Opgavesamling med afleveringsoversigt. Administration af boligudlejningsejendomme I Efterår 2014 EA01DEAS

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Opgavesamling med afleveringsoversigt. Administration af boligudlejningsejendomme I Efterår 2014 EA01DEAS"

Transkript

1 Opgavesamling med afleveringsoversigt Administration af boligudlejningsejendomme I Efterår 2014 EA01DEAS

2 Afleveringsoversigt På Administration af boligudlejningsejendomme I, hold EA01DEAS, afleveres 3 opgavesæt i løbet af semesteret efter følgende plan: Hold og opgavesæt Hovedemner Afleveringsdato Returnering EA01DEAS Bolig I Opgavesæt 1 Lejefastsættelse og lejeregulering Man Ons Fra ED s kontor EA01DEAS Bolig I Opgavesæt 2 EA01DEAS Bolig I Opgavesæt 3 Omkostningsbestemt leje Del 1 Lejekontrakten Omkostningsbestemt leje Del 2 Varme, vand mv. Brugsrettens overgang Man Ons Fra ED s kontor Man Fre Fra ED s kontor Opgavesamling De tre opgavesæt fremgår af denne opgavesamling, som opgavesæt 1, opgavesæt 2 og opgavesæt 3. I det omfang opgaverne helt eller delvist er hentet fra tidligere eksamensopgaver er dette anført i starten af opgavesættet, det er dog altid opgaven som stillet her i opgavesamlingen, der skal besvares. De samlede eksamenssæt fra de seneste 5 år ligger tilgængelige på holdets hjemmeside, hvorfra de kan downloades og udskrives til brug for supplerende forberedelse og studie. Rettevejledning Rettevejledning til denne opgavesamling ligger tilgængelig på holdets hjemmeside, vi anbefaler naturligvis, at rettevejledningen ikke bruges til at lave opgaverne ud fra, men først ved tilbageleveringen af opgaven sammen med de givne bemærkninger til besvarelsen. I det omfang en besvarelse i overvejende grad har lighed med rettevejledningen i dens indhold og/eller formulering, kan man ikke påregne en karakter på mere end 2.

3 EA01DEAS Bolig I Ejendomsforeningen Danmark Opgavesæt nr. 0 Side 3 af 17 Besvarelser Besvarelse af opgaver skal ske i form af individuelle besvarelser fra hver enkelt kursusdeltager. Der kan ikke aflægges gruppebesvarelser/fællesbesvarelser el. lign. Aflevering sker elektronisk inden afleveringsfristens udløb. For sent afleverede opgavesæt regnes for ikke afleverede. Aflevering Opgaverne afleveres til mailadressen: opgaver@ejendomsforeningen.dk på afleveringsdagen senest kl Krav til opsætning og oplysninger i opgaven Opgaven skal afleveres med tydeligt holdnr., navn, opgavesæt nr. og sidetal, som illustreret her på denne sid. Det gælder også alle eventuelle bilag. Oplysningerne sættes nemmest ind på siden i et sidehoved. Opgaven skal være sat op med en højremargen på 6 cm til bemærkninger, som illustreret her på denne side. Hvis ikke der er plads til bemærkninger, kan det ikke forventes, at der gives nogen. Afleveres opgaven pr. mail skal opgave og evt. bilag som udgangspunkt være samlet i én fil. Det kan dog accepteres, at der afleveres i to filer, en til opgaven og en til evt. bilag. Tilbagelevering Opgaverne tilbageleveres i overensstemmelse med oversigtens kolonne Returnering. Er man forhindret i at deltage i undervisningen vil opgaven blive returneret med posten den pågældende dag til den postadresse Ejendomsforeningen Danmark har registreret hos den studerende. Bemærkninger og karakterer Der gives bemærkninger til besvarelserne og der gives en samlet karakter for opgavesættet. Hvis den studerende har spørgsmål eller ønsker uddybning, kan der rettes henvendelse til underviseren.

4 Opgavesæt nr. 1 (Baseret på opgave 1 fra eksamensopgaven for 2011, samt supplerende opgave) OPGAVE 1 Benny Bondesen opfører i 1991 en udlejningsejendom i Århus, indeholder 16 beboelseslejligheder og 2 erhvervslejemål. Den første udlejning fandt sted ved indgåelse af en boliglejekontrakt den 13. november 1991 med Ivan Ivansen. Lejekontrakten bliver indgået på typeformular A4. I følge lejeaftalen er lejeperiodens begyndelse angivet til den 15. januar 1992, på hvilken dato Ivan Ivansen får nøglerne til lejligheden. Alle de øvrige lejemål i denne ejendom bliver løbende udlejet ved lejekontrakter indgået i perioden 1. februar juni I september 2013 genudlejer Benny Bondesen en anden af beboelseslejlighederne til Søren Smart. Ifølge lejeaftalen er lejen aftalt til kr. pr. m 2. Kopi af denne lejekontrakt er vedlagt som bilag 1 til opgavesamlingen. Den 1. februar 2014 indbringer Søren Smart dog spørgsmålet om lejens størrelse for huslejenævnet og beder huslejenævnet om at sætte lejen ned under henvisning til, at lejemålet er omfattet af reglerne om omkostningsbestemt leje at den fastsatte leje under alle omstændigheder ikke kan overstige det lejedes værdi, jf. BRL 7, stk. 2 Benny Bondesen gør over for huslejenævnet gældende, at lejen gyldigt er fastsat efter BRL 15 a, stk. 1, at reglerne om omkostningsbestemt leje derfor ikke gælder for det pågældende lejemål Spørgsmål 1.1 a) Hvordan kan lejen fastsættes for Søren Smarts lejemål? b) Hvordan kan lejen reguleres for Søren Smarts lejemål? c) Uanset svaret på de to forrige spørgsmål, er det så korrekt, at lejefastsættelse efter reglerne om omkostningsbestemt leje altid er begrænset af det lejedes værdi? Benny Bondesen køber i starten af 2013 desuden en udlejningsejendom i Aalborg. Denne ejendom, som består af 5 beboelseslejligheder, 3 erhvervslejemål og 2 klubværelser, er opført i 1975, og der har ikke siden opførelsen været foretaget ændringer i antallet af lejemål eller deres anvendelse. I marts 2013 bliver en af beboelseslejlighederne ledige i Aalborg-ejendommen. I forbindelse med genudlejningen er Benny Bondesen dog usikker på, hvilke regler som gælder for lejens fastsættelse for det ledige lejemål.

5 Spørgsmål 1.2 a) Hvordan kan lejen fastsættes for det ledige lejemål? b) Hvordan kan lejen reguleres for det ledige lejemål? OPGAVE 2 I ejendommen i Aalborg vil Benny Bondesen gerne sikre sig, at han får skatter og afgifter til at passe også i forhold til lejerne. Ved købet af ejendommen kunne han se, at der sidst var varslet skatter og afgifter i 2010, så derfor sørgede han for at regulere skatter og afgifter i maj Ved opgørelsen af vandudgifterne vidste han ikke rigtig, hvad han skulle gøre, så han tog bare den seneste årsopgørelse fra 2012, som gav lejerne en mindre nedsættelse af vandudgifterne. Han tog ikke dækningsafgiften med, da han kunne se på den forrige varsling, at den ikke var medtaget. Der var heller ikke nogen lejere, der gjorde indsigelse. Han står nu i februar 2014 og vil gerne fortsætte med at sikre regulering af skatter og afgifter, så de passer med det, han betaler. Han har samlet følgende oplysninger om skatter og afgifter for 2014: Grundskyld til kommunen Vandafgift, årsopgørelse Renovation Rottebekæmpelsesgebyr 497 Forbrændingsafgift 930 Affaldsgebyr Dækningsafgift Skorstensfejning Årsopgørelserne for vand ser ud som her: Vand, årsopgørelse m 3 á 47,67 kr. pr. m 2 i alt kr. Vand, årsopgørelse m 3 á 48,56 kr. pr. m 3 i alt kr. Benny har endda fundet to tidligere opgørelser i materialet om ejendommen, som ser ud som her: Vand, årsopgørelse m 3 á 46,15 kr. pr. m 3 i alt kr. Vand, årsopgørelse m 3 á 46,98 kr. pr. m 3 i alt kr. Spørgsmål 2.1 a) Vil Benny kunne medtage dækningsafgiften ved næste varsling? b) Hvordan skal/kan Benny opgøre vandudgiften i 2014? c) Kunne Benny have varslet en anden vandudgift i 2013? d) Kunne Benny varsle med tilbagevirkende kraft i 2013? Kan han i 2014?

6 e) Hvordan skal varslingen fordeles mellem lejerne i ejendommen? f) Ville det gøre en forskel for hvilke udgifter, der kunne medtages og hvordan der skulle fordeles mellem lejerne, hvis ejendommen havde omkostningsbestemt leje og i givet fald hvilken?

7 Opgavesæt nr. 2 (Opgaverne er baseret på opgave 1 fra eksamensopgaven 2013 og opgave 2 fra eksamensopgaven 2011) OPGAVE 1 Uffe Andersen har en ejendom, som han har ejet siden Ejendommen ligger i København på en mindre forholdsvis stille gade, er opført i 1936 og består af 20 boliglejemål og har et samlet bruttoetageareal på 2000 kvm. Der er to opgange med 10 lejligheder i hver opgang, alle lejlighederne er stort set identisk og er registreret med 100 kvm. hver. Der er ikke beboerrepræsentation i ejendommen. Ejendommen har adgang til et herligt gårdanlæg, der er fælles med de omkringliggende ejendomme. Gårdanlægget har en græsplæne med en legeplads, et område med borde og bænke samt nogle fine blomsterbede. Alle ejendommens beboere har adgang til gårdanlægget. Derudover har hver af de 4 stuelejligheder direkte adgang til en lille afskærmet terrasse ud for hver lejlighed, som kun den enkelte lejlighed har adgang til. Gårdanlægget passes og vedligeholdes af grundejerforeningen, som ejendommene er pligtige at være medlemmer af. Alle ejendommene i området har kun til 3. eller 4. sal, og der er derfor godt lys til de øverste lejligheder, hvor Uffe Andersen har udnyttet de store kviste til 4. sals lejlighederne og indsat store franske altaner, som giver et fantastisk lysindfald og mulighed for at åbne op om sommeren. Fordelingsnøglen i ejendommen er vurderingslejen fra 1967, som er som følger: Opgang A: th. tv. Opgang B: th. tv. Stue sal sal sal sal I kælderen er der et vaskeri, som beboerne kan bruge mod en mindre egenbetaling og Uffe Andersen tillader derfor ikke, at der installeres vaskemaskiner i lejlighederne. I kælderen findes også et lille kontor, som viceværten bruger. Uffe synes, at der bliver ved med at komme flere og flere omkostninger ved at have ejendommen og han vil derfor gerne varsle omkostningsbestemt leje i ejendommen og se, om ikke han kan få dækket flere af sine udgifter relateret til ejendommen. De udgifter Uffe gerne vil have dækket er følgende årlige omkostninger: Grundskyld kr. Rottebekæmpelse og skorstensfejning 350 kr. El kr.

