Afgrænsning af bevillingsområdet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Afgrænsning af bevillingsområdet"

Transkript

1 Udvalg MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Kultur- og Fritidsudvalget Bevillingsområde Klubber og byggelegepladser Afgrænsning af bevillingsområdet I henhold til dagtilbudsloven 4 skal kommunen sørge for, at der til børn og unge er det nødvendige antal klubtilbud og andre socialpædagogiske tilbud. Bevillingsområdet omfatter udgifter og indtægter vedrørende: Fritidstilbud i form af byggelegepladser. Fritidstilbud i form af fritids- og ungdomsklubber. Det Opsøgende Team. Byggelegepladser/fritids- og ungdomsklubber Disse institutioner afgrænses i forhold til øvrige daginstitutioner ved, at de ikke skal opfylde et pasningsbehov, men er et fritidstilbud. Derfor kan de ikke træde i stedet for institutioner, der drives i henhold til dagtilbudslovens 19. I Ballerup Kommune sættes den formelle grænse for pasning ved udgangen af 3. klasse eller ved barnets år. I kontoplanen er bevillingsområdet afgrænset til konto Under fælles udgifter er opført udgifter til tolke, tillidsmandsarbejde, kurser, annoncer, ledelse samt opsøgende medarbejdere. Mål for bevillingsområdet En ny børnepolitik Ballerup Kommunes Børnepolitik skal fornys i Med udgangspunkt i de mange initiativer, der har været gennemført i den 4 årige periode, igangsættes en politisk proces med henblik på formuleringen af en ny sammenhængende børnepolitik for de kommende år. En ny børnepolitik skal bl.a. fokusere på leg og læring, kreativitet og musik samt børns deltagelse i sunde fritidsaktiviteter mv. Processen skal forløbe med inddragelse af alle parter politikere, medarbejdere, forældre og naturligvis børnene selv. Pasnings- og pladsgaranti Ballerup Kommune har en pladsgaranti for alle børn i alderen 0-18 år, der har behov for et dagpasnings- og fritidstilbud. For fritidstilbud er der pladsgaranti inden for lokalområdet. Et fritidstilbud tilbydes på byggelegepladser, idræts- og naturfritidsklubber og/eller i fritids- og ungdomsklubber. De unge skal selv melde sig ind i den ønskede institution.

2 Klubbernes arbejde Ballerup Kommunes klubber virker i deres lokalområder. Klubberne og byggelegepladserne lægger vægt på at kende børnene og de unge, deres samlingssteder, grupperinger mv. inden for lokalområdet, så klubben aktivt kan modvirke uheldige gruppedannelser uanset om disse, helt eller delvist eller slet ikke består af klubeller byggelegepladsmedlemmer. Byggelegepladserne er et tilbud til unge under 16 år. Klubberne er opdelt i: fritidsklub for unge indtil 14 år, hvoraf to er idrætsfritidsklubber ungdomsklub for unge fra 14 år og indtil 18 år. Klubbernes kerneydelser Opfange lokalområdets signaler blandt alle børn og unge og omsætte udviklingsmønstret til handling. Være et tilbud til alle børn og unge i de enkelte områder. Klubberne skal indgå i samarbejde med andre interessenter i området. Aktivitetstilbuddene skal være alsidige, udviklende og foranderlige, tilpasset børne- og ungdomsgrupperne og give barnet/den unge størst mulig indflydelse på klublivet. Tilbuddet skal gennem respekt for det enkelte individ være med til at støtte og udvikle barnet/den unge i sit personlige liv. Anvende en pædagogisk praksis, som tager udgangspunkt i den aktuelle børneog ungegruppe og som tilgodeser såvel de velfungerende som børn og unge, der kan have særlige behov. Der skal særligt arbejdes med inklusion med udgangspunkt i en anerkendende praksis, jf. evalueringen af udviklingsprogrammet Et godt børneliv et fælles ansvar. Arbejde kriminalitetsforebyggende i samarbejde med andre involverede parter: Det Opsøgende Team, SSP m.fl. Idrætsfritidsklubbernes særlige kerneydelser Opdrage til et livslangt forhold til idræt og bevægelse ved at indføre børn og unge i forskellige idrætsdiscipliner og idrætsudøvelse. Skabe en forbindelse mellem de unges skolegang, fritid og idrætsklubberne. Vejlede de øvrige institutioner i brug af idrætsanlæggene. Betydningen af kerneydelserne er følgende Børn og unge støttes i deres udviklingsfase på vej til selvstændighed og voksenliv. Børn og unges oplevelse af egen værdi skal fremmes. Børn og unge skal opleve, at de har betydning for andre og, at de kan indgå i forpligtende fællesskaber. Børn og unge skal have støtte til at udvikle kompetencer, så de kan påtage sig et personligt ansvar for egne beslutninger og handlinger.

3 Rammer for bevillingsområdet Kommunalbestyrelsen vedtager i budgettet hvert år den udgiftsmæssige størrelse af bevillingsområdet samt hvilken forældrebetaling, der skal gælde for hvert enkelt dagpasnings- og fritidstilbud. Anvendelsen af bevillingsbeløbet besluttes af Kultur- og Fritidsudvalget. Dette bl.a. i form af hvor mange pladser der skal være, antal medarbejdere pr. barn, hvilket rådighedsbeløb der tildeles pr. barn m.m. Nettobevillingen er fastsat til 41,5 mio. kr. og budgettet forventes anvendt på følgende måde: Det vedtagne budget for 2011 indeholder en besparelse på 6,02 mio. kr. på henholdsvis årige på byggelegepladser 0,61 mio. kr., enhedsnormering 1,48 mio. kr., grundnormering 2,59 mio. kr., ½ stilling i ungdomsklub 0,79 mio. kr., byggelegepladser 0,3 mio. kr., udviklingspulje 0,25 mio. kr. Desuden vil der være en takststigning svarende til en merindtægt på 0,1 mio. kr. De 4 fritidsklubber/byggelegepladser normeres efter følgende normeringsbærende faktorer og forudsætninger i øvrigt: Den ugentlige åbningstid er 25 timer i 40 uger. Byggelegepladsafdelinger har tillige 5 timer om ugen til fodring. I skoleferierne er den daglige åbningstid 7 timer. De ansattes arbejdstid tilrettelægges inden for rammerne for aftaler om årsnorm. I de 4 klubber er en grundnormering for 60 medlemmer ganget med antallet af afdelinger i klubben. Til medlemmer over 60 pr. afdeling tildeles 1,05 timer pr årige og 0,75 timer medlem i aldersgruppen årige. Der er normeret med i alt medlemmer. Ved flere eller færre medlemmer reguleres klubberne med en faktor på 1,05 timer pr. medlem i aldersgruppen år og 0,75 pr. medlem i aldersgruppen år. Derudover er der normeret med ledelse og administrativt personale i hver af klubberne.

