Afrapportering af arbejdsgruppens arbejde Bilag A: Kommissorium af 9. februar Bilag B: Postale begreber... 5

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Afrapportering af arbejdsgruppens arbejde 2005. Bilag A: Kommissorium af 9. februar 2005... 2. Bilag B: Postale begreber... 5"

Transkript

1 Bilag til afrapportering - Officielt postnummerkort Bilag s. 1 af 21 Officielt postnummerkort Afrapportering af arbejdsgruppens arbejde 2005 BILAG Bilag A: Kommissorium af 9. februar Bilag B: Postale begreber... 5 Bilag C: Detaljering og sammenhæng... 8 Bilag D: Afgrænsning mod kysten Bilag E: Brug af generaliserede versioner Bilag F: Fremstillingsmetode Bilag G: Fremstilling af prototype... 18

2 Bilag til afrapportering - Officielt postnummerkort Bilag s. 2 af 21 Bilag A: Kommissorium af 9. februar 2005 Arbejdsgruppen vedr. officielt, digitalt postnummerkort Baggrund Da nogle vejnavne er så almindelige, at de anvendes i mange kommuner, vil kommunalreformens kommunesammenlægninger føre til, at ca vejnavne vil optræde mere end én gang inden for de nye kommuners grænser. De pågældende vejnavne vil således ikke længere være entydige indenfor kommunen. For at opretholde entydigheden, har en arbejdsgruppe nedsat under Økonomi- og Erhvervsministeriet i september 2004 foreslået, at man fremover skal anvende postnummeret til at præcisere hvilket vejnavn og adresse der er tale om. Ændringen vil medføre, at den adressebetegnelse, som borgere og virksomheder i forvejen anvender ved adressering af postforsendelse, fremover også kan anvendes over for den kommunale forvaltning og andre offentlige myndigheder. Ændringen foreslås udmøntet ved at indsætte en ny bestemmelse i lov om bygnings- og boligregistrering (BBR-loven) om, at en adressebetegnelse består af postnummer, vejnavn og husnummer. Lovforslaget er udsendt i høring den 1. december 2004, sammen med de øvrige lovforslag vedr. kommunalreformen og forventes fremsat i folketinget i dette forår. For at sikre at kommunerne, såvel som andre myndigheder og virksomheder, på lige vilkår kan anvende postnumre som grundlag for deres registreringer, indeholder lovforslaget en regel om, at det påhviler økonomi- og erhvervsministeren at sikre, at oplysningerne om postnumrenes geografiske afgrænsning er til rådighed. I praksis vil denne bestemmelse betyde, at der skal etableres et officielt, digitalt kort som tilstrækkeligt detaljeret viser de enkelte postnumres geografiske afgrænsning ifølge Post Danmarks oplysninger. Tanken er, at dette kort bl.a. skal kunne indgå i trykte landkort, færdselskort o.l. Arbejdsgruppens formål og opgaver Formålet med arbejdsgruppen er at forberede etableringen af et officielt postnummerkort, som økonomi- og erhvervsministeren kan stille til rådighed for alle brugere på lige vilkår, således at det kan indgå som led i infrastrukturen og det fælles referencegrundlag på lige fod med offentlige vejnavne- og adressedata.

3 Bilag til afrapportering - Officielt postnummerkort Bilag s. 3 af 21 Arbejdsgruppen skal udarbejde: forslag til specifikation og fremstillingsmetode for et digitalt postnummerkort over Danmark, forslag til ajourføringsmetoder som kan sikre, at kortet vedligeholdes i overensstemmelse med postnummerinddelingen og den øvrige udvikling mht. vejnavne og adresser, forslag til placering af ansvar og opgaver i forbindelse med kortets etablering vedligeholdelse og udvikling samt skøn over omkostninger i forbindelse med kortets etablering og vedligeholdelse Arbejdsgruppen kan foreslå alternative løsninger. Arbejdsgruppen kan foreslå en etapevis udviklingsplan hvorefter kortet etableres med en trinvis stigende detaljeringsgrad og/eller ajourføringshyppighed. I forbindelse med opgaveløsningen forventes det, at arbejdsgruppen bl.a. behandler følgende emner: Relevante termer og definitioner i forbindelse med postnummerkortet Datamodellering af de elementer som indgår i kortet samt eventuelle behov for teknisk standardisering f.eks. jf. OIOXML Den tekniske udformning af datasættet, herunder valg af dataformater, referencegrundlag, koordinatsystem, mv. Kortets sammenhæng med vejnavne og adressepunkter, jf. Cirkulære om adresser, herunder behandlingen af uoverensstemmelser. Eventuel sammenhæng med andre ejendoms- eller topografitemaer, herunder med andre distriktsafgrænsninger. Fastlæggelse og evt. opmærkning o.l. af postnummergrænserne i områder uden eller med spredte adresser. Fastlæggelse og evt. opmærkning o.l. af postnummergrænserne i de tætte bydele, hvor et postnummer kun omfatter en enkelt vej/gade. Behandlingen af relevante data om de firmapostnumre som fastsættes af Post Danmark. Etablering og levering af kortet (generalisering) i flere versioner, svarende til forskellig anvendelse i forskellige målestoksforhold. Den mulige integration af kortets vedligeholdelse med beslægtede arbejdsprocesser i Post Danmark, hos KMS, CPR og i kommunerne. Medier og kanaler for distribution af postnummerkortet. Arbejdsgruppen kan komme med forslag til ændringer i procedurer eller samarbejdsformer mellem aktørerne på området og forslag til ændringer i gældende regler, herunder i cirkulære om adresser. Deltagere Arbejdsgruppen består af repræsentanter for: Erhvervs- og Byggestyrelsen (formand) Kort & Matrikelstyrelsen Post Danmark

4 Bilag til afrapportering - Officielt postnummerkort Bilag s. 4 af 21 Arbejdsgruppen refererer til de respektive deltagende organisationer. Tidsplan og milepæle Feb.- marts 2005: Arbejdsgruppen nedsættes og arbejdet igangsættes Medio juni: Arbejdsgruppens forslag foreligger til drøftelse blandt de involverede parter Primo juli: Arbejdsgruppens arbejde er afrapporteret Økonomi De deltagende organisationer afholder egne omkostninger i forbindelse med forberedelse og deltagelse i møder, undersøgelser, udarbejdelse af tekst samt evt. rejseudgifter. --- Erhvervs- og Byggestyrelsen

5 Bilag til afrapportering - Officielt postnummerkort Bilag s. 5 af 21 Bilag B: Postale begreber Postnummer Ifølge Post Danmarks terminologi dækker et postnummer med det tilhørende navn over et geografisk område. Bynavn Det tilhørende navn til et postnummer. Bynavn hos Post Danmark svarer til CPR s begreb Postdistrikt. I cirkulære om adresser og i CPRs Vejregister er et bynavn en supplerende stedbetegnelse (et lokalt stednavn) der præciserer vejens eller adressens beliggenhed indenfor det pågældende postnummer/postdistrikt. I Post Danmark anvendes begrebet Stednavn for dette bynavn. Postdistrikt Ifølge Post Danmarks terminologi dækker et postdistrikt (postnummer og bynavn) over et geografisk område. Betegnelserne Postdistrikt og Postnummer benyttes i flæng hos Post Danmark. (Fx postdistrikt 4000 Roskilde eller postnummer 4000 Roskilde) Postnummerområde Et antal postnumre i et område. For eksempel postnummerområde 5 (Fyn og omliggende øer), der omfatter postnumrene i intervallet Postnumre i København K og V og Frederiksberg C Hovedparten af gaderne i det centrale København har hver sit postnummer. Et mindre antal gader har samme postnummer. Nogen gader er delt mellem København V og K og andre gader er delt mellem København V og Frederiksberg C. (Fx Vesterbrogade 1-150, 1620 København V og Vesterbrogade , 1800 Frederiksberg C) Gadepostnummer Arbejdsbetegnelse for de specielle postnumre under København til brug for Arbejdsgruppen vedr. officielt, digitalt postnummerkort. Postnummeropdeling i Odense, Esbjerg, Vejle, Århus og Aalborg I nogle af de større byer er benyttet verdenshjørnerne til at afgrænse en klump af adresser. (Fx 5000 Odense C, 5200 Odense V, 5210 Odense NV, 5220 Odense SØ, 5230 Odense M, 5240 Odense NØ, 5250 Odense SV, 5260 Odense S, 5270 Odense N) På tilsvarende vis er verdenshjørnerne benyttet udenfor Københavns centrum: København Ø, København N, København NV osv.

