Holberg.nu 9/2008. Hvor blev Holberg egentlig af, i Sorø? Sorø Kommune har iværksat høring om sin kultur- og fritidspolitik 1/11

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Holberg.nu 9/2008. Hvor blev Holberg egentlig af, i Sorø? Sorø Kommune har iværksat høring om sin kultur- og fritidspolitik 1/11"

Transkript

1 1/11 Holberg.nu 9/2008 Hvor blev Holberg egentlig af, i Sorø? Version Kontakt Holberg.nu Holberg.nu's forside Tekst og fotos: Bjørn Andersen Sorø Kommune har iværksat høring om sin kultur- og fritidspolitik Borgmesteren og Merete, én af søens folk, Skt. Mikkelsdag 2007

2 2/11 Til Sorø Kommune Høring om kultur- og fritidspolitikken En kultur- og fritidspolitik må være bred Kultur- og fritidskonferencen, Sorø Kunstmuseum, Skt. Mikkelsdag 2007 En kommune må have brede mål for sin kultur- og fritidspolitik, eftersom kommunens indbyggere er så forskellige mht alder, uddannelse, erhverv og evt. etnisk baggrund. Dertil kommer at indbyggerne også er meget forskellige hvad deres interesser af politisk, sportslig eller kulturel art angår.

3 3/11 Prioritering er nødvendig for at man kan anvende sine ressourcer bedst muligt Skal målene bruges til at styre og prioritere efter mht gennemførelse af konkrete aktiviteter i de nærmeste år og mht fordeling af økonomisk støtte og andre ressourcer, er man nødt til at træffe valg, som nogle vil være glade for, andre måske stærkt irriterede over. En kultur- og fritidspolitik må have både bredde og kant. Nogle mål vil kunne vedrøre aktiviteter, der er bred folkelig tilslutning til, andre kunne vedrøre problemområder, som der burde gøres noget særligt ved, fordi de»kæntrer«. Et positivt eksempel: Rosporten Sorø Sø, Skt. Mikkelsdag 2007 Én af de aktiviteter, man med fordel kunne prioritere højt i Sorø er rosporten; man har indlysende gode naturmæssige muligheder for netop dén, man har også gode foreningsmæssige traditioner, og man har en folkelig opbakning; endelig bør man fremhæve at rosporten giver meget god mulighed for at styrke bevidstheden om at spise og leve sundt. Jo, der er mange andre former for idræt man kunne prioritere højt i Sorø og omegn. Rosporten er hér ment som et eksempel blandt flere mulige. Kultur og fritid har tæt forbindelse til landets uddannelses-, kultur- og fritidspolitik Næsten alle politikområder, også kultur- og fritidsområdet, har berøring til andre områder; undertiden er der truffet beslutninger, der har stor betydning for hvad man kan og bør gennemføre i kommunalt regie. Det er meget afgørende hvordan man i Folketinget har besluttet om folkeskolen, ungdomsuddannelserne og de længerevarende uddannelser. Hvad der er besluttet dér - om form og indhold - har stor betydning for hvad det vil være meningsfuldt at supplere med eller at kontrastere ved hjælp af den kommunale kultur- og fritidspolitik.

4 4/11 Et andet eksempel, hvor noget måske er kæntret?: Holberg og Oplysningstiden Sorø Amatør Teater har flere gange spillet entusiastisk Holberg på Tersløsegaard, her i sommeren 2004 Et andet oplagt emne man kunne fokusere på er Ludvig Holberg og hans tid ikke som emne for en dybdeborende forskning, men som emne for almindelig nysgerrighed, så meget mere som Holberg's største betydning var hans brede formidlingsindsats, ikke hans indsats som kildekritisk historiker. Alle véd at der var»noget«mellem Sorø og Holberg; man véd det så godt at det er blevet banalitet - at det ikke udfordrer børn, unge, voksne eller gamle. Der er dem der vil mene at Holberg har fået hvad han skal have, for han skal - efter reglerne - læses i skolen, han er blevet en del af den store danske Kulturkánon og han spilles også, omend sjældent på nationalscenen, og sés ikke dér længere som en spændende udfordring. Om det er en god idé at arrangere tingene sådan, om det virkelig er en god idé at kanónisere Holberg, er der forskellige meninger om; mange synes at være ligeglade hvad der næsten er det værste. I Sorø og i Sorø's nabolag er der gode muligheder for at gribe Holberg og hans tid an på mere spændende vis end man traditionelt plejer at gøre - hvis man overhovedet gør noget.

5 5/11 Skuespilleren Lene Vasegaard og teaterforskeren Klaus Neiiendam serverer Holberg med kyse på Tersløsegaard, sommeren Se evt. en lille computerfilm fra dagen på: Blandt de medvirkende: Suzanne Brøgger, Niels Bille Hansen, Klaus Neiiendam, Lene Vasegaard og Preben Harris. Lige som rosporten har Sorø Sø og har sine solide sportslige og foreningsmæssige traditioner, så har Sorø meget at byde på hvad Holberg og hans tid angår. Det er ikke kun stive ting man må beskue uden at berøre, der kunne vises frem, man kunne også arrangere»ting«, som børn, voksne og gamle kunne deltage direkte i og få personlige oplevelser af. Sorø har Akademiet og Klosterkirken, Dianalund har Tersløsegaard, men vi har også Sorø Amatør Teater der flere gang har spillet nogle af komedierne. Kulturinstitutionerne Sorø Bibliotek, Sorø Kunstmuseum og Sorø Museum - mener hver især at de har særlige muligheder, der kunne og burde udnyttes. I Sorø kunne man etablere en særlig internetportal, der kunne lægge hovedvægten på nysgerrighed og bredde og overlade det til forskningsfolket at tage sig af den videnskabelige formidling. Holberg er ikke sådan at sætte på fast formel? Skal en tradition overleve, skal den være inspirerende for nutiden; er traditionen ikke længere en bred inspiration, vil den forsvinde. Man kan spille Holberg på klassisk vis, man kan opfatte Holberg som Vilhelm Marstrand så ham, men meget er næsten helt forsvundet som Holberg på Det Kongelige: Holbergs fornøjelse ved»at vende rundt på tingene«. Hans fryd over at»gå til grænsen«. Hans boblende humor og såmænd også hans arrigskab. Nogle ser Holberg som en stiv samfundsstøtte, en Enevældens mand, andre ser ham som kritisk forfatter, når han taler den dygtige kvindes og ungdommens sag og når han mener at man burde smide gammeldags undervisningsformer ad Wandsbek til - og lade eleverne»høre«lærerne. Måske var Holberg det hele - og ikke sådan at sætte på fast formel?

