Udfordringer i konflikthåndtering, set fra en. bygherrevinkel. Konference den 19. marts 2015 Administrerende direktør Knud Erik Busk, Kuben Byg A/S

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udfordringer i konflikthåndtering, set fra en. bygherrevinkel. Konference den 19. marts 2015 Administrerende direktør Knud Erik Busk, Kuben Byg A/S"

Transkript

1 Udfordringer i konflikthåndtering, set fra en 1 bygherrevinkel. Konference den 19. marts 2015 Administrerende direktør Knud Erik Busk, Kuben Byg A/S

2 2 Tak for invitationen, min agenda vil være: Mine erfaringer med konflikter efter 20 år som bygherre Udfordringer i konflikthåndtering og mit formandsskab i bygeherreforeningen. Ny og anderledes byggeproces er på vej Værdibyg. Egne erfaringer omkring konflikthåndtering fra 5 store bygherrer. Afslutning og konklusion.

3 3 Egne erfaringer som bygherre. Øresundsforbindelsens landanlæg ( Projektchef) Lufthavnen i Kastrup og Roskilde (Underdirektør) DR Byen (Projektchef, opførelse) Ritts 5000 Boliger v/ Kuben (Adm. Direktør) Kuben Byg A/S (Adm. Direktør)

4 4 Bygherreforeningen og udfordringerne i konflikthåndtering. Da vi stiftede Bygherreforeningen i 1999, hvor jeg var formand indtil 2008, var en af de helt store udfordringer : AT FÅ ET BEDRE, - MERE SMIDIGT - OG MERE BYGHERREVENLIGT VOLDGIFTSSYSTEM. I dag ser vi, at vi bygherrer har fået formandsskabet i nævnets bestyrelse og ser betydelige forbedringer i udviklingen : Det hurtige syn og skøn. Mediations muligheden. Hurtig sagkyndig hjælp. Sagkyndige kommer nu også fra bygherrekredse.

5 5 Men der er stadig udfordringer Voldgiftssystemet opfattes stadig som værende for tungt og for langsomt. Der er bred manglende kendskab til flere af de nye værktøjer. Der mangler også flere hurtige værktøjer til konfliktløsninger. Der er næste ingen kendskab til mediation.

6 6 Hvilke tiltag foretager vi bygherrer typisk idag, for at undgå konflikter? Vi sikrer bedre udbudsmateriale. Vi etablerer bedre og mere habile projektorganisationer. Herunder etableres styregrupper med deltagelse af toplederne. ( et slags internt Dispute Review Board). Vi inddrager ved tidligt udbud alle parter i byggeprocessen for at få etableret et bygbart projektmateriale. Byggeriets industrielle udvikling har betydet, at store dele af detailprojektering er flyttet ud i leverandørleddet. Derfor kan det bygbare tegningsmateriale ikke færdiggøres før disse leverandør tegninger er fremkommet. Vi har sammen med den samlede byggebranche etableret VÆRDIBYG, hvor der nu foreligger 16 nye vejledninger om en helt ny byggeproces. Disse vejledninger er udarbejdet af praktikere, som til dagligt sidder med udbud, projekteringsstyring mm. En byggeproces som sikrer en bedre risikofordeling og får bygbare tegninger ud på vore byggepladser, således at de mange fejl minimeres.

7 7 Egne konkrete erfaringer med konflikthåndteringer. Øresundsforbindelsen med Dispute Review Board. Lufthavnen med udbud efter forhandling ( forsyningsdirektivet) og partnering lignende samarbejder. DR Byen med DR Modellen med tidligt udbud, styregrupper, partnering. Ritts 5000 boliger med helt anderledes byggeproces, boliger fremstillet på fabrik. Kuben Byg i dag som privat bygherre.

8 8 Øresundsforbindelsens landanlæg, Kastrup Station Dispute Review Board. Med 3 medlemmer heraf 1 ekstern. Var indarbejdet i kontrakterne. En rådgiverkontrakt måtte ændres/standses undervejs. Men her kom DRB ikke i anvendelse, primært på grund af direkte kontakt/møder mellem topledelser hos bygherrer, rådgivere og entreprenører. Disse møder, styregruppemøder havde stor præventiv virkning.

9 9 DR BYEN DR Modellen Dårlig organisation med to projektchefer ( ansvarsskift midt i processen). Projektchef for budgetlægning og projektering til og med projektforslag (myndighedsprojekt). En anden projektchef for entreprenørudbud og opførelse (undertegnede der tiltrådte i 2002). Tidsplan: Budget i Projektering og rådgivervalg Reorganisering i 2002 med to projektchefer og en projektdirektør og egen bygherreorganisation. Byggestart 2002/2003. Indflytning ultimo 2005.

10 10 DR Modellen Partnering Ved reorganisering i 2002 besluttede man at selve opførelsen skulle ske i partnering i den såkaldte DR Model. Alle rådgivere var forinden valgt og derfor ikke kontraktlig omfattet af partnering. Derfor blev de inddraget ved tillæg til de indgåede aftaler. DR modellen bestod af : Ny projektorganisering bl. a. med styregruppe og meget aktiv bygherrefunktion. Ny udbudsproces med tidligt udbud,stor åbenhed/læring og i økonomisk mest fordelagtig tilbudsform. Projektkontor på byggepladsen, hvor bygherre, rådgivere og entreprenør blev placeret i samme lokale. Mange opstartsseminarer og herunder grundig oplæring i daglig konflikthåndtering. Stor fokus på arbejdsmiljø. Trimmet byggeri partnering samarbejdet blev ført ud på byggepladsen.

11 11 Ny projektorganisering i Meget aktiv bygherre overtog projekterings -og byggeledelse, som blev placeret i et projektkontor på byggepladsen. Derved minimerede man diskussioner om hvor fejlen var placeret. Styregruppe : Med de 5 adm. direktører fra de 5 storentreprenører, de 2 rådgivere og os selv. Møde på 1 time en gang om måneden. Opgaver at justere organisationen og være et slags dispute board. Styregruppen havde stor præventiv virkning konflikter blev løst nede i organisationen.

12 12 Ny - og mere åben udbudsproces. Økonomisk mest fordelagtige tilbudsform. Stor grad af åbenhed : ( åbenhed skaber tryghed og tillid) Infomøder før licitationen om hvordan vi ville evaluere og hvem der ville evaluere. Oplyst targetpris og prisevalueringskurve. Pris vægtede 50% og relevante kvalitetskriterier andre 50%. Invitation i udbuddet til projektændringer, alternative tilbud. ( blev ofte valgt) Evalueringen blev til en matematisk opgave. Vi tilbød at afholde tabermøder, hvor vi gennemgik evalueringen af vedkommendes tilbud og hvor de havde fået karakterer som meddelt. Vi havde ud af ca. 70 licitationer 1 klagenævnssag, hvor alle 17 påstande blev pure afvist.

13 13 Fælles projektkontor minimerer konflikter. Projekterne blev udbudt på basis af et projektforslag med en beskrivende mængdefortegnelse. Den udpegede vinder fik nogle uger til at kontrollere mængderne og samtidig igangsatte vi detailprojekteringen sammen med de leverandører som skulle færdiggøre detaljerne samprojekteringen. Dette skete i det fælles projektkontor, hvor entreprenører, leverandører og rådgivere sad sammen med vores projekt- og byggeledelse. Det at sidde sammen og etableringen af styregruppen minimerede uenigheder og konflikter.

14 14 Koncertsalen og mængdefejl. Desværre var der betydelige fejl i mængdefortegnelser for koncertsalens betonarbejder op til 180 % stigning. Vi mente at når man havde mermængder faldt enhedsprisen! Men entreprenøren påstod det modsatte hvad især angik f.eks armeringen, hvis der skulle næsten 2 gange så meget armering i vægge og søjler, var der pladsmangel og meget vanskeligt at binde. I styregruppen blev vi enige om at udpege en fælles syns- og skønsmand uden om voldgiftsnævnet og han gav entreprenøren ret i påstanden og vi måtte betale ekstra. Denne mængdefejl væltede totalt det i forvejen alt for lave budget for koncertsalen. Men fik man værdi for pengene på koncertsalen??? ( se senere)

15 15 Bobledæk fejl! Nogle vil nok spørge til min version af bobledæksagen. Vi havde i udbudsmaterialet efterspurgt alternative tilbud og her var et forslag, at vi kunne reducere tilbuddet med 2 mio., hvis vi ville lade vores rådgivere overtage beregningerne eller lade leverandøren foretage disse beregninger. Vi valgte at lade den lille leverandør af boblerne udarbejde beregningerne og forlangte samtidigt at de skulle kontrolleres og underskrives af en anerkendt statiker. Samtidig fik vi i vores projektparaply forsikring for fejl i rådgivning til at starte fra kr. 0 da vi ikke kunne få oplyst om leverandøren havde en projektansvarsforsikring. Her i voldgiftsnævnet kom en markant kendelse for nogle måneder siden som i store træk gav DR medhold!

16 16 Opstartsseminarer med konflikthåndtering i DR Modellen For hver afsnit rystede vi holdet sammen ved at afholde opstartsseminarer. Holdet som skulle sidde sammen i et fælles projektkontor. Vi havde på disse seminarer specialister til at fortælle om løsning af konflikter i dagligdagen. Vi havde få konflikter om dårligt samarbejde og kun i et tilfælde kunne vi ikke opnå enighed om justering af organisationen. Det betød tab af en god DR medarbejder og en efterfølgende fyring af entreprenørens projektleder.

17 17 Arbejdsmiljø Vi havde stor fokus på arbejdsmiljø. Alle der skulle ind på byggepladsen skulle bestå et 3 timers kursus med efterfølgende prøve inden de kunne få et navneskilt, der gav adgang til byggepladsen. Vi havde selv overtaget oprydning, bortskaffelse af affald og styringen af lagerpladser mm. Vi uddelte hver kvartal bonus for at bidrage til et godt arbejdsmiljø. Vi blev europamester i 2003.

18 18 Trimmet byggeri i DR. Det var naturligt at føre det etablerede gode partnering samarbejde ud på byggepladsen og det skete med trimmet byggeri under vores mødeledelse for udformning af detailtids og ugeplaner. Hoved detailtidsplanen var udarbejdet i fællesskab samtidig med samprojekteringen. Mange konflikter på byggepladsen blev løst på ugemøderne i Trimmet Byggeri.

19 19 Ritt s 5000 boliger. Vi kunne se i DR byen at vi stadig havde ca. 30% vente og spildtid på byggepladsen. Hvordan kunne vi få dette spildtidstal reduceret? Nøgleordet var mere industrialisering og vi endte op med et teknisk koncept hvor ca % af produktionen for et boligbyggeri foregår på en fabrik og hvor alle indvendige arbejder er færdige. Et teknisk koncept blev præsenteret efter en arkitektkonkurrence i 2006 og det første rummodul byggeri med færdige boliger fra Estland blev opført i 2007/2008 Her låste man ikke den endelige entreprisekontrakt før alle produktionstegninger var udarbejde og godkendt og bilag til kontrakten. Det betød lang planlægningstid, men til gengæld ingen konflikter og meget få mangler ved afleveringen. I dag har de almene boligorganisationer overtaget konceptet og der er opført de seneste år boliger efter dette koncept og med samme gode resultat omkring konflikter og fejl.

20 20 Kuben Byg A/S i dag som privat bygherre. Vi forsætter med boliger i rummoduler og er på vej med et koncept, hvor vi nu kan bygge i op til 6 etager efter dette system Vi har ved traditionelle byggerier entreprenøren med helt fra starten med en fælles målsætning om økonomi tid og kvalitet ( referencebyggeri). Entreprenøren sidder altså med ved projekteringsbordet og er derfor godt inde i projektet inden produktionen starter. De fleste gange går det godt, men vi oplever også konflikter, især når entreprenøren skifter projektleder eller andre nøglepersoner undervejs i processen.

21 21 Professionelle bygherre Siden vores etablering af bygherreforeningen i 1999 er der sket betydelige forbedringer i udbud og håndtering af bygherrerollen. Især er vores initiativ til VærdiByg, hvor en samlet byggebranche nu har udarbejdet 16 gode og praktiske vejledninger som ifølge en nylig offentliggjort Damvad rapport er en stor succes og gør stor nytte for mange bygherrer. I dag ser man f.eks. at det er mere og mere sjældent, at laveste pris er gældende. Vi prøver altså at forebygge, for at undgå konflikter, ved de mange nye tiltag.

22 22 Afslutning Men vores voldgiftssystem skal moderniseres og dermed skaffe sig et bedre image end vi har oplevet hidtil. Flere værktøjer der gør systemet hurtigere og mere smidigt er ønskeligt. Disse nye muligheder skal beskrives i de nye AB regler og f.eks. kan man godt tage ved lære af de procesbeskrivelser om konflikthåndtering som FIDIC beskriver. Mediations muligheden skal være mere kendt i branchen.

23 23 Fik man værdi for pengene i DR s koncertsal??? I lufthaven brugte vi altid antal passagerer som nøgletal for vore budgetter. Anvender vi de samme nøgletal, her pr. sæde, for de tre store kulturhuse bygget de seneste år i København. Så er analysen: Operaen med 1883 siddepladser, pris 2,3 mia. Pris pr. sæde ca. kr ,- Skuespilhusetmed 950 siddepladser, pris 750 mio. Pris pr. sæde ca. kr Koncerthuset i DR med 2680 siddepladser, pris 1,7 mia ( budget var 0,7 mia) Pris pr. sæde ca. kr ,- ( BUDGETTET VAR FOR LAVT!!) Tak..

BRUGERNES OG BYGHERRENS ROLLE I UDVIKLINGEN AF EN NY BYGGEKULTUR

BRUGERNES OG BYGHERRENS ROLLE I UDVIKLINGEN AF EN NY BYGGEKULTUR BRUGERNES OG BYGHERRENS ROLLE I UDVIKLINGEN AF EN NY BYGGEKULTUR Knud Erik Busk, Formand for Bygherreforeningen i Danmark Indhold: INDLEDNING...2 BYGHERREFORENINGEN I DANMARK...2 IKKE KUN EN KØBENHAVNER-KLUB...2

Læs mere

DR Modellen for Partnering. 1 Formål. 2 DR Modellens elementer. Dato 30. august 2002/STG

DR Modellen for Partnering. 1 Formål. 2 DR Modellens elementer. Dato 30. august 2002/STG Dato 30. august 2002/STG DR Modellen for Partnering 1 Formål Formålet med DR Modellen er at skabe et tæt samarbejde mellem totalrådgiverne, entreprenørerne og DR/BR, således at projektets kvalitet, økonomi

Læs mere

Nye samarbejdsformer partnering

Nye samarbejdsformer partnering Nye samarbejdsformer partnering Af Knud Erik Busk, projektchef i DR og formand for Bygherreforeningen i Danmark Artikler fra HFB 30 2003 Baggrund Partnering har været anvendt i USA gennem de seneste 20

Læs mere

Styring af anlægsprojekter. Tillæg til projekthåndbog.

