PILOT UDBUD AF SPÆNDINGSREGULERING PÅ LOLLAND

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "PILOT UDBUD AF SPÆNDINGSREGULERING PÅ LOLLAND"

Transkript

1 1/5 NOTAT Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia CVR-nr PILOT UDBUD AF SPÆNDINGSREGULERING PÅ LOLLAND Dato: 1. marts 2019 Forfatter: SCR/SCR Energinet har behov for spændingsregulerende egenskaber for at opretholde en stabil drift i elsystemet. Spændingsregulerende egenskaber kan leveres både fra kraftvarmeværker, vindmøller, solceller samt Energinet Eltransmissions egne enheder. Energinet skal, ifølge Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om systemansvarlig virksomhed og anvendelse af eltransmissionsnettet m.v. så vidt muligt indkøbe ydelser på markedsbaserede metoder og tilpasse produktdefinitioner og krav, for at sikre størst mulig konkurrence. Nedenstående pilotprojekt skal medvirke til at sikre input til, at Energinet Elsystemansvar opfylder denne bekendtgørelse. Pilotprojekt for markedsgørelse af spændingsregulering Energinet Elsystemansvar igangsatte i efteråret 2018 et projekt der skal beskrive behovet for systemydelser, samt øge markedsgørelsen. Der blev i den forbindelse udgivet et udkast til en behovsbeskrivelse for behovet for systemydelser i Nedenstående pilotprojekt er et resultat af behovsbeskrivelsen og en prioritering af nye produkter for markedsgørelse, som er sket i samarbejde med markedsaktørerne. I forbindelse med udarbejdelse af behovet for systemydelser blev der nedsat en arbejdsgruppe med deltagelse af både centrale kraftvarmeværker, decentrale kraftvarmeværker, vindmølleorganisationer samt Dansk Energi. Rammerne for pilotprojektet er udarbejdet i samarbejde med arbejdsgruppen. Baggrund for behov Der er udfordringer med høje spændinger i området omkring Rødby og Radsted (Figur 1). Det har bl.a. været nødvendigt at udkoble kablet imellem Rødby og Radsted for at holde spændingen nede. Da der i fremtiden er et større behov for kablet vil det ikke være hensigtsmæssigt at udkoble kablet. Der er et behov for reaktiv effekt på omkring Mvar for at kunne holde spændingen nede. Dok. 18/

2 2/5 Figur 1 Område relevant for problemet med høje spændinger Formål med pilotprojekt I et forsøg på at opnå den bedst samfundsøkonomiske opfyldelse af Energinet Elsystemansvars behov for spændingsregulering i normaldrift, udbydes nedenstående pilot. Elsystemansvar har ikke tidligere haft erfaring med at udbyde spændingsregulering i normaldrift, og udbyder derfor denne pilot for at samle erfaringer med både den tekniske specifikation og markedsløsninger. Pilotprojektet er derfor en del af udviklingen af et nyt marked, når behovet opstår i lokale geografisk afgrænsede områder. Pilotprojektet er målrettet alle relevante enheder og anlæg, herunder også Eltransmissions egne anlæg. Udbuddet er afgrænset til at dække et område elektrisk tæt på 1 Radsted og Rødby på Lolland. Udbuddet er ligeledes afgrænset til at vare 12 måneder gældende fra senest 1. juni 2019 til senest 1. juni Hvad får aktøren ud af at deltage? Mulighed for indtægt og gevinst ved levering af spændingsregulering First-mover erfaring med fremtidige markedskrav Mulighed for at give input til udformning af fremtidige markedskrav, baseret på egne udfordringer og erfaringer Mulighed for at afprøve ideer under eventuelt lempede markedskrav i testperioden Hvilke risici kan aktøren have? Risiko for at kravene, der er blevet afprøvet, ikke bliver til en del af de fremtidige markedsregler, da Energinet ikke kan garantere et specifikt markedsdesign Det endelig markedsdesign kan kræve tilpasninger af udstyr, eller i værste fald helt udelukke udstyr fra markedet efter testperioden, hvis dette ikke lever op til de implementerede krav Hvad får Energinet Elsystemansvar ud af pilot projektet? Erfaring med udbud og proces for markedsgørelse af nye systemydelser, og herunder dialog med myndigheder og aktører om udfordringer og muligheder Identifikation af barrierer for nye og eksisterende teknologier til levering af spændingsregulering Etablering af model for markedsgørelse af andre tekniske egenskaber 1 Det er en del af pilotprojektet at få afstemt hvordan elektrisk tæt på skal defineres.

3 3/5 Hvilke risici kan Energinet Elsystemansvar have? Spændingsregulerende egenskaber, som i dag kan aktiveres i forbindelse med et havari af eksempelvis en reaktor jf. tilslutningsbetingelserne, vil være reserveret til normal drift (da der ikke er reaktorer på Lolland på nuværende tidspunkt og det ikke vil være muligt at anskaffe en inden for test perioden, anses dette ikke for et problem, men skal håndteres på længere sigt, så redundans sikres, jf. netdimensioneringskriterierne) Betingelser Inden der kan indgås aftale om levering af ydelsen skal leveringsevnen verificeres. Der vil være mulighed for at teste løsningen inden afgivelse af tilbud, hvis ønsket. Leverandøren må levere under pilotbetingelserne til pilotperiodens udløb selv hvis en permanent metode i mellemtiden implementeres. Energinet forbeholder sig ret til at aflyse eller ændre udbud, hvis tilbud ikke lever op til kriterier for indkøb, budgetramme eller lovgivning. Energinet vil i så fald aflyse udbuddet senest den 1. maj Energinet forbeholder sig ligeledes ret til at aflyse eller ændre leveringen af ydelsen, hvis den drift- og reguleringsmæssigt ikke lever op til den forventede funktion. Energinet vil i så fald kompensere for eventuelle omkostninger forbundet med etableringen af egenskaben til at kunne levere. Eventuelle omkostninger forbundet med etablering af egenskaben til at kunne levere skal specificeres ved tilbudsgivning. I tilfælde af havari på Energinet Eltransmissions komponenter, som begrænser muligheden for at levere ydelsen, vil der ikke blive betalt kompensation, for manglende mulighed for levering af ydelsen i perioden. Tekniske specifikationer og krav Produktet skal opfylde nedenstående tekniske specifikation: Emne Beskrivelse Produkt Kontinuert spændingsregulering i Radsted eller elektrisk i nærheden. Setpunktet skal som udgangspunkt være 132 kv, men ændres efter anmodning fra kontrolcenteret. Regulering, kontinuert Skal have reaktiv effekt reguleringsegenskaber fra 0 til - 40 Mvar ved en spænding over 0,85 pu. Ved 130 kv skal anlægget være 0 Mvar og ved 137 kv skal det være -40 Mvar. Metode for aktivering skal aftales Regulering spændingsgenopretning Ikke relevant. Tolerancer for spændingsdyk Skal levere indenfor enhedens krav til tolerance over for spændingsdyk, som de er tilsluttet under. Reguleringshastighed/ prioritering/droop/koordinering Kontraheres der med energibetaling skal reguleringen SVC-anlægget skal køres neutralt. være kontinuert i maksimalt 1 Mvar trin, og kun ned til 137 kv.

