJEKTARBEJDE Forord For at kunne indstille sig til eksamen i de enkelte fagmoduler på 1. del og det obligatoriske fagmodul på 2. del på AkademiMerkonom skal den studerende

Læs mere

AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium

AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium Indhold af en synopsis (jvf. læreplanen)... 2 Synopsis med innovativt løsingsforslag... 3 Indhold af synopsis med innovativt løsningsforslag... 3 Lidt om synopsen...

Læs mere

Munkensdam Gymnasium efterår 2012 OPGAVEN I DANSK - OG/ELLER HISTORIE

Munkensdam Gymnasium efterår 2012 OPGAVEN I DANSK - OG/ELLER HISTORIE Munkensdam Gymnasium efterår 2012 OPGAVEN I DANSK - OG/ELLER HISTORIE AT BELYSE EN FAGLIG PROBLEMSTILLING Opgaven: 1. trin i en tretrinsraket med indbygget progression Efterår 2012: En opgave i en faglig

Læs mere

Elevvejledning STX Større skriftlige opgaver Århus Akademi 2007 2. udgave

Elevvejledning STX Større skriftlige opgaver Århus Akademi 2007 2. udgave Vejledning, STX 1 NAVN: KLASSE: Elevvejledning STX Større skriftlige opgaver Århus Akademi 2007 2. udgave Indholdsfortegnelse: 1. Placering af opgaverne s.1 2. Dansk- og/eller historieopgaven s.1 3. Studieretningsprojektet

Læs mere

Elevvejledning HF. Større skriftlige opgaver. Århus Akademi udgave

Elevvejledning HF. Større skriftlige opgaver. Århus Akademi udgave NAVN: KLASSE: Elevvejledning HF Større skriftlige opgaver Århus Akademi 2008 3. udgave Indholdsfortegnelse 1. Placering af opgaverne s. 2 2. Den større skriftlige opgave s. 2 3. Generel vejledning til

Læs mere

Formalia KS på Svendborg Gymnasium og HF

Formalia KS på Svendborg Gymnasium og HF Formalia KS på Svendborg Gymnasium og HF Til mundtlig eksamen i KS skal kursisterne udarbejde et eksamensprojekt i form af en synopsis. En synopsis er et skriftligt oplæg, der bruges i forbindelse med

Læs mere

DIO. Faglige mål for Studieområdet DIO (Det internationale område)

DIO. Faglige mål for Studieområdet DIO (Det internationale område) DIO Det internationale område Faglige mål for Studieområdet DIO (Det internationale område) Eleven skal kunne: anvende teori og metode fra studieområdets fag analysere en problemstilling ved at kombinere

Læs mere

Danskopgaven skriftlig årsprøve

Danskopgaven skriftlig årsprøve Danskopgaven skriftlig årsprøve I denne opgave skal I skrive 5-6 siders analyse og fortolkning af et selvvalgt værk. Danskopgaven skal ses som første prøve på de større opgaver, der skrives i gymnasiet.

Læs mere

Progressionsplan for fællesfagligt skriftligt arbejde i nv og ks

Progressionsplan for fællesfagligt skriftligt arbejde i nv og ks Progressionsplan for fællesfagligt skriftligt arbejde i nv og ks Fag Naturvidenskabelig faggruppe Kultur-og samfundsfaggruppen Placering Overordnet målsætning Delmål Afsluttende evalueringsopgave udarbejdes

Læs mere

SRO på MG, måj-juni 2015

SRO på MG, måj-juni 2015 SRO på MG, måj-juni 2015 Kære 2.g er Du skal i maj 2015 påbegynde arbejdet med din studieretnings-opgave, den såkaldte SRO. Her kommer lidt information om opgaven og opgaveperioden. Dine studieforberedende

