1. oktober 2011 Helt gratis! Avisen Læs side Læs mere side 2, 12, 13 og 14 Læs side 15 Side 10 Læs mere side 8

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. oktober 2011 Helt gratis! Avisen Læs side 12-13 Læs mere side 2, 12, 13 og 14 Læs side 15 Side 10 Læs mere side 8"

Transkript

1 Tag mig! 8. årgang nr. 117 Syv Sogne 1. oktober 2011 Helt gratis! 4750 Avisen Asylsøgere spredt for Jonathan: - Vi har alle sår på sjælen Jonathan Sourie, 27 år, er en af de omkring 130 beboere på Asylcenter Avnø, som nu spredes rundt omkring på andre asylcentre i landet. Jonathan fortæller sin historie i 4750Avisen, og du kan møde hans ven fra Kostræde, som var ved at lære ham dansk. Læs side Ambassadører skal tage imod tilflyttere Tre lokalråd i Vordingborg Kommune, Lundby, Bårse-Beldringe og Vestmøn lokalråd, har indgået et tæt samarbejde, der skal styrke bosætningen i de tre lokalområder. Et af midlerne er lokale ambassadører, der skal tage godt imod tilflyttere. Læs side 15 Merko i Lundby har problemer for tiden En usædvanlig hård behandling af banken har givet købmand Bo Weber en hel del udfordringer for tiden. Han er dog optimistisk og vil fremover satse på sine forretninger i Lundby og Tappernøje. Side 10 alle vinde Asylcenteret på Avnø er nu lukket. Fredag den 30. september blev de 130 beboere spredt ud på asylcentre over hele landet. Centeret kom kun til at fungere i tre-kvart år. Ved lukningen siger centerleder Michael B. Hansen til 4750Avisen: Godsejer Tesdorpf fortæller om sit slot Carit Etlar lod næsten hele romanen Dronningens Vagtmester foregå på Gjorslev Slot på Stevns. Mandag den 24. oktober kommer den nuværende godsejer Peter Henrik Tesdorpf til Lundby og fortæller om slottet og sig selv. Som ambassadør for Foreningen Svend Gønge er han naturligvis historisk interesseret. Men han har også andre evner! Læs mere side 8 - Vi tager mindet om et fantastisk center med os. I øvrigt har en gruppe naboer til centeret fået medhold i deres klage over asylcenteret. Vordingborg Kommune skulle have spurgt borgerne først. Læs mere side 2, 12, 13 og 14

2 Avisen udgives og produceres af Foreningen Lundbyweb og 4750Avisen, Møllergaarden Lundby Blad-nummer: CVR-nr.: Bank: Vordingborg Bank, Lundby Afdeling Ansv.hav. red.: Peter Sten Hansen Nyheder og annoncer sendes til: eller: 4750Avisen, Møllergaarden Lundby eller ring/sms: tlf Tryk: Centraltrykkeriet i Vordingborg Oplag: eks. 4750Avisen kan afhentes i førende supermarkeder på Sydsjælland. Dette blad kan afhentes fra lørdag den 1. oktober 2011 Sidste frist for indlevering af stof og annoncer til næste nummer af 4750Avisen er mandag den 24. oktober kl ! Næste nummer udkommer lørdag den 29. oktober Exit Center Avnø Asylcenteret på Avnø er lukket. Fredag den 30. september blev de omkring 130 beboere flyttet til andre asylcentre rundt omkring i Danmark. Det er Udlændingeservice i Danmark, der har besluttet at lukke asylcenteret, efter at det kun har virket i tre-kvart år. Centeret har fungeret fremragende. Der har ikke været flere episoder på centeret end blandt den øvrige befolkning i Lundby Lokalområde, måske snarere færre. Den frygt for kriminalitet, som lokalbefolkningen - primært på grund af manglende information - gav udtryk for, er gjort til skamme. Man kan gisne om, hvad grunden har været til, at man vælger at lukke. En nærliggende forklaring er de klager, som nogle få naboer har indsendt, og som i øvrigt har fået medhold i natur og miljøklagenævnet. Men beslutningen om lukning blev truffet, før man kendte nævnets afgørelse. Måske har Udlændingeservice ikke villet vente på, at en lokalplan gjorde det muligt at udbygge centeret med 100 ekstra pladser, som var forudsætningen for en rationel drift. Men når man ved, at Udlændingeservice udbygger asylcentre andre steder i Danmark, kan det undre, at man ikke har ønsket at vente på godkendelserne på Avnø. Man kan nu håbe, at Vordingborg Kommune gør alvor af sine overvejelser om at indrette et kommunalt asylcenter i ejendommen, der tidligere husede politiets kursusvirksomhed. Ikke alene vil det give arbejdspladser til området, men tilgang af mennesker fra andre lande kan også inspirere os til et rigere liv. Den interesse, som mange har vist asylansøgerne, tyder på, at også fremmede er velkomne i Lundby Lokalområde. Den gamle Redacteur Naboer fik medhold i klage Natur og miljøklagenævnet har givet naboer til Asylcenter Avnø medhold i deres klage over asylcenterets placering i naturområdet på Avnø. Natur og miljøklagenævnet mener, at Vordingborg Kommune har begået en fejl, da man uden en ny lokalplan gav tilladelse til indretning af et asylcenter i politiets tidligere kursusbygning og en udvidelse med barakker til 100 ekstra personer. Hvis der fremover skal drives asylcenter på Avnø, skal der altså udarbejdes en lokalplan, som skal i offentlig høring. Nævnets afgørelse er endelig og kan ikke ankes. Sagen er dog midlertidigt uaktuel, da Udlændingeservice har lukket centeret og flyttet samtlige 130 beboere væk fredag den 30. september. Her er priserne på en annonce i 4750 Avisen 4 farver 1 gang 4 farver m. rabat* Sort-hvid 1 gang Sort-hvid m. rabat* 1/1 side 1680 kr. (2100) 1470 kr. (1837,50) 1365 kr. (1706,25) 1260 kr. (1575) 1/2 side 1260 kr. (1575) 1050 kr. (1312,50) 945 kr. (1181,25) 840 kr. (1050) 1/4 side 840 kr. (1050) 735 kr. (918,75) 630 kr. (787.50) 525 kr. (656,25) 1/8 side 525 kr. (656,25) 420 kr. (525) 370 kr. (462,50) 315 kr. (393,75) 1/16 side 300 kr. (375) 255 kr. (318,75) 210 kr. (262,50) 170 kr. (212,50) *Rabatprisen opnås ved at tegne en annonce i fem numre af 4750Avisen i træk. Annoncen behøver ikke være ens. 1/1 sides annoncer modtages gerne reproklare - resten laver vi gerne for dig, hvis du ønsker det. ALLE PRISER ER UDEN MOMS! I PARENTES PRIS MED MOMS.

3 3 Blangslev Blangslev Husk, vi har vores egen slagterafdeling Smørrebrød leveret fra nyligt kårede Danmarks næstbedste håndmad Rugvænget Smørrebrød i Næstved Håndmadder Frisk smørrebrød hver dag. Kom og vælg dine favoritter: Håndmadder pr. stk Oma bage- eller stegemargarine 500 g 12,- 10,- Gælder fra torsdag til søndag uge 40 Let-/minimælk Kløverblomst Steff Houlberg middagsretter Royal pilsner eller classic 24 x 33 cl. pr. kasse Flere varianter 350 g. pr. pakke 10,- 8,95 3 x 1 liter Max 6 liter pr. kunde pr. dag, herefter er prisen 4,95 pr liter Gælder tirsd.-onsd. uge 40 10,- Max 5 pk. pr. kunde pr. dag herefter er prisen 21,95 pr. pk. 59,95 + pant Max. 3 ks. pr. kunde pr. dag Fødselsdag! Højt belagt smørrebrød FRIT VALG PR. STK. Du kan også bestille dine favoritter,. så de er klar til afhentning, når du kommer 25,50 Hvornår er der åbent i Spar? Det er der alle ugens dage 8-19 OGSÅ SØNDAG! DISCOUNT Vi kalder det GUL PRIS Det er nemt at finde en billig dagligvare på hylden i SuperSpar. Gå efter GUL PRIS. Så får du faste lave priser på dagligvarer, hver dag, året rundt. Og du finder flere end 500 dagligvarer BKI Kaffe Extra 400 g Max. 5 ps. pr. kunde pr. dag. Herefter er prisen 31,95 pr. ps. 20,- Gælder tor-fre uge 40 Se vores ugentlige brochure på SuperSpar Blangslev - Blangslevvej Næstved Tlf Åbningstider: alle dage året rundt mandag-søndag kl Nyt tank-anlæg GO-ON -Stærke priser -Døgnåbent Tilbud gælder fra mandag den 3. okt. til søndag den 9. okt. 2011, hvis ikke andet er angivet. Vi tager forbehold for udsolgte varer og trykfejl. Købmand Kenneth Nielsen Makrelsalat eller tunsandwichsalat 175 gr. Pr. bæger 6,95 Under halv pris! Menu Dagens ret, 63,- kr. pr. portion Sælges alle ugens dage ml. 16 og okt: Kokkens gryde med mørbrad og cocktailpølser 4. okt: ½ stegt kylling med sovs og kartofler 5. okt: Krebinetter med stuvede ærter og gulerødder 6. okt: Revelsben med rødkål, sovs og kartofler 7. okt: Herregårdsbøf med bagt kartoffel og bearnaisesovs 8. okt: Mørbradbøf med bløde løg, sovs og kartofler 9. okt: Oksesteg med gelé, sovs og kartofler 10. okt: Svinekam stegt som vildt med sovs og kartofler 11. okt: Gullasch med kartoffelmos 12. okt: Stegt flæsk med persillesovs 13. okt: Hamburgerryg med grønsager, sovs og kartofler 14. okt: Flæskesteg med rødkål, sovs og kartofler 15. okt: Entrecôte med bagt kartoffel og bearnaisesovs 16. okt: Rødvinsmarineret svinekam med grøntsager

4 4 Flere ønsker Gøngeland med i kommuneplan Et oplevelsescenter for Gøngehøvdingen Svend Poulsen og hans samtid bør Som autoriseret kloakmester tilbyder vi blandt andet følgende! Specialist i forsikringsskader fejlfinding og reparation af kloak Autoriseret Bio-kube minirenseanlæg Sandfilteranlæg med mere fugtsikring af kælderydervægge. Al henvendelse til K.E.S. Køng Aps Att. Peter Larsen Lundby Hovedgade Lundby - tlf Mail: web: være en del af den strategiplan, som Vordingborg Kommune har haft til høring. Det mener - som tidligere omtalt her i avisen - Foreningen Svend Gønge. Men nu har også Foreningen Rollespil Svend Gønge bakket op om forslaget. I en henvendelse til Vordingborg Kommune skriver Rollespil Svend Gønge: - Foreningen Rollespil Svend Gønge ønsker herned at tilslutte sig indsigelsen fra Foreningen Svend Gønge. Vi er enige i det formålstjenlige i at der i Planstrategien åbnes mulighed for at oprette et oplevelsescenter Gøngeland i Lundby. Et oplevelsesland vil være en fantastisk god ramme om foreningens rollespilsaktiviteter, og aktiviteterne kan på en god måde understrege, at der her er tale om et oplevelsescenter, skriver formand Jens Hallqvist. Den 16. november er valgt l Interna onal KOL dag, og i den anledning inviterer Lægehuset i Lundby l åbent hus eftermiddag onsdag den 16.november fra kl til Her vil det, uden dsbes lling, være muligt at få målt sin lungefunk on og snakke med vores læger og sygeplejersker om de forskellige muligheder for hjælp l rygestop. Tilbuddet gælder både for dig, som er kendt med KOL, men ikke har fået målt din lungefunk on det sidste år, og for dig, som ikke kender din lungefunk on, men gerne vil vide, hvordan den har det. Tilbuddet gælder også dig, der gerne vil holde op med at ryge, idet der vil være mulighed for en uforpligtende samtale med vores læger og sygeplejersker om de forskellige muligheder for hjælp l rygestop, således at det der passer dig bedst bliver fundet. Der vil være forskelligt informa onsmateriale om KOL, lungeforeningen og rygestopkurser, og vi er gerne behjælpelige med at svare på spørgsmål. Da der muligvis kan blive vente d, vil Lægehuset være vært for en kop kaffe, te eller læskedrik. Vel mødt til KOL eftermiddag i Lægehuset

