Europaudvalget 2014 Rådsmøde Uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3316 - Uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt"

Transkript

1 Europaudvalget 2014 Rådsmøde Uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt Samlenotat Rådsmøde (uddannelse, ungdom, kultur og sport) den maj maj 2014 Kultur og sport 9. Rådets afgørelse om udpegning af Den Europæiske Kulturhovedstad for 2018 i Nederlandene side 2 KOM (2014) Vedtagelse 10. Forslag til Rådets afgørelse om praktiske foranstaltninger og procedurer med henblik Rådets udpegelse af tre medlemmer af juryen til gennemførelse af udvælgelses- og overvågningsprocedurerne for EU-aktionen vedrørende Den Europæiske Kulturhovedstad side 3 - Vedtagelse 11. Kulturarven som en strategisk ressource for et bæredygtigt Europa side 5 - Rådskonklusioner 12. Håndtering af kulturpolitiske udfordringer i forbindelse med Rådets arbejdsplan vedr. kultur efter 2014 side 7 - Politisk drøftelse 13. Kulturel mangfoldighed og det transatlantiske handels- og investeringspartnerskab side 11 - Udveksling af synspunkter 14. Ligestilling på idrætsområdet side 13 - Rådskonklusioner 15. En anden EU-arbejdsplan for sport for side 15 - Resolution fra Rådet og regeringsrepræsentanter forsamlet i Rådet 16. Økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed af store idrætsbegivenheder side 18 - Politisk drøftelse Dok. nr

2 Side 2 Ad 9. Rådets afgørelse om udpegning af Den Europæiske Kulturhovedstad for 2018 i Nederlandene KOM (2014) Vedtagelse 1. Resumé Rådet forestår den formelle udpegelse af kulturhovedstæder efter henstilling fra Kommissionen, der bygger på en indstilling fra juryen vedr. den europæiske kulturhovedstad. På rådsmødet (uddannelse, ungdom, kultur og sport) den maj 2014 forventes Leeuwarden i Nederlandene udpeget som Europæisk Kulturhovedstad for Nederlandene deler i 2018 værtskabet for kulturhovedstaden med Malta, hvis kulturhovedstad Valletta blev formelt udpeget på rådsmødet (uddannelse, ungdom, kultur og sport) den maj Baggrund Ifølge Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 1622/2006/EF af 24. oktober 2006 udpeger Rådet hvert år efter rotationsprincip mellem landene de byer i medlemsstaterne, som har ansøgt om at blive Europæisk Kulturhovedstad. Byerne udpeges normalt fire år før, de skal være kulturhovedstad. Valget sker efter henstilling fra Kommissionen med baggrund i en indstilling fra bedømmelsesjuryen. 3. Formål og indhold Ifølge ovennævnte rotationsprincip skal hovedstaden for 2018 være i Nederlandene og Malta. Mens Malta allerede i 2013 fik udpeget Valletta som kulturhovedstad for 2018, forventes Kommissionen at henstille, at Rådet ligeledes udpeger Leeuwarden i Nederlandene som kulturhovedstad for Europa-Parlamentets udtalelser Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig. 5. Nærhedsprincippet Der er tale om en praktisk gennemførelse af en vedtagen retsakt. 6. Gældende dansk ret Ikke relevant. 7. Konsekvenser Lovgivningsmæssige konsekvenser Forslaget har ingen lovgivningsmæssige konsekvenser. Statsfinansielle og samfundsøkonomiske konsekvenser Udpegningen medfører ikke i sig selv væsentlige statsfinansielle konsekvenser, administrative konsekvenser eller konsekvenser for EU s budget.

3 Side 3 8. Høring Høring er ikke relevant, da der er tale om en praktisk gennemførelse af en vedtagen retsakt. 9. Generelle forventninger til andre landes holdninger Den foreslåede udpegning forventes vedtaget. 10. Regeringens generelle holdning Regeringen kan tilslutte sig den foreslåede udpegning. 11. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Sagen har ikke tidligere været forelagt for Folketingets Europaudvalg, men udpegninger af kulturhovedstæder har ved flere tidligere lejligheder været forelagt for Europaudvalget; senest på møde den 8. maj 2013 forud for rådsmødet (uddannelse, ungdom, kultur og sport) den maj Ad 10. Forslag til Rådets gennemførelsesafgørelse om praktiske foranstaltninger og procedurer med henblik Rådets udpegelse af tre medlemmer af juryen til gennemførelse af udvælgelses- og overvågningsprocedurerne for EU-aktionen vedrørende Den Europæiske Kulturhovedstad - Vedtagelse 1. Resumé Formandskabet har den 3. april 2014 fremlagt forslag til Rådets gennemførelsesafgørelse om praktiske foranstaltninger og procedurer i forbindelse med Rådets udpegelse af tre medlemmer af juryen for EU-aktionen vedrørende Den Europæiske Kulturhovedstad. Der er tale om en teknisk opfølgning af Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om en EU-aktion vedr. Den Europæiske Kulturhovedstad for Forslaget forventes at blive vedtaget på rådsmødet (uddannelse, ungdom, kultur og sport) den maj Baggrund Forslaget har baggrund i Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om Den Europæiske Kulturhovedstad for , der afløser den hidtidige kulturhovedstadsaktion. I medfør af afgørelsen bistår en ekspertjury på i alt 10 europæiske eksperter med udvælgelse og overvågning af de europæiske kulturhovedstæder. Jurymedlemmerne udvælges blandt en pulje af potentielle medlemmer, som er samlet af Kommissionen på baggrund af en åben interessetilkendegivelse. Fra puljen vælger Regionsudvalget en ekspert, mens Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen hver vælger tre eksperter. Hver institution udnævner deres eksperter i overensstemmelse med deres respektive procedurer.

4 Side 4 Juryen skal træde sammen første gang i 2015 med henblik på den foreløbige udvælgelse af Den Europæiske Kulturhovedstad for Formål og indhold Det foreliggende forslag tager sigte på at etablere Rådets procedure for udnævnelse af medlemmer til juryen for Den Europæiske Kulturhovedstad. Nærmere bestemt lægger forslaget op til, at Rådets tre medlemmer af juryen udvælges gennem frivillig lodtrækning blandt medlemsstater. De tre udtrukne medlemsstater får herefter mulighed for hver især at anbefale et medlem til juryen fra puljen af mulige eksperter, som Kommissionen har samlet. Juryens habilitet er sikret ved, at medlemsstater, som i juryens beskikkelsesperiode skal have udvalgt eller overvåget en europæisk kulturhovedstad, foreslås at blive udelukket fra lodtrækningen. Af hensyn til den geografiske balance lægges der endvidere op til, at medlemsstater, som er blevet udtrukket ved lodtrækning, udelukkes fra at deltage i lodtrækningen for den efterfølgende periode. Lignende praktiske procedurer og foranstaltninger har været anvendt i forbindelse med den hidtidige hovedstadsaktion. 4. Europa-Parlamentets udtalelser Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig. 5. Nærhedsprincippet Forslaget vedrører udvælgelsesprocedurer for Rådet i forbindelse med en europæisk ekspertjury. Det vurderes derfor, at forslaget mest hensigtsmæssigt behandles i europæisk regi. 6. Gældende dansk ret Spørgsmålet om dansk ret er ikke relevant. 7. Konsekvenser Lovmæssige konsekvenser En vedtagelse af forslaget har ingen lovgivningsmæssige konsekvenser. Statsfinansielle og samfundsøkonomiske konsekvenser Forslaget har ingen væsentlige statsfinansielle konsekvenser, administrative konsekvenser eller konsekvenser for EU s budget. Forslaget skønnes ikke at have væsentlige samfundsøkonomiske konsekvenser. Administrative konsekvenser for erhvervslivet Forslaget medfører ingen nævneværdige konsekvenser for erhvervslivet.

