Valgfagskatalog. Fårvang Skole

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Valgfagskatalog. Fårvang Skole 2014-2015"

Transkript

1 Valgfagskatalog Fårvang Skole

2 Kære elever i kommende årgang (og deres forældre) I dette katalog kan I læse om de valgfag, I kan vælge på Fårvang Skole. Valgfagene er ikke ordnet i nogen bestemt rækkefølge. Vi håber, I vil bladre i kataloget og blive inspireret til at vælge fag både nye og kendte. På skemaet, hvor I skal krydse jeres ønsker af, kan I se, hvor lang tid et fag strækker sig over. Der er kvart- og halvårlige valgfag med 2 lektioner pr. uge. Med den nye folkeskolereform skal alle elever i årgang have valgfag 2 lektioner om ugen. I skal prioritere jeres ønsker fra 1 til 3. Se eksempel: Valgfag før jul prioriterede ønsker for første halvår Uge Uge Ud i naturen 1 Fra grovboller til lagkage Asiatisk køkken Latin 1 Sløjd Hardcore tysk English dramaclass Volley 3 Hvad kan jeg blive? Hvilken jobtype er du? Hjælp jeg skal (snart) flytte hjemmefra Cykelslanger og hamaperler 3 Utraditionelle engle og juletræer Byg et samfund i Minecraft Friluftsliv Byg et samfund i Minecraft Uge Det kreative fristed Sammenspil 2 Lav film med semiprofessionelt udstyr Drama Innovation og iværksætteri Venlig hilsen Fårvang Skole

3 Ud i naturen Mål At give eleverne gode oplevelser med skov og natur. Lære eleverne at være kreative og bruge den natur, som omgiver os. At man sagtens kan bruge uderummet til mange af de samme ting som inderummet. Beskrivelse af faget Vi skal bruge naturen omkring os til forskellige ting, det kunne fx være svampejagt, naturbilleder, stole, andre brugsgenstande, lave bål, lave mad, støbe ting, snitte osv. Vi skal være ude hver eneste gang i faget, ligemeget om det regner eller ej. Der vil indgå elementer fra fagene sløjd, billedkunst, hjemkundskab, håndarbejde, biologi og geografi. Forudsætninger Ingen forudsætninger. Vi skal lære om naturen og lære at bruge den på en fornuftig måde. Du skal have fornuftigt tøj med hver gang. I fri bevægelse - naturfitness I fri bevægelse er et valghold, hvor vi tager dig med ud i naturen for at dyrke motion. I naturen er der gode muligheder for at træne også fitness. Naturen kan tilbyde anderledes træning, og da underlaget ofte er blødt, men ujævnt og kuperet, så får du varieret træning af musklerne og udfordret balancen. Det giver dig øget kondition, muskelstyrke og udeholdenhed. Vil du være med til at løfte træer, lave mavebøjninger over træstammer, balancetræning eller naturrappelling så udfordr dig selv og os! Huuuaar.

4 Matematik i uderummet Har du en lille matematiknørd gemt i maven og har du lyst til at beskæftige dig med matematik på en ny måde, så skal du vælge Matematik i uderummet. Eneste forudsætning for at kunne deltage på dette hold er, at du har lyst til matematik. Uanset om du har brug for et løft til matematikken eller gerne vil have nye udfordringer i matematik, så finder du det i dette fag. Her går vi udenfor og ser matematikken i et større perspektiv, enten ved at lave den selv eller ved at finde matematikken i naturen. Gennem undersøgelser og afprøvning kigger vi nærmere på matematikkens finurligheder. Cykeltur Efter en lang vinter finder vi cyklerne frem og kører tur rundt i den dejlige natur omkring skolen. Nogle gange cykler vi efter kort, andre gange efter terning. Vi skal lave cykel o-løb og har vi cykler til det bevæger vi os væk fra de større stier. Forudsætninger: egen cykel og cykelhjelm, gerne pumpe og lappegrej

5 Give away - Nødhjælp Mål At eleverne konkret oplever, at de er med til at samle og rejse midler til mennesker, som har det svært Udvikle elevernes evne til at tænke kreativt, handle innovativt og udvikle mange facetter af deres personlighed. Inddrage forskellige nødhjælpsorganisationer i form af oplæg og samarbejde. Beskrivelse Mange mennesker på den blå planet har ikke de samme muligheder som os. Du vil komme til at arbejde med noget, som giver mening for andre end dig selv, og være med til at skaffe midler til fattige mennesker og at hjælpe mennesker i katastrofeområder. Vælger du dette fag, lærer du at arbejde kreativt og arbejde med mange facetter af din personlighed. Du skal være villig til selv at arbejde for, at andre kan få. Vi kommer også til at debattere og snakke om hvorfor, hvordan og hvad der hjælper. Hvad kan jeg blive? Hvilken jobtype er du? Når du kommer i 9.klasse skal du til at beslutte dig for, i hvilken retning din ungdomsuddannelse skal gå, og hvad du senere skal uddanne dig som. Skal det være landmand, it-designer, sygeplejerske, lærer, jurist, skraldemand - mulighederne er mange. Vi kan i dette valgfag besøge udvalgte ungdomsuddannelser og uddannelsessteder, virksomheder, jobtyper men hvilke? - det afhænger blandt andet af jer. I er med til at bestemme, hvilke uddannelsessteder og jobtyper, vi skal blive klogere på, og jeg finder de mennesker, vi skal besøge.