5 5

6 6 Snaphanen Butik åbner (forhåbentlig) 15. oktober Det er ikke bare sådan lige at åbne en café og en butik. Det har foreningen Snaphanen Café & Butik måttet sande. Foreningen drømte om, at den allerede i august kunne åbne de nye aktiviteter i de ledige butikslokaler på Lundby Hovedgade 95 i Lundby. Men myndighedsgodkendelser tager tid, og nu håber formand for foreningen, Nils Glud, at åbningen kan finde sted lørdag den 15. oktober. - Jeg er nødt til at tage det forbehold, for der kan ske ting, som forsinker os yderligere. Men hvis alt går vel, åbner vi lørdag den 15. oktober kl , siger Nils Glud. I første omgang er det kun butikken, der åbner. - Der skal mange myndighedsgodkendelser til at åbne en café. Det er lidt nemmere med butikken, så vi har valgt at komme i gang med den i første omgang. Når den er på plads, går vi i gang med at gøre klar til åbning af også caféen, siger Nils Glud. Foreningen har modtaget af Socialministeriet til projektet, som blandt andet skal være praktiksted for de unge i STU, ungdomsuddannelsen i Gl. Lundby. Dertil har foreningen søgt om yderligere økonomisk støtte i LAG Vordingborg. Både butik og café skal drives af frivillige og praktikanter. Hvis du er interesseret i at give en hånd med i første omgang i butikken, skal du henvende dig til formand Nils Glud på tlf Rambuktyve stjal pengeskab fra Spar i Blangslev Torsdag dem 22. september klokken fik politiet en anmeldelse om et indbrud hos Super Spar på Blangslevvej i Blangslev nær Vordingborg. Da politiet kom til stedet, kunne de konstatere, at forretningens pengeskab manglede. Det var med kæder og en firhjulstrækker trukket ud gennem forretningens væg. eller sende ham en mail på Du kan få seneste nyt om åbningen af Snaphanen Butik i Lundby på Åbningstiderne i Snaphanen Butik bliver alle ugens dage fra Frivilligvagterne er på hver fire timer om ugen. Og man vælger selv, hvilken dag man vil arbejde, og om det er fra eller fra Kunne du tænke dig at hjælpe med praktisk arbejde som maling og lignende, så kontakt Nils Glud. Indbrudstyvene havde derefter slæbt pengeskabet efter bilen over en lang strækning, inden de havde omlæsset det i bilen. Der var et større pengebeløb i pengeskabet. En person er efterfølgende blevet anholdt. Pengeskabet blev mandag den 26. september fundet i en skov, tømt for penge. Arnestedet Bryggervangen 5, 4760 Vordingborg, Tlf www. arnestedet-vordingborg.dk Åbningstider: man-tor 13-17, fredag 13-19, lørdag 9-12

7 7

8 8 Mandag, den 24. oktober kl kommer godsejer og ambassadør for Foreningen Svend Gønge Peter Henrik Tesdorpf til Lundby og fortæller om sit gods. Den musikalske godsejer demonstrerer også sit sang og spilletalent! Mandag den 24. oktober kl i Medborgerhuset Lundby, Banevej 4, 4750 Lundby. Gratis adgang. Alle er velkomne! Godsejer fortæller om sit slot Den historisk interesserede godsejer af Gjorslev Slot på Stevns, Peter Henrik Tesdorpf, kommer til Lundby og holder foredrag om sit gods og sig selv. Men da godsejeren ikke alene er historisk interesseret, men også musikalsk, underholder han også med sang og guitarspil. Det er Foreningen Svend Gønge, der har fået Peter Henrik Tesdorpf til at komme og optræde i Medborgerhuset Lundby mandag den 24. oktober kl Peter Henrik Tesdorpf er en af Foreningen Svend Gønges mange prominente ambassadører, og det er han, fordi hans gods Gjorslev har en central rolle i Carit Etlars gendigtning af Gøngehøvdingen Svend Poulsens meritter under svenskekrigen på Sydsjælland i Det var blandt andet her, Kulsoen angav Svend Poulsen til svenskerne. Lundby får en by-flagstang NORDEA har bevilliget en by-flagstang til Lundby. Borgerforeningen Lundby har over en længere periode talt om, at det ville se godt ud med en stor flagstang på Trekanten i Lundby Centrum. Ideen er, at flagstangen skal være på ca. 12 meter, men en sådan en flagstang er dyr. Derfor har Borgerforeningen ansøgt NORDEA Fonden om penge til flagstangen og har netop modtaget kr. Vi skal nu se hvor langt pengene rækker og ikke mindst skal vi have tilladelse fra Vordingborg Kommune til at sætte flagstangen op. Når alt det praktiske er gennemført skal vi finde ud af, hvornår og hvordan den skal bruges. Vi skal også finde en person der vil være flagmand og stå for brugen af flagstangen. På bestyrelsens vegne Steen Nielsen Snedker og tømrerarbejde Tømrermester Ole J. Larsen Lundby Hovedgade 70, 4750 Lundby mobil:

9 9

10 10 Merko i Lundby har mange problemer at slås med for tiden Merko-købmand Bo Weber i Lundby har mange problemer at slås med for tiden. Og kunder har da også bemærket, at der ind i mellem mangler varer på hylderne i butikken. - Det kan jeg godt forstå, for vi har problemer, men ikke værre end at de bliver løst, siger Bo Weber til 4750Avisen. De aktuelle problemer skyldes i virkeligheden, at Bo Webers bank igennem mange år, i forbindelse med indfrielsen af en kassekredit på et forholdsvist lavt beløb, indefrøs alle købmandens aktiver i banken. - Og så bliver det jo svært, siger Bo Weber. Vi står i dag i en situation, hvor vi er selvfinansierende over for vores leverandører. Og det kan betyde, at der indimellem mangler lidt varer på hylderne. Situationen ser dog ud til at blive løst, blandt andet ved tilførsel af kapital fra Bo Webers andre butikker på Sydsjælland og Lolland. - Vi har lukket butikken i Rønnede, som fik dødsstødet, da Levnedsmiddelkontrollen fandt ekskrementer efter en rotte i et lagerlokale bag butikken. Men når man lukker sådan en butik, er der også udgifter. Vi havde både post og apotek, og der er ansatte, som har opsigelsesvarsler, men på et tidspunkt kommer de penge hjem igen. Når det gælder butikken i Holeby, har Bo Weber dér en kompagnon, som muligvis vil overtage butikken, hvilket også vil styrke likviditeten. - Er der risiko for at I må Købmand Bo Weber har bevaret optimismen og sit gode humør, selv om han har mange problemer at slås med for tiden. lukke? - Nej, det kan jeg ikke forestille mig. Der er værdier nok i vores butikker. Nu skal vi bare have en normal behandling af vores pengeinstitut. Vel er det ikke gode tider for detailhandel i øjeblikket, men jeg har før været gennem nedgangstider. Og jeg er optimistisk, selv om det er hårdt for tiden. - Hvordan vil jeres kunder opleve den krise, som I er i? - Forhåbentlig ikke særligt meget. Vi har en aftale med vores leverandør, så vi skal nok få varerne hjem, men der kan være perioder, hvor der kan mangle visse varer på hylderne. Men efter min bedste overbevisning vil det hurtigt løse sig, og så kommer vi forhåbentlig tilbage til en situation, hvor vi kan koncentrere os om at udvikle vores butikker i Lundby og Tappernøje. Oveni alle disse likviditetsproblemer kom så meddelelsen fra Landsbrugs og Varelotteriet, at man ikke længere ønskede, at Merko i Lundby var forhandler af lotterierne. - Det er naturligvis ikke det helt store problem, men alligevel en ærgerlig konsekvens af, at ens pengeinstitut indefryser ens aktiver. Og det er ikke lige det signal til omgivelserne, vi har brug for lige nu, siger Bo Weber.

11 11 Julie S. Pedersen lever i pagt med naturen, og det kommer børnene i hendes dagpleje også til. Julie åbner naturdagpleje efter Rudolf Steiners principper - Jeg har åbnet min naturdagpleje, fordi der ikke findes en sådan dagpleje nogen steder i Vordingborg Kommune. Det siger Julie S. Pedersen, som har åbnet sin private dagpleje i hjemmet i Neble. - Jeg er meget spændt på, om folk i Lundby-området nu også mener, om der er brug for sådan et initiativ. Det er jo lidt af et specialtilbud, da vi kan rumme alle børn. Børn med diabetes, astmatikere og allergikere vil grundet omgivelser og kost være godt stillet ved dette tilbud. Græshopperne er en Rudolf Steiner-inspireret dagpleje, på landet. Skovbørnehaven i Kragevig er et lignende tilbud, de modtager bare ikke de helt små børn. Jeg åbner til at starte med for de 0-3 årige. Grundlæggeren af Skovbørnehaven i Kragevig, solgte os den ejendom jeg nu åbner dagpleje i. Sheena Hauch boede her på gården i 25 år. Grunden er ikke relateret hertil, det er et pudsigt sammentræf. Jeg ønsker at skabe nogle rammer for børn, hvori de kan udvikles i harmoni og i samklang med naturen. Vi er indkapslet i og underlagt naturen. Den giver os alt og bringer balance i os, hvis vi færdes i den og bruger den. Hvis vi adskilles fra den, kan det gøre os syge. Ligesom havearbejde kan være den bedste terapi, kan naturens mangfoldighed også give børn den bedste adspredelse, idet den fornyer sig hele tiden. Vi vil følge årstiders skiften og naturens cyklus på tæt hold. Børnene vil være med til at så, vande og høste og se de små spirer komme op. Vi er næsten selvforsynende med frugt og grønt, og børnene vil få økologisk hjemmelavet vegetarkost. Børnene skal delagtiggøres i hverdagens opgaver og føle sig som en del af et lille, trygt fællesskab. I naturdagplejen sætter vi desuden fokus på kreativitet og skaberkraft, hvor alle naturens materialer inddrages. Det kan være sivflet, bladpres eller blomsterkranse, eller det kan være, at vi syer, tegner og modellerer. Bag mig har jeg en halv kokkeuddannelse, en sygeplejerskeuddannelse med blandet erfaring og derudover har jeg altid haft evner for kunst og design. Min familie er meget kunstneriske, og min far var landmand og min mor hjemmegående husmor. Disse aspekter må siges, at gengives i mig. Ved at åbne en dagpleje vil jeg kunne bruge netop dette. Men så spilder du jo din sygeplejerskeuddannelse, er der nogen der siger. Tværtimod mener jeg, at ved små børn medfølger også det største ansvar. Det er en afgørende tid for resten af deres liv. Jeg vil sige, jeg bruger min uddannelse på en god måde. Den ypperste forebyggelse, om man vil. Læs mere på hjemmesiden: naturdagpleje eller kontakt Julie S. Pedersen på tlf Naturdagplejen i Julie S. Pedersens hjem i Neble.

