det merkantile grundforløb Juni 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "det merkantile grundforløb Juni 2014"

Transkript

1 Eksamenshåndbog Merkantil afdeling på Køge Handelsskole Lovgrundlag... 2 Bekendtgørelser om erhvervsuddannelserne:... 2 Bekendtgørelser om eksamensregler mv.:fejl! Bogmærke er ikke defineret. Interne regler på Køge Handelsskole... 3 Lovgrundlaget for den enkelte elev... 4 Censurnormer og censorvederlag... 5 Offentliggørelse af eksamensfag... 6 Eksaminatorkvalifikationer... 7 Censorkvalifikationer... 8 Eksamenssituation... 9 Generel vejledning for eksaminator/censor Regler for karaktergivning Karaktergivning: Klagemuligheder og -veje for eksaminander Procedure ved sygdom Sygeeksamen / reeksamination Checkliste til læreren ved eksamensafholdelse Beviser efter endt skoleophold / uddannelse Bilag 1 Vejledning til caseeksamen Bilag 2 Eksamensreglement Køge Handelsskole Bilag 3 Snyd og manglende aflevering Bilag 4 Hjælpemiddelcirkulære for eksamination Bilag 5 Censurnormer Bilag 6 Bedømmelse af eksamensprojekt/grundforløbsprøve30 Bilag 7 Elevvejledning til caseeksamen med eks. regler Bilag 8 - Lærerkvalifikationer... 42

2 Lovgrundlag Eksamensafholdelse Bekendtgørelser om erhvervsuddannelser og om eksamen: Bek. nr. 439 af Lov om erhvervsuddannelser Bek. nr. 834 af Bekendtgørelse om erhvervsuddannelser (Hovedbekendtgørelsen) Bek. Nr. 41 af Bekendtgørelse om prøver og eksamen i de erhvervsrettede uddannelser. Bek. Nr. 262 af Bekendtgørelse om karakterskala Bek. nr af Grundfag og centralt udarbejdede valgfag i erhvervsuddannelserne Bek. nr. 539 af Merit for visse fag i ungdomsuddannelserne m.v. Vejl. Nr af Vejledning til skolerne om bedømmelse af eleverne i Forbindelse med udstedelse af grundforløbsbevis Bek. Nr. 345 af Bekendtgørelse om uddannelserne i den erhvervsfaglige fællesindgang Merkantil Vejledning til caseeksamen i grundfag i de merkantile uddannelser bilag 1

3 Interne regler på Køge Handelsskole fremgår af: Eksamenshåndbog for Køge Handelsskole, findes på Køge Handelsskoles hjemmeside Søg: Bedømmelsesplanen, findes på Køge Handelsskoles hjemmeside Søg:

4 Lovgrundlaget for den enkelte elev Der er adgang til det merkantile grundforløb for alle, der har opfyldt undervisningspligten efter folkeskoleloven og som er uddannelsesparate. Enhver har ret til dokumentation for den undervisning, vedkommende har fulgt, også selv om man holder op undervejs uden at afslutte et helt grundforløb eller en hel skoleperiode. Det fremgår af uddannelsesbekendtgørelsen for det konkrete hovedforløb eller den konkrete uddannelse, såfremt der stilles krav om opnåelse af bestemte karakterer eller karaktergennemsnit se gærdehøjder i den lokale undervisningsplan. Man har ret til at indstille sig til den samme prøve i alt 2 gange, såfremt man er dumpet i faget eller har været syg ved den afholdte eksamen - jvf. bestemmelser i skolens bedømmelsesplan. I helt specielle tilfælde kan skolen dog tillade en 3. prøve. Der er mulighed for specialpædagogisk støtte, bl.a. båndindlæsning af teoretisk materiale, samt brug af IT rygsæk. Læsevejleder og studievejlederne ved besked om dette. Der er lov om skolepraktik, hvis man ikke opnår en praktikplads, inden for uddannelsen generel kontor, samt i begrænset omfang inden for Kontor med Speciale (kvote ordning).

5 Censurnormer og censorvederlag Censurnormer 2007 bilag 5. Af dette bilag fremgår, hvordan eksamenstid, inklusiv kørsel, beregnes. Bekendtgørelse om lærerkvalifikationer findes i Bekendtgørelse om erhvervsuddannelserne (Hovedbekendtgørelsen) kapitel 3. Skolens fortolkning af disse lærerkvalifikationer fremgår af bilag 8.

6 Offentliggørelse af eksamensfag UVM udsender elektroniske prioriteringslister gældende for hver eksamenstermin via Easy-A. Adgang til listerne har elevadministrationen, der er eksamensansvarlig for Merkantil. Elevadministrationen foretager kontrol af de udtrukne eksamensprøver gældende for de respektive eksaminander. Eksaminatorerne orienteres direkte til eksamensmødet i maj måned og eleverne orienteres ligeledes efterfølgende i maj måned, jvf. tidsplan for Merkantil for skoleåret. Vær opmærksom på, af standpunktskarakterer skal være afleveret til elevadministrationen inden et specifikt tidspunkt. I tilfælde af, at ikke alle karakterlister er afleveret, vil eksaminatorer og elever ikke blive orienteret i henhold til planen.

7 Eksaminatorkvalifikationer Lærerkvalifikationer se skolens fortolkning i bilag 8. Evne til at bedømme/fortolke elevbesvarelser i forhold til fagets mål (overblik over, hvad der er kontrolleret, og hvad der mangler). Evne til at stille gode og præcise spørgsmål, der hjælper/støtter eksaminanden og samtidig giver eksaminanden mulighed for at "udfolde" sig. Skriftlige kommunikationsfærdigheder med eksaminand og censor: Skriftlige opgaver Tilhørende forklaringer Brug af tavle, papir e.l. ved mundtlig eksamen Kommunikation med censor før og efter eksamen Evne til at stille supplerende spørgsmål, der understøtter eksaminandens forklaring og hjælper eksaminanden videre i forklaringen (struktureringen af en samtale). Indsigt i regler og bestemmelser. Skal kende skolens procedure omkring planlægning og afvikling af en eksamen. Skal kende proceduren i forbindelse med eventuelle uforudsete hændelser i forløbet, bl.a.: Syg eksaminator Syg censor Syg eksaminand Andre forstyrrelser i forløbet Evne at skabe en "naturlig/tryg" stemning. Situationsfornemmelse og psykologisk forståelse. Evne til forhandling med censor.

8 Censorkvalifikationer Lærerkvalifikationer se skolens fortolkning i bilag 8. Evne til at bedømme/fortolke eksaminandbesvarelser i forhold til fagets mål (overblik over, hvad der er kontrolleret, og hvad der mangler). Skriftlige kommunikationsfærdigheder med eksaminator i forhold til: Forslag om ændringer til skriftlige opgaver, tilhørende forklaringer, brug af tavle, papir eller ved mundtlig eksamen kommunikation med eksaminator før og efter eksamen Indsigt i regler og bestemmelser. Evne at medvirke til en naturlig og tryg stemning. Situationsfornemmelse og psykologisk forståelse. Evne til forhandling med eksaminator. Skal kunne forklare/diskutere karakterfastsættelse i forhold til målene. Skal kunne tage stilling til evt. uregelmæssigheder omkring et prøveforløb og beslutte den videre procedure. Skal kende sin rolle som eksaminandens og systemets "advokat". En censor kan ikke nægte at medvirke ved en eksamen, men kan ved uregelmæssigheder lave en indberetning til skolen/ministeriet for Børn og undervisning MBU.

9 Eksamenssituation beskrivelse af en eksamen For enhver eksamen gælder, at alle aktører eksaminand eksaminator, censor, tilsyn eksamensadministration, uddannelsesleder skal være bekendte med: skolens eksamensreglement og konsekvens af overtrædelser tilladte hjælpemidler til forberedelse og eksamination jvf. hjælpemiddelcirkulæret evt. mulighed for "særforanstaltninger" - eks. pædagogiske støttemidler forberedelsestid og eksaminationslængde tidsfrister de enkelte aktørers handlemuligheder/roller - også i evt. særlige tilfælde dokumentationsforpligtelsen hensynet til eksaminandens retssikkerhed evt. andre særlige regler for den enkelte eksamen kan omhandle: Trækning af spørgsmål Forberedelse Andet Mundtlig eksamen Eksamen med forberedelsestid: Aktørerne skal kende procedureforhold omkring: krav til emner og antal af emner tildeling af emne (lodtrækning, almindelig trækning, andet) eksaminationen i emner tidsfrister karakterfastsættelsen andet Eksamen med udgangspunkt i en projektrapport: Aktørerne skal kende egen rolle omkring: eksaminationen i projektet karakterfastsættelsen andet

10 Generel vejledning for eksaminator/censor En mundtlig eksamen har typisk følgende faser: 1. Eksamination i det forberedte emne/spørgsmål 2. Karakterfastsættelse 3. Afslutning 4. Censorforpligtelse Formålet med en mundtlig eksamen er at teste eksaminandens viden om fagets mundtlige dimensioner. Derfor testes der her på nogle helt andre mål end ved en evt. tilhørende skriftlig eksamen. 1. Eksamination i det forberedte emne/spørgsmål Eksaminationens varighed er som regel fastsat som et antal minutter inkl. votering. Dvs. at selve eksaminationstiden er lidt kortere. Censor har særlige opgaver i forbindelse med caseeksamen, idet det er censor der bestemmer, hvilke opgaver eksaminanden skal eksamineres i. Det er censor, der vurderer, hvornår eksaminanden har dokumenteret sine færdigheder i emnet/spørgsmålet. Det er eksaminatoren, der foretager eksaminationen, således at situationen bliver så naturlig som mulig. Censor kan ikke eksaminere, men hvis censor ønsker et svar uddybet, kan censor med eksaminators tilladelse stille enkelte spørgsmål til eksaminanden. Det er eksaminatorens opgave, at give eksaminanden mulighed for at dokumentere sine færdigheder i så mange af fagets mål som muligt. Dvs. spørge efter så mange oplysninger som muligt og hjælpe eksaminanden på vej, hvis eksaminatoren ud fra sit kendskab til eksaminanden skønner, at eksaminanden ved mere, end han/hun har givet udtryk for i første omgang. Der eksamineres i både generelle og specifikke kompetencemål. Dette stiller krav til emnets/spørgsmålets formulering og eksaminatorens og eksaminandens disponering af tiden. Det kan være en ide at lade eksaminanden selv påbegynde fremlæggelsen af emnet/ spørgsmålet, blot skal aktørerne (eksaminand, censor og eksaminator) være enige om dette - og alle kende denne beslutning. Derved kan eksaminanden dokumentere sin evne til at disponere stoffet, og eksaminator og censor kan så vælge at springe noget over for at nå det efterfølgende. 2. Karakterfastsættelse (se også afsnittet om Regler for karaktergivning s. 14)

11 Når eksaminationen er afsluttet, og eksaminanden har forladt eksaminationslokalet, skal der ske en fastsættelse af karakteren. Karakteren fastsættes af lærer og censor jf. eksamensbekendtgørelsens bestemmelser, såfremt andet ikke er fastsat. Karakteren fastsættes i forhold til fagets mål, såvel generelle som specifikke, efter absolutte kriterier. Jf. skolens bedømmelsesplan og dennes bilag. Det er censor, der først foreslår en karakter. Drøftelsen kan kvalificeres ved hele tiden at henholde sig til, hvad eksaminanden under selve eksaminationen har dokumenteret af viden i forhold til fagets mål. Når karakteren er fastsat, nedskrives denne straks og meddeles derefter direkte til eksaminanden. Det kan anbefales, at karakteren afgives til eksaminanden i overværelse af både eksaminator og censor. Man bør naturligvis kunne argumentere for en given karakter ud fra fagets mål. 3. Afslutning Når eksaminationen af alle eksaminander er afsluttet, skal de nødvendige blanketter udfyldes. Karakterlister skal udfyldes og underskrives af såvel lærer som censor. Dette er skolens dokumentation for udskrivning af diverse beviser og den senere karakterindberetning til ministeriet. De gældende procedurer for honorering af censor skal følges. 4. Censorforpligtelse Censor skal: påse, at prøverne er i overensstemmelse med målene, både de generelle og de specifikke, og andre krav i reglerne om de pågældende fag medvirke til og påse, at prøverne gennemføres i overensstemmelse med de gældende regler medvirke til og påse, at eksaminanderne får en ensartet retfærdig behandling og give eksaminandernes præstationer en pålidelig bedømmelse skal gøre notater om præstationen og karakterfastsættelsen til personligt brug ved udarbejdelse af en udtalelse i en eventuel klagesag. Notaterne skal opbevares indtil klagefristen er udløbet. Hvis der er indgivet en klage, skal notaterne opbevares, indtil klagemulighederne er udtømt. Specielt med hensyn til caseeksamen o skal censor bestemme hvilke opgaver eksaminanden skal eksamineres i, o kan censor stille spørgsmål under eksaminationen o giver censor feedback til eleven på præstationen