6 6/11 'Jeppe', baronen og hans folk planlægger vist et 'nummer' med nogen? Skuespilleren Niels Vandrefalk (HolbergTeatret) med børn fra Buerup Skole i Kalundborg Kommune. Der var en grund til at Holberg ville støtte Sorø Akademi, for det var ikke kun med penge; Sorø Akademi skulle være langt mere moderne og udfordrende end Københavns Universitet, det var ikke en revolution han ville, men der var dog meget han undrede sig over og ville lave om på, og han var - ikke at forglemme - rigtig glad over at være avanceret til baron. Man kunne i de næste år fokusere mindre på hvordan Holberg blev opfattet af Traditionen og se mere åbent på ham end vanligt. I slutningen af 1700-tallet gik en håndfuld»frisører«i gang med at trimme historien efter en ganske særlig læsning af Holberg's historieskrivning. Det var statsminister Ove Høegh-Guldberg, engang lærer på Sorø Akademi, der i samarbejde med sin tidligere elev, Arveprins Frederik, forfatteren Ove Malling og billedhuggeren Johannes Wiedewelt, skabte en en bog, en mindepark og en stærk tradition. Malling's store værk om»store og Gode Handlinger«kom ud og blev kánon i skolerne, Wiedewelt skabte mindeparken ved Jægerspris Slot - der først indebar en omlægning og modernisering af en oldtidshøj, Julianehøj til erindring om Arveprinsens mor. Måske var meningen god nok, men resultatet blev temmelig stift, næsten forfrossent. Samlet sét et erindringsværk uden meget spræl. En moderne Holberg har andet at give, især med hensyn til forundring, forlystelse, åbenhed og tolerance. Dér må vi hen.

7 7/11 Ludvig Holberg siger teksten, hverken mere eller mindre - men man skal tæt på for at se navnet. Holberg var mere spændende end Johannes Wiedewelt hér har gjort ham til. Wiedewelt nærede en livslang interesse for Holberg, men hans opfattelse af ham lå lige så langt til den ene side, som Marstrand's nogle år senere lå til den anden. Noget efter»jægerspris«fulgte i øvrigt Kronprisen og hans folk med bondereformerne - og en helt anden frisering: Frihedsstøtten, hvor både Abildgaard og Wiedewelt var involveret. Johannes Wiedewelt ( ) kan nok regnes for at være vores mest fremtrædende nyklassicistiske billedkunstner. En Thorvaldsen var han ikke, han var noget ganske andet. Der var lidt mere humør og munterhed over hans forlæg til kobberstikkene i»peder Paars«(1772-udgaven) end over hans kirkegårdsagtige støtte i Jægerspris; kobberstikkene kan nemmest findes i bind 2 af Billeskov Jansen's 12-binds Holberg-udgave. Sorø Kunstmuseum's Charlotte Sabroe foran Wilhelm Marstrand:»Scene af et bondeliv efter Holbergs Erasmus Montanus«, Gentagelse af billede fra Olie på lærred. 80,5 x 105,5 cm. - Udlånt af Statens Museum for Kunst i Mente Holberg altid hvad han sagde? Skulle finalen på»erasmus«tages efter pålydende? Nedenfor et udsnit af billedet med ridefogeden og Erasmus' far: Dyb undren og overbærenhed er vist hvad der præger de herrer og deres syn på den lærde Erasmus. Hvad angår scenografien, stuens indretning, tøjet burde man minde om Bent Holm's grundige, drilske og meget berettigede kritik af Marstrand's - og den senere teatertraditions forvridning af Holberg (udstillingshæftet, 2004).

8 8/11 En nødvendig note om hvad et Sorø-projekt kunne være og ikke være Det Danske Sprog- og Litteraturselskab og Universitetet i Bergen er gået sammen om i de kommende år at udgive Holberg's de samfulde værker i digital form; dét vil gøre det lettere at finde rundt i de mange tekster, de særlige steder i dem, og at sammenligne dem. Kunne man også få samlet mange af de ting, der er skrevet om Holberg gennem tiden ville det være helt vidunderligt, Brandes, Brix, Billeskov, Bredsdorff og Kruuse repræsenterer hver især meget forskellige og meget interessante opfattelser. Værkerne vil under alle omstændigheder blive systematisk forsynet med nye kommentarer, og dét er i det mindste godt så langt. Det grundlæggende arbejde vil blive betalt af forskellige private og offentlige kilder. Ingen tvivl om at dette storstilede projekt vil afhjælpe et stort og nærmest fundamentalt behov inden for forskning og undervisning, kort sagt det akademiske behov. Men det er naturligvis ikke dét man burde fokusere på eller bruge ressourcer på i en specifik Sorø-sammenhæng. Hér kunne man med fordel fokusere mere på de folkelige, de formidlingsmæssige aspekter og på relationen til de sjællandske lokaliteter. Ikke at de akademiske og populære hensigter skulle udelukke hinanden - slet ikke. De både kan og bør supplere hinanden. Høegh-Guldberg, Ove Malling, Johannes Wiedewelt og Vilhelm Marstrand viser på hver deres måder - og deres smukke hensigter til trods - hvor»galt«det kan gå, når man læser i modstrid med historien og søger at fremme sine egne mål. Ingen er ufejlbarlige, heller ikke Holberg eller for dén sags skyld vi andre - der dog bevæger sig mere på amøbeplanet. Sandt at sige, en frisk tilgang til tingene er meget nødvendig - ikke mindst når man tænker på at formidle Holberg, men dén kan til gengæld give megen folkelig udfordring og fornøjelse. Dét kunne være et meget spændende projekt af betydning for de fastboende, men også for de mange gæster og turister, der kunne komme forbi og opleve Sorø - og som kunne få noget»med hjem«. Tak til Sorø Kommune fordi den i 2007 indbød til en bred konference om sin kultur- og fritidspolitik, og tak fordi den nu i begyndelsen af 2008 har iværksat denne høring. Venlig hilsen Bjørn Andersen Red. af Holberg.nu Medarbejder på HolbergTeatret - et teater i Region Sjælland. Kultur og Fritidsudvalgets kommentarer til ovenstående kan findes på sidste side af:

9 HolbergTeatret holder i samarbejde med Sorø Amatør Teater et Holberg-Træf i i begyndelsen af oktober Emnet er»den Stundesløse«, hvor der vil blive givet oplæg og»holberg-prøver«og givet mulighed for at diskutere. Alle fra Sorø vil være velkomne, så langt der er pladser. Adgang er gratis, men der skal betales for fortæring. Nærmere vil fremkomme senere, hvorefter tilmelding kan ske. 9/11

10 10/11 Internetmagasinet Holberg.nu... og hvad der er udkommet Forpremieren Ole Thestrup's 'Jeppe'. Det Danske Teater spiller»jeppe på Bjerget«. Januar / Holberg-Træf i Slagelse. Marts /2007 -»Erasmus Montanus«på»Grønnegårds Teatret«. Juni / Egnsteatrene. Brian Mikkelsen's bekendtgørelse (som udkast og i færdig form) - kommentarer fra Brygger Mikkelsen's Kalundborg. Juli 2007 og december /2007 -»Filuren«spiller»Jean de France«i Musikhuset Aarhus - og Kirsten Dahl»myrder«den i»århus Stiftstidende«. Oktober /2007 -»En klassiker reaktualiseret og rekontekstualiseret«. Arrangement på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, KUA, November /2007 -»Jeppe alene på Bjerget«. December /2008 -»Alle tiders Jeppe«under udvikling. Marts / Wiedewelt i stormvejr. Marts / Hvor blev Holberg egentlig af, i Sorø? Marts / Det er i Jeppe's forvandlinger, fascinationen ligger - siger skuespilleren Niels Vandrefalk om sin»alle tiders Jeppe«. April / Holbergske masker på Tersløsegaard. Mona og Niels Damkjær udstiller i sommersæsonen / Holberg om forskellige teaterting. Epistel 179, epistel 347 og flere andre, desuden 'Betænkning over Komedier' og Tordenbrevet. Under udarbejdelse 12/ Grønlænder-Jeppe og grønlænderne - og hvad skulle Hans Egede i Grønland? Du kan åbne linkene så de fremkommer i denne ramme - eller så de fremkommer i et nyt vindue; brug højreklik til at vælge.