Læs mere

Eksamensprojekt

Eksamensprojekt Eksamensprojekt 2017 1 Eksamensprojekt 2016-2017 Om eksamensprojektet Som en del af en fuld HF-eksamen skal du udarbejde et eksamensprojekt. Eksamensprojektet er en del af den samlede eksamen, og karakteren

Læs mere

Sådan er regler, krav og anbefalinger til dansk historieopgaven

Sådan er regler, krav og anbefalinger til dansk historieopgaven Sådan er regler, krav og anbefalinger til dansk historieopgaven Fra STX bekendtgørelsen Ens for læreplanen til dansk og historie: 3.2. Arbejdsformer [ ] Der udarbejdes i 1.g eller 2.g en opgave i dansk

Læs mere

Information om Da/Hi-opgaven DHO

Information om Da/Hi-opgaven DHO Information om Da/Hi-opgaven DHO Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 2 Dansk-Historieopgaven (DHO) 2 1.1 Formålet med DHO 2 1.2 Tidsplan og omfang 3 Opgavens indhold 3 2.1 Titelforsiden 3 2.2 Indholdsfortegnelsen

Læs mere

Dansk og/ eller historieopgaven i 2g

Dansk og/ eller historieopgaven i 2g Vejledning til på TIDSFRISTER OG KRAV: Senest mandag den 18. januar 2010 vælger du, om opgaven skal skrives i dansk, i historie eller i begge fag. Derefter undersøger du mulige områder, og under vejledning

Læs mere

Christianshavns Gymnasium Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) januar - marts 2015 VEJLEDNING

Christianshavns Gymnasium Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) januar - marts 2015 VEJLEDNING Christianshavns Gymnasium Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) januar - marts 2015 VEJLEDNING Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) er andet trin i rækken af større, flerfaglige opgaver i gymnasiet. Den bygger

Læs mere

Dansk og/eller Samtidshistorieopgaven

Dansk og/eller Samtidshistorieopgaven Dansk og/eller Samtidshistorieopgaven I skal i løbet af 2. år på HH skrive en større opgave i Dansk og /eller Samtidshistorie. Opgaven skal i år afleveres den 7/12-09 kl. 12.00 i administrationen. I bekendtgørelsen

Læs mere

Håndbog til prøveform B Mundtlig prøve i dansk prøveform B

Håndbog til prøveform B Mundtlig prøve i dansk prøveform B Side 1 af 5 Håndbog til prøveform B Mundtlig prøve i dansk prøveform B Forløb, indhold, krav og gode råd Forløbet i prøveform B 1. Overblik over årets opgivelser i klassen 2. Udarbejdelse af fordybelsesområder

Læs mere

Historieopgaven 1. HF

Historieopgaven 1. HF Historieopgaven 1. HF Opgavevejledning til kursister Opgaveaflevering: 14. april, kl. 14.00 på kontoret Historieopgave 1hf 2010-2 1. Generelt om historieopgaven Historieopgaven skrives og afleveres individuelt

Læs mere

OM PROJEKTOPGAVER GENERELT

OM PROJEKTOPGAVER GENERELT 1 OM PROJEKTOPGAVER GENERELT En projektopgave bør indeholde følgende dele: 1. Forside 2. Indholdsfortegnelse 3. Eventuelt forord 4. Indledning 5. Emnebearbejdning 6. Afslutning 7. Noter 8. Litteraturliste

Læs mere

Eksamensvejledning. Diplomuddannelsen i ledelse

Eksamensvejledning. Diplomuddannelsen i ledelse Eksamensvejledning Diplomuddannelsen i ledelse Januar 2014 3 Eksamen på Diplomuddannelse i Ledelse Grundlaget for uddannelsens eksamensformer findes flere steder. Uddannelsens bekendtgørelse fastslår følgende:

Læs mere

Formalia AT 2 på Svendborg Gymnasium og HF

Formalia AT 2 på Svendborg Gymnasium og HF Formalia AT 2 på Svendborg Gymnasium og HF AT 2 ligger lige i foråret i 1.g. AT 2 er det første AT-forløb, hvor du arbejder med et skriftligt produkt. Formål Omfang Produktkrav Produktbedømmelse Opgavens