6 Bilag til afrapportering - Officielt postnummerkort Bilag s. 6 af 21 Firmapostnummer Post Danmark har tildelt specielle firmapostnumre til særligt store firmaer i København. Der findes ikke en selvstændig geografisk placering til et firmapostnummer/firmaadresse. Til et firmapostnummer findes i forvejen det officielle postnummer og tilhørende bynavn knyttet til det officielle gadenavn og husnummer. For eksempel: A.P. Møller Officiel adresse: Firmaadresse: Esplanaden 50, 1263 København K Esplanaden 50, 1098 København K Desuden findes adskillige firmapostnumre, som har tilknyttet mange firmaer, der ligger på forskellige officielle adresser i København. Disse firmapostnumre er ikke unikke. (Fx 0900, 1780 og 1790) Postområde Det øverste niveau i Post Danmarks organisationshierarki indenfor distribution. Der findes i dag 12 postområder. Distributionscenter Indenfor et postområde findes et antal distributionscentre, herfra udbringes posten. Ét postnummer kan kun tilhøre ét distributionscenter. Hvorimod ét distributionscenter kan have flere postnumre tilknyttet. (Fx Distributionscenter 5210 Odense NV omdeler posten til postnumrene 5200 Odense V og 5210 Odense NV.) Distributionsgruppe Indenfor hvert distributionscenter findes et antal distributionsgrupper, der dækker omdeling af post over et nærmere fastsat geografisk område. Rute Hver distributionsgruppe består af et antal ruter, som hver betjenes af ét postbud. Antallet af ruter indenfor den enkelte distributionsgruppe varierer afhængig af antallet af forsendelser. Afleveringssted Et afleveringssted er lig med en adresse, hvor Post Danmark skal aflevere dagens post. Et afleveringssted svarer til det som i BBR-loven kaldes en enhedsadresse. Postcenter Et postcenter sorterer posten til flere distributionscentre. Fra sommeren 2005 er der 4 postcentre til behandling af breve (København, Ringsted, Fredericia og Århus). Der er 2 postcentre til behandling af pakker (Brøndby og Taulov).

7 Bilag til afrapportering - Officielt postnummerkort Bilag s. 7 af 21 Officiel gadeadresse struktur Gadenavn, husnummer inkl. evt. bogstav, etage, placering Stednavn (= CPR s Bynavn) Postnummer Bynavn (= CPR s Postdistrikt)

8 Bilag til afrapportering - Officielt postnummerkort Bilag s. 8 af 21 Bilag C: Detaljering og sammenhæng Eksempel 1: Villakvarter i Odense Eksemplet viser grænsen mellem 5000 Odense C og 5230 Odense M. Den blege, røde streg viser den grænse der er et resultat af thiessen polygonerne. Den kraftigt røde streg viser den færdige grænse som følger matrikelkortets ejendomsskel og derfor giver et eksakt og forståeligt billede af hvilket postnummer hver ejendom er beliggende i.

9 Bilag til afrapportering - Officielt postnummerkort Bilag s. 9 af 21 Eksempel 2: Udkanten af Odense Eksemplet viser grænsen mellem 5210 Odense NV og 5200 Odense V. Den blege, røde streg viser den grænse der er et resultat af thiessen polygonerne. Det er tydeligt, at denne grænse virker tilfældigt eller vilkårlig for de berørte landbrugs- og skovarealer. Den kraftigt røde streg viser den færdige grænse som følger matrikelkortets ejendomsskel, skel mod vej og her tillige et sogneskel. Denne afgrænsning giver et mere forståeligt billede af postnumrenes beliggenhed og udstrækning.

10 Bilag til afrapportering - Officielt postnummerkort Bilag s. 10 af 21 Bilag D: Afgrænsning mod kysten Flere kystlinier Illustrationen fra Korshage ved Rørvig på Sjælland viser den matrikulære (sorte/grå) kystlinie som er fremkommet ved ejendommenes seneste opmåling (som kan ligge mange år tilbage) og den topografiske kystlinie (blå) som opmåles og ajourføres med få års mellemrum på basis af flyfotografering.

11 Bilag til afrapportering - Officielt postnummerkort Bilag s. 11 af 21 Basisdata som ikke er afskåret ved kysten Eksemplerne viser postnumrene i Smålandsfarvandet nord for Lolland, sådan som de foreslås afgrænset i basisudgaven uden hhv. med landområdet som baggrund.

12 Bilag til afrapportering - Officielt postnummerkort Bilag s. 12 af 21 Anvendelse af basisdata i færdige produkter I det øverste kort eksempel har løsningsudviklereren foretaget en grafisk bearbejdning af data som giver et godt indtryk af øernes tilhørsforhold til et postnummer. Det nederste kort viser en anden løsning.

13 Bilag til afrapportering - Officielt postnummerkort Bilag s. 13 af 21 Anvendelse med forskellige baggrundskort Eksemplerne ovenfor viser hvordan en løsningsudvikler kan anvende basisdatasættet sammen med forskellige typer af baggrundskort.

14 Bilag til afrapportering - Officielt postnummerkort Bilag s. 14 af 21 Bilag E: Brug af generaliserede versioner Eksempel på oversigtskort Løsningsudvikleren bestemmer selv hvordan det enkelte trykte eller digitale produkt skal se ud mht. format, størrelse, farver, signaturer, - og f.eks. om der (som vist nederst) skal vises et forstørret udsnit af København.

15 Bilag til afrapportering - Officielt postnummerkort Bilag s. 15 af 21 Eksempel på temakort Da hvert postnummer er et selvstændigt objekt, kan datasættet bruges til at fremstille temakort, hvor hvert postnummer får farve eller skravering, afhængig af en bestemt værdi, f.eks. indbyggertal pr. km 2 (eksemplet er konstrueret).

16 Bilag til afrapportering - Officielt postnummerkort Bilag s. 16 af 21 Bilag F: Fremstillingsmetode Hovedpunkter 1. Datagrundlag a. De offentlige adressepunkter som er tilvejebragt af kommunerne og leveres gennem OIS (det såkaldte OSAK-datasæt), suppleret af Post Danmarks afleveringssteder, begge med information om hvilket postnummer, adressen ligger inden for. b. Matrikelkortet med matrikelflader fra KMS samt Københavns og Frederiksberg kommuner. c. Et topografisk grundkort (Kort 25) primært som kulisse. d. Kystlinier svarende til målestoksforhold 1: og 1:5 mio. 2. Metode a. I et geografisk informationssystem (GIS) dannes thiessen-polygoner på basis af adressepunkterne (Thiessen-polygoner er oplande omkring hvert punkt, hvor grænsen mellem to oplande altid er placeret således, at der er samme afstand til hvert af de to nærmeste punkter). Som yderste grænse for thiessen-polygonerne anvendes territorialgrænsen mod Sverige, Norge, Tyskland og England. b. Thiessen polygoner som hører til samme postnummer, lægges sammen til større polygoner. Ved hjælp af de foreløbige postnummerpolygoner udvælges alle matrikelnumre som ligger 100 % indenfor og som derfor med stor sikkerhed hører til postnummeret. c. Fundne fejl i adressetemaet, f.eks. hvor adressen er placeret forkert eller er blevet tilknyttet et forkert postnummer, opsamles således, at de pågældende kommuner kan foretage evt. rettelser. d. På basis af en generel regelsamling og vejledning, foretager operatøren herefter en manuel tilpasning af postnummergrænsen. Den manuelle tilpasning sker i et matrikelkort, men med et topografisk kort samt sogne- og kommunegrænser som kulisse. e. Tilpasningen sker ved, at ikke-placerede matrikelnumre i grænsezonen mellem to postnumre, lægges til hhv. det ene eller det andet postnummer. Der er typisk tale om landbrugsarealer, skove o.l. f. Enkelte matrikelnumre især udskilte veje og enkelte hjørneejendomme i byerne deles mellem to postnumre. g. Der foretages herudover ingen afledning/tilpasning til Kort 10s topografiske administrative grænser. h. I Københavns og Frederiksbergs kommuner inkluderes postnumrene København K og V samt Frederiksberg C som tre generelle postnumre (dvs. eksklusive gadepostnumrene), baseret på Stadskonduktørens hhv. Frederiksberg kommunes matrikelkort.