4 4/5 Periode Tilgængelighed Andet Kontraheres der med rådighedsbetaling alene, må reguleringen være i større trin. Hvis spændingen kommer under 130 kv skal det reaktive effekt forbrug afkobles momentant (mindre end 100 ms). Behovet opstår primært når transmissionslinjerne er lavt belastet. Skal være tilgængelig når spændingen er høj, hvilket estimeres til at være omkring timer pr år. Planlagt udetid skal aftales med Energinet. Rammer aftales ifm. prisforhandling. Spændingsregulering skal kunne leveres i leveringspunktet, uden at det har negative konsekvenser for indfødningspunktet/tilslutningspunktet eller andre områder. Kompleksiteter og uhensigtsmæssigheder I forbindelsen med pilotprojektet vil der komme udfordringer med at vurdere leveringsevnen fra forskellige leverandører. Det vil sige, at håndteringen af bud fra et lille anlæg placeret langt ned I distributionsnettet, kan blive svært at omsætte til en opfyldelse af behovet, samt sikre at leveringen afkobles når der er problemer. For at sikre koordinering skal et eventuelt tilbud fra distributionsnettet koordineres med det relevante netselskab, som er ansvarlig for nettilslutningen til transmissionsnettet. Der kan også være lokale forhold som giver driftsproblemer eller for store elektriske afstande, som betyder at det ikke er muligt at levere ydelsen. Med den nye tekniske forskrift som omhandler Mvar, er distributionsnettet, som udgangspunkt en passiv enhed, som ikke leverer spændingsregulering, men primært kompenserer for egne anlæg. Hvis der i forbindelse med denne pilot identificeres store mængder spændingsregulerende ressourcer i distributionsnettet, som både kan kompensere eget net samt bidrage til spændingsreguleringen i transmissionsnettet, skal dette undersøges i samarbejde med det relevante netselskab. Der er med dette pilotprojekt stor sandsynlighed for, at der kun er få tilbudsgivere. Pilotcasen på Lolland er dog på nuværende tidspunkt den mest realistiske case, hvor der er et behov og hvor der er leverandører tilstede, som har mulighed for at byde ind. Det er håbet, at piloten skaber en større bevidsthed omkring de potentielle leverandører der er tilstede I elsystemet, samt klarlægger deres leveringsevne og hvordan deres afstande har betydning for kvaliteten. Tilbudsgivning Udbudsperioden varer 12 måneder fra senest 1. juni Tilbud gives på månedsbasis med mulighed for at give tilbud for flere måneder samlet. Vedhæftet tilbudsskema skal benyttes til tilbudsgivning 2. For at teste forskellige mulige afregningsprincipper er der udformet 3 tilbudsskemaer. Det er muligt at anvende ét eller flere af de vedhæftede tilbudsskemaer. Energinet Elsystemansvar vil, ved udvælgelse af leverandør vurdere hvilket afregningsprincip der anvendes. Vurderingen vil 2 Det er kun muligt at modtage betaling for levering af ydelser der ligger ud over det påkrævede i de tilslutningsbetingelser der er gældende for den pågældende leverandør.

5 5/5 ske ud fra de estimerede samlede laveste omkostninger, ud fra et estimat af, hvor meget ydelsen forventes at blive aktiveret. Omkostninger forbundet med etableringen af egenskaben til at kunne levere skal fremgå af tilbuddet, hvis der skal kunne gøres krav om kompensering, i tilfælde af, at leveringen aflyses. I tilfælde af kun én tilbudsgiver, vil ydelsen blive afregnet efter en markedslignede pris, som fastsættes ved forhandling mellem Energinet og tilbudsgiveren. Evaluering af pilotprojekt Der foretages en løbende evaluering af pilotprojektet. Formålet med evalueringen er at give input til udformning af markedsrammerne for spændingsregulering i normaldrift. Den valgte leverandør forpligter sig til at deltage aktivt i evalueringen. Der vil ligeledes blive lavet en opsamlende rapport for projektet, som efterfølgende vil blive offentliggjort på Energinets hjemmeside. Ansøgning Interesserede aktører bedes sende en ansøgning med en beskrivelse af anlæg og tilslutningspunkt samt vedhæftet tilbudsskema. Ansøgningen sendes til ASK@energinet.dk og MNC@energinet.dk senest 1. april Energinet Elsystemansvar vil give en tilbagemelding på, hvorvidt ansøgningen fra den enkelte aktør er blevet udvalgt til deltagelse i pilotprojektet senest den 1. maj Energinet og den / de udvalgte aktører laver herefter en fælles projektplan, således pilotprojektet kan starte op senest 1. juni 2019.

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED ARBEJDSGRUPPEMØDE Spændingsregulering 29-01-2019, Sisse Carlsen og Anders Steen Kristensen 2 DAGSORDEN Status Behovsvurdering Afstemning af Produktdefinition

Læs mere

DIALOGMØDE 2 BEHOV OG MARKEDSGØRELSE

DIALOGMØDE 2 BEHOV OG MARKEDSGØRELSE DIALOGMØDE 2 BEHOV OG MARKEDSGØRELSE 13. november 2018 Forsyningssikkerhed og Systemydelser 1 AGENDA Tid Emne 10.00-10.15 Velkomst og opsummering fra sidst 10.15-10.45 Præsentation af behovsvurdering med

Læs mere

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED PRODUKTDEFINITION Spænding og Mvar 06-12-2018 2 STEPS FOR I DAG 1. Kort introduktion 2. Kortlægning af relevante principper som skal sikre et godt

Læs mere

METODE FOR REGULERET PRIS FOR SYSTEMYDELSER

METODE FOR REGULERET PRIS FOR SYSTEMYDELSER 1/6 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 METODE FOR REGULERET PRIS FOR SYSTEMYDELSER ANMELDES TIL FORSYNINGSTILSYNET DEN 31. MAJ 2019 2/6

Læs mere

TEKNISK FORSKRIFT KRAV FOR UDVEKSLING AF REAKTIV EFFEKT (MVAR) I SKILLEFLADEN MELLEM TRANSMISSIONS- OG DISTRIBUTIONSSYSTEMERNE

TEKNISK FORSKRIFT KRAV FOR UDVEKSLING AF REAKTIV EFFEKT (MVAR) I SKILLEFLADEN MELLEM TRANSMISSIONS- OG DISTRIBUTIONSSYSTEMERNE 1/16 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 TEKNISK FORSKRIFT 2.1.3 KRAV FOR UDVEKSLING AF REAKTIV EFFEKT (MVAR) I SKILLEFLADEN MELLEM TRANSMISSIONS-

Læs mere

ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER EFTER FORORDNING 2016/1447 (HVDC)

ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER EFTER FORORDNING 2016/1447 (HVDC) 1/5 Forsyningstilsynet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby post@forsyningstilsynet.dk Energinet Myndighedsenheden Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71

Læs mere

Der er foretaget en række mindre ændringer, herunder redaktionelle og lovtekniske ændringer i ændringsbekendtgørelsen.