4 Det samlede udgiftsbudget for de 4 klubber inkl. døvegruppen udgør 42,2 mio. kr. Lønsummen for de 4 klubber inkl. døvegruppen udgør 34,3 mio. kr., inkl. lønmidler til vikar. Herudover er der til hver af de 4 klubber tilknyttet en ungdomklub (i område syd og nord dog 2 afdelinger). I ungdomsklubberne er der en grundnormering for 80 medlemmer +/- 0,75 time pr. ekstra/færre medlem. Der er normeret med i alt 399 ungdomsklubmedlemmer og åbningstiden er 20 timer pr. uge. Udover timerne i de enkelte ungdomsklubber er der en central pulje, som anvendes til projekter inden for ungeområdet. Det samlede udgiftsbudget for ungdomsklubberne udgør 4,6 mio. kr. Heraf udgør den samlede lønsum 3,7 mio. kr., inkl. lønmidler til vikar. I de ovennævnte stillinger er der normeret med 2 fuldtidsstillinger som klubassistent med opsøgende funktion. Stillingerne er fordelt med 20 time pr. uge i hvert distrikt. Kultur- og Fritidsudvalget har desuden fastsat niveauet for de børne- og ungerettede og aktivitetsorienterede udgifter. De aktivitetsbestemte tilskud udgør: Kr. pr. år Børnebeløb Grundbeløb pr. fysiske enhed Byggelegepladser, fritids- og ungdomsklubber Herudover tillægges beløb vedrørende arbejdstøj, gårdsplads, dyrlæge mv. Forældrebetaling/kontingent Kommunen må højst opkræve et kontingent svarende til 20 pct. af driftsudgifterne ekskl. udgifter til materialer og fødevarer. Kontingentet for klubber og byggelegepladser i Ballerup Kommune er aktivitetsbestemt. For fritidsklubberne gælder det, at børn kan være indmeldt skoleåret ud, når de er fyldt 14 år. På byggelegepladserne kan børn gå til det fyldte 16. år. Ungdomsklubberne henvender sig til børn og unge fra 14 år til 18 år. Ved det fyldte 18. år kan den unge, som selvbetaler, oppebære medlemskab kalenderåret ud. Over 18-årige indgår ikke i ungdomsklubbernes normering. Herudover opkræves 50 pct. af udgiften til materialer og hele udgiften til kost. Materialebeløbet er fastsat til et bestemt beløb pr. barn. Der kan aftales 2 faste beløb pr. institution afhængig af, om barnet har en eller flere aktiviteter. Beløbene varierer fra 25 til 200 kr.

5 Kontingentet pr. måned udgør følgende i 2010: Kontingent Fritidsklub Byggelegeplads Ungdomsklub 455 kr. 455 kr. 110 kr. Der kan ydes hel eller delvis friplads således, at kontingentet/materialepengene nedsættes eller bortfalder. En pædagogisk friplads ydes, når det anses for påkrævet af sociale eller pædagogiske grunde. Brugerindflydelse Brugerindflydelse struktur Der er udarbejdet et nyt bestyrelsesgrundlag for klubberne, som er implementeret i løbet af Vedtægterne for bestyrelserne tager højde for den ændrede struktur på området og sikrer høj grad af brugerindflydelse via forældrebestyrelsen samt muligheden for etablering af et husråd i de enkelte afdelinger. Dagligt arbejde og projekter Det pædagogiske arbejde Det er klubbens leder, der har det pædagogiske og administrative ansvar over for såvel bestyrelsen som Kultur- og Fritidsudvalget. Kommunen lægger vægt på, at det pædagogiske arbejde i den enkelte institution skal give børn og unge en tryg og udfordrende hverdag - med udgangspunkt i deres egne forudsætninger. Målet er at styrke den alsidige og selvstændige personlighed, så barnet kan og tør tage ansvaret for sit eget liv og handlinger. Endvidere skal det pædagogiske arbejde sikre, at børnene på demokratisk vis inddrages i planlægningen. Derigennem får børn og unge mulighed for at opleve, at de kan, vil og tør. I takt hermed tilegner børnene sig samtidig oplevelsen af sammenhængen mellem indflydelse og ansvar for sig selv og fællesskabet. Det enkelte barns dyrkelse af venskabet og dets selvagtelse bliver derved en nødvendig del af institutionens hverdag og det pædagogiske arbejde. Pædagogen skal styrke barnets udvikling til et helt menneske ved at vise forståelse for den enkeltes individualitet og de forskellige aldres udviklingsbehov, følelser og kunnen. Det kræver, at barnets hverdag indeholder en mangfoldighed af oplevelser, handlinger og udfordringer, der er tilpasset barnets udviklingstrin. På den måde har barnet mulighed for selv at bestemme, forstå, overskue tingene, være aktiv og være en respekteret medborger.

6 Status og udvikling på bevillingsområdet Som det fremgår af følgende tabel, forventes antallet af børn fra år at stige frem til år 2011, så der i 2011 er 21 flere børn end i Frem til 2014 forventes børnetallet at falde igen, så det forventes, at der i 2014 vil være 188 færre i forhold til Antal årige Område Skovlunde Område Ballerup Syd Område Måløv Område Ballerup Nord I alt Børnene forventes i 2011 at være fordelt således: 34,95 pct. af de årige hører til Klub Ballerup Syd (Grantofteskolens, Hedegårdsskolen, Rugvængets skole). 23,70 pct. hører til distriktet omkring Klub Skovlunde. 20,10 pct. ligger i Måløv distriktet 21,25 pct. hører til Klub Ballerup Nord distriktet. Der er normeret med fritidstilbud til de årige, som fordeler sig således: Normeret antal pladser i 2011 Klub/byggelegeplads Klub Skovlunde 499 Ungdomsklubben Skovlunde 80 Klub Syd 495 Ungdomsklubben Syd 94 Klub Måløv 388 Ungdomsklubben Måløv 80 Klub Nord 421 Ungdomsklubben Ballerup Nord 145 Total Herudover er der normeret med 15 børn i Døvegruppen i klub Nord.

7 Handlingsplan for budgetåret Fortsat implementering af ledelses- og organisationsstruktur for klub- og byggelegepladsområdet Strukturen indebærer, at klubberne er inddelt i følgende hovedområder: Klub Skovlunde, Klub Syd, Klub Nord og Klub Måløv. Hvert område består af 2-4 enheder (huse), som udgøres af lokalområdets hidtidige klubber/byggelegepladser. Målene for ledelses- og organisationsstrukturen er, at den skal medvirke til at: understøtte og videreudvikle den pædagogiske opgaveløsning - specielt med fokus på at sikre kontinuitet og sammenhæng mellem Kommunens fritids- og skoletilbud og støtte opgaverne vedrørende børn og unge med særlige behov skabe bedre vilkår for, at den lokale leder kan have fokus på den pædagogiske ledelsesopgave og ansvaret for de strategiske og administrative ledelsesopgaver skal varetages i større enheder sikre en fleksibel og god driftsøkonomi i institutionerne, herunder sikring af en enkel og rentabel ledelsesstruktur. Tværfaglige indsatser og netværksarbejde For såvel børn som unge skal der ifølge Ballerup-modellen opstilles handleplaner, når der er grund til at bekymre sig om børns/unges trivsel og udvikling. Fokus på det forpligtende tværfaglige samarbejde om sårbare børn og unge fastholdes og styrkes. Der sigtes bl.a. på udvikling af en fælles platform for det brede tværfaglige samarbejde i skoledistrikterne/områderne, der skal sikre videndeling, kontinuitet og koordinering som led i den samlede forebyggelsesindsats. Ungdomsklubberne fortsætter arbejdet med et særligt fokus på den rusmiddelforebyggende indsats, idet ungdomsklubbernes indsatser i deres lokalområder fortsat ses som et væsentligt bidrag i en samlet alkohol- og narkotikaforebyggende indsats på ungeområdet. Brugerindflydelse i Ungdomsklubberne Ungdomsklubberne skal udvikle sig hen imod at være det lokale kraftcenter for områdets unge i alderen år. I denne proces er de unges stemme væsentlig. De unge skal derfor høres og have mulighed for at udøve indflydelse. Konkret skal der i områderne tages initiativer, der sikrer unges medindflydelse (f.eks. ungeseminar, fremtidsværksted med unge eller interview af unge). Der skal også udvikles ungdomsklubaktiviteter på tværs af områderne. Udvikling af ungdomsklubtilbuddene Der synes at være behov for at styrke det lokale relationsarbejde og samtidig udvikle ungdomsklubaktiviteter på tværs af områderne. Ungdomsklubberne skal arbejde mere projektorienteret på en sådan måde, at der udvikles relevante tilbud til relevante unge. Indsatsen skal på denne måde målrettes til forskellige grupper af unges forskellige behov. Ungdomsklubberne skal i deres tværgående arbejde søge samarbejde med andre udbydere af ungdomsaktiviteter, f.eks. ungdomsskolen og ungdomshuset Vognporten. Det vil også være væsentligt, at ungdomsklubberne udvikler et tættere samarbejde med Det Opsøgende Team.