6 Unge forskere - naturfag for nørder Unge Forskere er Danmarks talentkonkurrence for børn og unge med interesse for naturfag. Vi laver små grupper á 3 elever, som sammen laver et lille projekt og sender ind til konkurrencen. Formålet med Unge Forskere er at finde, pleje og udvikle talenter inden for naturvidenskab, teknologi og sundhed. Unge Forskere afholder semifinaler i alle landets fem regioner. I 2014 havde vi en gruppe der gik helt til finalen i Forum i København. Ved finalen uddeles kontante præmier for kr. samt en række rejsepræmier og særpriser. Programmering Er du nysgerrig på, hvordan elektriske ting og dimsedutter omkring dig virker, hvordan en hjemmeside er strikket sammen og har lyst til at lære, hvordan man gør det? Måske har du lyst til at nørde med legorobotter - så er dette valgfag lige noget for dig. I dette valgfag skal du lære at programmere i: Scratch. Html, javascripts, php og mysql. Kan også være vi kommer til at nørde med andre sprog. Lego Ev3 Tanken er, at når du har færdiggjort dette valgfag, er du også klædt på til på egen hånd at arbejde videre med programmering.

7 Boost din mad Beskrivelse af faget Vi vil lave hverdagsmad med et twist, så det bliver sundt og måske mere velsmagende. Vi vil komme til at se på, hvilke ændringer man kan fortage i sit madvalg, for at det bliver sundere. Vi vil komme ind på de nye superfoods, der er fremme lige nu, samt deres anvendelse. Forudsætning Du skal have lyst til at lave mad og måske også blive lidt mere sund. Du skal være åben over for nye ting og smage. Mål I vil lære at lave hverdagsretter, som er blevet lidt sundere og mere velsmagende. I vil lære om forskellige tilberedningsmetoder samt deres påvirkning af fødevarer, smag, vitaminer og næringsstoffer. Hvad skal vi lave? I er med til at bestemme, hvilke retter vi skal lave. Sammen vil vi finde muligheder for at gøre retterne mere sunde.

8 Byg et samfund i Minecraft Beskrivelse af faget Vi skal sammen bygge et samfund op i Minecraft på en fælles server. Der skal bygges huse, graves miner, findes ressourcer, fælles træer, plantes marker, passes dyr, laves kunstværker, bygges monumenter osv. Afslutningsvis skal vi lave en præsentation af vores by. Mål Eleverne skal lære at samarbejde om at lave et fælles projekt og lære om hvilke elementer, der nødvendige for at skabe en by. Eleverne vil også skulle lære at bruge programmet Minecraft med henblik på, at eleverne ville kunne bruge dette i forbindelse med at lave modeller som produkt til projektopgaven. Forudsætninger: Ingen specielle forudsætninger.

9 Overtro og mytologi Beskrivelse af faget Vi vil i faget arbejde med gudefortællinger, mytologiske fabeldyr, monstre og heltesagn. Der vil i faget være mulighed for at lære om kykloper, Medusa, vampyrer, varulve, trolde, drager og mange andre fabeldyr. Derudover vil vi arbejde med gudefortælling om de græske, nordiske og egyptiske guder, F.eks. Zeus, Poseidon, Odin, Thor, Anubis og Ra. Vi vil også se nærmere på nogle heltesagn fra den græske mytologi, såsom Achilles, Oddyseus og Jason og det gyldne skind og fra den nordiske mytologi Sigurd Fafnerbane. Mål Målet med faget er, at eleverne får indblik i forskellige mytologiske fortællinger og væsner. Derudover skal eleverne også have indsigt i, hvad mytologiske fortællinger har været brugt til tidligere, og hvordan mytologierne bruges i dag. Forudsætninger: Intet særligt.

10 Digital billedbehandling og animation Eleverne skal i faget ved hjælp af Photoshop fremstille digitale billeder og små animationer om forskellige temaer. Mål Eleverne skal have indsigt i billedkommunikation, og hvordan man kan bruge billeder til at udtrykke budskab, synspunkter og følelser. Eleverne skal lære at manipulere billeder ved hjælp af billedbehandlingsprogrammer for at få indblik i, hvilke muligheder der er for at ændre et billedes udtryk digitalt, samt få en forståelse for, hvor der i samfundet bliver brugt billedmanipulation og med hvilken hensigt. Eleverne skal kunne lære at skabe animationer enten med tegneprogrammer eller via stopmotion-film, som gør dem i stand til at fortælle en historie. Forudsætninger: Ingen særlige forudsætninger påkrævet

