SKOLETJENESTENS UNDERVISNINGSTILBUD. Undervisningstilbud til elever i folkeskoler, gymnasier og HF-klasser

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SKOLETJENESTENS UNDERVISNINGSTILBUD. Undervisningstilbud til elever i folkeskoler, gymnasier og HF-klasser"

Transkript

1 SKOLETJENESTENS UNDERVISNINGSTILBUD Undervisningstilbud til elever i folkeskoler, gymnasier og HF-klasser Vilde oplevelser og action for krop og hjerne BLIV KLOGERE

2 Brug naturen i undervisningen Et besøg på GeoCenter Møns Klint tilpasses forløbet hjemme i klassen, så alle elever får knager med hjem til at hænge den faglige læring op på.tilbuddene er tilpasset de forskellige klassetrin og inkluderer klassens egen naturvejleder under besøget. Et besøg på GeoCenter Møns Klint giver både oplevelser, udfordringer, sved på panden og faglighed under huden. I naturen omkring GeoCenter Møns Klint kan I blandt andet opleve: Udsigten fra den 128 meter høje klint Verdens hurtigste dyr, vandrefalken Unikke orkideer og anden flora, som kun vokser her Ekspedition: Træklatring Ekspedition: Mountainbike Ekspedition: Fossiljagt

3 VIDENSPÆDAGOGISK AKTIVITETSCENTER Her i folderen finder du en række undervisningstilbud til blandt andet geografi, biologi, natur/teknik og idræt.

4 Velkommen indenfor i Nordeuropas mest moderne geologi- og naturcenter Brug GeoCentret i undervisningen GeoCenter Møns Klint er Nordeuropas mest moderne geologi- og naturcenter, der fortæller den spændende historie om Danmarks geologiske udvikling og om naturen på Møns Klint. I udstillingen på GeoCenter Møns Klint kan I blandt andet opleve: Livet i Kridthavet Løfte bjerge Gå igennem istidens gletsjere Lave jeres eget klinteskred Deltage i aktiviteter Kæmpe med hajer og dræberøgler fra kridttiden i et interaktivt virtual reality full size computerspil Iført 3D-briller opleve National Geographics to fantastiske film i Danmarks mest avancerede 3D-biograf

5 Videnspædagogisk Aktivitetscenter Vi er klassificeret som Videnspædagogisk Aktivitetscenter, og al undervisning er derfor baseret på aktiviteter, oplevelser, forsøg og udfordringer.

6 Forberedelse til besøg på GeoCenter Møns Klint i Danmarks vildeste natur! Til forberedelse af besøget med klassen kan du besøge Her kan du finde en masse forberedelsesmateriale, opgaver og se video af, hvad en skoleklasse kan opleve på Møns Klint. Vi har lavet en undervisningsavis Jordihovedet som blev sendt til alle skoler i Danmark (juni 2009). Den er perfekt til forberedelse af jeres besøg. Find den på skolebiblioteket eller på SPØRGSMÅL OG BOOKING Hvis du vil vide mere om de forskellige undervisningstilbud, lejrskolemuligheder, eller booke et besøg, så kontakt os på telefon eller mail til På gensyn i Danmarks vildeste natur!

7 Lærerkursus Hvem: Hvornår: Pris: Alle folkeskolelærere, som vil lære om natur og udeundervisning på Møns Klint Vælg mellem følgende datoer: 4. maj eller 24. august kl GRATIS! Natur- og udeundervisning på Møns Klint Når man står på toppen af Møns Klint meter over havet - står man samtidig på toppen af det danske kridtfundament. Danmark er helt unikt bygget på en platform af kridt, og derfor vidner Møns Klint om de enorme kræfter, der har skabt landet og den enestående flora og fauna i området. I løbet af dagen berører vi følgende emner: Hvordan er området dannet, hvilke beviser har vi, og hvilke teorier hersker? Hvad er et fossil, og hvilke kan man finde hvor? Hvilke forhold gør naturen helt unik? Hvilke aktiviteter kan vi bruge i undervisning om skoven, stranden og geologien? - Hvad er vigtigt at huske ved undervisning i naturen af praktiske forhold, gode fif og nødplaner? Kurset indeholder grundlæggende undervisning i felten om naturen på Møns Klint og ruster og inspirerer deltagerne til aktivt at inddrage naturen i undervisningen. Interesserede kan vælge én af de faste kursusdage eller aftale en anden kursusdag for skolens egne lærere. SPØRGSMÅL: Kontakt os på telefon Tilmelding senest 3 uger før hvert kursus på Scan koden med din smartphone - og gå direkte til booking eller kontakt mig -formular.

8 Oplev Danmarks fødsel Hvem: klasse, Gymnasium og HF Fag: Natur/teknik, biologi, geografi Varighed: 1,5 time Hvad er et fossil? Hvordan var livet i Danmark for 70 millioner år siden? Er et vættelys fra en blæksprutte? Sammen med en naturvejleder tages eleverne på en dannelsesrejse 70 millioner år tilbage til kridthavet, som dækkede hele Danmark. På stranden findes fossiler fra kridthavets dyreliv f.eks. vættelys, og eleverne introduceres til livets udvikling med begreber som fødenet, tilpasning og evolution. Forløbet fortæller hvordan kridtet blev dannet af rester af mikroskopiske alger fra havet, og senere skubbet op af gletsjere under sidste istid, hvorved Danmark blev født! Dette er forløbet for klassen som ønsker at opleve den danske landskabsdannelse på en spændende og vedkommende måde, hvor elevernes egenopdagelse og store naturoplevelser danner udgangspunkt for den faglige læring. Undervisningsforløbet kan tilpasses alle klassetrin, således at indholdet svarer til elevernes niveau. Scan koden med din smartphone - og gå direkte til booking eller kontakt mig -formular.

