Blended Learning & læringsplatforme. Hvordan du kommer i gang med blended learning i morgen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Blended Learning & læringsplatforme. Hvordan du kommer i gang med blended learning i morgen"

Transkript

1 Blended Learning & læringsplatforme Hvordan du kommer i gang med blended learning i morgen

2 Hvad er blended learning? I takt med at internetteknologien bliver stadig vigtigere, forandrer det moderne klasseværelse sig også og en af de største ændringer er blended learning. Men hvad er blended learning? Og hvordan er det anderledes fra det, du tidligere har gjort? Blended learning kan defineres som en blanding af tilstedeværelsesundervisning (ansigt til ansigt) og online læring. Eleverne har nogle valgmuligheder i forhold til, hvor de lærer pensum (i skolen, derhjemme eller en mellemting), og hvornår de laver lektier (i skoletiden, om aftenen eller i weekenden). Men det er stadig læreren, der bestemmer hvor langt valget rækker, og hvilke elementer i elevens uddannelse der gennemføres online, og hvilke elementer der afsluttes i klassen. Da vi lavede research til denne rapport, besøgte vi mange skoler og uddannelsesinstitutioner. Mange af de lærere, vi talte med, var ikke klar over, at de praktiserede blended learning. De gjorde simpelthen, hvad de altid havde gjort: bad eleverne studere i deres egen tid (lektier, for eksempel). Den eneste forskel var, at deres elevers selvstudium blev støttet af læringsressourcer på nettet. Sikker og tidsbesparende læringsrum på nettet Med brugen af læringsplatforme får lærere og elever/studerende adgang til et fælles online læringsmiljø, som kun de har adgang til. Det gør det muligt for læreren at oprette og administrere online aktiviteter, hvor eleverne kan chatte, dele viden, stille spørgsmål, få adgang til læringsressourcer og fuldføre arbejde online uden at bekymre sig om, at tilfældige internetbrugere kan falde over oplysningerne. Der er også stadig flere digitale ressourcer, der kan bruges i undervisningen. Det gælder træningsvideoer, interaktive læringsspil og apps, der giver elever/studerende mulighed for at lave videoer, animationer, websider, podcasts, musik og meget mere. Alt dette styrker elevernes engagement og giver i sidste ende bedre resultater. Denne rapport undersøger, hvordan læringsplatforme kan hjælpe lærerne med at lykkes med blended learning. I rapporten vil du: Se eksempler på skoler og lærere, der bruger blended learning i praksis Se modeller af blended learning Få idéer til enkle metoder, som gør, at du kan begynde med blended learning i morgen

3 Indhold 4 Hvorfor en blanding? Ti grunde til at lærere begynder at bruge blended learning. Eksempler fra virkelige klasseværelser 7 Flipped classroom Sådan bruger en lærer video til at undervise udenfor klasserummet, så klassetiden bliver mere effektiv. 8 Rotation, rotation, rotation Se hvordan rotationsmodellen hjælper med at give eleverne den variation, de ønsker sig. 10 Learning by Design En prisvindende tilgang til læring, som inspirerer til kreativitet og bedre studiefærdigheder. 12 Idræt på nettet Sådan bruger en skole nettet til at undervise i praktiske færdigheder. Teorien 14 Modellerne Sådan definerer en førende ekspert i blended learning de forskellige modeller for blended learning. Begynd at blande i dag 17 Få gang i diskussionerne Sådan får du dine elever til at diskutere før og efter timen med online diskussioner. 18 Brug video i klassen og derhjemme Hvorfor undervise i teori, når tusindvis af flotte videoer kan gøre det for dig? 19 Brug webkameraer til repetition Sådan kan eleverne bruge webkameraer som hjælp til repetition. 20 Sociale medier i et sikkert miljø En enkel måde til at skabe et delt rum på nettet, som dine elever vil kunne lide. 21 Differentierede opgaver Sådan kan to minutter fra dig inspirere eleverne til bedre præstationer. Læs mere 23 Hvis du vil vide mere Her kan du blive endnu klogere.

4 4 Blended learning & læringsplatforme Ti fordele ved blended learning Alle uddannelsesinstitutioner og lærere, vi talte med ved udarbejdelsen af denne rapport, begyndte at bruge blended learning på baggrund af et pædagogisk ønske. Ja, sagde de, blended learning kræver en forståelse af teknologi, men teknologien er kun et middel til at nå målet. Her er nogle af de fordele, de får fra blended learning. 1 En mere effektiv brug af tiden i klasseværelset De færreste lærere sparer tid ved at bruge blended learning. Men det gør det muligt for dem at bruge den begrænsede tid, de har med deres elever, bedre. Ved at flytte nogle af de traditionelle aktiviteter i klasseværelset til internettet, ender du med at bruge mindre tid på at tale foran klassen og mere tid på at arbejde med de enkelte elever. Forskning fra professor ved Auckland University John Hattie viser, at en nøgle til vellykket undervisning er mindre taletid fra læreren og bedre relationer mellem elever og lærere. 2 Med mere tid til at arbejde med de enkelte elever i klassen oplever lærerne, at de bedre kan differentiere deres undervisning, så den passer til individuelle behov, og de får bedre tid til at besvare elevernes spørgsmål og give individuel feedback. Mange ressourcer på nettet differentierer også automatisk. Det er for eksempel muligt at indstille matematikopgaver til at blive gradvist sværere, jo flere spørgsmål eleven besvarer korrekt. Enklere differentiering 3 Mere aktive elever Blended learning-modeller som Flipped Classroom bruger videoer og ressourcer på nettet til at forberede eleverne, før de kommer til timen. På den måde har eleverne allerede lært teorien og kan bruge tiden i klasseværelset til at omsætte denne teori til praksis. I denne model tager læreren rollen som guide og mentor. Det er også muligt for dig at vurdere elevernes arbejde før timen så du ved præcist, hvad dine elever har brug for hjælp til. Dette knytter an til en anden konklusion fra John Hattie: at 50% af hvad der undervises i klasseværelset allerede er kendt for eleverne. 4 Mere kreativitet for eleverne Der findes tusindvis af ressourcer på nettet, der giver eleverne mulighed for at lave videoer, animationer, podcasts og nye medier. Dette giver eleverne nye måder at gå ind i arbejdet på og udtrykke, det de har lært. Stærkere elever kan lave ekstra arbejde online for at vise deres viden og forståelse af et emne uden, at det tager værdifuld tid i klassen.

5 5 5Bedre forberedte elever Når lektierne er lavet på nettet, og eleverne har forberedt sig på forhånd (for eksempel i Flipped Classroom-modellen), kommer eleverne bedre forberedt til klassen. Det betyder ofte, at de bliver mere engageret i emnet. 7Mange læreres skriveborde og tasker er fulde af elevopgaver, der skal rettes og gives tilbage. Karakterer og feedback skal registreres. Læringsplatforme på nettet digitaliserer mange opgaver, så du kan give din vurdering online. Mindre papirarbejde 6At undervise i 21st century skills Nutidens elever skal lære hvordan de skal arbejde, studere og samarbejde på nettet. De har også brug for at udvikle kritisk tænkning og kreative evner, der efterspørges af moderne arbejdsgivere. Blended learning hjælper dig med at undervise i disse færdigheder ved at opmuntre eleverne til at arbejde, dele og samarbejde på nettet. Mange læringsplatforme tilføjer automatisk karakterer og feedbackkommentarer til elevernes karakterbøger, og gør også disse oplysninger tilgængelige for andre lærere, administratorer og forældre. 8Alle læringsressourcer på ét sted Du kan få adgang til ressourcer fra enhver computer, der er tilsluttet internettet. Det betyder, at du kun behøver at uploade en video, et link til en hjemmeside, avisartikel eller en anden ressource én gang. Dine elever vil derefter kunne få adgang til det fra deres computere derhjemme eller computere på skolen. 9Selvom it-konfigurationen, der kræves for at undervise med blended learning, kræver en vis investering i opstarten, rapporterer mange skoler og uddannelsesinstitutioner om reducerede omkostninger på grund af reducerede udgifter til lærebøger, papir og fotokopiering på lang sigt. Lavere omkostninger 10 Bedre informerede forældre Da de fleste elever laver lektierne på nettet derhjemme, har forældrene bedre muligheder for at deltage og hjælpe deres børn. Dermed får eleverne mere støtte fra forældre, og forældrene føler sig mere involveret i deres børns skolearbejde.

6 Case-historier Eksempler på blended learning fra virkeligheden Mange lærere praktiserer allerede blended learning. Her er fire eksempler på lærere og skoler, som har tilrettet teorier om blended learning til deres egne behov med stor succes. Historierne her viser én model for blended learning. De fleste af de omtalte lærere blander imidlertid flere undervisningsmetoder og låner forskellige teknikker for at tilpasse undervisningen til emnet og eleverne. Dermed bruger de forskellige modeller i løbet af et skoleår eller en uge.