Læs mere

Studieretningsopgave (SRO) i 2g Elevmanual til studieretningsopgaven

Studieretningsopgave (SRO) i 2g Elevmanual til studieretningsopgaven Elevmanual til studieretningsopgaven 2g, 2014 Indholdsfortegnelse: I. Studieretningsopgaven - Hvad og hvorfor? s. 3 II. Opgaveprocessen s. 3 III. Oversigt over fag til studieretningsopgaven s. 4 IV. Studieretningsopgavens

Læs mere

SRO 2017 SRO 2G

SRO 2017 SRO 2G SRO 2G 2017 1 Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) Studieretningsopgaven i 2.g er en individuel skriftlig opgave i to af de fag, der udgør studieretningen. Til udarbejdelse af opgaven er der afsat 15 elevtimer.

Læs mere

INFORMATIONSPJECE OM STØRRE SKRIFTLIG OPGAVE (SSO) 2013/2014

INFORMATIONSPJECE OM STØRRE SKRIFTLIG OPGAVE (SSO) 2013/2014 INFORMATIONSPJECE OM STØRRE SKRIFTLIG OPGAVE (SSO) 2013/2014 Større skriftlig opgave Større skriftlig opgave er en individuel opgave, der kan skrives af alle HF-kursister; og den SKAL skrives af alle,

Læs mere

Projektskrivning - tips og tricks til projektskrivning

Projektskrivning - tips og tricks til projektskrivning Projektskrivning - tips og tricks til projektskrivning Program Generelt om projektskrivning Struktur på opgaven Lidt om kapitlerne i opgaven Skrivetips GENERELT OM PROJEKTSKRIVNING Generelt om projektskrivning

Læs mere

Elevvejledning STX. Større skriftlige opgaver. Århus Akademi udgave

Elevvejledning STX. Større skriftlige opgaver. Århus Akademi udgave NAVN: KLASSE: Elevvejledning STX Større skriftlige opgaver Århus Akademi 2008 3. udgave Indholdsfortegnelse 1. Placering af opgaverne s.2 2. Dansk- og/eller historieopgaven s.2 3. Studieretningsprojektet

Læs mere

OSO'en. (Obligatorisk Selvvalgt Opgave)

OSO'en. (Obligatorisk Selvvalgt Opgave) OSO'en (Obligatorisk Selvvalgt Opgave) Du skal nu i gang med at forberede din obligatorisk selvvalgte opgave (OSO'en), som alle elever i 10. klasse skal lave. Her skal du arbejde SELVSTÆNDIGT med et emne,

Læs mere

Større Skriftlig Opgave (SSO) 2015/2016

Større Skriftlig Opgave (SSO) 2015/2016 Større Skriftlig Opgave (SSO) 2015/2016 Større skriftlig opgave Større skriftlig opgave er en individuel opgave, der kan skrives af alle HF-kursister, og den SKAL skrives af alle, der ønsker en hel HFeksamen.

Læs mere

Fremstillingsformer i historie

Fremstillingsformer i historie Fremstillingsformer i historie DET BESKRIVENDE NIVEAU Et referat er en kortfattet, neutral og loyal gengivelse af tekstens væsentligste indhold. Du skal vise, at du kan skelne væsentligt fra uvæsentligt

Læs mere

Eksamensprojekt

Eksamensprojekt Eksamensprojekt 2019 1 Eksamensprojekt 2018-2019 Om eksamensprojektet Som en del af en fuld HF-eksamen skal du udarbejde et eksamensprojekt. Eksamensprojektet er en del af den samlede eksamen, og karakteren

Læs mere

Studieretningsprojekt 3.g, Ordrup Gymnasium.