9 Mountainbike Hvem: klasse, Gymnasium og HF Fag: Idræt, geografi, biologi Varighed: 2 timer Landskabet på Møns Klint er kuperet og varieret, og på topmoderne mountainbikes når vi vidt omkring. Eleverne oplever istidens enorme kræfter, når de stejle stigninger i landskabet skal forceres. Det er en tur, hvor pulsen kommer helt op, og de flotteste steder på klinten opleves. Undervejs gør vi holdt, så alle både får vejret og kendskab til Møns Klints geologi, landskabsdannelse, erosion, tilpasningsformer og den historiske udnyttelse af området. Scan koden med din smartphone - og gå direkte til booking eller kontakt mig -formular.

10 NYE POSTER + NYE SPØRGSMÅL GPS-løb Hvem: klasse, Gymnasium og HF Fag: Geografi, natur/teknik, biologi, idræt Varighed: 2 timer Faglighed og samarbejde. Sundhed, motion og naturfag i det kuperede landskab. Efter introduktion til det avancerede GPS-udstyr sendes eleverne på opgaveløb/-gang i Klinteskoven. GPS erne styrer holdene rundt til forskellige poster, hvor de skal løse opgaver om dyr, planter og geologien på Møns Klint. Eleverne skal samarbejde, hjælpe hinanden og i fællesskab finde vej og løse opgaver. Scan koden med din smartphone - og gå direkte til booking eller kontakt mig -formular.

11 Klatring i trætoppene Hvem: klasse, Gymnasium og HF Fag: Natur/teknik, biologi, idræt Varighed: 2 timer Godt nok er Møns Klint høj, men nu har jeres klasse muligheden for at komme ENDNU højere op, når vi denne sæson også tilbyder træklatring. Uddannede instruktører guider jer sikkert til tops i nogle af de høje og flotte træer, som vokser på Møns Klint. Vi møder op med alt udstyret og gode udfordringer - I skal bare møde op med godt humør og masser af gå-på-mod! Der skal bruges flere instruktører til denne aktivitet, så det koster lidt mere end øvrige forløb. <10 personer: Alm. pris + kr. 500, personer: Alm. pris + kr ,- Scan koden med din smartphone - og gå direkte til booking eller kontakt mig -formular.

12 Adventurefræs på Klinten Hvem: klasse, Gymnasium og HF Fag: Geografi, natur/teknik, biologi, idræt, dansk Varighed: 2 timer Naturen som bane er kodeordet for dette hæsblæsende forløb, der med Møns Klints dramatiske natur som ramme garanterer 2 timer med fart over feltet og smil på læben. Udfordringerne stiller krav til elevernes overblik, samarbejde, omstillingsevne og en anelse til fysikken. I små hold kæmper eleverne sig igennem en række udfordringer, som tager dem vidt omkring på klinten til fods, på mountainbike og med GPS eller kompas i hånden. Undervejs vil der være opgaver, som åbner elevernes øjne for landskabets enestående historie, som naturen gennem millioner af år har formet. Dette er forløbet for den aktive klasse, som gerne vil kombinere et spændende og lærerigt besøg på Møns Klint med masser af frisk luft og lidt til både hjerne og ben! Scan koden med din smartphone - og gå direkte til booking eller kontakt mig -formular.

13 Naturvidenskabeligt grundforløb Hypoteser og teorier Hvem: klasse, Gymnasium og HF Fag: Biologi, fysik, kemi, naturgeografi mv. Varighed: 1½ time I Naturvidenskabeligt grundforløb arbejdes med iagttagelser og opstilling af hypoteser. Klassen udfordres på deres viden og evner for at opnå en forståelse af, hvordan klinten er dannet. Der er et indhold af naturgeografi, biologi, fysik og kemi og der vises eksempler på, hvordan fagene arbejder sammen. Der bliver indsamlet materiale i form af kridt, fossiler, sten mm. Klassen har 1½ time med guide og kan derefter fortsætte undersøgelser på egen hånd. Forløbet er tilrettelagt således, at det er en god introduktion til Naturvidenskabeligt grundforløb, men kan også tilpasses til et senere forløb. Scan koden med din smartphone - og gå direkte til booking eller kontakt mig -formular.

14 NYHED 2015! Matematik på Møns Klint Tjek hvordan undervisningsforløbet understøtter fælles mål på vores hjemmeside Hvem: klasse Fag: Matematik Varighed: 1,5 timer Lav matematik på en ny og spændende måde! På Møns Klint er naturen dramatisk, og ligeledes er fortællingen om Danmarks fødsel. Undervisningsforløbet Matematik på Møns Klint er helt nyt, og henvendt til klasser, som ønsker at arbejde med matematikundervisning i en anvendt og konkret kontekst. I undervisningen skærpes elevernes iagttagelsesevne og samarbejde, når matematikbegreber og problemløsning trænes i specifikke cases med udgangspunkt i Møns Klint. Undervisningen er hands-on, og udfordrer elevernes måder at arbejde med matematik på i naturens eget klasserum. Undervisningen findes til mellemtrin og udskoling, og tilpasses elevernes faglige niveau. Scan koden med din smartphone - og gå direkte til booking eller kontakt mig -formular.