11 11/11

Holbergske masker på Tersløsegård

Holbergske masker på Tersløsegård 1/7 Holberg.nu 11/2008 Holbergske masker på Tersløsegaard Version 1.0 29.04.2008 Kontakt Holberg.nu Holberg.nu's forside Tekst og fotos: Niels Damkjær Holbergske masker på Tersløsegård På Tersløsegaard

Læs mere

Mascarade i Sorø. Casting

Mascarade i Sorø. Casting s. 1 Holberg.nu 28/2009 Mascarade i Sorø. Casting Version 1.1 28.08.2009 Kontakt Holberg.nu Holberg.nu's forside Tekst og fotos: Bjørn Andersen Mascarade i Sorø Casting 5444 Niels Vandrefalk, der er leder

Læs mere

Wiedewelt i stormvejr

Wiedewelt i stormvejr 1/12 Holberg.nu 8/2008 Wiedewelt i stormvejr Version 3.1 08.06.2008 Kontakt Holberg.nu Holberg.nu's forside Tekst og fotos: Bjørn Andersen Wiedewelt i stormvejr Lige før jeg kom til Frihedsstøtten, havde

Læs mere

Holberg i Sorø Klosterkirke og Johannes Wiedewelt's mindesmærke for ham

Holberg i Sorø Klosterkirke og Johannes Wiedewelt's mindesmærke for ham 1 Holberg.nu 14/ Holberg i Sorø Klosterkirke Version 1.5a 07.06. [26.02.2010] Kontakt Holberg.nu Holberg.nu's forside Tekst og fotos: Bjørn Andersen Holberg i Sorø Klosterkirke og Johannes Wiedewelt's

Læs mere

Med Holberg til klimakonference

Med Holberg til klimakonference 1 Holberg.nu 30/2009 Version 1.2 21.12.2009 Kontakt Holberg.nu Holberg.nu's forside The Copenhagen Addendum - A Chinese Saying - 21.12.2009 Copenhagen 2009 Tekst og foto: Bjørn Andersen Ikon tv: PDF-udgave

Læs mere

Den stundesløse i Sorø. Store STRESSEDAG. blev holdt for meget kort tid siden, men der er stadig stress til alle

Den stundesløse i Sorø. Store STRESSEDAG. blev holdt for meget kort tid siden, men der er stadig stress til alle s. 1 Holberg.nu 15/2008 Store STRESSEDAG i Sorø Version 2.5 01.06.2009 Kontakt Holberg.nu Holberg.nu's forside Tekst og fotos: Bjørn Andersen Den stundesløse i Sorø Store STRESSEDAG blev holdt for meget

Læs mere

Holberg.nu 18/2008. Mangesidig, men minimalistisk Holberg 1/8. Tekst og fotos: BA. Desuden still-fotos fra DVD'en

Holberg.nu 18/2008. Mangesidig, men minimalistisk Holberg 1/8. Tekst og fotos: BA. Desuden still-fotos fra DVD'en 1/8 Holberg.nu 18/2008 Mangesidig, men minimalistisk Holberg Version 1.3 11.08.2008 Kontakt Holberg.nu Holberg.nu's forside Tekst og fotos: BA. Desuden still-fotos fra DVD'en For nogle år siden udkom der

Læs mere

Børnekultur i hele landet. Konference om børnekulturens rolle i kommunalreformen. Mandag den 29. maj 2006, kl. 10.00 17.

Børnekultur i hele landet. Konference om børnekulturens rolle i kommunalreformen. Mandag den 29. maj 2006, kl. 10.00 17. Børnekultur i hele landet Konference om børnekulturens rolle i kommunalreformen Mandag den 29. maj 2006, kl. 10.00 17.00 Filmby Århus Børnekulturens Netværk og Børne- og Kulturchefforeningen arrangerer

Læs mere

BORGMESTERENS TALE VED ÅBNINGEN AF SORØ KUNSTMUSEUM DEN 18. NOVEMBER 2011

BORGMESTERENS TALE VED ÅBNINGEN AF SORØ KUNSTMUSEUM DEN 18. NOVEMBER 2011 BORGMESTERENS TALE VED ÅBNINGEN AF SORØ KUNSTMUSEUM DEN 18. NOVEMBER 2011 Mine damer og herrer. I dag er en ganske særlig dag. I dag er en dag vi har ventet på længe. En dag vi har set frem til med stor

Læs mere

MØDE KONFERENCE KURSUS

MØDE KONFERENCE KURSUS MØDE KONFERENCE KURSUS HOLD VIRKSOMHEDENS ARRANGEMENT PÅ KULTURCAFé LUDVIG I SORØ Hold dit møde din konference eller dit kursus på Kulturcafé Ludvig i Sorø Kulturcafé Ludvig kan tilbyde skræddersyede arrangementer

Læs mere

Georg Brandes' Holberg-bog

Georg Brandes' Holberg-bog 1/6 bjoerna.dk Kultursociolog Bjørn Andersen post@bjoerna.dk Georg Brandes' Holberg-bog Udvidet digital udgave 2007 Version 2.8-24.11.2007 Georg Brandes:»Ludvig Holberg«Gratis. Klik ovenfor for at hente

Læs mere

Holberg.nu 22/2008. Nedtur i Grønland? Nedtur i Grønland? Tekst: Bjørn Andersen. Foto fra Grønland: Palle Petersen

Holberg.nu 22/2008. Nedtur i Grønland? Nedtur i Grønland? Tekst: Bjørn Andersen. Foto fra Grønland: Palle Petersen Page 1 of 9 Holberg.nu 22/2008 Nedtur i Grønland? Version 1.1 06.02.2009 Kontakt Holberg.nu Holberg.nu's forside Tekst: Bjørn Andersen. Foto fra Grønland: Palle Petersen Nedtur i Grønland? Bogen er fint

Læs mere

Unges brug og ikke-brug af museer. Statens Museum for Kunst 2012 Center for Museologi, Aarhus Universitet Damvad A/S

Unges brug og ikke-brug af museer. Statens Museum for Kunst 2012 Center for Museologi, Aarhus Universitet Damvad A/S Unges brug og ikke-brug af museer Statens Museum for Kunst 2012 Center for Museologi, Aarhus Universitet Damvad A/S Hvorfor er der såmeget fokus i dansk kulturpolitik påden sværeste gruppe af museumsbrugere?