Studieretningsprojekt 3.g, Ordrup Gymnasium. Studieretningsprojekt 3.g, Ordrup Gymnasium. I 3.g skal du udarbejde et studieretningsprojekt. I samråd med en faglærer vælges en faglig problemstilling inden for et selvvalgt område, der knytter sig til

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE University College Lillebælt. Formalia ved opgaveskrivning

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE University College Lillebælt. Formalia ved opgaveskrivning SYGEPLEJERSKEUDDAELSE University College Lillebælt Formalia ved opgaveskrivning Indhold 1 Formalia ved opgaveskrivning... 3 2 Layout... 3 3 Opbygning... 3 4 Aflevering... 5 5 Sanktioner... 5 6 Litteraturliste...

Læs mere

I den litterære artikel skal du analysere og fortolke en (eller flere) skønlitterære tekster samt perspektivere den/dem.

I den litterære artikel skal du analysere og fortolke en (eller flere) skønlitterære tekster samt perspektivere den/dem. Litterær artikel I den litterære artikel skal du analysere og fortolke en (eller flere) skønlitterære tekster samt perspektivere den/dem. Din litterære artikel skal bestå af tre dele: 1. Indledning 2.

Læs mere

Eksamensvejledning. Diplomuddannelsen i ledelse

Eksamensvejledning. Diplomuddannelsen i ledelse Eksamensvejledning Diplomuddannelsen i ledelse August 2012 3 Eksamen på Diplomuddannelse i Ledelse Grundlaget for uddannelsens eksamensformer findes flere steder. Uddannelsens bekendtgørelse fastslår følgende:

Læs mere

Vejledning til studieretningsprojektet SRP 2016

Vejledning til studieretningsprojektet SRP 2016 Vejledning til studieretningsprojektet SRP 2016 Hvad er SRP? Studieretningsprojektet er en skriftlig eksamensopgave af et omfang på 15 20 sider og med 10 skrivedage. Her skal du selvstændigt og dybdegående

Læs mere

Munkensdam Gymnasium vinter 2012 STUDIERETNINGSOPGAVEN

Munkensdam Gymnasium vinter 2012 STUDIERETNINGSOPGAVEN Munkensdam Gymnasium vinter 2012 STUDIERETNINGSOPGAVEN AT BELYSE EN FAGLIG PROBLEMSTILLING Opgaven: 2. trin i en tretrinsraket med indbygget progression Efterår 2011: En opgave i en faglig problemstilling

Læs mere

Synopsisvejledning til Almen Studieforberedelse

Synopsisvejledning til Almen Studieforberedelse 1 Synopsisvejledning til Almen Studieforberedelse Dette papir er en vejledning i at lave synopsis i Almen Studieforberedelse. Det beskriver videre, hvordan synopsen kan danne grundlag for det talepapir,

Læs mere

Tekniske retningslinjer for opgaveskrivning

Tekniske retningslinjer for opgaveskrivning Tekniske retningslinjer for opgaveskrivning Maj 2013 Social- og sundhedsuddannelsen Randers Indledning Hensigten med Tekniske retningslinjer for opgaveskrivning ved Randers Social- og Sundhedsskole er

Læs mere

Vejledning til større skriftlige opgaver

Vejledning til større skriftlige opgaver Vejledning til større skriftlige opgaver INDHOLDSFORTEGNELSE 0. Indledning..... 2 1. Opgavens opbygning...3 1.1. Om forside.. 3 1.2. Om abstract......3 1.3. Om indholdsfortegnelse... 3 1.4. Om opgavens

Læs mere

Større Skriftlig Opgave (SSO) 2016/2017

Større Skriftlig Opgave (SSO) 2016/2017 Større Skriftlig Opgave (SSO) 2016/2017 Større skriftlig opgave er en individuel opgave, som SKAL skrives af alle, der ønsker en hel HF-eksamen. Opgaven tæller med en selvstændig karakter på eksamensbeviset,

Læs mere

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Den afsluttende prøve i AT består af tre dele, synopsen, det mundtlige elevoplæg og dialogen med eksaminator og censor. De

Læs mere

Studieretningsprojektet i 3.g 2007

Studieretningsprojektet i 3.g 2007 Studieretningsprojektet i 3.g 2007 Det følgende er en generel vejledning. De enkelte studieretnings særlige krav og forhold forklares af faglærerne. STATUS I 3.g skal du udarbejde et studieretningsprojekt.

