Valgfagskatalog. Fårvang Skole

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Valgfagskatalog. Fårvang Skole 2014-2015"

Transkript

1 Valgfagskatalog Fårvang Skole

2 Kære elever i kommende årgang (og deres forældre) I dette katalog kan I læse om de valgfag, I kan vælge på Fårvang Skole. Valgfagene er ikke ordnet i nogen bestemt rækkefølge. Vi håber, I vil bladre i kataloget og blive inspireret til at vælge fag både nye og kendte. På skemaet, hvor I skal krydse jeres ønsker af, kan I se, hvor lang tid et fag strækker sig over. Der er kvart- og halvårlige valgfag med 2 lektioner pr. uge. Med den nye folkeskolereform skal alle elever i årgang have valgfag 2 lektioner om ugen. I skal prioritere jeres ønsker fra 1 til 3. Se eksempel: Valgfag før jul prioriterede ønsker for første halvår Uge Uge Ud i naturen 1 Fra grovboller til lagkage Asiatisk køkken Latin 1 Sløjd Hardcore tysk English dramaclass Volley 3 Hvad kan jeg blive? Hvilken jobtype er du? Hjælp jeg skal (snart) flytte hjemmefra Cykelslanger og hamaperler 3 Utraditionelle engle og juletræer Byg et samfund i Minecraft Friluftsliv Byg et samfund i Minecraft Uge Det kreative fristed Sammenspil 2 Lav film med semiprofessionelt udstyr Drama Innovation og iværksætteri Venlig hilsen Fårvang Skole

3 Ud i naturen Mål At give eleverne gode oplevelser med skov og natur. Lære eleverne at være kreative og bruge den natur, som omgiver os. At man sagtens kan bruge uderummet til mange af de samme ting som inderummet. Beskrivelse af faget Vi skal bruge naturen omkring os til forskellige ting, det kunne fx være svampejagt, naturbilleder, stole, andre brugsgenstande, lave bål, lave mad, støbe ting, snitte osv. Vi skal være ude hver eneste gang i faget, ligemeget om det regner eller ej. Der vil indgå elementer fra fagene sløjd, billedkunst, hjemkundskab, håndarbejde, biologi og geografi. Forudsætninger Ingen forudsætninger. Vi skal lære om naturen og lære at bruge den på en fornuftig måde. Du skal have fornuftigt tøj med hver gang. I fri bevægelse - naturfitness I fri bevægelse er et valghold, hvor vi tager dig med ud i naturen for at dyrke motion. I naturen er der gode muligheder for at træne også fitness. Naturen kan tilbyde anderledes træning, og da underlaget ofte er blødt, men ujævnt og kuperet, så får du varieret træning af musklerne og udfordret balancen. Det giver dig øget kondition, muskelstyrke og udeholdenhed. Vil du være med til at løfte træer, lave mavebøjninger over træstammer, balancetræning eller naturrappelling så udfordr dig selv og os! Huuuaar.

4 Matematik i uderummet Har du en lille matematiknørd gemt i maven og har du lyst til at beskæftige dig med matematik på en ny måde, så skal du vælge Matematik i uderummet. Eneste forudsætning for at kunne deltage på dette hold er, at du har lyst til matematik. Uanset om du har brug for et løft til matematikken eller gerne vil have nye udfordringer i matematik, så finder du det i dette fag. Her går vi udenfor og ser matematikken i et større perspektiv, enten ved at lave den selv eller ved at finde matematikken i naturen. Gennem undersøgelser og afprøvning kigger vi nærmere på matematikkens finurligheder. Cykeltur Efter en lang vinter finder vi cyklerne frem og kører tur rundt i den dejlige natur omkring skolen. Nogle gange cykler vi efter kort, andre gange efter terning. Vi skal lave cykel o-løb og har vi cykler til det bevæger vi os væk fra de større stier. Forudsætninger: egen cykel og cykelhjelm, gerne pumpe og lappegrej

5 Give away - Nødhjælp Mål At eleverne konkret oplever, at de er med til at samle og rejse midler til mennesker, som har det svært Udvikle elevernes evne til at tænke kreativt, handle innovativt og udvikle mange facetter af deres personlighed. Inddrage forskellige nødhjælpsorganisationer i form af oplæg og samarbejde. Beskrivelse Mange mennesker på den blå planet har ikke de samme muligheder som os. Du vil komme til at arbejde med noget, som giver mening for andre end dig selv, og være med til at skaffe midler til fattige mennesker og at hjælpe mennesker i katastrofeområder. Vælger du dette fag, lærer du at arbejde kreativt og arbejde med mange facetter af din personlighed. Du skal være villig til selv at arbejde for, at andre kan få. Vi kommer også til at debattere og snakke om hvorfor, hvordan og hvad der hjælper. Hvad kan jeg blive? Hvilken jobtype er du? Når du kommer i 9.klasse skal du til at beslutte dig for, i hvilken retning din ungdomsuddannelse skal gå, og hvad du senere skal uddanne dig som. Skal det være landmand, it-designer, sygeplejerske, lærer, jurist, skraldemand - mulighederne er mange. Vi kan i dette valgfag besøge udvalgte ungdomsuddannelser og uddannelsessteder, virksomheder, jobtyper men hvilke? - det afhænger blandt andet af jer. I er med til at bestemme, hvilke uddannelsessteder og jobtyper, vi skal blive klogere på, og jeg finder de mennesker, vi skal besøge.

6 Unge forskere - naturfag for nørder Unge Forskere er Danmarks talentkonkurrence for børn og unge med interesse for naturfag. Vi laver små grupper á 3 elever, som sammen laver et lille projekt og sender ind til konkurrencen. Formålet med Unge Forskere er at finde, pleje og udvikle talenter inden for naturvidenskab, teknologi og sundhed. Unge Forskere afholder semifinaler i alle landets fem regioner. I 2014 havde vi en gruppe der gik helt til finalen i Forum i København. Ved finalen uddeles kontante præmier for kr. samt en række rejsepræmier og særpriser. Programmering Er du nysgerrig på, hvordan elektriske ting og dimsedutter omkring dig virker, hvordan en hjemmeside er strikket sammen og har lyst til at lære, hvordan man gør det? Måske har du lyst til at nørde med legorobotter - så er dette valgfag lige noget for dig. I dette valgfag skal du lære at programmere i: Scratch. Html, javascripts, php og mysql. Kan også være vi kommer til at nørde med andre sprog. Lego Ev3 Tanken er, at når du har færdiggjort dette valgfag, er du også klædt på til på egen hånd at arbejde videre med programmering.

7 Boost din mad Beskrivelse af faget Vi vil lave hverdagsmad med et twist, så det bliver sundt og måske mere velsmagende. Vi vil komme til at se på, hvilke ændringer man kan fortage i sit madvalg, for at det bliver sundere. Vi vil komme ind på de nye superfoods, der er fremme lige nu, samt deres anvendelse. Forudsætning Du skal have lyst til at lave mad og måske også blive lidt mere sund. Du skal være åben over for nye ting og smage. Mål I vil lære at lave hverdagsretter, som er blevet lidt sundere og mere velsmagende. I vil lære om forskellige tilberedningsmetoder samt deres påvirkning af fødevarer, smag, vitaminer og næringsstoffer. Hvad skal vi lave? I er med til at bestemme, hvilke retter vi skal lave. Sammen vil vi finde muligheder for at gøre retterne mere sunde.

8 Byg et samfund i Minecraft Beskrivelse af faget Vi skal sammen bygge et samfund op i Minecraft på en fælles server. Der skal bygges huse, graves miner, findes ressourcer, fælles træer, plantes marker, passes dyr, laves kunstværker, bygges monumenter osv. Afslutningsvis skal vi lave en præsentation af vores by. Mål Eleverne skal lære at samarbejde om at lave et fælles projekt og lære om hvilke elementer, der nødvendige for at skabe en by. Eleverne vil også skulle lære at bruge programmet Minecraft med henblik på, at eleverne ville kunne bruge dette i forbindelse med at lave modeller som produkt til projektopgaven. Forudsætninger: Ingen specielle forudsætninger.

9 Overtro og mytologi Beskrivelse af faget Vi vil i faget arbejde med gudefortællinger, mytologiske fabeldyr, monstre og heltesagn. Der vil i faget være mulighed for at lære om kykloper, Medusa, vampyrer, varulve, trolde, drager og mange andre fabeldyr. Derudover vil vi arbejde med gudefortælling om de græske, nordiske og egyptiske guder, F.eks. Zeus, Poseidon, Odin, Thor, Anubis og Ra. Vi vil også se nærmere på nogle heltesagn fra den græske mytologi, såsom Achilles, Oddyseus og Jason og det gyldne skind og fra den nordiske mytologi Sigurd Fafnerbane. Mål Målet med faget er, at eleverne får indblik i forskellige mytologiske fortællinger og væsner. Derudover skal eleverne også have indsigt i, hvad mytologiske fortællinger har været brugt til tidligere, og hvordan mytologierne bruges i dag. Forudsætninger: Intet særligt.