Der er foretaget en række mindre ændringer, herunder redaktionelle og lovtekniske ændringer i ændringsbekendtgørelsen. Kontor/afdeling FOR Dato 13. december 2018 J nr. 2018-2460 /eko/kni/mhu Høringsnotat vedrørende udkast til ændring af bekendtgørelse om systemansvarlig virksomhed og anvendelse af eltransmissionsnettet

Læs mere

UDBUD AF SYSTEMGENOPRETTELSESRESERVE UDBUDSBETINGELSER DK HØRING

UDBUD AF SYSTEMGENOPRETTELSESRESERVE UDBUDSBETINGELSER DK HØRING 1/5 UDBUD AF SYSTEMGENOPRETTELSESRESERVE UDBUDSBETINGELSER DK2 2021- HØRING Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 39 31 49 59 Dato: 12. juli 2019 1. Indledning

Læs mere

ANNEX D REAKTIV REGULERINGSEGENSKABER JF. ARTIKEL 20, 40 OG 48

ANNEX D REAKTIV REGULERINGSEGENSKABER JF. ARTIKEL 20, 40 OG 48 Annex D - Reaktiv reguleringsegenskaber jf. artikel 20, 40 og 48 1/6 ANNEX D REAKTIV REGULERINGSEGENSKABER JF. ARTIKEL 20, 40 OG 48 A Offentlig udgave JMI WZE MTH JPK FBN JBO 28. september 2018 REV. DESCRIPTION

Læs mere

REFERAT DIALOGMØDE 2, DEN 13. NOVEMBER 2018, MARKEDSGØRELSE OG BEHOVSVURDERING

REFERAT DIALOGMØDE 2, DEN 13. NOVEMBER 2018, MARKEDSGØRELSE OG BEHOVSVURDERING 1/6 REFERAT Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 REFERAT DIALOGMØDE 2, DEN 13. NOVEMBER 2018, MARKEDSGØRELSE OG BEHOVSVURDERING Dato: 15.

Læs mere

Internt notat. Eltras køb af reserver og andre systemtjenester - Behov, hidtidige resultater, og udviklingsmuligheder

Internt notat. Eltras køb af reserver og andre systemtjenester - Behov, hidtidige resultater, og udviklingsmuligheder Internt notat Markedsdesign Dato: 9. Marts 2005 Sagsnr.: - Dok.nr.: 218874 v4 Reference: SDK/GIA/JCH Eltras køb af reserver og andre systemtjenester - Behov, hidtidige resultater, og udviklingsmuligheder

Læs mere

AKTØRDIALOGMØDE. Behovsvurdering og markedsgørelse. 25. september 2018, Erritsø

AKTØRDIALOGMØDE. Behovsvurdering og markedsgørelse. 25. september 2018, Erritsø AKTØRDIALOGMØDE Behovsvurdering og markedsgørelse 25. september 2018, Erritsø 1 VELKOMMEN OG PRÆSENTATION AF AGENDA Tid Punkt 13:00-13:10 Velkomst og præsentation af dagensagenda 13:10-13:40 Ny elforsyningslov

Læs mere

UDBUD AF DØDSTARTSRESERVE I DK

UDBUD AF DØDSTARTSRESERVE I DK Udbud af Dødstartsreserve i DK1 2019-2021 1/6 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT UDBUD AF DØDSTARTSRESERVE I DK1 2019-2021 +45 70 10 22 44 info@energinet CVR-nr. 28 98 06 71 Dato: 21.

Læs mere

Workshop. Integration af ny teknologi på systemydelsesmarkedet

Workshop. Integration af ny teknologi på systemydelsesmarkedet Workshop Integration af ny teknologi på systemydelsesmarkedet 1 Dagsorden Introduktion og velkomst ved Peter Markussen, afdelingsleder i Systemydelser Rammer og formål med pilotprojektet ved Christina

Læs mere

PROGNOSER FOR SYSTEMYDELSER

PROGNOSER FOR SYSTEMYDELSER Prognoser for systemydelser 1/7 Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT +45 70 10 22 44 info@energinet.dk Vat-no. 28 98 06 71 PROGNOSER FOR SYSTEMYDELSER Dato: 23/2 2017 INDHOLD Forfatter:

Læs mere

Høringsbrev vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser

Høringsbrev vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser [Kommentarer] Til interessepartnere Dok. ansvarlig: JAR Sekretær: Sagsnr: s2016-392 Doknr: d2018-11930-3.0 20-07-2018 Høringsbrev vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser

Læs mere

HØRINGSNOTAT TEKNISK FORSKRIFT KRAV FOR UDVEKSLING AF REAKTIV EFFEKT (MVAR) I SKILLEFLADEN MELLEM TRANSMISSIONS- OG DISTRIBUTIONSSYSTEMERNE

HØRINGSNOTAT TEKNISK FORSKRIFT KRAV FOR UDVEKSLING AF REAKTIV EFFEKT (MVAR) I SKILLEFLADEN MELLEM TRANSMISSIONS- OG DISTRIBUTIONSSYSTEMERNE HØRINGSNOTAT TEKNISK FORSKRIFT 2.1.3 1/11 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT HØRINGSNOTAT TEKNISK FORSKRIFT 2.1.3 KRAV FOR UDVEKSLING AF REAKTIV EFFEKT (MVAR) I SKILLEFLADEN MELLEM TRANSMISSIONS-

Læs mere

Håndtering af begrænsninger i handelskapaciteten på Skagerrak-forbindelsen og levering af systemydelser

Håndtering af begrænsninger i handelskapaciteten på Skagerrak-forbindelsen og levering af systemydelser Til Energitilsynets sekretariat. Håndtering af begrænsninger i handelskapaciteten på Skagerrak-forbindelsen og levering af systemydelser 30. april 2015 SKL/SKL Dette notat beskriver håndteringen af leveringen

Læs mere

LEVERING AF SYSTEMYDELSER. Henning Parbo

LEVERING AF SYSTEMYDELSER. Henning Parbo LEVERING AF SYSTEMYDELSER Henning Parbo DET DANSKE ELSYSTEM INSTALLERET KAPACITET, PRIMO 2017 20 centrale kraftværker 6.150 vindmøller 4.200 MW 670 decentrale kraftvarmeværker 5.250 MW 96.000 solcelleanlæg

Læs mere

BILAG 3 - ENERGINETS SVAR TIL HØRINGSKOMMENTARER

BILAG 3 - ENERGINETS SVAR TIL HØRINGSKOMMENTARER Bilag 3 - Energinets svar til høringskommentarer 1/5 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 BILAG 3 - ENERGINETS SVAR TIL HØRINGSKOMMENTARER

Læs mere

Udbudsbetingelser - Reserveforsyning til Anholt

Udbudsbetingelser - Reserveforsyning til Anholt Til Udbudsbetingelser - Reserveforsyning til Anholt 5. november 2015 PBU/PBU Energinet.dk Udbud af systemydelser 1. Indledning Energinet.dk indbyder hermed til at afgive tilbud på Reserveforsyning til