Læs mere

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Den afsluttende prøve i AT består af tre dele, synopsen, det mundtlige elevoplæg og dialogen med eksaminator og censor. De

Læs mere

Håndbog til synopseprøven i dansk

Håndbog til synopseprøven i dansk Side 1 af 5 Vigtige datoer Håndbog til synopseprøven i dansk Den 1. maj skal du trække dit fordybelsesområde. Herefter arbejdes der primært med synopser i dansktimerne. I har 10 timer på klassen med vejledning

Læs mere

TÅRNBY GYMNASIUM & HF STUDIERETNINGSOPGAVEN (SRO) Vejledning til eleverne om SRO i 2.g

TÅRNBY GYMNASIUM & HF STUDIERETNINGSOPGAVEN (SRO) Vejledning til eleverne om SRO i 2.g TÅRNBY GYMNASIUM & HF STUDIERETNINGSOPGAVEN (SRO) Vejledning til eleverne om SRO i 2.g Studieretningsopgaven (SRO) i 2g Denne orientering indeholder følgende: 1. Kort orientering om rammerne for opgaven

Læs mere

HA - tysk. Vejledning i udarbejdelse af rapport. Tysk 4. semester Økonomi og markeder

HA - tysk. Vejledning i udarbejdelse af rapport. Tysk 4. semester Økonomi og markeder Institut for Sprog og Erhvervskommunikation HA - tysk Vejledning i udarbejdelse af rapport Tysk 4. semester Økonomi og markeder Aarhus Universitet School of Business and Social Sciences Januar 2013 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Studieretningsprojektet en kort vejledning

Studieretningsprojektet en kort vejledning 2010 Studieretningsprojektet en kort vejledning 2 Studieretningsprojektet en kort vejledning Afsnit Overskrift Side 1 Indledning 1 2 Fag og formål 1 3 Milepæle i arbejdsprocessen 3 4 Opgaveformuleringen

Læs mere

Nakskov Gymnasium og HF Orientering om KS-eksamen 2018/19

Nakskov Gymnasium og HF Orientering om KS-eksamen 2018/19 Nakskov Gymnasium og HF Orientering om KS-eksamen 2018/19 Mandag den 26. november, kl.11.50 12.30, i auditoriet: Skolen informerer 2hf om KS-eksamen, og eleverne får udleveret denne skrivelse. KS-eksamen

Læs mere

Vejledning og gode råd til den afsluttende synopsisopgave og eksamen

Vejledning og gode råd til den afsluttende synopsisopgave og eksamen AT Vejledning og gode råd til den afsluttende synopsisopgave og eksamen Indhold: 1. Den tredelte eksamen s. 2 2. Den selvstændige arbejdsproces med synopsen s. 2 3. Skolen anbefaler, at du udarbejder synopsen

Læs mere

De flerfaglige forløb på vej mod SRP (Elev-version)

De flerfaglige forløb på vej mod SRP (Elev-version) A A L B O R G K A T E D R A L S K O L E De flerfaglige forløb på vej mod SRP (Elev-version) Introduktion til flerfaglige forløb Verden er ikke skarpt opdelt i fag og ifølge læreplanen skal fagene i gymnasiet

Læs mere

Hvor går grænsen? Etik i teknologi

Hvor går grænsen? Etik i teknologi Hvor går grænsen? Etik i teknologi Dansk-Idéhistorieopgave Rienecker m.fl.: Den gode opgave, Samfundslitteratur 2005, 3. udg. s.29. Formålet med denne opgave er at kvalificere dit arbejde med store skriftlige

