Elektroniske stetoskoper for brugere med hørenedsættelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Elektroniske stetoskoper for brugere med hørenedsættelse"

Transkript

1 Rapport Elektroniske stetoskoper for brugere med hørenedsættelse Udført for AMGROS Sagsnr.: A Side 1 af 20 August 2010 DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Teknisk-Audiologisk Laboratorium Edisonsvej Odense C Danmark Tlf Fax CVR nr Rapporten må kun gengives i sin helhed. Gengivelse i uddrag kræver skriftlig accept fra DELTA.

2 Side 2 af 20 Titel Elektroniske stetoskoper for brugere med hørenedsættelse Sagsnr. A Vores ref. SLJ/CD/slj Rekvirent AMGROS Resumé Der findes forskellige muligheder for at kombinere brugen af høreapparat og stestoskop. En grundlæggende fysisk begrænsning er at de lyde et stetoskop skal fremhæve ligger i et så lavt frekvensområde at mange høreapparater ikke kan forstærke dem. En grundlæggende praktisk begrænsning ligger i at stetoskopi ofte foretages samtidig med kommunikation med patienten. Der er altså behov for at stetoskop og høreapparat skal fungere på samme tid. Nærværende rapport beskriver den ngrundlæggende problemstilling samt forskellige løsninger, som kan virke afhængig af høretabets størrelse og personlige præferencer. DELTA, august 2010 Teknisk- Audiologisk Laboratorium

3 Side 3 af 20 Indholdsfortegnelse 1. Forord Problemstilling Stetoskopets akustiske egenskaber Stetoskoper og høreapparatsystemer Produkter Forstærkning af frekvensbånd Specialløsninger Hovedtelefoner Specialtilpasset løsning Trådløs forbindelse mellem elektronisk stetoskop og høreapparat Bluetooth Understøttelse af Bluetooth Konkluderende bemærkninger Henvisninger...19

4 Side 4 af Forord Formålet med denne rapport er, at undersøge hvorvidt elektroniske stetoskoper med fordel kan anvendes af personer med en hørenedsættelse. Undersøgelsens formål har været at udarbejde en vejledning for hørehæmmede læger, sygeplejersker og jordmødre der kan orientere om de produkter de findes på markedet. Rapporten er en opdatering af den tilsvarende rapport DELTA lavede i DELTA, Teknisk- Audiologisk Laboratorium vil gerne rette en speciel tak til Bjørn Knud Andersen, Bang & Olufsen Medicom.

5 Side 5 af Problemstilling I teorien er et elektronisk stetoskop ideelt for en bruger med hørenedsættelse, idet det kan forstærke lyd og dermed lette auskultation (primært aflytning af hjerte og lunger). I praksis er anvendeligheden af elektroniske stetoskoper for brugere med hørenedsættelse imidlertid ikke altid så lige til, hvis høretabet er så stort, at det kræver brug af et høreapparat. Når stetoskoplyden skal føres fra stetoskopets membran og ind i øret, opstår der problemer afhængigt af hvilken type høreapparat og prop, der benyttes. Såfremt brugeren benytter sig af et elektronisk stetoskop med de normale clips, overføres stetoskoplyden oftest ikke ordentligt til øret med høreapparatet eller proppen placeret i øret, og stetoskopclipsene må indføres i øregangen efter at apparatet/øreproppen er fjernet. I dette tilfælde skal stetoskopets forstærkning derfor være tilstrækkelig til at kunne kompensere for brugerens hørenedsættelse. Denne løsning er ikke særligt hensigtsmæssig, eftersom brugerens kommunikation med patienten forsinkes af, at øreproppen skal ud og ind af øret ved hver lytning. Desuden bryder nogle patienter sig ikke om, at se eventuel ørevoks på sin læges ørepropper. 3. Stetoskopets akustiske egenskaber For at give et bedre indtryk af stetoskopet som forstærker af hjerte- og åndedrætslyde, er det nødvendigt at forstå dets akustiske egenskaber. Et almindeligt stetoskop forstærker lyden ved at skabe resonans mellem de vibrationer, som kropslydene forårsager på overfladen af kroppen, og luftsøjlen i de slanger, der leder lyden til øret. Skal denne lyd forstærkes yderligere, gøres det elektronisk som f.eks. i et elektronisk stetoskop. Som vist på Figur 1 har hovedet på de fleste akustiske stetoskoper to sider. På den ene side findes en tynd membran, der kan opfange høje frekvenser såsom mislyde på åndedræt og lunger, og på den anden en klokke, der opfanger dybe frekvenser såsom hjertelyde.

6 Side 6 af 20 membran klokke Figur 1. De fleste akustiske stetoskoper to sider på hovedet. På den ene side findes en tynd membran, der kan opfange høje frekvenser såsom mislyde på åndedræt og lunger, og på den anden, en klokke der opfanger dybe frekvenser såsom hjertelyde. Idet stetoskopet trykkes mod huden, opfanger dets membran eller klokke lyde fra kroppen, og disse svingninger sætter luften i stetoskopets rør i bevægelse. Svingningerne bevæger sig til slangernes ender og via stetoclipsene videre ind i øregangen. Når man lytter med membransiden, sættes den tynde membran i svingninger af de lyde, der rammer den. Membranens store areal (ø ca. 4 cm) og forholdsvis lille masse gør, at den kan sættes i svingninger af meget høje frekvenser såsom åndedrætslyde. Når man anvender hovedets anden side, klokken, resonerer luftrummet mellem hud og klokkens inderside derimod og opfanger de dybe frekvenser, f.eks. hjertelyde. Ligesom akustiske stetoskoper er de fleste elektroniske stetoskoper designet med en membran- og en klokkeindstilling. Derudover tilbyder en del fabrikater ligeledes en kombineret membran- og klokkeindstilling, der dækker begge frekvensområder samtidigt.

7 Side 7 af 20 Hørbart område Ubehagstærskel Hjertelyde- og mislyde lungelyde Høretærskel Figur 2. Figuren skitserer hvilke frekvenser og hvilket niveau hjerte- og lungelyde har i forhold til høretærsklen og menneskelig tale/musik. Det menneskelige øre kan opfatte frekvenser mellem ca. 20 Hz og 20 khz. Til sammenligning hermed forekommer de fleste kropslyde i et ret begrænset frekvensområde, nemlig frekvenser under 1 khz. Ydermere frembringer kroppen lyde med frekvenser under 20 Hz, om end disse, da de jo ikke kan opfattes af øret, opfattes som vibrationer. Figur 2 skitserer, hvilke frekvenser hjertelyde har i forhold til høretærsklen og menneskelig tale/musik. Som markeret med den røde firkant er mange hjertelyde lavfrekvente og skal forstærkes en del for at komme ind i det hørbare dynamikområde.

8 Side 8 af 20 Figur 3. Figuren viser i detaljer dynamik- og frekvensindholdet af hjertelyde og hjertemislyde. Figur 3 viser i lidt større detalje dynamik- og frekvensindholdet af hjertelyde og hjertemislyde 1. Ligeledes skal en del mislyde på åndedrættet (markeret med blå på Figur 2) også forstærkes for at kunne høres. Stetoskopet fungerer som en mekanisk forstærker og kan dermed bringe lyde, der ellers ikke kan høres, ind i det hørbare område. Til eksempel kan det nævnes, at første og andet hjerteslag ligger i frekvensområdet Hz, åndedrætslyde mellem 200 og 750 Hz mens hjerteklapfejl typisk ligger mellem Hz og mitral stenose mellem 25 og 80 Hz. Et stetoskop skal derfor kunne gengive og forstærke lyde i dette ret begrænsede frekvensområde. 4. Stetoskoper og høreapparatsystemer Når man vil benytte et stetoskop sammen med et høreapparat, er der nogle forhold, man skal have for øje. 1 Figuren er gengivet fra Hans Nygaard: Evaluation of Heart Sounds and Murmurs a Review with Special Reference to Aortic Valve Stenosis, Skejby Sygehus, Århus Teknikum, p. 20.

