Effektiviseringer kommunale budgetter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Effektiviseringer kommunale budgetter"

Transkript

1 Effektiviseringer og kommunale budgetter

2 - 2 - Indhold: Indledning...3 Effektiviseringer og rationaliseringer i kommuner...4 Definition af effektivitet... 4 KL s procesguide og inspirationskatalog... 4 De politiske mål, langsigtede strategier samt politiske redskaber... 5 Medindflydelse i budgetbehandlingen...7 Hvad fremgår af MED- og SU-aftalerne?... 7 Eksempler på spørgsmål, I kan stille... 9 Hvor kan jeg hente yderligere viden og inspiration...11 Budgetdrøftelse mv Effektiviseringsredskaber Denne vejledning er udarbejdet af en arbejdsgruppe bestående af: Sanne Kjærgaard Nikolajsen, DKK Per Brøgger Jensen, DKK Kasper Manniche, DKK Torben Petersen, FTF-K Christian E. Christensen, BUPL Ellen Gydesen, AC Allan Hauge Nielsen, KTO

3 - 3 - Indledning KTO s forhandlingsudvalg har besluttet, at der skulle udarbejdes redskaber om effektiviseringer og de kommunale budgetter til brug for det lokale niveau. Sådanne redskaber kunne fx være et supplement til medbestemmelsesreglerne om budgetforhold eller en opprioritering af budgetviden med særligt henblik på effektiviseringer. På denne baggrund har arbejdsgruppen udarbejdet denne vejledning til brug for organisationernes lokale repræsentanter. Kommunerne vedtager hvert år i oktober måned det næste års budgetter. Her besluttes det i realiteten, hvor mange penge, der skal bruges på ældrepleje, børnepasning, folkeskolen, administration, teknik, service og alle de andre kommunale opgaver. Langt den største udgift i de kommunale budgetter er lønudgifter. Budgetterne er derfor helt afgørende for de vilkår, de ansatte arbejder under og i sidste ende kvaliteten af opgaverne og dermed borgernes tilfredshed og deres opbakning til ydelserne. Budgetterne er omdrejningspunktet i den kommunale opgavevaretagelse det er her, det besluttes om opgaverne opprioriteres eller nedprioriteres, om der skal oprettes nye stillinger eller skæres ned. Gennem budgetterne skal der bl.a. være afsat penge til de lønstigninger, som er aftalt i overenskomsterne og KTO-forliget. Meget budgetteknik skal på plads i I de nye kommuner skal man være enige om, hvordan man opgør udgifterne på forskellige områder. Mange kommuner opgør f.eks. i dag ældreudgifterne på forskellige måder i den kommunale kontoplan. Man skal desuden være opmærksom på, at det ikke kun er i forbindelse med den egentlige budgetbehandling, at effektiviseringer og rationaliseringer kommer på dagsordenen. Det kan forventes at kommunerne i de kommende år vil øge sit fokus på planlægning og identificering af sådanne tiltag med henblik på at forøge det lokale økonomiske råderum.

4 - 4 - Effektiviseringer og rationaliseringer i kommuner De nye sammenlagte kommuner skal have harmoniseret deres service-niveauer, så der er ens service i hele kommunen. Det vil blive fastlagt i budgettet. En lang række kommuner vil, bl.a. set i lyset af aftalen med KL s aftale med regeringen om kommunernes økonomi for 2007, benytte lejligheden til at effektivisere og rationalisere i budgetterne. Af denne aftale fremgår således, at Regeringen og KL er enige om, at kommunalreformen åbner mulighed for den enkelte kommune for over en flerårig periode at hjemtage en række effektiviserings- og synergigevinster både som følge af sammenlægning og som følge af overtagelse af nye opgaver. Regeringen og KL er enige om vigtigheden af, at gevinsterne identificeres, og at der i kommunerne lægges en plan for realiseringen heraf over de kommende år. Der er enighed om, at det økonomiske råderum, som skabes ved at udnytte disse effektiviserings og synergimuligheder, tilfalder kommunerne. Nogle rationaliseringer vil først ske om et par år, og det er derfor vigtigt at holde øje med "budgetoverslags-årene" altså årene efter Definition af effektivitet Begrebet produktivitet er et udtryk for hvor meget der produceres af serviceydelser i forhold til de afsatte resurser (fx antal undersøgelser for kræft i forhold til de budgetterede omkostninger for kræftundersøgelser). I begrebet effektivitet inddrages også kvaliteten af den service, der bliver leveret i forhold til de mål, der er sat (fx hvor lang ventetid, der er før man bliver undersøgt). Desuden kan man inddrage selve målfastsættelsen: Er ventetiden afgørende for resultatet, eller er der andre mål, som bedre sikrer, at man opnår det bedste resultat? Det kunne fx være overlevelsesgrad for henviste patienter, som ikke nødvendigvis kun afhænger af ventetid inden undersøgelsen, men også af undersøgelsens kvalitet (grundighed), optimal prioritering mellem undersøgelse og behandling mv. Generelt er det meget vanskeligt at måle effektivitet og produktivitet i den offentlige sektor. Modsat den private sektor er der oftest ingen pris på produktet, og forbrugerne skal heller ikke skal tage stilling til, om prisen er rimelig. For den offentlige sektor gælder desuden, at serviceydelserne er underlagt særlige rammebetingelser som for eksempel forsyningspligt, ens behandling af alle borgere, aktindsigt i sager mv. KL s procesguide og inspirationskatalog Som vejlednings- og inspirationsmateriale for kommunerne forud for kommunesammenlægningerne pr. 1. januar 2007 har KL udarbejdet et Inspirationskatalog effektiviseringer i forbindelse med opgave- og strukturreformen.

5 - 5 - Af forordet fremgår bl.a., at effektiviseringsgevinster ikke kommer af sig selv. De kommer kun, hvis der træffes politisk beslutning om, at de findes, og hvor store de er. Og videre i forordet: Det må bero på en lokalpolitisk vurdering om og i givet fald hvor stort et givent effektiviseringspotentiale er i den enkelte kommune. Om effektiviseringer anføres, at det handler om at få mere ud af de samme penge eller få det samme ud af færre penge. Herudover fremstår besparelser, som også vil bringe serviceniveauet i spil. Inspirationskataloget indeholder en række beskrivelser om mulige effektiviseringstiltag. Beskrivelserne er områdeopdelt på f.eks. administrationsområdet og dagtilbudsområdet. Indledningsvis indeholder inspirationskataloget dog nogle generelle betragtninger, herunder om effektiviseringspotentiale. Det er KL s vurdering, at effektiviseringspotentialet i de igangværende kommunesammenlægninger vil befinde sig på et niveau i størrelsesordenen 5-10 pct. af de samlede nettodriftsudgifter. Baggrunden herfor virker ikke overbevisende. Vurderingen er baseret på erfaringer fra Bornholm og en miniundersøgelse blandt forbipasserende deltagere på Kommunaløkonomisk Forum i januar KL anfører imidlertid, at det må det bero på en lokalpolitisk vurdering og beslutning om effektiviseringsgevinsternes størrelse. De politiske mål, langsigtede strategier samt politiske redskaber KL anbefaler, at sammenlægningsudvalgene tager effektiviseringer på den politiske dagsorden, og at der formuleres en målsætning for effektiviseringsgevinsternes størrelse, enten i form af en procentsats eller et konkret beløb. Herudover anbefaler KL, at sammenlægningsudvalget fastlægger en tidshorisont, inden for hvilken effektiviseringsgevinsten skal være realiseret, samt at sammenlægningsudvalget beslutter hvilken metode, der skal anvendes for at opnå effektiviseringsgevinsterne. Politikerne har følgende redskaber og mekanismer til effektivisering i kommuner og regioner: 1. Anvendelse af nøgletal / Benchmarking 2. Kontraktstyring / økonomisk decentralisering / rammestyring 3. Udbud / udlicitering 4. Generelle produktivitetsgevinster ( grønthøster -metoden) 5. Fusioner / strukturændringer 6. Ændring af arbejdsgange / IT / Digitalisering 1. Nøgletal / Benchmarking Når kommuner måles og sammenlignes indbyrdes med hensyn til hvor effektive de er, bruges der ofte et enhedsomkostningsbegreb, som fx kan være udgiften pr. indbygger på forskellige serviceydelser. Derudover er benchmarking sammenligning med andre kommuner, opfyldelse af måltal, anvendelse af nøgletal, enhedsomkostninger mv. blevet et redskab, hvor man søger at måle effektiviteten. Forudsætningerne for sådanne enhedsomkostninger er ofte forskellige, og de ydelser, som en kommune producerer, er ofte serviceydelser, der ikke er direkte målelige. Som følge heraf er egentlige effektivitetsanalyser sjældne og ofte meget summariske.