7 Blended learning & læringsplatforme 7 1 Lærerne vender klasseværelset om At give lektier for at forberede eleverne til timerne har altid været en del af undervisningen. Med de nye læringsplatforme har det aldrig været nemmere og mere effektivt at vende klasseværelset om, det såkaldte Flipped Classroom. I traditionelle undervisningsmodeller lærer eleverne teorien i klassen og laver derefter opgaver derhjemme. Flipped Classroom vender dette om (deraf navnet). Kernen i konceptet er, at man forbereder eleverne til det arbejde, de skal lave i klassen, så læreren kan bruge tiden i klassen mere effektivt. Da en gymnasielærer i Norge prøvede det, opdagede hun, at hun brugte mindre tid foran klassen og mere tid på at arbejde med de enkelte elever. Her er, hvordan hun gør det. Skolearbejde hjemme, lektier i skolen Læreren filmer sig selv, mens hun forklarer den teori, hun vil bruge i den næste time. Hun lægger videoen på skolens læringsplatform som en lektie. Eleverne ser videoen som lektie og gennemfører derefter en hurtig digital test på læringsplatformen for at kontrollere, at de har forstået teorien. Testrapporten fortæller læreren, om nogen har haft svært ved et særligt aspekt af teorien. Denne information er vigtig, da det betyder, at hun kan planlægge sin næste klasse mere effektivt for at sikre, at hun fokuserer på de områder, hvor hendes elever har mest brug for hjælp. Hun kan også udpege dem, der har særlige behov for hjælp og afsætte tid til at arbejde med dem individuelt. Lærere er til stede i vigtige faser af undervisningen Denne undervisningsmetode gør også læringen mere effektiv. At se videoer er en lav-kognitiv proces. Det drejer sig bare om at absorbere information, og kun lidt kritisk tænkning er påkrævet. Opgaveløsning derimod er en høj-kognitiv proces, der kræver evner for problemløsning. Med konceptet om Flipped Classroom bliver dette høj-kognitive arbejde udført i klassen, med læreren til stede for at hjælpe, vejlede og yderligere udfordre eleverne. Mere end bare video Du behøver ikke at være filmproducer for at praktisere Flipped Classroom. Du kan bruge mange forskellige ressourcer til at forklare teorien, fx pdffiler, lydoptagelser, websteder. Flipped Classroom etablerer en ramme, der sikrer, at eleverne får en personlig undervisning skræddersyet til deres individuelle behov. Fra Why Flipped Classrooms are Here to Stay af pionererne indenfor Flipped Classroom Jonathan Bergmann og Aaron Sams Elever: Mellemtrin og overbygning i grundskolen og ungdomsudd. Fag: Matematik, dansk, naturfag osv. Blended learning model: Flipped classroom Processen: Eleverne lærer teori hjemme og løser opgaver i klassen Værktøjer: itslearnings læringsplatform og et webcam

8 8 Blended learning & læringsplatforme Rotationsmodellen giver lærerne mere tid sammen med eleverne 2Rotationsmodellen i blended learning er en enkel måde at variere undervisningen på, som sikrer, at du får mere tid med de enkelte elever. Det er starten på en ny dag for eleverne på denne folkeskole i Massachusetts, USA. 24 elever er samlet foran det interaktive whiteboard for at brainstorme på forskellige ord, der begynder med bogstavet L. Når de har fundet alle de ord, de kender, deler læreren eleverne op i grupper på fire, og hver gruppe går til en arbejdsstation i en anden del af rummet. Forskellige aktiviteter ved hver station I løbet af timen vil grupperne arbejde på alle arbejdsstationer i 20 minutter. Ved hver station laver de forskellige aktiviteter relateret til bogstavet L, nogle gange som gruppearbejde og nogen gange individuelt. Dette er en enkel måde for læreren at introducere forskellige typer aktiviteter og læringsmetoder for eleverne. Det vigtigste for læreren er at tilpasse hver station, så aktiviteterne er varierede, men stadig sammenhængende. Ved et bord arbejder eleverne for eksempel med modellervoks for at danne ord med bogstavet L. Ved et andet matcher eleverne ord med billeder. Der er også et læsehjørne med bogreoler og bløde stole, hvor eleverne læser bøger og derefter diskuterer dem med hinanden. Selv om arbejdet, der udføres ved stationerne varierer afhængigt af

9 9 emnet, er der altid to stationer, der er de samme: pc-stationen og lærerens station. At tage online-arbejde ind i timen Pc-arbejdsstationen har fem internetopkoblede pc er, hvor eleverne arbejder med digitale læringsspil, læse- og lytteaktiviteter eller aktiviteter på nettet, der er designet specielt til elever og lærere. Denne station hjælper eleverne med at udvikle færdigheder, der kræves i nutidens samfund, også kaldet 21st century skills. Da de fleste aktiviteter på nettet har et element af interaktion i sig (de giver fx tip, hvis eleven gør noget forkert), synes eleverne, at det er en engagerende måde at arbejde på. Pc erne med internetopkobling har også fordele for læreren. Mange læringsaktiviteter på nettet giver resultatrapporter, der fortæller læreren, hvor godt eleverne klarede sig, og hvor de havde problemer. Og selv hvis klassen skifter lokale, er aktiviteterne på nettet stadig tilgængelige, og tidligere arbejde er gemt, uanset hvilken pc man har brugt. Individuel undervisning på lærerens station Ved lærerens station arbejder læreren med en lille gruppe af elever ad gangen. Dette giver læreren mulighed for at give den enkelte elev individuel opmærksomhed og sikrer, at elevens arbejdsdag har en god balance mellem direkte undervisning og gruppearbejde. station arbejder eleverne på et højere kognitivt niveau, fordi de straks får feedback fra læreren. Pc-stationen er noget midt imellem, da eleverne får feedback fra interaktive aktiviteter. Brug tiden på den bedste måde Lærerne på skolen bruger alle denne metode i større eller mindre grad. Alle lærere er for eksempel enige om, at det er en god model at bruge til at undervise i grammatik. De er overbeviste om, at det hjælper dem med at få mest muligt ud af den tid, de har med hver elev, da de bruger det meste af deres tid på at arbejde med meget små grupper. Da de fleste stationer kræver, at eleverne arbejder selvstændigt, er de ofte tilpasset et lavere kognitivt niveau. Ved lærerens Elever: Grundskole Fag: Grammatik, læsning, matematik osv. Blended learning model: Rotation mellem stationer Processen: Eleverne skifter mellem læringsstationer i klassen Værktøjer: Fem pc er + itslearnings læringsplatform + pædagogiske aktiviteter på nettet

10 10 Blended learning & læringsplatforme 3 Learning by Design Learning by Design er en innovativ tilgang til læring, som lader eleverne bestemme, hvad de skal lære, og hvordan de vil vise det, de har lært. Udover at inspirere elever lader denne prisbelønnede tilgang til blended learning lærere skræddersy undervisningen af den enkelte elev. Learning by Design Spørg en flok 11-årige børn, hvad de ved om Australien, og du får en bred vifte af svar, fra kænguruer til Great Barrier Reef. Dette giver læreren en udfordring: hvad skal man lære sine elever, når de alle har forskellige udgangspunkter og interesser? Svaret er Learning by Design, en innovativ tilgang til læring, der praktiseres af en række grundskoler og ungdomsudddannelser i Holland. Hej, hvad vil du lære i dag? Learning by Design er en undervisningstilgang, der giver eleverne kontrol over, hvad de lærer og hvornår og opfordrer dem til at komme med kreative måder at udtrykke, hvad de har lært. Hvis klassen for eksempel lærer om solsystemet, begynder eleverne med en brainstorm over, hvad de allerede kender, samt hvad de ønsker at vide. Eleverne, der arbejder i små grupper, begynder derefter at finde svarene: fra opslagsværker, bøger, internet, deres forældre og søskende og alle ressourcer, de mener, er brugbare. Når eleverne har svarene, skaber de et produkt som regel en video, præsentation eller podcast, som forklarer svarene til resten af klassen. Dette produkt bliver derefter vist til resten af klassen og giver grundlag for vurderingen af eleven (karakteren).

11 11 Individuel undervisning til hver elev Learning by Design indebærer en stor ændring i lærerrollen, og de fleste lærere skal uddannes i den nye måde at arbejde på. Læreren bruger mindre tid på at tale foran klassen. I stedet faciliterer de elevernes arbejde og styrer retningen på de spørgsmål eleven skal besvare, udpeger nyttige ressourcer, vejleder dem i deres arbejde, at holde dem på spor og sikrer, at de yder deres bedste. Dette giver læreren mere tid til at skræddersy undervisningen til hvert barn. Hvis en lærer bemærker, at et barn kæmper eller skal skubbes videre kan de træde ind med en-tilen undervisning, give eleverne ekstra undervisningsmaterialer eller justere gruppearbejdet, så det passer bedre til deres behov. Motiverede elever og forældre Maria Skolen i Holland vandt den nationale undervisningspris 2011 (grundskolekategorien) for sin tilgang til Learning by Design. Ifølge skoleleder Gerard ann de Stegge er dette en metode, som både lærere, elever og forældre sætter stor pris på. Eleverne synes, det er utrolig motiverende og tilfredsstillende at arbejde på denne måde. Forældrene har også været virkelig positive. De involverer sig mere i skolearbejdet end før. De besvarer spørgsmål, hjælper med at finde fakta og hjælper endda med videoredigering. Vi kan også se, at vores elevers studiefærdigheder er forbedret markant, siden vi introducerede Learning by Design for et par år siden. Men endnu vigtigere, ser jeg mere motiverede og gladere elever og mere motiverede og gladere lærere. Elever: De ældste klasser i grundskolen og ungdomsudd. Fag: Matematik, naturfag, geografi, osv. Blended learning model: Flex model Processen: Eleverne arbejder selvstændigt og finder oplysninger om emner, læreren fungerer som vejleder Værktøjer: En computer til hver elev, itslearnings læringsplatform

12 12 4 Blended learning & læringsplatforme Idrætsundervisning på nettet Tidspunktet er op til dig Denne model fungerer over en periode på uger og måneder, men det er muligt at bruge den samme model indenfor forskellige tidsrammer. Sygeplejeskoler bruger ofte denne model for at sikre, at de sygeplejestuderende kan fortsætte med at studere, mens de er i praktikophold. Skoler kan også bruge modellen til at give online-undervisning mellem ugentlige klasser. En uddannelsesinstitution i Tyskland, som tilbyder fjernundervisning, har erfaret, at blended learning kan hjælpe tusindvis af studerende fra hele landet med kurser og opkvalificering, selv når man arbejder på fuld tid, ved at lade dem studere i deres eget tempo og med deres egen stil. Udvidelse af klasseværelset De højere læreanstalter modtager studerende med mange typer baggrunde, og da mange studerende har deltids- eller fuldtidsjob, skal undervisningen være fleksibel. Løsningen, som er udviklet på denne uddannelsesinstitution, er baseret på fjernundervisningskurser, der blander læring på nettet med tilstedeværelsesundervisning (ansigt-til-ansigt). Aflevering af opgaver på nettet Ved begyndelsen af kurset får alle studerende adgang til itslearning, skolens læringsplatform på nettet. Dette giver de studerende adgang til at studiematerialer, herunder forelæsninger på nettet, links til artikler, podcasts og træningsvideoer, når som helst og hvor som helst med en internetforbindelse. De studerende begynder med at arbejde sig igennem materialerne i deres eget tempo. Når læreren mener, at de studerende er klar, giver hun dem opgaver, som skal teste og udvide deres nye viden. De studerende arbejder online for at fuldføre opgaver, som kan være både teoretiske og praktiske (for eksempel kan en opgave om stavgang omfatte at optage video af sig selv, mens man går). Fra internettet til klasseværelset Efter at have fuldført online-delen af kurset, mødes de studerende med undervisere og andre studerende i to uger på en af institutionens fire vigtigste studiesteder. På længere kurser gentages dette mønster med mere netbaseret læring efterfulgt af flere undervisningstimer i klassen. Studerende: Studerende på professionsuddannelse Fag: Idræt Blended learning model: Forbedret virtuel model Processen: Læring på nettet efterfulgt af klasseundervisning ansigt-til-ansigt Værktøjer: itslearnings læringsplatform Den sidste fase af alle kurser er en todelt certificeringsproces: de studerende har en mundtlig og en skriftlig eksamen, og de arbejder hjemmefra med en skriftlig opgave, der går i dybden med et udvalgt emne. Et fællesskab på nettet For lærerne er den største udfordring at sikre, at de studerende ikke føler sig isolerede, når de studerer hjemme. Ifølge en af lærerne er det vigtigste at skabe et fællesskab på nettet, som de studerende kan føle sig som en del af. For eksempel kan hver lærer og elev skrive en kort introduktion af sig selv ved starten af hvert kursus, så alle ved, hvem der deltager i kurset; og hver uge sætter læreren et diskussionsforum op på læringsplatformen, hvor gruppen af studerende kan diskutere.

13 Teorien I dette afsnit ser vi på de forskellige modeller, som du kan bruge, når du praktiserer blended learning.

14 14 Blended learning & læringsplatforme Blended learningmodeller helt kort Flex-model Indhold og instruktion findes primært på nettet, hvor læreren hjælper eleverne efter behov. Hvordan definerer de førende eksperter inden for blended learning de forskellige modeller? En af de mest omfattende analyser af blended learning kommer fra uddannelsesforsker Michael B. Horn fra Innosight Institute. Michael B. Horn har identificeret de fire mest almindelige blended learning-modeller. Han gør det dog også klart, at disse modeller blot er en ramme, som lærerne kan bruge, når de udvikler og diskuterer blended learning. De fleste lærere udvælger elementer fra disse modeller, der passer til deres undervisning. De kan bruge én model én dag og en anden resten af ugen. Modellerne er primært beregnet til at skabe et fælles sprog for lærerne, så de kan tale om forskellige pædagogiske tilgange til undervisningen. Undervisningsform Eleverne arbejder på computere (eller ipads) i skolen enten i klasseværelset eller andet lokale, mens de får individuel vejledning fra læreren. Lærerens rolle Læreren giver holdundervisning og individuel støtte efter behov. Elevernes oplevelse Eleverne arbejder på materialerne i deres eget tempo på nettet med lærerstøtte, når der er behov. Blandingen Pensum ligger på nettet i det fysiske klasseværelse.

15 15 Rotationsmodel* Eleverne roterer mellem læringstationer både i og uden for klasseværelset. Bland selv-model Elever tager timer på nettet til at supplere de traditionelle timer. Forbedret virtuel model Primært fjernundervisning kombineret med enkelte skolebesøg. Undervisningsform Klasseværelset er inddelt i stationer, og eleverne tilbringer dagen med at rotere mellem dem. Lærerens rolle Læreren laver en rotationsplan. Derefter sidder læreren ved en station, hvor han giver direkte instruktion. Elevernes oplevelse Hver station har en anderledes tilgang til det samme læringsmål, og eleverne arbejder individuelt, i grupper eller med læreren, afhængigt af stationen. Blandingen En af stationerne er på nettet (fx hvor elever gennemfører undersøgelser, skriver, lytter til en historie eller besvarer spørgsmål). Undervisningsform Elever tager timer på nettet til at supplere de traditionelle timer. Lærerens rolle Læreren i klasseværelset er også lærer på nettet. Elevernes oplevelse Eleverne arbejder i deres eget tempo, mens de har mulighed at få undervisning i klassen. Blandingen Den samme lærer har både undervisning på nettet og i klasseværelset, hvilket betyder, at eleverne har mulighed for at få hjælp til læring online på skolen. Undervisningsform Studerende gennemfører det meste af undervisningen på nettet med sjældne besøg på selve skolen. Lærerens rolle Læreren hjælper på afstand de studerende via -kommunikation og diskussionsfora på nettet. Elevernes oplevelse De studerende arbejder i deres eget tempo og lærer at tage ansvar for deres egen læring. Blandingen De fysiske elementer og elementerne på nettet bliver blandet ved de sjældne lejligheder, hvor de studerende kommer til skolen og får undervisning. * Michael B. Horn opdeler rotationsmodellen i fire underkategorier. For mere information, kan du læse Innosight Institute rapport: Klassificering K-12 Blended Learning

16 Begynd på blended learning i dag Det gode ved blended learning er, at det ikke kræver, at du ændrer alle dine undervisningsmetoder. Hvis du følger et af disse fem enkle tips, kan du begynde på blended learning i dag.

17 17 1Få gang i diskussionerne i klassen Alle lærere kan lide, når eleverne går engageret i gang med det emne, som de starter på at undervise klassen i. Diskussioner på nettet kan være en god hjælp til at opnå det. Diskussionsfora på nettet er en enkel måde at få eleverne til at tænke på et emne, før timen går igang. Alle i klassen kan læse og kommentere på bidrag til forummet og så begynde at diskutere emnet i forvejen. De er også nyttige til at give elever, der ikke er trygge ved at tale foran klassen, mulighed for at deltage i diskussionen. Du starter bare med at stille et spørgsmål i diskussionsforummet, og så beder du eleverne bidrage med deres egne tanker, idéer, spørgsmål eller eksempler på nettet. Udover at få dine elever til at tænke i de rette baner før timen, vil kommentarerne også give dig en god rettesnor for, hvor meget dine elever ved om emnet, og hvad de mener om det. Sådan gør du i itslearning 1. På itslearnings fagside, klikker du på Tilføj i menuen eller i planlægning, og derefter på Tilføj diskussion. 2. Giv diskussionen en titel og skriv en kort tekst for at forklare, hvad eleverne skal gøre. (Husk, at emnet for diskussionen bør engagere dine elever.) Klik på Gem, og diskussionen er klar. Tips: Inspirerende spørgsmål Nøglen til at gøre disse diskussioner til en succes er at begynde med et spørgsmål eller udsagn, der inspirerer eleverne. Én måde at gøre dette på er at begynde med noget kontroversielt. Før du skal undervise i et kapitel om it-sikkerhed, kan du for eksempel begynde med en diskussion om, hvad eleverne ville sige til at få overvågningskameraer installeret i skolens gange, klasseværelser og på legepladser. Kontrollér forståelsen efter timen Denne teknik kan også bruges efter en diskussion i klassen eller andet arbejde for at kontrollere, hvor godt eleverne har forstået konceptet. Efter at have gennemgået teorien om demokrati, kan du oprette et diskussionsforum og bede eleverne om at give et eksempel på en demokratisk proces, de har oplevet. Brug afstemninger i stedet for spørgeundersøgelser Hvis dine elever kun har lidt tid, kan du bruge en afstemning i stedet for en diskussion. Afstemningen fungerer på samme måde, men eleverne skal vælge en mulighed blandt flere valg. Spørgsmålet kan være Var Macbeth gal eller ond? Ja/Nej vil få eleverne til at overveje det, uden at det tager for meget tid. Spørgsmålet behøver ikke at være ja/nej. Du kan også spørge: Hvem er din yndlingskarakter i Macbeth?, hvor eleverne kan se, at der findes mange valgmuligheder.

18 18 Blended learning & læringsplatforme 2 Brug videoer i og udenfor klassen Mange lærere ønsker at reducere deres egen taletid i timen til et minimum. Dette giver deres elever bedre muligheder for at være aktive i timerne, og giver læreren mere tid til at tale med og hjælpe den enkelte elev. Et svar er video. Der findes tusindvis af undervisningsvideoer på nettet. De er ofte lavet af lærere, og de dækker næsten ethvert emne fra specifikke matematiske teorier til oldtidshistorie. Alt du skal gøre er at finde videoen, indlejre den i læringsplatformen (eller bare linke til den) og bede dine elever se videoen. De kan se videoen for at forberede sig til næste time (og se den så mange gange, som de har brug for at forstå det), og du kan bruge tiden i klassen til at diskutere videoen og lave opgaver, der praktiserer teorien. At finde videoer Internettet handler om kvantitet og ikke nødvendigvis kvalitet, så det er en god idé at starte søgningen efter undervisningsvideoer på hjemmesider for lærere, såsom youtube.com, skoletube.dk, teachertube.com og khanacademy.com. Sådan gør du i itslearning 1. Når du har fundet en video, skal du kopiere URL en (www-adressen øverst i din browser). 2. Gå til din fagside. Klik på Tilføj i menuen eller i planlægning og derefter på Tilføj opgave. 3. I Rich text-editoren tilføjer du en hurtig beskrivelse af videoen og klikker derefter på Indsæt. Vælg web 2.0-indhold og indsæt URL en i det øverste felt i popup-boksen. Klik på Indsæt. 4. Klik på Gem, og opgaven vil automatisk blive tilføjet i dine elevers kalendere. Tips: Du kan bruge alle typer materiale Du behøver ikke at bruge videoer til dette. Enhver ressource, der forklarer emnet, kan bruges, uanset om det er en pdf, en interaktiv animation, avisartikel eller en skoleopgave. Lav dine egne videoer På side 7 kan du se et eksempel på en lærer, der laver sine egne videoer og bruger itslearnings testværktøj til at kontrollere, hvor godt hendes elever forstod videoen, før de mødes i klassen.

19 19 3 Brug webcams til at læse til eksamen At slippe eleverne løs med webcams kan støtte eksamenslæsningen og gøre dit arbejde nemmere. Blended learning giver dig mange muligheder for at opmuntre eleverne til at være kreative. Her er en måde til at få gang i deres fantasi og forenkle eksamensforberedelserne ved brug af webcams. Når du nærmer dig slutningen af skoleåret eller semesteret, kan du dele eleverne op i grupper og bede hver gruppe om at lave en video, som opsummerer et bestemt emne fra faget. Når alle videoerne er færdige, kan du enten vise dem i klassen eller få elever til at se dem på andre tidspunkter og give kommentarer i et diskussionsforum. På denne måde bliver videoerne en del af de fælles ressourcer i klassen. Alle kan se dem, mens de forbereder sig til eksamen. Da eleverne ved, at deres videoer bliver set af deres klassekammerater, arbejder de ofte mere ihærdigt for at gøre dem gode. Sådan gør du i itslearning (opret en opgave) 1. På din itslearning fagside, skal du klikke på Tilføj i menuen eller i planlægning og derefter på Tilføj opgave. 2. Udfyld opgaveformularen. I beskrivelsen skal du forklare, at eleverne skal lave en video og uploade den til itslearning, når de er færdige. 3. Klik på Gem, og opgaven vil automatisk blive tilføjet til dine elevers kalendere. Du får en meddelelse, når en elev uploader en færdig opgave. Se teknikken i brug Du kan læse om skolens erfaringer med denne teknik på Ikke kun videoer Selvfølgelig behøver du ikke at begrænse dine elever til kun at lave videoer. Du kan bede eleverne lave sange, præsentationer (prøv online-værktøjet på com), fotohistorier eller animationer (prøv at bruge J2Spotlight, et stop-motion animationsværktøj, som er tilgængeligt i itslearnings App Library).

20 20 Blended learning & læringsplatforme 4Sociale medier i et sikkert miljø De fleste elever kan lide at holde kontakten og dele oplysninger ved hjælp af værktøjer fra sociale medier som Facebook, Twitter og YouTube. Læringsplatforme giver dig chancen for at udnytte denne entusiasme i et sikkert, skolekontrolleret miljø. En måde at opnå dette på kan være at oprette en delt ressourceside på skolens læringsplatform. Siden skal ikke kun være tilgængelig for eleverne, men også redigerbar, så de kan tage ejerskab af siden ved at tilføje videoer, kommentarer, links og andre materialer selv. I en geografitime kan ressourcesiden for eksempel dække et bestemt emne såsom gletschere. Eleverne indsamler derefter så mange oplysninger, som de kan om emnet og lægger det på ressourcesiden med en kort forklaring, og de kommenterer materiale indsendt af andre elever. Hvis det virker uorganiseret med en side til alt elevmaterialet, kan du dele eleverne op i grupper Sådan gør du i itslearning 1. På din itslearning fagside skal du klikke på Tilføj i menuen eller i planlægning og derefter på Tilføj side. 2. Så klikker du på Rediger tilladelser og vælger, hvem der kan redigere elementet. 3. Vælg navnene på de elever, du ønsker skal kunne tilføje indhold til siden (markér alle ved at klikke på boksen øverst på listen). Klik på Tilføj og derefter Gem. Klik på Vend tilbage til Ny side, og du er klar. 4. For at ændre navnet øverst på siden, skal du klikke på sidens titel og skrive et nyt navn. Tips: Sørg for at du ikke mister noget At give de studerende fulde redigeringsrettigheder betyder, at de kan både slette og tilføje indhold så det kan være en god idé at lave en regel om, at kun læreren kan slette ting fra siden. og bede hver gruppe om at oprette en side. Du kan også bruge siden til at skabe diskussioner på nettet ved at starte en tråd om gletsjere i et diskussionsforum og bede eleverne om at kommentere. Du (eller dine elever) kan også lave afstemninger for at finde ud af, hvilke ressourcer der var mest nyttige.

FLIPPED CLASSROOM MULIGHEDER OG BARRIERER

FLIPPED CLASSROOM MULIGHEDER OG BARRIERER FLIPPED CLASSROOM MULIGHEDER OG BARRIERER Er video vejen frem til at få de studerendes opmærksomhed? Udgivet af Erhvervsakademi Aarhus, forsknings- og innovationsafdelingen DERFOR VIRKER VIDEO 6 hovedpointer

Læs mere

MIMER. En intelligent læringsplatform

MIMER. En intelligent læringsplatform MIMER En intelligent læringsplatform 2 MIMER 01 INTRODUKTION LÆRINGSPLATFORMEN MIMER Mimer er en intelligent læringsløsning, der henvender sig både til elever, forældre, lærere og skolelederne - en fælles

Læs mere

VELKOMMEN 3. KOM GODT I GANG 4 Log ind 5 Kontrolpanel 6 Tilpas profil 7 Tilknyt hold 8 Tilknyt fag 9

VELKOMMEN 3. KOM GODT I GANG 4 Log ind 5 Kontrolpanel 6 Tilpas profil 7 Tilknyt hold 8 Tilknyt fag 9 VEJLEDNING 1.0 Indhold VELKOMMEN 3 KOM GODT I GANG 4 Log ind 5 Kontrolpanel 6 Tilpas profil 7 Tilknyt hold 8 Tilknyt fag 9 SÅDAN OPRETTER DU EN QUIZ 10 Quiz info 11 Tilføj spørgsmål 12 Tilføj formel til

Læs mere

Håndbog for net-studerende ved IT-Universitetet i København

Håndbog for net-studerende ved IT-Universitetet i København Håndbog for net-studerende ved IT-Universitetet i København Jane Andersen IT-Universitetet i København, Rued Langgaards Vej 7, 2300 København S, jane@itu.dk 31. januar 2005 1. Indledning IT-Universitetets

Læs mere

Flipped Classroom. Erfaringsoplæg: Henning Romme lundaringoplæg

Flipped Classroom. Erfaringsoplæg: Henning Romme lundaringoplæg Flipped Classroom Erfaringsoplæg: Henning Romme lundaringoplæg Henning Romme Lund Lektor i samfundsfag og historie Pædaogisk IT-vejleder Forfatter til Flipped classroom kom godt i gang, Systime 2015. http://flippedclassroom.systime.dk/

Læs mere

Af hensyn til læsbarheden udfyldes nedenstående elektronisk. Skemaet udvides automatisk. ANSØGNINGSKEMA - LOKALE INNOVATIONSMIDLER BØRN OG UNGE

Af hensyn til læsbarheden udfyldes nedenstående elektronisk. Skemaet udvides automatisk. ANSØGNINGSKEMA - LOKALE INNOVATIONSMIDLER BØRN OG UNGE Af hensyn til læsbarheden udfyldes nedenstående elektronisk. Skemaet udvides automatisk. ANSØGNINGSKEMA - LOKALE INNOVATIONSMIDLER BØRN OG UNGE 1. Ansøger Ansøger Navn: Pæd. leder Peter kilden Grøn E-mail:

Læs mere

A Trip Around the USA

A Trip Around the USA A Trip Around the USA Niveau 6 klasse Varighed 8-12 lektioner Om forløbet Forløbet A Trip Around the USA tager eleverne med på en rejse rundt i USA, hvor de får et indblik i landets opbygning, geografien

Læs mere

IA Sprog Hejrevej 26, 2 2400 København NV. Virksomhedsplan

IA Sprog Hejrevej 26, 2 2400 København NV. Virksomhedsplan Virksomhedsplan 2013 Om IA Sprog Kursisternes travle liv og internettets muligheder er den cocktail, som tilsammen danner forudsætningen for mange af IA Sprogs nye tiltag i 2013. Hvor 2012 for IA Sprog

Læs mere

Faglighed, Fællesskab, Fremtid. Midtfyns. Sammen bliver vi klogere

Faglighed, Fællesskab, Fremtid. Midtfyns. Sammen bliver vi klogere Faglighed, Fællesskab, Fremtid Midtfyns Gymnasium Sammen bliver vi klogere liv en del af os En helt ny verden åbner sig, når du træder ind ad døren hos os. Med masser af venner, faglige udfordringer og

Læs mere

Vejledning til. LearnSpace

Vejledning til. LearnSpace Vejledning til LearnSpace Version 13. 08. 2015 Indholdsfortegnelse Om LearnSpace... 2 Oprette et nyt kursus i egen afdeling... 3 Aktivere selvtilmelding til et kursus... 5 Tilmelde undervisere der må redigere

Læs mere

læring og it Digitale medier i undervisningen Nye muligheder i en web 2.0 verden

læring og it Digitale medier i undervisningen Nye muligheder i en web 2.0 verden Digitale medier i undervisningen Nye muligheder i en web 2.0 verden Hvem er jeg? Bjørg Torning Andersen Gymnasielærer Grundfagslærer Pædagogisk it vejleder Projektleder Agenda Web 2.0 Elevtyper Didaktik

Læs mere

Lærervejledning til undervisningsforløbet. Det digitale spejl

Lærervejledning til undervisningsforløbet. Det digitale spejl Lærervejledning til undervisningsforløbet Det digitale spejl Introduktion Det digitale spejl er et undervisningsforløb om net- etikette og digital adfærd. De traditionelle informationskanaler som fx aviser

Læs mere

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside Indledning...1 Sådan får du adgang...2 Dit KlasseWeb skrivebord Overblik...2 Dit arbejdsområde...3 Din hjemmeside på nettet...3 Sådan laver du en hjemmeside i 4 trin...3 Trin 1 Dit personlige billede på

Læs mere

Screencast-o-matic - Guide

Screencast-o-matic - Guide Screencast-o-matic - Guide Link Intro Anvendelse http://www.screencast-o-matic.com/ Screencast-o-matic er et online program som optager din stemme og det som du ser på din skærm. Screencast-o-matic kan

Læs mere

vurdering for læring Hvordan læringsplatforme kan hjælpe travle lærere med at vurdere læring

vurdering for læring Hvordan læringsplatforme kan hjælpe travle lærere med at vurdere læring Hvordan læringsplatforme kan hjælpe travle lærere med at vurdere læring 1 vurdering for læring Hvordan læringsplatforme kan hjælpe travle lærere med at vurdere læring 2 vurdering FOR LÆRING Hvordan lykkes

Læs mere

Plan T inviterer til overleveringsmødet og mødet afholdes på elevens skole umiddelbart efter Plan T- opholdet.

Plan T inviterer til overleveringsmødet og mødet afholdes på elevens skole umiddelbart efter Plan T- opholdet. Overleveringsmøde Vi oplever at elever, der har været på Plan T, kan have svært ved at vende hjem og bl.a. holde fast i gode læringsvaner, fortsætte arbejdet med nye læsestrategier, implementere it-redskaber

Læs mere

Om dig. Dit hjem og din familie

Om dig. Dit hjem og din familie Om dig 1. Hvor gammel er du? Vælg på listen: (1) 6 år (2) 7 år (3) 8 år (4) 9 år (5) 10 år (6) 11 år (7) 12 år (8) 13 år (9) 14 år (10) 15 år (11) 16 år (12) 17 år 2. Er du en pige eller en dreng? (1)

Læs mere

Svendborg Gymnasium & HF

Svendborg Gymnasium & HF Svendborg Gymnasium & HF HF Elevtrivselsundersøgelse Datarapportering ASPEKT R&D A/S Svendborg Gymnasium & HF - HF Elevtrivselsundersøgelse - Datarapportering Undersøgelsen på Svendborg Gymnasium & HF,

Læs mere

Udviklet af skoler. Realiseret af Frog.

Udviklet af skoler. Realiseret af Frog. Udviklet af skoler. Realiseret af Frog. Dit læringsmiljø Vi udvikler teknologi, der giver dig tid til at undervise og skabe læring. Vi tager det næste skridt inden for undervisning og læring Fremvisning

Læs mere

Elevcentreret undervisning i det flerstemmige klasserum V/ Marie Lohmann- Jensen

Elevcentreret undervisning i det flerstemmige klasserum V/ Marie Lohmann- Jensen 9.00-9.20 9.20-9.30 9.30-9.45 Registrering og morgenkaffe Velkomst V/ Helle Gammelgaard Den flippede grundskole V/ Anders Schunk Hvilke muligheder og fordele er der ved at bruge Flipped Classroom i grundskolen?

Læs mere

Projekt Grænseløs læring Statusrapport maj 2015

Projekt Grænseløs læring Statusrapport maj 2015 Projekt Grænseløs læring Statusrapport maj 2015 Afprøvning og evaluering af virtuelt valgfag I uge 16 2015 blev der afviklet valgfaget Udsatte borgere for SOSU Trin 1 elever på Randers Social- og Sundhedsskole.

Læs mere

Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse,

Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse, Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse, eftera r 2016 Indhold Indledning... 3 FU-møder... 4 Modulevaluering gjort tilgængelig på modulets sidste kursusgang... 4 Modul 1: Informationsteknologi,

Læs mere

Lær at spille klaver - på den rigtige måde

Lær at spille klaver - på den rigtige måde Harman Music Methods København : London Lær at spille klaver - på den rigtige måde Kontakt Harman s Music Methods Tel: +45 3696 8749 DK Tel: +44 207 5588337 UK Email: about@jhmms.org Web: www.jhmms.org

Læs mere

Sådan får du anvendt dit kursus i praksis. - Guide til at maksimere dit udbytte så du får størst værdi ud af dit kursus

Sådan får du anvendt dit kursus i praksis. - Guide til at maksimere dit udbytte så du får størst værdi ud af dit kursus Sådan får du anvendt dit kursus i praksis - Guide til at maksimere dit udbytte så du får størst værdi ud af dit kursus Introduktion Ifølge Robert Brinkerhoffs, studier om effekten af læring på kurser,

Læs mere

Bilag 1 Spørgeskemaundersøgelse 1/6

Bilag 1 Spørgeskemaundersøgelse 1/6 Bilag Bilag 1 Spørgeskemaundersøgelse 1/6 De første spørgsmål handler om Hvor mange års erfaring som underviser har du? Mindre end 1 år 1-5 år 6-10 år Mere end 10 år Har du tidligere udviklet online kurser?

Læs mere

Videndeling 1-11-2013

Videndeling 1-11-2013 Videndeling 1-11-2013 Prestudy med fleksibel elevvejledning. Større elevdeltagelse og højere kvalitet i læringen. Projektnummer: 706001-17 Indhold Indledende beskrivelse af forløbet...3 Skema 1.1 Beskrivelse

Læs mere

Egebækskolen. Den nye folkeskolereform

Egebækskolen. Den nye folkeskolereform Egebækskolen Den nye folkeskolereform 1 Kære Alle I juni 2013 blev der som bekendt indgået aftale om en ny skolereform. Reformen træder i kraft 1. august 2014. Formålet med reformen er blandt andet, at

Læs mere

K U R S U S K A T A L O G

K U R S U S K A T A L O G KURSUSKATALOG Kursuskatalog Kursuskataloget indeholder alle Restudys præsentationer, workshops og seminarer. 2 Eleverne Elevpræsentationer sikrer, at alle elever kommer godt i gang med at benytte Restudys

Læs mere

Svendborg Gymnasium og HF

Svendborg Gymnasium og HF Svendborg Gymnasium og HF STX Elevtrivselsundersøgelse 20 Datarapportering ASPEKT R&D A/S Undersøgelsen på Svendborg Gymnasium & HF, STX Der har deltaget i alt 90 elever ud af 973 mulige. Det giver en

Læs mere

! Her er dagens tavleforedrag aflyst

! Her er dagens tavleforedrag aflyst ! Her er dagens tavleforedrag aflyst På Elev Skole ved Aarhus læser de lektier i skolen og bliver undervist hjemme. Flipped leaning kaldes konceptet. Elever og forældre er begejstrede det samme er forskere.

Læs mere

International Computer and Information Literacy Study. Lærerspørgeskema Hovedundersøgelse Februar 2013

International Computer and Information Literacy Study. Lærerspørgeskema Hovedundersøgelse Februar 2013 International Computer and Information Literacy Study Lærerspørgeskema Hovedundersøgelse Februar 2013 FORTROLIGT ICILS-MATERIALE MÅ IKKE CITERES ELLER REFERERES Secretariat The Australian Council for Educational

Læs mere

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Herunder kan du finde hjælp til tiltrædelsessamtalen og til udviklingssamtalen og udviklingskontrakten. 1 Vejledning til tiltrædelsessamtalen Denne

Læs mere

Kvalitet i m2 kort fortalt

Kvalitet i m2 kort fortalt KØ B E N H AV N S U N I V E R S I T E T 2013 Kvalitet i m2 kort fortalt Hvorfor dette papir?: Formålet er at give et hurtigt overblik over emnet: kvalitet i m2 og give inspiration til emner indenfor samspillet

Læs mere

Den digitale Underviser. DOF deltagernet

Den digitale Underviser. DOF deltagernet Den digitale Underviser DOF deltagernet Sabine Kramer juli 2014 Indhold Kursusindhold... 2 Log ind på Deltagernet, se og rediger dine aktuelle kurser... 3 Skift fra uge- til emneformat... 5 Redigér første

Læs mere

Guide til at tage. Little Bridge. i brug via LMS en. Learning Management System

Guide til at tage. Little Bridge. i brug via LMS en. Learning Management System Guide til at tage Little Bridge i brug via LMS en Learning Management System 1 Indholdsfortegnelse Din aktivitetsmail... 3 Log på LMS... 6 Gennemgang af LMS... 7 Fanebladet Schools... 7 Fanebladet School

Læs mere

Hvorfor skal børn lære at programmere? App Academy. Alle fortjener at kunne programmere

Hvorfor skal børn lære at programmere? App Academy. Alle fortjener at kunne programmere Hvorfor skal børn lære at programmere? App Academy Alle fortjener at kunne programmere App Academy Jernbanegade 27 6000 Kolding +45 51 922 722 info@appacademy.dk www.appacademy.dk Programmering på skemaet

Læs mere

Digitaliseringsstrategi for Folkeskolerne i Lejre Kommune 2013-2016. Formål

Digitaliseringsstrategi for Folkeskolerne i Lejre Kommune 2013-2016. Formål Digitaliseringsstrategi for Folkeskolerne i Lejre Kommune 2013-2016 Formål Digitaliseringsstrategiens formål er at beskrive sammenhængen mellem teknik og læring, mellem digitale læremidler og læringsformer

Læs mere

Åbenhed i online uddannelser

Åbenhed i online uddannelser Åbenhed i online uddannelser Christian Dalsgaard (cdalsgaard@tdm.au.dk) Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier Aarhus Universitet Formål Hvad er de pædagogiske og uddannelsesmæssige muligheder

Læs mere

Raketten - indskoling på Vestre Skole

Raketten - indskoling på Vestre Skole Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 BUU Alm.del Bilag 210 Offentligt Sådan hjælper du dit barn på vej I faget matematik Hjælp barnet til at blive opmærksom på alle de tal, der er omkring det i hverdagen

Læs mere

GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE

GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE Kære lærer! Dette spil er udviklet til historieundervisningen i 7.-9. klassetrin. Spillet handler om Grundloven 1915 og har et særligt fokus på de mennesker i datiden, der

Læs mere

Delprojekt i edidaktik

Delprojekt i edidaktik Delprojekt i edidaktik Elevaktivering gennem omvendt læringsrum (Flipped Classroom) og multi-funktionel social platform. Formål Formålet med delprojektet er at arbejde med øget elevaktivering i læringsprocessen.

Læs mere

TUP-PROJEKT 2014 Udvikling af digitale kompetencer hos undervisere og kursister. EPOS-området DIGITALE SKILLS I AMU NEW PRACTICE.

TUP-PROJEKT 2014 Udvikling af digitale kompetencer hos undervisere og kursister. EPOS-området DIGITALE SKILLS I AMU NEW PRACTICE. TUP-PROJEKT 2014 Udvikling af digitale kompetencer hos undervisere og kursister EPOS-området DIGITALE SKILLS I AMU NEW PRACTICE Pixi-udgave Digitale skills i AMU new practice Formål Projektets formål er

Læs mere

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål Gamemani ac AfMe t t eal mi ndpe de r s e n Mål gr uppe: 5. 7. k l as s e Undervisningsforløb til 5.-7. klasse Game-maniac et undervisningsforløb om gaming til 5.-7. klasse Af Mette Almind Pedersen, lærer

Læs mere

Underviser: Bitten Krabbe (faglærer) Skole: social- og sundhedsskolen FVH. Så generelt er der en stor diversitet blandt vores elever.

Underviser: Bitten Krabbe (faglærer) Skole: social- og sundhedsskolen FVH. Så generelt er der en stor diversitet blandt vores elever. Projektleverance for fase 3 (august-december 2015): Beskrivelse af undervisningsforløb eller læringsaktivitet med udgangspunkt i temaet for fase 3 ELEVEN SOM MEDPRODUCENT I ET FLIPPED KLASSEVÆRELSE Underviser,

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING SIDE 1

LÆRERVEJLEDNING SIDE 1 INDLEDNING Elever i børnehaveklasse til og med 3. klasse lærer sammen, hvordan de er online på en sikker måde. Klasseaktiviteterne og opgavearkene i denne lærervejledning er baseret på lektioner fra programmet.

Læs mere

Web 2.0 generationen nye kommunikationsformer bygger bro mellem elever og undervisning.

Web 2.0 generationen nye kommunikationsformer bygger bro mellem elever og undervisning. 1 Slutrapport. Web 2.0 generationen nye kommunikationsformer bygger bro mellem elever og undervisning. Projekt på Næstved Gymnasium og HF efteråret 2010-sommeren 2011 som del af forsknings- og udviklingsprojektet:

Læs mere

INSPIRATIONSAFTEN: Med læring som fortegn Læringsledelse Pædagogisk udvikling på Søndersøskolen. Lisbet Nørgaard

INSPIRATIONSAFTEN: Med læring som fortegn Læringsledelse Pædagogisk udvikling på Søndersøskolen. Lisbet Nørgaard INSPIRATIONSAFTEN: Med læring som fortegn Læringsledelse Pædagogisk udvikling på Søndersøskolen Lisbet Nørgaard Goddag og velkommen! LISBET NØRGAARD: Erfaring: 2 år som deltidskonsulent 1 år som selvstændig

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress.

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet og lægge nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Retningsliner for etwinning værktøjer

Retningsliner for etwinning værktøjer Retningsliner for etwinning værktøjer Registrer til etwinning Trin 1: Deltagerens data Trin 2: Twinning præferencer Trin 3: Skole data Trin 4: Skole profil TwinFinder Automatisk søgning Gem søgning Avanceret

Læs mere

PLANLÆG, SAMMENSÆT OG DEL UNDERVISNINGSMATERIALE. Fremtidens løsning til distribution af digitalt undervisningsmateriale

PLANLÆG, SAMMENSÆT OG DEL UNDERVISNINGSMATERIALE. Fremtidens løsning til distribution af digitalt undervisningsmateriale PLANLÆG, SAMMENSÆT OG DEL UNDERVISNINGSMATERIALE Fremtidens løsning til distribution af digitalt undervisningsmateriale DE VIGTIGSTE SPØRGSMÅL INDEN VI STARTER HVAD ER ET FORLØB I MEEBOOK? Et forløb er

Læs mere

Digital dannelse/kompetence på Tietgen

Digital dannelse/kompetence på Tietgen Digital dannelse/kompetence på Tietgen FLUID seminar 27. marts 2017 Hvad vil jeg komme ind på? Relationen mellem digital dannelse og digital kompetence på en handelsskole som Tietgen. Hvorfor anvender

Læs mere

Brug af online Egen Indsamling ved forespørgsler om indsamling til fødselsdag, jubilæum, begravelser m.m.

Brug af online Egen Indsamling ved forespørgsler om indsamling til fødselsdag, jubilæum, begravelser m.m. Brug af online Egen Indsamling ved forespørgsler om indsamling til fødselsdag, jubilæum, begravelser m.m. - Guide fra BetterNow Juli 2012 - version 1.0 BetterNow Kristen Bernikowsgade 6 1105 Kbh. K www.betternow.dk

Læs mere

Mindmapping i undervisningen. Inspiration til at inddrage værktøjet MindMeister i din undervisning

Mindmapping i undervisningen. Inspiration til at inddrage værktøjet MindMeister i din undervisning Mindmapping i undervisningen Inspiration til at inddrage værktøjet MindMeister i din undervisning Indhold Dette hæfte er lavet på baggrund af interview med Anette Dalskov, underviser på HHX, Aarhus Business

Læs mere

E-læringsprogrammet Mindfulness i Skolen

E-læringsprogrammet Mindfulness i Skolen E-læringsprogrammet Mindfulness i Skolen Manual til læringsplatform og sideopbygning af Rikke Braren Lauritzen & Trine Gjerløff Indholdsfortegnelse Generelt... 3 Login... 3 Ord- og symbolforklaring...

Læs mere

Modul 1 Adgang til det trådløse netværk, Kommunikation i Lectio, Office

Modul 1 Adgang til det trådløse netværk, Kommunikation i Lectio, Office Modul 1 Adgang til det trådløse netværk, Kommunikation i Lectio, Office 365 Efter gennemgangen af dette modul skal du: 1. Være kommet på skolens trådløse netværk 2. Kunne se dit skema og dine lektier i

Læs mere

Brugervejledning til www.sundhedspaedagogik.net

Brugervejledning til www.sundhedspaedagogik.net Brugervejledning til www.sundhedspaedagogik.net Af Inger Hindhede Kjær (28.02.2013) Indholdsfortegnelse 1 Introduktion til platformen... 2 2 Login processen... 3 2.1 Login på siden... 3 2.2 Sådan logger

Læs mere

Spil og svar. Journal nr. 13.12.599. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive

Spil og svar. Journal nr. 13.12.599. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive Journal nr. 13.12.599 Spil og svar Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.dk Kolofon HVAL-vejledning Spil og svar

Læs mere

Selvfortælling - Gennemførelse

Selvfortælling - Gennemførelse Selvfortælling - Gennemførelse Undervisningsaktiviteter Hvad gør læreren? Introduktion Lektion 1-2 Læreren fortæller klassen, at de skal i gang med et forløb om digitale selvfortællinger, hvor hver elev

Læs mere

Guide til elevnøgler

Guide til elevnøgler 21SKILLS.DK Guide til elevnøgler Forslag til konkret arbejde Arbejd sammen! Den bedste måde at få de 21. århundredes kompetencer ind under huden er gennem erfaring og diskussion. Lærerens arbejde med de

Læs mere

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket. Vistemmernu Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.dk Kolofon HVAL-vejledning Vistemmernu på HVAL.DK Forfatter: Susanne

Læs mere

Indhold. ipad introduktion 2 SORØ PRIVATSKOLE. Kære forældre

Indhold. ipad introduktion 2 SORØ PRIVATSKOLE. Kære forældre ipad introduktion ipad introduktion 2 Kære forældre Nu er vi ved at være klar til at udlevere ipads til eleverne i indskolingen. Det er vores ambition, at ipads i løbet af ganske kort tid vil være et vigtigt

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold:

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress: Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Praktik i andre skoleformer 09 Christine Nadja Hansen 270808. Praktikrapport. Faktuelle oplysninger... 2. Kontaktoplysninger på praktikstedet...

Praktik i andre skoleformer 09 Christine Nadja Hansen 270808. Praktikrapport. Faktuelle oplysninger... 2. Kontaktoplysninger på praktikstedet... Praktikrapport Indhold Faktuelle oplysninger... 2 Kontaktoplysninger på praktikstedet... 2 Hvorfor jeg valgte netop dette land, og dette sted... 2 Blake School... 2 Anbefalinger og gode råd til kommende

Læs mere

Valgmodul foråret 2016: Digital produktion og didaktiske designere Undervisere Kursusperiode: ECTS- point Beskrivelse: Formål og indhold Læringsmål

Valgmodul foråret 2016: Digital produktion og didaktiske designere Undervisere Kursusperiode: ECTS- point Beskrivelse: Formål og indhold Læringsmål Valgmodul foråret 2016: Digital produktion og didaktiske designere Undervisere: Lektor Karin Levinsen, AAU Professor Birgitte Holm Sørensen, AAU Kursusperiode: 15. januar 2016 7. juni 2016 ECTS- point:

Læs mere

KAN 95 DRENGE RYKKE SIG 2-3 SKOLEÅR PÅ 20 DAGE? LøkkeFondens projekter

KAN 95 DRENGE RYKKE SIG 2-3 SKOLEÅR PÅ 20 DAGE? LøkkeFondens projekter KAN 95 DRENGE RYKKE SIG 2-3 SKOLEÅR PÅ 20 DAGE? LøkkeFondens projekter JA, DET KAN DE. OG DET GJORDE DE. LØKKEFONDENS PROJEKTER LøkkeFonden udvikler konkrete projekter, der kan virke til gavn for drenge

Læs mere

Luvit mini-manual. Kom i gang med Luvit

Luvit mini-manual. Kom i gang med Luvit Luvit mini-manual Januar 2009, Jane Andersen Kom i gang med Luvit Hvad er Luvit? Luvit er et web-baseret it-system, som indeholder et kursus undervisningsmaterialer, øvelser og elektroniske konferencer,

Læs mere

Undervisning. Verdens bedste investering

Undervisning. Verdens bedste investering Undervisning Verdens bedste investering Undervisning Verdens bedste investering Lærerne har nøglen The principles show how important are design and the orchestration of learning rather than simply providing

Læs mere

Uddannelsesplan for lærerstuderende Mørke Skole, 2.årgang ( )

Uddannelsesplan for lærerstuderende Mørke Skole, 2.årgang ( ) Uddannelsesplan for lærerstuderende Mørke Skole, 2.årgang (2014-15) Kultur og særkende som uddannelsessted Mørke Skole er en fuldt udbygget distriktsskole, beliggende i Mørke by, Syddjurs Kommune. Skolen

Læs mere

Find og brug informationer om uddannelser og job

Find og brug informationer om uddannelser og job Find og brug informationer om uddannelser og job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 4. 6. klasse Faktaboks Kompetenceområder: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Synlig læring nøglen til læring v/ James Nottingham

Synlig læring nøglen til læring v/ James Nottingham Synlig læring nøglen til læring v/ James Nottingham konference 22.10.14 som led i plan for kompetenceudvikling i Aabenraa kommune www.challenginglearning.com www.jamesnottingham.co.uk www.visiblelearningplus.com

Læs mere

Sammenfatning af lærerevaluering i 1v November 2007

Sammenfatning af lærerevaluering i 1v November 2007 Lærerevaluering november 2007 Side 1 af 8 1v Helsingør Gymnasium Sammenfatning af lærerevaluering i 1v November 2007 Nedenstående er en sammenfatning af den første lærerevaluering, der er gennemført i

Læs mere

WISEflow Guide til deltagere

WISEflow Guide til deltagere WISEflow Guide til deltagere Version 2.8.0 1 Indhold Deltager: Sådan kommer du i gang... 3 Opsætning af profil... 3 Flow-oversigt... 6 Flow-typer... 7 Flowets tilstand... 7 Hvordan afleverer jeg min besvarelse?...

Læs mere

Design dit eget computerspil med Kodu

Design dit eget computerspil med Kodu Design dit eget computerspil med Kodu I sensommeren var vi to CFU-konsulenter ude i SFO en på Borup Ris Skolens Grønbro-afdeling. Her var vi sammen med børnene for at få erfaringer i arbejdet med platformen

Læs mere

Udfordring AfkØling. Lærervejledning. Indhold. I lærervejledningen finder du følgende kapitler:

Udfordring AfkØling. Lærervejledning. Indhold. I lærervejledningen finder du følgende kapitler: Udfordring AfkØling Lærervejledning Indhold Udfordring Afkøling er et IBSE inspireret undervisningsforløb i fysik/kemi, som kan afvikles i samarbejde med Danfoss Universe. Projektet er rettet mod grundskolens

Læs mere

Kom godt i gang med Fronter

Kom godt i gang med Fronter 1 Kom godt i gang med Fronter. Kom godt i gang med Fronter Sådan logger du på Først skal du hente dit Brugernavn på https://netid.ucl.dk/ Du skal taste dit CPR-nummer med bindestreg: (Hav tålmodighed det

Læs mere

Pædagogisk vejledning. Industriens LEAN-kørekort

Pædagogisk vejledning. Industriens LEAN-kørekort Pædagogisk vejledning Industriens LEAN-kørekort Indholdsfortegnelse Indledning 3 Læsevejledning 3 1. Forudsætninger 3 1.1. Målgruppe 3 1.2. Deltagerforudsætninger 4 1.3. AMU kurserne i LEAN-kørekortet

Læs mere

KOMPETENT KOMMUNIKATION

KOMPETENT KOMMUNIKATION KOMPETENT KOMMUNIKATION Kræves det, at eleverne kommunikerer deres egne idéer vedrørende et koncept eller et emne? Skal kommunikationen understøttes med beviser og være designet med tanke på et bestemt

Læs mere

Grupperum. Eksempel. Vejledning - Grupperum

Grupperum. Eksempel. Vejledning - Grupperum Grupperum Som gruppe har man mulighed for at danne en fælles "base" i Punkt KU ved at oprette et grupperum. Basen kan bruges til at udveksle beskeder, skabe overblik i en fælles kalender, og til at samle

Læs mere

DIGITALE TEKNOLOGIER I VVS ENERGIUDDANNELSEN FORSKER-PRAKTIKERNETVÆRKSMØDE OM IT I EUD

DIGITALE TEKNOLOGIER I VVS ENERGIUDDANNELSEN FORSKER-PRAKTIKERNETVÆRKSMØDE OM IT I EUD DIGITALE TEKNOLOGIER I VVS ENERGIUDDANNELSEN FORSKER-PRAKTIKERNETVÆRKSMØDE OM IT I EUD SØREN HELBO UNDERVISER VVS ENERGIMONTØR VVS INSTALLATØR LIDT OM MIG SELV. COMPUTERNØRD - ELLER SOM GYNTHER BENÆVNER

Læs mere

Digital mobning og chikane

Digital mobning og chikane Film 3 7. 10. klasse Lærervejledning >> Kolofon Digital mobning er udgivet af Børns Vilkår. Materialet er produceret i samarbejde med Feldballe Film og TV. Kort om materialet Tidsforbrug To til tre lektioner.