5 Side 5 8. Høring Forslaget er blevet sendt i høring i EU-specialudvalget for kulturpolitiske spørgsmål med frist den 28. april Høringen gav ikke anledning til bemærkninger. 9. Generelle forventninger til andre landes holdninger Alle lande forventes at tilslutte sig forslaget. 10. Regeringens generelle holdning Regeringen er positiv over for, at de foreslåede procedurer og foranstaltninger i forbindelse med Rådets udnævnelse af eksperter for juryen for Den Europæiske Kulturhovedstad for på linje med de hidtidige procedurer baseres på principper om gennemsigtighed, habilitet og geografisk balance. Regeringen kan derfor støtte det foreliggende forslag. 11. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Sagen har ikke tidligere været forelagt for Folketingets Europaudvalg. Ad 11. Kulturarven som en strategisk ressource for et bæredygtigt Europa - Rådskonklusioner 1. Resumé Det græske formandskab har fremlagt forslag til rådskonklusioner om kulturarven som en strategisk ressource for et bæredygtigt Europa. Forslaget lægger op til at anerkende og synliggøre kulturarvens vigtige rolle i forbindelse med bl.a. bæredygtighed og vækst og beskæftigelse, ligesom forslaget har til formål at sætte fokus på kulturarvens brede samfundsmæssige potentiale. Forslaget indeholder opfordringer til medlemsstaterne og Kommissionen om at styrke kulturarvens rolle og potentiale yderligere ved bl.a. at indskrive området i politikker og strategier samt f.eks. fremme grænseoverskridende samarbejde, analyser og forskning, samarbejde på tværs af politikområder mv. Forslaget skal bl.a. ses med baggrund i det græske formandskabsprogram, der peger på Europas kulturarv og mangfoldighed som en vigtig ressource for økonomisk genopretning og social samhørighed. Rådskonklusionsudkastet forventes at blive vedtaget på rådsmødet (uddannelse, ungdom, kultur og sport) den maj Baggrund Forslaget skal ses i forlængelse af det græske formandskabsprogram, hvor kulturarven og dets brede samfundsmæssige potentiale er et prioriteret område, og af formandskabets ekspertkonference om kulturarven og en fælles tilgang til et bæredygtigt Europa, som blev afholdt i Athen den marts 2014.

6 Side 6 Kulturarven indgår endvidere som prioriteret område i Rådets arbejdsplan vedr. kultur for Formål og indhold Forslaget har til formål at understrege kulturarvens værdi og betydning for fremme af et bæredygtigt Europa. Bl.a. peger forslaget på kulturarvens mangesidede potentiale i forhold til områder som vækst og beskæftigelse, social samhørighed og andre politikområder. Med afsæt heri peger forslaget på det vigtige i at betragte kulturarven som en vigtig strategisk ressource og følge op med initiativer, som kan bidrage til at udnytte kulturarvsområdets potentiale yderligere. Forslaget opfordrer således medlemsstaterne og Kommissionen til inden for deres respektive ansvarsområder bl.a. at anerkende kulturarvens egenart, tænke området sammen med andre relevante politikker og samle og videreudvikle kvalitative og kvantitative data om kulturarvsområdet. Forslaget rummer endvidere opfordringer til medlemsstaterne om bl.a. at styrke kulturarvens rolle i forbindelse med bæredygtig udvikling, fremme samarbejde mellem kulturarvsområdet og andre politikområder samt fremme samarbejdet om emner af relevans for kulturarvsområdet på tværs af landene. Kommissionen opfordres endelig til bl.a. at gennemføre en analyse af kulturarvens økonomiske og bredere samfundsmæssige betydning og bane vejen for en strategisk tilgang til kulturarvsområdet, ligesom Kommissionen opfordres til at fremme samarbejdet og udvekslingen af bedste praksis på området. 4. Europa-Parlamentets udtalelser Europa-Parlamentet skal ikke høres. 5. Nærhedsprincippet Spørgsmålet om nærhedsprincippet er ikke relevant. 6. Gældende dansk ret Ikke relevant. 7. Konsekvenser Konklusionerne medfører ikke i sig selv lovgivningsmæssige, statsfinansielle eller samfundsøkonomiske konsekvenser, ligesom de ikke har administrative konsekvenser for erhvervslivet. Det vurderes endvidere for usandsynligt, at en konkret opfølgning på rådskonklusionerne vil have væsentlige udgiftskonsekvenser. Eventuelle udgifter i forbindelse med en konkret opfølgning afholdes i givet fald inden for eksisterende bevillinger.

7 Side 7 8. Høring Forslaget er blevet sendt i høring i EU-specialudvalget for kulturpolitiske spørgsmål med frist den 28. april Høringen gav ikke anledning til bemærkninger. 9. Generelle forventninger til andre landes holdninger Der har under forhandlinger været generel opbakning til forslaget om et sæt rådskonklusioner, der sætter fokus på kulturarvens rolle og betydning set i et bæredygtighedsperspektiv. Der har været forskelle blandt landene mht., hvor mange elementer og budskaber, der skulle indgå i forslaget, men alle lande forventes at kunne bakke op om det foreliggende forslag. 10. Regeringens generelle holdning Regeringen er positiv over for formandskabets initiativ til at sætte kulturarven og områdets betydning og bredere potentiale på dagsordenen. I Danmark er der allerede udbredt fokus på såvel kulturarvens egenværdi som områdets potentiale og samspil med bæredygtigheds- og vækstdagsordenerne. Regeringen kan på den baggrund bakke op om det foreliggende forslag. 11. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Sagen har ikke tidligere været forelagt for Folketingets Europaudvalg. Ad 12. Håndtering af kulturpolitiske udfordringer i forbindelse med Rådets arbejdsplan vedr. kultur efter Politisk drøftelse 1. Resumé Formandskabet har sat Rådets arbejdsplan vedr. kultur efter 2014 på rådsmødedagsordenen med henblik på en bred politisk drøftelse af de vigtigste kulturpolitiske udfordringer i disse år samt, hvordan Rådets næste kulturarbejdsplan efter 2014 bedst kan bidrage til at håndtere udfordringerne. Formålet med drøftelsen er bl.a. at give kulturministrene mulighed for at give input til Kommissionen, som efter sommeren 2014 forventes at fremlægge forslag til en kulturarbejdsplan for den kommende periode. Rådets nuværende arbejdsplan vedr. kultur løber fra og har en række prioriterede temaer, som medlemslandene og Kommissionen har behandlet på grundlag af en såkaldt åben koordinationsmetode dvs. informations- og videndeling og udveksling af god praksis uden nogen form for harmonisering. Til brug for drøftelsen har formandskabet forberedt et skriftligt oplæg med spørgsmål, som ministrene kan tage udgangspunkt i.

8 Side 8 Alle lande forventes at ville deltage i drøftelsen på rådsmødet (uddannelse, ungdom, kultur og sport) den maj. 2. Baggrund Rådets nuværende kulturarbejdsplan for danner grundlag for udveksling af viden og erfaring blandt medlemsstaterne inden for følgende prioriterede områder: A: Kulturel mangfoldighed, interkulturel dialog og tilgængelig og inkluderende kultur. B: Kulturelle og kreative industrier. C: Kompetencer og mobilitet. D: Kulturarven, herunder samlingers mobilitet. E: Kulturen i eksterne forbindelser. F: Kulturstatistikker. Planen udgør en form for rullende dagsorden, og på grundlag af planen har medlemslandene sammen med Kommissionen behandlet en række emner inden for hvert prioriteret område. Arbejdet har bl.a. været drevet frem i arbejdsgrupper bestående af repræsentanter for medlemslandene eller i Kommissionens ekspertgrupper. Flere af disse grupper har udarbejdet en række rapporter med eksempler på god praksis og anbefalinger på et givent område. Planen har ligeledes været afsæt for politiske drøftelser i Rådet. Kommissionen forventes efter sommer at fremlægge forslag til en ny arbejdsplan, der skal afløse den nuværende. Rådets kulturarbejdsgruppe har på den baggrund drøftet de hidtidige erfaringer og ønsker til den fremtidige plan, herunder gyldighedsperiode, emner, arbejdsformer, slutprodukter i form af rapporter mv. Rådsarbejdsgruppen har under drøftelsen af arbejdsplanen bl.a. taget udgangspunkt i aktuelle kulturpolitiske problemstillinger som f.eks. sikring af borgernes adgang til kulturen, finansiering af kulturen i en tid med knappe ressourcer, digitalisering og den teknologiske udvikling generelt, hensyntagen til kulturområdet i EU s andre politikker, sikring af fokus på kunstens og kulturens egenværdi, kulturens potentiale i forbindelse med EU s vækstdagsorden og EU s relationer udadtil, kunstneres og kulturarbejderes vilkår m.m. Drøftelserne i rådsarbejdsgruppen tyder på, at der er generel opbakning til at fortsætte samarbejdet på grundlag af en arbejdsplan, ligesom der er tilslutning til at fortsætte den hidtidige arbejdsform centreret om arbejdsgrupper. Der er ligeledes enighed om det vigtige i at fokusere planen omkring et begrænset antal temaer, mens der stadig er basis for diskussion af, hvilke temaer der bør indgå i planen. I den forbindelse har en bred kreds af medlemslande, herunder Danmark, udtrykt støtte til at videreføre og videreudvikle de nuværende temaer, idet temaer som f.eks. fremme af kulturel mangfoldighed, inkluderende kultur, kultur i forholdet til tredjelande og kulturstatistikker fortsat findes at være meget centrale temaer at samarbejde om på europæisk plan.