8 Det Opsøgende Team Teamet har fået etableret sig som en væsentlig ressource i arbejdet med børn og unge på gadeplan. Medarbejderne har solide og bæredygtige relationer til et stort antal børn og unge og medvirker aktivt til at koordinere indsatser på forskellige niveauer. Med udgangspunkt i ønsket om en stærkere lokal forankring af det opsøgende arbejde blev der i 2008 gennemført en justering og udvidelse af teamet. Dette har allerede vist sin effekt i form af en stigning i teamets generelle aktiviteter og en stigning i antallet af relationer til udsatte børn og unge. Samtidig imødekommes ungdomsklubbernes ønske om et tættere samarbejde med Det Opsøgende Team vha. denne konstruktion. Ungerådgivningen på banegårdspladsen i Ballerup Med den nye Ungerådgivning er det gjort nemmere for de unge at søge hjælp og rådgivning om f.eks. rusmidler og uddannelse. Samtidig kan bekymrede forældre benytte sig af ungerådgivningen, som har åbent 3 gange ugentligt. Med etableringen af ungerådgivningen, er det samtidig blevet nemmere for rådgivningens medarbejdere at koordinere indsatser på tværs af de udfordringer, som de unge kommer med. Overførsel og indkøring af nye børn fra fritidshjem/-ordninger Overførsel af børn fra fritidshjem/-ordninger til klub/byggelegepladser, skal lægges i rammer for hvert enkelt område således, at forældre og børn sikres en god overgang. Kompetenceudvikling for ansatte på klubområdet For bedre at kunne imødekomme brugernes skiftende behov og ønsker arbejdes der med udvikling af de ansattes kompetencer. Der vil blive afholdt en række tværgående aktiviviteter, ligesom der i de enkelte områder samt for hele Kommunen vil blive arbejdet med specifikke udviklingsmål. Forstærket indsats i forhold til ungdomskriminalitet, herunder nyorientering af SSP-samarbejdet og den forebyggende indsats Der iværksættes en fast og forstærket indsats mod ungdomskriminalitet og handel med euforiserende stoffer. Indsatsen involverer bl.a. de konstruktive og aktive ungdomsmiljøer. Centrale medarbejdere og ledere på unge-, skole- og socialområdet gennemfører målrettet en koordineret, hurtig, konkret og håndholdt indsats i forhold til denne gruppe af utilpassede og uroskabende unge. SSP s opgaver, samarbejde og organisation revurderes med henblik på en kvalificering af den forebyggende indsats. Specielt indsatsen i forhold til børn og unge, der er i risiko for at udvikle en uacceptabel adfærd, prioriteres højt. Børn i fællesskaber en strategisk handleplan for inklusion og for samarbejdet med børn, unge og forældre Alle klubber har udarbejdet principper for inklusion ud fra Ballerup Kommunes Inklusionsstrategi og vil fra arbejde med en lokal vedtaget handleplan for inklusion.

9 Unges fritidsliv i Ballerup Syd Klubberne, Det Opsøgende Team, SSP, Hedegårdsskolen og samarbejdsprojektet med boligselskaberne om børn og unge-indsatsen i Hede- og Magleparken fortsætter den øgede forebyggende indsats. Klub Ballerup Syd har kraftigt forøget sit fokus på de børn og unge i klubalderen, der bor i lokalområdet, men ikke er medlemmer af klubben. Ungdomskriminalitet i området har betydet et nødvendigt øget tværfagligt fokus på de helt unge for at tiltrække og fastholde en gruppe klubløse drenge. Områdefornyelsesprojektet omkring Rugvænget Skole er afsluttet. Ved Rugvænget Skole er antallet af elever, der benytter et klubtilbud klart lavere end for Kommunens øvrige skoler. Det forebyggende arbejde er dermed ikke på det ønskede niveau for Vængerne. Klub Ballerup Syd har haft iværksat et pilotprojekt for at afklare og løse denne problemstilling. Med baggrund i områdets ønske om en stærkere profil for et klubtilbud tæt ved Rugvængets Skole og med baggrund i projektets evaluering fremkommer Skole & Unge med en plan for et kommende klubtilbud. Unge i Ballerup Kommune en helhedsorienteret ungeindsats I Ballerup Kommune arbejdes i 2011 videre med udvikling af en helhedsorienteret ungeindsats med henblik på at modvirke marginalisering af unge. Målene er bl.a., at flere unge i Ballerup Kommune får en kompetencegivende uddannelse, at færre un-ge har behov for offentlig forsørgelse samt at nedbringe ungdomskriminaliteten. Der udvikles metoder og samarbejdsformer som bidrager til, at de unge oplever en mere koordineret og sammenhængende indsats, som hjælper dem trygt gennem ungdomslivet og ind i voksentilværelsen. Der ses gode muligheder for at styrke, kvalificere og konsolidere de unge-indsatser, der allerede er iværksat i Ballerup Kommune ved deltagelse i KL-Partnerskab om en helhedsorienteret ungeindsats. Dette ses i tæt sammenhæng med implementeringen af det forpligtende tværfaglige samarbejde om udsatte børn og unge, som allerede er igangsat i Målet er på langt sigt, at flere unge får forudsætninger for at blive selvforsørgende, demokratisk deltagende samfundsborgere. Udmøntning af ungepolitikken Ungepolitikken blev vedtaget i På baggrund af en status over igangværende handlinger skal udarbejdes en handleplan for den videre udmøntning af ungepolitikken i samarbejde med Ungdomsrådet og Ungdomshuset Vognporten. Ungepakke 2 Fra januar 2011 har årige pligt til at være i uddannelse eller beskæftigelse. En lille gruppe unge vil ikke umiddelbart være uddannelsesparate. Der udarbejdes en oversigt over de muligheder, der skal bidrage til, at denne gruppe kan blive klar til at påbegynde en ungdomsuddannelse. Desuden udvikles efter behov tilbud til den unge, der ikke vil kunne blive uddannelsesparat ved eksisterende tilbud.