11 Lav film med semiprofessionelt udstyr Går du med en lille filminstruktør i maven, elsker du film og dens virkemidler, eller er du bare nysgerrig på, hvordan man kan skrue en film sammen, så er dette valgfag lige noget for dig. Valgfaget strækker sig over et halv år og kommer til at indeholde en masse discipliner i forhold til filmproduktion: Genrer At fungere foran et kamera Behandling af udstyr og teknik Redigering af film Effekter - timelapse, greenscreen, tiltshift, grafik, highspeed/slowmotion osv. Virkemidler i film Dogmer Samarbejde med andre valgfag Der bliver også mulighed for selv at nørde med ovenstående - fx kan det gøres ved at finde tutorials på nettet Plus meget mere Der satses på, det hele ender med en aften, hvor de forskellige film skal vises. Du skal være villig til at indgå i alle facetter i ovenstående punkter. Drama Valgfaget, hvor det er OK at lave ansigter til dine holdkammerater og din lærer. Her arbejder vi med ansigtsmimik og kropssprog og forskellige udtryksformer. Der er ingen krav om at have erfaringer med at spille skuespil. På dette valghold kaster vi os ud i det, tør give slip og lever os ind i en rolle og siger ja til ideer og skøre indfald. Der vil være forskellige dramaøvelser, teatersport og små improvisationsskuespil og alle tiders chance for at udfolde dig på en scene - alt sammen noget, som vil forbedre dit udtryk på en scene, give dig mod på at optræde, øge din fantasi og få dig i godt humør. Valgfaget er halvårligt, og hvis det er muligt vil vi indgå et samarbejde med andre relevante valgfag om at opsætte et hjemmelavet skuespil eller en film. Det er ikke alle der tør melde sig til drama - tør du?

12 Lingua latina pulcherrima lingua est! Veni, vidi, didici - jeg kom, jeg så, jeg lærte! L A T I N!? Seriøst! Hér? Hvorfor? Hilaria est! Hvorfor lærer man latin? Er det et råb om hjælp, eller er det fordi man samtidig lærer, hvordan mange europæiske sprog er bygget op? Nørdet? Ja, lidt! Men man bliver samtidig klogere på både engelsk, tysk, og ikke mindst sit eget modermål, dansk. Har du lyst til at prøve kræfter med et af oldtidens vigtigste sprog, og har du lyst til at møde latinens kendte fætter italiensk som efterfølger og afslutning? Har du lyst til at vide mere om romerne, deres hverdag, slaver, gladiatorer og religion og få et indblik i, hvordan guderne bestemte over romernes hverdag - så bliv klogere her! Vi læser korte tekster på latin og lærer at finde rundt i sprogenes svar på legoklodserne. Innovation og iværksætteri Mål Eleverne skal styrkes til at tænke kreativt, handle innovativt og udvikle mange facetter af deres personlighed. Eleverne skal opleve, at en ide bliver realiseret fra tanke til virkelighed, og at de selv har været med til at skabe og virkeliggøre ideen med ansvar for opfyldelse af mål. Beskrivelse Fremtidens arbejdsmarked vil efterspørge arbejdskraft, som kan gå nye veje og kan tænke anderledes. I faget innovation finder vi den indre iværksætter, organisator og opfinder, og vi arbejder med kreative processer og idemylder. Vi kaster os over ideer og arbejder dem til realistiske projekter.

13 Asiatisk køkken I vil komme rundt om det asiatiske køkken med lynstegning, friske grønsager og stærke krydderier. I vil få et indblik i forskellige tilberedningsmetoder, kogning, stegning, deepfried, dampning mm. I vil få et kendskab til, hvilke friske grønsager og frugt, der anvendes mest i det asiatiske køkken. Forudsætning Der er ingen forudsætning, det vil dog være rart om du kender forskel på en kniv og en gryde. Mål At du selvstændig kan tilberede forskellige asiatiske retter, kende forskel på de grønsager og frugter, der anvendes i det asiatiske køkken, og at du mestrer forskellige tilberedningsmetoder, som bruges i det asiatiske køkken. Hvad skal vi lave I er selv med til at bestemme, hvilke retter I kommer til at lave. Det kan være forårsruller, stegte nudler, lynstegte grønsager, grøn karry suppe, deepfried kylling

14 Utraditionelle engle og juletræer Glæd dig selv, din mor, dine bedsteforældre eller andre med noget utraditionelt julepynt engle og juletræer på alle mulige og umulige måder og i alle farver og materialer. Forudsætninger: Symaskinekørerkort og guldgraverbevis fra LEGOland Cykelslanger og hamaperler Her finder vi hamaperler og brugte cykelslanger frem, og laver tasker, smykker, mobiletui, vaser og andet brugskunst. Kun fantasien sætter grænser.

15 Tysk kommunikation Mål: Beskrivelse: At få sikkerhed for, at man godt kan forklare sig på tysk. At få brugt noget af alt det, man har lært allerede. Vi taler sammen på tysk så godt, som vi nu kan. Vi træner og snakker og hygger. Måske er du ikke så sikker, men alligevel har du rimelig mod på det. Trænger måske bare lige til et ekstra skub for rigtigt at deltage på klassen. Små skuespil, små lege, små rollespil. Lidt vi kan grine af På tysk. Bemærk: Faget tilbydes 8. og 9. årgang. English dramaclass Mål: Beskrivelse: At alt kan foregå på engelsk. At lære at small-talke på engelsk. At overvinde sig selv og komme ud over scenekanten. Lege og små skuespil. Arbejdssproget er engelsk, og formålet er hyggeligt samvær på og om engelsk. Vi skal grine og hygge, lege og diskutere. Taler du ikke så meget i timerne, men ville egentligt gerne så kunne dette være et valgfag for dig. Forudsætninger: Rimelig flydende engelsk. Forstår måske mere end man formår at sige