12 12 Jonathan, asylsøger fra Avnø En ung afrikaner kommer gående hen over parkeringspladsen foran Asylcenter Avnø. Han er en af de ca. 130 asylansøgere, primært fra Afghanistan og Syrien, som nu er blevet spredt ud på asylcentre over hele landet, efter at Røde Kors har lukket centeret 1. oktober. Jonathan Sourie er 27 år og kommer fra det vestafrikanske land Sierra Leone, der indtil for nylig var skueplads for en af Afrikas mange blodige borgerkrige. Siden juni har den tidligere frikirkepræst Jonathan Sourie boet på Center Avnø, mens han som alle de andre beboere ventet på, at de danske myndigheder behandler hans ansøgning. Jonathan kommer fra det krigshærgede land Sierra Leone, hvor han som medlem af et oppositionsparti var udsat for daglig fare. - I vores by var der dødspatruljer. Når nogen sagde for meget, fandt man deres lig på gaden næste morgen, fortæller Jonathan til Nyt på tværs, der udgives af Tværkulturelt Center i Danmark. Da volden eskalerede, besluttede Jonathan sig for at flygte. Men flugten blev først til virkelighed, da en kulturforening inviterede en lokal dansegruppe til Danmark i forbindelse med markeringen af 50-året for Sierra Leones selvstændighed i Som medlem af gruppen fik jeg visum til Danmark og med hjælp fra familie og venner lykkedes det at skaffe penge til billetten. Vi rejste sidst i maj. I Belgien blev vi stoppet, mens vi var i transit. Det belgiske politi ville sende os tilbage, fordi vi ikke havde lommepenge nok med. Jeg fortalte, at jeg søgte politisk asyl, og da vi havde visum til Danmark, blev vi sendt hertil, fortæller Jonathan. I Danmark blev Jonathan kørt til Sandholmlejren, hvor han opholdt sig den første uge. Derefter kom han videre til Center Avnø. - Jeg går ned i køkkenet hver morgen kl. ni og arbejder til kl. 14. Derefter dyrker jeg sport, ser fjernsyn eller cykler en tur. Herude er der meget stille. Det er OK. Det godt at kunne være alene med sine tanker, siger Jonathan. Selv om han ikke kender fremtiden, er han taknemmelig for hver dag. - Først og fremmest behøver jeg ikke at være bange for, om jeg er død i morgen. Jeg får mad hver dag og har et sted at sove. Sådan har det ikke altid været. Jeg ved, hvad det vil sige at være sulten. Nu vil jeg gerne give noget tilbage til Danmark. Selv om Jonathan skulle få afslag på sin asylansøgning, vil han stadig være taknemmelig. - Jeg håber, at Danmark vil lytte til min historie og ikke sende mig tilbage, men når man tror på Gud, er der altid håb! - Et asylcenter er som et universitet. Man lærer for livet. Her har vi alle sår på sjælen. Men når man får lov til at fortælle, hvad man har i sit hjerte, løsner det op for noget. Det er en stor hjælp, når nogen lytter til ens historie, siger Jonathan.

13 13 Pensioneret skoleinspektør Erhard Bruun, Kostræde, fortæller, hvordan han lærte Jonathan Oliver Sourie, asylansøger fra Sierra Leone, beboer på Center Avnø, at kende. Jeg mødte Jonathan i mine lokale kirker, Svinø og Køng, hvor jeg sidder i menighedsrådet. Vi kiggede i samme salmebog, og han var interesseret i både salmernes tekst og melodi. Jeg pegede på ordene, og han lærte på kort tid melodierne. Inden vi nåede sidste vers af en salme kunne han melodien. Han var kommet til kirke på en cykel, som tilhørte Røde Kors på Avnø Asylcenter. De følgende søndage hentede og bragte jeg ham i bil. Vi gik nogle ture på Avnø, og han fortalte mig om sig selv, dit land og sin situation. Jeg tilbød at læse dansk med ham og har gjort det to timer hver torsdag lige fra den første dag. Han er meget interesseret og flittig med sit hjemmearbejde, og gør gode fremskridt. Via Sådan lærte jeg Jonathan at kende engelsk kender han grammatiske begreber, hvilket letter tilegnelsen. Han kan uden ad på dansk allerede Fader Vor. trosbekendelsen og diverse korsvar. Jeg kørte også en del sightseeing-ture med ham i omegnen, bl.a. Næstved, og for nogle uger siden kørte min kone og jeg ham til en international gudstjeneste i Herlev. Bagefter kørte vi på sightseeing i København, og var i Domkirken og i Rundetårn. Fra da af har han besøgt os hjemme flere gange. Han udviser stor og ærlig taknemmelighed og insisterer på at hjælpe min kone i huset eller mig i haven. Vi bor sammen med vores datter og svigersøn, som har adopteret to børn fra Afrika. Det var dejligt, både for dem og ham, at møde hinanden. Han og jeg har også gået til gospelsang de sidste tre uger, og han nyder det. Også gospelkoret er glad for ham. Både for hans musikalitet og ægte spirit. Jonathan er solid luthersk, evangelisk kristen, uden at være sekterisk. Jonathan håber at få asyl i Jonathan har det pragtfuldt sammen med Erhard Bruuns to børnebørn, der begge er adopterede fra Afrika. Erhard Bruun, Kostræde, er blevet ven med Jonathan. Danmark. I så fald vil han gøre alt, hvad han kan for at blive integreret i Danmark. Han roser Danmark hvert øjeblik og er især meget taknemmelig over den behandling, han har fået som asylansøger. I modsætning til mange af hans medansøgere, der tit brokker sig, er han fuld lovord om logi, kost, hjælp og venlig behandling, og han går af og til i rette med dem. Han drømmer om at få en uddannelse og vil gerne samtidigt arbejde, så han selv kan betale for den. Han har sat sig som mål at blive perfekt til dansk på to år. Jonathan er et godt eksempel på en tilflytter, der ikke vil blive en belastning for Danmarks økonomi. Tværtimod vil han på grund af sine evner, egenskaber og personlighed hurtigt blive fuldt integreret og bidrage positivt med det, der er så afgørende for Danmark, arbejdskraft. Han vil blandt andet være et fund for enhver hotelejer. Hans engelskkundskaber er særdeles gode, både skriftligt og mundtligt, om end han ikke kan løbe fra sin afrikanske accent, hvilket de fleste bare finder charmerende. Hans intelligens og kendskab til IT og hans evner til at opfylde en gæsts ønsker er nærmest klassiske, hvilket kunne gøre ham til en fin receptionsmedarbejder. Han vil have let ved at falde til i et hotelkøkken på grund af sin erfaring som hjælper i Avnøcenterets køkken, hvor han trofast og udholdende har arbejdet dagligt. Centeret giver ham i øvrigt sin bedste anbefaling- Han vil helt klart kunne lære tjenerfaget og gebærde sig perfekt. Han vil være grundig og sikker i arbejdet med at støvsuge og gøre værelser klar. Han vil omgående fra start kunne blive en dygtig hotelkarl, da han er både høflig, kvik og stærk. Jonathan er arbejdsom, fysisk stærk, udholdende, viljefast, og så er han ærlig, trofast, imødekommende, punktlig, hjælpsom og taknemmelig Alt det ovennævnte kan jeg 100% stå inde for, og jeg kan derfor give ham min bedste anbefaling. Erhard Bruun pensionist, Kostræde fhv. skoleinspektør ved Næstved Handelsskole

14 14 De omkring 130 asylansøgere, som i tre kvart år har opbygget et godt fællesskab på Center Avnø og skabt fine kontakter til lokalsamfundet, blev fredag den 30. september spredt ud på asylcentre over hele landet. I den anledning skriver afgående leder af Center Avnø Michael B. Hansen, Røde Kors, til 4750Avisen: - Jeg er naturligvis ked af, at centerets beboere nu flyttes til andre centre i Danmark. Personligt er det min opfattelse, at disse personer skal flyttes så få gange som muligt under deres midlertidige ophold her i landet. Jeg husker selv, da jeg og min familie skulle flytte for godt 12 år siden. Mine 2 døtre var meget kede af det, og havde uendeligt svært ved at forestille sig, at de kunne skabe en ny tilværelse og opbygge et nyt netværk der hvor vi bor i dag. Men det lykkedes for dem, og jeg ved, at det også vil lykkes for vore beboere. Men mange af dem er meget skrøbelige mennesker, og min bøn må være, at der skabes et lige så godt opholdssted for dem, hvor de kommer hen, som det opholdssted de kommer fra: Center Avnø. De var glade for Avnø Da vi startede havde mange forbehold overfor de mange nye, der ville komme til området. Jeg har ikke kendskab til, at centerets beboere har udvist en adfærd i området der bortdømmer denne gruppe mennesker fra midlertidigt at have ophold i Danmark under deres asylansøgningssag. Jeg har lejlighedsvis, i relation til sagsbehandling med mere talt med lokalpolitiet i Vordingborg, og det er ikke mit Generalforsamling i Sværdborg Sognearkiv Mandag den 24. oktober kl. 19 afholdes den årlige generalforsamling i Sværdborg Sognearkiv, som i år har fået til huse i nyt lokale. OIF-huset på Tinghøjvej 6, mellem forsamlingshus og friskole i Over Vindinge, danner nu ramme om arkivlokale på 1. sal. Dertil er det muligt at benytte lokalet i stueetagen som foredrags- og mødelokale. - Eminent placering, ikke mindst i disse tider, hvor vandstanden generelt er stigende i indtryk, at lokalpolitiet, eller politiet i Sydsjælland og Lolland Falsters distrikt har haft nævneværdigt flere udrykninger til centeret på Avnø, eller udrykninger i øvrigt hvori beboere fra centeret har været involveret. Jeg og personalet forlod Center Avnø fredag den 30. september Vi tager et minde om et fantastisk center med os. Vi tager også et minde om vores helt fantastiske modtagelse, som vi har fået fra rigtigt mange borgere i området. Vi tager også et minde med os om, at den frygt, der var fra flere beboeres side om øget kriminalitet i området, ikke har fundet sted. Vi tager et godt minde om Avnø med til vores nye udfordringer, hvor det så end må blive. Michael B. Hansen Centerleder, Avnø Danmark, siger formand Morten Frandsen. Økonomien er nu sikret, da en kommunal aftale med idrætsforeningen er basis for husleje. Arkivet er dog stadig afhængigt af medlemmernes kontingent på 100 kr. årligt per husstand. Mødet den 24. oktober er samtidigt en markering af sognearkivets 20-års dag, da det blev grundlagt af Leif Kørboe Jensen med flere den 22. oktober 1991.