17 Bilag til afrapportering - Officielt postnummerkort Bilag s. 17 af 21 i. Der foretages ingen tilpasning af postnummergrænserne til søbred eller kyst. Det betyder at thiessen-polygonernes automatisk dannede grænselinier opretholdes for disse vandflader. (En sådan tilpasning foretages kun (og automatisk) i de to mest generaliserede versioner.) j. Der produceres ved hjælp af en automatisk udtynding, tre generaliserede datasæt: 1: , 1: og 1:5 mio. 3. Ajourføringsmetode a. Postnummerkortet ajourføres manuelt af KMS i forbindelse med den øvrige ajourføring af andre administrative temaer, typisk 3-4 gange pr. år. b. Basisdata for ajourføringen leveres af Post Danmark, som i forvejen skal informere Færdselsstyrelsen forud for enhver ændring. c. KMS vil desuden kunne afstemme og georeferere hver ændring på basis af data i CPRs vejregister.

18 Bilag til afrapportering - Officielt postnummerkort Bilag s. 18 af 21 Bilag G: Fremstilling af prototype Halvautomatisk fremstilling af postnummerkort Formål Formålet er at skabe et fladedækkende postnummerkort over hele Danmark. Alle nuværende adresser skal bibeholde deres postnummer. Postnummerkortets grænser skal så vidt muligt følge matrikulære skel, og skal i det omfang det er muligt/naturligt følge sognegrænserne og/eller naturlige grænser som skov, vandløb og hegn. Postnummerfladerne skal så vidt muligt bestå af enkelt flader (multipolygoner skal undgås). Testområde Fyn har været brugt som testområde for fremstilling af et halvautomatisk postnummer kort. På Fyn er der 68 postdistrikter og ca adressepunkter. Datagrundlag Til fremstilling af postnummerkort er anvendt OIS adressepunkter (fra datasættet OSAK) som indeholder atributten postnummer, samt et fladedækkende matrikelkort. Til støtte for den manuelle gennemgang er anvendt følgende lag fra Kort10: sognegrænse, kyst, bygning, veje, skov, vandløb, hegn og sø. Metode oversigt Den anvendte metode går i sin enkelthed ud på, at der først skabes landsdækkende flader ud fra adressepunkterne, herefter bruges de etablerede adressepunktflader til at tildele postnummer til alle de matrikelflader der ligger helt inden for adressepunktfladerne. For de matrikelflader der skæres af adressepunktfladerne, foretages der en manuel gennemgang og tildeling af postnummer. Etablering af adressepunktflade Til etablering af flader ud fra adressepunkter er anvendt thiessen polygoner. Thiessen-polygoner er oplande omkring hvert punkt, hvor grænsen mellem to oplande altid er placeret således, at der er samme afstand til hver af de to nærmeste punkter, se fig.1. Ved etableringen af fladerne bliver al den information der findes på punkterne kopieret til fladerne, herunder også postnummeret.

19 Bilag til afrapportering - Officielt postnummerkort Bilag s. 19 af 21 Figur 1. Dannelsen af Thieesen polygoner Efterfølgende sammenlægges alle flader med samme postnummer, således at der skabes store homogene flader. Nogle steder vil det forekomme, at der ligger små flader (et enkeltadressepunkt) i de store flader. Disse områder tillægges den store flader der ligger rundt om. Se fig Figur 2. Thiessen polygoner lagt sammen på baggrund af postnummer. Til højre er små flader fjernet, disse er fejl i postnummerlabel på adressepunkterne eller forkert placerede adresser.

20 Bilag til afrapportering - Officielt postnummerkort Bilag s. 20 af 21 Efter at der er dannet postdistrikter ud fra thiessen polygonerne, benyttes disse til at tildele matrikelfladerne et postnummer, dette gøres ved at vælge alle matrikelflader der ligger fuldstændigt indenfor et thiessen postdistrikt og tildele matrikelfladerne det pågældende postnummer. Se figur Figur 3 Som det ses af figur 3, er der matrikelflader, hvor der er et sammenfald med et adressepunkt, men der er ikke tildelt noget postnummer til fladen. Dette kunne gøres automatisk, men så ville adressepunkter, som har forkert postnummer, også slå igennem se figur 3 med de to grønne adressepunkter i postdistrikt Den sidste del af arbejdet består i en manuel gennemgang, hvor de resterende matrikelflader, som ikke har fået tildelt postnummer, udvælges og tildeles postnummer, der vil være matrikelflader som det er nødvendigt at dele/splitte for at få en pæn/homogen grænse. Til hjælp for udvælgelsen er sognegrænsen samt veje og bygninger nødvendige for at tildele det rigtige postnummer se figur 4.

21 Bilag til afrapportering - Officielt postnummerkort Bilag s. 21 af 21 Signaturforklaring Adressepunkter Postdistrikt 5000 Postdistrikt 5200 Postdistrikt Sognegrænse Thiessen polygon Postnummer Ikke tildelt nummer Postdistrikt 5000 Postdistrikt 5200 Postdistrikt Figur 4. Som det ses af figur 4 er der en matrikelflade (den blå vejflade) som går fra postdistrikt 5200 ind i postdistrikt Det er nødvendigt at splitte denne matrikelflade for at få et pænt/homogent postdistrikt. Se figur 5. Signaturforklaring Postnummer grænse Postnummer Postdistrikt 5000 Postdistrikt 5200 Postdistrikt 5210 Figur 5. Færdigproduceret postnummerkort.

Postnummerkort.dk, version 1.0 officielt postnummerkort

Postnummerkort.dk, version 1.0 officielt postnummerkort Postnummerkort.dk, version 1.0 officielt postnummerkort 1. december 2006 Sag D-4236-6 /mli Version 1.0a 1. Indledning I forbindelse med forberedelsen af kommunalreformen vedtog folketinget i juni 2005

Læs mere

GD2 Adresseprogrammet: Løsning for håndtering af gadepostnumre i København K, V + Frederiksberg C

GD2 Adresseprogrammet: Løsning for håndtering af gadepostnumre i København K, V + Frederiksberg C NOTAT Dato: 04. februar 2014 Kontor: By/Land/Ejendomsdata Sagsnr.: Sagsbehandler: MLI Dok id: GD2 Adresseprogrammet: Løsning for håndtering af gadepostnumre i København K, V + Frederiksberg C 1. Problem

Læs mere

Officielt postnummerkort

Officielt postnummerkort 01. august 2006 Sag D-4236-6 /mli Officielt postnummerkort - Afrapportering af arbejdsgruppens arbejde Indhold RESUMÉ 2 1. INDLEDNING 3 1.1 BBR-loven og postnummersystemet 3 1.2 Arbejdsgruppen 3 2. BAGGRUND