16 Hardcore tysk Mål: Beskrivelse: Et boost til de elever, som gerne vil tale endnu mere på tysk og blive endnu mere sikker på grammatikken. Som at være der i virkeligheden. Forestil dig, at der i 1½ time kun blev talt tysk. Forestil dig, at der blev hygget, spillet, sunget, talt grammatik, læst op samtalet men udelukkende på tysk. Tiltalende? Så er det lige dig, som skal tilmelde dig Forudsætninger: Du skal gå i 8. eller 9. årgang og mod på at kaste sig ud i noget svært. Man skal ikke være flydende på tysk, når man starter på holdet. Meditation og mindfullness Mål: Beskrivelse: At lære hvordan man slapper bedst muligt af og kommer i Zen Vi lever i en mere og mere stressende tid, hvor der er masser af krav altid. At kunne finde indre ro, samt opøve koncentrationen er ideen bag dette valgfag. At være lidt alternativ er midlet til måske at være mindre nervøs eller presset. Forudsætninger: Ingen

17 Dans og performance Mål: - at du oplever glæde ved bevægelse og lærer at indgå i et fællesskab. - at du lærer at stå frem og være en del af et performanceteam, som skal optræde. Indhold: Vi skal arbejde med udtryk, takt, rytme, forskellige dansestile (funk, cha cha cha, stomp, vals, disco osv.) og musikgenrer. I skal lære koreografier og prøve at lave jeres egne koreografier. I skal optræde for hinanden og andre. Vi skal ende med at sammensætte et varieret danseshow, som skal vises for et publikum. Forudsætninger: Du har lyst til at lære at danse og har mod på at optræde.

18 Sammenspil Sammenspil er for dig, der allerede har færdigheder indenfor et instrument og brænder for at indgå i en større musikalsk sammenhæng med andre. Vi kommer som udgangspunkt til at spille numre af andre kunstnere inden for pop/rock genren, men er stemningen, kreativiteten og evnerne til det, kan vi også skabe noget musik selv. Vi får mulighed for at indspille udvalgte numre på computer. Faget indeholder: - rytmiktræning - sammenspilsforståelse - instrumentvejledning Krav: Du skal kunne spille på dit instrument og have lyst til at øve hjemme. De er plads til max 10 deltagere på holdet. Når du melder dig til, så noter hvilke(t) instrument(er) du vil deltage med.

19 Kor Er du glad for at synge, er kor lige noget for dig. Musik gør noget ved humøret, og når vi arbejder med musik i fællesskab med andre, er der risiko for ømme smilehuller - særlig hvis du melder dig til kor. Det kræver ikke andre forudsætninger, end at du har lyst til at synge sammen med andre. Der vil være opvarmning og forskellige stemmetræningsøvelser hver gang, så du lærer at passe på din stemme, udvikle den og bruge den rigtigt. Vi skal arbejde både med enstemmig og flerstemmig sang - genre og stil finder vi ud af i fællesskab. Hvis stemningen er til det, indspiller vi sangene løbende, så vi kan afslutte valgfaget med en CD i hånden. Måske er der også mulighed for at indgå i samarbejde med andre valgfag. Valgfaget er halvårligt, og vi afslutter faget med en kort optræden inden ferien. Solist eller ej, meld dig til kor og vær med til at sprede sang og glæde på skolen. Sløjd På valgholdet sløjd er det dig, der er i centrum! Du bestemmer næsten selv, hvad du vil lave ud fra, hvad du har lyst til og behov for. Ofte laves der små-møbler, legetøj til dine søskende, gaver til familien eller noget, du kan bruge derhjemme. Lokalet giver dig mulighed for blandt andet at arbejde med metal, lave smykker, fiskegrej osv. Selvfølgelig kan der også laves almindelig træsløjd, så som fuglekasser og så videre. Er du helt tom for ideer, hjælper vi dig med idéfasen, så du kan komme videre. Slip fantasien løs og oplev fordybelsen og glæden ved at lave noget brugbart med hænderne. Du er jo dit eget livs designer, og her gives muligheden for selv at lave tingene frem for altid at købe dem i forretningerne.

20 Volleyball Mål: At lære spillet og alle dets facetter Volleyball er af de mere stillestående sportsgrene, Men det betyder ikke, at sved på panden og ømme muskler ikke forekommer. Alene opvarmningen er så grundig, at musklerne dér bliver banket godt igennem. At spille volleyball kræver ikke de store forkundskaber. Boldøje, højde og en god koordinationsevne skader naturligvis ikke, men selve spillet og teknikken lærer man hurtigt. Undervisningen på valgfaget volleyball handler imidlertid ikke kun om selve spillet - men også om det forpligtende samvær på banen. Det er vigtigt, at du lærer at tage ansvar for dig selv og for fællesskabet, lærer at se den enkelte medspillers ressourcer og at udnytte dem på lige fod med dine egne ressourcer. Områder vi vil komme omkring: - Grundteknik - eventuelt gennem videoanalyse - Taktik - Fysisk træning - Koordinationstræning - Team building - Behandling og forebyggelse af skader Friluftsliv Kan du lide at opholde dig i naturen og vil du gerne være forberedt på at skulle overleve i vildmarken eller bare have overskud på din næste fjeldvandring, så skal du vælge dette valgfag. Her lærer du at planlægge en tur i en natur, som byder på lidt større udfordringer end de fleste danske skove. Vi skal arbejde med kortlæsning, vejrforudsigelser, båltyper og enkel førstehjælp og selvfølgelig hygge os, som det hører sig til i friluftliv. Der kræves ingen forudsætninger for at kunne være med, men det er vigtigt at du har tøj og lyst til at være ude i alt slags vejr.