Læs mere

Rammer AT-eksamen 2019

Rammer AT-eksamen 2019 Rammer AT-eksamen 2019 Kalender for offentliggørelse, vejledning og udarbejdelse af synopsis Mandag d. 28. januar Kl. 10:00 i Festsalen Offentliggørelse af Undervisningsministeriets udmelding af emne,

Læs mere

Vejledning til Projektopgave. Akademiuddannelsen i projektstyring

Vejledning til Projektopgave. Akademiuddannelsen i projektstyring Vejledning til Projektopgave Akademiuddannelsen i projektstyring Indholdsfortegnelse: Layout af projektopgave!... 3 Opbygning af projektopgave!... 3 Ad 1: Forside!... 4 Ad 2: Indholdsfortegnelse inkl.

Læs mere

Elevvejledning STX Større skriftlige opgaver Århus Akademi 2006

Elevvejledning STX Større skriftlige opgaver Århus Akademi 2006 NAVN: KLASSE: Elevvejledning STX Større skriftlige opgaver Århus Akademi 2006 Indholdsfortegnelse: 1. Placering af opgaverne s.1 2. Dansk- og/eller historieopgaven s.1 3. Studieretningsprojektet s.2 4.

Læs mere

Litterær artikel I den litterære artikel skal du analysere og fortolke en (eller flere) skønlitterære tekster samt perspektivere den/dem.

Litterær artikel I den litterære artikel skal du analysere og fortolke en (eller flere) skønlitterære tekster samt perspektivere den/dem. Litterær artikel I den litterære artikel skal du analysere og fortolke en (eller flere) skønlitterære tekster samt perspektivere den/dem. Din litterære artikel skal bestå af tre dele: 1. Indledning 2.

Læs mere

Større Skriftlig Opgave (SSO) 2017/2018

Større Skriftlig Opgave (SSO) 2017/2018 Større Skriftlig Opgave (SSO) 2017/2018 Større Skriftlig Opgave Større skriftlig opgave er en individuel opgave, som SKAL skrives af alle, der ønsker en hel HF-eksamen. Opgaven tæller med en selvstændig

Læs mere

Rasmus Rønlev, ph.d.-stipendiat og cand.mag. i retorik Institut for Medier, Erkendelse og Formidling

Rasmus Rønlev, ph.d.-stipendiat og cand.mag. i retorik Institut for Medier, Erkendelse og Formidling Rasmus Rønlev, ph.d.-stipendiat og cand.mag. i retorik Institut for Medier, Erkendelse og Formidling Rasmus Rønlev CV i uddrag 2008: Cand.mag. i retorik fra Københavns Universitet 2008-2009: Skrivekonsulent

Læs mere

Guide til tværfagligt eksamensprojekt

Guide til tværfagligt eksamensprojekt Guide til tværfagligt eksamensprojekt --------- Skriv en god synopsis --------- Den gode synopsis viser, at du kan: Fremstille et emne klart og præcist Skabe sammenhæng og struktur Vælge de vigtigste oplysninger

Læs mere

Historie B - hf-enkeltfag, april 2011

Historie B - hf-enkeltfag, april 2011 Fra Bekendtgørelse om hf-uddannelsen tilrettelagt som enkeltfagsundervisning for voksne (hf-enkeltfagsbekendtgørelsen) Bilag 11 Historie B - hf-enkeltfag, april 2011 1. Identitet og formål 1.1. Identitet

Læs mere

Censorvejledning engelsk B, HF 2017-læreplan

Censorvejledning engelsk B, HF 2017-læreplan Maj 2019 Line Flintholm, fagkonsulent line.flintholm@stukuvm.dk 33 92 53 83 Indholdsfortegnelse... 1 Det skriftlige opgavesæt HF B... 1 Bedømmelsen af opgaven... 1 Hvad prøves der i?...2 Prøver i opgavens