Læs mere

Vejnavne og adresser i kommunalreformen

Vejnavne og adresser i kommunalreformen ORIENTERING Til sammenlægningsudvalgene 3. januar 2006 Sag: D-4236-4 /lgl/mli Vejnavne og adresser i kommunalreformen Orientering om kommunernes opgaver som adressemyndighed forud for kommunesammenlægningen

Læs mere

Nordisk Adressemøde juni 2009 Island Landerapport Danmark

Nordisk Adressemøde juni 2009 Island Landerapport Danmark Nordisk Adressemøde 10.-11. juni 2009 Island Landerapport Danmark af Katrine Langballe Erhvervs- og Byggestyrelsen kla@ebst.dk Siden sidst Status på entydige vejnavne og erfaringer Adressevejledning, eksempelsamling

Læs mere

Svar på spørgsmål om Nyt BBRs adresser og adressekonvertering

Svar på spørgsmål om Nyt BBRs adresser og adressekonvertering 28. oktober 2009 Rev. 6./11. november 2009 Svar på spørgsmål om Nyt BBRs adresser og adressekonvertering Sag 07/ mli 1. Indledning Dette notat skal søge at svare på en række spørgsmål som KL har modtaget,

Læs mere

Adresseprogrammet Vejledning til adressemyndigheden om opgavelister november-december 2013

Adresseprogrammet Vejledning til adressemyndigheden om opgavelister november-december 2013 NOTAT VERSION 0.4 Dato: 19. december 2013 Kontor: By/Land/Ejendomsdata Sagsnr.: Sagsbehandler: MLI Dok id: Adresseprogrammet Vejledning til adressemyndigheden om opgavelister november-december 2013 1.

Læs mere

Adresseprogrammet Vejledning til adressemyndigheden om opgavelister april 2014

Adresseprogrammet Vejledning til adressemyndigheden om opgavelister april 2014 NOTAT VERSION 0.6 Dato: 31. marts 2014 Kontor: By/Land/Ejendomsdata Sagsnr.: Sagsbehandler: MLI Dok id: Adresseprogrammet Vejledning til adressemyndigheden om opgavelister april 2014 1. Indledning I forbindelse

Læs mere

TOP10DK Det solide grundlag

TOP10DK Det solide grundlag TOP10DK Det solide grundlag TOP10DK er betegnelsen for Kort & Matrikelstyrelsens landsdækkende topografiske grundkortdatabase. TOP10DK er et fælles reference grundlag og kan anvendes af alle, der har behov

Læs mere

Alle jordlodder i Danmark får nu eget matrikelnummer

Alle jordlodder i Danmark får nu eget matrikelnummer Alle jordlodder i Danmark får nu eget matrikelnummer Januar 2000 1 q 5 a 5 b 4 l 2 ag 4 k 2 c 24 b For at opnå en entydig betegnelse af alle jordlodder i Danmark har Kort & Matrikelstyrelsen besluttet,

Læs mere

Adresseprogrammet Vejledning til adressemyndigheden om opgavelister februar 2014

Adresseprogrammet Vejledning til adressemyndigheden om opgavelister februar 2014 NOTAT VERSION 0.5 Dato: 17. februar 2014 Kontor: By/Land/Ejendomsdata Sagsnr.: Sagsbehandler: MLI Dok id: Adresseprogrammet Vejledning til adressemyndigheden om opgavelister februar 2014 1. Indledning

Læs mere

Forslag til: Håndtering af CPR s bygningsnavne efter realiseringen af adresseprogrammet

Forslag til: Håndtering af CPR s bygningsnavne efter realiseringen af adresseprogrammet NOTAT Dato: 25. marts 2013 Kontor: By/Land/Ejendomsdata Sagsnr.: Sagsbehandler: MLI Dok id: Forslag til: Håndtering af CPR s bygningsnavne efter realiseringen af adresseprogrammet 1. Problem Siden 1980

Læs mere

Erhvervs- og Boligstyrelsen

Erhvervs- og Boligstyrelsen Erhvervs- og Boligstyrelsen Analyse af vejnavnesammenfald Undersøgelse af problemer mht. flere forekomster af samme vejnavn i kommunen - efter en kommunesammenlægning Februar 2004 www.carlbro.com INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Databeskrivelse: DAGI Kommuneinddeling

Databeskrivelse: DAGI Kommuneinddeling Kontor Forvaltningsdata Dato 16. februar 2016 Databeskrivelse: DAGI Kommuneinddeling 1. Indledning Dette datasæt repræsenterer Danmarks inddeling i 98 kommuner, således som de blev fastlagt i forbindelse

Læs mere

Forslag til: Håndtering af CPR s bygningsnavne efter realiseringen af adresseprogrammet

Forslag til: Håndtering af CPR s bygningsnavne efter realiseringen af adresseprogrammet NOTAT Dato: 25. september 2013 Kontor: By/Land/Ejendomsdata Sagsnr.: 2012-3566 Sagsbehandler: MLI Forslag til: Håndtering af CPR s bygningsnavne efter realiseringen af adresseprogrammet 1. Problem Siden

Læs mere

Nordic Address Forum 3.-4. June 2010 Odense. Country Report Denmark

Nordic Address Forum 3.-4. June 2010 Odense. Country Report Denmark Nordic Address Forum 3.-4. June 2010 Odense Country Report Denmark by Katrine Langballe Danish Enterprise and Construction Authority (EBST) kla@ebst.dk Ændringer i lovgivningen Since last meeting Nem Oplysning

Læs mere

Plan for grunddataforbedringer februar-april 2014

Plan for grunddataforbedringer februar-april 2014 Plan for grunddataforbedringer februar-april GD2 - Adresseprogrammet: Effektivt genbrug af grunddata om adresser, administrative inddelinger og stednavne Plan for grunddataforbedringer februar-april Version:

Læs mere

Brugervejledning DAGI Afstemningsområder

Brugervejledning DAGI Afstemningsområder Brugervejledning DAGI Afstemningsområder Version 1, marts 2018 Formål Denne vejledning har til hensigt at give kommunerne grundlæggende information om DAGI Afstemningsområder webapplikationen. Brugerinterface

Læs mere

Bekendtgørelse om vejnavne og adresser

Bekendtgørelse om vejnavne og adresser Bekendtgørelse om vejnavne og adresser I medfør af 3c og 3f i lov om bygnings- og boligregistrering, jf. lovbekendtgørelse nr. 767 af 12. september 2002, som ændret ved 1 i lov nr. 601 af 24. juni 2005

Læs mere

Bekendtgørelse om vejnavnes entydighed

Bekendtgørelse om vejnavnes entydighed Vejledning til ERHVERVS- OG BYGGESTYRELSEN www.ebst.dk 18. december 2007 Bekendtgørelse om vejnavnes entydighed Rettet 3. januar 2008: Side 7 øverst Sag 07/04873 ke/mli 2/18 1. Indledning... 3 1.1 Om bekendtgørelsen...