Læs mere

Fynske Årbøger. Nøddebo Præstegård. LitNet. Teater 95b. Historiefortæller Jens Peter Madsen. Jørgen de Myllius Bog om sit liv med musik

Fynske Årbøger. Nøddebo Præstegård. LitNet. Teater 95b. Historiefortæller Jens Peter Madsen. Jørgen de Myllius Bog om sit liv med musik December 2013 Odense Magasinet Nøddebo Præstegård Fynske Årbøger LitNet Teater 95b Jørgen de Myllius Bog om sit liv med musik Jul på gamle postkort 1 Historiefortæller Jens Peter Madsen Månedens Kunstner

Læs mere

Der er elementer i de nyateistiske aktiviteter, som man kan være taknemmelig for. Det gælder dog ikke retorikken. Må-

Der er elementer i de nyateistiske aktiviteter, som man kan være taknemmelig for. Det gælder dog ikke retorikken. Må- Introduktion Fra 2004 og nogle år frem udkom der flere bøger på engelsk, skrevet af ateister, som omhandlede Gud, religion og kristendom. Tilgangen var usædvanlig kritisk over for gudstro og kristendom.

Læs mere

Program 2015-2016 Foredragene holdes normalt i Sædden kirkes mødesal Fyrvej 30, 6710 Esbjerg V

Program 2015-2016 Foredragene holdes normalt i Sædden kirkes mødesal Fyrvej 30, 6710 Esbjerg V Program 2015-2016 Foredragene holdes normalt i Sædden kirkes mødesal Fyrvej 30, 6710 Esbjerg V Grundtvigsk Foredragsforening - Sædding Den 26. april 1983 blev den grundtvigske foredragsforening i Sædding

Læs mere

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø.

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Så-dan en lil-le ø kald-es en holm, og den-ne holm hed-der Klaus Nars Holm. Den lil-le ø er op-kaldt Ef-ter

Læs mere

Kulturpolitik. Mange stærke fællesskaber IDRÆT FRITID KULTUR

Kulturpolitik. Mange stærke fællesskaber IDRÆT FRITID KULTUR Kulturpolitik Mange stærke fællesskaber IDRÆT FRITID KULTUR 1 Indledning Mange stærke fællesskaber det er undertitlen på kulturpolitikken. Med politikken opfordrer vi til, at udnytte vores fantastiske

Læs mere

Kulturpolitik. Mange stærke Fællesskaber. Skanderborg Kommune

Kulturpolitik. Mange stærke Fællesskaber. Skanderborg Kommune Kulturpolitik Mange stærke Fællesskaber Skanderborg Kommune 1 Indledning Mange stærke fællesskaber det er undertitlen på kulturpolitikken. Med politikken opfordrer vi til, at udnytter vore fantastiske

Læs mere

Hvem er vi & hvad gør vi?

Hvem er vi & hvad gør vi? Hvem er vi & hvad gør vi? KULTUR- OG SKOLETJENESTEN KULTUR- OG SKOLETJENESTEN MIDT- OG VESTSJÆLLANDS OPGAVER Kultur- og Skoletjenesten Midt- og Vestsjælland informerer om undervisningsmaterialer, pædagogiske

Læs mere

Program Eksklusivt for Museumsklubbens medlemmer. 29.5. En aften med Anne Marie Carl-Nielsen Fyns Kunstmuseum

Program Eksklusivt for Museumsklubbens medlemmer. 29.5. En aften med Anne Marie Carl-Nielsen Fyns Kunstmuseum 2013 Program Eksklusivt for Museumsklubbens medlemmer 16.1. ECHO Dialogudstilling Fyns Kunstmuseum 27.2. På rejse med H.C. Andersen H.C. Andersens Hus 21.3. En bid af historien 30.4. En landsby på H.C.

Læs mere

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur- og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem med overskriften Sammen om det gode

Læs mere

PARKSKOLEN-HERNING.DK. Børn kan - sund læring... Vores skole O KLASSE EGET KØKKEN SPIRERNE FÆLLESSKAB FANTASI

PARKSKOLEN-HERNING.DK. Børn kan - sund læring... Vores skole O KLASSE EGET KØKKEN SPIRERNE FÆLLESSKAB FANTASI PARKSKOLEN-HERNING.DK Børn kan - sund læring... Vores skole O.- 10. KLASSE EGET KØKKEN SPIRERNE FÆLLESSKAB FANTASI BØRN KAN - SUND LÆRING... PARKSKOLEN Vigtig sætning Parkskolen er vort hjertebarn. Skabt

Læs mere

Emilius Bærentzen en portrætkunstner i guldalderens Danmark

Emilius Bærentzen en portrætkunstner i guldalderens Danmark Emilius Bærentzen en portrætkunstner i guldalderens Danmark Tale ved åbningsreception 23. Januar 2014 Peter Christensen Teilmann Direktør, Teatermuseet i Hofteatret Velkommen til jer alle. Mit navn er

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Projektarbejde med børn i daginstitutionen

Projektarbejde med børn i daginstitutionen Projektarbejde med børn i daginstitutionen Fra fascination til fordybelse Af Alice Kjær Indhold Forord................................................................... 5 Indledning..............................................................

Læs mere

Kulturens Laboratorium. æstetiske læreprocesser i partnerskaber

Kulturens Laboratorium. æstetiske læreprocesser i partnerskaber INVITATION Kulturens Laboratorium æstetiske læreprocesser i partnerskaber Hvor: Magasinet/Kulturmaskinen, 5000 Odense Hvornår: 8. juni 2017 Arrangør: Kulturens Laboratorium, Kulturregion Fyn Pris: 625.-/725.-

Læs mere

NYE KOLLEGER ER GODE KOLLEGER. Gode argumenter for integration af etniske minoriteter via arbejdspladsen

NYE KOLLEGER ER GODE KOLLEGER. Gode argumenter for integration af etniske minoriteter via arbejdspladsen NYE KOLLEGER ER GODE KOLLEGER Gode argumenter for integration af etniske minoriteter via arbejdspladsen Nye kolleger er gode kolleger Gode argumenter for integration Etniske minoriteter er en del af det

Læs mere

Sorø Kommune. Strategi for Sorø Bibliotek Nationale udviklingstendenser

Sorø Kommune. Strategi for Sorø Bibliotek Nationale udviklingstendenser Sorø Kommune Strategi for Sorø Bibliotek 2016-2019 2019 Sorø Bibliotek er et traditionelt folkebibliotek med to afdelinger beliggende i historiske bygninger i henholdsvis Sorø Bymidte og Dianalund. Begge

Læs mere

i<**1*?*x MINISTERIET

i<**1*?*x MINISTERIET Uddannelsesudvalget 2009-10 UDU alm. del Bilag 139 Offentligt i

Læs mere

Kulturpolitk for Stevns Kommune

Kulturpolitk for Stevns Kommune Kulturpolitk for Stevns Kommune Indledning Den foreliggende Kulturpolitik for Stevns Kommune er udarbejdet i henhold til beslutning i udvalget for Natur, Fritid og Kultur (NFK). Hvad er formålet med kulturpolitikken?