Læs mere

HF SSO 2019 (Større skriftlig opgave)

HF SSO 2019 (Større skriftlig opgave) HF SSO 2019 (Større skriftlig opgave) 1 Den større skriftlige opgave HF 2018/2019 Hvad er Den større skriftlige opgave? Hvis du ønsker en fuld HF-eksamen, skal du skrive en Større Skriftlig Opgave - forkortet

Læs mere

B-prøven - En lærerhåndbog

B-prøven - En lærerhåndbog B-prøven - En lærerhåndbog I mundtlig fremstilling i dansk i 9. klasse kan prøven afvikles som A- eller B- prøve. I 10. klasse er B-prøven den eneste. Valg af prøveform I begyndelsen af 9. klasse skal

Læs mere

kompetencer Grundforløbet Processkrivning Progressionsplan for de store skriftlige opgaver Munkensdam Gymnasium 2011 Skrivekursus

kompetencer Grundforløbet Processkrivning Progressionsplan for de store skriftlige opgaver Munkensdam Gymnasium 2011 Skrivekursus Progressionsplan for de store skriftlige opgaver Munkensdam Gymnasium 2011 Opgavetype Skrivekursus 4 moduler i grundforløbet Introduktion til grundlæggende begreber og metoder af betydning for skriveprocessen

Læs mere

Akademisk tænkning en introduktion

Akademisk tænkning en introduktion Akademisk tænkning en introduktion v. Pia Borlund Agenda: Hvad er akademisk tænkning? Skriftlig formidling og formelle krav (jf. Studieordningen) De kritiske spørgsmål Gode råd m.m. 1 Hvad er akademisk

Læs mere

Vejledning og krav til opgaveskrivning. på akademiuddannelserne modul 1-4

Vejledning og krav til opgaveskrivning. på akademiuddannelserne modul 1-4 Vejledning og krav til opgaveskrivning på akademiuddannelserne modul 1-4 Udarbejdet af Karina Lykke Karlsson og Pia Antonsen, Underviserkonsulenter på LO-skolen. Den 20. februar 2009 Teksten er udarbejdet

Læs mere

Dansk historieopgaven

Dansk historieopgaven Dansk historieopgaven FORMÅL: At kunne skrive en stor opgave er en vigtig del af din uddannelse, både på gymnasiet og i de uddannelser, der kommer bagefter. Derfor skal du kende de regler, der er for at

Læs mere

Større Skriftlig Opgave SSO

Større Skriftlig Opgave SSO Større Skriftlig Opgave SSO Opgavebesvarelsen har et omfang på 10-15 sider a 2400 enheder (ink. Mellemrum). Forside, indholdsfortegnelse, noter, litteraturliste, figurer, tabeller og lign materiale medregnes

Læs mere

guide til store skriftlige opgaver

guide til store skriftlige opgaver gyldendal Mette Kirk Mailand guide til store skriftlige opgaver SRP, SRO og DHO Guide til store skriftlige opgaver SRP, SRO og DHO af Mette Kirk Mailand 1. udgave, 1. oplag 2012 2012 Gyldendal A/S, København

Læs mere

Information om større skriftlig opgave SSO køreplan 18/19

Information om større skriftlig opgave SSO køreplan 18/19 Information om større skriftlig opgave SSO køreplan 18/19 Køreplan for SSO forår 2019 Uge Dato Begivenhed Sted Ansvarlige 5 Mandag 28/1 Valg af fag og område Lectio Elever senest kl. 11:45 5 Onsdag 30/1

Læs mere

Information om Større Skriftlig opgave (SSO) Køreplan 2015/16

Information om Større Skriftlig opgave (SSO) Køreplan 2015/16 Information om Større Skriftlig opgave (SSO) Køreplan 2015/16 Køreplan for SSO - 2015/16 Dato / tid Hvad Hvem 08/12 kl. 11:30 (senest) Valg af fag og område tilkendegives på Kursisterne spørgeskema i Lectio

Læs mere

HF: Større Skriftlige Opgave

HF: Større Skriftlige Opgave HF: Større Skriftlige Opgave 1 Indholdsfortegnelse Hvad er Den større skriftlige opgave? Hvilke fag kan der skrives opgave i? Forløb Valg af område Tilmelding Opgavetitel Opgaveugen Aflevering Opgavens

Læs mere

Hvad er SSO og hvem skal skrive den?