9 Side 9 3. Formål og indhold Formandskabet har til punktet udarbejdet et skriftligt oplæg, der peger på kulturen som en af Europas styrker i form af at være kilde til værdier, identitet og medborgerskab. Oplægget peger samtidig på en række udfordringer, som der skal fokuseres på for at udnytte kulturens potentiale fuldt ud. Der drejer sig f.eks. om følgende udfordringer: - Undersøgelse af nye finansieringsmodeller som modsvar mod en ændret finansiel kontekst. - Fremme af adgang til og deltagelse i kultur, herunder via digitale midler. - Håndtering af ændrede forvaltnings- og styringsmodeller inden for kulturen. - Bedre viden om og måling af kulturens samfundsmæssige effekt. - Tværsektoriel tilgang til kultur og mainstreaming af kultur i andre politikområder (f.eks. regional udvikling, social samhørighed, uddannelse mv.) Oplægget henviser endvidere til de hidtidige drøftelser i Rådets kulturarbejdsgruppe om den næste kulturarbejdsplan og angiver, at de tre mest populære temaer for en kommende arbejdsplan har vist sig at være temaerne: kulturarven, kulturstatistik og en tilgængelig og inkluderende kultur. Imidlertid peger formandskabet også på, at der har været udtrykt ønske om at inddrage nye emner, som så vidt muligt tager højde for de nuværende udfordringer og fremtidige udviklingstendenser. På den baggrund stiller formandskabet følgende spørgsmål: 1) Hvad er den vigtigste udfordring for kulturpolitikken på nationalt/europæisk plan de kommende år? 2) Hvordan kan Rådets kommende kulturarbejdsplan mest effektivt imødekomme udfordringen? I den forbindelse kan der fra dansk side blive peget på, at de i oplægget nævnte problemstillinger alle er vigtige, men at behovet for at fremme borgernes adgang til og deltagelse i kultur til stadighed vil være grundlæggende, herunder også i forhold til de øvrige udfordringer. For så vidt angår den kommende rådsarbejdsplan kan der fra dansk side gives støtte til at videreføre prioriteter fra den nuværende arbejdsplan, ligesom der kan angives mulige konkrete emner som kunstnerisk ytringsfrihed, børns møde med kulturen samt fokus på samfundsdialog gennem kulturen nationalt, på europæisk plan og i forhold til den omkringliggende verden. Hvad angår arbejdsmetoder og slutprodukter, kan der fra dansk side bakkes op om de hidtidige metoder og arbejdsformer, som findes at være mest egnede for områder, der som kulturområdet har medlemsstatskompetence. 4. Europa-Parlamentets udtalelser Europa-Parlamentet skal ikke høres.

10 Side Nærhedsprincippet Spørgsmålet om nærhedsprincippet er ikke relevant. 6. Gældende dansk ret Ikke relevant. 7. Konsekvenser Den politiske drøftelse medfører ikke i sig selv lovgivningsmæssige, statsfinansielle eller samfundsøkonomiske konsekvenser, ligesom de ikke har administrative konsekvenser for erhvervslivet. Det vurderes endvidere for usandsynligt, at en konkret opfølgning på den politiske drøftelse vil have væsentlige udgiftskonsekvenser. Eventuelle udgifter i forbindelse med en konkret opfølgning afholdes i givet fald inden for eksisterende bevillinger. 8. Høring Punktet vedr. den politiske drøftelse om Rådets kulturarbejdsplan efter 2014 er blevet sendt i høring i EU-specialudvalget vedr. kulturpolitiske spørgsmål med frist den 28. april Høringen gav ikke anledning til bemærkninger. 9. Generelle forventninger til andre landes holdninger Alle lande forventes at deltage i den politiske drøftelse. 10. Regeringens generelle holdning Regeringen finder, at et samarbejde ud fra en plan og på grundlag af en åben koordinationsmetode er velegnet for kulturområdet, som henhører under medlemslandenes kompetence, og hvor Unionen alene kan understøtte og supplere medlemsstaterne indsatser. Kulturarbejdsplanen og de tilhørende arbejdsgrupper og ekspertgrupper har givet anledning til på en struktureret måde at udveksle viden og erfaringer med andre lande om fælles problemstillinger, ligesom arbejdsplanen har gjort det muligt at hente inspiration fra andre lande og præsentere danske eksempler inden for kulturpolitikken. Samarbejdet har derudover bidraget til at knytte værdifulde kontakter og netværk. Regeringen kan derfor støtte, at der på rådsmødet gennemføres en politisk drøftelse af sigtelinjerne for den ny kulturarbejdsplan, der tager afsæt i de vigtigste kulturpolitiske udfordringer og giver bud på, hvordan udfordringerne bedst kan håndteres i den nye arbejdsplan. 11. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Punktet om den politiske drøftelse har ikke tidligere været forelagt for Folketingets Europaudvalg, men spørgsmål vedr. Rådets kulturarbejdsplan har været forelagt for Europaudvalget ved gentagne lejligheder; senest på møde den 8. maj 2013 (om brug af kultur i EU s eksterne forbindelser) forud for rådsmødet (uddannelse, ungdom, kultur og sport) den maj 2013.

11 Side 11 Ad 13. Kulturel mangfoldighed og det transatlantiske handels- og investeringspartnerskab - Udveksling af synspunkter 1. Resumé Formandskabet ventes at sætte emnet om kulturel mangfoldighed og det transatlantiske handels- og investeringspartnerskab på dagsordenen for rådsmødet (uddannelse, ungdom, kultur og sport) den maj 2014 med henblik på en orientering fra Kommissionen om status i frihandelsforhandlingerne mellem EU og USA og en efterfølgende udveksling af synspunkter. Punktet skal ses med baggrund i et ønske fra en række medlemslande om at blive orienteret om frihandelsforhandlingerne med USA og at få mulighed for at erindre om vigtigheden af at værne om Europas kulturelle mangfoldighed i forbindelse med den endelige frihandelsaftale. Alle lande forventes på rådsmødet at tage Kommissionens statusorientering til efterretning og bidrage til udvekslingen af synspunkter. 2. Baggrund De igangværende frihandelsforhandlinger mellem EU og USA blev lanceret i juni 2013, og der har siden været gennemført flere forhandlingsrunder. Kulturelle og audiovisuelle tjenester indgår ikke i forhandlingerne. Kulturministrene har tidligere behandlet emnet om et handels- og investeringspartnerskab med USA. Dette skete på rådsmødet (uddannelse, ungdom, kultur og sport) den maj 2013, hvorfra der blev sendt et budskab om vigtigheden af at beskytte kulturel mangfoldighed i forbindelse frihandelsforhandlinger med USA. 3. Formål og indhold Punktet forventes at have til formål at bane vejen for en statusorientering fra Kommissionen om frihandelsforhandlingerne mellem EU og USA og en efterfølgende udveksling af synspunkter om behovet for at beskytte kulturel mangfoldighed i forbindelse med en endelig frihandelsaftale. Kulturelle og audiovisuelle tjenester er undtaget fra frihandelsforhandlingerne, men en række medlemslande forventes at fremsætte ønsker om at opnå sikkerhed for, at kultur, film og andre audiovisuelle tjenester forbliver ude af forhandlingerne og af en endelig aftale. 4. Europa-Parlamentets udtalelser Europa-Parlamentet skal ikke høres i forbindelse med udvekslingen af synspunkter. 5. Nærhedsprincippet Spørgsmålet om nærhedsprincippet er ikke relevant.

12 Side Gældende dansk ret Ikke relevant. 7. Konsekvenser Lovmæssige konsekvenser Udvekslingen af synspunkter har ingen lovgivningsmæssige konsekvenser. Statsfinansielle og samfundsmæssige konsekvenser Udvekslingen af synspunkter har ikke i sig selv væsentlige statsfinansielle konsekvenser, administrative konsekvenser eller konsekvenser for EU's budget. Administrative konsekvenser for erhvervslivet Udvekslingen af synspunkter medfører ingen administrative konsekvenser for erhvervslivet. 8. Høring Punktet om udvekslingen af synspunkter er blevet sendt i høring i EUspecialudvalget for kulturpolitiske spørgsmål med frist den 1. maj Høringen gav ikke anledning til bemærkninger. 9. Generelle forventninger til andre landes holdninger Alle lande forventes at tage Kommissionens statusorientering til efterretning og under den efterfølgende udveksling af synspunkter understrege vigtigheden af at værne om den kulturelle mangfoldighed i forbindelse med et transatlantisk handels- og investeringspartnerskab med USA. 10. Regeringens generelle holdning Regeringen støtter en ambitiøs frihandelsaftale mellem EU og USA, som bidrager til at styrke de økonomiske og handelsmæssige relationer. Regeringen finder det samtidig vigtigt at kunne opretholde danske støtteordninger på det kulturelle og audiovisuelle område, således at dansk kultur, film og andre audiovisuelle tjenester bevares. Set i et europæisk og internationalt perspektiv støtter regeringen arbejdet med at beskytte og fremme den kulturelle mangfoldighed i overensstemmelse med UNE- SCO's konvention om kulturel mangfoldighed. 11. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Sagen vedr. en udveksling af synspunkter om kulturel mangfoldighed og det transatlantiske handels- og investeringspartnerskab har tidligere været forelagt for Folketingets Europaudvalg på møde den 8. maj 2013 forud for rådsmødet (uddannelse, ungdom, kultur og sport) den maj 2013.

13 Side 13 Ad 14. Ligestilling på idrætsområdet - Rådskonklusioner 1. Resumé Formandskabet har fremlagt et forslag til rådskonklusioner om ligestilling på idrætsområdet. I rådskonklusionerne inviteres medlemsstater, sportsorganisationer og andre interessenter samt Kommissionen til på forskellig måde at fremme politiske tiltag, der kan være med til at sætte fokus på og arbejde for ligestilling på idrætsområdet. De primære fokusområder er, at kønsproblematikken indtænkes i alle politikker på idrætsområdet, at elimineringen af kønsstereotyer i sport fremmes på alle niveauer og at kønsbaseret vold bekæmpes. Derudover er der fokus på at kvinder skal få lige adgang til beslutningstagene organer i sporten og til trænerjobs. Rådskonklusionerne forventes vedtaget på rådsmødet (uddannelse, ungdom, kultur og sport) den maj Baggrund Rådskonklusionerne henviser til Lissabontraktaten, hvoraf det fremgår, at ligestilling imellem mænd og kvinder er et fundamentalt princip i EU sammenhæng, og at det er EU's mål og opgave at fremme ligestilling (TEU artikel 2 og 3(3) og TEUF artikel 8. Ligestilling er endvidere essentielt for at opnå EU-målene om økonomisk og social sammenhængskraft og høj beskæftigelsesprocent, for at sikre bæredygtig vækst og konkurrencedygtighed og for at takle demokratiske udfordringer. Rådet har taget konklusioner fra Rådkonklusionerne om en Europæiske Pagt for ligestilling ( ) til sig og støttet implementeringen af Kommissionens strategi for lighed mellem mænd og kvinder med disse konklusioner. Endvidere er ligestilling en del af artikel 23 i Chartret for Fundamentale Rettigheder i EU. 3. Formål og indhold Formandskabet anfører i rådskonklusionerne, at der i EU-strategien for ligestillingen imellem mænd og kvinder er identificeret fem prioriterede områder, herunder lige økonomisk uafhængighed; ligestilling i beslutningstagning; værdighed, integritet og en ende på kønsbaseret vold. Kommissionen har påtaget sig at opfordre til, at ligestilling integreres i alle EU-politikker. Formålet med rådskonklusionerne er at understrege idrættens bidrag til EU strategien om fremme af ligestilling. Idrætten kan være et effektivt redskab til lige muligheder og social inklusion. Det anerkendes i rådskonklusionerne, at der er medlemsstater, der i forvejen giver ligestilling i sporten stor opmærksomhed. Der lægges vægt på, at idrætten er en sektor, hvor der er mange mindreårige personer, og hvor der er risiko for vold, overgreb og sexchikane, idet der opstår et tillidsforhold mellem de involverede. I

14 Side 14 forlængelse af dette pointeres det, at kønsbaseret vold i sporten, særligt sexchikane og udnyttelse af mindreårige, er et problem, men at der er behov for yderligere forskning, for at få en bedre forståelse af problemets omfang. Derudover anerkender rådskonklusionerne, at antallet af kvinder i idrætsorganisationernes beslutningsorganer er lavt. Rådskonklusionerne inviterer blandt andet medlemsstaterne til, at overveje at udvikle eller fastholde nationale handlingsplaner, rammeaftaler eller strategier om ligestilling i idrætten, understrege værdien af forskellighed og kønsbalance i sportsorganisationer og fremme ligestillingen i beslutningsorganer på alle niveauer og i alle sportsgrene, opfordre til og gøre det tilgængeligt for relevante interessenter at deltage i europæiske programmer såsom Erasmus+ samt overveje at inkludere ligestilling som kondition for tildeling af offentlige midler til sportsorganisationerne, hvor det er passende. Rådskonklusionerne inviterer blandt andet sportsorganisationerne til, at overveje at udvikle eller fastholde handlingsplaner eller strategier om ligestilling i idrætten, synliggøre værdien af diversitet og ligestilling i sportsorganisationer og promovere ligestilling i beslutningsorganer på alle niveauer, overveje initiativer såsom et registreringssystem, interviews, referencer eller andet i overensstemmelse med national lovgivning og persondatabeskyttelsesloven, for at sikre baggrundsinformation om personer, der arbejder med mindreårige samt inkludere mål og procedurer angående kønsbaseret vold i det etiske kodeks. Kommissionen opfordres inden for dens kompetenceområde til bl.a., at: skabe et sæt guidelines eller en handlingsplan, som kan understøtte implementeringen af centrale initiativer på EU-niveau, overveje at skabe et forpligtelses udvalg (oversat fra den engelske betegnelse pledge board ) om ligestilling i sporten i samarbejde med internationale sportsorganisationer, lave forskning på ligestilling i sporten under henvisning til tæt samarbejde med Europæisk Institut for Ligestilling. Lancere en specifik undersøgelse af kønsbaseret vold i sporten for at opnå viden om dens natur og udbredelse samt støtte udviklingen af og fremme anvendelsen af ligestillingsskabende værktøjer såsom kønsbudgettering og overveje implementeringen af disse værktøjer i regi af Erasmus+ og andre EU-finansierede instrumenter. 4. Europa-Parlamentets udtalelser Europa-Parlamentet skal ikke høres. 5. Nærhedsprincippet Spørgsmålet om nærhedsprincippet er ikke relevant.

15 Side Gældende dansk ret Spørgsmålet om gældende dansk ret er ikke relevant. 7. Konsekvenser En vedtagelse af forslaget har ingen lovgivningsmæssige konsekvenser. Statsfinansielle og samfundsøkonomiske konsekvenser Forslaget har ingen væsentlige statsfinansielle konsekvenser, administrative konsekvenser for det offentlige eller konsekvenser for EU s budget Administrative konsekvenser for erhvervslivet Forslaget medfører ingen administrative konsekvenser for erhvervslivet. 8. Høring Udkastet til rådskonklusionerne er blevet sendt i høring i EU-specialudvalget for kulturpolitiske spørgsmål med frist den 28. april Høringen gav ikke anledning til bemærkninger. Rådskonklusionerne er endvidere blevet sendt i bred høring i idrætsorganisationerne, herunder DGI, Danmarks Idrætsforbund, Dansk Firmaidrætsforbund, Team Danmark, Sport Event Danmark, Idrættens Analyseinstitut, Lokale og Anlægsfonden, Anti-Doping Danmark og ISCA med frist d. 10. februar Idrætsorganisationerne har ikke haft bemærkninger til rådskonklusionerne. 9. Generelle forventninger til andre landes holdninger Det er forventningen, at der vil være bred opbakning til rådskonklusionerne. 10. Regeringens generelle holdning Regeringen finder emnet ligestilling på idrætsområdet relevant. 11. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg. Ad 15. En anden EU-arbejdsplan for sport for Resolution fra Rådet og fra regeringsrepræsentanter forsamlet i Rådet 1. Resumé Formandskabet har fremlagt et udkast til en resolution fra Rådet og regeringsrepræsentanter forsamlet i Rådet om en ny EU-arbejdsplan på sportsområdet for perioden I resolutionsudkastet foreslås tre tematiske prioritetsområder samt tilhørende aktiviteter på EU-niveau, der skal danne ramme om samarbejde og koordinering på sportsområdet i henhold til den traktatgivne kompetence.

16 Side 16 Der er tale om den anden EU-arbejdsplan på sportsområdet, siden sport med Lissabontraktatens ikrafttrædelse blev en del af det formelle EU-samarbejde. Rådsresolutionen forventes vedtaget på rådsmødet (uddannelse, ungdom, kultur og sport) den maj Baggrund Forslaget om en rådsresolution indeholdende en EU-arbejdsplan på sportsområdet skal ses i lyset af den kompetence, som med Lissabontraktaten er givet EU på sportsområdet, og på baggrund af Kommissionens meddelelse om sport fra januar Af artikel 6 i Traktaten om den Europæiske Unions Funktionsmåde (TEUF) fremgår det, at EU på sportsområdet har kompetence til at gennemføre tiltag for at understøtte, koordinere eller supplere medlemsstaternes tiltag. I artikel 165 hedder det bl.a., at EU bidrager til fremme af sport i Europa og tager i den forbindelse hensyn til sportens specifikke forhold, dens strukturer, der bygger på frivillighed, og dens sociale og uddannende funktion. Som opfølgning på EU-kompetencen på sportsområdet offentliggjorde Kommissionen i januar 2011 en meddelelse om sport (Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget: Udvikling af sportens europæiske dimension KOM (2011) 12). Meddelelsen er Kommissionens bud på en samlet tilgang til sportsområdet i EU-regi i lyset af den nye kompetence og skal ses i sammenhæng med Kommissionens hvidbog om sport fra 2007 (Hvidbog om sport KOM (2007) 391) og det hidtidige uformelle EUsamarbejde på sportsområdet. I anerkendelse af, at EU-kompetencen lægger op til styrket samarbejde på sportsområdet, og som opfølgning på at den første EU-arbejdsplan udløber medio 2014, har formandskabet taget initiativ til en ny EU-arbejdsplan på sportsområdet gældende for Formål og indhold Forslaget om en arbejdsplan har til formål, inden for rammerne af den traktatgivne kompetence, at styrke EU-samarbejdet på sportsområdet ved at opstille tematiske prioriteter og aktiviteter for medlemsstater og Kommissionen på sportsområdet. Forslaget lægger op til, at arbejdsplanen skal være styret af en række vejledende principper, herunder at arbejdsplanen skal fremme samarbejde og koordinering blandt medlemsstater og Kommissionen med henblik på, at politikken på EUniveau skal tilføre merværdi til sportsområdet. På baggrund af Kommissionens meddelelse fra 2011 og erfaringerne fra den første EU-arbejdsplan, lægges der op til, at der i arbejdsplansperioden fokuseres på tre tematiske prioritetsområder:

17 Side Sportens Integritet, herunder særligt kampen mod doping, matchfixing og fremme af god forvaltning på sportsområdet. 2. Sportens økonomiske aspekter, herunder bæredygtig finansiering af idrætten. 3. Sport og samfund, herunder frivillighed, ligestilling, sundhed og uddannelse. For hvert af de tre prioritetsområder har formandskabet i et bilag til arbejdsplanen foreslået en række aktiviteter på EU-niveau, som medlemsstater og Kommissionen skal fokusere på i arbejdsplansperioden. Aktiviteterne er struktureret i forhold til førnævnte tema og spænder over udarbejdelsen af principper om menneskerettigheder og demokrati i sport f.eks. bekæmpelse af homofobi, anbefalinger for sportsbegivenheder og forankring af effekter samt anbefalinger på frivillighed og motivation i idrætten. For så vidt angår strukturen indeholder forslaget en beskrivelse af de arbejdsmetoder, som skal danne grundlag for arbejdet med de tematiske prioritetsområder og udmøntningen af konkrete aktiviteter på EU-niveau. De forskellige aktiviteter vil hovedsageligt blive gennemført i nedsatte ekspertgrupper og i EUrådsarbejdsgruppen. 4. Europa-Parlamentets udtalelser Europa-Parlamentet skal ikke høres. 5. Nærhedsprincippet Spørgsmålet om nærhedsprincippet er ikke relevant. 6. Gældende dansk ret Spørgsmålet om gældende dansk ret er ikke relevant. 7. Konsekvenser En vedtagelse af forslaget har ingen lovgivningsmæssige konsekvenser. Statsfinansielle og samfundsøkonomiske konsekvenser Forslaget har ingen væsentlige statsfinansielle konsekvenser, administrative konsekvenser for det offentlige eller konsekvenser for EU s budget. Administrative konsekvenser for erhvervslivet Forslaget medfører ingen administrative konsekvenser for erhvervslivet. 8. Høring Resolutionsudkastet er blevet sendt i høring i EU-specialudvalget for kulturpolitiske spørgsmål med frist den 28. april Høringen gav ikke anledning til bemærkninger.

18 Side 18 Rådsresolutionsudkastet er endvidere blevet sendt i bred høring i DGI, Danmarks Idrætsforbund, Dansk Firmaidrætsforbund, Team Danmark, Sport Event Danmark, Idrættens Analyseinstitut, Lokale og Anlægsfonden, Anti-Doping Danmark og ISCA med frist d. 17. marts Idrætsorganisationerne har lagt vægt på, at arbejdsplanen skal omfatte både bredde og eliteidræt. Kommissionen har henvist til, at dokumentet anvender sportsbegrebet, som det er defineret i traktaten, hvor det både omhandler bredde- og eliteidræt. Idrætsorganisationerne har endvidere peget på bl.a. good governance, herunder bekæmpelse af doping og matchfixing som vigtige emner. 9. Generelle forventninger til andre landes holdninger Det er forventningen, at alle medlemsstater kan tilslutte sig arbejdsplanen. 10. Regeringens generelle holdning Regeringen ser positivt på det foreliggende udkast til rådsresolution, idet det skaber en ramme for EU-samarbejdet på sportsområdet i henhold til den traktatfastsatte kompetence, og idet de tematiske prioritetsområder, der fastlægges i resolutionsudkastet, er i overensstemmelse med regeringens idrætspolitiske prioriteter. F.eks. er bekæmpelse af doping og matchfixing, samt fremme af good governance i idrætten prioriteter i det foreliggende resolutionsudkast. 11. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg. Ad 16. Økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed af store idrætsbegivenheder - Politisk drøftelse 1. Resumé Formandskabet har lagt op til en politisk drøftelse af økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed af store idrætsbegivenheder. Begrebet legacy er blevet vigtigt i planlægningen af store idrætsbegivenheder og handler om at skabe længerevarende effekter og fordele for værtsnationen, -regionen og -byen. Debatten om idrætsbegivenheders effekter og fordele har hovedsageligt fokuseret på de finansielle aspekter. Formandskabet ønsker med drøftelsen at skabe en bredere drøftelse, der også fokuserer på sociale og miljømæssige effekter ved afholdelse af store idrætsbegivenheder. David Grevemberg, genereldirektør for Commonwealth Games i Glasgow 2014, vil holde et indledende oplæg, og herefter vil drøftelsen tage udgangspunkt i to spørgsmål fremlagt af formandskabet. Alle lande forventes at deltage i den politiske drøftelse på rådsmødet (uddannelse, ungdom, kultur og sport) den maj 2014.

19 Side Baggrund Begrebet legacy er blevet vigtigt i planlægningen af store idrætsbegivenheder og handler om at skabe længerevarende effekter og fordele for værtsnationen, - regionen og byen. En lang række værtsnationer har på forskellig vis forsøgt at forankre fordele og effekter i forbindelse med afholdelse af de Olympiske Lege, men erfaringerne viser, at en række betingelser skal være opfyldt, for at forankringen bliver en succes: Investeringer i infrastruktur skal være intelligent og realistisk. Begivenhederne skal involvere de lokale samfund i planlægning og forberedelse. Begivenheden skal se fremad og bør indtænke et program, der fortsætter efter selve begivenheden. Debatten om idrætsbegivenheders effekter og fordele har hovedsageligt fokuseret på de finansielle aspekter. Formandsskabet ønsker med drøftelsen at skabe en bredere drøftelse, der også fokusere på sociale og miljømæssige effekter ved afholdelse af store idrætsbegivenheder. 3. Formål og indhold Formålet med den politiske drøftelse er at drøfte økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed af store idrætsbegivenheder med det mål, at medlemsstaterne skal få inspiration til nationale drøftelser af emnet. Til brug for drøftelsen har formandskabet fremlagt to foreløbige spørgsmål: 1. Er det muligt for medlemsstaten i en periode, hvor der er store begrænsninger på de offentlige udgifter, at overveje afholdelse af en stor sportsbegivenhed (OL, VM) enten alene eller i kombination med andre? 2. Med henblik på at være vært for en sådan begivenhed hvilke elementer af legacy er da de vigtigste? Kan der gives eksempler på store idrætsbegivenheder, som har givet enten positive eller negative erfaringer med hensyn til skabelse af blivende effekter? 4. Europa-Parlamentets udtalelser Europa-Parlamentet skal ikke høres. 5. Nærhedsprincippet Spørgsmålet om nærhedsprincippet er ikke relevant. 6. Gældende dansk ret Spørgsmålet om gældende dansk ret er ikke relevant. 7. Konsekvenser

20 Side 20 En vedtagelse af forslaget har ingen lovgivningsmæssige konsekvenser. Statsfinansielle og samfundsøkonomiske konsekvenser Forslaget har ingen væsentlige statsfinansielle konsekvenser, administrative konsekvenser for det offentlige eller konsekvenser for EU s budget Administrative konsekvenser for erhvervslivet Forslaget medfører ingen administrative konsekvenser for erhvervslivet. 8. Høring Punktet vedr. den politiske drøftelse er blevet sendt i høring i EU-specialudvalget for kulturpolitiske spørgsmål med frist den 28. april Høringen gav ikke anledning til bemærkninger. 9. Generelle forventninger til andre landes holdninger Alle medlemsstater forventes at deltage i den politiske drøftelse. 10. Regeringens generelle holdning Regeringen ser positivt på formandskabets initiativ til en politisk drøftelse om økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed af store idrætsbegivenheder, idet emnet er relevant i forhold til de fælles EU prioriteter. Regeringen kan under drøftelsen bidrage med oplysninger om danske overvejelser på området, blandt andet vigtigheden af at koble bredde- og eliteidræt, overholdelse af grundlæggende menneskerettigheder mm. 11. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.

8035/17 jn/lma/hsm 1 DG E - 1C

8035/17 jn/lma/hsm 1 DG E - 1C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 2. maj 2017 (OR. en) 8035/17 JEUN 48 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet Tidl. dok. nr.: 7679/17 JEUN 39 Vedr.: De Faste Repræsentanters Komité/Rådet

Læs mere

9644/16 lma/lma/bh 1 DGE 1C

9644/16 lma/lma/bh 1 DGE 1C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 1. juni 2016 (OR. en) 9644/16 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: dato: 31. maj 2016 til: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne SPORT 25 SOC 365 ECOFIN 524

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3560 - almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2017-12981 Center for Europa og Nordamerika Den 5. september 2017 Rådsmøde (almindelige anliggender)

Læs mere

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3484 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-22379 Center for Europa og Nordamerika Den 9. september 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den

Læs mere

Kulturudvalget 2009-10 KUU alm. del Bilag 184 Offentligt

Kulturudvalget 2009-10 KUU alm. del Bilag 184 Offentligt Kulturudvalget 2009-10 KUU alm. del Bilag 184 Offentligt Kulturministeriet 23. april 2010 Samlenotat Rådsmøde (uddannelse, ungdom og kultur) den 10.-11. maj 2010 Kultur 1. Forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 8 Offentligt 1. oktober 2007 Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Foreløbig oversigt over Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 1. Implementering

Læs mere

Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd

Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3475 - økofin Bilag 2 Offentligt 10. juni 2016 Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt Det Udenrigspolitiske Nævn 2015-16 UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-131 Center for Europa og Nordamerika Den 7. juni 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den 24.

Læs mere

7935/17 top/ag/hsm 1 DG E - 1C

7935/17 top/ag/hsm 1 DG E - 1C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. april 2017 (OR. en) 7935/17 CULT 34 RELEX 290 DEVGEN 54 COMPET 236 ENFOCUSTOM 92 EDUC 131 COHOM 46 NOTE fra: til: Tidl. dok. nr.: Vedr.: Generalsekretariatet

Læs mere

Europaudvalget 2009 2941 - uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2009 2941 - uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2009 2941 - uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt Kulturministeriet 22. april 2009 Samlenotat Rådsmøde (uddannelse, ungdom og kultur) den 11.-12. maj 2009 Kultur 4. Kultur som katalysator for

Læs mere

Europaudvalget 2010 Rådsmøde RIA Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2010 Rådsmøde RIA Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3018 - RIA Bilag 3 Offentligt SAMLENOTAT om Udkast til Rådets konklusioner om psykosocial støtte i tilfælde af nødsituationer og katastrofer af 17. maj 2010 (9736/10) og om

Læs mere

SAMLENOTAT Rådsmøde (EPSCO) den 5. 6. december 2007

SAMLENOTAT Rådsmøde (EPSCO) den 5. 6. december 2007 Europaudvalget 2007 2837 - Beskæftigelse m.v. Bilag 3 Offentligt 1. 19. november 2007 SAMLENOTAT Rådsmøde (EPSCO) den 5. 6. december 2007 17. Kommissionens Hvidbog om en EU-strategi om sundhedsproblemer

Læs mere

Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den

Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den Det Udenrigspolitiske Nævn 2018-19 UPN Alm.del - Bilag 133 Offentligt 31.01.2019 Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den 19.02.19 Dagsordenspunkt 5: Kommissionens refleksionspapir vedr. et bæredygtigt

Læs mere

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0386 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0386 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0386 Bilag 1 Offentligt Kulturministeriet, 26. september 2017 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Rådets afgørelse om indgåelse på vegne af Den

Læs mere

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3388 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3388 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3388 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Samlenotat 29. april 2015 Rådsmøde (uddannelse, ungdom, kultur og sport) den 18.-19. maj 2015 Kultur og sport 6. Kulturelle og kreative

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0455 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0455 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0455 Bilag 1 Offentligt Social- og Integrationsministeriet Jura og International J.nr. 2011-5794 lec 1. november 2011 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

(FISCUS) (KOM(2011)706).

(FISCUS) (KOM(2011)706). Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0706 Bilag 1 Offentligt Notat 9. januar 2012 J.nr. 2011-221-0039 Grund- og nærhedsnotat om Forslag til Europa- Parlamentets og Rådets forordning om fastlæggelse af et handlings-program

Læs mere

Europaudvalget Uddannelse m.v. Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget Uddannelse m.v. Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2004 2616 - Uddannelse m.v. Bilag 3 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 4. november 2004 Med henblik på

Læs mere

14209/17 ipj 1 DG E - 1C

14209/17 ipj 1 DG E - 1C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2017 (OR. en) 14209/17 CULT 139 DIGIT 238 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne Tidl. dok. nr.: 12980/17

Læs mere

9615/16 ADD 1 sr/js/ikn 1 GIP 1B

9615/16 ADD 1 sr/js/ikn 1 GIP 1B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 21. juni 2016 (OR. en) 9615/16 ADD 1 UDKAST TIL PROTOKOL Vedr.: PV/CONS 31 EDUC 216 JEUN 40 CULT 50 AUDIO 71 SPORT 23 3471. samling i Rådet for Den Europæiske

Læs mere

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3306 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3306 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3306 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa og Nordamerika Den 5. marts 2014 Rådsmøde (almindelige anliggender) den 18.

Læs mere

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Indenrigs- og Socialministeriet International J.nr. 2009-5121 akj 28. oktober 2009 Samlenotat om EU-Komissionens forslag om et europæisk

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Tid og sted Fremlæggelse af indholdet af Rådsmødet 22. maj til Folketingets Europaudvalg Fremlæggelse af indholdet af Rådsmødet

Læs mere

1. at skabe en langsigtet aftale om Danmarks deltagelse i international idræt og idrætspolitik,

1. at skabe en langsigtet aftale om Danmarks deltagelse i international idræt og idrætspolitik, Kulturudvalget 2014-15 KUU Alm.del Bilag 143 Offentligt FULD TALE Arrangement: Åbent eller lukket: Samråd om spørgsmål S vedr. Idan/Play the Games internationale oplæg: Den globale idræts krise er Danmarks

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3536 - almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2017-33 Center for Europa og Nordamerika Den 26. april 2017 Rådsmøde (almindelige anliggender)

Læs mere

17159/09 lv/av/an/aa/av/bh 1 DG C II

17159/09 lv/av/an/aa/av/bh 1 DG C II RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 7. december 2009 (15.12) (OR. en) 17159/09 RECH 449 COMPET 514 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: delegationerne Tidl. dok.

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3405 - RIA Bilag 1 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Udlændingeafdelingen Dato: 15. juli 2015 Kontor: Kontoret for Internationalt udlændingesamarbejde

Læs mere

BILAG. til. Nærhedsprincippet og proportionalitetsprincippet: Styrkelse af deres rolle i EU's politiske beslutningsproces

BILAG. til. Nærhedsprincippet og proportionalitetsprincippet: Styrkelse af deres rolle i EU's politiske beslutningsproces EUROPA- KOMMISSIONEN Strasbourg, den 23.10.2018 COM(2018) 703 final ANNEXES 1 to 2 BILAG til MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, DET EUROPÆISKE RÅD, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. juni 2019 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. juni 2019 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. juni 2019 (OR. en) 9892/19 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters Komité/Rådet ENV 525 CLIMA 152 AGRI 283 PECHE 269 ECOFIN

Læs mere

De Faste Repræsentanters Komité noterede sig på mødet den 2. maj 2018, at der nu er enstemmig tilslutning til ovennævnte konklusioner.