21 Fra grovboller til lagkage Beskrivelse af faget I vil lære om bagning fra grovboller/gærdej til lagkage. I vil lære de forskellige dejtyper at kende, samt lære om mel og dets virkning på bagværk. I vil lære om de forskellige tilberedningsmetoder af bagværk. Forudsætning Der er ingen forudsætning, for at deltage. Du skal dog have lyst til at få dej på fingrene. Mål Du skal mestre de forskellige dejtyper, og bagemetoder. Du skal kunne bage forskellige gærdeje, rørt dej og kunne lave en lagkage fra bunden til toppen med pynt og fyld. Hvad skal vi lave? Vi skal arbejde med gærdej, rørt dej og hvad dertil hører. I vil selv få en stor indflydelse på, hvad vi skal lave og være med til at bestemme indholdet inden for ovenstående rammer.

22 Dansk reality-tv Hvorfor skal unge mennesker skyde kalve i hovedet for at lave 'underholdende tv'? Hvem kender ikke, som teenager af en realitygeneration, Paradise Hotel, For lækker til love, Fristet og De unge mødre? Reality-tv fylder mere og mere af programfladen i dansk tv, og det er populært. Vi underholdes af Gustav, dumme Pernille og Amalie, der har sit helt eget sprog. Vi griner med dem, eller griner vi ad dem? Men hvorfor underholdes vi af disse programmer, hvorfor er der så mange unge, der melder sig til dem og hvorfor udstiller de sig selv? Har produktionsselskaberne et ansvar, og er reality reality eller i virkeligheden en opstillet og arrangeret virkelighed, der skal være så underholdende som mulig, og hvor grænserne hele tiden overskrides? Dette valghold lægger op til en diskussion om reality: Hvad er det for en genre og ungdomskultur, der på tv ofte udstilles som dumme? Hvorfor er der så mange unge, der fascineres af reality? Hvilke konsekvenser har det for deltagerne og deres fremtid, når projektørerne slukkes, og programmet er slut? Har produktionsselskaberne et ansvar, eller har de travlt med at vaske deres hænder og skyde skylden på de unge selv? Vi skal se eksempler på reality, læse debatindlæg, følge nogle af de unge, der deltager i programmerne og se dokumentarprogrammer om de konsekvenser, det har for dem, bl.a. når showet er slut. Vi vil have fokus på at kunne diskutere, argumentere og at kunne formulere sig sagligt og nuanceret såvel mundtligt som skriftligt (fx debatindlæg) om emnet.

23 Hjælp jeg skal (snart) flytte hjemmefra At flytte hjemmefra er en stor milesten for alle unge. Når den tid kommer, skal du selv til at lave mad, betale husleje, telefon, internet, vand og meget mere. Men med udfordringerne kommer der også en masse glæder, du kan nu selv bestemme over alt. Der er ingen, du skal spørge om lov (holder du fest, skal du dog nok kontakte dine naboer), du kan selv vælge, hvad du vil have at spise, og hvornår du vil spise. Men hvad gør du, og hvordan får man, som ung, pengene til at slå til? Lige pludselig er der regninger, der skal betales, du skal også betale skat, sørge for at have forsikringer, købe mad, købe møbler, gryder osv. Du skal have en nemkonto, et budget, forsikringer og evt. buskort. Hvad kan man bruge en bank og en fagforening til? Hvad er SU og studielån? Vil det være en god ide at have et studiejob, og hvordan skriver man en god jobansøgning? Du skal have et sted at bo. Skal du leje en lejlighed eller et kollegieværelse, skal du have en lejekontrakt og betale depositum. Du har mulighed for at få hjælp til bl.a. boligsikring hos kommunen. Mange steder lokkes der med hurtige lån og lækre ting, man så gerne vil købe, og for nogle unge bliver det meget dyrekøbte erfaringer at flytte hjemmefra. Din mor og far kommer på besøg, og du vil gerne vise dem, at du kan lave god mad, men gerne til billige penge. Og hvordan kan man spise andet end spaghetti og ketchup og stadig få pengene til at slå til? Ja, man kan blive helt forpustet, men frygt ikke! På dette valghold vil du stifte bekendtskab med ovenstående og blive meget klogere på det at flytte

24 hjemmefra, hvor vi også skal lave billig, nem og god mad. Vi skal også se tvprogrammer om, hvordan andre unge har klaret sig. Nogle af tingene vil du allerede kunne bruge nu. Filmland Mål At elever arbejder med forskellige facetter af filmproduktion (efterbehandling, lyd, lys, redigering, produktionsfasen, tilrettelæggelse og gennemførsel) Beskrivelse I dette fag skal vi fordybe os i den gode historie og hvilke virkemidler, en god film gør brug af. Vi skal i forløbet selv prøve at lave vores egne film - kortfilm og reklamefilm. Vi arbejder med skolens nye udstyr og redigerer i Finalcut. Lyden og lyset er vigtig, når det gælder medieproduktioner. Vi vil fokusere på lyd og lys og eksperimentere med virkemidler og med at lægge spændende kulisser til egne eller andres filmoptagelser.