15 15 Tæt samarbejde mellem tre lokalråd om bosætning: Ambassadører skal tage godt imod tilflyttere Lundby Lokalråd har indgået et samarbejde med Bårse- Beldringe Lokalråd og Vestmøn Lokalråd om at øge og fastholde bosætningen igennem lokalt samarbejde. Det lokale samarbejde omfatter Vordingborg Kommune og ejendomsmæglere i Vordingborg kommune. På sigt er det ønsket, at øvrige lokalråd indgår i dette arbejde. Baggrunden for projektet er, at der er et ønske om at skabe vækst i vores lokalområder. Den bedste måde at skabe vækst på, er et stort befolkningsgrundlag, som naturligt skaber øget omsætning hos de handlende og håndværkere, foruden at det skaber arbejdsplader i det offentlige, børnehaver, skoler m.m. Med andre ord: en opadgående spiral. Projektet er netop startet, så det bliver spændende at se resultatet. Øget bosætning Konkret har vi tænkt os samarbejdet med ejendomsmæglerne bl.a. består i, at hvert lokalområde kan oplyse, hvad der lige er helt unikt for det pågældende område. Ejendomsmæglerne vil så kan formidle det til interesserede købere. Der skal snarest afholdes et møde med ejendomsmæglerne, og der finder vi forhåbentligt helt konkret ud af, hvad dette samarbejde kan indeholde. Vi håber også at komme i en god dialog med Vordingborg kommune, så vi i samarbejde kan markedsføre Vordingborg kommune som bosætningsområde. Der er ikke tvivl om, at vi har samme målsætning, men måske har vi hver vores vej til at nå målet! Ambassadører Det er tanken, at der i hvert lokalområde, gerne i hver eneste landsby, er en eller flere ambassadører, hvis formål er så tidligt som muligt at skabe kontakt til evt. kommende borgere for herigennem at sikre, at de nye borgere for det første føler sig velkomne og dernæst fortælle dem, hvordan man skal forberede sig på at bo i et nyt område. Der kører f.eks. ikke busser hvert 10 min. og hvad gør man så? I stedet for vuggestuer har vi dagpleje, men hvordan fungerer det? Med andre ord, oplyse hvordan livet er på landet, også det negative, men samtidigt oplyse, hvordan man får vendt noget negativt til noget positivt. Uvidenhed er den største faktor til en fiasko. Når nye borgere kommer, skal der tages godt imod dem. Ambassadøren banker på døren og byder velkommen. Man kunne også forestille sig, at ambassadøren tager nye borgere med de første gange til fælles aktiviteter i byen som f.eks. byfest, fællesspisning m.m. I Lundby er der allerede et årligt velkomstarrangement for nye borgere; dette arrangement kunne indgå som en naturlig del af dette arbejde. Desværre har det vist sig, at nogle nye borgere efter blot kort tid flytter igen. Det skal undersøges, hvorfor de flytter. Er det private årsager, kan vi naturligvis ikke gøre noget ved det. Skyldes det derimod, at de ikke er faldet godt til, har vi alle et medansvar. Har vi ikke oplyst eller aktivt inddraget nye borgere i byens aktiviteter, er det helt sikkert et område vi kan gøre noget ved. Er deres forventninger ikke opfyldt? Der er så dejligt på landet, men har nogen ikke fortalt dem, at der nogle dage om året er risiko for gyllelugt! Havde de været klar over dette, kunne man sikkert leve med det, modsat en konstant bilos og larm i de store byer. Er der nogle læsere, der er interesseret i at være ambassadør, hører jeg meget gerne fra jer på mail adressen eller tlf Projektet har opnået støtte fra Indenrigsministeriets landdistriktspulje. I Lundby har Borgerforeningen i mange år holdt velkomstmøde for nye borgere i forsommeren. Det bliver et led i den nye strategi for at fastholde nye borgere. Steen Nielsen, fmd. Lundby Lokalråd

16 16 Lundby Efterskole holder mediepause I forlængelse af mediernes unuancerede dækning af vores aktiviteter vil Lundby Efterskole gerne understrege følgende: Skolens elever har ikke været på kanosejlads i hårdt vejr. Vi har gennemført en friluftsuge med vekslende aktiviteter. I den ene aktivitet indgik flådebyggeri på lavt vand, under instruktion og overvågning af to lærere, som henholdsvis er livredder og kanoinstruktør, samt en tilgængelig følgebåd. Aktiviteten indgik i en frilufts- og pionerkonkurrence, hvor blandt andet samarbejde, teknik og holdbarhed blev bedømt. Ingen blev våde mod sin vilje, og alle opfattede aktiviteten som fuldstændig sikker og rigtig sjov. Lars og jeg har kæmpet for at få den rigtige historie forklaret til medierne uden held, men som en journalist sagde min historie behøver ikke være sand, bare den er god. Vi vil nu holde en mediepause og vil ikke udtale os om noget i den nærmeste fremtid, men hellige os arbejdet med at gøre dette skoleår til den gode oplevelse som forældre og elever har fortjent. Med venlig hilsen Truels Truelsen Forstander Lundby Efterskole Årets Folkehjælper 2011 Dansk Folkehjælps afdeling i Vordingborg har kåret Årets Folkehjælper Vinderen var Doreen Evind fra Sweet and Coffee i Præstø, der modtog et billede af Søren Parmo og et diplom fra Dansk Folkehjælp, som tak for den store indsats for udsatte børn og familier i Vordingborg. Igen i år lykkedes det Sværdborg Friskole at finde den bedste dag til det årlige høstmarked. Alle i skolekredsen var i vigør ude som inde. Markedet var velbesøgt dagen igennem, og det blev et helt igennem vellykket arrangement. Medlem af høstmarkedsudvalget Kirsten Hansen stod i spidsen for caféen, der hentede et godt overskud hjem til skolen. Mens folk nød mad og drikke kunne Baggrunden for indstillingen er at Doreen fra sidste års julehjælps indsamling gav en ekstra ordinær og enestående indsats ved julehjælpen 2010, dette har gjort at afdelingen kunne hjælpe flere familier end vi ellers havde mulighed for. Kim Arnov, Formand Dansk Folkehjælp Sensommerligt høstmarked de overvære salget i en velassorteret tombola. I skolegården var en container med korn, hvor de mindre børn dykkede efter karameller i kernehavet klasse opførte musicalen Victor Banan, der spillede for fulde huse tre gange i løbet af dagen. Klokken 16 lukkede markedet, og en flok forældre gik målrettet i gang med at rydde op. En time efter var alt ryddet! Tømrer og snedkermester Ole Pedersen, Lundby, er allerede gået i gang med at udskifte taget på Medborgerhuset i Lundby. Det nye tag bliver af skifer som det gamle! Medborgerhuset i Lundby får nyt tag Regeringen og kommunerne søsatte i 2010 et projekt, så folk der havde nogle gamle, faldefærdige huse stående på deres parcel, kunne søge om tilskud til at få dem revet ned. Alle midler i denne pulje blev ikke brugt, og stat og kommune besluttede så, at fredede og bevaringsværdige bygninger kunne søge om støtte til renovering. Det fik bestyrelsen i Medborgerhuset Lundby til at søge nogle af disse midler til et nyt tag på Medborgerhuset, da det gamle var i en meget dårlig forfatning. Det er nu lykkedes at få et tilskud på 50 procent af udgiften, som ca. svarer til ,00 kroner. Medborgerhuset har så måttet ud og låne et tilsvarende beløb. Dette er sket ved at alle LUNDBY APOTEK Lundby Hovedgade 90 tlf Åbningstider: man-fredag: lørdag: tidlige gamle dyre lån er blevet indfriet af et nyt lån, til en for tiden lav rente på 4 procent pro anno over 20 år. Det har kun betydet, at Medborgerhuset har fået en månedlig merudgift på ca ,00 kr. pr. måned. Arbejdet bliver udført af den lokale tømrer- og snedkermester Ole Pedersen, Ibsvej 11, Lundby. Renoveringen er allerede påbegyndt og forventes færdig i første halvdel af november måned. Bestyrelsen forventer tilmed at kunne spare på varmen, da huset samtidigt vil få en tidsvarende gennemgribende isolering. Med venlig hilsen Bestyrelsen Medborgerhuset Lundby Husk selv at hente næste nummer af 4750 Avisen hos din købmand!

17 17 Kom og gør et godt fund, når Tappernøje Forsamlingshus igen slår dørene op for et stort loppemarked. Det sker i weekenden den 15. og 16. oktober, hvor der er åbent fra kl. 10 til 16 begge dage. Så tag familien under armen og kom en tur forbi, der vil være mulighed for at købe sig en lille forfriskning i baren, siger den ene halvdel af værtsparret Katja Lauridsen. Men der er mange andre aktuelle begivenheder i det aktive forsamlingshus. 4750Avisen udkommer således: Nr 118: 29. oktober Deadline: mandag den 24. oktober kl. 10! Nr. 119: 26. november Deadline: mandag den 21. nov. kl. 10! Nr. 120: 17. december Deadline: mandag den 12. dec. kl. 10! Kom og gør et fund i Tappernøje Forsamlingshus Ølsmagning - Torsdag den 3. november kl skal vi atter en tur rundt i øllets verden til vores populære ølsmagning. Søren Andersen, formand for Vordingborg afdelingens Danske Ølentusiaster vil denne gang præsentere engelsk øl, og værten i Tappernøje Forsamlingshus Mikael Pedersen vil lave engelske retter, som passer til øllet. vi nu skal smage, siger Katja. Denne ølsmagning med engelsk tema koster kun 150,- kroner. Tilmelding er nødvendig på tlf.: eller Sponsorbanko Søndag den 6. November kl er det blevet tid til det årlige sponsorbanko. Dørene åbnes allerede kl Sponsorbanko henvender sig til alle mennesker i alle aldersklasser, så kom og få en hyggelig eftermiddag, hvor der er mange lækre sponsorerede gevinster at vinde. Mad og drikkevarer skal købes i huset. Overskuddet fra disse tre arrangementer går til vedligeholdelse af huset. På gensyn! Tappernøje Forsamlinghus og bestyrelsen ww.4733.dk/ forsamlingshuset

18 18 Det smukke biogasanlæg Tak til den anonyme skribent,der i seneste nummer af 4750-avisen forsikrer os om, at biogasanlægget ved Køng bliver smukt. Hvilken fantastisk nyhed! Det er jo betryggende at vide, at det fredede naturområde ved Dybsø Fjord får en skønhedskonkurrent. Når vi runder Grønhøj-bakken i snarlig fremtid, kan vi altså fortsat falde i svime over den vidunderlige solnedgang over vandet på den ene side og de himmelstræbende gylletanke, der på den anden side strækker sig æstetisk mod skyerne. Gid de konstant og fra alle retninger indrullende gylletransporter kunne dekoreres på tilsvarende betagende vis. Måske kunne der oven i købet udskrives en designkonkurrence, så den forøgede mændge tung transport ind og ud af området udsmykkes og helst i letnedbrydeligt og non-co2 producerende materiale? Og når vi nu er i gang med en Miss World Make-Over af området, kunne der så findes et uanseligt beløb til en køn, lille tunnel under landevejen, så vores hundredevis af skolebørn fra Kostræde Banker, der netop dér skal transportere sig uden om lastbilerne over på den anden smukke side af landevejen og videre til skole? Vi vil så nødig risikere at spolere al den skønhed med grimme ulykker. Venlig hilsen Dorthe Irvold - der er FOR gennemtænkte og velplacerede miljøprojekter. - der ABSOLUT ikke ønsker at gøre grin med gylletransport (mange af producenterne er nære bekendte). - og som holder UENDE- LIG meget af alle de børn, der hver dag skal krydse en i forvejen stærkt belastet Næstved-Vordingborg landevej for at komme i skole. SVAR: Den anonyme skribent, der omtalte bevillingen til biogasanlægget, var såmænd avisens redaktør, som det plejer at være, når ikke andet er angivet. Redaktøren gør opmærksom på, at denne artikel ikke tog stilling til de problemer, som Dorthe Dahlin rejser i sit indlæg, men alene formidlede fakta. Den gamle Redacteur 4750Avisen kommer igen 29. oktober! Blikkenslagerfirmaet Aut. Vand & gasmester Kaj O. Jensen & Søn ApS Hovedgaden 74, 4750 Lundby Privat: Palle O. Jensen Værksted: Banevej 6, Lundby Lej festlokale for kun 500 kroner I Medborgerhuset Lundby kan du leje et fest eller mødelokale for fra 500 kroner. Vi har fleksibel udlejning, efter dine behov. Krostuen: 500 kr. Stor og lille sal: 2500 kr. Hele huset (stor og lille sal og krostuen) 3000 kr. Priserne er uden rengøring og depositum på 1000 kr. Med i lejen er adgang til køkken, service, udendørs terrasse og græsplæne, udendørs grill og to petanquebaner. Klubber, der bruger huset på hverdage, betaler en yderst fordelagtig pris pr. deltager. Ring og hør nærmere eller skynd dig at booke din næste fest på tlf Medborgerhuset Lundby Banevej 4, 4750 Lundby 50 meter fra Lundby Station Hjemmeside:

19 19 Hørrens vej fra strå til tekstil Kom til en hyggelig dag med masser af aktiviteter for hele familien ved Køng Museum. Udforsk hørrens vej fra marken til færdigt produkt og vær med til plantefarve garn. Hør historien om Køng Fabrik, der har fremstillet fine hørtekstiler. Køng Museum har til huse i fabrikkens oprindelige administrationsbygning, Gl. Øbjerggård. Arrangementet er gratis, så mød bare op. Det rullende hørværksted fra Køng Museum viser processen med at bearbejde hørren, som man gjorde det i 1774 og nogle 1000 år før den tid. Vær med til brydning, skætning og hegling af hør, så du til sidst har fine tråde klar til spinding. Blegegruppen fra Lokalhistorisk Forening for Vintersbølle/Nyråd viser processen med at blege de færdige hørtekstiler til hvidt stof. Naturvejleder Elise Hvelplund viser plantefarvning af garn med tørrede planter af f.eks. regnfan og birkeblade, og du kan selv være med til at plantefarve. Plantefarvning af uld har været kendt i flere tusinde år, ja selv jernalderbonden kendte til plantefarvning. Mødested: Køng Museum, Bygaden 27, Køng, 4750 Lundby. Tidspunkt: den 18. oktober fra kl. 10 til 16. Bemærk: Husk madpakke og praktisk tøj. Det er muligt at købe kaffe, te og kage i caféen. Bag arrangementet står Vordingborg Kommune, Natursekretariatet, Det rullende hørværksted fra Køng Museum og Blegegruppen ved Lokalhistorisk Forening for Vintersbølle/Nyråd. TAPPERNØJE FORSAMLINGSHUS BANKOSPIL hver tirsdag kl for medlemmer 68 spil hver gang Pengespil hver uge om i alt kr ,00 Støtteforeningen Automester - Køng Autoservice AUTOREPARATION Serviceeftersyn. Klargøring til syn FORSIKRINGSSKADER Vi hjælper med udfyldelse af skadesanmeldelse GLASSKADER Reparation af stenslag. Skift af ruder AIRCONDITION SERVICE UNDERVOGNSBEHANDLING Autoriseret Mercasolcenter Kundevogn kun 100,-/dag Ring og få et godt tilbud: Jeg er træt...af min gamle øse! Ring og hør hvad jeg kan tilbyde! Med venlig hilsen Johannes Johannes Jensen Bygaden 66-68, Køng

20 20 Cykelfrisøren Din mulighed for at blive klippet i hjemmet. Jeg kører primært i Brøderup/Tappernøje-området. Hanne Fosdal, Tappernøje Tlf Bedst ml og 9.00 SuperSpar Blangslev fejrer fødselsdag Alle sejl er sat til, når SuperSpar i Blangslev inviterer til fødselsdagsfest i safariens tegn med chance for at komme ud at ride på elefanter eller betragte løver på den afrikanske savanne. Søndag den 18. september gik startskuddet til fødselsdagsfest i din lokale Super- Spar-butik. Festen varer fire uger, hvor tilbudsavisen vil have ekstra gode tilbud til fødselsdagspriser. Desuden vil der være mulighed for at deltage i en fødselsdagskonkurrence, som går ud på at samle safari-bogstaver i SuperSpars tilbudsavis. Der vil blive trukket lod om gavekort til enten Knuthenborg Safaripark eller Givskud Zoo. Hovedpræmierne er fem rejsegavekort á kr ,- til en safarirejse. Men fødselarer med fødselsdag i samme periode som SuperSpar skal heller ikke snydes for at blive fejret på behørig vis. Sideløbende med aviskonkurrencen foregår der i år en konkurrence på Facebook, hvor man kan dele citronmåner ud til venner og familie med fødselsdag frem til den 18. september og den 16. oktober. Så klik ind på og send dem, du holder af, en spiselig fødselsdagshilsen. Er du den glade giver, er du samtidig med i lodtrækningen om fem gavekort á kr ,- til SPAR. - Vi har pyntet butikken op og er klar til at byde kunderne indenfor til fødselsdagsfest og ser frem til nogle travle uger med masser af gode fødselsdagstilbud på Rejseforedrag fra Burma (Myanmar) Burma er landet med de gyldne pagoder, hvoraf den guldbeklædte Shwedagonpagode i Yangon er den mest imponerende. Burma er også et land, der er år bagud for vores tid. Et land, hvor oksekærren stadig er det mest anvendte transportmiddel på landet. Burma har også i mange år været et rimeligt lukket land, men der er langsomt ved at komme gang i turismen til landet. Onsdag den 5. oktober kl har Køng-Lundby Pensionist og Fritidsklub et rejseforedrag fra Burma. Ivan Ingemansen, Kostræde Banker kommer og viser billeder og fortæller om sin rejse til Burma sidste vinter. hylderne. Ikke mindst skal det blive spændende at se, hvem der løber af med præmierne i vores fødselsdagskonkurrence, og hvor mange citronmåner, vi skal lange over disken til vores kunder i lokalområdet, siger købmand Kenneth Nielsen. SuperSpar fejrer fødselsdagsfest helt frem til og med den 16. oktober For mere information kontakt: SuperSpar i Blangslev, tlf Shwedagopagoden i Yangon. Foto: Ivan Ingemansen Tømrer & snedkermester Ole Pedersen Ibsvej Lundby * Tagudskiftning * Reparationer og nybygninger * Om og tilbygninger * Køkkener, bad & garderobe Mobil Telefon

December 2010 7. årgang, nr. 11

December 2010 7. årgang, nr. 11 Der er kommet nye billeder i nogle af vores fotomapper på reolen. Indtil videre kan man nu nyde og evt. genopleve de gode minder fra: December 2010 7. årgang, nr. 11 Fristedet Valby Søndergade 2 2630 Taastrup.

Læs mere

Krejbjerg - Nyt September 2015

Krejbjerg - Nyt September 2015 Krejbjerg - Nyt September 2015 Fælles nyt fra foreninger i Krejbjerg og omegn HØSTFEST Lørdag, den 19. september kl. 19.00 holdes årets høstfest i Krejbjerg Forsamlingshus. I år prøver vi at gøre det på

Læs mere

Indhold. Model for en dag vol. 2. Julegaveværksted. Det Blå Marked. Juledekorationer. Madbix med gæstekok. Nissebowling. Lucia.

Indhold. Model for en dag vol. 2. Julegaveværksted. Det Blå Marked. Juledekorationer. Madbix med gæstekok. Nissebowling. Lucia. Dag Dato Aktivitet Personale Tirs 4. nov Model for en dag vol. 2 To, Ki, Ja, Tr, Ti Tors 6. nov Butterflymøde Ki, Ja, Ca, Tirs Tors 11. nov 13. nov Svanesang Julegaveværksted Drengerøvsaften FIFA på PlayStation

Læs mere

Gateway Blokhus Erhvervsliv samarbejder med Naturstyrelsen

Gateway Blokhus Erhvervsliv samarbejder med Naturstyrelsen Gateway Blokhus Erhvervsliv samarbejder med Naturstyrelsen Helle Larsen, Hune Bageri Merete Hansen, Hune Blokhus Cykeludlejning Baggrunden/opstarten på samarbejde med Naturstyrelsen Merete Startede samarbejde

Læs mere

Lysglimt. Himmelev gl. Præstegård

Lysglimt. Himmelev gl. Præstegård Lysglimt Himmelev gl. Præstegård 5. Årgang nr. 30 januar / februar 2015 Lysglimt-redaktionen Anne-Lise Sørensen, frivillig i Oasen Rikke Søder, Aktivitetsleder Anni Hansen afd. B Avisen udkommer januar,

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

Nr. 1 2015. Godt at vide Den lille lette Forårs fornemmelser Vi er Frivillige

Nr. 1 2015. Godt at vide Den lille lette Forårs fornemmelser Vi er Frivillige Nr. 1 2015 Godt at vide Den lille lette Forårs fornemmelser Vi er Frivillige Indholdsfortegnelse Informa on Formandens ord 3 Kontakt informa oner 4 Konkurrence 5 Madholdet Gistrup e erår 2014 6 Forårets

Læs mere

Husk Sæsonafslutning tirsdag den 31. marts kl. 19.00 Udflugt til Fugleparken søndag den 10. maj

Husk Sæsonafslutning tirsdag den 31. marts kl. 19.00 Udflugt til Fugleparken søndag den 10. maj www. blistrup-graested-folkedansere.dk Marts 2015 Nr. 1 28. årgang Indhold: Formandens indlæg side 2 Referat fra generalforsamling side 2 Bestyrelse og udvalg side 3 Sæsonprogram forår/sommer 2015 side

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

Den Jyske Sparekasse sponsor for SUB09 kvinder SUB09 tegnede allerede ved starten i 2009 en sponsoraftale på overtræks sæt med daværende Sparekassen

Den Jyske Sparekasse sponsor for SUB09 kvinder SUB09 tegnede allerede ved starten i 2009 en sponsoraftale på overtræks sæt med daværende Sparekassen det skete i uge 22 Den Jyske Sparekasse sponsor for SUB09 kvinder SUB09 tegnede allerede ved starten i 2009 en sponsoraftale på overtræks sæt med daværende Sparekassen i Skals. Denne aftale er nu udbygget,

Læs mere

Årre En Blomstrende Landsby. Bilag

Årre En Blomstrende Landsby. Bilag Årre En Blomstrende Landsby Bilag 1 Kære Foreninger Så nærmer d. 7. oktober sig, hvor I har givet tilsagn om at stille op til præsentation af netop jeres forening. Vi er rigtig glade for jeres opbakning,

Læs mere

Sydfyns Single- og Venskabsklub

Sydfyns Single- og Venskabsklub Sydfyns Single- og Venskabsklub www.svendborgsingleklub.dk OBS!! Af hensyn til danseaftner på Skærven i Nyborg, er klubaftnerne fremover flyttet til 3. fredag i måneden April 2013 Søndag den 7. april kl.