Hvad er SSO og hvem skal skrive den? SSO 2018 Hvad er SSO og hvem skal skrive den? For at få en hel Hf-eksamen skal man skrive en større skriftlig opgave i ét eller flere fag, som man selv vælger. Alle kursister, der satser på at fuldføre

Læs mere

Marselisborg Gymnasium - Progressionsplan for de større skriftlige opgaver

Marselisborg Gymnasium - Progressionsplan for de større skriftlige opgaver Marselisborg Gymnasium - Progressionsplan for de større skriftlige opgaver Progressionsplanen er udarbejdet som et arbejdsdokument, der skal give eleverne en kontinuitet og progression mellem de større

Læs mere

DANSK-HISTORIEOPGAVEN

DANSK-HISTORIEOPGAVEN 1 DANSK-HISTORIEOPGAVEN FORMÅL: At kunne skrive en stor opgave er en vigtig del af din uddannelse, både på gymnasiet og i de uddannelser, der kommer bagefter. Derfor skal du kende de regler, der er for

Læs mere

SRP STUDIERETNINGSPROJEKTET

SRP STUDIERETNINGSPROJEKTET STUDIERETNINGSPROJEKTET Layout Skriv med 1½ linjeafstand, lav en passende margin (standardopsætning eller max 3 cm), og brug en god skrifttype, f.eks. Times New Roman, skriftstørrelse 12. Omfang Opgaven

Læs mere

Studieretningsopgaven stx Vejledning / Råd og vink Oktober 2014

Studieretningsopgaven stx Vejledning / Råd og vink Oktober 2014 Studieretningsopgaven stx Vejledning / Råd og vink Oktober 2014 Alle bestemmelser, der er bindende for undervisningen og prøverne i de gymnasiale uddannelser, findes i uddannelseslovene og de tilhørende

Læs mere

Bilag til AT-håndbog 2010/2011

Bilag til AT-håndbog 2010/2011 Bilag 1 - Uddybning af indholdet i AT-synopsen: a. Emne, fagkombination og niveau for de fag, der indgår i AT-synopsen b. Problemformulering En problemformulering skal være kort og præcis og fokusere på

Læs mere

Elevmanual til SRP. Elevmanual til studieretningsprojektet

Elevmanual til SRP. Elevmanual til studieretningsprojektet Elevmanual til SRP Elevmanual til studieretningsprojektet 3g, 2014-2015 Indholdsfortegnelse: I. Studieretningsprojektet - Hvad og hvorfor? s. 3 II. Opgaveprocessen s. 3 III. Opgaver i fremmedsprog s. 5

Læs mere

Generel vejledning vedrørende obligatoriske opgaver på voksenunderviseruddannelsen

Generel vejledning vedrørende obligatoriske opgaver på voksenunderviseruddannelsen Generel vejledning vedrørende obligatoriske opgaver på voksenunderviseruddannelsen Udformning Alle skriftlige opgaver på VUU skal være udformet således: 1. at, de kan læses og forstås uden yderligere kommentarer.

Læs mere

Elevbrochure Studieområdet 3. del. Det Internationale Område

Elevbrochure Studieområdet 3. del. Det Internationale Område Elevbrochure 2016 Studieområdet 3. del Det Internationale Område Indholdsfortegnelse Studieområdet 3. del... 1 Det Internationale Område... 1 Studieområdet 3. del Det Internationale Område... 3 Oversigt

Læs mere