Overordnede rammer for byggelegepladser/fritids- og ungdomsklubber

Overordnede rammer for byggelegepladser/fritids- og ungdomsklubber Udvalg MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Kultur- og Fritidsudvalget Bevillingsområde 40.39 Klubber og byggelegepladser Afgrænsning af bevillingsområdet I henhold til dagtilbudsloven 4 skal kommunen sørge for, at

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelser for Klub Dragør

Mål- og indholdsbeskrivelser for Klub Dragør Mål- og indholdsbeskrivelser for Klub Dragør Vedtaget af Kommunalbestyrelsen den XX.XX.XXXX 1 Indhold 1. Lovgivning og politik...3 1.1 Lokalpolitiske beslutninger...4 2. Struktur og rammer for Klub Dragør...5

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE 2016-2020 Indhold Børne- og Ungepolitikken en værdifuld platform... 2 Et respektfuldt børne- og ungesyn... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber...

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver Området omfatter kommunens aktiviteter i forbindelse med anbringelse af børn og unge udenfor hjemmet, foranstaltninger

1. Beskrivelse af opgaver Området omfatter kommunens aktiviteter i forbindelse med anbringelse af børn og unge udenfor hjemmet, foranstaltninger Bevillingsområde 30.46 Forebyggelse/anbringelse af børn og unge uden for hjemmet Udvalg Børne- og Skoleudvalget 1. Beskrivelse af opgaver Området omfatter kommunens aktiviteter i forbindelse med anbringelse

Læs mere

Klubberne er oprettet og drives efter reglerne i dagtilbudslovgivningen.

Klubberne er oprettet og drives efter reglerne i dagtilbudslovgivningen. Bevillingsområde 40.39 Klubber og byggelegepladser Ansvarligt udvalg Kultur- og Fritidsudvalget Sammendrag Bevillingsrammen på 40,3 mio. kr. udviser et mindre forbrug på 0,7 mio. kr., svarende til et samlet

Læs mere

KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Til bevillingsramme Klubber og byggelegepladser er der i budget 2019 afsat 39 mio. kr.

KULTUR- OG FRITIDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Til bevillingsramme Klubber og byggelegepladser er der i budget 2019 afsat 39 mio. kr. Bevillingsramme 40.39 Klubber og byggelegepladser Ansvarligt udvalg Kultur- og Fritidsudvalget Sammendrag Til bevillingsramme 40.39 Klubber og byggelegepladser er der i afsat 39 mio. kr. Dertil skal tillægges

Læs mere

Udvalg Socialudvalget

Udvalg Socialudvalget MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Bevillingsområde 50.50 Dagtilbud til 0-5-årige Udvalg Socialudvalget Afgrænsning af bevillingsområdet Bevillingsområdet omfatter udgifter og indtægter vedrørende dagtilbud til børn

Læs mere

Beskrivelse af opgaver

Beskrivelse af opgaver Bevillingsramme 30.46 Forebyggelse/anbringelse af børn og unge udenfor hjemmet Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen omfatter aktiviteter omkring både de forebyggende

Læs mere

Organisering af fritidsdelen. Tværfaglig arbejdsgruppe Oktober 2014 nr. VIII

Organisering af fritidsdelen. Tværfaglig arbejdsgruppe Oktober 2014 nr. VIII Organisering af fritidsdelen Tværfaglig arbejdsgruppe Oktober 2014 nr. VIII Organisering af fritidsdelen Gennem fælles værdier i Børne- og Ungepolitikken og ved skolechefens overordnede ledelse skabes

Læs mere

Etablering af SFO2 for 4. klasse

Etablering af SFO2 for 4. klasse Børn- og Ungeforvaltningen NOTAT Staben BUF Viden og Kompetencer Ørbækvej 100 5220 Odense SØ www.odense.dk Tlf. +4565515211 DATO 19. april 2016 Etablering af SFO2 for 4. klasse REF. CLWJ Baggrund Børn-

Læs mere

Pejlemærker og mål for Fritidscentre (25) år

Pejlemærker og mål for Fritidscentre (25) år Børne- og Ungdomsforvaltningen Pejlemærker og mål for Fritidscentre 14-17 (25) år I københavnske fritidsinstitutioner og fritidscentre tilbydes børn og unge både et udfordrende læringsmiljø og et indholdsrigt

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune Revideret 2017 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune Revideret 2017 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med

Læs mere

Ishøj Kommunes børnepolitik Politisk besluttet del Ishøj Kommune

Ishøj Kommunes børnepolitik Politisk besluttet del Ishøj Kommune s børnepolitik Politisk besluttet del Ishøj Kommune Dette er et uddrag af den samlede Børnepolitik indeholdende de fem temaer, der er opstillet mål for: Tema: Sundhed... 3 Tema: Fysiske rammer... 4 Tema:

Læs mere

Beskrivelse af opgaver

Beskrivelse af opgaver Bevillingsramme 30.50 Dagtilbud til 0-5 årige Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen omfatter udgifter og indtægter vedrørende dagtilbud til børn i form af en

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Dagtilbud til 0-5 årige viser følgende for regnskabsåret 2016:

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Dagtilbud til 0-5 årige viser følgende for regnskabsåret 2016: Bevillingsramme 30.50 Dagtilbud til 0-5 årige Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Sammendrag Bevillingsramme 30.50 Dagtilbud til 0-5 årige viser følgende for regnskabsåret : Det vedtagne var 226,5

Læs mere

Holstebro Kommunes Børne- og Ungepolitik

Holstebro Kommunes Børne- og Ungepolitik Indhold 1. Indledning... 2 2. Værdier og mål for Børn og Unge... 3 3. Målgruppe for Børne- og Ungepolitikken... 3 4. Byrådets børne- og familiesyn... 3 Tema: Den enkelte og familiens trivsel og ressourcer....

Læs mere

Oversigt over spareforslag på KLUBOMRÅDET. Besparelse i mio. kr. 2013 2014 2015 2016. Temaer: I alt

Oversigt over spareforslag på KLUBOMRÅDET. Besparelse i mio. kr. 2013 2014 2015 2016. Temaer: I alt Oversigt over spareforslag på KLUBOMRÅDET Temaer: I alt Besparelse i mio. kr. 2013 2014 2015 2016 Supplerende forslag: 40.39.S1. Fremtidens klubtilbud scenarie 1a 1,2 1,8 1,8 1,8 40.39.S1. Fremtidens klubtilbud

Læs mere

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Oplægget i dag Dagtilbudsaftalen - indhold Dagtilbudsloven: 1. Formålsparagraf 2. Den styrkede pædagogiske læreplan 3. Områder

Læs mere

Sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet i Norddjurs Kommune

Sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet i Norddjurs Kommune Sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet i Norddjurs Kommune 2012 Formål Den sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet skal medvirke til at forebygge kriminalitet i Norddjurs Kommune.