Læs mere

Introduktionstilbud til de to første moduler af UJJ Praktiske undervisningsteknikker til dig der underviser.

Introduktionstilbud til de to første moduler af UJJ Praktiske undervisningsteknikker til dig der underviser. UJJ Undervisnings Jiu Jitsu Introduktionstilbud til de to første moduler af UJJ Praktiske undervisningsteknikker til dig der underviser. Bang Akademi introducerer nu Undervisnings Jiu Jitsu, den eneste

Læs mere

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress.

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

En beskrivelse af det dannelses- lærings og fagsyn som udgør jeres fundament for jeres planlægning af forløbet

En beskrivelse af det dannelses- lærings og fagsyn som udgør jeres fundament for jeres planlægning af forløbet AD-ugen 46-2013 Didaktiske overvejelser En beskrivelse af det dannelses- lærings og fagsyn som udgør jeres fundament for jeres planlægning af forløbet Vi har valgt at anskue vores læringssyn som værende

Læs mere

Valgmodul 2013/2014: Ikt, didaktisk design og matematik. Undervisere: Lektor Morten Misfeldt. Kursusperiode: 7. september 2013 21.

Valgmodul 2013/2014: Ikt, didaktisk design og matematik. Undervisere: Lektor Morten Misfeldt. Kursusperiode: 7. september 2013 21. Valgmodul 2013/2014: Ikt, didaktisk design og matematik Undervisere: Lektor Morten Misfeldt Kursusperiode: 7. september 2013 21. januar 2014 ECTS-points: 5 = 5 x 27,5 = 137,5 timers studenterbelastning

Læs mere

Læringsstile. er kun en del af løsningen. Af Morten Stokholm Hansen, lektor

Læringsstile. er kun en del af løsningen. Af Morten Stokholm Hansen, lektor Læringsstile er kun en del af løsningen Af Morten Stokholm Hansen, lektor Gauerslund Skole og skoleleder Magnus te Pas blev landskendt i efteråret 2008, da de forsøgte at blive en skole i verdensklasse

Læs mere

ipad introduktion 2 SORØ PRIVATSKOLE Kære forældre

ipad introduktion 2 SORØ PRIVATSKOLE Kære forældre ipad introduktion 2 Kære forældre Vi er nu klar til at udlevere ipads til eleverne i indskolingen. Det er vores ambition, at ipads i løbet af ganske kort tid vil være et vigtigt værktøj i elevernes læring

Læs mere

Certificeret vejleder i Karlstadmodellen.

Certificeret vejleder i Karlstadmodellen. 2014 Certificeret vejleder i Karlstadmodellen. Uddannelsen starter fredag den 31/1-14 I samarbejde med IAKM DK - CVR 34 78 33 81 og professor Iréne Johansson. 0 Baggrund Karlstadmodellen er navnet på en

Læs mere

Rybners Gymnasium HHX

Rybners Gymnasium HHX Datarapportering Elevtrivselsundersøgelse 203 Rybners Gymnasium HHX Udarbejdet af ASPEKT R&D Rybners Gymnasium - HHX Elevtrivselsundersøgelse 203 Undersøgelsen på Rybners Gymnasium, HHX Der har deltaget

Læs mere

Hensigten har været at træne de studerende i at dele dokumenter hvor der er mulighed for inkorporering af alle former for multimodale tekster.

Hensigten har været at træne de studerende i at dele dokumenter hvor der er mulighed for inkorporering af alle former for multimodale tekster. Projekt edidaktik Forsøg med multimodal tekstproduktion På Viden Djurs er der I to klasser blevet gennemført et forsøg med anvendelse af Microsoft Office 365. Hensigten har været at træne de studerende

Læs mere

Digital læring i AMU

Digital læring i AMU Digital læring i AMU En undersøgelse af barrierer og holdninger Steen Grønbæk 1 stgr@mercantec.dk Kort om TUP-projekt Digital læring i AMU Formålet med projektet er at udvikle, afprøve og dokumentere læringsforløb,

Læs mere

05-02-2012. Introduktion. Introduktion. Introduktion. Læs sammen med børn Dialogisk læsning skaber mere sproglig interaktion ved

05-02-2012. Introduktion. Introduktion. Introduktion. Læs sammen med børn Dialogisk læsning skaber mere sproglig interaktion ved Introduktion Fra oplæsning til dialogisk læsning Oplæsning: Opæs tidlige geundersøgelser desøgese har vist, s,at traditionel opæs oplæsning ger godt fordi der er samvær med voksne det skaber fælles opmærksomhed

Læs mere

Vil du udvikle din undervisning ved at bruge Blackboard og andre digitale værktøjer?

Vil du udvikle din undervisning ved at bruge Blackboard og andre digitale værktøjer? Blackboard og andre digitale værktøjer 1 Vil du udvikle din undervisning ved at bruge Blackboard og andre digitale værktøjer? Som led i Aarhus BSS blended learning strategi tilbyder Center for Undervisning

Læs mere

Stort tillykke. med din nye Ipad! Intro og retningslinjer for Ipad. Ringsted Lilleskole August 2013

Stort tillykke. med din nye Ipad! Intro og retningslinjer for Ipad. Ringsted Lilleskole August 2013 Stort tillykke med din nye Ipad! Intro og retningslinjer for Ipad Ringsted Lilleskole August 2013 Vi håber på, at din nye Ipad bliver til stor hjælp i det daglige arbejde både på skolen og hjemme. Der

Læs mere

Varde Handelsskole og Handelsgymnasium HG

Varde Handelsskole og Handelsgymnasium HG Datarapportering Elevtrivselsundersøgelse Varde Handelsskole og Handelsgymnasium HG Udarbejdet af ASPEKT R&D Varde Handelsskole og Handelsgymnasium - HG Elevtrivselsundersøgelse Undersøgelsen på Varde

Læs mere

Film - 7 gode argumenter for at arbejde med film

Film - 7 gode argumenter for at arbejde med film Film - 7 gode argumenter for at arbejde med film Film er så stor en del af børns hverdag, at det er vigtigt at arbejde pædagogisk med film helt ned til børnehavealderen og i hele skoleforløbet. Der er

Læs mere

TANKER BAG DEN PAPIRLØSE KLASSE. Pilotprojekt med tablets på Køge Handelsgymnasium

TANKER BAG DEN PAPIRLØSE KLASSE. Pilotprojekt med tablets på Køge Handelsgymnasium TANKER BAG DEN PAPIRLØSE KLASSE Pilotprojekt med tablets på Køge Handelsgymnasium Tablets er nyt element i pædagogikken? ipad vs Windows 8 tablet 1/2 Infrastruktur er klar: - Tablet med Windows 8 passer

Læs mere

Modul 1 Adgang til det trådløse netværk, Kommunikation i Lectio og Office365 Efter gennemgangen af dette modul skal du:

Modul 1 Adgang til det trådløse netværk, Kommunikation i Lectio og Office365 Efter gennemgangen af dette modul skal du: Modul 1 Adgang til det trådløse netværk, Kommunikation i Lectio og Office365 Efter gennemgangen af dette modul skal du: 1. Være kommet på skolens trådløse netværk 2. Kunne se dit skema og dine lektier

Læs mere

Modulansvarlig Elsebeth Korsgaard Sorensen (Dept. of Learning and Philosophy, Aalborg University)

Modulansvarlig Elsebeth Korsgaard Sorensen (Dept. of Learning and Philosophy, Aalborg University) Semesterbeskrivelse OID 4. semester. Semesterbeskrivelse Oplysninger om semesteret Skole: Statskundskab Studienævn: Studienævn for Digitalisering Studieordning: Studieordning for Bacheloruddannelsen i

Læs mere

Mirror, Mirror on the Wall

Mirror, Mirror on the Wall Mirror, Mirror on the Wall Niveau 8. klasse Varighed 12-16 lektioner Om forløbet Der er mere end nogensinde i vores samfund fokus på krop, sundhed, velvære og kropsidealer. Vi bliver bombarderet med gode

Læs mere

Odder er en digital kommune, derfor var den analoge løsning ikke en mulighed. Selv ikke i sparetider.

Odder er en digital kommune, derfor var den analoge løsning ikke en mulighed. Selv ikke i sparetider. Odder satser digitalt i disse år. Ikke blot på skoleområdet, men også inden for andre sektorer. Skoleområdet har fået en del fokus, fordi vi er den første kommune i Europa, som indfører Ipads til både

Læs mere