6 Kontraktstyring/økonomisk decentralisering/rammestyring Intern kontraktstyring er en styreform som allerede har vundet stor udbredelse i mange kommuner. Kontraktstyring er ikke en entydig størrelse, og kan være alt fra kontrakter som primært er et dialog- og udviklingsredskab i relationerne mellem institution, forvaltning og politikere til kontrakter, hvis primære formål er at regulere den økonomiske ramme i form af retningslinjer for økonomisk selvstyre/lønsumsstyring. Den økonomiske decentralisering er efterhånden gennemført overalt i Danmark. Omfanget af decentraliseringen helt ud på institutionsniveau, og de spilleregler, der regulerer den økonomiske decentralisering, er derimod stadig meget forskellige fra kommune til kommune. 3. Udbud/udlicitering Udlicitering af offentlige opgaver har de senere år været fremført som et vigtigt redskab for kommunalpolitikerne til at øge effektiviteten. Af aftalen om kommunernes økonomi for 2007 fremgår det, at regeringen og KL er enige om mere konkurrenceudsættelse af de kommunale opgaver. I 2005 konkurrenceudsatte kommunerne ca. 20 % af de opgaver, der må udføres af private leverandører. Regeringen og KL har nu indgået en flerårig aftale om at øge andelen til 25 %. Målet gælder for alle kommuner under ét. 4. Generelle produktivitetsgevinster ( grønthøster -metoden) Med den økonomiske decentralisering og rammestyring er der skabt et let redskab for kommunalpolitikerne til at foretage ensartede, procentvise nedskæringer i budgetrammerne. Herved bliver den politiske stillingtagen til serviceniveauet usynliggjort. 5. Fusioner /strukturændringer Ved fusionering af institutioner og sammenlægning og ændringer i forvaltningsstrukturen kan der i visse tilfælde opnås nogle stordriftsfordele, fx i form af fælles styring af indkøb af varer og tjenesteydelser, bedre udnyttelse af personaleresurserne og nedsættelse af antallet af lederstillinger. 6. Ændring af arbejdsgange / IT / Digitalisering Mange kommuner foretager analyser af sagsgange mv. med henblik på at forenkle de administrative processer. Desuden kan fx en digitalisering og anvendelse af IT i forbindelse med borgerbetjeningen i visse tilfælde indebære muligheder for færre personaleresurser.

7 - 7 - Medindflydelse i budgetbehandlingen Medarbejdernes mulighed for at få indflydelse på regionens eller kommunens budget er fastlagt i én af to aftaler: aftale om tillidsrepræsentanter, samarbejde og samarbejdsudvalg (TR/SU-aftalen, som gælder i de kommuner, hvor der ikke er indgået en lokal MED-aftale) de lokale MED-aftaler, der er indgået i henhold til MED-rammeaftalen. Der er både i TR/SU-aftalen og i henhold til MED-rammeaftalen opstillet krav om information og drøftelse af budgetforhold. Hvad fremgår af MED- og SU-aftalerne? Aftale om tillidsrepræsentanter, samarbejde og samarbejdsudvalg (TR/SU-aftalen) Af denne aftale fremgår, at det påhviler ledelsen: at informere om alle væsentlige forhold af betydning for arbejds- og personaleforholdene, at orientere samarbejdsudvalget med henblik på at drøfte blandt andet forslag til budgetter og regnskab, at informere om den seneste udvikling og den forventede udvikling i virksomhedens eller forretningsstedets aktiviteter og økonomiske situation, at informere og drøfte situationen, strukturen og den forventede udvikling med hensyn til beskæftigelsen i institutionen samt om alle planlagte forventede foranstaltninger, navnlig når beskæftigelsen er truet, at informere og drøfte de beslutninger, som kan medføre betydelige ændringer i arbejdets tilrettelæggelse og ansættelsesforholdene, herunder beslutning om virksomhedsoverdragelse. MED-rammeaftalen I denne aftale er: der som minimumsbetingelse en tilsvarende informationspligt og adgang til drøftelse om arbejds- og personaleforhold, som i aftalen om tillidsrepræsentanter, samarbejde og samarbejdsudvalg. der desuden en pligt til at fastlægge retningslinier i blandt andet kommunens eller amtets hovedudvalg om procedurer for drøftelse af budgetforslagets konsekvenser for arbejds- og personaleforhold, herunder hvornår og på hvilket grundlag, drøftelsen skal finde sted. det fastlagt, at kommunens eller amtets hovedudvalg skal mødes normalt en gang om året med den politiske ledelse for at drøfte budgetforslagets konsekvenser for arbejds- og personaleforhold. Denne drøftelse skal ske på et så tidligt tidspunkt i budgetbehandlingen, at medarbejderrepræsentanternes synspunkter og forslag kan indgå i grundlaget for kommunalbestyrelsens/amtsrådets beslutninger. I både TR/SU-aftalen og MED-rammeaftalen påhviler det ledelsen, at informere om den seneste udvikling og den forventede udvikling i virksomhedens eller forretningsstedets aktiviteter og økonomiske situation informere og drøfte situationen, strukturen og den forventede udvikling med hensyn til beskæftigelsen i institutionen, samt om alle planlagte forventede foranstaltninger, navnlig når beskæftigelsen er truet informere og drøfte de beslutninger, som kan medføre betydelige ændringer i arbejdets tilrettelæggelse og ansættelsesforholdene, herunder beslutning om virksomhedsoverdragelse.

8 - 8 - Kravene til informationens indhold og tidspunktet for informationen skal stå i rimeligt forhold til den pågældende sags omfang og karakter, således at kravene til informationen skærpes jo mere omfattende, jo mere kompliceret og jo mere indgribende sagen er for medarbejderne. Desuden er der indført en forhandlingspligt forud for beslutninger om betydelige ændringer i arbejdstilrettelæggelse og ansættelsesvilkår, herunder virksomhedsoverdragelse. Hvis disse bestemmelser ikke overholdes er der mulighed for at sanktionere. Herudover henvises til protokollat vedrørende medarbejdernes inddragelse og medvirken ved omstilling, udbud og udlicitering. En forudsætning for at du kan få indflydelse er, at du kender tidsplanen for, hvordan budgettet bliver til. Så har du mulighed for at stille spørgsmål, indgå i en dialog og komme med kommentarer, som kan indgå i de endelige beslutninger. Tidsplanen er offentlig. Du kan få en kopi af din leder eller af amtet/kommunen og gennemgå den på et personalemøde eller i MED/SU-udvalget. du sikrer dig, at tidspunktet for drøftelserne af budgettets konsekvenser for arbejds- og personaleforhold sker på et så tidligt tidspunkt som muligt. Hvornår dette tidspunkt er, afhænger af hvilke tidsterminer der er for budgetbehandlingen i det enkelte amt eller i den enkelte kommune. I hovedudvalget/hsu sidder der tillidsrepræsentanter, der er udpeget af organisationerne, men der kan også sidde organisationsvalgte. Det er typisk her, at drøftelserne med regionen eller kommunen om budgetlægningen finder sted. Det er her, at budgetmateriale m.v. udleveres af regionen eller kommunen. Medarbejderrepræsentanterne skal være opmærksomme på at inddrage (repræsentanter for) de overenskomstgrupper, som ikke er repræsenteret direkte i hovedudvalget. Et godt tidspunkt for det årlige møde med den politiske ledelse vil kunne være i januarfebruar måned, når politikerne fastlægger den økonomiske ramme og lønforudsætningerne. Et godt tidspunkt for drøftelser i hovedudvalget/hsu af budgettets konsekvenser vil desuden være, når der foreligger et konkret budgetforslag. Dette vi typisk være i perioden marts-april. Procedureretningslinjer for drøftelse af budgettets konsekvenser for arbejds- og personaleforhold samt for større rationaliserings- og omstillingsprojekter I kommuner/regioner, der har indgået en lokal MED-aftale, er der en pligt til at fastlægge retningslinier i blandt andet kommunens eller amtets hovedudvalg om procedurer for drøftelse af budgetforslagets konsekvenser for arbejds- og personaleforhold, herunder hvornår og på hvilket grundlag, drøftelsen skal finde sted. Der er desuden pligt til at aftale retningslinjer for proceduren for drøftelse af større rationaliseringsog omstillingsprojekter.