Læs mere

Danmarks Topografiske Kortværk. Produktkatalog

Danmarks Topografiske Kortværk. Produktkatalog Danmarks Topografiske Kortværk Produktkatalog maj 2000 ndhold ntroduktion 2 4-cm kortserien, Danmark 1:25.000 4 2-cm kortserien, Danmark 1:50.000 6 1-cm kortserien, Danmark 1:100.000 8 Færdselskort, Danmark

Læs mere

Kort10. - en del af den geografiske infrastruktur. Produktblad. juni 2006. Kort10 som fælles geografisk reference

Kort10. - en del af den geografiske infrastruktur. Produktblad. juni 2006. Kort10 som fælles geografisk reference Kort10 - en del af den geografiske infrastruktur Produktblad juni 2006 Kort10 som fælles geografisk reference 2 Kort10, produktblad juni 2006 Kort10 en del af den geografiske infrastruktur Kort10 er en

Læs mere

Plan for grunddataforbedringer efterår 2013 forår 2014

Plan for grunddataforbedringer efterår 2013 forår 2014 GD2 - Adresseprogrammet: Effektivt genbrug af grunddata om adresser, administrative inddelinger og stednavne Plan for grunddataforbedringer efterår 2013 forår Version: 0.23 Status: Udkast Oprettet: 24-08-2013

Læs mere

Grundkortudvalget principaftale

Grundkortudvalget principaftale Grundkortudvalget principaftale Aftale om principper for samarbejde om den tekniske og topografiske kortlægning mellem Kort & Matrikelstyrelsen og Kommunernes Landsforening Indledning Boligministeriet

Læs mere

14. juni 2018 EM 2018/XX. Kapitel 1 Fastsættelse af vejnavne, bygningsnumre og adresser m.v. Adressemyndighed. Kapitel 2 Vejnavne

14. juni 2018 EM 2018/XX. Kapitel 1 Fastsættelse af vejnavne, bygningsnumre og adresser m.v. Adressemyndighed. Kapitel 2 Vejnavne 14. juni 2018 EM 2018/XX Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2018 om adresser Kapitel 1 Fastsættelse af vejnavne, bygningsnumre og adresser m.v. Adressemyndighed 1. Kommunalbestyrelsen er adressemyndighed

Læs mere

Vejledning om indholdet af Adressecirkulæret ( læsevejledning )

Vejledning om indholdet af Adressecirkulæret ( læsevejledning ) 8. marts 2004 Vejledning om indholdet af Adressecirkulæret ( læsevejledning ) Baggrund Cirkulære nr. 137 af 11. december 2002 om adresser (Adressecirkulæret) er en følge af den seneste ændring af lov om

Læs mere

Vejledning til opgraderet version af Danmarks Arealinformation

Vejledning til opgraderet version af Danmarks Arealinformation Vejledning til opgraderet version af Danmarks Arealinformation Følgende funktioner virker anderledes i HTML5-versionen end i Silverlight-versionen: 1) Vælg/tænd kortlag... 2 2) Tilføj kortlag fra Lagkatalog...

Læs mere

Introduktion til matrikulære data

Introduktion til matrikulære data Introduktion til matrikulære data Matrikulære data kan deles op i tre grupper: - elementer i basismatriklen - temaer - øvrige elementer Elementer i basismatriklen omfatter elementer, der indgår i den matrikulære

Læs mere

Plan for grunddataforbedringer efterår 2013 forår 2014

Plan for grunddataforbedringer efterår 2013 forår 2014 Plan for grunddataforbedringer efterår 2013 - forår GD2 - Adresseprogrammet: Effektivt genbrug af grunddata om adresser, administrative inddelinger og stednavne Plan for grunddataforbedringer efterår 2013

Læs mere

Dokumentation Søoplande

Dokumentation Søoplande Dokumentation Søoplande Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 28. april 2015 Ane Kjeldgaard og Hans Estrup Andersen Institut for Bioscience Rekvirent: Miljøstyrelsen Antal sider: 6

Læs mere

Forslag. Adresseloven

Forslag. Adresseloven Til lovforslag nr. L 66 Folketinget 2016-17 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 19. januar 2017 Forslag til Adresseloven Kapitel 1 Formål 1. Denne lov har til formål at sikre 1) et landsdækkende

Læs mere

OIOXML dokumentationsguide Adressepunkt

OIOXML dokumentationsguide Adressepunkt OIOXML dokumentationsguide Adressepunkt OIOXML dokumentationsguide Adressepunkt . Ejerskab Økonomi- og Erhvervsministeriet, Erhvervs- og Byggestyrelsen i medfør af lov om bygnings- og boligregistrering

Læs mere

Administrativ nummerering af offentlige veje og stier. Vejcenter Workshops Foråret 2007

Administrativ nummerering af offentlige veje og stier. Vejcenter Workshops Foråret 2007 Administrativ nummerering af offentlige veje og stier Vejcenter Workshops Foråret 2007 Vejcenter workshop Stig Hemdorff, Vejdirektoratet Flemming Pedersen, Vejdirektoratet Dagens program Hvad er CVF og

Læs mere

Notat M I L J Ø M I N I S T E R I E T. Eksempler på håndtering af strandbeskyttelseslinien i matrikulære sager. Til praktiserende landinspektører

Notat M I L J Ø M I N I S T E R I E T. Eksempler på håndtering af strandbeskyttelseslinien i matrikulære sager. Til praktiserende landinspektører Notat M I L J Ø M I N I S T E R I E T Til praktiserende landinspektører KORT & MATRIKELSTYRELSEN Juridisk Område Journalnr : 130-001/2002 Ref : trh Tlf : 35 87 55 44 Fax : 35 87 50 64 E-post : trh@kms.dk

Læs mere

Identifikation af planer der ikke findes i PlansystemDK vha. datasættet... 9

Identifikation af planer der ikke findes i PlansystemDK vha. datasættet... 9 Vejledning i brug af Tingbogsudtrækket Version 1.0 af 1. juli 2009 Indhold Indledning... 1 Planer i Tingbogen... 2 Planer i PlansystemDK... 3 Sammenhæng mellem Tingbogen og PlansystemDK... 3 Datastruktur...

Læs mere

Kursusbeskrivelse. Forarbejde. Oprettelse af en Access-database

Kursusbeskrivelse. Forarbejde. Oprettelse af en Access-database Kursusbeskrivelse Oprettelse af en Access-database Som eksempel på en Access-database oprettes en simpelt system til administration af kurser. Access-databasen skal indeholde: et instruktørkartotek et

Læs mere

Brug adresserne. Indhold og perspektiver i initiativet Genbrug af adressedata

Brug adresserne. Indhold og perspektiver i initiativet Genbrug af adressedata Brug adresserne bedre Indhold og perspektiver i initiativet Genbrug af adressedata Marts 2012 Forord Fremtidens adressedata Indhold Fremtidens adressedata 3 Tre vigtige forbedringer 4 Smartere arbejdsgange

Læs mere

Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud.

Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud. NOTAT Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud. Denne vejledning beskriver, hvordan der kan tegnes kort til brug for ansøgning om privat skovtilskud. Naturplanlægning, naturprojekter

Læs mere

Hjælp til funktioner på Helsingør Kommunes WebGis

Hjælp til funktioner på Helsingør Kommunes WebGis Hjælp til funktioner på Helsingør Kommunes WebGis Værktøjsknapper Adresseopslag Andre zoom funktioner Printfunktioner PDF print i Mozilla Firefox Kortvisning/Baggrundskort Temakontrol Tegnefunktioner printvenlig

Læs mere

Plan for grunddataforbedringer sommer 2016 forår 2017

Plan for grunddataforbedringer sommer 2016 forår 2017 GD2 - Adresseprogrammet: Effektivt genbrug af grunddata om adresser, administrative inddelinger Plan for grunddataforbedringer sommer 2016 forår 2017 Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering 1 Plan

Læs mere

Adgang til WebGraf. 1. Start Microsoft Internet Explorer. 2. Skriv: http://kort.ge.dk

Adgang til WebGraf. 1. Start Microsoft Internet Explorer. 2. Skriv: http://kort.ge.dk Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse.. side 2 Adgang til webgraf 3 Opslag adresse... 4 Styring af layout.. 5 Opslag af område via oversigtskort... 6 Zoom funktioner.. 7 Panorere på skærmen. 8 Information

Læs mere

CPR Centrale Personregister Side 1 af 20

CPR Centrale Personregister Side 1 af 20 CPR Centrale Personregister Side 1 af 20 UDTRÆKSBESKRIVELSE ----- Kunde INDENRIGSMINISTERIET Opgavenr. Journal nr. 370715 EJ-HJEMMESID Udtrækstype Oprettet Ændret STATUS UDTRÆK (UDEN NØGLE) 19.07.2007

Læs mere

ADK 1.0 KRAVSPECIFIKATION

ADK 1.0 KRAVSPECIFIKATION ADK 1.0 KRAVSPECIFIKATION Dokumentets versioner (revisionshistorie) Version Dato Ansvarlig Beskrivelse 0.1 17-06-2014 MST Oprettelse af krav 0.2 18-05-2014 MST Tilretning af tabeller 0.3 18.06.2014 PKR

Læs mere

Det digitale M a t r i k e l k o r t

Det digitale M a t r i k e l k o r t Det digitale M a t r i k e l k o r t - den administrative løsning produktblad, september 1999 Et administrativt grundlag Det digitale Matrikelkort er det kortværk, der viser ejendomsforholdene i Danmark.