10 Digital billedbehandling og animation Eleverne skal i faget ved hjælp af Photoshop fremstille digitale billeder og små animationer om forskellige temaer. Mål Eleverne skal have indsigt i billedkommunikation, og hvordan man kan bruge billeder til at udtrykke budskab, synspunkter og følelser. Eleverne skal lære at manipulere billeder ved hjælp af billedbehandlingsprogrammer for at få indblik i, hvilke muligheder der er for at ændre et billedes udtryk digitalt, samt få en forståelse for, hvor der i samfundet bliver brugt billedmanipulation og med hvilken hensigt. Eleverne skal kunne lære at skabe animationer enten med tegneprogrammer eller via stopmotion-film, som gør dem i stand til at fortælle en historie. Forudsætninger: Ingen særlige forudsætninger påkrævet

11 Lav film med semiprofessionelt udstyr Går du med en lille filminstruktør i maven, elsker du film og dens virkemidler, eller er du bare nysgerrig på, hvordan man kan skrue en film sammen, så er dette valgfag lige noget for dig. Valgfaget strækker sig over et halv år og kommer til at indeholde en masse discipliner i forhold til filmproduktion: Genrer At fungere foran et kamera Behandling af udstyr og teknik Redigering af film Effekter - timelapse, greenscreen, tiltshift, grafik, highspeed/slowmotion osv. Virkemidler i film Dogmer Samarbejde med andre valgfag Der bliver også mulighed for selv at nørde med ovenstående - fx kan det gøres ved at finde tutorials på nettet Plus meget mere Der satses på, det hele ender med en aften, hvor de forskellige film skal vises. Du skal være villig til at indgå i alle facetter i ovenstående punkter. Drama Valgfaget, hvor det er OK at lave ansigter til dine holdkammerater og din lærer. Her arbejder vi med ansigtsmimik og kropssprog og forskellige udtryksformer. Der er ingen krav om at have erfaringer med at spille skuespil. På dette valghold kaster vi os ud i det, tør give slip og lever os ind i en rolle og siger ja til ideer og skøre indfald. Der vil være forskellige dramaøvelser, teatersport og små improvisationsskuespil og alle tiders chance for at udfolde dig på en scene - alt sammen noget, som vil forbedre dit udtryk på en scene, give dig mod på at optræde, øge din fantasi og få dig i godt humør. Valgfaget er halvårligt, og hvis det er muligt vil vi indgå et samarbejde med andre relevante valgfag om at opsætte et hjemmelavet skuespil eller en film. Det er ikke alle der tør melde sig til drama - tør du?

12 Lingua latina pulcherrima lingua est! Veni, vidi, didici - jeg kom, jeg så, jeg lærte! L A T I N!? Seriøst! Hér? Hvorfor? Hilaria est! Hvorfor lærer man latin? Er det et råb om hjælp, eller er det fordi man samtidig lærer, hvordan mange europæiske sprog er bygget op? Nørdet? Ja, lidt! Men man bliver samtidig klogere på både engelsk, tysk, og ikke mindst sit eget modermål, dansk. Har du lyst til at prøve kræfter med et af oldtidens vigtigste sprog, og har du lyst til at møde latinens kendte fætter italiensk som efterfølger og afslutning? Har du lyst til at vide mere om romerne, deres hverdag, slaver, gladiatorer og religion og få et indblik i, hvordan guderne bestemte over romernes hverdag - så bliv klogere her! Vi læser korte tekster på latin og lærer at finde rundt i sprogenes svar på legoklodserne. Innovation og iværksætteri Mål Eleverne skal styrkes til at tænke kreativt, handle innovativt og udvikle mange facetter af deres personlighed. Eleverne skal opleve, at en ide bliver realiseret fra tanke til virkelighed, og at de selv har været med til at skabe og virkeliggøre ideen med ansvar for opfyldelse af mål. Beskrivelse Fremtidens arbejdsmarked vil efterspørge arbejdskraft, som kan gå nye veje og kan tænke anderledes. I faget innovation finder vi den indre iværksætter, organisator og opfinder, og vi arbejder med kreative processer og idemylder. Vi kaster os over ideer og arbejder dem til realistiske projekter.

13 Asiatisk køkken I vil komme rundt om det asiatiske køkken med lynstegning, friske grønsager og stærke krydderier. I vil få et indblik i forskellige tilberedningsmetoder, kogning, stegning, deepfried, dampning mm. I vil få et kendskab til, hvilke friske grønsager og frugt, der anvendes mest i det asiatiske køkken. Forudsætning Der er ingen forudsætning, det vil dog være rart om du kender forskel på en kniv og en gryde. Mål At du selvstændig kan tilberede forskellige asiatiske retter, kende forskel på de grønsager og frugter, der anvendes i det asiatiske køkken, og at du mestrer forskellige tilberedningsmetoder, som bruges i det asiatiske køkken. Hvad skal vi lave I er selv med til at bestemme, hvilke retter I kommer til at lave. Det kan være forårsruller, stegte nudler, lynstegte grønsager, grøn karry suppe, deepfried kylling

14 Utraditionelle engle og juletræer Glæd dig selv, din mor, dine bedsteforældre eller andre med noget utraditionelt julepynt engle og juletræer på alle mulige og umulige måder og i alle farver og materialer. Forudsætninger: Symaskinekørerkort og guldgraverbevis fra LEGOland Cykelslanger og hamaperler Her finder vi hamaperler og brugte cykelslanger frem, og laver tasker, smykker, mobiletui, vaser og andet brugskunst. Kun fantasien sætter grænser.

15 Tysk kommunikation Mål: Beskrivelse: At få sikkerhed for, at man godt kan forklare sig på tysk. At få brugt noget af alt det, man har lært allerede. Vi taler sammen på tysk så godt, som vi nu kan. Vi træner og snakker og hygger. Måske er du ikke så sikker, men alligevel har du rimelig mod på det. Trænger måske bare lige til et ekstra skub for rigtigt at deltage på klassen. Små skuespil, små lege, små rollespil. Lidt vi kan grine af På tysk. Bemærk: Faget tilbydes 8. og 9. årgang. English dramaclass Mål: Beskrivelse: At alt kan foregå på engelsk. At lære at small-talke på engelsk. At overvinde sig selv og komme ud over scenekanten. Lege og små skuespil. Arbejdssproget er engelsk, og formålet er hyggeligt samvær på og om engelsk. Vi skal grine og hygge, lege og diskutere. Taler du ikke så meget i timerne, men ville egentligt gerne så kunne dette være et valgfag for dig. Forudsætninger: Rimelig flydende engelsk. Forstår måske mere end man formår at sige

16 Hardcore tysk Mål: Beskrivelse: Et boost til de elever, som gerne vil tale endnu mere på tysk og blive endnu mere sikker på grammatikken. Som at være der i virkeligheden. Forestil dig, at der i 1½ time kun blev talt tysk. Forestil dig, at der blev hygget, spillet, sunget, talt grammatik, læst op samtalet men udelukkende på tysk. Tiltalende? Så er det lige dig, som skal tilmelde dig Forudsætninger: Du skal gå i 8. eller 9. årgang og mod på at kaste sig ud i noget svært. Man skal ikke være flydende på tysk, når man starter på holdet. Meditation og mindfullness Mål: Beskrivelse: At lære hvordan man slapper bedst muligt af og kommer i Zen Vi lever i en mere og mere stressende tid, hvor der er masser af krav altid. At kunne finde indre ro, samt opøve koncentrationen er ideen bag dette valgfag. At være lidt alternativ er midlet til måske at være mindre nervøs eller presset. Forudsætninger: Ingen

17 Dans og performance Mål: - at du oplever glæde ved bevægelse og lærer at indgå i et fællesskab. - at du lærer at stå frem og være en del af et performanceteam, som skal optræde. Indhold: Vi skal arbejde med udtryk, takt, rytme, forskellige dansestile (funk, cha cha cha, stomp, vals, disco osv.) og musikgenrer. I skal lære koreografier og prøve at lave jeres egne koreografier. I skal optræde for hinanden og andre. Vi skal ende med at sammensætte et varieret danseshow, som skal vises for et publikum. Forudsætninger: Du har lyst til at lære at danse og har mod på at optræde.

18 Sammenspil Sammenspil er for dig, der allerede har færdigheder indenfor et instrument og brænder for at indgå i en større musikalsk sammenhæng med andre. Vi kommer som udgangspunkt til at spille numre af andre kunstnere inden for pop/rock genren, men er stemningen, kreativiteten og evnerne til det, kan vi også skabe noget musik selv. Vi får mulighed for at indspille udvalgte numre på computer. Faget indeholder: - rytmiktræning - sammenspilsforståelse - instrumentvejledning Krav: Du skal kunne spille på dit instrument og have lyst til at øve hjemme. De er plads til max 10 deltagere på holdet. Når du melder dig til, så noter hvilke(t) instrument(er) du vil deltage med.