15 NYHED 2015! Trævækst på Møns Klint Tjek hvordan undervisningsforløbet understøtter fælles mål på vores hjemmeside Hvem: Gymnasium og HF Fag: Biologi, geografi, naturvidenskabeligt grundforløb Varighed: 3 timer Hvilke forhold påvirker træernes vækst på Møns Klint? Hvordan undersøger vi det? Hvordan måles vækst hos et træ? Nyt undervisningsforløb til gymnasier med feltarbejde på Møns Klint, udviklet i samarbejde med Institut for Geo videnskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet. Eleverne undersøge bøgetræers vækstforhold på lokaliteter med meget eller lidt kridt i jorden. Eleverne inddeles i hold, der hver især undersøger jordforhold forskellige steder på Møns Klint, og foretager forskellige målinger til at bestemme trævækst. Data bruges efterfølgende i en diskussion om trævækst, jordbundsforhold, skovbrug m.m. Forløbet er henvendt til gymnasiernes naturvidenskabelige fag, hvor der arbejdes med naturvidenskabelig metodik, og kan med fordel anvendes til rapportskrivning. Der må påregnes tid til databehandling og opsamling hjemme på skolen efter besøg på GeoCenter Møns Klint. Scan koden med din smartphone - og gå direkte til booking eller kontakt mig -formular. Udviklet i samarbejde med Købrenhavns Universitet.

16 Bjergarter Tjek hvordan undervisningsforløbet understøtter fælles mål på vores hjemmeside Hvem: klasse Fag: Natur/teknik Varighed: 2 timer Hvilke sten finder man på stranden? Og hvor kommer de fra? Hvad kan stenene fortælle om Danmarks landskabsdannelse? Undervisningsforløbet starter med en tur til stranden ved Møns Klint. Sammen med en naturvejleder finder eleverne forskellige sten. I kridtformationen ses rækker af flintesten, som er dannet i kridthavets bund. Men hvor kommer alle de andre sten fra? Efterfølgende sorterer og bestemmer eleverne de fundne sten i skolelokalet, for at finde ud af om de er sedimentære, metamorfe eller magmatiske. Undervisningsforløbet træner eleverne i at vælge sorteringsmåde efter forskellige kriterier, og stenene registreres i et datark, som klassen kan arbejde videre med hjemme. Emner: Sten, bjergarter (sedimentære, metamorfe og magmatiske), naturvidenskabelig metode, sortering Scan koden med din smartphone - og gå direkte til booking eller kontakt mig -formular.

17 Bjergarternes dannelse Tjek hvordan undervisningsforløbet understøtter fælles mål på vores hjemmeside Hvem: klasse Fag: Geografi Varighed: Ca. 2 timer Hvilke sten finder man på stranden? Og hvor kommer de fra? Hvad kan stenene fortælle om Danmarks landskabsdannelse? Undervisningsforløbet starter med en tur til stranden ved Møns Klint. Sammen med en naturvejleder finder eleverne forskellige sten. I kridtformationen ses rækker af flintesten, som er dannet i kridthavets bund. Men hvor kommer alle de andre sten fra? Efterfølgende sorterer og bestemmer eleverne de fundne sten i skolelokalet, for at finde ud af om de er sedimentære, metamorfe eller magmatiske. Undervisningsforløbet træner eleverne i at vælge sorteringsmåde efter forskellige kriterier, og stenene registreres i et dataark, som klassen kan arbejde videre med hjemme. Undervisningsforløbet henvender sig til udskolingselever som skal arbejde med det ydre og indre geologiske kredsløb. Med udgangspunkt i sten af de tre bjergarter, bygger eleverne deres eget geologiske kredsløb. Det er en fordel, at eleverne har arbejdet med emnet hjemmefra. Emner: Sten, bjergarter (sedimentære, metamorfe og magmatiske), geologisk kredsløb Scan koden med din smartphone - og gå direkte til booking eller kontakt mig -formular.

18 NYHED 2015! Byg en rigtig dino Tjek hvordan undervisningsforløbet understøtter fælles mål på vores hjemmeside Hvem: klasse Fag: Natur/teknik Varighed: 1,5 timer Hvad er en dinosaur? Hvordan så knoglerne ud? Hvordan var livet i Triastiden? Sammen med en naturvejleder møder eleverne GeoCenter Møns Klints store dinosaurskelet fra en Plateosaur, og er med til at samle skelettet til det enorme dyr. Tættere kommer man ikke på dinosaurerne, og undervisningen danner udgangspunkt for en diskussion om fortidens dyreliv. I særudstillingen Den Første Dinosaur udforsker eleverne de mange dinosaurfund, som GeoCenter MønsKlint udgravede på Grønland i 2012, og introduceres til kapløbet mellem triastidens to store dyregrupper: dinosaurer og øgler. Hvis I ikke kan få nok af dinosaurer, er dette forløb det HELT rigtige! Scan koden med din smartphone - og gå direkte til booking eller kontakt mig -formular.

19 Katastrofen i kridthavet Tjek hvordan undervisningsforløbet understøtter fælles mål på vores hjemmeside Hvem: klasse Fag: Natur/teknik Varighed: Ca. 2 timer Hvilke dyr har levet i fortiden? Hvordan ved vi det? Og hvorfor er dinosaurerne her ikke mere? Eleverne indsamler fossiler på stranden ved Møns Klint. I skolelokalerne arbejder eleverne gruppevis med at opstille et simpelt fødenet, som viser kridthavet som økosystem. For 65 millioner år siden uddøde 2/3 af alt liv på jorden, men hvorfor? Havets store rovøgle, den kødædende Mosasaur uddør, og det samme gør mange andre dyr. Med udgangspunkt i kridthavets fødenet diskuterer eleverne konsekvenser af fødevalg, tilpasninger, miljøpåvirkninger og masseuddøen. Emner: Fossil, fødenet, tilpasninger, masseuddøen, kridt, dyregruppper. Scan koden med din smartphone - og gå direkte til booking eller kontakt mig -formular.