Læs mere

Stenlille Handels- Håndværker og Borgerforening REFERAT FRA ORDINÆR GENERALFORSAMLING

Stenlille Handels- Håndværker og Borgerforening REFERAT FRA ORDINÆR GENERALFORSAMLING Stenlille Handels- Håndværker og Borgerforening REFERAT FRA ORDINÆR GENERALFORSAMLING AFHOLDT I STENLILLE HALLENS SELSKABSLOKALE ONSDAG DEN 20. FEBRUAR 2008 Klokken 19.00 bød formand Carl-Henrik Nielsen

Læs mere

Venskabsklub. www.svendborgsingleklub.dk. Januar 2013

Venskabsklub. www.svendborgsingleklub.dk. Januar 2013 Sydfyns Single- single- og og vens Venskabsklub www.svendborgsingleklub.dk Januar 2013 Fredag den 4. januar kl. 19 Klubaften på Færgegården, Færgevej 13, 5700 Svendborg Der serveres hakkebøf med stegte

Læs mere

BORBJERG HVAM BYFEST 2013 Side 1. Kort byfestprogram

BORBJERG HVAM BYFEST 2013 Side 1. Kort byfestprogram BORBJERG HVAM BYFEST 2013 Side 1 Kort byfestprogram Borbjerg - løbet Pladespil Bilorienteringsløb Friluftsgudstjeneste Familiedag Kæledyrsudstilling flagkonkurrence Gadedysten Fodboldkampe Stjerne for

Læs mere

Lysglimt. Himmelev gl. Præstegård

Lysglimt. Himmelev gl. Præstegård Lysglimt Himmelev gl. Præstegård 4. Årgang nr. 27 juli / august. 2014 Lysglimt-redaktionen Anne-Lise Sørensen, frivillig i Oasen Rikke Søder, Aktivitetsleder Anni Hansen afd. B Avisen udkommer januar,

Læs mere

HJEMMET HJEMMET HJEMMET. Nyhedsbrev uge 10 2015

HJEMMET HJEMMET HJEMMET. Nyhedsbrev uge 10 2015 META Nyhedsbrev uge 10 2015 Dagene er blevet lysere og længere og vi glæder os til foråret, vel vidende at der sagtens kan komme meget mere vinter i marts måned. Vintergækkene står nu i fuldt flor, og

Læs mere

Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier. www.madkonceptet.dk

Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier. www.madkonceptet.dk Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier www.madkonceptet.dk Frokostordning Catering Om os vores værdier Kontakt os Frokostordning Få en oplevelse hver dag kl. 12

Læs mere

Hjerneskadeforeningen Århus/Østjylland

Hjerneskadeforeningen Århus/Østjylland Hjerneskadeforeningen Århus/Østjylland Nyhedsbrev Årgang 6 ~ Nr. 2. Marts 2007 Åbnings-/træffetider og tlf. nr. Formand Jette Sloth kan træffes personligt: Mandag kl. 9.00 13.00 samt efter nærmere aftale

Læs mere

Nyhedsbrev. uge 45 2014

Nyhedsbrev. uge 45 2014 Nyhedsbrev uge 45 2014 Så er det blevet efterår, bladene har fået en anden farve og falder af træerne. Klokken er sat 1 time tilbage, og det betyde, at vi for en kort tid får lysere morgener men tidligere

Læs mere

VIGTIGE ADRESSER!!! PMF AARHUS Bank: Regnr. 9004 Kontonr. 0006818501 CVR-nr.: 29987343 www.postens-mf.dk. Nr. 4 Juni 2015. Formand: Næstformand:

VIGTIGE ADRESSER!!! PMF AARHUS Bank: Regnr. 9004 Kontonr. 0006818501 CVR-nr.: 29987343 www.postens-mf.dk. Nr. 4 Juni 2015. Formand: Næstformand: VIGTIGE ADRESSER!!! PMF AARHUS Bank: Regnr. 9004 Kontonr. 0006818501 CVR-nr.: 29987343 www.postens-mf.dk Nr. 4 Juni 2015 Formand: Ernst B. Larsen, Eskebækparken 62, 2.tv, 8660 Skanderborg Tlf. 86 51 00

Læs mere

Opgave 1. Modul 2 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken parkering er billigst? Standard Budget Direct. 1. Hvor mange penge har Simon med?

Opgave 1. Modul 2 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken parkering er billigst? Standard Budget Direct. 1. Hvor mange penge har Simon med? Modul 2 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvilken parkering er billigst? Standard Budget Direct X 1. Hvor mange penge har Simon med? 387 kr. 300 kr. 298 kr. 2. Hvor meget vandt Fredericia? 31-26 29-28

Læs mere

Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012

Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012 Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012 Tlf.: 7649 6000 Tlf.: 7586 5533 Aktiv Familie Ferie... med sjove udfordringer & skønne natur- og friluftsoplevelser Drømmer I om at slippe hverdagens daglige gøremål,

Læs mere

Sydfyns Single- og Venskabsklub

Sydfyns Single- og Venskabsklub Juli 2014 Lørdag d. 5. juli. Jazz og æggekage på Carlslund, Fruens Bøge Skov 7, 5250 Odense. En tilbagevende tradition er, at vi mødes på Restauration Carlslund og nyder den gode æggekage og jazzmusikken

Læs mere

Infobrev til alle beboerne i Vangkvarteret

Infobrev til alle beboerne i Vangkvarteret Infobrev til alle beboerne i Vangkvarteret Nr. 6 27. maj 2015 Kom til åbent fælleshus i Vangkvarteret! Torsdag den 28. maj fra kl. 14.00-16.00 Fælleshuset, Agervang 24A Kl. 14.00-16.00 - Kom og mød Vangkvarterets

Læs mere

Uge-dag Tidsrum Aktivitet Sted Med-arbejder: Lærkebo Lærkebo 11.30-12-15 13.30 14.15. Ditte 11.30 12.15 Holdmotion

Uge-dag Tidsrum Aktivitet Sted Med-arbejder: Lærkebo Lærkebo 11.30-12-15 13.30 14.15. Ditte 11.30 12.15 Holdmotion 10.15 11.00 11.30-12-15 13.30 14.15 Styrketræning Poppelbos kælder 13.30 14.30 Motion for borgere med KOL 10.15-11.00 Stavgang / Walk and talk om det vi går forbi Udendørs Desuden er alle medlemmer naturligvis

Læs mere

MiniThai - En rejse tilbage

MiniThai - En rejse tilbage MiniThai - En rejse tilbage Juli August 2012 Rejseberetningen herunder er skrevet af Kevin, der er 10 år gammel. I 2004 blev Kevin adopteret af sine danske forældre Helle og Peter. De hentede ham på børnehjemmet

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

Program for Landdistrikternes Uge

Program for Landdistrikternes Uge Program for Landdistrikternes Uge For 16. gang afholdes i Sønderho Landdistrikternes Uge 11. til 18. oktober 2015 Søndag d. 11. oktober. Kl. 9.30: Gudstjeneste i Sønderho Kirke. Arrangør: Nordby og Sønderho

Læs mere

Aktiv-Bo & beskæftigelse samt STU. Brugerråds bladet. Første udgave 2012 Nr 1.

Aktiv-Bo & beskæftigelse samt STU. Brugerråds bladet. Første udgave 2012 Nr 1. Aktiv-Bo & beskæftigelse samt STU Brugerråds bladet Første udgave 2012 Nr 1. Brugerrådets medlemmer er repræsentanter for alle i Aktiv-Bo & Beskæftigelse samt STU. Brugerrådet I må gerne komme med forslag

Læs mere

TAGENSBO KIRKES NYHEDSBREV

TAGENSBO KIRKES NYHEDSBREV TAGENSBO KIRKES NYHEDSBREV Tagensbo kirke Landsdommervej 35 2400 NV telefon 3581 1977 mail: kest@km.dk Tak for det gamle år - vi glæder os til 2015 sammen med jer! Læs længere nede om årets første brunchandagt,

Læs mere

April-Maj-Juni. Søbro Lokølcenter. Gårdhøvecøfåen. www. sa b rob ru g erraad. d k. hjemmeside - Sp e cielle øru angementer

April-Maj-Juni. Søbro Lokølcenter. Gårdhøvecøfåen. www. sa b rob ru g erraad. d k. hjemmeside - Sp e cielle øru angementer Søbro Lokølcenter Gårdhøvecøfåen Sp e cielle øru angementer April-Maj-Juni Festsalen den I3. marts med de mangefremmødte til cafåens ørrangement i forbindelse med revyen med "Gråspuryene" Caf6ens ugentlige

Læs mere

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. 1. Hvornår kan Søren blive klippet?

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. 1. Hvornår kan Søren blive klippet? Modul 3 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. X 1. Hvornår kan Søren blive klippet? 18.00 17.00 17.30 2. Hvilken farve er flottest? hvid rød grøn

Læs mere

årgang nr. 102 Beldringe-Bårse-Hammer-Køng-Lundby-Svinø-Sværdborg-Tappernøje-Udby

årgang nr. 102 Beldringe-Bårse-Hammer-Køng-Lundby-Svinø-Sværdborg-Tappernøje-Udby Postomdelt til samtlige husstande, kontorer og butikker 8. Syv årgang nr. 102 Sogne 31. jan. - 1. febr. 2011 Avisen til alle i 4750 Avisen Beldringe-Bårse-Hammer-Køng-Lundby-Svinø-Sværdborg-Tappernøje-Udby

Læs mere

Generalforsamling i Skelund Landsbyforening 20 marts 2014 i Den Bette Skole. Velkommen til alle jer

Generalforsamling i Skelund Landsbyforening 20 marts 2014 i Den Bette Skole. Velkommen til alle jer Generalforsamling i Skelund Landsbyforening 20 marts 2014 i Den Bette Skole Velkommen til alle jer Skelund Landsbyforening vil gerne byde alle nye borgere velkommen til Skelund og omegn Skelund er en aktiv

Læs mere

Kirkelige tilbud til ældre - invitation til samvær i Greve kommune

Kirkelige tilbud til ældre - invitation til samvær i Greve kommune Kirkelige tilbud til ældre - invitation til samvær i Greve kommune Alle kirker har forskellige tilbud om samvær og aktiviteter for voksne og ældre. Der er foredrag, udflugter, samtaler, fællessang og hygge.

Læs mere

Velkommen til byfest i Vester Nebel

Velkommen til byfest i Vester Nebel Velkommen til byfest i Vester Nebel Så er det byfesttid i Vester Nebel, og på de følgende sider vil programmet kunne findes. Byfesten afholdes i år: torsdag den 12. juni søndag den 15. juni 2014 Byfestprogrammet

Læs mere

HERMOD-NYT NYHEDSBREV NR. 4, 2015. Velkommen til 4. udgave af Hermod-Nyt, som formidler nyheder og info, der ikke er at finde på hjemmesiden.

HERMOD-NYT NYHEDSBREV NR. 4, 2015. Velkommen til 4. udgave af Hermod-Nyt, som formidler nyheder og info, der ikke er at finde på hjemmesiden. Velkommen til 4. udgave af Hermod-Nyt, som formidler nyheder og info, der ikke er at finde på hjemmesiden. Bestyrelsen håber at Hermods medlemmer vil benytte sig af muligheden for at være med til at fylde

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

Centrets bedste Nyhedsavis

Centrets bedste Nyhedsavis Centrets bedste Nyhedsavis - At gå på CSV SydØstfyn. (Side 3) - Elever på Nytårsforsæt. (Side 10) - Den SJOVE side. (Bagsiden) Velkommen til skolens bedste nyhedsavis. For første gang i nyere tid har skolen

Læs mere

Samuelsgården. Skolevænget 19 6840 Oksbøl

Samuelsgården. Skolevænget 19 6840 Oksbøl Årgang 24. År 2011 Samuelsgården. Skolevænget 19 6840 Oksbøl Telefon: 79 94 73 44 3 kl. besked/telefonsvare 79 94 73 43 Fax nummer: 79 94 73 36 Hjemmeside: www.samuelsgaarden.dk E-mail: Samuelsgaarden@varde.dk

Læs mere

- Jobbutikken (Side 4) - Café Blomst (Side 7) - Den sjove side (Side 11)

- Jobbutikken (Side 4) - Café Blomst (Side 7) - Den sjove side (Side 11) - Jobbutikken (Side 4) - Café Blomst (Side 7) - Den sjove side (Side 11) Så er det fjerde gang at man på CSV-SydØstfyn kan læse et fremragende skoleblad. På grund af lidt manglende arbejdskraft og en sommerferie

Læs mere

S c h a n d t o r p. Østjysk Distrikt og Århus Stadsgilde. indbyder igen i år til fælles arrangement i forbindelse med. Fellowship Day 2015.