19 Kor Er du glad for at synge, er kor lige noget for dig. Musik gør noget ved humøret, og når vi arbejder med musik i fællesskab med andre, er der risiko for ømme smilehuller - særlig hvis du melder dig til kor. Det kræver ikke andre forudsætninger, end at du har lyst til at synge sammen med andre. Der vil være opvarmning og forskellige stemmetræningsøvelser hver gang, så du lærer at passe på din stemme, udvikle den og bruge den rigtigt. Vi skal arbejde både med enstemmig og flerstemmig sang - genre og stil finder vi ud af i fællesskab. Hvis stemningen er til det, indspiller vi sangene løbende, så vi kan afslutte valgfaget med en CD i hånden. Måske er der også mulighed for at indgå i samarbejde med andre valgfag. Valgfaget er halvårligt, og vi afslutter faget med en kort optræden inden ferien. Solist eller ej, meld dig til kor og vær med til at sprede sang og glæde på skolen. Sløjd På valgholdet sløjd er det dig, der er i centrum! Du bestemmer næsten selv, hvad du vil lave ud fra, hvad du har lyst til og behov for. Ofte laves der små-møbler, legetøj til dine søskende, gaver til familien eller noget, du kan bruge derhjemme. Lokalet giver dig mulighed for blandt andet at arbejde med metal, lave smykker, fiskegrej osv. Selvfølgelig kan der også laves almindelig træsløjd, så som fuglekasser og så videre. Er du helt tom for ideer, hjælper vi dig med idéfasen, så du kan komme videre. Slip fantasien løs og oplev fordybelsen og glæden ved at lave noget brugbart med hænderne. Du er jo dit eget livs designer, og her gives muligheden for selv at lave tingene frem for altid at købe dem i forretningerne.

20 Volleyball Mål: At lære spillet og alle dets facetter Volleyball er af de mere stillestående sportsgrene, Men det betyder ikke, at sved på panden og ømme muskler ikke forekommer. Alene opvarmningen er så grundig, at musklerne dér bliver banket godt igennem. At spille volleyball kræver ikke de store forkundskaber. Boldøje, højde og en god koordinationsevne skader naturligvis ikke, men selve spillet og teknikken lærer man hurtigt. Undervisningen på valgfaget volleyball handler imidlertid ikke kun om selve spillet - men også om det forpligtende samvær på banen. Det er vigtigt, at du lærer at tage ansvar for dig selv og for fællesskabet, lærer at se den enkelte medspillers ressourcer og at udnytte dem på lige fod med dine egne ressourcer. Områder vi vil komme omkring: - Grundteknik - eventuelt gennem videoanalyse - Taktik - Fysisk træning - Koordinationstræning - Team building - Behandling og forebyggelse af skader Friluftsliv Kan du lide at opholde dig i naturen og vil du gerne være forberedt på at skulle overleve i vildmarken eller bare have overskud på din næste fjeldvandring, så skal du vælge dette valgfag. Her lærer du at planlægge en tur i en natur, som byder på lidt større udfordringer end de fleste danske skove. Vi skal arbejde med kortlæsning, vejrforudsigelser, båltyper og enkel førstehjælp og selvfølgelig hygge os, som det hører sig til i friluftliv. Der kræves ingen forudsætninger for at kunne være med, men det er vigtigt at du har tøj og lyst til at være ude i alt slags vejr.

21 Fra grovboller til lagkage Beskrivelse af faget I vil lære om bagning fra grovboller/gærdej til lagkage. I vil lære de forskellige dejtyper at kende, samt lære om mel og dets virkning på bagværk. I vil lære om de forskellige tilberedningsmetoder af bagværk. Forudsætning Der er ingen forudsætning, for at deltage. Du skal dog have lyst til at få dej på fingrene. Mål Du skal mestre de forskellige dejtyper, og bagemetoder. Du skal kunne bage forskellige gærdeje, rørt dej og kunne lave en lagkage fra bunden til toppen med pynt og fyld. Hvad skal vi lave? Vi skal arbejde med gærdej, rørt dej og hvad dertil hører. I vil selv få en stor indflydelse på, hvad vi skal lave og være med til at bestemme indholdet inden for ovenstående rammer.

22 Dansk reality-tv Hvorfor skal unge mennesker skyde kalve i hovedet for at lave 'underholdende tv'? Hvem kender ikke, som teenager af en realitygeneration, Paradise Hotel, For lækker til love, Fristet og De unge mødre? Reality-tv fylder mere og mere af programfladen i dansk tv, og det er populært. Vi underholdes af Gustav, dumme Pernille og Amalie, der har sit helt eget sprog. Vi griner med dem, eller griner vi ad dem? Men hvorfor underholdes vi af disse programmer, hvorfor er der så mange unge, der melder sig til dem og hvorfor udstiller de sig selv? Har produktionsselskaberne et ansvar, og er reality reality eller i virkeligheden en opstillet og arrangeret virkelighed, der skal være så underholdende som mulig, og hvor grænserne hele tiden overskrides? Dette valghold lægger op til en diskussion om reality: Hvad er det for en genre og ungdomskultur, der på tv ofte udstilles som dumme? Hvorfor er der så mange unge, der fascineres af reality? Hvilke konsekvenser har det for deltagerne og deres fremtid, når projektørerne slukkes, og programmet er slut? Har produktionsselskaberne et ansvar, eller har de travlt med at vaske deres hænder og skyde skylden på de unge selv? Vi skal se eksempler på reality, læse debatindlæg, følge nogle af de unge, der deltager i programmerne og se dokumentarprogrammer om de konsekvenser, det har for dem, bl.a. når showet er slut. Vi vil have fokus på at kunne diskutere, argumentere og at kunne formulere sig sagligt og nuanceret såvel mundtligt som skriftligt (fx debatindlæg) om emnet.

23 Hjælp jeg skal (snart) flytte hjemmefra At flytte hjemmefra er en stor milesten for alle unge. Når den tid kommer, skal du selv til at lave mad, betale husleje, telefon, internet, vand og meget mere. Men med udfordringerne kommer der også en masse glæder, du kan nu selv bestemme over alt. Der er ingen, du skal spørge om lov (holder du fest, skal du dog nok kontakte dine naboer), du kan selv vælge, hvad du vil have at spise, og hvornår du vil spise. Men hvad gør du, og hvordan får man, som ung, pengene til at slå til? Lige pludselig er der regninger, der skal betales, du skal også betale skat, sørge for at have forsikringer, købe mad, købe møbler, gryder osv. Du skal have en nemkonto, et budget, forsikringer og evt. buskort. Hvad kan man bruge en bank og en fagforening til? Hvad er SU og studielån? Vil det være en god ide at have et studiejob, og hvordan skriver man en god jobansøgning? Du skal have et sted at bo. Skal du leje en lejlighed eller et kollegieværelse, skal du have en lejekontrakt og betale depositum. Du har mulighed for at få hjælp til bl.a. boligsikring hos kommunen. Mange steder lokkes der med hurtige lån og lækre ting, man så gerne vil købe, og for nogle unge bliver det meget dyrekøbte erfaringer at flytte hjemmefra. Din mor og far kommer på besøg, og du vil gerne vise dem, at du kan lave god mad, men gerne til billige penge. Og hvordan kan man spise andet end spaghetti og ketchup og stadig få pengene til at slå til? Ja, man kan blive helt forpustet, men frygt ikke! På dette valghold vil du stifte bekendtskab med ovenstående og blive meget klogere på det at flytte

24 hjemmefra, hvor vi også skal lave billig, nem og god mad. Vi skal også se tvprogrammer om, hvordan andre unge har klaret sig. Nogle af tingene vil du allerede kunne bruge nu. Filmland Mål At elever arbejder med forskellige facetter af filmproduktion (efterbehandling, lyd, lys, redigering, produktionsfasen, tilrettelæggelse og gennemførsel) Beskrivelse I dette fag skal vi fordybe os i den gode historie og hvilke virkemidler, en god film gør brug af. Vi skal i forløbet selv prøve at lave vores egne film - kortfilm og reklamefilm. Vi arbejder med skolens nye udstyr og redigerer i Finalcut. Lyden og lyset er vigtig, når det gælder medieproduktioner. Vi vil fokusere på lyd og lys og eksperimentere med virkemidler og med at lægge spændende kulisser til egne eller andres filmoptagelser.

25 Håndværk og re-design Dette valghold er et tværfagligt samarbejde mellem sløjd og håndarbejde. Mål: At styrke elevernes håndværksmæssige og kreative kompetencer. Eleverne skal arbejde fra idé til færdigt produkt, bruge håndværksteknikker, arbejde med forskellige materialer og gerne inddrage ideer fra deres dagligdag. Beskrivelse af faget: I håndværk og re-design arbejder vi med håndværk fra sløjd og håndarbejde og re-design ved at købe forskellige ting i genbrugsbutikken og lave det om. Du laver alternative brugsgenstande og designer stole. Du lærer om design, former, farver og materialer, og du lærer at tænke kreativt, innovativt og at lave unikke ting af genbrugsvarer. Forudsætninger: Du behøver ikke kunne sy i forvejen eller være god til at save, hamre eller lignende, men du skal have lysten til at få dine kreative ideer ført ud i livet.