20 Evolution Tjek hvordan undervisningsforløbet understøtter fælles mål på vores hjemmeside Hvem: klasse, Gymnasium og HF Fag: Biologi Varighed: Ca. 2 timer Hvordan var kridthavets økosystem? Hvorfor overlever nogle arter, mens andre uddør? Hvordan udvikles en ny art? Undervisningsforløbet Evolution tager eleverne med på en tidsrejse tilbage til kridthavet. På stranden ved Møns Klint finder eleverne fossiler, som bestemmes i skolelokalet. Eleverne arbejder gruppevis med klassificering af deres fund, og laver et biodiversitets index, som noteres i et dataark. I kridthavet levede mange forskellige dyr, men det er ikke alle, vi kan finde fossiler af. Hvorfor ikke? Ved slutningen af kridttiden forekommer en masseuddøen, og 2/3 af alt liv uddør. Med udgangspunkt i udvikling af biodiversitet diskuteres begreber som livets udvikling, tilpasning, selektion og mutation. Undervisningsforløbet kan f.eks. bruges til udarbejdelse af en rapport. Det er en fordel, at eleverne har arbejdet med emnet hjemmefra. Emner: Evolution, tilpasning, selektion, fossiler, biodiversitet. Scan koden med din smartphone - og gå direkte til booking eller kontakt mig -formular.

21 OPLEV DANMARKS VILDESTE NATUR Ved du, hvor mange trin der er fra toppen af klinten og ned til stranden? 520? Eller måske 497? Kom selv og tæl efter ;o)

22 Generel info Hvor længe varer det, og hvad koster det? Et besøg på 3-4 timer fra ankomst til afgang forløber typisk således: Alle forløb består af en basisdel med 1½ times udendørs undervisning og oplevelser med naturvejlederen. Enkelte forløb varer dog 2 timer. Efter forløbet anviser naturvejlederen en rute, hvor klassen har mulighed for at fortsætte resten af turen på egen hånd, spise frokost etc. Herefter skal I på egen hånd opleve udstillingen, hvor der skal sanses, konkurreres, eksperimenteres etc. Priser, tilskud og rabat Prisen er 75,-kr./elev, 2 lærere er gratis. Vordingborg Kommune yder tilskud på 50% til klasser herfra. Entré, materialer, undervisning, opgaver etc. er inkluderet i prisen. For klasser, som bestiller to arrangementer, gives 50% rabat på arrangement nummer to. Gratis overnatning i vores basecamp Lige ved siden af GeoCentret har Naturstyrelsen bygget en lækker lejrplads med 4 sheltere, bord/bænke, bålpladser, toiletskur, vandhane etc. Der er plads til 30 personer, og det er gratis at overnatte der. Husk at reservere plads på I kan låne gryder, pander, vanddunke etc. hos os. Husk Medbring praktisk tøj til enhver vejrsituation, madpakke, drikkevarer, fornuftigt fodtøj, skrivegrej mv. Lejrskole på Møns Klint? Læs afsnittet om lejrskoleophold bagerst i denne folder eller læs mere på (om bl.a. aktiviteter, kort, oversigt over overnatningssteder, vandrerhjem, campingplads, indkøbsmuligheder mv.).

23 VIDENSPÆDAGOGISK AKTIVITETSCENTER Særlige ønsker? Har I særlige ønsker til forløb, lejrskole, specialklasser eller andet, så tøv ikke med at kontakte os. Vi har mulighed for at skræddersy et besøg, så det passer til de ønsker og emner, klassen arbejder med hjemme på skolen. Spørgsmål og booking Hvis du vil vide mere om de forskellige undervisningstilbud, lejrskolemuligheder, eller booke et besøg, så kontakt os på tlf , mail til eller scan QR-koderne. Oversigt over de spændende undervisningstilbud: Oplev Danmarks fødsel Mountainbike GPS-løb Klatring i trætoppene Adventurefræs på Klinten Naturvidenskabeligt grundforløb GeoVidenskab Evolution Matematik på Møns Klint Trævækst på Møns Klint Bjergarter Bjergarternes dannelse Byg en rigtig dino På gensyn i Danmarks vildeste natur!

24 DE VILDESTE 3D-FILM PÅ MØNS KLINT Se de to superflotte 3D-film Waking the T-Rex og SeaMonsters OPLEV DANMARKS VILDESTE NATUR Ved du, hvorfor skoven er så lys og vandet så grønt? Bøgetræernes lysegrønne farve opstår, fordi det store kalkindhold i jorden vanskeliggør optagelsen af jern og mangan, som træerne behøver ved dannelsen af bladenes grønne farvestof. Det er også kalken, der farver havet i de fantastiske blå og grønne nuancer.

25 Lejrskoleophold centralt beliggende på Sydsjælland TÆT PÅ: Danmarks Borgcenter, Møns Klint, Knuthenborg, Gavnø Slot, Bonbonland, Avnø Naturcenter mv. Bo blot 15 min gang fra Vordingborg Station vi afhenter gerne bagagen på stationen. Alle bliver indkvarteret på værelse med eget bad og toilet (elever primært i 4 pers. værelser). Vi har gratis WIFI, undervisningslokale, opholdsstuer og arealer til boldspil mv. Ophold er med fuld forplejning og inkluderer aftensmad, morgenmad og madpakker. Vi tilbyder totalløsninger kun ET henvendelsessted f.eks.: 2 overnatninger, besøg Danmarks Borgcenter, bus tur/retur til GeoCenter Møns Klint og KLAP din yngling is. Vi arrangerer gerne skræddersyede pakkeløsninger til jer. Læs mere på Bestilling og øvrige henvendelser: Danhostel Vordingborg Præstegårdsvej Vordingborg Telefon: Mail: VORDINGBORG

26 Aktiv Lejrskole på Danhostel Møns Klint ALT UNDER ET TAG: Toilet og bad på lærerværelser. Elever primært 4 pers. værelser. Gratis undervisningslokale og opholdstuer. Ingen ekstra omkostninger. Bus lige uden for døren. Super forplejning, eget bageri. Masser af udendørsarealer med bålplads, gratis snobrød. Boldbane. Læs mere på Danhostel Møns Klint Vandrerhjem Telefon Mail:

27 ÉN AF EUROPAS BEDSTE CAMPINGPLADSER - CAMPING MØNS KLINT Danmarks vildeste Lejrskoleophold GEOCENTER MØNS KLINT CAMPING MØNS KLINT Bo tæt på klinten, kun 2,5 km fra GeoCenter Møns Klint på den smukkeste campingplads i helt nye hytter og fuld af action lige uden for døren. MASSER AF FEDE FACILITETER: Multibane, minigolf, tennis, hoppepuder, bordtennis, lejrbål, av-udstyr og fiskesø. Ophold er med fuld forplejning og inkluderer morgenmad, madpakker og aftensmad. Book og læs meget mere om vores nye Lejrskolekoncept på Scan koden med din iphone og download vores app Moens Klint Camping Møns Klint Telefon: Mail:

28 Lejrskolepakke 3 Læs mere om denne og de andre lejrskolepakker på Hvem: klasse Varighed: 4 dage Dag 1 Kl. 12 Ankomst til GeoCenter Møns Klint. Bagagen sættes af på overnatningsstedet på vejen. I skal selv arrangere transport. Kl Frokost husk madpakke. Kl klasse og klasse: Undervisningsforløb Oplev Danmarks fødsel. Sammen med en naturvejleder tages eleverne på en dannelsesrejse tilbage til kridthavet, som dækkede hele Danmark. På stranden finder eleverne fossiler fra kridthavets dyreliv bl.a. vætteslys, og eleverne introduceres til begreber som fødenet, tilpasning og evolution. Kl Eleverne oplever udstillingen på egen hånd Kl D film i biografen Kl. 17 Afgang fra GeoCenter Møns Klint mod overnatningssted (I kan gå eller tage bussen). Kl. 18 Aftensmad Kl. 19-? Afslapning og underholdning på overnatningssted. Dag 2 Kl. 8 Morgenmad Kl. 9 Afgang fra overnatningssted mod GeoCenter Møns Klint (I kan gå eller tage bussen). Kl klasse: Undervisningsforløb GPS-løb. Eleverne finder poster i skoven med GPS, og løser opgaver omkring Møns Klint. Forløbet har fokus på samarbejde, motion og fællesskab klasse: Undervisningsforløb Mountainbike. Eleverne udstyres med hver deres professionelle mountainbike, og sammen med en naturvejleder udforskes landskabet på kanten af Møns Klint. Forløbet kombinerer faglighed med motion i Danmarks mest kuperede natur.

29 4 dages lejrskole 3 overnatninger og 3 undervisningsforløb med naturvejleder Scan koden med smartphone - og gå direkte til booking eller kontakt mig -formular. Kl Frokost (Madpakker fra overnatningssted). Kl Eleverne ser særudstillingen Den første dinosaur på egen hånd. Kl klasse: Undervisningsforløb Bjergarter. Sammen med en naturvejleder finder eleverne sten på stranden, som efterfølgende sorteres i sedimentære, magmatiske og metaforme bjergarter klasse: Undervisningsforløb Bjergarternes dannelse. Eleverne samler sten på stranden, og arbejder i grupper med at sortere stenene. Forløbet arbejder mod at eleverne kan bestemme stenene som sedimentære, magmatiske eller metamorfe, og herved forklare stenenes dannelse. Kl D film i biografen Kl. 16 Afgang fra GeoCenter Møns Klint til overnatningssted (I kan gå eller tage bussen). Kl. 18 Aftensmad Kl. 19-? Afslapning og underholdning på overnatningssted. Dag 3 Kl. 8 Morgenmad Kl Klassedag på egen hånd. Vi anbefaler et besøg hos erhvervsfiskerne i Klintholm Havn, Liselund Slot eller kalkmalerierne i Elmelunde kirke. Tag bus fra overnatningssted og medbring de smurte madpakker. Kl. 17 Afslapning på overnatningssted Kl. 18 Aftensmad Kl. 19-? Afslapning på overnatningssted eller fælles aktivitet. Vi anbefaler en gåtur til Aborrebjerg, 143 m over havet hvor eleverne f.eks. kan opleve solen gå ned. Dag 4 Kl. 8 Morgenmad Kl Oprydning og pakning Kl. 10 Afgang fra overnatningssted til skolen. Book selv Camping Møns Klint eller Danhostel Møns Klint. Samlet pris (inkl. moms): Overnatning på Camping Møns Klint = kr kr. pr. elev Overnatning på Danhostel Møns Klint = kr. 975 kr. pr. elev

30 Lejrskolepakke 2 Læs mere om denne og de andre lejrskolepakker på Hvem: klasse Varighed: 3 dage Dag 1 Kl. 12 Ankomst til GeoCenter Møns Klint Bagagen sættes af på overnatningsstedet på vejen. I skal selv arrangere denne transport. Kl Frokost husk madpakke Kl klasse og klasse: Undervisningsforløb Oplev Danmarks fødsel. Sammen med en naturvejleder tages eleverne på en dannelsesrejse tilbage til kridthavet, som dækkede hele Danmark. På strandende finder eleverne fossiler fra kridthavets dyreliv bl.a. vætteslys, og eleverne introduceres til begreber som fødenet, tilpasning og evolution. Kl Eleverne oplever udstillingen på egen hånd Kl D film i biografen Kl. 17 Afgang fra GeoCenter Møns Klint mod overnatningssted (I kan gå eller tage bussen) Kl. 18 Aftensmad Kl. 19-? Afslapning og underholdning på overnatningssted. Dag 2 Kl. 8 Morgenmad Kl. 9 Afgang fra overnatningssted mod GeoCenter Møns Klint (I kan gå eller tage bussen) Kl klasse: Undervisningsforløb GPS-løb. Eleverne finder poster i skoven med GPS, og løser opgaver omkring Møns Klint. Forløbet har fokus på samarbejde, motion og fællesskab klasse: Undervisningsforløb Mountainbike. Eleverne udstyres med hver deres professionelle mountainbike, og sammen