Læs mere

Matematik D. Almen forberedelseseksamen. Skriftlig prøve. (4 timer)

Matematik D. Almen forberedelseseksamen. Skriftlig prøve. (4 timer) Matematik D Almen forberedelseseksamen Skriftlig prøve (4 timer) AVU101-MAD Torsdag den 27. maj 2010 kl. 9.00-13.00 Post Danmark Matematik niveau D Skriftlig matematik Opgavesættet består af: Opgavehæfte

Læs mere

Matrikelanalyse for Nordkysten, oktober 2016

Matrikelanalyse for Nordkysten, oktober 2016 Matrikelanalyse for Nordkysten, oktober 2016 Dette notat beskriver en matrikelanalyse der er gennemfør i forbindelse med Nordkystens Fremtid. Analysen er gennemført for at give en indikation af hvor mange

Læs mere

Fremsat den {FREMSAT} af økonomi- og erhvervsministeren (Bendt Bendtsen) Forslag. til

Fremsat den {FREMSAT} af økonomi- og erhvervsministeren (Bendt Bendtsen) Forslag. til Boligudvalget BOU alm. del - Bilag 41 Offentlig Fremsat den {FREMSAT} af økonomi- og erhvervsministeren (Bendt Bendtsen) Forslag til Lov om ændring af lov om bygnings- og boligregistrering, lov om Elsparefonden,

Læs mere

GIS-OIS INTEGRATION BRUGERMANUAL, VERSION 2 I G I S 2 0 0 8

GIS-OIS INTEGRATION BRUGERMANUAL, VERSION 2 I G I S 2 0 0 8 GIS-OIS INTEGRATION BRUGERMANUAL, VERSION 2 I G I S 2 0 0 8 GIS-OIS integration BRUGERMANUAL Udarbejdet for: Titel: Dokumenttype: I GS GIS-OIS integration Brugermanual Software manual Udgave: 1 Dato: 20-05-2008

Læs mere

Vejledning til brug af KortVordingborg

Vejledning til brug af KortVordingborg Vejledning til brug af KortVordingborg På Vordingborg Kommunes interaktive kort har du mulighed for at se en række af de oplysninger kommunen registrerer på kort. Denne vejledning giver en kort introduktion

Læs mere

Vejledning til brug af KortVejle (NetGIS)

Vejledning til brug af KortVejle (NetGIS) Vejledning til brug af KortVejle (NetGIS) På Vejle Kommunes interaktive kort har du mulighed for at se en række af de oplysninger kommunen registrerer på kort. Denne vejledning giver en kort introduktion

Læs mere

Indhold. Du kan klikke på den enkelte overskift for at komme til det ønskede punkt.

Indhold. Du kan klikke på den enkelte overskift for at komme til det ønskede punkt. Indhold Login 2 Udsendelse af besked Udsendelsesmetoder 3 Udsendelse via vejeudvælgelse 4 Udsendelse Send via niveau opdeling (afhængig af abonnementsform) 11 Udsendelse søg på tværs af postnummer 12 Udsendelse

Læs mere

WebGIS. Adresseopslag, og andre opslag (MR Stationer, stik m.m.) er ikke ændret. Dog kan du ikke

WebGIS. Adresseopslag, og andre opslag (MR Stationer, stik m.m.) er ikke ændret. Dog kan du ikke WebGIS September 2014 WebGIS er en webside, der viser HMN Naturgas gasledninger. Private kan se hvor gas stikledningen ligger på deres egen grund. Visse samarbejdspartnere har fået lidt udvidet adgang

Læs mere

På vej mod endnu bedre adresser. Kommunernes nye opgaver som adressemyndighed

På vej mod endnu bedre adresser. Kommunernes nye opgaver som adressemyndighed På vej mod endnu bedre adresser Kommunernes nye opgaver som adressemyndighed Juni 2013 Gør gode adresser bedre Danmark er et af de lande, der har de bedste adresser. Det har kommunerne som adressemyndighed

Læs mere

Vejledning i brug af Informationer på kort

Vejledning i brug af Informationer på kort Emne: Brug af Web-GIS Klik på kort og tilhørende informationer I venstre side ses informationer om de kort der er tilgængelige, regler for salg af kort og vejledninger. I højre side er der adgang til andre

Læs mere

Bilag 6. Referat M I L J Ø M I N I S T E R I E T. Hans Jacobsen, Kortkontoret, Esbjerg Kommune Mogens Lang Nielsen, Landinspektørerne Syd I/S

Bilag 6. Referat M I L J Ø M I N I S T E R I E T. Hans Jacobsen, Kortkontoret, Esbjerg Kommune Mogens Lang Nielsen, Landinspektørerne Syd I/S Bilag 6 Referat M I L J Ø M I N I S T E R I E T Hans Jacobsen, Kortkontoret, Esbjerg Kommune Mogens Lang Nielsen, Landinspektørerne Syd I/S Mette Kjærsgaard, Matrikel- og Juraområdet, KMS KORT & MATRIKELSTYRELSEN

Læs mere

10.2a Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata - Kvalificering af business case

10.2a Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata - Kvalificering af business case Fællesoffentlig Digitaliseringsstrategi 2012 2015 10.2a Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata - Kvalificering af business case EBST-REF: 602-18098 SPOR: 1 Arbejdspakke 3 - Processer ift. BBRregistrering

Læs mere

Dette er en vejledning til hvordan nye skarvkolonier oprettes og hvordan resultater fra optællinger af kolonier indtastes.

Dette er en vejledning til hvordan nye skarvkolonier oprettes og hvordan resultater fra optællinger af kolonier indtastes. Dette er en vejledning til hvordan nye skarvkolonier oprettes og hvordan resultater fra optællinger af kolonier indtastes. De tre trin Trin 1 Opret ny bruger Som optæller af skarvkolonier får du her mulighed

Læs mere

GEODATA - HENT. Hent geodata fra Kortforsyningen.dk. Opret login til Kortforsyningen.dk. Login og download på ftp.kortforsyningen.

GEODATA - HENT. Hent geodata fra Kortforsyningen.dk. Opret login til Kortforsyningen.dk. Login og download på ftp.kortforsyningen. Hent geodata fra Kortforsyningen.dk Der er adgang til Kortforsyningen.dk gennem to forskellige overførselsmetoder: Gennem hjemmesiden download.kortforsyningen.dk og gennem en FTP-server på ftp.kortforsyningen.dk.