Læs mere

Pejlemærker og mål for Fritidscentre (25) år

Pejlemærker og mål for Fritidscentre (25) år Børne- og Ungdomsforvaltningen Pejlemærker og mål for Fritidscentre 14-17 (25) år I københavnske fritidsinstitutioner og fritidscentre tilbydes børn og unge både et udfordrende læringsmiljø og et indholdsrigt

Læs mere

Beskrivelse af opgaver indenfor Ballerup Fritidsordninger

Beskrivelse af opgaver indenfor Ballerup Fritidsordninger Bevillingsramme 30.34 Ballerup Fritidsordning (BFO) Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Beskrivelse af opgaver indenfor Ballerup Fritidsordninger Bevillingsrammen omfatter kommunens aktiviteter i

Læs mere

Esbjerg Kommunes. BØRN - og UNGEPOLITIK

Esbjerg Kommunes. BØRN - og UNGEPOLITIK Esbjerg Kommunes BØRN - og UNGEPOLITIK Sammenhæng og helhed 2014 August 2014 Forord For to år siden blev Esbjerg Kommunes Børn- og ungepolitik sendt ud i verden for at være den røde tråd, som skaber helhed

Læs mere

Bilag 6. Budgettildeling til FU-områderne. Børn og Unge Dato

Bilag 6. Budgettildeling til FU-områderne. Børn og Unge Dato Bilag 6 Fra Børn og Unge Dato 10-06-2014 Budgettildeling til FU-områderne Det politiske forlig og de deraf følgende ændringer på FU-området er budgetneutralt, hvilket betyder at den samlede ramme er uændret.

Læs mere

Ungepolitik Ballerup Kommune

Ungepolitik Ballerup Kommune www.ballerup.dk Ungepolitik Ballerup Kommune Vi satser på mennesker Ny ungepolitik Den 26. januar 2009 vedtog Kommunalbestyrelsen den nye Ungepolitik Forud var gået en god, lang og grundig proces, hvor

Læs mere

Den samlede koordinering sker gennem seks lokalgrupper hvor den gennemgående og samlende kraft er SSP-konsulenten.

Den samlede koordinering sker gennem seks lokalgrupper hvor den gennemgående og samlende kraft er SSP-konsulenten. I forbindelse med budget 2015 blev SSP og Ungdomsklubberne lagt ind under Ungdomsskolen. Flytningen af SSP sker fra d. 1.1.2015 og ungdomsklubberne overgår til Ungdomsskolen fra d. 1.8.2015 Fritidsklub

Læs mere

Handleplan for ungeindsatsen i Halsnæs Kommune Version

Handleplan for ungeindsatsen i Halsnæs Kommune Version Handleplan for ungeindsatsen i Halsnæs Kommune Version 21.11.2011 1. Indledning Indeværende handleplan er den indledende skitse omkring ungeindsatsen med særligt fokus på tematikker opsat på mål og målopfyldelse.

Læs mere

Organisering af fritidsdelen i Frederikssund Kommune i relation til skolereformen. Beskrivelse af forslag

Organisering af fritidsdelen i Frederikssund Kommune i relation til skolereformen. Beskrivelse af forslag 23. januar 2014 Model 1 Samarbejds- og partnerskabsmodel. Modellen betyder en uændret organisering af fritidsområdet. Der indgås forpligtende samarbejds- og partnerskabsaftaler i forhold til blandt andet

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver indenfor dagtilbudsområdet

1. Beskrivelse af opgaver indenfor dagtilbudsområdet Bevillingsområde 30.50 Dagtilbud til 0-5 årige Udvalg Børne- og Skoleudvalget 1. Beskrivelse af opgaver indenfor dagtilbudsområdet Bevillingsområdet omfatter udgifter og indtægter vedrørende dagtilbud

Læs mere

Bevillingsområdet omfatter samtlige driftsudgifter og driftsindtægter som Kommunalbestyrelsen

Bevillingsområdet omfatter samtlige driftsudgifter og driftsindtægter som Kommunalbestyrelsen Udvalg MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Skole- og uddannelsesudvalget Bevillingsområde 30.33 Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) Afgrænsning af bevillingsområdet Bevillingsområdet omfatter samtlige driftsudgifter

Læs mere

Mål og Midler Klubber

Mål og Midler Klubber Fokusområder Følgende indsatsområde vil være genstand for særlig opmærksomhed i udviklingen af klubstrukturen i Viborg Kommune Ressourcetildelingsmodellen Sammenlægning af klubber - leder af flere klubber

Læs mere

Handleplan for den sammenhængende børnepolitik

Handleplan for den sammenhængende børnepolitik Handleplan for den sammenhængende børnepolitik Indledning Alle børn og unge i Glostup skal have mulighed for at blive i stand til at mestre deres liv og udfolde deres potentialer. Med den sammenhængende

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME 30.46

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME 30.46 Bevillingsramme 30.46 Forebyggelse/anbringelse af børn og unge udenfor hjemmet Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Sammendrag Bevillingsramme 30.46 Forebyggelse/anbringelse af børn og unge udenfor

Læs mere

GLOSTRUP KOMMUNE. SSP Skole Socialforvaltning - Politi. Indsatsen mod ungdomskriminalitet

GLOSTRUP KOMMUNE. SSP Skole Socialforvaltning - Politi. Indsatsen mod ungdomskriminalitet GLOSTRUP KOMMUNE SSP Skole Socialforvaltning - Politi Indsatsen mod ungdomskriminalitet et tillæg til Børnepolitikken herunder den sammenhængende børnepolitik Vedtaget i Kommunalbestyrelsen d. 12. september

Læs mere

Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud

Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud Politikområdet Dagpasning dækker al pasning af førskolebørn, og i denne sammenhæng skal pasning forstås som en sikring af det enkelte barns udvikling.

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE Oplæg til temadrøftelse BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE Revideret forår 2016 1 Indhold Forord... 3 Indledning... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber... 5 Børn og unge med særlige

Læs mere

Dagsorden. Formelt tilsyn klubområ det, Slångerup

Dagsorden. Formelt tilsyn klubområ det, Slångerup Dagsorden Formelt tilsyn klubområ det, Slångerup Oplysninger og data fra kalenderår 2016 Dato for tilsyn Deltagere ved tilsynet Distriktsklubleder Rasmus, bestyrelsesmedlem afbud, TR/medarbejder repræsentant

Læs mere

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig støtte. Lovmæssigt

Læs mere

Svendborg Kommunes plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet, jf. servicelovens 19, stk. 3. 26. juli 2011

Svendborg Kommunes plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet, jf. servicelovens 19, stk. 3. 26. juli 2011 Svendborg Kommune Børn og Unge Ramsherred 5 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 20 62 72 Svendborg Kommunes plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet, jf. servicelovens 19, stk.

Læs mere

Regnskab 2011 og Budget 2013. 18. april 2012

Regnskab 2011 og Budget 2013. 18. april 2012 Regnskab 2011 og Budget 2013 Udvalgsmøde 18. april 2012 Resume fra 21/3: Regnskab 2011 for effektmål Det overordnede billede Forældresamarbejde Tegn: Forældrenes tilfredshed med det generelle samarbejde

Læs mere

Sammenhængende Børne- og ungepolitik

Sammenhængende Børne- og ungepolitik Sammenhængende Børne- og ungepolitik 2013 Vejen Kommunes overordnede vision At være en attraktiv erhvervs- og bosætningskommune, der skaber rammer og muligheder for trivsel, kvalitet og vækst. Vejen kommunes

Læs mere

Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010.

Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010. Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010. Formål Den fælles inklusionsstrategi har til formål: At tydeliggøre værdien af inklusion af alle børn for både professionelle og forældre.

Læs mere

Mål og Midler Klubber

Mål og Midler Klubber Fokusområder i 2014 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatsområder, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger, ny lovgivning eller aktuelle

Læs mere

1 Undervisnings- og Børneudvalget

1 Undervisnings- og Børneudvalget 1 Undervisnings- og Børneudvalget Politikområde 12: Dagtilbud 0 6 årige 1.1 Ændret forældrebetaling vedr. børn i specialtilbuddene Æsken og Galaksen Der er lovgivningsmæssigt grundlag for at opkræve forældrebetaling

Læs mere

Børne- og Ungepolitik 2013-2016

Børne- og Ungepolitik 2013-2016 UDKAST november 2012 Børne- og Ungepolitik 2013-2016 Vision: Fredericia former fremtiden - På vej mod de bedste Børn og unge vokser op i en verden, hvor de nære fysiske og sociale rammer om samvær er under

Læs mere

Styrk børn og unge skab bedre fritidsinstitutioner. BUPL s fritidsudspil 2017

Styrk børn og unge skab bedre fritidsinstitutioner. BUPL s fritidsudspil 2017 Styrk børn og unge skab bedre fritidsinstitutioner BUPL s fritidsudspil 2017 STYRK BØRN OG UNGES LIV SKAB BEDRE FRITIDSINSTITUTIONER Fritidsinstitutioner i Danmark et broget billede. Skolefritidsordninger

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig

Læs mere

Vejledning, skabelon og mål til udarbejdelse af klubbydelsplaner

Vejledning, skabelon og mål til udarbejdelse af klubbydelsplaner Vejledning, skabelon og mål til udarbejdelse af klubbydelsplaner Denne vejledning er ment som en hjælp til udarbejdelsen af klubbydelsplanen gældende fra januar 2014 til januar 2016. Målgruppen for arbejdet

Læs mere

Dagtilbud Nordvest, PPR, Asferg Skole, Fårup Skole, Blicherskolen, Vestervangsskolen AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014

Dagtilbud Nordvest, PPR, Asferg Skole, Fårup Skole, Blicherskolen, Vestervangsskolen AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014 < Dagtilbud Nordvest, PPR, Asferg Skole, Fårup Skole, Blicherskolen, Vestervangsskolen AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014 1 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås

Læs mere

Stærk fritid Stærke unge - på tværs af alder og sammen med andre

Stærk fritid Stærke unge - på tværs af alder og sammen med andre Omlægning af klubområdet Lovgivning Jf. dagtilbudsloven skal byrådet sikre, at dag-, fritids- og klubtilbud m.v. medvirker til udmøntningen af kommunens sammenhængende børnepolitik. Klubtilbud m.v. indgår

Læs mere

Skabelon for mål - og indholdsbeskrivelser for folkeskolernes fritidstilbud i Sorø Kommune. Godkendt i byrådet juni 2016.

Skabelon for mål - og indholdsbeskrivelser for folkeskolernes fritidstilbud i Sorø Kommune. Godkendt i byrådet juni 2016. Skabelon for mål - og indholdsbeskrivelser for folkeskolernes fritidstilbud i Sorø Kommune Godkendt i byrådet juni 2016 Indholdsfortegnelse Indledning side 2 Struktur side 2 0. Åbningstider og målgruppe

Læs mere

Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab

Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016 Indhold 3 5 6 7 8 9 Inklusion i Dragør Kommune at høre til i et fællesskab Faglighed Organisering Forældresamarbejde

Læs mere

HOLSTEBRO KOMMUNES BØRNE- OG UNGEPOLITIK

HOLSTEBRO KOMMUNES BØRNE- OG UNGEPOLITIK Holstebro Kommune HOLSTEBRO KOMMUNES BØRNE- OG UNGEPOLITIK 2015-2018 1. Indledning...4 2. Værdier og mål for Børn og Unge...5 3. Målgruppe for Børne- og Ungepolitikken...6 4. Byrådets børne- og familiesyn...6

Læs mere

Sammenhængende børnepolitik for Fanø Kommune

Sammenhængende børnepolitik for Fanø Kommune Sammenhængende børnepolitik for Fanø Kommune Vedtaget af Fanø Byråd den xx Vision På Fanø prioriterer vi det gode børneliv, og alle børn og unge skal opleve, at de kan leve et trygt og sundt liv baseret

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver indenfor folkeskolen

1. Beskrivelse af opgaver indenfor folkeskolen Bevillingsområde 30.30 Folkeskole Udvalg Børne- og Skoleudvalget 1. Beskrivelse af opgaver indenfor folkeskolen Området omfatter kommunens aktiviteter i forbindelse med undervisning af børn i skolealderen

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Revidering foretaget 8. november 2018 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD 3 VISION 4 Formål 4 Vision 4 MÅLSÆTNINGER 6 Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde 6 Folkeoplysende voksenundervisning

Læs mere

Børn og unge er fundamentet for fremtiden!

Børn og unge er fundamentet for fremtiden! SAMMEN om GODE KÅR Børne- Ungepolitik Nyborg Kommune 2015-2018 Børn og unge er fundamentet for fremtiden! Børn og unge skal vokse op under gode kår, der giver dem mulighed for at udvikle og udfolde sig

Læs mere

Plan for mariagerfjord Kommunes mål og rammer for sprogvurdering og sprogstimulering jf. Dagtilbudslovens 11 stk. 7. Lovgrundlag:

Plan for mariagerfjord Kommunes mål og rammer for sprogvurdering og sprogstimulering jf. Dagtilbudslovens 11 stk. 7. Lovgrundlag: Plan for mariagerfjord Kommunes mål og rammer for sprogvurdering og sprogstimulering jf. Dagtilbudslovens 11 stk. 7. Lovgrundlag: Dagtilbudslovens 11: Stk. 7. Kommunalbestyrelsen skal udarbejde og offentliggøre

Læs mere

Bilag 7. Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud

Bilag 7. Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud Bilag 7 Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud Det følgende er et idékatalog bestående af forslag til tiltag, som ville kunne styrke forudsætningerne for en øget faglig progression og trivsel hos

Læs mere

Danska lóggávan um barnagarðar, lovbekendtgørelse nr. 26 af om social service Kapitel 4. Dagtilbud til børn

Danska lóggávan um barnagarðar, lovbekendtgørelse nr. 26 af om social service Kapitel 4. Dagtilbud til børn Skjal B Danska lóggávan um barnagarðar, lovbekendtgørelse nr. 26 af 17.01.2000 om social service 7 26. Kapitel 4 Dagtilbud til børn 7. Kommunen sørger for, at der er det nødvendige antal pladser i dagtilbud

Læs mere

SSP samarbejde og handleplan

SSP samarbejde og handleplan SSP samarbejde og handleplan En samlet beskrivelse af SSP samarbejdet i Rebild Kommune maj 2015 Indholdsfortegnelse Formål med SSP samarbejdet 3 Organisering af SSP samarbejdet 4 Beskrivelse af ansvars-