31 Scan koden med din smartphone - og gå direkte til booking eller kontakt mig -formular. 3 dages lejrskole 2 overnatninger og 3 undervisningsforløb med naturvejleder med en naturvejleder udforskes landskabet på kanten af Møns Klint. Forløbet kombinerer faglighed med motion i Danmarks mest kuperede natur. Kl Frokost (Madpakker fra overnatningssted) Kl Eleverne ser særudstillingen Den første dinosaur på egen hånd Kl klasse: Undervisningsforløb Bjergarter. Sammen med en naturvejleder finder eleverne sten på stranden, som efterfølgende sorteres i sedimentære, magmatiske og metaforme bjergarter klasse: Undervisningsforløb Bjergarternes dannelse. Eleverne finder forskellige sten på stranden, og arbejder efterfølgende med de indre og ydre geologiske kredsløb, og dannelse af sedimentære, magmatiske og metamorfe bjergarter. Kl D film i biografen Kl. 16 Afgang fra GeoCenter Møns Klint til overnatningssted (I kan gå eller tage bussen) Kl. 18 Aftensmad Kl. 19-? Afslapning og underholdning på overnatningssted Dag 3 Kl. 8 Morgenmad Kl Oprydning og pakning Kl. 10 Afgang fra overnatningssted til skole. EVT. EKSTRA AKTIVITET Besøg f.eks. Liselund Slot, Klintholm Havn eller Elmelunde Kirke. Kontakt GeoCenter Møns Klint. Book selv Camping Møns Klint eller Danhostel Møns Klint. Samlet pris (inkl. moms): Overnatning på Camping Møns Klint = kr. 740 kr. pr. elev Overnatning på Danhostel Møns Klint = kr. 710 kr. pr. elev

32 Lejrskolepakke 1 Læs mere om denne og de andre lejrskolepakker på Hvem: klasse Varighed: 3 dage + DANMARKS BORGCENTER GEOCENTER MØNS KLINT Dag 1 Kl. 12 Ankomst til Danmarks Borgcenter 15 min gåtur fra Vordingborg station. Bagage hentes på station af vandrehjem. Kl Undervisningsforløb på Danmarks Borgcenter klasse: Væbnerskole Middelalder, riddere til hest, skønjomfruer og onde drager hører uløseligt sammen. Men hvordan blev man ridder? Hvad lavede pigerne? Og hvem var dragen? Med udgangspunkt i eventyret om Sct. Jørgen og dragen får I en grundig basisuddannelse i kampteknikker med forskellige våben, eksercits og ridderdyder klasse: Blue Blood Academy I Blue Blood Academy sætter vi fokus på magt. Vi tager udgangspunkt i vores egen tid og den magt, vi selv kender fra familien, skolen, medierne og de politiske systemer. Med magtbrillerne på dykker vi ned igennem et hul i tiden - til middelalderen. Kl Frokost egne madpakker Kl Eleverne oplever udstilling og Gåsetårn på egen hånd med udleveret IPAD-guide. Kl. 16 Afgang fra Danmarks Borgcenter til Vordingborg Vandrehjem, ca. 30 min gang gennem Vordingborg by. Kl. 18 Aftensmad Kl. 19-? Afslapning og underholdning på overnatningssted. Dag 2 Kl. 8 Morgenmad + madpakke til turen Kl Afgang til GeoCenter Møns Klint med bus (Ørslev turist)

33 Scan koden med din smartphone - og gå direkte til booking eller kontakt mig -formular. 3 dages lejrskole 2 overnatninger og 2 undervisningsforløb med naturvejleder Kl. 10 Ankomst Møns klint Kl Undervisningsforløb på GeoCenter Møns Klint: 3.-6.klasse: Katastrofen i kridthavet. Eleverne finder fossiler på stranden sammen med en naturvejleder, og bygger kridthavets fødenet, for at undersøge hvorfor 2/3 dele af jordens dyrearter uddøde for 65 millioner år siden klasse: Oplev Danmarks Fødsel. Sammen med en naturvejleder tages eleverne med på stranden for at finde fossiler, som kan fortælle om kridthavets dyre- og planteliv. Eleverne undersøger kridtet på Møns Klint, og oplever hvordan Danmark blev skabt. Kl Frokost Kl Elever oplever udstillingen på egen hånd Kl Film i 3D biografen Kl Afgang GeoCenter Møns Klint Kl Virksomhedsbesøg - Møn IS. Eleverne besøger en lokal landmand, som fremstiller den populære is Møns IS, og oplever et dansk landbrug. Kl Afgang fra Møn is Kl Ankomst Vordingborg Vandrehjem Kl. 18 Aftensmad Kl. 19-? Afslapning og underholdning på overnatningssted. Dag 3 Kl. 8 Morgenmad + madpakke til turen Kl Afrejse til skole Book Danhostel Vordingborg direkte på telefon Samlet pris (inkl. moms): All inclusive ved 28 elever + 2 lærere = kr. 810 kr. pr. elev Bemærk: Skolen sørger selv for rejse til og fra Vordingborg.