Læs mere

Velkommen. Philip Hartmann By- og Miljødirektør Gladsaxe Kommune

Velkommen. Philip Hartmann By- og Miljødirektør Gladsaxe Kommune Velkommen Philip Hartmann By- og Miljødirektør Gladsaxe Kommune Velkommen til Aalborg Universitet i Ballerup Praktiske oplysninger. Kaffepause i forhallen, frokost med sandwich og lejlighed til at netværke,

Læs mere

Adresseregister - løsningsarkitektur Bilag C - Processer

Adresseregister - løsningsarkitektur Bilag C - Processer Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Delprogram 2: Effektiv genbrug af grunddata om adresser, administrative inddelinger og stednavne Adresseregister - løsningsarkitektur

Læs mere

Fig. 1 Fig. 2. Det tegnede korts større overskuelighed skyldes følgende:

Fig. 1 Fig. 2. Det tegnede korts større overskuelighed skyldes følgende: Landkort Et kort er et billede, der er tegnet bl.a. på baggrund af et luftfotografi. Ethvert sted på kortet er tænkt set lige fra oven. Derfor er kortet i praksis "målrigtigt" - længder og vinkler måler

Læs mere

vejman.dk Brugerdokumentation - kortmodul 14. marts 2012 Version 1.9

vejman.dk Brugerdokumentation - kortmodul 14. marts 2012 Version 1.9 Brugerdokumentation - kortmodul 14. marts 2012 Version 1.9 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Anbefalinger... 4 1.2 Datahjælp... 4 1.3 Brugerindstillinger... 5 2 Generel funktionalitet... 6 2.1

Læs mere

WebKort, hvordan? Indholdsfortegnelse

WebKort, hvordan? Indholdsfortegnelse WebKort, hvordan? Indholdsfortegnelse Hvor finder jeg kort på Horsens Kommunes hjemmeside?... 2 Hvordan finder jeg en bestemt adresse i kortet?... 4 Hvordan finder jeg en matrikel eller ejendom?... 5 Jeg

Læs mere

Bestyrelsen for Hf. Birkevang Att. Dorte Halling Hf. Birkevang Brønshøj. Sagsnr Dokumentnr.

Bestyrelsen for Hf. Birkevang Att. Dorte Halling Hf. Birkevang Brønshøj. Sagsnr Dokumentnr. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse Bestyrelsen for Hf. Birkevang Att. Dorte Halling Hf. Birkevang 17 2700 Brønshøj 05-12-2016 Sagsnr. 2014-0037232 Dokumentnr. 2014-0037232-21

Læs mere

OIOXML Adresseguide. 1. Baggrund. 2. Formål

OIOXML Adresseguide. 1. Baggrund. 2. Formål OIOXML Adresseguide Denne guide er udarbejdet af en arbejdsgruppe under den såkaldte Nøgledatagruppe under XML-projektet i Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling. Arbejdsgruppen består af: Morten

Læs mere

FORMAT - DXF - EKSPORT

FORMAT - DXF - EKSPORT Indledning og indhold Denne vejledning omhandler hvorledes data er formateret gennem DXF-eksport-funktionerne i DFF-EDB Ledningsregistrering. Bemærk at denne beskrivelse og vejledning er udarbejdet Januar

Læs mere

På vej mod endnu bedre adresser. Kommunernes nye opgaver som adressemyndighed

På vej mod endnu bedre adresser. Kommunernes nye opgaver som adressemyndighed På vej mod endnu bedre adresser Kommunernes nye opgaver som adressemyndighed Juni 2013 Gør gode adresser bedre Adresseopgaven nu... Kommunens adresseopgave er fordelt på mange systemer... og i fremtiden

Læs mere

Samspillet mellem databaser og kort styres af GeoCAD programmet GeoDB.

Samspillet mellem databaser og kort styres af GeoCAD programmet GeoDB. GeoCad modul GeoDB I GeoCAD er det muligt at koble relationsdatabase til GeoEDIT. Her igennem er det muligt at lagre forskellige oplysninger i databasen og koble disse oplysninger til objekter i kortet.

Læs mere

Brugervejledning til SAVE V. 5.01 Århus Kommune. Teknik og Miljø. januar 2006

Brugervejledning til SAVE V. 5.01 Århus Kommune. Teknik og Miljø. januar 2006 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Baggrund og formål... 3 Systemets indhold... 3 1. Opslag via adresse... 4 2. Informationer fra ejendomsregistrene... 5 3. Vurdering af bevaringsværdi... 6 4. Fotos...

Læs mere

Godkendelse af åbningstider i daginstitutioner - 1. behandling

Godkendelse af åbningstider i daginstitutioner - 1. behandling Punkt 4. Godkendelse af åbningstider i daginstitutioner - 1. behandling 2015-048520 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at Familie- og Socialudvalget godkender, at forvaltningen udarbejder

Læs mere

Vejledning til online-redigering i Danmarks Arealinformation

Vejledning til online-redigering i Danmarks Arealinformation Vejledning til online-redigering i Danmarks Arealinformation Redigeringsfunktioner i Danmarks Arealinformation Med denne vejledning vil Danmarks Miljøportal give en kort introduktion til de mest brugte

Læs mere

Kvalitetssikring og fejlretning af eksisterende habitat- og fuglebeskyttelsesgrænser

Kvalitetssikring og fejlretning af eksisterende habitat- og fuglebeskyttelsesgrænser Storstrøm J.nr. Ref. KRKJE Den 27. oktober 2016 Kvalitetssikring og fejlretning af eksisterende habitat- og fuglebeskyttelsesgrænser Som en del af naturpakken er det besluttet, at justere grænserne for

Læs mere

Beskrivelse af matrikelflader med matrikelregister.

Beskrivelse af matrikelflader med matrikelregister. Beskrivelse af matrikelflader med matrikelregister. Følgende tabel beskriver matrikelflader og de tilknyttede attributter fra matrikelregistret, samt de værdier de enkelte attributter kan antage. Redigering

Læs mere

Synlige adresser. Danmarks vigtigste vejviser

Synlige adresser. Danmarks vigtigste vejviser ? Synlige adresser Danmarks vigtigste vejviser En korrekt adresse kan betyde alt I hverdagen kan en ukorrekt adresse være årsag til irritation og tidsspilde for mange. Men sker der en ulykke, regner vi

Læs mere

Brug adresserne. Indhold og perspektiver i initiativet Genbrug af adressedata

Brug adresserne. Indhold og perspektiver i initiativet Genbrug af adressedata Brug adresserne bedre Indhold og perspektiver i initiativet Genbrug af adressedata Marts 2012 Forord Indhold Fremtidens adressedata 3 Tre vigtige forbedringer 4 Smartere arbejdsgange 6 Investeringer og

Læs mere

FOT, geonøgler og digital forvaltning. Morten Lind (mol@kms.dk) Miljøministeriet Kort & Matrikelstyrelsen/NGB

FOT, geonøgler og digital forvaltning. Morten Lind (mol@kms.dk) Miljøministeriet Kort & Matrikelstyrelsen/NGB FOT, geonøgler og digital forvaltning Morten Lind (mol@kms.dk) Miljøministeriet Kort & Matrikelstyrelsen/NGB To metoder Koordinater NGB N: 6178892.00 E: 722125.00 EPSG:25832 Geonøgler NGB Rentemestervej

Læs mere

VEJ OG ADRESSEHARMONISERING I NY VIBORG KOMMUNE

VEJ OG ADRESSEHARMONISERING I NY VIBORG KOMMUNE Sammenfatning VEJ OG ADRESSEHARMONISERING I NY VIBORG KOMMUNE I forbindelse med kommunesammenlægningen pr. 1. januar 2007 skal der tages stilling til, de problematikker der opstår i forbindelse med adressering,

Læs mere

Faktaark for DAR 1.0

Faktaark for DAR 1.0 1. december 2014 HEGK Faktaark for DAR 1.0 Overordnet beskrivelse og baggrund for DAR 1.0 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Baggrund og formål... 3 DAR i dag... 3 Fremtidige DAR 1.0... 4 3. Teknik...