26 Det kreative fristed - Tekstil design Fra ide til virkelighed Mål Formålet med undervisningen i tekstil design er at give eleverne mulighed for at skabe tekstile produkter, hvor eleverne selv er med til at designe, planlægge og fremstille ting, der har funktionel eller æstetisk værdi. Eleverne skal have mulighed for at opleve arbejdsglæde, glæde over egne gennemarbejdede produkter, fællesskab, hygge og følelsesmæssigt engagement, som et sådant praktisk fag kan give. Beskrivelse af holdet Kan du lide at designe, fremstille tøj, brodere, strikke, væve, og fordybe dig i tekstiler? Er du til mode, kunst og kultur, så er dette valghold i tekstilformidling måske noget for dig. I tekstil design vil du opleve en glæde ved at se nogle af dine ideer blive omsat til tøj eller dekoration. Du vil blive bedre til at se sammenhængen mellem ide og produkt. Du bliver præsenteret for grundlæggende teknikker, forskellige typer materialer, mønsterkonstruktion, og tilskæring vigtige processer som gør, at du får et produkt/ stykke tøj som er funktionelt og brugbart. Forudsætning: Det er en fordel at være idérig og have evnen og lysten til at arbejde kreativt.

27 Træneruddannelse - Åben Skole i Grauballe Målet med undervisningen er, at eleverne får lyst, mod og interesse til at gå ind i en træneropgave. Gennem forløbet får I erfaringer med træneropgaven og input omkring, hvad børn kan fysisk og socialt, og samtidig får I redskaber til planlægning af træning/instruktion. Timerne kommer til at ligge i vinterhalvåret fra uge til uge Teoridelen ligger på 20 timer og dertil kommer selvfølgelig praksisdelen. Den varierer alt efter, hvordan I ønsker det skal være. Teoridelen tager udgangspunkt i Unge I front trænerspiren. Den praktiske del af undervisningen foregår sammen med børn fra Grauballe Skole. Som afslutning modtager I en udtalelse fra Grauballe Skole samt et DGI kursusbevis. I kan læse om vores projekt på vores hjemmeside: Der ligger en Prezi nederst på siden. Mange hilsner Lars Engeborg Skoleleder Mobil: Grauballe Skole Den endelige praktiske planlægning omkring transport til Grauballe er endnu ikke på plads. Vi håber selvfølgelig på, det lykkes, så sæt endelig X på valgskemaet, hvis du er interesseret. Hvis det mod forventning ikke lykkes, har du dine øvrige ønsker at falde tilbage på.

P-FAG. Valghæfte 2012-2013. Brug dette hæfte til at informere dig om de tilbud Brorsonskolen har til dig

P-FAG. Valghæfte 2012-2013. Brug dette hæfte til at informere dig om de tilbud Brorsonskolen har til dig P-FAG Valghæfte 2012-2013 Brug dette hæfte til at informere dig om de tilbud Brorsonskolen har til dig Brorsonskolen p-fag 2012/2013 Kære elever og forældre. Brorsonskolen tilbyder alle elever i 6. og

Læs mere

P-FAG. Valghæfte Brug dette hæfte til at informere dig om de tilbud Brorsonskolen har til dig

P-FAG. Valghæfte Brug dette hæfte til at informere dig om de tilbud Brorsonskolen har til dig P-FAG Valghæfte 2013-2014 Brug dette hæfte til at informere dig om de tilbud har til dig p-fag 2013/2014 Kære elever og forældre. tilbyder alle elever i 6. og 7. klasse at deltage i en P- fagsordning med

Læs mere

VALGFAG OG TILBUDSFAG 8/9. KLASSE 2012-2013

VALGFAG OG TILBUDSFAG 8/9. KLASSE 2012-2013 VALGFAG OG TILBUDSFAG 8/9. KLASSE 2012-2013 I 8/9. klasse kan du vælge mellem disse valgfag: SLØJD BILLEDKUNST TEATERKONCERT HJEMKUNDSKAB TEKSTILDESIGN SPANSK KOR RYTMISK MUSIK Der skal være mindst 16

Læs mere

Valgfag skoleåret 2014-15

Valgfag skoleåret 2014-15 Valgfag skoleåret 2014-15 Kære elever og forældre Det er med stor glæde, at vi igen i år kan præsentere en valgfagsfolder, hvori vi kan tilbyde en række spændende, kreative og udfordrende undervisningstilbud

Læs mere

7-9 LINJERNE KUNST&PERFORMANCE SPORT&SUNDHED INTERNATIONAL INNOVATION&SCIENCE KOMMUNIKATION&LITTERATUR ERHVERV&IDÉ

7-9 LINJERNE KUNST&PERFORMANCE SPORT&SUNDHED INTERNATIONAL INNOVATION&SCIENCE KOMMUNIKATION&LITTERATUR ERHVERV&IDÉ KUNST&PERFORMANCE SPORT&SUNDHED INTERNATIONAL INNOVATION&SCIENCE KOMMUNIKATION&LITTERATUR ERHVERV&IDÉ 27 LINJERNE 7-9 Folkeskolerne i Odsherred Kommune skoleåret 2016/2017 Denne folder er en oversigt over

Læs mere

LINJEFAG LINJERNE 7-9. KLASSE

LINJEFAG LINJERNE 7-9. KLASSE Nordskolen Nordskolen og Sydskolen LINJEFAG LINJERNE 7-9. KLASSE INDHOLD VALG AF LINJEFAG 3 RAMMER OG ORGANISERING 4 SPORT OG SUNDHED 5 INTERNATIONAL 6 SCIENCE OG INNOVATION 7 KOMMUNIKATION OG LITTERATUR

Læs mere

Hannæsskolens valgfag overbygningen

Hannæsskolens valgfag overbygningen Hannæsskolens valgfag overbygningen 2012 2013 Valg-INFO Som elev i overbygningen har du en del valgmuligheder. Skolen udbyder både tilbudsfag, valgfag og lektiecafé. Tilbudsfag er sprogfag, som du kan

Læs mere

Vi er stolte af at kunne præsentere dette valgfagskatalog, som byder på mange forskelligartede og spændende valgfag.

Vi er stolte af at kunne præsentere dette valgfagskatalog, som byder på mange forskelligartede og spændende valgfag. Kære udskolingselever på Firehøjeskolen Vi er stolte af at kunne præsentere dette valgfagskatalog, som byder på mange forskelligartede og spændende valgfag. Valgfagene er i dette skoleår tænkt som halvårlige

Læs mere

Valgfag i 7.-9. klasse 2013-2014

Valgfag i 7.-9. klasse 2013-2014 1 Valgfag i 7.-9. klasse 2013-2014 Kære alle elever i kommende 7.-9.klasse 2013-14 Her i denne brochure kan du læse om de valgfag, vi udbyder på Byskovskolen Afd. Benløse i skoleåret 2013-14. Her er noget

Læs mere

Valgfag. Alle elever i 7. klasse skal have valgfag, mens det er frivilligt i 8. og 9. klasse. Dog er det obligatorisk, hvis du ikke har tysk.

Valgfag. Alle elever i 7. klasse skal have valgfag, mens det er frivilligt i 8. og 9. klasse. Dog er det obligatorisk, hvis du ikke har tysk. Valgfag Kære udskolingselev - så er det tid til at vælge valgfag! Valgfag er fag, du vælger ud fra interesse og lyst til at fordybe dig i andre fag og på en anden måde, end dem, du møder i din skolehverdag

Læs mere

Du skal ikke være snæversynet, men være åben og nysgerrig for musik er liv! Hvis du kun vil spille heavy, så bliver du skuffet!

Du skal ikke være snæversynet, men være åben og nysgerrig for musik er liv! Hvis du kun vil spille heavy, så bliver du skuffet! Musik I musikhjemmegruppen handler det om sammenspil, glæde og nysgerrighed og en lyst til at lege med musik på mange forskellige måder. Vi skal finde musikalske elementer og strukturer og vi skal udforske

Læs mere

SKOLERNE I ODSHERRED NÅR DU SKAL VÆLGE LINJE INTRODUKTION TIL LINJER FOR ELEVER I KOMMENDE 7. KLASSER

SKOLERNE I ODSHERRED NÅR DU SKAL VÆLGE LINJE INTRODUKTION TIL LINJER FOR ELEVER I KOMMENDE 7. KLASSER SKOLERNE I ODSHERRED NÅR DU SKAL VÆLGE LINJE INTRODUKTION TIL LINJER FOR ELEVER I KOMMENDE 7. KLASSER 1 NÅR DU SKAL VÆLGE LINJE Denne folder er en oversigt over, hvilke linjer, du som elev kan vælge imellem,

Læs mere

LINJEFAG. Drama & musik Idræt i det fri. Hvad vælger du? Global Perspectives Kommunikation & medier Kunst Science

LINJEFAG. Drama & musik Idræt i det fri. Hvad vælger du? Global Perspectives Kommunikation & medier Kunst Science UDSKOLING LINJEFAG 2 lektioner selvvalgt undervisning hver uge Drama & musik Idræt i det fri Hvad vælger du? Svar på tilmeldingen på ElevIntra Global Perspectives Kommunikation & medier Kunst Science Tid