Læs mere

Min egen kirke. Undervisningsvejledning. Informationssøgning og hjemmeside-produktion. for 5. - 6. klasse. Kolofon. Materialet er samlet af

Min egen kirke. Undervisningsvejledning. Informationssøgning og hjemmeside-produktion. for 5. - 6. klasse. Kolofon. Materialet er samlet af Undervisningsvejledning Min egen kirke Informationssøgning og hjemmeside-produktion for 5. - 6. klasse Kolofon Materialet er samlet af Skole-Kirke-Samarbejdet i Sydthy, Thisted og Morsø Provstier Konsulent

Læs mere

Skovgaard Museet. Formidling 2013/2014

Skovgaard Museet. Formidling 2013/2014 Skovgaard Museet Formidling 2013/2014 Kalender 2013/2014 SÆRUdstillinger 30. maj - 1. september 2013 De ved, hvad de gør! Jørgen Haugen Sørensen Bidske hunde, ansigtsgrimasser og en grædende gris. Oplev

Læs mere

Tak for ordet og tak til Riksforbundet Sveriges Museer, Norges Museumsforbund, Organisationen Danske Museer og alle øvrige partnere.

Tak for ordet og tak til Riksforbundet Sveriges Museer, Norges Museumsforbund, Organisationen Danske Museer og alle øvrige partnere. 1 Borgmester Pia Allerslevs oplæg ved Nordisk Museumskonference i Malmø onsdag den 1. april 2009 Emnet er: Museernes rolle i samfundet Tak for ordet og tak til Riksforbundet Sveriges Museer, Norges Museumsforbund,

Læs mere

Børn skal favnes i fællesskab

Børn skal favnes i fællesskab Center for Dagtilbud og Skole Børn skal favnes i fællesskab - om inklusion i Furesø Kommune BØRN SKAL FAVNES I FÆLLESSKAB 2 FORORD Alle børn og unge har brug for at indgå i et fællesskab med forældre,

Læs mere

Isumaginninnermut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sociale Anliggender

Isumaginninnermut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sociale Anliggender Isumaginninnermut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sociale Anliggender Februar 2010 Til dig som bor hos plejefamilie 6-12 år Februar 2010 Udgivet af: Grønlands Selvstyre 2010 Departementet for Sociale

Læs mere

Oplæg på temadag om e-bøger. Gentofte Centralbibliotek d. 2. december 2010. Piet Dahlstrøm-Nielsen, Hovedbiblioteket i København

Oplæg på temadag om e-bøger. Gentofte Centralbibliotek d. 2. december 2010. Piet Dahlstrøm-Nielsen, Hovedbiblioteket i København E-bøger og library bypass Oplæg på temadag om e-bøger Gentofte Centralbibliotek d. 2. december 2010 Piet Dahlstrøm-Nielsen, Hovedbiblioteket i København Dagens ret Projektet: Deltagere Mål Arbejdet Fem

Læs mere

Festival kataloget 2013 er på gaden

Festival kataloget 2013 er på gaden Nyhedsbrev 4 Festival kataloget 2013 er på gaden Ligesom sidste år er deltagertallet på festivalen stigende. I år deltager 101 kunstnere fra i alt 12 lande i de ni dage festivalen varer. Alene den lokale

Læs mere

Generelle oplysninger AARH Hjælp og vejledning

Generelle oplysninger AARH Hjælp og vejledning US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Engelsk Navn på universitet i udlandet: Queen s University of Belfast Land: Nord Irland Periode: Fra:29/1-2014 Til:14/6-2014 Udvekslingsprogram:

Læs mere

GO TUR PÅ KUNSTMUSEUM INSPIRATION TIL BØRNEHAVER HORSENS KUNSTMUSEUM

GO TUR PÅ KUNSTMUSEUM INSPIRATION TIL BØRNEHAVER HORSENS KUNSTMUSEUM GO TUR PÅ KUNSTMUSEUM INSPIRATION TIL BØRNEHAVER HORSENS KUNSTMUSEUM Kære Børnehaver i Horsens Kommune, Hermed fremsendes et inspirationsmateriale, som henvender sig til børnehavebørn fra 3 års alderen

Læs mere

En stjernes fødsel, liv og død

En stjernes fødsel, liv og død En stjernes fødsel, liv og død Undervisningsforløb 2 - Origins2017 1 En stjernes fødsel, liv og død Undervisningsforløb 2 - Origins2017 Forfattere: Christina Ena Skovgaard, VUC Aarhus, Torben Arentoft,

Læs mere

Møllehjul. oktober/november 2012. Lejrskoler. Lys på cyklerne

Møllehjul. oktober/november 2012. Lejrskoler. Lys på cyklerne Der er nu gået et par måneder af skoleåret, så det er på tide med et Møllehjul med en omtale af mange af de ting, der arbejdes med og i perioden er arbejdet med på skolen. Vi er startet på den nye struktur

Læs mere

Velkommen til planlægningsseminar den 1. og 2. marts på Hotel Pinenhus!

Velkommen til planlægningsseminar den 1. og 2. marts på Hotel Pinenhus! Invitation Velkommen til planlægningsseminar den 1. og 2. marts på Hotel Pinenhus! Den 1. og 2. marts mødes vi for første gang alle os, der sammen skal forstå, udvikle og konkretisere det, der gemmer sig

Læs mere

NYHEDSBREV. 27. maj fik 8 Bydelsmødre deres bevis efter at have gennemført uddannelsen for Bydelsmødre.

NYHEDSBREV. 27. maj fik 8 Bydelsmødre deres bevis efter at have gennemført uddannelsen for Bydelsmødre. SOMMERENS SIDSTE NYHEDSBREV I dette Nyhedsbrev fortæller vi om Bydelsmødre på summercamp under regnbuen, om rundvisning på Christiansborg, Den Hvide Mand på Nørrebro, nyt fra Styregruppen og siger TILLYKKE

Læs mere

Kulturudvalget 2010-11 KUU alm. del Svar på Spørgsmål 8 Offentligt

Kulturudvalget 2010-11 KUU alm. del Svar på Spørgsmål 8 Offentligt Kulturudvalget 2010-11 KUU alm. del Svar på Spørgsmål 8 Offentligt Kulturministeren Folketingets Kulturudvalg Christiansborg 1240 København K Kulturministeriet Nybrogade 2 1203 København K Tlf : 33 92

Læs mere

Kapitel E til Grafisk design. Smørblomst

Kapitel E til Grafisk design. Smørblomst Kapitel E til Grafisk design Kapitel E 2 Jess Ingerslev, forfatter til børnebogen. Igen står vore børn for tur! Jess Ingerslev er, af indlysende årsager, gået solo og har, af uforklarlige årsager, fået

Læs mere

Vedr.: Høringssvar på Københavns Kommunes Kultur- og Fritidspolitik 2011-2013

Vedr.: Høringssvar på Københavns Kommunes Kultur- og Fritidspolitik 2011-2013 Kultur- og Fritidsforvaltningen Planlægning Att.: Mads Kamp Hansen 26. september 2011 Vedr.: Høringssvar på Københavns Kommunes Kultur- og Fritidspolitik 2011-2013 Hermed fremsendes høringssvar på Københavns