S c h a n d t o r p. Østjysk Distrikt og Århus Stadsgilde. indbyder igen i år til fælles arrangement i forbindelse med. Fellowship Day 2015. S c h a n d t o r p 1. og 2. Skanderborg Sct. Georgs Gilder 32. ÅRGANG NUMMER 10 OKTOBER 2015 Østjysk Distrikt og Århus Stadsgilde indbyder igen i år til fælles arrangement i forbindelse med Fellowship

Læs mere

NYHEDSBREV Projekt Nærmiljø November 13 - januar 14

NYHEDSBREV Projekt Nærmiljø November 13 - januar 14 I denne udgave af nyhedsbrevet Efteråret er kommet...1 Røgfri på Arendalsvej...2 Fitness - så er vi igang...4 Trænger din økonomi til et servicetjek?...5 Café Solskin - en solskinshistorie...6 Bagagerumsmarked...8

Læs mere

Lokalcenter Bjerggården

Lokalcenter Bjerggården Lokalcenter Bjerggården Østerøgade 20 8200 Aarhus N Tlf. 8713 3200 Aktiviteter arrangementer & menuplan MÅNEDSBLADET juli 2015 Læs inde i bladet: Brugerrådet holder ferie s. 2 Caféens ferie s. 5 GÅGRUPPE

Læs mere

Sommerfest i Mellerup

Sommerfest i Mellerup Sommerfest i Mellerup på Fælleren 29. maj - 1. juni Randers Maskinfabrik A/S SLOTSGARTNEREN I/S Eriksvej 5B, 8960 Randers SØ Tlf: 86 43 56 15 Engros og firmaordninger Nyholmsvej 11-8930 Randers NØ Tlf.:

Læs mere

MED NÆSTEKÆRLIGHED I RYGSÆKKEN FRA LIBERIA TIL DANMARK

MED NÆSTEKÆRLIGHED I RYGSÆKKEN FRA LIBERIA TIL DANMARK MED NÆSTEKÆRLIGHED I RYGSÆKKEN FRA LIBERIA TIL DANMARK AF PRAKTIKANT ANDERS VIDTFELDT LARSEN 35-årige Amara Kamara er fra Liberia. Med sig i bagagen har han flugt fra 2 borgerkrige; en opvækst uden en

Læs mere

24 timer du aldrig glemmer, stort arrangement for 4. 7. klasse

24 timer du aldrig glemmer, stort arrangement for 4. 7. klasse Nyhedsbrevet indeholder: Tyverier fra garderoben, og hvad vi gør ved det 24 timer du aldrig glemmer, stort arrangement for 4. 7. klasse Sommerferieaktiviteter Fremtiden for børnene fra Mørk skole Koloni

Læs mere

Referat af mødet: Bevar Rolfsted Skole 10. juni kl. 19-21.30

Referat af mødet: Bevar Rolfsted Skole 10. juni kl. 19-21.30 Referat af mødet: Bevar Rolfsted Skole 10. juni kl. 19-21.30 Da Faaborg-Midtfyn kommune skal spare penge i fremtiden, er der blevet udarbejdet et sparekatalog, som blev offentliggjort i maj måned. Af sparekataloget

Læs mere

Tema 4: Fællesskab. Ansvarlig for projekterne fremover Landsbyforeningen. Fælles mad aften 2-4 gange om året

Tema 4: Fællesskab. Ansvarlig for projekterne fremover Landsbyforeningen. Fælles mad aften 2-4 gange om året Tema 4: Fællesskab Fællesskab i et område, en landsby, en beboerforening eller et landdistrikt er noget af det vigtigste der findes. Fællesskab betyder at man får mulighed for at blive en del af fællesskabet

Læs mere

Arrangementeksempel: Den store ridderturnering

Arrangementeksempel: Den store ridderturnering Vi skræddersyr firmafester, events og teambuildingforløb til dine behov. Du og din virksomhed kan vælge alt fra arrangementer af nogle timers varighed til længerevarende engagementer. Vi har plads fra

Læs mere

Opgaver til Hjemmets fire vægge

Opgaver til Hjemmets fire vægge Opgaver til Hjemmets fire vægge 1 Møblér Pouls lejlighed Diskuter og tegn, hvordan I mener, Pouls lejlighed så ud. Tegn, klip og klister møbler på tegningen. Husk etageseng, sovesofa og alt det andet en

Læs mere

.EN MANDAG EFTERMIDDAG MED 0/1 KL. OG JAKOB I KREATIV

.EN MANDAG EFTERMIDDAG MED 0/1 KL. OG JAKOB I KREATIV Hovedgaden 15 - Vejrumbro - 8830 Tjele - Tlf. 8665 4455 - E: Info@VVfriskole.dk - I: www.vvfri.dk Nyhedsbrev uge 05-2014 Side 1 Kreativ med Jakob Side 4-8 Børnehaven Side 2 Nyt fra Troels Side 9 Kalender

Læs mere

Kære beboere, pårørende og personale

Kære beboere, pårørende og personale Kære beboere, pårørende og personale Violhuset har fået et flot akvarium, og der ventes allerede familieforøgelse Holbergcentrets månedsnyt for november 2014 Kære beboere, pårørende og personale November

Læs mere

Nyhedsbrev fra Projekt Nærmiljø december 2012 januar 2013

Nyhedsbrev fra Projekt Nærmiljø december 2012 januar 2013 Nyhedsbrev fra Projekt Nærmiljø december 2012 januar 2013 Kære beboere og samarbejdspartnere på og omkring Arendalsvej Som du kan læse om i denne udgave af nyhedsbrevet er rækken af tilbud til beboerne

Læs mere

Marts måned og påsken står for døren og her er nyhedsbrevet hvor I kan se hvilke aktiviteter der kommer til at være de næste 2 måneder.

Marts måned og påsken står for døren og her er nyhedsbrevet hvor I kan se hvilke aktiviteter der kommer til at være de næste 2 måneder. Marts måned og påsken står for døren og her er nyhedsbrevet hvor I kan se hvilke aktiviteter der kommer til at være de næste 2 måneder. Vi har som bekendt været lidt presset med de fysiske rammer gennem

Læs mere

16 Årgang Nummer 2 Oktober 2010

16 Årgang Nummer 2 Oktober 2010 16 Årgang Nummer 2 Oktober 2010 Bestyrelsen Formand: Jytte Holt Nielsen, Bornholmsvej 8, 7400 Herning Tlf 20714010 j-k-hansen@mail.dk Kasserer: John F. Nielsen, jagtvej 10, 7400 Herning Tlf. 97118541 60738720

Læs mere

Bofællesskabet Stenlille

Bofællesskabet Stenlille Bofællesskabet Stenlille Nyhedsbrev vinter 2014 Vinteren går på hæld og vi begynder at glæde os over de små forårstegn. Heldigvis har vinteren ikke været slem i år. Der har kun været få dage, hvor det

Læs mere

DEN 2011. KNU Marts. Sct. Georgs Gildet i Ølstykke 34. Årgang Nr. 338. Ølstykke. Sct. Georgs Gildet. Side 1

DEN 2011. KNU Marts. Sct. Georgs Gildet i Ølstykke 34. Årgang Nr. 338. Ølstykke. Sct. Georgs Gildet. Side 1 KNU Marts DEN 2011 Sct. Georgs Gildet Ølstykke Sct. Georgs Gildet i Ølstykke 34. Årgang Nr. 338 Side 1 Christian Petersen Anna Rasmussen Ingrid Petersen 1. Marts 25. Marts 28. Marts Redaktionen ønsker

Læs mere

Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14.

Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14. Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14. Her på skolen er vi meget interesserede i at tilbyde den bedst mulige undervisning, trivsel og service til vores elever og jer som forældre. Derfor

Læs mere

Vi har svært ved at pege på en lærer, der let kan undværes, idet alle har forskellige kompetencer, som er svære at undvære.

Vi har svært ved at pege på en lærer, der let kan undværes, idet alle har forskellige kompetencer, som er svære at undvære. Referat: Bestyrelsesmøde nr. 10 skoleår 13/14 den 7. oktober 2013. Tilstede: Per Zacho PZ, Kirsten Thomsen KT, Vivi Kristensen VK, Gull-Britt Jepsen GJ, Grethe Nielsen GN, John Noe JN, Brian Jensen BJ,

Læs mere

CLASSIC FYN RUNDT 2012 MED NATURGAS FYN FYN RUNDT D. 8.-9.-10. JUNI 2012. CLASSIC FYN RUNDT KERTEMINDE SEJLKLUB Med NATURGAS FYN

CLASSIC FYN RUNDT 2012 MED NATURGAS FYN FYN RUNDT D. 8.-9.-10. JUNI 2012. CLASSIC FYN RUNDT KERTEMINDE SEJLKLUB Med NATURGAS FYN CLASSIC FYN RUNDT 2012 MED NATURGAS FYN FYN RUNDT D. 8.-9.-10. JUNI 2012 CLASSIC FYN RUNDT KERTEMINDE SEJLKLUB CLASSIC FYN RUNDT KERTEMINDE SEJLKLUB Med NATURGAS FYN CLASSIC FYN RUNDT 2012 MED NATURGAS

Læs mere

Pigeaften hos Ringkøbing Landbobank Tarm

Pigeaften hos Ringkøbing Landbobank Tarm Pigeaften hos Ringkøbing Landbobank Tarm Se bankens annonce. Tilmelding på tlf. 97 37 62 48 senest fredag den 15. februar. Vi kan max være 40 i alt, så det er først-til-mølle-princippet, der gælder. Evt.

Læs mere

Beretning Hvad får man for sit kontingent, og hvad er der blevet arbejdet med det sidste år?

Beretning Hvad får man for sit kontingent, og hvad er der blevet arbejdet med det sidste år? Referat fra generalforsamling i Skals borgerforening d. 29/2-2012. Valg af dirigent: Steffen Højer-Nielsen Referent: Lone Algayer Beretning Hvad får man for sit kontingent, og hvad er der blevet arbejdet

Læs mere

Evaluering af SSP dagen elev 1

Evaluering af SSP dagen elev 1 Evaluering af SSP dagen elev 1 1. Hvorfor hedder SSP dagen Det er sejt at sige nej Det gør det fordi at det er godt at sige nej til noget dumt fx: at ryge, at stjæle og andre dumme ting. 2. Hvad lærte

Læs mere

PROGRAM FOR SÆSONEN 2013/2014

PROGRAM FOR SÆSONEN 2013/2014 PROGRAM FOR SÆSONEN 2013/2014 Evt. ændringer forbeholdes. Alle arrangementer er kun for foreningens medlemmer. Køge Borger- og Haandværkerforening Stiftet 24. januar 1847 Kontaktpersoner : Formand : Murermester

Læs mere

Julemanden skal vækkes.