Læs mere

Styrk børn og unge skab bedre fritidsinstitutioner. BUPL s fritidsudspil 2017

Styrk børn og unge skab bedre fritidsinstitutioner. BUPL s fritidsudspil 2017 Styrk børn og unge skab bedre fritidsinstitutioner BUPL s fritidsudspil 2017 Fritidsinstitutioner i Danmark et broget billede. Skolefritidsordninger (SFO) under folkeskoleloven. Integrerede institutioner,

Læs mere

1 Undervisnings- og Børneudvalget

1 Undervisnings- og Børneudvalget 1 Undervisnings- og Børneudvalget Politikområde 12: Dagtilbud 0 6 årige 1.1 Ændret forældrebetaling vedr. børn i specialtilbuddene Æsken og Galaksen Der er lovgivningsmæssigt grundlag for at opkræve forældrebetaling

Læs mere

Plan for en sammenhængende indsats overfor ungdomskriminalitet

Plan for en sammenhængende indsats overfor ungdomskriminalitet Plan for en sammenhængende indsats overfor ungdomskriminalitet 1 Plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet. Som en del af den sammenhængende børnepolitik, har Vesthimmerlands Kommune

Læs mere

Børn - Dagtilbud. Børn - Dagtilbud. 05.25.10 Fælles formål

Børn - Dagtilbud. Børn - Dagtilbud. 05.25.10 Fælles formål Børn - Dagtilbud Den samlede budgetramme for Dagtilbud er opdelt på følgende områder: Funktion Hovedområde (beløb i 1.000 kr. netto) Budget 2015 05.25.10 Fælles formål 22.034 05.25.11 Dagpleje 53.863 05.25.13

Læs mere

2. Værdigrundlaget og den professionelle indsats Det fælles værdigrundlag for arbejdet med børn og unge i Gladsaxe Kommune er:

2. Værdigrundlaget og den professionelle indsats Det fælles værdigrundlag for arbejdet med børn og unge i Gladsaxe Kommune er: Gladsaxe Kommune Familieafdelingen august 2006 Sammenhængende børnepolitik i Gladsaxe kommune 1. Indledning Gladsaxe Kommunes Sammenhængende børnepolitik 2007-2009 skal sikre sammenhæng i overgangene mellem

Læs mere

INKLUSIONSPOLITIK at høre til i et fællesskab DRAGØR KOMMUNE (udkast)

INKLUSIONSPOLITIK at høre til i et fællesskab DRAGØR KOMMUNE (udkast) INKLUSIONSPOLITIK at høre til i et fællesskab DRAGØR KOMMUNE (udkast) Revideret 2016 0 Indhold Inklusion i Dragør Kommune 2 Faglighed 4 Organisation 5 Forældresamarbejde 6 Tidlig indsats 7 Opfølgning og

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Dagtilbud til 0-5 årige viser følgende for regnskabsåret 2017:

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Dagtilbud til 0-5 årige viser følgende for regnskabsåret 2017: Bevillingsramme 30.50 Dagtilbud til 0-5 årige Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Sammendrag Bevillingsramme 30.50 Dagtilbud til 0-5 årige viser følgende for regnskabsåret : Det vedtagne var på 228,5

Læs mere

Forslag til kommunale indsatser i Boligsocial Helhedsplan ,

Forslag til kommunale indsatser i Boligsocial Helhedsplan , Forslag til kommunale indsatser i Boligsocial Helhedsplan 2017-2021, Intensive sundhedsplejerskebesøg i et hyppigere omfang end sædvanligt Opsporing og forebyggelse af brugen af stoffer blandt unge Drop

Læs mere

Børn og Unge i Furesø Kommune

Børn og Unge i Furesø Kommune Børn og Unge i Furesø Kommune Indsatsen for børn og unge med særlige behov - Den Sammenhængende Børne- og Unge Politik 1 Indledning Byrådet i Furesø Kommune ønsker, at det gode børne- og ungdomsliv i Furesø

Læs mere

Sammenhængende Børnepolitik

Sammenhængende Børnepolitik Sammenhængende Børnepolitik Brønderslev Kommune 1. udgave 1.12.200 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning 1.1. 1.2. 1.. 1.4. Baggrund Udarbejdelse og godkendelse Afgrænsning og sammenhæng til andre politikker

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK

BØRNE- OG UNGEPOLITIK Vi iværksætter sammenhængende, tidlig indsats BØRNE- OG UNGEPOLITIK Vi understøtter børn og unge fagligt, socialt og personligt, så de kan blive så dygtige som de kan Vi ser potentialet i alle børn og

Læs mere

Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik

Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 Værdier og målsætninger... 4 Fokusområder... 6 1. Tidlig indsats... 7 2. Inklusion og fleksibilitet...

Læs mere

Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i.

Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i. Holbæk Danner Skole Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i. Holbæk Danner Skole integrerer de politiske ambitioner som er udtrykt i Byrådets Børne-

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO og klub i Frederiksberg Kommune.

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO og klub i Frederiksberg Kommune. Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO og klub i Frederiksberg Kommune. Godkendt af kommunalbestyrelsen den xx 2014. 1.0 Indledning Formålet med mål- og indholdsbeskrivelsen for SFO og klub er at beskrive

Læs mere

VORES BØRN HAR BRUG FOR ET GODT FRITIDSLIV

VORES BØRN HAR BRUG FOR ET GODT FRITIDSLIV VORES BØRN HAR BRUG FOR ET GODT FRITIDSLIV 2 ORDFØRER/KONTAKT: RESUME KATALOG OVER SF S FORSLAG: 1) Loft over forældrebetalingen i SFO på 40 % 2) Minimumsnormeringer i SFO er og fritidshjem 3) Udvidelse

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelser for Klub Dragør

Mål- og indholdsbeskrivelser for Klub Dragør Mål- og indholdsbeskrivelser for Klub Dragør Vedtaget af Kommunalbestyrelsen den XX.XX.XXXX 1 Indhold 1. Indledning...3 2. Struktur og rammer for Klub Dragør...3 2.1 Åbningstider...4 2.2 Forældrebetaling...5

Læs mere

Børnepolitik Alle børn på Ærø har krav på en sund og tryg opvækst

Børnepolitik Alle børn på Ærø har krav på en sund og tryg opvækst Børnepolitik 2017 2020 - Alle børn på Ærø har krav på en sund og tryg opvækst 1 Forord Ærø Kommune ønsker at være et godt sted for børn: Et sted hvor børn vokser op i tryghed med fokus på udvikling såvel

Læs mere

Rubrik. Sundhed og trivsel for børn og unge i alderen 0-30 år. Sundhedsfremme- og forebyggelsesstrategi for perioden 2014-2017

Rubrik. Sundhed og trivsel for børn og unge i alderen 0-30 år. Sundhedsfremme- og forebyggelsesstrategi for perioden 2014-2017 Rubrik Sundhed og trivsel for børn og unge i alderen 0-30 år Sundhedsfremme- og forebyggelsesstrategi for perioden 2014-2017 Social og Sundhed Side 1 af 8 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 VISION...