Styring af anlægsprojekter. Tillæg til projekthåndbog. Styring af anlægsprojekter Tillæg til projekthåndbog. Styringsvejledning til anlægsinvesteringen Indholdsfortegnelse Indledning -----------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Bygherrekompetencer - MODUL 3

Bygherrekompetencer - MODUL 3 Bygherrekompetencer - MODUL 3 17. 19. september 2018 i HUSET i Middelfart DAG 1 17. september 2018 Lyskær 1 DK-2730 Herlev Telefon +45 70 12 06 00 E-mail info@molio.dk Web www.molio.dk CVR nr. DK 63 03

Læs mere

Indikatorer på Det fejlfrie byggeri. Dansk Byggeri, 11. april 2013

Indikatorer på Det fejlfrie byggeri. Dansk Byggeri, 11. april 2013 Indikatorer på Det fejlfrie byggeri Dansk Byggeri, 11. april 2013 Program Den kvantitative undersøgelse - Forhold der har særlig betydning - Store og små byggesager - Entrepriseformerne Den kvalitative

Læs mere

AB18 og den almene bygherre. Rødovre den 31. januar 2019

AB18 og den almene bygherre. Rødovre den 31. januar 2019 AB18 og den almene bygherre Rødovre den 31. januar 2019 Michael Knudsen Byggeteknisk Chef Himmerland Boligforening Case Fyrkildevej Budget er 420 mio. kr. inkl. moms + 42 boliger i nybyggeri Fyrkildevej

Læs mere

Introduktion til større byggeprojekter (anlægsprojekter) i Hvidovre Kommune

Introduktion til større byggeprojekter (anlægsprojekter) i Hvidovre Kommune Pkt. nr. 8 Introduktion til større byggeprojekter (anlægsprojekter) i Hvidovre Kommune Indstilling: Teknisk Forvaltning indstiller til Ejendoms og Arealudvalget: 1. at tage orientering om større byggeprojekter

Læs mere

Talepapir - besvarelse af samrådsspørgsmål A og B om akt. 68 vedr. Vejdirektoratets byggeprojekter. Samrådsspørgsmål A

Talepapir - besvarelse af samrådsspørgsmål A og B om akt. 68 vedr. Vejdirektoratets byggeprojekter. Samrådsspørgsmål A Finansudvalget 2017-18 Aktstk. 68 endeligt svar på 28 spørgsmål 4 Offentligt TALEMANUSKRIPT Talepapir - besvarelse af samrådsspørgsmål A og B om akt. 68 vedr. Vejdirektoratets byggeprojekter Side 1 af

Læs mere

» Partnering med MT Højgaard. mth.dk/partnering

» Partnering med MT Højgaard. mth.dk/partnering mth.dk/partnering» Partnering med MT Højgaard Partnering giver mulighed for at skabe en sam - arbejdskultur i bygge- og anlægsbranchen, hvor bygherrens ønsker og projektets individuelle behov er i centrum.

Læs mere

Den værdiskabende byggeproces

Den værdiskabende byggeproces Den værdiskabende byggeproces Bygherreforeningen 14. november 2012 Værdibyg Værdibyg Der er udfordringer i byggeprocessen som den enkelte part ikke kan løse alene Byggeriets parter løfter i flok En ny

Læs mere

Ydelsesbeskrivelse for totalrådgivning ved byggeri i fag- og hovedentreprise

Ydelsesbeskrivelse for totalrådgivning ved byggeri i fag- og hovedentreprise Ydelsesbeskrivelse for totalrådgivning ved byggeri i fag- og hovedentreprise Bilag til totalrådgivningskontrakt Etablering af sundhedshus i Skærbæk 3. september 2012 YDELSESBESKRIVELSE FOR TOTALRÅDGIVNING

Læs mere

Niels Ole Karstoft Stig Brinck

Niels Ole Karstoft Stig Brinck BIM samarbejdsformer og Samprojektering Niels Ole Karstoft Stig Brinck 19. FEBRUAR 2018 Disp. forslag Proj.forslag Udbud Udførelsesproj. Forventet design Fastlagt design Endeligt design Produktion Arkitekt

Læs mere

AB 18 APP 18 ALMINDELIGE BETINGELSER I BYGGE- OG ANLÆGSVIRKSOMHED

AB 18 APP 18 ALMINDELIGE BETINGELSER I BYGGE- OG ANLÆGSVIRKSOMHED AB 18 APP 18 ALMINDELIGE BETINGELSER I BYGGE- OG ANLÆGSVIRKSOMHED 1 HØST GEVINSTERNE AF DET NYE AFTALESYSTEM SOM BYGHERRE Bygherreforeningen har fra 2015 til 2018 repræsenteret bygherrernes interesser

Læs mere

Seminar om Lean Design og -projektering Danske Ark Lars Jess Hansen

Seminar om Lean Design og -projektering Danske Ark Lars Jess Hansen Seminar om Lean Design og -projektering Danske Ark Lars Jess Hansen Ja, Ja, Ja. Nu har vi hørt to rådgivere beskrive tilgange til Lean Design og Lean projektering Men vi skal jo også bygge noget, så hvordan

Læs mere

nvf årsmøde 4. og 5. juni 2009

nvf årsmøde 4. og 5. juni 2009 1 nvf årsmøde 4. og 5. juni 2009 Fremtidige samarbejdsformer i bygge anlægsbranchen Knud Erik Busk 2 Agenda Baggrund for tiltag om nye samarbejdsformer 5 typer samarbejdsformer OPP med eksempel OPS med

Læs mere

Rapport 3 semester. Kan man skabe tillid i byggeriet ved at bygge efter Trimmet byggeri.

Rapport 3 semester. Kan man skabe tillid i byggeriet ved at bygge efter Trimmet byggeri. Kan man forbedre tilliden i byggeriet ved at bruge ledelsesformen trimmet byggeri og hvordan er det muligt. Kan det overhovedet lade sig gør? Rapport 3 semester Kan man skabe tillid i byggeriet ved at

Læs mere

Møde om renovering. v/erik Vibe Pedersen 11-01-2016

Møde om renovering. v/erik Vibe Pedersen 11-01-2016 Møde om renovering Renovering kræver fokus på eksisterende forhold, planlægning og en fleksibel og effektiv produktion. Samarbejde og Lean er helt nødvendigt og har stor indflydelse på trivsel, arbejdsmiljø

Læs mere

Seminar om Lean Design og -projektering Danske Ark, 1. marts 2012 Lars Jess Hansen

Seminar om Lean Design og -projektering Danske Ark, 1. marts 2012 Lars Jess Hansen Seminar om Lean Design og -projektering Danske Ark, 1. marts 2012 Lars Jess Hansen Ja, Ja, Ja. Nu har vi hørt to rådgivere beskrive tilgange til Lean Design og Lean projektering Men vi skal jo også bygge

Læs mere

AB 18 og ledelsesrollen

AB 18 og ledelsesrollen AB 18 og ledelsesrollen ABudvalget Formand Lone Fønss Schrøder Entreprenørsiden: Dansk Byggeri, Dansk Industri, Håndværksrådet, Tekniq og Kooperationen. Rådgiversiden Danske Ark og Foreningen af Rådgivende