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Undervisningsmateriale 0.-4. klasse Lidt om Museum Ovartaci Museum Ovartaci er et lidt anderledes kunstmuseum, fordi kunsten her er lavet af kunstnere,

Læs mere

Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem. I Aabenraa Kommune er kultur- og fritidslivet

Læs mere

Vardes Kulturelle Rygsæk

Vardes Kulturelle Rygsæk Vardes Kulturelle Rygsæk Juni 2016 Den Kulturelle Rygsæk Den Kulturelle Rygsæk omfatter børn og unge mellem 5-16 år i Varde Kommune. Deltagelse i Vardes Kulturelle Rygsæk er obligatorisk, og eleverne på

Læs mere

Jeppe på gyngende grund

Jeppe på gyngende grund 1 / 8 bjoerna.dk Kultursociolog Bjørn Andersen post@bjoerna.dk Jeppe på gyngende grund Version 1.2. - 04.05.2006. Tekst og fotos: Bjørn Andersen. Siden må citeres med kildeangivelse Bådteatret i København

Læs mere

NYHEDSBREV 10. marts 2014

NYHEDSBREV 10. marts 2014 NYHEDSBREV 10. marts 2014 Kære alle sammen Så er foråret på vej med hastige skridt og derfor skal vi jo have gang i nogle skønne forårsoplevelser. Derudover er der et tilbud, som ikke kommer fra os men

Læs mere

Ringsted Hallerne 1. og 2. oktober 2008

Ringsted Hallerne 1. og 2. oktober 2008 Job- og uddannelsesmesse i Region Sjælland! Ringsted Hallerne 1. og 2. oktober 2008 arrangeret af: Ringsted Hallerne Messeoversigt = 1 m 2 HAL A HAL B Indgang Indgang Indgang Indgang Indgang Velkommen

Læs mere

Potentiale. Struktur. Konference Den 19. november kl. 12-19 Godsbanen, Aarhus. Udviklingsmiljøer. Videncenter. Kreativitet. Crossovers.

Potentiale. Struktur. Konference Den 19. november kl. 12-19 Godsbanen, Aarhus. Udviklingsmiljøer. Videncenter. Kreativitet. Crossovers. Konference Den 19. november kl. 12-19 Godsbanen, Udviklingsmiljøer Invitation City of Arbejder du med talent? Kunne du tænke dig at få talentudvikling på dagsordenen i din virksomhed? Eller synes du, at

Læs mere

ESRUM GENNEM GENERATIONER. Hefte 1 LOKALHISTORISK ARKIV FOR GRÆSTED OG OMEGN

ESRUM GENNEM GENERATIONER. Hefte 1 LOKALHISTORISK ARKIV FOR GRÆSTED OG OMEGN ESRUM GENNEM GENERATIONER Hefte 1 LOKALHISTORISK ARKIV FOR GRÆSTED OG OMEGN Forord Side 3 Forord - hefte 1 I forordet til de to Esbønderup-hefter 2006 skrev jeg, at det ikke var min hensigt at skrive flere

Læs mere

KØBENHAVN. skildret af danske forfattere. En antologi redigeret af OLE LARSEN CARIT ANDERSENS FORLAG

KØBENHAVN. skildret af danske forfattere. En antologi redigeret af OLE LARSEN CARIT ANDERSENS FORLAG KØBENHAVN skildret af danske forfattere En antologi redigeret af OLE LARSEN CARIT ANDERSENS FORLAG Indhold Rastnus Ny er up: Danmark i Compendium*) 9 Fra»Kjøbenhavns Beskrivelse«, 1800 Jacob Paludan: Midnatsjunglen

Læs mere

Udkast til Ungdomspolitik

Udkast til Ungdomspolitik Udkast til Ungdomspolitik Baggrund Ungdomspolitikken er en del af Den Sammenhængende Børnepolitik i Skanderborg Kommune og skal derfor ses i sammenhæng med Den bedste start på livet og Fremtidens Skole.

Læs mere

Surroundings Surrounded & Light Extension

Surroundings Surrounded & Light Extension I N S P I R A T I O N S M A T E R I A L E Surroundings Surrounded & Light Extension Olafur Eliasson Esbjerg Kunstmuseum 28.06.-31.12.2003 INTRODUKTION TIL UNDERVISEREN: Esbjerg Kunstmuseum præsenterer

Læs mere

Prædiken til 1. s. e. trinitatis

Prædiken til 1. s. e. trinitatis Prædiken til 1. s. e. trinitatis Salmer 745 Vågn op og slå på dine strenge 292 Kærligheds og sandheds ånd 41 Lille Guds barn, hvad skader dig 411 Hyggelig rolig Nadver: 725 det dufter lysegrønt af græs

Læs mere

Bilag: Ansøgning med budget, Projektbeskrivelse, Brev fra Assens Kunstråd

Bilag: Ansøgning med budget, Projektbeskrivelse, Brev fra Assens Kunstråd Til Assens Kommune II 11'41 1 MUSEUM VESTFYN Assens, d. 12. februar 2016 Vedr. : Ansøgning om tilskud til udstilling Vedhæftet følger ansøgning med bilag om tilskud på 240.000 til realisering og markedsføring

Læs mere

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen Ideer til undervisningen Læs bogen og brug den Lad eleverne sætte mere dialog til følgende passager: da Klaus gerne vil se kongen, og moderen siger nej da kongen stopper op og snakker med Klaus da kongen

Læs mere

Modtog du vejledning fra Internationalt Center? Kun til det fælles orienteringsmøde, der blev afholdt for alle, der skulle afsted.

Modtog du vejledning fra Internationalt Center? Kun til det fælles orienteringsmøde, der blev afholdt for alle, der skulle afsted. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: BA Fransk sprog, litteratur og kultur Navn på universitet i udlandet: Université de la Sorbonne Paris IV Land: Frankrig Periode: Fra: Januar

Læs mere

Spirens store ønske. - en tegnet fortælling om spirer. Martin Frøsig & Miriam Sasha Sommer Forlaget Friske Spirer

Spirens store ønske. - en tegnet fortælling om spirer. Martin Frøsig & Miriam Sasha Sommer Forlaget Friske Spirer Spirens store ønske - en tegnet fortælling om spirer Martin Frøsig & Miriam Sasha Sommer Forlaget Friske Spirer Spirens store Ønske Forlaget Friske Spirer info @ friskespirer.dk www.forlagetfriskespirer.dk

Læs mere

Højt til loftet hos Vignir

Højt til loftet hos Vignir Højt til loftet hos Vignir Islandske Vignir Jóhannsson bor i Hou, og han er internationalt anerkendt kunstner med højt til loftet på alle måder. Hans kunst er rummelig og generøs som han selv, og nu har

Læs mere

Vardes Kulturelle Rygsæk

Vardes Kulturelle Rygsæk VARDES KULTURELLE RYGSÆK 1 Vardes Kulturelle Rygsæk Den Kulturelle Rygsæk Den Kulturelle Rygsæk omfatter børn og unge mellem 5-16 år i Varde Kommune. Deltagelse i Vardes Kulturelle Rygsæk er obligatorisk,

Læs mere

NYHEDSBREV - november 2017

NYHEDSBREV - november 2017 NYHEDSBREV - november 2017 Den faglitterære gruppe MØD OP TIL PRISFESTEN Anja C. Andersen og Henrik Wivel tildeles Dansk Forfatterforenings faglitterære pris 2017. Den 24. november uddeler Dansk Forfatterforenings

Læs mere

Se denne meddelelse i din browser. Nyhedsbrev November 2018

Se denne meddelelse i din browser. Nyhedsbrev November 2018 Se denne meddelelse i din browser Nyhedsbrev November 2018 Guld i mund ny historisk kogebog Æblesuppe, duepostej, frikassé og punch - dette er blot nogle af de spændende retter, du kan finde opskrifter

Læs mere

Forsker: Jeg er stærkt inspireret af ledende sygeplejersker

Forsker: Jeg er stærkt inspireret af ledende sygeplejersker Forsker: Jeg er stærkt inspireret af ledende sygeplejersker Som leder af Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse er Lotte Bøgh Andersens fornemste opgave at koble akademisk viden om ledelse til

Læs mere

Niels Klim i Kalundborg

Niels Klim i Kalundborg 1 bjoerna.dk Kultursociolog Bjørn Andersen post@bjoerna.dk Niels Klim i Kalundborg Version 1.7-15.02.2006. Billederne kan forstørres ved at klikke på dem. Fotos: BA, 2006 Holberg var nysgerrig, videbegærlig

Læs mere

At vurdere websteder. UNI C 2008 Pædagogisk IT-kørekort. af Eva Jonsby og Lena Müller oversat til dansk af Kirsten Ehrhorn

At vurdere websteder. UNI C 2008 Pædagogisk IT-kørekort. af Eva Jonsby og Lena Müller oversat til dansk af Kirsten Ehrhorn At vurdere websteder af Eva Jonsby og Lena Müller oversat til dansk af Kirsten Ehrhorn Trykt materiale, f.eks. bøger og aviser, undersøges nøje inden det udgives. På Internet kan alle, der har adgang til

Læs mere

Logbog. -På vej mod Recovery-orienteret Rehabilitering. Efterår 2015

Logbog. -På vej mod Recovery-orienteret Rehabilitering. Efterår 2015 Logbog -På vej mod Recovery-orienteret Rehabilitering Efterår 2015 Aarhus Kommune Socialforvaltningen Det Sociale Akademi Socialpsykiatri og Udsatte Voksne Velkommen til Basisuddannelsen - på vej mod Recovery-orienteret

Læs mere

Læsepolitikken omfatter alle elever også elever i specialklasserækkerne. Bilaget gøres tydeligere De nationale test skal indføres i skemaet, bilag 1.

Læsepolitikken omfatter alle elever også elever i specialklasserækkerne. Bilaget gøres tydeligere De nationale test skal indføres i skemaet, bilag 1. Notat Læsepolitik for Frederiksberg Kommune oversigt over ændringsforslag i høringssvar Skole/organisation Kommentar Forvaltningens bemærkninger Rettelse Søndermarkskolen Skolebestyrelsen finder positivt,

Læs mere

oplev SOrgenfri VED mølleåen

oplev SOrgenfri VED mølleåen oplev SOrgenfri slotshave LANDSKABSHAVEN VED mølleåen Skovbrynet FUGLEVAD STATION N MØLLEÅEN Kongevejen SORGENFRI SLOT Lyngby Hovedgade LYNGBY SØ sorgenfri SLOT Den gamle køkkenhave MØLLEÅEN DRONNINGEKILDEN

Læs mere

Et eksempel. Det kan være en god ide at vise en oversigt over det du vil tale om, men du sammensætter selv programmet

Et eksempel. Det kan være en god ide at vise en oversigt over det du vil tale om, men du sammensætter selv programmet 1 Et eksempel. Det kan være en god ide at vise en oversigt over det du vil tale om, men du sammensætter selv programmet 2 Find evt. et par gode billeder der passer til! Kort indledende præsentation 3 4

Læs mere

Gratis håndbog. 10 spændende muligheder. Glad i låget 24/7. Af RaffCoaching

Gratis håndbog. 10 spændende muligheder. Glad i låget 24/7. Af RaffCoaching Gratis håndbog 10 spændende muligheder Glad i låget 24/7 Af RaffCoaching 2 Velkommen Denne håndbog er til dig, som gerne vil lære at være glad og positiv 24/7. Jeg vil komme med rigtig mange ideer. Din

Læs mere

Kultur- og Fritidspolitik

Kultur- og Fritidspolitik Kultur og Fritid Dato: 31-10-2016 Sagsnr.: 15/25492 Sagsbehandler: Lise Lotte Urfe Direkte tlf.: 7376 8234 E-mail: llu@aabenraa.dk Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med

Læs mere

AARHUS TEATER I AARHUS

AARHUS TEATER I AARHUS FAKTA ARK AARHUS TEATER I AARHUS 2017 "Tanken med vores bidrag til Kulturhovedstadåret har været at skabe en vifte af forskellige forestillinger, der tager temaet Rethink for pålydende. Med Erasmus Montanus

Læs mere

MINDESTØTTERNE VED JÆGERSPRIS SLOT FREDERIKSSUND KOMMUNE

MINDESTØTTERNE VED JÆGERSPRIS SLOT FREDERIKSSUND KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R MINDESTØTTERNE VED JÆGERSPRIS SLOT FREDERIKSSUND KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 12.02.2014 Besigtiget af: Maria Wedel Søe Journalnummer: 2011-7.82.07/250-0001 Kommune: Frederikssund

Læs mere

Viden i tiden. Viden i tiden. - er viden på tværs. Folkeuniversitetet i Nykøbing F. Forårsprogram

Viden i tiden. Viden i tiden. - er viden på tværs. Folkeuniversitetet i Nykøbing F. Forårsprogram Viden i tiden Viden i tiden - er viden på tværs Folkeuniversitetet i Nykøbing F. Forårsprogram 2019 www.fu-komiteer.dk/nykoebing Indhold 3 Slægtsforskning i udlandet 4 Arkitekt Kaare Klint - en ener i

Læs mere

Forpligtende samarbejder og partnerskaber i folkeskolen

Forpligtende samarbejder og partnerskaber i folkeskolen Forpligtende samarbejder og partnerskaber i folkeskolen Folkeskoleloven pålægger kommuner at sikre, at der finder samarbejder og partnerskaber sted mellem de kommunale skoler og andre institutioner og

Læs mere

Fantasien flyver! eller gør den nu også det? Den fantastiske fantasi

Fantasien flyver! eller gør den nu også det? Den fantastiske fantasi Fantasien flyver! eller gør den nu også det? Den fantastiske fantasi Indbildningskraft, empati, forestillingsevne og de fantastiske fortællinger Syn på børnelitteraturen Anskuelser. Slags & Genrer. Æstetik

Læs mere

Knud Lyne Rahbek's Holberg-udgave

Knud Lyne Rahbek's Holberg-udgave 1 bjoerna.dk Kultursociolog Bjørn Andersen post@bjoerna.dk Knud Lyne Rahbek's Holberg-udgave 1804-1814 Version 1.2-28.03.2007 [indholdsoversigten vil senere blive udbygget] Knud Lyne Rahbek. Billedet er

Læs mere

På KØS kommer eleverne bag om kunsten

På KØS kommer eleverne bag om kunsten På KØS kommer eleverne bag om kunsten I et nyt samarbejde med Nørrebroskoler møder eleverne både kunsten i byrummet og på museet, hvor de kommer bag om kunstværkerne og skaber deres egne værker. Det foregår

Læs mere

Rådhusdage på Gentofte Rådhus. et gratis tilbud til borgere over 65 år i Gentofte Kommune

Rådhusdage på Gentofte Rådhus. et gratis tilbud til borgere over 65 år i Gentofte Kommune Rådhusdage 2018 på Gentofte Rådhus Tirsdag d. 9/10 Onsdag d. 10/10 Torsdag d. 11/10 Fredag d. 12/10 et gratis tilbud til borgere over 65 år i Gentofte Kommune Invitation Gentofte Kommune inviterer til

Læs mere

Kulturstrategi. for Næstved Kommune Mærk Kulturen

Kulturstrategi. for Næstved Kommune Mærk Kulturen Kulturstrategi for Næstved Kommune 2012-2016 Mærk Kulturen 2 Foto: Lasse Bartholin / Næstved Ungdomsskole Mærk Kulturen I Næstved tror vi på kultur. Vi tror på, at den gør noget særligt ved mennesker.

Læs mere

Evaluering Sundhedsvæsenets organisation og ledelse, MPG/MPA-uddannelsen, F10 Hvordan vurderer du modulets relevans for dig?

Evaluering Sundhedsvæsenets organisation og ledelse, MPG/MPA-uddannelsen, F10 Hvordan vurderer du modulets relevans for dig? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig? gode interessante oplæg. Meget relevante for mig. Det har givet overblik over den hverdag jeg arbejder i, og en sikkerhed i, hvad jeg vil, fremadrettet. Godt

Læs mere

134 TijdSchrift voor Skandinavistiek

134 TijdSchrift voor Skandinavistiek Recensies 133 H.C. Andersen. Rejseskitser 1826-1872. Billedbog uden Billeder. Et Besøg i Portugal 1866. København: DSL & Borgens Forlag, 2003. 235 s. & 98 s. [Danske Klassikere] Efterskrift og noter ved

Læs mere

KULTURSTRATEGI FOR FREDENSBORG KOMMUNE

KULTURSTRATEGI FOR FREDENSBORG KOMMUNE KULTURSTRATEGI FOR FREDENSBORG KOMMUNE INDLEDNING Et varieret og aktivt kulturliv spiller en vigtig rolle i visionen om, at skal være et attraktivt sted at bo med unikke og forskelligartede bysamfund og

Læs mere

Det er det spændende ved livet på jorden, at der er ikke to dage, i vores liv, der er nøjagtig ens.

Det er det spændende ved livet på jorden, at der er ikke to dage, i vores liv, der er nøjagtig ens. 3 s efter hellig tre konger 2014 DISCIPLENE BAD JESUS: GIV OS STØRRE TRO! Lukas 17,5-10. Livet er en lang dannelsesrejse. Som mennesker bevæger vi os, hver eneste dag, både fysisk og mentalt, gennem de

Læs mere

Metropolzonen - Kulturaksen Projektforslag til The Copenhagen Mile

Metropolzonen - Kulturaksen Projektforslag til The Copenhagen Mile INDHOLD 1. Indledning 2. Oversigtsplan 3. Københavns længste kunstværk 4. Lysspor - forbinder The Copenhagen Mile 5. Nye rekreative muligheder 6. Udstillingsmontrer - små glimt af hvad The Copenhagen Mile

Læs mere

FOREDRAG. På Skive Gymnasium & HF Januar - maj 2015

FOREDRAG. På Skive Gymnasium & HF Januar - maj 2015 FOREDRAG På Skive Gymnasium & HF Januar - maj 2015 GYMNASIETS VIDENSCENTER Skive Gymnasium & HF har etableret et videnscenter, som har til formål at være alment oplysende. Vi tilbyder foredrag ved skolens

Læs mere

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik Velkomst sang: Klodshans Velkommen, sir vi her i dag Nu alle sidder på sin bag. Vi viser, jer et skuespil. Og i kan klappe, hvis i vil. Der var engang for længe siden, så begynder alle gode eventyr. Det

Læs mere

Tilbud til skolerne i Solrød efterår 2017

Tilbud til skolerne i Solrød efterår 2017 Tilbud til skolerne i Solrød efterår 2017...Sammen skaber vi læring og læselyst solbib.dk Kære lærer, Vi vil gerne invitere dig og dine elever indenfor på biblioteket og har her samlet vores Åben Skole

Læs mere

Diskussionen om historiekanon og kernestoffet - en kamp om historiefaget og/eller kulturkamp? af Jørgen Husballe

Diskussionen om historiekanon og kernestoffet - en kamp om historiefaget og/eller kulturkamp? af Jørgen Husballe Diskussionen om historiekanon og kernestoffet - en kamp om historiefaget og/eller kulturkamp? Af Jørgen Husballe I folkeskolen debatteres de nye kanonpunkter. For få år siden diskuterede vi i gymnasiet

Læs mere

din kreative fremtid starter her SKO LEN TILMELDING NU TILMELDING NU om Meget mere Animation Læs mere Horsens Kunstmuseum

din kreative fremtid starter her SKO LEN TILMELDING NU TILMELDING NU om Meget mere Animation Læs mere Horsens Kunstmuseum BILLED fremtid starter her SKO LEN Læs mere om Meget mere Animation TILMELDING NU din kreative Horsens Kunstmuseum Forår 2014 TILMELDING NU BILLED SKOLEN Forår 2014 Selvom Billedskolen nu er 15 år, så

Læs mere

Lise Bach Hansen fortalte 7.9.2008 på Tersløsegaard om. HOLBERG OG MOLIÈRE - Det kulturelle slægtsskab

Lise Bach Hansen fortalte 7.9.2008 på Tersløsegaard om. HOLBERG OG MOLIÈRE - Det kulturelle slægtsskab Side 1 af 9 Holberg.nu 20/2008 Version 1.5 02.10.2008 Kontakt Holberg.nu Holberg.nu's forside Holberg i Molière's Paris Kroniktekst: Lise Bach Hansen. Tekst og fotos: Bjørn Andersen Hønen eller det lille

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Avisforside. Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet

Avisforside. Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet Avisforside Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet Vi vil meget gerne høre dine umiddelbare tanker om forsiden til avisen. Hvad forventer du dig af indholdet og giver den dig lyst til

Læs mere