25 Håndværk og re-design Dette valghold er et tværfagligt samarbejde mellem sløjd og håndarbejde. Mål: At styrke elevernes håndværksmæssige og kreative kompetencer. Eleverne skal arbejde fra idé til færdigt produkt, bruge håndværksteknikker, arbejde med forskellige materialer og gerne inddrage ideer fra deres dagligdag. Beskrivelse af faget: I håndværk og re-design arbejder vi med håndværk fra sløjd og håndarbejde og re-design ved at købe forskellige ting i genbrugsbutikken og lave det om. Du laver alternative brugsgenstande og designer stole. Du lærer om design, former, farver og materialer, og du lærer at tænke kreativt, innovativt og at lave unikke ting af genbrugsvarer. Forudsætninger: Du behøver ikke kunne sy i forvejen eller være god til at save, hamre eller lignende, men du skal have lysten til at få dine kreative ideer ført ud i livet.

26 Det kreative fristed - Tekstil design Fra ide til virkelighed Mål Formålet med undervisningen i tekstil design er at give eleverne mulighed for at skabe tekstile produkter, hvor eleverne selv er med til at designe, planlægge og fremstille ting, der har funktionel eller æstetisk værdi. Eleverne skal have mulighed for at opleve arbejdsglæde, glæde over egne gennemarbejdede produkter, fællesskab, hygge og følelsesmæssigt engagement, som et sådant praktisk fag kan give. Beskrivelse af holdet Kan du lide at designe, fremstille tøj, brodere, strikke, væve, og fordybe dig i tekstiler? Er du til mode, kunst og kultur, så er dette valghold i tekstilformidling måske noget for dig. I tekstil design vil du opleve en glæde ved at se nogle af dine ideer blive omsat til tøj eller dekoration. Du vil blive bedre til at se sammenhængen mellem ide og produkt. Du bliver præsenteret for grundlæggende teknikker, forskellige typer materialer, mønsterkonstruktion, og tilskæring vigtige processer som gør, at du får et produkt/ stykke tøj som er funktionelt og brugbart. Forudsætning: Det er en fordel at være idérig og have evnen og lysten til at arbejde kreativt.

27 Træneruddannelse - Åben Skole i Grauballe Målet med undervisningen er, at eleverne får lyst, mod og interesse til at gå ind i en træneropgave. Gennem forløbet får I erfaringer med træneropgaven og input omkring, hvad børn kan fysisk og socialt, og samtidig får I redskaber til planlægning af træning/instruktion. Timerne kommer til at ligge i vinterhalvåret fra uge til uge Teoridelen ligger på 20 timer og dertil kommer selvfølgelig praksisdelen. Den varierer alt efter, hvordan I ønsker det skal være. Teoridelen tager udgangspunkt i Unge I front trænerspiren. Den praktiske del af undervisningen foregår sammen med børn fra Grauballe Skole. Som afslutning modtager I en udtalelse fra Grauballe Skole samt et DGI kursusbevis. I kan læse om vores projekt på vores hjemmeside: Der ligger en Prezi nederst på siden. Mange hilsner Lars Engeborg Skoleleder Mobil: Grauballe Skole Den endelige praktiske planlægning omkring transport til Grauballe er endnu ikke på plads. Vi håber selvfølgelig på, det lykkes, så sæt endelig X på valgskemaet, hvis du er interesseret. Hvis det mod forventning ikke lykkes, har du dine øvrige ønsker at falde tilbage på.

praktisk-musiske fag

praktisk-musiske fag Velkommen til samarbejde Hvordan kan VORES BØRN lære mere i skolen? Glæden ved at SKABE OG FORME om de praktisk-musiske fag i skolen Tekst af Niels Rebsdorf, Karen Sandager og Jørgen Mogensen AKTIVE FORÆLDRE

Læs mere

Introduktion. Set derudefra er du bare en lille dims...

Introduktion. Set derudefra er du bare en lille dims... Introduktion LIVETS SKOLE - SKOLEN FOR LIVET Hvorfor skal du gå i skole, og blive ved nu for ottende, niende eller tiende år, når nu du godt kan læse og kan den lille tabel eller måske har opgivet at lære

Læs mere

Orienteringshæfte 2014/15

Orienteringshæfte 2014/15 Orienteringshæfte 2014/15 INDHOLD 2 Dagsprogram 3 At skabe et godt ophold 3 Liv om aftenen 3 Skoleårets sammensætning 4 Regler og oplysninger 6 Kostpolitik 6 Sundhed 6 Snetur 7 Om IT 7 Niveaudeling 7 Skolevejledning

Læs mere

Indholdsplan. for Nøvlingskov Efterskole. skoleåret 14-15

Indholdsplan. for Nøvlingskov Efterskole. skoleåret 14-15 NØVLINGSKOV EFTERSKOLES VÆRDIGRUNDLAG Den åndelige dimension Nøvlingskov Efterskole er en kristen skole og et kristent hjem, hvor hverdagen præges og bæres af troen på Gud og værdien af de mennesker Han

Læs mere

specielle kompetencer indenfor vægttab livsstil stress lavt selvværd

specielle kompetencer indenfor vægttab livsstil stress lavt selvværd specielle kompetencer indenfor vægttab livsstil stress lavt selvværd Nyt livsmod og opkvikkende inspiration til andre måder at gøre tingene på. Ro til at finde ud af i hvilken retning, dit liv skal gå.

Læs mere

10. klasse. Temafag/tilbudsfag/valgfag 2013/14. Ungdomscenter Skanderborg. www.skanderborg-ungdomsskole.dk. 8660 Skanderborg.