Læs mere

31/82 32/82 33/82 34/82 35/82 36/82 37/82 38/82 39/82 40/82 41/82 42/82 43/82 44/82 45/82 46/82 47/82 48/82 49/82 50/82 51/82 Bilag 2 Svar på spørgsmål fra ENT Til Energitilsynet Besvarelse af Energitilsynets

Læs mere

Anmeldelse af gennemførelsesforanstaltninger efter forordning 2016/631 (RfG)

Anmeldelse af gennemførelsesforanstaltninger efter forordning 2016/631 (RfG) 1/6 Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 Anmeldelse af gennemførelsesforanstaltninger

Læs mere

TILLÆG TIL MARKEDSFORSKRIFT C3: PLANHÅNDTERING - DAGLIGE PROCEDURER, NOV 2011, REV. 3

TILLÆG TIL MARKEDSFORSKRIFT C3: PLANHÅNDTERING - DAGLIGE PROCEDURER, NOV 2011, REV. 3 Tillæg til markedsforskrift C3: Planhåndtering - daglige procedurer, nov 2011, rev. 3 1/8 TILLÆG TIL MARKEDSFORSKRIFT C3: PLANHÅNDTERING - DAGLIGE PROCEDURER, NOV 2011, REV. 3 1 Tillæg for at følge GLDPM

Læs mere

Dato: Samlede høringskommentarer. Forslag til ændringer

Dato: Samlede høringskommentarer. Forslag til ændringer Dato: 07.07.2017 Samlede høringskommentarer Kommentarskema vedr.: TF 3.4.1 Elforbrugsanlæg tilsluttet over 100 kv - høringsrevision 1.3.A. Sagsnr. 17/03665 Nr. Afsnitnr. Linjenr. Figur/ tabel Kommentartype:

Læs mere

6. februar 2008. Reguleringsreserver. Tilbudsgivning for marts måned 2008. Dokument nr. 4555-08 Gert Elze 1/7

6. februar 2008. Reguleringsreserver. Tilbudsgivning for marts måned 2008. Dokument nr. 4555-08 Gert Elze 1/7 6. februar 2008 Reguleringsreserver Tilbudsgivning for marts måned 2008 Dokument nr. 4555-08 Gert Elze 1/7 Indholdsfortegnelse: 1. Indledning 3 2. Aftalegrundlag 3 3. Tilbudsgivning 4 3.1 Generelt 4 3.2

Læs mere

Normaldriftsreserver anvendes til at opretholde normale driftsforhold og er aktive i alle driftstimer. Normaldriftsreserver består af:

Normaldriftsreserver anvendes til at opretholde normale driftsforhold og er aktive i alle driftstimer. Normaldriftsreserver består af: Til Fra Kopi Energitilsynet Henrik Thomsen Energinet.dk Annette Ikast Per Johansen Pia Houbak Indkøb af systemydelser for 2005 1. november 2005 1. Behov for systemydelser Fastsættelse af behovet for systemydelser

Læs mere

Indkøb af regulerkraft, specialregulering og øvrige systemydelser

Indkøb af regulerkraft, specialregulering og øvrige systemydelser Indkøb af regulerkraft, specialregulering og øvrige systemydelser Temadag hos Dansk Fjernvarme den 31. august 2015 Henning Parbo, Energinet.dk Temadag: Kraftvarmeværkers deltagelse i elmarkederne 1 Indkøb

Læs mere

REFERAT - AKTØRARBEJDSGRUPPEMØDE DEN 7. FEBRUAR 2019

REFERAT - AKTØRARBEJDSGRUPPEMØDE DEN 7. FEBRUAR 2019 1/7 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia REFERAT +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 39 31 49 59 REFERAT - AKTØRARBEJDSGRUPPEMØDE DEN 7. FEBRUAR 2019 Tid: 7. februar 2019 kl. 10:00-15:00

Læs mere

Vejledning til nye regler om nettilslutning af vindmøller og solceller

Vejledning til nye regler om nettilslutning af vindmøller og solceller Vejledning til nye regler om nettilslutning af vindmøller og solceller Baggrund for de nye regler De nye regler om nettilslutning fremgår af VE-bekendtgørelsen og er en udmøntning af stemmeaftale af 26.

Læs mere

VEJLEDNING TIL METODERNE FOR COST PLUS OG REGULERET PRIS

VEJLEDNING TIL METODERNE FOR COST PLUS OG REGULERET PRIS 1/9 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT VEJLEDNING TIL METODERNE FOR COST PLUS OG REGULERET PRIS +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 Dato: 15. april 2019. 2/9 Indhold

Læs mere

Fremtidens systemydelser

Fremtidens systemydelser Fremtidens systemydelser - en kommentar fra Dansk Energi Ph.d. Stine Grenaa Jensen Dansk Energi Stikord 15 minutter Visioner Barrierer (hvad skal der til?) Hvor er vi om 5 år? Hvad kræver det? Den ideelle

Læs mere

Høringsnotat vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser

Høringsnotat vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser Høringsnotat Dok. ansvarlig: MER Sekretær: SLS Sagsnr.: s2016-818 Doknr: d2018-15055-5.0 Udgivelsesdato: 06-09-2018 Høringsnotat vedr. specifikationer til forbrugsenheder, som leverer efterspørgselsreaktionsydelser

Læs mere

NETTILSLUTNINGSPROCES

NETTILSLUTNINGSPROCES NETTILSLUTNINGSPROCES Requirements for Generators (RfG-forordningen) Produktionsanlæg: D-anlæg i transmissionsnettet Kontaktpersoner: Bjarne Andersen BJA@energinet.dk Jørgen Hansen Kjær JHK@energinet.dk

Læs mere

Udskillelse af leverandører ved overgang til fase 2

Udskillelse af leverandører ved overgang til fase 2 Bilag 5 Dato November 2015 Bilag 5 er i sin helhed et mindstekrav. Udskillelse af leverandører ved overgang til fase 2 Til Udvikling af nye, innovative løsninger til optimal anvendelse af ressourcer i

Læs mere

Workshop om indkøb af systembærende egenskaber. Erritsø, 1. september 2016

Workshop om indkøb af systembærende egenskaber. Erritsø, 1. september 2016 Workshop om indkøb af systembærende egenskaber Erritsø, 1. september 2016 Dagsorden 1. Velkomst 2. Evaluering af sommerudbud 2016 3. Behov for systembærende egenskaber 4. Håndtering af statsstøtteproblematik

Læs mere

Referat workshop Indkøb af systembærende egenskaber

Referat workshop Indkøb af systembærende egenskaber Referat workshop Indkøb af systembærende egenskaber Tid 01.09.2016 kl. 10-14 Sted Erritsø Deltagere Christian Dahl Winter Mikkel Hesselbæk Søren Rygaard Vibeke Grum-Schwensen Torben Thorø Pedersen Jan

Læs mere

ANALYSE AF POTENTIALE VED ÆNDRINGER AF RESERVEMARKEDER

ANALYSE AF POTENTIALE VED ÆNDRINGER AF RESERVEMARKEDER NOTAT ANALYSE AF POTENTIALE VED ÆNDRINGER AF RESERVEMARKEDER 1. Introduktion Forsyningstilsynet har i rapport 1 om Energinets indkøb af reserver stillet Energinet en række anmodninger. Dette notat belyser