8 Vand kr., heraf er de kr. til forbruget i vaskeriet. Varme kr., heraf er de kr. til varmen på det lille vicevært kontor. Service på varmeanlægget (inkl. reservedele) kr. Varmeregnskabshonorar kr. Energimærke (udført i 2012) kr. Bygningsforsikring kr. Falck kr. Skadedyrsabonnement kr. Graffitiabonnement kr. Vicevært kr. Vicevært tlf., internet mv kr. Grundejerforening kr. Sæbe til vaskeriet kr. Service på vaskemaskiner og tørretumbler (inkl. reservedele) kr. Snerydning kr. Værktøj til viceværten kr. Arbejdstøj til viceværten kr. Porto på breve til lejerne 800 kr. Uffe modtager en beboerbetaling i vaskeriet på årligt kr. Spørgsmål 1.1 a) Kan Uffe medtage alle ovennævnte udgifter på den omkostningsbestemte leje? b) Hvis ikke, kan Uffe så få dækket en eller flere af de nævnte udgifter på anden vis og i givet fald hvordan? c) Hvordan kan/skal Uffe forholde sig til udgifter og indtægter vedr. vaskeriet i forhold til den omkostningsbestemte leje? d) Er fordelingsgrundlaget for budgetlejen lovlig? e) Hvilke kriterier kan man/skal man tage i betragtning ved fastsættelse eller ændring af fordelingsgrundlaget for budgetlejen? (Opgaven fortsættes i opgavesæt 3, opgave 1. Oplysningerne her i denne opgave skal således bruges, som grundlag i det næste opgavesæt også.) OPGAVE 2 Ursula Alusru indgik i februar 2013 en lejekontrakt med lejer Lars Lusk om en lejlighed i hendes ejendom på Rolighedsvej, se lejekontrakten i bilag 2 til opgavesamlingen. I marts måned modtog Ursula et brev Lars, hvor han spurgte til, hvornår der ville blive aflæst vand, når nu vandregnskabsåret udløb den 28. februar og han havde ikke set, at der blev varslet aflæsning.

9 Ursula svarede Lars tilbage, at der ikke blev aflæst nogen målere, fordi der ikke var nogen, at vandet blev fordelt efter lejemålenes areal og at hun regnede med at regnskabet ville blive sendt ud i løbet af april, når hun havde haft tid til at lave det. Lars skrev tilbage, at han fremover ikke havde i sinde at betale a conto vand og i øvrigt krævede han tilbagebetaling af bidragene fra han flyttede ind, for det hun havde gang i, var i hvert fald ikke lovligt. Spørgsmål 2.1 a) Kan Ursula fastholde kontraktens vilkår om, at der skal betales a conto vand og at der skal aflægges regnskab? b) Kan Lars Lusk kræve de allerede betalte a conto vandbidrag tilbagebetalt fra indflytningen? Ursula får efterfølgende fra de andre lejere at vide, at Lars Lusk går rundt og spytter sin snustobak ud i gården og det finder de ret ulækkert. Derfor tager Ursula ud for at tale med Lars Lusk om problemet. Da hun banker på døren kan hun se, at der hænger to uens navneskilte på døren. Et hvor der står Lars Lusk og et hvor der står Flemming Finsen. Der bliver ikke åbnet og Ursula går igen. Dagen efter møder Ursula Lars i gården og spørger til hvem Flemming er og henviser til, at lejekontrakten jo siger, at der ikke må fremlejes. Lars Lusk farer op og hans snustobaksspyt står til alle sider, mens han meget truende råber ind i ansigtet på Ursula Alusru, at hun slet ikke kan nægte ham at fremleje og at han i øvrigt ikke har tænkt sig at rette sig efter de andre vilkår i lejeaftalen, fordi: Spørgsmål 2.2 Lejekontrakten slet ikke er lovlig, da det er en kontrakt fra 2001, og at man ikke må bruge så gamle kontrakter længere!. Desuden er den heller ikke skrevet på en måde, så jeg havde en anledning til at nærlæse den. Særligt det til sidst i kontrakten er jo ikke tydeligt nok for mig. Det hele er jo bare ens udformet i forhold til resten af kontrakten. Du har rigtig hygget dig med at snige grove vilkår ind, som jeg slet ikke ville lægge mærke til, hva!? Det gjorde min LLO-mand, Poul, heldigvis, du kan bare vente og se for du kan ikke gøre alle dine trælse ting gældende!!!. a) Har Lars ret i sine påstand om, at kontrakten ikke er lovlig? b) Er der vilkår i kontrakten, som Ursula ikke kan gøre gældende over for Lars?

10 Opgavesæt nr. 3 (Opgaverne er baseret på opgave 2 fra eksamensopgaven for 2011, og opgave 3 fra eksamensopgaven for 2010) OPGAVE 1 (Opgaven er en fortsættelse af opgavesæt 2, opgave 1. Ejendommen, udlejer og varslingen, der tages udgangspunkt i i denne opgave, er således dem fra nævnte opgave.) Da Uffe sender varslingen ud til lejerne, vil han gerne gøre det så godt som muligt og læser derfor igen ML 12, for at sikre sig, at han nu har alle ting med. I brevet til lejerne sørger han derfor for, at den omkostningsbestemte leje for hver enkelt beboer er opgjort på følgende måde: Samlet budgettal/samlet fordelingstal x lejlighedens fordelingstal Han vil gerne hæve vedligeholdelseshensættelserne samtidig og opgør stigningerne på følgende måde: Hensættelser til vedligeholdelse jf. ML 18 stiger fra 68 kr. pr. kvm til 69 kr. pr. kvm og hensættelser til vedligeholdelse jf. ML 18b stiger fra 51 kr pr. kvm til 52 kr. pr. kvm. Dit lejemåls areal er 100 kvm. Samtidig fremgår det klart af varslingsbrevet, hvor meget den enkelte beboers leje stiger pr. måned, således at stigningen i budgetlejen og vedligeholdelseshensættelserne er opgjort hver for sig. Lotte Larsen, som bor i lejligheden i opgang A, 4. th modtager sit varslingsbrev samme formiddag, hvor hun har en kaffeaftale om eftermiddagen med Sofie Sørensen, som bor i opgang A, 1. th. De to veninder taler derfor om varslingen, da de mødes, og Lotte synes, det er uretfærdigt, at hun skal betale mere i leje for sin lejlighed end Sofie, da de jo er stort set ens og lige store. Samtidig fortæller Sofie, at en af hendes venner har sagt, at alle dele af en lejestigning skal være beregnet og de synes begge to ikke, at stigningen i vedligeholdelseshensættelserne er beregnet. De to piger gør, som de eneste i ejendommen, indsigelse mod varslingen over for Uffe, med de to ovennævnte begrundelser. Spørgsmål 1.2 a) Opfylder Uffe s opgørelse af lejestigningerne beregningskravet i ML 12? Du skal lægge til grund at alle andre formkrav er overholdt. b) Hvad skal Uffe gøre i forhold til indsigelserne?

11 OPGAVE 2 I en anden af Uffes ejendomme er der beboerrepræsentation. Her har han også varslet omkostningsbestemt leje til den 1. januar. Beboerrepræsentationen har været indkaldt til møde den 25. september Ved mødet blev der bare snakket om omkostningerne og beboerrepræsentationen oplyste, at de gerne lige ville kigge lidt nærmere på det og så komme med evt. spørgsmål og bemærkninger senere. Uffe oplyste ved mødet, at han ville sende varslingen til lejerne dagen efter og ved mødet gav han beboerrepræsentanterne et varslingsbrev med oplysning om deres mulighed for at gøre indsigelse og vedlagt var budgettet, en lejerliste med alle lejernes stigninger, en kopi af varslingsbrevet til lejerne, en resultatopgørelse samt vedligeholdelsesregnskab og saldomeddelelse fra GI. Dagen efter sendte han varslingsbrevene til lejerne, hvori han oplyste, at beboerrepræsentationen havde fået forelagt budgettet, men endnu ikke havde nogen bemærkninger. Den 1. oktober sendte beboerrepræsentationen et brev til Uffe, hvor de stillede spørgsmål til udgifterne til vicevært og renholdelse og i øvrigt bad om dokumentation for forsikringen. Uffe svarede beboerrepræsentationen fyldestgørende den 23. oktober. Beboerrepræsentationen meddelte i brev af 27. november, at alle oplysningerne så fornuftige ud og at de ikke ønskede at gøre indsigelse mod varslingen. Spørgsmål 2.1 a) Har Uffe oplyst lejerne korrekt om forløbet med beboerrepræsentationen? b) Har Uffe svaret på beboerrepræsentationens spørgsmål til tiden? c) Hvornår udløber beboerrepræsentationens indsigelsesfrist? d) Kan Uffe opkræve lejeforhøjelsen den 1. januar uden at foretage sig noget, nu hvor beboerrepræsentationen ikke har gjort indsigelse? OPGAVE 3 Annemarie Adamsen er netop blevet ansat som ejendomsadministrator hos SOAK Administration. Hun har overtaget alle de opgaver, som hendes forgænger hidtil har håndteret. En af de opgaver er at tage sig af forbrugsregnskabet for ejendommen Smallegade 16. Da Annemarie ser på sagen, kan hun se, at hendes forgænger har sendt et brev med følgende ordlyd til Kalorius A/S og bedt selskabet om at lave et forbrugsregnskab for ejendommen: Jeg fremsender hermed bilagene til forbrugsregnskabet for Smallegade 16. Der er følgende udgifter, jf. de vedlagte bilag. Henlæggelserne er der naturligvis ikke bilag på, men de er beregnet på samme måde som tidligere.