Læs mere

Nye veje - Kreativitet og kommunikation Valghold 2016 17

Nye veje - Kreativitet og kommunikation Valghold 2016 17 Nye veje - Kreativitet og kommunikation Valghold 2016 17 Toftevangskolen - En bedre udskoling En bedre udskoling -- Valgfag 2015-16 Nye veje Kreativitet og kommunikation Toftevangskolen arbejder med valghold

Læs mere

Periode 1 Ung mad Extra dansk Lystfisker Golf for begyndere

Periode 1 Ung mad Extra dansk Lystfisker Golf for begyndere Periode 1 Ung mad Du skal elske at lave mad og ikke mindst at spise den. Du skal have mod på at røre i gryder, stege, bage og kokkerere på livet løs. Du kommer til at få en grundlæggende viden om madlavning,

Læs mere

10. Klasse Centret Årgang 2014/15

10. Klasse Centret Årgang 2014/15 10. Klasse Centret Årgang 2014/15 Dette lille hæfte har til formål at fortælle dig lidt om, hvilke linjer vi udbyder i skoleåret 2014/15. Otte forskellige linjer er meldt ud, og med disse har vi forsøgt

Læs mere

Værkstedsfag/elektronik. Foto. Studie- og lektiecafé. Valgfagsboksning. Træningen vil blive varetaget af uddannet eliteboksetræner

Værkstedsfag/elektronik. Foto. Studie- og lektiecafé. Valgfagsboksning. Træningen vil blive varetaget af uddannet eliteboksetræner Værkstedsfag/elektronik. Foto I dette valgfag bruges der digitalkamera og computer. Vi vil arbejde med bl.a.: Digital redigering i Paint Shop Pro (skolens program) Beskæring, balance, format, farver, effekter,

Læs mere

Valghold 2015/16 Hammerum Friskole

Valghold 2015/16 Hammerum Friskole Valghold 2015/16 Hammerum Friskole Teaterleg & drama Vi skal lave teater. Ud fra kendte eventyr skal I bruge fantasien til at skrive eventyr om til jeres egne teaterstykker, som I skal opføre for andre

Læs mere

Valgfag 2012/2013. Vissenbjerg Skole

Valgfag 2012/2013. Vissenbjerg Skole Valgfag 2012/2013 Vissenbjerg Skole Præsentation Vi er glade for igen at kunne præsentere flere nye valgfag, med en gruppe af topmotiverede valgfagslærere, som glæder sig til at se dig. Du kan i kataloget

Læs mere

Ikke alle elever vil kunne få deres første prioritet og det er ikke givet, at alle fag oprettes.

Ikke alle elever vil kunne få deres første prioritet og det er ikke givet, at alle fag oprettes. Valgfag på SIM Nu er det tid at vælge, hvilket valgfag du ønsker næste skoleår. Læs de næste par sider godt igennem og vælg så mindst 3 fag, som du skriver på tilmeldingen på sidste side i prioriteret

Læs mere

VALGFAG 2014-2015. Valgfag for 7., 8. og 9. årgang

VALGFAG 2014-2015. Valgfag for 7., 8. og 9. årgang VALGFAG 2014-2015 Valgfag for 7., 8. og 9. årgang I denne folder finder du oplysninger om de fag, du kan vælge imellem, når du skal vælge valgfag for næste skoleår. Undervisningen i de fleste af valgfagene

Læs mere

Har du lyst til at være sammen med dine kammerater til et anderledes

Har du lyst til at være sammen med dine kammerater til et anderledes Nu skal du vælge! Ku du tænke dig et spændende valgfag? Har du lyst til at være sammen med dine kammerater til et anderledes fag? Ku du tænke dig at møde nye kammerater fra de andre afdelinger: Østre,

Læs mere

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd.

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd. Formål med faget kunst/kunstnerisk udfoldelse Formålet med faget Kunst er at eleverne bliver i stand til at genkende og bruge skaberkraften i sig selv. At de ved hjælp af viden om forskellige kunstarter

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR HÅNDVÆRK OG DESIGN 2015

UNDERVISNINGSPLAN FOR HÅNDVÆRK OG DESIGN 2015 UNDERVISNINGSPLAN FOR HÅNDVÆRK OG DESIGN 2015 Overordnet formål med Håndværk og Design. På 4., 5. og 6., 7. klassetrin arbejder vi med Håndværk og Design. I 4. klasse inkluderer faget også et kvartalsforløb

Læs mere

Undervisningsplan for de praktisk-musiske fag

Undervisningsplan for de praktisk-musiske fag Undervisningsplan for de praktisk-musiske fag Definition: De praktisk-musiske musiske fag omfatter fagene sløjd, billedkunst, håndarbejde, hjemkundskab og musik. Formålet med undervisningen er, at eleverne

Læs mere

VALGAVIS. 7., 8., 9. årgang på Virring Skole. 13-05-2014 Q:\Elever-klasser\Elevvalg\Valgavis 7-8-9 2014-2015.doc

VALGAVIS. 7., 8., 9. årgang på Virring Skole. 13-05-2014 Q:\Elever-klasser\Elevvalg\Valgavis 7-8-9 2014-2015.doc VALGAVIS 7., 8., 9. årgang på Virring Skole Til elever i 6., 7. eller 8. klasse og deres forældre. Af hensyn til planlægningen er det nødvendigt, at eleverne allerede nu vælger valg- og tilbudsfag for

Læs mere

1 10. klasse på Haderslev Realskole

1 10. klasse på Haderslev Realskole 10. klasse på Haderslev Realskole Ønsker du et 10. klasses skoleår for at styrke det faglige, blive modnet samt få lidt anderledes oplevelser via et sporfag så er Haderslev Realskole noget for dig. Vi

Læs mere

10 erenringkøbing-skjern

10 erenringkøbing-skjern LINJEFAG og VALGFAG 10 erenringkøbing-skjern Ringkøbing 16/17 LINJEFAG Du skal vælge et linjefag som helårsfag: Studielinjen - Gym10 Tysk Samfundsfag Erhvervslinjen - Eud10 Praktik en dag om ugen Tematimer

Læs mere

Praktiske-Musiske fag 8.-9. kl. Tingstrup Skole, 2013-14

Praktiske-Musiske fag 8.-9. kl. Tingstrup Skole, 2013-14 Praktiske-Musiske fag 8.-9. kl. Tingstrup Skole, 2013-14 Information Praktiske-Musiske Fag (PM-Fag) for 8.-9. klasse Skolen opfordrer til at alle vælger minimum et PM-Fag. Denne brochure indeholder en

Læs mere

Dit valg!fag 2015 2016

Dit valg!fag 2015 2016 Dit valg!fag 2015 2016 Kano Vil du gerne lære at padle kano? Friluftsliv Da vi laver et halvårs forløb på kun ca. 3 måneder, må du påregne at få senere fri fra valghold, hvis du vælger kanoholdet. Til

Læs mere

Valgfag på Feldballe Friskole

Valgfag på Feldballe Friskole Valgfag på Feldballe Friskole For elever i fritidsordningen på Feldballe Friskole bliver der nu flere valgfag at vælge imellem i løbet af året. I dette lille hæfte kan du se hvilke aktiviteter det handler

Læs mere

Badminton, basket, bordtennis, volleyball.

Badminton, basket, bordtennis, volleyball. , Valgfag 2009 2010 Dette hæfte indeholder en kort beskrivelse af de valgfag, vi kan tilbyde i det kommende skoleår. De fag, der opnår tilstrækkelig tilslutning sættes igang. Der står ud for de enkelte

Læs mere

Kirstinebjergskolen. Havepladsvej

Kirstinebjergskolen. Havepladsvej Havepladsvej Linjer - Fremtidens Skole 7. 9. årgang 2014 2015 Fællesskab Læring Velkommen til fremtidens skole blev skabt i august 2013 og består af 3 basisafdelinger med elever fra 0.-6. klasse og en

Læs mere

Undervisningsplan. I følgende to fag følger vi Undervisningsministeriets Forenklede Fælles Mål uden ændringer:

Undervisningsplan. I følgende to fag følger vi Undervisningsministeriets Forenklede Fælles Mål uden ændringer: Undervisningsplan Udarbejdelse af undervisningsplan for praktisk/musisk område på Iqra Privatskole: På Iqra Privatskole følger vi generelt Undervisningsministeriets 'Forenklede Fælles Mål', men der er

Læs mere

VALGFAG Sct. Ibs Skole 2014-2015

VALGFAG Sct. Ibs Skole 2014-2015 VALGFAG Sct. Ibs Skole 2014-2015 Valgfag på Sct. Ibs Skole Kære elever og forældre Igen i år udbyder vi en del forskellige frivillige valgfag, som supplement til de obligatoriske fag. Der er valgfag som

Læs mere

VALGFAG Sct. Ibs Skole 2015-2016

VALGFAG Sct. Ibs Skole 2015-2016 VALGFAG Sct. Ibs Skole 2015-2016 Valgfag på Sct. Ibs Skole Kære elever og forældre Igen i år udbyder vi en del forskellige frivillige valgfag, som supplement til de obligatoriske fag. Der er valgfag som