Læs mere

METODEANMELDELSE FOR ÆNDRINGER TIL FORSKRIFT H1: SKIFT AF ELLEVERANDØR, FLYTNING MV. OG FORSKRIFT H3: AFREGNING AF ENGROSYDELSER OG AFGIFTSFORHODL

METODEANMELDELSE FOR ÆNDRINGER TIL FORSKRIFT H1: SKIFT AF ELLEVERANDØR, FLYTNING MV. OG FORSKRIFT H3: AFREGNING AF ENGROSYDELSER OG AFGIFTSFORHODL Metodeanmeldelse for ændringerne til markedsforskrift H1 og H3 1/6 Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT METODEANMELDELSE FOR ÆNDRINGER TIL FORSKRIFT H1: SKIFT AF ELLEVERANDØR, FLYTNING

Læs mere

Deltagere: Pkt. 1 Godkendelse af dagsorden Dagsordenen blev godkendt. Pkt. 2 Kort præsentation af mødedeltagerne To af mødedeltagere præsenterede sig:

Deltagere: Pkt. 1 Godkendelse af dagsorden Dagsordenen blev godkendt. Pkt. 2 Kort præsentation af mødedeltagerne To af mødedeltagere præsenterede sig: Referat af møde vedr. koordinering af krav til nettilslutning af vindmøller afholdt hos Elkraft System Onsdag den 7. juli 2004 fra kl. 14.00 til kl. 16.00 Deltagere: Jan Havsager Jørgen Lemming Jørgen

Læs mere

OVERBLIK OVER NETDIMENSIONERINGSKRITERIER 2017

OVERBLIK OVER NETDIMENSIONERINGSKRITERIER 2017 Overblik over netdimensioneringskriterier 2017 1/8 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT OVERBLIK OVER NETDIMENSIONERINGSKRITERIER 2017 +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06

Læs mere

ÆNDRINGER TIL KØREPLANER - TILLÆG TIL C3 - KØREPLANER - EKSTRA KRAV

ÆNDRINGER TIL KØREPLANER - TILLÆG TIL C3 - KØREPLANER - EKSTRA KRAV Ændringer til køreplaner - tillæg til C3 - køreplaner - ekstra krav 1/6 NOTAT ÆNDRINGER TIL KØREPLANER - TILLÆG TIL C3 - KØREPLANER - EKSTRA KRAV Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70

Læs mere

Prækvalifikationsbetingelser for deltagelse i udbud af DK2 systemtjenester. 1. Indledning. Oktober 2012 GEE/GEE

Prækvalifikationsbetingelser for deltagelse i udbud af DK2 systemtjenester. 1. Indledning. Oktober 2012 GEE/GEE Prækvalifikationsbetingelser for deltagelse i udbud af DK2 systemtjenester Oktober 2012 GEE/GEE 1. Indledning Som systemansvarlig for det overordnede danske transmissionsnet er Energinet.dk ansvarlige

Læs mere

Energinets kommentarer/overvejelser til RfG artikel 5 om tærskelværdier.

Energinets kommentarer/overvejelser til RfG artikel 5 om tærskelværdier. Udkast til anmeldelsestekst til forslag om tærskelværdier under RfG 1/5 Energinets kommentarer/overvejelser til RfG artikel 5 om tærskelværdier. Under behandlingen af tærskelværdier har Energinet oplevet

Læs mere

Celleprojektet Intelligent mobilisering af distribuerede ressourcer

Celleprojektet Intelligent mobilisering af distribuerede ressourcer Celleprojektet Intelligent mobilisering af distribuerede ressourcer Smart Grid for praktikere El & Teknik 2012 8. Maj 2012 Odense Congress Center Celleprojektet Intelligent mobilisering af distribuerede

Læs mere

DIALOGMØDE: MARKEDSGØRELSE OG BEHOVSVURDERING

DIALOGMØDE: MARKEDSGØRELSE OG BEHOVSVURDERING 1/6 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia REFERAT +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 DIALOGMØDE: MARKEDSGØRELSE OG BEHOVSVURDERING Tid: 25.09.18 Sted: Energinet Erritsø Dato:

Læs mere

2

2 2 3 4 5 6 Figur 1. Illustration af CHPCOM løsningens IT-kommunikation [kilde: Eurisco] 7 8 9 Figur 2 Oversigt over hovedaktørerne i interessentanalysen omkring IEC 61850 10 11 Aktør: Minimumkrav: Ønskescenarier:

Læs mere

Celleregulator Fuldskala Test 2010

Celleregulator Fuldskala Test 2010 Celleregulator Fuldskala Test 2010 Nettemadag om fremtidens elsystem 25. november 2010 Trinity hotel og konferencecenter Fredericia Per Lund Denne præsentation Baggrund og introduktion 1. test. Markedsdrift

Læs mere

HØRINGSNOTAT VEDR. REVIDERING AF FORSKRIFT H1 OG H3

HØRINGSNOTAT VEDR. REVIDERING AF FORSKRIFT H1 OG H3 Høringsnotat vedr. revidering af markedsforskrift H1 og H3 1/6 NOTAT HØRINGSNOTAT VEDR. REVIDERING AF FORSKRIFT H1 OG H3 Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70102244 info@energinet.dk

Læs mere

METODE FOR COST PLUS PRISSÆTNING FOR SYSTEMYDELSER

METODE FOR COST PLUS PRISSÆTNING FOR SYSTEMYDELSER 1/6 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 METODE FOR COST PLUS PRISSÆTNING FOR SYSTEMYDELSER ANMELDES TIL FORSYNINGSTILSYNET DEN 31. MAJ 2019

Læs mere

Ændringer til systemansvarsbekendtgørelsen. ved Energistyrelsen

Ændringer til systemansvarsbekendtgørelsen. ved Energistyrelsen Ændringer til systemansvarsbekendtgørelsen ved Energistyrelsen Side 1 FORMÅL & OVERORDNEDE PRINCIPPER Formål Omkostningseffektiv integration af vedvarende energi & sikring af forsyningssikkerhed Synliggør

Læs mere

OFFENTLIG HØRING OM FORSLAG TIL TÆRSKELVÆRDIER

OFFENTLIG HØRING OM FORSLAG TIL TÆRSKELVÆRDIER Offentlig høring om forslag til tærskelværdier under RfG 1/5 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34

Læs mere

Udbud af systemydelser y på markedsvilkår

Udbud af systemydelser y på markedsvilkår Udbud af systemydelser y på markedsvilkår May 21. juni 2010 Flemming Birck Pedersen flebp@dongenergy.dk gy Afdelingsleder Markedsstrategi og systemydelser DONG Energy 1 GENERATION Meget mere grøn strøm

Læs mere

3. Den 7. august 2017 anmeldte Energinet den supplerende metode, jf. bilag 2, til Sekretariatet.

3. Den 7. august 2017 anmeldte Energinet den supplerende metode, jf. bilag 2, til Sekretariatet. Energinet Tonne Kjærsvej 65 7000 Fredericia 2. november 2017 Engros & Transmission Fremsendt via mail: hpa@energinet.dk GODKENDELSE AF SUPPLERENDE METODE TIL KOMPENSATION AF HAVVINDMØLLEPARKER VED PÅBUDT