12 Finder censor, at kravene ikke er opfyldt, afsendes censorindberetning herom til skolen med kopi til Undervisningsministeriet, Kontor for erhvervsfaglige uddannelser (se eks. næste side fra 2000). Søg på ministeriets hjemmeside efter censorindberetningsskema Skolen videresender indberetningen til Undervisningsministeriet, Afdelingen for erhvervsfaglige uddannelser, med sine eventuelle bemærkninger. Desuden afgiver censor efter anmodning fra skolen eller fra Undervisningsministeriet indberetning om eksamensafholdelse og eksamensresultater. Særlig censur Under ordningen med særlig censur skal censor udfylde en spørgeramme. Spørgerammen kan læses på dette link: Saerlig%20censur.aspx

13 Regler for karaktergivning Karakterskala: Såfremt der ikke i de pågældende uddannelsesbekendtgørelser er fastsat anden karakterskala eller andre betegnelser anvendes 13-skalaen i henhold til bekendtgørelse nr. 513 af 22. juni Karakterskala og anden bedømmelse. 13-SKALAEN: 13 gives for den usædvanligt selvstændige og udmærkede præstation 11 gives for den udmærkede og selvstændige præstation 10 gives for den udmærkede, men noget rutineprægede præstation 9 gives for den gode præstation, der ligger lidt over middel 8 gives for den middelgode præstation 7 gives for den jævne præstation, der ligger lidt under middel 6 gives for den netop acceptable præstation 5 gives for den usikre og ikke tilfredsstillende præstation 03 gives for den meget usikre, meget mangelfulde og utilfredsstillende præstation 00 gives for den helt uantagelige præstation Karakteren 6 er bestågrænsen, hvor der er krav om at bestå. Desuden skal bl.a. præstationer, hvor man med rimelig nøjagtighed kan angive, hvor stor en brøkdel af den stillede opgave mv. eksaminanden har kunnet klare, være over 50 %.

14 Karaktergivning: Bedømmelsen skal ske på grundlag af de faglige krav for uddannelsen (absolut karaktergivning) - dvs. ud fra såvel fagets formål som undervisningens beskrevne indhold. Der må ikke tilstræbes nogen bestemt fordeling af karaktererne (relativ karaktergivning). Eksamenskarakterer skal altid fastsættes på baggrund af en drøftelse mellem lærer/censor. Censor skal først tilkendegive sin mening om karakteren. Præstationen eller standpunktet skal først placeres inden for en af følgende karaktergrupper: Karakter Betegnelse Beskrivelse ECTS 12 Den fremragende præstation Karakteren 12 gives for den fremragende præstation, der demonstrerer udtømmende opfyldelse af fagets mål, med ingen eller få uvæsentlige mangler A 10 Den fortrinlige præstation Karakteren 10 gives for den fortrinlige præstation, der demonstrerer omfattende opfyldelse af fagets mål, med nogle mindre væsentlige mangler B 7 Den gode præstation Karakteren 7 gives for den gode præstation, der demonstrerer opfyldelse af fagets mål, med en del mangler C 4 Den jævne præstation Karakteren 4 gives for den jævne præstation, der demonstrerer en mindre grad af opfyldelse af fagets mål, med adskillige væsentlige mangler D 02 Den tilstrækkelige præstation Karakteren 02 gives for den tilstrækkelige præstation, der demonstrerer den minimalt acceptable grad af opfyldelse af fagets mål. E 00 Den utilstrækkelige præstation Karakteren 00 gives for den utilstrækkelige præstation, der ikke demonstrerer en acceptabel grad af opfyldelse af fagets mål. Fx -3 Den ringe præstation Karakteren -3 gives for den helt uacceptable præstation. F Herefter afgøres det, hvilken karakter præstationen eller standpunktet skal vurderes til. Karakterfastsættelsen sker på baggrund af en samlet vurdering af, i hvilket omfang præstationen eller standpunktet opfylder de beskrevne krav.

15 Hvis der ikke er eller kan opnås enighed om karakteren mellem lærer og censor afgiver begge en karakter. Karakteren for prøven er gennemsnittet af disse karakterer afrundet til nærmeste karakter i karakterskalaen. Hvis gennemsnittet ligger midt mellem to karakterer er den endelige karakter nærmeste højere karakter, såfremt censor har afgivet den højeste karakter og ellers den nærmeste lavere karakter. I tilfælde af, at det umuligt at nå til enighed mellem eksaminator og censor, tilkaldes uddannelseschef/uddannelsesleder.

16 Klagemuligheder og -veje for eksaminander Eksaminanden kan indgive klage over opnåede karakterer ved eksamen inden to uger efter, at karakteren på sædvanlig måde er meddelt eksaminanden, jf. Bekendtgørelse om prøver og eksamener i erhvervsrettede uddannelser. Begge indeholder regler om elevklager i forbindelse med prøver og eksamen. En eksaminand har ved klagesager ret til at få udleveret en kopi af egen skriftlig elevbesvarelse og af det ved mundtlig prøve tildelte eksamensspørgsmål. De originale elevbesvarelser kan udleveres, når klagefristen er udløbet. Elevbesvarelser, der ikke er udleveret, kan tilintetgøres efter 1 år. Klagen skal være skriftlig og begrundet i henhold til: 1. Eksaminationsgrundlaget, herunder vejledning og de stillede spørgsmåls eller opgavers forhold til uddannelsens mål 2. Eksamensforløbet 3. Bedømmelsen Hvis der er tale om centralt stillede eksamensopgaver skal skolen: ved opgaver stillet af Kontor for erhvervsfaglige uddannelser straks videresende klagen begrundet med pkt. 1, eventuelt ledsaget af en udtalelse fra skolen, til Undervisningsministeriet for en afgørelse. ved opgaver stillet af et fagligt udvalg eller en opgavekommission nedsat af et fagligt udvalg afgøres klagen i samråd med det faglige udvalg. Hvis der tale om decentralt stillede eksamensopgaver skal skolen: straks forelægge klagen for eksaminator og censor med anmodning om en udtalelse forelægge udtalelserne for klageren, der gives lejlighed til at fremkomme med eventuelle kommentarer inden for en uges frist Skolen træffer skriftlig og begrundet afgørelse, som kan gå ud på, at: der skal foretages en ny bedømmelse (ombedømmelse) * eksaminanden skal tilbydes omprøve klagen skal afvises *) ved områdefag, specialefag eller valgfag træffes afgørelsen i samråd med det lokale uddannelsesudvalg

17 Afgørelsen meddeles omgående klageren - og eventuelle andre berørte eksaminander, såfremt klagen resulterer i omprøve for hele klassen. Skolen orienterer eksaminator og censor om afgørelsen. Eksaminanden kan klage over skolens afgørelse til Undervisningsministeriet. Klagen skal indsendes til skolen senest 4 uger efter, at afgørelsen er meddelt eksaminanden. Hvis skolen fastholder sin afgørelse videresender skolen klagen til ministeriet bilagt skolens udtalelse og nødvendige oplysninger til behandling af sagen. Undervisningsministeriet kan dog ikke ændre bedømmelsen. Ved klager over eksaminationsgrundlaget, vejledning, spørgsmål eller opgavens forhold til uddannelsens mål, kan skolen pålægges at afholde en ny bedømmelse eller tilbyde ny omprøve. En klage kan ikke resultere i en lavere karakter.

18 Procedure ved sygdom Eksaminators sygdom: Hvis eksaminator er syg på eksamensdagen, skal dette straks meddeles til den eksamensansvarlige/eksamensadministrationen, der giver censor og eksaminander besked på, at eksamen aflyses den pågældende dag. Ny dato aftales hurtigst muligt. Censors sygdom: Hvis censor er syg på eksamensdagen, skal censor tidligst muligt henvende sig til sin egen skoles eksamensansvarlige/eksamensadministration, der omgående forsøger at fremskaffe en ny censor. Censorskolen giver straks herefter eksamensskolen besked. Kan dette ikke lade sig gøre, og kan eksamensskolen ikke finde censor fra anden skole, aflyses eksaminationen og en ny dato fastlægges.

19 Sygeeksamen / reeksamination Sygeeksamen: Bliver en eksaminand syg eller på anden måde uforskyldt forhindret i at gennemføre en prøve, der indgår i eksamen, tilrettelægger skolen, såfremt eksaminanden ønsker det, en sygeeksamen, der gennemføres snarest muligt efter den ordinære eksamen. Omfatter sygeeksamen prøver med opgaver, der stilles af Undervisningsministeriet (eller en anden myndighed) bestiller skolen straks nye eksamensopgaver. Skolen kan fastsætte, at sygeeksamen gennemføres ved forlængelse af allerede fastsatte afleveringsfrister for projekter. Sygdom skal være dokumenteret med erklæring fra læge. Andre særlige omstændigheder, hvorved eksaminanden praktisk forhindres i at møde til eksamen og særlige omstændigheder, der gør, at eksaminanden ikke med rimelighed kan forventes at kunne gennemføre prøven, sidestilles efter skolens vurdering med sygdom. Vigtigt sygeeksamen ved caseeksamen husk at læse vejledningen til caseeksamen bilag 1. Skolen kan tillade eksaminander at deltage i sygeeksamen i stedet for ordinære prøver, når hensyn til vigtige konkurrencer mv. for eliteidrætsudøvere eller tilsvarende forhold taler herfor. Udebliver eksaminanden fra eksamen uden gyldig grund, vil det få konsekvenser for det videre uddannelsesforløb. Elever fra MKT 1 skal i god tid inden skoleårets afslutning realkompetenceafklares. Eleverne vil typisk få følgende muligheder: 1. Gå MKT 1 om 2. Begynde på MKT 2 med en forlængelse af uddannelsen. 3. Begynde på MKT 2 og få supplerende undervisning i det fag eleven ikke er gået til eksamen i, og derefter indstille sig til eksamen igen. 4. Hvis eleven gentager udeblivelse fra eksamen uden grund, kan eleven ikke fortsætte sin uddannelse på skolen. En 3. prøve kan ikke komme på tale. Elever fra MKT 2, MKT V og MKT S skal i god tid inden skoleårets afslutning realkompetenceafklares. Eleverne vil typisk få følgende muligheder: 1. Gå MKT 2. MKT V eller MKT S om 2. Fortsætte på MKT 2, MKT V eller MKT S med en forlængelse af uddannelsen. 3. Få supplerende undervisning i det fag eleven ikke er gået til eksamen i, og derefter indstille sig til eksamen igen. 4. Hvis eleven gentager udeblivelse fra eksamen uden grund, kan eleven ikke fortsætte sin uddannelse på skolen. En 3. prøve kan ikke komme på tale.

20 Reeksamination: Hvis en prøve ikke er bestået, kan eksaminanden deltage på ny i prøven. Medmindre andet følger af reglerne om det pågældende fag, kan en elev deltage indtil 2 gange i samme prøve. I helt specielle tilfælde kan skolen dog tillade en 3. prøve.