Læs mere

så ka du lære det SAMMENHOLD KREATIVITET PERSONLIG UDVIKLING FÆLLESSKAB FORDYBELSE

så ka du lære det SAMMENHOLD KREATIVITET PERSONLIG UDVIKLING FÆLLESSKAB FORDYBELSE så ka du lære det! lærer du fordi du har lyst! arbejder du med det DU brænder for! KREATIVITET FORDYBELSE PERSONLIG UDVIKLING SAMMENHOLD FÆLLESSKAB ANDEBØLLE UNGDOMSHØJSKOLE HØJSKOLE FOR UNGE MELLEM 16

Læs mere

Valgfagsfolder 8. årgang 2014 2015

Valgfagsfolder 8. årgang 2014 2015 Valgfag 8. årgang 2014 2015 Valgfaget Medier og Kommunikation. Vi bruger en bunke computerværktøjer til at skabe netop de udtryk du gerne vil lave. Om det er billeder, video, grafik, lyd eller noget andet,

Læs mere

VALGFAG Sct. Ibs Skole

VALGFAG Sct. Ibs Skole VALGFAG Sct. Ibs Skole 2017-2018 Valgfag på Sct. Ibs Skole Kære elever og forældre Igen i år udbyder vi en del forskellige frivillige valgfag, som supplement til de obligatoriske fag. Der er valgfag som

Læs mere

10. klasse på Skt. Josefs Skole - et vigtigt valg

10. klasse på Skt. Josefs Skole - et vigtigt valg 10. klasse på Skt. Josefs Skole - et vigtigt valg 10. klasse på Skt. Josefs Skole er for dig, der gerne vil styrke din faglighed og samtidigt blive mere afklaret på dit valg af ungdomsuddannelse. Et år

Læs mere

Det handler om dig...

Det handler om dig... Det handler om dig... Et stærkt tilbud med fokus på 10. klasse Åbent hus 16. januar 2017 www.fredensborgskole.dk fællesskab og faglighed Klar parat til start Kære studerende August 2017 åbner vi dørene

Læs mere

Linjer / valgfag på Skåde Skole

Linjer / valgfag på Skåde Skole Linjer / valgfag på Skåde Skole GENERELT Skåde Skole tilbyder fire linjer for elever i kommende 7., 8. og 9. klasse. Linjerne fortsætter i det resten af skoleforløbet. Eleverne skal vælge mellem: International

Læs mere

Paradisbakkeskolen Afdeling Nexø. Kong Gustafsvej 10A, 3730 Nexø Tlf.: 56923350 - Fax: 56923351. E-mail: paradisbakkeskolen@brk.dk

Paradisbakkeskolen Afdeling Nexø. Kong Gustafsvej 10A, 3730 Nexø Tlf.: 56923350 - Fax: 56923351. E-mail: paradisbakkeskolen@brk.dk Paradisbakkeskolen Afdeling Nexø Kong Gustafsvej 10A, 3730 Nexø Tlf.: 56923350 - Fax: 56923351 E-mail: paradisbakkeskolen@brk.dk Kære elever og forældre i 6. klasse Med profillinjerne ønsker vi at styrke

Læs mere

Ta dine VALGFAG i Ungdomsskolen

Ta dine VALGFAG i Ungdomsskolen Tilmelding til Valgfag 2014/15 Dit navn Din skoles navn Dit klassetrin 1. valgfag 2. valgfag Husk: Din tilmelding skal afleveres på skolens kontor, eller tilmeld dig på www.fusweb.dk 2014 UNGDOMSSKOLEN

Læs mere

Gåsetårnskolen. Oprettes linjen i skoleåret 2015/16? Hvor mange elever er tilmeldt linjen? Evt. øvrige bemærkninger fra skolen! elever!

Gåsetårnskolen. Oprettes linjen i skoleåret 2015/16? Hvor mange elever er tilmeldt linjen? Evt. øvrige bemærkninger fra skolen! elever! Gåsetårnskolen Krop og bevægelse Vil du vide mere om kroppen og dens funktioner? På linjen arbejder eleverne med at øge deres viden om kroppen og dens funktioner, med fokus på at vi bruger denne viden

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

14. jan. 2015. U-centeret. Fagbrochure for skoleåret 2015/2016. Retninger - Opbygning Fagpakker. Nyborg kommunes 10. klasse tilbud.

14. jan. 2015. U-centeret. Fagbrochure for skoleåret 2015/2016. Retninger - Opbygning Fagpakker. Nyborg kommunes 10. klasse tilbud. 14. jan. 2015 U-centeret Fagbrochure for skoleåret 2015/2016 Retninger - Opbygning Fagpakker Nyborg kommunes 10. klasse tilbud. side 1 2 veje igennem 10. klasse Faglighed - afklaring - oplevelser U-centeret

Læs mere

Nyhedsbrev fra SFO august 2013

Nyhedsbrev fra SFO august 2013 Nyhedsbrev fra SFO august 2013 Kære forældre Velkommen til et nyt spændende år i SFO og en særlig velkomst til de nye på 0. årgang. Husk at skrive navn i jeres barns tøj og fodtøj. Det gør det letter at

Læs mere

Søndermarksskolen Valgfag for 8. og 9. klasse i skoleåret 2013/14

Søndermarksskolen Valgfag for 8. og 9. klasse i skoleåret 2013/14 Søndermarksskolen Valgfag for 8. og 9. klasse i skoleåret 2013/14 Søndermarksskolen, Byskov Alle 41, 4200 Slagelse, 58527611 EAN 579 800 739 0044, mail: sondermarksskolen@slagelse.dk Valgfag for elever

Læs mere

Kreativitet og design.

Kreativitet og design. Kreativitet og design. Dette valghold er for dig, der kan lide at bruge din fantasi og arbejde praktisk og kreativt. Du behøver ikke have særlige forudsætninger, men skal have interesse i at bruge hænderne

Læs mere

Lones dagpleje. Kontakt oplysninger: Lone Hagedorn Nielsen Nyvang Glejbjerg Tlf.:

Lones dagpleje. Kontakt oplysninger: Lone Hagedorn Nielsen Nyvang Glejbjerg Tlf.: Lone s dagpleje Lones dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Lone Hagedorn Nielsen Nyvang 22 6752 Glejbjerg Tlf.: 75198111 Lone Hagedorn Nielsen Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen KÆRE FORÆLDRE. Velkommen

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR P-FAG 2013

UNDERVISNINGSPLAN FOR P-FAG 2013 UNDERVISNINGSPLAN FOR P-FAG 2013 Overordnet formål med P-Fag På 4., 5. og 6. klassetrin arbejder vi med faget P-Fag, som omfatter Billedkunst, Håndarbejde og Madlavning. Undervisningen i de tre fag følger

Læs mere

Årsplan for indskolingen 2014-2015

Årsplan for indskolingen 2014-2015 Uge Emne Beskrivelse Formål Materialer m.m. Fag 33-34 Sommerferie Eleverne fortæller om deres sommerferie eventuelt med billeder. Vi ser på kort og snakker om de ting, de har oplevet. At kunne stå foran

Læs mere

Velkommen til Ulstrup Efterskole

Velkommen til Ulstrup Efterskole V Velkommen til Ulstrup Efterskole Værdigrundlag Ulstrup Efterskoles værdier bygger på en gensidig ansvarlighed, arbejdsfællesskab og respekt for forskelligheden, således at den enkelte elev, gennem praktiske

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

Praktiske-Musiske fag 7. kl. Tingstrup Skole,

Praktiske-Musiske fag 7. kl. Tingstrup Skole, Praktiske-Musiske fag 7. kl. Tingstrup Skole, 2013-14 Information Praktiske-Musiske Fag (PM-Fag) for 7. klasse I 7. klasse skal eleverne have 2 praktisk-musisk fag (PM-Fag) I løbet af skoleåret 2013-14

Læs mere

NRUI I BEVÆGELSE. En klub i bevægelse. Aktiv forår i Næsbjerg og Rousthøje. www.nrui.dk

NRUI I BEVÆGELSE. En klub i bevægelse. Aktiv forår i Næsbjerg og Rousthøje. www.nrui.dk Aktiviteterne er tiltænkt hele familien og vi håber på stor deltagelse, også fra folk som ikke tidligere har været aktive. Man behøver ikke at deltage i samme aktivitet hver gang - her er mulighed for

Læs mere

Faglighed Fællesskab Kristendom. Udfordringer

Faglighed Fællesskab Kristendom. Udfordringer Faglighed Fællesskab Kristendom Kreativitet Udfordringer På Nøvlingskov Efterskole kan man være sig selv Martin V skoleåret 14/15 Det bedste ved Nøv er, at man altid kan finde nogle at snakke med Kathrine

Læs mere

- en vifte af muligheder

- en vifte af muligheder - en vifte af muligheder Velkommen Til et spændende og anderledes skoleår på 10. klasseskolen Øresund. Vi giver dig mulighed for: At komme i brobygning på en ungdomsuddannelse. At aflægge 10. klasseprøven

Læs mere

Det er dine papirer: LÆRINGSSTILE. Hvordan lærer du bedst? Hvordan arbejder du bedst? Hvordan tænker du bedst?