9 Side 9 af 20 Ved at lave et audiogram, kan man undersøge, hvordan en persons høretærskel ligger i forhold til en normalthørende. Dette undersøges ved nogle specifikke frekvenser i området fra 125 Hz til 8 khz. Uden for dette frekvensområde ved man reelt set ikke noget om, hvordan personen hører. Audiogrammets begrænsede frekvensområde kan være en af grundene til, at høreapparater normalt ikke forstærker ved lavere frekvenser. Desuden ved man at forstærkning af dybe toner kan gå ud over taleforståeligheden for den hørehæmmede, samt at f.eks. vindstøj og andre dybe lyde vil blive forstærket og genere høreapparatbrugeren. Dette bør man holde sig for øje, hvis man påtænker at forstærke lydene fra et stetoskop gennem et høreapparat. Det ikke-forstærkede område under 125 Hz er vigtigt for især hjertelyde, hvor den primære information ligger. En anden grund til, at høreapparater ikke forstærker ved lave frekvenser, er de akustiske forhold i øret ved samspillet med høreapparatets prop eller for i-øret-apparater høreapparatets skal. Når man sætter et høreapparat eller en prop til et høreapparat i øret på en person opstår der to problemer; okklusion og fysisk ubehag, f.eks. varme. Derfor laver man ofte en åbning i proppen; en ventilationskanal. Denne kan gøre proppen mere eller mindre åben. Ventilationskanalen giver mange fordele, men i forhold til akustikken i øret betyder den også, at det bliver sværere at forstærke de dybe lyde. Især med mange moderne høreapparaters helt åbne tilpasninger, hvor høreapparatbrugeren kun får en åben, blød siliconeprop i øret, beregnet til at centrere lydslangen.. Hvis man skal gøre sig forhåbninger om at benytte et høreapparat sammen med et stetoskop og få forstærket lyden i høreapparatet, kræver det derfor et tæt samarbejde med høreapparattilpasseren og sandsynligvis en meget lukket og tæt prop. Selv med en tæt prop betyder høreapparatets forstærkningskarakteristik meget, og under 125 Hz er den sjældent særlig kraftig. Hvis man benytter et CIC apparat eller et bag-øret apparat med åben prop kan man muligvis benytte et stetoskop i øret samtidig med høreapparatet; Sidder høreapparatet bag øret benytter man ikke høreapparatets forstærkning til at forstærke lydene fra stetoskopet. Med kombinationen af høreapparat og stetoskop skal man sikre sig, at høreapparatets antifeedback-system er effektivt nok til at høreapparatet ikke begynder at hyle, når stetoskopet sættes i ørerne, samt at stetoskopets forstærkning er kraftig nok til at kompensere for et eventuelt høretab ved lavere frekvenser. Dette må være en vurdering, som skal tages i samarbejde med høreapparattilpasseren. Hvis en person har et diskanthøretab er det ikke sikkert, at der er behov for væsentlig forstærkning ved lave frekvenser, hvor stetoskoperingslydene findes. De akustiske forhold i øret betyder, analogt til ovennævnte diskussion om ventilationskanalen i en øreprop, at stetoskopet skal slutte tæt til ørerne, hvis de mørke lyde fra stetoskopet skal kunne høres. Dette kan være vanskeligt at opnå uden hyl, eller tab af lyd ved at klemme høreapparatets slange, som stadig skal gå ind i øret.

10 Side 10 af Produkter Udover forstærkning af lyd, markedsføres hovedparten af de stetoskoper de findes på markedet, på features såsom optagelse og lagring af lyd til arkivering. Ligeledes kan nogle stetoskoper overføre lyd til en PC hvor det kan studeres nøjere som et oscillogram som vist på Figur 4, som kendt fra elektrokardiogrammer. 2 Den grafiske visning kan eventuelt være til hjælp for en person med en hørenedsættelse. Figur 4. Nogle stetoskoper kan overføre lyd til en PC, hvor den kan studeres nøjere som et oscillogram, kendt fra elektrokardiogrammer. I skrivende stund er der adskillige elektroniske stetoskoper på markedet, og der kommer stadigt flere til. 3 Af denne grund, vil dette afsnit vil ikke forsøge at give en oversigt over alle apparater på markedet, men i stedet give en mere detaljeret beskrivelse af et mindre antal elektroniske stetoskoper som ikke specifikt er henvendt til personer med hørenedsættelse for at give læseren en større indsigt i, hvordan et elektronisk stetoskop virker, og dermed gøre vedkommende i stand til at træffe en bedre afgørelse ved valg af stetoskop. Forsøger man at finde information om elektroniske stetoskoper på Internettet, er det vanskeligt at danne sig et overblik over deres faktiske egenskaber. Ønsker man fx at oplysning 2 Figuren er taget fra 3 Links til hjemmesider vedr. elektroniske stetoskoper, ørepropper til stetoskop samt patch-cords til cochlear implants er f.eks. beskrevet på

11 Side 11 af 20 om graden af forstærkning, er det svært at finde konkrete oplysninger om hvilke frekvensområder stetoskopet forstærker, samt hvor stor denne forstærkning er. Såfremt man ønsker at gå bagom produktbeskrivelsen og se på stetoskopets faktiske forstærkning, er man nødt til at foretage målinger på stetoskoperne under forhold, der simulerer en klinisk stetoskopering, dvs. hvor stetoskopet bliver udsat for lyde i de frekvens- og dynamikområder, som er relevante for stetoskopering. Det kræver dog udstyr, f.eks. en brystkassesimulator, som de færreste har til rådighed. Når man forstærker en lyd hvad enten det er mekanisk eller elektronisk, vil de enkelte komponenters, f.eks. klokke, slanger, forstærker, højttaler, ledninger etc., specifikke akustiske eller elektriske egenskaber forstærke nogle frekvenser mere end andre. En del af denne farvning er lavet helt bevidst fornetop at fremhæve de frekvenser man ønsker at lytte efter. Eftersom et stetoskop er beregnet til at forstærke lavfrekvente lyde, bør frekvenskarakteristikken så vidt muligt tilpasses således, at den ikke påvirker de frekvenser som er interessante for stetoskoperingen. Selvom det i praksis er umuligt at opnå en helt flad frekvenskarakteristik, er det dog muligt at opnå en tilnærmelsesvis retvisende frekvenskarakteristik i nogle frekvensområder. Figur 5 viser den frekvensafhængige forstærkning for seks elektroniske stetoskoper indstillet til en kombination af klokke- og membran.

12 Side 12 af M Littmann model DRG 0 0 a db -20 d db M Littmann model HP Stethos 0 0 b db -20 e db Welch-Allyn Meditron 20 Littmann Cardiology c db -20 f db frequency, Hz frequency, Hz Figur 5. Figuren viser den frekvensafhængige forstærkning for seks elektroniske stetoskoper (a f) indstillet til en kombination af klokke- og membran 4. Welch-Allyn stetoskopet på Figur 5 c har den fladeste frekvenskarakteristik i området op til 1 khz og dermed i det frekvensområde hvori de fleste kropslyde af betydning for auskultation forekommer. De resterende stetoskoper har en relativt flad frekvenskarakteristik op til omkr Hz, hvorefter forstærkningen falder, i b, d, e og f endog ret markant op mod 1 khz. Til sammenligning kan oplyses at akustiske stetoskopers lyd dæmpes allerede fra 100 Hz og at de ydermere dæmpes mere i membranindstilling. Der opnås altså en højere forstærkning i den høje del af det interessante frekvensområde med et elektronisk stetoskop, fremfor et akustisk. 4 Målingerne er stillet til rådighed af B&O Medicom. De er udført på en brystkassesimulator for at efterligne den forstærkning og dæmpning af lyd som den menneskelige krop ville forårsage.

13 Side 13 af Forstærkning af frekvensbånd Udover frekvenskarakteristikken er det ydermere vigtigt at se på de elektroniske stetoskopers båndforstærkning. Klokke- og membraninstillingerne på et akustisk stetoskop fungerer som et lavpas- eller højpasfilter, der dæmper høje hhv. lave frekvenser, og dermed assisterer brugeren i at fokusere på de lyde, som er vigtigst for auskultation af hjerte og lunger/åndedræt. Eftersom de fleste auskulære lyde, der kan anvendes til diagnosticering, ligger i et temmelig begrænset frekvensområde, vil det være formålstjenligt at yderligere kunne zoome ind på en evt. hjertemislyd og dermed reducere den forstyrrende effekt af andre lyde som f.eks. støj fra stetoskopmembranens berøring med kropshår eller susen fra blodomløbet. Af denne grund reklamerer hovedparten af de elektroniske stetoskoper med forstærkning af forskellige frekvensbånd. Da en person med hørenedsættelse ofte har sværere ved at skelne forskellige lyde fra hinanden, kan man med fordel benytte de elektroniske stetoskopers forskellige filterfunktioner under stetoskoperingen. 6. Specialløsninger Udover de ovenfor beskrevne løsninger, beskriver dette afsnit nogle andre systemer og ideer, der kan anvendes af læger eller sygeplejersker med hørenedsættelse. 6.1 Hovedtelefoner På deres hjemmeside annoncerer firmaet Cardionics, Inc. med et elektronisk stetoskop, E- Scope, der findes i en version til hørehæmmede som enten er forbundet med et par hovedtelefoner, der fremhæver de dybe frekvenser (se Figur 6), eller med ledninger til en audiosko eller telespole. Ifølge hjemmesiden, forstærker stetoskopet op til 30 gange mere end et akustisk stetoskop. Det bruger et AAA batteri, og kan køre i ca. 4½ måneder på et batteri (ved brug på 30 minutter om dagen, 5 dage om ugen). Ligesom på akustiske stetoskoper, har E-Scope to indstillinger, en der forstærker hjertelyde og en der forstærker lunge- og åndedrætslyde. Stetoskopet er desuden forsynet med en volumenkontrol.