Julemanden skal vækkes. Bladet For Rørbæk & Opland - November 2005-15. årgang Julemanden skal vækkes. Lørdag d. 10. December kl. 10.30, så han kan nå at blive vågen til han skal ud med de mange gaver. Kom og hjælp med at vække

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig Gode råd & observationer fra nuværende grønlandske efterskoleelever til kommende grønlandske elever Tanker før afgang: Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af

Læs mere

TIRSDAG DEN 13. JANUAR 2015 KL. 13.00 Mødested: Seniorværkstedet, Kasernevej 19, 4700 Næstved

TIRSDAG DEN 13. JANUAR 2015 KL. 13.00 Mødested: Seniorværkstedet, Kasernevej 19, 4700 Næstved 1 TIRSDAG DEN 13. JANUAR 2015 KL. 13.00 Mødested: Seniorværkstedet, Kasernevej 19, 4700 Næstved INFORMATION OM / RUNDVISNING PÅ SENIOR VÆRKSTEDET SAMT UNDERHOLDNING AF SENIORKORET Seniorværkstedet i Næstved

Læs mere

for Lyne Sogn December 2014

for Lyne Sogn December 2014 Til: Samtlige husstande kontorer butikker AKTIVITETSKALENDER for Lyne Sogn December 2014 Bedsteforældredag i Børnebo Indhold: * Lyne Kirke/Vennekredsen: Per Nielsen * Vennekredsen: Julehygge i fælleshuset

Læs mere

Siden sidst - og lidt frem!

Siden sidst - og lidt frem! Solrød Aktivitets - og Frivilligcenter AFC samt Daghjem for visiterede borgere Solrød Center 85, 2680 Solrød Strand Telefon 5618 2445 Mandag- torsdag kl. 9.00-16.00 - Fredag kl. 9.00-15.00 - lukket lørdag

Læs mere

Red i Andst Af Viggo Kaspersen.

Red i Andst Af Viggo Kaspersen. Red i Andst Af Viggo Kaspersen. Efter Borgermøde 2 d. 15. dec. er der 115 Andst borgere, der har tilkendegivet et ja til projektet, tusind tak for jeres opbakning. Desværre udgør dette antal tilkendegivelser

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

LEDIGE MEDHJÆLPERJOBS

LEDIGE MEDHJÆLPERJOBS LEDIGE MEDHJÆLPERJOBS PÅ SMUKFEST 2015 HEGNSHOLDET SØGER MEDHJÆLPERE TIL OPSTILLING OG NEDTAGNING HVAD: Vi søger fysisk stærke folk, der ikke er bange for at tage fat og blive beskidte til en hård og drøj

Læs mere

NYHEDSBREV TIL VÆRTER

NYHEDSBREV TIL VÆRTER NYHEDSBREV TIL VÆRTER NR. 1 Oktober 2011 1. ÅRGANG Formandens hjørne Af Carl Bratved Kære værter! Vi har nu overstået sommerferien, hvor der har været travlhed på Veteranhjemmet, men takket været jeres

Læs mere

Vestegnens Harmonika Klub

Vestegnens Harmonika Klub HARMONIK-AVISEN 23. årgang Marts 2015 Nummer 1 Harmonika koncert i Høje Taastrup Kirke Så er det forår! Forårsmatiné Harmonikakoncert Generalforsamling Spil Op Café Vestegnens Harmonika Klub 1 HARMONIK-AVISEN

Læs mere

TØNDER KULTURUGE 2013

TØNDER KULTURUGE 2013 STØTTES AF: ECCO & TØNDER HANDELS- GYMNASIUM OG HANDELSSKOLE TØNDER KULTURUGE 2013 Lad dig inspirere Fordyb dig Bliv underholdt Prøv noget nyt Og ikke mindst - nyd det! KL. ÅBNING 2/11 HØJER - Kiers Gaard

Læs mere

Jeg bygger kirken -2

Jeg bygger kirken -2 Jeg kirken - Forkyndelse og mirakler Mål: Kirken forbindes tit med søndagsmøder, som består af sang, prædiken og bøn. Men kirken er meget mere end det.. Gennem denne undervisning prøver vi at forklare

Læs mere

MERE GADEVANG. Konkrete forslag fra bordene sidste runde:

MERE GADEVANG. Konkrete forslag fra bordene sidste runde: MERE GADEVANG Konkrete forslag fra bordene sidste runde: Asylet som kulturhus: Byde ind med kommunikation, branding, hænder, pulsen Visualiserer, vi står last og brast i Gadevang Hjemmeside Byttebørn,

Læs mere

Afslutning d. 31. marts 2014

Afslutning d. 31. marts 2014 Struer Folkedanserforening Medlemsorientering marts. 2014 30. årgang NR. 3 www.struerfolkedanserforening.dk Afslutning d. 31. marts 2014 Vi mødes kl. 18.45 i Gimsing Sognegård, hvor vi holder Struer Folkedanserforening

Læs mere

for Lyne Sogn Maj 2014 Indhold:

for Lyne Sogn Maj 2014 Indhold: Til: Samtlige husstande kontorer butikker AKTIVITETSKALENDER for Lyne Sogn Maj 2014 De gamle skilte på hotellet Afholdshotel fra 1914 til 1970 Indhold: Krocketklubben. Avisindsamling. Støtteforeningen

Læs mere

Skolenyt uge 37 www.ørdingfriskole.dk

Skolenyt uge 37 www.ørdingfriskole.dk Skolenyt uge 37 www.ørdingfriskole.dk Ugens højdepunkter Efter en dejlig uge med solskin er vi nu nået til at kigge lidt tilbage på ugens løb og evaluere samt kigge lidt frem på næste undervisningsuge

Læs mere

Det var et vildt år. Foto: Sanne Agatz. - En beretning om årets aktiviteter i Byggeforeningen af 1933

Det var et vildt år. Foto: Sanne Agatz. - En beretning om årets aktiviteter i Byggeforeningen af 1933 Det var et vildt år Foto: Sanne Agatz - En beretning om årets aktiviteter i Byggeforeningen af 1933 Ansvarlighed, demokrati og godt bomiljø Siden 2012 har vi i boligforeningen arbejdet målrettet med vores

Læs mere

FORENINGEN LIV I LANDSBYEN - ET SOCIALØKONOMISK PROJEKT - ALKEN * BJEDSTRUP * BOES * ILLERUP * SVEJSTRUP VISION

FORENINGEN LIV I LANDSBYEN - ET SOCIALØKONOMISK PROJEKT - ALKEN * BJEDSTRUP * BOES * ILLERUP * SVEJSTRUP VISION VISION UDKAST Landsbyerne Alken, Bjedstrup, Boes, Illerup og Svejstrup samt tilhørende opland, er et lokalområde med mange tilgængelige ressourcer og et socialt overskud. Vi erkender, at fremtidig udvikling

Læs mere

Helenenyt. Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650

Helenenyt. Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 nr 9 - september 2013 Helenenyt Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 Ansvarshavende: Maj Greifenstein tlf: 29347195 eller 39105651 email:

Læs mere

Dus Mellervang. Årets Karneval i Aalborg Øst

Dus Mellervang. Årets Karneval i Aalborg Øst Årets Karneval i Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk Nyhedsbrev Juni Læs om Årets karneval 3.klasse på koloni Legefidusen i hesteskoen 2.klasses overnatning i dus BEMÆRK DUS-avisen kan kun ses på Mellervangskolens

Læs mere

H E L E E Nr. 6 juli 2015

H E L E E Nr. 6 juli 2015 HELE E Nr. 6 juli 2015 HELENENYT Nr. 6 (juli årgang 26) Bostedet Helenes Minde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Ansvarshavende: Maj Greifenstein Tlf: 29347195 Eller 39105651 mgr@ok-fonden.dk Layout &

Læs mere

Vi håber at kunne bringe et nyhedsbrev rundt til alle lejligheder 4 gange om året.

Vi håber at kunne bringe et nyhedsbrev rundt til alle lejligheder 4 gange om året. Året der gik Så gik der atter et år og det er blevet tid til et nyt nyhedsbrev. Vi håber at kunne bringe et nyhedsbrev rundt til alle lejligheder 4 gange om året. Vi bestræber os på at fortælle om nogle

Læs mere

Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening

Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening Parti fra Hudevad 2009/1 Siden sidst. Udflugt til Ladbyskibet d. 13. 9. 2008 En dejlig solrig lørdag i september drog 15 personer til Ladby. Det blev en oplivende

Læs mere

Referat af Ordinær Generalforsamling år 2012. Ejerforeningen Marstalsgade 42

Referat af Ordinær Generalforsamling år 2012. Ejerforeningen Marstalsgade 42 9. april 2012 Referat af Ordinær Generalforsamling år 2012 Ejerforeningen Marstalsgade 42 Sted: Marstalsgade 42, 2100 København Ø - hos Pia Rothe i nr. 2.tv. Dato: Den 29. marts 2012 fra kl. 19:30 Deltagere:

Læs mere

årgang nr. 112 Beldringe-Bårse-Hammer-Køng-Lundby-Svinø-Sværdborg-Tappernøje-Udby

årgang nr. 112 Beldringe-Bårse-Hammer-Køng-Lundby-Svinø-Sværdborg-Tappernøje-Udby Postomdelt til samtlige husstande, kontorer og butikker 8. Syv årgang nr. 112 Sogne 20.-21. juni 2011 Avisen til alle i 4750 Avisen Beldringe-Bårse-Hammer-Køng-Lundby-Svinø-Sværdborg-Tappernøje-Udby Opbakning

Læs mere

Krejbjerg - Nyt Juni 2015

Krejbjerg - Nyt Juni 2015 Krejbjerg - Nyt Juni 2015 Fælles nyt fra foreninger i Krejbjerg og omegn ÅRETS BYFEST 2015 Den 23. 27. juni afholdes der byfest i Krejbjerg. Tirsdag den 23. juni kl. 18.30 Cykeltur til Nymølle kl. 20.00

Læs mere

Lokalcenter Fuglebakken

Lokalcenter Fuglebakken Aktiviteter på Fuglebakken Ann Toustrup Eriksen, Leder af plejebolienheden Fuglebakken Der er mange aktiviteter på Fuglebakken, og de er meget forskelligartet, da der er mange forskellige ønsker. Såfremt

Læs mere

Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012

Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012 Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012 Tøj-sponsor: Velkomst: Velkommen til generalforsamling i HGC - Hammerum Gjellerup Cykel Klub foreningens 12. ordinære generalforsamling.

Læs mere

Januar 2014. Et månedsblad for beboere, pårørende, personale, samt gæster på Plejecenter Lindehaven. Side 1

Januar 2014. Et månedsblad for beboere, pårørende, personale, samt gæster på Plejecenter Lindehaven. Side 1 Januar 2014 Et månedsblad for beboere, pårørende, personale, samt gæster på Plejecenter Lindehaven Side 1 Nyt fra lederen Kære Alle Glædelig jul og godt nytår. Her ved juletid vil jeg gerne ønske alle

Læs mere

Ballerup-Furesø-Herlev Lokalafdeling

Ballerup-Furesø-Herlev Lokalafdeling Ballerup-Furesø-Herlev Lokalafdeling Beretning for lokalafdelingens arbejde 2014 Et år er gået, og det er tid til at se tilbage på, hvad har året bragt. Generalforsamlingen står for døren. Der er masser

Læs mere

Kære generalforsamlingsdeltagere: Jeg vil gerne, som formand for bestyrelsen, byde jer alle sammen velkommen til den 98. generalforsamling i Hvalsø Brugsforening. Sponsorstøtte: Jeg synes at jeg i år gerne

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere