Inden I rejser til London

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Inden I rejser til London"

Transkript

1 Elevaktivite ter 1

2 Elevaktiviteter til Hi London med klassen på tur Peter Bejder & Turbine 2013 Fotos: Peter Bejder Inden I rejser til London Her er en række aktiviteter til bogen Hi London med klassen på tur. Det er ikke meningen, at du skal lave alle opgaver. Du og dine kammerater kan arbejde med forskellige emner og seværdigheder fra bogen, og I kan bruge opgaverne til de tematikker og seværdigheder, I nu engang arbejder med. Aftal med jeres lærer! Aktiviteterne følger bogens opbygning, og til hver tematik er der opgaver. Der er også både indledende og afsluttende opgaver. Elevaktiviteterne kan bruges før, under eller efter rejsen. God rejse og god fornøjelse!

3 3 Indledende aktiviteter Brug dette tankekort (print det) eller et hvidt A4-ark til disse opgaver. 1. Se på bogens forside, bogens titel og forsidefotos. Læs derefter bagsideteksten. Skriv London i det runde felt. Ud for stregerne skriver du alle de ting, du kan komme i tanke om, når du tænker på London. 2. Se på bogens forside, bogens titel og forsidefotos. Læs derefter bagsideteksten. Skriv Storbritannien i det runde felt. Ud for stregerne skriver du alle de ting, du kan komme i tanke om, når du tænker på Storbritannien. Side Kig på tankekortet igen. Sammenlign dine tanker og opfattelser af London med det, Michael og Amy-Jess mener, at I forestiller jer om London. Er der forskellige og ligheder? Hvorfor/hvorfor ikke? Drøft i klassen. 2. Læs, hvad Amy-Jess og Michael fortæller om det vestlige og det østlige London. Hvor vil I helst hen i byen? Begrund jeres svar. Hvis I har været i London, skal I fortælle, hvor I bedst kunne lide at være. Begrund jeres svar. 3. Lav en blå bog om dig selv på samme måde, som der er lavet i bogen om Amy-Jess og Michael. 4. Danskerne er det lykkeligste folk i verden. Det viser undersøgelser: World Happiness Index og European Social Survey. Find ud af på internettet, hvilket nr. briterne er. Hvorfor er danskerne mere lykkelige end briterne, tror I?

4 4 Side Før rejsen: Kig på Top 10-listen over attraktioner. Lav en Top 3 over de attraktioner, du helst vil besøge. 2. Efter rejsen: Kig på Top 10-listen over attraktioner. Lav en Top 3 over de attraktioner, du bedst kunne lide. Side Måske så du OL i tv i sommeren 2012? De olympiske lege blev afholdt i det østlige London i Nævn tre grunde til, at londonerne håber på fremgang i East End. 2. Find fem andre cockney-udtryk end dem, du kan finde i bogen. Brug internettet. Side Find fem fakta om Themsen. 2. Brug kortet i bogen og internettet til at finde fem attraktioner, du gerne vil se fra øverste etage af en dobbeltdækkerbus. Hvorfor har du valgt netop de fem? Side Før rejsen: Hvilken audio tour vil du helst på? 2. Efter rejsen: Skriv linjer om positive og negative oplevelser om jeres audio tour.

5 5 Side Hvilken dag ser mest spændende ud? Du skal begrunde dit svar. 2. Lav forslag til fire dage, som du gerne vil have, at de skal være (hvis I har været i London, skal du lave programmet, som du synes, at det skulle have været). Side Undersøg det område, som i bogen kaldes Magtens London. Er der attraktioner, som ikke er beskrevet i bogen? Find en seværdighed i området (brug internettet eller en af de bøger, der er nævnt i litteraturlisten) og beskriv den på samme måde, som magtens seværdigheder er beskrevet i bogen. 2. Den britiske statsminister kaldes premierminister. Lav en liste over ministre. Hvad er det engelske udtryk? Hvad er det danske udtryk? 3. Speaker s Corner i Hyde Park. Forbered to taler, som du vil holde. Til den ene vælger du selv tema. Den anden skal inddrage London. Side Læs indledningen om kongehuset. Lav en afstemning i klassen. Hvor mange af jer er for, hvor mange af jer er imod? Er der forskel på pigers og drenges holdninger? Gå derefter i grupper og diskutér I skal begrunde jeres holdninger. I må gerne inddrage præsidenter og det danske kongehus. Lav derefter en ny afstemning. Giver den det samme resultat som den første? 2. Inddel klassen i otte grupper, der hver skal have fokus på en af de royale parker. Lav et oplæg om parken, som de andre skal høre.

6 6 Side Tower of London. Find ud af mere om berømte henrettelser på Tower. Hvornår fandt de sted, hvem var det osv.? Hvornår holdt man op med tortur og henrettelser på Tower of London og hvorfor? Brug bøger og internettet til at løse opgaven. 2. British Museum. Drøft i klassen, hvem kulturskattene tilhører. Storbritannien eller Grækenland? Har vi samme problemstilling i Danmark? Brug internettet til at finde ud af det. Side Før rejsen: Hvilket af områderne vil du helst besøge? Du skal begrunde svaret. 2. Efter rejsen: Hvilket af områderne var mest cool? Du skal begrunde svaret. 3. Som i Danmark er der ofte store diskussioner om indvandring i London. Drøft i klassen, hvilke fordele og ulemper der kan være ved indvandringer. Lav en liste over positive ting, og lav en liste med negative ting. Side Skriv en lille novelle (maks. en A4-side) om, hvordan det er at bo i East End. Du kan finde baggrundsmateriale i bogen både side og det, Michael og Amy-Jess siger på de første sider. 2. Hvilke tanker får du, når du ser fotoet fra Canary Wharf? Skriv ned, hvad du umiddelbart kommer til at tænke på.

7 7 Side Uanset om I har været i London eller er på vej dertil, skal I arbejde sammen i grupper. Halvdelen af grupperne forbereder et besøg på Natural History Museum, den anden halvdel finder ud af, hvad I skal se på Science Museum. Side Der er masser af graffiti i London. Diskutér graffiti. Er det kunst eller hærværk? Forklar dit standpunkt. Side Forestil dig, at du er med Cutty Sark på vej hjem fra Asien. Skriv en novelle (maks. en A4-side) om dine oplevelser. 2. Forklar, hvad længde- og breddegrader er. Tag udgangspunkt i Greenwich. Side Hvad vil du helst besøge/hvad var mest spændende? Covent Garden, Leicester Square eller Piccadilly Circus? 2. Find ud af meget mere om Jack the Ripper end det, der står i bogen. Hvorfor er londonere så fascinerede af morderen? 3. Find ud af, hvor mange danskere der er på Madame Tussauds.

8 8 Side Før rejsen: Er der lavet regler for, hvor mange penge I må bruge på rejsen til fx shopping? Er det en god idé, at I må bruge det samme? Eller skal der ikke laves regler for det? 2. Efter rejsen: Hvordan gik det med pengene? Gjorde I det rigtige ved de regler, I havde? Side Før rejsen: Lav en Top 3 over de markeder, du helst vil besøge. Hvad er det hotteste? 2. Efter rejsen: Hvilket marked var det bedste at besøge? Hvorfor? 3. Tilrettelæg en tur til en fodboldkamp i London. Skaf billetter og find ud af, hvordan I kommer til kampen (med The Tube eller bus). Side Undersøg mere end det, der står i bogen om vikinger i England. Hvad lavede de, og hvor erobrede de land? Find fem vigtige årstal for vikinger i England. 2. Hvilke London-museer har fokus på vikinger? Hvordan kommer man til dem? Side Hvilke kolonier har England/Storbritannien haft? Lav en liste over landene. 2. Hvilke varer var de vigtigste for landet? Lav en Top 5-liste.

9 9 Side London blev kaldt Swinging London i 1960 erne, og der var mange forskellige ungdomsgrupper. Hvordan ser det ud i jeres klasse i dag? Hvilke typer er der i jeres klasse? Er der flippere, goth, punkere, fodbolddrenge, poptøser eller helt andre? Opfører nogle grupper og typer sig på en bestemt måde? Diskutér fordomme! 2. Vi bruger bruttonationalproduktet (BNP) eller bruttonationalindkomsten (BNI) til at måle et lands økonomi og for at finde ud af, om et land er blevet fattigere eller rigere. Tallet kan også bruges til at sammenligne lande. BNP er værdien af et lands samlede produktion herfra trækker man udgifter til råvarer. Man gør også BNP og BNI op pr. indbygger. Find ud af, hvad Storbritanniens BNP er. Sammenlign med Danmark. Hvorfor er der denne forskel, tror I? 3. I 1990 præsenterede FN s Udviklingsprogram (UNDP: United Nations Development Programme) en anden måde at måle landes velstand på. Metoden kaldes for Human Development Index eller på dansk: Indekset for Menneskelig Udvikling. Det fortæller mere om udvikling end om økonomi og handler om den forventede gennemsnitlige levetid, uddannelse og den gennemsnitlige indkomst pr. indbygger i forhold til købekraft. Find ud af, hvor Storbritannien ligger på listen. Sammenlign med Danmark. Hvorfor er der denne forskel, tror I? Side Skriv en kriminovelle, der handler om oplevelser under jorden i The Tube. Den skal maks. fylde to A4-ark. 2. Hvad er det værste ved The Tube? Hvad er det bedste ved The Tube? Kan I i klassen blive enige om hhv. tre gode og tre dårlige ting? Side Mangler der oplysninger her? Er der praktiske ting, du gerne ville have haft at vide før rejsen eller under rejsen? Lav en liste og skriv til forfatteren på Side Har du under research til øvelser fundet sites, bøger og film, som burde have været nævnt her på siderne? Lav en liste og skriv til forfatteren på

10 10 Afsluttende aktiviteter 1. Kig på bogens for- og bagside igen. Passer beskrivelsen og bogens omslag til bogens indhold? Hvis ja hvorfor? Hvis nej hvorfor ikke? Lav et forslag til en bedre bagsidetekst. 2. Vælg et af bogens fotos, som gør indtryk på dig. Det skal være en attraktion/et sted, I har været på jeres skolerejse til London. Analysér fotoet. Herunder skal du naturligvis komme ind på, hvorfor netop dét foto har gjort indtryk på dig. Og du skal inddrage oplevelser fra dit besøg på stedet. 3. Evaluering er en del af undervisningen. Skriv, hvad der var nyt, overraskende og lærerigt for dig i forbindelse med turen til London og bogen. Fremhæv tre ting, du regner med at kunne huske om en måned. Begrund dine svar.

DEADLINE ATHEN. et interaktivt rollespil ELEVAKTIVITETER

DEADLINE ATHEN. et interaktivt rollespil ELEVAKTIVITETER DEADLINE ATHEN et interaktivt rollespil ELEVAKTIVITETER INDHOLD Klar, parat, start flygt ind i spillet 3 Fakta 4 Sådan arbejder du journalistisk med Deadline Athen 5 Aktiviteter 6 Indledende aktiviteter

Læs mere

BYDELSMOR DEL. Aktiviteter til grunduddannelsen DEL DEL DEL. Grunduddannelse. Plan for. Materialeliste. Intro til grunduddannelsen

BYDELSMOR DEL. Aktiviteter til grunduddannelsen DEL DEL DEL. Grunduddannelse. Plan for. Materialeliste. Intro til grunduddannelsen BYDELSMOR Grunduddannelse DEL 1 Intro til grunduddannelsen DEL 2 DEL DEL 3 Plan for grunduddannelsen Materialeliste Aktiviteter til grunduddannelsen AKTIVITETER til Bydelsmødrenes Grunduddannelsen For

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der skal i 10. klasse

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der skal i 10. klasse Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der skal i 10. klasse Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af, hvad du vil efter skolen:

Læs mere

Hvis din hest er død - så stå af

Hvis din hest er død - så stå af Roller Individuel øvelse 1. Hvilke roller har du på arbejdet? Jeg er den: 2. Hvilken rolle er du mest træt af, og hvorfor? 3. Er der roller, du føler, du er blevet påduttet af andre? 4. Hvilke roller sætter

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

AT-EKSAMEN: HVAD ER ET TALEPAPIR?

AT-EKSAMEN: HVAD ER ET TALEPAPIR? AT-EKSAMEN: HVAD ER ET TALEPAPIR? Fra synopsis til talepapir Formålet med dette papir er at give dig en indføring i hvordan du kan forberede dig til en AT-eksamen. Der er to dele, der overlapper en smule:

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

Bliv opdaget på Internettet! - 10 gode råd til at optimere din hjemmeside til søgemaskiner

Bliv opdaget på Internettet! - 10 gode råd til at optimere din hjemmeside til søgemaskiner Bliv opdaget på Internettet! - 10 gode råd til at optimere din hjemmeside til søgemaskiner Af Henrik Bro og Martin T. Hansen I har måske allerede en flot, og informativ hjemmeside. Og alle jeres kursister

Læs mere

Peter Bejder & Kaare Øster GLOBAL LYKKE. rigdom i fattige lande TURBINE

Peter Bejder & Kaare Øster GLOBAL LYKKE. rigdom i fattige lande TURBINE Peter Bejder & Kaare Øster GLOBAL LYKKE rigdom i fattige lande TURBINE Peter Bejder & Kaare Øster samt Turbine Layout: Søren Kirkemann Tryk: Johnsen, Grenaa Printed in Denmark 2012 1. udgave, 1. oplag

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Undervisningsmateriale 0.-4. klasse Lidt om Museum Ovartaci Museum Ovartaci er et lidt anderledes kunstmuseum, fordi kunsten her er lavet af kunstnere,

Læs mere

Projektopgaven 9. klasse

Projektopgaven 9. klasse Projektopgaven 9. klasse http://www.emu.dk/elever7-10/projektarbejde/projektopgaven/ Projektopgaven i 9. klasse Projektopgaven er en tværfaglig opgave, hvor du bruger forskellige fags indhold og metoder.

Læs mere

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG Bydelsmødrene bringer håb og forandring i andre kvinders liv Bydelsmødrenes Landsorganisation www.bydelsmor.dk Indholdsfortegnelse HVORDAN

Læs mere

Lær at tackle jobsøgningsstress 2!

Lær at tackle jobsøgningsstress 2! Lær at tackle jobsøgningsstress 2! Min forrige artikel tog udgangspunkt i, hvordan du kunne tackle de krav, der bliver stillet fra forskellige sider, inklusive fra dig selv, samt at du skulle anse din

Læs mere

At være to om det - også når det gælder abort

At være to om det - også når det gælder abort At være to om det - også når det gælder abort Arbejdsopgave Tidsforbrug Cirka 1-2 timer Forberedelse Kopiering af artiklen At være to om det også når det gælder abort eller deling af denne pdf. Eleverne

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv.

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv. Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv. Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af, hvad

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Alle har en historie at fortælle. Oftest giver en personlig historie os et billede af, hvem den fortællende

Læs mere

Allan C. Malmberg LÆR OM CHANCER! Sanne og Malene går på opdagelse med computeren

Allan C. Malmberg LÆR OM CHANCER! Sanne og Malene går på opdagelse med computeren Allan C. Malmberg LÆR OM CHANCER! Sanne og Malene går på opdagelse med computeren INFA 2005 Forord Denne INFA-publikation giver en indføring i arbejdet med begreber fra sandsynlighedernes verden. Den henvender

Læs mere

Erfaringsopsamling. Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010. Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS

Erfaringsopsamling. Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010. Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS Erfaringsopsamling Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010 Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Resume... 4 Beskrivelse af børnegruppeforløbet... 6 Erfaringsopsamlingens

Læs mere

SE... UDFORDRINGEN SE

SE... UDFORDRINGEN SE SE... UDFORDRINGEN SE SE-fasen er den undersøgende fase, hvor eleverne tilegner sig viden, er ude i virkeligheden og taler med forskellige aktører. Eleverne finder frem til problemstillinger eller udfordringer,

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Penge! Af Bjørn Ousland. På dansk ved Flemming Møldrup

Penge! Af Bjørn Ousland. På dansk ved Flemming Møldrup Penge! Af Bjørn Ousland På dansk ved Flemming Møldrup Pædagogisk vejledning Udarbejdet af Pædagogisk konsulent Marianne Skovsted Pedersen VIACFU Bogen er inspireret af film og tegneserie og historien forløber

Læs mere

Elevens egen vurdering /evaluering

Elevens egen vurdering /evaluering Elevens egen vurdering /evaluering Inerisaavik Vurdering ved hjælp af portfolio Vurdering af elevpræstationer Elevens egen vurdering /evaluering Møder med eleven i centrum Dette hæfte er et ud af en serie

Læs mere

Lærervejledning. Hele Verden i Skole 2 En Sikker Vinder 3 Skolen i Regnskoven 4 Den globale aktivitetsuge 5 Undervisningsidéer 7-16

Lærervejledning. Hele Verden i Skole 2 En Sikker Vinder 3 Skolen i Regnskoven 4 Den globale aktivitetsuge 5 Undervisningsidéer 7-16 Lærervejledning Velkommen til Hele Verden i Skole 2007, som består af tre elementer, der sætter fokus på alle børns ret til en uddannelse af god kvalitet. Læsebogen LæseRaketten fortæller både fantasifulde

Læs mere

ARBEJDSHÆFTE ØVELSER OG UNDERSØGELSER

ARBEJDSHÆFTE ØVELSER OG UNDERSØGELSER ARBEJDSHÆFTE ØVELSER OG UNDERSØGELSER Mød verden livet i fattige lande Arbejdshæfte øvelser og undersøgelser Peter Bejder & Kaare Øster samt Meloni Serie: Udsigt til U-lande Forfattere: Peter Bejder &

Læs mere

Bilag 4. Transkriberet interview med Liselott Blixt

Bilag 4. Transkriberet interview med Liselott Blixt Bilag 4 Transkriberet interview med Liselott Blixt Af: Gruppe 7 Interviewer: Jeg vil starte med at høre om hvad dig og dansk folkeparti mener om den alkohol politik vi har idag hvor man kan købe alkohol

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

DELTAGERENS VÆRKTØJER TIL ET GODT KOMPETENCE- UDVIKLINGSFORLØB Anvendelse i praksis = effektiv læring

DELTAGERENS VÆRKTØJER TIL ET GODT KOMPETENCE- UDVIKLINGSFORLØB Anvendelse i praksis = effektiv læring DELTAGERENS VÆRKTØJER TIL ET GODT KOMPETENCE- UDVIKLINGSFORLØB Anvendelse i praksis = effektiv læring DELTAGERENS >> Værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb Arbejdshæftet er udviklet i forbindelse

Læs mere

Vi har ca. 1 time. Jeg har taget lidt med, så vi ikke sidder her og tørster. Tag en kop kaffe/te/kakao og en croissant. Gør dig det behageligt.

Vi har ca. 1 time. Jeg har taget lidt med, så vi ikke sidder her og tørster. Tag en kop kaffe/te/kakao og en croissant. Gør dig det behageligt. Bilag 6: Spørgeguide inklusiv forskningsspørgsmål Intro: (5 min.) Velkommen og tusind tak, fordi du vil deltage i vores samtale om unge og økonomi. Jeg hedder XX. Vi er 5 studerende fra Roskilde Universitet,

Læs mere