21 Tjekliste til læreren ved eksamensafholdelse det merkantile grundforløb

22 Beviser efter endt skoleophold / uddannelse I forbindelse med et uddannelsesforløb skal der som hovedregel udleveres følgende beviser til eksaminanderne: Grundforløbsbevis efter endt MKT 1 / MKT 2 Skolevejledning når grundforløbsbevis ikke kan udstedes, f.eks. når eleven ikke har de nødvendige niveauer til den valgte uddannelse Skolebevis når al skoleundervisning er afsluttet også skoleundervisning på hovedforløb Uddannelsesbevis (udsendes oftest via de faglige udvalg) når både praktik og undervisning er afsluttet Afsluttes uddannelsen med eksamensfag inden for valgfag, områdefag eller specialefag skal der også udstedes beviser herfor: Beviser udstedes af skolen, med mindre andet er nævnt i uddannelsesbekendtgørelsen. Der må kun udstedes 1 originalbevis for en eksamen. Eventuelle udleverede kopier eller oversættelser skal være påtegnet "Kopi". Beviserne skal være udformet, så de er vanskelige at forfalske. Generelle oplysninger om uddannelsen skal være oplyst på et/flere fremmedsprog. Kopi af de udleverede beviser skal opbevares på betryggende vis i 30 år - enten som papirkopi eller vha. elektronisk medie. Køge den 12. maj 2014 Køge Handelsskole

23 Bilag 1 Vejledning til caseeksamen Se dette link:

24 Bilag 2 Eksamensreglement Køge Handelsskole EKSAMENSREGLER VEDRØRENDE MUNDTLIG EKSAMEN det merkantile grundforløb En mundtlig prøve gennemføres som en dialog mellem eleven og eksaminator (elevens lærer) og kan omfatte selvstændig fremlæggelse og besvarelse af spørgsmål. Prøven tager udgangspunkt i spørgsmål udvalgt ved lodtrækning eller i en projektrapport eller lignende. En mundtlig prøve er begyndt, når eleven har trukket eksamensspørgsmålet. Ved eksamensformer, hvor der ikke eksamineres på grundlag af et eksamensspørgsmål, er eksamen begyndt, når eleven er kommet ind i eksamenslokalet. 1) Mundtlige prøver er offentligt tilgængelige. Adgangen kan dog begrænses af skolen. 2) Der må ikke foretages lyd- og/eller billedoptagelse under eksamen. 3) Elevens lærer er eksaminator. Ved særlige omstændigheder, f.eks. sygdom, afgør skolen, hvem der fungerer som eksaminator i lærerens sted. 4) Det er eksaminator der udarbejder eksamensspørgsmålene, medmindre andet er bestemt i reglerne om uddannelserne. Eksamensspørgsmål skal omfatte faget som helhed uanset antallet af eksaminander. Hvert eksamensspørgsmål skal omfatte et eller flere væsentlige emner inden for faget. Eksaminator sender 1 uge før en eksamen afholdes eksamensspørgsmålene til censor. 5) Eleven må ikke kende eksamensspørgsmålenes antal, ordlyd eller antallet af eksamensspørgsmål i de enkelte dele af fagets område. 6) Forberedelsestid og tilladte hjælpemidler inden for de enkelte fag fremgår af eksamensplanen. 7) Eleven har selv ansvaret for at medbringe tilladte hjælpemidler, f.eks. ordbøger, med mindre andet fremgår af reglerne for de enkelte prøver eller fastsat anderledes af skolen. 8) Eleven skal kunne vælge imellem mindst 4 sedler med eksamensspørgsmål. Både censor og eksaminator skal være til stede, når eleven trækker eksamensspørgsmålet. 9) Eksaminator skal sikre sig, at eleven har forstået eksamensspørgsmålet. 10) Elevens præstation vurderes individuelt. 11) Hvis eleven kommer for sent til den mundtlige prøve, har vedkommende ikke krav på at deltage i eksamen. 12) I tilfælde af sygdom må lægeattest omgående sendes til skolen. Hvis eleven udebliver fra eksamen uden lægeattest, kan eleven ikke indstilles til sygeeksamen. Skolen skal underrettes telefonisk inden prøvens begyndelse. Underretning skal ske til skolens kontor på telefon

25 CASEEKSAMEN Eksamensregler for mundtlig eksamen gælder også caseeksamen, med mindre andet fremgår af vejledning til caseeksamen i de merkantile uddannelser bilag 1. SYGEEKSAMEN: Hvis eleven bliver syg eller på anden måde uden skyld er forhindret i at gennemføre en prøve, der er en del af eksamen, skal eleven øjeblikkelig underrette skolens kontor på telefon og fremsende en lægeattest. Herefter tilrettelægger skolen en sygeeksamen. Sygeeksamen afvikles som regel i september/oktober eller i marts.

26 Bilag 3 Snyd og manglende aflevering Alment gældende regler for grundforløbsprojekt: Hvis en elev har opnået en ikke-bestået karakter ved gennemførelse af grundforløbsprojektet, vil denne få et brev med tilbud om en ny prøve. Det er elevens eget ansvar at tilmelde sig denne prøve og således få bedømt sit projekt på ny. Eventuelt vil dette foregå i et af skolen tilbudte opsamlingsudbud. Det er dog ikke et krav, at grundforløbsprojektet skal bestås. Det skal nævnes, at reglerne kan/skal behandles med fleksibilitet. Ved afvigelser fra reglerne skal ledelsen inddrages inden beslutning om afvigelsen træffes. Specifikke regler for: Grundforløbsprojekt 1. Snyd I tilfælde af at det kan dokumenteres, at eleven/eleverne har skrevet dele eller hele opgaven af, uden at angive nøjagtig kilde og der, efter lærerens skøn, kan være tale om snyd, kan følgende forholdsregel tages i brug. Eleven/eleverne får efter nærmere aftale med vejlederen - mulighed for at deltage i et projekt i en senere opsamlingsperiode, enten i samme områdefag eller i et nyt områdefag. Eleven/eleverne skal have en skriftlig advarsel* om, at hun/han vil blive bortvist fra skolen ved gentagelse. 2. Manglende aflevering I tilfælde af, at eleven ikke afleverer, får eleven mulighed for at deltage i et projekt i en senere opsamlingsperiode, enten i samme områdefag eller i et nyt områdefag. 3. Afleveret, men ikke mødt til fremlæggelse I tilfælde af, at eleven ikke møder til fremlæggelsen, skal eleven fremlægge på følgende opsamlingsudbud. 4. Ikke opnået karakteren 02 I tilfælde af, at eleven ikke består, har hun/han mulighed for at: 1. Revidere projektet i samme områdefag 2. Skrive et nyt projekt i samme områdefag, eller 3. Skrive et nyt projekt i et nyt områdefag *Med hensyn til advarsler er følgende regler altid gældende: er tidsbegrænsede udløber efter ca. 3 mdr. skal indeholde angivelse af, hvad eleven skal gøre ikke kun, hvad de ikke må gøre vi skal have bevis på elevens underskrift at eleven har modtaget advarslen

27 Grundforløbsprojekterne på Merkantil 1, Merkantil 2, Merkantil Voksen og Merkantil Student med censor 1. Grundforløbsprojekt - snyd Snyd medfører bortvisning og betyder, at man ikke har gennemført skoleåret. Ved påbegyndelse af nyt forløb skal eleven kompetenceafklares og ny uddannelsesplan aftales. Se bestemmelserne under sygeeksamen/reeksamination side Grundforløbsprojektet sygdom I tilfælde af at eleven er syg til eksamen i temaprojektet og fremlægger lægeattest inden for 1 uge, kan eleven gå til en ny eksamen. Administrationen fastsætter tidspunktet. 3. Grundforløbsprojektet udeblivelse uden grund I tilfælde af at eleven er forsinket mere end rimeligt, betragtes dette som en udeblivelse. Rimeligheden aftales mellem censor og eksaminator. Reglerne for udeblivelse uden grund er beskrevet i afsnittet om sygeeksamen/reeksamination side 19.

28 Bilag 4 Hjælpemiddelcirkulære for eksamination det merkantile grundforløb Fag Dansk F og E Eksamensform Mundtlig case Opg. stiller Tid Hjælpemidler Karakter Bemærk KHS 30 min. Skolen stiller de for faget relevante hjælpemidler til rådighed, herunder PC, adgang til eget drev, projektor, video m.v. inden for rimelighedens grænser. En samlet vurdering af elevens præstation Eleven skal medbringe og præsentere sin portfolio. Såvel mundtlighed som skriftlighed indgår i bedømmelsen og vægtes i forhold til kravene i den enkelte caseopgave Dansk D og C Mundtlig case KHS 30 min. Skolen stiller de for faget relevante hjælpemidler til rådighed, herunder PC, adgang til eget drev, projektor, video m.v. inden for rimelighedens grænser. En samlet vurdering af elevens præstation Eleven skal medbringe og præsentere sin portfolio. Såvel mundtlighed som skriftlighed indgår i bedømmelsen og vægtes i forhold til kravene i den enkelte caseopgave Engelsk Tysk Spansk F, E, D og C Salg & service F og E Salg & service D og C Mundtlig case Mundtlig case KHS 30 min. Skolen stiller de for faget relevante hjælpemidler til rådighed, herunder PC, adgang til eget drev, projektor, video m.v. inden for rimelighedens grænser. KHS Faget afsluttes med en standpunktskarakter. Eleven bedømmes i forhold til fagets mål. KHS 30 min. Skolen stiller de for faget relevante hjælpemidler til rådighed, herunder PC, adgang til eget drev, projektor, video m.v. inden for rimelighedens grænser. IT F KHS Der skal særskilt udarbejdes 2 dokumentationer. Besvarelserne indgår i bedømmelsen af eleven. Faget afsluttes med en standpunktskarakter. IT E, D og C Samfundsfag F og E Samfundsfag D og C Erhvervsøkonomi F Erhvervsøkonomi E, D og C Projekteksamen Mundtlig case Mundtlig case Mundtlig case KHS 30 min. Skolen stiller de for faget relevante hjælpemidler til rådighed, herunder PC, adgang til eget drev, projektor, video m.v. inden for rimelighedens grænser. KHS Faget afsluttes med en standpunktskarakter. Eleven bedømmes i forhold til fagets mål. KHS 30 min. Skolen stiller de for faget relevante hjælpemidler til rådighed, herunder PC, adgang til eget drev, projektor, video m.v. inden for rimelighedens grænser. KHS Faget afsluttes med en standpunktskarakter. Eleven bedømmes i forhold til fagets mål. KHS 30 min. Skolen stiller de for faget relevante hjælpemidler til rådighed, herunder PC, adgang til eget drev, projektor, video m.v. inden for rimelighedens grænser. Mundtlig KHS 30 min. En samlet vurdering af elevens præstation En samlet vurdering af elevens præstation En samlet vurdering af elevens præstation En samlet vurdering af elevens præstation En samlet vurdering af elevens præstation Eleven skal i en opgave præsentere sit individuelle emne Eleven formulerer selv en besvarelse til den opgave, læreren stiller Den senest godkendte dokumentation indgår i en eller flere opgaver 1) Eleven bør medbringe materiale til brug ved mundtlig eksamen på USB nøgle.

29 Bilag 5 Censurnormer (Denne gælder ind til og med den 31. juli 2014, herefter gælder lov 409 omkring lærernes arbejdstid) Grundtakst: 8,5 AT max 2 gange grundtakst pr. dag 1 elev - dog 2 AT over 1 elev: 8,5 AT ved hvert niveau og for hver 32 elever Regneeksempel ved eksamen eller censur for 6 elever i engelsk niv. E 7 elever engelsk niv. D 3 elever engelsk niv. C eksamineres over 2 dage i Roskilde AT Beregning Startnorm 17,00 8,5 x 3 Max 2 gange startnorm pr. dag 16 elever niv. 6,00 16 x 30 x 2 Bekendtgørelsesnormen bliver ganget med 2 E 7 elever niv. 4,00 4 x 30 x 2 D 3 elever niv. 3,00 3 x 30 x 2 C Kørsel til Roskilde 2,00 Kørsel i egen bil godtgøres til høj takst husk kørselsbemyndigelse og rejseafregning I alt 32,00 Kørsel beregnes fra skole til skole med mindre du bor tættere på censorskolen end skolen gør. Sygemeldte elever indgår i beregningen på følgende måde: Alle elever som er registreret op til 2 dage inden eksamen indgår i beregningen.

30 Bilag 6 Bedømmelse af grundforløbsprojekt Til eleven BEDØMMELSE AF GRUNDFORLØBSPROJEKT på Køge Handelsskole Du skal sammen med de øvrige elever på din årgang på Merkantil deltage i et grundforløbsprojekt som afslutning på dette skoleår. Nedenfor kan du læse hvordan og på hvilken baggrund, du vil blive vurderet i forbindelse med løsningen af opgaven. Du vil modtage mere detaljerede informationer omkring opgaven fra dine lærere, når grundforløbsprojektet starter. Grundforløbsprojektets indhold: I grundforløbsprojektet indgår følgende fælles kompetencemål: 1. Personlige kompetencer 2. Kommunikative og teknologiske kompetencer 3. Arbejdsmæssige og samfundsmæssige kompetencer 4. Kulturelle og internationale kompetencer 5. Økonomiske kompetencer 6. Handels- og servicemæssige kompetencer Projektet skal afspejle, hvad du har lært på Merkantil. Det vil sige, at du skal sørge for at få inddraget relevante elementer fra alle de grundfag, du har haft. Inddrag også de særlige kompetencemål der findes for det faglige erhvervsområde (hovedforløb) som du har valgt. Fremlæggelse: Du har 30 min. til den mundtlige fremlæggelse inklusiv evaluering, som skal tage udgangspunkt i det afleverede projektarbejde. Du aftaler med din projektvejleder, i hvilken form dit projektarbejde skal afleveres. Det er en god ide, at arbejde med projektarbejdet i grupper. I skal dog være opmærksomme på, at I skal fremlægge individuelt. Du skal i forbindelse med projektarbejdet og i din præstation bl.a. kunne vise anvendelse af de faglige færdigheder, som er opnået i grundfag, valgfag og ikke mindst i såvel fælles kompetencemål som i de særlige kompetencemål. Evaluering og vurderingskriterier: Vurderingen baserer sig på Organisering og tilrettelæggelse af projektforløbet Disponering af tid, selvstændighed og kreativitet Overblik over projektet Klar og overskuelig fremlæggelse af projektet Anvendelse af relevante faglige emner fra grundfagene og valgfag Inddragelse af fælles kompetencemål Inddragelse af særlige kompetencemål for det af eleven valgte erhvervsområde (hovedforløb)

31 Tværfagligheden i projektet Helhed i projektet Opgavebeskrivelsen og besvarelsen Klarhed i afgrænsning af opgaven De sproglige formuleringer Præcise og klare konklusioner Layout Generelt om kompetencemål og grundfagskrav Inddragelse af fælles og særlige kompetencemål ved grundforløbsprojekter på Merkantil I forbindelse med afslutningen af det merkantile grundforløb afslutter eleven et grundforløbsprojekt. I dette grundforløbsprojekt skal eleven demonstrere, at han/hun har tilegnet sig de kompetencemål, der er beskrevet for det ønskede hovedforløb. Det er formålet med prøven, som knytter sig til grundforløbsprojektet, at bedømme opfyldelsen af kompetencemålene. Bedømmelsen retter sig imod såvel de fælles som de særlige kompetencemål.

32 Bilag 7 Elevvejledning til caseeksamen med eks. regler Information til dig, der skal til Caseeksamen Casevirksomhed Casearbejdsdage: Du skal møde kl i storrummet på Merkantil 2 Merkantil 1 IT Dansk Salg og service Merkantil 2 Samfund Dansk EØ IT Dansk 12. juni 13. juni 13. juni 4. juni 4. juni 12. juni 12. juni 12. juni Casearbejdsdage for merkantil voksen Du skal møde kl i storrummet ved lokale 508 Samfund Dansk IT EØ Dansk Engelsk 6. juni 6. juni 13. juni 13. juni 16. juni 16. juni

33 Forord Denne vejledning er til dig, som skal til eksamen på Merkantil. Det er vigtigt, og dit eget ansvar, at du møder forberedt til casearbejdsdage og til eksaminer. Vi vil gerne hjælpe dig på vej med denne vejledning om de regler og den praksis, der gælder ved eksamen og på casearbejdsdage. Når du har læst vejledningen, har du måske nogle spørgsmål eller brug for mere information. Du kan få råd og vejledning hos faglærerne og studievejlederne. Du er også velkommen til at henvende dig i Elevadministrationen. Med venlig hilsen - og held og lykke til eksamen Susanne Hald uddannelsessekretær Tine Tranholm Hansen uddannelsessekretær

34 Indhold Caseeksamen Casevirksomheden Casehistorien Medarbejderinterviews Reklamefilm Faktatekster om HTH Casearbejdsdagen Elektronisk version Coaching Caseopgavesættet Hjælp og hjælpemidler på casearbejdsdagen Her må du IKKE få hjælp Her må du få hjælp Mundtlig eksamen Sådan forløber caseeksamen for dig Det bliver du bedømt på Eksamensreglement Omprøve Klagemuligheder Hvis du bliver syg Nyttige links Bilag 4 Hjælpemiddelcirkulære for eksamination Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

35 Caseeksamen På det merkantile grundforløb kan du komme til caseeksamen i disse grundfag og niveauer: 2. fremmedsprog FED Dansk FEDC Engelsk FEDC Erhvervsøkonomi EDC Informationsteknologi EDC Salg og service DC Samfundsfag DC Skolen oplyser dig om de fag, du skal til eksamen i. Casevirksomheden Opgaverne ved caseeksamen handler alle sammen om en casevirksomhed. I er det HTH A/S. Se evt. hjemmesiden Casehistorien Du skal sætte dig ind i case virksomheden, før du skal til eksamen. Casehistorien består af interviews med medarbejdere, reklamefilm og faktatekster. Medarbejderinterviews Ved at følge dette link: kan du se videoklip med 18 medarbejdere, som fortæller om sig selv og deres arbejdsplads. De har forskellige job og ved at høre dem fortælle, kan du få meget at vide om forskellige sider af virksomheden. Reklamefilm Ved at følge dette link: kan du se 5 reklamefilm fra HTH. Faktatekster om HTH Casehistorien har 10 faktatekster med hver deres tema. Her kan du bl.a. læse om HTHs mission, vision og forretningsidé, kommunikation, økonomi og brug af It. Du finder faktateksterne her: Siderne kan du bruge i dine grundfag og til eksamen. 35

36 Caseeksamen består af 2 dage: 1. En casearbejdsdag 2. En mundtlig eksamen Casearbejdsdagen Casearbejdsdagen er din forberedelsestid. Casearbejdsdagen starter om morgenen, når du får udleveret caseopgavesættet med 5-7 delopgaver. Det fremgår af din eksamensplan, hvilke dage du skal møde på skolen til casearbejdsdage. Din eksamensplanen kan du se på forsiden af elevplan. Du får udleveret caseopgaven, til det grundfag du skal eksamineres i, tidsrummet kl til af Susanne Hald og Tine Hansen på casearbejdsdagen. Der er mødepligt på casearbejdsdagen. Du skal kvittere for modtagelse af opgaven. Elektronisk version På Elevplan vil caseopgaven være tilgængelig på casearbejdesdagen fra kl Coaching Hvis du skulle for brug for vejledning vedr. din caseopgave, vil der på casearbejdsdagen være en coach til rådighed på skolen fra kl til 14.00, Caseopgavesættet Der er 5-7 delopgaver i et caseopgavesæt. Du skal løse alle delopgaver. Du må gerne tale med andre (undtagen skolens lærere) om løsningen af opgaverne. Du skal forberede en selvstændig præstation, som du kan præsentere til caseeksaminationen. Det er din selvstændige præstation, du bliver bedømt på. Du må tilføje, justere og forbedre dine opgaver i tiden fra arbejdsdagen og frem til eksamen. Dit faglige materiale, udarbejdet på casearbejdsdagen, skal ikke afleveres, men du skal huske at medbringe materialet til den mundtlige eksamen. Hjælp og hjælpemidler på casearbejdsdagen Du må gerne tale med andre om opgaverne på casearbejdsdagen, for eksempel med andre elever på skolen. Du må også bruge alle hjælpemidler, for eksempel internet, bibliotek, dine notater, lærebøger, opslagsværker, skolernes databaseservice osv. 36

37 Her må du IKKE få hjælp Du må ikke få faglig hjælp af skolens personale, herunder skolens lærere hverken på casearbejdsdagen eller mellem casearbejdsdagen og frem til eksamensdagen. Du må ikke på noget tidspunkt kontakte casevirksomhedens hovedkontor Her må du få hjælp Du må få hjælp til at komme i gang med opgaven af den lærer, som din skole kan stille til rådighed på casearbejdsdagen. Hvis der er tvivl om formuleringen, i en eller flere delopgaver i caseopgaven, skal du henvende dig til den lærer, som er vejleder på casearbejdsdagen. Du må få hjælp af skolens administration eller af skolens tekniske personale med løsning og svar på tekniske og praktiske spørgsmål, der ikke har at gøre med selve det fag, som du skal til eksamen i Du må få hjælp til at søge oplysninger af skolens bibliotek Du må få teknisk og praktisk support af den/de person(er), som skolen stiller til rådighed til at hjælpe med tekniske og praktiske spørgsmål på casearbejdsdagen. Mundtlig eksamen Det fremgår af din eksamensplan, som du kan finde på Elevplan, hvilke dage du skal møde på skolen til mundtlig eksamination. Du skal til caseeksamen 2-6 hverdage efter casearbejdsdagen. Eksamen er individuel du skal altså alene til eksamen. Det er din præstation, der tæller. Du skal kunne gøre rede for alle opgaverne. Sørg for at møde i god tid, senest 15 min. før planlagt eksaminationstid. Medbring filer, helst på USB-nøgle, overheads, noter mm., som du skal bruge til din præsentation af casen. Til eksamen skal du have alt dit materiale fra casearbejdsdagen med. Det er fx dine besvarelser og dit præsentationsmateriale. Eksaminationstiden er 30 minutter, og den starter, når du kommer ind i eksamenslokalet. Censor bestemmer hvilke delopgaver i caseopgavesættet, du skal præsentere under eksamen. Eksaminationstiden slutter, når du har fået din karakter og feedback på din præstation. 37

38 Sådan forløber caseeksamen for dig - Censor tildeler dig en opgave - Du præsenterer din besvarelse - Din lærer (eksaminator) stiller dig nogle spørgsmål og starter en samtale med dig, hvor censor også kan deltage - Censor siger tak og tildeler dig eventuelt en ny opgave - Censor bestemmer, hvornår hele eksaminationen er færdig - Censor og eksaminator taler om din præstation, efter du er gået ud - Du kommer ind i eksamenslokalet igen og får en karakter og en forklaring på, hvorfor den er blevet givet. Det bliver du bedømt på Til eksamen bliver du bedømt på det, du præsterer, og viser i forhold til målene for faget og niveauet, du er til eksamen i. I bedømmelsen indgår alle de kompetencer, du har vist i din præstation, dsv. i dit materiale fra casearbejdsdagen, i din mundtlige præsentation og i samtalen mellem dig, din lærer og censor. Alle de opgaver, censor har tildelt dig, er grundlag for bedømmelsen. Eksamensreglement Dine lærere er eksaminatorer. Ved særlige omstændigheder, f.eks. sygdom, afgør skolen, hvem der fungerer som eksaminator. Der må ikke optages lyd eller billeder under eksamen. 38