Det er dine papirer: LÆRINGSSTILE. Hvordan lærer du bedst? Hvordan arbejder du bedst? Hvordan tænker du bedst? Det er dine papirer: LÆRINGSSTILE Hvordan lærer du bedst? Hvordan arbejder du bedst? Hvordan tænker du bedst? Side 1 Vi bruger alle læringsstilene, men mest 2 eller 3. Så find dine stærkeste stile, og

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

SommerCamp 2015. Sommerhøjskole med støtte fra Satspuljemidler

SommerCamp 2015. Sommerhøjskole med støtte fra Satspuljemidler SommerCamp 2015 Sommerhøjskole med støtte fra Satspuljemidler 1 2 SommerCamp 3 ugers højskole for 1.500 kr. 3 gode grunde til at tage på SommerCamp Studieforberedelse Vejledning Fællesskab 3 højskoler

Læs mere

Børn med denne intelligens tænker i talte og skrevne ord.

Børn med denne intelligens tænker i talte og skrevne ord. Sproglig intelligens (at være ord-klog ) Børn med denne intelligens tænker i talte og skrevne ord. tale, læse, skrive, fortælle og høre historier, stave, lege ordlege og diskutere. huske navne, steder,

Læs mere

Fag, fællesskab og frisk luft

Fag, fællesskab og frisk luft Fag, fællesskab og frisk luft En skole for alle med plads til forskellighed En fælles bestræbelse Indhold i skolen Mellemtrinnet på Ørkildskolen er 4.- 6. årgang. På hver årgang er der fire eller fem klasser

Læs mere

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé Århus C Tlf.: Fax:

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé Århus C Tlf.: Fax: N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk Trøjborg d. 27. juni 2008 Kære 9. årgang. Vi skal sige farvel til jer og I skal sige

Læs mere

FRITID 2015/16 ww.viborgungdomsskole.dk

FRITID 2015/16 ww.viborgungdomsskole.dk FRITID 2015/16 Viborg Ungdomsskole er et fælleskab med plads til alle unge i Viborg Kommune. Vi underviser, styrker og inkluderer alle inden for vores tre afdelinger: Fritid, 10 CV (10. klasse) og Kompetence

Læs mere

Valgfag i skoleåret 14/15 for 3.-7. klasse

Valgfag i skoleåret 14/15 for 3.-7. klasse Valgfag i skoleåret 14/15 for 3.-7. klasse I det kommende skoleår vil eleverne fra 3.-7. klasse have valgfag 2 sammenhængende lektioner hver torsdag i normale skoleuger. Eleverne vil have mulighed for

Læs mere

Kirstinebjergskolen Havepladsvej

Kirstinebjergskolen Havepladsvej Linjer Fremtidens Skole 7. 9. årgang 2016 2017 Velkommen til fremtidens skole Kirstinebjergskolen går i skoleåret 2016-2017 ind i sit 4. år som den største skole i Fredericia med ca. 1750 elever. Skolen

Læs mere

Kirstinebjergskolen Havepladsvej 175. Linjer Fremtidens Skole årgang

Kirstinebjergskolen Havepladsvej 175. Linjer Fremtidens Skole årgang Kirstinebjergskolen Havepladsvej 175 7000 Fredericia Tlf. 7210 6250 Linjer Fremtidens Skole 7. 9. årgang 2016 2017 Afdelingen på Havepladsvej er Kirstinebjergskolens flagskib, hvor elever fra basisafdelingerne

Læs mere

Motivation. Læring. Lind Skole. Linjeklasser Lind Skole 2012-13. nye veje for skolens ældste elever. Science Innovativ International

Motivation. Læring. Lind Skole. Linjeklasser Lind Skole 2012-13. nye veje for skolens ældste elever. Science Innovativ International Motivation Engagement Læring Linjeklasser Lind Skole 2012-13 nye veje for skolens ældste elever Science Innovativ International Lind Skole Skolevænget 17 7400 Herning Tlf. 9626 6610 lind-skole@herning.dk

Læs mere

10. klasse FJORDSKOLEN

10. klasse FJORDSKOLEN Bemærk! Du er først tilmeldt 10. klasse, når du har indleveret denne tilmeldingsseddel! Navn 10. klasse FJORDSKOLEN CPR nr. Adresse Telefon Forældre/værge Telefon Nuværende Skole Underskrift forældre/værge

Læs mere

VALGFAG I UNGDOMSSKOLEN i skoleåret 2016 2017

VALGFAG I UNGDOMSSKOLEN i skoleåret 2016 2017 VALGFAG I UNGDOMSSKOLEN i skoleåret 2016 2017 Et tilbud til 7.-9. klasser på: Hendriksholm Skole, Rødovre Skole, Nyager Skole, Tinderhøj Skole og Islev Skole. Valgfag i Ungdomsskolen Alle, der går i 7.,

Læs mere

SommerCamp 2016. Sommerhøjskole med støtte fra Satspuljemidler

SommerCamp 2016. Sommerhøjskole med støtte fra Satspuljemidler SommerCamp 2016 Sommerhøjskole med støtte fra Satspuljemidler 1 SommerCamp 3 ugers højskole for 1.500 kr. 3 gode grunde til at tage på SommerCamp Studieforberedelse Vejledning Fællesskab 3 højskoler afholder

Læs mere

Interview med Tove Nielsen - Årgang 2008 økonoma på Storedam. Hvorfor har du valgt at blive økonoma på Storedam? Jeg har egentligt ikke selv valgt at

Interview med Tove Nielsen - Årgang 2008 økonoma på Storedam. Hvorfor har du valgt at blive økonoma på Storedam? Jeg har egentligt ikke selv valgt at Ekstranummer Oktober 2017 Ved I, hvor dejligt det er at være økonoma på Storedam?... Og ved I, at vi har brug for flere økonomaer? Som alle ved, så skal vi på kursus for at blive stordammer. Når det slutter,

Læs mere

Malenes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Malene Schlünsen Preston Kragelundvej 8A 6622 Bække Tlf.: 41 40 30 85

Malenes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Malene Schlünsen Preston Kragelundvej 8A 6622 Bække Tlf.: 41 40 30 85 Malene s dagpleje Malenes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Malene Schlünsen Preston Kragelundvej 8A 6622 Bække Tlf.: 41 40 30 85 Malene Schlünsen Preston Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Først

Læs mere

LINIE 1O - for dig der ved, at det er nu, det gælder. DIT LINIE 10. www.linie1o.dk

LINIE 1O - for dig der ved, at det er nu, det gælder. DIT LINIE 10. www.linie1o.dk LINIE 1O - for dig der ved, at det er nu, det gælder. DIT LINIE 10 www.linie1o.dk Sport For dig der formentlig er bidt af alt, hvad der har med sport at gøre. Eller måske kunne du godt tænke dig lidt mere

Læs mere

OVERBYGNINGEN. Valg af profilfag 2015/2016 18.08.2015 P A R A D I S B A K K E S K O L E N

OVERBYGNINGEN. Valg af profilfag 2015/2016 18.08.2015 P A R A D I S B A K K E S K O L E N OVERBYGNINGEN Valg af profilfag 2015/2016 18.08.2015 P A R A D I S B A K K E S K O L E N Indhold Kort om profilfag... side 2 Drama... side 3 Emma Gad... side 4 Innovation, design og billedkunst... side

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Skrivelse til skolens elever i 7. + 8. klasse og deres forældre 3. Billedkunst 4. Drama 5. Hjemkundskab 6.

INDHOLDSFORTEGNELSE. Skrivelse til skolens elever i 7. + 8. klasse og deres forældre 3. Billedkunst 4. Drama 5. Hjemkundskab 6. VALGFAG 2013/14 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Skrivelse til skolens elever i 7. + 8. klasse og deres forældre 3 Billedkunst 4 Drama 5 Hjemkundskab 6 Håndarbejde 7 Musik - stjerne for en aften 8 Sløjd 9 Sport &

Læs mere

Horsens Gymnasium. ekskursion til udlandet må jeg indrømme, at jeg tog fejl. Du er velkommen til at kontakte skolen, hvis du har spørgsmål.

Horsens Gymnasium. ekskursion til udlandet må jeg indrømme, at jeg tog fejl. Du er velkommen til at kontakte skolen, hvis du har spørgsmål. Må vi præsentere... Horsens Gymnasium Horsens Gymnasium er et godt sted at lære og et godt sted at være. Vi ved, at hvis vores elever trives på skolen og oplever et godt fællesskab med deres klassekammerater

Læs mere

Profilfag Mellemtrin. valghæfte for 1. periode skoleåret 2015/2016

Profilfag Mellemtrin. valghæfte for 1. periode skoleåret 2015/2016 Profilfag Mellemtrin valghæfte for 1. periode skoleåret 2015/2016 Vonsild Skole - En skole i balance og bevægelse Profilfag er den nye satsning inden for faglig fordybelse på Vonsild Skole. Profilfag ligger

Læs mere

VALGFAG i Ungdomsskolen

VALGFAG i Ungdomsskolen Tilmelding til Valgfag 2015/16 i Ungdomsskolen Dit navn Din skoles navn Dit klassetrin 1. valgfag 2. valgfag Husk: Din tilmelding skal afleveres på skolens kontor, eller tilmeld dig på www.fusweb.dk 2015/16

Læs mere

Evaluering af de praktisk musiske fag 2014/15

Evaluering af de praktisk musiske fag 2014/15 Evaluering af de praktisk musiske fag 2014/15 Evaluering af faget Håndværk 3.-5. kl. 2014-15 De fysiske forhold. Undervisningen i 3.-5. klasse dækker fagene billedkunst, håndarbejde og sløjd. Vi er de

Læs mere

Valgfag 2015/2016. Vissenbjerg Skole

Valgfag 2015/2016. Vissenbjerg Skole Valgfag 2015/2016 Vissenbjerg Skole Præsentation Du kan i dette katalog læse om følgende valgfag: Innovation og iværksætteri, Musik & sammenspil, Musical, Psykologi, Trend, ide & design, Fremtidskunst

Læs mere

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet Med udgangspunkt i de seks temaer, som BUPL, FOA, KL har udarbejdet: 1) Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2) Sociale kompetencer 3) Sprog og kommunikation 4) Krop og bevægelse

Læs mere

Årsplan for musik i 6b 2008 4/8-31/12-2008. Legene og aktiviteterne i musikundervisnin gen vil bidrage til: At udvikle børnenes

Årsplan for musik i 6b 2008 4/8-31/12-2008. Legene og aktiviteterne i musikundervisnin gen vil bidrage til: At udvikle børnenes Dansk i 6B: Læsning tempo trænes øges ved frilæsning som fremlægges ved mundtlige brapporter for klassen. Dette skal samtidig give inspiration til nye læseideer til kammerater. Tekstanalyse, (herunder

Læs mere

skolen åbnes VELKOMMEN TIL DEN NYE SKOLE INTERESSER, STYRKER OG POTENTIALER NYE FAG X 2 lektiehjælp samarbejde lokale kultur fordybe sig

skolen åbnes VELKOMMEN TIL DEN NYE SKOLE INTERESSER, STYRKER OG POTENTIALER NYE FAG X 2 lektiehjælp samarbejde lokale kultur fordybe sig VELKOMMEN TIL DEN NYE SKOLE MÅL: Alle elever skal trives og blive så dygtige, de kan! 2+5 x 2 DANSK VEJEN DERTIL: En ny skoledag der er varieret, fagligt udfordrende og motiverende for den enkelte elev

Læs mere

ÅBY SKOLE - VALGFAG. Obligatoriske valgfagsblokke 7. 9. klasse 2015 2016. Tilmeldingsfrist 22. juni på elevintra. Kære elever

ÅBY SKOLE - VALGFAG. Obligatoriske valgfagsblokke 7. 9. klasse 2015 2016. Tilmeldingsfrist 22. juni på elevintra. Kære elever Kære elever På Åby Skole samarbejder vi med UngiAarhus Silkeborgvej om valgfagsudbuddet. Derved har vi mulighed for både at udbyde nogle obligatoriske valgfag, som I SKAL deltage i og nogle frivillige

Læs mere

Mål for 0. klasse på Midtdjurs Friskole

Mål for 0. klasse på Midtdjurs Friskole Mål for 0. klasse på Midtdjurs Friskole Overordnede mål for 0-klasse Undervisningen i 0.klasse er med til at lægge fundamentet for skolens arbejde med barnets alsidige personlige udvikling, ved at give

Læs mere

Dagplejen Østbirk & Daginstitutionen Østbirk. Sproglig Udvikling FOR BØRN 0-6 ÅR

Dagplejen Østbirk & Daginstitutionen Østbirk. Sproglig Udvikling FOR BØRN 0-6 ÅR Dagplejen Østbirk & Daginstitutionen Østbirk Sproglig Udvikling FOR BØRN 0-6 ÅR Introduktion KÆRE FORÆLDRE Denne folder I nu sidder med, håber vi kan give jer inspiration mange år frem i forhold til jeres

Læs mere

TØNDER 10. 2014 / 2015 Campus Tønder velkommen til 2015 / 2016. Tønder10 Martin Hammerichsvej 2 dk-6270 Tønder

TØNDER 10. 2014 / 2015 Campus Tønder velkommen til 2015 / 2016. Tønder10 Martin Hammerichsvej 2 dk-6270 Tønder sæson 2015 / 2016 2014 / 2015 Campus Tønder velkommen til TØNDER 10 Campus Tønder Tønder10 Martin Hammerichsvej 2 dk-6270 Tønder T: 74928399 M: admin@toender10.dk www.toender10.dk M a r t i n H a mm e

Læs mere

10.kl. 2010/2011. Nordstrandskolen. Dragør

10.kl. 2010/2011. Nordstrandskolen. Dragør 10.kl. 2010/2011 Nordstrandskolen Dragør Til dig og dine forældre 9. klasse og hva så? Du er snart færdig med 9. klasse og står nu over for at skulle tage en beslutning om, hvad der skal ske efter 9. klasse.

Læs mere

Sommerkurser 2015. Vil du være med?

Sommerkurser 2015. Vil du være med? 5 forrygende kursusuger på sommerhøjskole - Musik og kunsthåndværk (1 uge) - Cirkus, teater og musik (1 uge) - Friluftsliv og bevægelse (2 uger) - Livsstilskursus (1 uge) Vil du være med? Musik og kunsthåndværk

Læs mere

SKOLEN & BIBLIOTEKET. En oversigt over Mariagerfjord Bibliotekernes tilbud til skolerne

SKOLEN & BIBLIOTEKET. En oversigt over Mariagerfjord Bibliotekernes tilbud til skolerne SKOLEN & BIBLIOTEKET En oversigt over Mariagerfjord Bibliotekernes tilbud til skolerne Bibliotekets tilbud til skolerne Mariagerfjord Bibliotekerne tilbyder anderledes undervisningstilbud Mariagerfjord

Læs mere

isi.dk Lev drømmen ISI Idrætsefterskole ISI.DK ISI Idrætsefterskole ISI Idrætshøjskole ISI.DK ISI Idrætshøjskole

isi.dk Lev drømmen ISI Idrætsefterskole ISI.DK ISI Idrætsefterskole ISI Idrætshøjskole ISI.DK ISI Idrætshøjskole isi.dk Lev drømmen ISI.DK ISI Idrætsefterskole Velkommen til en oplevelse for livet På ISI elsker vi idræt. Her har du chancen for at udvikle dig - som person og inden for den idræt, du brænder for. Rammerne

Læs mere

UGEBREV nr. 54 uge 48

UGEBREV nr. 54 uge 48 UGEBREV nr. 54 uge 48 Årgang 5 Kære alle børn og forældre! Julefest Husk, det er på lørdag den 6. december, at vi har vores årlige julefest. Dagen er en skoledag, dvs. at der er mødepligt som til alle

Læs mere

Lindas dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Linda Aagaard Kulmbach Søndergade 61 6670 Holsted Tlf.: 75 39 13 50 / 29 21 19 50 bkulmbach@stofanet.

Lindas dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Linda Aagaard Kulmbach Søndergade 61 6670 Holsted Tlf.: 75 39 13 50 / 29 21 19 50 bkulmbach@stofanet. Linda s dagpleje Lindas dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Linda Aagaard Kulmbach Søndergade 61 6670 Holsted Tlf.: 75 39 13 50 / 29 21 19 50 bkulmbach@stofanet.dk Linda Aagaard Kulmbach Redigeret af Maria

Læs mere

Praktiske-Musiske fag 8.-9. kl. Tingstrup Skole, 2012-13

Praktiske-Musiske fag 8.-9. kl. Tingstrup Skole, 2012-13 Praktiske-Musiske fag 8.-9. kl. Tingstrup Skole, 2012-13 Information Praktiske-Musiske Fag (PM-Fag) for 8.-9. klasse Skolen opfordrer til at alle vælger minimum et PM-Fag. Denne brochure indeholder en

Læs mere

SPECIALE 1 INNOVATION & IVÆRKSÆTTERI

SPECIALE 1 INNOVATION & IVÆRKSÆTTERI SPECIALEKATALOG SPECIALER Efter basisperiode 3 er det tid til at fordybe sig i et specialefag. Specialeperioden finder sted i ugerne 14 og 15, og eleverne skal sammen med primærlærerne lave tre prioriteringer.

Læs mere

Bowlingtur for 3. klasserne

Bowlingtur for 3. klasserne Nyhedsbrev SFO april 2014 Kære forældre Vi har nu ansat 2 pædagogmedhjælpere Lasse og Michael. De har nu været her i 2 uger og er ved at have lært en del navne på jeres børn. Michael er 20 år, har et sabbatår

Læs mere