9 - 9 - Herudover skal ledelsen i både MED- og SU-kommuner indgå i en drøftelse (forhandling), med medarbejderne om de forhold i budgettet som har konsekvenser for de arbejds- og personalemæssige forhold. Eksempler på procedureretningslinjer: Tidsplan for budgetforslag forelægges MED-hovedudvalget på deres første møde i kalenderåret. Tidsplanen danner grundlag for, hvornår de forskellige MED-udvalg skal inddrages i drøftelserne af budgettets konsekvenser for arbejds- og personaleforhold. MED-udvalgene på område-/forvaltnings-/institutionsniveau inddrages i drøftelserne af budgettets konsekvenser for arbejds- og personaleforhold på det tidspunkt, hvor ledelsen på det pågældende niveau behandler budgettet. Medarbejdernes bemærkninger og evt. forslag til budgettet for område-/forvaltnings- samt institutionsniveau, vedlægges den videre behandling af budgettet. Bemærkningerne indsendes endvidere til hovedudvalget. Hvis medarbejderne ikke ønsker at afgive bemærkninger eller forslag til budgettet skal dette ligeledes fremgå skriftligt. Der afholdes møde mellem Økonomiudvalget og MED-hovedudvalget i forbindelse med Økonomiudvalgets udmelding om budgetrammen. Desuden deltager Hovedudvalget i Kommunalbestyrelsens budgetseminar. Hvis der til dette tidspunkt er fremkommet skriftlige bemærkninger/forslag fra medarbejderne til budgettet indgår disse i drøftelserne. Der skal til budgettet udarbejdes noter til alle budgetforslag, som har konsekvens for arbejdsog personaleforhold. Ligeledes skal der på alle niveauer redegøres fra ledelsens side om alle de konsekvenser som de enkelte dele i budgettet måtte have for arbejds- og personalemæssige forhold. Eksempler på spørgsmål, I kan stille Opret en budgetbande Prøv at oprette en budgetbande i regi af MED/SU. Ved at oprette en budgetbande vil I kunne samle resurserne på medarbejdersiden og kunne lægge et fælles pres på arbejdsgiversiden. I budgetbanden kan I løbende stille de relevante spørgsmål til ledelsen og informere kollegerne om arbejdet med budgettet. I kan fx stille følgende spørgsmål til ledelsen: Er der udarbejdet notater, som handler om større problemer i regionen/kommunens overordnede økonomi, f.eks. om forholdet mellem indtægter og udgifter? Er der udarbejdet en budgetvejledning fra økonomidirektøren til den øvrige ledelse i forbindelse med, at budgetbehandlingen i organisationen igangsættes? Hvornår udmelder økonomiudvalget de første udkast til rammer for det kommende budgetår for de enkelte områder? Er der udarbejdet relevante papirer i forbindelse med drøftelsen af de første udkast til rammer? Specielt vedr. effektiviseringer kan I fx stille følgende spørgsmål: Er der områder, som skal omdannes til kontraktstyrede enheder? Er der områder, hvor man planlægger at foretage udbud af serviceydelser og i givet fald hvilke? Er der indregnet generelle produktivitetsgevinster/effektiviseringer i budgetudkastet, dvs. konkrete reduktioner af budgettet og hvor og hvor meget? Hvad er begrundelsen? Hvad skal disse reduktioner finansiere? Er der brugt den officielle pris- og lønfremskrivning, eller er den lavere (dvs. en slags skjult besparelse grønthøster )

10 Forudsætter budgetrammerne, at der skal der ske institutionssammenlægninger eller andre strukturændringer? Er der udarbejdet særlige budgetanalyser med henblik på ændring af arbejdsgange og på hvilke områder? Er der anvendt nøgletal/benchmarkanalyser hvis ja hvad viser de, og vil de få konsekvenser for antallet af institutioner/enheder og antallet af ansatte? Medarbejdersiden har mulighed for at tilkalde sagkyndig vejledning og bistand til MED/SU-udvalget ved budgetbehandlingen (TR/SU-aftalens 22, stk. 10). Det vil ofte være en person fra økonomiafdelingen, der kan komme og forklare, hvad de forskellige konti på budgettet indeholder af penge til fx ny løn, vikardækning mv. Nedenstående spørgsmål og overvejelser kan I tage udgangspunkt i under den generelle behandling af kommunens eller regionens budget: Sæt tidsplanen på dagsordenen i hovedudvalget, før den forelægges til politisk vedtagelse. Er der mulighed for reel indflydelse jævnfør tidsplanen? Få eventuelt skrevet inddragelse af medarbejderne direkte ind i tidsplanen fx i form af tid til drøftelser af budgettets konsekvenser i såvel hovedudvalg/hsu som i samarbejdsudvalg eller lignende på arbejdspladserne. Der vil også kunne stilles forslag om, at personalerepræsentanter fra hovedudvalget deltager i regionsrådets eller byrådets budgetseminar. Tilrettelæg årets gang. Lav en liste over de informationer hovedudvalget skal bruge for at løse opgaverne på budgetområdet. Nedsæt eventuelt en budgetbande. Hvor stor er lønfremskrivningen? Fremskrives der med de omkostningsprocenter, der fremgår af KTO-forliget? Er der taget højde for reststigningen - hvordan? Er der sammenhæng mellem de mål og aktiviteter, der skal nås, og så de lønmidler, der er afsat? I hvilke situationer kan lønbudgettet reguleres i løbet af året hvordan håndteres usikkerheder i budgettet vedrørende fx ved barsel, sygdom, uplanlagt overarbejde mv.? Er der afsat centrale midler til prioriterede opgaver/formål, herunder til lokal løndannelse. Efter hvilke principper kan disse anvendes? Kommunens eller regionens budget skal være vedtaget senest den 15. oktober. I den sidste måned op til budgetvedtagelsen vil der typisk kun være begrænset mulighed for indflydelse gennem MED/SU-systemet. Efter vedtagelsen af budgettet afholdes der ofte orienteringsmøder for samarbejdsudvalgsmedlemmer, forvaltningschefer m.fl. Her kan beslutningerne alene tages til efterretning.

11 Hvor kan jeg hente yderligere viden og inspiration Du kan på nedenstående hjemmesider hente yderligere viden og inspiration om redskaber til effektivisering, der kan komme tale i forbindelse med budgetbehandlingen. Ligeledes er samlet henvisninger til hvor du kan hente inspiration om indflydelse på budgettet og vejledninger til brug for fastlæggelse af budgettet. Listen er ikke udtømmende. På finder du denne vejledning mv. Listen vil blive ajourført med mellemrum. (Under klik på knappen TR/MED lokalt, der ligger på menubjælken). Lønfremskrivning i budget 2007 Læs notat fra BUPL og FOA om lønfremskrivninger i budgettet for 2007: Opdaterede lønomkostningsprocenter i KTO-forliget På finder du de opdaterede tal. Budgetdrøftelse mv. Budgethjul På er præsenteret et budgethjul. Budgethjulet er et værktøj, der beskriver, hvordan budgetprocessen forløber. Det viser, hvem der gør hvad - og hvornår de gør det: Budgetnyt fra DKK DKK udarbejder nyhedsbrev om KL s budgetvejledning (DKK vil sende små nyhedsbreve ud hver gang KL kommer med en ny udgave af deres budgetvejledning med forslag til spørgsmål man kan stille lokalt): Kommunal økonomi Information mv. om kommunernes økonomi (BUPL s hjemmeside): Medbestemmelse På findes alle aftaler om tillidsrepræsentanter, samarbejde, medindflydelse og medbestemmelse. På Medarbejderportalen.dk findes en række notater vedr. behandlingen af budget2007: Indenrigsministeriets regler om budget- og regnskabssystem På indenrigsministeriets hjemmeside findes på adressen, alle regler om kommunernes og regionernes budget- og regnskabssystemer på en rimelig forståelig måde. Det autoriserede Budget- og regnskabssystem omfatter et sæt af regler vedrørende formen for kommunernes årsbudget, flerårige budgetoverslag og regnskab m.v. Reglerne er fastsat af indenrigsministeren med hjemmel i den kommunale styrelseslovs 46 og 57.

12 Anvendelse af nøgletal / Benchmarking Nøgletal for de nye kommuners økonomi ( Det Ny Danmark på Kontraktstyring / decentralisering / rammestyring På dkk.dk er der en pjece om styreformer: På personaleweb.dk er der et tema om kontraktstyring og medindflydelse: Effektiviseringsredskaber På medarbejderportalen.dk er der særligt disse indgange til styreformer: Mål- og rammestyring: Kontraktstyring: På disse sider har BUPL samlet dokumenter og links, som kan give viden og overblik om styreformerne i en kommune: Udbud / udlicitering På findes under medlemsorganisationer emnesiden, Udbud og udlicitering, bl.a. en vejledning om behandling af sager vedr. påstået brud på udliciteringsprotokollatet. På Medarbejderportalen.dk: Menu=60300 Under emnerne om udbud findes konkrete redskaber og anbefalinger. På er generelt samlet arbejdsgivernes anbefalinger til en udbudsproces. Fusioner / strukturændringer Områdeledelse: På personaleweb under temaet om kontraktstyring behandles også spørgsmålet om fusioner på institutionsniveau. På bupl.dk findes materiale om institutionsstruktur på følgende link: 26FE75963E15580AC1256F C0A!OpenDocument

13 Ændring af arbejdsgange / IT / Digitalisering På medarbejderportalen er samlet information om organisations- og ledelsesudvikling: Materiale fra KL vedr. budget 2007 og serviceharmonisering KL har bl.a. udarbejdet en procesguide om budget og et inspirationskatalog om effektiviseringsgevinster. Materialet findes på Effektiviseringsredskaber Her findes bl.a.: Procesguide om budget 2007 og serviceharmonisering KL s Procesguide om budget 2007 og serviceharmoniseringer er udarbejdet med henblik på at give kommunerne inspiration til arbejdet med at fastlægge principper for, hvordan serviceniveauet ønskes harmoniseret, inspiration til opstilling af principper for, hvordan effektiviseringsgevinster skal indhøstes, samt inspiration til at finde metoder til budgetlægning af nye opgaver. Inspirationskatalog om effektiviseringsgevinster KL har udarbejdet et effektiviseringskatalog, der kan betragtes som et støttemateriale til Procesguide Budget 2007 og serviceharmoniseringer. I effektiviseringskataloget har KL fra kommunerne indsamlet en række forslag til og kommunale eksempler på effektiviseringsgevinster fra de kommunale serviceområder. Artikel om serviceharmonisering i de sammenlagte kommuner Økonomiaftalerne mellem regeringen og henholdsvis KL og Regionsforeningen På regering_lovgivning.htm finder du de indgåede aftaler mellem regeringen og henholdsvis KL og regionsforeningen om kommunernes og regionernes økonomi for 2007.