39 Det er lærerne i faget, der udarbejder delspørgsmålene i opgavesættet. Spørgsmålene tager udgangspunkt i casevirksomheden, som er valgt af Ministeriet for børn og undervisning. Delspørgsmålene dækker faget bredt og tager udgangspunkt i målene for niveauet. Casespørgsmålene udarbejdes på dansk undtagen i engelsk og 2. fremmedsprog niv. F, E, D og C. Casespørgsmålene udarbejdes på fremmedsproget i engelsk og 2. fremmedsprog niv. D og C. Casespørgsmålene udarbejdes på dansk og i en fremmedsproget version i engelsk og 2. fremmedsprog niv. F og E. Eksamensspørgsmålene må først offentliggøres ved begyndelsen af casearbejdsdagen. Du har selv ansvaret for at medbringe tilladte hjælpemidler, så som ordbøger, lommeregner og grundbøger. Hvis du møder for sent til den mundtlige eksamination, har du ikke krav på at deltage. Omprøve I tilfælde af, at du ved grundforløbsprøven har fået karakteren 00 eller -3, vil du blive tilbudt en omprøve. Ved omprøven vil du blive eksamineret i samme projekt, og således få det bedømt på ny. Hvis du ikke opnår en bestået karakter ved en grundfagseksamen, tilbydes du en omprøve, altså en ny casearbejdsdag og 5-7 nye spørgsmål, som du skal eksamineres i. Kort tid efter den ordinære eksamen vil du modtage et brev med oplysninger vedrørende omprøven, samt en tilmeldingsblanket. Det er dit eget ansvar, at du bliver tilmeldt omprøven. I god tid inden omprøven vil du modtage besked om tidspunkt og sted for din omprøve. Klagemuligheder Ønsker du at klage over en opnået karakter ved eksamen, skal du sende en skriftlig klage til Uddannelseschef Hans Severinsen. Det skal ske senest 2 uger efter, at du har fået karakteren. Se udførlig klagevejledning i Eksamenshåndbogen side Eksamenshåndbogen finder du på Køge Handelsskoles hjemmeside, 39

40 Hvis du bliver syg - skal du omgående ringe til Susanne Hald inden kl på tlf og snarest derefter fremsende en lægeattest til skolen. Hvis du udebliver fra casearbejdsdagen eller eksamen uden lægeattest, kan du ikke indstilles til sygeeksamen. Sygeeksamen afholdes i uge 9 og 10. Ved sygeeksamen skal du gennemføre såvel casearbejdsdag og caseeksamen med nyt opgavesæt. Nyttige links SKODA Gå in på og vælg den base, du ønsker at søge i. Du skal bruge det samme brugernavn og adgangskode til alle baserne. Adgangskoden er dit personlige UNI-C login, som du kan få udleveret i IT / Mediecenter. Gyldendals røde ordbøger (kun adgang fra KHS) Casehistorie (offentliggøres ultimo marts) Online leksikon Bibliotekernes netguide Bibliotek/DK Hjælp til læseuvante elever 40

41 Her er det muligt at downloade en såkaldt fjernbetjening, som gør det muligt at markere skriftlige elektroniske tekster og få dem læst op via talesyntese. Funktionen kan udelukkende anvendes på danske tekster. Nærmere instruktion kan findes på Til noter 41

42 Bilag 8 - Lærerkvalifikationer Lærerkvalifikationer Se i øvrigt hovedbekendtgørelsen for erhvervsuddannelser. Denne beskriver kvalifikationerne ved ansættelsen: En underviser på Merkantil skal ved ansættelsen have grundlæggende erhvervsrettet uddannelse Køge Handelsskole tolker grundlæggende erhvervsrettet uddannelse som: Fag Eksamenskrav m.m. Dansk niveau E, niveau D, niveau C Bachelor Seminarieuddannelse med dansk som linjefag Sprog niveau E, niveau D, niveau C Bachelor Engelsk ED 1 sprog Tysk EA 2 sprog Fransk Seminarieuddannelse med relevant Spansk fag som linjefag Anden relevant bacheloruddannelse Matematik niveau E, niveau D, niveau C Bachelor Seminarieuddannelse med matematik som linjefag Samfundslære niveau E, niveau D, niveau C Erhvervsøkonomi niveau E, niveau D, niveau C Salg og service niveau E, niveau D, niveau C Anden relevant bacheloruddannelse Bachelor HA Seminarieuddannelse med samfundslære som linjefag Anden relevant bacheloruddannelse Bachelor HA HD + 5 års erhvervserfaring normalt, kan fraviges Relevant uddannelse svarende til 2 års studietid, som kan bestå af: Fag fra akademiuddannelser Markedsøkonomuddannelsen HA HD Enkeltfag niv. B 42

43 IT niveau E, niveau D, niveau C Tilvalgsfag Grundforløbsprojekt Merkonom Detailhandelsakademiet + 5 års erhvervserfaring normalt, kan eventuelt fraviges Relevant uddannelse svarende til 1½ års studietid, som kan bestå af: Fag fra akademiuddannelser Markedsøkonomuddannelsen HA HD Enkeltfag niv.? Merkonom + 5 års erhvervserfaring normalt, kan eventuelt fraviges I henhold til fagets beskrivelse: Erhvervserfaring Interesseområde Grundfag som tilvalg se krav til grundfag Specielt for dekoration: Relevant uddannelse svarende til 2 års studietid + 5 års erhvervserfaring normalt, kan eventuelt fraviges Ingen særlige krav det tilstræbes, at de undervisere der har hovedansvaret har en relevant teoretisk baggrund Eks.: Profil: 15 års erfaring som salgschef i Bilka. Erhvervet ca. 22 kurser inden for salg og markedsføring samt deltaget i intern lederuddannelse. Den uddannelsesmæssige baggrund er 10. klasse + EFG + butiksuddannelse. Vurderes således: Skal erhverve 1 2 års teoretisk uddannelse se specifikation ovenfor Erhvervserfaring ok - til grundfaget SS Det er afdelingens ønske, at lærerne har en bred teoretisk baggrund og lægger vægt på, at alle bruger deres kompetencer i undervisningen, selv om den teoretiske baggrund ikke giver mulighed for at være censor i faget. 43

det merkantile grundforløb juni 2013

det merkantile grundforløb juni 2013 Eksamenshåndbog Merkantil afdeling på Køge Handelsskole Lovgrundlag... 2 Bekendtgørelser om erhvervsuddannelserne:... 2 Bekendtgørelser om eksamensregler mv.:fejl! Bogmærke er ikke defineret. Interne regler

Læs mere

Generel eksamensinformation/prøveregler Grundforløb Indholdsfortegnelse

Generel eksamensinformation/prøveregler Grundforløb Indholdsfortegnelse Generel eksamensinformation/prøveregler Grundforløb Indholdsfortegnelse Case-eksamen:... 2 Øvrige prøver:... 2 Mundtlig prøve:... 2 Skriftlig prøve:... 3 Praktisk prøve... 4 Generelle regler:... 4 Censorer:...

Læs mere

Information til dig, der skal til caseeksamen. Casevirksomhed DT Group 2011-2012. www.dtgroup.dk

Information til dig, der skal til caseeksamen. Casevirksomhed DT Group 2011-2012. www.dtgroup.dk Information til dig, der skal til caseeksamen Casevirksomhed DT Group 2011-2012 www.dtgroup.dk Indhold Caseeksamen i de merkantile grundfag... 3 Casevirksomheden... 3 Casehistorien... 3 Casearbejdsdagen...

Læs mere

Eksamensreglement HG 2014-2015. Underviser og censor

Eksamensreglement HG 2014-2015. Underviser og censor Eksamensreglement HG 2014-2015 Underviser og censor Tradium Kirketoften 7 9500 Hobro Tlf. 96 57 02 64 Tradium Minervavej 57 8960 Randers SØ Tlf. 87 11 43 08 Denne folder er Tradium s regler til underviser

Læs mere

Bedømmelsesplan for handelsskolens grundforløb (hg)

Bedømmelsesplan for handelsskolens grundforløb (hg) Skolens bedømmelsesplan De merkantile erhvervsuddannelser Tradium Bedømmelsesplan for handelsskolens grundforløb (hg) Nedenstående bedømmelsesplan gælder for grundforløbet på Tradium (hg) 2014 og 15. Bedømmelsesplanen

Læs mere

Eksamensreglementet for hg er udarbejdet i overensstemmelse med flg. bekendtgørelser:

Eksamensreglementet for hg er udarbejdet i overensstemmelse med flg. bekendtgørelser: Eksamens-reglement HG 2015 Regelgrundlag Eksamensreglementet for hg er udarbejdet i overensstemmelse med flg. bekendtgørelser: Bekendtgørelse om prøver og eksamen i de grundlæggende erhvervsrettede uddannelser

Læs mere

Eksamenshåndbog. For. Sommereksamen 2015

Eksamenshåndbog. For. Sommereksamen 2015 Eksamenshåndbog For HG Sommereksamen 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Forord 3 2. Afvikling af eksamen 4 2.1 Eksamensperiode 4 2.2 Eksamen for HG1, HGV og HG2 4 2.3 Case-eksamen 4 2.4 Skolevejledning 5 3. Eksamensreglement

Læs mere

Generel eksamensinformation

Generel eksamensinformation Generel eksamensinformation Indhold Generel information... 2 Eksamen - grundforløb 1, 2 og det studiekompetencegivende år (EUX)... 2 Prøve i grundfag (Case-eksamen)... 2 Grundforløbsprøven... 3 Prøver

Læs mere

Eksamensreglement på Handelsgymnasiet Ribe HG Underviser og censor

Eksamensreglement på Handelsgymnasiet Ribe HG Underviser og censor Eksamensreglement på Handelsgymnasiet Ribe HG 2014-2015 Underviser og censor Denne folder er Handelsgymnasiet Ribes regler til underviser og censor i forbindelse med afholdelse af eksamen på erhvervsuddannelserne.

Læs mere

2014/2015. HG Eksamensbestemmelser Eksamensreglement

2014/2015. HG Eksamensbestemmelser Eksamensreglement 2014/2015 HG Eksamensbestemmelser Eksamensreglement INDHOLDSFORTEGNELSE EKSAMENSBESTEMMELSER 3 Case-eksamen i grundfag 3 Eksamen i grundforløbsprojekt 5 Eksamen i valgfag 5 EKSAMENSREGLEMENT 6 Snyd i forbindelse

Læs mere

- merkantilt grundforløb Juni 2015

- merkantilt grundforløb Juni 2015 Eksamenshåndbog Merkantil afdeling på Køge Handelsskole Lovgrundlag... 2 Bekendtgørelser om erhvervsuddannelserne:... 2 Bekendtgørelser om eksamensregler mv.:fejl! Bogmærke er ikke defineret. Interne regler

Læs mere

Eksamenshåndbog. for. HG, Butik og E-handel EUX

Eksamenshåndbog. for. HG, Butik og E-handel EUX Eksamenshåndbog for HG, Butik og E-handel EUX Eksamen 2016 Forord Vi håber, at denne håndbog kan medvirke til at afklare nogle af de mange spørgsmål, du kan have til eksamen og samtidig gøre dig bekendt

Læs mere

Eksamensreglement HG - 2011

Eksamensreglement HG - 2011 Eksamensreglement HG - 2011 Erhvervsuddannelsen Tradium Elevinformation Elev-info om prøver og eksamener er til dig, der skal til prøve og eksamen på HG. Vi vil gerne fortælle dig om de regler og den praksis,

Læs mere

LBE. Gå godt til eksamen håndbog for eud/eux elever

LBE. Gå godt til eksamen håndbog for eud/eux elever 01.06.2017 LBE Gå godt til eksamen håndbog for eud/eux elever 1 Baggrund I dette notat kan du læse, hvilke generelle regler der gælder, når du skal til eksamen på Roskilde Tekniske Skoles erhvervsuddannelser.