10. klasse. Temafag/tilbudsfag/valgfag 2013/14. Ungdomscenter Skanderborg. www.skanderborg-ungdomsskole.dk. 8660 Skanderborg. 10. klasse Temafag/tilbudsfag/valgfag 2013/14 Ungdomscenter Skanderborg Højvangen 6 8660 Skanderborg www.skanderborg-ungdomsskole.dk Temafag Adventure Adventure er noget for dig, hvis du kan smile, selvom

Læs mere

Valgfag i Gentofte 7.-9. klasse. Valgfagskatalog Efterår 2015

Valgfag i Gentofte 7.-9. klasse. Valgfagskatalog Efterår 2015 Valgfag i Gentofte 7.-9. klasse Valgfagskatalog Efterår 2015 Forord Huma side 3-5 Kære elever på kommende 7., 8. og 9. årgang. Velkommen til den obligatoriske valgfagsordning for folkeskolerne i Gentofte

Læs mere

Danmarks første og største livstilshøjskole

Danmarks første og største livstilshøjskole Danmarks første og største livstilshøjskole Alle kan lære at leve sundt. Men det er vigtigt, at den sunde livsstil holder i længden og bliver en del af hverdagen. Derfor arbejder vi ikke med slankekure,

Læs mere

Vi arrangerer løbende ture i sæsonen. De bliver slået op på nettet og skolerne. Så er det bare med at melde sig til!

Vi arrangerer løbende ture i sæsonen. De bliver slået op på nettet og skolerne. Så er det bare med at melde sig til! New York i efterårsferien 2016 Kom med til en af Verdens absolut fedeste byer. New York er byen man bare aldrig bliver træt af. Vi forventer at lave en tur i efterårsferien 2016, så du kan allerede nu

Læs mere

Indholdsplan 2014/2015. Midtfyns Efterskole

Indholdsplan 2014/2015. Midtfyns Efterskole Indholdsplan 2014/2015 Midtfyns Efterskole 1 Indholdsfortegnelse Side 3-6 Værdigrundlag 1.0 Grundtvig/Kold 1.1 Historie 1.2 Menneskesyn 1.3 Tre vækstområder 1.4 Klasserumskultur 3.14 Linjeuge 3.15 Mundtlige

Læs mere

10CV STUDIERETNINGSOG FAGBROCHURE

10CV STUDIERETNINGSOG FAGBROCHURE 10CV STUDIERETNINGSOG FAGBROCHURE 2015/2016 STUDIERETNINGER - TEMAFAG - VALGFAG 10 CV STUDIERETNINGER De 6 studieretninger giver dig mulighed for at specialisere dig i den retning, du gerne vil alt efter

Læs mere

Læreplan Egernhuset 2012

Læreplan Egernhuset 2012 Læreplan Egernhuset 2012 Indholdsfortegnelse Indledning 3-4 Tema 1: Alsidig personlige udvikling 5-9 Tema 2: Sociale kompetencer 10-13 Tema 3: Sproglig udvikling 14-17 Tema 4: Krop og bevægelse 18-21 Tema

Læs mere

Indholdsplan for Linieskolen 2013/14

Indholdsplan for Linieskolen 2013/14 Indholdsplan for Linieskolen 2013/14 1 Indholdsfortegnelse Indledning og præsentation af Linieskolen s. 3 Madlavning s. 5 Kost og sundhed s. 6 Håndens fag s. 7 Idræt s. 8 Familie og samfund s. 8 Boglige

Læs mere

Kommunikation og sprog

Kommunikation og sprog Pædagogiske læreplaner i dagtilbud Sprog 1 Kommunikation og sprog Børns sprogudvikling er et vigtigt tema i den løbende debat om børn. Det er naturligt nok, idet vi lever i et videnssamfund, hvor det gælder

Læs mere

Møllenyt nr. 3. Indholdet i dette nummer: Efterårshilsen... 2 Taltrygforløb... 4 Nye medarbejdere på T2:... 6

Møllenyt nr. 3. Indholdet i dette nummer: Efterårshilsen... 2 Taltrygforløb... 4 Nye medarbejdere på T2:... 6 Møllenyt nr. 3 Indholdet i dette nummer: Efterårshilsen... 2 Taltrygforløb... 4 Nye medarbejdere på T2:... 6 Næste nummer af MØLLENYT udkommer til foråret Det bliver et temanummer om arbejdet med inklusion.

Læs mere

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer 2 3 Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer, 2011 Udgivet af Kommunernes Skolebiblioteksforening for Brug for alle unge, Ministeriet for Flygtninge,

Læs mere

frizone - du bestemmer!

frizone - du bestemmer! din frizone - du bestemmer! 2009-2010 Hvem er vi? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Silkeborg Ungdomsskole Oslovej 2 8600 Silkeborg Tlf. 86 82 34 33 Kontortid alle hverdage fra 8.00 15.00 Ungdomsskoleleder Lars

Læs mere

10CV FAG OG STUDIERETNINGER

10CV FAG OG STUDIERETNINGER 10CV FAG OG STUDIERETNINGER 2014/2015 10. Classic Side 2 Studieretninger Side 3-4 Temafag Side 5-7 Tilbudsfag Side 8-10 10 CV 10. CLASSIC 10. Classic er den individuelle 10CV, hvor du vil møde masser af