Læs mere

Byggestyring. Byggeprocessen fra start til slut. Hvordan bliver jeg en tilfreds bygherre? BYGGERÅDGIVNING. Landbrugets -SÅ ER DU SIKKER

Byggestyring. Byggeprocessen fra start til slut. Hvordan bliver jeg en tilfreds bygherre? BYGGERÅDGIVNING. Landbrugets -SÅ ER DU SIKKER Byggeprocessen fra start til slut Hvordan bliver jeg en tilfreds bygherre? Tidsplan for byggeriet Ide Skitse Myndighedsbehandling Økono mi Skitse Teg ning Licitati on Byggeperiode Hvordan bliver jeg en

Læs mere

Guldborgsund Kommune Ny folkeskole Vurdering af udbuds- og samarbejdsform

Guldborgsund Kommune Ny folkeskole Vurdering af udbuds- og samarbejdsform Guldborgsund Kommune Ny folkeskole Vurdering af udbuds- og samarbejdsform Baggrund Nærværende notat vil søge at afklare forhold omkring udbuds- og samarbejdsformer i forbindelse med det forestående skolebyggeri.

Læs mere

3D-modeller i byggeproduktionen. Søren Spile Bygteq it

3D-modeller i byggeproduktionen. Søren Spile Bygteq it 3D-modeller i byggeproduktionen Søren Spile Bygteq it Præsentation af Bygteq it a s Ejet af Dansk Byggeri og Tekniq. Leverandører af IT-løsninger til ca. 6.000 fortrinsvis udførende virksomheder. Primært

Læs mere

Bygherrekompetencer - MODUL september 2019 i HUSET i Middelfart

Bygherrekompetencer - MODUL september 2019 i HUSET i Middelfart Bygherrekompetencer - MODUL 3 2. 4. september 2019 i HUSET i Middelfart Dag 1 på modul 3 Dag 7 på uddannelsen 2. september 2019 Lyskær 1 DK-2730 Herlev Telefon +45 70 12 06 00 E-mail info@molio.dk Web

Læs mere

Arkitekt M.A.A. Jesper Staun Langelunden 1 2990 Nivå Telefon 4556 6500 - www.jesperstaun.dk - arkitekt@jesperstaun.dk

Arkitekt M.A.A. Jesper Staun Langelunden 1 2990 Nivå Telefon 4556 6500 - www.jesperstaun.dk - arkitekt@jesperstaun.dk Arkitekt M.A.A. Jesper Staun Langelunden 1 2990 Nivå Telefon 4556 6500 - www.jesperstaun.dk - arkitekt@jesperstaun.dk Nivå den 121214 Ydelser og faseforløb. Sådan kan det se ud: Jesper Stauns ydelser grupperes

Læs mere

Noter fra temamødet om bygherrens kernekompetencer 20. juni 2012 i København

Noter fra temamødet om bygherrens kernekompetencer 20. juni 2012 i København Noter fra temamødet om bygherrens kernekompetencer 20. juni 2012 i København Bygherreforeningens Kvalitets- og Procesudvalg lagde på dette medlemsmøde op til debat om bygherrens rolle og kompetencer og

Læs mere

IKT - når vi bygger og når vi forvalter. Erfa Digitalisering byggeri/drift 31. maj Middelfart

IKT - når vi bygger og når vi forvalter. Erfa Digitalisering byggeri/drift 31. maj Middelfart IKT - når vi bygger og når vi forvalter Erfa Digitalisering byggeri/drift 31. maj Middelfart Hvad skal vi med IKT? IKT er Informations- og kommunikations teknologi. IKT bekendtgørelsen er fra april 2013

Læs mere

NU GÅR DET SNART LØS - AB 18 OG ABR 18

NU GÅR DET SNART LØS - AB 18 OG ABR 18 NU GÅR DET SNART LØS - AB 18 OG ABR 18 FRA 1. JANUAR 2019 KAN DET NYE AB-SYSTEM ANVENDES OG VISSE OFFENTLIGE BYGHERRER ER ENDDA FORPLIGTEDE HERTIL. HVAD SKAL BYGGERIETS PARTER VÆRE OPMÆRKSOMME PÅ I DEN

Læs mere

SBi-anvisning 225 Etablering af tagboliger. 1. udgave, 2009

SBi-anvisning 225 Etablering af tagboliger. 1. udgave, 2009 SBi-anvisning 225 Etablering af tagboliger 1. udgave, 2009 Etablering af tagboliger Ernst Jan de Place Hansen (red.) Lis Strunge Andersen (red.) SBi-anvisning 225 Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg

Læs mere

Bygge Pixen. Din guide til byggesager i afdelingen

Bygge Pixen. Din guide til byggesager i afdelingen Bygge Pixen Din guide til byggesager i afdelingen 1 2 Indhold Hvad kan du bruge ByggePixen til? > En ny byggesag i afdelingen > Din rolle i byggesagen > Samarbejdspartnernes roller og ansvar > Side Hvad

Læs mere

DANSKE ARK, PLR og FRI har gennemført en revision af Ydelsesbeskrivelser for Byggeri og Planlægning, 2009, der nu foreligger i ny udgave 2012.

DANSKE ARK, PLR og FRI har gennemført en revision af Ydelsesbeskrivelser for Byggeri og Planlægning, 2009, der nu foreligger i ny udgave 2012. DANSKE ARK, PLR og FRI har gennemført en revision af Ydelsesbeskrivelser for Byggeri og Planlægning, 2009, der nu foreligger i ny udgave 2012. Den af organisationerne nedsatte arbejdsgruppe omfattede:

Læs mere

AB 18 APP 18 ALMINDELIGE BETINGELSER I BYGGE- OG ANLÆGSVIRKSOMHED

AB 18 APP 18 ALMINDELIGE BETINGELSER I BYGGE- OG ANLÆGSVIRKSOMHED AB 18 APP 18 ALMINDELIGE BETINGELSER I BYGGE- OG ANLÆGSVIRKSOMHED 1 HØST GEVINSTERNE AF DET NYE AFTALESYSTEM SOM BYGHERRE Bygherreforeningen har fra 2015 til 2018 repræsenteret bygherrernes interesser

Læs mere

è Bygherreforeningens Digitaliseringsudvalg

è Bygherreforeningens Digitaliseringsudvalg Bygherreforeningens Digitaliseringsudvalg 1 Digitaliseringsudvalget 28 medlemmer pt. Mødes ca. 4 gange årlig hovedsagligt hos bygherreforeningen Formand: Michael.oersted@cph.dk Udvalgsansvarlig: Carl Johan

Læs mere

Tempoet er højt i byggebranchen, men går det for stærkt (igen)?

Tempoet er højt i byggebranchen, men går det for stærkt (igen)? Tempoet er højt i byggebranchen, men går det for stærkt (igen)? Markant vækst for byggeriet i 2017 - ny rekord er på vej i 2018! 1, Byggeriet fortsætter frem de kommende år 2. Flere prognoser og analyser

Læs mere

Bygherrekompetencer - MODUL 3

Bygherrekompetencer - MODUL 3 Bygherrekompetencer - MODUL 3 6. - 8. november 2017 i HUSET i Middelfart DAG 1 6. november 2017 Lyskær 1 DK-2730 Herlev Telefon +45 70 12 06 00 E-mail info@molio.dk Web www.molio.dk CVR nr. DK 63 03 50

Læs mere

FRA AB 92 TIL AB ÅRS VENTEN I SPÆNDING PÅ DEN STORE REFORM I DANSK ENTREPRISERET AFHOLDT DEN 11. OG 12. DECEMBER HOS DANSK FJERNVARME

FRA AB 92 TIL AB ÅRS VENTEN I SPÆNDING PÅ DEN STORE REFORM I DANSK ENTREPRISERET AFHOLDT DEN 11. OG 12. DECEMBER HOS DANSK FJERNVARME FRA AB 92 TIL AB 18-26 ÅRS VENTEN I SPÆNDING PÅ DEN STORE REFORM I DANSK ENTREPRISERET AFHOLDT DEN 11. OG 12. DECEMBER HOS DANSK FJERNVARME MINE FORUDSÆTNINGER FOR AT MØDE JER I DAG Nørgaard Piening advokater

Læs mere

Konference om konfliktløsning bygg og anlegg Oslo d. 29. november 2018

Konference om konfliktløsning bygg og anlegg Oslo d. 29. november 2018 Konference om konfliktløsning bygg og anlegg Oslo d. 29. november 2018 Indlæg ved Projektdirektør Henrik Fausing, Dansk Byggeri om Det danske konfliktløsningssystem i AB 18 komplekset Det danske AB 18

Læs mere

Bygherrekompetencer - MODUL 2

Bygherrekompetencer - MODUL 2 Bygherrekompetencer - MODUL 2 Byggecentrum i Middelfart d. 26. 28. januar 2015 DAG 1 26. januar 2015 ØKONOMI + NØGLETAL Kl. Emner Lærer / oplæg Kl. 09.00 Kl. 09.30 Kl. 12.00 Kl. 12.45 Kl. 14.30 Registrering

Læs mere

Performancetest af ventilationsanlæg. Foreløbige erfaringer Thomas Rysgaard Danvak maj Danvak. Ventilation. 17.

Performancetest af ventilationsanlæg. Foreløbige erfaringer Thomas Rysgaard Danvak maj Danvak. Ventilation. 17. Performancetest af ventilationsanlæg. Foreløbige erfaringer Thomas Rysgaard Danvak - 17. maj 2018. 1 Hvem er Bygst? Statens Bygherreorganisation. Ca. 300 igangværende byggesager. Fra helt små, til store

Læs mere

FEBRUAR 2018 I DENNE UDGAVE. - AB 18 og ABR 18 er nu sendt til høring. - Nytårskur hos DLA Piper

FEBRUAR 2018 I DENNE UDGAVE. - AB 18 og ABR 18 er nu sendt til høring. - Nytårskur hos DLA Piper FEBRUAR 2018 I DENNE UDGAVE - AB 18 og ABR 18 er nu sendt til høring - Nytårskur hos DLA Piper AB 18 OG ABR 18 ER NU SENDT I HØRING I 2015 blev AB-udvalget, bestående af 14 repræsentanter fra offentlige

Læs mere

Alternativer i Voldgiftsnævnet og samspillet til voldgift. Konference om strategisk konflikthåndtering den 19. marts 2015

Alternativer i Voldgiftsnævnet og samspillet til voldgift. Konference om strategisk konflikthåndtering den 19. marts 2015 Alternativer i Voldgiftsnævnet og samspillet til voldgift Konference om strategisk konflikthåndtering den 19. marts 2015 AB Tvistehåndtering Syn og skøn - 45 Sagkyndig beslutning - 46 Voldgift 47 Syn og

Læs mere

Udvikling af byggeprogram

Udvikling af byggeprogram Udvikling af byggeprogram I dette kapitel beskrives de krav der skal stilles til et standardbyggeprogram, med hensyn til indhold og opbygning. Der er til dette kapitel udarbejdet en standard for byggeprogram

Læs mere

VEJEN TIL DET BYGBARE PROJEKT

VEJEN TIL DET BYGBARE PROJEKT KONFERENCE 2 0. S E P T E M B E R 2 0 1 6 ÅRHUS Konferencen er udviklet i samarbejde med VEJEN TIL DET BYGBARE PROJEKT BYGGERIETS NYE VÆRDIKÆDE BYGGEBRANCHEN VERSION 2.0 * Branchens bud på hvordan man

Læs mere

Strategisk konflikthåndtering 19. marts 2015

Strategisk konflikthåndtering 19. marts 2015 Strategisk konflikthåndtering 19. marts 2015 Eksisterende muligheder og begrænsninger for alternativ konflikthåndtering i dansk entrepriseret anno 2015 1. Tese: Der er et behov for at gå andre veje og

Læs mere

Professionel konfliktløsning på byggepladsen

Professionel konfliktløsning på byggepladsen Professionel konfliktløsning på byggepladsen Hvad gør man som bygherre, rådgiver og entreprenør, når man ikke kan nå til enighed om betaling, tidsfristforlængelse, mangler eller andre tvister? Løsningen

Læs mere

AFTALE OM TEKNISK RÅDGIVNING OG BISTAND

AFTALE OM TEKNISK RÅDGIVNING OG BISTAND AFTALE OM TEKNISK RÅDGIVNING OG BISTAND I forbindelse med Almindelige Bestemmelser for teknisk Rådgivning og bistand (ABR 89) 1. Parterne 1.1 Undertegnede Slagelse Kommune Center for Kommunale Ejendomme

Læs mere

Hvorfor danske bygherrer har valgtskal vælge at satse på Lean Construction?

Hvorfor danske bygherrer har valgtskal vælge at satse på Lean Construction? Årsmøde 2008 - Lean Construction Construction Norge Hvorfor danske bygherrer har valgtskal vælge at satse på Lean Construction? Pernille Walløe COWI A/S Parallelvej 2 DK-2800 Kongens Lyngby Direkte +45

Læs mere

Ydelsesbeskrivelse for Totalrådgivning

Ydelsesbeskrivelse for Totalrådgivning Ydelsesbeskrivelse for Totalrådgivning A1. Krav til totalrådgiveren Deltagelse i alle projekterings-, bygherre- & byggeudvalgsmøder. Totalrådgiveren indkalder til alle projekteringsmøder og bygherremøder.

Læs mere

AlmenHæfte IKT. Rådgivning for almene boligorganisationer. IKT-processen og nye regler for byggeri

AlmenHæfte IKT. Rådgivning for almene boligorganisationer. IKT-processen og nye regler for byggeri AlmenHæfte IKT Rådgivning for almene boligorganisationer IKT-processen og nye regler for byggeri 1 IKT Rådgivning for almene boligorganisationer om IKT-processen IKT-aftaler og specifikationer, der tager

Læs mere

Faseskiftet fra projektering til udførelse Midtvejsseminar. 28. marts 2011

Faseskiftet fra projektering til udførelse Midtvejsseminar. 28. marts 2011 Faseskiftet fra projektering til udførelse Midtvejsseminar 28. marts 2011 Grafik: Morten FC Dagens program Projektoptimering Oplæg: Glenn Ballard om projektoptimering Projektgruppen præsenterer arbejdet

Læs mere

GODT BYGGERI MED GLADE BEBOERE

GODT BYGGERI MED GLADE BEBOERE GODT BYGGERI MED GLADE BEBOERE Sådan gør vi alle til medspillere i byggeprocessen Hvorfor involvere beboerne? Velinformerede beboere er nøglen til en smidig byggeproces Et renoveringsprojekt er altid en

Læs mere

Rengøring Hjemtagelse og Nyt udbud

Rengøring Hjemtagelse og Nyt udbud Rengøring Hjemtagelse og Nyt udbud Stormøde Viborg Lounge den 22. oktober 2014 DAGSORDEN 1. Status 2. Overordnet tidsplan 3. Virksomhedsoverdragelse 4. Økonomi fordeling 5. Enheder, der hjemtager rengøring

Læs mere

IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR IKT-LEDEREN

IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR IKT-LEDEREN Marts 2019 IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR IKT-LEDEREN Indgår som bilag til Rådgiveraftalen og kan anvendes, uanset om der er tale om totalrådgivning eller delt rådgivning IKT-YDELSESBESKRIVELSE FOR IKT-LEDEREN

Læs mere

xxxxxx Landsret, xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxx Landsret, xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxx Landsret, xxxxxxx xxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx B-xxxxx Ankesag xxxxxxxxxxxxxxxxxx mod xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx og xxxxxxxxxxxxxxxx og xxxxxxxxxxxxxxxxx x. maj 2013 Rets- og Responsumudvalget Sag

Læs mere

Fejl i udbudsmaterialet

Fejl i udbudsmaterialet Fejl i udbudsmaterialet 14. november 2015 Christian Molt Wengel Advokat, partner PRÆSENTATION 2 Hvad? Rådgiveren i byggeriet Krav til projekteringen Ansvar for projekteringen Krav til udbudsmateriale 3

Læs mere

Region Hovedstadens Kvalitetsfonds Byggeprojekter Paradigme for Styringsmanual

Region Hovedstadens Kvalitetsfonds Byggeprojekter Paradigme for Styringsmanual Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok E Telefon 48 20 50 00 Direkte Fax 48 20 57 99 Region Hovedstadens CVR/SE-nr: 29190623 Dato: 4. februar 2014 Bilag 4 Arbejdsmiljø, sikkerhed og sundhed 1 Grundlag

Læs mere

BygSol - Samarbejde og læring på byggepladsen

BygSol - Samarbejde og læring på byggepladsen 1. Hvem er CEG A/S 2. Hvorfor Samarbejde og læring på byggepladerne hos CEG 3. November 2004 hos CEG 4. Fremtiden hos CEG CEG A/S www.ceg.dk 1 1. Hvem er CEG A/S: - Entreprenørfirma med årlig omsætning

Læs mere

Rådgiver faktablad (Side 1/2)

Rådgiver faktablad (Side 1/2) Rådgiver faktablad (Side 1/2) For rådgiveropgaven: Lægehus i Hinnerup (1352-003) Virksomhed: Tri-Consult A/S CVR: 14977139 Evalueringsstatus: [ ] 1. evaluering [X] 2. evaluering [ ] Endeligt faktablad

Læs mere

Juridisk granskning af udbudsmateriale for tilbudsafgivelse

Juridisk granskning af udbudsmateriale for tilbudsafgivelse Juridisk granskning af udbudsmateriale for tilbudsafgivelse Indhold Indledning Vigtig... 1 Entrepriseform... 2 Lovgivning... 2 Forsikringer... 3 Byggesagsbeskrivelsen (NCC standard byggesagsbeskrivelse)...

Læs mere

Status på Ørestadsprojektet - DR Byen - september 2006

Status på Ørestadsprojektet - DR Byen - september 2006 Kulturudvalget KUU alm. del - Bilag 226 Offentligt Bilag 1 25.9.2006 Status på Ørestadsprojektet - DR Byen - september 2006 DR Byens ledelse har foretaget en gennemgang af projektet og estimerer i en slutprognose,

Læs mere

Nøgletal og karakterbøger i byggeriet

Nøgletal og karakterbøger i byggeriet Nøgletal og karakterbøger i byggeriet Regler for evaluering af entreprenører, håndværkere, rådgivende ingeniører, arkitekter og bygherrer 9 Nøgletal og karakterbog Danske bygherrer bruger i stigende grad

Læs mere

Fotos: Colourbox BEDRE UDBUD. vejen til det succesfulde byggeri

Fotos: Colourbox BEDRE UDBUD. vejen til det succesfulde byggeri Fotos: Colourbox BEDRE UDBUD vejen til det succesfulde byggeri Design: MONTAGEbureauet 10-2014 2 Foto: Colourbox Den perfekte byggesag vi drømmer alle om den Uanset om du er bygherre, rådgiver eller håndværker,

Læs mere

Det virker også i mindre virksomheder!

Det virker også i mindre virksomheder! Det virker også i mindre virksomheder! Fundamentet for at dele viden er, at der skabes en fælles f forståelse af praksis Agenda 1. Hvem er CEG A/S 2. Hvorfor arbejde med Lean C. hos CEG 3. BygSol pyramiden

Læs mere

Fremtidens konflikthåndtering og revisionen af AB-systemet

Fremtidens konflikthåndtering og revisionen af AB-systemet Fremtidens konflikthåndtering og revisionen af AB-systemet Henrik L. Bang, direktør, Bygherreforeningen Konferencen Strategisk konflikthåndtering i byggeri og anlæg Den 19. marts 2015, Bella Sky Comwell

Læs mere

Figur 3.2 Værdikæde over byggeprocessen.

Figur 3.2 Værdikæde over byggeprocessen. 3. BYGGEPROCESSEN 3. BYGGEPROCESSEN Formået med kapitlet er at redegøre for aktiviteterne og samspillet mellem aktørerne i byggeprocessen, på baggrund af de beskrevne aktører. Byggeprocessen er her defineret,

Læs mere

INTRODUKTION TIL AB 92

INTRODUKTION TIL AB 92 INTRODUKTION TIL AB 92 DAGENS PROGRAM 14.30 Introduktion Advokat, partner Christian Molt Wengel Byggeprocessen Juraen Entrepriseformer Overblik over AB 92 Betaling og ekstraarbejder Tid og forsinkelse

Læs mere

Creo Arkitekter A/S. Focus Advokater. Hans Toksvig Larsen Adm. Direktør, Arkitekt MAA. Jesper Hauschildt Partner, advokat (H) 12.

Creo Arkitekter A/S. Focus Advokater. Hans Toksvig Larsen Adm. Direktør, Arkitekt MAA. Jesper Hauschildt Partner, advokat (H) 12. Creo Arkitekter A/S Hans Toksvig Larsen Adm. Direktør, Arkitekt MAA Focus Advokater Jesper Hauschildt Partner, advokat (H) 12. marts 2013 Ideoplæg Idébeskrivelse af bygherrens tanker FRA IDE TIL VIRKELIGHED

Læs mere

ENTREPRENØR FAKTABLAD Side 1/3

ENTREPRENØR FAKTABLAD Side 1/3 ENTREPRENØR FAKTABLAD Side 1/3 For entreprisen: Byggeafsnit OU37-2, Syddansk Universitet (sag nr. 1291-007) Virksomhed: H Skjøde Knudsen A/S Gyldigt til og med: 10. februar 2015 Er evalueringen afbrudt?:

Læs mere

EKSEMPLER PÅ VISUALISERINGER AF UDVALGTE AB18 / ABR18-BESTEMMELSER

EKSEMPLER PÅ VISUALISERINGER AF UDVALGTE AB18 / ABR18-BESTEMMELSER EKSEMPLER PÅ VISUALISERINGER AF UDVALGTE AB18 / ABR18-BESTEMMELSER For at understøtte forståelsen og implementeringen af de nye AB/ABR-bestemmelser har vi i samarbejde med byggeriets brancheorganisationer

Læs mere

RenProces - et digitalt værktøj til byggeprocessen

RenProces - et digitalt værktøj til byggeprocessen RenProces - et digitalt værktøj til byggeprocessen Om RenProces Hvorfor RenProces Modellen Kommende brugere Kontakter Hjemmesiden RenProces er en værktøjskasse til at lede et renoveringsprojekt igennem

Læs mere

bim ikke i teori men i daglig praksis

bim ikke i teori men i daglig praksis bim ikke i teori men i daglig praksis Få et indblik i hvordan ALECTIA anvender BIM på urban mediaspace i Århus havn. Sammen med NCC præsenteres udbudsprojektet af råhusentreprisen, som er udbudt på mængder

Læs mere

Værdiskabelse og Trimmet Projektering. Eksempel fra Helsebygg Midt-Norge

Værdiskabelse og Trimmet Projektering. Eksempel fra Helsebygg Midt-Norge Værdiskabelse og Trimmet Projektering Eksempel fra Helsebygg Midt-Norge Medlemsmøde Lean Construction-DK 25.-26. november 2008 Rolf Simonsen rs@vaerdibyg.dk Projektet Slidesne er fra et konsulentforløb

Læs mere

Marts 2019 AFTALE. Bilag 2. Ydelsesbeskrivelse for IKT-bygherrerådgiveren. om teknisk rådgivning og bistand (IKT-bygherrerådgivning)

Marts 2019 AFTALE. Bilag 2. Ydelsesbeskrivelse for IKT-bygherrerådgiveren. om teknisk rådgivning og bistand (IKT-bygherrerådgivning) Marts 2019 AFTALE om teknisk rådgivning og bistand (IKT-bygherrerådgivning) Bilag 2. Ydelsesbeskrivelse for IKT-bygherrerådgiveren Bilag 2 - Ydelsesbeskrivelse for IKT-bygherrerådgiveren AlmenNet, Studeistrædet

Læs mere

Hvad er Bygherreforeningen

Hvad er Bygherreforeningen Hvad er Bygherreforeningen Hvad er Bygherreforeningen Bygherreforeningen er en interesseorganisation for professionelle bygherrer i Danmark. Medlemsskaren repræsenterer ca. 100 af Danmarks største bygherrer,

Læs mere

Landbrugets Rådgivningscenter Scandinavian Congress Center 2002. Konferenceindlæg ved: Lektor, ingeniør Verner Markussen Vitus Bering CVU Øst

Landbrugets Rådgivningscenter Scandinavian Congress Center 2002. Konferenceindlæg ved: Lektor, ingeniør Verner Markussen Vitus Bering CVU Øst Landbrugets Rådgivningscenter Scandinavian Congress Center 2002 Konferenceindlæg ved: Lektor, ingeniør Verner Markussen Vitus Bering CVU Øst Byggeprocessen Bygherre Rådgiver Entreprenør Det problemfyldte

Læs mere

Bygningsstyrelsen. Planlægning af byggeri i en politisk kontekst. Kontorchef Anniken Kirsebom 23. september 2014

Bygningsstyrelsen. Planlægning af byggeri i en politisk kontekst. Kontorchef Anniken Kirsebom 23. september 2014 Bygningsstyrelsen Planlægning af byggeri i en politisk kontekst Kontorchef Anniken Kirsebom 23. september 2014 25-09-2014 1 Indhold Hvem er Bygningsstyrelsen? Fokusområder Planlægning af byggeri i en politisk

Læs mere

Partnering og kompetencer

Partnering og kompetencer Partnering og kompetencer En forudsætning for samarbejde i partnering er, at de basale faglige kompetencer er til stede hos bygherren, rådgivere, entreprenører, leverandører, mv. I de traditionelle samarbejdsformer

Læs mere

Nøgletal og Bygge Rating. - Byggesektorens kvalitetsstempel

Nøgletal og Bygge Rating. - Byggesektorens kvalitetsstempel Nøgletal og ygge Rating - yggesektorens kvalitetsstempel Hvorfor Hvad skal din virksomhed med Nøgletal er et resultat af evalueringer af byggesager for entreprenører, rådgivere og bygherrer. Hvis din virksomhed

Læs mere

Kort om mig. - Egen Tegnestue siden 1988, Glindvad & Jeppesen. - Nyt navn og nye ejere i 2008, Arkikon. - Egen tegnestue i 2010, ZYX arkitekter

Kort om mig. - Egen Tegnestue siden 1988, Glindvad & Jeppesen. - Nyt navn og nye ejere i 2008, Arkikon. - Egen tegnestue i 2010, ZYX arkitekter Kort om mig - Egen Tegnestue siden 1988, Glindvad & Jeppesen - Nyt navn og nye ejere i 2008, Arkikon - Egen tegnestue i 2010, ZYX arkitekter - Siden 2003, 35 Boligsager efter 116. - Geografi: Region Midtjylland

Læs mere

Økonomiudvalget. Tillægsreferat. Dato: Tirsdag den 10. december Mødetid: 17:00-17:55

Økonomiudvalget. Tillægsreferat. Dato: Tirsdag den 10. december Mødetid: 17:00-17:55 Tillægsreferat Dato: Tirsdag den Mødetid: 17:00-17:55 Mødelokale: Mødelokale B105 Medlemmer: Conny Trøjborg Krogh (F), Frederik A. Hansen (V), Hugo Hammel (A), Jesper Kirkegaard (C), Lars Prier (O), Michael

Læs mere

ENTREPRENØR FAKTABLAD Side 1/3

ENTREPRENØR FAKTABLAD Side 1/3 ENTREPRENØR FAKTABLAD Side 1/3 Virksomhed: Andersen & Heegaard A/S Gyldigt til og med: 27. november 2015 Evalueringsstatus: Afsluttet Bygge Rating for entreprisen (Bygge Rating version 2012) Skala: Tidsfrister

Læs mere

- Partnering i relation til nationale cirkulærer og EU s udbudsdirektiver

- Partnering i relation til nationale cirkulærer og EU s udbudsdirektiver Maj 2000 Nye samarbejdsformer - Partnering i relation til nationale cirkulærer og EU s udbudsdirektiver Dette notat er et arbejdspapir, som er udarbejdet i forbindelse med Projekt Nye Samarbejdsformer

Læs mere

ENTREPRENØR FAKTABLAD Side 1/3

ENTREPRENØR FAKTABLAD Side 1/3 ENTREPRENØR FAKTABLAD Side 1/3 Virksomhed: Statager & Partner A/S Gyldigt til og med: Den 12. april 2014 Er evalueringen afbrudt?: Nej Bygge Rating for entreprisen Skala: Tidsfrister Mangler Arbejdsulykker

Læs mere

I dette bilag beskrives de to typer af byggeprocesser nærmere.