Læs mere

N D E L S S O L E N G D F O R Ø B EKSAMENSINFORMATION Lærere/Censorer Erhvervsuddannelserne januar 2016

N D E L S S O L E N G D F O R Ø B EKSAMENSINFORMATION Lærere/Censorer Erhvervsuddannelserne januar 2016 H A N D E L S S K O L E N S G R U N D F O R L Ø B EKSAMENSINFORMATION Lærere/Censorer Erhvervsuddannelserne januar 2016 Denne folder er Aalborg Handelsskoles regler for lærere og censorer i forbindelse

Læs mere

Eksamenshåndbog. For HG2/EUD/EUX

Eksamenshåndbog. For HG2/EUD/EUX Eksamenshåndbog For HG2/EUD/EUX Sommereksamen 2016 1. FORORD Vi håber, at denne håndbog kan medvirke til at afklare nogle af de mange spørgsmål, du kan have til eksamen, og samtidig gøre dig bekendt med

Læs mere

Elevinformation i forbindelse med casearbejdsdagen

Elevinformation i forbindelse med casearbejdsdagen side 1 side 2 Varde Handelsskole og Handelsgymnasium Elevinformation i forbindelse med casearbejdsdagen Varde, maj 2016 Caseopgaverne handler alle sammen om casevirksomheden Dansk Supermarked Group Du

Læs mere

Elevinformation i forbindelse med casearbejdsdagen

Elevinformation i forbindelse med casearbejdsdagen side 1 side 2 Varde Handelsskole og Handelsgymnasium Varde, maj 2019 Elevinformation i forbindelse med casearbejdsdagen Caseopgaverne handler alle sammen om casevirksomheden Coop Du skal sætte dig ind

Læs mere

Eksamensreglement Erhvervsuddannelserne (EUD)

Eksamensreglement Erhvervsuddannelserne (EUD) Eksamensreglement Erhvervsuddannelserne (EUD) Hovedbekendtgørelse (EUD) nr. 1010 af 22.09.2014 og bekendtgørelse om prøver og eksamen nr. 41 af 16.01.14 og bekendtgørelse om karakterskala nr. 262 af 20.03.07

Læs mere

Eksamenshåndbog. For EUD/EUX

Eksamenshåndbog. For EUD/EUX Eksamenshåndbog For EUD/EUX Sommereksamen 2019 1. FORORD Vi håber, at denne håndbog kan medvirke til at afklare nogle af de mange spørgsmål, du kan have til eksamen, og samtidig gøre dig bekendt med de

Læs mere

IBC International Business College EUD og EUX Business Kolding Aabenraa Fredericia. Eksamensinformation. - til lærere og censorer

IBC International Business College EUD og EUX Business Kolding Aabenraa Fredericia. Eksamensinformation. - til lærere og censorer IBC International Business College EUD Kolding Aabenraa Fredericia - til lærere og censorer Indholdsfortegnelse 1. God praksis ved caseeksamen...3 1.1 Eksaminators opgaver inden casearbejdsdag og eksamen...3

Læs mere

Ramme for afsluttende prøve for grundforløbet PAU

Ramme for afsluttende prøve for grundforløbet PAU Ramme for afsluttende prøve for grundforløbet PAU De bekendtgørelser der refereres til er: Bekendtgørelse nr. 439 af 29/04/2013 af lov om erhvervsuddannelser Bekendtgørelse nr. 834 af 27/06/2013 om erhvervsuddannelser

Læs mere

Eksamensreglement HG 2013-2014. Elev

Eksamensreglement HG 2013-2014. Elev Eksamensreglement HG 2013-2014 Elev Tradium Kirketoften 7 9500 Hobro Tlf. 96 57 02 64 Tradium Minervavej 57 8960 Randers SØ Tlf. 87 11 43 08 Eksamensreglementet er for dig, der skal til prøve og eksamen

Læs mere

Grundfagsprøve i Dansk D-niveau Grundforløb 2

Grundfagsprøve i Dansk D-niveau Grundforløb 2 Juli 2016 Grundfagsprøve i Dansk D-niveau Grundforløb 2 Generelt Retningslinjerne i prøvevejledningen tager udgangspunkt i: Bekendtgørelse om erhvervsuddannelser nr. 1010 af 22/09/2014. Bekendtgørelse

Læs mere

Prøver HG og EUD/ EUX

Prøver HG og EUD/ EUX Prøver HG og EUD/ EUX (GF1 og GF2) Januar 2016 ELEVINFORMATION Forord Elev-info om prøver og eksaminer er til dig, der skal til prøve på HG. Vi vil gerne fortælle dig om de regler og den praksis, der gælder

Læs mere

Eksamensreglement. for elever på de merkantile erhvervsuddannelser på EUC Nordvest. Handel, kontor og detail. Center for Uddannelse og Erhverv

Eksamensreglement. for elever på de merkantile erhvervsuddannelser på EUC Nordvest. Handel, kontor og detail. Center for Uddannelse og Erhverv Eksamensreglement for elever på de merkantile erhvervsuddannelser på EUC Nordvest Handel, kontor og detail Center for Uddannelse og Erhverv Indholdsfortegnelse Generelt...2 Tilmelding til eksamen...2 Caseeksamen...2

Læs mere

Ramme for prøve i grundfagene på SOSU- hovedforløbet

Ramme for prøve i grundfagene på SOSU- hovedforløbet Ramme for prøve i grundfagene på SOSU- hovedforløbet De bekendtgørelser der refereres til er: Bekendtgørelse nr. 834 af 27/06/2013 om erhvervsuddannelser- Hovedbekendtgørelsen Bekendtgørelse nr. 816 af

Læs mere

EKSAMENSREGLEMENT

EKSAMENSREGLEMENT EKSAMENSREGLEMENT 2017-2018 HADERSLEV HANDELSSKOLE Indhold Forord 3 Bekendtgørelser om EUD 2 Eksamensfag 3 Casearbejdsdag Afvikling af caseeksamen 3 3 Regler som gælder ved mundtlig eksamen 4 Hvad sker

Læs mere

Eksamensreglement Learnmark Tech

Eksamensreglement Learnmark Tech Eksamensreglement Learnmark Tech Eksamensreglementet skal sikre at prøver i erhvervsuddannelserne på Learnmark Tech gennemføres i overensstemmelse med centralt fastsatte gældende regler og skolens egne

Læs mere

Elevinformation i forbindelse med casearbejdsdagen

Elevinformation i forbindelse med casearbejdsdagen side 1 side 2 Varde Handelsskole og Handelsgymnasium Elevinformation i forbindelse med casearbejdsdagen Varde, maj 2016 Caseopgaverne handler alle sammen om casevirksomheden Dansk Supermarked Group Du

Læs mere

Eksamensreglement Learnmark Tech

Eksamensreglement Learnmark Tech Eksamensreglement Learnmark Tech Eksamensreglementet skal sikre at prøver i erhvervsuddannelserne på Learnmark Tech gennemføres i overensstemmelse med centralt fastsatte gældende regler og skolens egne

Læs mere

Ramme for afsluttende prøve SSH (trin 1) Januar 2016

Ramme for afsluttende prøve SSH (trin 1) Januar 2016 Ramme for afsluttende prøve SSH (trin 1) Januar 2016 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 1010 af 22/09/2014 bekendtgørelse om erhvervsuddannelser. BEK. nr. 1642 af 15/12/2015 bekendtgørelse

Læs mere

Ramme for afsluttende prøve SSH Januar 2017

Ramme for afsluttende prøve SSH Januar 2017 Ramme for afsluttende prøve SSH Januar 2017 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 367 af 19/05/2016 bekendtgørelse om erhvervsuddannelser. BEK. nr. 1117 af 18/08/2016 bekendtgørelse om social-

Læs mere

EKSAMENSREGLEMENT

EKSAMENSREGLEMENT EKSAMENSREGLEMENT 2017-2018 HADERSLEV HANDELSSKOLE Indhold Forord... 3 Bekendtgørelser... 4 Vigtige datoer... 4 Indstilling til eksamen... 5 Mulige eksaminer... 5 Standpunktskarakterer... 5 Hjælpemidler

Læs mere

Eksamenshåndbog. For. EUD og EUX

Eksamenshåndbog. For. EUD og EUX Eksamenshåndbog For EUD og EUX Januar 2019 1. FORORD Vi håber, at denne håndbog kan medvirke til at afklare nogle af de mange spørgsmål, du kan have til eksamen, og samtidig gøre dig bekendt med de regler,

Læs mere

Ramme for grundforløbsprøve GF2 SOSU og GF2 PAU August 2015

Ramme for grundforløbsprøve GF2 SOSU og GF2 PAU August 2015 Ramme for grundforløbsprøve GF2 SOSU og GF2 PAU August 2015 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 1010 af 22/09/2014 bekendtgørelse om erhvervsuddannelser. BEK. nr. 298 af 24/03/2015 bekendtgørelse

Læs mere

Første del af Grundforløbet

Første del af Grundforløbet Dato: 18.10.2016 Prøvevejledning Grundfagsprøve i Dansk F,- E-, D- og C-niveau Første del af Grundforløbet Generelt Retningslinjerne i prøvevejledningen tager udgangspunkt i: Bekendtgørelse om prøver og

Læs mere

Generelle prøvebestemmelser. April 2013.

Generelle prøvebestemmelser. April 2013. Generelt. Reglerne i de generelle prøvebestemmelser tager udgangspunkt i Ministeriet for Børn og Undervisnings bekendtgørelse om prøver og eksamen i grundlæggende erhvervsrettede uddannelser nr. 863 af

Læs mere

Grundfagsprøve i naturfag E-niveau. Grundforløb 2

Grundfagsprøve i naturfag E-niveau. Grundforløb 2 Grundfagsprøve i naturfag E-niveau Grundforløb 2 Generelt Retningslinjerne i prøvevejledningen tager udgangspunkt i: Bekendtgørelse om erhvervsuddannelser nr. 1010 af 22/09/2014. Bekendtgørelse om prøver

Læs mere

Konference for Skuemestre ved Ejendomsserviceteknikeruddannelsen

Konference for Skuemestre ved Ejendomsserviceteknikeruddannelsen Konference for Skuemestre ved Ejendomsserviceteknikeruddannelsen 23.- 9.- 2013 Oplæg vedr.: Kvalitet i erhvervsuddannelserne Erfaringer fra Kvalitetspatruljen 7-trinsskalaen Regler og procedurer (Censorrollen)

Læs mere

Ramme for prøve i områdefag PAU

Ramme for prøve i områdefag PAU Ramme for prøve i områdefag PAU De bekendtgørelser der refereres til er: Bekendtgørelse nr. 834 af 27/06/2013 om erhvervsuddannelser - hovedbekendtgørelsen Bekendtgørelse nr. 816 af 20/07/2012 om uddannelserne

Læs mere

CENTER FOR NATIONAL VEJLEDNING EKSAMENSHÅNDBOG

CENTER FOR NATIONAL VEJLEDNING EKSAMENSHÅNDBOG CENTER FOR NATIONAL VEJLEDNING EKSAMENSHÅNDBOG MARTS 2015 S i d e 1 6 FORORD Formålet med denne eksamenshåndbog er at medvirke til at afklare de mange spørgsmål, du kan have til eksamen. Vi vil gerne skabe

Læs mere

Generelle prøvebestemmelser Revideret maj 2016 Generelle prøvebestemmelser

Generelle prøvebestemmelser Revideret maj 2016 Generelle prøvebestemmelser Generelle prøvebestemmelser Gældende for elever, der er påbegyndt uddannelse efter 1. august 2015 0 Indholdsfortegnelse Generelt... 2 Prøver i områdefag... 2 Prøver i grundfag... 2 Afsluttende prøve...