Læs mere

Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod Sammen løfter vi læring og trivsel

Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod Sammen løfter vi læring og trivsel Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod 2021 Sammen løfter vi læring og trivsel 1 Forord I Syddjurs Kommune understøtter vi, at alle børn og unge trives og lærer så meget, som de kan. Vi

Læs mere

Forslag: Ny organisering af klubtilbud i Distrikt Skovlunde

Forslag: Ny organisering af klubtilbud i Distrikt Skovlunde Forslag: Ny organisering af klubtilbud i Distrikt Skovlunde Ballerup, 8. december 2015 1 Indholdsfortegnelse Baggrund... 3 Forslag: Ny organisering af klubtilbud i Distrikt Skovlunde... 4 Det kommer forslaget

Læs mere

Sammenhængende Børne-, Ungeog Familiepolitik

Sammenhængende Børne-, Ungeog Familiepolitik Sammenhængende børnepolitik THISTED KOMMUNE Sammenhængende Børne-, Ungeog Familiepolitik 2010 Tilrettet udkast 21. maj 2007 1 Indhold: INDLEDNING...3 VÆRDIER OG BØRNESYN...3 MÅLGRUPPER...4 MÅLSÆTNINGSHIERARKIET...5

Læs mere

29. august Sagsnr Til BUU: Beskrivelse af mulige tiltag i fbm bandekonflikten. Dokumentnr

29. august Sagsnr Til BUU: Beskrivelse af mulige tiltag i fbm bandekonflikten. Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT 29. august 2017 Til BUU: Beskrivelse af mulige tiltag i fbm bandekonflikten Sagsnr. 2017-0295457 Dokumentnr. 2017-0295457-2 Forebyggende

Læs mere

Ungepolitik. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Socialforvaltningen

Ungepolitik. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Socialforvaltningen Børneog Ungepolitik KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Socialforvaltningen www.kk.dk Indhold Forord 3 Indledning 4 Trivsel i hverdagen 5 Parat til fremtiden 6 Respekt for fællesskabet 7

Læs mere

Virksomhedsaftale Dagtilbud

Virksomhedsaftale Dagtilbud Aabenraa Kommune Virksomhedsaftale Dagtilbud Børnehaven Sønderskov Gældende for 2019 1 1. Indledning Hvad er formålet med virksomhedsaftalen? Virksomhedsaftalen er krumtappen for dialogen og samarbejdet

Læs mere

Fællesskab for alle Alle i fællesskab BØRNE- OG UNGESTRATEGI BALLERUP KOMMUNE 2017

Fællesskab for alle Alle i fællesskab BØRNE- OG UNGESTRATEGI BALLERUP KOMMUNE 2017 Fællesskab for alle Alle i fællesskab BØRNE- OG UNGESTRATEGI BALLERUP KOMMUNE 2017 Indledning Børne- og Ungestrategien er den overordnede strategiske ramme, der er retningsgivende for, hvordan alle medarbejdere

Læs mere

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik Skolepolitik Silkeborg Kommunes skolepolitik 1 2 Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende for Den

Læs mere

Børne- og ungepolitik

Børne- og ungepolitik Børne- og ungepolitik Børne - og ungepolitik Bken i pixi-format Favrskov Byråd har vedtaget en B, der peger frem mod 2014. Den er delt op i fem temaer: Udvikling og effektivisering Læring og kvalitet Inklusion

Læs mere

Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik

Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik 2017-2021 Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik 2017-2021 Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik 2017-2021 er vedtaget af Byrådet 21. juni 2017.

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver

1. Beskrivelse af opgaver Bevillingsområde 30.33 Pædagogisk Psykologisk Rådgivning 1. Beskrivelse af opgaver Bevillingen supplerer den almindelige folkeskoledrift. Bevillingen har til formål at understøtte og udvikle undervisningen

Læs mere

Det åbne dagtilbud. Overordnede mål og rammer

Det åbne dagtilbud. Overordnede mål og rammer Det åbne dagtilbud Overordnede mål og rammer 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Det engagerede møde med omverdenen har værdi og skaber værdi.... 3 Lovgivning... 3 Formål... 3 Mål... 4 Organisering...

Læs mere

Holbæk Kommunes. ungepolitik

Holbæk Kommunes. ungepolitik Holbæk Kommunes Børneog ungepolitik Indhold Forord... side 3 Udfordringerne... side 4 En samlet børne- og ungepolitik... side 5 Et fælles børnesyn... side 6 De fire udviklingsområder... side 7 Udviklingsområde

Læs mere

Inklusionsstrategi Solrød Kommune

Inklusionsstrategi Solrød Kommune Inklusionsstrategi Solrød Kommune 1 Inklusionsstrategi Solrød Kommune. Solrød Kommune har en ambition om at styrke inklusion til gavn for alle børn og unge. Solrød Kommunes strategi for inklusion beskriver

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE Oplæg til temadrøftelse BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE Revideret forår 2016 1 Indhold Forord...3 Indledning...3 Kompetente børn og unge...4 Forpligtende fællesskaber...5 Stærke netværk og et rigt

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse for SFO er i Hillerød Kommune

Mål og indholdsbeskrivelse for SFO er i Hillerød Kommune Mål og indholdsbeskrivelse for SFO er i Hillerød Kommune Godkendt af byrådet juni 2011 Indhold Indledning mål- og indholdsbeskrivelsen indgår i sammenhæng med de øvrige politikker... 3 Værdier i SFO Fritid:

Læs mere

Fritidsvejledning og fritidspas

Fritidsvejledning og fritidspas Baggrund I det brede tværfaglige samarbejde om forebyggende indsats tidlig i livet, opleves et behov for at kunne tilbyde en ordning med Fritidspas og Fritidsvejledning, idet det ikke er alle forældre,

Læs mere

Norddjurs Kommune Integrationspolitik

Norddjurs Kommune Integrationspolitik Norddjurs Kommune Integrationspolitik Indledning Integrationspolitikken er et udtryk for Norddjurs Kommunes holdninger og værdier i indsatsen for flygtninge og indvandrere. Integrationspolitikken opstiller

Læs mere

Oplæg til ny klubstrategi og struktur

Oplæg til ny klubstrategi og struktur ISHØJ KOMMUNE Oplæg til ny klubstrategi og struktur Oplæg til ny klubstrategi og struktur for klubtilbud i Ishøj Kommune 1 Indholdsfortegnelse En ny strategi for Ishøj Kommunes klubtilbud... 3 Baggrund...

Læs mere

Indstilling. Ny plan for fritids- og. ungdomsskoleområdet. Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 13. januar 2016

Indstilling. Ny plan for fritids- og. ungdomsskoleområdet. Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 13. januar 2016 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 13. januar 2016 Ny plan for fritids- og ungdomsskoleområdet Planen for fritids- og ungdomsskoleområdet giver retningen for en videreudvikling

Læs mere

Børne- og Ungepolitik 2012-16

Børne- og Ungepolitik 2012-16 Børne- og Ungepolitik 2012-16 1 Indhold Velkommen 4 Baggrund og lovgivning 5 Børne- og Ungesyn 6 Trivsel og sundhed 7 Udviklingsmuligheder for alle 8 Parat til fremtiden 9 Det fælles fundament 10 Faglighed

Læs mere