Læs mere

Geokodning af BBR-data. Integration i den kommunale sagsbehandling. Gevinster. Sten Frandsen

Geokodning af BBR-data. Integration i den kommunale sagsbehandling. Gevinster. Sten Frandsen Geokodning af BBR-data Integration i den kommunale sagsbehandling Gevinster Sten Frandsen Teknisk Assistent Kortteknikker GIS-medarbejder 1989 Odense Tekniske Skole 1990 GeoMasters / Kampsax 1997 Nyborg

Læs mere

WebKort, hvordan? Indholdsfortegnelse

WebKort, hvordan? Indholdsfortegnelse WebKort, hvordan? Indholdsfortegnelse Hvor finder jeg kort på Horsens Kommunes hjemmeside?... 2 Hvordan finder jeg en bestemt adresse i kortet?... 6 Hvordan finder jeg en matrikel eller ejendom?... 7 Jeg

Læs mere

Forslag. Adresseloven

Forslag. Adresseloven Lovforslag nr. L 66 Folketinget 2016-17 Fremsat den 9. november 2016 af energi-, forsynings- og klimaministeren (Lars Christian Lilleholt) Forslag til Adresseloven Kapitel 1 Formål 1. Denne lov har til

Læs mere

FOT-3. Specifikationen for de fælles tekniske og topografiske objekttyper. Nøglen til opbygning af en fælles geografisk infrastruktur

FOT-3. Specifikationen for de fælles tekniske og topografiske objekttyper. Nøglen til opbygning af en fælles geografisk infrastruktur FOT-3 Specifikationen for de fælles tekniske og topografiske objekttyper Nøglen til opbygning af en fælles geografisk infrastruktur Formål og mål med gruppens arbejde At fastlægge en samlet specifikation

Læs mere

Kort & Matrikelstyrelsen - infrastrukturvirksomhed for kort og geodata

Kort & Matrikelstyrelsen - infrastrukturvirksomhed for kort og geodata Kort & Matrikelstyrelsen - infrastrukturvirksomhed for kort og geodata Kort & Matrikelstyrelsens opgave er at gøre kort og geodata til et dagligdags redskab for den offentlige sektor, virksomheder og borgere.

Læs mere

Vejledning omkring udsendelse. SMS-service.dk og Beredskabsalarm.dk

Vejledning omkring udsendelse. SMS-service.dk og Beredskabsalarm.dk Vejledning omkring udsendelse SMS-service.dk og Beredskabsalarm.dk Indhold Login 1 Udsendelsesmetoder 2 Send via kort-udvælgelse 3 Send via kort-udvælgelse (Tegn polygon) 4 Send via kort-udvælgelse (Hent

Læs mere

Hjælp til visning af planer i PlansystemDK

Hjælp til visning af planer i PlansystemDK Hjælp til visning af planer i PlansystemDK Spørgsmål og kommentarer rettes til Miljøministeriets hotline: 72544804 eller plansystemdk@blst.dk 1. Indledning - Panorér --hvad gælder for arealet 2. Visning

Læs mere

Revideret udgave af vejledning til kommunerne om ændringsudpegning til brug ved ajourføringen af GeoDanmark-data i 2015

Revideret udgave af vejledning til kommunerne om ændringsudpegning til brug ved ajourføringen af GeoDanmark-data i 2015 GeoDanmark Weidekampsgade 10 2300 København S tlf: 33 70 37 43 www.geodanmark.dk 19. juni 2015 Revideret udgave af vejledning til kommunerne om ændringsudpegning til brug ved ajourføringen af GeoDanmark-data

Læs mere

Godkendelse af forslag til afgrænsning af vandløb, samt udpegning af kunstige og stærkt modificerede vandområder

Godkendelse af forslag til afgrænsning af vandløb, samt udpegning af kunstige og stærkt modificerede vandområder Punkt 9. Godkendelse af forslag til afgrænsning af vandløb, samt udpegning af kunstige og stærkt modificerede vandområder 2017-031316 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at Miljø- og Energiudvalget

Læs mere

Vejledning omkring administrator. SMS-service.dk og Beredskabsalarm.dk

Vejledning omkring administrator. SMS-service.dk og Beredskabsalarm.dk Vejledning omkring administrator SMS-service.dk og Beredskabsalarm.dk Indhold Administrator 1 Administrator Sociale medier opsætning 2 Administrator Sms/Email søgning 3 Administrator Adresse søgning 4

Læs mere

Ejere og lejere. Ændring af vejnavn for to dele af Hyrdehøj Bygade

Ejere og lejere. Ændring af vejnavn for to dele af Hyrdehøj Bygade Ejere og lejere Plan og Udvikling Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 kommunen@roskilde.dk sikkerpost@roskilde.dk www.roskilde.dk Ændring af vejnavn for to dele af Hyrdehøj Bygade

Læs mere

25 års forskel på ældste og yngste postnummer

25 års forskel på ældste og yngste postnummer 25 års forskel på ældste og yngste postnummer Der er store aldersforskelle på tværs af Danmark. Det postnummer med den laveste gennemsnitsalder er 2200 København N (Nørrebro), hvor befolkningen i gennemsnit

Læs mere

Bekendtgørelse om videregivelse af data fra Bygnings- og Boligregistret (BBR) og øvrige ejendomsdata (OIS-Bekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om videregivelse af data fra Bygnings- og Boligregistret (BBR) og øvrige ejendomsdata (OIS-Bekendtgørelsen) BEK nr 195 af 07/03/2008 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2016 Ministerium: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Erhvervs- og Byggestyrelsen j. nr. 07/08217

Læs mere

Forslag. Adresseloven

Forslag. Adresseloven Side 1 af 91 Forslag til Adresseloven Kapitel 1 Formål og definitioner Formål 1. Denne lov har til formål at sikre 1) vedligeholdelse og udvikling af det landsdækkende system af vejnavne og adresser, som

Læs mere

Forslag. Adresseloven

Forslag. Adresseloven 2016/1 LSF 66 (Gældende) Udskriftsdato: 20. februar 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi-, Forsynings- og Klimamin., Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering

Læs mere

Alars den 17. november 2014 Tilskud og Projekter Naturstyrelsen Version 1.0 Vejledning i brug af MiljøGIS til ansøgning under Stormfaldsordningen

Alars den 17. november 2014 Tilskud og Projekter Naturstyrelsen Version 1.0 Vejledning i brug af MiljøGIS til ansøgning under Stormfaldsordningen Vejledning i brug af MiljøGIS til ansøgning under Stormfaldsordningen Indhold Indledning... 1 Find lokalitet og baggrundskort... 1 Opret arbejdsområdet og tegn arealer m.v.... 4 Mål areal eller længde...

Læs mere

Kontrakt. Forhandleraftale Videregivelse af KMS data til 3. part

Kontrakt. Forhandleraftale Videregivelse af KMS data til 3. part Kontrakt Forhandleraftale Videregivelse af KMS data til 3. part Forhandleraftale 19. december. 2007 Forhandleraftale Videregivelse af KMS data til 3. part 1. Aftalens formål Landinspektøraftalen giver

Læs mere

Fokus er nu rettet på kvalitetssikring af de eksisterende adresse- og vejdata.

Fokus er nu rettet på kvalitetssikring af de eksisterende adresse- og vejdata. Adresseprogrammet Vejledning til adressemyndigheden om opgavelister juli 2016 1. Indledning I forbindelse med adresseprogrammet er det aftalt, at kvaliteten af de nuværende adresse-data skal forbedres

Læs mere

Lovtidende A 2010. Bekendtgørelse om energiforsyningsselskabernes indberetningspligt til Bygnings- og Boligregistret (BBR) 16. november 2010.

Lovtidende A 2010. Bekendtgørelse om energiforsyningsselskabernes indberetningspligt til Bygnings- og Boligregistret (BBR) 16. november 2010. Lovtidende A 2010 16. november 2010. Bekendtgørelse om energiforsyningsselskabernes indberetningspligt til Bygnings- og Boligregistret (BBR) I medfør af 4, stk. 4, og 8, stk. 2, i lov om bygnings- og boligregistrering,

Læs mere

Bekendtgørelse om energiforsyningsselskabernes indberetningspligt til Bygnings- og Boligregistret (BBR)

Bekendtgørelse om energiforsyningsselskabernes indberetningspligt til Bygnings- og Boligregistret (BBR) Bekendtgørelse om energiforsyningsselskabernes indberetningspligt til Bygnings- og Boligregistret (BBR) I medfør af 4, stk. 4, i lov om bygnings- og boligregistrering, jf. lovbekendtgørelse nr. 160 af

Læs mere