Sæt ny løn på dagsordenen

Sæt ny løn på dagsordenen Sæt ny løn på dagsordenen - 2 - Indholdsfortegnelse 1. Veje til indflydelse... 3 2. Råderum til ny løn... 3 3. Ny løn på budgettet... 5 4. Indflydelse på råderum og budget... 7 5. Spørgsmål du kan stille

Læs mere

Information og drøftelse

Information og drøftelse Inspirationsnotat nr. 1 til arbejdet i MED-Hovedudvalg 16. maj 2007 Information og drøftelse Information og drøftelse (forhandling) i henhold til MED-rammeaftalen Nedenfor er en gennemgang af MED-aftalens

Læs mere

Hovedbestemmelserne i Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse findes i 7, stk. 4 og 5 og 8, stk. 3:

Hovedbestemmelserne i Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse findes i 7, stk. 4 og 5 og 8, stk. 3: N O TAT Information og inddragelse af medarbejdere efter SU/MED-reglerne April 2011 Side 1/9 Dette notat behandler reglerne for information og inddragelse af medarbejderne ved omstilling, udbud, udliciteringer

Læs mere

BILAG 5. PROTOKOLLAT OM MEDARBEJDERNES INDDRAGELSE OG MED- VIRKEN VED OMSTILLING, UDBUD OG UDLICITERING

BILAG 5. PROTOKOLLAT OM MEDARBEJDERNES INDDRAGELSE OG MED- VIRKEN VED OMSTILLING, UDBUD OG UDLICITERING Side 45 BILAG 5. PROTOKOLLAT OM MEDARBEJDERNES INDDRAGELSE OG MED- VIRKEN VED OMSTILLING, UDBUD OG UDLICITERING 1. Rammer Parterne er enige om særligt at henlede opmærksomheden på, at medindflydelses-

Læs mere

for behandling af budgettet

for behandling af budgettet Inspirationsnotat nr. 2b til arbejdet i MED-Hovedudvalg 2.11.2009 Vejledning om procedureretningslinje for behandling af budgettet Budgettet har stor indflydelse på arbejds- og personaleforhold. Retningslinje

Læs mere

Protokollat om medarbejdernes inddragelse og medvirken ved omstilling, udbud og udlicitering

Protokollat om medarbejdernes inddragelse og medvirken ved omstilling, udbud og udlicitering Side 1 Protokollat om medarbejdernes inddragelse og medvirken ved omstilling, udbud og udlicitering KL Amtsrådsforeningen Københavns Kommune Frederiksberg Kommune Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte

Læs mere

Vejledning om. procedureretningslinie for omstilling,

Vejledning om. procedureretningslinie for omstilling, Inspirationsnotat nr. 7 til arbejdet i MED-Hovedudvalg 17. juni 2008 Vejledning om procedureretningslinie for omstilling, herunder udbud og udlicitering Denne vejledning og tilhørende forslag til procedureretningslinie

Læs mere

Protokollat om medarbejdernes inddragelse og medvirken ved omstilling, udbud og udlicitering

Protokollat om medarbejdernes inddragelse og medvirken ved omstilling, udbud og udlicitering Side 1 Protokollat om medarbejdernes inddragelse og medvirken ved omstilling, udbud og udlicitering KL Amtsrådsforeningen Københavns Kommune Frederiksberg Kommune Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte

Læs mere

Brug. Trivselsaftalen. når budgettet skal vedtages

Brug. Trivselsaftalen. når budgettet skal vedtages Brug F O A F A G O G A R B E J D E Trivselsaftalen når budgettet skal vedtages Om kommuner og regioners pligt til at gøre rede for sammenhæng mellem ressourcer og arbejdsmængde ved budgetændringer Politisk

Læs mere

Inspiration til drøftelse af arbejdspladsbudgetter.

Inspiration til drøftelse af arbejdspladsbudgetter. September 2009 Inspiration til drøftelse af arbejdspladsbudgetter. I forbindelse med de lokale lønforhandlinger er det meget vigtigt at være opmærksom på overholdelse af MED retningslinjen for drøftelse

Læs mere

Velkommen som MED-repræsentant i et Hovedudvalg. oao.dk

Velkommen som MED-repræsentant i et Hovedudvalg. oao.dk Velkommen som MED-repræsentant i et Hovedudvalg oao.dk 1 Kære MED-repræsentant Din opgave er at være med til at sikre, at alle medarbejdere kan få medindflydelse og medbestemmelse på deres arbejdsforhold.

Læs mere

I notatet er samlet svar på spørgsmål som ofte stilles til FTF og OAO. Spørgsmål med svar som har hjemmel i MED-rammeaftalen.

I notatet er samlet svar på spørgsmål som ofte stilles til FTF og OAO. Spørgsmål med svar som har hjemmel i MED-rammeaftalen. 4. maj 2011 I notatet er samlet svar på spørgsmål som ofte stilles til FTF og OAO Spørgsmål med svar som har hjemmel i MED-rammeaftalen. På hvilket niveau i MED-systemet skal ledelsens beslutninger drøftes?

Læs mere

Vejledning om. procedureretningslinje for omstilling,

Vejledning om. procedureretningslinje for omstilling, Inspirationsnotat nr. 7a til arbejdet i MED-Hovedudvalg 2.11.2009 Vejledning om procedureretningslinje for omstilling, herunder udbud og udlicitering Denne vejledning og tilhørende forslag til procedureretningslinje

Læs mere

KERNEN i MED-systemet. MED-aftalen har 3 niveauer. Septemberforliget 1899. Torben Lenike Petersen Konsulent FTF

KERNEN i MED-systemet. MED-aftalen har 3 niveauer. Septemberforliget 1899. Torben Lenike Petersen Konsulent FTF KERNEN i MED-systemet Torben Lenike Petersen Konsulent FTF Sanne Kjærgaard Nikolajsen Konsulent OAO MED-aftalen har 3 niveauer De 3 procedureretningslinjer Den lokale MED-aftale MED-rammeaftalen Septemberforliget

Læs mere

CFU Centralorganisationernes Fællesudvalg

CFU Centralorganisationernes Fællesudvalg CFU Centralorganisationernes Fællesudvalg 1 November 2005 Notat om SU-aftalens bestemmelser om ledelsens pligt til information og drøftelse i samarbejdsudvalget Baggrund EU-direktiv af 11. marts 2002 om

Læs mere

Medarbejderinddragelse ved omstilling, udbud og udlicitering

Medarbejderinddragelse ved omstilling, udbud og udlicitering Medarbejderinddragelse ved omstilling, udbud og udlicitering Denne retningslinje skal tilgodese medarbejdernes behov for tryghed i forandringsprocesser samt sikre, at medarbejdernes viden og ideer indgår

Læs mere

KERNEN i MED-systemet

KERNEN i MED-systemet KERNEN i MED-systemet Torben Lenike Petersen Konsulent FTF Sanne Kjærgaard Nikolajsen Konsulent OAO MED-aftalen har 3 niveauer Septemberforliget 1899 Forhandlingsretten Løn Arbejdstid Ferie MED-aftalen

Læs mere

Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte. Medarbejderinddragelse og TR-rettigheder ved en kommunalreform. hvad gælder?

Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte. Medarbejderinddragelse og TR-rettigheder ved en kommunalreform. hvad gælder? Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Medarbejderinddragelse og TR-rettigheder ved en kommunalreform hvad gælder? Denne publikation er tilrettelagt af: Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte

Læs mere

ODSHERRED KOMMUNE Direktionen 23. marts 2010 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR ODSHERRED KOMMUNE FOR Side 1

ODSHERRED KOMMUNE Direktionen 23. marts 2010 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR ODSHERRED KOMMUNE FOR Side 1 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR FOR 2010-2013 Side 1 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR FOR 2010-2013 Indledning og formål Nulvækst i den offentlige økonomi, stadig større forventninger til den kommunale service

Læs mere

Procedureretningslinjer

Procedureretningslinjer Procedureretningslinjer DATO 14-04-2011 SAGSNR. 326-2011-18747 SAGSANSVARLIG Rita Jeppesen HR og Personale HR og Personale I henhold til Kalundborg Kommunes lokale MED-aftale er der udarbejdet nedenstående

Læs mere

Samarbejde i regioner og kommuner

Samarbejde i regioner og kommuner FORBUND Samarbejde i regioner og kommuner Information om dit arbejde i MED 2 FOA MED-HOVEDUDVALG Indhold Kære MED-repræsentant 3 Din udpegning 3 Din opgave 4 MED-aftalens formål 4 MED-systemets opbygning

Læs mere

NOTAT OM SU-AFTALENS BESTEMMELSER OM LEDELSENS PLIGT TIL INFORMATION OG DRØFTELSE I SAMARBEJDSUDVALGET

NOTAT OM SU-AFTALENS BESTEMMELSER OM LEDELSENS PLIGT TIL INFORMATION OG DRØFTELSE I SAMARBEJDSUDVALGET NOTAT OM SU-AFTALENS BESTEMMELSER OM LEDELSENS PLIGT TIL INFORMATION OG DRØFTELSE I SAMARBEJDSUDVALGET NOTAT OM SU-AFTALENS BESTEMMELSER OM LEDELSENS PLIGT TIL INFORMATION OG DRØFTELSE I SAMARBEJDSUDVALGET

Læs mere

Inspiration til arbejdet med kvalitetskontrakter

Inspiration til arbejdet med kvalitetskontrakter Inspirationsnotat nr. 5c til arbejdet i MED-Hovedudvalg 12. april 2010 Inspiration til arbejdet med kvalitetskontrakter Her er samlet en række forslag til udarbejdelsen af en kommunal kvalitetskontrakt.

Læs mere

NOTAT. Proces- og tidsplan for budget (Principper for økonomistyring bilag 3)

NOTAT. Proces- og tidsplan for budget (Principper for økonomistyring bilag 3) Proces- og tidsplan for budget 2015-2018 DATO 4. februar 2014 SAGS NR. (Principper for økonomistyring bilag 3) Dette notat beskriver principper, procedure og tidsplan for vedtagelsen af budget 2015-2018.

Læs mere

SAMARBEJDE PÅ ARBEJDSPLADSER MED UNDER 25 ANSATTE

SAMARBEJDE PÅ ARBEJDSPLADSER MED UNDER 25 ANSATTE SAMARBEJDE PÅ ARBEJDSPLADSER MED UNDER 25 ANSATTE SAMARBEJDE PÅ ARBEJDSPLADSER MED UNDER 25 ANSATTE Udgivet: Samarbejdssekretariatet 2014 Layout: Operate A/S Tryk: FOA Publikationen kan hentes digitalt,

Læs mere

MED-grunduddannelse. Albertslund Kommune PUF MED-underviser Joan Bendiksen

MED-grunduddannelse. Albertslund Kommune PUF MED-underviser Joan Bendiksen MED-grunduddannelse Albertslund Kommune PUF MED-underviser Joan Bendiksen 1 MED-grunduddannelsen Dag 2 - Program Velkomst præsentation af program Opfølgning på arbejde i eget MED-udvalg Læringsmål: Information

Læs mere

Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune.

Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune. Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune. Byrådet d. 25. marts 2008 1. INDLEDNING...3 2. FORMÅL...3 3. MÅLSÆTNINGER FOR KONKURRENCEUDSÆTTELSEN 2008-10...3 4. OVERVEJELSER FØR

Læs mere

Samarbejde. på arbejdspladser med under 25 ansatte

Samarbejde. på arbejdspladser med under 25 ansatte Samarbejde på arbejdspladser med under 25 ansatte Samarbejde på arbejdspladser med under 25 ansatte Udgivet af Samarbejdssekretariatet Layout: Operate A/S Tryk: FOA Publikationen kan hentes digitalt, eller

Læs mere

Årshjul for budgetlægningen for 2018 i Ældre- og Handicapforvaltningen

Årshjul for budgetlægningen for 2018 i Ældre- og Handicapforvaltningen Til Ældre- og Handicapudvalget Sagsnr./Dok.nr. 2016-071827 / 2016-071827-1 Økonomiafsnittet. Ældre- og Handicapforvaltningen Storemosevej 19 9310 Vodskov Init.: LOEK 01-02-2017 Årshjul for budgetlægningen

Læs mere

Vedr.: Høringssvar til Strukturkommissionens betænkning nr. 1434

Vedr.: Høringssvar til Strukturkommissionens betænkning nr. 1434 Til: Indenrigsministeriet og Sundhedsministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K J.nr.:9.02.01-01 17. februar 2004 UDKAST Vedr.: Høringssvar til Strukturkommissionens betænkning nr. 1434 Med henvisning

Læs mere

Bilag B - Drejebog for inddragelse af MED-systemet

Bilag B - Drejebog for inddragelse af MED-systemet 08-02-2019 Kirstine Røn Direkte: 7257 7483 Mail: krr@jammerbugt.dk Sagsnr.: 00.30.02-S00-59-18 Bilag B - Drejebog for inddragelse af MED-systemet Der vil i budgetlægningen for budget 2020-23 være et stort

Læs mere

Udvikling af folkeskolen via ledelsesbeslutninger, der bygger på dialog og samarbejde

Udvikling af folkeskolen via ledelsesbeslutninger, der bygger på dialog og samarbejde Udvikling af folkeskolen via ledelsesbeslutninger, der bygger på dialog og samarbejde Fakta og opmærksomhedsfelter i anvendelsen af det kommunale MED system som ramme om dialog og samarbejde i omstillingen

Læs mere

Det kommunale budgethjul

Det kommunale budgethjul Det kommunale budgethjul Budgethjulet gennemgår, hvordan budgettet bliver til måned for måned. Det henvender sig primært til dig, der fungerer som tillidsvalgt på en arbejdsplads. Budgethjulet er et værktøj,

Læs mere

Notat. Strategi og Organisation. Til: Økonomiudvalget og Byrådet. Sagsnr.: 2010/14376 Dato: Udkast - Effektiviseringsstrategi.

Notat. Strategi og Organisation. Til: Økonomiudvalget og Byrådet. Sagsnr.: 2010/14376 Dato: Udkast - Effektiviseringsstrategi. Strategi og Organisation Notat Til: Økonomiudvalget og Byrådet Sagsnr.: 2010/14376 Dato: 29-04-2011 Sag: Sagsbehandler: Udkast - Effektiviseringsstrategi Signe Friis Direktionskonsulent 1. Baggrund og

Læs mere

Retningslinjer for udbud i Lyngby-Taarbæk Kommune

Retningslinjer for udbud i Lyngby-Taarbæk Kommune Retningslinjer for udbud i Lyngby-Taarbæk Kommune Godkendt af Økonomiudvalget den 13. december 2010 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Omfang og afgrænsning...3 3. Tilrettelæggelse og gennemførelse

Læs mere

[UDKAST 22. februar 2018] Overblik over budgetprocessen i 2018

[UDKAST 22. februar 2018] Overblik over budgetprocessen i 2018 [UDKAST 22. februar 2018] Overblik over budgetprocessen i 2018 Indhold Budgetprocessen i 2018... 3 Fase 1: Forberedelse og budgetprocedure... 4 Fase 2: Fagudvalgenes budgetproces Nye ønsker og forslag

Læs mere

19. november 2018 Temamøde for byrådet Power Point oplæg fra Økonomi blev præsenteret og kommenteret af byrådets medlemmer

19. november 2018 Temamøde for byrådet Power Point oplæg fra Økonomi blev præsenteret og kommenteret af byrådets medlemmer Økonomisk Politik for Fanø Kommune Gældende for 2019-2022 Indledning På byrådets møde den 23. april 2018 blev der stillet forslag om, at der udarbejdes et oplæg til en økonomisk politik, som skal danne

Læs mere

Kapitel 2. Medindflydelse og medbestemmelse 6. Medindflydelse og medbestemmelse 7. Information og drøftelse

Kapitel 2. Medindflydelse og medbestemmelse 6. Medindflydelse og medbestemmelse 7. Information og drøftelse Kapitel 2. Medindflydelse og medbestemmelse 6. Medindflydelse og medbestemmelse Bestemmelserne i denne paragraf er minimumsbestemmelser. Medindflydelse og medbestemmelse indebærer: 1. Gensidig pligt til

Læs mere

Aftale om midlertidige tværgående hovedsamarbejdsudvalg (MTSU) Aftalens formål Strukturreformens faser MED-regler eller SU-regler Etablering og