Læs mere

Ramme for afsluttende prøve SSH (trin 1) Juni 2016

Ramme for afsluttende prøve SSH (trin 1) Juni 2016 Ramme for afsluttende prøve SSH (trin 1) Juni 2016 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 367 af 19/04/2016 bekendtgørelse om erhvervsuddannelser. BEK. nr. 270 af 15/03/2016 bekendtgørelse

Læs mere

17/18. Eksamensreglement EUC Online EUC NORDVESTSJÆLLAND

17/18. Eksamensreglement EUC Online EUC NORDVESTSJÆLLAND 17/18 Eksamensreglement EUC Online EUC NORDVESTSJÆLLAND 1 Indholdsfortegnelse 1. Generelt om eksamen... 3 1.1 Ministeriets krav om tilsynsførende ved alle online eksaminationer... 3 1.2 Indstilling til

Læs mere

Ramme for prøve i grundfagene

Ramme for prøve i grundfagene Ramme for prøve i grundfagene på SOSU-hovedforløbet De bekendtgørelser der refereres til er: Bekendtgørelse nr. 834 af 27/06/2013 om erhvervsuddannelser - hovedbekendtgørelsen Bekendtgørelse nr. 816 af

Læs mere

Ramme for prøve i områdefag Trin 2 Social- og Sundhedsassistent

Ramme for prøve i områdefag Trin 2 Social- og Sundhedsassistent Ramme for prøve i områdefag Trin 2 Social- og Sundhedsassistent De bekendtgørelser der refereres til er: Lovbekendtgørelse nr 510 af 19/5/2010 om erhvervsuddannelser Bekendtgørelse nr 1514 af 15/12/2010

Læs mere

Eksamensreglement for HG

Eksamensreglement for HG Eksamensreglement for HG 2014 Indholdsfortegnelse Indhold 1. Mundtlig eksamen... 3 2. Caseeksamen... 3 2.1 Case-arbejdsdag... 3 2.2 Case-eksamination... 4 2.3 Censors ansvar og opgaver under eksaminationen...

Læs mere

Ramme for afsluttende prøve SSH August 2018

Ramme for afsluttende prøve SSH August 2018 Ramme for afsluttende prøve SSH August 2018 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 1117 af 18/08/2016 bekendtgørelse om social- og sundhedshjælperuddannelsen. BEK. nr. 41 af 16/01/2014 bekendtgørelse

Læs mere

Elev-info om prøver og eksaminer er til dig, der skal til prøve på det merkantile grundforløb.

Elev-info om prøver og eksaminer er til dig, der skal til prøve på det merkantile grundforløb. Forord Elev-info om prøver og eksaminer er til dig, der skal til prøve på det merkantile grundforløb. Vi vil gerne fortælle dig om de regler og den praksis, der gælder og samtidig give dig nogle gode prøvetips.

Læs mere

Eksamensreglement for elever på de tekniske erhvervsuddannelser på EUC Nordvest

Eksamensreglement for elever på de tekniske erhvervsuddannelser på EUC Nordvest Eksamensreglement for elever på de tekniske erhvervsuddannelser på EUC Nordvest Center for Uddannelse og Erhverv Indholdsfortegnelse Generelt...2 Tilmelding til eksamen...2 Hvis du ikke ønsker at deltage

Læs mere

Deltagelse i undervisning, bedømmelse og eksamen på Grundforløb 2 - EUX

Deltagelse i undervisning, bedømmelse og eksamen på Grundforløb 2 - EUX Deltagelse i undervisning, bedømmelse og eksamen på Grundforløb 2 - EUX Mødepligt Der er mødepligt til undervisningen, og eleven noteres fraværende, hvis vedkommende ikke er til stede. Hvis eleven efterfølgende

Læs mere

Eksamensreglement for HHX og HTX Ringsted Marts 2011

Eksamensreglement for HHX og HTX Ringsted Marts 2011 Generelle regler for skriftlig eksamen 1. Eksaminanderne skal være på deres pladser i eksamenslokalet senest 15 minutter før prøvens begyndelse. 2. En eksaminand, der kommer for sent til skriftlig prøve,

Læs mere

Ramme for prøve i områdefag Trin 1 Social- og sundhedshjælper

Ramme for prøve i områdefag Trin 1 Social- og sundhedshjælper Ramme for prøve i områdefag Trin 1 Social- og sundhedshjælper De bekendtgørelser der refereres til er: Bekendtgørelse nr. 834 af 27/06/2013 om erhvervsuddannelser - hovedbekendtgørelsen Bekendtgørelse

Læs mere

Ramme for prøve i områdefag Trin 2 Social- og sundhedsassistent

Ramme for prøve i områdefag Trin 2 Social- og sundhedsassistent Ramme for prøve i områdefag Trin 2 Social- og sundhedsassistent De bekendtgørelser der refereres til er: Bekendtgørelse nr. 834 af 27/06/2013 om erhvervsuddannelser - hovedbekendtgørelsen Bekendtgørelse

Læs mere

Ramme for prøve Farmakologi og medicinhåndtering SSA Marts 2016

Ramme for prøve Farmakologi og medicinhåndtering SSA Marts 2016 Ramme for prøve Farmakologi og medicinhåndtering SSA Marts 2016 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 1010 af 22/09/2014 bekendtgørelse om erhvervsuddannelser. BEK. nr. 1642 af 15/12/2015

Læs mere

Din forberedelse. Information til

Din forberedelse. Information til Eksamensreglement / Lærerudgave Information om eksamen: Ved skoleperiodens start 1. Ved skoleperiodens start 2. Eksamensregler for Grundforløb og Hovedforløb 3. Din forberedelse 4. Regler ved mundtlig

Læs mere

Ramme for afsluttende prøve SSA (trin 2) August 2016

Ramme for afsluttende prøve SSA (trin 2) August 2016 Ramme for afsluttende prøve SSA (trin 2) August 2016 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 367 af 19/04/2016 bekendtgørelse om erhvervsuddannelser. BEK. nr. 370 af 15/03/2016 bekendtgørelse

Læs mere

Ramme for prøve i grundfagene

Ramme for prøve i grundfagene Ramme for prøve i grundfagene på PAU De bekendtgørelser der refereres til er: Lovbekendtgørelse nr 510 af 19/5/2010 om erhvervsuddannelser Bekendtgørelse nr 1514 af 15/12/2010 om erhvervsuddannelser Bekendtgørelse

Læs mere

Eksamensreglement. for erhvervsuddannelserne på AMU-Vest

Eksamensreglement. for erhvervsuddannelserne på AMU-Vest Eksamensreglement for erhvervsuddannelserne på AMU-Vest Eksamensreglementet er udarbejdet i henhold til bekendtgørelse om prøver og eksamen i erhvervsrettede uddannelser. BEK nr. 41 af 16/01/2014. Denne

Læs mere

Ramme for afsluttende prøve PAU August 2017

Ramme for afsluttende prøve PAU August 2017 Ramme for afsluttende prøve PAU August 2017 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 1638 af 15/12/2016 bekendtgørelse om den pædagogiske assistentuddannelse. BEK. nr. 41 af 16/01/2014 bekendtgørelse

Læs mere

Eksamensreglement. for erhvervsuddannelser ved Tradium. Formål: Indhold og beskrivelse: Dato: Eksamensreglementet er gældende fra den 1. august 2015.

Eksamensreglement. for erhvervsuddannelser ved Tradium. Formål: Indhold og beskrivelse: Dato: Eksamensreglementet er gældende fra den 1. august 2015. Eksamensreglement for erhvervsuddannelser ved Tradium Dato: Eksamensreglementet er gældende fra den 1. august 2015. Formål: Eksamensreglementet skal sikre at prøver i erhvervsuddannelserne på Tradium gennemføres

Læs mere

70. Undervisning Emne: Eksamensreglement for erhvervsuddannelserne. Carl Ove Broen Anni Østergaard Aksel Hjuler

70. Undervisning Emne: Eksamensreglement for erhvervsuddannelserne. Carl Ove Broen Anni Østergaard Aksel Hjuler Kategori: 70. Undervisning Emne: Eksamensreglement for erhvervsuddannelserne på AARHUS TECH Udarbejdet af: Carl Ove Broen Anni Østergaard Aksel Hjuler Godkendt af: APH Dato: Udarbejdet 7. 10. 2010 Revideret

Læs mere

Eksamensreglement for HG

Eksamensreglement for HG Eksamensreglement for HG MUNDTLIG EKSAMEN 1. Mødetidspunkt... 1 2. Sygdom... 1 3. Udeblivelse fra eksamen... 2 4. Grundforløbsprøven... 2 5. Caseeksamen... 2 6. Hjælpemidler under eksaminationen... 3 7.

Læs mere

Eksamensreglement for EUD/EUX

Eksamensreglement for EUD/EUX Eksamensreglement for EUD/EUX 2016 Indholdsfortegnelse 1. Mundtlig eksamen 3 2. Caseeksamen 3 2.1 Casearbejdsdag 3 2.2 Caseeksamination 3 2.3 Censors ansvar og opgaver under eksaminationen 4 2.4 Eksaminators

Læs mere

Ramme for prøve Farmakologi og medicinhåndtering SSA 2017

Ramme for prøve Farmakologi og medicinhåndtering SSA 2017 Ramme for prøve Farmakologi og medicinhåndtering SSA 2017 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 367 af 19/04/2016 bekendtgørelse om erhvervsuddannelser. BEK. nr. 41 af 16/01/2014 bekendtgørelse

Læs mere

Ramme for prøve i områdefag Trin 1 Social- og Sundhedshjælper

Ramme for prøve i områdefag Trin 1 Social- og Sundhedshjælper Ramme for prøve i områdefag Trin 1 Social- og Sundhedshjælper De bekendtgørelser der refereres til er: Bekendtgørelse nr. 834 af 27/06/2013 om erhvervsuddannelser- Hovedbekendtgørelsen Bekendtgørelse nr.

Læs mere

CENTER FOR NATIONAL VEJLEDNING EKSAMENSHÅNDBOG

CENTER FOR NATIONAL VEJLEDNING EKSAMENSHÅNDBOG CENTER FOR NATIONAL VEJLEDNING EKSAMENSHÅNDBOG MARTS 2015 S i d e 1 6 FORORD Formålet med denne eksamenshåndbog er at medvirke til at afklare de mange spørgsmål, du kan have til eksamen. Vi vil gerne skabe

Læs mere

Eksamensvejledning/Eksamensreglement

Eksamensvejledning/Eksamensreglement Eksamensvejledning/Eksamensreglement EUD/EUX Frederikshavn Handelsskole Kære EUD/EUX elev Eksamen er lige om hjørnet, - og vi vil gerne, at du får en god eksamen. Vi har her samlet alle de informationer,

Læs mere

Ramme for afsluttende prøve SSA August 2018

Ramme for afsluttende prøve SSA August 2018 Ramme for afsluttende prøve SSA August 2018 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 755 af 08/06/2018 bekendtgørelse om social- og sundhedsassistentuddannelsen. BEK. nr. 41 af 16/01/2014 bekendtgørelse

Læs mere

Medieproduktion Eksamensplan for Julius Thomsens Gade 5

Medieproduktion Eksamensplan for Julius Thomsens Gade 5 Medieproduktion Eksamensplan for Julius Thomsens Gade 5 EKSAMENSPLAN Punkter som eleverne skal informeres om ved uddannelsens start er: Antal prøver og tidspunkter for den enkelte eksamens afholdelse og

Læs mere

Prøve i uddannelsesspecifikt fag. Social- og sundhedshjælperuddannelsen trin 1. Prøven er en mundtlig individuel prøve.

Prøve i uddannelsesspecifikt fag. Social- og sundhedshjælperuddannelsen trin 1. Prøven er en mundtlig individuel prøve. Prøve i uddannelsesspecifikt fag Social- og sundhedshjælperuddannelsen trin 1 Generelt Retningslinjerne i prøvevejledningen tager udgangspunkt i: Bekendtgørelse om erhvervsuddannelser nr. 1010 af 22/09/2014.