12 olieforbrug i perioden måleraflæsning henlæggelser til fornyelse af varmeanlæg vandforbrug (varmt brugsvand) energimærkning udskiftning af radiatormålere ,00 kr ,00 kr ,00 kr ,00 kr ,00 kr ,00 kr. Lejernes a conto betalinger er fremsendt tidligere sammen med resultatet af måleraflæsningen, som blev foretaget af vores VVS-mand, Claus Coldvand. Jeg skal herefter bede jer om at lave et forbrugsregnskab snarest muligt. Jeres honorar for udarbejdelse af regnskabet bedes medtaget i forbrugsregnskabet. I marts 2014 fremsender Kalorius A/S forbrugsregnskaberne for 2013 for lejerne til SOAK Administration. De samlede udgifter i forbrugsregnskabet er opgjort til kr. inkl. honorar til Kalorius A/S alt i overensstemmelse med de fremsendte bilag. For Bente Brist, som er lejer af Smallegade 16, 1. tv., er efterbetalingen opgjort således: Forbrugsudgifter, jf. specifikation på side 2 A conto betaling Efterbetaling ,39 kr ,00 kr ,39 kr. Annemarie fremsender forbrugsregnskabet med en fremsendelsesskrivelse med korrekt indsigelsesvejledning til Bente Brist torsdag den 10. marts 2014 og beder hende om at indbetale de ,39 kr. senest den 1. april Torsdag den 17. marts 2014 modtager Annemarie et brev fra Bente Brist med følgende ordlyd: Altså hallo hvad foregår der lige? Efterbetaling på ,39 kr.! Det regnskab kan jeg naturligvis ikke acceptere der må være en fejl i regnskabet. I min tidligere lejlighed betalte jeg maks kr. om året i varme. I skal ikke regne med at jeg betaler noget, før huslejenævnet har sagt god for det. Brevet fra Bente Brist får Annemarie til at gå alle tallene i forbrugsregnskabet igennem igen, men hun kan ikke finde noget, som ser forkert ud. Da hun går lejernes betalinger igennem, kan hun imidlertid se, at Bente Brist ikke har betalt a conto varme i oktober-december 2013, uden at der er blevet rykket for betalingen. Hun beder derfor straks Kalorius A/S om at lave en ny opgørelse til Bente Brist, og torsdag den 24. marts 2014 fremsender hun med en fremsendelsesskrivelse med korrekt indsigelsesvejledning en opgørelse til Bente Brist, hvor efterbetalingen er opgjort således: Forbrugsudgifter, jf. specifikation på side 2 A conto betaling Efterbetaling ,39 kr ,00 kr ,39 kr. Tirsdag den 1. april 2014 modtager Annemarie et brev fra Bente Brist med følgende ordlyd:

13 Det her overgår altså alt, hvad jeg har prøvet før. Jeg afventer som hidtil en afgørelse, før jeg gør noget. Bolden ligger hos jer. I starten af maj 2014 bliver Annemarie ringet op af Claus Coldvand, som fortæller, at han havde overset en enkelt måler i et erhvervslejemål i ejendommen, da han tidligere fremsendte aflæsningsresultatet til SOAK Administration. Da Annemarie har modtaget den nye oversigt fra Claus Coldvand, sender hun den straks til Kalorius A/S og beder dem om snarest muligt at lave et nyt forbrugsregnskab for ejendommen. Annemarie modtager herefter et nyt forbrugsregnskab, som hun sender ud til lejerne i ejendommen på samme måde som tidligere. Bente Brist modtager regnskabet tirsdag den 13. maj 2014, og hendes efterbetaling er nu opgjort således: Forbrugsudgifter, jf. specifikation på side 2 A conto betaling Efterbetaling ,56 kr ,00 kr ,56 kr. Annemarie modtager ingen reaktion fra Bente Brist på det sidste forbrugsregnskab. Spørgsmål 3.1 a) Er udgifter i varmeregnskabet opgjort korrekt? b) Er det reviderede regnskab af 24. marts 2014 fremsendt rettidigt? c) Er det reviderede regnskab modtaget den 13. maj 2014 fremsendt rettidigt? a) Skal Annemarie indbringe Bente Brist s varmeregnskab for huslejenævnet? OPGAVE 4 Ursula Alusru har indgået en lejekontrakt med Lars Lusk. Der er nogle problemer med Lars, fordi de andre lejere er sure over, at Lars Lusk går rundt og spytter sin snustobak ud i gården og det synes de er ret ulækkert. Derfor tager Ursula ud for at tale med Lars Lusk om problemet. Da hun banker på døren, kan hun se, at der hænger to uens navneskilte på døren. Et hvor der står Lars Lusk og et hvor der står Flemming Finsen. Der bliver ikke åbnet og Ursula går igen. Dagen efter møder Ursula Lars i gården og spørger til hvem Flemming er. Lars Lusk farer op og hans snustobaksspyt står til alle sider, mens han meget truende råber ind i ansigtet på Ursula Alusru, at hun slet ikke skal blande sig i hans sager. Pludselig bliver Lars Lusk meget stille og falder om på jorden med et hjerteslag som følge af den store ophidselse. Ursula Alusru ringer straks 112, men Lars står ikke til at redde. Han bliver begravet to dage senere den 28. marts Til begravelsen kommer Flemming Finsen hen til Ursula Alusru. Han oplyser Ursula Alusru om, at han og Lars blev gift i Las Vegas i sidste måned af en gade-elvis med licens til giftermål. Flemming viser Ursula Alusru dokumentet med amerikansk guldskrift og siger, at han bliver boende i lejemålet i henhold til lejeloven, og du kan ingenting gøre!. Ursula Alusru undertrykker en fnisen og anfægter på stedet vielsesattesten.

14 Flemming bliver meget fortørnet, men udtrykker herefter ganske kækt: Det er egentligt også lige meget, for jeg har da ret til at blive i lejemålet alligevel, uanset om vi var gift eller ej, for vi planlagde alligevel at blive gift i næste måned på rådhuset. Se her er den officielle indkaldelse til bryllup den 14. april Ursula Alusru studser lidt over det, for indkaldelsen er ægte nok. Alligevel nægter hun Flemming hans påståede ret og siger, at han alligevel bare er fremlejer, som ikke har nogen rettigheder. Spørgsmål 4.1 a) Kan Flemming Finsens overtage lejemålet efter Lars Lusks pludselige dødsfald? Du skal i din besvarelse tage udgangspunkt i de tre scenarier om Lars Lusks og Flemming Finsens personlige relation, og besvare spørgsmålet i relation til alle de tre tilfælde: a. ægtefæller / registrerede partnere, b. ugifte samlevende / husstand, c. fremlejeforhold.

15 Vejledning i opgaveskrivning Det er altid en god ide at læse hele opgavesættet igennem, før du går i gang med at skrive. Dermed mindskes risikoen for at misforstå en opgave. Desuden bliver det muligt at vurdere hvor meget tid, de enkelte opgaver må tage, og det bliver muligt at begynde med den opgave, du finder lettest at gå i gang med. Det er ikke nødvendigt at løse opgaverne i den rækkefølge, de står på papiret, men hvis du ikke gør det, bør du begynde på en ny side ved hver opgave/delopgave, og lægge opgaverne i den rigtige rækkefølge til sidst. Du kan vente med at nummerere siderne, til du er helt færdig. Det bør også bruges en ret bred højremargin. I øvelsesopgaver giver det opgaveretteren plads til nyttige kommentarer. Tag den nødvendige tid til at analysere opgaven, så du er klar over, hvad det egentlig er, der spørges om. Du skal gå ud fra de faktiske oplysninger, der gives i opgaven, og kun hvis der mangler oplysninger, skal du angive forudsætninger eller alternative løsninger. Generelt gælder, at besvarelsen skal vise, at du er hjemme i stoffet, og kan bruge din viden i praksis. Det viser du bedst ved at forholde dig til lige netop den situation, der er beskrevet i opgaven. Du bør også tage opgaven bogstaveligt i den forstand, at hvis der er bedt om besvarelse i en bestemt form f.eks. et brev bør du ikke give svaret på anden måde. Hensigten med opgaveformuleringen kan være at teste, om du kan bruge reglerne til netop det angivne formål. Hvis et resultat er tvivlsomt, skal du skrive argumenterne både for og imod det resultat, du vælger, og du skal fortælle, hvorfor du lander på netop dette resultat. I begrundelsen for dit svar bør også indgå henvisning til de relevante lovregler og bekendtgørelser samt eventuelt til domme eller administrative afgørelser. Det er som altovervejende hovedregel ikke nok at besvare et spørgsmål med ja, nej, et tal eller en anden kontant oplysning. Hvis du bliver bedt om at angive sidste rettidige betalingsdag eller udregne en påkravsgebyr, vil det naturligvis være korrekt at angive den rigtige dato eller det rigtige beløb, men du bør også lade beregningen fremgå af opgaven, så det kan ses, hvori en evt. fejl består, og om du har forstået principperne. Eksempel: Af opgaveteksten fremgår, hvornår lejeren er flyttet/har afleveret nøgler, og et af spørgsmålene lyder: Hvornår skal eventuelle istandsættelseskrav rejses overfor lejeren? Her skal du angive en dato og begrunde angivelsen. Det er ikke nok at skrive Senest 2 uger fra fraflytningsdagen. En god besvarelse kan f.eks. se sådan ud: Fristen i LL 98, stk. 2, regnes fra tidspunktet for aflevering af nøgler. Udlejer skal sende kravet, så det er kommet frem på fristens sidste dag. Da nøgler er afleveret ved flyttesynet den..., skal kravet altså sendes senest den... Det er dog altid bedre at give et ubegrundet svar eller et svar uden henvisninger end helt at undlade at besvare et spørgsmål. Sørg for at nå alle spørgsmål. Normalt giver det en højere karakter at give en jævnt god besvarelse af det hele end at lave én super god opgave og ikke nå resten af opgaverne.