Læs mere

Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model

Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model Interviewperson 1: Receptionsanalysen - opdelt efter Schrøders model Forståelse Interview 1 Interview 2 Interview

Læs mere

Indholdsplan Gældende undervisningsbeskrivelse for Kongenshus Efterskole

Indholdsplan Gældende undervisningsbeskrivelse for Kongenshus Efterskole splan Gældende undervisningsbeskrivelse for Kongenshus Efterskole sfortegnelse Skolens formål og værdigrundlag...2 Skolens værdigrundlag:...2 Andre overordnede emner...2 Boglige fag...2 Det kreative/musiske/idrætslige...3

Læs mere

VOSTRUP EFTERSKOLE - SKOLE FOR MUSIK OG TEATER

VOSTRUP EFTERSKOLE - SKOLE FOR MUSIK OG TEATER Indholdsplan for Vostrup Efterskole Skoleåret 2014/2015 VOSTRUP EFTERSKOLE - SKOLE FOR MUSIK OG TEATER 1 15-08-2014 Skolens værdigrundlag Baggrund og formål Rammer og regler Elevgruppe og indmeldelsesprocedure

Læs mere

Orientering om skolen og stx

Orientering om skolen og stx Orientering om skolen og stx 2015 Stx er dit springbræt videre i livet Studentereksamen (stx) på det almene gymnasium åbner dørene til alle videregående uddannelser. Den giver dig et solidt fundament af

Læs mere

Foto: Rasmus Mikkelsen.... i dit liv. Forkyndelse for unge med aktiviteter til hoved, hænder og fødder

Foto: Rasmus Mikkelsen.... i dit liv. Forkyndelse for unge med aktiviteter til hoved, hænder og fødder Foto: Rasmus Mikkelsen... i dit liv Forkyndelse for unge med aktiviteter til hoved, hænder og fødder Indholdsfortegnelse Indledning... 4 Tema Tvivl i dit liv Aktiviteter til hovedet Tvivl på din viden

Læs mere

1 LOMBORG GYMNASTIK- OG IDRÆTSEFTERSKOLE... 4 2 EFTERSKOLELIVET... 7 3 PROFILER OG LINJEFAG... 10 4 UNDERVISNINGSAKTIVITETER UDEN PRØVER...

1 LOMBORG GYMNASTIK- OG IDRÆTSEFTERSKOLE... 4 2 EFTERSKOLELIVET... 7 3 PROFILER OG LINJEFAG... 10 4 UNDERVISNINGSAKTIVITETER UDEN PRØVER... INDHOLDSPLAN 2010/2011 1 1 LOMBORG GYMNASTIK- OG IDRÆTSEFTERSKOLE... 4 1.1 VÆRDIGRUNDLAG... 4 1.2 HISTORIE... 4 1.3 HOVEDSIGTE... 5 2 EFTERSKOLELIVET... 7 2.1 RETNINGSLINJER FOR OPHOLDET... 7 2.2 KONTAKTLÆRERFUNKTIONEN...

Læs mere

LÆREPLAN TVED BØRNEHAVE 2014/15

LÆREPLAN TVED BØRNEHAVE 2014/15 LÆREPLAN TVED BØRNEHAVE 2014/15 Tved Børnehave er et privat dagtilbud, med drift tilskud fra Svendborg Kommune. Vi lever op til de gældende regler i Dagtilbudsloven og de respektive kommunale politikker.

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Velkommen. Foto: Vikingefoto

Velkommen. Foto: Vikingefoto program 2014/2015 1 Velkommen 2 Foto: Vikingefoto I ungdomsskolen glæder vi os til at se dig i klubben, til en eller flere af vores spændende undervisningstilbud, til vores aktiviteter og på vores ture

Læs mere

TEMA 3. En guide om pædagogiske læreplaner til alle dagtilbud og forældre med børn i dagtilbud

TEMA 3. En guide om pædagogiske læreplaner til alle dagtilbud og forældre med børn i dagtilbud TEMA 3 En guide om pædagogiske læreplaner til alle dagtilbud og forældre med børn i dagtilbud KOLOFON en guide om pædagogiske læreplaner til alle dagtilbud og forældre med børn i dagtilbud udgivet af Ministeriet

Læs mere

Ny Pædagogik til Kreative Læreprocesser. Lotte Darsø Bo Krüger Jørgen Rafn

Ny Pædagogik til Kreative Læreprocesser. Lotte Darsø Bo Krüger Jørgen Rafn Ny Pædagogik til Kreative Læreprocesser Lotte Darsø Bo Krüger Jørgen Rafn Kort resumé 2 Indledning 2 Baggrund 3 Forløbet 3 Den pædagogiske model Afprøvning af nye lærerroller 4 7 Læring og kreativitet

Læs mere

KURSUSKATALOG 2. HALVÅR 2014. 100414 KSO katalog 2_halvår_2014 KK.indd 1 11-04-2014 08:55:04

KURSUSKATALOG 2. HALVÅR 2014. 100414 KSO katalog 2_halvår_2014 KK.indd 1 11-04-2014 08:55:04 KURSUSKATALOG 2. HALVÅR 2014 100414 KSO katalog 2_halvår_2014 KK.indd 1 11-04-2014 08:55:04 FIND VEJ TIL KOFOEDS SKOLE AMAGERBROGADE Skånegade 2a B U S 5a B U S HOLMBLADSGADE AMAGERBRO METRO ST. Geislersgade

Læs mere