De Faste Repræsentanters Komité noterede sig på mødet den 2. maj 2018, at der nu er enstemmig tilslutning til ovennævnte konklusioner. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 4. maj 2018 (OR. en) 8301/18 NOTE fra: til: JEUN 48 MIGR 51 SOC 213 EDUC 134 De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling) Rådet Tidl. dok. nr.: 7831/1/18

Læs mere

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2019 Rådsmøde 3713 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Dato 5. september 2019 Rådsmøde (energi) den 24. september 2019 Dagsorden Side

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 2020 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 2020 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 2020 Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET 17. marts 2010 Center for Europa Grundnotat til Folketingets Europaudvalg Kommissionens meddelelse Europa 2020 en strategi for

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 2 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 2 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 2 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Kommissionens forslag til Rådets afgørelse om den holdning,

Læs mere

Europaudvalget uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2005 2661 - uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 12. maj 2005 Med henblik på mødet

Læs mere

Rådsmødet (ECOFIN) den 10. marts 2009

Rådsmødet (ECOFIN) den 10. marts 2009 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 158 Offentligt 23. februar 2009 Rådsmødet (ECOFIN) den 10. marts 2009 Dagsorden, 1. udgave 1. Implementering af Stabilitets- og Vækstpagten a) Stabilitets- og konvergensprogrammerne

Læs mere

9632/17 ipj 1 DGE 1C

9632/17 ipj 1 DGE 1C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. maj 2017 (OR. en) 9632/17 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: dato: 24. maj 2017 til: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne JEUN 77 EDUC 264 SOC 433

Læs mere

10303/1/11 REV 1 ADD 1 kb/js/ikn/la/top/mc 1 DQPG

10303/1/11 REV 1 ADD 1 kb/js/ikn/la/top/mc 1 DQPG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 19. juli 2011 (18.08) (OR. en) Interinstitutionel sag: 2010/0044 (COD) 10303/1/11 REV 1 ADD 1 CULT 33 CODEC 841 PARLNAT 192 RÅDETS BEGRUNDELSE Vedr.: Rådets

Læs mere

15814/12 av/sol/bh 1 DG E -1C

15814/12 av/sol/bh 1 DG E -1C RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 6. november 2012 (12.11) (OR. en) 15814/12 SPORT 66 SAN 270 NOTE fra: formandskabet til: De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling)/rådet Tidl. dok. nr.:

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNING

FORSLAG TIL BESLUTNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Mødedokument 10.4.2013 B7-000/2013 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af forespørgsler til mundtlig besvarelse B7-000/2013 og B7-000/2013 jf. forretningsordenens artikel 115,

Læs mere

15647/12 bhc/fh/bh/jb/js/bh/jb/pfw/ikn 1 DGE - 1C

15647/12 bhc/fh/bh/jb/js/bh/jb/pfw/ikn 1 DGE - 1C RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 31. oktober 2012 (09.11) (OR. en) 15647/12 JEUN 88 SOC 873 EDUC 319 CULT 138 RELEX 986 NOTE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: De Faste Repræsentanters

Læs mere

Europaudvalget 2005 2695 - transport, tele og energi Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2005 2695 - transport, tele og energi Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2005 2695 - transport, tele og energi Bilag 3 Offentligt NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 8. Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om flerårig finansiering

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 24. november 2011 (25.11) (OR. en) 17270/11 OJ/CONS 72 EDUC 275 JEUN 75 CULT 107 SPORT 45

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 24. november 2011 (25.11) (OR. en) 17270/11 OJ/CONS 72 EDUC 275 JEUN 75 CULT 107 SPORT 45 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 24. november 2011 (25.11) (OR. en) 17270/11 OJ/CONS 72 EDUC 275 JEUN 75 CULT 107 SPORT 45 FORELØBIG GSORDEN til forelæggelse 3128. samling i RÅDET FOR DEN

Læs mere

SUPPLERENDE SAMLENOTAT Rådsmøde (landbrug og fiskeri) den 21. februar 2011

SUPPLERENDE SAMLENOTAT Rådsmøde (landbrug og fiskeri) den 21. februar 2011 Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3068 - landbrug og fiskeri Bilag 2 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2.1. Kontoret for europapolitik og internationale relationer 10. februar 2011 FVM

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag til forordning om ændring af forordning (EU) nr. 258/2014 om oprettelse

Læs mere

På mødet den 29. april 2015 noterede De Faste Repræsentanters Komité sig, at der nu var enstemmig tilslutning til ovennævnte konklusioner.

På mødet den 29. april 2015 noterede De Faste Repræsentanters Komité sig, at der nu var enstemmig tilslutning til ovennævnte konklusioner. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 30. april 2015 (OR. en) 8407/15 NOTE fra: til: JEUN 34 EDUC 114 SOC 269 EMPL 158 De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling) Rådet Tidl. dok. nr.: 8093/15

Læs mere

NOTAT. Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0391 Bilag 1 Offentligt. 30. august Til Folketingets Europaudvalg

NOTAT. Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0391 Bilag 1 Offentligt. 30. august Til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0391 Bilag 1 Offentligt NOTAT Til Folketingets Europaudvalg 30. august 2007 Notatet fremsendes også til Folketingets Kulturudvalg Grundnotat om Kommissionens hvidbog om sport

Læs mere

Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543

Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543 Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0543 Bilag 1 Offentligt NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543 Resumé Kommissionen

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0048 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0048 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0048 Bilag 2 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Folketingets Europaudvalg Kopi: Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Til orientering fremsendes

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt Europaudvalget og Finansudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 8. februar 2015 Styrket koordination i

Læs mere

*** UDKAST TIL HENSTILLING

*** UDKAST TIL HENSTILLING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender 2011/0431(APP) 3.9.2012 *** UDKAST TIL HENSTILLING om udkast til Rådets afgørelse om flerårig ramme for EU's

Læs mere

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3331 - alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3331 - alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3331 - alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa og Nordamerika Den 10. juli 2014 Rådsmøde (almindelige anliggender) den 23.

Læs mere

7. Forordning om Den Europæiske Fond for Regionaludvikling og Samhørighedsfonden KOM(2018) 372 final

7. Forordning om Den Europæiske Fond for Regionaludvikling og Samhørighedsfonden KOM(2018) 372 final Europaudvalget 2018 Rådsmøde 3663 - almindelige anliggender Bilag 2 Offentligt Samlenotat 7. Forordning om Den Europæiske Fond for Regionaludvikling og Samhørighedsfonden KOM(2018) 372 final 1. Resumé

Læs mere

Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt 28. september 2007 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Dagsordenspunkt 8b: Finansiel stabilitet i EU (Kriseberedskab)

Læs mere

Europaudvalget 2016 Rådsmøde uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2016 Rådsmøde uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3471 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt 10. maj 2016 Samlenotat Rådsmøde (uddannelse, ungdom, kultur og sport) den 30.-31. maj 2016 Kultur og sport 5. (muligt punkt) Forslag

Læs mere

SKAT Told, EU-kontoret J. nr

SKAT Told, EU-kontoret J. nr Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0464 Bilag 1 Offentligt SKAT Told, EU-kontoret J. nr. 12-0198819 Grund- og nærhedsnotat om Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om fastlæggelse af et handlingsprogram

Læs mere

Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. maj 2009

Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. maj 2009 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 296 Offentligt 28. april 2009 Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 5. maj 2009 1. Økonomisk og finansiel situation - Udveksling af synspunkter 2. Kvalitet

Læs mere

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3298 - RIA Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3298 - RIA Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3298 - RIA Bilag 2 Offentligt Dato: Kontor: Straffuldbyrdelseskontoret Sagsbeh: Sanne Renée Stengaard Jensen Sagsnr.: 2014-3051/01-0020 Dok.: 1080691 Supplerende samlenotat

Læs mere

Skatteudvalget (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt

Skatteudvalget (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del Bilag 47 Offentligt 24. september 2015 Samlet kommenteret dagsorden vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 6. oktober 2015 1) Automatisk udveksling af information

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3405 - RIA Bilag 2 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Udlændingeafdelingen Dato: 16. juli 2015 Kontor: Kontoret for Internationalt udlændingesamarbejde

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 17. november 2008 (18.11) (OR. fr) 15462/08 OJ CONS 63 EDUC 263 JEUN 108 CULT 130

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 17. november 2008 (18.11) (OR. fr) 15462/08 OJ CONS 63 EDUC 263 JEUN 108 CULT 130 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 17. november 2008 (18.11) (OR. fr) 15462/08 OJ CONS 63 EDUC 263 JEUN 108 CULT 130 FORELØBIG GSORDEN for: 2905. samling i RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION (UDNNELSE,

Læs mere

Kommissionens meddelelse Imod fastlåsning: Åbne IKT-systemer ved hjælp af bedre udnyttelse af standarder ved offentlige indkøb, KOM(2013) 455

Kommissionens meddelelse Imod fastlåsning: Åbne IKT-systemer ved hjælp af bedre udnyttelse af standarder ved offentlige indkøb, KOM(2013) 455 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 359 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse Imod fastlåsning: Åbne IKT-systemer ved hjælp

Læs mere

Europaudvalget 2008 2871 - Konkurrenceevne Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2008 2871 - Konkurrenceevne Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 2871 - Konkurrenceevne Bilag 3 Offentligt Notat Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Samlenotatet sendes efterfølgende til Videnskabsudvalget Rådsmøde (konkurrenceevne) (det indre

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.10.2018 COM(2018) 719 final 2018/0371 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 516/2014

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPCHO Sags nr.: 1407039 Dok. Nr.: 1599068 Dato: 11. december

Læs mere

UDKAST TIL FORSLAG TIL BESLUTNING

UDKAST TIL FORSLAG TIL BESLUTNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 10.7.2017 2017/2705(RSP) UDKAST TIL FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af forespørgsler til mundtlig besvarelse B8-0000/2017

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSE. Ledsagedokument til

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSE. Ledsagedokument til EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.1.2011 SEK(2011) 68 endelig ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSE Ledsagedokument til MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET,