Aftale om midlertidige tværgående hovedsamarbejdsudvalg (MTSU) Aftalens formål Strukturreformens faser MED-regler eller SU-regler Etablering og Aftale om midlertidige tværgående hovedsamarbejdsudvalg (MTSU) Aftalens formål Strukturreformens faser MED-regler eller SU-regler Etablering og sammensætning af MTSU Information og drøftelse Retningslinier

Læs mere

Strategi for udbud af driftsopgaver

Strategi for udbud af driftsopgaver Strategi for udbud af driftsopgaver Indhold 1 Indledning... 3 2 Overordnede rammer... 3 3 Overvejelser inden udbud af driftsopgaver... 4 4 Virksomhedsoverdragelsesloven... 4 5 Personaleforhold og sociale

Læs mere

Retningslinjerne skal i øvrigt ses i sammenhæng med Region Midtjyllands MEDaftale og Region Midtjyllands Udbudspolitik

Retningslinjerne skal i øvrigt ses i sammenhæng med Region Midtjyllands MEDaftale og Region Midtjyllands Udbudspolitik Vedtaget af Regions MED-udvalget på mødet den 1. december 2011 Retningslinjer vedrørende proceduren for drøftelse af større omstillingsprojekter, herunder i forbindelse med udbud, udlicitering mv. i Region

Læs mere

Brug løn aktivt. - ellers mister du indflydelse. Kommunaløkonomisk Forum 2012 KL og KOMDIR

Brug løn aktivt. - ellers mister du indflydelse. Kommunaløkonomisk Forum 2012 KL og KOMDIR Brug løn aktivt - ellers mister du indflydelse Kommunaløkonomisk Forum 2012 KL og KOMDIR Udgivet af KL Specielle Overenskomstforhandlinger Økonomisk Sekretariat Brug løn aktivt ellers mister du indflydelse

Læs mere

Sammen igennem krisen nye veje

Sammen igennem krisen nye veje Sammen igennem krisen nye veje Oversigt over spørgsmål i diskussionsoplæg til KTO s forhandlingskonference den 12. marts 2012 1. Brug for at gå nye veje Der er økonomisk krise og en meget stram økonomi

Læs mere

Kommunale budgetter og regnskaber sådan! - En guide til lokale udsatteråd om arbejdet med kommunale budgetter og regnskaber

Kommunale budgetter og regnskaber sådan! - En guide til lokale udsatteråd om arbejdet med kommunale budgetter og regnskaber Kommunale budgetter og regnskaber sådan! - En guide til lokale udsatteråd om arbejdet med kommunale budgetter og regnskaber Rådet for Socialt Udsatte har lavet denne guide til jer i de lokale udsatteråd

Læs mere

Kernen i MED. Torben Lenike Petersen FTF Sanne Kjærgaard Nikolajsen FOA Søren O. Nissen OAO

Kernen i MED. Torben Lenike Petersen FTF Sanne Kjærgaard Nikolajsen FOA Søren O. Nissen OAO Kernen i MED Torben Lenike Petersen FTF Sanne Kjærgaard Nikolajsen FOA Søren O. Nissen OAO 1 Der er basalt set to slags MEDudvalg! MED-aftalen har 3 niveauer De 3 procedureretningslinjer Den lokale MED-aftale

Læs mere

Budgetcirkulære om budgetlægningen for budgetåret 2015 og overslagsårene 2016, 2017 og 2018

Budgetcirkulære om budgetlægningen for budgetåret 2015 og overslagsårene 2016, 2017 og 2018 Dato: 1. april 2014 Til samtlige udvalg, forvaltninger og centre Budgetcirkulære om budgetlægningen for budgetåret 2015 og overslagsårene 2016, 2017 og 2018 Budgetcirkulæret omfatter retningslinjer, nettoudgiftsrammer,

Læs mere

Budgetindflydelse i MED. Marts 2018

Budgetindflydelse i MED. Marts 2018 Budgetindflydelse i MED Marts 2018 Dagens program Budgetprocessen i kommuner og regioner Milepæle og tidsplaner? Budgettet set i en sammenhæng Hvordan styrer man ressourcerne? Budgetgrundlaget (fundament

Læs mere

Aftale om medarbejderindflydelse gennem MIO-udvalg på Vesthimmerlands Gymnasium og HF

Aftale om medarbejderindflydelse gennem MIO-udvalg på Vesthimmerlands Gymnasium og HF Aftale om medarbejderindflydelse gennem MIO-udvalg på Vesthimmerlands Gymnasium og HF Fundamentet for aftalen er Personalestyrelsens Cirkulære om aftale om Samarbejde og samarbejdsudvalg i statens virksomheder

Læs mere

FOKUS PÅ KL S POLITISK BESLUTNINGSKALENDER FOR SAMMENLÆGNINGSUDVALGET 2006 INSPIRATION TIL

FOKUS PÅ KL S POLITISK BESLUTNINGSKALENDER FOR SAMMENLÆGNINGSUDVALGET 2006 INSPIRATION TIL FOKUS PÅ KL S POLITISK BESLUTNINGSKALENDER FOR SAMMENLÆGNINGSUDVALGET 2006 INSPIRATION TIL MEDARBEJDERREPRÆSENTANTER I MIDLERTIDIGE TVÆRGÅENDE HOVEDSAMARBEDSUDVALG (MTSU) Indledning KTO s primære sigte

Læs mere

2. dag - Modul 1A. Samarbejdssystem. Ansættelse. Frokost (kl. 12.30-14) Løn. Pause (kl. 18-19.30) Festmiddag (kl. 19.30) 10-09-2015 SIDE 1

2. dag - Modul 1A. Samarbejdssystem. Ansættelse. Frokost (kl. 12.30-14) Løn. Pause (kl. 18-19.30) Festmiddag (kl. 19.30) 10-09-2015 SIDE 1 2. dag - Modul 1A Samarbejdssystem Ansættelse Frokost (kl. 12.30-14) Løn Pause (kl. 18-19.30) Festmiddag (kl. 19.30) 10-09-2015 SIDE 1 TR-kursus Modul 1A Samarbejdssystem September 2015 10-09-2015 SIDE

Læs mere

Bilag 1. Tilsvarende indføjes i 17 i Københavns Kommunes TR/SU-aftale.

Bilag 1. Tilsvarende indføjes i 17 i Københavns Kommunes TR/SU-aftale. Bilag 1 Præcisering af forskellen mellem regler og retningslinier Til præcisering af forskellen mellem regler og retningslinier indføjes nedenstående i MEDrammeaftalens 8 med tilhørende vejlednings/bemærkningstekst

Læs mere

[Skriv tekst] Konkurrenceudsættelsespolitik for Aabenraa Kommune

[Skriv tekst] Konkurrenceudsættelsespolitik for Aabenraa Kommune [Skriv tekst] Konkurrenceudsættelsespolitik for Aabenraa Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Formål med konkurrenceudsættelsespolitiken 3 3. Hvad og hvem er omfattet 5 3.1 Definition 5 4. Rammer

Læs mere

Beslutningsprotokol. Mødedato: 20. februar 2006 Mødelokale 201, Tønder Rådhus Starttidspunkt for møde 15.00 Sluttidspunkt for møde

Beslutningsprotokol. Mødedato: 20. februar 2006 Mødelokale 201, Tønder Rådhus Starttidspunkt for møde 15.00 Sluttidspunkt for møde Mødedato: 20. februar 2006 Mødelokale: Mødelokale 201, Tønder Rådhus Starttidspunkt for møde 15.00 Sluttidspunkt for møde Fraværende: Carsten Dinsen Andersen Gruppemøder: 20. februar 2006 19 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik

Faxe kommunes økonomiske politik Formål: Faxe kommunes økonomiske politik 2013-2020 18. februar Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede rammer for kommunens langsigtede økonomiske udvikling og for den

Læs mere

Budgetindflydelse i MED. April 2017

Budgetindflydelse i MED. April 2017 Budgetindflydelse i MED April 2017 teks t Byrådet vedtager tidsplan for B18 Forvaltningen beslutter aktivitetsplan H-MED vedtager tidsplan for MED Hvad er en god budgetproces for os: Der bør kun være

Læs mere

Januar Budgetnotat 1: Budgetstrategi

Januar Budgetnotat 1: Budgetstrategi Januar 2019 Budgetnotat 1: Budgetstrategi 2020-27 0 Indholdsfortegnelse Budgetstrategi 2020-27 2 Fase 1: Forberedelse og idégenerering 3 Fase 2: Fagudvalgenes budgetproces 4 Fase 3: Borgmesterens budgetoplæg

Læs mere

Budget Drejebog for inddragelse af MED-systemet

Budget Drejebog for inddragelse af MED-systemet Budget 2019 - Drejebog for inddragelse af MED-systemet 02-03-2018 Kirstine Røn Direkte: 7257 7483 Mail: krr@jammerbugt.dk Sagsnr.: 00.30.02-S00-44-17 I lighed med tidligere år er der i budgetlægningen

Læs mere

1. Informationspligten Informationspligten fremgår af virksomhedsoverdragelseslovens 5 og har følgende ordlyd:

1. Informationspligten Informationspligten fremgår af virksomhedsoverdragelseslovens 5 og har følgende ordlyd: N O TAT Information og forhandling Dette notat omhandler informations- og forhandlingspligten i virksomhedsoverdragelseslovens 5 og 6. Notatet er udarbejdet af KL s Juridiske Kontor, og lanceres af Udbudsportalen.dk.