34 Vælg mellem tre forskellige lejrskolepakker Lejrskolepakke 1: Danhostel Vordingborg Telefon eller Lejrskolepakke 2 + 3: Book og overnat ét af følgende steder: Camping Møns Klint Telefon Danhostel Møns Klint Telefon Den vildeste lejrskole på Møns Klint Verdens bedste lejrskole på Møns Klint GeoCenter Møns Klint samarbejder med to af de bedste overnatningssteder på Møn for at gøre det endnu nemmere for jer at tage på lejrskole på Møns Klint. Vi sørger for overnatning, forplejning og faglighed, så det eneste I skal tænke på er transporten til og fra skolen. Husk du skal selv booke dit overnatningssted.

10. KLASSE. Sct. Jørgens Skole HOLSTEBRO KOMMUNALE SKOLEVÆSEN

10. KLASSE. Sct. Jørgens Skole HOLSTEBRO KOMMUNALE SKOLEVÆSEN 10. KLASSE 2013 2014 I Sct. Jørgens Skole HOLSTEBRO KOMMUNALE SKOLEVÆSEN Til dig og dine forældre Om kort tid afslutter du 9. klasse. I hæftet Ungdomsuddannelser 2013 kan du læse om de mange muligheder,

Læs mere

Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen

Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen December 2012 Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen 5 Indhold En endnu bedre

Læs mere

Inspirationshæfte, 8. 10. klasse

Inspirationshæfte, 8. 10. klasse Inspirationshæfte, 8. 10. klasse Inspirationshæfte, 8. 10. klasse Indledning Hæftet er et inspirationshæfte lavet til lærerne i forbindelse med aktivitetskampagnen Aktiv rundt i Danmark 2008. Hæftet kan

Læs mere

Design i Folkeskolen. Inspiration til design- og innovationspædagogik

Design i Folkeskolen. Inspiration til design- og innovationspædagogik Design i Folke Inspiration til design- og innovationspædagogik Copyright: Trapholt Udgivelsesår: 2013 Tekst: Kirsten Jensen, Trapholt Gitte Stokholm Klausen, Lyshøj Grith Rasmussen, Munkevængets Skole

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner hvad er nu det for noget? F O A F A G O G A R B E J D E En pjece til pædagogmedhjælperne fra Pædagogisk sektor i FOA Fag og Arbejde Indholdsfortegnelse Side 3: Side 4: Side 5: Side

Læs mere

Bliv klædt på til træning. Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn.

Bliv klædt på til træning. Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn. Bliv klædt på til træning Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn. Side 2 Bliv klædt på til træning Ny træner......det kan være en stor mundfuld Er du helt ny træner? Er du evt. presset

Læs mere

0. - 5. KLASSE. - indskolingsafdelinger RØD/GUL. www.kochs.dk. - vi vil være verdens bedste skole - for børn

0. - 5. KLASSE. - indskolingsafdelinger RØD/GUL. www.kochs.dk. - vi vil være verdens bedste skole - for børn 0. - 5. KLASSE - indskolingsafdelinger RØD/GUL www.kochs.dk - vi vil være verdens bedste skole - for børn Hvad indeholder pjecen? I denne pjece kan du læse om N. Kochs Skoles indskolingsafdelinger. I skolens

Læs mere

INSPIRATIONSKATALOG. til lærere og pædagoger. Konkrete forslag til øvelser, aktiviteter og værktøjer til at udvikle inkluderende læringsmiljøer

INSPIRATIONSKATALOG. til lærere og pædagoger. Konkrete forslag til øvelser, aktiviteter og værktøjer til at udvikle inkluderende læringsmiljøer INSPIRATIONSKATALOG til lærere og pædagoger Konkrete forslag til øvelser, aktiviteter og værktøjer til at udvikle inkluderende læringsmiljøer Indhold Tema Aktivitet Type Tid Side Forberedelse Forberedelseark

Læs mere

workshops konferencer

workshops konferencer seminarer 6 spørgsmål der sikrer processen workshops konferencer en del af Lære- og dialogforum i Norden INDHOLD 04/ Hvad er målet med dit arrangement? 06/ Hvem inviterer du hvem kommer? 08/ Hvordan skaber

Læs mere

- ungdomsuddannels er i Nat ionalp ark Vadehavet

- ungdomsuddannels er i Nat ionalp ark Vadehavet - ungdomsuddannels er i Nat ionalp ark Vadehavet LINJE- TAKSERING Fra højvandsniveau ved marskkanten til lavvandsniveau ved tidevandsrenden PRIMÆRPRODUKTION Hvad gemmer sig på vaden? ØKOSYSTEMET Fra den

Læs mere

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE INDHOLD AT VÆRE SIG SELV. TEMAMATERIALE TIL 6.-7. KLASSE................................. 3 1. HVEM ER VI? ICEBREAKER.................................................

Læs mere

Bæredygtighed og innovation i skole og læreruddannelse nødvendige udfordringer

Bæredygtighed og innovation i skole og læreruddannelse nødvendige udfordringer Søren Breiting, Ulla Kjær Kaspersen og Poul Kristensen Bæredygtighed og innovation i skole og læreruddannelse nødvendige udfordringer Læreruddannelsen ved University College Lillebaelt & Forskningsprogram

Læs mere

God praksis i frie fagskoler

God praksis i frie fagskoler God praksis i frie fagskoler 1 God praksis i frie fagskoler Forfatter: Kirsten Poulsgaard & Christina Lüthi Nationalt Videncenter for Frie Skoler, 2013 ISBN: 978-87-995989-5-3 Rapporten kan citeres med

Læs mere

Bliv bedre til arbejdet med børn og unge. Praktiske råd og personlige erfaringer til pædagog medhjælpere og deres ledere om kompetenceudvikling

Bliv bedre til arbejdet med børn og unge. Praktiske råd og personlige erfaringer til pædagog medhjælpere og deres ledere om kompetenceudvikling Bliv bedre til arbejdet med børn og unge Praktiske råd og personlige erfaringer til pædagog medhjælpere og deres ledere om kompetenceudvikling Indhold Muligheder for opkvalificering Muligheder for opkvalificering...