Læs mere

1. At sikre backup for leverance af FRR-A via SK4 2. At forberede det danske marked for FRR-A til fremtidig, international handel

1. At sikre backup for leverance af FRR-A via SK4 2. At forberede det danske marked for FRR-A til fremtidig, international handel Til Energitilsynet Anmeldelse af metode for indkøb af leveringsevne for sekundær reserve (FRR-A) Med henvisning til Elforsyningslovens 73a anmoder Energinet.dk hermed Energitilsynet om godkendelse af metode

Læs mere

Samlede høringskommentarer Dok.nr.: 19/ Kommentartype: Konklusion Generel/ Teknisk Kommentar Forslag til ændringer (kun Energinet)

Samlede høringskommentarer Dok.nr.: 19/ Kommentartype: Konklusion Generel/ Teknisk Kommentar Forslag til ændringer (kun Energinet) Dato: 21.03.2019 Samlede høringskommentarer Dok.nr.: 19/02848-2 Kommentarskema vedr.: Høring af national gennemførelsesforanstaltning for informationsudveksling: stationsanlæg og net Linjenr. Figur/tabel

Læs mere

Udbudsbetingelser - Strategiske reserver i Østdanmark

Udbudsbetingelser - Strategiske reserver i Østdanmark Til Aktører Udbudsbetingelser - Strategiske reserver i Østdanmark 27. marts 2015 JKL / PBU Energinet.dk Udbud af strategiske reserver i Østdanmark Dok. 14/18250-39 1/10 1. Indledning Energinet.dk indbyder

Læs mere

OPSTARTSMØDE FOR ARBEJDSGRUPPE(R) FOR RFG (REQUIREMENTS FOR GENERATORS)

OPSTARTSMØDE FOR ARBEJDSGRUPPE(R) FOR RFG (REQUIREMENTS FOR GENERATORS) 1/7 Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 OPSTARTSMØDE FOR ARBEJDSGRUPPE(R) FOR RFG (REQUIREMENTS FOR GENERATORS) Ref.: AIE/MDA Tid: 25.

Læs mere

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED WORKSHOP 1 Metoder for Cost plus og Reguleret pris Max Nitschke og Sisse Carlsen 2 VELKOMST OG AGENDA Ved Sisse Carlsen Agenda Velkomst og introduktion

Læs mere

Forsyningstilsynet har behandlet spørgsmålet om Energinets inddragelse af egne synkronkompensatorer i normbehovet i afgørelsens pkt.

Forsyningstilsynet har behandlet spørgsmålet om Energinets inddragelse af egne synkronkompensatorer i normbehovet i afgørelsens pkt. Høringsnotat- Kompensationsordning for systembærende egenskaber Høringssvar fra Dansk Energi 1. Dansk Energi ønsker en uddybning af Energinets angivelse af normbehovet for både DK1 og DK2 og ønsker tillige

Læs mere

OVERBLIK OVER NETDIMENSIONERINGSKRITERIER 2017

OVERBLIK OVER NETDIMENSIONERINGSKRITERIER 2017 Overblik over netdimensioneringskriterier 2017 1/7 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT OVERBLIK OVER NETDIMENSIONERINGSKRITERIER 2017 +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06

Læs mere

ORIENTERING TIL FORSYNINGSTILSYNET OM FORVENTET KOMMENDE ÆNDRINGER TIL MARKEDSDESIGNET FOR MFRR I DK2

ORIENTERING TIL FORSYNINGSTILSYNET OM FORVENTET KOMMENDE ÆNDRINGER TIL MARKEDSDESIGNET FOR MFRR I DK2 1/6 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT ORIENTERING TIL FORSYNINGSTILSYNET OM FORVENTET KOMMENDE ÆNDRINGER TIL MARKEDSDESIGNET FOR MFRR I DK2 +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr.

Læs mere

Systemydelser til levering i Danmark Udbudsbetingelser

Systemydelser til levering i Danmark Udbudsbetingelser Systemydelser til levering i Danmark Udbudsbetingelser Gældende fra 1. juni 2015 Dok. 13/80940-84 1/43 Indholdsfortegnelse 0. Indledning... 3 1. Systemydelser... 4 1.1 Primær reserve, DK1... 5 1.2 FRR-A

Læs mere

Havmølleparken Rødsand 2 Figurbilag til udbudsmateriale

Havmølleparken Rødsand 2 Figurbilag til udbudsmateriale Havmølleparken Rødsand 2 Figurbilag til udbudsmateriale 1. Ejersnitflade mellem Energinet.dk og koncessionshaver 2. 6 figurer af platformen, herunder areal til koncessionshavers lavspændingsanlæg 3. Kort

Læs mere

Optimering af reaktive effektforhold 29. september 2008 obg

Optimering af reaktive effektforhold 29. september 2008 obg Netplanlægningsregler Teknisk forskrift TF 2.1.1 Appendiks 1 Optimering af reaktive effektforhold 29. september 2008 obg Fuld kontrol med de reaktive forhold såvel statisk som dynamisk er af stor betydning

Læs mere

Figur 1: Spg: Har din virksomhed givet tilbud på offentlige opgaver i løbet af det seneste år? Offentlige opgaver i udbud 17%

Figur 1: Spg: Har din virksomhed givet tilbud på offentlige opgaver i løbet af det seneste år? Offentlige opgaver i udbud 17% GRAKOM ANALYSE SEPTEMBER 2018 KVALITETEN AF DE OFFENTLIGE UDBUD HALTER Kun 30 pct. af Grakoms medlemsvirksomheder har afgivet tilbud på offentlige udbud det seneste år. Dette er på trods, at flertallet

Læs mere

UDBUD AF DØDSTARTSRESERVE I DK BILAG 1 KONTRAKTPARADIGME

UDBUD AF DØDSTARTSRESERVE I DK BILAG 1 KONTRAKTPARADIGME Kontraktparadigme: Aftale om Dødstartsreserve 1/8 Virksomhedsnavn Vejnavn By (herefter benævnt Leverandøren ) og Energinet Tonne Kjærsvej 65 7000 Fredericia (hver for sig en Part og samlet Parterne ) har

Læs mere

Fremtidens TSO-udfordringer

Fremtidens TSO-udfordringer Fremtidens TSO-udfordringer READY Workshop - 5. november 2012 Netbelastninger Smart Grid-projekter og løsninger Sektionschef, Kim Behnke, Energinet.dk 1 Udfordringer for eltransmissionssystemet Elsystem

Læs mere

Medlemsstater - Vareindkøbskontrakter - Udbudsbekendtgørelse - Udbud efter forhandling

Medlemsstater - Vareindkøbskontrakter - Udbudsbekendtgørelse - Udbud efter forhandling 1/5 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:53762-2012:text:da:html DK-Fredericia: Elektriske maskiner, apparatur, udstyr og forbrugsartikler; belysning 2012/S 33-053762

Læs mere

ANNONCERING AF ANALYSE AF EKSISTERENDE NETVÆRK AF BESKYTTEDE HAVOMRÅDER OG IDENTIFIKATION AF POTENTIELLE NYE BESKYTTEDE HAVOMRÅDER I BÆLTHAVET

ANNONCERING AF ANALYSE AF EKSISTERENDE NETVÆRK AF BESKYTTEDE HAVOMRÅDER OG IDENTIFIKATION AF POTENTIELLE NYE BESKYTTEDE HAVOMRÅDER I BÆLTHAVET ANNONCERING AF ANALYSE AF EKSISTERENDE NETVÆRK AF BESKYTTEDE HAVOMRÅDER OG IDENTIFIKATION AF POTENTIELLE NYE BESKYTTEDE HAVOMRÅDER I BÆLTHAVET 1. FORMÅL Miljø- og Fødevareministeriet (herefter ordregiver)

Læs mere

Note: Standardindstillingen for Underspænding (trin 2) undersøges nærmere efter indlevering den 17. Maj.