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.3.2017 COM(2017) 136 final 2017/0060 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE om ændring af direktiv 2010/40/EU for så vidt angår perioden for vedtagelse

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde beskæftigelse m.v. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde beskæftigelse m.v. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3548 - beskæftigelse m.v. Bilag 2 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Dato: 01-06-2017 NOTAT Samlenotat vedrørende rådsmødet (beskæftigelse, socialpolitik, sundhed og

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.10.2016 C(2016) 6265 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 3.10.2016 om den fælles overvågnings- og evalueringsramme som omhandlet i Europa- Parlamentets

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del Bilag 77 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del Bilag 77 Offentligt Retsudvalget 2016-17 REU Alm.del Bilag 77 Offentligt Lovafdelingen Dato: 28. november 2016 Kontor: EU-retskontoret Sagsbeh: Christian Andersen- Mølgaard Sagsnr.: 2016-3051/01-0043 Dok.: 2145187 Supplerende

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 223 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 223 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - Bilag 223 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. maj 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. maj 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. maj 2017 (OR. en) 9639/17 SPORT 41 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: dato: 24. maj 2017 til: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne Tidl. dok. nr.:

Læs mere

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 27 Offentligt 3. november 2015 Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 10. november 2015 1) Kommissionens handlingsplan for en kapitalmarkedsunion - Rådskonklusioner

Læs mere

5126/15 sr/lv/bh 1 DGB 3A LIMITE DA

5126/15 sr/lv/bh 1 DGB 3A LIMITE DA Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 12. januar 2015 (OR. en) 5126/15 LIMITE SOC 7 EMPL 5 ECOFIN 16 SAN 3 NOTE fra: formandskabet til: Socialgruppen Dato: 23. januar 2015 Vedr.: Forslag til Rådets

Læs mere

Rådets konklusioner om digitalisering og onlineadgang til kulturelt materiale og digital bevaring

Rådets konklusioner om digitalisering og onlineadgang til kulturelt materiale og digital bevaring Rådets konklusioner om digitalisering og onlineadgang til kulturelt materiale og digital bevaring RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION, SOM TAGER I BETRAGNING, AT - digitalisering af og onlineadgang til medlemsstaternes

Læs mere

SAMLENOTAT Rådsmøde(almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 23. -24. februar 2009

SAMLENOTAT Rådsmøde(almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 23. -24. februar 2009 Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0038 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2.1. Kontoret for europapolitik og internationale relationer Den 11. februar 2009 FVM 634 SAMLENOTAT

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Dato: Kontor: Sagsbeh: Sagsnr.: Dok.: Supplerende samlenotat vedrørende de sager inden for Justitsministeriets ansvarsområder,

Læs mere

P7_TA(2010)0380 Finansieringsinstrument til fremme af demokrati og menneskerettigheder på verdensplan ***I

P7_TA(2010)0380 Finansieringsinstrument til fremme af demokrati og menneskerettigheder på verdensplan ***I P7_TA(2010)0380 Finansieringsinstrument til fremme af demokrati og menneskerettigheder på verdensplan ***I Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige beslutning af 21. oktober 2010 om forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Tid og sted Præsentation af det danske formandskab på uddannelsesog ungdomsområdet i Europa-Parlamentets kulturudvalg (CULT) Præsentation

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0750 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0750 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0750 Bilag 2 Offentligt Udlændingeafdelingen Samlenotat vedrørende dansk deltagelse i Rådets og Europa- Parlamentets forordning om et instrument for finansiel støtte til

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 14. marts 2016 Forslag til afgørelse om indførelse af en mekanisme

Læs mere

Europaudvalget 2013 Rådsmøde 3245 - udenrigsanl. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2013 Rådsmøde 3245 - udenrigsanl. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2013 Rådsmøde 3245 - udenrigsanl. Bilag 2 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa og Nordamerika Den 31. maj 2013 Rådsmøde (udenrigsanliggender - handel)

Læs mere

INDKALDELSE AF FORSLAG EAC/S19/2019

INDKALDELSE AF FORSLAG EAC/S19/2019 INDKALDELSE AF FORSLAG EAC/S19/2019 Monitorering og coaching gennem idræt af unge i risiko for radikalisering Denne indkaldelse af forslag har til formål at gennemføre det årlige arbejdsprogram for 2019

Læs mere

INDKALDELSE AF FORSLAG EAC/S20/2019. Sport som redskab til integration og social inklusion af flygtninge

INDKALDELSE AF FORSLAG EAC/S20/2019. Sport som redskab til integration og social inklusion af flygtninge INDKALDELSE AF FORSLAG EAC/S20/2019 Sport som redskab til integration og social inklusion af flygtninge Denne indkaldelse af forslag har til formål at gennemføre det årlige arbejdsprogram for 2019 vedrørende

Læs mere

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0398 Bilag 2 Offentligt SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. september 2018 18/04868-30 Indhold Bemyndigelsesforordningen: Forslag til ændring af Rådets forordning

Læs mere

Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Samlenotat Folketingets Europaudvalg Kopi: Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg AK/AT RMH/JAIC 17. Direktivforslag vedr. ændring og forenkling

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Kommissionens meddelelse til Europa-Parlamentet, Rådet,

Læs mere

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 99 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 17. december 2009 2009-0020853 /mtg KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Resumé

Læs mere

Dette er et uddrag (side 66-69) af FVST i EU's samlenotat vedr. rådsmøde i oktober 2012. (redak. LNS) SAMLENOTAT

Dette er et uddrag (side 66-69) af FVST i EU's samlenotat vedr. rådsmøde i oktober 2012. (redak. LNS) SAMLENOTAT Dette er et uddrag (side 66-69) af FVST i EU's samlenotat vedr. rådsmøde i oktober 2012. (redak. LNS) Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Enheden for EU og internationale forhold Den 8. oktober

Læs mere

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0267 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0267 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0267 Bilag 1 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Kontor: Det Internationale Kontor Sagsnr.: 2007-3069-0005 Dok.: MJO40608 G R U N D N O T A T vedrørende meddelelse fra

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 20. december 2016 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

7051/17 1 DG B. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 20. marts 2017 (OR. en) 7051/17 PV/CONS 11 SOC 173 EMPL 131 SAN 89 CONSOM 74

7051/17 1 DG B. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 20. marts 2017 (OR. en) 7051/17 PV/CONS 11 SOC 173 EMPL 131 SAN 89 CONSOM 74 Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 20. marts 2017 (OR. en) 7051/17 UDKAST TIL PROTOKOL Vedr.: PV/CONS 11 SOC 173 EMPL 131 SAN 89 CONSOM 74 3523. samling i Rådet for Den Europæiske Union (beskæftigelse,

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.5.2014 COM(2014) 290 final 2014/0151 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af aftalen mellem Den Europæiske Union og dens

Læs mere

Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE. om bemyndigelse til at indlede forhandlinger om en global miljøpagt

Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE. om bemyndigelse til at indlede forhandlinger om en global miljøpagt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 19.3.2018 COM(2018) 138 final Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE om bemyndigelse til at indlede forhandlinger om en global miljøpagt DA DA BEGRUNDELSE 1. BAGGRUND

Læs mere

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0611 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0611 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0611 Bilag 2 Offentligt Udkast NOTAT DEPARTEMENTET Dato 27. november 2009 Dok.id J. nr. 120-29 Internationalt Kontor Grundnotat Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 24. september 2010 Forslag til revision af regler for tilsyn med finansielle enheder i et finansielt konglomerat

Læs mere

PUBLIC LIMITE DA. Bruxelles, den 17. september 2008 (25.09) (OR. fr) RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION 13070/08 LIMITE CULT 99

PUBLIC LIMITE DA. Bruxelles, den 17. september 2008 (25.09) (OR. fr) RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION 13070/08 LIMITE CULT 99 Conseil UE RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 17. september 2008 (25.09) (OR. fr) 13070/08 LIMITE PUBLIC CULT 99 NOTE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: delegationerne Tidl. dok. nr.:

Læs mere

Europaudvalget 2005 2657 - landbrug og fiskeri Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2005 2657 - landbrug og fiskeri Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2005 2657 - landbrug og fiskeri Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 14. april 2005 Med henblik

Læs mere

(Lovgivningsmæssige retsakter) AFGØRELSER

(Lovgivningsmæssige retsakter) AFGØRELSER 22.11.2011 Den Europæiske Unions Tidende L 303/1 I (Lovgivningsmæssige retsakter) AFGØRELSER EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE Nr. 1194/2011/EU af 16. november 2011 om oprettelse af et EU-tiltag

Læs mere

7875/17 js/top/bh 1 DGG 2B

7875/17 js/top/bh 1 DGG 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 6. april 2017 (OR. en) 7875/17 NOTE fra: til: Tidl. dok. nr.: 15792/2016 Komm. dok. nr.: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters Komité/Rådet

Læs mere