16 Undgå at svare på andet og mere end der er spurgt om. Det tager tid fra besvarelsen af det, der faktisk er spurgt om, og du får ikke noget for det. Tvært imod risikerer du, at læseren bliver i tvivl om, hvorvidt du har forstået opgaven, og ikke mindst risikerer du, at komme til at skrive noget forkert og det trækker ned. Andre konkrete tips: Skriv ikke jeg ved ikke om., men skriv i stedet hvad du mener er det rigtige og dine argumenter herfor. Skriv ikke jeg har glemt min regnemaskine derfor ingen tal, men regn så godt du kan uden. En simpel regnefejl vil normalt ikke trække ned, hvis det fremgår klart, at man kan principperne. Lynkursus i retskildeprioritet: Der er flere retskilder, og det er ikke ligegyldigt, hvilken man bruger. Der er en indbyrdes prioritet, hvor man skal bruge 1. hvis den er anvendelig, ellers 2. hvis den er det og så videre. Det kan meget vel være relevant at henvise til flere retskilder, men undersøg dem altid i den angivne rækkefølge. Prioriteten er: 1. Loven og forarbejderne hertil 2. Bekendtgørelser 3. Cirkulærer og vejledninger 4. Praksis: 4.1. Højesteretsdomme 4.2. Landsretsdomme 4.3. Byretsdomme 4.4. Nævns- og ankenævnsafgørelser 5. Litteratur, herunder lovkommentarer Lynkursus i lovhenvisninger I må gerne henvise til de relevante bestemmelser med angivelse af den gængse forkortelse for den pågældende lov (f.eks. LL, ML, ELL), men den skal altid med i hvert fald første gang man er inde i loven i den pågældende opgave, og ellers hvor der er tvivl. Eksempel: Det er OK at skrive Efter LL 82, litra b, kan udlejer opsige lejemålet, hvis Det følger af 86, stk. 2, at opsigelsesvarslet er 1 år.

17 Hvor brugen af en bestemmelse er koblet op på en anden, skal man have begge med, og så skriver man x, jf. y. Eksempel: Hvis lejen i et småhus væsentligt overstiger det lejedes værdi, kan lejer kræve lejenedsættelse efter ML 29c, jf. LL 49. Hvor den anden bestemmelse rummer en begrænsning i den førstes anvendelighed, hedder det jf. dog. Eksempel: Et erhvervslejemål kan opsiges efter ELL 61, stk. 2, nr. 1, jf. dog stk. 3, og 62, hvis udlejer selv vil benytte lejemålet. En lovbestemmelse er bygget op i stykker. Hvis der kun er et stykke, skriver man bare -nummeret, f.eks. LL 72. Det gør man også i andre tilfælde, hvis det er hele paragraffen, der henvises til, men ofte er det nødvendigt at være mere specifik. Herudover kan der være underopdelinger med tal eller bogstaver i de enkelte stykker. Hvis det er tal, hedder det nr.. Hvis det er bogstaver, hedder det litra. Eksempel: Udlejer kan opsige et boliglejemål efter LL 83, stk. 1, litra a, med henblik på selv at flytte ind. Et erhvervslejemål kan opsiges efter ELL 61, stk. 2, nr. 1, jf. dog stk. 3 og 62. Endelig indeholder mange paragraffer flere punktummer d.v.s. sætninger adskilt med punktum. Den første af disse sætninger kaldes 1. pkt. og så videre. Den sidste i stykket kan enten gives det rigtige nummer, eller den kan kaldes sidste pkt. Det kan være nødvendigt at referere til et enkelt punktum (eller flere, men uden at henvisningen skal gå på hele en eller stykket). Eksempel: Det følger af LL 98, stk. 1, 3. pkt., at lejer ikke skal aflevere lejemålet i bedre stand, end det var ved indflytningen. Her kunne man også skrive: LL 98, stk. 1, sidste pkt. Læg mærke til, at de enkelte elementer i referencen adskilles af komma. Eksempler på betegnelser i en paragraf: LL 36. Leverer udlejeren varme og varmt vand samt andre ydelser som nævnt i stk. 2, kan denne kræve sine udgifter til lejerens forbrug samt andel i andre udgifter refunderet. Udgiften hertil kan ikke indeholdes i lejen. Stk. 2. I varme- og varmtvandsregnskabet kan udlejeren kun medtage udgiften til brændselsforbruget i varmeperioden. Sker leverancen fra et kollektivt varmeforsyningsanlæg, skal udlejeren dog medtage den samlede udgift i varme- og varmtvandsregnskabet. Endvidere skal udgifter til energimærkning og udarbejdelse af energiplan m.v. samt udgifter til kontrolmåling, justering og rensning af oliefyringsanlæg, jf. lov om fremme af energi- og vandbesparelser i

18 bygninger, dog ligeledes medtages i varme- og varmtvandsregnskabet. Rabatydelser og lign. skal godskrives regnskabet. Stk. 3. Lejerens bidrag efter stk. 1 er pligtig pengeydelse i lejeforholdet, jf. 93, stk. 1, litra a. Denne bestemmelse består af 3 stykker: stk. 1, stk. 2, og stk. 3, og de enkelte stykker består af henholdsvis 2 punktummer, 4 punktummer og 1 punktum. LL 83. Andre lejeforhold end de i 82 nævnte kan udlejeren kun opsige i følgende tilfælde, jf. dog 84 og 88: a) Når udlejeren ønsker selv at benytte det lejede. b) Når udlejeren dokumenterer, at ejendommen skal nedrives. Det samme gælder, når udlejeren dokumenterer, at ombygning af ejendommen medfører, at det lejede må fraflyttes, og ejendommen efter ombygningen er omfattet af lov om almene boliger samt støttede private andelsboliger m.v., eller ombygningen sker som følge af ekspropriation eller ombygning til fyldestgørelse af et formål til hvis gennemførelse, der kan foretages ekspropriation. c) Når lejeren af en beboelseslejlighed siden lejeaftalens indgåelse har været antaget som funktionær ved ejendommens drift til arbejde, for hvis udførelse det er af væsentlig betydning, at funktionæren bor i ejendommen, og udlejeren godtgør, at arbejdet ikke har været udført på tilfredsstillende måde. Opsigelse kan kun ske, når lejligheden ved genudlejning skal benyttes af efterfølgeren. d) Når lejeren af en beboelseslejlighed, som er lejet som arbejder- eller funktionærbolig af den virksomhed, hvori lejeren er ansat, udtræder eller er udtrådt af sit arbejdsforhold til virksomheden, og lejligheden skal benyttes af en anden ansat i virksomheden. e) Når lejeren har tilsidesat god skik og orden, jf. 79 a, stk. 1, nr. 1-8, eller 11, jf. 79 b, stk. 2, og forholdet er af sådan karakter, at lejerens flytning er påkrævet. f) Når lejeren har tilsidesat betingelserne i et betinget lejeforhold, jf. 79 b, stk.1, nr. 1, og forholdet er af en sådan karakter, at lejerens flytning er påkrævet. g) Når vægtige grunde i øvrigt gør det særlig magtpåliggende for udlejeren at blive løst fra lejeforholdet. Stk. 2. Vedrører lejeforholdet en plejebolig efter 1, stk. 1, 2. pkt., i den tidligere lov om boliger for ældre og personer med handicap, jf. lovbekendtgørelse nr. 316 af 24. april 1996, eller 5, stk. 2, i lov om almene boliger samt støttede private andelsboliger m.v. anvist af kommunen eller amtskommunen, kan opsigelse efter stk. 1 kun ske, når lejeren samtidig anvises en anden og passende bolig. Denne bestemmelse består af 2 stykker, stk. 1, og stk. 2. Stk. 1 er delt op i litra a-g Stk. 1, litra b og c, er delt op i to punktummer.

Opgavesamling med afleveringsoversigt. Administration af boligudlejningsejendomme I Efterår 2014. EA01F - Aarhus

Opgavesamling med afleveringsoversigt. Administration af boligudlejningsejendomme I Efterår 2014. EA01F - Aarhus Opgavesamling med afleveringsoversigt Administration af boligudlejningsejendomme I Efterår 2014 EA01F - Aarhus Afleveringsoversigt På Administration af boligudlejningsejendomme II, hold EA02 Købehavn,

Læs mere

Rettevejledning. Administration af boligudlejningsejendomme I Efterår 2014. EA01 - København

Rettevejledning. Administration af boligudlejningsejendomme I Efterår 2014. EA01 - København Rettevejledning Administration af boligudlejningsejendomme I Efterår 2014 EA01 - København Opgavesæt nr. 1 OPGAVE 1 Spørgsmål 1.1 a) Den studerende bør konstatere, at Århus er en reguleret kommune, hvorfor

Læs mere

Rettevejledning. Administration af boligudlejningsejendomme I Efterår 2014 EA01DEAS - DEAS

Rettevejledning. Administration af boligudlejningsejendomme I Efterår 2014 EA01DEAS - DEAS Rettevejledning Administration af boligudlejningsejendomme I Efterår 2014 EA01DEAS - DEAS Opgavesæt nr. 1 OPGAVE 1 Spørgsmål 1.1 a) Den studerende bør konstatere, at Århus er en reguleret kommune, hvorfor

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark Lejefastsættelse og lejeregulering

Ejendomsforeningen Danmark Lejefastsættelse og lejeregulering Ejendomsforeningen Danmark Lejefastsættelse og lejeregulering Juridisk konsulent Pernille Lind Husen Ejendomsforeningen Danmark Skatter og afgifter LL 50 52 Hvilke ejendomme Alle ejendomme uanset beliggenhed,

Læs mere

Rettevejledning. Administration af boligudlejningsejendomme I Efterår 2014. EA01F - Århus

Rettevejledning. Administration af boligudlejningsejendomme I Efterår 2014. EA01F - Århus Rettevejledning Administration af boligudlejningsejendomme I Efterår 2014 EA01F - Århus Opgavesæt nr. 1 OPGAVE 1 Spørgsmål a) Besvarelsen af spørgsmål 1 skal gå ud på, at udlejer alene er berettiget til