I dette bilag beskrives de to typer af byggeprocesser nærmere. KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Boligkontoret NOTAT Til Socialudvalget Bilag 1: i byggeproces I dette bilag beskrives de to typer af byggeprocesser nærmere. For de almene byggerier er der anvendt

Læs mere

Projekterende/rådgiverens pligter

Projekterende/rådgiverens pligter Projekterende/rådgiverens pligter Preben Boock, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI marts april 2011 13. april 2011 1 Projekterende Bygherre Entreprenør Leverandør Aktører i byggefasen Rådgiver: Ingeniør,

Læs mere

Nyt OUH Vidensaksen (DP03) og Behandlings- og sengeafsnit (DP04)

Nyt OUH Vidensaksen (DP03) og Behandlings- og sengeafsnit (DP04) Notat Nyt OUH Vidensaksen (DP03) og Behandlings- og sengeafsnit (DP04) Godkendelse af Det Færdiggjorte Optimerede Projektgrundlag I december 2017 tildelte Regionsrådet kontrakt til totalentreprenør JV

Læs mere

DET BYGBARE PROJEKT. KONFERENCE 30. november & 1. december 2015 BYGGERIETS NYE VÆRDIKÆDE

DET BYGBARE PROJEKT. KONFERENCE 30. november & 1. december 2015 BYGGERIETS NYE VÆRDIKÆDE KONFERENCE 30. november & 1. december 2015 DIGITAL PROJEKTERING & UDFØRELSE Hvordan kan digital projektering sikre et bygbart projekt? VEJEN TIL DET BYGBARE PROJEKT BYGGERIETS NYE VÆRDIKÆDE BYGGEBRANCHEN

Læs mere

Bedre udbudstidsplaner Tidsplanredegørelsen. Midtvejsseminar 3. maj 2010

Bedre udbudstidsplaner Tidsplanredegørelsen. Midtvejsseminar 3. maj 2010 Bedre udbudstidsplaner Tidsplanredegørelsen Midtvejsseminar 3. maj 2010 Dagens program 13.00 Velkomst med kort introduktion til Værdiskabende Byggeproces og projektet 13.15 Gennemgang af udkast til vejledning

Læs mere

ENTREPRENØR FAKTABLAD Side 1/3

ENTREPRENØR FAKTABLAD Side 1/3 ENTREPRENØR FAKTABLAD Side 1/3 Virksomhed: LM BYG A/S Gyldigt til og med: 2. august 2016 Er evalueringen afbrudt?: Nej Tidsfrister Mangler Arbejdsulykker Kundetilfredshed Skala: Projektinformation Kunde

Læs mere

DALGASPARKEN - forsøgsprojekt

DALGASPARKEN - forsøgsprojekt ÅRSMØDE I LEAN CONSTRUCTION 1. april 2005 Bjarne Krog-Jensen direktør Boligselskabet Fruehøjgaard Herning DALGASPARKEN - forsøgsprojekt 38 boliger (heraf 28 medejerboliger) Stor beboerindflydelse - i hele

Læs mere

Revision af AB-systemet. Ythat? - oplæg sendt i høring 02 februar høringsfrist 21 marts klar til brug i maj 2018

Revision af AB-systemet. Ythat? - oplæg sendt i høring 02 februar høringsfrist 21 marts klar til brug i maj 2018 Revision af AB-systemet Ythat? - oplæg sendt i høring 02 februar 2018 - høringsfrist 21 marts 2018 - klar til brug i maj 2018 1 Revision af AB-systemet AB-udvalget I marts 2015 nedsatte daværende klima-

Læs mere

Bilag A Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Planlægning

Bilag A Ydelsesbeskrivelse for Byggeri og Planlægning Selskab/ Afdeling/ prjnr: Afsnit jf ydelsesbeskrivelse for 1 Rådgivning før projektering 11 Idéoplæg 12 Byggeprogram 2 Rådgivning i forbindelse med projekteringsledelse 21 Projekteringsledelse Rådgiveren

Læs mere

Webinar om AB 18 med Jan Eske Schmidt

Webinar om AB 18 med Jan Eske Schmidt Webinar om AB 18 med Jan Eske Schmidt heri orineteres om en række væsentlige nyskabelser i AB18 men det er ikke en fuldstændig gennemgang af forskellene mellem AB92 og AB18 Helt overordnet De nye AB er

Læs mere

Rådgiveren vælger evaluator i forbindelse med indgåelse af rådgiveraftalen. Evaluator bør nævnes i rådgiveraftalen.

Rådgiveren vælger evaluator i forbindelse med indgåelse af rådgiveraftalen. Evaluator bør nævnes i rådgiveraftalen. 3. marts 2008 /jnj-ebst, kag-vm Rådgivernøgletal - overordnet systembeskrivelse Dette notat beskriver kortfattet nøgletalssystemet for rådgivere. Notatet vil danne udgangspunkt for kommende vejledninger

Læs mere

Projektoptimering. Lean Construction-DK 25. april 2013 Rolf Simonsen,

Projektoptimering. Lean Construction-DK 25. april 2013 Rolf Simonsen, Projektoptimering Lean Construction-DK 25. april 2013 Rolf Simonsen, rs@vaerdibyg.dk 1 Værdibyg Der er udfordringer i byggeprocessen som den enkelte part ikke kan løse alene Byggeriets parter løfter i

Læs mere

Temamøde 9. december Arbejdsmiljø. Anbefalinger om bygherrens ansvar for koordinering af arbejdsmiljøet

Temamøde 9. december Arbejdsmiljø. Anbefalinger om bygherrens ansvar for koordinering af arbejdsmiljøet Temamøde 9. december 2010. Arbejdsmiljø. Anbefalinger om bygherrens ansvar for koordinering af arbejdsmiljøet Bygherreforeningen Borgergade 111 DK-1300 København K Telefon +45 7020 0071 www.bygherreforeningen.dk

Læs mere

Velkommen til følgegruppen

Velkommen til følgegruppen Velkommen til følgegruppen - EN INTRODUKTION TIL FØLGEGRUPPENS ARBEJDE I RENOVERINGSSAGER Du går en spændende tid i møde. Som medlem af en følgegruppe vil du følge en byggesag på nærmeste hold og ganske

Læs mere

ENTREPRISEKONTRAKT. Byggesagen. Økonomi & Ejendomme Skt. Anna Gade 5A 3000 Helsingør

ENTREPRISEKONTRAKT. Byggesagen. Økonomi & Ejendomme Skt. Anna Gade 5A 3000 Helsingør Byggesagen Økonomi & Ejendomme Skt. Anna Gade 5A 3000 Helsingør Acadre nr 17/1 Sags nr.:17/1 Dato:xx.xx.2017. Vers.: 01 Projektleder: flp ENTREPRISEKONTRAKT SIDE 1 Mellem Helsingør Kommune Center for Økonomi

Læs mere

Forståelse. Bliv hørt Fremadrettet. Fælles aftale Billigere. Behov Løsning. Interesser. Mediation Hensyntagen win-win. Uafhængig.

Forståelse. Bliv hørt Fremadrettet. Fælles aftale Billigere. Behov Løsning. Interesser. Mediation Hensyntagen win-win. Uafhængig. Bliv hørt Fremadrettet Mediation Hensyntagen win-win Uafhængig Forståelse Fælles aftale Billigere Ingen dommer Interesser Frivillig Hurtigere Ligeværdig Muligheder Gensidig respekt Behov Løsning Ingen

Læs mere

Anlægsteknikforeningen, den 22. maj 2008 www.byggeevaluering.dk

Anlægsteknikforeningen, den 22. maj 2008 www.byggeevaluering.dk Evaluering af rådgivere - et krav fra 1. maj 2008 Anlægsteknikforeningen, den 22. maj 2008 www.byggeevaluering.dk Indhold Evalueringsaktiviteten Nye bekendtgørelser fra 1. maj 2008 Nøgletal for rådgivere

Læs mere