Læs mere

Januar Budgetnotat 1: Budgetstrategi

Januar Budgetnotat 1: Budgetstrategi Januar 2019 Budgetnotat 1: Budgetstrategi 2020-27 0 Indholdsfortegnelse Budgetstrategi 2020-27 2 Fase 1: Forberedelse og idégenerering 3 Fase 2: Fagudvalgenes budgetproces 4 Fase 3: Borgmesterens budgetoplæg

Læs mere

Beredskabsområdet i omstilling

Beredskabsområdet i omstilling Beredskabsområdet i omstilling Det skal på MED-dagsorden Kommunerne skal inden 1. januar 2016 finde sammen i højst 20 beredskabsenheder. De konkrete sammenlægninger skal drøftes i de kommunale MED-Hovedudvalg

Læs mere

Oversigt over anbefalinger fra Produktivitetskommissionens rapport Styring, ledelse og motivation i den offentlige sektor

Oversigt over anbefalinger fra Produktivitetskommissionens rapport Styring, ledelse og motivation i den offentlige sektor Oversigt over anbefalinger fra Produktivitetskommissionens rapport Styring, ledelse og motivation i den offentlige sektor For at styrke det politiske fokus på at skabe resultater for borgerne anbefaler

Læs mere

Inspirationsnotat nr. 2c til arbejdet i MED-Hovedudvalg 30. marts 2007. Hvad er et budget?

Inspirationsnotat nr. 2c til arbejdet i MED-Hovedudvalg 30. marts 2007. Hvad er et budget? Inspirationsnotat nr. 2c til arbejdet i MED-Hovedudvalg 30. marts 2007 Hvad er et budget? Hvad er et budget? Et budget er en oversigt over alle de forventede indtægter (hovedsagelig skatteindtægter) og

Læs mere

Indhold: -numrene henviser til Cirkulære om samarbejde og samarbejdsudvalg (8. maj 2008)

Indhold: -numrene henviser til Cirkulære om samarbejde og samarbejdsudvalg (8. maj 2008) Vejledning om samarbejde og samarbejdsudvalg ved frie grundskoler, udarbejdet i fællesskab af Dansk Friskoleforening, Frie Grundskolers Fællesråd, BUPL, forbundet af pædagoger og klubfolk Danmarks Lærerforening

Læs mere

Strategi for konkurrenceudsættelse for Lyngby-Taarbæk Kommune 2010-2013

Strategi for konkurrenceudsættelse for Lyngby-Taarbæk Kommune 2010-2013 Strategi for konkurrenceudsættelse for Lyngby-Taarbæk Kommune 2010-2013 December 2010 1 Baggrund: 1.1 Lovgrundlaget Kommuner og regioner skal udforme en udbudsstrategi inden udgangen af 2010, jf. styrelseslovens

Læs mere

Malling Skoles sikkerhedsorganisation og MED-udvalg

Malling Skoles sikkerhedsorganisation og MED-udvalg Malling Skoles sikkerhedsorganisation og MED-udvalg I dette afsnit er skolens sikkerhedsorganisation og MED-udvalg beskrevet. Herunder hvem der er repræsentanter og hvilke opgaver de varetager. Sikkerhedsgruppens

Læs mere

Orientering om intern tidsplan for budgetproceduren for Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen

Orientering om intern tidsplan for budgetproceduren for Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen Punkt 7. Orientering om intern tidsplan for budgetproceduren 2019-2022 for Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen 2017-065793 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til s orientering at Budgetproceduren

Læs mere

Nærværende spørgeskema om kommunens arbejde med effektiviseringer består af tre dele.

Nærværende spørgeskema om kommunens arbejde med effektiviseringer består af tre dele. Spørgeskema om effektiviseringer Nærværende spørgeskema om kommunens arbejde med effektiviseringer består af tre dele. Første del omhandler de effektiviseringer, som kommunen har realiseret fra opgave-

Læs mere

AFTALE OM. Kompetenceudvikling

AFTALE OM. Kompetenceudvikling AFTALE OM Kompetenceudvikling 2005 Amtsrådsforeningen KL Københavns Kommune Frederiksberg Kommune Sundhedskartellet AFTALE om Kompetenceudvikling 2005 med Sundhedskartellets kommentarer Indholdsfortegnelse

Læs mere

Udbudspolitik for Hillerød Kommune 2013 Indholdsfortegnelse

Udbudspolitik for Hillerød Kommune 2013 Indholdsfortegnelse Udbudspolitik for Hillerød Kommune 2013 Indholdsfortegnelse 1. Overordnede principper... 2 Myndighedsopgaver... 2 Opgavers egnethed til udbud... 2 2. Tilrettelæggelse af udbudsforretningen... 3 Offentliggørelse

Læs mere

Faglig intro til ØKudvalgets

Faglig intro til ØKudvalgets Faglig intro til ØKudvalgets område 1 Administrativ organisation Faxe Kommunes administrative organisationsmodel er en koncernmodel med centerstruktur, som indeholder en direktion, syv centre og et sekretariat.

Læs mere

FORBUND. Håndbog om MED. Denne lille håndbog er til dig, der sidder i MED-systemet

FORBUND. Håndbog om MED. Denne lille håndbog er til dig, der sidder i MED-systemet FORBUND Håndbog om MED Denne lille håndbog er til dig, der sidder i MED-systemet Indhold Forord 4 Information og drøftelse 5 Gensidig informationspligt 5 Ledelsens forpligtigelse til information og drøftelse

Læs mere

I det følgende er der omtalt nogle emner, der også kan indgå i kommunens politiske drøftelse af strategien.

I det følgende er der omtalt nogle emner, der også kan indgå i kommunens politiske drøftelse af strategien. N OT AT Høring Kommunernes fælles digitaliseringsstrategi Repræsentanter fra en lang række kommuner har sammen med KL udarbejdet et udkast til en fælleskommunal digitaliseringsstrategi, der nu er sendt

Læs mere

Kernen i MED - for regionerne

Kernen i MED - for regionerne Kernen i MED - for regionerne September 2017 Magnus Bryde, OAO Lars Kehlet Nørskov, FTF Sanne Kjærgaard Nikolajsen, FOA MED-rammeaftalen 1. Kapitel 1 er til de lokale forhandlinger ( 1, 2, 3, 4 (og 5))

Læs mere

Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015

Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015 Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015 Formål Faxe Kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede retningslinjer for både de kommende års budgetlægning, det løbende økonomiske

Læs mere

Budget Politisk tids- og arbejdsplan 2017

Budget Politisk tids- og arbejdsplan 2017 Efter vedtagelse Første og anden behandling Dialogmøder og høring Byrådets sommerseminar Budgetseminar Budgetarbejde i foråret Byrådets Vinterseminar Førbudgetproces Budget 2018-2021 Politisk tids- og

Læs mere

Grundlag for rammestyring i Dragør Kommune.

Grundlag for rammestyring i Dragør Kommune. Grundlag for rammestyring i Dragør Kommune. 5. april 2018. Løn og personaleafdelingen Budgetansvarlig Økonomiafdelingen Budget ramme Direktion Politikere Afdelingsleder Side 1 INDLEDNING Formålet med Grundlag

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik.

Faxe kommunes økonomiske politik. Faxe kommunes økonomiske politik. 2013-2020 Formål: Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede retningslinjer for både de kommende års budgetlægning, og styringen af kommunens

Læs mere

Forankring: Den Økonomiske Politik udarbejdes af Økonomiudvalget og Byrådet.