14 Side 14 af 20 Figur 6. På deres hjemmeside annoncerer firmaet Cardionics, Inc. med et elektronisk stetoskop, E-Scope, der findes i en version til hørehæmmede. Producenten anbefaler at stetoskopet anvendes med ITE- eller BTE-apparater med en åben fitting. For hørehæmmede med Cochlear Implant kan stetoskopet forbindes med implantatets processor ved hjælp af audioskoen. Desuden skriver producenten på sin hjemmeside, at det anbefales at samspillet mellem stetoskop og høreapparat tilpasses i tæt samarbejde med audiologen/audiologiassistenten. ES-1000 Figur 7. Stetoskopet ES-1000 fra Res-Q Products forstærker, så man kan høre med en baggrundsstøj på op til 100 db (beregnet til ambulancer og nødsituationer med megen baggrundsstøj). Om end det ikke markedsføres som et stetoskop for hørehæmmede, Stetoskopet ES-1000 fra Res-Q Products forstærker så man kan høre med en baggrundsstøj på op til 100 db (beregnet til ambulancer og andre nødsituationer med megen baggrundsstøj). Stetoskopet er forsynet med nogle avancerede filtre der kan justeres så de dæmper uønskede lyde samt et dæmpende lag udenpå stetoskophovedet som blokerer indtrængen af støj udefra. ES-1000 gør det ydermere muligt at måle blodtryk.

15 Side 15 af Specialtilpasset løsning En mulighed er også at få lavet en specialtilpasset stetoskopløsning baseret på et elektronisk stetoskop, hvorfra lyden kan transmitteres elektrisk til et høreapparat. En høreapparatbruger har f.eks. fået lavet en løsning baseret på et stetoskop produceret af Meditron A/S. Modellen hedder thestethoscope. Stetoskopet er blevet specialtilpasset af Jan Calundan, Calundan Høreteknik. Calundan har erstattet stetoskopets steto-clips med en udgang til et MicroLink FM system (MicroLink produceres af Phonak og Widex). Som vist på Figur 8 bliver stetoskopets signal sendt til en forstærker som via en ledning er forbundet med en MicroLink-modtager, der sender et FM signal til en MicroLink sko, der er påmonteret BTE apparatet. Høreapparatet skal være indstillet til T eller MT. Stetoskopet har en afbryderknap, og er tændt så længe denne er trykket ind. Meditron stetoskopet har tre indstillinger, en som forstærker de høje frekvenser der karakteriserer åndedræts- og lungelyde (den såkaldte membranindstilling) og en der forstærker de dybe frekvenser som anvendes ved hjerteauskultation (klokkeindstilling) samt en indstilling der kombinerer disse, og dermed dækker samtlige stetoskopets frekvenser. Disse indstillinger vælges v.h.a. en knap på membranstykkets underside. Her findes ligeledes en knap til at kontrollere lydstyrken. Stetoskopet forstærker i frekvensområdet fra khz. MicroLink giver en flad frekvenskarakteristik, og i kombinationen med Meditron stetoskopet udgør det derfor et system, der er specielt velegnet til brugere med stort høretab uafhængigt af deres specifikke hørekurve. Udover signalforstærkning kan man fra Meditrons elektroniske stetoskop overføre signalet til en PC (Windows) hvor det kan ses som et modificeret oscillogram, der grafisk kan vise evt. mislyde på hjertet.

16 Side 16 af 20 Stetoskopmembran forstærker MicroLink BTE apparat MicroLink sko Figur 8. Et Meditron A/S stetoskop, thestethoscope er blevet specialtilpasset af Calundan Høreteknik. Stetoskopets steto-clips er erstattet med en udgang til et Micro- Link FM system (MicroLink produceres af Phonak og Widex). Det er nogle år siden, at den specifikke høreapparatbruger, DELTA kender til, har fået lavet sit specialstetoskop. Siden er der kommet andre elektroniske stetoskoper på markedet, som evt. kan bruges som udgangspunkt for specialtilpassede løsninger. Thinklabs ds32a Digital Electronic Stethoscope er et elektronisk stetoskop, som har en udgang, som er beregnet til at man kan optage hjerte- og lungelyde (se Figur 9). Desuden er der udviklet software til produkterne, ipod touch og iphone, fra Apple, som kan bruges til at visualisere og optage lydene fra stetoskopet. Stetoskopet har en analog linjeudgang, som kan tilsluttes et trådløst høreapparat system med en tilsvarende linieindgang på samme måde som beskrevet ovenfor. Stetoskopet har indbygget volumenkontrol. Figur 9. Thinklabs ds32a Digital Electronic Stethoscope (t.v.) og deres software til Apple iphone, Stethoscope App (t.h.). Et andet elektronisk stetoskop, som kunne benyttes til specialtilpassede løsninger er ADInstruments MLT206 (se Figur 10). Dette stetoskop har en signaludgang til andre måleinstrumenter, men hjemmesiden oplyser ikke umiddelbart tekniske detaljer om den.

17 Side 17 af 20 Figur 10. ADInstruments MLT206 er et elektronisk stetoskop med mulighed for at forbinde det til deres eget PowerLab udstyr. Denne forbindelse kan muligvis tilpasses som udgang til et høreapparat. 7. Trådløs forbindelse mellem elektronisk stetoskop og høreapparat En nyere udvikling inden for elektroniske stetoskoper er trådløs tilkoblingsmulighed over den trådløse forbindelsesstandard Bluetooth. Dette findes f.eks. i 3M Littmanns elektroniske stetoskop model 3200 (som er udviklet af Bang & Olufsen Medicom), som dog i skrivende stund (juli 2010) ikke er lanceret på det danske marked. 7.1 Bluetooth Bluetooth er en trådløs kommunikationsstandard med mange forskellige anvendelser, bl.a. inden for computere, PDA er, trådløse headsets og mobiltelefoner 5. Den benyttes til at overføre digitale data mellem forskellige enheder, som befinder sig inden for en kortere afstand fra hinanden (normalt maksimalt 10 m). Bluetooth er nok mest kendt for at overføre lydsignaler på digital form mellem en mobiltelefon og et trådløs headset, men dataene, som sendes, kan have mange andre formater, f.eks. billeder eller tekstdokumenter. For at sikre, at forskellige enheder kan snakke sammen over den generelle Bluetoothstandard, er der lavet nogle profiler, som kan benyttes. For eksempel findes der en profil til trådløs headset (Headset Profile, HSP), som sikrer, at hvis en mobiltelefon og et headset begge understøtter den, kan de snakke sammen. 5 Kilde:

18 Side 18 af 20 Det er også muligt at lave mere proprietære overførelsesmetoder via Bluetooth, hvis et produkt har specielle krav eller egenskaber, som ikke understøttes af de generelle Bluetooth-profiler. I så fald kræves det, at begge de enheder, som forbindes med Bluetooth, forstår det specielle format til overførsel af data. 7.2 Understøttelse af Bluetooth Understøttelsen af Bluetooth i forbindelse med høreapparater er blevet mere udbredt på det seneste. Bluetooth understøttes nu mere eller mindre direkte i flere høreapparater evt. gennem høretekniske hjælpemidler, f.eks. som halsslynger eller produktspecifikke konverterbokse brugeren bærer i en rem om halsen. Høreapparatfabrikanterne er ikke alle lige tydelige i deres tekniske specifikationer vedrørende hvilke Bluetooth-profiler, som understøttes, men det indikeres flere steder, at de sandsynligvis understøtter en eller flere af profilerne Advanced Audio Distribution Profile (A2DP), Hands-Free Profile (HFP) eller Headset Profile (HSP). Dette gælder f.eks. Oticon Streamer, som understøtter Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) 6. 3M Littmanns model 3200 elektroniske stetoskop indeholder Bluetooth og kan ved hjælp af software på en PC overføre målinger, så de bl.a. kan visualiseres på computerskærmen. Det er derfor nærliggende, når nu stetoskopet indeholder Bluetooth-funktionalitet, at ønske sig lyden fra det elektroniske stetoskop sendt direkte trådløst til et høreapparat, så en person med høretab kunne stetoskopere uden at tage høreapparaterne ud af ørerne. Det forholder sig imidlertid sådan, at 3M Littmann model 3200 elektronisk stetoskop af tekniske årsager ikke benytter en af de tre Bluetooth-profiler Advanced Audio Distribution Profile (A2DP), Hands-Free Profile (HFP) eller Headset Profile (HSP), til at overføre lyden til computeren, men forbindes med en speciel profil til dataoverførsel. Det er derfor ikke umiddelbart muligt at koble et elektronisk stetoskop af model 3200-typen sammen med et høreapparat og overføre lyden. Når nu de fysiske komponenter er til stede i både det elektroniske stetoskop og i forbindelse med høreapparatet i form af Bluetooth-forbindelseselektronikken er det en nærliggende overvejelse, om man med en softwareændring i det elektroniske stetoskop kunne implementere en Bluetooth-profil, så sammenkobling med lydoverførelse mellem apparaterne er mulig. Selv med denne ændring er en løsning dog ikke fundet. Som nævnt tidligere er hjerte- og lungelyde relativt lavfrekvente lyde og den primære energi indenfor det hørbare område ligger for hjertelyde under ca. 500 Hz (ifølge Figur 3). Dette frekvensområde er, som nævnt tidligere, ikke der, hvor høreapparater normalt har sin primære forstærkning. Det 6 Kilde:

19 Side 19 af 20 skyldes bla. at høreapparater primært er optimeret til høj taleforståelighed, og der kan dybe toner ligefrem være forstyrrende. Mange af de høreapparater, som benyttes i dag, har desuden en tilpasning, hvor proppen i øret er åben, så man både hører den direkte lyd i øret og lyden fra høreapparatet. Ved denne løsning har høreapparatets højttaler svært ved at opretholde et højt lydtryk ved dybe toner, og man vil ikke få noget som helst ud af at have lyde fra et elektronisk stetoskop sendt til øret via Bluetooth. Selv med en mere traditionel støbt lukket prop, benytter man oftest en ventilationskanal i proppen for at den ikke skal blive for ubehagelig at have på. Det kan også påvirke gengivelsen af dybe toner i øret. Det er derfor umiddelbart ikke let at garantere, at selv hvis man laver en trådløs overførsel af lyde fra et elektronisk stetoskop til et høreapparat via Bluetooth, så kan høreapparatbrugeren høre signalet. Dette giver grund til nogle sikkerhedsmæssige overvejelser ved brug af løsningen til medicinske formål. Derfor er løsningen ikke umiddelbart så let realiserbar, som man skulle tro med mindre stetoskopet og høreapparatet nøje tilpasses sammen og hvis høreapparatet evt. laves med et program, som forstærker dybe toner modsat normal praksis. 8. Konkluderende bemærkninger Som det fremgår af ovenstående rapport er der mange mulige løsninger på problemet. Ingen af dem kan siges at være de vises sten, og det er således op til den enkelte bruger at søge den løsning der bibringer mindst mulige gener. Ydermere kan der opstå problemer fordi stetoskopets frekvens-output ikke specifikt kan tilpasses et givet høretab. De fleste fabrikater af elektroniske stetoskoper tilbyder forstærkning af adskillige frekvensbånd, dog kan disse bånd kan ikke altid med succes tilpasses til en given høretabskurve. Et yderligere problem med de elektroniske stetoskoper er brugervenligheden. Det lader til at de elektroniske stetoskoper, som har mest succes, er dem, der minder mest om akustiske stetoskoper. Det er her interessant at erfare at de features, såsom visualisering og lydoptagelse vha. en computer, som de elektroniske stetoskoper tilbyder, ikke er af nævneværdig betydning i den hørehæmmede læges valg af stetoskop. 9. Henvisninger ADInstruments: B&O Medicom / 3M Littmann: /

20 Side 20 af 20 Calundan Høreteknik: Cardionics, Inc: Res-Q Products: Thinklabs: Welch-Allyn:

Husk at sætte i stikkontakt Og tænd!

Husk at sætte i stikkontakt Og tænd! Øvelse 1 Sound Ear lydtryksmåler i klasselokalet: Opmærksomhed på lydniveauet i klassen. Husk at sætte i stikkontakt Og tænd! Mens klassen har støjboksen til låns kan den store Sound Ear lydtryksmåler

Læs mere

Information om hørelsen

Information om hørelsen Information om hørelsen Informationen er udarbejdet af en arbejdsgruppe ved de audiologiske afdelinger ved H:S Bispebjerg Hospital Vejle Sygehus Ålborg Sygehus Århus Universitetshospital - 1 - Hørelsen

Læs mere

Hjælpemidler til mennesker med nedsat hørefunktion

Hjælpemidler til mennesker med nedsat hørefunktion Udarbejdet af Aalborg Kommune, Sundheds- og Kulturforvaltningen, Tilgængelighedsauditør Kit Bos Januar 2019 Hjælpemidler til mennesker med nedsat hørefunktion Dansk Høreforening og Hørelse.info anslår,

Læs mere

Hørelse for livet Viden om høreapparater. Din guide til en verden af høreapparater, og hvordan du finder den optimale høreløsning

Hørelse for livet Viden om høreapparater. Din guide til en verden af høreapparater, og hvordan du finder den optimale høreløsning Hørelse for livet Viden om høreapparater Din guide til en verden af høreapparater, og hvordan du finder den optimale høreløsning 2 3 God hørelse er givet, er det ikke? Der er over 1.000 forskellige høreløsninger

Læs mere

Rapport. Sammenligning af T, FM og Dynamisk FM. Udført for Phonak Danmark og Oticon. Sagsnr.: A900306 Side 1 af 10 2/11 2010

Rapport. Sammenligning af T, FM og Dynamisk FM. Udført for Phonak Danmark og Oticon. Sagsnr.: A900306 Side 1 af 10 2/11 2010 Rapport Sammenligning af T, FM og Dynamisk FM Udført for Phonak Danmark og Oticon Sagsnr.: A900306 Side 1 af 10 2/11 2010 DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Teknisk-Audiologisk Laboratorium Edisonsvej

Læs mere

Velkommen til STØJKASSEN

Velkommen til STØJKASSEN Velkommen til STØJKASSEN Formål: Formålet med støjkassen er at medvirke til større opmærksomhed på lyd og støj og risikoen for vedvarende støjskade. Støj kan være til gene på andre måder end ved at forårsage

Læs mere

www.littmann.dk Bestillingsinformation Beskrivelse Farver Varenr.: 3M Littmann Elektronisk stetoskop model 3200-69 cm 3M a/s 3M Littmann

www.littmann.dk Bestillingsinformation Beskrivelse Farver Varenr.: 3M Littmann Elektronisk stetoskop model 3200-69 cm 3M a/s 3M Littmann Bestillingsinformation Beskrivelse Farver Varenr.: 3M Littmann Elektronisk stetoskop model 3200-69 cm Sort Marineblå Bourgogne 3200BK27 3200NB 3200BU www.littmann.dk 1. 191 kardiologer, hvoraf de fleste

Læs mere

Halsslynger. Tekniske målinger af halsslyngers kvalitet

Halsslynger. Tekniske målinger af halsslyngers kvalitet Halsslynger Tekniske målinger af halsslyngers kvalitet Side 2 af 21 Indhold 1. Forord... 3 2. Målinger... 3. Beskrivelse af halsslynger... 3.1 HearIt Mobile... 3.2 HearIt all... 3.2.1 Base enheden... 3.2.2

Læs mere

Lyd og hørelse. En kort beskrivelse af lyd og hvordan øret fungerer

Lyd og hørelse. En kort beskrivelse af lyd og hvordan øret fungerer Lyd og hørelse 1 En kort beskrivelse af lyd og hvordan øret fungerer Denne brochure er nummer 1 i en serie fra Widex om hørelse og høreapparater. Hvad er lyd? Vores moderne dagligdag er fyldt med mange

Læs mere

Lydtryk fra mobiltelefoner

Lydtryk fra mobiltelefoner DELTA Acoustics & Vibration Technical Audiological Laboratory -TAL We help ideas meet the real world Lydtryk fra mobiltelefoner Findes der mobiltelefoner der kan levere lydtryk kraftige nok til, at de

Læs mere

Høreapparatet, som åbner op for dit barns verden

Høreapparatet, som åbner op for dit barns verden Høreapparatet, som åbner op for dit barns verden Med Oticon Opn Play kan dit barn trives i en fantastisk kaotisk verden Det er slut med at overbelaste børns hjerner Alle børn er nysgerrige på at opdage

Læs mere

3M Littmann. Elektronisk stetoskop model Lyde. du kan stole på

3M Littmann. Elektronisk stetoskop model Lyde. du kan stole på 3M Littmann Elektronisk stetoskop model 3100 3100 Lyde du kan stole på 09321500_Litt3100_DK_o2e_1378.indd 1 30.07.2009 15:24:09 Uhr Helt speciel lydkvalitet Du vil aldrig vende tilbage til dit gamle stetoskop.