Læs mere

Eksamensreglement for EUX på Uddannelsescenter Holstebro

Eksamensreglement for EUX på Uddannelsescenter Holstebro Eksamensreglement for EUX på Uddannelsescenter Holstebro Eksamensreglementet er gældende for EUX elever på såvel grund- som hovedforløb. Gældende fra august 2015. Lovgrundlag: Bekendtgørelse nr. 1009 af

Læs mere

Ramme for grundforløbsprøve. PAU, SSH, SSA og SSA EUX August 2018

Ramme for grundforløbsprøve. PAU, SSH, SSA og SSA EUX August 2018 Ramme for grundforløbsprøve GF2 PAU, SSH, SSA og SSA EUX August 2018 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 286 af 18/04/2018 bekendtgørelse om erhvervsuddannelser. BEK. nr. 448 af 07/05/2018

Læs mere

Ramme for prøve uddannelsesspecifikt fag SSA (trin 2) Marts 2016

Ramme for prøve uddannelsesspecifikt fag SSA (trin 2) Marts 2016 Ramme for prøve uddannelsesspecifikt fag SSA (trin 2) Marts 2016 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 1010 af 22/09/2014 bekendtgørelse om erhvervsuddannelser. BEK. nr. 1642 af 15/12/2015

Læs mere

Prøvevejledning. Grundfagsprøve i Engelsk i D- og C-niveau. Social- og sundhedsassistentuddannelsen gældende for optagene til og med 1903.

Prøvevejledning. Grundfagsprøve i Engelsk i D- og C-niveau. Social- og sundhedsassistentuddannelsen gældende for optagene til og med 1903. Dato: 07.10.2019 (revideret) Prøvevejledning Grundfagsprøve i Engelsk i D- og C-niveau Social- og sundhedsassistentuddannelsen gældende for optagene til og med 1903. Generelt Retningslinjerne i prøvevejledningen

Læs mere

Eksamenshåndbog Handelsskolen Viborg

Eksamenshåndbog Handelsskolen Viborg Eksamenshåndbog Handelsskolen Viborg Revideret maj 2015 1 Formål Eksamensreglementet skal sikre, at prøver på Handelsskolen Viborg gennemføres i overensstemmelse med centralt fastsatte gældende regler

Læs mere

Eksamensreglement for eksamen HHX & HTX, ZBC

Eksamensreglement for eksamen HHX & HTX, ZBC Eksamensreglement for eksamen HHX & HTX, ZBC Eksamen og prøveplaner Du får din individuelle prøveplan offentliggjort af to omgange i Lectio/fronter. Prøveplanen skal du læse nøje. Hvis der er noget i prøveplanen,

Læs mere

Eksamen står for døren, hvilket betyder at du i nogle få fag kan få afprøvet din viden og kunnen.

Eksamen står for døren, hvilket betyder at du i nogle få fag kan få afprøvet din viden og kunnen. Eksamensavis HG, HG2, HGV, HGS Til eksaminanderne på Tietgen HG Eksamen står for døren, hvilket betyder at du i nogle få fag kan få afprøvet din viden og kunnen. Det er dit eget ansvar at komme til tiden

Læs mere

Eksamensreglement VID Erhvervsuddannelser

Eksamensreglement VID Erhvervsuddannelser Eksamensreglement VID Erhvervsuddannelser Lovgrundlag I forbindelse med afvikling af prøver og eksamener er følgende bekendtgørelser gældende. Bekendtgørelse om erhvervsuddannelser nr. 286 af 18/04/2018

Læs mere

Prøve i uddannelsesspecifikke fag: Farmakologi og medicinhåndtering

Prøve i uddannelsesspecifikke fag: Farmakologi og medicinhåndtering Prøve i uddannelsesspecifikke fag: Farmakologi og medicinhåndtering Social og sundhedsassistentuddannelsen Formål Retningslinjerne i prøvevejledningen tager udgangspunkt i: Bekendtgørelse om erhvervsuddannelser

Læs mere

Antal af prøver på Hovedforløb i grundfag: Ved start på hovedforløb opgøres det hvor mange/hvilke grundfagsprøver du skal til eksamen i.

Antal af prøver på Hovedforløb i grundfag: Ved start på hovedforløb opgøres det hvor mange/hvilke grundfagsprøver du skal til eksamen i. Eksamensreglement for elever Information om eksamen: 1. Merit/eksamen 2. Indstilling til eksamen 3. Antal prøver 4. Regler ved mundtlig eksamen 5. Regler ved skriftlig eksamen 6. Fælles regler for mundtlig

Læs mere

Prøve i uddannelsesspecifikke fag: Farmakologi og medicinhåndtering

Prøve i uddannelsesspecifikke fag: Farmakologi og medicinhåndtering Prøve i uddannelsesspecifikke fag: Farmakologi og medicinhåndtering Social og sundhedsassistentuddannelsen Formål Retningslinjerne i prøvevejledningen tager udgangspunkt i: Bekendtgørelse om erhvervsuddannelser

Læs mere

Prøvevejledning. Grundfagsprøve i engelsk på F-, D- og C-niveau GF1 og GF1 EUX

Prøvevejledning. Grundfagsprøve i engelsk på F-, D- og C-niveau GF1 og GF1 EUX Dato: 27.10.2016 Prøvevejledning Grundfagsprøve i engelsk på F-, D- og C-niveau GF1 og GF1 EUX Generelt Retningslinjerne i prøvevejledningen tager udgangspunkt i: Bekendtgørelse om prøver og eksamen i

Læs mere

Eksamensreglement for EUD. Uddannelsescenter Holstebro. Gældende fra 2016

Eksamensreglement for EUD. Uddannelsescenter Holstebro. Gældende fra 2016 Gældende fra 2016 Eksamensreglement for EUD Uddannelsescenter Holstebro Gældende fra 2016 Eksamensreglement for EUD på Uddannelsescenter Holstebro Eksamensreglementet er gældende for elever på såvel grund-

Læs mere

Eksamensreglement for elever på de tekniske erhvervsuddannelser på EUC Nordvest

Eksamensreglement for elever på de tekniske erhvervsuddannelser på EUC Nordvest Eksamensreglement for elever på de tekniske erhvervsuddannelser på EUC Nordvest Indholdsfortegnelse Indhold Generelt... 3 Tilmelding til eksamen... 3 Hvis du ikke ønsker at deltage i prøve eller eksamen...

Læs mere

Prøve Pædagogisk assistentuddannelse Uddannelses specifikke fag

Prøve Pædagogisk assistentuddannelse Uddannelses specifikke fag August 2016 Prøve Pædagogisk assistentuddannelse Uddannelses specifikke fag Prøvens lovgrundlag Retningslinjerne i prøvevejledningen tager udgangspunkt i: Bekendtgørelsen om den pædagogiske assistentuddannelse

Læs mere

Eksamensreglement for EUD

Eksamensreglement for EUD Eksamensreglement for EUD Bestemmelser vedrørende regler for prøver og eksamen findes i: Bekendtgørelse om grundfag og centralt udarbejdede valgfag i erhvervsuddannelserne BEK nr. 882 af 06/07/2007 (gældende

Læs mere

Lærervejledning Prøver og standpunktsbedømmelser for Social- og Sundhedsskolen i Silkeborg

Lærervejledning Prøver og standpunktsbedømmelser for Social- og Sundhedsskolen i Silkeborg Lærervejledning Prøver og standpunktsbedømmelser for Social- og Sundhedsskolen i Silkeborg 1 Afgivelse af standpunktsbedømmelse Den fagansvarlige underviser afleverer et underskrevet bedømmelsesark med

Læs mere

Prøve i uddannelsesspecifikke fag: Farmakologi og medicinhåndtering

Prøve i uddannelsesspecifikke fag: Farmakologi og medicinhåndtering Prøve i uddannelsesspecifikke fag: Farmakologi og medicinhåndtering Social og sundhedsassistentuddannelsen Formål Retningslinjerne i prøvevejledningen tager udgangspunkt i: Bekendtgørelse om erhvervsuddannelser

Læs mere

BEDØMMELSESPLAN EKSAMEN NATURFAG 1. HF

BEDØMMELSESPLAN EKSAMEN NATURFAG 1. HF BEDØMMELSESPLAN EKSAMEN NATURFAG 1. HF NORDJYLLANDS LANDBRUGSSKOLE 2011 Grundfaget Naturfag afsluttes med en eksamen på 1. Hovedforløb. I følgende dokument beskrives, hvorledes Nordjyllands Landbrugsskole

Læs mere

Caseeksamen. Vejledning til prøver i grundfag i det merkantile grundforløb 2011-2012

Caseeksamen. Vejledning til prøver i grundfag i det merkantile grundforløb 2011-2012 Caseeksamen Vejledning til prøver i grundfag i det merkantile grundforløb 2011-2012 Gældende fra 1. april 2011 1 Indhold CASEEKSAMEN FRA CASEARBEJDSDAG TIL CASEEKSAMINATION... 3 CASEVIRKSOMHED... 3 CASEHISTORIE

Læs mere

Afsluttende prøve Social- og sundhedshjælperuddannelsen. Prøven er en mundtlig gruppeeksamen.

Afsluttende prøve Social- og sundhedshjælperuddannelsen. Prøven er en mundtlig gruppeeksamen. Afsluttende prøve Social- og sundhedshjælperuddannelsen Generelt Retningslinjerne i prøvevejledningen er reguleret af: Bekendtgørelse om erhvervsuddannelser (nr. 367 af 19/04/2016) (hovedbekendtgørelsen)

Læs mere

h Ribe Handelsskole Ribe Handelsskole Hhx

h Ribe Handelsskole Ribe Handelsskole Hhx Ribe Handelsskole Hhx Eksamensreglement 2013 1 En eksaminand, der overtræder skolens eksamensreglement, kan bortvises fra prøven. Det er altid og kun skolens ledelse, der kan beslutte at bortvise en elev

Læs mere

Prøvevejledning. Grundfagsprøve i Dansk C-niveau. Pædagogisk assistentuddannelsen. Generelt Retningslinjerne i prøvevejledningen tager udgangspunkt i:

Prøvevejledning. Grundfagsprøve i Dansk C-niveau. Pædagogisk assistentuddannelsen. Generelt Retningslinjerne i prøvevejledningen tager udgangspunkt i: Dato: 30.03.2016 Redigeret d. 13.03.2018 Prøvevejledning Grundfagsprøve i Dansk C-niveau Pædagogisk assistentuddannelsen Generelt Retningslinjerne i prøvevejledningen tager udgangspunkt i: Undervisningsministeriet

Læs mere

Grundfagsprøve i Dansk D-niveau

Grundfagsprøve i Dansk D-niveau Oprettet april 2018 Grundfagsprøve i Dansk D-niveau Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) Generelt Retningslinjerne i prøvevejledningen tager udgangspunkt i: Bekendtgørelse om erhvervsuddannelser nr. 1010

Læs mere

Grundfagsprøve i Dansk D-niveau

Grundfagsprøve i Dansk D-niveau Oprettet april 2018 Grundfagsprøve i Dansk D-niveau Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) Generelt Retningslinjerne i prøvevejledningen tager udgangspunkt i: Bekendtgørelse om erhvervsuddannelser nr. 1010

Læs mere

Censorvejledning. Til brug ved afsluttende prøve på hospitalsteknisk assistentuddannelsen

Censorvejledning. Til brug ved afsluttende prøve på hospitalsteknisk assistentuddannelsen Censorvejledning Til brug ved afsluttende prøve på hospitalsteknisk assistentuddannelsen Udarbejdet af Det faglige udvalg for Hospitalsteknisk Assistentuddannelse April 2011 Det faglige Udvalg for Hospitalsteknisk

Læs mere

Grundfagsprøve i Dansk D-niveau Grundforløb 2

Grundfagsprøve i Dansk D-niveau Grundforløb 2 Oktober 2015 Grundfagsprøve i Dansk D-niveau Grundforløb 2 Generelt Retningslinjerne i prøvevejledningen tager udgangspunkt i: Bekendtgørelse om erhvervsuddannelser nr. 1010 af 22/09/2014. Bekendtgørelse

Læs mere