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark Omkostningsbestemt leje

Ejendomsforeningen Danmark Omkostningsbestemt leje Ejendomsforeningen Danmark Omkostningsbestemt leje Juridisk konsulent Pernille Lind Husen Ejendomsforeningen Danmark Emner for gennemgang Omkostningsbestemt leje Lejefastsættelse og regulering - Omkostningsbestemt

Læs mere

Rettevejledning. Administration af boligudlejningsejendomme 1. del Efterår Opgavesæt I

Rettevejledning. Administration af boligudlejningsejendomme 1. del Efterår Opgavesæt I Rettevejledning Administration af boligudlejningsejendomme 1. del Efterår 2016 Opgavesæt I Opgavesæt nr. 1 OPGAVE 1 Spørgsmål 1.1 a) Hvordan klassificeres ejendommen? Du skal vurdere, hvilke regler for

Læs mere

Lejeregulering og betalinger ud over lejen i boliglejemål

Lejeregulering og betalinger ud over lejen i boliglejemål Ejendomsforeningen Danmark Lejeregulering og betalinger ud over lejen i boliglejemål 25. november 2013 Juridisk konsulent Niklas B. Kejlskov, Ejendomsforeningen Danmark 1 Lejeregulering og betalinger ud

Læs mere

BLIV KLOGERE PÅ DIN HUSLEJE SÅDAN REGULERES HUSLEJEN FOR DIN LEJEBOLIG

BLIV KLOGERE PÅ DIN HUSLEJE SÅDAN REGULERES HUSLEJEN FOR DIN LEJEBOLIG BLIV KLOGERE PÅ DIN HUSLEJE SÅDAN REGULERES HUSLEJEN FOR DIN LEJEBOLIG 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Sådan reguleres lejen i boliger med omkostningsbestemt leje 5 Sådan reguleres lejen i boliger med det lejedes

Læs mere

Ny lejelov. For lægdommere og huslejenævnsmedlemmer 9. December 2015. Juridisk konsulent Pernille Lind Husen Ejendomsforeningen Danmark

Ny lejelov. For lægdommere og huslejenævnsmedlemmer 9. December 2015. Juridisk konsulent Pernille Lind Husen Ejendomsforeningen Danmark Ny lejelov For lægdommere og huslejenævnsmedlemmer 9. December 2015 Juridisk konsulent Pernille Lind Husen Ejendomsforeningen Danmark Emner Ikrafttræden og hjemmel v/ejendomsforeningen Danmark, juridisk

Læs mere

De udgifter Uffe gerne vil have dækket er følgende årlige omkostninger:

De udgifter Uffe gerne vil have dækket er følgende årlige omkostninger: Forår 2013 OPGAVE 1 Uffe Andersen har en ejendom, som han har ejet siden 1986. Ejendommen ligger i København på en mindre forholdsvis stille gade, er opført i 1936 og består af 20 boliglejemål og har et

Læs mere

Djurslands Udlejerforening 20. maj 2015 Ændringer i lejelovgivningen

Djurslands Udlejerforening 20. maj 2015 Ændringer i lejelovgivningen Djurslands Udlejerforening 20. maj 2015 Ændringer i lejelovgivningen Lov nr. 310 af 30. marts 2015 Obligatoriske ind- og fraflytningssyn Vedligeholdelse i lejeperioden Istandsættelse ved fraflytning Obligatoriske

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark. Varme og vand. 30. September 2014 Aarhus Juridisk konsulent Pernille Lind Husen. www.ejendomsforeningen.

Ejendomsforeningen Danmark. Varme og vand. 30. September 2014 Aarhus Juridisk konsulent Pernille Lind Husen. www.ejendomsforeningen. Ejendomsforeningen Danmark Varme og vand 30. September 2014 Aarhus Juridisk konsulent Pernille Lind Husen Forsyning og måling af forbrug Forsyning med varme og vand Udlejer leverer Lejer sørger selv for

Læs mere

Privat lejeret for udlejere. Af Jacob Lichtenstein

Privat lejeret for udlejere. Af Jacob Lichtenstein Privat lejeret for udlejere Af Jacob Lichtenstein Materiale Teksten: Relevante områder af lejelovgivningen for småø-udlejere Skema A Lejefastsættelse i regulerede kommuner Skema B Lejefastsættelse i uregulerede

Læs mere

Lejere og andelshavere i samme opgang, hvordan? - Gode råd til andelsboligforeningen om at være udlejer

Lejere og andelshavere i samme opgang, hvordan? - Gode råd til andelsboligforeningen om at være udlejer Lejere og andelshavere i samme opgang, hvordan? - Gode råd til andelsboligforeningen om at være udlejer Lejere og andelshavere i samme opgang, hvordan? Når en andelsboligforening stiftes, kan der være

Læs mere

klar, parat, lej! Vi har gjort det nemt at leje med pa boligmarkedet

klar, parat, lej! Vi har gjort det nemt at leje med pa boligmarkedet klar, parat, lej! Vi har gjort det nemt at leje med pa boligmarkedet Den frivillige retshjælp UNG RET har udarbejdet en folder til dig, der gerne vil have styr på, hvilke rettigheder og forpligtelser,

Læs mere

Orientering om ny lejelov (vedtaget)

Orientering om ny lejelov (vedtaget) Orientering om ny lejelov (vedtaget) Der skal fremover både afholdes indflytningssyn og fraflytningssyn. Lejer skal indkaldes, og der skal udarbejdes en rapport. Der kan ikke aftales nyistandsættelse af

Læs mere

Varmemåling og varmeregnskaber Hvad siger lovgivningen om varmefordeling? 1. December 2011 Carsten Hammerhøj

Varmemåling og varmeregnskaber Hvad siger lovgivningen om varmefordeling? 1. December 2011 Carsten Hammerhøj Varmemåling og varmeregnskaber Hvad siger lovgivningen om varmefordeling? 1. December 2011 Carsten Hammerhøj Hvilke målere må bruges i et fordelingsregnskab? Typegodkendte varmefordelingsmålere: Fordampningsmålere

Læs mere

ændring af lejen privat udlejningsbyggeri

ændring af lejen privat udlejningsbyggeri ændring af lejen privat udlejningsbyggeri Indholdsfortegnelse Når lejen stiger... 4 Omkostningsbestemt leje... 5 Skatter og afgifter... 6 Udgifter til vedligeholdelse... 8 Regulering af lejen i ejendomme

Læs mere

2 Varmemåling og varmeregnskaber Hvad siger lovgivningen om varmefordeling? 20. november 2012 Carsten Hammerhøj

2 Varmemåling og varmeregnskaber Hvad siger lovgivningen om varmefordeling? 20. november 2012 Carsten Hammerhøj 2 Varmemåling og varmeregnskaber Hvad siger lovgivningen om varmefordeling? 20. november 2012 Carsten Hammerhøj Hvilke målere må bruges i et fordelingsregnskab? Typegodkendte varmefordelingsmålere: Fordampningsmålere

Læs mere

BOLIGLEJERET LEJELOVGIVNINGEN

BOLIGLEJERET LEJELOVGIVNINGEN Indsæt billede: et billede skal du skifte til placeringen: PowerPointBilleder (L:), hvor alle Bech-Bruun billederne er gemt og Skift billede: Du skifter til et andet billede, ved at slette det eksisterende

Læs mere

Den nye lejelov hvad kan vi forvente?

Den nye lejelov hvad kan vi forvente? Ejendomsforeningen Danmark Den nye lejelov hvad kan vi forvente? Juridisk direktør og Advokat Lars Brondt Juridisk konsulent Pernille Lind Husen Ejendomsforeningen Danmark Forlig af 11. juni 2014 og lovforslag

Læs mere

LEJEKONTRAKT for beboelse

LEJEKONTRAKT for beboelse Typeformular A, 8. udgave Lejemåls nr. LEJEKONTRAKT for beboelse Lejekontrakt til anvendelse i lejeaftaler om beboelseslejligheder, herunder blandede lejemål, og værelser i private udlejningsejendomme.

Læs mere

LEJEKONTRAKT. Lejemålet: Det lejede er fzi en lejlighed O et enkeltværelse O en ejerlejlighed O andet: _ Beliggende: Bakken 26 1.

LEJEKONTRAKT. Lejemålet: Det lejede er fzi en lejlighed O et enkeltværelse O en ejerlejlighed O andet: _ Beliggende: Bakken 26 1. Typeformular A, 8. udgave Lejemåls nr. LEJEKONTRAKT for beboelse Lejekontrakt til anvendelse i lejeaftaler om beboelseslejligheder, herunder blandede lejemål, og værelser i private udlejningsejendomme.

Læs mere

Vejledning til lejeres udformning af klage til Huslejenævnet.