Læs mere

Roger TM. på arbejdspladsen. Fokus på arbejde frem for at høre

Roger TM. på arbejdspladsen. Fokus på arbejde frem for at høre Roger TM på arbejdspladsen Fokus på arbejde frem for at høre Kommunikere, deltage og bidrage En moderne arbejdsplads kan være et kompliceret lyttemiljø. Det er også et sted, hvor vellykket kommunikation

Læs mere

Høreapparatet, som åbner op for din verden

Høreapparatet, som åbner op for din verden Høreapparatet, som åbner op for din verden Deltag igen i situationer, du plejer at undgå Er det anstrengende at følge med i samtalen? Kender du følelsen? Du sidder ved middagsbordet og kæmper for at følge

Læs mere

Test af halsslynger. Teknisk notat. Udført for AMGROS. Sagsnr.: T Side 1 af januar DELTA Teknisk-Audiologisk Laboratorium

Test af halsslynger. Teknisk notat. Udført for AMGROS. Sagsnr.: T Side 1 af januar DELTA Teknisk-Audiologisk Laboratorium Teknisk notat Test af halsslynger Udført for AMGROS Sagsnr.: T2849-4 Side 1 af 32 9. januar 215 DELTA Teknisk-Audiologisk Laboratorium Edisonsvej 24 5 Odense C Danmark Tlf. +45 72 19 41 Fax +45 72 19 41

Læs mere

Få mest muligt ud af dine Oticon høreapparater

Få mest muligt ud af dine Oticon høreapparater Få mest muligt ud af dine Oticon høreapparater TILBEHØR Din optimale forbindelse Med Oticon ConnectLine kan du få mest muligt ud af dine Oticon høreapparater i flere situationer end før. Med ConnectLine

Læs mere

Få mest muligt ud af dine Oticon høreapparater

Få mest muligt ud af dine Oticon høreapparater Få mest muligt ud af dine Oticon høreapparater TILBEHØR Din optimale forbindelse Med Oticon ConnectLine kan du få mest muligt ud af dine Oticon høreapparater i flere situationer end før. Med ConnectLine

Læs mere

Vejledning for høreapparatbrugere

Vejledning for høreapparatbrugere Kommunikationscentret Vejledning for høreapparatbrugere 1 2 Nyt høreapparat Du har fået nyt høreapparat enten på en offentlig høreklinik eller på en privat høreklinik. Din høreklink står for udlevering

Læs mere

Teleslyngers båndbredde

Teleslyngers båndbredde > TEST REPORT Teleslyngers båndbredde Frekvensresponsmålinger for Teleslynger og FM-udstyr Task Number: 118-20773.10 Page 1 of 11 Ansvarlig: Carsten Daugaard FORCE Technology Edisonsvej 24 5000 Odense

Læs mere

Høreapparatet, som åbner op for en verden af læring

Høreapparatet, som åbner op for en verden af læring Høreapparatet, som åbner op for en verden af læring Med Oticon Opn Play kan dit barn trives i en fantastisk kaotisk verden Det er slut med at overbelaste børns hjerner Børn bliver konstant bombarderet

Læs mere

Høreapparat til børn. Gentofte Hospital Øre-næse-hals/Audiologisk afdeling E. Patientinformation

Høreapparat til børn. Gentofte Hospital Øre-næse-hals/Audiologisk afdeling E. Patientinformation Gentofte Hospital Øre-næse-hals/Audiologisk afdeling E Niels Andersens Vej 65 2900 Hellerup Patientinformation Høreapparat til børn Audiologisk afdeling Audiologisk afdeling har to afsnit: et lægeligt

Læs mere

Garanti, reparation, justering, udskiftning

Garanti, reparation, justering, udskiftning 1 Nyt høreapparat Du har fået nyt høreapparat enten på en offentlig høreklinik eller på en privat høreklinik. Din høreklink står for udlevering af høreapparatet samt tilpasning, justering og vejledning

Læs mere

Alsidig trådløs kommunikationsforstærker Du kan høre!

Alsidig trådløs kommunikationsforstærker Du kan høre! Alsidig trådløs kommunikationsforstærker Du kan høre! Fjernsyn Samtaler Telefon Mobiltelefon HearIt All HearIt All er en alsidig trådløs kommunikationsforstærker til mennesker med nedsat hørelse. Alsidig

Læs mere

CROS/BiCROS. Et overblik fra Signia. signia-pro.dk/crosnx

CROS/BiCROS. Et overblik fra Signia. signia-pro.dk/crosnx /Bi. Et overblik fra Signia. signia-pro.dk/crosnx Definition af /Bi : Contralateral Routing Of Signals Bi: Bilateral Hvem kan have udbytte af /Bi? /Bi er designet til hørehæmmede, der har et unilateralt

Læs mere

Verdens første digitale minimodtager

Verdens første digitale minimodtager Verdens første digitale minimodtager Comfort Digisystem Receiver DT10 Receiver DT10 er minimodtageren med Comfort Digisystems unikke lydkvalitet. Den er let at bruge, let at konfigurere, og den giver en

Læs mere

Opnå taleforståelse på niveau med normalthørende *

Opnå taleforståelse på niveau med normalthørende * Opnå taleforståelse på niveau med normalthørende * Genopladelige høreapparater, der holder hele dagen * Se side 2 Deltag igen i aktiviteter, som du har trukket dig fra Er det anstrengende at følge med

Læs mere

Oticon Opn åbner op for en ny verden

Oticon Opn åbner op for en ny verden Oticon Opn åbner op for en ny verden Traditionel teknologi Ny teknologi Fokuserer på en stemme, og undertrykker alle andre. Åbner op for lydbilledet for at få flere stemmer med. Du kender nok følelsen.

Læs mere

Hearing Products International BRUGERVEJLEDNING. Echo MiniTech Pro

Hearing Products International BRUGERVEJLEDNING. Echo MiniTech Pro Hearing Products International DK BRUGERVEJLEDNING Echo MiniTech Pro Tillykke med din nye MiniTech Pro! MiniTech Pro er en lille brugervenlig personlig modtager med: Mikrofon til samtaleforstærkning Teleslynge

Læs mere

Oticon Opn trådløst tilbehør. Alt, hvad du behøver for at være på

Oticon Opn trådløst tilbehør. Alt, hvad du behøver for at være på Oticon Opn trådløst tilbehør Alt, hvad du behøver for at være på Gør hverdagen nemmere Det trådløse tilbehør til Oticon Opn omfatter en række enheder, som er nemme at bruge, og som er udviklet for at forbedre

Læs mere

et fornuftigt valg nyd det væsentlige

et fornuftigt valg nyd det væsentlige et fornuftigt valg Oticon Ino nyd det væsentlige Oticon Ino bringer den enkle høreløsning op på et højere plan. Med Ino kan brugerne opleve fordelene ved nogle af de allernyeste fremskridt inden for høreapparatteknologi:

Læs mere

Udvid din lytteoplevelse

Udvid din lytteoplevelse GN ReSound hjælper mennesker med at genopdage hørelsen med høreapparater, der efterligner det naturlige øres måde at behandle lyd på. Der betyder, at du kan glemme din hørenedsættelse - og i stedet fokusere

Læs mere

Oticon Opn trådløst tilbehør Alt hvad du behøver for at være på

Oticon Opn trådløst tilbehør Alt hvad du behøver for at være på Oticon Opn trådløst tilbehør Alt hvad du behøver for at være på BLIV TRÅDLØS Gør hverdagen nemmere Det trådløse tilbehør til Oticon Opn omfatter en række enheder, som er nemme at bruge og som er udviklet

Læs mere

HAC telefon testrapport

HAC telefon testrapport DELTA Acoustics & Vibration Technical Audiological Laboratory -TAL We help ideas meet the real world HAC telefon testrapport Akustiske og magnetiske målinger på output fra forskellige telefoner December

Læs mere

Oticon Opn åbner op for en ny verden

Oticon Opn åbner op for en ny verden Oticon Opn åbner op for en ny verden Traditionel teknologi Fokuserer på en stemme, og undertrykker alle andre. Ny teknologi Åbner op for lydbilledet for at få flere stemmer med. Du kender nok følelsen.

Læs mere

Temadag om luft som varmekilde Mandag den 12. november 2018 Fjernvarmens Hus Merkurvej 7, 6000 Kolding

Temadag om luft som varmekilde Mandag den 12. november 2018 Fjernvarmens Hus Merkurvej 7, 6000 Kolding Temadag om luft som varmekilde Mandag den 12. november 2018 Fjernvarmens Hus Merkurvej 7, 6000 Kolding Claus Backalarz Civilingeniør 1987 DTU Målt og beregnet industristøj i 31 år Ansat i DELTA i 14 år

Læs mere

DREAM I SLANKT DESIGN

DREAM I SLANKT DESIGN DREAM I SLANKT DESIGN WIDEX DREAM familien er lige blevet endnu bedre. Med den nye DREAM FASHION model har du mulighed for at tilbyde høreapparatbrugere det absolut nyeste inden for teknologi og design

Læs mere

Testsignaler til kontrol af en målekæde

Testsignaler til kontrol af en målekæde 20. marts 2007 RL 12/07 OFC/THP/CB/lm MILJØSTYRELSENS Testsignaler til kontrol af en målekæde Resumé Der er udarbejdet testsignaler, som gør det muligt at kontrollere en samlet målekæde. Testsignalerne,

Læs mere

Høreapparatet, som åbner op for din verden

Høreapparatet, som åbner op for din verden Høreapparatet, som åbner op for din verden Deltag igen i situationer, du plejer at undgå Er det anstrengende at følge med i samtalen? Kender du følelsen? Du sidder ved middagsbordet og kæmper for at følge

Læs mere

SoundRecover2 tilpasningsvejledning til voksne

SoundRecover2 tilpasningsvejledning til voksne Phonak Target 5.4 August 2018 SoundRecover2 tilpasningsvejledning til voksne Denne vejledning indeholder oplysninger om brug og/eller tilpasning af SoundRecover2 tilgængelig i Phonak Targettilpasningssoftware.