Læs mere

Forskelle på drenge og pigers brug af arbejdsark på naturfaglige museer

Forskelle på drenge og pigers brug af arbejdsark på naturfaglige museer Forskelle på drenge og pigers brug af arbejdsark på naturfaglige museer - Et observationsstudie på Experimentarium og Danmarks Akvarium Professionsbachelorprojekt, RESUME Afleveret 22. 12. 2011 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Sådan opstarter du et ungdomsråd

Sådan opstarter du et ungdomsråd Sådan opstarter du et ungdomsråd Unge, sociale aktiviteter, indflydelse, fester og mulighed for at blive hørt af kommunen er essens af et ungdomsråd. Mangler I et sted at være, vil I gerne have flere penge

Læs mere

Den gode legeplads ud fra børns perspektiv

Den gode legeplads ud fra børns perspektiv Den gode legeplads ud fra børns perspektiv Se os, vi har lavet en legeplads med en vippe og en rutsjebane Børns udsagn om udearealer ved børnehaver og skoler Voksnes favoritsteder på de samme udearealer

Læs mere

EVALUERING AF "NYE KLASSEDANNELSER" I UDSKOLINGEN

EVALUERING AF NYE KLASSEDANNELSER I UDSKOLINGEN Til Skovgårdsskolen Skovgårdsvej 56 2920 Charlottenlund Dokumenttype Evalueringsnotat Dato juli 2012 EVALUERING AF "NYE KLASSEDANNELSER" I UDSKOLINGEN 0-1 Dato 08.06.2012 Udarbejdet af Tobias Dam Hede,

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

Dreng og pige, hvad vil det sige? -undervisning om kroppens udvikling, målrettet børn i 2 3 klasse.

Dreng og pige, hvad vil det sige? -undervisning om kroppens udvikling, målrettet børn i 2 3 klasse. Dreng og pige, hvad vil det sige? -undervisning om kroppens udvikling, målrettet børn i 2 3 klasse. Manual udarbejdet i 2010 af Hanne Ryberg og Hanne Andreassen Sundhedsplejersker i Randers Kommune Folder/plakat

Læs mere

4 Hvorfor efterskole og hvorfor ikke?

4 Hvorfor efterskole og hvorfor ikke? 4 Hvorfor efterskole og hvorfor ikke? 5 Hvorfor efterskole og hvorfor ikke? Rapporten er udarbejdet af: Katja Krabbe, cand.scient.soc Louise Dam, stud.comm Nikolaj Stagis, mdd, stud.md AnneMarie Herold

Læs mere

Ernæringsassistenter professionelle madhåndværkere gør en forskel

Ernæringsassistenter professionelle madhåndværkere gør en forskel Ernæringsassistenter professionelle madhåndværkere gør en forskel Ernæringsassistenter tilbereder hver dag sund, lækker, velsmagende og ernæringsrigtig mad. Mad, som gør en stor forskel for dem, som spiser

Læs mere

Sådan gør vi på Hillerødsholmskolen

Sådan gør vi på Hillerødsholmskolen Sådan gør vi på Hillerødsholmskolen - En vejledning i, hvordan læringsreformen kan blive til virkelighed på Hillerødsholmskolen 2. udgave oktober 2014 1 Indledning På de følgende sider kan du læse om,

Læs mere

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder?

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder? 1 Hvilken forandring skal vi gennemføre? 1 Hvordan skaber vi som ledere engagement? 1 Hvordan får vi sat læringen i system? 2 3 Hvilke vilkår er der for forandringen? Hvordan gør vi? 2 3 Hvordan anerkender

Læs mere

Formidlingsstrategi Det Sydfynske Øhav

Formidlingsstrategi Det Sydfynske Øhav Formidlingsstrategi for Det Sydfynske Øhav Fortællingen om Det Sydfynske Øhav fra velbevaret hemmelighed til national stolthed Naturturisme I/S - ejet af Svendborg, Faaborg Midtfyn, Langeland og Ærø Kommune

Læs mere

UNGE TA R ORDET FUTU. Det møde med vejlederen, det er jo mit livs vigtigste samtale Ung. Et co-creation forløb om at styrke unge til uddannelse

UNGE TA R ORDET FUTU. Det møde med vejlederen, det er jo mit livs vigtigste samtale Ung. Et co-creation forløb om at styrke unge til uddannelse FUTU innovations bureau UNGE TA R ORDET Det møde med vejlederen, det er jo mit livs vigtigste samtale Et co-creation forløb om at styrke unge til uddannelse unge ta r ordet FUTU FUTU innovations bureau

Læs mere

AT SKABE ET BEDRE LIV

AT SKABE ET BEDRE LIV AT SKABE ET BEDRE LIV - fortællinger fra Korskærparken www.korskaerparken.dk Denne bog er lavet i samarbejde mellem beboere i Korskærparken og Fredericia Kommune. TAK til Niels Dahl for den store hjælp

Læs mere

Tid tillid skal til. 10 år med en boligsocial indsats i Tingbjerg

Tid tillid skal til. 10 år med en boligsocial indsats i Tingbjerg Tid tillid skal til 10 år med en boligsocial indsats i Tingbjerg Indhold Sådan gør vi i Tingbjerg INTRODUKTION Livet leves i Tingbjerg 4 Parallelt med at vi den 1. juli 2012 påbegyndte den tredje periode

Læs mere

Kom godt fra start. - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen. Dorthe Holm

Kom godt fra start. - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen. Dorthe Holm Kom godt fra start - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen Dorthe Holm Tekst: Dorthe Holm, pædagogisk vejleder, børnehaveklasseleder v/ Centerklasserne Højvangskolen, d.holm@pc.dk Udgivet af centerklasserne

Læs mere