Vejledning til lejeres udformning af klage til Huslejenævnet. Vejledning til lejeres udformning af klage til Huslejenævnet. Indledning: Denne vejledning henvender sig til lejere, som ønsker at klage over et eller flere forhold til Huslejenævnet, og hvorledes lejere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 20. maj 2010

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 20. maj 2010 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 20. maj 2010 Sag 9/2009 (2. afdeling) E-Bolig A/S (advokat John Bjerre Andersen) mod Knud Erik Mathiasen (advokat Lars Helms, beskikket) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

VEJLEDNING. Bilag. for beboelse. Vejledning nr. 1 af 3. september 2001. typeformular A, 8. udgave, af 3. september

VEJLEDNING. Bilag. for beboelse. Vejledning nr. 1 af 3. september 2001. typeformular A, 8. udgave, af 3. september Bilag Vejledning nr. 1 af 3. september 2001 til typeformular A, 8. udgave, af 3. september 2001. VEJLEDNING for beboelse Vejledning vedrørende lejekontrakt til anvendelse i lejeaftaler om beboelseslejligheder,

Læs mere

Lov om midlertidig regulering af boligforholdene 11-12-2013

Lov om midlertidig regulering af boligforholdene 11-12-2013 Titel Lov om midlertidig regulering af boligforholdene Status Gældende Ikrafttrådt 01-01-1980 Type Lov Nummer 238 Publiceret 08-06-1979 Udgiver By- og Boligministeriet Udskrevet af Bjørn Søeborg Dato 11-12-2013

Læs mere

Foredrag. den 24. november 2014

Foredrag. den 24. november 2014 Foredrag den 24. november 2014 Jakob Juul-Sandberg Lektor, ph.d., Syddansk Universitet jju@sam.sdu.dk Lidt statistik mm. www.domstol.dk antal boligretssager 2013: i DK 2.103 (+ småsager) Odense 81; Svendborg

Læs mere

RETTEVEJLEDNING TIL EKSAMEN 2013 OPGAVE 1. Spørgsmål 1.1

RETTEVEJLEDNING TIL EKSAMEN 2013 OPGAVE 1. Spørgsmål 1.1 RETTEVEJLEDNING TIL EKSAMEN 2013 OPGAVE 1 Spørgsmål 1.1 Den studerende bør indledningsvis konstatere, at der er tale om en ejendom, hvor boligreguleringsloven finder anvendelse, idet ejendommen er beliggende

Læs mere

Vejledning til lejer. Vejledning til lejer om indbringelse af en sag for Huslejenævnet

Vejledning til lejer. Vejledning til lejer om indbringelse af en sag for Huslejenævnet Vejledning til lejer Vejledning til lejer om indbringelse af en sag for Huslejenævnet Indledning: Denne vejledning henvender sig til lejere, som ønsker at indbringe en sag over et eller flere forhold til

Læs mere

BoligPortal.dk. Netværksarrangement 9/9 2014. Huslejefastsættelse efter boligreguleringslovens 5, stk. 1 og stk. 2. Advokat Henrik Roslev Østergaard

BoligPortal.dk. Netværksarrangement 9/9 2014. Huslejefastsættelse efter boligreguleringslovens 5, stk. 1 og stk. 2. Advokat Henrik Roslev Østergaard BoligPortal.dk Netværksarrangement 9/9 2014 Huslejefastsættelse efter boligreguleringslovens 5, stk. 1 og stk. 2 Advokat Henrik Roslev Østergaard Ret&Råd Scheibel I/S Slide nr. 1 Tidsplan Før pausen Generelle

Læs mere

Nyt fra lejeret. Væsentlige ændringer i lejelovgivningen September 2015

Nyt fra lejeret. Væsentlige ændringer i lejelovgivningen September 2015 Nyt fra lejeret Væsentlige ændringer i lejelovgivningen September 2015 Den 24. marts 2015 vedtog Folketinget Lovforslag om forenkling og modernisering af lejeloven og boligreguleringsloven. Loven trådte

Læs mere

HUSLEJENÆVNENE I AARHUS Dato: 31. august 2016 Dokk Aarhus C Journalnr.: 16/023168/ahlo

HUSLEJENÆVNENE I AARHUS Dato: 31. august 2016 Dokk Aarhus C Journalnr.: 16/023168/ahlo HUSLEJENÆVNENE I AARHUS Dato: 31. august 2016 Dokk1 8000 Aarhus C Journalnr.: 16/023168/ahlo HUSLEJENÆVNET I AARHUS NORDRE KREDS udskrift af protokollen fra MØDE DEN 25. AUGUST 2016 I mødet deltog formanden,

Læs mere

16.00 16.05 Velkomst og BoligPortal generelt v. Preben. 16.05 16.20 Nyt fra BoligPortal v. Jørgen og Morten

16.00 16.05 Velkomst og BoligPortal generelt v. Preben. 16.05 16.20 Nyt fra BoligPortal v. Jørgen og Morten 16.00 16.05 Velkomst og BoligPortal generelt v. Preben 16.05 16.20 Nyt fra BoligPortal v. Jørgen og Morten 16.20 17.00 Huslejefastsættelse del 1 v. Louise Kaczor 17.00 17.20 Pause og netværk 17.20 17.55

Læs mere

Vejledning til udlejer. Vejledning til udlejer om indbringelse af en sag for Huslejenævnet

Vejledning til udlejer. Vejledning til udlejer om indbringelse af en sag for Huslejenævnet Vejledning til udlejer Vejledning til udlejer om indbringelse af en sag for Huslejenævnet Indledning: Denne vejledning henvender sig til udlejere, som ønsker at indbringe en sag for Huslejenævnet, og hvorledes

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 17. august 2018

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 17. august 2018 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 17. august 2018 Sag 255/2017 (1. afdeling) A og B (advokat Claus Bonnez for begge) mod Henriksen & Birch Ejendomme Ans ApS (advokat John Bjerre Andersen) I tidligere instanser

Læs mere

LEJEKONTRAKT for beboelse

LEJEKONTRAKT for beboelse Typeformular A, 7. udgave Lejemåls nr. Stempel LEJEKONTRAKT for beboelse Lejekontrakt til anvendelse i lejeaftaler om beboelseslejligheder, herunder blandede lejemål, og værelser i private udlejningsejendomme.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 22. februar 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 22. februar 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 22. februar 2013 Sag 285/2011 (1. afdeling) Folke Greisen (advokat Lars Langkjær) mod Hellebo Park Helsingør ApS (advokat Anne Louise Husen) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

DRIFTSBUDGET 2015 for ejendommen:

DRIFTSBUDGET 2015 for ejendommen: ARBEJDSSKEMA DRIFTSBUDGET for ejendommen: Ejendommen Prøvevej 2 Afkast ML 9, stk. 2 x med uden beboerrepræsentation (sæt kryds) Anvendes som grundlag for udfyldning af varslingsskemaer til de enkelte lejere

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark Den nye lejelov

Ejendomsforeningen Danmark Den nye lejelov Ejendomsforeningen Danmark Den nye lejelov Hjørring udlejere 5. november 2015 Elsebeth Due Kjeldsen, Ejendomsforeningen Danmark Ny lejelov 1. juli 2015 Lov nr. 310 af 30. marts 2015 Vigtigste elementer

Læs mere

Gå hjem-møde ændringer i lejeloven. Torsdag den 23. april 2015

Gå hjem-møde ændringer i lejeloven. Torsdag den 23. april 2015 Gå hjem-møde ændringer i lejeloven Torsdag den 23. april 2015 Velkommen 2 3 Program 14.30 15.00 Registrering 15.00 15.05 Velkomst v/andreas Antoniades 15.05 15.50 Obligatorisk ind- og fraflytningssyn;

Læs mere

Lov om fremme af energi- og vandbesparelser i bygninger

Lov om fremme af energi- og vandbesparelser i bygninger Side 1 af 6 Lov om fremme af energi- og vandbesparelser i bygninger LOV nr 485 af 12/06/1996 (Gældende) LBK Nr. 837 af 20/09/1996 LBK Nr. 452 af 24/06/1998 LOV Nr. 934 af 20/12/1999 LOV Nr. 450 af 31/05/2000

Læs mere

Lejekontrakt Typeformular B 1998

Lejekontrakt Typeformular B 1998 Lejekontrakt Typeformular B 1998 Autoriseret af Bolig- og Byministeriet den 1. juli 1998 i henhold til 6 i lov om leje af almene boliger som typeformular B 6. udgave, til anvendelse i lejeaftaler om beboelseslejligheder,

Læs mere

HURRA - SUND FORNUFT! Vestre Landsret ændrer formkrav til flyttesyn

HURRA - SUND FORNUFT! Vestre Landsret ændrer formkrav til flyttesyn ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S Frederiksgade 72 8100 Århus C Tlf. (+45) 86 12 23 66 CVR-nr. 25 90 89 02 E-mail: info@kapas.dk www.kapas.dk Jyske Bank 5076 1320014 Advokat Erik Aagaard Poulsen (H) Advokat

Læs mere

Når du flytter fra din bolig

Når du flytter fra din bolig Når du flytter fra din bolig Brøndbyparken afd. 3 Vi kan, vi vil og vi skal! Hvad skal du være opmærksom på, når du flytter ud af din bolig? Brøndby 2007 v/ Formand: Freddy Rasmussen 1 Opsigelsen - 3 måneders

Læs mere

LEJEKONTRAKT for beboelse

LEJEKONTRAKT for beboelse Typeformular A, 8. udgave Lejemåls nr. LEJEKONTRAKT for beboelse Lejekontrakt til anvendelse i lejeaftaler om beboelseslejligheder, herunder blandede lejemål, og værelser i private udlejningsejendomme.

Læs mere

ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S

ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S Frederiksgade 72 Postboks 5052 DK-8100 Århus C Tlf. (+45) 86 12 23 66 Fax (+45) 86 12 97 07 CVR-nr. 25 90 89 02 E-mail: info@kapas.dk www.kapas.dk Jyske Bank 5076 1320014

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark

Ejendomsforeningen Danmark Ejendomsforeningen Danmark Lægdommerkonference Boliglejeret udvalgte emner Torsdag den 12. juni 2014 Advokat Anne Louise Husen, Husen Advokater Udvalgte emner: 1. Blanketter regler og nye Højesteretsdomme

Læs mere

Offentlig uddannelsesdag lejelovsændringer 1.7.2015. Ved Jesper Bøge Pedersen og Kim Nielsen

Offentlig uddannelsesdag lejelovsændringer 1.7.2015. Ved Jesper Bøge Pedersen og Kim Nielsen Offentlig uddannelsesdag lejelovsændringer 1.7.2015 Ved Jesper Bøge Pedersen og Kim Nielsen 2 Lejelovsændringer 1. juli 2015 Obligatoriske ind- og fraflytningssyn Vedligeholdelsesfordeling og påkrævet

Læs mere

Hvad siger lovgivningen om varmefordeling. Torsdag 05. november 2015

Hvad siger lovgivningen om varmefordeling. Torsdag 05. november 2015 Hvad siger lovgivningen om varmefordeling Torsdag 05. november 2015 Hvilke områder vil I blive informeret om i dag. Bekendtgørelsen om individuel måling af el, gas, vand, varme og køling (BEK nr. 563 af

Læs mere

Kapitel VII Benyttelse af boliger

Kapitel VII Benyttelse af boliger Kapitel VII Benyttelse af boliger 45. Reglerne i dette kapitel gælder for boliger med køkken, der er eller har været benyttet til helårsbeboelse i de i 2 anførte kommuner, jf. dog 46, stk. 1, 3. pkt.,

Læs mere

Flertallet af lejere skal vælge en talsmand, som udøver den kompetence, der er tillagt lejerflertallet.