Forankring: Den Økonomiske Politik udarbejdes af Økonomiudvalget og Byrådet. NOTAT Dato Kultur- og Økonomiforvaltningen Økonomisk Afdeling Økonomiske Politik for Køge Kommune Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Den Økonomiske Politik udarbejdes af Økonomiudvalget og vedtages af det

Læs mere

Tidsplan for Sundheds- og Kulturudvalgets budgetproces (Møder markeret med gult er intern tidplan for Sundheds- og Kulturudvalg/forvaltning)

Tidsplan for Sundheds- og Kulturudvalgets budgetproces (Møder markeret med gult er intern tidplan for Sundheds- og Kulturudvalg/forvaltning) Tidsplan for Sundheds- og Kulturudvalgets budgetproces 2019 2022 (Møder markeret med gult er intern tidplan for Sundheds- og Kulturudvalg/forvaltning) Primo og medio januar 2018 Økonomi- og Planlægningsgruppen

Læs mere

Arbejdet i HovedMED - Kernen i MED

Arbejdet i HovedMED - Kernen i MED Arbejdet i HovedMED - Kernen i MED November 2017 Magnus Bryde, OAO Lars Kehlet Nørskov, FTF Sanne Kjærgaard Nikolajsen, FOA MED-rammeaftalen 1. Kapitel 1 er til de lokale forhandlinger ( 1, 2, 3, 4 (og

Læs mere

REGIONALE BUDGETTER 2013: SÆT FOKUS PÅ ARBEJDSMILJØ OG ARBEJDSVILKÅR

REGIONALE BUDGETTER 2013: SÆT FOKUS PÅ ARBEJDSMILJØ OG ARBEJDSVILKÅR REGIONALE BUDGETTER 2013: SÆT FOKUS PÅ ARBEJDSMILJØ OG ARBEJDSVILKÅR Regionale budgetter 2013 Redaktion: Dansk Sygeplejeråd Foto: Lizette Kabré Layout: Dansk Sygeplejeråd ISBN 978-87-7266-074-5 Grafisk

Læs mere

Byrådets og udvalgenes arbejde med Budget , proces og tidsplan

Byrådets og udvalgenes arbejde med Budget , proces og tidsplan Byrådets og udvalgenes arbejde med Budget 2018 2021, proces og tidsplan Dette notat beskriver forslag til proces- og tidsplan for budgetlægningen for budget 2018-2021. Indhold: 1. Vigtige elementer i årets

Læs mere

op, hvor mange penge, der er anvendt til lokal løndannelse.

op, hvor mange penge, der er anvendt til lokal løndannelse. Løn- og Personalenyt Orienteringsbrev nr. 2011:30 / 24. marts 2011 Forenklet og fri lokal løndannelse KL har ved O.11 opnået et paradigmeskift med lokal løndannelse. Der er fortsat forudsat lokal løndannelse.

Læs mere

Virksomhedsoverdragelseslovens 1, stk. 1 og 2 har følgende ordlyd:

Virksomhedsoverdragelseslovens 1, stk. 1 og 2 har følgende ordlyd: N O TAT Virksomhedsoverdragelse ved tilbagetagelse af opgaver Dette notat redegør for virksomhedsoverdragelseslovens anvendelse ved den offentlige ordregivers hjemtagelse/tilbagetagelse af opgaver, der

Læs mere

Aftale om medindflydelse og medbestemmelse for Dragør kommune

Aftale om medindflydelse og medbestemmelse for Dragør kommune Aftale om medindflydelse og medbestemmelse for Dragør kommune Afsnit 1. Formål 1 Denne aftale følger reglerne i den til enhver tid gældende rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse, som er indgået

Læs mere

Budgetprocedure for budgetåret 2020 og overslagsårene

Budgetprocedure for budgetåret 2020 og overslagsårene Budgetprocedure for budgetåret 2020 og overslagsårene 2021 2023 Budgetproceduren 2020-2023 omfatter retningslinjer, tidsplan, principper og andre forudsætninger for den kommende budgetlægning. Økonomiudvalget

Læs mere

NOTAT. Økonomisk afdeling. Økonomisk Politik for Køge Kommune

NOTAT. Økonomisk afdeling. Økonomisk Politik for Køge Kommune NOTAT Fælles- og Kulturforvaltningen Dato Sagsnummer Dokumentnummer Økonomisk afdeling 18-06-2014 2014-7917 2014-73467 Økonomisk Politik for Køge Kommune Den Økonomiske Politik udarbejdes af Økonomiudvalget

Læs mere

Budgetnotat vedrørende flerårig effektiviseringsstrategi for Københavns Kommune. 03-09-2010. Sagsnr. 2010-55058

Budgetnotat vedrørende flerårig effektiviseringsstrategi for Københavns Kommune. 03-09-2010. Sagsnr. 2010-55058 Økonomiforvaltningen Center for økonomi & HR NOTAT Budgetnotat vedrørende flerårig effektiviseringsstrategi for Københavns Kommune. Baggrund Københavns Kommune vil i de kommende år stå overfor en række

Læs mere

VEJLEDNING OM BEHANDLING AF SAGER VEDR. PÅSTÅET BRUD PÅ MED-RAMMEAFTALEN OG TR/SU-AFTALEN

VEJLEDNING OM BEHANDLING AF SAGER VEDR. PÅSTÅET BRUD PÅ MED-RAMMEAFTALEN OG TR/SU-AFTALEN KTO sagsnr.: 505.1 VEJLEDNING OM BEHANDLING AF SAGER VEDR. PÅSTÅET BRUD PÅ MED-RAMMEAFTALEN OG TR/SU-AFTALEN Formål med vejledningen Formålet med vejledningen er, at beskrive proceduren for behandling

Læs mere

Velkommen til dit nye hverv som MED-repræsentant. Du er udpeget af FTF s regionsbestyrelse til at være repræsentant i et Hovedudvalg.

Velkommen til dit nye hverv som MED-repræsentant. Du er udpeget af FTF s regionsbestyrelse til at være repræsentant i et Hovedudvalg. Velkommen til dit nye hverv som MED-repræsentant Du er udpeget af FTF s regionsbestyrelse til at være repræsentant i et Hovedudvalg. Kære FTF-repræsentant Tak fordi du stiller dig til rådighed. Der venter

Læs mere

Budgetproces for Budget 2020

Budgetproces for Budget 2020 Budgetproces for Budget 2020 December 2018 Budgetproces for Budget 2020 Godkendt i Byrådet d. 19-12-2018 2 Indhold 1. Fokus for budget 2020...4 1.1 Den økonomiske politik...4 1.2 Situationsbillede...5

Læs mere

Bilag til Økonomiregulativ

Bilag til Økonomiregulativ Bilag til Center for Økonomi og Personale Hold-an Vej 7 2750 Ballerup Telefon: 4477 2000 balkom@balk.dk www.ballerup.dk Godkendt den 20-05-2014 1 Indhold 1.... 3 1.1. Formål... 3 1.2. Baggrund... 3 1.3.

Læs mere

Indledning. Effektiviseringsmodeller. Notat. Dato: 14. august Kopi til: Valg af effektiviseringsmodel

Indledning. Effektiviseringsmodeller. Notat. Dato: 14. august Kopi til: Valg af effektiviseringsmodel Budget og Regnskab Dato: 14. august 2017 Sagsbehandler: vpjb6 Notat Dato: 14. august 2017 Kopi til: Emne: Valg af effektiviseringsmodel Indledning Notatet beskriver alternative modeller for, hvordan Byrådets

Læs mere

Rammeaftale om personalepolitiske samarbejdsprojekter i amterne

Rammeaftale om personalepolitiske samarbejdsprojekter i amterne AMTSRÅDSFORENINGEN 11.16.1 Side 1 KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE Rammeaftale om personalepolitiske samarbejdsprojekter i amterne 2002 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. OMRÅDE... 3 2. FORMÅL...

Læs mere

Seniordage For ansatte i kommuner træder retten til seniordage eller seniorbonus i kraft 2009.

Seniordage For ansatte i kommuner træder retten til seniordage eller seniorbonus i kraft 2009. Kommuner (KL) Seniordage For ansatte i kommuner træder retten til seniordage eller seniorbonus i kraft 2009. KL-området: Den generelle KL-regel: 60 årige = 2 dage 61 årige = 3 dage 62 årige og ældre =

Læs mere

Arbejdsbetinget stress Indgå en retningslinie

Arbejdsbetinget stress Indgå en retningslinie Inspirationsnotat nr. 4 til arbejdet i MED-Hovedudvalg 4.11.2007 Arbejdsbetinget stress Indgå en retningslinie Anbefalinger o Bemærk at der er forskel på en retningslinie og en stresspolitik. o Retningslinien

Læs mere

Værd at vide om MED. Til medarbejderrepræsentanter i MED-hovedudvalgene

Værd at vide om MED. Til medarbejderrepræsentanter i MED-hovedudvalgene Værd at vide om MED Til medarbejderrepræsentanter i MED-hovedudvalgene Indhold Forord 3 Hvem sidder i MED? 4 Valg af medarbejderrepræsentanter til MED-systemet 6 Kontakt til baglandet 11 Information og

Læs mere

Fyraftensmøde for ledere om MED-inddragelse

Fyraftensmøde for ledere om MED-inddragelse Fyraftensmøde for ledere om MED-inddragelse Hvorfor? Mange ledere er gode til MED-inddragelse, men der er også ledere, der glemmer det Er måske blevet for tungt fordi vi har kaldt det MED-høringer Reelt:

Læs mere

Hovedelementerne i. KTO-forliget 2013 på KL s område

Hovedelementerne i. KTO-forliget 2013 på KL s område KTO Sekretariatet 16. februar 2013 3211.2 Hovedelementerne i KTO-forliget 2013 på KL s område Den 16. februar 2013 er der opnået enighed mellem KL og KTO om et 2-årigt forlig. Desuden er der opnået enighed

Læs mere