Blended Learning & læringsplatforme. Hvordan du kommer i gang med blended learning i morgen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Blended Learning & læringsplatforme. Hvordan du kommer i gang med blended learning i morgen"

Transkript

1 Blended Learning & læringsplatforme Hvordan du kommer i gang med blended learning i morgen

2 Hvad er blended learning? I takt med at internetteknologien bliver stadig vigtigere, forandrer det moderne klasseværelse sig også og en af de største ændringer er blended learning. Men hvad er blended learning? Og hvordan er det anderledes fra det, du tidligere har gjort? Blended learning kan defineres som en blanding af tilstedeværelsesundervisning (ansigt til ansigt) og online læring. Eleverne har nogle valgmuligheder i forhold til, hvor de lærer pensum (i skolen, derhjemme eller en mellemting), og hvornår de laver lektier (i skoletiden, om aftenen eller i weekenden). Men det er stadig læreren, der bestemmer hvor langt valget rækker, og hvilke elementer i elevens uddannelse der gennemføres online, og hvilke elementer der afsluttes i klassen. Da vi lavede research til denne rapport, besøgte vi mange skoler og uddannelsesinstitutioner. Mange af de lærere, vi talte med, var ikke klar over, at de praktiserede blended learning. De gjorde simpelthen, hvad de altid havde gjort: bad eleverne studere i deres egen tid (lektier, for eksempel). Den eneste forskel var, at deres elevers selvstudium blev støttet af læringsressourcer på nettet. Sikker og tidsbesparende læringsrum på nettet Med brugen af læringsplatforme får lærere og elever/studerende adgang til et fælles online læringsmiljø, som kun de har adgang til. Det gør det muligt for læreren at oprette og administrere online aktiviteter, hvor eleverne kan chatte, dele viden, stille spørgsmål, få adgang til læringsressourcer og fuldføre arbejde online uden at bekymre sig om, at tilfældige internetbrugere kan falde over oplysningerne. Der er også stadig flere digitale ressourcer, der kan bruges i undervisningen. Det gælder træningsvideoer, interaktive læringsspil og apps, der giver elever/studerende mulighed for at lave videoer, animationer, websider, podcasts, musik og meget mere. Alt dette styrker elevernes engagement og giver i sidste ende bedre resultater. Denne rapport undersøger, hvordan læringsplatforme kan hjælpe lærerne med at lykkes med blended learning. I rapporten vil du: Se eksempler på skoler og lærere, der bruger blended learning i praksis Se modeller af blended learning Få idéer til enkle metoder, som gør, at du kan begynde med blended learning i morgen

3 Indhold 4 Hvorfor en blanding? Ti grunde til at lærere begynder at bruge blended learning. Eksempler fra virkelige klasseværelser 7 Flipped classroom Sådan bruger en lærer video til at undervise udenfor klasserummet, så klassetiden bliver mere effektiv. 8 Rotation, rotation, rotation Se hvordan rotationsmodellen hjælper med at give eleverne den variation, de ønsker sig. 10 Learning by Design En prisvindende tilgang til læring, som inspirerer til kreativitet og bedre studiefærdigheder. 12 Idræt på nettet Sådan bruger en skole nettet til at undervise i praktiske færdigheder. Teorien 14 Modellerne Sådan definerer en førende ekspert i blended learning de forskellige modeller for blended learning. Begynd at blande i dag 17 Få gang i diskussionerne Sådan får du dine elever til at diskutere før og efter timen med online diskussioner. 18 Brug video i klassen og derhjemme Hvorfor undervise i teori, når tusindvis af flotte videoer kan gøre det for dig? 19 Brug webkameraer til repetition Sådan kan eleverne bruge webkameraer som hjælp til repetition. 20 Sociale medier i et sikkert miljø En enkel måde til at skabe et delt rum på nettet, som dine elever vil kunne lide. 21 Differentierede opgaver Sådan kan to minutter fra dig inspirere eleverne til bedre præstationer. Læs mere 23 Hvis du vil vide mere Her kan du blive endnu klogere.

4 4 Blended learning & læringsplatforme Ti fordele ved blended learning Alle uddannelsesinstitutioner og lærere, vi talte med ved udarbejdelsen af denne rapport, begyndte at bruge blended learning på baggrund af et pædagogisk ønske. Ja, sagde de, blended learning kræver en forståelse af teknologi, men teknologien er kun et middel til at nå målet. Her er nogle af de fordele, de får fra blended learning. 1 En mere effektiv brug af tiden i klasseværelset De færreste lærere sparer tid ved at bruge blended learning. Men det gør det muligt for dem at bruge den begrænsede tid, de har med deres elever, bedre. Ved at flytte nogle af de traditionelle aktiviteter i klasseværelset til internettet, ender du med at bruge mindre tid på at tale foran klassen og mere tid på at arbejde med de enkelte elever. Forskning fra professor ved Auckland University John Hattie viser, at en nøgle til vellykket undervisning er mindre taletid fra læreren og bedre relationer mellem elever og lærere. 2 Med mere tid til at arbejde med de enkelte elever i klassen oplever lærerne, at de bedre kan differentiere deres undervisning, så den passer til individuelle behov, og de får bedre tid til at besvare elevernes spørgsmål og give individuel feedback. Mange ressourcer på nettet differentierer også automatisk. Det er for eksempel muligt at indstille matematikopgaver til at blive gradvist sværere, jo flere spørgsmål eleven besvarer korrekt. Enklere differentiering 3 Mere aktive elever Blended learning-modeller som Flipped Classroom bruger videoer og ressourcer på nettet til at forberede eleverne, før de kommer til timen. På den måde har eleverne allerede lært teorien og kan bruge tiden i klasseværelset til at omsætte denne teori til praksis. I denne model tager læreren rollen som guide og mentor. Det er også muligt for dig at vurdere elevernes arbejde før timen så du ved præcist, hvad dine elever har brug for hjælp til. Dette knytter an til en anden konklusion fra John Hattie: at 50% af hvad der undervises i klasseværelset allerede er kendt for eleverne. 4 Mere kreativitet for eleverne Der findes tusindvis af ressourcer på nettet, der giver eleverne mulighed for at lave videoer, animationer, podcasts og nye medier. Dette giver eleverne nye måder at gå ind i arbejdet på og udtrykke, det de har lært. Stærkere elever kan lave ekstra arbejde online for at vise deres viden og forståelse af et emne uden, at det tager værdifuld tid i klassen.

5 5 5Bedre forberedte elever Når lektierne er lavet på nettet, og eleverne har forberedt sig på forhånd (for eksempel i Flipped Classroom-modellen), kommer eleverne bedre forberedt til klassen. Det betyder ofte, at de bliver mere engageret i emnet. 7Mange læreres skriveborde og tasker er fulde af elevopgaver, der skal rettes og gives tilbage. Karakterer og feedback skal registreres. Læringsplatforme på nettet digitaliserer mange opgaver, så du kan give din vurdering online. Mindre papirarbejde 6At undervise i 21st century skills Nutidens elever skal lære hvordan de skal arbejde, studere og samarbejde på nettet. De har også brug for at udvikle kritisk tænkning og kreative evner, der efterspørges af moderne arbejdsgivere. Blended learning hjælper dig med at undervise i disse færdigheder ved at opmuntre eleverne til at arbejde, dele og samarbejde på nettet. Mange læringsplatforme tilføjer automatisk karakterer og feedbackkommentarer til elevernes karakterbøger, og gør også disse oplysninger tilgængelige for andre lærere, administratorer og forældre. 8Alle læringsressourcer på ét sted Du kan få adgang til ressourcer fra enhver computer, der er tilsluttet internettet. Det betyder, at du kun behøver at uploade en video, et link til en hjemmeside, avisartikel eller en anden ressource én gang. Dine elever vil derefter kunne få adgang til det fra deres computere derhjemme eller computere på skolen. 9Selvom it-konfigurationen, der kræves for at undervise med blended learning, kræver en vis investering i opstarten, rapporterer mange skoler og uddannelsesinstitutioner om reducerede omkostninger på grund af reducerede udgifter til lærebøger, papir og fotokopiering på lang sigt. Lavere omkostninger 10 Bedre informerede forældre Da de fleste elever laver lektierne på nettet derhjemme, har forældrene bedre muligheder for at deltage og hjælpe deres børn. Dermed får eleverne mere støtte fra forældre, og forældrene føler sig mere involveret i deres børns skolearbejde.

6 Case-historier Eksempler på blended learning fra virkeligheden Mange lærere praktiserer allerede blended learning. Her er fire eksempler på lærere og skoler, som har tilrettet teorier om blended learning til deres egne behov med stor succes. Historierne her viser én model for blended learning. De fleste af de omtalte lærere blander imidlertid flere undervisningsmetoder og låner forskellige teknikker for at tilpasse undervisningen til emnet og eleverne. Dermed bruger de forskellige modeller i løbet af et skoleår eller en uge.

7 Blended learning & læringsplatforme 7 1 Lærerne vender klasseværelset om At give lektier for at forberede eleverne til timerne har altid været en del af undervisningen. Med de nye læringsplatforme har det aldrig været nemmere og mere effektivt at vende klasseværelset om, det såkaldte Flipped Classroom. I traditionelle undervisningsmodeller lærer eleverne teorien i klassen og laver derefter opgaver derhjemme. Flipped Classroom vender dette om (deraf navnet). Kernen i konceptet er, at man forbereder eleverne til det arbejde, de skal lave i klassen, så læreren kan bruge tiden i klassen mere effektivt. Da en gymnasielærer i Norge prøvede det, opdagede hun, at hun brugte mindre tid foran klassen og mere tid på at arbejde med de enkelte elever. Her er, hvordan hun gør det. Skolearbejde hjemme, lektier i skolen Læreren filmer sig selv, mens hun forklarer den teori, hun vil bruge i den næste time. Hun lægger videoen på skolens læringsplatform som en lektie. Eleverne ser videoen som lektie og gennemfører derefter en hurtig digital test på læringsplatformen for at kontrollere, at de har forstået teorien. Testrapporten fortæller læreren, om nogen har haft svært ved et særligt aspekt af teorien. Denne information er vigtig, da det betyder, at hun kan planlægge sin næste klasse mere effektivt for at sikre, at hun fokuserer på de områder, hvor hendes elever har mest brug for hjælp. Hun kan også udpege dem, der har særlige behov for hjælp og afsætte tid til at arbejde med dem individuelt. Lærere er til stede i vigtige faser af undervisningen Denne undervisningsmetode gør også læringen mere effektiv. At se videoer er en lav-kognitiv proces. Det drejer sig bare om at absorbere information, og kun lidt kritisk tænkning er påkrævet. Opgaveløsning derimod er en høj-kognitiv proces, der kræver evner for problemløsning. Med konceptet om Flipped Classroom bliver dette høj-kognitive arbejde udført i klassen, med læreren til stede for at hjælpe, vejlede og yderligere udfordre eleverne. Mere end bare video Du behøver ikke at være filmproducer for at praktisere Flipped Classroom. Du kan bruge mange forskellige ressourcer til at forklare teorien, fx pdffiler, lydoptagelser, websteder. Flipped Classroom etablerer en ramme, der sikrer, at eleverne får en personlig undervisning skræddersyet til deres individuelle behov. Fra Why Flipped Classrooms are Here to Stay af pionererne indenfor Flipped Classroom Jonathan Bergmann og Aaron Sams Elever: Mellemtrin og overbygning i grundskolen og ungdomsudd. Fag: Matematik, dansk, naturfag osv. Blended learning model: Flipped classroom Processen: Eleverne lærer teori hjemme og løser opgaver i klassen Værktøjer: itslearnings læringsplatform og et webcam

8 8 Blended learning & læringsplatforme Rotationsmodellen giver lærerne mere tid sammen med eleverne 2Rotationsmodellen i blended learning er en enkel måde at variere undervisningen på, som sikrer, at du får mere tid med de enkelte elever. Det er starten på en ny dag for eleverne på denne folkeskole i Massachusetts, USA. 24 elever er samlet foran det interaktive whiteboard for at brainstorme på forskellige ord, der begynder med bogstavet L. Når de har fundet alle de ord, de kender, deler læreren eleverne op i grupper på fire, og hver gruppe går til en arbejdsstation i en anden del af rummet. Forskellige aktiviteter ved hver station I løbet af timen vil grupperne arbejde på alle arbejdsstationer i 20 minutter. Ved hver station laver de forskellige aktiviteter relateret til bogstavet L, nogle gange som gruppearbejde og nogen gange individuelt. Dette er en enkel måde for læreren at introducere forskellige typer aktiviteter og læringsmetoder for eleverne. Det vigtigste for læreren er at tilpasse hver station, så aktiviteterne er varierede, men stadig sammenhængende. Ved et bord arbejder eleverne for eksempel med modellervoks for at danne ord med bogstavet L. Ved et andet matcher eleverne ord med billeder. Der er også et læsehjørne med bogreoler og bløde stole, hvor eleverne læser bøger og derefter diskuterer dem med hinanden. Selv om arbejdet, der udføres ved stationerne varierer afhængigt af

9 9 emnet, er der altid to stationer, der er de samme: pc-stationen og lærerens station. At tage online-arbejde ind i timen Pc-arbejdsstationen har fem internetopkoblede pc er, hvor eleverne arbejder med digitale læringsspil, læse- og lytteaktiviteter eller aktiviteter på nettet, der er designet specielt til elever og lærere. Denne station hjælper eleverne med at udvikle færdigheder, der kræves i nutidens samfund, også kaldet 21st century skills. Da de fleste aktiviteter på nettet har et element af interaktion i sig (de giver fx tip, hvis eleven gør noget forkert), synes eleverne, at det er en engagerende måde at arbejde på. Pc erne med internetopkobling har også fordele for læreren. Mange læringsaktiviteter på nettet giver resultatrapporter, der fortæller læreren, hvor godt eleverne klarede sig, og hvor de havde problemer. Og selv hvis klassen skifter lokale, er aktiviteterne på nettet stadig tilgængelige, og tidligere arbejde er gemt, uanset hvilken pc man har brugt. Individuel undervisning på lærerens station Ved lærerens station arbejder læreren med en lille gruppe af elever ad gangen. Dette giver læreren mulighed for at give den enkelte elev individuel opmærksomhed og sikrer, at elevens arbejdsdag har en god balance mellem direkte undervisning og gruppearbejde. station arbejder eleverne på et højere kognitivt niveau, fordi de straks får feedback fra læreren. Pc-stationen er noget midt imellem, da eleverne får feedback fra interaktive aktiviteter. Brug tiden på den bedste måde Lærerne på skolen bruger alle denne metode i større eller mindre grad. Alle lærere er for eksempel enige om, at det er en god model at bruge til at undervise i grammatik. De er overbeviste om, at det hjælper dem med at få mest muligt ud af den tid, de har med hver elev, da de bruger det meste af deres tid på at arbejde med meget små grupper. Da de fleste stationer kræver, at eleverne arbejder selvstændigt, er de ofte tilpasset et lavere kognitivt niveau. Ved lærerens Elever: Grundskole Fag: Grammatik, læsning, matematik osv. Blended learning model: Rotation mellem stationer Processen: Eleverne skifter mellem læringsstationer i klassen Værktøjer: Fem pc er + itslearnings læringsplatform + pædagogiske aktiviteter på nettet

10 10 Blended learning & læringsplatforme 3 Learning by Design Learning by Design er en innovativ tilgang til læring, som lader eleverne bestemme, hvad de skal lære, og hvordan de vil vise det, de har lært. Udover at inspirere elever lader denne prisbelønnede tilgang til blended learning lærere skræddersy undervisningen af den enkelte elev. Learning by Design Spørg en flok 11-årige børn, hvad de ved om Australien, og du får en bred vifte af svar, fra kænguruer til Great Barrier Reef. Dette giver læreren en udfordring: hvad skal man lære sine elever, når de alle har forskellige udgangspunkter og interesser? Svaret er Learning by Design, en innovativ tilgang til læring, der praktiseres af en række grundskoler og ungdomsudddannelser i Holland. Hej, hvad vil du lære i dag? Learning by Design er en undervisningstilgang, der giver eleverne kontrol over, hvad de lærer og hvornår og opfordrer dem til at komme med kreative måder at udtrykke, hvad de har lært. Hvis klassen for eksempel lærer om solsystemet, begynder eleverne med en brainstorm over, hvad de allerede kender, samt hvad de ønsker at vide. Eleverne, der arbejder i små grupper, begynder derefter at finde svarene: fra opslagsværker, bøger, internet, deres forældre og søskende og alle ressourcer, de mener, er brugbare. Når eleverne har svarene, skaber de et produkt som regel en video, præsentation eller podcast, som forklarer svarene til resten af klassen. Dette produkt bliver derefter vist til resten af klassen og giver grundlag for vurderingen af eleven (karakteren).

11 11 Individuel undervisning til hver elev Learning by Design indebærer en stor ændring i lærerrollen, og de fleste lærere skal uddannes i den nye måde at arbejde på. Læreren bruger mindre tid på at tale foran klassen. I stedet faciliterer de elevernes arbejde og styrer retningen på de spørgsmål eleven skal besvare, udpeger nyttige ressourcer, vejleder dem i deres arbejde, at holde dem på spor og sikrer, at de yder deres bedste. Dette giver læreren mere tid til at skræddersy undervisningen til hvert barn. Hvis en lærer bemærker, at et barn kæmper eller skal skubbes videre kan de træde ind med en-tilen undervisning, give eleverne ekstra undervisningsmaterialer eller justere gruppearbejdet, så det passer bedre til deres behov. Motiverede elever og forældre Maria Skolen i Holland vandt den nationale undervisningspris 2011 (grundskolekategorien) for sin tilgang til Learning by Design. Ifølge skoleleder Gerard ann de Stegge er dette en metode, som både lærere, elever og forældre sætter stor pris på. Eleverne synes, det er utrolig motiverende og tilfredsstillende at arbejde på denne måde. Forældrene har også været virkelig positive. De involverer sig mere i skolearbejdet end før. De besvarer spørgsmål, hjælper med at finde fakta og hjælper endda med videoredigering. Vi kan også se, at vores elevers studiefærdigheder er forbedret markant, siden vi introducerede Learning by Design for et par år siden. Men endnu vigtigere, ser jeg mere motiverede og gladere elever og mere motiverede og gladere lærere. Elever: De ældste klasser i grundskolen og ungdomsudd. Fag: Matematik, naturfag, geografi, osv. Blended learning model: Flex model Processen: Eleverne arbejder selvstændigt og finder oplysninger om emner, læreren fungerer som vejleder Værktøjer: En computer til hver elev, itslearnings læringsplatform

12 12 4 Blended learning & læringsplatforme Idrætsundervisning på nettet Tidspunktet er op til dig Denne model fungerer over en periode på uger og måneder, men det er muligt at bruge den samme model indenfor forskellige tidsrammer. Sygeplejeskoler bruger ofte denne model for at sikre, at de sygeplejestuderende kan fortsætte med at studere, mens de er i praktikophold. Skoler kan også bruge modellen til at give online-undervisning mellem ugentlige klasser. En uddannelsesinstitution i Tyskland, som tilbyder fjernundervisning, har erfaret, at blended learning kan hjælpe tusindvis af studerende fra hele landet med kurser og opkvalificering, selv når man arbejder på fuld tid, ved at lade dem studere i deres eget tempo og med deres egen stil. Udvidelse af klasseværelset De højere læreanstalter modtager studerende med mange typer baggrunde, og da mange studerende har deltids- eller fuldtidsjob, skal undervisningen være fleksibel. Løsningen, som er udviklet på denne uddannelsesinstitution, er baseret på fjernundervisningskurser, der blander læring på nettet med tilstedeværelsesundervisning (ansigt-til-ansigt). Aflevering af opgaver på nettet Ved begyndelsen af kurset får alle studerende adgang til itslearning, skolens læringsplatform på nettet. Dette giver de studerende adgang til at studiematerialer, herunder forelæsninger på nettet, links til artikler, podcasts og træningsvideoer, når som helst og hvor som helst med en internetforbindelse. De studerende begynder med at arbejde sig igennem materialerne i deres eget tempo. Når læreren mener, at de studerende er klar, giver hun dem opgaver, som skal teste og udvide deres nye viden. De studerende arbejder online for at fuldføre opgaver, som kan være både teoretiske og praktiske (for eksempel kan en opgave om stavgang omfatte at optage video af sig selv, mens man går). Fra internettet til klasseværelset Efter at have fuldført online-delen af kurset, mødes de studerende med undervisere og andre studerende i to uger på en af institutionens fire vigtigste studiesteder. På længere kurser gentages dette mønster med mere netbaseret læring efterfulgt af flere undervisningstimer i klassen. Studerende: Studerende på professionsuddannelse Fag: Idræt Blended learning model: Forbedret virtuel model Processen: Læring på nettet efterfulgt af klasseundervisning ansigt-til-ansigt Værktøjer: itslearnings læringsplatform Den sidste fase af alle kurser er en todelt certificeringsproces: de studerende har en mundtlig og en skriftlig eksamen, og de arbejder hjemmefra med en skriftlig opgave, der går i dybden med et udvalgt emne. Et fællesskab på nettet For lærerne er den største udfordring at sikre, at de studerende ikke føler sig isolerede, når de studerer hjemme. Ifølge en af lærerne er det vigtigste at skabe et fællesskab på nettet, som de studerende kan føle sig som en del af. For eksempel kan hver lærer og elev skrive en kort introduktion af sig selv ved starten af hvert kursus, så alle ved, hvem der deltager i kurset; og hver uge sætter læreren et diskussionsforum op på læringsplatformen, hvor gruppen af studerende kan diskutere.

13 Teorien I dette afsnit ser vi på de forskellige modeller, som du kan bruge, når du praktiserer blended learning.

14 14 Blended learning & læringsplatforme Blended learningmodeller helt kort Flex-model Indhold og instruktion findes primært på nettet, hvor læreren hjælper eleverne efter behov. Hvordan definerer de førende eksperter inden for blended learning de forskellige modeller? En af de mest omfattende analyser af blended learning kommer fra uddannelsesforsker Michael B. Horn fra Innosight Institute. Michael B. Horn har identificeret de fire mest almindelige blended learning-modeller. Han gør det dog også klart, at disse modeller blot er en ramme, som lærerne kan bruge, når de udvikler og diskuterer blended learning. De fleste lærere udvælger elementer fra disse modeller, der passer til deres undervisning. De kan bruge én model én dag og en anden resten af ugen. Modellerne er primært beregnet til at skabe et fælles sprog for lærerne, så de kan tale om forskellige pædagogiske tilgange til undervisningen. Undervisningsform Eleverne arbejder på computere (eller ipads) i skolen enten i klasseværelset eller andet lokale, mens de får individuel vejledning fra læreren. Lærerens rolle Læreren giver holdundervisning og individuel støtte efter behov. Elevernes oplevelse Eleverne arbejder på materialerne i deres eget tempo på nettet med lærerstøtte, når der er behov. Blandingen Pensum ligger på nettet i det fysiske klasseværelse.

15 15 Rotationsmodel* Eleverne roterer mellem læringstationer både i og uden for klasseværelset. Bland selv-model Elever tager timer på nettet til at supplere de traditionelle timer. Forbedret virtuel model Primært fjernundervisning kombineret med enkelte skolebesøg. Undervisningsform Klasseværelset er inddelt i stationer, og eleverne tilbringer dagen med at rotere mellem dem. Lærerens rolle Læreren laver en rotationsplan. Derefter sidder læreren ved en station, hvor han giver direkte instruktion. Elevernes oplevelse Hver station har en anderledes tilgang til det samme læringsmål, og eleverne arbejder individuelt, i grupper eller med læreren, afhængigt af stationen. Blandingen En af stationerne er på nettet (fx hvor elever gennemfører undersøgelser, skriver, lytter til en historie eller besvarer spørgsmål). Undervisningsform Elever tager timer på nettet til at supplere de traditionelle timer. Lærerens rolle Læreren i klasseværelset er også lærer på nettet. Elevernes oplevelse Eleverne arbejder i deres eget tempo, mens de har mulighed at få undervisning i klassen. Blandingen Den samme lærer har både undervisning på nettet og i klasseværelset, hvilket betyder, at eleverne har mulighed for at få hjælp til læring online på skolen. Undervisningsform Studerende gennemfører det meste af undervisningen på nettet med sjældne besøg på selve skolen. Lærerens rolle Læreren hjælper på afstand de studerende via -kommunikation og diskussionsfora på nettet. Elevernes oplevelse De studerende arbejder i deres eget tempo og lærer at tage ansvar for deres egen læring. Blandingen De fysiske elementer og elementerne på nettet bliver blandet ved de sjældne lejligheder, hvor de studerende kommer til skolen og får undervisning. * Michael B. Horn opdeler rotationsmodellen i fire underkategorier. For mere information, kan du læse Innosight Institute rapport: Klassificering K-12 Blended Learning

16 Begynd på blended learning i dag Det gode ved blended learning er, at det ikke kræver, at du ændrer alle dine undervisningsmetoder. Hvis du følger et af disse fem enkle tips, kan du begynde på blended learning i dag.

17 17 1Få gang i diskussionerne i klassen Alle lærere kan lide, når eleverne går engageret i gang med det emne, som de starter på at undervise klassen i. Diskussioner på nettet kan være en god hjælp til at opnå det. Diskussionsfora på nettet er en enkel måde at få eleverne til at tænke på et emne, før timen går igang. Alle i klassen kan læse og kommentere på bidrag til forummet og så begynde at diskutere emnet i forvejen. De er også nyttige til at give elever, der ikke er trygge ved at tale foran klassen, mulighed for at deltage i diskussionen. Du starter bare med at stille et spørgsmål i diskussionsforummet, og så beder du eleverne bidrage med deres egne tanker, idéer, spørgsmål eller eksempler på nettet. Udover at få dine elever til at tænke i de rette baner før timen, vil kommentarerne også give dig en god rettesnor for, hvor meget dine elever ved om emnet, og hvad de mener om det. Sådan gør du i itslearning 1. På itslearnings fagside, klikker du på Tilføj i menuen eller i planlægning, og derefter på Tilføj diskussion. 2. Giv diskussionen en titel og skriv en kort tekst for at forklare, hvad eleverne skal gøre. (Husk, at emnet for diskussionen bør engagere dine elever.) Klik på Gem, og diskussionen er klar. Tips: Inspirerende spørgsmål Nøglen til at gøre disse diskussioner til en succes er at begynde med et spørgsmål eller udsagn, der inspirerer eleverne. Én måde at gøre dette på er at begynde med noget kontroversielt. Før du skal undervise i et kapitel om it-sikkerhed, kan du for eksempel begynde med en diskussion om, hvad eleverne ville sige til at få overvågningskameraer installeret i skolens gange, klasseværelser og på legepladser. Kontrollér forståelsen efter timen Denne teknik kan også bruges efter en diskussion i klassen eller andet arbejde for at kontrollere, hvor godt eleverne har forstået konceptet. Efter at have gennemgået teorien om demokrati, kan du oprette et diskussionsforum og bede eleverne om at give et eksempel på en demokratisk proces, de har oplevet. Brug afstemninger i stedet for spørgeundersøgelser Hvis dine elever kun har lidt tid, kan du bruge en afstemning i stedet for en diskussion. Afstemningen fungerer på samme måde, men eleverne skal vælge en mulighed blandt flere valg. Spørgsmålet kan være Var Macbeth gal eller ond? Ja/Nej vil få eleverne til at overveje det, uden at det tager for meget tid. Spørgsmålet behøver ikke at være ja/nej. Du kan også spørge: Hvem er din yndlingskarakter i Macbeth?, hvor eleverne kan se, at der findes mange valgmuligheder.

18 18 Blended learning & læringsplatforme 2 Brug videoer i og udenfor klassen Mange lærere ønsker at reducere deres egen taletid i timen til et minimum. Dette giver deres elever bedre muligheder for at være aktive i timerne, og giver læreren mere tid til at tale med og hjælpe den enkelte elev. Et svar er video. Der findes tusindvis af undervisningsvideoer på nettet. De er ofte lavet af lærere, og de dækker næsten ethvert emne fra specifikke matematiske teorier til oldtidshistorie. Alt du skal gøre er at finde videoen, indlejre den i læringsplatformen (eller bare linke til den) og bede dine elever se videoen. De kan se videoen for at forberede sig til næste time (og se den så mange gange, som de har brug for at forstå det), og du kan bruge tiden i klassen til at diskutere videoen og lave opgaver, der praktiserer teorien. At finde videoer Internettet handler om kvantitet og ikke nødvendigvis kvalitet, så det er en god idé at starte søgningen efter undervisningsvideoer på hjemmesider for lærere, såsom youtube.com, skoletube.dk, teachertube.com og khanacademy.com. Sådan gør du i itslearning 1. Når du har fundet en video, skal du kopiere URL en (www-adressen øverst i din browser). 2. Gå til din fagside. Klik på Tilføj i menuen eller i planlægning og derefter på Tilføj opgave. 3. I Rich text-editoren tilføjer du en hurtig beskrivelse af videoen og klikker derefter på Indsæt. Vælg web 2.0-indhold og indsæt URL en i det øverste felt i popup-boksen. Klik på Indsæt. 4. Klik på Gem, og opgaven vil automatisk blive tilføjet i dine elevers kalendere. Tips: Du kan bruge alle typer materiale Du behøver ikke at bruge videoer til dette. Enhver ressource, der forklarer emnet, kan bruges, uanset om det er en pdf, en interaktiv animation, avisartikel eller en skoleopgave. Lav dine egne videoer På side 7 kan du se et eksempel på en lærer, der laver sine egne videoer og bruger itslearnings testværktøj til at kontrollere, hvor godt hendes elever forstod videoen, før de mødes i klassen.

19 19 3 Brug webcams til at læse til eksamen At slippe eleverne løs med webcams kan støtte eksamenslæsningen og gøre dit arbejde nemmere. Blended learning giver dig mange muligheder for at opmuntre eleverne til at være kreative. Her er en måde til at få gang i deres fantasi og forenkle eksamensforberedelserne ved brug af webcams. Når du nærmer dig slutningen af skoleåret eller semesteret, kan du dele eleverne op i grupper og bede hver gruppe om at lave en video, som opsummerer et bestemt emne fra faget. Når alle videoerne er færdige, kan du enten vise dem i klassen eller få elever til at se dem på andre tidspunkter og give kommentarer i et diskussionsforum. På denne måde bliver videoerne en del af de fælles ressourcer i klassen. Alle kan se dem, mens de forbereder sig til eksamen. Da eleverne ved, at deres videoer bliver set af deres klassekammerater, arbejder de ofte mere ihærdigt for at gøre dem gode. Sådan gør du i itslearning (opret en opgave) 1. På din itslearning fagside, skal du klikke på Tilføj i menuen eller i planlægning og derefter på Tilføj opgave. 2. Udfyld opgaveformularen. I beskrivelsen skal du forklare, at eleverne skal lave en video og uploade den til itslearning, når de er færdige. 3. Klik på Gem, og opgaven vil automatisk blive tilføjet til dine elevers kalendere. Du får en meddelelse, når en elev uploader en færdig opgave. Se teknikken i brug Du kan læse om skolens erfaringer med denne teknik på Ikke kun videoer Selvfølgelig behøver du ikke at begrænse dine elever til kun at lave videoer. Du kan bede eleverne lave sange, præsentationer (prøv online-værktøjet på com), fotohistorier eller animationer (prøv at bruge J2Spotlight, et stop-motion animationsværktøj, som er tilgængeligt i itslearnings App Library).

20 20 Blended learning & læringsplatforme 4Sociale medier i et sikkert miljø De fleste elever kan lide at holde kontakten og dele oplysninger ved hjælp af værktøjer fra sociale medier som Facebook, Twitter og YouTube. Læringsplatforme giver dig chancen for at udnytte denne entusiasme i et sikkert, skolekontrolleret miljø. En måde at opnå dette på kan være at oprette en delt ressourceside på skolens læringsplatform. Siden skal ikke kun være tilgængelig for eleverne, men også redigerbar, så de kan tage ejerskab af siden ved at tilføje videoer, kommentarer, links og andre materialer selv. I en geografitime kan ressourcesiden for eksempel dække et bestemt emne såsom gletschere. Eleverne indsamler derefter så mange oplysninger, som de kan om emnet og lægger det på ressourcesiden med en kort forklaring, og de kommenterer materiale indsendt af andre elever. Hvis det virker uorganiseret med en side til alt elevmaterialet, kan du dele eleverne op i grupper Sådan gør du i itslearning 1. På din itslearning fagside skal du klikke på Tilføj i menuen eller i planlægning og derefter på Tilføj side. 2. Så klikker du på Rediger tilladelser og vælger, hvem der kan redigere elementet. 3. Vælg navnene på de elever, du ønsker skal kunne tilføje indhold til siden (markér alle ved at klikke på boksen øverst på listen). Klik på Tilføj og derefter Gem. Klik på Vend tilbage til Ny side, og du er klar. 4. For at ændre navnet øverst på siden, skal du klikke på sidens titel og skrive et nyt navn. Tips: Sørg for at du ikke mister noget At give de studerende fulde redigeringsrettigheder betyder, at de kan både slette og tilføje indhold så det kan være en god idé at lave en regel om, at kun læreren kan slette ting fra siden. og bede hver gruppe om at oprette en side. Du kan også bruge siden til at skabe diskussioner på nettet ved at starte en tråd om gletsjere i et diskussionsforum og bede eleverne om at kommentere. Du (eller dine elever) kan også lave afstemninger for at finde ud af, hvilke ressourcer der var mest nyttige.

Noter til undervisningsmateriale og kursus curriculum oversigt.

Noter til undervisningsmateriale og kursus curriculum oversigt. Noter til undervisningsmateriale og kursus curriculum oversigt. This project has been funded with support from the European Commission under the Lifelong Learning Programme. This publication reflects the

Læs mere

Institut for Naturfagenes Didaktik. Jesper Bruun & Christine Holm

Institut for Naturfagenes Didaktik. Jesper Bruun & Christine Holm 2009 Institut for Naturfagenes Didaktik Jesper Bruun & Christine Holm COMPUTERASSISTERET UNDERVISNING Computerassisteret undervisning rummer en række muligheder i forbindelse med designet af undervisningsforløb

Læs mere

Dokumentet indeholder også definitioner på de otte nøglekompetencer. Definitionen på at lære at lære er:

Dokumentet indeholder også definitioner på de otte nøglekompetencer. Definitionen på at lære at lære er: Project: P.R.E.S.T.O. Peer Related Education Supporting Tools 142301 LLP -1 IT COMENIUS -CMP Guide to learning to learn activities in the schools Guide til at lære at lære Final Version Redigeret af Istitutul

Læs mere

CLIL GUIDEBOG Terminologi...4 Guidebogens struktur...5

CLIL GUIDEBOG Terminologi...4 Guidebogens struktur...5 CLIL Guidebog CLIL GUIDEBOG Terminologi...4 Guidebogens struktur...5 Kapitel 1 En introduktion til CLIL...6 1.1. Udviklingen af CLIL...6 1.2. Så hvad er CLIL rent faktisk?...6 1.3. Træk ved CLIL...7 Kapitel

Læs mere

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer 2 3 Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer, 2011 Udgivet af Kommunernes Skolebiblioteksforening for Brug for alle unge, Ministeriet for Flygtninge,

Læs mere

Talent er for Alle. Tablets i udeskoleundervisning. Projekt: Talent er for Alle

Talent er for Alle. Tablets i udeskoleundervisning. Projekt: Talent er for Alle Talent er for Alle Tablets i udeskoleundervisning Projektet tager udgangspunkt i overbevisningen om, at talent er for alle. Alle børn har talent, og det er skolens opgave, at give eleverne de bedste muligheder

Læs mere

Hvordan kan VORES BØRN lære mere i skolen?

Hvordan kan VORES BØRN lære mere i skolen? Velkommen til samarbejde Hvordan kan VORES BØRN lære mere i skolen? Hvad skal børnene lære i skolen og som hjemmearbejde? Tekst af Solveig Gaarsmand og Helge Christiansen AKTIVE FORÆLDRE HJEMMEARBEJDE

Læs mere

NÅR JEG BLIVER STOR. Nordisk magasin om entreprenørskab i grundskolen

NÅR JEG BLIVER STOR. Nordisk magasin om entreprenørskab i grundskolen NÅR JEG BLIVER STOR Nordisk magasin om entreprenørskab i grundskolen GIV ELEVERNE MAGTEN OVER DERES EGEN LÆRING 16 INSPIRERENDE EKSEMPLER FRA HELE NORDEN GENERAL- SEKRETÆREN TAGER ORDET: Vi skal leve af

Læs mere

Idékatalog. Praksisorienteret

Idékatalog. Praksisorienteret Idékatalog Praksisorienteret kompetenceudvikling, hvordan? Praksisorienteret kompetenceudvikling, hvordan? 3 Indhold Forord...5 Praksisorienteret kompetenceudvikling... 6 Systematik til praksisorienteret

Læs mere

Hader dem. Er meget forstyrrende. Nogle elever spilder fuldstændigt deres tid. Digitale medier i gymnasiet problemer og potentialer

Hader dem. Er meget forstyrrende. Nogle elever spilder fuldstændigt deres tid. Digitale medier i gymnasiet problemer og potentialer Klasserumskultur og inklusion: Opgør med elevernes frie valg Teamsamarbejde: Fra budbringer til pædagogisk dirigent Kompetence og dannelse: Jeg har i årevis gået rundt i al denne kompetence Jeg har åndet

Læs mere

Studievejledning. I gang med en uddannelse 15. Yderligere henvisninger 59

Studievejledning. I gang med en uddannelse 15. Yderligere henvisninger 59 Af Kirsten Møller I gang med en uddannelse 15 Yderligere henvisninger 59 13 14 I gang med en uddannelse Al begyndelse er svær Forventninger Det er for det meste både spændende og lidt foruroligende at

Læs mere

STYRK UDDANNELSESKVALITETEN GENNEM DIGITALE LÆRINGSTEKNOLOGIER

STYRK UDDANNELSESKVALITETEN GENNEM DIGITALE LÆRINGSTEKNOLOGIER STYRK UDDANNELSESKVALITETEN GENNEM DIGITALE LÆRINGSTEKNOLOGIER En inspirationsguide til videregående uddannelsesinstitutioners arbejde med digitale læringsteknologier INDHOLD Denne publikation er tænkt

Læs mere

BETA-VERSION. Systime SO2. Birgitte Merci Lund Dorte Blicher Møller. stime. Du har ikke ret til at kopiere eller distribuere pdf en. Forlaget Systime.

BETA-VERSION. Systime SO2. Birgitte Merci Lund Dorte Blicher Møller. stime. Du har ikke ret til at kopiere eller distribuere pdf en. Forlaget Systime. Birgitte Merci Lund Dorte Blicher Møller SO2 stime SO2 2009 Birgitte Merci Lund, Dorte Blicher Møller og Systime A/S Kopiering og anden gengivelse af dette værk eller dele deraf er kun tilladt efter reglerne

Læs mere

Planlægning af aktivitetsværksteder i undervisningen af elever med forskellige forudsætning En vejledning til lærere på alle klassetrin og i alle fag

Planlægning af aktivitetsværksteder i undervisningen af elever med forskellige forudsætning En vejledning til lærere på alle klassetrin og i alle fag Planlægning af aktivitetsværksteder i undervisningen af elever med forskellige forudsætning En vejledning til lærere på alle klassetrin og i alle fag R. Soleste Hilberg, Ji-Mei Chang, Georgia Epaloose,

Læs mere

Tipskatalog. Forsvarsakademiet Institut for Ledelse & Organisation

Tipskatalog. Forsvarsakademiet Institut for Ledelse & Organisation Tipskatalog Introduktion... 1 Del I: Metoder til kompetence-udvikling på jobbet... 1 Kursus eller læring på jobbet?... 2 På egen hånd... 2 I samarbejdet mellem medarbejder og leder... 3 Sammen med en kollega...

Læs mere

Grønlands folkeskole. Evaluering 2015

Grønlands folkeskole. Evaluering 2015 Grønlands folkeskole Evaluering 2015 Grønlands folkeskole Evaluering 2015 Grønlands folkeskole 2015 Danmarks Evalueringsinstitut Citat med kildeangivelse er tilladt Publikationen er kun udgivet i elektronisk

Læs mere

OPGAVEFORSIDE Diplomuddannelse

OPGAVEFORSIDE Diplomuddannelse OPGAVEFORSIDE Diplomuddannelse Denne blanket skal indsættes som FORSIDE i alle tre eksemplarer af eksamensopgaven. Modulnavn- og -nr.: Vejleders navn: Titel på opgaven: Ugeskema som specialpædagogisk indsats

Læs mere

Tipskatalog TIPSKATALOG. Gode råd og ideer til kompetenceudvikling i Forsvaret

Tipskatalog TIPSKATALOG. Gode råd og ideer til kompetenceudvikling i Forsvaret TIPSKATALOG Gode råd og ideer til kompetenceudvikling i Forsvaret 1 Indholdsfortegnelse Introduktion s. 3 Del I: Metoder til kompetenceudvikling på jobbet s. 4 Kursus eller læring på jobbet s. 4 På egen

Læs mere

Det bliver. samme igen. Projekt UCsj læring har sat os i bevægelse - både teknologisk, didaktisk og kulturelt

Det bliver. samme igen. Projekt UCsj læring har sat os i bevægelse - både teknologisk, didaktisk og kulturelt Det bliver aldrig det samme igen Projekt UCsj læring har sat os i bevægelse - både teknologisk, didaktisk og kulturelt 3 University College Sjælland University College Sjælland er professionshøjskolen

Læs mere

Erfaringer med undervisningsdifferentiering i idræt

Erfaringer med undervisningsdifferentiering i idræt Erfaringer med undervisningsdifferentiering i idræt Af Lene B Terp og idrætslærere fra 6 folkeskoler i Danmark Indledning... 3 Målet med SKUD-projekterne 2007/2008... 4 Forudsætning for undervisningsdifferentiering...

Læs mere

SMS-FIX DIN MOTIVATION TIL LÆSNING

SMS-FIX DIN MOTIVATION TIL LÆSNING SMS-FIX DIN MOTIVATION TIL LÆSNING 1 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord...3 Resumé...3 Indledning...4 Præsentation af projekt SMS-fix...4 Evalueringens metode...4 En baggrundsrapport og en artikel...4 De to

Læs mere

Skole og medier. it-understøttelse af læring. Anbefalinger fra en arbejdsgruppe under Teknologirådet

Skole og medier. it-understøttelse af læring. Anbefalinger fra en arbejdsgruppe under Teknologirådet Skole og medier it-understøttelse af læring Anbefalinger fra en arbejdsgruppe under Teknologirådet Skole og medier - It-understøttelse af læring Projektledelse i Teknologirådets sekretariat: Projektleder:

Læs mere

Dette projekt er finansieret med støtte fra Europa-Kommissionen. Denne publikation (meddelelse) forpligter kun forfatteren, og Kommissionen kan ikke

Dette projekt er finansieret med støtte fra Europa-Kommissionen. Denne publikation (meddelelse) forpligter kun forfatteren, og Kommissionen kan ikke Dette projekt er finansieret med støtte fra Europa-Kommissionen. Denne publikation (meddelelse) forpligter kun forfatteren, og Kommissionen kan ikke drages til ansvar for brug af oplysningerne heri. METODEVEJLEDNING

Læs mere

Guide og Lektionsplaner Eksempler med forslag til aktiviteter og ressourcer

Guide og Lektionsplaner Eksempler med forslag til aktiviteter og ressourcer Project Reference 502647-LLP- 1-2009-1-IT-COMENIUS-CMP Guide og Lektionsplaner Eksempler med forslag til aktiviteter og ressourcer Projektrapport No: 4 Juli 2011 Dette projekt er finansieret med støtte

Læs mere

Sådan gør vi på Hillerødsholmskolen

Sådan gør vi på Hillerødsholmskolen Sådan gør vi på Hillerødsholmskolen - En vejledning i, hvordan læringsreformen kan blive til virkelighed på Hillerødsholmskolen 2. udgave oktober 2014 1 Indledning På de følgende sider kan du læse om,

Læs mere

Inspiration til arbejdet med skolereformen. De første erfaringer med en længere og mere varieret skoledag

Inspiration til arbejdet med skolereformen. De første erfaringer med en længere og mere varieret skoledag Inspiration til arbejdet med skolereformen De første erfaringer med en længere og mere varieret skoledag Indhold Indledning 3 Erfaringer på tværs af skolernes projekter 7 Varieret og anvendelsesorienteret

Læs mere

Om at Ole Ditlev NielseN. undervise. 20 skridt til at blive en bedre lærer. DaNsk psykologisk forlag

Om at Ole Ditlev NielseN. undervise. 20 skridt til at blive en bedre lærer. DaNsk psykologisk forlag Om at Ole Ditlev NielseN undervise 20 skridt til at blive en bedre lærer DaNsk psykologisk forlag OM AT UNDERVISE 20 SKRIDT TIL AT BLIVE EN BEDRE LÆRER Ole Ditlev Nielsen OM AT UNDERVISE 20 SKRIDT TIL

Læs mere

Analyse af udbyttet af onlinekurser på Det Biovidenskabelige Fakultet LIFE, Københavns Universitet KU.

Analyse af udbyttet af onlinekurser på Det Biovidenskabelige Fakultet LIFE, Københavns Universitet KU. DET BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET IT LEARNING CENTER Analyse af udbyttet af onlinekurser på Det Biovidenskabelige Fakultet LIFE, Københavns Universitet KU. Rapporten er udarbejdet for

Læs mere

NATIONAL TEST DANSK, LÆSNING 2., 4., 6. OG 8. KLASSE

NATIONAL TEST DANSK, LÆSNING 2., 4., 6. OG 8. KLASSE NATIONAL TEST DANSK, LÆSNING 2., 4., 6. OG 8. KLASSE abcdef ijklmno rstuvxy æøå Inspiration og vejledning Testen i dansk, læsning De nationale test i dansk, læsning er it-baserede test, der tegner et billede

Læs mere

It som hjælpemiddel til at styrke mundtligheden i matematik og naturvidenskabelige fag

It som hjælpemiddel til at styrke mundtligheden i matematik og naturvidenskabelige fag It som hjælpemiddel til at styrke mundtligheden i matematik og naturvidenskabelige fag Projekt eskoler Midt Rapport til region Midtjylland Forfattere: Lars Moeslund, Thao Cao og Peter Leineweber Horsens

Læs mere