Note: Standardindstillingen for Underspænding (trin 2) undersøges nærmere efter indlevering den 17. Maj. Koordinationsarbejde mellem DSO og ENDK. 13.1.b. - OK LOM: - der anvendes ROCOF i DN, middelværdi/måling beregnes som beskrevet i forbindelse med ROCOF robusthed - ROCOF Udkobling overfrekvens: hvor beregnet

Læs mere

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1)

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1) BEK nr 1128 af 07/09/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 6. marts 2019 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi-, Forsynings- og Klimamin., Energistyrelsen, j.nr. 2017-3633

Læs mere

Procedurer og principper for elkvalitet ved tilslutning til højspænding

Procedurer og principper for elkvalitet ved tilslutning til højspænding Vejledning Dok. ansvarlig: HEH Sekretær: SLS Sagsnr.: s2016-818 Doknr: d2019-5979-4.0 Udgivelsesdato: 02-05-2019 Procedurer og principper for elkvalitet ved tilslutning til højspænding Denne vejledning

Læs mere

NETTILSLUTNINGSPROCES

NETTILSLUTNINGSPROCES NETTILSLUTNINGSPROCES Requirements for Generators (RfG-forordningen) Tilslutning af produktionsanlæg større end 25 MW (type D) i transmissionsnettet Bemærk: type A, B og C tilsluttes i distributionsnettet

Læs mere

RAPPORT ENERGINETS ANVENDELSE AF BEORDRINGER TIL SIKRING AF ELFORSYNINGSSIKKERHEDEN

RAPPORT ENERGINETS ANVENDELSE AF BEORDRINGER TIL SIKRING AF ELFORSYNINGSSIKKERHEDEN RAPPORT ENERGINETS ANVENDELSE AF BEORDRINGER TIL SIKRING AF ELFORSYNINGSSIKKERHEDEN 2016-2017 Energinets anvendelse af beordringer til sikring af elforsyningssikkerheden 2016-2017 2/20 Indhold 1. Indledning...

Læs mere

Bilag 1 Notat vedrørende grundlæggende udbudsretlige emner

Bilag 1 Notat vedrørende grundlæggende udbudsretlige emner Bilag 1 Notat vedrørende grundlæggende udbudsretlige emner Efter aftale med Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) gennemgås hermed en række grundlæggende udbudsretlige emner, der vurderes at være væsentlige

Læs mere

Celleprojektet. Kort fortalt

Celleprojektet. Kort fortalt Celleprojektet Kort fortalt Marked og økonomisk effektivitet Forsyningssikkerhed Miljø og bæredygtighed 2 Forord Celleprojektet er et af Energinet.dk s store udviklingsprojekter. Projektet skal være med

Læs mere

Koordinering af kaskadekoblede transformere med automatisk spændingsregulering

Koordinering af kaskadekoblede transformere med automatisk spændingsregulering Teknisk notat Dok. ansvarlig: JME Sekretær: SLS Sagsnr.: s2013-273 Doknr: d2016-5149-2.0 Udgivelsesdato: 21-11-2016 Koordinering af kaskadekoblede transformere med automatisk spændingsregulering Formålet

Læs mere

ROADMAP MED FOKUS PÅ NETSELSKABERNES ROLLE

ROADMAP MED FOKUS PÅ NETSELSKABERNES ROLLE ROADMAP MED FOKUS PÅ NETSELSKABERNES ROLLE AFSÆT I SMART GRID NETVÆRKETS ANBEFALINGER AFSÆT I SMART GRID NETVÆRKETS ANBEFALINGER HVAD ER DET KONCEPTET LØSER? Mobiliserer og nyttiggør fleksibelt elforbrug

Læs mere

Sendt til Dok. ansvarlig: JME Sekretær: SLS Sagsnr: s Doknr: d

Sendt til Dok. ansvarlig: JME Sekretær: SLS Sagsnr: s Doknr: d Til Forsyningstilsynet Sendt til post@forsyningstilsynet.dk Dok. ansvarlig: JME Sekretær: SLS Sagsnr: s2016-818 Doknr: d2018-22146-3.0 12-12-2018 Høringsnotat vedr. netvirksomhedernes tekniske betingelser

Læs mere

ÆNDREDE UDBUDSBETINGELSER FOR ENERGINET.DK S INDKØB AF SYSTEMBÆ- RENDE EGENSKABER

ÆNDREDE UDBUDSBETINGELSER FOR ENERGINET.DK S INDKØB AF SYSTEMBÆ- RENDE EGENSKABER ÆNDREDE UDBUDSBETINGELSER FOR ENERGINET.DK S INDKØB AF SYSTEMBÆ- RENDE EGENSKABER 5. april 2017 Engros & Transmission 16/03159 HGO RESUMÉ 1. Energinet.dk har anmeldt en ændring af udbudsbetingelserne for

Læs mere

UDDYBENDE BEMÆRKNINGER TIL HØRING OM VILKÅR OG BETINGELSER FOR AT VÆRE FORSVARSYDELSESLEVERANDØR OG GENOPRETTELSESYDELSESLEVARANDØR

UDDYBENDE BEMÆRKNINGER TIL HØRING OM VILKÅR OG BETINGELSER FOR AT VÆRE FORSVARSYDELSESLEVERANDØR OG GENOPRETTELSESYDELSESLEVARANDØR 1/5 Til høringsparterne Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 UDDYBENDE BEMÆRKNINGER TIL HØRING OM VILKÅR OG BETINGELSER FOR AT VÆRE FORSVARSYDELSESLEVERANDØR

Læs mere

NETTILSLUTNINGSPROCES

NETTILSLUTNINGSPROCES NETTILSLUTNINGSPROCES Demand Connection Code (DCC-forordningen) Tilslutning af forbrugs- og distributionssystemer i transmissionsnettet Dok.: 18/06023-1 Offentlig/Public Revision 1, februar 2019 1 NETTILSLUTNING

Læs mere

Lightregimet. Fremgangsmåde ved tildeling af kontrakter på det sociale område,

Lightregimet. Fremgangsmåde ved tildeling af kontrakter på det sociale område, Lightregimet Fremgangsmåde ved tildeling af kontrakter på det sociale område, Program 1. Hvad er udbud? 2. Hvilke regler gælder? 3. Beregningsregler - kontraktberegning 4. Udbud efter light-regimet 5.