Flertallet af lejere skal vælge en talsmand, som udøver den kompetence, der er tillagt lejerflertallet. Om beboerrepræsentation fra boligministeriet. Revideret pr. 4. maj 2017. Beboerrepræsentation Lejelovgivningen opererer med to former for beboerdemokrati i private udlejningsejendomme: talsmandsordningen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 21. september 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 21. september 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 21. september 2017 Sag 26/2017 (1. afdeling) Rokkevænget Middelfart ApS (advokat Bjarne Aarup) mod Elly Mortensen og Aage Mortensen (advokat Steen Jørgensen, beskikket

Læs mere

Lejekontrakt for Birkehavehus

Lejekontrakt for Birkehavehus Dato: 5. februar 2014 Journal nr. NST-5232-00454 Lejekontrakt for Birkehavehus mellem Naturstyrelsen, Nordsjælland Gillelejevej 2B, 3230 Græsted, tlf. 72543000 (herefter Udlejer) og NAVN ADRESSE TLF CPR

Læs mere

Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 13. april 2012 i sag nr. BS 32C-3810/2011: K/S af 1. august 2010 mod Mercedes-Benz Cph A/S. Sagsøgers påstand:

Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 13. april 2012 i sag nr. BS 32C-3810/2011: K/S af 1. august 2010 mod Mercedes-Benz Cph A/S. Sagsøgers påstand: Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 13. april 2012 i sag nr. BS 32C-3810/2011: K/S af 1. august 2010 mod Mercedes-Benz Cph A/S Sagsøgers påstand: Sagsøgte tilpligtes at anerkende, at der er kontraktmæssig

Læs mere

Dansk Selskab for Boligret. 26. februar 2013. v/advokat Anne Louise Husen

Dansk Selskab for Boligret. 26. februar 2013. v/advokat Anne Louise Husen Dansk Selskab for Boligret 26. februar 2013 v/advokat Anne Louise Husen 1 Annullation U 2002.1109 Ø: Uopsigelighed (tidsbegrænsning) til 1. maj 2006 L opsiger 24. november 2000, flytter 24. marts 2001

Læs mere

ERHVERVSLEJEKONTRAKT. Mellem. Udlejer A/S CVR-nr.: Bygade København Ø (Udlejer)

ERHVERVSLEJEKONTRAKT. Mellem. Udlejer A/S CVR-nr.: Bygade København Ø (Udlejer) ERHVERVSLEJEKONTRAKT Mellem Udlejer A/S CVR-nr.: 87654321 Bygade 27 2100 København Ø (Udlejer) og Lejer A/S CVR-nr.: 12345678 Lokalevejen 27 2100 København Ø (Lejer) vedrørende lejemålet Industrivej 47,

Læs mere

Standard lejekontrakt

Standard lejekontrakt Dato: [ ] Ledelsesnr.: [ ] Standard lejekontrakt Storemosevej 7, 9510 Arden mellem Naturstyrelsen Møldrupvej 26 9520 Skørping (herefter Udlejer) og [ ] [ ] [ ] (herefter Lejer) Indholdsfortegnelse 1. DET

Læs mere

Skatter og afgifter i lejeforhold

Skatter og afgifter i lejeforhold SUSANNE KIRK Skatter og afgifter i lejeforhold JURIST- OG ØKONOMFORBUNDETS FORLAG Skatter og afgifter i lejeforhold Susanne Kirk Skatter og afgifter i lejeforhold Jurist- og Økonomforbundets Forlag 2013

Læs mere

ERHVERVSLEJEKONTRAKT

ERHVERVSLEJEKONTRAKT ERHVERVSLEJEKONTRAKT For ejendommen: Matr.nr. [INDSÆT] Bygning [INDSÆT] Udlejer: [INDSÆT] Lejer: [INDSÆT] 1. Det lejede 1.1 Lejemålet omfatter til lejers særskilte brug kontorlokaler, hvis bruttoareal

Læs mere

xx xx 2600 Glostrup Dato Sagsnr. Beboelsesejendom på adressen

xx xx 2600 Glostrup Dato Sagsnr. Beboelsesejendom på adressen xx xx 2600 Glostrup Center for HR og Politik Rådhusparken 2 2600 Glostrup HR.Politik@glostrup.dk www.glostrup.dk Tlf: 4323 61 00 Beboelsesejendom på adressen Dato Sagsnr. Da vi ikke har modtaget svar på

Læs mere

6. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X på vegne klager klaget over indklagede.

6. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X på vegne klager klaget over indklagede. København, den 18. december 2013 Sagsnr. 2012-1189/CHN/PMO 6. advokkreds Sagens parter: K E N D E L S E I denne sag har X på vegne klager klaget over indklagede. Sagens tema: X har på vegne klager klaget

Læs mere

ERHVERVSLEJEKONTRAKT

ERHVERVSLEJEKONTRAKT ERHVERVSLEJEKONTRAKT PARTERNE Mellem Køber Cvr.: (i det følgende kaldet udlejer) og medundertegnede Vej & Park Skovvej 2a 6400 Sønderborg er indgået følgende lejekontrakt: Cvr.: 29189773 (i det følgende

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark Lejefastsættelse og lejeregulering

Ejendomsforeningen Danmark Lejefastsættelse og lejeregulering Ejendomsforeningen Danmark Lejefastsættelse og lejeregulering Juridisk konsulent Pernille Lind Husen Ejendomsforeningen Danmark Emner Lejefastsættelse og lejeregulering Lejefastsættelse - Omkostningsbestemt

Læs mere

Temaer angående lejekontrakt Mozart 10.5.2007 Kristian Lange

Temaer angående lejekontrakt Mozart 10.5.2007 Kristian Lange Temaer angående lejekontrakt Mozart 10.5.2007 Kristian Lange Helårsbeboelse Allerede den oprindelige lejeaftale fra 1948 nævnte helårsbeboere. Kommuneplanen fra 1985 anerkendte, at der i Mozart og Frederikshøj

Læs mere

ADMINISTRATORKONFERENCEN 2008

ADMINISTRATORKONFERENCEN 2008 Ejendomsforeningen Danmark ADMINISTRATORKONFERENCEN 2008 FAGLIGE NYHEDER INDENFOR EJENDOMSADMINISTRATION Juridisk konsulent Mogens Dürr, Ejendomsforeningen Danmark Kommende Højesterets-domme Spise-op -princippet

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark Gå hjem-møde 9.9.2014 Elektroniske ind- og fraflytningssyn

Ejendomsforeningen Danmark Gå hjem-møde 9.9.2014 Elektroniske ind- og fraflytningssyn Ejendomsforeningen Danmark Gå hjem-møde 9.9.2014 Elektroniske ind- og fraflytningssyn Juridisk konsulent Pernille Lind Husen Oversigt over emner Ind- og fraflytningssyn Indflytningssyn Fraflytningssyn

Læs mere

Lejeloven (oversigt over bestemmelser, der indeholder en pligt til/mulighed for kommunikation mellem udlejer og lejer) 1

Lejeloven (oversigt over bestemmelser, der indeholder en pligt til/mulighed for kommunikation mellem udlejer og lejer) 1 Lejeloven (oversigt over bestemmelser, der indeholder en pligt til/mulighed for kommunikation mellem udlejer og lejer) 1 Bestemmelse Indholdsbeskrivelse Skriftlighedskrav (skriftlighedskravet fremgår direkte

Læs mere

DRIFTSBUDGET 2015 for ejendommen:

DRIFTSBUDGET 2015 for ejendommen: ARBEJDSSKEMA DRIFTSBUDGET for ejendommen: Restejendom 25 ejerlejligheder 12 lejligheder i restejendom med x uden beboerrepræsentation (sæt kryds) Anvendes som grundlag for udfyldning af varslingsskemaer

Læs mere

ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S

ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S Frederiksgade 72 Postboks 5052 DK-8100 Århus C Tlf. (+45) 86 12 23 66 Fax (+45) 86 12 97 07 CVR-nr. 25 90 89 02 E-mail: info@kapas.dk www.kapas.dk Jyske Bank 5076 1320014

Læs mere

29-03-2016. Din sag om tilbagebetaling af pension ikke reelt enlig

29-03-2016. Din sag om tilbagebetaling af pension ikke reelt enlig A Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-14 Telefonisk henvendelse: Man.-tors. 9-16, fre. 9-15 Din

Læs mere

Indholdsfortegnelse 5

Indholdsfortegnelse 5 Indholdsfortegnelse Forord 10 Indledning 11 Lejeaftaler i Danmark 12 Hvilke lejekontrakter er handler denne bog om? 12 Lejeaftaler historisk 12 Læsevejledning: Korte oversigter og uddybende information

Læs mere

Klager. København, den 3. maj 2010 KENDELSE. ctr. Base 1 Danmark A/S Sønder Boulevard 55 1720 København V

Klager. København, den 3. maj 2010 KENDELSE. ctr. Base 1 Danmark A/S Sønder Boulevard 55 1720 København V 1 København, den 3. maj 2010 KENDELSE Klager ctr. Base 1 Danmark A/S Sønder Boulevard 55 1720 København V Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale godtgørelse til klager som følge af, at indklagede

Læs mere

Når du flytter fra din bolig

Når du flytter fra din bolig April 2013 Når du flytter fra din bolig Brøndbyparken afd. 3 Vi kan, vi vil og vi skal! Hvad skal du være opmærksom på, når du flytter ud af din bolig Opsigelse 3 måneders varsel Den nemmeste måde at opsige

Læs mere

Den nye lejelov Lov nr. 310 af 30/3 2015. Ikrafttrædelse 1.7.2015

Den nye lejelov Lov nr. 310 af 30/3 2015. Ikrafttrædelse 1.7.2015 Den nye lejelov Lov nr. 310 af 30/3 2015 Ikrafttrædelse 1.7.2015 Advokater Amagertorv 11 1160 København K Tlf. (+45) 33 15 01 02 Fax (+45) 33 14 19 33 www.homannlaw.dk Loven har medført ændringer af; Lejeloven

Læs mere

Standard lejekontrakt

Standard lejekontrakt Dato: [ ] Ledelsesnr.: [ ] Standard lejekontrakt (Beboelse) mellem Naturstyrelsen [ ] [ ] (herefter Udlejer) og [ ] [ ] [ ] (herefter Lejer) Indholdsfortegnelse 1. DET LEJEDE... 3 2. DET LEJEDES STAND...