Læs mere

Genopliv hørelsen. Vellykket brug af høreapparater

Genopliv hørelsen. Vellykket brug af høreapparater Genopliv hørelsen Vellykket brug af høreapparater Velkommen tilbage til en verden af lyde Nu da du har taget det første skridt mod at genoplive din hørelse, vil du opdage, at det er nødvendigt med nogle

Læs mere

Tilgængelighed i kirken. Giv alle mulighed for at deltage

Tilgængelighed i kirken. Giv alle mulighed for at deltage Tilgængelighed i kirken Giv alle mulighed for at deltage Tilgængelighed i kirken Flere af livets største begivenheder foregår i kirken og den er samlingspunkt for mange mennesker. Her er alle velkommen

Læs mere

Adaptiv Phonak Digital (APD)

Adaptiv Phonak Digital (APD) Adaptiv Phonak Digital (APD) Baggrundsviden fra det audiologiske område Phonak baserer alle grundlæggende krav til høreapparater og tilpasning af dem på forestillingen om et Akustikkens hus. Akustikkens

Læs mere

MP3-afspilleres Lydstyrke

MP3-afspilleres Lydstyrke We help ideas meet the real world DELTA Acoustics & Vibration Technical Audiological Laboratory -TAL MP3-afspilleres Lydstyrke Kan man få høreskader af bærbare musikafspillere? September 2005 DELTA Dansk

Læs mere

AfterShokz Trekz Air

AfterShokz Trekz Air AfterShokz Trekz Air Brugervejledning DANSK OVERSÆTTELSE AF INSTRULOG A/S Tillykke med købet af dine nye AfterShokz Trekz Air Hovedtelefoner! Copyright Instrulog A/S Januar 2018 Side 1 af 6 Tag dine Trekz

Læs mere

Læseafdelingen. Høretekniske hjælpemidler. Information og vejledning

Læseafdelingen. Høretekniske hjælpemidler. Information og vejledning Ungdomsuddannelse (STU) STU-Erhverv STU-Ungdom Klubtilbud ASK Ungdomsvejledningen Læse Ordblindeundervisning It-hjælpemidler AVU-hold Hjælp til uddannelsen Høre Cochlear implant Hørelse på jobbet Lydoverfølsomhed

Læs mere

People First. Lad ikke undskyldningerne komme i vejen... Har du brug for en opgradering?

People First. Lad ikke undskyldningerne komme i vejen... Har du brug for en opgradering? Har du brug for en opgradering? People First Vi mener, at det kræver mere end blot avanceret teknologi og audiologi at udvikle de bedste høreapparater. Dette er grunden til, at vi placerer personen i centrum

Læs mere

Rapport. Skydning og høreværn, med speciel fokus på hørehæmmede børn og unge. Udført for Birgitte Franck. We help ideas meet the real world

Rapport. Skydning og høreværn, med speciel fokus på hørehæmmede børn og unge. Udført for Birgitte Franck. We help ideas meet the real world We help ideas meet the real world Rapport Skydning og høreværn, med speciel fokus på hørehæmmede børn og unge Udført for Birgitte Franck Projektnr.: A900167-04 7. februar 2005 DELTA Dansk Elektronik, Lys

Læs mere

Amplicomms. TV 2410 FM system til TV/radio Med indbygget mikrofon. Brugervejledning

Amplicomms. TV 2410 FM system til TV/radio Med indbygget mikrofon. Brugervejledning Amplicomms TV 2410 FM system til TV/radio Med indbygget mikrofon Brugervejledning Modtager: Sender: Til brug med høreapparater med telespole Modtager: 1. Mikrofonknap til rumaflytning 2. 3,5 mm Audio udgang

Læs mere

Beltone Direct Line. Få mere ud af dine høreapparater med trådløst tilbehør

Beltone Direct Line. Få mere ud af dine høreapparater med trådløst tilbehør Line Få mere ud af dine høreapparater med trådløst tilbehør Oplev ægte frihed Det trådløse Line tilbehør gør det lettere for dig at deltage i enhver samtale og interagere med verden omkring dig på en intuitiv

Læs mere

Vedligeholdelse og rengøring af i-øret-høreapparater. En kort beskrivelse af hvordan man skal vedligeholde og rengøre CIC- og ITE-apparater

Vedligeholdelse og rengøring af i-øret-høreapparater. En kort beskrivelse af hvordan man skal vedligeholde og rengøre CIC- og ITE-apparater Vedligeholdelse og rengøring af i-øret-høreapparater 6 En kort beskrivelse af hvordan man skal vedligeholde og rengøre CIC- og ITE-apparater Denne brochure er nummer 6 i en serie fra Widex om hørelse og

Læs mere

Roger TM. Dynamic SoundField Sæt stikket i, tænd systemet, og undervis

Roger TM. Dynamic SoundField Sæt stikket i, tænd systemet, og undervis Roger TM Dynamic SoundField Sæt stikket i, tænd systemet, og undervis Forskellen med Soundfield Det er vigtigt, at eleverne hører godt i klasseværelset, for at de virkelig kan yde deres bedste og få mest

Læs mere

PRODUKTINFORMATION OTICON GET

PRODUKTINFORMATION OTICON GET PRODUKTINFORMATION Oticon Get er en høreapparatfamilie velegnet til høretab fra milde til meget kraftige. Oticon Get er en høreapparatløsning for den økonomisk bevidste bruger. Get er et basisapparat,

Læs mere

Tilpasset lydene i din tilværelse

Tilpasset lydene i din tilværelse Tilpasset lydene i din tilværelse AVANCERET HØRETEKNOLOGI Premium Avanceret Basis Forbedrer din dagligdag med en høreløsning, der er lige så individuel, som du selv er Alle hører forskelligt. Vi opfatter

Læs mere

Rapportering for 2014 vedrørende aftale mellem AMGROS, Danske Regioner og DELTA Teknisk-Audiologisk Laboratorium TAL

Rapportering for 2014 vedrørende aftale mellem AMGROS, Danske Regioner og DELTA Teknisk-Audiologisk Laboratorium TAL Årsrapport 2014 DELTA, Teknisk-Audiologisk Laboratoriums årsberetning til AMGROS og Danske Regioner Marts 2015 DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Teknisk-Audiologisk Laboratorium Edisonsvej 24 5000

Læs mere

CHRONOS 7 CHRONOS 7. Datalogging 11 lytteprogrammuligheder 4 frit konfigurerbare programmer 10 BTE- og 4 ITE-farver

CHRONOS 7 CHRONOS 7. Datalogging 11 lytteprogrammuligheder 4 frit konfigurerbare programmer 10 BTE- og 4 ITE-farver CHRONOS 7 ProduKtinformation CHRONOS 7 CN7 CPx CN7 CP CN7 M CN7 N CN7 ITED CN7 ITCPD CN7 ITCD CN7 ITCP CN7 CICP CN7 CIC BESKRIVELSE TILPASNINGSOMRÅDE Bernafon er stolte af at introducere Audio Efficiency,

Læs mere

Phonak Audéo Q. Lille apparat. Stor ydeevne.

Phonak Audéo Q. Lille apparat. Stor ydeevne. Phonak Audéo Q Lille apparat. Stor ydeevne. Kommunikér Vi mener, at alle stemmer er vigtige. Stemmen er vores forbindelse til omverdenen, og den giver os mulighed for at være i kontakt med vores familie,

Læs mere

Hearing Products International BRUGERVEJLEDNING. Echo MegaLoop

Hearing Products International BRUGERVEJLEDNING. Echo MegaLoop Hearing Products International DK BRUGERVEJLEDNING Echo MegaLoop Indhold Sikkerhedsinstrukser... 3 Oversigt over pakkens indhold... 4 Produktoversigt... 5 Figur 1... 5 Figur 2... 5 Figur 3... 6 Figur 4...

Læs mere

Rapport. Undersøgelse af Dantale DVD i forhold til CD. Udført for Erik Kjærbøl, Bispebjerg hospital og Jens Jørgen Rasmussen, Slagelse sygehus

Rapport. Undersøgelse af Dantale DVD i forhold til CD. Udført for Erik Kjærbøl, Bispebjerg hospital og Jens Jørgen Rasmussen, Slagelse sygehus Rapport Undersøgelse af Dantale DVD i forhold til CD Udført for Erik Kjærbøl, Bispebjerg hospital og Jens Jørgen Rasmussen, Slagelse sygehus 2003-08-19 DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Teknisk-Audiologisk

Læs mere

COMFORT DIGISYSTEM. Bedst på arbejde

COMFORT DIGISYSTEM. Bedst på arbejde COMFORT DIGISYSTEM Bedst på arbejde 2 Vi elsker lyd. Og mennesker. Først i verden bedst på arbejde At kunne høre kunder og kolleger godt på arbejde er vigtigt både for at kunne gøre et godt stykke arbejde

Læs mere

Jabra. Sport Pulse. special edition. Brugermanual

Jabra. Sport Pulse. special edition. Brugermanual Jabra Sport Pulse special edition Brugermanual 2014 GN Audio A/S (GN Netcom A/S). Alle rettigheder forbeholdes. Jabra er et registreret varemærke tilhørende GN Audio A/S (GN Netcom A/S). Alle andre varemærker

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.5.2. Høreværn. Vejledning om brug af høreværn

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.5.2. Høreværn. Vejledning om brug af høreværn At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.5.2 Høreværn Vejledning om brug af høreværn Juni 2009 Erstatter marts 2001 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

Registrering af stemmer uanset hvor du er og hvad du foretager dig

Registrering af stemmer uanset hvor du er og hvad du foretager dig Registrering af stemmer uanset hvor du er og hvad du foretager dig Kommunikér Vi tror på, at alle stemmer er vigtige. Stemmen er vores forbindelse til omverdenen, og den giver os mulighed for at være i

Læs mere

Usynlighed der giver dig selvsikkerhed, af tilværelsens rige lydscenarier. Life is on

Usynlighed der giver dig selvsikkerhed, af tilværelsens rige lydscenarier. Life is on Life is on Vi lytter til behovene hos dem, der stoler på vores ideer og knowhow. På en kreativ måde udfordrer vi teknologien og udvikler avancerede høreløsninger, der hjælper hørehæmmede til at høre, forstå

Læs mere

Tilgængelighed i teater og biograf Giv alle mulighed for at deltage

Tilgængelighed i teater og biograf Giv alle mulighed for at deltage Tilgængelighed i teater og biograf Giv alle mulighed for at deltage Tilgængelighed i teater og biograf At høre eller ikke at høre... Det er dejligt at komme ud og opleve! Få et godt grin og være sammen

Læs mere

information til forældre

information til forældre information til forældre tm WIDEX BABY 440 Den bedste start i livet For små børn spiller hørelsen en central rolle i den måde, de udvikler deres sprog og fortolker verden på. Spædbørn hører lyde specielt

Læs mere

Læseafdelingen. Hørelsen efter hjerneskade Læs og skriv med it. Information til personer med erhvervet hjerneskade og deres pårørende.

Læseafdelingen. Hørelsen efter hjerneskade Læs og skriv med it. Information til personer med erhvervet hjerneskade og deres pårørende. Læseafdelingen Hørelsen efter hjerneskade Læs og skriv med it Information til personer med erhvervet hjerneskade og deres pårørende. Høreafdelingen Dette hæfte er udviklet af Høreafdelingen, CSU-Slagelse.

Læs mere

Generel fremgangsmåde for parring af hovedtelefonerne med en anden Bluetooth-enhed (BT).

Generel fremgangsmåde for parring af hovedtelefonerne med en anden Bluetooth-enhed (BT). Produktoplysninger 1 Tilslutning til opladning 2 Knappen "+" 3 Knappen " " 4 Funktionsindikator (blå) 5 Batteriindikator (rød) 6 Øresnegl 7 Mikrofon 8 Øreclips 9 Opladningsindikator (rød) 10 Strømindikator

Læs mere

Hearing Products International BRUGERVEJLEDNING. Echo MegaLoop DAC

Hearing Products International BRUGERVEJLEDNING. Echo MegaLoop DAC Hearing Products International DK BRUGERVEJLEDNING Echo MegaLoop DAC Indhold Sikkerhedsinstrukser... 3 Oversigt over pakkens indhold... 4 Produktoversigt... 5 Figur 1... 5 Figur 2... 5 Figur 3... 6 Figur

Læs mere

Quick-guide for Oticon Opn & Oticon ON App 1.8.0

Quick-guide for Oticon Opn & Oticon ON App 1.8.0 Quick-guide for Oticon Opn & Oticon ON App.8.0 Introduktion Dette er en guide til, hvordan du bruger Oticon Opn og Oticon ON App med en iphone. Sådan parrer du høreapparaterne med din iphone. Sådan bruger

Læs mere

Mellem mennesker Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 9 Skole: Navn: Klasse:

Mellem mennesker Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 9 Skole: Navn: Klasse: Mellem mennesker Ny Prisma Fysik og kemi 9 - kapitel 9 Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 Hvilke egenskaber gælder ikke for radiobølger? Der er 5 svarmuligheder. Sæt et kryds. De kan reflekteres, når de rammer

Læs mere

INIZIA 3 PRODUKTINFORMATION INIZIA 3 INDIVIDUALISERING OG VALGMULIGHEDER TEKNISKE FUNKTIONER

INIZIA 3 PRODUKTINFORMATION INIZIA 3 INDIVIDUALISERING OG VALGMULIGHEDER TEKNISKE FUNKTIONER INIZIA 3 PRODUKTINFORMATION INIZIA 3 IN3 CPx IN3 CP IN3 N IN3 CICP IN3 ITC IN3 CIC BESKRIVELSE TILPASNINGSOMRÅDE Inizia 3 familien anvender Bernafons fremragende ChannelFree signalbehandling. Kombineret

Læs mere

Max er et nyt Super Powerhøreapparat

Max er et nyt Super Powerhøreapparat Max Drevet af Era Mød Max Max er et nyt Super Powerhøreapparat fra Unitron. Max går ind for, at bekæmpe overforstærkning og beskytte hørelsen på lang sigt. Max går ind for, at hver funktion bør arbejde

Læs mere

Roger TM. i udfordrende lyttesituationer. Hør bedre i støj og på afstand

Roger TM. i udfordrende lyttesituationer. Hør bedre i støj og på afstand Roger TM i udfordrende lyttesituationer Hør bedre i støj og på afstand Overvind udfordringer i taleforståelighed Moderne høreapparatteknologi er fantastisk til at forbedre taleforståeligheden. Men selv

Læs mere

ET BENFORANKRET HØRESYSTEM. Ponto 3 The definition of Power

ET BENFORANKRET HØRESYSTEM. Ponto 3 The definition of Power ET BENFORANKRET HØRESYSTEM Ponto 3 The definition of Power Ponto 3 The definition of Power Ved benforankrede høresystemer er styrken særdeles vigtig for at kunne høre og forstå flere lyde. Ponto 3 er verdens

Læs mere

Power til hjernen POWER HØRETEKNOLOGI. Få flere detaljer med - mere power til at deltage

Power til hjernen POWER HØRETEKNOLOGI. Få flere detaljer med - mere power til at deltage Power til hjernen POWER HØRETEKNOLOGI Få flere detaljer med - mere power til at deltage POWER TIL HJERNEN Din foretrukne ledsager i hverdagen De fleste mennesker, som har et kraftigt høretab, bruger de

Læs mere

Quick-guide for Oticon Opn & Oticon ON App

Quick-guide for Oticon Opn & Oticon ON App Quick-guide for Oticon Opn & Oticon ON App Introduktion Dette er en guide til, hvordan du bruger Oticon Opn og Oticon ON App med en iphone. Sådan parrer du høreapparaterne med din iphone. Sådan bruger

Læs mere

Bluetooth højttaler BABHCK811_1

Bluetooth højttaler BABHCK811_1 Bluetooth højttaler BABHCK811_1 Tillykke Tillykke med dit nye Amitech produkt! Oplysningerne i denne brugervejledning kan ændres uden varsel. Amitech Danmark A/S er ikke erstatningspligtig i tilfælde

Læs mere

GENERELLE KAV. Under denne fane findes Ordregivers generelle mindstekrav (MK) til de høretekniske hjælpemidler.

GENERELLE KAV. Under denne fane findes Ordregivers generelle mindstekrav (MK) til de høretekniske hjælpemidler. GENERELLE KAV Under denne fane findes Ordregivers generelle mindstekrav (MK) til de høretekniske hjælpemidler. Tilbudsgiver skal ikke udfylder noget under denne fane. Mindstekrav MK G1 CE-mærkning De tilbudte

Læs mere

GØR EN LILLE MELODI TIL EN ÆGTE HARMONI

GØR EN LILLE MELODI TIL EN ÆGTE HARMONI GØR EN LILLE MELODI TIL EN ÆGTE HARMONI For en førsteklasses høreoplevelse JUNA 9 7 PICO RITE 1 2 Bernafon glæder sig over at kunne introducere det nye premium høreapparat Juna Pico RITE (receiver-in-the-ear).

Læs mere

Naturen har givet os to ører designet til at arbejde sammen

Naturen har givet os to ører designet til at arbejde sammen Naturen har givet os to ører designet til at arbejde sammen en verden af NATURlig lyd De nye CLEAR 220 høreapparater fra Widex er fuldstændig trådløse, og de kan kommunikere med hinanden konstant, ligesom

Læs mere

VoiceLink Brugervejledning

VoiceLink Brugervejledning VoiceLink Brugervejledning Indhold Indhold VoiceLink 3 Medfølger leverancen 4 Tilsigtet brug 5 Generelle bemærkninger om sikkerhed 6 Før du starter 7 Anvende VoiceLink 10 Vedligeholdelse og behandling

Læs mere

Produktinformation. Flere oplysninger fås på

Produktinformation. Flere oplysninger fås på Produktinformation Virto Q er det omfattende i-øret-høreapparatprogram for let til svær hørenedsættelse. Virto Q omfatter fire modeller i tre funktionsniveauer. Virto Q høreapparater er med sin basis i

Læs mere

PRODUKTINDEKS. S3 support 26. Vil jeg få en fejlmelding på min S3, hvis der opstår problemer? 27. Vil jeg modtage teknisk support på min ipad mini?

PRODUKTINDEKS. S3 support 26. Vil jeg få en fejlmelding på min S3, hvis der opstår problemer? 27. Vil jeg modtage teknisk support på min ipad mini? OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL PRODUKTINDEKS Apparat Generelt 1. Hvad er S3 scannerens positionering? 2. Hvad måler S3 scanneren? 3. Hvad er forskellen på S2 Everest og S3? 4. Hvilke dele følger med S3 scanneren?

Læs mere

Design af en Transmission Line fuldtone højttaler med Tang Band enheder

Design af en Transmission Line fuldtone højttaler med Tang Band enheder Design af en Transmission Line fuldtone højttaler med Tang Band enheder Dette design tilhører Bjørn Johannesen, Bredkær 11, bjohannesen@post.cybercity.dk, 20 Hvidovre og er udviklet med simulering software,

Læs mere

Phonak Tinnitus Balance-portefølje

Phonak Tinnitus Balance-portefølje Phonak Tinnitus Balance-portefølje Produktinformation Phonak Tinnitus Balance-porteføljen indeholder løsninger, der dækker en række populære fremgangsmåder til håndtering af tinnitus. Noise generator,

Læs mere

Radiohøreværn m/ Bluetooth

Radiohøreværn m/ Bluetooth Original brugsanvisning Varenr.: 9051394 Radiohøreværn m/ Bluetooth Sdr. Ringvej 1-6600 Vejen - Tlf. 70 21 26 26 - Fax 70 21 26 30 www.p-lindberg.dk Radiohøreværn m/bluetooth - Varenr. 9051394 Beskrivelse:

Læs mere

Høreapparater. Høreløsninger til alle.

Høreapparater. Høreløsninger til alle. www.siemens.dk/hearing Høreapparater. Høreløsninger til alle. Løsninger til alle. Hvilket høreapparat skal du vælge? Til møder. Førersædet i bilen. Få den rigtige løsning. I dag er høreapparater små, højteknologiske

Læs mere

Oticon Opn Play 1 Oticon Opn Play 2. DSL v5.0, NAL-NL1 + 2, VAC+

Oticon Opn Play 1 Oticon Opn Play 2. DSL v5.0, NAL-NL1 + 2, VAC+ Teknisk datablad minirite T Taleforståelse Lydkvalitet Lyttekomfort Individualisering & optimeret tilpasning Udviklet til børn Oticon Opn Play 1 Oticon Opn Play 2 OpenSound Navigator Niveau 1 Niveau 3

Læs mere

INTELLIGENT TODAY SMARTER TOMORROW

INTELLIGENT TODAY SMARTER TOMORROW INTELLIGENT TODAY SMARTER TOMORROW DU KAN FORME VERDENS FØRSTE ÆGTE SMARTE HØREAPPARAT Kvaliteten af din høreoplevelse kan nu udvikle sig i realtid og i det virkelige liv. Dit WIDEX EVOKE høreapparat giver

Læs mere

Teknisk Notat. Analyser af eksplosioner på lydspor fra indslag i DR Horisont den 16. januar 2006. Rekvirent: Jyllands-Posten

Teknisk Notat. Analyser af eksplosioner på lydspor fra indslag i DR Horisont den 16. januar 2006. Rekvirent: Jyllands-Posten We help ideas meet the real world Teknisk Notat Analyser af eksplosioner på lydspor fra indslag i DR Horisont den 16. januar 2006 Rekvirent: Jyllands-Posten Side 1 af 7 30. august 2007 DELTA Dansk Elektronik,

Læs mere

Gør ensidige høreudfordringer til alsidig høreglæde. Unik alsidighed. Æstetisk. Nem at tilpasse. Spice.

Gør ensidige høreudfordringer til alsidig høreglæde. Unik alsidighed. Æstetisk. Nem at tilpasse. Spice. Gør ensidige høreudfordringer til alsidig høreglæde Unik alsidighed. Æstetisk. Nem at tilpasse. Spice. 3 Der har aldrig været en fuldt tilfredsstillende CROS-løsning til mennesker med en hørenedsættelse,

Læs mere

Tilgængelighed på hotel og konference. Giv alle mulighed for at deltage

Tilgængelighed på hotel og konference. Giv alle mulighed for at deltage Tilgængelighed på hotel og konference Giv alle mulighed for at deltage Tilgængelighed på hotel og konference Hvad er en konference, kursus eller møde værd, hvis alle deltagere ikke kan høre det, der bliver

Læs mere

Explorer 500-serien. Brugervejledning

Explorer 500-serien. Brugervejledning Explorer 500-serien Brugervejledning Indhold Velkommen 3 Hvad er der i æsken? 4 Tilbehør 5 Oversigt over headset 6 Vær på den sikre side 6 Parring 7 Parring 7 Brug to telefoner 7 Juster pasformen 8 Oplad

Læs mere

Test af forstærkertelefoner

Test af forstærkertelefoner Teknisk notat Test af forstærkertelefoner Udført for AMGROS Rev. 1 Sagsnr.: T21-9 Side 1 af 39 17. september 15 DELTA Teknisk-Audiologisk Laboratorium Edisonsvej 24 Odense C Danmark Tlf. +45 72 19 41 Fax

Læs mere

Hearing Products International BRUGERVEJLEDNING. Echo MegaLoop

Hearing Products International BRUGERVEJLEDNING. Echo MegaLoop Hearing Products International DK BRUGERVEJLEDNING Echo MegaLoop Indhold Sikkerhedsinstrukser... 3 Oversigt over pakkens indhold... 4 Produktoversigt... 5 Figur 1... 5 Figur 2... 5 Figur 3... 6 Figur 4...

Læs mere

GN Hearing app brugsanvisning

GN Hearing app brugsanvisning GN Hearing app brugsanvisning Introduktion Appen er udviklet for at forbedre din lytteoplevelse og hjælpe dig med at få mest muligt ud af dine høreapparater. Vores innovative lydteknologi og design i kombination

Læs mere

Hvordan finder du de bedste højttalere?

Hvordan finder du de bedste højttalere? Hvordan finder du de bedste højttalere? Højttalerens verden er fyldt med tal, men du kan undvære de fleste af dem. Du behøver ikke, at sætte dig ind i det tekniske Den gode nyhed er, at det at købe højttalere

Læs mere

Kvalitetsstandarder for Hørecenter Midt, Randers Kommune (revideret juni 2019)

Kvalitetsstandarder for Hørecenter Midt, Randers Kommune (revideret juni 2019) Kvalitetsstandarder for Hørecenter Midt, Randers Kommune (revideret juni 2019) Kvalitetsstandarderne for høreområdet er en serviceinformation til borger om, hvilken hjælp der kan forventes. Borger/pårørende/fagpersoner

Læs mere

Opret forbindelse til brugeren. Vejledning

Opret forbindelse til brugeren. Vejledning Opret forbindelse til brugeren Vejledning Velkommen Tak for din deltagelse i denne begrænsede introduktion af RemoteCare Oticon RemoteCare gør det muligt at opdatere indstillinger og foretage justeringer

Læs mere

Quick-guide Genoprettelse af parring mellem Oticon Opn og trådløst tilbehør efter firmware-opdatering

Quick-guide Genoprettelse af parring mellem Oticon Opn og trådløst tilbehør efter firmware-opdatering Quick-guide Genoprettelse af parring mellem Oticon Opn og trådløst tilbehør efter firmware-opdatering Remote 3.0 fjernbetjening Introduktion Indhold Efter opdatering af Oticon Opn firmware er det nødvendigt

Læs mere