Læs mere

Markedsmodel 2.0. Bjarne Brendstrup Systemanalyse Energinet.dk

Markedsmodel 2.0. Bjarne Brendstrup Systemanalyse Energinet.dk Markedsmodel 2.0 Bjarne Brendstrup Systemanalyse Energinet.dk 19-08-2015 sommer skole 2015 1 Agenda 1 Baggrund for Markedsmodel 2.0 2 Fase 1: Udfordringer og mulige løsninger 3 Den europæiske ramme 4 Fase

Læs mere

Bilag 1: Vurdering af udbudspligt i henhold til det nye udbudsdirektiv og den kommende udbudslov

Bilag 1: Vurdering af udbudspligt i henhold til det nye udbudsdirektiv og den kommende udbudslov KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT 13-05-2015 Sagsnr. 2015-0023209 Bilag 1: Vurdering af udbudspligt i henhold til det nye udbudsdirektiv og den kommende udbudslov Baggrund

Læs mere

Aktørworkshop om indkøb af systembærende egenskaber D. 6. november 2015

Aktørworkshop om indkøb af systembærende egenskaber D. 6. november 2015 Aktørworkshop om indkøb af systembærende egenskaber D. 6. november 2015 1 Dagsorden 1. Velkomst 2. Energinet.dk s analyse af behovet for systembærende enheder 3. Dialog vedrørende ændring af udbudsbetingelser

Læs mere

Introduktion til systemydelser

Introduktion til systemydelser Introduktion til systemydelser 28. februar 2013 MSO 1. Indledning... 2 2. Systemydelser... 2 2.1 Reservetyper... 3 2.2 Manuelle reserver... 4 2.2.1 Indkøb af manuel reserve... 4 2.3 Regulerkraftmarkedet...

Læs mere

Kontrakt. Hovedaftale om levering af systemydelser. 1. Indledning

Kontrakt. Hovedaftale om levering af systemydelser. 1. Indledning Kontrakt Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia CVR nr.: 28980671 (herefter kaldet Energinet.dk) og XX A/S Vej nr. DK-yyyy By CVR nr.: xxxxxxxx (herefter kaldet leverandøren) har indgået følgende:

Læs mere

DONG Energy høringsvar på metodenotat om Skagerrak 4 reservation

DONG Energy høringsvar på metodenotat om Skagerrak 4 reservation Energinet.dk C/O Sisse Carlsen Tonne Kjærsvej 65 7000 Fredericia DONG Energy Thermal Power A/S Kraftværksvej 53 7000 Fredericia Danmark Tlf. +45 99 55 11 11 Fax +45 99 55 00 11 www.dongenergy.dk CVR-nr.

Læs mere

Nye systemydelsesprodukter. Dok.: Klassificering: 1

Nye systemydelsesprodukter. Dok.: Klassificering: 1 Nye systemydelsesprodukter Dok.: Klassificering: 1 Dagsorden 1. Indledning og baggrund 2. Gennemgang og diskussion af mulige produkter 3. Frokost 4. Gennemgang og diskussion af mulige produkter forsat

Læs mere

Hvordan giver udbudsloven mulighed for at stille krav om mærker

Hvordan giver udbudsloven mulighed for at stille krav om mærker Hvordan giver udbudsloven mulighed for at stille krav om mærker Maria Haugaard, advokat Seminar om krav om miljømærker i indkøb og udbud 6. november 2017 Udbudslovens muligheder for at stille krav om mærker

Læs mere

Evaluering af reservation af intra-day kapacitet på Storebæltsforbindelsen

Evaluering af reservation af intra-day kapacitet på Storebæltsforbindelsen Til Energitilsynets sekretariat Att: Iben Hvilsted-Olsen UDKAST Evaluering af reservation af intra-day kapacitet på Storebæltsforbindelsen 2. august 211 SKL-HEP/SKL I forbindelse med Energitilsynets godkendelse

Læs mere

Opfølgning på markedsdialog om udbudsbetingelser for det teknologineutrale udbud Bemærkninger fra European Energy A/S

Opfølgning på markedsdialog om udbudsbetingelser for det teknologineutrale udbud Bemærkninger fra European Energy A/S Opfølgning på markedsdialog om udbudsbetingelser for det teknologineutrale udbud 2019 Kontor/afdeling VE Dato 26. september 2019 J nr. 2019-86775 Energistyrelsen har sendt udkast til udbudsbetingelser

Læs mere

Aktørarbejdsgruppemøde 3. februar 2016

Aktørarbejdsgruppemøde 3. februar 2016 Aktørarbejdsgruppemøde 3. februar 2016 Tid 10.00-15.00 Sted, Erritsø Deltagere John Tang Jørgen Morild Søren Rygaard Kenneth Nielsen Jesper Vestergaard Jes Smed Jacob Skovby Toft Christian Dahl Winter

Læs mere

FREDERIKSSUND KOMMUNE INDKØBSPOLITIK

FREDERIKSSUND KOMMUNE INDKØBSPOLITIK FREDERIKSSUND KOMMUNE INDKØBSPOLITIK INDHOLD 1. Indkøbspolitikkens formål. 3 1.1. Indkøbspolitik og de overordnede mål for Frederikssund Kommune.. 3 1.2. Indkøbspolitikkens omfang af afgrænsning 3 2. Grundlag

Læs mere

Fjernvarme Fyn s halmindkøbspolitik

Fjernvarme Fyn s halmindkøbspolitik Fjernvarme Fyn s halmindkøbspolitik Når Fjernvarme Fyn indkøber halm til sine danske anlæg følges nedennævnte principper. 1. Udbudsrunder Udbudsrunder er det bærende princip i Fjernvarme Fyn s halmindkøb.

Læs mere

Udbudsstrategi for madservice til hjemmeboende efter serviceloven, 2014

Udbudsstrategi for madservice til hjemmeboende efter serviceloven, 2014 Økonomi Indkøb Tlf. 46 11 20 38 MAJBA@rudersdal.dk Udbudsstrategi for madservice til hjemmeboende efter serviceloven, 2014 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING...2 2. REGLER FOR INDKØB AF MADSERVICE...2 2.1

Læs mere

Fordeling af omkostninger til nettilslutning i VE udbud. Jan Vedde Oktober 2017

Fordeling af omkostninger til nettilslutning i VE udbud. Jan Vedde Oktober 2017 Fordeling af omkostninger til nettilslutning i VE udbud Jan Vedde Oktober 2017 Introduktion Ambition Betalingen for tilslutning af produktionsanlæg til det kollektive elnet er i den gældende lovgivning

Læs mere

Den markedsmæssige håndtering af Energinet.dk s synkronkompensatorer

Den markedsmæssige håndtering af Energinet.dk s synkronkompensatorer UDKAST TIL HØRING Den markedsmæssige håndtering af Energinet.dk s synkronkompensatorer 8. september 2016 PMR-GEE-SKL/SKL 1.0 Introduktion Dette notat skitserer en model for den markedsmæssige håndtering

Læs mere