Læs mere

NÅR DU SKAL FLYTTE SÅDAN FLYTTER DU UD TRIN FOR TRIN

NÅR DU SKAL FLYTTE SÅDAN FLYTTER DU UD TRIN FOR TRIN NÅR DU SKAL FLYTTE SÅDAN FLYTTER DU UD TRIN FOR TRIN 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Inden du flytter 3 Sådan opsiger du din lejlighed 4 Istandsættelse 6 Flyttesyn 8 Flytteafregning 9 Afregning af varme, vand og

Læs mere

Hvornår kan du skrive dit barn på ventelisten? Nogle får en bolig hurtigere end andre - hvorfor det? Hjælper det at kende nogen der kender nogen?

Hvornår kan du skrive dit barn på ventelisten? Nogle får en bolig hurtigere end andre - hvorfor det? Hjælper det at kende nogen der kender nogen? Hvad koster det at stå på ventelisten? Hvornår kan du skrive dit barn på ventelisten? Hvor lang er ventetiden? Er der to forskellige ventelister? Nogle får en bolig hurtigere end andre - hvorfor det? Hjælper

Læs mere

Hvad siger lovgivningen om varmefordeling. Temadag hos Teknologisk Institut 11. november 2014

Hvad siger lovgivningen om varmefordeling. Temadag hos Teknologisk Institut 11. november 2014 Hvad siger lovgivningen om varmefordeling Temadag hos Teknologisk Institut 11. november 2014 Hvilke ministerier varetager lovgivningen vedrørende varmeregnskaber Følgende 3 ministerier varetager lovgivningen:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 15. maj 2013

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 15. maj 2013 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 15. maj 2013 Sag 233/2012 Elin Larsen og Ulrik Torp (advokat Henrik Vang-Lauridsen, beskikket for begge) mod Elisabeth Schwartz født Tafdrups Familielegat (advokat Anne

Læs mere

Tillæg på 10-15% for fremleje! Ny dom fra Østre Landsret

Tillæg på 10-15% for fremleje! Ny dom fra Østre Landsret ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S Frederiksgade 72 8100 Århus C Tlf. (+45) 86 12 23 66 CVR-nr. 25 90 89 02 E-mail: info@kapas.dk www.kapas.dk Jyske Bank 5076 1320014 Advokat Erik Aagaard Poulsen (H) Advokat

Læs mere

LEJEKONTRAKT for beboelse

LEJEKONTRAKT for beboelse Typeformular A, 8. udgave Lejemåls nr. LEJEKONTRAKT for beboelse Lejekontrakt til anvendelse i lejeaftaler om beboelseslejligheder, herunder blandede lejemål, og værelser i private udlejningsejendomme.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. juni 2017

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. juni 2017 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. juni 2017 Sag 147/2016 (1. afdeling) Anthon Seeberg (advokat Jan Toft Olesen) mod Else Bonde Koretke (advokat Claus Allan Bonnez) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

RETTEN I VIBORG. Udskrift af dombogen. DOM Afsagt den 11. april 2017 i sag nr. BS 1-817/2016: A Ans By og B

RETTEN I VIBORG. Udskrift af dombogen. DOM Afsagt den 11. april 2017 i sag nr. BS 1-817/2016: A Ans By og B RETTEN I VIBORG Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 11. april 2017 i sag nr. BS 1-817/2016: A 8643 Ans By og B 8643 Ans By mod Henriksen & Birch Ejendomme Ans ApS Vestervang 6 8882 Fårvang Sagens baggrund

Læs mere

har i sit møde den 24. maj 2018 truffet følgende Vejle, den. 12. juni 2018 J.nr G AFGØRELSE

har i sit møde den 24. maj 2018 truffet følgende Vejle, den. 12. juni 2018 J.nr G AFGØRELSE Ejendomsselskabet Bertel Nielsen A/S Ved Bølgen 11 st.tv. 7100 Vejle Huslejenævnet i Vejle Kommune har i sit møde den 24. maj 2018 truffet følgende Vejle, den. 12. juni 2018 J.nr. 03.09.00-G01-92-17 AFGØRELSE

Læs mere

Retningslinjer for administration af tomme boliger

Retningslinjer for administration af tomme boliger Retningslinjer for administration af tomme boliger Indledning Glostrup Kommune er forpligtet til at sikre, at ledige boliger i kommunen ikke gennem længere tid står tomme. Forholdet er reguleret i Boligreguleringslovens

Læs mere

Forbedringsforhøjelser

Forbedringsforhøjelser Forbedringsforhøjelser 1 FORBEDRINGER i private udlejningsejendomme 2 Hvem er vi? Kris Munk 2. års fuldmægtig Tidligere ansat ved De Jurastuderendes Retshjælp og sidder p.t. med en del lejeretlige sager

Læs mere

GUIDE TIL HUSLEJEINKASSO. i beboelseslejemål. et netværk til forskel

GUIDE TIL HUSLEJEINKASSO. i beboelseslejemål. et netværk til forskel GUIDE TIL HUSLEJEINKASSO i beboelseslejemål et netværk til forskel 1 INDHOLD Betalingsdage Formelle krav til påkravsskrivelse Eksempel på påkravsskrivelse Ophævelse Udsættelsesforretning Flytteopgørelse

Læs mere

Privat udlejning. Fraflytning. Hovedregler

Privat udlejning. Fraflytning. Hovedregler Privat udlejning Fraflytning Hovedregler 1 Denne folder handler om hovedreglerne ved fraflytning. Hvordan dit lejemål kan kræves afleveret afhænger af din lejekontrakt. Lejer Forening Fyn Skibhusvej 34,

Læs mere

LEJEKONTRAKT for beboelse

LEJEKONTRAKT for beboelse Typeformular A, 8. udgave Lejemåls nr. Bilag 5. LEJEKONTRAKT for beboelse Lejekontrakt til anvendelse i lejeaftaler om beboelseslejligheder, herunder blandede lejemål, og værelser i private udlejningsejendomme.

Læs mere

Kontrakt mellem Midtfyns Amatørscene & Faaborg- Midtfyn Kommune v.1.2

Kontrakt mellem Midtfyns Amatørscene & Faaborg- Midtfyn Kommune v.1.2 Kontrakt mellem Midtfyns Amatørscene & Faaborg- Midtfyn Kommune v.1.2 1 Parterne og de omhandlende bygninger Midtfyns Amatørscene har selvstændig bestyrelse, vedtægt og generalforsamling. Foreningens Formand:

Læs mere

Tjekliste - Erhvervslejeloven

Tjekliste - Erhvervslejeloven Tjekliste - Erhvervslejeloven Denne vejledning er tænkt som en hjælp til lejere og udlejere, der skal indgå en lejekontrakt om erhvervslokaler. Det er vigtigt at være opmærksom på, at vejledningen ikke

Læs mere

KENDELSE. Klager ønskede at sælge sin andelslejlighed og indgik derfor den 7. august 2009 en formidlingsaftale med indklagede.

KENDELSE. Klager ønskede at sælge sin andelslejlighed og indgik derfor den 7. august 2009 en formidlingsaftale med indklagede. 1 København, den 1. november 2010 KENDELSE Klager ctr. Lokalbolig Valby ApS Valby Langgade 142 2500 Valby Nævnet har modtaget klagen den 16. marts 2010. Klagen angår spørgsmålet, om indklagede har udført

Læs mere

Forslag. Til lovforslag nr. L 97 Folketinget 2014-15. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 24. marts 2015. til

Forslag. Til lovforslag nr. L 97 Folketinget 2014-15. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 24. marts 2015. til Til lovforslag nr. L 97 Folketinget 2014-15 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 24. marts 2015 Forslag til Lov om ændring af lov om leje, lov om midlertidig regulering af boligforholdene, lov

Læs mere

Indsigelse fra beboerrepræsentationen for Applebys Plads 9-31 vedr. lejeændring pr. 1.1.2012 pga. skatter og afgifter

Indsigelse fra beboerrepræsentationen for Applebys Plads 9-31 vedr. lejeændring pr. 1.1.2012 pga. skatter og afgifter Dan- Ejendomme Tuborg Boulevard 12 2900 Hellerup Sendt pr. brev med afleveringsattest samt tillige pr. e- mail Kopi sendt til LLO i Hovedstaden Dan- Ejd. ejendomsnr. 103-114 LLO foreningsnr. 110182, sag

Læs mere

L E J E K O N T R A K T

L E J E K O N T R A K T MILJØMINISTERIET Naturstyrelsen Midtjylland Mellem xxxx som lejer og Naturstyrelsen Midtjylland, Bjørnkærvej 18, 7540 Haderup som udlejer, oprettes nedenstående L E J E K O N T R A K T 1. Lejemålet Hastruphus

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. september 2013

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. september 2013 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. september 2013 Sag 139/2013 A og B (advokat Poul Erik Petersen for begge) mod R (advokat Morten Sung Leen) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten

Læs mere

Omkostningsbestemt leje og forbedring

Omkostningsbestemt leje og forbedring Marianne Dons Susanne Kier Omkostningsbestemt leje og forbedring 4. udgave Marianne Dons og Susanne Kier Omkostningsbestemt leje og forbedring 4. udgave/1. oplag Karnov Group Denmark A/S, København 2019

Læs mere

AFGØRELSE. Huslejenævnet i Vejle Kommune. Advokatkompagniet A/S Att: Camilla Ernst Nørreport Aarhus C

AFGØRELSE. Huslejenævnet i Vejle Kommune. Advokatkompagniet A/S Att: Camilla Ernst Nørreport Aarhus C Advokatkompagniet A/S Att: Camilla Ernst Nørreport 26 8000 Aarhus C Huslejenævnet i Vejle Kommune har på sit møde den 11. maj 2017 truffet følgende Vejle, den 7. juni 2017 J.nr. 03.09.00-G01-64-16 AFGØRELSE

Læs mere